ГЕРБ: Оградата се ремонтира по-бързо без поръчки

http://dnes.dir.bg/news/gerb-tzvetan-tzvetanov-ograda-danail-kirilov-26908083

Оградата по границата е вече изградена и възникват въпроси с поддръжката, вкл. и с възстановяване на щетите, когато има опит за проникване на наша територия.

Нашите 16-и в женската щафета в биатлона

http://clubz.bg/64578-nashite_16_i_v_jenskata_shtafeta_v_biatlona

Квартетът на Беларус спечели златния медал в щафетата 4х6 километра в биатлона на зимните олимпийски игри в Пьончан. Състезанието в центъра по биатлон Алпензия бе изключително непредвидимо и изпълнено с обрати, отчасти заради тежките условия и снеговалежа.

Щафетата на България в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова зае 16-о място от 18 отбора. Отборът ни допусна само девет грешки в стрелбата, но те доведоха до две наказателни обиколки и в крайна сметка българките завършиха на 2:34,6 мин от победителките.

Стрелбата на почти всички изобилстваше от грешки, като само четири отбора не влязоха в наказателни обиколки и три от тях стигнаха до медалите. Надежда Скардино, Ирина Крюко, Дзинара Алимбекава и Дария Домрачова имаха нужда от само девет допълнителни патрона при осемте си отивания до рубежа.

И то разпределени поравно, като по този начин Домрачова нямаше проблем на последен пост да изведе отбора от четвърта до първа позиция. Благодарение на страхотен последен пост на Хана Йоберг, Швеция стигна до сребърния медал. Младата биатлонистка, която сътвори една от изненадите в Пьончан, печелейки титлата в индивидуалната дисциплина, пое щафетата на 9-а позиция, но с перфектна стрелба и силно бягане стигна до втората.

Бронзовият медал остана за биатлонистките на Франция, които завършиха с 14 грешки, но без наказателни обиколки. Фаворитките за титлата от Германия се представиха много слабо и трябваше да навъртят три наказателни обиколки, като двукратната шампионка от игрите Лаура Далмайер успя да изкачи тима от 11-о до осмо място на последен пост.

С това приключиха стартовете в биатлона при жените. В петък е мъжката щафета.

Facebook се срина в САЩ и Русия

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-se-srina-v-sasht-i-rusija-news_661193.html

Социалната мрежа Facebook се срина. За това съобщиха потребители от Русия, САЩ, Беларус, Балтийските страни и Австралия. Има проблеми и с Instagram, допълва meduza.io. До момента от ръководството на Facebook не са коментирали какви са причините за проблема и кога ще бъде напълно решен. Някои потребители обаче съобщават за възобновяване на работата на социалната мрежа.

ВСС препоръча гардеробът в Съдебната палата в София да стане деловодство

http://www.mediapool.bg/vss-preporacha-garderobat-v-sadebnata-palata-v-sofiya-da-stane-delovodstvo-news275888.html

Гардеробът до главния вход на Съдебната палата в София да бъде превърнат в деловодство, като временна мярка заради проблемът с пренаселеността на сградата. Това препоръча в четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който по закон стопанисва палатата. Идеята обаче срещна неодобрението на Панов и колегите му Атанаска Дишева и Йордан Стоев, които гласуваха „против“. Предложението дойде от Комисията за управление на собствеността (КУС) след постъпило във ВСС искане от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева за осигуряване на още три помещения за кабинети на деветима съдии и служба „Деловодство“. В тази връзка експерти от КУС са провели среща с Дончева и председателите на Военно-апелативния съд – Димитър Фикиин, на Софийския военен съд – Свилен Александров и на Софийския окръжен съд – Пламен Петков. На нея е взето решение Военно-апелативният съд да освободи един кабинет в полза на САС, премествайки се в по-малък, който досега е ползван от Софийския военен съд (СВС). От своя стран СВС ще предостави на апелативния съд други две стаи. Цялата тази размяна на помещения мина без никаква дебати в съвета за разлика от идеята за преустройството на гардероба в деловодство. Според Лозан Панов в сегашния му вид това помещение се ползва по преднанзачение от адвокати и магистрати, както и от представители на други власти и при посещения на официални делегации. Освен това председателят на ВКС отбеляза, че за да бъде обособено деловодство там, трябва да се извадят съответните разрешителни, тъй като сградата на Съдебната палата е паметник на културата. По думите на Панов генерално решение на проблема с пренаселеността в храма на Темида може да се намери, ако органи на съдебната власт, които са с по-ниска натовареност и малък щат, бъдат преместени в друга сграда, както се случи с специализираните органи, които получиха помещения в сградата на бившия Механотехникум на бул. „Ал. Стамболийски“. Освен ВКС, САС и двете военни съдилища, в Съдебната палата в София в момента се помещават още Софийският градски съд, Софийският окръжен съд, главният прокурор и администрацията му, Върховната касационна прокуратура и Софийската градска прокуратура. По време на дебата стана ясно, че Даниела Дончева вече е предложила Военно-апелативният съд, Софийският окръжен и Софийският военен съд да се преместят в нови сгради. В тази връзка шефът на СВС Свилен Александров е заявил на срещата, организирана от КУС по темата, че „магистратите от съда са обидени от предприетите действия от страна на председателя на Апелативен съд гр. София“. Пленумът на ВСС реши още да закупи два нови апартамента в София, които да бъдат приобщени към ведомствения фонд. Единият е в кв. „Гевгелийски“, а другият е на бул. „Патриарх Евтимий“, като общата сума, за която ще бъдат купени, е около 43 000 лева. В момента общо 66 магистрати и съдебни служители чакат да получат ведомствено жилище в столицата.

Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3134168_polsha_e_narushila_evropeiskite_standarti_za/?ref=rss


Съдът на Европейския съюз реши днес, че Полша не е успяла да спази европейските стандарти за качеството на въздуха, предаде "Ройтерс".<br /><br />Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. По налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите...

Роклята на "Версаче", която предизвика скандал

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/rokliata-na-versache-koiato-predizvika-skandal-6079608

Дженифър Лорънс отговори на обвиненията срещу избора ѝ на тоалет за премиерата на "Червената лястовица" в Лондон

Купища нелегални оръжия на винар конфискуваха във Врачанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730860

Купища нелегални оръжия на винар конфискуваха във ВрачанскоСлед получен сигнал съвместен полицейски екип на РУ в Мездра и РУ в Роман провел в сряда специализирана операция във врачанските села Типченица и Курново. Ченгетата първо претърсили къщата и прилежащи към нея постройки в Типченица на 58-годишния Сергей Кирилов, съсобственик на известна в региона винарна.

Хубен Черкелов рисува мъжете от банкнотите от различни страни

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730861

Хубен Черкелов рисува мъжете от банкнотите от различни страниИзложбата може да се види в Археологическия музей Уникална и мащабна творба пристигна в София. В пространството на Археологическия музей "120 лица" на Хубен Черкелов е показана за първи път в Европа. Този проект е съставен от 120 едноформатни живописни работи, изпълнени в сложна съвременна техника, усъвършенствана от художника.

Красимир Янков: Работещите бедни ще свалят "Борисов 3"

http://www.cross.bg/yankov-horata-gerb-1568428.html

/КРОСС/ Красимир Янков заяви, че за управляващите от ГЕРБ жизненият стандарт на хората се е превърнал в условно понятие без никакво съдържание. Депутатът припомни, как Владислав Горанов напусна парламента с мотив, че доходът от заплата не покривал потребностите му. Янков констатира, че вероятно за Горанов немалката депутатска заплата не осигурява високия стандарт на живот, към който се стреми и запита "Какъв е стандартът и какви потребности могат да покрият заплатите на младите лекари, полицаите, актьорите и държавните служители?" С размера на заплатата управляващото мнозинство от ГЕРБ са обрекли на социална нищета много висок процент от българите. Обоснова констатацията си с данни от последните статистически справки според, които за покриване на жизнения стандарт на четиричленно семейство в София са нужни малко над 3000лв., а за живеещите в страната 2325 лева.  "Как го виждате, г-н Горанов, постигането на този доход през 720 лв. заплата на млад лекар? Ако и съпругата му е лекар, могат ли те да си позволят да се превърнат в семейство с две деца? Или със заплатата на полицай и съпруга работеща при сходен на неговия размер възнаграждение, може ли да очакваме да преборим демографския срив?", попита още Янков. Това са доходите на хора с висок образователен ценз или професионална квалификация. Отбеляза, че обикновените работници и хората с по-ниско квалифициран труд, попадат в категорията с възнаграждение далеч под линията на бедност

Доналд Тръмп: Да въоръжим учителите, за да спрем масовите стрелби в училищата

http://www.moreto.net/novini.php?n=369552

Американският президент Доналд Тръмп предложи учителите да бъдат въоръжавани, за да бъдат избегнати по-нататъшни масови стрелби. Държавният глава на САЩ се срещна в Белия с дом с ученици, оцелели след стрелбата в гимназия „Марджъри Стоунмен Дъглас” във Флорида на 14 февруари.

БСП: С промените в ЗОП, ГЕРБ ще крадат от оградата

http://dnes.dir.bg/news/zop-ograda-ninova-26907823

БСП иска ГЕРБ и ОП да изтеглят внесената поправка в Закона за обществените поръчки, която вади ремонтите и поддръжката на оградата по границата от този закон.

Политолог: Равняваме се на африканските държави, а се занимаваме с безумни идеи

http://www.cross.bg/durzhava-momenta-bulgariya-1568427.html

/КРОСС/ В чужбина скандалите в България ни показват като държава, затънала в проблеми по всички възможни класации, индекси, статистики на Европейския съюз, а вече и в световен мащаб. Това каза в предаването „Преди всички" по БНР политологът Калоян Методие. „По всички възможни статистики се равняваме с африканските държави, което е достатъчен повод да сме притеснени като общество и като държава, че нещо не е наред, че не се развиваме в правилната посока, че не се развиваме въобще. Аз направо съм учуден от това, което се случва в последните седмици, защото при тази затънала в проблеми държава ние се занимаваме с дебат по Втората световна война, оправяме Западните Балкани, които си имат своите проблеми, но очевидно и там имат по-малко от нашите, правим парламентарни комисии за разследване на процеса срещу Васил Левски... все такива безумни идеи, които не отговарят на реалностите, на потребностите на обществото, на държавата и на това, което се случва в България. Имаме тотално разминаване между политическия елит, между дневния ред на обществото и задачите пред България в момента", коментира Методиев. „Политическият елит трябва да води и да налага приоритети по отношение на важните неща, по които изостанахме", каза Методиев. Според него Българското европредседателство се е оказало много вредно за българското управление. „То насочи вниманието към България в изключително негативен контекст в цяла Европа

Голямото завръщане на Вежди Рашидов е тази вечер в галерия "Сан Стефано"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730801

Голямото завръщане на Вежди Рашидов е тази вечер в галерия "Сан Стефано"Известният скулптор от 7-8 месеца е отново в ателието, показва нови творби в бронз и рисунки На 22 февруари 2018 г. в 18 ч столичната галерия "Сан Стефано" (срещу БНТ) ще се превърне в начална точка от пътуването из Стария континент на изложба от непоказвани досега рисунки и скулптури, отразяваща за(връщането) на един творец - Вежди Рашидов,

Линдзи Вон: Приключих с олимпийските игри

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3134145_lindzi_von_prikljuchih_s_olimpiiskite_igri/?ref=rss


Победителката в 81 старта в алпийските ски Линдзи Вон заяви, че Пьончанг 2018 са последните зимни олимпийски игри, в които участва. 33-годишната aмериканка допълни, че не е готова да понесе психическото и физическото натоварване на нов олимпийски цикъл.<br /><br />"За съжаление, приключих с олимпийските игри. Остарявам, колената ме болят, но съм доволна от представянето си през седмицата (в Пьонгчанг)", заяви Вон пред "Евроспорт".<br /><br...

Столичното парно с нов шеф, ексдиректорът на Общинска банка зае поста

https://offnews.bg//obshtestvo/stolichnoto-parno-s-nov-shef-eksdirektorat-na-obshtinska-banka-zae-po-675390.html

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски е новият директор на “Топлофикация - София”. Той заема поста до провеждане на конкурс, реши Столичният общински съвет.

Досегашният шеф на столичното парно Георги Беловски е поискал да бъде освободен по лични причини. 

Чакалски ръководеше банката до продажбата й в началото на тази година. Преди това той бе и шеф на Българската банка за развитие.

Гербаджии от Хасково: Цветанов не е приятел на Делян Добрев, а негов враг

https://frognews.bg/novini/tsvetan-tsvetanov-zad-atakite-sreshtu-delian-dobrev-haskovo.html

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ стои зад атаките срещу депутата Делян Добрев. Той се опитва да разчисти нови бизнес територии за своя кумец Тодор Бояджиев. Цветанов лицемерно критикува депутата от левицата Елена Йончева, като по този начин прикрива апетитите на своя кумец, а и своите.

Съдът на ЕС: Полша нарушава европейските стандарти за качество на въздуха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730819

Съдът на ЕС: Полша нарушава европейските стандарти за качество на въздуха
Полша не е изпълнила изискванията на европейските правни норми да се ограничи замърсяването на въздуха, постанови Съдът на ЕС, цитиран от ДПА. Според директива на ЕС от 2008 г. държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. Според налични оценки над 400 000 европейци умират преждевременно всяка

Условна присъда за 34-годишна варненка за заради неплатени данъци

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730818

Условна присъда за 34-годишна варненка за заради неплатени данъци 

Една година и 10 месеца лишаване от свобода, чието изтърпяване било отложено с 3-годишен изпитателен срок, е присъдата на Илияна Илиева. Тя призна вината си пред състав на Варненския окръжен съд и поиска делото й да се гледа по съкратената процедура. 34-годишната варненка е призната за виновна за продължавано престъпление в периода от 30 април

Азиатските индекси приключиха сесията разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-сесията-разнопосочно_l.a_i.758180_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено в четвъртък, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 1,07% до 21 736 пункта. ...

Илияна Йотова: Предизвикателствата пред Европа не са малко, въпреки че бе спряна евроскептичната вълна

http://www.cross.bg/evropa-iliyana-iiotova-1568426.html

/КРОСС/ България трябва да предложи пътна карта за европейското бъдеще на Западните Балкани. Това каза в интервю за радио „Фокус" вицепрезидентът на България Илияна Йотова по повод предстоящата дискусия „Всички пътища водят към Европа? Перспективи за федерален съюз", която е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. По думите ѝ следващата крачка е България да предложи пътна карта за тези страни. „България направи смела крачка не само с поставянето на темата Западни Балкани като свой приоритет, но успя да я наложи в Европейския съюз. Ако всичко става само на ниво говорене, не сме постигнали нищо. Ако дадем реална перспектива на тези страни за тяхното реално членство в ЕС, Софийският процес ще бъде записан в европейската история. Трябва да направим това усилие, трябва да намерим достатъчно съюзници, за да го подкрепят. Имаме два месеца на разположение и мисля, че при една добре свършена работа може да имаме и конкретни резултати", каза вицепрезидентът. Тя допълни, че темата за Западните Балкани е в голяма степен част от темата за това каква Европа искаме

Голямото преточване: Нови 55 млн. лв. кредит от ББР за консолидационната компания

http://www.transmedia.bg/2018/02/22/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%87%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-55-%d0%bc%d0%bb%d0%bd-%d0%bb%d0%b2-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4/

Българската банка за развитие е отпуснала нови 55 млн. лв. на Държавната консолидационна компания. Това става ясно от заявен за вписване анекс към договора за залог на ДКК.

Това е най-големият кредит, който ББР предоставя на ДКК, откакто през май 2016 г. беше отворена своебразната кредитна линия. Тогава банката за развитие предостави 37 млн. лв. на консолидационната компания, с които бяха придобити акциите на авиоремонтния завод „Авионамс“.

Впоследствие ББР финансира и опита на ДКК да придобие по сходен път контрол над друг военен завод, който е част от активите, кредитирани през обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка – „Дунарит“. През август 2018 г. под ръководството на близкия до ДПС депутата Делян Пеевски министър на икономиката Емил Караниколов, държавата организира рейд към „Дунарит“. За изпълнението на операцията по придобиване на дълг от контролирана от Пеевски офшорка държавата плати 47 млн. лв. А 15 млн. лв. от тях бяха осигурени с кредит от ББР.
С новия заем от 55 млн. лв. общото задължение на ДКК вече достига 107 млн. лв. Каква е целта на новия дълг остава загадка.

Операцията по задлъжняването на ББР е придружена от друго странно действие.
В Търговския регистър е заявено за вписване увеличение на капитала на ДКК с над 120 млн. лв. Увеличението се извършва под формата на непарична вноска – акциите от капитала на дружеството „Еко Антрацит“. До този момент „Еко Антрацит“ беше еднолична собственост на Министерството на икономиката и под едноличния пряк контрол на министър Караниколов. Сега дружеството вече става част от активите на ДКК.

„Еко Антрацит“ е слабоизвестно, но забележително дружество. На теория то би трябвало да се се занимава с рекултивация на стари минни терени, предотвратяване на потенциални замърсявания на околната среда от мини, рудници и хвостохранилища. Но поради липса на средства дружеството до този момент почти не е осъществявало дейност.

Но в края на 2017 г. в него буквално се изля рогът на изобилието. С решение на Министерски съвет в края на декември капиталът на дружеството беше увеличен със 120 млн. лв. В коментар за в. „Сега“ тогава от Министерството на икономиката мотивират нуждата от средствата с това, че изразходваните пари за предотвратяване на потенциални замърсявания на околната среда от мини, рудници и хвостохранилища били крайно недостатъчни за отговорните задачи, които трябва да изпълнява дружеството.
Така за първи път правителството предоставяло сума, с която през следващата година могат да се реализират редица недофинансирани досега проекти от изключително важно екологично значение. От Министерството на икономиката обаче не отговорят защо след като компанията е имала такава тежка нужда от пари, те не са били планирани в бюджет 2017 г. и се налага да се отпускат в спешен порядък от излишъка.

По план с парите трябва да бъдат изпълнени проекти за укрепване на стени на стари хвостохранилища, за рекултивация на стари рудници в Маришкия басейн, за изграждане на съоръжение за извеждането на високите води на язовир „Жеков вир“ и др., твърдят от икономическото министерство.

Според „Сега“ бордът на директорите на „Еко Антрацит“ е пълен с бивши кадри на СДС. В него влизат трима души, двама от които идват от редиците на десницата. В Съвета на директорите влиза Юлиян Леков, който е бивш областен управител на Софийска област, а изпълнителен директор и член на съвета е Стефан Фурнаджиев. Той е бивш общински съветник от ОДС в Столичния общински съвет в периода 1999-2003 г. Бил е и член на младежкия СДС, а според различни информации в медиите през годините е бил и в управлението на куп общински фирми. До скоро част от управителите на компанията е и Златослав Златанов, който на изборите през 2013 г. води една от листите на десницата в София. Златев вече не е част от „Еко Антрацит“.

Вместо него като член на Съвета на директорите на компанията е избран Георги Васев. За него няма много публична информация, освен участието му във фирмата за фитнес услуги и спорт „А и Г едно“.

Справка на „Трансмедия“ показва, че тримата са преизбрани за членове на борда на директорите с решение на министъра на икономиката Емил Караниколов.

Проверка в регистъра на обществените поръчки показва, че за последните три години „Еко Антрацит“ е обявила и възложила общо три поръчки – по една за всяка година. Общата сума по тях е около 4.1 млн.лв. без ДДС. Последните два търга – за рекултивация на нарушени терени, вследствие на на водените дългогодишни минни работи в Мини Маришки басейн в селата Бряст, Радиево и Странско, както и за рекултивация в друг рудник от района – „Здравец“, се печелят от едно и също дружество „Енерго ремонт строй“.

Третата поръчка, която е от 2015 г., е спечелена от контролираната по това време от Делян Пеевски компания „Водстрой“. В края на ноември 2017 г. „Еко Антрацит“ е обявил и друга поръчка. За „препомпване към котлована на рудник „Цар Асен“ на дебалансовите разтвори, изтичащи от насипището за окисни води, с цел недопускане изтичане на същите към река Луда Яна“. Този проект е спечелен от пазарджишката компания „Панагюрска медна компания“.

Всички тези операции показват, че ДКК продължава да акумулира сериозен финансов активи. Създадената с цел да събера активите за приватизация компания все повече се превръща в център за преразпределяне на голям обществен ресурс. При това зад маскировката на обикновено предприятие, което дава възможности на властта да заобикаля доста процедури, които биха били в сила ако ставаше сума за първостепенен разпределител с бюджетни средства, каквито са министерствата и държавните агенции.

Писма и колети поскъпват за Честита Баба Марта

https://offnews.bg//ikonomika/pisma-i-koleti-poskapvat-za-chestita-baba-marta-675388.html

Пощенските пратки у нас ще поскъпнат след броени дни. От 1 март влизат в сила напълно нови тарифи за част от услугите от универсалната пощенска услуга.

Въпреки че цените тихомълком са били разгледани и съгласувани от Комисията за регулиране на съобщенията, те все още не са обявени от закъсалата държавна компания от ресора на транспортния министър Ивайло Московски.

Променят се цените на писмовните пратки за страната и чужбина, цените на услугата „колети“ за страната, както и цената на допълнителната услуга „препоръка“ за страната.

Въвежда се нова структура на цените на писмовните пратки за страната и чужбина във връзка с изпълнение на актовете на Всемирния пощенски съюз, в сила от началото на 2018 година.

Пратките вече ще се класифицират по формати P, G и E, като се въвеждат ограничения за размери (дължина, широчина и дебелина), тегло, съдържание и вид на услугата, „с предимство“ или „без предимство“, както следва:

Формат P - малка писмовна пратка, съдържаща кореспондентска пратка и пощенска карта с размери:

Кореспондентска пратка – ограничения за размери:
минимални: 90х140 мм;
максимални: 165х245 мм;
максимална дебелина 5 мм;
тегло до 50 грама.

Пощенска карта - ограничения за размери:
минимални: 90х140 мм с отклонение до 2 мм;
максимални:120х235 мм с отклонение от 2 мм.

Формат G – голяма писмовна пратка - кореспондентска пратка с размери:
минимални: 90х140 мм;
максимални: 305х381мм;
максимална дебелина 20 мм;
максимално тегло 500 грама.

Формат Е – обемна писмовна пратка - кореспондентска пратка, печатно произведение, малък пакет с размери:

Минимални: не по-малки от 90х140 мм с отклонение до 2 мм. За руло: дължина плюс два пъти диаметър 170 мм, като най-големият размер не може да превишава 100 мм.

Максимални: дължината, ширината и дебелината, събрани заедно, образуват максимален сбор 900 мм, като най-големият размер в едно от трите измерения не може да превишава 600 мм. За руло: дължина плюс два пъти диаметър 1040 мм, като най-големият размер не може да превишава 900 мм.

Определянето на формата е във връзка с определяне цената за непрепоръчаните писмовни пратки. В случай, че непрепоръчана кореспондентска пратка надвишава ограничението за формат при един или повече от четирите критерии (дължина, ширина, дебелина и тегло), пратката се класифицира в следващия по-голям формат, в случай, че се вмества в размерите на този формат.

Непрепоръчаните печатни произведения и малки пакети, всички препоръчани писмовни пратки, както и тези с обявена стойност, се класифицират във формат Е.

Отвориха пътя Варна-Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=369560

Пътят Варна-Добрич, който по-рано бе затворен заради аварирал тир вече е отворен за движение. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" за Moreto.net. В същото време на пътя Дренци-Венец в Шуменско, движението се извършва в една лента, поради аварирал автомобил.

Фрогоко: С двойно гражданство Турция ислямизира България и Балканите

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/frogoko-dvoino-grajdanstvo-turtsiia-isliamizira-balgariia-balkanite.html

В Турция вече е задействана електронна правителствена програма, в рамките на която потомците на изселници от Балканите, Кавказ, Крим, Егейските острови и арабските страни могат да получат точни данни за родословното си дърво.

Папагал рецитира ”Аз съм българче” (видео)

http://dnes.dir.bg/news/stihove-papagal-ivan-vazov-26907981

3-годишният папагал Джоко посреща гостите във великотърновски хотел, като рецитира "Аз съм българче" от Иван Вазов.

88-годишна в Крумово зъзне, не смее да пали печка, трусът събори комините й (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730763

88-годишна в Крумово зъзне, не смее да пали печка, трусът събори комините й (Снимки)Пловдив природният катаклизъм скъса стар магистрален водопровод Не смея да си запаля печката и стоя на студено. Трусът събори и двата комина на къщата ми. Това разказа пред "24 часа" 88-годишната Надя Щерева от пловдивското село Крумово, което бе в епицентъра на земетресението. Нейният дом единствен е пострадал.

Новият беквокал на премиера - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6730813

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните

Дарител даде 20 кг злато за позлатяване на кубетата на Царевец

https://www.actualno.com/velikotarnovo/daritel-dade-20-kg-zlato-za-pozlatjavane-na-kubetata-na-carevec-news_661192.html

Дарител предостави 20 килограма злато за позлатяване на кубетата на Патриаршеския храм на Царевец. Проектът за позлатяване на кубетата се предлага от местния инициативен обществен комитет “Асеневци”. Проектът носи името “Царевец – величие и слава на България”. Това съобщи пред журналисти председателят Марин Павлов. Позлатяването ще се осъществи от екипа, работил по храма “Александър Невски” в София и по храм-паметника &b

Цонев напомни на Радев, че ДПС са гласували за него и обеща яснота по закона "Пеевски"

http://www.mediapool.bg/tsonev-napomni-na-radev-che-dps-sa-glasuvali-za-nego-i-obeshta-yasnota-po-zakona-peevski-news275887.html

Напомняйки на президента Румен Радев, че е получил подкрепата на ДПС на изборите, народният представител от движението и съвносител на законопроекта "Пеевски" за КТБ Йордан Цонев обяви, че партията му ще внася яснота по текстовете, на които държавния глава наложи вето. Заместник-председателят на движението определи като "много положително явление" високата активност на президента Радев, изразяваща се във връщането на няколко закона. Пред "Нова телевизия" Цонев коментира наложеното вчера вето на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, приети по предложение на Делян Пеевски. Това е третото вето на държавния глава от началото на годината. "Нашите избиратели гласуваха за президента Радев, аз също съм гласувал за него, ние имаме към него високи очаквания и смятам, че той изпълнява тези очаквания до този момент", заяви депутатът от ДПС, който също е съвносител на закона за КТБ. А впоследствие обясни, че в момента ДПС работи, за да внесе повече яснота в закона. "Ние работим в момента – ние и екипът на Пеевски, върху това да отговорим на мотивите на президента и да внесем повече яснота", каза той. Цонев не отговори на въпрос на водещия кой е в екипа на Делян Пеевски, а само посочи, че депутатите имат съветници. След това се обърна към водещите: „Когато идвам в "Нова" вече не си задавам въпроса дали ще ме питате за Пеевски, сигурен съм". Цонев каза още, че в законопроекта на Пеевски и ДПС за КТБ се предвижда ретроактивно действие - т.е. определени членове на закона да влязат в сила със задна дата. Това е нетрадиционно, но законно, обясни депутатът. Проблем били над 800 дела, оспорващи сключени сделки за цесии след фалирането на банката. „Ние със закон нищо не въвеждаме. Даваме възможност съдът да се произнесе за цесиите по някакъв начин. Ако е обжалвана цесията, до произнасянето на съда квесторите заличават обезпечението на цесията, а то не трябва да бъде заличавано. Ако съдът не признае цесията, синдиците нямат какво да вземат", каза заместник-председателят на движението. Според него високата активност на държавния глава показва, че той е решил да играе много активна роля и че вероятно качеството на гласуваните в пленарна зала закони е спаднало. "Аз споделям това впечатление, че качеството на заокнодателството спада", каза Цонев. Той не вижда нищо общо между наложеното вчера вето и словесната престрелка между Румен Радев и премиера Бойко Борисов, в която бе намесено името на Делян Пеевски. Цонев не пожела да коментира въпросите на държавния глава към премиера. "Господин Пеевски отговори много ясно и точно в своето обръщение, в само десет реда. Не смятам да коментираме повече това. Но мога да направя коментар на моята партия относно недобрия тон между институциите, между президента и премиера. ДПС никога не е имало такъв тон", каза Цонев.

Партньорски бой за назидание

https://frognews.bg/politika/partnjorski-boi-nazidanie.html

Управленската коалиция между ГЕРБ и националистическите организации, обединени под шапката „патриоти” напоследък все по-неудържимо взе да се пука, а глинените й крака се заклатиха.

Партньорски бой за назидание

https://frognews.bg/novini/partnjorski-boi-nazidanie.html

Управленската коалиция между ГЕРБ и националистическите организация, обединени под шапката „патриоти” напоследък все по-неудържимо взе да се пука, а глинените й крака се заклатиха.

Самовзривилият се пред посолството на САЩ в Черна гора е бил в Югославската народна армия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730804

Самовзривилият се пред посолството на САЩ в Черна гора е бил в Югославската народна армияБомбата в двора на американското посолство в черногорската столица Подгорица е хвърлил и след това се е самоубил бивш член на Югославската народна армия с инициали Д.Й., съобщават черногорските медии, позовавайки се на непотвърдени подозрения на полицията. Във Фейсбук профила на загиналия пише, че е бил отличен с медал за заслуги в областите на

Турция подкрепи Македония в спора за името

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/22/3134156_turciia_podkrepi_makedoniia_v_spora_za_imeto/?ref=rss


Турция подкрепи Македония в спора ѝ с Гърция за името, пише в. "Хюриет".<br /><br />Президентът Реджеп Ердоган каза: "Показахме позицията си, като станахме първата държава, признала Македония с конституционните ѝ име и национална идентичност и като назначихме свой посланик", каза Ердоган по време на съвместна пресконференция с колегата си Георги Иванов в Анкара.<br /><br />Македония бе създадена през 1991 г. и приета в ООН през 1993 г., но под името...

Милиардер прави хотел в Космоса

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6730800

Милиардер прави хотел в КосмосаАмериканският милиардер Робърт Бигълоу (72 г) има намерение да открие първия хотел в околоземна орбита, съобщава британският в. "Експрес". Хотелът ще е надуваем и трябва да отвори през 2021 година, гласи смелият план. 72-годишният Бигълоу е натрупал богатството си благодарение на хотелската си верига Budget Suites и е известен с това,

Жена от Монтана твърди, че е отвлечена и насилена, но такива следи по нея няма

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730788

Жена от Монтана твърди, че е отвлечена и насилена, но такива следи по нея нямаМлада жена от монтанското село Охрид е подала сигнал на тел. 112, че била отвлечена от свой познат. Отказала обаче да й бъде изпратена линейка. 22- годишната Н. С. се оплакала за сполетялото я насилие и на полицаите. Разказала, че всичко станало посред бял ден в сряда. Към 13 часа лек автомобил с неустановена към момента марка и модел спрял пред

Йоханес Хан: ЕК ще препоръча преговори с Македония и Албания за влизане в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730789

Йоханес Хан: ЕК ще препоръча преговори с Македония и Албания за влизане в ЕСЕвропейската комисия ще препоръча започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания, подкрепяйки разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани, каза еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, цитиран от БГНЕС. "Европейската комисия скоро ще препоръча държавите-членки да започнат преговори до края на лятото за

Ремонтът на тротоари в София - на числа звучи добре

https://www.actualno.com/sofia/remontyt-na-trotoari-v-sofija-na-chisla-zvuchi-dobre-news_661190.html

Има ли грижа за тротоарните настилки в София и каква е тази грижа? Този въпрос беше обсъден на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС), като питането беше поставено от общинския съвет от ДСБ Иво Божков във връзка със специална петиция Столична община да обърне повече внимание на ремонта на тротоарите в София. Според статистическите данни, представени от Столична община, през тази година ще бъдат подновени 71 000 кв. метра тротоари само по линия на основни ремонти. Отделно ще има пъ

Корнелия Нинова: Отговорните за кражбите от оградата да бъдат наказани

http://www.cross.bg/ogradata-stroitelstvoto-spetzializiranata-1568425.html

/КРОСС/ „Управляващите искат да заметат следите от лошото строителство на оградата по границата чрез ремонта и да продължат да крадат." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя подчерта, че това са парите на хората, които са изкарани от заплати, платили са данъци и някой в държавата ги краде при строителството на оградата. „В деня, в който прокуратурата съобщава, че е образувала досъдебно производство по случая с оградата, ГЕРБ и ОП внасят поправка в Закона за обществените поръчки, с който искат ремонтите и поддръжката на оградата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. Настояваме този закон да бъде изтеглен спешно. Ако утре го вкарат в зала, няма да го подкрепим и ще положим всички усилия да блокираме приемането му на две четения, както те се канят да го направят", каза още председателят на БСП. Корнелия Нинова припомни, че БСП е получила отговор от специализираната прокуратура- докъде стигна разследването за строителството на оградата. „От този отговор разбираме, че специализираната прокуратурата е организирала досъдебно производство. Фактът, че това го е направила специализираната прокуратура, означава, че то е образувано за допускане на престъпления от висши длъжностни лица, защото специализираната прокуратура се занимава с този кръг лица", каза още лидерът на левицата

Жителите на ЕС не смятат Русия за европейска страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369556

Мнозинството граждани на западноевропейските държави не смятат Русия за част от Европа, в същото време поляците са на друго мнение, показва допитване, проведено от „Спутник.Мнения“. Над половината французи и британци – съответно 65% и 52% – са заявили, че Русия не е европейска страна.

СГС пуска на свобода предсрочно убиеца на 6-годишния Петьо от Панагюрище

https://frognews.bg/novini/sgs-puska-svoboda-predsrochno-ubietsa-6-godishniia-petjo-panagiurishte.html

Софийският градски съд пусна предсрочно от затвора Цветан Пъков, който прегази и уби с джипа си 6-годишния Петьо от Панагюрище преди 3 години.

Меркел настоя за за солидарност в ЕС при приемането на мигранти

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3134152_merkel_nastoia_za_za_solidarnost_v_es_pri_priemaneto/?ref=rss


Германският канцлер Ангела Меркел призова днес всички страни от Европейския съюз да поемат своя дял, за да съдействат за справяне с огромния приток на мигранти, а същевременно да работят за спиране на потока, като укрепят външните граници и се борят с проблемите, принуждаващи хората да напускат родината си, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />Страните трябва да знаят, че солидарността не е еднопосочна улица и всички трябва да се борят за общоевропейските...

Протести срещу строителството в Пирин и днес

http://www.cross.bg/pirin-blagoevgrad-tyrizma-1568423.html

/КРОСС/ Нови протести в защита на Пирин и природата ще обхванат страната тази вечер, предава бТВ. Още по обед граждани се събраха в Бургас и Благоевград. Край морето разпънаха и голямо зелено знаме с парчета в различни оттенъци - както различно изглежда и гората в България. „Свидетели сме, че случаят с Пирин прераства в промени в Закона за горите (с които ски писти ще се правят без вадене на земята от горския фонд - б.р.) и това, което се случва с Витоша (активистите имат подозрения, че и тук концесионерът иска да сече и бетонира планината - б.р.)", каза Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие". Според нея и останалите протестиращи Черноморието продължава да бъде под заплаха от окончателно застрояване. В Благоевград, най-близкият голям град до Банско, също протестират. Този път няма да има шествие, а на пл. „Македония" ще се раздават разяснителни листовки. „Проблемът не е в туризма, ние не сме против развитието на туризма. Проблемът е, че правителството не спазва законите и това е предпоставка за унищожаване на Национален парк „Пирин", каза един от участниците в акцията Владимир Милушев.    

Иван Тотев: Няма данни за разрушения в Пловдив след снощното земетресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730790

Иван Тотев: Няма данни за разрушения в Пловдив след снощното земетресениеНяма данни за други разрушения в Пловдив след снощното земетресение. Това каза пред журналисти кметът Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Кметът е гледал мач снощи и веднага след края му е усетил земетресението. Тотев добави, че е потърсил е информация от зам.-кмета Златин Велен дали има някакви проблеми в града,

Син, 8 пъти съден за тормоз на майка си, пак пред Темида във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730766

Син, 8 пъти съден за тормоз на майка си, пак пред Темида във Велико ТърновоПо бързо производство, водено от Районна прокуратура – Велико Търново на съд е предаден 40-годишен мъж за нарушаване на заповед за защита срещу домашно насилие, съобщиха от Апелативната инстанция. Обвинението срещу Йордан Й. е за това, че на 12 февруари в с.Раданово, общ.Полски Тръмбеш, не изпълнил заповед ограничителна заповед да не приближава на

Бивши престъпници от '90-те години са общински съветници в България днес

http://www.cross.bg/teteven-obshtina-obshtinski-1568424.html

/КРОСС/ (Февруари 2018 г. .....по време на европредседателството) По време на европредседателството в България бивши престъпници и членове на силовите групировки в страната са назначени да безчинстват на постове на общински съветници в по-малките населени места в страната. Преобладаваща партия в схемата е ДПС. Неотдавна станахме свидетели на случая Ценко Чоков, уви само месеци по-късно се оказва че практиката "кмет-престъпник", управляващ цяла община като бащиния без да спазва никакви закони и правила по принцините на криминалното си минало е характерна не само за селата в България, но и за доста по-големи населени места в страната като гр. Тетевен. Бивш кмет на Община Тетевен Милен Милев (казвал се Ганев в миналото) и общински съветници Страхил Симеонов (в миналото Димчев), Джейхан Хасанов Ибрямов и Цецка Димитрова, и партньор и генерален директор на магазини „Оптикласа" - Димитър Василев, са обвинени в корупция в началото на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тема и обект на корупцията е недвижим имот в българската столица - гр. София, отдаден под наем на магазин "Оптикласа" за повече от 10 години и притежаван от общинска фондация "Тома Васильов", част от Община Тетевен. От 2014 г

Пигкасо - прасето, което рисува (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/pigkaso-praseto-koeto-risuva-video-news_661191.html

Сладките розови животинки все по-малко се свързват със сочните пържоли. Така едно прасе се превърна в знаменитост в социалните мрежи със своите забележителни творчески умения.  Животното рисува картини, които се продават за хиляди долари. То дори се казва Пигкасо - комбинация от думата на английски език за прасе - pig и името на известния испански художник Пикасо, предаде Нова тв. Пигкасо е родено във ферма в Южна Африка и е трябвало да бъде изпратено в кланица. Талантливото

Йордан Цонев: Качеството на законодателството спада

http://econ.bg/Новини/Йордан-Цонев-Качеството-на-законодателството-спада_l.a_i.758179_at.1.html

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев определи като "много положително явление" високата активност на президента...

Провокативният Иво Димчев с концерт в 'Терминал 1' на 14 март

https://offnews.bg//kultura/provokativniat-ivo-dimchev-s-kontcert-v-terminal-1-na-14-mart-675387.html

Иво Димчев се завръща на сцената на клуб "Терминал 1" на 14 март.

Първият клубен концерт на Иво Димчев в София се състоя именно в клуба на 23 ноември 2017 година. Събитието се разпродаде за броени дни. Поради големия интерес към музиката на артиста, се осъществиха цели три успешни концерта в рамките на два месеца.

Иво Димчев разрежда броя на събитията и в рамките на първите шест месеца на 2018 г. ще изнесе само два концерта у нас.

Иво Димчев е пърформънс артист, който използва за авторските си спектакли актьорска игра, танц, музика, пеене, физически театър, но най-вече метаморфозите на своето тяло като манифест на сценична свобода. Всички тези компоненти се допълват и допринасят за богатството на сценичното присъствие на Димчев.

Самият Иво Димчев се определя като експериментален и радикален артист. Занимава се с изкуство от около 20 години. Използва пеенете като орнамент към своите спектактли. Интересът на публиката към музикалното му творчество го кара да извади песните от представленията си и да ги обедини в албума „Sculptures”. Той е записан в Лос Анжелис и за аранжиментите на парчетата, Иво се доверява на Георги Линев (Kan Wakan).

Съвсем скоро  Димчев сподели в интернет пространството изключително лична информация за себе си, а именно, че е ХИВ позитивен от 10 години. Със статус във фейсбук, артистът обяви, че скоро предстои представяне на новата му книга „Ivo Dimchev – ХИВ + KISS”, където ще разкаже своята лична история с вируса на СПИН. Книгата ще излезе на български език през април 2018. 

Билети за концерта на Иво Дивчев на 14 март се разпространяват в мрежата на Eventim.bg на цени от 20 лв. на предварителна продажба и на самата дата и на място в клуба. Каси: щандовете на Eventim на ул. "6-ти септември", Office 1 Superstore, OMV, Orange Center, Orange.bg, Usit Colours, Билетен център НДК, Строежа, Български пощи, Вастелс България, Каса Арена Армеец, Технополис, Duende Travel София, книжарница „Бард“, книжарница „На спирката“, както и онлайн през сайта на компанията. 

Брегово на бунт заради опасни цистерни

http://dnes.dir.bg/news/podpiska-tzisterni-bregovo-26907924

Жители на Брегово искат забрана за преминаването на цистерни с опасни товари през града

"Да, България" иска подробна информация за проекта за производството на енергия от отпадъци в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3134155_da_bulgariia_iska_podrobna_informaciia_za_proekta_za/?ref=rss


С писмо до Столичната община партия "Да, България" поиска от кмета Йорданка Фандъкова пълна информация във връзка с намерението за взимане на 67 млн. заем за изграждането на инсталация за производство на енергия от отпадъци. От организацията посочват, че без всички документи насроченото за 28 февруари обществено обсъждане се обезсмисля.<br /><br />Според "Да, България", преди да се мине към обсъждане на проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано...

ЕК ще препоръча започването на преговори с Македония и Албания

https://www.actualno.com/balkani/ek-shte-preporycha-zapochvaneto-na-pregovori-s-makedonija-i-albanija-news_661189.html

ЕК ще препоръча започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания, подкрепяйки разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани. Това каза еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан. "Европейската комисия скоро ще препоръча държавите-членки да започнат преговори до края на лятото за присъединяване с Албания и Република Македония. Смятаме, че двете страни са направили важни реформи през изминалия период и затова отговарят на изискванията", заяви

Синът на драматурга Пол Зиндел съди създателите на филма "Формата на водата" за плагиатство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730779

Синът на драматурга Пол Зиндел съди 
създателите на филма "Формата на водата" 
за плагиатствоДейвид Зиндел, синът на отличения с награда "Пулицър" драматург Пол Зиндел, който през януари обвини създателите на филма "Формата на водата" в плагиатство, е завел дело в съд в Лос Анджелис за нарушаване на авторските права, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.  В иска се посочва, че режисьорът Гийермо дел Торо,

Разликите между Кейт, Меган и Елизабет, когато е била на годините им

https://www.vesti.bg/lyubopitno/razlikite-mezhdu-kejt-megan-i-elizabet-kogato-e-bila-na-godinite-im-6079605

Милиони хора по света гледат на Кейт Мидълтън и Меган Маркел, и двете на 36 години, като образ на елегантност. Хората гледаха кралица Елизабет II по същия начин, когато тя беше на 36 г.

Деца от БУ „П. Яворов“, политици и дипломати почетоха в Брюксел паметта на Васил Левски

http://www.eurochicago.com/2018/02/v-levski/

На фона на импровизирана сцена, със знамена, голям транспарант с образа на Васил Левски и деца във възрожденски униформи, в сградата на Консулската служба към Посолството на Република България в Кралство Белгия се състоя възпоменателната церемония за отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски.

Съдът на ЕС прие, че дежурството от дома е "работно време"

http://www.mediapool.bg/sadat-na-es-prie-che-dezhurstvoto-ot-doma-e-rabotno-vreme-news275886.html

Дежурството, при което човек работи от дома си и е на разположение на работодателя си при повикване, трябва да се счита за "работно време". Това постанови Съдът на Европейския съюз (ЕС) в Люксембург по жалба на пожарникар от Белгия, съобщава в. "Сега". Според европейските магистрати задължението за физическо присъствие на определеното от работодателя място, както и задължението за явяване на работното място в кратък срок ограничават съществено възможността работникът да се занимава с нещо друго през това време. Делото бе образувано по жалба на белгиеца Руди Мацак, който работи като доброволец в пожарната в Нивел от 1981 г. Професионалните огнеборци и доброволците в службата дават наравно редовни дежурства и такива "на разположение". По тази причина Мацак завежда дело срещу градската управа през 2009 г., с което претендира обезшетение за времето, в което е бил "на разположение" от дома си. Получава обаче отказ и обжалва пред трудовия съд в Брюксел, който се допитва до Съда на ЕС дали определението за работно време по смисъла на европейското законодателство може да се приложи в случая на Мацак.  По този повод европейските магистрати посочват в решението си, че всички страни от ЕС трябва да прилагат определението от директивата за "работно време" и "за време за почивка" по отношение на огнеборците, наети в обществените противопожарни служби. В решението се уточнява още, че директивата не засяга въпроса за размера на възнагражденията и това позволява на страните да определят различно заплащане за "работното време" и за "времето за почивка".

На Фандъкова не ѝ хареса идеята граждани да раздадат правосъдие срещу строителна фирма (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/sofia/na-fandykova-ne-haresa-idejata-grajdani-da-razdadat-pravosydie-sreshtu-stroitelna-firma-video-news_661176.html

Минискандал се заформи в Столичния общински съвет между общинския съветник на БСП Николай Николов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Причината – двоен стандарт по отношение на действията на строителната фирма НИКМИ в два различни случая. Става въпрос за сагата с евентуалния строеж на небостъргач в квартал "Стрелбище", при кръстовището на булевардите "България" и "Петко Ю. Тодоров" и с нарушение на НИКМИ по отношение на "Милениум център" до НДК

Илияна Йотова: България трябва да предложи пътна карта за европейското бъдеще на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730771

Илияна Йотова: България трябва да предложи пътна карта за европейското
бъдеще на Западните БалканиБългария трябва да предложи пътна карта за европейското бъдеще на Западните Балкани. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ вицепрезидентът на България Илияна Йотова по повод предстоящата дискусия „Всички пътища водят към Европа? Перспективи за федерален съюз“, която е част от официалната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Благотворителна фотоизложба организират във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369554

Благотворителна фотоизложба в една вечер ще се проведе в Морското казино във Варна, научи Moreto.net. Средствата, събрани от "Четири сезона" ще отидат за възпитаниците на СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" в "Аспарухово".

Нинова иска законът за обществените поръчки да бъде изтеглен

https://frognews.bg/novini/ninova-iska-zakonat-obshtestvenite-porachki-bade-izteglen.html

Настояваме Законът за обществените поръчки да бъде изтеглен - ако влезе в зала, ще положим всички усилия да го блокираме. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод внесените от ГЕРБ поправки в Закона за обществените поръчки, които предстоят да бъдат гласувани утре.

БЧК: Около 300 000 - 350 000 българи ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730753

БЧК: Около 300 000 - 350 000 българи ще бъдат подпомогнати с хранителни продуктиОколо 300 000-350 000 българи и през 2018 година ще бъдат подпомогнати с продукти по оперативната програма за храни по линия на Европейския съюз, съобщи председателят на Българския червен кръст /БЧК/ Христо Григоров пред журналисти в Добрич. По думите му има несъстоятелни обжалвания и бавене на процедурите по програмата,

Автокрадецът, вбесил Бойко Борисов, се споразумя с прокуратурата

http://clubz.bg/64577-avtokradecyt_vbesil_bojko_borisov_se_sporazumq_s_prokuraturata

ПОЛИТИКА яро

На  "легендарния" автокрадец Ярослав Димитров-Яро е наложено наказание „лишаване от свобода“ 1 година по споразумение на Софийска районна прокуратура. Интересно е, че то не е по член, свързван с противозаконно отнемане или кражба на автомобил, а за пречене на орган на властта и хуиганство, става ясно от съобщението на прокуратурата.

Оттам пишат, че Ярослав Димитров е осъден за това, че:

На 13.03.2015 г., около 20.00 часа в гр.София, бул. „Христофор Колумб“ № 1, терминал – 1 на летище София, противозаконно пречил на органи на властта  - полицейските служители З., Д., В. и Б. да изпълнят служебните си задължения; като при опит от тяхна страна да го задържат, той не изпълнил полученото разпореждане да напусне управлявания от него автомобил (предмет на противозаконно отнемане по друго досъдебно производство). Вместо това Димитров се заключил в последния и направил опит да избяга с него, като го насочил към служебен полицейски автомобил марка „Ауди“, модел „А 6“ и го блъснал. Описаното деяние представлява престъпление по чл. 270, ал. 1  НК.

.. И за хулиганство:

Димитров е осъден и за това, че на 13.03.2015 г. около 20.00 часа в гр. София, бул. „Христофор Колумб“ № 1, терминал – 1 на летище София извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото –отправил неколкократно на висок глас нецензурни и груби реплики на полицейските служители от СДВР - З., Д., В. и Б. Описаното деяние представлява престъпление по чл. 325, ал. 1  НК.

На подсъдимия Димитров е определено наказание лишаване от свобода за срок от една година, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Споразумението е с характер на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване или протест.

През лятото на 2015 г., Яро влезе във фокуса на обществетното внимание, след като докато уж изтърпява мярка за неотклонение "домашен арест", бе заснет от камери да краде коли от подземен паркинг.

По този повод премиерът Бойко Борисов - който и тогава си беше на този пост, коментира не другаде, а на заседание на Министерсикя съвет:

"Разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите."

После обаче съдът ще, не ще пак пусна Димитров, защото заключи, че на видеото "може да е всеки". Следобед прокуратурата го задържа за друго - вещно укривателство.

Той е осъждан, с две условни присъди у нас и една ефективна в Словения.

Нели Нешева за Фрог: Проблемът с дълговете към чуждите каси е неглижиран, аз нямах задължения

https://frognews.bg/novini/neli-nesheva-frog-problemat-dalgovete-kam-chujdite-kasi-neglijiran-niamah-zadaljeniia.html

Името на България не трябва да бъде опетнявано с неизплащане на средства към чуждестранни здравни каси. Трудът и на нашите лекари, и на чуждите трябва да бъде оценен. Това заяви пред Фрог нюз Нели Нешева, бивш управител на НЗОК по повод неизплатените над 270 млн. лв. към чужди фондове.

Пхенян праща високопоставен генерал на закриването на олимпиадата в Пьонгчанг

https://offnews.bg//sviat/phenian-prashta-visokopostaven-general-na-zakrivaneto-na-olimpiadata-v-675386.html

Високопоставен севернокорейски генерал ще присъства в неделя на церемонията за закриване на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. 

Ким Йон-чол, отговорник за междукорейските отношения в управляващата КНДР Корейска трудова партия, ще води осемчленна официална делегация, която ще бъде на посещение в Южна Корея от петък до неделя, съобщи днес южнокорейското министерство на националното обединение, цитирано от ТАСС и БТА.

Според източник от министерството, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап, Сеул "смята, че идването на делегация от Севера ще спомогне за подобряване на междукорейските отношения и ще донесе мир на Корейския полуостров, включително денуклеаризация на Северна Корея".

По време на престоя си делегацията ще бъде приета от президента на Южна Корея Мун Дже-ин, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от същото ведомство.

На закриването на олимпиадата се очаква да присъства и дъщерята на американския президент Иванка Тръмп. 

Според Йонхап присъствието на севернокорейска и на американска делегация в Южна Корея по повод игрите дава основание да се очаква среща между официални лица от КНДР и от САЩ по време на олимпийските прояви.

Програмата на делегацията начело с Иванка Тръмп не предвижда контакти с представителите на КНДР, заяви обаче в сряда служител от американската администрация.

Американският вицепрезидент Майк Пенс е имал уговорена среща със севернокорейски представители, включително със сестрата на лидера Ким Чен-ун, по време на Зимните олимпийски игри в Пьончан, но севернокорейците са я отменили в последния момент.

"Ди Цайт": "Северен поток 2" зависи от Тръмп

http://clubz.bg/64576-di_cajt_severen_potok_2_zavisi_ot_trymp

Човекът във Вашингтон за руската връзка се казва Ричард Бърт. За руски предприемачи той е най-важният човек при контактите им в столицата на САЩ. 70-годишният днес Бърт е бил дипломат при президентстото на Роналд Рейгън и Джордж Буш младши, в края на 80-те години на миналия век е бил посланик на САЩ в Германия. Днешният бизнесмен се смята за най-важния съветник по Русия на Тръмп. Твърди се дори, че е писал първата му голяма външнополитическа реч.

Ричард Бърт.

На връзките му в американската администрация разчитат и петте енергийни концерна Wintershall, Uniper, Shell и Engie, които финансират руския газопровод под Балтийско море “Северен поток 2”. Всеки от тях участва в енергийния проект с по близо един милиард евро. От месеци петте концерна тръпнат за парите си, тъй като преди половин година правителството на САЩ реши да се наложат санкции на Русия. Те биха ударили и тях, в крайна сметка те финансират проекта на руския концерн “Газпром”. Това би бил краят за “Северен поток 2”, който те непременно искат да предотвратят.

Така ангажираха Ричард Бърт и неговата агенция McLarty Associates, чиято централа е на минути пеша до Белия дом. Поръчките на “Северен поток” за McLarty и други агенции във Вашингтон показват какви суми в милиони са готови да платят фирми, за да повлияят на законодателството на Вашингтон.

Да се бранят интересите на концерните

През лятото на миналата година консорциумът сключи с McLarty договор за PR с предмет на дейност:

“Да се защитават и подкрепят интересите на предприятията по време на дискусии за газовия пазар като част от европейската енергийна сигурност.”

Интересна е датата на влизането в сила на договора – 1 август 2017 г. Само ден по-късно президентът на САЩ Доналд Тръмп положи подпис под санкциите срещу Русия. Явно агенцията McLarty е била добре информирана.

Само за първото тримесечие от поетия ангажимент петте концерна са превели на McLarty общо 100 000 долара. Не желаят да оповестяват какво са получили насреща.

1,4 милиона долара за лобиране

Още през 2016 г. предходното на “Северен поток 2” сдружение New European Pipeline АД имаше договор с агенцията на Бърт. Тогава й бяха преведени близо 700 000 долара, за да рекламира проекта и да получи подкрепа. По официални данни за миналата година лобирането е струвало над 1,4 милиона долара.

Спонтанни акции на правителството на САЩ

Най-големият договор обаче е с агенцията Roberti Global. От миналото лято тя е получила от «Северен поток 2» над един милион долара, понастоящем най-важният й клиент.

Председателят й Вин Роберти, близък до демократите, във Вашингтон е  известна личност. Точно той е водил изборни кампании на над 100 сенатори и конгресмени. В момента Роберти работи за демократа Стив Израел, член на комисията по енергетика в Камарата на представителите, както и за демократа в Сената Чък Шумър. Което ще рече, че "Северен поток 2" раздпределя бюджета си за пиар по партийно тактически причини.

За "Северен поток" иде реч за едно на пръв поглед незабележимо изречение в пакета от санкции на САЩ. Американската администрация ще продължи да се ангажира срещу строежа на "Северен поток 2", тъй като тръбата "влияе зле върху енергийната сигурност на Европейския съюз, върху развитието на европейския общ пазар и енергийните реформи в Украйна". Това изречение застрашава реализацията на проекта, след като през август м.г. Тръмп подписа пакета от санкции. Дали обаче той някога ще се приложи спрямо "Северен поток 2", остава въпрос без отговор.

Президент под натиск

Все пак винаги трябва да се очаква спонтанна акция на правителството на САЩ, предупреждава Северин Фишер, енергиен експерт от Цюрих:

"Ако  президентът на САЩ продължи да е под натиск поради руска подкрепа в предизборната му кампания, то това би могло да доведе до некоординирани акции".

За да се докаже пред обществеността колко независима е политиката му, изнвенадващо Тръмп би могъл да приложи санкциите. Това оправдавало загрижеността на инвеститорите.

Случващото се  напоследък показва, че сред правителството на САЩ надмощие имат критиците. Според американски медии външното министерство под шефството на Рекс Тилърсън, бивш бос на Exxon Mobil, разработвало план САЩ заедно с Дания да се стопира изграждането на тръбата. Тя би трябвало да мине през датска неприкосновена територия, за да се стигне до Балтийско море. Така на руснаците им е нужно надлежно разрешение от Копенхаген. В началото на декември м.г. датският парламент прие законова мярка с цел забрана строежа на газопровода.

И Полша е срещу "Северен поток 2"

И в Полша правителството се противопоставя на газопровода. По време на визитата си през януари във Варшава Тилърсън подчерта, че Полша и САЩ са категорочно срещу "Северен поток 2". При посещението си миналия петък в Берлин полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че чрез "Северен поток 2" Европа ще е все по-зависима от Русия.

Последното ръкостискане с Варшава е прозрачно. САЩ искат да спечелят Полша като нов клиент за втечнения си газ.

В играта е и Украйна. При "Севевер поток 2" държавният концерн "Нафтогаз" би загубил 2 милиарда евро годишно от транзитни такси. Това са билзо 5 на сто от БВП. По официални данни чрез агенция в Брюксел "Нафтогаз" е платил на американската агенция Value Bridge 45 000 долара. Срещу сумата през март 2017 г. тя е организарала в Хюстън форум между американски политици и журналисти. Подобна дискусия е била организира и през ноември миналата година. До момента украинският концерн е платил за подобна дейност 80 000 долара. Дали разходите са си стрували, ще се разбере през идните месеци.

'Възвишение' и 'Вездесъщият' ще се борят в Балканския конкурс на СФФ

https://offnews.bg//kultura/vazvishenie-i-vezdesashtiat-shte-se-boriat-v-balkanskia-konkurs-na-675384.html

„Балканският конкурс“ на София филм фест включва едни от най-успешните филми, произведени в региона през последната година. Тази година за награда в него ще се борят два от най-успешните филми, представени у нас през последната година - "Възвишение" и "Вездесъщият".

След като превзе челната позиция в родния боксофис, „Възвишение“ (2017) на Виктор Божинов ще се бори за първото място и в Балканския конкурс. Със солидно портфолио от телевизионни сериали („Стъклен дом“, „Столичани в повече“, „Под прикритие“), режисьорът прие много сериозно предизвикателство с първия си игрален филм – дългоочакваната екранизация по романа на Милен Русков, оценен с Европейска награда за литература. 

На границата между историческите факти и художествената измислица „Възвишение“ ни връща във времето през 1872 година, когато Димитър Общи (Филип Аврамов) осъществява Арабаконашкия обир, а сред сподвижниците му са Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев) – полу-революционери, полу-разбойници, които получават задача лично да предадат писмо на Левски. Издирването на Апостола се превръща в трагикомично приключение с нюанси на „револуция“. Приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства, което ще ги отведе до възвишение, където истината не може да остане скрита.

След темата за виртуалната любов в мрежата в пълнометражния си игрален дебют „Love.net” (2011), във втория си филм „Вездесъщият“ (2017) Илиян Джевелеков (който е и съсценарист, заедно с Матей Константинов), поставя фокус върху проблемите на човека в съвременния технологичен свят.

В търсене на оригинален сюжет писателят Емил Борилов заснема живота около себе си с десетки скрити камери. Докато безобидно наблюдава бита и контролира живота на своите близки, той всъщност променя съдбата им. Така много бързо се превръща във вездесъщ регулатор на чужди животи. В капана му попадат колеги, познати, случайни хора… Скоро разбира, че се е пристрастил към тайното знание за другите и е твърде късно да спре. Деянието, започнало като хоби, се превръща в заплаха за бъдещето на десетки хора.

След триумфа му на 35-ия фестивал на българския игрален филм, където събра общо 5 награди – „Златна роза“ за най-добър пълнометражен филм, за мъжка (Велислав Павлов) и женска роля (Теодора Духовникова), както и наградите на критиката и на публиката, „Вездесъщият“ ще бъде един от важните регионални филми и в Балканския конкурс на СФФ.

Копродукцията на Босна и Херцеговина, Словения, Германия и Хърватия „Мъжете не плачат“ („Men Don’t Cry“, 2017) насочва вниманието към въоръжените конфликти през 90-те години на ХХ век в бивша Югославия. Те не само видимо разрушават земята, но оставят и дълбоки рани в спомените на воювалите нации.

„През лятото на 2010 г. се записах за събитие, което една организация за мир беше насочила към военните ветерани от бивша Югославия. Основната ми цел беше да направя изследване, което да ми послужи за основа на късометражен документален филм. Самият аз участвах във войната в Босна и си помислих, че подобен уъркшоп би бил възможно най-доброто „потапяне“ в историята… Вярвах, че отдавна съм оставил зад себе си личните военни преживявания. Мислех, че тази глава от живота ми е затворена. Само че уъркшопът ме обхвана изцяло. Седях с хора, които буквално бяха стреляли един срещу друг. И за да съм максимално точен – ние бяхме стреляли един срещу друг. Имаше напрежение, да, но онова, което започна като пространство, изпълнено с недоверие и дискомфорт, се превърна в необичайна връзка, изтъкана от разбирателство и съчувствие. Емоционално напрежение, нетипично динамична комуникация и за финал катарзис, който ме накара да създам игрален филм по темата“, споделя замисъла на „Мъжете не плачат“ режисьорът Ален Дърлевич, който заедно със Зоран Соломун е и сценарист на филма.

„Меда или не чак толкова оптимистично“ („Meda or The Not So Bright Side of Things“, 2017) е режисьорският дебют на румънеца Емануел Парву.

Филмът пренася зрителя в румънско градче в гориста местност. Главният герой Дору е на средна възраст. Жена му умира, а той трябва да поеме грижите за осиновената тийнейджърка Меда. Това обаче не може да се случи, докато не докаже, че е способен да й осигурява прехрана и дом, тъй като дължи пари на държавата.

„Обществото, в което главният герой живее, е в конфликт с наследеното от балканския темперамент мислене, комунистическото минало и наложените от правителството стандарти, изисквани от Европейския съюз. Парву режисира своя дебют с пълен контрол", пише Cineuropa.org.

„Тайната съставка“ (Secret Ingredientе, 2017) на Гьорче Ставрески e македонският участник в Балканския конкурс на 22-ия СФФ. В центъра на разказа е Веле - нископлатен жп механик, който използва крадена марихуана, за да направи кекс за баща си и така да намали болката, която ракът му причинява. В един момент обаче състрадателният син се оказва заобиколен от престъпници, търсещи тревата си, и досадни съседи, които искат да научат рецептата за „лечебния“ кекс.

„Основният мотив зад историята ми е бедността. Всеки ден я виждам по улиците, а през последните десет години броят на хората, които започнаха да просят, се увеличи драстично. Освен това здравната ни система се срина и хората нямат решения за проблемите си. Те или трябва да отидат в някоя частна болница, ако могат да си го позволят, или просто биват изоставени.", казва режисьорът Гьорче Ставрески.

В „Кратък излет“ („A Brief Excursion“, 2017) на хърватина Игор Бежинович главният герой Стола, от чието име се води повествованието, прекарва лятото в непрестанни забавления и купони, докато не среща случайно стария си познат Роко. Той убеждава Стола и приятелите му заедно да разгледат средновековните фрески в един от близките манастири. Когато обаче автобусът им се чупи, кратката екскурзия се превръща в алегорично пътуване към неизвестното.

И още един турски филм, освен „Зърно“ на Семих Капланоглу, ще бъде представен в Балканския конкурс – извън конкурсната програма – „Мирисът на парите“ („The Smell of Money“, 2018) на Ахмет Бояджиоглу. Всичко се случва в предградие на Анкара – Мехмет е таксиметров шофьор, а приятелите му решават да инсталират камера в таксито, за да снимат клиентите му. Записът с бизнесмен, който е в града, за да се види тайно с жена, се оказва идеална възможност за изнудване и схемата им се отблагодарява щедро… Един ден в таксито на Мехмет е забравен документ. Оказва се, че той принадлежи на мафиотска организация и съвсем логично шофьорът и приятелите му са преследвани от опасни мъже.

Ахмет Бояджиоглу е важна фигура в турската филмова индустрия – от 1988 до 1995 година е програматор на Филмовия фестивал в Анкара, от 1995 година е „Фестивал на колела“ и е начело на Филмовата асоциация на Анкара, а между 2005 и 2007 година е представител на Турция в Евроимаж. През последните години се занимава активно и с продуцентство.

Ангела Меркел призовава за солидарност в ЕС при приемането на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730751

Ангела Меркел призовава за солидарност в ЕС при приемането на мигрантиГерманският канцлер Ангела Меркел призова днес всички страни от Европейския съюз да поемат своя дял, за да съдействат за справяне с огромния приток на мигранти, а същевременно да работят за спиране на потока, като укрепят външните граници и се борят с проблемите, принуждаващи хората да напускат родината си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Амнести: Ромите в България продължават да страдат

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/amnesti-romite-v-bylgariia-prodylzhavat-da-stradat-6079609

В годишния си доклад международната правозащитна организация посочва президентите на САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани

Деветокласник на съд в Търново за държане на марихуана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730727

Деветокласник на съд в Търново за държане на марихуанаОкръжната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 16-годишен ученик за държане на марихуана. Обвинението срещу Г. Д. е за това, че на 26 октомври м.г. в гр. Горна Оряховица, като непълнолетен, държал с цел разпространение, високорисково наркотично вещество – коноп/марихуана/ с общо тегло 22,67 гр.

Меркел призова за спиране на "клането" в Сирия

https://www.actualno.com/europe/merkel-prizova-za-spirane-na-klaneto-v-sirija-news_661187.html

Германският канцлер Ангела Меркел призова за край на „клането” в Сирия след поредните въздушни удари срещу контролирания от бунтовници анклав Източна Гута, в които загинаха още 13 души, предаде AFP. Осъждайки сирийския режим за това, че негова мишена става „собственият му народ”, Меркел каза: "Убийството на деца, разрушаването на болници – всичко това е равнозначно на клане, което трябва да бъде осъдено и категорично да му се противопостави

Жестока експлоатация на българки в сърцето на Европа

https://www.vesti.bg/bulgaria/zhestoka-eksploataciia-na-bylgarki-v-syrceto-na-evropa-6079610

Ставащото е показателно за лицемерието в Брюксел, където се коват директивите и конвенциите за насилието срещу жени и деца

Цветанов: БСП използва всяка възможност да упреква управлението за корупционни схеми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730736

Цветанов: БСП използва всяка възможност да упреква управлението за корупционни схеми "Колегите от БСП се възползват от всяка възможност да създадат, както упрек към управлението днес, така и към възможни корупционни схеми". Това заяви шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента по повод изказването на лидера на БСП Корнелия Нинова, че с новите поправки, внесени от ГЕРБ и патриотите,

Русия прати най-модерните си изтребители в Сирия (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64575-rusiq_prati_naj_modernite_si_iztrebiteli_v_siriq_video

Два руски стелт изтребителя Су-57 от пето поколение (някогашните Т-50) бяха заснети в Сирия, предаде Нюз.ру.

Разпространен бе клип с подготовката им за кацане в базата "Хмеймим" край пристанището Латакия.

Според потребителя там кацнали 4 изтребителя Су-35, 4 щурмови самолета Су-25 и един А-50У за далечно радиолокационно идентифициране и управление. Самолетите от последния споменат модел бяха изтеглени от Сирия през декември 2017 г. в мерките на обявеното от президента Владимир Путин намаляване на руската група войски.

Су-57 е руски многофункционален изтребител от пето поколение и е разработен, за да замени тежките изтребители Су-27. Създаден е като алтернатива на американските изтребители от пето поколение Ф-22 "Раптор" и Ф-35 "Лайтнинг II".

Първия си полет модерната машина извършва през 2010 г. под името Т-50.

Чрез прехвърлянето на тези най-модерни самолети в Сирия Русия иска да демонстрира решителните си намерения във връзка със започналата в началото на месеца офанзива на правителствените сили срещу англава Източна Гута, отбелязва в. "Ведомости". Там се водят тежки боеве и досега са убити над 200 цивилни.

САЩ обвиниха Русия и режима на Башар Асад за гибелта на мирни жители в Източна Гута. Особено безпокойство предизвиква целенасоченото унищожаване на медицински заведения в района и постоянното използване на тактиката на обсадата, която води до глад сред населението и пречи на достъпа до хуманитарна помощ.

За положението в бунтовническия анклав носят отговорност тези, които подкрепят намиращите се там терористи, а не Русия и партньорите й, които се борят с тези терористи. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на обвиненията на Вашингтон.

Днес самолети нанесоха въздушни удари по Източна Гута за пети пореден ден. Това е една от най-интензивните въздушни кампании в продължаващата седем години гражданска война в Сирия, отбелязва Ройтерс.

Тази вечер по искане на Русия ще се състои извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на влошаващата се хуманитарна ситуация в Източна Гута.

БСП настоява да се изтегли предложението за ремонти на оградата без търгове

https://www.actualno.com/politics/bsp-nastojava-da-se-iztegli-predlojenieto-za-remonti-na-ogradata-bez-tyrgove-news_661184.html

БСП иска да бъдат изтеглени предложенията за промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), които позволяват ремонтите на оградата по границата с Турция да се извършват без обществени поръчки. "Настояваме този закон да бъде изтеглен спешно. Ако утре го вкарат в зала, естествено че няма да го подкрепим и ще положим всички усилия да блокираме гледането му", заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, цитирана от "Фокус". Според нея с предло

Скопие маха паметниците от времето на Груевски

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-pametnik-skopie-andon-janev-kyoseto-26907871

Тази нощ от центъра на столицата на Македония бе премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта "Скопие 2014".

Западът иска главата на Вучич, смята Сергей Лавров

http://www.cross.bg/vychich-lavrov-glavata-1568422.html

/КРОСС/ В рамките на посещението си в Белград министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров отправи драматично предупреждение, че Западът „иска главата" на сръбския президент Александър Вучич заради тесните му връзки с лидера на Кремъл Владимир Путин, съобщава електронното издание Srbija Danas, цитирано от "Фокус". След срещата с Лавров, държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че страната му върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия. „Предполагам, че ще има различни видове желания и натиск отношенията да се движат в различна посока, но Сърбия ще бъде на една и съща линия, ще запазва традиционните връзки и ще развива най-добри отношения с Руската федерация", отбеляза Вучич в рамките на съвместната пресконференция с първия дипломат на Москва. В Белград Лавров, според източник от сръбските разузнавателни кръгове, е представил на Вучич доказателства, че ловът за главата му е във фаза на изпълнение. „Това бе предшествано от цяла поредица от събития, за които само невежи хора може да мислят, че не са свързани - убийството на Оливер Иванович, арестуването на американски шпиони в сръбската столица", отбеляза източник от сръбските разузнавателни структури. Западът иска главата на Вучич заради връзките му с Путин, заради отказа му да наложи санкции на Русия и решимостта му да се противопостави на намерението да бъде признато Косово, обобщават от редакцията

Омбудсманът вече ще се избира с явно гласуване от парламента

https://frognews.bg/novini/ombudsmanat-veche-shte-izbira-iavno-glasuvane-parlamenta.html

Омбудсманът вече ще се избира с явно, а не с тайно гласуване от Народното събрание, решиха депутатите. Те приеха на второ четене промени в Закона за омбудсмана.

Разработки на БАН може да хранят астронавтите по пътя им до Марс

http://www.moreto.net/novini.php?n=369553

Изпращането на пилотирана мисия до Марс изглежда все по-възможно, но все пак подобно начинание е свързано с много предизвикателства. Едно от тях е… какво ще ядат астронавтите по време на полета, който продължава година и половина само в едната посока.

Жителите на ЕС не смятат Русия за европейска страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730728

Жителите на ЕС не смятат Русия за европейска страна
Мнозинството граждани на западноевропейските държави не смятат Русия за част от Европа, в същото време поляците са на друго мнение, показва допитване, проведено от „Спутник.Мнения“, цитирано от БГНЕС. Над половината французи и британци – съответно 65% и 52% – са заявили, че Русия не е европейска страна.

Ню Бояна с предизвикателство: Направи кратък филм за 24 часа и стани част от екипа на киноцентъра

https://offnews.bg//kultura/niu-boiana-s-predizvikatelstvo-napravi-kratak-film-za-24-chasa-i-stan-675383.html

Искате ли да работите в кино индустрията? Да бъдете част от екипа на снимачната площадка и да обменяте опит с международните професионалисти във филмовите продукции?

Киноцентърът в Бояна търси хора, които да се включат в кино предизвикателството "Ню Бояна 24" - създаване на 3-5 минутен филм само за 24 часа. Състезанието ще се проведе в "Ню Бояна Филм Студиос" на 10 и 11 март. Задачата е да се направи подготовка, заснемане и пост-продукция на кратък филм. Всичко трябва да се осъществи за не повече от 24 часа на територията на студиото.

Сценарият на филма трябва да съдържа 3 елемента, които ще бъдат разкрити в началото на снимачния ден 10 март.

След края на надпреварата всички филми ще бъдат прожектирани пред жури в мемориалната кинозала “Дани Лернер”. Ще има и награди, а по време на цялото състезание кино професионалисти ще наблюдават представянето на всеки участник, за да изберат бъдещите стажанти, които ще имат възможност да получат опит от най-големите професионалисти в страната.

Участниците в “Ню Бояна 24" ще могат да ползват външни и вътрешни декори в студиото за заснемане на своите продукции. Ще им бъде предоставена база данни с актьори и каскадьори. Екипите трябва да си осигурят всичко останало за заснемането на филмите си и да решат каква техника ще използват - може да бъде сниман дори с камерата на мобилен телефон.

Цялата информация за "Ню Бояна 24” е намира онлайн на, както и във Фейсбук страницата на "Ню Бояна Филм Студиос". 

В Австрия рухна пирамида за криптовалути, завлечени са над 10 хил. души

http://econ.bg/Новини/В-Австрия-рухна-пирамида-за-криптовалути-завлечени-са-над-10-хил-души_l.a_i.758178_at.1.html

В резултат на срив на криптовалутната система Optioment в края на ноември 2017 г. над 10 хил. австрийци са загубили около 12 хил. биткойна, пише...

Драма с дузпи в женския хокей донесе първа олимпийска титла за САЩ от 1998 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3134095_drama_s_duzpi_v_jenskiia_hokei_donese_purva_olimpiiska/?ref=rss


Драматичен успех във финала на олимпийския турнир по хокей на лед за жени донесе първа титла на САЩ от игрите в Нагано през 1998 г. Американките детронираха Канада след дузпи с 3:2 във финала в Пьонгчанг.<br /><br />САЩ и Канада играха пети финал помежду си от общо шест, откакто дисциплината е част от зимните олимпийски игри от 1998 г. Двата отбора са единствените, които са триумфирали в хокея при жените.<br /><br />С успеха си САЩ добавиха второ златно отличие, докато...

Елин Пелин, Асеновград и Виктор Николаев – какво видя "Амнести" през 2017-а в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3134110_elin_pelin_asenovgrad_i_viktor_nikolaev_kakvo_vidia/?ref=rss


Натиск над медиите, неадекватни политики към търсещите убежище и дискриминация на ромите - това са проблемите на България според тазгодишния доклад за правата на човека на "Амнести интернешънъл".<br /><br />Според много съобщения граничната полиция е прибягвала към прекомерно използване на сила и насилствено връщане на бежанци и мигранти, включително непридружени деца.<br /><br />Организацията припомня случаите, в които местните власти в Елин Пелин отказаха да...

Отнеха бронзовия медал на руските състезатели по кърлинг

https://www.actualno.com/moresport/otneha-bronzovija-medal-na-ruskite-systezateli-po-kyrling-news_661183.html

Спортният арбитражен съд (КАС) дисквалифицира руския отбор по кърлинг (смесени двойки) заради положителната допинг проба на Александър Крушелницки. Крушелницки беше уличен в употреба на забраненото вещество мелдоний, след като двамата със съпругата си Анастасия Бризгалова спечелиха бронза в надпреварата за смесени отбори, предаде bTV. Решението на КАС означава, че бронзовите отличия на Крушелницки и Бризгалова ще бъдат отнети и дадени на четвъртия отбор в турнира - Норвегия. Очаква се Междуна

Данаил Кирилов: Няма нищо ново и прикриващо в Закона за обществените поръчки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730723

Данаил Кирилов: Няма нищо ново и прикриващо в Закона за обществените поръчки

"Няма нищо ново и прикриващо. Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най-близко стоящите държавни служби, за да преодолее пробив или пропуск в оградното съоръжение, да се обезпечи поддръжката му". Това заяви депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов пред журналисти в парламента по повод изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова,

Любител астроном откри свръхнова

https://www.investor.bg/novini/346/a/liubitel-astronom-otkri-svryhnova-256288/

През септември 2016 г. аржентинецът Бусо имал късмет - масивна звезда била напът да експлодира и да се превърне в свръхнова

Стоян Александров е обвинен в лихварство

http://clubz.bg/64574-stoqn_aleksandrov_e_obvinen_v_lihvarstvo

Прокуратурата, която водеше проверка срещу Стоян Александров от 2016 г., му повдигна обвинение в лихварство.

Той е обвинен в "упражняване на банкова дейност без разрешение". Александров ще отговаря за две сделки без разрешение, съобщава бТВ.

Стоян Александров е бивш финансов министър от правителството на Любен Беров в периода 1993-1994 г.

Законът позволява частно лице да дава заеми с лихва, но само ако това не е "по занятие" - в противен случай трябва регистрация, а наказанието е лишаване от свобода от три до пет години и конфискация до 1/2 от имуществото на дееца.

За случая се разшумя и в него се намеси държавното обвинение, след като преди 2 години бТВ излъчи репортаж, в който потърпевши кредитополучатели се оплакаха, че имат проблеми във финансовите си отношения с Александров. 

Един от тях разказа, че се е подписал под договор за 306 800 долара, а е получил $260 хиляди. Всичко било доказуемо, защото парите били преведени по банков път.

Според медии той е с парична гаранция от 100 000 лв.

През 2014 г., когато рухна КТБ, Александров пък се оказа намесен и в този казус, като обяви пред Нова тв, че парите (първите 206 млн., за които прокуратурата започна действия, б.р.) са били изтеглени в един ден от сметките на няколко фирми. Той цитира свой разговор с главната счетоводителка на КТБ Мария Димова, която пък днес е един от обвиняемите.

Анализатори предвиждат конфликти между САЩ и Русия-Китай

http://www.cross.bg/kontrol-oruzhiya-otbrana-1568421.html

/КРОСС/ Между САЩ от една страна и Русия и Китай от друга страна ще има все повече разногласия и конфликти. Това се подчертава в материал на частната американска компания за разследване и анализи "Стратфор", цитиран от "Апострофа". Докато технологията за производство на оръжия се развива с бързи темпове, в същото време договорите за контрол над въоръженията остаряват. САЩ се оттеглиха от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана през 2002 г., а в рамките на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег възниква напрежение, което ще доведе до засилване укрепването на системата за отбрана на Вашингтон, се говори в материала. Отбелязва се, че в отговор на инвестициите на САЩ в противоракетна отбрана Русия и Китай ще разширят своите настъпателни възможности. От "Стратфорт" считат, че в резултат на тази въоръжена надпревара вероятно ще бъде забит последният пирон в ковчега на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, а също така ще се постави под заплаха Договорът за съкращаване на стратегическите настъпателни оръжия. В същото време Пекин ще се стреми към запазване на превъзходството си в развитието на свръхзвукови оръжия, за да преодолее противоракетната отбрана на Вашингтон. Въпреки че страните ще се опитат да сключат нови споразумения за контрол над оръжията в съответствие с изменящата се ситуация, тези споразумения ще бъдат спънати от противопоставянето между трите свръхдържави

8-годишно момче от етрополско село откраднало пони

https://www.actualno.com/crime/8-godishno-momche-ot-etropolsko-selo-otkradnalo-poni-news_661181.html

8-годишно момче от с. Малки Искър е откраднало пони. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-София. Работата по случая започнала на 19 февруари след подаден сигнал от жител на с. Малки Искър за извършена кражба на пони. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия полицейските служители разкрили, че автор на кражбата е 8-годишно момче от същото село. Конят също е открит и върнат на собственика. Материалите по случая са изпратени в районната прокуратура с мнение за прилагане разпор

Чавушоглу: Няма да дадем възможност на идващите в Африн, за да пазят ПКК и СЗН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730718

Чавушоглу: Няма да дадем възможност на идващите в Африн, за да пазят ПКК и СЗННяма да дадем възможност на тези, които дойдат в Африн, за да пазят Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа (СЗН), заяви днес министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, цитиран от турската телевизия НТВ. Той изтъкна, че операцията на турските въоръжени сили в района на Африн, Северна Сирия,

Тъща на полицай помогна да заловят "ало" измамник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730729

Тъща на полицай помогна да заловят "ало" измамник
Районна прокуратура – Разлог е предала на съд Н. Даков за съучастие в извършена измама. Обвиняемият Даков (на 27 години) е от гр. Ихтиман и вече е осъждан за участие в т.нар. "телефонни измами". Към м. януари 2017 г. той имал уговорка с неустановено по делото лице да посещава посочени адреси в различни градове в страната,

8-годишно момче открадна пони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730719

8-годишно момче открадна пони8-годишно момче от с. Малки Искър е откраднало пони. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР- София. Работата по случая започнала на 19 февруари след подаден сигнал от жител на с. Малки Искър за извършена кражба на пони. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия полицейските служители разкрили,

САЩ с ултиматум към Русия за ядрените оръжия

http://www.cross.bg/oruzhiya-rysiya-doktrina-1568419.html

/КРОСС/ САЩ постави ултиматум на Русия за ядрените оръжия. Свързан е с ядрените оръжия на двете страни и новата доктрина по темата на Вашингтон. „САЩ ще се откажат от плановете за разполагане на крилати ракети с морско базиране, ако Русия изпълнява Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег" . Това обяви заместник-помощникът на министъра на отбраната по въпросите на ядрената и ракетна отбрана Робърт Суфър, като по този начин за пореден път отправи обвинения по отношение на ракетите със среден обсег. По думите му, "ако Русия започне преговори за съкращаване на тактическите ядрени оръжия, ако промени агресивното си геополитическо поведение на международната арена, ние можем да започнем преговори за крилатите ракети с морско базиране, няма да е нужно да ги дислоцираме". Говорейки за новата ядрена доктрина на САЩ на среща по въпросите за ядреното сдържане във Вашингтон, представителят подчерта: "Необходимо е да направим нещо в отговор на това, нямаме избор". По-рано тази година Пентагонът обнародва новата ядрена доктрина на САЩ, съгласно която Вашингтон ще се съсредоточи върху разработването на ядрени оръжия с малка мощност, които ще могат да бъдат използвани при ядрени нападения или неядрени "стратегически атаки".

Румен Радев назначи новия шеф на ВМА

http://www.cross.bg/voennomeditzinska-akademiya-visshe-1568420.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев назначи Венцислав Мутафчийски на длъжността „Началник на Военномедицинска академия и главен лекар на Въоръжените сили на Република България". Държавният глава го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал", предава Дарик. „С особено удовлетворение изпълнявам това", посочи в словото си държавния глава, като допълни, че полковник Мутафчийски е един достоен български офицер. По думите на президента това е акт на признателност и висока оценка за професионализъм. „Вярвам, че с Вашите професионални и лидерски качества Вие ще продължите на допринасяте на Военномедицинска академия като реномирано, модерно заведение за здравеопазване", заяви президентът в своята реч. Според него е необходимо да се запазят традициите на болницата и да продължат да се развиват в бъдеще. „Едва ли има по-вълнуващ момент в кариерата на един офицер от това да бъде удостоен с висше звание и да е назначен за началник на една от най-престижните институции, а именно Военномедицинска академия", заяви полковникът. Той обеща да превърне Военномедицинска академия в референтна за българското здравеопазване, както и да управлява болницата, гледайки напред, за да се надгражда. „Не е достатъчно командирът да бъде само командир, а да печели съмишленици", посочи той.  

Признаците, че той не е щастлив

https://www.actualno.com/curious/priznacite-che-toj-ne-e-shtastliv-news_661180.html

Вашият партньор идва и казва, че е недоволен от връзката ви? Най-вероятно не. Мъжете са по-склонни да пазят нещата или да покажат своето недоволство по други начини. Или може би той "ви казва", че е недоволен от определени събития или ситуации във вашето партньорство, но не казава категорично: Хей, нещата не вървят. Така малко по малко нещата започват да се променят, а вие изпадате в депресия, докато се чудите има ли изобщо проблем и как да го решите. Какъвто и да е случаят, ето 15 п

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски става директор на “Топлофикация - София”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730704

Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски става директор на “Топлофикация - София”Бившият шеф на Общинска банка Александър Чакалски е новият директор на “Топлофикация - София”. Чакалски ще заема временно поста до провеждането на конкурс, реши Столичният общински съвет. Причина за рокадата е, че досегашният шеф на столичното парно Георги Беловски е поискал да бъде освободен по лични причини.

Тези 3 зодии са родени да бъдат майки

https://www.actualno.com/curious/tezi-3-zodii-sa-rodeni-da-bydat-majki-news_661177.html

Има различни видове майки – някои са "готини", а други държат на традициите, предавани от поколения. Има такива, които обучават децата си у дома и такива, които търсят подходящото училище с месеци. Едно е сигурно – да си родител е адски изморително и всяка една майка е перфектна в очите на детето си! А ето кои са 3-те зодии, които развиват майчински инстинкт още от най-ранна възраст. Риби Рибите вдъхват любов към изкуството на своите деца и се опитват по

Арестуваха 35-годишен грък, издирван от германските власти за търговия с кокаин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730698

Арестуваха 35-годишен грък, издирван от германските власти за търговия с кокаинПолицията в Солун е арестувала 35-годишен грък, издирван от германските власти за търговия с кокаин, съобщава в. "Катимерини". При ареста гъркът е оказал съпротива и се е опитал да избяга. Той е обвинен в опит да пренесе в Гърция известно количество кокаин, доставен от латиноамериканска страна, предава БТА.

Стойко Стоянов: Корнелия Нинова е знаела за скандалната фраза за Народния съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730710

Стойко Стоянов: Корнелия Нинова е знаела за скандалната фраза за Народния съд

Корнелия Нинова е знаела за скандалната фраза за Народния съд в декларацията на БСП по повод Луковмарш. Това разкри в предаването "Свободна зона с Георги Коритаров" по ТВ Европа главният редактор на faktor.bg Стойко Стоянов. Името на Валери Жаблянов като автор на фразата тръгна от леви медии, допълни той.

Експерти: Подобрените позиции за усещането за корупция не са заради реформи

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/eksperti-podobrenite-pozicii-za-useshtaneto-za-korupciia-ne-sa-zaradi-reformi-256273/

Движението нагоре се дължи на един от политическите индекси, който измерва стабилността на политическите системи

Чворът Валери Жаблянов и „неизбежно“ убитите 2730 души от Народния съд

http://www.barometar.net/90484/

В биографията на неповторимия бохем Иван Славков-Батето, бившият ни външен министър Петър Младенов е определен, като „чвор“. Хубава българска дума, с която може да наречем и депутатът от БСП, Валери Жаблянов. Праволинеен, опак, вдървен, непоколебим в позицията си –  типичният комунист от миналия век. Но за лош късмет на Жаблянов живеем в 21 век, БКП […]

Организират турнир по конен спорт за „Тодоровден“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369544

Конната база във Виница ще бъде домакин на традиционните състезания свързани с Тодоровден. Събитието на празничния 24 февруари ще стартира в 11.00 часа, научи Moreto.net. В програмата са заложени три паркура. Единият е с височина на препятствията 80-90 см за любители.

Президентът назначи полковник Мутафчийски за началник на ВМА

https://frognews.bg/novini/prezidentat-naznachi-polkovnik-mutafchiiski-nachalnik-vma.html

Днес на официална церемония президентът Румен Радев удостои полковник Венцислав Методиев Мутафчийски с висше офицерско звание и го назначи за началник на Военномедицинска академия.

Шефът на ВМА с нови пагони на бригаден генерал

http://dnes.dir.bg/news/vma-pagoni-umen-adev-ventzislav-mutafiysci-26907822

Президентът Румен Радев връчи пагони на бригаден генерал на новия началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

3 рецепти за паста, които може да приготвите за 20 мин

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/3-recepti-za-pasta-koito-mozhe-da-prigotvite-za-20-min-6079567

Сложете подсолената вода на котлона и запретнете ръкави за една от страхотните ни рецепти

Жителите на ЕС не гледат на Русия като на европейска страна

https://www.actualno.com/europe/jitelite-na-es-ne-gledat-na-rusija-kato-na-evropejska-strana-news_661175.html

Мнозинството граждани на западноевропейските държави не смятат Русия за част от Европа, в същото време поляците са на друго мнение, показва допитване, проведено от „Спутник.Мнения“, цитирано от БГНЕС. Над половината французи и британци – съответно 65% и 52% – са заявили, че Русия не е европейска страна. В Германия с това твърдение са съгласни 46% от анкетираните. Германците, които признават Русия за част от Европа, са повече – 49%. Във Франция

Една трета от българите искат да се разплащат чрез умни аксесоари, сочи проучване

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/22/3134100_edna_treta_ot_bulgarite_iskat_da_se_razplashtat_chrez/?ref=rss


Една четвърт (24%) от европейците очакват, че ще имат възможност да се разплащат безконтактно с умен часовник, гривна, ключодържател или друга форма на преносими разплащателни аксесоари, сочат нови данни на "Мастеркард" (Mastercard).<br /><br />За България процентът е дори по-висок от средноевропейския – 30% от потребителите очакват възможността да разплащат безконтактно с помощта на преносим аксесоар. По този показател българският пазар се нарежда до тези в Дания,...

'Прасето' на Берлинале

https://offnews.bg//kultura/praseto-na-berlinale-675380.html

Иранско кино, пълен салон. „Khook“ на фарси или „Прасето“ на български определено отива в списъка ми с любими филми, които бих гледала отново.

Факт е, че Берлинале не блести със страхотна селекция от филми тази година. С малки изключения е слаба година за фестивала.  

„Прасето“ е първият филм, който наистина заслужава Златна мечка. Режисьорът на филма- Mani Haghighi, е номиниран за втори път в категорията „Competition/Wettbewerb“, като първата си номинация получава 2016 година за „A Dragon Arrives!“.

Лентата е една гротеска, която комбинира в себе си измислица, самоирония и бруталност. Диалозите са остроумни и оригинални и нито за момент по време на филма зрителят не се замисля колко е часа или какво има да свърши след края му. Черна комедия, това е категорията, под която бих го поставила. Трудно се правят такива филми, защото границата между повърхностната и алтернативната комедия е тънка.

Основна тема във филма е обществото и неговата способност да бъде брутално. Също така и неговия инструмент- социалните мрежи, които са място за ексхибиционизъм и унищожаване на личното пространство. Всички актьори играят великолепно и би било нечестно да отбележа само главния актьор – Hassan Majooni. Именно той обаче допринася с небрежния си вид и детинското си поведение за естествената и хумористична атмосфера на филма.

Както винаги, няма да издам историята, но тя определено е неочаквана. На заден фон е дълбоко политическият въпрос за свободата на творчеството и репресиите в Иран. Всеки киноман би оценил „Прасето“ и с голямо нетърпение очаквам какво ще реши журито на Берлинале.

Утре на места ще вали сняг, а температурите ще са между 1 и 13 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6730687

Утре на места ще вали сняг, а температурите ще са между 1 и 13 градусаПрез следващото денонощие над по-голямата част от страната времето ще е облачно. През нощта сняг ще превали на места в Северна България, а утре в крайните северозападни райони. Разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. Вятърът ще бъде слаб, от изток-североизток. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса,

Румен Радев назначи Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730689

Румен Радев назначи Венцислав Мутафчийски за шеф на ВМА (Видео)Очаквам, че в ролята си на началник и под ваше ръководство Военномедицинската академия /ВМА/ ще бъде образец за качествени медицински услуги, прозрачност на решенията и финансова ефикасност. Това каза президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, който удостои с висше офицерско звание "бригаден генерал" проф.

Владо Плацентата с шокиращо обяснение за нападението над д-р Гагова

https://offnews.bg//temida/vlado-platcentata-s-shokirashto-obiasnenie-za-napadenieto-nad-d-r-gago-675382.html

Подсъдимият за атаката на д-р Албена Гагова от АГ болница "Шейново" Владимир Стоянов, по-известен като Владо Плацентата, е изпратил шокиращо становище от 6 страници до съда.

Това стана ясно вчера, когато трябваше да бъде даде ход на делото, но това не стана по процедурни причини.

В становището си Стоянов се обявява за невинен и призовава за бързо правосъдие.

От една страна, обвиняемият описва как бил гонен по стълбите на болницата от „около 50 годишно голямо (изглеждаше като разярена мечка) същество (в случаят посочено като жена), което да го преследва” (запазен е оригиналният правопис - б.р.). В същия документ той казва, че нямало доказателства да е бил в болницата през този ден, защото „на практика, НЯМА преки доказателства, че Стоянов е имал нещо общо с Майката, камо ли, че му е баща, и НЯМА никакви преки доказателства, че Стоянов е бил дори в Болница Шейново този ден.”

В становището си допълва, че „е ВЕГЕТАРИАНЕЦ от 18годишен, а от 2018 е и ВЕГАН, който уважава е цени животът във всичките му форми, а Г-жа Гагова е видно месоядно същество, което е логично, да е искало с цел материална облага, да си сготви плацентата с лук и подправки…

В съдебната зала д-р Гагова предпочете да запази мълчание.

Владимир Стоянов е обвинен за нападението над акушер-гинеколога на 1 юли 2017 г., малко след като лекарката изродила детето му, но отказала да предаде на бащата плацентата на бебето въпреки неговото настояване. Минути след раждането колеги на д-р Гагова я намират окървавена и в безсъзнание на стълбите в болницата.

Марк Хамил ще получи звезда на холивудската Алея на славата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730683

Марк Хамил ще получи звезда на холивудската Алея на славата Актьорът от САЩ Марк Хамил, известен с ролята на Люк Скайуокър в култовата космическа сага "Междузвездни войни", ще бъде почетен със звезда на Алеята на славата в Холивуд, предаде ДПА, позовавайки се на Холивудската търговска камара. Звездата на 66-ия годишния Хамил ще бъде 2630-ата на прочутата алея в Холивуд.

Парламентът ще избира омбудсмана с явно гласуване

http://www.transmedia.bg/2018/02/22/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%be%d0%bc%d0%b1%d1%83%d0%b4%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d1%8f%d0%b2/

Парламентът ще избира омбудсмана с явно гласуване. Това гласят промените в Закона за омбудсмана, приети в четвъртък.

Досега за кандидатите се гласуваше тайно.

Друга промяна в закона гласи, че наред с парламентарните групи кандидатури за омбудсман ще могат да издигат и юридически лица с нестопанска цел.

До месец след избирането си новият омбудсман ще може да предложи свой заместник, който също ще се гласува от Народното събрание.

 

Сигнали на ГД „БОЕЦ“ до Главна прокуратура

http://www.eurochicago.com/2018/02/signali/

Днес от Гражданско движение "БОЕЦ" са внесли два сигнала до Главна прокуратура на Р. България. Сигналите са свързани с думите на премиера Бойко Борисов, че банкерът Цеко Минев е собственик на фирма „Юлен”, както и с отправените към Борисов въпроси от президента Румен Радев дали има общи бизнес интереси с депутата Делян Пеевски.

Нямало сигнал за родителите, държали затворени децата си в "Люлин"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730666

Нямало сигнал за родителите, държали затворени децата си в "Люлин"До Агенцията за социално подпомагане не е подаван сигнал за случая, в който родители от столичния квартал "Люлин" са държали затворени децата си. Агенцията е сезирана от телевизионно предаване, научи БТА от пресцентъра на АСП. Проверка на адреса е правена преди пет години, но след сигнал за битов инцидент-пожар.

„Амнести Интернешънъл” отчита възход на ксенофобията и нетолерантността у нас

http://www.cross.bg/amnesti-omraza-posochva-1568418.html

/КРОСС/ Нежелание на българските власти да се ангажират по имигрантските въпроси на фона на все по-осезаем климат на ксенофобия и нетолерантност към различните отчита световната правозащитна организация „Амнести Интернешънъл" в годишния си доклад. В него се посочва, че бежанският натиск е отпаднал, но лошото третиране на нелегално влезли у нас лица продължава и все още няма ефективни механизми за интеграция на тези, които желаят да останат у нас. Като пример се посочва случаят в Елин Пелин, където сирийско семейство с хуманитарен статут не беше допуснато от кмета, обявил публично, че мюсюлмани от арабската страна не са добре дошли. Проблем е и отношението към непридружените деца, много от които нямат достъп до училище и правна помощ. „Амнести" критикуват и ограниченията за придвижването на регистрираните мигранти, както и неизпълнените ангажименти за приемане на лица, задържани в Гърция и Турция. В същото време речта на омразата и последващите от нея престъпления продължават да бъдат проблем, отчитат правозащитниците. Подобна реторика се е чувала и от влезлите във властта Обединени патриоти, които са посочен като организатори на „масови антиромски демонстрации" вкл. в Асеновград. Проблеми имат не само представителите на различни етнически малцинства, но и хората с увреждания, които са лишени от възможност за самостоятелен живот, отчитат от „Амнести"

Катастрофирал тир затвори пътя Добрич - Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730681

Катастрофирал тир затвори пътя Добрич - ВарнаПътят Добрич-Варна временно е затворен поради пътно произшествие с товарен автомобил, съобщиха от областната дирекция на МВР. Злополуката е възникнала в района на село Любен Каравелово, област Варна. От полицията препоръчват на водачите на моторни превозни средства, пътуващи от и за Варна, да използват обходен маршрут през Балчик и курортния

Нинова: Законът за обществените поръчки да бъде изтеглен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730680

Нинова: Законът за обществените поръчки да бъде изтегленБСП настоява ГЕРБ и "Обединени патриоти" да изтеглят внесената поправка в Закона за обществените поръчки, която предвижда ремонтите и поддръжката на оградата по границата да бъдат освободени от общия режим на обществени поръчки и да се правят с пряко договаряне. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия

За управляващите жизненият стандарт на хората е условно понятие без съдържание

http://pogled.info/bulgarski/za-upravlyavashtite-zhizneniyat-standart-na-horata-e-uslovno-ponyatie-bez-sadarzhanie.92690

/Поглед.инфо/ Докога за управляващите жизненият стандарт на хората ще е условно понятие без никакво съдържание? Спомням си, че Владислав Горанов напусна парламента, защото доходът от заплата не покривал потребностите му. Значи за него немалката депутатска заплата не осигурява високия стандарт на живот, към който се стреми.

БСП зацикли с референдума за Истанбулската конвенция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369546

Левицата се спъна в референдума, който инициира за Истанбулската конвенция. За втори път точката се отлага за разглеждане във водещата комисия в НС -по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Миналата седмица разглеждането падна заради тежкия дневен ред, тъй като бяха обсъдени проблемите на хората с увреждания.

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохола

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6730660

Учени откриха ген, който предизвиква непоносимост към алкохолаУчени от Пенсилванския университет в САЩ откриха ген, който може да усили реакцията на организма към спиртните напитки и да ги направи неприятни за човека, съобщи Лента. Специалистите предполагат, че съответстващата на гена ДНК ще получи широко разпространение сред хората в резултат на естествения подбор.

Уилям Дефо не проявява интерес към телевизията

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730672

Уилям Дефо не проявява интерес към телевизиятаАктьорът от САЩ Уилям Дефо, удостоен с почетна награда "Златна мечка" за цялостно творчество на Международния кинофестивал в Берлин, не проявява интерес към телевизията, съобщи Контактмюзик, цитиран от БТА.  За над 40 години в киното Дефо е работил с редица видни режисьори и се е снимал в знакови продукции като "Взвод" и "Роден на четвърти юли" на

Времето в петък: облачно, температури през деня от 3 до 13 градуса

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vremeto-v-petyk-oblachno-temperaturi-prez-denia-ot-3-do-13-gradusa-2080301

През следващото денонощие над по-голямата част от страната времето ще е облачно. През нощта сняг ще превали на места в Северна България, а в петък в крайните северозападни райони. Разкъсвания на облачността ще има над Югозападна България. Вятърът ще бъде слаб, от изток-североизток. Минималните темп

БАН: Теоретично България е застрашена от катастрофални земетресения

https://www.actualno.com/society/ban-teoretichno-bylgarija-e-zastrashena-ot-katastrofalni-zemetresenija-news_661170.html

Теоретично България е застрашена от катастрофални земетресения, но през последната година трусовете намаляват. Това каза ръководителят на Департамент „Сеизмология” в Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев за земетресението от тази нощ с епицентър между селата Крумово и Катуница с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. „През последната година са малко по-малко земетресенията. В определени перио

Кутев: Референдум за Истанбулската конвенция лесно може да премине в хомофобски референдум

https://www.actualno.com/politics/kutev-referendum-za-istanbulskata-konvencija-lesno-moje-da-premine-v-homofobski-referendum-news_661171.html

И референдумът, и противопоставянето на Истанбулската конвенция в голяма степен е проблематично. То може да се окаже доста вредно за обществото и трябва да сме много внимателни с тези теми. Това заяви в интервю за БНР депутатът от БСП Антон Кутев, който е и председател на Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Днес тя трябваше да обсъди провеждането на национален референдум с въпрос "Против ли сте Народното събрание да ратифицира т.нар. Истан

Новият флагман на "Пежо" ще е лимузина със силует на купе

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/22/3134037_noviiat_flagman_na_pejo_shte_e_limuzina_sus_siluet_na/?ref=rss


На европейския пазар търсенето на традиционните седани в автомобилния D сегмент е в застой през последните четири години след повече от десетилетие на спад. С новия 508 от "Пежо" искат да събудят интереса на купувачите, като предлагат престижна лимузина със силует на купе. Подобен подход вече демонстрираха "Опел" с "Инсигния Гранд спорт" и "Фолксваген" с "Артеон"<br /><br />В сравнение със своя предшественик автомобилът е с 8 см...

ССБ осъди анонимните медийни атаки срещу съдии

http://www.mediapool.bg/ssb-osadi-anonimnite-mediyni-ataki-sreshtu-sadii-news275885.html

Зачестяват случаите на анонимни медийни атаки срещу отделни съдии, поднесени от едни и същи издания с манипулативни и откровено неверни внушения, които злоупотребяват със свободата на словото. Тази теза застъпва Съюзът на съдиите в България (ССБ) в свое отворено писмо, подписано от председателя на съсловната организация съдия Атанас Атанасов и разпространено в четвъртък. Според него когато критиката на конкретни съдебни решения не е основана на точно познаване на фактите, а борави с внушения, тя се превръща в атака срещу авторитета на цялата съдебна система. Затова и от ССБ за пореден път призовават Висшия съдебен съвет (ВСС) да не остава безучастен зрител, а да реагира на всеки подобен случай. Повод за отвореното писмо на съдийския съюз е публикация в сайта "Правен свят", с която индиректно се атакува председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Става въпрос за дело, заведено от съкратен от ВКС служител, което впоследствие е било решено от съдия Лилия Терзиева-Владимирова, командирована в Софийския районен съд (СРС) от РС-Пещера с решение на Панов. „Тезата на анонимния автор, че съдията следвало да се отведе, тъй като е бил командирован в предходната преди образуването на делото година със заповед на председателя на ВКС, е поднесена чрез използване на квалификации, че цялото произнасяне по делото е било „порочно“, че делото е решено в „полза“ на председателя на ВКС, който е наречен и „благодетел“ на съдията. От така поднесената под формата на внушения информация се засяга доброто име на съдията, постановил решение по делото, доколкото се поставя под съмнение дали спрямо една от страните същият съдия не е бил в положение на зависимост”, посочват от ССБ. В тази връзка съюзът припомня установения от Консултативния съвет на европейските съдии стандарт за защита на съдии от медийни атаки, според който засегнатият съд трябва да предостави на обществото навременна и пълна информация по казуса, а ВСС да демонстрира ефективна реакция. „В конкретния случай фактите по развитието на делото, за това каква необходимост е обслужвало командироването на колегата в Софийски районен съд и за това дали по своя характер делото се явява „лично“ за ответната страна по него, могат и следва да бъдат разяснени официално от съда. Същевременно няма реакция от страна на Висшия съдебен съвет, който също, съобразно посоченото становище на КСЕС, следва да защитава авторитета на съдии, засегнати от публикации“, отбелязва съдия Атанасов. Затова той призовава ВСС да създаде работещ механизъм, „който да осигурява своевременен отговор на публикациите, поставящи под въпрос нравствените качества на магистрати по повод тяхната работа или касаещи други аспекти на личността им“. „Само при наличие на такъв механизъм, приложим по отношение на всички публикации, засягащи доброто име на съдии, ВСС пълноценно би могъл да изпълнява основното си задължение – да защитава независимостта и авторитета на съдебната власт“, завършва отвореното писмо на ССБ.

Ангела Меркел: Длъжни сме да направим всичко възможно клането в Сирия да спре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730667

Ангела Меркел: Длъжни сме да направим всичко възможно клането в Сирия да спреГерманският канцлер Ангела Меркел призова днес да се сложи край на клането в Сирия - интензивните бомбардировки на силите на режима над бунтовническата крепост Източна Гута близо до Дамаск, предаде Франс прес. "Свидетели сме на ужасяващи събития в Сирия, на битката на един режим срещу населението му, на убийството на деца,

Сметната палата проверява как Борисов харчи излишъка

http://www.cross.bg/palata-zaplatite-smetnata-1568417.html

/КРОСС/ Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи/трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители, одобрени с постановления на Министерския съвет за периода от 10.05.2017 г. до 31.01.2018 г. "За" предложението гласуваха единодушно 140 народни представители. Вносители на искането за възлагане на проверката са Корнелия Нинова и група народни представители. Срокът на проверката е до 1 юни 2018 г. Окончателният доклад на Сметната палата трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на юни. Предложението за ревизия е мотивирано с големия обществен интерес как се харчат допълнителните бюджетни пари при осигуряване на публичност и прозрачност, според мотивите на вносителите. Като повод за одита от БСП използваха извънредно отпуснатите в началото на годината средства за увеличение на заплатите на полицаите, които заплашиха с протести по време не председателството. Тогава правителството спешно отпусна над 100 млн. лв. за повишение на заплатите. В момента протестират надзирателите в затворите, които не се съгласни с обещаното им 5% увеличение на заплатите. Общата сума в правителствения резерв е около 3 млрд. лв.    

Двама мъже в леглото... Защо са му на Кремъл тези закачки (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64573-dvama_myje_v_legloto_zashto_sa_mu_na_kremyl_tezi_zakachki_video

Мъж и жена разговарят в спалнята. Жената казва: "Навила съм часовника за 9 часа." Той отговаря: "Прекрасно. А сега го изключи, защото утре е неделя." Жената обаче не се предава: "Не забравяй, че имаме много работа. Трябва да гласуваме." На което съпругът ѝ подхвърля подигравателно: "За какво ти е да гласуваш? Сякаш няма да се справят и без теб!", след което той се обръща на другата страна и заспива.

Но после го спохожда нещо твърде кошмарно - сънува, че на вратата му стои офицер, който е дошъл да го вика на служба в армията. Възражението на смутения мъж, че е навършил вече 52 години и е твърде стар за тази работа, не му помага ни най-малко. Офицерът му казва, че новият президент е въвел новост – на задължителна военна служба вече подлежат всички, които не са навършили 60 години. Офицерът освен това се придружавал от чернокож военнослужещ – белег за това, че в руската армия вече очевидно е разрешено да служат и мигранти.

В кухнята слисаният руснак се натъква на друга неочаквана гледка: там се разхожда хомосексуален мъж, представен твърде карикатурно. А жена му му обяснява, че според най-новите закони руснаците са длъжни да прибират в домовете си онези хомосексуални мъже, които си нямат партньор. След това се появява синът му, за да му поиска огромна сума пари за "сигурността в училище". А за капак на всичко тоалетната е заета и той не може да я ползва. Тогава човекът се събужда уплашен, решен да отиде да гласува веднага.

"Ставай, иначе ще е късно", вика той на жена си.

Това 3-минутно видео в момента е истински хит в социалните мрежи в Русия. То е хвалено заради оригиналната идея, но и критикувано като хомофобско. Засега не е много ясно кои са неговите автори. Във всеки случай професионално заснетият клип, който съзнателно залага на липсата на политическа коректност, съдържа много сериозно послание: призив към хората да гласуват на президентските избори в Русия, насрочени за 18 март.

На парламентарните избори през 2016 г. активността беше изключително ниска - гласуваха само 48 процента от руснаците с право на глас. А в столицата Москва тя падна дори до 35 процента. Понеже на предстоящите избори няма никаква интрига - преизбирането на Владимир Путин е почти сигурно - много от руските избиратели могат да решат да си останат вкъщи. Кремъл обаче желае да бъде постигната убедителна победа, а това е възможно само ако избирателите гласуват масово.

Бойкотът на Навални

Освен това опозиционният лидер Алексей Навални призова към бойкот на изборите. 41-годишният политик и борец срещу корупцията искаше да се кандидатира за президент, но не беше допуснат до участие по формална причина. В един твърде оспорван съдебен процес Навални бе осъден условно за икономическо престъпление. Опозиционерът смята, че става дума за скалъпена присъда по политически причини, руското правосъдие обаче отрича това. Привържениците на Навални са предимно млади руснаци. Те го подкрепят не само в социалните мрежи, но и с участие в протестни демонстрации. През 2017 година в тях се включиха особено много ученици и студенти.

Именно те са явно целевата група на сегашната кампания, която с клипове като описания по-горе се опитва да повиши активността на избирателите. Защото и в Русия, както и в много други страни по света, младите хора рядко гласуват на избори.

Друго видео ни пренася в едно такси, в което се вози бременна жена. Тя преживява едно инфарктно пътуване с висока скорост и много критични ситуации. Но жената не е тръгнала да ражда, а да гласува.

Друг клип показва момче и момиче по време на любовна игра. Но преди да стигнат до най-съществената част, момичето пита момчето дали е пълнолетен. "Разбира се, че съм", отговаря той уверено. Но след като младата дама научава, че той още не е гласувал, се отвръща от него разочарована, а на тръгване му подхвърля: "Не, още не си пораснал." От появата на това видео на 14 февруари до сега то е било гледано от над 700 хил. души в ютюб. Филмчето е произведено от студията „Росвидео", сред чиито клиенти са и държавни компании като "Газпром", както и руски министерства.

"Кремъл иска да мотивира възможно повече хора да гласуват не защото се опасява от възможна загуба на своя кандидат, а защото се страхува, че евентуално ниската активност ще развенчае мита за силната обществена подкрепа за Путин", твърди руският публицист Константин Егерт. След като бе отстранена политическата конкуренция на Путин, сега се прави опит да се мобилизират избирателите, като им се насаждат страхове, добавя той.

"Дойче веле"

До 2019 г. касовите апарати ъпгрейднати или сменени

http://clubz.bg/64572-do_2019_g_kasovite_aparati_ypgrejdnati_ili_smeneni

Менда Стоянова Снимка Веселин Боришев

Ъпгрейдването или подмяна на касовите апарати в съответствие с новите изисквания на НАП да се предават данните за продажбите в реално време, ще става поетапно, като крайният срок ще е вероятно до края на 2019 г., а изискванията ще са ясни през септември.

Произведените в последните 2 години апарати няма да се сменят, освен малка промяна на софтеура, обясни днес директорът на НАП Галя Димитрова.

Това стана ясно след заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, където бяха одобрени промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за митниците, внесени от шефа на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ), с които се променя закона за ДДС. Законопроектът получи зелена светлина в отсъствието на депутатите от БСП, които заявиха, че няма да участват в "този цирк", поискаха от Стоянова да оттегли промените, с което тя не се съгласи - и напуснаха.

Не е ясно колко апарати ще трябва да бъдат подменени, тъй като се оказа, че в НАП не разполагат с точни данни. От 440 000 регистрирани устройства, 130 хиляди не са отчитали никакви обороти в последните месеци, каза Галя Димитрова. Тя не назова средствата, които НАП ще трябва да инвестира, за да обнови софтуера и хардуера си, така че да получава информация за всяка касова бележка в реално време на сървъра си, но каза, че те са предвидени в бюджета на приходната агенция и вече се работи.

По думите на Димитрова, най-вероятно продажбите ще се отчитат в рамките на прозорец от 5 минути, като информацията ще се предава през мобилните оператори.

Съгласно одобрените днес промени, министърът на финансите има срок от 6 месеца от влизането на закона в сила, за да подготви новите промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Вероятно през септември ще бъде готова, прогнозира Менда Стоянова.

Тогава ще станат ясни и изискванията, както и обхвата, тъй като сега от изискването да декларират всичко за ползвания от тях софтуер са изключени интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност и електронните системи с фискална памет.

Това означава, че в обхвата й сега попадат предимно малък и среден бизнес - стокови борси, заведения за хранене, малки магазини, кафенета и др., но не и големите търговски вериги, големите фирми за превоз на пътници като БДЖ, столичния градски транспорт. Онлайн магазините изобщо отсъстват.

При гласуване на законопроекта отпаднаха текстовете, които задължават фирмите, които ползват софтуер за организация на търговската си дейност, да архивират цялата информация от системата си за 10 години. Отпаднаха и високите глоби, които бяха предвидени първоначално.

Задължават се производителите на софтуер за касови апарати да декларират в НАП, че софтуерът, който са произвели, не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата, и че не произвеждат софтуер, предназначен за "изтриване или друг вид манипулиране на базата данни". 

С промените, одобрени днес, се удължават и сроковете по подписаната вече в края на м.г. от финансовия министър Владислав Горанов Наредба-Н 18 за QR код, който трябва да съдържа всеки фискален бон. Всеки ще може да го сканира и да провери дали касовата му бележка е отчетена на сървъра на НАП или търговецът крие обороти. Мотивите за законовите промени са именно данни на НАП, че се крият между 30% и 70% от оборотите на търговските обекти.

QR кодът ще съдържа данни за вида, цената и времето на покупката. За регистрираните по ДДС фирми срокът беше краят на 2018 г., а за всички останали - до края на юни 2019 г.

Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуера (БАРБС) призова за равнопоставеност на всички данъчни субекти при подготвянето на новата наредба. 

До 2019 касовите апарати ъпгрейднати или сменени

http://clubz.bg/64572-do_2019_kasovite_aparati_ypgrejdnati_ili_smeneni

Менда Стоянова Снимка Веселин Боришев

Ъпгрейдването или подмяна на касовите апарати в съответствие с новите изисквания на НАП да се предават данните за продажбите в реално време, ще става поетапно, като крайният срок ще е вероятно до края на 2019 г., а изискванията ще са ясни през септември.

Произведените в последните 2 години апарати няма да се сменят, освен малка промяна на софтеура, обясни днес директорът на НАП Галя Димитрова.

Това стана ясно след заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси, където бяха одобрени промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за митниците, внесени от шефа на комисията Менда Стоянова (ГЕРБ), с които се променя закона за ДДС. Законопроектът получи зелена светлина в отсъствието на депутатите от БСП, които заявиха, че няма да участват в "този цирк", поискаха от Стоянова да оттегли промените, с което тя не се съгласи - и напуснаха.

Не е ясно колко апарати ще трябва да бъдат подменени, тъй като се оказа, че в НАП не разполагат с точни данни. От 440 000 регистрирани устройства, 130 хиляди не са отчитали никакви обороти в последните месеци, каза Галя Димитрова. Тя не назова средствата, които НАП ще трябва да инвестира, за да обнови софтуера и хардуера си, така че да получава информация за всяка касова бележка в реално време на сървъра си, но каза, че те са предвидени в бюджета на приходната агенция и вече се работи.

По думите на Димитрова, най-вероятно продажбите ще се отчитат в рамките на прозорец от 5 минути, като информацията ще се предава през мобилните оператори.

Съгласно одобрените днес промени, министърът на финансите има срок от 6 месеца от влизането на закона в сила, за да подготви новите промени в Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Вероятно през септември ще бъде готова, прогнозира Менда Стоянова.

Тогава ще станат ясни и изискванията, както и обхвата, тъй като сега от изискването да декларират всичко за ползвания от тях софтуер са изключени интегрираните автоматизирани системи за управление на търговската дейност и електронните системи с фискална памет.

Това означава, че в обхвата й сега попадат предимно малък и среден бизнес - стокови борси, заведения за хранене, малки магазини, кафенета и др., но не и големите търговски вериги, големите фирми за превоз на пътници като БДЖ, столичния градски транспорт, бензиностанции, а онлайн магазините изобщо отсъстват.

При гласуване на законопроекта отпаднаха текстовете, които задължават фирмите, които ползват софтуер за организация на търговската си дейност, да архивират цялата информация от системата си за 10 години. Отпаднаха и високите глоби, които бяха предвидени първоначално.

Задължават се производителите на софтуер за касови апарати да декларират в НАП, че софтуерът, който са произвели, не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата, и че не произвеждат софтуер, предназначен за "изтриване или друг вид манипулиране на базата данни". 

С промените, одобрени днес, се удължават и сроковете по подписаната вече в края на м.г. от финансовия министър Владислав Горанов Наредба-Н 18 за двумерен QR код, който трябва да съдържа всеки фискален бон. Всеки ще може да го сканира и да провери дали касовата му бележка е отчетена на сървъра на НАП или търговецът крие обороти. Мотивите за законовите промени са именно данни на НАП, че се крият между 30% и 70% от оборотите на търговските обекти.

Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуера (БАРБС) призова за равнопоставеност на всички данъчни субекти при подготвянето на новата наредба. 

ГЕРБ, демокрацията и върховенството на закона

http://clubz.bg/64571-gerb_demokraciqta_i_vyrhovenstvoto_na_zakona

За пореден път в последните дни от ГЕРБ демонстрираха, че понятията "демокрация" и "върховенство на закона" за тях са по-скоро красиви фрази, отколкото принципи на политическо поведение.

Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на парламента стана на ръба на закона. Според правилника на парламента той може да бъде освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност. Критиките на Жаблянов към договора с Македония вероятно са обслужване на Русия. Твърдението му, че Народният съд е бил необходим и неизбежен е скандално. И двете му действия обаче няма как да бъдат санкцонирани с отстраняване, ако се спазва правилника. Единствено опитът на Жаблянов да саботира минутата мълчание в памет на жертвите на комунизма може, с известни уговорки, да се приеме за превишаване на права.

Гафът на Жаблянов бе политически и заслужаваше политическа санкция. Вероятно от ГЕРБ трябваше да помислят за друг вид действия срещу него - например да не му позволяват да води повече заседание и да представлява парламента на публични събития. И да обявят официално причините за това.

Ден след отстраняването на Жаблянов мнозинството продължи със съмнителните си действия от гледна точка на демокрацията. Те приеха промени в закона за омбудсмана, с които той вече ще се избира с явно, а не тайно гласуване. Тайният избор винаги е по-демократичен. Той позволява на депутатите да не гласуват съобразно партийната дисциплина, а според собствената си съвест. На орган като омбудсмана, който е призван да брани гражданите срещу произвола на властта, независимо коя е тя, му отива да бъде избран с таен вот.

Действията на ГЕРБ от последните дни всъщност са продължение на една тенденция, започнала още в началото на този парламент. В парламентарния правилник бе запазен текста, приет по времето на Пламен Орешарски, според който проверка на кворума може да се иска само веднъж на ден. В предишни мандати всяка парламентарна група можеше да иска такава проверка по веднъж на ден. По този начин ГЕРБ отне на опозицията едно процедурно оръжие срещу управлението.

Изгонването на Корнелия Нинова от вече бившия шеф на парламента Димитър Главчев също бе доста спорно от гледна точка на демократичните правила. Това стана по време на изявление от името на парламентарна група, в което Нинова заяви, че премиерът Бойко Борисов руши институциите. Главчев сметна това за оскърбление към премиера и отстрани Нинова. Впоследствие подаде оставка, но не толкова заради гафа си, колкото заради това, че предстоеше визита на шефа на Европарламента Антонио Таяни и БСП заплаши, че ще бойкотира неговото слово в пленарната зала.

Идва началото на края на SIM картите

https://news.bg/inovations/idva-nachaloto-na-kraya-na-sim-kartite.html

Един от най-големите производители на чипове има ново решение, което пести място и пари

Бизнесменът, сгазил малкия Петьо, излиза от затвора предсрочно

http://www.cross.bg/pukov-tzvetan-petyo-1568416.html

/КРОСС/ Състав на Софийски градски съд (СГС) освободи предсрочно Цветан Пъков, бизнесменът осъден на 4 години затвор след като прегази шестгодишния Петьо Петров Гевечанов на улица в Панагюрище. Намаляването на присъдата му е по чл. 73, ал.1 от НПК и е с оставащите му пет месеца и двадесет и един дни затвор. Адвокатите на подсъдимия изложиха пред съда доклад, че през целия си период от изтърпяването на наказанието си Пъков е демонстрирал добро и примерно поведение в затвора, награждаван е многократно за поведението си, освобождаван е в домашен отпуск в рамките на пет дни и не е имал проблем със справянето и овладяване на самоконтрола и гнева си. Пъков от своя страна заяви пред съда, че съжалява за нелепия инцидент, който е причинил, и ако е имал възможност, би направил всичко, за да избегне катастрофата. Припомняме, инцидентът при който загина Петьо стана през 2015 г. на изхода за град Стрелча. Около 20 часа вечерта Петьо Гевечанов излиза на уличното платно с колелото си, когато Цветан Пъков връхлита с висока скорост - 78 км/ч., което е с близо 30 км/ч над разрешената от закона скорост от 50 км/ч. в населено място. При ареста на шофьора стана ясно, че Цветан Пъков е наказван многократно - повече от двадесет пъти - по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата. Предсрочното освобождаване на Цветан Пъков може да се обжалва в рамките на седем дневен срок пред Софийския апелативен съд.  

Стокхолм планира да кандидатства за зимните олимпийски игри през 2026 г. с улей в Латвия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3133879_stokholm_planira_da_kandidatstva_za_zimnite_olimpiiski/?ref=rss


Стокхолм планира да кандидатства за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г. с улей в Латвия, съобщава insidethegames.biz. Шведите отчитат положителен развой на преговорите за използване на съоръжението в Сигулда - град, който е на 570 км от Стокхолм.<br /><br />Идеята е там да се провеждат състезанията по скелетон, шейни и бобслей.<br /><br />Предложението съвпада с целите на Международния олимпийски комитет (МОК) за свиване на разходите за организиране на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване