Защо най-голямата източноевропейската икономика иска да прилича на Корея?

https://news.bg/economics/zashto-nay-golyamata-iztochnoevropeyskata-ikonomika-iska-da-prilicha-na-koreya.html

Властите готвят драстична промяна на модела на растеж, отказвайки се от чуждестранни инвестиции като цел номер едно

Биатлонистките на Беларус триумфираха във ветровитата щафета, българките останаха 16-и

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3134266_biatlonistkite_na_belarus_triumfiraha_vuv_vetrovitata/?ref=rss


Женският отбор на Беларус спечели златните медали от щафетата в биатлона. Те триумфираха в много вълнуващо състезание, белязано от силния вятър.<br /><br />Отлично се представиха шведките, които заслужиха сребърните медали, а на подиума се качиха и французойките.<br /><br />Българките завършиха 16-и от 18 отбора.<br /><br />Очаквайте подробности!<br />

Калина Паскалева разказва за войната в Босна с филма "Откраднато детство"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6731149

Калина Паскалева разказва за войната в Босна с филма "Откраднато детство"Премиерата на документалната лента е днес в кино "Одеон", входът е безплатен Журналистката и тв звезда Калина Паскалева представя днес втория си документален филм "Откраднато детство" в кино "Одеон". 25 години след началото на войната в Босна и Херцеговина тя пътува до там с Ваня Джаферович, бивш футболист и победител в "Сървайвър" през 2014 г.

Принц Хари и Меган също получили писмо с бял прах

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731126

Принц Хари и Меган също получили писмо с бял прахОт "Скотланд Ярд" започнаха разследване, след като беше открит бял прах в писмо, изпратено до британския принц Хари и годеницата Меган Маркъл, съобщава британското издание "Тhe Guardian", цитиран от Нова телевизия.  Писмото е получено този месец в двореца "Кенсингтън", където двамата живеят. Заради съмнения за антракс,

Ангел Найденов: Над 6 млн. бежанци се очаква да влязат в ЕС от Турция и Северна Африка (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731151

Ангел Найденов: Над 6 млн. бежанци се очаква да влязат в ЕС от Турция и Северна Африка (видео)Над 6 млн. бежанци се очаква да влязат в Европа от Турция и Северна Африка, като от Северна Африка са цели 2 млн., от които само 800 000 са от Либия. Това е проблем, чието решение се очаква да бъде търсено намерено в рамките на председателството ни. Това каза председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на

Болница ВИТА откри нова модерна сграда

http://dnes.dir.bg/news/bolnitza-vita-26908415

С инвестицията от 20 млн. лева Многопрофилна болница за активно лечение ВИТА предоставя най-модерно оборудване и комфорт за над 600 пациента на ден.

"Топлофикация София" ще си търси нов директор, след като досегашният е напуснал

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/22/3134234_toplofikaciia_sofiia_shte_si_tursi_nov_direktor_sled/?ref=rss


Доскорошният изпълнителен директор на Общинска банка Александър Чакалски ще управлява временно "Топлофикация София". Това решение взе днес Столичният общински съвет.<br /><br />За позицията ще бъде обявен конкурс, след като досегашният директор на общинското дружество "Топлофикация София" Георги Беловски е напуснал по лични причини.<br /><br />Чакалски беше изпълнителен директор на Общинска банка от 2011 г. до януари тази година, когато сделката за...

'Искам да бъда свободен': 16 разказа за Васил Левски от 40 години изследване на делото му (откъс)

https://offnews.bg//knigi/iskam-da-bada-svoboden-16-razkaza-za-vasil-levski-ot-40-godini-izsl-675400.html

Журналистът Димитър Дишев (1935–2012) създава един завършен образ на Апостола на свободата, като показва множество различни гледни точки за живота и делото на Дякона в сборника си с разкази „Искам да бъда свободен”.

В ново издание, което е на пазара от 2017 г., са събрани 16 художествени творби на Димитър Дишев, които той е написал в резултат на близо 40 години задълбочени изследвания на историческите извори. Макар и художествена измислица, те се придържат възможно най-близо до познатите ни факти или поне до достатъчно добре обосновани хипотези за делото на Левски, за неговите политически позиции, неговото обкръжение, неговото залавяне и последните дни от живота му. 

Предлагаме ви откъс от разказа „Българинът, когото обесиха”, публикуван в книгата „Искам да бъда свободен”:

Изправен до вратата, той гледаше затворника и мълчеше. Българинът го погледна за миг и отвърна лице. Сабри Кадир усещаше, че мълчанието в стаята не е неловко и напрегнато, а някак странно спокойно и че причината за това е в характера на българина, чиято поза и израз на лицето сякаш казваха: „Сто­иш там до вратата и може би искаш нещо да ми кажеш, но то не ме интересува. Ти не си човек, с когото мога да разговарям. Иди си сега“. Сабри Кадир се обърна и излезе.

„Да – поклати глава. – Аз не съм като онези, с които той се разбира с едно кимване и с един поглед, но в нежеланието му да разговаря с мен има нещо азиатско и неевропейско. Умният човек трябва да може да говори и с враговете си. Умен ли е наистина той?“

Шест пъти от четвърти до девети януари 1873 година Са­бри Кадир изпращаше под усилена стража затворника в кона­ка. На десети председателят на комисията отново го повика и му каза, че повече разпити няма да има. На въпроса му как се държи затворникът Сабри Кадир отговори, че мълчи и все мис­ли за нещо. „Добре – каза пашата. – Нека да мисли. Той знае, че ще бъде осъден на смърт.“

В канцеларията на конака Сабри Кадир прочете препис от изпратения в столицата протокол на извънредната комисия. „Понеже всичко гореизложено е установено с положителност – пишеше в него – то на основание член 55, 56, 88 и 174, реши се споменатият Дякон Левски да бъде осъден на смърт чрез обе­сване. Ако ваше превъзходителство одобрявате това, нека се издаде височайше ираде, за да се изпълни тази смъртна присъ­да. Нека бъде според вашата заповед.“

В следващите дни чакаха височайшето ираде. Затворникът беше все така спокоен, дори повече спокоен, защото сякаш се бе отпуснал след края на разпитите.

Странна мисъл се появи в ума на офицера. Като се знае, че удавникът и за сламка се хваща, дали този гяурин сега не се надява, че след като си е признал пред съда за извършеното, султанът може да рече: „Я го виж какъв е бабаит! Да вземем да го оставим жив, че може да ни е полезен!“.

– Как мислиш, може ли Негово Величество султанът да се смили над тебе? – попита Сабри Кадир.

Затворникът за пръв път го погледна с интерес и дори с из­раз на дружелюбност и като поклати глава, отговори:

– Няма да се смили.

Нищо повече не каза или по-скоро пак каза с поглед: „Иди си!“.

„На какво може да се надява сега той?“ – се запита след това Сабри Кадир. Спомни си за един избягал от затвора в Багдад кюрд, който преди бягството беше странно напрегнат и сякаш се вслушваше в нещо. През това време неговите хора навън бяха работили за бягството му, бяха подкупили стражата и бяха приготвили дрехи и скривалища. Дали и за този затвор­ник не се крои бягство? Вгледа се пак в лицето на българина и не видя напрегнато очакване. Той седеше и мислеше с вид на човек, който странно е лишен от усещането за трагичността на положението си и за него няма значение как изглежда в очите на околните. „Не прилича на бъдещ български паша или велик везир!“ – си каза неочаквано Сабри Кадир. Нещо едновремен­но много по-просто и много по-сложно от везирско самочув­ствие изразяваше видът му.

„Да, разбира се! – си каза удивено. – Не се бях сетил за това.“

Не разликата между тукашните даскали, които един ден може да бъдат управници на освободената България и Мидхат паша е важна и интересна, а разликата между тях и Мехмед Не­дим Кабръзлията и всички останали турски велики везири без Мидхат. Ако затворникът, когото Сабри пазеше, станеше голям началник в новата гяурска държава, той щеше да бъде различен от сегашните турски големци, защото е лишен от желанието да спечели нещо за себе си. Тази истина беше така очевидна, че Сабри Кадир дори не се опита да я подложи на съмнение.

Като мислеше, че не може да се управлява държава с показ­ваната от затворника спокойна замисленост и че и в бъдещото гяурско царство ще има мехмеднедимовци, омертефиковци и енвербеязовци, Сабри Кадир искаше да рече: „Лъжеш се, гяур ефенди! Вярно е, че не сте загнили като нас от хилядогодишно чорбаджуване, но много дребни душици и теглещи чергата към себе си има и сред вас, нали виждам какви са другите обвиня­еми. Ти си изключение, гяур ефенди, и щеше да бъдеш разо­чарован, ако някога трябваше да правиш държава с тези хора! Смъртта ще те спаси от това огорчение“.

Служители на МВР върнаха откраднатата озвучителна система от храм в Ямбол

https://www.24chasa.bg/region/article/6731114

Служители на МВР върнаха откраднатата озвучителна система от храм в ЯмболСлужители от Районното управление на МВР в Ямбол върнаха откраднатата озвучителна система от православния храм "Успение на Пресвета Богородица", след като заловиха извършителя на посегателството, съобщи говорителят на полицията Татяна Павлова. Озвучителната система бе открадната от храма на 8 февруари.

Определиха съдията за мача ЦСКА-Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=369557

Ангел Ангелов бе определен за главен арбитър на срещата от 22 кръг на Първа лига между отборите на ЦСКА и Черно море, научи Moreto.net. Помощници на Ангелов ще бъдат Димитър Стоилов и Мартин Ангелов, а четвърти рефер ще е Георги Тодоров.

Путин е най-споменаваният мъж в руските медии, след него са Медведев и Песков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731084

Путин е най-споменаваният мъж в руските медии, след него са Медведев и ПесковДържавният глава на Руската федерация Владимир Путин оглави рейтинг за най-споменаваните в средствата за масова информация мъж в страната, предава TACC, като се позовава на съобщение от компанията, изготвила класацията – „Медиалогия“. В челната тройка влизат премиерът Дмитрий Медведев и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава "Фокус".

Бивш финансов министър обвинен в лихварство

https://offnews.bg//temida/bivsh-finansov-ministar-obvinen-v-lihvarstvo-675402.html

Бившият министър на финансите от правителството на Любен Беров (1992–1994) Стоян Александров е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщава БНР като се позовава на Софийската градска прокуратура.

Проверката срещу него е и по сигнали за лихварска дейност. Тя започна на 8 септември 2016 година и обхващаше периода 2002-2016 година, когато Александров е директор на банка. Той обаче е проверяван като физическо лице.

Стоян Александров е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 100 000 лева.

Канадската двойка фигуристи, която открадна сърцата на публиката (галерия)

https://offnews.bg//zvezdi/kanadskata-dvojka-figuristi-koiato-otkradna-sartcata-na-publikata-ga-675337.html

След като канадската двойка Теса Въртю и Скот Моар спечели златен медал по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пьонгчанг с пламенното си изпълнение, техни фенове от всички краища на света настойчиво ги приканват да разкрият, че са двойка.

Коментари в стила "Разтопиха леда с този танц", "Днес всички сърца са канадски" и т.н. заляха социалните мрежи, заедно с предположения, че Въртю и Моар са влюбени, заедно са и дори скоро ще се женят.

Но не само феновете, но и медиите, като телевизия CBC и BBC, се включиха в предположенията и създадоха видео клип, в който са събрани най-красивите танци на двойката олимпийски медалисти.

За жалост, въпреки страстните писания и молби от страна на феновете, спортната двойка обясни, че нито са заедно, нито ще се женят. За още по-голямо разочарование на публиката, двамата обявиха, че след края на Олимпийските игри официално ще прекратят спортната си кариера. 

Николай прави молебен срещу земетресението

https://frognews.bg/novini/nikolai-pravi-moleben-sreshtu-zemetresenieto.html

В храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив от 18 ч. митрополит Николай ще отслужи благодарствен молебен във връзка с днешното земетресение, съобщиха от Пловдивската митрополия, цитирана от БГНЕС.

Първо в "24 часа": Издириха футболиста, набил 12-класник в Бургас, разпитват го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731046

Първо в "24 часа": Издириха футболиста, набил 12-класник в Бургас, разпитват го22-годишният футболист Радостин Нгуен, който се издирваше за  побой над ученик пред бургаска дискотека, вече е открит и в момента дава обяснения в столично полицейско управление, научи 24 часа. Както 24 часа писа, боят пред дискотека "Астория" е станал още на 11 февруари, но състоянието на пострадалия Илия Стоянов се влошило едва на 20 февруари.

Тачи иска Русия да признае Косово

https://www.actualno.com/balkani/tachi-iska-rusija-da-priznae-kosovo-news_661215.html

Апризнае независимостта на Косово, Русия може да изиграе „много положителна роля“ в мирния процес на Балканите, защото тогава Белград ще се откаже от „лъжливата митология“. Това заяви косовският президент Хашим Тачи в интервю за германския всекидневник „Тагесцайтунг“. Той обвини Русия, че използвала своята сила в Съвета за сигурност на ООН с цел да попречи на Косово да стане член на световната организация. Тачи твърди, че Косово,

Движени от иновациите: Huawei демонстрира първата кола, която се управлява от смартфон с изкуствен интелект

http://www.cross.bg/huawei-obekti-intelekt-1568440.html

/КРОСС/ Световният технологичен лидер Huawei се превърна и в първият производител на мобилни устройства в света, който използва смартфон с изкуствен интелект, за да управлява автомобил. Проектът „RoadReader" минава отвъд границите на технологията за разпознаване на обекти на Huawei и поставя възможностите за самообучение, скоростта и производителността на устройствата с изкуствен интелект на компанията, в един уникален тестови проект. За разлика от други безпилотни автомобили, които просто забелязват препятствията, Huawei превръща луксозния седан Porsche Panamera в безпилотно превозно средство, което не само вижда, но съществено разбира заобикалящата среда. Това означава, че може да различава между 1000 различни обекта, включително котка и куче, топка или мотор, и да се научи да прави най-подходящия курс на движение. Проектът „RoadReader" на Huawei използва предимствата на изкуствения интелект в Huawei Mate 10 Pro. Устройството използва AI, за да разпознава автоматично обекти като котки, кучета, храни и други предмети, за да помогне на хората да правят снимки като професионалисти.Повечето автономни автомобили, които в момента се разработват, разчитат на изчислителната мощ на целево създадени чипове, които се разработват от външни технологични доставчици

Бизнес климатът в Германия се влошава през февруари

https://www.investor.bg/novini/130/a/biznes-klimatyt-v-germaniia-se-vloshava-prez-fevruari-256298/

Представителите на промишления сектор, търговията на едно и дребно, както и на строителството имат по-слаби очаквания за следващите шест месеца

Успехът на диетите за отслабване зависи не от количеството, а от качеството, откри "Станфорд"

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/22/3134154_uspehut_na_dietite_za_otslabvane_zavisi_ne_ot/?ref=rss


За отслабването има един прост принцип - трябва да се редуцира приемът на калории, така че приетите да са по-малко от изгорените за деня и така тялото да бъде принудено да използва натрупаните си запаси като източник на енергия, докато не ги стопи. Това на практика означава по-малко храна на ден от обичайното и ограничаване на всякакви висококалорийни изкушения.<br /><br />Всеки, който някога е спазвал диета, е в общи линии наясно с тези правила, но според ново проучване,...

Въвеждат електронни студентски карти

https://frognews.bg/novini/vavejdat-elektronni-studentski-karti.html

Електронните студентски карти, които се обсъжда да се въведат след 2021 г. в ЕС, ще дават възможност на студентите за пълна мобилност в рамките на Европейския съюз.

Вучич идва на официално посещение в България

http://www.cross.bg/vychich-surbiya-aleksandur-1568429.html

/КРОСС/ На 23 февруари, петък, президентът на Република Сърбия Александър Вучич ще бъде на посещение в Република България, по покана на държавния глава Румен Радев. Между темите на визитата ще бъдат европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС, двустранните отношения между България и Сърбия и по-специално свързаността по общата ни граница. От 10.00 часа на площад „Св. Александър Невски" ще се състои церемония по официалното посрещане на държавния глава на Сърбия. Александър Вучич ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. Двамата държавни глави ще проведат среща „на четири очи" на „Дондуков" 2 от 10.20 часа, след което ще се проведат пленарните разговори на официалните делегации на България и Сърбия. В 11.35 часа в Гербовата зала на „Дондуков" 2 в присъствието на президентите Румен Радев и Александър Вучич ще бъдат подписани документи за двустранно сътрудничество в областта на труда и социалната политика. В 11.40 ще двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на посещението си сръбският президент Александър Вучич ще разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и със заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.    

Блъснаха жена на "зебра" в Пловдив

http://www.cross.bg/zhena-puteka-bila-1568438.html

/КРОСС/ 22-годишна жена е със счупен крак, след като е била блъсната на пешеходна пътека в Пловдив, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 19.20 часа, на 21 февруари на кръговото движение на бул.„България". Пресичащата пешеходна пътека млада жена е била ударена от лек автомобил „Фолксваген". Пострадалата е настанена в болница. Алкохолната проба на 47-годишния водач на колата е отрицателна.    

Юнкер ще обиколи Западните Балкани, на 1 март ще се срещне в София с лидерите от региона

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3134238_junker_shte_obikoli_zapadnite_balkani_na_1_mart_shte/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започва обиколка на страните от Западните Балкани, която ще завърши в София на 1 март, съобщи Европейската комисия. Юнкер ще бъде придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан.<br /><br />Пътуването им започва в неделя, когато те ще пристигнат в Скопие, а по-късно през деня ще бъдат в Тирана. В понеделник са насрочени срещите в...

Пхенян ще изпрати високопоставен генерал на закриването на олимпиадата

http://www.mediapool.bg/phenyan-shte-izprati-visokopostaven-general-na-zakrivaneto-na-olimpiadata-news275899.html

Високопоставен севернокорейски генерал ще присъства в неделя на церемонията за закриване на зимните олимпийски игри в Пьончан - събитие, за което се очаква да пристигне и Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря и съветничка на американския президент, предаде Франс прес.   Ким Йон-чол, отговорник за междукорейските отношения в управляващата КНДР Корейска трудова партия, ще води осемчленна официална делегация, която ще бъде на посещение в Южна Корея от петък до неделя, съобщи днес южнокорейското министерство на националното обединение. Той ще присъства на церемонията за закриване на игрите.   Според източник от министерството, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап, Сеул "смята, че идването на делегация от Севера ще спомогне за подобряване на междукорейските отношения и ще донесе мир на Корейския полуостров, включително денуклеаризация на Северна Корея".   По време на престоя си делегацията ще бъде приета от президента на Южна Корея Мун Дже-ин, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от същото ведомство.   Според Йонхап присъствието на севернокорейска и на американска делегация в Южна Корея по повод игрите дава основание да се очаква среща между официални лица от КНДР и от САЩ по време на олимпийските прояви.   Програмата на делегацията начело с Иванка Тръмп не предвижда контакти с представителите на КНДР, заяви обаче в сряда служител от американската администрация, цитиран от АФП.   Американският вицепрезидент Майк Пенс е имал уговорена среща със севернокорейски представители, включително със сестрата на лидера Ким Чен-ун, по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан, но севернокорейците са я отменили в последния момент, предадоха по-рано световните агенции.   Същевременно стана ясно, че Южна Корея е изхарчила около 240 милиона вони (ок. 223 250 долара) за сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун и нейния антураж по време на нейното тридневно посещение за Зимните олимпийски игри. Това съобщи пожелал анонимност източник от министерството на националното обединение в Сеул, цитиран от Ройтерс. Повечето от парите са били изразходвани за настаняване, транспорт и храна за четиричленната делегация на Севера и 18-те човека спомагателен екип. Ким Йо-чен и другите официални лица са живели в петзвездния хотел "Уокърхил" в Сеул. Тя и делегацията са пътували до спортните обекти и обратно и са се хранели в хотели от най-висок клас.   За спането на официалните гости министерството на обединението е изхарчило 130 млн. вони, а за храна - още 50 млн. вони, каза източникът.   За сравнение Международният олимпийски комитет е платил около 50 хиляди долара за тренировки и подготовка на 22-амата олимпийски спортисти от КНДР, тоест средно по 2300 долара на човек. Многократно повече пари са отишли за пребиваването на основната севернокорейска делегация, съставена от 229 мажоретки и 137-членен оркестър.

Вицепрезидентът връчи български документи на един от спасителите от Лим

http://www.cross.bg/bulgarski-bulgariya-grazhdanin-1568437.html

/КРОСС/ „Горди сме, че достоен и смел човек като Вас е пожелал да стане един от нас. Вие получавате правата на всеки български гражданин, където и да се намира по света. Както повеляват Конституцията на Република България и българските закони." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков" 2, на която връчи български документи за самоличност на Сафет Баличевац, съобщават от пресслужбата на президенството. Сръбският гражданин е един от участниците в спасителната операция след автобусната катастрофа в река Лим на 4 април 2004 г. Тогава загинаха 12 деца от Свищов. „Каквито и силни думи да произнесем днес в знак на признателност към Вас, към всички спасители в река Лим - те ще звучат слабо. Ще звучат слабо на фона на трагедията, почернила не само няколко български семейства, а цяла България, която изгуби без време свои чеда", отбеляза вицепрезидентът. По думите ѝ действията на спасителите от Лим са добрият пример как постъпват истинските хора, пример са за това, че който иска да направи добро, може да го стори и със завързани ръце, както е казал Достоевски. „Днес, когато в нашия живот нахлуват омразата, противопоставянето, агресията, отчуждението, Вие, г-н Баличевац, показвате, че човешката добрина още има място между хората", заяви Илияна Йотова.  

Валидна в целия ЕС електронна карта сменя студентската книжка

https://offnews.bg//evropa/validna-v-tcelia-es-elektronna-karta-smenia-studentskata-knizhka-675398.html

Въвеждането на валидни в целия Европейски съюз електронни карти с цялата информация за статуса на студента обсъдиха директорите, отговарящи за висшето образование в държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство на 20 и 21 февруари в София. Събитието е част от календара на сектор „Образование“ на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Планът е картите да се въведат след 2021 г. и да съдържат пълна информация за броя изминали семестри от обучението, за положените изпити и натрупани кредити в съответната държава-членка на ЕС.

Това ще направи ненужно пренасянето и легализирането на съответните справки.

Картата ще осигурява достъп на местно ниво до всички студентски услуги: библиотеки, студентски столове, общежития, намаления за градския транспорт и др., без да е необходимо студентът да кандидатства за предоставяне на всички тези документи пред институциите в приемащата страна.

Спасител при катастрофата край Лим стана български гражданин

http://dnes.dir.bg/news/lim-balgarski-pasport-safet-balichevatz-26908336

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на Сафет Баличевац, един от спасителите при автобусната катастрофа в река Лим.

Жителите на ЕС не смятат Русия за европейска страна

http://econ.bg/Новини/Жителите-на-ЕС-не-смятат-Русия-за-европейска-страна_l.a_i.758185_at.1.html

Мнозинството граждани на държавите от Западна Европа не смятат Русия за част от Европа, в същото време поляците са на друго мнение, показва...

Община Елин Пелин осигурява 1000 трибагреника за 3-ти март

https://www.actualno.com/sofia/obshtina-elin-pelin-osigurjava-1000-tribagrenika-za-3-ti-mart-news_661212.html

По повод Националния празник на България – 3-ти март, Община Елин Пелин осигурява 1 000 български знамена. Всеки жител на град Елин Пелин, който желае, може да получи национален трибагреник в сградата на Общината в работен ден в периода 26.02 - 02.03 от 9:00 до 12:00 ч. и от 13:00 до 16:00 ч., при домакина Ивайло Нечев. Жителите на селата в общината могат да получат трибагреник от кмета на съответното населено място.  

Филип Морис и Ферари с визия за бъдеще без дим

http://dnes.dir.bg/news/ferari-filip-moris-26908339

Филип Морис Интернешънъл Инк. (NYSE/Euronext Paris:PMI) и Скудерия Ферари удължават срока на своето партньорство до 2021 г.

Найденов: Нужна е нова политика за управление на мигранти

http://dnes.dir.bg/news/angel-nidenov-bezhanskiat-natisk-nova-politika-upravlenie-migranti-26908335

За да се справим с бежанския поток, категорично трябва да бъде отхвърлена досегашната политика на ЕС.

Казусът "неоснователно обогатяване" в Кюстендил провокира законова промяна

https://www.actualno.com/kustendil/kazusyt-neosnovatelno-obogatjavane-v-kustendil-provokira-zakonova-promjana-news_661211.html

Абсурдният казус с т. нар. „неоснователно обогатяване“ на община Кюстендил провокира предложение за законодателна промяна. Тя е подготвена от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и предстои да бъде обсъдена с всички институции, заяви за Actualno.com кметът на Кюстендил Петър Паунов. „Идеята е договорите за обществени поръчки да бъдат обявени за специален вид административни договори, по които да не може да се прилага този статут на &b

Полицията издирва Светлозар Стефанов

https://www.actualno.com/crime/policijata-izdirva-svetlozar-stefanov-news_661213.html

ОДМВР Шумен издирва Светлозар Иванов Стефанов на 53 години, който на 18.02.2018 г. е напуснал дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Лозево и от тогава е в неизвестност. Висок е около 175 сантиметра, с нормално телосложение, с къса коса, сини очи. Най-вероятно е бил облечен в зелено зимно яке и сиви панталони. Обут е бил с кожени обувки и е носил шапка. Контактува с хора, но е притеснителен и не се ориентира. ОДМВР Шумен умолява гражданите, които разполагат с информация за мес

"Да, България" търси данни за 67 млн. евро планиран дълг на Столичната община

http://clubz.bg/64584-da_bylgariq_tyrsi_danni_za_67_mln_evro_planiran_dylg_na_stolichnata_obshtina

За липса на публични документи по проекта на Столичната община за "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък" алармираха от "Да, България" и пратиха писмо до столичната кметица Йорданка Фандъкова с настояване да се предостави информация.

Става дума за производство на твърдо гориво от боклук, или т.нар. RDF - Refuse Derived Fuel.

Причината - за 28 февруари е обявено обществено обсъждане по проекта. Той е на стойност от 67 млн. евро. За да осигури финансирането общината планира да изтегли заем от Европейската инвестиционна банка. Дългът ще е дългосрочен и ще се изплаща от приходите на столичната "Топлофикация" АД, става ясно от съобщението.

Самото производство на енергия от отпадъци се предвижда именно в "Топлофикация" АД. Това е третият етап от реализацията на завода за преработка на отпадъци в София. Този етап бе отлаган няколко пъти досега.

Към обявата за обществено обсъждане на 28 февруари обаче не са приложени документите, които подлежат на обсъждане - проекторешение за избор на технология за преработка на RDF отпадък, актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък, решение по ОВОС, решение за избор на площадка за разполагане на инсталацията, прединвестиционно проучване, анализ за разходите и ползите, съответствие със законодателството на ЕС и т.н.

Малко предистория

Изграждането на инсталация за производство на енергия от  RDF отпадък е третият етап от проекта за третиране на боклука на София. През март 2013 г. е сключен договор за проектиране с изпълнител Ramboll A/S, Дания, и подизпълнител „Екопро Консулт“ ЕООД. Заради последвала промяна в законодателството обаче изготвеният идеен проект е трябвало да бъде преработен, след като през 2015 г. столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ отказва разрешение на проекта. През 2015 г. столичната екоинпекция в София издава решение по ОВОС на инвестиционното предложение, но с допълнителни изисквания във фазата на проектиране. 

През 2016 г. Столичната община обявява поръчка за 120 хил. лева за актуализация на идейния проект - за упражняване на авторски надзор, а идейният проект трябва да се преработи от избрания изпълнител през 2013 г. 

Ето пълния текст на писмото на "Да, България":

Уважаема г-жо Фандъкова,

На 28 февруари 2018г. от 10 ч. ще се проведе обществено обсъждане на намерение за поемане на общински дългосрочен дълг от Столична община, свързан с изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

На 21 януари 2018г. на сайта на общината е публикувана покана до местната общност за общественото обсъждане. В поканата не е указано място за свободен достъп до материалите по проекта, който общината има намерение да съфинансира чрез заем, няма и посочено време за обществен достъп до документацията, както и лица за контакт, каквото е изискването на чл. 6, ал. 3 от  Наредбата на Столична община за условията и реда за провеждане на обществено обсъждане на проекти по чл. 4 и чл. 5 от Закона за общинския дълг.
Непредоставянето на тази информация възпрепятства изцяло възможността гражданите да се запознаят с параметрите на проекта и обезсмисля провеждането на обществено обсъждане.  Хората, които ще се включат  в обсъждането, следва да имат достъп до материалите по проекта, а не само до неговото наименование и размера на дълга, който общината възнамерява да поеме.

Призоваваме Ви да публикувате и осигурите достъп до следните документи, за да могат заинтересованите да формират мнение и да участват пълноценно в общественото обсъждане за поемане на общински дългосрочен дълг за проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“:

Предложение за проектно решение за избор на технология за оползотворяване на RDF;

Актуализиран идеен проект за инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък;

Решение по ОВОС, с което е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“;

Решение за избор на площадка за разполагане на инсталацията;

Прединвестиционно проучване;

Анализ за разходите и ползите;

Анализ за съвместимостта на проекта с приложимото законодателство на ЕС в сферата на държавните помощи;

Споразумение между Столична община и „Топлофикация София“ ЕАД във връзка с реализация на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък“.

Уважаема г-жо Фандъкова,

Припомняме Ви, че протоколът от общественото обсъждане на дългосрочен дълг е неразделна част от предложението на кмета по чл. 13 от Закона за общинския дълг. Нормативната уредба указва, че когато в резултат на общественото обсъждане се налага промяна в проекта и е необходимо да бъдат разгледани и оценени други алтернативи, кметът преценява необходимостта от допълване на проекта и от организиране на ново обществено обсъждане. По преценка на кмета може да бъде поискано от изготвилите проекта лица да актуализират проекта с приетите допълнения и забележки от общественото обсъждане.

За да гарантирате защитата на обществения интерес, е необходимо да осигурите всички условия за информиране на местната общност за същността на проекта, за който Столична община иска да вземе заем от 67 милиона евро.

Панагюрци на протест заради предсрочно пуснат убиец на дете

https://frognews.bg/novini/panagiurtsi-protest-zaradi-predsrochno-pusnat-ubiets-dete.html

Пускат предсрочно бизнесмена Цветан Пъков, който през 2015 година прегази с автомобила си шестгодишния Петьо в Панагюрище. Недоволни от предсрочното освобождаване, жителите на града са готови за протест, съобщава кореспондентът на националното радио.

Киселото мляко намалява риска от инфаркт

http://www.moreto.net/novini.php?n=369563

Киселото мляко намалява риска от инфаркт за хората с високо кръвно налягане, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени. Особено подчертан е този ефект при жените. Именно при тях поне две порции кисело мляко седмично намаляват риска от инфаркт и инсулт с до 30 процента.

Цвета Караянчева: БСП заплашва Марешки, за да не подкрепи оставката на Жаблянов

http://www.mediapool.bg/tsveta-karayancheva-bsp-zaplashva-mareshki-za-da-ne-podkrepi-ostavkata-na-zhablyanov-news275898.html

​От БСП са заплашили лидера на "Воля" Веселин Марешки, че ако групата му подкрепи исканата оставка на зам-председателя на НС Валери Жаблянов, левицата ще поиска неговата оставка от същия пост. Това съобщи в четвъртък пред бТВ председателят на парламента Цвета Караянчева. Тя обясни, че отсъствието от работа на депутата Делян Пеевски е ″морален проблем″. Според нея президентът има проблем с институциите, а БСП може да поиска ″диктатура на пролетариата″. Интервюто на Караянчева бе по повод отстраняването на Жаблянов от зам-председателския пост в НС. До гласуването се стигна, след като в декларация на БСП той написа, че "Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие". За оставката му гласуваха ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и от "Воля". "БСП за България" бе против, а ДПС не участва в гласуването. По думите на Караянчева отстраняването на Валери Жаблянов не е опит на ГЕРБ да си върне на БСП за подадената оставка от предшественика ѝ Димитър Главчев. Той напусна поста, след като отстрани от заседание лидера на левицата Корнелия Нинова, след което опозиционната партия поиска оставката му. "На дебатите вчера Жаблянов беше разпален и емоционален. Явно той наистина мисли всичко това, което каза за Народния съд. Оказва се, че това не е само негово мнение, но и на повечето депутати от групата на БСП. Чудя се вече дали няма да поискат и връщане на диктатурата на пролетариата", каза Караянчева. Пеевски не идва на работа Караянчева коментира и винаги отсъстващия от пленарни заседания Делян Пеевски, за когото Mediapool съобщи, че извинява всичките си отсъствия от пленарна зала. По думите й ″работните дни на депутата не са много″. Тя допълни, че той почти не идва на работа, като за всичко това му се "реже от заплатата". Според правилника на парламента обаче от заплатата не депутат не се ″реже″, ако той отсъства по уважителни причини. Пеевски не извинява отсъствията си само от заседания на ресорните си две парламентарни комисии, заради което се лишава само от допълнителните между 300 и 400 лева за комисия на месец. "Не е морално подобно нещо. Този въпрос обаче е към председателя на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ. Освобождаването на депутатите се прави от председателите на групите, а аз съм само уведомявана", заяви Караянчева. Ниският рейтинг на НС – заради Радев Шефката на НС призна, че рейтингът на парламента е нисък, като отдаде това на постоянните нападки от страна на Радев. Тя го призова да се чуват по телефона, когато има някакви забележки към работата на Народното събрание, а не да си говорят през медиите. "Президентът трябва малко да обере изказванията си. Малко махленски говори", добави председателят на парламента. Тя каза още, че президентът Румен Радев отдавна има проблеми с институциите, като припомни изказването му при полагането на клетва в Народното събрание. Тогава той се обърна към депутатите с думите, че им остава още една седмица, визирайки предстоящите парламентарни избори.

Паргов: Да напомня на Цветанов, че БСП има един от най-големите приноси за европейското развитие на България

http://www.cross.bg/pargov-tazi-gerb-1568436.html

/КРОСС/ „Президентът Радев и БСП са проектирани през 2016 г, за да не сме част от Европа и партньори на САЩ!". Такова изказване направи зам.председателят на ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Коментар на думите му пред радио К2 направи лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов. „Това е абсолютно невярно, популистко и пропагандно твърдение, което има за цел да внуши за пореден път, че едва ли не ГЕРБ са единствената европейска партия", обяви Паргов. „Да напомня на г-н Цветанов, че БСП има един от най-големите приноси в европейското развитие на България, след като първата крачка за присъединяване към ЕС е направена през 1996 г. от външния ни министър Георги Пирински! Освен това през 2007 г. по време на самото присъединяване президент и премиер бяха ярки фигури от БСП - Георги Първанов и Сергей Станишев. Самото планиране на членството и първите му стъпки бяха направени именно от това правителство!", категоричен бе лидерът на столичните социалисти. Той добави, че ГЕРБ са стъпили върху тази основа, но за съжаление са превърнали еврофондовете в инструмент за печелене на политическа власт и индулгенции

75% от управленската програма на кмета Даниел Панов вече е изпълнена

https://www.24chasa.bg/region/article/6731022

75% от управленската програма на кмета Даниел Панов вече е изпълненаНад 75% от мандатната програма за управление на Община Велико Търнов на кмета Даниел Панов е изпълнена. Това стана ясно от отчета за етапната й реализация за 2017 година, гласуван по време на днешното заседание на Общинския съвет. През предходните дванадесет месеца са вложени 1,8 милиона лева в пътната инфраструктура в общината.

Експерти искат нови срокове за електронното гласуване

http://dnes.dir.bg/news/srok-elektronno-glasuvane-tzik-26908310

Експерти смятат, че сроковете за въвеждане на електронно гласуване трябва да се преосмислят.

Бърни Сандърс обвини Клинтън, че е позволила намеса на Русия

http://clubz.bg/64583-byrni_sandyrs_obvini_klintyn_che_e_pozvolila_namesa_na_rusiq

Кандидатът за президентската номинация на Демократите Бърни Сандърс обвини Хилъри Клинтън, че не е направила достатъчно, за да предотврати намеса на Русия в изборите в САЩ.
Миналата седмица специалният прокурор Робърт Мълър внесе обвинителен акт срещу руски граждани за намесата в изборите през 2016 г. В него се твърди, че те са подкрепяли кампанията на Сандърс, който беше основен конкурент на Клинтън за номинацията на Демократическата партия.

"Истинският въпрос е какво са правили хората от кампанията на Клинтън за (да предотвратят) руската намеса. Те са имали повече информация от нас", казва Сандърс, който сега е сенатор, в интервю за радио във Върмонт.

Той заяви също, че хора от неговия щаб са споделяли информация с този на Хилъри Клинтън за кампанията на руски тролове срещу нея. По-късно неговият съветник и шеф на предизборния му щаб Джеф Уийвър уточни, че става дума за активист на кампанията, а не за член на щаба. Близки до Клинтън обаче отричат с тях да се е свъзвал някой от кампанията на Сандърс.

В интервюто сенаторът от Върмонт казва също, че е забелязал "много странни неща" по време на кампанията през 2016 г., но заяви категорично, че троловете не са го подкрепяли за президентската номинация.

"Дали те са подкрепили моята кампания? Не. Те атакуваха Хилъри Клинтън и използваха моите поддръжници срещу нея."

Сандърс каза още, че изобщо не е знаел, че троловете са подкрепяли неговата кандидатура.

"Обвинението на Мълър дава допълнителни доказателства, че руските власти са се намесили през 2016 г. То показва също, че те са се опитали да настроят привържениците ми срещу Хилъри Клинтън на изборите. Категорично осъждам подобна намеса", написа по-късно Сандърс в профила си в Twitter.

Според обвинителния акт, внесен от прокурора Робърт Мълър миналата седмица срещу 13 руски граждани, те са "извършвали действия, които са имали за цел да разпространяват зловредна информация за Хилъри Клинтън, Тед Круз и Марко Рубио и да подкрепят Бърни Сандърс и след това Доналд Тръмп".

Сред доказателсвата е съобщение от деня след като Сандърс и Тръмп печелят вътрешните избори в Ню Хемпшир, което гласи, че обвинените трябва "използват всяка възможност да критикуват Хилъри и останалите (с изключение на Сандърс и Тръмп - ние ги подкрепяме.)"

Виктор Николаев, Антон Тодоров и Валери Симеонов влязоха в годишния доклад на 'Амнести'

https://offnews.bg//obshtestvo/viktor-nikolaev-anton-todorov-i-valeri-simeonov-vliazoha-v-godishnia-675389.html

Натиск срещу журналисти, увеличаване на ксенофобията, липса на грижи за мигрантите и дискриминация срещу ромите. Такива изводи прави в тазгодишния си доклад за правата за човека "Амнести интернешънъл" по отношение на България. 

В доклада организацията посочва, че продължават политическият натиск и заплахите срещу журналисти - голяма част от медиите остават под контрола на партиите и местните олигарси.

В документа се споменават и заплахите срещу журналиста Виктор Николаев в ефир от страна на бившия вече депутат Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов. От организацията посочват, че не са взети мерки срещу Тодоров и Симеонов. 

България остава на последно място в ЕС по отношение на индекса за свобода на медиите. "Репортери без граници" поставят България на 109-о място сред 180 страни по отношение на свобода на медиите. 

"Амнести" критикува България и по отношение на мигрантската политика. В доклада се посочва, че мигрантският поток към страната ни намалява, но сигналите за използвана сила срещу нелегалните имигранти от страна на граничните власти продължават, а правозащитни организации сигнализират още за задържане на бежанци, в това число и деца, в центрове, в които живеят при лоши условия. 

В доклада се посочва и случаят, в който кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отказа да приеме в града сирийско семейство с бежански статут, а действията му бяха подкрепени от жителите на града. Отказ да бъдат приемани бежанци имаше и в други градове на страната. 

През юли 2017 г. правителството прие Наредба за интеграцията на бежанците, но по нея все още не са приети ефективни механизми. Не са взети мерки за подобряване на условията в центровете за бежанци и възможности за интеграция, а през септември кабинетът взе решение, с което ограничи свободното движение на мигранти, като позволи придвижването само в определени места, се посочва още в доклада. 

Въпреки че се е съгласила да приеме 1302-ма бежанци от Гърция и Италия по споразумението за мигрантските квоти, но до края на годината е приела само 50 мигранти от Гърция. Страната ни не е приела и нито един бежанец от Турция при поет ангажимент за приемане на 100 души по споразумението между ЕС и Турция. 

Не са подобрени и условията за децата мигранти, отбелязва докладът, като допълва, че на деца често се отказват преводач, правна защита, здравно обслужване и психологична помощ, в центровете не е достъпно дори и базисно обучение, а повечето деца бежанци не са приемани в местните училища. Образование се осигурява само от неправителствени организации няколко пъти седмично. 

В доклада България е критикувана и за липса на мерки срещу дискриминацията. В документа се посочва, че продължават случаите на реч на омразата и престъпления срещу малцинствени групи, в това число турци и роми, мигранти. Организацията допълва, че по време на кампанията за парламентарните избори е имало много ксенофобски изказвания от партии, в това число от "Патриотичния фронт", който стана част от управляващата коалиция. 

Продължава маргинализацията и дискриминацията срещу ромите, които са изправени пред препятствия при достъп до образование, здравеопазване, намиране на работа и жилища. Ромските деца са отделени в ромски училища, много роми нямат здравноосигурителни права и нямат достъп до здравни услуги. Властите продължават да събарят незаконни ромски къщи, без да предоставят алтернативни места за настаняване, което оставя без дом много семейства. Неправителствени организации сигнализират за случаи на полицейско насилие срещу роми, отбелязва "Амнести", като посочва и протестите срещу роми в Асеновград и Бяла след побоя на роми над спортисти. 

Пред дикриминация според доклада са изправени и хората с увреждания и особено децата с увреждания, липсва социално включване, свободен достъп до образование, здравеопазване и работни места, а хората с интелектуални и психологически проблеми често са поставяни под запрещение. 

В доклада се отбелязва и провеждането на гей парада, което е станало със засилено полицейско присъствие и на фона на заплахи и котрадемонстрации от страна на крайнодесни групи. 

Караянчева ще се срещне Александър Вучич в София утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731048

Караянчева ще се срещне Александър Вучич в София утре

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне на 23 февруари 2018 г. в 12.00 часа с президента на Република Сърбия Александър Вучич. Това съобщиха от пресцентъра на НС. Гостът ще бъде на посещение в България по покана на президента Румен

Кадрови рокади в "Топлофикация-София" и Общинска банка

http://www.mediapool.bg/kadrovi-rokadi-v-toplofikatsiya-sofiya-i-obshtinska-banka-news275897.html

Общинското дружество "Топлофикация-София" ще има нов изпълнителен директор. Той идва от ръководството на Общинска банка, която от скоро премина в частни ръце. Българската народна банка пък одобри новото ръководство на финансовата институция, която в края на миналата година беше продадена от Столичната агенция за приватизация и инвестиции на мистериозен лихтенщайнски фонд. Парите за сделката бяха осигурени от българското петролно дружество "Инса ойл". След одобрението на Българската народна банка в управителния съвет на Общинска банка влизат четирима нови членове - Ангел Геков, Петър Джелепов, Владимир Котларски и Борислав Чиликов. Поста си в управителния съвет запазва Николай Колев. Останалите негови членове, начело с изпълнителния директор Сашо Чакалски, ще бъдат освободени. Освен Чакалски, Общинска банка напускат Иванка Попова, Лидия Коцева и Людмила Василева. Чакалски, който отиде в Общинска банка от Българската банка за развитие, сега ще оглави общинската "Топлофикация-София". Решението за това беше взето в четвъртък от Столичния общински съвет. Той ще е временно на поста до провеждането на конкурс. Шефското място в "Топлофикация-София" се освободило, тъй като досегашният директор Георги Беловски подал молба за напускане по лични причини. През септември Беловски получи нов тригодишен мандат в борда на топлофикационното дружество и остана негов изпълнителен директор. През тази година дружеството, което вече ще се управлява от Чакалски, и Столичната община трябва да подадат проекта си за изграждане на когенерация, в която да се използва произведеното от завода за отпадъци RDF гориво. Основните средства за проекта ще са от европрограмата за околна среда, а общината има намерение да тегли заем от 67 млн. евро за съфинансирането. За смяната на ръководството на общинска банка се заговори веднага след преминаването на дружеството в частни ръце. Един от новите му изпълнителни директори - Ангел Геков, идва от държавната Българска банка за развитие. Преди време е бил и изпълнителен директор на Общинска банка. Петър Джелепов е работил в "Райфайфайзенбанк (България)", СИБАНК и ОББ Владимир Котларски пък е бил служител на Първа инвестиционна банка. Борислав Чиликов, който освен член на борда ще е изпълнителен директор на Общинска банка, е ръководил Централна кооперативна банка, след което става регионален мениджър на СИБАНК, която в момента е в процес на консолидация с ОББ. Според регистъра на БНБ Чиликов влиза и в борда на Българската банка за развитие. Подобно съвместяване на ръководни длъжности в два трезора имаше и преди няколко години, когато член на борда на Общинска банка беше и изпълнителен директор на Пощенска банка. Мажоритарният дял от Общинска банка беше продаден скоростно от общината в края на миналата година. Сделката получи светкавично одобрение от Комисията за защита на конкуренцията и Българската народна банка, въпреки че реалният собственик на единствения кандидат и избран за купувач фонд "Новито опортюнитис" така и не стана известен. Разбра се единствено, че сделката е платена със средства на компанията "Инса ойл", чиито собственик Георги Самуилов е бил финансов директор на "Мултигруп".

Безскрупулните практики срещу работещите жени в Китай

https://www.vesti.bg/sviat/azia/bezskrupulnite-praktiki-sreshtu-raboteshtite-zheni-v-kitaj-6079617

Делът на работещите жени в една от най-големите икономики в света постоянно намалява

Обвиниха режисьора на „Формата на водата” в плагиатство

http://www.cross.bg/zindel-vodata-syuzheta-1568435.html

/КРОСС/ Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо беше обвинен, че е заимствал сюжета на филма си „Формата на водата" ("The Shape of Water") от пиеса на Пол Зиндел от 1969, съобщават БГНЕС и TMZ. Ищец е синът на драматурга - Дейвид Зиндел. Той претендира за печалбата от разпространението на филма в киносалони по света на стойност 92,7 млн. долара и за забрана за прожекции в САЩ. Филмът има 13 номинации за награди „Оскар". Фентъзи творбата разказва за любовта между няма чистачка в американска секретна лаборатория и уловен в дебрите на Амазония човек амфибия. Пол Зиндел почина през 2003 година. Синът му твърди, че филмът "Формата на водата" почти напълно копира сюжета от пиеса на баща му. Според TMZ, ако Дейвид Зиндел е прав, единствената разлика между кинотворбата и литературното произведение е в обекта на изследване - делфин и човек амфибия. Пол Зиндел е известен американски драматург и писател. През 1971 получава награда „Пулицър" за пиесата си „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени". Много от творбите му са екранизирани.  

Юнкер идва в София за среща със страните от Балканите на 1 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731041

Юнкер идва в София за среща със страните от Балканите на 1 мартПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер започва обиколка на страните от Западните Балкани, която ще завърши в София на 1 март, съобщи Европейската комисия. Юнкер ще бъде придружаван от върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на съседството Йоханес Хан.

За пръв път македонските власти премахнаха паметник от "Скопие 2014" (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/22/3134187_za_pruv_put_makedonskite_vlasti_premahnaha_pametnik_ot/?ref=rss


<br /><br />Паметник на Андон Янев от ВМРО, когото в София наричат български, а в Скопие - македонски революционер, стана първата скулптура, демонтирана в Македония като част от спорния проект "Скопие 2014", пишат местни медии.<br /><br />Камери на минувачи, разпространявани от македонски телевизии, уловиха мига, в който фигурата на Андон Кьосето беше премахната от пространството пред Върховния съд.<br /><br />"Както бяха поставени паметниците...

Прокуратурата обвини Стоян Александров за лихварство

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-obvinenie-stojan-alexandrov-26908246

Бившият финансов министър Стоян Александров е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение

"Вестник на властта" е филм за това как се пише черновата на историята

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/22/3133736_vestnik_na_vlastta_e_film_za_tova_kak_se_pishe/?ref=rss


<br /><br />"Затова нека днес да се замислим за нашата неизбежно невъзможна задача да представяме всяка седмица първата най-груба чернова версия на историята, която никога няма да бъде завършена в свят, който никога не разбираме докрай." Тези думи на Филип Греъм, издателят на "Вашингтон пост", пред екипа на сп."Нюзуик", са преразказани в автобиографията на вдовицата му Кейтрин Греъм през 1997г.<br /><br />Мерил Стрийп (в ролята на Кей Греъм)...

310 000 лева за превенция на рисковото поведение сред младите варненци

http://www.moreto.net/novini.php?n=369533

Одобрена е годишната програма за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора във Варна за 2018 година. Това каза Светлана Коева, директор на Дирекция „Превенции“ към Община Варна. „Програмата вече е факт, приета е на заседание на Общински съвет – Варна.

Другите лица на София (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/sofia/drugite-lica-na-sofija-snimki-news_661195.html

Твърде често когато говорим за София, говорим за негативното. Мръсен въздух, смог, мъгла, задръствания – непрекъснато ежедневие в столицата, наред с огромната купчина нерви, които всичко това образува както на софиянци, така и на гостите на града. Негативното, обаче, не може да е начин на живот, колкото и да го обичаме в България. А София има и друго лице, освен мръсното. И то определено е за предпочитане. То може да те накара да се влюбиш в града, да пожелаеш да си тук, за остарееш щ

Гимназисти от Горна Оряховица ще се обучават в Испания и Великобритания

https://www.24chasa.bg/region/article/6730928

Гимназисти от Горна Оряховица ще се обучават в Испания и Великобритания40 ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника „М. В. Ломоносов“ в  Горна Оряховица, заедно със своите учители, ще преминат езиково обучение и практика в реална среда в испанския град Малага и британския Порстмут. Това е поредно участие на възпитаници на професионалната гимназия в проект по програма „Еразъм+“ за учебна

Бременната Ева Лонгория се появи на наградите Брит

https://offnews.bg//zvezdi/bremennata-eva-longoria-se-poiavi-na-nagradite-brit-675392.html

Ева Лонгория показа порасналото си бременно коремче по червения килим на наградите „Брит“.

Очаква се 42-годишната звезда от „Отчаяни съпруги“ да роди през пролетта.

Лонгория се омъжи за Хосе Бастон, който е президент на Televisa, най-голямата медийна компания в Южна Америка. Двамата минаха под венчилото през май 2016 година на красива пищна церемония във Вале де Браво, Мексико, а през декември двойката показа пред света малкото коремче на Лонгория, докато пазаруваха подаръци за Коледа.

„Мислех, че не искам да се женя за 3-ти път, но Хосе си заслужава. Съжалявам, че чаках толкова много години, за да стана майка“, сподели актрисата след като обяви, че е бременна.

Чест и достойнство: Гребенаров се отказа да напуска МВР

https://frognews.bg/novini/chest-dostoinstvo-grebenarov-otkaza-napuska-mvr.html

Зам.-директорът на Националната полиция Тодор Гребенаров се отказа да напуска МВР. Преди десетина дни той изненадващо хвърли оставка. Според източници на Фрог Гребенаров се обидил,задето не го назначили за шеф на НСО, както му обещали по-рано.

Екоминистерството пази в тайна мненията на експертния си съвет

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/22/3133750_ekoministerstvoto_pazi_v_taina_mneniiata_na/?ref=rss


Министерството по околната среда и водите (МОСВ) отказва достъп до стенограмите от заседанията на експертния си съвет, който одобрява спорни екологични проекти. Информацията е служебна и няма стойност сама по себе си, се разбира от отговора им на заявление на "Дневник" по Закона до достъп до обществена информация. <br /><br />Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) се назначава със заповед министъра на околната среда и водите и една от основните му функции е да извършва...

От Белград Лавров обеща да защитава и църквата

https://www.actualno.com/balkani/ot-belgrad-lavrov-obeshta-da-zashtitava-i-cyrkvata-news_661209.html

По време ни визитата си тази сутрин в сръбския храм „Свети Сава“ в Белград руският външен министър Сергей Лавров директно се намеси в действията на православните църкви. „Опитват се да въвлекат църквите в политическите игри, но тези трудни времена ще бъдат преодолени“, каза Лавров, цитиран от ТАСС, при представянето на мозайката на купола в храма „Свети Сава“. „Не мога да не изкажа своето възхищение от художниците и всички,

Пилотите на "Ер Франс" стачкуват

http://econ.bg/Новини/Пилотите-на-Ер-Франс-стачкуват_l.a_i.758184_at.1.html

Забавяния и нарушения в разписанието на полетите на „Ер Франс“ се очакват днес заради стачка на пилотите, които искат по-високи заплати. ...

Прокуратурата обвини бивш финансов министър

http://www.cross.bg/aleksandrov-razmer-razreshenie-1568434.html

/КРОСС/ Прокуратурата привлече като обвиняем бившия министър на финансите Стоян Александров. упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщава БГНЕС. Прокуратурата направи проверка на бившия финансов министър за лихварство. Тя започна на 8 септември 2016 г., водеше се от Софийската градска прокуратура и бе за периода 2002 - 2016 г. Тогава Александров е бил директор на банка, но проверката е в качеството му на физическо лице. Според прокуратурата той е ощетил кредитополучатели със значителни суми, като престъплението му, ако бъде доказано, предвижда наказание от 5 до 10 години затвор. На този етап от досъдебното производство му е определена гаранция в размер на 100 хиляди лева.  Стоян Александров бе финансов министър в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.). По-късно от прокуратурата излязоха и с официално съобщение. Ето какво гласи то: Днес, 22.02.2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Стоян Александров за две престъпления по чл. 252, ал.2 вр. чл.1 от НК. На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002г. до 12.02.2015г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр. кредити в лева, евро и щатски долари на различни физически и юридически лица, в общ размер 541 000лв

Прокуратурата обвини бивш финансов министър

http://www.cross.bg/aleksandrov-razreshenie-ministur-1568434.html

/КРОСС/ Прокуратурата привлече като обвиняем бившия министър на финансите Стоян Александров. Той е обвинен в лихварство - упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщава БГНЕС. На Александров са му повдигнати две обвинения за банкови сделки без разрешение. Прокуратурата направи проверка на бившия финансов министър за лихварство. Тя започна на 8 септември 2016 г., водеше се от Софийската градска прокуратура и бе за периода 2002 - 2016 г. Тогава Александров е бил директор на банка, но проверката е в качеството му на физическо лице. Според прокуратурата той е ощетил кредитополучатели със значителни суми, като престъплението му, ако бъде доказано, предвижда наказание от 5 до 10 години затвор. На този етап от досъдебното производство му е определена гаранция в размер на 100 хиляди лева.  Стоян Александров бе финансов министър в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.). По-късно от прокуратурата излязоха и с официално съобщение. Ето какво гласи то: Днес, 22.02.2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност Стоян Александров за две престъпления по чл. 252, ал.2 вр. чл.1 от НК. На Александров е повдигнато обвинение за това, че за времето от 19.11.2002г. до 12.02.2015г. в гр. София, и други градове на страната, като физическо лице без съответното разрешение е извършвал по занятие банкови сделки, за които се изисква такова разрешение, като предоставил 61 бр

Прокуратурата обвини бивш финансов министър

http://www.cross.bg/ministur-aleksandrov-finansov-1568434.html

/КРОСС/ Прокуратурата привлече като обвиняем бившия министър на финансите Стоян Александров. Той е обвинен в лихварство - упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщава БГНЕС. На Александров са му повдигнати две обвинения за банкови сделки без разрешение. Прокуратурата направи проверка на бившия финансов министър за лихварство. Тя започна на 8 септември 2016 г., водеше се от Софийската градска прокуратура и бе за периода 2002 - 2016 г. Тогава Александров е бил директор на банка, но проверката е в качеството му на физическо лице. Стоян Александров бе финансов министър в правителството на Любен Беров (1992-1994 г.).

Нискобюджетните филми ще се финансират приоритетно от държавата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731007

Нискобюджетните филми ще се финансират приоритетно от държаватаНискобюджетните филми да се финансират приоритетно от държавата. Тези промени приеха депутатите на второ четене в Закона за филмовата индустрия днес. Промените в закона целят привеждане на българското законодателство в съответствие с европейското. В новите текстове на закона определението "нискобюджетен филм" ще бъде заменено с “труден филм" -

Бюджетът на нестихващия скандал

http://www.mediapool.bg/byudzhetat-na-nestihvashtiya-skandal-news275896.html

Едва заглъхна скандалът с мораториума върху плащането на нови лекарства от здравната каса и ето, че бюджетът й е в епицентъра на нова драма. Този път заради дълговете към чужди здравни каси за лечението на българи в ЕС, които са в размер на 270 млн. лева, от които вече 140 млн. лева просрочени. Според здравния министър и ГЕРБ драма няма и един "обикновен финансов въпрос е бил превърнат в политически". Управителят на здравната каса пък твърди, че не е знаел какво ще предизвика с действията си и само искал да разреши проблема в интерес на пациентите и доброто ни име пред чуждестранните ни партньори - за две години 600 души са се оплакали от отказано лечение. Скандалът повдигна завесата за съществуващия непреодолим институционален конфликт в управлението на НЗОК. Отново. Неизбежният сблъсък Въпросът не опира нито до настоящия управител на здравната каса, който с последните си изяви показа, че не е адекватен на заемания пост, нито до конкретния здравен министър, който повече от всеки друг пази финансовата дисциплина с цената на всичко. Това, че здравната каса е независима институция, от доста години вече не е нищо повече от куха декларация, тъй като решенията в нея се доминират от държавната квота в надзорния й съвет, а опитите за еманципация на управителя, чиито функции са сведени до чисто представителни, водят след себе си до конфликти и оставки. Всичко това с нищо не допринася за по-доброто управление на многомилиардния ресурс от здравни вноски. Нито пък допринася за намирането на решения за вечно недофинансираното здравеопазване, докато вътрешните конфликти в системата я правят лесна мишена за разнообразни лобистки интереси. Очевидно, когато едната страна разбира НЗОК като инструмент за реализиране на държавна политика, а другата се приема за абсолютно независима, скандалът е неизбежен. Въпросът не опира и до този конкретен бюджет на фонда, който още преди да бъде приет, беше ясно, че ще "гърми" неведнъж до края на годината. Защо парите не стигат? Но защо е така, когато управляващите и особено премиерът Бойко Борисов постоянно повтарят колко много повече пари се наливат в здравеопазването всяка година? И действително, с всяка следваща година постъпленията от здравни вноски в бюджета на фонда нарастват: само тази година са с 400 млн. лева повече и той вече е 3.8 млрд. лева при 1.6 млрд. преди 10 години. Много критици на здравната политика на държавата посочват, че разходите за здравеопазването са се повишили многократно, но то самото не се е променило към по-добро, което далеч не е така. Да, по отношение на организацията му, причини за критика има много. Само тази година обаче за първи път от над от 10 години е договорено увеличение в цената на половината клинични пътеки, което ще погълне приблизително половината от ръста от 400 млн. лева, ако междувременно не падне жертва на скандала с дълговете към чуждите каси. Преди ден финансовият министър Владислав Горанов се намеси в скандала и настоя за блокиране на подписването на рамковия договор между Лекарския съюз и НЗОК до изясняването на размера на задълженията.  Широко затворени очи за прогреса в медицината В последните 10 години се промениха много неща - като се започне от това, че след влизането на България в ЕС гражданите й получиха правото на адекватно лечение в други страни членки, когато собствената им страна не може да го предложи или при нужда от спешна помощ зад граница. Очевидно е обаче, че когато дължиш за нещо 270 млн. лева, а бюджетът, с който разполагаш е 70 млн. лева, си изправен пред проблем и е нужно да започнеш да планираш по-висок разход по това перо. През последните години България направи и технологичен скок с купуването на модерна медицинска апаратура за лечение и диагностика. Пациентите вече се лекуват с нея във все повече български болници и чакат за това модерно лечение все по-кратко време. И естествено, това също има своята цена. Само допреди няколко години модерните линейни ускорители се брояха на пръстите на едната ръка, разваляха се постоянно, а пациентите трябваше да чакат с месеци за достъп до лъчелечение с тях. Практика беше пациентите да пътуват за лъчелечение в чужбина, като всеки се спасяваше поединично – някои успяваха да се домогнат с много мъки до платено от държавата и НЗОК лечение, други събираха дарения, трети разпродаваха всичко, някои успяваха да осъдят държавата, когато тя отказваше да им плати. Огромна стъпка напред е и това, че пациентите получиха приличен достъп до модерни медикаменти, които увеличават шансовете им за излекуване, удължават и подобряват качеството им на живот. И най-важното – здравната каса плаща за лекарственото лечение на всеки пациент, а той не зависи от "лотарията" на централизираните търгове на МЗ, при която лечение получаваха само поместващите се в неясно как направените от неизвестен чиновник разчети. Само в последните 5 години разходите на НЗОК за лекарственото лечение на пациенти с онкологични заболявания са се повишили от 172 млн. на 364 млн. лева, а средната стойност на лечението на един пациент с онкологично заболяване е нараснала от 5 000 на над 10 000 лева. И тази година за пореден път в бюджета на НЗОК за лекарства е заложена по-ниска сума от реално платеното през миналата. Като прибавим към това и сметката за падналия в последния възможен момент мораториум върху плащането на иновативни лекарства, разходът за които се очаква да е от порядъка на 50 млн. лева и не е планиран в бюджета, ето че след няколко месеца можем отново да очакваме "един чисто финансов въпрос" да се превърне в политически. Истинският финансов натиск от навлезлите тази година нови терапии обаче ще се усети много по-силно в следващите няколко години, когато разходите на НЗОК за тях ще нараснат двойно и тройно, както се случи при навлизането на новите молекули в последните години. Определено има и проблеми с контрола по отпускането и прилагането на скъпите терапии и при осъществяването на болничното лечение като цяло, за които здравните власти постоянно твърдят, че са източник на множество течове, кражби и злоупотреби. Но докато държавата и НЗОК са в перманентно разработване на "спешни мерки" срещу злоупотребите, медицината е в състояние на революция и това е сериозно изпитание за здравните бюджети, дори на много по-богати и уредени системи от нашата. И има нужда от сериозно планиране и целенасочени политики, така че едновременно да се осигури достъп на пациентите до новите модерни терапии, апаратура и медицински методи и същевременно общественият ресурс да не се разхищава с неефективни разходи, а течовете и кражбите да бъдат спрени. Това обаче няма как да се случи със слаби и нерешителни институции, разкъсвани от постоянни скандали, в които многобройни лобита дърпат чергата към собствените си интереси, а министри и директори на здравната каса падат жертва в тях през няколко месеца. Изчерпаният модел Тук идва и основният въпрос, отговорът на който панически се отбягва от поредица управления – какво реално можем да си позволим със събирания в момента ресурс от здравни вноски и в крайна сметка какъв пакет от медицински услуги трябва да осигурява общественият фонд и откъде нататък започва личната отговорност на всеки към собственото му здраве? Защото и в момента пациентът доплаща за медицинска помощ, консумативи и лекарства от джоба си горе-долу колкото покрива и общественият фонд със здравни вноски. Въпросът е как да се управлява този съвсем не малък финансов ресурс и как с него да бъде осигурена повече, по-качествена и по-подредена медицинска помощ. Преди три седмици здравният министър Кирил Ананиев обяви, че настоящият здравноосигурителен модел е изчерпан и той се наема да предложи нов до няколко месеца, като амбицията му е той да заработи от януари или в краен случай от април 2019. Отсега е ясно, че каквото и да предложи, то е предварително обречено на критики и съпротива от многобройните лобита в здравния сектор. Това, по което спор няма е, че нещо трябва да се промени...

Моника Валериева, с виза за САЩ, към чужденец: Може би ти си мъжът на живота ми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730945

Моника Валериева, с виза за САЩ, към чужденец: Може би ти си мъжът на живота миПлеймейтката Моника Валериева продължава да споделя в социалните мрежи всекидневно снимки на огромни букети от рози, които получава от свой таен обожател. Очевдино той е чужденец, тъй като картичките, които съпътстват цветята, са надписани на английски. Последният подобен жест обаче предполага нещо повече.

Съдят мъж, взел 100 лв. с подправен лотариен билет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6731013

Съдят мъж, взел 100 лв. с подправен лотариен билетРайонна прокуратура – Разлог е внесла обвинителен акт срещу Йордан И. от с. Хърсово за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. 1, пр. 1 от Наказателния кодекс. Около 21 ч на 23 юли 2017 г. обвиняемият Йордан И. се намирал на площад "Преображение" в центъра в гр. Разлог, като носел лотариен билет за моментни игри.

Люлинска кървава крими драма

https://frognews.bg/novini/liulinska-karvava-krimi-drama.html

Три деца са открити в апартамент в столичния квартал ”Люлин” след убийството на възрастен мъж. Те са поставени под полицейска закрила. За убийството са задържани майката на децата и мъжа, с когото живее на семейни начала, съобщи БНР.

"Левски" започва търсене на "сини ангели"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3134198_levski_zapochva_tursene_na_sini_angeli/?ref=rss


"Левски" започва търсене на "промоутърки на почасова заетост". От съобщението на футболния клуб се разбира, че предлаганата работа е свързана с планирани събития с маркетингови цели.<br /><br />"Левски" има нужда от теб: сините лъвове търсят промоутърки на почасова заетост. Стани част от семейството на най-големия отбор в България", гласи публикацията в каналите на клуба във "Фейсбук" и "Инстаграм".<br />"Левски"...

"Левски" започва кастинг за промотърки

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3134198_levski_zapochva_kasting_za_promoturki/?ref=rss


"Левски" започва търсене на промотърки на почасова заетост. От съобщението на футболния клуб се разбира, че предлаганата работа е свързана с планирани събития с маркетингови цели.<br /><br />"Левски" има нужда от теб: сините лъвове търсят промотърки на почасова заетост. Стани част от семейството на най-големия отбор в България", гласи публикацията в каналите на клуба във "Фейсбук" и "Инстаграм".<br />"Левски" търси...

Прокуратурата обвини Стоян Александров

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/prokuraturata-obvini-stoian-aleksandrov-6079618

На Александров са му повдигнати две обвинения за банкови сделки без разрешение

За пръв път жена ще оглави кабинета на председателя на еврокомисията

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3134192_za_pruv_put_jena_shte_oglavi_kabineta_na_predsedatelia/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи за пръв път жена начело на кабинета си.<br /><br />Клара Мартинес Алберола ще започне да изпълнява функциите си от 1 март. Тя ще замени на поста Мартин Зелмайер, който бе назначен за генерален секретар на еврокомисията. Досега Алберола бе зам.-началник на кабинета на Юнкер.<br /><br />"Госпожа Алберола е първата жена и първата испанка в историята на Европейската комисия, която ще оглави кабинета на...

Нападателят на американското посолство в Подгорица е бивш военен

https://www.actualno.com/balkani/napadateljat-na-amerikanskoto-posolstvo-v-podgorica-e-bivsh-voenen-news_661205.html

Мъжът, който хвърли взривно устройство на територията на посолството на САЩ в черногорската столица Подгорица тази нощ, е 43-годишният Далибор Яукович, бивш военен от югославската армия, съобщи черногорският в. „Вести”. Тази информация беше потвърдена от портала на Радио и телевизия на Черна гора (RTCG), където се позовават на източници, близки до следствието. В профила си във Фейсбук Яукович, който впоследствие се самоуби, е написал, че е бивш военен, награждаван с с медал

Столична община промени правилата за прием в детските градини и в първи клас в училище

http://www.cross.bg/gradini-polychavat-detskite-1568433.html

/КРОСС/ Столичният общински съвет (СОС) утвърди промяна в правилата за прием в детските градини и първи клас в училище в София, съобщава БТВ. Децата и от частни лицензирани ясли ще получават точка при кандидатстване в общински детски градини. Тези с хронични заболявания вече няма да се записват на място в градините, а ще кандидатстват през системата за прием. „Категорично възразяваме срещу използването на формулировки като „втори начин" - коментира зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов. - Има законен, има и незаконен начин, всичко останало е въпрос на лична интерпретация. Абсолютно законно е било и е деца със специфични потребности от типа на СОП (специфични образователни потребности) или хронично заболяване, да получават подкрепа. В самия закон са разписани няколко хипотези, в които тези деца получават правото да бъдат записвани по облекчен ред. В старите правила на СОС те не кандидатстваха по общия ред, а чрез записване на място в детските градини. Счита се от работната група, че трябва, наистина, те да бъдат по общия ред с повече точки". За първокласниците се въвежда принцип на уседналост от три години, а за децата, които вече имат братя или сестри, приети в други училища, ще се дават допълнителни точки.  

ВСС назначи временен шеф на районната прокуратура в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6730944

ВСС назначи временен шеф на районната прокуратура в ПазарджикВСС назначи Тихомир Гергов за временно изпълняващ длъжността административен ръководител на районната прокуратура в Пазарджик, след като освободи по негово искане досегашният титуляр Георги Кацаров. Кацаров подаде оставка в понеделник след разговор с главния прокурор Сотир Цацаров. В молбата му за освобождаване не бяха посочени мотиви,

Меркел: Повече от всякога се нуждаем от европейски отговори на глобалните заплахи

http://www.moreto.net/novini.php?n=369559

Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че Европейският съюз трябва да отговори на нарастващия глобален политически и икономически натиск и че това щял да бъде духът на срещата на върха на ЕС в петък, съобщава "Ройтерс".

Отнети са бронзовите медали на руснаците в кърлинга

http://clubz.bg/64582-otneti_sa_bronzovite_medali_na_rusnacite_v_kyrlinga

Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана извади от класирането в смесените двойки на кърлинга на олимпийските игри руснаците Анастасия Бризгалова и Александър Крушелницкий. А те взеха бронзови медали, което означава, че трябва да ги върнат.

Възползва се норвежката двойка, която беше четвърта.

Дотам се стигна заради положителната допинг проба на Крушелницкий за препарата мелдоний, който, най-общо казано, повишава физическия капацитет на организма. Спортистът обяви, че е невинен, но избра да не се яви пред съда, за да пледира. Приема санкцията.

Очаква се скоро Международният олимпийски комитет да накаже състезателя за две години.

Тимът на "Олимпийските спортисти от Русия", както се представят руснаците в Пьончан заради забраната към страната им от МОК, вече обяви, че ще бъде направено "криминално разследване" за допинг пробата на Крушелницкий, тъй като никой не вярва в негова вина. На 22 януари той е тестван в родината си и резултатът е бил отрицателен. Следващата му среща с допинг ченгетата е била в Южна Корея.

Според руснаците детайлният анализ на положителната проба показал, че той само веднъж е приел мелдоний. Което е нелогично и ненужно, тъй като не може да му помогне в контекста на повишаване на физическите възможности за постигане на определен резултат.

Отделно от това състезател по кърлинг няма нужда да взема забранен препарат, който увеличава кръвообръщението.

Сега не е ясно какво ще стане с намерението на МОК да вдигне забраната за Русия за участие на олимпийски игри. До летните в Токио остават две години и половина.

Разкол в шоу бизнеса заради промените при авторските права

http://www.mediapool.bg/razkol-v-shou-biznesa-zaradi-promenite-pri-avtorskite-prava-news275895.html

Сблъсък на разнородни интереси и опит за решаване на дългогодишни проблеми, следвайки максимата "и вълкът сит, и агнето цяло", съпътстват приемането на промени в Закона за авторското право и сродните му права. Те реално бавят и окончателното одобрение на текстовете, които бяха внесени спешно в парламента заради заплаха от парични глоби от Европейската комисия. Разногласията по законопроекта се основават на дългогодишни спорове между основните засегнати - организациите за управление на авторски права и ползвателите на тези права - основно радио, телевизионни, кабелни оператори, организатори на концерти. Те периодично си разменят обвинения за нелоялно поведение и злоупотреба с монопол. Всеки от тях сега се опитва да използва измененията в закона, за да дръпне чергата поне малко към себе си. По промените, предизвикали сегашните дебати сред засегнатите, Министерството на културата работи от 2015 г. През 2016 г. дори беше представен нов закон за колективното управление на авторски права, който така и не видя бял свят. Сега промените бяха внесени на пожар в парламента през депутати, за да се избегнат процедурите по обществени обсъждания, които допълнително ще забавят приемането. Причината за бързането е, че сега действащият закон не отговаря на европейските правила за финансов мениджмънт и прозрачност за организациите за колективно управление на авторски права. Заради това Еврокомисията иска България да бъде осъдена да плаща дневна санкция от 19 121 евро. Преди второто четене на законопроекта има внесени седем доклада за промени, а по текстовете са постъпили 20 публично известни становища. Какво предвижда законът Основната промяна в закона за авторските права, наложена от съответната евродиректива, е те да могат да се предоставят не само от организации за колективно управление на права, а и от т. нар. независими дружества за управление на права. Организациите за колективно управление са сдружения с нестопанска цел, които са учредени от съответните собственици на права - композитори, текстописци, изпълнители, музикални издатели, продуценти, автори на аудивизуални произведения. Те действат и в момента в България се регистрират от Министерството на културата. В тази категория влизат "Музикаутор", "Профон", "Филмаутор", "Артистаутор" и др. Тези дружества сключват договори с телевизионни, радио, кабелни оператори, кино салони, търговски обекти, хотели, организатори на концерти и други ползватели на различни видове произведения. Ползвателите трябва да заплащат за това, че излъчват или пускат в заведението си музика, а приходите се разпределят на съответните автори, чиито произведения са ползвани. Според предложените промени в закона Министерството на културата ще може да регистрират за управление на права и независими дружества. За разлика от организациите за колективно управление, те трябва да са търговски дружества, които предоставят права на артисти и автори на базата на сключени с тях договори. Според министерството и в момента в България работят такива фирми. Те обаче не подлежат на регистрация и съответно на контрол по закона за авторското право, а в масовия случай предоставят права за по-ограничен репертоар в сравнение с организациите за колективно управление. Цените им обаче също са по-ниски. Монопол Вносителите на законопроекта изтъкват, че на пазара на авторски права има монопол, но така е във всички европейски държави, а причината е, че много на брой потребители използват много произведения. С въвеждането на възможността за регистриране на фирми, които да управляват права и предоставят репертоар, монополът на теория трябва да бъде разбит. Това реално може да се случи само в сектора на търговските и туристически обекти, който обаче към момента дава много малък дял от приходите - едва около 15%, според отчета на "Музикаутор". Всичко това е разписано в процедурата по регистрация на дружествата за управление, разписана в проектозакона. Според нея сега съществуващите организации за колективно управление автоматично получават регистрация и след промяната на закона. Така те се явяват първи по време играчи на пазара. Всяко следващо дружество, което поиска разрешение да се включи в бизнеса, трябва да повери управлението на репертоара си на тях. Изключение може да има само за фирмите (независимите дружества) и то при т. нар. публично изпълнение - ползването на музикални и аудиомузикални произведени в магазини, ресторанти, хотели. Това предложение се подкрепя естествено от организациите за колективно управление, но и от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), която обединява търговските радио и тв оператори. Аргументът на АБРО е, че така телевизиите и радиата по-лесно ще получат необходимите им права, за да съставят програмите си, и няма нужда да подписват договори с множество дружества. Допускането на конкуренция на пазара, специално по отношение на телевизии и радиа, според АБРО може да доведе до несигурност за това дали са платени правата за цялото съдържание, което използват. Въпрос на пари И ако по този въпрос АБРО и организациите за управление са едно мнение, не така стоят нещата, когато стане дума за това как се определят тарифите за ползване на авторски права. От години телевизии и радиа и дружества като "Музикаутор" и "Профон" водят спорове по тази тема. Тя става още по-сложна, тъй като в нея се намесват и обществените медии - БНТ и БНР, които също са клиенти на предоставящите авторски права, но в същото време искат различни тарифи заради статута си. Приходите от радио и тв оператори са основните за "Музикаутор" и "Профон". Според отчета на "Музикаутор", която представлява композитори, автори и музикални издатели, приходите от този сегмент за 2016 г. са около 4 млн. лева или 61% от общите постъпления. За "Профон" сумата също е около 4 млн. лева и 76% от приходите. Тарифите за тези клиенти се предлагат от организациите за управление на права и се договарят с браншовите организации - в случая с АБРО. Практиката показва, че преговорите могат да продължат с години, а в момента при непреодолими различия крайната дума е на комисия, назначена от Министъра на културата. В първоначалния текст на закона се предлагаше министерството вече да не е арбитър на споровете, а ако има такива, те да се разрешават чрез медиация. По всичко личи, че по настояване на организациите за колективно управление ще остане сега съществуващата практика за намеса на министъра. От АБРО твърдят, че често членовете на комисията към министерство са повлияни от организациите за колективно управление. Освен това те се подлагат на натиска от автори и творци, които публично обясняват, че Министерството на културата не иска да защити труда им. За това от организацията искат при спорни ситуации да може да се сезира и Комисията за защита на конкуренцията. Естествено, представителите на засегната страна са против с мотива, че антимонополният орган постоянно ги следи. Другата точка на конфликт е въпросът кой може да иска промяна на тарифите на организациите за колективно управление. От АБРО настояват да може и те да искат преразглеждане. "Музикаутор", "Профон", "Филмаутор" и "Артистаутор" настояват инициативата да е само тяхна. И двете страни искат срокове по процедурата за преговори по цените, но не са на едно мнение колко дълги да са отделните етапи. Организациите за управление искат те да са по-кратки, тъй като, докато се водели разговори, телевизиите и радиата не плащали. Те пък отричат това да е така. Изключение за БНР и БНТ Много е възможно депутатите да решат, че обществените медии БНТ и БНР трябва да плащат отделни тарифи за авторски права от търговските медии. Мотивът за това предложение е, че държавните радио и телевизия зависят от бюджетна издръжка, имат ограничения за рекламата, задължени са да предоставят определено съдържание и да инвестират в производството на българска музика и филми. Заради несъгласие на БНР с общите тарифи за радио и телевизионните оператори, в началото на миналата година се стигна до забрана от страна на "Музикаутор" радиото да използва репертоара на организацията. Спорът се развиваше публично, но накрая се стигна до съгласие. Затягане на контрола И ако приходите от телевизиите и радиата са до голяма степен сигурни, то не така стои въпросът с търговските и туристическите обекти. В момента контролът дали те плащат за излъчваната музика е поверен на Министерството на културата. Според организациите за управление обаче то няма капацитет да се справи със задачата и за последната година е направило едва 250 проверки при над 100 000 обекта в страната. В същото време сивият сектор в този сегмент е голям. За това преди второто четене на зоконопроекта се предлага вече общините да проверяват дали магазини, заведения и хотели плащат за авторски права и да налагат санкции на нарушителите между 2000 и 10 000 лева. Половината от приходите от глоби ще отиват в общинския бюджет, а другата половина - във фонд "Култура". Предложението е на депутата от ГЕРБ Тома Биков и се одобрява от организациите за колективно управление. Те подкрепят и друга негова идея - да се затегне контролът за плащането на авторски права при провеждането на концерти. Според Биков организаторите на концерти трябва до 3 дни преди събитието да дадат списък с произведенията, които ще се изпълняват. След концерта трябва да предоставят информация какво точно е изпълнено, за да може да се разпределят парите на авторите. Според промоутърски компании предварителният списък с произведения е излишен, тъй като често самите артисти променят сет листата си. Другото предложение на Биков е залите, в които се организират концерти, да носят отговорност за плащането на парите за правата заедно с организаторите. Идеята е така да се спре практиката промоутърски компании да регистрират специални дружества за концерти, да ги прехвърлят на малоимотни хора и да ги ликвидират след събитието. Така се избягват плащания, включително и за авторски права. Според промоутърски компании предложението е нелогично, тъй като собствениците на зали не може да са отговорни за действията на наемателите си. Ако рискът бъде калкулиран в цената на наема, това ще се отрази и в поскъпване на и без това скъпите билети, а от там и на посещаемостта. Противниците на идеята предупреждават, че от прилагането на солидарната отговорност може да пострадат НДК, общини, които отдават площади или зали в общински културни центрове, както и читалища.

”Да, България” иска информация за проекта за производството на енергия от отпадъци в столицата

https://frognews.bg/novini/balgariia-iska-informatsiia-proekta-proizvodstvoto-energiia-otpadatsi-stolitsata.html

С писмо до Столичната община партия ”Да, България” поиска от кмета Йорданка Фандъкова пълна информация във връзка с намерението за взимане на 67 млн. заем за изграждането на инсталация за производство на енергия от отпадъци. От организацията посочват, че без всички документи насроченото за 28 февруари обществено обсъждане се обезсмисля.

Според Тръмп въоръжаването на някои учители веднага би спряло стрелбите

http://www.mediapool.bg/spored-tramp-vaorazhavaneto-na-nyakoi-uchiteli-vednaga-bi-spryalo-strelbite-news275894.html

Американският президент Доналд Тръмп повтори в четвъртък призива си за въоръжаване на учителите след масовото убийство в училище в щата Флорида миналата седмица. Той заяви, че това би трябвало да бъде ограничено до тези, които имат военна или специална подготовка и допълни, че това "би решило проблема незабавно", предаде Ройтерс.   Ден по-рано вълна от демонстрации на ученици заля Съединените щати в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите в Паркланд, Флорида Идеята на Тръмп за въоръжаване на учителите вече предизвиква противоположни реакции в САЩ, където има остри разделения по въпроса как да бъдат спрени масовите стрелби и всекидневното насилие с огнестрелни оръжия. Тръмп изказа идеята за въоръжаване на учителите по време на емоционална дискусия с оцелели от нападението във Флорида и роднини на загинали при стрелбата. "Сериозно подготвени, умели в боравенето с огнестрелни оръжия учители/треньори биха решили проблема незабавно, преди да пристигне полицията. СТРАХОТНО ВЪЗПИРАНЕ!", написа Тръмп днес в Туитър.   Тръмп каза днес, че подкрепя увеличаване на минималната възраст за притежаване на по-широк диапазон от оръжия, отколкото е сега, предаде Асошиейтед прес.   В момента на федерално ниво минималната възраст за купуване или притежаване на ръчни огнестрелни оръжия е 21 години, но за пушки като използваната при нападението миналата седмица ограничението е 18 години.   При нападението на 14 февруари в гимназия във Флорида бяха убити 17 ученици и училищен персонал. То беше извършено от 19-годишен бивш ученик, въоръжен с полуавтоматична пушка "AR-15".   Вълна от ученически протести   Вълна от демонстрации на ученици заля вчера Съединените щати - от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток - в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите на стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида, предаде Асошиейтед прес.   Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат на щат, като младежите споделяха плановете си за демонстрации в социалните мрежи. Някои от проявите продължаваха точно 17 минути, колкото бяха убитите в Паркланд. Неколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протест през обедната почивка в градове от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас.   По повод кръвопролитието във Флорида резидентът обеща, че неговата администрация ще засили мерките за контрол върху хората, които придобиват огнестрелно оръжие. "Ние ще бъдем много строги с проверките на миналото [. . .], ние ще поставим много силен акцент върху проверките на душевното здраве", каза той в Белия дом на срещата с ученици, учители и родители, включително от гимназията във Флорида.   Един по един на срещата оцелели от нападения с огнестрелни оръжия в училища и роднини на жертви споделяха историите си и призоваваха към действие. Необичайната публична размяна на мнения с президента Тръмп извади на показ един силно емоционален дебат как да се реагира на последното масово убийство с огнестрелно оръжие в американско училище, пише „Ню Йорк таймс“.   Седмица след като нападател с автомат уби 17 души в гимназия в щата Флорида, предизвиквайки вълна от студентски призиви за нови ограничения над купуването и притежаването на оръжия, Тръмп разговаря повече от час с опечалени хора в търсене на решения. Новинарските камери уловиха необичайното изслушване, разкривайки емоционална размяна на мнения между президент и частни лица, каквато обикновено не се показва публично, отбелязва вестникът.   Тръмп използва събитието, за да изложи идеите си как да се избегнат такива трагедии в бъдеще, разпитвайки присъстващите дали подкрепят да се разреши на учителите и други училищни служители да носят скрито оръжие, което според него е щяло да осуети касапницата във Флорида.   Присъстващите предложиха широк набор от решения - засилване на охраната в училищата, обучаване на учениците как да действат при стрелба и повишаване на разрешената възраст за купуване на огнестрелно оръжие - но в крайна сметка президентът наблегна на решението, което често предлага след масово убийство с огнестрелно оръжие: да се увеличи броят на въоръжените хора, за да могат те бързо да неутрализират нападатели с използване на смъртоносна сила, пише изданието.   "Ще направим нещо по тази ужасна ситуация и заедно ще намерим решение", каза Тръмп. Това обещание обаче ще е трудно за спазване, тъй като Републиканската партия на Тръмп отдавна се противопоставя на по-строгите изисквания за купуване на огнестрелно оръжие, а демократите и застъпниците на контрола над оръжията определят като провал всичко различно от ограничения достъп до огнестрелни оръжия. Тръмп ще трябва да упражни уменията да постига споразумения между двете основни партии, които обеща да използва при управлението си, но още не е показал, отбелязва "Вашингтон пост".   В. "Гардиън" отбелязва, че президентът Тръмп е поискал присъстващите на срещата да покажат с вдигане на ръце какво мислят за предложението му да се въоръжат учители и треньори в училищата. Някои участници в срещата са подкрепили идеята, а други са били против нея. "Разбирам и двете страни и това със сигурност е спорна идея", призна Тръмп и обеща предложението да се обсъди обстойно, пише "Гардиън".   В емоционалната среща в Белия дом Тръмп заяви, че планът му за въвеждане на огнестрелни оръжия в училищата предвижда около 20 процента от учителите да получат специално обучение и да носят скрито оръжие, пише в. "Дейли телеграф".   Тръмп обмисля и идеята в училищата да се разпределят бивши военнослужещи от морската пехота, сухопътните сили и ВВС.   Тръмп посочи, че нападенията в училища траят средно по три минути, а полицията може да реагира за между пет и осем минути.   "Ако имахте учител . . . умеещ да борави с огнестрелни оръжия, той много добре щеше да сложи край на нападението доста бързо", каза президентът.

Вълна от ученически протести срещу насилието с огнестрелно оръжие заля САЩ

http://www.mediapool.bg/valna-ot-uchenicheski-protesti-sreshtu-nasilieto-s-ognestrelno-orazhie-zalya-sasht-news275894.html

Вълна от демонстрации на ученици заля Съединените щати - от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток - в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите на стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида, предаде Асошиейтед прес.   Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат на щат, като младежите споделяха плановете си за демонстрации в социалните мрежи. Някои от проявите продължаваха точно 17 минути, колкото бяха убитите в Паркланд. Неколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протест през обедната почивка в градове от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас. По повод кръвопролитието във Флорида вчера президентът Доналд Тръмп обеща, че неговата администрация ще засили мерките за контрол върху хората, които придобиват огнестрелно оръжие. "Ние ще бъдем много строги с проверките на миналото [. . .], ние ще поставим много силен акцент върху проверките на душевното здраве", каза той в Белия дом на среща с ученици, учители и родители, вкл. от гимназията във Флорида. Един по един на срещата оцелели от нападения с огнестрелни оръжия в училища и роднини на жертви споделяха историите си и призоваваха към действие. Необичайната публична размяна на мнения с президента Тръмп извади на показ един силно емоционален дебат как да се реагира на последното масово убийство с огнестрелно оръжие в американско училище, пише „Ню Йорк таймс“. Седмица след като нападател с автомат уби 17 души в гимназия в щата Флорида, предизвиквайки вълна от студентски призиви за нови ограничения над купуването и притежаването на оръжия, Тръмп разговаря повече от час с опечалени хора в търсене на решения. Новинарските камери уловиха необичайното изслушване, разкривайки емоционална размяна на мнения между президент и частни лица, каквато обикновено не се показва публично, отбелязва вестникът.   Тръмп използва събитието, за да изложи идеите си как да се избегнат такива трагедии в бъдеще, разпитвайки присъстващите дали подкрепят да се разреши на учителите и други училищни служители да носят скрито оръжие, което според него е щяло да осуети касапницата във Флорида.   Тръмп заяви, че ще работи за по-строги проверки на миналото на купувачи на оръжия и за повече мерки за справяне с умствените заболявания, пише "Ню Йорк таймс".   Присъстващите предложиха широк набор от решения - засилване на охраната в училищата, обучаване на учениците как да действат при стрелба и повишаване на разрешената възраст за купуване на огнестрелно оръжие - но в крайна сметка президентът наблегна на решението, което често предлага след масово убийство с огнестрелно оръжие: да се увеличи броят на въоръжените хора, за да могат те бързо да неутрализират нападатели с използване на смъртоносна сила, пише изданието. "Ще направим нещо по тази ужасна ситуация и заедно ще намерим решение", каза Тръмп. Това обещание обаче ще е трудно за спазване, тъй като Републиканската партия на Тръмп отдавна се противопоставя на по-строгите изисквания за купуване на огнестрелно оръжие, а демократите и застъпниците на контрола над оръжията определят като провал всичко различно от ограничения достъп до огнестрелни оръжия. Тръмп ще трябва да упражни уменията да постига споразумения между двете основни партии, които обеща да използва при управлението си, но още не е показал, отбелязва "Вашингтон пост".   В. "Гардиън" отбелязва, че президентът Тръмп е поискал присъстващите на срещата да покажат с вдигане на ръце какво мислят за предложението му да се въоръжат учители и треньори в училищата. Някои участници в срещата са подкрепили идеята, а други са били против нея. "Разбирам и двете страни и това със сигурност е спорна идея", призна Тръмп и обеща предложението да се обсъди обстойно, пише "Гардиън".   В емоционалната среща в Белия дом Тръмп заяви, че планът му за въвеждане на огнестрелни оръжия в училищата предвижда около 20 процента от учителите да получат специално обучение и да носят скрито оръжие, пише в. "Дейли телеграф".   Тръмп обмисля и идеята в училищата да се разпределят бивши военнослужещи от морската пехота, сухопътните сили и ВВС.   Тръмп посочи, че нападенията в училища траят средно по три минути, а полицията може да реагира за между пет и осем минути, отбелязва "Дейли телеграф".

АРКОМАДРИД НАЛОЖИ ЦЕНЗУРА НА ИСПАНСКИ АРТИСТ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284905_%D0%90%D0%A0%D0%9A%D0%9E%D0%9C%D0%90%D0%94%D0%A0%D0%98%D0%94+%D0%9D%D0%90%D0%9B%D0%9E%D0%96%D0%98+%D0%A6%D0%95%D0%9D%D0%97%D0%A3%D0%A0%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%A1%D0%9F%D0%90%D0%9D%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%90

 Най-важният панаир на изкуството в Испания  АРКОмадрид беше открит вчера и показа сериозни противоречия.

Едно произведение на испанския провокатор Сантяго Сиера беше премахнато от щандата на галерията на Хелга де Алвеар преди голямото откриване, пише Арт Нюз.

Неговата работа „Политически затворници в съвременна Испания“, се състои от 24 черно-бели снимки на политици, активисти, художници и журналисти, чиито лица са скрити. Въпреки че не са споменати в работата,  те биват разпознаваеми. Сиера включва политици и активисти, подкрепящи каталунската независимост, които са арестувани и обвинени в бунт, според испански източници. Техните черти са донякъде разпознаваеми, а в дъното на всяка снимка са описани длъжностите им, както и техните наказателни обвинения и присъди.

За 37- годишната история на панаира, това е първият път, когато дадено произведение е премахнато. 
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

Отново задържаха Алексей Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730940

Отново задържаха Алексей НавалниРуският опозиционен политик Алексей Навални отново бе задържан, предава Deutsche Welle, като се позовава на съобщение в социалната мрежа „Туитър“ от самия критик на Кремъл. „Заболя ме зъб, отидох в стоматологията. Излизам от нея – здравейте, втори оперативен полк, Вие сте задържан. Отвеждат ме някъде“, пише в съобщението си Навални.

Вучич: Стокообменът ни с Русия се увеличава, няма да й налагаме никакви санкции

https://frognews.bg/svqt/vuchich-stokoobmenat-rusiia-uvelichava-niama-nalagame-nikakvi-sanktsii.html

Сърбия няма да налага санкции на Русия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на обща пресконференция след разговорите си руския външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Белград.

СБП: НОВА ГАВРА С ПАМЕТТА НА ИВАН ПЕЙЧЕВ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284904_%D0%A1%D0%91%D0%9F%3A+%D0%9D%D0%9E%D0%92%D0%90+%D0%93%D0%90%D0%92%D0%A0%D0%90+%D0%A1+%D0%9F%D0%90%D0%9C%D0%95%D0%A2%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%92%D0%90%D0%9D+%D0%9F%D0%95%D0%99%D0%A7%D0%95%D0%92

 От Съюза на българските писатели излязоха със становище по повод Националната награда за лирика „Иван Пейчев“. Публикуваме пълния текст без редакционна намеса:

Бяхме почти сигурни, че разумът ще надделее над извънлитературните съображения и боричкания, над ясно политическите пристрастия, особено що се отнася до една Национална литературна награда на името на Иван Пейчев. Обществото е запознато, че преди месец и половина се разрази скандал около тази награда, вследствие на процедурни нарушения при оформянето на журито, извършени от местни заинтересовани литератори. Слава богу, кметът на община Шумен Любомир Христов разумно отмени предишния конкурс, насрочи нов с ново жури.

Прочетете пълната публикация на: Sofiapress.com

Съдът на ЕС: Полша нарушава стандарите за въздуха

http://dnes.dir.bg/news/es-vasduh-polsha-evropeyski-parlament-26908218

Полша не е изпълнила изискванията на европейските правни норми да се ограничи замърсяването на въздуха, постанови Съдът на ЕС.

Митрополит Николай насрочи молебен за земетресението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730971

Митрополит Николай насрочи молебен за земетресениетоБлагодарствен молебен за божията милост, проявена към пловдивчани и миряните от епархията, ще отслужи митрополит Николай. "По повод земетресението, което ни сполетя тази нощ, владиката е насрочил служба от 18 часа в храм "Св. Николай Чудотворец", съобщиха от митрополията. "Непрестанно се молете и за всичко благодарете", се казва още в обявлението.

Антон Кутев: Референдум за Истанбулската конвенция е проблематичен, може да премине в хомофобски

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/22/3134191_anton_kutev_referendum_za_istanbulskata_konvenciia_e/?ref=rss


Зам.-председателят на парламентарната група на БСП Антон Кутев заяви, че евентуален референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция" би бил проблематичен и лесно може да прерасне в хомофобски. Искането за такъв референдум е на БСП.<br /><br />"Ние може и да започнем референдум по Истанбулската конвенция, но той в крайна сметка ще се превърне в един чисто хомофобски референдум, което за мен е проблем. Специално този...

Правозащитници отчитат ръст на ксенофобията и нетолерантността в България

https://www.actualno.com/society/pravozashtitnici-otchitat-ryst-na-ksenofobijata-i-netolerantnostta-v-bylgarija-news_661203.html

Нежелание на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаем климат на ксенофобия и нетолерантност към различните. Това става ясно от годишния доклад на правозащитната организация Amnesty International. От документа става ясно, че бежанският натиск е отпаднал, но лошото третиране на нелегално влезли у нас лица продължава и все още няма ефективни механизми за интеграция на тези, които желаят да останат у нас. Като пример се посочва случаят в Елин Пелин, при

Родени с огъня

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6730964

Родени с огъняЛимитираната колекция от лампи и мебели е наречена "Алхимия" и най-впечталвящато в нея е това, че всичко прилича на лава. Автор е испанското EWE Studio. За създаването на обектите всички материали са били подложени на обработка с огън. Благодарение на това те са претърпели трансформация и така дървото,

Съдът на ЕС: Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха

https://www.actualno.com/europe/sydyt-na-es-polsha-e-narushila-evropejskite-standarti-za-kachestvoto-na-vyzduha-news_661206.html

Съдът на Европейския съюз реши, че Полша не е успяла да спази европейските стандарти за качеството на въздуха. През април 2017 г. България бе осъдена по подобни обвинения. Именно Полша и България са две от страните, които поискаха дерогация на решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи (ТЕЦ). Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. По налични оценк

Българинът не е длъжен да обяви, че при смърт дарява органи. Правят го близките

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6727836

Българинът не е длъжен да  обяви, че при смърт дарява органи. Правят го близкитеl У нас се правят 3 вида органни трансплантации l Присаждат и тъкани l При кожните трансплантации за изгаряния се съхраняват определени клетки, други се регулират и се получава алгораф продукт. Той се съхранява с години и се използва при бедствия, аварии, войни, където има много жертви с еднотипни травми Смъртта - най-трудният и тежък момент за

БСП е против наливането на пари в оградата без обществени поръчки

http://www.mediapool.bg/bsp-e-protiv-nalivaneto-na-pari-v-ogradata-bez-obshtestveni-porachki-news275893.html

БСП поиска в четвъртък управляващите да изтеглят законовите промени, които ще дадат възможност за наливане на още милиони левове в оградата по границата с Турция без обществени поръчки, но от ГЕРБ отказаха категорично, отхвърляйки съмненията, че е възможно така да се отвори вратата за безконтролно харчене на държавни средства. Поредният рунд от разправията между двете партии около оградата идва ден, след като стана ясно, че специализираната прокуратура разследва евентуални злоупотреби около строителството на оградата, което досега излезе близо 200 млн. лева. В същото време ГЕРБ и Обединените патриоти внесоха законови промени, които да разрешат оградата да се поддържа без провеждането на обществени поръчки заради спешността на ремонтите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и колегата й Елена Йончева, която посвети политическа си кариера на оградата, обявиха разследването на прокуратурата като личен успех на БСП. По думите на Нинова това означава, че вече официално се допуска престъпление на висши длъжностни лица, с каквито се занимава именно Специализираната прокуратура, водеща разследването по случая. "Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата - от това писмо (на прокуратурата, бел.ред.) - очевидно да", заяви Нинова. "Всичко, което сме казали дотук за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава", допълни тя. Корнелия Нинова обаче пропусна да отбележи, че образуваното разследване е по сигнал на бившия депутат Велизар Енчев. Последвалият няколко месеца по-късно сигнал на Елена Йончев впоследствие също е включен към делото. БСП: Готвят се нови кражби от оградата Според Корнелия Нинова говените промени имат за цел да "заметат следите от лошото строителство с ремонти и второ, чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата". Нинова каза, че ако утре законопроектът, внесен от Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от "Обединени патриоти", влезе за обсъждане в пленарната зала, от левицата няма да го подкрепят и ще положат всички усилия да блокират приемането му на две четения в едно заседание. Подобно изключение от Закона за обществените поръчки вече бе направено при избора на фирмите, които построиха съоръжението. То бе мотивирано със спешността на строителството на оградата, на която правителството възлага огромни надежди да спре евентуален миграционен натиск към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха избрани от областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас. ГЕРБ: Няма да има безконтролно харчене на пари Вносителят на промените Данаил Кирилов (ГЕРБ) коментира, че всички контролни органи проверяват дейността на областните управители и няма как да се позволи безконтролно изразходване на средства. "Няма нищо ново, нищо прикриващо. Напротив, целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най-близкостоящите държавни служби да реагират адекватно, за да преодолеят пробив или пропуск в това съоръжение и да обезпечат неговата поддръжка. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, така че не можем да ангажираме предходния изпълнител да поправя щетите", допълни той. Кирилов и заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментираха, че опозицията използва всеки момент да свърже такива събития и да направи внушения. "Ако такава поправка не бъде направена, БСП ще каже, че съоръжението е компрометирано и се забавя възпрепятстването на хора, които искат да проникнат на територията на страната, тъй като общата процедура за обществени поръчки отнема много време", посочи Цветанов. След дълго забавяне и значително оскъпяване оградата вече е изцяло построена, но периодично излиза информация за пропаднали участъци, разкъсани мрежи и други повреди, които според управляващите се дължат най-вече на проливни дъждове и други подобни фактори. Сключените с фирмите изпълнители договори не предвиждат гаранция при щети, които се дължат на природни стихии и умишлени действия. Около строителството на оградата имаше много съмнения за злоупотреби. Темата бе повдигната официално първо от президента Румен Радев. Той публично заяви, че "държавата плаща за два реда ограда по границата с Турция, а реално се строи само един". Засега обаче няма доказателства за нарушения около проекта. След това Елена Йончева започна периодично да представя данни и снимки за пропаднали участъци от оградата. Преди от държавното управление съобщиха, че е образувано досъдебно производство за възможно престъпление около строителството на оградата. Как бе построена оградата? Строителството, първоначално поверено на военното министерство, започна през 2013 г. при правителството на Пламен Орешарски. След това проектът за изграждане на оградата бе изготвен от МВР, а изпълнението му бе възложено на областните управители в трите области, граничещи с Турция. По искане на правителството и с решение на парламента договорите бяха сключени без конкурс с мотива, че съоръжението трябва да се завърши бързо. През юни миналата година прокуратурата съобщи, че е започнала проверка по сигнала на бившия депутат от "Патриотичния фронт" Велизар Енчев за корупционна схема, свързана със строежа на съоръжението. В същото време периодично възникват съмнения, че "Великата българска стена" всъщност не е особено ефективна, тъй като трафикът на хора продължава благодарение на добрите контакти на каналджиите с българските власти – местни и централни, които би трябвало да възпрепятстват процеса. Случаите на заловени мигранти на българо-сръбската граница накараха Сърбия да поиска охрана на ФРОТЕКС по границата си с България, което вбеси София. Валери Симеонов, който от май м.г. е вицепремиер, омаловажи темата като коментира, че не се интересува колко хора са хванати и отхвърли възможността да се строи ограда и на сръбската граница. Спадът на мигрантския натиск се дължи основно на затварянето на т.нар. Балкански път към богатите страни от Западна и Северна Европа през миналата година. Бежанците и мигрантите масово не желаят да остават в България заради лошите условия на живот, а след като граничният контрол в цяла Европа бе затегнат, вече избягват да минават през страната и транзитно.

Луднаха за евтините билети на Nightwish

http://clubz.bg/64581-ludnaha_za_evtinite_bileti_na_nightwish

Промо билетите за първия "Варна Мега рок" с участието на Nightwish и Глен Хюз вървят на поразия. Това каза пред Клуб Z Цонко Цонев, който е съорганизатор на безпрецедентния фест на пристанището на Морската столица съвместно с Община Варна.

Легендата от "Дийп Пърпъл" ще е хедлайнер на 18 август, а финландците - на 19-и. Очакват се и още имена на участници, като Цонев намекна, че ще има приятни изненади.

Както вече писахме, първите промо пропуски, пуснати на 14 февруари, струват 70 лв. за двете дати. Те обаче ще се продават до последния ден на този месец - 28-и.

Цонев очаква огромен интерес и от Балканите, защото най-близкото място, където Флоор Янсен и компания ще забиват, е Пилзен, Чехия.

За капак на 9 март е обявено, че излиза новият албум на Nightwish.

Ето и всички цени на билетите:

Промоционални по 70 лв. да края на февруари.

След това стартират редовните на цена 90 лв.

След 18 юли пропуските ще са по 120 лв.

Всички билети важат за двата дни, няма да има еднодневни.

Те се продават в eventim и eticketsmall.

В Бургас ще има паметник на кан Тервел, въпросът е къде

https://www.actualno.com/burgas/v-burgas-shte-ima-pametnik-na-kan-tervel-vyprosyt-e-kyde-news_661201.html

Амбициозна програма за отбелязване на 1300 години от победата на кан Тервел над арабите представи Инициативен комитет от Бургас. В него членуват вече над 40 общественици. Целта им е да отдадат заслужена почит на кан Тервел, който беше канонизиран от Българската православна църква, припомня Община Бургас. "Ако го е нямало Тервел, нямаше да има и Европа", убедени са членовете на Инициативния комитет. Основен акцент в програмата им е тази година да започне събирането на средства за изгр

Мигрантите, влезли в Европа, са 3 пъти повече от официално признатото, очакват се още 6 милиона души

http://www.cross.bg/evropa-bezhantzi-posochi-1568432.html

/КРОСС/ Броят на влезлите бежанци в Европа през последните години поне три пъти надвишава официалните данни, политическата коректност затруднява статистиките. Това обяви Георги Савов от Центъра за изследване на отбраната и сигурността във връзка изследване на тема „Миграцията в Европа - голямото разминаване между политици и граждани", предава „Фокус". Той посочи основните маршрути, които са използвали мигрантите през 2017 г. - първият е през Турция за Гърция, България и Румъния, вторият е от Северна Африка за Италия, и т.нар. западен коридор - от западната част на Северна Африка към Испания. „За миналата година има значително намаляване на броя бежанци в България. Нелегално влезлите в страната са три пъти повече от заловените на граница.От началото на тази година по информация на МВР вече не са три пъти повече, а два пъти. Относително малък процент от бежанците са сирийци, повечето са от Ирак и Афганистан. Общият брой на мигрантите - през 2015 г. е около 102 хил. души, които са били регистрирани, но това не са само бежанци, а и хора, които са дошли „стандартно" - руснаци, граждани на ЕС и други", каза още Савов и посочи, че над 150 хил. мигранти пребивават в България към 2017 г., което е с 51% повече от броя им през 2015 г. „Броят на влезлите бежанци в Европа поне три пъти надвишава официалните данни - не може да се установи кой къде се намира. Само за Германия това са едни 200 хил

Рекорден брой училища ще участват в „Купа Варна 2018“

http://www.moreto.net/novini.php?n=369562

Рекорден брой училища ще участват в „Купа Варна 2018“ - 39 от град Варна и едно от с. Синдел, научи Moreto.net. Ежегодната надпревара е организирана от Община Варна и партньорски организации. Проявата е част от стратегията на Община Варна за развитие и популяризиране на детско–юношеския и масов спорт, които да стимулират двигателната активност сред учениците, чрез предоставяне на възможност за организирана изява на децата.

Amnesty предупреждава за демонизация на малцинствата

https://www.investor.bg/analizi/91/a/amnesty-preduprejdava-za-demonizaciia-na-malcinstvata-256295/

За България организацията отчита все по-осезаема среда на ксенофобия и нетолерантност към различните

С близо 3 млн. лева са глобени почистващите фирми в София през 2017 г.

https://www.actualno.com/sofia/s-blizo-3-mln-leva-sa-globeni-pochistvashtite-firmi-v-sofija-prez-2017-g-news_661200.html

Столична община е глобила с 2 878 868,10 лева седемте фирми, които отговарят за зимното и лятно почистване на територията на София. Това става ясно от отговор на столичния кмет Йорданка Фандъкова до общинския съветник Стефан Марков. От отговора се разбира още, че най-много - 2 482 758 лева, са санкционирани почистващите фирми на столицата, защото са икономисали средства поради липса на необходимост за зимно почистване. Глобите за лошо почистване на улиците за миналата година са 335 110,10 лева,

Около 1/4 от Исландия заминава в Русия за Мондиала

https://offnews.bg//futbol/okolo-1-4-ot-islandia-zaminava-v-rusia-za-mondiala-675395.html

Исландия отново сложи всички футболни нации в малкия си джоб. Малко повече от 60 000 скандинавци са подали заявки за билети за световното първенство по футбол, което ще се проведе в Русия на 15 юни.

Това е близо 20% от населението на островната държава, което означава, че на руска територия се очаква истински десант от викинги.

Заявената бройка е два пъти повече от исландците, които подкрепяха тима на Евро 2016. Във Франция, където тимът стигна до четвъртфиналите, Исландия беше поддържана от 30 000 жители на острова.

Съдът на ЕС: Работата от вкъщи е „работно време”

https://frognews.bg/novini/sadat-rabotata-vkashti-rabotno-vreme.html

Дежурството, при което човек работи от дома си и е на разположение на работодателя си при повикване, трябва да се смята за ”работно време”.

Спасител при катастрофата в река Лим получи българско гражданство

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spasitel-pri-katastrofata-v-reka-lim-poluchi-bylgarsko-grazhdanstvo-2080316

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на Сафет Баличевац, един от спасителите при автобусната катастрофа в река Лим през април 2004 г., отнела живота на 12 български деца от Свищов.
 
"Героизъм днес е да правиш

Столичната топлофикация с нов шеф

//dariknews.bg/novini/bylgariia/stolichnata-toplofikaciia-s-nov-shef-2080320

"Топлофикация- София" с нов шеф. Досегашният директор на Общинска банка Сашо Чакалски поема столичното парно. До смяната се стигна, след като досегашният директор на общинското дружество Георги Беловски поиска да бъде освоб

Откриха футболиста, ударил момче пред дискотека

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-futbolista-udaril-momche-pred-diskoteka-2080326

22-годишният футболист Радостин Нгуен, който се издирваше за побой над ученик пред бургаска дискотека, вече е открит и дава обяснения в столично полицейско управление, съобщи "

Двигател изхвърча от кола на АМ "Тракия" между Стара Загора и Пловдив (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730923

Двигател изхвърча от кола на АМ "Тракия" между Стара Загора и Пловдив (Видео)Тежка катастрофа е станала на 190 км на автомагистрала "Тракия", посока Стара Загора - Пловдив, сигнализира читател на TrafficNews.bg. Според него пострадали няма, но автомобилът е помлян - двигателят му е изхвърчал. На протяжение на поне 20 - 30 метра се виждат части от колата по пътя. Преди минути пристигна и полиция, която прави оглед.

Пускат предсрочно бизнесмена, който прегази шестгодишно дете

https://www.actualno.com/crime/puskat-predsrochno-biznesmena-kojto-pregazi-shestgodishno-dete-news_661199.html

Пускат предсрочно бизнесмена Цветан Пъков, който през 2015 година прегази с автомобила си шестгодишния Петьо в Панагюрище. Недоволни от предсрочното освобождаване, жителите на града са готови за протест. Родителите на шестгодишния Петьо са възмутени от предсрочното освобождаване на Цветан Пъков. Той трябваше да изтърпи наказание още половин година в затвора в Казичене. Според докладите на затворническата администрация обаче, Цветан Пъков се е поправил. Майката на убития Петьо - Десислава Гивед

БНБ одобри новото ръководство на "Общинска банка"

https://news.bg/management/bnb-odobri-novoto-rakovodstvo-na-obshtinska-banka.html

В него влиза само един от предишните управители на финансовата институция

Случайни победители или съзнателно предопределени губещи

http://pogled.info/svetoven/balkani/sluchaini-pobediteli-ili-saznatelno-predopredeleni-gubeshti.92691

/Поглед.инфо/ Учредителното АСНОМ* в август 1944 г., или Вторият Илинден вече е проведено и Република Македония е федерална единица в новата социалистическа Югославия. Оставяме настрана победния патос и клетвите за вярност: можела ли е тогава одържатворената Македония да съществува сама като държава и кадърна ли е била да оформя политическото и културното пространство на населението на тази територия?

Близо 3 млн. глоби за почистващите фирми в София

http://dnes.dir.bg/news/stolichna-obshtina-pochistvane-yordanka-fandakova-26908169

Столична община е глобила с 2 878 868,10 лева седемте фирми, които отговарят за зимното и лятно почистване на територията на София.

Автогата "Юг" в Бургас вече ще има по-дълго работно време

https://www.actualno.com/burgas/avtogata-ug-v-burgas-veche-shte-ima-po-dylgo-rabotno-vreme-news_661198.html

Автогара "Юг" в Бургас удължава работното си време от 04:45 часа сутринта до 01:45 часа след полунощ. Досега работното време беше от 04:45 до 01:15 часа. Удължаването на работното време се налага заради нов курс на една от фирмите, опериращи на територията на автогара "Юг", с час на потегляне 01:30 часа. Промяната е свързана с желанието на ръководството на компанията да осигурява удобство и повече възможности за транспортни връзки от Автогара "Юг".

Скандалният репортаж на Съдебен спор, който разкри децата в плен (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/skandalniat-reportazh-na-sadeben-spor-kojto-razkri-detcata-v-plen-vi-675385.html

Майката на децата, която заедно със съпруга си ги е държала дълги години в плен, е посягала на баща си, заплашвала е него и съседи с убийство и осъждана за домашно насилие.

Това показват серия от репортажи на предаването на Нова тв "Съдебен спор", излъчени на 17 февруари. 

По-рано днес стана ясно, че 87-годишният Стефан Янев е открит мъртъв, а за това са задържани дъщеря му Мария и съпругът ѝ Свилен Велев. Години наред двамата държали трите си дъщери в една стая, като не ги пускали да ходят на училище и не им позволявали да общуват с други хора. 

От излъчените репортажи става ясно, че преди да бъде убит, Стефан Янев е бил обект на посегателство от дъщеря си. За това разказват съседи. Според Йосифка Тихомирова, която живее на същия етаж, ден след като Нова тв били на посещение на адреса, е викана полиция. Тогава за последно е видяла възрастния мъж жив.

"Излизам тука, заключвам, и чувам, че човекът стене вътре: „Моля, помогнете! Ужас, ужас, помогнете!" За да вика така, значи тя го бие в коридора. Тя му казва: "Аз ше те убия", защото е викал телевизията", разказва жената. По думите ѝ тя чувала, как Мария нанася удари на мъжа и отишла при съседка, за да извикат полиция:

Обадихме се на 112, дойде полиция. Изчакахме ги, обясних им всичко каквото е било. Чукаха, бутаха, тя не иска да отвори. Стояха около половин час, обаждаха се по радиостанцията на някого и нищо не стана. Нищо не направиха. Казаха, че има домоуправител, който трябва да отиде при кварталния.

Жената разказа, че всяка сутрин излизала със страх от апартамента си, тъй като Мария била агресивна и посягала и на други съседи. "Аз всяка сутрин със страх излизам. Чуя ли ги сутрин да излизат, аз не излизам", разказва жената.

По думите ѝ в апартамента, който е притежания на убития мъж и дъщеря му, през 2001 година е имало пожар.

"Те участват в някаква секта. Всяка събота ходят в някаква секта, там ги обличат, дали им промиват мозъците, това е мое мнение", разказва съседката. Според нея Мария и мъжът ѝ искат да изгонят стареца, за да се настанят и в неговата стая. Към онзи момент тя, съпругът ѝ Свилен и трите деца обитават една стая. 

След сигнала на съседите и Нова тв е повикана полиция, която разбива вратата на апартамента. Той е празен, а вътре е открита чантата на Стефан Янев, без която той не излизал от дома си. 

"Видях, че чантата, с която той обикновено ходи, е там. Би трябвало да излезе с нея, ако е излязъл сам", разказа домоуправителя Димитър Бързаков, според когото възрастният мъж е изкаран от апартамента насила. 

Няколко дни преди това камерата на Нова тв запечтва агресивното поведение на Мария, която нарича баща си военнопрестъпник и го обвинява в посегателство върху нея. Съпругът ѝ пък заявява, че възрастният мъж постоянно им налагал психически и физически тормоз. 

На обясненията на редактора на предаването Жоро Игнатов, че идват да проверят условията, в които живеят, Свилен Велев заявява: "Ами добре, снимайте тогава колко се грижи за този апартамент". В този момент Мария излиза от стаята и започва да крещи, че баща ѝ е лъжец и военнопрестъпник. "Махнете се от тука, бе, как не ви е срам", вика тя и бута микрофона на телевизията.  

Пред камерата Стефан Янев разказва, че според майката децата щели да попаднат в лоши групи, да пият, да употребяват наркотици, ако тръгнат на училище. В отговор Мария заявява, крещейки: 

Аз съм писала до прокуратурата, има в момента дело в международен съд. Не обичам българското. И вас не ви харесвам, излезте от тука. Аз съм тука шефът. 

След това бащата на трите деца разказва, че всички живеят в една стая. Мария го прекъсва отново с викове: "Лелее, на тия ли им обясняваш бе?", а на въпрос каква религия изповядват, отговаря: "Може и евреи да се окажеме".  

Дядото твърди, че преди 5-6 години в апартамента са провеждани заседания на църквата, в която мъжът и жената членуват. Той казва още, че трите момичета не излизат навън. На това дъщеря му Мария отговаря, че не смята, че момичетата са в риск, а мъжът ѝ заявява, че дядото постоянно ги тормозил: 

Постоянно ми се тропа на вратата и ми се говори постоянно за сметки и как ще ме изхвърли от тука. Плащаме си сметките. Той обаче тука психологически ни тормози и физически ни тормози.

Възрастният мъж твърди, че дъщеря му има ограничителна заповед заради упражнено насилие върху него. Мъжът ѝ обаче контрира, че това не било вярно. „Това е 87-годишен човек, на него ли ще вярвате?“, пита бащата.

Той не отрича, че семейството е натрупало задължения към "Топлофикация", но плащал, когато можел.

Бащата разказва, че децата се обучават на компютър и на други неща. "Вкъщи ги обучаваме, имаме интернет. Съпругата ми ги обучава", обяснява той.

Станишев: Поетапно влизане в Шенген би било грешка

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-pes-shengen-26908142

Евродепутати обсъдиха бъдещето на Шенген с еврокомисаря Аврамопулос и вътрешния министър Валентин Радев.

Ще бъде ли 2018 революционна като 1968 г.?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6730910

Ще бъде ли 2018 революционна като 1968 г.?През октомври миналата година група уважавани консервативни мислители от целия континент публикува манифест, озаглавен „Европа, в която можем да вярваме“. В много отношения това е дълбоко осмислен и красиво написан документ, реторична смесица от начина на мислене на националноосвободителните движения в славните дни на деколонизацията и старомоден

Спецпрокуратурата разследва оградата по границата

https://www.vesti.bg/bulgaria/specprokuraturata-razsledva-ogradata-po-granicata-6079614

Според Нинова писмото от спецпрокуратурата казва, че правителството на Борисов краде от заграждението

Кремъл: За положението в Източна Гута не са виновни Русия и съюзниците й

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730905

Кремъл: За положението в Източна Гута 
не са виновни Русия и съюзниците йЗа положението в бунтовническия анклав Източна Гута носят отговорност тези, които подкрепят намиращите се там терористи, а не Русия и партньорите й, които се борят с тези терористи. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на обвиненията на САЩ към Москва за нападения над жителите на този район в Сирия,

Прокуратурата обвини бившия финансов министър Стоян Александров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730907

Прокуратурата обвини бившия финансов министър Стоян АлександровБившият финансов министър Стоян Александров е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщи БГНЕС, като се позова на прокуратурата. На Александров са му повдигнати две обвинения за банкови сделки без разрешение. Агенцията припомня, че прокуратурата направи проверка на бившия финансов министър Стоян

Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

https://offnews.bg//politika/ninova-otgovornite-za-krazhbite-ot-ogradata-da-badat-nakazani-675393.html

Управляващите искат да заметат следите от лошото строителство на оградата по границата чрез ремонта и да продължат да крадат.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя подчерта, че това са парите на хората, които са изкарани от заплати, платили са данъци и някой в държавата ги краде при строителството на оградата. „В деня, в който прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по случая с оградата, ГЕРБ и ОП внасят поправка в Закона за обществените поръчки, с който искат ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. Настояваме този закон да бъде изтеглен спешно. Ако утре го вкарат в зала, няма да го подкрепим и ще положим всички усилия да блокираме приемането му на две четения, както те се канят да го направят“, каза още председателят на БСП. 

Корнелия Нинова припомни, че БСП е получила отговор от специализираната прокуратура- докъде стигна разследването за строителството на оградата. „От този отговор разбираме, че специализираната прокуратурата е организирала досъдебно производство. Фактът, че това го е направила специализираната прокуратура, означава, че то е образувано за допускане на престъпления от висши длъжностни лица, защото специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица“, каза още лидерът на левицата. Тя обясни, че докладът на ДАНС не може да бъде предоставен, тъй като е част от доказателствения материал, но в правната комисия главният прокурор е обяснил, че в него има констатации за завишаване на цените и за неупражнен контрол при строителството. „Всичко, което сме казали досега за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава. Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата? От това писмо, очевидно, отговорът е да“, коментира тя. Нинова заяви, че очаква прокуратурата да свърши разследването докрай, обективно и бързо и: „Длъжностните и политическите лица, които са отговорни за тази далавера, за кражбите от оградата, да бъдат наказани.“


Елена Йончева: Искат да продължи корупцията

„Писмото на специализираната прокуратура означава, че имат достатъчно основания за извършено престъпление“, каза народният представител Елена Йончева. По нейните думи многомесечните усилия на БСП на този етап завършват с успех. „Още на 9 юни внесохме сигнал в ДАНС и прокуратурата за корупционни практики при строителството на оградата. Многократно давахме информация, с което искахме тази тема да не бъде покривана“, коментира народният представител. Тя припомни, че е направила и журналистическо телевизионно разследване, за да може тази тема да бъде подкрепена с доказателства. „Беше направен опит тази корупция да бъде засекретена. Фактът, че строителството на оградата попадна в обектите за национална сигурност, е само един опит- всичко, което се случва и цялата информация за корупция да не стигне до българската общественост“, подчерта Йончева. По нейните думи през Закона за обществените поръчки няма да минават по-нататъшните поправки на тази ограда и поддръжката й. „Това се прави, за да продължи корупцията и да не се види качеството на това съоръжение“, каза още народният представител.

Гинка Върбакова от Пазарджик купува активите на ЧЕЗ в България

http://clubz.bg/64580-ginka_vyrbakova_ot_pazardjik_kupuva_aktivite_na_chez_v_bylgariq

Чешкият енергиен концерн ЧЕЗ (CEZ) продава активите си в България, съобщава Ройтерс. Според чешки медии купувачът е българска компания "Инерком груп".

ЧЕЗ продава и електроразпределителната си мрежа, и соларните си паркове у нас, които са оценени на неколкостотин милиона евро. Стратегическият комитет на надзорния съвет на компанията е одобрил сделката, съобщи директорът му Вацлав Пачес.

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич.

По данни на „Капитал“ фирмата притежава три фотоволтаични парка у нас - в Априлци, в панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик. 

В съвета на директорите на "Инерком груп" са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани - Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова. Те са били представители на партньора, придобил 50% дял в компанията през юни - фонд, контролиран от словашкия металургичен магнат Зденек Земек, чийто основен бизнес е в Чехия.

Върбакова е член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация.

През октомври миналата година чешкият енергиен концерн продаде ТЕЦ-Варна на фирмата „Сигда“, собственост на децата на Данаил Папазов, който бе министър на транспорта от 2013 до 2014 г. в правителството на Пламен Орешарски. Самият той е е вписан като управител.

В началото на 2017 г. ЧЕЗ обяви, че планира да се освободи от бизнесите си в България. Компанията притежава електроснабдяването на близо една трета от територията на страната, включително и в София.

Структурата на "ЧЕЗ Груп" в България включва електроразпределителното дружество „ЧЕЗ Разпределение България” АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец „ЧЕЗ Електро България” АД и лицензирания търговец на електроенергия „ЧЕЗ Трейд България” ЕАД.

Откритите деца след убийството в "Люлин" са поставени под полицейска закрила

http://www.cross.bg/detza-ybiiistvoto-politzeiiska-1568431.html

/КРОСС/ Трите деца, открити в апартамент в столичния квартал "Люлин", след убийството на възрастен мъж, са поставени под полицейска закрила, съобщава БНР. За убийството са задържани майката на децата и мъжа, с когото живее на семейни начала. Трите деца, открити в апартамента, са на 14, 15 и 19 години. Те са живеели затворени в жилището в последните години и никога не са посещавали училище. контактували са само с родителите си. Най-голямото дете е момиче и в момента се намира в полицейско управление в София. Двете по-малки деца са предадени на социалните служби в столицата и са настанени временно в специализиран дом. Те са и под полицейска закрила. По информация на "Хоризонт" децата нямат издадени и лични карти. Свидетели посочват, че те са асоциални и почти не разговарят. За момента не са ясни причините за действията на майката, която ги е държала заключени в жилището в "Люлин". Съсед на семейството разказа пред "Хоризонт": "Бие баща си, не го пуска да влиза, децата на училище не са ходили. Не си плаща входа. Те не плащат една стотинка. Пет човека са. Виждам като излизат с майка си и баща си с раничките - трите дечица. По цял ден къде ходят, кой ги знае". Сигналът за убийството на възрастния мъж, който е дядо на трите деца, е получен вчера около 17:00 часа.  

САЩ с ултиматум към Русия за ядрените оръжия

https://frognews.bg/novini/sasht-ultimatum-kam-rusiia-iadrenite-orajiia.html

САЩ ще се откажат от плановете за разполагане на крилати ракети с морско базиране, ако Русия изпълнява Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, заяви заместник-помощникът на министъра на отбраната на САЩ по въпросите на ядрената и ракетна отбрана Робърт Суфър.

10 неща за развода, които може би не знаете

https://www.actualno.com/curious/10-neshta-za-razvoda-koito-moje-bi-ne-znaete-news_661186.html

Когато сте прекосили окопите, знаете как продължава войната. Точно така е и когато преминавате през развод. Имаме да ви кажем нещо - вие спечелихте битката, както и правото да излекувате разбитото си сърце! За съжаление, разводът е по-често срещан днес, а тези, които не са го преживяли не могат да разберат болките и печалбите от подобна раздяла. Да стоиш и да гледаш как всичко, за което си мечтал, се разпада... Ето 10 неща, които само разведените хора могат да разберат. Те могат да са от голяма

Бременните работнички могат да бъдат съкращавани само при колективно уволнение

http://econ.bg/Новини/Бременните-работнички-могат-да-бъдат-съкращавани-само-при-колективно-уволнение_l.a_i.758182_at.1.html

Бременните работнички могат да бъдат съкращавани при колективно уволнение, съобщиха днес от съда на Европейския съюз. В такива случаи работодателят...

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

http://www.mediapool.bg/dua-lipa-i-stormzi-vzeha-po-dva-priza-brit-news275892.html

Дуа Липа и Стормзи са големите победители в тазгодишното разпределяне на музикалните награди БРИТ, след като взеха по два приза, предадоха осведомителните агенции.   Липа бе обявена за най-добра британска соло певица и в допълнение получи наградата за пробив.   Рапърът Стормзи стана най-добър британски соло певец за годината, а с "Gang Signs & Prayer" грабна приза за най-добър албум.   "Горилаз" бяха определени за най-добрата британска група , а "Фу Файтърс" - за най-добрата чуждестранна група. Американският рапър Кендрик Ламар е най-добрият чуждестранен изпълнител, а новозеландката Лорд стана най-добрата чуждестранна изпълнителка.   Певецът и композитор Ед Шийран, номиниран в четири категории, се задоволи само с приза за световен успех, който се присъжда на "най-продавания" британски творец (албумът "Divide" на Шийрън е продаден в 12 млн. екз.).   Шоуто по обявяването на наградите БРИТ (съкращение от British Record Industry Trust), смятани за британското съответствие на "Грами", се състоя тази нощ в лондонската О2 Арина" с водещ комикът Джак Уайтхол.

„Амнести Интернешънъл” отчита възход на ксенофобията и нетолерантността у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=369551

Нежелание на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаем климат на ксенофобия и нетолерантност към различните отчита световната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл” в годишния си доклад.

Петър Курумбашев организира конференция за електрическа мобилност в София

http://www.cross.bg/mobilnost-direktor-kyrymbashev-1568430.html

/КРОСС/ Конференция за бъдещето на градската мобилност ще се проведе на 2 март (петък) от 9.00 часа в Sofia Event Center. Събитието е организирано от Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Българската асоциация „Електрически превозни средства" и Икономедиа в партньорство със Столична община. Сред лекторите в различните дискусионни панели са Ален ван Хевър от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт" в Европейската комисия, Анхел Лопез Родригес, директор на програмата за електрически превозни средства, Барселона, д-р Михаел Лихтенегер, стратегически директор на Upstream Mobility - компания с ключово значение за развитието на електрическата мобилност във Виена, Дан Главан, оперативен директор на Uber Romania, Никола Мелкиоти директор "Връзки с европейски публични институции и регулации", ENEL, мениджъри на водещи компании в сферата на автомобилната, IT и други индустрии. Конференцията ще бъде открита от Петър Курумбашев, член на Европейския парламент от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите, Еспен Хайге, президент на Европейската асоциация за батерии, хибриди и електромобили с горивни клетки (AVERE) и г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. Участие ще вземе и г-н Eвгени Крусев. заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации"

Републиканският ни шампион по джу-джицу Ивайло Костов отива на световното в Абу Даби

https://www.actualno.com/moresport/republikanskijat-ni-shampion-po-dju-djicu-ivajlo-kostov-otiva-na-svetovnoto-v-abu-dabi-news_661196.html

Неколкократният републиканският шампион по джу-джицу в различни възрасти Ивайло Костов заминава на Световното първенство в Абу Даби, което ще се проведе от 1 до 5 март 2018 г., съобщиха от Община Димитровград.  На престижното състезание в столицата на Обединените арабски емирства, 18-годишният състезател на СК "Бугари" - Димитровград ще представя България в категория до 77 кг при възраст от 18 до 21 години. "Подготвен е и в добра спортна форма. Ивайло вече има значителе

Прокуратурата повдигна обвинение на Стоян Александров за лихварство

https://frognews.bg/novini/prokuraturata-povdigna-obvinenie-stoian-aleksandrov-lihvarstvo.html

Бившият финансов министър Стоян Александров е привлечен днес като обвиняем за упражняване на банкова дейност без разрешение, съобщиха за БГНЕС от прокуратурата.

САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово

http://www.mediapool.bg/sasht-prizovaha-albaniya-da-izbyagva-lekomisleni-izyavleniya-za-kosovo-news275891.html

САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово по повод изявление на албанския премиер Еди Рама, че не е изключено един ден Косово и Албания да имат общ президент и обща политика за сигурност, с което той разгневи Белград, предаде Ройтерс.   Агенцията припомни, че Сърбия проявява чувствителност към всички намеци за обединение между Албания и бившата сръбска провинция Косово, населявана предимно от албанци.   Рама направи изявлението си пред косовския парламент в Прищина в неделя, на 10-ата годишнина от обявяването на независимостта на областта от Белград. По-късно той се оплака, че изявлението му е било извадено от контекста, но Сърбия го обвини в опит за създаване на Велика Албания, а ЕС заяви, че подобни изявления не помагат за установяването на добросъседски отношения в региона.   Посолството на САЩ в Тирана изрази разочарование от изявлението на Рама.   "Лекомислените изявления, намекващи за обединение не помагат и дори вредят на отношенията между Албания и съседите й. Призоваваме всички лидери да бъдат добри съседи и да се откажат от водещия към разделение език на миналото", се казва в изявлението.

Депресията се свързва с по-малко аминокиселини в кръвта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6730886

Депресията се свързва с по-малко аминокиселини в кръвтаНамалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със сериозни депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от ЮПИ. Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години,

Чешките социалдемократи се включиха в преговори за коалиционно правителство с АНО

http://www.mediapool.bg/cheshkite-sotsialdemokrati-se-vklyuchiha-v-pregovori-za-koalitsionno-pravitelstvo-s-ano-news275890.html

Лявоцентристката Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) започна преговори за създаване на правителство с управляващата партия "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), за да се намери изход от ситуацията, която попречи на сформирането на правителство на мнозинството, предаде Ройтерс.   АНО спечели изборите миналата година, но от декември насам управлява с правителство на малцинството. Миналия месец партията не получи вот на доверие, както се изисква, за да поеме властта, и нейният лидер Андрей Бабиш се опитва да намери алтернативно решение.   Основният проблем пред постигането на споразумение е самият Бабиш, който е обвинен за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие. Премиерът отрича обвиненията и отхвърля исканията на другите партии да се откаже от поста.   Новият лидер на ЧСДП Ян Хамачек, който беше избран на партийния конгрес в неделя, заяви, че двете партии ще се фокусират първо върху програмата на евентуално коалиционно правителство. "Можем да обсъдим сътрудничество на правителствено равнище, при условие, че успеем да постигнем споразумение по програмата, а след това и по кадрови въпроси", заяви той пред медиите след среща с Бабиш.   ЧСДП иска да обсъди повишаване на данъците за финансовия и телекомуникационния сектор, по-прогресивен подоходен данък или начини за намаляване на прехвърлянето на средства от дивиденти от чешки клонове на фирми към фирмите майки в чужбина, добави Хамачек. Социалдемократите подчертават, че не биха подкрепили правителство, което не се придържа към прозападен курс или предприеме стъпки, заплашващи бъдещето на страната в НАТО и ЕС.   Бабиш подкрепя тази позиция, но си запазва и възможността за сформиране на друго правителство на малцинството с подкрепата на Комунистическата партия на Чехия и Моравия и крайнодясната "Свобода и пряка демокрация", която иска референдум за напускане на ЕС.

БСП скочи срещу махането на търговете за ремонти по границата

https://frognews.bg/novini/bsp-skochi-sreshtu-mahaneto-targovete-remonti-granitsata.html

БСП се обяви срещу намерението на ГЕРБ и Патриотите ремонтите на оградата по границата да не минават по Закона за обществените поръчки, предава Нова тв.

Президентът на Сърбия Вучич пристига утре на официално посещение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730872

Президентът на Сърбия Вучич пристига утре на официално посещениеПрезидентът на Сърбия Александър Вучич ще бъде утре на посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на президента ни. Между темите на визитата ще бъдат европейската интеграция на Сърбия, перспективите пред региона на Западните Балкани в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС,

Бойко Борисов на вечеря с европейски лидери в замъка Хертохинедал край Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730867

Бойко Борисов на вечеря с европейски лидери в замъка Хертохинедал край БрюкселБелгийският министър-председател Шарл Мишел организира тази вечер среща на 12 европейски лидери, включително и премиерът Бойко Борисов, съобщиха от белгийското правителство. Те ще вечерят в замъка Хертохинедал край Брюксел, предаде БНТ. Разговорите са в навечерието на неформалната среща на върха на 27-те европейски лидери утре в Брюксел.

Бившият финансов министър Стоян Александров е обвинен в лихварство

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-finansov-ministar-stoyan-aleksandrov-e-obvinen-v-lihvarstvo-news275889.html

Бившият финансов министър от правителството на Любен Беров и преподавател в УНСС Стоян Александров е обвинен за упражняване на незаконна банкова дейност, съобщиха в четвъртък от прокуратурата, цитирани от БГНЕС. Той е бил привлечен към наказателна отговорност за две сделки, но засега от държавното обвинение не дават повече подробности. Софийската градска прокуратура образува проверка за лихварство срещу Александров през септември 2016 г., като тогава бе обявено, че обхваща периода между 2002 и 2016 г. Тя бе предшествана от репортаж на бТВ, в който трима души разказаха, че са взели заеми от финансиста при наказателни лихви от 0.5% за ден просрочие. Един от потърпевшите дори твърдеше, че е подписал договор за заем от 306 800 долара, а е получил само 260 000 и всичко било доказуемо, защото парите са преведени по банков път. Длъжниците на Александров го обвиняваха и за подправяне на документи. Наказанието за лихварска дейност е от три до пет години затвор и конфискация на до половината от имуществото. Стоян Александров бе неуспешен кандидат-кмет на София от БСП през 2003 г., а за последно бе избран за съветник в Столичния общински съвет от листата на "Движение 21". Очаквайте подробности.

Анита Мейзер жали ефективната си присъда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369558

Варненският апелативен съд ще разгледа утре - 23 февруари, жалбата на Анита Мейзер срещу ефективна присъда на Окръжен съд - Варна, съобщиха оттам за Moreto.net. Състав на Варненския апелативен съд ще разгледа в съдебно заседание жалбата на Анита Желева срещу осъдителна присъда на Варненския окръжен съд от октомври миналата година.

И рекламодател №1 е... тръкни тук, за да разбереш

http://clubz.bg/64579-i_reklamodatel_%E2%84%961_e_trykni_tuk_za_da_razberesh

Рекламната агенция „Media Club” публикува годишния си доклад за състоянието на рекламния пазар в България. Той показва, че през 2017 г. най-много пари за реклама са похарчили фирмите от фармацевтичния сектор, следвани от храните и козметиката.

Рекламодател №1 на България не е от нито един от тези три бранша – на първо място излиза „Национална лотария“, която е платила за реклама в медиите почти 23 млн. евро през 2017 г. На второ и трето място са търговската верига „Лидл“ и производителят на козметика и препарати за почистване „Проктър и Гембъл“.

Рекламата на хазарт в България, каквато е играта с талончета, е забранена. Законът допуска изключения за представяне на резултати от игрите и спечелените награди. По този параграф незаконната реклама на хазарт всъщност става законна. Съветът за електронни медии многократно е получавал сигнали за недопустима реклама на хазарт, но според Комисията по хазарта рекламите на „Национална лотария“ отговарят на закона.

Най-големите рекламодатели по сектори са:

Фармация – „Натурпродукт“, позната с лекарствени и козметични продукти като „Лакалут“, „Д-р Тайс“, „Адитива“ и т.н.

Храни – „Фереро“, които произвеждат сладките продукти „Киндер“, „Рафаело“, „Нутела“ и т.н.

Козметика – „Проктър и Гембъл“, познати в България с „Ариел“, „Жилет“, „Памперс“ и много други

Търговски вериги - „Лидл

Напитки - „Карлсберг“, която произвежда „Шуменско“ и „Пиринско“ пиво

Комуникации - М-тел

Хоби, мода, спорт – „Национална лотария

Финанси - „Кредисимо

Препарати за почистване – „Проктър и Гембъл

Автомобили – „Рено-Нисан

 

Рекламните инвестиции на компаниите в отделните сектора са:

Фармация – 127 млн. евро

Храни - 98

Козметика - 90

Търговски вериги - 89

Напитки - 73

Комуникации - 69

Хоби, мода, спорт - 46

Финанси - 37

Препарати за почистване - 28

Автомобили – 24

 

Целият рекламен пазар за 2017 г. изглежда така в евро:

Телевизия – 691 млн. - 78%

Печат – 42 млн. - 5%

Интернет – 60 млн. - 7%

Радио – 33 млн. - 4%

Външна – 55 млн. - 6%

Кино – 1,3 млн.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване