Деветима натрошени за ден в Бургаско след няколко часа сняг

https://www.24chasa.bg/region/article/6736125

Деветима натрошени за ден в Бургаско след няколко часа снягДевет души, между които и 6-годишно дете, са пострадали в Бургас и региона само за няколко часа след падналия сняг в неделя.  Около 10,55 ч. на 25 февруари, на пътя Бургас - Айтос, в пътната отсечка между бургаския квартал Ветрен и Айтос, 47-годишен водач на БМВ губи управление над автомобила, колата изхвърча от платното и се забива в храсти.

Явор Куюмджиев: Сделката с "Инерком" крие репутационен риск за CEZ Group

https://www.investor.bg/energetika/472/a/iavor-kuiumdjiev-sdelkata-s-inerkom-krie-reputacionen-risk-za-cez-group-256463/

Владимир Каролев пък изказа съмнение, че купувачът ще успее да събере нужната сума, дори чрез банков кредит

Мъж би с тръба шофьор, който го засякъл на кръстовище (видео)

https://offnews.bg//112/mazh-bi-s-traba-shofior-kojto-go-zasiakal-na-krastovishte-video-675600.html

Шофьор нападна и наби с тръба друг водач на кръстовище в Казанлък. Инцидентът е станал в неделя около 16.00 часа на кръстовището на "Абаята" в Казанлък, съобщават местни медии. 

Боят е уловен от любителска и охранителна камера. Кадрите показват как младият мъж удря по-възрастния с метална тръба. Междувременно се чува коментар, че братът на младежа е полицай.

Охранителната камера на общинска администрация Казанлък пък разкрива как след като автомобилът на по-възрастния водач засича колата на младия мъж, той излиза и напада шофьора пред него.

Възрастния мъж не му остава длъжен и от своя страна го удря с бухалка в гърба. След това младежът изважда метална тръба, с която почва да бие опонента си, чупейки стъклото на колата му.

Полицията е образувала бързо полицейско производство срещу агресивния млад мъж. Той е задържан за 24 часа за едро хулиганство.

Силният вятър повали изолация на блок и преградни платна във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369765

Към момента до Гражданска защита във Варна не са подавани сигнали за инциденти във връзка с лошото време, съобщи за Moreto.net говорителят на Областната дирекция на МВР Ивана Милева. Силният вятър снощи обаче събори изолация на блок до спирка "Родина".

Оригиналните знамена на Опълчението на 3 март в НВИМ

https://www.actualno.com/society/originalnite-znamena-na-opylchenieto-na-3-mart-v-nvim-news_661730.html

В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме. Светините – символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция. Оригиналните знамена на Опълчението, пренесли през десетил

Кой влиза в новия сезон на MasterChef

https://offnews.bg//medii/koj-vliza-v-novia-sezon-na-masterchef-675595.html

Участници с вълнуващи лични истории влизат в дългоочаквания нов сезон на предаването MastefChef по bTV.

Стартът е тази вечер в 21 ч, когато 60 любители готвачи влизат в състезанието. Предизвикателствата пред тях ще отправят шеф готвачите Андре Токев, Петър МИхалчев и Лео Бианки. Голямата награда за победителя е 100 000 лева, кулинарен курс в Le Cordon Bleu Лондон и престижната статуетка.

Сред участниците са хора с интригуващи съдби. Като например 28-годишната Миряна Петрова от Добрич. Тя е завършва мениджмънт в Правец, а след това заминава да работи в Германия, където се заразява с вирус, който отключва автоимунно заболяване и унищожава бъбреците й. Връща се в България, започва хемодиализа и влиза в листа на чакащите трансплантация, за да може да води нормален живот. Когато започва да губи надежда, че ще бъде късметлийката избрана сред 1000 чакащи, леля ѝ предлага да ѝдари единия си бъбрек. Точно тогава получава дългоочакваното обаждане от болницата и трябва да вземе трудно решение. Тя отказва органа и го отстъпва на млад мъж, който се явява на комисия в същия ден. Така и двамата получават трансплантация, а малко след това се влюбват един в друг и заживяват заедно. Казва, че кулинарията е придобила нов смесъл в живота ѝ след операцията и от тогава е нейна страст. Въпреки че е вегетарианец, тя обича морски дарове и опитва месото, което приготвя за своя любим. Ако спечели MasterChef, Миряна иска да отвори ресторант с него.

Mиряна Петрова

Срес участниците в и 33-годишният Кольо Минчев от Ямбол, който започва да готви като студент, защото не харесва храната в стола. Открива, че е добър в кухнята и кулинарията се превръща в негово хоби. Когато среща бъдещата си съпруга, животът му се променя. Тя е приета в престижен университет за реклама и двамата се преместват в Ню Йорк, което му помага да развие бизнеса си с износ на български хранителни продукти в САЩ. Постоянно чете и се образова за нови техники и актуални тенденции в световната кухня. Обича екстремните спортове, ски, сноуборд, спортна ориентация и други, които са го научили да преследва целите си и никога да не се предава. Ако спечели MasterChef, Кольо иска да отвори ресторант със салони за различна интернационална кухня.

Кольо Минчев

В кулинарната надпревата влиза и Станислав Райчев от Бургас. 32-годишният кандидат за титлата Mastef Chef e израснал само с баща си и пази спомените от детствота, когато майка му е готвила. Отгледан с типично мъжка храна като макарони и яйца, той открива страстта си към кулинарията заедно с любовта. Среща съпругата си в академията, в която и двамата учат за пожарникари. Впечатлява я с изкусителна паста, а тя го дарява с прекрасен син, който също мечтае да стане пожарникар. Въпреки че е само на 3 години, малкият вече е получил първите си кулинарни уроци, за да бъде подготвен за всяка ситуация в живота. Ако спечели MasterChef, Станислав иска да отвори специален ресторант за колегите си - огнеборци.

Станислав Райчев

Гергана Хемминга е на 35 години от София и макар да живее в Германия, се връща у нас специално, за да участва в предаването. Тя е учител по хуманитарна програма в Латинска Америка, преподава английски на млади жени, учи ги как да сбъднат мечтите си и да постигнат целите си. По време на пътуванията си развива страст към местната кухня. Посетила е много държави в Европа, говори английски, френски и испански. В момента учи немски, тъй като скоро се е преместила в Германия със съпруга си – датчанин. Среща го по време на пътуване до Белгия, където, освен в него, се влюбва и в шоколада и френската кухня. Гергана е голям фен на MasterChef – гледала е почти всички сезони на шоуто по света и се връща в България специално, за да участва. Ако спечели, иска да създаде севиче ресторант и да сбъдне още много кулинарни мечти.

Снимки: bTV

Volvo спира да инвестира в двигатели с вътрешно горене

https://www.actualno.com/cars/volvo-spira-da-investira-v-dvigateli-s-vytreshno-gorene-news_661725.html

Компанията Volvo спира да влага пари в разработката на двигатели с вътрешно горене. Вместо това от 2019 г. шведският производител ще предлага по една или две хибридни модификации за всеки един от моделите си, съобщи изпълнителният директор на марката Хакан Самуелсон, цитиран от изданието Road & Track. Това означава, че сегашното семейство бензинови двигатели ще стане последното в историята на Volvo. Дори след преминаването на платформата SPA компанията ще продължи да използва старите аг

Няма затворени пътища в Кърджалийска област, въпреки снеговалежите

https://www.actualno.com/kardjali/njama-zatvoreni-pytishta-v-kyrdjalijska-oblast-vypreki-snegovalejite-news_661727.html

"Всички пътища са опесъчени и проходими при зимни условия. Често на места заради продължаващия снеговалеж – снежната покривка вече е 12 см, водачите на МПС остават с впечатление, че не е опесъчено, но реално пътните настилки са обработени. Почистването на асфалтовото покритие до "черно" може да се осъществи до 2 часа след спирането на валежите", съобщи областният управител на Кърджали Никола Чанев, предаде кореспондент на Actualno.com от града. Видео: Нахит Догу

Лихвената статистика и брутният външен дълг ще са във фокуса на седмицата

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/lihvenata-statistika-i-brutniiat-vynshen-dylg-shte-sa-vyv-fokusa-na-sedmicata-256470/

Националната статистика ще обяви какви са бизнес тенденциите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите

Натурални средства за изчистване на дебелото черво

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6736171

Натурални средства за изчистване на дебелото червоДебелото черно е сериозно подценявана част от човешкото тяло. Този орган извлича водата, солта, витамините и нутриентите от храната, която ядем, помага й да се разгради и елиминира голямо количество от токсините в тялото. Без него щяхме да сме ходещи бомби с миризлива, наполовина смляна храна. Средностатистическият човек има около 10 кг токсични

Малък фен стана лицето на мъката да си привърженик на Арсенал

https://offnews.bg//futbol/malak-fen-stana-litceto-na-makata-da-si-privarzhenik-na-arsenal-675601.html

Арсенал загуби катастрофално с 0:3 от Манчестър Сити във финала за Купата на Лигата на Англия, а образът на малък фен на "топчиите" стана символ на мъката, която привържениците на лондончани изпитват.

Малчуганът беше показан от камерите в 66-ата минута, когато "гражданите" вкараха третия си гол и всички надежди за първа Купа на Лигата на Арсенал под ръководството на мениджъра Арсен Венгер рухнаха. Момчето така се разплака, че не останаха безучастни с мъката му.

"Бедното момче. Футболистите на Арсенал трябва да гледат това и да се засрамят от позорната си игра", коментираха в социалните мрежи.

Детето може да има нов повод за плач след мачовете от Лига Европа, където Арсенал се изправя срещу набиращия форма отбор на Милан.

“Фейсбук” и “Амазон” проучват страната ни за бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735756

“Фейсбук” и “Амазон” проучват страната ни за бизнесОнлайн търговецът на храни “Окадо” вече е у нас “Фейсбук” проучва условията за бизнес и регулаторните изисквания в България. Това е станало ясно на среща на шефа на агенцията за инвестиции Стамен Янев и Габриела Чех - ръководител на публичните политики на компанията за Централна и Източна Европа. Въпреки че разговорите са били неофициални,

През 2017 г. над 100 лишени от свобода са осъдили правосъдното министерство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136156_prez_2017_g_nad_100_lisheni_ot_svoboda_sa_osudili/?ref=rss


Над 100 лишени от свобода са осъдили Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към Министерството на правосъдието през 2017 г. Присъдените обезщетения по тези дела са за над 160 хиляди лева, изплатени са малко над 122 хиляди лева. Това съобщава в. "Сега", който се позовава на справка, получена по Закона за достъп до обществена информация<br /><br />Делата са заради условията, в които затворниците изтърпяват присъдите си. В дирекцията няма регистър на...

Партията на Орбан изненадващо загуби частични местни избори

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136141_partiiata_na_orban_iznenadvashto_zagubi_chastichni/?ref=rss


Управляващата в Унгария партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан претърпя изненадващо поражение на местни частични избори вчера, месеци преди парламентарния вот в страната, съобщиха "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. <br /><br />Независимият кандидат Петер-Марки Зай, подкрепян от няколко опозиционни партии, беше избран за кмет на южния град Ходмезовашархей, отдавнашна крепост на "Фидес".<br /><br />Новакът в политиката...

Почина още едно величие на "Левски"

http://clubz.bg/64722-pochina_oshte_edno_velichie_na_levski

На 70-годишна възраст почина големият футболист на "Левски" и националния отбор на България Цветан Веселинов-Меци.

Това е поредна за последната седмица смърт на голямо име в родния футбол. По-миналата неделя си отиде Павел Панов, бивш съотборник на Веселинов. Покрай кончината на Панов от този свят си отиде и Георги Марков, също обличал синия екип и този на националния тим. 

Цветан Веселинов, ембламатично крило, играе за "Левски" от 1965-а до 1975 г. Шампион на България през 1968, 1970 и 1974 г. Носител на Купата за 1967, 1970, 1971 г. В "А" група има 193 мача и 70 гола, а за Купата - 26 мача и 9 гола.

За националния отбор е изиграл 6 мача и 2 гола. Сребърен медалист от олимпийските игри през 1968 в Мексико. В евротурнирите има 12 мача и 3 гола.

Като треньор работи в Тунис и школата на "Левски".

Поклон пред паметта му.

Чешко издание: Част от парите за сделката с ЧЕЗ идват от съмнителни офшорки

https://www.actualno.com/business/cheshko-izdanie-chast-ot-parite-za-sdelkata-s-chez-idvat-ot-symnitelni-ofshorki-news_661713.html

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви в интервю за БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком". Собственик на вестника е бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш, който има последната дума за продажбата на активите.

Трансджендър актриса за първи път ще връчва "Оскар"

http://clubz.bg/64721-transdjendyr_aktrisa_za_pyrvi_pyt_shte_vrychva_oskar

Даниела Вега от Чили ще запише името си в историята на наградите "Оскар" като първата трансджендър актриса, избрана да връчи статуетка на церемонията за най-престижните киноотличия в света, предаде ДПА, съобщава БТА.

Името на Вега беше сред оповестените по-рано през месеца звезди, които ще връчват отличия на победителите на предстоящата церемония на 4 март. 
"Това е прекрасно. Да се надяваме, че няма да е за последен път", казва трансджендър журналистката от САЩ Зоуи Тур. 

За Даниела Вега се заговори още след номинациите за наградите "Оскар" в края на януари, когато чилийската драма с нейно участие "Фантастична жена" намери място сред претендентите за най-добър чуждоезичен филм. 

ЛГБТ общността приветства възторжено включването в надпреварата на продукцията "Фантастична жена", режисирана от Себастиан Лелио. Не липсваха и нейни представители, които таяха надежда Даниела Вега да получи първата актьорска номинация за трансджендър в оскаровата история. 

Филмът разказва историята на транссексуална сервитьорка и певица в нощен клуб, животът на която се преобръща "наопаки", когато по-възрастният й приятел умира в ръцете й.

"Фактът, че съм трансдженсър прави сценария и повествованието на филма още по-истинни. Още по-важното обаче е, че отворихме вратата към един неизследван свят", сподели за сп. "Венити феър" Даниела Вега, която в родината си се изявява като оперна певица и сценична актриса.

С номинациите за "Оскар" ЛГБТ общността отбеляза още един "пробив" - Янс Форд, режисьорът на документалния филм "Strong Island", стана първият трансджендър кинодеец, включен в надпреварата за "Оскар".

"Газпром" записва рекордни доставки на газ за Европа

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-zapisva-rekordni-dostavki-na-gaz-za-evropa-256467/

През 2017 година компанията е доставила 193,6 млрд. куб. метра природен газ за европейските си клиенти

Катастрофа затвори пътя Кърджали - Ардино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736160

Катастрофа затвори пътя Кърджали - АрдиноПътят Кърджали - Ардино беше затворен за движение на автомобили заради катастрофа. На заледен стръмен участък са се сблъскали два автомобила. Веднага след тях се е движил снегорин, който спрял, за да не помете ударените коли. Оказало се, че снегопочистващата машина не може да потегли отново заради заледяване на стръмния участък.

Студенти от 127 университета дадоха своите "25 причини да избера България"

http://clubz.bg/64720-studenti_ot_127_universiteta_dadoha_svoite_25_prichini_da_izbera_bylgariq

Близо 1300 български студенти от цял свят са пуснали свое есе в конкурса "Твоите 25 причини да избереш България", организиран водещата консултантска компания PwC България в партньорство с 27 престижни български и международни компании.

Впечатляващо е, че около 13% от тях учат в 79 различни чуждестранни университета в Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Испания, Италия, Русия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Швеция. В България са се включили общо 48 университета.

Кариерните области, които се отличават като най-предпочитани от младежите, са маркетинг и комуникации, здравеопазване и фармация, човешки ресурси, право, одит и бизнес консултиране. Не липсват кандидати, които се интересуват от по-творчески сфери като дизайн, изкуство, писане и литература. 

„Изключително сме щастливи от големия интерес, който конкурсът предизвика както сред българските студенти, така и сред представителите на бизнеса у нас. Всички имаме отговорност към това да подпомогнем младите таланти и да им осигурим перспективи за успешно развитие. Горди сме, че толкова много студенти мечтаят да градят кариера в собствената си страна и вярват, че промяната зависи от тях“, сподели Божидар Нейчев, управляващ съдружник на PwC България. 

Кампанията е подкрепена от български популярни личности и звезди, както и от някои от най-големите компании в страната. Клуб Z е сред множеството медийни партньори на конкурса.

Конкурсът, който бе отворен за студенти у нас и зад граница на възраст между 18 и 24 г., сега влиза във втория си етап - персонални интервюта със селектирани кандидати. На 1-ви март на специална церемония ще бъдат обявени и победителите - 25 студенти, които ще получат 6000 лв. стипендия, стаж в престижна компания и менторство от доказани бизнес лидери.

Те ще бъдат поздравени лично от патрона на инициативата, президентът Румен Радев.

Бездомни живеят в болница с месеци, чиновници си прехвърлят отговорността

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Zw5boOyyaT0/

Трябва ли всеки път да сигнализираме медиите, за да накараме социалните служби да работят? Това питат в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас, която се е превърнала в дом за 62-годишния Димитър А. Димитър няма близки, които да го приберат, а това, че е неосигурен, вече е  най-малкият проблем на болницата. Вече трети месец мъжът живее тук, а социалните служби си прехвърлят отговорността за съдбата му.

„Нарушаваме закона, защото не можем да го държим толкова дълго. Ако ни направят проверка, ще ни глобят. Този човек е излекуван и трябва да бъде настанен в дом, където да полагат грижи за него. Написали сме безброй писма до социалните служби, за наша сметка сме му извадили ТЕЛК и други документи. И той все още е тук“, обяснява доц. д-р Валентин Василев, началник  на Клиниката по съдова хирургия.

Един леглоден в съдова хирургия е около 200 лв., т.е. престоят на Димитър струва на болницата около 20 000 лв. Клиниката е пълна, леглата не стигат и на неговото място е можело да бъдат приети много пациенти, които имат реална нужда от лечение, посочват лекарите.

Преди да влезе в болницата, мъжът е живял в дома за възрастни в квартал „Победа“. Озовава се тук през  ноември м.г. Опериран е и е изписан, но раните му се възпаляват и през декемри отново е тук. Оттогава, макар вече да е здрав, Димитър е проблем на лекарите и сестрите, а не на социалните служби. Той също иска да си тръгне и всеки ден пита сестрите кога ще се случи това. „Постоянно ни изискват нови и нови документи. Твърдят, че му търсят място в дом в Поморие. Но документите до Поморие трябвало да бъдат придвижени от нас, а не от тях“, ядосват се лекарите и изтъкват, че от години алармират за липсата на механизъм, по който социалните служби да обменят информация помежду си. Не само това е абсурдът на системата. Дори пациент да бъде настанен в дом, се оказва, че няма кой да го закара до там. Неведнъж се е случвало лекарите да возят пациентите до социални домове с личните си автомобили.

Димитър не е единичен случай. В момента в УМБАЛ Бургас има още двама като него. Единият е рекордьор – скоро ще стане година, откакто е тук. „Няма друга болница в региона, която да упражнява подобни социални функции. Крайно време е социалните служби да си влязат в ролята и да действат по-бързо в подобни ситуации“, посочват от ръководството на болницата. 

 

Почти половината от парите за закупуване на ЧЕЗ са от офшорни фирми

http://pogled.info/svetoven/evropa/pochti-polovinata-ot-parite-za-zakupuvane-na-chez-sa-ot-ofshorni-firmi.92776

/Поглед.инфо/ Почти половината от парите за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми, съобщи в понеделник Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини". Собственик на вестника е бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш, който има последната дума за продажбата на активите. Мажоритарен собственик на ЧЕЗ е чешката държава. Изданието излиза в понеделник с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество в България от компанията "Инерком България".

Британски астронавти водят хора на Марс след 20 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=369762

Хората ще могат да кацнат на Марс само след 20 години, обяви британският астронавт Тимъти Пик. Според него важна роля за това ще изиграят частните компании в космическия сектор. И по-специално астронавтът смята, че изстрелването на тежката ракета носител Falcon Heavy, осъществено от компанията на Илън Мъск "Спейс екс" бележи началото на нова ера в усвояването на космоса.

Осигурителният институт е изплатил над половин милиард лева за болнични през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/26/3136184_osiguritelniiat_institut_e_izplatil_nad_polovin/?ref=rss


Разходите на Националния осигурителен институт за болнични през 2017 г. се увеличават с 12% в сравнение с предходната година и вече са 508.8 млн. лева, съобщава в "Сега". Изданието отбелязва, че разходите на работодателите, които плащат първите три дни от болничния, са отделно от сметката на НОИ и за тях няма данни. Очаква се през 2017 г. делът на бизнеса да бъде около 180 млн. лв., а разходите на НОИ да не са под половин милиард лева.<br /><br />Предварителния отчет за...

Виц на деня - 26 февруари

https://offnews.bg//vitc-na-denia/vitc-na-denia-26-fevruari-675599.html

Министър Теменужка Петкова:

"Довиждане, за мен беше ЧЕЗ!"

Експерт: 13-15 г. е най-рисковата възраст в интернет

http://dnes.dir.bg/news/internet-detza-riskove-26918595

Най-рисковата възраст в използването на интернет е между 13 и 15 г, смята Георги Апостолов, координатор в Центъра за безопасен интернет.

Марешки: Беше ми предложено да участвам в сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/veselin-mareshki-beshe-predlojeno-uchastvam-sdelkata-chez.html

И на мен ми предложиха да участвам в сделката за ЧЕЗ, но отказах, защото не разбирам от този бизнес. Това обяви в предаването „Тази сутрин” лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

13 катастрофи за 2 часа в Смолян, улиците са като снежни писти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736155

13 катастрофи за 2 часа в Смолян, улиците са като снежни писти 13 катастрофи са станали за около 2 часа по улиците в Смолян. Пътищата в града са непочистени и заледени. В стръмните участъци улиците са буквално като писти. Най-много коли са се ударили в района на 2-ро СОУ тази сутрин. Пострадали са шест автомобила. При друга катастрофа на централната улица преди мунути са се блъснали 4 автомобила наведнъж.

Фотоизложба от музея на Апостола в Карлово гостува в Бургас за 3 март

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/N3bJE1lDEcA/

По повод Националния празник 3 март и честванията на 140 години от Освобождението на България, в Историческата експозиция на РИМ –  Бургас ще бъде подредена изложбата “Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството”.

Фотодокументалната изложба на Национален музей “Васил Левски” от гр. Карлово представя живота на Апостола, революционната му дейност и стъпките за изграждане на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 година и фаталния завършек на един живот, отдаден на отечеството и неговата свобода. В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Васил Левски, с акцент върху родното място и семейната среда, като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Изложбата включва копия на всички седем оригинални снимки на Апостола, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на ВРО и ръководители на националноосвободителното движение, като Раковски, Каравелов, Ботев, репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Левски.

Изложбата очаква своите посетители в Историческия музей (ул. “Лермонтов” 31)  от 2 март до 18 май. Откриването й е насрочено за 2 март, петък, от 16.30 часа.

Константин Трендафилов за "Кекс", кой е Папи Ханс и още

https://www.vesti.bg/lyubopitno/konstantin-trendafilov-za-keks-koj-e-papi-hans-i-oshte-6079715

Най-новият брой на списание Esquire отново ще зарадва читателите си. Този път с едно голямо и много интересно интервю. С кого ли? Ами с автора на парчето "Кекс" Константин Трендафилов

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736150

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите варират между минус 4 и минус 15 градуса. Времето навсякъде е облачно, като във високите части духа и югозападен вятър. Снежната покривка е между 20 и 40 см. Лавинната опасност е завишена.

Зимата затисна Русенско, тирове пътуват въпреки забраната

https://www.24chasa.bg/region/article/6736139

Зимата затисна Русенско, тирове пътуват въпреки забранатаОт тази нощ зимата плътно притисна Русенска област. Около 18 часа вечерта в неделя снегът се засили и започна да засипва пътя убиец Бяла-Русе. Тази сутрин дунавският град осъмна в бяла пелена. Силната виелица създаваше навявания.  Заради тежките атмосферни условия пътят Русе-Бяла беше затворен за тежки камиони над 12 тона,

Руслан Мъйнов & Виво Монтана представят: „Изчезни”

http://www.cross.bg/vivo-ryslan-montana-1568703.html

/КРОСС/ „Изчезни" е съвместен проект на актьора и певец Руслан Мъйнов и етноджаз формацията Виво Монтана. video:https://www.youtube.com/watch?v=sEgGfKC0RWE&feature=youtu.be Автор на музиката е Пламен Крумов от Виво Монтана, аранжиментът е на Васил Иванов - Декстър. Закачливият текст, който е с намигване към интернет общуването в съвременния свят е дело на Владимира Велинова. „Изчезни" е логично следствие от дългогодишното приятелство и съвместни концерти на харизматичния Руслан Мъйнов и шумните момчета от Виво Монтана (Vivo Montana) в състав - Денис Крумов - тромпет, Марио Методиев - тромпет, Мирослав Георгиев - тромпет, Стилян Маринов - тромбон, Станислав Димитров - тромбон, Михаел Григоров - ударни, Пламен Крумов - туба. Руслан Мъйнов & Виво Монтана подготвиха концертна програма с патриотични, възрожденски, народни песни и бойни маршове - отражение на българската история, култура, борбата на народа и песенна традиция от древността до наши дни. Първият концерт е на 2 март, в Казанлък, читалище „Искра" в навечерието на Националния празник 3 март, 140 години от освобождението на България. Руслан Мъйнов & Виво МонтанаИзчезни Музика - Пламен КрумовТекст - Владимира Велинова Аранжимент - Васил Иванов - Декстър Продуцент - Ламята ЕООД    

Пътищата като разграден двор

https://www.actualno.com/viewpoint/pytishtata-kato-razgraden-dvor-news_661724.html

Лансираната миналата седмица идея 17-годишните да могат да шофират, макар и без книжка, логично беше посрещната на нож. По принцип отдавна на МВР не им е хрумвала нормална, смислена и работеща идея, която да помогне срещу войната по пътищата, но това вече е прекалено. Институциите се опитаха да дадат някакво мъгляво обяснение на предложението си, но логиката така и остана загадка за широката общественост. Може би принципът е "те така и така си карат без книжка незаконно, поне да го направи

Ученици oт Пирдоп, Кнежа, Плевен, Кюстендил, Дупница и София достигнаха трети кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736147

Ученици oт Пирдоп, Кнежа, Плевен, Кюстендил, Дупница и София достигнаха трети кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“Финалният кръг ще се проведе в София в края на март Ученици от 12-ти клас от 6 професионални гимназии в Западна България продължават в трети кръг на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Най-висок резултат във втори кръг, който се проведе на 16 февруари, показаха възпитаниците на Професионалната гимназия по механаноелектротехника от град Пирдоп,

Всички населени места във Варненско са достъпни въпреки снеговалежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=369764

Всички населени места във Варненско са достъпни въпреки снеговалежа. Това каза за Moreto.net областният управител Стоян Пасев. Няма населено място във Варненско,което да е останало без достъп заради лошото време. Има няколко затворени пътни отсечки,но на разположение са обходни маршрути.

17 години БГ Радио, 17 години само българска музика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736142

17 години БГ Радио, 17 години само българска музикаРадиото празнува с eксклузивен концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени на живо от студиото На 3 март 2018 БГ Радио става на 17 години. 17 години, които се равняват на четиристотин месеца и десетки хиляди български песни! Шест хиляди дни и над 5000 премиери на български песни! 150 000 часа само българска музика - 17 години,

Летище София работи при зимни условия, има отклонения от разписанието

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736140

Летище София работи при зимни условия, има отклонения от разписаниетоЛетище София работи при зимни условия. От аеропорта информират, че пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перона се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на самолетите. Заради снеговалежите полетите се изпълняват с известно отклонение от разписанието, съобщава БТА.

Лавина уби трима скиори в швейцарските Алпи

https://offnews.bg//sviat/lavina-ubi-trima-skiori-v-shvejtcarskite-alpi-675598.html

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при няколко лавини в Швейцарските Алпи през уикенда, съобщи Франс прес, цитиран от БНР.

Двама швейцарци бяха пометени вчера следобед от голяма лавина в скалиста зона на община Шато д'Оекс. Единият от скиорите, жена на 55 години, загинала на място, докато другият - мъж на 61 години, бил ранен, без опасност за живота, и евакуиран с хеликоптер.

В събота четирима швейцарски скиори били затрупани от лавина в кантона Вале. Спасителните екипи, изпратени с хеликоптер, успели да ги измъкнат, но 40-годишна жена по-късно починала от раните си в болницата.

Полицията в кантора Берн съобщи, че двама скиори били затрупани в събота от лавина в Лауенен. Единият от двамата мъже, чиято възраст и националност не бяха уточнени, е починал от раните си в болницата.

Лавина уби трима скиори в Швейцарски Алпи

https://offnews.bg//sviat/lavina-ubi-trima-skiori-v-shvejtcarski-alpi-675598.html

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при няколко лавини в Швейцарските Алпи през уикенда, съобщи Франс прес, цитиран от БНР.

Двама швейцарци бяха пометени вчера следобед от голяма лавина в скалиста зона на община Шато д'Оекс. Единият от скиорите, жена на 55 години, загинала на място, докато другият - мъж на 61 години, бил ранен, без опасност за живота, и евакуиран с хеликоптер.

В събота четирима швейцарски скиори били затрупани от лавина в кантона Вале. Спасителните екипи, изпратени с хеликоптер, успели да ги измъкнат, но 40-годишна жена по-късно починала от раните си в болницата.

Полицията в кантора Берн съобщи, че двама скиори били затрупани в събота от лавина в Лауенен. Единият от двамата мъже, чиято възраст и националност не бяха уточнени, е починал от раните си в болницата.

Защо е важно да знаем всичко за и около Гинка Върбакова

http://clubz.bg/64719-zashto_e_vajno_da_znaem_vsichko_za_i_okolo_ginka_vyrbakova

Какво ви интересува една частна сделка? Собственикът има пълното право да си избере купувача, вие какво му се бъркате? Кой закон е нарушен, че толкова питате?...

От няколко дни тази опорна точка атакува и медии, и отделни хора, които изразяват почуда или възмущение от факта, че чешката компания ЧЕЗ продава електроразпределителния си бизнес в България на една неизвестна българска фирма, която не успява да отговори на въпросите около нея.

Уважаеми защитници на пазарната икономика,

когато хлебарят Вацлав реши да продаде фурната си на баничарката Милка, тогава ще сте напълно прави. Никой няма право да ги пита защо и как.

Когато става дума за електрозапределението на почти половин България, тогава Вацлав и Милка дължат отговори. Защото в техните ръце е сигурността на държавата. Защото става дума за силно регулирана дейност, която използва монополна инфраструктура.

Вацлав и Милка могат да решат да подарят баничките и милинките на гладните, а машините да нарежат на скрап и да ги претопят, за да си направят железни медальони за спомен.

Могат ли Вацлав и Милка да решат, че този бизнес вече не им е толкова привлекателен, да съберат жиците, да си откачат електромерите и да ги подарят на Кабо Верде, понеже напоследък затоплихме отношенията? Не би трябвало да могат.

Вацлав и Милка могат да не внимават много с годността на продуктите и да предизвикат разстройство на стотина клиенти от квартала. Тогава ще понесат репутационни щети, а вероятно ще отнесат и някаква глоба от съответните контролни органи.

Могат ли Вацлав и Милка да претупат нещо с качеството на материалите или с подаваното напрежение? Могат ли да „изненадат“ клиентите си с токов удар или с произволно спиране на тока? Не би трябвало да могат. И евентуални последващи санкции няма да върнат нито унищожените уреди, нито да компенсират загубите от спирането на тока.

Вацлав и Милка могат да изразяват свободно своята политическа позиция. Могат да си залепят плакати на опозицията на витрината на фурната. Могат дори да затворят в знак на протест.

Могат ли Вацлав и Милка да спрат тока за три дни на столицата, включително на всички държавни институции, болници и училища, защото не са доволни от... например Истанбулската конвенция? Не би трябвало да могат.

Затова е важно Милка да е фирма с ясен произход на капиталите, с прозрачна история, с публично обявени планове за бъдещето, с висока репутация и с достатъчно опит във въпросната сфера. Каквато фирма е ЧЕЗ, каквато е ЕВН.

Досега г-жа Върбакова не успява да даде убедителни отговори, а по-скоро да увеличава въпросите.

И това не е просто поредният случай в България.

През 2011 г. 26-годишният студент Лъчезар Варнаджиев купи „Кремиковци“ за над 300 милиона лева. Ясно е, че беше фасада, но какво от това? Нещо бе скрито, но тази схема не застрашаваше сигурността на държавата.

Пак през 2011 г. държавата продаде „Булгартабак“ на фирма на руската ВТБ, за която беше ясно, че е само временен посредник преди холдингът да попадне в ръцете на скрити офшорки. Да, не е добре да се прави така. Не е добре сега да се чудим само на Пеевски ли е фирмата или има и други партньори? Но чак сигурността на държавата да е застрашена, едва ли...

Преди година трима неизвестни младежи от Стара Загора купиха Дипломатическия клуб в Бояна. Схема си е, разбира се. Не е хубаво така да се прави. Народът нарича това „муфта“ - е, муфтили са един ресторант, държавата не е чак застрашена.

Сега става дума за тока на почти половин България. И приказките за това как сделката била напълно частна, как нямало данни за нарушени закони, как всичко било по чешките закони?!?!? (а фирмите са регистрирани в България), та затова не питайте изобщо, са много, ама много неуместни.

И колкото повече от тази неуместност, толкова повече чуваемост за глупостите на левицата държавата да съберяла пари и да си купи обратно Енергото. Имаме си вече „Топлофикация София“, мерси.

АПИ: Задължително с вериги през проходите „Пампорово“, „Превала“ и „Печинско“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736141

АПИ: Задължително с вериги през проходите „Пампорово“, „Превала“ и „Печинско“Движението на всички превозни средства осъществява задължително с вериги през проходите „Пампорово“, „Превала“ и „Печинско“, както и по път III-864 Пампорово - Стойките.  Временно се ограничава движението на МПС по път ІІ-52 в участъка от Любеново до Никопол поради снегонавявания. Обходният маршрут е през с. Дебово.

Българска строителна седмица – актуалност, разнообразие и качество за 18-ти пореден път в Интер Експо Център

http://www.cross.bg/bulgarska-bulgariya-stroitelna-1568702.html

/КРОСС/ Изложението ще представи най-доброто от строителния бранш от 7-ми до 10-ти март 2018 Едно от най-представителните и утвърдени изложения у нас „Българска строителна седмица" ще представи своето 18-то издание. Единственото специализирано събитие в строителния бранш тази пролет в София ще се проведе в Интер Експо Център от 7-ми до 10-ти март. Международното изложение ще събере над 250 представени компании в областта на строителството от България и Европа, които ще покажат най-актуалните си продукти и решения. Акцентът в тазгодишното изложение ще бъдат темите, свързани с функционално строителство, енергоефективност и екологичност. Българска строителна седмица е едно от най-очакваните събития през годината, тъй като обединява на едно място фирми производители или вносители на строителни материали, машини, техника и технологии, дограма и врати, химически продукти, топло- и хидроизолации не само от България, но и от цяла Европа. На площ от над 5000 кв.м може да намерите представители от България, Германия, Румъния, Турция и Гърция. Toва превръща изложението в своеобразна платформа за представяне на иновациите в бранша, заздравяване на търговските отношения с настоящите партньори в бизнеса и създаване на нови контакти със строителни предприемачи и изпълнители, архитекти и проектанти, търговци и дистрибутори на материали и техника, инвеститори, строителни експерти

Борисов изчисли: Войните на Балканите ни струват колкото магистралите

http://clubz.bg/64718-borisov_izchisli_vojnite_na_balkanite_ni_struvat_kolkoto_magistralite

Балканските държави да си напишат домашното и да бъдат готови с транспортните коридори, които ги свързват. Това каза премиерът Бойко Борисов на откриването на Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ВБВР). Премиерът е изчислил, че строителството на магистрали и жп линии ще струва по-малко отколкото последните войни в региона.

"Цялата сума за транспортните коридори е около 30 млрд. евро. Опитах се да събера данни колко сме похарчили за войните в Югославия, Косово, Босна - над 50 млрд. евро са. Предлагаме план, който е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато транспортните коридори ги има до всяка столица ще може да има достъп с жп линия и магистрала. Регионът е райско място за инвеститорите с най-добър климат за зелени енергии, животновъдство, туризъм- всичко, което е необходимо го има на Балканите", заяви Борисов пред колегите си.

И продължи:

"Жан-Клод Юнкер като обиколи сега Балканите и като дойде в София да сподели за някой гранд на Европейската комисия, да се надяваме така и започваме да строим. Паралелно с това ще се борим колкото може по-бързо да бъдат присъединявани към Европейския съюз държавите от Западните Балкани. Но Западните Балкани, когато говорим за нашия случай, за инфтаструктура, не е точната дума. Защото Западните Балкани и геостратегическите интереси, които имат и Русия, и Турция, и Китай, и Саудитска Арабия, и Съединените Щати, са оргомни, но все пак това си е нашата Европа. И ние трябва с нашите европейски институции - с Европейската банка за възстановяване и развитие, банка огромна, на европейските институции, 37 държави мисля че бяха акционери в нея, мисля, че имаме достатъчно силни наши институции - Световна банка, ЕБВР, Европейска инвестиционна банка... Разбира се, ако не стигнат пари или няма интерес за финансиране, няма нищо лошо тогава да привличаме и от друго място пари. Но мисля, че с тези три финансови институции, с гранд от ЕК, с кофинансиране от нашите бюджети, защото това е най-сигурно да водим борба с корупцията, да има търгове, мисля, че е време да го направим. Крайно време е вече да говорим в цифри, срокове и кога ще стане".

Борисов даде заявка, че "ще се борим държавите от Западните Балкани да се присъединяват към ЕС, колкото се може по-бързо". И отбеляза, че голяма част от тези коридори вече са построен - магистралата Белград-София, София-Истанбул, София-Солун.

"Мисля, че в следващите 7-8 години можем да ги задвижим и да ги построим включително. Всеки да си напише домашното до четвъртък, да покажем, че сме си написали домашното (тогава предстои среща с председателя на ЕК). Надявам се, че интересът към Балканите ще продължи и след българското председателство. Сега трябва да направим процеса до юни необратим", допълни Борисов, застанал пред карта с бъдещите транспортни коридори. - "Постарали сме се да сложим на карти кое е построено, проектирано и колко финансиране изисква"

Борисов е изчислил и че изграждането на дигиталната инфраструктура във всяка една от държавите от Западните Балкани ще струва 5 милиарда евро.

Изграждането на коридорите 4, 8 и 10 Борисов обсъди и с председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти, съобщиха от правителствения пресцентър. Борисов подчертал важността на инфраструктурната свързаност между държавите от Западните Балкани с останалите страни от Европа като условие за успешно развитие на целия континент. "За да бъде разгърнат икономическият потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС", заявил българският министър-председател и добавил, че само така ще се почувстват действителните ползи от съвместната работа.

Борисов отбелязал, че в региона са необходими още инвестиции, работни места и добро трансгранично сътрудничество, което да бъде насочено към подобряване живота на хората. Това ще бъде и основна тема на предстоящата среща на лидерите от ЕС и партньорите от Западните Балкани в София на 17 май.

Без отстъпки за традиционните български храни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735675

Без отстъпки за традиционните български храниОтказът на депутатите от икономическата комисия да приемат поправки в закон, с които България да загуби защитата над традиционни храни, заслужава похвала. (Виж 1-а стр.). Защото това е един от малкото примери, когато различни политически сили загърбват боричканията си и се обединяват зад национален интерес.

Купувачката на ЧЕЗ-България се отказва от паркингите

http://clubz.bg/64717-kupuvachkata_na_chez_bylgariq_se_otkazva_ot_parkingite

Гинка Върбакова, едноличният собственик на "Инерком България", избрана за купувач на ЧЕЗ-България, се оттегля от един от големите паркинги в Пазарджик, предаде БНР.

Информацията все още не е публична, а в община Пазарджик тече процедура за определяне на наемател на цялата "синя зона" в Пазарджик. Засега не е ясно дали фамилията Върбакови ще е сред кандидатите.

Договорът между община Пазарджик и фирма "Грийн билдинг БГ" ще бъде разтрогнат по взаимно съгласие от 1 април. Освен от паркинга на старите Хали Върбакова се отказва и от паркинга на ул. "Иван Вазов". Община Пазарджик вече взе решение двата паркинга, които ще останат без стопанин, да преминат към "синята зона". Паралелно с това е открита и процедура за избор на наемател на цялата „синя зона“ - утре ще бъдат отворени внесените оферти от кандидатите.

Преди броени дни в Търговския регистър е вписано началото на ликвидация на четири дружества на Славчо Върбаков, като според адвокат Иван Църцоров има и наложени запори на дяловете му:

Явно човекът иска да ликвидира четири от фирмите си - той има повече. Възможно по най-различни причини, най-елементарната е, че не иска да има повече тези четири фирми.

Върбаков не е лице в предстоящата сделка за активите на ЧЕЗ-България, тъй като е бил управител на фирма, фалирала през 2011 г. - "Атлас 3 груп".

Руслан Мъйнов & Виво Монтана представят ”Изчезни”

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/ruslan-mainov-vivo-montana-predstaviat-izchezni.html

„Изчезни“ е съвместен проект на актьора и певец Руслан Мъйнов и етноджаз формацията "Виво Монтана".

Samsung S9 - малко от iPhone, по-добра камера и още от същото

http://clubz.bg/64716-samsung_s9_malko_ot_iphone_po_dobra_kamera_i_oshte_ot_syshtoto

След съмнителния успех на мегафлагмана iPhone X от миналата година основната конкуренция на Apple - Samsung, отвръща на удара с новия флагман S9, представен снощи на Mobile World Congress в Барселона, Испания.

Разбира се, той отново идва в два варианта - 5,8-инчов S9 и 6,2-инчов S9 Plus. Вторият отново е с двойна камера.

На външен вид единствената съществена разлика е преместването на сензора за пръстови отпечатъци на гърба - решение, приветствано от повечето потребители. 

А ако имате набито око, може да забележите, че ръбовете са мъничко намалени - с около 1,2 мм, което си е впечатляващо инженерно постижение, имайки предвид колко малки бяха и преди.

Екранът е с 15% по-ярък и на двата модела, S9 Plus вече има 6GB оперативна памет - с 2 повече от S8 Plus. Високоговорителите са също така по-мощни и по-силни - с 40%, според Samsung.

Камерата е единствената основна функция със сериозни подобрения. Сензорът и в двата модела пуска 28% повече светлина, което ще подобри сериозно снимките на тъмно. Постижение е и подобреният запис на видео в забавен каданс - 960 кадъра в секунда, благодарение на нов DRAM чип, специално за камерата. Налице е и оптична стабилизация и на двата обектива. 

AR Emoji - поредната екстра, с която ще си играете половин час и после ще... забравите завинаги.

Друга нова екстра е AR Emoji - емотиконки с налагане на шарени и весели картинки върху реалния свят с "добавена реалност", реално копие на идентична функция в последния iPhone X. На същия принцип можете и да пробвате дигитален грим върху лицето си или да превеждате надписи около вас директно върху екрана - функция, достъпна през няколко различни апликации в Google Store от години. Традиционно корейците наблъскват в следващия си флагман всичко, което най-голямата им конкуренция е предложила преди това.

Samsung са открили заобиколно решение за функцията за разпознаване на лица на Apple - Face ID, наречена Intelligent Scan. Тя просто комбинира двата метода досега - сканирането на ирисите на очите и сканирането на лицето, което обаче не е по същата технология, която ползва компанията на покойния Стийв Джобс. Ако не успее да засече очите ви, смартфонът веднага разпознава лицето ви. Втората система обаче не е толкова сигурна, отбелязват специалисти.

Не може да се мине и без нов цвят - lilac purple.

Разбира се, всичко това има цена - в САЩ S9 ще се продава за 720 долара, а S9 Plus - за 870 долара, според доставчика. Още не са обявени цените в Европа, но по всичко изглежда, че големият модел ще е почти символично по-евтин от iPhone X.

Родителите, държали дъщерите си затворени, остават в ареста

http://www.cross.bg/roditelite-durzhali-dushterite-si-zatvoreni-ostavat-v-aresta-1568701.html

/КРОСС/ Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви. Те бяха задържани след убийството на 86-годишният Стефан Янев, който е баща на Мария. Той подаде сигнал, че внучките му, само една от които пълнолетна, не ходят на училище и стоят в апартамент. Пред съда Мария поиска да бъде пусната на свобода. Тя заяви, че се занимавала с музика и искала да преподава на деца. Решението на Градския съд не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Хиляди румънци поискаха оставката на правосъдния министър

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136085_hiliadi_rumunci_poiskaha_ostavkata_na_pravosudniia/?ref=rss


Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с призиви за оставката на министъра на правосъдието, който иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и "Асошиейтед прес", цитирани от БТА. <br /><br />Демонстранти от всички възрасти се събраха на тричасов митинг на Площада на победата, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата...

Проф.Спиридон Борисов дари 15 свои картини на Община Павликени

https://www.24chasa.bg/region/article/6736107

Проф.Спиридон Борисов дари 15 свои картини на Община ПавликениПроф.Спиридон Борисов направи дарение на 15 свои картини за Община Павликени. Сред платната са литографии и графики, които бяха част от изложбата за Деня на народните будители в Павликени, информираха от местната администрация. Художникът и бивш декан на Художествения факултет на ВТУ е носител на едностранния плакет на Община Павликени.

Григор остава четвърти в света преди турнира в Дубай

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736128

Григор остава четвърти в света преди турнира в ДубайГригор Димитров запазва четвъртата си позиция в световната ранглиста на АТР. Българинът не игра на турнири през изминалата седмица, като се подготвяше за надпреварата в Дубай. Димитров е с 4635 точки, като пред него се нареждат най-възрастният лидер в подреждането - 36-годишният Роджър Федерер (10 105 т.), Рафаел Надал (9760 т.

Мирослав Терзиев отива на съд за агресивно поведение

http://dnes.dir.bg/news/sad-miroslav-terziev-agresivno-povedenie-26918392

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт за хулиганство срещу Мирослав Терзиев, съблякъл се гол до кръста и буйствал в Студентски град.

Поколението Y е най-склонно към затлъстяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=369763

Така наречените милениалс, милениали или поколението Y - хората, родени от началото на 80-те до средата на 90-те години на XX век - са най-склонни към затлъстяване в сравнение с предишните поколения. Това показва изследване, проведено от британската благотворителна организация Cancer Research UK.

Цените на петрола започват седмицата несигурно

https://www.investor.bg/surovini/365/a/cenite-na-petrola-zapochvat-sedmicata-nesigurno-256461/

По-рано през деня и двата основни фючърса достигнаха най-високите си нива от три седмици

Община Пазарджик прекратява договор с Гинка Върбакова

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtina-pazardzhik-prekratiava-dogovor-s-ginka-vyrbakova-6079716

Една от фирмите на Върбакова – „Грийн Билдинг БГ“ ЕООД, е концесионер на най-големия паркинг в Паазарджик

Имот в Гърция край морето - втори дом за много българи

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6726741

Имот в Гърция край морето - втори дом за много българиВ скоро време Гърция може да се окаже втори дом за много българи заради конкурентните цени на имотите там. За някои тя вече е, а други все по-често поглеждат към южната ни съседка за инвестиции в недвижимо имущество. Българите купуват предимно имоти в Северна Гърция и Халкидики, защото тези райони се намират само на 300 км.

Над 1200 аромата в “Маутай” - националната напитка на Китай

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6734741

Над 1200 аромата в “Маутай” - националната напитка на КитайПроизвежда се ръчно, технологията е от XVI век Над 1200 аромата могат да се усетят в “Маутай” - националната напитка на Китай. Тя вече е достъпна и в България, предлага се в три разновидности, а цената започва от около 30 лв. На изискано събитие в четвъртък бе представена китайската национална напитка известна като “Маутай байджо”.

Как да се спасим от дихателни инфекции сред вируси и мръсен въздух

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6733552

Как да се спасим от дихателни инфекции сред вируси и мръсен въздухПотопени сме в сезона на дихателните инфекции. И най-типичното им проявление – кашлицата. Заподозрените виновници за нея са много и често действат в комбина. Простудата, замърсеният въздух, климатиците, изгорелите газове от автомобилите, финият прах, отделящ се от офис техниката, от работата с прахосмукачка, от промишлени производства...

Столичното летище работи при зимни условия

https://www.actualno.com/society/stolichnoto-letishte-raboti-pri-zimni-uslovija-news_661718.html

Днес летище София работи в зимна обстановка и при обилни снеговалежи. Това съобщиха от пресцентъра на летището. Пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перона се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на въздухоплавателните средства. Заради снеговалежите полетите се изпълняват с известно отклонение от разписанието. Призоваваме гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за предвижване до летището. Молим заминаващите пътни

Почти 1/2 от сделката за ЧЕЗ е финансирана с кредити от офшорки, твърди чешка медия

https://offnews.bg//ikonomika/pochti-1-2-ot-sdelkata-za-chez-e-finansirana-s-krediti-ot-ofshorki-tv-675597.html

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви за БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком".

Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс". 

Една от офшорните фирми се казва "Ескорт Трейд" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити, коментира още журналистът.

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, обясни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция - че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите.

Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката - да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България. Във връзка с това Владимиров отбеляза, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

В телевизионно интервю собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

Загубен във фактите - или защо Борисов подведе младите от ГЕРБ

http://clubz.bg/64715-zaguben_vyv_faktite_ili_zashto_borisov_podvede_mladite_ot_gerb

Неделя сутрин, 25 февруари. Лекцията с въпроси и отговори на премиера Бойко Борисов пред младежкия партиен актив. Млади хора от ГЕРБ, събрани в Сандански на 9-ия зимен университет, организиран специално за тях, внимават, докато Борисов им разказва за актуалната политическа обстановка у нас и по света. Слушат и вярват. Какво чуват е въпросът.

Темата на темите - продажбата на ЧЕЗ на някоя си г-жа Гинка Върбакова - сделка за "скромните" 320 млн. евро, довела до оставка на министър поради познанство с госпожата, няма как да се пропусне. А и БСП тъкмо предния ден са обявили как искат вместо госпожата, държавата да извади парите и да си купи ЧЕЗ... Призив за национализация, макар все пак срещу пари и не насила, дошъл от левицата, няма как да остане без отговор. Просто защото е очевидна дивотия. Макар последователна и очаквана дивотия.

Но... Какво каза лидерът на ГЕРБ на своите младежи, не на медиите, не на БСП, не на някой друг - на младежите в собствената му партия, които дори не е нужно да бъдат облъчвани с пропаганда, защото така и така очевидно си му вярват...

"Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логика що не си я одържавихме - щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – сделката е в Чехия. Колегите от БСП сега казват - държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо, що го продадоха?"

"Заложили са да няма никакъв контрол. Имаше проверки и от регулатор, и от прокуратура и трите дружества сега водят дела срещу България."

"А останалите две ЕРП-та защо да не ги купим, след като и с трите се съдим от години?"

"Ако ще изкупуваме – що не изкупим и "Нефтохим”, и банките, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове? Това мога да им предложа - да национализираме всичко!" 

Иронията за национализацията си е съвсем уместна, а призивът на БСП - съвсем неуместен. Подчертаната част от думите на Борисов обаче е важна. Защо ли? Защото не е истина. Борисов, улисан в стремежа да громи БСП под път и над път и да ги обвинява във всички грехове - умишлено или не, - подведе младежите на ГЕРБ.

Кой продаде ЕРП-тата? Не, не е БСП

Процесът на приватизация на първите 67% от държавните дялове в електроразпределителните дружества се случва в далечната вече 2004 г. - към края й. Младежите на ГЕРБ вероятно тогава са били деца, най-много тийнейджъри. Не помнят, няма и как. Борисов обаче би трябвало да помни.

По това време БСП е в опозиция. На власт е кабинетът на НДСВ начело със Симеон Сакскобурготски. В коалиция с ДПС. Министър на икономиката е Лидия Шулева, а на енергетиката - Милко Ковачев, въпреки че към края на това управление и там имаше рокада. В същия този кабинет изгрява звездата на Бойко Борисов в публичния живот - тогава той е главен секретар на МВР - но това, да речем, е професионална, а не политическа длъжност. Първият политически опит на Борисов обаче също е с НДСВ - той е кандидат за депутат от партията на царя на парламентарния вот през 2005 г. и води не една, а две депутатски листи (в Пловдив и в Благоевград). В крайна сметка се отказва да е депутат, а няколко месеца по-късно кандидатства като независим кандидат за кмет на София. И печели изборите... Историята нататък е ясна. 

По същото това време - когато тече приватизацията на ЕРП-тата, социалистическата партия не просто е против. На заседание на партийния пленум от края на октомври 2004 г. БСП произвежда документ, в който в прав текст се казва, че ги „тревожи идеологическата позиция, че българската държава е лош собственик, а чуждите държавни компании са добър собственик“. Причината за това изречение е именно интересът на чужди държавни компании като ЧЕЗ за приватизация на ЕРП-тата. Друга дума от позицията на БСП тогава, произнесена от Петър Димитров (по-късно министър на енергетиката в кабинета на Тройната коалиция - б.р.) е "колонизация".

„Повечето купувачи са държавни или държавно-общински компании, т.е. приватизацията приема форма на външна национализация - колонизация", казва Димитров, цитиран от "Капитал".

Тогава БСП отнася - съвсем на място - жестоки критики в медиите, че връща риториката от времето на Жан Виденов в XXI век.

Кой продаде и останалите държавни 33% от ЕРП-тата?

Премиерът Бойко Борисов не само се възмути как БСП продали нещо си, ами им приписа и как не били заложили никакъв контрол, защото държавата останала с 33% от дяловете в ЕРП-тата, а не с контролен пакет от 34% например... Това също е стара негова теза - още от първия мандат. Ако обаче е било важно държавата да има някакви дялове въобще, то как да си обясним, че остатъчните акции от ЕРП-тата бяха обявени за раздържавяване през 2011 г. - по времето на първия кабинет "Борисов". В него коалиционни партньори нямаше - имаше плаващи парламентарни мнозинства, но някойо, с когото Борисов да се съобразява - не. Окончателната приватизация стана чрез сделки през борсата. И неслучайно тогава управлението се хвалеше и с добрата постигната цена за държавните акции, и с прозрачността на процеса.

Да не говорим, че самата идея да се "гонят" ЕРП-тата у нас, да се "национализират" и т.н. съвсем невинаги е била чужда на самия Борисов. Нищо че сега й се подиграва. През 2010 година самият той като премиер заплаши, че може да развали приватизационните сделки от 2004 г. После размисли и реши, че национализацията е твърде крайна мярка (тогава критика дойде и от Брюксел в лицето на еврокомисар Кристалина Георгиева - б.р.). Затова Борисов прати на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН проверки на ДАНС. После пък се обърна към електроразпределителите, че "ако не влязат в час - ще ги сменяме". А и от тях нямало нужда, били "лошите инвеститори"...

Дали някой лошо съветва Бойко Борисов какво да говори публично (неотдавна беше подведен и за местоработата на човек от екипа на президента Румен Радев, та това повлече конфликт с президента...), дали става дума за прозаична изневяра на паметта, или се разчита на това, че колективно аудиторията страда от лоша памет - не знаем. Но за друго ми е думата. Заслужават ли младежите на ГЕРБ лидерът им да се възползва - волно или не, от това, че те няма как да помнят някои неща от близкото минало? Защото "тогава са били бебета или по-малки" (по самия Борисов)?

"Гардиън" за филма "Не ме докосвай": Повърхностен, глупав, катастрофа на "Берлинале"

http://clubz.bg/64714-gardiyn_za_filma_ne_me_dokosvaj_povyrhnosten_glupav_katastrofa_na_berlinale

"Брекзит. Тръмп. А сега и оповестяването на наградите за берлинската „Златна мечка“. Наистина живеем в катастрофални времена. За разочарование на мнозина, тазгодишната „Златна мечка“ отиде у „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие", пише в своята рецензия Питър Брадшоу в "Гардиън"

Ето и още от коментара на Брадшоу:

Полуигралният-полудокументален опит да се разказва за сексуалността ме доведе до депресия, защото е унизително лош, посредствен, лишен от хумор и самодоволен. Подходът му към чувствителната тема за интимността е повърхностен, а на това отгоре всичко това е поднесено с евро-хардкор клишета за садомазохизма, алтернативните сексуални идентичности, фетишизма и ексхибиционизма.

Филмът обаче си има почитатели: разговарях с изтъкнат италиански член на журито, който беше във възторг. Мисля, че унищожителното предпочитание към „Не ме докосвай“ за сметка на по-добри филми е типично за Берлин. Фестивалът е удивително безхарактерен и всеки път успява да отличи най-скучните и лишени от стойност заглавия, докато добрите произведения се откриват почти случайно.

„Не ме докосвай“ е нещо като разказ за емоционалното пътешествие на няколко персонажа. Импровизацията и драматично пресъздадените с оригиналните си участници сцени би трябвало да бъдат гръбнак на филма. Лаура Бенсън играе ролята на Лаура, жена с проблеми, свързани с гняв и воайорство, явно във връзка с баща ѝ. Кристиян, изигран от Кристиян Байерлайн, е мъж с гръбначна атрофия, който се интересува от провокации върху идеята за образа на тялото. Тома Льомарки изпълнява ролята на Тудор, който изследва същия набор теми. Лаура разговаря с режисьора, който сякаш пак е тя.

Филмът започва в почти клинична обстановка, с група облечени в досадни бели тениски и бели панталони участници, чийто разговор може да отключи, а може и да не отключи травмите на Лаура. Самите травми не са изследвани особено интелигентно, нищо че участниците по-скоро са интелигентни. Режисьорката ни води към някакъв сексклуб, относно който си позволява да е наивна.

Не мога да обвиня журито. На много международни фестивали журитата могат да достигнат до ексцентрични решения. Сработването с непознати води до необичайни прояви, даже спазми на консенсус. От друга страна е вбесяваща липсата на честност, която води до награждаването на откровено скучни филми.

Един труден филм може и да е добър. Част от мен искрено иска да пожелае успех на Адина Пинтилие и нейния филм – но глупостта и самодоволството в него бяха потискащи.

(Със съкрашения)

 

 

Преводът е на "Площад Славейков"Целия текст може да видите в „Гардиън“.

"Гардиън" за филма „Не ме докосвай“: Повърхностен, глупав, катастрофа на „Берлинале“

http://clubz.bg/64714-gardiyn_za_filma_%E2%80%9Ene_me_dokosvaj%E2%80%9C_povyrhnosten_glupav_katastrofa_na_%E2%80%9Eberlinale%E2%80%9C

"Брекзит. Тръмп. А сега и оповестяването на наградите за берлинската „Златна мечка“. Наистина живеем в катастрофални времена. За разочарование на мнозина, тазгодишната „Златна мечка“ отиде у „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие", пише в своята рецензия Питър Брадшоу в "Гардиън"

Ето и още от коментара на Брадшоу:

Полуигралният-полудокументален опит да се разказва за сексуалността ме доведе до депресия, защото е унизително лош, посредствен, лишен от хумор и самодоволен. Подходът му към чувствителната тема за интимността е повърхностен, а на това отгоре всичко това е поднесено с евро-хардкор клишета за садомазохизма, алтернативните сексуални идентичности, фетишизма и ексхибиционизма.

Филмът обаче си има почитатели: разговарях с изтъкнат италиански член на журито, който беше във възторг. Мисля, че унищожителното предпочитание към „Не ме докосвай“ за сметка на по-добри филми е типично за Берлин. Фестивалът е удивително безхарактерен и всеки път успява да отличи най-скучните и лишени от стойност заглавия, докато добрите произведения се откриват почти случайно.

„Не ме докосвай“ е нещо като разказ за емоционалното пътешествие на няколко персонажа. Импровизацията и драматично пресъздадените с оригиналните си участници сцени би трябвало да бъдат гръбнак на филма. Лаура Бенсън играе ролята на Лаура, жена с проблеми, свързани с гняв и воайорство, явно във връзка с баща ѝ. Кристиян, изигран от Кристиян Байерлайн, е мъж с гръбначна атрофия, който се интересува от провокации върху идеята за образа на тялото. Тома Льомарки изпълнява ролята на Тудор, който изследва същия набор теми. Лаура разговаря с режисьора, който сякаш пак е тя.

Филмът започва в почти клинична обстановка, с група облечени в досадни бели тениски и бели панталони участници, чийто разговор може да отключи, а може и да не отключи травмите на Лаура. Самите травми не са изследвани особено интелигентно, нищо че участниците по-скоро са интелигентни. Режисьорката ни води към някакъв сексклуб, относно който си позволява да е наивна.

Не мога да обвиня журито. На много международни фестивали журитата могат да достигнат до ексцентрични решения. Сработването с непознати води до необичайни прояви, даже спазми на консенсус. От друга страна е вбесяваща липсата на честност, която води до награждаването на откровено скучни филми.

Един труден филм може и да е добър. Част от мен искрено иска да пожелае успех на Адина Пинтилие и нейния филм – но глупостта и самодоволството в него бяха потискащи.

(Със съкрашения)

 

 

Преводът е на "Площад Славейков"Целия текст може да видите в „Гардиън“.

„Гардиън“ за филма „Не ме докосвай“: Повърхностен, глупав, катастрофа на „Берлинале“

http://clubz.bg/64714-%E2%80%9Egardiyn%E2%80%9C_za_filma_%E2%80%9Ene_me_dokosvaj%E2%80%9C_povyrhnosten_glupav_katastrofa_na_%E2%80%9Eberlinale%E2%80%9C

"Брекзит. Тръмп. А сега и оповестяването на наградите за берлинската „Златна мечка“. Наистина живеем в катастрофални времена. За разочарование на мнозина, тазгодишната „Златна мечка“ отиде у „Не ме докосвай“ на румънската режисьорка Адина Пинтилие", пише в своята рецензия Питър Брадшоу в "Гардиън"

Ето и още от коментара на Брадшоу:

Полуигралният-полудокументален опит да се разказва за сексуалността ме доведе до депресия, защото е унизително лош, посредствен, лишен от хумор и самодоволен. Подходът му към чувствителната тема за интимността е повърхностен, а на това отгоре всичко това е поднесено с евро-хардкор клишета за садомазохизма, алтернативните сексуални идентичности, фетишизма и ексхибиционизма.

Филмът обаче си има почитатели: разговарях с изтъкнат италиански член на журито, който беше във възторг. Мисля, че унищожителното предпочитание към „Не ме докосвай“ за сметка на по-добри филми е типично за Берлин. Фестивалът е удивително безхарактерен и всеки път успява да отличи най-скучните и лишени от стойност заглавия, докато добрите произведения се откриват почти случайно.

„Не ме докосвай“ е нещо като разказ за емоционалното пътешествие на няколко персонажа. Импровизацията и драматично пресъздадените с оригиналните си участници сцени би трябвало да бъдат гръбнак на филма. Лаура Бенсън играе ролята на Лаура, жена с проблеми, свързани с гняв и воайорство, явно във връзка с баща ѝ. Кристиян, изигран от Кристиян Байерлайн, е мъж с гръбначна атрофия, който се интересува от провокации върху идеята за образа на тялото. Тома Льомарки изпълнява ролята на Тудор, който изследва същия набор теми. Лаура разговаря с режисьора, който сякаш пак е тя.

Филмът започва в почти клинична обстановка, с група облечени в досадни бели тениски и бели панталони участници, чийто разговор може да отключи, а може и да не отключи травмите на Лаура. Самите травми не са изследвани особено интелигентно, нищо че участниците по-скоро са интелигентни. Режисьорката ни води към някакъв сексклуб, относно който си позволява да е наивна.

Не мога да обвиня журито. На много международни фестивали журитата могат да достигнат до ексцентрични решения. Сработването с непознати води до необичайни прояви, даже спазми на консенсус. От друга страна е вбесяваща липсата на честност, която води до награждаването на откровено скучни филми.

Един труден филм може и да е добър. Част от мен искрено иска да пожелае успех на Адина Пинтилие и нейния филм – но глупостта и самодоволството в него бяха потискащи.

(Със съкрашения)

Преводът е на "Площад Славейков"Целия текст може да видите в „Гардиън“.

Зимата скова Балканите

https://www.actualno.com/balkani/zimata-skova-balkanite-news_661717.html

Балканите са обхванати от студена вълна, включително и крайбрежната ивица на Адриатическо море в Хърватия, пише БГНЕС. В Македония само през вчерашния ден снежната покривка достигна над 80 см в района на Маврово, където термометрите паднаха до - 11 градуса. В тази част на страната е забранено движението на тежкотоварни автомобили. Охрид е единственият град в Македония, където тази сутрин не вали сняг. В Черна гора синоптиците съобщават, че в Жабляк снежната покривка е почти един метър - 97 см.

Мемоарите на Мишел Обама ще бъдат публикувани през ноември

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736123

Мемоарите на Мишел Обама ще бъдат публикувани през ноември Книгата с мемоарите на бившата първа дама на САЩ Мишел Обама ще бъде публикувана на 13 ноември, предадоха световните агенции. Произведението ще носи заглавието "Becoming" и ще излезе на 24 езика. "Работата над книгата се оказа за мен дълбоко лично преживяване", заяви Мишел Обама. В нея тя разказва за своите корени и как едно малко момиче от

Огнян Ценков приветства инициативата "Видински особи"

https://www.actualno.com/vidin/ognjan-cenkov-privetstva-iniciativata-vidinski-osobi-news_661715.html

Идеята на тази инициативата е да се организират срещи с успели млади видинчани всеки последен петък от месеца. Стартът бе даден в Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“, чийто екип е съпричастен към реализирането й. Гост на събитието бе кметът на Община Видин Огнян Ценков, който поднесе поздравленията си към организаторите и присъстващите. „При всяка такава среща с успели млади видинчани ние ще се гордеем, че сме родени в нашия красив старопрестолен град. Славно

Тр. Трайков: С оставката си министърката признава, че има намеса в сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/biznes-turisam/traicho-traikov-ostavkata-temenujka-petkova-priznava-che-borisov-ima-vliianie-varhu-sdelkata-chez.html

Теменужка Петкова като министър не би трябвало да има каквото и да е влияние върху тази сделка, така че поемането на отговорност от нея е косвено признание, че всъщност правителството има някакво влияние към тази сделка и някаква роля. Това заяви в предаването ”Денят започва” бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Тр. Трайков: С оставката си министърката признава, че има намеса в сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/traicho-traikov-ostavkata-temenujka-petkova-priznava-che-borisov-ima-vliianie-varhu-sdelkata-chez.html

Теменужка Петкова като министър не би трябвало да има каквото и да е влияние върху тази сделка, така че поемането на отговорност от нея е косвено признание, че всъщност правителството има някакво влияние към тази сделка и някаква роля. Това заяви в предаването ”Денят започва” бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Откриха незаконна канализация, замърсявала Офицерския плаж във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369756

Незаконна канализация, замърсявала Офицерския плаж във Варна, е открита по време на мащабните улични ремонти, които се извършват в момента във Варна. При ремонта работниците са се натъкнали на незаконен колектор, който излива битови отпадни води директно в дъждовната канализация, съобщи областният управител Стоян Пасев в ефира на БНТ.

Си Цзинпин става "Путин плюс"

http://clubz.bg/64713-si_czinpin_stava_putin_plyus

Китайската комунистическа партия предложи да се премахне от конституцията ограничението поста държавен глава да се заема само два мандата от по пет години от един и същи човек, предаде Би Би Си. Така се дава възможността на сегашния лидер да оглави Китай и след 2023 година, когато изтича срока на втория му мандат.

Правилото бе въведено през 1990 година от тогавашния силен човек на Китай - Дън Сяопин. Целта бе да се премахне възможността да се издигне култ към личността, подобен на Мао.

"Централният комитет на Китайската комунистическа партия предлага да се премахнат от конституцията на страната разпоредбата, че председателят и заместник-председателят на Китайската народна република не могат да заемат поста повече от два последователни срока", се посочва в предложението, направено в неделя.

Днес ще има заседание на ЦК на китайската компартия, а на 5 март се очаква напълно да бъдат одобрени направените поправки в конституцията. Още на конгреса на компартията през миналага година бе укрепено положението и статута на най-влиятелния лидер след времето на Мао Цзедун.

Папа Си

Както е известно под ръководството на Си в страната бяха направени редица положителни икономически реформи и бе поведена категорична борба с корупцията. В същото време се забелязаха и нотки на национализъм и още по-голямо намаляване на правата на гражданите, припомня Би Би Си. Ликът на Цзинпин грее от милиони плакати из Китай, а той отдевна вече си извоюва прякора "Папа Си".

Смята се, че Си Цзинпин е станал по-силен от партията, коментират световните агенции. Досега никой от лидерите не смееше да се противопостави на мандатното правило и покорно сдаваше властта, а истинският управник бе политбюро. Явно вече нещата са се променили и партията ще бъде подчинена на лидера.

Анализаторите обаче предупредиха, че това, което първоначално изглежда като демонстрация на абсолютна власт, всъщност може да е признак на слабост, а Си очевидно не желае да позволи възхода на потенциален политически съперник, коментира Си Ен Ен.

Повечето експерти твърдят, че в партията има фракции - като така наречената "Шанхайска клика" около бившия президент Цзян Цзъмин и сега премахването на мандатите е само по себе си инструмент в ръцете на Си за преборване на фракционни врагове и потенциални съперници.

Това е послание към враговете, коментира Ричард Макгрегър, автор на "Партията: Тайният свят на китайските комунистически владетели".

Няма съмнение, че Си "изпраща предупреждение до своя враговете си на върха на партията, които са били засегнати от антикорупционната кампания", пише Макгрегър.

"Способността на Си да прокара това решение в краткосрочен план е несъмнена демонстрация на овладяването на всички лостове на властта. Но самият факт, че той чувства необходимостта да направи това, може лесно да бъде знак за нещо друго - че той се притеснява не толкова от съсредоточаването на още повече власт, отколкото, че се налага вече да задържи враговете си", коментира експертът, цитиран от Си Ен Ен.

Това би могло да доведе до раздори в паритята, тъй като онези, които се надяваха да преодолеят "бурята Си", сега нямат друг избор, освен да се борят срещу него за самозащита, допълва той. Като се отърве от правилото за мандатите, Цзинпин ще може да сдържа и неутрализира опонентите си, каза още Съливан.

"Но това ще означава още по-големи нива на репресии, както в обществото, така и в партийната върхушка", коментира той.

Си става Путин плюс

Китайският президент Си Цзинпин изглежда е консолидирал контрола си над властта, в. "Гардиън". Предложението, което беше отразено от китайската агенция Синхуа с 36 думи, му дава възможност да остане на власт през голяма част от следващото десетилетие и дори след това, подчертава британското издание. 

"Това е Путин плюс", заявява Бил Бишъп, издател на в. "Синосизм", посветен на китайската политика. "Докато Си е жив и Китайската комунистическа партия е на власт, Си ще бъде най-могъщият човек в Китай. И за разлика от Мао той ще бъде най-влиятелният човек в момент, когато Китай е по-могъщ, отколкото през последните няколко стотици години и само става по-могъщ", добавя Бишъп пред британското издание.

Нарастващото влияние на 64-годишният Си проличава и от друго съобщение - че "идеологията на Си Цзинпин", която през октомври миналата година вече беше включена в устава на Китайската комунистическа партия, ще бъде записана и в Конституцията на страната.

Президентът Си ходи често в най-бедните райони на провинцията, за да разпита как живеят хората.

През октомври експертите коментираха, че именно включването на идеите му в устава на управляващата партия прави китайския президент най-влиятелния лидер след Мао Цзедун.

Си Цзинпин обаче е изправен пред изключително сложни вътрешни и международни предизвикателства, включително все по-трудните отношения със САЩ, севернокорейската криза и икономическото състояние на страната, отбелязва в. "Гардиън".

От няколко месеца насам президентът Си Цзинпин премахваше всички пречки пред оставането си на власт толкова, колкото пожелае. Това му спестява и грижите по избиране на наследник, още повече, че действащотот постоянно ръководство на управляващата партия се състои от лидери над 60-годишна възраст, които така и не приеха следващото поколение, отбелязва френският в. "Паризиен". 

"Мисля, че Си Цзинпин ще стане доживотен император и Мао Цзедун на XXI век", прогнозира политологът Уили Лам от Китайския университет на Хонконг. "Ако здравето му позволи, може да остане на власт 20 години", добавя той. 

След като от пет години поставя свои хора на най-високите етажи на властта, се очаква Си Цзинпин да постигне назначението на своя приближен Ли Чжаншу на поста председател на парламента, смята експертът по Китай Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг. "Това му гарантира, че промяната на Конституцията ще премине без спънки", добавя той пред в. "Паризиен".

От избирането му начело на Китайската комунистическа партия в края на 2012 г. Си Цзинпин концентрира властта си по начин, невиждан в Китай от четвърт век. Той започна кампания срещу корупцията, при която бяха наказани над милион чиновници. Противниците му смятат, че тя е преди всичко начин за справяне с всички вътрешни противници, пише френското издание.

Перспективата за неограничено по срок управление на Си Цзинпин предизвиква в Китай опасения от ново управление на пълновластен лидер - а в чужбина предизвиква опасения от нова ера на враждебност и липса на сътрудничество, пише в. "Ню Йорк таймс".

Си разчита в битката с враговете на армията, която засега му е абсолютно вярна.

Си се опитва да си създаде имидж като добронамерен "баща на нацията", който работи за мирния възход на Китай, но решението на комунистическата партия да му даде възможност за трети мандат предизвиква опасения сред адвокати, университетски преподаватели, журналисти и бизнесмени. Мнозина от тях наблюдаваха с опасения как Си Цзинпин използваше властта си, за да изпрати в затвора десетки дисиденти, да подтиска свободното слово и да засилва контрола над втората по големина световна икономика.

Някои анализатори извън Китай изразяват опасения, че управлението на Си може да доведе до засилване на напрежението между Пекин и Вашингтон, в момент, когато САЩ се готвят да наложат мита на някои китайски стоки, да ограничат китайските инвестиции и да увеличат военния си бюджет, за да запазят превъзходството си пред китайската армия.

В управлението на предишните американски президенти, от Клинтън до Буш и Обама, доминираше становището, че подобряването на отношенията с Китай ще накара Пекин да се приближи към Запада. Вместо това Китай тръгна в обратната посока, отбелязва пред в. "Ню Йорк таймс" Джеймс Ман, автор на книгата "Фантазиите за Китай", в която предсказва подобно развитие на събитията.

Скоростта на вятъра в Сливен достигна 100 км/ч

https://www.24chasa.bg/region/article/6736121

Скоростта на вятъра в Сливен достигна 100 км/чСкоростта на вятъра в Сливен достигна 100 км/ч през изминалото денонощие, съобщиха от общинския пресцентър, цитирайки данните от хидрометеорологичната обсерватория в града. Снежната покривка в планинската част на общината е с дебелина 10-15 см. В населените места там са били доставени хляб и други стоки от първа необходимост.

Полезни храни срещу рак (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/polezni-hrani-sreshtu-rak-video-2080982

Редица проучвания показват, че храненето има важна роля в превенцията на рака на гърдата.

Месецът, посветен на ръка на гърдата е октомври, но всеки момент е подходящ да говорим за това -  как да се предпазим от тази

Трима скиори загинаха при лавини в Швейцарските Алпи

//dariknews.bg/novini/sviat/trima-skiori-zaginaha-pri-lavini-v-shvejcarskite-alpi-2080985

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при няколко лавини в Швейцарските Алпи през уикенда, съобщи Франс прес, като се позовава на полицейски източници.

Двама швейцарци бяха пометени в неделя следобед от голяма лавина в скалиста зона на община Шато д

Горя жилищен блок в столичния комплекс "Люлин" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736110

Горя жилищен блок в столичния комплекс "Люлин" (Снимки)149-и блок в столичния жилищен комплекс "Люлин" горя тази сутрин, видя фоторепортер на "24 часа". На мястото да гасят огъня пристигнаха коли на пожарната. Все още не е ясно има ли жертви и пострадали и какви материални щети са нанесени. Очаквайте

Вижте снега в столицата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736108

Вижте снега в столицата (Снимки)Обилен сняг вали от вчера в столицата. В София е обявен и оранжев код заради опасното време. През целия ден се очаква да продължи да вали, а температурите няма да се качат над минус 4 градуса.  Снежната покривка се очаква да бъде около 30 см, а над 180 машини работят по снегопочистването в

Грузинската връзка в ЧЕЗ с бизнес у нас

http://clubz.bg/64712-gruzinskata_vryzka_v_chez_s_biznes_u_nas

Грузинецът Паата Гамгоинешвили изскача от сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, съобщи чешкото издание "Лидове новини", което е част от бизнес империята на премиера на Чехия Андрей Бабиш. Според изданието именно негови офшорки осигуряват над половината от финансирането на сделката, която е за 320 млн. евро по непотвърдена официално информация. 

Гамгоинешвили фигурира като член на борда на директорите на фирма "Булреал" АД, собственик на стоков базар "Илиянци", в чийто борд на директорите влизат Йосиф Блаошвили, Рихард Бауер, Борис Милер, Арие Мегре и Паата Гамгонеишвили. Имената на Блаошвили, Мегре и Гамгонеишвили се свързват и с мол Paradise на бул. "Черни връх" в София, където финишира една от линиите на метрото.

Кой е Паата Гамгоинешвили

Роден е на 28 август 1955 в грузинския град Кутаиси. През 1986 г. завършва Московския институт за инженери по  геодезия и кадастър, като от 1986 до 1990 г. е работил като ръководител на лаборатория по компютърна техника и технологии в същия институт.

Започва бизнеса си през 1988 г., създавайки кооператив за продажба на хардуер и софтуер. През 1991 г. той регистрира акционерно дружество за внос на видео-, аудио- и домакински уреди "Гепард". Към днешна дата компанията е сменила профила си на дейност и предоставя услуги по експлоатация и техническа поддръжка на сгради и съоръжения, сред които: търговски комплекс и сладови бази с известни наематели като DHL Worldwide Express и Cable & Wireless, търговски център "Златен Вавилон", сградата на банката "Славянски кредит" на площад Вернадски и сградата на Руския фонд за федерална собственост.

През 1994 г. той създава търговска банка "Славянски кредит" и е председател на Управителния й съвет. През 1998 г. за целите на строителството и по-нататъшното функциониране на търговски центрове е създадена компанията WAKELIN PROMOTIONS LIMITED, която в момента притежава два многофункционални търговски центъра, единият от които - "Златен Вавилон", е получил награда за най-добрия търговски център през 2003 г.

Според официалната информация Гамгоинешвили участва активно в изпълнението на много строителни проекти в Москва като големи търговски центрове на Кутузовски проспект, вилно селище "Флоренция" и др. Грузинецът е носител на съветски орден ("За личное мужество"), учреден "за награждаване на гражданите на СССР за мъжество и храброст, проявени при спасяване на хора, охрана на обществения ред и социалистическата собственост, в борбата с престъпността, стихийните бедствия и при други извънредни обстоятелства".

Три детски площадки изграждат в Павликени с пари по "Красива България"

https://www.24chasa.bg/region/article/6736091

Три детски площадки изграждат в Павликени с пари по "Красива България"Три детски площадки със съоръжения за игра и ремонт на оградата на двора на детска градина „8-ми март” в град Павликени ще изгради общината с финансиране от проект „Красива България“. Общата стойност на проекта е 108 277 лв., от които националната програма безвъзмездно финансира 49 266 лв. Основно изискване на програмата е съфинансирането от

Кратки новини: След засичане на пътя мъж нападна с метална тръба шофьор в Казанлък

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136083_kratki_novini_sled_zasichane_na_putia_muj_napadna_s/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />След засичане на пътя мъж нападна с метална тръба шофьор в Казанлък<br /><br />Мъж на 32 години е задържан в Казанлък, след като нападнал с метална тръба и ударил възрастен водач на автомобил. В 16.13 часа в неделя в полицията в града е получен сигнал за инцидент на кръстовището на бул....

Кратки новини: Заради катастрофа закъсняват трамваите по бул. "Цар Борис III" в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136083_kratki_novini_zaradi_katastrofa_zakusniavat_tramvaite/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Катастрофа обърка движението на трамваите по бул. "Цар Борис III" в София<br /><br />Рано тази сутрин на столичния булевард са се сблъскали трамвай N5 и автобус, съобщи агенция "Фокус". Няма пострадали, но движението на трамваите по булеварда е нарушено, като закъснението на...

Кратки новини: Над 100 души са нощували в кризисния център в София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136083_kratki_novini_nad_100_dushi_sa_noshtuvali_v_krizisniia/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Военният музей показва знамената на Опълчението<br /><br />В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме, съобщава музеят. Те...

Марешки намекна за накърнени интереси на приближен на Нинова за ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/mareshki-namekna-za-nakyrneni-interesi-na-priblijen-na-ninova-za-chez-news_661711.html

Лидерът на партия "Воля" заяви, че "личен спонсор" на Корнелия Нинова е шеф на фирма, участвала в надпреварата за ЧЕЗ. Според него истината за сделката с ЧЕЗ никога няма да се разбере: "Всичко ще бъде покрито, както през всичките тези години." В интервю за bTV Марешки критикува отношението на лидера на БСП към Гинка Върбакова: "Не може да си позволи да каже Гинка от Пазарджик. Тя не е престъпник. Представяте ли си как се отнася към Калинка от Хасково, защот

Пътищата в Хасковско и Търговищко са проходими при зимни условия

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736109

Пътищата в Хасковско и Търговищко са проходими при зимни условияВсички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Хасково са проходими при зимни условия, няма проблемни или затворени участъци, съобщиха от Областното пътно управление. Оттам допълниха, че сняг вали навсякъде, като в покривката в общините Тополовград и Ивайловград достига 10 сантиметра. Температурите са около - 4 градуса.

2025-та е възможната година за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

https://offnews.bg//evropa/2025-ta-e-vazmozhnata-godina-za-prisaediniavane-na-zapadnite-balkani-k-675596.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви вчера в Тирана, че 2025 година е възможната дата за присъединяване към ЕС на всички страни кандидати от Западните Балкани, ако те изпълнят критериите за членство, предаде Ройтерс.

"Противно на това, което четем навсякъде, Комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна Гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г.", заяви Юнкер пред репортери в албанската столица, където пристигна от Македония. "2025 г. е датата, отворена за всички страни кандидати", добави той. "И в зависимост от това доколко една страна кандидат дотогава или по-късно, или по-рано е изпълнила всички критерии за членство, ние ще процедираме така, че нейните усилия да бъдат признати от ЕС", посочи Юнкер на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама.

Председателят на ЕК изтъкна, че Албания е постигнала "впечатляващ напредък" в реформата на съдебната система и администрацията, и борбата с престъпността, предаде Асошиейтед прес. Но ръководството на страната трябва да реши всички големи гранични спорове със съседите, за предпочитане преди ЕК да приключи оценката на напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС, отбеляза Юнкер. Очаква се оценката да бъде оповестена през април.

Съдът остави в ареста обвинените за убийството в “Люлин“

http://www.mediapool.bg/sadat-ostavi-v-aresta-obvinenite-za-ubiystvoto-v-lyulin-news276011.html

Софийският градски съд остави в ареста за постоянно двамата арестувани по обвинение за убийството на възрастния мъж в столичния квартал “Люлин“. Обвинени в престъплението са дъщерята и зетят на жертвата. Според прокуратурата те са пребили 87-годишния Стефан Янев до смърт, след което опитали да заличат следите от убийството. След разкриването на престъплението се оказа, че те са държали в пълна изолация трите си деца и не са ги пускали на училище. Пред съда жената поиска от съда да бъде освободена, за да работи като учител и да изпрати дъщерите си в училище. На въпрос защо не го е направила досега тя отговори: “Заради насилието в училищата. Но мисля, че ще им намеря добро училище“. Тя не смята, че е допуснала грешка. Жената не е отговорила на въпроси за убийството, съобщава бТВ.

Европейски дни на художествените занаяти за трета година у нас

https://www.actualno.com/lovech/evropejski-dni-na-hudojestvenite-zanajati-za-treta-godina-u-nas-news_661710.html

Европейски дни на художествените занаяти се провежда за трета година в България, с партньорството на РСО "Централна Стара планина" и участието на общините Габрово, Дряново Елена, Севлиево, Тетевен и Луковит. През тази година събитието ще премине под мотото „Да оставим наследство за бъдещето“, с фокус съхраняването на занаятите, предаване на занаятчийските умения и традиции на младото поколение. В Тетевен събитието ще се проведе на 31 март, като през целия ден ме

Четирима души загинаха при взрив в магазин в Лестър

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136082_chetirima_dushi_zaginaha_pri_vzriv_v_magazin_v_lestur/?ref=rss


Четирима души са загинали и четирима са ранени при експлозията, която вчера разруши сграда в Лестър, Централна Англия, съобщи британската полиция.<br /><br />Има потвърждение за четири смъртни случая на този етап, а няколко души остават на лечение в болница, заяви началникът на лестърската полиция Шейн О'Нийл, цитиран от "Ройтерс".<br /><br />Смятаме, че може да има хора, които още са в неизвестност, и спасителната операция продължава, за да се локализират...

Тежка обстановка по пътищата, 1800 машини чистят снега

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-trakia-ogranichenia-26918327

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона. Над 1800 машини почистват снега по републиканската пътна мрежа.

Суматоха в Германия заради картина с Ердоган и банан

http://clubz.bg/64711-sumatoha_v_germaniq_zaradi_kartina_s_erdogan_i_banan

Картина с изображение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с банан бе свалена от германски панаир на изкуството след „организирани протести“, според собственика на галерията, съобщава „Дойче Веле“.

Произведението на художника Томас Баумгертел, наречено „Турски диктатор“, бе част от „Серия Деспоти – Тръмп, Ким и Ердоган“ от изложението „Арт Карлсруе“ в югозападна Германия. Поредицата показва още американския президент Доналд Тръмп като примат с банан в устата и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, яхнал бананова ракета.

Известен като „рисувача с бананите“, Баумгертел многократно е предизвиквал спорове със своите политически „бананови“ картини. Бананите са в центъра на художника от Кьолн вече три десетилетия.

Художникът обяви в Туитър, че карикатурата на Ердоган е била свалена, без той да бъде информиран, от собственика на галерията и че панаирът „Арт Карлсруе“ не е имал никаква роля в решението, зад което стои само собственикът. Баумгартел се оплаква, че е нарушено правото му на свобода на изразяване.

„Те бяха агенти“

Галеристът Михаел Ос обяснява пред агенция DPA, че турски журналист се е оплакал от картината в четвъртък и е използвал телефона си, за да излъчи на живо видео от галерията. Две жени също са се оплакали от „оскверняването“ на турското знаме, което е във фона на произведението.

„Стана внезапно струпване на хора пред картината – мисля, че това беше постановка – казва Ос. – Тези хора бяха агенти.“

Собственикът на галерията твърди, че е свалил картината с Ердоган поради опасения, свързани със сигурността, и за да избегне смут сред посетителите. Творбата е била откупена за €5 900.

Инцидентът идва ден, след като немскоезичното издание на проправителствения турски вестник Daily Sabah, съобщи, че „за много турци произведението се явява расистко-вулгарна атака срещу турския президент“. Вестникът съобщава и точното място (залата и щанда) в галерията, където се намира картината.

Това не е първият случай, в който изкуството и свободата на изразяване в Германия привличат гнева на турския президент и негови поддръжници. През март 2016 г. Турция използва архаичен германски закон, който забранява обиди срещу чуждестранните държавни глави, за да поиска съдебно преследване срещу комика Ян Бомерман, който критикуваше ограниченията на свободата на словото в Турция, въведени от Ердоган. „Размазващата поема“ на Бомерман смесваше политически нападки срещу турския президент с расистки и лични обиди, включващи намеци за детска порнография и секс с животни.

Германски прокурори започнаха, но по-късно отхвърлиха наказателно разследване срещу Бомерман, който каза, че целта на поемата му е била по сатиричен начин да даде на Ердоган пример за истинска клевета. Тя бе представена и като отговор на турския президент, който в страната си подаде стотици жалби срещу граждани за предполагаеми обиди и започна да води подобни дела в Германия и други страни, където местните закони позволяват това.

Източник Площад Славейков

Оригиналните знамена на българското опълчение представя НВИМ

http://www.cross.bg/znamena-dryzhina-samarskoto-1568700.html

/КРОСС/ В чест на 140-ата годишнина от Освобождението на България посетителите на Националния военноисторически музей ще имат уникалната възможност да видят оригиналните знамена на Българското опълчение, сред които е и Самарското знаме. Светините - символ на стремежа на българския народ към свобода, ще бъдат експонирани на 3 март, когато музеят традиционно ще работи с вход свободен за постоянната хронологична и външната си експозиция. Оригиналните знамена на Опълчението, пренесли през десетилетията героизма на българите и устрема на народа за извоюване на свободата си, са пет. Най-популярните са Самарското знаме, връчено на 3-та опълченска дружина, и знамето на Горнооряховските въстаници, ушито за Априлското въстание и връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война. Това са и единствените две знамена, участвали във войната и развявани в кръвопролитните боеве при Стара Загора, Шипка и Шейново. Знамената на 1-ва и 2-ра дружина са ушити по поръчение на Добродетелната дружина, а със средства на българската общност в гр. Киев е изработено знамето на 5-а дружина. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г. Въпреки че само две от тях са свидетели на героизма на българите по пътя към свободата, всичките пет имат своя боен път. След Освобождението те стават знамена на Българската земска войска и участват във войните за национално обединение

Временни ограничения по пътищата заради снега, вижте къде

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736097

Временни ограничения по пътищата заради снега, вижте къдеВременно е ограничено движението за всички превозни средства по път II-86 Асеновград - Смолян поради силен снеговалеж и снегопочистване. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по АМ "Тракия" в двете посоки в участъка Пазарджик - София, поради снегопочистване.

Два варианта за предсрочни избори в Гърция на бюрото на Ципрас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736093

Два варианта за предсрочни избори в Гърция на бюрото на ЦипрасДва варианти за предсрочни избори стоели на бюрото на гръцкия премиер Алексис Ципрас - първият от тях е такива да има през септември или октомври тази година, след като Гърция излезе от спасителната програма през август, а другият предвиждал възможен вот да бъде поискан през пролетта на 2019 г. (мандатът на кабинета изтича през септември догодина),

Турция с войнствена риторика по адрес на Гърция и Кипър

http://www.moreto.net/novini.php?n=369759

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви, че страната му има способността да "неутрализира всякаква заплаха", пише вестник "Катимерини". Коментарът на Йълдъръм се възприема като предупреждение към Гърция и Кипър.

Посрещаме март с много сняг

https://frognews.bg/novini/posreshtame-mart-mnogo-sniag.html

„Малък сечко реши да се покаже какво представлява и да изпрати зимата, която климатично свършва на 1 март. До 1 и 2 март ще има доста валежи. В планините ще натрупа 1 метър сняг”. Това предупреди климатологът Георги Рачев.

Четирима загинаха при експлозия, срутила сграда в Лестър

http://www.mediapool.bg/chetirima-zaginaha-pri-eksploziya-srutila-sgrada-v-lestar-news276010.html

Четирима души са загинали и четирима са ранени при експлозията, която вчера разруши сграда в Лестър, Централна Англия, съобщи британската полиция. Има потвърждение за четири смъртни случая на този етап, а няколко човека остават на лечение в болница, заяви началникът на Лестърската полиция Шейн О'Нийл, цитиран от Ройтерс.   Смятаме, че може да има хора, които още са в неизвестност и спасителната операция продължава, за да се локализират евентуално още жертви, добави той.   Причината за експлозията и последвалия пожар, които разрушиха снощи в центъра на града магазин на партера и два етажа с жилища над него, все още не е установена.   Спешните екипи продължават претърсването на развалините и разпитват съседите наоколо, но засега според полицията няма признаци, че експлозията е свързана с тероризъм.   Все още не е известно колко души са се намирали в сградата в момента на взрива. Магазинът за хранителни стоки е бил собственост на поляци.

Експлозия срути сгради в центъра на Лестър

http://www.mediapool.bg/eksploziya-sruti-sgradi-v-tsentara-na-lestar-news276010.html

Шестима са ранени, а четирима са в критично състояние след експлозия в сграда в центъра на английския град Лестър. След взрива сградата се срути и разруши намиращ се в съседство магазин за хранителни стоки. Все още не е известно колко души са се намирали вътре в момента на взрива. Пожарникарите издирват пострадали в разрушените сгради наоколо. Причините за взрива засега не са известни. Британската полиция засега не намира доказателства експлозията да е свързана с тероризъм, съобщава Скай Нюз. Магазинът за хранителни стоки е бил собственост на поляци.

Трима скиори загинаха при лавини в Швейцарските Алпи

http://www.cross.bg/skiori-lavina-ediniyat-1568699.html

/КРОСС/ Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при няколко лавини в Швейцарските Алпи през уикенда, съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източници. Двама швейцарци бяха пометени вчера следобед от голяма лавина в скалиста зона на община Шато д'Оекс. Единият от скиорите, жена на 55 години, загинала на място, докато другият - мъж на 61 години, бил ранен, без опасност за живота, и евакуиран с хеликоптер. В събота четирима швейцарски скиори били затрупани от лавина в кантона Вале. Спасителните екипи, изпратени с хеликоптер, успели да ги измъкнат, но 40-годишна жена по-късно починала от раните си в болницата. Полицията в кантора Берн съобщи, че двама скиори били затрупани в събота от лавина в Лауенен. Единият от двамата мъже, чиято възраст и националност не бяха уточнени, е починал от раните си в болницата, отбелязва БНР.    

С културен туризъм Велико Търново привлича румънци през 2018 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/6736087

С културен туризъм Велико Търново
привлича румънци през 2018 г.Велико Търново бе единственият български град със самостоятелен щанд на Международно туристическо изложение “Tourism Fair of Romania”, което се проведе от 22 до 25 февруари т.г. в румънската столица Букурещ. На борсата старата столица бе представена от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и предизвика интереса на масовата публика и

Преглед на икономическите теми в печата, 26 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-26-февруари_l.a_i.758339_at.1.html

"Владимир Малинов е новият шеф на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Комисията за енергийно и...

Дебелата лъжа на Борисов за ЧЕЗ

https://www.actualno.com/actualno/debelata-lyja-na-borisov-za-chez-news_661545.html

"Аз не бих оставил и ни най-малко съмнение, в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин ние не сме влияели на тази сделка, защото няма и как. Сделка, проведена между частни компании в Чехия, ние няма как по никакъв начин нито да контролираме, нито да попречим". Това заяви премиерът Бойко Борисов веднага след като гръмна новината, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка заради скандалната сд

Одобрението за Тръмп стигна най-ниското си ниво

https://www.actualno.com/america/odobrenieto-za-trymp-stigna-naj-niskoto-si-nivo-news_661706.html

Одобрението за президента на САЩ Доналд Тръмп стигна най-ниското си ниво, предава телевизионният канал CNN. Резултатите от последното социологическо проучване, поръчано от CNN, показват 35 процента одобрение, което е с пет пункта по-малко от миналия месец и най-ниското досега. Спадът последва януарското увеличение на одобрението в резултат на добрите данни за икономиката. Президентът получава най-слабото одобрение от републиканците – 80 процента, което е с един по-малко от миналия се

Путин подписва нова Държавна програма за въоръжаването

http://www.cross.bg/programa-pytin-rogozin-1568698.html

/КРОСС/ Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписва нова Държавна програма за въоръжаването, съобщи Фокус, позовавайки се на изявление на вицепремиера Дмитрий Рогозин, цитирано от ТАСС. "Да, документът е подписан от президента. Първоначално документът трябваше да бъде готов през 2016, но заради събитията от 2014, свързано с падането на цените на нефта, финансово-икономическият блок не можеше да направи точна макроикономическа прогноза", заявява Рогозин пред вестник Комерсант. В края на 2017 година се съобщаваше, че основният приоритет на новата програма е ядреното възпиране. Особено внимание ще се отдели на високоточните оръжия, както и на наземните системи. Планирано е създаване на самолет с вертикално излитане.      

Полезно за възрастните жени е да се изкачват по стълби

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6736088

Полезно за възрастните жени е да се изкачват по стълбиВъзрастните жени не е нужно да посещават гимнастически салони, за да бъдат в добро здравословно състояние - достатъчно е да изкачват стълби, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Да се открие подходящият вид физически упражнения за жените в постменопауза не е лесна задача, отбелязаха от Северноамериканското дружество на жените в

Трайков счита за "косвено признание" оставката на Петкова, че кабинетът има роля в сделката с ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/trajkov-schita-za-kosveno-priznanie-ostavkata-na-petkova-che-kabinetyt-ima-rolja-v-sdelkata-s-chez-news_661709.html

Най-интересното е, че Теменужка Петкова като министър не би трябвало да има каквото и да е влияние върху тази сделка, така че поемането на отговорност от нея е косвено признание, че всъщност правителството има някакво влияние към тази сделка и някаква роля".  Това заяви в ефира на БНТ бившият енергиен министър Трайчо Трайков по темата с продажбата на активите на ЧЕЗ и оставката на енергийния министър Теменужка Петкова.  По думите му не е ясно защо познанството с някого м

Пътнически самолет кацна аварийно в Япония

http://www.cross.bg/avariiino-samolet-putnicheski-1568697.html

/КРОСС/ Пътнически самолет кацна аварийно в Япония. Причината е проблем в десния двигател, съобщава в. "Джакарта пост". Инцидентът е станал със самолет на малайзийската нискотарифна авиокомпания Air Asia X. Той се е приземил аварийно в японския град Наха, префектура Окинава. Самолетът е извършвал полет от Токио за Куала Лумпур, с 379 души на борда.  

Затварят училища в община Аксаково заради лошото време?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369758

Очаква се директорите на училища в община Аксаково да обявят неучебни дни заради лошото време. Това каза за Moreto.net началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова. Причината,която вероятно ще наложи школата в Аксаково да затворят, е трудният достъп до тях.

Отмениха учебните занятия в 2 общини в Силистренско заради снега

https://www.24chasa.bg/region/article/6736085

Отмениха учебните занятия в 2 общини в Силистренско заради снегаОтменени са учебните занятия в две силистренски общини - Тутраканската и Главинишката - заради влошената метеорологична обстановка, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. В Главиница не работят и детските градини, а в Тутракан има дежурни

Вижте къде ще спира водата в София

https://frognews.bg/novini/vijte-kade-shte-spira-vodata-sofiia-2018-02-26.html

На 27 февруари 2018 г. (вторник), във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Росен“, местност „Гърдова глава“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Руско-грузинска следа в сделката за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-sdelka-sdelkata-chez-26918280

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

Чешка медия разкри кой купува ЧЕЗ в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/cheshka-mediia-razkri-koj-kupuva-chez-v-bylgariia-6079714

ЧЕЗ води дело срещу българската държава в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове

Руско-грузинска следа в сделката за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/chez-sdelka-26918280

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

Граждани настояват КЗП да провери колекторските фирми

http://econ.bg/Новини/Граждани-настояват-КЗП-да-провери-колекторските-фирми_l.a_i.758338_at.1.html

Комитетът за защита на потребителите отправи официална молба към Комисията за защита на потребителите (КЗП) да извърши проверки на т.нар. колекторски...

Новият собственик на ЧЕЗ може да получи стотици млн.

https://www.vesti.bg/bulgaria/noviiat-sobstvenik-na-chez-mozhe-da-poluchi-stotici-mln-6079714

ЧЕЗ води дело срещу българската държава в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове

Училища затварят врати заради снега

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchilishta-zatvariat-vrati-zaradi-snega-2081000

В няколко общини в страната бяха преустановени учебните занятия заради усложнената пътна обстановка. До много от училищата и детските градини достъпът е затруднен.

Световният печат: Китай прави нова стъпка към еднолично управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736082

Световният печат: Китай прави нова стъпка
към еднолично управление Китайският президент Си Цзинпин, смятан за най-влиятелния лидер на страната след Мао Цзедун, изглежда е консолидирал контрола си над властта, предвид предложението на Китайската комунистическа партия да премахне ограничението за два президентски мандата, пише британският в. "Гардиън". Предложението,

Крум Зарков: Сакскобургготски и Борисов продадоха ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/simeon-saxkoburggotski-borisov-chez-crum-zarcov-sdelkata-chez-26918238

„Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва около сделката с ЧЕЗ“.

Крум Зарков: Сакскобургготски и Борисов продадоха ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/simeon-saxkoburggotski-borisov-chez-crum-zarcov-26918238

„Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва около сделката с ЧЕЗ“.

Заветът на Заха Хадид и нейните архитектурни шедьоври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284961_%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B4+%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%8

 Роден в Багдад и завършила образованието си в Лондон, легендарният архитект Заха Хадид направи незаличим знак в архитектурата на 21-ви век. След постмодерния архитектурен бум, ръководен от Франк Гери, Хадид е една от групата на иновативни архитекти, които помогнаха за въвеждане на нова ера на архитектура с кръстосано опрашване на технологични и художествени влияния.

Вече разпознатa като талант по време на обучението си в архитектурната школа, бившият професор Рем Колхаас я описва като "планета в собствената си орбита". Над 30-годишната ѝ кариера помага да се оформи начинът, по който обществото мисли за съвременната архитектура.

Първата жена, спечелила престижната награда за архитектура "Прицкер", Хадид служи  за пример за творци от различни среди, доказвайки, че не е нужно да сте бял мъж, за да направите изявление в архитектурата.
Прочетете цялата статия на: Sofiapress.com

Най-натоварени са следователите в Кърджали, най-много разследвания има в Пловдив

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136044_nai-natovareni_sa_sledovatelite_v_kurdjali_nai-mnogo/?ref=rss


Най-натоварени са следователите в Кърджали, а най-слабо - във Видин. С мнение за съд приключват най-много досъдебни производства в Пловдив, а най- малко във Велико Търново, Силистра и Кърджали.<br /><br />Това показва част от статистиката за натовареността на следователите за първите шест месеца на 2017 г., приета миналата седмица от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.<br /><br />Темата с натовареността на следователите и тяхното бъдеше е била в дневния ред на...

Крум Зарков: Сакскобургготски и Борисов продадоха ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/krum-zarkov-sakskoburggotski-i-borisov-prodadoha-chez-675594.html

Има косвени доказателства, че правителството е знаело какво се случва около сделката с ЧЕЗ.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по бТВ. По неговите думи кратка справка в интернет показва, че една от темите по време на посещението на чешкия премиер в края на януари е именно ситуацията около закупуването на ЧЕЗ. „Т.е. такъв разговор е имало или е подготвен да има и ние ще поискаме повече сведения от самия министър-председател в рамките на парламента“, каза още Зарков. Според него се е знаело, че процедурата върви, че „Енерго-Про“ и други участници са отпаднали от нея и че има съмнения по начина, по който се е развива - в самата Чехия има конфликт по тази процедура.

„Второто косвено доказателство е оставката на Теменужка Петкова. Защо министърът на енергетиката неочаквано хвърли оставка? Това не може да е само, защото са приятелки с купувачката. Приятелството само по себе си не е наказуемо. Би било, ако приятелството е спомогнало за реализирането на сделката“, коментира народният представител. Той е на мнение, че не може 12 часа след избухването на скандала министър да подава оставка и малко по-късно правителство да твърди, че няма нищо общо.

„Това са несъвместими неща. Имаме съмнение, че зад Гинка Върбакова се крият чужди или български интереси, но това не може да остане неразкрито“, категоричен е Зарков. „Здравият разум отказва да приеме, че напълно неизвестна фирма с 1000 лв. печалба може да купи бизнес, който струва милиарди и от когото зависят над 2 млн. българи. Както и да си обясняваме нещата, неприемлива е постановката, че държавата ни няма нищо общо със сделката“, подчерта зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Според него това е начинът, по който България функционира и се управлява – чрез сламени хора, чрез подставени лица и съмнителни милионери. 

„Всяко управление носи отговорност за стратегическите сектори на тази страна и един от тях е на път да ни се изплъзне“, каза още депутатът от левицата. Той обясни, че през 2005 г. са продадени 67% от ЕРП-тата и е разграфена страната на три. „Това е по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. 2009 г. първото правителство на Борисов, продава и останалите 33%“, допълни той. „БСП иска държавата да има много по-голямо отношение към енергийния бизнес“, посочи Зарков. По неговите думи казусът ЧЕЗ стои на масата от много време и е на път да се развие в негативна посока. „Как ви се струва твърдението, че като държава и общество не можем да се произнесем по нищо, защото някакви хора в чужбина се разбират за електроподаването на една трета от територията ни?“, попита той. Според него държавата има правото, без да нарушава принципите на пазарната икономика, да се намеси в пазара като играч. „Според международните правила държавата може да се намеси и го е правила. Ако държавата не може да се намеси в начина, по който се захранва с ток една трета от нейното население, не знам защо имаме държава. Съмнявам се, че ДАНС не е следяла как се развива тази сделка. Това би било странно“, каза още той.

„Изправени сме пред един Рубикон – ако държавата и обществото ни допусне бизнес от такъв характер и с такъв размер да мине в ръцете на офшорка, то не виждам какво добро очакваме да се случи за страната ни. Не можем и не трябва да допускаме това нещо“, коментира Крум Зарков.

Нов моден тренд в прическите набира популярност

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/nov-moden-trend-v-pricheskite-nabira-populiarnost-6079713

Сресаната на път коса, като по цялата дължина на пътя са поставени кристали, е най-новият моден тренд

Вижте каква е обстановката в Разград, Монтана, Кюстендил и Русе след снега

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736068

Вижте каква е обстановката в Разград, Монтана, Кюстендил и Русе след снегаПо данни на дежурния в Областния съвет за сигурност към 6,00 ч. тази сутрин в цялата Област Разград има снеговалежи и вятър, но това не е довело до усложнена зимна обстановка, съобщиха от областната администрация. Най-много сняг е натрупал в община Кубрат - 20 см. В Завет снежната покривка е 15 см, в Исперих е между 10 и 12 см,

Христо Иванов: Борисов да публикува срещите си с Бабиш

http://clubz.bg/64710-hristo_ivanov_borisov_da_publikuva_sreshtite_si_s_babish

Премиерът Бойко Борисов да публикува протоколите от срещите си с чешкия си колега Андрей Бабиш, а самата сделка да бъде предотвратена.

За това призова лидерът на "Да, България" Христо Иванов чрез профила си във фейсбук:

"Тази сделка трябва да бъде предотвратена!

Независимо от всякакви проверки и бъдещи скандали, които ще изскачат от около Гинкието. Българската държава трябва да убеди чешкото правителство да рестартира процедурата. И не с аргументи за законосъобразност или след доказване на някакви разкрити нередности, а защото това е от основен наш интерес. Досега тези активи са продавани като залежали кнедли на съмнителни туристи от Източна Европа. Имаме всяко легитимно основание да искаме нашите стратегически енергийни интереси да бъдат отчитани от чешката страна и ако това не се е случило до този етап, да искаме рестарт. Трябва да използваме целия си дипломатически ресурс и в двустранен план, като страни със стари приятелски отношения, и на европейско ниво, включително като държава - председател на ЕС.

Това чудо трябва да бъде спряно и това е най-важното в момента.

Второто най-важно е Борисов да публикува пълния протокол от разговорите си с Бабиш и да обясни защо е допуснал да се стигне до подобна сделка. Защо едва сега се правят проверки? Защо досега не е установено ниво на диалог с чешката страна, което да позволи намирането на стратегически инвеститор и отчитане на нашата енергийна стратегия. Най-добре като мотиви към оставката си."

Както Клуб Z писа, на 22 януари т.г. на неофициална визита в София долетя министър-председателят Андрей Бабиш, вторият най-богат човек в Чехия със състояние от  €2.9 млрд., на когото преди дни бяха свалили имунитета заради разследване за измами с еврофондове. Сделката за активите на ЧЕЗ вероятно е била сред темите, въпреки че и двамата отрекоха.

"...Борисов също заяви, че няма неуредени проблеми между страните... Български журналист зададе на Борисов въпрос, който интересува много българите - изтеглянето на ЧЕЗ от България. "Това не е проблем", каза Борисов, видимо раздразнен. Бабиш заяви на тръгване от Прага в понеделник, че няма да преговаря за ЧЕЗ в София", отбелязва вестник Lidove Noviny, собственост на Бабиш, след срещата.

Новините за хода на сделката с ЧЕЗ, както и за визитата на Бабиш в София, се появяваха най-напред във вестник Lidove Noviny. А сделката беше забързана именно след визитата на Бабиш, когато надзорът на ЧЕЗ обяви за победител "Инерком".

Спецслужбите на САЩ подозират Русия в кибератака на Олимпийските игри

http://www.moreto.net/novini.php?n=369747

Американските спецслужби подозират, че Русия е извършила кибератака срещу обслужващите електронни системи на Олимпийските игри в Южна Корея. Това пише американският вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на източници от разузнаването на САЩ, информират руски медии.

Над метър сняг натрупа в някои части на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736066

Над метър сняг натрупа в някои части на МакедонияСнежна покривка покри Македония, на места снегът достига над един метър, столицата Скопие е блокирана - така обобщава зимната обстановка в страната скопският вестник "Вечер", отбелязвайки, че забрана за движение има на почти всички пътни направления. Снежната покривка в Маврово, където сутринта бе измерена температура от минус 8 градуса по Целзий

Снегът блокира придвижването в София

http://econ.bg/Новини/Снегът-блокира-придвижването-в-София_l.a_i.758336_at.1.html

Продължилият през цялата нощ обилен снеговалеж затрудни придвижването на автомобили и пешеходци на много места в София.  "Моля всички...

Шофьор нападна колега с метална тръба заради засичане на пътя в Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736058

Шофьор нападна колега с метална тръба заради засичане на пътя в КазанлъкШофьор нападна с тръба възрастен мъж в Казанлък, след като го засякъл на пътя вчера следобяд, съобщи БНТ. Той нанася материални щети на лекия автомобил, като чупи стъклото му. Грозната сцена се разиграва на кръстовището на Абаята в Казанлък. Образувано е бързо производство за установяване на причината. 32-годишният мъж е задържан за 24 часа.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване