Орбан понесе тежка изборна загуба седмици преди гласуването за нов парламент

https://www.investor.bg/evropa/334/a/orban-ponese-tejka-izborna-zaguba-sedmici-predi-glasuvaneto-za-nov-parlament-256494/

„Фидес“ загуби управлението на своя бастион Ходмезьовашархей, след като иначе фрагментираната опозиция съумя да се обедини

Лидерът на британските лейбъристи призова за договаряне на нов митнически съюз с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736839

Лидерът на британските лейбъристи призова за договаряне на нов митнически съюз с ЕС Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин призова днес за договаряне на нов митнически съюз с ЕС, за да бъде гарантирана свободната търговия с блока след Брекзит, предадоха световните агенции. "Лейбъристите ще се стремят да договорят нов всеобхватен митнически съюз Великобритания-ЕС, за да гарантират,

И президентът загрижен за сделката за ЧЕЗ, говори с енергийния регулатор

http://clubz.bg/64734-i_prezidentyt_zagrijen_za_sdelkata_za_chez_govori_s_energijniq_regulator

Президентът Румен Радев се е срещнал днес с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заради сделката с продажбата на активите на ЧЕЗ.

Това става ясно от прессъобщение на Президентството. То обаче е много лаконично и в него не се съобщава нищо от самите разговори. Само, че държавният глава е загрижен за липсата на информация и прозрачност около продажбата на дружеството, което държи близо 1/3 от територията на цялата държава. 

"Президентът Румен Радев изрази загрижеността си от липсата на достатъчно информация, както и на прозрачност в процеса на придобиване на активите на една от най-големите компании в стратегически сектор като енергетиката. На работна среща на „Дондуков“ 2, държавният глава обсъди с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов актуални въпроси в енергийния сектор, сделката за закупуване на активите на ЧЕЗ в България от компанията "Инерком България", както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката. Президентът беше категоричен, че българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай", гласи прессъобщението.

Очакванията към президента са, че тези дни ще обяви свикване на Консултативния съвет за национална сигурност заради неяснотите около сделката.

Huawei: В бизнеса със смартфони ще останат 3 или 4 компании

https://news.bg/companies/huawei-v-biznesa-sas-smartfoni-shte-ostanat-3-ili-4-kompanii.html

Всеки производител с под 10% дял е на загуба, твърди главният изпълнителен директор

Финансов анализатор: Може би сме близо до икономическа рецесия

https://www.investor.bg/sviat/6/a/finansov-analizator-moje-bi-sme-blizo-do-ikonomicheska-recesiia-256477/

Остават рисковете с необслужваните кредити, които са на доста високо ниво, предупреди Красимир Йорданов от KY Research

Автомобили, апартаменти и къщи горяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369792

8 са регистрираните пожари с преки материални щети във Варна и региона през последните три денонощия. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. На 26 февруари, около 02:20 часа, е получен сигнал за пожар в автомобили, намиращи се в гр.

Путин обяви "хуманитарна пауза" в Източна Гута

http://clubz.bg/64733-putin_obqvi_humanitarna_pauza_v_iztochna_guta

Руският президент Владимир Путин обяви "хуманитарна пауза" в Източна Гута всеки ден от 9 до 14 часа. Тя влиза в сила от 27 февруари. Новината съобщи военният министър Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Мирните жители ще могат да напускат сирийския град през хуманитарен коридор. Координатите му ще бъдат обявени в най-близко време.

По-рано днес Путин е провел оперативно съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, на което е била обсъдена ситуацията в Източна Гута.

На 24 февруари Съветът за сигурност прие резолюция за временно прекратяване на огъня в Сирия. 

Преди два дни френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха в писмо Путин да подкрепи резолюцията, призоваваща за 30-дневно примирие в Сирия, най-вече, за да се позволи достигането на хуманитарна помощ в държания от опозицията анклав Източна Гута и да се позволи евакуация на мирното население.

Настоятелен призив "насилието незабавно да спре" отправи и папа Франциск.

Най-малко 26 човека са били убити при ожесточени сражения между сирийските правителствени сили и бунтовници в Източна Гута в неделя, съобщи в неделя Сирийският център за наблюдение на правата на човека.Боевете се водят въпреки приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция за незабавно прекратяване на огъня в Сирия за 30 дни. 

Миналата неделя режимът в Дамаск започна кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за седем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес

ЧЕЗ: 8239 абонати в Западна България са без ток заради зимната обстановка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736811

ЧЕЗ: 8239 абонати в Западна България са без ток заради зимната обстановка8239 клиенти на ЧЕЗ в Западна България са с прекъснато електрозахранване. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на ЧЕЗ. Във Видин засегнатите абонати са 1948; в Плевен - 285; Благоевград - 966; Монтана - 393; Перник - 246; София - 539; София област - 650; Враца - 3212. Аварийните екипи работят по места за отстраняване на всички засегнати клиенти

Областната пощенска станция на Кърджали се включи в кампанията "Мартеници с кауза"

http://www.cross.bg/martenitzi-kayza-kampaniyata-1568734.html

/КРОСС/ Ученици от ІІІ Б клас - СОУ „ Йордан Йовков", заедно с класния си ръководител Иванка Славкова посетиха ОПС Кърджали с предложение към служителите да се включат в кампанията „Мартеница с кауза", в която основното училище участвува, съобщават от "Български пощи". Събраните средства от продажба на мартеници ще бъдат изпратени по сметка към Центъра за онкоболни деца към Юнеско България. Представиха се много мартеници, които са изработени от учениците от ІІІ Б клас. Ученикът Костадин Величков сключи договор с Ръководителя ОПС Кърджали за участие в каузата. Служителите от ОПС закупиха мартеници, с което се включиха в кампанията на СОУ" Йордан Йовков" „Мартеница с кауза".

WSJ: Позволете на България да приеме еврото!

http://clubz.bg/64732-wsj_pozvolete_na_bylgariq_da_prieme_evroto

Трябва ли България да получи правото да се присъедини към еврото, пита анализаторът Саймън Никсън в статия за авторитетния Wall Street Journal, и отговаря: Позволете й да се присъедини. 

В статията се посочва, че европейските политици открай време обсъждат как е най-добре да реформират Европейския съюз, обикновено тези теоретични дебати намират своето разрешение по принуда, под натиска на събитията. 

Едно такова решение бързо приближава: Трябва ли България да получи правото да се присъедини към еврото?

Най-бедната страна в ЕС, чийто брутен вътрешен продукт на глава от населението е едва половината от средния за ЕС, е решена да подаде официално заявление за влизане в ERM II - Механизма на обменните курсове, известен като "чакалнята за еврозоната", до средата на тази година, въпреки опасенията на много държави-членки. Отговорът на ЕС ще оттекне далеч отвъд България.

Погледнато от строго правна гледна точка, единственият правилен отговор е да се позволи на България да се присъедини. Не само, че България е длъжна да го направи, тъй като го има в договора й за присъединяване към ЕС (макар да не е определен краен срок за приемане на еврото - бел.р.), но вече е изпълнила и всички критерии. Българската валута е обвързана с германската марка, а впоследствие с еврото вече двайсет години и никога не се е отклонила от фиксинга, изпълнява изискванията за бюджетен излишък и за излишък по текущата сметка, държавният дълг е само 25% от БВП, а инфлацията - 1.8% в съответствие с целта на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Всъщност, България дори е по-съвместима с единната европейската валута, отколкото настоящите членове на 19-членната еврозона. София е убедена, че членството в еврозоната ще ускори икономическото сближаване на България чрез намаляване на рисковете за инвеститорите.

Въпреки това обаче множество лидери на еврозоната са сдържани към идеята да се позволи на България да въведе единната валута. Някои твърдят, че икономиката й  е твърде слаба, за да съществува съвместно в една валутна зона с могъщи икономики като Германия. Според тях, ако на София й се позволи да се присъедини, ще се стигне до повторение на проблемите, които сполетяха Гърция и други страни от еврозоната в затруднено финансово положение. 

Други се опасяват, че проблемите на България с корупцията на високо равнище и недостатъците на правосъдната й система ще изложат на риск останалата част от еврозоната. Тези страхове бяха засилени от срива миналата седмица на латвийска банка, след като министерството на финансите на САЩ я обвини в пране на пари за руски клиенти. Друга банка, руска собственост, заяви, че гуверньорът на Латвийската централна банка Илмар Римшевич е искал подкупи - обвинения, които той отхвърля. 

София твърди, че сравненията със съседна Гърция са несправедливи. В десетилетието преди и след присъединяването си към еврото Гърция разруши обществените си финанси и подкопа конкурентоспособността си с лавинообразно увеличаване на служителите в държавния сектор, подхранвано с дългове, и щедри пенсионни обещания. Когато пък Гърция фалира и бе принудена да иска най-големия спасителен пакет и отписване на дълг в историята, тя се противопостави на икономиите. 

България, тъкмо обратното, следва политика на фискална дисциплина над 20 години след финансовия си колапс през 1996 година. Въпреки сравнително ниския жизнен стандарт и сериозните недостатъци в образователната и здравната й система, икономическият модел на България, основаващ се на нисък плосък данък и балансиран бюджет, се радва на забележителна междупартийна подкрепа. 

"Фискалната дисциплина е нещо като религия в България", заявява финансовият министър Владислав Горанов. 

Противниците на присъединяването на България към еврозоната имат по-силни позиции в опасенията си за върховенството на закона. Единайсет години след присъединяването си към ЕС България все още е обект на специален мониторинг на ЕС, разработен с цел да засили независимостта и ефективността на правосъдието й, но напредъкът се бави. Доклад от м.г. определи 17 области, в които все още трябва да бъдат предприети действия. Няма високопоставени лица, осъдени за корупция, въпреки непрекъснатите скандали, включително и срива през 2014 година на четвъртата по големина банка в страната, който изглежда бе резултат от сблъсъка на конкурентни бизнес кланове. 

София признава тези проблеми. Тя посочва, че е решена да завърши реформите на съдебната система след няколко години, през които напредъкът бе спъван от политическа нестабилност. Страната обаче отбелязва, че няколко членки на еврозоната също имат проблеми с корупция и неефективност на правосъдието си. Само 27 % от българите посочват, че са били засегнати от корупция във всекидневието си спрямо 58 % от испанците, 50 % в Кипър и 46 % в Гърция, сочи изследване на Евробарометър от миналата година. 

Междувременно правителството отхвърля опасенията за българската банкова система, отбелязвайки, че 70% от банковите активи са в ръцете на подразделения на големи европейски кредитни институции, а и във всички случаи, като членка на еврозоната, банковата система ще попадне под надзора на ЕЦБ. 

Зад тези опасения обаче се крие един простичък въпрос - дали самият ЕС е общност, основана на върховенството на правото? Европейските договори са ясни - правото на присъединяване към еврото би трябвало да се основава на обективни критерии, а не на субективни оценки. 

Да се позволи присъединяването на България може да подхрани безпокойство в ядрото на ЕС, но отхвърлянето на кандидатурата й носи риск от задълбочаване на две от основните несъответствия в ЕС. От една страна кризата на доверието, която произтича от усещането, че ЕС е станал толкова политизиран, че правилата вече не се прилагат последователно. От друга страна засилващото се разделение "изток-запад", което отразява опасенията, че страните от Централна и Източна Европа биват третирани като членки второ качество. 

"Ако не харесват правилата, тогава трябва да ги променят", заявява високопоставен български представител. 

София е решена да постави този въпрос преди края на юни, докато все още държи ротационното председателство на ЕС, не на последно място, защото българското общество, приело 20 години на бюджетни ограничения, го изисква, казва Горанов. Сега отговорът на ЕС може да има по-голямо значение за дългосрочната му еволюция, отколкото който и да е теоретичен дебат, който в момента доминира политическите дискусии в Брюксел.

Откриха мъртъв бизнесмен в Ловешко

http://www.cross.bg/ybiiistvoto-murtuv-brat-1568732.html

/КРОСС/ Откриха мъртъв бизнесмен в Ловешко. Става въпрос за 47-годишния Иван Василев, който притежава цех за производство на халва и локум, съобщи БНР. Бизнесменът е открит от брат си снощи в дома му в село Добревци, община Ябланица, област Ловеч. Мъжът е намерен с огнестрелна рана в областта на главата. По случая е образувано досъдебно производство, работата на разследващите полицаи продължава под наблюдението на Окръжната прокуратура в Ловеч. По думите на кмета на селото Йордан Йорданов причините за убийството все още се изясняват. Простреляният нямал конфликти.Според кмета е възможно причината за убийството да е конкурентен бизнес. Хората в селото са учудени и уплашени от убийството. Жертвата и брат му, който го открива мъртъв, заедно ръководили бизнеса. Между тях не е имало вражда, не са засегнати бизнес интересни, съобщи "24 часа". Предполага се, че убийството е от битов характер, а криминалистите вече имали следа.    

Пациентка с левкемия влезе в ремисия без лечение (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736787

Пациентка с левкемия влезе в ремисия без лечение (Видео)
За първи път в България пациентка с тежко онкологично заболяване е здрава, в ремисия, но без лечение. Младата жена е била подложена на традиционна терапия, а след спирането й дори забременява, съобщава NOVA. 19-годишна пациентка с диагноза „хронична левкемия” започва да се лекува и 4 години по-късно състоянието й позволява на лекарите да спрат

Самолет, излетял от Летище София, се върна по спешност

http://dnes.dir.bg/news/letishte-snjag-avariyno-26919702

Самолет, излятял от летище София, е поискал да се върне и да кацне аварийно заради техническа неизправност.

„Софийска вода“ напомня как да се предпазят ВиК инсталациите при ниски температури

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-napomnia-kak-predpaziat-vik-instalatsiite-pri-niski-temperaturi.html

Във връзка с днешните, ниски температути и метерелогичните прогнози, че те ще останат такива до края на седмицата, „Софийска вода” съветва клиентите си как ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите трябва да се обезопасят срещу замръзване.

Благо Солов: За политиците може, а за Гинка от Пазарджик не може ?!

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/blago-solov-polititsite-moje-ginka-pazardjik-moje.html

Това коментира собственикът на магазини „Явор” Благо Солов на стената си в социалната мрежа. Той е бивш кандидат за кмет на Пазарджик, човек с активна гражданска позиция и познание за бизнеса в региона.

От Лондон Борисов рестартира проекта „Белене“

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d0%be%d1%82-%d0%bb%d0%be%d0%bd%d0%b4%d0%be%d0%bd-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%81%d0%be%d0%b2-%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b0/

Премиерът Бойко Борисов представи нова идея за рестарт на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. На инвестиционния форум за Западните Балкани, който Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) организира в Лондон, българският министър-председател разви тезата как с помощта на банката може да се финансира балкански проект, в който да се включат вече купените реактори за непостроената атомна централа.

„Аз ще говоря с банката сега, защото в България имаме два платени, докарани ядрени реактора 2+ за 220 мегавата. Платили сме ги 4 млрд. и седят в кашоните… Дали не биха могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, за един балкански проект и с тази електропреносна система… България има много добре развита електропреносна система и в момента изнасяме през Сърбия за Гърция и за Македония ток… Днеска ми дойде идеята, че това би могло да е за нашата АЕЦ „Белене“ едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас, така че можем да си говорим и това“, обясни Борисов на пресконференцията след форума, цитиран от „Дневник“.

На срещата присъстваха председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти и лидерите на Западните Балкани – премиерите на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващия председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

„Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че от България, през Подгорица да отива в Италия“, каза още Борисов. Той говори за газовия хъб „Балкан“, за готовия интерконектор с Румъния и др.

Според официалното съобщение от Министерски съвет по време на форума министър-председателят е провел среща със заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър. Пред него Борисов е представил приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб „Балкан“ и неговото значение за България и за региона.

Сняг и студ сковаха части на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736785

Сняг и студ сковаха части на ЕвропаСнежна буря връхлетя голяма част от Европа, предизвиквайки злополуки и нарушения на транспорта, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  В Рим бяха затворени всички училища и най-известният паметник на града след падането на първия сняг от 2012 г. Колизеят - най-посещаваният туристически обект в Италия,

НАП проверява сделката на "Инерком" с ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/26/3136366_nap_proveriava_sdelkata_na_inerkom_s_chez/?ref=rss


Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверка по сделката между ЧЕЗ и "Инерком", съобщи БНР. Това става след като през почивните дни премиерът Бойко Борисов беше поискал НАП и Държавната агенция "Национална сигурност" да проверят случая. От агенцията не са дали детайли за естеството на проверката докато тя не приключи. Въпросът дали има запори върху сметки или имущество на собственика на "Инерком" Гинка Върбакова и съпруга й Славчо Върбаков също е...

Гърция иска новото име на Македония да се изписва на славянски и слято

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-iska-novoto-ime-na-makedonija-da-se-izpisva-na-slavjanski-i-sljato-news_661803.html

Гърция предпочита новото име на Република Македония да се изписва на славянски език, без превод и да бъде слято. Това пише гръцкото издание "Та неа" в анализ на гръцкия проекто-договор, който ще бъде предложен на Македония, за разрешаване на спора за името. "Изглежда Атина предпочита новото и постоянно наименование да се изписва на славянски, без превод, на нито една дума - примерно "ГорнаМакедония" или "НоваМакедония". Ключово за Атина е промяна на Конс

Ревизорката, която си отива от енергетиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6735680

Ревизорката, която си отива от енергетикатаОценките за Теменужка Петкова са крайни - от “най-добър министър” до “човека, спрял реформите” 37 месеца бе министър на енергетиката  1,149 млрд. лв. дългове на НЕК към американските централи бяха платени по нейно време Подаде оставка, за да защити името си Теменужка Петкова отиде в парламента в петък, за да обяви, че подава оставка.

Към солидарност с мигрантите призоваха 10 000 души на демонстрация в Брюксел

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136369_kum_solidarnost_s_migrantite_prizovaha_10_000_dushi_na/?ref=rss


На демонстрация в Брюксел вчера близо 10 000 души изразиха солидарността си с мигрантите и призоваха белгийското правителство за "по-хуманна" миграционна политика, предаде "Франс прес".<br /><br />"Ние искаме единствено повече хуманност", заяви един от организаторите, Мехди Касу, пред агенция "Белга".<br /><br />Касу е говорител на Гражданската платформа за приемане на бежанци, която от месеци организира подслоняването в Белгия от...

Китай въвежда всеобхватна система за пенсионно осигуряване

http://econ.bg/Новини/Китай-въвежда-всеобхватна-система-за-пенсионно-осигуряване_l.a_i.758362_at.1.html

Пенсионното осигуряване в Китай обхваща вече 900 милиона души, а основното здравно осигуряване – 1,3 милиарда души, заяви днес заместник-министърът...

Борисов: Имаме два нови реактора, които стоят в кашони

http://www.cross.bg/borisov-premierut-taka-1568733.html

/КРОСС/ Дали не бихме могли да помислим за общо финансиране, един балкански проект за електропреносната ни система. Днес ми дойде идея, че това би било чудесно решение за АЕЦ „Белене". Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция с лидерите на страните от Западните Балкани в рамките на Инвестиционния форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, предава „Фокус". „Електропреносните ни системи биха могли да се свържат", посочи той и допълни, че така би могло да се постигне истинска диверсификация на Балканите. „Имаме 2 платени нови ядрени реактора за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони", коментира Бойко Борисов. „На 1 март сте добре дошли в София. Надявам се да си напишем домашните, да си наложим така схемите, за да привлечем инвеститори", изтъкна премиерът. „Народите ни да могат да се движат и да се опознават", каза още той.  

Захариева ще води заседания в Брюксел за Брекзит утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736778

Захариева ще води заседания в Брюксел за Брекзит утре Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящите заседания на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ (член 50). Заседанията на двата формата ще се проведат на 27 февруари в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Външно министерство. Денят ще започне със Съвет „Общи въпроси“,

В Сливен задържаха крадци на маркови дрехи, действали в цялата страна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736790

В Сливен задържаха крадци на маркови дрехи, действали в цялата странаСливенски полицаи разкриха престъпна схема за кражби в големи размери, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен. Операцията е осъществена под наблюдението на Районната прокуратура в Сливен. Задържани са криминалнопроявени мъж и жена от София, извършвали кражби на маркови стоки от търговски обекти в цялата страна.

Компанията на Харви Уайнстийн ще обяви фалит

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/02/26/3136331_kompaniiata_na_harvi_uainstiin_shte_obiavi_falit/?ref=rss


Продуцентската компания "Уайнстийн", създадена от разследвания за сексуален тормоз и изнасилване холивудски продуцент Харви Уайнстийн, ще обяви фалит, след като опитите да бъде продадена са се провалили. Това съобщи бордът на директорите й в неделя вечер, цитиран от "Ройтерс" и американската преса.<br /><br />Могъщото някога студио търсеше купувач след като повече от 70 жени обвиниха Харви Уайнстийн, някога най-могъщият човек в Холивуд, в сексуални посегателства...

Върбакова предупреди държавата да не й пречи да купи ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/varbakova-predupredi-darzhavata-da-ne-y-prechi-da-kupi-chez-news276028.html

Ако с проверките, които възложи, държавата попречи на сделката на пазарджишката фирма "Инерком" да придобие българските активи на чешката ЧЕЗ, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. Предупреждението бе отправено в понеделник от собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в първото й телевизионно интервю, дадено пред Нова телевизия. Решението й да се покаже по телевизията очевидно целеше да разсее съмненията, че "Инерком" е фасада на скрит играч, който стои зад сделката, както и да даде уверения за прозрачното й финансиране. В крайна сметка появата на Върбакова предизвика нови въпроси  около продажбата на стратегическите активи на ЧЕЗ у нас, включващи електроразпределителната мрежа и доставката на ток в Западна България и още пет компании, сред които два ВЕИ-парка. Върбакова не бе попитана какво би предприела, ако възложените от премиера Бойко Борисов проверки на ДАНС и данъчните попречат да се финализира сделката, пред която се оказа, че няма никакви други бариери – поне що се отнася от страна на антимонополната комисия, енергийния регулатори  финансовия надзор. Бизнесът нямало да се препродава Интервюто не разкри допълнителна информация около подписаната в петък сделка между "Инерком" и ЧЕЗ. Върбакова отново увери, че тя е крайният купувач и зад нея не стои никой. Тя каза, че няма да препродава компания. Относно информациите, че нейни фирми са имали данъчни задължения, Върбакова попита на кой бизнес не му се е случвало да има задължения. "В момента моите фирми нямат задължения към НАП, нито аз като частно лице", съобщи тя и добави: "Нали нито една банка не би ни кредитирала, ако имаме задължения". Върбакова заяви, че не може да се каже нито цената на договора с ЧЕЗ, нито финансиращата банка, нито условията на кредитирането и гаранциите. Тя декларира, че никой в държавата не е имал информация за хода на преговорите, както твърди и правителството по повод намеците на БСП, че сделката вероятно е нагласена между българския премиер Бойко Борисов и чешкия му колега Андрей Бабиш. Върбакова напомни, че докато вървеше процедурата по продажбата, имената на кандидатите са се въртели в медийното пространство, но "никой не дойде да ни потърси". "Никой не ме потърси и не ни попита кои сме и защо участваме. Ако държавата имаше притеснения, можеше да дойде (при нас)", каза тя и допълни, че е обидена от политическото говорене по неин адрес на малкото й име Гинка, което стана нарицателно. "Не съм Гинка от Требич" "Не съм Гинка от Требич", възмути се Върбакова и обясни, че макар да е от Пазарджик, от години живее в София и няма проблем да каже, че в семейството й са милионери. "От 20 години съм в бизнеса, от 10 години – в енергетиката", каза Върбакова. По повод подозренията, че нова и неопитна фирма като "Инерком" е предпочетена за мащабния бизнес на ЧЕЗ, Върбакова отбеляза, че честа практика при придобиването на чужд бизнес е създаването на специална компания, каквато е регистрираната през септември 2017 г. "Инерком България". "Беше обяснено в общественото пространство, че компанията е с капитал 50 хил. лв., докато по българското законодателство можеше и да е с два лева капитал", допълни бъдещата собственичка на активите на ЧЕЗ. "Не мога да кажа защо избраха нас, но беше дълга процедура с финансови и юридически документи, в която да докажем кои сме ние и какъв е опитът ни. Явно са повярвали в нас и в това, което сме представили", отговори Върбакова на въпроса защо чехите са предпочели точно нея за купувач. Тя посочи отново, че активите на групата от фирми, чийто собственик е, се оценяват на 100 млн. лв. "В цялата процедура много стриктно се следеше собствеността на купувача и сме предоставили на различни нива няколко вида гаранции кой е крайният купувач. Това е важно за чешката държава, която е собственик мажоритарен. Подавачът е публична компания и за тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което стои неясна собственост", допълни Милена Стоева, председател на съвета на директорите на "Инерком България", която в началото на февруари напуска дългогодишната си работа в ЧЕЗ, за да се  присъедини към новия й собственик. Параметрите по сделката и кредита след финализирането й Върбакова отказа да коментира цената на сделката: "Няма как да коментираме размера на финансирането, тъй като има договори с много строги клаузи за конфиденциалност, както с банката, така и с продавача". Кредитът е от международна банкова институция, съобщи тя, но не каза дали тази банка има клонове у нас. Според някои неофициални информации "Уникредит" ще подкрепи плащането по сделката. "При инвестиционното финансиране обичайна практика е да се използва залог на акциите на дружеството, което ще придобие активите", допълни Върбакова и даде пример как при купуване на жилище то се ипотекира.   Тя увери, че когато сделката бъде финализирана (към момента не е), ще стане ясно откъде идва финансирането и как е структурирано то. Никой в България нямал информация за преговорите в Прага Върбакова посочи, че цялата сделка и разговорите по нея са водени в Прага и декларира, че българското правителство, български министри и български политически лица не са имали никаква информация за преговорите." Не виждам какво Петкова би могла да допринесе за сделката. Не познавам други политици, както стана ясно, не бях известна в политическите среди", допълни тя. "Познавам Теменужка Петкова от 20 години, случайна среща и случайно запознанство, прераснало в приятелство", обясни Върбакова връзката си с енергийния министър, чиято оставка бе поискана от премиера Бойко Борисов в петък, "за да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен или на Теменужка Петкова, която е честен човек". Върбакова похвали Петкова, че "благодарение на нея, през последните години енергетиката беше оздравена и критичните моменти в сектора вече са минало". "Не искам да съм публична личност и да бъда използвана за политически цели" "Работа в сферата на бизнеса и смятам така да остане, не искам да съм публична личност и да бъда използвана за политически цели", декларира Върбакова. Повтори, че не е подставено лице и няма намерение да препродава енергийния бизнес на друг.  По думите й "Инерком" купува готов бизнес. "Да, може да има някакви смени във висшия мениджмънт, но ние купуваме готова компания с нейния екип и ще разчитаме на всички 3600 души, които в момента работят в нея", заяви бъдещата собственичка. "Инерком" няма да разбутва готова компания "Инерком България" щяла само да задава рамката и стратегията и да следи за сигурността и ефективността на компанията. Върбакова увери още, че смяната на собствеността на доставчика на ток няма да промени качеството на услугата, както и че е рано да се говори за промяна на цените на тока. Собственичката на "Инерком" сподели как в петък, след подписването на договора с ЧЕЗ в Прага, двете представителки на фирмата са изпуснали полета си до София и личният им багаж заминал без тях. Парафираният контракт с ЧЕЗ, който тежал 15 кг, обаче го превозили в ръчния си багаж, като се редували да го носят.

Хърватия е в плен на студеното време

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736763

Хърватия е в плен на студеното времеЦяла Хърватия е обхваната от смразяващи студове като дори градовете по адриатическото крайбрежие се събудиха с температури под нулата, предаде Асошиейтед прес. Зимното време затвори училища в северозападната част на страната, а на тежкотоварни автомобили бе забранено да се движат по пътищата, водещи към крайбрежието, информира БТА.

Уловка в закона: Родни храни без патент, ще ги произвеждат ли в чужбина?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369798

Популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене е трябвало да влязат преди 9 години в европейски регистър, за да си запазят оригиналните родни наименования. Единствените, които са направили това, са производителите на горнооряховски суджук и на българското розово масло.

И без медали ни е добре

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/26/3135930_i_bez_medali_ni_e_dobre/?ref=rss


Хващам се за думите на бившата биатлонистка и настоящ експерт на "Евроспорт" Ива Шкодрева-Карагьозова след поредния успех на шведите: "Той е плод на систематична усърдна работа". В този израз и трите думи имат значение и тежест.<br /><br />Систематична. Усърдна. Работа.<br /><br />Шведите направиха най-успешната си олимпиада в биатлона, като спечелиха и последната титла от програмата – щафетата. Това е дисциплина, която изисква не просто една звезда и...

Певецът Робин Тик стана татко за втори път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736767

Певецът Робин Тик стана татко за втори път
Певецът от САЩ Робин Тик е станал татко за втори път, след като приятелката му Ейприл Лав Гиъри го е дарила с дъщеричка, съобщи ЮПИ. 40-годишният изпълнител на хита "Blurred Lines" лично е оповестил щастливата новина в сайта Инстаграм през уикенда, публикувайки видео, в което гушка новородената си щерка. "На 22/2 в 13:33 часа се роди Мия Лав Тик.

Кокили

http://www.eurochicago.com/2018/02/kokili/

Защото Тя влезе. Не ангел, а дявол предрешен със рокля червена и гол изкусителен гръб и тръгна към Него – в очите с две тъмни череши, презрели от тайни горещи и шепот, и есенна скръб.

Емигрантите и функционирането на самата държава създават лош имидж на България в Германия

http://www.mediapool.bg/emigrantite-i-funktsioniraneto-na-samata-darzhava-sazdavat-losh-imidzh-na-bulgaria-v-germaniya-news276027.html

Имиджът на България в Германия не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България. Това казва в интервю за българската секция на Дойче Веле Вернер Йостмайер, бивш депутат от ХДС и почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция - Северен-Рейн Вестфалия. По думите му ″има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство″. ″Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане″, допълва Йостмайер. Според него те са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независимо срещу какво заплащане. Много от тези хора попадат в т.нар. проблемни квартали, живеят в порутени сгради при ужасни условия - и именно те определят в голяма степен лошия имидж на България в Германия. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация, обяснява почетният консул на страната ни. Той обаче твърди, че лошият имидж на България се дължи и на още един фактор - ″начинът, по който функционира българската държава″. ″Лично аз съм ставал свидетел как и най-елементарните неща се случват едва след като подадеш кутия бонбони, например. Това, етествено, е типично и за други страни, но България ми е на сърцето - една прекрасна страна, която всъщност е толкова важна за нас″, казва Йостмайер. И обяснява, че държавата е важна за Германия, защото, от една страна, се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на ЕС. "Освен това България е страна, която е много приятелски настроена към Германия - така е открай време, но и добрите отношения между г-жа Меркел и г-н Борисов спомагат за това разбирателство. А и по отношение на бежанската политика България допринася с позицията си за повече солидарност в ЕС″, казва германският политик. Йостмайер твърди, че българските мигранти биха могли да бъдат по-лесно интегрирани в германското общество, отколкото ″по-голямата част от бежанците″. Според него в градове като Дортмунд и Дуисбург ″определено имат проблеми с мигрантите от България″, но като цяло те не се разглеждат като сериозно предизвикателство. ″В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество. Затова използвам всяка възможност да подчертая, че трябва да правим разлика между едните и другите българи″, смята още Йостмайер.

Българите се завърнаха от Пьонгчанг

https://offnews.bg//zimni/balgarite-se-zavarnaha-ot-piongchang-675630.html

Най-голямата група български олимпийци се прибра тази сутрин в България. Треньори и състезатели от отборите по биатлон, сноуборд и ски-бягане кацнаха тази сутрин в София, а утре се прибира и последният ни олимпиец Йордан Чучуганов, който остана, за да носи знамето на церемонията по закриването.

Биатлонистът Красимир Анев си направи самокритика, като настоя, че говори единствено за себе си, а не от името на всички.

“Ясно е, че не се получи това, за което бяхме готови и което очаквахме. Причините са много, ще си ги анализираме по-задълбочено с треньора, с федерацията и се надявам да не допускаме повече същите грешки”, коментира Анев на летище "София".

По време на олимпиадата той се прочу с репликата, че сме пълнеж на фона на останалите.

"Репликата за пълнежа? Беше емоционално изказване. Случва се понякога човек да си мисли такива неща. Във всеки един аспект има още какво да се желае. Не казвам, че сме най-бедните, че нищо не ни е осигурено и т.н., но има много какво да се желае, защото ако започна да ви разяснявам за инвестициите, които правят другите отбори, за какво става въпрос - няма да ми стигне един ден”, добави опитният състезател.

С интерес беше посрещнат и Радо Янков, който от най-голяма надежда се превърна в най-голямо разочарование, след като отпадна още в квалификациите на паралелния гигантски слалом в сноуборда.

"Разочарован съм, тъй като всичко беше фокусирано върху самата Олимпиада и не знам дали това не беше грешка, защото така се покачват собствените ти очаквания и желанието. Може би голямото желание за добро класиране ми попречи", каза Янков, който също пое вината за представянето върху себе си.

Маги: "Като две капки вода" ще ни върви по сняг

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-kato-dve-kapki-voda/magi-kato-dve-kapki-voda-shte-ni-vyrvi-po-sniag-6079731

Тази вечер от 20:00 ч. по NOVA зрителите ще видят първите впечатляващи превъплъщения на български звезди в световни изпълнители

Макрон към Ердоган: Примирието в Сирия се отнася също и за района на Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736768

Макрон към Ердоган: Примирието в Сирия се отнася също и за района на АфринФренският президент Еманюел Макрон е заявил днес в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че призивът на ООН от края на миналата седмица за примирие в Сирия се отнася също и за сирийския район на Африн, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Турция разположи днес специални полицейски части в района на Африн /Северозападна Сирия/

Рецидивист, упражнявал домашно насилие, отива на съд

http://dnes.dir.bg/news/sad-mazh-zashtita-zapoved-retzidivist-domashno-nasilie-neizpalnil-26919670

По бързо производство на Районна прокуратура – Велико Търново 39-годишен мъж е предаден на съд за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие.

Жени Начева: Просрочените задължения на НЗОК към чужди каси са 133 млн. лева

http://www.cross.bg/nzok-nacheva-zadulzheniya-1568729.html

/КРОСС/ Просрочените задължения на НЗОК към чужди здравни фондове са 133 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след назначена миналата седмица спешна проверка. Общите задължения са 271 млн. лв., като се предвижда от просрочените 133 млн. лв. тази година да се изплатят 73 млн. лв., допълни Начева. Разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства, посочи Начева. Възложихме на управителя на НЗОК до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове. Проблемът с дълговете е възникнал, според Начева през 2015-2016 год. Ще бъдат наложени административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК, допълни още тя.    

Ще има наказани за лошото снегопочистване в Пазарджишка област

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/26/3136338_shte_ima_nakazani_za_loshoto_snegopochistvane_v/?ref=rss


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че ще има наказани заради лошо свършената работа по снегопочистването, предаде агенция "Фокус". "Ще има наказани. Този път не само от снегопочистващите фирми, и от администрацията, предполагам", допълни той.<br /><br />Министърът за пореден път призова да се пътува само ако спешни причина налагат това, защото през следващите няколко дни метеорологичната обстановка ще бъде тежка....

НАП погна сделката за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/nap-pogna-sdelkata-chez.html

Националната агенция за приходите е започнала проверка на сделката между ЧЕЗ и „Инерком“.

В Тайланд арестуваха руснаци, водили сексуално обучение

http://dnes.dir.bg/news/tiland-26919668

В Тайланд бяха арестувани 10 руснаци, водили курс по сексуално обучение за свои сънародници в морския курорт Патая.

Борисов се отчете пред американците за газовите планове на страната ни

http://www.cross.bg/borisov-bulgariya-stranata-1568728.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки, съобщават от пресслужбата на правителството. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб „Балкан" и неговото значение за България и за региона. Срещата се състоя в Лондон, където се провежда Инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани.  

Брутален насилник пак се изправя на съд за тормоз над бившата си жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736729

Брутален насилник пак се изправя на 
съд за тормоз над бившата си женаПо бързо производство на Районна прокуратура – Велико Търново 39-годишен мъж е предаден на съд за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, съобщиха от апелативната инстанция. Обвинението срещу Джелил Х. е за това, че на 13 февруари не изпълнил заповед за защита от домашно насилие , с която му се забранява да приближава жилището на К.

Фандъкова: Добър вариант е София да остане в Югозападния район

http://www.cross.bg/sofiya-fandukova-dyshi-1568730.html

/КРОСС/ Вариантът София да остане в Югозападния регион е добър. Така разходите ще се разпределят между по-напреднали общини. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова на дискусия за новото райониране, организирана от "24 часа" и подкрепена от регионалното министерство. "Аз съм в страннна ситуация. От една страна да не успея да се зарадвам, че София като регион има всички шансове в следващия период да е наред с развитите региони на Европа. От друга страна ако ние се признаем за развити, ще спрем да получаваме средства", каза Фандъкова. И добави: "Изключително важни са приходите, но трябва да гледаме и разходите. Всяко обединение предполага определени разходи, не само като размер, а и като разпределение в различните общини". За нея обаче не било достатъчно изяснено по какъв начин ще се организират разходите спрямо новите варианти на райониране. София продължава да бъде най-голямата област, като осигурява и най-високия стандарт за страната. Голяма част от проектите се дължали на европейско финансиране. За първия програмен период столицата е привлякла около 2 млрд. лв., със съфинансирането проектите възлизат на 3 млрд. лв. По официални данни над 1,3 милиона души живеят в столицата. София се посещава с цел работа от около 100 000 автомобила. "Голяма част от тях идват ежедневно, за да работят. Само от Перник на ден влизат над 30 000 автомобила в града. Изследване показа нарастване на доходите в Перник", коментира още Фандъкова

Застреляха разследващ журналист и приятелката му в Словакия

http://www.cross.bg/kychiak-slovakiya-zhyrnalist-1568727.html

/КРОСС/ Словашки разследващ журналист и приятелката му бяха застреляни в дома им, а най-вероятната причина за покушението е свързана с работата му по темата за укриване на данъци, съобщи високопоставен полицейски служител от Братислава, цитиран от "Уошингтън поуст". Телата на 27-годишния Ян Кучиак и партньорката му са били открити в неделя в къщата им във Велка Маца, на изток от столицата. Полицията е влязла в дома им по сигнал на разтревожен член на семейството. Засега силите за сигурност отказват каквито и да е детайли по престъплението, освен че "изглежда то да е свързано с разледванията на Кучиак". Словашкият премиер Роберт Фицо коментира, че ако това наистина е така, то това е безпрецедентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия. Журналистът е бил прострелян във врата, а гаджето му в главата. Престъплението е извършено между четвъртък и неделя. Досега в Словакия не е имало поръчково убийство на репортер. Кучиак е работил за новинарския сайт Aktualne.sk като фокуса на работата му са били схемите за данъчни измами. Последното от разследванията му е за бизнесмен, продаващ жилища в затворен комплекс на компании, които са негова собственост.    

В Тайланд арестуваха 10 руснаци, водили курс по сексуално обучение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736739

В Тайланд арестуваха 10 руснаци, водили курс по сексуално обучениеВ Тайланд бяха арестувани 10 руснаци, водили курс по сексуално обучение за свои сънародници в морския курорт Патая, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на местната полиция, съобщи БТА. На руските граждани ще бъдат повдигнати обвинения, че са работили в Тайланд без разрешение, но не и за водения от тях курс.

Нинова поискала среща с посланика на Чехия за продажбата на ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/ninova-poiskala-sreshta-s-poslanika-na-chehija-za-prodajbata-na-chez-news_661801.html

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е поискала среща с посланика на Чехия Душан Щраух, на която ще връчи писмо до чешкото правителство с въпроси относно продажбата на ЧЕЗ. Това съобщиха от пресцентъра на партията. От Инициативния комитет за защита на потребителите призоваха държавата да развали сделката за ЧЕЗ, тъй като не буди доверие в обществото. Те настояват да се търси нов стратегически инвеститор, а продажбата да бъде прозрачна и с ясни гаранции, че няма да постави потребителите в по-неизгодн

Отменени и закъснели полети на софийското летище

http://www.cross.bg/letishte-sofiya-poleti-1568726.html

/КРОСС/ На летище "София"  има анулирани полети от и за Рим и Париж, и от Варна, съобщава БНР. Полетите на летище "София" се изпълняват с известно отклонение от разписанието. В момента закъсняват полетите от летище "София" за Франкфурт, Виена и Ларнака. Пистата за излитане и кацане, пътеките за рулиране и перонът се почистват от снега. Извършват се антиобледенителни процедури на въздухоплавателните средства. От летището призовават гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за придвижване. Заминаващите пътници да се явяват минимум два часа преди полета си.  

Рекордни студове се очакват в Монтанско утре и вдругиден

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736741

Рекордни студове се очакват в Монтанско утре и вдругиден
През следващите два дни се очаква в Монтанско да бъдат подобрени дългогодишни рекорди за най-студено време в региона на 27 и 28 февруари, съобщиха от метеорологичната служба в Монтана. Синоптиците прогнозират живака да падне до около минус 15 градуса, с което да бъдат подобрени досегашните му най-ниски стойности от минус 9 градуса за 27 и 28

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута

http://www.mediapool.bg/dete-zagina-pri-predpolagaema-himicheska-ataka-v-iztochna-guta-news276026.html

Дете загина при предполагаема химическа атака в Източна Гута, съобщиха сирийски опозиционни активисти, цитирани от ДПА.   Агенцията отбелязва, че съобщеното нападение с хлор в последния бастион на сирийските бунтовници близо до столицата Дамаск е било извършено вчера - ден след като Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за незабавно 30-дневно прекратяване на огъня в Сирия по хуманитарни причини.   Четиринадесет човека са получили проблеми с дишането, след като самолет на сирийските правителствени сили поразил село Аш Шофание в Източна Гута, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека - неправителствена мониторингова организация, която работи във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.   Опозиционни активисти в района потвърдиха, че няколко души имат дихателни проблеми, а едно дете е починало.   Сирийското правителство неведнъж е отричало да използва химически оръжия. Опозиционни активисти обаче съобщиха за атаки с хлор в Източна Гута на 13 и 22 януари, посочва ДПА.   Най-малко 10 цивилни бяха убити днес при въздушни удари и артилерийски обстрел на бунтовническия анклав, предаде Франс прес, като се позова на мониторинговата организация.   Сред жертвите в Дума, най-големия град в района източно от Дамаск, са девет души от едно и също семейство, включително три деца.   Миналата неделя сирийските правителствени сили започнаха кампания на масирани въздушни удари по Източна Гута като подготовка за сухопътна операция за превземане на бунтовническия анклав с площ от стотина квадратни километра. Над 500 цивилни бяха убити за осем дни бомбардировки, отбелязва Франс прес.   Източна Гута, с население от около 400 000 човека, е обсадена от 2013 г.   Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Сирия да бъде приложена веднага, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на неговата пресслужба.   Гутериш се аргументира с необходимостта от незабавно предоставяне на хуманитарна помощ, за да бъдат облекчени страданията на сирийския народ.   Новата офанзива на режима на Башар Асад срещу анклава Източна Гута е предизвикателство към Съвета за сигурност на ООН, който гласува единодушно за прекратяване на огъня след дни на интензивни дебати, пише британският в. "Гардиън". Боевете засилиха и натиска над руския президент Владимир Путин, най-влиятелния поддръжник на Асад, да накара сирийския си съюзник да спазва правилата.   Руският президент стана обект на нови критики заради действията на Москва, възприети като циничен опит да се забави приемането на резолюцията за прекратяване на огъня, с цел Асад да има време да довърши превземането на Източна Гута. Правозащитни организации подчертават, че е от жизненоважно значение натискът да продължи. Резолюцията на Съвета за сигурност обаче има ограничен обхват не включва конкретен график за прекратяването на огъня, подчертава в. "Гардиън".   Според сирийското правителство примирието трябва да се приложи и към турските сили в Северозападна Сирия, както и американските и израелски сили на територията на страната. Анкара обаче вече отхвърли идеята, че резолюцията обвързва и нейните сили, а САЩ не са заемали позиция, отбелязва британското издание.   За да се гарантира подкрепата на Русия, резолюцията беше включено изключение за неуточнени "терористи" - вратичка, която изглежда дава възможност за продължаване на боевете на много фронтове. Правителството в Дамаск редовно нарича всички свои противници "терористи", макар че международната общност смята за екстремистки само малка част от въоръжените групи в Сирия.   Генерал-майор Мохамед Хосеин Бакери, началник-щаб на иранските въоръжени сили, вече заяви, че Дамаск и неговият съюзник Техеран ще спазят резолюцията, но че предградията на сирийската столица не са включени в нея, защото са под контрола на терористи. Но именно страданията на мирните граждани в Източна Гута подтикна ООН да гласува за прекратяване на боевете.

Снегорини обработват основните пътни артерии във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369801

Снегорини на фирмите по зимна поддръжка преминават регулярно по най-натоварените булеварди във Варна, за да разпръскват луга. До обяд по-голямата част от централните улици бяха почистени до асфалт, видя репортер на Moreto.net. Почистени и проходими са и най-оборотните подлези в центъра на града, в района на Районния съд и бившия „Образцов дом“.

Откриха мъртви словашки журналист и приятелката му

//dariknews.bg/novini/sviat/otkriha-myrtvi-slovashki-zhurnalist-i-priiatelkata-mu-2081124

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Двамата били застреляни, а полицията предполага, че нападението е свързано с работата на журналиста, предадоха световните агенции.

Труповете на 27-годишния Ян Куцияк и н

Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-s-nova-ideia-za-bydeshteto-na-aec-belene-2081117

Нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“ представи премиерът Борисов на среща на лидерите на страните от Западните Балкани с журналисти в Лондон

Освен изграждането на дигитална инфраструктура, на транспортна инфраструктура на Инвестицио

Български магистрати напазарували царски имоти за милиони в Гърция

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/poiavi-spisak-balgarski-magistrati-kupili-tsarski-imoti-gartsiia.html

Задава се нов скандал, който ще разтресе магистратските среди в България. Списък със скъпи имоти на български прокурори, съдии и следователи в Гърция е предаден от американското посолство на съответните институции в САЩ.

Български магистрати напазарували царски имоти за милиони в Гърция

https://frognews.bg/novini/poiavi-spisak-balgarski-magistrati-kupili-tsarski-imoti-gartsiia.html

Задава се нов скандал, който ще разтресе магистратските среди в България. Списък със скъпи имоти на български прокурори, съдии и следователи в Гърция е предаден от американското посолство на съответните институции в САЩ.

Фандъкова: Добър вариант е София да остане в Югозападния район (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736664

Фандъкова: Добър вариант е София да остане в Югозападния район (Видео)Вариантът София да остане в Югозападния регион е добър. Така разходите ще се разпределят между по-напреднали общини. Това коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова на дискусия за новото райониране, организирана от "24 часа" и подкрепена от регионалното министерство.  "Аз съм в страннна ситуация. От една страна да не успея да се зарадвам,

Словашки журналист и приятелката му бяха убити в дома им

http://www.mediapool.bg/slovashki-zhurnalist-i-priyatelkata-mu-byaha-ubiti-v-doma-im-news276025.html

Словашки разследващ журналист и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им в неделя вечерта. Полицията подозира връзка с разследванията на 27-годишния Ян Кучяк, които са били концентрирани върху укриването на данъци от местни бизнесмени, съобщава "Вашингтон поуст".   Телата на двамата са били открити в къща във Велка Маца, намираща се на 55 км източно от столицата Братислава. Полицията е посетила дома на журналиста след сигнал от разтревожен член на семейството, че няма връзка с двамата младежи.   Убийствата вероятно имат връзка с разследванията на Кучяк, казва шефът на полицията Тибор Гашпар.   Той съобщи, че репортерът е бил застрелян в гърдите, а неговата приятелка – в главата. Все още не е ясно кога точно са извършени убийствата. По думите му Словакия никога преди не се е сблъсквала с подобна атака срещу журналист.   Словашкият премиер Роберт Фицо коментира, че ако тази информация е вярна, това ще е "безпрецендентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия".   Журналистът е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами.    През миналата година Кучяк се е оплакал в полицията заради заплахи, отправени му от бизнесмена Мариан Коцнер.    От полицията казват, че ще се разследват всички, чиито интереси са били засегнати от текстовете на журналиста.   Тибор Гашпар гарантира, че всички журналисти от Aktualne.sk могат да получат полицейска закрила.   В последната си статия Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс.   В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това, може би за да избегне плащане на данъци. Същият бизнесмен Мариян Коцнер преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.   Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел.

Община Пазарджик разтрогва сделка с Гинка Върбакова

https://www.actualno.com/politics/obshtina-pazardjik-raztrogva-sdelka-s-ginka-vyrbakova-news_661786.html

Гинка Върбакова, едноличният собственик на "Инерком България", избрана за купувач на ЧЕЗ-България, се оттегля от един от големите паркинги в Пазарджик, предаде БНР. Информацията все още не е публична, а в община Пазарджик тече процедура за определяне на наемател на цялата "синя зона" в Пазарджик. Засега не е ясно дали фамилията Върбакови ще е сред кандидатите. Договорът между община Пазарджик и фирма "Грийн билдинг БГ" ще бъде разтрогнат по взаимно съгласие от 1 а

Началничка на поща влиза в затвора за кражба на 71 823 лв.

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-prisada-mail-26919602

Районният съд в Кърджали осъди на 3 г. и 4 м. затвор 52-годишна началничка на поща в кърджалийско село, откраднала над 71 000 лева.

В Ирак ще обесят 16 туркини, жени на терористи

http://dnes.dir.bg/news/zheni-irak-siria-urkini-26919601

Иракски съд осъди на смърт чрез обесване 16 жени на терористи от „Ислямска държава“.

EVN България с национална награда по безопасност и здраве при работа

http://econ.bg/Новини/EVN-България-с-национална-награда-по-безопасност-и-здраве-при-работа-_l.a_i.758360_at.1.html

На 23 февруари 2018 г. на церемония в София EVN България беше отличена при връчването на Годишните национални награди по безопасност и здраве при...

Дълговете на НЗОК за лечение в чужбина ще се покриват с наличния бюджет

http://www.mediapool.bg/dalgovete-na-nzok-za-lechenie-v-chuzhbina-shte-se-pokrivat-s-nalichniya-byudzhet-news276024.html

Задълженията, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има за лечението на български граждани в ЕС, ще бъдат разплащани в рамките на заложените в бюджета й 73 млн. лева, без актуализация и без да се правят промени по договорените параметри в Националния рамков договор. Това обяви зам.-здравният министър и председател на Надзорния съвет на касата Жени Начева в понеделник. Назначената в края на миналата седмица проверка на задълженията е потвърдила изнесените от управителя на касата проф.Камен Плочев данни за размера на дълговете, чиято обща стойност е 271 млн., от които 133 млн.лева са просрочени. В петък тези данни бяха отречени от Начева, която в понеделник обясни, че ”разминаването в данни, обстоятелства и факти се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства на касата”. Начева съобщи, че надзорът е възложил на управителя до 10 март да предложи погасителни схеми към държавите, подали искове. Ще изпълним сключените споразумения с германските и австрийските фондове, към които дълговете ни са най-големи и ще предприемем нови срещи за уточняване на плановете плащане за следващата година, обясни Начева. Предстои и извършване на анализ по видове диагнози, по които български граждани се лекуват в чужбина, за да се прецени по какъв повод се налага лечението им в чужбина. Начева отново коментира, че обстоятелствата няма да попречат на подписването на Националния рамков договор между НЗОК и Лекарския съюз. На събора си в събота съсловната лекарска организация даде мандат на своето ръководство да подпише договора, който предвижда увеличение на цените на 136 клинични пътеки или около половината от пътеките, по които касата плаща на болниците за извършваната лечебна дейност. За целта в бюджета на касата са предвидени около 150 млн. лева, като преди дни финансовият министър Владислав Горанов призова рамковият договор да не бъде подписван до изясняването на точния размер на дълговете към чуждите здравни каси. Това навлече гнева на Лекарския съюз, който заплаши с протести, ако настъпи промяна в договорените параметри на договора. В крайна сметка Начева увери за пореден път в понеделник, че няма пречка пред подписването на Националния рамков договор, което трябва да се случи до сряда – 28 февруари, когато е последният законов срок за това. Все още не е ясно кой ще представлява НЗОК при подписването на договора, тъй като управителят й проф. Камен Плочев продължава да е в болнични, а от средата на декември фондът е без подуправител.  

АПИ: Карайте внимателно. Пътен инцидент затрудни трафика по магистралата "Тракия" и работата на снегорините

http://www.cross.bg/ysloviya-infrastryktyra-vremeto-1568725.html

/КРОСС/ Шофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведени ограничения, призовават от Агенция "Пътна инфраструктура". Днес, пътен инцидент между два тежкотоварни камиона на АМ „Тракия" в посока Пазарджик - София, въпреки забраната за движение на МПС над 12 тона в участъка, затрудни трафика по автомагистралата и възпрепятства работата на снегопочистващата техника. Над 1800 машини обработват пътните настилки. Работата на екипите не е спирала от началото на валежа, за да се осигури проходимост на пътищата. При рязко влошаване на времето движението на тежкотоварните превозни средства ще се ограничава, а там където се налага заради силния вятър и снегонавяванията трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя. Агенция „Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да отложат тръгването си до подобряване на времето.    

ГИТ: Работодателите да пазят работниците от студа

http://www.moreto.net/novini.php?n=369800

Във връзка с прогнозата за опасно студено време от Главната инспекция по труда напомнят на работодателите, че трябва да предприемат мерки за опазване на живота и здравето на своите работници, съобщиха от инспекцията. При работа на открито е нужна преценка дали да бъдат осигурени подходящо работно облекло, по-чести почивки или промяна в типа на извършваната работа.

АПИ: Шофьорите да карат внимателно, катастрофа на АМ „Тракия“ затруднява движението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736711

АПИ: Шофьорите да карат внимателно, катастрофа на АМ „Тракия“ затруднява движениетоШофьорите да карат внимателно, със съобразена за зимните условия скорост, да не предприемат резки маневри и да спазват въведени ограничения. Днес, пътен инцидент между два тежкотоварни камиона на АМ „Тракия“ в посока Пазарджик - София, въпреки забраната за движение на МПС над 12 тона в участъка, затрудни трафика по автомагистралата и възпрепятства

Д-р Д. Петров за Фрог: Жени Начева е отговорна за дълговете на НЗОК, да си подаде оставката

https://frognews.bg/novini/petrov-frog-jeni-nacheva-otgovorna-dalgovete-nzok-podade-ostavkata.html

Резултатите от проверката за чуждите дългове на НЗОК показват, че данните, изнесени от проф. Камен Плочев са верни и потвърждава думите ми пред вас, че Жени Начева най-нагло излъга обществото, че задълженията са 7 млн. лв. Това заяви пред Фрог нюз бившият подуправител на Касата д-р Димитър Петров.

"Боко Харам" отвлече нови сто момичета в Нигерия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136326_boko_haram_otvleche_novi_sto_momicheta_v_nigeriia/?ref=rss


Властите на Нигерия потвърдиха днес, че 110 ученички са в неизвестност след нападение на бойци от ислямистката групировка "Боко Харам" срещу селището Дапчи в щата Йобе.<br /><br />Федералното правителство може да потвърди, че 110 ученички от училището в Дапчи, щата Йобе, не са открити, след като на 19 февруари ислямисти атакуваха учебното заведение, се посочва в изявлението.<br /><br />В Нигерия са пресни спомените за април 2014 г., когато Боко Харам отвлече от...

Застреляха разследващ журналист и приятелката му в Словакия

https://offnews.bg//sviat/zastreliaha-razsledvasht-zhurnalist-i-priatelkata-mu-v-slovakia-675627.html

Словашки разследващ журналист и приятелката му бяха застреляни в дома им, а най-вероятната причина за покушението е свързана с работата му по темата за укриване на данъци, съобщи високопоставен полицейски служител от Братислава, цитиран от "Уошингтън поуст".

Телата на 27-годишния Ян Кучиак и партньорката му са били открити в неделя в къщата им във Велка Маца, на изток от столицата.

Полицията е влязла в дома им по сигнал на разтревожен член на семейството. Засега силите за сигурност отказват каквито и да е детайли по престъплението, освен че "изглежда то да е свързано с разледванията на Кучиак".

Словашкият премиер Роберт Фицо коментира, че ако това наистина е така, то това е безпрецедентна атака срещу свободата на пресата и демокрацията в Словакия.

Журналистът е бил прострелян във врата, а гаджето му в главата. Престъплението е извършено между четвъртък и неделя.

Досега в Словакия не е имало поръчково убийство на репортер.

Кучиак е работил за новинарския сайт Aktualne.sk като фокуса на работата му са били схемите за данъчни измами.

Последното от разследванията му е за бизнесмен, продаващ жилища в затворен комплекс на компании, които са негова собственост.

Кампания на ДАБЧ „Честита Баба Марта“

http://www.eurochicago.com/2018/02/marta/

Във връзка с традиционния празник 1-ви март, Държавната агенция за българите в чужбина излезе с призив, подписан от председателя й Петър Харалампиев, в който се казва: "В навечерието на най-българския празник ВИ ПРИЗОВАВАМЕ да си подадем ръка и преодолявайки разстоянията във времето и пространството да продължим отколешната традиция, като подарим Мартеници на най-близките ни и уважавани хора – за здраве, радост, духовна чистота и плодородие във всяко добро дело. Нека точно в 12 часа на обяд (местно време) на Първи март 2018 година, всеки българин да публикува в социалните мрежи с хаштаг/hashtag: #BabaMarta кадри от нашия уникален празник на вярата и надеждата в жизнеността и благоденствието."

Юнкер посочи 2025 г. като възможна дата за присъединяване на Западните Балкани към ЕС

http://www.mediapool.bg/yunker-posochi-2025-g-kato-vazmozhna-data-za-prisaedinyavane-na-zapadnite-balkani-kam-es-news276022.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в Тирана, че 2025 година е възможната дата за присъединяване към ЕС на всички страни кандидати от Западните Балкани, ако те изпълнят критериите за членство, предаде Ройтерс.   "Противно на това, което четем навсякъде, Комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна Гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г.", заяви Юнкер пред репортери в албанската столица, където пристигна от Македония. "2025 г. е датата, отворена за всички страни кандидати", добави той.   "И в зависимост от това доколко една страна кандидат дотогава или по-късно, или по-рано е изпълнила всички критерии за членство, ние ще процедираме така, че нейните усилия да бъдат признати от ЕС", посочи Юнкер на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама.   Председателят на ЕК изтъкна, че Албания е постигнала "впечатляващ напредък" в реформата на съдебната система и администрацията, и борбата с престъпността, предаде Асошиейтед прес. Но ръководството на страната трябва да реши всички големи гранични спорове със съседите, за предпочитане преди ЕК да приключи оценката на напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС, отбеляза Юнкер. Очаква се оценката да бъде оповестена през април.

Нови правила обричат 60-годишен с рак на белия дроб в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6736698

Нови правила обричат 60-годишен с рак на белия дроб в Пловдив4 г. след операцията мъжът е добре, но е принуден да спре лечението си Хиляди онкоболни ще бъдат лишени от прилагане на иновативни лекарства. Така няма да могат да удължат живота си заради новите ограничителни условия, казват лекари от пловдивския онкодиспансер. Такъв бил случаят с 60-годишен мъж с рак на белия дроб.

ИПИ: Има 4-ти вариант на районите, за да не остане София с по-малко еврофондове (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736699

ИПИ: Има 4-ти вариант на районите, за да не остане София с по-малко еврофондове (Видео)Четвърти вариант на нови райони за планиране в страната, така че София да не остане с по-малко достъп до еврофондовете, предлага Института за пазарна икономика. Той бе представен на организираната от „24 часа“ и регионалното министерство дискусия от Десислава Николова от ИПИ. Според критериите за кохезионните фондове има три вида райони –

Борисов обсъди енергийни теми със зам.-помощник държавен секретар на САЩ

http://www.mediapool.bg/borisov-obsadi-energiyni-temi-sas-zam-pomoshtnik-darzhaven-sekretar-na-sasht-news276021.html

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки, съобщи правителствената пресслужба. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб "Балкан" и неговото значение за България и за региона. Срещата се състоя в Лондон, където се провежда Инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани.

Борисов взе да мечтае за финансиране от ЕБВР за АЕЦ "Белене"

https://www.actualno.com/business/borisov-vze-da-mechtae-za-finansirane-ot-ebvr-za-aec-belene-news_661798.html

Днес ми дойде идеята с едно европейско свързване и чрез ЕБВР (бел. ред. - Европейската банка за възстановяване и развитие) да реализираме проекта АЕЦ "Белене". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР. Борисов беше съвсем лаконичен относно възможността АЕЦ "Белене" да бъде реализирана по този начин, като явно видя възможност през ЕБВР централата да бъде построена, но без изобщо да развие идеята си.

ЕС ще разчита на голяма коалиция в Италия след изборите на 4 март

http://www.cross.bg/italiya-mart-partiya-1568724.html

/КРОСС/ Европейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в парализа след парламентарните избори на 4 март и разчита на споразумение за голяма коалиция между проевропейските политически семейства с цел избягване на "най-лошия сценарий", съобщава Financial Times. Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, обобщи настроенията: "Бих искал след 4 март Италия да може да има правителство, което да управлява" благодарение на парламентарна подкрепа. Европейските партньори на Италия отказаха какъвто и да било коментар на неофициалната среща на върха в петък в Брюксел. Някои обаче работят зад кулисите, за да насърчат съюз между Силвио Берлускони, лидер на дясната партия "Форца Италия" (ФИ, в превод "Напред, Италия"), и Матео Ренци, генерален секретар на левоцентристката Демократическа партия (ДП), ако никой от тях не успее да спечели мнозинство, довериха на Франс прес няколко европейски източници. Френският президент Еманюел Макрон разговаря няколко пъти с Матео Ренци, който го подкрепи като кандидат миналата година и взе лозунга му "Напред!". Европейският демарш е подобен на този с лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц, насърчен да влезе в преговори с канцлера Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство в Германия

Жълт код за опасно студено време обявиха в 27 области утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6736687

Жълт код за опасно студено време обявиха в 27 области утреВ 27 области е обявен жълт код за ниски температури за 27 февруари. Това сочи справка на сайта на НИМХ. Във всички области на страната, без Благоевград, максималните температури ще бъдат отрицателни. Очаква се максималните температури да бъдат от минус 7 до минус 2

Арестуваха сириец в Германия заради планиран атентат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736665

Арестуваха сириец в Германия заради планиран атентатДвадесет и осем годишен сириец, който дошъл в Германия като бежанец, бе задържан за планиране на терористична атака, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, цитирани от БТА. Мъжът е участвал в сирийската гражданска война, започнала през 2011 г. През 2015 г. влязъл като бежанец в Германия, но се върнал в Сирия през 2017 г.

БФС отложи междинния кръг на Първа лига заради снега

http://www.cross.bg/liga-krug-purva-1568721.html

/КРОСС/ Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз на извънредно заседание отложи междинния 23-и кръг на Първа лига. Причината за отлагането е метеорологичната обстановка в страната. РЕШЕНИЕТО НА СТК Със съгласието на „Нова броудкастинг" и „Футбол Про Медия", предвид тежките атмосферни условия - силен снеговалеж, очаквани ниски температури и трудна проходимост по пътната мрежа в страната, срещите от XXIII- ти кръг на Първа професионална футболна лига, както и срещата от XVIII - ти кръг на Втора професионална лига - Черноморец (Балчик) - Лудогорец 2 се отлагат. Срещите ще бъдат насрочени допълнително.

Посланик Макаров: Отношенията между Русия и България се затоплят

http://www.cross.bg/bulgariya-makarov-rysiya-1568723.html

/КРОСС/ Отношенията между България и Русия се затоплят. Такова поне е мнението на руския посланик в страната ни Анатолий Макаров. А повод за това е и 140-годишнината от Освобождението на България. „Разбира се, че годишнината от Освобождението е повод за стоплянето на отношенията между България и Русия и аз виждам как нашите български приятели отбелязват тази годишнина! Разбира се, че виждам, това е най-добрият повод да стоплим нашите отношения!", обяви Макаров пред радио К2. На въпрос защо 10 години руският президент не е посещавал България и това пренебрежение ли е към нашата държава, посланикът отговори: „Канил ли е някой него? Защото знаем, че всички отиват дори на гости само по покана. Така че не е била отправена такава покана, аз го разбирам така. Но сега сами усещате, че отношенията се затоплят и аз много се радвам на това!".  

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при лавини в Швейцарските Алпи

http://www.mediapool.bg/trima-skiori-zaginaha-i-chetirima-byaha-raneni-pri-lavini-v-shveitsarskite-alpi-news276020.html

Трима скиори загинаха и четирима бяха ранени при няколко лавини в Швейцарските Алпи през уикенда, съобщи Франс прес, като се позовава на полицейски източници.   Двама швейцарци бяха пометени вчера следобед от голяма лавина в скалиста зона на община Шато д'Оекс. Единият от скиорите, жена на 55 години, загинала на място, докато другият - мъж на 61 години, бил ранен, без опасност за живота, и евакуиран с хеликоптер.   В събота четирима швейцарски скиори били затрупани от лавина в кантона Вале. Спасителните екипи, изпратени с хеликоптер, успели да ги измъкнат, но 40-годишна жена по-късно починала от раните си в болницата.   Полицията в кантора Берн съобщи, че двама скиори били затрупани в събота от лавина в Лауенен. Единията от двамата мъже, чиято възраст и националност не бяха уточнени, починал от раните си в болницата.

Николай Нанков: Моето лично предпочитание е към втория вариант за райониране (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736564

Николай Нанков: Моето лично предпочитание е към втория вариант за райониране (Видео)Моето лично предпочитание е към втория вариант за ново райониране, той е най-балансираният. Това обяви регионалният министър Николай Нанков на дискусия за ново райониране, организирана от "24 часа" и подкрепена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Според втория вариант държавата е разделена на 4 района за планиране.

От Лондон Борисов поиска 30 млрд. евро за инфраструктура в Западните Балкани

http://econ.bg/Новини/От-Лондон-Борисов-поиска-30-млрд-евро-за-инфраструктура-в-Западните-Балкани-_l.a_i.758359_at.1.html

За изграждане на транспортна, железопътна и дигитална инфраструктура на Западните Балкани по приблизителна сметка са необходими 30 млрд. евро. Това...

Два тира се удариха, задръствания на Тракия

https://offnews.bg//112/dva-tira-se-udariha-zadrastvania-na-trakia-675628.html

Два тира се удариха на магистрала "Тракия".

Инцидентът е станал на 71-ви км в посока София, при разклона за Церово и Велинград. В района са се образували задръствания. Колоната от автомобили бе около 10 километра. 

Единият водач е откаран в старозагорската болница с фрактура, съобщи БНТ. Пътен инцидент между два тежкотоварни камиона на АМ „Тракия“ в посока Пазарджик - София, въпреки забраната за движение на МПС над 12 тона в участъка, възпрепятства работата на снегопочистващата техника, информира АПИ.

Възстановено движението на товарни автомобили над 12 тона по „Тракия“, съобщи АПИ. 

Отложиха мача "Етър" - "Черно море"

http://www.moreto.net/novini.php?n=369799

Целият 23-и кръг на Първа професионална лига беше отложен. Причината е силния снеговалеж в цялата страна, който със сигурност ще затрудни провеждането на футболните срещи. Мачовете трябваше да се изиграят между 27 февруари и 1 март.

Шекеринска: Ще направим всичко за членството на Македония в НАТО

https://www.actualno.com/balkani/shekerinska-shte-napravim-vsichko-za-chlenstvoto-na-makedonija-v-nato-news_661795.html

Всяка една държава трябва да гарантира сигурността си, а за да бъде член на НАТО трябва да гарантира, че внася сигурност. Ние работим усилено за нашата вътрешна сигурност, както и за членството ни в НАТО. Това каза македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска, цитирана от държавното радио в Скопие. "Нашата цел е да премахнем всички съмнения относно това дали Македония заслужава членство в НАТО и ЕС. Аз съм убедена, че ще постигнем тази цел", каза още Шекеринска и доба

Протест в Румъния срещу корупцията

https://frognews.bg/novini/protest-rumaniia-sreshtu-koruptsiiata.html

Хиляди румънци протестираха срещу корупцията в държавата. Демонстрации имаше в много градове, като в Букурещ протестът събра около 4 000 души.

Намериха застрелян словашки разследващ журналист

http://clubz.bg/64731-nameriha_zastrelqn_slovashki_razsledvasht_jurnalist

Словашки разследващ репортер и неговата приятелка бяха намерени убити в дома им. Двамата били застреляни, а полицията предполага, че нападението е свързано с работата на журналиста, предадоха световните агенции.

Труповете на 27-годишния Ян Куцияк и на приятелката му били намерени вчера вечерта от полицията в дома им в град Велка Маца, източно от столицата Братислава, каза ръководителят на словашката полиция Тибор Гашпар. Полицаите отишли в дома на журналиста след сигнал от притеснени роднини, които нямали връзка с него. Убийството може да е било извършено по всяко време в периода 22-25 февруари. Куцияк е бил застрелян в гърдите, а приятелката му в главата. Предполага се, че убийството е дело на професионални килъри.

Журналистът е работил за електронното издание "Актуалити" (aktuality.sk). Неговите репортажи са били посветени основно на случаи на данъчни измами, свързани с управляващата партия. Според Тибор Гашпар най-правдоподобната версия, по която работи следствието, е, че убийството е свързано с работата на Куцияк. "В Словакия никога не е имало такава атака срещу журналист", каза Гашпар.

Ако се окаже, че убийството на журналиста е извършено заради неговите разследвания, това ще бъде "небивала атака по свободата на медиите и демокрацията в Словакия", каза премиерът Роберт Фицо.

В последната си статия от 9 февруари Куцияк разказа за бизнесмен, заподозрян, че продава на своите собствени компании апартаменти в жилищен комплекс. В статията журналистът подозира, че бизнесменът прави това може би за да избегне плащане на данъци. Същият бизнесмен Мариян Коцнер преди година заплашвал Куцияк заради друг негов репортаж. Тогава Куцияк се оплакал в полицията.

През октомври м. г.  той е написал във фейсбук страницата си, че е съобщил в прокуратурата за заплахи, които получава по телефона. "Изминаха 44 дни, откакто подадох оплакването... за заплахите. И по случая дори все още вероятно няма определен полицай."

Подозираната данъчна измама изкара хиляди словаци по улиците на страната през м. г. Те настояваха за оставката на вътрешния министър Роберт Калиняк, близък до премиера Роберът Фицо. Оставката на вътрешния министър се искаше заради негови твърде близки отношения с бизнесмена Ладислав Бащерняк, за когото се твърди, че стои зад тези измами. Калиняк, който се смята за № 2 в управляващата партия след Фицо, се предполага, че е притежавал 17 процента в компанията на инвеститора. И двамата отрекоха тогава обвиненията.

Сега полицията ще разследва всички, които са имали контакти с журналиста, и ще предостави защита на неуточнен брой репортери от електронното издание, за което убитият е работел.

ЕС разчита на голяма коалиция в Италия след изборите на 4 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736637

ЕС разчита на голяма коалиция в Италия 
след изборите на 4 мартЕвропейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в парализа след парламентарните избори на 4 март и разчита на споразумение за голяма коалиция между проевропейските политически семейства с цел избягване на "най-лошия сценарий", пише БТА. Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия,

Борисов: Хората ще ни повярват, когато ни видят с багерите да изграждаме магистрали (На живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736639

Борисов: Хората ще ни повярват, когато ни видят с багерите да изграждаме магистрали (На живо)"Радвам се, че днес имаме практически резултати. Балканите и аз съм против, въпреки че географски се водим Западни Балкани, ние сме едни общи. Ние не можем без Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Постарали сме да постигнем 5G. Дигиталната инфраструктура дава друго качество на региона. Пресметнали сме колко ще ни струва тя,

До 20 години може да има хора на Марс

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/20-godini-moje-ima-hora-mars.html

До 20 години хора може да кацнат на Марс. Това твърди британският астронавт Тимъти Пийк.

UPS е завела дело срещу ЕС за 2,1 млрд. долара

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ups-e-zavela-delo-sreshtu-es-za-21-mlrd-dolara-256488/

Делото е свързано с ветото на ЕС върху придобиването на TNT от американската компания

Нанков: Ще има глоби заради хаоса на ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/patishta-magistrala-snegopochistvane-nikoli-nankov-26919516

Регионалният министър заяви, че е недоволен от организацията и снегопочистването в Пазарджишка област, ще има глоби. Той остро критикува и шофьорите.

Китайският президент Си Цзинпин може да остане на власт и след 2022 г.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/26/3136218_kitaiskiiat_prezident_si_czinpin_moje_da_ostane_na/?ref=rss


Китайската комунистическа партия (ККП) се обяви за премахване на конституционното ограничение, предвиждащо максимум два мандата за президента на страната, информира днес пекинска държавна медия. Това дава възможност да продължи управлението на сегашния лидер Си Цзинпин, предаде "Франс прес".<br /><br />Според "Гардиън" новината e представлявала само две изречения от следобедния бюлетин на агенция "Синхуа".<br /><br />ЦК на ККП предложи да се...

ЕС разчита на голяма коалиция в Италия след парламентарните избори

http://www.mediapool.bg/es-razchita-na-golyama-koalitsiya-v-italiya-sled-parlamentarnite-izbori-news276019.html

Европейският съюз се безпокои от опасността Италия да изпадне в парализа след парламентарните избори на 4 март и разчита на споразумение за голяма коалиция между проевропейските политически семейства с цел избягване на "най-лошия сценарий".   Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, обобщи настроенията: "Бих искал след 4 март Италия да може да има правителство, което да управлява" благодарение на парламентарна подкрепа.   Европейските партньори на Италия отказаха какъвто и да било коментар на неофициалната среща на върха в петък в Брюксел. Някои обаче работят зад кулисите, за да насърчат съюз между Силвио Берлускони, лидер на дясната партия "Форца Италия" (ФИ, в превод "Напред, Италия"), и Матео Ренци, генерален секретар на левоцентристката Демократическа партия (ДП), ако никой от тях не успее да спечели мнозинство, довериха на Франс прес няколко европейски източници.   Френският президент Еманюел Макрон разговаря няколко пъти с Матео Ренци, който го подкрепи като кандидат миналата година и взе лозунга му "Напред!".   Европейският демарш е подобен на този с лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц, насърчен да влезе в преговори с канцлера Ангела Меркел за съставяне на коалиционно правителство в Германия.    Силвио Берлускони от своя страна е "обработван" от най-влиятелните представители на своето политическо семейство - Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е "Форца Италия", обясниха източниците на Франс прес.   Съюзът на ФИ с крайнодесни партии - Северната лига и "Италиански братя", е във възход с наближаването на изборите на 4 март. Резултатът от надпреварата обаче остава много неясен и е възможно да доведе до парламент без стабилно мнозинство. Гласуването ще бъде по сложна смесена система, включваща и пропорционални, и мажоритарни елементи. Тя позволява да се спечели мнозинство с 40-45 процента от гласовете.   Според последните проучвания на общественото мнение коалицията между десницата и крайната десница ще получи 37-38 процента, 17-18 процента от които за ФИ. ДП ще получи 22 процента.   Възпиране на Движение "Пет звезди"   Силвио Берлускони няма право да заема изборен пост заради присъдата си за данъчна измама, но остава незаобиколим и е в позиция да има решаващата дума.   81-годишният милиардер бе приет като приятел в края на януари в Брюксел от Жан-Клод Юнкер, а Ангела Меркел отново го смята за политически партньор, след като оказа натиск, за да го принуди да подаде оставка през ноември 2011 г.   Тези големи маневри имат една-единствена цел: да възпрат Движението "Пет звезди" (ДПЗ) - популистката партия, основана от предизвикващия полемика комик Бепе Грило - на което проучванията отреждат близо 28 процента от гласовете, според европейски представител.   "Италианското обществено мнение е на път да се обърне към антиевропейските партии, които имат антиимигрантска риторика", разтревожен е друг човек на ръководен пост в Брюксел.   В случай на безизходица в парламента, някои европейски фактори смятат за даденост коалиционно споразумение между ФИ ДП за подкрепа на сегашния премиер Паоло Джентилони, смятан в ЕС за центрист.   Други обаче се съмняват. "Имам усещането, че никой няма да спечели мнозинство, дори и голяма коалиция", прогнозира един от най-големите скептици в Брюксел. Той се безпокои, че "има реален риск от блокиране на системата".   Юнкер даде израз на тези опасения: "Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий", предупреди той на пресконференция в четвъртък в Брюксел.   Председателят на Европейската комисия изрази тревога от всички източници на несигурност, които тежат сега над Европа, като спомена "вътрешния референдум на германските социалдемократи за коалиционното споразумение с християндемократите", организиран на 4 март - в един и същ ден с изборите в Италия - и "умножаването на правителствата на малцинството".   "Ако бъдат обединени всички тези източници на несигурност... може да имаме силна реакция на финансовите пазари през втората седмица на март", предупреди той.   Това предупреждение предизвика скандал и Жан-Клод Юнкер бе принуден да се защитава, че не е искал да повлияе на италианските избори.   Посланието обаче не шокира всички италианци. "Не разбирам цялата тази врява около думите на Юнкер. Не казват ли всички именно това?", подчерта съпредседателят на Европейската зелена партия Моника Фрасони.      По БТА.

Еди Рама: Борисов е Меркел на Балканите!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736638

Еди Рама: Борисов е Меркел на Балканите!Борисов е Меркел на Балканите! Това сравнение с германския канцлер направи премиерът на Албания Еди Рама, впечатлен от изказването на българския министър-председател Бойко Борисов на инвестиционния форум за Западните Балкани. Конференцията се провежда в Лондон. Инвестиционният форум е в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие

Борисов се срещна със зам.-помощник държавния секретар на САЩ (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736626

Борисов се срещна със зам.-помощник държавния секретар на САЩ (Снимки)Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Кметът на Пловдив и областният "арестувани" на магистрала "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736633

Кметът на Пловдив и областният "арестувани" на магистрала "Тракия"Кметът на Пловдив Иван Тотев и областният управител Здравко Димитров се оказаха в плен на катастрофата на магистрала "Тракия", заради която се е образувала  образува 10-километрова тапа. Двамата тръгнаха с различни автомобили за София да участват в дискусията на "24 часа" за новото райониране. "Невъзможно е да стигнем.

Нанков ще наказва заради почистването на "Тракия", турски тир едва не е отнесъл полицай

http://www.cross.bg/nankov-zayavi-fandukova-1568722.html

/КРОСС/ "Въпреки ограниченията за тирове, с изключително висока скорост е предизвикана катастрофата в Пазарджишка област. Дори и при ограничения на знак с палка, щял е да отнесе полицай." Това обяви регионалният министър Николай Нанков преди малко пред агенция "Фокус". Той припомни, че от Агенция "Пътна инфраструткура" е наложила ограничения за движение на тежките камиони. "Неспазването на ограничения води до подобни ситуации. Не може някои тежкотоварни превозни средства да блокират половин България", заяви министърът. "През следващите няколко дни метеорологичната обстановка ще бъде тежка и затруднена“, заяви той. „Свиквам щаб с колегите от „Пътна полиция“, за да оценим каква е ситуацията в страната и как се справят специално с „Тракия“ с тежката пътнотранспортна ситуация“, обясни Николай Нанков. "Не съм доволен от това, което видях като свършена работа в Пазарджишка област. Ще има наказани. Не само от снегопочистващите фирми", каза още Нанков. Причината за недоволството му е, че магистрала "Тракия" в района на Пазарджик, където се е обърнал турския тир, не е почистена както трябва. Най-интензивният снеговалеж е в София, но фронтът се изнася на изток, допълни Нанков. Хубаво било, че няма бедстващи хора. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че работата на 180-те машини продължава

Биатлонистите се завърнаха разочаровани, Илиев съжалява за пропуснат шанс за медал

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/26/3136293_biatlonistite_se_zavurnaha_razocharovani_iliev/?ref=rss


Водещите български биатлонисти Красимир Анев и Владимир Илиев се прибраха от олимпийските игри в Пьонгчанг. Двамата показаха разочарование след незадоволителните резултати.<br /><br />"Не беше това, за което сме готови, нито това, което очаквахме. Надявам се да не повтаряме грешките, защото щом няма резултати, значи сме допуснали грешки", каза Анев.<br /><br />Той посочи, че заради силния вятър в Пьонгчанг стрелбата е била "малко лотарийна". След това...

ЕБВР изсипва милиони в проекти за Балканите

http://clubz.bg/64730-ebvr_izsipva_milioni_v_proekti_za_balkanite

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани. Банката ще подпомогне и завършването на транспортните коридори 8 и 10, стана ясно на Инвестиционния форум в Лондон.

Коридор № 8 свързва пристанищата на Черно и Адриатическо море - Бургас през Скопие и оттам с албанското пристанище на Адриатика Дуръс - и Италия. Коридор № 10 обвързва Залцбург - Любляна - Загреб - Белград - Ниш - София. 

Работим и по проекта за железопътна инфраструктура, който ще свърже България с Република Македония, обяви председателят на финансовата институция Сума Чакрабарти на откриването на Инвестиционния форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

По думите му освен изграждането на нужната инфраструктура в региона трябва да се създадат необходимите условия за единен инвестиционен пазар, който включва хармонизация на правила, тарифи, предоставяне на необходимите условия за улесняване на чуждите инвестиции.

Жп връзката между Македония и България е проект с давност от двайсетина години. Но преди две седмици стана ясно, че Европейският съюз отпуска финансова помощ на Македония за изграждане на връзката - 108.1 млн. евро се осигуряват от предприсъединителните фондове ИПА и са за два проекта. Съфинансирането от македонска страна е за 19.1 млн. евро. 

71.5 милиона са предназначени за жп отсечката Крива паланка - Деве баир - българска граница, която трябва да е готова до 2025 година. Ангажиментът на България е до 2027 г. да доизгради линията по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница.

ЕБВР работи и по т. нар. Магистрала на мира - Сърбия, България, Румъния - Сърбия, Косово, Македония. Преди дни е било подписано споразумението за финансиране за 38.5 млн. евро, свързани с този проект.

Председателят на ЕБВР допълни, че са подписани споразумения с TANAP, за бъде финансиран проектът TAP. По този начин каспийски газ ще може да минава през Балканите и Западна Европа. За Трансадриатическия тръбопровод (TAP), който ще осигури нови доставки на газ за Европа, банката отпуска заеми до 1.2 млрд. евро.

Европейският съюз се опитва да намали зависимостта си от руския газ, като развива т.нар. Южен газов коридор, през който до 2020 г. ще текат около 16 милиарда куб. метра газ за Европа годишно.

Синьото гориво идва от находището "Шах Дениз 2" в Азербайджан чрез TAP, както и през тръба от Южен Кавказ, която пресича Грузия и TANAP, който минава през Турция. През лятото на 2018 г. се очаква ЕБВР да одобри очаквания заем за TAP - 500 млн. eвро директен заем и до 700 млн. eвро синдикиран заем.

През 2017 г. ЕБВР одобри заем от $500 млн. за тръбопровода TANAP. Очаква се потоците от азерски газ за Турция да започнат да текат през юли 2018 г. Европейската инвестиционна банка одобри заем от 1.5 млрд. eвро за ТАР по-рано този месец.

На пресконференция след форума в Лондон премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че планът на Белград е да финализира газовия интерконектор с България до 2020-2021 година - това е връзката София - Ниш - Димитровград.

Газовият интерконектор с България е един от приоритетните проекти, включен и в рамките на Берлинския процес за свързаност. Разговаряме с различни институции за финансирането и започнахме техническата документация, обясни Бърнабич.

Учениците в община Бяла излизат в 3-дневна ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369796

С кметска заповед е обявена тридневна ваканция за учениците на територията на община Бяла. Заради лошата метеорологична обстановка неучебни ще бъдат дните 27 и 28 февруари, както и 1 март, научи Moreto.net. Във ваканция излизат и възпитаниците на ОУ „Св.

Защо нито един голям играч не прояви интерес към ЧЕЗ?

http://www.mediapool.bg/zashto-nito-edin-golyam-igrach-ne-proyavi-interes-kam-chez-news276018.html

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ: Да, сделката има почти изцяло частноправен характер. Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти? Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо? Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си ако го сменят...). Който и да поеме разпределението, става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция. Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или ... няма нищо. Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо... .... Апропо, в този бизнес (търговия и разпределение) в момента се случва технолигична (софтуерна и хардуерна) революция. Има компании, които могат да направят и кражбите на ток, и дисбалансите в напрежението невъзможни, просто като вкарат мрежата в 21 век.   *Коментара на Радан Кънев публикуваме от личната му страница във Фейсбук

Снежна София

http://www.transmedia.bg/2018/02/26/%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f/

Зимата изненада София. Обстановката е усложнена, придвижването е затруднено както за пешеходците, така и за автомобилите, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Прогнозата е, че снеговалежът ще продължи. Той е съпътстван и със силен вятър, който причинява и снегонавявания.

Снимки: Сергей Антонов

Силен снеговалеж в Гърция спря трафика през ГКПП Кулата

http://econ.bg/Новини/Силен-снеговалеж-в-Гърция-спря-трафика-през-ГКПП-Кулата_l.a_i.758358_at.1.html

От Гранична полиция информират, че от 7.30 гръцките гранични власти временно са спрели движението на товарни автомобили за Гърция през ГКПП - Кулата....

Ето кого похвали руският президент Владимир Путин

https://www.vesti.bg/sviat/eto-kogo-pohvali-ruskiiat-prezident-vladimir-putin-6079730

Държавният глава на Русия изпрати телеграма на журналиста и писател Александър Проханов

Проучване разкрива най-популярните филмови места

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6736600

Проучване разкрива най-популярните филмови местаАко се надявате да попаднете на холивудска знаменитост, разбира се в компанията на снимачен екип, е най-вероятно това да се случи в Сентръл парк в Ню Йорк, САЩ - най-популярната филмова или телевизионна локация в света, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Проучване показва, че девет от десетте най-популярни екранни места се намират в САЩ.

Балканско гуча парти отваря врати за 17-и път на 2 март в клуб MAZE!

http://www.cross.bg/mart-parti-balkansko-1568719.html

/КРОСС/ На 2 март в столичния клуб MAZE за 17-и път ни очаква най-веселото тематично мартенско - БАЛКАНСКО ГУЧА ПАРТИ. В навечерието на петата година от създаването на щурата парти-поредица, организаторите ни приканват да се включим в масово връзване на мартеници и да отбележим българския национален празник 3 март по нетрадиционен, изключително забавен и ритмичен начин. Очакват ни много български хора, редувани с по-твърда балканска музика, а този път специално участие ще има Духов оркестър "Закс". Всички приятели на балканския духов и рок-ска ритъм са добре дошли, а билети за събитието ще има на място на 2 март на входа на клуба. БАЛКАНСКО ГУЧА ПАРТИ е една идея, която се ражда преди близо пет години и е вдъхновена от най-големия фестивал за Балканска духова музика "Гуча", който се провежда всяка година в Сърбия. Според организаторите Явор и Деян, то е празник на балканската "лудост" и "радост" взети заедно и със сигурност е най-позитивното събитие в клубния живот на столицата. Всяко парти е тематично и отдава по свой начин уважението си към традиционните български ритми и изобщо към българското. Всеки път специално участие има български танцов състав и духов или друг оркестър, а гостите на събитието неусетно и с ентусиазъм се включват в хората, водени с байрак. По време на БАЛКАНСКО ГУЧА ПАРТИ и този петък ще звучат най-веселите балкански ритми в шеметна симбиоза с по-твърди пънк-ска групи с балканско звучене (Dubioza kolektiv, S.A

Какво ще направят различните зодиакални знаци, ако тайно си падат по теб

https://www.actualno.com/curious/kakvo-shte-napravjat-razlichnite-zodiakalni-znaci-ako-tajno-si-padat-po-teb-news_661791.html

Огън (Овен, Лъв, Стрелец) Ще ви дразнят. Вместо да ви направят комплимент за новата ви прическа, те ще се позабавляват. Вместо да ви кажа каква добра работа сте свършили на работа, те ще посочат едно нещо, което не сте направили. Те винаги ще намерят начин да ви критикуват - но игриво. Може да ви измислят смешен прякор и да разкажат на всички за него, или да направят нещо, което да ви обиди. Така или иначе, те ще се държат като малко дете на площадката, защото за тях това е по-лесно, отколкото

Филмовата компания "Уайнстийн къмпани" обявява банкрут

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736603

Филмовата компания "Уайнстийн къмпани" обявява банкрутКинокомпанията "Уайнстийн къмпани", сред чиито основатели фигурира скандалният холивудски продуцент Харви Уайнстийн, ще подаде заявление за банкрут, съобщава в. "Ню Йорк таймс". "Това ще бъде крайно нежелателен изход за нашите сътрудници, кредитори и други заинтересовани лица, но ние нямаме друг начин да съхраним останалата стойност на активите,

Европейската банка подкрепя трансграничните проекти на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736599

Европейската банка подкрепя трансграничните проекти на Западните БалканиЕвропейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани. Още днес ще се подпише Меморандум за финансиране на проекта C-5 за следващите няколко години. Банката ще подпомогне и завършването на транспортните коридори 8 и 10. Работим и по проекта за ж.п.

Съдът отмени наредби на КЕВР за преизчисляване на тока

http://www.moreto.net/novini.php?n=369795

Върховният административен съд със свое решение от 21.02.2018 г. е отменил разпоредбите на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), с които се се уреждат отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно.

Все пак НЗОК дължи 271 млн. на чужди каси

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-pak-nzok-dylzhi-271-mln.-na-chuzhdi-kasi-2081105

След като бе обвинен в лъжа за дълговете на здравната каса към чужди фондове, управителят на институцията проф. Камен Плочев се оказа прав. Проверката на Надзорния съвет на касата показа, че дължим 271 млн. лева за лечение на наши граждани в чужбина, а тази година можем да погасим едва 70 млн. лева

Оставете колите, сняг и ветрове затрудняват движението

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ostavete-kolite-sniag-i-vetrove-zatrudniavat-dvizhenieto-2080921

Тръгвайте на път само ако е спешно и с пълни резервоари, заредени батерии на телефоните, течност за чистачки, вериги и подходящи гуми, съветва АПИ

Проф. Л. Георгиев за книгата, литературата и мисията на писателя

http://www.eurochicago.com/2018/02/knigata/

Пътуванията ми до Португалия продължават да ме вдъхновяват и мисля да продължа с още творби вдъхновяващите си изживявания, дори подготвям още нещо за публикуване… Колкото до творците, наши писатели и поети в диаспората, аз уважавам много техните постижения и ще се радвам те да бъдат издавани и популяризирани и у нас, а и по-света. Разбира се, както повечето хора, свързани с писменото слово, ми се е искало да се откъсна за по-дълго, да забравя делничните проблеми, да пиша в чужбина на спокойствие при една приятелска и добронамерена среда. За съжаление, реалностите у нас са други и на малцина наши писатели се отдава да загърбят делника, да спестят повечко и да поемат към непознатото. Тъй като някога работих в Босна като музикант, знам какво е да си далеч от семейство, роден дом, приятели, изпитвал съм дълбока носталгия по родината. Някои колеги в наши дни имат нагласата да преодолеят това състояние, да оставят всичко зад гърба си и, омерзени от нерадостната нашенска действителност, да продължат напред. Както впрочем го прави героят ми от разказа „Лисабонският странник“ в моите „Джобни истории…“. За себе си обаче не съм сигурен как бих постъпил, ако се наложи. Времето ще покаже какъв ще е пътят ми.

Жителите на Белоградчик са без ток заради авариен ремонт

https://www.actualno.com/society/jitelite-na-belogradchik-sa-bez-tok-zaradi-avarien-remont-news_661789.html

Клиентите на "ЧЕЗ Разпределение" в Белоградчик и района са без ток заради спешен авариен ремонт, наложил изключване на подстанция "Белоградчик", съобщиха от ЧЕЗ.  Без ток са абонатите в гр. Белоградчик и селата Вещица, Струнин дол, Върба, Сливовник, Рабиша, Раяновци, Ошане, Чифлик, Праужда, Пролазница, Крачимир, Стакевци, Дъбравка, Граничак и Салаш. Очаква се електроподаването да бъде прекъснато за около 2 часа.

Юнкер: Всички страни от Западните Балкани може да станат част от ЕС до 2025 г.

https://www.actualno.com/balkani/unker-vsichki-strani-ot-zapadnite-balkani-moje-da-stanat-chast-ot-es-do-2025-g-news_661790.html

Всички страни от Западните Балкани може да станат част от Общността до 2025 г., а не само Сърбия и Черна гора. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция. За тази цел обаче страните-кандидати трябва да работят за изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз, подчерта люксембургският политик в рамките на пресконференция в Тирана, една от спирките в балканската му обиколка. &bdq

Отложиха делото "Подкуп" срещу Зоран Заев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736598

Отложиха делото "Подкуп" срещу Зоран ЗаевСъдебният процес по делото с кодовото име "Подкуп", в което е замесено името на македонския премиер Зоран Заев, бе отложено по искане на защитата за 6 март, съобщи МИА, цитирана от БТА.  Македонският премиер Зоран Заев заедно с правителствена делегация участва днес в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон.

Министър Нанков: Турски тир на "Тракия" едва не е отнесъл полицай (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6736590

Министър Нанков: Турски тир на "Тракия" едва не е отнесъл полицай (Видео)"Въпреки ограниченията за тирове, с изключително висока скорост е предизвикана катастрофата в Пазарджишка област. Дори и при ограничения на знак с палка, щял е да отнесе полицай." Това обяви регионалният министър Николай Нанков преди малко.  Той припомни, че от Агенция "Пътна инфраструткура" е наложила ограничения за движение на тежките камиони.

Депутатът от БСП Димитър Данчев и общинският съветник Борис Цветков ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/priemna-obshtinskiyat-danchev-1568720.html

/КРОСС/ На 27 февруари, от 15.00 до 17.00 часа, народният представител от „БСП за България" Димитър Данчев и общинският съветник Борис Цветков ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.    

Съд отмени служебното изчисляване на сметката за ток при повреден електромер

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/26/3136313_sud_otmeni_slujebnoto_izchisliavane_na_smetkata_za_tok/?ref=rss


Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени част от правилата, по които служебно се определя потреблението на ток от битови и фирмени потребители, когато електромерът е повреден или липсва. Това съобщи прокуратурата, която е оспорила разпоредбите на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Те са приети през 2013 г., а държавното обвинение е отнесло проблема пред съда през миналата година.<br /><br />Отменените на първа инстанция текстове...

Борисов сметна, че 30 млрд. евро ще струват транспортните коридори на Западните Балкани

http://www.mediapool.bg/borisov-smetna-che-30-mlrd-evro-shte-struvat-transportnite-koridori-na-zapadnite-balkani-news276017.html

Около 30 милиарда евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани. Това показва сметката на лидерите от региона, която премиерът Бойко Борисов обяви при откриването на Инвестиционен форум на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Лондон, посветен на страните от Западните Балкани. Още около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигитална инфраструктура в региона, предаде БТА. На фокус са три ключови коридора Основните коридори, които са акцент на днешната срещата, са номер 4, 8 и 10, информира премиерът Борисов. Коридор №4 по план свързва Дрезден, Прага, Виена, Братислава, Будапеща, Букурещ, София, Солун, Истанбул. Коридор №8 трябва да улесни свързването между Тирана, Скопие, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна, а №10 – между Залцбург, Любляна, Загреб, Белград, Ниш, Скопие и Солун. "Планът, който предлагаме, е изключително изгоден за всяка една от държавите. Когато има тези транспортни коридори, всяка една столица ще може да има достъп до нея с ж.п. линия и магистрала, и съответно интернет", заяви Бойко Борисов. София ще е домакин на две големи срещи за региона Министър-председателят припомни, че на 1 март в София ще се състои среща на лидерите от Западните Балкани с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. На нея ще бъдат представени всички проекти. Тогава всеки от шестимата лидери ще обяви кой точно какво ще финансира по тези проекти. Срещата през март може да се разглежда и като подготвителна за по-голямата среща на върха на 17 май в София между лидерите на ЕС и партньорите от Западните Балкани. В понеделник Борисов разясни, че вече има и някои готови отсечки по тези транспортни коридори. На срещата в София всеки от лидерите трябва да обяви кои точно части от тези проекти вече са построени и колко точно финансиране е нужно за тяхното завършване. По думите на Борисов реалистично е да те за бъдат изцяло завършени до 7-8 години. Изграждането на коридорите 4, 8 и 10 е била основна тема и на срещата в Лондон на премиера с председателя на ЕБВР Сума Чакрабарти. "За да бъде разгърнат икономическият потенциал и просперитет в региона, за да бъде Европа стабилна и сигурна, е необходима свързаност както между държавите от Западните Балкани, така и между региона и съседните държави в ЕС", заяви българският министър-председател и добави, че само така ще се почувстват действителните ползи от съвместната работа. Той отбеляза, че в региона са необходими още инвестиции, работни места и добро трансгранично сътрудничество, което да бъде насочено към подобряване живота на хората. Борисов приветства дейността на ЕБВР в региона, която е един от най-големите инвеститори тук и има важна роля при договарянето на трансграничните инфраструктурни проекти. ЕБВР: Нужно е общо икономическо пространство на Балканите От своя страна ЕБВР обяви, че ще продължи да подкрепя трансгранични проекти на Западните Балкани. В понеделник например бе подписан меморандум за финансиране на проекта C-5 за следващите няколко години. "Банката ще подпомогне и завършването на транспортните коридори 8 и 10. Работим и по проекта за ж.п. инфраструктура, който ще свърже България с Република Македония", обяви Сума Чакрабарти. Той добави, че се работи и по т. нар. "Магистрала на мира" - Сърбия, България, Румъния - Сърбия, Косово, Македония. Преди няколко дни е било подписано споразумението за финансиране на 38.5 млн. евро, свързани с този проект, информира Чакрабарти. Председателят на ЕБВР допълни, че са подписани споразумения с TANAP, за бъде финансиран проектът TAP. По този начин каспийски газ ще може да минава през Балканите и Западна Европа. По думите му освен изграждането на нужната инфраструктура в региона, трябва да се създадат необходимите условия за единен инвестиционен пазар, който включва хармонизация на правила, тарифи, предоставяне на необходимите условия за улесняване на чуждите инвестиции. "Всичко това би допринесло за развитието на икономическото пространство на Балканите", заяви Сума Чакрабарти. По думите му ще бъде създадена и фондова борса, която свързва държавите от Балканите. Чакрабарти бе категоричен, че за тези държави трябва да има ясна перспектива за ЕС, защото това дава цел. Стремежът на българското председателство на Съвета на ЕС е не само да издигне политически темата за интеграцията на Западните Балкани в ЕС, но и да постигне конкретни договорености за проекти, насочени към свързаност в региона - транспортна, инфраструктурна, дигитална и т. н., защото това е по-реалистичният сценарий. Жан-Клод Юнкер: ЕК ще оповести оценката си за напредъка на Западните Балкани през април На този етап няма политически консенсус в ЕС в посока разширяване въпреки оптимистичните изказвания на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, който през есента допусна, че е възможно Сърбия да влезе в ЕС през 2025 г. На посещение в Тирана през уикенда Юнкер уточни, че всичко зависи от това кога отделните държави от региона ще са готови за членство. 2025 г. е възможната дата за присъединяване към ЕС на всички страни кандидати от Западните Балкани, ако те изпълнят критериите за членство, е заявил Юнкер в Тирана, цитиран от Ройтерс. "Противно на това, което четем навсякъде, комисията и аз не сме казвали, че Сърбия и Черна гора непременно ще станат членове на ЕС през 2025 г.", заяви Юнкер пред репортери в албанската столица, където пристигна от Македония. "2025 г. е датата, отворена за всички страни кандидати", добави той. "И в зависимост от това доколко една страна кандидат дотогава или по-късно, или по-рано е изпълнила всички критерии за членство, ние ще процедираме така, че нейните усилия да бъдат признати от ЕС", посочи Юнкер на съвместна пресконференция с албанския премиер Еди Рама. Председателят на ЕК изтъкна, че Албания е постигнала "впечатляващ напредък" в реформата на съдебната система и администрацията, и борбата с престъпността, предаде Асошиейтед прес. Но ръководството на страната трябва да реши всички големи гранични спорове със съседите, за предпочитане преди ЕК да приключи оценката на напредъка на страните от Западните Балкани към членство в ЕС, отбеляза Юнкер. Очаква се оценката да бъде оповестена през месец април, преди срещата на върха през май.

Сгреших с използването на нова екипировка, заяви Радослав Янков

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/26/3136251_sgreshih_s_izpolzvaneto_na_nova_ekipirovka_zaiavi/?ref=rss


Проблем с екипировката е оказал влияние върху представянето на Радослав Янков в паралелния гигантски слалом в сноуборда от олимпийските игри в Пьонгчанг. Носителят на Малкия кристален глобус в дисциплината заяви, че тестването на нови елементи от началото на сезона е повлияло. <br /><br />"Дали наша грешка или обстоятелства, имахме проблем с екипировката от началото на годината. Реално се върнахме късно към старата екипировка. Може би не беше правилно да тествам толкова много...

С изложба на оръжия и пешеходни турове Велико Търново отбелязва 3-ти март

https://www.24chasa.bg/region/article/6736589

С изложба на оръжия и пешеходни турове
Велико Търново отбелязва 3-ти мартС изложба на оръжия, празнично търновско хоро и пешеходни турове до знакови паметници Велико Търново ще отбележи 140 години от Освобождението на България. Проявите ще започнат сутринта на Трети март от храма „Възкресение Христово” в руските гробища, където ще има поклонение на паметника и на паметната плоча на загиналите руски воини.

Деветият магазин на BILLA във Варна отвори врати

http://econ.bg/Новини/Деветият-магазин-на-BILLA-във-Варна-отвори-врати_l.a_i.758357_at.1.html

BILLA България официално откри деветия си супермаркет във Варна и затвърди позицията си на лидер по брой магазини в морската столица. Лентата на...

30 млрд. евро ще струват транспортните коридори на Западните Балкани, прогнозира Борисов

https://offnews.bg//politika/30-mlrd-evro-shte-struvat-transportnite-koridori-na-zapadnite-balkani-675626.html

30 милиарда евро ще струват транспортните коридори на Западните Балкани.

Това каза премиерът Бойко Борисов на среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон. Срещата е за Западните Балкани и на нея присъстват и премиерите на Косово, Македония, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Борисов призова и останалите страни на Балканите "да си напишат домашното".

Крайно време е да говорим в цифри, в срокове и кое кога ще стане. Мисля, че в следващите 7-8 години можем да задвижим и построим транспортните коридори на Западните Балкани ако сме гъвкави и бързи, коментира Борисов, цитиран от "Фокус". 

По думите му голяма част от тези коридори вече са построени, като даде пример с магистралата Белград-София, която била готова на 90%.

„Всеки колега от Западните Балкани да си напише домашното до четвъртък. Да покажем на Европа, че сме отлични ученици, че можем и знаем. Тогава убеден съм, че интересът, който има към Западните Балкани ще продължи и след нашето Председателство. До юни трябва да направим процеса необратим“, каза още Бойко Борисов.

По думите му около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигиталната инфраструктура във всяка една от държавите от Западните Балкани.

В този регион имат интереси и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия, и САЩ, но това си е нашата Европа, подчерта Борисов.

Според него е крайно време вече да се говори в цифри и срокове. На 90 процента Белград – София е готова обяви той, готово е и трасето София – Истанбул.

България държи най-много на в транспортните коридори 4, 8 и 10. Към момента Европейската банка за възстановяване и развитие е определила сумата от 700 млн. евро, включително и за жп линията София – Скопие, свързването на Западните Балкани с Гърция и прокарването на каспийски газ за Балканите.

„Нашите инициативи ще са успешни като подпомагаме борбата с корупцията и капацитета на кадрите, които ще засилят растежа на региона”, каза директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване