Татяна Дончева: Ако сделката на Гинка бъде спряна това означава скандал между Доган, Пеевски и Борисов

http://www.mediapool.bg/tatyana-doncheva-ako-sdelkata-na-ginka-bade-spryana-tova-oznachava-skandal-mezhdu-dogan-peevski-i-borisov-news276052.html

Сделката за продажба на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова няма как да не е одобрена от премиера Бойко Борисов и ако все пак бъде спряна - "ще предизвика конфликт между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган". Така коментира скандала, довел до оставката на енергийния министър, лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред "България он ер". "Сделката с продажбата на ЧЕЗ е едно голямо безобразие, извършено от хора, които овладяха държавата в много голяма степен. Обществото все още няма представа в каква степен е сложена ръка върху някои процеси. Тези хора не считат за нужно да се съобразяват и да демонстрират приличие. Това е задкулисие пар екселанс и се знае кой стои зад него", категорична е Дончева. Според нея сделката може да бъде спряна и то съвсем легално. Трудността, по думите на Дончева идва от друго - тя е договорена "на много високо ниво". Ексдепутатката оспори твърдението на самата Върбакова, както и на властта, че сделката е извършена по чешкото право, защото е договорена там. По думите й освен това "чешкото право е континентално право и кой знае какви различия в принципните неща няма". Лидерът на Д21 смята, че няма как Гинка от Пазарджик или Стамболийски (откъдето всъщност била родом) да притежава едно такова огромно дружество като ЧЕЗ, няма как да го управлява. "След 10 ноември в България имаше режим на тока заради назначение на невежи хора в управлението. Назначаването на невежи хора в управлението на толкова важни за обществото и националната сигурност компании винаги е свързано с проблеми в бъдеще", предупреди още юристката. От думите на юристката стана ясно, че ако се съди по публични изяви от последните дни - има логика в медийните публикации за връзка с бившата групировка СИК на купувачите на ЧЕЗ, в частност на съпруга на Гинка - Славчо Върбаков. Версията тръгна от сайта "Биволъ". Дончева не изключи да има и участие на грузински и руски интереси - по повод разкрития, направени в чешките медии за финансиране на сделката и чрез компании на грузински бизнесмени с интереси в България. Любопитно е, че обвързаността с грузински бизнес, който оперира у нас, излезе в медия на чешкия премиер Андрей Бабиш, който бе на посещение у нас през януари. Според Татяна Дончева трябва много внимателно да се обсъди въпросът дали е добре или не държавата да притежава електроразпределителните дружества. Дончева разкритикува начина, по който са приватизирани електроразпределителните дружества по времето на НДСВ, както и последвалата през 2011 г. продажба на остатъчните дялове на държавата от 33%, които били "нейният стопер", ако с управлението на ЕРП-ата възникне проблем.

Къща за гости назначи чатбот, изпревари 5-звездните хотели в страната

https://pressbulgaria.com/m/3RDZQBV5.html

Къща за гости “Макак B&B” от великотърновското село Леденик назначи на работа виртуален асистент. От понеделник чатботът Мак отговаря във Фейсбук страницата на къщата на въпросите на клиенти вместо стопаните Росица и Петър Бойчеви. Засега Мак обслужва само англоговорящите клиенти на къщата, а на българските предоставя пакет с промоции и възможност да си поговорят на живо с Росица. Чатботът е в процес на постоянно обучение и развитие, и се поддържа от столичния стартъп „Умни Солюшънс“, създател на бота. Чатботът е софтуерно решение, което отговаря автоматично на най-често задаваните въпроси от клиенти чрез текст, видео, снимки, линкове и други елементи. Най-често чатботът се интегрира във Фейсбук страницата на хотела, в Месенджър, на уеб-страницата. В световен мащаб технологията съществува и се ползва от години, и е отлично решение за хотелския бизнес, който страда хронически от недостиг на персонал. В България обаче това решение още не е излязло на мода и в това отношение “Макак B&B” изпревари технологично 4 и 5-звездните хотели в страната. Росица Бойчева коментира: “Благодарни сме на сътрудничеството с „Умни Солюшънс“ и възможността да имаме виртуален асистент. Не се налага да се клонирам за да успявам да свърша всичко. Мак ми помага“. „Умни Солюшънс“ е един от 7те стартъпа, които финишират в сряда, 28.02, българската програма на стартъп инкубатора Founder Institute от Силициевата Долина. Чатботът на хотела е под ръка на клиентите без сваляне на програми, инсталиране и допълнително обучение как се работи с него, и е достъпен 24/7. Автоматизираната комуникация икономисва часове работа на персонала в хотела и намалява разходите по връзките с клиентите, а също така предоставя нови възможности за маркетинг и продажби. Не на последно място, с чатбот хотелът изглежда съвременно и иновационно. Най-обикновен Q&A бот може да предостави информация за хотелските услуги и за района и развлеченията около хотела толкова лесно и достъпно, колкото писането на СМС на приятел или роднина.

Адвокат: Триумвиратът, който управлява държавата, заплашва живота на Цветан Василев

http://clubz.bg/64764-advokat_triumviratyt_kojto_upravlqva_dyrjavata_zaplashva_jivota_na_cvetan_vasilev

ПОЛИТИКА константин симеонов адвокатcr

Докато съществува триумвиратът на управление на държавата, съществува опасност за Цветан Василев. Говоря за триумвирата между Бойко Борисов Цацаров и Пеевски.

Това каза днес Константин Симеонов, дългогодишен адвокат на банкера, който е в Сърбия, след като стана ясно, че делото КТБ ще тръгне задочно въпреки неговото отсъствие.

Симеонов обяви пред репортери в една от почивките на съда, че е имало няколко сигнала за заплахи за живота на клиента му, включително и откакто е на територията на Сърбия.

"Това доведе включително, че по едно време го охраняваше сръбска полиция", заяви Симеонов.

Той свързва случващото се с последващото разграбване на активите на банката и даде пример - "Виваком", "Булгартабак" и "опитите за Дунарит". 

Константин Симеонов направи изявлението си, след като минавайки покрай репортерите, друг от адвокатите на Василев - Христо Ботев, подхвърли, че той не си идва у нас, защото "ще го убият".

Симеонов даде за пример, че е необяснимо защо прокуратурата не иска да разпита бившия банкер по видеовръзка - такава възможност има предвидена в НПК.

Защитникът смята, че правата му са абсолютно нарушени с това, че Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу него задочно. Дори да изяви доброволно желание за екстрадиция, срещу Василев все още има мярка за неотклонение, постановена от белградския Висш съд, и червена бюлетина на Интерпол, Т. е. - ще го задържат веднага. А той не искал "да го докарват като маймуна в България".

Запитан - докъде е процедурата по екстрадиция в Сърбия, Сименов отговори:

На долна мъртва точка.

Адвокатите искат отвод на едната прокурорка - Даниела Начева, защото... от нейния компютър е писан гражданският иск на синдиците на КТБ, който евентуално ще бъде присъединен към делото. Според Симеонов прокуратурата няма никакво място в гражданския иск, да не говорим как за една седмица ищците са се запознали с обвинението в детайли.

Според водещия прокурор Иван Гешев - няма нищо страшно да те задържат.

"Нешо страшно ли стана, когато обикновени счетоводителки бяха задържани под стража? Още повече г-н Цветан Василев е мъж - не е дама, препоръча Гешев 

Юсейн Болт облича екипа на бивш тим на Стоичков

https://www.24chasa.bg/sport/article/6737943

Юсейн Болт облича екипа на бивш тим на СтоичковЮжноафриканският "Мамелъди Съндаунс" е отборът, с който Юсейн Болт е подписал първия си професионален футболен договор. Това стана ясно, след като бившият тим на Христо Стоичков оповести новината в профила си в Туитър. "Футболът никога няма да бъде същият", написаха от клуба в социалната мрежа. Очаква се по-късно днес световният рекордьор на 100 и

Скопие одобрява идеята на Борисов за балканска АЕЦ ”Белене”

http://dnes.dir.bg/news/aetz-belene-skopie-kabinet-borisov-3-26922284

Посланикът на Македония Мариян Гьорчев одобри идеята на премиера Бойко Борисов АЕЦ "Белене" да бъде построена като общ балкански проект с европейско финансиране

Лекари закъсаха на път за родилката във Вълчидолско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369856

Родилката от село Радан Воевода, която тази сутрин трябваше да бъде транспортирана до болнично заведение, вече е в линейка и пътува към Варна. Медицински екип от Вълчи дол е успял да стигне до жената и в момента се опитват да намерят проходим път до морската столица, съобщи за Moreto.

Дряновски пожарникари спасиха 6 деца, закъсали в преспите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737933

Дряновски пожарникари спасиха 6 деца, закъсали в преспитеСлужители на РСПБЗН-Дряново съдействаха за транспортирането на 6 деца, останали в преспите с училищния автобус, до с. Гостилица, събщиха от ОД МВР Габрово. В 15.24 ч. в понеделник, в РДПБЗН-Габрово е получен сигнал, че в с. Славейково, общ. Дряново, е аварирал училищен автобус. По първоначална информация, при излизане от селото, автобусът,

Поне за кратко "Бон Джоуви" се събира в оригиналния си състав

http://www.cross.bg/dzhoyvi-alek-originalniya-1568808.html

/КРОСС/ "Бон Джоуви" ще се съберат в оригиналния си състав за церемонията по въвеждането им в Залата на славата на рокендрола, съобщава „Контактмюзик". Легендарната банда се готви да изпълни няколко песни на церемонията на 14 април в Кливланд. Сега става ясно, че за събитието "Бон Джоуви" ще са в оригиналния си състав, т.е. с Алек Джон Съч и Ричи Самбора. Алек напусна бандата през 1993 г., а Ричи го последва през 2013 г. Двамата обаче ще се завърнат, за да се появят на сцената заедно с вокалиста Джон Бон Джоуви, барабаниста Тико Торес и изпълнителя на клавишни Дейвид Брайън. "Разговорът ми с Алек по телефона за предстоящото събиране на бандата бе чудесен", заяви Тико Торес пред сп. "Билборд". "За своеобразното пътуване като банда бяхме заедно за известно време и е хубаво, че ще можем да пресъздадем това не само за самите нас, но и за феновете. Предполагам, че когато се съберем със старите приятели, ще има много емоционални мигове", допълни той. Всъщност събирането на групата е и като своеобразно изискване за влизането в Залата на славата. По традиция то става именно в оригиналните  състгави на бандите, като много рядко се допускат изключения и то само когато някое от новите попълнения се е превърнало в знакова фигура за групата и рокендрола.  

Актрисата Ралица Паскалева и волейболистът Теодор Салпаров чакат бебе (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737931

Актрисата Ралица Паскалева и волейболистът Теодор Салпаров чакат бебе (Видео)Актрисата от "Откраднат живот" Ралица Паскалева потвърди официално пред Нова тв, че очаква дете от половинката си – волейболиста Теодор Салпаров. "Живот и здраве ще си имаме едно лятно бебе", сподели Паскалева. Тя обаче отказа да каже какъв ще е полът на бебето. Двамата с Теодор са измислили име. "Още в самото начало и двамата казахме,

Варненски автоподлез крие двойна опасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=369855

Автоподлезът край "Царевец", на бул. "Левски" крие двойна опасност за шофьорите, видя репортер на Moreto.net. Освен, че е непочистен и вътре може да се завърти автомобил, който или ще блокира движението или ще се блъсне в стените, от тавана на подлеза висят и огромни ледени висулки.

Снежната покривка достигна 70 сантиметра в община Враца

https://www.24chasa.bg/region/article/6737935

Снежната покривка достигна 70 сантиметра в община Враца Снежната покривка на територията на община Враца е между 40 и 70 сантиметра, като валежът от сняг продължава, съобщиха от общинския пресцентър. Най-много сняг е навалял в селата Върбица, Паволче и Челопек, се уточнява в съобщението. Пътищата в общината са проходими при зимни условия, почистват се и се опесъчават.

Почина първият тамплиер в България

http://dnes.dir.bg/news/asen-janev-tamplier-26922233

Първият тамплиер в България и дългогодишен Канцлер на Велик Приорат България Асен Янев е починал тази нощ след кратко боледуване.

Фондовите борси от двете страни на Атлантика стартираха седмицата с ръст

http://econ.bg/Новини/Фондовите-борси-от-двете-страни-на-Атлантика-стартираха-седмицата-с-ръст_l.a_i.758395_at.1.html

По време на търговията в понеделник европейските и американските индекси завършиха на зелена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Омбудсманът: Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от 67 млн. евро ?

https://frognews.bg/novini/ombudsmanat-kak-gubeshto-drujestvo-kato-toplofikatsiia-sofiia-shte-pokriva-obshtinski-dalg-67-mln-evro-zavoda-otpadatsi.html

„Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци“, този въпрос зададе омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова.

Дончева: Ако спрат сделката за ЧЕЗ, ще има скандал между Борисов, Пеевски и Доган

https://offnews.bg//politika/doncheva-ako-sprat-sdelkata-za-chez-shte-ima-skandal-mezhdu-borisov-675682.html

Сделката за продажбата на ЧЕЗ е договаряна на много високо ниво и трудно юридически може да бъде спряна. Ако все пак се случи, това ще предизвика скандал между Делян Пеевски, Бойко Борисов и Ахмед Доган.

Това заяви лидерът на Движение 21 Татяна Дончева по България он ер. По думите й тази сделка е сключена със съгласието на Бойко Борисов.  

Сделката с продажбата на ЧЕЗ, от която зависи енергийното бъдеще на близо 3 млн. души в Западна България, продължава да увлича целия държавен ресурс - политически, икономически, и обществен. Тя е едно голямо безобразие, извършено от хора, които овладяха държавата в много голяма степен. Обществото все още няма представа в каква степен е сложена ръка върху някои процеси. Тези хора не считат за нужно да се съобразяват с общественото мнение", категорична бе Дончева 

Лидерът на "Движение 21" е на мнение, че няма как Гинка от Пазарджик или Стамболийски да притежава едно такова огромно дружество като ЧЕЗ. "След 10 ноември в България имаше режим на тока. Назначаването на невежи хора в управлението на толкова важни за обществото и националната сигурност компании винаги е свързано с проблеми в бъдеще, подчерта Дончева.

Авиоотряд 28 застрахова самолети за 300 хил. евро

http://dnes.dir.bg/news/samoleti-zastrahovca-aviootrjad-28-26922227

Правителствения Авиоотряд 28 пусна обществена поръчка за застраховка на 4 въздухоплавателни средства.

Започна Парижката седмица на модата

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737918

Започна Парижката седмица на модатаПарижката седмица на модата започна с представяне на вдъхновената от марокански пазар колекция на 28-годишния френски моден дизайнер Симон Порт Жакмю, предаде Франс прес. Той увери, че ще покаже колекция мъжко облекло на следващата Парижка седмица на модата през юни, след като сега представи проектираните от него облекла прет-а-порте за жени за

Борисов: България продължава да запазва икономическа и финансова стабилност (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737925

Борисов: България продължава да запазва икономическа и финансова стабилност (Видео, снимки)Министър-председателят Бойко Борисов и генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо обсъдиха партньорството на България в рамките на Световната търговска организация на среща в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Премиерът посочи, че един от приоритетите на Българското председателство на

Две български банки са обещали кредит на Инерком за сделката за ЧЕЗ

https://offnews.bg//ikonomika/dve-balgarski-banki-sa-obeshtali-kredit-na-inerkom-za-sdelkata-za-chez-675681.html

Две български банки са обещали отпускане на кредит на дружеството "Инерком - България", което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ - България. Това съобщава чешкото издание "Лидове новини" (Lidovy Noviny), цитирано от БНР.

Една от банките обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 милиона евро, а другата - с 80 милиона евро.

В публикацията се уточнява още, че друга българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Вчера в подробен материал за сделката с българската компания, "Лидове Новини" съобщи, че "Инерком - България" е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава в предаването ни "Преди всички" Веселин Вачков от "Лидове новини" уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци "Парадайз пейпърс".

По-късно от "Инерком - България" отхвърлиха тази информация.

Чешкото издание е собственост на бившия чешки премиер Андрей Бабиш. Милиардерът посети България в края на февруари, когато правителството му беше в оставка след като не получи вот на доверие от парламента. Бабиш се отказа от имунитета си малко преди това, за да бъде разследван по подозрения за незаконно получени преди години европейски субсидии от негова фирма.

След срещата му българския премиер Бойко Борисов двамата не коментираха предстоящата сделка с ЧЕЗ. Изданието Lidovy Noviny обаче често пише за сделката, като неведнъж е отбелязвало за съществуващи съмнения около източника на средства на компанията "Инерком груп".

В понеделник от партията на бившия правосъдени министър Христо Иванов "Да, България" призоваха българското правителство да оповести протокола от разговорите между двамата премиери, "с оглед осветляване на реалната роля на Борисов по казуса".

Екипи на „Електроразпределение Юг“ работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони

http://www.cross.bg/sela-elektrozahranvaneto-oblast-1568807.html

/КРОСС/ „Електроразпределение Юг" (част от EVN България) продължава дейностите за възстановяване на електрозахранването за засегнатите села от снегонавяванията, съобщават от дружеството. Ситуацията в области Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали е нормална при зимни условия. С изместването на снеговалежите на изток усложнена остава ситуацията с електрозахранването за села в области Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. В засегнатите области вследствие на снеговалежа и бурния вятър са налице скъсани проводници. Екипите на дружеството работят за възстановяване на електрозахранването като на места се извършва и физически обход по трасетата на електропроводите. В област Стара Загора 20 села имат нарушено електрозахранване - основно в района на Раднево. В област Сливен засегнати са 11 села, колкото и в област Ямбол. В област Бургас 20 села цялостно или частично имат прекъсвания в електроснабдяването, основно в планинските части на областта. Екипите на „Електроразпределение Юг" са оборудвани с техника и инструменти, както и специализирана механизация.  

Свищовски деца майсториха мартеници в работилничка, организирана от ГЕРБ

https://www.24chasa.bg/region/article/6737893

Свищовски деца майсториха мартеници
в работилничка, организирана от ГЕРБЗа втора поредна година МГЕРБ и ЖГЕРБ - Свищов, с подкрепата на общинското ръководство на партията, организираха „Работилничка за мартенички“, съобщиха от областния пресцентър на партията. Десетки дечица, заедно със своите родители се възползваха от поканата и се събраха в офиса на ГЕРБ, за да творят заедно.

Очертава се битка за ресурсите от природен газ в Черно море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737916

Очертава се битка за ресурсите от природен газ в Черно море
Анализ на Теодора Чимпой за в. "Ромъния либера", от БТА Компанията О Ем Ви Петром вече започна да търси клиенти за природния газ, който планира да добие от Черно море. Същевременно унгарски официални представители разбуниха духовете, след като заявиха неотдавна, че са резервирали целия капацитет на основния газопровод за износ.

Бедствено положение в Силистренско заради снега

http://dnes.dir.bg/news/snjag-obstanovka-potopat-26922176

Най-сложна е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Силистра и Русе, заради силните ветрове и намалената видимост.

Бурното море "изяде" част от варненския плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=369848

Бурното море завладя част от варненския плаж и "изяде" голяма част от ивицата, видя репортер на Moreto.net. На брега има и голепи купчини с отпадъци, също довлечени от морето. Част от заведенията не са успели да реагират на опасността и са оставили маси и чадъри, които силнят вятър заедно с вълните са съборили по пясъка.

DHL: Теѕlа Ѕеmі щe cи възвъpнe инвecтициятa зa гoдинa и пoлoвинa

https://www.investor.bg/novini/444/a/dhl-tela-em-shte-ci-vyzvypne-invecticiiata-za-godina-i-polovina-256547/

Разходите за миля при електрическия камион възлизат на 1,26 долара, докато при дизелов двигател те са 1,51 долара

В Габрово натрупа 45 см сняг, автобусите се движат с големи закъснения

https://www.24chasa.bg/region/article/6737863

В Габрово натрупа 45 см сняг, автобусите
се движат с големи закъсненияОбстановката в община Габрово е изключително усложнена предвид обилния и интензивен снеговалеж през последните 30 часа. Височината на снежната покривка в централна градска част е 40-45 см, съобщиха от местната администрация. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, пътното платно е заснежено и обработено.

Бързият влак Русе – Варна се удари в ледена пряспа

http://budnavarna.bg/30898-barziyat-vlak-ruse-varna-se-udari-v-ledena-pryaspa/

снимка: Будна Варна

Вчера бързият влак № 9623 от Русе за Варна, който заминава от Русе в 16:20 ч., е престоял в участъка между гарите Самуил и Висока поляна, научи BudnaVarna.bg.

Престоят на влака е бил вследствие на ударена заледена пряспа, поради което е възникнала повреда в локомотива. Композицията е изтеглена в гара Самуил, където за пътниците са осигурени храна и топли напитки до изчакването на дизелов локомотив от Варна, който да обслужи влака.

Въпреки независещите от „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД обстоятелства, предизвикани от тежката зимна обстановка, както и усилията на персонала за пътниците да бъдат осигурени нормални условия за престой, националният железопътен превозвач ще обезщети всички свои клиенти, пътували с този влак.

Поради прекалено големия престой в гара Самуил, на всички пътници от бърз влак № 9623 от Русе за Варна ще бъде предоставена възможността да получат билет за избран от тях маршрут за пътуване с влак в страната.

Клиентите на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД могат да получат своята компенсация на билетните каси във всяка една гара, като предоставят билета си от пътуването с бързия влак от Русе за Варна на 26.02.2018 г.

Материалът Бързият влак Русе – Варна се удари в ледена пряспа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Трима души са настанени в Приюта за бездомни във Варна през нощта

http://www.moreto.net/novini.php?n=369853

Пътната обстановка във Варна е нормална при зимни условия. Аспаруховият мост се обработва с антилед, 40 машини почистват и обработват улиците, съобщиха от дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" към Община Варна за Moreto.

Свинската мас е по-полезна от маслото

//dariknews.bg/novini/liubopitno/svinskata-mas-e-po-polezna-ot-masloto-2081330

Свинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола, твърди британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли мейл".

За първи път от половин век: Сняг заваля в Неапол (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/za-pyrvi-pyt-ot-polovin-vek-sniag-zavalia-v-neapol-snimki-2081342

Необичайно студено време, донесено от сибирски циклон, цари все още на Апенинския полуостров. Тази нощ падна сняг в южния италиански град Неапол, след което бе затворено местното летище, като и всички училища в града. Това съобщи новинарският сайт

Канада планира да приеме около милион мигранти до 2020 г.

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kanada-planira-da-prieme-okolo-milion-migranti-do-2020-g-256540/

За реализацията на тригодишния миграционен план може да бъдат необходими около 440 млн. канадски долара

Екипи на „Електроразпределение Юг“ работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите райони

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ZYfmxcwtDs0/

„Електроразпределение Юг“ (част от EVN България) продължава дейностите за възстановяване на електрозахранването за засегнатите села от снегонавяванията. Усложнена остава ситуацията с електрозахранването за села в областите Бургас,  Стара Загора, Сливен и Ямбол.

В засегнатите области вследствие на снеговалежа и бурния вятър са налице скъсани проводници. Екипите на дружеството работят за възстановяване на електрозахранването като на места се извършва и физически обход по трасетата на електропроводите.  В област Стара Загора 20 села имат нарушено електрозахранване – основно в района на Раднево. В област Сливен засегнати са 11 села, колкото и в област Ямбол.

В област Бургас 20 села цялостно или частично имат прекъсвания в електроснабдяването, основно в планинските части на областта.

В община Поморие нямаше ток  в селата Порой, Гълъбец и Горица, но вече е възстановено електричеството там, очаква се  EVN да отстрани аварията и в Козичино.

Екипите на „Електроразпределение Юг“ са оборудвани с техника и инструменти, както и специализирана механизация.

Тежкотоварни автомобили още не могат да минават през Прохода на Републиката

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737908

Тежкотоварни автомобили още не могат да минават през Прохода на Републиката Остават в сила ограниченията за движение на тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката и по направлението Велико Търново - Русе, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР във Велико Търново. Продължава и забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона в община Свищов. Движението по пътя София - Варна,

Блъснаха 14- годишно момиче в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737905

Блъснаха 14- годишно момиче в Монтана14- годишно момиче е блъснато от кола в понеделник в Монтана. Инцидентът станал към 15.30 часа на бул. „Трети март“ в града. 37-годишен берковчанин шофирал лекия си автомобил „Нисан Алмера“ с посока на движение от ул. „Св. Климент Охридски“ към бул. „Парта“. Mъжът се движел с несъобразена скорост с условията на пътя.

Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6737906

Раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 годиниУчени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ установиха, че за жената раждането на дете е свързано с ускоряване на стареенето с 11 години, съобщи Лента като цитира СайънсАлърт. Били използвани данни от изследване през периода 1999-2002 г., което цели да се идентифицират рискови фактори за различни заболявания.

Община в Силистренско обяви частично бедствено положение

http://www.cross.bg/polozhenie-bedstveno-glavinitza-1568806.html

/КРОСС/ Частично бедствено положение е обявено в община Главиница. Това съобщи пред радио „Фокус"-Шумен заместник-кметът Данка Милчева. Обстановката е тежка поради снеговалежа и силния вятър, който образува навявания. Затворени са пътищата в направленията Главиница-Сокол-Зафирово-Долно Ряхово-Малък Преславец и Главиница-Сокол-Суходол-Бащино. Частичното бедствено положение ще бъде отменено при спиране на навяванията и след разчистване на пътищата. Няма бедстващи хора. Днес и утре училищата няма да работят. За детската градина в Главиница ще се сформира една смесена група. Ток и вода има във всички населени места.

Екатерина Захариева: Съветът на ЕС днес няма да приема решение срещу Полша

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737894

Екатерина Захариева: Съветът на ЕС днес няма да приема решение срещу ПолшаВицепремиерът Екатерина Захариева, която председателства днешното заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси, съобщи, че министрите няма да приемат решение срещу Полша. Тя уточни, че заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс ще представи предложението на ЕК за задействане на чл. 7 от договора за ЕС срещу Варшава.

Рапърът Дрейк за 5-та поредна седмица е начело в класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737896

Рапърът Дрейк за 5-та поредна седмица е начело в класацията на "Билборд" за сингли 
Канадският рапър Дрейк за пета поредна седмица е начело в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли, съобщи сайтът на изданието. За периода на отчитане парчето "God's Plan" на рапъра е стриймвано внушителните 101,7 милиона пъти, след като през всяка една от предходните седмици отбелязваше над 75 милиона стрийминга, предава БТА.

Трайков: Сделката с ЧЕЗ не пада като гръм от ясно небе

http://dnes.dir.bg/news/chez-sdelka-traicho-traikov-26922149

Ако оставката на Теменужка Петкова въобще има някакво основание, то то не е, че бившият енергиен министър се е познавал с избрания купувач на ЧЕЗ.

Летищата в Пловдив, Варна и Бургас са затворени

https://frognews.bg/novini/letishtata-plovdiv-varna-burgas-zatvoreni.html

Летището във Варна е затворено, всички полети са преустановени. Преустановена и е работата на летището в Бургас заради силния вятър. Летището в Пловдив също е затворено. В момента се почиства пистата.

Стамен Янев: 2016 г. беше "дъното" за чуждите инвестиции в България

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stamen-ianev-2016-g-beshe-dynoto-za-chujdite-investicii-v-bylgariia-256544/

България може да е врата за големи азиатски технологични компании в Европа, смята председателят на Агенцията за инвестиции

Ердоган към малко момиче: Ако умреш в бой, ще положим знаме върху теб

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136728_erdogan_kum_malko_momiche_ako_umresh_v_boi_shte/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе подложен на критики, след като каза на момиченце, облечено във военна униформа, че ще бъде удостоена с почести, ако бъде убита в бой, предаде Би Би Си.<br /><br />"Ако загинеш в борбата, ще положат знаме върху теб", каза той на плачещото момиченце по време на конгрес на партията му, който бе излъчван по телевизията. Поддръжниците му скандираха "Заведи ни в Африн!", имайки предвид турската операция срещу кюрдските бойци в...

Волен Сидеров: Делян Добрев не е фактор

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/volen-siderov-delian-dobrev-ne-e-faktor-6079758

„Аз много съм патил в политиката и затова съм длъжен да им посочвам на партньорите си изкушенията и опасностите. Аз играя ролята на този, който ги насочва към истинските неща“, заяви лидерът на „Атака“

Lidovky: ПИБ, Булбанк и две офшорки финансират сделката за ЧЕЗ

http://www.transmedia.bg/2018/02/27/lidovky-%d0%bf%d0%b8%d0%b1-%d0%b1%d1%83%d0%bb%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba-%d0%b8-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%be%d1%84%d1%88%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b8-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0/

Две български частни банки и две офшорни компании са дали финансовите гаранции за българското дружество „Инкерком“, което беше избрано от чешката държавна енергийна компания ČEZ за купувач на българския й бизнес.

Това твърди чешкото онлайн издание lidovky.cz. Изданието цитира данни от подадената от „Инкерком“ оферта до ČEZ. Според тях разпределението на средствата е следното:

Собствени средства на Инерком: 20 милиона евро
Търговското финансиране от Score
Trade: 67 милиона евро
Търговското финансиране от Global Victory Trust: 100 милиона евро
Банков заем от УниКредит Булбанк: 180 млн. евро
Банков кредит от ПИБ: 80 млн. евро
Рефинансиране на съществуващи заеми от Българската банка за развитие: 65 млн. Евро

Така описаната от чешкото издание конструкция на привлечено финнасиране обаче надхвърля значително неофициално обявената договорената цена по сделката. До момента най-спряганата цифра за продажбата на активите на ČEZ в България е 320 млн. евро. Най-вероятно в сумата, за която са предоставени източниците на финансиране е включен и заемът от 120 млн. евро, отпуснат на ЧЕЗ от Еврoпейската банка за възстановяване и развитие. Според условията по него, в случай на смяна на собствеността, кредитът става предсрочно изискуем.

Забележително е също, че в схемата за финансиране е описано и рефинансиране на задължения през ББР. От българската държавна банка обаче наскоро отрекоха да участват в схемата по кредитиране на придобиване на активите на ЧЕЗ.

Това се отбелязва и от Lidovky. Сделката е коментирана в чешките медии и от премиера на страната в оставка Андрей Бабиш. Пред собственото си издание Lidové noviny (LN) Бабиш твърди, че е потресен от сделката и настоява, че главният изпълнителен директор на CEZ Даниел Бенеш трябва да обясни на Надзорния съвет какво се случва.

Как и защо бяха умъртвени 124 екзотични птици

http://clubz.bg/64763-kak_i_zashto_bqha_umyrtveni_124_ekzotichni_ptici

Оставки на ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) поискаха от фондация "Четири лапи". Причината - БАБХ незаконно е иззела и умъртвила 124 екзотични птици с мотива, че може да са заразени с птичи грип, без да са им направени каквито и да е било изследвания.

"Настояваме за #оставка на изпълнителния директор на агенцията Дамян Илиев и на директора на ОДБХ-София (Отдел "Безопасност и качество на храните") Камен Николов", призоваха от фондацията, която се грижи за животни в риск и бе в основата на спасяването на двете лъвчета Терез и Масуд от зоопарка в Разград и изпращането им в спасителен център в Холандия.

Агенцията по храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк. Пернатите, сред които е имало и защитен вид, са били конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин, разказва бТВ. Животните са избити, въпреки че не е имало данни, че са болни, каквито съмнения имали от Агенцията по храните.

От БАБХ сами съобщават, но чак на 26 декември, за "акцията" - постфактум, след като птиците вече са умъртвени. Задържането им е станало още на 20 декември. От БАБХ описват своята версия:

"На 20.02.2018 г. незаконен транспорт на зоо животни за България е спрян на ГКПП "Дунав мост II". Животни от видовете: алпаки, мечета плюс птици - гъски, патици, гълъби и патета, са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус.

Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.

Поради съмнения за наличие на екземпляри от защитените видове е уведомен РИОСВ Монтана, при което, животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и настанени в Зоологическа градина София град.

Зоологическата градина разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от разпространение на заболявания в зоологическата градина.

През периода 2016 - 2018 г., високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз.

Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата) .

Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците."

Птиците в действителност са били настанени в столичния зоопарк, който действа и като спасителен център. Това е станало със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана, след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Те са поставени под карантина. По закон само РИОСВ Монтана може да ги изведе от парка, тъй като тя ги е настанила там. Били са умъртвени в животновъден обект в Радомир по-малко от два часа преди Административният съд в София да е излязъл с решение, с което е спрял изпълнението на заповедта на БАБХ за евтаназия на птиците. То е по жалба на директора на столичния зоопарк срещу умъртвяването на птиците без мотив. Така излиза, че БАБХ е привела в действие решението си без да изчака това на магистратите.

Вместо това, два дни по-късно екип на БАБХ пристига в зоопарка и без нужните документи изземва птиците, натоварва ги на микробус и ги откарва.

"Това е престъпно превишаване на правомощията", коментира Явор Гечев от "Четири лапи".

"Защо, ако имаше притеснение за здравословния статус на тези птици то те не бяха евтаназирани още на границата на република България, защо след като те са настанени на място, на което има над 2 хиляди животни и са поставени под карантина на тях не бяха направени изследвания за определяне на здравословния им статус?", попита и Добромир Бориславов - директор на Столичния зоопарк.

Птиците са официално вписани, че идват от територия, на която не върлува птичи грип и са напълно здрави. Сред тях има черни лебеди, каролинки, нилски гъски, гълъби кинг, каквито не се отглеждат в страната ни, както и един вид защитен гъши лебед по вашингтонски образец и два вида защитени пернати по европейски регламент. Птиците са одобрени за пренасяне и търговия в Европа и всичко изглежда порядъчно, още повече, че те са с колекционерска стойност и от изключителна ценност за всеки зоопарк по света, посочват от фондацията.

Оттам посочват, че имат неофициална информация, че акцията е отмъщение за зоопарка, от който "Четири лапи" и "Дивите животни" получиха съдействие за грижите за Масуд и Терез преди заминаването им за Холандия.

От БАБХ явно са нарочили зоопарка, защото днес ще му правят нова проверка, съобщават от фондацията.

9 села без ток в Старозагорско, пътят Мъглиж - Николаево остава затворен и днес

https://www.24chasa.bg/region/article/6737878

9 села без ток в Старозагорско, пътят Мъглиж - Николаево остава затворен и днесДевет села са без ток в Старозагорска област, шест в Община Раднево, три в Община Стара Загора, както и Индустриалната зона. Това съобщи за БТА областният управител Гергана Микова. Екипи на ЕВН работят по възстановяване на елекрозахранването. Пътят Мъглиж-Николаево остава затворен, почистващата техника пробива близо 2-метровите преспи,

Евакуираха хора от закъсали автомобили във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369852

Поне на пет автомобила във Варненско се е наложило да окажат помощ екипи от група „Спасителна дейност“ към МВР през изминалото денонощие заради лошото време. При единия от случаите се е наложило евакуирането на трима души от превозно средство.

Ограниченията за основните направления в Търновско са в сила, пуснаха камионите по пътя София - Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6737845

Ограниченията за основните направления
в Търновско са в сила, пуснаха камионите
по пътя София - ВарнаИ днес продължават да действат ограниченията за тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката и по направление Русе, съобщиха от полицията във Велико Търново. Продължава и забраната за товарни автомобили в община Свищов. Отпадна единствено забраната за пътя София - Варна. По двете направления се движат, както леки, така и товарни автомобили.

"Джейн Уокър" слага край на половото неравенство в уискито

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/27/3136731_djein_uokur_slaga_krai_na_polovoto_neravenstvo_v/?ref=rss


Вгледайте се внимателно. Джон Уокър не си е пуснал дълга коса и не носи ботуши с високи токове. Това е Джейн Уокър.<br /><br />Иначе в бутилката с черен етикет е същото добро 12-годишно уиски на "Диаджео". Просто компанията реши да направи жест към дамите като на 1 март пуска ограничена като количество до само 250 000 бутилки серия от един от най-прочутите брандове в света на алкохолните напитки.<br /><br />"Джейн Уокър" ще се предлага само на...

Варненското летище е отворено

http://www.moreto.net/novini.php?n=369851

Лошото време не е преустановило операциите на летище Варна. От 5 ч. сутринта се извършва почистване, което продължава и в момента, съобщиха от аеропорта за Moreto.net. Тъй като по преценка на авиокомпаниите някои полети са отменени, летищният оператор съветва пътниците да предприемат пътуване до летище Варна само в случай, че те имат потвърждение от авиокомпанията за осъществяване на полета.

5 компании се обединяват, за да доставят достъпен интернет и в небето

http://www.cross.bg/internet-kompanii-samoletite-1568805.html

/КРОСС/ Темата за дигиталната ера и свързаността навсякъде вече се превръща в клише. Въпреки това все още има места, където това клише все още дори не е реалност. Например гражданската авиация. Качеството на интернет връзката в самолетите все още е доста ниско. Освен това услугата е и скъпа за повечето пътници. Пет компании ще се опитат да решат тези проблеми като създават Seamless Air Alliance, съобщава в. The Wall Street Journal. В този алианс членуват Airbus, Delta, OneWeb, Sprint и Airtel, уточнява Vesti. Петте компании смятат, че проблемът с интернет връзката на борда на самолетите може да се реши сравнително лесно. За целта просто трябва да се позволи на мобилните оператори да предлагат интернет достъп чрез сателити до самолетите. И макар решението да е логично, то изглежда доста сложно. Според петте компании обаче съвместната работа между телекомите, авиокомпаниите и производителите на самолети може значително да улесни процеса и да намали разходите. Крайната цел е разходите да бъдат снижени максимално, за да могат всички пътници на борда да се възползват от бърз и стабилен интернет по време на полета. Идеята е интернет връзката да е част от цялата услуга и да не се налага допълнително плащане за нея. Всичко това звучи чудесно, но за сега е твърде рано да се очакват някакви реални резултати. Алиансът тепърва трябва да изгради услугата и след това трябва да успее да привлече още авиокомпании и производители, които да се присъединят

"Булгартабак" остави стотици без работа и в Баня Лука

http://clubz.bg/64762-bulgartabak_ostavi_stotici_bez_rabota_i_v_banq_luka

"Булгартабак" затвори 130-годишна тютюнева фабрика в Баня Лука, столицата на Република Сръбска и втория най-голям град в Босна и Херцеговина, остави стотици без работа, а неплатените акцизи са за 2.1 милиона босненски конвертируеми марки (около 2.102 милиона лева). Това разкрива в свой материал днес местната медия Capital.ba. 

В края на м.г. безработицата в Босна и Херцеговина беше 38.68%.

Екипът на изданието пише, че се потвърждава следприватизационния сценарий, за който работници от фабриката са предупредили правителството на Република Сръбска още през юни 2017 г. Новината за затварянето идва след като "Булгартабак", собственик на тютюнева фабрика "Баня Лука", продадоха всички марки на "Бритиш Америкън Тобако" (BAT). Поне сто души ще загубят работата си, след като още хора останаха на улицата, когато "Булгартабак" закри и промишлената обработка на тютюн.

Всичко това се случва, въпреки меморандум, подписан с правителството на Република Сръбска при закупуване на мажоритарния дял от фабриката през 2013 г. Сред задълженията на "Булгартабак" е да се направи нов колективен трудов договор за служителите, както и да запази 250 работници за най-малко пет години в дейности, свързани с производството на цигари.

Председателят на синдикалната организация във фабриката Мирослав Маринкович обаче казва, че инвестициите в производството са незначителни и са били вкарани само две машини. 

Към момента директорът Григор Пеев е освободен, а на негово място, със задачата да приключи затварянето на някогашния тютюнев гигант "Баня Лука", е назначен Саво Чорбаджиев. Работниците са били информирани за закриването на 130-годишната фабрика и като мотив е било изтъкнато, че "Булгартабак" "вече няма финансов план и не се занимава с тютюневата промишленост". Това е било съобщено и на правителството на Република Сръбска. Не е ясно какво ще направи правителството и дали ще предприеме стъпки за спасяването на предприятието. Срещата на екип от правителството с работници е насрочена за днес, 27 февруари.

"Уморени сме от тази история. Григор Пеев беше освободен преди месец и Сава Чорбаджиев дойде на  негово място. Обърнахме се към правителството да не позволи да бъде затворен заводът и да помогне колкото е възможно повече - ако е възможно. Във вторник (27 февруари) ще дойде представител на "Булгартабак холдинг" и ще научим повече. Вече десет години сме в тая каша и всичко е било борба. Сега сме в много трудно положение. Стотици работници са напуснали тук, няма никой друг", каза Маринкович.

Всички опити на медията да се свърже с Григор Пеев са били безуспешни. Председателят на синдиката на работниците от земеделието и хранителната промишленост Александър Томич казва, че ще знаят повече след срещата с правителството.

Още през юни миналата година BAT официално поиска от Съвета за конкуренция на Босна и Херцеговина да одобри приемането на всички марки цигари, произведени в "Тютюнева фабрика Баня Лука" от дружеството "Булгарабак холдинг" и свързаното с него дружество "Благоевград-БТ" и неговия търговски обект "Лафка". Профсъюзът информира правителството за това, защото все още действащият меморандум задължава "Булгартабак" да задържи работниците и производството за три до пет години.

Само преди осем месеца директорът на завода Григор Пеев заявил, че не вижда причина за загрижеността на работниците. "Това е частен бизнес и мисля, че сме на точното място. През три години направихме много инвестиции, така че няма причина хората да се страхуват", казва Пеев през юни м.г.

Според изданието обаче новите собственици имат и неплатени акцизи за 2.1 милиона босненски конвертируеми марки - около 2.102 милиона лева, както и ДДС за 378 630 конвертируеми босненски марки (приблизително същата сума и в лева). Актът на данъчните е бил обжалван. 

Милионният дълг се дължи на това, че, поради изтекъл срок на годност, били унищожени запаси от цигари, предназначени за износ, но без да е платен предварително акцизът. Според неофициална информация тютюневата фабрика дори нямала лиценз за производство на тази марка цигари. Името на "Булгаргабак" фигурираше в доклад на турските служби за контрабанда на цигари.

 "Булгартабак" купи 55% от фабриката в Баня Лука през 2013 г. за 4.5 милиона босненски конвертируеми марки. Чрез търгово предложение увеличи дела си до 90%, а миналата година стана изцяло собственик на цигарената фабрика. 

Футболист на Юнайтед отива зад решетките за уговорени мачове

https://offnews.bg//futbol/futbolist-na-iunajted-otiva-zad-reshetkite-za-ugovoreni-machove-675680.html

Испанските власти искат да пратят халфа на Манчестър Юнайтед Андер Ерера в затвора за четири години, пише британският "Daily Mail".

Според изданието 28-годишният испански национал може да получи забрана да играе футбол за период от шест години.

Ерера е сред заподозрените за участие в договарянето на крайния изход от мача между Сарагоса и Леванте през 2011 година. Счита се, че тогава тимът от Валенсия умишлено губи с 1:2, а Сарагоса оцелява в Ла Лига.

Същите обвинения като Андер Ерера, който през 2011 година е играч на Сарагоса, са получили още 35 футболисти. Съдебният процес се очаква да бъде проведен в края на тази година или в началото на следващата.

Подпалиха автопарка на бизнесмен с ”Молотов”

http://dnes.dir.bg/news/kokteyl-molotov-biznesmen-avtopark-26922088

С коктейл „Молотов” запалиха автопарка на бизнесмена Георги Джавалеков, който живее в санданското село Ново Делчево.

Дадоха старт на делото "КТБ" без Цветан Василев

http://clubz.bg/64761-dadoha_start_na_deloto_ktb_bez_cvetan_vasilev

ИКОНОМИКА Цветан Василев Сашо Диков

Ако Цветан Васлев е желаел да се яви пред правосъдието, е можел да даде съгласие за приключване на екстрадиционното производство в Сърбия. Така че не е налице непреодолима фактическа или правна пречка делото "КТБ" да започне.

С това решение съдия Виржиния Петрова днес даде ход на т нар. разпоредително заседание преди процеса за организирана престъпна група, ограбила КТБ. На него се обсъждат въпроси като това подсъдно ли е делото на Спецсъда, всички ли са разбрали в какво ги обвиняват, има ли нередности за отстраняване в обвинителния акт, ще се присъединят ли граждански искове и други подобни.

17 от общо 18-те обвиняеми бяха дошли със защитниците си. Както и миналия път, стана ясно, че Василев е получил 4 вида книжа в Белград, но е изтъкнал като аргумент, че не може да дойде именно по причина, че е в екстрадиционна процедура по искане на България.

Адвокатите му приложиха и документи, че той не може да напуска адреса в Белград по решение на тамошния съд.

Считам, че в сегашната ситуация е невъзможно Цветан Василев да се яви дори да има желание. Още повече че екстрадиционното производство, което тече в Република Сърбия, е по искане на прокуратурата, а ние в момента сме вече в съдебна фаза. При тази ситуация в екстрадиционното производство в Република Сърбия настъпва допълнителна бъркотия, отчете адвокат Симеонов.

Не помогна и изтъкнатото от адвокатите на Василев обстоятелство, че неизвестно защо той все още е в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол и където и да мръдне, ще го задържат. От българската прокуратура и нашето бюро на Интерпол зависи да го "свалят" от издирване, след като е намерен преди повече от 3 г., изтъкна адвокат Константин Симеонов. 

"Единствено от волята на подсъдимия зависи да упражни правата си, като вземе участие в настоящия съдебен процес - постанови обаче съдийката. - Не се сочи ограничителна мярка, която да не може да бъде преодоляна с негово желание."

На днешното заседание имаше наблюдатели двама адвокати от Сърбия и САЩ.

120 българи бедстват на летището в Тимишоара

http://www.moreto.net/novini.php?n=369850

120 наши сънародници не успяха да се приберат от Англия в България заради лошото време. Вместо в Пловдив, снощи самолетът им се приземил в Тимишоара. По думите им авиокомпанията ги е оставила на произвола на съдбата. От посолството ни в Румъния са запознати със случая.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИРТУАЛНА РЕАЛНОСТ И БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284978_%D0%97%D0%90+%D0%9F%D0%AA%D0%A0%D0%92%D0%98+%D0%9F%D0%AA%D0%A2+%D0%92%D0%98%D0%A0%D0%A2%D0%A3%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%90+%D0%A0%D0%95%D0%90%D0%9B%D0%9D%D0%9E%D0%A1%D0%A2+%D0%98+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A

 Днес, на 26 февруари се състоя официалното откриване на „Салон на музеите“. То се състоя на третия етаж в Националния дворец на културата. За посетители изложението ще бъде отворено на 3 март 2018 г. и ще може да бъде разгледано до 5 март включително.

Възстановка на главата на цар Самуил

Организираното за пръв път изложение обединява на едно място около 40 музея и няколко галерии от цялата страна. Освен известните национални музеи като Природонаучния музей, Военноисторическия музей, „Земята и хората“, посетителите ще имат възможност да се докоснат до експонати от регионални, също толкова богати и интересни експозиции.

На своеобразния музеен форум е представена голяма част от разнородното българско историческо и културно наследство. Напълно в духа на предстоящия национален празник, посетителите могат да си припомнят...
Прочетете цялата публикация на: Sofiapress.com 

Хранителен режим срещу високо кръвно намалява риска от депресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6737854

Хранителен режим срещу високо кръвно намалява риска от депресияХората, подложили се на диета, за да избегнат риска от високо кръвно налягане, е по-малко вероятно да бъдат засегнати от депресия, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. Диетата DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), за която бе установено, че намалява високото кръвно налягане и нивото на лошия холестерол,

Бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България: Големите играчи нямаха апетит да инвестират

http://www.moreto.net/novini.php?n=369849

Големите играчи нямаха апетит да инвестират в България, енергийният сектор е в трудна ситуация. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” Петр Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България (в периода 2011 – 2015 г.) по повод продажбата на акциите на чешката компания у нас.

ОСТАВЕТЕ ИЗКУСТВОТО НА МИРА!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284977_%D0%9E%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%95+%D0%98%D0%97%D0%9A%D0%A3%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%9E%D0%A2%D0%9E+%D0%9D%D0%90+%D0%9C%D0%98%D0%A0%D0%90%21

 Андрè Лепецки е бразилски писател и куратор, работещ главно по проучвания върху ефективността, хореограф и драматург. Професор е в Нюйорксия университет. Също така е и наставник на многобройни фестивали и представления, включително и награденaта реставрирана постановка на Алан Капроу- „18 случки в 6 части“.

Снимка: biennaleofsydney.com.au

Съществува откритие, че както драматургията се предлага в практиката, така и самата творба е със свои собствени суверенни мечти и команди. Творението е това, което притежава собствена авторска сила„, твърди Лепецки, цитиран от new- art.

 

Трудни времена
Всеки път, когато някой художник застане пред платното и започне да твори, има момент, в който се запитва...

Прочетете цялата статия на: Sofiapress.com

Лиъм Пейн продава имението си в Лос Анджелис за 13 млн долара

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737852

Лиъм Пейн продава имението си в Лос Анджелис за 13 млн долара Лиъм Пейн обяви за продан за 13 милиона долара своето "обитавано от духове" лосанджелиско имение, съобщи Контактмюзик. 24-годишният певец прекара по-голямата част от 2016 г. в имението в Калабасас, Калифорния, заедно с приятелката си Шерил, когато тя бе бременна със сина им Беър, който сега е на 11 месеца.

И затворници се включват в чистенето на Враца от снега

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737858

И затворници се включват в чистенето на Враца от снегаОт 40 до 70 см достига снежната покривка в община Враца. Най-много сняг е навалял в селата Върбица, Паволче и Челопек. Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви жълт код за ниски температури за община Враца, като в Северозападна България се очаква през деня те да са между –12° и –5°.

Откриха предимствата на песимизма

https://www.vesti.bg/lyubopitno/otkriha-predimstvata-na-pesimizma-6079755

Учените са съсредоточили вниманието си върху „отбранителния“ песимизъм – стратегия, която помага на човек да преодолее тревогата

Бивш шеф на ЧЕЗ: Компанията си тръгва от България заради лошата среда за бизнес

https://offnews.bg//ikonomika/bivsh-shef-na-chez-kompaniata-si-tragva-ot-balgaria-zaradi-loshata-sr-675679.html

Големите играчи нямаха апетит да инвестират в България, енергийният сектор е в трудна ситуация.

Това обяви Петр Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България (2011 – 2015 г.) по повод продажбата на акциите на чешката компания у нас по бТВ. ЧЕЗ е решила да продаде бизнеса си в България още през 2016 г. заради лошата среда за правене на бизнес, стана ясно от думите му. Токът е скъп, много хора се топлят на ток и не са доволни от своите сметки, а партиите използват ситуацията, обобщи Баран.

Според него няма нищо притеснително във факта, че Гинка Върбакова, собственик на непознатата доскоро фирма „Инерком България”, купува акциите на ЧЕЗ. Баран е убеден, че в Прага добре са проверили фирмата и дали всичко е прозрачно. Предполагам, че колегите от ЧЕЗ са си свършили работа, допълни той. 

По думите му всеки, който е следил информацията по сделката, е можел да види всички кандидат-купувачи от 2016 г. насам.

Петр Баран смята, че сделката между ЧЕЗ в Прага и Гинка Върбакова ще се реализира. Няма институция в страната, която да спре сделката. Провал би могло да има, ако компанията купувач не намери нужното финансиране или продавачът реши да се откаже по някаква причина, обясни Баран. 

Дават близо 41,4 млн. лв. за качествена инфраструктура за социални услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737846

Дават близо 41,4 млн. лв. за качествена инфраструктура за социални услугиБлизо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на инфраструктура за социални услуги на лица с увреждания и възрастни хора, съобщава МРРБ. Средствата са предвидени по процедура "Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" по ОП "Региони в растеж" 2014-2020,

Държавата може да се намеси в сделката за ЧЕЗ, категоричен е Трайчо Трайков

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/darjavata-moje-namesi-sdelkata-chez-kategorichen-traicho-traikov.html

Ако оставката на Теменужка Петкова въобще има някакво основание, то то не е, че бившият енергиен министър не се е познавал с избрания купувач на ЧЕЗ, а това, че не се е интересувал от случващото се. Дори и държавата да няма формални лостове, което не смятам, че е вярно, не е редно и не е за вярване дори, че правителството не се е интересувало от тази сделка.

Държавата може да се намеси в сделката за ЧЕЗ, категоричен е Трайчо Трайков

https://frognews.bg/novini/darjavata-moje-namesi-sdelkata-chez-kategorichen-traicho-traikov.html

Ако оставката на Теменужка Петкова въобще има някакво основание, то то не е, че бившият енергиен министър не се е познавал с избрания купувач на ЧЕЗ, а това, че не се е интересувал от случващото се. Дори и държавата да няма формални лостове, което не смятам, че е вярно, не е редно и не е за вярване дори, че правителството не се е интересувало от тази сделка.

Следобед решават дали утре ще се учи във Варна

http://budnavarna.bg/30896-sledobed-reshavat-dali-utre-shte-se-uchi-vav-varna/

снимка: Будна Варна

Заседание в Община Варна днес следобед ще реши дали утре – 28 февруари, да бъде учебен ден във Варна, научи BudnaVarna.bg.

Днес денят е неприсъствен за учениците, но ако се реши, че е твърде студено и неподходящо, е възможно и утре да бъде обявен за неучебен.

Moreto.net научи, че някои директори на учебни заведения са на мнение, че и утре трябва да бъде неучебен ден.

Материалът Следобед решават дали утре ще се учи във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бивш шеф на ЧЕЗ: Всичко в сделката е прозрачно

http://dnes.dir.bg/news/chez-ginka-varbakova-petr-baran-26921787

Големите играчи нямаха апетит да инвестират в България, енергийният сектор е в трудна ситуация.

Бивш шеф в ЧЕЗ-България: Големите играчи нямаха апетит да инвестират

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737841

Бивш шеф в ЧЕЗ-България: Големите играчи нямаха апетит да инвестиратГолемите играчи нямаха апетит да инвестират в България, енергийният сектор е в трудна ситуация. Това обяви пред Би Ти Ви Петр Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в България (в периода 2011 – 2015 г.) по повод продажбата на акциите на чешката компания у нас. Той не вижда нищо притеснително във факта, че Гинка Върбакова,

Британски учен разкрива безоперативен метод, който елиминира болката и сковаността в ставите в рамките на 4 седмици

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6736752

Британски учен разкрива безоперативен метод, който елиминира болката и сковаността в ставите в рамките на 4 седмициДаже да сте над 60-годишна възраст, още след 4 седмици ще имате здрави и гъвкави стави като на 20-годишен. Болките в колената, лактите, таза или китките изцяло ще изчезнат, а Вие ще си върнете пълната подвижност на ставите. Всичко това е възможно благодарение на научния пробив на проф. Милър от 2016 година. Това бе истински шок.

Манолова пита Фандъкова: Как губещо дружество като "Топлофикация София" ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци

http://www.cross.bg/manolova-sofiya-evro-1568804.html

/КРОСС/ „Как губещо дружество като „Топлофикация София" ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци". Този въпрос зададе омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова. Повод за написването му са сигнали на столичани, в които гражданите алармират Манолова, че се възпрепятства правото им на информация по предстоящото обсъждане на проекта „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък". Омбудсманът настоява Столична община да даде ясен отговор във връзка с финансирането на проекта и отражението му върху околната среда. Манолова е категорична, че би го подкрепила при обосновани и доказани ползи за столичани, ясни разчети за себестойността на производството и гаранции, че няма да доведе до оскъпяване цената на топлоенергията, включително и до замърсяване на околната среда. „Информацията, че се предвижда дългосрочният дълг - до 67 000 000 евро, да бъде изплащан с бъдещи приходи на „Топлофикация София" ЕАД поражда много въпроси, на които Столична община /СО/ е длъжна да даде ясен и конкретен отговор. Както всички знаем, от последния публикуван доклад на независимия одитор за това дружество - същото е на загуба /натрупаната загуба към 31.12.2016 г. е в размер на 336 634 хиляди лева/", пише в писмото си Манолова

Българи са блокирани в Румъния заради отклонен полет

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136720_bulgari_sa_blokirani_v_rumuniia_zaradi_otklonen_polet/?ref=rss


На летището в румънския град Тимишоара от снощи е блокирана голяма група българи. Те са летели с полет на "Райънеър" от Лондон, който е трябвало да кацне снощи в 20.15 в Пловдив. Заради лошите метеорологични условия обаче самолетът е бил пренасочен първо към летище София, а впоследствие е кацнал в Румъния, съобщи БНТ.<br /><br />По думите на бедстващите към този час нямат информация от авиокомпанията кога и дали ще могат да отпътуват. Досега не са получили съдействие и от...

Започна първото петчасово хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737835

Започна първото петчасово хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия Започна първото петчасово всекидневно хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия. Нощта в последния бастион на сирийските бунтовници в района на столицата Дамаск е преминала като цяло спокойно, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Името, границата, историята - как ЕС зарази Балканите с дипломатическа треска

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/27/3135929_imeto_granicata_istoriiata_-_kak_es_zarazi_balkanite_s/?ref=rss


В Югоизточна Европа строежът на пътища между държавите може да не е въпрос само на средства и "политическа воля", а и на инстинкти - векове наред качествената инфраструктура е отвеждала до целта не само мирни пътници, но и чужди армии.<br /><br />Все пак лидерите на балканските държави имат късмет, че разполагат със самолети, за да посещават съседите си. Напоследък го правят необичайно често, а инфраструктурата, която обещават да създадат на общи изяви с колегите си, далеч...

"Атака" ще иска промяна в закона, за да има държавата блокираща квота в ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136727_ataka_shte_iska_promiana_v_zakona_za_da_ima_durjavata/?ref=rss


Политическа партия "Атака" подготвя промени в законодателството, с които държавата да придобие блокираща квота от 34% в българския бизнес на ЧЕЗ, каза днес лидерът на партията Волен Сидеров. "Ще го внесем и ще видим как ще реагират всички", уточни Сидеров. Той не можа да обясни как така държавата ще влезе в едно частно дружество.<br /><br />По повод приетата оставка на Теменужка Петкова Сидеров обясни, че няма нищо фатално в смяната на един министър, като било...

Преглед на икономическите теми в печата, 27 февруари

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-27-февруари_l.a_i.758391_at.1.html

"БОРИСОВ РАЗДАВА "БЕЛЕНЕ" НА БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ" Ето ги реакторите, платили сме ги и седят в кашони, заяви премиерът в Лондон Премиерът Бойко...

„Конституционно право“ от проф. Емилия Друмева с пето преработено издание

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737840

„Конституционно право“ от проф. Емилия Друмева с пето преработено изданиеВ луксозно издание с твърди корици излиза един от най-важните трудове, свързани с българския конституционализъм. В последните няколко години българският конституционализъм преживява развитие, изпълнено с напрежение, но и с постигани удачни решения – приет е нов Изборен кодекс, Конституцията се сдоби с още една „поправка“,

Далматинецът с чудата окраска, в когото всички се влюбиха (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dalmatinecyt-s-chudata-okraska-v-kogoto-vsichki-se-vliubiha-snimki-2081177

Далматинецът Чарли, освен че има безброй черни петна по бялата си козина има и две на очите, с идеалната форма на сърца, съобщава в. "Метро".

Авария оставя варненски квартал без вода

http://budnavarna.bg/30894-avariya-ostavya-varnenski-kvartal-bez-voda/

снимка: Будна Варна

Авария на водопровод е причината за безводието в района на Конфуто, съобщиха от ВиК за BudnaVarna.bg.

Освен със студа абонатите там трябва да се справят и с липсата на вода.

Тя бе спряна в района още около 9 ч., казаха живущи.

Очаква се нормалното водопадаване да бъде възстановено около 16 ч. днес, допълниха от ВиК.

Материалът Авария оставя варненски квартал без вода е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Над сто души са били извадени от преспите в Добричко

//dariknews.bg/regioni/dobrich/nad-sto-dushi-sa-bili-izvadeni-ot-prespite-v-dobrichko-2081279

През изминалото денонощие 11 екипа на ОД МВР-Добрич и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Добрич са оказали съдействие след получени сигнали за инциденти и бедстващи. Работили са 32 пожарникари и спасители с 11 автомобила.
 

Голи снимки на Кендъл Дженър предизвикаха вълна от подигравки

//dariknews.bg/novini/liubopitno/goli-snimki-na-kendyl-dzhenyr-predizvikaha-vylna-ot-podigravki-2081321

Вместо да изпаднат във възторг от разголените прелести на риалити звездата и модел Кендъл Дженър, потребителите заляха социалните мрежи с шеговити коментари за...стъпалата и пръстите на краката ѝ, пише в. "Дейли стар".

Частично бедствено положение в община Главиница, села без ток в Южна България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chastichno-bedstveno-polozhenie-v-obshtina-glavinica-sela-bez-tok-v-iuzhna-bylgariia-2081313

Частично бедствено положение е обявено в община Главиница. То обхваща четири селища в общината. Обстановката е тежка поради снеговалежа и силния вятър, който образува навявания. Затворени са пътищата в направленията Главиница-Сокол-Зафирово

Чакат ни още валежи от сняг и студ, от петък затопляне

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chakat-ni-oshte-valezhi-ot-sniag-i-stud-ot-petyk-zatopliane-2081338

Днес валежите ще отслабнат и в Източна България, а на места в страната и временно ще спрат през деня. Тази вечер, през нощта и в сряда нов средиземноморски циклон ще донесе валежи от сняг в страната, като те ще бъдат по-обилни на югоизток,<

Временно без "синя" зона в Благоевград поради ниските температури

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737834

Временно без "синя" зона в Благоевград поради ниските температуриКметът на Благоевград Атанас Камбитов разпореди такса "Синя зона" в Благоевград да отпадне до 2 март, включително, съобщиха от общината. Причините са метеорологичните условия. Община Благоевград призовава водачите на МПС да се въздържат от паркиране на местата в частта "Синя зона" към този момент, което ще улесни почистването на заледени участъци

Македонският дом гори (снимки)

http://budnavarna.bg/30889-makedonskiyat-dom-gori-snimki/

Македонският дом гори, за това сигнализираха читатели на BudnaVarna.bg.

Пушеци излизат от покрива на сградата, на мястото има няколко екипа на пожарната.

снимки: Борис Ангелов

 

Материалът Македонският дом гори (снимки) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Македонският дом във Варна гори (обновена)

http://www.moreto.net/novini.php?n=369846

Пушеци излизат от покрива на Македонския дом във Варна, видя репортер на Moreto.net. В момента край сградата има пожарни, които се опитват да потушат пламъците. Очаквай подробности! Допълнение: В момента читатели сигналиризар, че огнеборците са на път да потушат пламъците.

Кралят на Саудитска Арабия смени ръководството на армията

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/27/3136712_kraliat_na_sauditska_arabiia_smeni_rukovodstvoto_na/?ref=rss


Саудитският крал Салман смени днес командващите на сухопътните и военновъздушните сили, както и началника на генералния щаб, предаде ДПА. Това е част от смените на десетки висши служители на кралството, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. <br /><br />Салман одобри и нова стратегия за развитие на министерството на отбраната, съобщи саудитската информационна агенция СПА. Не е посочена официална причина за решението.<br /><br />За съветници на краля са назначени няколко...

Наредената от Путин "Хуманитарната пауза" в Източна Гута започна да действа

http://www.cross.bg/gyta-iztochna-chasa-1568803.html

/КРОСС/ „Хуманитарната пауза", обявена от Русия, като опит да се намали кръвопролитието в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск, е влязла в сила в 9:00 часа местно врем, предава "Франс прес" Според кореспондент на агенцията, намиращ се в основния град на Източна Гута - Дума, през нощта е имало единствено спорадичен ракетен обстрел. Дневната „пауза" обявена от Москва в понеделник, трябва да продължи до 14:00 часа местно време. Тя бе по настояване на руския президент Владимир Путин и има за цел извеждането на цивилните от анклава.

Питбули нахапаха жестоко 47-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news/kazanlak-pitbuli-bolnitza-26921940

47-годишна жена от старозагорското село Ръжена е в болница, след като е била нахапана жестоко от двата си питбула.

Питбули нахапаха жестоко 47-годишна жена

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26921940

47-годишна жена от старозагорското село Ръжена е в болница, след като е била нахапана жестоко от двата си питбула.

Викат БТР заради родилка от село във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369844

Лекари и аварийни екипи се опитват да транспортират до Варна родилка от вълчидолското село Радан Воевода. Причината - пътят до населеното място е непроходим заради снежните преспи. На помощ е повикан и БТР, обясни за Moreto.net областният управител на Варна Стоян Пасев.

Двама министри в кабинета на Ципрас с оставки

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-ministri-tzipras-26921939

Гръцки министри хвърлиха оставки, след като се оказаха замесени в различни скандали, съобщават медиите в южната ни съседка.

Манолова: Как „Топлофикация София” ще покрива дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737822

Манолова: Как „Топлофикация София” ще покрива дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци?„Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци“, този въпрос зададе омбудсманът Мая Манолова в писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Повод за написването му са сигнали на столичани, в които гражданите алармират Манолова,

Борисов лъже балкански страни за реактори и АЕЦ „Белене“, няма такива!

https://frognews.bg/novini/borisov-laje-balkanski-strani-reaktori-aets-belene-niama-takiva.html

Насред Лондон българският премиер Бойко Борисов изрече няколко неистини по темата за АЕЦ „Белене“. Направи го по време на инвестиционния форум за Западните Балкани, който се организира от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Великобритания е под заплаха от крайно десен тероризъм

http://www.mediapool.bg/velikobritaniya-e-pod-zaplaha-ot-kraino-desen-terorizam-news276051.html

Великобритания е изправена пред сериозна заплаха от крайнодесен тероризъм. Предупреждението идва от Скотланд ярд след анализ на престъпленията в последните години, съобщава Нова телевизия. Само през 2017 г. са били осуетени четири заговора на крайнодесни екстремисти. Според полицията, обществото подценява опасността. Като най-драстични случаи са сочат атаката срещу мюсюлмани, която мъж предприе с микробус пред джамия, след като се радикализирал от крайнодесни публикации в интернет. Както и убийството на депутатката Джо Кокс в навечерието на референдума за Brexit. От Скотланд Ярд смятат, че британските крайнодесни групировки вече са по-организирани и търсят връзки с подобни елементи в чужбина.

Подготвят две книги за творчеството на Райко Алексиев

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/podgotviat-dve-knigi-tvorchestvoto-raiko-aleksiev.html

Мисля да направя две книги за Райко Алексиев. Една за изкуството му. Друга за белетристиката му. Към есента ще съм готов с тези книги. Това съобщи пред БНТ Алекс Алексиев.

Златото поскъпва слабо

http://econ.bg/Новини/Златото-поскъпва-слабо_l.a_i.758390_at.1.html

Стойността на златото във вторник се повишава, макар и слабо, поради поевтиняване на долара към световните валути, сочат данните от търговията. ...

Жените, които могат да носят бяло пред папата (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737791

Жените, които могат да носят бяло пред папата (Видео)Въпреки, че Франциск е различен от предшествениците си, някои правила от протокола няма как да се променят, включително и тези за дрескода. В момента в света само седем жени могат да отидат на официално посещение при папата, облечени в бяло, предава NOVA.  По протокол жените трябва да носят дълга черна рокля с високо деколте,

Отвориха пътя Поморие-Бургас, в Руен обявиха дървена ваканция

https://www.24chasa.bg/region/article/6737793

Отвориха пътя Поморие-Бургас, в Руен обявиха дървена ваканцияС ледени температури от -10 до - 1 градуса, снеговалеж и затворени пътища се събуди Бургаска област на 27 февруари. Заради снегонавявания и намалена видимост движението бе преустановено и по пътя  Пътят Поморие-Бургас, но малко след 9,30 ч. бе отворен, съобщиха от Областното пътно управление. Затворени остават пътищата Обзор-Слънчев бряг,

Ще се настани ли повече олигархичният модел след местните избори?*

https://www.actualno.com/viewpoint/shte-se-nastani-li-poveche-oligarhichnijat-model-sled-mestnite-izbori-news_661831.html

От началото на годината, най-важното за страната ни е ротационното председателство на Съвета на ЕС. Въпреки това, не би трябвало по никакъв начин да забравяме, че освен "европредседателска", 2018 е и предизборна година. През 2019 година ни очакват европейски и общински избори. А и премиерът "Борисов 3" винаги може да ни изненада с някоя оставка по пътя към "Борисов 4". Още повече, че проблемите във вътрешната ни политика далеч не са за подценяване. С всеки изминат

Над 25 хиляди са постъпилите нови дела в Районния съд във Варна

http://varnautre.bg/2018/02/27/75594/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-25-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8a%d0%bf%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b2

В Районен съд – Варна през 2017 г. постъпилите нови дела са над 25 500. Регистрираното увеличение е с повече от 2000 дела годишно спрямо предходните два отчетни периода. Щатът за съдии бе намален и към края на 2017 г. разкритите съдебни състави вече са 47, от които 19 в наказателно и 28 в гражданско […]

Автобусите на "Градски транспорт" във Варна се движат със закъснение

http://www.moreto.net/novini.php?n=369843

Всички линии на градския транспорт във Варна се обслужват,но със закъснения. Причината е,че в момента по улиците се движат само автобуси от тип "соло". Съчленените са временно спрени,защото закъсват заради необработени заледени участъци.

Вижте къде в София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737811

Вижте къде в София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата днес, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Росен“, местност „Гърдова глава“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Росен“, ул.

Село Давидково даде подслон за семейства с 11 деца, дошли за добив на трупи в Родопите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737322

Село Давидково даде подслон за семейства с 11 деца, дошли за добив на трупи в Родопите- Хората живеели на палатки в изключителна бедност - сега не искат помощи наготово, искат да работят и да помагат в общоселските дейности - Децата им вече ходят на училище и детска градина, чакат само някой да им дари шкафчета и детски книжки Нямаше да оцелеем в ония студове, сега сме на топло и ходим на училище”, казват на един дъх 11 деца,

Петролът отново тръгна надолу заради опасенията около нарастващия добив в САЩ

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-otnovo-trygna-nadolu-zaradi-opaseniiata-okolo-narastvashtiia-dobiv-v-sasht-256545/

Според Международната агенция по енергетика САЩ ще задминат Русия и ще станат най-големият производител в света съвсем скоро

Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на качествена инфраструктура за социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания

http://www.cross.bg/hora-programa--1568801.html

/КРОСС/ Близо 41,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в изграждането на инфраструктура за социални услуги на лица с увреждания и възрастни хора. Средствата са предвидени по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания" по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020, проект на насоки за кандидатстване по която бяха публикувани за обсъждане днес, съобщават от регионалното министерство. Предвижда се процедурата по директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма да бъде обявена през месец март 2018 г. С определения ресурс в 29 общини (Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни,Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол) се предвижда да бъдат изградени или ремонтирани, обзаведени и оборудвани 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Ще бъдат изградени или ремонтирани и 68 центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни хора, които ще бъдат в полза на лица с психични разстройства, лица с умствена изостаналост, лица с различни форми на деменция и възрастни хора в невъзможност за самообслужване

Пожарната във Варна става на 140 години

http://www.barometar.net/90507/

През далечната 1878 година по предложение на г-н Велико Христов – Кмет на гр. Варна се закупуват две ръчни помпи (тулумби), принадлежности към тях и се назначават четирима щатни пожарникари, с което се поставя началото на пожарната служба в гр. Варна, информират от пресцентъра на варненската полиция. Във връзка с честванията на 140 годишнината от […]

Подлези дебнат жертви край варненския НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=369842

Двата подлеза край варненския НАП са необработени и са истинско препятствие за преминаващите, видя репортер на Moreto.net. Съоръженията се ползват предимно от клиенти на данъчните, и в работен час - 9.13 ч. тази сутрин, все още бяха непочистени и необезопасени.

Трима души са настанени в Приюта за бездомни през нощта

http://budnavarna.bg/30886-trima-dushi-sa-nastaneni-v-priyuta-za-bezdomni-prez-noshtta/

снимка: Будна Варна

Пътната обстановка във Варна е нормална при зимни условия. Аспаруховият мост се обработва с антилед, 40 машини почистват и обработват улиците, съобщиха от дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.

Трима души са настанени през нощта в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, съобщиха от общинската дирекция „Социални дейности“ към Община Варна.

27-ми февруари е обявен за неучебен ден за варненските ученици. Детските градини работят нормално, има осигурено гориво, съобщиха от общинската дирекция „Образование и младежки дейности“.

Според прогнозата на НИМХ днес следобед валежите и вятърът ще отслабнат, температурите през деня ще останат отрицателни, по крайбрежието между -4 и +1 градуса. Вълнението на морето ще е около 3-4  бала, температура на морската вода 5 – 6 градуса. От утре се очакват нови валежи от сняг, по-значителни по количество над Югоизточна България и по Южното Черноморие. Вятърът, главно по крайбрежието, ще се усили от североизток, по-късно от север и северозапад. Ще остане студено с отрицателни температури. Още през нощта срещу 1-ви март валежите ще спрат, вятърът чувствително ще отслабне, облачността временно ще намалее до ясно и това ще доведе до много ниски минимални температури: във вътрешността на Североизточна България до -15 – -10, по крайбрежието от -10 до -5 градуса.

Материалът Трима души са настанени в Приюта за бездомни през нощта е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Нови рокади в Саудитска Арабия

http://clubz.bg/64760-novi_rokadi_v_sauditska_arabiq

С поредица декрети късно през нощта саудитският крал Салман смени началника на генералния щаб на армията, както и командващите на сухопътните и военновъздушните сили, съобщи Би Би Си.

Информацията е разпространена от саудитската информационна агенция СПА, но не са дадени мотиви за уволненията.

Салман е одобрил и нова стратегия за развитие на министерството на отбраната, съобщава още агенцията.

Рокадите идват на фона на продължаващата вече почти три години война в Йемен, където Саудитска Арабия е ключов играч. Рияд води коалиция, която подкрепя правителствените сили в Йемен срещу бунтовниците хути, поддържани от Иран. 

Министър на отбраната е синът на краля и пръв престолонаследник Мохамед бин Салман. Предполага се, че той стои зад арестите на 11 влиятелни принцове, обвинени в корупция, през ноември миналата година.

Повечето независими анализатори смятат, че събитията в страната са предизвикани от стремежа на новия престолонаследник да консолидира властта си. Арестите на принцовете, които изпълняват висши държавни длъжности, изглеждат като класическа чистка - премахват се обещаващи кандидати за властта и се неутрализират всички местни центрове на власт.

АЕЖ: След вербалните атаки идват убийствата на журналисти

http://clubz.bg/64759-aej_sled_verbalnite_ataki_idvat_ubijstvata_na_jurnalisti

Убийството на словашкия журналист Ян Куцияк е в следствие на системни вербални атаки срещу журналистите в страната, заяви Асоциацията на европейските журналисти в позиция по темата.

Телата на 27-годишния разследващ репортер и годеницата му бяха намерени в неделя в дома им, застреляни според полицията от професионални убийци. По всяка вероятност - заради работата на Куцияк.

От АЕЖ настояват словашката полиция да разследва убийствата и да открие истинския извършител. Те припомнят и за други двама журналисти в страната, които са в неизвестност - Пало Рупал, изчезнал през 2008 г., и Мирослав Пейко, който е в неизвестност от 2015 г.

 

Ето и пълната позиция на АЕЖ:

Словашката секция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) е силно разтревожена от хладнокръвното убийство на журналиста Ян Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова. Отвратителното престъпление е извършено, докато Куцяк работи не само по разкриването на престъпления на хора от криминалния свят, но и на такива, свързани с политическия елит в страната.

Настояваме словашките полицейски власти да разследват убийствата и да изправят извършителите пред съд.

Според нас това убийство е атака срещу базисните принципи на правовата демократична държава, на свободата на словото и медиите, едно от конституционните права на гражданите на Словакия. Очевидно е, че то е директно последствие от системните и продължителни агресивни вербални атаки срещу журналисти от страна на водещи представители на властта. Същевременно искаме да попитаме как точно Словакия защитава тези, които рискуват себе си, разкривайки дейности, вредящи на обществото?

Длъжни сме да напомним и за още двама словашки журналисти, които са в неизвестност – Пало Рупал, който изчезна през 2008 г., и икономическия журналист Мирослав Пейко, в неизвестност от 2015 г.

И двамата активно се занимаваха с разследваща журналистика. Настояваме разследващите органи да информират обществеността за развитието по разследването на двойното убийство, както и на издирването на двамата изчезнали журналисти.

Еврокомисар Малмстрьом се обяви против двойните стандарти за потребителите в Европа

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136707_evrokomisar_malmstryom_se_obiavi_protiv_dvoinite/?ref=rss


Потребителите в Европа трябва да имат еднакви права, независимо къде живеят, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, цитирана от БТА. По думите й такава дискриминация е недопустима. Тя участва заедно с председателя на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева в граждански диалог "Световната търговия: лидер ли е ЕС" вчера в София.<br /><br />Това е много чувствителна тема, наистина съществуват двойни стандарти за някои фирми в Европа, отбеляза...

Заради лошото време: Над 120 българи бедстват на летището в Тимишоара

https://www.actualno.com/society/zaradi-loshoto-vreme-nad-120-bylgari-bedstvat-na-letishteto-v-timishoara-news_661932.html

120 българи не успяха да се приберат от Англия у нас заради лошото време. Снощи е трябвало самолетът им да кацне в Пловдив, но вместо това се озовал в Тимишора, Румъния. Нашите сънародници се оплакват, че авиокомпанията ги е оставила на произвола на съдбата. От посолството ни в Румъния са запознати със случая. Оттам коменитраха, че на пасажерите е бил предложен наземен транспорт. Близо 50 души са се възползвали от автобусите. "Капитанът на "Райънеър" заяви, че ще бъдем настанен

Волен Сидеров ще предложи държавата да придобие 34% от ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/volen-siderov-shte-predlozhi-darzhavata-da-pridobie-34-ot-chez-news276050.html

"Какво може да направим? Да нападнем Чехия ли?" Така без коментира по същество сделката за ЧЕЗ, която доведе до оставката на енергийния министър, лидерът на “Атака” и съпредседател на Обединените патриоти Волен Сидеров отговори на въпрос за продажбата на електроразпределителното дружество. Сидеров предпочете да се впусне в припомняния как още през 2004 г. коментирал темата. И още тогава определил продажбата на "българското енерго на чужди компании като колонизация". "Това стана през 2005-2009 г. с премиер Сергей Станишев". “Къде беше тогава Корнелия Нинова",попита той. И допълни, че социалистите сега предлагали неговата идея за придобиване на дружеството от държавата. След което съобщи, че ще подготви промяна в закона, "с която държавата да придобие блокиращата квота от 34%. Ако има съгласие, да стане – 100%". ГЕРБ казват ние сме дясна пратия, пазарна икономика. аз ще предложа това, нямам какво друго да направя. Сидеров щял да внесе в деловодството предожението и да види как ще реагират БСП и ГЕРБ. Той не коментира и оставката на енергийната министърка Теменужка Петкова с аргумента, че не е разговарял с нея, но тя вероятно имала своите мотиви. “Не е фатално, важното е да се върви напред. Новият министър на енергетиката ще бъде предложен от премиера, това е негово право", заключи Сидеров. Далеч по-словоохотлив лидерът на Атака бе по повод коалиционните отношения, които миналата седмица след криза уж заздрави на среща за кафе с председателя на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Сидеров коментира идеята на депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев мнозинството в НС да замени Атака с Воля. По думите му Добрев “е най-уникалният случай в българския парламентаризъм – депутат в оставка”. “Той си подаде оставката, Конституционният съд каза ясно, че тази оставка трябва да бъде приета, след което той се вкопчи в парламента и сега стои незаконен депутат”, обясни Сидеров. “Като какъв се изказва като дава такива предложени? Ако е от името на ГЕРБ, ръководството на ГЕРБ да потвърди неговите думи. Ако се изказва самостоятелно, то тогава трябва да напусне парламента, той няма право да се изказва за нещо, което е сключено като коалиционно споразумение. А той размества партии. Не знам какво го движи този млад човек. Ръководството на ГЕРБ трябва да вземе отношение”, заяви Сидеров. “Изобщо не ме интересува какво смята Делян Добрев, той не е фактор”, подчерта Сидеров. Лидерът на “Атака” даде за пример Истанбулската конвенция, която хората на Сидеров категорично отхвърлят. “Ръководството на ГЕРБ си беше подготвило гласуване, което дори без нашите гласове, тази конвенция да мине. Слава Богу лидерът на ГЕРБ осъзна, че това не е добре за тях”, коментира Сидеров. Относно споровете с партньорите за Народния съд, Банско, самолетите за военните, Сидеров заяви, че той им отправя “дружеска критика”. “Аз много съм патил в политиката и затова съм длъжен да им посочвам на партньорите си изкушенията и опасностите. Аз играя ролята на този, който ги насочва към истинските неща. В политиката трябва да правиш верните неща, защото хората иначе ще те заплюят", коментира Сидеров. Той коментира и отношенията вътре в националистическата коалиция. Според него "Атака" можела пак и самостоятелно да влезе в НС, както го била правила и преди. Но призова да не се цепят, защото предстоящите евроизбори били сложни и ако не били обединени, можели да останат с нулев резултат. Вече се появиха сигнали, че НФСБ и ВМРО може да не се явят заедно на изборите за европарламент. "Мога и пак да вляза самостоятелно в парламента, ако се разтурим като коалиция. На мнение съм, че не трябва да се цепим на следващите избори, каквите и да са те. По ред се падат евроизборите и ако не сме обединени, ще постигнем нулев резлутат, и ще кажат: тези се сриват. Трябва въпреки различията в характерите  и други особености, да бъдем заедно", поиска той.

Свинската мас е по-полезна от маслото

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6737808

Свинската мас е по-полезна от маслотоСвинската мас е по-полезна от маслото, защото съдържа мононенаситени мазнини, които понижават холестерола, твърди британска диетоложка, цитирана от в. "Дейли мейл". Маста обаче е здравословна само ако е фермерска и не съдържа хидрогенирани мазнини, каквито обикновено се добавят в индустриално произвежданите продукти, предлагани в супермаркетите.

Болт е подписал с бивш клуб на Стоичков

https://offnews.bg//futbol/bolt-e-podpisal-s-bivsh-klub-na-stoichkov-675678.html

Световният рекордьор на 100 и 200 метра Юсейн Болт е подписал договор с бившия клуб на Христо Стоичков Мамелъди Съндаунс.

Южноафриканците потвърдиха, че днес ямайският спринтьор ще бъде официално представен. 31-годишната легенда отдавна има мераци да се пробва на футболния терен.

През годините той многократно се е предлагал на любимите си Манчестър Юнайтед и Борусия Дортмунд, като дори изкара проби в германския футболен клуб, с който имат общ спонсор в лицето на концерна за спортна екипировка "Пума".

През януари Юсейн Болт се включи и в една от тренировките на Мамелъди и ръководството на отбора очевидно е останало впечатлено от качествата му.

“Футболът никога няма да бъде същият”, написаха от клуба в “Туитър”, публикувайки снимка на Юсейн Болт.

Пената към футболистите на ЦСКА: Да се чукнат, да подскочат!

https://offnews.bg//futbol/penata-kam-futbolistite-na-tcska-da-se-chuknat-da-podskochat-675677.html

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев вижда вината за равенството 0:0 с Черно море във втория пролетен кръг у играчите. Според него не са подходили отговорно и така се е стигнало до загубата на ценни точки в битката за титлата с Лудогорец.

"Позитивни оценки заслужават само вратарят и двамата централни защитници. Всички останали ги нямаше", коментира легендарният бивш футболист и треньор на "армейците" пред "Тема Спорт". Той отдава дължимото и на новия треньор на "моряците" Илиан Илиев.

"Той е добро момче, има амбиции и беше подготвил отбора добре за двубоя на "Армията", добавя Пенев, според когото футболистите трябва да се стреснат и да се отърсят от напрежението, за да заиграят по-добре в предстоящите мачове с Дунав, Етър, Пирин и Левски, като първият е на 5 март в Русе.

Собственикът на Volvo стана най-големият акционер в Daimler

https://www.actualno.com/cars/sobstvenikyt-na-volvo-stana-naj-golemijat-akcioner-v-daimler-news_661931.html

Китайското настъпление на световните автомобилни пазари продължава с пълна сила. Милиардерът Ли Шуфу, който е основател на компанията Geely, плати 9 млрд. долара за 9,69% от акциите на германския концерн Daimler. Любопитното в случая е, че инвестицията е на самия Шуфу, а на на китайската компания. Впрочем Geely е собственик на шведския производител Volvo Cars, а освен това е и главен акционер в компанията за производство на камиони и друга техника Volvo AB, след като през декември 2017 г. плати

МВР съветва какво да правим при снеговалеж, силен вятър и смерч

http://www.barometar.net/90505/

През следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър. Експертите на МВР съветват: При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания: Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си – възможно е […]

Обявиха бедствено положение за 4 селища в Силистренско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737803

Обявиха бедствено положение за 4 селища в Силистренско
Обявено е бедствено положение за четири селища на Главинишката община на Силистренска област, тъй като няма достъп до тях, съобщиха от общината. Затворени са пътищата от Силистра за съседните области и междуселски пътища, показва справка от Областното пътно управление в Силистра. От автогарата не са отпътували автобуси.

Лечева: Няма чужди инвестиции, защото тук печели Гинка

http://dnes.dir.bg/news/chez-vesela-lecheva-sdelkata-chez-26921912

"Защо Борисов бяга от дебат за сделката с ЧЕЗ, когато той е пряко отговорен?“, попита зам.-председателят на ПГ на "БСП за България“ Весела Лечева.

Летище "Пловдив" все още не работи, почистват пистата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737799

Летище "Пловдив" все още не работи, почистват пистатаЛетище "Пловдив" е затворено все още, започнало е почистването на пистата. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив дежурен в сектор „Полетна информация”. След два-три часа ще има яснота как ще продължи работа летището. Вчера са били отложени три полета заради метеорологичната обстановка, а пътниците, които е трябвало да излетят за Москва,

Пловдивското летище остава затворено

http://www.cross.bg/plovdiv-zatvoreno-moskva-1568802.html

/КРОСС/ Летище "Пловдив" е затворено все още, започнало е почистването на пистата. Това съобщи пред радио „Фокус"-Пловдив дежурен в сектор „Полетна информация". След два-три часа ще има яснота как ще продължи работа летището. Вчера са били отложени три полета заради метеорологичната обстановка, а пътниците, които е трябвало да излетят за Москва, са настанени на хотел в Пловдив. Причината за това е, че самолетът им не е дошъл до България, а е кацнал в Кишинев. Очаква се днес този полет да бъде осъществен, след като самолетът дойде от Кишинев в Пловдив, за да вземе пътниците за Москва.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване