И все пак - НЗОК дължи 271 млн. лв за лечение в чужбина

http://clubz.bg/64736-i_vse_pak_nzok_dylji_271_mln_lv_za_lechenie_v_chujbina

Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина възлизат на 271 млн. лева, като от тях просрочени са 133 млн. лева. Числата са ясни от повече от 10 дни, но тогава бяха съобщени от управителя на касата проф. Камен Плочев. Сега са съобщени от зам.-министърката на здравеопазването и председател на Наздорния съвет на НЗОК Жени Начева, цитирана от БТА.

За просрочените суми се разбра, след като Плочев прати писмо до Народното събрание, в което иска помощ за решение на проблема. В документа се допуска, че може да се наложи актуализация на бюджета на касата за 2018 г. В резултат на писмото министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на професора. Към искането се присъедини и финансовият министър Владислав Горанов. Председателката на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова от ГЕРБ пък заяви как проф. Плочев не знаел какви са правомощията му и "прескочил" Надзорния съвет, към който трябвало да отправи казуса, а не към парламентарните групи.

Цялата сага доведе до спешно изслушване на проф. Плочев в комисията по здравеопазване миналата седмица. Там неговите данни и тези на Начева се разминаха драматично. Професорът съобщи вече известните числа, както и че в резултат на дълговете за 2 години са получени сигнали за отказ на лечение на общо над 600 българи. Шефката на Надзора на касата пък извади данни как става дума не за 133 млн. лв. просрочия, а за едва 7,6 млн. лв., позовавайки се на данни към края на януари 2018 г. 

ГЕРБ на свой ред веднага "взеха на въоръжение" числата на Начева. "Озадачен" от драстичното разминаване, Владислав Горанов написа писмо до НЗОК, Наздора й и здправния министър Ананиев, в което иска разяснение и зове да не се подписва Националният рамков договор с Българския лекарски съюз за 2018 г.

Днес Жени Начева обясни разминаването в представените от нея и от проф. Плочев данни, от които точни се оказаха вторите, със "системни нарушения на вътрешнонормативни документи от поредица от оперативни ръководства". Според нея проблемът е възникнал през 2015-2016 г. От думите ѝ се разбра, че е предвидено през тази година касата да изплати 73 млн. лева от просрочените 133 млн. лв.

Проф. Плочев бе избран за управител на НЗОК в средата на 2017 г. Тоест - явно  проблемът не е възникнал по негово време, въпреки че именно неговата оставка иска властта. В по-голямата част от посочения от Начева период начело на касата бе Глинка Комитов, който изненадващо подаде оставка без ясни мотиви миналата година.

Любопитно е, че в немалка част от времето, за което става дума - при втория кабинет на Бойко Борисов, шеф на Надзорния съвет на касата е Кирил Ананиев - тогава зам.-министър на финансите, а сега - здравен министър. В края на второто управление на Борисов - през октомври 2016-а, Ананиев е сменен в Надзора на НЗОК от зам.-министъра на здравеопазването при Петър Москов - Ваньо Шарков. Причините за рокадата - разногласия между Москов и Ананиев, става ясно от медийни публикации от това време.

При изслушването в здравната комисия в петък се разбра още, че самият Ананиев няма как да не е знаел за задълженията на НЗОК към здравни фондове в страни от ЕС, защото в качеството си на шеф на Надзора е участвал в срещи, свързани с искове за плащане и разработване на схема за разсрочване на задълженията, например към Германия, кйм чиято здравна система има най-много неразплатени пари.

"Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се направят задълбочени преценки по какъв повод се налага лечението им в чужбина", съобщи Начева днес.

Според нея обаче за решаване на проблема не се налага актуализация на бюджета на НЗОК за 2018 г. По въпросното перо, по което се дължат просрочени 133 млн. лв, в бюджета са заложени 73 млн. лв. за годината. 

Начева посочи, че ще бъдат наложени административни санкции заради пропуските в документацията, за което се очакват предложения от управителя на касата. Самият той пък е в болнични, след като заради създалата се ситуация и споределения от самия него епизод с отправени заплахи да подаде оставка, макар да не назова откъде идват, постъпи в болница. На самото си изслушване в Народното събрание проф. Плочев дойде с абокат, тъй като още тогава се лекуваш, за което бе донесъл и документ. 

Жени Начева днес каза още, че случващото се няма да попречи на сключването на Националния рамков договор. В събота Българският лекарски съюз одобри подписването на документа, като призова финансовия министър Владислав Горанов да не се меси в преговорите с касата и изтъкна, че неизплатените пари за лечение на българи в чужбина не следва да се обвързват с отделените за лечение в страната средства, защото става дума за различни пера в бюджета.

HyperScience – в полза на мащабната офисна дейност

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/hyperscience--v-polza-na-mashtabnata-ofisna-deinost-256506/

Решението на компанията намалява времето за обработка на документите, за извличане на данни, за последваща обработка

Живко Табаков: Създаването на Бургаски туристически район е застрашено

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737046

Живко Табаков: Създаването на Бургаски туристически район е застрашено

Отсъствието на трима кметове провалило учредителното събрание, пише на Борисов за съдействие 15 март е последният шанс за регистрацията на Бургаски черноморски туристически район след като първото му учредително събрание на 22 февруари се провалило поради липса на кворум. Причината била отсъствието на кметовете на Приморско, Царево и Созопол,

Пътната обстановка в страната към 15 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737045

Пътната обстановка в страната към 15 часа1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от –12° до + 2°. Пътните настилки са мокри, на местата със снеговалеж, в планинските и усойни райони – частично заснежени, заледени и обработени. 2. Обстановка /състояние/ по РПМ: 2.1. Проходи: 2.1.1. Ограничения по проходите за текущия период: -„Печинско“ – забранен за МПС над 12 т с

Лaвров: Русия е готова да възобнови отношенията си с Европа

http://www.cross.bg/lavrov-rysiya-vuzobnovi-1568747.html

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да възобнови сътрудничеството си с европейските страни на всички фронтове без каквито и да е условия, съобщава ТАСС. По време на пресконференция след среща с португалския си колега Аугусто Сантос Силва, руският първи дипломат отбеляза, че Русия е склонна да възобнови партньорствата си с Европейския съюз, които бяха прекратени заради санкциите. "Смятам, че демонстрираме достатъчно добра воля, доколкото имаме готовност да отворим отново без никакви предварителни условия всички канали за диалог, сътрудничество и взаимноизгодни проекти, които бяха замразени след пролетта на 2014 г.", коментира Лавров. Той подчертал, че мнозина правителствени служители в страните от ЕС били против наложените настоящите санкции и че Русия е благодарна за усилията им да сложат край на ембаргото. "Ние сме готови да си сътрудничим с нашите европейски партньори и правителства, така че този обективен интерес на нашите бизнес среди да бъде взет под внимание", заключи Лавров.  

Борисов предлага Белене да стане балкански проект

https://offnews.bg//politika/borisov-predlaga-belene-da-stane-balkanski-proekt-675642.html

Премиерът Бойко Борисов анонсира предложение за изграждането на АЕЦ "Белене" като общ балкански проект с европейско финансиране.

Това каза премиерът в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В конференцията участват и лидерите от всички страни от региона.

Според Борисов всички държави от Балканите могат да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз, пише БГНЕС.

„АЕЦ Белене с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, каза българският премиер.

„Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук”, заяви още Бойко Борисов.

„По-добре да се дадат пари за инфраструктура, за модернизация на Балканите, за хората, които живеят на Балканите, защото бедността довежда до войни. Така че или финансираме и изграждаме едни модерни Балкани, или започваме да се готвим за войни, или ЕС вадим пари и започваме да строим и започваме да се подготвяме за друго”, коментира Бойко Борисов.

ВАС отмени решение на КЕВР за преизчисляване на тока

http://dnes.dir.bg/news/tok-reshenie-vas-otmeni-kevr-preizisljavane-26920106

ВАС отмени решение на КЕВР, с което се урежда начина на преизчисляване на тока чрез разпоредби оспорени като незаконосъобразни от държавното обвинение през 2017

ПСК „Черно море” спечели 18 медала в Благоевград

http://varnautre.bg/2018/02/26/75545/%d0%bf%d1%81%d0%ba-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b8-18-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb

Осемнадесет медала – 6 златни, 9 сребърни и 3 бронзови, спечелиха плувците на ПСК „Черно море” по време на силния международен турнир „Пирин”, който се проведе в Благоевград. Варненци бяха предвождани от треньора Денислав Калчев. Над 500 плувци от 40 отбора мериха сили във второто издание на международната надпревара през уикенда. Състезанието се организира от […]

Ето кои общини във Варненско обявиха дървена ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369812

Общо пет общини във Варненска област преустановяват учебни занятия заради лошите метеорологични условия, съобщават от Регионалното управление по образованието. В някои от школата учениците ще се върнат в клас чак на 2-ри март. Неучебни дни са обявени в общините Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Девня и Суворово, научи Moreto.

Студена вълна обхвана Балканите

//dariknews.bg/novini/sviat/studena-vylna-obhvana-balkanite-2081166

Балканите са обхванати от студена вълна, включително и крайбрежната ивица на Адриатическо море в Хърватия.

В Македония само през вчерашния ден снежната покривка достигна над 80 см в района на Маврово, където термомет

41 училища в страната останаха затворени заради влошената обстановка

//dariknews.bg/novini/bylgariia/41-uchilishta-v-stranata-ostanaha-zatvoreni-zaradi-vloshenata-obstanovka-2081170

Учебни занятия нямаше в 41 училища в страната заради влошените метеорологични условия и пътната обстановка, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
 
Най-много - 10 училища, са затворени в област Разград

Националната мрежа за децата поиска спиране на реклама на хазарт с участие на гимнастички

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/02/26/3136422_nacionalnata_mreja_za_decata_poiska_spirane_na_reklama/?ref=rss


Реклама на Националната лотария с участието на националния отбор по художествена гимнастика създава риск от насърчаване на деца и млади хора към хазартни игри, предупреди Националната мрежа за децата в писмо до различни държавни институции. Организацията поиска спиране на рекламата и законодателни промени за ограничаване на влиянието на хазарта върху децата и младежите.<br /><br />"Клипът откровено насърчава деца и млади хора да играят хазартни игри, търкайки билети с...

8 машини чистят снега в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/6737008

8 машини чистят снега в Горна ОряховицаПътната обстановка в община Горна Оряховица е нормална при зимни условия. Няма постъпили сигнали за проблеми на дежурните телефони в Общинския съвет за сигурност, информират от местната администрация. 8 машини работят по уличната мрежа в Горна Оряховица от тази нощ. Снегът се почиства и се опесъчава.

"Да, България" поиска президентът да свика съвета за национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/02/26/3136425_da_bulgariia_poiska_prezidentut_da_svika_suveta_za/?ref=rss


Президентът Румен Радев да свика Консултативния съвет за национална сигурност заради сделката за ЧЕЗ, а България да наложи координиран политически и институционален курс към убеждаване на правителството на Чешката република да се откаже от финализирането на тази сделка и рестарт на процедурата, настояват от партия "Да, България" в разпространена до медиите позиция.<br /><br />В нея се допълва, че координацията може да се извърши от нарочна парламентарна комисия....

Пазарджик прекратява договори за паркинги с Гинка Върбакова

https://offnews.bg//obshtestvo/pazardzhik-prekratiava-dogovori-za-parkingi-s-ginka-varbakova-675640.html

Община Пазарджик ще прекрати договорите за ползване на два от шестте отдадени на концесия паркинги в града. 

Предложението на кмета Тодор Попов е внесено за следващата сесия на Общинския съвет на 28 февруари, съобщи Дарик. 

Единият от тях е „Бивши хали“, чийто концесионер е една от фирмите на Гинка Върбакова – „Грийн Билдинг БГ“ ЕООД. Той е най-големият обществен паркинг в областния център, с 45 места, и беше отдаден срещу месечен наем от 4800 лева месечно на частното дружество през септември миналата година. При подписване на контракта дружеството пое ангажимент да направи инвестиции за 50 000 лева и да разкрие четири нови работни места.

Другият паркинг е с 12 места, а наемът му е 1200 лева. Ползвател е една от бизнеспартньорките на Върбакова – Екатерина Марчокова-Стоянова. Справка в Търговския регистър показва, че тя е или е била доскоро в ръководството на фирми, чийто собственик е Върбакова или има участие в тях – “Диана хънт“ ЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „Инерком“ ЕООД, „Инеркомгруп“ ЕООД, „Солар грийн енерджи“ АД и други.

Според текста на предложението, прекратяването на договорите е по взаимно съгласие. И понеже след отдаването на обектите под наем са съкратени служители от общинското „Паркинги и охрана“ сега възстановяването на статута на двата паркинга е невъзможно, казва се още в предложението на Попов.

Единствената възможност е преобразуването на два обекта в места за краткосрочно паркиране „Синя зона“. За „Бившите хали“ се предлага това да стане от 1 април, а за „Иван Вазов“ – от 18 март.

Австрия ще гледа снизходително на забулените лица заради студа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136415_avstriia_shte_gleda_snizhoditelno_na_zabulenite_lica/?ref=rss


Австрийското вътрешно министерство каза, че полицията ще бъде снизходителна при прилагането на забраната за покриващите цялото лице облекла при сегашното студено време, предаде ДПА.<br /><br />"При тези температури никой полицай няма да преследва хората, които покриват лицата си, за да се предпазят от студа", заяви министерски говорител.<br /><br />През октомври в Австрия влезе в сила закон, с който бяха забранени покриващите цялото лице облекла, носени от...

Отменени са полети от и до летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737038

Отменени са полети от и до летище СофияСамолети на Wizz Air са блокирани на летище София със забрана за излитане, научи "24 часа". От компанията имат забрана за запуск и излитане само за всички самолети Airbus-321. От компаниятя са имали проблем с по-ранен полет W64351 (WZZ1208), който е трябвало да лети по направлението София-Милано. Самолетът излита в 12:59 и каца в Будапеща,

Нанков: Няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили

https://www.actualno.com/society/nankov-njama-bedstvashti-hora-i-zatvoreni-pytishta-za-leki-avtomobili-news_661825.html

Няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили заради снега. Това информира регионалният министър Николай Нанков. От снощи над 1700 машини се грижат за зимното почистване в цялата страна. Нанков коментира, че в Софийска област ситуацията е най-тежка поради обилния снеговалеж. „В Кърджалийска и Смолянска област има над 30 см сняг. Няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили, има такива за тежкотоварни”, увери министърът. Нанков посочи, че въпреки ог

30 пловдивчани се потрошиха в снега

https://www.24chasa.bg/region/article/6737002

30 пловдивчани се потрошиха в снегаТрийсетина пловдивчани са със счупени ръце и крака, след като се подхлъзнали по улиците. Те са потърсили помощ в спешния кабинет в университетската болница "Пловдив". "Пострадалите са от различни възрастови групи, но преобладават пенсионерите. Паднали са пред домовете си или на път за кварталния магазин.

Двата лъва, спасени от войните в Близкия изток, пристигнаха в Йоханесбург

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737000

Двата лъва, спасени от войните в Близкия изток, пристигнаха в ЙоханесбургДвата лъва, спасени от бедстващи зоологически градини в Ирак и Сирия, пристигнаха от Йордания в Йоханесбург, за да се възстановят от физическите и психически травми в резерват за големи котки, предаде Асошиейтед прес. Международната организация за защита на животните "Четири лапи" се грижи за 2-годишния Саид и 4-годишния Симба от 2017 г.

ЕЦБ обяви, че корумпираната латвийска банка ще фалира

http://www.mediapool.bg/etsb-obyavi-che-korumpiranata-latviyska-banka-shte-falira-news276031.html

За разлика от Българската народна банка, която през 2014 г. около 5 месеца умуваше дали да остави източената КТБ да фалира, Европейската централна банка взе подобно решение по отношение на латвийската банка ABLV Bank за точно 10 дни. На 13 февруари Мрежата за борба с финансовите престъпления на министерството на финансите на САЩ (FinCEN) обяви, че банката ABLV Bank е участвала в пране на пари и подкрепа на тероризма. Според Вашингтон институцията е участвала в сделки с организации от черния списък на ООН за закупуване или износ на балистични ракети за Северна Корея. ABLV бе обвинена и в обслужване на сметките на корумпирани лица, като според американските власти повечето от клиентите на банката са фиктивни компании извън Латвия. След обявлението на Вашингтон финансовата институция бе подложена на рязък отлив на депозити и в резултат от американските санкции се стигна до невъзможност да обслужва задълженията си в американски долари. Точно 10 дни след обявлението на САЩ, на 23 февруари, Европейската централна банка взе решение, че финансовата институция "фалира или вероятно ще фалира" и трябва да бъде ликвидирана от латвийските власти вместо да бъде спасявана според правилата на ЕС. Латвийската ABLV Bank е третата по големина в страната и има офиси в много от страните от бившия Съветски съюз (ОНД). Тя е една от трите латвийски банки, които са директно надзиравани от създаденото в края на 2014 г. звено "Банков надзор" към ЕЦБ. "Поради значително влошаване на ликвидността банката по всяка вероятност няма да бъде в състояние на изпълнява задълженията си. Банката не разполага с достатъчно средства, които се ползват незабавно в случай на отлив на депозити преди активиране на процедурата пред латвийския фонд за гарантиране на влоговете", обяви през уикенда ЕЦБ. По силата на новото европейско законодателство за спасяване на банки ЕЦБ определи, че ABLV Bank "фалира или е вероятно да фалира". В случая обаче е взето решение, че не е в обществен интерес въпросната банка и нейното подразделение в Люксембург да бъдат спасявани, поради което по-нататъшните действия по отношение на трезора ще се извършват по латвийското законодателство. Европейският единен съвет за банково преструктуриране (Single Resolution Board) потвърди решението на ЕЦБ, като се произнесе, че латвийската банка и подразделението й в Люксембург не представляват системен финансов риск за съответните държави или за региона на еврозоната и трябва да бъдат ликвидирани, а не да бъдат спасявани според правилата на ЕС. От ЕЦБ, която е базирана във Франкфурт, припомниха, че гарантирани за вложителите в ABLV Bank са депозитите до 100 000 евро, които ще бъдат възстановени от латвийския фонд за гарантиране на влоговете. По данни към края на третото тримесечие на 2017 г. депозитите в третата по големина латвийска банка са били на стойност 2.67 млрд. евро, а активите й – 3.6 млрд. евро.

Десетки готвачи и сервитьори не достигат на трудовия пазар във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369802

Трудовият пазар във Варна набира в момента десетки готвачи, сервитьори и други кадри за задаващия се летен туристически сезон. Това съобщиха от Дирекция „Бюро по труда“ в града за Moreto.net. Нужни са и почти неограничен брой бармани, пикола и камериерки.

Захариева в Брюксел: Молдова е наясно с реформите, които трябва да предприеме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737010

Захариева в Брюксел: Молдова е наясно с реформите, които трябва да предприемеЗаместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в провелия се днес в Брюксел Съвет „Външни работи“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. Република Молдова и развитието на отношенията на ЕС със страната бе сред водещите теми в дневния ред на Съвета.

Французи закъсаха на път за Рилския манастир

https://www.24chasa.bg/region/article/6737012

Французи закъсаха на път за Рилския манастирФренски туристи закъсаха с кола на път за Рилския манастир. Сигнал за инцидента между с. Смочево и гр. Рила е подаден в 12,40 часа днес. Колата "Рено", която чужденците наели, е поднесла на заснежения път и се е забила в крайпътни храсти. Тримата туристи в нея не са пострадали и са излезли сами. Не могли обаче да изтеглят автомобила и заради това

Заради студа: Полицията в Австрия няма да преследва жени с бурки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737005

Заради студа: Полицията в Австрия няма да преследва жени с буркиАвстрийското вътрешно министерство каза, че полицията ще бъде снизходителна при прилагането на забраната за покриващите цялото лице облекла при сегашното студено време, предаде ДПА. "При тези температури никой полицай няма да преследва хората, които покриват лицата си, за да се предпазят от студа", заяви министерски говорител.

Жълт код за ниски температури на 27 февруари

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gDSSy2mgABg/

Жълт код за ниски температури е обявен за 27 февруари. Във всички области на страната температурите ще са отрицателни, сочи справка на НИМХ към БАН. Очаква се максималните температури да са от минус 7 до минус 2

Убиха разследващ журналист и приятелката му в Словакия

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/ubiha-razsledvasht-jurnalist-priiatelkata-slovakiia.html

Словашки разследващ журналист и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Полицията подозира връзка с разследванията на 27-годишния Ян Кучяк, които са били концентрирани върху укриването на данъци от местни бизнесмени, съобщи в.”Вашингтон пост”, цитиран от в.„Сега”.

Убиха разследващ журналист и приятелката му в Словакия

https://frognews.bg/novini/ubiha-razsledvasht-jurnalist-priiatelkata-slovakiia.html

Словашки разследващ журналист и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Полицията подозира връзка с разследванията на 27-годишния Ян Кучяк, които са били концентрирани върху укриването на данъци от местни бизнесмени, съобщи в.”Вашингтон пост”, цитиран от в.„Сега”.

ЧЕЗ: Убедени сме, че ”Инерком” ще плати и ще управлява добре

http://www.cross.bg/inerkom-sdelkata-proverka-1568746.html

/КРОСС/ Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на "Инерком" да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество. Това заяви за БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова. Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва. "Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така, банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Инерком", каза Хоракова. Говорителката на ЧЕЗ е категорична, че сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията: "Цялата процедура преминава според българското законодателство и ние не очакваме спиране или връщане на сделката". Междувременно Националната агенция за приходите /НАП/ е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Инерком", съобщи националното радио. От НАП отказаха да уточнят детайли около самата проверка, докато тя не приключи. Тъй като е данъчно-осигурителна информация, от приходната агенция не коментираха и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

ЧЕЗ: Убедени сме, че ”Интерком” ще плати и ще управлява добре

http://www.cross.bg/interkom-sdelkata-proverka-1568746.html

/КРОСС/ Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на "Интерком" да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество. Това заяви за БНР говорителят на ЧЕЗ Алис Хоракова. Тя отказа да назове цената на сделката и с помощта на кои финансови институции се извършва. "Всички компании, включени в процеса по продажбата, преминаха през проверка за изпълнението на критериите, която беше направена от ЧЕЗ. Също така, банките, които са ангажирани в процеса, направиха свои проверки, както изисква законодателството. Надзорният съвет на ЧЕЗ получи няколко независими доклада, свързани с плащанията на "Интерком", каза Хоракова. Говорителката на ЧЕЗ е категорична, че сделката ще бъде окончателно приключена, когато се получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията: "Цялата процедура преминава според българското законодателство и ние не очакваме спиране или връщане на сделката". Междувременно Националната агенция за приходите /НАП/ е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Интерком", съобщи националното радио. От НАП отказаха да уточнят детайли около самата проверка, докато тя не приключи. Тъй като е данъчно-осигурителна информация, от приходната агенция не коментираха и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Интерком" Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

Само във Фрог: Служители на НСО работят нелегално като охрана на дискотеки

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/samo-vav-frog-slujiteli-nso-rabotiat-nelegalno-kato-ohrana-diskoteki.html

Служители на НСО работят нелегално като охрана на нощни клубове. Това съобщиха за Фрог нюз източници от ведомството. Любопитното е, че по коридорите се коментира под сурдинка точно кой коя дискотека пази извън работно време.

Само във Фрог: Служители на НСО работят нелегално като охрана на дискотеки

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-slujiteli-nso-rabotiat-nelegalno-kato-ohrana-diskoteki.html

Служители на НСО работят нелегално като охрана на нощни клубове. Това съобщиха за Фрог нюз източници от ведомството. Любопитното е, че по коридорите се коментира под сурдинка точно кой коя дискотека пази извън работно време.

Във Варна съдят за 21-и път плевенчанин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737001

Във Варна съдят за 21-и път плевенчанин39-годишен плевенчанин, осъждан 20 пъти, се сдоби с ново обвинение във Варна. Добромир Иванов ще бъде изправен пред Варненския окръжен съд за грабеж, извършен в условията на опасен рецидив. Мъжът в момента е в затвора в морската столица, където изтърпява поредната си ефективна присъда. Роденият в Димитровград 39-годишен мъж заживял във Варна преди

Борисов смята, че можем да реализираме АЕЦ "Белене" с финансиране от ЕБВР

http://econ.bg/Новини/Борисов-смята-че-можем-да-реализираме-АЕЦ-Белене-с-финансиране-от-ЕБВР_l.a_i.758366_at.1.html

Днес ми дойде идеята, че с едно европейско свързване и чрез ЕБВР да реализираме проекта АЕЦ "Белене". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на...

Твърденията за къс ски сезон са неверни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737003

Твърденията за къс ски сезон са неверни

Твърденията, че в България няма условия за ски и сезонът е твърде къс се оказаха абсолютно невярно. Още от началото на декември, тоест вече три месеца, и в трите курорта Банско, Боровец и Пампорово се карат ски. След днешния снеговалеж прогнозата е, че сезонът ще продължи поне до средата на април. Днес, работен ден, 26 февруари 2018 г., понеделник.

Химическа атака по време на примирието в Сирия

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/himicheska-ataka-po-vreme-na-primirieto-v-siriia-6079737

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че информациите на химическа атака са „фалшиви истории“

Да, България: Гинка е сламен човек, сделката за ЧЕЗ трябва да бъде спряна

https://offnews.bg//ikonomika/da-balgaria-ginka-e-slamen-chovek-sdelkata-za-chez-triabva-da-bade-675637.html

Настоящият опит за разпореждане с българските активи на ЧЕЗ носи неприемливо висок риск от увреждане на националните ни интереси в енергетиката, икономиката и сигурността. Тази сделка е нетърпима за Българската страна и призоваваме тя да бъде предотвратена. Това се казва в позиция на Да, България.

Преди дни стана ясно, че Гинка от Пазарджик купува бизнеса на чешката компания у нас, чийто оборот възлиза на 1,8 милиарда годишно. Бизнесдамата купувач управлява малка семейна фирма, а днес стана известно, че основната част от парите, с които се финансира придобиването идват от офшорки.

Настояваме българските институции и политически сили на най-високо ниво да пристъпят към еднозначни действия за убеждаване на двете страни по настоящата сделка, за рестартирането на продажбата на ЧЕЗ и за налагането на подход на избор на инвеститор, който е максимално съобразен със стратегическите интереси на страната ни и отговаря на минимални стандарти на прозрачност, заявяват още от партията на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Според Да, България необходимостта от предотвратяване на така предложената сделка следва както от това, което вече е известно за нея, така и от това, което тя не представлява.

Ето още от позицията на извънпарламентарната политическа сила:

В рамките на разигралите се в последните дни фарсови опити за кризисен PR около сделката с ЧЕЗ, стана пределно ясно, че тази сделка представлява пореден пример за маскиране на скандален или дори откровено незаконен краен приобретател зад сламен човек. По всичките си параметри сделката с г-жа Гинка Върбакова се нарежда в дълга поредица подобни придобивания и схеми за заобикаляне на императивни норми на законодателството и приличието. Пълното разкриване на това кои реално са крайните икономически и политически бенефициенти на тази схема, как се финансира тя и пр., би било важно за изчистването на българския обществен и стопански живот от мафиотизацията, но не е необходимо, за да видим очевидното: тази сделка има всички външни белези на поредния гешефт, насочен към прикриване на поредния атентат спрямо публичните ни интереси. Това, само по себе си, е достатъчно основание за българската държава да си постави за цел да предотврати тази сделка.

Не по-малко важно основание в посока прекратяване е, че при предлаганата сделка няма не просто стратегически, но и дори минимално компетентен по отношение на функциите на придобиваните активи, инвеститор. Подобна сделка по никакъв начин не може да се впише в каквато и да било национална стратегия за оздравяване и развитие на енергийния сектор, каквато управляващите се опитват да ни убеждават, че прилагат. Очевидно е, че от истинските режисьори на тази схема, на чешката страна е предложена приемлива цена за приключване на желаното от тях изтегляне от все по-неуютния български пазар и се разчита всичко да приключи с малко безплодно вентилиране в медиите и вдигане на рамене от българските институции.

Предотвратяването на тази сделка на този етап, разбира се, няма да бъде проста задача. Все пак, българската държава разполага с определен регулаторен и дипломатически ресурс, а подобна сделка далеч не е безспорна и от гледна точка на чешкото обществено мнение. Ето защо, считаме, че следва да бъдат положени всички легитимни усилия за недопускане на финализирането на сделката в настоящия ѝ формат. Ако това не бъде ясно дефинирано като политическа цел и не бъдат предприети всички възможни легитимни стъпки в тази насока, ни остава ролята единствено на пасивни наблюдатели.

Изключително важен е и въпросът за действията и бездействията на българската държава по тази тема до този етап. Необходимо е да бъде даден ясен отговор как е било допуснато подобно положение и скриването на министър Петкова от сцената, и измиването на ръце с нея по никой начин не може да осуети този разговор. Не можем да игнорираме и индикациите за порочна активна или пасивна замесеност от страна на премиера. Достатъчно явно е, че при оставката на енергийния министър, ставаше дума за отказ от носене на отговорност за тази ситуация, от страна на г-жа Петкова. Доколкото става дума за сделка на чуждо правителство, очевидно е, че проблемът на министърката не е, че познава г-жа Върбакова, а че знае какво се крие зад цялата схема. Изричното споменаване от г-жа Петкова, че цели да се избегне замесването на името на премиера и едновременното желание на Борисов да представи нейното решение като следствие на негов съвет, разкрива непохватно разигран опит за прикриване на неговата реална роля в казуса. Разкритията за допирни точки между семейния бизнес на г-жа Върбакова и фигури като Митко Каратиста, който вече беше публично обявен като „местен улеснител“, от страна на предишния мениджмънт на ЧЕЗ, само засилват съмненията. Пълна информация относно юридическите и финансовите аспекти на сделката не е публикувана, различни данни продължават да се оповестяват. В случай, че не могат да бъдат задействани механизми, които да гарантират обществения интерес и да създават увереност в обществото, че части от критичната инфраструктура на страната се придобиват и управляват компетентно, надеждно и прозрачно, то политическата отговорност за това следва да бъде понесена от Борисов и управляващото мнозинство. Заявката на Борисов за проверки от ДАНС, НАП, КЕВР и КФН е очевиден опит да се спаси сделката чрез отклоняване на фокуса на надигащия се публичен скандал и едновременно да се замаже обстоятелството, че тези ведомства вече месеци са стояли пасивни в този казус.

Важно е да подчертаем, че тези съмнения почиват на множество прецеденти, в които самата държава влиза в ролята на „Гинка”. Само през последните няколко седмици два подобни примера вече доведоха до поредица публични скандали – продажбата на „Общинска банка”и ситуацията около прикриването на свързаността по линията Цеко Минев, Юлен, ПИБ, Ски-асоциация. Преди това бяха опитите за рейдърство в оръжейния сектор, първо, посредством действия на министъра на икономиката, а вече и с приемането на извънредно законодателство (т.нар. Закон за вторично разграбване на КТБ на Пеевски, Цонев и Хамид). В същото време, за да замаже следите от поредната подобна сделка в миналото, държавата-Гинка продължава позорно да „търси” турския доклад за Булгартабак. Все в тази поредица се вписват и казуси като избора на генерален директор на БНТ, който веднага след това инсталира реалния пълномощник на статуквото в национален ефир. Въоръжени с извънредни репресивни пълномощия, високопоставени Гинки се разправят пред очите ни с издателите на буквално всички значими опозиционни медии, с цел да няма кой да пита, например, какво стана с множеството разследвания в енергетиката, шумно започнати и тихо заметени под килима от същите Гинки в прокуратурата.

В този контекст, настояваме конкретно президентът Радев, в ролята си на държавен глава с конституционни компетенции едновременно по отношение на националната сигурност и международната политика на републиката и като политик, който често експлоатира темата за борбата с корупцията, да свика КСНС по случая ЧЕЗ, на който да наложи координиран политически и институционален курс към убеждаване на правителството на Чешката република да се откаже от финализирането на тази сделка и рестарт на процедурата при условия, които осигуряват отчитане на българските икономически интереси и сигурност, включително и съобразяването на приоритетите, които ще бъдат утвърдени със предстоящото приемане на Енергийната стратегия. Постигането на тази цел следва да не се ограничава с аргументи за формална законосъобразност или някакво бъдещо (и много малко вероятно) доказване от българските институции за това кой конкретно стои зад предлаганата сега схема. Българската държава следва да използва всички средства на дипломацията си на двустранно и европейско ниво, за да убеди чешката страна да отчита по целесъобразност в своите действия насъщните интереси на една приятелска страна-член на ЕС, която в момента е и председател на Европейския съвет.

За тази цел следва да бъде договорен институционален формат за текущо координиране на действията на институциите и осигуряване на необходимата прозрачност и отчетност, например, чрез формирането на нарочна парламентарна комисия. Подобен формат би осигурил и най-добър механизъм за координиране между процеса на изработване и приемане на Енергийната стратегия в парламента и дипломатическия диалог с чешките партньори.

Изключително важно е президентът да посредничи при формиране на политически консенсус, че за нов енергиен министър може да бъде избрана единствено фигура, която е в състояние да гарантира провеждането на подобен курс на действие и привлече необходимото обществено доверие в този контекст, както и по отношение на една цялостна реформа на енергийния ни сектор по посока изсветляване, налагане на пазарна конкуренция и визия за модернизация на сектора и осигуряване на енергийния суверенитет на страната ни.

Наред с всичко това, призоваваме конкретно да бъде публикуван пълният протокол от разговорите между нашия премиер и премиера Бабиш, с оглед осветляване на реалната роля на Борисов по казуса.

В заключение, този казус е пореден пример за това, че в България има цялостен и дългогодишно налаган модел на мафиотизация на управлението, който достигна своята кулминация в дейността на двете вероятно най-успешни Гинки на завладяната ни държава – дуото Борисов-Пеевски. Този модел води до конкретни щети за икономиката на страната, благосъстоянието на всеки български гражданин и подрива самите основи на държавността, гражданските свободи и националния суверенитет. Трябва да бъдем напълно наясно, че ако в този казус обществото не успее да наложи зачитането на националните ни интереси, това ще има за последица, че подобна пошла схема ще бъде приложена и по отношение на АЕЦ Белене, с което ще бъде прокарано не просто обсебването на поредната многомилиардна порция публични ресурси, но и дългосрочното отчуждаване на още един дял от енергийния ни суверенитет в полза на Путинския режим.

В крайна сметка, докато обществото ни не успее да смени това управление (и номиналната му опозиция) с реална демократична управленска алтернатива, моделът на завладяване на държавата от Гинките няма да може да бъде елиминиран. В този смисъл, това е поредният казус, който ни дава повод да потвърдим позицията си за нужда от формиране на силен съюз от про-демократичните и анти-корупцционни политически сили за предизвикване на предсрочни избори и рестарт на държавността в България.

Външните министри от ЕС обсъдиха Молдова, Близкоизточния мирен процес и ситуацията във Венецуела

http://www.cross.bg/moldova-repyblika-raboti-1568745.html

/КРОСС/ Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в провелия се днес в Брюксел Съвет „Външни работи". Република Молдова и развитието на отношенията на ЕС със страната бе сред водещите теми в дневния ред на Съвета. Министрите потвърдиха ангажимента на ЕС за засилване на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Република Молдова на основата на Споразумението за асоцииране. Подчертана бе необходимостта от продължаване на усилията за провеждане на необходимите реформи в изпълнение на поетите ангажименти, както и готовността на ЕС да продължи да оказва подкрепа за постигане на напредък. Приветствано бе приемането на План за действие за консолидиране на междуетническите отношения, който предвижда конкретни стъпки за гарантиране на правата на лицата, принадлежащи към национални малцинства "Република Молдова е наясно с необходимите реформи, които трябва да предприеме, и вече са налице действия в тази посока. Необходими са и позитивни сигнали от страна на ЕС, които да насърчат правителството да продължи усилията за върховенство на закона, борба с корупцията , поддържане на високи стандарти за защита правата на хората", каза министър Захариева

Нанков: София трябва да е част от голям район

http://dnes.dir.bg/news/sofia-chast-nikoli-nankov-rionirane-goljam-rion-26920036

Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите от ниво 2. София трябва да остане част от голям район.

Антониу Гутериш за Източна Гута: Спрете този ад на Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736987

Антониу Гутериш за Източна Гута: Спрете този ад на ЗемятаГенералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова воюващите страни в гражданската война в Сирия да започнат незабавно спазването на 30-дневно примирие в цялата страна, предава Radio Free Europe, цитира "Фокус". В реч за откриването на годишната сесия на Съвета на ООН по правата на човека, Гутериш заяви,

Сергей Лавров: Твърденията за химическа атака в Източна Гута са провокация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736998

Сергей Лавров: Твърденията за химическа атака в Източна Гута са провокацияРуският министър на външните работи Сергей Лавров осъди днес като провокация твърденията за химическа атака в Източна Гута, предадоха световните агенции. По-рано през деня сирийски опозиционни активисти казаха, че едно дете е починало и 13 човека са получили дихателни проблеми, след като самолет на сирийските правителствени сили поразил вчера

Над 40 музеи и няколко галерии в "Салон на музеите" в НДК

https://www.actualno.com/art/nad-40-muzei-i-njakolko-galerii-v-salon-na-muzeite-v-ndk-news_661822.html

Над 40 регионални и национални музеи и няколко галерии от цяла България се предствят в първия по рода си "Салон на музеите". Инициативата е на Националния дворец на културата, а проектът е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС. От 3 до 5 март софиянци и гости на столицата ще могат да разгледат експозициите с вход свободен, като влизането и излизането от сградата ще става през вход А4. Целта на проекта е да спомогне популяризир

Заев иска обща литургия с БПЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=369808

Надявам се, съвсем скоро да има обща литургия между българската и македонската църкви. Това каза македонският премиер Зоран Заев в Лондон в отговор на въпроса на Агенция БГНЕС дали подкрепя съвместното съслужение между Българската православна църква и Македонската църква - Охридска архиепископия.

Бойко Борисов намеква за финансиране от ЕБВР за АЕЦ "Белене"

https://www.investor.bg/energetika/472/a/boiko-borisov-namekva-za-finansirane-ot-ebvr-za-aec-belene-256505/

Втората ядрена централа може да бъде изпълнена като част от проекта за свързаността на Западните Балкани, сподели българският премиер по време на форум в Лондон

Кметове: Не трябва София да накърнява интересите на останалите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736977

Кметове: Не трябва София да накърнява интересите на останалите„Дойдох на дискусията с ясното послание, че общините в Югозападна България искаме София да е извън нашия район и да е самостоятелна.“ Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов в дебата за новото райониране на страната, което предлага регионалното министерство. Дискусията бе организирана от „24 часа“ и министерството.

„Ага“ е шедьовър

https://offnews.bg//kultura/aga-e-shediovar-675635.html

Въпреки че, филмът "Ага", който закри престижния фестивал "Берлинале" бе извън конкуренцията за Златна мечка, аз му я връчих без никакви скрупули.

Не си мислете, че го правя само, защото е български. Напротив, това е последното нещо, за което мислих по време на прожекцията.

Познато ли ви е чувството, когато усещате цялата енергия в тялото си концентрирана, гримасата си променлива, очите изцяло отворени и дланите неспокойни– не може да се опише, но е подобно чувството, когато гледате добър филм.

Гориш с филма, говориш му, самозабравяш се. Щастлива съм, че бях сред първите от широката публика, които гледаха премиерата на „Ага“ в Берлин. Излязох от залата трепереща и дълбоко разчувствана. Нищо друго от фестивала тази година не успя така дълбоко да ме докосне.

Филмът е като приказка, изградена върху хармония и тишина. Всяка минута от него е красива, многозначителна, а кадрите му внушават даже аромати. На мен лично ми замириса на риба по време на филма. Кинематографията е съвършена. Както Милко Лазаров сподели на пресконференцията днес, всичко по време на снимките са вършили с лекарска прецизност.

Естетиката - това е била основната движеща сила по време на заснемането. Слънцето е различно там, свети по-особено в безкрайната снежна тундра, а в небето има линии от самолети, разминаващи се, които сякаш само напомнят, че модерния свят съществува.

Красотата на „Ага“ е в битката на човека срещу природата, в семейната любов, в раздялата, в случайните детайли, които попадат под лупата на оператора и режисьора и в естествена игра на актьорите. Диалозите са пропити с безброй метафори и значения, страхотно написани и страхотно пресъздадени. Нищо не е в повече, нищо не дразни зрителя.

„Ага“ е най-силния филм за любовта, който съм гледала. В България всички ще имат удоволствието да го видят на София филм фест. След броени дни, на седми март, той открива фестивала в зала 1 на НДК.

Умората през зимата и пролетта може да бъде израз и на желязодефицитна анемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6736786

Умората през зимата и пролетта може да бъде израз и на желязодефицитна анемияВ края на зимата и началото на пролетта много хора се оплакват от недостиг на енергия, постоянна сънливост, физическа слабост, главоболие, раздразнителност. Обичайно отдават това състояние на пролетната умора, типична за това време на годината, на студеното време, дефицита на слънце, недостатъчно плодове и зеленчуци през зимата,

Жилищният пазар в Лондон надхвърля 1,7 трлн. евро

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/jilishtniiat-pazar-v-london-nadhvyrlia-17-trln-evro-256502/

Жилищата в британската столица струват повече, отколкото имотите в следващите девет най-големи града във Великобритания взети заедно

Ограничиха движението на камиони над 12 тона през Обзорския проход

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736984

Ограничиха движението на камиони над 12 тона през Обзорския проходОграничено е движението на камиони над 12 тона през Обзорски проход поради влошени метеорологични условия,  съобщиха от АПИ. Ограничено е движението на МПС над 3,5 тона по път I-2 Русе – Разград – Шумен поради влошени метеорологични условия. Ограничено е движението на МПС над 12 тона по път I-7 Шумен – Силистра поради влошени метеорологични

17-годишен шофира неправоспособен и след употреба на наркотици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gyOtQazr4Q8/

Две бързи полицейски производства за шофиране след употреба на наркотични вещества и поради неправоспособност са образувани в Районно управление – Карнобат срещу  17- годишния криминално проявен З.В., който около 02.25 ч. на 26.02.т.г. е спрян за проверка от полицейски служители, докато шофирал по карнобатската улица „Св.Св.Кирил и Методий” л.а. „Мерцедес 320”, с бургаска регистрация.

Констатирано е, че водачът е неправоспособен, като шофира по време на едногодишния срок от административното наказание, наложено му за същото престъпление. З.В. е тестван за употреба на наркотични вещества, като апаратът отчел положителна проба за употреба на амфетамин и метамфетамин. 17- годишният айтозлия е задържан за срок от 24 часа, като по случая са образувани две бързи полицейски производства.

От ОДМВР-Бургас напомнят, че на 28.01.т.г. около 18.55 ч. служители от Районно управление – Айтос са извършили претърсване в дома на 17- годишния З.В., разположен на ул. «Орлово», като са намерили 37 топчета със суха зелена тревна маса / марихуана/ и електронна везна. З.В. е задържан за срок от 24 часа. Извършени са били множество процесуално-следствени действия, сред които : претърсване и изземване, оглед на веществени доказателства, разпити на свидетели и др. Събраните до момента материали по случая бяха докладвани в Бургаска окръжна прокуратура.

От полицията  припомнят също, че около 23.56 ч. на 31.12.2015 год. по пътя от Айтос към Бургас, малко след Българово, вероятно поради движение с несъобразена скорост, самостоятелно катастрофира, излизайки извън пътя и блъскайки се в крайпътната мантинела, л.а. „Пежо 106”, с бургаска регистрация, с който се придвижвали четирима младежи – З.В., 15- годишен от Айтос, Д.С., 15- годишен от Бургас, 17 -годишния В.В. от Бургас и С.К., 19- годишен от Бургас. От инцидента на място загинал 17-годишният бургазлия, а 19-годишния С.К. е откаран в УМБАЛ – Бургас и настанен за лечение в отделение „Реанимация”.  Констатирано е, че автомобилът е собственост на 29-годишен бургазлия, като е закупен от бащата на 19-годишния С.К. В резултат на допълнителни полицейски действия е констатирано, че колата е шофирана от 15- годишния тогава З.В., срещу когото вече е внесен обвинителен акт за причиняване на смърт по непредпазливост. Съдебното дело предстои да се гледа в Окръжен съд – Бургас.

Борисов предлага балканска АЕЦ "Белене" с европари

http://www.mediapool.bg/borisov-predlaga-balkanska-aets-belene-s-evropari-news276030.html

Предложение АЕЦ "Белене" да бъде построена като общ балкански проект с европейско финансиране, лансира премиерът Бойко Борисов в понеделник по време на свое участие в  в Инвестиционен форум за Западните Балкани, провеждащ се в Лондон и организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). По време на пресконференция с колегите си Ана Бърнабич, Душко Маркович, Еди Рама, Зоран Заев, Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Борисов анонсира, че балканските лидери могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощност у нас. Според него всички държави от Балканите могат да се включат и да се търси финансиране от Европейския съюз, предаде БГНЕС. "АЕЦ "Белене" с европейско финансиране, с акционери всички нас, можем да го преговорим”, заяви Борисов, според когото рестартирането на спрения български ядрен проект ще помогне за диверсификацията на енергийните източници на Балканите. "Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук", заяви още Борисов. Проектът на строежа на АЕЦ "Белене" бе спрян през март 2012 г. с правителствено и парламентарно решение, но откакто България трябваше да плати 1.2 млрд. лв. за поръчаното и произведено оборудване за бъдещата централа, възобновяването на строежа отново е на дневен ред. Причината е, че държавната "Национална електрическа компания" вложи вече над 3 млрд. лв. в проекта, повечето от които са от заеми, предоставени от собственика й "българския енергиен холдинг" и директно от държавния бюджет, като безлихвеният бюджетен кредит за оборудването трябва да се плати накуп през 2023 г. В последните месеци въпросът за възобновяването на ядрения проект отново е на дневен ред, след като БАН излезе с поръчан от БЕХ доклад за рентабилността на АЕЦ "Белене", според който при определени условия ядрената централа може да намери инвеститор и финансиране и да се изгради, тъй като в региона на Балканите ще има евентуален недостиг на 2000 МВ енергийни мощности. Макар много други анализи да сочат, че проектът не е икономически изгоден и всъщност да няма нужда от нови производствени мощности, БСП е сред най-активните радетели на рестарта на строежа. Всъщност идеята АЕЦ "Белене" да привлече инвеститор от региона на Балканите съвсем не е нова и неведнъж е лансирана от бившия президент Георги Първанов от 2011 г. В следващи моменти, в които трескаво се проучваше инвеститорски интерес, Сърбия и Македония се спрягаха за потенциални кандидати, но това така и не бе потвърдено официално от техни представители. Така в момент, в който скандалът с продажбата на активите на ЧЕЗ в България на малката фирма "Инерком" с неясно към момента финансиране, отново общественото внимание се насочва към проект, за който от 30 години само се говори и се харчат пари за консултанти и оборудване, което стои на склад.

ЧЕЗ: Убедени сме, че ”Инерком” ще плати и ще управлява добре

http://dnes.dir.bg/news/chez-sdelka-inerkom-sdelkata-chez-26919995

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на “Инерком“ да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество.

ЧЕЗ: Убедени сме, че ”Инерком” ще плати и ще управлява добре

http://dnes.dir.bg/news/chez-sdelka-inerkom-26919995

Чешката държавна компания ЧЕЗ е напълно убедена в способността на “Инерком“ да плати активите и да управлява добре електроенергийното дружество.

2,5 млрд. евро годишен оборот генерират компаниите в ИКТ сектора

http://econ.bg/Новини/2-5-млрд-евро-годишен-оборот-генерират-компаниите-в-ИКТ-сектора_l.a_i.758365_at.1.html

Компаниите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България генерират годишен оборот от около 2,5 млрд. евро. Това съобщи...

Русия изпрати в Сирия най-новите си изтребители Су-57 (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/rusija-izprati-v-sirija-naj-novite-si-iztrebiteli-su-57-video-news_661817.html

Изтребители от пето поколение Су-57, които все още не са били използвани в реални условия, са били изпратени във военната база Хмеймим в Сирия - за изпитания в бойни условия, пише руското издание "Коммерсант", позовавайки се на източници в отбранителната промишленост на Русия. По данни на медията в Сирия са изпратени четири Су-57. По думите на един от експертите в Хмеймим са изпратени всички Су-57, които са преминали изпитания. Там ще бъде изпробвана системата на изтребителите за р

Перник отново остана без парно

https://www.actualno.com/pernik/pernik-otnovo-ostana-bez-parno-news_661818.html

Перник отново остана без парно отопление. По заповед на кмета на Перник Вяра Церовска са разпуснати учениците от училищата „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Иван Рилски“, „Христо Смирненски“, „Д-р Петър Берон“ и „Св. Константин Кирил Философ“. „Лично за мен е голям проблем това, че Топлофикация – Перник не изпълнява задълженията си, не само към абонатите, към които е поела ангаж

Ето къде няма да се учи утре

https://www.actualno.com/education/eto-kyde-njama-da-se-uchi-utre-news_661819.html

Кметовете на варненските общини Бяла, Девня и Суворово отмениха учебните занятия днес и утре, а в община Вълчи дол учениците няма да ходят на училище до края на седмицата.  Заради усложнената зимна обстановка вторник и сряда ще бъдат неучебни дни в Свищов и Смолян, съобщиха от общинските администрации. От днес до сряда включително няма да се учи и в разградската община Лозница. 27 и 28 февруари бяха обявени за неучебни в редица общини в Шуменска, Плевенска и Видинска област. Вторник

Президентът Радев e притеснен от сделката за ЧЕЗ

http://www.barometar.net/90503/

Президентът Румен Радев изрази притеснението си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на ЧЕЗ. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На работна среща на „Дондуков“ 2 Радев е обсъдил с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов актуални въпроси в енергийния […]

Григор Димитров се забавлява по екстремен начин в Дубай (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736964

Григор Димитров се забавлява по екстремен начин в Дубай (Видео)Първата ни ракета Григор Димитров се забавлява по екстремен начин в Дубай.  Тенисистът, който е в емирството заради тенис турнира, се пусна по най-дългия градски "зип лайн" в света XLine в Дубай

Откриха труп на възрастен мъж в Русе, внукът му е задържан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736979

Откриха труп на възрастен мъж в Русе, внукът му е задържанПолицията в Русе изяснява смъртта на 81-годишен мъж, открит с прободни рани в жилището си в понеделник сутрин, съобщиха от ОД на МВР в дунавския град. По случая е задържан 27-годишен русенец, който е внук на жертвата. Инцидентът е станал малко след 10 часа в апартамент в блок на ул. „Алеи Възраждане” в Русе.

Варненци ще могат да видят подписа на Вазов в изложба, посветена на Освобождението

http://www.moreto.net/novini.php?n=369780

На 1 март, от 18:00 часа в залите на ГХГ "Борис Георгиев" - Варна, се открива юбилейна изложба посветена на 140 години от Освобождението на България от османско владичество, научи Moreto.net. Сред експонатите в "140 години от Освобождението на България през погледа на обектива, четката и перото" ще можем да видим и оригинален документ с подписа на Иван Вазов.

Внук уби по особено жесток начин дядо си

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-mvr-ruse-26919963

81-годишен русенец е бил убит по особено жесток начин от 27-годишния си внук тази сутрин.

„Електроразпределение Юг“ e в готовност по-нататъшно усложнение на обстановката

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CpQxLXM0a3Q/

„Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) следи с повишено внимание ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България с оглед на усложнената метеорологична обстановка. До момента ситуацията с електрозахранването остава нормална при зимни условия. За някои селища са регистрирани повреди вследствие на обилния снеговалеж и снегонавявания. При всички аварии се реагира своевременно от дежурните екипи по места.

„Електроразпределение Юг“ остава в готовност за реакция при по-нататъшно усложнение на обстановката. В дружеството денонощно функционират два специализирани диспечерски центъра за управление на електроразпределителната мрежа. Всички аварийни екипи са в готовност да реагират при зимни условия – доставени са по места техника, инструменти и материали, както и специализирана механизация – високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни, вкл. и АТВ за труднодостъпните райони.

 

Внимание! Телефонна измама!

https://offnews.bg//mama-nindzha/vnimanie-telefonna-izmama-675636.html

Телефонните измами се увеличават, въпреки че непрекъснато се публикува информация за схемите на действие в тях. Измамниците стават все по-изобретателни. Милена Великова разказва в социалната мрежа какво се е случило с телефона на дъщеря й. Публикуваме поста й и част от коментарите, които съдържат полезна информация какво трябва да се предприеме в подобна ситуация. Може би най-добрият съвет е още при сключване на договор с мобилен оператор да изключите опцията за DCB (direct carrier billing) услуга. Аз бих посъветвала Милена да подаде жалба и до Закрила на детето, защото случилото се е възмутително. Скъпи приятели, аз съм безкрайно положителен човек…

Борисов: АЕЦ ”Белене” може да се направи с европейско финансиране и като общ проект на Балканите

https://frognews.bg/novini/borisov-aets-belene-moje-napravi-evropeisko-finansirane-kato-obsht-proekt-balkanite.html

Това предложи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ след днешния Инвестиционен форум, посветен на Западните Балкани.

Перник пак мръзне

http://www.cross.bg/pernik-tzerovska-temperatyrata-1568742.html

/КРОСС/ Перник пак остана без парно отопление. По заповед на кмета на Перник Вяра Церовска са разпуснати учениците от училищата „Св. Св. Кирил и Методий", „Св. Иван Рилски", „Христо Смирненски", „Д-р Петър Берон" и „Св. Константин Кирил Философ", предава "Дарик". „Лично за мен е голям проблем това, че Топлофикация - Перник не изпълнява задълженията си, не само към абонатите, към които е поела ангажимент, но и към общинските училища, детски градини и здравни заведения, коментира Церовска. По-голяма част от тях още през нощта са започнали да осигуряват отопление и има учебни занятия в квартал „Изток", с изключение в Езиковата гимназия, където има намаляване на часовете", обясни градоначалникът. Проверката от сутринта на двамата заместник-кметове Севделина Ковачева и Владислав Караилиев показва, че температурата в училищата е между 19-22 градуса, в детските заведение температурата е около 22 градуса. По думите на кмета директорът на Шесто училище Адриана Ольова е заявила, че за нейните ученици утре са осигурени отоплителни уреди и часовете ще протекат нормално. „Ако температурата не се възстанови в училищата и утре няма да бъде учебен ден. Ние следим непрекъснато обстановката", допълни градоначалникът

15 км опашка от камиони на Капъкуле, чакат да влязат в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736965

15 км опашка от камиони на Капъкуле, чакат да влязат в България15-километрова опашка от камиони се е образувала на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА. В момента 600 ТИР-а чакат на турския граничен пункт Капъкуле да бъдат обработени документите им, за да напуснат Турция. Шофьори на камионите посочиха пред Анадолската агенция, че чакат вече 40 часа.

Вторник ще бъде неучебен ден за учениците във Варна

http://www.barometar.net/90501/

Във връзка с прогнозите за влошаване на метеорологичната обстановка и предупреждения за опасно силен вятър, увеличаване на снеговалежите и снегонавяванията, кметът на Варна Иван Портних издаде заповед, с която обявява 27-ми февруари (вторник) за неучебен ден за училищата на територията на община Варна. Според синоптичната прогноза, най-чувствително влошаване на времето се очаква тази нощ и […]

Сезираха 8 институции за рекламата 'Шоколада само го миришем' на Националната лотария

https://offnews.bg//obshtestvo/seziraha-8-institutcii-za-reklamata-shokolada-samo-go-mirishem-na-na-675629.html

Национална мрежа за децата сезира 8 институции заради реклама на Национална лотария с участието на гимнастичките от националния отбор по художествена гимнастика.

Във видеото, излъчвано в телевизионния ефир, момичетата водят следния диалог:

"- Може ли някой да изтича за един шоколад?

- О, да, и аз искам един.

- Аз вчера пропуснах – може ли да ми вземеш два?"

В този момент се намесва Илиана Раева - треньорката им и председател на Българската федерация по художествена гимнастика, като пита:

"Шоколад ли чух? Нали сме се разбрали нещо? Шоколада...."

Изречението ѝ довършват момичетата, които декламират в хор: "...само го миришем".

Сигналът от НМД е за "създаване на риск от насърчаване на деца и млади хора към хазартни игри". Изпратен е до Комисията за медии и култура към Народното събрание, Държавната агенция за закрила на детето, Държавната комисия по хазарта, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, Съвета за електронни медии, Националния съвет за саморегулация и Българската федерация по художествена гимнастика.

"Уважаеми госпожи и господа, от няколко седмици в българските телевизии се излъчва рекламен клип с участието на деца и млади хора, които са определяни като гордост на нацията, които създават асоциации между своя пример и покупката на лотарийни билети - пишат от НМД. - Ние, от Национална мрежа за децата, като обединение на 150 организации в България считаме това за грубо нарушение на етичните и законови норми, които защитават децата и младите хора от заплахи за тяхното развитие и злоупотреба."

Защо организациите твърдят, че се нарушават етични и законови норми? Ето как отговарят те:

"Бихме искали всички да си дадем равносметка какво е отправеното послание към младите хора и към децата. Клипът откровено насърчава деца и млади хора да играят хазартни игри, търкайки билети с примамливото заглавие „Шоколад“, използвайки влиянието на примера на момичетата от Националния отбор по художествена гимнастика.

Дори и да приемем, че всички участници в клипа фактически имат навършени 18 години, то впечатлението, което се създава, е за участието на деца и млади хора, които са възприемани за пример от други деца, които ги гледат. От друга страна, именно тези млади хора, които полагат неимоверни усилия в спортната зала и в училище, са подтикнати да участват в реклама с цел печалба от хазарт, която е недостойна и неуважителна към техния труд и усилия.

Подчертаваме, че в Националните етични правила за реклама и търговска комуникация (Етичен кодекс), приети от Националния съвет за саморегулация, общовалиден за всички участници в рекламната индустрия, включително рекламодателите и медиите, ясно се посочва, че търговската комуникация на хазартните игри:

• Няма да подбужда непълнолетните да участват в хазартни игри или да показва непълнолетни лица да участват в хазартни игри. Няма да се използват образи или твърдения, които са привлекателни за децата.

• Няма да се показват в медии, чието съдържание е преобладаващо адресирано към деца.

• Няма да се показват върху спортни екипи на младежки състави или в рекламни или спонсорски кампании, които са директно насочени към деца.

• Няма да използват в рекламата и търговската комуникация деца или лица, които изглеждат непълнолетни.

От гледна точка на закона, тази реклама е в разрез с поне четири законови и подзаконови нормативни акта. На първо място, чл. 75 от Закона за електронните медии, категорично посочва, че:

- търговските съобщения не трябва да създават опасност за физическа или морална вреда на децата;

- да убеждават пряко децата да закупят или да вземат под наем продукт или услуга, използвайки тяхната неопитност или доверчивост;

- да насърчават децата пряко да убедят родителите си или други лица да закупят рекламираните стоки или услуги;

- да злоупотребяват със специалното доверие, което децата имат в своите родители, учители или други лица.

Също така Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, изрично посочват недопустимост на участието на дете в реклама на хазартни игри или представянето на хазартни игри по начин, подвеждащ детската аудитория.

Рекламата противоречи на чл. 10 от Закона за хазарта, където се посочва: „Забранява се пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра.“.

Също така, чл. 8, ал. 9 от Закона за закрила на детето изрично е посочва, че „Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да не допускат участието на деца в предавания по смисъла на Закона за радиото и телевизията, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие.“

Не на последно място, участието на националния отбор по художествена гимнастика в рекламен клип, който цели придобиването на печалба от собствениците на частно хазартно дружество „Национална лотария“ поставя сериозни въпроси и от гледна точка на публичния образ на отбора и Българската федерация по художествена гимнастика, която декларира като своя цел развитието на художествената гимнастика, запазването на нейния национален престиж и увеличаване на социалната значимост на този спорт. БФХГ е организацията с четвъртия по големина бюджет, получаван от Министерството на младежта и спорта. От тази гледна точка, считаме за недопустимо използването на името, имиджа и лицата на федерацията с цел насърчаване на деца и млади хора за участие в хазартни игри с крайна цел – финансова печалба от частни лица."


НМД призовават Националния съвет по саморегулация да излезе със становище, а СЕМ да съдейства за спиране на излъчването ѝ.

Те искат още ММС да излезе с позиция по отношение на рекламата в контекста на Закона за младежта, където в член 2 от закона се посочва, че „Държавната политика за младежта е целенасочена и последователна дейност на държавата, общините, младежките организации и обществото, която има за цел създаване на благоприятни условия за пълноценно личностно развитие на младежите и участието им в обществения и икономическия живот“.

"Бихме се радвали в позицията да намерим и отговор на въпроса как конкретно държавната политика към младежта, като целенасочена и последователна дейност създава благоприятни условия за пълноценно личностно развитие на младежите в България в контекста на излъчваната реклама", допълват от НМД.

Организациите настояват ДАЗД да използва правомощията си, като установи възрастта на участниците в рекламата и провери дали са изпълнени разпоредбите на Закона за закрила на детето.

Те призовават депутатите от Комисията за медии и култура да инициират дебат и последващи промени в Закона за хазарта, които драстично да ограничат вредното влияние на децата и младите хора.

Разчитаме основният регулатор на хазарта в България в лицето на Министъра на финансите да заеме позиция по поставената тема, пишат още те и лично се обръщат в един от героите в клипа - Илиана Раева.

"Уважаема госпожо Раева,

В качеството Ви на председател на Българската федерация по художествена гимнастика бихме искали да Ви попитаме кое Ви накара да се съгласите за включване на гимнастичките от Националния отбор по художествена гимнастика в рекламен клип, който насърчава опити за лесна печалба и хазартна пристрастеност на деца и млади хора? Вие сте единственият носител на права що се отнася до реклама на художествена гимнастика – насърчаването към хазартни игри ли е асоциацията, която бихте искали да има с този спорт? Вашият Устав предвижда изключване на членове на БФХГ при грубо уронване на престижа и авторитета на Федерацията. Какво се предвижда при подобни действия от страна на Председателя на Управителния съвет?", питат от НМД.

"Силно се надяваме съвместните усилия на държавните институции и гражданското общество да доведат до едно ясното поставяне на границата на недопустимото по отношение на насърчаването на деца за участие в хазартни игри. Вярваме, че наличието на законови и етични норми е смислено, само ако те се прилагат на практика и не позволяват ситуации, в които печалбата на частни лица стои над рисковете за развитието на децата и младите хора у нас", се казва още в позицията на Национална мрежа за децата.

Норвегия с 39 медала от Зимните олимпийски игри. Каква е тайната на норвежкия успех?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369791

Още не бяха закрити Зимните олимпийски игри в Пьончан и започна преброяването на медалите, отчитането на рекордите и ваденето на изводи. Норвегия е абсолютният победител в тези Игри със своите 14 златни, 14 сребърни, 11 бронзови - общо 39 медала.

Кънев: Защо нито един голям енергиен играч не иска ЧЕЗ?

https://www.actualno.com/politics/kynev-zashto-nito-edin-goljam-energien-igrach-ne-iska-chez-news_661814.html

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за ЧЕЗ: Да, сделката има почти изцяло частноправен характер. Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти? Това написа бившият лидер на ДСБ Радан Кънев във Facebook. По думите му отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. "Държавната регулация на

Районна прокуратура –Казанлък разследва шофьорите, сбили се заради отнето предимство

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/rajonna-prokuratura-kazanlyk-razsledva-shofiorite-sbili-se-zaradi-otneto-predimstvo-2081015

Районна прокуратура-Казанлък ръководи разследване по досъдебно производство за извършени непристойни действия при управление на моторно превозно средство и нанасяне на лека телесна повреда. Извършват се активни действия по събиране на доказателства и извършване на процесуално – следствени действия

Сняг и студ сковаха части на Европа (снимки)

http://dnes.dir.bg/news/zima-stud-snjag-potopat-26919825

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения на транспорта.

НАП проверява сделката на "Инерком" с ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/НАП-проверява-сделката-на-Инерком-с-ЧЕЗ_l.a_i.758364_at.1.html

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Инерком", съобщи БНР. Това става след като през почивните дни...

Според психолози отдадеността и искреността са висша форма на любов

http://www.cross.bg/proekta-terapevt-chesto-1568743.html

/КРОСС/ „Взаимоотношения и семейство" се оказа изключително вълнуваща и провокативна тема, която беше и темата от февруарското събитие на hOUR SPACE - Общество за психология и психотерапия, част от проекта „Психотерапията е за всеки". Лекторите, които развиха въпроса за комуникацията между партньорите ни увериха, че отдадеността, милосърдието и искреността са висша форма на любов. Мариела Манева в лицето на гещалт терапевт сподели за етапите на връзката и как психотерапията помага на партньорските отношения. Теодора Гергиранова като семеен терапевт разказа за функциите на семейството, за неговото развитие и как във времето преминава през трудности и изпитания. Сексологът Олеся Ямпольска разкри интересни факти от не безинтересната интимна тема и насочи погледите ни към най-често срещаните проблеми в сексуалния семеен живот и уникалния код на любовта. След нея гещалт терапевтът Виолета Крумова обърна вниманието ни към изневярата, предпоставките за нея и как психотерапията идва на помощ. Валерия Рачева и Магдалена Данаилова са детски психолози, които ни доказаха, че семейното време и подходът, по който приемаме чувствата на децата са от изключителна важност за тяхното доверие и споделяне. Много често в съвременните семейства проблемите в отношенията се създават от незнание как да се държим в една или друга ситуация, неразбиране на различията в мъжката и женската природа, игнориране на особеностите на мъжката и женската психика и незнание

Британските власти: Приберете се преди 6 вечерта, времето е опасно

https://www.actualno.com/europe/britanskite-vlasti-priberete-se-predi-6-vecherta-vremeto-e-opasno-news_661813.html

Циклон, който метеоролозите нарекоха "Звярът от изтока", застигна Великобритания. Властите предупредиха, че времето е много опасно и призоваха гражданите да се приберат по домовете си преди 6 вечерта, ако им е възможно, предаде The Independent. Предупреждава се също така, че части от страната могат да останат без електрозахранване заради силните снеговалежи. В населените места има закъснения на градския транспорт, по пътищата също има проблеми.  През уикенда температурите в

Защо жълтите павета са на “Руски”, а не на “Френски”

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735634

Защо жълтите павета  са на “Руски”, а не на “Френски”Не честваме, а отбелязваме най-светлите си празници Тази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин.

Бизнесът иска да обърне принципа "парите следват студента"

http://www.cross.bg/aikb-obrazovanie-obychenie-1568740.html

/КРОСС/ Има нужда от въвеждане на нов механизъм за финансиране на висшето образование, което се заплаща от данъкоплатците, като той трябва да способства за насърчаване и задържане в заетост в страната на завършилите. За целта трябва принципът "парите следват студента" да се промени, смятат от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Не университетите да получават бюджетно финансиране, а студентите да получават на кредит средствата, необходими за тяхното обучение, които средства да внасят (по подобие на студентските такси сега) в избрания/приелия ги университет. Този кредит няма да се връща, ако завършилият висшето си образование специалист се реализира в страната за определен период. Студентите от дефицитни специалности следва да получават допълнителен кредит като несимволични стипендии, например 500 лева месечно. Идеите си АИКБ са представили пред министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на среща с МОН. Индустриалците искат от образователната система да излизат повече студенти, завършили технически и природо-математически специалности и предлагат МОН да се съобрази с това при утвърждаване на държавния план-прием във висшето образование. Председателят на АИКБ Васил Велев е заявил готовност от АИКБ да вземат активно участие и в информационните кампании за популяризиране на професионалното образование. От Асоциацията отчитат институционализирането на резултатите от проект "Домино - за въвеждане на дуалното обучение в България"

Излетял от София самолет поиска аварийно кацане

https://offnews.bg//112/izletial-ot-sofia-samolet-poiska-avarijno-katcane-675634.html

Пилот на самолет, излетял от София за италианският град Бергамо, е поискал аварийно връщане на летището, а после е решил да продължи до унгарската столица Будапеща и да кацне там. Причината е технически проблем в машината.

От МВР съобщават,че заради сигнала към аеропорта в столицата са били изпратени екипи на пожарната. Полетът се изпълнява от нискотарифна авиокомпания. 

На летище София има анулирани полети от и за Рим и Париж, и от Варна.

Полетите на летище София се изпълняват с известно отклонение от разписанието. В момента закъсняват полетите от летище София за Франкфурт, Виена и Ларнака. Пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перонът се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на въздухоплавателните средства.

От летището призовават гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за придвижване. Заминаващите пътници да се явяват минимум два часа преди полета си.

Кендъл Дженър публикува напълно голи снимки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kendyl-dzhenyr-publikuva-napylno-goli-snimki-6079735

Красивата моделка сподели две свои голи снимки, които обаче не разкриват много от тялото й, а само загатват

НАП проверява как Гинка купува ЧЕЗ

https://offnews.bg//ikonomika/nap-proveriava-kak-ginka-kupuva-chez-675633.html

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Инерком", съобщиха Агенцията пред БНР.

От там отказаха да уточнят детайли около самата проверка, докато тя не приключи.

Тъй като е данъчно-осигурителна информация, от приходната агенция не коментираха и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков.

През почивните дни премиерът Бойко Борисов е поискал НАП и ДАНС да проверят случая.

Осем души загинаха в Полша, Колизеят в Рим затвори заради снега

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136393_osem_dushi_zaginaha_v_polsha_kolizeiat_v_rim_zatvori/?ref=rss


Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения на транспорта, предадоха ДПА и "Асошиейтед прес".<br /><br />В Рим бяха затворени всички училища и най-известният паметник на града след падането на първия сняг от 2012 г. Колизеят - най-посещаваният туристически обект в Италия, беше затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага. В резултат...

Борисов: АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-boyko-borisov-aetz-belene-26919891

Премиерът Бойко Борисов търси финансиране за АЕЦ „Белене“ и във връзка с това предлага различни варианти.

Бърнабич: Планът е да се финализира газовия интерконектор с България до 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736950

Бърнабич: Планът е да се финализира газовия интерконектор с България до 2021 г.Планът е да финализираме газовият конектор до 2020-2021 година, това е връзката София- Ниш- Димитровград. Това каза премиерът на Сърбия Ана Бърнабич на пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани в рамките на Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон,

Осем човека загинаха в Полша, Колизеят в Рим затвори заради снега

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136393_osem_choveka_zaginaha_v_polsha_kolizeiat_v_rim_zatvori/?ref=rss


Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения на транспорта, предадоха ДПА и "Асошиейтед прес".<br /><br />В Рим бяха затворени всички училища и най-известният паметник на града след падането на първия сняг от 2012 г. Колизеят - най-посещаваният туристически обект в Италия, беше затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага. В резултат...

Признание от Николай Волев за принадлежността му към ДС

http://clubz.bg/64735-priznanie_ot_nikolaj_volev_za_prinadlejnostta_mu_kym_ds

Преди година, в интервю пред „Площад Славейков“, попитахме Николай Волев имал ли е взаимоотношения с Държавна сигурност. Както нашите читатели знаят, преди време медията ни взе решение да не дава трибуна на автори огласени като съпричастни към структурите на ДС. Но това не ни освобождава от отговорността към истината – затова ще ви представим историята на Николай Волев и обстоятелствата, при които той става част от Държавна сигурност.

На въпрос дали е страдал навремето от интереса на ДС, преди година режисьорът на „Господин за един ден“, „Двойникът“, „Да обичаш на инат“ отговори:

„Чак страдал… Тая тема ще я оставим за друг път. Сега ще излезе една книга… Моя… Раймонд Вагенщайн ме прилъга преди 2-3 години да започна да пиша…“.

Тогава Волев обясни, че книгата не е за ДС, а за живота му:

 „Една част [от живота му] е минала през действителността на България, в която имаше Държавна сигурност, но да не набъркваме тази тема сега…“.

Още един въпрос по темата му зададохме: „Имат ли моралното право бившите агенти на ДС да участват днес в обществения дебат?“.

Ето и какво получихме в отговор:

„Вижте сега. Ако ти си бил агент тип „Джеймс Бонд“, ако си бил доносник от Шесто… тази тема е толкова деликатна и с толкова груби пръсти се пипа – и с груби думи се обработва, че просто се погнусявам и затова не искам да говоря. Защото държава без Държавна сигурност няма на света измислена! Всяка държава, във всяко едно време, си има Държавна сигурност – тя не може да съществува без Държавна сигурност. В тая Държавна сигурност има свестни, готини, кофти, боклуци, талантливи, умни, глупави, корумпирани, некорумпирани… Каква е тази върховна глупост! Хората на изкуството се делят на талантливи, бездарни, по-талантливи, мижитурки, умни, достойни, подлеци… Това важи за журналистите, хората от ДС, политиците… всички. Нищо не може да се сложи под един знаменател. Абсолютно нищо. Който говори така ангро, е глупак за мен, пълен глупак“.

На въпрос за Димитър Иванов от Шесто управление на ДС, Николай Волев отвърна, че не го познава.

„Шесто, идеологическата полиция, ми е най-несимпатичната и най-отвратителната от всички“.

Тогава режисьорът помоли тази тема да не влиза в интервюто. Но днес решихме все пак да я представим, тъй като Николай Волев сам оповести, че е дал съгласието си да сътрудничи на Държавна сигурност. Прави го в биографичната си книга „Девствената проститутка“ (изд. „Колибри“).

Волев разказва за миналото си в диалогична форма, той задава и въпросите, дава и отговорите. Темата „ДС“ се появява в живота му далеч преди да влезе в киното – когато постъпва като екскурзовод в „Балкантурист“. Информират го, че това не може да стане, ако не подпише да донася какво обсъждат чужденците, които развежда из страната ни. След дълъг разговор с баща си и една безсънна нощ, Волев решава, че по-скоро никой няма да пострада от това сътрудничество и дава своя подпис. Твърди, че не е донасял за никого, за което шефът му в „Балкантурист“ му е правел забележки – нищо повече.

След време Волев отново има вземане-даване с ДС. Това се случва, когато той заминава при бъдещата си съпруга Мери във Великобритания, там сключват брак, той си намира работа – и животът му би протекъл по друг начин, ако не бе решил да се върне в България за сватбата на брат си. Но след кратки спънки получава разрешение да замине – твърди, че става с помощта на Антон Югов, приятел на баща му.

Представяме Ви откъс от „Девствената проститутка”, с твърде странната история на неговото „бягство“ от България. Във време, когато беше немислимо за обикновените граждани да отпътуват просто така за чужбина – особено в капиталистическите държави. Николай Волев описва как напуска страната, за да замине за Великобритания при бъдещата си съпруга, с която се е запознал като екскурзовод в България. 

„В края на сезона писах на Мери да идва час по-скоро в София. Тя успя да измоли една допълнителна седмица отпуск от шефа си, след което си купи самолетен билет до София. Запазих ѝ стая в хотел „Хемус“ и предупредих нашите за нейното идване. Те посрещнаха новината храбро. Само майка ми се разтревожи за нещо, което трудно би могло да бъде обяснено на днешните поколения, но въпреки това ще опитам. Името Мери не звучеше никак добре в ушите на правоверните блюстители на морала по комунистическо време. Неизвестно защо, това класическо английско име се свързваше с нравствената разпуснатост, характерна за „прогнилия“ Запад. Направо си беше синоним на покварена жена – курва, наркоманка и въобще долна твар. Затова мама ме помоли да назоваваме моята любима пред хората с името Мария, за всеки случай. Това щяло да дразни по-малко и без това зле настроените към връзките със западни жени идеологически цербери. Казах ѝ, че нямам нищо против да я наричат Мария, а пък аз ще си ѝ викам както намеря за добре. Речено-сторено. Само че никой от нас не съзираше надвисващата угроза заради връзката ми с Мери/Мария.

– Какво имаш предвид?

– Ответните действия на кадровика Крънчев и служителите на Държавна сигурност. Те бяха бесни, защото смятаха, че съм ги изиграл. От мен не беше постъпил нито един сигнал, нито един ред, нито една думичка дори във връзка със задължението ми да проявявам революционна бдителност по време на четиримесечните си контакти с хилядите туристи – граждани на капиталистическа Великобритания. Престъпно бездействие може би? Или умишлена леност в ущърб на народната власт и в услуга на шпионите, които съм оставил да шетат безнаказано цяло лято из социалистическите ни курорти? Трябваше да изслушвам всичко това многократно, притиснат от Крънчев и още две наежени тайни ченгета в стаичката срещу Народното събрание, недалеч от днешния хотел „Радисън“, където Държавна сигурност поддържаше оперативна квартира.

– А ти беше ли ги изиграл?

– Ни най-малко. Изобщо нямах време за тяхната шпионска параноя. Работех от сутрин до вечер и печелех както за себе си, така и за държавата. Гостите на страната ни оставаха доволни от предоставената им услуга, а аз – от тях. Получавах законни комисиони от продажбите на екскурзии до Истанбул и Мамая, както и щедри бакшиши в британска валута от благодарните туристи. Кадровикът обаче отказваше да ми повярва.

– Все още те преследва духът му, нали?

– Крънчев нямаше дух, а огромен търбух, който тъпчеше с уиски и кашу. Обвиненията му към мен се крепяха на неговите измишльотини за промъкващите се у нас джеймсбондовци, преоблечени в одеждите на невинни туристи.

– Но защо му е било нужно всичко това?

– За да отчита дейност, разбира се. Все пак трябваше да оправдава по някакъв начин високата си заплата и битовите преимущества, които му носеше принадлежността към тайните служби. Само че не случи на агент.

– Как се разви сблъсъкът ви по-нататък?

– Стремително. Мери дойде на гости у нас направо от летището. Родителите ми, баба Мария и брат ми останаха зашеметени от нея – направо бяха като треснати от гръм. Дори в най-розовите си помисли не бяха допускали, че съм могъл да попадна на толкова свестен човек. Още на първата ни обща вечеря те приеха бъдещата си снаха като родна дъщеря. Баба Мария беше източила най-тънките кори на баницата за предястие, а гювечът се оказа истинска перла в короната ѝ на македонска домакиня. Баща ми едва се въздържаше да не ги омаха целите и само неудобството пред гостенката го възпираше. Англичанката започна да ги нарича „мамо“, „татко“ и „бабо“, а нашите се разтекоха от кеф като петмез и се нахвърлиха да я целуват. Жива идилия! Тогава Мери/Мария спомена, че би ѝ отнело най-много до Коледа, за да приключи с делата си в Англия и да се пресели у нас.

– Не може да бъде!

– Точно така реагира и Крънчев. Само че се изрази малко по-различно: „Тая няма да я бъде!“.

– Каза ли защо?

– Бил съм подписал някакъв документ в защита на националната сигурност, който ми забранявал да поддържам неутвърдени от тайните служби връзки с представители на капиталистическите държави. Особено от Великобритания – като най-ревностни съюзници на американските империалисти. Онемях. Не можех да кажа „копче“ на уродливата му логика. Не ми оставаше друго, освен да обещая смирено, че повече никога няма да повдигам този въпрос. Изглежда съм успял да го убедя в искреността си, защото се разделихме цивилизовано.

А, и един гаф допуснаха служителите на Държавна сигурност в суматохата – не се сетиха да си поискат обратно служебния ми задграничен паспорт, с който пътувах до Истанбул и Мамая.

С Мери решихме да не използваме предварително платената от мен стая в хотел „Хемус“ по простата причина, че тя със сигурност беше оборудвана с „бръмбари“. През останалите пет дни от престоя ѝ в България общувахме необезпокоявани и до насита в таванската стаичка над нашия апартамент на улица „Капитан Андреев“. След отпътуването ѝ баба Мария видя доста зор, докато изчисти купчината огризки от ябълките, с които се подкрепяхме през тези пет денонощия.

Оттук насетне връзката ни неизбежно стана подмолна. По едно мое старо гадже, стюардеса, пътуваща за Лондон, пратих тайно съобщение до Мери. Писах ѝ да ме очаква в най-скоро време, тъй като в главата ми зрееше таен кроеж. Точно как възнамерявах да се измъкна от България не ѝ разкривах по разбираеми причини. Бившето ми гадже не ме подведе и моето известие достигна до получателя. Когато стюардесата се върна, изпихме по чашка в чест на отшумялата ни връзка и тя ме увери, че мога да разчитам на нея винаги когато съм в нужда. Въпреки това отказах да преспя в квартирата ѝ за последно, както много ѝ се искаше.

– Съзирам устойчив модел на поведение у твоите любими.

– Вярно, изживях всичко това още веднъж години по-късно с вече бившата ми първа съпруга.

– Чакай, още не сте се оженили, а вече стана бивша.

– Казах ти, че имам втори брак, не издавам някаква тайна. Потрай още малко и ще разбереш как протече животът ми с Мери, продължил близо осемнайсет години.

– Как протече?

– Като всеки човешки живот – с раждане, детство, юношество, зрялост и неизбежната смърт. Премина под мотото „Верността е най-страшното отмъщение на жената към мъжа“. Бас държа, че пак ще ме упрекнеш в лекомислено увлечение по привидно противоречивите твърдения, но отново ще сгрешиш. Намирам горното съждение за крайно любопитно и с най-малко двоен подтекст. Изречено е през XVI век от Жак-Бенин Босюе – френски теолог и учител на Краля Слънце Луи XIV, но то се оказа толкова вярно в наши дни, сякаш бе казано специално за мен и Мери.

– Нямам търпение да узная защо.

– Разбирам те, защото и аз не съм от най-търпеливите. Но ще се наложи да почакаш още малко, защото през есента на 1968-а изгарях от любов по Мери и копнеех миг по-скоро да се видим отново.

Единственият възможен път към нея минаваше през капиталистическа Турция. Служебният ми задграничен паспорт беше все още у мен, само че в него липсваше турската входна виза, която се издаваше еднократно за всяко пътуване. В допълнение, местните власти изискваха обоснована молба за целта на пребиваването в страната им, тъй като в онези години частните пътувания на български граждани в държави, членки на НАТО, не бяха свободно разрешени. Тъкмо с тези доводи ми беше отказана визата, която се опитах да измоля от турския консул в София след доста озъртане и нервна пот, пролята край сградата на посолството на ъгъла на „Руски“ и „Кракра“.

Тогава на помощ ми се притече една черта на моя нрав, която ме е издърпвала за косите дори от привидно най-безнадеждни пропадания. Хъслия съм и провалите само временно ме обезкуражават, но не ме смазват. А може би тъкмо това караше сполуката да ме посети отново и отново?

С моята бивша приятелка, стюардесата, се сблъскахме случайно една привечер на улица „Раковски“, срещу дома на Яворов и Лора. После седнахме в близкото кафе. Разказах ѝ за несполуката си с турската виза, а тя се разсмя. Каза ми, че по-голям късметлия от мен не била срещала. После ми довери, че в миналото имала за кратко „ош-беш“ с турския консул в Бургас. Случаят с него бил подобен на нашия, само че огледално обърнат. С други думи, консулът продължавал да тича след нея така, както тя тичала след мен. Разбирала ме отлично и по тази причина щяла да ми помогне. Била сигурна, че турчинът не би отказал да изпълни нейна молба, затова да съм хващал самолета за Бургас още утре.

Площад "Славейков".

Самолет, излетял от летище "София", се върна по спешност

http://www.cross.bg/letishte-sofiya-samolet-1568741.html

/КРОСС/ Самолет, излетял от летище "София", е поискал да се върне и да кацне аварийно заради техническа неизправност. От пожарната изпращат екипи към летището. За момента не е ясно на коя авиокомпания е самолетът и какъв е техническият проблем, съобщава БНР. На летище София има анулирани полети от и за Рим и Париж, и от Варна. Полетите на летище София се изпълняват с известно отклонение от разписанието. В момента закъсняват полетите от летище София за Франкфурт, Виена и Ларнака. Пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перонът се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на въздухоплавателните средства. От летището призовават гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за придвижване. Заминаващите пътници да се явяват минимум два часа преди полета си.

Филмовата компания „Уайнстийн къмпани“ обявява банкрут

http://www.cross.bg/yaiinstiiin-kompaniyata-miliona-1568739.html

/КРОСС/ Кинокомпанията "Уайнстийн къмпани", сред чиито основатели фигурира скандалният холивудски продуцент Харви Уайнстийн, ще подаде заявление за банкрут, съобщава в. "Ню Йорк таймс". "Това ще бъде крайно нежелателен изход за нашите сътрудници, кредитори и други заинтересовани лица, но ние нямаме друг начин да съхраним останалата стойност на активите, освен да обявим процедура за банкрут", изтъква компанията в съобщение за медиите. Решението е било взето след провала на преговорите за продажба на "Уайнстийн къмпани" на група инвеститори, ръководена от Мария Контрерас-Суит. Тя беше готова да закупи компанията на Уайнстийн за 300 милиона долара и да поеме дълговете ѝ, възлизащи на 225 милиона долара. При преговорите било поставено условието за пълното обновяване на съвета на директорите на компанията, като повечето постове трябвало да бъдат заети от жени. Новите собственици възнамерявали и да заплатят около 40 милиона долара за изплащането на повдигнатите срещу компанията съдебни искове. Решението за продаването на "Уайнстийн къмпани" дойде след секс скандала, избухнал заради публикация във в."Ню Йорк таймс", в която се твърдеше, че в продължение на 30 години нейните сътруднички са били подлагани на сексуален тормоз от страна на Харви Уайнстийн.    

Училища затвориха врати заради студа и снега

http://dnes.dir.bg/news/uchilishta-zatvoriha-vrati-studa-snega-26919886

Много училища и детски градини в страната обявиха дървена ваканция заради студа и снежните преспи. До много от тях достъпът е затруднен.

Христо Иванов: Столична община да обясни за заема от 67милиона евро, който ще плащат софиянци

https://frognews.bg/politika/hristo-ivanov-stolichna-obshtina-obiasni-zaema-67miliona-evro-koito-shte-plashtat-sofiiantsi.html

Ето пълният текст на писмото на „Да, България” до кмета на София Йорданка Фандъкова по повод на заем от 67 млн.евро, който чиновниците от кметството се готвят да вземат, но ще плащат гражданите.

Софийска вода със съвети за ВиК инсталациите в студа

https://offnews.bg//ikonomika/sofijska-voda-sas-saveti-za-vik-instalatciite-v-studa-675632.html

„Софийска вода“ напомня как да се предпазят ВиК инсталациите при ниски температури. 

Във връзка с днешните, ниски температури и метеорологичните прогнози, че те ще останат такива до края на седмицата, „Софийска вода” съветва клиентите си как ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите трябва да се обезопасят срещу замръзване. 

Припомняме, че поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента и препоръчваме да не се допуска температурата да пада под нула градуса при монтирания общ водомер, намиращ се във водомерните шахти, сградите на етажната собственост или в други помещения, където той е монтиран. При липса на такива условия, трябва да бъде добре топлоизолиран и защитен от влага.

С понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите е изключително висок и затова съветваме:
При необитаемите имоти водата да бъде спряна, а инсталацията източена; Вратите и прозорците на неотопляемите помещения трябва да са уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата - добре изолиран.

Отново външни чешми и тръби е важно да се предприемат следните мерки: чешмите не бива да бъдат оставяни да текат или капят – това би довело не само до аварии, но и до ненужно разхищения на вода, а това ще се отрази на потреблението и съответно на месечната сметка; задължително е да се спре водата от спирателния кран; тръбите трябва да бъдат източени, както и да се премахнат всички маркучи; най-добре е външните чешми да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

Водомерните шахти в имотите също трябва да се зазимят чрез поставяне в тях на чували със стърготини, капакът да е дървен и добре изолиран.

За да се предпазят водопроводните инсталации от замръзване инсталацията/тръбите/ трябва да бъдат източени; изправността на спирателните кранове е нужно да бъде проверена; по възможност, водомерът е препоръчително да е в помещение, в което температурите не падат под нула градуса или да е добре изолиран; водомерните шахти трябва да бъдат зазимени, като за това е необходимо да бъдат добре топлоизолирани; водата към всички външни чешми трябва задължително да бъде спряна.

Собстсвениците на имоти, в които не живеят целогодишно, е добре да ги посетят и проверят след настъпването на по-добри метрологични условия и след повишване на температурите. 

„Софийска вода“ и нейните екипи са на разположение да окажат съдействие на всички жителите на София и свои клиенти чрез 0800 1 21 21 - 24-часова безплатна телефонна линия; www.sofiyskavoda.bg – актуални новини, самоотчети, проверка качеството на водата, подаване на сигнали и др. 

Опитаха да счупят първия паркинг автомат в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6736935

Опитаха да счупят първия
паркинг автомат в ТърновоВандал натъпкал устройството със сняг и кал Само дни след като бе монтиран първия паркинг автомат във Велико Търново, отворите на машината за монети били натъпкани с пясък и сняг в опит да бъде повредена. За вандалската проява ще бъде сигнализирана прокуратурата. По запис от камери се издирва извършителя.

Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735744

Вижте сравнение на потребителските заеми, които отпускат банкитеУсловията от рекламите са стандартни, променят ги при договарянена кредита Лихви с разлика от по 3%, годишен процент на разходите от едноцифрен до двуцифрен, много допълнителни условия при договарянето на всеки конкретен заем. Това показва преглед на офертите на 10 произволно избрани банки за потребителските кредити.

След неправилна маневра, непълнолетен велосипедист от Варна е с опасност за живота

http://www.moreto.net/novini.php?n=369790

На 25 февруари, около 19:50 часа, във Варна, на бул. «Васил Левски», е възникнало ПТП. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Водач на лек автомобил на 30 г. от Варна, който се движи в лява пътна лента, блъска велосипедист, напречно пресичащ пътното платно на необозначено за това място.

Зоран Заев: Корупцията унищожи обществата ни

http://www.cross.bg/zaev-zoran-obshtestvata-1568738.html

/КРОСС/ "Корупцията унищожи обществата ни, трябва да работим, за да противодействаме". Това каза македонският премиер Зоран Заев на пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани в рамките на Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, предава агенция „Фокус". „Това е битка, която е нестихваща и никога не свършва. Трябва да продължим и да се подобряваме в тази насока", заяви той. „Имаме инструменти, които вече съществуват в региона. Трябва още много да направим, разбира се", посочи  още Заев.

Лейбъристите искат нов митнически съюз с ЕС

http://www.mediapool.bg/leibaristite-iskat-nov-mitnicheski-sayuz-s-es-news276029.html

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин призова за договаряне на нов митнически съюз с ЕС, за да бъде гарантирана свободната търговия с блока след Брекзит, съобщиха световните агенции.   "Лейбъристите ще се стремят да договорят нов всеобхватен митнически съюз Великобритания-ЕС, за да гарантират, че няма да има мита с Европа и да помогнат за избягване на каквато и да било необходимост от твърда граница в Северна Ирландия", каза Корбин в реч в централния английски град Ковънтри, в която представи позицията на своята партия за Брекзита.   Британският премиер Тереза Мей изключва всякаква възможност за митнически съюз с ЕС след Брекзита, тъй като той би попречил на страната й да сключи нови търговски сделки с бързо растящи икономики, като Китай и Индия, припомня Ройтерс.   В момент, когато Мей се опитва да договори споразумение за раздялата с Европейския съюз до края на октомври, тя е изправена пред бунт от малка група в Консервативната партия. Корбин се надява да се възползва от това, за да подкопае управлението на Мей, отбелязва Ройтерс.   Лидерът на основната опозиционна сила подчерта, че Великобритания не трябва да се озовава в по-лоша позиция след излизането от Европейския съюз. Лейбъристите ще се опитат да постигнат най-добрата възможна сделка за британската икономика и работни места, обеща той, цитиран от Ройтерс.   Корбин увери, че ще възприеме по-гъвкав подход от Мей по въпроса за имиграцията след Брекзита.   "Ние няма да правим онова, което това правителство прави, като ще започнем от твърди червени линии за имиграцията и след това ще преценим какво ще означава това за икономиката впоследствие", заяви лейбъристкият лидер.   Официалните преговори между Лондон и Брюксел по условията, при които Великобритяния ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година преди това на референдум във Великобритания британците с малка преднина (51.9% от гласувалите) решиха да напуснат ЕС.     Преговорите по Брекзит ще продължат до ноември 2018 г., след което постигнатата сделка трябва да бъде одобрена от Европарламента и от британския парламент.    Брекзит влиза в сила на 29 март 2019 г., след което настъпва преходен период, който – засега – ще продължи до 31 декември 2020 г.

'Джейн': Филмът за най-известната приматоложка с премиера и безплатна прожекция

https://offnews.bg//kultura/dzhejn-filmat-za-naj-izvestnata-primatolozhka-s-premiera-i-bezplatn-675631.html

Възхваляван от критиците като „хипнотизиращ“, „забележителен“, „спиращ дъха“ и „най-добрия документален филм за 2017 година“, „Джейн“ ще бъде излъчен за първи път пред българската публика на специалната премиера в програмата на 22-рия София филм фест.

Събитието е на 9 март, от 18,30 часа в кино „Люмиер Лидл“, а входът е свободен.

Филмът на награждавания режисьор Брет Моргън („Kurt Cobain: Montage of Heck“, „The Kid Stays in the Picture“) е съставен от подбрани материали от над 100 часа непоказвани кадри, заснети в Националния парк „Гомбе“ в Танзания през 60-те години на 20-и век, и разказва историята на Джейн Гудол – млада жена без специална подготовка, чиято изследователска работа с шимпанзетата поставя под въпрос доминирания от мъже научен консенсус на нейното време и прави революция в разбирането ни за естествения свят.

Филмът започва с кадри от „Гомбе“ от 1960 г., когато 26-годишната британка, подтиквана единствено от любовта си към животните, се отправя на първата си изследователска експедиция, за да изучава шимпанзетата. Тя търпеливо печели доверието на животните и скоро влиза в световните новини с откритието, че шимпанзетата са високоинтелигентни и социални животни, които използват оръдия на труда, за да събират храна.

За работата на Джейн Гудол се знае много от различни книги и филми, но за самата жена е известно много по-малко. Сега, докато Джейн изучава шимпанзетата, ние ще изучаваме Джейн и ще видим отблизо как се влюбва и се бори да постигне баланс между брака и майчинството си и мечтата на живота си.

„Когато гледах филма за първи път, ме обзе силна носталгия. В него имаше нещо много неподправено, реално и непринудено“, казва д-р Джейн Гудол, носител на Ордена на Британската империя, основателка на института „Джейн Гудол“ и Посланик на мира на Обединените нации. „Филмът „Джейн“ показва нещата такива, каквито бяха и хвърля светлина върху човешките характери, по много съкровен начин особено върху моя и този на Хюго. Той ме върна в най-хубавите дни от живота ми така, както никой от другите документални филми не го е правил“.

Режисьорът Брет Моргън споделя: „Това, което ме интересуваше най-силно, бе да покажа историята на една силна жена, особено в ерата, в която е работила Джейн. Филмът до голяма степен представлява любовна история, само че любовта не е между мъж и жена. Любовта е между една жена и нейната работа“.

Професионално заснетите от оператора Хюго ван Лавик кадри са открити в архивите на National Geographic и, макар да са с отлично качество, работата с тях не минава без трудности. Многобройните ролки с 16-милиметрова лента не са подредени и към тях няма бележки или звукови писти, което изправя Моргън и екипа му пред тежката задача да организират големия архив, да идентифицират 160 шимпанзета и да пресъздадат звуците на гората в „Гомбе“. Резултатът е истински подвиг в областта на монтажа, който връща към живот забравените кадри и предлага безпрецедентен поглед към живота на пионерката, която става едно от най-големите имена в областта на опазването на природата напук на малките си шансове.

„Правени са много страхотни документални филми за изследванията на Джейн Гудол и за живота й, но тези нови кадри показват Джейн в светлина, в която не я бях виждал,” казва продуцентът Брайън Бърк. „Като представят първите ѝ пътувания до Африка и първоначалните ѝ реакции при срещата с шимпанзетата, както и чрез поглед към личния ѝ живот, тези кадри разкриват една бъдеща легенда в началото на нейното пътуване.”

„Джейн“ прави своя дебют на Международния филмов фестивал в Торонто, където получава отлични ревюта и е показан на повече от 25 филмови фестивала по света, сред които на Лондонския филмов фестивал BFI, на Нюйоркския филмов фестивал, на Международния фестивал за документални филми в Амстердам, на филмовия фестивал „Савана” и на DOC NYC. През октомври 2017 г. филмът е прожектиран пред пълна зала в „Холивуд Боул“ под съпровода на оркестър, което го превръща в първия документален филм, показван в тази легендарна зала в Лос Анджелис.

Брет Моргън е автор на някои от най-новаторските и аплодирани документални филми за последните 15 години, сред които “On the Ropes” (1999), “The Kid Stays in the Picture” (2002), “Crossfire Hurricane” (2012) и “Kurt Cobain: Montage of Heck” (2015). Моргън е възпитаник на „Хемпшир Колидж” и Нюйоркския университет, където учи кино, а негови филми са номинирани за награди „Оскар” и „Еми” и са печелили няколко награди „IDA” и една награда „DGA”.

Джейн Гудол е родена на 3 април, 1934 г. в Лондон, Англия. Още на 26 години тя решава да последва своята любов към животните и Африка, която я отвежда в Африка и в Гомбе, Танзания, където тя започва забележителното си изследване на дивите шимпанзета, като се потапя в естествената им среда по-скоро като съсед, отколкото като страничен наблюдател. С откритието си от 1960 г. че шимпанзетата правят и използват инструменти, тя разтърсва научния свят и дефинира наново връзката между хора и животни. През 1977 г. създава института „Джейн Гудол”, за да може работата й да продължи по целия свят и с поколения напред. Институтът продължава изследователската работа в „Гомбе” и доразвива новаторския подход на д-р Гудол към опазването на природата, който признава централната роля на хората в опазването на животните и околната среда. През 1991 г. тя създава „Корени и разклонения” – глобална програма, която свързва млади хора в близо 100 страни и ги учи да опазват природата в ежедневния си живот. Днес д-р Гудол пътува по света, говори за заплахата, пред която са изправени шимпанзетата, за глобалната криза с околната среда и за нещата, които й дават надежда. В своите книги и речи тя набляга на взаимната връзка между всички живи същества и на колективната сила на индивидуалните действия. Д-р Гудол е Посланик на мира на Обединените нации.

Зоран Заев: Корупцията унищожи обществата ни, трябва да работим срещу нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736939

Зоран Заев: Корупцията унищожи обществата ни, трябва да работим срещу неяКорупцията унищожи обществата ни, трябва да работим, за да противодействаме. Това каза македонският премиер Зоран Заев на пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани в рамките на Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, предава „Фокус“.

Макрон към Ердоган: Примирието в Сирия трябва да се прилага и в Африн

http://www.cross.bg/afrin-makron-vklyuchitelno-1568737.html

/КРОСС/ В рамките на телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, държавният глава на Франция Еманюел Макрон е заявил, че предложеното от ООН примирие за Сирия трябва да се прилага на територията на цялата близкоизточна република, включително в Африн, където е в ход операция „Маслинова клонка" на военните на Анкара, предава "Ройтерс". Макрон е подчертал, че 30-дневното прекратяване на огъня „обхваща цялата сирийска територия, включително и в Африн, и трябва да бъде въведено навсякъде, от всички, без забавяне", се казва в съобщение от Елисейския дворец.  

Заев: Очаквам скоро да имаме обща литургия между двете църкви

https://www.actualno.com/balkani/zaev-ochakvam-skoro-da-imame-obshta-liturgija-mejdu-dvete-cyrkvi-news_661811.html

Надявам се съвсем скоро да има обща литургия между българската и македонската църкви. Това каза македонският премиер Зоран Заев в Лондон в отговор на въпрос дали подкрепя съвместното съслужение между Българската православна църква и Македонската църква - Охридска архиепископия. "В рамките на Договора за добросъседство между Република Македония и Република България ние сме се споразумели вече, че всички действия, които ще допринесат за задълбочаване на сътрудничеството, ние ще ги под

В Лондон на Борисов му дойде идея Западните Балкани да изградят АЕЦ "Белене"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/26/3136373_v_london_na_borisov_mu_doide_ideia_zapadnite_balkani/?ref=rss


На премиера Бойко Борисов му дойде нова идея за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". На инвестиционния форум за Западните Балкани, който Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) организира в Лондон днес, българският министър-председател разви тезата как с помощта на банката може да се финансира един балкански проект, в който да се включат вече закупените реактори за непостроената атомна централа.<br /><br />"Аз сега ще говоря с банката, защото в...

Гладни за работа и загубили илюзии: младите италианци отиват надалеч, за да търсят работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736877

Гладни за работа и загубили илюзии: младите италианци отиват надалеч, за да търсят работаМладите хора пострадаха най-много от неотдавнашната икономическа криза в Италия. На парламентарните избори на 4 март тяхното недоволство може да помогне на антисистемното Движение "Пет звезди" да постигне историческа победа. В една страна с най-високата младежка безработица в Европейския съюз след Гърция и Испания намирането на работа само по себе

Стотици снимки върху гробове стреснаха две села

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736910

Стотици снимки върху гробове стреснаха две селаЖители на две села от района на община Гърмен са в паника след зловещи находки по гробищата. Стотици снимка на живи хора са били разхвърляни по гробовете в селата Хвостяне и Дъбница. Част от снимките били увити в стари вестници, завързани с канапи и забодени върху гробовете. Дрги били потрупани с по една шепа пръст. "Хората в селото са притеснени.

Ще има наказани за лошото снегопочистване в Пазарджишка област

https://www.actualno.com/pazardjik/shte-ima-nakazani-za-loshoto-snegopochistvane-v-pazardjishka-oblast-news_661810.html

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че ще има наказани заради лошо свършената работа по снегопочистването, предаде агенция "Фокус". "Ще има наказани. Този път не само от снегопочистващите фирми, и от администрацията, предполагам", допълни той. Министърът за пореден път призова да се пътува само ако спешни причина налагат това, защото през следващите няколко дни метеорологичната обстановка ще бъде тежка. Междувременно от Националния

Надзорът на здравната каса потвърди сметките на Плочев за 271 млн. лв. дългове към чужди фондове

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/02/26/3136389_nadzorut_na_zdravnata_kasa_potvurdi_smetkite_na/?ref=rss


Общите задължения на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина възлизат на 271 млн. лева, като от тях просрочени са 133 млн. лева. Това каза управителят на надзорния съвет на касата Жени Начева, цитирана от БТА. Така Начева потвърди изнесената от управителя на НЗОК Камен Плочев информация за задълженията.<br /><br />В петък надзорът на здравната каса изрази съмнение за размера на дълговете, като Жени Начева дори съобщи, че става дума за 7.6 млн. лева – сума,...

Отмениха учебните часове за днес и утре в половин България

https://frognews.bg/novini/otmeniha-uchebnite-zaniatiia-dnes-utre-polovin-balgariia.html

Кметовете на варненските общини Бяла, Девня и Суворово отмениха учебните занятия днес и утре, а в община Вълчи дол учениците няма да ходят на училище до края на седмицата.

Британски бокьор спечели мач, но почина от травмите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736861

Британски бокьор спечели мач, но почина от травмитеБританският боксьор в тежка категория Скот Уестгард почина вследствие на травмите, получени от съботния 12-рундов двубой с Дек Спелман, информира "Фокус". Уестгард спечели мача срещу Спелман, но още след края на боя се е почувствал зле и е откаран в болница, където е починал, предадоха средствата за масова информация.

Застреляха разследващ журналист и приятелката му в Словакия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736871

Застреляха разследващ журналист и приятелката му в СловакияСловашки разследващ журналист и приятелката му бяха застреляни в дома им, а най-вероятната причина за покушението е свързана с работата му по темата за укриване на данъци, съобщи високопоставен полицейски служител от Братислава, цитиран от "Уошингтън поуст". Телата на 27-годишния Ян Кучиак и партньорката му са били открити в неделя в къщата им във

"Алтерко" АД продава телекомуникационния си бизнес в Европа

http://econ.bg/Новини/-Алтерко-АД-продава-телекомуникационния-си-бизнес-в-Европа-_l.a_i.758363_at.1.html

„Алтерко“ АД обяви сключването на обвързващо споразумение за продажбата на телекомуникационните си компании в Европа – „Тера Комюникейшънс“ АД,...

30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани

http://www.moreto.net/novini.php?n=369804

Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, която обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в централата на банката в Лондон.

Частен съдебен изпълнител на съд за присвояване на пари и укриване на данъци

https://zaistinata.com/%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80/

Частният съдебен изпълнител Асен Тонев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен по три обвинения – за длъжностно присвояване на 321 109 лева, което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, и за две престъпления за избягване на данъчни задължения в особено големи размери – 66 630 […]

Вижте крайното класиране по медали от зимната олимпиада

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736915

Вижте крайното класиране по медали от зимната олимпиада                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Шефът на кабинета на президента Иво Христов още няма допуск до тайни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736876

Шефът на кабинета на президента Иво Христов още няма допуск до тайниШефът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов не е получил достъп до класифицирана информация, като все още дори не са предприети постъпки за това, съобщи "Сега". Въпросът отново е актуален, след като преди две седмици премиерът Борисов и Радев си размениха гневни реплики и обвинения покрай Христов и Делян Пеевски, а Борисов се усъмни,

Ердоган успокоява момиче с почести, ако загине в битка

http://www.barometar.net/90499/

Критикуват турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след като каза на момиче във военна униформа, че ще бъде почетена, ако бъде убита по време на битка, съобщава БиБиСи. Ако тя загине като мъченик, ще положат националния флаг върху нея, обяснява той на плачещо момиче на конгрес на своята партия АК, предаван по телевизията. Негови привърженици го […]

Данъчните проверяват сделката за ЧЕЗ

https://www.actualno.com/business/danychnite-proverjavat-sdelkata-za-chez-news_661806.html

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка на сделката за закупуването на българския бизнес на ЧЕЗ от страна на "Интерком". Това съобщи БНР. От НАП отказват да разкрият подробности за самата проверка, докато тя не приключи. Тъй като става дума за данъчно-осигурителна информация, от агенцията не коментират и дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Интерком" Гинка Върбакова и съпруга ѝ Славчо Върбаков. През почивните дни премиерът

Валежите спират от утре

https://frognews.bg/novini/valejite-spirat-utre.html

Валежите в страната ще спрат от утре. През нощта снеговалежите от запад ще отслабват, но в Източна България ще са все още значителни.

HUAWEI се изкачи до 25-оо място в престижната световна класация Brand Finance Global 500 2018

http://www.cross.bg/finance-brand-myasto-1568736.html

/КРОСС/ Глобалната консултантска агенция Brand Finance публикува своята годишна класация за най-скъпо струващите световни марки през 2018 г. Технологичният гигант HUAWEI е класиран на 25-о място със стойност на бранда, оценявана на 38.046 милиарда долара и представляваща увеличение с повече от 50%. Като световноизвестна консултантска компания за развитие на брандове и стратегии, Brand Finance оценява хилядите разпознаваеми марки всяка година. Организацията е и една от най-реномираните агенции за анализици и оценки, тъй като нейните стриктни критерии за избор включват не само специалния индекс за силата на бранда („Brand Strength Index (BSI)", а също така и показатели като лоялност към бранда, маркетингови инвестиции и други. Годишната класация на Brand Finance винаги предизвиква горещи дебати, тъй като международните компании, които влизат в класациите, показват не само стабилност, но и това, че техният бранд е познат и признат на световно ниво. За последните 3 години Huawei се изкачва в класацията от 47-мо място на Brand Finance Global 500 2016, през 40-то място в класацията за 2017 г. до най-челното до момента, 25-то място през 2018 година. В допълнение към този прогрес, компанията HUAWEI вече присъства и в класациите „BrandZ Top 100 Brands" и "Best 100 Brands" на Interbrand. За HUAWEI 2017 година беше също и година на непрекъснати големи пробиви

Десетки потърсиха помощ в "Пирогов" заради травми в снега

https://www.actualno.com/sofia/desetki-potyrsiha-pomosht-v-pirogov-zaradi-travmi-v-snega-news_661809.html

Над 30 пациенти от всички възрастови групи потърсиха помощ в спешния кабинет по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Пловдив“ от сутринта до обяд. Всички са обслужени веднага – наместени и обездвижени. Нито един от пострадалите не беше с тежка травма – всички бяха със счупени китки или глезени, след като са се подхлъзнали на улиците и са паднали, обясни началникът на отделението д-р Емил Миланов. Той увери, че до този момент не са правени операции. Постра

Китай настървено купува земеделски земи в чужбина

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136379_kitai_nasturveno_kupuva_zemedelski_zemi_v_chujbina/?ref=rss


С население от над 1.38 млрд. души, недостиг на обработваеми земи и все по-нарастващо потребление на месо, Китай започна да купува все повече ниви в чужбина, а апетитът му се е отворил вече и за френската пшеница, информира агенция "Франс прес".<br /><br />Населението на Китай е една пета от световното, а обработваемите земи са под 10% от територията на страната. Едновременно с това сложно уравнение Пекин се бори с хронично замърсяване на околната среда, прекомерна...

Изложба в Бургас показва живота на Левски

https://www.actualno.com/burgas/izlojba-v-burgas-pokazva-jivota-na-levski-news_661808.html

По повод Националния празник 3 март и честванията на 140 години от Освобождението на България, в Историческата експозиция на РИМ - Бургас ще бъде подредена изложбата "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството", съобщава Община Бургас. Фотодокументалната изложба на Национален музей "Васил Левски" от Карлово представя живота на Апостола, революционната му дейност и стъпките за изграждане на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 година и ф

Меркел: Новият кабинет няма да допусне нови данъци или нов публичен дълг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736878

Меркел: Новият кабинет няма да допусне нови данъци или нов публичен дългГерманският канцлер Ангела Меркел призова днес делегатите на конференцията на Християндемократическия съюз (ХДС) да подкрепят споразумението с левоцентристите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Тя заяви, че новото правителство няма да допусне нови данъци или нов публичен дълг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Юнкер: Всички страни от Западните Балкани може да влязат в ЕС през 2025 г.

https://www.investor.bg/evropa/334/a/iunker-vsichki-strani-ot-zapadnite-balkani-moje-da-vliazat-v-es-prez-2025-g-256497/

По думите на председателя на ЕК датата е отворена не само за Сърбия и Черна гора и тяхното влизане в съюза тогава не е гарантирано

Кметът на Елена : Търсим държавна подкрепа за изграждане на колектор и пречиствателна станция

https://www.24chasa.bg/region/article/6736781

Кметът на Елена : Търсим държавна подкрепа за изграждане на колектор и пречиствателна станцияОбщина Елена ще търси съдействието на държавата за изграждане на главен канализационен колектор и пречиствателна станция за отпадни води, съобщи кметът Дилян Млъзев. По думите му гражданите са особено чувствителни, когато става дума за опазване на региона от замърсяване. "По тяхно настояване бяха спрени инвестиционни намерения за две производства,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване