В бездните край Камен бряг

http://www.eurochicago.com/2018/02/bryag/

Сред девствения свят, през булото на чистотата, нахлуваше снагата ми в усоето потръпващ полумрак. Зовеше ме безмилостния глас на тайните и чудесата, останали по дъното на този грешен, еретичен свят. Нахлувах във утробата, където се зачеваха делфини. Докосвах с пръсти раци, вкопчени в любовен танц. Кълба от водорасли разплитаха тъмнеещи вериги. В ръждива пяна чезнеше на мидите седефения гланц.

Пациент с изкуствено сърце получи истинско при успешна трансплантация в "Св. Екатерина"

https://offnews.bg//zdrave/patcient-s-izkustveno-sartce-poluchi-istinsko-pri-uspeshna-transplanta-675693.html

Пациент с изкуствено сърце е сърдечно трансплантиран в болница „Св. Екатерина“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

В ранните часове на 25 февруари в болница „Св. Екатерина“ се получи информация от Изпълнителната агенция по трансплантация, че във ВМА – София има подходящ сърдечен донор.

Въпреки тежките метеорологични условия в страната екипът на болницата, под ръководството на проф. д-р Генчо Начев, успял да създаде максимално добра организация за успешното извършване на сърдечната трансплантация.

Донорът е 41-годишна жена с руптурирала (спукана) мозъчна аневризма и в мозъчна смърт. Реципиентът е 31-годишно момче, който е с тежка форма на сърдечна недостатъчност и поради тази причина преди няколко месеца му е поставено изкуствено сърце.

В 03.00 часа през нощта започна сърдечната трансплантация, при която изкуственото сърце бе заменено с новото донорско сърце. В 09.00 часа сутринта пациентът вече бе изведен от операционната и няколко часа след това дишаше самостоятелно и контактуваше с дежурния екип.

Това е деветият пациент, на който е извършена успешна сърдечна трансплантация след предварително имплантирано изкуствено сърце през последните няколко години.


Ръководството на болницата изразява своите съболезнования и благодарност към близките на донора.

Варненският районен съд събра 4 млн. лв. от длъжници за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738047

Варненският районен съд събра 4 млн. лв. от длъжници за година

Близо 4 млв. лв. са събрани за 2017-а година от длъжници по изпълнителни дела, стана ясно от годишния отчет на Варненския районен съд. 47 съдебни състава за решавали казуси по над 25 500 новопостъпили дела през годината. Въпреки намаления щат, служителите на Темида в морската столица отчитат подобрение при показатели като приключването на дела в

Седем ранени при удар на пътя до Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738049

Седем ранени при удар на пътя до ПлевенСедем души, сред тях 3-ма молдовски граждани, пострадаха при удар между 2 коли на първокласния път до Плевен около 16 ч в понеделник. На заснеженото шосе 31-годишен софиянец зад волана на "Ауди А4" изпуска управлението, колата се завърта и навлиза в насрещната лента. Там в дясната странична част го блъска "Рено Меган" с водач 55-годишен мъж.

В ход е първото петчасово хуманитарно примирие в Източна Гута, обявено от Русия

http://www.mediapool.bg/v-hod-e-parvoto-petchasovo-humanitarno-primirie-v-iztochna-guta-obyaveno-ot-rusiya-news276058.html

Започна първото петчасово всекидневно хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия. Нощта в последния бастион на сирийските бунтовници в района на столицата Дамаск е преминала като цяло спокойно, предадоха световните агенции, като се позоваха на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. По-рано руското министерство на отбраната обяви, че всеки ден в Източна Гута ще има прекратяване на огъня между 9 и 14 ч. (и българско време). Ще бъде създаден хуманитарен коридор, който да позволи на цивилните да напуснат района. Наблюдателният център - неправителствена мониторингова организация, която работи във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия - съобщи, че нощта в Източна Гута като цяло е преминала спокойно. Тази констатация бе потвърдена от кореспондент на Франс прес в Дума - най-големия град в бунтовническия анклав. Дума е била подложена на кратък артилерийски обстрел точно преди влизането в сила на петчасовото прекратяване на огъня, допълни наблюдателният център. След това обаче Русия обвини сирийски бунтовници, че подлагат на интензивен минометен обстрел хуманитарния коридор за евакуиране на цивилни от Източна Гута, предаде ТАСС, като се позова на висш руски военен. Генерал Виктор Панков заяви, че хуманитарния коридор е подложен на интензивен обстрел от страна на бунтовниците, и нито един мирен жител не е излязъл. Сирийската държавна информационна агенция САНА съобщи, че бойци на бившия клон на терористичната мрежа Ал Каида в страната Джебхат ан Нусра (Фронт на победата) са подложили хуманитарния коридор на обстрел. Няма пострадали хора, се казва в информацията, цитирана от ТАСС. Джаиш ал ислам (Армия на исляма), една от основните бунтовнически групировки в Източна Гута, отрече да обстрелва хуманитарния коридор или да пречи на цивилни да напуснат анклава, предаде Ройтерс. В събота Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, настояваща за незабавно 30-дневно хуманитарно примирие в Сирия. То обаче не важи за международно признати терористични групировки като Джебхат ан Нусра и "Ислямска държава". Според интерпретацията на Русия и Иран, основните съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, примирието не се отнася и за водещите бунтовнически фракции в Източна Гута. Това са ислямистките групировки Джаиш ал ислам и Файлак ар Рахман (Легион на Всемилостивия). Сирийската опозиция определи руската инициатива като изопачаване на резолюцията на ООН. Британският заместник-посланик в ООН Джонатан Алън заяви, че руската заповед за петчасова хуманитарна пауза не е "изпълнение" или "прилагане" на резолюцията, за която гласува и Русия. Говорителка на ООН в Дамаск съобщи за Ройтерс, че през последните 48 часа при военни операции в Източна Гута са загинали най-малко 30 души, включително жени и деца. Говорителката Линда Том каза, че екипът на ООН е готов да изпрати хуманитарни конвои в Източна Гута веднага щом условията позволят, както и да осъществи стотици медицински евакуации.

Китайското ръководство е силно, но може да не се окаже стабилно

http://www.mediapool.bg/kitaiskoto-rakovodstvo-e-silno-no-mozhe-da-ne-se-okazhe-stabilno-news276057.html

Китайското ръководство е силно, но може да не се окаже стабилно, пише британският в. "Гардиън" в редакционна статия. Предложението за отмяна на ограничението от два президентски мандата не беше изненада за никой, следящ ситуацията в Китай. Всичко вече показваше, че президентът Си Цзинпин има намерение да запази властта си за неограничен срок, коментира "Гардиън", цитиран от БТА.    Всъщност Си не се нуждае от промяната на правилата - няма ограничение за броя на мандатите му начело на Китайската комунистическа партия и Централната военна комисия, които са истинските източници на неговата власт.    Независимо дали действа, за да покаже силата си или за да предотврати потенциално оспорване на властта, това показва ясно намеренията му. Един все по-могъщ и твърд човек казва на света, че смята да ръководи своята все по-могъща и с твърди позиции страна в обозримото бъдеще. Това е преобръщане на историята и отхвърляне на реформите през последните 40 години, предупреждават водещи продемократични китайски дисиденти.    Никой обаче не може да постигне подобна консолидация на властта сам. Си действаше бързо, но други му отвориха вратата, подчертава в. "Гардиън". Мнозина, които вярваха, че Китайската комунистическа партия е обхваната от инерция и корупция, сметнаха статуквото за незадоволително и невъзможно за поддържане. Вместо да разпръсва властта, партията предпочете да я концентрира, а Си се възползва от обстоятелствата.    Антикорупционните му мерки премахнаха потенциални противници и привлякоха мнозина обикновени хора. Аргументът за концентрация на властта е още по-убедителен в епохата на Доналд Тръмп, Брекзита и възхода на популизма - които според някои показват, че е необходима твърда ръка, която да води страната, а демокрацията води до хаос и упадък.   Концентрирането на властта обаче води до възникване на потенциални проблеми с наследяването, които досега бяха решени. След премахването на ограниченията за мандатите, противниците на Си вече не виждат нищо, което да го спира и не могат да се надяват, че просто ще изчакат да си тръгне от поста. Той самият свърза управлението си със своята личност до степен, за която може да съжалява, ако икономическата или външнополитическата ситуация се влошат.    Мнозина негови опоненти бяха принудени да замълчат през последните години, но е очевидно, че в обществото има притеснения от новия развой на събитията.    В краткосрочен план вероятно ще има засилване на репресиите, а критиците в партията и извън нея ще бъдат принудени да следват официалната линия. В по-дългосрочен план обаче Китай може да открие това, което предишни лидери признаваха - че силните фигури начело на държавата може изобщо да не означават стабилност.

Вижте състоянието на пътищата в страната към 11.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6738042

Вижте състоянието на пътищата в страната към 11.30 часа1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от –17° до + 5°. Температури от метеостанциите на АПИ в °C: - проход „Предела“: -7,1° - Кресна: -4,1° - проход „Република“: -10,7° - Костандово: -8,5° - проход „Шипка“: -14,7° - проход „Петрохан“: -13,5° Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново,

Съдът даде ход на делото „КТБ“

http://www.transmedia.bg/2018/02/27/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%85%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%82%d0%b1/

Специализираният наказателен съд даде днес ход на разпоредителното заседание по делото за източването на КТБ.

Председателят на съдебния състав по делото Вержиния Петрова прие, че обвиненият за ръководител на престъпната група мажоритарен собственик на банката Цветан Василев е редовно призован и няма уважителна причина да не се яви в съда.

Ако Цветан Василев е желаел да се яви пред правосъдието, е можел да даде съгласие за приключване на екстрадиционното производство в Сърбия. Така че не е налице непреодолима фактическа или правна пречка делото „КТБ“ да започне. С това решение на съдия Петрова беше даден ход на разпоредителното заседание.  Останалите 17 подсъдими са в залата заедно със защитниците си.

Василев е получил 4 вида книжа в Белград, но е изтъкнал като аргумент, че не може да дойде именно по причина, че е в екстрадиционна процедура по искане на България.

Адвокатите му приложиха и документи, че той не може да напуска адреса в Белград по решение на тамошния съд.

Считам, че в сегашната ситуация е невъзможно Цветан Василев да се яви дори да има желание. Още повече че екстрадиционното производство, което тече в Република Сърбия, е по искане на прокуратурата, а ние в момента сме вече в съдебна фаза, каза адвокат Константин Симеонов.

„Единствено от волята на подсъдимия зависи да упражни правата си, като вземе участие в настоящия съдебен процес. Не се сочи ограничителна мярка, която да не може да бъде преодоляна с негово желание“, така съдия Петрова мотивира постановлението. Си.

Процесът започна със сваляне на самоличността на подсъдимите. След това съдът ще трябва да обсъди дали да конституира като страна синдиците на КТБ, които са предявили граждански иск спрямо подсъдимите.

Освен това в рамките на разпоредителното заседание трябва да бъде обсъдено дали има процесуални нарушения по време на разследването и дали случаят трябва да бъде върнат на прокуратурата.

Станишев към БСП: Не знам за половата, но губим политическата идентичност

http://clubz.bg/64771-stanishev_kym_bsp_ne_znam_za_polovata_no_gubim_politicheskata_identichnost

В битката с "джендъра" не знам дали спасихме половата, но поставихме на карта своята политическа идентичност – на лява модерна европейска партия, отстояваща човешките права. Това казва лидерът на ПЕС Сергей Станишев в статия във в. "Дума", посветена на позицията на БСП по темата.

"Рискувахме напразно, защото видно от социологическите проучвания, нито една партия не спечели от яростното противопоставяне "за" и "против" "третия пол" - електоралните нагласи не помръднаха... Чух много позовавания на общественото мнение. Разбира се, че е важно. Но то се мени и влияе. Хората се вслушват в политическите сили, на които имат доверие. Отговорност на институциите и на сериозните партии е да водят спокоен и просветен дебат", пише още Станишев.

И допълва, че е смутен и озадачен за това, че БСП с лекота припознава и повтаря аргументите на националистите.

"За тях играта със страховете на хората, посяването на омраза към другите – съседната нация, ромите, евреите, бежанците – е естествена среда, за да виреят политически. Но нали за нас свободата, човешкото достойнство, солидарността, помощта към беззащитния не са празни думи", коментира той.

И изтъква:

"Ако Конвенцията наистина съдържа тези заплахи, как така страни, много по-консервативни в социален и културен план като Турция и Полша, не са ги провидели? Защо Грузия, в чиято Конституция е записано изрично, че бракът е съюз между мъж и жена, е ратифицирала? По-малко „мъжествени“ в своите традиции ли са Албания, Румъния, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина? Истината е, че ние сами си създадохме въображаем Франкенщайн, с когото да се борим. И превърнахме дебатите за Истанбулската конвенция във фалшива новина."

Според Станишев цялата дискусия е много удобна за правителството.

"Колко удобно за правителството – цялата обществена енергия да се излее в тази посока. Да се оттече като рутинно упражнение вотът на недоверие за корупцията. Да се изтощят протестите за Пирин, да се размият крещящите и измъчващите хората истински проблеми – здравеопазване, доходи, икономика. Много доволни трябва да са в ГЕРБ – те си измиха ръцете и ще намерят начин да се измъкнат, а ние ще се състезаваме с крайните националисти на тесния терен кой е по-по-най традиционалист, националист, популист и най в синхрон с обществените нагласи", пише Станишев.

 

 

 

Футболът никога няма да бъде същият, Юсейн Болт подписа договор с бивш клуб на Христо Стоичков

http://www.cross.bg/nikoga-sushtiyat-fytbolut-1568814.html

/КРОСС/ Южноафриканският "Мамелъди Съндаунс" е отборът, с който Юсейн Болт е подписал първия си професионален футболен договор. Това стана ясно, след като клубът, в който преди време Христо Стоичков беше треньор, оповести новината в профила си в „Туитър", предава БТВ. "Футболът никога няма да бъде същият", написаха от клуба в социалната мрежа Очаква се по-късно днес световният рекордьор в леката атлетика - на 100 и 200 м, да бъда официално представен като ново попълнение. Светкавицата никога не е крил страстта си към футбола. 31-годишният вече бивш лекоатлет нееднократно е заявявал, че има желание един ден да стане футболист, а мечтата му е да облече екипа на "Манчестър Юнайтед".

Унгарците искат оставка на правозащитник, нарекъл Орбан расист

https://frognews.bg/svqt/ungartsite-iskat-ostavka-pravozashtitnik-narekal-orban-rasist.html

Унгарският външен министър Петер Сиярто призова върховният комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн да подаде оставка, предава Фокус. По време на своя реч в Женева комисарят публично обвини унгарския министър-председател Виктор Орбан в ксенофобия и расизъм, пише Magyar Hirlap.

Временно e ограничено движението на МПС над 12 тона по пътя Петолъчката - Твърдица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738041

Временно e ограничено движението на МПС над 12 тона по пътя Петолъчката - ТвърдицаВременно e ограничено движението на МПС над 12 тона по пътя Петолъчката - Твърдица, съобщава АПИ. Напълно е възстановено движението по пътя Ботевград - Мездра за МПС над 12 тона, което се осъществяваше задължително с вериги. Отворени за движение са пътят Векилски - Пет могили - Никола Козлево и пътят Векилски - Кочмар - Тервел в област Шумен.

Ето каква е актуалната ситуация по пътищата

http://www.cross.bg/dvizhenieto-poradi-ogranicheno-1568822.html

/КРОСС/ Информация за състоянието на РПМ към 11:30 ч. на 27.02.2018 г. 1. Метеорологична обстановка: Температурите са в интервала от -17° до + 5°.Температури от метеостанциите на АПИ в °C:- проход „Предела": -7,1°- Кресна: -4,1°- проход „Република": -10,7°- Костандово: -8,5°- проход „Шипка": -14,7°- проход „Петрохан": -13,5°Времето над страната е облачно.Вятър духа в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище и ЯмболДъжд не вали.Сняг вали в почти цялата страна.Пътните настилки са заснежени на местата със снеговалеж, в планинските и усойни райони - частично заснежени, заледени и обработени.Намалена видимост поради мъгла: - до 100 м. в област Сливен, както и на проход „Шипка" 2. Обстановка /състояние/ по РПМ:2.1. Проходи: 2.1.1

Растителната продукция поевтинява, а животновъдната поскъпва в края на 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/27/3136782_rastitelnata_produkciia_poevtiniava_a_jivotnovudnata/?ref=rss


Индексът на производствените цени в селското стопанство за четвъртото тримесечие на 2017 г. намалява с 4.7% спрямо същото тримесечие на 2016 г., съобщи Националният статистически институт.<br /><br />Продукцията от растениевъдството поевтинява със 7.5%, докато животновъдната поскъпва с 8.9%.<br />Спрям огодина по-рано цените на зърнените култури спадат с 1.8%, на техническите култури - с 13.8%, на пресните зеленчуци - с 9.2%, на картофите - с 15.5%, и на плодовете - с 6.0%....

40 см сняг в Пловдив, товарят го и извозват с камиони

https://www.24chasa.bg/region/article/6738073

40 см сняг в Пловдив, товарят го и извозват с камиониТоп съветнички: Градът е почистен идеално, благодарим на хората, които не спаха! 40 см стигна снежната покривка в Пловдив, а от екипи на "Чистота" го товарят с фадроми в самосвали и го извозват. Така разчистват пешеходните зони, за да могат гражданите да минават. "Призоваваме хората, които почистват около домовете, гаражите или офисите си,

Тотев: Дървена ваканция в Пловдив няма да има

https://www.24chasa.bg/region/article/6738036

Тотев: Дървена ваканция в Пловдив няма да имаДървена ваканция в Пловдив няма да има. Улиците в града са почистени, автобусите от градския транспорт се движат нормално. Това заяви кметът Иван Тотев преди минути в СУ "Христо Г. Данов", където учениците го посрещнаха с викове : "Искаме ваканция!". Градоначалникът бе в училището , за да види как на практика децата усвояват работата с чипове

Юсейн Болт ще се включи в благотворителен футболен мач на УНИЦЕФ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/27/3136789_jusein_bolt_shte_se_vkljuchi_v_blagotvoritelen/?ref=rss


<br />Мечтата на световния рекордьор в спринта Юсейн Болт да играе на легендарния стадион на "Манчестър юнайтед" ще се сбъдне. Носителят на осем златни медала от олимпийски игри, който прекрати кариерата си през лятото, влиза във футбола. Болт ще бъде част от благотворителния мач на Soccer Aid под егидата на УНИЦЕФ.<br /><br />Лекоатлетът ще бъде капитан на единия отбор, който ще се изправи срещу селекцията на британската поп звезда Роби Уилямс. Традиционно мачовете...

Германско село реши да запази хитлеристка камбана

http://dnes.dir.bg/news/hitler-selo-kambana-26922588

Властите в малката германска община Херксхайм ам Берг решиха да оставят камбана в чест на нацисткия лидер Адолф Хитлер да продължи да бие в местната черква.

КФН издаде одобрение за допълнителен лиценз на ЗД Нова Инс

http://econ.bg/Новини/КФН-издаде-одобрение-за-допълнителен-лиценз-на-ЗД-Нова-Инс_l.a_i.758400_at.1.html

На заседанието си на 26.02.2018 г. Комисията за финансов надзор (КФН) издаде одобрение за допълнителен лиценз на ЗД „Нова Инс“ ЕАД, който включва...

Афганистанските талибани поканиха САЩ "на разговор"

http://www.mediapool.bg/afganistanskite-talibani-pokaniha-sasht-na-razgovor-news276056.html

Афганистанските талибани поканиха американците да разговарят пряко с техни представители в Катар в навечерието на регионална мирна конференция в Кабул, предаде АФП. За пръв път от над две години бунтовниците показват, че са склонни да преговарят, за да бъде приключен конфликтът със САЩ, продължаващ от 2001 г., на фона на серия от кръвопролитни атентати срещу цивилни в Кабул в края на януари. "Политбюрото на Ислямското емирство Афганистан (както се нарича официално талибанското движение) приканва американските представители за преки дискусии за мирно решаване на афганистанския проблем", пишат на своя сайт талибаните, разполагащи от 2013 г. с представителство в Доха. Талибаните отказваха официално всяко участие в мирни преговори от март 2016 г. и отхвърляха предложения на правителството за диалог, "докато не бъде сложен край на чуждестранната окупация" на Афганистан. Утре в Кабул започва втората конференция от т. нар. кабулски процес с участието на делегати от 25 страни в региона - включително Индия и Пакистан, обвинен, че подкрепя бунтовниците - от САЩ и три международни организации, сред които ООН, информира афганистанското външно министерство. Те ще обсъдят механизмите за гарантиране на мир и борбата срещу тероризма, съобщи за АФП говорителят на министерството Ахмад Шекиб Мустагни. Във връзка с форума президентът Ашраф Гани обеща да огласи мирен план. Първата конференция от кабулския процес се състоя през юни м. г. без осезаем резултат. Талибаните не споменават за тази конференция, в която не участват, и предлагат пряко да преговарят с американците, пренебрегвайки афганистанското правителство, което винаги са наричали "марионетно". "Ако американците приемат легитимните искания на афганистанскикя народ и формулират собствените си искания и тревоги по мирен канал, това би съдействало за намиране на решение", пишат те.

Тролейбусите и трамваите са били предпочитан транспорт в края на 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738035

Тролейбусите и трамваите са били предпочитан транспорт в края на 2017 г.През периода октомври - декември 2017 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 73 355 000 пътници, или с 4 234 000 пътници повече спрямо същия период на предходната година, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Увеличение е регистрирано при всички видове

Обрат - Теменужка Петкова може и да остане на поста си

http://clubz.bg/64770-obrat_temenujka_petkova_moje_i_da_ostane_na_posta_si

Енергийният министър Теменужка Петкова може и да запази поста си. Това стана ясно след заседанието на коалиционния съвет на управляващата коалиция. Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че до края на седмицата ще има изслушване по темата в енергийната комисия и в комисията за контрол над службите в парламента. Решението за това дали тя остава и кой евентуално ще я наследи на поста си щяло да бъде взето следващата седмица.

В края на миналата седмица, когато Петкова съобщи, че подава оставка заради сделката с ЧЕЗ премиерът Бойко Борисов коментира, че тя ще бъде приета и ще се обсъжда кой да бъде неин заместник.

"Що се касае до оставката на Теменужка Петкова, решението, което имаме днес, е след като приключат всички тези изслушвания, всички тези дебати, оставката да бъде разгледана като възможност дали да бъде приета или да се търси вариант за нов министър на енергетиката, това да стане на по-късен етап – по всяка вероятност следващата седмица", обясни днес Цветанов.

И допълни:

 

"Ще предложим на съвместно заседание на комисията по енергетика и комисията за наблюдение на специалните служби да бъдат изслушани органите, които имат отношение към проверката на сделката за ЧЕЗ".

Цветанов добави, че по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш, за да бъдат предоставени документи по сделката с активите на ЧЕЗ.

"Приет е ангажимент, документите, които ще получим да бъдат използвани в дискусията, която ще се проведе в българския парламент, за да отпаднат абсолютно всички спекулации относно тази сделка, която е извършена на територията на Чехия", добави Цветанов.

На изслушването ще бъде поканен и представител на президенството.

Варненец влезе в морето при -10 градуса (видео)

http://budnavarna.bg/30902-varnenets-vleze-v-moreto-pri-10-gradusa-video/

Варненец влезе да се изкъпе в морето при -10 градуса, с клип в социалната мрежа фейсбук се похвали той, на репортер на BudnaVarna.bg.

На клипа се вижда как момчето влиза в студените води, на плаж до трета буна.

Материалът Варненец влезе в морето при -10 градуса (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Прокуратура поиска 30 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея

http://www.mediapool.bg/prokuratura-poiska-30-g-zatvor-za-bivshata-prezidentka-na-yuzhna-koreya-news276055.html

Южнокорейската прокуратура поиска присъда от 30 години затвор за бившата президентка Пак Гън-хе по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт и други престъпления. Асошиейтед прес отбелязва, че знаковият процес за корупция е белязал зашеметяващото изпадане в немилост на първата жена, заемала най-високия държавен пост в историята на Южна Корея. Очаква се Сеулският централен районен съд да оповести по-късно датата, на която ще произнесе присъдата срещу бившата президентка, отстранена от поста от Конституционния съд и арестувана през март миналата година. Ако Пак бъде призната за виновна, тя ще стане третият южнокорейски президент, осъден за престъпления. Досегашните двама са бивши генерали, въвлечени в преврата от 1979 г. и избиване на цивилни година по-късно. Пак Гън-хе не присъства на днешното съдебно заседание. Бившата южнокорейска президентка бе въвлечена в грандиозен скандал, след като през 2016 г. стана ясно, че е дала на своята близка приятелка и довереница Чхуе Сун-сил прекалено голям достъп до държавните дела, въпрекиче тя не е заемала никакъв официален пост. Чхуе използвала това положение за получаване на лични облаги, включително чрез изнудване и взимане на подкупи.  Скандалът предизвика масови протести с искане за оставката на Пак и през декември 2016 г. южнокорейският парламент гласува за нейното отстраняване от президентския пост - решение, потвърдено от Конституционния съд през март 2017 г. По-рано този месец Чхуе бе осъдена на 20 години затвор.

Сряда и четвъртък са неучебни дни в Перник

https://www.24chasa.bg/region/article/6738031

Сряда и четвъртък са неучебни дни в ПерникСъс заповед на кмета на Перник Вяра Церовска 28 февруари и 1 март са обявени за неучебни дни, съобщи общинският пресцентър. Решението е взето на работно съвещание днес, съвместно с директори на училища. Мярката е предприета с оглед тежките зимни условия. За петък - 2 март, ще бъде направена допълнителна преценка за учебния процес.

Спесъдът решава редовно ли е призован Цветан Василев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738015

Спесъдът решава редовно ли е призован Цветан ВасилевРедовно ли е призован мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев по делото за източването на банката, трябва да обяви специализираният наказателен съд в 12 часа. Банкерът, който от лятото на 204 година е в Белград, е подсъдим с още 17 души за присвояването на 2,6 милиарда лева. Днес е четвъртият опит да тръгне разпоредителното

Следобед решават дали утре ще се учи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=369867

Заседание в Община Варна днес следобед ще реши дали утре - 28 февруари, да бъде учебен ден във Варна, научи Moreto.net. Днес денят е неприсъствен за учениците, но ако се реши, че е твърде студено и неподходящо, е възможно и утре да бъде обявен за неучебен.

Как ежедневно думите манипулират избора ни

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/kak-ezhednevno-dumite-manipulirat-izbora-ni-6079750

Всеки ден правим стотици избори, затова е важно да сме малко по-критични и да се замисляме повече

Вижте къде е спряно движението на тирове

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6738023

Вижте къде е спряно движението на тировеДвижението по път I-6 София – Пирдоп в проход Гълъбец при км 170, в посока София е ограничено за МПС над 12 тона поради аварирал тежкотоварен автомобил. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.

Военни цяла нощ помагаха на бедстващи хора в Плевенско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738024

Военни цяла нощ помагаха на бедстващи хора в ПлевенскоЛичен състав и техника от Сухопътните войски оказаха помощ на бедстващи хора в усложнената зимна обстановка в област Плевен тази нощ. Военнослужещите са от състава на формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за действие при зимни условия на 55-и инженерен полк – Белене.

Зимата затвори училищата в Русе до 1 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738013

Зимата затвори училищата в Русе до 1 мартПо решение на кмета Пламен Стоилов са отменени учебните занятия в училищата на територията на град Русе и цялата община до 1 март, четвъртък, включително. Това бе съобщено от общинската пресслужба рано сутринта и потвърдено на съвещание при градоначалника с щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия, ръководителите на ведомства,

Джип с мъж и жена падна в река Черна в Смолян

http://dnes.dir.bg/news/mvr-smoljan-reka-cherna-26922519

60-годишен мъж и 57-годишна жена паднаха с джипа си в коритото на река Черна в Смолян, съобщиха от Областната дирекция на МВР в родопския град.

1 от 7 човека от населението страда от слухова загуба

https://petel.bg/1-ot-7-choveka-ot-naselenieto-strada-ot-sluhova-zaguba__251780

Често приемаме слуха за даденост. Едва когато се сблъскаме с трудностите, причинени от слуховата загуба, осъзнаваме, че той е не само сред...

Бързият влак Русе - Варна се удари в ледена пряспа, обезщетяват пътниците!

https://petel.bg/Barziyat-vlak-Ruse---Varna-se-udari-v-ledena-pryaspa--obezshhetyavat-patnitsite-__253074

Вчера бързият влак № 9623 от Русе за Варна, който заминава от Русе в 16:20 ч., е престоял в участъка между гарите Самуил и Висока поляна. Престоя...

Огромни вълни отнесоха южния плаж в Несебър, наводниха хотели и разрушиха заведения (Снимки)

https://petel.bg/Ogromni-valni-otnesoha-yuzhniya-plazh-v-Nesebar--navodniha-hoteli-i-razrushiha-zavedeniya--Snimki-__253075

Снимки "Флагман" Огромни вълни заляха Южния плаж в Несебър и буквално „изядоха” цялата ивица. Морето е стигнало до хотелите на първа ли...

Жена роди във верижна машина по пътя за Добрич

https://petel.bg/ZHena-rodi-vav-verizhna-mashina-po-patya-za-Dobrich-__253076

Снимка: dk-tv.com Родилка от село Лозенец роди във верижна машина. Малко след 7 часа тази сутрин, екипи на РД ПБЗН Добрич и медицински лица са ...

Регата 3 март открива ветроходния сезон

https://petel.bg/Regata-3-mart-otkriva-vetrohodniya-sezon__253077

Ветроходният сезон стартира с регата 3 март, която е държавно първенство в клас Ял 6. Състезанието е във Варненското езеро, в акваторията н...

Има добри хора, повярвайте: Само за ден след публикация в „Петел“ се събраха 3600 лева в помощ на малкия Коко

https://petel.bg/Ima-dobri-hora--povyarvayte--Samo-za-den-sled-publikatsiya-v----Petel----se-sabraha-3600-leva-v-pomoshh-na-malkiya-Koko__253078

Преди дни малкият Коко навърши 4 годинки. „Петел“ публикува призива на неговата майка, която със сълзи на очи и свито сърце помоли хората ...

Пожарникари спасиха 6 деца, закъсали в преспи

https://petel.bg/Pozharnikari-spasiha-6-detsa--zakasali-v-prespi__253079

Снимка: Булфото, архив Училищният им автобус е бил блокиран от дебелия сняг Пожарникари от Дряново съдействаха за транспортирането на...

Юноша на Черно море счупи ключица

https://petel.bg/YUnosha-na-CHerno-more-schupi-klyuchitsa__253080

Юношата на Черно море Валери Христов счупи ключица на тренировка на Черноморец (Балчик) и ще носи шина 20 дни. Валери ще се завърне на те...

От Пентагона съобщиха: Първият трансджендър вече официално служи в армията на САЩ

https://petel.bg/Ot-Pentagona-saobshhiha--Parviyat-transdzhendar-veche-ofitsialno-sluzhi-v-armiyata-na-SASHH__253081

От Пентагона съобщиха, че за първи път в историята на армията на САЩ човек, който си е сменил пола (трансджендър), открито е подписал догово...

Ради Здравков няма да се връща на „Тича”

https://petel.bg/Radi-Zdravkov-nyama-da-se-vrashha-na----Ticha---__253082

Пропадна възможността Ради Здравков да се завърне на един от любимите си стадиони у нас – „Тича”. Той трябваше да води втория отбор на Лу...

Тежки здравословни проблеми мъчели Радина Боршош!

https://petel.bg/Tezhki-zdravoslovni-problemi-macheli-Radina-Borshosh--__253083

Радина Боршош призна за големи здравословни проблеми. Красивата млада актриса припадала по време на тренировки за филма „Привличане“, в...

Играл за Спартак срещу Манчестър юнайтед празнува днес

https://petel.bg/Igral-za-Spartak-sreshhu-Manchestar-yunayted-praznuva-dnes__253084

Бившият защитник на Спартак Ради Радомиров става на 59 години днес. Както е известно, той е сред малкото български футболисти, играли в офи...

Румен Радев с още повече въпроси за ЧЕЗ след оставката на Петкова

https://petel.bg/Rumen-Radev-s-oshhe-poveche-vaprosi-za-CHEZ-sled-ostavkata-na-Petkova__253085

Светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая, напротив генерира още повече въпроси. Това заяви президентът Ру...

В Добричко евакуираха над 70 души заради тежките зимни условия

https://petel.bg/V-Dobrichko-evakuiraha-nad-70-dushi-zaradi-tezhkite-zimni-usloviya-__253086

Снимка Булфото, архив Във връзка с усложнената обстановка на територията на област Добрич на 26-ти февруари получила се в следствие на па...

Изберете най-добрата туристическа фирма за вашата мечтана почивка! "Караджъ Турс" - заложете на сигурното!

https://petel.bg/Izberete-nay-dobrata-turisticheska-firma-za-vashata-mechtana-pochivka--Karadzha-Turs---zalozhete-na-sigurnoto--__252918

Желаете да отидете на почивка извън България? Отдавна планирате екскурзия, но не намирате подходяща оферта? Притеснявате се от некоректн...

Цитат на деня: Щях да вляза в училището дори и без оръжие

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/02/27/3136768_citat_na_denia_shtiah_da_vliaza_v_uchilishteto_dori_i/?ref=rss


"Наистина мисля, че щях да вляза там дори без оръжие, и мисля, че повечето хора тук щяха да направят същото."<br /><br />Това каза американският президент Доналд Тръмп за стрелбата в училище в щата Флорида, при която бяха убити 17 души преди 2 седмици. На среща с 39 щатски губернатори в Белия дом Тръмп на практика повтори обвиненията си към охраната и полицията, след като вече е нападал и Федералното бюро за разследване.<br /><br />Президентът нарече...

Антиеволюция

http://www.eurochicago.com/2018/02/anti/

А бе, хора, вие нормални ли сте? Каква Европа бленувате с тия пияници? Какъв Шенген? Дори отказвам да си помисля, колко такива се наливат с бъчонки кофти бира и ракия, сврени на топло в домовете си. Да, Премиерът е прав – много лош матриял. Затова го уважавам толкова много – такива тънки бъзици пуска, но повечето дори не ги разбират. И професорът е прав – Иво Христов. Е, малко е попрекалил с процентите, но навярно е бил под афект. В България все още има много читави хора и винаги ще има. И Вежди Рашидов е прав – тия пред магазина наистина не стават и за чеп за зеле.

Около 80 българи са блокирани в Рим заради отменен полет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738017

Около 80 българи са блокирани в Рим заради отменен полетОколо 80 българи са блокирани в Рим заради отменен полет. Това каза за „Фокус“ българският консул в Рим Ермелина Пейчева. „Те са на авиокомпанията „Уизеър“, но има и някои останали от „Райънеър“. Бях останала с впечатление, че вчера „Райънеър“ е заминал целият, но се оказва, че не е така. Около 60 души са от „Уизеър“ и около 20 от „Райънеър“.

Премиерът на Чехия за ЧЕЗ: Шокиран съм от случващото се

http://clubz.bg/64768-premieryt_na_chehiq_za_chez_shokiran_sym_ot_sluchvashtoto_se

Премиерът на Чехия в оставка Андрей Бабиш заявява в интервю за "Лидове новини", че не харесва развитието на събитията покрай продажбата на ЧЕЗ-България на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова. Според политика, "съмненията около милиардната сделка (в крони продажбата е на стойност около 8,5 млрд, които са еквивалент на около 320 млн. евро - б.р.) трябва да бъдат разсеяни от ръководството на чешкия енергиен гигант ЧЕЗ.

Интервюто с премиера е поместено на страниците на "Лидове новини" под материал, в който се твърди, че "Инерком" ще финансира сделката за ЧЕЗ-България с пари от две български банки - Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие, според документите на фирмата купувач - може да рефинансира кредит на ЧЕЗ-България към Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос на "Лидове новини" за финализирането на сделката между ЧЕЗ-България и "Инерком" на Гинка Върбакова Бабиш отговаря, че от самото начало е критикувал мениджмънта на ЧЕЗ (става дума за чешката компания, а не българския й клон) за действията им на Балканите. По думите му предприетите сделки са били "непечеливши, непрозрачни и странни".

Специално за сделката в България Бабиш разказва, че изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш го е уверявал, че от самото начало тя е прозрачна, българският купувач е познат и ясен и управителното тяло на ЧЕЗ следи събитията отблизо. 

Журналистът, който взима интервюто, припомня, че купувачът в сделката - "Инерком" - в България е абсолютна изненада и дори новината е довела до оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Попитан дали е изненадан, Бабиш отвръща:

"Аз съм шокиран от случващото се. В допълнение, премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни институции. Не разбирам актуалната ситуация. ЧЕЗ трябва да обясни както се случва. Развитието на събитията хвърля негативна светлина върху сделката". 

Бабиш заявява, че не знае как да оцени ситуацията, в която мениджмънтът на ЧЕЗ твърди, че всичко по сделката е наред, но според наличната информация и публикации в медиите изборът на купувач в България изглежда странен, а той е довел и до оставки в България.

Чешкият премиер в оставка казва още, че не е обсъждал с премиера Бойко Борисов ситуацията до момента. Двамата са се видели на неформалната сбирка на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, но срещата не е била на 4 очи и не е останало време за разговор. Отговорът на Бабиш на въпроса дали планира да дискутира темата с Борисов е следният:

"Не мога да се намеся много, защото ЧЕЗ не е 100% държавна собственост. ЧЕЗ е държава в държавата" - Бабиш дава пример и как се е опитал да спре продажба от ЧЕЗ на апартаменти в Писнице, Прага, но компанията изобщо не се е съобразила и е направила каквото си е била решила. 

Попитан за т.нар. грузинска връзка в сделката в България, за която ден по-рано съобщи "Лидове новини", Бабиш отново отговаря, че това е негативна информация и реакцията на политиците в България го притеснява, както и оставката на министъра на енергетиката.

По повод това, че Българската банка за развитие твърди, че няма нищо общо с продажбата на ЧЕЗ-България и купувача "Инерком", но според информация на "Лидове новини" "Инерком" е заявила, че банката имала интерес към рефинансиране на заем на ЧЕЗ към ЕБВР, Бабиш казва:

"Ако някой е предоставил подвеждаща информация на управителните органи на ЧЕЗ, това би било голям проблем. Много неприятно съм изненадан. Действията на ЧЕЗ в България не бяха печеливши. Нека видим как ще се развие ситуацията. Трудно мога да говоря за ЧЕЗ, компанията не е изцяло държавна собственост".

Президентът: Явно има схема за скрито придобиване на ЧЕЗ

http://clubz.bg/64769-prezidentyt_qvno_ima_shema_za_skrito_pridobivane_na_chez

Заблуда е, че сделката с ЧЕЗ е "банална", явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, правителството дължи отговори. Това каза днес държавният глава Румен Радев, който още вчера направи съобщение, с което изразява загриженост за липсата на информация за придобиването на енергоразпределителното дружество, което държи около 1/3 от територията на страната от никому известната "Инерком".

В понеделник Радев се срещна с председателя на КЕВР Иван Иванов, но информация за разговорите не бе обявена. Днес Иванов обяви, че държавният регулатор не може да направи нищо в хода на сделката. Държавният глава коментира след участие в тазгодишното издание на конференцията на началника на отбраната, където държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили се запозна с анализа на подготовката, войсковия ред и с дисциплината в Българската армия.

"По закон ЧЕЗ е част от националната европейска инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. Затова всякакъв въпрос, че, виждате ли, това е една банална сделка на едно търговско дружество, е нещо, с което ни заблуждават. Затова мисля, че светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая. Напротив, генерира още повече въпроси. Явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции, се крият. Това са много въпроси. Също така има ли политическа гаранция тази фирма. Правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток. А това са всички български граждани. Всички чакаме отговори", заяви държавният глава.

Радев посочи, че това, което зависи от него, го прави - среща се с отговорни институции, които имат отношение по въпроса, "макар че по закон те имат отношение постфактум". Днес му предстои разговор и с ръководството на Комисията за финансов надзор. Той уточни, че освен с КЕВР е провел срещи и с отговорните лица в ДАНС.

По този повод заяви, че "ДАНС работи по въпроса. Трябва им време."

"Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месеци се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена. Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерството на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини", попита отново президентът.

От думите му стана ясно, че преценява дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

"Както ви казах, всички тези операции пряко или косвено засягат националната сигурност. Тук говорим за електропреносна система и действия по тази електропреносна система", посочи държавният глава.

На въпрос има ли механизъм държавата да спре тази сделка, отвърна:

"Мисля, че за съжаление държавата се отказа съзнателно от този механизъм през 2012 г., когато реши да се освободи от своето участие в електроразпределителните дружества."

"Трябва да отнесете този въпрос към правителството. Всички тези агенции и служби са към правителството. Аз очаквам оттам отговори на въпроси, адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране. Вие наясно ли сте? Той ще даде отговор на много въпроси – дали са само банки, или има и други финансови институции", каза в заключение Радев.

Гръцките плажове покрити със сняг, а Балканите обхванати от сибирски студ

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6738014

Гръцките плажове покрити със сняг, а Балканите обхванати от сибирски студИзвестните на обикновения британец със слънчевото си време плажове в гръцкия регион Атика са покрити с 30 сантиметра сняг, докато мразовито време обхваща региона на Балканския полуостров, пише британският вестник The Daily Express. Ниските температури, особено в Северна и в Централна Гърция са довели до сериозни проблеми с трафика и до затваряне

Пътниците и товарите в транспорта намаляват

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/27/3136769_putnicite_i_tovarite_v_transporta_namaliavat/?ref=rss


През четвъртото тримесечие на 2017 г. намаляват пътниците и товарите, превозени от сухоземния транспорт, сочат предварителните данни на Националния статистически институт, сравнени с предходното тримесечие и със същия период на предходната година.<br /><br />В сравнение с юли - септември превозените товари от товарния транспорт намаляват със 7.3%. При извършената работа също е регистриран спад от 6.2%.<br /><br />Превозените пътници и извършената работа от пътническия...

"Атака" ще иска промяна в закона, за да има държавата блокираща квота в ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/-Атака-ще-иска-промяна-в-закона-за-да-има-държавата-блокираща-квота-в-ЧЕЗ_l.a_i.758399_at.1.html

Политическа партия "Атака" подготвя промени в законодателството, с които държавата да придобие блокираща квота от 34% в българския бизнес на ЧЕЗ,...

Едно населено място в обл. Варна е все още без ток

http://www.moreto.net/novini.php?n=369864

Екипите на Електроразпределение Север, част от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна, от вчера следобед възстановиха електрозахранването на над 50 населени места, научи Moreto.net. Ситуацията се разви динамично и през изминалата нощ възникнаха нови повреди.

Експерти по сигурността се събират в София за SECURITY EXPO 2018

http://www.cross.bg/expo-security-sigyrnostta-1568813.html

/КРОСС/ От 7-и до 10 март в Интер Експо Център ще се проведе 25-ото издание на изложение SECURITY EXPO. Единственото по рода си събитие у нас в областта на сигурността за дома и бизнеса ще обедини професионалистите от всички аспекти на бранша, за да покаже най-новите тенденции и технологии. Изложението се организира под патронажа на Министерството на вътрешните работи, съвместно oт Интер Експо Център и Българската търговско-промишлена палата. В рамките на четири дни SECURITY EXPO ще представи 360-градусов обзор на секторите охрана, сигурност и безопасност. По време на изложението специалистите могат да разгледат и да се запознаят с последните новости в пожароизвестяване, пожарогасене, видеонаблюдение, CLOUD инженерство: IP и мрежи, IT и комуникации, контрол на достъп, биометрия, оборудване на "интелигентни сгради", специализирани автомобили и техника.Тазгодишното издание на професионалния форум ще бъде съпътствано и от специална програма, която ще разгледа темите за „Ефективната борба с наводненията" и „Химическа защита" според европейските норми и правила, както и неприкосновеността извън сигурността в контектста на новата правна рамка, която създава Общият регламент за защита на личните данни. В поредица от презентации участниците в изложението ще представят иновативните си предложения за създаването на една по-сигурна среда

Полетите от и до Летище "София" се извършват по разписание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738011

Полетите от и до Летище "София" се извършват по разписание
Полетите от и до Летище "София" се извършват по разписание. Това съобщиха за  "Фокус" от пресцентъра на летището. От там уточниха, че няма отменени полети. Извършват се антиобледенителни процедури на самолетите и те излизат и кацат по

Задържаха мъж, убил куче в Новозагорско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6738009

Задържаха мъж, убил куче в Новозагорско селоНовозагорски полицаи са задържали мъж, причинил смъртта на куче в село Богданово. Това съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Престъплението е извършено на 24 февруари от 32-годишен мъж от новозагорското село Дядово. Той е направил пълни самопризнания и е предал оръжието - пневматична пушка с голям

Шведската централна банка: Отказваме се от кеш твърде бързо

https://www.investor.bg/novini/130/a/shvedskata-centralna-banka-otkazvame-se-ot-kesh-tvyrde-byrzo-256556/

Широкото разпространение на приложение за трансфер и плащания ускори упадъка на кешовите трансакции

Актрисата Ралица Паскалева и Теодор Салпаров чакат бебе

//dariknews.bg/novini/liubopitno/aktrisata-ralica-paskaleva-i-teodor-salparov-chakat-bebe-2081362

Актрисата от „Откраднат живот“ Ралица Паскалева потвърди официално в предаването „На кафе” по

Кризисен щаб в Румъния за блокираните нашенци в Тимишоара

https://offnews.bg//obshtestvo/krizisen-shtab-v-rumania-za-blokiranite-nashentci-v-timishoara-675688.html

В посолството на Република България в Румъния е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на нашите сънародници, изпаднали в затруднение, блокирани на летището в град Тимишоара.

Напомняме, че десетки български граждани бяха блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на нискотарифния авиопревозвач "Райън еър" е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град вчера вечерта. След подаден сигнал, българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията.

Посолството е съдействало за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани до България. Около 60 наши сънародници са се възползвали от възможността да бъдат превозени с двата осигурени автобуса. Останалите българи са предпочели да останат на летището, като до момента два пъти са им осигурени ваучери за храна. По информация на летищните власти, 23-ма души - майки с деца, са били настанени в хотел. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие.

Продължават опитите на българския консул в Букурещ Мирчо Иванов да осъществи контакт с представители на авиокомпанията, която следва да предостави информация как ще бъдат транспортирани до България останалите на летището в Тимишоара български граждани.

Българското посолство в Букурещ следи развитието на ситуацията, остава на разположение и е в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50 и +40 21 230 21 59.

Димитър Делчев: КОЙ наднича зад Гинка. Може да дръпне шалтера на Борисов

https://offnews.bg//politika/dimitar-delchev-koj-nadnicha-zad-ginka-mozhe-da-drapne-shaltera-na-b-675687.html

Гинка може да дръпне шалтера на Борисов, не просто, защото утре доставя тока на Министерски съвет, а защото правителства често падат заради цената на тока. Обществото и нас ни интересува КОЙ наднича зад Гинка и какво ще направи той, а не какво ни казва една поставена жена от телевизора, каза пред бТВ Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“.

Сделката е частна само формално, тъй като ЧЕЗ на практика е притежавана и ръководена от чешката държава. Липсата на яснота за крайния собственик на стратегически бизнеси в България се превърна в опасна за националната сигурност тенденция – Общинска банка я купи офшорен фонд, Пирин и Витоша се управляват от безработен кипърец, а сега Гинка от Пазарджик получава бизнеса на ЧЕЗ с неизяснени средства. Подобни задкулисни сделки накрая ще платим всички ние през цената на тока, която новият собственик ще поиска да се вдигне още тази година, за да си върне парите от схемата. Проблемът засяга всички българи и е нелепо правителството да се скрие зад обяснението, че няма механизъм за въздействие, категоричен е Делчев.

ДАНС, КЕВР, КЗК и НАП следва да си свършат работата, но не на хартия, а чешкият посланик да обясни КОЙ стои в основата на тази сделка, каза Делчев.

Според него в дясното политическо пространство се чертаят изкуствени разделителни линии под диктовката на ГЕРБ.

Няма десен и по-десен. Единствената червена линия е искаме ли да продължава този корупционен модел на управление на държавата и общините или ще му се противопоставим, каза новият лидер на Куневата партия.

Реформаторският блок има решение, че е опозиция на това управление. В РБ има обаче, хора, които работят за сближане с ГЕРБ, каквито има и в ДСБ и в Да България, каза още Делчев.

Той беше категоричен, че ДБГ, като най-голямата партия в Блока, работи в посока на изграждане на силно демократично обединение, което да се противопостави на пълзящата диктатура, налагана от ГЕРБ.

"Вместо да търси да се прилепи към ГЕРБ или БСП, демократичната общност трябва да наложи собствен дневен ред. Това може да стане единствено, ако е единна и следва своите приоритети за развитие на икономиката, образованието, правосъдието и фалиралата система за сигурност. Това искат хората в страната, с които се срещам всеки ден", добави председателят на ДБГ.

"Арсенал" ще обсъди бъдещето на Арсен Венгер през лятото

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/02/27/3136774_arsenal_shte_obsudi_budeshteto_na_arsen_venger_prez/?ref=rss


Незадоволителното представяне на "Арсенал" през сезона ще доведе до преразглеждане на позицията на мениджъра на клуба Арсен Венгер след края на сезона, съобщават медиите в Англия. Французинът, който е начело на тима от 1996 г., ще влезе в последните 12 месеца от настоящия си договор през лятото. Венгер подписа двугодишно удължаване след триумфа във ФА къп през 2017 г., но може да не изпълни докрай договора си.<br /><br />В последните години недоволството спрямо мениджъра е...

До 7 пъти по-високи такси с тол системата за камиони

http://econ.bg/Новини/До-7-пъти-по-високи-такси-с-тол-системата-за-камиони_l.a_i.758398_at.1.html

С въвеждането на тол системата е възможно пътните такси за тежкотоварните автомобили да скочат 6-7 пъти. След няколко месеца се очаква камионите да...

Посетители на музея се снимат с Горнооряховското бойно знаме на 3 март

https://www.24chasa.bg/region/article/6737961

Посетители на музея се снимат с Горнооряховското бойно знаме на 3 мартС тържествен ритуал в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Националният празник - 3 март. Честването ще започне в 11.00 ч. с издигане на знамето на Република България пред сградата на Община Горна Оряховица. Слово по повод 140 години от Освобождението на България ще произнесе кметът инж. Добромир Добрев.

Аферата ЧЕЗ

http://www.eurochicago.com/2018/02/chez/

Б) Принципно съм против статуса на "Гинчетата". Целият едър и среден бизнес у нас и в Русия е изграден на този принцип. Това го оскъпява (плащат се доходи като заплата на назначените милионери) и непрофесионализира. Макар и фиктивни, но все пак формални собственици, тези псевдобизнесмени успяват да си назначат свои роднини, приятели, любовници, деца, внуци, братовчеди и компаньони за съдействие в кражбите. Некомпетентни по правило като тях. И съответно бизнесът става по-малко ефективен. В) Подставените лица – наречени собственици, по правило крадат без мярка. Защото днес са такива, утре - може и да ги няма. Крадат и от господарите си. Избиват кражбите чрез онова, което правят с клиентите си (особено при монопол, какъвто е енергоразпределението). Г) Статусът на подставени лица криминализира и корумпира държавната и обществена машина.

АПИ: Най-усложнена е обстановката в Североизточна България. По автомагистралите трафикът е без ограничение

http://www.moreto.net/novini.php?n=369863

Най-сложна е обстановката в Североизточна България - в областите Добрич, Силистра и Русе, заради силните ветрове и намалената видимост. Най-тежка е ситуацията в Добрич и екипите работят за разчистване на пътищата към Кардам и Дуранкулак, за да може главните направления в региона да бъдат отворени колкото се може по-бързо, съобщи на брифинг председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж.

Депутат от БСП получи приз за "Добродетел 2017"

http://www.cross.bg/byrdzhev-bulgariya-priz-1568815.html

/КРОСС/ Народният представител от „БСП за България" Стефан Бурджев получи почетен приз за "Добродетел 2017". Той бе връчен от Националното сдружение на сираците в България заради подкрепата на Бурджев при реализирането на инициативата за обличане на абитуриенти в неравностойно социално положение от Плевен и областта, съобщи председателят на Сдружението Слави Михайлов.

Борис Джонсън: Ако е имало химическа атака в Сирия, ще се присъединим към САЩ за въздушни удари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737992

Борис Джонсън: Ако е имало химическа атака в Сирия, ще се присъединим към САЩ за въздушни удариВеликобритания може да се присъедини към Съединените щати за въздушни удари срещу сирийското правителство, в случай че бъде доказано, че неговите сили са използвали химически оръжия срещу цивилни, обяви днес министърът на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. "Ако знаем, че това се е случило, и можем да го докажем,

Всички училища в Балчик затварят за два дни от утре заради усложнената обстановка

https://www.24chasa.bg/region/article/6737999

Всички училища в Балчик затварят за два дни от утре заради усложнената обстановка
Всички училища в община Балчик затварят за два дни от 28 февруари поради усложнената зимна обстановка, съобщават от кметската управа. Днес е неучебен ден само за учениците в селата Сенокос, Соколово и Оброчище поради затворените пътища от републиканската мрежа. В Балчик основните и второстепенните улици се разчистват от снега,

Адвокатите на Цветан Василев поискаха ново отсрочване на делото за КТБ

https://frognews.bg/novini/advokatite-tsvetan-vasilev-poiskaha-novo-otsrochvane-deloto-ktb.html

Съдебното заседание по делото за източването на КТБ и набеденият за това банкер Цветан Василев все още не е започнало, съобщи репортер на ”Фрог нюз”.

Спасиха румънци от преспите в Добричко

https://www.24chasa.bg/region/article/6737996

Спасиха румънци от преспите в Добричко Много румънски граждани, пътуващи с автомобилите си към границата, са спасени в снежните преспи в Добричкия регион, съобщават за ицидентите от областната дирекция на МВР. Два румънски автомобила със седмина пътници са извадени от снега в района на село Ваклино, община Шабла, и са ескортирани до Румъния.

Какво е времето в социалните мрежи

https://offnews.bg//mama-nindzha/kakvo-e-vremeto-v-sotcialnite-mrezhi-675689.html

Страната отново е в ступор от зимното бедствие. Сняг през февруари? Кой би предположил! Ето ви кратко, но за сметка на това забавно резюме на метеорологичната катастрофа от приятели в социалните мрежи :) Янка и Чочо Старк от Зимен хребет Сутрешна разходка с Чочо. Облечени сме до зъби - аз, като лейди Санса от Севера, с най-дългата шуба; любимецът - с черно яке, с апликиран кокал, леопардов принт (шивачката беше фен на Кавали). Излизаме и потъваме в сняг. Той тича с ентусиазъм, заровен до муцунката, аз плета крака след него. Маркира с кеф девствения сняг, от време на време спира…

Сняг в Неапол за пръв път от половин век

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737993

Сняг в Неапол за пръв път от половин векНеобичайно студено време, донесено от сибирски циклон, цари все още на Апенинския полуостров. Тази нощ падна сняг в южния италиански град Неапол, след което бе затворено местното летище, като и всички училища в града. Това съобщи новинарският сайт "РАИ-нюз 24", цитиран от ТАСС. Заради обледеняване на пистата и лоша видимост властите на неаполското

Град в Германия реши да остави спорна църковна камбана, посветена на Хитлер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737974

Град в Германия реши да остави спорна църковна камбана, посветена на ХитлерВластите в малката германска община Херксхайм ам Берг решиха да оставят камбана в чест на нацисткия лидер Адолф Хитлер да продължи да бие в местната черква, предаде ДПА. Камбаната, датираща от 1934 г., предизвика разделение в Херксхайм ам Берг през 2017 г. Някои хора настояваха, че съществуването на камбаната е обидно, а други казваха,

Железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737991

Железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия

Въпреки тежките метеорологични условия железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия съобщават от НКЖИ. Седем снегорина и стотици служители на компанията разчистват денонощно в районите с обилни снеговалежи и навявания. Машините са специално подготвени за справяне с преспи. Служители почистват с ръчни бензинови снегорини в

Китайската авантюра на Apple

https://www.investor.bg/analizi/262/a/kitaiskata-avantiura-na-apple-256553/

Тим Кук се отправя на поредно посещение в азиатската страна, борейки се с огромните предизвикателства пред бизнеса на Apple там

Столични джипита излизат на протест на 1 март

http://www.mediapool.bg/stolichni-dzhipita-izlizat-na-protest-na-1-mart-news276054.html

Столични общопрактикуващи лекари се събират на протест пред Министерството на здравеопазването на 1 март заради влошените условия на работа през последните месеци. Те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, заплащане или отпадане на социалните дейности, законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки за преглед. Джипитата искат всички групи лица, освободени от потребителка такса, да заплащат пълния й размер, а сумите да им бъдат реинбурсирани от съответните институции. Те настояват при всяко посещение при лекаря да се заплаща пълния размер на потребителската такса, която да е в размер на 1% от минимална работна заплата или 5.10 лева вместо сегашните 2.90 лева. Освен това личните лекари настояват за отпадане на 24-часовото им разположение. Лекарите ще се съберат пред здравното министерство на 1 март и ще внесат своите искания.  

Консулът в Букурещ препоръча да не се пътува към Румъния

http://dnes.dir.bg/news/rumania-letishte-snjag-26922321

В посолството на Република България в Румъния е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на нашите сънародници, изпаднали в затруднение.

Железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия

http://www.cross.bg/ysloviya-infrastryktyra-zimni-1568811.html

/КРОСС8 Въпреки тежките метеорологични условия железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия, съобщават от "Национална компания железопътна инфраструктура". Седем снегорина и стотици служители на НКЖИ разчистват денонощно в районите с обилни снеговалежи и навявания. Машините са специално подготвени за справяне с преспи. Служители на Компанията почистват с ръчни бензинови снегорини в районите на гарите и постовите кабини. Експлоатационният персонал е снабден с гребла, стъргалки, ледоразбивачки и всички необходими материали за почистване на жп стрелките. Аварийни екипи на компанията са в готовност да реагират своевременно при усложняване на ситуацията.Актуална информация за движението на влаковете клиентите на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация" и билетните каси в съответните железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.    

Авария оставя варненски квартал без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=369860

Авария на водопровод е причината за безводието в района на Конфуто, съобщиха от ВиК за Moreto.net. Освен със студа абонатите там трябва да се справят и с липсата на вода. Тя бе спряна в района още около 9 ч., казаха живущи. Очаква се нормалното водопадаване да бъде възстановено около 16 ч.

Десетки пътници спасени в преспите в Добричко

http://dnes.dir.bg/news/dobrich-rumantzi-vremeto-snjag-prespi-26922418

Десетки пътници, сред тях и румънски граждани, пътуващи с колите си към границата, са спасени в снежните преспи в Добричкия регион, съобщиха от полицията.

Доган свиква ръководството и депутатите на ДПС. Заради ЧЕЗ?

http://clubz.bg/64767-dogan_svikva_rykovodstvoto_i_deputatite_na_dps_zaradi_chez

Ахмед Доган. Снимка Веселин Боришев

Почетният председател на ДПС Ахме Доган свиква централното оперативно бюро и парламентарната група в т. нар. Боянски сараи. Обикновено тези заседания се провеждат във вторник, но в централата на движението и на тях Доган не присъства.

Очаква се основна тема да бъдат трусовете в държавата, след като стана ясно, че ЧЕЗ продава бизнеса си у нас на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова.

Лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева коментира днес, че тази сделка няма как да не е одобрена от премиера Бойко Борисов. Според нея ако тя по някакъв начин бъде спряна, това "ще предизвика конфликт между Делян Пеевски. Бойко Борисов и Ахмед Доган".

В устава на партията е, записано, че основателят и първи председател на ДПС е почетен председател. Почетният председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията. Той може да свиква заседания на централния съвет, на централното оперативно бюро и на централната контролна комисия.

Доган свиква ръководството и депутатите на ДПС. За ЧЕЗ?

http://clubz.bg/64767-dogan_svikva_rykovodstvoto_i_deputatite_na_dps_za_chez

Ахмед Доган. Снимка Веселин Боришев

Почетният председател на ДПС Ахме Доган свиква централното оперативно бюро и парламентарната група в т. нар. Боянски сараи. Обикновено тези заседания се провеждат във вторник, но в централата на движението и на тях Доган не присъства.

Очаква се основна тема да бъдат трусовете в държавата, след като стана ясно, че ЧЕЗ продава бизнеса си у нас на фирмата "Инерком", собственост на Гинка Върбакова.

Лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева коментира днес, че тази сделка няма как да не е одобрена от премиера Бойко Борисов. Според нея ако тя по някакъв начин бъде спряна, това "ще предизвика конфликт между Делян Пеевски. Бойко Борисов и Ахмед Доган".

В устава на партията е, записано, че основателят и първи председател на ДПС е почетен председател. Почетният председател на ДПС олицетворява и изразява непреходните ценности и стратегическите цели на партията. Той може да свиква заседания на централния съвет, на централното оперативно бюро и на централната контролна комисия.

12 стола за нирвана

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6737975

12 стола за нирвана
Студенти от университета "Аалто" в Хелзинки създадоха серия от 12 стола, наречена "Нирвана". Заданието е ограничило прохождащите финландски дизайнери да използват алуминий и стомана, въпреки, че темата е била "Релакс и безделие, изчистване на съзнанието в удобна поза за достигане на нирвана". "Яркото оцветяване на столовете привличат погледа,

Тя е племенницата на принцеса Даяна (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tia-e-plemennicata-na-princesa-daiana-snimki-6079760

Кити е на 27 години. Младата красавица е професионален модел от години, но се занимава и с редица други неща

Дядо даде 6000 лв. на телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/region/article/6737977

Дядо даде 6000 лв. на телефонни измамнициПенсионер даде 6000 лв. на телефонни измамници, съобщиха от полицията . В Първо РУ-Благоевград е получен сигнал от 83-годишен мъж от Благоевград за това, че за времето от 14:30 часа до 15:40 часа в понеделник, чрез телефонно обаждане от мъж, който се представил за полицейски служител, му е поискана парична сума под предлог,

Австралийска компания постави рекорд на "Гинес" за едновременно ядене на сирене

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737973


Австралийска компания постави рекорд на "Гинес" за едновременно ядене на сирене Австралийска компания за производство на млечни продукти постави рекорд на "Гинес", събирайки над 550 души за едновременно похапване на сирене, предаде ЮПИ. От компанията "Маргарет Ривър" съобщават, че за поставянето на нов световен рекорд са били необходими минимум 250 души. На поканата за масово опитване на млечния продукт в Метрикъп,

Хуманитарна помощ срещу сексуални услуги

http://clubz.bg/64766-humanitarna_pomosht_sreshtu_seksualni_uslugi

Сексуални услуги в замяна на хуманитарна помощ са искали доставчици на храна и други стоки от първа необходимост от жени в Сирия, разкрива Би Би Си.

Въпреки че преди три години подобни разкрития за злоупотреби в бежански лагер в Йордания предизвикаха реакция от страна на ООН и други международни организации, нови данни сочат, че порочната практика продължава в южните части на страната.

От ООН коментират, че нямат информация за подобни случаи и не проявяват толерантност към насилието над жени.

Пред Би Би Си хуманитарни работници разказват, че сексуалната експлоатация от страна на местните организации, с които работят, е толкова широко разпространена, че някои сирийки отказват дори да отидат в центровете за раздаване на помощи, защото близките им ще решат, че продават телата си за храна и други основни стоки.

Според един от източниците на британската медия, хуманитарните агенции са наясно с проблема, но си затварят очите, защото помощите могат да стигат до хората единствено чрез местните власти, които обикновено са отговорни за посегателствата.

От доклад на Фонда на ООН за населението, който се базира на проучвания, проведени през 2017 г., става ясно, че предоставянето на хуманитарна помощ в замяна на сексуални услуги е практика в много региони на разтърсванато от гражданска война Сирия.

"Има случаи, когато момичета и жени се омъжват за хора от местните власти за кратко. Те им предоставят храна в замяна на сексуални услуги. Доставчици на помощи настояват да носят храната до домовете на жени, за да "получат нещо в замяна" или им дават помощите само ако жените се съгласят да ги посетят или в замяна на "прекарана нощ с тях", пише в доклада.

"Момичета и жени без защита от страна на мъж, например вдовици и разведени са особено уязвими за подобни посегателства."

Еврото поскъпва минимално

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпва-минимално_l.a_i.758397_at.1.html

Доларът се успокои преди очакваната първа изява на новия президент на Федералният резерв на САЩ (ФЕД) Джером Пауъл, който днес ще представи паричната...

"Булгартабак" затваря фабриката си в Баня Лука

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/27/3136747_bulgartabak_zatvaria_fabrikata_si_v_bania_luka/?ref=rss


Два месеца след като затвори почти напълно българското си производство, "Булгартабак", чиято собственост се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, планира да затвори и фабриката си в Баня Лука, която се намира в Република Сръбска, част от Босна и Херцеговина, информира capital.bg.<br /><br />Изданието се позовава на новинарският портал сapital.ba, който обяснява закриването на производството с продажбата на марките на "Булгартабак" на "Бритиш американ...

КЕВР се произнася за купувача на ЧЕЗ-България след финала на сделката

http://clubz.bg/64765-kevr_se_proiznasq_za_kupuvacha_na_chez_bylgariq_sled_finala_na_sdelkata

Иван Иванов. Снимка БГНЕС

КЕВР ще се произнесе за сделката за закупуване на българския бизнес на ЧЕЗ от "Инерком България", след като бъде финализирана продажбата. Това съобщи днес председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти. Комисията не може да се намесва в процедурата, тъй като няма такива правомощия, стана ясно от изявлението му.

Преди дни стана ясно, че чешката държавна компания ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България - район с близо 3 милиона потребители, продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България" EАД. Компанията със собственик Гинка Върбакова е регистрирана с капитал от 50 000 лв. Управлява шест соларни парка в Южна България с общ капацитет 23 MW и разработва проект за 80 MW соларен парк. По думите на Върбакова, международна банка ще отпусне кредит за покупката, като срещу него ще бъдат заложени акциите на дружеството. Непотвърдената официално цена е за над 3320 милиона евро.

Премиерът Борисов съобщи, че ДАНС и НАП ще проверят купувача. Шефът на КЕВР каза днес, че заемите за сделката няма да се отразят на цената на тока.

Заемът, който ще вземе г-жа Върбакова, няма да натовари цената на тока, това си е ангажимент на самото дружество. 

Иванов е обяснил и на президента Румен Радев, по чиято покана вчера беше на "Дондуков"2, че КЕВР няма как да извърши проверки, преди да бъде финализирана сделката.

"Казах на г-н президента, който наистина беше любезен да ме покани, че правомощията ни са именно тези, които ги отбелязах и които към момента не са активни, не можем да се намесим в процедурата, но ще извършим стриктно проверка на ЧЕЗ, каквато имаме и планирана за тази година, за да се гарантират интересите на българските граждани, качеството на услугата и сигурността на доставките".

Иван Иванов подчерта, че след приключване на сделката, дружеството попада в същия режим, в който са останалите енергийни дружества, за които комисията "стриктно и безкомпромисно осъществява своя мониторинг". Така че дружеството ще бъде в абсолютно същия режим от първия ден, в който новият собственик встъпи в длъжност, отбеляза шефът на КЕВР.

В отговор на журналистически въпрос Иванов заяви, че в момента няма необходимост от прелицензиране, това се прави, когато се продава обособена част от дружеството. Като пример той посочи сделката, при която Е.ОН продаде своя бизнес в България на чешката компания "Енерго про" през 2012 г. Собственикът се смени, но лицензът се запазва и се осъществява от дружеството, както и в случая с ТЕЦ "Варна", каза Иван Иванов.

Сделката за ТЕЦ "Варна" беше финализирана в началото на януари. ЧЕЗ я продаде на българската фирма "Сигда".

Той припомни, че съгласно законовите разпоредби, когато има отклонение от параметрите на издадената лицензия, следват наказателни разпоредби и съответни финансови санкции.

Наред с това шефът на КЕВР съобщи, че на 1 юли изтича тригодишният регулаторен период за трите електроразпределителни дружества у нас, в т.ч. и ЧЕЗ. До 31 март дружеството - независимо кой е собственикът му, трябва да си подаде документите - заявление за цени и бизнес план за следващия регулаторен период.

Както привлеченият капитал, така и изплащането на лихвите не са ценообразуващ елемент и не се вземат предвид при определяне на цените на електроенергията на ЧЕЗ, както и на останалите електроразпределителни дружества. Ще бъде направена оценка на разходите на трите, вкл. и инвестиционни, и ако се наложи, ще бъдат коригирани разходите за следващия регулаторен период. М. г. констатирахме, че инвестиционните разходи са изпълнени само до 60-70% и бяха коригирани, отбеляза Иван Иванов.

Консулът ни в Букурещ: Извозените от летище "Тимишоaра" българи още чакат на границата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737966

Консулът ни в Букурещ: Извозените от летище "Тимишоaра" българи още чакат на границатаОколо 62-ма български граждани в 1.00 часа през нощта са се качили на автобуси и са транспортирани, след като полет на "Райънеър" бе пренасочен към летище „Тимишоара“ в Румъния заради лошите метеорологични условия на аерогарата в Пловдив. В момента се намират на границата. Това каза за "Фокус" консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов.

Турция изключи възможността за сделка с Чехия, с която да размени двама чехи за Салех Муслим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737965

Турция изключи възможността за сделка с Чехия, с която да размени двама чехи за Салех МуслимТурският министър на правосъдието изключи възможността за сделка с Чехия, при която Анкара да предаде на Прага двама чехи, съдени в Турция, и да получи в замяна сирийския кюрдски лидер Салех Муслим, предаде Ройтерс. Абдюлхамит Гюл заяви още, че очаква чешкият съд днес да определи мярка за временно задържане в предварителен арест на Муслим за 16

Тържествено ще бъдат отбелязани в София 140 години от Освобождението на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737964

Тържествено ще бъдат отбелязани в София 140 години от Освобождението на България

На 3 март пред Паметника на българския опълченец ще се състои Тържествено честване на Националния празник на Република България, с което ще бъдат отбелязани 140 години от Освобождението. Това съобщават от Столичната община. Организатори са Столична община, Фондация "Героите на България" и Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски".

Студ в румънския парламент, депутатите се топлят с духалки

http://www.cross.bg/stydeno-parlamenta-rymuniya-1568810.html

/КРОСС/ Студът в Румъния засегна и управниците в северната ни съседка, като депутатите се оплакаха от студ и лоша изолация на иначе най-голямата административна сграда в Европа, а именно парламентът. Националната либерална партия на Румъния е трябвало да проведе срещата на изпълнителния си комитет в парламента при 14 градуса по Целзий, след като температурите в сградата са паднали заради мразовитото време навън, предава Romania Insider. Депутатите е трябвало да стоят вътре със зимни палта и да се отопляват с вентилаторни печки. Председателят на управляващата партия Ливиу Драгня заяви, че ниските температури в парламента се дължат на лошата изолация на прозорците. „Навсякъде в парламента е студено именно заради прозорците. Край всеки прозорец в сградата се усеща студено течение и когато навън е студено и ветровито, както сега, е почти невъзможно да се стои вътре", заяви Драгня. Той допълни, че парламентът няма достатъчно средства, за да замени дограмата. Междувременно в момента температурите в Румъния достигат до минус 22 градуса. Времето ще остане студено в по-голямата част от седмицата. В по-голямата част от страната е обявен оранжев код за виелици. Училищата в Букурещ и в редица градове по страната са затворени. Вчера, рано сутринта, бяха отчетени и страховитите темеператури от под минус 40 градуса в северните части на страната и край северните склонове на Карпатите.  

Грешката със „сигурните“ инвестиции - ФНИБ и Елана Агрокредит

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/greshkata-sys-sigurnite-investicii-fnib-i-elana-agrokredit-256257/

Считани за стабилни вложения, се оказаха губещи пред лицето на предстоящите набирания на капитал

Юнкер припомни на Сърбия, че трябва да реши спора си с Косово, ако иска да влезе в ЕС

http://www.mediapool.bg/yunker-pripomni-na-sarbiya-che-tryabva-da-reshi-spora-si-s-kosovo-ako-iska-da-vleze-v-es-news276053.html

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Сърбия трябва да реши спора с Косово, преди да може да влезе в ЕС, предаде Асошиейтед прес. След среща със сръбския президент Александър Вучич Юнкер заяви, че Сърбия е на прав път, но ЕС не може да приеме страна с нерешени териториални спорове. "Сърбия вече е изминала впечатляваща част от пътя си" към ЕС, но има "редица проблеми, които все още не са решени", каза Юнкер. Той даде примери с нуждата от съдебна реформа и по-добро спазване на върховенството на закона. Вучич заяви, че призовава към компромис с Косово, чиято декларация за независимост от 2008 г. Белград не признава. "Трябва ни компромис, иначе ще продължим да живеем в миналото", каза Вучич. Юнкер каза, че ЕС иска правно обвързващо споразумение между Сърбия и Косово, но съдържанието на документа зависи от тези две страни. ЕС помага в преговорите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Изказването на председателя на ЕК, в което бе заобиколен най-деликатният въпрос – признаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия, показва, че Брюксел подкрепя усилията за намиране на подходяща алтернативна формулаза уреждане на споровете между двете страни, която да доведе до нормализация в отношенията без буквално „признаване“. Десет години след като Косово обяви независимост, тя е призната от 115 държави, но все още не е член на ООН заради съпротивата на Сърбия, Русия и Китай. Юнкер е на посещение в Сърбия като част от обиколка в страни от Западните Балкани, които желаят да се присъединят към ЕС в момент, когато Русия се стреми да засили влиянието си в региона, особено в Сърбия. Посещението му идва, след като ЕС изготви нова стратегия за разширяване, в която се предвижда възможността Сърбия и Черна гора да станат новите членки на ЕС през 2025 г., отбелязва АП. Юнкер вече посети Македония и Албания. След Сърбия той ще направи визити в Черна гора, Косово и Босна. Обиколката му ще завърши с участие в среща на върха на ЕС с регионални лидери в София на 1 март.

Две години пълно бездействие срещу разрушаването на тютюневия склад Ориент табак

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%80%d0%b0/

Складът се руши без да бъде нито сериозно укрепен, нито консервиран. Единственото смислено предложение за 2 години дойде от Камарата на архитектите за безвъзмезден проект за укрепване, но и той остана глас в пустиня, информира пловдивското издание „Под тепето“. Точно две години изминаха от началото на разрушаването на тютюневия склад на улица „Одрин“ 8 – […]

Как Словакия защитава журналистите? Вече двама изчезнаха, а един бе убит

https://offnews.bg//medii/kak-slovakia-zashtitava-zhurnalistite-veche-dvama-izcheznaha-a-edin-675684.html

Как точно Словакия защитава тези, които рискуват себе си, разкривайки дейности, вредящи на обществото? Въпросът задава словашката секция на Асоциацията на европейските журналисти след вчерашното убийство на разследващия журналист Ян Куцяк, но засега отговор няма.

27-годишният Куцяк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома им. Тойе работил за новинарския сайт Aktualne.sk като фокуса на работата му са били схемите за данъчни измами.

АЕЖ-Словакия е силно разтревожена от хладнокръвното убийство и припомня, че "отвратителното престъпление е извършено, докато Куцяк работи не само по разкриването на престъпления на хора от криминалния свят, но и на такива, свързани с политическия елит в страната".

Настояваме словашките полицейски власти да разследват убийствата и да изправят извършителите пред съд, се казва още в позицията на асоциацията.

"Според нас това убийство е атака срещу базисните принципи на правовата демократична държава, на свободата на словото и медиите, едно от конституционните права на гражданите на Словакия. Очевидно е, че то е директно последствие от системните и продължителни агресивни вербални атаки срещу журналисти от страна на водещи представители на властта", пишат те.

АЕЖ напомнят за изчезването на двама словашки разследващи журналисти. В неизвестност са Пало Рупал, който изчезна през 2008 г., и икономическия журналист Мирослав Пейко, в неизвестност от 2015 г.

"Настояваме разследващите органи да информират обществеността за развитието по разследването на двойното убийство, както и на издирването на двамата изчезнали журналисти", се казва в писмото.

След бурята: Проблеми с тока в 62 села

https://offnews.bg//obshtestvo/sled-buriata-problemi-s-toka-v-62-sela-675683.html

Има проблеми с електрозахранването в 62 села у нас след вчерашната снежна буря. Засегнатите населени места са в областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

Това съобщих съобщиха от пресцентъра на „Електроразпределение Юг“.

В засегнатите области има скъсани проводници. Екипите на дружеството работят за отстраняването на проблемите. На места се извършва и физически обход по трасетата на електропроводите.

В област Стара Загора 20 села имат нарушено електрозахранване – основно в района на Раднево. В Сливенска област засегнати са 11 села. Толкова са и населените места, които имат проблеми в тока в област Ямбол. 20 бургаски села имат цялостно или частично прекъсване на електроснабдяването.

Ситуацията в области Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали е нормална при зимни условия.

Сняг затрупа Неапол за пръв път от половин век

http://dnes.dir.bg/news/neapol-snjag-26922339

Необичайно студено време, донесено от сибирски циклон, цари все още на Апенинския полуостров.

Ще откриват ли чужди компании нови работни места у нас?

http://www.moreto.net/novini.php?n=369858

Чуждите инвестиции в България са се увеличили с 37% през 2017 г. Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) увеличението е с 241,9 млн. евро. "Инвестирахме много време в това да привлечем сериозни инвеститори през 2017 г.

100 служители на НКЖИ чистят релсите

https://offnews.bg//obshtestvo/100-sluzhiteli-na-nkzhi-chistiat-relsite-675685.html

Въпреки тежките метеорологични условия железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия, съобщиха Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

Седем жп снегорина и стотици служители на НКЖИ разчистват денонощно в районите с обилни снеговалежи и навявания.

Служители на НКЖИ почистват с ръчни бензинови снегорини в районите на гарите и постовите кабини. Експлоатационният персонал е снабден с гребла, стъргалки, ледоразбивачки и всички необходими материали за почистване на жп стрелките.

Аварийни екипи на компанията са в готовност да реагират своевременно при усложняване на ситуацията.

Актуална информация за движението на влаковете клиентите на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД могат да получат от служителите на гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари, както и на националния информационен телефон 0700 10 200.

Асоциални вълнения

https://bivol.bg/asocialni-valnenia.html

Той няма профилна снимка. Няма и информация за човекоподобието си на личния си профил в Клюкарника. Името му със сигурност е измислено. По-измислено и от Издислав. Има шест приятели, които също са без профилни снимки и информация за човекоподобието си. Но, дотук все в порядки. Проблемът е в мен и изключително безпризорната ми клетъчна пропускливост. […]

Кой с кого и за какво спори на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6737315

Кой с кого и за какво спори  на Западните БалканиПолитическият елит трябва внимателно да разминира взривоопасния регион Страните от Западните Балкани, наричани вече WB6 (Сърбия, РМакедония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания), могат да се надяват на еврочленство, ако изпълнят критериите, решат вътрешните си проблеми и не на последно място - двустранните си спорове.

За какво подсказва окосмението по лицето при жените

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6737959

За какво подсказва окосмението по лицето при женитеАко сте една от жените, които страдат от хирзутизъм, или с други думи имате окосмение по лицето, сте запознати с естетическия дискомфорт. За щастие това не е състояние, което да не бъде коригирано с добра лазерна, фото или друг тип епилаторна техника. Кои са петте най-чести причини за космите по брадата и лицето при жените?

Поискаха 30 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея

https://frognews.bg/novini/poiskaha-30-zatvor-bivshata-prezidentka-iujna-koreia.html

Южнокорейската прокуратура поиска днес присъда от 30 години затвор за бившата президентка Пак Гън Хе по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт и други престъпления, предадоха световните агенции.

Американският гигант "Комкаст" предложи 31 млрд. долара за британската "Скай"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/02/27/3136715_amerikanskiiat_gigant_komkast_predloji_31_mlrd_dolara/?ref=rss


Американският телекомуникационен конгломерат "Комкаст" (Comcast) е предложил 31 млрд. долара, за да придобие най-големия британски канал "Скай" (Sky), предават "Ройтерс" и Би Би Си.<br /><br />Предложението на най-големия кабелен оператор в Съединените щати надхвърля това на 21th Century Fox на милиардера Рупърт Мърдок, която договори придобиването на 61% от акциите на "Скай".<br /><br />"Комкаст" прави офертата си два...

Ученици казаха „не” на тормоза

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/IZGeH044zhw/

Мащабна разяснителна кампания, касаеща тормоза и кибертормоза беше проведена сред учениците от СУ”Любен Каравелов” – Несебър и техните родители.

В подходяща за различните възрасти форма възпитаниците на несебърското училище научиха, че тормозът е конкретен тип агресивно поведение.  Разяснено бе, че тормозът бива физически, вербален и  индиректен. Поведението при тормоз е целенасочено, злонамерено, извършващо се от позиция на силата и съзнателно прилагано. Специално внимание бе отделено на осъществявания през GSM или интернет кибертормоз и последствията за жертвите от него.

В класните стаи и фоайетата на училишето бяха  експонирани различни агитационни материали, посветени на темата за тормоза и кибертормоза – постери, рисунки, поставени бяха кутии, в които да се пускат съобщения за негативните явления и др.

На родителски срещи родителите бяха запознати с признаците, които показват, че детето им може да е жертва на тормоз и кибертормоз, както и с начините, с  които могат да му помогнат като: разговори с детето, търсене на съдействие от училището, ежедневен контрол на заниманията на детето с интернет  и  GSM  и дали то не прекрачва границите на приемливото поведение.

Мара МОМЧИЛОВА

Гръцкият министър на икономиката подаде оставка след скандал с жилищни помощи

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/02/27/3136743_gruckiiat_ministur_na_ikonomikata_podade_ostavka_sled/?ref=rss


Гръцкият министър на икономиката и развитието Димитри Пападимитриу подаде оставка, след като неговата съпруга, зам.-министър на труда, също се оттегли заради спор за жилищни помощи, предаде "Ройтерс".<br /><br />Пападимитриу е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас в понеделник вечерта поради политически чувствителни причини, каза служител от министерството на икономиката пред "Ройтерс". Ципрас е приел оставката и е благодарил на Пападимитриу за работата...

Ципрас най-вероятно в четвъртък ще обяви промените в своя кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737957

Ципрас най-вероятно в четвъртък ще обяви промените в своя кабинет Гръцкият премиер Алексис Ципрас най-вероятно в четвъртък ще обяви промените в своя кабинет, след като оставки подадоха двама от неговите членове - Рания Андонопулу, втори министър на труда, социалното осигуряване и социалната солидарност, и нейният съпруг Димитрис Пападимитриу, министър на икономиката, съобщава в електронното си издание в. "Вима".

Снежна София 2

http://www.transmedia.bg/2018/02/27/%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-2/

Втори ден София остава блокирана под снега. Обстановката е усложнена, но се работи усилено и наистина всички дават всичко от себе си, заяви бодро кметът на София Йорданка Фандъкова за втори пореден ден тази сутрин.

Снимки: Сергей Антонов

Пожар гори в Македонския дом във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737948

Пожар гори в Македонския дом във ВарнаПожар гори в Македонския дом във Варна. Това съобщиха за  „Фокус“ от пресцентъра на ОДМВР – Варна. Малко след 09.30 часа тази сутрин е постъпил сигнал за пожар в сграда на ул. „Солун“ 2. Гори покривна конструкция. На място има три противопожарни автомобила, допълниха от

Цените на петрола се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават_l.a_i.758396_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa във втopниĸ нeзнaчитeлнo ce пoнижaвaт зapaди oчaĸвaниятa зa пpoдължaвaщ pъcт нa дoбивa в CAЩ. Днec cyтpинтa фючъpcитe зa Вrеnt...

Премиерът Бойко Борисов се срещна с генералния директор на СТО Роберто Азеведо

http://www.cross.bg/turgovska-borisov-svetovnata-1568809.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и генералният директор на Световната търговска организация Роберто Азеведо обсъдиха партньорството на България в рамките на Световната търговска организация на среща в Министерския съвет, съобщават от пресслужбата на правителството. Премиерът посочи, че един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС е да работи за укрепването на доверието в Световната търговска организация и утвърждаването на многостранната търговска система. В рамките на председателството България ще инициира дискусия в Съвета за перспективите пред търговската система и начините за по-ефективно функциониране на механизмите за уреждане на спорове. Борисов изрази очакване, че на днешното неформално заседание на търговските министри от ЕС в София ще бъде обсъден конструктивен подход за продължаване на диалога с останалите страни-членки на СТО, за да се намери начин за излизане от кризата, в която се намира организацията. По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че България продължава да запазва икономическа и финансова стабилност и да предприема активни мерки за постигане на висок икономически растеж. Той запозна госта си с резултатите от административната реформа, която правителството в момента провежда и с мерките за подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса, както и осигуряване на прозрачност на публичните дейности и превенция на корупцията, чрез ускорено въвеждане на електронно управление

Влезе в сила ”хуманитарната пауза” в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/primirie-siria-iztochna-guta-26922322

Започна първото петчасово всекидневно хуманитарно примирие в Източна Гута по инициатива на Русия.

Македония: Идеята на Борисов за "Белене" ще позволи на Западните Балкани да имат собствен ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/6737946

Македония: Идеята на Борисов за "Белене" ще позволи на Западните Балкани да имат собствен токИдеята на премиера Бойко Борисов за съвместно инвестиране за доизграждане на атомната централа "Белене" ще позволи на страните от Западните Балкани, които нямат достатъчно електроенергия и я внасят, да имат за десетилетия собствен "извор" на електроенергия на територията на близка, приятелска и съседна страна като България,

Спасиха 6 деца, заседнали в преспите с аварирал училищен автобус

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b0-6-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%b0/

Служители на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) – Дряново съдействаха за транспортирането на 6 деца до с. Гостилица, информираха от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово. Вчера, около 15.24 ч., бил получен сигнал, че в село Славейково е аварирал училищен автобус. По първоначална информация, при излизане от […]

Огромни вълни отнесоха Южния плаж в Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8-vNyMipBcc/

Огромни вълни заляха Южния плаж в Несебър и „изядоха” цялата ивица, съобщават от фирмата наемател. Морето е стигнало до хотелите на първа линия, а приземните им етажи са наводнени. Цялата плажна ивица в момента е под водата. Водната стихия частично е разрушила три от заведенията. Изцяло разрушени са защитните диги, които бяха издигнати в края на сезона, за да предпазват пясъчната ивицата и обектите. Зимната буря е нанесла сериозни щети не само на брега , но и на временните преместваеми обекти върху него. Има разрушени дъски и елементи от заведенията. В момента обектите са залети и наводнени. Отстраняването на щетите ще започне веднага, след като вятърът утихне и водата се отдръпне.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване