Ултраси се биха в Пловдив, един е с опасност за живота

https://offnews.bg//112/ultrasi-se-biha-v-plovdiv-edin-e-s-opasnost-za-zhivota-675614.html

Група футболни фенове са си спретнали масов бой снощи в Пловдив. Инцидентът е станал малко преди 22 часа снощи, съобщават от полицията в града. 

Вчера вечерта в полицията постъпила информация, че на кръстовище между бул. „Дунав“ и ул. „Васил Левски“ е възникнал конфликт между привърженици на два футболни отбора.

Полицаите успели да предотвратят по-голямо меле, като пристигнали на място разправата била прекратена.

Трима от участниците - на 35, 39 и 47 години, били откарани в болница за оказване на спешна медицинска помощ. Най-младият е оставен под лекарско наблюдение с опасност за живота. При извършения оглед на местопроизшествието било установено, че има нанесени материални щети по спрян наблизо лек автомобил „Мерцедес“.

В рамките на образуваното по случая досъдебно производство в Трето РУ са предприети активни действия за изясняване на причините и обстоятелствата за побоя, както и установяване на самоличността на инициаторите му.

Bridgestone със супергуми за мокро

https://www.24chasa.bg/avto/article/6736381

Bridgestone със супергуми за мокроridgestone, най-голямата компания - производител на гуми и каучукови изделия в света, представи Turanza T005 премиум touring гума за “пълен контрол на вашето пътуване, дори и в дъждовен ден”. Разработена и произведена в Европа, Bridgestone Turanza T005 се представя невероятно на мокра настилка и осигурява икономия на гориво в комбинация с висок

Обявен за издирване е намерен мъртъв в "Шуменското плато"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736350

Обявен за издирване е намерен мъртъв в "Шуменското плато"Сигнал за намерен починал мъж в природния парк "Шуменско плато", в района на телевизионната кула, е бил приет в неделя на тел. 112, съобщиха днес от пресцентъра на ОД на МВР. Полицейски екип установил, че починалият е обявеният за издирване Светлозар Стефанов /53 г./. При първоначалния оглед данни за насилствена смърт не са констатирани.

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално при зимни условия

http://www.moreto.net/novini.php?n=369775

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка. това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции.

Производител на ябланска халва е убит в ловешко село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736370

Производител на ябланска халва е убит в ловешко селоМъж на 47 години е убит в ловешко село в неделя, съобщиха от полицията. Сигнал за престъплението в РУ-Ябланица подал братът на жертвата в 18.50 часа. 50-годишният мъж сам открил трупа на близкия си родственик в къщата му в с. Добревци, където живеел със съпругата и сина си. На място незабавно бил изпратен полицейски екип, който установил,

Как да бъдем успешни лидери в офиса

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136226_kak_da_budem_uspeshni_lideri_v_ofisa/?ref=rss


Честито, вече сте лидер на екип! Лидерската роля обаче не е лесна, а и не е за всеки. Доста често повишението не е само повод за радост, но и за притеснение - дали ще се справя с новото предизвикателство.<br /><br />Успешните лидери трябва да могат да вдъхновяват своя екип с действията си – точно затова бъдете уверени още от първия ден. Не забравяйте, че в първите няколко седмици колегите ви ще си изградят възприятия за това какъв шеф сте. Всеки лидер трябва да осъзнае, че носи...

Радан Кънев: Голямата задача е да сме алтернатива на фалшивите опоненти ГЕРБ – БСП

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%ba%d1%8a%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b0-%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%bc%d0%b5-%d0%b0%d0%bb/

 

 

– Как си обяснявате изказването на депутата от БСП Валери Жаблянов, че т.нар. Народен съд е „необходимо и неизбежно правосъдие“? Дори да оставим морала,  няма начин той да не знае, че парламентът, на който беше зам.-председател, е гласувал декларация за осъждане на комунистическия режим. А това не е единичен случай на връщане на социалистите към корените им, което очертава цялостна тенденция.

– Според мен става дума за едно съвсем целенасочено нагнетяване на фалшиво напрежение едновременно от БСП и ГЕРБ, дори си позволявам предположението, без, естествено, да имам доказателства, че е взаимно съгласувано. То е толкова изгодно и за двете партии, че няма накъде. Нека ги погледнем – БСП е партия на милионери и милиардери от „дивия капитализъм“ от периода, според тяхната собствена доктрина, на първоначалното натрупване на капитала, в огромна степен откровено престъпно, в партията на най-богатите хора, въпреки че толкова години е в опозиция. То трябва да се хареса на един електорат, където твърдото ядро са наследниците на старите комунистически фамилии в България, на хора, които в голямата си част продължават да вярват в комунистическия идеал и че България е била освободена от монархо-фашизъм. Така си стоят на тези твърди позиции и не са успели да се придвижат към модерното ляво в Европа.

От другата страна ГЕРБ са партия с откровен комунистически генезис, а голяма част от нейните лидери са членували в БКП, деца на изтъкнати номенклатурни семейства, хора с кариера изключително в късната социалистическа милиция и ранната уж демократична полиция, които имат много голям проблем с дясната идентичност и имат нужда да се доказват пред избирателите с наследствени десни убеждения. Този тип скандали помагат и на двете партии.

Има още нещо и то е, че отклоняват вниманието от факта, че ГЕРБ е при третото си вече управление с премиер Бойко Борисов и не могат да се справят с основните задачи на управлението, затъват от скандал в скандал. Отказали са се напълно, бих казал и официално, от всякакви реформаторски политики и бутат на вълната на икономическата конюнктура в момента държавния кораб – съвсем очевидно към рифове. И мисля, че голяма част от по-десните техни избиратели виждат, че всъщност корабът няма капитан. Но подобни скандали дават повод да се конфронтират с БСП, да показват, че са алтернатива. Така прикриват факта, че управлението им с нищо не се различава от управленията на БСП.

– Всъщност със Закона за банковата несъстоятелност, известен като „Закона Пеевски“, ГЕРБ ясно се идентифицираха поне по интереси. Президентът наложи вето, но това не е пречка да го гласуват отново. Като юрист какво мислите – ще има ли правни последици и за други банки освен КТБ?

– Този закон е написан за предходни случаи. Това е закон, чиято противоконституционност е единственото му съдържание. Той променя с обратно действие законодателството по материално-правни норми, тоест категорично и вулгарно погазва българската Конституция. В този смисъл повече от логично беше президентът да наложи вето, но по-същественото е сега да каже, че ако ветото бъде преодоляно, той ще сезира Конституционния съд. Защото, пак ще повторя, законът е откровено, бих казал, неприкрито противоконституционен, и по всяка вероятност неговата цел не е да остане дълго време в сила, а да се извършат определени действия в периода, докато Конституционният съд го обяви за противоконституционен, тъй като решенията на Конституционния съд действат само занапред.

В интерес на истината при повече от ясната коалиция ГЕРБ – ДПС – Патриоти и „Воля“ на г-н Марешки, изглежда че преодоляване на ветото няма да е особен проблем. Освен КТБ няма друга банка, обявена в несъстоятелност, с изключение на един много по-малък случай отпреди петнайсетина години – Първа източна международна банка. Не виждам казус в момента, към който тези хипотези да се отнесат според мен. Това са текстове за конкретни активи на банката, които са се изплъзнали на Пеевски, и сега той се опитва да си ги вземе постфактум. Не съм достатъчно запознат с този процес на разграбване, за да мога да кажа кои активи. Но хората, които следят отблизо случая, най-вероятно знаят.

– Партия „Да, България“ отправи официална покана към демократичната общност за политически съюз с цел предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Реакциите на десни по принцип избиратели в интернет май не бяха особено възторжени. Как вие гледате на това?

– Декларацията на „Да, България“ не е нещо, на което следва да се отдава самостоятелно особено значение. Това е елемент от един вече 9-месечен процес на сближаване между „Да, България“ и ДСБ, може би и други формации, това е доста неясно към момента, но може би се върви към края на този процес.

– Много тих процес…

– То е хубаво да е тих, коалиционните разговори е добре да са тихи. На Аденауер се приписват думите, че никой не иска да знае как се правят кренвирши и коалиции. Хората искат крайния резултат. В този смисъл не виждам нещо забележително в самата декларация, че да се коментира. Всички виждаме, че този процес се проточи твърде дълго, но, дай Боже, да приключи навреме. Слушаме заклинанията кой бил десен, кой не бил десен… Това политици да се правят на политолози и да дават аналитични оценки на своите конкуренти в политиката, е смешно занимание, несериозно. Включително и от нашите среди се правят тежки заклинания ГЕРБ десен ли е или не е десен. Доста хора си отдават времето на тези въпроси, а пък времето не е за това в политиката, то е за съвсем други неща – да кажеш ти какво предлагаш, какво ще промениш в бъдеще, как ще събереш необходимата сила да осъществиш промени, пък хората ще преценят ляв ли си, десен ли си, център ли си, а най-вече дали си почтен и заслужаваш доверие.

– Как ще стане това разбираемо, след като не ви канят често по медиите? На какъв език ще се говори въобще?

– Тук има два въпроса, които са независими един от друг. Каква програма на евентуално дясно опозиционно обединение, каквото се очертава, е важна, за да бъде то забелязано от хората, и каква е неговата политическа, че и правна и организационна форма, за да вдъхне доверие у избирателите.

Въпросът за медийните канали очевидно е травматичен в момента в България. Аз мисля, че трябва да сме наясно, че те няма да се отворят в близко бъдеще, каквото и да говорим, колкото и да е атрактивно и интересно. Няма такъв шанс, медийната среда еднопосочно се влошава, и то от много години насам. Трябва да е ясно, че подобно обединение няма да стигне до много хора. То трябва да успее да мобилизира тези, до които, така или иначе, стига, а те не са толкова малко. Важното е те да бъдат мобилизирани, да виждат пред себе си формации, които са единни, не правят познатите номерца на надиграване, подхлъзване и прочие.

Много е важно да се постигне тази основа – политическа коалиция между „Да, България“ и „Демократи за силна България“, защото избирателите, които са десни, но са категорично опозиционно настроени към Борисов, бяха разделени наполовина, включително на психиката и на мотивацията им беше нанесен много тежък удар. Не смятам, че в този процес има невинни, но аз по много начини – и на думи, и на дела, си поех отговорността, защото е отговорност пред избирателите, не пред партийните структури, апарата или пък колеги.

Това, което искам да кажа за пореден път, е че коалиционната форма е крайно недостатъчна. Тя е необходима, тя е дори задължителна първа стъпка и дава възможност за участие в Европейския парламент, за участие в следващия парламент, ако има предсрочни избори. Но за голяма политическа задача – това, което ние публично обявяваме, че искаме – да дадем една алтернатива на това фалшиво противопоставяне ГЕРБ – БСП, в което пък ДПС с Пеевски е навсякъде – и на власт, и в опозиция, и къде ли не.

За да дадем такава алтернатива, трябва да сме способни да изградим единен политически субект. А тези думи се посрещат с много резерви и в ДСБ, и в „Да, България“, и в другите десни формации, които на този етап не участват в преговорите. Но всички, които изразяват тези резерви – да го кажа направо, които се дразнят, когато се заговори за обединение, трябва да си дават сметка, че коалиционната форма е несериозна в очите на избирателите. Тя ще мобилизира хора, доколкото да се прескочи електоралната бариера, но никога толкова хора, че да се изгради политическа алтернатива. Просто не е възможно, няма такова чудо като политическа алтернатива, изградена от много партии. И не е случайно, че СДС, за да осъществи големите реформи в миналото, трябваше първо да реформира себе си. Онази коалиция от 16 партии нямаше да изкара и шест месеца в глада на 1997 година на власт – щеше да се разпадне на по-дребни части дори от Реформаторския блок.

– Смятате ли, че е възможно да се реализират политически формации като тази на Слави Трифонов, генералските политически амбиции около Божидар Димитров. Спомням си, че идването на Симеон Кобургготски бе силно подценено от СДС. Какви са шансовете на политическото инженерство изобщо?

– То в България всичко е политическо инженерство и трябва да свикваме с това. Много неопитен или много глупав трябва да е човек, за да подценява фигура от мащаба на Слави Трифонов. Ако той реши да влезе лично, а не да си измисля някакъв лидер и подкрепа от телевизионния екран, ще бъде съществено явление и опасен за всички – и за ГЕРБ, и за БСП, и за националистите, и за дясното. Само ДПС ще останат незасегнати от такова явление.

Но това ще зависи от Слави Трифонов – дали ще се занимава с политика, дали ще направи съответния компромис с включването си в подобни инженерни процеси и откъде ще се финансира – ние не знаем какво ще реши, нито можем да му помогнем, нито да му попречим. Това, което можем да правим, е да бъдем много сериозни в политическите си заявки и наистина внимателно да преценим какво е по силите ни да променим в България, с какво наистина сме различни от ГЕРБ например – има много такива сфери.  По какъв начин можем да привлечем доверието на всички десни избиратели, които са около 300 000 в лагера на разцепените реформаторски партии и още толкова в ГЕРБ.

Вече от отчаяние заради доминацията на Борисов на политическия пазар не малко десни гласуват за БСП.  А това означава, че десният и дясно-реформаторският потенциал като цяло е много голям, съвсем очевидно е, че е необходимо по-авторитетно, по-ангажирано, а може би и по-модерно лидрство, за да бъде усвоен целият. А това е проблем, за който в момента, признавам си, не виждам решение. И не е случайно, че не го виждам – ние не работим в тези инженерни схеми. Лидерът на дясното трябва да се прояви на основата на собствената си амбиция и смелост, но го няма този човек към момента.

– Как бихте описали профила му?

– Моето предположение е, че той е доста по-млад, отколкото си го представяме. Той ще се появи и мисля, че ще е раждан през 80-те години и ще има бегли или никакви лични спомени от комунистическия режим.

– Не е лошо да има спомени и представа за комунизма…

– В нашето пространство има предостатъчно хора, които имат спомени.

– За да не се препокрива дясното с антикомунизма ли? Всъщност как дефинирате дясното?

– Не се наемам да давам дефиниция на дясното, има много нюанси, включително в икономическата политика, защото едно е дясното в Португалия, друго в Естония, трето е в Швеция, напълно различно е във всички южоноевропейски държави и е спорно има ли същинско дясно. Предимно са едни такива народняшки партии със социалистически уклон тип ГЕРБ, които просто членуват в ЕНП.

Според мен има нещо по-важно, и то е, че целият европейски политически пейзаж се изменя коренно и сегашното противопоставяне ляв център срещу десен център вече не съществува. В голямата си част левоцентристките партии изчезнаха или както става сега в Германия се превърнаха в младши партньор на десноцентристки партии.

Има съвсем други линии на политическо разделение, свързани и с бъдещето на Европа, и с моделите на отстояване на националния интерес, и с икономическата политика, но вече на ниво еврозона, защото там едни от яростните опоненти са горе-долу в един лагер – да кажем, примерно холандските десни либерали и Мануел Макрон, който също се позиционира като либерал вдясно от центъра. Те са на върло различни позиции и за бъдещето на еврозоната, и по какъв начин тя ще се развива. От друга страна, бившият източен блок, както го наричам, „ръждивият пояс на Европа“, съвсем ясно се оформя като пространство на левичарски консервативен популизъм с една мешавица от соцносталгия и християнска предсоцносталгия. Трудно е да различи човек Фицо в Словакия от Орбан в Унгария, но Фицо е в ПЕС, а Орбан е в ЕНП. Третият герой Качински в Полша е при европейските консерватори, а четвъртият Бабиш в Чехия, не е никъде.

Една комбинация от еднакви популисти с консервативен уклон, но част от тях с минало в десницата, част са бивши комунисти, едните са в ПЕС, другите – в ЕНП, но това вече е един стабилен политически блок. И според мен голямото решение в българската политика трябва да го вземе Борисов – за реформаторската десница, за всички партии, които сме извън парламента, този избор не стои. Ние категорично принадлежим към прозападната, можем да я наречем дясно либерална, на моменти тя може да е дясно либерална линия, но ние се борим за по-единна Европа и в това няма съмнение.

Сега Борисов трябва да реши – дали е при Фицо и Орбан или е при Курц, Макрон, ако щете дори Меркел, с която демонстрира много голяма близост, но тази близост вече не е ясно дали има политически измерения или е само пиар.

Борисов се опитва да бъде и двете, но просто е невъзможно, това са противоположни тенденции. А в рамките на тези нови разделения старите етикети на ляво и дясно, без да са излишни, придобиват вече съвсем различен пълнеж. Защото има дясно, което се представлява основно от десните либерали и либерал-консерватори в Западна Европа.

– Звучи като че ли встрани, но темата около Истанбулската конвенция очерта нови оси, извади напред стари радикални движения. В обществото дебатът се водеше на други нива, които политиците се опитаха да яхнат. Как определяте това?

– Мисля, че истерията на левия радикализъм ще потъне в тези, аз ги наричам „северозападни общества“. Това са феномени наистина на Скандинавския свят и на двата бряга на Америка. Но, грубо казано, сърцето на процеса е „калифорнийски феномен“.  Не мисля, че тези крайни форми на радикално позициониране имат бъдеще и сериозна подкрепа.

Но никак не бих си позволил да ги наричам „либерални“. Честно казано, възмутен съм от това определение, защото това са заявки против свободата, а не за свободата. Тези крайни послания се случват в целия западен свят – и отсам, и оттатък Атлантика, та чак до България, която, слава Богу, е в западния свят. Усещането е  за загуба на консенсус, загуба на посока в широкия и конструктивен център на общественото пространство, което превръща гласовитите крайности в основни гласове. С отпадането на консенсуса от Вашингтон, с отпадането на Маастрихтските консенсуси за бъдещето на Европа ние не сме намерили, а може би няма да намерим лесно, следващите. Предстои един процес на прекипяване, който е много важен.

– Колко може да продължи?

– Дай Боже, да е мирен и кратък. Ще е поне 7-8 години примерно. Една от лошите новини, впрочем силно подценена, но за мен много лоша, е отпадането на Трансатлантическото търговско споразумение от дневния ред и на Европа, и на САЩ.

Защото този вид заздравяване на връзките през Атлантика, съхраняването на Западния свят, който вече не е толкова силен, колкото е бил, е изключително важно. По-скоро обаче при администрацията на Тръмп нещата вървят в друга посока. Има несъмнено процес на изолиране на Америка и той се харесва на не малка част от избирателите на Тръмп. Този процес не е случаен и е определено демократичен процес, нито можем да кажем, че президентът подменя вота на избирателите. Напротив, той е доста верен към това, с което спечели изборите. А дали резултатите ще бъдат добри или лоши, ще видим чак отвъд икономическия цикъл, защото той печели подкрепа на база на този цикъл, с който иначе няма нищо общо.

 

 

Изолация падна върху коли, серия от катастрофи във Варна

http://dnes.dir.bg/news/vjatar-varna-katastrofi-izolatzia-26919033

Силният вятър събори върху няколко автомобила изолация на жилищен блок до спирка "Родина" във Варна. Заледени участъци доведоха и до катастрофи в града.

Изолация падна върху коли, серия от катастрофи във Варна

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26919033

Силният вятър събори върху няколко автомобила изолация на жилищен блок до спирка "Родина" във Варна. Заледени участъци доведоха и до катастрофи в града.

Финландци също са воювали за освобождението на България

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%86%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%89%d0%be-%d1%81%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d1%8e%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b4/

 

 

140-годишнината от освобождението на България от османско владичество е прекрасен повод да си припомним финландското участие в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. По това време Финландия била със статут на Велико княжество в Руската империя и имала право да поддържа автономна войска – Финландска гвардия, която влизала в състава на руската императорска армия

В Руско-турската война участвал Трети стрелкови батальон, който бил най-боеспособната част от Финландската гвардия. Той наброявал близо хиляда души – офицери, войници, лекари и санитари, оркестър и невоенен персонал. Командири на батальона били полковник Георг Рамзай (1834-1918), а по-късно лейтенант – полковник Джулиус Сундман и полковник Виктор Прокопе. На 25 август / 6 септември 1877 г. финландският батальон бил ентусиазирано изпратен от жителите на Хелзинки. След преход от две хиляди километра през територията на Русия и Румъния, на 24 септември / 3 октомври финландските войници пресекли Дунав при град Свищов и стъпили на българска земя.

Оттам батальонът се отправил към Плевен и заел позиция близо до село Горни Дъбник, където на 12 / 24 октомври 1877 г. участвал в първото си сражение на българска земя. В битката край Горни Дъбник той бил в състава на настъпващата в три колони 15-хилядна руска армия. Целта на руските войски била да завладеят отбраняваните от турски гарнизон два редута покрай преминаващия през този район път, по който била снабдявана с боеприпаси и подкрепления обсадената в град Плевен турска армия под командването на Осман паша. Ожесточената битка край Горни Дъбник завършила с победа на руските войски, която допринесла за по-бързото освобождаване на град Плевен. В нея финландските войници проявили изключителен героизъм. Това било най-голямата битка с финландско участие във войната. В сражението загинали 23-ма, а около сто финландски войници били ранени.

След битката край Горни Дъбник финландският батальон бил включен в Западния отряд на руските войски под командването на генерал Гурко и се отправил в посока към София. Следващото сражение се състояло през ноември край Правец. През декември 1877 г. Западният отряд прекосил Стара планина в тежки зимни условия – снежни виелици и температури, достигащи до минус 20 – 25 градуса. Финландските войници проявили истински героизъм, тъй като били облечени във вече износените си летни униформи. Когато мръзнели в студа и не можели да запалят огън, те поддържали своя дух като пеели патриотични песни. По пътя към София финландският батальон участвал в още три сражения – край село Саранци, където била последната турска отбранителна позиция по пътя към София, а след това край селата Долно Камарци и Враждебна. На 23 декември 1877 / 4 януари 1878 г. той бил в състава на руските войски, които освободили в София, чиито жители им устроили вълнуващо посрещане.

 

 

 

 

 

Бойният път на Трети стрелкови финландски батальон на българска територия в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г.

 

 

След едноседмичен отдих, финландският батальон се отправил към Филибе (днешния Пловдив). Привечер на 15 / 27януари 1878 г. финландските войници прекосили река Марица, а след това участвали в атаката на руските войски срещу турските позиции кай Пловдив. Битката продължила три дни и била последната на батальона във войната. След освобождението на Пловдив той се отправил към Едирне (днес Одрин), където станало известно, че Русия и Турция подписали примирие. Последният пункт във военния поход на финландския батальон бил Сан Стефано (днес Йешилкьой), където на 19 февруари / 3 март 1878 г. бил подписан мирният договор между Русия и Турция.

На 11 / 23 април 1878 г. финландският батальон напуснал Сан Стефано на борда на руски кораб, който три дни по-късно пристигнал в Одеса. Оттам заедно с други руски военни части финландските войници заминали с влак за Санкт Петербург, където на 25 април / 7 май бил проведен военен парад. След осеммесечно участие в Руско-турската война, на 28 април / 10 май 1878 г. финландският батальон пристигнал в Хелзинки, където бил възторжено посрещнат от хиляди жители на града.

Във войната за освобождението на България от османско владичество загинали  около 40 финландски войници. Много по-голям бил броят на ранените и особено починалите войници от различни заболявания, главно тиф. Общата численост на убитите, починалите и ранените финландски войници в Руско-турската освободителна война възлиза на около 280 души или повече от една пета от числения състав на Трети финландски стрелкови батальон. Повече от 100 финландски войници и офицери били наградени с ордени, медали и други отличия, а с императорски указ Трети финландски стрелкови батальон получил лейбгвардейски статут, какъвто притежавали елитните подразделения на Руската императорска армия.

В Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. воювали също офицери и войници от финландски произход, които били в различни подразделения на руската императорска армия. Техният брой бил около две, а може би три хиляди, включително 200-250 офицери, сред които шестима с чин генерал. Те командвали роти, батальони, бригади, полкове и дори дивизии. Най-известен е генерал-лейтенант Казимир Ернрот (1833-1913), който командвал XI пехотна дивизия, освободила градовете Омуртаг и Търговище. По-късно К. Ернрот бил назначен за военен министър и министър-председател на България и има голям принос в изграждането на българската армия и държава.

Финландското участие в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. е паметно събитие във военната история на Финландия и българо-финландските отношения. Един от неговите символи е издигнатият през 1881 г. в центъра на финландската столица паметник, който носи името Горни Дъбник. Всяка година по случай трети март – освобождението на България от османско владичество, и 24 октомври – денят, на който се състояла битката край Горни Дъбник, пред паметника в Хелзинки се провежда тържествена церемония с участието на представители на българското посолство в Хелзинки, министерството на отбраната, армията и организации на военните ветерани във Финландия.

През 1881 г. в България също е построен паметник на загиналите финландски войници във войната за освобождението на България от османско владичество. Той се намира в мемориалния парк „Ген. В. Н. Лавров” на около 25 километра от Плевен и е издигнат на мястото, където са погребани загиналите в битката край Горни Дъбник през октомври 1877 г. войници от Трети финландски стрелкови батальон. През 2015 г. паметникът бе ремонтиран, а пред него бе поставена мемориална плоча, на която са изписани имената на финландските войници. На редица места в България по бойния път на финландския батальон – Пловдив, Хисаря, Брезово, Скобелево и Белащица, също са поставени мемориални плочи. През 2013 г. в Търговище бе открит паметник на освободителя на града – генерал Казимир Ернрот. В историческия музей на град Омуртаг има експозиция на генерал Казимир Ернрот, а в София на негово име е наименувана улица и поставена мемориална плоча.

Финландското участие в Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. завинаги ще остане паметно събитие в отношенията между българи и финландци – два географски отдалечени, но приятелски един към друг народи. В съвременните условия България и Финландия развиват ползотворно взаимноизгодно сътрудничество, което е основано на ценностите на демокрацията, и допринасят за укрепването на международното разбирателство, мира и сигурността в Европа и света.

 

 

 

Няма да има футбол през седмицата заради снега

http://clubz.bg/64727-nqma_da_ima_futbol_prez_sedmicata_zaradi_snega

Спортно-техническата комисия (СТК) на Българския футболен съюз официално обяви, че мачовете от 23-тия кръг на Първа лига, които трябваше да се играят от вторник до четвъртък, са отложени заради снега и студа в цяла България.

Ето точното съобщение на СТК:

"Със съгласието на Нова броудкастинг и Футбол Про Медия, предвид тежките атмосферни условия - силен снеговалеж, очаквани ниски температури и трудна проходимост по пътната мрежа в страната, срещите от XXIII- ти кръг на Първа професионална футболна лига, както и срещата от XVIII – ти кръг на Втора професионална лига - ФК „Черноморец“ Балчик – ПФК „Лудогорец 2“ се отлагат. Срещите ще бъдат насрочени допълнително."

За вторник бяха насрочени двубоите "Етър" (ВТ) - "Черно море" и "Дунав" (Русе) - ЦСКА-София, за сряда - "Витоша" (Бистрица) - "Славия", "Верея" - „Пирин" (Бл), "Левски" - "Берое", а за четвъртък -  "Лудогорец" - "Септември" (София) и дербито на Пловдив "Локомотив" - "Ботев".

Под голяма въпросителна е днешния мач от 17:30 часа "Ботев" - "Лудогорец", последен от 22-ия кръг. Домакините полагат големи усилия и чистят терена в "Коматево", но въпреки това теренът е неподходящ за футбол, тъй като е заледен.

Последната дума ще имат съдиите и делегата на БФС. Почти сигурно мач няма да има.

Трима ранени във верижна катастрофа в Плевенско

https://www.24chasa.bg/region/article/6736362

Трима ранени във верижна катастрофа в Плевенско

Трима във фиат - водачът на 40 г. , жена на 39 г. и момче на 16 г. пострадаха след верижен удар между 3 коли на заснежения обходен път до Долни Дъбник около 18 ч в неделя. Катастрофата станала, след като 36-годишна жена не могла да овладее управлението и шофираният от нея "Фолксваген Поло" навлиза в насрещната лента,

Борисов в Лондон: Да покажем на Европа, че ние сме отлични ученици (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736352

Борисов в Лондон: Да покажем на Европа, че ние сме отлични ученици (Видео)"Магистралата Белград - София е готова на 90%. Всеки да си напише домашното до четвъртък и да покажем на Европа, че ние сме отлични ученици. Сега трябва да направим процеса необратим". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Лондон. Той е в британската столица за участие в инвестиционен форум, посветен на страните от Западните Балкани,

Сбълъск между камиони задръсти магистрала "Тракия"

http://www.cross.bg/ekipi-kamioni-zadrusti-1568711.html

/КРОСС/ Удар между турски и български тир задръсти движението на АМ „Тракия", съобщава БТВ. Инцидентът е станал около 10 ч. сутринта. За щастие няма пострадали. По това време полицейски екипи са отбивали всички тежкотоварни камиони от магистралата, за да се почисти пътя от снежната покривка. След удара се е образувала тапа от около 3 км в посока София. В момента екипи работят по преместването на камиона с по-сериозни поражения.

Ципрас получи проектодоговора за разрешаване на спора с Македония

https://www.actualno.com/balkani/cipras-poluchi-proektodogovora-za-razreshavane-na-spora-s-makedonija-news_661758.html

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс е предал на премиера Алексис Ципрас проектодоговора за разрешаване на спора за името на Република Македония, съобщават гръцките медии. Този проектодоговор в най-скоро време ще бъде предаден и на македонския премиер Зоран Заев. Документът съдържа 20 страници. Гърция приема 4 от общо петте предложения на международния посредник Матю Нимиц за името на Македония, пише БГНЕС. Атина отхвърля предложението "Република Македония-Скопие". В мо

Екшън сцени поставят началото на „Откраднат живот“

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/ekshyn-sceni-postaviat-nachaloto-na-otkradnat-zhivot-6079722

Нови герои влизат в коридорите на МБАЛ „Св. Кирил“ по време на старта на пети сезон на хитовия български медицински сериал

Турция започва да продава коли собствено производство през 2021 г.

https://www.actualno.com/asia/turcija-zapochva-da-prodava-koli-sobstveno-proizvodstvo-prez-2021-g-news_661757.html

През следващата година ще бъде готов прототипът на първия автомобил, собствено производство на Турция, а продажбите ще започнат след 2 или 3 години. Това заяви премиерът на югоизточната ни съседка Бинали Йълдъръм. „Прототипът на първия местен автомобил в Турция ще бъде готов през 2019 г., а масовото производство ще бъде завършено през 2020-2021 г.", каза Йълдъръм на провинциален конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в северозападната провинц

"Прекрасно решение" за АЕЦ "Белене": Да се строи от балканските държави

http://clubz.bg/64726-prekrasno_reshenie_za_aec_belene_da_se_stroi_ot_balkanskite_dyrjavi

"Дали да не помислим за общо финансиране на АЕЦ "Белене", един балкански проект за електропреносната ни система.

С тези думи премиерът Бойко Борисов, който днес е в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ВБВР), се обърка към колегите си от Западните Балкани.

"Това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", днес ми дойде идея. С европейско финансиране, с акционери всички нас. Така че, бихме могли да го преговорим", допълни Борисов. - "Електропреносните ни системи биха могли да се свържат. На 1 март сте добре дошли в София (тогава идва Жан-Клод Юнкер). Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори."

И посочи, че в момента България разполага с платено оборудване за централата - два реактора за 2200 мегавата, които "стоят в кашони". АЕЦ-ът може да се превърне в още един независим за региона енергоизточник заедно с газовите проекти и междусистемните връзки, допълни премиерът.

"Хората ще ни повярват на Балканите, че сме искрени, когато ни вижат с булдозерите", обърна се Борисов към колегите си, визирайки общите транспортни коридори - магистрали и жп линии, които трябва да свържат страните от региона с ЕС.

Всяко едно нещо, което би ни доближило, бихме подкрепили, посочи македонският президент Зоран Заев и призна, че в действителност Македония има недостиг на електричество и би участвала в съвместни с България проекти.

Очаквайте подробности!

Ученици ще образуват голямо българско знаме в двора на варненско школо

http://www.moreto.net/novini.php?n=369778

За втора поредна година възпитаници на ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ се включват в инициативата на Интеракт клуб Варна – Галатея за голямо българско знаме, съставено от ученици. Събитието ще се състои в двора на школото в голямото междучасие на 2-ри март, научи Moreto.

Излезе "България в потури, но с цилиндър - 2" от Петя Александрова

https://www.actualno.com/books/izleze-bylgarija-v-poturi-no-s-cilindyr-2-ot-petja-aleksandrova-news_661759.html

След големия успех на „България в потури, но с цилиндър“, на 20 февруари излезе новата книга на Петя Александрова – „България в потури, но с цилиндър – 2“. В нея авторката продължава традицията да разкрива любопитни подробности около живота на видни български писатели и политици, сред които са Иван Вазов, Добри Чинтулов, Стефан Стамболов, княз Фердинанд и др. Текстовете са поднесени с много любов, малко тъга и разбира се, с изключителн

Европа обработва Берлускони и Ренци за коалиция

http://clubz.bg/64725-evropa_obrabotva_berluskoni_i_renci_za_koaliciq

Европейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в парализа след парламентарните избори на 4 март и разчита на споразумение за голяма коалиция между проевропейските политически семейства с цел избягване на "най-лошия сценарий".

Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, обобщи настроенията:

"Бих искал след 4 март Италия да може да има правителство, което да управлява благодарение на парламентарна подкрепа."

Европейските партньори на Италия отказаха какъвто и да било коментар на неофициалната среща на върха в петък в Брюксел. Някои обаче работят зад кулисите, за да насърчат съюз между Силвио Берлускони, лидер на дясната партия "Форца Италия" ("Напред, Италия"), и Матео Ренци, генерален секретар на левоцентристката Демократическа партия (ДП), ако никой от тях не успее да спечели мнозинство, довериха на Франс прес няколко европейски източници.

Френският президент Еманюел Макрон разговаря няколко пъти с Матео Ренци, който го подкрепи като кандидат през миналата година и взе лозунга му "Напред!".

Матео Ренци.

Европейският демарш е подобен на този с лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц, насърчен да влезе в преговори с канцлера Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство в Германия.

Силвио Берлускони от своя страна е "обработван" от най-влиятелните представители на своето политическо семейство - Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е "Форца Италия", обясниха източниците на Франс прес.

Съюзът на ФИ с крайнодесни партии - Северната лига и "Италиански братя", е във възход с наближаването на изборите на 4 март.

Резултатът от надпреварата обаче остава много неясен и е възможно да доведе до парламент без стабилно мнозинство. Гласуването ще бъде по сложна смесена система, включваща и пропорционални, и мажоритарни елементи. Тя позволява да се спечели мнозинство с 40-45 процента от гласовете.

Според последните проучвания на общественото мнение коалицията между десницата и крайната десница ще получи 37-38 процента, 17-18 процента от които за "Форца Италия". ДП ще получи 22 процента.

Възпиране на движение "Пет звезди"

Силвио Берлускони няма право да заема изборен пост заради присъдата си за данъчна измама, но остава незаобиколим и е в позиция да има решаващата дума. 81-годишният милиардер бе приет като приятел в края на януари в Брюксел от Жан-Клод Юнкер, а Ангела Меркел отново го смята за политически партньор, след като оказа натиск, за да го принуди да подаде оставка през ноември 2011 г.

Водачът на движение "Пет звезди" Бепе Грило.

Тези големи маневри имат една-единствена цел: да възпрат движението "Пет звезди" (ДПЗ) - популистката партия, основана от предизвикващия полемика комик Бепе Грило - на което проучванията отреждат близо 28 процента от гласовете според европейски представител.

"Италианското обществено мнение е на път да се обърне към антиевропейските партии, които имат антиимигрантска риторика", разтревожен е друг човек на ръководен пост в Брюксел.

В случай на безизходица в парламента някои европейски фактори смятат за даденост коалиционно споразумение между ФИ ДП за подкрепа на сегашния премиер Паоло Джентилони, смятан в ЕС за центрист.

Други обаче се съмняват.

"Имам усещането, че никой няма да спечели мнозинство, дори и голяма коалиция", прогнозира един от най-големите скептици в Брюксел. Той се безпокои, че "има реален риск от блокиране на системата".

Юнкер даде израз на тези опасения:

"Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий", предупреди той на пресконференция в четвъртък в Брюксел.

Председателят на Европейската комисия изрази тревога от всички източници на несигурност, които тежат сега над Европа, като спомена "вътрешния референдум на германските социалдемократи за коалиционното споразумение с християндемократите", организиран на 4 март - в един и същ ден с изборите в Италия - и "умножаването на правителствата на малцинството".

"Ако бъдат обединени всички тези източници на несигурност... може да имаме силна реакция на финансовите пазари през втората седмица на март", предупреди той.

Това предупреждение предизвика скандал и Жан-Клод Юнкер бе принуден да се защитава, че не е искал да повлияе на италианските избори.

Посланието обаче не шокира всички италианци.

"Не разбирам цялата тази врява около думите на Юнкер. Не казват ли всички именно това?", подчерта съпредседателят на Европейската зелена партия Моника Фрасони.

Неофашизмът е на гребена на вълната

Лидерът на Северната лига Матео Салвини събра хиляди привърженици на митинг в Милано в събота.

Матео Салвини на митинга в Милано.

Предизборната кампания в Италия се активизира преди вота на 4 март, който се очаква да даде най-много места в парламента на дясната коалиция, част от която е партията на Салвини. 44-годишният лидер на Лигата, който я отдръпна от първоначалната й цел - независимост за богатия Север, и я насочи към евроскептицизъм и съпротива срещу имиграцията, събра 50 000 участници в митинга във финансовата столица на Италия по данни на организаторите.

След пристигането си на препълнения площад "Дуомо", където привържениците му скандираха "На 4 март ще гласуваме за Лигата", Салвини преодоля две бариери и телевизионните екипи, за да се ръкува с хората. Под звуците на арията Nessun dorma и епичното Vincerо ("Ще победя!") Салвини с 5-годишния си син на ръце се изкачи на подиума пред катедралата, за да изложи своята програма.

"Италианците преди всичко", заяви той, аплодиран от участниците (между 15 и 20 хиляди според полицията), които развяваха знамената на Лигата, на Венеция и на Сардиния. Аналогията с "Америка преди всичко" на Тръмп е кристално ясна".

Той обеща да се заеме приоритетно с проблемите на "възрастните, принудени да ровят в кашоните, изхвърлени от супермаркетите", на работниците, станали жертва на делокализация, и на дребните търговци.

Големите митинги досега липсваха от кампанията за изборите, които трябва да излъчат 65-ото правителство на Италия за 70 години, и резултатът от които, благодарение на новия изборен закон, е крайно несигурен.

"Време е да излезем от интернет", написа Салвини преди митинга в туитър, платформата, където предимно течеше кампанията досега.

Недалеч от Пиаца "Дуомо" в центъра на Милано имаше кратки сблъсъци между полицията и крайнолеви демонстранти, протестиращи срещу митинг на крайнодесните "Италиански братя" сутринта, а после на неофашистката група "Каза Паунд" следобед.

В Милано се стигна до бой между протестиращи студенти срещу неофашистите и полицията.

По-рано днес студенти, които се покатериха върху паметника на Джузепе Гарибалди и запалиха фойерверки, развявайки антифашистко знаме, бяха свалени от полицията.

В Рим хиляди откликнаха на призива на националната асоциация на партизаните в Италия въпреки ситния студен дъжд и участваха в демонстрация против расизма и фашизма, решението за която бе взето, след като екстремист от Лигата стреля по африканци в Мачерата. В море от червени и зелени знамена (на синдикатите) участниците скандираха: "Да направим Италия антифашистка отново!" Шествието премина мирно. В него за кратко се включиха и членове на правителството, сред които беше и премиерът Паоло Джентилони, както и Матео Ренци, водач на кампанията на левоцентристите за изборите.

Борисов обсъди коридори 4, 8 и 10 с шефа на ЕБВР

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-shef-ebvr-koridori-26918977

Изграждането на коридорите 4, 8 и 10 обсъдиха премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти в Лондон.

Трамвай и автобус се блъснаха в столицата

http://www.cross.bg/zakusnenie-natrypa-pekov-1568710.html

/КРОСС/ Катастрофа между автобус и трамвай №5 е станала на бул. „Цар Борис III", няма пострадали, но се натрупа закъснение в движението на трамваите. Това обяви пред „Фокус" Лъчезар Пеков - ръководител отдел „Организация, координация, контрол и безопасност на обществения транспорт" към Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Инцидентът е станал около 6.00 часа. Автобусът се е движел за включване и е пътувал за гараж. Щетите са само материални. „В участъка се натрупа по-голямо закъснение. Трамваите там закъсняха доста - с около 40 минути. В момента вече този интервал е избит и максималното закъснение е около 15-20 минути, то е за линиите 4, 5 и 11", коментира още Лъчезар Пеков.

Усложнена е ситуацията в Свищовско, движат се само леки коли

https://www.24chasa.bg/region/article/6736324

Усложнена е ситуацията в Свищовско, движат се само леки колиУсложнена е пътната обстановка в община Свищов, съобщиха от ОД МВР Велико Търново. Поради снеговалеж и навявания снощи изцяло е затворен за движение пътя Свищов - с. Горна Студена.  Пътищата в района са проходими при зимни условия само за леки автомобили. Екипи на полицията пренасочват товарните по обходни маршрути.

Инвеститорите в Geely отпразнуваха влизането в Daimler

https://www.investor.bg/novini/444/a/investitorite-v-geely-otpraznuvaha-vlizaneto-v-daimler-256474/

В петък германският концерн обяви официално участието на председателя на Geely Ли Шуфу с 10% в концерна

САЩ готови да удрят руснаци в Сирия

http://clubz.bg/64724-sasht_gotovi_da_udrqt_rusnaci_v_siriq

САЩ са готови отново да нанесат удари, ако техни военни станат обект на непредизвикана атака в Сирия и без значение кой я е извършил - било руснаци, било сирийци или някой друг.

Това заяви днес в телефонен брифинг за журналисти полк. Райън Дилън - говорител на щаба на операция "Нопоколебима решителност", която оглавяваната от САЩ международна западна коалиция в Сирия провежда срещу "Ислямска държава".

Той имаше предвид атаката на 7 февруари край град Дейр аз Зур. Тогава сирийски племенни проправителствени сили атакуваха щаб, където се намираха американски съветници и бойци от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС).

Американците нанесоха ответен удар и се предполага, че при него за били убити наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. По различни данни броят на загиналите руснаци е от няколко десетки, през 200, до 600.

Полк. Дилън обаче заяви, че американското командване все още няма данни дали сред убитите има руски наемници и дали изобщо такива хора са били сред нападателите. Но каза, че преди ответния удар военните от САЩ са предупредили за предстоящото му нанасяне колегите си от Русия. И изтъкна, че военните от двете страни поддържат постоянно връзка помежду си в арабската република.

По-късно днес Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че най-малко 25 цивилни, сред които 7 деца, са убити при въздушни удари в Източна Сирия на оглавяваната от САЩ коалиция, предаде АФП. Инцидентът станал в село Аш Шаафа и неговите околности в пустинята - последната територия, контролирана от джихадистите в провинция Дейр аз Зур. От коалицията засега не са коментирали това съобщение.

Григор Димитров запазва четвъртата си позиция в света

http://www.cross.bg/pozitziya-dimitrov-grigor-1568709.html

/КРОСС/ Григор Димитров запазва четвъртата си позиция в световната ранглиста по тенис. Българинът не игра на турнири през изминалата седмица, като се подготвяше за надпреварата в Дубай. Първата ни ракета е с 4635 точки, а пред него в топ 3 са Роджър Федерер (10 105 т.), Рафаел Надал (9760 т.) и Марин Чилич (4960 т.). Близо до Григор Димитров, но след него, пък е представителят на Германия Александър Зверев (4450 т.).На турнира в Дубай българинът е поставен под номер 1 в схемата, след като Федерер се отказа от участие, за да прекара повече време със семейството си. Хасковлията ще играе срещу Малек Джазири от Тунис в първия кръг. Промени в ранглистата настъпват в дъното на топ 10. Джак Сок пада на 10-а позиция и е изпреварен от Кевин Андерсън и Хуан Мартин Дел Потро. На 6-а позиция е Доминик Тийм, а 7-и е Давид Гофен.  

Д-р Николай Шарков: Нужни са четири пъти повече пари за зъболечение

https://frognews.bg/inteviu/nikolai-sharkov-nujni-chetiri-pati-poveche-pari-zabolechenie.html

Д-р Николай Шарков е председател на Управителния съвет на Български зъболекарски съюз, член е на Борда на директорите на Световната дентална федерация (FDI), основател и съветник на Балканското стоматологично общество (BaSS), почетен член на Македонската дентална камара. Д-р Шарков също така е преподавател в катедра „Детска дентална медицина“ във Факултета по дентална медицина при Медицински университет – София.

От 1 март тръгват 118 чисто нови отоплени автобуса в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6736342

От 1 март тръгват 118 чисто нови отоплени автобуса в ПловдивНе се предвижда скок на билета и картите 118 чисто нови автобуса с екологични двигатели Евро 6 тръгват от 1 март по 13 линии в Пловдив, обяви зам.-кметът Златин Велев. Тогава ще бъде подписан договорът с консорциум "Пловдив 2017", който спечели конкурса за тези линии. В него влизат три доказани превозвача - "Автобусни превози" на Петко Ангелов,

Меркел предложи на един от ключовите си критици пост в новия кабинет

https://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-predloji-na-edin-ot-kliuchovite-si-kritici-post-v-noviia-kabinet-256478/

Йенс Шпан бе предложен за поста здравен министър с надеждата по този начин да бъдат омилостивени десните сили в партията ѝ

Задържаха 10 руснаци за секс тренинг в Тайланд, Алекс Лесли и Настя Рибка сред тях

https://offnews.bg//sviat/zadarzhaha-10-rusnatci-za-seks-trening-v-tajland-aleks-lesli-i-nasti-675608.html

Десет руснаци са арестувани в Тайланд по време на незаконен секс тренинг. Обучението се провеждало в хотел в курортния град Патая, съобщава РИА Новости, като се позовава на местни медии. 

Сред задържаните са "сексуалният гуру" Александър Кирилов, действащ под псевдонима Алекс Лесли, и Анастасия Вашукевич - Настя Рибка. 

Руснаците са обвинени в незаконно влизане в Тайланд, пребиваване в страната след изтичане на визата им, както и в работа без официално разрешение.

Всички задържани са преподаватели по съблазняване и сексуални технологии. Сред слушателите е имало още 43 руснаци, които са освободени след разпит. Те показали документи, че са платили по 20 000 тайландски бата (около 650 долара) за обучението. 

Източник в полицията в Патая е заявил пред РИА Новости, че задържането е станало в хотел Ibis, а обучението е рекламирано в интернет. 

Руското посолство заяви, че задържаните ще бъдат депортирани. 

Настя Рибка и Алекс Лесли станаха известни покрай разследването на Алексей Навални срещу милиардера Олег Дерипаска. Благодарение на Рибка Навални установи, че Дерипаска почива на яхта заедно с човек, който прилича на вицепремиера Сергей Прикодко.

Рибка публикува и книга за връзка с неназован олигарх, съавтор й бе Лесли. Дерипаска подаде иск срещу тях, а съдът нареди сайтът на Навални да бъде блокиран. 

Из делниците на един луд (19-23 февруари)

https://offnews.bg//nashite-avtori/iz-delnitcite-na-edin-lud-19-23-fevruari-675611.html

Понеделник, 19 февруари
Вежди Рашидов рекъл вчера: Надявам се, че Борисов и Радев ще се разберат като мъжкари… Те са сериозни, достолепни мъже, на всичкото отгоре са и екстремни в живота – единият е летец, а другият – каратист…”
Само мъничко ще го поправя Веждито. Било му е неудобно да каже единият е летец, а другият пожарникар, но такава е истината. Щото каратист не е професия все пак.
Но за друго го споменавам. Забелязвам в него интересна метаморфоза по отношение на Пеефски. Делян Пеефски, вика, никой не го е осъдил за нищо и е грозно да се ползва като боздуган и като плашило. Образът на Пеефски, вика, е демонизиран в обществото и това не е честно.

Вежди има, очи няма!

Същият този зле образован и още по-зле възпитан екземпляр говореше съвсем друго през 2013 г.:
„Всички ли сме роби на един дебел, грозен, на 20 г. милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 г. и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват… Няма медии. Аз оня ден се обаждам на Валя Велева и казвам – искам да направя интервю, а тя казва: о, моля ти се недей. После звъня в „Стандарт“ на Славка, нарочно го правя... Петьо Блъсков изцяло се е продал... Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 г., да ви е.а циганската нация…”
Както казахме още тогава, нация, която е допуснала подобен простак да ѝ бъде министър на културата, си заслужава… таковането. И най-вероятно си го получава.
Но същинският въпрос е в друго – какво предизвиква такива крайни метаморфози във възгледите на хората. Отговорът е един и е открит още от финикийците.
Несправедливо демонизираният пред „Телеграф“: Противниците ми, вика, са хората, ограбили България - приватизаторите от бандитската приватизация на Костов и техните марионетки политици. Разобличавал съм ги и ще продължа да го правя. И именно заради това олигарсите и създадената от тях медийна машина са създали образа на „универсалното зло Пеевски“, за да прикриват кражбите си и да отвличат вниманието от тях.
Това твърдение на демонизирания не противоречи на нищо, освен може би на фактите. Анализ на обществените поръчки, извършен от „Биволъ“, показа, че фирми, свързвани с Пеевски, са сключили договори за 733 368 918 лева от които 432 356 344 с еврофинансиране. Освен това тези фирми имат и огромни дългове към покойната банка КТБ, а някои от тях са ги прекредитирали в ПИБ. „Тези факти, обобщава „Биволъ“, не говорят за устойчив бизнес модел и създаване на стойност, а по-скоро за добре организиран грабеж.“
Та работата на Пеефски е малко като присмяла се кука на крива бука…
Както знаете, а ако не знаете, време е да научите, бивш милиционер няма. Попиеш ли милиционерския манталитет, то е завинаги. Гледайте Борисов и Цветанов и нема що да се убеждаваме. О.З. милиционерът Светлозар Лазаров, който сега се подвизава като оргсекретар на „Атака“ и осъществява топлата връзка между Пеефски (ДПС) и Волен Сидеров, дал интервю за агенция БЛИЦ. Лично на главния редактор Крачунов го дал. И в него казва: „Добре е днес на рождения ден на Васил Левски да се сетим за святото дело на Апостола, което е подпомогнало освобождението на България…“
Ако датата на интервюто беше 18 юли, всичко щеше да е наред, но то е от 19 февруари. И както знае целият български народ (без Лазаров и Крачунов) на тази дата Левски не се е родил, а е обесен. Е, може да се каже метафорично, че се е родил за безсмъртието, но това не може да го измисли милиционерска кратуна.
Както е казал д-р Филипов много отдавна, след Волен Сидеров нищо в сферата на патриотизма не изглежда невъзможно. Дори и това, че един милиционеро-патриот не знае кога е роден и кога е обесен Апостолът на България!
Вицепремиерът Симеонов разправя по телевизора: "Русия директно се намеси в резултатите на референдума за добив на газ в Добруджа. Там в протестите участваха хора от паравоенни формирования. За мен намесата на Русия и на руски икономически интереси е безспорна… По време на конгреса на Найджъл Фарадж бяха изнесени данни, че Русия саботира разработването и добива на газ от Великобритания в нейни находища. Защо България няма собствен добив?"
И това съвсем не е въпрос. България няма и няма да има скоро собствен добив. И не става дума само за шистовия газ, а за всеки газ, който не е руски. Прав е Валери да се съмнява, че работа по находищата в Черно море се протака пак поради намесата на руски интереси.
Наскоро ми попадна една статия за добива на газ от хидрати. Оказва се (за мен сега се оказа, а за учените малко по-рано), че Черно море има най-много залежи на газови хидрати (твърд кондензат на природен газ). По предварителни сметки и обърнато в пари, на дъното на морето лежали съкровища за 16 800 млрд.! Развитието на науката щяло да позволи до няколко години промишлено извличане на този газ. Япония вече успешно прилагала такава технология и се очаквало ефектът от добива да е съпоставим с революцията в енергетиката на САЩ, предизвикана от добива на шистов газ.
Обаче!
Доц. Атанас Василев, един от водещите учени в тази област у нас, казва, че една от най-съществените пречки за стартирането на такъв добив, е, че се засягат интересите на големите компании, които добиват газ по конвенционален начин. „Оказва се, вика, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата не е шистовият газ, а газовите хидрати.“
Големите компании, вика, следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив. „Опасявам се, че в България може да има
натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни - "български". Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал."
Аз обаче не се опасявам. Така де, човек се опасява от работи, които не знае. А това не само ще стане, то вече става. От което следва, че България скоро няма да стане енергийно независима.
В оптимистичен вариант това можело да стане до две години. Но, както е добре известно, оптимистичният вариант у нас рядко е реалистичен, затова е най-добре да се надяваме на песимистичния. Демек, до 20 г. едва ли ще почнем да добиваме газ от хидрати.
Вторник, 20 февруари
Кметът на село Катерица, общ. Пордим, Красимир Костадинов решил да отбележи по запомнящ се начин 145-ата годишнината от обесването на Левски, като направи възстановка на събитието. Поръчал да изработят кукла в цял ръст, която по лице да прилича на Апостола и я обесил на спирката насред селото. Гражданите от селото били потресени, а най-ранобудните били и доста уплашени, като видели как вятърът люлее един обесен насред селото…

Ето ви телефона на кмета, ако решите лично да му изкажете възхищението си: 06528 - 2487
Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.
Ама скръб да видиш…
Ало, братя от последната възраст! Ако си мислите, че малко остана, че краят е близо, май ще ви разочаровам. Не е изключено това да е само началото. Проф. Стюарт Хамероф, директор на Центъра за изучаване на съзнанието в Университета на Аризона, твърди, че човек има душа и тази душа е безсмъртна. Тя не умира с неговата физическа смърт, а остава да витае из Вселената. Информацията в мозъка на човек се съхранявала дори и след като неговото сърце спре да бие. Предсмъртното усещане възниквало, когато квантовите частици, които формират душата на човека, напуснат нервната система и отидат във Вселената. Според теорията на професора същността на душата ни се крие в структури в мозъчните клетки, а нашето съзнание е резултат от квантовата гравитация в тези структури.
Между другото, братя и сестри, докато чакате да ви понесе космическият вятър из Вселената барабар с умните ви мисли, да ви кажа, че правителството е решило да ви озъби. В добрия смисъл. Председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Шарков съобщи, че след дълги преговори с НЗОК се решило хората между 65 и 69 г. ще имат право на безплатни кастанети. По-нататък програмата щяла да се разшири и да обхване и други възрастови групи, за които сега нямало пари. Всъщност, проблемът не е, че парите са малко, ами вие сте много, а зъбите ви малко. По данни на БЗС около 20 % от хората на възраст над 65 г. нямали вече нито един зъб в устата си. А на останалите 80% се падали средно по 7 зъба.
Едно нещо обаче ме смущава. По изчисления на БЗС средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от кастанети, ще е около 200 лева. Което ме кара да подозирам, че ще ви прекарат с конфекция. Оригинално индивидуално чейне струва значително повече.
Сряда, 21 февруари
Председателката на НС (още не мога да го повярвам напълно!) Цвета Караянчева, вика: „Президентът трябва малко да обере говоренето си, защото говори малко махленски.“ (И жена му, и жена му!)
И това като ти го каже Цветето от Кърджали, то не е просто съвет, то се превръща в императив! Самата тя вече била обрала своето говорене и не говори махленски, а говори, възпитано. Пак говори същите глупости, но обрано, без ненужни емоции. А да говори глупости е неизбежно. Цветенцето е машинен инженер, като такъв е работила и живяла в Кърджали. И е извадена от обичайната ѝ ойкумена, посадена е в НС и е съвсем естествено и логично да изглежда нелепо. И, ако съдим по Цветанов, който вече десет години продължава да изглежда все така нелепо, това трудно се преодолява…
Обичам тази дума „обрано“, особено в глаголната ѝ форма. Например много ме кефи изразът „обирам си крушите“… в трето лице множествено число. Тази седмица ще демонстрира болезнената нужда користното невежество, което ни управлява, да си обере крушите. Доно го забележите. Не се обиждайте, но ние отдавна проповядваме, че българинът почва да ги забелязва работите когато му бръкнат на две места. Едното е в джоба. И ако Гинка от Пазарджик вземе ЧЕЗ, тя със сигурност ще бръкне дълбоко в джоба на една трета от българите. И през джоба ще бръкне и на другото място. Това е пазарджишки номер, можете да ми вярвате… Но за Гинка когато му дойде времето.
По повод трагедията в училището във Флорида американският президент Тръмп предложи да се въоръжат учителите, защото така щели да се избягнат по-нататъшни масови стрелби.
„Зоните без оръжия в очите на един маниак са покана: „Хайде да влизаме и да атакуваме…“ Ако тези страхливци знаеха, че в училището има въоръжени хора, те нямаше да се опитат да се доберат до него."
Звучи малко ексцентрично, дори екзотично, даскалите да влизат в час с автомати и пистолети, но намирам, че Тръмп е прав. И това може да реши не само проблема със стрелбите в училищата, ами и много от проблемите на самия образователен процес. Лично ние нямаме никакво съмнение, че даскал с показалка и калашник се уважава по различен начин, отколкото даскал само с показалка. И това, естествено, се отразява и на образователния процес.
Обаче то, като се замислите, навсякъде в живота е така. По един начин ще се държат например тия маниаци, дето ни управляват, ако знаят, че в ръката ни има сопа. И по съвсем друг, когато знаят, че сопа няма.
На сайта на „Комерсант“ чета, че иконата на Владимир Путин, намираща се в храма на сектата "Воскрешающая Русь" в Нижгородска област, почнала да мироточи. Предполагам, че от очите мироточи, макар да не съм съвсем сигурен. Обикновено иконите от там мироточат, но пък случаят не е от обикновените. Според членовете на сектата чудото станало благодарение на вярата на народа в особеното мисия на Путин.
Да не кажа голяма дума, защото животът често опровергава големите думи, но ми се струва, че българите не сме чак такива идиоти, че да измислим секта на привържениците на Борисов. Религиозна секта, иначе икономически секти има няколко, например „Котараците“… Не, чак обожествяване, икони… За мироточене пък да не говорим, то е напълно невъзможно. Мироточенето, както и да го погледнете, си е плачене. Иконата плаче. Как си представяте Борисов да плаче? Всички останали можем да заплачем, но не и той.
Четвъртък, 22 февруари

Нищо. Предчувствие за Гинка.

Петък, 23 февруари
Замириса на теменужки! Така казвахме едно време, когато замирише на… кенеф, да прощавате.
Нема лъжа, нема измама! Гинка Николова Пайтакова, по мъж Върбакова, от Пазарджик, купува милиардния бизнес на ЧЕЗ у нас. Кума на Гинка, разправят, била Теменужка Петкова.
Делян Добрев, шеф на енергийната комисия в НС: „Това, което е смущаващо е, че първоначално на мен това ми прозвуча като фалшива новина, защото не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България…”
Теменужката снема всяка отговорност: "Знаете, че това е процедура, която беше проведена от чешката държава, по чешкото законодателство. Българската държава и правителството нямат никакво отношение към този процес.“
Но тя за всеки случай подаде оставка. Защото се познавала с Гинка от 20 г. Това било морално. И Борисов ѝ прие оставката. Пак защото така е морално. Между другото, премиерът се изпусна, че и той познава Теменужка от 20 г. И приятелите на нашите приятели…
В интервю пред БТА на което липсват всички задължителни за жанра и за държавната агенция инсигнии (нито автор е посочен, нито снимка на интервюираното лице…), което показва, че е спуснато отгоре в панически порядък, Гинка от Пазарджик казва, като един същи Левски: „Сама съм, други няма!“ Имала 9 фирми на които е единствен или мажоритарен собственик.
„Биволъ“: „Зад "Гинка от Пазарджик" наднича бизнеса на СИК“. Колегите поразровили тук там и открили, че „зад предстоящата продажба на бизнеса на ЧЕЗ в България на загадъчната „Инерком“ отново надничат сенките на бившата групировка СИК, на „Пашата“ и на премиера Бойко Борисов“.
От 2004 до 2014 г. Славчо, мъж ѝ на Гинка, е имал обща фирма с Евгения Калканджиева, известна с близостта си с босовете на СИК. „Един от босовете на групировката през 90-те е и Румен Николов – „Пашата“, а Борисов тогава се явява нещо като пиар на СИК, според запазените медийни и фотодокументи“, пише „Биволъ.“
Снимка крадена от Фейсбук
Може и СИК да наднича, но може и някой друг. По наглостта и безочието си тази сделка много напомня на сделката, при която трима пикльовци от Ст. Загора купиха Дипломатичския клуб в Горна баня с кредит от 8.5 млн. лв. Почеркът е един и същи. И тогава, както и сега, беше ясно, че купувачът е подставено лице. Което говори за липса на фантазия и творчески инвенции в разбойническата евристика на момчетата. КОЙ стои зад Гинка може да е въпрос, но по може да е отговор. С тази уговорка, че няма кой да остави КОЙ сам да се облажи от тази тлъста далавера. Както не го оставиха сам да оглозга Булгартабак. Тази сделка не е станала и няма как да стане без благословията на премиера. Не се е родил още оня луд банкер, който ще даде на едно Гинче от Пичковци 320 млн. евро кредит, ако зад това Гинче не се подават баре един-двама Шишковци.
От правителствената пресслужба съобщават, че премиерът Борисов е възложи на ДАНС и НАП да направят пълна проверка на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ у нас, както и на дружеството купувач - "Инерком България". В такива случаи пазарджишките интелектуалци казват: „Ах, недей…“ Какви ли вълнуващи открития ще направят разследващите органи? Я си представете, че разследват, разследват и вземат, та открият, че зад сделката седи лично премиерът. Дали ще посмеят да му кажат? Не ми се вярва.
Не знам какво повече да кажа. Ако се направи една класация на наглите сделки в новата ни история, сделката за ЧЕЗ ще се бори за едно от трите места на стълбичката…
В интелектуално отношение Борисов отдавна е дал доказателства, че е в себепревишаване. И даяни на овърдрафта, който един милион българи щедро му отпускат. Но, ако тази сделка мине, ако оставим дебелите пеликани пак да напълнят гушите, то това ще означава, че и ние сме в много сериозно себепревишаване като граждани и човеци. Много сериозно! Помислете за това, ако не ви мързи.
Оня ден OFFNEWS писа, че създали хибрид между овца и човек, който бил сериозна крачка напред в опитите за задоволяването на нарастващите нужди от човешки органи за трансплантации. В коментарите под тази новина доста читатели оригиналничеха, че по нашите земи хибридът между овца и човек е познат отдавна. Но, според нас това не е точно така. Защото сега учените са създали овца с 0.01% човешки гени. А в българския вариант човекът е с много повече овчо…

To be continued

Цвета Караянчева: Не е страшно да си на 50

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736334

Цвета Караянчева: Не е страшно да си на 50"Скъпи приятели,от вчера съм на 50! Не е страшно?! Благодаря ви за поздравите и прекрасните пожелания!!!". Това написа във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по случай 50-тия си рожден ден. Тя публикува и своя снимка с голям букет червени рози, вероятно подарък по същия повод.

Почина легендата на "Левски" Цветан Веселинов - Меци

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736336

Почина легендата на "Левски" Цветан Веселинов - МециНа 70-годишна възраст почина големият футболист на ЛЕВСКИ и националния отбор на България Цветан Веселинов - Меци, съобщиха от клуба на своя сайт.. Легендарното крило играе за "сините" от 1965 до 1975 г. Шампион на България през 1968, 1970 и 1974 г. Носител на Купата на България през 1967, 1970, 1971 г.

Вижте кога се очаква да спре да вали сняг

https://www.actualno.com/society/vijte-koga-se-ochakva-da-spre-da-vali-snjag-news_661753.html

Малък Сечко реши да се покаже какво представлява и да изпрати зимата, която климатично свършва на 1 март. До 1 и 2 март ще има доста валежи. В планините ще натрупа 1 метър сняг. Това предупреди климатологът Георги Рачев пред Нова телевизия. Причината е средиземноморският циклон, който минава над България и Румъния. „Това означава сняг, сняг, сняг, а в Североизточна България и Северна България и виелици”, обясни климатологът. Веднага след този циклон, ще застъпи... ДОЧЕТЕТЕ

Григор остава четвърти в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=369768

ригор Димитров запазва четвъртата си позиция в световната ранглиста на АТР. Българинът не игра на турнири през изминалата седмица, като се подготвяше за надпреварата в Дубай. Димитров е с 4635 точки, като пред него се нареждат най-възрастният лидер в подреждането - 36-годишният Роджър Федерер (10 105 т.

Удар между тирове затапи АМ ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-avtomagistrala-trakia-26918922

Катастрофа между турски и български тир задръсти движението на АМ "Тракия" в района на км 71 в посока София.

Борисов: За да бъде Европа стабилна и сигурна е нужна свързаност между Западните Балкани и ЕС

http://www.cross.bg/zapadnite-balkani-borisov-1568708.html

/КРОСС/ Изграждането на коридорите 4, 8 и 10 обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти в Лондон, съобщават от пресслужбата на правителството. Премиерът е в британската столица за участие в инвестиционен форум, посветен на страните от Западните Балкани, чийто организатор е финансовата институция. Бойко Борисов подчерта важността на инфраструктурната свързаност между държавите от Западните Балкани с останалите страни от Европа като условие за успешно развитие на целия континент. „За да бъде разгърнат икономическия потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС", заяви българският министър-председател и добави, че само така ще се почувстват действителните ползи от съвместната работа. Той отбеляза, че в региона са необходими още инвестиции, работни места и добро трансгранично сътрудничество, което да бъде насочено към подобряване живота на хората. Това ще бъде и основна тема на предстоящата среща на лидерите от ЕС и партньорите от Западните Балкани в София на 17 май

ЛЮБОВЕН хороскоп за тази седмица

https://www.actualno.com/curious/luboven-horoskop-za-tazi-sedmica-news_661751.html

Разберете какво ви очаква през тази седмица в любовен план. Овен Тази седмица партньорът ви ще има нужда от вас – може би ще иска да сподели дълбоки тайни или съкровени мечти. Помогнете му, защото се чувства адски несигурен. Телец Зашеметяващата Луна ще ви донесе романтични трепети към четвъртък. Изпълнени сте с любов и желание, което е страхотно! Близнаци Любовният ви живот ще бъде в пряк конфликт с професионалния такъв. Може би ще имате предложение за нов пост, командировка

Почина още една легенда на "Левски"

https://www.actualno.com/bgfootball/pochina-oshte-edna-legenda-na-levski-news_661752.html

След като в рамките няколко дни починаха легендата на "Левски" Павел Панов и бившият български национал Георги Марков, днес дойде вестта за кончината за друга "синя" легенда. На 70-годишна възраст почина големият футболист на "Левски" и националния отбор на България Цветан Веселинов-Меци, съобщава официалният сайт на "сините". Легендарното крило играе за "сините" от 1965 до 1975 г. Шампион на България през 1968, 1970 и 1974 г. Носител на Купата

Два ТИР-а катастрофираха на магистрала "Тракия"

https://www.actualno.com/crime/dva-tir-a-katastrofiraha-na-magistrala-trakija-news_661749.html

Два ТИР-а катастрофираха на автомагистрала "Тракия" тази сутрин заради непочистен сняг, предаде БГНЕС. Инцидентът стана в отсечката Стара Загора - Чирпан. Катастрофата става при тежки метеорологични условия – обилен снеговалеж, снежна покривка, снегонавяване, мокра пътна настилка и непочистено платно. Единият водач е откаран в старозагорската болница с фрактура. Снимка: Архив

Думата с "Р", за която не трябва да мълчим

https://www.actualno.com/books/dumata-s-r-za-kojato-ne-trjabva-da-mylchim-news_661755.html

Последното нещо, което Лиса Линч е очаквала да добави в списъка си с „нещата, които да направя преди да навърша трийсет “, е „да преборя рака на гърдата“. И така, с живот на пауза и съзнание, изпълнено с неизказани страхове, въпроси и стотици неизвестни, тя създава блог и започва да пише: за безсилието, за огромната и плашеща промяна в живота ѝ и за очевидната несправедливост да имаш рак на гърдата на двайсет и осем. „Думата с „Р&l

Лесен метод за по-добра памет от Питагор

https://offnews.bg//psihologia/lesen-metod-za-po-dobra-pamet-ot-pitagor-675573.html

Проучвания показват, че ако не тренирате редовно мозъка си, може да имате сериозни проблеми с паметта в напреднала възраст. За да се пребори с този проблем, може да опитате разработения от Питагор изключително елементарен метод за добра памет, който изисква минимално усилие и дава максимален резултат.

Всяка вечер, преди да заспите, си припомнете всичко, което ви се е случило през деня във възможно най-големи подробности, като например мястото, където сте оставили чашата си за кафе. Ако искате да подобрите паметта си, трябва да бъдете особено старателни.

От кой момент да започнем?

Започнете от сутринта. Какво видяхте първо, когато се събудихте? Мъжът/жената до вас, слънцето пред прозореца, стаята? И продължете в същия дух, докато си спомните всички подробности. Кого поздравихте пръв, когато пристигнахте на работа, до кого седяхте в метрото, докато се прибирахте у дома? Отначало ще бъде трудно да проследявате последователността на действията си, защото мозъкът ви ще е по-муден, но с течение на времето ще станете по-добри.

Първия ден, в който се опитате да направите упражнението, ще бъдете изумени колко малко си спомняте. Но не се обезсърчавайте. След три дни ще забележите подобрение. Интуитивно ще се опитвате да запазите моментите в главата си, като по този начин ще елиминирате проблемите със запаметяването.

Как Питагор е използвал този метод?

Питагор и учениците му са използвали тази техника сутрин, а не вечер. Но в съвременния свят е по-удобно и ефективно да прегледате спомените си преди сън.

Сутрин нямаме достатъчно време, затова няма да можем да се концентрираме качествено, а и подобна мозъчна дейност е доста трудна и решава всички проблеми с безсънието.

Какви са предимствата?

- Ще ви бъде по-лесно да запомните каквато и да е информация: имена, телефонни номера, списъка със задачи.

- Ще има по-малко моменти, в които няма да можете да се сетите за конкретна случка или важен спомен. Благодарение на тази техника, мозъкът ще възпроизвежда фрагменти от нужната информация много по-бързо.

- Ще забравите за безсънието. След такова натоварване на мозъка, ще започнете да заспивате много по-бързо.

- И най-важното. Ще преразгледате графика и начина си на живот, защото ще можете много по-лесно да прецените кои ваши действия са полезни за вас и кои – не.

Пиян водач стана участник в сблъсък с тир на главния път Русе-Велико Търново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736307

Пиян водач стана участник в сблъсък с тир
на главния път Русе-Велико ТърновоВодач, употребил алкохол стана участник в пътен инцидент. Произшествието е станало снощи около 20,30 ч. на пътя В. Търново – Русе, в района на с. Самоводене. По първоначална информация са се сблъскали лек автомобил «Рено Меган», управляван от 46-годишния З. Г. от с. Самоводене и товарен автомобил «Волво»,

НДК чества рождения ден на Крикор Азарян със спектакъл на негов ученик

https://offnews.bg//kultura/ndk-chestva-rozhdenia-den-na-krikor-azarian-sas-spektakal-na-negov-uch-675609.html

Брилянтна комедия, която се движи по ръба на стендъп и поезия - това е спектакълът на Ива Тодорова – „Приятно ми е, Ива!”, който гостува на театър "Азарян" на 15 март от 19:00 часа, специално заради честването на рождения ден на големия Крикор Азарян. 

Ива Тодорова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Крикор Азарян и както се случва с всички негови ученици, това оставя дълбока следа у нея.

„Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? А също и - каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка?”, пита авторката на спектакъла и и със смях до сълзи представя нейната гледна точка, вдъхновена и от досега й с проф. Азарян.

„Всеки час по актьорско беше повод за експеримент и радост. И някак неусетно започнах и да чета много, да гледам непрекъснато филми и представления. Коко така разказваше за автори, художници, филми, че веднага ти се приискваше да си част от знанието“, споделя още Ива.

През 2015 година точно на рождения ден на Крикор Азарян – зала 2 в НДК се превръща в театър "Азарян". От тогава на тази дата НДК отбелязва раждането на големия режисьор със специално събитие, дело на някой от учениците му.

Театър "Азарян" е една от най-големите и красиви театрални зали в България, с уникална амфитеатрална форма. На нея вече са били представяни някои от най-известните български актьори и режисьори, както и съвсем млади творци. Първото представление в новия театър е „Чайка” по Чехов – един от любимите драматурзи на проф. Азарян.

Билети ще намерите на касите на Билетен център НДК и на ndk.bg

Три дни ваканция за учениците в Смолян заради студа и снега

https://www.24chasa.bg/region/article/6736271

Три дни ваканция за учениците в Смолян заради студа и снегаОбявявам ученическа ваканция от 27 февруари до 1 март, включително. През следващите дни се очакват обилни снеговалежи и много ниски температури, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Според предупрежденията от БАН, получени в община Смолян температурите в четвъртък се очакват да паднат до минус 18 градуса.

Арестуваха син, нарушил ограничителна заповед и тормозил родителите си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736277

Арестуваха син, нарушил ограничителна заповед и тормозил родителите сиБързо производство за нарушаване на заповед за защита от домашно насилие е започнато в РУ – Горна Оряховица срещу 34-годишен мъж от гр. Лясковец, съобщи полицията. В неделя следобед съдействие в полицейското управление в железничарския град е потърсила 56-годишна жена от с. Козаревец. Тя  обяснила, че синът й е нарушил съдебна заповед за защита от

Студ скова и Гърция - проблеми по пътищата, училищата в северната част затворени днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736316

Студ скова и Гърция - проблеми по пътищата,  училищата в северната част затворени днесСтуд скова и Гърция, много райони на страната са в плен на обилен снеговалеж, а проливен дъжд създаде транспортни проблеми по пътищата в областта Атика, в това число и в столицата, съобщават гръцките медии. Училищата в Северна Гърция днес са затворени. Има заледявания по пътищата и властите призовават водачите да носят вериги.

Екшън сцени поставят началото на „Откраднат живот“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/ekshyn-sceni-postaviat-nachaloto-na-otkradnat-zhivot-6079722

Нови герои влизат в коридорите на МБАЛ „Св. Кирил“ по време на старта на пети сезон на хитовия български медицински сериал

Задържаха гръцки тираджия за подкуп на полицай в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736317

Задържаха гръцки тираджия за подкуп на полицай в МонтанаЗадържаха гръцки тираджия за подкуп на полицай в Монтана. 52- годишният Й.М. от гр. Лариса, Гърция, водач на влекач "Волво" с прикачено към него ремарке Ван ЕКК Ут 31 предложил подкуп от 50 евро на мл. автоконтрольор в група за охрана на обществения ред при РУ Монтана. Водачът бил в нарушение и подхвърлил бнакнотата,

БТПП отчете рекорден износ на страната ни за 2017 година

http://econ.bg/Новини/БТПП-отчете-рекорден-износ-на-страната-ни-за-2017-година_l.a_i.758348_at.1.html

Износът на стоки от страната през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през 2007 година....

Силви Вартан: Не мога да повярвам, че Джони Холидей е лишил от наследство децата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736287

Силви Вартан: Не мога да повярвам, че Джони Холидей е лишил от наследство децата сиСилви Вартан, бившата съпруга на покойния френски рок идол Джони Холидей, не може да повярва, че той е бил способен да лиши от наследство първите си две деца, съобщава Франс прес. Два месеца след кончината на "френския Елвис", две от децата му, Лора Смет и Давид Холидей, предприеха юридически мерки за оспорване на оставеното от баща им завещание,

435 жени с гребла борят снега в Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6736293

435  жени с гребла борят снега в Пловдив (снимки)С премръзнали ръце 435 жени от "Чистота" ринат с гребла около спирките и подлезите в Пловдив. Покривката в града е не повече 10 сантиметра. Шефът на общинското комунално предприятие Иван Стоянов обяви, че всички екипи са на бойна нога.55 снегорина чистят улиците, а 26 машини разпръскват сол и калциев хлорид. "Заваля в неделя в 21 часа.

Мъж получи девет месеца пробация, след като с удари разбил градски автобус

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136213_muj_poluchi_devet_meseca_probaciia_sled_kato_s_udari/?ref=rss


Мъж е осъден на девет месеца пробация, след като миналото лято е повредил с удари автобус на градския транспорт на Столичната община. За това съобщи пресцентърът на Софийската районна прокуратура, която е сключила споразумение с мъжа. То е одобрено от съда, с характер на влязла в сила присъда е и не подлежи на обжалване или протест.<br /><br />Подсъдимият Георги Колев, е осъден за това, че на 4 юни 2017 г. около 20.40 часа на спирка за масов градски транспорт - "Детски...

Черният февруари на Герена продължава, отиде си Цветан Веселинов

https://offnews.bg//futbol/cherniat-fevruari-na-gerena-prodalzhava-otide-si-tcvetan-veselinov-675612.html

На 70-годишна възраст от този свят си отиде големият футболист на Левски и националния отбор на България Цветан Веселинов - Меци, съобщават от официалния сайт на "сините".

Легендарното крило играе за "сините" от 1965 до 1975 г. Шампион на България през 1968, 1970 и 1974 г. Носител на Купата на България през 1967, 1970, 1971 г. В "А" група има 193 мача и 70 гола, а за Купата на страната 26 мача и 9 гола. За националния отбор има 6 мача и 2 гола. Сребърен медалист от ОИ-1968 в Мексико. В евротурнирите има 12 мача и 3 гола. "Майстор на спорта" от 1968 г. Като треньор работи в Тунис и школата на Левски.

Той беше съотборник на Гунди и един от най-популярните и обичани играчи на тима. Лошите новини от "Герена" през този месец просто не спират.

Припомняме, че миналата седмица в рамките няколко дни починаха легендата на Левски Павел Панов и бившият български национал Георги Марков.

Екипът на OFFNews изказва съболезнования на роднините и близките на големия български футболист Цветан Веселинов.

Доларът отстъпва позиции пред еврото и йената

https://news.bg/finance/dolarat-otstapva-pozitsii-pred-evroto-i-yenata.html

Инвеститорите очакват първото изказване на новия шеф на Фед пред Конгреса

ГИТ: Работодателите да пазят работниците от студа

//dariknews.bg/novini/bylgariia/git-rabotodatelite-da-paziat-rabotnicite-ot-studa-2081041

Във връзка с прогнозата за опасно студено време от Главната инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници.
 
При работа на открито е нужна преценка дали да бъдат осигурени подходящо р

Откриха убит бизнесмен в дома му

//dariknews.bg/novini/bylgariia/otkriha-ubit-biznesmen-v-doma-mu-2081053

47-годишен бизнесмен е намерен убит в къщата си в село Добревци, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч за „Фокус“.
 
Сигналът за убийството е получен около 18.50 часа на 25 февруари в Районното управление в Ябланица. 50-годишен мъж е съобщил, че е открил трупа на 47-годишния

Пускат във ваканция заради снега три училища в община Суворово

http://www.moreto.net/novini.php?n=369772

Заради лошото време и снежна покривка три училища в община Суворово няма да провеждат учебни занятия на 27 и 28 февруари. Заповедта е издадена от кмета на общината. Това каза за Moreto.net началникът на Регионалното управление по образованието Венцеслава Генова.

Търновец, трошил такси и уринирал в саксии на пъпа на града, отнесе 150 лв. глоба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736258

Търновец, трошил такси и уринирал в
саксии на пъпа на града, отнесе 150 лв. глобаГлоба 150 лв. е наложил Районен съд – В. Търново на 34-годишен мъж от областния град за извършена непристойна проява. В неделя в 03,50 ч. на ул. «Независимост» в областния град Р. И. е нанесъл удари с крак по вратата и тавана на таксиметров автомобил и е уринирал в саксии, поставени пред заведение. След намесата на полицията той е бил задържан с

Десетки хиляди иманярски набези през 2017 г., регистрирани - едва 122

https://www.actualno.com/society/desetki-hiljadi-imanjarski-nabezi-prez-2017-g-registrirani-edva-122-news_661743.html

Десетки хиляди са иманярските набези през 2017 г., но регистрираните са едва 122, което бележи лек спад в работата на органите на МВР. Това каза главен инспектор Ангел Папалезов - началник сектор „Културно-исторически ценности“ при Главна дирекция „Национална полиция“. „България е с едно от най-богатите културни наследства в Европа. Нареждаме се в челната тройка заедно с Италия, Гърция, Испания. За съжаление, много често са обект на престъпни п

Какво трябва да осигури работодателят при работа в зимни условия?

https://www.actualno.com/society/kakvo-trjabva-da-osiguri-rabotodateljat-pri-rabota-v-zimni-uslovija-news_661744.html

Главна инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите, че трябва да предприемат специални мерки за опазване живота и здравето на работещите, предвид прогнозата за опасно студено време през седмицата в цялата страна, съобщават от Инспекцията. При работа на открито трябва да се прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците и да се предприемат съответните мерки за минимизиране на риска. Такива могат да бъдат промяна на работното врем

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736260

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна ГутаДете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха сирийски опозиционни активисти, цитирани от ДПА и БТА. Агенцията отбелязва, че съобщеното нападение с хлор в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено вчера - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за

Движението на влаковете в страната е нормално при зимни условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736278

Движението на влаковете в страната е
нормално при зимни условияДвижението на влаковете в страната е нормално, въпреки усложнената зимна обстановка. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции, информира БДЖ. Железопътната инфраструктура е напълно проходима при зимни условия. Аварийните екипи и техника на Национална компания "Железопътна инфраструктура"

Във Врачанско най-трудно преживяват зимата в Оряхово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736283

Във Врачанско най-трудно преживяват зимата в ОряховоУсложнена е зимната обстановка на територията на цялата Врачанска област . Има обилен снеговалеж и навявания в равнинната част на областта. Температурите са от –12° до +2°. Снежната покривка на много меставече надхвърля 30 см. Републиканските пътища в региона са проходими при зимни условия, съобщиха от областния кризисен щаб.

Нинова ще се среща с чешкия посланик заради ЧЕЗ

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d1%81-%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b7%d0%b0/

Във връзка с продажбата на ЧЕЗ лидерът на БСП Корнелия Нинова е заявила среща с посланика на Чешката република Душан Щраух. Това съобщи пресцентърът на БСП.

Очаква се срещата да се проведе до края на тази седмица.

Нинова имала въпроси относно сделката, които щяла да постави на поисканата среща.

Нинова пита за същата сделка чешкото правителство, както и Европейската комисия.

В събота БСП предложи сържавата да изкупи активите на ЧЕЗ за 320 млн. евро, защото според партията енергетиката е структуроопределящ отрасъл. Нинова коментира, че сделката е арогантен случай на задкулисие и ярък образ на паралелната държава, който засяга националната сигурност.

Борисов от своя страна обяви, че е възложил сделката да бъде проверена от НАП и от ДАНС.

Осъдиха мъж за повреда на автобус от градския транспорт в София

https://www.actualno.com/crime/osydiha-myj-za-povreda-na-avtobus-ot-gradskija-transport-v-sofija-news_661742.html

По споразумение на Софийска районна прокуратура е осъдено лице, което чрез нанасяне на удари, е повредило автобус на „Столичен автотранспорт“ ЕАД на спирка в гр. Нови Искър, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. По споразумение на СРП подсъдимият Георги Колев е осъден за това, че на 4 юни 2017 г., около 20.40 часа, на спирка за масов градски транспорт „Детски дом“, находяща се в гр. Нови Искър, ул. „Искърско дефиле“ срещу № 67, про

Митничарите в Малко Търново иззеха 25 000 евро недекларирана валута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736263

Митничарите в Малко Търново иззеха 25 000 евро недекларирана валутаМитничарите на пункта в Малко Търново са иззели 25 хиляди евро недекларирана валута. Това съобщиха от пресцентъра на митницата в Бургас. Парите са били намерени в лек автомобил с румънска регистрация, който е пътувал от България към Турция. Валутата била укрита под стелката на шофьорското място, в жабката на автомобила между списания и документи,

Интернет е най-опасен за деца между 13 и 15

https://frognews.bg/novini/internet-nai-opasen-detsa-mejdu-13-15.html

Най-рисковата възраст при използването на интернет са децата между 13 и 15 години. Това заяви Георги Апостолов, координатор в Центъра за безопасен интернет.

EVN България отличена с национална награда по безопасност и здраве при работа за 2017 г.

http://www.cross.bg/rabota-zdrave-bulgariya-1568707.html

/КРОСС/ На 23 февруари 2018 г. на церемония в София EVN България беше отличена при връчването на Годишните национални награди по безопасност и здраве при работа за 2017 г. EVN България спечели първо място в категория „Големи компании" в групата на икономическите дейности, свързани с ютилити сектора, тежката промишленост и строителството. Конкурсът за Годишните национални награди по безопасност и здраве при работа (БЗР) се организира за осма поредна година от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа" с подкрепа на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" (ИА „ГИТ") - София. Почетната статуетка и грамота бяха връчени от г-н Гълъб Донев, секретар по социални политики и здравеопазване на Президента на Република България, на г-н Костадин Величков, изпълнителен член на съвета на директорите на „Електроразпределение Юг" (част от EVN България). Наградата е поредно признание за цялостната дейност на EVN България по отношение на постоянното подобрение на безопасността и здраве при работа за всички сътрудници на компанията. Сред реализираните от EVN България вътрешни мерки и проекти за осигуряване на безопасни условия на труд са: изграден през 2014 г. тренировъчен полигон за работа по електроразпределителната мрежа и съоръжения в реални условия, вътрешни кампании „Работа без злополуки", специализирани курсове, практически обучения и др

350 лв. глоба за хулиган, псувал полицаи при проверка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736252

350 лв. глоба за хулиган, псувал полицаи при проверкаГлоба 350 лв. е наложил Районният съд в Г. Оряховица на 23-годишен мъж от с. Драганово за извършена непристойна проява. В петък в 18,20 ч. пред магазин за хранителни стоки в с. Драганово е извършена полицейска проверка на група лица. В хода на проверката едно от тях – 23-годишния И. Х. е отправил ругатни и псувни по адрес на униформените,

Тези татковци заслужават награда за баща на годината

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/tezi-tatkovci-zasluzhavat-nagrada-za-bashta-na-godinata-6079719

На всички ни е известна фразата, че играчките на момчетата не се променят, просто стават по-големи и по-скъпи

Международното семехранилище на Шпицберген е запълнено 20-25%

https://www.actualno.com/climate/mejdunarodnoto-semehranilishte-na-shpicbergen-e-zapylneno-20-25-news_661750.html

Международното семехранилище (МС) на остров Шпицберген, Норвегия, е запълнено на 20-25% с образци на колекции семена на растения за продоволствие, каза пред ТАСС директорът на Всеруския институт за генетични ресурси на растенията Николай Дзюбенко. МС беше създадено преди 10 г., на 26 февруари 2008 г. За неговото изграждане правителството на Норвегия похарчи 9 млн. долара. МС вече е предадено под управлението на Световната продоволствена програма на ООН . Целта на инсталацията е да не се допусне

Влаковете в страната се движат нормално

https://www.actualno.com/society/vlakovete-v-stranata-se-dvijat-normalno-news_661739.html

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции, съобщиха от БДЖ. Железопътната инфраструктура е напълно проходима при зимни условия. Аварийните екипи и техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ разчистват в районите на силен снеговалеж и снегонавявания. Дежурните екипи са в готовност да реагират своевременно при усл

Веселин Марешки: Беше ми предложено да участвам в сделката за ЧЕЗ

http://www.moreto.net/novini.php?n=369767

И на мен ми предложиха да участвам в сделката за ЧЕЗ, но отказах, защото не разбирам от този бизнес. Това обяви лидерът на „Воля” Веселин Марешки. Предложението дошло от консултанти, уточни той. Според него трябва да се провери дали правителството е оказвало натиск върху кандидатите.

Брюксел ще препоръча преговори на Македония с ЕС до месеци, ако реши спора с Гърция, каза Юнкер

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/26/3136187_brjuksel_shte_preporucha_pregovori_na_makedoniia_s_es/?ref=rss


Македония е на добър път и ако продължи така и реши спора за името с Гърция, може да получи препоръка за начало на преговорите от Европейската комисия до броени месеци.<br /><br />Това каза вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на посещение в Скопие. Македония е първата спирка на обиколката из Западните си заедно с еврокомисаря за разширяването Йоханес Хан. Обиколката започна със Скопие и продължи в Тирана, а днес се очакват разговори в Белград.<br...

Първият модел на "Купра" ще е на базата на "Сеат Атека"

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/26/3135090_purviiat_model_na_kupra_shte_e_na_bazata_na_seat_ateka/?ref=rss


Първият модел, който ще пусне на пазара "Купра" - създадената преди броени дни дъщерна марка на "Сеат" за спортни автомобили, ще е "Атека" с мощност 300 конски сили. Моделът ще дебютира на автосалона в Женева (6-18 март).<br /><br />Моторът е двулитров бензинов и се счита за един от най-високотехнологичните агрегати на "Фолксваген груп", като е снабден включително със специален филтър за улавяне на твърдите частици.<br /><br...

Установиха издирван от Франция нашенец в лясковско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736214

Установиха издирван от Франция 
нашенец в лясковско село26-годишен мъж от с. Родина, обявен за издирване, е установен в лясковското село Добри дял, съобщиха от полицията във Велико Търново. В петък при провеждане на специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и установяване на лица, обявени за издирване в къща в селото е установен А. М.

Вече няма правила за измерване на количествата изхарчен ток

http://clubz.bg/64723-veche_nqma_pravila_za_izmervane_na_kolichestvata_izharchen_tok

След като ВАС уважи протеста на Върховната административна прокуратура, отпаднаха и последните действащи текстове от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия.

С решение № 2315/21.02.2018 г. по адм. дело № 3879/2017 г. на ВАС, 3 чл. състав протестът на Върховната административна прокуратура е уважен и разпоредбите на чл.48, чл.49, чл.50 и чл.51 от Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети с т. 3 от Протоколно решение № 147 от 14.10.2013 г. на ДКЕВР (КЕВР) са отменени.

Тези текстове определят как да се мери колко електроенергия е потребена при повреда на тарифния превключвател, начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно, както и дължимата сума от съответния клиент, заради установено неизмерване, непълно или неточно измерване. Сумата при липса на измерване или непълно и неточно измерване се определя на база коригираните количества ел. енергия, действащата цена, по която операторът на разпределителната мрежа закупува от обществения доставчик електрическа енергия за покриване на технологичните си разходи и дължимите мрежови цени.

Текстовете бяха оспорени през 2017 г. от Върховната административна прокуратура. Сред основанията им бяха, че посочените норми са приети в нарушение на основни начала на административното производство - законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведени за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви още миналата пролет, че подготвя нови правила.

Разследват убийство на домашно куче в Павликенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736244

Разследват убийство на 
домашно куче в ПавликенскоСлужители на полицейското управление в Павликени разследват смъртта на домашно куче. В събота в управлението е получен сигнал от 42-годишен мъж от с. Сломер, който съобщил, че е намерил домашното си куче застреляно. Пред униформените мъжът обяснил, че същия ден е пуснал животното да потича свободно на намираща се в близост до дома му полянка.

Ердоган призова турците да са в готовност за военна повинност

https://www.actualno.com/asia/erdogan-prizova-turcite-da-sa-v-gotovnost-za-voenna-povinnost-news_661738.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите на страната да имат готовност за военна повинност. Това става в рамките на реч, произнесена в югоизточния град Кахраманмараш, съобщава гръцкото електронно издание Protothema. „Нека всеки бъде готов за военна повинност, въпреки че необходимостта от такава не е непосредствена“, подчерта турският президент, като същевременно допълни, че когато настъпи моментът, той ще бъде първият, който ще призове гражданите да помогн

Движението на влаковете в страната се осъществява нормално при зимни условия

http://www.cross.bg/vlakovete-ekipi-infrastryktyra-1568705.html

/КРОСС/ Движението на влаковете в страната се осъществява нормално, въпреки усложнената зимна обстановка. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции, съобщават от БДЖ. Железопътната инфраструктура е напълно проходима при зимни условия. Аварийните екипи и техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура" разчистват в районите на силен снеговалеж и снегонавявания. Дежурните екипи са в готовност да реагират своевременно при усложняване на ситуацията. Актуална информация за движението на влаковете клиентите на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация" и билетните каси в съответните железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.    

Йерусалимският храм на Божия гроб все още е затворен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736216

Йерусалимският храм на Божия гроб все още е затворенЙерусалимският храм Възкресение Христово, където според традицията е бил погребан Исус Христос, все още бе затворен тази сутрин като извънредна мярка в знак на протест срещу нови данъци и законопроект, подготвян от израелските власти, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Няма яснота докога ще остане затворена най-голямата светиня на християните.

В София ще се проведе дебат за търговията в ЕС

http://econ.bg/Новини/В-София-ще-се-проведе-дебат-за-търговията-в-ЕС_l.a_i.758347_at.1.html

В София ще се проведе публичен дебат с европейския комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом. В дискусията ще се включи и председателят...

Бордо се сети за рожденика Габриел Обертан

https://offnews.bg//futbol/bordo-se-seti-za-rozhdenika-gabriel-obertan-675605.html

Днес звездата на Левски Габриел Обертан празнува 29-ия си рожден ден. Той е роден на 26.02.1989 година в Пантен.

В кариерата си е носил екипите на френските Бордо и Лориен, английските Манчестър Юнайтед, Нкжасъл и Уигън, както и руския Анжи.

Именно първият му професионален клуб се сети за него. С двата си гола срещу Септември в събота французинът даде повод на най-големия фенски сайт на Бордо - "girondins33.com" да напише кратък материал за него.

"Само два дни преди да стане на 29 години, бившият атакуващ халф на Бордо и... Манчестър Юнайтед, Габриел Обертан, си направи отличен подарък за празника.

Той вкара два гола за клуба си Левски, към който се присъедини през лятото. Габриел бе точен при успеха с 4:1 над Септември София. Левски е на трето място в първенството, а Габриел се справя добре в тима от българската столица", се пише в материала, който е озаглавен "Между другото Обертан вкарва в България".

България е на пето място на Балканите по износ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736243

България е на пето място на Балканите по износИзносът на стоки от страната през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през 2007 година, показват данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, разпространени от пресцентъра на работодателската организация. По данни до септември 2017 година сред балканските страни се

Срамната тайна, която научих в Продавалник

https://offnews.bg//mama-nindzha/sramnata-tajna-koiato-nauchih-v-prodavalnik-675607.html

Автор: Траян Антов Този текст не е „за” или „против” Истанбулската конвенция. Той е за една форма на домашно насилие, за която почти не се говори и пише. Сблъсках се с нея съвсем случайно и тази случайност ме накара да се замисля за Истанбулската конвенция, още преди изобщо да знам, че тя съществува. Защото в заглавието на конвенцията е записано, че тя е за борба срещу насилието над жени и срещу домашното насилие. След многократно напомняне и настойчиво мърморене на жена ми, най-накрая се наканих да обявя за продажба в сайта Продавалник предмет на изкуството, който никой вкъщи не харесваше.…

Различното училище

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6734922

Различното училищеДизайнерите от канадското студио Taktik Design са променили изцяло началното училище "Света Анна" в Монреал, създавайки пространство, което напълно разчупва представите за учебно заведение. Авторите на проекта са направили помещенията светли и просторни, с ярко излъчване и са подобрили планировката, премахвайки преградни стени.

Спипаха двама апаши с 20 кг крадена мед в Свищов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736229

Спипаха двама апаши с 20 кг 
крадена мед в СвищовСвищовски полици спипаха двама мъже, непосредствено след извършена кражба на медни отпадъци от производствен цех в крайдунавския град. В петък в 01,40 ч. при обход в града полицейски патрул е установил 32-годишния М. П. от Свищов, известен на полицията и осъждан и 24-годишния С. С. от с. Хаджидимитрово, докато пренасяли чувал с 20 кг.

Контрабандно сребро ”изяде” два апартамента на собственика

http://dnes.dir.bg/news/imushtestvo-sobstvenik-martin-stoev-kontrabandno-srebro-26918755

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество окончателно спечели дело, с което отнема собственост от Мартин Стоев

ГИТ към работодателите: Вземете мерки за студа

https://offnews.bg//obshtestvo/git-kam-rabotodatelite-vzemete-merki-za-studa-675604.html

Главна инспекция по труда напомня на работодателите, че трябва да предприемат специални мерки за опазване живота и здравето на работещите, предвид прогнозата за опасно студено време през седмицата в цялата страна.

За днес в областите Кърджали и Смолян е подаден червен код за много опасно време с обилни снеговалежи и силен вятър. В останалите области на страната кодът е оранжев. При червен и оранжев код за неблагоприятни климатични явления – снеговалеж, дъжд, вятър, ниски температури, мъгла, работодателите са длъжни да съобразят условията на труд с регламентираните в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. 

При работа на открито трябва да се прецени доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците и да се предприемат съответните мерки за минимизиране на риска. Такива могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия, осигуряване на подходящо работно облекло, на лични предпазни средства или средства за колективна защита (в случая такива, които предпазват от преохлаждане и измръзване), на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, топли напитки и т.н.

Трябва да бъде осигурено наблюдение или средства за комуникация с работещите на открито на изолирани работни места, както и първа медицинска помощ и условия за подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ.

В Наредбата за минималните изисквания за микроклимата са описани също оптималните и допустимите минимални и максимални стойности на температурата на въздуха в студения и топлия период на годината при лека, средно тежка и тежка физическа работа в закрити помещения. При ниски температури оптималните стойности варират между 16 и 23 градуса, а допустимите – от 13 до 25 градуса, като по-ниски температури са допустими съответно при тежката физическа работа.

Заради сравнително топлото за периода време досега в Инспекцията по труда тази зима са подадени единични сигнали, свързани с работа при ниски температури, които обикновено са от работещи на закрито и то в по-големи помещения, в които не е осигурено равномерно затопляне. При работа на открито работодателите като цяло се съобразяват с неблагоприятните климатични условия и предприемат мерки за ограничаване на негативното им въздействие. Най-често се въвежда промяна на работното време или се възлага друга работа, при която това негативно въздействие се минимизира. Нарушенията, касаещи факторите на работната среда, част от които е микроклиматът, са свързани с липсата на измервания. След намесата на контролните органи на ИА ГИТ, такива се извършват, но те рядко са извън нормата.

Бъфет: Желанието за придобивания е като младежкият стремеж към секс

https://www.investor.bg/sasht/337/a/byfet-jelanieto-za-pridobivaniia-e-kato-mladejkiiat-stremej-kym-seks-256462/

Нетната печалба на Berkshire Hathaway през четвъртото тримесечие е почти петкратно по-висока – до 32,6 млрд. долара, основно заради данъчната реформа

Марешки: И на мен ми предложиха ЧЕЗ, но отказах

http://dnes.dir.bg/news/chez-veselin-mareshki-kabinet-borisov-3-sdelkata-chez-26918752

И на мен ми предложиха да участвам в сделката за ЧЕЗ, но отказах, защото не разбирам от този бизнес, обяви лидерът на „Воля” Веселин Марешки тази сутрин.

Марешки: И на мен ми предложиха ЧЕЗ, но отказах

http://dnes.dir.bg/news/chez-veselin-mareshki-kabinet-borisov-3-26918752

И на мен ми предложиха да участвам в сделката за ЧЕЗ, но отказах, защото не разбирам от този бизнес, обяви лидерът на „Воля” Веселин Марешки тази сутрин.

Заледените улици във Варна се обработват с луга

http://www.moreto.net/novini.php?n=369769

Основните пътни артерии във Варна не се чистят и не се опесъчават. Никъде не се виждат снегорини. От това се оплакват шофьори в морската столица от сутринта, а социалните мрежи вече са пълни със снимки от проблемни участъци по пътя за "Виница", района на "Почивка", "Владиславово" и околовръстния път "Христо Смирненски".

Астронавт: Хората могат да кацнат на Марс след 20 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736218

Астронавт: Хората могат да кацнат на Марс след 20 годиниСпоред британския астронавт Тимъти Пийк човек може да кацне на Марс след 20 години, благодарение на откриването на нова ера в космическите изследвания, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА. По думите на Пийк изстрелването по-рано през февруари на свръхтежката ракета на Илон Мъск "Фалкон хеви" представлява нова страница в покоряването на космоса

Борисов обсъди играждането на коридорите 4, 8 и 10 с шефа на ЕБВР в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736215

Борисов обсъди играждането на коридорите 4, 8 и 10 с шефа на ЕБВР в ЛондонПреди началото на форума в Лондон днес се срещнах с председателя на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) г-н Сума Чакрабарти. Премиерът Бойко Борисов пристигна е в Лондон, където ще открие Инвестиционен форум за Западните Балкани. Форумът се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Гришо си постави за цел титлата в Дубай

https://www.actualno.com/tennis/grisho-si-postavi-za-cel-titlata-v-dubaj-news_661736.html

Григор Димитров иска титлата от започващия в понеделник турнир АТП 500 в Дубай. Четвъртият в световната ранглиста обяви на среща с медиите, че се нуждае от точки и надпреварата в Близкия изток може да му бъде от голяма полза. Българинът започва участието си на турнира в понеделник срещу тунизиеца Малек Джазири. При успех над 116-ия в света Димитров ще се изправи срещу победителя от срещата Робин Хаасе и Паоло Лоренци. На четвъртфинал евентуалният съперник е Филип Колшрайбер. Димитров оглави ос

Полугол мъж вилня в Студентски град и наби двама полицаи

https://offnews.bg//temida/polugol-mazh-vilnia-v-studentski-grad-i-nabi-dvama-politcai-675603.html

Полугол и пиян мъж вилня в Студентски град, като междувременно наби и двама полицаи. Инцидентът е станал в неделя около 17.00 часа, съобщиха от прокуратурата.

Мирослав Терзиев се почерпил в заведение "Бум бар" в ж.к. „Студентски град“. Около след като пийнал достатъчно, той излязъл гол до кръста по ул. „Акад. Борис Стефанов“ № 1 до тунела, където били разположени търговски обекти.

Терзиев започнал да се държи арогантно, отправяйки обидни реплики към продавачите, показвал им неприлични жестове и демонстрирал агресивно поведение. Един от потърпевшите подал сигнал на спешния телефон 112, като около 17.40 часа на място пристигнал полицейски патрул с двама служители от 07 РУ – СДВР.

Те разпоредили на Терзиев да спре агресивното си поведение и да предостави документ за самоличност. След като дал личната си карта, той продължил да обижда и псува полицаите, легнал на земята, като ги предизвикал да го арестуват. Когато се изправил, Терзиев нанесъл удар с крак в областта на прасеца на десния крак на единия полицай, след което с крак ритнал другия под коляното и започнал да буйства. Той се съпротивлявал и опитал отново да удари полицаите, докато му поставяли белезници.

Терзиев е отведен в 07 РУ - СДВР и задържан за срок до 24 часа по реда на Закона за министерство на вътрешните работи, а по случая е образувано досъдебно производство.

В хода на това производство, на Терзиев е повдигнато обвинение по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 НК - хулиганство, придружено със съпротива срещу орган на власт.

Разследването е приключено под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура, като на 26.02.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Терзиев за описаното по-горе деяние.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.

Мексикански полицаи продали за 43 евро трима италианци на наркокартел

http://www.cross.bg/politzai-meksiko-halisko-1568706.html

/КРОСС/ Трима италианци, които бяха обявени за изчезнали в края на януари в западната част на Мексико, били продадени за общо 43 евро от мексикански полицаи на членове на организирана престъпна група, заяви Франческо Русо, син на единия от тримата неаполитанци, предаде Франс прес. Тримата италианци - 60-годишен мъж, неговият 25-годишен син и 29-годишен племенник - са в неизвестност от 31 януари, когато са били задържани от полицията на бензиностанция в град Текалитлан, щата Халиско. "Мексиканските полицаи продадоха членовете на моето семейство за 43 евро /.../, това е нечуван срам", заявил Русо по италианско радио. "Те са престъпниците, а не баща ми, брат ми и братовчед ми", добави той. Четирима мексикански полицаи бяха арестувани във връзка с изчезването на италианците, съобщи прокуратурата на щата Халиско. Арестуваните полицаи, трима мъже и една жена, "признаха, че са предали (италианците) на организирана престъпна група в Текалитлан", заяви в петък на пресконференция щатският прокурор Раул Санчес. Халиско е дом на картела "Халиско ново поколение", един от най-влиятелните наркокартели в Мексико, но Санчес не каза дали италианците са предадени на негови членове. Според Франческо Русо тримата италианци се намирали в Мексико, за да продават електрически генератори и не били замесени в организираната престъпност. Той опроверга слух, че баща му използвал фалшиви документи по време на престоя си в Мексико.  

15 селища в област Пазарджик са без ток, заради усложнената зимна обстановка

https://www.24chasa.bg/region/article/6736206

15 селища в област Пазарджик са без ток,
 заради усложнената зимна обстановка15 села от област Пазарджик са без ток, заради усложнената зимна обстановка, съобщиха от електроразпределителното дружество. Те са на територията на общините Пазарджик, Септември и Панагюрище. Аварийни екипи работят за отстраняването на аварийте. Пътищата в региона са проходими при зимни условия, като единствено е затворен пътя Панагюрище -

Безлов: Гинка Върбакова е подставено лице

https://www.vesti.bg/bulgaria/bezlov-ginka-vyrbakova-e-podstaveno-lice-6079720

Те притежават соларни паркове, а в България това не става, ако сте простосмъртни, коментира експертът

Шофьор на камион от Бразилия показва специално отношение към скоростния си лост (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/shofior-na-kamion-ot-brazilija-pokazva-specialno-otnoshenie-kym-skorostnija-si-lost-video-news_661046.html

Скоростните кутии с ръчно превключване скоро ще станат екзотика, по която много шофьори със самочувствие на истински карачи вече страдат. Съвременните автоматици и роботизирани трансмисии може да осигуряват несравнимо повече комфорт и удобство, но не и удоволствието от усещането за контрол върху автомобила и възможността да избираш сам предавката вместо електрониката. Този шофьор на автобус от Сао Пауло, Бразилия, обаче явно се наслаждава на превключването на скоростите дори повече от героите

Мечка нападна овчарник посред зима край Чепеларе

https://www.24chasa.bg/region/article/6736188

Мечка нападна овчарник посред зима край ЧепелареСигнал за мъртво селскостопанско животно в района на местността „Лопуха“, землище на град Чепеларе провериха експерти от РИОСВ – Смолян. При огледа експертите установили, че на около 100 метра от овчарник, собственост на чепеларска фирма има убита една овца. Съдейки по следите открити по трупа и около него, експертите са категорични,

Цeнитe нa пeтpoлa ce пoĸaчвaт yмepeнo в пoнeдeлниĸ

http://econ.bg/Новини/Цeнитe-нa-пeтpoлa-ce-пo-aчвaт-yмepeнo-в-пoнeдeлни-_l.a_i.758346_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa yмepeнo ce пoĸaчвaт в пoнeдeлниĸ зa cмeтĸa нa cтpoгaтa диcциплинa, ĸoятo cпaзвa Cayдитcĸa Apaбия пo oтнoшeниe нa cпopaзyмeниeтo зa...

Подпалиха колата на албанския генерален консул в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736209

Подпалиха колата на албанския генерален консул в СолунНеизвестни лица са подпалили бронирания автомобил на генералния консул на Албания в Солун, предаде ТАСС, като се позовава на гръцката агенция АНА-МПА. Палежът е станал два часа и половина след полунощ. На място е пристигнал екип на пожарната служба. При огледа полицията е открила самоделно взривно устройство. Започнало е разследване, предава БТА.

Бурен вятър и сняг във Варна, няма затворени пътища в областта

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736208

Бурен вятър и сняг във Варна, няма затворени пътища в областтаС бурен вятър и ситен сняг започна работната седмица във Варна. От отдел "Дейности по защита на населението" в общината увериха, че основните булеварди са чисти, снегопочистващата техника е по улиците и засега няма натрупвания. Въпреки това има огромни задръствания по основните пътни артерии в морската столица.

25-годишна бременна катастрофира край Благоевград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736203

25-годишна бременна катастрофира край БлагоевградБременна жена е с травма на главата след катастрофа на главен път Е-79 край Благоевград, предаде БГНЕС. Пътният инцидент стана към 9 часа тази сутрин на пътя Благоевград-Симитли. Малко след местността „Полигона” лек автомобил "Ситроен" поднася на снежната покривка на пътя, минава в насрещната лента и се блъска в мантинелата.

Съвети за безопасност при снеговалеж, снегонавявания и силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/MsWtM1j5OnA/

Влошаването на времето се очаква за продължи до края на седмицата. В  Бургаска  област натрупаната снежна покривка е 2-3 см. За изминалото денонощие  е духал вятър със скорост 28 м/с.

Пристанищата са затворени за маневриране заради силен вятър. Забраната важи за всички плавателни съдове. Тя ще бъде отменена след подобряване на климатичните условия.

Движението на влаковете се осъществява нормално в тази усложнена зимна обстановка. До момента няма участъци, в които да има затруднения в преминаването на влаковите композиции. Железопътната инфраструктура е напълно проходима при зимни условия.

Няма затворени пътища за леките автомобили, но ако не се налага спешно пътуване Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да отложат тръгването си до подобряване на метеорологичните условия.

Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър, посочват от МВР. Ето какво съветват експертите:

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания:

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването – спрете в най-близкото населено място.

Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

При силен вятър:

Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;

Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

 

Емблематичната сграда на СДС в столицата с нов обитател

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d0%b5%d0%bc%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b4%d1%81-%d0%b2-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%86/

Нов обитател има сградата на СДС на ул. „Раковска“ 134 в сталицата. Там вече се помещава партията на Валери Симеонов Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

Промяната става по силата на правителствено решение от декември, с което на НФСБ бяха дадени под наем третият и четвъртият етажи.

Коалицията Реформаторски блок, от която СДС беше част, не успя да вземе 4% на парламентарните избори. Партията обаче остава в сградата също като наемател. Надписът „Съюз на демократичните сили“ стоя върху фасадата 28 години.

Двете политически сили, които занапред ще делят общ покрив, водят и преговори за партньорство. Според публикации в медиите има вероятност те да се явят заедно на следващите парламентарни избори. Засега подобен вариант обаче не е потвърден от техните лидери.

Оперативен щаб в общината следи за ситуацията със снега във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6736185

Оперативен щаб в общината следи за ситуацията със снега във Велико ТърновоУлиците във Велико Търново и пътищата в общината са проходими при зимни условия. 20 машини работят в Старата столица, а 180 тона са разпръснатите инертни материали. Снеговалежът продължава вече 14 часа, а затруднения създават поривите на вятъра и отрицателните температури, -9 градуса през нощта и -8 градуса в момента.

Изложба от Националния музей на Апостола в родното му Карлово гостува в Бургас за 3 март

http://www.cross.bg/mart-vsichki-levski-1568704.html

/КРОСС/ По повод Националния празник 3 март и честванията на 140 години от Освобождението на България, в Историческата експозиция на РИМ - Бургас ще бъде подредена изложбата "Всичко, каквото съм сторил, сторих го за Отечеството". Фотодокументалната изложба на Национален музей "Васил Левски" от гр. Карлово представя живота на Апостола, революционната му дейност и стъпките за изграждане на Вътрешната революционна организация, провала през есента на 1872 година и фаталния завършек на един живот, отдаден на отечеството и неговата свобода. В един ограничен обем тя успява да обхване всички важни моменти от живота на Васил Левски, с акцент върху родното място и семейната среда, като първоизточници на неговото родолюбие и демократизъм преди всички по-сетнешни влияния на европейската революционна и политическа практика. Изложбата включва копия на всички седем оригинални снимки на Апостола, факсимилета на негови писма, документи на революционната организация и БРЦК, снимки на дейци на ВРО и ръководители на националноосвободителното движение, като Раковски, Каравелов, Ботев, репродукции на едни от най-популярните произведения на изобразителното изкуство и монументални паметници, посветени на Левски. Изложбата очаква своите посетители в Историческия музей (ул. "Лермонтов" 31) от 2 март до 18 май. Откриването й е насрочено за 2 март, петък, от 16.30 часа.    

Л. Богданов: Очаквам по-сериозен ръст на чуждите инвестиции през 2018 и 2019 г.

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/l-bogdanov-ochakvam-po-seriozen-ryst-na-chujdite-investicii-prez-2018-i-2019-g-256468/

Трябва да търсим по-скоро технологично обновление за растеж над 3% в следващите няколко години, коментира икономистът

Зам.-кметът по сигурността на Пловдив си тръгна просълзен

https://www.24chasa.bg/region/article/6736249

Зам.-кметът по сигурността на Пловдив си тръгна просълзенС треперещ глас от вълнение зам.-кметът на Пловдив Георги Маринов напусна общината. Той ръководеше общественият ред и сигурността в града. Подал е оставка по здравословни причини. Бившият военен не скри, че му е мъчно. Той извади кутия с бонбони и почерпи. "Изпращаме го тържествено. Благодаря му за чудесната работа, направи града по-сигурен.

Търговско-промишлената палата отчита рекорден износ за 2017 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=369766

Износът на стоки от страната през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през 2007 година, отчитат от Българска търговско-промишлена палата - БТПП. По данни до септември 2017 година сред балканските страни се нареждаме на пето място по размер на износа - пред нас са Гърция, Турция, Румъния, Словения.

Началникът на кабинета на президента все още няма допуск до класифицирана информация

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/26/3136201_nachalnikut_na_kabineta_na_prezidenta_vse_oshte_niama/?ref=rss


Началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, все още не е получил достъп до класифицирана информация, а самият Христов дори не е предприел стъпки в тази посока. Това съобщава в. "Сега".<br /><br />От прессекретариата на държавния глава са заявили, че Христов продължава да заема позицията шеф на кабинета, но работи без достъп до секретни материали.<br /><br />"Към настоящия момент Иво Христов няма разрешение за използване на класифицирана...

Вижте състоянието на пътищата в страната към 10 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736200

Вижте състоянието на пътищата в страната към 10 часа1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от –12° до +2°. Температури: - проход „Предела“: -7,0 ° - Кресна: -1,1° - проход „Република“: -9,2° - Костандово: -7,0° - проход „Шипка“: -13,4° - проход „Петрохан“: -16,9° Пътните настилки са мокри, на местата със снеговалеж, в планинските и усойни райони – частично заснежени,

България е пета на Балканите по размер на износа

https://www.actualno.com/business/bylgarija-e-peta-na-balkanite-po-razmer-na-iznosa-news_661732.html

Износът на стоки от страната през 2017 г. надвишава 52 млрд. лв., което представлява двойно увеличение спрямо 10 години по-рано - през 2007 година. Това съобщават от Българската търговско-промишлена камара (БТПП). По данни до септември 2017 година сред балканските страни се нареждаме на пето място по размер на износа – пред нас са Гърция, Турция, Румъния, Словения. По размер на БВП през 2017 г. сред Балканите се класираме на 4-то място. Пред нас са само Гърция, Турция и Румъния. От

Долче и Габана с уникално шоу в Милано, вкараха дронове и ангели на дефилето (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736175

Долче и Габана с уникално шоу в Милано, вкараха дронове и ангели на дефилето (Галерия)Дронове, ангели, звукът на църковни камбани и религиозни песнопения придружиха дефилето на Доменико Долче и Стефано Габана на Седмицата на модата в Милано, където дизайнерите се изявиха като главните божества, предаде Франс прес. Ревюто им беше гвоздеят на последния ден от миланския моден форум. То държа със затаен дъх в продължение на цял час

Финансов директор на Carillion е разпродал акции за 1 млн. долара преди срива ѝ

https://www.investor.bg/evropa/334/a/finansov-direktor-na-carillion-e-razprodal-akcii-za-1-mln-dolara-predi-sriva--256466/

Ричард Адам в продължение на десетилетия е отговарял за финансите на компанията, преди да се пенсионира в началото на миналата година

Марешки получил предложение да участва в сделката за ЧЕЗ

https://offnews.bg//ikonomika/mareshki-poluchil-predlozhenie-da-uchastva-v-sdelkata-za-chez-675602.html

И на мен ми предложиха да участвам в сделката за ЧЕЗ, но отказах, защото не разбирам от този бизнес. Това обяви в ефира на bTV лидерът на „Воля” Веселин Марешки. Предложението дошло от консултанти, уточни той.

Според него трябва да се провери дали правителството е оказвало натиск върху кандидатите. Иначе в сделката нямало нищо притеснително.

И той смята, че нямам как правителството да не е знаело за продажбата на най-голямото дружество в страната.

ой обвини БСП, че се държи неуважително и невъзпитано към купувача като я нарича „Гинка от Пазарджик”.

Той потвърди, че депутатите от неговата група са били заплашван от социалистите, че ако подкрепят оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на БСП, те ще поискат оставката на Марешки от същия пост. Заплахата отправил Славчо Велков.

Храмът на Божи гроб остава затворен

https://www.actualno.com/asia/hramyt-na-boji-grob-ostava-zatvoren-news_661731.html

Йерусалимската църква на Божи гроб остава затворена и в понеделник в знак на протест срещу израелските данъчни мерки и предложение за закон за собствеността, предаде AFP, цитирана от БГНЕС. Рядката стъпка за затваряне на църквата, смятана за най-святото място в християнството, в неделя по обяд е опит за натиск върху израелските власти да се откажат от обявените мерки. Духовниците казаха, че църквата, основно място за поклонение, ще бъде затворена до по-нататъшно предизвестие. Припомняме, че г

Фенове на "Борусия" (Дортмунд) се вдигат на протест заради "невъзможните" мачове в понеделник

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/26/3136204_fenove_na_borusiia_dortmund_se_vdigat_na_protest/?ref=rss


Най-голямата трибуна в европейския футбол ще остане необичайно празна тази вечер. Привържениците на "Борусия" (Дортмунд) се готвят да оставят полупразна близо 25-хилядната "жълта стена" (както е известен секторът с най-запалените фенове).<br /><br />По този начин те ще протестират срещу нововъведените мачове в понеделник.<br /><br />Общо около 350 фенски организации са заявили, че няма да влязат на стадиона за мача с "Аугсбург". Очакванията...

Доларът изтри печалбите си от миналата седмица

http://econ.bg/Новини/Доларът-изтри-печалбите-си-от-миналата-седмица_l.a_i.758344_at.1.html

Доларът се подхлъзна, губейки част от печалбите си от миналата седмица, тъй като доходността на американските облигации се забави, въпреки че...

Сняг затрупа Рим за първи път от 2012 година (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/sniag-zatrupa-rim-za-pyrvi-pyt-ot-2012-godina-snimki-2081036

Първи сняг от няколко години падна в Рим и предизвика затваряне на Колизея и училищата.

Най-известният паметник на Рим и всички училища в града бяха затворени, след като падна първият сняг от 2012 г., предаде ДПА.

Пребиха футболен фен в Пловдив, мъжът е в много тежко състояние

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/prebiha-futbolen-fen-v-plovdiv-myzhyt-e-v-mnogo-tezhko-systoianie-2081016

35-годишен мъж е в тежко състояние след масово сбиване в район „Северен“ в Пловдив, съобщиха за Дарик от полицията.

По първоначални данни, става дума за конфликт между фенове на футболните клубове "Ботев" Пловдив и "Локомотив Пловдив".

Пътната агенция съветва да се пътува в краен случай, въпреки че над 1800 машини почистват снега

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/26/3136206_putnata_agenciia_suvetva_da_se_putuva_v_kraen_sluchai/?ref=rss


Над 1800 машини почистват снега по републиканската пътна мрежа. В готовност да се включат са около 3000 машини.<br /><br />Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Няма затворени пътища за леките автомобили, но ако не се налага спешно пътуване, в съобщение до медиите от агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да отложат тръгването си до подобряване на метеорологичните условия.<br /><br />При...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване