Правим съвместно учение през май със спецчастите на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729674

Правим съвместно учение през май със спецчастите на МакедонияВ щаба на 68-ма бригада Специални сили се провежда двудневна работна среща за планиране на съвместната подготовка през 2018 г. на силите за специални операции на България и Македония, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Основна тема в разговорите е провеждането през май тази година в нашата страна на съвместно учение на формирования

Камен Плочев: МЗ дължи на НЗОК 18 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/news/zdravnata-kasa-kamen-plochev-mz-26905642

Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв.

Доналд Тръмп с първа стъпка към затягане на контрола върху оръжията

http://www.moreto.net/novini.php?n=369495

Американският президент Доналд Тръмп изрази желанието си за налагане на забрана за използване на устройствата, позволяващи полуавтоматични пушки да стрелят по-бързо, предадоха ДПА и Франс прес. "Инструктирах министерството на правосъдието да предложи регулации с цел забрана на всички механизми, които превръщат законни оръжия в автоматични пушки", заяви Тръмп в момент, когато кървавата стрелба в училище във Флорида поднови дебата за огнестрелните оръжия в САЩ.

Нови герои и обрати в новия сезон на 'Откраднат живот'

https://offnews.bg//zvezdi/novi-geroi-i-obrati-v-novia-sezon-na-otkradnat-zhivot-675334.html

Нови герои и нови интересни медицински случаи ни очакват в новия сезон на българския сериал "Откраднат живот". 

Първият епизод от петия сезон на сериала ще бъде излъчен на 27 февруари от 20 часа по Нова телевизия. 

„В новия сезон ще има изключително интересни промени в актьорския състав. Стари герои се завръщат в сериала, има изключително интересни медицински случаи“, заяви на пресконференция продуцентът на „Откраднат живот“ Евтим Милошев.

„Този път залагаме основно на необратимите ситуации и на резките промени в живота на героите ни. Мога да ви кажа, че Камен и Наталия ще се завърнат в България и в болницата. Жената, която носи детето на Кинова и Мазов, ще поиска да го открадне заради силния майчински инстинкт, който се заражда в нея, и още много. Ще има и два много интересни и заплетени медицински казуса: единият е заимстван от кибер играта „Синият кит“, заради която се самоубиха немалко млади момчета и момичета, а другият се отнася за бременна жена, болна от рак на бъбреците – ако бебето се премахне, жената може и да оцелее, а ако реши да го роди, ще умре. Такива ще бъдат случаите и сюжетите в новия сезон – изпълнени с драма и вълнения“, добави още Милошев.

Освен добре познатите ни актьори в екипа на продукцията се включват още Велислав Павлов и брат му Димитър Захариев, Васил Бинев, младата актриса Ирина Митева и други.

Павлов коментира героя си и сподели какво е било преживяването да снима с екипа на Милошев.

„Изключително удоволствие бе да вляза в ролята на хирург. Когато разбрах какъв ще играя в сериала, успях да се вмъкна по време на истинска операция и да видя от първа ръка какво представлява. Беше наистина забележително! А относно екипа, съм изключително впечатлен и съм много доволен, че работих с тях“, каза Павлов, който играе доктор Марио Ковачев.

Марта Вачкова, която играе сестра Жекова, пък заяви, че е изключително щастлива, защото през този сезон медицинските случаи ще се развиват в повече от един епизод.

„Сезонът е много по-динамичен. Има нови образи и истории, ще бъдете впечатлени“, добави актрисата.

За завършек Антоний Мангов, програмен директор на Нова, сподели, че по негово мнение  „Откраднат живот“ е повече от сериал, защото благодарение на него българското кино е започнало да се възражда. 

„Откраднат живот“ е бялата лястовица на киното в България“, каза Мангов.

Той допълни, че се обсъжда и възможността голям международен дистрибутор да купи правата на сериала и да го излъчва в Европа.

Видео: Другите новини

https://www.dnevnik.bg/video/novinite_na_bnt/2018/02/21/3133787_video_drugite_novini/?ref=rss


Другите новини е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на емисията днес:<br /><br /><br /><br />Обществено обсъждане на дистанционното електронно гласуване.<br /><br />Столичната община дава зелена светлина на проекта "Златна София".<br /><br />Буковите гори в "Централен Балкан" влизат в международен обект на ЮНЕСКО.Да изживееш сюжетите на Климт.<br /><br />Последна колекция на Кристофър Бейли за...

Привлечена от Европа, Barclays постави "Америка на второ място"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/privlechena-ot-evropa-barclays-postavi-amerika-na-vtoro-miasto-256221/

Според банката континенталната европейска икономика едва сега излиза от десетилетен спад

Ски бягането и кънките оставиха Норвегия пред Германия в класирането по медали

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/21/3133746_ski_biaganeto_i_kunkite_ostaviha_norvegiia_pred/?ref=rss


Норвегия запази първото място в класирането по медали и след дванадесетия ден на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Скандинавците прибавиха две златни отличия към сметката си след отборни победи в ски бягането и бързото пързаляне с кънки.<br /><br />Те вече имат 13 олимпийски титли - с една повече от Германия, която днес постигна триумф в бобслея. Норвежците увеличиха общия си брой медали на 33, като 11 от тях са сребърни, а девет - бронзови. Бундестимът е с 23 отличия, от които...

Швейцария отхвърли екстрадицията на каталунски политик, без Испания да я е поискала

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/21/3133711_shveicariia_othvurli_ekstradiciiata_na_katalunski/?ref=rss


Швейцарските власти предупредиха, че нямат намерение да екстрадират Ана Габриел, бивш каталунски депутат, дори това да бъде поискано от тях, предадоха "Ел паис" и "Ла вангуардия".<br /><br />Изявлението дойде минути преди съд в Мадрид да издаде национална заповед за ареста на Габриел, избягала в Швейцария и обявила, че няма да се върне, тъй като се страхува, че ще бъде преследвана заради политическата си дейност. Според федералното правителство в Берн чужди...

Производството и потреблението на електроенергия се свиват

http://econ.bg/Новини/Производството-и-потреблението-на-електроенергия-се-свиват_l.a_i.758150_at.1.html

Производството и потреблението на ток за периода от 1 януари до 18 февруари 2018 г. продължават отрицателната си тенденция. Затова пък износът на...

Прокуратурата отказа на Елена Йончева доклада на ДАНС за граничната ограда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729663

Прокуратурата отказа на Елена Йончева доклада на ДАНС за граничната оградаПо повод отправени запитвания и изявления в Народното събрание от народни представители за действията на прокуратурата по повод доклад на ДАНС относно изграждането на временно възпрепятстващо съоръжение на българо – турската граница (ограда), пресцентърът на Прокуратурата на Р България съобщава следното: На 10.03.2017г.

НЗОК дължи 271 млн. лв. в чужбина, 600 души с отказ от лечение за 2 г.

http://clubz.bg/64544-nzok_dylji_271_mln_lv_v_chujbina_600_dushi_s_otkaz_ot_lechenie_za_2_g

Близо 600 българи за последните две години са подали сигнал за отказ да бъдат лекувани в страни от ЕС или за това, че са получили искане да платят авансово за лечението си, защото родната Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) трупа задължения към други държави. Задълженията по тези пера нарастват, стана ясно от думите на проф. Камен Плочев - управител на НЗОК.

Професорът бе изслушан от комисията по здравеопазване в Народното събрание на извънредно заседание, поискано от депутатите от опозицията. Скандалът  от последните дни гръмна, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на професора. Формалната официална причина - управителят на НЗОК си е позволил да напише писма до всички парламентарни групи, в които иска отпускане на допълнителни пари и настоява за дискусия за актуализация на бюджета на касата за 2018 г. Без да "уведоми" министъра или Надзорния съвет на касата - по думите на Ананиев.

От ГЕРБ очевидно споделят тези мотиви, ако се съди по това, че и министър Владислав Горанов сподели желанието си за оставка, а председателката на парламентарната комисия д-р Даниела Дариткова днес успя да обвини професора, че не познава нормативната уредба и правомощията си, защото е "прескочил" Надзорния съвет. 

Изслушването днес започна с изложение на проф. Плочев.

„Стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 г. те са на стойност 271,2 млн. лв.”, заяви проф. Камен Плочев.

Той обясни, че е получено писмо от Германия, към която задълженията на НЗОК са най-големи, в което пише, че срокът от 18 месеца за изплащане на задължения е изтекъл.

„Сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца и на още една сума в размер на 23 млн. евро”, допълни Плочев.

Проф. Плочев обясни на депутатите, че написаното до тях искане за дискусия за промяна в бюджета на НЗОК е пратено и до Министерството на здравеопазването - тоест няма как там да не се знае за проблема. Освен това темата е повдигана многократно. Заради задълженията през 2016 г. на 334 души е отказано лечение в чужбина, а през 2017 г. – на 332 души, уточни той след депутатски въпрос и добави:

„Вчера ми се обади един баща и каза, че детенцето му момиченце е отишло в Англия за трансплантация на костен мозък и са го върнали, защото не си плащаме.”

Председателката на комисията д-р Дариткова поиска документация за тези случаи. От НЗОК обявиха, че ще й я предоставят.

Проф. Плочев даде да се разбере, че откакто оглави касата (по предложение на ГЕРБ, но и с подкрепата на БСП и ДПС заради професионалните му качества - б.р.), се е виждал с министър Ананиев точно 4 пъти.

Първият бил по повод европредседателство. Вторият - по повод молба "да не се оказва въздействие върху управителния орган на НЗОК, тоест аз". Третият е бил по повод казус със сграда, а последният - когато министърът му е показал писмо и телефон и на базата на това му е поискал оставката. 

На въпрос от д-р Нигяр Джафер от ДПС дали е получил заплаха да подаде оставка - проф. Плочев отговори с "да" и заради това е на лечение на системи в момента - от притеснение, показа и документи за състоянието си. Но не каза кой и от чие име го е заплашил, защото не смята това за редно. А и "заплашителят" вероятно е бил накаран, стана ясно от думите на професора.

Показа ми лист, телефон и ми поиска оставката. Това са ни срещите.

„До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21,3 млн. лв. Няма да се справим, при условие че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим”, категоричен е Плочев.

Той даде и разчети, че към момента в бюджета на НЗОК средствата за разплащане с чужбина за лечение са 73 млн. лв. - 70 на сто от задълженията са за болнична помощ. 

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ взе думата, заявявайки, че дебатът в комисията е "ненужен". На въпроса й защо темата се повдига сега и проф. Плочев, и депутати от опозицията дадоха примери как това далеч не е така. Дори два пъти бе цитирана д-р Джафер, която при обсъждането на бюджета на НЗОК в пленарната зала е повдигала темата именно за задължения към чужбина, защото проблемът е сериозен. На тези аргументи Дариткова не отговори - само защити тезите си с това, че самият проф. Плочев е подписал бюджета на НЗОК за 2018-а, за чийто ремонт сега иска дебати. 

Оказа се, че Дариткова се е обидила от името на народните представители, защото в писмо до тях били подчертани законови текстове, което я накарало да допусне, че в НЗОК смятат депутатите за неподготвени. На свой ред тя обвини проф. Плочев в некомпетентност:

"Непознаването за рамката не е част от профила на управител на обществен фонд. Когато се поема такъв пост, човек би трябвало да се запознае с правомощията си", заключи тя.

Проф. Плочев се защити, че няма документ, който да регламентира с кого има право да води кореспонденция и в какъв ред. И отново настоя, че целта му е била да се реши проблемът.

От левицата и ДПС пък припомниха, че НЗОК е независима институция по закон, а управителят й се избира от Народното събрание заради промяна в закона, поискана именно от ГЕРБ в първия им мандат. Затова и не виждат логика избраният от парламента управител на касата да няма право да пише писма до представителите в същия този парламент. 

Д-р Нигяр Джафер взе думата, за да разграничи спекулациите от фактите. По думите й обективен факт е, че има 270 млн. лв, които НЗОК дължи на чужди заведения, а 134 млн. лв. са просрочените задължения. Тя попита и спекулация ли е твърдението, че чрез лечение в чужбина се източвала родната здравна каса.

На последния въпрос проф. Плочев отвърна, че въпросното твърдение се е появило с доклад на настоящия здравен министър Кирил Ананиев от 20 юни 2017-а (преди да стане министър той бе зам.-министър на финансите и начело на Надзорния съвет на НЗОК - б.р.).

Георги Свиленски от БСП успя да ядоса Дариткова - изказвайки се като депутат, който не е член на здравната комисия.

Той припомни, че при избора на проф. Плочев за управител на НЗОК, предложен от ГЕРБ, той е бил изслушан от същата комисия, а в пленарната зала самата Дариткова го е представила като професионалист - най-подходящ за поста. Затова и управляващите получили подкрепа от опозицията за избора. 

"Значи вие сте ни излъгали за този избори, така ли", попита Свиленски на база на твърденията на депутатката от ГЕРБ, че проф. Плочев не познавал законодателната рамка и правомощията си.

Накрая Дариткова даде думата на представителката на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева - зам.-министър на здравеопазването. Тя сама каза, че не е била подготвена да говори, но пък изнесе числа за задълженията на касата, които се разминаха с тези, дадени от Плочев и мнозинството депутати в комисията. Тя се позова на данни от отчета на финансите на касата към 31 януари 2018. По думите й просрочени вземания на НЗОК от държавата в този отчет няма. Просрочените задължения пък били едва 7,6 млн. лв.

Не стана ясно откъде идва драстичното разминаване. Според депутати и експерти - вероятно става дума за незаприходени счетоводно пари. Другата версия бе, че Начева е взела данни за последния отчетен период, а не за задълженията - просрочени или не, които се трупат в годините.

Направи си сам истински френски пастет (+рецепти)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6728856

Направи си сам истински френски пастет (+рецепти)Вече ви показахме основните начини да си приготвим разядки и пастети, които не съдържат месо, но няма какво да се лъжем – българите обичат да замезват главно с месо, а пастетът е на нашата трапеза от много години насам. Пастетът обаче все още си носи старата слава на нискокачествена храна, защото години наред го консумирахме главно в купешки и

Прокуратурата отказа на БСП материали за оградата

http://dnes.dir.bg/news/dans-prokuratura-doklad-granitza-26905640

Прокуратурата отговори на БСП докъде е стигнало разследването за оградата по границата с Турция, като изтъкна, че не може да й даде материали от доклада на ДАНС

Карат български гледачки да задоволяват сексуално италианци и швейцарци с увреждания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729662

Карат български гледачки да задоволяват сексуално италианци и швейцарци с уврежданияБългарки задоволяват интимно чужденци с увреждания в Италия и Швейцария, разказват роднини на препатили. За допълнителните задължения на работещите като болногледачки потвърди и шефът на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев пред "Телеграф". Той разказа за 56-годишна шуменка, която е подала сигнал.

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

https://offnews.bg//drugi/hlapeta-shte-boriat-agresiata-s-karting-i-saveti-ot-profesionalni-pilo-675336.html

Страхотна първа инициатива от платформата "С усмивка" на фондация "Вълшебен свят" предстои в края на февруари в София.

Темата на събитието е "С усмивка на пътя" и ще въвлече близо 100 деца от начален курс на обучение в забавна дискусия и практическа демонстрация на принципите за толерантно поведение в ежедневните ситуации между възрастни шофьори и млади пътници.

Домакин и партньор на изявата е Sofia Karting Ring, а каузата подкрепят още Министерството на младежта и спорта и Българската федерация по автомобилен спорт. 

Според психолози и специалисти един от най-главните проблеми за децата, що се касае до агресията, е поведението на възрастните в ежедневни ситуации. Все по-нормално за подрастващите става на улицата да се демонстрира вербална и физическа агресия, а причината много често е битова шофьорска ситуация. Фондация "Вълшебен свят" и "Детска футболна академия – Комета" имат за цел да помогнат на деца и възрастни да посрещат тези понякога критични ситуации "с усмивка".

Организаторите ще покажат на децата колко е важно да не се толерира негативното отношение на пътя. Основна роля и в теоритичната, и в практическата част е поверена на един от най-проспериращите български автомобилни състезатели – Георги Дончев. Българският пилот, който участва в няколко от най-престижните едномаркови шампионати в Европа, ще сподели своя опит и дори ще се пусне в серия демонстративни приятелски състезания с децата от ЧОУ "Томас Едисън". Компания на Дончев ще прави още националният шампион по картинг и участник във Формула БМВ Николай Върбицалиев, както и редица други бивши и настощи пилоти.

"Изключително важно е агресията да не се превърне в елемент на поведение", казват организаторите и допълват, че ролята на възрастните е ключова не само като личен пример, но и като коректив на "грешките на растежа" при децата.

Инициативата на "Вълшебен свят" ще продължи с поредица събития в цялата страна, като скоро организаторите очакват в България и учредителя на фондацията Ник Левентис, който ще се включи в активностите. Британецът има солидна кариера като пилот, в която личи и победа в изключително сериозното предизвикателство "24-те часа на Льо Ман". Освен кампанията "С усмивка", Левентис и неговият екип имат заслуга за още редица благотворителни инициативи и обещават, че "най-хубавото тепърва предстои".

Събитието ще се състои на 27 февруари, от 14:00 часа, в София картинг ринг в Ринг Мол.

Латвийското военно министерство смята, че страната е обект на злонамерена атака

https://www.actualno.com/europe/latvijskoto-voenno-ministerstvo-smjata-che-stranata-e-obekt-na-zlonamerena-ataka-news_661054.html

Твърденията за корупция, довели до отстраняването на гуверньора на централната банка в Латвия, Илмар Римшевич, може да са част от кампания за дезинформация, насочена към накърняване на доверието в страната и оказване на влияние върху изборите през октомври. Това се казва в официална позиция на Латвийското министерство на отбраната, цитирана от Euractiv. В съобщението се посочва, че по външни признаци кампанията наподобява предизборните информационни атаки в САЩ, Франция и Германия. О

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

https://frognews.bg/novini/kaloian-pargov-godina-polovina-upravliavashtite-terorizirat-grajdanite-malashevtsi-bezdeistvieto.html

В продължение на година и половина управляващите в Столична община тероризират гражданите на Малашевци с абсолютното си бездействие по отношение на преминаването на тежкотоварни камиони над 10 тона и на строителни машини през квартала. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов. Той обясни, че граждани от Малашевци са го потърсили с молба за съдействие при разрешаването на този проблем. По негова покана част от жителите на квартала присъстваха на редовното заседание на Комисията по транспорт и туризъм в сряда.

Двама минаха на жълт светофар във Варна и катастрофираха

http://www.moreto.net/novini.php?n=369468

Двама шофьори решиха да минат на жълт светофар във Варна и катастрофираха, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал вчера на пътя от Кичево за Виница. На светофара на "Горна трака" бмв започнало да прави ляв завой, но навлязло на жълт сигнал на кръстовището, в този момент отсреща минал форд, също на жълто.

Прокуратурата разследва строежа на оградата по границата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133765_prokuraturata_razsledva_stroeja_na_ogradata_po/?ref=rss


Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление от общ характер във връзка със строежа на оградата по българско-турската граница. Това се разбира от съобщение на държавното обвинение, изпратено ден след като от БСП поискаха отговор от главния прокурор какво се случва с работата по сигналите за нарушения и по докладите, изготвени от ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.<br /><br />В края на миналата година Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата работи по...

Разследват смъртта на работник, убит при тест на машина в Павел баня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729653

Разследват смъртта на работник, убит при тест на машина в Павел баняОкръжната прокуратура в Стара Загора наблюдава разследването на смъртта на работник, настъпила при изпробване на машина за екстракция на растителни суровини в тестовата зала на предприятие в Павел баня, съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. Фирмата се занимавала с производството на такива машини,

МОН взема мерки срещу тежките ученически раници

http://dnes.dir.bg/news/uenieski-ranitzi-26905621

МОН планира отпускането на допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно четими варианти на учебниците за всички ученици от първи до седми клас.

БЛС даде зелена светлина на Рамковия договор

https://frognews.bg/novini/bls-dade-zelena-svetlina-ramkoviia-dogovor.html

Смятам, че това, което постигнахме днес на съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК е много добро и ще е от полза за всеки. Това заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев по повод промяната на текстовете на Националния рамков договор.

Българин измислил гениална схема за милиони в Spotify

https://offnews.bg//tehnologii/balgarin-izmislil-genialna-shema-za-milioni-v-spotify-675332.html

Неизвестен българин е успял да измисли гениална схема, с която да изкара над 1 милиона долара от музикалната стрийминг услуга Spotify, съобщи популярният сайт Music Business WorldWide (MBW).

Мащабната схема е донесла на автора или авторите си колосални печалби само за няколко месеца, а най-любопитното е, че тя изглежда напълно легална.

MBW не посочва дали знае името на човека, измислил схемата. Тя била засечена от Spotify в края на миналата година. За ситуацията става ясно едва днес благодарение на източници на музикалното издание.

Как действа

Първо е добре да обясним как човек може да печели от Spotify - хората, които могат да генерират печалби, са големите продуценти, които държат права върху музикални творби. Такива са Sony, Warner и други подобни. Те представляват световните музикални звезди.

Пари от стрийминг услугата могат да изкарват и независимите артисти - инди групите, зад които не стоят големите компании.

Това, което определя печалбата, е броят на слушанията на даден артист или песен. Колкото повече слушания имаш месечно, толкова повече пари получаваш.

Схемата, която води към България, най-вероятно е и законна. Човекът или хората, които стоят зад нея, просто са хванали цаката и печелят от това.

През септември 2017-та собственик на голяма музикална компания забелязва, че две "подозрителни" плейлисти стремглаво се изкачват в класациите - това са ‘Soulful Music’ и ‘Music From The Heart’. И двете плейлисти вече ги няма в Spotify, но да продължим нататък.

В тези плейлисти имало песни, в които се съдържа ISRC - International Standart Recording Code. По-просто казано код, в който има информация за записа на песента. Всеки ISRC е уникален и се използва именно за улесняване при заплащането на авторски права. Такъв код има във всяка песен. 

Именно ISRC кодът в тези песни водел към България и оттук идва подозрението на MBW, че нашенец стои зад цялата схема.

Когато подозренията към двете плейлисти се надигнали, те били в пика на своята популярност и печалба. Класацията на плейлистите и това колко се печели от тях е конфиденциална, с нея разполагат предимно шефове на продуцентски компании и се третира като вътрешна информация за Spotify.

Ударът

Една от "успешните" плейлисти - Souful Music, е съдържала 467 парчета, всички на незнайни артисти, за които няма никаква или почти никаква информация. Друго интересно - голяма част от тези песни са били около или малко над 30-ина секунди, което покрива точно минимума на компанията, за да се монетизират слушанията.

Друго подозрение на MWB - за толкова успешна плейлиста, тя имал доста малко последователи - 1797. За справка - известните и големите плейлисти на компании и артисти в Spotify имат милиони последователи.

Може да видите скрийншот от плейлистата, когато все още е бил активен:

Историята става още по-интересна и от факта, че тези плейлисти имат и доста постоянни слушатели - всеки месец те са около 1200. Ни повече, ни по-малко. 

Имайки предвид това, съществуват две възможни обяснения:

- Плейлистата "Soulful Music" е супер нишова и пристрастяваща, събрала е върли фенове на точно тези "инди" изпълнители с песни за по 30 секунди и които са я слушали нон-стоп месеци наред. 

Или:

- Човек или група от България са направили 1200 Spotify акаунта, които в продължение на месеци са "слушали" тези песни, за да печелят от тях.

Важно е да се каже, че за да се печели от музиката, хората, които те слушат, трябва да са с премиум акаунти, тоест да плащат абонаментна такса, за да ползват стрийминг услугата.

Време е за математика

За да се поддържат 1200 акаунта, трябва да се плащат месечни такси - това струва 10 долара, макар и да могат да се ползват "семейни" отстъпки и други подобни. Това прави между 10 и 12 хиляди долара месечно инвестиция, за да бъдат тези акаунти "официални" и с тях да може да се печели.

Средната продължителност на песните в Soulful Music е 43 секунди.

В един ден има 86 400 секунди.

Потенциалното количество "слушания", което един премиум акаунт може да направи за 30 дни, ако "слуша" по 24 часа на ден, е малко над 60 000.

Тази бройка, умножена по 1200-те премиум акаунта, които слушат Soulful Music, прави 72 млн. слушания месечно.

Spotify плаща по 0.004 цента на ден на песен. Не на слушане, а на песен, ако тя е слушана в деня.

Нека умножим тези 72 млн. слушания по 0,004 цента на ден - за месец, правоносителите на тези 30-секундни песни печелят по 288 хиляди долара.

Споменахме по-горе, че средната продължителност на песните е 43 секунди. За да плаща Spotify, е нужно да сте чули поне 30 секунди от парчето. Ако са използвани ботове и скриптове, които да сменят песента след всяка 30-та секунда, в един месец може да се впишат 103 млн. слушания. Това прави месечна печалба от 415 хиляди долара.

И това е само от едната плейлиста.

Единствената причина някой да се усети за измамата е, че просто плейлистата е била прекалено успешна и печалбата прекалено голяма и подозрителна.

Само месец след като подозренията се надигат, през октомври 2017-та плейлистите и голяма част от песните вече ги няма.

Според информацията на MBW схемата е работила в продължение на около 4 месеца преди някой да се усети. Това значи, че някой е станал милионер от слушане на музика.

MBW са взели и коментар от Spotify, но той шаблонен:

"Вземаме насериозно подобни проблеми и правим всичко възможно да ограничим подобни изяви. Spotify използва различни мерки за засичане на фалшиви слушания и акаунти и днес продължаваме да премахваме и да се борим срещу такава активност."

Дали ще разберем някога кой е този българин, "хакнал" системата на Spotify? Едва ли. При все, че действията му са законни, няма нещо, което да го извади наяве. Друг е въпросът дали тази практика продължава и на какво ниво. Подобна новина е и страшен удар за Spotify, които от доста време планират да излязат и на нюйоркската борса.

Паргов: Управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

https://offnews.bg//politika/pargov-upravliavashtite-v-so-terorizirat-grazhdanite-na-malashevtci-s-675335.html

В продължение на година и половина управляващите в Столична община тероризират гражданите на Малашевци с абсолютното си бездействие по отношение на преминаването на тежкотоварни камиони над 10 тона и на строителни машини през квартала.

Това заяви председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов.

Той обясни, че граждани от Малашевци са го потърсили с молба за съдействие при разрешаването на този проблем. По негова покана част от жителите на квартала присъстваха на редовното заседание на Комисията по транспорт и туризъм в сряда.

Хората от Малашевци настояват да бъде ограничено преминаването на тежкотоварните камиони и строителни машини, тъй като то нарушава редица закони и дори Конституцията на Република България, в която според член 55 "Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие на установените стандарти и нормативи".

Още от август 2016 година хората в този квартал се опитват да се преборят за нормални условия на живот, коментира Калоян Паргов.

Заради връзката със Северната скоростна тангента трафикът по улиците в квартала е станал още по-голям. Това води до силно завишени норми на шум, запрашаване и вибрации в домовете им. Да не говорим, че нито настилката, нито строеният през 60-те години на миналия век мост, който свързва улиците "Рояк" и "Пет могили" с улица "Жак Дюкло" в "Малашевци", са пригодени за толкова натоварен трафик на моторни превозни средства с тегло над 10 тона. Гражданите са в правото си да протестират и да настояват за нормални условия на живот с всички позволени от закона средства. Очаквам до месец директорът на Дирекция "Управление и анализ на трафика" да предложи решение на проблема. Поех ангажимент и ще настоявам това да се случи бързо и в полза на хората от Малашевци, които имат право да живеят спокойно в собствените си домове, каза още председателят на групата на БСП в СОС.

Общо 269 дни отнема на фирмите да се свържат с електрическата мрежа

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/21/3133753_obshto_269_dni_otnema_na_firmite_da_se_svurjat_s/?ref=rss


Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа. Самата процедура се състои от седем подпроцедури. Някои от тях са безплатни, но най-скъпата процедура струва на бизнеса около 50 хил. лева.<br /><br />Това обясни представителят на Министерството на икономиката Жечо Жечев по време на съвместното заседание в парламента на Комисията по икономическа политика и туризъм с постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на...

Шефът на НЗОК: За 2017 година не ни е платен нито 1 лев от Здравното министерство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729647

Шефът на НЗОК: За 2017 година не ни е платен нито 1 лев от Здравното министерствоНикой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на такова нещо. Конституцията не ни го позволява. Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия, предаде „Фокус“.

Радев и Рубин обсъдиха сигурността

http://dnes.dir.bg/news/sigurnost-umen-adev-erik-rubin-prezidentat-radev-26905602

Президентът Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.

Мая Манолова: Нужни са промени на здравословното хранене при децата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729642

Мая Манолова: Нужни са промени на здравословното хранене при децатаНеобходими са промени на здравословното хранене при децата, каза в Пловдив омбудсманът Мая Манолова, която участва в дискусионен клуб, посветен на проблемите в детското и ученическо хранене. Тя изнесе данни, според които 26,20 процента от българските деца /на възраст 5-18 год./ са с наднормено тегло.

Ливан залови бивш финансист на ИД

http://www.cross.bg/siriya-suobshti-vlyazul-1568356.html

/КРОСС/ Ливанското разузнаване арестува мъж, смятан за високопоставен финансист в Сирия на екстремистката организация "Ислямска държава", съобщи източник от силите за сигурност, цитиран от Ройтерс. Сириецът, задържан в северния ливански град Триполи, е отговарял за събиране на пари за ИД в Албу Камал - град в Източна Сирия, преди джихадистите да бъдат прогонени оттам, съобщи източникът. Ройтерс посочва, че сирийската армия и нейните съюзници превзеха през ноември Албу Камал - последната важна крепост на ИД в Сирия. Повечето от членовете на ИД успяха да се изтеглят от града по време а битката. Арестуваният, когото източникът представя само като Сауд, е влязъл в Ливан през редовен граничен пункт, използвайки лична карта на брат си. Не е ясно кога е влязъл в страната и дали е смятал да се занимава с някаква екстремистка дейност.  

Довечера връчват наградите БРИТ в Лондон

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6729627

Довечера връчват наградите БРИТ в ЛондонНаградите БРИТ ще бъдат раздадени довечера на церемония в "02 Арина" в Лондон, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Певицата Дуа Липа води с пет номинации за наградите БРИТ. С четири номинации за престижните музикални отличия, смятани за британския еквивалент на "Грами", е певецът и автор на песни Ед Шийран.

По-строги наказания за бракониерски риболов предвижда законопроект

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133758_po-strogi_nakazaniia_za_brakonierski_ribolov_predvijda/?ref=rss


Да се завишат наказанията за незаконен улов на риба, предлагат депутати от "Обединени патриоти", които внесоха в Народното събрание поправки в Наказателния кодекс.<br /><br />Те предвиждат наказание да се налага не само на бракониерите, които са уловили незаконно риба, а и на хванатите в момент на "ловене". Освен за риболов в рибостопански води с взривни, отровни или зашеметяващи вещества се предвижда наказания да се налагат и за използване на "всякакъв вид...

Бил Гейтс ще участва в сериала „Теория за Големия взрив“

http://www.moreto.net/novini.php?n=369493

Съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс ще бъде гост-звезда в предстоящ епизод от комедийния сериал "Теория за Големия взрив", съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на телевизия Си Би Ес. Новината за гостуването на Гейтс, който ще играе себе си, е съобщена и в официалния акаунт на шоуто в Twitter.

България прахосва нови $500 000 за армията на Афганистан през 2018-2020 г.

https://frognews.bg/novini/balgariia-prahosva-novi-500-000-armiiata-afganistan-prez-2018-2020.html

България ще внесе нови $500 хиляди към фонда за поддържане на Афганистанската национална армия (АНА), следвайки решението си от 2016 г. парите да бъдат изплатени през тази година. На толкова беше определен приносът ни към Доверителния фонд на НАТО за поддържане на АНА за новия тригодишен период - 2018-2020 г.

Над 60 британски консерватори настояват за пълна автономия на страната след Брекзит

http://econ.bg/Новини/Над-60-британски-консерватори-настояват-за-пълна-автономия-на-страната-след-Брекзит_l.a_i.758149_at.1.html

Повече от 60 депутати от Консервативната партия на министър-председателя Тереза Мей подписаха писмо, в което настояват тя да осигури Брекзит, който...

Задържаха шофьор, спрял до малолетна и поискал да го снима с разкопчан панталон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729626

Задържаха шофьор, спрял до малолетна и поискал да го снима с разкопчан панталонПод ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу Георги Гюров, за това, че на 19 февруари около 12.10 часа, в София, ж.к. „Фондови жилища“, на улицата до бл. 11 е спрял управлявания от него автомобил в непосредствена близост до малолетната З., разкопчал си панталона,

Канада - Германия и Русия - Чехия са 1/2-финалите в хокея на олимпиадата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6729631

Канада - Германия и Русия - Чехия са 1/2-финалите в хокея на олимпиадатаКанада - Германия и Русия - Чехия са 1/2-финалите на хокейния турнир на олимпиадата. Канада победи Финландия с 1:0 след гол на Максим Моро в 16:22 мин на последната третита. Голям мач направи резервния вратар на северноамериканците Кевин Пулен, който в петата минута на втората част смени титулярът Бен Скривенс, получил контузия.

185 деца се състезаваха за купата „Витоша ски”

https://frognews.bg/biznes-turisam/185-detsa-sastezavaha-kupata-vitosha-ski.html

185 деца демонстрираха завидни умения по време на състезанието по гигантски слалом за купата на ”Витоша ски”, което се проведе в сряда. Надпреварата между малките спортисти на възраст между 6-12 години се превърна в истински празник с много детски усмивки и страхотни награди от спонсорите Maxsport, Siven и Salomon. Организатори на състезанието са „Витоша ски” АД и Българската федерация по ски.

Цените на тока и парното няма да се променят до 30 юни

https://frognews.bg/novini/tsenite-toka-parnoto-niama-promeniat-30-iuni.html

КЕВР ще направи всичко възможно цените на тока и партното за бита да не се променят до 30 юни. Това обяви председателят на комисията Иван Иванов.

Porsche се отказва от дизела

https://news.bg/auto/porsche-se-otkazva-ot-dizela.html

Само за момента или завинаги - предстои да разберем

Чакаме инвестиции от Саудитска Арабия

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/chakame-investicii-ot-sauditska-arabiia-6079586

С потенциал за двустранното сътрудничество са селскостопанският сектор, бизнес парковете, индустриалните зони, развитието на инфраструктурата, туризмът, транспортът

Европа е изправена пред потенциална криза на Балканите и трябва да действа

http://www.mediapool.bg/evropa-e-izpravena-pred-potentsialna-kriza-na-balkanite-i-tryabva-da-deistva-news275861.html

"Втората световна война свърши, но Първата още не е”, това са думи на високопоставен турски представител, с когото наскоро се видях в Анкара. Той говореше за Близкия изток, но коментарът му беше такъв, че можеше да бъде чут в Москва, Киев или на Балканите, за да се опише състоянието на нещата на европейския континент. Единственото място, където не бих могъл да чуя такъв коментар, е Брюксел. Причината е, че Европейският съюз още не е готов за живот в свят, където геополитиката се завръща – в който правителства, както и голяма част от обществото, са обсебени от граници и територии и са склонни да определят успеха не толкова чрез икономическия растеж, колкото чрез националната гордост. Това се разиграва днес в Западните Балкани, където капацитетът на ЕС да мисли и действа като геополитически играч е подложен на сурово изпитание. По-рано този месец ЕС представи новата си стратегия за Западните Балкани. В нея се поставя за цел насърчаването на реформите в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Албания чрез възобновяване на перспективата за членство. Брюкселските институции, които се оказват във вихъра на популистки възход, засягащ повечето страни от ЕС, сега изглежда имат смелост да повторят, че обещанието за членство е осъществимо. Един балкански виц описва най-добре нагласата на хората, които чувстват, че са ги оставили да чакат прекалено дълго: като стане дума за членство в ЕС, разликата между песимисти и оптимисти е, че оптимистите вярват, че Турция ще се присъедини по време на албанското председателство на ЕС, докато песимистите вярват, че Албания ще се присъедини по време на турското, което означава – никога. Брюксел с право изяснява, че статуквото не е устойчиво. Но без никакви последващи действия това заключение може да създаде нестабилност в региона. Това, за което ЕС най-много трябва да се страхува, е повторение на украинския сценарий, в който правителствената подкрепа за европейските стремежи предизвиква реакция от противниците на разширяването (разбирай Русия), вместо да се обединят европейските правителства около проекта. Много фактори доведоха до възстановяването на Балканите - не на последно място и неотдавнашната бежанска криза, която дълбоко разтърси района. Вече има все по-голяма сила за по-голяма интеграция, след периода, в който ЕС стана известен като организация, която е дала малко пари и е свързана с редица подробности. Едно окуражаващо, макар и малко забелязано, развитие бе неотдавнашната ратификация на договор за приятелство между България и Македония - две страни, чиито отношения отдавна бяха проблемни, предимно по въпросите на малцинствата. С постигането на този пробив те сигнализираха, че е дошло времето да се търсят решения на някои от проблемите на региона. Но за да успее ЕС да постигне амбицията си да трансформира региона, той трябва да осъзнава важните геополитически промени, които са се случили. През 2003 г., когато ЕС най-напред обеща членство, нямаше съмнение, че бъдещето на региона ще бъде европейско. Русия гледаше на Балканите предимно като транзитна зона за износ на енергия за западноевропейските пазари. Амбицията на Москва тогава беше да запази известно влияние, вместо да се конкурира с Брюксел. Преди петнадесет години Турция беше ентусиазирана от шансовете си да се присъедини към ЕС. В резултат на това тя очерта политиката си за Балканите, за да демонстрира собствената си стратегическа стойност за Европа. Тогава никой не говореше за Китай на Балканите. Днес геополитическата конкуренция е голяма. Китай ще стане номер едно чуждестранен инвеститор в Сърбия тази година. Плановете за изграждане на високоскоростна железопътна линия между гръцкото пристанище Пирея и Будапеща, през Белград, имат огромна стойност за Китай, който осъществява търговския си маршрут "Един пояс, един път" между Азия и Европа. Китайците се надяват, че Западните Балкани ще бъдат в крайна сметка интегрирани в европейския единен пазар, макар Китай да не бърза, за да могат инфраструктурните проекти да спазват правилата на ЕС. Това поставя много въпроси. Трябва ли ЕС да оказва натиск върху Западните Балкани да приемат неговите правила сега или по-късно? И дали ЕС е готов да предложи компенсация, ако тези държави в крайна сметка загубят китайски инвестиции вследствие на интеграцията в ЕС? Подходът на Русия също се промени. Брюксел не трябва да има шпионин в Кремъл, за да знае, че Москва ще направи всичко възможно, за да попречи на Македония да се присъедини към НАТО - не поради стратегическото си значение, а поради своята символична стойност. И европейските политици трябва да са наясно, че ако продължителният спор между Гърция и Македония (за името на последната) не бъде решен преди следващата среща на върха на ЕС за Западните Балкани през май, това ще доведе до двойно поражение: амбициите на Македония ще бъдат разбити и усилията на Брюксел да бъде приеман на сериозно в региона ще са се свили. Балканският регион е мястото, където Русия може да работи за дестабилизиране на ЕС при много ниски политически разходи за себе си, както в парично отношение, така и от гледна точка на риск от конфронтация със САЩ. Така че зависи от европейската дипломация да убеди Москва, че ескалиращото напрежение няма да бъде в неин интерес. Готов ли е ЕС за това? След това имаме Турция, страна, чиито отношения с ЕС стоят в исторически план на ниско равнище. Все още не е ясно как президентът Реджеп Тайип Ердоган ще изиграе картите си на Западните Балкани. Докато Анкара се опитва да изгради своето влияние сред мюсюлманските общности на Балканите, Москва използва свой собствен лост над православните християни. Биха ли могли Русия и Турция да координират своите политики, точно както се опитват да направят в Сирия? Ако ЕС реагира бавно на тези нови геополитически реалности, неговата стратегия за Западните Балкани ще завърши с поражение. По БГНЕС

Нужна е кръв за 18-годишен ученик, пребит пред дискотека

http://dnes.dir.bg/news/prebit-diskoteka-uchenik-26905553

18-годишният ученик от Бургас Илия Стоянов е с опасност за живота и се нуждае от спешно кръвопреливане, след като преди няколко дни е бил пребит пред дискотека.

Аксаково с най-много събрани пари от данъци след Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369506

С изключение на морската столица Варна, местната администрация в Аксаково е отчела най-много данъчни постъпления в бюджета си за миналата година в сравнение с останалите общини в областта. Градът се явява първенец по влезли налози в хазната за дванадесетте месеца – близо 2,4 млн.

След преговори с държавата бизнесът загуби желание да протестира срещу цената на тока

https://www.actualno.com/business/sled-pregovori-s-dyrjavata-biznesyt-zagubi-jelanie-da-protestira-sreshtu-cenata-na-toka-news_661029.html

Ако досега беше оранжева степен на готовност за протести, сега преминаваме в жълта. Не сме снели напълно готовността и не сме напълно спокойни, но се движим в много добро темпо в правилна посока. Това каза на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. „Това бе поредната среща след ненормалното увеличение на цените на ел. енергия на т.нар. свободен пазар, на която бизнесът договори с прави

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729603

Мей: Всички от ЕС, които живеят във Великобритания, да останат след БрекзитБританската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Брекзит през 2019 г., и обеща модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс. "Те имат огромен принос за нашата страна,

Греховете, за които няма прошка

https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/grehovete-koito-niama-proshka.html

Странна държава сме. И странен народ. Около 19 февруари, датата, на която всяка година говорим за увисналия на бесилото дякон Игнатий, този път говорихме за друг човек. Левски мина в новините и някои публикации по инерцията. Какво се случи ли?

Индиец отхапа главата на змия, която го ухапа преди това

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729573

Индиец отхапа главата на змия, която го ухапа преди товаФермер от Северна Индия беше приет по спешност в болница, след като отхапа главата на змия, която мислел, че го е ухапала, съобщи ДПА. Съселяните на мъжа, който се казва Сонелал, го намерили в безсъзнание и го закарали в болница. Той разказал, че толкова се ядосал, когато змия го ухапала, докато пасял добитъка си, че отхапал качулката й и я изплюл.

Лекарите се договориха с Касата за тазгодишния рамков договор

http://www.cross.bg/dogovor-ramkov-kasata-1568351.html

/КРОСС/ На фона на поредните скандали в здравеопазването лекарите се договориха със здравната каса за тазгодишния рамков договор. Над 90 процента от предложенията на Българския лекарски съюз са били приети от надзорния съвет на касата. Увеличени са били цените на над 137 клинични пътеки, съобщи председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев след среща с ръководството на касата. Повишени са спрямо 2017 година и парите за болниците и извънболничната помощ. Дали рамков договор със сигурност ще се подпише предстои да се реши на националния събор на лекарите, предвиден да се проведе до дни.    

Нов зам.-председател на Апелативен съд Велико Търново встъпи в длъжност

https://www.24chasa.bg/region/article/6729535

Нов зам.-председател на Апелативен
съд Велико Търново встъпи в длъжностСъдия Христина Даскалова встъпи в длъжност като зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново. Тя ще ръководи гражданско и търговско отделение, считано от 21.02.2018 година, съобщиха от Съдебната палата. По мотивирано предложение на съдия Янко Янев, административен ръководител – председател на Апелативен съд – Велико Търново,

Серина Уилямс: Почти умрях при раждането

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6729566

Серина Уилямс: Почти умрях при ражданетоБившата номер 1 в женския тенис Серина Уилямс разкри, че е била на косъм от смъртта при раждането на дъщеричката си Алексис Олимпия Оханиян-джуниър миналия септември. 36-годишната американка се завърна към турнирите през февруари, за да участва на двойки със сестра си Винъс в отбора на САЩ за Фед къп.

Лекарите се договориха с Касата за тазгодишния рамков договор

http://www.moreto.net/novini.php?n=369505

На фона на поредните скандали в здравеопазването лекарите се договориха със здравната каса за тазгодишния рамков договор. Над 90 процента от предложенията на Българския лекарски съюз са били приети от надзорния съвет на касата. Увеличени са били цените на над 137 клинични пътеки, съобщи председателят на лекарското съсловие д-р Венцислав Грозев след среща с ръководството на касата.

Вицепремиерът Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

http://econ.bg/Новини/Вицепремиерът-Симеонов-откри-международната-селскостопанска-изложба-АГРА-_l.a_i.758148_at.1.html

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева...

Хирурзи колективно напускат болницата в Добрич

https://frognews.bg/novini/hirurzi-kolektivno-napuskat-bolnitsata-dobrich.html

Лекари от хирургичното отделение на Добричката болница вкупом подадоха заявления за напускане заради ниските заплати.

Лавров: Дамаск трябва да се ръководи от своя суверенитет и да води диалог с кюрдите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729567

Лавров: Дамаск трябва да се ръководи от своя суверенитет и да води диалог с кюрдитеСирийското правителство трябва да се ръководи от принципа за суверенитет над територията на своята страна и да води диалог с представители на всички етнически групи, включително и с кюрдите. На свой ред живеещите в Сирия етнически групи трябва да уважават териториалната цялост на страната, каза днес руският външен министър Сергей Лавров,

Лондон иска преходът след Брекзит да може да бъде удължен

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133719_london_iska_prehodut_sled_brekzit_da_moje_da_bude/?ref=rss


Британското правителство е настояло пред Европейския съюз да бъде обсъден по-дълъг преходен период след Брекзит, предлагайки той да трае толкова дълго, колкото е необходимо да се договори ново партньорство, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг", като се позовават на правителствен документ и на източник от кабинета.<br /><br />В черновата на документа, цитирана от "Ройтерс", правителството казва: "Великобритания вярва, че продължителността трябва да бъде...

Президентът обсъди с посланика на САЩ двустранното сътрудничество и модернизацията на армията ни

http://www.cross.bg/prezidentut-sutrydnichestvo-dvystrannoto-1568350.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев разговаря днес на „Дондуков" 2 с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин, съобщават от пресслужбата на държавния глава. По време на срещата бяха обсъдени теми от стратегическото партньорство между България и САЩ. Във фокуса на разговора бяха обстановката в региона на Югоизточна Европа, кризата в Близкия изток, двустранното сътрудничество в сферата на сигурността, както и процеса на модернизация на българските въоръжени сили и други въпроси от взаимен интерес.

Лондон иска прехода след Брекзит да може да бъде удължен

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133719_london_iska_prehoda_sled_brekzit_da_moje_da_bude/?ref=rss


Британското правителство е настояло пред Европейския съюз да бъде обсъден по-дълъг преходен период след Брекзит, предлагайки той да трае толкова дълго, колкото е необходимо да се договори ново партньорство, съобщават "Ройтерс" и "Блумбърг", като се позовават на правителствен документ и на източник от кабинета.<br /><br />В черновата на документа, цитирана от "Ройтерс", правителството казва: "Великобритания вярва, че продължителността трябва да бъде...

В Горна Оряховица експериментално монтираха електростатичен филтър за фини прахови частици

https://www.24chasa.bg/region/article/6729509

В Горна Оряховица експериментално монтираха електростатичен филтър за фини прахови частициВ Горна Оряховица монтираха експериментално електростатичен филтър за фини прахови частици 10. Това е дейност, предвидена в предпроектните проучвания, които Общината прави тази година във връзка с подобряване на качеството на атмосферния въздух, съобщиха от местната управа. Филтърът бе монтиран преди две седмици върху индивидуална горивна

Ска Келер: Българското правителство не ми се извини, но много хора го направиха

http://www.mediapool.bg/ska-keler-balgarskoto-pravitelstvo-ne-mi-se-izvini-no-mnogo-hora-go-napraviha-news275860.html

Българското правителство така и не се е извинило на евродепутата от "Зелените" Ска Келер за обидната и агресивна декларация, която бе разпространена срещу нея от НФСБ с подписа на вицепремиера Валери Симеонов. Извинения обаче са поднесли много българи по време на посещението на германката у нас. Това разказва самата Келер в интервю за Дойче веле, публикувано в сряда. "Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен", споделя евродепутатът. Както е известно, Симеонов е един от основните лобисти за разширяването на ски зоната в Банско и е известен с постоянните му нападки срещу всички протестиращи в защита на Пирин. След пристигането на Келер в България, той я нарече "зелена джихадистка" и почти я заплаши със саморазправа заради острите ѝ критики срещу правителството. "Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава", коментира германката пред Дойче веле. По отношение на размислите на колегата ѝ в Европарламента от ВМРО Ангел Джамбазки, че Келер подкрепяла "ислямска инвазия в Европа", тя изразява своето недоумение от абсурдното му пвоедение. "Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин", след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия", призовава Келер с уточнението, че никога не е разговаряла с Джамбазки, известен с това, че спечели евродепутатското си място в коалиция с Николай Бареков. Попитана дали ще предприеме действия, за да защити името си в съда, зам.-председателят на "Зелените" в ЕП казва единствено, че ще продължи да се бори "срещу подобно тесногръдие и агресия". "Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството", добавя Келер. По отношение на действията, които България би трябвало да демонстрира по време на своето председателство на Съвета на ЕС, германката смята, че правителството трябва да ревизира решението си за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". "Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията", допълва Ска Келер. Помолена да коментира критиките към нея у нас, че се опитва да се меси във вътрешните ни работи, евродепутатът уверява, че често атакува и германското правителство. Освен това отбелязва, че "всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни-членки на ЕС".

70 години Българско училище в Прага. За един юбилей и не само

http://www.eurochicago.com/2018/02/praga-2/

Тържеството за юбилея на училище "Д-р Петър Берон" е уважено от българския министър на образованието Красимир Вълчев, председателя на ДАБЧ Петър Харалампиев, председателя на Съюза на българските учители Янка Такева и други гости от България. На него присъстват и българският посланик в Прага Лъчезар Петков и др. официални лица. Официалната част на тържеството на 13 февруари, във връзка с този прекрасен юбилей на Българското училище, не се разминава, за съжаление, и с една малко конфузна ситуация. Представителите на Асоциацията на българските сдружения в Чешката република не са поканени навреме да поднесат и те, сред другите гости, своите приветствия към преподавателите и учениците от училището, и да обявят своето дарение.

Радев прие посланика на САЩ Ерик Рубин, говорят за модернизация на армията ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729558

Радев прие посланика на САЩ Ерик Рубин, говорят за модернизация на армията ниПрезидентът Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с посланика на САЩ у нас Ерик Рубин. По време на срещата бяха обсъдени теми от стратегическото партньорство между България и САЩ. Във фокуса на разговора бяха обстановката в региона на Югоизточна Европа, кризата в Близкия Изток, двустранното сътрудничество в сферата на сигурността,

Пловдивчанин издирва момиче, в което се влюбил на спирка в града

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6729533

Пловдивчанин издирва момиче, в което се влюбил на спирка в градаИстинска романтична история като в холивудски филм се разиграва под тепетата -  пловдивчанин издирва случайно срещнато момиче чрез социалните мрежи, пише "Марица". Димитър Киров срещнал младата дама точно в деня на влюбените 14 февруари. Бил на спирка на градския транспорт на ресторант „Стадиона” в Пловодив,

Облачно с превалявания по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=369487

Над Черноморието утре - 22 февруари ще бъде облачно с превалявания от дъжд, научи Moreto.net. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 6°-7°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Полша открива почетно консулство в Несебър

http://www.mediapool.bg/polsha-otkriva-pochetno-konsulstvo-v-nesebar-news275859.html

Полша открива почетно консулство в Несебър, което ще обхваща територията на общините Бургас, Варна и Добрич. Решението на взето на заседанието на правителството в сряда, съобщи правителствената информационна служба. За почетен консул е предложена Лидия Барбара Пиетшик – Вангелова. Пиетшик - Вангелова има професионален опит в областта на международната търговия. От 2004 г. тя е ръководител на Полското културно-образователно дружество "Владислав Варненчик" отдел – Бургас. Удостоявана е с наградата "Бене Мерито" на министъра на външните работи на Полша и със Златен кръст за заслуги от президента на Полша. Откриването на почетното консулство ще допринесе за стимулирането на българо-полските отношения, които през последните години се развиват динамично във всички сфери на обществения живот, се казва в правителственото съобщение.

Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729547

Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на Малашевци с бездействието си

В продължение на година и половина управляващите в Столична община тероризират гражданите на Малашевци с абсолютното си бездействие по отношение на преминаването на тежкотоварни камиони над 10 тона и на строителни машини през квартала. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм

Калоян Паргов: Година и половина управляващите в СО тероризират гражданите на "Малашевци" с бездействието си

http://www.cross.bg/malashevtzi-kaloyan-kvartala-1568349.html

/КРОСС/ В продължение на година и половина управляващите в Столична община тероризират гражданите на "Малашевци" с абсолютното си бездействие по отношение на преминаването на тежкотоварни камиони над 10 тона и на строителни машини през квартала. Това заяви председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов. Той обясни, че граждани от "Малашевци" са го потърсили с молба за съдействие при разрешаването на този проблем. По негова покана част от жителите на квартала присъстваха на редовното заседание на Комисията по транспорт и туризъм в сряда. Хората от "Малашевци" настояват да бъде ограничено преминаването на тежкотоварните камиони и строителни машини, тъй като то нарушава редица закони и дори Конституцията на Република България, в която според член 55 "Гражданите имат право на здравословнаи благоприятна околна среда в съответствие на установените стандарти и нормативи". "Още от август 2016 година хората в този квартал се опитват да се преборят за нормални условия на живот, коментира Калоян Паргов. - Заради връзката със Северната скоростна тангента трафикът по улиците в квартала е станал още по-голям. Това води до силно завишени норми на шум, запрашаване и вибрации в домовете им

Температурите в Денвър паднаха с 40 градуса за 40 часа

https://www.actualno.com/climate/temperaturite-v-denvyr-padnaha-s-40-gradusa-za-40-chasa-news_661045.html

Местните жители на Денвър, Колорадо, се наслаждаваха на приятна температура от 20.5 градуса по Целзий (69 по Фаренхайт) в неделя (18 януари), но се хвърлиха в мразовития студ само 40 часа по-късно, пише CBS News. За това време температурите паднаха до минус 19.4 градуса по Целзий (минус 3 по Фаренхайт). Става ясно, че огромната разлика се нарежда сред 20-те най-големи промени в климата за Денвър от когато се води статистика през 1872 г., според Националната метеорологична служба. For the 2n

Общинска банка с трима изпълнителни директори

http://clubz.bg/64543-obshtinska_banka_s_trima_izpylnitelni_direktori

Общинска банка е с ново ръководство след смяната на собствеността й. Ангел Геков, Петър Джелепов и Борислав Чиликов ще са изпълнителни директори. Техните имена бяха одобрени от надзора на Общинска банка в края на януари тази година.

Чиликов е бил изпълнителен директор на Централна кооперативна банка, след което става регионален мениджър на СИБАНК, която се обединява с ОББ.

Джелепов започва в "Райфайфайзенбанк (България)", следва СИБАНК, след което работи като регионален мениджър в управление "Клонова мрежа" на ОББ.

Тримата са и новите членове на Управителния съвет на трезора, четвъртият е Владимир Котларски, чиято кариера стартира от Първа инвестиционна банка. От предишния мениджмънт на Общинска банка - петчленния УС с председател Сашо Чакалски, остава само Николай Колев. Отпадат Чакалски, Людмила Василева, Лидия Станкова и Иванка Попова.

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729536

Валери Симеонов откри международната селскостопанска изложба „АГРА“
Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева откриха най-голямата платформа на агробизнеса в Югоизточна Европа „Агра“, съобщиха от пресслужбата на кабинета.  Международната селскостопанска изложба „АГРА” в Пловдив е едно от най-престижните

Кремъл отрече руско участие в бомбардировките на Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729492

Кремъл отрече руско участие в бомбардировките на Източна ГутаГоворителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече обвиненията, че руската войска има роля във въздушните удари, довели до смъртта на цивилни граждани в бунтовническия анклав Източна Гута в Сирия, предава TACC. „Това са безпочвени обвинения. Не е ясно на какво се основават. Не се привеждат никакви конкретни данни.

Делян Добрев набърка президента в разправиите си с Елена Йончева

http://www.mediapool.bg/delyan-dobrev-nabarka-prezidenta-v-razpraviite-si-s-elena-yoncheva-news275858.html

ГЕРБ се оказаха по- предани защитни на Закона "Пеевски" за КТБ, отколкото самите му вносители от ДПС, които реагираха доста сдържано на наложеното от президента вето върху текстовете. Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев използва случая, за да атакува едновременно и Румен Радев, и депутата от БСП и бивш член на президентския екип Елена Йончева, заявявайки, че ветото може би е свързано с Йончева, която според ГЕРБ е източвала КТБ. Замисляме се дали президентското вето не е свързано с бивши членове на неговия екип, говоря за Елена Йончева и липсата на отговор на въпроса участвала ли е в съдружие 50/50 с офшорка, каза в сряда Делян Добрев. Така ГЕРБ намеси президента в поредния епизод на политическата сапунка около взаимните изобличения между Йончева и Добрев, които са водещите народни избраници на партиите си от Хасково. Миналата година Йончева изнесе данни за роднинските назначения на Добрев в Община Хасково (т.нар "Кумгейт"), в резултат на което депутатът от ГЕРБ подаде оставка, мнозинството я отхвърли, а впоследствие самият той я оттегли малко преди Конституционният съд да обяви, че парламентът не е имал право да не приема оставката му. Делян Добрев на свой ред обвини Йончева, че е свързана с укриващия се в Белград собственик на Корпоративна банка Цветан Василев. В сряда Добрев припомни изнесената от него информация за участие на Елена Йончева в дружество, чийто съсобственик по думите му е офшорната фирма "Дали трейдинг лимитид". В общото дружество, чиито сметки били във фалиралата КТБ, Йончева внесла само 5000 лева, а офшорката - първо 315 хил. лева, а после 250 хил. евро, твърди Добрев и пита за произхода на парите и посещавала ли е Йончева КТБ. "Тази офшорка се представлява от Зорница Блъскова, която по информация от интернет, е съдружник в една друга фирма с Георги Георгиев, за която докладът на "Алекс Партнърс" сочи, че тази фирма е източила 42 милиона лева от КТБ", каза Делян Добрев. Преди ден в телевизионно интервю Цветан Цветанов също припомни тази информация с обобщението, че Йончева е източвала КТБ. Депутатката от левицата пък отвърна, че ще го съди. Ето логиката, по която Делян Добрев свърза ветото на Радев с казуса Йончева и КТБ: "Елена Йончева не отговори на моите въпроси за офшорката. В същото време президентът се изказва много ласкаво по отношение на Елена Йончева и у нас остава въпросът дали това вето не е свързано и с нещо такова". По-рано в сряда депутатът от ДПС Хамид Хамид, съавтор на Пеевски в изготвянето на закона за КТБ, изрази несъгласие с мотивите, с които държавният глава налага вето. По думите на Хамид президентът не е разбрал текстовете. Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха приети с гласовете на ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти". Предстои ГЕРБ да обявят официалната си позиция по президентското вето.

Кой получава заплата от 10 000 лева?

//dariknews.bg/novini/biznes/koj-poluchava-zaplata-ot-10-000-leva-2080142

Заплатите на авиодиспечерите са около 10 000 лева, а нови работни позиции за тях ще се отворят заради предстоящото откриване на най-голямото летище в света в Северен Истанбул. То ще е разположено на 8 милиона квадратни метра и ще може да обслужва 1

Извинителните бележки за училище ще се плащат по преценка, но не повече от 3 лева

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izvinitelnite-belezhki-za-uchilishte-shte-se-plashtat-po-precenka-no-ne-poveche-ot-3-leva-2080140

Извинителните бележки за училище ще се заплащат по преценка на джипито, но стойността им няма да може да надвишава 3 лева.
 
Това стана ясно след среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравната каса, по

Готвят задържане за 72 часа за стрелялия срещу полицаи в Орешник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729511

Готвят задържане за 72 часа за стрелялия срещу полицаи в ОрешникРайонната прокуратура в Тополовград е подготвила 72-часово задържане срещу жителя на село Орешник Иван Пачелиев (35 г.), които се барикадира в къщата си и стреля по полицаи при опита да му бъде връчена призовка. Това съобщи държавният обвинител Христо Джонджоров. Мярката ще бъде приложена след изтичането на 24-часовото полицейско задържане,

Кирил Принца отива на съд за убийството на готвача си

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-gotvach-kiril-printza-26905403

Бургаската окръжна прокуратура предаде на съд бизнесмена Кирил Христов-Принца, който през 2016 година застреля свой приятел и готвач в заведението му в Несебър.

Еврокомисията глоби с 546 млн. евро участници в автомобилен картел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133715_evrokomisiiata_globi_s_546_mln_evro_uchastnici_v/?ref=rss


Европейската комисия наложи днес глоби за общо 546 милиона евро (673 милиона долара) на компании, които са участвали в четири картела в автомобилния сектор, предаде ДПА.<br /><br />Картелите са свързани с морски транспорт на нови автомобили, производство на запалителни свещи и доставки на спирачни системи. Такива незаконни тайни съглашения повишават цените на автомобилите и вредят на сектора, посочи комисията.<br /><br />Картелите в крайна сметка вредят на европейските...

Бизнес активността в еврозоната се забавя през февруари

http://econ.bg/Новини/Бизнес-активността-в-еврозоната-се-забавя-през-февруари_l.a_i.758147_at.1.html

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в еврозоната, се понижи през февруари до 3-месечно дъно от 57,7 пункта, след като през януари достигна...

Еврокомисари вземат пенсии за евродепутати, докато работят

https://www.actualno.com/europe/evrokomisari-vzemat-pensii-za-evrodeputati-dokato-rabotjat-news_661044.html

Европейският комисар по въпросите на климата Мигел Ариас Канете получава пенсия от доста скандален доброволен пенсионен фонд, предвиден за евродепутати. Канете взема парите още докато работи като комисар т.е. в момента, а заплатата му за комисар е около 20 000 евро месечно, пише Euobserver. Същото ще е положението с колежката му Мариане Тейсен, евркомисар по заетостта, но тя трябва да почака още 2 години и ако все още е еврокомисар тогава, ще разбере какво ще е да е като Канете. А за да е още по

Отбелязват Деня на защитника на отечеството в София на 23 февруари

http://www.cross.bg/federatziya-bulgariya-ryskata-1568348.html

/КРОСС/ На 23 февруари във връзка с държавния празник на Руската федерация - Денят на защитника на отечеството - Извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, военният, военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация в Република България, служителите на Посолството и на апарата на военния аташе по традиция ще положат венци и цветя пред паметниците на съветските воини в София. На мероприятието са поканени представители на висшето българско ръководство, Министерството на отбраната на РБ и други министерства, на дипломатически и военни мисии на държавите, акредитирани в България, неправителствени и обществени организации, съобщават руското посолство. Церемонията ще бъде проведена пред Паметника на съветската армия (от 10.00 часа) в Княжеската градина и пред Паметник-костницата на съветските воини в квартал "Лозенец" (от 10.30 часа).  

От 1 юли осиновителите на дете до 5 г. ще имат право на 365 дни отпуск

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/21/3133708_ot_1_juli_osinovitelite_na_dete_do_5_g_shte_imat_pravo/?ref=rss


От 1 юли осиновителите на деца до 5-годишна възраст ще могат да ползват отпуск от 365 дни и да получават обезщетение. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които парламентът прие на първо четене днес.<br /><br />Отпускът ще се полага от деня на предаването на децата на осиновителите. Изплащаното обезщетение ще бъде от 90% от дохода им за предходните 24 месеца, каквото се полага за отглеждане на дете до 1 година.<br /><br />Целта е да се гарантират равни права на...

От 1 юли осиновителите ще имат право на 365 дни отпуск и обезщетение за отглеждане на дете

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/21/3133708_ot_1_juli_osinovitelite_shte_imat_pravo_na_365_dni/?ref=rss


От 1 юли осиновителите на деца до 5-годишна възраст ще могат да ползват отпуск от 365 дни и да получават обезщетение. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които парламентът прие на първо четене днес.<br /><br />Отпускът ще се полага от деня на предаването на децата на осиновителите. Изплащаното обезщетение ще бъде от 90% от дохода им за предходните 24 месеца, каквото се полага за отглеждане на дете до 1 година.<br /><br />Целта е да се гарантират равни права на...

Задържаха 10-ма, извършили тежки умишлени престъпления във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729491

Задържаха 10-ма, извършили тежки умишлени престъпления във Велико Търново10 лица, извършили тежки умишлени престъпления са задържани по искания на Районна прокуратура - Велико Търново от началото на годината до настоящия момент. По отношение на всички съдът е уважил искането на прокуратурата и е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“. Седем от задържанията са във връзка с извършени престъпления против

Как да се ориентираме в скандала със здравната каса

http://clubz.bg/64542-kak_da_se_orientirame_v_skandala_sys_zdravnata_kasa

Въпросът какво се случва в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в последните дни дава вид да е развълнувал всички. Новинарите лягат и стават със словесните престрелки между здравния министър Кирил Ананиев и управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, парламентарни групи и комисии изслушват версиите на страните една през друга, а всякакви актуални (и недотам) експерти по здравни бюджети, здравни системи, здравни политики, разсъждават по случващото се.

Какво се случва“ вероятно няма да разберем със сигурност, поне не докато скандалът е активен.

Изложените до момента факти са следните:

  • НЗОК има значителни просрочени задължения към здравни каси в държави в Европейския съюз. Най-голям е дългът към болниците в Германия - общо 128.1 млн. лв., от които 93 млн. ще бъдат просрочени и изискуеми към края на 2018 г. Също така до края на годината просрочията към Франция ще достигнат 28.8 млн. лв., към Испания – 21 млн. лв., към Австрия – 18.4, към Белгия – 11.5 млн. лв. и към Италия, Гърция и Великобритания - по около 6 млн. лв.

  • НЗОК, в лицето на управителя си проф. Плочев, е поискала от Парламента да реши проблема с тези просрочени средства, без да съгласува това свое искане с Министерството на здравеопазването, в лицето на министър Кирил Ананиев.

  • Министър Кирил Ананиев смята това за основание проф. Плочев да подаде оставка. А проф. Плочев, видно, не смята така.

Това знаем със сигурност. Прави впечатление обаче, че всички страни в спора боравят доста фриволно със законовите си обвързаности, права и задължения, в следствие на което за неспециализираната публика остава напълно неясно има ли проф. Плочев някаква вина; ако да – каква е тя; кой, в крайна сметка, е лошият в този казус.

Да започнем от парите:

Задълженията на НЗОК към здравни фондове и застрахователи в държави от ЕС започнаха да се трупат след влизането в сила на Директива за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване. Документът даде повече възможности на европейските граждани да се лекуват извън родните си страни, като запази изискването страните да заплащат оказаната медицинска помощ по силата на вече дейставащ регламент за координация на системите за социална сигурност.

Казано простичко, Европа отключи вратата на българските пациенти към клиниките в Германия, Франция, Испания, Австрия, и остави на българската администрация относително малък набор от възможности да възпира гражданите да търсят най-доброто лечение. Извън България.

Механизмът функционира така: българският гражданин се лекува в болница в Германия, например. Германският фонд (аналог на нашата здравна каса) заплаща дейността на болницата, а НЗОК трябва да възстанови направените разходи на германския фонд в срок от 18 месеца.

Българските граждани могат да получат медицинска помощ на база своята Европейска здравна карта, а за особени случаи трябва първо да получат разрешение за това лечение от НЗОК, под формата на формуляр S2.

Оттогава насам българските граждани системно ползват повече здравни услуги, отколкото касата заплаща. Проблемът се дискутира още от 2015 г., когато чужди фондове алармираха за първите сериозни просрочки на 18-месечния срок за разплащане. Годишно в бюджета на здравния фонд у нас вече повече от пет години се отделят по около 60 млн лв. През 2013 г. по това перо са заложени 58 млн. лв, 60 млн са предвидени през 2017 г. Очевидно за българския законодател и бюджетар новите механизми не изискват финансово планиране. Реалността обаче ни застигна и първият скандал, свързан със задълженията ни към европейските здравни системи, избухна в края на 2015-та. Тогава, в рамките на два месеца, НЗОК първо обяви задължения в размер на 120 млн лв, а в последствие редуцира тази сума до 60 млн. Официалното обяснение беше, че второто число отразява просрочените дългове, а първата – общите задължения в срок. Беше въпрос на време обаче този бушон да избухне.

И той избухна.

Междувременно Националното сдружение на частните болници използва възможността да напомни, че Касата дължи десетки милиони и на българските лечебни заведения. За дейност, която е призната за извършена, фактурирана, но влязла в графата „надлимитна“. Стойността на тези задължения е 123 млн лв за три години назад, пресмятат болничните директори.

Защо България не се разплаща с европейските фондове е въпрос, на който липсва не само логичен, а какъвто и да било официален отговор към момента. Теорията (за чиито автор се сочи премиерът), че европейски болници наемат български лекари, които да точат НЗОК в тяхна полза, е толкова нелепа, че не заслужава дори да се споменава. Но за съжаление стана част от говоренето и аргументирането в този спор.

Дали заради честата смяна на управленците в тази система, или заради факта, че става дума за сравнително малък брой пациенти и географски отдалечени проблеми, въпросът с тези дългове не успява трайно и ефективно да задържи вниманието на овластените да взимат решения в този сектор. Това влияе пряко върху най-тежко болните пациенти – тези, на които българските лечебни заведения и специалисти не могат да предложат помощ и решение. Информацията, че чужди лечебни заведения отказват прием на българи, защото страната ни е лош платец, не е нова – тя е от началото на 2016 г., но и тя очевидно не е провокирала търсене на системно и ефективно решение.

До момента.

Ако съдим по писмата, които циркулират в медиите, проф. Камен Плочев е бил мотивиран да задвижи решаването на този въпрос. Според Закона за здравното осигуряване бюджетните въпроси в НЗОК се решават от Надзорния съвет, по предложение на управителя. Поради тази, или друга причина, активността на управителя раздразни силно министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Толкова силно, че Ананиев му поиска оставката, и вместо върху функционалните проблеми в управлението на Касата, върху ефективността и целесъобразността на разходите в системата, върху компетентността на взимащите решения за нашето здраве, спорът се прехвърли върху изясняване на въпроса кой на кого е шеф и подчинен, кой чия оставка има или няма право да поиска.

Сега топката е в депутатите, тъй като Парламентът е институцията, която може да прекрати предсрочно мандата на управителя на НЗОК. Законът предвижда, че основания за такова прекратяване има при:

1. влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер;

2. влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество;

3. системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на надзорния съвет или извършване или допускане извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване;

4. обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като управител за срок, по-дълъг от три месеца;

5. подаване на оставка;

6. смърт.

Засега нищо не предвещава, че проф. Камен Плочев ще се откаже доброволно от поста си. Но пък и никой няма да се изненада силно, ако това се случи, тъй като политическият баланс не изглежда да е в негова полза, въпреки че кандидатурата му беше избрана със солидно мнозинство (205 гласа) от същите тези депутати.

Във всичко това, разбира се, липсва важната вметка, че НЗОК би следвало да е политически независима обществена институция. Но тя липсва, защото и самата независимост отдавна е само декларативен инструмент, за който вече симптоматично всички са забравили. В крайна сметка, дори самият премиер Борисов, забравил, че НЗОК не е дирекция на Министерството на здравеопазването, отбеляза, че „Всеки министър има право сам да си избира екипа.“ И вероятно предстои да видим какво/кого е избрал Кирил Ананиев.

Добрев: Зелената енергия няма да повиши цената на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=369504

Няма да има драстичен скок на цената на тока след като се увеличи делът на зелената енергия в енергийния микс на България, твърдят експерти пред Дарик. До 2030 година делът на енергията от възобновяемите енергийни източници в енергопотреблението на всяка страна членка трябва да достигне 35 процента.

Ще бъде ли 2018 революционна като 1968 г.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/02/21/3133683_shte_bude_li_2018_revoljucionna_kato_1968_g/?ref=rss


През октомври миналата година група уважавани консервативни мислители от целия континент публикува манифест, озаглавен "Европа, в която можем да вярваме". В много отношения това е дълбоко осмислен и красиво написан документ, реторична смесица от начина на мислене на националноосвободителните движения в славните дни на деколонизацията и старомоден музеен пътеводител.От този манифест читателят придобива усещането, че консерваторите в Европа са антиимпериалисти (Европейският съюз,...

Голям скандал в испанския футбол: Десетки арестувани за черно тото

https://www.actualno.com/football/goljam-skandal-v-ispanskija-futbol-desetki-arestuvani-za-cherno-toto-news_661043.html

Голям скандал за уговорени мачове в Испания е на път да избухне, след като 50 срещи от последните три сезона са разследвани за черно тото, съобщава „Ел Конфиденсиал”. Всички те са от последните три сезона. Въпросните двубои са от третото и четвъртото ниво на местния футбол. В два от тях са замесени дори дублиращите отбори на Реал Мадрид и Барселона. Дубльорите на Виляреал, Малага и Хетафе също са в този списък, както и третият отбор на Севиля. Според Marca обаче нито един о

Ледена епоха сковава Европа и България

https://frognews.bg/novini/ledena-epoha-skovava-evropa-balgariia.html

През следващите дни арктически въздух ще понижи сериозно температурите в цяла Европа.Това показват данните от метеорологичните спътници, публикувани. Настъплението на студа ще се усети първо в Русия, където вече бе даден оранжев код предупреждение за анормални студове в района на Москва.

18-годишен от Бургас в кома след бой пред дискотека, спешно се нуждае от кръв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729493

18-годишен от Бургас в кома след бой пред дискотека, спешно се нуждае от кръв18-годишен ученик от бургаската гимназия по туризъм е изпаднал в кома след усложнения от претърпян побой пред дискотека. Дванадесетокласникът Илия Стоянов е бил приет в болница с лицево-челюстни травми и опериран, но рязко се влошил. Момчето има спешна нужда от преливане на кръв нулева, отрицателна, алармират от бургаската болница.

Българин е "измамил" Spotify и е спечелил 1 млн. долара?

https://www.investor.bg/novini/261/a/bylgarin-e-izmamil-spotify-i-e-spechelil-1-mln-dolara-256229/

Схемата е направена по такъв начин, че дори не нарушава законите, посочват анонимни източници от индустрията

ВМРО иска затвор за родители, непращащи децата си на училище

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-roditeli-vmro-26905400

ВМРО иска родители, които не пращат децата си на училище да носят наказателна отговорност.

Почетното консулство на Полша в Несебър ще отговаря и за Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369477

Правителството даде съгласие Полша да открие почетно консулство в Несебър с консулски окръг, обхващащ територията на общините Бургас, Варна и Добрич. Това съобщиха от правителствената информационна служба. За почетен консул е предложена Лидия Барбара Пиетшик - Вангелова.

Вижте Никол Шерцингер небрежна, с мокра коса и в перфектна форма

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6729454

Вижте Никол Шерцингер небрежна, с мокра коса и в перфектна формаНикол Шерцингер показа, че не се притеснява от естествения си облик и сподели снимка в Инстаграм, на която е с мокра коса. Нежната половинка на първата ни мъжка ракета Григор Димитров затвърди това като написа под фотоса: "Мокра, коса, не ми пука". Очевидно певицата не страда от комплекса на много знаменитости,

50% от държавните пари за университетите ще зависят от качеството и нуждите на пазара

https://offnews.bg//obshtestvo/50-ot-darzhavnite-pari-za-universitetite-shte-zavisiat-ot-kachestvoto-675313.html

Качеството на обучението и нуждите на пазара на труда ще определят в по-голяма степен сумата, които държавата дава за издръжка на университетите.

С промени в постановление 328 от 2015 г., внесени от министъра на образованието Красимир Вълчев, днес Министерският съвет реши делът на средствата, получавани въз основа на комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда да нарасне на 50% през 2018 г. и 60% през 2020 г.

Във връзка с това са въведени два допълнителни коефициента. Първият е за приоритетни професионални направления с намаляващ прием, като за тях се наблюдава отчетен период от 5 години назад във времето. Вторият коефициент е само за обучения, провеждани по професионални направления в определени области на страната с нисък икономически статус. Това са Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч, където има филиали на държавни висши училища.

Целта от въвеждането на първия допълнителен коефициент е да бъде насърчен приемът по приоритетни професионални направления там, където няма достатъчно интерес от страна на кандидат студентите. Вторият коефициент се въвежда на териториален принцип, за да бъде подпомогнато обучението в области на страната със слабо икономическо развитие, в които има филиали на университети.

Предвижда се също приемът на студенти в някои специалности да бъде разширен. Става въпрос за специалностите в професионалните направления “Педагогика на обучението по…“, „Религия и теология“, „Физически науки“, „Химически науки“, „Енергетика“, „Материали и материалознание“ и „Химически технологии“. Висшите училища ще имат право да приемат в тях  толкова студенти, на колкото имат право според капацитета си. Бройките няма да бъдат строго фиксирани от МС, ще може да се запълни целият капацитет.

Досега по този ред се приемаха студенти в компютърните специалности и тези от направление "Математика" заради необходимостта от повече специалисти. При първите целта е изпълнена, но се очаква сериозен недостиг на специалисти по математика и останалите 7 направления, заради което за компютърните специалности вече няма да се прилага същият режим.

Ако в дадено направление максимално допустимият брой студенти е под 15, за него няма да бъде утвърждаван прием, предвижда друга промяна. Това правило няма да е в сила, ако направлението е приоритетно.

Ще се увеличат бройките за студенти - професионални бакалаври - в направление "Туризъм" в колежите във Варна и Бургас.

Двойно се увеличават бройките за обучение по държавна поръчка в университетите у нас за българи, които живеят в чужбина - от 1000 на 2000.

За първенците на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски на средни и висши училища в райони с компактно население от българска народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан местата се увеличават от 15 на 30.

За образователната и научна степен „доктор“ увеличението е от 20 на 40 места, а за следдипломна специализация периодът от 120 месеца се увеличава на 240 месеца. Във връзка с разширяването на мрежата от училища в чужбина с преподаване на български език и литература, история на България, география на България и др., се одобрява увеличаване на броя на преподавателите, изпращани от МОН в тези училища от 30 на 50.

Основни предпоставки за приетите промени са, че в страни като Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Албания се наблюдава трайна тенденция на увеличаване броя на кандидатите за студенти, докторанти и специализанти и повишен интерес към обучение в български висши училища и научни организации, се казва в мотивите на МОН.

В друго правителствено постановление (№90 от 2000 г.) се предвиждат промени по отношение стипендиите за студенти и докторанти.

Европейските стипендии, които досега бяха месечно по 150 лв., а сумата се отпускаше по европроект с финансиране по оперативна програма, вече ще се отпускат с държавни пари, които са добавени към субсидиите на университетите. Размерът на месечната стипендия вече няма да е фиксиран на 150 лв. Университетът сам ще определя сумата в зависимост от това дали иска да даде стипендии на повече хора, или да даде по-големи стипендии, но на по-малко обучаващи се.

65% от общата сума за стипендии ще се разпределя между всички студенти, които отговарят на критериите. Останалите 35% ще отиват за тези, които учат в специалности от приоритетните професионалните направления, независимо дали те получават първия вид стипендии. При тях единственият критерий дали да получат стипендия ще е средният им семестриален успех.

Месечните стипендиите за редовните докторантите по държавна поръчка ще се увеличат от 450 на 500 лева.

От 135 лв. на 250 лв. се увеличава и размерът на стипендиите, предоставяни на студенти-чужденци, приети за обучение в България по Централноевропейската програма за обмен в университетското образование CEEPUS III. Целта е да се постигне донякъде по-справедливо компенсиране на разходите на тези студенти при престоя им у нас, защото българските студенти, обучаващи се в чужди висши училища по тази програма за обмен, получават стипендии в размер приблизително от 200 евро.

В изпълнение на националната политика към българите зад граница, увеличение има и при стипендиите, предоставяни на студенти, приети за обучение в Тараклийския държавен университет в Молдова съгласно Споразумението между правителствата на двете държави.

186 деца се бориха за купата "Витоша ски"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6729476

186 деца се бориха за купата "Витоша ски"185 деца демонстрираха завидни умения по време на състезанието по гигантски слалом за купата на "Витоша ски", което се проведе в сряда. Надпреварата между малките спортисти на възраст между 6-12 години се превърна в истински празник с много детски усмивки и страхотни награди от спонсорите Maxsport, Siven и Salomon.

Меркел: Македония и Гърция никога не са били толкова близо до решение за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729470

Меркел: Македония и Гърция никога не са били толкова близо до решение за иметоМакедония е по-близо от всякога до решаването на дългогодишния спор за името й с Гърция, който пречи на амбициите й за присъединяване към НАТО и Европейския съюз, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БТА. "Много съм доволна и успокоена, че има напредък в преговорите", каза Меркел на съвместна пресконференция с

Българска група телефонни измамници уличена в Румъния

https://www.actualno.com/society/bylgarska-grupa-telefonni-izmamnici-ulichena-v-rumynija-news_661040.html

Удар на бургаската полиция по телефонните измамници. След откраднати близо 44 000 лева след телефонни измами и част от парите в себе си е заловено муле на ало измамници, действащи от територията на Румъния. Оказва се, че 60-годишният Никола Китанов от Свети Влас, който е работел с група за телефонни измами, която в момента пребивава на територията на Румъния. По случая освен бургаската полиция, работят полицията в Русе, както и властите в Румъния. През последните 5 дни в Бургас са изма

НФСБ призова горещо и спешно Църквата да канонизира Васил Левски

http://www.cross.bg/vasil-levski-nfsb-1568347.html

/КРОСС/ НФСБ поиска Васил Левски да бъде канонизиран за светец. От партията направиха това в писмо, адресирано до Българската православна църква, в което „горещо" молят спешно да бъде разгледан този въпрос. Призивът е отправен от изпълнителния комитет на Националния фронт за спасение на България, а сред подписалите се е и лично вицепремиерът Валери Симеонов. Ето и какво гласи призивът-обръщение до Светия синод на Българската православна църква: НИК на партия НФСБ се обръща към Вас с горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски. По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове Христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго. В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите - не само светска, но и да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание! Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан

Водещите европейски борси последваха низходящото движение на "Уолстрийт"

http://econ.bg/Новини/Водещите-европейски-борси-последваха-низходящото-движение-на-Уолстрийт-_l.a_i.758146_at.1.html

Повечето акции на европейските фондови пазари се понижиха, следвайки тренда от вчера на Уолстрийт в Ню Йорк, а повечето от обявените днес междинни...

Вековни гори в Стара планина вече са част от обект на ЮНЕСКО

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/21/3133679_vekovni_gori_v_stara_planina_veche_sa_chast_ot_obekt/?ref=rss


Вековните букови гори на резерватите в Национален парк "Централен Балкан" стават част от сериен обект на световното наследство на ЮНЕСКО "Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа", съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />С обявяването на буковите гори в Национален парк "Централен Балкан" за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в...

Руснаците срещу Чехия на полуфинал в хокея

http://clubz.bg/64541-rusnacite_sreshtu_chehiq_na_polufinal_v_hokeq

Канада - Германия и Олимпийски спортисти от Русия (ОСР) - Чехия са полуфиналите в хокея на лед при мъжете на зимните олимпийски игри в Пьончан.

Бундестимът поднесе голямата изненада, елиминирайки на четвъртфинал Швеция с 4:3 (2:0, 0:0, 1:3, 1:0) след продължение и "внезапна смърт".

Кристиан Ерхоф и Марсел Ньобелс изненадаха "трите корони" с голове в първата третина. Във втората резултатът не се промени. В третата обаче стана интересно.

Антон Ландер върна един гол, ала Доминик Кахун възстанови аванса на германците - 3:1. Щурмът на скандинавците продължи и те стигнаха до изравняване чрез Патрик Херсли и Микаел Викстранд - 3:3.

Така се стигна до допълнителна 10-минутна част. След само 90 секунди игра Патрик Раймер донесе триумф на Германия.

По същото време спориха олимпийските шампиони от Канада и Финландия - 1:0 (0:0, 0:0, 1:0). Максим Норо реализира единствения гол със страхотен изстрел от средно разстояние в началото на третата третина.

До края "кленовите листа" удържаха крехката си преднина.

Най-неравностоен бе четвъртфиналът между руснаците и Норвегия - 6:1 (3:0, 2:1, 1:0).

Сутринта пък Чехия изтръгна 3:2 от САЩ след продължение и дузпи - 1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0. Съперниците по веднъж си размениха водачеството в резултата. В допълнителните 10 минути попадение не падна и победителят трябваше да се реши от по 5 дузпи.

Вратарят на чехите Павел Француж спаси всички опити на американците, а Петер Кукал вкара единствения гол.

Чака ни европейска хокейна класика между руснаците и чехите. Този мач е от 9:40 наше време в петък, а Канада и Германия ще спорят от 14:10 същия ден. Финалът е в неделя, а в ден по-рано - срещата за 3-4 място.

Припомняме, че на олимпийските игри не участват звездите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада, от което потърпевши са всички големи сили в ледената игри, а най-вече феновете й.

Инж. Петър Кънев съпредседателства заседание на Комисията по икономика и парични потоци на ЕС

http://www.cross.bg/kunev-petur-komisiyata-1568346.html

/КРОСС/ Бургаският народен представител инж. Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание се завърна от посещение в Брюксел. Той участва в голяма българска делегация, която беше в белгийската столица в рамките на Българското председателството на Съвета на Европейския съюз. Инж. Петър Кънев съпредседателства заседание на Комисията по икономика и парични потоци на ЕС. В срещата са взели участие партньори от целия ЕС-представители на всичките двадесет и осем страни-членки. „По време на посещението бяха обсъдени изключително важни теми, касаещи общата данъчна политика и данъчно облагане на фирмите, работещи в областта на цифровите технологии. Коментирани бяха резултатите от ревизии на подкомисиите към Европейския парламент по Панамските досиета и по офшорните зони. Дискутирани бяха и въпроси, свързани с намаляване на финансовите рискове и стабилизиране на банките и банковия сектор в Европа след кризата в периода 2007-2009 година", информира инж. Петър Кънев. Народният представител е поставил въпроса за по-скорошното решаване на проблема за влизането на България в Шенген и разширяването на Еврозоната.    

Македонисти устроиха протест в Австралия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369485

Около пет хиляди македонци, пребиваващи в Австралия, се събраха на протест в Канбера с призив да бъде спряно разпадането на страната, езика и националната идентичност на югозападната ни съседка, съобщава скопското електронно издание „Македонска нациja“.

Близо 3000 бездомници са регистрирани за нощ в Париж

http://dnes.dir.bg/news/bezdomnitzi-paris-26905317

Близо 3000 бездомници са регистрирани в Париж в нощта срещу 16 февруари при първото по рода си преброяване във Франция.

Регистрираха 3000 бездомници за една нощ в Париж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729442

Регистрираха 3000 бездомници за една нощ в ПарижБлизо 3000 бездомници са регистрирани в Париж в нощта срещу 16 февруари при първото по рода си преброяване във Франция, предаде Франс прес, като се позова на Брюно Жулиар, първи заместник-кмет на френската столица, съобщи БТА. Преброяването на хората, които нямат дом и спят на улицата, е извършено от 2000 души, включително 1700 доброволци.

Колкото повече, толкова повече

http://clubz.bg/64540-kolkoto_poveche_tolkova_poveche

Колкото повече студенти, толкова повече пари. Това е принципът за прием в българските университети. И въпреки че лайтмотивът на казаното и написаното по повод стратегията за развитие на висшето образование беше обвързването на финансирането с резултатите на висшите учебни заведения, видим резултат все още няма.

Подобряването на качеството на висшето образование в България несъмнено минава през финансирането. Затова и планът за развитието му в периода 2014-2020 г. предвижда “повишаване на средствата за висшето образование и науката и на ефективността от използването им чрез усъвършенстван модел на финансиране“. Засуканата фраза е сведена до една идея по-конкретни мерки.

Местата за прием в специалностите от т. нар. приоритетни направления, сред които са инженерните науки, педагогиката и изкуствата, се увеличават през последните години, което съответства на стратегията. Но мерките са половинчати - в специалности, където видно има пресищане с кадри, приемът остава раздут. А качеството изглежда, че намалява пропорционално с увеличаването на броя на местата в университетите.

В сряда правителството одобри промени в четири постановления, свързани с финансирането, приема и отпускането на стипендии в държавните висши училища и научните организации.

Новите правила предвиждат делът от средствата за издръжка на обучението, получавани въз основа на оценка на качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда, да нарасне на 50% през 2018 г. и на 60% през 2020 г.

Максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти по всички приоритетни направления ще се определя като равен на свободния капацитет на професионалното направление. Досега това се прилагаше само за математиката и компютърните науки, а кандидатстването се насърчаваше именно с увеличаване на местата за прием.

През 2017 г. например за направлението "Информатика и компютърни науки" Софийският университет обяви 510 места за прием, а Пловдивският - 520. За сравнение – през 2014 г. местата бяха съответно 410 и 450. Това само по себе си е стъпка в правилната посока, стига да е съобразено с потребностите на пазара на труда. Съчетаването му с практическа липса на контрол на качеството обаче до голяма степен обезсмисля всяка подобна мярка. Не е лошо образованието да отговаря на пазара на труда не само по броя на подготвяните специалисти в съответните области, а и по качеството на обучението.

От другата страна са т. нар. "неприоритетни" професионални направления, при които броят на кадрите превъзхожда нуждите на пазара на труда.

По данни на Министерството на образованието студентите, които се обучават в направление "Право" например, са намалели с близо 1000 души между 2013 и 2017 г. Въпреки това университетите продължават да обявяват все така висок прием, тоест остават незаети места, а балът за влизане спада все повече, с него и стандартите.

През 2015 г. Софийският университет е обявявил 320 места за студенти по право, редовно обучение. Проверката показва, че има незаети места, а всеки, който е изкарал оценка над 3 на кандидатстудентските изпити, може да влезе в иначе престижната специалност. Пловдивският университет също запазва приема си непроменен. През 2014 г. общият брой на обявените места за първокурсници е 260. През 2016 г., когато все още се допуска задочно обучение по специалността, местата за нови студенти в несъмнено важната за страната специалност отново са 260.

Това се отнася и за много други професионални направления. И логично би довело до спад в качеството. След като немалка част от студентите са неподготвени и немотивирани, едва ли може да се очакват особено високи резултати от образованието им.

Приемът по професионални направления на държавните университети се утвърждава от Министерския съвет, който е ангажиран и с изпълнението на стратегията и плана за действие за развитие на висшето образование. Има преки лостове за прилагане на заложените мерки.

От данните на рейтинговата система на висшите училища в България става ясно, че спада процентът завършили право, които прилагат придобитото висше образование. Тоест все повече от тях не работят по специалността си.

Защо обаче университетите имат интерес да продължават да раздуват приема? 

За пари, естествено…

Финансирането на висшите учебни заведения продължава да идва в толяма степен от държавната субсидия за издръжка на обучението за един студент. Тоест колкото повече студенти, толкова повече пари…

Обвързването на финансирането на държавните университети с броя приети студенти логично води до понижаване на качеството. Предполагаемите опити на Министерството на образованието да обвърже парите с постигнатите резултати не ги виждаме осъществени на практика.

Планът за действие по стратегията за развитие на висшето образование предвижда "диференциране на финансирането според качеството и реализацията на завършилите" и създаване на нова методика за определяне на нормативите за издръжка. Осъществяването на практика на заложените мерки за момента обаче се свежда до диференциране на възможностите за получаване на т.нар. европейски стипендии. Блестяща е логиката в поддържането на раздут прием в "неприоритетните" направления и едновременно с това отнемането на възможността на студентите с високи резултати да се възползват от допълнително финансиране от съответните структурни фондове. Въобще идеята, че някой кандидат-студент ще се откаже от намерението си да учи социология (например), защото няма да получава европейска стипендия, граничи с подигравка. 

Самата цел за масовизация на висшето образование при настоящите условия предполага повече хора да влизат в университет и повече хора да го завършват, но на качеството на получените знания и умения, както и на възможностите за приложението им все така не се обръща достатъчно внимание. Дефицитите на основното и средното образование, което не развива основни компетентности в бъдещите кандидат-студенти, остарелите програми, реформите “на парче“ в сектора и общата липса на мотивация също не допринасят за качествено образование.

Въпреки романтичните приказки за финансиране на база постигнати резултати, за университетите броят студенти е жизненоважен за икономическото оцеляване. Принципът остава. Колкото повече студенти, толкова повече пари.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".

Съюзници на Асад влязоха в Африн в помощ на кюрдите

http://clubz.bg/64539-syyuznici_na_asad_vlqzoha_v_afrin_v_pomosht_na_kyurdite

Турция предупреди днес, че сирийските проправителствени сили ще бъдат изправени пред сериозни последици за влизането си в района на Африн, предаде Ройтерс.

Те влязоха в града, за да помогнат на кюрдските бойци да отблъснат офанзивата на Анкара. Пристигането им увеличи риска от по-голяма ескалация на северния фронт в Сирия, където се сражават правителствената армия, съюзените с нея проирански милиции, кюрдските сили, бунтовниците, турските войски, както и руските и американските сили.

Сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС) съобщиха, че турски самолети са бомбардирали едно от градчетата в Африн днес. Анкара започна атаката си през януари, за да прогони ОНС, които смята за заплаха за своята сигурност по границата и за сходни с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК).

Паравоенни формирования, свързани с Башар Асад, пристигнаха в Африн вчера. Турция и подкрепяните от нея сирийски бунтовници се опитаха да ги отблъснат с артилерийски огън.

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган заяви днес, че се е оттеглил конвой от 40-50 бойни машини.

"Всяка стъпка на режима (в Дамаск - б.р.) или други елементи в тази посока със сигурност ще има сериозни последици", увери на пресконференция Ибрахим Калън.

Представител на ОНС и военен командир на проправителствените сили обаче отхвърлиха заплахата.

Командирът, който е от сили, сражаващи се на страната на режима в почти 8-годишния конфликт, заяви пред Ройтерс, че силите в Африн са отговорили на огъня на подкрепяните от Турция бунтовници.

Нов сблъсък, в който турската армия би се изправила пряко срещу проправителствените сили, ще оплете още повече мрежата от съюзи и съперничества, която съществува в Северна Сирия.

Според Ердоган проправителствените бойци, дошли на помощ на ОНС, са шиитски милиции, действащи независимо, и предупреди, че те ще платят висока цена.

"Всяка стъпка там в подкрепа на терористичната организация ОНС ще означава, че те стават легитимна наша цел", каза говорителят му.

Калън допълни, че Анкара не преговаря директно с Дамаск, но посланието й е предадено по непряк път.

Пристигналите в Африн сили ще бъдат разположени близо до турската граница, съобщиха от ОНС. В тях има бойци, съюзници на Асад, но не и военнослужещи от сирийската армия.

Преди влизането им Ердогган заяви, че си е осигурил подкрепата на руския президент Владимир Путин, за да блокира разполагането на сирийски правителствени сили в Африн. Командирът от проправителствените сили заяви, че Москва се е намесила, за да "забави влизането" на сирийската армия и така вместо нея са влезли обединените "народни сили".

Сирийски кюрдски представители казаха, че Москва се е опитала да спре споразумение между кюрдските сили и правителството в Дамаск за разполагането на правителствени сили в Африн. Според тях Русия искала да гарантира интересите си в Сирия и да запази своето и на Турция преимущество в амбициите си за посредничество в конфликта.

Анкара и Москва подкрепяха враждуващи помежду си страни по време на 7-годината война. Русия е най-близкият съюзник на Асад. А Турция е сред главните опори на сражаващите се срещу него бунтовници.

Анкара обаче промени политиката си в Сирия, като поиска да възстанови развалените си отношения с Москва и да насочи усилията си към борбата срещу нарастващата кюрдска заплаха в арабската република.

През последните месеци Турция подкрепя Русия, чиито атаки помогнаха на правителството на Асад да си възвърне контрола върху повечето големи градове от бунтовниците и милициите.

През януари Анкара потърси съгласието на Москва, преди да започне офанзивата си в Африн.

"Именно руснаците решиха тази игра", заяви кюрдската политическа деятелка Фауза Юсеф.

"Руснаците я играят отдавна... те натискат турците с кюрдската карта и обратното", каза Юсеф, която е във висшето ръководство на оглавяваната от кюрдите автономна власт в Северна Сирия.

Турската офанзива не постигна бързи успехи по границата, но, изглежда, се е засилила напоследък и е напреднала с няколко километра навътре в Сирия. ОНС обаче продължават да контролират по-голямата част от Африн, включително главния град на района.

Анкара смята ОНС за сирийски клон на ПКК.

САЩ искали да преговарят с Иран, предложили директна среща

http://www.cross.bg/iran-teheran-natzionalna-1568345.html

/КРОСС/ Иран е получил предложение от САЩ да проведат директни преговори на неутрална територия за изглаждане на противоречията в двустранните отношения. Това пише кувейтският вестник Al Jarida, като се позовава на източник от Върховния съвет за национална сигурност на Иран, предава TACC. „Американците предложиха Маскат или Женева за тези консултации. Първоначално ставаше въпрос само за намиращите се в ирански затвори лица с двойно гражданство, но по-късно постъпи предложение за обсъждане на целия спектър от спорни въпроси при условие на конфиденциалност", твърди източникът на изданието. „В отговор Техеран заяви, че доверието към САЩ е загубено, особено след обявяването на позицията на президента Доналд Тръмп за ядрената сделка", уточнява източникът, като същевременно допълва, че Върховният съвет за национална сигурност на Иран „се изказа против преки контакти с Вашингтон". Към настоящия момент няма официални коментари от страна на Вашингтон или Техеран, отбелязва руската агенция.

Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения

https://offnews.bg//dw/ska-keler-ne-balgarskoto-pravitelstvo-ne-mi-e-podnasialo-izvinenia-675329.html

Самите българи са потресени от езика и съдържанието на декларацията, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, казва евродепутатката Ска Келер пред Дойче Веле. До днес тя не е получила официално извинение от София.

От декларацията на НФСБ, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, изминаха вече почти две седмици. Малко след нейната поява кабинетът публикува своя позиция, с която се разграничи от нея. Но имаше ли и извинение от българското правителство?

Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен.

Според някои български медии, лично Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския кабинет да излезе с позиция по въпроса. Така случаят вече бил приключен. За Вас приключи ли? Вие не очаквахте ли повече критика от ЕК или по-твърда позиция от София?

Ска Келер: Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава.

Не само Валери Симеонов използва обидни реплики по Ваш адрес, наричайки Ви например "зелена джихадистка". И евродепутатът Ангел Джамбазки се изказва агресивно. Според него, Вие сте подкрепяли "ислямска инвазия в Европа". Как ще коментирате думите му? Или как ще успокоите привържениците на Джамбазки, които му вярват?

Ска Келер: Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин“, след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия.

Разговаряла ли сте някога лично с Ангел Джамбазки в Европейския парламент?

Ска Келер: Не, не съм.

Ще предприемете ли правни стъпки във връзка с декларацията на НФСБ?

Ска Келер: Ще продължавам да се боря срещу подобно тесногръдие и агресия.

Помрачи ли декларацията на НФСБ българското европредседателство, както писа "Политико“?

Ска Келер: Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството.

Какво Ви се иска да направи България по време на своето европредседателство?

Ска Келер: Иска ми се кабинетът да оттегли плановете си за доизграждане на ски инфрструктурата в Национален парк "Пирин“. Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията.

Някои българи критикуват участието Ви в българските протести в защита на Пирин. Те казват: "Това е нашата страна, не Вашата. По-добре обърнете внимание на проблемите на Германия". Какво ще кажете на тези хора?

Ска Келер: Бих им казала, че всички българи са също и европейци и имат същите права, както и всички останали в целия ЕС. И повярвайте ми, аз отправям критики и към германското правителство.

Защо се ангажирате за България?

Ска Келер: За мен е важно в ЕС да няма двойни стандарти. Всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни-членки на ЕС.

Въпросите бяха изпратени на Ска Келер по електронната поща. Евродепутатката отказа телефонно интервю, тъй като по време на запитването на Дойче Веле се намираше на работно посещение в Мексико.

Заев в Берлин: Западните Балкани вече не са "буре с барут", а мост на приятелство (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729441

Заев в Берлин: Западните Балкани вече не са "буре с барут", а мост на приятелство 
 (Снимки)За Македония няма алтернатива, освен пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Това увери министър-председателят на югозападната ни съседка в рамките на срещата си с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, съобщава скопското електронно издание „Фокус“. На журналистическия въпрос за интереса на Китай към Западните Балкани и дали ЕС трябва да инвестира

Заев: Китай и Русия се интересуват от Западните Балкани, но ние искаме в ЕС

https://www.actualno.com/balkani/zaev-kitaj-i-rusija-se-interesuvat-ot-zapadnite-balkani-no-nie-iskame-v-es-news_661039.html

За Македония няма алтернатива, освен пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО. Това увери министър-председателят на югозападната ни съседка в рамките на срещата си с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, съобщава скопското електронно издание „Фокус“. На журналистическия въпрос за интереса на Китай към Западните Балкани и дали ЕС трябва да инвестира повече пари в региона, за да засили влиянието си, Заев отговори: „Вярно е, че интересът към региона на Западните Балкан

Берлускони все по-често смайва публиката с гафове и неадекватни твърдения

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133669_berluskoni_vse_po-chesto_smaiva_publikata_s_gafove_i/?ref=rss


На неотдавнашна бизнес конференция Силвио Берлускони озадачи публиката си, като се похвали, че като премиер е направил така, че италианците да получават месечни пенсии от 1000 лири - колкото горе-долу е стойността на кафе еспресо. 81-годишният лидер, който оглавява десноцентристка коалиция, която води в анкетите в навечерието на парламентарните избори на 4 март, проявява признаци на неадекватност.<br /><br />В същото време той се опитва да преодолее последиците от забраната, която...

19 деца пострадаха при верижна катастрофа в Германия

https://frognews.bg/svqt/19-detsa-postradaha-pri-verijna-katastrofa-germaniia.html

19 деца пострадаха при верижна катастрофа между няколко автомобила и училищен автобус в Германия.

Езикови бариери

https://offnews.bg//nashite-avtori/ezikovi-barieri-675304.html

Понякога това, което ни пречи, не е толкова сложно. Но се получават сложни последствия, от които вадим погрешни изводи. Зъб за зъб – това е темата на 90 процента от всички литературни и кино творби. Най-старата приказка на света. Първо дяволът си отмъщава на Адам и Ева, понеже им завидял. По-късно Каин отмъщава на Авел, понеже изпитал ревност. Отмъщението е старо колкото човешкия род. Ще ви припомня една история, която е обикновено продължение на онези най-първи истории за отмъщение, но в същото време е и нещо по-различно. Защото това, което движи главния герой, не е просто желанието да накаже, да си отмъсти, както е, да речем, в „Илиада“. Може би сте я чели или чували из медиите, но въпреки това ще ви я преразкажа, защото така трябва. Минала е, забравена е, а подобни истории не бива да се забравят.

Мъст – колко сочна дума. Как лепне по устните, неферментирал сок от грозде. Мъстиш го, мачкаш го, то протича на тънка струя. Колко му се услажда на човек дори само да мисли за отмъщението. След като го извърши, го заболява глава – като от препиване с младо непревряло вино. Vengeance, revenge – на английски също звучи внушително. Това е една от най-важните думи. Една от думите, които Новият завет иска да забравим. Много е лесно да подходим към историята само от тази гледна точка. Всичко би било толкова ясно, без никакви усложнения и нюанси. Но големият проблем според мен е отново старозаветен и се нарича Вавилон. Онзи Вавилон, който носим навсякъде със себе си и е неотменима част от душите ни.

Вечерта на 1 срещу 2 юли 2002 година самолет Ту-154 на Башкирски авиолинии изпълнява полет от Москва за Барселона. На борда са 52 деца, 5 възрастни и 12 души екипаж. Общо 69 човешки същества. Над територията на Швейцария наземното обслужване на полета се извършва от швейцарската компания Sky Guide. Служителите на фирмата проявяват небрежност в този ден, не изпълняват професионално своите служебни задължения, карат я леко и неангажиращо, смяната не е натоварена, полетите са малко. В контролната кула дежурен е датчанинът Петер Нилсен на 36 години. Поради невнимателност той не забелязва опасната близост между Ту-154 и Боинг 747 на куриерската компания DHL. Не успява да предупреди пилотите, те очакват неговата реакция, защото защитните системи на самолетите ги предупреждават за опасността. Инструкциите, които идват от него, са противоречиви. Грешката му струва 71 живота. Без да иска се превръща в масов убиец. И този факт остава да му тежи като камък на шията. Всеки нормален човек би се побъркал на негово място. Побърква се и той, нормален човек е.

Виталий Калоев е кавказец, инженер на 46 години, който работи в Барселона по покана от испанска фирма. Той очаква жена си и двете си деца, които намират свободни места единствено за този полет, другите деца в самолета отиват на лятна почивка със своите ръководители. Когато му съобщават за катастрофата, Виталий лети незабавно до Цюрих, оттам се добира до Юберлинген и се включва в издирването на телата на загиналите. Открива дъщеричката си Диана на 4 години и недалече от нея братчето ù Константин на 11. Идентифицират и съпругата му Светлана на 44. Виталий откарва телата им във Владикавказ, където ги погребва. Издига паметник над гробовете им, който можете да откриете в гугъл по неговото име. И заживява край тях. Буквално. Спи там, край паметника. Спира да се бръсне, почти не се храни. До вниманието му не достигат поднесените думи на извинение от швейцарската компания в един малък немски вестник. Никой в Русия изобщо не разбира, че Скайгайд са поели отговорността и са признали вината си.

Тогава Виталий почва да пише писма, иска среща с ръководството и с човека, отговорен за катастрофата. Желанието му е просто – Нилсен и Скайгайд да заявят пред медиите, че грешката е персонална, тяхна и че съжаляват за смъртта на толкова много хора, толкова много деца, толкова много надежди. Вместо това му предлагат нещо твърде прагматично и немско – компенсация в общ размер 160 хиляди швейцарски франка. Само че такова предложение би било приемливо за някой представител на друга култура, не и за кавказец. За него то звучи обидно и долива масло в огъня на яростта му. И отново отправя своето искане – шефовете на Скайгайд и Нилсен да застанат пред камерите и да заявят категорично своето признание. Да кажат, че са виновни. Да поискат прошка. Това са две различни неща – паричната компенсация и молбата за прошка. Не знам дали скандинавският и немският ум могат да проумеят разликата. Не съм сигурен изобщо в способността им да осъзнават мотивите на Виталий. Въпреки всичко се провежда една среща между Алан Росер, един от директорите на компанията, и Калоев. Росер не знае какво да каже, въпреки присъствието на преводач. Думите така и остават неизречени.

Година и половина по-късно думи на разкаяние така и не са казани. Виталий тръгва сам за Швейцария, открива адреса на Нилсен от телефонния указател и отива при него. Не е искал да става убиец. Носи нож в себе си като всеки кавказец, не го е взел нарочно, за да го използва. Нилсен е стреснат от брадатия непознат, не разбира какво му говори и защо е дошъл. Виталий опитва да се представи на испански. После изважда снимка на своето семейство и я показва на Нилсен. Навира я в очите му. Нилсен е изплашен, опитва се да го изгони, може би го е взел за просяк или луд. Със сигурност е било момент на умопомрачение. И за двамата. Нилсен е бутнал ръката на Виталий. Хванал е снимката и я е хвърлил. Тогава всички дяволи са се съсредоточили във върха на ножа. Нилсен не е можел да предполага, че този човек всъщност е правил многократни опити да се срещне с него официално. В своята домашна обстановка може би се е притеснил и за децата си, които стоели наблизо. Типичните западни хора, немци, швейцарци, скандинавци се страхуват от брадатите източни хора с орлови носове.

Тази липса на комуникация е довела до развръзката. Забавената и надменна скандинавска реакция се е сблъскала фронтално с кавказкото честолюбие, прямота и избухливост. Извинявай! Виновен съм! Само тези думи можеха да спасят Нилсен. Изречени или показани с жестове тези думи щяха да съхранят живота му.

16 прободни рани са преброили патоанатомите по тялото му. Виталий е мултиплицирал страданието, като го е предал и на децата на Нилсен, свидетели на убийството. Отмъщението не му носи покой. Не се крие. Осъждат го на 8 години затвор, освобождават го през 2008, след 4 години. Завръща се в Осетия. Трагедията му вдъхновява и Холивуд, но филмът с Шварценегер е твърде слаб и постен. И не говори за най-главното. За езиковите ни бариери.

В деня прошката, преди началото на Великия Пост, ни се налага да мислим за това, за оня Вавилон, дето ни мъчи отвътре и не ни позволява да разбираме другия. Но ако преодолеем бариерите си и изречем на глас ония вълшебни думи, светът ще стане по-добър.

Кремъл отрече руско участие в бомбардировките на Източна Гута

https://www.actualno.com/asia/kremyl-otreche-rusko-uchastie-v-bombardirovkite-na-iztochna-guta-news_661033.html

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично отрече обвиненията, че руската войска има роля във въздушните удари, довели до смъртта на цивилни граждани в бунтовническия анклав Източна Гута в Сирия, предаде TACC, цитирана от агенция "Фокус". "Това са безпочвени обвинения. Не е ясно на какво се основават. Не се привеждат никакви конкретни данни. Не сме съгласни с тези обвинения", подчерта Песков. Припомняме, че при нови въздушни удари в сряда срещу бунтовническия анклав И

148 млн. лв. повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ се предвиждат в НРД 2018

https://www.actualno.com/healthy/148-mln-lv-poveche-za-bolnichnata-i-14-mln-lv-poveche-za-izvynbolnichnata-pomosht-se-predvijdat-v-nrd-2018-news_661035.html

148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година се предвиждат в Националния рамков договор за 2018 г. Това каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), след последното заседание на НЗОК и БЛС относно Националния рамков договор (НРД) за 2018 г. Над 90% от това, което БЛС предложи в последния момент като промяна на текстовете в НРД бе прието от Надзорния съвет на НЗОК, което говори за конструктивизъ

"Националната лотария" се оказа топ рекламодателят на 2017 г.

http://www.mediapool.bg/natsionalnata-lotariya-se-okaza-top-reklamodatelyat-na-2017-g-news275857.html

Бедните българи, които масово дават последните си пари, за да търкат лотарийни билети, дотират солидно не само бизнеса на хазартния бос Васил Божков, но и телевизионния бранш. Хазартната компания "Националната лотария" е рекламодател №1 по обем на направените разходи за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги през 2017 г., става ясно от анализ на специализираната агенция "Медия клуб", цитиран от в. "Сега". От данните на агенцията, която ползва изследване на компанията "Нилсен", се вижда, че "Националната лотария", която се държи от две компании, в които акционер е бизнесменът Васил Божков, е безапелационен лидер сред рекламодателите у нас от всички бизнес браншове. Според информацията компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през 2017 г. Сумата изглежда огромна и не е ясно дали не е завишена, предвид официалния отчет на "Ню геймс" (едно от двете дружества – организатор на лотарията, б. ред.) за 2016 г., според който приходите на дружеството са 173 млн. лв., а разходите му за основна дейност – 101 млн. лв. По закон наградният фонд на всяка игра трябва да е равен на минимум 50% от стойността на отпечатаните билети. Отделно държавната такса върху хазарта е 15% от стойността на залозите. На втора и трета позиция в класацията на топ рекламодателите са фирми от други сектори – хранителната верига "Лидл" и компанията за препарати "Проктър енд гембъл". Техните разходи за реклама обаче са доста под тези на "Националната лотария" и възлизат на по около 15 млн. евро за всяко от дружествата. Сред топ рекламодателите в сектор "Хоби, мода, спорт", където влиза и хазартът, присъства и друга фирма от сектора "игри на щастието", в която участва Васил Божков - "Евробет". Тя е другият водещ частен организатор на лото и лотарийни игри и стои зад игрите на "Лотария България". Рекламните й отчисления за 2017 г. според "Медия клуб" са били в размер на около 2 млн. евро, тоест значително по-ниски от тези на "Националната лотария". От данните на "Медия клуб" може да се направи абсурдният извод, че най-много милиони за реклама у нас се изливат от сектор, чиято реклама по принцип е забранена. Според чл. 10 от Закона за хазарта пряката реклама на хазарт е забранена, което обаче не пречи "игри на щастието" законно да се въртят всяка вечер по национални ефирни медии, особено в ефира на "Нова телевизия", и то в часовия пояс на "Лека нощ, деца" . Както Mediapool писа, Държавната комисия по хазарта, която по закон контролира рекламата на "игрите на щастието", счита, че предаванията и интервютата с "късметлии" са законни. Доказателството е, че почти няма наложени санкции за незаконна реклама на хазарт или спрени излъчвания. Най-вероятно предаванията ползват изключения в закона, които допускат излъчването на реклама, когато става дума за теглене на тиражи или обявяване на резултати или печалби от игрите. Преди около две седмици финансовият министър Владислав Горанов освободи по взаимно съгласие досегашния председател на комисията по хазарта Огнемир Митев. От екипа на новата шефка Мария Филипова обещаха пред Mediapool до края на седмицата да отговорят как ведомството тълкува излъчването на хазартни игри по телевизията и дали това е законна реклама на хазарт. Според експерти рекламата на хазарт по телевизията трябва да се ограничи. Бившият шеф на ДКХ Калоян Кръстев смята, че агресивната реклама е един от основните фактори за разцвета на лотарийните игри у нас през последните години, защото числовите игри изискват продажби на огромен брой билети, което е невъзможно без агресивно промотиране сред масовата публика.

"Националната лотария" се оказа топ рекламодателят за 2017 г.

http://www.mediapool.bg/natsionalnata-lotariya-se-okaza-top-reklamodatelyat-za-2017-g-news275857.html

Бедните българи, които масово дават последните си пари, за да търкат лотарийни билети, дотират солидно не само бизнеса на хазартния бос Васил Божков, но и телевизионния бранш. Хазартната компания "Националната лотария" е рекламодател №1 по обем на направените разходи за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги през 2017 г., става ясно от анализ на специализираната агенция "Медия клуб", цитиран от в. "Сега". От данните на агенцията, която ползва изследване на компанията "Нилсен", се вижда, че "Националната лотария", която се държи от две компании, в които акционер е бизнесменът Васил Божков, е безапелационен лидер сред рекламодателите у нас от всички бизнес браншове. Според информацията компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през 2017 г. Сумата изглежда огромна и не е ясно дали не е завишена, предвид официалния отчет на "Ню геймс" (едно от двете дружества – организатор на лотарията, б. ред.) за 2016 г., според който приходите на дружеството са 173 млн. лв., а разходите му за основна дейност – 101 млн. лв. По закон наградният фонд на всяка игра трябва да е равен на минимум 50% от стойността на отпечатаните билети. Отделно държавната такса върху хазарта е 15% от стойността на залозите. На втора и трета позиция в класацията на топ рекламодателите са фирми от други сектори – хранителната верига "Лидл" и компанията за препарати "Проктър енд гембъл". Техните разходи за реклама обаче са доста под тези на "Националната лотария" и възлизат на по около 15 млн. евро за всяко от дружествата. Сред топ рекламодателите в сектор "Хоби, мода, спорт", където влиза и хазартът, присъства и друга фирма от сектора "игри на щастието", в която участва Васил Божков - "Евробет". Тя е другият водещ частен организатор на лото и лотарийни игри и стои зад игрите на "Лотария България". Рекламните й отчисления за 2017 г. според "Медия клуб" са били в размер на около 2 млн. евро, тоест значително по-ниски от тези на "Националната лотария". От данните на "Медия клуб" може да се направи абсурдният извод, че най-много милиони за реклама у нас се изливат от сектор, чиято реклама по принцип е забранена. Според чл. 10 от Закона за хазарта пряката реклама на хазарт е забранена, което обаче не пречи "игри на щастието" законно да се въртят всяка вечер по национални ефирни медии, особено в ефира на "Нова телевизия", и то в часовия пояс на "Лека нощ, деца" . Както Mediapool писа, Държавната комисия по хазарта, която по закон контролира рекламата на "игрите на щастието", счита, че предаванията и интервютата с "късметлии" са законни. Доказателството е, че почти няма наложени санкции за незаконна реклама на хазарт или спрени излъчвания. Най-вероятно предаванията ползват изключения в закона, които допускат излъчването на реклама, когато става дума за теглене на тиражи или обявяване на резултати или печалби от игрите. Преди около две седмици финансовият министър Владислав Горанов освободи по взаимно съгласие досегашния председател на комисията по хазарта Огнемир Митев. От екипа на новата шефка Мария Филипова обещаха пред Mediapool до края на седмицата да отговорят как ведомството тълкува излъчването на хазартни игри по телевизията и дали това е законна реклама на хазарт. Според експерти рекламата на хазарт по телевизията трябва да се ограничи. Бившият шеф на ДКХ Калоян Кръстев смята, че агресивната реклама е един от основните фактори за разцвета на лотарийните игри у нас през последните години, защото числовите игри изискват продажби на огромен брой билети, което е невъзможно без агресивно промотиране сред масовата публика.

Черно море без петима срещу ЦСКА

http://www.moreto.net/novini.php?n=369500

Отборът на Черно море проведе последната си тренировка във Варна преди петъчния мач с ЦСКА в София, съобщиха от клуба за Moreto.net. Заниманието бе на стадион “Тича” във Варна, а след него треньорът Илиан Илиев определи групата за двубоя с “армейците”.

Великобритания има малко време да се подготви за излизане от Евратом

https://www.investor.bg/evropa/334/a/velikobritaniia-ima-malko-vreme-da-se-podgotvi-za-izlizane-ot-evratom-256225/

EDF се опасява, че Лондон няма да успее да договори разпоредбите с трети страни, нужни след отказа от членство в ядрената общност

Четири пъти по-малка може да бъде глобата за градския транспорт в София

http://econ.bg/Новини/Четири-пъти-по-малка-може-да-бъде-глобата-за-градския-транспорт-в-София_l.a_i.758143_at.1.html

Намаление на глобата за нередовните пътници в градския транспорт в София от 200 на 50 лева е едно от предложенията в новата наредба на Столичната...

София намалява глобата за гратисчии в транспорта

http://www.mediapool.bg/sofiya-namalyava-globata-za-gratischii-v-transporta-news275856.html

Най-високата санкция, която се налага на нередовни пътници в градския транспорт в София, ще бъде намалена четири пъти, тъй като от повече от година е незаконна. Предвижда се пътниците, които не си платят глобата в превозното средство, а получат наказателно постановление, да плащат 50 лева вместо сегашните 200 лева. В същото време остава възможността контрольорите да продават "наказателен" билет на гратисчиите за 40 лева, който им дава възможност да продължат пътуването си. Намалението на високата глоба ще бъде предложено в новата наредба за транспорта в София, която предстои да бъде внесена в Столичния общински съвет от мнозинството от ГЕРБ. В нея ще бъде регламентирано пътуването с нощен градски транспорт, който трябва да бъде пуснат от пролетта http://www.mediapool.bg/noshtni-avtobusi-tragvat-v-sofiya-ot-proletta-news274662.html. Билетът за него ще е 2 лева за всички нощни линии. Законна глоба Глобата от 200 лева, която се налага на нередовни пътници, отказали да си купят билет от 40 лева в даденото превозно средство, от повече от година е незаконна, стана ясно от обясненията на съветниците Зафир Зарков, Екатерина Йорданова и на шефа на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров. Размерът ѝ не отговаря на максималната санкция за пътници без билет в градския транспорт, според Закона за автомобилните превози. В началото на миналата година депутатите решиха санкциите за такива клиенти да са между 10 лева и 50 лева. Промяна на правилата в София обаче се предлага чак сега. Не е ясно каква е събираемостта на глобите от 200 лева, но по думите на шефа на ЦГМ голяма част от обжалваните актове падат в съда. 2 лева за нощен транспорт В новата наредба за транспорта в София ще бъде регламентирано и въвеждането на нощен градски транспорт. Предвижда се той да тръгне експериментално от пролетта. През нощта ще се движат специални линии, които да свързват кварталите на града и да пресичат маршрутите си в центъра. Движението на автобусите по тях трябва да е синхорнизирано, за да може пътниците да сменят линиите при пресечните им точки. Все още не е ясно колко точно ще са нощните маршрути, но ще се предложи за тях да се плаща билет от 2 лева, който да важи за всички нощни рейсове. Н тях няма да може да се пътува с абонаментни карти, а работното време ще е от 24 часа до 4 часа. Електронни билети Друга новост в наредбата ще са електронните билети за пътуване в автобусите, трамваите, тролеите и метрото в София. Те трябва да бъдат въведени след разработването на е-системата за таксуване, за която в момента тече обществена поръчка. Кога ще бъде избран изпълнител не е ясно, тъй като процедурата се бави от поредица обжалвания на всеки акт по нея. В момента работата по поръчката за 88 млн. лева е спряна за пореден път заради атакуването ѝ пред Комисията за защита на конкуренцията С разработването на новата тикет система се предвижда билети да могат да се купуват през сайт или мобилно приложение, а пътниците да могат да удостоверяват, че имат билет с мобилния си телефон. Хартиените билети и съществуващите в момента карти ще останат и след въвеждането на електронните билети. В наредбата се регламентира и съществуването на т. нар. зелен билет от 1 лев за цялата мрежа за ден, който се продава в дни с много мръсен въздух. Той беше въведен с плана за действие на общината при прекомерно замърсяване и дори веднъж влезе в действие. Освен него се предвижда и създаването на бял билет за безплатен градски транспорт. Такъв обаче ще се продава, ако парламентът въведе екостикери за колите и даде възможност на кмета на София да забранява движението на по-замърсяващите автомобили. Багажът пътува безплатно Купуването на билети за големите багажи ще отпадне, предвиждат новите текстове на наредбата http://www.mediapool.bg/i-golemite-bagazhi-mozhe-da-se-vozyat-bezplatno-v-sofiyskiya-gradski-transport-news275712.html. Ограничение за чантите и куфарите, които човек може да превозва в транспорта, няма да има. Един пътник ще може да качи безплатно в превозните средства колкото багаж може да носи. В момента хората с куфари със сбор на трите измерения над 140 см трябва да дупчат по два билета. Туристите обаче масово не са запознати с това изискване и често биват глобявани, че возят големи багажи безплатно.

Американка съди "Туитър", "Фейсбук" и "Гугъл" заради терористичните атаки в Париж

http://www.cross.bg/parizh-kafene-chikago-1568344.html

/КРОСС/ Жена от района на Чикаго в САЩ, която е била в кафене в Париж по време на терористичните нападенията през ноември 2015 г., съди „Туитър", „Фейсбук „ и „Гугъл", предава БТВ. Тя твърди, че те са съдействали за разрастването на групировката "Ислямска държава", давайки ѝ достъп до социалните медии. Вестник "Чикаго сън-Таймс" съобщи, че Манди Палмучи е подала съдебен иск в Чикаго миналата седмица. В иска се казва, че тя е била в кафене в Париж, когато над 12 души са били убити там и че е пострадала емоционално. При нападенията срещу кафене, стадион и концертна зала във френската столица загинаха 130 души, а "Ислямска държава" пое отговорност за атаките. „Фейсбук" заяви, че на сайта му няма място за тези, които се занимават с тероризъм, нито за съдържание, което подкрепя подобна дейност. „Туитър" и „Гугъл" не отговориха на запитванията на вестника за коментар. Подобни съдебни искове бяха подадени и на други места, но бяха отхвърлени с аргумента, че законът освобождава от отговорност онлайн доставчиците за съдържание, публикувано от потребители.  

Кюрдските отряди влязоха в Африн, въпреки турската артилерия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729429

Кюрдските отряди влязоха в Африн, въпреки турската артилерияКолона на „Сили за народна самоотбрана" (СНС) е пристигнала благополучно в Африн, съобщи за руската агенция РИА Новости Рейзан Хеду, представител на кюрдските сили за отбрана. По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че СНС са отстъпили, след като са попаднали под обстрел на военните на Анкара, съобщава "Фокус".

Нов шеф на прокурорите има Козлодуй

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729435

Нов шеф на прокурорите има КозлодуйДимитър Николов е новият шеф на районната прокуратура в Козлодуй, решиха днес единодушно членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. По време на представянето си прокурор Николов заяви, че през последните две години обвинението в Козлодуй е имало сериозен проблем с броя на върнатите от съда дела.

НФСБ призова Светия синод да обяви Левски за светец

https://offnews.bg//politika/nfsb-prizova-svetia-sinod-da-obiavi-levski-za-svetetc-675331.html

Националният изпълнителен комитет на НФСБ призова Светия синод на Българската православна църква да разгледа спешно въпроса с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски. 

„По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго, се казва в призива на НФСБ. 

В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: „Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името „раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България“, изтъкват от патриотичната формация.

От НФСБ съзнават, че нашата Църква има утвърдени със столетия правила за канонизация. Но припомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят встрани от благочестивите нейни дела.

”По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал „Победа“ на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ.

И нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив!

С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост”, подчертава ръководството на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Националният изпълнителен комитет на партията призовава и моли Светия синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!

Проверяват участието на учители и ученици в протестите в защита на кмета на Септември

https://www.24chasa.bg/region/article/6729409

Проверяват участието на учители и ученици в протестите в защита на кмета на СептемвриРегионалният инспекторат по образованието в Пазарджик ще проверява участието на учители и ученици, през учебно време, в протестите в Септември за защита на кмета на общината Марин Рачев, след ареста му за корупционни практики. Това потвърди за "24 часа" директорът на инспектората Валентина Кайтазова.

Русия отрича да участва в бомбардировките над Източна Гута

https://frognews.bg/svqt/rusiia-otricha-uchastva-bombardirovkite-nad-iztochna-guta.html

Русия отрече да има нещо общо с бомбардировките в бунтовническия анклав Източна Гута в Сирия.

Лекарите са доволни от договорените цени на медицинските услуги за 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/21/3133671_lekarite_sa_dovolni_ot_dogovorenite_ceni_na/?ref=rss


Над 90% от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), включително и тези, направени в последния момент, са приети от надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса за Националния рамков договор за 2018 г. Условията са "значително по-добре" от тези за 2017 г. и "показват конструктивизъм".<br /><br />Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев след окончателната среща между съсловната организация и ръководството на...

Букмейкъри: Мери и Албърт са фаворити за име на бебето на принц Уилям и Кейт Мидълтън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6729412

Букмейкъри: Мери и Албърт са фаворити за име на бебето на принц Уилям и Кейт МидълтънСлед миналогодишното официално съобщение, че принц Уилям и съпругата му, херцогинята на Кембридж Катрин, ще станат родители за трети път през април 2018 г., от двореца Кенсингтън не се очаква да бъдат оповестени повече подробности за предстоящото щастливо събитие. За сметка на това букмейкърите активно приемат залози за име на кралското бебе,

Пуснаха от ареста майката на 3-годишните близнаци

https://frognews.bg/kriminalno/pusnaha-aresta-maikata-3-godishnite-bliznatsi.html

Освободиха от ареста майката на 3-годишните близнаци, които втори ден са в Университетската болница ”Свети Георги” в Пловдив.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване