Страхотна драма реши победителя в слалома

https://offnews.bg//zimni/strahotna-drama-reshi-pobeditelia-v-slaloma-675368.html

В уникална драма, достойна за Холивуд, се превърна стартът в слалома при мъжете на олимпиадата в Пьонгчанг.

Считаният за тотален фаворит и сигурен шампион Марсел Хиршер от Австрия отпадна шокиращо още в първия манш, като пропусна врата в средата на трасето, което по ирония на съдбата беше наредено от треньора на Вундертима.

Така с първо време след първия манш излезе норвежецът Хенрик Кристоферсен, който цял сезон кара в сянката на Хиршер. Втори вървеше шведът Андре Мирер. Двамата българи на старта Алберт Попов и Камен Златков също като Хиршер отпаднаха в първи манш.

Във втория манш Мирер стартира предпоследен и излезе начело. Последен трябваше да се пусне лидерът след първото спускане Кристоферсен, който предвкусваше олимпийското злато.

На норвежеца явно не му беше писано да засенчи Хиршер, тъй като пропусна врата още в началото на трасето и на свой ред отпадна.

Така титлата отиде у шведа, а втори сензационно се нареди Рамон Ценхойрзен от Швейцария. Честта на Австрия защити Михаел Мат. Топ 6 допълниха трима французи.

ски-алпийски дисциплини, слалом, мъже:
1. Андре Мирер (Швеция) - 1:38.99 минута (47.93 секунди в първия манш и 51.06 секунди във втория манш)
2. Рамон Ценхойзерн (Швейцария) - 1:39.33 (48.66 и 50.67)
3. Михаел Мат (Австрия) - 1:39.66 (49.00 и 50.66)

18 заповеди за арест от Турция за заподозрени за терористична пропаганда в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730414

18 заповеди за арест от Турция за заподозрени за терористична пропаганда в социалните мрежиТурските власти са издали заповеди за арест на 18 души, заподозрени в извършване на терористична пропаганда в социалните мрежи, съобщи турската телевизия НТВ. Екипи на полицията за борба срещу тероризма в Анкара са предприели акции на редица адреси по нареждане на Анкарската главна прокуратура. Смята се,

Тодоровден отново събира варненци в Екопарка

http://www.moreto.net/novini.php?n=369526

По традиция и тази година Тодоровден ще бъде отбелязан в Екопарка край Варна, научи Moreto.net. Богатата програма ще започне в 11.00 часа и ще продължи до 14.00 часа, събота - 24 февруари. Предвидени са състезания са за най-красив конски впряг, кушии и ред други мероприятия.

Решението на Тръмп за стрелбите в училищата: Да въоръжим учителите

https://www.actualno.com/america/reshenieto-na-trymp-za-strelbite-v-uchilishtata-da-vyoryjim-uchitelite-news_661139.html

Идеята на Доналд Тръмп за справяне с честите стрелби в американските училища, взимащи десетки жертви е учителите да бъдат въоръжени. Президентът на САЩ се среща с оцелели и родители на загинали деца от последното кърваво нападение в училище във Флорида. Запитан как ще бъде гарантирана сигурността на учебните заведения, той заяви, че един от начините е на учителите и персонала да се дават оръжия.  "Ако учителят има оръжие и може да борави с него, то той може да приключи атаката мн

Депутатите възложиха на Сметната да провери харченето на излишъка в бюджета

https://www.actualno.com/politics/deputatite-vyzlojiha-na-smetnata-da-proveri-harcheneto-na-izlishyka-v-budjeta-news_661140.html

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на допълнителните разходи по бюджетите на първостепенните разпоредители, одобрени с постановления на Министерския съвет. Предложението дойде от парламентарната група на БСП, като "за" него гласуваха единодушно 140 народни представители. Искането на БСП за одит се основава на високия обществен интерес към изразходването на допълнителни бюджетни средства. "Червените" искат Сметната палата да извърши одит за периода от 10

Пускат предсрочно шофьора, прегазил малкия Петьо

http://dnes.dir.bg/news/svoboda-sofiyski-gradski-sad-tzvetan-pakov-26907177

Софийския градски съд одобри искането за условно предсрочно освобождаване на бизнесмена, прегазил 6-годишния Петьо Гевечанов преди 3 г. в Панагюрище.

Цвета Караянчева: БСП се връща към един минал период. Дали няма да писка диктатура на пролетариата?

https://offnews.bg//politika/tcveta-karaiancheva-bsp-se-vrashta-kam-edin-minal-period-dali-niama-675366.html

Отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание в никакъв случай не е връщане от страна на управляващите на опозицията заради оставката на Димитър Главчев. Това, което направи Жаблянов с Народния съд, с това „необходимо правосъдие“, което вкара в декларацията, е най-малкото скандално.

Това заяви председателят на Парламента Цвета Караянчева в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Тя отново избори кои според ГЕРБ са сериозните нарушения на бившия вече зам.-шеф на парламента. "Жаблянов започна с ратификацията на договора за добросъседство с Македония, през непочитането на паметта на жертвите на комунизма и в крайна сметка се оказа, че това е начинът на мислене, но не само неговото, а на повечето депутати от парламентарната група на БСП и това е най-малкото притеснително."

Режимът под командването на комунистическата партия е избил два стадиона българи без основание, каза Караянчева. Според нея ръководството на Народното събрание в лицето на неговите председатели и зам.-председатели трябва да бъде обрано в говоренето, защото представляват една институция. "Народният представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.-председател, трябва да пазиш авторитета му", посочи Караянчева.

Според нея „БСП започва да се връща към един минал период (...) сякаш евроатлантическата позиция и поглед на БСП започва като че ли да се обръща в друг ракурс. Мисля си дали няма да поискат и диктатура на пролетариата. По такъв начин се връщат към онези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкова много хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по темата, не се извиняват, те дори сякаш се гордеят, те не намират нуждата да се извинят“.

Председателят на парламента обясни, че депутатите наистина имат функционален имунитет, но той е само за това какво се говори в Народното събрание, защото, „ако някой някого обиди, непрекъснато ще бъдем по съдилища“. 

Запитана дали БСП наистина ще останат без зам.-председател, Караянчева отговори: „Сигурно, щом са казали, ще останат без зам.-председател, ще чакат решението на Конституционния съд“. И добави, че Веселин Марешки бил заплашен от депутат от БСП, че ако подкрепи свалянето на Жаблянов, ще поискат и неговата оставка.

За президентското вето върху закона за КТБ Караянчева коментира: „Нека колегите от ДПС защитят законопроекта, право на президента е да налага вето, но чак пък толкова често... някак си девалвира самата процедура“.

Възрастен мъж е убит в София, задържани са дъщеря му и съпругът ѝ

http://www.mediapool.bg/vazrasten-mazh-e-ubit-v-sofiya-zadarzhani-sa-dashterya-mu-i-saprugat--news275882.html

Възрастен мъж е бил намерен убит от полицията в столичния кв. "Люлин" през изминалата нощ, съобщава БНР. По неофициална информация задържани за престъплението са дъщерята на жертвата и съпругът ѝ. В апартамента на семейството са открити и три деца, за които има данни, че до момента не са посещавали училище. По случая са сезирани и социалните служби, уточнява националното радио.

Възрастен мъж е убит в "Люлин" тази нощ

http://www.cross.bg/apartamenta-detza-vuzrasten-1568402.html

/КРОСС/ Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал "Люлин". За престъплението, извършено през изминалата нощ, са задържани дъщеря му и съпругът й, научи "Хоризонт". В апартамента на семейството са открити три деца, за които има данни, че до момента не са посещавали училище. По случая са сезирани и социалните институции в столицата. Припомняме, че случаят с трите деца, които никога не са излизали от апартамента беше разкрит в предаването "Съдебен спор" именно от техния дядо - убитият възрастрн мъж. Разследването продължава.    

Комунизмът не беше и не е само жълта лимонада

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6729896

Комунизмът не беше и не е само жълта лимонадаАко днес не знаеш как се живееше тогава, утре хибридчиците ще ти го пробутат като екстра в шарен целофан Една колежка журналистка, докато била на обучение в САЩ, се опитала да обясни какъв е бил комунизмът в България, как сме живели тогава. И в престараването си да обясни колко страшно и лишо е било, разказвала на ошашавените американци,

Доц. д-р Магдалена Миткова, ректор на Унивреститет „Проф.д-р Асен Златаров“: Обявяваме прием по 4 нови специалности, поискани от бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6719118

Доц. д-р Магдалена Миткова, ректор на Унивреститет „Проф.д-р Асен Златаров“: 
Обявяваме прием по 4 нови специалности, поискани от бизнеса- Доц. Миткова, с огромен интерес се очаква стартът на обучението по медицина в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас. Имате подкрепата на община Бургас, включително и финансова. Ще бъде ли готов факултетът за новата учебна 2018/2019 година? - Сградата на бъдещия Медицински факултет е почти завършена, но по-реалистично е да кажем,

Американският университет в България - в крак с бъдещето на бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6725543

Американският университет в България - в крак с бъдещето на бизнесаДокато много български зрелостници си правят планове да следват в чужбина, у нас има университет, който привлича много студенти от региона на Югоизточна Европа и света. Става дума за Американския университет в България, чийто модерен кампус се намира в Благоевград. В образователната институция, създадена през 1991 г.

Сабина Максимова: Чаши за многократна употреба на масови събития се грижат за околната среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6725489

Сабина Максимова: Чаши за многократна употреба на масови 
събития се грижат за околната средаАко спечелим "БАКБ Предизвикателство", ще купим мобилни машини за миене на съдовете - Какъв е проектът, който разработвате? - Нашият проект - ЗЕРА, цели да премахне отпадъците по време на големи фестивали, масови събития, концерти, спортни събития. Идеята е, когато те се провеждат, да не се изхвърлят еднократни пластмасови чаши, както е в момента.

Дарителски договор между „Асарел-Медет“ и Община Панагюрище до 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6729471

Дарителски договор между „Асарел-Медет“
и Община Панагюрище до 2021 г.„Асарел-Медет”АД и Община Панагюрище подписаха анекс към традиционния дарителски договор, с който срокът му беше удължен до 2021 година. Подписи сложиха изпълнителният директор на лидера в българския рудодобив инж. Делчо Николов и кметът на общината Никола Белишки. С удължаването на договора се гарантира устойчивостта на инициативите,

Медицинският университет в Плевен провежда целогодишна кандидатстудентска кампания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6728855

Медицинският университет в Плевен провежда целогодишна кандидатстудентска кампанияПредварителната изпитна сесия е през март и април, има изнесени изпити в Монтана и във Видин За първа година Медицинският университет в Плевен ще проведе изнесени предварителни изпити за бакалавърските си специалности. В Монтана и Видин кандидатит-студентите ще имат възможност да се явят на тест по биология за специалностите на висшето училище,

С 90-годишни традиции и европейски стандарти в образованието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6726913

С 90-годишни традиции и европейски стандарти в образованиетоВисшето лесотехническо образование e основано през 1925 г. с откриването на Лесовъдния отдел към Агрономическия факултет на Софийския университет. В резултат на дългогодишния път на развитие и усъвършенстване, със своята съвременна структура, Лесотехническия университет се утвърди като авторитетен и престижен университет,

Вучич: Имаме най-добри отношения с Русия, независимо дали това се харесва на някого

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730390

Вучич: Имаме най-добри отношения с Русия,
независимо дали това се харесва на някогоСърбия върви по европейския път, но ще продължи да гради най-добри отношения с Русия, независимо дали това се харесва на някого или не, заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместната пресконференция снощи с руския външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Белград, съобщава вестник "Блиц".

Депутатите решиха окончателно омбудсманът да се избира с явен вот и да има повече правомощия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/22/3133995_deputatite_reshiha_okonchatelno_ombudsmanut_da_se/?ref=rss


Омбудсманът ще се избира с явно, а не с тайно гласуване, и ще получи повече правомощия. Едно от тях е, че ще може да дава препоръки до Министерския съвет и Народното събрание за подписване и ратифициране на международни актове в областта на правата на човека. Това прие окончателно парламентът, след като подкрепи на второ четене измененията в Закона за омбудсмана.<br /><br />Гласуването мина без дебати, като депутатите от всички партии бяха "за" промените. Единственото...

Съюзът на съдиите: Все по-често медии нападат съдии с нелегитимни цели

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3134004_sujuzut_na_sudiite_vse_po-chesto_medii_napadat_sudii_s/?ref=rss


Зачестяват случаите, в които чрез медийни публикации се атакуват с нелегитимни цели отделни съдии, съдилища или съдебната власт като цяло.<br /><br />Това констатират от най-голямата магистратска организация у нас - Съюза на съдиите - в позиция, изпратена до медиите. Повод за нея е публикация в сайта "Правен свят", озаглавена "Как съдийка, командирована от Лозан Панов от Пещера в София, реши дело в негова полза". В статията се обсъжда и осъжда решение на съдия от...

Астроном любител откри свръхнова - експлозия на звезда в края на живота си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6730407

Астроном любител откри свръхнова - експлозия на звезда в края на живота сиТова е шанс 1 на 100 милиона. . .Астроном любител от Аржентина откри свръхнова - експлозия на звезда в края на живота си, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. "Професионалните астрономи отдавна търсят подобно космическо събитие - заяви един от авторите на изследването Алекс Филипенко от Калифорнийския университет в Бъркли.

Гърция продължава да се люлее, нов трус край Патра

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730404

Гърция продължава да се люлее, нов трус край ПатраПореден земен трус с магнитуд 3,9 по Рихтер е бил усетен днес и в района на гръцкия град Патра, полуостров Пелопонес, след като преди това трусове разлюляха островите Закинтос, Кефалония и Крит, съобщава Нюз.ин. Трусът край Патра е бил усетен в много райони на областта. Той е бил на дълбочина десет километра.

Нигерийската армия освободи 76 ученички, отвлечени от "Боко Харам"

http://www.mediapool.bg/nigeriyskata-armiya-osvobodi-76-uchenichki-otvlecheni-ot-boko-haram-news275881.html

Части на нигерийската армия са освободили от плена на "Боко Харам" 76 ученички и са открили телата на други две, предаде Ройтерс. Момичетата бяха похитени от терористичната групировка преди няколко дни. Общо над 90 ученички бяха обявени за изчезнали в сряда, два дни след нападението на ислямистите в село Дапчи в североизточния щат Йобе. Засега не е известна съдбата на останалите момичета.

САЩ смъмриха Албания за ”лекомислените изявления” за Косово

http://www.cross.bg/albaniya-kosovo-surbiya-1568401.html

/КРОСС/ САЩ настояха Албания да избягва "лекомислени изявления", след като албанският премиер Един Рама предложи общ президент и обща политика за сигурност на Албания и съседно Косово в реч, която разгневи Сърбия. Сърбия е чувствителна към всяко говорене за обединение на нейната бивша провинция Косово, в което мнозинството от населението са албанци, и Албания. Обръщайки се пред парламента на Косово в неделя на 10-ата годишнина от обявяването на независимостта на страната от Белград, Еди Рама подчерта: "Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства, но защо не и общ президент, символ на националното единство, както и обща политика за сигурност." Рама по-късно се оплака, че неговите думи са били извадени от контекста, но Европейският съюз заяви, че те "не са полезни", а Сърбия обвини албанския премиер, че се стреми да създаде "Велика Албания" в и без това напрегнатия регион на Балканите. "Лекомислените изявления, намекващи за обединение, са безполезни и вредоносни за отношенията на Албания с нейните съседи. Призоваваме всички лидери да бъдат добри съседи и да изоставят езика на разделението в миналото", се подчертава в изявление на американското посолство в Албания. САЩ бяха водещата сила при бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., които в крайна сметка доведоха да обявяването на независимост на Косово през 2008 г

Столичният квартал "Красна поляна" временно ще е без вода

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6730400

Столичният квартал "Красна поляна"
временно ще е без водаЗаради с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. "Радичевци" в "Красна поляна", се налага спиране на водоподаването утре от 10:00 до 16:00 часа на живеещи в района на ул. "Радичевци" от ул. "Одоровци" до бл. 22 и бл. 23. Това съобщиха от Софийска

269 дни отнема на фирма да се присъедини към елмрежата

http://econ.bg/Новини/269-дни-отнема-на-фирма-да-се-присъедини-към-елмрежата_l.a_i.758167_at.1.html

Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа. Самата процедура се състои от седем нива. Някои от тях са...

АПИ: Внимателно шофиране в "Троянови врата", има авария в електрозахранването

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6730393

АПИ: Внимателно шофиране в "Троянови врата", има авария в електрозахранванетоПоради авария в електрозахранването на тунел "Траянови врата", Агенция "Пътна инфраструктура" съветва шофьорите да карат внимателно в тунела. Очаквайте

Венецуела пуска още една криптовалута petro gold

http://clubz.bg/64564-venecuela_puska_oshte_edna_kriptovaluta_petro_gold

Венецуела се готви да пусне нова криптовалута, наречена petro gold, съобщи агенция Ройтерс, като се позова на президента на страната Николас Мадуро. Той обясни, че petro gold ще бъде обезпечена с благородни метали.

Не е ясно за какво точно злато става въпрос - за резерва в централната банка на Венецуела или за златни залежи, отбелязва агенцията. Мадуро не разкри повече подробности. Златните резерви на Венецуела са непроменени спрямо нивото си отпреди година - 187.57 тона. Само преди три години обаче, преди началото на икономическата криза в страната, те да са били двойно по-големи.

Венецуела вече пусна националната криптовалута  El petro (от испанското petroleo). В първия ден от предварителните продажби страната е събрала заявления за 735 млн. долара, каза Мадуро. Като цяло властите планират да пуснат около 100 милиона токена petro, от които 82.4 милиона ще бъдат пуснати за свободна продажба. За обезпечение на дигиталната си валута Венецуела е заделила нефтено поле.

Неконтролираната инфлация налага венецуелците да търсят алтернативи на местната валута - боливар. Според МВФ до края на 2018 г. БВП на страната ще намалее с 15%, а инфлацията ще достигне 13 000% годишно.

Заради американските санкции Венецуела не може да се финансира от външните пазари.

Според данни на американското министерство на енергетиката отпреди 5 години Венецуела разполага с най-големите проучени запаси от петрол в света. Запасите на Венецуела възлизат на 298 милиарда барела. Малко по-малко - 265 милиарда барела, има Саудитска Арабия, а значително след нея е Канада със 173 милиарда барела.

Автоинструктор: Хората, които предлагат 17-годишните да шофират, не са в час

http://www.cross.bg/obychenie-shofirat-minavat-1568400.html

/КРОСС/ "Слушах един млад човек, който предлага тази идея, и той обясняваше, че в САЩ, в Калифорния децата шофират така. Той обяче не обясни, че в САЩ децата минават три етапа на обучение. Тези предложения идват от някаква група, в която няма нито един представител на хората, които се занимават с обучение на шофьори." Това каза Йонко Иванов от Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка. "Тези, които предлагат това, не са в час. Аз отдавна съм предложил обучението да започва още от детските години. В страните, в които има такава практика, младите шофьори минават на всеки 4 месеца през курсове за обучение и минават по 3000 км. Законът трябва да се прави от майстори в занаята, а не от дилетанти, които не са управлявали никога нищо. Всичко започва с обучение и завършва с обучение", категоричен беше Иванов. Всяка една идея трябва да решава проблеми, а не да създава нови. Предполагам, че тази идея идва от средите на Европейската комисия. Проверих на сайта на МВР и там видях, че такова нещо съществува само във Франция. Това пък каза пред БТВ Настимир Ананиев, председател на "Института за пътна безопасност" и бивш депутат. И той коментира идеята 17-годишните да шофират с определено разрешително и придружител. "Непрекъснато се говори за новия Закон движение по пътищата. Той трябва да влезе в сила от март и непрекъснато се пускат някакви димки. Никой не обяснява какво точно се случва

Биячът на седмокласник от Златарица: Редовно тормозеше децата ми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730363

Биячът на седмокласник от Златарица: Редовно тормозеше децата миСедмокласникът от училището в Златарица, който е с травми по главата и едната ръка, след побой от баща на петокласничка,  Пред bTV  момчето трудно обясни какво се е случило, не може да прочете по кой предмет е един от учебниците му и не беше в състояние да напише „Съжалявам”. Майка му показа документи от лекар, които доказват пораженията от побоя.

Извинителните бележки за училище ще се плащат по преценка, но не повече от 3 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=369513

Извинителните бележки за училище ще се заплащат по преценка на джипито, но стойността им няма да може да надвишава 3 лева. Това стана ясно след среща на Българския лекарски съюз с ръководството на здравната каса, по време, на която бе договорено извинителните бележки да не влизат в пакета от услуги, който касата заплаща на общопрактикуващите лекари.

Намериха убит дядо, който сигнализирал, че внуците му са заложници

https://offnews.bg//112/nameriha-ubit-diado-kojto-signaliziral-che-vnutcite-mu-sa-zalozhnitc-675367.html

Мъж на 87 години е открит мъртъв в апартамент в блок 741 в столичния квартал "Люлин". По първоначална информация става въпрос за убийство, като за престъплението са задържани дъщерята на мъжа и съпругът ѝ.

Тялото е открито снощи.

По информация на Нова тв убитият е Стефан Янев, който е бил обявен за издирване на 12 февруари. Той изчезнал, след като обявил, че трите му внучки са държани в изолация от родителите си, заключени в една стая, без да ходят на училище и без да контактуват с никого.

Според социалната служба в "Люлин" родителите са адвентисти. Служителите на Социално подпомагане са получили сигнал от съседи за лошото отношение към децата. Според съседите децата не ходят на училище. Подобен сигнал е подаден преди пет години, но тогава от службата не успели да посетят децата.

Сега те отново били сигнализирани, но отново не успели да влязат в контакт с децата, което наложило да извикат полиция. До момента родителите не са оказали съдействие и не са се срещали със социалните работници. 

Според Димитрийка Цанова от дирекция "Социално подпомагане" - Люлин, в една стая са живеели петима души - трите деца с двамата им родители. В стаята имало един диван и едно легло. Шкафовете по стените били без врати, а наоколо било разхвърляно.

Пред съседи майката обяснила, че не харесва българското училище и че то може да навреди на децата ѝ. Затова и не ги пускала на училище. 

Към момента не е ясно какво е състоянието на децата, но социалните имат готовност да ги настанят в институция или приемно семейство. 

САЩ смъмриха Албания за ”лекомислените изявления” за Косово

https://frognews.bg/novini/sasht-smamriha-albaniia-lekomislenite-iziavleniia-kosovo.html

САЩ настояха Албания да избягва ”лекомислени изявления”, след като албанският премиер Един Рама предложи общ президент и обща политика за сигурност на Албания и съседно Косово в реч, която разгневи Сърбия.

Кратки новини: Пътят Варна - Добрич е затворен заради силен снеговалеж

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3133989_kratki_novini_putiat_varna_-_dobrich_e_zatvoren_zaradi/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />"Рафайзен лизинг" получи кредит от Европейската инвестиционна банка<br /><br />Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) сключи кредитно споразумение за 30 млн. евро с "Райфайзен лизинг България" (Raiffeisen Leasing Bulgaria) за финансиране на проекти на малки и средни...

Кратки новини: Поетапното приемане на България в Шенген ще е грешка, смята Станишев

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3133989_kratki_novini_poetapnoto_priemane_na_bulgariia_v/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Поетапното приемане на България в Шенген ще е грешка, смята Станишев<br /><br />"Поетапно приемане на България в Шенген, първо за въздушните и морските граници и едва впоследствие, за сухопътните граници, би било пореден прецедент в блокирането на страната по пътя към ядрото на ЕС,...

Кратки новини: Възрастен мъж е намерен убит в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/22/3133989_kratki_novini_vuzrasten_muj_e_nameren_ubit_v_sofiia/?ref=rss


"Кратки новини" е новата рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Възрастен мъж е открит убит в дома му в София<br /><br />Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал "Люлин", съобщи БНР. Убийството е извършено миналата нощ. Задържани са дъщерята на убития и зет му. В жилището на семейството са открити три деца, за които има информация, че...

Червеното вино се оказва полезно за зъбите

http://www.dnes.bg/mish-mash/2018/02/22/chervenoto-vino-se-okazva-polezno-za-zybite.368718

Антиоксидантите в него убиват бактериите, виновни за кариеса, зъбния камък и пародонтита

Не откриха незаконни оръжия и взривове в имота на бившия легионер

http://www.cross.bg/pacheliev-oruzhiya-obvinenie-1568399.html

/КРОСС/ Засега не са намерени незаконни оръжия или взривни вещества в имота на Иван Пачелиев /35 г./ от тополовградското село Орешник, които се барикадира в къщата си и стреля по полицаи при опита да му бъде връчена призовка. Това съобщиха от Районната прокуратура в Тополовград. Пачелиев притежава 2 дългоцевни оръжия и пистолет, за които има разрешително. Документите обаче ще се проверяват, уточни наблюдаващият делото прокурор Христо Джонджоров. Той допълни, че процесуално-следствените действия огледи, претърсване и изземване в селския имот ще продължат и днес. Те са били предизвикани от подозрения на разследващите след реплики при задържането на неподчинилия се. Междувременно снощи държавното обвинение е променило първоначалния текст на обвинението срещу Пачелиев, по прякор Димончето. От хулиганство със съпротива срещу изпълняващ служебните си задържания орган на властта по чл. 325 ал. 1 от НК то е преквалифицирано на употреба на сила или заплашване с цел орган на властта да бъде принуден да извърши или да пропусне нещо по служба по чл. 269, ал. 1 от НК, посочиха още от прокуратурата. Текстът предвижда лишаване от свобода до 3 години или поправителен труд. В сила също от снощи е 72-часовата мярка "задържане под стража" постановена от прокуратурата, допълниха от там. До изтичането на срока държавното обвинение трябва да внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение

Сметната палата ще инспектира ”портфейла на Борисов”

http://dnes.dir.bg/news/smetna-palata-proverka-pravitelstven-rezerv-26907145

Парламентът възложи на Сметната палата да направи одит на допълнителните разходи към бюджета, разпоредени от Министерски съвет.

Съдът пусна предсрочно от затвора убиеца на 6-годишния Петьо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730368

Съдът пусна предсрочно от затвора убиеца на 6-годишния ПетьоБизнесменът Цветан Пъков, осъден на 4 години затвор за това, че уби с джипа си 6-годишния Петьо в Панагюрище, да излезе условно предсрочно от затвора 5 месеца и 21 дни по-рано. Това реши съдия Десислав Любомиров от Софийския градски съд.  Пъков е изтърпял повече от половината от присъдата си, каквото е изискването по закон.

Англоезични сайтове за изявления на Мел Гибсън в Лондон, обвиняващи Холивудските елити

http://www.eurochicago.com/2018/02/gibson/

"Мел Гибсън: Холивудските елити „убиват невинни деца и пият тяхната кръв“. Филмовата звезда освирква педофилския пръстен на развлекателната индустрия." Това пише сайтът Exposinggovernment.com в своя публикация от декември миналата година, като се позовава на изявления на Гибсън след гостуване в известното шоу на BBC – „The Graham Norton Show“, казани зад кулисите, пред гостите на това шоу. Материалът е публикуван и в други англоезични сайтове. По-долу може да се прочете този материал, преведен на български.

Корнелия Нинова: Правителството краде от оградата по границата

http://clubz.bg/64563-korneliq_ninova_pravitelstvoto_krade_ot_ogradata_po_granicata

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че "правителството краде от строителството на оградата". На брифинг в кулоарите на парламента тя поиска промените в Закона за обществените поръчки, касаещи ремонта на оградата да става без търг, да бъдат оттеглени. Нинова се аргументира с това. че Специализираната прокуратура започва досъдебно производство за строителството на оградата по границата. Нинова изтъкна, че това означава допускане на възможност за престъпление от хора на висши държавни длъжности.

"Всичко, което сме казали до тък за оградата, това, което беше част от вота на недоверите за корупция към днешна дата се потвърждава", каза Нинова.

И допълни, че от това писмо става ясно, че "правителството краде от строителството на оградата. Нинова специално изтъкна, че от информацията на прокуратурата става ясно, че досъдебното производство не касае министри от правителството на Пламен Орешарски.

Говорителят на БСП Елена Йончева заяви, че промените в закона за обществените поръчки се правят, за да може да продължи корупцията при поддръжката на оградата. Тя допълни, че в БСП са полутили писмо от Спецализираната прокуратура

"Нашите многомесечни усилия завършват с успех", заяви Йончева.

И допълни, че се надява прокуратурата да подходи с професионализъм по тази тема.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) отговори, че в промените на закона няма нищо ново и нищо, което да се опитва да прикрие каквото и да било.

"Целта е да се даде възможност за най-бърза реакция на най=близко стоящите държавни служби, за да се преодолее пробив или пропуск в оградата", каза Кирилов.

И допълни, че поддръжката й трябва да се обезпечи.

"Избрахме най-тежкия законодателен път, за да обявим промяната в закона, за да няма твърдения, че правим нещо скрито", заяви Кирилов.

Той отрече да има връзка между досъдебното производство, образувано от прокуратурата и промените в закона и определи твръденията на БСП като внушения.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че от БСП се възползват от всяка възможност да упрекнат управлението за корупционни схеми. Според него това е стандарно за представителите на партията говорене.

"С промяната на закона се цели да има бързина при възстановяванто на компрометирани участъци", каза Цветанов.

И допълни, че стандартната процедура отнема месеци. Според Цветанов ако се стигне до това от БСП ще критикуват правителството, че оградтаа е компроментрана и по това не се работи. Цветанов каза още, че ако има нарушение на закона всеки ще си понесе отговорността.

Окончателно: Разшириха правомощията на омбудсмана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730372

Окончателно: Разшириха правомощията на омбудсманаОмбудсманът да може да разглежда жалби на гражданите срещу действия и бездействия от страна на частния сектор. Това приеха депутатите окончателно на второ чете с промени в Закона за омбудсмана. Досега правомощията на омбудсмана се разпростираха само върху държавните и общинските органи и върху хората, които предоставят обществени услуги.

Тим Кук: Apple не гледа конкурентите си

https://www.vesti.bg/tehnologii/tim-kuk-apple-ne-gleda-konkurentite-si-6079599

Според шефа на Apple, компанията никак не е загрижена какво правят останалите

Засега не са намерени незаконни оръжия и взривове в имота на стрелеца от Орешник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730380

Засега не са намерени незаконни оръжия
и взривове в имота на стрелеца от ОрешникЗасега не са намерени незаконни оръжия или взривни вещества в имота на Иван Пачелиев /35 г./ от тополовградското село Орешник, които се барикадира в къщата си и стреля по полицаи при опита да му бъде връчена призовка. Това съобщиха от Районната прокуратура в Тополовград. Пачелиев притежава 2 дългоцевни оръжия и пистолет, за които има разрешително.

САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3133990_sasht_prizovaha_albaniia_da_izbiagva_lekomisleni/?ref=rss


САЩ призоваха Албания да избягва лекомислени изявления за Косово. Изказването бе по повод думите на албанския премиер Еди Рама, че не е изключено един ден Косово и Албания да имат общ президент и обща политика за сигурност, с което той разгневи Белград, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Агенцията припомня, че Сърбия е чувствителна към всички намеци за обединение между Албания и бившата сръбска провинция Косово, населявана предимно от албанци.<br /><br...

Лондон започва разследване на криптовалутите

https://www.investor.bg/novini/130/a/london-zapochva-razsledvane-na-kriptovalutite-256270/

Комисия от британския парламент ще проучи ползите и рисковете от дигиталните пари, които по-късно трябва да влязат в тяхната регулаторна рамка

Преглед на икономическите теми в печата, 22 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-22-февруари_l.a_i.758166_at.1.html

"151 млн. лв. зa нoв цeнтъp нa Coфия и бъpзи тpaмвaи"  Фoнтaнът нa "Cлaвeйĸoв" пaĸ щe зapaбoти, ĸнижapитe ocтaвaт тaм, нo бeз ĸaшoни. Πpeз...

Разкриха подпалвач на кола в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6730377

Разкриха подпалвач на кола в МонтанскоКриминалисти разкриха извършителя на палеж на лек автомобил в монтанскоте село Горна Вереница. На 19.12.2017 г., около 00.30 ч. в селото на ул. "Главна“ е възникнал пожар в паркиран в двора на къщата лек автомобил "ВАЗ 21214". Автомобилът е собственост на 37- годишен жител на селото. В резултат на пожара ладата е напълно унищожена.

Филм разкрива стара тайна на Астрид Линдгрен

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/film-razkriva-stara-tajna-na-astrid-lindgren-6079598

„Да се превърнеш в Астрид“ на датската режисьорка Перниле Фишер Кристенсен изважда на бял свят малко познатата история зад създаването на най-търпеливото и същевременно диво момиче в света

Червеното вино е полезно за зъбите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6730371

Червеното вино е полезно за зъбите
Испански учени установиха, че антиоксидантите в червеното вино убиват бактериите, които причиняват кариес, зъбен камък и пародонтит, съобщи в. "Дейли мирър". Тези бактерии са опасни не само за зъбите, защото когато навлизат в кръвта, могат да предизвикат възпаление и сърдечносъдови болести, предава БТА.

ДПС ще се съобрази с част от мотивите на Радев за вето върху закона за КТБ

https://offnews.bg//politika/dps-shte-se-saobrazi-s-chast-ot-motivite-na-radev-za-veto-varhu-zakona-675362.html

ДПС ще се съобрази с някои от мотивите на президента, с които беше наложено вето върху текстове от Закона за банковата несъстоятелност.

Това стана ясно от думите на депутата от ДПС Йордан Цонев пред Нова тв. 

Аргументите на държавният глава, с които законът беше върнат в парламента, са, че няма яснота за това каква ще е финансовата полза от промените и че текстовете имат обратно действие, което е недопустимо.

"Президентът посочва в мотивите си нещо, с което ние ще се съобразим. Той казва, че обществото трябва да има по-голяма яснота относно обхвата на правните последици в следствие на закона. Ние работим в момента върху това да отговорим на онази част от мотивите на президента, в която той иска да внесем повече яснота", уточни Цонев.

Йордан Цонев коментира, че ДПС приема бележката на президента за обратно действие на закона, което е в нарушение на правовата държава.

"Ние работим в момента – ние и екипът на г-н Пеевски, върху това да отговорим върху мотивите на президента и да внесем повече яснота", каза той. Цонев поясни, че споделя мнението, че качеството на законодателството в последните 20 години е спаднало, което налага и активността на президента да се намесва:

Прави впечатление, че президентът Румен Радев упражнява много активно правото си на вето върху определени законопроекти. Мисля, че това е седмото му вето за една година. Ако не ме лъже паметта, никой от предишните президенти няма толкова висока активност. За мен и за моите колеги това е много положително явление. То говори най-малкото за 2 неща - че президентът е решил твърдо да бъде коректив на законодателството и да упражнява това си конституционно правомощие активно и че вероятно качеството на законодателството е спаднало.

Цонев коментира, че с ветото президентът не отрича правото на Народното събрание да приема законодателни норми, които имат действие преди приемането, "макар че това е нетрадиционен способ".

„Промените в закона, които предложихме, дават правен способ на синдиците при определени обстоятелства да могат да върнат определени активи. Законът само дава няколко правни способа повече на синдиците да направят осребряването”, каза още депутатът от ДПС.

Детска футболна академия през лятото край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369528

Дълбоките традиции на България във футбола и възможността за разрастване на мрежата е накарало ръководството на Академията на Интер да организира първи камп на „нерадзурите“ край Варна. Това призна техническият директор на Inter Academy Марко Монти, научи Moreto.

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за омбудсмана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730369

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за омбудсманаПарламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за омбудсмана. По предложение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева депутатите включиха две допълнителни точки за петък - първо четене на промени в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество,

Дженифър Лоурънс се ядоса на коментари за дръзката ѝ рокля

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/22/3133997_djenifur_louruns_se_iadosa_na_komentari_za_druzkata/?ref=rss


Дженифър Лоурънс нарече "изключително обидни" и "абсолютно смехотворни" реакциите в социалните мрежи и водещи медии на роклята, с която се появи на фотосесия в Лондон.<br /><br />Поводът е комбинацията между 27-годишната американска актриса с черна рокля с дълбоко деколте и огромна странична цепка и колегите ѝ от филма Red Sparrow, облечени в палта в студения лондонски ден.<br /><br /><br /><br />Мнозина коментатори написаха, че случилото...

Гранична полиция: Не навсякъде оградата има втори ред (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730362

Гранична полиция: Не навсякъде оградата има втори ред (Видео)
Светлан Кичиков от Главна дирекция „Гранична полиция” каза, че не навсякъде оградата има втори ред. Тя е изцяло изградена през 2017-та година. Кичиков заяви, че по отношение на поддръжката, финансирането и доизграждането от дирекцията нямат притеснения. „Това са договори, които са сключени от областните управители,

Сатирично списание успя да излъже в. "Билд" за руска намеса в германската политика

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3133977_satirichno_spisanie_uspia_da_izluje_v_bild_za_ruska/?ref=rss


Най-четеният всекидневник в Германия "Билд" се оказа в центъра на скандал, след като сатирично списание потвърди, че си е измислило публикуваните от таблоида електронни писма, подсказващи, че руски гражданин се опитва да повлияе на германската политика, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />В петък в. "Билд" публикува на първа страница новината за "нечестна игра" в Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Таблоидът съобщи,...

Йордан Цонев: Положителен знак е, че Радев упражнява активно правото си на вето

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iordan-conev-polojitelen-znak-e-che-radev-uprajniava-aktivno-pravoto-si-na-veto-256263/

Явно качеството на законодателния процес е спаднало, щом се налага президентът да се намесва толкова често, твърди депутатът от ДПС

Режисьорът Уес Андерсън става куратор

http://clubz.bg/64562-rejisoryt_ues_andersyn_stava_kurator

Американският режисьор Уес Андерсън работи по нов проект след „Островът на кучетата“ – филма, с който преди няколко дни бе открит фестивалът „Берлинале 2018“. Но сега не става дума за кино, а за изложба във виенския Музей на историята на изкуството, съобщава сайтът events.wien.info. 

Уес Андерсън няма да рисува (доколкото е известно), а ще бъде куратор на голяма изложба в един от най-важните световни музеи. Режисьорът на „Гранд Хотел Будапеща“, „Кланът Тененбаум“ и „Фантастичният Мистър Фокс“ работи над проекта заедно с приятелката си Джуман Малуф, илюстратор и автор на детски книги.

Ако съдим по изображенията в раздела „Вдъхновения“ в личния сайт на Малуф, можем да се надяваме, че театралността и хипнотизиращите цветове, характерни за филмите на Андерсън, ще присъстват и в изложбения проект. Кураторите ще използват експонати от кунсткамера, стари музикални инструменти, оръжия, доспехи и различни рядкости от колекцията на музея.

Изложбата ще бъде открита на 11 септември тази година и остане във виенския музей до 20 януари 2019-а. След това ще бъде показана във фондация „Прада“ във Венеция, където ще бъде представена по време на биеналето през 2019 г.

Музеят на историята на изкуството (KHM) във Виена е построен от император Франц Йозеф, за да съхранява императорските колекции. Експонатите от пет хилядолетия – от Древен Египет и Елада до края на XVIII век – свидетелстват за хабсбургската императорска колекционерска страст. Музеят притежава шедьоври на Дюрер, Рафаел, Рембранд, Рубенс, Тициан и Вермеер, както и най-голямата колекция от творби на Брьогел.

"Площад Славейков"

Амнести: САЩ дадоха тон на политиката на омраза

http://dnes.dir.bg/news/doklad-omraza-amnesti-interneshanal-sasht-izbori-2016-26907092

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г.

Амнести интернешънъл: Световните лидери водят пропити от омраза политики

https://offnews.bg//obshtestvo/amnesti-interneshanal-svetovnite-lideri-vodiat-propiti-ot-omraza-poli-675364.html

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация Амнести интернешънъл в годишния си доклад, публикуван днес, съобщи БТА.

"През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с омраза политики", се посочва в доклада, представен за първи път във Вашингтон. Амнести упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права".

"Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която провежданата от /световните/ лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици", заяви генералният секретар на Амнести интернешънъл Салил Шети.

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, Амнести посочва президентите на САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

Очаквайте подорбности

СГРЕШИ ЛИ CHRISTIE’S С ИНВЕСТИРАНЕТО В ОНЛАЙН ПЛАТФОРМА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284903_%D0%A1%D0%93%D0%A0%D0%95%D0%A8%D0%98+%D0%9B%D0%98+CHRISTIE%E2%80%99S+%D0%A1+%D0%98%D0%9D%D0%92%D0%95%D0%A1%D0%A2%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%95%D0%A2%D0%9E+%D0%92+%D0%9E%D0%9D%D0%9B%D0%90%D0%99%D0%9D+%D0%9F%D0%

 В началото на 2015 г., когато една от най-големите аукционни къщи в света Christie’s съобщи, че е инвестирала някъде между $16 млн. и $25 млн., за да придобие технологичният стартъп, наречен Collectrium, платформата беше приветствана като нещо като божествена идея за колекционерите на изкуство.

Collectrium беше изтъкван като начин за това, клиентите да съхраняват и управляват подробна информация за своята колекция от произведения на изкуството в едно виртуално пространство. Същата платформа би им предоставила достъп до база данни с милиони резултати от стотици аукционни къщи по целия свят.

Идеята е, че в съчетание, тези два инструмента биха могли да помогнат на колекционерите да следят колекцията си и да вземат решения за бъдещи придобивания, всички по едно и също време.

Но този сън не се сбъдна.
Прочетете цялата статия на: Sofiapress.com

Жена се натрови с алкохол и опита да се обеси в симитлийско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730359

Жена се натрови с алкохол и опита да се обеси в симитлийско селоМайка на две деца от симитлийското село Полена опита да се самоубие, като погълна опасен коктейл от алкохол и увисна на бесило. Инцидентът станал около 19,30 часа в дома на 65-годишната жена. Тя живеела заедно със съпруга си, който е пенсионер от мината. Семейството е уважавано, ползва се с добро име, синът им работи в чужбина,

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от жк. „Красна поляна“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-krasna-poliana.html

На 23 февруари 2018 г. (петък), във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Радичевци“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

САЩ си върна хокейната титла при жените след 20 години, надви Канада с дузпи

https://www.24chasa.bg/sport/article/6730360

САЩ си върна хокейната титла при жените след 20 години, надви Канада с дузпиВ изключително оспорван финал САЩ спря серията на Канада от четири поредни олимпийски титли в хокея при жените. Американките спечелиха след изпълнение на дузпи. Редовното време и продължението от 20 минути завършиха 2:2. Със същия резултат завършиха и първата серия от по 5 булита за отбор. Американките вкараха шестия си удар,

Българки държат Улицата на проститутките в Брюксел (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730353

Българки държат Улицата на проститутките в Брюксел (Видео)Знае се, че „мадам” са бивши жрици на любовта минали в пенсия, но вече има по-различен профил на съдържателките на публични домове. Миролюба Бенатова отива в Брюксел на Улицата на проститутките, за да научи повече за българките, които работят като „мадам”. Докато европейските чиновници коват директиви,

Виждали ли сте този мъж?

//dariknews.bg/regioni/shumen/vizhdali-li-ste-tozi-myzh-2080240

Полицията издирва Светлозар Иванов Стефанов на 53 години, който на 18 февруари е напуснал дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Лозево и от тогава е в неизвестност. 

Висок е около 175 сантиметра, с нормалн

Пик на болните от Хепатит А в Кюстендил

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/pik-na-bolnite-ot-hepatit-a-v-kiustendil-2080222

Завишена заболеваемост от Хепатит А в Кюстендил, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Само от началото на годината са регистрирани 13 болни в Кюстендил и 3 в Дупница. Все още не говорим за епидемия, уточни д- р Динко Динев.

Има и диагностицирани няколко ученици от различни учеб

Мъж е с опасност за живота, брат му го удари с брадва

//dariknews.bg/regioni/shumen/myzh-e-s-opasnost-za-zhivota-brat-mu-go-udari-s-bradva-2080236

55-годишен мъж е с опасност за живота, след като брат му го ударил с брадва по главата, съобщиха от полицията в Шумен.

Вчера, около 19:50 ч. в тухлена постройка на ул. „Искър“ в града след употреба на алкохол между двамата братя възн

България остава най-корумпираната страна в ЕС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bylgariia-ostava-naj-korumpiranata-strana-v-es-2080237

България остава най-корумпираната страна в Европа, показва новият доклад на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" за 2017 година. Въпреки че страната ни е подобрила позицията си с четири пункта със своите 43 точки, тя остава трайно

Откриха с прерязано гърло модела Анастасия Чекати

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-s-preriazano-gyrlo-modela-anastasiia-chekati-2080241

31-годишният модел Анастасия Чекати е намерена мъртва в Кишинев. По предварителни данни тя е била убита от съпруга й Алексей Митаки, който след това се е самоубил.

Жената е открита в жилището си със следи от удари с нож по ши

Мъж е намерен убит в „Люлин“, задържани са дъщеря му и зет му

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-e-nameren-ubit-v-liulin-zadyrzhani-sa-dyshteria-mu-i-zet-mu-2080229

87-годишен мъж е намерен убит в столичния квартал „Люлин“, съобщиха от полицията.
 
Тялото на мъжа е открито снощи, около 17:00 ч. Възрастният Стефан Янев е бил обявен за издирване преди някол

След ветото ДПС ще чисти неяснотите в закона за КТБ

http://dnes.dir.bg/news/zakon-yordan-tzonev-podkrepa-bankite-26907091

Ще се съобразим с някои от препоръките на президента относно ветото му на Закона за банковата несъстоятелност. Работим активно по преодоляване на неяснотите.

След "Люлин": гаси и закривай! (В ТРИ ДЕЙСТВИЯ)

http://clubz.bg/64561-sled_lyulin_gasi_i_zakrivaj_v_tri_dejstviq

Това става в "Люлин-7" през 2018 г.

Вчера е намерен мъртъв дядото, който разкри преди повече от 10 дни, че дъщеря му и партньорът й живеят, без да пускат трите си дъщери на училище. Още по време на живото предаване на "Съдебен спор" по Нова тв в събота съобщиха, че Стефан Янев (87 г.) е в неизвестност от 12-и. А причината дъщеря му Мария и половинката ѝ Свилен да не пускат децата навън, е, че "не харесват училището", а според съседи "са адвентисти или съботяни".

Момичетата към днешна дата са на 13, 14 и 18 г., а поне от 5 години за ситуацията са известени службите. Или иначе казано - едни клетки от държавата, които получават храна от общия организъм затова, като засекат някоя девиантна, изродена клетка, да я неутрализират. Става дума за деца, на които, ако щете - с извинение - и организмът им се променя в момента всеки ден.

Кои са изкривените клетки в следната история преценете по-долу...

Първо, дядо Стефан избира високата трибуна на предаването "Съдебен спор", за да се ожали от дъщеря си и "зетя". Каква ли отзивчивост на държавата го е накарала да опре до точно това "съдебно риалити"?

От последващите събития ми идва един не особено политкоректен извод: за 5 години всичките сужителки - включая тези, които видях по телевизора, - знаете ли какво са направили по сигнала, че 3 деца живеят бетер Наташа Кампуш, пленени в една стая на люлинската бетонова джунгла? Преместили са си го от единия крачол в другия... Да ме прощава Конвенцията.

Това и за хорър не става. Такава тъпотия е, че сигурно за тези 5 години и Менгеле би се трогнал - само не и нашите чиновници. И хич не ми излизайте, че дехуманизацията, това тотално разчовечаване, е запазена марка на роми от зафичканите села - става въпрос за "Люлин - 7" и за чистокръвни българи.

Ще опитам с някои пояснения да се аргументирам, като ви опиша какво изгледах днес.

Първо действие

Преодолях се и изгледах "Съдебен спор" - последните кадри с дядо Стефан. Казвам "преодолях се" не за да обидя продуцентите и екипа - в крайна сметка има всякакви начини на изкарване на прехраната, а защото винаги ме хваща жал. За обектите, които намират за съвсем нормално и естествено да разказват факти и обстоятелства от личния, че и интимния си живот в подобен формат.

В събота там с гробовен тон неколкократно се съобщава,че "ищецът" Стефан Янев е изчезнал за живото предаване, което е наречено "безпрецедентна ситуцация". Язък! Човекът ако вземе да умре - ще им прецака предаването. Или пък точно обратното...

Ама съседи казвали, че дъщерята на Стефан Янев го е пребила и се е заканила, че ще го убие.... Това се излъчва в епизод с изключителното заглавие "Дъщеря ми не плаща сметки" (фокус не са нито децата, не побоят и не евентуалната заплаха за убийство, която сама по себе си е престъпление в Наказателния кодекс).

Към датата на излъчването - 17-и вече се заявява, че 87-годишният човек е в неизвестност от 12-и.

"Ищецът не се яви, въпреки заведения от него иск срещу неговата дъщеря", заключават със сериозен тон в предаването, което си играе на съд.

"След кратко прекъсване ще видите и агресивната дъщеря на г-н Янев", с дух на предвкусвана пикантерия съобщава разсилният или какъвто там се води в залата.

- Не харесвам българското и вас не ви харесвам - пищи истеризиралата дъщеря, когато Жоро Игнатов в знаковия си стил й отива на гости с баща й Стефан Янев и заврян микрофон в...

- А трябва - аз съм за харесване - казва хрисимо продуцентът и главен редактор на предаването.

Натам ви оставям да си го догледате, ако ви е интересно...

Второ действие

Сцена отново е вратата на същия апартамент в "Люлин", но вече може да се каже, че ролите са раздадени - на Стефан Янев му се е паднало да е умрелият, а Мария и Свилен са в ареста.

В сутрешния блок са Димитрийка Цанова, директор Социално подпомагане-Люлин и нейна неназована колежка, която дошла в апартамента, след като получила сигнал от "Съдебен спор"(нищо че в предната серия и дядо Стефан, и съседка многократно обясняват, че са търсили помощ откъде ли не).

"Бяхме веднага на място. Не можехме да влезем, не можехме да установим нищо", казва анонимната Колежка 1.

Епизод 2: двете служителки и гърбът

Представяме си почти социалния 007, уморен и потен след поредната мисия как си сипва едно мартини...

Ама вярно, имало сигнали преди 5 години, но опитите да стигнат до децата били неуспешни. Отговорността се изсулва като гнусно желе в посока полиция, прокуратура...

Защо не влезли? Защото родителите не съдействали - те си държали децата у дома. 

"Нямаше как да не прекратим работата, след като не можем да стигнем до хората", заключава Колежка 1.

Но ето и какво установила (да не помислите, че нищо не е установила!), макар и чак днес, когато дядо Стефан е вече моргата, а родителите - ясно къде...

"Лоши условя - разхвърляно вътре..."

Научаваме, че 5-членното семейството е живяло в едно помещение, където имало един диван и едно легло.

През цялото време за фон на Димитрийка и Колежка 1 служи широк гръб, на който пише "СДВР полиция". Защо чак сега - гърбът не казва... Всъщност не казва нищо. Но мърда - не е умрял.

Намесва се и шефката Димитрийка, като отговаря на въпроса: вярно ли е, че децата нямат един ден посещение в училище - с аргумента "тъй като не са били наш обект на подпомагане"... И тя чула историята от телевизора. (Следите ли мисълта - децата са на това дередже, защотото не са техен обект на подпомагане. Ми те ако не бяха девиантни, как и защо да са "обект".)

А това, че са казвали съседите, че са идвали социални работници, всъщност това не са били самите социални работници, а това е екипът, който е по механизма за връщане на децата в училище.

Научаваме, че и те може би са идвали не един, а няколко пъти, но безуспешно...

"Явно не са ги намирали при отваряне. Както виждате, те никога не отварят!" (с подробността от деликатния момент, че интервюто става, когато един е умрял и родителите са задържани)

"И това е проблемът, че ние все още нямаме информация за тези деца", казва социалната шефка.

Знаете ли какво става накрая с Димитрийка? Започва с благодарностите към партията и държавата. Отговаря на въпросо-отговор на репортерката: че "... т.е. - държавата е знаела, че има едни деца, които никога не са стъпвали на училище, и се е опитала по някакъв начин да ги въведе".

"Точно така! Точно така! И това е благодарение на сегашния механизъм, който - във връзка с участието на децата в училище - това е междуинституционален механизъм с полиция, община и социални служби."

Какво ще последва с изредените герои ли?

Нека прогнозирам:

Честно казано, започвам да завиждам на дядото - поне на него му е лесно вече... .

От служителките никоя няма да си мръдне пръста, освен да получи наказание "забележка" по някоя таблица.

"Ония" медии ще се упражняват кой ще измисли по-ужасбонбашог заглавие с "апартамента на ужасите", "къщата на ужасите", "кухнята на ужасите" или "тоалетната на ужасите" в Люлин.

Родителите ще го отнесат така, както само въшльовци могат да го отнесат от съдебна система с 6 % доверие - ще получат показни смазващо високи присъди. И може би несъразмерни на деянието. Под натиска на общественото мнение, което по принцип няма никаква работа в съдебната зала.

Ами децата?... Децата вълци ги яли в такова общество като нас.

"Имаме готовност да бъдат настанени! В момента ще бъдат изведени от семейството! Работили сме по въпроса", гордо признава едната социална работничка.

Още ли смятате, че прекалявам с това "гаси и закривай"?

Силно земетресение край Асеновград тази нощ

http://www.moreto.net/novini.php?n=369532

Силно земетресение е било усетено около 1:40 часа тази нощ на територията на България, показват данни на Европейския сеизмологичен център. Магнитудът му е бил 4,6-4,8 по Рихтер. Епицентърът е на 2 км от Асеновград, дълбочината - 10 км.

Българки държат Улицата на проститутките в Брюксел

http://dnes.dir.bg/news/bruxel-prostitutka-madam-26907026

Знае се, че „мадам” са бивши жрици на любовта минали в пенсия, но вече има по-различен профил на съдържателките на публични домове.

БСП заплашила Марешки с искане на оставка, ако не подкрепи Жаблянов, обяви Караянчева

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/22/3133976_bsp_zaplashila_mareshki_s_iskane_na_ostavka_ako_ne/?ref=rss


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви пред Би Ти Ви, че вчера заместникът ѝ и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки е бил заплашен от представител на БСП, че левицата ще му поиска оставката. Това щяло да стане, ако гласува за отстраняването на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента.<br /><br />Вчера мнозинството отстрани социалиста от поста. До гласуването се стигна, след като Жаблянов заяви, че "Народният съд е необходимо и...

Променливи са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6730352

Променливи са условията за туризъм в планинитеПроменливи са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са между 0 и минус 5 градуса. Високите части на планините са в мъгла. В най-високите части има умерени ветрове. Лифтовите съоръжения навсякъде работят. От ПСС препоръчват туристите да останат на

Вълна от ученически протести срещу оръжията заля САЩ

http://dnes.dir.bg/news/protest-uchenitzi-sasht-izbori-2016-26907050

Вълна от демонстрации на ученици заля вчера Съединените щати от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток.

Волен Сидеров нарече Цветанов ”бивш комунист от МВР”

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/volen-siderov-nareche-tsvetanov-bivsh-komunist-mvr.html

Представителите на ”Атака” не взеха участие нито в обсъжданията, нито в гласуванията за отстраняването на Валери Жаблянов, защото това е загуба на време. Така председателят Волен Сидеров коментира вчерашния дебат по оставката на социалиста.

Волен Сидеров нарече Цветанов ”бивш комунист от МВР”

https://frognews.bg/novini/volen-siderov-nareche-tsvetanov-bivsh-komunist-mvr.html

Представителите на ”Атака” не взеха участие нито в обсъжданията, нито в гласуванията за отстраняването на Валери Жаблянов, защото това е загуба на време. Така председателят Волен Сидеров коментира вчерашния дебат по оставката на социалиста.

Йордан Цонев: Качеството на законодателството спада

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/22/3133974_iordan_conev_kachestvoto_na_zakonodatelstvoto_spada/?ref=rss


Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев Като "много положително явление" високата активност на президента Радев, изразяваща се връщането на няколко закона. Пред "Нова телевизия" Цонев коментира наложеното вчера вето на поправките в Закона за банковата несъстоятелност, приети по предложение на Делян Пеевски. Това е третото вето на държавния глава от началото на годината.<br /><br />Според Цонев високата активност на държавния глава...

Broadcom сви офертата си за Qualcomm до 117 млрд. долара

https://www.investor.bg/harduer/459/a/broadcom-svi-ofertata-si-za-qualcomm-do-117-mlrd-dolara-256260/

Ходът е в отговор на подновените усилия на Qualcomm да купи холандската NXP Semiconductors NV

Станислав Владимиров: Ще сезираме КС за Жаблянов

http://www.cross.bg/vladimirov-zhablyanov-stanislav-1568398.html

/КРОСС/ Ще сезираме Конституционния съд за отстраняването на Валери Жаблянов, заяви в пряко включване на БНТ от Народното събрание Станислав Владимиров, депутат от БСП за България. Той допълни, че мотивите за отстраняването на Жаблянов са неоснователни. "Всички разбрахме, че това е политическа саморазправа." Владимиров допълни, че имат фиксация върху Валери Жаблянов и са целяли политически реванш за оставката на Димитър Главчев. По думите му ГЕРБ се опитват да спечелят кратки, конюктурни дивиденти, като връщат темата за антикомунизма. Така наречените „десни сили" останаха извън парламента и ГЕРБ се опитват да оберат този вот, но има едно отвратително дежа вю за късните СДС, когато те бяха изключително крайни и кресливи и поставяха този дебат. Станислав Владимиров заяви, че президентът действа премерено по чувствителните теми и налагането на вето, а вчерашното му вето върху Закона за банковата несъстоятелност е навременно, защото предложеното законодателството има несъвършенства. По темата КТБ това не е първото законодателство, но ефектът не е добър, смята също така депутатът от левицата.    

Макрон предлага незаконното влизане във Франция да се наказва със затвор и глоби

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/22/3133964_makron_predlaga_nezakonnoto_vlizane_vuv_franciia_da_se/?ref=rss


Френското правителство представи вчера спорния си законопроект за предоставяне на убежище и имиграция. Предвидените в него строги мерки бяха разкритикувани от левицата и правозащитни организации и предизвикаха остра реакция дори сред мнозинството на президента Еманюел Макрон, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Според правителството целта на законопроекта е да се ускори експулсирането на хора, които не отговарят на изискванията за получаване на убежище, и да...

Днес парламентът не беше Народно събрание, а психиатрия!

http://pogled.info/bulgarski/dnes-parlamentat-ne-beshe-narodno-sabranie-a-psihiatriya.92686

/Поглед.инфо/ Днес парламентът не беше Народно събрание, а психиатрия, в която хората с бели престилки са изтървали половината зала вляво!

Как фалира Америка? Първо бавно, след това отнеднъж!

http://pogled.info/svetoven/amerika/kak-falira-amerika-parvo-bavno-sled-tova-otnednazh.92687

/Поглед.инфо/ Външния дълг на САЩ отново се движи от средата на миналата седмица към нов рекорд от 20,7 трилиони долара. Но без точка, на която да се отнесем, какво означава това?

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6730335

Вижте къде в София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Чепинско шосе“, кв. „Васил Левски“ Г , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Васил Левски“ Г.

Вратите на Шенген си остават затворени

https://www.investor.bg/analizi/91/a/vratite-na-shengen-si-ostavat-zatvoreni--256265/

България и Румъния остават неприемливите деца на Европа, пише в свой анализ за DW Роберт Шварц

Шофьор без книжка предизвика катастрофа с 4 коли в Бургас, арестуваха го

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730340

Шофьор без книжка предизвика катастрофа с 4 коли в Бургас, арестуваха гоЗадържан е шофьор без книжка, предизвикал катастрофа с четири автомобила, съобщиха от ОДМВР - Бургас. На 21 февруари около 17.10 часа служители от Второ Районно управление – Бургас забелязали лек автомобил „Ланчия“, с бургаска регистрация, да се движи рисково по булевард „Струга“ от кръстовище „Трапезица“ в посока УМБАЛ – Бургас,

15 тежки катастрофи за една нощ в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730338

15 тежки катастрофи за една нощ в странатаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 15 тежки катастрофи. 20 души са ранени, информира МВР. В София са станали 107 леки и три тежки катастрофи. Петима са

Финансите на Гърция остават нестабилни

http://econ.bg/Новини/Финансите-на-Гърция-остават-нестабилни-_l.a_i.758164_at.1.html

Лявото гръцко правителство иска да излезе от спасителната програма след осем години на зависимост от външните кредитори, но финансите на страната все...

И Moody's повиши кредитния рейтинг на Гърция

https://www.investor.bg/evropa/334/a/i-moodys-povishi-kreditniia-reiting-na-gyrciia-256264/

Агенцията е дори по-оптимистично настроена от Fitch и Standard & Poor's и смята, че Гърция ще излезе на пазарите, без да й е нужна допълнителна кредитна линия

Арктически фронт понижава рязко температурите в Европа

http://www.mediapool.bg/arkticheski-front-ponizhava-ryazko-temperaturite-v-evropa-news275880.html

През следващите дни арктически въздух ще понижи сериозно температурите в цяла Европа, показват данните от метеорологичните спътници. Настъплението на студа ще се усети първо в Русия, където вече бе обявен оранжев код като предупреждение за опасни студове в района на Москва. Още за неделя в руската столица прогнозата за най-висока дневна температура е минус 18 градуса. През нощта студът ще е до минус 28 градуса. Пикът на студа в Москва ще е на 26 февруари, когато температурите ще паднат до минус 30 градуса по Целзий. Синоптиците очакват температури от минус 10 до минус 12 градуса дори във Франция и Испания. България остава в периферията на студения фронт и очакваните температури за уикенда са далеч по-приемливи. В събота ще преобладава облачно време, почти без валежи. Вятърът ще бъде слаб, от изток-югоизток. Минималните температури ще са между минус 1 и 4 градуса, а максималните – предимно между 2 и 7 градуса. През нощта срещу неделя отново ще започнат валежи. Най-студено се очаква да бъде времето у нас в сряда, 28 февруари, когато през деня термометрите няма да показват повече от минус 5 градуса. През нощта стойностите им ще бъдат от минус 10 до минус 12 градуса.

Повече от 20 последващи труса около Пловдив

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-26907005

Над 20 са последващите трусове след земетресението от 4,6 по скалата на Рихтер, регистрирано в 1.41 часа през тази нощ.

Мишел Гизин като кака Доминик, стана олимпийска шампионка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6730339

Мишел Гизин като кака Доминик, стана олимпийска шампионкаШвейцарката Мишел Гизин донесе втора олимпийска титла за семейството си след тази на кака си Доминик, която стана първа на спускане в Сочи. По-малката сензационно спечели комбинацията при жените, като изпревари и до с доста фаворитката Микаела Шифрин (САЩ). Бронзът бе за сънародничката на Гизин Венди Холденер.

Къща изгоря напълно при пожар в Карнобат

https://www.24chasa.bg/region/article/6730329

Къща изгоря напълно при пожар в КарнобатКъща е изгоряла напълно при пожар в Карнобат, съобщиха от ОДМВР - Бургас. Около 04.50 часа вчера в Районно управление – Карнобат е получено съобщение за горяща частна къща, собственост на 68-годишен мъж от града, разположена на ул. „Атанас Манчев“ №6. Огънят е потушен от два противопожарни екипа и петима огнеборци.

Отново лектория и прожекция на филм във варненската библиотека

http://www.moreto.net/novini.php?n=369529

На 24 февруари в обичайния час 10.00 ч. в отдел „Изкуство" - Регионална библиотека „Пенчо Славейков" - Варна, ще се състои лектория и прожекция на филма „Любовниците", научи Moreto.net. В лекторията зрителите ще се запознаят с творческата биография на главните актьори от филма Дебра Уингър и Трейси Летс.

Цонев към Радев: Словото на Доган не е подарък за Борисов

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-ahmed-dogan-yordan-tzonev-26907024

Словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган не е коледен подарък към премиера, а към всички институции, в това число към президента, заяви Йордан Цонев.

Караянчева: Президентът трябва да обере говоренето си, но ще се разберат с премиера, големи мъже са

http://www.transmedia.bg/2018/02/22/%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%8f%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b5/

Ние сме ръководството на Народното събрание, трябва да бъдем обрани в говоренето, защото представляваме една институция – зам.-председателите заместват председателя в негово отсъствие и дават облика на институцията. Народният представител може да говори всичко, но когато си председател или зам.-председател, трябва да пазиш авторитета му.

Така председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира оред Би Ти Ви отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание.

 

Според нея „БСП започва да се връща към един минал период (…) сякаш евроатлантическата позиция и поглед на БСП започва като че ли да се обръща в друг ракурс. Мисля си дали няма да поискат и диктатура на пролетариата. По такъв начин се връщат към онези времена те, толерират този Народен съд, който всички ние осъждаме – толкова много хора са били избити от този Народен съд и те нямат мнение по темата, не се извиняват, те дори сякаш се гордеят, те не намират нуждата да се извинят“.

 

За конфликта президент – премиер тя коментира, че държавният глава „отдавна има някакви проблеми с институциите“, включително с Народното събрание, което нарече „беквокали“ и „нотариат“.

“Изпълняваме политиката на мнозинството, не повелята на Бойко Борисов“, обясни тя и добави, че не може да разбере защо президентът се дразни – „това е нормално, така се прави в една демократична държава“.

 

Не бих искала да има война между институциите, те са големи мъже и мисля, че ще се разберат. „Президентът трябва малко да обере говоренето си, защото говори малко махленски“, каза още Караянчева.

 

На въпрос дали има проблем Бойко Борисов да се среща с Делян Пеевски тя отговори, че народните представители непрекъснато търсят контакти с премиера, за да излагат проблемите на своите избирателни райони. Ако има нещо, което президентът знае, нека информира компетентните органи, не бива да влиза в тона на говорене на опозиционен лидер, каза тя.

Караянчева призна, че Пеевски не идва на работа, а получава заплата. „Ако ме питате дали е морално да не идваш, а да вземаш заплата, не е морално“, каза тя. Но посочи, че според правилника на НС освобождаването на народни представители се прави от председателя на съответната парламентарна група.

За президентското вето върху закона за КТБ Караянчева коментира: „Нека колегите от ДПС защитят законопроекта, право на президента е да налага вето, но чак пък толкова често… някак си девалвира самата процедура“.

Убиха дядо, разкрил, че внучките му са държани в плен

http://clubz.bg/64560-ubiha_dqdo_razkril_che_vnuchkite_mu_sa_dyrjani_v_plen

Възрастният мъж, който разкри в тв предаване, че трите му внучки живеят затворени в една стая, беше намерен мъртъв, съобщи Нова тв.

Децата, които са на 13, 14 и 18 години, живели в пълна изолация. Никога не са посещавали училище. Те фактически били заложници на родителите си, които не харесвали българското образование. За случая сигнализира дядо им първоначално в предаването на Нова тв „Съдебен спор”.

Възрастният мъж вчера е намерен убит в бл. 741 в столичния квартал „Люлин”. Той се казва Стефан Янев и е на 87 години. Беше обявен за издирване на 12 февруари. Изчезна малко след като разкри, че трите му внучки са живеели в изолация.

По случая от полицията са задържани дъщеря му и зет му, и двамата са адвентисти.

Представители на Социално подпомагане в „Люлин” заявиха, че техен представител е отишъл в апартамента, в който са били затворени децата, след като получили сигнал. Това е станало преди около 5 години. Опитите да се достигне до семейството и децата тогава обаче били неуспешни. Родителите не са съдействали на социалните служби и полицията.

Екипите, които през последната година работят по инициативата за връщане на децата в училище, също посещавали проблемното семейство. Но и те не били допуснати от родителите до момичетата.

Едва след телевизионния репортаж има развитие по случая. Трите момичета са обявени за национално издирване.

„Децата не сме ги виждали. Официална информация не сме получили от полицията. Но днес ще бъдем информирани, тъй като ние сме ги сезирали за национално издирване на децата. И предполагам, като са ги намерили, ще ни бъдат предадени. При намирането им ще бъдат изведени от семейството и настанени някъде и вече ще започнем работа с тях”, коментира Димитрийка Цанова, директор на Социално подпомагане в „Люлин”.

Вон понесе ново разочарование в Пьонгчанг, Гизин спечели златото в комбинацията

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3133962_von_ponese_novo_razocharovanie_v_pyongchang_gizin/?ref=rss


Швейцарската скиорка Мишел Гизин стана олимпийска шампионка в комбинацията в състезание, което донесе ново разочарование за американката Линдзи Вон. Американката беше на върха след спускането, но отпадна още в началото на слалома.<br /><br />Гизин завърши с общо време 2:20,90 минути и заслужи олимпийската титла. Правещата забележителен сезон в Световната купа Микаела Шифрин спечели сребърния медал, а друга представителка на Швейцария - Уенди Холденер, взе бронза след отлично...

Какъв тип баща сте

https://offnews.bg//mama-nindzha/kakav-tip-bashta-ste-675363.html

Японците имат дума за съпричастните и всеотдайни бащи – икумен. Какви са качествата на този тип татковци разказва журналистът Тошимаса Оота в книгата си „Най-добрият татко“. Според Оота важно е не количеството време, което прекарваш със семейството си, а неговото качество. Той предлага своите отговори на всякакви трудни въпроси за ролята на бащата в грижите и възпитанието на детето, като например: „Защо жената понякога е недоволна, дори когато мъжът й помага с децата?“ Тестът му за отговорни бащи много ни допадна и решихме да го споделим с вас. Добър баща ли сте – тест за татковци Прочетете въпросите и пребройте…

Божидар Димитров: Македония да се казва Югозападна България

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-bozhidar-dimitrov-26906934

Македония трябва да се казва Югозападна България, но никой няма да го приеме, коментира историкът професор Божидар Димитров.

Пази Боже депутат да те почита с минутка мълчание

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6729969

Пази Боже депутат да те почита с минутка мълчаниеГЕРБ борят комунизма, БСП - фашизма, патриотите - турското робство, ДПС - възродителния процес. А корупцията днес кой и кога? Неслучайно парламентът е на последно място по обществено доверие сред институциите. Най-горещите дебати са за Народния съд, възродителния процес, фашизма, комунизма и естествено,

9 сигнала, че в тялото ни има тромб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6730145

9 сигнала, че в тялото ни има тромбЩеше да е страхотно, ако преди да се разболеем, имахме някаква преднина, за да предприемем нещо, нали? Тогава нямаше да има ни настинка, ни вирус, ни чудо. Понякога обаче тялото сигнализира за някои нередности, но непознавайки езика му, сме склонни да подминаваме тези предупреждения. Как да разпознаем,

Да се понесеш на крилете на "Леля Ю"

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/22/3127751_da_se_ponesesh_na_krilete_na_lelia_ju/?ref=rss


"Леля Ю" е името на най-известния в Германия ретро самолет. Той е собственост на историческия фонд на "Луфтханза", а от май до октомври ще извърши над 550 туристически полета над Германия и ще превози над 8500 пътници, информира "Дойче веле".<br /><br />75-годишното возило е обявено за "летящ паметник". Веднага след като е бил произведен, юнкерсът Ju 52 е продаден в Норвегия, а след Втората световна война попада в Южна Америка. Американски...

Българин пред исторически дебют в НХЛ

https://www.24chasa.bg/sport/article/6730327

Българин пред исторически дебют в НХЛРоденият в Русе хокеист Александър Георгиев ще стане първият българин с мач в най-силната хокейна лига в света НХЛ. Това обяви наставникът на "Ню Йорк Рейджърс" Ален Вино. Сашо ще пази в мача срещу "Монреал Кенедиънс", който е в петък рано сутринта българско време. Георгиев тренира с първия отбор от 10 февруари, когато се контузи Онджей Павелец.

"Амнести интернешънъл": Светът се сблъсква с последиците от пропитите с омраза политики

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730324

"Амнести интернешънъл": Светът се сблъсква с последиците от пропитите с омраза политикиПропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, публикуван днес, съобщиха световните агенции. "През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с омраза политики",

Граната е хвърлена по посолството на САЩ в Черна гора

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/22/3133943_granata_e_hvurlena_po_posolstvoto_na_sasht_v_cherna/?ref=rss


Неизвестен засега нападател е хвърлил взривно устройство на територията на посолството на САЩ в Черна гора, съобщи Би Би Си. Предполага се, че това е ръчна граната, а след взрива нападателят се е самоубил, смятат от правителството в Подгорица.<br /><br />Няма пострадали от инцидента, станал около полунощ. Посолството е поставено в режим на засилена сигурност и гражданите са посъветвани да стоят далеч от комплекса.<br /><br />Високопоставен източник на "Ню Йорк...

Ученически протести срещу насилието с огнестрелно оръжие заля САЩ

http://www.cross.bg/ychenitzi-florida-parkland-1568397.html

/КРОСС/ Вълна от демонстрации на ученици заля вчера Съединените щати от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите на стрелбата в гимназията в Паркланд, Флорида, предаде Ройтерс. Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат на щат, като младежите споделяха плановете се за демонстрации в социалните мрежи. Някои от проявите продължаваха точно 17 минути, колкото на брой бяха убитите в Паркланд. Няколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протест през обедната почивка в градове от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас. По повод кръвопролитието във Флорида вчера президентът Доналд Тръмп обеща, че неговата администрация ще засили мерките за контрол върху хората, които придобиват огнестрелно оръжие. "Ние ще бъдем много строги с проверките на миналото , ние ще поставим много силен акцент върху проверките на душевното здраве", каза той в Белия дом на среща с ученици, учители и родители, вкл. от гимназията във Флорида", заяви той.  

Земетресение с магнитут 4,6 по Рихтер е било регистрирано край Асеновград

http://econ.bg/Новини/Земетресение-с-магнитут-4-6-по-Рихтер-е-било-регистрирано-край-Асеновград_l.a_i.758163_at.1.html

Земетресение с магнитут 4,6 по Рихтер е регистрирано тази нощ на 2 километра от Асеновград, предава БНТ. Било е усетено силно и в Пловдив, и по...

Експерт: България не е по-бедна от Румъния

https://news.bg/economics/ekspert-balgariya-ne-e-po-bedna-ot-rumaniya.html

По думите на Тихомир Безлов има обяснение за отчитането на голяма разлика между двете страни

Днес се изразява подкрепа към жертвите на престъпления

http://www.moreto.net/novini.php?n=369523

Всяка година на 22 февруари отбелязваме Международния ден в подкрепа жертвите на престъпления. На тази дата през 1990 г. правителството във Великобритания издава така наречената "Харта на жертвите на престъпността". Това е първият официален документ, насочен към пострадалите от различни криминални деяния.

Тръмп с мярка срещу масовите стрелби: учителите да бъдат въоръжавани

http://www.mediapool.bg/tramp-s-myarka-sreshtu-masovite-strelbi-uchitelite-da-badat-vaorazhavani-news275879.html

Учителите да бъдат въоръжавани като мярка срещу масовите стрелби в училищата. Това предложи американският президент Доналд Тръмп пред родители и ученици, включително оцелели и роднини на жертвите от трагедията в училище "Марджъри Стоунмен Дъглас" във Флорида, предаде БГНЕС. "Зоните без оръжия, в очите на един маниак са покана: "Хайде да влизаме и да атакуваме"... Ако тези страхливци знаеха, че в училището има въоръжени хора, те нямаше да се опитат да се доберат до него", заяви Тръмп, добавяйки, че ако учителите имаха оръжие, те биха могли да предотвратяват по-ефективно подобни нападения. "Ако има учители, които знаят как да стрелят с огнестрелно оръжие, те могат много бързо ... да сложат край на нападението ... И ние ще обсъдим тази идея много сериозно", увери президентът на САЩ с уточнението, че "това, разбира се, ще важи само за хора, които са много опитни в използването на пистолет". Освен това държавният глава пое ангажимент да бъдат засилени проверките на притежателите на оръжия. "Ние ще бъдем много строги с проверките на миналото, ние ще поставим много силен акцент върху проверките на душевното здраве", обеща американският държавен глава по време на срещата си с родители и ученици във Вашингтон. Междувременно вълна от демонстрации на ученици заля страната от щата Аризона на югозапад до Мейн на североизток в знак на протест срещу насилието с огнестрелни оръжия и в памет на жертвите на стрелбата в гимназията във Флорида, предаде Асошиейтед прес. Протестите се разпространяваха от училище на училище и от щат на щат, като младежите споделяха плановете си за демонстрации в социалните мрежи. Някои от проявите продължаваха точно 17 минути, колкото бе броят на убитите в Паркланд. Няколкостотин ученици от Мериленд не се явиха на занятия, за да направят митинг във Вашингтон. Стотици излизаха от училищните сгради за протести през обедната почивка в градове от Чикаго, Илинойс, до Остин, Тексас.

Дуа Липа и Стормзи са големите победители на британските музикални награди

http://www.cross.bg/nagradata-naii-dobur-stormzi-1568396.html

/КРОСС/ В Лондон бяха раздадени годишните музикални награди БРИТ. Големите победители са Дуа Липа и Стормзи, които взеха по два приза. Дуа Липа бе обявена за най-добра британска соло певица, а в допълнение получи наградата за пробив. Рапърът Стормзи стана най-добър британски соло певец за годината и грабна приза за най-добър албум. "Горилаз" бяха определени за най-добрата британска група, а "Фу Файтърс" - за най-добрата чуждестранна група. Песента "Human" на Rag'n' Bone Man спечели наградата за най-добър сингъл. Това е третата награда БРИТ, която изпълнителят получава - досега той е бил носител на наградата за най-добър пробив и наградата на критиците. Певецът и композитор Ед Шийран, номиниран в четири категории, се задоволи само с приза за световен успех. Американският рапър Кендрик Ламар е най-добрият чуждестранен изпълнител, а новозеландката Лорд стана най-добрата чуждестранна изпълнителка. Шоуто по обявяването на наградите БРИТ, смятани за британското съответствие на "Грами", се състоя в Лондон, а водещ бе комикът Джак Уайтхол.  

Караянчева: БСП започна да се обръща от Eвроатлантическата си ориентация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730320

Караянчева: БСП започна да се обръща от Eвроатлантическата си ориентацияПартията БСП започна да се връща към предишен период. Евроатлантическата ориентация, която беше при Сергей Станишев, Георги Първанов и Михаил Миков, започна да се обръща в друг ракурс. Това каза пред Би Ти Ви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя коментира отстраняването на Валери Жаблянов като зам. председател на парламента.

Райони на Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=369530

Днес без вода във Варна ще бъдат: - карето между улиците "Кракра", "Девня", "Тодор Влайков" и бул. "Христо Ботев" до около 12.00 часа. - поради извършване на строително-монтажни работи от фирма "Хидрострой", без вода днес са абонатите в карето между бул.

Караянчева: Не съм виждала Пеевски в парламента, не са много работните му дни

https://frognews.bg/politika/karaiancheva-sam-vijdala-peevski-parlamenta-mnogo-rabotnite-dni.html

Валери Жаблянов направи недопустими неща. Като започнем от договора с Македония, минем през 1 февруари, когато отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия терор и стигнем до декларацията за Народния съд. Тази позиция се защитава от цялата ПГ на БСП.

Караянчева: Не съм виждала Пеевски в парламента, не са много работните му дни

https://frognews.bg/novini/karaiancheva-sam-vijdala-peevski-parlamenta-mnogo-rabotnite-dni.html

Валери Жаблянов направи недопустими неща. Като започнем от договора с Македония, минем през 1 февруари, когато отказа да почете паметта на загиналите при комунистическия терор и стигнем до декларацията за Народния съд. Тази позиция се защитава от цялата ПГ на БСП.

Полицията залови 19-годишен с 278 грама марихуана

http://clubz.bg/64559-policiqta_zalovi_19_godishen_s_278_grama_marihuana

Снимки 2 На тази дата марихуана 1

278 грама марихуана са иззели при оглед в запустял имот вчера криминалистите от РУ-Белоградчик, съобщи ОДМВР-Видин.

Близо до сградата в село Тополовец откррили найлонова торба с 6 по-малки пакета суха зелена листна маса. При полевия тест се оказала канабис. 

По случая е задържан 19-годишен от съседното село Дреновец. Той "доброволно предал" електронна везна и 13 пликчета от типа "спейсбек", традиционно ползван за пренасяне на наркотика.

Младежът е задържан за 24 часа, образувано е досъдебно производство. Ако бъде обвинен за притежание и разпространение, може да лежи и години в строг затвор, но са възможни и споразумения с прокуратурата за условни присъди. По подобен начин е ситуацията с присъдите само за притежание - има оправдани с минимални количества поради ниска обществена опасност, има и осъдени на затвор ефективно с няколко грама.

Йордан Цонев: С екипа на Пеевски работим по ветото на президента

http://www.transmedia.bg/2018/02/22/%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d0%bf%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b8/

„Ние работим в момента – ние и екипът на Пеевски, върху това да отговорим на мотивите на президента и да внесем повече яснота“. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев в интервю за Нова ТВ. Цонев е един от тримата вносители, заедно с Делян Пеевски и Хамид Хамид, на законопроекта, с който беше изменен Закона за банковата несъстоятелност. Законът беше одобрен от Народното събрание с гласовете на депутатите от управляващата коалиция ГЕРБ и Обединени патриоти и ДПС.

Президентът Румен Радев наложи вчера вето върху закона тъй като в него има противоконституционни текстове, действащи назад във времето.

Цонев не отговори на въпрос на водещия кой е в екипа на Делян Пеевски, а само посочи, че депутатите имат съветници. След това побърза да репликира водещите: „Когато идвам в „Нова“ вече не си задавам въпроса дали ще ме питате за Пеевски, сигурен съм“.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС определи като „много положително явление“ високата активност на президента Радев, изразяваща се връщането на няколко закона.

Според Цонев високата активност на държавния глава полазва, че той е решил да играе много активна роля и че вероятно качеството на гласуваните в пленарна зала закони е спаднало. „Аз споделям това впечатление, че качеството на заокнодателството спада“, каза Цонев.

Според него няма общо между репликите, които си размениха Румен Радев и премиера Бойко Борисов, в която двамата намесиха името на Делян Пеевски. Цонев не пожела да коментира въпросите на държавния глава към премиера, като каза, че Пеевски вече е отговорил. Посочи, че ДПС приема бележката на президента за обратно действие на закона, което е в нарушение на законността в правовата държава.

 

Земетресение и в Гърция, 4,8 по Рихтер край остров Закинтос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730311

Земетресение и в Гърция, 4,8 по Рихтер край остров ЗакинтосЗемен трус с магнитуд 4,8 по Рихтер е регистриран западно от остров Закинтос и южно от остров Кефалония в Йонийско море, съобщава гръцкото издание "Нафтемборики". Според сеизмологичния институт в Атина епицентърът на труса се намирал в морето на 42 километра югозападно от Аргостоли, административното селище на остров Кефалония,

Русия печели милиарди въпреки санкциите на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730314

Русия печели милиарди въпреки санкциите на САЩ
"Кремълският доклад" на САЩ донесе на Русия 5 милиарда долара - заплахата от нови санкции принуди бизнесмените да връщат парите си в родината, пише "Московский комсомолец", цитиран от БТА.  През януари американското министерство на финансите публикува т. нар. кремълски доклад, включващ практически цялото федерално ръководство на Русия и голяма

Тереза Мей: Гражданите на ЕС трябва да останат във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=369510

Британската министър-председателка Тереза Мей заяви днес, че иска всички граждани на Европейския съюз, които законно живеят във Великобритания, да останат след Brexit през 2019 г. Тя обеща и модернизирана система за тяхното регистриране, за да могат да останат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дуа Липа и Стормзи са големите победители на наградите "Брит"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/22/3133952_dua_lipa_i_stormzi_sa_golemite_pobediteli_na_nagradite/?ref=rss


Дуа Липа и Стормзи са големите победители на тазгодишните музикални награди "Брит". Двамата взеха по два приза на наградите, смятани за британския еквивалент на "Грами".<br /><br />Липа бе обявена за най-добра британска соло певица и в получи наградата за пробив. Рапърът Стормзи стана най-добър британски соло певец за годината, а с Gang Signs & Prayer грабна приза за най-добър албум, предаде БТА.<br /><br />"Горилаз" бяха определени за...

Сърбия няма да налага санкции на Русия, обяви президентът Вучич

http://www.mediapool.bg/sarbiya-nyama-da-nalaga-sanktsii-na-rusiya-obyavi-prezidentat-vuchich-news275878.html

Сърбия няма да налага санкции на Русия. Това заяви в сряда вечерта сръбският президент Александър Вучич на обща пресконференция след разговорите си руския външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Белград.   "Сърбия няма да променя политиката си по отношение на Русия. Сърбия никога няма да наложи санкции срещу Руската федерация. Сърбия никога не е била и няма да бъде против Русия. Надяваме се, че в Европа ще разберат това", каза сръбският президент, цитиран от ТАСС.   Вучич заяви, че Сърбия се надява и занапред да купува руски газ, включително чрез газопровода "Турски поток". По думите му западната ни съседка постоянно увеличава потреблението на газ и затова такива доставки са много важни.  Сръбският президент каза още, че има напредък в двустранните икономически отношения, особено в енергетиката, и отбеляза, че тази година стокообменът между Сърбия и Русия се е увеличил с 25.2%.

Пьонгчанг няма да преодолее синдрома на "белите слонове"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/22/3133138_pyongchang_niama_da_preodolee_sindroma_na_belite/?ref=rss


Студеното време, силният вятър, липсата на публика. Това са основните проблеми, които съпътстват зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. В понеделник керванът ще отпътува от Южна Корея и всичко това ще бъде забравено. За домакините обаче ще остане най-големият проблем - бъдещето на олимпийските обекти.<br /><br />Въпреки че е по-компактна и икономична от доста предходни олимпиади, Пьонгчанг 2018 едва ли ще успее да преодолее синдрома на "белите слонове". Липсата на напредък в...

Какво откриха в имота на мъжа от Орешник, който вдигна спецчастите на крак?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-otkriha-v-imota-na-myzha-ot-oreshnik-kojto-vdigna-specchastite-na-krak-2080220

Засега не са намерени незаконни оръжия или взривни вещества в имота на 35-годишния Иван Пачелиев от тополовградското село Орешник, който се барикадира в къщата си и стреля по полицаи при опита да му бъде връчена пр

Мъж е намерен убит в „Люлин“, задържани са дъщеря му и съпругът ѝ

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-e-nameren-ubit-v-liulin-zadyrzhani-sa-dyshteria-mu-i-syprugyt--2080229

Възрастен мъж е открит мъртъв и с видими следи от насилие в столичния квартал Люлин“, съобщи Агенция „Фокус“, цитирайки полицията.

Задържани са дъщеря му и съпругът ѝ, информира БНР.
 

Крумово будува цяла нощ, хората си спомниха труса през 2002 (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6730305

Крумово будува цяла нощ, хората си спомниха труса през 2002 (Обзор)„Обиколих най-големите сгради в селото – детската градина, читалището, кметството. Няма нанесени материални щети и поражения. В църквата също няма поражения“, уточни Райев. „Аз и жена ми го усетихме земетресението. Чу се тътен и имаше разлюляване“, допълни още той. По думите му хората в селото коментират земния трус,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване