И днес ще има протест за опазването на Пирин

https://frognews.bg/novini/dnes-shte-ima-protest-opazvaneto-pirin.html

И този четвъртък граждани в 11 български града в страната и в чужбина ще излязат да протестират за десети път в защита на Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

Тереза Мей се похвали с подкрепа от Марк Рюте относно Brexit

https://www.actualno.com/europe/tereza-mej-se-pohvali-s-podkrepa-ot-mark-rute-otnosno-brexit-news_661107.html

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей и холандският премиер Марк Рюте се съгласиха за важността от скорошното приключване на споразуменията, касаещи преходния период след Brexit. Това съобщиха от канцеларията на британския премиер, предаде БГНЕС. В разпространеното комюнике от пресслужбата на Мей се посочва, че "лидерите са постигнали съгласие относно значението от скорошното приключванията на разговорите за условията около преходния период на страната през март (тази година)

Гъби с три вида ориз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6729830

Гъби с три вида ориз Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

22 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369518

Събития: 1358 г. – По време на Парижкото въстание граждани превземат кралския дворец. 1540 г. – Мари дьо Гиз е официално коронована за кралица на Шотландия. 1635 г. – Създадена е Френската академия по заповед на кардинал Ришельо.

Трус от 4,6 по Рихтер събуди Пловдив и региона

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-zemetresenie-26906633

Земетресение с магнитуд 4.6 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Асеновград и Пловдив.

Мъж хвърли граната по посолството на САЩ в Черна гора

http://clubz.bg/64550-myj_hvyrli_granata_po_posolstvoto_na_sasht_v_cherna_gora

Неизвестен мъж хвърли тази нощ взривно устройство по сградата на посолството на САЩ в черногорската столица Подгорица, преди да се самовзриви, предаде Ройтерс.

Нападението станало пет минути преди полунощ. Местни жители чули две експлозии. Фотограф на Ройтерс съобщи, че полицейска кола е преградила улицата, където е посолството. Няма обаче видими щети. 

От дипломатическата мисия препоръчаха на намиращите се в Черна гора американските граждани да стоят далеч от района.

Според местни медии нападателят хвърлил по сградата ръчна граната, а после се самоубил с друго взривно устройство.

Засега няма официално потвърждение от страна на властите в бившата югославска република.

Десетки пострадали при взрив на туристически кораб в Мексико

https://www.actualno.com/america/desetki-postradali-pri-vzriv-na-turisticheski-korab-v-meksiko-news_661106.html

Броят на пострадалите при експлозия на туристически кораб в мексиканския щат Кинтана Ро достигна 25 души. Това съобщи за телевизионния канал "Телевис" началникът на управлението за гражданска защита и пожарна охрана в град Плая дел Кармен, Хуан Карлос Соса, предаде БГНЕС. "На борда на кораба е имало повече от 140 души. По последни данни пострадалите са 25", обяви Соса и изтъкна, че сред ранените има и петима чужденци, трима от които са американски граждани. Късно снощи мест

Прогноза за времето - 22 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369517

Над Черноморието днес ще бъде облачно с превалявания от дъжд, научи Moreto.net. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 6°-7°. Температурата на морската вода е 7°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Съвет към Белия дом посочи Русия, Китай, Иран и КНДР за киберзаплаха за САЩ

https://www.actualno.com/sciencelogy/syvet-kym-belija-dom-posochi-rusija-kitaj-iran-i-kndr-za-kiberzaplaha-za-sasht-news_661105.html

Русия, Китай, Иран и Северна Корея извършват редовно кибератаки по политически, икономически и други причини, а целите на тези държави могат да се променят периодично. До този извод е стигнал Съветът на икономическите съветници към Белия дом. Според специален доклад на съвета, заплахите в киберпространството са разделени на шест големи групи, първата от които включва посочването на конкретни държави, застрашаващи киберсигурността на САЩ. Като "основни държави" биват посочени Русия, Ки

САЩ се готвят за космическа война с Русия

http://pogled.info/svetoven/sasht-se-gotvyat-za-kosmicheska-voina-s-rusiya.92680

/Поглед.инфо/ Русия и Китай осъществяват разработка на оръжие, способно да извади от строя военните и търговските спътници. За това се говори в доклада на директора на Националното разузнаване на САЩ Дън Коутс.

Как магарето и слона делят демокрацията

http://pogled.info/svetoven/kak-magareto-i-slona-delyat-demokratsiyata.92681

/Поглед.инфо/ В статиите си за САЩ нееднократно съм посочвал огромния разкол, който се извърши в американското общество. Политическата борба между демократите и републиканците излезе от устоялите се рамки на привична игра. Тези дни Демократите нанесоха на републиканците безпрецедентен удар, в резултат от който последните сега се намират в лек шок. Върховният съд на щата Пенсилвания постанови да се промени картата на избирателните окръзи за изборите за Конгрес.

Снижаване на очакваната продължителност на живота в САЩ! Какво говори статистиката?

http://pogled.info/svetoven/amerika/snizhavane-na-ochakvanata-prodalzhitelnost-na-zhivota-v-sasht-kakvo-govori-statistikata.92682

/Поглед.инфо/ Не толкова отдавна главният редактор на Афтършок публикува малка бележка за намаляването на очакваната продължителност на живота (ОПЖ) в САЩ. Във връзка с малкото количество конкретни статистически данни в тази бележка и големия интерес на аудиторията реших да напиша малка статия с използване на официални статистически данни.

Втори силен трус в региона, земетресение и в морето край Гърция

https://offnews.bg//sviat/vtori-silen-trus-v-regiona-zemetresenie-i-v-moreto-kraj-gartcia-675354.html

Втори силен трус, минути след този край Садово, е регистриран в Йонийско море, съобщи Европейският сеизмологичен център. 

Земетресението в 1,44 часа е с магнитуд 5.0 по Рихтер на 294 километра западно от гръцката столица Атина. Дълбочината му е 14 км,

Няма информация за щети и пострадали.

И този четвъртък ще има протест за опазването на Пирин

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/22/3133748_i_tozi_chetvurtuk_shte_ima_protest_za_opazvaneto_na/?ref=rss


И този четвъртък граждани в 11 български града в страната и в чужбина ще излязат да протестират за десети път в защита на Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.<br /><br />Протестът в София този път започва в 18,30 ч., а сборният пункт е пред сградата на Народното събрание. <br /><br />Като причини за гражданското недоволство организаторите сочат решението на Министерския съвет, което отваря възможност за...

Законите на Мърфи... за майките (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zakonite-na-myrfi...-za-majkite-video-2080122

Според закона на Мрърфи между две, на теория равни по вероятност събития, в крайна сметка по-вероятно се оказа онова, което довежда до неблагоприятен резултат.

Класическата формулировка гласи: „Ако нещо може да се обърка, то ще се обърка“. Името си законът дължи на <

На 22 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6729884

На 22 февруари рожден ден иматБойко Рановски, началник на Пътна полиция Валери Йорданов, актьор Милко Ковачев, енергиен експерт, бивш министър на енергетиката и икономиката Алекси Сокачев, бивш спортен журналист, работи в УЕФА Христо Карастоянов, писател Виктор Михайлов, адвокат, бивш вътрешен министър Красимир Дачев, бизнесмен, собственик на “Свилоза” АД Пламен Кралев,

Така изглеждат полицайките в Русия (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/taka-izglezhdat-policajkite-v-rusiia-snimki-6079571

Все повече красиви полицайки има в Русия, които не се нуждаят от пистолет, за да обезоръжат престъпниците

Това са красивите полицайки в Русия (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tova-sa-krasivite-policajki-v-rusiia-snimki-6079571

Все повече красиви полицайки има в Русия, които не се нуждаят от пистолет, за да обезоръжат престъпниците

Красивите полицайки в Русия (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/krasivite-policajki-v-rusiia-snimki-6079571

Все повече красиви полицайки има в Русия, които не се нуждаят от пистолет, за да обезоръжат престъпниците

Облачно с превалявания от дъжд

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/E9SMXKJCi6o/

Над Черноморието ще бъде облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат 6-7 градуса, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Температурата на морската вода е 7 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

В петък и събота ще преобладава облачно време, почти без валежи. Вятърът ще бъде от изток-югоизток, слаб. Температурите ще останат без съществена промяна – минималните между минус 1 и 4 градуса, максималните – предимно между 2 и 7 градуса.

През нощта срещу неделя отново ще започнат валежи.

Православен календар за 22 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691388

Православен календар за 22 февруариНамиране честните мощи на св. мчци в Евгения По време на гоненията християните погребвали телата на мъчениците в скрити места. По-късно чудесни изцерения указвали местата с останките на светите Божи служители. Така се случило и в град Евгения където били намерени мощите на неизвестни за църквата мъченици.

Сериозно земетресение разтревожи Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/seriozno-zemetresenie-raztrevoji-asenovgrad-news_661104.html

Трус от 4,6 по скалата на Рихтер е бил регистриран в района на Асеновград.Това сочи справка на интернет страницата на Националния институт по геофизика, геодезия и геграфия към БАН. Земетресението е станало факт в 01:41 часа тази нощ, като епицентърът е на около 2 километра от Асеновград. Дълбочината на труса е 14 километра. Раздвижването на земята е усетено и в Пловдив, София и други населени места.

Съд в Лайпциг може да забрани днес дизеловите коли в центъра

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/22/3133735_sud_v_laipcig_moje_da_zabrani_dnes_dizelovite_koli_v/?ref=rss


Федерален административен съд в Лайпциг трябва да реши в четвъртък дали може да се забрани допускането на автомобили с дизелови двигатели в централните части на града. Това съвпада с разпространяването на социологическо допитване на YouGov, което показа, че германците са дълбоко разделени (43% срещу 43%) по темата, а цели 87% имат много малко доверие или изобщо не вярват в способността на производителите да подобрят в следващите 3 години ситуацията чрез повече автомобили с ниски емисии.<br...

Как законът се използва като оръжие в междусъседски конфликти?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kak-zakonyt-se-izpolzva-kato-oryzhie-v-mezhdusysedski-konflikti-2080156

Най-честата грешка при управление на етажна собственост е неправилно оформен протокол за нарушение на съсед, заяви за Дарик Албена Димитрова, юристконсулт в район "Студентски" на Столична община.
 
Местната власт може да наложи глоба за редица нарушен

Идва сибирски студ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/idva-sibirski-stud-2080161

През следващите дни арктически въздух ще понижи сериозно температурите в цяла Европа, показват данните от метеорологичните спътници, цитирани от "24 часа". Настъплението на студа ще се усети първо в Русия, където вече бе даден оранжев код предупреждение за анормални студове

Земетресение с магнитуд 4,6 по Рихтер край Асеновград

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zemetresenie-s-magnitud-46-po-rihter-kraj-asenovgrad-2080188

Земетресение с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на Асеновград. Земният трус е бил около 01:41 ч. през нощта на около 2 километра от Асеновград и на дълбочина от 14 км.
 
Впоследствие са регистрирани и няколко по-слаби труса, два от които с магнитуд около 2.5.<

Русия се управлява от "режима на Путин", смята Ники Хейли

http://clubz.bg/64549-rusiq_se_upravlqva_ot_rejima_na_putin_smqta_niki_hejli

Говорейки за Русия посланичката на САЩ в Съвета за сигурност на ООН нарече руските власти "режима на Путин", предаде Нюз.ру 

На думите на Ники Хейли веднага реагирал руският постоянен представител Василий Небензя, който припомнил на колежката си, че трябва да спазва дипломатическите правила и приличие.

"Суверенните права на нациите са фундаментални. Но когато ние не спазваме принципа на суверенитета, позволявайки на режими като на Ким, Асад и Путин да действат безнаказано, всичко става точно обратното", заявила Хейли, цитирана от РИА "Новости".

Пхенян продължава да развива ядрената си програма и да заплашва съседите си, Иран дестабилизира Близкия изток, а Русия - източните райони на Украйна, аргументирала се американската дипломатка.

"Някой държави често се опират на суверенитета, за да оправдават поведението си", коментирала Ники Хейли.

Руският посланик веднага отговорил:

"Искам да напомня на посланик Хейли - в Русия няма режим, а законно избран президент и назначено правителство. Бих помолил в бъдеще американската делегация да се съобразява с елементарното дипломатическо приличие. Всъщност и в Сирия правителството е избрано законно, независимо дали това се харесва на някой или не".

По неговите думи "някои държави трудно приемат очевидните неща".

"Епохата на студената война, както и двуполюсното противопоставяне приключиха. Светът се намира в процес на обновление към по-справедливо и многостранно устройство", добавил Небензя.

Де Хеа спаси "Манчестър Юнайтед" в Севиля

http://clubz.bg/64548-de_hea_spasi_manchestyr_yunajted_v_sevilq

"Манчестър Юнайтед" се добра до 0:0 като гост на "Севиля" в първи осминафинал от Шампионската лига. Основна заслуга за липсата на гол в мрежата на английския тим има испанският вратар Давид де Хеа, който се отличи със страхотни спасявания.

Домакините имаха предимство и създадоха не малко голови ситуации, които пропиляха. Попречи им и Де Хеа, отново демонстрирал, че е може би най-добрият на своя пост в света в момента.

Резултатът все пак оставя равни шансове за съперниците на ответния сблъсък на "Олд Трафорд" през март.

Жозе Моуриньо отново остави на скамейката голямата си звезда Пол Погба, с когото е в конфликт. Все пак французинът влезе като смяна на контузилия се Андер Ерера още в началото. Но пак не показа защо "Юнайтед" плати за него 105 милиона евро през лятото на 2016 г.

"Червените дяволи" играят трудно в Испания, така беше и снощи. Те почти не застрашиха андалусийците, а в същото време имаха много работа в защита.

В другия мач от снощи "Шахтьор" (Донецк) обърна "Рома" и спечели с 2:1 у дома. Двубоят, традиционно за украинския гранд, се игра на стадиона на "Металист" в Харков.

Дженгиз Юндер откри за италианците в 41-ата минута. След почивката обаче "Шахтьор" заигра силно. Фекундо Ферейра изравни в 52-ата, а в 71-ата Фред, който е спряган за "Манчестър Сити" от лятото, донесе минимален, но ценен успех за "миньорите".

Страхотни спасявания имаше вратарят на "вълците" Алисон. 

Предстои интересен реванш, в който шансовете на пръв поглед са на страната на "Рома", но "Шахтьор" не е за отписване.

А вече се изиграха всички първи осминафинали в Шампионската лига.

САЩ проверяват „чувствителността“ на Русия в Черно море

http://pogled.info/svetoven/sasht-proveryavat-chuvstvitelnostta-na-rusiya-v-cherno-more.92673

/Поглед.инфо/ В Пентагона обясниха увеличаването на военното си присъствие в Черно море с „ръста на руската активност“ и в нуждата да се защитават съюзниците по НАТО. В Москва нарастването на чуждата мощ се коментира спокойно: Черно море е зона на руско господство и бойните кораби на САЩ тук са „под пълен контрол“. Но какво ще стане, ако американците превишат броя на корабите, предвидени според международните договори?

Краят на света се отменя

http://pogled.info/svetoven/krayat-na-sveta-se-otmenya.92674

/Поглед.инфо/ Бившият министър на енергетиката на САЩ, физикът Ърнест Мониз заяви, че заплахата от употреба на ядрено оръжие расте. Според него вероятността то да се използва е „много по-висока от края на Карибската криза насам“. Но не трябва да се паникьосвате. Дори и широкомащабен ядрен конфликт няма да успее да унищожи повече от пет процента от населението на земята, макар и останалите да имат нелош шанс да умрат от страх.

Washington Post: На олимпиадата господстваха руските фигуристки и всички останали

http://pogled.info/svetoven/Washington-Post-na-olimpiadata-gospodstvaha-ruskite-figuristki-i-vsichki-ostanali.92675

/Поглед.инфо/ Както се очакваше, руските фигуристки господстваха на световната сцена през целия сезон. 15-годишната Алина Загитова и 18-годишната Евгения Медведева - два пъти световен шампион, се плъзгат по леда на височина, недосегаема за останалите участници. Това ясно и отчетливо разбраха съперниците на руските момичета, които последователно падаха и правеха грешки в изпълненията си.

Виктор Орбан: "Да спрем Сорос!"

http://pogled.info/svetoven/viktor-orban-da-sprem-soros.92677

/Поглед.инфо/ Унгарското правителство внесе в парламента пакет от три законопроекта срещу незаконната миграция под общо име "Да спрем Сорос", съобщава Унгарската информационна агенция МТИ. Този акт на Будапеща предизвика загриженост в европейските правителствени кръгове. Общата западна реакция изрази германския вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг": «Унгарският премиер Виктор Орбан твърди, че е последният бастион на Европа пред триумфалното шествие на исляма".

От убийството на Кадафи до нефтогазов раздел на Либия

http://pogled.info/svetoven/ot-ubiistvoto-na-kadafi-do-neftogazov-razdel-na-libiya.92678

/Поглед.инфо/ Клишето "Февруарска революция" за унищожаването на либийската държава преди седем години, е въведено от пропагандните центрове на коалицията на НАТО и съюзниците й - ОАЕ и Саудитска Арабия. Задачата бе да овладеят либийската инфраструктура за добив, преработка и износ на нефт и газ. Но до окончателно споразумение коя част от Либия на кого трябва да принадлежи след убийството на Кадафи, все още не се е достигнало.

Asia Times: Сирия е само „върха на айсберга“ на противоречията между САЩ и Турция

http://pogled.info/svetoven/Asia-Times-siriya-e-samo-varha-na-aisberga-na-protivorechiyata-mezhdu-sasht-i-turtsiya.92679

/Поглед.инфо/ Въпреки набелязалото се след визитата на Рекс Тилерсън в Анкара „затопляне“ в прохладните отношения между САЩ и Турция, която може в корен да промени ситуацията в Сирия, Русия и Иран не показват признаци на обезпокоеност, пише наблюдателят на Asia Times М. К. Бхадракумар. Москва и Техеран справедливо считат, че двата съюзника по НАТО няма да успеят толкова бързо да преодолеят взаимното недоверие.

Земетресение от 4,6 по Рихтер събуди Южна България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/cJSaWYvvzLM/

Земетресение със сила 4,6 по Рихтер удари близо до Асеновград. Трусът е бил в 01:41 часа днес, като дълбочината е била 10 км.

Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било със сила 4,8 по скалата на Рихтер, а епицентърът –  около Садово. Сред градовете, в които е било усетено земетресението са София, Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Габрово и Стара Загора. Оше 28 вторични труса са усетени с магнитут  под 2 по Рихтер.”През последния час има два малко по-силни афтършока, но те са със значително по-ниски магнитуди. Това земетресение по принцип се води за умерено силно, умерено земетресение. Няма повод за притеснение у хората и е напълно нормално за областта на Пловдив да стават земетресения с подобен магнитуд”, съобщи Валентина Протопопова от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6729920

Любим виц на Венци Мартинов - Барман, на мене едно, на тебе едно и на всички по едно. Идва време за плащане, но мъжът нямал пари. Набли го и го изхвърлили. На втория ден пак така, на третия поръчал на всички по едно. - А на мен? - попитал барманът. - На тебе няма, защото, като се напиеш, не знаеш какво

3 дестинации – светини, на които не трябва да пропускате да заведете децата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6725105

3 дестинации – светини, на които не трябва да пропускате да заведете децата сиПредлагаме ви три дестинации, три светини, свързани с българската история, с които е хубаво да запознаете децата си – Къщата на баба Илийца в с. Челопек, Даскал-Ботьовото училище в Калофер и националният историко-археологически резерват Плиска. Откъсите по-долу са част от съвместното изданието на издателство „Труд” в.

Двуетажната война

http://pogled.info/svetoven/dvuetazhnata-voina.92670

/Поглед.инфо/ На 7 февруари международна коалиция, ръководена от Съединените щати, извърши въздушно нападение на колона от въоръжени поддръжници на сирийския президент Башар Асад и руски части. За разлика от безконтактната "студена война" от времето на световната конфронтация между двете суперсили, сегашната война предполага директни въоръжени сблъсъци между страните. В същото време тези сблъсъци са нещо като тайна война.

Търговска война – САЩ срещу света

http://pogled.info/svetoven/targovska-voina-sasht-sreshtu-sveta.92671

/Поглед.инфо/ Министерството на търговията на САЩ публикува отчет на резултатите от разследването на влиянието върху националната сигурност на вноса на стоманена и алуминиева продукция. Съдейки се по предложенията на министъра на икономиката на САЩ Уилбър Рос и думите на Доналд Тръмп, може да се забрави за правилата на СТО.

Сирия ще застави кюрдите да капитулират пред Турция

http://pogled.info/svetoven/iztok/siriya-shte-zastavi-kyurdite-da-kapitulirat-pred-turtsiya.92672

/Поглед.инфо/ Цял вторник постъпваха противоречиви съобщения, за това дали в контролирания от кюрдите Африн са влезли или не сирийски войски. Заявленията на Анкара и на Дамаск вещаеха едва ли не турско-сирийска война заради този град. Но има признаци, че Турция и Сирия са постигнали споразумение за сметка на кюрдите.

$ 223 250 за сестрата на Ким за три дни в Сеул

http://clubz.bg/64547-223_250_za_sestrata_na_kim_za_tri_dni_v_seul

Южна Корея е изхарчила около 240 милиона вони (около 223 250 долара) за сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и нейния антураж по време на нейното тридневно посещение за Зимните олимпийски игри в Пьончан. Това съобщи днес пожелал анонимност източник от министерството на националното обединение в Сеул, цитиран от Ройтерс. 

Повечето от парите са били изразходвани за настаняване, транспорт и храна за четиричленната делегация на Севера и 18-те човека спомагателен екип. Ким Йо Чен и другите официални лица са живели в петзвездния хотел "Уокърхил" в Сеул. Тя и делегацията са пътували до спортните обекти и обратно и са се хранели в хотели от най-висок клас. 

Севернокорейските мажоретки са една от атракциите на зимната олимпиада.

За спането на официалните гости министерството на обединението е изхарчило 130 млн. вони, а за храна - още 50 млн. вони, каза източникът.

За сравнение Международният олимпийски комитет е платил около 50 хиляди долара за тренировки и подготовка на 22-амата олимпийски спортисти от КНДР, тоест средно по 2300 долара на човек. Многократно повече пари са отишли за пребиваването на основната севернокорейска делегация, съставена от 229 мажоретки и 137-членен оркестър. 

Протест срещу Истанбулската конвенция

https://pressbulgaria.com/m/6G4HX875.html

На 24.02.2018, в събота, от 12 часа пред Катедрален храм „Свето Успение Богородично” граждани от Варна организират протест срещу ратификацията на Истанбулската конвенция и за пълно оттегляне на подписа на България от нея. Инициативният комитет на Гражданска инициатива “Варна срещу Истанбулската конвенция” изразява своята позиция защо настоява да не се ратифицира Истанбулската конвенция, да бъде изтеглена Конвенцията от Народното събрание и да бъде оттеглен подписа на България от нея. Истанбулската Конвенция (ИК) е инструмент за промяна на моралните ценности на българското общество, промяна на умовете и сърцата на българите променяйки моделите на мислене и поведение. В нея има много добри постановки, но и някои фундаментални заблуди, които я изправят срещу целите й. Не можем да защитаваме жените от насилие, ако сме обезсмислили понятието за „жена”. Първа фундаментална заблуда ИК приема, че насилието на мъжа срещу жената е обичайна норма на поведение в нашето общество, че имаме традиции и стериоптипи, които водят до насилие и неравноправие между половете. И че въвеждането на джендър-полове ще доведе до спиране на домашното насилие и на насилиетонад жени. Не е вярно! Джендър-идеологията няма да спре насилието. Насилието при нас не е норма, а е отклонение от нормата и се преследва сериозно от законодателството и в никакъв случай не е характерно за българското общество! Втора фундаментална заблуда ИК нарежда да се въведе в учебния материал обучение по „нестереотипни роли на половете” (чл.14), както и „изкореняване на стереотипните роли” (чл.12). Изглежда, според ИК, нашите стериотипи и традиции са изцяло погрешни! Това не е така! В България равноправието между половете е традиция и очевиден факт. Трета фундаментална заблуда Конвенцията не отчита биологичния пол изобщо, нито физическото превъзходство на мъжете като фактор за насилие. В нея се използва само понятието „gender” или „социален пол”, популярно „джендър”. В Ню Йорк са признати официално 31 джендъра от Комисията по правата на човека. Те се формират в резултат от комбинации от полова идентичност, полово изразяване, сексуална ориентация и биологичен пол. Бихме искали Г-жа Захариева, подписала Конвенцията от името на България, да ни обясни колко и кои от тях са „жени”? Четвърта фунадментална заблуда – най-опасна! Конвенцията предлага странен метод за спиране на насилието, а именно: Тя вярва, че насилието ще спре, ако на децата се обяснява, че биологичния пол е без значение и е само докторско мнение. Че полът е въпрос на избор на социална роля и ако едно дете не се чувства добре в тялото си, то се окуражава да премине към процедури за смяна на пола още от 10-11 годишна възраст. Практиката в Скандинавските държави и във Великобритания показва, че ако детето със своята крехка психика изяви желание за промяна на пола, то получава възможност да бъде третирано с блокери на пубертета от 11 год.възраст. След това, като стане на 15-16 години му се прилагат крос-джендър хормони и евентуално хирургия. Това е заблуда към децата! Посредством хормони не може да се превърне един мъж в жена и обратно. Може да се въздейства само върху вторичните полови белези. А да се разрушава здравето на децата, като се третират с хормони и се пречи на тяхното естествено съзряване е насилие! Това е престъпление и трябва да се наказва от закона. Последствията от такова третиране са катастрофални. Огромен процент от трансджендърите стигат до самоубийство. Дискриминация към мъжете В нашата държава сме свикнали да не толерираме нито една форма на дискриминация. А Истанбулската Конвенцията е открито дискриминационна към мъжете, които се чувстват и самоопределят като мъже. В нея дори има текст, според който специалните мерки по конвенцията няма да се третират като дискриминация. Неоправдано високи имунитети Съмнителните цели на Конвенцията са видни от огромните имунитети, които се предоставят на активистите на конвенцията и техните сътрудници. Това ще бъдат обикновени граждани, които никой не познава. Те ще имат имунитети, както на „представителите на чуждестранни правителства на временна официална мисия”, а няма да имат никакви отговорности. Те ще имат имунитет за „всякакви действия, вкл. личен арест или задържане под стража”, ще имат „пълна свобода на словото и пълна независимост”, която изрично е указано, че ще продължи и след изпълнение на мисията им. Те ще могат да извършват действия, които няма да се приемат за дискриминация, според чл.4. Имунитетът им може да бъде свален единствено от Генералния секретар на Съвета на Европа, съгл. чл.66. Това създава предпоставки една малка група хора, извън държавното управление, представители на граждански организации и НПО да получат огромна власт над държавните органи. Те могат да се възползват от постановките на Конвенцията за лични цели, за саморазправа, за лов на вещици, както и с тези неясни понятия да се преследват неудобните на властта! Не е изключено престъпници да станат джендър-активисти с цел да се спасят от правосъдие. На практика НПО-та ще контролират държавата и при това с държавни пари. За нас това е подмяна на демокрацията и игра с дявола. Тя, вместо да премахне насилието, може да доведе до по-голямо насилие. Ние сме против този документ с неясни концепции, да служи за основа за изработване на стратегии, които ще влязат в образователната система и ще засегнат най-скъпото ни - децата! От друга страна, ние смятаме, че България няма нужда от специална Конвенция, при положение, че националното ни законодателство заклеймява насилието във всичките му форми и е много по всеобхватно от Истанбулската конвенция. „У нас насилието е забранено и наказвано от няколко закона- Наказателния кодекс, Закона за защита от домашно насилие, Закон за закрила на детето, отделни норми в семейния кодекс. Това е напълно достатъчно. Делата свързани с насилие се раглеждат по реда на бързите производства предвидени в ГПК. Законите ни предвиждат и ние имаме Национална стратегия, Национална програма и национален съвет за закрила на детето.”, цитат от адв.Георги Богданов. Имаме Закон за защита от дискриминация. В България равноправието между половете е законово уредено и е очевидно – ние имаме жена начело на Парламента, вице-президентът е жена, Омбудсманът е жена, имаме жени – министри в ключови министерства. Кметът на София е жена. Председателят на втората политическа сила е жена. Имаме нужда да спазваме повече собствените си закони, което е основната роля на Правителството – да наложи спазването на българското законодателство, а не да ни занимава със съмнителни каузи. Организаторите на протеста, от Инициатния Комитет „Варна срещу Истанбулската конвенция” канят варненци да с присъединят на 24.02.2018 год.пред Катедралата-Варна Да кажем заедно „Не на експериментите с деца”!

Трагедия за Австрия! Марсел Хиршер изпусна третата олимпийска титла

https://www.24chasa.bg/sport/article/6730216

Трагедия за Австрия! Марсел Хиршер изпусна третата олимпийска титлаСамо няколко врати продължи битката на Марсел Хиршер за третата олимпийска титла на игрите в ПьонгЧанг. 6-кратният световен шампион започна много разпиляно и пропусна врата още в началото на слалома. За последно алпиец спечели 3 титли на олимпиадата в Гренобъл преди 50 години, когато го направи Ган-Клод Кили.

Дъждът е най-големият враг на петунията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6719040

Дъждът е най-големият враг на петуниятаЕдва ли има домакиня, която обича цветята и не е имала в дома си поне една саксия с петунии. Широко използвани са за цветни лехи и бордюри в паркове и градини, отглеждат се и на балкони. Цветето е едногодишно растение от семейство картофови (Solanaceae). Името му произлиза от Бразилия, откъдето получава и названието си (от бразилската дума за

Трус от 4,7 събуди Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730208

Трус от 4,7 събуди ПловдивТрус събуди Пловдив преди минути. Земетресението е усетено и в съседни градове. Към момента няма информация за щети и пострадали. По първоначални данни на европейския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 4.7 по скалата на Рихтер и епицентърът е между Пловдив и Асеновград. Дълбочината на земетресението е 2 километра.

4,8 по Рихтер разтресе България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730207

4,8 по Рихтер разтресе България4,8 по Рихтер разтресе Асеновград и Пловдив, съобщи Европейският сеизмологичен център. Трусът регистриран в 1:41 часа в четвъртък на 148 км югоизточно от София. Епицентърът е на 2 км от Асеновград и 17 км от Пловдив. Земетресението е на 10 км дълбочина. Няма данни за щети и жертви. Освен в Асеновград и Пловдив трусът е раздрусал силно и Смолян.

4,3 по Рихтер разлюля България в 01:41 ч.

https://offnews.bg//112/4-3-po-rihter-razliulia-balgaria-v-01-41-ch-675351.html

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер беше регистрирано край Садово, Пловдивска област в 01:41 ч. Данните са първоначални и са на НИГГГ - БАН.

Трусът е усетен както в Пловдив, така и в София.

Към 02:25 ч. няма данни за щети или пострадали при труса.

Очаквайте подробности.

Земетресение от над 4 по Рихтер е било регистрирано край Aсеновград

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3133892_zemetresenie_ot_nad_4_po_rihter_e_bilo_registrirano/?ref=rss


Земетресение с магнитуд от 4.7 по Рихтер е регистрирано към 01:42 ч. на 2 км североизточно от Асеновград и 18 км югоизточно от Пловдив, показват данните на от сайта на Европейския сеизмологичен център.<br /><br />Дълбочината на труса е бил на десет километра. Няма данни за пострадали и нанесени щети.<br /><br />Според сайта на сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4 по Рихтер.<br /><br />Земетресението е било усетено в Пловдив и в София,...

Земетресение от около 4 по Рихтер е било регистрирано край Aсеновград

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3133892_zemetresenie_ot_okolo_4_po_rihter_e_bilo_registrirano/?ref=rss


Земетресение с магнитуд от 4.7 по Рихтер е регистрирано на 2 км североизточно от Асеновград, показват данните на от сайта на Европейския сеизмологичен център. Дълбочината на труса е бил на два километра. Няма данни за пострадали и нанесени щети.<br /><br />Според сайта на сеизмологичния център към БАН трусът е бил с магнитуд 4 по Рихтер.<br /><br />Земетресението е било усетено в Пловдив и в София, съобщиха читатели за "Дневник".<br />

Американче на 10 години прави онлайн платформа за джендър деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6727743

Американче  на 10 години прави онлайн платформа  за  джендър децаСексуалното развитие започва още от раждането Броят на транссексуалните деца се увеличава всяка година Българите яростно спорят дали детето от филма "Лили рибката", което се превръща магически в момиче или момче, когато го погледнат в очите, е трансджендър пропаганда. В това време едно истинско момче - 10-годишният Дезмънд Наполис,

С много мъка Манчестър Юнайтед оцеля срещу Севиля в Шампионска лига

https://www.actualno.com/football/s-mnogo-myka-manchestyr-unajted-ocelja-sreshtu-sevilja-v-shampionska-liga-news_661103.html

Севиля и Манчестър Юнайтед оставиха интригата за "Олд Трафорд" в осминафиналния си сблъсък от Шампионска лига. "Рохибланкос" изиграха страхотен двубой, но не успяха да преодолеят бетона на Жозе Моуриньо и вездесъщия Давид де Хеа, завършвайки 0:0 срещу гранда от Англия. Испанският страж на "червените дяволи" се отчете с няколко немислими спасявания, особено през първото полувреме и по този начин направи задачата на английския тим малко по-лесна в ответния двубой,

Манчестър Юнайтед и Севиля оставиха всичко за реванша

https://offnews.bg//futbol/manchestar-iunajted-i-sevilia-ostaviha-vsichko-za-revansha-675350.html

Отборите на Севиля и Манчестър Юнайтед завършиха 0:0 в първия сблъсък помежду си от осминафиналите в Шампионската лига. Пред близо 40 000 зрители на „Рамон Санчес Писхуан“ двата тима изиграха интересен двубой, в който обаче липсваха попаденията.

Като цяло по-активният отбор на терена в големи периоди на срещата бе този на домакините, които създадоха редица ситуация пред вратата на Юнайтед. Стражът на „червените дяволи“ Давид де Хеа обаче отново бе на познатото високо ниво и запазвайки мрежата си си "суха" за 19-и път през сезона. Особено впечатляваща беше намесата му в края на първата част, когато отрази удар с глава отблизо на Луис Муриел.

От друга страна в нападение играчите на Жозе Моуриньо за пореден път не впечатлиха с изявите си, като много често нападателите на тима оставаха изолирани в предни позиции и рядко стигаха до чисти положения за гол. В крайна сметка изходът от този сблъсък ще бъде решен след реванша на „Олд Трафорд“ след три седмици.

В другия мач, игран тази вечер Шахтьор Донецк стигна до домакински успех с 2:1 над Рома. Въпреки че намиращият се в страхотна форма халф на „вълците“ Ченгиз Юндер даде преднина на своя тим в 41-ата минута, след почивката украинците стигнаха до пълен обрат след попадения на Факундо Ферейра (52‘) и Фред (71‘).

Вселенската патриаршия отменя схизмата против Българската православна църква и провъзгласява автокефалността ѝ

https://www.actualno.com/chronicles/vselenskata-patriarshija-otmenja-shizmata-protiv-bylgarskata-pravoslavna-cyrkva-i-provyzglasjava-avtokefalnostta-i-news_660618.html

Схизмата против Българската православна църква е отлъчване от страна на Цариградската патриаршия, извършено на 16 септември 1872 г., което продължава до 22 февруари 1945 г., когато с обратен акт Българската екзархия е призната за автокефална. Създаването на Българската екзархия се извършва на църковен събор, свикан по силата на султански ферман през 1870 г. Българската екзархия е призната за официален представител на българската народност в Османската империя. Свиканият на 12 февру

Българите в Пьонгчанг днес: скиорите Алберт Попов и Камен Златков се впускат в слалома

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3133868_bulgarite_v_pyongchang_dnes_skiorite_albert_popov_i/?ref=rss


Двама български спортисти ще се състезават днес в зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Скиорите Алберт Попов и Камен Златков ще се впуснат в слалома.<br /><br />Първият манш на надпреварата е в 03.00 часа българско време, а вторият - в 6.30 часа. Златков ще стартира 39-и, а Попов е с 47-и номер от общо 108 участници.<br /><br />Попов направи силно състезание в гигантския слалом, където завърши 28-и. Той остана на 5,56 сек от победителя Марсел Хиршер. Златков беше 59-и...

Пореден протест в защита на българската п

http://www.wwf.bg/news_facts/?uNewsID=323634

  © Maya Eye PhotographyКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България, в която членува и WWF, напомня, че днес,  22 февруари 2018 г., граждани в България и чужбина ще протестират за десети път за опазването на Национален парк "Пирин", Природен парк "Витоша" и срещу готвени промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.

След като на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет отвори за строителство 48% от територията на Национален парк "Пирин", сега управляващите придвижват законодателство за нови сечи за строителство в горите и за застрояване на земеделските земи в планинските райони и по Черноморието.
Под предлог, че това е единственият начин да се подновят лифтовете в Природен парк "Витоша", управляващите прокарват промени в Закона за горите, които ще улеснят изсичането и застрояването им, но те ще продължат да се водят гори - на хартия. Същите поправки бяха отхвърлени през 2012 г. след протести и вето на президента. Природозащитниците припомнят, че и сега Законът за горите и планът за управление на Природен парк "Витоша" позволяват смяна на старите съоръжения на Витоша. Въпреки това управляващите се опитват да поднесат много по-голяма част от Витоша като втори подарък - след Пирин.

Защо подарък? Проверка на коалицията в обществено достъпни регистри показва, че държавата е получила над 2,5 млн. лева концесионни такси от ски зона Банско в Национален парк "Пирин" за периода между 2002 и 2016 г. В същото време концесионерът на ски зоната „Юлен" е получил поне 4 пъти повече през министерствата на спорта, икономиката и туризма и община Банско. Те са предоставяли средства на ски федерацията, която след това се е разплащала със същия концесионер за наем и подготовка на пистите за световни и европейски купи и състезания по ски, сноуборд и биатлон от 2007 година насам. Тази разлика освен всичко друго показва, че концесионните плащания на концесионера изобщо не съответстват на реалните му приходи. За сравнение - за периода 2002-2016 г. концесионерът „Юлен" заплаща на екоминистерството 2,673 млн. лв. концесионно възнаграждение. Общо това е по-малко от средствата, които „Юлен" получава само през 2012 г. от ски федерацията за наем на пистите за Световните купи по ски алпийски дисциплини - мъже и жени в Банско - 2,710 млн. лв. В същото време, според Търговския регистър, от 2012 г. насам концесионерът е на загуба.

Повече подробности за подаръка на Юлен - на сайта на "За да остане природа в България".

В телевизионно интервю преди седмица премиерът Бойко Борисов спомена името на реалния собственик на концесионера на ски зона Банско, който освен банкер, е и председател на ски федерацията. Коалицията „За да остане природа в България" призовава българските власти и компетентни органи да проверят и обявят дали става дума за конфликт на интереси.
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване