Китай плаши САЩ с война

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/kitaj-plashi-sasht-s-vojna-6079910

САЩ предвижда по есни отношения с Тайван, а Китай не принава острова за независима държава и го смята за част от своята територия

Честване на 3-ти март в Дом Витгенщайн – Виена

http://www.eurochicago.com/2018/03/viena-2/

140-годишнината от Освобождението на България ще бъде тържествено отбелязана и в Българския културен институт "Дом Витгенщайн" - Виена. 3-ти март ще отбележат и българите, живеещи в Австрия. По покана на БКИ "Дом Витгенщайн", българите и поканените австрийски гости ще могат да изживеят вълнуващ концерт на фолклорния ансамбъл "Драгостин фолк". Подбраната от проф. Стефан Драгостинов програма обещава едно искрено родолюбиво присъствие, с което многобройната българска общност във Виена оказва и почитта си към плеядата борци, отдали живота и копненията си за свободна България.

Каракачанов: Държавата може да закупи и 100% от акциите на ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-dyrjavata-moje-da-zakupi-i-100-ot-akciite-na-chez-news_662627.html

Няма основание оставката на Теменужка Петкова да бъде приета, защото тя няма отговорност за сделката за ЧЕЗ. Това обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред медиите, предаде БГНЕС. Уговорката беше на следващото заседание на Коалиционния съвет оставката й да бъде отново на дневен ред в началото на другата седмица, уточни Каракачанов. „Тя направи, според мен прибързан акт да подаде оставка в знак на това да поеме някаква отговорност за нещо, за което не носи

Каракачанов: Защо да бъде жертвана Теменужка Петкова

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-krasimir-karakachanov-temenujka-petkova-sdelkata-chez-26932510

Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че не вижда основания оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради казуса с ЧЕЗ да бъде приета.

Затвориха Партенона днес заради стачка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744199

Затвориха Партенона днес заради стачкаПартенонът на хълма на Акропол в Атина - един от най-посещаваните в света антични паметници, бе затворен днес за посещения заради 24-часова стачка на служителите на министерството на културата, които протестират срещу "липсата на персонал", предаде АФП. Тази "предупредителна" стачка, според председателя на Федерацията на служителите от

Още пешеходни зони в София

https://frognews.bg/novini/oshte-peshehodni-zoni-sofiia.html

Пешеходните зони в София ще се увеличат малко от 3 март. Тогава влиза в сила забраната за коли в участъка на бул. ”Витоша” от ул. ”Алабин” до бул. ”Ал. Стамболийски”. Трамваите ще продължат да се движат, пише „медиапул”.

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/31049-vremeto-utre-vav-varna-42/

снимка: Будна Варна

Преди обяд по Черноморието ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд. След обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява.

Максималните температури ще са между 1° и 6°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала.

През нощта и утре в сутрешните часове ще преобладава облачно време и на много места все още ще има валежи от дъжд, в Северна България дъждът ще се примесва със сняг.

Ще има условия за образуване на поледици и заледявания. Минималните температури ще са от минус 5 – минус 2° на много места в северните райони от страната до 0 – 5° в южните и по Черноморието.

По-късно през деня преваляванията ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад. Температурите ще са в широки граници от 3 – 7° в Северна до 8 – 13° на места в Южна България.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще бъде предимно облачно и ветровито. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен вятър от запад-северозапад. Преди обяд ще има превалявания от сняг, под около 1700 метра валежите ще са от дъжд.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 0°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Почина съпругата на ген. Добри Джуров

http://dnes.dir.bg/news/elena-jurova-26932451

На 98-годишна възраст е починала Елена Джурова - съпруга на военния министър от 1962 до 1990 година генерал Добри Джуров, съобщи "Фокус".

Църква и полуавтоматични оръжия -взривоопасен коктейл в Пенсилвания (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744181

Църква и полуавтоматични оръжия -взривоопасен коктейл в Пенсилвания (Снимки)

Десетки хора са се събрали за благословия в църква, стиснали в ръка своето полуавтоматично оръжие: любопитна гледка, която обаче по своеобразен начин илюстрира пропастта в САЩ между защитниците на свободата да си въоръжен и привържениците на по-строгия контрол върху оръжията. Тази картина може да се види в църква в Нюфаундленд,

Шефът на баретите ще бъде наказан заради административни нарушения

http://www.cross.bg/gaiikov-narysheniya-nakazan-1569136.html

/КРОСС/ Шефът на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Георги Гайков ще бъде наказан. Това обяви вътрешния министър Валентин Радев. Проверката стана след отворено писмо на барети, които сигнализираха за нарушения, шуробаджанащина и саморазправа с неудобни служители. Днес писмо с подобна информация беше изпратено от майката на убития в Лясковец командос Емил Шарков. Видял съм какви са наказанията и нарушенията и на Гайков, и надолу по веригата. Има нарушения административни и ще бъде наказан от мен Гайков с неповишаване, предполагам, че това ще остане, неповишаване в следващо звание. Гайков си остава там, сега ще направим може би някакво преструктуриране, там не може да има взаимоотношения, каквито са съществували преди това, защото сигналът е точно такъв - взаимоотношения в СОБТ, специалният отряд, каза министърът.  

Заради почивните дни пътната полиция ще стои на изходите на всеки град

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744175

Заради почивните дни пътната полиция ще стои на изходите на всеки град
Заради предстоящите почивни дни около 3 март екипи на пътната полиция ше стоят на изходите на всеки град. По магистралите, пътищата към Варна и Русе, към ГКПП Кулата и зимните курорти се очаква най-голямо движение. Утре проходът "Шипка" ще е затворен. А тези, които искат да се качат за празненствата ще трябва да вървят пеша.

Свободен вход в Националния исторически музей на 3 март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744164

Свободен вход в Националния исторически музей на 3 мартНационалният исторически музей /НИМ/ обявява вход свободен по случай Националния празник на България 3 март. Това съобщиха от НИМ. Посетителите ще могат да разгледат изложбата "Знаци на свободата и героизма", посветена на 140-годишнина от Освобождението на България, която се открива същият ден, в 11,00 ч.

Синдикатите искат държавата да има дял във всички електроразпределителни дружества

http://econ.bg/Новини/Синдикатите-искат-държавата-да-има-дял-във-всички-електроразпределителни-дружества_l.a_i.758577_at.1.html

Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че подкрепят идеята на правителството да придобие контролен пакет акции в...

Паметникът на Съветската армия в Силистра е нацапан с червена боя (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6744157

Паметникът на Съветската армия в Силистра е нацапан с червена боя (Снимки)

Паметникът на Съветската армия в Силистра е бил нацапан с червена боя. От Силистренската община съобщиха, че въпреки студеното време служители от общинското предприятие "Дръстър" са премахнали боята. Община Силистра напомня, че съгласно Наредбата за опазване на обществения ред и чистота се забранява повреждането на мемориалните плочи и скулптурни

"В Русия може да има нови поръчкови политически убийства"

http://clubz.bg/64931-v_rusiq_moje_da_ima_novi_porychkovi_politicheski_ubijstva

Лев Александрович Пономарьов е роден през 1941 г. Той е доктор на физико-математическите науки. Основава движението "Демократична Русия", което днес не съществува. В момента е изпълнителен директор на общоруското движение "За човешки права" и член на политическия съвет на опозиционното Обединено демократично движение "Солидарност". Той бе приятел и съратник на Борис Немцов, от чието убийство тези дни се навършиха три години.


- Лев Александрович, кой според вас е истинският убиец на Борис Немцов? Тези, които ги осъдиха, или други?

- Със сигурност не е Руслан Геремеев, когото последно обявиха за изпълнител и поръчител и когото още издирват. Лично аз смятам, че той не може да е поръчител. Убийството е поръчано на по-високо ниво. Да не говорим, че и следствието бе доста ограничено. Което навежда на мисълта, че и на него не е дадена възможност да си свърши работата. Президентът Владимир Путин не е разпитан, а би трябвало. Също и хора от обкръжението му.

Убийството на Немцов е поръчано от хора, заинтересовани да съхранят властта си, не искат нейната сменяемост. Тези, които искат Путин да бъде до безкрай президент. По мое мнение Немцов бе сред главните опоненти на властта от либералния спектър. Може би най-реалният. Социологическите проучвания показаха, че той не живее с миналото, а започва отново от нулата да гради новата си политическа кариера. Борис тръгна от Думата в Ярославъл. Такова нещо се случва много рядко. но неговата кариера пак тръгна нагоре. Той бе млад и амбициозен. Освен това успя да обедини либералното пространство. Аз и той сме участвали в много съвместни проекти. Заедно създадохме движението "Солидарност".

- Да не искате да кажете, че поръчител е самият Путин?

- Едва ли точно той би наредил такова нещо. Но със сигурност е човек от политическата върхушка на Русия. Име трудно мога да назова. Но съм убеден.

- Има ли днес според вас човек, който би могъл сериозно да се противопостави на Путин?

 - Ситуацията е такава, че търсене има. Но в либералния спектър е необходимо обединение. Там има много малки парти и движения. Така не става. Питатекой. Мисля, че не е задължително да бъде точно някой.

Навремето обединението "Демократична Русия", в което бях и аз, което постигна значителни успехи през 90-те г., нямаше един човек за лидер. Но имаше и търсене отдолу, от обществото. Малки групи се обединяваха помежду си, за да извършат необходимите политически преобразования. След това видяхме, ч Борис Елцин е наш естествен съюзник. И направихме обединение с него, макар той като че ли не съответстваше докрай на представата за демократ. Но съюзът бе успешен. Затова е най-важно да има обединение. И на това трябва да се помага. А кой ще бъде неговият реален лидер - тук може би не трябва да се избързва. Иначе може да се получи твърде тясно обединение и пак да се стигне до фрагментация на демократичното движение.

- Всички очакват победа на Путин на изборите на 18 март. Кой смятате, че ще бъде на второ място?

- По моя оценка Павел Грудинин (кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация - б.а.).

- А Ксения Собчак?

- Едва ли тя ще може да преодолее разстоянието, която я отделя според проучванията от Грудинин. Макар че ми се иска да е тя. Или Григорий Явлински. Естествено, аз съм привърженик на двамата либерални кандидати.

- Възможно ли е ново убийство в Русия, като това на Борис Немцов? Имам предвид някой популярен политик.

- Бих казал, че в Русия могат да бъдат извършени още поръчкови политически убийства. Напълно е очаквано това да се случи. Но не мисля, че жертва ще бъде някой от настоящите кандидат-президенти.

Как реагират мъжете от различните зодии, когато видят гола жена

https://www.actualno.com/curious/kak-reagirat-myjete-ot-razlichnite-zodii-kogato-vidjat-gola-jena-news_662624.html

Овен: 21 март - 19 април Той мисли три крачки напред, представяйки всичко, което иска да направи с нея. Представя си всички ъгли, от които иска да разгледа голото й тяло. Телец: 20 април - 20 май Когато види гола жена за пръв път, ще се почувства облекчен. Той е положил толкова много усилия, за да я впечатли и вкара в спалнята си, че когато вече е там той ще се почувства сякаш е свършил работата, която си е наумил. Близнаци: 21 май - 20 юни Той си мисли, че тя изглежда толкова добре, че ще

41 нелегални мигранти са задържани на ГКПП "Кулата"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744159

41 нелегални мигранти са задържани 
на ГКПП "Кулата"Четирийсет и един нелегални мигранти са задържани от гранични полицаи на ГКПП "Кулата" тази сутрин. Те са намерени в румънски тир при влизането му от Гърция в България, съобщи на БТА говорител на ГД "Гранична полиция". Задържаните са на различна възраст, между тях има и деца. По техни признания са от Афганистан.

400 нови линейки идват до края на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=370074

Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.

Тръмп: Търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят

https://www.actualno.com/america/trymp-tyrgovskite-vojni-sa-neshto-hubavo-i-lesno-se-pecheljat-news_662625.html

Американският президент Доналд Тръмп отговори на световните критики за плана си да наложи тарифи при вноса на стоманата и алуминий с думи, от които се вижда, че приветства идеята за търговска война. „Когато страна (САЩ) губи много милиарди долари в търговията си с на практика всяка страна, с която търгува, търговските войни са нещо хубаво и лесно се печелят“, е преценката на американския президент. „Например, “ След седмици на слухове и противоре

Атакуват френското посолство и институт в столицата на Буркина Фасо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744137

Атакуват френското посолство и институт в столицата на Буркина ФасоЗапочнала е атака срещу посолството на Франция и Френския институт в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, предаде Франс прес. Дипломатическото представителство съобщи за нападението на страницата си във Фейсбук. "Останете затворени там, където сте", пише в краткото послание, постнато малко преди 11 ч. (13 ч. българско време), предава БТА.

Карни призова за край на криптоанархията

https://www.investor.bg/evropa/334/a/karni-prizova-za-krai-na-kriptoanarhiiata-256824/

Според гуверньора на Английската централна банка дигиталните валути ес нуждаят от засилени регулации

Експерти за Путин и войната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744150

Експерти за Путин и войнатаКулминационната част от обръщението на руския президент към Федералното събрание бе посветена на най-новите разработки в сферата на стратегическите оръжия. Първата част - социално-икономическата, съдържаше условни цели за предстоящите шест години, например двойно да бъде намалена бедността в страната.

Без коли на Шипка за 3-ти март

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744110

Без коли на Шипка за 3-ти мартКоли няма да се допускат около прохода "Шипка", съобщи Росен Рапчев от пътна полиция. Забраната ще важи от днес, от 20 часа до 18 часа на 3-ти март. До тогава ще е затворено движението по пътя Казанлък-Шипка-Габрово. Ще има изградени буферни зони, където хората да паркират колите си.  Около паметника ще има и КПП-та.

Руският патриарх в София (СНИМКИ)

http://clubz.bg/64930-ruskiqt_patriarh_v_sofiq_snimki

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил е на посещение у нас по повод Трети март.

Според програмата му, разпространена от сайта на Българската патриаршия, след пристигането на Летище София, бе отслужен молебен в Синодния параклис "Св. цар Борис-Михаил".

Патриарх Кирил бе посрещнат от вицепрезидента Илияна Йотова, като любопитно е, че Патриарх Неофит препредаваше на фейсбук страницата си събитието на живо.

 

Гостът бе охраняван като държавен глава, когато се отправи за среща с главата на БПЦ в Синодалната палата.

 

Не липсваха и почитатели...

След срещата с патриарх Неофит и Св. Синод е предвидена пресконференция.

Дядо Гавриил Ловчански посреща руския патриарх пред Синодалната палата.
Руският патриарх със старозагорския владика Киприан

Ето и програмата на патриарх Кирил за предстоящите дни:

03 март (събота)

10:00 - Посещение на Храм-паметника "Рождество Христово" и Благодарствен молебен по повод юбилейните тържества.

11:15 - Тържествена церемония по повод Националния празник на Република България на Връх "Шипка".

18:30-19:10 - Тържествена церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на Република България.

 

4 март (неделя)

09:30 - Божествена св. литургия отслужена от Руския патриарх Кирил, Българския патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод на БПЦ-БП.

Борисов: България ще остане в историята с присъединяването на Западните Балкани към ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6744143

Борисов: България ще остане в историята с присъединяването на Западните Балкани към ЕСИнтервю с българският министър-председател Бойко Борисов в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа - Ще ми се да направим един много важен анализ, защото вчера от Москва президентът Путин излезе с новина за някакво ново изключително съвременно оръжие, което предизвика много страхове.

Наркооранжерия в Самоковско разкриха криминалисти на ГДНП

http://www.cross.bg/deiistviya-masa-politziya-1569135.html

/КРОСС/ Полицейските действия са реализирани под наблюдението на прокуратурата Операцията срещу наркопроизводството е проведена от служители на отдел „Криминална полиция" и отдел „Разследване на общата престъпност" в Главната дирекция „Национална полиция". В хода й е претърсен район на територията на вилна зона „Ярема", Самоковска община. При предприетите оперативни действия, на адрес, ползван от 42-годишния Д.А., криминалистите открили помещение, пригодено за отглеждане на марихуана. В хода на последвалото претърсване там е намерено голямо количество зелена листна маса, както и суха растителна маса, поставена в буркани. Иззето е и модерно оборудване за отглеждане на марихуаната - лампи, вентилатори, трансформатори за електроенергия и три електронни везни. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а, ал. 1, пр. 2 от НК и за престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК. Материалите са докладвани на наблюдаващия прокурор от Софийската окръжна прокуратура и под негово ръководство продължават активните действия по разследването.  

Борисов и чешкият премиер Бабиш с нов разговор за ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/borisov-cheshkiiat-premier-babish-nov-razgovor-chez.html

Премиерът Бойко Борисов е разговарял отново с чешкия си колега Андрей Бабиш, става ясно от правителствената пресслужба в Прага. Поводът е искането на българската държава да придобие активи на ЧЕЗ. Премиерът Бабиш е информирал българския си колега, че договорите между ЧЕЗ и ”Инерком” вече са приключени.

"Дисни" промени премиерните дати на "Отмъстителите: Безкрайна война" и "Мулан"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744134

"Дисни" промени премиерните дати 
на "Отмъстителите: Безкрайна война" 
и "Мулан" Компанията "Уолт Дисни" обяви промени, касаещи премиерите на две от своите продукции, като изтегли по-рано датата на "Отмъстителите: Безкрайна война" и отложи представянето на "Мулан" с почти година и половина, предаде Асошиейтед прес. Филмът "Отмъстителите: Безкрайна война" ще излезе на големия екран на 27 април,

Трите горещи точки в сирийската война

http://clubz.bg/64929-trite_goreshti_tochki_v_sirijskata_vojna

От началото на годината три важни района на сирийската гражданска война станаха нейните настоящи горещи точки - Африн, Идлиб и Дамаск. Тези развъдници на военна активност представляват пресечна точка на редица битки в Сирия. Турция, Русия, Иран, сирийското правителство и многото проправителствени и бунтовнически групировки, действащи в цялата страна, имат свои собствени цели. В горещите точки обаче тези цели заплашват да тласнат сирийския конфликт в нова, по-статична фаза. Докато тези три оставащи главни настъпления стихват в предстоящите месеци, те ще дават възможност за постоянни смъртоносни схватки и атаки по фронтовите линии, с нови значителни промени в контрола върху териториите.

Турците в Африн

Районът на Африн в Северна Сирия влезе във фокуса през януари, когато Турция и нейните съюзници сред сирийските бунтовници започнаха операция "Маслинова клонка". Мащабното военно нахлуване целеше да отнеме контрола върху Африн от кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС). Руските войски вече бяха в района, за да блокират турското нахлуване, и вероятно може сериозно да са покачили напрежението. Но интересите на Русия и Турция съвпаднаха достатъчно, за да може Анкара да убеди Москва да изтегли силите си.

В опит да излезе леко от сирийската война Русия работи за създаването на "зона на деескалация" в близката провинция Идлиб и Турция е жизнено важен съюзник в тези усилия. Като превърна в лост значението си за плана на Москва да стабилизира войната, Турция успя да изпълнява мисията си в Африн с малка намеса на руските войски. В крайна сметка турското сътрудничество е доста по-ценен актив за Русия, отколкото ОНС.

Макар турската операция да протича по план, районът на Африн няма да бъде свободен от конфликт, когато тя завърши. Все по-вероятно става Турция да се сблъска с друг ключов играч в Сирия - Иран. За разлика от Москва Техеран няма интерес да излиза постепенно от войната. Иран все още желае да постигне всеобхватна военна победа заедно със съюзника си в лицето на сирийското правителство  и няма да стои със скръстени ръце, докато регионалният му съперник Турция навлиза по-дълбоко в битката. С тази цел Техеран окуражи сирийските правителствени сили да се опитат да си върнат контрола върху Африн чрез политическо споразумение с ОНС. Същевременно Дамаск и Техеран ескалираха конфликта си с Турция, като пратиха в района подкрепяни от Иран сирийски милиции.

Бунтовническата гражданска война в Идлиб

Докато турските войски напредват в Африн, Анкара се ангажира все повече в съседния район Идлиб, където се присъедини към Русия в създаването на зона на деескалация. Турция печели от партньорството си по няколко начина. Освен че стана от добрите за Русия в операцията в Африн, Турция може да използва ангажимента си в Идлиб, за да укрепи собствената си позиция в района. Турските войски ще могат по-добре да предотвратяват атаки на сирийските проправителствени сили и в резултат да предлагат подкрепа за предпочитаните от тях бунтовнически групировки.

Докато турските военни конвои се стичат към Идлиб, за да изграждат постове за наблюдение на споразумението за деескалация, се води битка между различните бунтовнически групи. Бунтовниците в Идлиб никога не са били обединени и на този етап спадат предимно към два лагера  тези, които са по-тясно съюзени с турската армия, и тези, които са по-независими и крайни. Най-голямата бунтовническа групировка от първия лагер е Фронтът "Тахрир Сурия", създаден от сливането на "Ахрар аш Шам" и "Нуредин аз Занки". Най-голямата бунтовническа групировка от втората категория е "Хаят Тахрир аш Шам", която в миналото бе свързана с "Ал Кайда". Изплували покрай увеличеното турско военно присъствие и вероятно насърчавани от Анкара, Фронтът "Тахрир Сурия" и по-малки групи започнаха да упражняват по-голям контрол върху Идлиб, като итласкаха "Хаят Тахрир аш Шам" от няколко важни селища. Тенденцията показва, че турските войски и съюзените с тях бунтовнически сили ще засилят контрола си в района.

Битката за Дамаск

Понеже турско-руското партньорство пречи на Иран и сирийското правителство да опитат нови настъпления в Северозападна Сирия, вместо това те насочиха фокуса си към Дамаск и околностите югозападно от него. Хиляди бойци от проправителствени сили си пробиват път към столицата, опитват се да превземат бунтовническите крепости наблизо. Русия на драго сърце подкрепя операцията, като я смята за компенсация за Иран и помощта на верните на властта сили в създаването на зона на деескалация за сметка на напредъка им в Идлиб. Още повече Москва разглежда мощната офанзива на проправителствените сили в Дамаск като умен ход, тъй като смята, че изолираните бунтовнически позиции в Южна Сирия са особено уязвими за военно нападение.

Макар проправителствените сили да срещат слаба съпротива от други големи световни сили, докато се бият за Дамаск, действията им ще бъдат шумни. Разчитането на езразборни бомбардировки ще доведе до кървава битка с много цивилни жертви. Извън този район проправителствените сили вероятно ще разширят операциите си към Дараа и Кунейтра на юг. Напредък може да доближи подкрепяните от Иран сили до израелските сили на Гоанските възвишения, като увеличи шансовете за бъдещи сблъсъци между тях.

Нова фаза на войната

На фона на събитията в Африт, Идлиб и Дамаск  предстоящите месеци масираните офанзивни сражения ще стават все по-реки в сирийската гражданска война. териториите, контролирани от бунтовници, които не са съюзени с някоя държава, намалява, а линиите на фронтовете на бойните полета стават все по-фиксирани. Алиансът между турците и бунтовниците контролира голяма зона на северозапад. Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) доминират на изток, а подкрепяните от Иран и Русия правителствени сили са стабилни на Запад и на юг.

Но статичните линии на фронта не изключват конфликт или възможност за ескалация. Макар да е възможно големите настъпления да станат рядкост, насилието по фронтовите линии ще остане постоянно, тъй като всяка страна в конфликта продължава да търси предимство. С толкова чужди сили, разпръснати из Сирия, многото конфликти в страната рискуват да се превърнат в пълномащабна международна война. Ако това се случи, сирийската гражданска война ще навлезе в още по кървава фаза.

--------

* Анализът e на основаната от Джордж Фридман фирма за стратегически анализ "Стратфор".

Преди 3 март оцениха паметника на Шипка на 147 бона

https://frognews.bg/biznes-turisam/predi-3-mart-otseniha-pametnika-shipka-147-bona.html

В навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България, Паметникът на свободата на връх Шипка се сдоби с акт за публична държавна собственост. Това съобщиха от Националния парк музей „Шипка – Бузлуджа” в Казанлък.

Борисов обеща на Северозапада тунел под Петрохан, засега на ниво идея

http://clubz.bg/64928-borisov_obeshta_na_severozapada_tunel_pod_petrohan_zasega_na_nivo_ideq

Тунел под прохода Петрохан и автомагистрала Видин-Ботевград обещаха днес на Северозапада премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Двамата се срещнаха с представители на региона, чийто жители който повече от месец всеки уикенд излизат на протест с тези две искания. Бяха дошли граждани от Видин, Монтана и Берковица.

По отношение на тунела под прохода Петрохан регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания.

"Петрохан ще бъде един от първите проекти в България, които се реализират под формата на публично-частно партньорство. Има инвестиционни интереси, но към момента не можем да предложим нищо, освен една инвестиционна идея. Когато сме готови в края на годината с геологията и предпроектните проучвания, ще имаме една база за привличането на чуждестранен интерес", посочи Нанков, цитиран от агенция "Фокус".

По отношение на аутобана, той посочи, че идната сряда на заседание на Министерския съвет ще бъде прието решение, което да очертае времевите рамки за приключване на проекта. 

"Говорим за цялостното приключване през 2022 година в най-тежките участъци Ботевград-Мездра и Видин-Ружинци, може би ще го разширим и до Монтана като по-тежък участък", посочи Нанков. - "Инициативата на премиера беше изключително навременна. Успяхме да стиковаме нашите позиции. Те по- скоро не са се разминавали кардинално в нито една сфера. Това, което искат колегите са гаранции, тъй като наистина през последните 30 години в Северозапада специално за тези два проекта обещанията са били много повече от действията. Видяхме, че с изграждането на "Дунав мост-2" на Видин вместо да се разреши проблемът на Северозапада, той се задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност и придвижването. Както се казва: "Пътят отесня".

Още в средата на февруари, в един от дните на протести, от Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че до края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. През март АПИ стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград  от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. "Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които и днес заявяват, че ще блокират отсечки от път Е-79.", посочиха от пътната агенция.

"Ние нямаме размиване в позициите си, за нас винаги този път е бил приоритет и ще бъде. Факт е, че ще вземем подобно решение, за да бъдем отговорни, за да бъдем и конкретни, за да могат и колегите да следят поетите ангажименти от наша страна и те да се превърнат не само в реални дейности, но и в една инфраструктура, която Северозапада заслужава", каза в заключение Нанков.

Меркел и Тръмп обсъдиха по телефона Сирия и новите руски оръжия

http://www.mediapool.bg/merkel-i-tramp-obsadiha-po-telefona-siriya-i-novite-ruski-orazhiya-news276248.html

Германската канцлерка Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха снощи по телефона ситуацията в Сирия и новите оръжейни системи, огласени вчера от руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенциив петък. Канцеларията на Меркел съобщи, че двамата лидери са се съгласили, че силите на сирийското правителство и техните руски и ирански съюзници трябва да спазват резолюцията на Съвета за сигурност за прекратяване на огъня в Сирия. "Тази резолюция изисква незабавно спиране на огъня в Сирия", заяви говорителят на канцлерката Щефен Зайберт. Двамата лидери призоваха Москва да прекрати участието си в бомбардирането на контролираното от бунтовниците предградие на Дамаск Източна Гута. Те поискаха правителството на Башар Асад да бъде държано отговорно за влошаването на хуманитарната ситуация в предградието, за използване на химически оръжия, нападения срещу мирни граждани и хуманитарна блокада. И двамата лидери са изразили безпокойство във връзка с огласените вчера от президента Владимир Путин нови оръжейни системи "и техните негативни последствия за международните усилия за контрол над оръжията".

Край на геоблокирането - какво значи това

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/02/3139413_krai_na_geoblokiraneto_-_kakvo_znachi_tova/?ref=rss


От декември 2018 г. потребителите в Европа ще могат да пазаруват онлайн от всяка страна в Европейския съюз независимо от това къде се намират в момента. Търговците пък ще могат да предлагат своите продукти и услуги на всеки от 500-те милиона граждани на съюза.<br /><br />Това ще бъде възможно благодарение на подписания по-рано тази седмица регламент, който слага край на блокирането на географски принцип – практиката на потребителите да бъде отказван достъп до продукти и услуги...

Морската градина ще е почистена от снега за Националния празник

http://www.moreto.net/novini.php?n=370040

Началникът на общинския отдел „Дейности по защита на населението“ Купен Пашов заяви, че заради честванията на Трети март във Варна в събота вече е стартирало почистването и извозването на снега от Морската градина. Той добави, че срещу природата трудно се върви, независимо от факта, че има още какво да се желае от работата на фирмите за почистване на сняг в града.

Валери Симеонов: Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна

http://www.cross.bg/bulgariya-vurbakova-nyama-1569138.html

/КРОСС/ Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна. Това е написал на личната си страница във Фейсбук вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка с продажбата на "ЧЕЗ Бълггария". Ето какво още пише той: "Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна! За сложните проблеми обикновено обясненията са прости - и това се отнася за цялата „мистерия" около придобиването на дружествата на ЧЕЗ България от доскоро непознатата г-жа Гинка Върбакова. Нека се поставим на мястото на ЧЕЗ - искам да изляза от Източна Европа и да прехвърля бизнеса си изцяло в Западна Европа. Такава е стратегията на фирмата от десетина години. Искам да продам бизнеса си в България, но това да не опетни името на фирмата ми, т.е. бизнесът, който ще продам не трябва да се сгромоляса веднага след прехвърлянето. Така продавам първо „ТЕЦ Варна" без риск за репутацията - той без друго не работеше. Трябва да продам големия си бизнес -електроразпределението и търговията с ток. Поставям си две цели - максимална цена на продажбата и второ лоялен купувач, който няма да срине предприятието на втория месец и по този начин да опетни репутацията ми на международния енергиен пазар, с което би попречило на влизането ми в по-богати държави. Започвам търг за активите в България, на който се явяват половин дузина фирми

Дадоха 1г. строг затвор за мъж, нарушил заповед за защита от домашно насилие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744092

Дадоха 1г. строг затвор за мъж, нарушил
заповед за защита от домашно насилиеПо бързо производство, водено от Районна прокуратура – Велико Търново 40-годишен мъж е осъден за нарушаване на заповед за защита срещу домашно насилие. Наложено му е наказание една година лишаване от свобода при строг режим, съобщиха от Апелативната прокуратура. Йордан Й. е признат за виновен за това, че на 12 февруари в с.Раданово, общ.

За пръв път парламентът на Армения избра президент

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3139431_za_pruv_put_parlamentut_na_armeniia_izbra_prezident/?ref=rss


Армен Саркисян бе избран днес за президент на Армения с голямо мнозинство от гласовете на членовете на парламента, предадоха "Ройтерс" и ТАСС, цитирани от БТА.<br /><br />Кандидатурата на 64-годишния бивш премиер и бивш посланик във Великобритания бе подкрепена от 90 депутати при десет "против" и един "въздържал се" в 105-местното законодателно събрание. Новият президент ще встъпи в длъжност на 9 април. <br /><br />Армен Саркисян, който беше...

Ядрените хвалби на Путин едва ли ще променят баланса на силите

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6744091

Ядрените хвалби на Путин едва ли ще променят баланса на силитеТвърдението на Русия, че е разработила нови стратегически оръжия, недосегаеми за отбраната на Запада, едва ли ще промени баланса на силите в света. Руските ядрени ракети вече разполагат с потенциала да анихилират САЩ, а стратегията на американската отбрана е основана главно върху сдържащата заплаха с масиран ядрен отговор,

"Ако социалдемократите гласуват срещу коалицията, ще навредят на Германия и ЕС"

http://www.mediapool.bg/ako-sotsialdemokratite-glasuvat-sreshtu-koalitsiyata-shte-navredyat-na-germaniya-i-es-news276247.html

Ако членовете на Германска социалдемократическа партия (ГСДП) гласуват срещу коалиционното споразумение с консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, може да навредят както на Германия, така и на Европа, заяви Щефан Вайл, премиер на провинция Долна Саксония, цитиран от Ройтерс. 464-те хиляди членове на ГСДП гласуват до днес по пощата дали да подкрепят решението на партийното ръководство да удължи с още четири години широката коалиция с консервативния блок на Меркел, която управлява от 2013 година. Резултатът се очаква в неделя. По време на последното си посещение в Брюксел Вайл заяви, че всички, с които е говорил, са били категорични, че Германия не трябва да бъде обхваната от несигурност. "Това ще е лошо за Европа, Германия и ГСДП. Ще има период на политическа несигурност", добави той. В интервю за в. "Велт" Вайл уточни, че не би казал, че отрицателно решение би довело до национална криза, но то ще подкопае още повече доверието на мнозина в политическата система. Младежкото крило на ГСДП призоваха членовете на партията да гласуват против нов мандат на широката коалиция с аргумента, че за партията ще е по-добре да премине в опозиция, за да се възстанови след тежкия удар на изборите през септември, припомня Ройтерс. Вайл заяви, че през годините на членство в партията се е научил, че ГСДП трябва да решава проблемите си сама, а не да ги използва за извинение да не участва в правителството.

Магистрален път в Северозападна България ще има

//dariknews.bg/novini/bylgariia/magistralen-pyt-v-severozapadna-bylgariia-shte-ima-2082265

Магистрален път в Северозападна България от Видин до Благоевград ще има. За това се разбраха на среща в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков с протестиращите от региона.
 
Още в сряда и

Мъжът, открит мъртъв в Пловдив, може да е застрелян?

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/myzhyt-otkrit-myrtyv-v-plovdiv-mozhe-da-e-zastrelian-2082209

Мъжът, който беше открит тази сутрин мъртъв в Пловдив, най-вероятно е застрелян. По неофициална информация, това е една от версиите, по които работят разследващите. Съдебните лекари, които са правили оглед на мястото на инцидента, са открили огнестрелна рана по тял

Жертвите на трудова експлоатация от България са скочили 2 пъти

http://econ.bg/Новини/Жертвите-на-трудова-експлоатация-от-България-са-скочили-2-пъти_l.a_i.758576_at.1.html

През 2017 г. жертвите на трафик от България с цел трудова експлоатация са нарастнали почти двойно. На ниво Европейски съюз, около 20% от...

Кийт Ричардс критикува "посредствеността" на днешните наркотици

http://www.mediapool.bg/kiyt-richards-kritikuva-posredstvenostta-na-dneshnite-narkotitsi-news276246.html

Китаристът на "Ролинг стоунс" Кийт Ричардс обяви, че в последно време единствените му "грехове" да кафето и цигарите. В интервю за британският таблоид "Телеграф" той се оплаква, че е отегчен от днешната дрога.   "Наркотиците не са интересни в днешно време. Твърде институционализирани и посредствени са. А и съм ги пробвал всичките“, казва легендарният музикант, който е известен с бурния си живот.   Въпреки градивната критика Ричардс уточнява, че това не означава "окончателно приключване с всички тези неща".   "Може до шест месеца да ги започна отново. Но към момента, от няколко месеца, не съм ги докосвал", обяснява той и описва трезвеността като "роман".   През тази година предстои турне на групата във Великобритания, което вече е разпродадено., Ричардс заяви, че "момчетата от бандата свирят по-добре от всякога".   "Може би е опитът…благословен съм да работя с някои от най-добрите музиканти за всички времена. Това никога не остарява", казва китаристът. Освен турнето на Острова, "Ролинг стоунс" работят и по нов албум.

Сделката с ЧЕЗ – от трън, та на глог

http://www.mediapool.bg/sdelkata-s-chez-ot-tran-ta-na-glog-news276245.html

Процедурата за продажба на българските активи на чешката ЧЕЗ Груп тече повече от година, но едва през последната седмица предизвика сериозен обществен интерес. Това се дължи на редица коментари от политици, включително от управляващата коалиция и от опозицията, и експерти относно способността на одобрения купувач да управлява компания с мащабите на ЧЕЗ България. Интересно е, че подобен интерес липсваше както при избирането на предишния фаворит на ЧЕЗ Груп – Фючър Енерджи, така и при мистериозния му фалит. Правителствената позиция относно одобрения на 22 февруари кандидат за купувач на българските активи на ЧЕЗ Груп - "Инерком", плавно преминава през няколко от стадиите на скръбта, но в разбъркан ред[1]. Ден по-късно – на 23 февруари, управляващите уверяват, че те не могат да се месят в частна сделка (отричане). На 24 февруари премиерът вече иска пълна проверка на сделката, като напомня, че „правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност” (преговори). На 25 февруари твърди, че приема предложението за национализиране на ЧЕЗ България като шега(отчаяние[2]).На 27 февруари премиерът вече вижда заговор срещу правителството и се заканва да „гони [организаторите] подред, този път докрай” (гняв). Накрая (1 март) премиерът привиква одобрения купувач на ЧЕЗ България на среща в Министерския съвет, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, след която става ясно, че управляващите са поискали да придобият управляващ дял в активите на ЧЕЗ (приемане). Всичко това става възможно заради подхранваните дни наред внушения, че одобреният купувач на компаниите в структурата на ЧЕЗ България и по-конкретно - ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро, няма капацитета да ги управлява, което ще доведе до прекъсване на подаването на електрическа енергия. Иначе казано – ще спре токът. Дори и бъдещият собственик на ЧЕЗ България да няма необходимия опит в сферата, обаче, това не означава, че прехвърлянето на собствеността на дружествата неминуемо ще доведе до спиране на тока. Причината е, че и двете дейности са напълно регулирани. С други думи независимо кой е собственик на ЧЕЗ Електро, ако дружеството реши да спре тока на битов или небитов потребител на регулирания пазар - без основателна причина, разписана ясно в законовите и подзаконовите нормативни актове, както и в общите условия на дружеството - това е нарушаване на лицензионната му дейност и следва отнемане на лиценза. Същото се отнася за ЧЕЗ Разпределение – то не може да ограничи подаването на електрическа енергия нито до регулирания, нито до свободния пазар, освен при основателни причини като в гореописания случай, защото, отново, губи лиценза си. Ако отнемането на лиценза на дружествата може да доведе до нарушаване на сигурността на доставките, Комисията за енергийно и водно регулиране назначава особен търговски управител (чл. 83, ал. 1 от наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката). Особеният търговски управител продължава осъществяването на лицензионната дейност до прехвърляне на собствеността върху енергийните обекти и определянето на нов лицензиант. При този случай (за разлика от настоящата ситуация, в която се променя единствено собствеността на компаниите с лиценз за определена дейност, но не се променят условията на лиценза)енергийният регулатор прави проверка относно възможността на новия собственик да извършва лицензионната дейност. Въпреки наличието на пълна регулация на дейностите по разпределение и доставка на електроенергия за регулирания пазар, редица политици започнаха да се упражняват по темата, като по този начин създадоха сериозно политическо и социално напрежение. То полека ескалира до нива, които правят частното финансиране на сделката чрез банкови заеми почти невъзможно поради твърде високия политически риск. Чрез насаждането на съмнения и спекулации относно управленския и финансовия[3] капацитет на бъдещия собственик на ЧЕЗ България управляващите се самопоканиха като участник в сделката, тъй като премиерът я обяви за заговор за сваляне на правителството. По този начин държавата прави почти пълен кръг – от приватизация на 67% от дружествата в рамките на ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро през 2004 г.и приватизация на оставащите 33% през 2012 г., до национализация на „контролен дял”, което вероятно означава поне 34%. Това отново ни връща към първоначалните притеснения на политиците – липсата на капацитет за управление на разпределението и доставките за регулирания пазар. Именно тази липса беше причината дружествата да са в окаяно състояние към 2003 г., което беше и причината за приватизацията им. Сега, 14 години по-късно и след стотици милиони лева инвестирани в инфраструктура (само за периода 2015-2017 г. инвестициите на ЧЕЗ Разпределение надхвърлят 200 млн. лв.) , управление и ноу-хау управляващите решават, че е време да се върнат в управлението на тези дружества. За сравнение загубите при преноса на електроенергия през 2003 г. са около 25%, докато реално отчетените загуби през 2016 г. в мрежата на ЧЕЗ са над два пъти по-малко – около 11,5%. Докато за управленските качества на "Инерком" не може да се съди ex ante, то имаме достатъчно ясен опит за участието на държавата в разпределението и доставката на електроенергия за регулирания пазар (ex post) и той е плачевен. Нещо повече – имаме и редица примери за неефективното управление на държавни компании, както в енергетиката, така и в други сектори. Обикновено то е белязано от някои общи черти като: Поддържане на изкуствено ниски цени; Отлагане или въздържане от необходими оперативни и инвестиционни разходи; Недоволство на работещите в компаниите от лошите условия на труд;  Липса на адекватна инвестиционна политика, която води до застаряване на материалната база; Сключване на неизгодни сделки с близки до властта фирми; Влошаване на качеството на услугата и в крайна сметка – трупане на загуби. Това, разбира се, естествено води до необходимостта от навлизане на стратегически инвеститор, който да оправи кашата, която държавата е забъркала. А това поставя началото на новия кръг, в който управляващите се лутат от приватизацията на дружествата в ЧЕЗ България през 2004 г. до очакваната им национализация през 2018 г. [1] Петте стадия на скръбта са отричане, гняв, преговори, отчаяние и приемане [2]Отчаяние от неизбежния изход от ситуацията - „Ние, които мислим, че ще умрем, ще се смеем на всичко” [3]Осигуряване на постоянен поток от средства, с който да се финансира инвестиционната програма на регулираните дружества. В статията не се засяга принципният въпрос за произхода на средствата за придобиване на дружествата. Този въпрос е съвсем отделен и, ако се повдига, е валиден за редица мащабни сделки на територията на страната.

Данъчни измами в големи размери във Велинград

https://frognews.bg/kriminalno/danachni-izmami-golemi-razmeri-vav-velingrad.html

В хода на специализирани проверки властите са установили данъчна измама в големи размери във Велинград. Извършени са ревизии на две фирми, занимаващи се с обработка на дървесина в града.

Размяна на реплики между Вашингтон и Москва след речта на Путин

http://www.mediapool.bg/razmyana-na-repliki-mezhdu-vashington-i-moskva-sled-rechta-na-putin-news276244.html

Белият дом заяви, че отбранителните способности на САЩ "нямат равни и ще останат така и занапред", предаде Асошиейтед прес. Руският президент Владимир Путин потвърди това, което правителството на САЩ знаеше през цялото време: че Русия в пряко нарушение на задълженията си по международни договори е разработвала в продължение на повече от десетилетие оръжейни системи, които водят до дестабилизация, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. По думите й президентът Доналд Тръмп осъзнава заплахите, пред които е изправена Америка. Америка ще модернизира ядрения си арсенал и ще направи така, че нашите способности да останат недостижими, заяви Сандърс. Путин твърди, че Москва е изпробвала оръжия, които не могат да бъдат прехванати и които биха направили противоракетната отбрана на НАТО "безполезна". По-късно Кремъл заяви, че категорично отхвърля обвиненията, че Русия нарушава международното право в сферата на стратегическата стабилност, предаде ТАСС. "Категорично отхвърляме всякакви обвинения, че Руската федерация нарушава някакви положения и членове от международното право за контрола по разоръжаването. Русия е спазвала, спазва и ще спазва занапред всичките си международни ангажименти", заяви пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент. Фактът, че Русия разработва нови оръжия, не нарушава ядрения паритет в света - "другата страна също има оръжия, от които не може да се защити Русия, тъкмо тук е паритетът. Точно това гарантира, че оръжията няма да се използват", каза Песков, след като журналист заяви, че Русия се сдобива с оръжия, от които другата страна няма защита. "Русия пък не развива оръжейни системи, които да неутрализират стратегическите сили на противника, и е много важно да се разбере това", добави говорителят на Кремъл. Видеата, използвани от президента Владимир Путин при представянето на новите руски оръжия по време на вчерашното му обръщение към парламента на Русия, нямат отношение към конкретни държави, увери той. "Не видях карта на Флорида" там, каза Песков. "Не виждам основания да се говори, че там са използвани някакви щати на САЩ", допълни той. Според него клиповете са създадени чрез компютърна графика, без да се използват никакви карти. Обръщението на Путин няма милитаристичен характер и не бива да бъде смятано за начало на оръжейна надпревара. "Русия не смята да се включва в никаква надпревара във въоръжаването", заяви говорителят на Кремъл.

Синдикатите искат държавата да има дял във всички електроразпределителни дружества

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3139450_sindikatite_iskat_durjavata_da_ima_dial_vuv_vsichki/?ref=rss


Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа" обявиха, че подкрепят идеята на правителството да придобие контролен пакет акции в "ЧЕЗ България". Те дори предлагат държавата да има основен дял и в другите две електроразпределителни дружества в страната.<br /><br />За придобиването на акции от държавата се заговори усилено вчера след срещата на собственичката на фирмата купувач Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов. На нея министър-председателят...

Ледената покривка на морето около Антарктида се свива

http://www.moreto.net/novini.php?n=370071

Ледената покривка на морето в Антарктида е спаднала рекордно, съобщиха австралийските власти, като допълват, че не са ясни причините за явлението, след като няколко години имаше рекорди в обратната посока. Докладът се появи, след като в началото на седмицата учени съобщиха, че в антарктическия регион има рекордно високи температури и ледената покривка е била над рекордно малък район, съобщи АФП.

Ботев ще има лек превес в пловдивското дерби срещу Локомотив

http://www.cross.bg/singul-live-leva-1569134.html

/КРОСС/ „Еврофутбол" почти изравни коефициентите за победител за едно от най-оспорваните дербита в българския футбол - пловдивското, в което Локомотив ще се сблъска с Ботев за пореден път в неделя от 15:00 ч. на стадиона в парк „Лаута". Лек превес се очаква да имат „канарчетата" с 2.24 срещу 2.46 за вечните им съперници. Букмейкърската къща предлага стотици възможности на своите участници за предстоящия вълнуващ уикенд, в който ще се играят още няколко големи европейски дербита. Ето повече за тях и други предложения на „Еврофутбол" за интересни срещи в идните дни: Порто - Спортинг Лисабон тук                                     Сингъл, Live, ТОП „1"- 1.57 „Х"- 3.26 „2"- 4

99-годишен австралиец подобри световен рекорд по плуване

https://offnews.bg//sviat/99-godishen-avstralietc-podobri-svetoven-rekord-po-pluvane-675966.html

99-годишен австралийски плувец подобри световен рекорд за неговата възрастова група за 50 м свободен стил, съобщи Би Би Си.

На официално събитие в Куинсланд Джордж Коронс преплувал разстоянието за 56.12 секунди - ново достижение за възрастовата група от 100 до 104 години. Предишният рекорд, поставен през 2014 г., бе подобрен с 35 секунди. Предстои той да бъде потвърден официално от Международната федерация по плуване.

Рекордът от 2014 г. е поставен от британския плувец Джон Харисън.

Коронс, който отговаря на изискванията за поставянето на рекорд, навършва 100 г. през април. Той не скри колко голямо удоволствие му е донесло постижението и определи плуването си като добре балансирано, пише още Би Би Си.

Джордж Коронс е от Бризбър. Обичал да плува като малък, но възобновил навика да го прави отново чак на 80 г. Отказах се в началото на войната (Втората световна) и не мисля, че съм плувал до пенсионирането си, обяснява той и допълва, че се върнал към спорта, защото е искал да тренира.

По думите му състезанието го е предизвикало физически, но е бил в състояние да се справи благодарение на подготовката си. По принцип Коронс плува три пъти седмично, а освен това тренира във фитнес.

АПИ предупреди за снеготопене и поледици

https://frognews.bg/novini/api-predupredi-snegotopene-poleditsi.html

Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреди за поледици заради рязката промяна на метеорологичните условия. Агенцията призова шофьорите да карат изключително внимателно.

АПИ предупреди за снеготопене и поледици

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/api-predupredi-snegotopene-poleditsi.html

Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреди за поледици заради рязката промяна на метеорологичните условия. Агенцията призова шофьорите да карат изключително внимателно.

Учени: Вируси се борят с шоколад и червено вино

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6744065

Учени: Вируси се борят с шоколад и червено вино Учени от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ установиха, че ресвератролът, съдържащ се в гроздето и какаото, притежава антивирусен ефект, съобщава сайтът Медикъл експрес. Изследователите добавили споменатото химическо съединение в култура от човешки клетки, заразени с вирус на кравешка вариола.

КНСБ и Подкрепа зад Борисов държавата да купи контролния пакет в ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/knsb-i-podkrepa-zad-borisov-darzhavata-da-kupi-kontrolnia-paket-v-chez-675969.html

КНСБ и КТ "Подкрепа" са против оставката на министър Теменужка Петкова. Те подкрепят премиера Бойко Борисов за намерението държавата да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България. 

Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас. Необосновани смени в настоящия момент могат да доведат само до проваляне на срокове и ангажименти и поставяне на рискова ситуация във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества. Това ще породи социално напрежение с непредвидими последици; От същия екип очакваме и внасянето на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. в най-скоро време, се казва в позиция, изпратена от ръководствата на двата синдиката. 

В текста на КНСБ и Подкрепа се казва: 

През последните дни сме свидетели на огромно обществено и политическо напрежение около сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ -България. Пълната липса на прозрачност около сделката и недоказания опит на кандидат-собственика на компанията основателно създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност.

Оставките в ключова сфера като енергетиката водят до несигурност и неяснота за бъдещето на целия отрасъл.

Енергийните федерации и ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ още през 2004 година изразиха ясно своята позиция срещу приватизацията на енергоразпределителните дружества и обявиха, че държавата трябва да има контрол върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура, независимо от собствеността.

Тогава заявихме, че електрическата енергия е жизнено необходима услуга за потребителите, тя трябва да бъде достъпна за всеки и само държавата може да гарантира сигурност и устойчивост на доставките.

Към купувача тогава бяха поставени конкретни условия:

•Наличие на собствен капитал от 700 млн. евро

•Продажби от последната година над 7 000 гигаватчаса

•Висок кредитен рейтинг

•Пряка собственост на големи енергийни дружества

Двата синдиката поставиха и допълнителни изисквания, касаещи хиляди работещи в дружествата, които залегнаха в специална стратегия за приватизацията на ЕРП-тата, приети от парламента на Р.България. Тези изисквания гарантираха социален пакет за работещите в отрасъла.

На какво сме свидетели сега?

От предишните изисквания няма нито едно, предявено към купувача. Няма упълномощен държавен орган, включително и КЕВР, няма дори законодателна възможност, някой да провери предварително кандидата за собственик на енергийното дружество и да гарантира изпълнението на строги критерии, които да гарантират сигурност на доставките.

На дебата в парламента институциите ясно казаха, че не могат да предприемат каквото и да е действия преди приключването на сделката.

Безконтролна сделка за активите на ЧЕЗ, с неясен собственик и финансиране, би изложила на риск 3 млн. българи, които са потребители на услугата, не гарантира доходите, работните места и безопасните и здравословни условия на труд на работещите в дружеството. Под въпрос е цялостният контрол, ценообразуването, което има висока социална чувствителност и устойчивостта на българската икономика, развитието на индустрията и националната сигурност.

Затова двата най-големи синдиката призоваваме:

1.За спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните органи върху каквито и да е сделки с критична енергийна инфраструктура; В закона за енергетиката да се запишат същите изисквания към купувачите, които са залегнали в стратегията за приватизация, гласувана от Народното събрание;

2.Подкрепяме намерението на правителството да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България. Предлагаме подобни стъпки да бъдат направени и по отношение на другите две електроразпределителни предприятия;

3.Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ и енергийните им федерации, отчитайки предизвикателствата пред българската енергийна система, породени от изискванията на Парижкото споразумение, изразяват подкрепа за настоящото ръководство на Министерство на енергетиката. Министър Теменужка Петкова и нейният екип се ангажираха с конкретни действия и срокове за отстояване на дългосрочното развитие на ключови енергийни предприятия у нас. Необосновани смени в настоящия момент могат да доведат само до проваляне на срокове и ангажименти и поставяне на рискова ситуация във въгледобивни, топлоелектрически централи и мрежови дружества. Това ще породи социално напрежение с непредвидими последици; От същия екип очакваме и внасянето на енергийна стратегия с хоризонт до 2050 г. в най-скоро време.

Ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще следят отблизо сделката за продажбата на акциите на ЧЕЗ България с оглед гарантирането на интересите и правата както на работещите в дружеството, така и на потребителите на електрическа енергия в страната.

Ден на България в Законодателното събрание на Онтарио

http://www.eurochicago.com/2018/03/ontario/

На 1 март 2018 г. в Законодателното събрание на канадската провинция Онтарио се проведе първи по рода си Ден на България, посветен на Националния празник на Република България - Трети март и Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. При домакинството на председателя на парламента на Онтарио Дейв Левак, по инициатива и по покана на генералния консул на Р. България в Торонто Петър Крайчев, събитието събра в правителствения комплекс Queen’s Park представители на оглавяваното от премиера Катлийн Уин, правителство на Онтарио; членове на Законодателното събрание; генерални консули и дипломати от редица държави; почетния консул в Мисисага Игнат Канев; представители на българската общност и духовенство от района на Голямо Торонто; фолклорни изпълнители, учители и ученици от български неделни училища; Асоциацията на консулския корпус в Торонто; НАТО Асоциацията на Канада; Канадско-българската бизнес мрежа; неправителствения сектор; средства за масово осведомяване и много други.

Съдбата на самотен татко с две дъщери трогна хиляди пред екрана

https://offnews.bg//medii/sadbata-na-samoten-tatko-s-dve-dashteri-trogna-hiliadi-pred-ekrana-675945.html

Съдбата на самотен татко на две момичета трогна хиляди зрители на предаването "Бригада нов ден" по bTV.

Първият епизод от новия сезон на предаването разказа историята на Георги и неговите дъщери Анелия и Жаклин. Историята на самотния татко е трогателна и въпреки че разказва за много лични загуби и предателства, е изпълнена със светлина, любов и надежда за бъдещето. Двете деца растат щастливи и усмихнати, но живеят в лоши битови условия, с външна баня и тоалетна и без течаща вода в кухнята. Двете момичета мечтаят за детска стая, в която да поканят приятелчета, а таткото не успява да направи ремонта на семейното жилище, зает в грижи за децата и работата си.

29-годишният Георги Ганчев има тежко детство, изпълнено с недоимък, и прекарано в пансиони. Остава сирак на 13 г. Среща любимата си Роза, половин кубинка, когато е на 19 г. Желанието на Георги да има семейство се сбъдва, когато се ражда дъщеря му Ани. Много скоро обаче мизерията надделява и проблемите започват. Един ден Роза решава, че не може повече и оставя 9-месечната им дъщеря пред вратата на къщата. Георги е принуден да отглежда детето си сам. Три години по-късно Роза иска да се върне и в името на семейството Георги й прощава. Ражда се и Жаклин, но историята се повтаря и майката изоставя окончателно семейството си. Оттогава Георги възпитава децата си сам със затрогваща любов, грижи и всеотдайност.

Старата баня и тоалетна

Викайки на помощ екипа на предаването и бригадата на Караджов, семейството получава мечтания дом, а много зрители пожелаха да помогнат и лично с финансови и материални средства.

Историята на Георги, Ани и Жаклин е една от 14-те в новия сезон на "Бригада нов дом". Повечето от участниците в сезона са многодетни семейства, едно от които с цели осем наследници. Акцентът освен върху децата е и върху приоритетите на всяко семейство - екипът държи това да са хора, които сами правят всичко по силите си за семействата си, но нещо не им достига, за да получат желания дом. Някои от участниците са избрани в сътрудничество с различни социални служби, други са препоръчани от зрители.

Семейството на Георги Ганчев влиза в обновения си дом

Без коли на Шипка за 3-ти март

https://petel.bg/Bez-koli-na-SHipka-za-3-ti-mart__253602

Снимка: Булфото, архив Коли няма да се допускат около прохода "Шипка", съобщи Росен Раткев от пътна полиция. Забраната ще важи от днес, от 2...

Затвориха Партенона днес заради стачка

https://petel.bg/Zatvoriha-Partenona-dnes-zaradi-stachka__253604

Илюстрация Уикипедия Партенонът на хълма на Акропол в Атина - един от най-посещаваните в света антични паметници, бе затворен днес за по...

Теменужка Петкова разкри за огромен инвестиционен интерес към АЕЦ „Белене“, ще започнат разговори със...

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova-razkri-za-ogromen-investitsionen-interes-kam-AETS----Belene-----shhe-zapochnat-razgovori-sas----__253605

Има инвестиционен интерес и той е много сериозен и реален. Премиерът Бойко Борисов постави темата на Икономическия форум в Лондон, ще зап...

Немски оръжеен експерт: Ракетните заплахи на Путин са абсолютно неправдоподобни и самохвалство!

https://petel.bg/Nemski-orazheen-ekspert--Raketnite-zaplahi-na-Putin-sa-absolyutno-nepravdopodobni-i-samohvalstvo-__253608

Ракетните заплахи на руския президент Владимир Путин са абсолютно неправдоподобни, заяви германският експерт по ракетна техника Роберт ...

Горски спасиха сърничка, затънала в крайпътна канавка

https://petel.bg/Gorski-spasiha-sarnichka--zatanala-v-kraypatna-kanavka__253609

Снимка: bulnews.bg Малка сърничка спасиха горските от ДГС-Върбица. 10-месечното животинче е било забелязано от хора на фирмата, която почиства...

Аварийните служби на крак заради обърната цистерна с хлор във врачанско

https://petel.bg/Avariynite-sluzhbi-na-krak-zaradi-obarnata-tsisterna-s-hlor-vav-vrachansko__253611

*Снимката е илюстративна Цистерна се е обърнала тази нощ пътя между Оряхово и Мизия, съобщава BulNews.bg. Превозващата хлор тежка машина се х...

Помогнете! Чие е това премръзнало домашно куче на улицата във Варна?

https://petel.bg/Pomognete--CHie-e-tova-premraznalo-domashno-kuche-na-ulitsata-vav-Varna-__253612

Моля помогнете, пише ни читателка на редакционната поща! Открито е породисто домашно куче от женски пол. Премръзнало е пред Икономическ...

Красимир Каракачанов с важни думи за Теменужка Петкова и какво трябва да правят патриотите с енергетиката

https://petel.bg/Krasimir-Karakachanov-s-vazhni-dumi-za-Temenuzhka-Petkova-i-kakvo-tryabva-da-pravyat-patriotite-s-energetikata__253614

Не виждам защо Теменужка да бъде жертвана, в името на какво? За какво поема вина, като тя няма вина в тази ситуация. Няма основание оставкат...

Ето го отговорът на САЩ на супероръжията на Путин

https://petel.bg/Eto-go-otgovorat-na-SASHH-na-superorazhiyata-na-Putin__253616

Пентагонът обяви, че работи в областта на свръхзвуковите технологии. Изпитанията на оръжия от този тип ще започнат през 2019 г. "Ние разбира...

Краси Балъков се закани на Черно море: Ще ги бием, но ще е тежка битка

https://petel.bg/Krasi-Balakov-se-zakani-na-CHerno-more--SHHe-gi-biem--no-shhe-e-tezhka-bitka__253617

Главният мениджър на Етър Красимир Балъков сподели очакванията си за предстоящото домакинството на Черно море от 23-ия кръг на Първа лига....

Украйна въведе временни ограничения при потреблението на газ до 6 март

http://econ.bg/Новини/Украйна-въведе-временни-ограничения-при-потреблението-на-газ-до-6-март_l.a_i.758575_at.1.html

Министерство на енергетиката на Украйна въведе временни ограничения при потреблението на газ до 6 март с цел икономия на енергийни ресурси, съобщи...

Израелската полиция разпитва премиера по дело за корупция

http://www.mediapool.bg/izraelskata-politsiya-razpitva-premiera-po-delo-za-koruptsiya-news276243.html

Израелската полиция разпитва премиера Бенямин Нетаняху като част от разследване за корупция, свързано с държавната телекомуникационна компания "Безек", предадоха световните агенции. Полицаи са влезли в жилището на Нетаняху в петък, съобщават израелски медии. Според съобщенията съпругата му Сара е разпитвана в полицейски участък край Тел Авив. Миналата седмица двама приближени на премиера бяха арестувани по подозрение, че подкрепят разпоредби, които ще донесат приходи от стотици милиони долари на телекомуникационната компания, отбелязва Асошиейтед прес. Смята се, че в замяна новинарският сайт на "Безек" е отразявал позитивно действията на премиера. Това е първият случай, в който Нетаняху, който до миналата година отговаряше за телекомуникациите, е разпитван по случая, известен като "Афера 4000". Полицията препоръча повдигане на обвинения за корупция срещу Нетаняху във връзка с две други дела, припомня Франс прес. Премиерът отхвърля обвиненията и ги определя като медиен "лов на вещици". Нетаняху вече е декларирал, че ще се кандидатира за пети мандат на националните избори, планирани за края на 2019 г., припомня Ройтерс.

Политиката на Путин: Обикни ме или ще те фрасна

http://clubz.bg/64927-politikata_na_putin_obikni_me_ili_shte_te_frasna

Предизборният митинг на държавния глава (мероприятие, на което по прищявка на путинските пиари бе придадена формата на огласяване на годишното послание на президента до Федералното събрание) ще се превърне, естествено, в историческо събитие. В смисъла, в който такова събитие стана речта във Фултън на Уинстън Чърчил. Това е фактическо обявяване на нова студена война. От тази гледна точка най-малкото е смешно да бъзе анализирана реалистичността на всичко това, което Путин изприказва в първата част от речта си. Всички тези обещания за невиждан разцвет на икономиката, повишаване на жизнения стандарт, развитието на медицината и образованието. Нищо от това няма да го има.

Защото втората половина от речта му бе посветена на подготовката за военно противостоене срещу Запада, най-вече срещу САЩ. Държавният глава разказа не за едно, а за няколко вида разработено и уж вече пуснато в серийно производство супероръжие, което превъзхожда всичко, което притежават другите членки на ядрения клуб. По думите на Путин Москва създава нова тежка ракета "Сармат", за чийто обсег на полета изобщо няма ограничения - тя може да достигне целите (очевидно територията на САЩ) както през Северния, така и през Южния полюс.

Но тази 200-тонна ракета, способна да докара до целта 15 ядрени бойни глави, е нищо в сравнение с друга свръхсекретна новост. Оказва се, че Русия е създала крилата ракета с ядрена енергийна установка, което също й било позволявало да лети на каквото и да било разстояние, да променя маршрута си, да използва релефа на местността. А освен това била създадена хиперзвуковата ракета "Кинжал", която лети със скорост, превишаваща 10 пъти скоростта на звука, на разстояние над 2000 километра, при това маневрира на всички етапи от полета. Комплексите, снабдени с тази ракета , според Путин вече застъпили на опитно-бойно дежурство в Южния военен окръг. Русия има и други хиперзвукови крилати ракети "Авангард", които, както възторжено разказа президентът, летят в някаква плазмена "черупка".

Освен това по думите на Путин са завършили изпитанията на безпилотните подводни апарати, снабдени също с невиждани ядрени енергийни установки, които стократно превъзхождат тези, които са инсталирани на действащите подводници. И тези подводни дронове, способни да носят свръхмощни ядрени боеприпаси, могат да унищожават и авионосните групи, и инфраструктурата по крайбрежието на "потенциалния противник". А също така си имаме свои бойни лазери, от типа на хиперболоидите на инженер Путин. Цялата тази милитаристична фантастика бе съпроводена от анимационни филми (научиха се от Ким Чен Ун), на които ракет от различни посоки летят ясно накъде. Аудиторията бе в неописуем възторг. Подозирам, че телевизионните канали ще потопят в такъв възторг подведомственото население, на което Върховният главнокомандващ предложи да измисли названията на нашето супероръжие.

Едва ли тези, които се намират в милитаристичен ажиотаж, са си задали простия въпрос защо в първата част от своята реч главният началник на страната говори за опасността от технологично изоставане на Русия, щом страната ни е извършила таман няколко невиждани технологични пробива? Най-вече създаде атомна енергийна установка на летателен апарат. Само с това може да се живее в близките 20 години, като отделят колкото си искат за медицина и образоване...

Така или иначе е ясно - главната цел на предизборното путинско послание бе да се разпали нова вълна от милитаристичен възторг (ние можем да унищожим всички) и така да бъдат закрити всички неприятни въпроси и за руската мизерия, и за разгрома на колоната от наемници в Сирия, нанесен от американците. Не е изключено путинските изхвърляния да са компенсация за сирийския позор. Вероятно това е днешният маниер да се води външна политика - обикни ме, иначе ще те фрасна. Ако е така, г-н Лавров заедно с всички свои сътрудници трябва да премине на подчинение на армейски генерал шойгу. Та не напразно Владимир Путин обеща на западните "партньори" да ги информира за новите военни възможности. Отлично занимание за руските дипломати - да се занимават със сплашване.

Що се отнася до фактическата страна на нещата, има известни основания да се съмняваме в победните путински изявления. Да речем, че се знае, че създаването на "Сармат" се сблъсква с известни трудности. В открита информация се появиха само съобщения за т.нар. "изхвърлящи" изпитания на ракетата - т.е. изпитания на способността ракетата да бъде изтласкана от шахтата. Ако имаме предвид, че Москва и Вашингтон трябва да си разменят информация за изстрелванията, американците едва ли биха пропуснали изстрелване на "Сармат". С други думи, много скоро, ако не ние, високопоставени хора във Вашингтон със сигурност ще знаят доколко путинските изявления съответстват на действителността. За крилатите ракети с ядрени енергийни установки нищо не се знае. И трябва да се изясни дали майсторите от ведомството на Шойгу не са заимствали идеята от компютърна игра, което се случва с военните пропагандатори.

Преди няколко години от едно съвещание на държавния глава с военните "изтече" информация за разработването на "Статус-6". На кадрите, прожектирани едновременно от няколко федерални телевизионни канала, фигурираше чертежът на същия този подводен дрон. Тогава експертите стигнаха до мнението, че става дума за някакво си "оръжие от деня на Страшния съд". Дронът ще бъде пуснат в момента на ядрения удар по Русия и трябва да унищожи Западното и Източното крайбрежие на САЩ. Което доста ясно демонстрира начина на мислене на Владимир Путин и подчинените му.

Дългите разяснения на Путин, че създаването на това страхотно оръжие е само отговор на това, че вероломните американци още преди 16 години излязоха от договора за ПРО и оттогава са заети предимно с подготовката за прехващане на нашите ракети, имат малко общо с реалността. Американското коварство не попречи на Русия да сключи не един, а цели два договора за съкращаване на стратегическите оръжия.

За какво да го прави Кремъл, ако е подозирал "партньорите" в опит да получат пълно превъзходство? Много пъти сериозни учени доказаха, че американската ПРО в сегашния й вид е неспособна да осъществи прехващане на руските ракети. Поне поради това, че при американските противоракетни оръжия скоростта е доста по-малка, отколкото на руските стратегически ракети, те просто не ги настигат.

Договорът за ПРО не е нищо друго освен повод за заплахи срещу Запада. Но руският началник явно се е заиграл. Та сега съвсем не е важно дали Путин блъфира или не. Като сметнат случващото се за сериозна заплаха, САЩ ще започнат разработването и масовото производство на въоръжения. Москва ще бъде принудена да отговори. Последиците от предишната надпревара във въоръжаването са добре известни - тя срина СССР. При всички случаи да се разчита на обещания ръст на благосъстоянието не се налага. Всъщност толкова ли е нужен той? Че руснаците винаги могат да се дрогират, като измислят звучни названия за нашите непобедими ракети...

-----------

* Авторът е руски журналист. Зам. главен редактор е на опозиционното онлайн издание "Ежедневний журнал". Заглавието е на сайта Нюз.Ру, което също препечатва коментара.

Камила Кабело и Чарли Екс Си Екс ще участват в турнето на Тейлър Суифт

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744056

Камила Кабело и Чарли Екс Си Екс ще участват в турнето на Тейлър СуифтПевицата Тейлър Суифт обяви, че колежките й Чарли Екс Си Екс и Камила Кабело ще участват в турнето за популяризирането на албума й "Reputation", предаде Асошиейтед прес. Суифт сподели в Инстаграм, че се вълнува и няма търпение да види почитателите си. Концертната обиколка ще започне на 8 май от Аризона, САЩ, и ще премине през Европа и Австралия.

Валери Симеонов: От сделката за ЧЕЗ само Корнелия е недоволна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744079

Валери Симеонов: От сделката за ЧЕЗ само Корнелия е недоволнаОт сделката за ЧЕЗ само Корнелия Нинова е недоволна - държавата, клиентите и Върбакови, които получават кредит от 300 милиона евро, са доволни. Такава рекапитулация направи вицепремиерът Валери Симеонов, който в миналия мандат на Народното събрание оглавяваше временната комисия за оценка на енергетиката.

ФИФА обеща, че жените в Иран ще бъдат допуснати до стадионите скоро

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/02/3139410_fifa_obeshta_che_jenite_v_iran_shte_budat_dopusnati_do/?ref=rss


Президентът на ФИФА Джани Инфантино и ръководената от него организация обещаха, че в близко бъдеще жените в Иран ще бъдат допуснати до футболните стадион. От световната централа заявиха, че са получили уверение от президента на ислямската република Хасан Рухани, че скоро ще има положително развитие по този въпрос.<br /><br />В четвъртък Инфантино стана обект на множество критики заради посещение на мач в Иран. Швейцарецът изгледа на живо дербито на Техеран между "Естеглал"...

Ядрените хвалби на Путин едва ли ще променят баланса на силите

http://www.mediapool.bg/yadrenite-hvalbi-na-putin-edva-li-shte-promenyat-balansa-na-silite-news276242.html

Твърдението на Русия, че е разработила нови стратегически оръжия, недосегаеми за отбраната на Запада, едва ли ще промени баланса на силите в света. Руските ядрени ракети вече разполагат с потенциала да анихилират САЩ, а стратегията на американската отбрана е основана главно върху сдържащата заплаха с масиран ядрен отговор, а не върху непробиваем щит срещу руските ракети.    Някои анализатори казват, че изявленията на президента Владимир Путин за новите въоръжения може би ще ускорят зараждащата се според тях надпревара със САЩ във въоръжаването. Миналия месец САЩ назоваха Русия като главната причина за необходимостта да се разработят две нови ядрени оръжия: бойна глава с малка мощ за изстрелвана от подводница балистична ракета и ядрени крилати ракети с морско базиране.    Администрацията на Доналд Тръмп обеща да увеличи ядрената мощ на САЩ, като същевременно критикува увеличаването на ядрената мощ на Русия. Малко вероятно е думите на Путин да променят това уравнение или да отклонят администрацията на Тръмп от пътя за модернизиране на целия ядрен арсенал на САЩ, което ще струва стотици милиарди долара, като същевременно се разширява противоракетната отбрана.    Във вчерашната си реч в Москва за състоянието на страната, произнесена дни преди той да спечели, както се очаква, пореден шестгодишен президентски мандат, Путин каза, че сред неговите нови оръжия са задвижваните от атомна енергия крилата ракета, подводен дрон с ядрен двигател, които могат да носят ядрени бойни глави, както и хиперзвукова ракета, която няма аналог в света.    Наскоро Пентагонът спомена за разработването от Русия на две от тези оръжия: подводния дрон с междуконтинентален обсег и хиперзвуковия "плъзгащ се летателен апарат", каквото оръжие разработват също Вашингтон и Пекин. Пентагонът не е говорил публично за споменатата от Путин крилата ракета с ядрен двигател. Тя напомня за разработките в САЩ през 60-те години на подобно оръжие, наричано "Голямата тояга", който проект накрая е бил изоставен.    Белият дом омаловажи думите на Путин.    "Президентът Путин потвърди нещо, което отдавна е известно на правителството на Съединените щати, но което Русия отричаше", каза говорителката на Белия дом Сара Хъкаби Сандърс като реакция на речта на Путин.    Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт отбеляза, че Путин е говорил преди изборите на 18 март. "Смятаме, че той иска да се хареса на публиката", каза тя и добави, че хвалбите на Путин са безотговорни. Тя каза, че за нея е било "жалко" да гледа руската видеоанимация, показана от Путин по време на речта му, изобразяваща, както каза тя, "ядрена атака срещу Съединените щати". Тя назова тази анимация "безвкусна".    Независимо, че Путин каза, че неговите съобщения целят да привлекат вниманието на Америка, той каза също, че е отворен за диалог със САЩ.    "Ние не сплашваме никого, няма да нападаме някого, ние нямаме намерение на отнемаме нещо от някого", каза той.   Путин твърди, че неговите нови оръжия ще направят безполезни отбранителните системи на САЩ и Европа, намеквайки за рязко повишаване на залозите в продължителната борба за стабилност в света след Студената война. Москва отдавна заплашва, че ще намери технологичен начин да преодолее западната система за противоракетна отбрана, която възприема като заплаха срещу себе си и която Западът отрича да е насочена срещу Русия.    Томас Карако, експерт по противоракетна отбрана в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че изявленията на Путин са в унисон с по-широкия модел на руските идеи за ядреното оръжие и ролята на Русия в света. Администрацията на Тръмп тълкува руските изявления и действия от последните няколко години, вкл. анексирането на Крим и военната намеси в Източна Украйна, като изискващи засилване на възпиращата ядрена мощ на САЩ.    Говорителката на Пентагона Дейна У. Уайт заяви, че САЩ ще продължават да настояват, че противоракетната отбрана на САЩ не е заплаха за Русия. "Тук не става дума за отбрана; това е за възпиране", каза тя и добави, че министерството на отбраната не е изненадано от изявленията на Путин за оръжията.    Според Микаела Додж, експерт по противоракетна отбрана във Фондация "Херитидж", изявленията на Путин потвърждават, че администрацията на Тръмп е била права да изгради обявената си наскоро оценка за политиката си за ядрените оръжия около безпокойството, което буди Русия.    Становището на администрацията се свежда до това, че руската политика и действия съдържат потенциала да създадат погрешна преценка, която да доведе до безконтролна ескалация на конфликт в Европа. В частност тя изтъква руската доктрина, известна като "ескалирай, за да деескалираш". Тази доктрина предвижда Москва да използва или да заплашва да използва ядрено оръжие с малка мощност в ограничен конвенционален конфликт в Европа с идеята, че като прави това, ще принуди САЩ и НАТО да отстъпят.      По БТА.

Сделката с ЧЕЗ е нагласена, но законна, смята Валери Симеонов

https://offnews.bg//politika/sdelkata-s-chez-e-naglasena-no-zakonna-smiata-valeri-simeonov-675970.html

Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна! Това написа във фейсбук профила си вицепремиерът Валери Симеонов.

Според него нагласеното в сделката е от чешка страна, тъй като Гинка Върбакова, чиято фирма сключи договор са купуване на чешката компания у нас, била близка до "металургичният магнат в Чехия" Зденек Земан:

Няма как собствениците на ЧЕЗ да не са в близки отношения с един от най-големите си клиенти в Чехия. Все едно Валентин Златев да не познава шефовете на Лукойл, откъдето взима горивото, което продава на бензиностанциите си. Все едно Марешки да не познава Домусчиев, от когото купува част от лекарствата си. Все едно Корнелия Нинова да не познава Георги Гергов – основния спонсор на кампанията й, коментира Симеонов.

Според него от ЧЕЗ назначили един от най-високопоставените си мениджъри -  Милена Стоева, в Съвета на директорите на „Инерком-България“, като това станало 7 дни преди ЧЕЗ да обяви избрания купувач.

Ето и пълния коментар на Симеонов:

Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна!
За сложните проблеми обикновено обясненията са прости – и това се отнася за цялата „мистерия“ около придобиването на дружествата на ЧЕЗ България от доскоро непознатата г-жа Гинка Върбакова.
Нека се поставим на мястото на ЧЕЗ – искам да изляза от Източна Европа и да прехвърля бизнеса си изцяло в Западна Европа. Такава е стратегията на фирмата от десетина години.
Искам да продам бизнеса си в България, но това да не опетни името на фирмата ми, т.е. бизнесът, който ще продам не трябва да се сгромоляса веднага след прехвърлянето.
Така продавам първо „ТЕЦ Варна“ без риск за репутацията – той без друго не работеше. Трябва да продам големия си бизнес – електроразпределението и търговията с ток. Поставям си две цели – максимална цена на продажбата и второ лоялен купувач, който няма да срине предприятието на втория месец и по този начин да опетни репутацията ми на международния енергиен пазар, с което би попречило на влизането ми в по-богати държави.
Започвам търг за активите в България, на който се явяват половин дузина фирми. Някои са с тъмно минало, други са несигурни, трети изобщо не познавам: Енерго-про (чешка фирма, но тази сделка ще бъде спряна от КЗК за монопол), фирма на Ковачки (несигурен играч със спорна репутация и много задължения), фирма на Бобокови (с добра история, но непознати), и още няколко турски, индийски и други чуждестранни фирми със съмнително минало и бъдеще.
И Гинка Върбакова. Собственик на няколко фотоволтаични парка от България, но със сериозни препоръки!
От кого? От металургичният магнат в Чехия Зденек Земан. Металургията е свързана с огромно потребление на енергия. Няма как собствениците на ЧЕЗ да не са в близки отношения с един от най-големите си клиенти в Чехия. Все едно Валентин Златев да не познава шефовете на Лукойл, откъдето взима горивото, което продава на бензиностанциите си. Все едно Марешки да не познава Домусчиев, от когото купува част от лекарствата си. Все едно Корнелия Нинова да не познава Георги Гергов – основния спонсор на кампанията й.
От историята на фирмите на Върбакова се вижда, че Зденек Земан е осигурил близо 80% от парите, необходими за фотоволтаичните паркове на Инерком преди повече от 10 години. След изграждането и пускането в експлоатация, парите са върнати коректно и дяловете на Земан са прехвърлени на Върбакова. Няма как за това време да не са си установили лични отношения на лоялност и доверие – все качества, които ЧЕЗ търсят в бъдещия си купувач.
Тук идва въпросът „Откъде ще дойдат парите?“ Бизнесът на Върбакови е прекалено дребен и покрива едва около 5% от цената на сделката. Явно е нужен банков кредит от „международна банкова институция“ (което г-жа Върбакова твърди непрекъснато), която няма да отпусне кредита заради Инерком, а заради ЧЕЗ.
Защо ще отпусне кредит от около 300 млн. евро?
В качеството си на председател на временната комисия за оценка и контрол на енергетиката на България 2015-2016 г., установих безспорни факти на „аутсорсване“ (възлагане на изпълнение на услуги и дейности на чужди фирми - чешки) от „ЧЕЗ Разпределение“ и „ЧЕЗ Електро“, с което се увеличават разходите и се скриват истинските печалби от дейността. За този и други подобни факти съм изпратил доклада на прокуратурата още през април 2016 г.
Реалните финансови разчети на ЧЕЗ лесно могат да убедят всяка банка, че техните 300 млн. евро ще бъдат върнати без проблеми за 20 години дори при днешната цена на тока. Гарант за това са както споменатите добри печалби от дейността, така и евентуални скрити договорни гаранции от продавача.
За да е сигурен контролът върху дружеството след неговата продажба, преди 20-тина дни за шеф на Съвета на директорите на „Инерком-България“ беше назначена г-жа Милена Стоева – един от най-високопоставените и верни на ръководството мениджъри на ЧЕЗ. Това се случва 7 дни преди ЧЕЗ да обяви избрания купувач!
Да, така е – сделката е нагласена, но не е незаконна. ЧЕЗ искат да продадат дружеството си в България за много пари на човек, който няма да го съсипе – затова самите те намират човека и самите те намират парите. Въпросите остават около участието на руснака и грузинеца, ако то изобщо е реално. Но не трябва да забравяме, че грузинският бизнесмен има мащабен бизнес в България, отдавна е крупен клиент на ЧЕЗ България и като нищо може да е видял в тази сделка възможност да вложи част от авоарите си у нас. Ако всичко това е така, предложението на премиера Борисов държавата да участва с дял в сделката просто ще даде допълнителна увереност и гаранция на международната банка – в което няма нищо лошо.
Получаваме потвърждение и на твърденията на Върбакова, че зад сделката стои сериозна банкова институция, че тя е крайният собственик на фирмата и че не познава никакви политици с изключение на министър Петкова (за какво й е, след като познава ръководството на ЧЕЗ?!).
Дали няма да излезе, че Върбакова не лъже, но скрива част от информацията за нагласената от самите ЧЕЗ сделка и банката-кредитор? Все пак, да не забравяме, че това е търговска тайна и че Върбакова можеше да откаже да бъде подлагана на разпит. Семейство Върбакови ще получава достатъчен дивидент за собствеността си, многократно по-голям от приходите от досегашния им бизнес. Така че и техният интерес е гарантиран.
Разпалената от БСП медийна истерия, всъщност само допринесе за допълнително объркване, паника и затрудни адекватната реакция на българската държава в тази сложна ситуация.
И за да не стане като с декларацията на НФСБ срещу Ска Келер, дебело подчертавам, че това е моя лична позиция и не ангажира правителството по никакъв начин :)
Рекапитулация:
Върбакови – доволни :D
Банката – доволна :D
Клиентите на тази цена на тока - доволни :D
ЧЕЗ – доволен :D
При получаване на дялове – и държавата доволна :D
Корнелия – недоволна :(

"Мозъкът" на схемата за наркотрафик през руското посолство в Аржентина е задържан в Германия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3139386_mozukut_na_shemata_za_narkotrafik_prez_ruskoto/?ref=rss


Предполагаемият руски "мозък" на верига за трафик на кокаин в посолството на Русия в Аржентина Андрей Ковалчук е арестуван в Германия. Това съобщи днес берлинската полиция. В момента Ковалчук е под стража, заяви за АФП говорител на столичната полиция, цитиран от БТА.<br /><br />По-рано същата информация дойде от адвокат на Ковалчук.<br /><br />Смята се, че задържаният е оглавявал верига за наркотрафик в Аржентина, където 400 кг кокаин бяха открити в училище,...

Меркел и Тръмп обсъдиха снощи Сирия и новите руски оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744045

Меркел и Тръмп обсъдиха снощи Сирия 
и новите руски оръжияГерманската канцлерка Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъдиха снощи по телефона ситуацията в Сирия и новите оръжейни системи, огласени вчера от руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Канцеларията на Меркел съобщи, че двамата лидери са се съгласили,

Съдят провадийка, убила мъжа си при катастрофа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744057

Съдят провадийка, убила мъжа си при катастрофаВарненската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу 33-годишната Кямиле Мехмед. Жената ще отговаря пред Темида за това, че причинила катастрофа, при която починал съпругът й Йълмаз. Произшествието станало на 25 август 2017 г. Йълмаз на подсъдимата отишъл за риба с мотора си. Когато решил да се прибере обаче се оказало,

БСП: България трябва да бъде мост между Европа и Русия

https://offnews.bg//politika/bsp-balgaria-triabva-da-bade-most-mezhdu-evropa-i-rusia-675947.html

"Днес добрите онтошения с Русия не са въпрос на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия - нещо, което трябваше да осъзнаем отдавна и да превърнем в актуална политика. Ето защо призоваваме България да работи за поетапна отмяна на санкциите срещу Русия както и за предприемане на конкретни мерки за подобряване и задълбочаване на двустранното сътрудничество както в политическо и икономическо, така и културно измерение".

Това заяви депутатът от БСП Александър Симов от трибуната в Народното събрание по повод 140-годишнитата от Руско-турската освободителна война.

"На 3-ти март празнуваме една мечта. Мечтата за връщането на България на картата на Европа, за една държава, където несправедливостите ще бъдат приключени и след мрака на робството всички ще могат да живеят щастливи и свободни. Именно тази мечта беше светлата идея, която в най-тъмните години, крепеше жив българския дух и даваше смисъл на много хора да не спират своята постоянна борба. Заради това на тържествения ден ние трябва да отдадем почит на българските опълченци, на руските войски, както и на всички други народи, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ. За нас Руско-турската освободителна война е пример за проява на висши човешки добродетели. Саможертва и героизъм за свободата на отечеството", се казва още в декларацията на БСП.

От левицата призоваха да не се правят опити за пренаписване на историята, тъй като те ще срещнат съпротивата на всеки българин, в чието "сърце отекват Шипка и Плевен":

"3 март не е просто датата на сключване на Санстефанския мирен договор, а е свят момент за възкръсването на България. Епопеята на освобождението не е само държавнически акт, а въжделение на всички европейски народи. Това е една епопея, която няма как да бъде забравена, а опитите за това ще срещнат съпротивата на всеки българин, в чието сърце отекват Шипка и Плевен. Ето защо е недостоен и глупав всеки опит за пренаписване на историята. Защото това е удар не просто върху фактите и светлата саможертва, а върху сърцевината на българската идентичност. Заради това днес, когато честваме най-светлия си празник, сме длъжни пред историята да наричаме нещата с истинските им имена. Руско-турската война беше една кулминация на топлите отношения между България и Русия. Тази традиционна любов не е литературна измислица, а е знак за голяма близост. Ние имаме много обща история с Русия. Нас ни свързват общите корени на православието, близките езици и азбуката, която Кирил и Методий създадоха. Между България и Русия винаги е имало огромен културен обмен, трайни икономически контакти и не е случайн, че днес много руснаци виждат страната ни като предпочитана туристическа дестинация. Заради това днес добрите онтошения с Русия не са въпрос на спомени и романтика, а на реален национален интерес".

Във Варна показват малки макети на морски фарове, изработени от деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=370088

Поредната изложба от малки макети на български архитектурни паметници, изработени от деца, ще можем да разгледаме от 3 март във Варна. Този път темата е "Морски фар". Експозицията ще бъде подредена във Фоайето пред Зала 1 на Фестивалния комплекс и ще е безплатна за публиката, научи Moreto.

Силна буря заплашва с наводнения североизточното крайбрежие на САЩ

http://www.mediapool.bg/silna-burya-zaplashva-s-navodneniya-severoiztochnoto-kraibrezhie-na-sasht-news276241.html

Жителите на североизточното крайбрежие на САЩ се готвят да посрещнат силна буря, която заплашва с наводнения района - от щата Мейн до Северна Каролина, предаде Ройтерс. Проливни дъждове, изключително висок прилив и придружена със силни ветрове буря може да се съчетаят и да причинят големи наводнения в крайбрежните части на Бостън и на север и на юг по бреговата линия, предупреждават правителствени и частни метеорологични служби. Ветрове със скорост до 120 км/ч може да доведат до прекъсване на тока в обширни райони. "Хората трябва да приемат това много сериозно", заяви на пресконференция губернаторът на щата Масачузетс Чарли Бейкър и предупреди хората да се готвят за повторение на наводненията, засегнали голяма част от източното крайбрежие при т.нар. "бомбогенезис" - зимната буря от 4 януари. Ако се намирате в зона, за която е издадено нареждане за евакуация, горещо ви препоръчваме да направите това още в петък сутринта, каза губернаторът. Синоптиците предупреждават, че къщите, които се намират на брега на океана, може да бъдат разрушени от бурни вълни, а живеещите в квартали, до които се стига по нискоразположени пътища, може да се окажат откъснати от света с часове и дори дни. Работни екипи укрепват крайбрежните дюни, вратите на търговски обекти се блокират с чували с пясък, а местните жители запечатват прозорците си с листове шперплат, за да ги защитят от евентуални отломки. Евакуация обявиха властите и в Южна Калифорния. Жителите на крайбрежните квартали са призовани да се евакуират заради задаваща се мощна зимна буря, която вече донесе обилни снеговалежи в северните планини, предаде Асошиейтед прес. Заповед за евакуация са получили около 30 000 души, живеещи в предпланинските райони на окръг Санта Барбара, включително местата, които бяха опустошени от кални свлачища през януари. На север, в части от Сиера Невада, е в сила предупреждение за виелици. Вчера там падна над 30 см сняг, заради който бяха затворени основни пътища.

Паметникът на Шипка струва 147 000 лв. по данъчна оценка

http://dnes.dir.bg/news/pametnik-shipka-26931085

В навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България, Паметникът на свободата на връх Шипка се сдоби с акт за публична държавна собственост.

Гимнастик също обвини Лари Насар в сексуално насилие

http://www.cross.bg/nasar-myyr-otbor-1569133.html

/КРОСС/ Първа жертва от мъжки пол разкри, че бившият лекар на националния отбор по гимнастика на САЩ - Лари Насар, му е оказвал сексуален тормоз. За кошмарните си преживявания разказ сестрата на Джейкъб Муур - 19-годишен гимнастик, който е бил част от младежкия национален тим на страната, когато Насар е упражнявал професията си. Муур е потърсил Насар заради контузия в рамото, когато е бил на 16 години. Той му е приложил акупунктура върху зоната на гениталиите, като е показал метода и пред присъстващо момиче, което по това време също са били непълнолетно. Муур бил обект на "терапия" в мазето на къщата на Насър през април 2016 г. Тогава лекарят все още е работил за университета в Мичиган, където преминаха 20 години от стажа му. Сестрата на Джейкъб - Камерин, също е една от засегнатите гимнастички, подали колективен иск срещу Насар за сексуално насилие. Именно Камерин Муур, която е била част от националния отбор по гимнастика на САЩ за девойки, изнесе шокиращи факти по време на процеса срещу Насър. Тя разкри, че лекарят е започнал да практикува "специалното си лечение" върху нея и брат ѝ, когато е била на 10. Камерин и Джейкъб са била водена при Насар за лекарско мнения от майка си, която не е подозирала за насилието и винаги я е чакала на горния етаж. Лари Насар в момента има присъда от 360 години затвор, издадена от съда в Мичиган

Всички песни от албум на "Туенти уан пайлътс" станаха "златни"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744044

Всички песни от албума "Blurryface" на американския дует "Туенти уан пайлътс", който смело миксира различни жанрове, получиха "златен" статут с над половин милион продажби в САЩ, предаде Франс прес. Подобен успех се наблюдава за пръв път в американската дискографска индустрия. Някои от парчетата достигнаха дори до "платинен" статут с милион

Историите от Света на диска на Тери Пратчет в нов сериал на BBC

https://offnews.bg//kultura/istoriite-ot-sveta-na-diska-na-teri-pratchet-v-nov-serial-na-bbc-675962.html

Историите от Света на диска на покойния сър Тери Пратчет оживяват на малкия екран в нов мини сериал, който Би Би Си подготвя, съобщава онлайн изданието Deadline.

Както почитателите на Пратчет знаят, историите от поредицата включват 41 книги с десетки образи и сюжети.

Работното заглавие на шестте епизода на сериала е The Watch (Стражата - б.р.). Заглавието вероятно е препратка към "Стражите! Стражите!" (Guards! Guards!) и разказва за охранителите на град Анкх-Морпорк.

Приказните истории на Пратчет се случват върху магическия плосък Свят на диска, който се крепи на гърба на четири гигантски слона, а те на свой ред са стъпили на още по-гигантска костенурка

Отделните романи в поредицата се случват на различни места в Света на диска и предлагат богат материал за потенциални екранизации.

Наскоро стана ясно, че предстои тв версия на "Добри поличби". И двата проекта ще бъдат копродуцирани от Narrativia, която притежава правата върху произведенията на сър Тери Пратчет и е управлявана от неговата дъщеря Риана Пратчет, продуцента Род Браун и Роб Уилкинс, личният асистент на бизнес мениджър на писателя.

The Watch не е първият проект за заснемане на част от Света на диска. Британският тв канал Sky One вече излъчи няколко филма, заснети по книги на покойния писател.

Рейтингите на президента и премиера на Франция се повишават

http://www.mediapool.bg/reitingite-na-prezidenta-i-premiera-na-frantsiya-se-povishavat-news276240.html

Рейтингът на доверие към президента на Франция Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип е започнал да се увеличава отново и за изминалия месец се е повишил с 3 процента при всеки от тях. Това сочат резултатите от социологическо проучване на института "Елаб", цитирани от информационните агенции. Според данните рейтингът на Макрон се покачва с 3 процента до 41 на сто - това е делът на запитаните, отговорили положително на въпроса дали вярват в способността на президента "ефективно да се справи с основните проблеми, които възникват пред страната". Така Макрон е превъзмогнал негативната тенденция, наблюдавана месец по-рано, когато рейтингът му спадна с 4 процента. Положителна динамика се наблюдава и в равнището на доверие към премиера Едуар Филип. Рейтингът му за месец също се е покачил с 3 процента - положително оценяват работата му 37 процента от избирателите. Повишаването на доверието към политическото ръководство на Франция наблюдателите свързват с проекта за структурна реформа в националната жп компания Ес Ен Се Еф, който правителството обяви в началото на седмицата. В последните години работата на железопътния монополист не спираше да предизвиква оплаквания сред населението, което беше недоволно от постоянните стачки на железничарите, ремонтите на линиите и закъсненията на влаковете.

Пешеходните зони в София се увеличават с малко от 3 март

http://www.mediapool.bg/peshehodnite-zoni-v-sofiya-se-uvelichavat-s-malko-ot-3-mart-news276239.html

Пешеходните зони в София ще се увеличат малко от 3 март. Тогава влиза в сила забраната за коли в участъка на бул. "Витоша" от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски". Трамваите ще продължат да се движат. Ще се наложи и промяна в посоката на движение по някои от улиците в района. Основната е, че се обръща посоката на движение по ул. "Позитано" и по нея ще може да се влиза откъм бул. "Христо Ботев". Обръща се посоката на движение и по част от улиците "Лавеле" и "Кн. Борис І". С новата пешеходна част ще бъде продължена естествената пешеходна ос по бул. "Витоша", свързвайки я с площад "Света Неделя" и с археологическите разкопки там, които разкриват хилядолетната история на София, обясниха от общината. Решението за новата пешеходна зона беше взето от общинския съвет още през миналата година. С него се затваря за коли и част от ул. "Г. Вашингтон" и се въвежда максимална скорост до 30 км. в час за колите, минаващи по малките улици в центъра. Предстои площад "Св. Неделя" да бъде освободен от автомобили, след което ще претърпи цялостна реконструкция. За по-голямото удобство на пешеходците на по-късен етап се предвижда връзка и с Градската градина, посредством забрана за автомобилно движение по ул. "Съборна". С тези промени автомобилното движение в тази зона ще бъде изцяло забранено. Трамвайните мотриси на градския транспорт ще продължат да се движат по обичайния си маршрут без промяна, като това допълнително ще стимулира екологичния начин на придвижване в централните части на града. Така пешеходните пространства в центъра на града ще бъдат свързани и по-достъпни. Предвижда се също поетапно платените места за паркиране по тротоарите в столицата да бъдат премахнати, съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Това вече се прави по бул. "Ал. Стамболийски", където паркоместата са разчертани успоредно на пътното платно, а не както до момента под 45 градуса. Това реално ще намали броя им с около 10. По-малко места за паркиране ще има и на бъдещата пешеходна улица "Съборна". По нея ще може да се паркира само от едната страна, а в бъдеще влизането на коли ще бъде изцяло забранено. Ще се промени и схемата на паркиране около площад "Народно събрание". "Ще се опитаме да въведем ред там", каза Крусев. Той добави, че идеята е там да има повече озеленяване за сметка на местата за паркиране, които ще бъдат намалени с 14. Според препоръките на архитектурното студио на урбаниста Ян Геел централните площади като "Народно събрание" и "Ал. Батенберг" трябва да бъдат освободени от коли, тъй като в момента действат основно като паркинги.

Експерти: Възрастната работна сила е петролът на българската икономика

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744042

Експерти: Възрастната работна сила е петролът на българската икономикаВъзрастните работници не са аутсайдери, възрастната работна сила е огромен резерв за българския пазар на труда и е петролът на българската икономика. Тези тези бяха изказани на кръгла маса на тема "За активен и пълноценен живот на възрастните хора в България". Основни лектори по темата бяха доц. д-р Георги Бърдаров от Софийския университет "Св.

Паметникът на Шипка – 147 хил. лв. по данъчна оценка

http://www.cross.bg/sobstvenost-durzhavna-pyblichna-1569132.html

/КРОСС/ В навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България, Паметникът на свободата на връх Шипка се сдоби с акт за публична държавна собственост, потвърдиха от Националния парк музей „Шипка - Бузлуджа" в Казанлък. Според документа паметникът е 8-етажна сграда с културно и историческо предназначение. Данъчната ѝ оценка е 147 хил. лв. Актът за публична държавна собственост е бил подписан от областния управител на Стара Загора Гергана Микова на 12 февруари т.г. Документът е важен, защото с него се улесняват бъдещи ремонти и консервации по високия 31,5 м паметник. Историци припомнят, че още при освещаването на монумента през 1934 г. комитетът по неговото изграждане го дарява на тогавашното Министерство на войната, в последствие прилежащата територия от 1180 дка, на която има изградени и други паметници, се оказва под управлението на Министерството на земеделието.  

Двама възрастни и дете загинаха във Великобритания заради снеговалежите и студа

http://www.mediapool.bg/dvama-vazrastni-i-dete-zaginaha-vav-velikobritaniya-zaradi-snegovalezhite-i-studa-news276238.html

Двама възрастни и малко дете загинаха през вчерашния ден във Великобритания в резултат на снеговалежите и студа, предизвикани от атлантическата буря Ема и антициклона Звяра от Изтока, съобщи Би Би Си. Лошото време станало причина лек автомобил да се блъсне в жилищна сграда в графство Корнуол, Югозападна Англия, в резултат на което на място загинало седемгодишно момиченце. На една от заснежените улици на град Лийдс беше открита мъртва 75-годишна жена, а още една жертва на стихията стана 46-годишен мъж, чийто автомобил се удари с камион в близкия град Бъркшър. Вчера на територията на Англия и Уелс беше обявен червен код за опасност заради лошото време. В цяла Великобритания бяха затворени хиляди училища. В Шотландия продължават да са затворени двете най-големи летища - в Единбург и Глазгоу. На други аерогари, включително в британската столица, бяха отменени десетки полети. Един човек загина на североизточния японски остров Хокайдо в резултат на снежната буря, връхлетяла острова, предаде ДПА. Мъж на около 20 години бил намерен мъртъв в град Томокомай, след като той и още двама души опитали да спасят шофьор на закъсал в бурята автомобил. Метеоролозите предупреждават, че днес същият район на Хокайдо ще бъде ударен от нова снежна буря, която ще бъде най-силната от години насам. Властите призоваха хората да не излизат, докато не мине най-тежката част от стихия. Около 700 училища на острова бяха принудени да затворят, а десетки полети бяха отменени. Около 7500 домакинства бяха без ток през изминалата нощ, а над 300 автомобила бяха блокирани от снежната буря, в района на местното селище Шимукапу, съобщиха японски медии.

Снежната покривка в Пампорово е над 120 см

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744041

Снежната покривка в Пампорово е над 120 смНад 120 см е снежната покривка в Пампорово, информират от Планинската спасителна служба. Условията за ски в курорта са добри, всички писти са отворени, с изключение на трасето към "Смолянски езера". Скиори и сноубордисти в народни носии ще се спуснат заедно от връх Снежанка на 3 март по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България,

Комисията за конфискация освободила 23 млн. лв. на издирвана рускиня

https://offnews.bg//temida/komisiata-za-konfiskatcia-osvobodila-23-mln-lv-na-izdirvana-ruskinia-675967.html

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за проверка на фактите и обстоятелствата около прекратено през 2015 година производство на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и вдигнат запор над активи на издирваната от няколко седмици с общодържавно издирване финландска гражданка от руски произход Елизабет Елена вон Месинг.

Между освободените активи са 23 милиона лева в банкови сметки, дружествени дялове и недвижим имот. Така от две години, вече издирваната с общодържавно издирване и осъдена на първа инстанция за пране на 1.5 милиарда лева финландска гражданка от руски произход, разполага с всичките си активи и има сериозни съмнения, че те са изнесени от страната.

Разследване на фонда започна след получаване в края на миналата година на сигнал с копие на документ с решение на КОНПИ и медийни публикации по темата. За да установи истинността на документа, от правния екип на фонда поискаха по ЗДОИ информация от комисията. След получен отказ беше заведено дело, първото заседание по което е насрочено по-късно този месец. 

През месец септември 2017 година Вон Мессинг и друг руски гражданин, Димитър Абрамкин, са осъдени от СГС на първа инстанция на десет години затвор и глоба от 628 милиона лева за пране на пари. Вон Мессинг е задържана в съдебната зала. Два месеца по-късно, Софийски апелативен съд отменя нейното задържане и налага нова, по-лека мярка за неотклонение - гаранция от 5 хиляди лева. 

В момента Вон Мессинг се издирва с общодържавно издирване след разпореждане на СГС от януари 2018 година. Мотивите на съда са, че в молбата си за промяна на мярката тя е приложила документ от германски лекари, но проверката посредством Службата за сътрудничество по наказателни дела EUROJUST е установила, че единият от лекарите е починал близо година преди издаването на документа. 

Според анализа на правния център на АКФ, с оглед на съмненията за документално престъпление при искането за промяна на мярката за неотклонение, е важно да бъдат установени всички въпроси около процедурата по вдигане на запора на КОНПИ над активи на издирваната финландска гражданка от руски произход:

- извършена ли е обстойна проверка на автентичността на представените от Вон Мессинг документи и какви са характеристиките им, въз основа на които КОНПИ приема, че същите представляват годни доказателствени средства, въз основа на които да се приемат за установени твърдените от нея факти;

- с оглед на това, че производството в Русия е отделяно по няколко наказателни производства, извършена ли е проверка от КОНПИ как действително е ставало това;

- Проследена ли е връзката между наказателните производства от 2008г. до 2014г., водени срещу вон Месинг в Русия по цитираните в решението състави;

- Извършена ли е самостоятелна и независима проверка от КОНПИ дали действително е прекратено производството срещу вон Месинг в Русия, във връзка с което е повдигнато обвинение в България и наложен запор на имуществото; 

- Извършена ли е проверка за съответствие на фактическите и правни основания, по които е повдигнато обвинението срещу Вон Мессинг в България спрямо тези, въз основа на които е образувано производството срещу нея от КОНПИ?

САЩ окачествиха като "шега" идеята на Русия за хуманитарни коридори в Сирия

http://www.mediapool.bg/sasht-okachestviha-kato-shega-ideyata-na-rusiya-za-humanitarni-koridori-v-siriya-news276237.html

Руските предложения за хуманитарни коридори за евакуация на хора от Източна Гута са "шега" и хората ги е страх да ги използват от страх от военна повинност, изгнание и смърт. Това заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. "Идеята Русия да призовава за така наречения хуманитарен коридор, нека бъда ясна, е шега", каза на брифинг говорителката на ведомството Хедър Науърт. По думите й жителите се страхуват да използват подобни коридори, защото може да бъдат призовани за задължителна военна служба в силите на сирийския президент Башар Асад, никога да не се завърнат по домовете си или да бъдат убити. Същевременно руската армия заяви, че сирийски бунтовници не позволяват на цивилните в Източна Гута да напуснат опасните зони. По думите на генерал-майор Юрий Евтушенко, ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, на горещата линия на центъра дори са постъпили сигнали, че са извършени показни екзекуции на хора, опитали се да напуснат анклава, предаде ТАСС.

Десетте основни риска пред световната икономика

https://www.investor.bg/drugi/338/a/desette-osnovni-riska-pred-svetovnata-ikonomika-256698/

Според Economist Intelligence Unit глобалната икономика е изправена пред най-високото ниво на риск от години

Магическа гора в магазина

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6744039

Магическа гора в магазинаЯпонският архитект и дизайнер Кенго Кума е известен майстор на работата с дърво, като ефектните му произведения не са едно и две. Сред тях вече се нарежда и интериора на магазин за чанти в Милано. Той е на бранда valextra. Кума е сътворил невероятно пространство от дъски от кедрово дърво и огледални повърхности,

Арестуваха двама гръцки военни, пресекли случайно границата с Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744031

Арестуваха двама гръцки военни, пресекли случайно границата с ТурцияДвама гръцки военнослужещи са задържани от турската армия, след като в четвъртък сутринта са пресекли случайно границата при Еврос, съобщава електронното издание "Екатимерини", предава Фокус.  Генералният щаб на Гръцката армия обяви в петък, че двамата войници са патрулирали границата в горска зона близо до река Еврос в лоши метеорологични условия.

Пенсиите на част от пенсионерите се увеличават от март

http://econ.bg/Новини/Пенсиите-на-част-от-пенсионерите-се-увеличават-от-март_l.a_i.758574_at.1.html

От март тази година някои от пенсионерите в България ще получават специална добавка към пенсията си. Става въпрос за хора, попадащи в обхвата на чл....

Край на по-ниското заплащане за източноевропейците

http://www.moreto.net/novini.php?n=370069

Еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място. Това решение засяга стотици хиляди източноевропейци, които досега често работеха срещу по-ниско заплащане и при по-лоши условия, отколкото местните им колеги, пише „Дойче веле”.

БСП се жали на КС за Жаблянов

https://frognews.bg/novini/bsp-jali-jablianov.html

Искане за обявяване на противоконституционно на отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание.

Силна буря удря северното крайбрежие на САЩ

http://dnes.dir.bg/news/USA-burja-potopat-26931070

Жителите на североизточното крайбрежие на САЩ се готвят да посрещнат силна буря, която заплашва с наводнения района - от щата Мейн до Северна Каролина.

Венецуелските президентски избори бяха отложени за май

http://www.mediapool.bg/venetsuelskite-prezidentski-izbori-byaha-otlozheni-za-mai-news276236.html

Президентските избори във Венецуела бяха преместени от 22 април за втората половина на май, обявиха венецуелските изборни власти, цитирани от ДПА. Ръководителят на централната избирателна комисия Тибисай Лусена заяви, че президентските избори ще бъдат произведени заедно с изборите за регионална и местна власт. Президентът Николас Мадуро, който ще се опита да спечели нов мандат на поста, стана автор на предложение да бъдат произведени такива избори три в едно, наричани "мегаизбори". Изборните власти обаче обявиха, че няма време да бъдат организирани избори три в едно. Основната опозиционна формация Коалицията на народното единство заяви, че ще бойкотира президентските избори, които според нея няма да са прозрачни. Лидерът на една от партиите в КНЕ, Хенри Фалкон, обаче ще се яви на тях.

Доналд Тръмп: Търговските войни са добри и се печелят лесно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744032

Доналд Тръмп: Търговските войни са добри и се печелят лесно
На фона на международната критика и предупреждения по повод плановете за въвеждане на такси за внос на алуминий и стомана, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изглежда хареса идеята за търговска война, предава AFP, цитирана от "Фокус".  „Когато една страна (САЩ) губи милиарди долари за търговия с почти всяка страна, с която прави бизнес,

Президентът: Полковник Дрангов е еталон за родолюбие, храброст и мъжество

http://www.cross.bg/drangov-polkovnik-prezidentut-1569131.html

/КРОСС/ „Блестящ стратег и пълководец, изключителен оратор и педагог, полковник Дрангов се превръща в еталон за родолюбие, за храброст и мъжество." Това заяви президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев на тържествения ритуал по откриване и освещаване на паметник на полковник Борис Дрангов. Събитието се състоя в парка на Военна академия „Г. С. Раковски". В изказването си президентът Радев подчерта, че полковник Дрангов олицетворява силния, непреклонен дух на българите и е водач, когото българският войник следва с безрезервна отдаденост и без страх. Българската армия помни хиляди доблестни офицери, но делото на полковник Дрангов се откроява в нейната славна история и огрява със своята светлина и днес, заяви още държавният глава. "Освен наследството, което този достоен български офицер ни оставя в сферата на военното дело, полковник Дрангов ни завеща и пламенни, нравствени напътствия", посочи Румен Радев. Президентът припомни и вдъхновяващите слова на великия воин "В смъртта няма нищо страшно, защото е сладко да се мре за България" и "България има нужда от сърцати юнаци и честолюбиви войници, които не от смърт, а от позор се боят". Нравствената сила и родолюбието на този велик български патриот продължава да ни вдъхновява, да бъде пример за това на какво е способен нашият народ, когато е обединен от обща идея - свободата и благото на България, подчерта президентът Радев

Нинова: Без родно производство сме обречени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744011

Нинова: Без родно производство сме обречениСъюзът на малкия и среден бизнес „Произведено в България“ връчи годишните си награди „Златна мартеница“, съобщиха от пресцентъра на БСП.  "Благодаря за възможността да бъда гост на тази инициатива, която дава заслужено признание на българските производители, на техния труд, успех и иновативност. Без родно производство сме обречени.

Патриотите: Бутат ни към империя, която ни превръща в колониална администрация

https://offnews.bg//politika/patriotite-butat-ni-kam-imperia-koiato-ni-prevrashta-v-kolonialna-ad-675951.html

"Ние няма да се откажем от себе си, за което ни призовават много философи днес. Ние ще останем такива, каквито сме. Провалили сме доста имpерии, ще провалим и тази, към която ни бутат, която иска да направи от нас една колония, а ние всички тук да бъдем една колониална администрация."

Това се казва в декларация на парламентарната група на "Обединени патриоти", прочетена от трибуната в Народното събрание от депутата Станислав Станилов по повод националния празник 3-ти март.

"По времето на втората република 3-ти март винаги е бил обект на политически преоценки, на опити да бъде пренаписана историята. Винаги са се изваждали на дневен ред всевъзможни мотиви, с които да бъде обезценен този изключителен акт в световната история, за който големият български политик и дипломат, който е останал в историята с означението на русофоб, е казал: "За освободителната война ще говорим отделно, ще пишем отделно и винаги на колене. Преклонението пред този исторически акт трябва да бъде задължително за всички българи и никой не трябва да си позволява да го оспорва", се казва още в декларацията.

От "Обединени патриоти" посочиха, че днес депутати от всички парламентарни групи са били на откриването на паметника на полк. Борис Дрангов. Те призоваха да не забравяме да честваме подвизите на много други именни и безименни герои на българската история: 

"През този четвърт век, години на демократическата република, много българи, големи държавници, големи политици си замълчаваха кой ни е освободил, от какво ни е освободил, защо ни е освободил и какви са следствията от това освобождение. Следствията от това освобождение са независимото мислене на българите и самостойното ни достойнство, с което продължаваме своя път в историята. Ние много пъти сме били в тежко състояние, преодолявали сме го, живели сме на ръба на оцеляването, но никога не сме забравили какво е станало 1877-1778 г. и как е завършило всичко и защо се е получило така." 

Премиер и министър се разбраха с протестиращи - ще има тунел под Петрохан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744002

Премиер и министър се разбраха с протестиращи - ще има тунел под ПетроханПремиерът Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков са се разбрали с протестиращите от Северозападна България. Още в сряда техните искания ще бъдат изпълнени на заседание на Министерския съвет, когато ще бъде прието решение за изграждането на път там и тунел под Петрохан. Това съобщи преди минути регионалният министър Николай Нанков на

Принц Хари и Меган Маркъл канят публика за сватбата си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6744010

Принц Хари и Меган Маркъл канят публика за сватбата си Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще поканят над 2 500 души да участват в тържествата в деня на сватбата им през май, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Хари и американската актриса Маркъл ще минат под венчилото в Уиндзорския замък на 19 май. Церемонията ще бъде следена с особено внимание от хора от различни краища на света.

Наръчник за спасяване на дузпи: с клипове на Буфон и надъхваща музика (видео)

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/02/3139278_naruchnik_za_spasiavane_na_duzpi_s_klipove_na_bufon_i/?ref=rss


<br /><br />Когато се стигне до изпълнението на дузпи, всички погледи и надежди са насочени към вратарите. По същия начин от Матийо Пишо се очакваше да поведе третодивизионния "Льо Ербие" към историческо класиране за полуфиналите за Купата на Франция.<br /><br />Вратарят използва нестандартен подход, който даде резултат преди дузпите срещу "Ланс". Пишо се покри с яке, взе таблет, сложи слушалки и се изолира от случващото се около него.<br...

Корнелия Нинова за ЧЕЗ: Лобираме за един единствен купувач - държавата

http://www.cross.bg/ninova-borisov-nyama-1569130.html

/КРОСС/ „Лобираме за един единствен купувач - държавата. На тази позиция сме от 2004 до сега". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента. Тя припомни, че Борисов само преди две седмици е заявил, че това е сделка между два частни субекта, държавата няма никаква роля там и не бива да има, че ГЕРБ са дясна партия и не изповядват тезата държавата да има роля в икономиката. „Само една седмица по-късно, твърди точно обратното и дойде на нашата теза. Борисов се уплаши, защото видя, че далаверата, която беше замислил, е разкрита и няма да стане. Народът му се съпротивлява срещу това. Това е победа на народа", категорична е Нинова. Тя уточни, че ЧЕЗ е държавна чешка компания, а не частно юридическо лице. „Само контролен пакет означава българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик, няколко банки и офшорни компании с неизяснен статут на парите и банки, срещу които се водят разследвания в други държави. Не сме съгласни българската държава да е съдружник с неизвестни офшорни компании, зад които не знаем какви капитали стоят и да е съдружник с Гинка от Пазарджик. Нашата позиция е за изкупуването изцяло на ЧЕЗ", каза още Нинова. „Ако някой до вчера се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, мисля, че вече няма съмнение. Тя повтори едно към едно изказвания от пресконференции на ГЕРБ. Дори не ги беше запомнила, просто ги прочете", коментира лидерът на БСП

Изложба във Варна показва кичури от косата на Левски и лични вещи на Апостола

http://www.moreto.net/novini.php?n=370087

Изложбата „Докосване до Апостола“ откриха официално днес във Военноморския музей. Експозицията, която ще остане във Варна до 20-ти март, показва лични вещи на Дякона, както и кичури от косата му, предаде репортер на Moreto.net. Артефактите са от фонда на Националния военноисторически музей.

Какво точно казва Чърчил за "Желязната завеса"?

http://clubz.bg/64926-kakvo_tochno_kazva_chyrchil_za_jelqznata_zavesa

На 5-и март 1946 г. Уинстън Чърчил гостува в Уестминстърския колеж във Фултън, Мисисипи. Пред учениците на частния колеж той изнася реч, в която въвежда термина "Желязна завеса".

Цялата реч е доста дълга и е посветена на тогавашната международна обстановка в целия свят. Чърчил, известен със своя аналитичен и прозорлив ум, коментира и чертае перспективите пред света. Особено интересно е какво точно казва Чърчил за "Желязната завеса", освен това че се простира "от Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море". Британският политик коментира и цялостната политика на СССР по това време, като прогнозите му за бъдещето са доста мрачни. Отделен въпрос е доколко казаното от Чърчил продлжава да е актуално и сега.

Особено интересно за нас, е, че Чърчил нарежда София сред "всички тези известни градове... столици на древните държави от Централна и Източна Европа". Това не кореспондира с широко пропагандираното твърдение, че той мразел България и българите.

Публикуваме извадки от прочутата реч, които се отнасят до политиката на СССР:

Никой не знае какво Съветска Русия и нейната международна комунистическа организация възнамеряват да направят в непосредственото бъдеще или какви са границите, ако има такива, на техните екпанзиостични и прозелитиращи тенденции. Аз имам силно възхищение и уважение към храбрия руски народ и моя военен другар, маршал Сталин. Има дълбока симпатия и добра воля във Великобритания - и не се съмнявам тук също - към народите на вси Русии и решимост да упорстваме през много трудности и неуспехи в установяването на трайни приятелства. Ние разбираме нуждата на Русия да бъде сигурна по западните си граници чрез премахване на всякаква възможност за германска агресия. Ние приветстваме Русия на полагаемото ѝ се място сред водещите нации в света. Ние приветстваме нейния флаг по всички морета. Преди всичко, ние приветстваме постоянни, чести и растящи контакти между руския народ и собствения ни народ от двете страни на Атлантика. Мой дълг е обаче, а съм сигурен, че вие бихте искали да изложа фактите, както ги виждам пред вас, да поставя пред вас някои факти за настоящето положение в Европа.

От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море желязна завеса се е спуснала над континента. Зад тази линия лежат всички столици на древните държави от Централна и Източна Европа. Варшава, Берлин, Прага, Виена, Будапеща, Белград, Букурещ и София, всички тези известни градове и населенията около тях лежат в това, което трябва да нарека Съветската сфера и всички са предмет под една или друга форма, не само на съветско влияние, но и на много висока и в много случаи увеличаваща се степен на контрол от Москва. Единствено Атина  - Гърция със нейното безсмъртно величие  - е свободна да реши бъдещето си в избори под британско, американско и френско наблюдение. Доминираното от Русия полско правителство бе насърчено да направи огромни и погрешни посегателства над Германия и масови експулсации на милиони германци в печален и невъобразим мащаб сега протичат.

Комунистическите партии, които бяха много малки във всички тези източни държави на Европа, са издигнати до превъзходство и власт, далеч отвъд числеността им, и навсякъде се стремят да получат тоталитарен контрол. Полицейски правителства са взели надмощие в почти всеки случай и досега, освен в Чехословакия, няма истинска демокрация. И Турция, и Персия, са дълбоко обезпокоени и смутени от исканията, които са отправени към тях и от натиска, упражняван от правителството в Москва. Руснаците правят опит в Берлин да изградят една квази-комунистическа партия в тяхната зона на окупирана Германия чрез оказване на специални чрез услуги на група леви немски лидери. В края на боевете миналия юни американските и британските армии се оттеглиха на запад в съответствие с по-ранно споразумение до дълбочина в някои точки от 150 мили на фронт от почти 400 мили, за да позволим на руските ни съюзници да окупират това огромно териториално пространство, което Западните демокрации бяха завладели.

Ако сега Съветското правителство се опита, чрез отделно действие, да създаде про-комунистическа Германия в техните области, това ще предизвика нови сериозни трудности в британските и американските зони и ще даде на победените германци да се обявят на търг между Съветите и Западните демокрации. Каквито и заключения да могат да бъдат направени от тези факти, а те са факти, това определено не е освободената Европа, за която се бихме да изградим. Нито е Европа, която съдържа съществените условия за траен мир.

Сигурността на света изисква ново единство в Европа, от което никоя нация не бива трайно да бъде отхвърлена. Тъкмо от кавгите на силните родителски раси в Европа произлязоха световните войни, които наблюдавахме или които са се случили в минали времена. Двукратно в нашия живот сме видели Съединените щати, противно на желанията и традициите им, противно на аргументи, чиято сила не е възможно да не се проумее, да бъдат въвлечени от неудържими сили в тези войни навреме за осигуряване на победата на добрата кауза, но само след като са станали страховити кръвопролития и опустошение. Двукратно Съединените щати е трябвало да изпратят няколко милиона от своите млади мъже, за да намерят войната, но сега войната може да намери която и да е нация, където и да живее между здрача и зората. Със сигурност трябва да работим със съзнателна целенасоченост за велико омиротворяване на Европа, в структурата на Обединените нации и в съответствие с тяхната харта. Това, чувствам, е отворена причина за политика от много голяма важност.

Пред желязната завеса, която се простира насред Европа са други причини са безпокойство. В Италия комунистическата партия сериозно е затруднено от това, че трябва да подкрепи претенциите на обучения от комунистите маршал Тито към някогашна италианска територия в началото на Адриатическо море. Въпреки това бъдещето на Италия виси на косъм. При все това, не можем да си представим регенерирана Европа без силна Франция. През целия си обществен живот съм работил за силна Франция и никога не загубих вяра в нейната съдба, дори и в най-мрачните часове. Не ще изгубя вяра сега. Все пак, в голям брой страни, далеч от руските граници и по целия свят, комунистически пети колони са установени и работят в пълно единство и абсолютно подчинение на наставленията, които получават от комунистическия център. Освен в Британската общност и в Съединените щати, където комунизмът е в най-ранен етап на развитие, комунистическите партии и пети колони представляват сериозно предизвикателство и опасност за християнската цивилизация. Това са мрачни факти за всекиго, който да ги изброява на утрото на победа, спечелена с толкова много прекрасно другарство по оръжие и в каузата на свободата и демокрацията, но бихме били твърде неразумни да не се изправим срещу им прямо докато остава време.

Синдикатите предлагат държавата да има контрол и в трите ЕРП-та

https://www.investor.bg/energetika/472/a/sindikatite-predlagat-dyrjavata-da-ima-kontrol-i-v-trite-erp-ta-256820/

КНСБ и КТ "Подкрепа" припомнят строгите изисквания при приватизацията на дружествата, които не са поставени в сделката за ЧЕЗ България

Миската, мафията и убийците

https://bivol.bg/jan-kuciak-last-investigation.html

Словашките журналисти са шокирани от новината, че телата на колегата им Ян Кучияк и неговата годеница Марина Куснирова, и двамата на 27 години, са били открити миналата неделя в дома им, който са купили наскоро. И двамата са убити с по един изстрел. Най-високопоставените политици в Словакия наскоро станах обект на критика заради открито изразяваната […]

Проф. Търнев: Ранната диагностика на всяка рядка болест определя степента на ефективност на лечението

http://www.cross.bg/bolesti-zabolyavaniya-redki-1569129.html

/КРОСС/ Проф. Ивайло Търнев е Началник клиника по нервни болести, Университетска болница Александровска - Проф. Търнев, в последния ден на февруари се отбелязва Международния ден на редките болести. Какво всъщност означава термина „редки болести"?- Kонсенсус в определението за редки болести все още не е достигнат. В държавите от Европейския съюз (ЕС) редки са тези болести, които засягат по-малко от 5:10 000 души. По данни на СЗО и Европейската медицинска агенция в Европа има между 5000 и 8000 различни редки заболявания, които засягат между 27 и 36 милиона души. Според други автори обаче „засегнатите са около 3% от цялата популация или 13.5 милиона души в ЕС. Според трети автори пък „около 30 милиона души в 25 европейски държави имат РБ, което означава, че между 6 и 8% от общата популация на ЕС страда от РБ". В САЩ според Aкт за редките болести от 2002 година „редки заболявания са всички онези, които засягат малка популация от пациенти, обикновено популации от по-малко от 200 души в САЩ" [Rare disease act of 2002]. Това означава, че в САЩ редките болести, за да бъдат определени като такива, трябва да бъдат с честота 1:1500. В Япония рядка болест е тази, която засяга не повече от 50 000 жители на държавата, което определя честота на тези заболявания не повече от 1 на 2500 души.Повечето редки заболявания са животозастрашаващи и хронично-протичащи заболявания, като значителна част от тях са генетично обусловени

Втори опит здравната каса да не финансира излишни болници

http://www.mediapool.bg/vtori-opit-zdravnata-kasa-da-ne-finansira-izlishni-bolnitsi-news276235.html

Министерството на здравеопазването отново предлага критерии, по които здравната каса ще може да отсява с кои болници да работи на местата, където има излишък от лечебни заведения. Потребностите от болници, отделения и легла предстои да бъдат наново реграментирани с подготвяната от министерството нова Национална здравна карта, след като през октомври миналата година предишната беше обявена за нищожна от Върховния административен съд. Сега здравното министерство публикува за обществено обсъждане проект на наредба за критериите, по които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще може да отсява с кои болници да работи на местата със свръхпредлагане на медицински услуги. Критериите дават преимущество за тези, които осигуряват 24-часови дежурства, имат спешни отделения, осигуряват комплексно лечение, т.е. поддържат по-голям брой клиники и отделения в различни специалности, правят повече и по-сложни манипулации, през тях преминават повече пациенти, в това число през почивните дни, имат собствена аптека, лаборатория и др. Наличието на детски отделения също дава преимущество при оценяването на болниците. Наред с това бонус точки ще дава и оценката на пациентите и тяхната удовлетвореност. "Практиката през последните години показа безконтролно и нецелесъобразно разрастване на болничната леглова база спрямо потребностите на населението чрез разкриване на немалък брой нови лечебни заведения за болнична помощ, както и чрез разкриване на нови структури в съществуващите болници. Всички тези нови болници и нови дейности се създават в резултат на определени бизнес интереси и не са съобразени с потребностите на населението от съответната медицинска дейност, като в същото време те се явяват кандидати за договаряне с НЗОК", се казва в мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към предлаганите промени. Както Mediapool писа, отмяната на здравната карта от съда отвори вратата за финансирането на десетки ненужни болнични структури. За това като временна мярка тази година с бюджета на НЗОК беше въведен частичен мораториум за финансирането на нови болници и отделения. В момента у нас функционират над 340 болници, а броят им продължава да расте. Постоянно се разкриват нови лечебни заведения, главно в атрактивните, добре платени от НЗОК специалности като онкология, кардиология и ортопедията, която е примамлива с високата цена на медицинските изделия, които се плащат предимно от пациентите. Новите структури се разкриват главно в големите градове, където така или иначе има насищане с болници, като най-много излишни лечебни заведения има в София, Пловдив и Пазарджик. Дори няколко новоразкрити легла в ново отделение на съществуваща болница вдигат сериозно разходите на здравната каса, тъй като средният разход за едно болнично легло за активно лечение годишно е 32 000 лева. Според бившия здравен министър Петър Москов, който искаше още в предишното правителство "Борисов" да наложи ограничения за финансирането на излишни болници и отделения, заради липсата на регулация всяка година се правят 110 млн. лева ненужни разходи в здравеопазването, които обслужват лобистки интереси. От така заложените от здравното министерство критерии с по-голям шанс да запазят договорите си с касата са големите болници. Без договор може да се окажат по-малки специализирани болници (например хирургични или гинекологични и др.), които предлагат дейности, дублиращи тези в големите, и в същото време не могат да осигурят същата широка гама услуги.

На 8 март в София ще има публичен дебат с еврокомисар Витянис Андрюкайтис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6744006

На 8 март в София ще има публичен дебат с еврокомисар Витянис АндрюкайтисПубличен дебат с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис ще има на 8 март от 15 часа в Гранд Хотел София, съобщиха от отдел "Преса и медии" на Представителството на ЕК в България. Темата на гражданския диалог е "Вкусно или здравословно? Качеството на храните в Европейския съюз".

Пламен Марков: ЦСКА се завръща в автентичния си вид

http://clubz.bg/64925-plamen_markov_cska_se_zavryshta_v_avtentichniq_si_vid

"След решението на УЕФА ЦСКА се връща в автентичния си вид, в който е създаден. Това решение удовлетворява всичките ни милиони привърженици в България, пък и извън нейните предели. ЦСКА отново е най-привлекателният клуб за всички български футболисти."

Тоза заяви спортният директор на ЦСКА-София Пламен Марков на пресконференция, дадена заедно с адвокат Първан Първанов, който водеше защитата на "червените" в Арбитражния спортен съд в Лозана за връщането на клуба в евротуртирите.

Както е известно, в сряда УЕФА оповести, че от лятото ЦСКА-София отново може да играе в Шампионската лига или Лига Европа, стига да се класира по спортен път. Така бе отменена санкция от миналата година със забрана до 2019-а.

Първанов призна роля на президента на БФС Борислав Михайлов за положителната развръзка.

Очаквайте подробности.

Раздадоха леща и ориз на бедни в пловдивския район "Северен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6744015

Раздадоха леща и ориз на бедни в пловдивския район "Северен"Пакети с макарони, брашно, ориз, леща и олио получиха десетки социално слаби в пловдивския район "Северен". Връчи им ги лично кметът Ральо Ралев. Той напомни, че никога не е забравил хората в нужда. Възрастни жени и мъже приемаха с разтреперани ръце пакетите. "Ще изкараме месеца с тези варива", каза пенсионерка.

До края на годината ще бъдат доставени част от новите линейки, обеща Ананиев

http://econ.bg/Новини/До-края-на-годината-ще-бъдат-доставени-част-от-новите-линейки-обеща-Ананиев_l.a_i.758573_at.1.html

До края на годината част от новите линейки, предвидени по програмата за реформа в Спешната помощ, ще бъдат доставени. Това се разбра от отговор на...

ВАП проверява за частни имоти на плаж в Слънчев бряг

http://dnes.dir.bg/news/slanchev-brjag-nikolina-angelkova-26931081

Прокуратурата се самосезира по информация в медиите, според която от министъра на туризма е посочено, че на плаж на "Слънчев бряг“ има имоти частна собственост.

Принц Хари и Меган Маркъл ще поканят и хиляди обикновени хора на сватбата си

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3139397_princ_hari_i_megan_markul_shte_pokaniat_i_hiliadi/?ref=rss


Британският принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще поканят повече от 2600 обикновени хора да участват в празненствата по случай сватбата им.<br /><br />2640 души ще присъстват в замъка Уиндзор, за да видят пристигането на булката и младоженеца за церемонията и по-късно потеглянето им от замъка. Поканените ще бъдат избрани сред работещите в благотворителните организации, на които двойката е патрон, местни ученици и граждани и 1200 души ще са от други населени места.<br...

Изводи от вчерашното изслушване на Гинка

http://pogled.info/bulgarski/izvodi-ot-vcherashnoto-izslushvane-na-ginka.92883

/Поглед.инфо/ Изводи от вчерашното изслушване на Гинка. 1. В хода на заседанието тя постепенно се превърна в "г-жа Върбакова".

898 училища в дървена ваканция и днес

https://offnews.bg//obshtestvo/898-uchilishta-v-darvena-vakantcia-i-dnes-675963.html

898 училища остават затворени днес заради неблагоприятни метеорологични условия и влошена пътна обстановка, съобщи Министерството на образованието и науката.

Най-много са училищата в дървена ваканция във Варна - 122. 89 училища няма да провеждат занятия в област Стара Загора. В област Плевен броят им е 83, а във Велико Търново - 77. В Русе са 70.

В едно училище в област Видин, две в област Пазарджик и в пет в област Ямбол няма да се провеждат днес учебни занятия.

Разпределение по области:

Област Благоевград, община Якоруда – 5 училища.

Община Бургас – 42 училища.

Област Варна – 122 училища.

Област Велико Търново - 77 училища.

Област Видин – 1 училище.

Област Враца – 33 училища.

Област Добрич – 68 училища.

Област Ловеч – 15 училища.

Област Монтана – 7 училища.

Област Пазарджик – 2 училища.

Област Плевен – 83 училища.

Област Пловдив – 25 училища.

Област Разград – 59 училища.

Област Русе – 70 училища.

Област Силистра – 45 училища.

Област Сливен – 10 училища.

Област София-регион – 13 училища.

Област Стара Загора – 89 училища.

Област Търговище – 51 училище.

Област Хасково – 11 училища.

Област Шумен – 65 училища.

Област Ямбол – 5 училища.

Пентагона: Не се изненадваме от думите на Путин, подготвени сме

http://www.moreto.net/novini.php?n=370065

САЩ не се учудват от изявленията на Путин за въоръжаването на Русия и американският народ трябва да знае, че страната е напълно подготвена. Това заяви на пресаташето на американското министерство на отбраната Дейна Уайт, цитирана от "Гласът на Америка".

Компании от 16 държави предлагат решения за енергията, отпадъците и градовете

http://clubz.bg/64924-kompanii_ot_16_dyrjavi_predlagat_resheniq_za_energiqta_otpadycite_i_gradovete

Иновативни, рентабилни, екологични –  така могат да се обобщят  решенията, които водещи компании от 16 държави ще популяризират на изложенията и конференциите ЕЕ&ВЕ, Save the Planet и Smart Cities. Събитието ще се проведе от 27 до  29 март в зала 5, ИЕЦ, София, а организатор е Виа Експо.

Всеки бизнес, община, селско стопанство, дом се нуждае от решения за автономно производство и спестяване на енергия, превръщането на отпадъците в ресурс, за сигурна и комфортна градска среда: сгради, транспорт, администрация. Вече 14 години този форум успешно представя пазарно достъпни технологии, възможности за стартиране на нови делови партньорства и за инвестиции в качествено оборудване.

Основните акценти от изложенията в аванс са:

Биоенергия: котли, пелетни камини и бойлери на биомаса, биогорива, машини за компостиране, линии за производство на пелети, биогаз инсталации

Термопомпи, подово и инфрачервено отопление, климатични системи за отопление и охлаждане, когенерация

Енергия от отпадъци

Производство на соларна енергия за собствено потребление, съхранение на енергия

Система за енергиен мениджмънт

Нискоенергийни сгради

Финансиране по европейски проекти, консултиране

Електромобилност

Търговия на електроенергия

Оборудване за рециклиране и третиране на различни видове отпадъци

Услуги за устойчиво управление на отпадъци, добри практики и модели за публично-частно партньорство

Системи за разделно събиране на отпадъци

M2M, интернет на нещата (IoT), системи за управление и контрол на сградите, енергоспестяващо LED осветление

Телематика - транспорт, публична администрация, противопожарна защита

Сателитна навигация, локализационни услуги и др.

За първи път

Посетителите имат възможност да улеснят своя контакт с участниците, като се регистрират на viaexpo.com/bg/login и предварително си уредят среща с тях чрез Виртуалната изложба.

Теми с практическа насоченост в конференциите:

Криогенно съхранение на енергия, Геотермални и соларни умения, Професионално обучение за електротехници в областта на интелигентното измерване и автоматизация на дома

Кръгова икономика – опитът на Холандия и възможностите за България, Финансиране на проекти -  Програма LIFE

Партньорство "Дигитален преход", Подготовката на градовете за дигиталната ера, Интернет на нещата и др.

Без коли пред Съдебната палата от утре, удължават пешеходната зона на "Витошка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743999

Без коли пред Съдебната палата от утре, удължават пешеходната зона на "Витошка"Намаляват паркоместата около Паметника на Цар Освободител, по ул. “Съборна” и бул. “Ал. Стамболийски” От 3 март пешеходната зона на бул. “Витоша” в София ще се разшири с участъка между ул. “Алабин” и бул. “Ал. Стамболийски”. Пред Съдебната палата ще остане само трамвайното движение, съобщи зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване