Само в Дир: 2 г. лекарка живее в ада на ”Не без дъщеря ми”

http://dnes.dir.bg/news/bliznachki-yordania-nedka-kaneva-26919669

От две години варненската лекарка д-р Недка Кънева-Абделбаки живее в ада, след като съпругът й - също лекар, буквално отвлича 3-годишните им дъщери в Йордания.

Санкционират снегопочистващата фирма, отговаряща за ж.к. "Люлин"

https://www.actualno.com/sofia/sankcionirat-snegopochistvashtata-firma-otgovarjashta-za-jk-lulin-news_661916.html

Снегопочистващата фирма, която отговаря за ж.к. "Люлин" ще бъде санкционирана заради зле свършена работа на 26 февруари. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. "Вчера специално съм поискала да не се заплащат обработките в „Люлин”. Там не се справи фирмата, определено. За несвършена работа ние не плащаме.", заяви градоначалникът за bTV. По думите ѝ 160 снегорина и над 1000 души работят цяла нощ, за да бъде градът проходим. Към 7 ч. градски транспорт върви

Смъртоносно земетресение в Папуа Нова Гвинея взе над 30 жертви

https://offnews.bg//sviat/smartonosno-zemetresenie-v-papua-nova-gvineia-vze-nad-30-zhertvi-675666.html

Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси централната част на Папуа Нова Гвинея. Повече от 30 души са загинали. Сред тях има 4 деца, предаде БТА.

Трусът удари провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската държава. Епицентърът му е бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км, съобщи Геофизичният институт на САЩ.

Смята се, че най-малко 13 души са загинали в Менди - столицата на провинция Южни височини, а други 18 - в районите Кутубу и Босаве. Над 300 души са ранени, съобщават местни медии.

Католическият свещеник отец Пиус Хал съобщи пред интернет сайта "Папуа Нова Гвинея тудей", че сред загиналите има четири деца. Още едно дете е затрупано заедно със своите родители.

Властите съобщиха, че армията е мобилизирана за оказване на помощ на засегнатите от земетресението и за възстановяване на услугите и инфраструктурата. Трусът е предизвикал големи свлачища и пукнатини.

Минни компании, включително американската Ексън Мобил (ExxonMobil), съобщиха, че правят оценка на щетите и някои евакуираха част от персонала си.

Според екоактивиста Мартин Наморонг щетите, нанесени на газопроводи и тръбопроводи за минни отпадъци, предизвикват сериозни опасения за токсични разливи.

Геоложкият департамент на Папуа Нова Гвинея обяви, че вероятно ще има вторични трусове, като най-силният до момента е бил с магнитуд 5,5.

След земетресенията американският енергиен гигант "Ексън Мобил" (Exxon Mobil) затвори завода си за втечнен природен газ, предаде агенция Ройтерс.

"Ексън Мобил" съобщи, че комуникациите с близките селища са прекъснати, което затруднява усилията за оценка на щетите на инсталациите, захранващи завода за втечнен газ, който е най-печелившото експортно предприятие в страната.

Компаниите "Майнърс Берик Голд" и "Окей Теди майнинг" също съобщиха за щети на инфраструктурата.

Проектът за втечнен газ на Ексън Мобил на стойност 19 милиарда долара е смятан за един от най-добре работещите в света и започна да изнася природен газ през 2014 г., по-рано от планираното. Той произвежда около 20% над очаквания годишен капацитет от 6,9 милиона тона.

Партньорът на Ексън Мобил - Ойл Сърч, също спря в понеделник производството на петрол и газ в засегнатия от земетресението район.

Основните клиенти на завода за втечнен газ са в Япония, Китай и Тайван. Търговци казват, че ефектът върху пазара ще зависи от продължителността на спиране на работа.

"Майнърс Берик Голд" съобщиха, че електроцентралата, която захранва мината, е повредена, а "Окей Теди" съобщи, че свлачище е блокирало пътя и е повредило тръбопроводи на неговите мини за мед и злато.

Асошиейтед прес съобщава, че в района на земетресението са нанесени щети на телефонната мрежа, електропроводите и пътищата.

Възстановено е движението на всички МПС по АМ “Хемус”

http://varnautre.bg/2018/02/27/75583/%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b5-%d0%b4%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%81%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b8-%d0%bc

Възстановено е движението на всички МПС по АМ “Хемус” в участъка Шумен – Варна. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В […]

Предложение: Висшето образование да е безплатно при оставане на работа у нас

https://www.actualno.com/education/predlojenie-vissheto-obrazovanie-da-e-bezplatno-pri-ostavane-na-rabota-u-nas-news_661892.html

Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите. Образователният министър Красимир Въ

Гинка Върбакова: При покупката на ЧЕЗ няма офшорки, цялото финансиране по сделката ще е публично

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737407

Гинка Върбакова: При покупката на ЧЕЗ няма офшорки, цялото финансиране по сделката ще е публичноКогато приключи сделката, името на банката ще бъде публично. Не е швейцарска, казва собственичката на "Инерком България" Още акценти Промяната всобственосттапо никакъвначин нямада доведе досътресения запотребителите.Те няма даусетят, че иманов собственик Не съмсе срещаланикога сБойкоБорисов,не познавам иДелян Пеевски.

Фандъкова: Работи се непрекъснато, но обстановката е усложнена

http://www.cross.bg/fandukova-nyama-otnovo-1568784.html

/КРОСС/ „Обстановката продължава да е усложнена. През цялата нощ работиха почистващите фирми, колегите от Инспектората бяха на терен, обяви в ефира на "Денят започва" по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. „Продължава да вали - в южните райони снежната покривка е вече над 40 см, обработва се непрекъснато, но отново платната са заснежени. Работим приоритетно по платната, където се движи градският транспорт", допълни тя. Кметът Фандъкова отново призова всички да бъдат много внимателни при придвижването и тези, които ще излязат с автомобилите си, да се съобразят със зимната обстановка. „Почистват се спирки, продължава почистването на подлези и започва почистването на тротоари", каза още кметицата. „Очаква се да вали до обяд - така че ще продължи тази усложнена обстановка. Ще продължим да работим през целия ден. Днес отново, докато не е възможно да се приведе зоната в нормален вид, ще остане без да се заплаща, защото е изключително трудно, а на много места невъзможно да бъде почистен снегът от зоните. Знаете, там паркират и автомобили, няма как да минат снегорините. Докато не се приведе в приличен вид зоната, няма как да се взимат пари на хората", обясни Фандъкова. „През нощта работиха 160 машини - всички са на разположение, на терен и ще продължат да работят през целия ден", заяви столичният кмет. Тя е категорична, че за несвършена работа общината няма да плати

Преглед на печата - 27 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369838

Сделката за продажбата на ЧЕЗ и политическите последици от нея остават сред водещите теми на всекидневниците. "В последната седмица една частна сделка успя да ангажира премиера, президента, парламента, извънпарламентарни партии и енергийни експерти.

Крайнодесни: Партийте са вредни!

https://frognews.bg/novini/krainodesni-partiite-vredni.html

Крайнодесни формации правят пореден опит да регистрират политическа партия. Новият проект се казва ”Независимост”, а декларациите за индивидуално членство, с които се набират учредители, вече се разпространяват по интернет.

Подозират нападение на кучета за смъртта на българка в Кипър

//dariknews.bg/novini/sviat/podozirat-napadenie-na-kucheta-za-smyrtta-na-bylgarka-v-kipyr-2081282

Нападение на бездомни кучета е версията, към която се е насочила кипърската полиция в разследването на смъртта на 46-годишна българка, съобщава в. "Сайпръс мейл".

Сидеров: Добрев се вкопчи в парламента и сега стои незаконен депутат

//dariknews.bg/novini/bylgariia/siderov-dobrev-se-vkopchi-v-parlamenta-i-sega-stoi-nezakonen-deputat-2081266

Лидерът на Атака и председател на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров смята, че казусът с народния представител от ГЕРБ е "най-уникалният случай в българския парламентаризъм".

Българи бедстват на летището в Тимишоара

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgari-bedstvat-na-letishteto-v-timishoara-2081271

120 наши сънародници не успяха да се приберат от Англия в България заради лошото време, съобщава

Опозицията в Канада е готова да признае Йерусалим за столица на Израел

https://www.actualno.com/america/opozicijata-v-kanada-e-gotova-da-priznae-jerusalim-za-stolica-na-izrael-news_661907.html

Опозицията в Канада, в лицето на тамошните консерватори, се закани, че също като САЩ ще признае Йерусалим за столица на Израел, ако успее да победи премиера Джъстин Трюдо на следващите парламентарни избори. "Консервативната партия на Канада приема очевадния факт, че Израел, както всяка друга суверенна държава, има правото да определя коя да е столицата ѝ", обявиха торите на сайта си и допълниха, че ако лидерът им Андрю Шиър спечели срещу Трюдо на изборите през 2019 година, сформиранот

Канада планира да приеме около милион мигранти до 2020 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737696

Канада планира да приеме около милион мигранти до 2020 година
Либералните власти в Канада не се отказват от плановете да приемат около един милион мигранти от 2018 г. до 2020 г. Това предаде агенция Кънейдиън прес, цитирана от ТАСС. Подробности около тази инициатива на правителството на премиера Джъстин Трюдо ще даде днес министърът на финансите Бил Морно, който ще представи в парламента проекта за федерален

"Майкрософт" срещу Министерството на правосъдието в САЩ

http://clubz.bg/64751-majkrosoft_sreshtu_ministerstvoto_na_pravosydieto_v_sasht

Американският Върховен съд ще разгледа днес спор за правата между "Майкросот" и Министерството на правосъдието, предаде Ройтерс.

Магистратите трябва да решат дали законите позволяват прокурорите да принуждават технологичните компании да предават данни, съхранявани зад граница.

Деветимата съдии ще изслушат аргументи по дело, което противопоставя интересите на технологичните компании и защитниците на личните данни относно съхраняването на данни срещу исканията правоохранителните агенции да получават ключова информация за своите криминални и антитерористични разследвания.

Делото започна с прокурорска заповед от 2013 г. за мейлите на заподозрян в разследване за наркотрафик, съхранявани в компютърни сървъри на "Майкрософт" в Дъблин, Ирландия. От компанията обаче зададоха въпроса дали вътрешна заповед важи за съхранявани зад граница данни. От Министерството на правосъдието заявиха, че тъй като "Майкрософт" е американска фирма, прокурорите в САЩ имат право да получат нейните данни.

Решение по спора трябва да бъде взето към края на юни.

През 2016 г. Втори нюйоркски апелативен съд взе решение в полза на "Майкрософт". То бе победа за технологичните компании, които все повече съхраняват данни в чужбина. Администрацията на президента Доналд Тръмп го обжалва пред Върховния съд.

Апелативните магистрати постановиха, че мейлите не влизат във вътрешните заповеди за претърсване, като се мотивираха със Закона за съхраняваните комуникации от 1986 г.

Американските технологични гиганти, които доминират на световния пазар, се опасяват, че клиентите ще прибягнат до услугите на други фирми, ако смятат, че правителството в САЩ посяга на базите данни по целия свят, без да бъдат променени американските закони.

"Майкрософт", която има 100 центъра за данни в 40 страни, е първата американска компания, която се противопостави на вътрешните заповеди за претърсване, насочени към съхранявани извън САЩ данни.

Клиентът на "Майкрософт", достъп до чиито мейли са искали властите, заяви пред компанията, че е живял в Ирландия, когато е регистрирал профила си.

Други компании като Ай Би Ем, "Амазон", "Епъл", "Веризон" и "Гугъл" заведоха дела в подкрепа на "Майкрософт".

Администрацията на Тръмп има подкрепата на 35 американски щата начело с Върмонт.

Снеговалежите отслабват, но температурите ще са под нулата

http://www.cross.bg/minys-obyad-silen-1568788.html

/КРОСС/ Днес и в Източна България валежите ще отслабнат, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Дневните температури почти навсякъде ще са отрицателни между минус 7° и минус 2°, в югоизточните райони малко по-високи. Вятърът ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток. През нощта, с преминаването на нов средиземноморски циклон, от югозапад валежите отново ще се активизират. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за февруари и ще остане без съществена промяна. Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са минус 2° - минус 5°. Температурата на морската вода е 5 - 7°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала, след обяд ще отслабва. Над планините ще е облачно и мъгливо, ще вали слаб сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра - около минус 8°.

Вучич: Дали ще влезем в ЕС, зависи само от нас

https://www.actualno.com/balkani/vuchich-dali-shte-vlezem-v-es-zavisi-samo-ot-nas-news_661908.html

"Сърбия вижда много препятствия по пътя си към ЕС и окончателния ѝ избор в тази област е вътрешен въпрос на страната", обяви президентът на балканската държава Александър Вучич по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Ние знаем, че сме изправени пред сериозен избор, и окончателното ни решение е наш вътрешен въпрос", изтъкна сръбският лидер, предаде БГНЕС. Досега Брюксел подчертаваше многократно, че за присъединяването на

Пореден опит на съда за начало на делото за КТБ

https://frognews.bg/novini/poreden-opit-sada-nachalo-deloto-ktb.html

Специализираният наказателен съд ще направи пореден опит за начало на делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка.

В НДК започва неформално заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737694

В НДК започва неформално заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕСНеформално заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС, под председателството на министъра на икономиката Емил Караниколов започва в НДК. Европейската комисия ще бъде представена от Сесилия Малмстрьом, комисар по въпросите на търговията, предава БТА. Министрите ще обсъдят перспективите пред многостранната търговска система.

Скандал с умъртвени от БАБХ над 100 птици в зоопарка в София

http://dnes.dir.bg/news/ptitzi-zoopark-umartveni-26921494

Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк.

"Безумно щастливи" - смешна книга за ужасни неща

https://www.actualno.com/books/bezumno-shtastlivi-smeshna-kniga-za-ujasni-neshta-news_661881.html

"Безумно щастливи" е състояние, в което тъжното е толкова много, че се налага да го трансформираш в смешно, за да го понесеш. Не, не просто в смешно, а в абсурдно, идиотско и нелепо. Тези три думички са по-добри лекарства от всеки антидепресант и всяко щастие във формата на хапче. "Безумно щастливи" е книга на американската писателка и блогърка Дежни Лоусън, в която тя по комичен начин разказва за борбата си с тежката депресия и множество други психични разстройства

Държавата, в която всички миришем шоколада, но отбрани го ядат

http://pogled.info/bulgarski/darzhavata-v-koyato-vsichki-mirishem-shokolada-no-otbrani-go-yadat.92799

/Поглед.инфо/ С поведението си около сделката за ЧЕЗ управляващите засилиха усещането за обвързаност на политика и бизнес

Mazda Skyactive-X: бъдещето на бензиновия двигател?

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/mazda-skyactive-x-bydeshteto-na-benzinoviia-dvigatel-6079747

Захранва се от бензин, но предлага всички плюсове на дизела. Това е напълно ново поколение двигател, с който Mazda показва на останалите, че последните 10-ина години са се движили по инерция и сега са принудени да влагат милиарди в електрификация.

Как Си Цзинпин направи президентския пост най-важния в Китай

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/27/3136585_kak_si_czinpin_napravi_prezidentskiia_post_nai-vajniia/?ref=rss


Предложението на управляващата Китайска комунистическа партия за премахване на ограничението на президентските мандати преобръща тридесетгодишните усилия за ограничаване на срока, за който най-висшите лидери могат да заемат поста и подготвя почвата партийният генерален секретар Си Цзинпин да остане държавен глава за неопределено време.<br /><br />Си се приближава към края на своя първи петгодишен мандат като президент и е на път да бъде назначен за втори мандат на годишната сесия на...

Български учени откриха на Антарктида растения от древния континент Гондвана

https://frognews.bg/novini/balgarski-ucheni-otkriha-antarktida-rasteniia-drevniia-kontinent-gondvana.html

Български екип от геолози намери на Антарктида вкаменелости на растения от ”младостта” на нашата планета - доказателство, че белият континент някога е бил зелен.

Областният управител: 69 машини чистят във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=369837

69 машини чистят снeга в момента в областта, като 17 са на магистрала "Хемус", каза преди броени минути в ефира на Нова тв областвият управител Стоян Пасев. Той допълни, че до 15-20 минути ще бъде отворен затвореният по-рано участък на "Хемус".

Фандъкова: Над 160 машини работят за снегопочистването в София, ще се справим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737690

Фандъкова: Над 160 машини работят за снегопочистването в София, ще се справимНад 160 машини работят за снегопочистването в столицата, започва чистене и на подлези и тротоари. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с обилните снеговалежи в столицата, предаде „Фокус“. Тя уточни, че работата ще продължи през целия ден. „Обстановката е усложнена, но се работи усилено и наистина всички дават всичко то себе си.

Голям пожар избухна в центъра на Тбилиси (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/asia/goljam-pojar-izbuhna-v-centyra-na-tbilisi-video-news_661912.html

Силен пожар обхвана търговския център „Терги-1“ в центъра на грузинската столица Тбилиси. По данни на местната телевизия „Рустави-2“ с огъня се борят близо 30 пожарникарски камиона, съобщи apsny.ge. Унищожени са 2000 квадратни метра площ. "Заплаха за разпространението на огъня на съседните сгради няма. Мащабът на пожара е невъзможно да се определи, ще можем да посочим конкретни числа едва след загасяването му“, обяви ръководителят на Център

Резолюция на ООН срещу Иран беше блокирана от Русия

https://frognews.bg/svqt/rezoliutsiia-oon-sreshtu-iran-beshe-blokirana-rusiia.html

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, в която Иран е посочен като съучастник в ракетните удари на йеменските бунтовници хуси срещу Саудитска Арабия, беше блокирана от Русия, предадоха информационните агенции.

Резолюция на ООН срещу Иран беше блокирана от Русия

https://frognews.bg/novini/rezoliutsiia-oon-sreshtu-iran-beshe-blokirana-rusiia.html

Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, в която Иран е посочен като съучастник в ракетните удари на йеменските бунтовници хуси срещу Саудитска Арабия, беше блокирана от Русия, предадоха информационните агенции.

Общини във Варненско обявиха дървена ваканция

http://www.moreto.net/novini.php?n=369836

Студеното време, бурният вятър и обилният снеговалеж затвориха училища във Варненска област, припомня Moreto.net. Неучебни дни са обявени в общините Варна, Аксаково, Бяла, Вълчи дол, Девня и Суворово, научи Moreto.net. Днес и утре-28 февруари в дървена ваканция ще са ОУ „Иван Вазов“ в село Любен Каравелово, ОУ „Св.

Ахмед Доган събира актива на ДПС в Сараите

http://dnes.dir.bg/news/ahmed-dogan-26921476

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган събира днес в така наречените Сараи в "Бояна" Централното оперативно бюро (ЦОБ) и Парламентарната група на партията.

Събитията в страната на 27 февруари

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1568786.html

/КРОСС/ ***София. От 10.15 часа президентът Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков"2 с Генералния директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо. ***София. От 16.20 часа президентът Румен Радев ще участва в церемонията за връчване на Наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2017 г. Президентът ще връчи специалната награда на победителя в категорията „Значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии". Събитието ще се състои в зала „София" на световния търговски център „Интерпред". ***София. От 18.00 часа , в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие изложба „Бесарабия - съкровища от бабините ракли" на Донка Минковская - бесарабска българка. ***София. От 09.00 часа министърът на икономиката Емил Караниколов ще оглави Неформалното заседание на министрите, отговарящи за търговията в ЕС, което ще се проведе в НДК. ***София. От 12.00 часа в заседателната зала на МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще даде редовен месечен брифинг. ***София. Заключителният етап от конференцията на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще се проведе в София. Той ще представи анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината на Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2017 г

Обстановката в София е усложнена, но продължава да се работи, каза Фандъкова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136662_obstanovkata_v_sofiia_e_uslojnena_no_produljava_da_se/?ref=rss


Обстановката е усложнена, но се работи усилено и наистина всички дават всичко то себе си, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред "Нова телевизия". Над 160 машини и над хиляда души работят за почистването на снега в столицата, започва чистене и на подлези и тротоари.<br /><br />"Продължава да се работи най- вече по основни улици - докато вали сняг, приоритет ще останат трасетата на градския транспорт. В момента на места има малки закъснения в градския транспорт,...

Затворени пътища в Област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369833

Заради тежката зимна обстановка, на много пътища във Варненско движението е ограничено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктра" за Moreto.net. Затворена за движение за всички МПС е част от АМ "Хемус" - в участъка Каспичан – Варна.

БАБХ умъртви незаконно повече от 100 птици, сред които има и защитен вид

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-umartvi-nezakonno-poveche-ot-100-ptitci-sred-koito-ima-i-zashtit-675651.html

Българската агенция по безопасност на храните е умъртвила незаконно повече от 100 птици. Сред тях има и представители на защитен вид, съобщи организацията за защита на животните "Четири лапи".

На 20 февруари органите на ГКПП “Дунав мост II“ намират животни, превозвани нелегално в лоши условия. Те са от видовете алпаки, мечета и птици - гъски, патици, гълъби и патета - близо 300 на брой, без ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус. Според превозвача им техният произход е от Белгия и Унгария. 

124-те птици са конфискувани от РИОСВ - Монтана и изпратени в Зоологическа градина - София, която разполага с карантинен център, където остават за няколко дни. Експертите в зоопарка установяват, че сред птиците има и един защитен вид. На 23 февруари обаче Областна дирекция по безопасност на храните - София издава заповед за умъртвяването им. 

Според "Четири лапи" умъртвяването на птиците е в разрез с българското законодателство. Те са били евтаназирани от ветеринари на БАБХ, които нямат това право, обясни пред ОFFNews Явор Гечев от организацията. "Те са си превишили правата, те са само контролиращ орган", категоричен е той.

И се оказва прав - чл. 179 от Закона за ветеринаромедицинската практика гласи: "Евтаназия на животни се извършва от ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, с лицензиран ВМП". Ветеринарите на БАБХ обаче нямат право да евтаназират животни, тъй като не са практикуващи лекари. Единственият случай, в който могат да го направят, е при епидемия, каквато в момента у нас няма. 

От агенцията обясняват действията си с опасения от зараза с птичи грип, която би могла да дойде от Европа: 

"През периода 2016 - 2018 г., високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз. Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата). Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин", пишат в прессъобщение от БАБХ.

Нито в Белгия, нито в Унгария има огнища на птичи грип, твърдят и от "Четири лапи", но д-р Александра Митева – началник отдел "Хуманно отношение към животните" към БАБХ, заяви пред OFFNews, че в Унгария в момента има огнище на заразата.

Освен по отношение на евтаназията, БАБХ правят нарушение и на процедурата по изземане на животните.

Според пресцентъра на софийския зоопарк птиците са взети от органите на БАБХ без съответните документи, а РИОСОВ - Монтана не е издавала протокол за освобождаването на птиците от спасителния център.

От зоопарка коментираха пред OFFNews, че са взели мерки за преразглеждане на решението от страна на БАБХ. Те подават жалба в Административен съд - София. Според тях животните идват от чужбина в добро здраве. В късните следобедни часове вчера съдът излезе с решение, че БАБХ трябва да спре процедурата по евтаназия. Но решението излиза твърде късно - животните от няколко часа вече са умъртвени в Радомирско.

Сега организация "Четири лапи" е решена да сезира прокуратурата за случилото се и призова за оставките на изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и на директора на ОДБХ-София Камен Николов.

Турция не смята да се съобрази с примирието на ООН за Сирия

https://www.actualno.com/asia/turcija-ne-smjata-da-se-syobrazi-s-primirieto-na-oon-za-sirija-news_661887.html

Искането на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно примирие в Сирия не се отнася за турската военна операция "Маслинова клонка" срещу кюрдския анклав в Африн, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от агенциите. "Някои региони като Източната Гута са част от решението на ООН за прекратяване на огъня в Сирия, но Африн не е един от тях. Решението няма да окаже влияние върху нашата операция в района", каза Боздаг. Той уточни, че Анкара дори смята да разгърне специални

Днес е неучебен ден във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369834

За неучебен е обявен дненшия ден във Варна заради лошото време, припомня Moreto.net. Днес следобед валежите временно ще спрат, вятърът ще отслабне. В сряда отново ще завали сняг, който следобед ще отслабва и на много места до вечерта ще спре.

Дървена ваканция в Русе, Силистра, Смолян, Враца

https://offnews.bg//112/darvena-vakantcia-v-ruse-silistra-smolian-vratca-675665.html

Дървена ваканция е обявена днес във всички училища на територията на община Русе, съобщи пресцентърът на общината. Причината за затварянето на училищата е усложнената зимна обстановка през нощта и силният снеговалеж, съобщи агенция "Фокус".

Днес ще останат затворени и 8 училища в област Силистра. Две от тях – СУ „Христо Ботев“ и СУ „Йордан Йовков“, са в Тутракан. По едно училище ще бъде затворено в Главиница и селата Сокол, Стефан Караджа, Зафирово, Цар Самуил и Нова Черна. 

Днес и утре всички ученици от общините Враца, Добрич и Лозница ще бъдат във ваканция.

До 1 март включително няма да учат и в пет общини от област Смолян - Смолян, Доспат, Борино, Баните и Мадан.

Най-важното от Варна във вчерашния - 26 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369825

Вторник ще бъде неучебен ден за учениците във Варна Във връзка с прогнозите за влошаване на метеорологичната обстановка и предупреждения за опасно силен вятър, увеличаване на снеговалежите и снегонавяванията. Ето кои общини във Варненско обявиха дървена ваканция (обновена) Общо пет общини във Варненска област преустановяват учебни занятия заради лошите метеорологични условия, съобщават от Регионалното управление по образованието.

-17 градуса, къде бедстват

https://www.vesti.bg/bulgaria/-17-gradusa-kyde-bedstvat-6079753

През нощта бяха затворени магистрала „Хемус” от Шумен до Варна, както и „Тракия” от Карнобат до Бургас. -17,4 градуса на проход "Петрохан"

-17 градуса, какво причини снегът

https://www.vesti.bg/bulgaria/-17-gradusa-kakvo-prichini-snegyt-6079753

През нощта бяха затворени магистрала „Хемус” от Шумен до Варна, както и „Тракия” от Карнобат до Бургас. -17,4 градуса на проход "Петрохан"

120 българи, сред които деца и бременни жени, бедстват на летище в Тимишоара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737692

120 българи, сред които деца и бременни жени, бедстват на летище в Тимишоара120 българи, сред които има деца и бременни жени, бедстват вече 15 часа на румънското летище в Тимишоара. Там кацнали снощи, тъй като самолетът им от Лондон не могъл да се приземи на пловдивския аеропорт. Полетът се изпълнява от ирландската компания "Райънеър". "Само на малка част от пътниците бе осигурен хотел.

Повече от половината безработни у нас - в риск от бедност

http://dnes.dir.bg/news/balgari-evrostat-26921453

Близо 55% от безработните лица у нас са били изложени в риск от бедност след социални трансфери през 2016 г., показват данни на Евростат

Десетки училища са затворени заради влошена пътна обстановка

https://frognews.bg/novini/desetki-uchilishta-zatvoreni-zaradi-vloshena-patna-obstanovka.html

В 41 училища в страната не се провеждат учебни занятия заради влошените метеорологични условия и пътна обстановка. 10 от тях са в Разградска област, осем – в Силистренска, а две – в Тутракан.

Лошите управници се избират от добри...

http://www.cross.bg/loshite-izbirat-dobri-1568783.html

/КРОСС/ Лошите управници се избират от добри граждани, които не ходят на избори. Джордж Джийн Нейтън

Захариева ще председателства в Брюксел Съвета по общи въпроси

https://www.actualno.com/politics/zaharieva-shte-predsedatelstva-v-bruksel-syveta-po-obshti-vyprosi-news_661895.html

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще председателства предстоящите заседания на Съвет „Общи въпроси“ и Съвет „Общи въпроси“ (член 50). Заседанията на двата формата ще се проведат на 27 февруари в Брюксел, съобщиха от МВнР. Денят ще започне със Съвет „Общи въпроси“, който ще бъде посветен основно на подготовката на заседанието на Европейския съвет през март. Министрите ще обсъдят проекта на дневен ред, който

Бездомни кучета убили българката в Кипър

http://dnes.dir.bg/news/kipar-bezdomni-kueta-balgarka-26921454

Нападение на бездомни кучета е версията, към която се е насочила кипърската полиция в разследването на смъртта на 46-годишна българска гражданка.

Какво стои зад успеха на Норвегия в Пьонгчанг

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/27/3136327_kakvo_stoi_zad_uspeha_na_norvegiia_v_pyongchang/?ref=rss


Пьонгчанг 2018 ще остане в историята като най-успешната зимна олимпиада за Норвегия... поне до игрите в Пекин през 2022 г. Спортистите от скандинавската държава показаха страхотна форма и закономерно оглавиха класиране по медали.<br /><br />Норвегия завърши игрите с рекордните за страната 14 златни отличия, колкото имаше и Германия. За последно скандинавците бяха най-успешната нация с 13 първи места в Солт лейк сити 2002. В Пьонгчанг те подобриха също и върховото постижение за...

Сапьори от Белене помагат в битката с преспите

https://frognews.bg/novini/sapjori-belene-pomagat-bitkata-prespite.html

Войници от Сухопътни войски помагат на населението в тежката зимна обстановка, съобщиха от Министерството на отбраната.

Унищожи ли БАБХ стотици птици, включително от защитен вид, заради Терез и Масуд?

https://www.actualno.com/society/unishtoji-li-babh-stotici-ptici-vkluchitelno-ot-zashtiten-vid-zaradi-terez-i-masud-news_661914.html

Агенцията по безопасност на храните умъртви над 100 птици, които бяха настанени в столичния зоопарк. Пернатите, сред които е имало и защитен вид, са били конфискувани преди няколко дни на Дунав мост при Видин. Животните са избити, въпреки че не е имало данни, че са болни. 124 са били птиците приети в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана, след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Те са поставени под карантина,

Откритата мъртва българка в Кипър вероятно е била нападната от бездомни кучета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737681

Откритата мъртва българка в Кипър вероятно е била нападната от бездомни кучетаНападение на бездомни кучета е версията, към която се е насочила кипърската полиция в разследването на смъртта на 46-годишна българска гражданка, съобщава в. "Сайпръс мейл". Българката П.М. бе намерена миналия четвъртък тежко пострадала в поле с картофи в района на град Пафос и почина по пътя към болницата.

Пътна обстановка в страната - 27 февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=369824

Автомагистрали: - А1 „Тракия“: Област Бургас: Ограничено е движението за всички МПС в двете посоки от Карнобат до Бургас поради намалена видимост и снегонавявания. - А2 „Хемус“: ОПУ София: - Ограничено е движението на МПС над 12 тона по АМ „Хемус“ в двете посоки поради обилен снеговалеж ОПУ Варна: Ограничено е движението на всички МПС по АМ "Хемус" в участъка Каспичан – Варна.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=369822

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес, 27 февруари, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко варненски улици, научи Moreto.net. - от 13:00 ч. до 15:00 ч., гр.

Десетки жертви след мощното земетресение в Папуа Нова Гвинея

https://www.actualno.com/asia/desetki-jertvi-sled-moshtnoto-zemetresenie-v-papua-nova-gvineja-news_661906.html

Повече от 30 души, включително 4 деца, се предполага, че са загинали в резултат на силното земетресение от 7,6 по Рихтер, което разтърси рано сутринта в понеделник Папуа Нова Гвинея. Трусът удари провинциите Южни Хайлендс и Хела – част от гористата зона на около 560 километра северозападно от столицата Порт Моресби. Смята се, че 13 от загиналите са били убити в Менди – столицата на Южни Хайлендс, а 18 други са починали в областта на Кутубу и Босаве. Повече от 300 пък са ран

Преп. Прокопий Декаполит - изповедник

http://www.cross.bg/prokopiii-ikonite-dekapolit-1568782.html

/КРОСС/Преп. Прокопий Декаполит изповедник (Прежд. лит.) (Вечерта Малко повечерие с Богородичен акатист I статия) Житие на св. преподобни Прокопий Декаполит и преподобни Василий сподвижник Прокопиев Преподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), около Галилейско море (Палестина), поради което бил наречен Декаполит. От младост той се отдал на постнически и други подвижнически трудове, чрез които сърцето се очиства и духът се издига към Бога. Когато настанало гонение против иконите от страна на император Лъв Исаврянин (717-741 г.)Речник Прокопий се вдигнал в защита на иконите, като доказвал, че иконопочитанието не е идолопоклонство, понеже християните знаят, че кланяйки се пред иконите, те не се кланят на мъртва материя, а на живите светци, които са изобразени на иконите. Поради това Прокопий зверски бил мъчен, бит и с желязо стърган. Когато след смъртта на Лъв Исаврянин иконите били поставени отново в църквите, Прокопий се върнал в своя манастир, където прекарал останалите си дни в мир. В дълбока старост той се преселил в небесното царство, където съзерцава ангелите и светците, чиито ликове почитал на земята. Заедно със свети Прокопий се подвизавал с духовен подвиг и страдал ученикът му Василий, чиято памет се празнува на 28 февруари

Евростат: Повече от половината от безработните у нас са били в риск от бедност

https://frognews.bg/novini/evrostat-poveche-polovinata-bezrabotnite-litsa-nas-bili-risk-bednost.html

Близо 55 процента от безработните лица у нас са били изложени в риск от бедност след социални трансфери през 2016 г., показват данни на Евростат от изследване на безработните лица между 15-64 г. в ЕС.

Днес следобед валежите спират, дневни температури между -7 и -2°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737683

Днес следобед валежите спират, дневни температури между -7 и -2°Днес и в Източна България валежите ще отслабнат, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Дневните температури почти навсякъде ще са отрицателни между минус 7° и минус 2°, в югоизточните райони малко по-високи. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология

Св. преподобния Талалей

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prepodobnija-talalej-news_661879.html

Свети Талалей бил родом от Киликийска област. Като презрял светската суета, отначало дошъл в обителта на преподобни Сава Освещени. И като възлюбил постническите подвизи на монашеското житие, той приел ангелския образ и за добродетелния си живот се удостоил със сана презвитер. След няколко години отишъл в Гавала, един от сирийските градове, който принадлежал към Лаодикийската митрополия. На разстояние двайсет стадия от града имало голяма могила. На нея имало старо езическо капище, заобиколено от

Отблокираха АМ ”Тракия”, части от ”Хемус” остават блокирани

http://dnes.dir.bg/news/magistrali-stud-snjag-26921441

Сняг и силен вятър блокираха много части на страната. Остава затворена магистрала „Хемус” от Шумен до Варна, а „Тракия” от Карнобат до Бургас е отблокирана.

Започват разпити на свидетели по делото за взрива на боеприпаси край ”Петолъчката”

https://frognews.bg/novini/zapochvat-razpiti-svideteli-deloto-vzriva-boepripasi-krai-petolachkata.html

От днес до края на седмицата в Ямболския районен съд ще бъдат разпитани близо 60 свидетели по делото за взрива в базата за утилизация на боеприпаси край пътния възел ”Петолъчката”. При експлозията на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и няколко пострадаха тежко.

27 февруари в историята

http://www.cross.bg/zavurshva-purvata-bulgariya-1568781.html

/КРОСС/ 1531 г. - Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. - Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата на духовенството.1599 г. - Джордано Бруно е преместен от Венеция в съда в Рим.1687 г. - Управляващият Япония Цунаеши забранява на поданиците си консумацията на риба, стриди и птици.1795 г. - Правителството на Франция обявява временно затваряне на театрите.1814 г. - Състои се премиерата на 8-ата симфония на Бетховен.1825 г. - Публикувана е първата глава на „Евгений Онегин" на Александър Пушкин.1854 г. - В състояние на умопомрачение немският композитор Роберт Шуман извършва неуспешен опит за самоубийство.1870 г. - Със султански ферман е учредена Българската екзархия, възприета от властта за официален представител на българския народ в Османската империя.1879 г. - Изработен е мемоар на Учредителното събрание против Берлинския договор изпратен до Великите сили.1882 г. - В Русия за първи път е разрешено използването на телефоните от частни лица.1890 г. - Дадена е амнистия за престъпления на чиновниците между 9 август 1886 г. и 2 август 1887 г.1897 г. - В Русе се състои първата кинопрожекция у нас, наблюдавана от 200 зрители.1900 г. - Във Обединеното кралство е създадена Лейбъристката партия.1900 г. - Създаден е футболният клуб „Байерн" (Мюнхен).1904 г. - Създаден е футболният клуб „Бенфика" (Лисабон).1907 г

Вернер Йостмайер: "Има два вида българи"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284976_%D0%92%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%80+%D0%99%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80%3A+%22%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%22

 Вернер Йостмайер, бивш депутат от ХДС, е от 2016 година почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция Северен-Рейн Вестфалия. Даря Попова-Витцел разговаря с него за имиджа на България и българите в Германия.

ДВ: Г-н Йостмайер, как оценявате Вие като почетен консул на България имиджа на българите в Германия?

Йостмайер: Ако трябва да отговоря съвсем кратко и общо, бих казал, че имиджът на България не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България, в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България. Има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство. Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане.

Вернер Йостмайер

Вернер Йостмайер

ДВ: Но защо идват в Германия, след като сигурно знаят какво ги очаква?

Йостмайер: Не знам дали наистина знаят какво точно ги очаква. Може би са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независимо срещу какво заплащане. Много от тези хора попадат в т.нар. проблемни квартали, живеят в порутени сгради при ужасни условия - и именно те определят в голяма степен лошия имидж на България в Германия. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация.

Но и още нещо разваля имиджа на България - начинът, по който функционира българската държава. Лично аз съм ставал свидетел как и най-елементарните неща се случват едва след като подадеш кутия бонбони например. Това, етествено, е типично и за други страни, но България ми е на сърцето - една прекрасна страна, която всъщност е толкова важна за нас.

ДВ: А защо е важна?

Йостмайер: Важна е, защото от една страна се явява стабилизиращ фактор по югоизточния фланг на ЕС. Освен това България е страна, която е много приятелски настроена към Германия - така е открай време, но и добрите отношения между г-жа Меркел и г-н Борисов спомагат за това разбирателство. А и по отношение на бежанската политика България допринася с позицията си за повече солидарност в ЕС.

ДВ: В същото време знаете, че широки слоеве от българското население не одобряват бежанската политика на Ангела Меркел.

Йостмайер: Да, но официална София подкрепя Берлин, това е факт.

ДВ: Да се върнем към т.нар. мигранти по бедност от България, за които германските медии често пишат. Ние от Дойче Веле също отразяваме темата и нерядко получаваме отзиви, в които наши читатели ни казват: Видяхте ли, от години ви повтаряме, че тези хора не могат да бъдат интегрирани. Сега дойдоха при вас и сами разбрахте, че сме били прави. Затова оправяйте се и престанете да ни повтаряте, че трябва да полагаме повече усилия за интеграцията им. Как ще коментирате подобни нагласи?

Йостмайер: Ако трябва да бъде честен, проявявам разбиране. Голяма част от тези хора не само нямат никакво образование, но и не се придържат към правилата на играта, към общоприетите норми на поведение. Тоест - отказват да се интегрират, което неминуемо създава проблеми - не само в България, но и тук в Германия. Това е факт, който мнозина все още не осъзнават.

ДВ: Но дали невъзможността да бъдат интегрирани не се дължи донякъде и на липсата на уважение към тези хора?

Йостмайер: Трудно ми е да отговоря. Не знам дали това е една от причините, но мога да Ви уверя, че всеки, който се придържа към правилата и не злоупотребява с гостоприемството, е добре дошъл в Германия.

ДВ: Как мислите, ще се справят ли градовете, в които са концентрирани особено много пришълци от България?

Йостмайер: Да, ще се справят. И дори мисля, че този проблем е по-лесен за решаване от интеграцията на голяма част от бежанците, пристигнали в Германия през последните две години. Защото в много от случаите става дума за хора, които просто не желаят за бъдат интегрирани. В тази връзка ще цитирам една наистина смущаваща статистика: според изследване на фондация „Бертелсман“, над 40% от турците в Германия не желаят да се интегрират в страната, в която живеят вече от второ, дори трето поколение. И още нещо: делът на хората, които дават гласа си за един диктатор като Ердоган, тук дори е по-висок, отколкото в самата Турция.

ДВ: С други думи: искате да кажете, че т.нар. мигранти по бедност от България не се набиват чак толкова на очи, така ли?

ЙостмайерВ градове като Дортмунд и Дуисбург определено имат проблеми с мигрантите от България, но като цяло те не се разглеждат като сериозно предизвикателство. В същото време е много жалко, че покрай проблемите с т.нар. мигранти по бедност почти никой не вижда всички онези българи в Германия, които са истински интегрирани, които следват или работят тук, които живеят като пълноценни членове на германското общество. Затова използвам всяка възможност да подчертая, че трябва да правим разлика между едните и другите българи.

ДВ: Накрая: какво бихте посъветвали българите, които кроят планове да се преселят в Германия?

Йостмайер: Много важно е да се включат активно в тукашния живот, а не да се изолират и да се ограничават единствено до контакти със свои сънародници. Само така могат да станат част от германското общество.

 

Ердоган към разплакано дете: Ако загинеш в бой, ще е чест

http://dnes.dir.bg/news/dete-rejep-erdogan-metezhat-turtzia-26921326

Турският президент е обект на ожестоени критики, след като каза на разплакано 5-годишно момиченце в униформа, че за него ще бъде чест да загине в борбата.

Ниски температури в цяла България, училища остават затворени

https://frognews.bg/novini/niski-temperaturi-tsiala-balgariia-uchilishta-ostavat-zatvoreni.html

Жълт код заради очаквани ниски температури е обявен в 27 области от страната. Предупреждението на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН не е в сила само за Благоевградско.

Съдът ще направи пореден опит за начало на делото КТБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136452_sudut_shte_napravi_poreden_opit_za_nachalo_na_deloto/?ref=rss


Специализираният наказателен съд ще направи пореден опит за начало на делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ).<br /><br />Последният път делото беше отложено заради отсъствието на единия от подсъдимите - Георги Христов, който отъства заради хронично заболяване на бъбреците. На последното заседание съдът назначи експертиза и го глоби, защото подава документите за отсъствието си след заседанията.<br /><br />На последното заседание стана...

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1568785.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва" Тема: Нашествие на корейска музика в България. Всичко за манията на тийнейджърите КЕЙ ПОП Тема: Червен код: Сняг, студ и затруднена пътна обстановка. На живо актуална информация от цялата страна Тема: БСП между скандалите и опозиционните битки - гост Весела Лечева Тема: Парламентарни сюжети - говори председателят на Народното събрание Цвета Караянчева Тема: Път през Балканите - коментар на дипломатите Любомир Кючуков и Боби Бобев БТВ, "Тази сутрин" Тема: Остава ли усложнена обстановката в страната и има ли селища в капана на зимата? Тема: Ексклузивно - защо ЧЕЗ реши да продаде бизнеса си в България и избра Гинка Върбакова за купувач - коментар на бившия директор на компанията Петр Баран Тема: Специалният проект на "Тази сутрин" "Потомците на героите разказват" - спомен за българските опълченци на Шипка Тема: Ще има ли ново райониране на България? Ще пришият ли бедните към богатите общини? Тема: На живо от "Пирогов" - колко хора пострадаха заради заледени улици? Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: "Здравей, България" във вторник продължава да следи снежна блокада в страната, а репортерите на NOVA ще се включат на живо от критичните точки. Зрителите ще видят и какви капани крие зимата на пътя чрез демонстрация на живо Тема: Партньор за размяна? Ще има ли рокади в управляващата коалиция? В студиото - Волен Сидеров

Прогноза за времето - 27 февруари (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-27-fevruari-vtornik-news_661885.html

Днес след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Вятърът малко ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток. Ще бъде много студено, като сутринта температурите ще са предимно между минус 12° и минус 7°, на места и по-ниски, а и дневните почти навсякъде ще са отрицателни- между минус 7° и минус 2°, в югоизточните райони малко по-високи. През нощта срещу сряда, с преминаването на нов средиземноморски циклон, от югозапад валежите отново ще с

Поражението на Орбан на местни избори съживи опозицията в Унгария

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136435_porajenieto_na_orban_na_mestni_izbori_sujivi/?ref=rss


Изненадващото поражение на управляващата в Унгария партия "Фидес" на частичните местни избори даде нов импулс на усилията за по-тясно сътрудничество сред опозиционните партии и шест седмици преди парламентарния вот напомни на "Фидес", че не е непобедима, пише "Ройтерс".<br /><br />Дясната партия на премиера Виктор Орбан, която води в социологическите проучвания, в неделя понесе голяма загуба на кметската надпревара в южния град Ходмезовашархей, смятан...

Доц. д-р Йоаким Каламарис: Еврото е опасно за малки страни като Гърция и България

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737216

Доц. д-р Йоаким Каламарис: Еврото е опасно за малки страни като Гърция и България- Закръглянето на цените нагоре е единствено и само с цел спекула - Липсата на работна ръка в България влошава драстично привличането на инвестициите - Модернизацията и развитието на балканските страни преминава през ада, защото липсват волята и разумът, надделява финансовата алчност - Доц. Каламарис,

Ще падне ли правителството заради сделката за ЧЕЗ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284975_%D0%A9%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B5+%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA

 "Първо, нека кажем, че още няма сделка, а само предварителен договор. В управлението на ГЕРБ за тези 10 години ние не сме приватизирали нито една структура". Това каза Цветан Цветанов пред Цветанка Ризова в "Лице в лице" по bTV. "Тази сделка е изповядана с предварителен договор в Чехия и е между две частни компании. От всичко което излезе могат да останат впечатления за притеснения, но тепърва ще се види дали има съответните средства и кои са източниците. Всичко ще бъде ясно след такава проверка. Хубавото в тази ситуация е, че има конкретно лице, а не офшорка. Докато не бъде проверено всичко от българските органи, не трябва ад правим заключения и държавата ни може да бъде подложена на спекулации", допълни председателят на парламентарната група на ГЕРБ. "За тази сделка се говори от много време. Имало е и други участници. Много е интересна позицията на опозицията. Много остра реакция, която е доста забавена. Можеше преди година да реагират така. Много беше яростна защитата на БСП в позицията си, че тук има нещо нередно", обясни още той.  Ризова припомни, че ВМРО са със същата декларация като БСП и са против тази сделка. "За това ще има политически съвет, където ще вземем решение за оставката на Теменужка Петкова и кой ще вземе нейното място. Всичко зависи от проверките, които предстоят. Теменужка Петкова е изключително отговорна и не желае да бъде свързвана с тази сделка и да остави съмнение, че има пръст в нея", заключи Цветанов. На въпрос има ли ресурс тази сделка да бутне кабинета той отговори: Всичко зависи от проверките, които ще се се осъществят в най-близко бъдеще. 

 
 Blitz.bg

Възраждат легендата Lancia Stratos

https://www.24chasa.bg/avto/article/6736394

Възраждат легендата Lancia Stratosталианският производител Manifattura Automobili Torino (MAT) се споразумя с New Stratos за възраждане на спортния автомобил Lancia Stratos чрез суперлимитирана серия. Новата версия на легендарната кола ще бъде показана на салона в Женева в началото на март. Наследникът на Lancia Stratos няма да се превърне в масов модел,

Имигранти от малцинствата развалят имиджа на България, каза почетен консул в Германия

https://www.dnevnik.bg/intervju/2018/02/27/3136397_imigranti_ot_malcinstvata_razvaliat_imidja_na/?ref=rss

"През последните години в Германия пристигнаха много хора, които развалят имиджа на България. Това е много жалко, защото те не са типичният образ на българската нация", казва Вернер Йостмайер, почетен консул на България, в интервю за "Дойче веле". Йостмайер, бивш депутат от ХДС, е от 2016 г. почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция Северен-Рейн Вестфалия. Заглавието е на "Дневник".<br /><br />- Г-н Йостмайер, как оценявате Вие...

Авторитетен американски метеоролог предупреди: След снега Балканите ги чака още по-голяма беда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284974_%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%BF%D1%80%D

 Наводнения застрашават Балканския полуостров, включително България, напролет. За това предупреди авторитетният климатичен сайт Accuweather.com, позовавайки се на водещия мереоролог Алън Реперт. „След като през по-голяма част от зимата нямаше значителни валежи от дъжд и сняг на Балканите, в края ѝ настъпи бурна обстановка, която ще продължи и през пролетта“, прогнозира той. По думите му проливни дъждове и гръмотевични бури ще доведат до дъждове над нормата в Гърция, Румъния и Унгария. Заради бавното движение на въздушните маси няколко дни поред ще има едни и същи места, което ще увеличи риска от наводнения, обяснява специалистът. Най-критична ще е климатичната обстановка в Европа през април и май. Освен на Балканите опасност от наводнения ще има и в Алпите. В Северната част на континента – от Мюнхен и Берлин до Минск и Киев, пък се очакват множество гръмотевични бури, които могат да причинят дори изолирано торнадо на места, уточнява в. "Телеграф". Цяла България в плен на снега. За 26 области на страната днес е обявен оранжев код за опасно време, а в районите на Кърджали и Смолян - червен. От Агенция "Пътна инфраструктура" предупредиха, че временно ще се затварят пътища за снегопочистване. Засега ограничения има за камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала", както и по пътя Девин - Михалково. Заради навявания и сняг ограничение за камиони има и на магистрала "Люлин" в посока Перник.  

 
 Blitz.bg

Китай купува земеделски земи по света с размах

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284973_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D1%

 С население от над 1,38 млрд. души, недостиг на обработваеми земи и все по-нарастващо потребление на месо, Китай започна да купува все повече ниви в чужбина, а апетитът му се е отворил вече и за френската пшеница, информира AFP.

Населението на Китай е една пета от световното, а обработваемите земи са под 10 процента от територията на страната. Едновременно с това сложно уравнение Пекин се бори с хронично замърсяване на околната среда, прекомерна употреба на торове, масова урбанизация, а климатичните промени допринасят за още по-голямо свиване на земеделските площи и тяхната производителност.

В същото време разрастващата се средна класа силно увеличава консумацията на месо, което представлява драстична промяна на хранителните навици и принуждава Пекин да внася повече соя и царевица за фураж за добитъка.

В този контекст китайските инвестиции в селското стопанство в чужбина рязко скачат: като се прибавят и дейностите в селскостопанското строителство, те са достигнали общо 94 млрд. долара от 2010 г., близо половината от които за последните две години, по данни на американските асоциации American Enterprise Institute и фондация Heritage.

И докато някои страни забраняват придобиването на земи от чуждестранни инвеститори, азиатският гигант се насочва към много други, по-специално в Югоизточна Азия, Латинска Америка и Африка.

Държавните и частни китайски компании от селскостопанския сектор инвестират в зърнени култури, соя, овощни полета и животновъдство в Аржентина, Чили, Бразилия, Мозамбик, Нигерия, Зимбабве, Камбоджа и Лаос - истинска обиколка на планетата.

Още през 2012 г. проучвания сочеха, че китайските проекти покриват 9 млн. хектара земи в развиващите се страни.

От няколко години обаче вниманието на Китай изглежда се насочва към Австралия, Съединените щати и Европа.

В Австралия най-голямото ранчо в света премина под китайски флаг през 2016 г., придобито от компанията за недвижими имоти Shanghai CRED, обединена с местна миннодобивна група. В момента смесеното дружество S. Kidman & Co притежава 185 хил. глави добитък и контролира 2,5 на сто от селскостопанските земи в страната.

През 2012 г. Канбера дава зелена светлина за продажбата на най-голямата австралийска памучна плантация на китайски инвеститор.

В Нова Зеландия китайски компании купуват десетки ферми за производство на мляко и млекопреработвателни предприятия въпреки недоволството на местните производители.
През 2013 г. слухове, че житницата на Европа, Украйна, ще даде под наем 3 милиона хектара земеделски земи на китайска компания, предизвикаха бурни реакции, след което бяха опровергани от Киев.

Във Франция китайските милиардери купуват все повече и повече лозя, а неотдавна властите научиха със закъснение за придобиването на 1700 хектара ниви със зърнени култури в Централна Франция благодарение на хитри адвокатски хватки.

Миналата седмица обаче президентът Еманюел Макрон обяви предстоящо въвеждане на по-твърд регламент за закупуване на земеделски земи от чужденци във Франция.

 

По статията работи: Десислава Попова

Румен Радев се среща с директора на Световната търговска организация

https://www.actualno.com/politics/rumen-radev-se-sreshta-s-direktora-na-svetovnata-tyrgovska-organizacija-news_661894.html

Днес (27 февруари) от 10:15 часа президентът Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 с Генералния директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По-късно през деня Радев ще се запознае с анализа на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2017 г. Президентът Радев ще бъде посрещнат с официална церемония, п

Българска строителна седмица – за 18-ти пореден път в Интер Експо Център

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284972_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0+%E2%80%93+%D0%B7%D0%B0+18-%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D0%B

 Едно от най-представителните и утвърдени изложения у нас „Българска строителна седмица“ ще представи своето 18-то издание. Единственото специализирано събитие в строителния бранш тази пролет в София ще се проведе в Интер Експо Център от 7-ми до 10-ти март. Международното изложение ще събере над 250 представени компании в областта на строителството от България и Европа, които ще покажат най-актуалните си продукти и решения. Акцентът в тазгодишното изложение ще бъдат темите, свързани с функционално строителство, енергоефективност и екологичност.

Българска строителна седмица е едно от най-очакваните събития през годината, тъй като обединява на едно място фирми производители или вносители на строителни материали, машини, техника и технологии, дограма и врати, химически продукти, топло- и хидроизолации не само от България, но и от цяла Европа. На площ от над 5000 кв.м  може да намерите представители от България, Германия, Румъния, Турция и Гърция. Toва превръща изложението в своеобразна платформа за представяне на иновациите в бранша, заздравяване на търговските отношения с настоящите партньори в бизнеса и създаване на нови контакти със строителни предприемачи и изпълнители, архитекти и проектанти, търговци и дистрибутори на материали и техника, инвеститори, строителни експерти. 

 

Meждународното изложение  ще разгледа важни теми като функционално строителство, енергоефективност и екологичност, представяйки най-актуалното във всяка една област. Богатата съпъстващата програма ще застъпи Европейската инициатива „Европейска година на по-зелените градове 2020” част от която е и българската проява „За по-зелени градове в България 2020”. В рамките на програмата ще бъде представен и проектът „Визия за София“. Свой семинар ще проведе и Българската асоциация за изолации в строителството, а сдружение „Български врати, прозорци и фасади“ – своята национална конференция. Заедно с това на Българска строителна седмица ще се проведе и специален семинар, насочен към 3D проектирането и визуализирането в областта на ландшафта.

Партньри на изложението са Сдружение Български врати и прозорци, Градът Медиа Груп, Българската асоциация за изолации в строителството Български съвет за устойчиво развитие, Камара на архитектите в България, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Българска фасилити мениджмънт асоциация и Български съюз на производителите на сглобяеми къщи.

Паралелно с Българска строителна седмица ще се проведе и международното изложение Security Expo 2018, ориентирано към българските и чуждестранните лидери в производството и търговията на системи за сигурност, видеонаблюдение и пожаробезопасност, както и на услуги свързани с тази дейност.

Допълнителна информация за изложението можете да откриете и тук.
 

По статията работи: Екип на Investor.bg

Девет от десет общини в Смолянско обявиха дървена ваканция от днес

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/devet-ot-deset-obshtini-v-smoliansko-obiaviha-dyrvena-vakanciia-ot-dnes-2081251

Девет от десет общини в Смолянско разпускат учениците в дървена ваканция от днес, като изключение прави само община Чепеларе. Причината е в с обилния снеговалеж и лошата метеорологична прогноза за минусови температури. Със заповед на

Неучебен ден за град Русе и цялата община

//dariknews.bg/regioni/ruse/neucheben-den-za-grad-ruse-i-cialata-obshtina-2081245

Във връзка с усложнената зимна метеорологична обстановка през нощта, силния снеговалеж и снегонавявания, днес /27 февруари/ се отменят всички учебни занятия на територията на град Русе и цялата община.

Информацията беше разпространена тази сутрин от

Къде е най-тежка пътната обстановка заради снега и вятъра?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kyde-e-naj-tezhka-pytnata-obstanovka-zaradi-snega-i-viatyra-2081247

Снегът и силният вятър продължават да създават проблеми в много части на страната. Отворени са всички главни пътища, където няма ограничение. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали сигнали, им е оказана помощ. От думите на шефа на АПИ Дончо Атанасов стана

Anthrax отмениха участието си на фестивала Hills of Rock

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284971_Anthrax+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B0+Hills+of+Rock

 Легендарната траш банда Anthrax няма да пристигне в България за дългоочакваното си участие на фестивала Hills of Rock. Джоуи Беладона и компания трябваше да свирят на 22 юли, заедно с Iron Maiden в третия ден на феста. Групата е отменила цялото си турне в Европа заради „конфликти в графика“. Това обявиха организаторите на фестивала Borgholm Brinner в Швеция. Членовете на бандата „искрено се извиняват на всички свои фенове и се надяват, че ще ги видят съвсем скоро“, обяви групата в свое обръщение към почитателите си.

Фестивалът Hills of Rock ще се проведе за втора година между 20 и 22 юли на Гребния канал в Пловдив. Той е част от програмата на „Пловдив 2019.

Без вода на две места в столицата

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-dve-mesta-v-stolitcata-675622.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Росен“, местност „Гърдова глава“ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа в района на ул. „Росен“, ул. „Ботко войвода“, ул. „Студен кладенец“ от ул. „Ботко войвода“ до ул. „Клек“, ул. „Панчарица“, ул. „Бойна слава“, ул. „Клек“ , ул. „Юри Буков“, ул. „Манол Тодоров“, ул. „Булаир“. 

Изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Земляне“ в кв. „Овча купел“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на ул. „Орчо войвода“ от ул. „Босилек“ до ул. „Земляне“, ул. „Росна“ от ул. „Земляне“ до ул. „Росна“ №21А. 

След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Григор Димитров започва поход към титла №9 и връщане на третото място в света

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/27/3136564_grigor_dimitrov_zapochva_pohod_kum_titla_9_i_vrushtane/?ref=rss


С амбиции за девета титла при мъжете и завръщане на третото място в световната ранглиста Григор Димитров започва днес участието си в турнира от категория "АТП 500" в Дубай. Българският тенисист се изправя срещу участващия с "уайлд кард" Малек Джазири от Тунис.<br /><br />Мачът е трети на централния корт и ще започне около 17.00 часа. Преди това ще се изиграят още две срещи от индивидуалната надпревара. Ришар Гаске и Борна Чорич откриват програмата в 12.00 часа, а...

По-бързи процесори и по-добри камери за Samsung Galaxy S9 и Galaxy S9 Plus

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284970_%D0%9F%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B7%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+Samsung+G

 Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8 Plus бяха два от най-добрите телефона през 2017 г., така че всички наблюдават Samsung, за да видят какво ще последва. Днес на Mobile World Congress (MWC) в Барселона това стана ясно с представянето на Galaxy S9 и S9 Plus.

Както се очакваше, Samsung обърна голямо внимание на разположената отзад камера. Galaxy S9 има само една 12-мегапикселова задна камера, но Samsung е добавил редица подобрения, включително технология с двойна бленда, която интелигентно може да регулира допусканото количество светлина в обектива в зависимост от сцената, която се заснема, превключвайки между F1.5 и F2.4.

Блендата F1.5 при телефоните S9 е нов рекорд за смартфон, като според Samsung може да пропуска с около 28% повече светлина от миналогодишните модели. Видеозаписът със забавено движение е подобрен и вече може да се заснемат до 960 кадъра в секунда при 720p, докато конкуренти като iPhone X и Pixel 2 записват кадри със забавено движение при максимална скорост от 240 кадъра в секунда.

Galaxy S9 Plus разполага с допълнителен 12-мегапикселов обектив за допълнително оптично увеличение, фокус и широкоъгълни ефекти, както и същата технология с двойна бленда и скорост на заснемане на видеоклипове със забавено движение.

Samsung също не е забравил своя цифров помощник Bixby. Някои от новите функции включват моментен превод, когато камерата на S9 или S9 Plus бъде насочена към табела или документ на чужд език, текста бива преведен в реално време, нещо което и Google Translate може да прави от известно време.

Samsung Galaxy S9 има 5.8-инчов дисплей с 1440 x 2960 пиксела и още по-тънка рамка от миналогодишния модел. Както се очакваше, телефонът ще използва процесор Exynos 9810 или Snapdragon 845, 4 GB оперативна памет и 64 GB пространство за съхранение на данни памет, с възможност за разширяване.

Samsung Galaxy S9 Plus разполага с по-голям екран от 6.2 инча. Предлаганите процесори са същите, но оперативната памет е увеличена на 6 GB, а пространството за съхранение е до 128 GB. Както при по-малкия модел, рамката на дисплея е още по-малка от на модела от 2017 г, като съотношението на размерите 18.5: 9 остава същото.
Освен посредством разположеният отзад скенер за пръстови отпечатъци, новите модели може да се отключват с комбинация от разпознаване на лице и сканиране на ириса. Друга разлика от Apple е и 3.5 мм жак за слушалки.

Както и моделите от миналата година, S9 и S9 Plus са устойчиви на вода и прах, както и поддържат безжично зареждане. Освен подобренията на камерата и по-бързите процесори, това не са големи подобрения на S8 и S8 Plus, но като се има предвид колко добри са тези телефони, това не е нещо лошо.

И двата телефона струват повече от миналогодишните модели, като Samsung Galaxy S9 ще се предлага отключен на цена от $ 719,99, а Samsung Galaxy S9 Plus за $ 839,99. Предварителните поръчки вече се приемат, като телефоните официално ще бъдат пуснати на пазара на 16 март и ще се предлагат в четири цвята, Midnight Black, Titanium Gray, Coral Blue и новия Lilac Purple.

27 февруари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=369823

Събития: 1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата на духовенството. 1599 г. – Джордано Бруно е преместен от Венеция в съда в Рим.

Колите внос на старо първо на преглед, после в КАТ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284969_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%2C+%D0%BF%D0%BE%

 

Намаляват административната тежест за превозвачите

Старите „нови” автомобили ще преминават първо на технически преглед, а след това ще се регистрират от органите на реда. Това е част от промените, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи, която разделя на три части сегашния обемист Закон за движение по пътищата.

Целта е

вносните автомобили, навъртели
вече хиляди километри,

да бъдат проверявани за изправност, за да може да се регистрират като изправни превозни средства, коментира пред „Монитор” Дамян Войновски, главен секретар на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА). Така внесените от чужбина бракувани и негодни за употреба превозни средства ще бъдат спирани не по пътищата, а преди регистрацията им в КАТ. „Искаме да обърнем процеса, за да засилим контрола преди регистрацията”, допълни Войновски.

Промяната

ще намали административната
тежест за превозвачите,

които често регистрират превозно средство в МВР и след това минават на технически преглед. Това се изисква при допълнителни проверки на автомобила, като ADR или за превоз на деца и ученици, където има по-особени изисквания. „Те веднъж минават на преглед в МВР, а след това трябва да минават на технически преглед през ГТП, за да им издадем удостоверение. Ако първо минават през техническия пункт това ще бъде още едно облекчение за превозвачите”, смята главният секретар на автомобилната администрация. Същото важи и за таксиметровите превозвачи, които минават на технически преглед на оборудването.

В момента ИААА подготвя

промени в наредбата за
таксиметровия превоз на пътниците,

в която ще бъдат въведени облекчения за таксиметровите водачи. Част от регистрите на агенцията ще станат публични, за да не се налага да носят документи в общините, когато правят справки за превозните си средства.

Както „Монитор” съобщи, от агенцията ще пресекат възможността водачите да преминават през технически преглед без платен данък в общината. Това ще се осъществи чрез свързване на автомобилната администрация директно със сървърите на НАП. В момента протичат тестове на системата и до месец автомобилите без информация за платени налози няма да бъдат допускани до техническа проверка.

Новият "Хюндай Санта Фе" ще предупреждава за движение на задната седалка

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/02/27/3135100_noviiat_hjundai_santa_fe_shte_preduprejdava_za/?ref=rss


Новото поколение на "Хюндай Санта Фе", което ще направи световния си дебют на автосалона в Женева, ще разполага със система за предупреждение срещу забравяне на деца и домашни любимци в колата. Специални сензори сканират зоната на задната седалка и ако водачът тръгне да напуска колата ще получи предупреждение за потенциален проблем на приборното табло.<br /><br />Ако шофьорът все пак излезе и заключи колата, ще му бъде напомнено със звук от клаксона и мигане на мигачите, и...

Вместо оръжейното лоби, Тръмп критикува охранител заради стрелбата във Флорида

https://www.actualno.com/america/vmesto-oryjejnoto-lobi-trymp-kritikuva-ohranitel-zaradi-strelbata-vyv-florida-news_661905.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че би връхлетял дори и невъоръжен в училището "Марджъри Стоунмен Дъглас" във Флорида, където 17 души бяха убити по-рано този месец, стига да предотврати трагедията. Коментарът дойде предвид информацията, че въоръжен охранител не е направил необходимото, за да спре убиецът Николас Круз, а е имал възможност "Наистина вярвам, че бих влязъл там дори и да нямах оръжие", увери Тръмп групата от щатски губернатори, които бяха поканени на среща

Любим виц на Играта

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6737326

Любим виц на ИгратаБаща и син пътуват с колата, синът е зад волана. - Татко, добре ли карам вече? - Сине, видя ли красивото момиче с късата пола на тротоара? - Не, не я видях. - Значи все още не можеш да

Снегът затвори пътища и магистрали. Оставете автомобила - градският транспорт е по-безопасен днес, зоват от общината в София

https://offnews.bg//112/snegat-zatvori-patishta-i-magistrali-ostavete-avtomobila-gradskiat-675664.html

Пътната обстановка в страната се усложнява от силния вятър, продължаващите снеговалежи и снегонавявания. Председателят на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов апелира шофьорите, на които не се налага да пътуват, да не тръгват на път.

Прогнозата за следващите 3-4 дни е за усложняване на обстановката от очакваните средиземноморски и атлантически циклони, които ще преминат над страната. Температурите ще паднат до минус 15, минус 20 градуса, което е предпоставка за поледици, подчерта инж. Атанасов.

Над 2300 снегорина почистват републиканските пътища в момента.

Магистрала "Хемус" бе затворена за движение за всички моторни превозни средства в участъка Каспичан - Варна. Обходният маршрут е по път III-2008 Варна - Девня по Крайезерния път.

Сутринта бе възстановено движението на всички автомобили по път III-208 от разклон Ветрино до град Провадия. 

Спряно бе тежкотоварното движение по направлението I-2 Русе – Велико Търново – Проход на Републиката в посока Свиленград и път I-4 Коритна – Велико Търново.

Поради нулева видимост е затворен Подбалканският път между Мъглиж и Николаево. В Смолянска област поради силния снеговалеж всички превозни средства трябва да бъдат с вериги. 

Заради усложнената обстановка за кратко беше ограничено движението на тежкотоварните автомобили през границата с Македония при Гюешево, но в момента движението е възстановено. По направлението София – Калотина тежкотоварният трафик не е ограничаван и в момента всички тирове от Калотина до Капитан Андреево преминават без ограничения, обобщи инж. Атанасов.

На магистрала "Тракия" - между Карнобат и Бургас, движението бе спряно изцяло заради намалена видимост. То бе възстановено към 7 ч, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Ограничено е движението на автомобили над 12 тона в участъка на магистрала "Люлин" от София до пътния възел "Даскалово" и в двете посоки.

По магистралите "Струма", "Марица" и "Черно море" няма ограничения.

Заради усложнената тежка зимна обстановка и намалената видимост на територията на област Добрич всички главни пътни артерии са затворени за движение за всички превозни средства, съобщават от Пътната полиция.

В София през нощта са работили 160 снегорина. Извършени са две обработки с бутане на снежна маса и разпръскване на реагенти. Приоритетно се обработват улици, по които се движи градски транспорт и основни улици в кварталите. Опесъчени са пътищата в природен парк Витоша – „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна - Златни мостове“. Към 6.00 часа сутринта се извършват обработки на спирки и подходи на подлези.

Призовават се гражданите да ползват градския транспорт и само при необходимост да ползват личните си автомобили. Столична община съветва шофьорите да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили и да шофират със съобразена с пътните условия скорост.

Към момента се изпълняват всички маршрути на градския транспорт.

Фирмата, която обработва улиците в ж.к. "Люлин" няма да получи парите си от общината, защото не се справя с работата.

"Поискала съм да не се заплаща работата по обработката на улиците в ж.к. „Люлин“, защото фирмата там не се справя", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "Очаква се снегът да спре до обяд, но довечера пак ще вали и обстановката ще продължи да бъде тежка. Но ще се справим. А след това много внимателно ще се анализира работата и ще наложат всички санкции – където се види, че не е почистено, няма да се заплати труда“, подчерта тя.

И днес синята и зелената зона на София остават безплатни.

Снегът затвори пътища и магистрали. Оставете автомобила - градския транспорт е по-безопасен днес, зоват от общината в София

https://offnews.bg//112/snegat-zatvori-patishta-i-magistrali-ostavete-avtomobila-gradskia-t-675664.html

Пътната обстановка в страната се усложнява от силния вятър, продължаващите снеговалежи и снегонавявания. Председателят на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов апелира шофьорите, на които не се налага да пътуват, да не тръгват на път.

Прогнозата за следващите 3-4 дни е за усложняване на обстановката от очакваните средиземноморски и атлантически циклони, които ще преминат над страната. Температурите ще паднат до минус 15, минус 20 градуса, което е предпоставка за поледици, подчерта инж. Атанасов.

Над 2300 снегорина почистват републиканските пътища в момента.

Магистрала "Хемус" бе затворена за движение за всички моторни превозни средства в участъка Каспичан - Варна. Обходният маршрут е по път III-2008 Варна - Девня по Крайезерния път.

Сутринта бе възстановено движението на всички автомобили по път III-208 от разклон Ветрино до град Провадия. 

Спряно бе тежкотоварното движение по направлението I-2 Русе – Велико Търново – Проход на Републиката в посока Свиленград и път I-4 Коритна – Велико Търново.

Поради нулева видимост е затворен Подбалканският път между Мъглиж и Николаево. В Смолянска област поради силния снеговалеж всички превозни средства трябва да бъдат с вериги. 

Заради усложнената обстановка за кратко беше ограничено движението на тежкотоварните автомобили през границата с Македония при Гюешево, но в момента движението е възстановено. По направлението София – Калотина тежкотоварният трафик не е ограничаван и в момента всички тирове от Калотина до Капитан Андреево преминават без ограничения, обобщи инж. Атанасов.

На магистрала "Тракия" - между Карнобат и Бургас, движението бе спряно изцяло заради намалена видимост. То бе възстановено към 7 ч, съобщиха от пресцентъра на АПИ.

Ограничено е движението на автомобили над 12 тона в участъка на магистрала "Люлин" от София до пътния възел "Даскалово" и в двете посоки.

По магистралите "Струма", "Марица" и "Черно море" няма ограничения.

Заради усложнената тежка зимна обстановка и намалената видимост на територията на област Добрич всички главни пътни артерии са затворени за движение за всички превозни средства, съобщават от Пътната полиция.

В София през нощта са работили 160 снегорина. Извършени са две обработки с бутане на снежна маса и разпръскване на реагенти. Приоритетно се обработват улици, по които се движи градски транспорт и основни улици в кварталите. Опесъчени са пътищата в природен парк Витоша – „Драгалевци - Алеко“ и „Бояна - Златни мостове“. Към 6.00 часа сутринта се извършват обработки на спирки и подходи на подлези.

Призовават се гражданите да ползват градския транспорт и само при необходимост да ползват личните си автомобили. Столична община съветва шофьорите да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили и да шофират със съобразена с пътните условия скорост.

Към момента се изпълняват всички маршрути на градския транспорт.

Фирмата, която обработва улиците в ж.к. "Люлин" няма да получи парите си от общината, защото не се справя с работата.

"Поискала съм да не се заплаща работата по обработката на улиците в ж.к. „Люлин“, защото фирмата там не се справя", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "Очаква се снегът да спре до обяд, но довечера пак ще вали и обстановката ще продължи да бъде тежка. Но ще се справим. А след това много внимателно ще се анализира работата и ще наложат всички санкции – където се види, че не е почистено, няма да се заплати труда“, подчерта тя.

И днес синята и зелената зона на София остават безплатни.

220 хил. българи на патриотичен туризъм за 3-ти март

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284968_220+%D1%85%D0%B8%D0%BB.+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+3-%D1%

 

Цените по хотелите същите като миналогодишните

220 хил. българи тръгват на патриотичен туризъм по повод Освобождението на България на 3-ти март. Основните дестинации ще бъдат Шипка, Велико Търново, възрожденските градове и планинските ни курорти. Това съобщи за „Монитор“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите му места все още има, тъй като предлагането е изключително голямо. Някои хора ще предпочетат къщи за гости, други ще изберат да се поглезят в луксозни СПА и балнео хотели. Трети пък ще отседнат при близки и роднини по време на по-дългия уикенд.

Разбира се, и тази година ще има наши сънародници, които ще предпочетат да отидат в чужбина, вместо да развеят родния трибагреник или пък да поднесат цветя на някой паметник. Очакванията на Драганов са около

40 хил. нашенци да се отправят към съседните ни държави

– Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Румъния.

Проверка на „Монитор“ в сайтовете за колективно пазаруване показа, че цените за Трети март започват от 24 лева за еднодневна екскурзия до Копривщица с автобус и стигат до 1500 лева за цяла вила край Огняново, която побира 12 човека.

Традиционно огромен наплив в най-българския празник има за връх Шипка, където тази година ще се отбележат 140 години от Освобождението на България от Османско робство. Места обаче ще трябва да запазим по-рано, ако искаме сутринта на 3-ти март да се включим в шествието към върха.

Голям брой хора ще се отправят и към старопрестолната ни столица Велико Търново. От Общината дори ще изненадат всички гости на града с безплатна прожекция на спектакъла „Звук и светлина“.

Празненствата в града ще продължат два дни

Предвидени са изложби, военен ритуал за издигане на националното знаме, празничен богослов и полагане на венци и цветя. Освен с традиционното празнично търновско хоро присъстващите ще бъдат почерпени и с чай от самовар предвид ниските температури, които се очакват, каза Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм“ в Община Велико Търново.

В зимните курорти хотелиерите предлагат доста изгодни предложения за почивка, като цените при някои оферти са смъкнати с над 50 на сто.

Драганов поясни, че не се очаква надуване на цените заради празника, но като цяло годишното увеличение в сферата на туризма у нас ще бъде около 11%. „Голямото увеличение на цените ще бъде в градските хотели на София, Пловдив, Варна и Бургас“, категоричен бе той.

Според него след като нискотарифните авиокомпании пуснат още полети до нашата страна, то туристите, които идват не за да се пекат на плажа, а да се запознават с културата и историята ни, ще се увеличат с 250 хил. Така общият брой на чуждите туристи се очаква да бъде 11,8 млн. през 2017 г.

 

Затварят прохода Шипка заради националния празник

Въвежда се временна организация на движението по пътя Казанлък - Габрово заради провеждането на тържествения митинг на връх Шипка по случай националния празник на България 3 март, съобщиха от областната управа в Стара Загора.

Проходът Шипка ще бъде затворен за транзитно преминаващите автомобили от 20 часа на 2 март до 18 часа на 3 март. Движението ще бъде пренасочвано през Прохода на републиката. През Шипка между Северна и Южна България ще могат да минават само автобуси на организирания междуградски транспорт.

Автомобилите на гостите на тържествата ще бъдат пропускани само еднопосочно от 6 до 14 часа на 3 март от Казанлък към върха и от Габрово към върха. Обратно ще се слиза между 14 и 18 часа. Автомобилите ще паркират отдясно на пътното платно по реда на пристигането си.

Камери и патрулки следят за винетки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284967_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8

 

Както в Германия със сателит ще дебнат камионите

С камери и полицейски постове ще се следи дали шофьорите плащат пътните си такси след въвеждането на тол системата у нас. За леките автомобили остават винетките, а за тежкотоварните са таксите. Винетните стикери стават електронни, но цените им се запазват.

Дали са купени винетките, ще установяват специални камери, монтирани на рампи. Информация ще се подава в реално време към контролен център. Така ако данните на колата не са в системата, шофьорът ще бъде глобен, но само ако го спре патрулка. В контрола освен Пътна полиция ще се включат и 50 коли с мобилни екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), информира Нова телевизия.

Покупката на електронната винетка ще прилича на покупка на самолетен билет. В специални автомати шофьорите ще въвеждат регистрационния номер на колата и желания период. След това ще плащат кеш или с банкова карта. Автомати за винетки ще има по бензиностанциите в страната, ще има и над 500 терминала на самообслужване, коментира Борис Марков, представител на фирмата, която ще изгражда системата. Винетки ще могат да бъдат купени и в пощите или онлайн от страницата на АПИ.

С въвеждането на тол системата е възможно пътните такси за тежкотоварните автомобили да скочат 6 - 7 пъти. След няколко месеца се очаква камионите да плащат не винетки, а за изминато разстояние, за да се движат по републиканската пътна мрежа.

Шофьорите на камиони ще плащат за изминати километри, а не за време, както досега. Таксуването ще става чрез специални устройства, монтирани в кабината. Друга възможност е да се ползват маршрутни талони. Ще се ползват основно сателитни устройства, всеки ще има право да ги закупи или да ги ползва под наем, обясни Марков. Върху карта ще се визуализира къде се намира камионът. Ще се изчислява изминатото разстояние и ще се начислява сметка, която превозвачът ще заплаща. От описаното как ще работи тол таксуването у нас става ясно, че системата ще прилича на немската- първата в света, която е базирана на сателитно проследяване. За разлика от Гърция и Сърбия, в България бариери и гишета няма да има. У нас шофьорите ще бъдат сканирани от устройства на метални рампи. Затова е предвидено през следващите месеци да започне изграждането на 100 тол портала, 100 пункта за засичане на тежести и габарити, също и на център за управление.

Очакванията са пътните такси за тежкотоварните автомобили да скочат 6 - 7 пъти. Сега винетка за ден за тях струва 23 лева. С плащането й тежкотоварните автомобили преминават пътя от Калотина до Капитан Андреево. За сравнение в Сърбия от Ниш до Пирот за магистрала с дължина 90 км от януари се плаща около 20 лева. Маршрутите, които ще бъдат обхванати от тол системата, тепърва ще се прецизират. Обхватът на таксуване ще се разширява поетапно. Таксите ще бъдат съпоставими с нивата на таксуване в съседни на България държави. По първоначален план системата ще обхваща 16 хил. км от пътната мрежа.

Избират между 4 варианта за райониране на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284966_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+4+%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%

 

До края на годината променят Закона за регионалното развитие

 

България ще избира между 4 варианта за нова карта на икономическите райони за планиране на страната. Това стана ясно в понеделник по време на дискусия, организирана от столичен ежедневник. На нея първоначално бяха представени 3 варианта, но по врече на обсъжданията от Института за пазарна икономика (ИПИ) предложиха четвърти. Силвия Георгиева, изп. директор на сдружението, припомни, че в работната група са били обявени 10 варианта. Първият от представените днес предвижда в страната да има 5 района от ниво 2 - Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен - областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян, Югоизточен - областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол, Североизточен - областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Според втория вариант районите от ниво 2 ще бъдат четири. Министърът изрази личното си мнение, според което този вариант е най-обективен и се най-много се доближава до търсената дългосрочна устойчивост. В Югозападния ще бъдат включени Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.

Третият вариант предвижда запазване на броя на районите - шест, но с променен обхват. В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен район ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния район ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния район ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи на форума, че и трите варианта трябва да се разгледат внимателно.

От ИПИ препоръчаха преди да се премине към избор да се направи оценка за достъпа до ресурс за Югозападния район и съответно столицата в третия вариант. Десислава Николова от института предложи четвърти вариант. Той предвижда деление на Западна България - като един голям район, Черноморски район - Североизточен или Дунавски район, и Тракийско-Родопски район. В Западния район ще се включва и част от сегашната Северозападна България. Според министър Николай Нанков минусът на предложения по време на дискусията вариант е, че се къса връзката между районите разположени по поречието на Дунав, един от които е и Северозападният. Той съобщи още, че до края на годината ще бъдат приети промени в Закона за регионалното развитие.

 

Експерти искат София

да е самостоятелна зона

На дискусията кметове и експерти предложиха София да стане самостоятелен район за планиране и по този начин ще останат повече средства от кохезионните фондове на ЕСК за останалите райони в страната.

Според преподавателят от СУ „Св. Климент Охридски“ Боян Кулов София има възможности за собствено развитие и не е необходимо да е част от друг район. „Не бива да забравяме, че става въпрос за балансирано развитие на цялата страна“, обясни той и добави, че ЕС не поставя изискване за ново райониране. По думите на зам.-министъра на МРРБ Деница Николова обаче има необходимост от ново райониране, защото за първи програмен период то е било направено набързо и това е лишило страната от гъвкавост по време на преговорите.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов припомни, че 71 населени места от общината нямат достъп до еврофинансиране. „Бях изпратен на дискусията с радикално послание – да подкрепим райониране, което изключва София“, каза той. По думите му не бива обаче да се увреждат интересите на столичани, но да позволи запазването на финансирането на бедните райони.

„България не е само София и не бива да разсъждаваме само откъм еврофондовете, а да мислим какво ще оставим на следващите поколения“, каза доц. Стилян Димитров от СУ „Св. Климент Охридски“. Според него трябва да има баланс в развитието отделните части на страната.

Цвета Наньова член на работната група за изготвяне на жилищната стратегия призова да се помисли повече за финансова децентрализация. По думите в София се произвежда от 40% от БВП на страната и сигурно може да си намери средства за развитието си и да няма нужда да разчита основно на еврофинансирането. Д-р Петър Чанов от СУ пък припомни, че само на 10 км от центъра на София има изостанали селски райони, където има типично селски начин на живот.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова припомни, че основните инфраструктурни проекти в града са реализира благодарение на средства от ЕС. Десислава Николова от ИПИ сподели, че Словакия е направила грешката столицата Братислава да е отделен район и сега там нямат метро.

Висшето безплатно при работа у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284965_%D0%92%D0%B8%D1%81%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Висшето образование да бъде безплатно, ако завършилите студенти останат да работят у нас. Това предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) на среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Според представителите на бизнеса студентите трябва да получават кредити, които те да насочват към университета, където ще учат, и ако след завършване на образованието си работят у нас за определен срок, то те няма да връщат парите. Образователният министър Красимир Вълчев обясни пред „Монитор“, че предложението е обосновано от гледна точка на разходите за висше образование и връзката с пазара на труда. Той добави, че по въпроса ще има политически разговор. Вълчев допълни още, че подобен модел съществувал във Великобритания и се наричал „заеми с условни плащания“.

Идеята за безвъзмездно кредитиране на студенти е провокирана от липсата на млади специалисти в много области, като медицината. Веднага след завършването си те се насочват към страни от Западна Европа, а държавата инвестира през цялото време на обучението им, т.е. студентите не плащат за обучението си, а след това тези пари отиват като добавена стойност в държавата, в която студентът отива да работи, коментираха за „Монитор“ от АИКБ.

В момента има наредба, в която са разписани правила за осигуряване на безвъзмездни средства за лицата, учили публична администрация, които след това изберат за свое работно място държавна институция. 

Педофили в ООН се стремят към служба в организациите, оказващи помощ

http://pogled.info/svetoven/pedofili-v-oon-se-stremyat-kam-sluzhba-v-organizatsiite-okazvashti-pomosht.92797

/Поглед.инфо/ Мащабът на сексуалните злоупотреби на служителите на Обединените Нации може да стане огромен. Шокиращият факт е, че педофили се стремят към служба в организациите, оказващи помощ. В началото на 2017 Генералният секретар на ООН призна за 145 инцидента с общо 311 жертви само през 2016, основно при мироопазващи операции. Много от жертвите са били деца.

Парите за ЧЕЗ идват от фирми, разследвани в "Парадайз пейпърс"

http://pogled.info/bulgarski/parite-za-chez-idvat-ot-firmi-razsledvani-v-paradaiz-peipars.92798

/Поглед.инфо/ Руско-грузинският милиардер Паата Гамгонеишвили предоставя или гарантира голяма част от финансирането на сделката

Всяко седмо училище с е-дневник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/284964_%D0%92%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%BC%D0%BE+%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D1%81+%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 

Оценките и отсъствията на учениците идват на смартфона в реално време

Приблизително всяко седмо училище използва електронен дневник. Това показва проучване на образователното министерство чрез анкетиране на 2139 школа, което установило, че иновацията е въведена в 316 учебни заведения. Към момента все още няма нормативно изискване за водене на електронен вариант на дневниците в системата на училищното образование. Предстои обаче изменение на Наредбата за информация и документите за системата на предучилищното и училищното образование, в което е предвидено от учебната 2018-2019 година дневници да може да се водят в хартиен и/или в електронен вид. Така преподавателите ще могат да влизат направо с таблета или смартфона, през който да вписват отсъствията, оценките и забележките на учениците. Както „Монитор“ вече писа, една от идеите на промените е да се намали бумащината. За целта институциите може да използват собствени софтуерни продукти, които осигуряват обработването и наличието на цялата информация, отразена в реквизитите на хартиения вариант. Промените предвиждат още информацията от електронния дневник да се съхранява на хартиен носител в срок от 5 години Това на практика означава, че онлайн съдържанието може да се сканира и да се пази в архива на училището. Макар все още е-дневниците обаче да не са разписани нормативно, някои школа вече са въвели иновацията.

Едно от учебните заведения, в които иновацията е въведена още от преди около шест години, е 119-о СУ „Академик Михаил Арнаудов“. Електронният дневник позволява съвременна и ползотворна комуникация между училище и родители, разказа директорът на училището Диян Стаматов.

От броени дни учебното заведение използва нова платформа за поддръжка на електронния дневник. Така родителите могат ежедневно да следят оценките, отсъствията, отзивите, програмата, домашните работи на своите деца.

Саудитският крал уволни ключови ръководители в армията на страната

https://www.actualno.com/asia/sauditskijat-kral-uvolni-kluchovi-rykovoditeli-v-armijata-na-stranata-news_661904.html

Саудитският крал Салман уволни началника на Генералния щаб на въоръжените сили на страната и редица други военни ръководители, предаде БГНЕС. "Прекратява се службата на генерал Абдул Рахман бин Салех ал-Бунян, началник на щаба", заяви официалната Саудитска информационна агенция, като добави, че Файад ал-Руваили е назначен за негов заместник. Монархът замени също ръководителите на наземните сили и военновъздушната отбрана. Към момента няма посочена причина за промените, но те идват в

Обявен прием на курсанти, студенти и докторанти в Академия на МВР

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pClYE4eRcug/

ОДМВР – Бургас съобщава, че е обявен прием на курсанти, студенти и докторанти в Академия на МВР за учебната 2018/ 2019 година. Кандидатите за курсанти / редовно обучение /, живущи на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР – Бургас по специалностите:

  1. Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред
  2. Гранична полиция
  3. Пожарна и аварийна безопасност,

Следва да подават документи по образец в ОДМВР – Бургас на адрес: гр. Бургас, ул. „ Христо Ботев” № 46, в срок до 04.06.2018 г. всеки работен ден от 15.00 ч. до 17.00 ча. Образци на документи се получават от служител на сектор „Човешки ресурси”, всеки работен ден от 15.00 до 17.00 часа.

За допълнителна информация сайта на Академия на МВР или на тел. 056 856 812.

По Черноморието валежите ще отслабват

http://www.moreto.net/novini.php?n=369784

Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са минус 2° - минус 5°. Температурата на морската вода е 5 - 7°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала, след обяд ще отслабва.

Установен извършител на кражба от павилион за бързо хранене на ул. „Княз Борис I“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Q13nX-WUl_k/

В Районно управление – Поморие е образувано бързо полицейско производство срещу 34 -годишния Н.М. от Поморие, който извършил кражба на хранителни продукти и тост-фурна на стойност 500 лева от павилион за бързо хранене, разположен на поморийската улица Княз Борис I“, собственост на 33- годишна поморийка. Н.М. направил пълни самопризнания. Материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура – Поморие.

Волен Сидеров: Какво да направим? Да нападнем Чехия ли?

http://clubz.bg/64750-volen_siderov_kakvo_da_napravim_da_napadnem_chehiq_li

"Какво може да направим? Да нападнем Чехия ли?"

Така лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров реши да коментира сделката за продажбата на ЧЕЗ пред Нова тв, избягвайки коментар по същество. Добави, че се шегувал.

Името на Гинка Върбакова или нейната компания "Инерком" не беше споменато от лидера на "Атака".

Сидеров предпочете да се впусне в припомняния как още през 2004 г. коментирал темата. И още тогава определил продажбата на "българското енерго на чужди компании като колонизация". "Това стана през 2005-2009 г. с премиер Сергей Станишев".

"Къде беше тогава Корнелия Нинова", реши той да прехвърли топката към БСП. От соцпартията сега повтаряли негови тези по лош начин.

"Какво точно да се изненадвам?", добави той без да направи коментар за същността на сделката. 

След което съобщи, че ще подготви промяна в закона, "с която държавата да придобие блокиращата квота от 34%. Ако има съгласие, да стане - 100%".

ГЕРБ казват ние сме дясна пратия, пазарна икономика. аз ще предложа това, нямам какво друго да направя.

Сидеров щял да внесе в деловодството предожението и да види как ще реагират БСП и ГЕРБ.

Той не коментира и оставката на енергийната министърка Теменужка Петкова с аргумента, че не е разговарял с нея, но тя вероятно имала своите мотиви.

"Не е фатално, важното е да се върви напред. Новият министър на енергетиката ще бъде предложен от премиера, това е негово право", заключи Сидеров. 

Лидерът на "Атака", който наскоро каза, че предпочита да е галерист, обяви подкрепата си за идеята, която вчера "хрумна" на премиера Бойко Борисов - АЕЦ "Белене" да се строи съвместно от балканските държави.

"Аз съм сред политиците, които поддържаха проекта, обичам България и искам да има атомна енергетика", каза той. Разясни и че американците пречели преди на проекта. 

"Сега се радвам, че явно положението в света се е поразместило, може да правим самостоятелни ходове",  даде Сидеров оценка на геополитическата ситуация и добави: "Това, което прави премиерът е добро".

Според него Валери Симеонов нямал основания да се оплаква, че страда от липса на информация какво се случва в енергетиката.

"Не виждам основания да се оплакваме, че нямаме достъп някъде, той е на същия етаж като премиера, има информация", каза той.

Въпреки че нямали претенции в енергетиката, от "Атака" продължават да настояват за оставката за председателя на комисията по енергетика на НС Делян Добрев.

Той предизвика обаче гнева на Сидеров и сие с изявление, че "Атака" може да бъде заменена от "Воля". Изказването на Добрев било тенденциозно, смята шефът на атакистите. 

"Съкрушен съм, не ме интересува какво смята Делян Добрев. Защо го говори, ще бъде изяснено", каза той.

"И като шеф на комисията също не знам дали се справя добре", не пропусна да добави той.

Сидеров коментира и темата за коалиционните отношения - с ГЕРБ и вътре в "Обединени патриоти".

Според него "Атака" можела пак и самостоятелно да влезе в НС, както го била правила и преди. Но призова да не се цепят, защото предстоящите евроизбори били сложни и ако не били обединени, можели да останат с нулев резултат. Вече се появиха сигнали, че НФСБ и ВМРО може да не се явят заедно на изборите за европарламент.

"Мога и пак да вляза самостоятелно в парламента, ако се разтурим като коалиция. На мнение съм, че не трябва да се цепим на следващите избори, каквите и да са те. По ред се падат евроизборите и ако не сме обединени, ще постигнем нулев резлутат, и ще кажат: тези се сриват. Трябва въпреки различията в характерите  и други особености, да бъдем заедно", поиска той.

Русия опитва да постигне отсрочка в Сирия, докато САЩ ѝ готви нови санкции

https://www.actualno.com/asia/rusija-opitva-da-postigne-otsrochka-v-sirija-dokato-sasht-gotvi-novi-sankcii-news_661903.html

Водената от САЩ международна коалиция в Сирия отхвърли руското предложение за създаване на комисия относно ситуацията в сирийския град Ракка. Това съобщава РИА Новости, като се позовава на информация от представител на коалицията, пише Агенция "Фокус". Според информацията, антитерористичният блок ще поддържа мирния процес "под егидата на ООН" и ще вземе под внимание "интересите на всички засегнати страни", като по тази причина коалиция не вижда смисъл от "пара

На 27 февруари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737321

На 27 февруари рожден ден иматДимитър Гочев, бивш конституционен съдия Мехмед Дикме, бивш земеделски министър Борислав Иглев, бивш депутат Владимир Митрушев, зам.-председател на НС на “Булгартрансгаз” Николай Ишков, актьор и бизнесмен Румен Луканов, тв водещ Валентин Ангелов, художник и дизайнер Димитър Попов, футболист национал Доц. Ева Волицер, актриса Доц.

Меркел е съгласна, че трябва да търси нови лица за управлението на Германия

https://www.actualno.com/europe/merkel-e-syglasna-che-trjabva-da-tyrsi-novi-lica-za-upravlenieto-na-germanija-news_661902.html

Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС), германският канцлер Ангела Меркел смята, че нейната партия се нуждае от нови и по-млади попълнения в редиците си. Тя заяви това в понеделник в ефира на телевизионния канал RTL, предаде БГНЕС "Разбира се, трябва да има освежаване, необходими са ни нови лица. Ние (ХДС) управляваме вече 12 години и според хората е време да привлечем сили, на които преди това не е възлагана подобна отговорност", каза Меркел и допълни, че "талантлив

Бивш директор в ЧЕЗ: Всеки, който може да чете, трябва да знае за Върбакова

http://clubz.bg/64749-bivsh_direktor_v_chez_vseki_kojto_moje_da_chete_trqbva_da_znae_za_vyrbakova

Всеки в България, който знае да чете, е имал над една година да се запознае с дейността на Гинка Върбакова. Сделката между "Инерком" и ЧЕЗ е коректна и няма пречка да се осъществи.

Това заяви в студиото на бТВ Петър Баран, бивш оперативен директор на ЧЕЗ в периода 2011-2015 г.

"Не виждам неща от нейна страна (на Върбакова), които да не са коректни. Познавайки ЧЕЗ, изключвам, че някой от мениджмънта, който е подготвял материалите за продажба, не е поискал достатъчно информация за купувача. От тази гледна точка колегите са си свършили професионално работата", посочи Баран.

По думите му "ЧЕЗ не е виновен, че като купувач са се появили такива компании". Изказването бе в отговор на въпрос защо такава малка компания като "Инерком" е спечелила "наддаването" за енергоразпределителното дружество, което държи близо 1/3 от територията на страната. Всъщност, големи играчи имаше. Един такъв например бе "Енерго Про".

- Къде са големите компании? - попита водещият.

- В България е такава ситуацията, че не се учудвам, че няма големи играчи. През 2013 г. заради т. нар. надписани сметки, падна правителството на Бойко Борисов и тогава ЧЕЗ реши да се оттегли от България и да пренасочи активите си в чужбина. Имаше много конфликти с правителството и при тези обстоятелства не може да се работи. Енергийната система е политически чувствителна тема и винаги ще бъде такава, имаше много нестабилни моменти - сметките за ток - хората не са доволни от високите сметки и това се прехвърля върху политически войни.

В същото време за определянето на цената на тока си има държавен регулатор - КЕВР, посочи още бившият директор в ЧЕЗ. "Винаги имахме разправии с регулатора, за да обясним защо искаме увеличение на тока", допълни.

"Сега чувам за Гинка Върбакова. Но всички, които знаят да четат са имали възможност да го прочетат още от началото - още от 2016 г., когато се появиха турци, румънци, евреи като потенциални купувачи. Тези участници ("Инерком") предложиха цена, която удовлетворява компанията ЧЕЗ в Прага", каза още Баран.

Соред него обаче макар и властите да твърдят, че това са търговски отношения между два частни субекта, няма как премиерите на Чехия и България да не са имали информация за нея. "Поне от медиите могат да прочетат, че има тези и тези кандидати", смята Баран.

"Случват се такива неща, по-скоро са изключения. Ако продавач иска да продава, ако се намери купувач, който си е осигурил финансирането, защо да не се случи тази сделка. Сделката, според мен, ще се случи, не може да бъде спряна, освен ако самата компания "Инерком" не се откаже, или финансовата институция, която я финансира не го направи", каза в заключение Баран.

Най-популярните снимачни площадки в света (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-populiarnite-snimachni-ploshtadki-v-sveta-snimki-2081110

Ако се надявате да попаднете на холивудска знаменитост, разбира се в компанията на снимачен екип, е най-вероятно това да се случи в Сентръл парк в Ню Йорк, САЩ - най-популярната филмова или телевизионна локация в света, пише в. "Дейли експрес".

Пет евтини и лесни начина да избелите зъбите си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-evtini-i-lesni-nachina-da-izbelite-zybite-si-video-2081142

Блестящата усмивка е изключително важна както за жените, така и за мъжете. Вижте няколко полезни съвета как да избелите зъбите си в домашни условия, евтино и лесно:

Паста от ягоди

Да си миете зъбите с паста от ягоди мо

Без зони за платено паркиране в София и днес

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bez-zoni-za-plateno-parkirane-v-sofiia-i-dnes-2081250

Усложнение остава обстановката в столицата поради снега и студа. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че и днес зоните за платено паркиране няма да работят заради невъзможността да се почистят всички паркоместа. Очакват се и закъснения при движението

Примката около Нетаняху заради случаи на корупция се затяга

https://www.actualno.com/asia/primkata-okolo-netanjahu-zaradi-sluchai-na-korupcija-se-zatjaga-news_661901.html

Израелски съд удължи задържането под стража на бивш помощник на премиера на страната Бенямин Нетаняху и един от най-големите бизнесмени, свързани със случаи на съмнения за измама, в които е замесен и израелският премиер, предаде БГНЕС. Съд в Тел Авив задържа Нир Хефец, бивш медиен съветник на семейство Нетаняху, и Шаул Елович, притежаващ контролния пакет акции на телекомуникационната група Bezeq, до неделя (4 март), гласи съобщение на полицията. Двамата мъже бяха сред седем заподозрени, арестув

Бобена яхния с пушено рагу

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6737219

Бобена яхния с пушено рагуВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Термометърът замръзва на -12°, потенциално опасно време в почти цялата страна

https://offnews.bg//obshtestvo/termometarat-zamrazva-na-12-potentcialno-opasno-vreme-v-pochti-tci-675655.html

Снеговалежите постепенно ще спират днес. Ще бъде много студено - температурите ще паднат до минус 12 градуса тази сутрин, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В почти цялата страна е обявен жълт предупредителен код за потенциално опасно време заради ниските температури. Код не е обявен единствено за област Благоевград.

Вятърът малко ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток.

През деня температурите ще се повишат, но ще останат отрицателни навсякъде - между минус 7° и минус 2°. В югоизточните райони те ще са малко по-високи. През нощта срещу сряда, с преминаването на нов средиземноморски циклон, от югозапад валежите отново ще се активизират.

В София максималната температура ще е минус 4 градуса, а минималната - минус 10.

В Пловдив и Стара Загора термометрите ще сочат от минус 3 до минус 7.

Във Варна ще вали слаб сняг, а градусите ще са между минус 5 и минус 7.

Над планините ще е облачно и мъгливо, ще вали слаб сняг. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра – около минус 8°.

Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са минус 2° - минус 5°. Вълнението на морето ще е 4 - 5 бала и ще отслабва.

Днес слънцето изгрява в 7:06 часа и залязва в 18:13 часа. Продължителност на деня 11 часа и 7 минути.

Утре ще е още по-студено. В София, Велико Търново, Шумен например средната минимална температура ще е минус 14. На 1 март тя ще е с два градуса по-ниска в София - минус 16. Минус 17 ще сочат термометрите в Монтана и Шумен, минус 18 ще е минималната температура във Враца, минус 19 - в Стара Загора.

Опасно студено време в цялата страна днес

http://clubz.bg/64748-opasno_studeno_vreme_v_cqlata_strana_dnes

Обилен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха част от пътищата в страната.

Жълт код за ниски температури е обявен за цялата страна днес с изключение на Благоевградска област.

По Черноморието студът ще бъде придружен от силен вятър и опасно вълнение.

Около и над 50 см е снежната покривка на места в Северна България. В София тя е около 22 см.

Валежите продължават, но вече са по-слаби, а по-късно през деня се очаква в много райони и да спрат.

През целия ден температурите ще остават под нулата с изключение на Югозападна България, където ще са малко над нулата.

Тази нощ се очаква преминаването на нов средиземноморски циклон, валежите отново ще се усилят.

Пътната обстановка

В 7 ч. тази сутрин беше отворена за всички МПС магистрала „Тракия” между Карнобат и Бургас.

Снощи пътят беше затворен заради силен вятър и нулева видимост. Възстановено е и движението на всички МПС по път III-208 от разклон Ветрино до гр. Провадия, в област Варна, както и по път III-6009 в участъка разклон Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас.

„През нощта имаше доста обаждания на телефон 112 във връзка с бедстващи хора, но на всички беше отреагирано на момента. Няма нито един човек, който да не е изваден от преспите”, посочи пред бТВ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Ангажирани в областта са 65 машини, които са изсипали 600 тона сол и пясък по настилките.

Сред спасените има и група туристи от Несебър. „Въпреки предупреждението да не се пътува през нощта, има граждани, които поемат този риск”, коментира той.

Два снегорина са закъсали между Ахелой и Каблешково, Дюлинският проход и пътищата Средец – Вълчаново ханче и Бургас – Поморие са затворени. Общините Малко Търново, Поморие, Айтос и Руен са без ток, екипи на енергото вече работят по отстраняване на авариите.

В района на София автомагистрала „Хемус” е затворена за движение за тежкотоварните автомобили.

Тежка остава обстановката в Добричка област, всички основни пътни артерии са затворени, като едиснтвената отсечка отвоерна за движение е от Добрич за Варна. Подадени са 10 сигнала за закъсали автомобили, на всички им е оказана помощ.

Прогнозата за следващите 3 дни е за усложняване на обстановката от очакваните средиземноморски и атлантически циклони, които ще преминат над страната. Температурите ще паднат до минус 15, минус 20 градуса, което е предпоставка за поледици, предупреждават от пътната агенция. От там призовават шофьорите да не тръгват на път, ако не се налага.

Къде обявиха дървена ваканция

Заради усложнената зимна обстановка се отменят учебните занятия във всички учебни заведения на територията на област Разград.

В общините Разград, Лозница, Самуил и Кубрат учениците са във ваканция до 28 февруари включително. От днес до първи март ще бъдат преустановени учебните занятия в училищата в общините Исперих, Цар Калоян и Завет.

Столична община глобява фирмата, която почиства "Люлин"

Санкция ще получи фирмата, която почиства от сняг най-големия столичен жилищен комплекс – „Люлин”. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова. Причината е зле свършена работа по време на изключително тежкия за шофьорите вчерашен ден.

„Вчера специално съм поискала да не се заплащат обработките в „Люлин”. Там не се справи фирмата, определено”, каза Фандъкова.

160 снегорина и над 1000 души работят цяла нощ, за да бъде градът проходим, съобщи тя. Към 7 ч. градски транспорт върви навсякъде, освен от Банкя до Клисура. Чистят се спирки и подлези, започва премахването на снега и от тротоарите.

Снегорини ще влизат и в основни улици по кварталите, но приоритет ще са тези пътни артерии, които се използват от обществения транспорт. Опесъчени са пътищата в природен парк Витоша –„ Драгалевци  -Алеко“и „Бояна -Златни мостове“.

В кризисни центрове са спали 198 бездомни, които ще останат в обектите и през деня.

Григор започва участието си в Дубай, вижте кога точно

https://www.actualno.com/tennis/grigor-zapochva-uchastieto-si-v-dubaj-vijte-koga-tochno-news_661900.html

Не по-рано от 17:00 часа днес, 27 февруари, най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира своето участие на престижния турнир от категорията "500" в Дубай. Димитров е топпоставен в схемата, като за пръв път българин се намира на такава позиция в толкова високо ранкиран турнир, който се провежда под егидата на ATP. Той излиза срещу Малек Джазири, номер 117 в света. Досега двамата не са се срещали на корта. Ако Димитров победи, следващият му противник ще е мощно играещият Роб

Какво да НЕ правим в Инстаграм

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvo-da-ne-pravim-v-instagram-6079727

Приложението се превърна в предпочитана платформа за редица фотографи, художници и пътешественици, които споделят най-доброто от творчеството си

Православен календар за 27 февруари

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6691429

Православен календар за 27 февруариПреп. Прокопий Декаполит изповедник (Блажи се) Преподобни Прокопий бил от Десетоградие (Декаполис), поради което бил наречен Декаполит. От младини се отдал на постнически живот и подвижнически трудове, за да пречисти сърцето и духа си, преди да се издигне към Бог. В църковната история той е считан за един от най-ревностните защитници на иконите.

Прочут актьор обвинен в русофобия, искат забрана да снима в родината си

http://clubz.bg/64747-prochut_aktor_obvinen_v_rusofobiq_iskat_zabrana_da_snima_v_rodinata_si

Интервю с известния руски актьор Алексей Серебряков взриви Русия (за щастие само метафорично, а не буквално, както все по-често четем и чуваме в българските медии напоследък). Само за няколко дни видеото, в което той казва: „Националната идея на Русия е сила, наглост и дебелащина“ събра над 2 милиона зрители в YouTube-канала на блогъра Юрий Дуд. Веднага след това голяма част от официалния културен елит на страната, включително депутати и колеги, се зае да организира публичен линч (пак не буквален) над артиста и да обясняват колко неправ е той в над 300 статии.

„Ако се отдалечите на 30, 50, 70 километра от Москва, ще видите много елементи от 90-те години. И до днес нито знанието, нито съобразителността, нито предприемчивостта, нито достойнството не са част от националната идея на страната. Националната идея са силата, наглостта и дебелащината“, казва Серебряков в интервюто.

Актьорът говори и за своя персонаж Николай във филма на Андрей Звягинцев „Левиатан“. Серебряков смята, че героят му се предава и губи битката си с властта, защото е руснак.

„Американецът се заема и работи, защото там психологията е друга — психология на успеха, психология на кариерата, психология на това, че аз имам права, имам свобода, включително и на волеизявлението си, и знам, че каквото и да правя, аз нося отговорност за своя живот“, подчертава той.

В интервюто Серебряков признава, че напът за студиото е дал подкуп на пътен полицай:

Направих малко нарушение. Не исках да губя време, а той много искаше да му дам пари… И аз си помислих: „Може пък да има три деца, дявол го знае“.

Режисьорът Владимир Бортко определи поведението на Серебряков като „подлост“. Той отбелязва, че Серебряков е добър актьор (снимал е два филма с него), но след като не обича Русия, може би не бива да играе в руски филми. Бортко е депутат и зам.-председател на Комисията по култура в Думата.

Категорично несъгласен със Серебряков е и актьорът Михаил Пореченков. Пред РЕН ТВ той сочи, че изобщо не е учуден, защото това не било първото антируско изказване на колегата му.

Освен това руснаците никога не са се отличавали с грубост, освен много малко, но само когато е заслужено. Обикновено на доброто те отговарят с добро, а на наглостта и грубостта – със справедливост“, заявява Пореченков.

Режисьорът Карен Шахназаров, шеф на „Мосфилм“, е също е сред възмутените от мнението на артиста. В ефира на НСН той определи думите на Серебряков като „некрасиви и нечестни“.

„Той си е избрал да живее в Канада. Безусловно има това право. Но постоянно работи в Русия – и при това изкарва немалко пари. Не съм чул да се е снимал в канадски, американски или друг чужд филм. Защо тогава го прави? За да получи някакви плюсове от новата си родина? Нечестно е да критикува страната, в която работи“, възмущава се Шахназаров (който изглежда е пропуснал, че Серебряков играе една от главните роли в сериала на Би Би Си „МакМафия“).

Режисьорът Андрей Кончаловски коментира, че изказването на актьора е „едно от милиони различни“ мнения – и признава, че не разбира защо от думите на Серебряков медиите са раздули чак такъв скандал.

Въпреки негодуванието на много от колегите си, Серебряков няма намерение да се извинява или да се отказва от думите си.

„Казах, каквото казах, и изобщо не съжалявам за негативния резонанс в някои обществени слоеве, дори и да ме смятат за русофоб. Не се интересувам от чужди мнения, освен от това на жена ми“, заяви той.

Междувременно каналът RT съобщи, че министърът на културата Владимир Медински подготвя препоръка актьори „с антируски възгледи“ да не бъдат канени за снимки в киното, ако има държавно участие във финансирането.

Освен в „Левиатан“, 53-годишният Серебряков се е снимал в „Девета рота“, „Товар 200“, дилогията „Обитаемият остров“… В британския сериал „МакМафия“ той играе руски мафиот имигрант в Лондон. От 2012 г. актьорът живее в Канада заедно с жена си и двете им осиновени деца.

"Площад Славейков"

Възстановено е движението по пътя Поморие- Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-lsErEmjRMo/

Възстановено  е движението по път 1-9 Поморие- Бургас за всички автомобили.  От Областното Пътно управление тази сутрин информираха, че е затворен заради снегонавявания участъкът Поморие – Бургас. Изчистено е пътното платно и пътят вече е отворен за движение.

Автомагистрала Тракия в частта от Карнобат до Бургас след 7.00 ч също е отворена за движение за всички МПС.

Възстановено е движението на превозни средства по АМ Тракия от Карнобат до Бургас

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vyzstanoveno-e-dvizhenieto-na-prevozni-sredstva-po-am-trakiia-ot-karnobat-do-burgas-2081247

Снегът и силният вятър продължават да създават проблеми в много части на страната. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали сигнали, им е оказана помощ.
 
От АПИ съобщават, че е възстановено е движението на всички моторни превозни средства по АМ "Тракия" в учас

Жълт код за студ в почти цялата страна

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhylt-kod-za-stud-v-pochti-cialata-strana-2081244

Днес и в Източна България валежите ще отслабнат, след обяд в много райони на страната временно и ще спрат. Дневните температури почти навсякъде ще са отрицателни между минус 7 и минус 2 градуса, в югоизточните райони малко по-високи. Вятърът ще отслабне и ще е умерен до силен, от север-североизток.

Bloomberg: Руската пшеница завладява света

http://pogled.info/svetoven/Bloomberg-ruskata-pshenitsa-zavladyava-sveta.92792

/Поглед.инфо/ Руският износ на хранителни продукти бързо нараства поради световния глад за пшеница. През миналата година доставките на продоволствия от Черноморския регион са скочили с 25%; а от 2012 г. насам, по данни на руския Експортен център, стойността им е достигнала 19 млрд. долара. Рекордният обем се дължи основно на износа на пшеница и замразена риба; доставките на захар също са се увеличили.

Украйна е готова за «широкомащабна война» с Русия

http://pogled.info/svetoven/ukraina-e-gotova-za-shirokomashtabna-voina-s-rusiya.92793

/Поглед.инфо/ След като Петро Порошенко подписа закона за „реинтеграцията на Донбас“, в украинския политикум се намериха хора, готови ей сега да се отправят на бой. Един от тези хора стана ръководителят на Генералния щаб на ВСУ Виктор Муженко, който заяви, че Украйна се готви да отрази“ пълномащабната агресия“ от страна на Русия.

Крим като геополитическа грешка на „нова Украйна“

http://pogled.info/svetoven/krim-kato-geopoliticheska-greshka-na-nova-ukraina.92794

/Поглед.инфо/ Украинският юрист Максим Могилницки преразгледа събитията от 2014 година, в резултат от които жителите на кримския полуостров взеха решение да се върнат в Русия. Неговите изводи са неутешителни за новата украинска власт, тъй като именно те са виновни, според него, за загубата на териториите.

САЩ обвиниха „руските хакери“ за взлом на компютрите на Олимпийските игри

http://pogled.info/svetoven/sasht-obviniha-ruskite-hakeri-za-vzlom-na-kompyutrite-na-olimpiiskite-igri.92795

/Поглед.инфо/ Американските специални служби предполагат, че „руските военни хакери“ са осъществили взлом на няколко стотици компютри на зимните Олимпийски игри в Пчхьонхан, пише The Chicago Tribune позовавайки се на анонимни източници в разузнаването.

Стивън Коен: Ако американците не вярват на Тръмп по време на новата студена война, те са обречени

http://pogled.info/svetoven/stivan-koen-ako-amerikantsite-ne-vyarvat-na-tramp-po-vreme-na-novata-studena-voina-te-sa-obrecheni.92796

/Поглед.инфо/ Американският президент е призван да запази страната от ядрен конфликт или всяка друга пълномащабна война с Русия, напомни политологът Стивън Коен в ефира на CNN. А сега между Вашингтон и Москва се разгръща студена война, която е къде по-опасна, отколкото във времената на СССР. За това специалистът си задава въпросът: не са ли обречени американците, ако в такъв момент не доверяват на своя лидер?

Жълт код за ниски температура е обявен за почти цяла България, десетки училища остават затворени

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/27/3136368_jult_kod_za_niski_temperatura_e_obiaven_za_pochti/?ref=rss


Жълт код заради очаквани ниски температури е обявен в 27 области от страната. Предупреждението на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН не е в сила само за Благоевградско.<br /><br />Минималните температури ще са най-ниски сутринта, като на места ще достигат до минус 12 градуса. Дневните почти навсякъде ще са отрицателни, единствено в югоизточните райони градусите ще са малко по-високи.<br /><br />През деня снеговалежът ще е спрял почти в цялата...

Референдумът за Истанбулската конвенция е на дневен ред

http://clubz.bg/64746-referendumyt_za_istanbulskata_konvenciq_e_na_dneven_red

Референдумът за Истанбулската конвенция по инициатива на БСП влиза на дневен ред. 

Тази седмица той трябва да бъде разгледан в парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Това трябваше да стане още през миналата седмица, но по технически причини точката отпадна от заседанието.

Въпросът, който от левицата искат да поставят на национално допитване, е: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

В края на януари от БСП внесоха 74 подписа на народни представители. По закона за прякото участие на гражданите в управлението за иницииране на национален референдум са нужни подписите на най-малко 1/3 от депутатите.

Междувременно от ГЕРБ прехвърлиха горещия картоф Конвенцията на Конституционния съд за тълкувание, а малко по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че ратификацията се отлага до постигане на обществен консенсус по темата.

При внасянето на подписите депутатът Жельо Бойчев обяви, че "предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция".

КС може обаче да реши да не допусне искането за тълкувание, тъй като няма влязъл в сила акт за ратификация на документа от Народното събрание. Ако реши да разгледа искането по същество, то съдът няма срок за произнасяне.

От левицата пък се чуват гласове за оттегляне на искането за референдум с мотива, че по време на информационната кампания преди гласуването ще прозвучат ксенофобски тези, с които от БСП не искали да бъдат свързвани.

От управляващата коалиция "Обединени патриоти" в лицето на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов вече анонсираха идея за друго допитване - такова, поставящо въпроси за гей бракове и "джендър" идеология.

За да се проведе референдум обаче, трябва санкция от Народното събрание.

Референдумът за Истанбулската конвенцияе- на дневен ред

http://clubz.bg/64746-referendumyt_za_istanbulskata_konvenciqe_na_dneven_red

Референдумът за Истанбулската конвенция по инициатива на БСП влиза на дневен ред. 

Тази седмица той трябва да бъде разгледан в парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Това трябваше да стане още през миналата седмица, но по технически причини точката отпадна от заседанието.

Въпросът, който от левицата искат да поставят на национално допитване, е: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"

В края на януари от БСП внесоха 74 подписа на народни представители. По закона за прякото участие на гражданите в управлението за иницииране на национален референдум са нужни подписите на най-малко 1/3 от депутатите.

Междувременно от ГЕРБ прехвърлиха горещия картоф Конвенцията на Конституционния съд за тълкувание, а малко по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че ратификацията се отлага до постигане на обществен консенсус по темата.

При внасянето на подписите депутатът Жельо Бойчев обяви, че "предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция".

КС може обаче да реши да не допусне искането за тълкувание, тъй като няма влязъл в сила акт за ратификация на документа от Народното събрание. Ако реши да разгледа искането по същество, то съдът няма срок за произнасяне.

От левицата пък се чуват гласове за оттегляне на искането за референдум с мотива, че по време на информационната кампания преди гласуването ще прозвучат ксенофобски тези, с които от БСП не искали да бъдат свързвани.

От управляващата коалиция "Обединени патриоти" в лицето на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов вече анонсираха идея за друго допитване - такова, поставящо въпроси за гей бракове и "джендър" идеология.

За да се проведе референдум обаче, трябва санкция от Народното събрание.

Референдумът за Истанбулската конвенция - на дневен ред

http://clubz.bg/64746-referendumyt_za_istanbulskata_konvenciq_na_dneven_red

Референдумът за Истанбулската конвенция по инициатива на БСП, влиза на дневен ред. 

Тази седмица той трябва да бъде разгледан в парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Това трябваше да стане още миналата седмица, но по технически причини точката отпадна от заседанието.

Въпросът, който от левицата искат да поставят на национално допитване, е "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?". 

В края на януари от БСП внесоха 74 подписа на народни представители. По закона за прякото участие на гражданите в управлението, за иницииране на национален референдум са нужни подписите на най-малко 1/3 от депутатите.

Междувременно от ГЕРБ прехвърлиха горещия картоф конвенцията на Конституционния съд за тълкувание, а малко по-късно премиерът Бойко Борисов обяви, че ратификацията се отлага до постигане на обществен консенсус по темата.

При внасянето на подписите депутатът Жельо Бойчев обяви, че "предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция".

КС може обаче да реши да не допусне искането за тълкувание, тъй като няма влязъл в сила акт за ратификация на документа от Народното събрание. Ако реши да разгледа искането по същество, то съдът няма срок за произнасяне.

От левицата пък се чуват гласове за оттегляне на искането за референдум с мотива, че по време на информационната кампания преди гласуването, ще прозвучат ксенофобски тези, с които от БСП не искали да бъдат свързвани.

От управляващата коалиция "Обединени патриоти", в лицето на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, вече анонсираха идея за друго допитване - такова поставящи въпроси за гей бракове и "джендър" идеология.

За да се проведе референдум обаче трябва санкция от Народното събрание.

PVP или Тихата война срещу долара

http://pogled.info/svetoven/PVP-ili-tihata-voina-sreshtu-dolara.92787

/Поглед.инфо/ През октомври миналата година в медиите се появи информация за PVP (payment versus payment – платеж срещу платеж). Подобна схема за разплащанията се използва често за провеждане на операции на валутните и прочее борси, тя позволява да се избегне рискът от неизпълнение на задълженията на една от страните на сделката и не изисква отвличане на средства във вид на гарантирани депозити.

Сорос не спи - превзема и Казахстан! Дава стипендии за изследвания по проект „Джендър икономика“

http://pogled.info/svetoven/soros-ne-spi-prevzema-i-kazahstan-dava-stipendii-za-izsledvaniya-po-proekt-dzhendar-ikonomika.92788

/Поглед.инфо/ Сорос не спи и разширява своята дейност в бившите съветски републики и най-вече в най-голямата и богата сред тях, Казахстан. Университетът Нархоз, съвместно с Фондацията „Сорос-Казахстан“ (ФСК) в рамките на инициативата „Открита икономика“ обявява за откриването на стипендиантска програма Open Economy Fellowship, за присъждането на пет стипендии за провеждане на изследвания в рамките на проекта „Джендър икономика“ през 2018 г.

Голямата игра: интересите на Пекин в Близкия изток

http://pogled.info/svetoven/golyamata-igra-interesite-na-pekin-v-blizkiya-iztok.92789

/Поглед.инфо/ Близкият изток е неотменна част от китайската геополитическа и геоикономическа конструкция, по навик наричана инициатива „Един пояс – един път“. Сирия лесно се вписва в тази конструкция, макар и да се нарича „ключов елемент“ по пътя между Китай и Европа е явно преувеличение.

Отново за Косовския проблем…

http://pogled.info/svetoven/balkani/otnovo-za-kosovskiya-problem.92790

/Поглед.инфо/ Проблемът за Косово продължава да привлича вниманието на световната общност. Някои кръгове дори обобщават резултатите от десетилетието на "независимостта" на самопровъзгласилата се Република Косово.

American Conservative: Кюрдите поставиха САЩ в «унизителен тупик»

http://pogled.info/svetoven/American-Conservative-kyurdite-postaviha-sasht-v-unizitelen-tupik.92791

/Поглед.инфо/ „Предпочитанията и обстоятелствата ги накараха да разберат, че нямат друг избор, освен да се помирят с Дамаск. В това няма нищо изненадващо, че съюзниците на САЩ от средите на сирийските кюрди, които традиционно са враждебно настроени към Турция – партньор на Вашингтон в НАТО, сега търсят помирение с врага на Белия дом – сирийския президент Башар Асад”, пише Джефри Арънсън в статия за американското издание American Conservative.

Диетата MIND бори алцхаймер и други мозъчни заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6721397

Диетата MIND бори алцхаймер и други мозъчни заболяванияДиетата MIND е 5-a в общата класация и е създадена специално срещу алцхаймер и други мозъчни заболявания. За това говори и името ѝ - Средиземноморска-Даш интервенция за невродегенеративно забавяне - Mediterranean- DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND). Диетата е комбинация от два доказали се хранителни режима – средиземноморската

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване