Нина Николина дебютира с “Магическите гласове на България” в Страсбург

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/nina-nikolina-debiutira-magicheskite-glasove-balgariia-strasburg.html

Гала концертът в престижната зала Cité de la musique събира европейския елит по повод Българското председателство.

Безплатно паркиране и днес в синята и зелената зона на София

http://econ.bg/Новини/Безплатно-паркиране-и-днес-в-синята-и-зелената-зона-на-София_l.a_i.758389_at.1.html

В синята и зелената зона за платено паркиране в центъра на София ще се спира безплатно и днес. Причината е, че снегопочистващите машини са ангажирани...

Днес в община Петрич е неучебен ден, в Благоевград без "синя зона" до края на седмицата

https://www.24chasa.bg/region/article/6737802

Днес в община Петрич е неучебен ден, в Благоевград без "синя зона" до края на седмицатаДнес е неучебен за училищата в община Петрич, стана ясно от заповед на кмета Димитър Бръчков. Заради прогноза, че ще се влоши метеорологичната обстановка се преустановяват учебните занятия. Снощи натрупа нова, около 10 см снежна покривка. Това е последната актуална информация на Прогнозния център към НИМХ- София.

Докога тирове ще блокират България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737405

Докога тирове ще блокират БългарияНякои шофьори на тирове карат по пътищата на България, сякаш са яхнали космически кораби - нито времето ги плаши, нито ограниченията. И сегашната сложна зимна обстановка само потвърждава това идиотско правило. (Виж 2-а и 3-а стр.) Достатъчно е един тир да закъса, за да блокира натоварения трафик на магистрала “Тракия” или на “Хемус” например.

Над 41 млн. лева за центрове за психично болни и възрастни

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-41-mln-leva-za-tcentrove-za-psihichno-bolni-i-vazrastni-675676.html

Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на центрове за социални услуги на лица с увреждания и възрастни хора.

Средствата са предвидени по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, проект на насоки за кандидатстване по която бяха публикувани за обсъждане днес, съобщи МРРБ. Предвижда се процедурата по директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ да стартира през март.

С парите в 29 общини - Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни,Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол, ще бъдат изградени или ремонтирани, обзаведени и оборудвани 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства.

Ще бъдат изградени или ремонтирани и 68 центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора, които ще бъдат в полза на лица с психични разстройства, лица с умствена изостаналост, лица с различни форми на деменция и възрастни хора в невъзможност за самообслужване. 

Процесът по деинституционализация ще се изпълнява по интегриран и координиран начин между Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 и Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 с цел осигуряване на допълняемост и свързаност на мерките. Меките мерки, свързани с новите услуги в новоизградената социална инфраструктура, ще бъдат финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси ” 2014-2020.

Предложения и коментари по проекта на Насоки за кандидатстване могат да се изпращат в срок до 13.03.2018 г. (включително) по официален път или на електронна поща: oprd@mrrb.government.bg.

Проектът на Насоки за кандидатстване е публикуван на интернет страницата на МРРБ, както и на официалната страница на ОПРР 2014-2020 - www.bgregio.eu в подменю "Актуални процедури" на меню "Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020".

Десетки училища в страната обявиха дървена ваканция

https://www.actualno.com/education/desetki-uchilishta-v-stranata-objaviha-dyrvena-vakancija-news_661930.html

От вчера учебни занятия няма в десетки училища в страната. Най-много ученици са в принудителна ваканция в областите Разград и Силистра. Заради усложнената зимна обстановка се отменят учебните занятия във всички учебни заведения на територията на област Разград, информира bTV. В общините Разград, Лозница, Самуил и Кубрат учениците са във ваканция до 28 февруари включително От днес до първи март ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата в общините Исперих, Цар Калоян и Завет.

Затворени са всички пътища в Разградско с изключение на няколко участъка

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737792

Затворени са всички пътища в Разградско с изключение на няколко участъка 
Затворени за движение са всички пътища в област Разград с изключение на четири участъка, съобщи дежурният в Областното пътно управление, цитиран от БТА. Отворени за движение, но с ограничения за автомобили над 12 тона са пътните артерии Разград - Търговище, Дралфа - Чудомир - Лозница, Разград - Попово и Пороище - Студенец - Лозница.

Прочутият архитект Ян Геел във Варна: Готов съм да поставя диагноза на града

http://www.moreto.net/novini.php?n=369827

Така, както лекарите преглеждат своите пациенти обстойно, преди да поставят диагноза, и архитектите могат да проучват градовете, техните пешеходни зони и улиците, за да ги направят по-красиви и по-приветливи. Това е философията на световноизвестния датски архитект проф.

Димитър Делчев: ГЕРБ няма интерес в България да има силна десница

https://www.actualno.com/politics/dimityr-delchev-gerb-njama-interes-v-bylgarija-da-ima-silna-desnica-news_661923.html

"Притеснява ме, че се чертаят разделителни линии вдясно, които са изкуствени, налагат се от един единствен център – ГЕРБ, които нямат интерес в България да има силна десница." Това заяви в интервю за bTV председателят на "Движение България да гражданите" (ДБГ) Димитър Делчев в коментар на думите на бившия здравен министър и член на Реформаторския блок Петър Москов. Истинската червена разделителна линия е дали се подкрепя корупционния модел, който наблюдаваме в мом

"Скотланд ярд": Великобритания е изправена пред сериозна заплаха от крайнодесен тероризъм

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136703_skotland_iard_velikobritaniia_e_izpravena_pred/?ref=rss


Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран крайнодесен тероризъм, предупреди Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към "Скотланд ярд", съобщава агенция "Ройтерс", цитирана от БТА. Роули разкри, че полицията е осуетила миналата година четири заговора на крайнодесни екстремисти.<br /><br />Миналата година във Великобритания бяха извършени пет смъртоносни нападения, като при едно от тях мъж връхлетя с ван върху хора,...

Обявено е бедствено положение за четири силистренски селища (допълнена в 11 часа)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136702_obiaveno_e_bedstveno_polojenie_za_chetiri_silistrenski/?ref=rss


Обявено е бедствено положение за четири селища на Главинишката община на Силистренска област, тъй като няма достъп до тях, съобщи БНТ като цитира общината.<br /><br />Затворени са пътищата от Силистра за съседните области и междуселски пътища, показва справка от Областното пътно управление в Силистра. От автогарата не са отпътували автобуси. Днес е неучебен ден в седемте общини на областта.<br /><br />Добрич, Силистра и Русе са най-критичните зони <br /><br...

В Добрич, Силистра и Русe са най-критичните зони, обяви Пътната агенция

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136702_v_dobrich_silistra_i_ruse_sa_nai-kritichnite_zoni/?ref=rss


Най-критичните зони в момента са в Добрич, Силистра и Русе, каза на брифинг във връзка с усложнената зимна обстановка председателят на агенция "Пътна инфраструктура" Дончо Атанасов. Няма бедстващи хора и пострадали, обяви той, цитиран от БНТ.<br /><br />Продължават снеговалежите в почти цялата страна, температурите варират между минус 5 и минус 15 градуса. С денонощните усилия на междуведомствения щаб и пътнопочистващите фирми нещата започват постепенно да се нормализират,...

Канада приема 1 милион мигранти до 2020 г.

http://clubz.bg/64757-kanada_priema_1_milion_migranti_do_2020_g

Либералните власти в Канада не се отказват от плановете да приемат около един милион мигранти от 2018 г. до 2020 г., съобщи агенция Кънейдиън прес, цитирана от БТА.

Подробности около тази инициатива на правителството на премиера Джъстин Трюдо ще даде днес министърът на финансите Бил Морно. Той ще представи в парламента проекта за федерален бюджет за периода 2018-2019 г. Според агенцията за реализацията на 3-годишния миграционен план може да бъдат необходими около 440 милиона канадски долара (почти $347 милиона).

Канадският министър по въпросите на имиграцията, бежанците и гражданството Ахмед Хусеин заяви по-рано, че неговото ведомство е подготвило нов миграционен план. В документа се посочва, че квотата от 2017 г. за 300 000 мигранти ще бъде увеличена през 2018 г. на 310 000, през 2019 г. - на 330 000, а през 2020 г. - на 340 000 души.

По думите му канадската икономика се нуждае от почти милион мигранти в близко време, тъй като към 2035 г. пет милиона канадци ще излязат в пенсия.

Консултативният съвет за икономически растеж препоръча на Трюдо да увеличи броя на мигрантите през 2018 г. на 350 000 души, а от 2020 г. да започне да приема по 450 000 души. 
В периода 2011-2015 г. миграционната квота на Канада бе 260 000 мигранти. Традиционно в страната пристигат бежанци от Близкия изток, Азия, Африка и Източна Европа, включително от Русия, Украйна и Беларус, отбелязва ТАСС. 

От 1 декември 2017 г.  българите и румънците вече не се нуждаят от визи, за да пътуват до Канада. За българите, които искат да пътуват със самолет до Канада за срок до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване, изискването е да заявят предварително онлайн пристигането си, като подадат искане в електронната система на адрес Canada.ca/eTA. Нужните документи са валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, за да се плати такса от 7 канадски долара, и мейл. Разрешителното е валидно за 5 години.

Задължително с вериги е движението по пътищата в област Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737786

Задължително с вериги е движението по пътищата в област СмолянЗадължително с вериги е движението по пътищата в област Смолян, информират от Областното пътно управление. И днес остава в сила ограничението за тежкотоварните автомобили над 12 това да бъдат без ремаркета и полуремаркета по републиканската пътна мрежа в областта. Натрупаната снежна покривка в региона през последното денонощие е от 35 до 60 см.

Волен Сидеров: Като какъв се изказва Делян Добрев? Незаконен депутат......

https://frognews.bg/novini/volen-siderov-kato-kakav-izkazva-delian-dobrev-faktor.html

Делян Добрев е най-необичайният депутат - в оставка. Не знам какво го движи този млад човек да се изказва по въпросите на коалицията ни, за мен не е фактор. Той си подаде оставката, Конституционният съд каза ясно, че тази оставка трябва да бъде приета, след което той се вкопчи в парламента и сега стои незаконен депутат.

Над 100 българи блокирани в Румъния, след като не успели да кацнат в Пловдив

http://www.cross.bg/letishteto-timishoara-grazhdani-1568800.html

/КРОСС/ Над 100 българи са блокирани часове наред без храна и каквато и да е информация на летището в румънския град Тимишоара, след като самолетът им не можа да кацне у нас, а нискотарифният авиопревозвач „Райънеър" им предложи трансграничен транспорт с автобуси по блокираните от сняг пътища, съобщава БТВ. За това сигнализирали препатилите пътници. Те излетели в препълнения самолет от Лондон вчера в 15 ч. за Пловдив. Летището под тепетата обаче било затворено и машината била пренасочена първо към София, а после - към Тимишоара. „Капитанът на „Райънеър" заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа", разказа пред БТВ една от блокираните - Даниела Стоилова. По думите ѝ от авиокомпанията предложили автобусен транспорт: „Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 души от групата се качиха на този автобус. Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България". Към момента Стоилова и останалите на аерогарата нямат контакт със заминалите. Тези, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро - достатъчни за по едно кафе и минерална вода

Над 100 българи блокирани в Румъния, след като не успели да кацнат в Пловдив

http://www.cross.bg/transport-letishteto-stoilova-1568800.html

/КРОСС/ Десетки българи са блокирани часове наред без храна и каквато и да е информация на летището в румънския град Тимишоара, след като самолетът им не можа да кацне у нас, а нискотарифният авиопревозвач „Райънеър" им предложи трансграничен транспорт с автобуси по блокираните от сняг пътища, съобщава БТВ. За това сигнализирали препатилите пътници. Те излетели в препълнения самолет от Лондон вчера в 15 ч. за Пловдив. Летището под тепетата обаче било затворено и машината била пренасочена първо към София, а после - към Тимишоара. „Капитанът на „Райънеър" заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа", разказа пред БТВ една от блокираните - Даниела Стоилова. По думите ѝ от авиокомпанията предложили автобусен транспорт: „Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 души от групата се качиха на този автобус. Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България". Към момента Стоилова и останалите на аерогарата нямат контакт със заминалите. Тези, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро - достатъчни за по едно кафе и минерална вода

БСП: идеи или бизнес властване?

http://pogled.info/bulgarski/bsp-idei-ili-biznes-vlastvane.92802

/Поглед.инфо/ Неотдавна присъствах на една кръгла маса „Идейните, политически и организационни предизвикателства пред БСП“, организирана от Националния съвет на БСП и Националния политически институт „Д. Благоев“. На нея бяха представени от социолога Живко Георгиев и коментирани от социолога Стефан Георгиев резултатите от актуално социологическо проучване. Акцентът бяха възможностите на БСП като алтернатива на властта. В хода на дискусията имаше редица изказвания, повечето от които не казваха нищо ново за идеята и политиката на БСП. Но имаше едно откровено изказване, което постави в неявен вид същностен проблем пред партията на българските социалисти: „Кое е главното, първичното – левите идеи или властта?“

Борис Джонсън призова руския посланик заради Сирия

https://www.actualno.com/europe/boris-djonsyn-prizova-ruskija-poslanik-zaradi-sirija-news_661921.html

Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън извика посланика на Русия в Лондон Александър Яковенко, за да разбере как Русия изпълнява резолюцията на ООН за прекратяването на огъня в Сирия, съобщи ТАСС. Освен това Джонсън е призовал за ново заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да се обсъди как резолюцията се изпълнява от страна сирийския президент Асад. Източна Гута се намира в близост до Дамаск, където от 2011 година се водят военни действия. В началото на февруар

Слухове за ремонт на правителството в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737785

Слухове за ремонт на правителството в АтинаРастат слуховете за ремонт на правителството на премиера Алексис Ципрас, информират днес гръцките издания. Нюз.ин коментира, че това се случва, след като двама от кабинета Ципрас - Рания Андонопулу, втори министър на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност, подаде оставка заради разкрития за получавани от нея субсидии за наем на

Родител, с когото детето иска да говори

https://offnews.bg//mama-nindzha/roditel-s-kogoto-deteto-iska-da-govori-675675.html

Какво правите, когато детето е разстроено? Утешавате ли го, бързате ли да решите проблема му? А може би го оставяте да се справи само? Психотерапевтката д-р Ерин Ленард споделя кои са ефективните реакции на родителите към преживяванията на детето. Работя като детски психотерапевт. Най-разпространеното оплакване на родителите е: „Детето ми отказва да говори с мен.“ А близостта между родители и деца е най-надеждният индикатор за бъдеща емоционална и психическа стабилност. Ако детето не ги открива в родителите си, когато е разстроено, значи отношенията не са достатъчно близки. Защо е така? Две са родителските грешки, които най-често отблъскват детето – отричането на детските…

Без синя и зелена зона в София и днес

http://dnes.dir.bg/news/sofia-zona-yordanka-fandakova-26921785

"Синя" и "зелена" зона в София се затварят и днес, заради тежките метеорологични условия, съобщават от Центъра за градска мобилност.

Откриха традиционният фестивал на пурите в Хавана

https://www.actualno.com/curious/otkriha-tradicionnijat-festival-na-purite-v-havana-news_661927.html

Двадесетото издание на международния фестивал на кубинските пури с участието на 70 държави беше открито в понеделник в кубинската столица Хавана. Традиционно фестивалът се провежда в двореца на конгресите, където има щандове на производители на пури и ръчно правени кутии за "абанос", както наричат пурите в Куба. В програмата на форума са включени посещения в тютюневи плантации в западната провинция Пинар дел Рио и в най-добрите фабрики за пури в Хавана. Гостите на фестивала ще участ

Ердоган призова плачещо дете да стане "мъченик" за своята родина

http://www.moreto.net/novini.php?n=369840

Патетично пожелание на Ердоган към малко момиченце, предизвика бурна полемика в Турция. На митинг на управляващата партия, президентът извика от публиката разплакано дете и го насърчи да стане "мъченик" за своята родина. По време на речта си Ердоган забеляза разплакано дете, облечено в униформа на командос от жандармерията.

Управляващата коалиция се събира в сряда или четвъртък, за да реши за нов министър на енергетиката

http://www.cross.bg/ministur-temenyzhka-ostavka-1568799.html

/КРОСС/ Очаква се съветът на управляващата коалиция да се събере в сряда или четвъртък, за да обсъди номинацията за нов министър на енергетиката. Това обяви пред БНТ „Денят започва" председателят на Народното събрание и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя не разкри името на наследника на Теменужка Петкова.  Досегашният енергиен министър подаде оставка, заради дългогодишното си приятелство със собственичката на фирмата, която купува активите на ЧЕЗ. "Може би Теменужка Петкова иска да премахне всякакви съмнения за нейно участие в тази сделка и така е решила. Аз не бих се съгласила с тази оставка. Много добър министър е. От 800 милиона лева в сектора загуба, тя направи така че да има печалба", каза Караянчева. "С председателя на енергийната комисия Делян Добрев работеха в много добър синхрон", допълни председателят на НС.    

2 села във Варненска област са без ток, пътят Варна-Бургас е затворен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737772

2 села във Варненска област са без ток, пътят Варна-Бургас е затворенБез ток са селата Новаково и Куманово в община Аксаково заради повреди по електроразпределителната мрежа вследствие на влошените метеорологични условия. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна дежурният оперативен при Областна администрация – Варна. Все още за движение са затворени автомагистрала „Хемус“ и пътят Варна – Бургас,

Над 100 българи блокирани на летището в Тимишоара

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-100-balgari-blokirani-na-letishteto-v-timishoara-675674.html

175 българи са блокирани на румънското летище в Тимишоара. Самолетът им от Лондон вместо в Пловдив се е приземил в Румъния снощи заради лошото време. 

Сред пътниците има деца и бременни жени. Сънародниците ни твърдят, че авиокомпанията ги е изоставила на произвола на съдбата. Те не са били настанени в хотел, въпреки обещанията на превозвача. 

От посолството ни в Румъния заявиха, че на българите са предложени автобуси, от които са се възползвали близо 50 души, съобщи Нова тв. Според пътничката Величка Божерикова автобусите са били в окаяно състояние и вече никой не им вдига телефона в посолството в Букурещ, информира БНТ. 

„Капитанът на „Райънеър” заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа”, разказа пред bTV Даниела Стоилова.

По думите й от авиокомпанията предложили автобусен транспорт: „Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 човека от групата се качиха на този автобус. Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България”. Към момента Стоилова и останалите на аерогарата нямат контакт със заминалите. 

Тези, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро – достатъчни за по едно кафе и минерална вода. „Една майка, която е с малко бебе, помоли да й осигурят памперси и храна за бебето, при което й казаха, че всичко е затворено и няма как да й помогнат”, посочи Стоилова.

Консулът в българското посолство Мирчо Иванов поясни, че преговарят с представители на авиокомпанията и заяви, че се надява проблемът да се реши до края на деня. 

Какви са правата на пътниците при проблеми с полета заради лошо време? Вижте ТУК.

Българи блокирани на летището в Тимишоара

https://offnews.bg//obshtestvo/balgari-blokirani-na-letishteto-v-timishoara-675674.html

Българи са блокирани на румънското летище в Тимишоара. Самолетът им от Лондон вместо в Пловдив се е приземил в Румъния снощи заради лошото време. 

Сред пътниците има деца и бременни жени. Сънародниците ни твърдят, че авиокомпанията ги е изоставила на произвола на съдбата. Те не са били настанени в хотел, въпреки обещанията на превозвача. 

От посолството ни в Румъния заявиха, че на българите са предложени автобуси, от които са се възползвали близо 50 души, съобщи Нова тв. Според пътничката Величка Божерикова автобусите са били в окаяно състояние и вече никой не им вдига телефона в посолството в Букурещ, информира БНТ. 

Консулът в българското посолство Мирчо Иванов поясни, че преговарят с представители на авиокомпанията и заяви, че се надява проблемът да се реши до края на деня. 

Българи са блокирани в Румъния заради отклонен полет за Пловдив

https://frognews.bg/novini/balgari-blokirani-rumaniia-zaradi-otklonen-polet-plovdiv.html

Голяма група българи бедства на летището в румънския град Тимишоара. Те са летели с полет на ”Райънеър” от Лондон, който е трябвало да кацне снощи в 20:15 в Пловдив. Заради лошите метеорологични условия, полетът е бил пренасочен първо към летище София, а в с последствие е кацнал в Румъния.

Отменени полети заради лошото време. Какви са правата на пътниците?

https://offnews.bg//kakvi-sa-pravata-ni-kato-potrebiteli/otmeneni-poleti-zaradi-loshoto-vreme-kakvi-sa-pravata-na-patnitcite-675672.html

Всички полети от и до летище Варна са отменени, съобщи БНР. Полетите на България ер до Варна (7:15) и до Малага (15 ч.) са анулирани. Междувременно от летище София съобщават, че пистите се почистват от снега и се обработват против заледяване. От летището призовават гражданите да се съобразят със зимната обстановка и да предвидят достатъчно време за предвижване до летището.

Какви са правата на пътниците в такава ситуация припомни Европейския потребителски център в София.

В този, че има нарушения в разписанието заради лошо време и сняг авиокомпанията трябва да даде пълна информация за полета и за проблема, а правата на пътниците са същите, каквито са и при закъснял или отменен полет.

Ако очакваното закъснение е повече от 5 часа или полетът е отменен, имате право да се откажете да пътувате и авиокомпанията трябва да ви възстанови парите за билета в срок до 7 дни.

Може да изберете и да продължите да пътувате, като авиопревозвачът трябва да ви предложи друг маршрут или друг полет, а за периода на изчакване имате право на храна и напитки, както и на съответния брой безплатни нощувки в хотел (както и транспорт от и до него) до часа на излитането.

Лошите метеорологични условия се считат за извънредни обстоятелства и поради това нямате право на парично обезщетение. Авиопревозвачът обаче е задължен да оказва грижи към пътниците при всеки проблем с полет, независимо от причината за това.

Авиокомпания заряза 130 българи в Румъния

http://dnes.dir.bg/news/balgari-rumania-letishte-26921754

Десетки българи са блокирани часове наред без храна и информация на летището в румънския град Тимишоара, след като самолетът им не можа да кацне у нас.

Пет компании ще се борят със слабия интернет в самолетите

https://www.vesti.bg/tehnologii/pet-kompanii-shte-se-boriat-sys-slabiia-internet-v-samoletite-6079752

Авиокомпании и телекоми създават алианс за модернизиране на мрежовите услуги във въздуха

Кратки новини: Летището в Пловдив е затворено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136699_kratki_novini_letishteto_v_plovdiv_e_zatvoreno/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Над 60 села в Южна България са без ток<br /><br />Усложнена е ситуацията в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, където снеговалежът и бурният вятър скъсаха електропроводници, съобщиха от компанията ЕВН. В момента екипите на дружеството работят за възстановяване на...

Кратки новини: Българи са блокирани в Румъния заради отклонен полет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136699_kratki_novini_bulgari_sa_blokirani_v_rumuniia_zaradi/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Българи са блокирани в Румъния заради отклонен полет<br /><br />На летището в румънския град Тимишоара от снощи е блокирана голяма група българи. Те са летели с полет на "Райънеър" от Лондон, който е трябвало да кацне снощи в 20.15 в Пловдив. Заради лошите метеорологични условия обаче...

Сърбия трябва да реши спора с Косово, ако иска да влезе в ЕС, настоя Юнкер в Белград

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136690_surbiia_triabva_da_reshi_spora_s_kosovo_ako_iska_da/?ref=rss


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Сърбия трябва да реши спора с Косово, преди да може да влезе в Европейския съюз, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.<br /><br />След среща със сръбския президент Александър Вучич Юнкер заяви, че Сърбия е на прав път, но ЕС не може да приеме страна с нерешени териториални спорове. "Сърбия вече е изминала впечатляваща част от пътя си" към ЕС, но има "редица проблеми, които все още не са...

Болницата в Бургас по принуда става дом за бездомни, които е лекувала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737750

Болницата в Бургас по принуда става дом за бездомни, които е лекувалаБездомни пациенти живеят в Университетската болница в Бургас с месеци, защото след като приключи лечението им, няма къде да отидат, съобщи Нова тв. Повечето здрави и неизписани пациенти са без близки и без дом и лекарите от имат морални угризения хората да бъдат изхвърлени на улицата. От средата на декември Клиниката по съдова хирургия се е

Дончева: Спре ли се сделката за ЧЕЗ, ще има скандал между Пеевски, Борисов и Доган

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/doncheva-spre-sdelkata-chez-shte-ima-skandal-mejdu-peevski-borisov-dogan.html

Тази сделка е сключена със съгласието на Бойко Борисов - иначе нямаше да се случи. Ако все пак бъде спряна, това ще предизвика скандал между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган. Това заяви лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Дончева: Спре ли се сделката за ЧЕЗ, ще има скандал между Пеевски, Борисов и Доган

https://frognews.bg/novini/doncheva-spre-sdelkata-chez-shte-ima-skandal-mejdu-peevski-borisov-dogan.html

Тази сделка е сключена със съгласието на Бойко Борисов - иначе нямаше да се случи. Ако все пак бъде спряна, това ще предизвика скандал между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган. Това заяви лидерът на ”Движение 21” Татяна Дончева.

Разследват смъртта на българка в Кипър

//dariknews.bg/novini/sviat/razsledvat-smyrtta-na-bylgarka-v-kipyr-2081282

Кипърската полиция разследва смъртта на 46-годишна българка. Основната версия на разследващите е, че тя е била нападната от бездомни кучета, съобщава в. "Сайпръс мейл".

Българката бе намерена в тежко състояние на 22 февруари в поле с картофи в района

Как енергетичката Гинка предизвика фурор в социалните мрежи? (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kak-energetichkata-ginka-predizvika-furor-v-socialnite-mrezhi-video-2081306

Времето стана много студено и докато хората скучаят пред компютрите си вкъщи, изведнъж се появи идеалното забавление.

Появи се нов герой, сякаш идеален за вицове, който измести дори вечно актуалния Чък Норис.

Шефът на Агенцията по инвестиции видя поводи за оптимизъм

https://www.actualno.com/business/shefyt-na-agencijata-po-investicii-vidja-povodi-za-optimizym-news_661919.html

Към настоящия момент отчитаме ръст на инвестициите от 37% на годишна база. Нашата основна цел е да вървим срещу статистиката. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция по инвестициите Стамен Янев. Действително, 2016 година е дъното, но трябва да отчетем, че имаше политическа криза и тя се отрази, призна Янев факта, че тогава инвестициите са били с 14 пъти по-малко от 2007 година. Той, обаче, посочи пред Нова телевизия, че за половин година имало 23 сертифицирани проекта от среда

Петер Баран: Още през 2013 г. CEZ реши да се изтегли от България

https://www.investor.bg/energetika/472/a/peter-baran-oshte-prez-2013-g-cez-reshi-da-se-iztegli-ot-bylgariia-256543/

Компанията е имала постоянни спорове с институции, призна бившият оперативен директор на чешката компания

Татяна Дончева: Сделката с ЧЕЗ е трудно да бъде спряна

http://dnes.dir.bg/news/borisov-chez-tatjana-doncheva-26921704

Сделката за продажбата на ЧЕЗ е договаряна на много високо ниво и трудно юридически може да бъде спряна.

Без "синя" и "зелена"зона в София и днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737759

Без "синя" и "зелена"зона в София и днес"Синя" и "зелена" зона в София се затварят и днес, заради тежките метеорологични условия, съобщават от Центъра за градска мобилност /ЦГМ/. ЦГМ ще почиства с приоритет паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради. Системата за СМС паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват.

Организират третомартенски поход до скалния феномен „Пробит камък“ край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369803

За девети пореден път Туристическото и природозащитно дружество „Орлови скали“ организира традиционен поход по случай Националния празник на България – 3 март, научи Moreto.net. Групата ще тръгне от село Венчан, а маршрутът й ще премине през през „Венчанско кале“, „Белият камък“ и ще стигне до природната забележителност „Пробит камък“ край провадийското село Равна.

Караянчева: БСП не харесва това, че в Европа приемат България като равна

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/02/27/3136671_karaiancheva_bsp_ne_haresva_tova_che_v_evropa_priemat/?ref=rss


"БСП търси във всеки момент да направи сензация, скандал. За да може да се прикрие това, което се случва с председателството. Ако след 6 месеца отчетем, че председателството е успешно, това ще бъде удар върху опозицията", смята председателят на Народното събрание Цвета Карянчева.<br /><br />"България в Европа я приемат като равна, наравно с Германия и Франция. Тримата големи в Европа се отнасят с уважение към България - това няма как да се хареса на опозицията",...

Путин нареди: 5 часа на ден без бомби над Източна Гута

https://offnews.bg//sviat/putin-naredi-5-chasa-na-den-bez-bombi-nad-iztochna-guta-675673.html

Руският президент Владимир Путин разпореди спиране на бомбардировките над Източна Гута за 5 часа всеки ден. Частичното примирие ще бъде използвано, за да могат цивилните да напуснат бомбардирания район.

Източна Гута е една от последните области, контролирани от бунтовниците в Сирия. Около 400 хиляди души живеят в тези предградия на Дамаск, припомня Нова тв. В последните дни районът е бомбардиран интензивно от сирийската и руската авиация. Смята се, че са загинали над 500 цивилни. 

5-часовите примирия влизат в сила от днес и ще продължават от 9 до 14 часа.

В събота Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за 30-дневно спиране на огъня в цяла Сирия, но мярката не се спазваше. 

По данни на говорител на ООН в Дамаск през последните 48 часа при военни операции в Източна Гута са
загинали 30 души. От световната организация изразиха готовност за изпращането на хуманитарни конвои и
медицинска евакуация в Източна Гута, веднага щом условията позволят това.

Ако го няма в "Инстаграм", дали изобщо се е случило

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/02/27/3134196_ako_go_niama_v_instagram_dali_izobshto_se_e_sluchilo/?ref=rss


Жителите на индонезийското селище Менорех изградили през 2008 г. приключенска площадка върху дърво. Решили, че така ще привлекат туристите, търсещи тръпката. Оказало се, че мястото се превърнало в желано от вманиачените да публикуват преживяванията си в "Инстаграм" (Instagram).<br /><br />Това наложило да се направи редизайн на съоръжението, като платформите и въжените линии се превърнат в място за идеалните кадри.<br /><br />Инсталирани са камери и са наети...

България остава под снежна блокада

http://econ.bg/Новини/България-остава-под-снежна-блокада_l.a_i.758386_at.1.html

Обилен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха част от пътищата в страната, съобщава bTV. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали...

Сидеров щял да подготви законова промяна заради ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/siderov-shtjal-da-podgotvi-zakonova-promjana-zaradi-chez-news_661918.html

"Ще подготвя промяна в закона за блокираща квота от 34% заради сделката за ЧЕЗ. Подготвям го това с колеги от "Атака", ще го внесем и ще видим как реагират всички." Това заяви лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров. Според него: "Теменужка трябваше да каже защо подава оставка и какви са ѝ аргументите. Смяната на един министър не трябва да става драма. Новият министър на енергетиката ще бъде предложен от премиера." Относно престрелките с Делян Добрев дал

Спорт по тв днес: Григор започва в Дубай след 17 ч, още тенис от Сао Пауло и Акапулко, мач на "Реал" и още 2, волейбол, колоездене, NHL и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6737236

Спорт по тв днес: Григор започва в Дубай след 17 ч, още тенис от Сао Пауло и Акапулко, мач на "Реал" и още 2, волейбол, колоездене, NHL и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Волен Сидеров продължава с престрелките: Делян Добрев е уникален случай, той е незаконен депутат

http://www.cross.bg/siderov-gerb-parlamenta-1568798.html

/КРОСС/ Словесните престрелки от страна на Волен Сидеров към ГЕРБ продължават. Въпреки че през миналата седмица в парламента лидерът на „Атака" се срещна с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и изглежда страстите бяха потушени, сега Сидеров продължи с изказванията си срещу коалиционния партньор. Този път обект на гнева му бе спасеният и с гласовете на „Обединени патриоти" Делян Добрев, а повод бе изказването на депутата от ГЕРБ, че „Атака" хипотетично може да бъде заменена от „Воля" в управляващата коалиция. „Делян Добрев е най-уникалният случай в българския парламентаризъм - депутат в оставка. Той си подаде оставката, Конституционният съд каза ясно, че тази оставка трябва да бъде приета, след което той се вкопчи в парламента и сега стои незаконен депутат", коментира Волен Сидеров пред „Нова телевизия". „Като какъв се изказва? Ако е от името на ГЕРБ, ръководството на ГЕРБ да потвърди неговите думи. Ако се изказва самостоятелно, то тогава трябва да напусне парламента, той няма право да се изказва за нещо, което е сключено като коалиционно споразумение. А той размества партии. Не знам какво го движи този млад човек. Ръководството на ГЕРБ трябва да вземе отношение", заяви Сидеров. „Изобщо не ме интересува какво смята Делян Добрев, той не е фактор", заяви още Сидеров

Сидеров: Оставка на Делян Добрев, той е незаконен депутат

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-deljan-dobrev-26921661

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров продължава да клати управляващата коалиция - този път той поиска Делян Добрев от ГЕРБ да напусне парламента.

ЧЕЗ реши да напусне България заради конфликти с правителствата и лошата среда, обяви бивш директор на компанията

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/02/27/3136691_chez_reshi_da_napusne_bulgariia_zaradi_konflikti_s/?ref=rss


ЧЕЗ е решил да продаде бизнеса си в България още през 2016 година заради конфликти с правителствата и лошата среда за правене на бизнес. Компанията е решила да инвестира в Западна Европа, каза днес по Би Ти Ви Петър Баран, който е оперативен директор на енергоразпределителното дружество между 2011 и 2015 година.<br /><br />Той допълни, че основният проблем е в това, че темата за тока се политизира. "Токът е скъп, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а...

Гръцкият министър на икономиката Димитрис Пападимитриу подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737757

Гръцкият министър на икономиката Димитрис Пападимитриу подаде оставкаГръцкият министър на икономиката Димитрис Пападимитриу подаде оставка, съобщават гръцките медии. Пападимитриу е подал оставка, след като неговата съпруга Рания Андонопулу, втори министър на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност, вчера се оттегли от кабинета на премиера Алексис Ципрас след разкрития,

Тримата патриотари в нозете на Гинка

http://pogled.info/bulgarski/trimata-patriotari-v-nozete-na-ginka.92801

/Поглед.инфо/ На патриотарския фронт цари унило мълчание. Държавата се клати от Гинка, но тримата войводи се укриват в миши дупки и чакат зимата да свърши, та да хванат Балкана. В частната си ТВ Сидеров промълви с половин уста: „Ако има основание, сделката за ЧЕЗ да се прекрати“. След което мъдро се покри. Все пак е на власт, с консервативен уклон и с арт-галерия за милиони, пък и не му отива на положението да плюе по Гинка, както замеряше със сандвичи немски стюардеси. Одържавяване на ЕРП-тата, за което крещеше като отвързан, се отлага за следващи избори, когато пак ще мами плебса с пенсия от 300 и заплата от 1000 лева.

Консулът ни в Букурещ за блокираните българи: Още нямаме връзка с "Райънер"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737744

Консулът ни в Букурещ за блокираните българи: Още нямаме връзка с "Райънер"Лично аз се обаждах в българското посолство, разговорите бяха еднотипни, не усетих, че искаха да ни помогнат. На летището сме от снощи от 21:30 часа, уговорката беше да ни настанят по хотели. Рано сутринта в 6 часа трябваше да имаме информация какво се случва. Никой не дойде да ни обясни. Въпросният господин Иванов от посолството дори спря да ми

Настаниха трима души в Приюта за бездомни през нощта

http://varnautre.bg/2018/02/27/75591/%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%8e%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%be

Пътната обстановка във Варна е нормална при зимни условия. Аспаруховият мост се обработва с антилед, 40 машини почистват и обработват улиците, съобщиха от дирекция “Инженерна инфраструктура и благоустрояване” към Община Варна. Трима души са настанени през нощта в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, съобщиха от общинската дирекция „Социални дейности“ към […]

Автомобил срути стена и паркира в дневната на германка

https://offnews.bg//sviat/avtomobil-sruti-stena-i-parkira-v-dnevnata-na-germanka-675671.html

Автомобил срути стена и паркира в дневната на германка снощи, докато жената гледала телевизия, предаде БТА.

Жената е в шок.

Шофьорът изгубил контрол над колата на завой в края на улица със стръмен склон в град Лангенхан, провинция Райнланд-Пфалц, и връхлетял върху къщата.

Жената не е пострадала при инцидента, но дневната ѝ е разрушена, а автомобилът - смачкан.

Щетите се оценяват на около 11 000 евро.

Сидеров: Делян Добрев е незаконен депутат, да напусне НС

https://offnews.bg//politika/siderov-delian-dobrev-e-nezakonen-deputat-da-napusne-ns-675670.html

Делян Добрев стои в парламента като незаконен депутат. Той е най-уникалният случай в българския парламентаризъм – депутат в оставка. Подаде си оставката, Конституционният съд ясно каза, че тя трябва да бъде приета, след което се вкопчи в парламента.  

Това заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров по Нова тв по повод интервю на Делян Добрев, в което той допусна, че  „хипотетично „Атака” може да бъде заместена от ВОЛЯ”.

Като какъв се изказва? Ако е от името на ГЕРБ, ръководството на ГЕРБ да потвърди неговите думи. Ако се изказва самостоятелно, то тогава трябва да напусне парламента, той няма право да се изказва за сключено коалиционно споразумение. А той размества партии. Не знам какво го движи този млад човек. Ръководството на ГЕРБ трябва да вземе отношение, категоричен бе Сидеров. 

Вчера Атака поиска оставката на Добрев като шеф на енергийната комисия в НС. 

Apple планира по-голям и по-достъпен телефон

https://www.investor.bg/harduer/459/a/apple-planira-po-goliam-i-po-dostypen-telefon-256542/

Компанията може да представи трио нови смартфони по-късно тази година, като най-големият ще е с екран от почти 6,5 инча

Волен Сидеров: Като какъв се изказва Делян Добрев?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737711

Волен Сидеров: Като какъв се изказва Делян Добрев?Делян Добрев е най-необичайният депутат - в оставка. Не знам какво го движи този млад човек да се изказва по въпросите на коалицията ни, за мен не е фактор. Той си подаде оставката, Конституционният съд каза ясно, че тази оставка трябва да бъде приета, след което той се вкопчи в парламента и сега стои незаконен депутат,

ООН отвори телефонна линия за сигнали за сексуален тормоз

https://www.actualno.com/europe/oon-otvori-telefonna-linija-za-signali-za-seksualen-tormoz-news_661913.html

Голямото количество жалби за сексуално посегателство сред служителите на ООН принуди ръководството на международната организация да предприеме безпрецедентна мярка – да открие гореща линия, на която да бъдат приемани оплакванията за непристойно поведение на персонала. Както съобщи за медиите официалният говорител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, специално обучените оператори ще започнат да приемат обажданията от този вторник, 27 февруари, предаде БГНЕС. "Утре (вторни

Български геолози с важно откритие за древната растителност

http://www.cross.bg/rasteniya-antarktida-kontinent-1568797.html

/КРОСС/ Български екип от геолози намери на Антарктида вкаменелости на растения, с които за пореден път бе доказано, че белият континент някога е бил част от древния суперконтинент Гондвана и е бил зелен. Успешно завърши и високотехнологичният българо-португалски проект "Антарктика роботикс академи", чиято цел е стотици деца да опознаят ледения континент без да напускат България, съобщиха от Българския антарктически институт. Една от поставените задачи пред антарктическата ни експедиция беше детайлно проучване на скалите на нос Хана. Той се намира на 12.5 км по права линия от полуостров Хърд, където е разположена Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски". Тъй като най-бързият достъп до носа е по вода, с помощта на командира на базата инж. Йордан Йорданов, геолозите достигнаха носа с моторна лодка "Зодиак", след което направиха бивачен лагер на брега.В геоложкия екип участват д-р Камен Бонев, д-р Стефан Велев и гл. ас. д-р Дочо Дочев. Скалните последователности на нос Хана основно се състоят от различни типове вулканични скали, силове и редки седиментни скали. Досегашните проучвания на района, направени от британски и чилийски изследователи, са спорадични и далеч не толкова детайлни. Българските геолози изследваха в най-северната част на носа свободната от сняг и лед територия. Там те откриха множество растителни фосили и тънки въгленосни пластове

Австрийската обществена телевизия съди вицеканцлера заради обвинение в лъжа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136684_avstriiskata_obshtestvena_televiziia_sudi_vicekanclera/?ref=rss


Австрийската обществена телевизия "O Ер Еф" (ORF) предприе необичайна стъпка като заведе дело срещу вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който обвини медията и неин популярен водещ в лъжа, предаде агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Щрахе, който е лидер на Австрийската партия на свободата, отдавна обвинява телевизията в леви политически пристрастия. Той каза, че планира мерки, които да направят медията по-обективна, както и да премахне лицензионните...

Кола връхлетя в дневната на къща в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737739

Кола връхлетя в дневната на къща в ГерманияГерманка преживя шок снощи, когато автомобил срути стената на дневната й, докато тя гледала телевизия, предаде ДПА, като се позова на местната полиция. Шофьорът изгубил контрол над колата на завой в края на улица със стръмен склон в град Лангенхан, провинция Райнланд-Пфалц, и връхлетял върху къщата, предава БТА.

Правителствен самолет за блокираните в Румъния българи

http://clubz.bg/64756-pravitelstven_samolet_za_blokiranite_v_rumyniq_bylgari

Самолет „Еърбъс 319” на Авиоотряд 28 с извънреден полет до летище Тимишоара прибира в София блокираната група български граждани, съобщиха от правителствената пресслужба. Разпореждането е на премиера Бойко Борисов, а той е взел решение "след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона".

Самолетът от Лондон за Пловдив на авиокомпанията "Райънер", който е трябвало да кацне в понеделник вечерта в в 20.15 ч. е бил отклонен заради лошото време първо към летище София, а впоследствие е кацнал в Румъния.

Към 19 часа във вторник част от нашите сънародници, които бяха блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на „Райън еър” не можа да кацне в Пловдив, се прибраха с автобус. Авиокомпанията изпрати част от тях с автобус към България, а другата част ще бъде прибрана от правителствения самолет.

От авиопевозвача заявиха, че не могат да изпратят самолет от Тимишоара до Пловдив, който да прибере българските граждани.

По-рано българското консулство в Румъния съобщи, че ситуацията с блокираните наши сънародници в Тимишоара трябва да бъде разрешена в рамките на деня.

"Работим по казуса с кацането на българските граждани в Тимишоара. Има два автобуса, изпратени да вземат хората, но част от тях не се качиха по неясни причини", каза консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов. "Част от гражданите бяха настанени, но друга не. Очакваме и връзка с представители на “Райънеър”. Поради метеорологичните условия нямаше как да изпратим на място дипломатически представител. Опитваме се да решим казуса през компанията превозвач."

Според летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, 62-ма души са били транспортирани с автобус, а останалите 90 са на летището, съобщи Иванов.

Пътниците от своя страна коментираха, че не искат да поемат риска да пътуват с автобус при лошите метеорологични условия.

Правителствен самолет прибира блокираните в Румъния българи

http://clubz.bg/64756-pravitelstven_samolet_pribira_blokiranite_v_rumyniq_bylgari

Самолет „Еърбъс 319” на Авиоотряд 28 ще извърши днес следобед извънреден полет до летище Тимишоара, за да прибере в София блокираната група български граждани, съобщиха от правителствената пресслужба. Разпореждането е на премиера Бойко Борисов, а той е взе решение "след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона".

Самолетът от Лондон за Пловдив на авиокомпанията "Райънеър", който е трябвало да кацне снощи в в 20.15 ч. е отклонен заради лошото време ърво към летище София, а впоследствие е кацнал в Румъния.

От авиокомпанията заявиха, че не могат да изпратят самолет от Тимишоара до Пловдив, който да прибере българските граждани.

По-рано българското консулство в Румъния съобщи, че ситуацията с блокираните наши сънародници в Тимишоара трябва да бъде разрешена в рамките на деня.

"Работим по казуса с кацането на българските граждани в Тимишоара. Има два автобуса, изпратени да вземат хората, но част от тях не се качиха по неясни причини", каза консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов. "Част от гражданите бяха настанени, но друга не. Очакваме и връзка с представители на “Райънеър”. Поради метеорологичните условия нямаше как да изпратим на място дипломатически представител. Опитваме се да решим казуса през компанията превозвач."

Според летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, 62-ма души са били транспортирани с автобус, а останалите 90 са на летището, съобщи Иванов.

Пътниците от своя страна коментират, че не искат да поемат риска да пътуват с автобус при лошите метеорологични условия и заради неподходящите за пътуване на дълги разстояния превозни средства.

От "Райънер" обясняват, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията.

Българи са блокирани на летище в Румъния заради лошото време

http://clubz.bg/64756-bylgari_sa_blokirani_na_letishte_v_rumyniq_zaradi_loshoto_vreme

Над 100 българи са блокирани на летището в Тимишоара заради лошото време, съобщава БНТ. Самолетът от Лондон за Пловдив е отклонен, след като е кръжал над града, а после се е насочил към румънския град.

Полетът на "Райънеър" е трябвало да кацне снощи в 20.15 ч. в Пловдив. Заради лошите метеорологични условия обаче самолетът е бил пренасочен първо към летище София, а впоследствие е кацнал в Румъния.

По думите на бедстващите към този час нямат информация от авиокомпанията кога и дали ще могат да отпътуват. Досега не са получили съдействие и от консулската служба на България в Тимишоара, казват пътници пред БНТ.

Според българското консулство в Румъния ситуацията с блокираните наши сънародници в Тимишоара трябва да бъде разрешена в рамките на деня.

"Работим по казуса с кацането на българските граждани в Тимишоара. Има два автобуса, изпратени да вземат хората, но част от тях не се качиха по неясни причини", каза консулът на България в Букурещ Мирчо Иванов. "Част от гражданите бяха настанени, но друга не. Очакваме и връзка с представители на “Райънеър”. Поради метеорологичните условия нямаше как да изпратим на място дипломатически представител. Опитваме се да решим казуса през компанията превозвач."

Според летищните власти 23-ма души – майки с деца, са били настани в хотел, 62-ма души са били транспортирани с автобус, а останалите 90 са на летището, съобщи Иванов.

Пътниците от своя страна коментират, че не искат да поемат риска да пътуват с автобус при лошите метеорологични условия и заради неподходящите за пътуване на дълги разстояния превозни средства.

От "Райънер" обясняват, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията.

Съдът отново ще опита да стартира делото КТБ

http://www.mediapool.bg/sadat-otnovo-shte-opita-da-startira-deloto-ktb-news276049.html

Пореден опит за старт на делото КТБ ще направи във вторник Специализираният наказателен съд. Последният път делото беше отложено заради отсъствието на единия от подсъдимите - Георги Христов, който отъства заради хронично заболяване на бъбреците. На последното заседание съдът назначи експертиза и го глоби, защото подава документите за отсъствието си след заседанията. На последното заседание стана известно още, че е отпаднала една от първите пречки за начало на процеса- призоването на сочения за ръководител на престъпната група - Цветан Василев. Международната поръчка, изпратена от България до Сърбия, където Василев се намира от 2014 година, е била изпълнена и бившият мажоритарен собственик на банката е получил обемния над 10 хиляди страници обвинителен акт. Очаква се днес обаче съдът да обсъди дали призоваването на Василев е редовно. Този въпрос беше повдигнат от един от защитниците на банкера - Лазар Карадалиев на предишното заседание. Тогава той погледна документите от Сърбия и заяви, че Василев не може да се счита за редовно призован. Тогава съдия Вержиния Петрова отказа да обсъжда този въпрос, защото отсъствието на единия подсъдим - Христов, беше достатъчна и задължителна причина за отлагане.

Три варианта за райониране предлага МРРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=369806

МРРБ с три варианта за териториално райониране. Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Николай Нанков предложи на обществено обсъждане три варианта за териториалното районно планиране на страна. Първият вариант предвижда в страната да има пет района от ниво 2 - Югозападен, включващ областите София-град, Софийска област, Перник, Кюстендил и Благоевград; Южен Централен, с области Пазарджик, Пловдив, Смолян, Хасково и Кърджали; Югоизточен, включващ областите на Стара Загора, Ямбол, Сливен и Бургас; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен.

Бездомници пълнят болници, няма къде да отидат

http://dnes.dir.bg/news/bolnitza-bezdomnik-klnichna-pateka-26921678

Болници масово приемат бездомници с тежки болести за лечение и след това нямат възможност да ги отпишат, въпреки че им е свършила клиничната пътека.

Токът сваля и качва правителства

https://www.actualno.com/cite/tokyt-svalja-i-kachva-pravitelstva-news_661915.html

"Токът сваля и качва правителства." Това заяви председателят на "Движение България на гражданите" в интервю за bTV по повод скандалната сделка за ЧЕЗ. Също по темата ЧЕЗ, бившият директор на "Напоителни системи" и изявяващ се като политически анализатор Георги Харизанов коментира пред Милен Цветков, че: "В учебника за малоумни сделки трябва да се сложи тази за ЧЕЗ".

За потребителите и служителите на ЧЕЗ нищо няма да се промени след сделката, увери Гинка Върбакова

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/02/27/3136680_za_potrebitelite_i_slujitelite_na_chez_nishto_niama_da/?ref=rss


За служителите и потребителите на ЧЕЗ нищо няма да се промени от смяната на собствеността, каза днес по Би Ти Ви собственикът на фирмата, купила българския бизнес за компанията Гинка Върбакова. Тя допълни, че "Инерком България" има капацитет да управлява електроразпределителното дружество, защо купува един работещ бизнес.<br /><br />"Като собственик ще даваме рамка за развитие, ще следим за ефективността и стабилността. В работата си ще разчитаме на оперативния...

Еврокомисията търси начин да урегулира търговията с криптовалути

http://www.cross.bg/dombrovskis-evropa-svoite-1568796.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че институцията търси възможности да регулира търговията, извършвана с криптовалути. Той допълни, че Европа трябва да живее в настоящето, но и да обръща внимание на произтичащите рискове, пише The Brussels Times. Криптовалутите, като известния биткойн стават все по-популярни сред инвеститорите и обикновения човек. Въпреки това употребата им в международната търговия крие рискове - стойността им не е гарантирана, което може да създаде спекулация. Също така е възможно да се използват по-лесно за пране на пари и други нелегални дейности. В тази връзка ЕК организира конференция, събирайки представители на сектора и експерти, за да обсъдят бъдещето на виртуалните валути. Домбровскис заяви, че те имат своите предимства и подчерта, че е важно Европа да приема иновациите, за да остане конкурентоспособна. „Въпреки това, рисковете не трябва да бъдат неглижирани. Европа представлява малка част от международния пазар за криптовалути. Трябва да работим със своите партньори от Г-20, за да защитим своите потребители", коментира Домбровскис.  

Пет града в Германия отказаха да изпробват идеята за безплатен градски транспорт

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136674_pet_grada_v_germaniia_otkazaha_da_izprobvat_ideiata_za/?ref=rss


Пет града в Германия не одобриха вчера идеята да предоставят безплатен обществен транспорт, за да се подобри качеството на въздуха, определяйки я като нереалистична, предаде ДПА.<br /><br />Никоя община не предложи напълно безплатен обществен местен транспорт, каза кметът на Бон Ашок Шридхаран след обсъждания между петте града и министерството на околната среда. Петте града, в които щеше да се изпробва планът, са Бон и Есен в провинция Северен Рейн-Вестфалия, Манхайм, Ройтлинген и...

Новини от Чехия: Две български банки ще финансират сделката за ЧЕЗ

http://clubz.bg/64755-novini_ot_chehiq_dve_bylgarski_banki_shte_finansirat_sdelkata_za_chez

Чешката медия "Лидове новини" днес излезе с нова публикация за сделката между ЧЕЗ- България и фирмата "Инерком-България" на Гинка Върбакова, в която се твърди, че финансирането на продажбата ще стане с помощта на две български банки. Медията се позовава на собствени източници и преди ден излезе с публикация, според която финансирането на сделката ще стане с три източника - собствени средства на фирмата-купувач, банкови гаранции и кредити от офшорни компании. Днес в новата публикация пише:

"Лидове новини" откри каква информация е представила "Инерком" пред ръководството на ЧЕЗ. Част от средствата - 260 млн. евро, или 6,5 млрд. крони, според  документи до борда на ЧЕЗ, са обещани от две частни банки - "Уникредит Булбанк" (180 млн. евро) и Първа инвестиционна банка (80 млн. евро). 

Представители на "Инерком" в материалите за ЧЕЗ са споменари и Българската банка за развитие, която се очаква да се погрижи за рефинансиране на вече съществуващ заем от Европейската банка за възстановяване и развитие, предоставен на ЧЕЗ"

Чешката медия припомня и публикацията си от предния ден, според която част от финансирането на сделката щяло да бъде осигурено от офшорни компании. 

Клуб Z потърси за коментар споменатите български банки. Ето реакцията от "Уникредит Булбанк":

Гаранцията за участие в сделката беше от Уникредит Булбанк, затова очакванията са банката частично да финансира и покупката. На запитване от Клуб Z от банката заявиха, че не коментират, тъй като отношенията с клиентите са защитени от банкова тайна.

В неделя в специално изявление от държавната Българска банка за развитие категорично отрекоха да имат нещо общо със сделката за продажбата на ЧЕЗ-България. В съобщението пише:

Ръководството на Българската банка за развитие потвърждава официално, че банката не е одобрявала кредитиране и не е издавала банкова гаранция в сделката по продажбата на активите на електроразпределителното дружество ЧЕЗ и покупката им от страна на българската компания „Инерком“.

Това бе заявено и в официално писмо до електронното издание Mediapool по-рано миналата седмица във връзка с публикации по темата.

С настоящото припомняме, че разпространяването на непотвърдена информация, свързана с кредитните институции, е в противоречие с българското и европейското законодателство, и може да бъде наказуемо.

"Лидове новини" също припомнят позицията на държавния трезор, който и пред тях е дал същия отговор. В чешката медия обаче цитират думи на говорителя на ЧЕЗ

Ладислав Криз, според когото мениджмънтът на ЧЕЗ разполага с писмо от ББР, в което банката декларира интерес на "Инерком" за рефинансиране на заема от ЕБВР (заемът е на ЧЕЗ, а не на фирмата купувач, става ясно от публикацията - б.р.)

"Във фазата преди подписване на сделката не е възможно да се получи сериозно банково становище за обвързаност при финансирането. Банките имат нужда от подписан договор - това се сручи в петък", казва още Криз пред чешката медия.

В интервю за "24 часа", публикувано в днешния брой, собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отрича ПИБ да има общо със сделката по какъвто и да било начин. Ето тази част от интервюто й пред вестника: 

- Финансиране от ПИБ?

- Няма финансиране от ПИБ, казах - международна банка.

- Финансиране на гаранцията от “УниКредит”?

- Конфиденциална информация, нямам право да коментирам.

Земетресение уби десетки в Папуа Нова Гвинея

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-papua-nova-gvineja-26921631

Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при земетресението с магнитуд 7,6, което разтърси централната част на Папуа Нова Гвинея вчера.

САЩ не смята да се бърка на Китай относно мандата на Си Дзинпин

https://www.actualno.com/asia/sasht-ne-smjata-da-se-byrka-na-kitaj-otnosno-mandata-na-si-dzinpin-news_661911.html

Белият дом заяви, че решението, което може да позволи на китайския президент Си Дзинпин да остане на власт до края на дните си, е вътрешен за Китай въпрос. "Вярвам, че това е решение, което Китай сам трябва да вземе", каза говорителката на американското ведомство Сара Сандърс, предаде БГНЕС. Тя припомни, че по време на предизборната си кампания президентът на САЩ Доналд Тръмп неколкократно изтъкваше нуждата от налагане на мандатни ограничения на политиците в САЩ, но Пекин има правото

Заради лошото време и отменени полети 100 българи са блокирани в Рим

http://www.mediapool.bg/zaradi-loshoto-vreme-i-otmeneni-poleti-100-balgari-sa-blokirani-v-rim-news276048.html

Заради лошото време са отменени полети от Рим до София, съобщиха от българското Външно министерство. Около 100 български граждани, които са останали в италианската столица по тази причина. Отменени полети на авиокомпаниите “Райън Еър“ и “Уиз Еър“, съответно от летищата “Чампино“ и “Фиумичино“ в следствие на усложнената метеорологична обстановка Българският консул в Рим е осъществил контакт с тях и е получил уверения, че авиокомпаниите са им предоставили актуална информация и съдействие, като са били настанени в хотел и е осигурен престоят им до намиране на начин да се завърнат в страната ни. Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани при възможност да се въздържат от пътувания от и до Рим. Българските граждани могат да се обръщат за съдействие към дипломатическата ни мисия в Рим, Италия, на телефон: 00393203261848

"Стоунс" рестартират европейското си турне през май (ВИДЕО)

http://clubz.bg/64754-stouns_restartirat_evropejskoto_si_turne_prez_maj_video

The Rolling Stones... Търкалящите се камъни от Англия, които се стовариха върху САЩ. Снимка thepacer.net

„Ролинг Стоунс“ ще открият втория етап на европейското си турне в Дъблин на 17 май, съобщиха дядовците на рока в понеделник пред агенция „Франс прес“. В турнето Stones – No Filter ("Стоунс без филтър") ще видим Мик Джагър, Кийт Ричардс, Чарли Уотс и Рон Ууд, които ще изнасят спектаклите си на стадиони във Великобритания, Германия, Франция…

Най-близо до нашата страна ще бъдат в Чехия (4 юли) и Полша (8 юли). Дата за България (засега) не се очертава.

Този етап от турнето, което ще приключи във Варшава, включва първите им концерти във Великобритания и Ирландия през последните пет години.

Акцентите вероятно ще бъдат двете чудовищни ​​шоута в родния им град – на Лондонския олимпийски стадион и на стадиона за ръгби „Туикенам“.

Билетите за турнето ще се продават от 2 март.

„Ролинг Стоунс“ приключиха първата част на турнето си през октомври 2017-а с поредица от концерти във Франция.

Рок легендите обявиха, че в новите шоута ще включват хитове като Satisfaction, но обещаха и някои „изненадващи“ допълнения към концертния си репертоар.

 

 

Източник "Площад Славейков"

Южна Корея поиска 30 години затвор за отстранената президентка Пак Гън-хе

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737737

Южна Корея поиска 30 години затвор за отстранената президентка Пак Гън-хеЮжнокорейската прокуратура поиска днес присъда от 30 години затвор за бившата президентка Пак Гън-хе по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт и други престъпления, предадоха световните агенции. Асошиейтед прес отбелязва, че знаковият процес за корупция е белязал зашеметяващото изпадане в немилост на първата жена,

София – европейската дестинация за градски ски

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sofiia-evropejskata-destinaciia-za-gradski-ski-6079754

Обелската ски писта работи само през зимния сезон и когато „са налице 600 снегопочистващи машини“, уточняват ентусиастите, които в понеделник караха ски по улиците на кв. „Обеля“

Всички пътища в Добричко са затворени, освен този към Варна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737732

Всички пътища в Добричко са затворени, освен този към ВарнаВсички пътища на територията на Добричка област са затворени за движение на моторни превозни средства. Единствената пътна артерия, която е отворена, е Добрич-Варна, съобщават от Областния съвет по сигурност. Със стихването на вятъра пътноподдържащата фирма започва поетапно почистване от снега на основните направления.

Версия: кучета разкъсали българка в Кипър

https://offnews.bg//112/versia-kucheta-razkasali-balgarka-v-kipar-675669.html

Нападение на бездомни кучета е версията, към която се е насочила кипърската полиция в разследването на смъртта на 46-годишна българска гражданка, съобщава БТА.

П.М. бе намерена миналия четвъртък тежко пострадала в поле с картофи в района на град Пафос. Жената почина по пътя към болницата.

Според съдебно-медицинската експертиза тя е получила хеморагичен шок вследствие на многобройни наранявания, които е може да бъдат причинени от земеделска машина. Тази версия обаче не се потвърдила от проверките и разпитите, направени до момента.

Кипърската полиция обаче е получила информация, че в района бродят бездомни кучета, както и че много от фермерите имат кучета. Голям брой собственици на кучета са призовани в полицейския участък на Пафос за разпит, съобщава "Сайпръс мейл", цитиран от БТА.

Жената е била пристигнала в Пафос четири дни преди инцидента, заедно с партньора си, за да си търси работа, пише още изданието.

Втори ден безплатно паркиране в София заради снега

http://www.mediapool.bg/vtori-den-bezplatno-parkirane-v-sofiya-zaradi-snega-news276047.html

И във вторник синята и зелената зона за платено паркиране в центъра на София ще са безплатни. Причината е, че снегопочистващите машини са ангажирани с обработка на основните улици и не могат да разчистят паркоместата. От Центъра за градска мобилност съобщиха, че системата за есемес паркиране в София няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите. И днес продължава приоритетното почистване на паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради.

Шефът на АПИ: Най-критично е в областите Добрич, Силистра и Русе

http://www.cross.bg/vidimost-atanasov-dvizhenieto-1568795.html

/КРОСС/ Най-сложна е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Силистра и Русе, заради силните ветрове и намалената видимост. Най-тежка е ситуацията в Добрич и екипите работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени колкото се може по-бързо, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че през нощта Междуведоственият щаб не е спирал работата си под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. АПИ е изпълнила най-важната задача, която са имали от министъра да не се допусне да има бедстващи хора при усложнената зимна обстановка. „Нямаме бедстващи, нямаме пострадали, защото най-важното е да запазим живота и здравето на хората", каза инж. Атанасов. По автомагистралите „Хемус", „Тракия", „Марица", „Струма" и „Люлин" няма ограничение в движението на тежкотоварните превозни средства и трафикът се нормализира. Сутринта бе възстановено движението по АМ „Тракия" в участъка между Карнобат и Бургас и по АМ „Хемус" от Шумен до Варна, по които движението през нощта бе ограничено заради силния вятър и нулевата видимост

Шефът на АПИ: Най-критично е в областите Добрич, Силистра и Русе

http://www.cross.bg/dobrich-nyama-dvizhenie-1568795.html

/КРОСС/ Най-критичните зони в момента са в Добрич, Силистра и Русе. Това каза на брифинг във връзка с усложнената зимна обстановка инж. Дончо Атанасов, председател на УС на Агенция "Пътна инфраструктура". „Най-важното нещо и най-главната цел е да няма бедстващи хора. За всеобща радост нямаме бедстващи хора, нямаме пострадали", обяви той, цитиран от БНТ. „Продължават снеговалежите в почти цялата страна, температурите варират между минус 5 и минус 15 градуса. С денонощните усилия на междуведомствения щаб и пътнопочистващите фирми нещата започват постепенно да се нормализират", коментира Атанасов. „Продължава големият снеговалеж в областите Смолян и Кърджали - там остават ограниченията за вериги", допълни той. Остават много тежки условията в Добрич - пет ротора в момента пробиват към Кардам, към Дуранкулак, за да може тези главни направления в Добричка област да бъдат отворени. От 7 часа АМ Тракия в участъка Карнобат - Бургас вече е в нормална експлоатация. На автомагистралите Хемус, Тракия, Струма, Марица няма ограничения за тежкотоварно движение и започва нормален трафик на тежкотоварното движение. Общо 27 са тежките пътни инциденти за денонощието с 34 ранени, стана ясно още по време на брифинга.    

България ще настоява финансирането на средните и малките градове да продължи и в следващия програмен период

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737361

България ще настоява финансирането на средните и малките градове да продължи и в следващия програмен периодИзграждането на силни и жизнени райони в ЕС чрез политиката на териториално сближаване обсъждат експерти в София Как Европейският съюз да работи по-успешно за балансирано развитие на всички региони, като ги направи привлекателни за живот и силни икономически? Този въпрос е акцент в предстоящите експертни междуправителствени срещи,

До месец САЩ въвеждат нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/novi-sanktzii-mnychin-1568794.html

/КРОСС/ САЩ ще наложат нови санкции срещу Русия в рамките на 30 дни. Това заяви американският финансов министър Стивън Мнучин. Отговарящият за хазната на САЩ министър е направил коментара си по време на своя реч в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Може да очаквате, че в следващите 30 дни ще бъдат въведени нови санкции", заяви Мнучин, цитиран от Bloomberg. „Спазваме всички съществуващи санкции и въвеждаме нови", каза още министърът. Миналата седмица Мнучин разкри пред журналисти, че Вашингтон работят върху нов пакет рестрикции и смятат да ги разкрият официално до дни. Той беше и първия от американските държавници, който обяви, че "Крелмълският доклад" няма да си остане само информативен списък с лица и фирми, а на негова база ще се съставят нови санкции срещу Русия.

Канада планира да приеме около 1 милион мигранти до 2020 г.

https://offnews.bg//sviat/kanada-planira-da-prieme-okolo-1-milion-migranti-do-2020-g-675668.html

Канада планира да приеме около 1 милион мигранти от 2018 до 2020 година, пише Kanadian press, цитирана от БТА.

Днес министърът на финансите Бил Морно ще разкрие подробности за плана на правителството. Той ще представи в парламента проекта за федерален бюджет за периода 2018-2019 г. Според агенцията за реализацията на този тригодишен миграционен план може да бъдат необходими около 440 милиона канадски долара (почти 347 милиона американски долара).

В миграционния план, подготвен от министерството на имиграцията, бежанците и гражданството, се посочва, че квотата за 2018 г. е 310 000 души, през 2019 г. - 330 000, а през 2020 г. - 340 000 души.

Към 2035 г. пет милиона канадци ще излязат в пенсия.

Консултативният съвет за икономически растеж препоръча на Трюдо да увеличи броя на мигрантите през 2018 г. на 350 000 души, а от 2020 г. да започне да приема по 450 000 човека. 

В периода 2011-2015 г. миграционната квота на Канада бе 260 000 мигранти. Традиционно в страната пристигат бежанци от Близкия изток, Азия, Африка и Източна Европа, включително от Русия, Украйна и Беларус, отбелязва ТАСС.

Бивш директор на ЧЕЗ: ЧЕЗ реши да се махне заради т.нар. надписани сметки за ток

https://www.actualno.com/business/bivsh-direktor-na-chez-chez-reshi-da-se-mahne-zaradi-tnar-nadpisani-smetki-za-tok-news_661917.html

Не виждам нещо некоректно в обясненията на г-жа Гинка Върбакова относно сделката за ЧЕЗ. Това заяви Петр Баран, главен оперативен директор на "ЧЕЗ България" в периода 2011 – 2015 година. Баран беше категоричен, че няма как ЧЕЗ да не е искала необходимите документи, за да бъде изяснено всичко и всичко да е прозрачно. ЧЕЗ не е виновен, че има такъв купувач – много сложно е къде са големите инвеститори. Не се учудвам, че големите играчи нямат апетит да инвестират в Бъ

Естер Ледецка - спортистът на бъдещето

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/27/3131619_ester_ledecka_-_sportistut_na_budeshteto/?ref=rss


Ски или сноуборд? Този вечен въпрос в зимните спортове беше разбит на пух и прах от едно чешко момиче, което на 22 години сътвори едно от великите постижения в цялата история на спорта.<br /><br />Двукратната световна шампионка по сноуборд Естер Ледецка шокира света със златен медал в супергигантския слалом. Седмица по-късно чехкинята затвърди страхотната доминацията, която наложи в алпийския сноуборд в олимпийския цикъл за Пьонгчанг.<br /><br />Ледецка е първата жена в...

Скотланд Ярд: Има нова заплаха от десен екстремизъм

http://dnes.dir.bg/news/politzia-evropeyski-parlament-desni-extremisti-26921574

Великобритания е изправена пред нова и значителна заплаха от организиран крайнодесен тероризъм, предупреди Марк Роули.

Неймар има две контузии и се отдалечава от реванша с "Реал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/27/3136670_neimar_ima_dve_kontuzii_i_se_otdalechava_ot_revansha_s/?ref=rss


Звездата на ПСЖ Неймар има две контузии, обявиха от френския отбор. Бразилският футболист има счупване на пета метатарзална кост (костица на стъпалото), както и изкълчен глезен.<br /><br />Той се контузи при единоборство във важното домакинство срещу "Олимпик" (Марсилия), спечелено с 3:0. Тогава най-скъпият играч в света беше изведен с носилка.<br /><br />С успеха си парижани останаха убедително на върха в Лига 1. Вниманието им е насочено към реванша с...

Караянчева: В Европа България я приемат като равна, това не се харесва на опозицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737709

Караянчева: В Европа България я приемат като равна, това не се харесва на опозициятаЛично аз се обаждах в българското посолство, разговорите бяха еднотипни, не усетих, че искаха да ни помогнат. На летището сме от снощи от 9:30 часа, уговорката беше да ни настанят по хотели. Рано сутринта в 6 часа трябваше да имаме информация какво се случва. Никой не дойде да ни обясни какво се случва.

България под снежна блокада: затворени централни пътища и училища

http://www.mediapool.bg/bulgaria-pod-snezhna-blokada-zatvoreni-tsentralni-patishta-i-uchilishta-news276046.html

Силен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха част от пътищата в страната. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали сигнали им е оказана помощ. Редица пътища и училища обаче остават затворени заради метереологичната обстановка. От 7 ч. във вторник сутринта е отворена за всички МПС магистрала "Тракия” между Карнобат и Бургас. Снощи пътят беше затворен заради силен вятър и нулева видимост. Възстановено е и движението на всички МПС по път III-208 от разклон Ветрино до гр. Провадия, в област Варна, както и по път III-6009 в участъка разклон Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас. В района на София автомагистрала "Хемус” е затворена за движение за тежкотоварните автомобили. Тежка остава обстановката в Добричка област, всички основни пътни артерии са затворени, като едиснтвената отсечка отвоерна за движение е от Добрич за Варна. Подадени са 10 сигнала за закъсали автомобили, на всички им е оказана помощ. Жълт код за ниски температури е обявен за цялата страна за вторник с изключение на Благоевградска област. По Черноморието студът ще бъде придружен от силен вятър и опасно вълнение. Около и над 50 см е снежната покривка на места в Северна България. В София тя е около 22 см. Валежите продължават, но вече са по-слаби, а по-късно през деня се очаква в много райони да спрат. През целия ден температурите ще остават под нулата с изключение на Югозападна България, където ще са малко над нулата. Тази нощ се очаква преминаването на нов средиземноморски циклон, а валежите отново ще се усилят. От вчера учебни занятия няма в десетки училища в страната, съобщава bTV. Най-много ученици са в принудителна ваканция в областите Разград и Силистра. Заради усложнената зимна обстановка се отменят учебните занятия във всички учебни заведения на територията на област Разград. В общините Разград, Лозница, Самуил и Кубрат учениците са във ваканция до 28 февруари включително. От днес до първи март ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата в общините Исперих, Цар Калоян и Завет.

Петер Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ: Решихме да се оттeглим от България заради много конфликти

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/shefat-chez-zashto-goprodadoha.html

ЧЕЗ реши да се оттегли от България, защото имаше много конфликти с правителството и средата и да пренасочи активите към Франция , Германия. България в енергийния сектор е в трудна ситуация и затова големите играчи не искат да инвестират. Това заяви Петер Баран, който е бил 5 години оперативен директор на ЧЕЗ България

Петер Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ: Решихме да се оттeглим от България заради много конфликти

https://frognews.bg/novini/shefat-chez-zashto-goprodadoha.html

ЧЕЗ реши да се оттегли от България, защото имаше много конфликти с правителството и средата и да пренасочи активите към Франция , Германия. България в енергийния сектор е в трудна ситуация и затова големите играчи не искат да инвестират. Това заяви Петер Баран, който е бил 5 години оперативен директор на ЧЕЗ България

Автоматичният език, който подмени реалността (откъс от изследване за моделите на автобиографично разказване за социализма)

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/02/27/3136283_avtomatichniiat_ezik_koito_podmeni_realnostta_otkus_ot/?ref=rss


Томът "Трудният разказ. Модели на автобиографично разказване за социализма между устното и писменото", съставители Александър Кьосев и Даниела Колева, обединява резултатите от голям интердисциплинарен изследователски проект, подкрепен от Националния фонд за научни изследвания. Проектът включва 11 изследователи от различни области - антрополози, социолози, литературоведи и изследователи на културата. Книгата е посветена на моделите на проблематичните биографични разкази за онова време,...

АПИ: Всички магистрали са отворени, най-критичните зони са в Добрич, Силистра и Русе

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737722

АПИ: Всички магистрали са отворени, най-критичните зони са в Добрич, Силистра и Русе"От 7.00 часа АМ "Тракия" между Карнобат и Бургас е в нормална експлотация. До 10 минути ще пуснем и "Хемус" между Шумен и Варна. Всички главни пътища са отворени за тирове. По автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма", "Марица" няма ограничения за тяхното движение". Това заяви инж. Дончо Атанасов, председател на АПИ пред БНТ.

Юнкер: Сърбия трябва да реши спора си с Косово, за да влезе в ЕС

http://www.cross.bg/kosovo-yunker-surbiya-1568793.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви при посещението си в Белград, че Сърбия трябва да реши спора с Косово преди да може да влезе в Европейския съюз, предава БНР. На свой ред сръбският президент Александър Вучич заяви, че призовава към компромис с Косово. След Сърбия, Жан Клод Юнкер ще бъде на посещение в Черна гора, Косово и Босна, а обиколката му в региона ще завърши с участие в среща на върха на ЕС с регионални лидери в София на 1 март.  

Летище Варна остава отворено

http://varnautre.bg/2018/02/27/75587/%d0%bb%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%89%d0%b5-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be

От аерогарата съветват пътниците да предприемат пътуване до летището само в случай, че те имат потвърждение от авиокомпанията за осъществяване на полет

Спецсъдът отново ще опита да даде ход на делото за КТБ

http://www.cross.bg/deloto-tzvetan-opita-1568792.html

/КРОСС/ Специализираният съд за четвърти път ще опита да даде ход на делото за източването на Корпоративна търговска банка, предава БНТ. По делото подсъдими са Цветан Василев и още 17 души. Банкерът Цветан Василев получи призовката си в Белград в края на януари. Той е в сръбската столица от началото на разследването за фалита на КТБ. Делото срещу него и останалите подсъдими е за присвояване на близо 3 милиарда лева от затворената през юли 2014 година КТБ. Миналото заседание беше провалено заради заболяване на един от призованите.

Терористичната заплаха във Великобритания расте - както заради ислямисти, така и заради нацисти

https://www.actualno.com/europe/teroristichnata-zaplaha-vyv-velikobritanija-raste-kakto-zaradi-isljamisti-taka-i-zaradi-nacisti-news_661910.html

Миналата година британската полиция е успяла да предотврати организирането на четири атентата на крайнодесни екстремисти. Това съобщи директорът на Отдела за борба с тероризма на "Скотланд Ярд" Марк Роули, предаде БГНЕС. "Заплахата от ултрадесен тероризъм изглежда по-осезаема и сериозна", каза той, подчертавайки, че по-рано в Обединеното кралство "не е организиран ултрадесен тероризъм". Роули също така отбеляза нарастващата заплаха от ислямския тероризъм. Според н

Пътищата във Варна частично разчистени от снега (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=369839

Някои от основните булеварди във Варна са частично почистени от снега, видя репортер на Moreto.net. По бул. "Осми Приморски полк" автомобили и автобуси газят в снега. Източното платно в долната си част е в по-добро състояние.

Нов опит за начало на делото КТБ

https://offnews.bg//temida/nov-opit-za-nachalo-na-deloto-ktb-675667.html

Днес ще бъде направен поредният опит за начало на процеса за присвояването на близо 3 милиарда лева от Корпоративна търговска банка, предаде БНР.

На последното заседание стана ясно, че банкерът Цветан Василев е редовно призован, отсъствието на друг свидетел - Георги Христов - отложи делото.

Прокуратурата сочи Василев за ръководител на организираната престъпна група, източвала фалиралата КТБ.

Неявилият се на 14 февруари Христов беше глобен с 1000 лева и му беше назначена съдебномедицинска експертиза. Заради отсъствието му не се стигна до коментар по същество на документа от Сърбия, указващ, че Цветан Василев е получил препис от мащабния обвинителен акт от близо 12 000 страници и призовки за уточнените дотук дати по мегаделото, което се гледа в Специализирания наказателен съд. Един от адвокатите му Христо Ботев се усъмни редно ли е процесът да започне, ако не е ясно дали Белград ще го предаде на българските власти.

Отново без синя зона в столицата

http://www.cross.bg/nyama-parkirane-zona-1568791.html

/КРОСС/ За втори пореден ден няма да има синя и зелена зона за паркиране в София. Това обяви лично кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Причината е усложнената обстановка и натрупалата снежна покривка, която о т столична община не могат да почистят, да осигурят места за паркиране, заради което справедливо и не искат пари от шофьорите, които все пак успеят да позиционират колата си в центъра на града. „Докато не е възможно да се приведе зоната в нормален вид, ще остане без да се заплаща, защото е изключително трудно, а на много места невъзможно да бъде почистен снегът от зоните. Знаете, там паркират и автомобили, няма как да минат снегорините. Докато не се приведе в приличен вид зоната, няма как да се взимат пари на хората", обяви Йорданка Фандъкова. "Синя" и „зелена" зона се затварят и днес, 27.02.2018 г , заради тежките метеорологични условия. ЦГМ ще почиства с приоритет паркингите пред училища, детски градини и обществени сгради. Системата за СМС паркиране няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите на ЦГМ. Призоваваме гражданите да се съобразят с тежките зимни условия за днешния 27.02.2018 г. и да не използват личните си автомобили", написаха в прессъобщение от Центъра за градска мобилност.

Наказаха снегопочистващата фирма в „Люлин”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737702

Наказаха снегопочистващата фирма в „Люлин”Санкция ще получи фирмата, която почиства от сняг най-големия столичен жилищен комплекс – „Люлин”. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. Причината е зле свършена работа по време на изключително тежкия за шофьорите вчерашен ден. „Вчера специално съм поискала да не се заплащат обработките в „Люлин”. Там не се справи фирмата, определено”,

ЧЕЗ напуска България заради конфликт с правителството

http://www.transmedia.bg/2018/02/27/%d1%87%d0%b5%d0%b7-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%82/

Чешкото държавно енергийно дружество ЧЕЗ е решило да продаде бизнеса си в България през 2016 г. заради конфликти с правителствата и лошата среда за правене на бизнес. Компанията е решила да инвестира в Западна Европа, каза днес по Би Ти Ви Петър Баран, който е оперативен директор на енергоразпределителното дружество между 2011 и 2015 г.

Той допълни, че основният проблем е в това, че темата за тока се политизира. „Токът е скъп, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а партиите използват тази ситуация“, обобщи Баран.

Според Баран мениджмънтът на ЧЕЗ в Чехия е проверил внимателно купувача и вариантите за финансиране, преди да се реши на продажбата.

На въпрос защо такъв сериозен бизнес отива в такава скромна компания, той обясни, че ЧЕЗ не виновна, че са се появили такива компании като купувачи. В заключение Петър Баран обобщи, че няма институция в страната, която да спре сделката.

Провал би могло да има, ако компанията купувач не намери нужното финансиране или продавачът реши да се откаже по някаква причина.

Разрастващите се биткойн фабрики

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/razrastvashtite-se-bitkoin-fabriki-256235/

Миньори изчисляват, че и на цена от около 1000 долара за брой все още могат да „копаят“ на печалба

Румен Петков: Мораториумът върху строежа на АЕЦ "Белене" трябва да падне

http://www.cross.bg/belene-tzentralata-izgrazhdaneto-1568790.html

/КРОСС/ Мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене" трябва да падне. Това е необходимото условие, за да се намери сериозен инвеститор за изграждането на централата, в която трябва да имаме държавно участие, защото подобни проекти имат пряко отношение към икономиката на страната ни и към нашата национална сигурност. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Във връзка с темата той бе призован за коментар по отношение на тезата на премиера Борисов, че можем да мислим за АЕЦ „Белене" като за общ балкански проект. „Президентът Първанов в неделя разви тази теза на един много сериозен ядрен форум, който АБВ организира. Много е важно да сме наясно с възможните източници на финансиране за АЕЦ „Белене". Премиерът днес е говорил за европейско финансиране, мисля че това е много трудно. Това, което трябва да направим е да си гарантираме националния интерес, като първо Народното събрание снеме мораториума върху изграждането на централата, въпреки че това може би не е точния юридически термин. Второ, да се обяви процедурата по изграждането на централата и България да гарантира своето участие в проекта с досега направените инвестиции. И трето, тази процедура трябва да доведе до намирането на силен стратегически инвеститор, като през цялото време сме с ясното съзнание, че става въпрос и за националната сигурност на България", посочи той.  

Опасно студено време в цялата страна днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737706

Опасно студено време в цялата страна днесЖълт код за ниски температури е обявен за цялата страна днес с изключение на Благоевградска област, съобщава Би Ти Ви. По Черноморието арктическият студ ще бъде придружен от силен вятър и опасно вълнение. Около и над 50 см е снежната покривка на места в Северна България. В София тя е около 22 см. Валежите продължават, но вече са по-слаби,

Откъси от "Безумно щастливи" за добро настроение

https://www.actualno.com/literature/otkysi-ot-bezumno-shtastlivi-za-dobro-nastroenie-news_661884.html

"Безумно щастливи" е книга на американската писателка и блогърка Джени Лоусън, в която тя по комичен начин разказва за борбата си с тежката депресия и множество други психични разстройства. Ето някои прозрения на авторката. „Приличието е силно надценявано и вероятно причинява рак.“ *** Технически аз не съм луда, защото думата „луда“ изобщо не е в състояние да побере всичко, което съм. *** Да ядеш праскова, е като да ядеш глава на новородено.

Обществена телевизия съди вицеканцлера на Австрия

http://dnes.dir.bg/news/televizia-sad-avstria-vitzekantzler-26921567

Австрийската обществена телевизия ORF предприе необичайна стъпка - заведе дело срещу вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, който обвини нея и популярен водещ в лъж

България се събужда под снежна блокада

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737707

България се събужда под снежна блокадаОбилен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха част от пътищата в страната. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали сигнали им е оказана помощ. В 7 ч. тази сутрин беше отворена за всички МПС магистрала „Тракия” между Карнобат и Бургас. Снощи пътят беше затворен заради силен вятър и нулева видимост.

"Имиджът на България в Германия не е особено добър"

http://clubz.bg/64753-imidjyt_na_bylgariq_v_germaniq_ne_e_osobeno_dobyr

Вернер Йостмайер, бивш депутат от ХДС, е от 2016 година почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция Северен-Рейн Вестфалия. Даря Попова-Витцел от Дойче веле разговаря с него за имиджа на България и българите в Германия.

Вернер Йостмайер.

Г-н Йостмайер, как оценявате Вие като почетен консул на България имиджа на българите в Германия?

Ако трябва да отговоря съвсем кратко и общо, бих казал, че имиджът на България не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България, в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България. Има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство. Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане.

Но защо идват в Германия, след като сигурно знаят какво ги очаква?

Не знам дали наистина знаят какво точно ги очаква. Може би са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независимо срещу какво заплащане. Много от тези хора попадат в т.нар. проблемни квартали, живеят в порутени сгради при ужасни условия - и именно те определят в голяма степен лошия имидж на България в Германия. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация.

Но и още нещо разваля имиджа на България - начинът, по който функционира българската държава. Лично аз съм ставал свидетел как и най-елементарните неща се случват едва след като подадеш кутия бонбони например. Това, естествено, е типично и за други страни, но България ми е на сърцето - една прекрасна страна, която всъщност е толкова важна за нас.

А защо е важна?

Важна е, защото от една страна се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на ЕС. Освен това България е страна, която е много приятелски настроена към Германия - така е открай време, но и добрите отношения между г-жа Меркел и г-н Борисов спомагат за това разбирателство. А и по отношение на бежанската политика България допринася с позицията си за повече солидарност в ЕС.

В същото време знаете, че широки слоеве от българското население не одобряват бежанската политика на Ангела Меркел.

Да, но официална София подкрепя Берлин, това е факт.

Да се върнем към т.нар. мигранти по бедност от България, за които германските медии често пишат. Ние от Дойче Веле също отразяваме темата и нерядко получаваме отзиви, в които наши читатели ни казват: Видяхте ли, от години ви повтаряме, че тези хора не могат да бъдат интегрирани. Сега дойдоха при вас и сами разбрахте, че сме били прави. Затова оправяйте се и престанете да ни повтаряте, че трябва да полагаме повече усилия за интеграцията им. Как ще коментирате подобни нагласи?

Ако трябва да бъде честен, проявявам разбиране. Голяма част от тези хора не само нямат никакво образование, но и не се придържат към правилата на играта, към общоприетите норми на поведение. Тоест - отказват да се интегрират, което неминуемо създава проблеми - не само в България, но и тук в Германия. Това е факт, който мнозина все още не осъзнават.

Но дали невъзможността да бъдат интегрирани не се дължи донякъде и на липсата на уважение към тези хора?

Трудно ми е да отговоря. Не знам дали това е една от причините, но мога да Ви уверя, че всеки, който се придържа към правилата и не злоупотребява с гостоприемството, е добре дошъл в Германия.

Как мислите, ще се справят ли градовете, в които са концентрирани особено много пришълци от България?

Да, ще се справят. И дори мисля, че този проблем е по-лесен за решаване от интеграцията на голяма част от бежанците, пристигнали в Германия през последните две години. Защото в много от случаите става дума за хора, които просто не желаят да бъдат интегрирани. В тази връзка ще цитирам една наистина смущаваща статистика: според изследване на фондация „Бертелсман“, над 40% от турците в Германия не желаят да се интегрират в страната, в която живеят вече от второ, дори трето поколение. И още нещо: делът на хората, които дават гласа си за един диктатор като Ердоган, тук дори е по-висок, отколкото в самата Турция.

С други думи: искате да кажете, че т. нар. мигранти по бедност от България не се набиват чак толкова на очи, така ли?

В градове като Дортмунд и Дуисбург определено имат проблеми с мигрантите от България, но като цяло те не се разглеждат като сериозно предизвикателство. В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество. Затова използвам всяка възможност да подчертая, че трябва да правим разлика между едните и другите българи.

Накрая: какво бихте посъветвали българите, които кроят планове да се преселят в Германия?

Много важно е да се включат активно в тукашния живот, а не да се изолират и да се ограничават единствено до контакти със свои сънародници. Само така могат да станат част от германското общество.

Дойче веле.

2-ма мъже паднаха от самолет при излитане и загинаха в Еквадор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737700

2-ма мъже паднаха от самолет при излитане и загинаха в ЕквадорПолет от еквадорския град Гуаякил до Ню Йорк бе отменен в понеделник, след като двама мъже загинаха при падане от самолета на пистата, предаде ДПА, като се позова на в. "Ел Универсо". Предполага се, че двамата мъже са били пътници без билет, които са паднали от колесниците на самолета на "Латам" при излитане, предава БТА.

Дървена ваканция в десетки училища в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737703

Дървена ваканция в десетки училища в странатаОт вчера учебни занятия няма в десетки училища в страната. Най-много ученици са в принудителна ваканция в областите Разград и Силистра, съобщава Би Ти Ви. Заради усложнената зимна обстановка се отменят учебните занятия във всички учебни заведения на територията на област Разград. В общините Разград, Лозница,

Акценти в пресата

http://www.cross.bg/vestnik-bulgariya-belene-1568789.html

/КРОСС/ "Сделката за ЧЕЗ, на практика, трудно може да бъде спряна", коментира в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието обяснява, че КЕВР няма правомощия, а КЗК и КФН - основание, да се намесят. НАП и ДАНС могат да направят проверки без последствия. Вестник "Сега" посочва, че в телевизионно интервю вчера собственичката на "Инерком България" Гинка Върбакова, която бе определена от ЧЕЗ за купувач на бизнеса й в България, дори предупреди, че ако държавата попречи на сделката, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. Това би могло да се тълкува като намек, че тя ще търси правата си в съда при такъв развой. "Бенелюкс на Балканите поиска премиерът Бойко Борисов", информира вестник "Труд". На инвестиционен форум в Лондон той обобщи, че 30 млрд. евро ще струват транспортните коридори в региона, а изграждането на АЕЦ "Белене" да се превърне в общ балкански проект с европейско финансиране, допълва всекидневникът.Вестник "Стандарт" също цитира думи на Борисов, който заявява, че "Белене" може да стане Балканска атомна централа. Нова наредба предвижда учебниците на учениците от 1-ви до 12-и клас могат да бъдат максимум 288 страници, съобщава вестник "Телеграф". По този начин, според издателите, ще се олекотят помагалата на децата от пети клас нагоре. България да бъде разделена на 4 икономически района - Югозападен, Тракийско-Родопски, Черноморски и Дунавски

Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от  67 млн. евро за завода за отпадъци

http://pogled.info/bulgarski/kak-gubeshto-druzhestvo-kato-toplofikatsiya-sofiya-shte-pokriva-obshtinski-dalg-ot-67-mln-evro-za-zavoda-za-otpadatsi.92800

/Поглед.инфо/ „Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от  67 млн. евро за завода за отпадъци“, този въпрос зададе омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Безплатно паркиране и днес в синята и зелената зона на София

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/27/3136666_bezplatno_parkirane_i_dnes_v_siniata_i_zelenata_zona/?ref=rss


В синята и зелената зона за платено паркиране в центъра на София ще се спира безплатно и днес. Причината е,<br />че снегопочистващите машини са ангажирани с обработка на основните улици и не могат да разчистят паркоместата.<br /><br />От Центъра за градска мобилност съобщиха, че системата за есемес паркиране в София няма да приема съобщенията за плащане, а талоните няма да се проверяват от контрольорите. И днес продължава приоритетното почистване на паркингите пред училища,...

Филипините екстрадираха десетки телефонни измамници в Китай

https://www.actualno.com/asia/filipinite-ekstradiraha-desetki-telefonni-izmamnici-v-kitaj-news_661909.html

Филипините предадоха на Китай 73-ма заподозрени за телефонни измами. Те са били задържани на територията на островната държава в рамките на съвместна операция на правоохранителните органи на двете страни, предаде БГНЕС. Според вестник "Фадживан" през вечерта на 26 февруари обвиняемите вече са били транспортирани до китайския град Тиендзин с четири рейса и съпровождащ ги конвой китайски полицаи. Изданието информира още, че от началото на тази година вече са били проведени няколко подо

Татяна Дончева: Спиране на сделката с ЧЕЗ ще значи скандал между Пеевски, Борисов и Доган

http://clubz.bg/64752-tatqna_doncheva_spirane_na_sdelkata_s_chez_shte_znachi_skandal_mejdu_peevski_borisov_i_dogan

Сделката за продажба на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова няма как да не е одобрена от премиера Бойко Борисов и ако все пак бъде спряна - "ще предизвика конфликт между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган". Това заяви лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева пред "България он ер". 

"Сделката с продажбата на ЧЕЗ е едно голямо безобразие, извършено от хора, които овладяха държавата в много голяма степен. Обществото все още няма представа в каква степен е сложена ръка върху някои процеси. Тези хора не считат за нужно да се съобразяват и да демонстрират приличие. Това е задкулисие парекселанс и се знае кой стои зад него", категорична е Дончева.  

По думите ѝ юридически има инструменти за спиране на продажбата на ЧЕЗ на българската фирма на Върбакова. Трудността идва от друго - че според бившата депутатка тя е договорена "на много високо ниво".

Като юрист тя оспори твърдението на самата Гинка Върбакова, както и на властта, че сделката е извършена по чешкото право, защото е договорена там. По думите ѝ освен това "чешкото право е континентално право и кой знае какви различия в принципните неща няма".

Дончева каза още, че няма как Гинка от Пазарджик или Стамболийски (откъдето всъщност била родом) да притежава едно такова огромно дружество като ЧЕЗ, няма как да го управлява.

"След 10 ноември в България имаше режим на тока заради назначение на невежи хора в управлението. Назначаването на невежи хора в управлението на толкова важни за обществото и националната сигурност компании винаги е свързано с проблеми в бъдеще", предупреди още юристката. 

От думите на юристката стана ясно, че ако се съди по публични изяви от последните дни - има логика в медийните публикации за връзка с бившата групировка СИК на купувачите на ЧЕЗ, в частност на съпруга на Гинка - Славчо Върбаков. Версията тръгна от сайта "Биволъ". Дончева не изключи да има и участие на грузински и руски интереси - по повод разкрития, направени в чешките медии за финансиране на сделката и чрез компании на грузински бизнесмени с интереси в България. Любопитно е, че обвързаността с грузински бизнес, който оперира у нас, излезе в медия на чешкия премиер Андрей Бабиш, който бе на посещение у нас през януари.

Според Татяна Дончева трябва много внимателно да се обсъди въпросът дали е добре или не държавата да притежава електроразпределителните дружества. Дончева разкритикува начина, по който са приватизирани електроразпределителните дружества по времето на НДСВ, както и последвалата през 2011 г. продажба на остатъчните дялове на държавата от 33%, които били "нейният стопер", ако с управлението на ЕРП-ата възникне проблем. 

През миналата седмица от БСП поискаха от Бойко Борисов сделката не просто да се предотврати, а и държавата да извади пари и да купи ЧЕЗ вместо избрания купувач от чехите - Гинка Върбакова. На това Борисов реагира с ирония и попита: "Защо да не национализираме всичко - останалите две електоразпределителни дружества, "Нефтохим", ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, банки..." 


 

6-има, сред които 3 деца, загинаха при пожар в жилищен блок в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737698

6-има, сред които 3 деца, загинаха при пожар в жилищен блок в РусияШестима души, сред които три деца, загинаха късно в понеделник при пожар в жилищен блок в руския град Чусовой в Пермски край. Други четирима тежко пострадали са откарани в болница, предадоха ДПА и ТАСС. Останалите жители на блока са настанени в хотел. Някои от тях са били спасени със стълби, предава БТА.  Засега не се съобщава причината за пожара.

Родени на 27 февруари

http://www.cross.bg/bivsh-depytat-rymen-1568787.html

/КРОСС/ Димитър Гочев, бивш конституционен съдия Мехмед Дикме, бивш земеделски министър Борислав Иглев, бивш депутат Владимир Митрушев, зам.-председател на НС на "Булгартрансгаз" Николай Ишков, актьор и бизнесмен Румен Луканов, тв водещ Валентин Ангелов, художник и дизайнер Димитър Попов, бивш футболист национал Доц. Ева Волицер, актриса Доц. Румен Димитров, началник Втора гинекологична клиника - УАГБ "Майчин дом" Наско (Атанас Пенев), вокалист на Б.Т.Р. Калин Василев, депутат от ГЕРБ в 44-тото Народно събрание Акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН  

Димитър Делчев: Ако утре Гинка реши да дръпне шалтера на правителството, тя ще го направи

https://frognews.bg/politika/dimitar-delchev-ako-utre-ginka-reshi-drapne-shaltera-pravitelstvoto-tia-shte-napravi.html

Несериозно е стратегически сектор за България да се управлява от една малка пазарджишка фирма. Зад рамото на Гинка наднича някой друг. Категорично процедурата за продажба на ЧЕЗ не е прозрачна. Ако утре Гинка реши да дръпне шалтера на Борисов, тя ще го направи. Токът сваля и качва правителства.

Димитър Делчев: Ако утре Гинка реши да дръпне шалтера на правителството, тя ще го направи

https://frognews.bg/novini/dimitar-delchev-ako-utre-ginka-reshi-drapne-shaltera-pravitelstvoto-tia-shte-napravi.html

Несериозно е стратегически сектор за България да се управлява от една малка пазарджишка фирма. Зад рамото на Гинка наднича някой друг. Категорично процедурата за продажба на ЧЕЗ не е прозрачна. Ако утре Гинка реши да дръпне шалтера на Борисов, тя ще го направи. Токът сваля и качва правителства.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване