Петролът поевтинява на фона на стабилизирането на долара*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-poevtiniava-na-fona-na-stabiliziraneto-na-dolara-256188/

Повишаването на доходността на 10-годишните американски облигации до близо 4-годишен връх прави и златото по-малко атрактивно за инвеститорите

Лоши са условията за туризъм по високите части на планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6728281

Лоши са условията за туризъм по високите части на планинитеПо високите частни на планините условията не са добри, тъй като има образувала се мъгла. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. По билото на Стара планина духа силен вятър. Няма образувана нова снежна покривка. Температурите по най-високите части на планините са до минус 10 градуса.

220 нови електронни табла и видеонаблюдение по спирките в столицата

http://www.cross.bg/transport-novi-evgeni-1568306.html

/КРОСС/ 220 нови електронни табла и видеонаблюдение по спирките са част от предстоящите подобрения за градският транспорт в столицата, каза за предаването „Добро утро България" на ,адио „Фокус" Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации" в Столична община, по повод получените по проект 125 млн. лв. за развитие на интегрирания градски транспорт. „Основната цел на проектното предложение, което беше отправено от Столична община и беше одобрено от ЕК, е да се подобри чувствително качеството на услугата градски транспорт в София по най-натоварените направления. Ще бъдат рехабилитирани основни трасета като най-големият компонент по проекта „Интегриран градски транспорт" е реконструкцията и рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III", маршрута на трамвай №5. Основната цел е да се постигне модернизирано трасе с изцяло нови нископодови, климатизирани трамвайни мотриси и скоростта на придвижване да се увеличи. Съответно хората да получат по-комфортна и по-конкурентноспособна услуга", каза Евгени Крусев. Заместник-кметът допълни че е предвидена и реконструкция на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска", с която ще започнат ремонтите. В момента текат процедури по избор на изпълнител и очаква строежите да започнат през лятото, уточни Евгени Крусев. Той каза още, че по време на ремонтите ще се ползва заместващи автобусни линии

Ето как да подобрите настроението си със сигурност

https://www.vesti.bg/lyubopitno/eto-kak-da-podobrite-nastroenieto-si-sys-sigurnost-6079554

Сред начините да се почувстваме по-добре са да галим котка, да четем книга, да носим новото си бельо, но и още

Сталоун: Чудесно е да се върнеш от мъртвите

http://www.cross.bg/staloyn-chydesno-vurnesh-1568305.html

/КРОСС/ Силвестър Сталоун се оказа поредната жертва на фалшивите новини на онлайн спекулациите, разгласяващи погрешна информация за смъртта на звезди. И то за пореден път. Броени часове, след като актьорът сподели постер за предстоящия си филм, направен от фен на поредицата за Роки Балбоа, социалните мрежи бяха залети от съобщения като „Почивай в мир, Силвестър Гарденцио Сталоун".Редица профили във „Фейсбук", „Туитър" и др. разпространиха „новината", че Слай е починал от рак на простата, което предизвика объркване и тъга сред неориентираните му във фалшивия поток негови фенове. След като прочете за своята "смърт" Сталоун публикува в официалния си профил в Instagram клип с двете си дъщери и написа: "Чудесно е да се върнеш от мъртвите". Към момента Сталоун е ангажиран със снимките на „Creed II". Сред последните му роли бе тази на ментор на Кевин (Джъстин Хартли) в епизод от номинираната за „Еми" драма „Това сме ние".  

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-отново-тръгнаха-надолу_l.a_i.758113_at.1.html

Цeнaтa нa пeтpoлa oт eтaлoннитe cвeтoвни мapĸи в cpядa cyтpинтa ce пoнижaвa зapaди oчaĸвaниятa зa coлидeн pъcт в зaпacитe oт cypoвинaтa в CAЩ. ...

Хайди Клум освежава пролетта на динамичните и стилни жени

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6727423

Хайди Клум освежава пролетта на динамичните и стилни жениКолекцията #LETSDENIM за дами и малки момичета влиза в продажба от 5 март във всички Lidl магазини Световноизвестният модел Хайди Клум ще предложи серия от свежи деним предложения както за дами, така и за малки момичета. Скини джинси, дънкови ризи, рокли и гащеризони, цветни кецове са част от третата съвместна колекция между модела и Lidl,

Пясъчна буря покри австралийски град с оранжев прах

https://offnews.bg//sviat/piasachna-buria-pokri-avstralijski-grad-s-oranzhev-prah-675279.html

Пясъчна буря покри австралийски град с оранжев прах. Бурята премина през Чарълвил в югозападната част на Куинсланд, поваляйки дървета и причинявайки незначителни щети.

Властите обясняват, че метеорологичните условия напоследък са позволили силни ветрове да вдигнат и разпръснат прах в региона.

Виждаме едно от впечатляващите събития през последните няколко години, коментира Хари Кларк от австралийското метеорологично бюро.

Според него пясъчната буря се разпростира на площ от около 200 км. Скоростта на ветровете е 96 км/ч, а видимостта в местното летище е ограничена до около 200 м.

Някои жители на града, отстоящ на около 740 км западно от Бризбън, казват, че бурята ги е изненадала.

"Чухме гръм, затова излязохме... огледахме се наоколо и видяхме, че насам идва тази голяма, червена пясъчна буря", споделя Пейдж Доналд пред Australian Broadcasting Corp. "Очите ни се напълниха с прах", допълва той.

Президентът наложи вето на промените в Закона за банковата несъстоятелност

http://www.transmedia.bg/2018/02/21/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-2/

 

Президентът Румен Радев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност.

Държавният глава връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г. Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства.

В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения. В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона.

Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения, съобщиха от президентската администрация, цитирани от БГНЕС.

 

 

Микеле, роден в село Бъркач, осиновен от италианско семейство, се върна в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728269

Микеле, роден в село Бъркач, осиновен от италианско семейство, се върна в БългарияМикеле Коради е италиански младеж от град Падуа, който е роден в България с името Васко Колев Илиев. Изоставен е от биологичната си майка веднага след раждането. Майката на Микеле, Адриана Такия, смята, че първите две години на Микеле в дома за изоставени деца са нанесли отпечатък на целия му живот.

Мика Зайкова: Необходимо е въвеждане на диференциран ДДС за справяне с бедността у нас

http://www.cross.bg/bulgariya-zaiikova-neravenstvoto-1568304.html

/КРОСС/ За справяне с бедността, да се въведе диференциран Данък добавена стойност (ДДС), който да смени досегашните 20%, препоръча като част от мерките за разрешаване на проблема финансовият експерт Мика Зайкова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус", по повод анализа на КНСБ с данни за увеличаване на разликата в доходите на бедните и богатите. Тя уточни, че неравенството, не само в България, но и в света, расте. Зайкова посочи също, че от 2007 г. ООН има резолюция по този въпрос, като експертите наивно смятат, че с ръста на икономиката и подобряването на икономическите показатели, бедността ще намалее и ще се увеличава заетостта, а основната причина за неравенството е алчността. Експертът допълни, че 1% от хората в света държат 53% от богатството, като в България ситуацията не е различна. „При нас има една особеност - най-нисък е рейтингът на Народното събрание, защото процесите на неравенството се генерират още със законите. В България минималната заплата се променя евентуално един път в годината, доходите и работните заплати на нашите политици, които се базират на заплатите на депутатите, растат два пъти годишно минимум", обясни тя. Мика Зайкова допълни, че други важни фактора са инвестициите и вътрешното търсене. Според нея са нужни истински реформи в образованието и социалната политика.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-02-21.html

На22 февруари 2018 г.(четвъртък), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Чепинско шосе“, кв. „Васил Левски“ Г , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: кв. „Васил Левски“ Г

Варна ще е домакин на състезание по бойни спортове

http://www.moreto.net/novini.php?n=369456

Варна ще бъде домакин на едно от най-големите събития в бойните спортове, които са се провеждали до момента. Това ще се случи на 30 март в Двореца на културата и спорта в морската столица, научи Moreto.net. Под покрива на многофункционалния комплекс, разположен в централната част на град Варна ще влязат в жестока битка най-добрите кикбоксьори – топ бойци в Европа.

Жаблянов: Мотивите в искането на оставката ми са образец за произвол, слабоумие и безпомощност

http://www.cross.bg/zhablyanov-bulgariya-predstavitel-1568303.html

/КРОСС/ „Мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България" и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, по време на дебатите по исканата му от парламентарното мнозинство оставка, предава „Фокус". „За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на Народното събрание, който да представя отстраняването на председателя и зам.-председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение", коментира Жаблянов. Според него мотивите за исканата му оставка показват още юридическа и политическа безпомощност. „28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира", посочи още Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Той се обърна към управляващите с думите: „Управлявате пряко волята на народа и ще платите за това". Зам

Жаблянов: Мотивите в искането на оставката ми са образец за произвол, слабоумие и безпомощност

http://www.cross.bg/zhablyanov-predstavitel-bezpomoshtnost-1568303.html

/КРОСС/ „Мотивите, които представи Данаил Кирилов, подписани от Цветан Цветанов, са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност". Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България" и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, по време на дебатите по исканата му от парламентарното мнозинство оставка, предава „Фокус". „За първи път виждам мотиви, в които няма посочен нито един член от Правилника за работа на Народното събрание, който да представя отстраняването на председателя и зам.-председателите от длъжност. Нито един член. Посочен е само чл. 155, който няма никаква връзка с днешната дискусия и с проекта на решение", коментира Жаблянов. Според него мотивите за исканата му оставка показват още юридическа и политическа безпомощност. „28 години от демократичното управление на България е един проспан и пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки момент да се фашизира, но никога да се демократизира", посочи още Валери Жаблянов от парламентарната трибуна. Той се обърна към управляващите с думите: „Управлявате пряко волята на народа и ще платите за това". „Водим се от разбирането, че да си опозиция не е недостатък, защото опозицията коригира управлението", допълни още той

Ска Келер: Ще продължавам да се боря срещу тесногръдието и агресията

http://clubz.bg/64509-ska_keler_shte_prodyljavam_da_se_borq_sreshtu_tesnogrydieto%C2%A0i_agresiqta

Интервю на евродепутатката от "Зелените" за Дойче веле:

 

- От декларацията на НФСБ, подписана от вицепремиера Валери Симеонов, изминаха вече почти две седмици. Малко след нейната поява кабинетът публикува своя позиция, с която се разграничи от нея. Но имаше ли и извинение от българското правителство?

Ска Келер: Не, българското правителство не ми е поднасяло извинения. Много българи обаче ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен.

- Според някои български медии, лично Жан-Клод Юнкер е настоял пред българския кабинет да излезе с позиция по въпроса. Така случаят вече бил приключен. За Вас приключи ли? Вие не очаквахте ли повече критика от ЕК или по-твърда позиция от София?

Ска Келер: Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки. Той знае, че особено по време на своето европредседателство българското правителство е под силно наблюдение. Аз лично се концентрирам най-вече над това да подкрепям гражданите при техните протести в защита на правовата държава.

- Не само Валери Симеонов използва обидни реплики по Ваш адрес, наричайки Ви например "зелена джихадистка". И евродепутатът Ангел Джамбазки се изказва агресивно. Според него, Вие сте подкрепяли "ислямска инвазия в Европа". Как ще коментирате думите му? Или как ще успокоите привържениците на Джамбазки, които му вярват?

Ска Келер: Тези изказвания много ме изненадаха. Той обижда и българските природозащитници и българите, които застават срещу комерсиалната експлоатация на Национален парк "Пирин“, след като вижда някаква връзка между тях и тероризма. Вместо да отправя абсурдни упреци, по-добре да се насочи към съдържателна дискусия.

- Разговаряла ли сте някога лично с Ангел Джамбазки в Европейския парламент?

Ска Келер: Не, не съм.

- Ще предприемете ли правни стъпки във връзка с декларацията на НФСБ?

Ска Келер: Ще продължавам да се боря срещу подобно тесногръдие и агресия.

- Помрачи ли декларацията на НФСБ българското европредседателство, както писа "Политико“?

Ска Келер: Във всеки случай българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше и да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч, както и че много хора наблюдават внимателно стъпките, които София предприема по време на европредседателството.

- Какво Ви се иска да направи България по време на своето европредседателство?

Ска Келер: Иска ми се кабинетът да оттегли плановете си за доизграждане на ски инфрструктурата в Национален парк "Пирин“. Иска ми се да чуе притесненията на гражданите, свързани с изграждането на отсечка от магистрала в Кресненското дефиле, и да ги вземе предвид. Иска ми се България да спазва собствените си закони и правните стандарти на ЕС, както и да положи повече усилия в борбата срещу корупцията.

- Някои българи критикуват участието Ви в българските протести в защита на Пирин. Те казват: "Това е нашата страна, не Вашата. По-добре обърнете внимание на проблемите на Германия". Какво ще кажете на тези хора?

Ска Келер: Бих им казала, че всички българи са също и европейци и имат същите права, както и всички останали в целия ЕС. И повярвайте ми, аз отправям критики и към германското правителство.

- Защо се ангажирате за България?

Ска Келер: За мен е важно в ЕС да няма двойни стандарти. Всички трябва да имат правото да изказват свободно мнението си, да критикуват правителството и да разкриват онова, което не върви както трябва. Това важи както за България, така и за Германия и за всички други страни-членки на ЕС.

Въпросите бяха изпратени на Ска Келер по електронната поща. Евродепутатката отказа телефонно интервю, тъй като по време на запитването на Дойче Веле се намираше на работно посещение в Мексико.

 

Ескперти: Изкуственият интелект не трябва да попада в ръцете на терористи

https://offnews.bg//sviat/eskperti-izkustveniat-intelekt-ne-triabva-da-popada-v-ratcete-na-tero-675285.html

Бързото развитие на изкуствения интелект увеличава опасността за злонамереното му използване от застрашаващи световния мир държави, престъпници и терористи, предупреждава нов доклад, цитиран от Ройтерс и БТА.

Проучването бе публикувано днес от 26 експерти в областта на изкуствения интелект, киберсигурността и роботиката от университетите "Кеймбридж", "Оксфорд", "Йейл" и неправителствени организации. Те призовават правителствата и всички заинтересовани страни да ограничат потенциалните заплахи, свързани с изкуствения интелект.

Изследователите казват, че злонамерената употреба на изкуствен интелект създава непосредствени заплахи за цифровата, физическата и политическата сигурност, защото позволява широкомащабни, прецизно насочени и високоефективни атаки. Проучването се фокусира върху сценарии, които е възможно да станат реалност в следващите пет години.

Те подчертават, че терористи могат да извършват кибератаки, с които да предизвикат катастрофи на автономни коли или да превръщат широкоразпространените в търговската мрежа дронове в оръжия.

Битката между ГЕРБ и БСП за НЗОК продължава

https://frognews.bg/novini/bitkata-mejdu-gerb-bsp-nzok-prodaljava.html

Г-н Плочев не е спазил процедурата, каквото и да е искал да направи с това си писмо. Има процедура, която той трябва да извърви вътрешно в Здравната каса, като първо уведоми Надзора на Касата, след това здравния министър, а после бъде дискутирано и на Министерски съвет.

Тази събота EVN кани граждани от Бургас да се снимат в екологичния фотокът на компанията

http://www.cross.bg/energiiina-efektivnost-nagradi-1568302.html

/КРОСС/ Чрез интересни и забавни снимки на тема енергийна ефективност всеки посетител на EVN фотокъта може да спечели и интересни награди  EVN България продължава да напомня на своите клиенти, че малките стъпки за енергийна ефективност имат голям ефект, когато ги прилагаме редовно и последователно. Традиционната зимна инициатива на компанията за енергийна ефективност тази година е под мотото „Пази енергията за важните неща!". Тя е насочена към ежедневни дейности от бита и разкрива колко е лесно всеки един от нас да допринесе за разумното използване на енергията. В тази връзка компанията организира „EVN фотокът" на 24.02.2018 г. (събота) в Мол Галерия Бургас (ниво 1). Всички посетители - индивидуално или на групи - могат да се снимат безплатно във весели и разнообразни снимки, изобразяващи познати ежедневни ситуации. На разположение на желаещите ще бъде разнообразен инвентар и помощници, така че всеки да се снима по уникален и забавен начин. Всеки посетител ще може да получи снимката си с интересно екологично послание, за да не забравя, че е част от решението за опазване на природата и нейните ресурси. Целта е посетителите на фотокъта да научат как да пестят енергия, докато се забавляват и печелят награди

Подпалиха колата на известен адвокат в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728274

Подпалиха колата на известен адвокат в МонтанаНеизвестен отмъстител подпалил колата на треньора на карате-клуб „Компас“ в Монтана Сергей Т. Пожарът е лумнал малко към 19 и 30 часа в областния град. Личният автомобил „Субару Форестър" на 39-годишния мъж е бил паркиран на улица „Мария Димова“. Пироман залял със запалителна течност предния капак на возилото и драснал клечката.

На 3 март 2018 г. българският флаг ще се издигне отново в центъра на Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/02/3-mart/

Церемонията по издигане на българския флаг на пл. "Дейли" в Чикаго ще се състои на 3 март 2018 г. (събота) от 11:00 ч. Събитието е включено в официалния календар по случай 200-годишнината от основаването на щата Илинойс (Illinois Bicentennial Event).

Георги Михайлов: Здравеопазването не се управлява от здравния министър, а от кръгове със сериозни финансови интереси

http://www.cross.bg/mihaiilov-georgi-seriozni-1568301.html

/КРОСС/ „Дебатът за бюджета на НЗОК започна още при формирането на държавния бюджет. Касата има сериозни задължения към други институции в рамките на ЕС. На 02.11.2017 г, на заседание на финансовата и здравната комисия БСП постави проблема, но той беше пренебрегнат". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" проф. Георги Михайлов пред БНТ. Той добави, че всички проблеми, които са пренебрегнати от управляващите тогава, днес започват да се появяват един след друг. „Резервът на НЗОК беше сведен до много сериозен минимум - около 3% от всички средства на касата. Дори да приемем, че в тези 3% са включени 70-те млн. лв. задължения на касата, в края на годината ще се стигне до сериозен финансов дефицит в бюджета ѝ", добави народният представител. Михайлов обяви, че в края на миналата година е имало срещи с немската каса, задълженията, към която са над 120 млн. лв. Към австрийската и френската каса задълженията са съответно- над 20 млн.лв. и над 12 млн. лв. "В системата има сериозни дефекти, които БСП показа и министърът на здравеопазването призна, че моделът трябва да бъде сменен", добави още той. Михайлов каза още, че търгът за електронната търговия на лекарства буксува заради жалби, електронното здравеопазване също. „Говорим, че това е много важно, но не виждаме конкретни мерки, за да бъдат решени проблемите", заяви той

Саудитска Арабия организира първата в историята Арабска седмица на модата

http://www.moreto.net/novini.php?n=369452

През март Саудитска Арабия ще стане домакин на първата в историята Арабска седмица на модата, слагайки край на продължилите десетилетия наред драконови мерки и забрани върху свободата на изразяване в страната. Арабският моден съвет, който отговаря за организацията на събитието, потвърди новината и обяви, че революционната седмица на модата ще се проведе в столицата Рияд между 26 и 31-ви март и дори вече има насрочено второ издание през октомври.

За първи път: Кралицата на модно шоу в Лондон

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/za-pyrvi-pyt-kralicata-na-modno-shou-v-london-6079553

Кралицата седна на първия ред сред присъстващите, а до нея бе главната редакторка на сп. Vogue - Ана Уинтур

Кралицата на събитие с Наоми Кембъл и Ана Уинтур

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kralicata-na-sybitie-s-naomi-kembyl-i-ana-uintur-6079553

Кралицата седна на първия ред сред присъстващите, а до нея бе главната редакторка на сп. Vogue - Ана Уинтур

И "Не даваме Жаблянов" отива в Конституционния съд

http://clubz.bg/64508-i_ne_davame_jablqnov_otiva_v_konstitucionniq_syd

След казуса с "Не даваме Делян" Конституционният съд (КС) ще трябва да се занимае с още един, свързан с депутати - в случая със свалянето на Валери Жаблянов (БСП) от зам.-председателското място в парламента. 

Подобно на ГЕРБ, които отказаха да се разделят с Делян Добрев с превърналата се в емблематична реплика на шефката на Народното събрание (НС) Цвета Караянчева "Не даваме Делян", от левицата също отказват да се разделят с поста на Жаблянов и пращат гласуването днес на НС на Конституционния съд. Анонси от левицата направиха и за сезиране на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

От БСП подлагат на съмнение правната стойност на мотивите, с които управляващите поискаха и взеха оставката на Жаблянов. Вносителите на искането - ГЕРБ и "Обединени патриоти" - посочиха като мотив "превишаване на права". От БСП ще атакуват пред КС именно тези основания. Ще се позовават и на текстове от Конституцията, според които "народните предствители действат в съответсвие със своята съвест и убеждения", за каквито се представят действията на Жаблянов. Както и че "народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в НС", което касае "наказателната" отговорност. Още при дебатите в зала депутатът от ДПС Йордан Цонев, стар парламентарист, посочи, че народните предствители се ползват с функционален имунитет и аргументите на управляващите за исканата оставка издишат правно.

Според правилника за дейността на Народното събрание, който има силата на закон, председателят и заместник-председателите могат да бъдат предсрочно освободени:

1. по тяхно заявление;

2. по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност;

3. по писмено предложение на парламентарната група, образувана от парламентарно представената партия или коалиция, която ги е предложила.

Към проекторешението за исканата оставка от ГЕРБ и Обединени патриоти бяха приложили мотиви за това, че Жаблянов "превишава правата си", обособени в три точки:

Първо, на 18 януари, в декларация от парламентарната трибуна, твърдейки, че се изказва в лично качество, Жаблянов говори срещу Договора за добросъседство с Македония, което от ГЕРБ и ОП определят като "накърняване интересите на страната". Жаблянов квалифицира договора като "търгашество от най-ниска проба, недоносче и измишльотина", посочват от управляващите партии. С това си определение Жаблянов"принизи всичките усилия през двадесетгодишния период на двете държави за постигане на добросъседство и разбирателство", се казва в заключение по тази точка.

На второ място, припомня се поведението на Жаблянов от 1 февруари, когато Жаблянов "саботира" едноминутното мълчание, посветено на паметта на жертвите на комунистическия режим и Възродителния процес.

"Жаблянов... възпрепятства грубо реда в залата и отдаването на почит... демонстрира пълно неуважение към българския парламентаризъм и българския народ", се посочва в мотивите.

Третият мотив е декларацията на БСП, посветена на "Луковмарш", изчетена от парламентарната трибуна от Жаблянов, сам неин автор, в която прозвуча и изречението, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

"Свързването на г-н Валери Жаблянов с авторството на декларацията засяга не само политическата оценка на демократичното ни общество и ценности за Народния съд, но и дискредитира институцията и българския парламент и засяга пряко неговия авторитет", посочват от ГЕРБ и ОП в мотивите.

Въпреки всички вътрешнопартийни интриги, които в БСП си спретнаха миналата седмица покрай поисканата оставка, левицата няма да издига нова номинация за зам.-председателското място. Иначе депутати от опозиционното на лидерката Корнелия Нинова крило, смятаха, че за поста се готви колегата им Жельо Бойчев. Но още преди дни стана ясно, че Бойчев няма да влиза в ръководството на НС. 

Йордан Цонев: ДПС няма да участва във фарса на Жаблянов, това е двоен стандарт на ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728270

Йордан Цонев: ДПС няма да участва във фарса на Жаблянов, това е двоен стандарт на ГЕРБ 
ДПС няма да участва в дебата за оставката на зам.-шефа на НС Валери Жаблянов от БСП. Няма правни аргументи за исканата оставка, обяви зам.-шефът на групата Йордан Цонев. Той обори всеки един от трите мотива на ГЕРБ. Жаблянов в лично качество е изразил аргументите си срещу договора с Македония. Нима забравяте, че депутатът има функционален имунитет,

Венецуела получила $735 милиона за раждането на El Petro

http://clubz.bg/64507-venecuela_poluchila_735_miliona_za_rajdaneto_na_el_petro

Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че Венецуела е получила $735 милиона през първия ден от пускането на пазара на венецуелската криптовалута петро (Еl Petro), без да предостави доказателства за твърденията си. Внецуела, която е в икономическа криза, стана първата страна в света, пуснала собствена версия на биткойна.

Виртуалната валута петро е подкрепена от венецуелските петролни резерви, които са най-големите в света, но страната затъва още по-дълбоко в икономическата криза, белязана от изключително висока инфлация и недостиг на храна, като венецуелците се редят с часове на опашки за най-обикновени продукти.

Мадуро се надява, че петро ще позволи на страната членка на ОПЕК да заобиколи американските санкции, след като местната валута боливар поевтиня до рекордно ниски равнища на фона на хиперинфлацията и колапса на социалистическата икономика, допълва Ройтерс.

Наложените от Вашингтон миналата година санкции не разрешават на американски банки и инвеститори да придобиват новоемитиран венецуелски дълг и на практика страната няма възможност да се финансира от външните пазари, за да вкарва валута или да рефинансира съществуващия си дълг.

Специалисти по технологията блокчейн предупредиха, че е малко вероятно петро да привлече значителни инвестиции. Опозиционни лидери казаха, че продажбата представлява незаконно емитиране на дълг, заобикалящо парламента, контролиран от опозицията. Американското министерство на финансите предупреди, че с купуването на петро може да се нарушават санкциите, наложени м.г.

Мадуро не даде подробности за първоначалните инвеститори и не представи доказателства за предоставените от него данни. Той добави, че услугите в туризма, някои продажби на горива и някои петролни трансакции може да се осъществяват в петро.

Президентът поиска от държавната петролна компания (Петролеос де Венесуела - PDVSA) и нефтохимическата компания Пекивен (Pequiven) да продават част от продукцията си срещу петро, съобщи радио "Унион", цитирано от ТАСС. Мадуро допълни, че е одобрил предложението на националната асоциация на авиолиниите да бъде разрешено да се плаща в петро за всичките й услуги, включително за покупката на гориво. 

Днес бе родена криптовалута, която може да се противопостави на Супермен, каза в телевизионно обръщение Мадуро, използвайки героя от комиксите, за да намекне за САЩ. Официалният сайт на петро публикува вчера наръчник за създаване на виртуален портфейл за криптовалутата, която излиза на открития пазар следващия месец.
Стойността на цялата петро емисия от 100 милиона единици е малко над 6 милиарда долара, според данни, посочени от Мадуро, макар че няма нова информация за цената снощи.

Всяка единици от виртуалната валута ще се оценява и подкрепя от барел венецуелски суров петрол, бе казал по-рано Мадуро. Освен това - и със злато и диаманти от находища.
Съветници на правителството бяха препоръчали 38.4 процента от петро да бъдат продадени на частен търг с отстъпка 60 процента.

ДПС напусна пленарната зала, отказа да участва в дебатите за оставката на Жаблянов

http://www.cross.bg/ostavka-tazi-tochka-1568300.html

/КРОСС/ „ПГ на ДПС няма да вземе участие в дебата. Смятаме, че няма правни аргументи за исканата оставка". Това обяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в дебатите по искането за оставка на ГЕРБ Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, предава „Фокус". „Нима забравихте, че народният представител има функционален имунитет, което означава, че не носи отговорност за изказаните от него становища от тази трибуна. Този имунитет е затова, за да може да изказва своите становища, независимо дали другите са съгласни с тях. Този аргумент отпада по конституционни съображения", посочи той. „Ако тръгнем да гледаме от формална гледна точка нарушаването на правилника, това става на всяко пленарно заседание. Мога да припомня много такива случаи, това не е основание да се иска оставка", коментира Йордан Цонев. „ДПС осъжда „Народния съд" и е било последователно в тази си позиция през всички години на прехода. Днес заявяваме, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов. Неговата партия има нарочен документ, с който се разграничава от „Народния съд", заяви депутатът. „Няма да участваме в този фарс, който има друга цел - да не говорим за „Луковмарш", изтъкна той. Първа точка в дневния ред на парламента е разглеждането на искането за оставка на зам

САЩ: Бунтът на поколението Колумбайн

https://www.actualno.com/features/sasht-buntyt-na-pokolenieto-kolumbajn-news_660923.html

Свикнали сме вече с това: след поредната безразборна стрелба в САЩ хората се гневят, но са безсилни срещу оръжейното лоби и политиците. Но след кървавата баня във Флорида се усеща нов вятър. В деня на Св. Валентин в училище във Флорида загинаха 14 ученици и трима учители, защото един тежко въоръжен ученик устрои там кървава баня. От началото на годината това бе 18-та подобна стрелба в американско училище. След масовото убийство в Колумбайн през 1999 година с 15 ж

Transparency International публикува днес оценката си за корупцията през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Transparency-International-публикува-днес-оценката-си-за-корупцията-през-2017-г-_l.a_i.758112_at.1.html

Международната организация за борба с корупцията Transparency International ще обяви тази вечер резултатите от своя глобален Индекс за възприятие на...

Мая Манолова догони президента Радев по рейтинг

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/maia-manolova-dogoni-prezidenta-radev-po-rejting-6079556

От всички членове на Министерския съвет, премиерът Бойко Борисов събира най-много положителни оценки

За някои банкови "практики" в България – без всякаква любов

https://www.actualno.com/actualno/za-njakoi-bankovi-praktiki-v-bylgarija-bez-vsjakakva-lubov-news_660793.html

Българката Илияна Панайотова, живееща в САЩ, твърди, че е ограбена от служител на банка, оперираща в България, с над 150 000 евро. Вече 3 години Панайтова не получава обезщетение от въпросната банка. Историята беше разказа в предаването "Часът на Милен Цветков". Коментар на редактора Банките, особено в България, винаги са били медийни галеници. Причината е проста – те са едни от най-големите рекламодатели, имат и големи юридически екипи, с които нито една медия не би искала

Търсят семейство, в което да настанят пострадалите близнаци

https://www.actualno.com/crime/tyrsjat-semejstvo-v-koeto-da-nastanjat-postradalite-bliznaci-news_660921.html

Социалните служби започват процедура по търсене на роднини на 3-годишните близнаци от Пловдив или приемно семейство, при които да ги настанят. Това съобщи за bTV Надя Танева, шеф на дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив. Близнаците – момче и момиче, са приети в на 19 февруари вечерта в болница в Пловдив. Момченцето е било със счупен череп и хематом, направена му е животоспасяваща операция. Лекарите били шокирани от вида на децата и извикали полицията, тъй като

ГЕРБ с три мотива за оставката на Жаблянов. Той: Слабоумие

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-dps-valeri-zhabljanov-26903591

Мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП дебатът за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател да отпадне. Депутатите от ДПС напуснаха залата.

Петър Москов: Министерският натиск върху НЗОК не е проблем

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/petyr-moskov-ministerskiiat-natisk-vyrhu-nzok-ne-e-problem-256185/

Днес управителят на НЗОК Камен Плочев ще бъде изслушан в здравната комисия в НС за натрупаните дългове към чужди здравни фондове

Най-кървавите две денонощния в Сирия от 4 години

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/naj-kyrvavite-dve-denonoshtniia-v-siriia-ot-4-godini-6079551

Атаките в Източна Гута взеха 250 жертви и са най-тежките след химическата атака през 2013-та, ООН излезе със сериозно предупреждение

ГЕРБ извади 3 причини за оставката на Жаблянов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728266

ГЕРБ извади 3 причини за оставката на ЖабляновОставката на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов обсъждат депутатите като първа точка от заседанието си днес. Искането бе внесено от депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти заради изречение на Жаблянов, че Народният съд е бил "необходимо и неизбежно правосъдие". 3 съществени нарушения на Жаблянов изброи от името на вносителите шефът на правната

Прав(о) или не: Вината, част втора (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/society/pravo-ili-ne-vinata-chast-vtora-video-news_654042.html

Преди две седмици Академията за гражданско образование ни запозна със статута на вината от юридическа гледна точка. Нека си припомним - вината е особеното психично състояние, което извършителят на едно деяние има към извършеното от него. В следващите няколко минути Академията за гражданско образование ви е приготвила втората част от кратко разяснение за това какво точно представлява вината, какви елементи има и какви форми може да приеме:

Почетна награда за Уилям Дефо на Берлинале 2018

https://www.actualno.com/cinema/pochetna-nagrada-za-uiljam-defo-na-berlinale-2018-news_660919.html

От злодей в комикс до Исус, Уилям Дефо е изиграл всяка възможна роля по време на кариерата си. С над 100 филма в неговата филмография, Берлинале връчва на американския актьор почетна награда, съобщава Deutsche Welle. Мартин Скорсезе, Оливър Стоун, Уес Андерсън, Алън Паркър, Дейвид Линч, Ларс фон Трир – списъкът на режисьорите, с които е работил Уилям Дефо е дълъг и впечатляващ. За своя изключителен принос в международното кино, Уилям Дефо получава почетната "Златна мечка" в

Русия и Сърбия се обявиха против политиката "с нас или против нас"

http://www.cross.bg/protiv-lavrov-sergeii-1568298.html

/КРОСС/ Министрите на външните работи на Руската федерация и Сърбия - Сергей Лавров и Ивица Дачич се обявиха против принципа, налаган напоследък на страните в региона „с нас или против нас", предаде ТАСС, като се позовава на съвместна статия в руския вестник „Российская газета" и сръбския „Политика". „Отличителна черта на сътрудничеството остава изборът и отчитането на интересите на другата страна. Москва и Белград са противници на порочната практика „с нас или против нас", която вече доведе до усилване на недоверието и нестабилността на европейския континент", пише в статията. Лавров и Дачич са обърнали внимание, че политическия диалог между двете страни „се развива динамично в атмосферата на доверие и взаимно разбирателство, както на работно, така и на високо равнище... С удовлетворение констатираме положителната динамика на търговско-икономическите и военно-техническите връзки, успешната реализация на съвместни проекти в областите на енергетиката, транспорта, културата. Изработена е подробна договорна-правна основа на руско-сръбските отношения, която се разширява последователно.", продължава статията. В края на миналата седмица Сергей Лавров отново изрази подобна позиция, като тогава визираше Черна гора, където се подклаждат русофобски настроения и обвини Запада, че отново си играе със стабилността на Балканите.  

Американският ескадрен миноносец USS CARNY гостува във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369453

До утре, 22 февруари на неофициално рутинно посещение в гр. Варна щe бъде ескадреният миноносец USS CARNY от състава на ВМС на САЩ, научи Moreto.net. Командир на кораба е капитан II ранг Питър Халворсен. По време на визитата членове на екипажа ще извършат благотворителна дейност в детска градина „Александър Пушкин”.

Топ 5 на най-красивите европейски острови (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/top-5-na-naj-krasivite-evropejski-ostrovi-video-2079981

Туристическият сайт Travelandleisure всяка година прави класация на най-добрите острови в Европа. Основните критерии, според които се оценяват островите са: природни и исторически забележителности, възможности за забавления, плажове, храна, гостоприемство и обща стойност на престоя. Победителите в

Пострадала в катастрофа осъди застрахователи за над 127 000 лв.

//dariknews.bg/novini/bylgariia/postradala-v-katastrofa-osydi-zastrahovateli-za-nad-127-000-lv-2080010

Обезщетение от застрахователи, в размер на 127 960 лева, ще трябва да получи момиче от Неделино, пострадало сериозно преди години в тежка катастрофа. Това постанови Окръжният съд в Смолян.
 
Застрахователното дружество е осъдено да изплати неимуществени вреди<

4 причини да закриете профила си във Facebook още сега (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/4-prichini-da-zakriete-profila-si-vyv-facebook-oshte-sega-video-2080006

Социалните мрежи промениха живота ни. Днес живеем предимно онлайн. Но скорошно проучване установи, че хората, които не ползват Facebook, живеят по-щастливо от останалите.

Ето 4 причини да деактивирате Facebook още сега:

Несъзна

Тялото на възрастен мъж изплува на бургаския плаж

//dariknews.bg/regioni/burgas/tialoto-na-vyzrasten-myzh-izpluva-na-burgaskiia-plazh-2079995

Тялото на възрастен мъж беше открито тази сутрин на бургаския плаж. Очевидци подали сигнал около 7.30 часа. На мястото /в района на "Флората"/ са изпратени екип на полицията и линейка.
 
Тялото е откарано за аутопсия, която да установи точните причини

Москов: Здравният министър носи отговорността, затова исканията му към НЗОК не са проблем

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728260

Москов: Здравният министър носи отговорността, затова исканията му към НЗОК не са проблемНатискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем, защото политическото ръководство на МЗ носи отговорност за взетите решения. Така коментира пред bTV  скандала между министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК проф. Камен Плочев. Самият Москов заяви, че докато е бил здравен министър много пъти е изисквал

Жителите на ЕС не считат Русия за част от Европа

http://www.cross.bg/rysiya-sushtoto-vreme-1568299.html

/КРОСС/ Повечето граждани на западноевропейските държави не считат Русия за част от Европа, а в същото време полските граждани се придържат към обратната гледна точка, сочи ново социологическо проучване, съобщава руското издание"Спутник". Повече от половината от французите и британците - съответно 65 и 52% - заявяват, че според тях Русия не е европейска страна. В Германия 46% от респондентите са съгласни с това. В същото време германците, които признават Русия като част от Европа, са малко повече или 49 процента. Във Франция и Великобритания техният дял е значително по-малък - съответно 29 и 35%. Само в Полша ситуацията е коренно различна, там 77% от анкетираните считат Русия за европейска страна, а едва 20% имат различно мнение. В същото време във Великобритания 13% от анкетираните не могат да отговорят на поставения въпрос. Изследването е проведено от IFop, най-старата компания за анализи в Франция, която проучва общественото мнение. В него са участвали 3228 души на възраст над 18 години. Извадката от участниците е представителна по пол, възраст и географско полужение.  

Сачева: Камери в училище не трябва да има

https://frognews.bg/novini/sacheva-kameri-uchilishte-triabva-ima.html

Тези съоръжения няма да помогнат за решаване на съществения проблем. Това няма да даде превенция от насилието спрямо децата, а и спрямо учителите. С камерите само ще констатираме.

Вандали вилняха за втори път на паметника на хан Крум в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6728279

Вандали вилняха за втори път на паметника на хан Крум в ПловдивПоловината от лампите, които осветяват нощем паметника на хан Крум в пловдивския район "Тракия", са изпотрошени. "Само преди броени месеци закупихме и монтирахме ново художествено осветление около монумента", заяви кметът на района Костадин Димитров. Подмяната била направена, след като всички лампи били разбити.

Испанската полиция задържа 20 души, заподозрени в манипулиране на мачове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/21/3133357_ispanskata_policiia_zadurja_20_dushi_zapodozreni_v/?ref=rss


Специализирана акция в Испания доведе до арестите на 20 души, които са заподозрени в манипулиране на футболни мачове. Имената на задържаните не се споменават, но акцията е била в Херес и Бадахос в Югозападна Испания, Албасете в централната част на страната, както и в Барселона.<br /><br />Двубоите, които са разследвани за манипулиране на резултати, са в третото и четвъртото ниво на испанския футбол и са от настоящия сезон. Било е залагано в китайски букмейкърски къщи, уточниха...

Москов видя в "Да, България" модерна левица, искаща да върне БСП на власт

https://www.actualno.com/politics/moskov-vidja-v-da-bylgarija-moderna-levica-iskashta-da-vyrne-bsp-na-vlast-news_660912.html

"Тези хора, които учредиха "Да, България", бяха движеща сила в разбиването  на едно дясноцентристко общество, за да може на негово място да се роди една модерна левица, защото"Да, България" може да бъде това. Тя е това - тя е модерната либерална левица на България", заяви бившият здравен министър Петър Москов, който при предишното управление на ГЕРБ се раздели с ръководния си пост в ДСБ. По думите му пред bTV "поставянето на целта за неза

Народното събрание отстрани Жаблянов от поста зам.-председател

http://www.transmedia.bg/2018/02/21/%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%be%d1%82%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b6%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%be/

Със 110 гласа „за“ Народното събрание одобри внесеното от ГЕРБ искане за отстраняване на левия депутат Валери Жаблянов от поста заместник-председател на парламента. За това решение гласуваха депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля,  а ДПС не участва в гласуването.

Причина за отстраняването му е неговото изказване в прессъобщение на БСП, че Народният съд бил необходим и неизбежен.

От опозицията припомниха и неговото противопоставяне на ратификацията на Договора с Македония.

Депутатинте от БСП – общо 71 на брой – подкрепиха единодушно своя колега.

 

КФН поиска от БФБ да спре окончателно сделките с още осем дружества в ликвидация

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/kfn-poiska-ot-bfb-da-spre-okonchatelno-sdelkite-s-oshte-osem-drujestva-v-likvidaciia-256180/

Регулаторът одобри увеличаване на прякото квалифицирано участие на ЗК „Лев Инс“ АД в „Животозастрахователен институт“ АД от 49,08% на 63,68%

Евгени Крусев: Ще подобрим градския транспорт в София с 220 електронни табла и видеонаблюдение по спирките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728257

Евгени Крусев: Ще подобрим градския транспорт в София с 220 електронни табла и видеонаблюдение по спирките220 нови електронни табла и видеонаблюдение по спирките са част от предстоящите подобрения за градският транспорт в столицата, каза за предаването „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Евгени Крусев, заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в Столична община, по повод получените по проект 125 млн. лв.

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

http://www.cross.bg/onlaiin-obyasni-pravilata-1568297.html

/КРОСС/ Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ. Това съобщи в интервю за предаването „Преди всички" по „Холизонт" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. „Понякога става въпрос единствено за срокове за уведомяване. От тях обаче с 9 в момента сме в съда с колективни искове. Всички останали са предприели мерки за промяна на тези общи условия и ние осъществяваме последващ контрол дали това се спазва", обясни председателят на КЗП. Маргаритов коментира и европейския механизъм за отпадане на геоблокирането и двойните стандарти при пазаруването онлайн. По думите му не трябва да има ограничения по географски признак: „И в този смисъл действащата наредба, според мен, сваля една много важна граница и показва много ясно, че не може да има каквито и да е било дискриминационни критерии по потребителски признак". Освен новия регламент има и редица друго правила, които улесняват въвеждането на тези основни, свързани с отпадането на геоблокирането, посочи той и обясни: „Например, отпаднаха всички възможни такси при плащане в онлайн пространството с дебитни и кредитни карти на територията на ЕС

Стопанин открил три ръждясали гранати от Втората световна война

https://www.24chasa.bg/region/article/6728262

Стопанин открил три ръждясали гранати от Втората световна война

Стопанин от монтанското село Мърчево открил три ръждясали гранати, съобщиха от полицията. На 20-и февруари той проверявал състоянието на покривна конструкция на стопанска постройка, намираща се на ул."Двадесет и първа". Видял старите гранати и веднага подал сигнал в полицейския участък „Огоста“. Сградата е необитаема и към момента е с неустановена

САЩ все пак ще затегнат контрола над оръжията

http://dnes.dir.bg/news/orazhia-sasht-izbori-2016-26903553

След последните случаи на масови убийства САЩ се променят. Защитник на оръжията наряза автомата си, а Доналд Тръмп предприе законодателни мерки

Депутатите отхвърлиха гласуването на оставката на Валери Жаблянов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728255

Депутатите отхвърлиха гласуването на оставката на Валери ЖабляновДепутатите отхвърлиха предложението на „БСП за България” гласуването на оставката на зам.- председателя Валери Жаблянов да отпадне от дневния ред на парламента, предаде „Фокус”. Предложението на БСП бе мотивирано от парламентарната трибуна от народния представител Филип Попов, който се аргументира с думите: „Предложеният от вас проект на решение е

70% са против облекчено наемане на работници от страни извън ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=369451

Близо 70% от българите са против облекчаването на условията за привличане на работници от страни извън Европейския съюз. Това показват данни на "Алфа Рисърч" от представително проучване, направено за предаването "Референдум" на БНТ.

Затягат контрола при ползването на буферните паркинги към метрото в София

http://www.cross.bg/parkingi-pravilata-suoruzheniya-1568296.html

/КРОСС/ Нова електронна система ще следи дали хората, спрели колите си в подземните съоръжения, действително се възползват от услугата „паркирай и пътувай" или продължават да заобикалят правилата в опит да пестят пари, съобщава "Канал 3". Оставяте си колата и продължавате пътуването си с метрото. Това е основната идея на така наречените буферни паркинги, намиращи се до три метростанции, построени с цел да облекчат автомобилния трафик в столицата. Правилата са прости - пътувате с подземната железница, възползвате се от частично или изцяло безплатно паркиране. От началото на февруари новите стопани на буферните паркинги „Център за градска мобилност" затягат контрола чрез нова електронна система, която практически не позволява заобикаляне на правилата. Въведена е първо до станция „Джеймс Баучер", а през следващите седмици това ще се случи и при останалите две подземни съоръжения. Откакто по-строгият контрол е в сила от началото на февруари, се появиха и недоволни граждани, смятащи, че им се начисляват нерегламентирани тарифи. От Центъра за градска мобилност категорично отричат. И припомнят, че ако желанието ви е само да ползвате услуга паркинг без метро, можете, но срещу съвсем регламентирания месечен абонамент на стойност 120 лв.

Камен Плочев ще бъде изслушан в парламента днес за задълженията на касата към чужди фондове

http://econ.bg/Новини/Камен-Плочев-ще-бъде-изслушан-в-парламента-днес-за-задълженията-на-касата-към-чужди-фондове_l.a_i.758111_at.1.html

Управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев ще се изправи пред депутатите от здравната комисия на извънредно заседание днес, за...

Сняг вали в Пампорово, условията за ски са добри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728250

Сняг вали в Пампорово, условията за ски са добриСняг вали в Пампорово, условията за ски в курорта са добри, информират от Планинската спасителна служба. Отворени са 14 писти в ски зоната. Температурата е минус 5 градуса. По високите частни на планините условията не са добри, тъй като има образувала се мъгла. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК.

БСП обяви: Ще се бием за демокрация

http://www.cross.bg/parlamenta-ostavkata-demokratziya-1568294.html

/КРОСС/ "Ще се бием за демокрация. За първи път ще свалят зам.-председател заради свои мисли и идеи. Това не се е случвало никога в българската история. Моля медиите да вземете и да прочетете мотивите за искането на оставката и ще видите, че няма нито един мотив за искането на оставката". Това каза Георги Свиленски от БСП в кулоарите на парламента, предава БТВ. "Само Цветанов призна, че не може заместник-председател да има различно мнение от председателите на НС. Всеки народен представител е свободен да се изявява. Той не трябва да има същото мнение с управляващите, след като е в опозиция", допълни депутатът. Десислава Атанасова от ГЕРБ пък се учуди от констатацията на Георги Свиленски, че ще има бой за демокрация. В момента БСП поиска отпадането на точка първа в дневния ред на парламента, която предвиждаше гласуване на оставката на Жаблянов, но процедурата бе отхвърлена. Предстои решаващ сблъсък в парламента.

БСП обяви: Ще се бием за демокрация

http://www.cross.bg/demokratziya-parlamenta-svilenski-1568294.html

/КРОСС/ "Ще се бием за демокрация. За първи път ще свалят зам.-председател заради свои мисли и идеи. Това не се е случвало никога в българската история. Моля медиите да вземете и да прочетете мотивите за искането на оставката и ще видите, че няма нито един мотив за искането на оставката". Това каза Георги Свиленски от БСП в кулоарите на парламента, предава БТВ. "Само Цветанов призна, че не може заместник-председател да има различно мнение от председателите на НС. Всеки народен представител е свободен да се изявява. Той не трябва да има същото мнение с управляващите, след като е в опозиция", допълните депутатът. Десислава Атанасова от ГЕРБ пък се учуди от констатацията на Георги Свиленски, че ще има бой за демокрация. "Аз съм учудена от констатацията на г-н Свиленски, че ще има бой за демокрация. Някои от тях нарекоха народа "дебили". Недопустимо е. Комунистическият режим е обявен за престъпен. Не стана ясно дали изказването на Жаблянов е неговото лично мнение", обясни тя. В момента БСП поиска отпадането на точка първа в дневния ред на парламента, която предвиждаше гласуване на оставката на Жаблянов, но процедурата бе отхвърлена. Предстои решаващ сблъсък в парламента.

Комисията за защита на потребителите съди 9 дружества за бързи кредити

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728243

Комисията за защита на потребителите съди 9 дружества за бързи кредитиКомисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР. Понякога става въпрос единствено за срокове за уведомяване.

Москов не вижда проблем здравният министър да натиска шефа на НЗОК

https://frognews.bg/novini/moskov-vijda-problem-zdravniiat-ministar-natiska-shefa-nzok.html

Натискът на министъра на здравеопазването върху другите структури от системата не може да се счита за проблем, защото политическото ръководство на МЗ носи отговорност за взетите решения. Това е мнението на бившия здравен министър Петър Москов.

Всичко за Путин, всичко за победата

http://clubz.bg/64506-vsichko_za_putin_vsichko_za_pobedata

Московските градски власти решиха да превърнат в празник предстоящите избори за президент на Русия. За 18 март те ще украсят столичните изборни секции с балони и плакати, пише "Ведомости".
Източник, близък до Кремъл, разказа през декември пред журналисти, че Москва е разпоредила в секциите да бъде създадено празнично настроение, което да повиши активността на електората. Превръщането на изборния ден в празник е практика от съветско време, коментираха политолози.

Според "Ведомости", цитиран от Би Би Си, този път московската градска управа ще плати за празника почти 50 милиона рубли (880 хиляди долара). В секциите ще бъдат инсталирани и специални щандове, край които желаещите да си правят снимки.

Политическият технолог Аббас Галямов няма спомен московските секции да са били украсявани някога с балони: "Но и задачата за вдигане на активността не е била поставяна никога в този вид, сега това доминира в кампанията, активността трябва да е висока и я натискат."

Позитивните емоции привличат вниманието и мерките "ще повишат лоялното гласуване", казва той. Опозиционният електорат едва ли ще бъде впечатлен, но повечето хора в Русия не си падат много по идеологии и ще се колебаят до последно:

"Нали никой не чете програмите и не ги сравнява. Щом обаче народът дойде в секциите, ще има усещане за празник, впечатление, че животът тръгва на добре. Това със сигурност ще даде на Путин няколко допълнителни процента активност и гласове.

Новинарският сайт Закс.ру разказва за подготвяните празнични събори в една от общините на Санкт Петербург, където на 18 март ще има "фестивал на руските народни традиции", ще се раздават безплатни сладкиши и други печива, а професионални музиканти и артисти "ще създават добро настроение" под лозунга "Честит празник!". "Какъв празник ще се чества тогава освен президентските избори и поредната годишнина от присъединяването на Крим към Русия - не се знае", заключава изданието.

"Най-учудващото е, че при всичката липса на избор по съветско време другарите идваха в изборните секции масово, сякаш на празненство. А днес, когато кандидатите са къде повече и всички те формално имат възможност да заявят позицията си, гражданите на Русия масово отказват да участват в избори. Парадокс, това е то", констатира електронният в. "Региони онлайн".

Централният печат помества оповестения вчера списък на спонсорите, финансирали опозиционната кандидатка за президент Ксения Собчак. Според експерти на "Ведомости" обаче имената не дават представа кои елити в Русия я подкрепят.

Списъкът не включва едри олигарси, при това не са посочени всички спонсори - по-скоро онези, които не зависят много от държавата и затова не се страхуват, коментира анализаторът Евгений Минченко.
Най-вероятно няма да научим кои са най-щедрите спонсори на Собчак, добавя той.

"Комерсант" предполага, че Ксения Собчак се готви за съвсем други избори, не само за президентските. Обявявайки спонсорския списък, дъщерята на бившия ленинградски кмет Анатолий Собчак поискала например оставката на губернатора на Санкт Петербург Георгий Полтавченко, тъй като градът имал нужда от "млад и просветен" градоначалник. Запитана себе си ли има предвид, отвърнала, че било "преждевременно да се говори за това".

Ксения Собчак не изключи освен това, че ще се кандидатира за президент в изборите през 2024 г. А по-рано бе заявила, че заедно с опозиционната партия "Гражданска инициатива", издигнала кандидатурата й, смята да участва в изборите за Държавната дума през 2021 г.

Собчак разказа, че смята след изборите да създаде "широко обществено движение, за чиято форма е още рано да се говори", допълва "Комерсант".

Румен Радев наложи вето на закона "Пеевски" за КТБ

http://clubz.bg/64505-rumen_radev_naloji_veto_na_zakona_peevski_za_ktb

Държавният глава Румен Радев наложи днес поредното си вето - този път върху измененията в Закона за банковата несъстоятелност, чийто съавтор бе депутатът от ДПС Делян Пеевски. Измененията придобиха гражданственост като "Закона Пеевски за КТБ" и "Закон срещу вторичното ограбване на КТБ".

Както Клуб Z писа, още с приемането на текстовете с подкрепата на ГЕРБ Радев е изпратил закона на юристите на "Дондуков" 2 с искане за становище и налагане на вето. За такова призоваха и от "Да, България". Основният мотив: обратното действие на закона, залегнало в новите текстове.

Ветото идва и малко след като Радев отправи в публичното пространство въпроси към премиера Бойко Борисов има ли връзки и бизнес интереси с Делян Пеевски.

Държавният глава Румен Радев връща за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г., съобщиха от президентството.

"Президентът подкрепя усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка държавният глава има възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон. С тях се преуреждат с обратно действие в нарушение на правовата държава настъпили правни последици, придобити права и погасени задължения", се посочва в съобщението.

 

"В мотивите си държавният глава подчертава, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения", допълват от "Дондуков" 2.

Ето и пълния текст с мотивите:

Уважаеми народни представители,

Споделям обявената цел на промените, направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност – да се подобри нормативната уредба в производствата по несъстоятелност на банки и да се улеснят  фактическите и правни възможности на синдиците за попълване на масата на несъстоятелността. Подкрепям усилията на Народното събрание за по-голяма ефективност при защитата на публичния интерес в производството по банкова несъстоятелност, но тя следва да бъде постигната с конституционносъобразни средства. В тази връзка имам възражения по някои от Преходните и заключителните разпоредби на приетия закон.

Без съмнение, конституционното правомощие на Народното събрание да приема закони, включва и правото му да преуреди вече настъпили правни последици от юридически факти, възникнали преди приемането на съответния закон. Тази дейност на Народното събрание обаче следва да бъде упражнявана в рамките, очертани от конституционния принцип за правовата държава. Като концепция този принцип изисква последователно законодателно регулиране на обществените отношения, поддаващи се на трайна уредба (Решение № 3 от 2008 г. по к. д. № 3 от 2008 г.). Свързани с правовата държава са и принципите за правната сигурност, предвидимост и стабилност, принципът за забрана на обратното действие на правните норми, както и принципът за закрила на законно придобити права (Решение № 4 от 11.03.2014 г. по к. д. № 12/2013 г.; Решение № 10 от 29.09.2016 г. по к. д. № 3/2016 г.; Решение № 12 от 11.11.2010 г. по к. д. № 15/2010 г.; Решение № 7 от 29.09.2009 г. по к. д. № 11/2009 г.; Решение № 7 от 19.06.2012 г. по к. д. № 2/2012 г.).

Всеки закон включва правила за поведение, които за да могат да бъдат спазвани от адресатите, следва да действат занапред - т.е. само за факти и обстоятелства, които възникват след влизането на закона в сила. Преобладаващата част от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност (ЗИД ЗБН) обаче имат същинско обратно действие. Те се прилагат спрямо факти, които са настъпили преди влизането на ЗИД ЗБН в сила и по отношение на които са се породили правни последици, като ги преурежда така, че да настъпят нови правни последици. С § 5, ал. 1 се  обявяват за нищожни заличаванията на учредени от длъжници или трети лица обезпечения в полза на Корпоративна търговска банка (КТБ), извършени от квесторите, временните и постоянните синдици на тази банка. Това обхваща периода от поставянето на банката под специален надзор (20.06.2014 г.)  до започването на осребряване на имуществото. Така на нищожността, като най-тежка юридическа санкция за действителността на заличаванията, се придава обратно действие. Съгласно § 5, ал. 3 пак за минал период от време се обезсилват сроковете, изтекли по отношение на всички учредени в полза на КТБ обезпечения. По силата на § 6 се въвежда относителна недействителност на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на КТБ след поставянето на банката под специален надзор. Тъй като КТБ е поставена под такъв надзор на 20.06.2014 г., това правило също е с обратно действие. С § 7 цитираните разпоредби се прилагат също с обратна сила и за откритите до влизането на този закон в сила производства по несъстоятелност. По този начин нищожността и относителната недействителност се прилагат спрямо заличавания, както и спрямо прехвърляния на дялове и на акции, които са съобразени с действащото към момента на извършването им законодателство. Така с приетия закон се засягат придобити вече права или погасени задължения.

Безспорно законодателят преценява как да уреди и преуреди обществените отношения, но в случая са нарушени границите, очертани от принципа за правната сигурност, изискващ стабилност на правните действия/сделки и предвидимост на правните последици от различните юридически факти. Да се предвижда недействителност, а още повече нищожност, когато при извършването на действията/сключването на сделките на правните субекти не са били известни предпоставките за обявяването им за нищожни или за недействителни, не е в съответствие с принципа за правовата държава.

Убеден съм, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Когато решава да приложи такава крайна мярка, Народното събрание би следвало открито да дебатира колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, приблизително каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес, изтъквана като основна цел на ЗИД ЗБН, ще придобие конкретни измерения.

Необходимо е да се има предвид, че закрилата срещу обратното действие на правните норми е също така елемент на фундаменталния принцип, изведен от Съда на Европейския съюз - принципа за правна сигурност (дело 122/78, Töpfer v. the Commission (1978) ECR 1019; виж и дело 74/74, CNTA v. the Commission (1975) ECR 533). Той е елемент на правото на Европейския съюз и България като държава членка е длъжна да го съблюдава при приемането на вътрешното си законодателство.

 

Уважаеми народни представители,

Въз основа на изложените мотиви упражнявам правото си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България да върна за ново обсъждане § 5, § 6 и § 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, приет на 9 февруари 2018 г.

Болници в чужбина ”мълчаливо” отказват да лекуват българи

http://dnes.dir.bg/news/lechenie-bolnitzi-zdravnata-kasa-malaliv-otkaz-andrey-damjanov-26903500

Български пациенти получават т. нар. мълчалив отказ за лечение от болници в чужбина, каза адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК.

Пуснаха майката на недохранените близнаци без обвинение

http://dnes.dir.bg/news/mika-bliznatzi-26903499

Майката на двете близначета, които са били системно недохранвани и се предполагаше, че са бити, е освободена снощи, след като е изтекло 24-часовото й задържане.

Момчето, паднало от дом за деца с увреждания, остава в критично състояние

http://www.cross.bg/detza-yvrezhdaniya-lipsa-1568295.html

/КРОСС/ Момчето, което падна от третия етаж на център за деца с увреждания, остава в критично състояние, съобщава „Нова телевизия". Инцидентът се случи в град Роман, а 17-годишният младеж е с черепно-мозъчна травма и наранявания на гръдния кош. "Не е ясно дали той се е надвесил и е паднал, или самоинициативно е отворил, за да скочи", заяви за "Здравей, България" Георги Костов, началник на отдел в Агенцията за социално подпомагане в Мездра. "Всичко прилича на нещастен случай. Самото дете не е показвало, че подобно нещо ще се случи. То не е проявявало насилие, нито е имало суицидни прояви", заяви Капка Нецова от Агенцията, като така опроверга и първоначалните информации, че момчето само е скочило. Това потвърдиха и служителите от дома за деца с увреждания. След случилото се три болници в София са отказали да приемат пострадалото момче. Причините са били различни - липса на готовност за приемане на пострадал с политравма, липса на свободни легла и липса на конкретен специалист. В момента момчето е настанено за лечение в плевенската университетска болница.  

Тръмп с първи стъпки към прилагането на по-строг контрол за носенето на оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728230

Тръмп с първи стъпки към прилагането на по-строг контрол за носенето на оръжиеАмериканският президент Доналд Тръмп с първи стъпки към прилагането на по-строг контрол за носенето на оръжие. Той разпореди министерството на правосъдието да забрани всички механизми, които превръщат пушки в автоматични оръжия. Последният случай на подобна масова стрелба бе през октомври, когато мъж уби 58 души в Лас Вегас, предаде БНТ.

Министерството на отбраната на Латвия допуска чужда намеса в случая с централния банкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/21/3133352_ministerstvoto_na_otbranata_na_latviia_dopuska_chujda/?ref=rss


Латвийското министерство на отбраната заяви, че твърденията за корупция, които доведоха до отстраняването на управителя на централната банка Илмарс Римшевичс, може да са част от кампания за дезинформация, целяща да навреди на доверието в страната и да повлияе на предстоящите през октомври избори, предаде "Ройтерс".<br /><br />Министерството не посочи кой може да стои зад "масовата информационна кампания отвън", но каза, че тя има "идентична структура и...

КЗП съди 9 дружества за бързи кредити

http://dnes.dir.bg/news/kzp-barzi-krediti-dimitar-margaritov-26903471

Комисията за защита на потребителите е установила неравноправни клаузи при 56 проверени дружества за бързи кредити, регистрирани към БНБ.

Ердоган подкрепи в разговор с Георге Иванов интеграцията на Македония в НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728222

Ердоган подкрепи в разговор с Георге Иванов интеграцията на Македония в НАТО Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата си с президента на Македония Георге Иванов в Анкара е изразил подкрепата на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е потвърдил принципното становище по отношение на употребата на конституционното име на Република Македония, пишат скопските издания.

Полуфинали на купата по мини футбол Misho Sport във Варна днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=369449

Продължава турнира за купата по мини футбол на Misho Sport във Варна. Това съобщиха за Moreto.net организаторите на турнира. Преди дни тимът на Лудогорец Доброплодно надигра ЦСКА с 2:1. "Армейците" откриха чрез Юлиян Димитров, но "зелено-белите" обърнаха с голове на Панайотов и Стоянов и се превърнаха в първия полуфиналист в турнира.

Патриарх Неофит за Македония: Ще изпълним своя дълг

http://www.cross.bg/neofit-dulg-bulgarskiyat-1568292.html

/КРОСС/ „Когато трябва да се изпълни дълг, ще го направим". Това каза пред БГНЕС българският патриарх Неофит по отношение на Македонската православна църква - Охридска архиепископия, която поиска в края на миналата година БПЦ да бъде нейна Църква-майка и да се бори за нейната автокефалност. „Посещението на президента Румен Радев и двамата митрополити в Република Македония е радостна вест", заяви още Негово Светейшество българският патриарх Неофит.  

Разочарование и мъка за Линдзи Вон

https://offnews.bg//zimni/razocharovanie-i-maka-za-lindzi-von-675283.html

Със сълзи на очи голямата американска алпийска Линдзи Вон си взе сбогом с олимпиадите. Американката стигна едва до бронз в коронната си дисциплина спускането, в която царуваше в последните 17 години.

След старта стана ясно, че тя е научила за смъртта на дядо си в нощта преди състезанието и затова кара с неговите инициали, изписани върху каската. Иначе титлата грабна италианката София Годжа, който финишира за 1 минута и 39.22 секунди, с което донесе първи златен медал за страната си в тази дисциплина.

Втора с изоставане от 9 стотни финишира Рагхилд Мовинкел от Норвегия, за която това бе втори сребърен медал от Пьонгчанг, след второто място в гигантския слалом. 33-годишната Вон записа време от 1 минута и 39.69 секунди, и стана най-възрастната олимпийска медалистка в историята.

"Днес дадох всичко от себе си в тази наистина страхотна надпревара, но просто София бе по-добра от мен. Тъжна съм, защото това бе последното ми спускане.

Бих искала да продължа да се състезавам, защото се наслаждавам на всеки момент, но моето тяло просто не може да издържи нови четири години“, коментира Вон преди да избухне в сълзи пред камерата на NBC, след като й беше зададен въпрос за дядо й.

"Исках толкова много да спечеля заради него. Но той все пак може да бъде горд с мен. Нашето семейство никога не се предава и аз никога не се предавам. Но сега трябва да кажа стоп. Тъжно ми е, че това е последното ми спускане, но се гордея, че се състезавах за своята страна и направих хората горди", завърши Вон.

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум за външна търговия на Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728220

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум за външна търговия на Япония
Заместник министър-председателят Томислав Дончев се срещна с министъра на външните работи на Япония Таро Коно и с министъра на икономиката, търговията и промишлеността Хирошигу Секо България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония. Решението беше взето в Токио на среща на заместник

Кралица Елизабет II в крак с тенденциите, посети Седмицата на модата в Лондон

http://www.cross.bg/poseti-modata-elizabet-1568291.html

/КРОСС/ На 91-годишна възраст кралица Елизабет II за първи път посети Лондонската седмица на модата. Това тя направи в последния ден от тазгодишното издание на събитието.  Тя изгледа няколко ревюта, разбира се, от първия ред в компанията на друга "кралица", но на модния свят - главният редактор на списание „Вог" - Ана Уинтър. Причината Елизабет да посети събитието обаче не бе желанието ѝ да бъде в крак с модата, а за да връчи награда за дизайн, която е на нейно име. Самото посещение обаче се оказа изненада, тъй като не беше предварително обявено в програмата на кралицата.  

Имаме нужда от нова система за национална сигурност, смята експерт

http://www.cross.bg/podcherta-siriya-smolenov-1568293.html

/КРОСС/ България има нужда от нова интегрирана система за национална сигурност, която да е специално ориентирана към проблемите на превенция на тероризма и радикализацията, която и тук се забелязва, особено в гетата. Това посочи експертът по сигурност Христо Смоленов в студиото на "България сутрин". "Това, което продължава да се случва в Сирия, заплашва тази гражданска война да се разпространи, а ние сме прекалено близо и сме на пътя на отстъпление на терористи, които ще търсят отстъпление към Западна Европа", подчерта още Смоленов пред Bulgaria ON AIR. Арабистът Мажд Алгафари пък подчерта, че при положение, че в Турция и Сирия има проблеми, това поставя нашата страна на фронтовата линия. "Случващото се в Сирия е бизнес, това не е война. Това наподобява на мафиотската структура - казвал съм го, че главата на мафията е САЩ", категоричен беше Алгафари в ефира на "България сутрин". Той подчерта още, че заловеният у нас мароканец, който е заподозрян, че е част от групировката "Ислямска държава", е само един от многото такива. Според Христо Смоленов пък заловеният у нас и издирван за тероризъм Нофал Захри не може да е случаен.  

Лавров иска от САЩ обяснения за хеликоптерите без отличителни знаци в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728219

Лавров иска от САЩ обяснения за хеликоптерите без отличителни знаци в АфганистанРуският външен министър Сергей Лавров настоя американските му колеги да обяснят защо в небето над Афганистан летят неидентифицирани хеликоптери, пише "Московский комсомолец". Русия е силно обезпокоена от растящото влияние на джихадистката "Ислямска държава" в Афганистан, където зачестяват нападенията и атентатите,

Депутати-консерватори изпратиха писмо с настояване за "твърд" Brexit

https://www.actualno.com/europe/deputati-konservatori-izpratiha-pismo-s-nastojavane-za-tvyrd-brexit-news_660907.html

Писмото на групата от 62 британски депутати по въпроса за напускането на Европейския съюз предизвика остра реакция сред колегите им, пише британският The Guardian. Повече от 60 депутати-консерватори са изпратили писмо с настояване за "твърд" Brexit преди ключова среща, което предизвика остра реакция сред колегите им, които го нарекоха "изнудване". Десетките членове на Консервативната партия настояват за Brexit с "пълна регулаторна автономия". Писмото е из

Кратки новини: Съдебната палата и Върховния административен съд са затворени заради сигнал за бомба

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133351_kratki_novini_sudebnata_palata_i_vurhovniia/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Съдебната палата и сградата на Върховния административен съд са затворени заради сигнал за бомба<br /><br />Сигнал за три бомби във върховния съд затвори Съдебната палата и сградата на Върховния административен съд (ВАС), предаде news.lex.bg. От сградата на ВАС са изведени всички съдии, служители...

Кратки новини: Запалил се в движение ТИР затвори "Тракия" край Пловдив

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133351_kratki_novini_zapalil_se_v_dvijenie_tir_zatvori/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Запалил се в движение ТИР затвори "Тракия" край Пловдив<br /><br />Магистралата "Тракия" е затворена в района на 116-ни километър в посока Бургас, заради запалил се в движение ТИР. Инцидентът е станал около полунощ, но мушамата, която е била в камиона, продължава да тлее и...

Тръгва делото срещу Владо Плацентата, който преби лекарка в Шейново

https://offnews.bg//temida/tragva-deloto-sreshtu-vlado-platcentata-kojto-prebi-lekarka-v-shejnov-675281.html

Софийският районен съд дава ход на делото срещу Владимир Стоянов. Той беше задържан за побой над акушер-гинеколога от болница Шейново д-р Албена Гагова.

През юли миналата година бащата на новородено нападна лекарката след отказ да получи плацентата на бебето. След ударя д-р Гагова бе с комоцио, счупен нос и множество хематоми по лицето. Тя се върна на работа след близо двумесечен болничен. 

По време на разследването Стоянов беше настанен в психиатрична клиника за експертиза, заради твърденията му, че има психиатрично заболяване. Според резултатите обаче той е бил вменяем и е знаел какво върши.

Обвинен е в нанасяне на лека телесна повреда.

Мадуро: Набрахме 735 млн. долара при пускането на петро

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/maduro-nabrahme-735-mln-dolara-pri-puskaneto-na-petro-256181/

Днес се ражда криптовалута, която може да се опре на Супермен, твърди венецуелският президент

4-килограмов тумор отстранен безкръвно в УМБАЛ „Дева Мария“

http://www.eurochicago.com/2018/02/umbal/

Въпреки категоричните позитиви на ендоскопските операции, когато става въпрос за големи тумори, повечето лекари не дръзват да опитат лапароскопско премахване, а прибягват до отварянето на коремната кухина. Така четирикилограмовият тумор, изваден миналата седмица в университетска болница „Дева Мария“, е един от най-големите тумори, вадени по безкръвен начин не само в Бургас, но и в страната.

Спорният закон за горите влиза в правната комисия

http://econ.bg/Новини/Спорният-закон-за-горите-влиза-в-правната-комисия_l.a_i.758110_at.1.html

В парламента започва обсъждането на третия опит на ГЕРБ да прокара облекчения за изграждането на нови лифтове и ски писти, този път чрез закона за...

Дебатът за камерите в училище не е най-важният, настояват родители

https://www.actualno.com/education/debatyt-za-kamerite-v-uchilishte-ne-e-naj-vajnijat-nastojavat-roditeli-news_660909.html

Моето мнение е, че не трябва да има камери. Това заяви зам.-образователният министър Деница Сачева. Според нея с тях няма да бъде решен проблемът с насилието. С камерите само ще констатираме следствието, не и причините, смята тя. Сачева видя проблем и за децата, ако има камери, следящи за насилие. Тя обясни пред Нова телевизия, че ако родител се съмнява, че има проблем, може да се обърне към директора на съответното учебно заведение, към общински структури, към омбудсмана. В момента върви проце

Съвети за свекърви: как да се сприятелите със снаха си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6727477

Съвети за свекърви: как да се сприятелите със снаха сиСвекървата е чудовище, а снахата – жертва на нейния терор. Обикновено това е стереотипът, в който дори и несъзнателно се вместваме. Ако нямате желание да влизате в образа на чудовището, ще трябва да положите усилия да разбиете стереотипа. Жажда за власт Всяка майка е убедена, че нейният син е най-добрият.

Руска медия: Властите искат да превърнат в празник предстоящите избори за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728208

Руска медия: Властите искат да превърнат в празник предстоящите избори за президентМосковските градски власти решиха да превърнат в празник предстоящите избори за президент на Русия. За 18 март те ще украсят столичните изборни секции с балони и плакати, пише "Ведомости". Източник, близък до Кремъл, разказа през декември пред журналисти, че Москва е разпоредила в секциите да бъде създадено празнично настроение,

15 факта за хепатита, за които е добре да сме наясно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6727888

15 факта за хепатита, за които е добре да сме наясноХепатитът е сериозно заболяване, което поразява черния дроб и може да доведе до неприятни усложнения. Проверете дали знаете всичко важно за него. - Около 2 000 000 000 души по целия свят през живота си са били инфектирани с хепатит В, а повече от 240 млн. страдат от хронично заболяване на черния дроб, предизвикано от вируса на хепатит В.

Мъж е настанен в болница, след като е блъснат на пешеходна пътека

https://www.24chasa.bg/region/article/6728212

Мъж е настанен в болница, след като е блъснат на пешеходна пътека
46-годишен мъж от Бургас е блъснат от на пешеходната пътека до "Тих труд" на ул. "Янко Комитов" от лек автомобил "Ауди 80" с бургаска регистрация, управляван от 48-годишния Н.Я. с. Росен, общ. Созопол. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас. Инцидентът е станал около 17.40 часа във вторник. Пострадалият, с инициали К.Л.

Хърватия счупи 100-годишен рекорд по ниска раждаемост

http://www.moreto.net/novini.php?n=369450

През изминалата 2017-та година в Хърватия са се родили най-малко бебета за последните сто години. Това сочат данните от Държавния статистически институт в Загреб. Имиграцията е най-голямата причина за намаляването на раждаемостта.

Майката на недохранените близнаци от Пловдив е освободена от ареста

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/21/3133350_maikata_na_nedohranenite_bliznaci_ot_plovdiv_e/?ref=rss


Майката на близнаците на три години, приети вчера болница с недохранване, а едното с опасност за живота заради спукан череп и хематом, е освободена от ареста, съобщи "Нова телевизия". Пред медията директорът на полицията в Пловдив, старши комисар Атанас Илков, обясни, че към настоящия момент не може да се направи заключение, че има домашно насилие.<br /><br />"Става въпрос за един нелеп инцидент, при който пострада детенцето, което е в много тежко състояние. Бих си...

Варненци се събраха да почетат Пламен Горанов

https://zaistinata.com/%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd/

Десетки варненци се събраха пред сградата на Община Варна, където преди пет години на 20 февруари, в разгара на най-масовите национални протести срещу корупцията и монополите във властта и икономиката, се самозапали Пламен Горанов. На 20 февруари 2013 година, малко преди 7.30 сутринта, Пламен Горанов застана пред централния вход на общината в града с ултиматум, […]

Хвърлят рапър в затвора за възхвала на тероризма

https://offnews.bg//sviat/hvarliat-rapar-v-zatvora-za-vazhvala-na-terorizma-675277.html

Рапър ще лежи в затвора заради песните си, които възхваляват тероризма, заплашват и обиждат испанската корона и призовават за смъртта на полицаи, пишат ДПА и БТА. Присъдата потвърди вчера Върховният съд в Мадрид.

24-годишният певец Хосеп Микел Аренас, по прякор - Валтоник, е от остров Майорка.

В песните си той зове за въоръжена окупация на дворец в Палма де Майорка, където испанските кралски особи прекарват лятната ваканция. Той пее също, че регионални политици "заслужават атомна бомба" и народът "иска смъртта на тези свине".

Аренас обжалва във Върховния съд присъдата, която произнесе срещу него регионален съд на Балеарските острови с мотива, че песните му били изява на артистична свобода и свобода на словото, но Върховният съд не отсъди в негова полза.

Биатлонистки съдят Родченков за 10 милиона долара в САЩ, милиардер плаща разноските

https://www.24chasa.bg/sport/article/6728211

Биатлонистки съдят Родченков за 10 милиона долара в САЩ, милиардер плаща разноскитеРуският милиардер Михаил Прохоров финансира дело на руския биатлонистки, които искат 10 милиона долара от Григорий Родченков. Родченков бе човекът, който разкри държавната схема за допингиране на спортисти и бе в основата на скандала с МОК и отстраняването на Русия. Делото е за клевета и ще се води от името на Олга Зайцева,

СРС дава ход на делото срещу бияч на лекар

https://frognews.bg/novini/srs-dava-hod-deloto-sreshtu-biiach-lekar.html

Софийският районен съд дава ход на делото срещу Владимир Стоянов. Той беше задържан за побой над акушер-гинеколога от болница Шейново д-р Албена Гагова.

Ръст на производството на автомобили в Русия

http://www.cross.bg/skoda-proizvodstvoto-rysiya-1568289.html

/КРОСС/ Възстановяването на руския пазар на нови автомобили е факт, въпреки че много анализатори предупреждават, че страната върви към криза, съобщава Automedia. В същото време точно пазарът в Русия се смята за този, който има най-сериозен потенциал за ръст тази година, въпреки че изостава по показатели от тези в западните държави. Все повече компании строят заводи за автомобили в страната, а с възстановяването на пазара, производството там се увеличава. Само в последните дни Mazda и Skoda обявиха, че увеличават производството си в Русия. Чехите потвърдиха, че основният обем продажби в Русия са точно коли, произведени от Skoda на място, а най-новото попълнение в производствената гама е SUV моделът Karoq. Подготовката за старта на производството в Нижний Новгород е отнела 18 месеца и е погълнала инвестиции в размер на 87,5 милиона евро. Там вече се произвеждат Skoda Octavia и VW Jetta, а доскоро и Skoda Yeti. VW и Skoda използват производствените мощности на някогашния съветски гигант ГАЗ от 2011 година насам, а през 2017 двете страни подписаха нов договор. В същото време Mazda стартира производството на трети модел от гамата си в завода Sollers Mazda във Владивосток. Новият модел е CX-9, а досега там се сглобяваха моделите 6 и CX-5, като всички те са предназначени за руския пазар. Двете компании - Mazda и руският ѝ партньор Sollers строят и завод за двигатели, който също ще е във Владивосток, тъй като разчитат на ръст на местния пазар

17 тежки катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/region/article/6728206

17 тежки катастрофи в страната за денонощие През изминалото денонощие в страната са станали 17 тежки катастрофи, при които са ранени 20 души, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 165 леки и четири тежки катастрофи. Четирима души са

Социолог: Българите стават все по-аполитични

https://frognews.bg/novini/sotsiolog-balgarite-stavat-vse-apolitichni.html

Нараства делът на тези, които се колебаят или декларират, че не биха гласували, тоест не се интересуват от политическите процеси в момента.

Албанският премиер се оправда за думите си за обединение с Косово

https://www.actualno.com/balkani/albanskijat-premier-se-opravda-za-dumite-si-za-obedinenie-s-kosovo-news_660906.html

След вълната от остри реакции срещу албанския премиер Еди Рама по повод неговото желание след 10 години Албания и Косово да имат един президент, Рама се опита да оправдае поведението си. "Не съм правил никакви изявления. Това беше свободен разговор, който беше изваден от контекста и се превърна в политическа програма. Просто си фантазирах как би изглеждало Косово в 20-та си годишнина от независимостта. Това е национален и международен спорт - да се изваждат думите от контекста и да се създ

ЦСКА взима заем, за да плати емблемата

http://www.cross.bg/klyba-tzska-imoti-1568290.html

/КРОСС/ В ЦСКА обмислят да платят емблемата на автентичния клуб чрез взимане на заем, съобщава "Меридиан мач". На 30 май 2017 година шефът на "Ред енимълс" Иван Велчев - Кюстендилеца спечели търга за 8 милиона лева. От клуба проучват възможността плащането да стане със заеми. През последните години името на ЦСКА често бе забърквано в сделки с имоти. Преди време бившите собственици Димитър Борисов и Иво Иванов гарантираха дълговете на клуба с два парцела в Карадере. Скандал се разрази и с кредитори на клуба с имоти около язовир "Искър", докато начело на "армейците" бе Александър Томов, добавя медията.  

Хотел вдигнал над 500% цените заради световното по футбол

http://dnes.dir.bg/news/hoteli-rusia-svetovnoto-parvenstvo-futbol-26903404

Руските власти в два града са издали стотици глоби, след като са установили, че много хотели незаконно са вдигнали цените за Световното първенство по футбол.

Българите в Пьончанг на 21 февруари

https://offnews.bg//zimni/balgarite-v-pionchang-na-21-fevruari-675278.html

На старт в Пьонгчанг днес ще застанат двама наши представители. Това са Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов, които ще се включат в отборния спринт в ски бягането. 1/2-финалните серии започват в 10:44 часа българско време, а ако достигнат до финала, той е с начален час 12:30 часа.

Пълна програма за 21 февруари:

02:05 часа - Кърлинг (жени): групова фаза
02:30 часа - Сноуборд (мъже): биг еър, квалификации
03:00 часа - Фигурно пързаляне (жени): кратка програма
04:00 часа - Ски - алпийски дисциплини (жени): спускане
04:30 часа - Фрийстайл ски (мъже): ски крос
05:10 часа - Хокей (мъже): 1/4-финали
07:05 часа - Кърлинг (мъже): групова фаза
09:40 часа - Хокей (жени): мач за 3-ото място
13:40 часа - Бобслей (жени): 4-местен бобслей
10:00 часа - Ски бягане (жени): отборно, полуфинали
10:44 часа - Ски бягане (мъже): отборно, полуфинали
12:00 часа - Ски бягане (жени): отборно, финали
12:30 часа - Ски бягане (мъже): отборно, финали
13:00 часа - Бързо пързаляне с кънки (жени): отборно, 1/2-финали
13:05 часа - Кърлинг (жени): групова фаза
13:22 часа - Бързо пързаляне с кънки (мъже): отборно, 1/2-финали
13:40 часа - Бобслей (жени): 4-местен бобслей
14:10 часа - Хокей (мъже): 1/4-финали
14:52 часа - Бързо пързаляне с кънки (жени): отборно, двубой за 3-то място и финал
15:11 часа - Бързо пързаляне с кънки (мъже): отборно, двубой за 3-то място и финал

Започва делото срещу Владо Плацентата, нападнал лекарка в Шейново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728203

Започва делото срещу Владо Плацентата, нападнал лекарка в Шейново
Софийският районен съд дава ход на делото срещу Владимир Стоянов. Той беше задържан за побой над акушер-гинеколога от болница Шейново д-р Албена Гагова. През юли миналата година бащата на новородено нападна лекарката в коридора на болница Шейново. Мъжът искал да получи плацентата на бебето и след отказ това да се случи, става агресивен.

Новия български филм "Привличане" гледат варненци днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=369447

"Привличане" е най-новият български филм, който се очаква с нетърпение във Варна. Официалната премиера на филма е на 23 февруари и ще може да бъде гледан и във Фестивален и конгресен център Варна, и в кината "Арена" в Гранд мол и в Мол Варна ЕАД.

И днес протести в няколко града на служители на затворите и съдебната охрана

http://www.cross.bg/ohrana-sudebnata-slyzhitelite-1568288.html

/КРОСС/ И днес продължават щафетните протестни действия на служителите в затворите и в съдебната охрана в страната, съобщава БНР. Във Варна надзирателите и колегите им от Главна дирекция "Охрана" излизат пред Съдебната палата в центъра на града. Исканията им не са се променили от миналата година - увеличение на заплатите в нивата, постигнати от служителите и полицаите в МВР, и по-добри условия на труд. Това каза Станислав Колев - председател на местната структура на Синдиката на надзирателите в затворите в България. Стана ясно, че сега надзирателите получават 95 лева месечно за специфични условия на труд, а колегите им от МВР - 190. Пред Съдебната палата в Плевен също е насрочен протест на съдебната охрана. Председателят на синдиката - Валентин Ковачев изрази недоволство от предложеното на срещата в София 5-процентно увеличение на заплатите и допълни: „Като тегля чертата, аз съм с две малки деца, ами, аз съм с 200 лева под минимума на нормален живот. Протестираме съдебната охрана, служителите от затвора в Плевен, служителите от затвора в Белене ще ни подкрепят, и колегите от сектор „Сигурност" ще дойдат. Ние искаме 20 % увеличаване на заплатите, изравняване на специфични служебни задължения с полицията". Освен във Варна и Плевен надзиратели и охрана ще протестират в Разград, Видин, Кърджали и Габрово.  

От върнатите в училище деца 1221 са отпаднали отново от образователната система, каза зам.-министър на образованието

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/obrazovanie/2018/02/21/3133333_ot_vurnatite_v_uchilishte_deca_1221_sa_otpadnali/?ref=rss


Данните на министерството на образованието сочат, че 1221 върнати в училище деца, при миналогодишната кампания с такава цел, са отпаднали повторно от образователната система, каза днес по "Нова телевизия" заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Тя допълни, че предстоят нови обиколки по адресите, в опит да се привлекат те отновно в училище..<br /><br />Деница Сачева посочи още, че при кампанията са открити 154 деца в риск, като 44 са изведени от семейството, ....

Защо снимат децата дали преписват или не, а не могат да снимат дали ги бият или не?

https://www.actualno.com/cite/zashto-snimat-decata-dali-prepisvat-ili-ne-a-ne-mogat-da-snimat-dali-gi-bijat-ili-ne-news_660910.html

Този въпрос зададе водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев на зам.-образователния министър Деница Сачева. Сачева изрази лично мнение, че не трябва да има вътрешно видеонаблюдение в детските градини и училища, което да се използва като начин за борба с насилието. Според нея камерите няма да допринесат за превенцията, а и ще са опасни за децата.

Кратката програма във фигурното пързаляне при жените донесе нов световен рекорд

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/21/3133328_kratkata_programa_vuv_figurnoto_purzaliane_pri_jenite/?ref=rss


В дуел между рускините Алина Загитова и Евгения Медведева се превърна кратката програма от фигурното пързаляне при дамите в Пьонгчанг. Две от най-младите участнички във финала взеха сериозно предимство пред съперничките си и само сензация в петък ще лиши Олимпийските спортисти от Русия (ОАР) от първи златен медал на олимпийските игри.<br /><br />Водачката в световната ранглиста и световна шампионка от 2016 и 2017 г., Медведева затвърди отличната си форма и с изпълнението си постави...

Германски учени са обвинени в жестоко отношение към маймуни

http://www.mediapool.bg/germanski-ucheni-sa-obvineni-v-zhestoko-otnoshenie-kam-maimuni-news275829.html

Германското правосъдие оповести, че трима учени от престижния институт "Макс Планк" са преследвани по съдебен път заради жестокост към маймуни, която била проявена в рамките на експерименти върху мозъците на животните, съобщи АФП.   Тримата специалисти по биологична кибернетика от лаборатория в Тюбинген са обвинени, че прекалено късно преустановили експериментите си и че по този начин животните били подложени на страдания за дълъг период.   Тримата учени рискуват да бъдат глобени, поясниха съдебните органи. Според германското правосъдие жестокостта към животните може да бъде наказана с до три години затвор в зависимост от сериозността на престъплението.   В дадения случай експериментите с маймуни били одобрени от властите, но при условие че бъдат преустановени, ако са налице страдания. В разрез с установените правила учените приспали твърде късно животните и по този начин засегнали за дълъг период благосъстоянието им.

Барикадиралият се мъж от Орешник – с разрешително за оръжие от чужбина (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728195

Барикадиралият се мъж от Орешник – с разрешително за оръжие от чужбина (Видео)35-годишният мъж от тополовградското село Орешник, който се барикадира в дома си и стреля по полицаи, притежавал законно оръжие. Разрешителното му било издадено от друга страна членка на Европейския съюз. Това каза пред NOVA директорът на ОД на МВР в Хасково Ангел Цанков. В акцията по задържането на мъжа, който е служил във френски легион,

11 000 км по стъпките на пилигримите

//dariknews.bg/regioni/shumen/11-000-km-po-stypkite-na-piligrimite-2079947

Шуменец се отправя на поклоническо пътешествие, което ще му отнеме 2 години.

Миналата година Венцислав Илиев измина 15 000 км. на две колела, като мина през Европа и стигна до пустинята Сахара. Пътешественикът започва новото си приключение, но този път – без колело. img wide]328

Тир се запали на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/tir-se-zapali-na-magistrala-trakiia-video-2079938

Тир се е запалил тази нощ в района на 116 км на автомагистрала "Тракия". По първоначална информация сигналът е подаден 30 минути след полунощ, съобщиха от полицията.

В движение се е запалил влекач с ремарке, който пътувал от София къ

Търсят приемно семейство за недохранените близнаци

//dariknews.bg/novini/bylgariia/tyrsiat-priemno-semejstvo-za-nedohranenite-bliznaci-2079972

Има вероятност тригодишните близначета да бъдат настанени в приемно семейство или оставени при техни роднини, например баба или дядо. Това заяви за Дарик директорът на „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева. Тя уточни, че към тази мярка ще се пристъпи, само ако се установи, че майката не може

80 полицаи за въоръжен българин от Френския легион

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/80-policai-za-vyoryzhen-bylgarin-ot-frenskiia-legion-6079552

Разрешителното за оръжието, с което той стреля по служителите на реда, не е издадено в България

Депутатите се скараха за Жаблянов и Народния съд, БСП напусна

http://www.transmedia.bg/2018/02/21/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b6%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%bd%d0%b0/

С разглеждане на искането за оставка на Валери Жаблянов, внесено от ГЕРБ, започна пленарното заседание на Народното събрание в сряда.

Оставката на зам.-председателя на БСП и депутат от БСП беше поискана заради тезата му, че Народния съд бил необходим и неизбежен. Той беше защитен лично от лидера на БСП Корнелия Нинова. Според нея българската политическа класа е незряла да оцени обективно и мъдро историята си.

След нейното изказване левите депутати напуснаха залата в знак на несъгласие с исканата оставка и в подкрепа на колегата си Жаблянов.

Депутати от ГЕРБ припомниха, че според историческата наука в България никога не е имало фашизъм, защото не е имало сливане на партията с държавата. Спас Гърневски припомни, че Народният съд противоречи на действалата по онова време Търновска конституция. „Нарекохте жертвите фашисти“, каза още Гърневски. Той добави още, че неслучайно решенията на Народния съд са ъотменени, а осъдените – реабилитирани.

 

Гръцки министри съдят защитени свидетели, защото ги обвиняват в корупция

https://www.actualno.com/balkani/grycki-ministri-sydjat-zashtiteni-svideteli-zashtoto-gi-obvinjavat-v-korupcija-news_660903.html

Двама бивши гръцки министри заведоха дела срещу защитени свидетели в случая с фармацевтичната компания Novartis. Бившият вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос /2013-2015/ и бившият министър на здравеопазването Андонис Георгиадис /2013-2014/ заведоха дела срещу защитени свидетели, които твърдят, че те са взели подкупи от швейцарската фармацевтична компания Novartis, за да увеличат продажбата на лекарства и тяхната цена в Гърция. Според обвинението това е струвало на Гърци

Не се очаква спекулативно повишаване на цените на хранителните продукти по Великден

http://www.cross.bg/ivanov-tzenata-tzenite-1568286.html

/КРОСС/ „Абсолютно не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден". Това обяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. „Има колебания в цените на едро на зеленчуците - съвсем нормално е, в момента е такъв сезонът", допълни той. Плодовете в момента са "нагоре", тъй като излизат от сезон, влизат зеленчуците, те ще влязат "в сезон" - още не са - и сме свидетели на ценови сезонни колебания, които са нормални за сезона", обясни Иванов. „По отношение на основните хранителни продукти сме свидетели на абсолютно балансиран пазар, високо конкурентен, с превес на предлагането. При захарта, олиото, ориза и варивата цените са стабилни и това е тенденция за последните 7 години, не от вчера или онзи ден", коментира Иванов. Той коментира конкретно, че при цената на яйцата е имало пикове в последните месеци заради проблемите с фипронила, но в момента цената е нормална - около 20-22 стотинки на едро. Владимир Иванов добави, че например цената на хляба като основен хранителен продукт няма причина да се увеличава сериозно. Ако енергийните ресурси необходими за изготвянето на продукта са се покачили, то цената може да се вдигне с 2-3 стотинки, което обаче не би трябвало да е забележимо, коментира той.  

Родители на бунт срещу агресивен ученик

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26903348

Родители от русенската гимназия по изкуствата излизат на протест срещу агресията на дете в училището.

Русия призна за десетки свои, убити в Сирия

https://frognews.bg/svqt/rusiia-prizna-desetki-svoi-ubiti-siriia.html

Кремъл призна, че напоследък в Сирия са били убити много руснаци, съобщават световните агенции. Опозицията в Русия първа разпространи клипове и записи в интернет за смъртта на руски военни от частни формирования, писа тогава „Фрог нюз“.

21 февруари - ден на борците срещу нацизма

http://www.moreto.net/novini.php?n=369446

През 2017 година павителството реши да обяви 21 февруари за ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в България. На тази дата през 1941 г. в дома на Никола Мушанов се провежда съвещание на лидерите на опозицията, които се противопоставят на влизането на България в Тристранния пакт.

Социални работници влизат в дома на майката, заподозряна в насилие над 3-годишните си близнаци

https://offnews.bg//obshtestvo/sotcialni-rabotnitci-vlizat-v-doma-na-majkata-zapodozriana-v-nasilie-675274.html

Очаква се днес социални работници да влязат в дома на майката, проверявана за насилие над 3-годишните си близнаци.

Децата бяха приети по спешност в болница в Пловдив с недохранване и множество наранявания, а 38-годишната жена беше задържана за 24 часа по разпореждане на Районна прокуратура - Пловдив. Майката на тригодишните братче и сестриче отрича да е упражнявала насилие спрямо тях. Завела ги в болницата пияна и обяснила, че гипсов орнамент е паднал върху тях.

Момиченцето е прието със синини, момченцето - с кръвоизлив в мозъка. То е било оперирано.

Двете деца тежат колко няколкомесечни бебета.

Продължават и разпитите на свидетели. Проверяващите търсят и личния лекар на децата.

Смята се, че баща им работи в чужбина.

Освободиха майката на недохранените близнаци, приети в болница

http://www.cross.bg/prieti-maiikata-danni-1568287.html

/КРОСС/ Освободиха майката на недохранените близнаци приети в болница поради липса на данни за домашно насилие. Момченцето е със спукан череп и хематом. То е в кома опасност за живота. Момиченцето е със синини по тялото. "Към настоящия момент не можем да заключим, че имаме данни за домашно насилие. Става въпрос за един нелеп инцидент, при който пострада детенцето, което е в много тежко състояние. Бих си обяснил синините по другото дете вследствие на падането на същия този предмет", заяви за "Здравей, България" директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков. Той поясни, че е изтекла 24-часовата заповед за задържане на майката и в момента тя се намира в жилището си."Има данни, че децата не са гледани както трябва, защото физическото им състояние не отговаря на тяхната възраст", коментира Надя Танева от Дирекция "Социално подпомагане" в Пловдив. Tя уточни, че във вторник са научили за казуса с двете 3-годишни деца. Предстои децата да бъдат приети в приемно семейство или в резидентна услуга с медицинска грижа.

Облачно и дъждовно време

https://frognews.bg/novini/oblachno-dajdovno-vreme.html

Днес ще преобладава облачно време, на места ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Източна България- до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 4 и 9 градуса, в София- около 4.

ТИР се запали на Тракия, мушама тлее на платното

https://offnews.bg//112/tir-se-zapali-na-trakia-mushama-tlee-na-platnoto-675275.html

ТИР, превозващ мушама, се запали на магистрала "Тракия". Вследствие на високата температура, мушамата се е разтекла по пътното платно и продължава да тлее. 

Сигналът за инцидента е получен половин час след полунощ. По първоначални данни, влекач с ремарке, който пътувал от София към Пловдив, се запалил в движение и шофьорът спрял в аварийната лента.

Ремаркето е изгоряло изцяло, а районът на инцидента е силно задимен.

На място са екипи на пожарната и полицейски служители. Няма пострадали хора.

До приключване на работата автомобилите се отбиват през пътен възел „Цалапица“ на 112 км - "Цалапица" - път I-8- Пловдив – АМ "Тракия". 

Няма пострадали при инцидента. Сигналът за него е подаден малко след 1 часа тази нощ. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване