Нинова иска среща с посланика на Чехия заради ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/ninova-iska-sreshta-poslanika-chehiia-zaradi-chez.html

Корнелия Нинова поиска среща с чешкия посланик заради сделката с продажбата на ЧЕЗ.

Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават онлайн

https://offnews.bg//obshtestvo/balgarskite-nedelni-uchilishta-v-chuzhbina-shte-imat-pravo-da-obuchava-675606.html

Българските неделни училища в чужбина ще имат право да обучават онлайн при определени условия - нещо, което не е предвидено по сега действащите разпоредби. В същото време обучение по роден език и литература, история и география ще се организира при най-малко 20 деца в предучилищна възраст и/или ученици в училището. Долният праг сега е 10 деца.

Промените са предвидени в проект за ново постановление на Министерския съвет, внесено от министъра на образованието Красимир Вълчев за обсъждане. Ако то бъде прието, ще влезе в сила на 1 юли 2018 г.

Освен изцяло присъствено, обучението по трите предмета може да бъде:

- електронно с частично присъствени часове, които са не по–малко от 30% по учебен предмет;

- електронно без присъствени часове.

Електронно обучение с частично присъствени часове ще може да се провежда, ако учениците нямат възможност да посещават всички часове, включително учениците със специални образователни потребности. Същата възможност ще имат учениците, които искат да вземат два класа да една учебна година.

Изцяло електронно ще е обучението, ако:

- няма българско неделно училище в чужбина в радиус на 200 и повече километра от дома на ученика, което желае да се обучава;

- за учениците е невъзможно да пътуват до училището, включително учениците със специални образователни потребности;

- желаещият да се обучава е по-възрастен, отколкото се предполага за ученик в съответния клас.

За включване в електронно обучение ще е необходимо подаване на заявления от кандидатите не по-късно от 15 дни преди началото на учебната година. Те ще минават през одобрението на обучаващата организация и ръководителя на училището. До 15 октомври информацията за броя на одобрението трябва да постъпи в МОН. От "Дондуков" 2А трябва да имат и възможност да проследяват процеса и резултатите от обучението чрез съответната електронна платформа.

Обхват

Обучението ще се организира за децата от предучилищна възраст (от 4 г.) и ученици от първи до дванадесети клас и ще се провежда от специалисти с професионална квалификация "учител" съобразно българските държавни изисквания по учебни програми и помагала, утвърдени от министъра на образованието. Училищата ще осигуряват завършването на клас по трите предмета, но не и придобиването на степен на образование.

Освен да обучават, неделните училища в чужбина ще могат да подготвят кандидат-студенти за прием в български висши училища с изпити по литература, история и география, както и да извършват "допълнителни училищни дейности, които подпомагат обучението и са свързани със съхраняване на националното самосъзнание, култура и традиции".

Както и досега, към тези училища ще има родителски съвети. Те ще осъществяват мониторинг върху дейността на училището, включително относно законосъобразното и целесъобразното разходване на средствата.

След края на обучението си учениците ще получават удостоверение. Ако решат да продължат обучението си в България, няма да полагат приравнителни изпити по български, история и география на България, с изключение на учениците, на които е признат завършен период от обучение в VІІ клас или за VІІ клас, които ще полагат приравнителен изпит по български и литература за първия срок на VІІ клас или за VІІ клас.

Финансиране

Неделните училища ще бъдат финансирани от държавния бюджет чрез бюджета на МОН.

Сумата ще се определя на базата на: норматив за постоянни разходи; нормативи на дете/ученик/ за провеждане на присъствена форма или електронно обучение, умножен по броя на децата/учениците в училището в съответния вид обучение за текущата учебна година; норматив за кандидат-студент за провеждане на обучение, умножен по броя на кандидат-студентите в българското неделно училище за съответната учебна година.

Размерите на нормативите и добавката ще определя министърът на образованието със заповед за всяка учебна година.

Размерите на нормативите и на добавката могат да се диференцират в зависимост от ценовото равнище в различните страни и/или цената на живота в отделни градове.

Парите ще се използват за заплати, осигуровки, издръжка и оборудване на помещенията.

Организации

Организациите, които могат да създават неделни училища, са: организации на българи, живеещи извън Република България, регистрирани съгласно законодателството на съответната държава за извършване на образователно-културна дейност; дипломатическите представителства на Република България в чужбина; български православни църковни общини; Славянобългарския манастир "Св. Вмчк. Георги Зограф" – Атон, Гърция.

Sony залага на 4K HDR видео в новия си смартфон Xperia XZ2

https://www.investor.bg/harduer/459/a/sony-zalaga-na-4k-hdr-video-v-noviia-si-smartfon-xperia-xz2-256473/

Компанията представи два нови смартфона на Световния мобилен конгрес в Барселона

Заловиха пиян шофьор с 3.39 промила алкохол

https://offnews.bg//112/zaloviha-pian-shofior-s-3-39-promila-alkohol-675625.html

Задържан е 39-годишен мъж за шофиране с 3.39 промила алкохол в с. Горна Малина, съобщиха от пресцентъра ОДМВР-София.

Случаят е от 24 февруари. Около 15.20 часа в с. Горна Малина автопатрул е извършил проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“.

Когато тествали водача за употреба на алкохол, дрегерът отчел, че 39-годишният Д.М. от с. Априлово е седнал зад волана с 3.39 промила.

Нарушителят е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 343Б, ал.1 от НК.

Наемател взе плажа „Кабакум-централен“ срещу 51 600 лева на година

http://www.moreto.net/novini.php?n=369793

Плажът „Кабакум-централен“ вече има наемател, който ще плаща 51 600 лева на година, за да стопанисва ивицата, научи Moreto.net. Фирмата, която ще се грижи за плажа, е „Менуа 2018“ ЕООД. Предлаганите от нея наемни цени за чадър и шезлонг не трябва да бъдат по-високи съответно от 5 и 6 лева.

217 деца са напуснали училище предсрочно през последните 4 години у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736588

217 деца са напуснали училище предсрочно през последните 4 години у насОбщо 217 деца са напуснали училище предсрочно през последните четири години. Сред най-честите причини за това е заминаване за чужбина. 44 ученици са напуснали училище, защото нямат желание да учат, а за 17 - причината е ранен брак. Информацията е от общинската стратегия за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Кюстендил за

Учени синтезират нов вид хранително вещество, щяло да зарежда тялото с енергия по непознат досега начин

http://www.cross.bg/veshtestvo-energiya-tyaloto-1568717.html

/КРОСС/ HVMN е името на американски стартъп със седалище в Сан Франциско, който инвестира сериозни средства в разработването на вещество, за което в компанията са убедени, чe може да зареди с енергия тялото ни, по начин, който не е бил възможен досега. Въпросното химично съединени представлява чист кетон естер и не може да се категоризира като мазнина, протеин или въглехидрат. Иновативното вещество може да се определи като четвъртата хранителна съставка в човешкия организъм и се отличава с уникални свойства, предава Digital.bg. За разлика от кофеина, кетонът не е стимулант и респективно не е източник на въглехидрати. Вместо това е бета-хидроскибутират, което означава, че е едно от веществата, което човешкото тяло обикновено произвежда при чувство на глад. Поглъщането на доза от кетона осигурява прилив на енергия, които в миналото са помагали на предците ни да издържат дълги периоди без храна. Другото предимство е, че това вещество предотвратява възможността нивата на глюкоза да се увеличат до опасни стойности. Специалистите на HMVN тестват в лабораторни условия енергийна напитка с кодовото име Ketone, която да позволи бързо и ефективно да се намалят нивата на глюкоза в тялото. Според тях напитката може да е полезна не само за хората, които страдат от диабет, но за всички потребители, които тренират редовно и позволява да се поддържат стабилни нива на кръвната захар

Чешки медии: Кредиторите на Гинка Върбакова са офшорки от Paradise papers

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d1%87%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%ba%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b1/

Близо половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви по програма „Хоризонт“ Веселин Вачков, директор на чешкото издание „Лидове новини“.

Медията излиза днес с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания „Инерком“:

Според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, фирмата купувач е предложила комбинирано финансиране от няколко източника. На първо място става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая – почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“.

Една от офшорните фирми се казва Score Trade и неин съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонейшвили, чието фигурира в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити. Това е Еuro star.

Последно: 133 млн. лв. дължи НЗОК в чужбина

http://dnes.dir.bg/news/zadalzhenia-zdravnata-kasa-26919400

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв., сочат данните от назначена миналата седмица спешна проверка.

Жени Начева: Просрочените задължения на НЗОК към чужди каси са 133 млн. лева

https://frognews.bg/novini/jeni-nacheva-prosrochenite-zadaljeniia-nzok-kam-chujdi-zdravni-fondove-133-mln-leva.html

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след назначена миналата седмица спешна проверка.

Затворени за камиони са ГКПП-та с Македония

http://dnes.dir.bg/news/kamioni-zatvoreni-makedonia-gkppta-26919331

Македонските гранични власти са преустановили пропускането в двете посоки на товарни автомобили през ГКПП Деве баир, съпределен на ГКПП Гюешево.

Рим със сняг след 6 г., затвори Колизея и училищата (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736411

Рим със сняг след 6 г., затвори Колизея и училищата (Снимки)Най-известният паметник на Рим и всички училища в града бяха затворени днес, след като падна първият сняг от 2012 г., предаде ДПА. Колизеят - най-посещаваният туристически обект в Италия, беше затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага.

НДК с ограничен достъп от 27 февруари до 2 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736578

НДК с ограничен достъп от 27 февруари до 2 март От 27 февруари /вторник/ до 2 март /петък/ достъпът до централната сграда на НДК ще бъде ограничен. Мярката се налага поради събития на високо ниво от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, които се провеждат в Двореца. Това съобщиха от НДК. Затворени за посетителите ще бъдат Литературен клуб „Перото“ и Билетен център – НДК.

Франция изтръпна - Неймар се контузи лошо, той показа снимка на глезена си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736570

Франция изтръпна - Неймар се контузи лошо, той показа снимка на глезена сиГолямата звезда на ПСЖ Неймар се контузи в мача с "Марсилия" (3:0 за парижани) в неделя вечер и състоянието на глезена му е най-чаканата новина във Франция. Най-скъпият футболист за всички времена публикува снимка как изглежда травмираното място веднага след медицинските прегледи за деня. Той е минал ранни изследвания на базата на парижани.

Бизнесмен, произвеждал халва, е открит убит в дома си

https://offnews.bg//112/biznesmen-proizvezhdal-halva-e-otkrit-ubit-v-doma-si-675624.html

47-годишен бизнесмен е намерен убит в къщата си в с. Добревци.

Това съобщиха от ОДМВР-Ловеч.

Сигналът за убийството е получен около 18.50 часа на 25 февруари в РУ-Ябланица. Подаден е от брата на жертвата - който съобщил, че е открил трупа брат си в къща, в село Добревци, в която той живеел сам.

На мястото незабавно е изпратен полицейски екип, който установява огнестрелна рана в областта на главата на убития мъж. Образувано е досъдебно производство. Работата на полицията продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура Ловеч.

Двамата братя имат фирма за производство на прочутата ябланска халва, съобщава "24 часа".

Между тях не е имало вражда, не са засегнати и бизнес интереси, най-вероятно убийството е от битов характер.

Нинова заяви среща с чешкия посланик за продажбата на ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/ninova-zaiavi-sreshta-s-cheshkia-poslanik-za-prodazhbata-na-chez-675623.html

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви среща с посланика на Чешката република Душан Щраух днес, съобщиха от партията. 

Очаква се срещата да се осъществи до края на седмицата. На нея Нинова ще връчи писмо на посланика до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ.

БСП поиска повече информация за сделката от Чехия, тъй като чешкото правителство стои зад държавната компания ЧЕЗ.

Интересува ни по време на посещението на чешкия премиер у нас дали той и Борисов са разговаряли за сделката и поемал ли е нашият министър-председател ангажименти от страна на България и българското правителство, обясни преди ден Нинова. 

Ремонти спират водата на няколко места в София

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736567

Ремонти спират водата на няколко места в София

Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. "Земляне" в кв. "Овча купел" се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа утре на живеещи на ул. "Орчо войвода" от ул. "Босилек" до ул. "Земляне", ул. "Росна" от ул. "Земляне" до ул. "Росна" номер21А, предава БТА.

Атина и Скопие преговарят и за македонски език и нация

https://www.investor.bg/evropa/334/a/atina-i-skopie-pregovariat-i-za-makedonski-ezik-i-naciia-256489/

Двете страни имат списък със седем спорни точки, които трябва да решат, пише гръцкият вестник "Катимерини"

Останаха ли стойностни жени?

https://www.actualno.com/curious/ostanaha-li-stojnostni-jeni-news_661783.html

Нека я наречем Марийка. Марийка твърди, че на 24 години сама е постигнала всичко в живота си. Нейните меко казано заможни родители само са ѝ дали тласък. Външен вид: Устните, от които само долната ѝ е с дебелина 2 сантиметра и половина, са изцяло натурални; няма силикон в гърдите или импланти където и да е по себе си, нито пък каквито и да е пластични корекции; носът ѝ е природно прав и тънък като по поръчка; за първи път чува какво е хиалуронова киселина. Образование: Основно училище и гимна

Жителите на Белоградчик са без ток заради авариен ремонт

https://www.dnevnik.bg/regioni/2018/02/26/3136305_jitelite_na_belogradchik_sa_bez_tok_zaradi_avarien/?ref=rss


Клиентите на "ЧЕЗ Разпределение" в Белоградчик и района са без ток заради спешен авариен ремонт, наложил изключване на подстанция "Белоградчик", съобщиха от ЧЕЗ.<br /><br />Без ток са абонатите в гр. Белоградчик и селата Вещица, Струнин дол, Върба, Сливовник, Рабиша, Раяновци, Ошане, Чифлик, Праужда, Пролазница, Крачимир, Стакевци, Дъбравка, Граничак и Салаш.<br /><br />Очаква се електроподаването да бъде прекъснато за около 2 часа.<br />

Гръцко предложение от седем точки за споразумение със Скопие за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736566

Гръцко предложение от седем точки за споразумение със Скопие за името на МакедонияГръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от седем точки за споразумение със Скопие по спора за името на Македония, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Според добре осведомени източници, цитирани от изданието, предложението било за цялостно уреждане на проблема, като включвало отговори на всички въпроси,

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736565

Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв.Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн.лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след назначена миналата седмица спешна проверка. Проверката беше предизвикана, тъй като управителят на НЗОК посочи тази сума като задължения към фондовете,

Тръмп понесе удар, опровергаващ негови и на републиканците твърдения за руската намеса

https://www.actualno.com/america/trymp-ponese-udar-oprovergavasht-negovi-i-na-republikancite-tvyrdenija-za-ruskata-namesa-news_661782.html

"Меморандумът на демократите за правителствените нарушения в следенето е абсолютен политически и юридически провал. Той само потвърждава всички ужасни неща, които са извършени. ТОЛКОВА НЕЗАКОННО"! "Fox News, руснаците нямат компроментираща информация за Доналд Тръмп. Нямат, защото няма такава, няма и да има. Този лов на вещици е незаконен позор ... и Обама не направи нищо за Русия". Този нервен изблик в Twitter на американския президент Доналд Тръмп обобщава най-новия епизод

Перник пак остана без парно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pernik-pak-ostana-bez-parno-2081090

Перник пак остана без парно отопление. По заповед на кмета на Перник Вяра Церовска са разпуснати учениците от училищата „Св. Св. Кирил и Методий“, „Св. Иван Рилски“, „Христо Смирненски“, „Д-р Петър Берон“ и „Св. Константин Кирил Философ“.
 
„Лично за мен е голям проблем това, че Топло

Сняг и студ сковаха Европа, лошото време взе 8 жертви в Полша

//dariknews.bg/novini/sviat/sniag-i-stud-skovaha-evropa-loshoto-vreme-vze-8-zhertvi-v-polsha-2081096

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения на транспорта, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В Рим бяха затворени всички училища и най-известният паметник на града след падането на първия сняг от 2

4 причини да пиете червено вино всяка вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=369794

Червеното вино е любима напитка на мнозина, като учените не правят изключение. Почти всеки ден се появява по едно проучване, което разкрива невероятните му качества. Но колко полезно е наистина червеното вино за здравето? Оказва се, че консумацията на чаша червено вино всяка вечер може да донесе много ползи – физически и психически.

Почти половината от безработните в ЕС са изложени на риск от бедност

http://econ.bg/Новини/Почти-половината-от-безработните-в-ЕС-са-изложени-на-риск-от-бедност_l.a_i.758356_at.1.html

Почти половината или 48,7% от безработните лица на възраст между 16 и 64 години в Европейския съюз са били изложени на риск от бедност дори и след...

Корнелия Нинова официално поиска среща с чешкия посланик

http://www.cross.bg/ninova-poslanika-korneliya-1568718.html

/КРОСС/ Днес председателят на БСП Корнелия Нинова заяви среща с посланика на Чешката република Душан Щраух. На срещата, която се очаква да се осъществи до края на тази седмица, Нинова ще връчи писмо на посланика до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ, съобщават от пресслужбата на БСП.

7 неща, които трябва да знаете за зодия Риби

https://www.actualno.com/curious/7-neshta-koito-trjabva-da-znaete-za-zodija-ribi-news_661780.html

Тъй като официално е месецът на Рибите, ето какво трябва да знаете за зодията, която изглежда малко странна на всички. 1. Те са чувствителни и емоционални. Този воден знак е изключително емоционален, емпатичен и изключително чувствителен. Те са винаги в контакт с чувствата си и чувствата на другите. Когато има промяна в течението, те не го забелязват, усещат го. Те са засегнати от енергията, която ги заобикаля, както и от околна среда. Те са управлявани от емоции и са знак на сърцето над ума

Словашки разследващ журналист е убит в дома си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136284_slovashki_razsledvasht_jurnalist_e_ubit_v_doma_si/?ref=rss


Разследващият журналист Ян Куцяк, работил по материали за данъчни измами, е бил прострелян в дома си, съобщават новинарският сайт Dennik K и собственото му издание Aktuality.sk, цитирани от "Ройтерс".<br /><br />Двете издания се позовават и на данни от полицията. Нито те, нито вътрешното министерсто са били на разположение за коментар в първите часове след съобщението за инцидента според агенцията. Местни медии обаче съобщават, че престъплението е извършено между четвъртък...

Нинова поиска среща с посланика на Чехия

http://dnes.dir.bg/news/chehia-sreshta-poslanik-kornelia-ninova-26919314

Днес председателят на БСП Корнелия Нинова заяви среща с посланика на Чешката република Душан Щраух, съобщиха от пресцентъра на партията.

ГИТ: Работодателите да пазят работниците от студа

https://www.actualno.com/society/git-rabotodatelite-da-pazjat-rabotnicite-ot-studa-news_661779.html

Във връзка с прогнозата за опасно студено време от Главната инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници. При работа на открито е нужна преценка дали да бъдат осигурени подходящо работно облекло, по-чести почивки или промяна в типа на извършваната работа. За работа в закрити помещения се изискват минимални стойности на температурата на въздуха - между 16 и 23 градуса при лека и средно тежка работа, а при тежък

Яростен критик на Меркел може да стане министър след призиви за партиен завой надясно

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136252_iarosten_kritik_na_merkel_moje_da_stane_ministur_sled/?ref=rss


"Критик на първия ред" - така определя "Зюддойче цайтунг" основния вътрешнопартиен противник на канцлера Ангела Меркел, Йенс Шпан, който най-вероятно ще бъде утвърден като предложение за нов министър на здравеопазването тази вечер.<br /><br />Според няколко издания той се смята за силно влиятелен в партията и е символ на нарастващия натиск върху Християндемократическия съюз от последните месеци, след като опитите на ХДС да състави коалиция продължават от изборите...

30 млрд. евро трябват за транспортни коридори

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-london-kabinet-borisov-3-investitzionen-forum-26919327

Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани.

Искат становище от министъра на културата за външния облик на ФКЦ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369782

Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към Община Варна иска министърът на културата да изрази писмено становище относно външния облик на Фестивален и конгресен център-Варна във връзка с Европредседателството на България.

Меле прати футболен фен в болница

https://frognews.bg/novini/mele-prati-futbolen-fen-bolnitsa.html

Меле между фенове на пловдивските ”Ботев” и ”Локомотив” прати един човек в болница с опасност за живота. Около 22:00 ч. на 25 февруари част от двете агитки се срещнали случайно на пресечката на булевард ”Дунав” и улица ”Васил Левски”, като се е стигнало до физическа разправа.

ВАС отмени решение на КЕВР за начина на преизчисляване на тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736546

ВАС отмени решение на КЕВР за начина на преизчисляване на токаВАС отмени решение на КЕВР, с което се урежда начина на преизчисляване на тока чрез разпоредби, оспорени като незаконосъобразни от държавното обвинение през 2017 г., съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирани от БТА. С решението на тричленния състав на съда са отменени правилата за измерване на количеството електрическа енергия,

Чешко издание: Почти 1/2 отсделката за ЧЕЗ е финансирана с кредити от офшорни фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736538

Чешко издание: Почти 1/2 отсделката за ЧЕЗ е финансирана с кредити от офшорни фирмиПочти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви в ефира на "Хоризонт" Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания

Сибирски студ и утре, въпреки че през нощта снеговалежите отслабват

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736543

Сибирски студ и утре, въпреки че през нощта снеговалежите отслабватПрез нощта снеговалежите от запад ще отслабват, но в Източна България ще са все още значителни. Утре и там ще са слаби, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Вятърът малко ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток. Ще бъде много студено, като сутринта температурите ще са предимно между минус 7 и минус 12 градуса,

Още не пропускат тирове през Кулата - Промахон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736545

Още не пропускат тирове през Кулата - ПромахонНа граничния пункт Кулата - Промахон все още не се пропускат товарни автомобили на изход, заради силен снеговалеж в южната ни съседка, съобщиха от пресцентъра на МВР. Според актуалната информация за граничните пропускателни пунктове в страната, интензивен е трафикът на товарни автомобили на българо -турската граница.

Продават заявление за работа на Стив Джобс за 50 хиляди долара

http://www.cross.bg/stiv-dzhobs-dolara-1568716.html

/КРОСС/ Заявлението за постъпване на работа, подадено от съоснователя на Apple, Стив Джобс преди основаването на тази компания, се предлага на търг в САЩ за 50 000 долара, съобщава БГНЕС. Онлайн търгът ще се проведе от 8 до 15 март, съобщиха в петък аукционната къща RR Auction, базирана в Бостън (щата Масачузетс). Лотът представлява формуляр, датиран от 1973 г. и попълнен собственоръчно от Стив Джобс с правописни грешки. По-специално, изобретателят е написал с малки букви фамилно си име и името на колежа в Орегон, където е учил шест месеца.  

Полицаят с убитите родители: Не съм давал пистолет на сина си, за да стреля

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736530

Полицаят с убитите родители: Не съм давал пистолет на сина си, за да стреляТрудно ми е да разбера обвинението. Не съм давал оръжието нито на сина си, нито на някой друг. Това заяви в пловдивския районен съд полицаят с убитите родители Венцеслав Караджов. Там той се яви, тъй като е привлечен към наказателна отговорност за предоставяне на пистолет на непълнолетния си син Алекс.

Борисов: АЕЦ "Белене" да се изгради като общ балкански проект

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-aec-belene-da-se-izgradi-kato-obsht-balkanski-proekt-6079726

Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балканите е 30 милиарда евро, отбеляза премиерът в Лондон

Борисов: Да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори

https://www.vesti.bg/bulgaria/borisov-da-govorim-s-cifri-i-srokove-za-transportnite-koridori-6079726

Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балканите е 30 милиарда евро, отбеляза Борисов

Един от най-революционните техно артисти - Matador, гостува на клуб Ялта на 2 март

https://offnews.bg//kultura/edin-ot-naj-revoliutcionnite-tehno-artisti-matador-gostuva-na-klub-675618.html

Програмата на клуб "Ялта" за март месец започва ударно на 2 март.

В първия петък от месеца клубът кани един от най-революционните артисти на електронната сцена - Matador. Той ще представи сет на живо, а заедно с него в Room 1 ще видим и един от резидентите на ENTER, Fabio FLorido, както и Liubo Ursiny.

Matador е известен с разтърсващите си сетове на живо, за които през 2016 г. печели наградата Electronic Live Performer от DJ Awards’ и заради които заема постоянна позиция в класацията на Resident Advisor за Live Artist. 

Също като Matador, Fabio Florido е резидент на ENTER. Като една от изгряващите звезди на електронната сцена, Florido има подкрепата не само на Hawtin, но и на артисти като Dubfire, Luigi Madonna, Subfactral, Markantonio и Sasha Carassi.

Със специфичното си техно, италианеца е вземал участие на легендарни фестивали като като Awakenings, Sonus и Tomorrowland, както и в клубове като като Barraca (Испания) и Cocorico (Италия). Последният път, в който българската публика видя Fabio Florido, беше по време на миналогодишното Halloween парти на клуба, където се представи повече от забележително.

И за това събитие "Ялта" отново предлага Discount Guestlist. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за 2 март могат да бъдат закупени на входа на клуба на цена от 20 лв.

Повече поробности за програмата на "Ялта" може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Пияни и неправоспособни шофьори отиват на бърз съд във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736537

Пияни и неправоспособни шофьори отиват на бърз съд във ВарнаТрима пияни шофьори и други трима, спипани без книжка зад волана, ще бъдат съдени по бързата процедура във Варна. 45-годишен варненец бил засечен от пътна полиция с фолксвагена си със сериозните 2.15 промила в издишания въздух. Той бил спрян за проверка 15 минути след полунощ и изкарал остатъка от нощта в ареста.

US генерал: До няколко години ще воюваме в Космоса

http://dnes.dir.bg/news/--kosmieski-voyni-general-goldfin-26919245

Генерал Дейвид Годфайн от ВВС на САЩ заяви, че страната му трябва да се готви за космически войни, които вероятно ще се водят до няколко години.

Трите най-големи криптовалути

http://econ.bg/Новини/Трите-най-големи-криптовалути_l.a_i.758354_at.1.html

Без съмнение досега сте чули за манията Bitcoin и рейда на цифровата валута. Вероятно сте прочели и за други криптовалути като Litecoin и...

Румен Гълъбинов за Фрог: Ще изплуват скрити дефицити на НЗОК

https://frognews.bg/biznes-turisam/rumen-galabinov-frog-shte-izpluvat-skriti-defitsiti-nzok.html

В здравеопазването на България се очаква да изплуват през 2018 г. още скрити дефицити, за които не са предвидени пари. Здравната ни система продължава да бъде на субсидия от държавата, тъй като здравните вноски не могат да покрият бюджета на НЗОК. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълбинов.

Румен Гълъбинов за Фрог: Ще изплуват скрити дефицити на НЗОК

https://frognews.bg/novini/rumen-galabinov-frog-shte-izpluvat-skriti-defitsiti-nzok.html

В здравеопазването на България се очаква да изплуват през 2018 г. още скрити дефицити, за които не са предвидени пари. Здравната ни система продължава да бъде на субсидия от държавата, тъй като здравните вноски не могат да покрият бюджета на НЗОК. Това коментира пред Фрог нюз финансистът Румен Гълбинов.

Русия започна производството но ракетни системи С-500

http://www.moreto.net/novini.php?n=369774

В Русия започна производството на зенитните ракетни системи С-500 и С-400 на автомобилно шаси, съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин в интервю за вестник "Коммерсант", публикувано в понеделник и цитирано от ТАСС. "По решение на (mпрезидента на РФ) Владимир Путин концернът "Алмаз-Антей" построи два завода - в Киров и в Нижни Новгород.

От Лондон Борисов поиска 30 млрд. евро за инфраструктура в "райското място" Западни Балкани

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/26/3136199_ot_london_borisov_poiska_30_mlrd_evro_za/?ref=rss


За изграждане на транспортна, железопътна и дигитална инфраструктура на Западните Балкани по приблизителна сметка са необходими 30 млрд. евро. Това обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на третия инвестиционен форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВРБ) за Западните Балкани, на който днес в Лондон се предвижда да се подпишат седем нови споразумения.<br /><br />Пред инвеститори, банкери и политици от Борисов презентира карти на транспортните коридори 4, 8 и...

Коне в Родопите да получат статут на диви животни, предлагат експерти

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/02/26/3136269_kone_v_rodopite_da_poluchat_statut_na_divi_jivotni/?ref=rss


От няколко години десетки коне, наследници на древния вид тарпан, препускат свободно в природата на Източните Родопи. Българско-холандски екип, който от 2011 г. работи за възстановяването на дивата природа в Източните Родопи, предлага сега тези коне да получат официален статут на диви животни.<br /><br />За първи път статут "Див" за коне може да стане реалност в България, твърдят експертите, заели се с тази мисия, които работят с отговорните институции и местната власт по...

На ГКПП „Илинден-Ексохи“ пропускат коли и камиони само с вериги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736529

На ГКПП „Илинден-Ексохи“ пропускат коли и камиони само с вериги,Само с вериги се осъществява движението на ГКПП „Илинден-Ексохи“, преустановено е пропускането през македонския пункт „Деве баир“. Това съобщи за „Фокус“ говорителят на ГД „Гранична полиция“ Лора Любенова. Турция: Интензивен е трафикът на товарни автомобили на българо-турската граница. На ГКПП „Капитан Андреево“ се образувала петкилометрова

„ПРОЕКТАНТЪТ“ от ​Георги Зарев

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/proektantat-georgi-zarev.html

Една книга за инженери и любов. Всичко на този свят – идеи, велики постижения и творби, дори и самият живот, започват с един проект. Затова професията проектант няма аналог с никоя друга по отношение на креативността си.

Чистят и квартални улици, над 180 снегорина на терен в София

https://offnews.bg//obshtestvo/chistiat-i-kvartalni-ulitci-nad-180-snegorina-na-teren-v-sofia-675619.html

Над 180 машини и 1022 души работят по почистването на снега в София. 

Не е спирала работата по почистване на основни трасета, улици и булеварди, по които се движи градския транспорт в София във връзка с подължаващия снеговалеж. Над 180 снегопочистващи машини са на терен. Извършва се разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса.

Почистваща техника навлиза и във вътрешно-кварталните. Работи се в районите Триадица, Оборище, Лозенец, Нови Искър, Панчарево и Слатина, съобщи Столична община. 

Почистват се подходи към пешеходните подлеци, спирки на градския транспорт и тротоари. По данни на фирмите, ангажирани с дейностите, на терен работят 1022 души. Повечето от тях са ангажирани в ръчното почистване на пешеходните пространства.

Градският транспорт се движи при зимни условия. Временно поради затруднения беше нарушен графика в движението на трамвайни линии 3, 6 и 11.

Напомняме на шофьорите да използват автомобилите си оборудвани за движение при зимни условия и да карат със съобразена скорост.

В Кризисните центрове на Столична община са приети 186 души, останали без дом. Те получават подслон и храна. Центровете работят денонощно. Гражданите могат да подават сигнали на 112 и в контактния център на Столична община на тел. 0700 17 310.

Почина бившият футболист на "Левски" и националния отбор Цветан Веселинов-Меци

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/02/26/3136276_pochina_bivshiiat_futbolist_na_levski_i_nacionalniia/?ref=rss


На 70-годишна възраст е починал бившият футболист на "Левски" и националния отбор Цветан Веселинов-Меци, съобщиха от клуба.<br /><br />Състезаващ се като крило, той се състезава за сините от 1965 до 1975 г. Шампион е през 1968, 1970 и 1974 г., а през 1967, 1970, 1971 г. печели Купата на България.<br /><br />В А група има 193 мача и 70 гола, а за купата - 26 срещи и девет гола. Веселинов изиграва 12 срещи с три гола в евротурнирите. Като треньор работи в Тунис и...

Училища из цялата страна затварят заради лошото време

http://www.cross.bg/zanyatiya-nyama-obshtinata-1568715.html

/КРОСС/ В няколко общини в страната бяха преустановени учебните занятия заради усложнената метеорологична обстановка, затруднен достъп до учебните заведения или голям брой отсъстващи ученици, съобщава „Дарик". Учениците в Община Лозница няма да учат до сряда включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков. Ваканцията е обявена със заповед на кмета на общината. Трите дни няма да се отучват, ще се преструктурира учебният материал, уточни Петков. Учебни занятия само днес няма да се провеждат и в три села в Община Кубрат - Равно, Юпер и Бисерци. В четири училища в Русенска област няма да има учебни занятия днес, съобщи началникът на Регионалното управление по образование Росица Георгиева. Причината е влошената метеорологична и пътна обстановка. До селата Червена вода, Пиргово и Мечка не е успял да стигне училищният автобус, лошо е положението и в Сваленик. В Семерджиево пък занятията са намалени, заради прекъсване на тока. Обилният снеговалеж стана причина тази сутрин кметът на Оряхово Росен Добрев да издаде заповед, с която отменя учебните занятия в цялата община до 1 март. Причината е изключително тежката зимна обстановка навсякъде в общината. Имаме преспи по 2-3 метра. Най-тежко е положението в село Селановци, където няма и ток", каза кметът на Оряхово

"Синя" и "зелена" зона в София не работят

http://clubz.bg/64729-sinq_i_zelena_zona_v_sofiq_ne_rabotqt

Синя“ и „зелена“ зона се затварят днес, 26.02.2018 г., заради тежките метеорологични условия. Системата за есемеси няма да работи, талоните няма да се проверяват от контрольори.

Това съобщиха от Центъра за градска мобилност в София. 

„ЦГМ“ ЕАД ще почиства с приоритет паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради.Обилният снеговалеж прави невъзможно качественото почистване на всички места за спиране в зоните за паркиране. Системата за СМС паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите на „ЦГМ“ ЕАД. Призоваваме гражданите да се съобразят с тежките зимни условия на 26.02.2018 г. и да не използват личните си автомобили, ако имат тази възможност", обясняват от там.

Призив да се ограничи ползването на личните автомобили отправи и кметицата на София Йорданка Фандъкова.

"Моля, всички шофьори, които нямат крайна необходимост, да не излизат с колите си днес. Пътната обстановката е изключително затруднена – температурата е -7 градуса, а снежната покривка е над 15 см. В момента всички усилия са насочени към осигуряване на трасетата за движение на градския транспорт. 182 машини са на терен и не са спирали работа през нощта. Целият ден се очаква обилен снеговалеж и движението ще бъде силно затруднено. Където е необходимо, ще се затварят и улици за почистване“, написа тя сутринта във фейсбук.

Поради навявания и опасност от лавини остават  затворени  за движение  пътищата в природен парк „Витоша“: „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“, съобщиха от общината.

Според информация оттам над 180 снегопочистващи машини са на терен. Извършва се разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса.

Почистваща техника навлиза и във вътрешнокварталните улици. Работи се в районите "Триадица", "Оборище", "Лозенец", "Нови Искър", "Панчарево" и "Слатина".

"Почистват се подходи към пешеходните подлези, спирки на градския транспорт и тротоари. По данни на фирмите, ангажирани с дейностите, на терен работят 1022 души. Повечето от тях са ангажирани в ръчното почистване на пешеходните пространства. Градският транспорт се движи при зимни условия. Временно поради затруднения беше нарушен графикът в движението на трамвайни линии 3, 6 и 114, съобщават от Столична община.

В кризисните центрове на Столична община са приети 186 души, останали без дом. Те получават подслон и храна. Центровете работят денонощно 

Гражданите могат да подават сигнали на 112 и в Контактния център на общината на тел. 0700 17 310.

Вижте къде има затворени пътища и затруднено движение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736511

Вижте къде има затворени пътища и затруднено движениеОстава усложнена обстановката на места в страната заради значителните снеговалежи и ниските температури. Червен код е обявен за областите Смолян и Кърджали. Във всички останали области кодът е оранжев. Четири ТИР-а, затрудняват движението по АМ „Тракия в района на Пазарджик, в посока София. От полицията съобщиха,

След скандал на пътя: Шофьор удари друг водач, счупи стъкло на колата му

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/sled-skandal-na-pytia-shofior-udari-drug-vodach-schupi-styklo-na-kolata-mu-2081015

Мъж преби възрастен шофьор и счупи с тръба предното стъкло на автомобила му. Нападението е станало в късния неделен следобед на кръстовище в Казанлък.
 
Сигнал за инцидента е получен в Районното управление на полицията в Казанлък на 25 февруари. На кръстовището на бул. "23-ти пехотен

Пет неща, които не трябва да споделяме онлайн (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-neshta-koito-ne-triabva-da-spodeliame-onlajn-video-2081050

Има факти и данни които са лична информация и е най-добре да не ги споделяме онлайн. Никога не знаете кой разглежда профила ви и затова е по-добре да не улеснявате злонамерените потребители. Вижте пет неща, които не трябва да споделяте онлайн:

1. Вашата пълна

Почина легендата на Левски Меци Веселинов

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-legendata-na-levski-meci-veselinov-2081075

Още една любима фигура на цяла "синя" България напусна този свят. Легендата на Левски и безспорен любимец на няколко поколения левскари Цветан Веселинов-Меци почина на 70-годишна възраст, съобщава Gong.bg.
 
Той е третата

Оставете колите, сняг и ветровете затрудняват движението

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostavete-kolite-sniag-i-vetrovete-zatrudniavat-dvizhenieto-2080921

Тръгвайте на път само ако е спешно и с пълни резервоари, заредени батерии на телефоните, течност за чистачки, вериги и подходящи гуми, съветва АПИ

Даниела Вега - първата трансджендър актриса, която ще връчва статуетка на "Оскар"-ите

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736508

Даниела Вега - първата трансджендър актриса, която ще връчва статуетка на "Оскар"-итеДаниела Вега от Чили ще запише името си в историята на наградите "Оскар" като първата трансджендър актриса, избрана да връчи статуетка на церемонията за най-престижните киноотличия в света, предаде ДПА. Името на Вега беше сред оповестените по-рано през месеца звезди, които ще връчват отличия на победителите на предстоящата церемония на 4 март,

Междинният кръг в Първа лига беше отложен заради лошото време

https://www.actualno.com/bgfootball/mejdinnijat-kryg-v-pyrva-liga-beshe-otlojen-zaradi-loshoto-vreme-news_661772.html

Мачовете в българското футболно първенство от междинния кръг са отложени заради снега. "Със съгласието на "Нова броудкастинг" и "Футбол про медия", предвид тежките атмосферни условия - силен снеговалеж, очаквани ниски температури и трудна проходимост по пътната мрежа в страната, срещите от XXIII- ти кръг на Първа професионална футболна лига, както и срещата от XVIII – ти кръг на Втора професионална лига - ФК "Черноморец" Балчик – ПФК "

Джош Дюамел лекува развода си с Фърги с огнена брюнетка (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/showbusiness/djosh-duamel-lekuva-razvoda-si-s-fyrgi-s-ognena-brunetka-snimki-news_661773.html

Изглежда, че актьорът Джош Дюамел е преодолял раздялата със своята бивша съпруга Фърги. Двамата обявиха през септември миналата година, че се развеждат след 8-годишен брак, но остават в добри приятелски отношения. Сега, все по-усилено се шушука, че Дюамел си има нова любов – мексиканската актриса и певица Ейса Гонзалес. Анонимен източник споделя: "Те пиеха и купонясваха заедно до късно. След това, Джош се свърза с техен общ приятел и поиска телефонния номер на Ейса. Определено им

България е 5-та на Балканите по размер на износа

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-e-5-ta-na-balkanite-po-razmer-na-iznosa-256481/

Сближаването на Западните Балкани в икономически аспект е важна стъпка за задълбочаване на търговските отношения

Гинка Върбакова връща на Пазарджик един от големите паркинги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736509

Гинка Върбакова връща на Пазарджик един от големите паркингиГинка Върбакова - собственик на фирмата "Инерком България", която ще закупи активите на енергодружеството ЧЕЗ - България се оттегля от един от големите паркинги в Пазарджик. Информацията все още не е публично оповестена, предава БНР. В същото време в Общината тече процедура за определянето на наемател на цялата „синя зона“ в Пазарджик.

Отложиха междинния кръг в Първа лига заради снеговалежа

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736503

Отложиха междинния кръг в Първа лига заради снеговалежаМеждинният 23-и кръг в Първа лига, който трябваше да се играе във вторник, сряда и четвъртък, бе отложен, съобщиха от БФС. В съобщението се казва: Със съгласието на Нова броудкастинг и Футбол Про Медия, предвид тежките атмосферни условия - силен снеговалеж, очаквани ниски температури и трудна проходимост по пътната мрежа в странат,

Убийство на бизнесмен в село Добревци

https://frognews.bg/novini/ubiistvo-biznesmen-selo-dobrevtsi.html

Бизнесмен е намерен убит в ловешкото село Добревци. Сигнал за престъплението е подаден в РУ-Ябланица от брата на жертвата в 18.50 часа. 50-годишният мъж сам открил трупа на близкия си родственик в къщата му в с. Добревци, където живеел със съпругата и сина си.

Още две училища във Варненско в дървена ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369785

Учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“ в село Кичево излизат във ваканция на 27 и 28 февруари заради лошото време. Това е разпоредено от директора на школото, научи Moreto.net. Същите дни ще бъдат неучебни и за възпитаниците на ОУ „Христо Смирненски“ в село Въглен.

Партията на Орбан претърпя изненадващо изборно поражение

http://www.mediapool.bg/partiyata-na-orban-pretarpya-iznenadvashto-izborno-porazhenie-news276016.html

Управляващата в Унгария партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан претърпя изненадващо поражение на местни допълнителни избори вчера, съобщи Ройтерс.   Независимият кандидат Петер-Марки Зай, подкрепян от няколко опозиционни партии, беше избран за кмет на южния град Ходмезовашархели, отдавнашна крепост на ФИДЕС.   Новакът в политиката спечели 57, 5 процента от гласовете, постигайки убедителна победа над съперника си от управляващата партия Золтан Хегедуш, който получи 41,6 процента.   Анализатори отбелязват, че изненадващата победа на опозицията може да отбележи нова фаза в кампанията за парламентарните избори, насрочени на 8 април, отбелязва АП.   Според тях това показва, че една обединена опозиция може да има шанс за победа въпреки че социологическите анкети дават значителна преднина на ФИДЕС.

Убит е производител на ябланска халва

http://dnes.dir.bg/news/ubit-proizvoditel-yablanska-halva-26919144

Убит е 47-годишен мъж в къщата му в село Добревци. Сигналът е бил подаден в РУ Ябланица към 18,50 ч. на 25 февруари от 50-годишния му брат.

Над 1200 от върнатите в училище деца са отпаднали повторно

http://www.mediapool.bg/nad-1200-ot-varnatite-v-uchilishte-detsa-sa-otpadnali-povtorno-news276015.html

Над 1200 деца, върнати в училище след посещение от специалните екипи, организирани от държавата, са отпаднали повторно от занятията. Те са част от около 17 300 деца, които бяха записани отново на училище до края на ноември. Сред причините за повторното отпадане на част от тях са заминаване в чужбина, преместване в друго населено място или здравословни проблеми. Едва 18% от семействата били готови да пуснат отново децата си в час. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Деница Сачева. Пред БНР тя припомни, че механизмът за включване в образованието на необхванатите в училище деца не е кампания, а политика на Министерството на образованието и науката. Според нея в дългосрочен план програмата ще даде много добри обществени ефекти. Сачева припомни, че над 200 000 деца бяха извън образователната система преди началото на настоящата учебна година. За повече от половината от тях има данни, че се намират в чужбина, но не е ясно дали там ходят на училище. Около една четвърт не са намерени на посочения адрес. Част от необхванатите деца са били и две от трите момичета, за които се разбра, че са държани в изолация в апартамент в столичния кв. "Люлин". Те са попаднали в списъка с деца, които не са открити на посочения адрес, и за тях трябвало да се подаде сигнал в полицията, за да бъдат издирени. От думите на Сачева не стана ясно дали това е направено. Третото момиче, което е на 19 години, вече е извън възрастта за задължително образование и не е било търсено от екипите за връщане на деца в час.

Съдът отмени правилата за измерване на тока като незаконни

https://offnews.bg//temida/sadat-otmeni-pravilata-za-izmervane-na-toka-kato-nezakonni-675620.html

Върховният административен съд (ВАС) е отменил правилата, с които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е посочила как да се извършва измерването на електрическата енергия.

Това е станало с решение от 21 февруари, след като от Върховната административна прокуратурата оспориха административния акт, който е от 2013 година.  

Мотивите на държавното обвинение бяха, че разпоредбите, с които се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно, са приети в нарушение на основни начала на административното производство - законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведени за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

Един от мотивите на прокуратурата, с които се иска отмяна на правилата, е свързан с изискването преди приемането им те да бъдат публикувани за обществено обсъждане с придружаващи ги мотиви. Според държавното обвинение: 

Нормата ясно и недвусмислено задължава компетентния орган преди приемане на нормативния акт, да го публикува на интернет страницата си заедно с мотивите, съответно с доклада, като предостави на заинтересованите лица най-малко 14-дневен срок за предложения и становища по проекта.

Съдът се съгласява, че доказателствата сочат, че на 26.07.2013 г. на интернет страницата на комисията е бил публикуван само проектът на правилата, но не и мотивите към тях:

Липсват доказателства, както и твърдения на административния орган за публикуване на мотиви към проекта или доклад. Ето защо съдът намира, че такова публикуване не е направено. Допуснатото нарушение на императивно изискване на чл.26, ал.2 от Закона за нормативните актове е съществено нарушение на правилата за издаване на оспорените четири правни норми и съставлява отменително основание по смисъла на чл.146, т.3 във връзка с чл.196 АПК. Още повече, че същият въпрос, приложим към цялостния подзаконов нормативен акт – Правилата с изключение на четирите оспорени разпоредби, поради липса на активна процесуална легитимация на оспорилите ги лица, е разрешен с решение № 1500 от 6.02.2017 г. по адм.дело № 2385/2016 г. на ВАС, петчленен състав. В него, поради неспазване на изискванията на чл.26, ал.2 и чл.28, ал.3 ЗНА са отменени ПИКЕЕ с изключение на разпоредбите на чл.48-51 от тях. Отделно от това в протеста на прокурора са цитирани многобройни решения на състави на ВАС, в които безпротиворечиво се приема, че неспазване на изискването на чл.26, ал.2 ЗНА има характер на съществено процесуално нарушение, водещо до незаконосъобразност на постановения нормативен административен акт. Цитираното в писмената защита на ответната страна решение на тричленен състав на ВАС касае различна фактическа обстановка, въз основа на която неспазвнето на изискването е отчетено, като несъществено. Тя обаче драстично се различава от настоящия случай.

В същото време липсва и доклад към проекта на правилата, в който по закон се изисква да бъдат отразени причините, налагащи приемането на промените, целите, които се поставят, финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива, както и анализ за съответствие с правото на Европейския съюз. "Добрата нормотворческа практика изисква в случаите, когато не са необходими финансови средства или няма прилагане на право на Европеайския съюз, това изрично да залегне в доклада", коментират от съда.

В настоящия случай – председателят на комисията със заповедта за сформиране на работна група й е възложил да изготви в срок до 3.06.2013 г. два документа – доклад и проект на ПИКЕЕ, които да представи на комисията. Както бе анализирано в т. 3 от приетите за установени от доказателствата по делото факти, такъв доклад липсва. Това означава, че работната група е изготвила само единия от двата възложени документа - проекта за нормативния акт, но не е изготвила доклад към него. Ето защо не е ясно какъв доклад е разглеждал административният орган на закритото си заседание по протокол № 114 от 24.07.2013 г., съответно какъв доклад е приел, заключава съдът.

Решението може да се обжалва или протестира с касационна жалба или протест пред Върховния административен съд, петчленен състав в 14-дневен срок.

Цвета Караянчева: Вече съм на 50 години, не е страшно!

http://dnes.dir.bg/news/tzveta-karayaneva-26919140

Председателят на Народното събрания Цвета Караянчева навърши 50 години вчера.

Млада перничанка се заби с кола във витрина на бензиностанция

https://www.24chasa.bg/region/article/6736510

Млада перничанка се заби с кола във витрина на бензиностанцияМлада перничанка се заби с колата си във витрината на бензиностанция в Благоевград, съобщиха от полицията. Инцидентът се разминал без пострадали. Сигнал за произшествието бил подаден около 18:30 часа в неделя. Лек автомобил "Шкода Фабия" с 18-годишна водачка от Перник, при потегляне от място, за да паркира пред бензиностанция, минава през бордюр,

Насрочиха дело за трафик на 50 кг хероин за над 2 милиона лв. през Дунав мост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736416

Насрочиха дело за трафик на 50 кг хероин
за над 2 милиона лв. през Дунав мостВеликотърновският апелативен съд насрочи дата за разглеждане на делото за държане и опит за пренасяне през граница на над 50 килограма хероин. Подсъдими са двама мъже. Първото заседание по въззивното дело ще се проведе на 12 март 2018 г. от 11.30 часа, съобщиха от Съдебната палата. Със своя присъда от 30 октомври 2017 г.

Арестуваха три хлапета за обир в магазин и кражба на кола във Варненско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736477

Арестуваха три хлапета за обир в магазин и кражба на кола във Варненско

Три непълнолетни момчета от Дългопол са арестувани, след като бяха спипани за кражбата на лека кола. При работата с тях се оказало, че малко преди това невръстното трио обрало и магазин за хранителни стоки. Полицията влязла в следите на момчетата, след като бил получен сигнал за кражбата на фолксваген, паркиран пред частен дом на ул.

Цитат на деня: Когато с Лютви Местан се целуват уста в уста, той е хубав

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/02/26/3136264_citat_na_denia_kogato_s_ljutvi_mestan_se_celuvat_usta/?ref=rss


"Значи когато с Лютви Местан се целуват уста в уста, той е хубав, когато е встрани, става лош."<br /><br />Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви лидерът на "Воля" и заместник-председател на Народното събрание в атака срещу поведението в парламента на БСП. Конкретен повод за гнева му е отправена заплаха от страна на Славчо Велков към парламентарната група на "Воля", за която се разбра от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя съобщи,...

"Различният музей" на България и неговата история

https://www.vesti.bg/lyubopitno/razlichniiat-muzej-na-bylgariia-i-negovata-istoriia-6079723

Документарната поредица "5 минути София" ни разказва за историята на Политехнически музей, показва и едни от най-интересни му кътчета

БЪЛГАРСКА МАРКА ЩУРМУВА СЕДМИЦАТА НА МОДАТА В ПАРИЖ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284963_%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%9C%D0%90%D0%A0%D0%9A%D0%90+%D0%A9%D0%A3%D0%A0%D0%9C%D0%A3%D0%92%D0%90+%D0%A1%D0%95%D0%94%D0%9C%D0%98%D0%A6%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%9E

 След по-малко от две седмици Вилияна Карушкова ще представи колекцията Non-persona в седмицата на модата в Париж. Колекцията е част от съвсем наскоро появилия се моден бранд SEDDUM.

Брандът представя алтернативен дизайн с авангардна насоченост.  Коренът на марката е български и е базиран в София. Целта е се да разпространяват ръчни български техники за багрене и плетиво, обвързани със символиката на числото 7. Основателката на бранда Вилияна Карушкова сподели, че числото 7 я вълнува поради лични причини и на това се дължи появата на авангардната марка.

Вилияна е студент в НХА, катедра Мода. Тя  разказа пред sofiapress за вълнението около предстоящето пътуване към един от най-колоритните градове на Европа и емоциите около създаването на своята колекция „Non-persona“.

Покана за уастие в седмицата на модата в Париж, Вилияна получава ...

Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com

Deutsche Bank дава старт на процеса по IPO на бизнеса си с управление на активи

https://www.investor.bg/evropa/334/a/deutsche-bank-dava-start-na-procesa-po-ipo-na-biznesa-si-s-upravlenie-na-aktivi-256472/

Едно успешно IPO ще е важно постижение за главния изпълнителен директор, който предложи вписването през март миналата година, за да увеличи капитала

Без "зелена зона" и в Стара Загора от днес заради снега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736459

Без "зелена зона" и в Стара Загора от днес заради снегаОт днес до второ нареждане, поради влошената метеорологична обстановка, в Стара Загора няма да има платено паркиране в "зелена зона", съобщават от пресцентъра на общината. Системата за таксуване с есемес също няма да приема съобщения за плащане, а Центърът за градска мобилност няма да проверява талоните от паркомати.

МВР дава 1 548 000 лв. за чаршафи

http://clubz.bg/64728-mvr_dava_1_548_000_lv_za_charshafi

- Доставка на комплекти спално бельо – 100% ПАМУК - чаршафи (горен чаршаф - плик и долен чаршаф), калъфки за възглавници (12 000 бр.) и одеяла (18 000 бр.) - 1 548 000 млн. лв. без ДДС ("Укрепване на националния капацитет на Република България в областта на убежището и миграцията").

- Изграждане и тестване на система за ГДГП за идентифициране на лица в реално време по фотографии и видео потоци - 782 320 лв., без ДДС.

- Доставка на полицейски униформи - светлоотразителни жилетки - 23 400 жилетки (с различни надписи) - 1 170 000 млн. лв. без ДДС.

Това са някои от последните позиции в портала на Агенцията за обществени поръчки, пуснати от МВР. Конкретно доставката на 12 000 спални комплекта за бежанци е обявена на 20 февруари (оригиналните документи може да видите тук).

Не се смейте от първата "Обособена позиция № 1 „Доставка на комплекти спално бельо (горен чаршаф - плик, долен чаршаф и калъфка за възглавница)”. Ако в МВР ситуацията не беше трагична, човек можеше да се пошегува, че за толкова пари или ще купуваме оригиналните чаршафи от филма "Нощи в бял сатен", или до всеки мигрант ще има полицай, който да го завива, ако си отвие краката насън.

Простичката аритметика гласи, че 648 000 лв., колкото е цената за първата позиция, прави по 54 лв. на спален комплект (без ДДС).

Към тях има и 18 000 одеяла, за които са предвидени 900 000 лв. Те излизат точно по 50 лв. едното.

Между другото, погрижили  сме се за доста снажни бежанци, защото сред задължителните условия в заданието е долните постели да са 150 на 250 (?!) см. Пликовете трябва да са само една идейка по-къси - 220 см.

Малко по-стара е друга поръчка от 16 февруари на една от най-"тихите" дирекции на МВР - "Комуникационни и информационни системи" (КИС). Тя звучи така: Изграждане на система за ГДГП (Гранична полиция, б.р.) за идентифициране на лица в реално време по фотографии и видеопотоци.

Системата, която ще разпознава лица в реално време, се състои освен от - разбира се - самата система и от 4 бр. различни сървъри (с доставка, монтаж и инсталация), каси за сървър, хардуерна защитна стена, UPS, порт суичове, IP камери, 3 бр. работни станции, 20 бр. смарт устройства, обучение на 3 администратори и 20 потребители и др.

Общата цена на системата, която звучи доста по-сложно от чаршафите, е далеч по-ниска - 782 320 лв., и трябва да е готова до август 2018 г.

Още по-стара - от януари 2018 г., е обществена поръчка за доставка на светлоотразителни жилетки. Тук отиваме в "любимата" на МВР зона - зоната на милионите. Защото общата прогнозна сума е 1 170 000 лв. без ДДС. Срещу тях министерството се надява да получи:

– Светлоотразителни жилетки с надпис ПОЛИЦИЯ - 1000 бр.;

– Светлоотразителни жилетки с надпис ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ - 5000 бр.;

– Светлоотразителни жилетки с надпис ПЪТНА ПОЛИЦИЯ - 4200 бр.;

– Светлоотразителни жилетки с надпис ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ - 6000 бр.;

– Светлоотразителни жилетки с надпис ЖАНДАРМЕРИЯ - 3000 бр.;

– Светлоотразителни жилетки с надпис МИГРАЦИЯ - 1200 бр.;

– Светлоотразителни жилетки с надпис ПБЗН - 3000 бр.

Тоталът е 23 400 бр. Да не изглеждаме заядливи, но при цена на ненадписана светлоотразителна жилетка от 2 лв. (на "Илиянци") до 5 лв. (примерно в "Икеа" и магазините за автоаксесоари) цената от 60 лв. на бройка - като сложиш ДДС, изглежда леко притеснителна. Е затова пък има такива изисквания като това участникът да е изпълнил минимум 3 (три) доставки на идентични или сходни изделия в обем минимум 10 000 броя през последните 3 (три) години.

Какво да се прави - шанс. Все на някого ще се падне...

Междинният кръг в Първа лига беше отложен заради снега

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/26/3136281_mejdinniiat_krug_v_purva_liga_beshe_otlojen_zaradi/?ref=rss


Мачовете в българското футболно първенство от междинния кръг са отложени заради снега. Решението беше взето след извънредно заседание на спортно-техническата комисия.<br /><br />В съобщението ѝ се каза, че то е съгласувано с "Нова броудкастинг груп" и "Футбол про медия".<br /><br />"Със съгласието на "Нова броудкастинг" и "Футбол про медия", предвид тежките атмосферни условия - силен снеговалеж, очаквани ниски температури и...

Тежка ситуация на границите, особено на пунктовете с Гърция и с Македония

https://www.actualno.com/society/tejka-situacija-na-granicite-osobeno-na-punktovete-s-gyrcija-i-s-makedonija-news_661770.html

Преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове е затруднено. Най-тежка е ситуацията на границата с Гърция и с Македония. На граничния пункт Кулата – Промахон все още не се пропускат товарни автомобили на изход заради силен снеговалеж в южната ни съседка. На ГКПП Илинден – Ескохи гръцките гранични власти пропускат леки и товарни автомобили само с вериги. Нормален е пропускателният режим на останалите гранични пунктове с Гърция. Македонските гранични вл

Деца изразиха в рисунки виждането си за Родината и живота

https://www.actualno.com/asenovgrad/deca-izraziha-v-risunki-vijdaneto-si-za-rodinata-i-jivota-news_661775.html

Изложба от над 50 рисунки, създадени от деца, показа на Асенoвград що е то родлюбие. Малки асеновградски художници изразиха своето виждане за Родината и живота чрез изобразителното изкуство. В творбите си малчуганите изобразяват различните природни феномени в страната, случващи се през четирите сезона. Рисунките показват родители с деца, почиващи край морето и планината. И още - църкви, животни и морски обитатели, български традиции и фолклорни обичаи. Сред рисунките на малчуганите от Асеновгра

КОГАТО ЛИТЕРАТУРАТА СЕ СРЕЩА С ЖИВОПИСТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284962_%D0%9A%D0%9E%D0%93%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%9B%D0%98%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%A3%D0%A0%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%A1%D0%95+%D0%A1%D0%A0%D0%95%D0%A9%D0%90+%D0%A1+%D0%96%D0%98%D0%92%D0%9E%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%A2

 или ли сте някога толкова влюбени в сцена от книга, която ви кара да мислите: „Е, от това би станало идеална картина“? Ако някога сте преживели това чувство, то вие споделяте подобно преживяване с многобройни художници. Но докато ние можем само да говорим за книги, които обичаме, художниците могат да опишат това, което чувстват. Затова те изразяват своето възхищение чрез произведения на изкуството, където литературата среща живописта.

От древността литературата във всичките ѝ жанрове е вдъхновила художници да разкажат история, посредством линии и цветове. Гръцката и римската митология, Библията и други свещени книги (ако ги считаме за литература) са най-разпространените източници на референции за художници. 
Прочетете пълната статия на: Sofiapress.com

Азиатските индекси приключиха търговията на зелена територия

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-приключиха-търговията-на-зелена-територия_l.a_i.758353_at.1.html

Водещите индекси на азиатските пазари приключиха търговията в понеделник на зелена територия, подкрепени от възходящото движение на "Уолстрийт",...

Дрога, скрита в чехъл, опитват да внесат в затвора в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736463

Дрога, скрита в чехъл, опитват да внесат в затвора в ПлевенДрога, скрита в подметката на чехъл, опита да внесе в затвора в Плевен 28-годишен мъж, но служителите го разкриха и го дадоха на прокурор. В събота той отишъл на свиждане при осъден на 26 г. При проверката на багажа му в 10 ч скенерът открил в подметката на черен чехъл бяло прахообразно вещество, увито в синьо полиетиленово топче с размери 2/2 см.

Бил Гейтс ще продава Майкрософт на бизнесдамата Кичка Карахамсиева от с. Малък Поровец

http://pogled.info/svetoven/bil-geits-shte-prodava-maikrosoft-na-biznesdamata-kichka-karahamsieva-ot-s-malak-porovets.92777

/Поглед.инфо/ Междувременно Бил Гейтс съобщи, че е получил предложение, на което не може да откаже. Очаква се в идните дни да се официализира продажбата на Майкрософт.

Мъж е с опасност за живота след бой между футболни фенове в Пловдив

http://www.cross.bg/fytbolni-opasnost-zhivota-1568714.html

/КРОСС/ Мъж на 35 години е с опасност за живота след бой между футболни хулигани в Пловдив. Мелето се разразило преди 22 часа в неделя вечер. Тогава в полицията е постъпила информация, че на кръстовище между бул. „Дунав" и ул. „Васил Левски" е възникнал конфликт между привърженици на два футболни отбора, съобщават от пресцентъра на МВР. Служителите на реда успели да спрат боя, но трима от участниците - на 35, 39 и 47 години, били откарани в болница за оказване на спешна медицинска помощ. Най-младият е оставен под лекарско наблюдение с опасност за живота. При извършения оглед на местопроизшествието било установено, че има нанесени материални щети по спрян наблизо лек автомобил „Мерцедес". В рамките на образуваното по случая досъдебно производство в Трето РУ са предприети активни действия за изясняване на причините и обстоятелствата за побоя, както и установяване на самоличността на инициаторите му. БТВ уточнява, че участвалите в мелето ултраси са били привърженици на местните „Ботев" и „Локомотив" и че в момента полицията издирва още участници в боя. Двата отбора тази седмица излизат един срещу друг в пловдивското дерби, което е на 1 март на стадиона на „Локомотив" в парк Лаута.  

Хайка за дрога в Банско, 6-има в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736470

Хайка за дрога в Банско, 6-има в арестаШестима души попаднаха в ареста след хайка за наркотици в Банско. Полицаите провели онази вечер акцията по линия на противодействие на разпространението на наркотични вещества и склоняване към проституция. Извършени множество процесуално-следствени действия на територията на зимния курорт. Проверени са девет обекта, жилищни сгради и МПС,

Хиляди румънци: Долу министърът на правосъдието!

http://www.moreto.net/novini.php?n=369770

Хиляди румънци излязоха по улиците на различни градове в Румъния, за да поискат оставката на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Причината е, че той иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.

Ново откритие подобрява зрението само за месец

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6736454

Ново откритие подобрява зрението само за месецХората са изумени от бързината на действие на иновативната формула Всички знаем, че с напредване на възрастта, зрението се влушава. Особено забележим е този процес, когато навършим 40 годишна възраст. До сега лекарите мълчаха и вдигаха рамене, безсилни пред влиянието на времето върху здравето на очите ни.

Сняг и студ сковаха части на Европа

http://www.mediapool.bg/snyag-i-stud-skovaha-chasti-na-evropa-news276014.html

Снежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки на места транспортен хаос и пътни произшествия, предадоха световните агенции.   В Рим за първи път валя сняг от февруари 2012 г. и бяха затворени всички училища. Колизеят, остана затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм. Властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага. Улиците и площадите бяха необичайно тихи и пусти, а хората снимаха необикновената метеорологична обстановка.   Снегът засегна градския транспорт в Рим и наруши движението на влаковете. Нарушена бе и работата на двете римски летища - Фиумичино и Чампино, след като за по-малко от 4 часа паднаха 10 сантиметра сняг. През нощта на Фиумичино работеше само една писта, а Чампино бе затворено, за да бъдат почистени двете му писти.   Властите на Рим и католически благотворителни организации оставиха отворени през нощта няколко църкви, метростанции и жп гари, където да могат да се подслонят бездомници.   Италианската служба за гражданска защита реши да включи армията в разчистването на улиците, след като Рим беше парализиран само от няколко сантиметра сняг.   Във Ватикана обаче снегът стана повод за необичайни гледки. На площад "Свети Петър" свещеници и семинаристи се замерваха със снежни топки.   Лошото време предизвика затваряне на училища и наруши транспорта в северните и централните райони на Италия.   В централните части на Русия и столицата Москва е необичайно студено. Температурите са средно минус 14 градуса през деня, а през нощта достигат минус 24 градуса, което е рекорд за района тази зима. Според синоптиците московчани и жителите на Централна Русия трябва да очакват необичайно студено време и в началото на март.   В Литва трима души станаха жертви на студа, а през уикенда температурите достигнаха минус 24 градуса.   Сняг и студ обхванаха някои райони на Германия. Четирима души пострадаха при две пътни злополуки в провинция Мекленбург-Предна Померания, а в град Любек полицията регистрира около 100 леки катастрофи за няколко часа заради лошото време. В Бремен заради снега бяха отменени най-малко 10 полета.   Германската метеорологична служба каза, че температурите са паднали до минус 15 градуса в някои райони, а на връх Цугшпице са били измерени рекордните за тази зима минус 27 градуса.   Студът причини смъртта на осем души в Полша, съобщи полицията. Общо жертвите на студа от ноември са 48. На някои места температурите паднаха до минус 20 градуса, а в Голдап в Североизточна Полша бяха регистрирани минус 26,2 градуса. Властите призовават гражданите да помагат на възрастните хора и бездомниците, които са особено уязвими през зимата.   В Швеция заради снеговалежите имаше големи закъснения на полетите на двете главни стокхолмски летища. В западната част на страната влаковете не се движеха. Движението по пътищата също бе затруднено, станаха катастрофи. Кола, в която за Упсала пътуваше шведският премиер Стефан Льовен, поднесе на пътя. Премиерът е невредим, само по колата има щети.   В Швейцария днес най-ниската регистрирана температура бе от минус 28,3 градуса на 1970 метра височина в прохода Офен, в кантона Гризон. В Женева днес температурата бе минус 4, а в Берн - минус 8,2 градуса.   В Австрия днес температурите в Тамсвег близо до Залцбург паднаха до минус 23 градуса, а на места Дунав замръзна, но властите предупредиха хората да не се пързалят по леда.   Австрийското вътрешно министерство каза, че заради времето полицията ще бъде снизходителна при прилагането на въведената в края на миналата година забрана за покриващи цялото лице.   В Белгия за тази нощ се предвижда температурите да паднат до минус 15 градуса. Заради студа властите на община Етербек в брюкселския район разпоредиха принудителното отвеждане в убежища на бездомниците, които сами отказват да напуснат улиците.   Във Франция студът отне живота на двама бездомници във Валанс и в района на Париж. Температурите достигнаха минус 10 градуса, но заради силния североизточен вятър се усещат като минус 18 градуса. Очаква се утре и сряда да бъдат най-студените дни за тази зима. Такива студове не е имало от 2005 г. Заради мразовитата вълна в страната бяха разкрити допълнителни 3100 места за временно подслоняване на бездомници.   Във Великобритания метеоролози казват, че тази седмица може да бъде най-студената от няколко години. Сняг вече вали в Източна Англия. Издадено е предупреждение за опасно време.

Първи сняг от няколко години в Рим доведе до затваряне на Колизеума

http://www.mediapool.bg/parvi-snyag-ot-nyakolko-godini-v-rim-dovede-do-zatvaryane-na-kolizeuma-news276014.html

Най-известният паметник на Рим и всички училища в града бяха затворени днес, след като падна първият сняг от 2012 г., съобщи ДПА. Колизеумът - най-посещаваният туристически обект в Италия, беше затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага. В резултат улиците бяха необичайно тихи, а хората снимаха необикновената метеорологична обстановка. Снегът засегна градския транспорт в Рим и наруши движението на влаковете. Местните власти и католически благотворителни организации оставиха отворени през нощта няколко черкви, метростанции и жп гари, където да могат да се подслонят бездомници.

Тираж 16 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6736443

Тираж 16 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (14, 37, 38, 42, 44, 47) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 5 по 5159,70 лв. III гр. (4) - 219 по 117,80 лв. IV гр. (3) - 5805 по 6,20 лв. Джакпот - 2 077 395,76 лв. "6 от 42" (5, 8, 9, 12, 21, 32) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 13 по 787,20 лв. III гр. (4) - 499 по 20,50 лв. IV гр. (3) - 6707 по 2,20 лв. Джакпот - 317 542,42 лв.

Ерусалимският храм на Божия гроб все още е затворен

http://www.mediapool.bg/erusalimskiyat-hram-na-bozhiya-grob-vse-oshte-e-zatvoren-news276013.html

Ерусалимският храм Възкресение Христово, където според традицията е бил погребан Исус Христос, все още бе затворен тази сутрин като извънредна мярка в знак на протест срещу нови данъци и законопроект, подготвян от израелските власти, съобщи Франс прес.   Няма яснота докога ще остане затворена най-голямата светиня на християните. Товазависи от ръководителите на християнските църкви в Ерусалим, посочиха християнски духовници.   Вчера храмът на Божи гроб бе затворен по пладне. Игумен Никон, секретар на руската духовна мисия в Ерусалим, съобщи по телефона за ТАСС, че става дума за едночасова протестна мярка. Франс прес обаче предаде, че висшите духовници от Гръцката православна, Арменската апостолическа и Католическата църква са взели безпрецедентното според тях решение да затворят вратите на църквата до ново нареждане.   Те критикуват обявеното преди няколко седмици решение на градските власти в Ерусалим да обложат с данък църковните имоти, които не се използват като култови сгради или за религиозно обучение, а за дейности с търговски характер, пораждащи приходи - примерно от наеми.   Духовниците протестират освен това срещу израелски законопроект, който според тях накърнява правата им върху имоти в Ерусалим.   Според църквите, ако проектът бъде одобрен, това ще отвори път към изземане на църковните земи и действията на израелските власти целят да бъде отслабено християнското присъствие в Ерусалим. Храмът Възкресение Христово е в Източен Ерусалим - палестинската част на града, анексиран от Израел. Международната общност смята тази анексия за незаконна, напомня АФП.

Хванаха четирима дрогирани зад волана

https://www.24chasa.bg/region/article/6736434

Хванаха четирима дрогирани зад воланаЧетирима шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици, заловиха полицаите в Пиринско, съобщиха от ОД на МВР - Благоевград. Двама от тях, на възраст 32 и 40 г., са спипани в Благоевград в неделя вечерта. Другите двама са заловени в Банско, докато карат по ул. "България". Те са на 23 и 27 г.  Срещу тях са образувани бързи производства.

Руските хокеисти размекнаха МОК

https://offnews.bg//zimni/ruskite-hokeisti-razmeknaha-mok-675617.html

Международният олимпийски комитет няма да глоби хокеистите на Русия които изпълниха родния си химн след триумфа им на Олимпиадата в Пьонгчанг.

Припомняме, че "сборная", състезаваща се под олимпийски флаг, спечели финала на олимпийския хокеен турнир след драматична победа с 4:3 над Германия и завоюва златните медали.

По време на награждаването руските хокеисти изпяха химна на страната заедно с привържениците си по трибуните, докато от уредбата звучеше олимпийския химн.

"Разбираме реакцията на спортистите, които го направиха под въздействието на силни емоции, като се има предвид, че спечелиха златните медали при необичайни обстоятелства", се казва в изявление на МОК.

Нещо повече, Русия може да се върне в структурите на Международния олимпийски комитет още в сряда. По думите на руския член на МОК Шамил Тарпишев решението ще бъде взето след приключване на анализа на всички допинг проби, взети от руските спортисти на Олимпиадата в ПьонгЧанг.

"Чакаме тестовете на скиорите и хокеистите. Ако няма проблеми с тях, ще бъде взето автоматично решение за възстановяване на членството на Руския олимпийски комитет в МОК", каза Тарпищев пред РИА "Новости".

МОК умилостиви руските хокеисти, връща "сборная" в играта

https://offnews.bg//zimni/mok-umilostivi-ruskite-hokeisti-vrashta-sbornaia-v-igrata-675617.html

Международният олимпийски комитет няма да глоби хокеистите на Русия които изпълниха родния си химн след триумфа им на Олимпиадата в Пьонгчанг.

Припомняме, че "сборная", състезаваща се под олимпийски флаг, спечели финала на олимпийския хокеен турнир след драматична победа с 4:3 над Германия и завоюва златните медали.

По време на награждаването руските хокеисти изпяха химна на страната заедно с привържениците си по трибуните, докато от уредбата звучеше олимпийския химн.

"Разбираме реакцията на спортистите, които го направиха под въздействието на силни емоции, като се има предвид, че спечелиха златните медали при необичайни обстоятелства", се казва в изявление на МОК.

Нещо повече, Русия може да се върне в структурите на Международния олимпийски комитет още в сряда. По думите на руския член на МОК Шамил Тарпишев решението ще бъде взето след приключване на анализа на всички допинг проби, взети от руските спортисти на Олимпиадата в ПьонгЧанг.

"Чакаме тестовете на скиорите и хокеистите. Ако няма проблеми с тях, ще бъде взето автоматично решение за възстановяване на членството на Руския олимпийски комитет в МОК", каза Тарпищев пред РИА "Новости".

Многохилядни протести в Румъния срещу правосъдния министър

http://www.mediapool.bg/mnogohilyadni-protesti-v-rumaniya-sreshtu-pravosadniya-ministar-news276012.html

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на румънските градове вчера с призиви за оставката на министъра на правосъдието, който иска да уволни ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията, съобщиха ДПА и Асошиейтед прес.    Демонстранти от всички възрасти се събраха на тричасов митинг на Площада на победата, където през последната година се организираха много демонстрации в защита на независимостта на съдебната система и правовата държава. По оценки на медиите в митинга са участвали над 4000 души, събрали се въпреки студа и силния снеговалеж.    Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви в четвъртък, че задейства процедура по отстраняване от длъжност на популярната главна прокурорка Лаура Кодруца Кьовеши, която обвини в авторитарно поведение, намесване в дела, нарушаване на конституцията и нанасяне на вреди на имиджа на страната.    Президентът е този, който трябва да вземе окончателно решение по въпроса за отстраняване от длъжност на главния прокурор на антикорупционната дирекция. Държавният глава Клаус Йоханис определи доклада на правосъдния министър като "лишен от яснота". По-рано Йоханис бе заявил, че не вижда причини за отстраняване на Кьовеши от поста.   "Искаме независима съдебна система, а не такава, където има политическа намеса", заяви един от участниците във вчерашния митинг в Букурещ, цитиран от АП.   По-малко протести се състояха в Тимишоара, Сибиу, Клуж, Плоещ, Галац и Яш.

Борисов: Интересът към Балканите е огромен отвън

https://www.actualno.com/balkani/borisov-interesyt-kym-balkanite-e-ogromen-otvyn-news_661768.html

На политическо ниво вече имаме успехи. Косово и Сърбия се срещат. Всички знаем, че ако регионът иска да просперира, трябва да си оправим инфраструктурата и да привлечем инвестиции. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС от Лондон. Борисов представи коридори 8, 4 и 10 и добави, че всеки един от балканските премиери ще представи своята визия за коридорите в четвъртък в София на среща, на която ще присъства и председателят Юнкер. „Коридор №8 е изключително важен коридор, койт

Огнян Минчев: Борисов изговори най-вредната фраза

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-chez-ognjan-minchev-vredna-fraza-sdelkata-chez-26919066

По повод на сделката с ЧЕЗ премиерът Бойко Борисов отново изговори най-вредната фраза на българския посткомунистически преход - "Държавата е лош стопанин".

Огнян Минчев: Борисов изговори най-вредната фраза

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-chez-ognjan-minchev-vredna-fraza-26919066

По повод на сделката с ЧЕЗ премиерът Бойко Борисов отново изговори най-вредната фраза на българския посткомунистически преход - "Държавата е лош стопанин".

Трима в болница след меле между фенове на "Ботев" и "Локо", момче е с опасност за живота

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736402

Трима в болница след меле между фенове на "Ботев" и "Локо", момче е с опасност за животаТрима мъже на възраст 35, 39 и 47 г. са пострадали и са били откарани в болница след меле в Пловдив. Най-младият е с опасност за живота, съобщиха от полицията. Масовият бой е бил между привърженици на "Ботев" и "Локо" и е станал малко преди 22 ч. снощи на кръстовището между бул. "Дунав" и ул. "Васил Левски".

Служителите на затворите искат "Европа и за тях", свикаха национален протест за 10 март

http://www.cross.bg/zatvorite-sindikat-bulgariya-1568713.html

/КРОСС/ Нов национален протест организира Синдикат на служителите в затворите в България на 10 март. Той ще е под надслов „Европа и за нас" и ще протече като митинг - шествие, което ще премине от площада пред Министерство на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет. Синдикат „Охрана" също ще участва с целия си капацитет от възможности в насрочената инициатива, съобщават от Синдикат на служителите в затворите в България. От синдикалните организации настояват за повече средства за заплати на служителите на специализираните дирекции подчинени на министъра на правосъдието още в рамките на настоящата година. Въпросът беше обсъден на поредица срещи с ръководството на Министерството на правосъдието но проблемът остава нерешен. До края на седмицата УС на Синдикат на служителите в затворите в България ще отправи искане за информация по въпроса какъв е общият размер на определените разпределените и получените бонуси, премии или допълнителни възнаграждения изплатени на всеки един от членовете на политическия кабинет в периода 1 януари - 31 декември 2017г. Паралелно с протестите, които ще продължат да се провеждат по места съгласно приет план за действия, ръководството на Синдикат на служителите в затворите в България ще изпрати ново писмо с ясно послание до министър - председателя на Р

Какво е това "45", бродирано на маншетите на Тръмп

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3135242_kakvo_e_tova_45_brodirano_na_manshetite_na_trump/?ref=rss


"45" - това е бродирано със синьо на маншета на ризата на президента Доналд Тръмп. И то по начин, който е обратното на дискретност - този монограм просто изисква да се втренчиш в него.<br /><br />Отговорът на въпроса защо точно "45" е банален - защото това е 45-ят президент на САЩ. Тръмп вече е носил шапки с този надпис.<br /><br />Но когато се стигне до личен монограм върху ризата, стилистите спорят доколко това е проява на добър вкус. Консенсусът е,...

Matador гостува на YALTA CLUB на 2 март

https://www.actualno.com/music/matador-gostuva-na-yalta-club-na-2-mart-news_661767.html

Програмата на YALTA CLUB за март месец започва ударно на 2 март. В първия петък от месеца, клубът кани един от най-революционните артисти на електронната сцена, Matador. Той ще представи сет на живо, а заедно с него в Room 1 ще видим и един от резидентите на ENTER, Fabio FLorido, както и Liubo Ursiny. Matador е известен с разтърсващите си сетове на живо, за които през 2016г. печели наградата Electronic Live Performer от DJ Awards’ и заради които заема постоянна позиция в класацията на

Катастрофа между два камиона блокира магистрала "Тракия" край Пазарджик

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736418

Катастрофа между два камиона блокира магистрала "Тракия" край ПазарджикКатастрофа между два камиона е блокирала движението на 75 км. на автомагистрала "Тракия" по посока София, съобщиха за "24 часа" попаднали в задръстването. Образувалата се колона от автомобили е около 10 километра. Говорителят на полицията Мирослав Стоянов потвърди за създалата се критична ситуация и съобщи,

Един от най-големите урбанисти на нашето време е на посещение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369761

Един от най-големите урбанисти на нашето време - проф. Ян Геел е във Варна днес и 27 февруари, научи Moreto.net. Той ще се запознае с архитектурната среда в нашия град. Днес Геел ще осъществи „архитектурна“ разходка из историческата градска зона около Фестивалния комплекс, част от Гръцката махала.

Училища затварят врати заради снега

https://www.actualno.com/education/uchilishta-zatvarjat-vrati-zaradi-snega-news_661766.html

В няколко общини в страната учебните занятия бяха преустановени заради усложнена пътна обстановка, затруднен достъп до учебните заведения или голям брой отсъстващи ученици. Учениците в община Лозница няма да учат до сряда включително, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Разград Ангел Петков. Ваканцията е обявена със заповед на кмета на общината. Трите дни няма да се отучват, ще се преструктурира учебният материал, уточни Петков. Учебни занятия само днес няма да се

Два дни ваканция в Свищов заради снега и студа

https://www.24chasa.bg/region/article/6736380

Два дни ваканция в Свищов 
заради снега и студаСъс заповед на кмета на Свищов Генчо Генчев вторник и сряда са обявени за неучебни дни заради снега и студа. "Ситуацията се усложнява заради непрекъснатия снеговалеж. Покривката вече е около 35 см, а през нощта се очаква да натрупа още и заедно с вятъра да образува преспи, които затрудняват придвижването от и до общинския център", обясни кметът.

Първи сняг от години падна в Рим и затвори Колизея и училищата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736411

Първи сняг от години падна в Рим и затвори Колизея и училищатаНай-известният паметник на Рим и всички училища в града бяха затворени днес, след като падна първият сняг от 2012 г., предаде ДПА. Колизеят - най-посещаваният туристически обект в Италия, беше затворен наред с намиращия се наблизо Римски форум и Палатинския хълм, а властите призоваха хората да не излизат от домовете си, ако не се налага.

Меркел обяви част от бъдещите министри

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b5%d0%bb-%d0%be%d0%b1%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80/

Германският канцлер Ангела Меркел обяви имената на част от бъдещите си министри. Това са политици, които ще станат министри от квотата на Християндемократическия съюз, който Меркел ръководи. Всичко това в хипотезата, че бъдещия кабинет бъде одобрен от социалдемократите.

Министерството на отбраната ще остане под ръководството на близката до канцлера Урсула фон дер Лайен. “Тя постави началото на множество реформи. Всички знаят, че управлението на това ведомство е сложно. В областта на отбраната имаме множество задачи”, каза Меркел при представянето на списъка.

Канцлерът потвърди, че е министър на здравеопазването ще бъде Йенс Шпан. Той е представител на консервативното крило в партията на Меркел и противник на имиграционната политика на канцлера. Местни наблюдатели определиха това решение като неочаквано.

Министър на икономиката ще стане Петер Алтмайер, който бе начело на администрацията на канцлера. Селското стопанство ще бъде поето от Юлия Клекнер, а образованието – от Аня Карличек.

Дали номинираните изобщо ще станат министри зависи от решението на членовете на Германската социалдемократическа партия. В момента те гласуват дали да подкрепят коалицията с консервативния блок на Меркел.

Напомнят на работодателите да съобразят условията на труд с лошото време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736383

Напомнят на работодателите да съобразят условията на труд с лошото времеГлавната инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите, че трябва да предприемат специални мерки за опазване на живота и здравето на работещите предвид прогнозата за опасно студено време през седмицата в цялата страна. Това се посочва в съобщение на ГИТ, цитирано от БТА. За днес в областите Кърджали и Смолян е даден червен код за много опасно

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източа Гута, боевете не спират въпреки решението на ООН

https://offnews.bg//sviat/dete-zagina-pri-predpolagaema-himicheska-ataka-v-iztocha-guta-boevete-675610.html

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха сирийски опозиционни активисти, цитирани от ДПА и БТА.

Агенцията отбелязва, че съобщеното нападение с хлор в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено вчера - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини.

Сирийският режим е хвърлил поне една бомба с хлор срещу бунтовническия анклав, пише пък в. "Вашингтон пост".

Четиринадесет човека са получили проблеми с дишането, след като самолет на сирийските правителствени сили поразил село Аш Шофание в Източна Гута, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека - неправителствена мониторингова организация, която работи във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Най-малко 10 цивилни пък бяха убити днес при въздушни удари и артилерийски обстрел на бунтовническия анклав, предаде Франс прес. Сред жертвите в Дума, най-големия град в района източно от Дамаск, са девет души от едно и също семейство, включително три деца.

Районът е подложен на обстрел от авиация и артилерия.

В събота Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за 30-дневно примирие в Сирия. Условията на примирието предвиждат осигуряване на достъп до хуманитарна помощ и евакуация на болни. Предвиждаше се примирието да влезе в сила незабавно и да важи за цяла Сирия. То обаче не включва териториите под контрола на групировките "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра".

Източна Гута, с население от около 400 000 човека, е обсадена от 2013 г.

Московската борса се устреми към рекорд

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/moskovskata-borsa-se-ustremi-kym-rekord-256483/

Индексите MOEX и RTS отчитат стремглави ръстове заради повишения кредитен рейтинг на страната

30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани

//dariknews.bg/novini/sviat/30-mlrd.-evro-shte-struva-izgrazhdaneto-na-transportnite-koridori-na-zapadnite-balkani-2081066

Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, която обяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ в централ

Откъс от "България в потури, но с цилиндър – 2", Петя Александрова

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-bylgarija-v-poturi-no-s-cilindyr-2-petja-aleksandrova-news_661761.html

Добри Чинтулов изоставил в Одеса първата си любов Най-бунтовният наш поет се молил за пенсия от пет турски лири „Малък бях, но помня добре, че като притъмнееше и се затваряха маазите, дюгените, ханищата, водениците, долапите, къщята – вред, дето имаше живи словесни същества, в Сливен се повтаряха мощните звукове на „Къде си, вярна ти любов народна“ или „Стани, стани юнак балкански“. Това беше приблизително в 1856–58, аз тога

Броени часове до уникалния 3D концерт на KRAFTWERK в София

https://www.actualno.com/music/broeni-chasove-do-unikalnija-3d-koncert-na-kraftwerk-v-sofija-news_661765.html

Остават броени часове до уникалния мултимедиен 3D концерт на пионерите на електронния саунд KRAFTWERK в зала Универсиада. Музикантите, чието турне в подкрепа на новия им албум “3D Catalogue” стартира на 2 февруари в Германия и преминава през Белград и Скопие, ще пристигнат в София в самия ден на концерта – 28 февруари (сряда). Всеки, закупил билет за събитието, ще получи безплатно 3D очила на входа на залата. Концертът на суперизвестната немска банда ще започне точ

Какво е да си патриот днес

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6735644

Какво е да си патриот днесТази година на националния празник 3 март честваме 140 години от освобождението на България. Ще се опитаме през размишления на умни и интересни българи да отговорим на въпроса - какво е да си патриот в наше време, какво е да се гордееш с това, че си българин.  Днес вижте отговорите на Росен Петров, автор на патриотични телевизионни поредици.

Ако бях булка

https://offnews.bg//mama-nindzha/ako-biah-bulka-675616.html

Автор: Мая Цанева Отдавна не съм ходила на сватба. Приятелите или се ожениха, някои се и разведоха, или си намериха половинки, с които споделят едно жилище, деца и куче, но не и фамилия, или пък останаха трайно необвързани. Затова и годините, в които ходих на сватби често, отдавна си отидоха. Преди няколко седмици ме поканиха в журито на конкурса „Каза ли „да“ на 14 февруари?“, в който една от наградите е и подготовка на булката в големия ден. И така, аз се размечтах… Ех, каква булка бих била, ако сега се омъжвах… Всъщност конкурсът можеше и да ме направи отново…

Протестиращи готвят затваряне на „Дунав мост 2“ за 3-ти март

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%83/

Протестиращи от Северозападна България се организират за палатков лагер, с който навръх националния празник 3-ти март, да блокират за 72 часа движението по границата на България с Румъния при „Дунав мост 2“. Очаква се към инициативата да се присъединят хора от Видин, Монтана, Берковица и Вършец, посочва регионалното издание Zovnews. Исканията на протестиращите са за […]

Мениджърските екипи на Кока-Кола и Джуниър Ачийвмънт в открит диалог със студенти за развитието на младите хора в България

http://www.cross.bg/bulgariya-hora-razvitie-1568712.html

/КРОСС/ Възможностите за развитие в България и намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас са сред темите, които ще дискутират мениджърските екипи на Системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт със студенти. Събитието ще се състои на 6 март от 18 часа в първото споделено пространство за ученици и студенти JA StartUp Hambar в София тех парк, сграда „Бизнес инкубатор". Във форума може да се включи всеки, след като се регистрира и изпрати въпросите, които го интересуват на: https://www.eventbrite.com/e/-ja-tickets-43018514535?aff=FBevent. В открит диалог между борда на директорите на двете компании и студентите, ще бъдат обсъдени необходимите стъпки за развитие на успешна кариера в България и ще бъде представено продължението на кампанията „Дай старт на успеха".   Инициативата стартира през 2017 г. и обхвана близо 650 ученици на възраст между 16 и  18 години от 7 български града (Гоце Делчев, Костенец, Лом, Самоков, Своге, София и Търговище), които преминаха през обучителните курсове за личностно развитие и бизнес умения. Целта на „Дай старт на успеха" е намаляване на броя на икономически неактивните млади хора у нас. В тази категория са всички онези, които не продължават образованието си, не търсят работа и дори не са регистрирани в бюрата по труда

Конференция припомня финландското участие в Освободителната война

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bd%d1%8f-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%83/

По повод 140-та годишнина от освобождението на България от османско владичество на 28 февруари 2018 г. (сряда) от 9:30 часа в Държавна агенция „Архиви“ (ул. Московска № 5) ще се проведе възпоменателна конференция, посветена на финландското участие в Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 г.
Организатори на конференцията са Държавна агенция „Архиви“ и Българо-финландското дружество за приятелство. Събитието е под патронажа на Н. Пр. г-жа Пайви Блиника – Извънреден и пълномощен посланик на Финландия в България.
Във форума ще участват учени историци, военни изследователи, общественици, представители на държавни институции и селища по бойния път на Трети финландски стрелкови батальон.
Дамски хор „Гласовете на Орфей“ ще изпълни финландски военни маршове от времето на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г.

Повече за участието на финландци в Освободителната война можете да прочетете в статията на проф. Венелин Цачевски.

 

Учениците се разсейват повече с ютуб, отколкото с телевизия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736377

Учениците се разсейват повече с ютуб, отколкото с телевизияУчениците се разсейват повече, докато пишат домашните си, като прекарват време в Ютwб, отколкото като гледат телевизия, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. В изследването на компанията "Файърфлай лърнинг" бяха включени 2000 ученика на възраст между 11 и 15 години. То целеше да проучи навиците им при писане на домашните.

Христо Иванов: Борисов да публикува срещите си с Бабиш

https://www.actualno.com/politics/hristo-ivanov-borisov-da-publikuva-sreshtite-si-s-babish-news_661764.html

Премиерът Бойко Борисов да публикува протоколите от срещите си с чешкия си колега Андрей Бабиш, а сделката за ЧЕЗ да бъде предотвратена. За това призова лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов във Facebook. Припомняме, че само преди две седмици в София на посещение беше вече чешкият премиер Андрей Бабиш. Според чешкото издание Lidovy Noviny, което е част от бизнеса на Бабиш преди да стане премиер, по време насрещата е трябвало да се разговаря и за сделката.

Прогноза: Иран и Израел ще воюват помежду си догодина

http://dnes.dir.bg/news/izrael-iran-siria-26919063

През 2019 година е много вероятно между Израел и Иран да избухне война.

Меркел за пръв път обяви бъдещи министри в новата голяма коалиция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136240_merkel_za_pruv_put_obiavi_budeshti_ministri_v_novata/?ref=rss


Германският канцлер и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел днес за първи път официално посочи имената на политици, които ще станат министри на консерваторите в бъдещия кабинет, ако той бъде одобрен от социалдемократите, съобщиха "Ройтерс" и германските медии, цитирани от БТА. <br /><br />Министерството на отбраната ще остане под ръководството на близката съюзничка на канцлера Урсула фон дер Лайен. "Тя постави началото на множество реформи. Всички...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване