Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

http://www.moreto.net/novini.php?n=370047

Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Варна и Област Шумен са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за Moreto.net На територията на област Варна пътищата обработват 35 машини.

Руският патриарх Кирил пристига на тридневно посещение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743325

Руският патриарх Кирил пристига на тридневно посещение

По покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква на посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил -

Жълт код за сняг и поледици в почти цялата страна

https://frognews.bg/novini/jalt-kod-sniag-poleditsi-pochti-tsialata-strana.html

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 23 области днес. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Спират камионите над 12 т по най-натоварените пътища от 16 до 20 часа днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6743331

Спират камионите над 12 т по най-натоварените пътища от 16 до 20 часа днесДнес, в последния работен ден преди националния празник, от 16.00 до 20.00 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоваренитe пътища, съобщават от агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Целта е да се повиши безопасността при пътуване и да се увеличи пропускателната способност на инфраструктурата.

Теменужка Петкова, Захариева и петима министри отиват за контрола в НС

https://www.actualno.com/politics/temenujka-petkova-zaharieva-i-petima-ministri-otivat-za-kontrola-v-ns-news_662518.html

Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова ще бъде на прицела на депутатските въпроси по време на петъчния парламентарен контрол. Народните представители от БСП ще поискат от Петкова до месец да се създаде проектна компания, която да се занимава с изграждането на втората ядрена централа у нас - АЕЦ „Белене". Екатерина Захариева, заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи, и още петима министри също ще отговарят на въпросите на депу

Иво Маев: Deconstructing Борисов

https://offnews.bg//nashite-avtori/ivo-maev-deconstructing-borisov-675922.html

Иво Маев е политолог, ангажиран с медийни проекти в Европа, както и с локални граждански и политически инициативи извън София. Държи на политическата памет, на документите и историческите аналогии. Застъпва тезата за ограничено участие на интелектуалците в политиката.


Как би обяснил днешна България на, да речем, скандинавец или англосаксонец от средната класа?

Държава, която по нищо не прилича на това, което той е свикнал да нарича “държава”, но в същото време достатъчно позната и приличаща на Гърция, Италия, Испания, Португалия. Страна на южната култура, на културата на виното, на по-бавното движение, на бавното хранене, по-бавното мислене, по-бавното развитие и т.н. Това впрочем е социална мода в англосаксонския свят.

В политически смисъл съществува ли това, което аз наричам “метакоалиция”? Т. е. има ли политически картел между ГЕРБ, БСП и ДПС плюс случайниците, в който само привидно има опозиция?

Прави впечатление, че доколкото левицата от дълго време стои в опозиция – или това, което се нарича левица или пост-комунистическа левица или нео-комунистическа левица, – тя не може да произведе достатъчно алтернативни политики и алтернативно говорене, което да претвори в стройна система за противопоставяне на управлението на ГЕРБ. В този смисъл ГЕРБ сега стои, общо взето, незаменим на политическия терен, доколкото ГЕРБ копира модела на една голяма народна партия, в която има всичко – от ляво до дясно-център, и се опитва да покрие максимално количество интереси. Затова не можем да говорим за метакоалиция или картел.

Къде се корени успехът на Борисов? Не говоря за народнячеството: може би в умелото балансиране между различни олигархични котерии?

Това е добро предположение, но според мен, става дума за изключителен политически инстинкт, бих казал животински инстинкт, в който усещането за политиката от макиавелистки тип доминира. От времето на Макиавели насам малко неща в политическата етика могат да се определят като значими и затова съм склонен да търся отговорите в поведението на Борисов именно в тази посока.

Т.е. евристичното, spur-of-the-moment, парадоксално политическо мислене, което използва мистичното преклонение на човека пред властта?

В някаква степен - да. Но това е талант, който на Борисов не може да му се отрече.

А на втори и трети план?

На втори план трябва да търсим корените в националната психология. На трети план да търсим в националната история. На четвърти план, ако искаш, да търсим и в геополитиката (смях). Така или иначе Борисов седи като една фигура, която като фокусник може да вади уникални решения, най-често краткосрочни, които могат да запушват дупки - иначе неговият кораб може да се обърне. Дали сега стратегически тези неща са правилните, тепърва предстои да видим, защото Борисов досега не е изкарал мандат. И сега се заинатил да изкара този мандат на всяка цена. В този смисъл виждаме един широкоскроен, отстъпчив Борисов, който е склонен да дискутира, да се извинява и т.н. Много повече обърнат навън, много повече обърнат към проблемите с Македония, Западните Балкани. Нещо, което не бе типично за ранния Борисов.

Но как е възможно масово хората да не забелязват, че той говори глупости и понякога и чисти слабоумия? Политикът не може и не бива да бъде единствено инстинктивен. Да не говорим, че при него прагът толкова е паднал, че той знае, че каквато и неука тъпотия да изговори, ще му се размине.

Не е съвсем така – просто така функционира политиката в България, и неговото говорене е доста ефективно. Няма да давам пример с Тодор Живков, но да дам с Буров. Буров, който стои като идеологически маркер на поколения българи. Ами ние знаем за него, че политическото му говорене не е по-различно от това на Борисов.

Пак две Българии, нищо ново. Образованата срещу 80-те процента (смях).

Да, доколкото младите образовани българи трудно успяват след Освобождението да направят дългосрочна политическа кариера. За сметка на това имаме Петко Славейков - нещо подобно на Борисов, който говори по същия начин и много дълго време стои в политиката.

Май си прав. Петко Рачов, извън литературната си дейност, е пример за конформизъм в българската политика; уж “леберал” априори, е бил готов на всичко апостериори (смях). Но за друго говоря: Борисов “удавя” целия спор за бъдещето на децата ни. Спорът за бъдещето става нерешим като имагинерен постструктуралистки спор между Бурдийо и Дерида, да импровизирам.

По-просто е: той гледа на политиката като на състезание, защото все пак е бил спортист. “Аз ви бия на избори, къде сте вие да го изиграем този мач, да видим дали можете”. Той мисли в спортни термини. И фактът, че побеждава, показва, че явно те са приложими и ефективни за нашенската политика.

Хипотеза: сега му е супер важно да избута европредседателството, да се снима с всички, да позира и да обиколи Европа, но след това, когато го затиснат вътрешните проблеми, ще “хвърли пешкира” и ще поиска нови избори – щот за него изборите са вид национален вот на доверие.

Аз мисля, че Борисов ще направи всичко възможно да запази мандата. Важно му е. Важно му е, защото той не може и не би искал да си тръгва от историята по унизителен начин....


През задния вход.

Не, не може да си тръгне с неизпълнен мандат. На него му е важно това нещо. Така че той ще прави отстъпки до последно. И тези отстъпки вероятно ще продължават, докато съвсем не му се качат на главата. А коалиционните партньори – за тях не изглежда много обещаващо, защото те си имат други проблеми. Те сега гледат да реализират политически проект, който наричат “консервативен”. Този консервативен проект трябва да се превърне в патерицата на – така те го виждат – ГЕРБ за едно евентуално следващо управление. Понеже се вижда, че по някаква причина Борисов не може да се сработи с реформаторите.

С някои успя, с други не успя. И като стана дума: какво мислиш за новото обединение ДСБ-Да, България (плюс още три партии)? Няма ли нужда от истинско дясноконсервативно обединение, в което истинските десни преодоляват отвращението си от някой като Валери Симеонов, и го канят на кафе?

Обединението ДСБ-Да, България не е дало заявка за дясно-консервативно, даже бяга от подобни категории. Още повече – със Зелените под ръка. Няма как да е нито „дясно“, нито „консервативно“ с тези играчи. Самите те казаха, че проблемът „ляво-дясно“ не ги вълнува, което бе доста изненадващо за мен.

Дясно-консервативното няма да се състои като обединение (т. е. електорално-тактически прийом) на вече играли състезатели. По-вероятно е да се състои като поколенчески прелом – в играта да влязат бавно и настоятелно нови лица, вдигнали хоругвите на консервативните ценности.

ВМРО: аз съм се шегувал, че старите войводи, ако могат да станат от гроба и да видят какви ги върши Каракачанов, ще му теглят ножа (смях).

Точно така. Ванче Михайлов вероятно се върти в гроба (смях). Но все пак това, което виждаме във ВМРО, сега е ново – на европейско ниво търсят съюз с консерваторите-реформисти, и изоставиха лутанията в лабиринта на Льо Пен. А Валери Симеонов, впрочем, е кръчмарско-патриотарски казус.

Валери Симеонов е на три морета през цялото време (смях).

Или, по-точно, “сите българи заедно”, защото това е то. Даже се шегувахме, че онова писмо, което писа до Ска Келер, прилича на картината на Репин за запорожките казаци, пишещи до турския султан. Волен Сидеров е друг вид „политическо животно“ (по Аристотел) – един от малкото с индивидуален вот. Каквото и да прави, какъвто и рейтинг да му отделят агенциите, той си има негови лични 200 000 твърди гласа. И това го прави много важна част от политическия пейзаж.

Само че “дзоон политикон” на Аристотел е в неразривна релация с друга негова идея - “дзоон логикон”, т.е. човекът като рационално животно. Тук някъде аналогията със Сидеров вече е до кръста в подвижните пясъци (смях).

О, да, може да се каже.

Сърцевинният проблем на сегашното българско управление: няма план. Няма широко обсъден, последователно изпълняван дългосрочен план (да не говорим за тактически action plan) - и това е най-лошото, което може да сполети управлението на една държава.

Това е проблем, да - но той е проблем на която и да партия, дошла на власт, и няма нищо общо с идеологическата й закваска или партийна програма.

Навремето покойният Бжежински, в началото на 90-те, каза, че преходът във всяка една от бившите комунистически страни ще продължи точно толкова, колкото е продължило комунистическото управление.

30 минаха.

Да, има още 15 (смях). Ако средната работна заплата – говорим с икономически показатели – по някакъв начин заприлича на полската или унгарската, или гръцката, добре; но ние никога няма да “станем” холандци, германци, датчани, скандинавци. Можем да бъдем положени за много дълъг период в зоната на южняшкото спокойствие, да бъдем винена, а не бирена култура, и относително добре да съществуваме, балансирайки между европейските норми и ориенталския манталитет. Твърде вероятно е да бъдем гранична територия на относително стабилен ЕС – това е чудесна дългосрочна цел. Може да правиш всякакви магарии – както гърците се усетиха, – може да похарчиш всякакви пари и накрая пак да ти ги опростят. И ние тепърва ще започнем да се възползваме от това нещо. И ще си живеем прекрасно, като гърците, ако границата с Третия свят е прокарана тук долу, на Капитан Андреево. Разбира се, трябва със сигурност да спираме всякакви брадати типове, които искат да унищожат Европата и да участваме в това, което се нарича обща сигурност. Това общо-взето е краткосрочна цел, за която всяко правителство ще работи, използвайки възможността да повлече избиратели. Дългосрочната цел е по-трудна за формулиране. Защото ние от Възраждането насам все се питаме кои сме, какви сме, що сме. То е много голям въпрос.


Сещам се за Дракър, който разсъждава как да превръщаш неорганизираната тълпа в ефективна и целенасочена група, която произвежда бъдеще. Какво имам предвид? Че голямата българска цел би трябвало да бъде така наречената wellfare state. Най-общо, държава, която хем се грижи за бизнеса, “откачва” му регулациите и го стимулира, хем, така да се изразя, не си изоставя болните животни от стадото; за да може в крайна сметка да се постигне едно общо прилично ниво на благоденствие.

Това е проект, за който ти няма да получиш подкрепа на десет километра от София.

Както впрочем се е видяло и по време на Априлското въстание? (смях)

Да. Населението иска да е е selfmade, но, ако може, да го направи заобиколно – за сметка на околните.

През удар, а не със систематични усилия.

Разбира се, българинът се сеща за национални проекти в дните, когато има национални празници - два-три пъти в годината. Но welfare state, за която ти така мечтаеш, няма да получи подкрепа отвъд Околовръстното.

Защото – и това е непопопулярно - трябва много да се работи, а от “брежневизма” през 70-те насам у нас като че се е насадила културата на “неработенето” и “скатаването”? И на “получаването отгоре”, от дъроавния черпак, а не съзиданието със собствени усилия?

Да. Но забележи: при двеста шестдесет и колко са общините в България, няма кмет на община над 10 000 души, който да не е милионер е евро. Т.е. ние имаме доста милионери само в рамките на администрацията. Ако сложиш 10 000 души в бизнеса, ти получаваш един много сериозен пласт от заможни хора, които обаче са успели развиват своя личен успех на гърба на националната кауза. Тоест те представят това нещо като успех на българския капитализъм, на българските реформи или на българския преход, а в същото време не могат да го представят като свой личен успех.

Какво би казал на дясно-демократичната общност (както се самонарича напоследък), която остана извън управлението?

По-горе говорихме за дясно-консервативното управление, сега говорим за дясно-демократична общност. Явното понятийното, идейно и структурно неразбиране непрекъснато причинява трудно зарастващи рани върху снагата на активното гражданство. То ще се лута още – поне още един изборен цикъл, докато подмени състава си. Проблемът тук е поколенчески и организационен – подкрепата за поовехтели фигури е струпана основно в София и няколко по-големи града. А това не е достатъчно, за да бъдеш дори и малък коалиционен партньор.

Руският патриарх Кирил пристига в България

https://frognews.bg/novini/ruskiiat-patriarh-kiril-pristiga-balgariia.html

На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Китайските медии плашат с война заради американски законопроект за Тайван

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743322

Китайските медии плашат с война
заради американски законопроект
за Тайван Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде Ройтерс. Законопроектът,

Преглед на печата - 2 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370046

Сделката за ЧЕЗ продължава да е най-широко отразяваната тема във всекидневниците. "Дали днес опозицията не обслужва някои от кандидатите, участвали в това съревнование?" - с този въпрос лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обърна към представителите на БСП по време на съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол на службите, които обсъдиха сделката за придобиване на активите на чешката компания ЧЕЗ в България от българското дружество "Инерком България" на Гинка Върбакова.

Шансът Си Цзинпин да оглави Китай пожизнено безпокои света

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3138963_shansut_si_czinpin_da_oglavi_kitai_pojizneno_bezpokoi/?ref=rss


След няколко дни китайският президент Си Цзинпин ще получи възможността да се задържи на власт до края на живота си. Това е потенциален фактор за безпокойство за останалия свят, въпреки че въздействието върху отношенията със Запада остава трудно предсказуемо, смятат анализатори.<br /><br />Китайската комунистическа партия (ККП) тези дни призова да бъде променена конституцията и да се премахне ограничението от два петгодишни президентски мандата. Това би позволило на Си, който стана...

След гонка задържаха петима души, взривили банкомат в София снощи

https://offnews.bg//112/sled-gonka-zadarzhaha-petima-dushi-vzrivili-bankomat-v-sofia-snoshti-675921.html

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Сред арестуваните има познати на полицията известни автокрадци, съобщава БНР.

Операцията на МВР е започнала през изминалата нощ, когато бандата е взривила банкомат на булевард "Рожен" 36 в София, в квартал Илиянци.

Полицията е причакала извършителите, които са се опитали да избягат. След преследване по улиците на София петимата мъже са се опитали да поемат в посока Ихтиман и Елин Пелин. След преследване с екипи на СДВР и отряда „Кобра“ те са арестувани в град Ихтиман. Сред задържаните има известни в криминалните среди имена у нас. В миналото те са били свързани с автокражби. За момента не е ясна точната взета сума от петимата мъже. По информация на "Хоризонт" в устройството не е имало много пари.

Разследването по случая продължава. Ще се уточнява дали задържаните имат общо с друг взривен банкомат в София преди по-малко от месец

Бабиш към Борисов: Договорите с "Инерком България" вече са приключени

https://www.actualno.com/business/babish-kym-borisov-dogovorite-s-inerkom-bylgarija-veche-sa-priklucheni-news_662524.html

Договорите с "Инерком България" вече са приключени. Това става ясно от официална информация на сайта на чешкото правителство от името на премиера Андрей Бабиш, който обяснява позицията на страната по отношение на сделката за ЧЕЗ. "Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на ЧЕЗ Груп", се казва в съобщението. "По време на нашия разговор повторих, че поради съмненията,

Успехът е да се движиш...

http://www.cross.bg/yspehut-e-da-se-dvizhish-1569062.html

/КРОСС/ „Успехът е да се движиш от провал към провал, без да губиш ентусиазъм." - Уинстън Чърчил

Дойче веле: Оръжейните заплахи на Путин са химера

https://frognews.bg/politika/doiche-vele-orajeinite-zaplahi-putin-himera.html

Ракетните заплахи на руския президент Владимир Путин са абсолютно неправдоподобни, заяви германският експерт по ракетна техника Роберт Шмукер. Той е професор по авиационна и космическа техника в Техническия университет в Мюнхен, предаде Дойче веле.

Дойче веле: Оръжейните заплахи на Путин са химера

https://frognews.bg/novini/doiche-vele-orajeinite-zaplahi-putin-himera.html

Ракетните заплахи на руския президент Владимир Путин са абсолютно неправдоподобни, заяви германският експерт по ракетна техника Роберт Шмукер. Той е професор по авиационна и космическа техника в Техническия университет в Мюнхен, предаде Дойче веле.

САЩ продава противотанкови ракетни комплекси на Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743318

САЩ продава противотанкови ракетни комплекси  на УкрайнаПравителството на президента на САЩ Доналд Тръмп даде одобрението си да бъдат продадени на Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джевлин", предадоха агенциите, като се позоваха на Пентагона. Цената на възможната продажба ще възлезе на 47 милиона долара. "Системата "Джевлин" ще помогне на Украйна при изграждането на нейния дългосрочен

Кола блъсна и уби на място 7-годишно дете с шейна в Ниш

https://petel.bg/Kola-blasna-i-ubi-na-myasto-7-godishno-dete-s-sheyna-v-Nish__253552

Снимка Булфото Седемгодишно момче е прегазено в Ниш, докато се е пързаляло с шейна, предава скопската електронна медия Press 24. Трагедият...

Магазинът, в който бе взривен банкоматът, не е застрахован. Демонтираха машината

https://petel.bg/Magazinat--v-koyto-be-vzriven-bankomatat--ne-e-zastrahovan--Demontiraha-mashinata__253551

Собственикът на цветарския магазин, в който бе взривеният тази сутрин банкоматът, Ангел Василев разкри, че той не е застрахован. Обади...

Експертът Емил Хърсев посочи скандален финансов факт и най-големия проблем в сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/Ekspertat-Emil-Harsev-posochi-skandalen-finansov-fakt-i-nay-golemiya-problem-v-sdelkata-za-CHEZ__253553

Кадър bTV "Сделката е поне с 50 на 100 надценена, което е една безбожно надута цена. Страните, които се договарят, трябва да разберат, че тази с...

Убийство в Пловдив! Откриха труп върху капак на кола

https://petel.bg/Ubiystvo-v-Plovdiv--Otkriha-trup-varhu-kapak-na-kola__253554

Снимка TrafficNews.bg Откриха труп на мъж тази сутрин в Пловдив. Тялото е намерено от жена в около 07:20 часа върху предния капак на кола, научи Tra...

11-и пореден протест за Пирин

http://www.transmedia.bg/2018/03/02/11-%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd/

За 11-и пореден път граждани излязоха на протест в София и още над десет български града. Те настояват за отмяна на правителственото решение за застрояване на Пирин.

Въпреки ниските температури, поледицата и студения вятър, в столицата и в останалите градове протестиращите отново скандираха „Мафия“ и „Оставка“.

В протеста за пореден път се включиха и българи, живеещи в чужбина.

 

Снимки: Сергей Антонов

 

Петима задържани за взривен банкомат през изминалата нощ в София

https://frognews.bg/kriminalno/petima-zadarjani-vzriven-bankomat-prez-izminalata-nosht-sofiia.html

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Сред арестуваните има познати на полицията известни автокрадци.

Петима задържани за взривен банкомат през изминалата нощ в София

https://frognews.bg/novini/petima-zadarjani-vzriven-bankomat-prez-izminalata-nosht-sofiia.html

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Сред арестуваните има познати на полицията известни автокрадци.

Жълт код за поледици и сняг е обявен в 23 области

https://offnews.bg//obshtestvo/zhalt-kod-za-poleditci-i-sniag-e-obiaven-v-23-oblasti-675920.html

Жълт код за сняг и поледици е в сила за 23 области на страната. Предупреждението е в сила за областите: София, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич. В тези райони се очакват валежи от сняг, които през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще има условия за образуване на поледици.

От НИМХ призовават за повишено внимание при дейности на открито и шофиране на заледени повърхности, както и да се следят актуалните прогнози за времето.

Времето днес ще бъде предимно облачно. Очаква се леко повишение на температурите, като преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд.

В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици.

В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток.

Максимални температури в Северна България и на места в Горнотракийската низина между минус 3° и 2°, в останалата част от страната между 3° и 8°, в София около 5°.  

Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10°. 

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1500 метра от дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 3-4°, на 2000 метра – около 0°.

5-ма в ареста след гонка с ”Кобра” заради взривен банкомат

http://dnes.dir.bg/news/bankomat-gonka-kobra-26931003

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София.

Пожар изпепели покрива на хотел в троянско

https://frognews.bg/novini/pojar-izpepeli-pokriva-hotel-troiansko.html

Огромен пожар горя тази нощ в троянския курорт Чифлика. 50 гости на хотел бяха евакуирани заради пламъците. За щастие няма пострадали.

Венецуелските президентски избори бяха отложени за май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743320


Венецуелските президентски избори бяха отложени за май Президентските избори във Венецуела бяха преместени от 22 април за втората половина на май, обявиха венецуелските изборни власти, цитирани от ДПА. Ръководителят на централната избирателна комисия Тибисай Лусена заяви, че президентските избори ще бъдат произведени заедно с изборите за регионална и местна власт, предава БТА.

190 безработни от Велико Търново ще получат професионална квалификация

https://www.actualno.com/velikotarnovo/190-bezrabotni-ot-veliko-tyrnovo-shte-poluchat-profesionalna-kvalifikacija-news_662454.html

190 безработни лица от Велико Търново ще получат професионална квалификация по различни професии. Това съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Бюро по труда“ – Велико Търново Обрешко Нечев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Обученията ще се провеждат по проекти на социални партньори. Приемът по тях стартира през месец март. Документите се приемат в Дирекция „Бюро по труда“. Нечев съобщи, ч

Геополитическата несигурност и киберзаплахите са основни притеснения за бизнеса, сочи проучване

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/02/3138730_geopoliticheskata_nesigurnost_i_kiberzaplahite_sa/?ref=rss


Геополитическата несигурност и киберзаплахите са основните притеснения на изпълнителните директори у нас. Това показва проучване на PwC сред бизнес лидерите у нас, което е част от 21-ото ежегодно глобално проучване на PwC.<br /><br />Миналата година едва 45% от българските изпълнителни директори са посочили, че се притесняват от киберсигурността на компаниите си, докато сега това е втората най-сериозна заплаха, посочена от 80% от запитаните. !function(e,t,s,i){var...

САЩ: Русия нарушава договори от времето на Студената война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743316

САЩ: Русия нарушава договори от времето на Студената войнаСАЩ обвиняват Русия в нарушаване на договорите от времето на Студената война, предава АФП. В четвъртък след речта на президента на Руската федерация Владимир Путин САЩ обвиниха Русия в разработването на дестабилизиращи оръжейни системи в нарушение на договорите от времето на Студената война. По специфично говорителят на държавния департамент Хедър

Словашката полиция задържа 7 души за убийството на журналиста Куциак

https://frognews.bg/svqt/slovashkata-politsiia-zadarja-7-dushi-ubiistvoto-jurnalista-kutsiak.html

Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от словашки медии.

Словашката полиция задържа 7 души за убийството на журналиста Куциак

https://frognews.bg/novini/slovashkata-politsiia-zadarja-7-dushi-ubiistvoto-jurnalista-kutsiak.html

Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от словашки медии.

На 2 март през...

http://www.cross.bg/purviyat-bulgariya-prezident-1569060.html

/КРОСС/ 986 г. - Луи V става крал на Франките. 1353 г. - Османските турци завладяват голямата крепост Галиполи, изходна база за завладяване на балкански територии. 1498 г. - По време на колонизаторското си плаване Вашко да Гама пристига в днешен Мозамбик. 1699 г. - Френският изследовател д'Ибервил открива устието на река Мисисипи (САЩ). 1796 г. - 26-годишният генерал Наполеон Бонапарт е назначен за командващ френската армия в Италия. 1831 г. - Създаден е окръг Айония в щата Мичиган, САЩ 1855 г. - Александър II става цар на Русия. 1877 г. - Избирателната комисия в САЩ след преразглеждане на изборните резултати обявява за президент Ръдърфорд Хейс. 1896 г. - Великите сили признават Фердинанд I за княз на България. 1919 г. - В Москва е открит първият конгрес на Комунистическия интернационал. 1933 г. - В Ню Йорк се сътои премиерата на филма Кинг Конг. 1949 г. - Американският пилот Джеймс Галахън завършва със самолет Lucky Lady II (B-50 Superfortress) първия в историята околосветски полет без прекъсване с 4 зареждания с гориво във въздуха. 1941 г. - Втора световна война: Първите Германски войници влизат в България след присъединяването към пакта. 1951 г. - В NBA се провежда първият мач на звездите. 1951 г. - Пощенска спестовна каса и множество по-малки банки са обединени в Държавна спестовна каса (сега Банка ДСК) 1954 г. - УЕФА взема решение за учредяване на футболната Купа на европейските шампиони. 1962 г. - В Мианмар ген

Руският патриарх пристига у нас за честванията на 3 март

https://www.actualno.com/society/ruskijat-patriarh-pristiga-u-nas-za-chestvanijata-na-3-mart-news_662490.html

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил пристига на посещение у нас по повод 140 години от Освобождението на България. На Летище София той ще бъде посрещнат от вицепрезидента Илияна Йотова. Сред посрещачите са Техни Високопреосвещенства: Старозагорският митрополит Киприан - председател на комисията по посрещането и членове на комисията: Русенският митрополит Наум, Врачанският митрополит Григорий, Мелнишкият епископ Герасим, архимандрит Василий, съобщиха от пресцентъра на Светия Синод.

Пак взривен банкомат в София. Задържаха 5-има след гонка

http://clubz.bg/64907-pak_vzriven_bankomat_v_sofiq_zadyrjaha_5_ima_sled_gonka

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Инцидентът е станал на бул. „Рожен” в квартал „Илиянци”. Устройството е било в цветарски магазин. Сигнал е подаден в полицията около 5.15 часа, съобщи Нова тв.

Полицията е причакала извършителите, които са се опитали да избягат. След преследване те са арестувани в Ихтиман.

Сред задържаните имало известни в криминалните среди имена у нас. В миналото те са били свързани с автокражби.

За момента не е ясна точната взета сума от петимата мъже. По информация в устройството не е имало много пари.

Разследването по случая продължава.

 

Руският патриарх Кирил пристига в България

http://dnes.dir.bg/news/vizita-patriarh-kiril-26931001

На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Температурите се вдигат до 8 градуса днес, ще вали дъжд

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6743310

Температурите се вдигат до 8 градуса днес, ще вали дъждя. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за март и през деня ще продължи да се понижава. Днес ще бъде облачно. С повишението на температурите преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици.

Новата "Хонда" CR-V ще се предлага и със седем места

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/02/3137628_novata_honda_cr-v_shte_se_predlaga_i_sus_sedem_mesta/?ref=rss


"Хонда" ще покаже на автосалона в Женева (6-18 март) петото поколение на модела си CR-V, като голямата новина е възможността кросоувърът да се поръча със седем места. Отвън промени и в калниците, предния капак, броните, светлините и други детайли.<br /><br />Автомобилът е по-широк и с по-дълго междуосие от предшественика си. Багажникът е станал по-дълбок и дъното му е с две възможни позиции и осигурява равна повърхност за товареното на по-дълги предмети. Вратата вече се...

Надзиратели от Ловеч излизат на протест

https://frognews.bg/novini/nadzirateli-lovech-izlizat-protest.html

Надзиратели отново излизат на протест в петък. Този път акцията е организирана от служителите на затвора в Ловеч.

Путин: Изпитанията на системите на стратегическото въоръжение преминаха успешно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743308

Путин: Изпитанията на системите на стратегическото въоръжение преминаха успешноВсички изпитания на най-новите системи на стратегическото въоръжение, създавани в Русия в отговор на едностранното оттегляне на САЩ от Договора за противоракетна отбрана, преминаха успешно. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телеивизия Ен Би Си, цитиран от ТАСС. Вчера бяха излъчени откъси от интервюто.

Енергийният министър в оставка ще отговаря на депутатските въпроси

https://frognews.bg/novini/energiiniiat-ministar-ostavka-shte-otgovaria-deputatskite-vaprosi.html

По време на парламентарния контрол народните представители от БСП ще поискат до месец да се създаде проектна компания, която да се занимава с изграждането на втората ядрена централа у нас - АЕЦ „Белене”.

Св. свещеномъченик Теодот Киринейски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-teodot-kirinejski-news_662434.html

Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края на третия век на остров Кипър да проповядва Христа. Неговите думи и добродетелен живот силно действали на езичниците. Мнозина повярвали и като се обърнали към Господа, поставили Теодота епископ в град Киринея. Теодот много години управлявал църквата и, без да се бои от мъчения и смърт, проповядвал Иисуса Христа. В царуването на император Ликиний, жесток гонител на християните, областният управител Савин заповядал да повикат епископа на съд.

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-katalunia-karles-puchdemon-26931000

Бившият регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за втори мандат на поста.

Дончев: Държавата няма механизъм, с който да спре сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/donchev-dyrzhavata-niama-mehanizym-s-kojto-da-spre-sdelkata-za-chez-video-2082110

Всички водещи политици да декларират имат ли отношение към сделката с ЧЕЗ, с кандидатите, които искаха да закупят тази компания - и спечелили, и загубили, предложи вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на

Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 000 граждани годишно

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novata-sistema-za-registraciia-na-mps-oblekchava-300-000-grazhdani-godishno-2082109

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Камарата на нотариусите автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 000 граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на превозно средство и ще подо

Най-важното от Варна във вчерашния 1 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370041

20 см сняг за три дни и "Слаб 2" за снегопочистването във Варна Слаб две за Община Варна в снегопочистването. Няма и как и оценката да бъде различна. Нов мостик на Рибарския плаж във Варна бори морето и връща „изядената“ пясъчна ивица Изграждането на новия мостик на Рибарския плаж във Варна може да пребори агресивното море и постепенно да върне някогашната дълга пясъчна ивица на това място.

Четири въпроса пред инвеститорите преди изборите в Италия

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/02/3136870_chetiri_vuprosa_pred_investitorite_predi_izborite_v/?ref=rss


Преди изборите в Италия на 4 март инвеститорите изглеждат оптимистично настроени. Икономиката се засилва, а съпротивата срещу еврото във валутния блок отслабва, пише "Ройтерс". Вотът обаче може се окаже неприятна изненада.<br /><br />Изборите ще се състоят в деня, в който Германската социалдемократическа партия ще обяви резултатите от гласуването на членовете й за коалиционната сделка с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Изходът може или да затвърди, или да сложи...

САЩ продава на Киев ракетни комплекси ”Джевлин”

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-raketni-komplexi-sasht-izbori-2016-26930999

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп даде одобрението си да бъдат продадени на Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джевлин".

Ето как реагираха в САЩ на ядрената заплаха на Путин

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/eto-kak-reagiraha-v-sasht-na-iadrenata-zaplaha-na-putin-6079887

Действията на Русия са пряко нарушение на международни договори, смятат от Белия дом

Сложният казус "ЦСКА-София": какво направи УЕФА и какво предстои

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/02/3138646_slojniiat_kazus_cska-sofiia_kakvo_napravi_uefa_i_kakvo/?ref=rss


"ЦСКА-София" беше допуснат до участие в европейските клубни турнири, ако отборът си заслужи правото по спортен път. Това е голямата спортна новина от сряда, след като УЕФА информира клуба и Българския футболен съюз за решението си.<br /><br />Около него излязоха няколко въпроса, които официално остават без отговори. Как УЕФА промени мнението си и защо сега?<br /><br />В края на май миналата година УЕФА обяви, че червените нямат право да играят в Европа до...

Армията вади блокирани хора на магистрала във Великобритания (Видео)

https://petel.bg/Armiyata-vadi-blokirani-hora-na-magistrala-vav-Velikobritaniya--Video-__253544

Отново тежки проблеми със зимата във Великобритания. Армията беше викната на помощ, за да бъдат извадени от снега стотици хора, блокирани ...

Десетки полицаи гониха две малки кучета по магистрала (видео)

https://petel.bg/Desetki-politsai-goniha-dve-malki-kucheta-po-magistrala--video-__253545

Десетки полицаи гониха две малки кучета по магистрала в Аризона. Основен път край град Финикс беше затворен заради необичайната полицейс...

Дончев обяви сензационно: Сделката за ЧЕЗ може да коства на България над 1 милиард

https://petel.bg/Donchev-obyavi-senzatsionno--Sdelkata-za-CHEZ-mozhe-da-kostva-na-Balgariya-nad-1-miliard__253546

„Всички водещи политици трябва да изяснят дали имат отношение или разговори с някой от отпадналите кандидат-купувачи на ЧЕЗ”. За това пр...

Факти: Черно море без победа и вкаран гол срещу Етър повече от 5 години

https://petel.bg/Fakti--CHerno-more-bez-pobeda-i-vkaran-gol-sreshhu-Etar-poveche-ot-5-godini__253547

Преди съботния мач под Царевец Черно море е без победа и вкаран гол срещу Етър в елита 5 години и 6 месеца. За последно „моряците” вкараха ...

Американски съд оправда 29-годишната Сара, която уби д-р Теодора Константинова в Албакърки

https://petel.bg/Amerikanski-sad-opravda-29-godishnata-Sara--koyato-ubi-d-r-Teodora-Konstantinova-v-Albakarki__253548

Две години след трагичната катастрофа, в която загина българската лекарка Теодора Константинова, съдебните заседатели оправдаха обвине...

Малко дете и двама възрастни загинаха в студа

https://petel.bg/Malko-dete-i-dvama-vazrastni-zaginaha-v-studa__253549

Снимка Булфото Двама възрастни и малко дете загинаха през вчерашния ден във Великобритания в резултат на снеговалежите и студа, предиз...

Революция в козметиката! Натуралните дезодоранти Schmidt’s са новото бъдеще!

https://petel.bg/Revolyutsiya-v-kozmetikata--Naturalnite-dezodoranti-Schmidt---s-sa-novoto-badeshhe-__253420

Казваха, че натурален дезодорант никога не би проработил! Натуралните дезодоранти Schmidt’s Naturals обаче напълно успяха да променят тази пред...

Нова схема за измама: Чакаш КАТ, крадат ти колата!

https://petel.bg/Nova-shema-za-izmama--CHakash-KAT--kradat-ti-kolata-__253550

Снимка bTV Ръст на кражбите на автомобили с включен двигател и широко разпространение на нова схема – кражби на коли след лека катастроф...

Св. свщмчк Теодот, еп. Киринейски

http://www.cross.bg/teodot-zapovyadal-kazal-1569059.html

/КРОСС/ Житие на св. свещеномъченик Теодот, епископ Киринейски Св. Теодот, родом от Галатия (Мала Азия), дошъл в края на третия век на остров Кипър да проповядва Христа. Неговите думи и добродетелен живот силно действали на езичниците. Мнозина повярвали и като се обърнали към Господа, поставили Теодота епископ в град Киринея. Теодот много години управлявал църквата и, без да се бои от мъчения и смърт, проповядвал Иисуса Христа. В царуването на император Ликиний, жесток гонител на християните, областният управител Савин заповядал да повикат епископа на съд. Теодот, като узнал заповедта, не дочакал пратените за него и сам се явил при управителя. - Аз съм тоя, когото ти търсиш - казал му той. - Не се крия, но сам дойдох да изповядам истинския Бог. Управителят заповядал да бият епископа с ремъци и след това му казал: "Виждаш ли какво ти докара твоята дързост?" Епископът отговорил: "Да бяха духовните ти очи отворени, ти щеше да разбереш какво ще ми донесе моето мъжество, което ти наричаш дързост. Но понеже си сляп, аз не чувствам мъченията, защото душевната радост превъзмогва телесната болка..." - Ти не можеш да ме измамиш - казал управителят. - Аз ще те мъча дотогава, докогато признаеш силата на нашите богове, защото аз имам власт над тебе. - Тия заплахи не ме смущават - отговорил светият епископ, - защото служа на Бога, Който може да ми помогне сред страданията. Управителят заповядал да стържат страдалеца с остри железни куки. Св

Прогноза за времето - 2 март (петък)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-2-mart-petyk-news_662491.html

Минимални температури минус 9° и минус 4°, в югозападните райони и по морския бряг малко по високи.  Днес ще бъде облачно, а повишението на температурите ще продължи и преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максимални тем

Юлиан Попов: Нека спрем да говорим за освобождаване и поробване

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6742926

Юлиан Попов: Нека спрем да говорим за освобождаване и поробванеС Юлиан Попов разговаря Генка Маркова Българският проблем е, че постоянно търсим от кого зависим и кой какво ни дарява - Г-н Попов, от години живеете в Англия, но не спирате да се интересувате и да коментирате онова, което става в България. Какъв образ има България от европейска гледна точка? - Не мисля,

Борисов: Магистралите ще направят Балканите най-привлекателни на света

http://clubz.bg/64905-borisov_magistralite_shte_napravqt_balkanite_naj_privlekatelni_na_sveta

"Въпреки натоварената ни програма в София, бях длъжен да дойда, защото българите помним доброто и не забравяме, че преди 15 години в Солун беше даден път на България и на Румъния към ЕС", каза премиерът Бойко Борисов при откриването на Третия Делфийски икономически форум в Гърция. 

Сега ние в София играем същата роля за страните от Западните Балкани, посочи Борисов. "Разбира се, тези държави трябва да извървят голям път и да изпълнят много критерии, допълни той. Нужна е обаче перспектива, най-вече за младите хора."

"В България външният дълг е 26-27 процента, имаме бюджетен излишък, както и голям фискален резерв, посочи българският премиер. Опитваме се да покажем, че една южна държава - бивш член Източния блок, може да бъде дисциплинирана и да изпълнява Маастрихтските критерии", допълни той.

Премиерът посочи, че не харесва термина Западни Балкани, защото Балканите са едни. В региона трябвало да се изгражда инфраструктура - пътища, жп и интернет трасета, каза Борисов, като даде пример с европейските транспортни коридори с номера 4, 8 и 10, както и газовите интерконекторни връзки между България и Гърция.

Борисов и еврокомисарят Димитрис Аврамополус разговаряха с участници във форума.

"Ако направим тази инфраструктура, Балканите ще са едно от най-конкурентоспособните места на света, заяви българският премиер.

Искаме да направим процеса необратим и от "барутен погреб" на Европа да направим Балканите спокойно място за живеене."

Той изтъкна значението на борбата с организираната престъпност, спазването на върховенството на закона.

"На срещи през последната дни виждаме подкрепа за инфраструктурните проекти от страна на Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и на Европейската инвестиционна банка. Финансирането на тези проекти обаче ще е хибридно - председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща един милиард евро за подготовката на тези проекти. Иначе ще има ръст на младежката безработица и "износ на мозъци", тук ще останат нискоквалифицирани хора, а популистките парти ще дойдат на власт", посочи премиерът.

Важни са и мерките срещу мигрантската вълна, защото хората от нашите страни се страхуват от нея, и то с основание, допълни той. Премиерът подчерта, че споразумението на ЕС с Турция за бежанците трябва да остане. "На 26 март във Варна ще се срещнем с президента на Турция Реджеп Ердоган и ще обсъдим охраната на границите", допълни още Борисов.

Нова компютърна игра на "Хизбула" учи децата да стрелят по евреи и "Ислямска държава" (видео)

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3138472_nova_kompjuturna_igra_na_hizbula_uchi_decata_da/?ref=rss


<br /><br />"Свещена отбрана - Защити родината и светините" не звучи като най-вероятното заглавие на компютърна игра. И ливанското шиитско движение "Хизбула" обаче не е най-очакваният производител на игри, а се занимава с това.<br /><br />Героят на "Свещена отбрана", Ахмед, с оръжие в ръка и гранати на кръста минава от една битка в друга на сирийска територия.<br /><br />Играта беше представена в Бейрут от "Хизбула" -...

Спускане с носии и трибагреници на 3-ти март на Пампорово

https://zaistinata.com/%d1%81%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%81-%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d0%b8-%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-3-%d1%82%d0%b8/

Скиори и сноубордисти в народни носии ще се спуснат заедно от връх Снежанка по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България. За втора поредна година в сърцето на Родопите любители на зимните спортове ще съчетаят традиция и иновация в едно вълнуващо преживяване, чрез което по атрактивен начин ще отдадат почит към Националния празник на България, […]

Едно енергийно "позорище" броди из България

http://pogled.info/bulgarski/edno-energiino-pozorishte-brodi-iz-balgariya.92881

/Поглед.инфо/ Циркът около продажбата на ЧЕЗ нагледно показа защо всички сериозни чужди инвеститори бягат от страната

Проф. Иван Илчев: Трети март е междата между робското вчера и свободното днес

http://pogled.info/bulgarski/prof-ivan-ilchev-treti-mart-e-mezhdata-mezhdu-robskoto-vchera-i-svobodnoto-dnes.92882

/Поглед.инфо/ Миналото си нерядко виждаме едноцветно. Като далтонисти. Черно и бяло. А другите отсенки? Тези, които дават истинския цвят на картината. Доскоро Освобождението и създаването на самостоятелна България бяха сред най-безспорните събития; събитие - паметник; събитие - прехлас. Събитие със снежна белота.

Спорт по тв днес: футбол от Германия, Англия, Франция и Китай, тенис от Дубай, Сао Пауло и Акапулко, волейбол, баскетбол, дартс, ски скокове, NHL и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6743261

Спорт по тв днес: футбол от Германия, Англия, Франция и Китай, тенис от Дубай, Сао Пауло и Акапулко, волейбол, баскетбол, дартс, ски скокове, NHL и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

2 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=370038

Събития 1265 г. – Битка при Ившам: Симон дьо Монфор е разгромен и убит, а папа Климент IV предоставя на Шарал д'Анжу права за организиране на кръстоносен поход. 1860 г. – На Великден в цариградската църква Свети Стефан при църковната служба епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх; Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия.

Плодов кекс

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6743063

Плодов кексВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Прогноза за времето - 2 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=370010

Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10°.

Ремонтираният покрив на регионалната библиотека в Шумен протече.

https://zaistinata.com/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b2%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0/

Покривът на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен, ремонтиран през  миналата година, протече  след като слънцето започна да топи снега. В страницата на библиотеката във Фейсбук е публикуван албум, озаглавен „Мартенско тъжно“, със снимки от наводнените зали и оборудване,  което служителите опитват да предпазват от водата с найлони. Водата е проникнала в залите, където се помещават […]

Ситуацията с Гинка може да ни излезе скъпа. В буквалния смисъл

http://clubz.bg/64904-situaciqta_s_ginka_moje_da_ni_izleze_skypa_v_bukvalniq_smisyl

"Добре е всички водещи политици да декларират  - имали ли са отношения с някой от кандидатите по процедурата за ЧЕЗ."

Това намекна тази сутрин вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Нова тв по повод предстоящата покупка на ЕРП-то.

Той определи като достоен ход оставката на Теменужка Петкова, "макар че по ирония на съдбата г-жа Петкова няма нищо общо със сделката, въпреки че е енергиен министър".

Дончев не хареса въпроса на водещата: дали ГЕРБ "прибира на хората бизнеса" по повод разговорите на премиера Борисов с Гинка Върбакова.

"Да бъдем малко по-внимателни с думте – какво значи думата прибираме", подразни се Дончев.

Ставало въпрос просто за разговор с човека, който е собственик на капитала на фирмата, а "ние питаме" за евентуално държавно участие.

"Дамата отговаря с разбиране - окачестви ситуацията Дончев. - При всички случаи едно подобно решение трябва да бъде прието от отсрещната страна – от ЧЕЗ."

Той повтори, че това - дали държавата ще стане съдружник, е най-важно да се сондира мнението на чешката страна и че...

"... Към момента всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар."

Що се отнасяло до списъка с банки, изтекъл от Чехия, доколкото той знаел, ще бъдат използвани други банки, не тези които са посочени в списъка. "Доколкото знам, това е някакъв документ от началната фаза на процедурата", каза той относно деликатната ситуация с извадена от премиера Борисов справка, която уж му била изпратена от колегата му Бабиш.

Вицепремиерът по еврофондовете каза още в интервюто, че ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда:

"Чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник, б.р.) в момента не е наличен. Говорим за сфера, където непремерените действия могат да ни излязат много скъпо – в буквалния смисъл. Едни незаконни действия могат да ни излязат над милиард.

Успоредно с възможността на държаватна да контролира енергийния сектор, ние трябва да завършим либерализацията на енергийния пазар. Следването на двата приоритета не е невъзможно, но прави ситуацията по-сложна.

Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство - за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора."

Дончев се зарече, че много внимателно ще изразходват обществения ресурс и напомни, че у нас нямало орган, който да може да пита собственика кой е, с какви капитали идва и т.н.

"Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар."

Той иронично каза, че трябва да се открие училище за грешки. Отбеляза и че много лесно се създават обществени истерии и много трудно затихват.

- Ние помним една такава истерия от 2013 г. - отбеляза водещата по повод протестите за тока, които свалиха първото правителство на ГЕРБ.

- И аз я помня много добре - каза й Дончев.

БДЖ компенсира пътници, прекарали часове в повредени влакове (Видео)

https://petel.bg/BDZH-kompensira-patnitsi--prekarali-chasove-v-povredeni-vlakove--Video-__253542

Снимка Булфото БДЖ ще компенсира пътниците на влаковете, които прекараха дълги часове на студа заради повреди в локомотивите в четвърт...

Какъв е този народ, който посреща новите си "завоеватели" с хоругви?

http://pogled.info/bulgarski/kakav-e-tozi-narod-koito-posreshta-novite-si-zavoevateli-s-horugvi.92878

/Поглед.инфо/ Имам чувството, че нас ни е срам от това, че руснаците са помогнали за нашето освобождение, репликира известният историк Интервю на Велиана Христова с проф. Андрей Пантев

Как бе открадната една велика победа

http://pogled.info/bulgarski/kak-be-otkradnata-edna-velika-pobeda.92879

/Поглед.инфо/ Задкулисните действия на западните държави срещу Освободителната война от 1877-1878 г. имат една-единствена цел: да се спре Русия!

Близък на Цветелина Бориславова консултира Гинка за ЧЕЗ

http://pogled.info/bulgarski/blizak-na-tsvetelina-borislavova-konsultira-ginka-za-chez.92880

/Поглед.инфо/ Историята около търговските отношения между „Инерком България“ и ЧЕЗ все повече наподобява като да се люспи лук – с наслоени пластове и обвързаности. Това произвежда все повече висящи въпроси, отколкото отговори. Особено, когато изад кулисите излизат и лицата на консултати по сделката.

Самоубийствен атентат събуди Кабул

//dariknews.bg/novini/sviat/samoubijstven-atentat-sybudi-kabul-2082101

Младо момиче загина и шестима души бяха ранени тази сутрин в самоубийствен атентат в Кабул, съобщи служител в спешната помощ, цитиран от АП.
 

Отново взривиха банкомат в София, арестуваха петима след преследване (ВИДЕО)

//dariknews.bg/regioni/sofiia/otnovo-vzriviha-bankomat-v-sofiia-arestuvaha-petima-sled-presledvane-video-2082100

Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Инцидентът е станал на бул. „Рожен” в квартал „Илиянци”, съобщават от МВР.
 

След поредица скандали и огромен гаф: Връщат ли блясъка си Оскарите?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/sled-poredica-skandali-i-ogromen-gaf-vryshtat-li-bliasyka-si-oskarite-2082050

След поредица скандали и истински гаф в края на миналогодишната церемония за наградите Оскар, когато по погрешка за най-добър филм бе обявен "La La Land", вместо "Лунна светлина", ръководителите на Американската академия за кинематографично изкуство и наука успяха

Предупреждават за поледици в по-голямата част от страната (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/preduprezhdavat-za-poledici-v-po-goliamata-chast-ot-stranata-video-2082080

Днес ще бъде облачно. С повишението на температурите преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източн

Пучдемон се отказа да става премиер на Каталуня

http://clubz.bg/64903-puchdemon_se_otkaza_da_stava_premier_na_katalunq

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон се отказва да се бори за нов мандат, предаде Ройтерс.

Така той нанесе сериозен удар по движението за отцепване на испанската автономна област, което сам оглавяваше.

Пучдемон се превърна в основна фигура на тези стремежи, кулминирали в едностранното обявяване на независимост от парламента на Каталуня на 27 октомври 2017 г. Веднага след това той и правителството му бяха уволнени от испанския премиер Мариано Рахой. А Пучдемон отиде в доброволно изгнание в Белгия.

На предсрочните регионални избори в Каталуня през декември трите сепаратистки партии, взети заедно, спечелиха абсолютно мнозинство. Пучдемон започна кампания за възстановяването му на премиерския пост. Негови поддръжници твърдят, че той може да управлява от дистанция.

Сега политикът обяви, че временно оттегля кандидатурата си. И изтъкна, че решението му "се основава само на една причина - при настоящите обстоятелства това е начинът да има ново действащо правителство". Низвергнатият политик направи изявление чрез видеозапис, който бе разпространен в социалните мрежи.

Пучдемон заяви, че партията му "Задно за Каталуня" ще предложи като алтернативен кандидат за премиер друг сепаратист - Жорди Санчес, който в момента е в ареста в Мадрид по обвинение в бунт срещу държавата.

През последните 4 месеца Каталуня се управлява пряко от Мадрид. Рахой задейства член 155, който отне временно автономията на областта.

В Испания и за Пучдемон има прокурорско обвинение в противодържавна дейност и бунт и най-вероятно ще бъде арестуван, ако се завърне в страната. Както правителството в Мадрид, така и юристите на регионалния парламент в Барселона отхвърлиха искането му да управлява от Брюксел.

Номинирането на Жорди Санчес вероятно също ще бъде изпълнено с трудности предвид факта, че той е в ареста.

След оттеглянето на Пучдемон Рахой заяви, че за лидер на Каталуня "трябва да бъда избран някой, който е в Испания и който няма проблеми със закона".

От кабинета на испанския премиер допълниха, че автономната област има нужда колкото се може по-скоро от лидер, "който може да управлява и да се занимава с въпроси, важни за нейните граждани".

Същеременно Пучемон съобщи, че адвокати са подали жалба от негово име до Съвета за човешки права на ООН за нарушаване на правото на самоопределение.

Кой е Жорди Санчес

Жорди Санчес. Снимка Уикипедия

Жорди Санчес е лидер на сепаратистката организация Каталунско национално събрание (КНС). Той бе арестуван на 17 октомври 2017 г. заедно с адаша си Жорди Куишар, оглавяващ движението "Оминум културал".

Според прокуратурата двамата съименници изиграли ключова роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г., обявен за незаконен от испанското правосъдие.

Санчес и Куишар са обвинени в противодържавна дейност. На 20 септември 2017 г. те свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското регионално правителство в Барселона.

58% от закупените жилища от средно висок и висок клас в София са в строеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285030_58%25+%D0%BE%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA+%D0%B8+%D0%

 Към края на 2017 г. 58% от жилищата от средно висок и висок клас в София са били закупени на етап „в строеж“. Това показва проучване на консултантската компания Colliers International. Активното строителство се запазва с 2800 жилищни единици, които предстои да бъдат завършени.

Към началото на годината предлагането в разглеждания сегмент регистрира растеж от 12%, или общо 7 900 жилищни единици, концентрирани в 70 проекта, отбелязва Colliers.

Търсенето остава фокусирано предимно върху жилища за собствено ползване с дял от 75% за сметка на жилищата, закупени с цел инвестиция. Купувачите, които са използвали банково финансиране за реализиране на покупката си, и тези, които са вложили изцяло собствени средства, са равно разпределени.

От Colliers отчитат ръст на трансакциите с къщи (33% от общото търсене) и апартаменти с три спални (42%). Най-търсени са районите около Бизнес Парк София, както и кварталите „Кръстова вада“ и „Витоша“.

 

Цените на жилищата от средно висок и висок клас са нараснали със 7% през 2017 г. и варират в широки граници между 1 000 и 1 600 евро за кв. м (с ДДС) в зависимост от допълнителните им характеристики и заобикалящата среда. Относителната отстъпка при покупко-продажба е приблизително 2,7%.

Средният размер на наемите в разглеждания сегмент е между 900 – 1 100 евро за апартамент с две спални, 1 300 – 1 600 евро за апартамент с три спални. При къщите равнището на наемите е  около 1 900 евро.

Colliers очаква забавяне на покупките на жилища на етап „в строеж“ в резултат на големия брой проекти, които се очаква да бъдат завършени скоро. Компанията прогнозира още, че делът на имотите в сегмента, придобити с инвестиционна цел, ще се запази. Тя очаква нови потенциални зони за развитие на пазара на жилища от средно висок и висок клас да се оформят в посока изток (Лозен) и югозапад (Владая) от София. От Colliers предвиждат, че цените на този тип имоти ще останат стабилни.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Руският патриарх Кирил идва в България

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_qHKiaXql3M/

На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
Посещението на руския патриарх е по покана на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Патриарх Кирил и водената от него църковна делегация ще бъдат посрещнати на Летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, както и от Старозагорския митрополит Киприан, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий.

След това руският патриарх и водената от него делегация ще имат официална среща с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква, съобщава Кросс.

В събота, 3 март, от 10.00 часа двамата патриарси ще посетят храм-паметника „Рождество Христово” в град Шипка. Те ще отслужат благодарствен молебен. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. След това на връх Шипка започва церемония, последвана от заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на президента Румен Радев и на кмета на Казанлък Галина Стоянова.

На 3 март патриарх Кирил и патриарх Неофит ще присъстват на тържествената церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на България.

На 4 март, неделя ще бъде отслужена божествена света литургия от руския патриарх Кирил, българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.

Жилищата във Великобритания поевтиняват през февруари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285029_%D0%96%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D

 Цените на жилищата във Великобритания са регистрирали спад през февруари, тъй като Brexit и по-слабите перспективи за икономиката са довели до още по-голямо забавяне на имотния пазар, съобщава Bloomberg.

Цените на жилищата са се понижили с 0,3% през февруари спрямо януари, сочат данните на Nationwide Building Society. Темпът на годишен растеж се е забавил до 2,2% спрямо 3,2% предходния месец и е доста под равнището в последните години.
 
Забавянето на имотния пазар намира отражение и в одобрените ипотечни кредити, които са достигнали най-ниското си ниво от три години насам.
 
Решението за напускане на ЕС тежи на британската икономика, тъй като създава несигурност за бъдещето и ускорява инфлацията след обезценяването на паунда. Английската централна банка съобщи, че трябва да продължи да повишава лихвените проценти, което също може да подкопае търсенето на жилища.
 

„Представянето на жилищния пазар тази година ще бъде определено до голяма степен от развитията в икономиката като цяло и от хода на лихвените проценти. Забавената икономическа дейност и продължаващото свиване на бюджета на домакинствата вероятно ще доведат до лек спад и на жилищния пазар“, смята Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Средната цена на жилищата във Великобритания е достигнала през февруари 210 402 паунда (290 хил. долара) спрямо 211 756 паунда (293 хил. долара), сочат данните на Nationwide Building Society.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Любим виц на Маргарита Петкова

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6742866

Любим виц на Маргарита Петкова- Мамо, написах на оградата дума с три букви! Майката плесва на детето един зад врата. -Но, мамо, защо ме удари!? Думичката е “дом”! Тогава бащата плесва на майката един зад врата: – За дома трябва повече да мислиш, за

Бил Гейтс: Криптовалутите убиват хора по "сравнително директен начин"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285028_%D0%91%D0%B8%D0%BB+%D0%93%D0%B5%D0%B9%D1%82%D1%81%3A+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0

 Криптовалутите убиват хора по „сравнително директен начин“, каза основателят на Microsoft Бил Гейтс в сесия с въпроси и отговори на сайта Reddit и даде за пример купуването на наркотици като синтетичния опиоид фентанил с дигитални валути, например биткойн.

Според Гейтс анонимността при криптовалутите означава, че те са свързани с финансиране на тероризъм и пране на пари, пише ВВС.

В отговор на молба на потребител да сподели мнението си за дигиталните валути милиардерът отговори: „Основната характеристика на криптовалутите е тяхната анонимност. Не мисля, че това е нещо добро. Способността на властите да разкриват пране на пари, укриване на данъци и финансиране на тероризма е нещо добро“.

„Сега криптовалутите се използват за купуване на фентанил и други наркотици, така че това е една от редките технологии, които причиняват смърт по сравнително директен начин. Мисля, че спекулативната вълна около ICO (първично предлагане на криптовалути) и криптовалутите е много рискована за инвеститорите, които залагат на дълги позиции“, смята Гейтс.

 

Преди време инвеститорът Уорън Бъфет заяви, че манията по криптовалутите „ще свърши зле“. Но Гейтс невинаги е бил толкова критичен към биткойн. В интервю за Bloomberg през 2014 г. той заяви, че биткойн „е по-добър от валутата“.

Не особено ентусиазираният му отговор в Reddit за криптовалутите не беше възприет добре от всички участници в дебата, като някои от тях го обвиниха, че опитва да повлияе на пазара. Други пък предложиха да се запознае по-добре с биткойн.

По време на сесията в Reddit Гейтс каза, че трите му основни цели са „намаляване на смъртността и недохранването при децата и изкореняване на полиомиелита“. Милиардерът е съпредседател на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, която влага милиарди долари всяка година в проекти в областта на образованието и здравеопазването.

Фондацията спонсорира и развитието на блокчейн - технологията, на която се основават криптовалутите, за използването ѝ от търговци в Кения. Microsoft се стреми също така да интегрира технологии, базирани на блокчейн, за проверка на дигиталната самоличност.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

 

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-kakva-1569087.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Внимание: ледени висулки дебнат отвсякъде - как и от кого се отстраняват безопасно? Тема: Нови правила за регистрация на автомобилите - всичко за улесненията в КАТ Тема: Защо ще има смяна на касовите апарати - говори Менда Стоянова Тема: Руският патриарх Кирил пристига в България - за църквата и дипломацията: гост митрополит Антоний Тема: Високо напрежение - каква ще е съдбата на ЧЕЗ. Тезите на ГЕРБ и БСП Тема: Ден преди националния празник - по пътя на родолюбците до Шипка Тема: На живо от Военната академия в София - откриват паметник на полк

ЕС дава на компаниите 1 час, за да свалят терористично съдържание от интернет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285027_%D0%95%D0%A1+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+1+%D1%87%D0%B0%D1%81%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%

 Европейският съюз постави ултиматум на интернет гигантите като Facebook и Google да свалят незаконното терористично съдържание онлайн в рамките на час или рискуват да се сблъскат с нови европейски закони, предава Bloomberg.

Европейската комисия представи в четвъртък нов пакет препоръки за компаниите и страните от ЕС, които важат за всички форми на незаконно интернет съдържание - „от терористично съдържание, подбуждане на омраза и насилие, материали за сексуално насилие над деца, фалшиви продукти и нарушаване на авторските права“.

„Като се има предвид, че терористичното съдържание е най-вредно в първите часове след появата си онлайн, всички компании трябва да премахнат подобно съдържание в рамките на един час“, пише Комисията.

 

Миналата година ЕК призова компаниите за социални медии, включително Facebook, Twitter и компанията майка на Google Alphabet, да развият общ пакет от инструменти, за да засичат, блокират и премахват терористична пропаганда и реч на омразата. Днешните препоръки целят „допълнително да засилят“ работата, която е вече свършена от правителствата, и да подтикнат компаниите „да удвоят усилията си да свалят незаконното съдържание от интернет по-бързо и ефективно“.

Един час за сваляне на терористично съдържание е твърде кратко, коментира Computer & Communications Industry Association, която говори от името на компании като Google и Facebook, в изявление, което разкритикува плановете на ЕС като накърняващи технологичната икономика на блока.

„Подобно тясно времево ограничение не взима предвид всички реални лимити, свързани с премахването на съдържание и силно ще стимулира доставчиците на хостинг услуги просто да свалят всяко докладвано съдържание“, казва групата.

ЕС подчертава, че препоръките изпращат ясен сигнал към интернет компании, че доброволният подход остава предпочитаният засега и че компаниите „играят ключова роля“.

Това включва инструменти, които автоматично да засичат терористично съдържание. Това е „не само възможно, а вече се прави от някои от по-големите платформи“, заяви еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг. ЕС иска тези компании да „помогнат на по-малките компании, за да можем да избегнем миграция на това съдържание от едни платформи към други“.

Компаниите имат три месеца да изпълнят целите на ЕС по отношение на терористичното съдържание в интернет. Регулаторът обмисля нови възможни закони и допълнителни стъпки в зависимост от действията, които ще бъдат взети в отговор на препоръките.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Край на по-ниското заплащане за източноевропейците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285026_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B

 Милиони така наречени „командировани работници“ ще получат по-добра закрила срещу подбиването на заплащането и социалните им придобивки. След многомесечни преговори, представители на Европейския парламент, на Еврокомисията и на страните-членки стигнаха до принципно решение. Еврокомисарката по социалните въпроси Мариане Тисен нарече решението „пробив“ и същевременно „балансиран компромис“. Сърцевината му се свежда до принципа: еднакво заплащане за една и съща работа на едно и също място.

"Това е експлоатация"

Болногледачки от Полша, строители от Румъния, български работници в кланиците - стотици хиляди европейци работят като „командировани работници" в по-богатите държави от ЕС, включително и в Германия. Съответните полски, румънски или български фирми ги изпращат в чужбина, но им плащат като у дома. По този начин тези работници са много по-евтини на германския трудов пазар, а в същото време са и важен икономически фактор за своите страни, където се стичат и облагат доходите им. Синдикатите обаче критикуват тази практика и я наричат „експлоатация" на нископлатени източноевропейци, която водела до социален дъмпинг. Страни като Полша и Унгария настояват за запазване на досегашните правила, които правят техните граждани много по-конкурентоспособни на европейските трудови пазари. Докато по-богати държави като Германия и особено Франция вече отдавна настояват за реформи.

Според официалната статистика, около 2 милиона командировани работници работят в друга държава от ЕС. Правилата за техния статут са отпреди 20 години, а от 2016 се преговаря за обновление. Миналата година новоизбраният френски президент Еманюел Макров дори обяви тази реформа за свой приоритет. Държавите от Средна и Източна Европа, които бяха приети през последните десетилетия в ЕС, държат на правото на техните граждани свободно да работят в други страни-членки. Но тъй като в новоприетите държави заплащането на труда е по-ниско, западноевропейските страни се оплакват, че командированите работници подбиват равнището на трудовите възнаграждения.

Според постигнатия сега компромис, срокът за командироване на работници ще бъде ограничен до 12 месеца, с възможност да се удължи до 18 месеца. Командированите работници от самото начало ще получават заплащане като това на местните им колеги, включително и добавки като 13-а заплата и компенсации за лошо време например. Пътните им и квартирни разноски не бива да се удържат от заплатите.

Сигурност и закрила още от първия ден

„Командированите работници често пъти получават по-ниско възнаграждение и по-слаба социална закрила от местните, а някои са принудени да живеят в шокиращи условия. Това положение трябва да се промени", обяснява социалдемократката Агнес Йонгерьойс, която участваше в преговорите от името на Европарламента. В резултат от новите правила командированите работници ще получават сигурност и закрила още от първия си работен ден, като така ще се излезе от спиралната надпревара за все по-ниско заплащане при все по-лоши условия. В същото време командированите работници и занапред ще имат правото да се осигуряват здравно и пенсионно в своите родни страни. И понеже съответните вноски в Средна и Източна Европа са по-ниски, отколкото на запад, трудът на командированите работници ще продължи да бъде по-евтин.

С настоящия компромис бяха преодолени различията между Изтока и Запада, заяви българската заместник-министърка на труда Зорница Русинова от името на българското европредседателство: „Опазихме една от най-важните ценности на Европа: свободното придвижване на работна ръка и на услуги", каза още тя.

Това неокончателно споразумение тепърва трябва да мине през Европейския съвет и през Европарламента. Целта е да влезе окончателно в сила още през първата половина на тази година.

Рязка промяна на времето, има опасност от поледици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iAyKIwP91Fc/

Поради  рязката промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и очаквания силен вятър и дъжд в следващите дни, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост, без резки маневри. За много кратко време е възможна  промяна в пътните условия и има опасност от поледици. За безопасността на пътуващите при сериозна промяна на времето,  АПИ и „Пътна полиция“ ще  спират  движението на всички превозни средства в участъците с опасност от поледици.

Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщи тази сутрин, че е ограничено  движението за МПС над 12 т. по път  III-906 Каблешково – Бургас поради стеснен габарит.

Днес, 2 март, от 16.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и по най-натоваренитe пътища, като път I-9 Варна – Бургас, път II-99 Бургас – Царево. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Тежкотоварните превозни средства ще бъдат ограничени и в последния почивен ден 5 март (понеделник) от 14.00 ч. до 20 .00 ч. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари.

Временно е ограничено движението по пътя от с.Лъка за  гр.Каблешково, поради снегопочистване.

Жълт код за сняг и поледици е в сила днес за 23 области на страната.

Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10°, сочи прогнозата на НИМХ към БАН.

На 2 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6742858

На 2 март рожден ден иматАна Вълчанова, актриса Ангел Ангелов, генерален консул на България в Истанбул Бойко Младенов, бивш баскетболист Георги Тошев, журналист и продуцент Иван Сунгарски, бивш депутат Ирина Папанчева, писателка Йоаникий, Сливенски митрополит Сашо Костов, бивш футболист Цветан Симеонов, юрист, председател на БТПП Таню Киряков,

Референдумът за Истанбулската конвенция се препъна в НС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285025_%D0%A0%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D

 Парламентарната комисия по взаимодействие с неправителствени организации и жалбите на гражданите отхвърли предложението на БСП за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция.

От ГЕРБ припомниха, че те няма да бързат с ратификацията на конвенцията, свързвана с т.нар. трети пол преди КС да се е произнесъл дали не противоречи на българската конституция.

Както писа „Монитор“, заради появилото се напрежение в обществото, управляващите решиха да отложат ратификацията в парламента и да бъде организиран дебат по темата.

Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 000 души годишно

https://petel.bg/Novata-sistema-za-registratsiya-na-MPS-oblekchava-300-000-dushi-godishno__253533

Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Камарата на нотариусите автоматично се обме...

Направи си сам: Кмет превърна джипа си в снегорин (Видео)

https://petel.bg/Napravi-si-sam--Kmet-prevarna-dzhipa-si-v-snegorin--Video-__253534

Кадър Нова тв В Дупнишко кмет преобрази джипа си в снегорин, за да почиства улиците на селото си, разказва Нова тв. Кметът на село Бис...

Руският патриарх Кирил пристига у нас

https://petel.bg/Ruskiyat-patriarh-Kiril-pristiga-u-nas__253535

Снимка Уикипедия По покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква на ...

Вижте как таксиджия отърва глоба от 5 000 лева

https://petel.bg/Vizhte-kak-taksidzhiya-otarva-globa-ot-5-000-leva__253536

Снимка Булфото Акт в общ размер на 5000 лева, съставен от главен инспектор в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” спрямо пл...

Менда Стоянова за подмяната на касовите апарати: Това е пътят

https://petel.bg/Menda-Stoyanova-za-podmyanata-na-kasovite-aparati--Tova-e-patyat__253537

Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обясни в ефира наБНТ, че приетото законода...

Знаят ли народните ни избраници кой е написал химна на България (Видео)

https://petel.bg/Znayat-li-narodnite-ni-izbranitsi-koy-e-napisal-himna-na-Balgariya--Video-__253539

Кадър Канал 3 В събота България ще отбележи 140-тата годишнина от своето освобождение. В навечерието на националния ни празник Канал 3 провери знаят ли народните избраници в парламента кой е написал българския химн. Вижте резултатите!

Скандали в ефира на bTV! Депутати се изпокараха заради Гинка и ЧЕЗ, намесиха дори "Шушана"

https://petel.bg/Skandali-v-efira-na-bTV--Deputati-se-izpokaraha-zaradi-Ginka-i-CHEZ--namesiha-dori-SHushana__253538

"Очакванията, които имахме като парламентарна група и партия, е че зад тази сделка не стои Гинка. Стана ясно от изслушването в комисията, ч...

Апашите, които взривили банкомата, били познати на полицията. Откраднатата сума не е голяма

https://petel.bg/Apashite--koito-vzrivili-bankomata--bili-poznati-na-politsiyata--Otkradnatata-suma-ne-e-golyama__253540

В цветарски магазин е бил банкоматът, който бе взривен тази нощ в столичния квартал "Илиенци". Репортерката на "Нова телевизия" Рада Бо...

Бабиш с извънредна информация за сделката между ЧЕЗ и „Инерком”

https://petel.bg/Babish-s-izvanredna-informatsiya-za-sdelkata-mezhdu-CHEZ-i----Inerkom---__253541

На сайта на чешкото правителство беше публикувана официална информация от името на премиера Андрей Бабиш, който обяснява позицията на ст...

"По-добре без България"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285024_%22%D0%9F%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%22

 „По-добре без София" - под това заглавие германският „Зюддойче Цайтунг” публикува статия за амбициите на България да се присъедини към еврото. Вестникът припомня, че българският премиер Бойко Борисов възнамерява да подаде молба за присъединяване още през първата половина на тази година. Според авторката Керстин Гамелин, дотогава германското правителство ще трябва да вземе решение дали България може скоро да влезе в еврозоната. В Европейските договори е записано, че всяка държава, която влезе в ЕС, може автоматично да въведе еврото, ако изпълнява икономическите изисквания за това, пояснява изданието.

"Най-бедната страна"

Но желанието на България да въведе еврото се натъква на съпротива в Германия, четем в статията. Авторката обобщава политическите нагласи в Бундестага така: „България не бива да влиза в еврозоната според досегашните условия - критериите трябва да бъдат разширени". Християндемократите например настояват най-напред да бъдат приключени необходимите реформи в самата еврозона. „Преди да приемаме нови държави, в сегашния кръг трябва да решим належащите въпроси за бъдещето на валутния съюз", казва пред „Зюддойче Цайтунг” Екхард Реберг, говорител по бюджетните въпроси на парламентарната фракция на християндемократите. Според него валутният съюз не може да се справи едновременно и с реформите, и с приемането на нови страни-членки.

Съпротива има и в редиците на опозиционната СвДП, която по традиция поставя акцент върху икономическите и финансовите теми. Заместник-председателят на нейната парламентарна фракция Кристиян Дюр настоява първо да се изравнят икономическите условия в отделните страни. В тази връзка Дюр припомня, че България все още е държавата с най-ниски доходи на глава от населението в целия ЕС, което я прави и най-бедната страна в Съюза. „А в еврозоната има още много непотушени икономически пожари, например Италия или Гърция", казва още Дюр и добавя, че преди да бъдат потушени тези пожари, в еврозоната не бива да се говори за разширяване, а за устойчиво стабилизиране. Дискусията за България „е не само прибързана, тя се води и във възможно най-неподходящия момент", твърди още експертът от СвДП.

Социалдемократите, които участваха в досегашното, а навярно ще влязат и в бъдещото правителство на Германия, смятат от своя страна, че за приемането на България е необходимо повече време. Еврото не бива да се отказва на нито една страна-членка, казва Маркус Тьонс, заместник-шеф на Комисията по европейските въпроси. Решението обаче трябва да се вземе по-късно.

Допълнителни критерии?

И извън Бундестага се търсят аргументи за забавяне на присъединяването към еврото, пише „Зюддойче Цайтунг”. В германската Бундесбанк (федералната емисионна банка на страната) обмислят въвеждането на допълнителни критерии за държавите, които искат да се присъединят към еврото. Такива критерии могат да бъдат например състоянието на съдебната система и борбата срещу корупцията.

„Европейската централна банка наскоро констатира, че по време на кризата държавите от еврозоната видимо са се сплотили в резултат от въвеждането на банковия съюз и на Европейския стабилизационен механизъм ЕSМ. Ето защо всяка държава, която желае да се присъедини към еврото, ще трябва да приема новите условия", пише изданието.

Китай обяви дата за нов пробив в Космоса

//dariknews.bg/novini/sviat/kitaj-obiavi-data-za-nov-probiv-v-kosmosa-2082096

Китай планира да изстреля за първи път ракетата носител от ново поколение "Чанчжен 8" през 2020 г. Това съобщи в петък китайската централна телевизия като се позова на директора на Китайската академия по ракетна технология Ли Хуна.

Ракетата ще може д

Догадки за Борисов и "гадовете"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285023_%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%22%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%22

 Коментар от Полина Паунова:

Пак ЧЕЗ, пак ток, пак популистки изказвания. Така министър-председателят Бойко Борисов обобщи политическия поглед към сделката на Гинка Върбакова за ЧЕЗ. И не само - в гневна пресконференция премиерът описа скандална схема с участието на руско-грузински офшорки и български банки. Но не пое отговорност за случващото се. Вместо това обвини ЧЕЗ в заговор за свалянето му от власт - както при февруарските протести през 2013 година.

“Ето, това е сценарият на тези гадове", каза министър-председателят. "Не само нямам никакво участие, но толкова хубава ювелирна операция ни спретнаха в наше отсъствие, докато сме в Брюксел... От това, което виждам, стигам до извода, че някой иска да повтори февруарските събития. По друг сценарий, но със същите изпълнители - пак ЧЕЗ, ток и популистки изказвания", продължи той.

Компанията на Борисов

Докато Борисов “разобличаваше” участниците в схемата, рамо до рамо с него бе застанал лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който в момента е негов партньор във властта. При това официален партньор, подписал споразумение и контролиращ министерството на икономиката чрез своя номинация. Вярно, редица медийни публикации свързват министър Емил Караниколов със скандалния депутат от ДПС Делян Пеевски, но номинално ведомството е под шапката на “Атака”.

Къде беше Волен Сидеров през 2013 година? От другата страна. Или иначе казано - лидерът на една от трите националистически партии, които сега партнират на ГЕРБ в управлението, беше тогава от “гадовете”. Обикаляше площадите и зовеше против монополите, като впоследствие тази му акция се превърна в цялостна предизборна платформа, наречена “Планът Сидеров”.

На този фон е прелюбопитен момент, че пет години по-късно и без никакво смущение министър-председателят говори за „гадове", и то “същите” като тогава, които отново искали да го свалят от власт. В компанията на същите тези „гадове".

Интересно е и друго обстоятелство - детайл, който няма как да бъде забравен и който хвърля светлина върху фигурата на Сидеров, а оттам и върху настоящата управленска конфигурация. Преди пет години лидерът на “Атака” беше т.нар. “златен пръст” на управляващите от БСП и ДПС, които дойдоха на власт след правителството на Борисов. Именно техният кабинет издигна Пеевски за шеф на ДАНС, а кворумът при избора бе осигурен от „Атака". Същата „Атака", която сега номинално стои зад икономическия министър, уличаван в закрила на ред интереси на въпросния неуспял шеф на ДАНС.

Тези детайли не биха имали толкова голямо значение, ако министър-председателят не насочи сам вниманието към тях. По стар обичай медиите не му зададоха никакви въпроси. А поле определено има. Най-очевидното и логично питане е следното: кои са „гадовете", след като с част от тях той управлява в момента. Но въпросите далеч не се изчерпват с това.

Може би най-важният момент, който трябва да се изясни в контекста на сюжета "ЧЕЗ, Гинка Върбакова и гадовете", е не кои са „гадовете", а дали самото правителство не си организира тази “ювелирна операция” съвместно със същите тези „гадове".

Причините за подобно предположение са не една и две, като може би най-солидната от тях е участието на Българската банка за развитие (ББР), начело на която стои Стоян Мавродиев. Кариерата му официално е свързана с Борисов и ГЕРБ, а впоследствие редица случаи осветиха връзките му с Пеевски.

Неуспешната постановка

На този фон целият театър, разигран от държавния апарат с цел да покаже Борисов като жертва пред широката публика, изглежда съвсем неуспешен. Навярно има хора, които смятат, че подобна голяма сделка, засягаща пряко сигурността на страната, може да се случи без знанието на министър-председателя. Но тези наивници, за щастие, са малко. Страничните обстоятелства около фирмата на Гинка Върбакова и най-вече ролята на ББР в цялата история няма как да не породят предположения за мълчаливото участие на държавата в нея.

Ето защо може да се допусне, че “гадовете”, за които Борисов гневно говори, не действат независимо и без неговото мълчаливо съучастие. В България обаче отдавна вече не е важно какво се е случило, а как се разказва.

Нещо повече: скандалът предизвика мълниеносна реакция на премиера, която в друга ситуация би била посрещната скептично. Любопитното е, че този развой изобщо не смути Гинка Върбакова, с което тя на практика доказа едно: че е онази необходима “госпожа за един ден”, която да посрещне всички удари и да осигури алиби. Алиби за най-вероятния предстоящ развой: държавата в лицето на Борисов и държавата в лицето на този, който инсталира „Гинка от Пазарджик" на преден план, да си поделят енергоразпределителното дружество.

В същото време истински важното в този скандал си остава скрито - докато премиерът спасява националната сигурност, съвсем бе забравена темата „КОЙ стои зад Гинка". Изглежда никой няма да я повдигне, както никой не попита кои са „гадовете".

И още нещо: в друга ситуация, в която почвата не е подготвена предварително с разкази за „гадове" и “ювелирни операции”, целящи падането на властта, подобна намеса на управляващите в частна сделка би била възприета като огромен скандал. В тази обаче намесата изглежда като спасение. Но спасението, организирано от Борисов, не дава никаква яснота по въпросите кой стои зад Гинка Върбакова и участвало ли е управлението в проправянето на пътя ѝ към сделката. Именно поради тази причина някой може и да стигне до предположението, че “гадовете” не действат независимо от техния разобличител. Най-вероятно дори си партнират.

На този фон съобщението на ДПС, че започват “подготовка за управление”, но това не означавало курс към предсрочни избори, дори няма нужда от тълкуване. То е просто напомняне. Напомняне към Борисов, че няма как да бъде независим от Движението. Факт, който дори невъоръжено око ясно вижда още от 2013 година насам.

 

Нискотарифна авиокомпания пуска 20% намаление на всички полети

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285022_%D0%9D%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%84%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+20%25+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D

 

Промоцията е валидна до полунощ

Нискобюджетният превозвач Уиз Еър стартира промоция, предлагаща 20% отстъпка от цената на всички полети, резервирани днес. 

Намалението се прилага за цените на самолетните билети, включващи всички данъци и задължителни такси, но без административната такса. Периодът на пътуване, за който важи, е ограничен – всички пътувания трябва да бъдат осъществени до 31 май 2018 г. Цената се отнася само за резервации, направени през сайта на авиокомпанията или през мобилното приложение Уиз Еър.

Цените за еднопосочен билет започват от 19.99 лв. Тези, които искат да се възползват от днешните ценови оферти, но още не са сигурни с кого ще пътуват, могат да ползват срещу такса услугата за резервиране без посочване на спътника.

Защо фаворитите невинаги печелят "Оскар" за най-добър филм (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/03/02/3138702_zashto_favoritite_nevinagi_pecheliat_oskar_za/?ref=rss


Нерядко се случва претендентът, сочен за фаворит в надпреварата за най-добър филм, да остане с празни ръце на церемонията по връчването на наградите "Оскар". Разочарованите почитатели обикновено виждат зад това пари, влияние, политическа коректност... и може би са прави. Има обаче още една причина, която не трябва да бъде пренебрегвана - сложната система, по която се решава кой да получи най-престижната награда в киното. Каква е тя - вижте във видеото.<br />

Къде звездите държат "Оскар"-ите си

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/kyde-zvezdite-dyrzhat-oskar-ite-si-6079875

Някои холивудски знаменитости признават, че статуетката е в банята им или зад някой шкаф

Юнкер: „Не идваме тук, за да ни целуват ръка, а ние да ги черпим с бонбони“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285021_%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80%3A+%E2%80%9E%D0%9D%D0%B5+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%82%D1%83%D0%BA%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%80%D1%8A

 Г-н Юнкер, държавите от Западните Балкани Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово хранят големи надежди, че в обозримо бъдеще ще бъдат приети в ЕС. Кога може да стане това?

Жан-Клод Юнкер: Например в Македония, или БЮРМ, както я наричат на бюрократичен жаргон, аз установих, че македонците са постигнали значителен напредък в посока към Европа. Но дата за приемане в ЕС не съм обещавал на нито една страна. А на онези, които още не са започнали преговори за членство, още не сме посочили дата за старта на такива преговори. За мен важна е субстанцията, а не датите. В Македония са наясно с това, в Албания – малко по-малко. През април ние ще внесем нашите предложения по въпроса, но в момента още не мога да кажа какви ще бъдат те. Защото най-напред трябва да има субстанциален напредък. (…) По отношение на Албания ние трябва да подчертаем, че е необходимо да бъдат изпълнени условията за членство. Едно от тези условия гласи: всички държави от Западните Балкани трябва първо да решат своите гранични конфликти. Не можем да си позволим да внасяме в ЕС гранични конфликти. Ние трябва да внесем стабилност в региона, но в ответ не бива да получаваме нестабилност.

Какво трябва да знаят за ЕС хората в региона?

Жан-Клод Юнкер: Въпросът е многопластов. За мен обаче е важно те да разберат, че ЕС не е някакъв клуб на икономически сили, които искат само да се обогатяват. Естествено, ние се стремим към благоденствие за всички. Но в този драматично труден европейски регион трябва да си пробие път съзнанието, че ЕС е общност на ценности. Правовата държава, човешките права, свободата на словото – това са въпросите, които понякога трябва по-ясно да се обясняват тук.

А как смятате да убедите хората в ЕС, че това разширяване е добра идея?

Жан-Клод Юнкер: Без съмнение в ЕС се наблюдава умора от разширяванията. Трябва да обясним на хората, че Балканите са буквално пред прага ни. Пътят е къс, но историческата дистанция, която трябва да се преодолее, е дълга. Тук наскоро имаше тежка война. И ако ние откажем на Западните Балкани перспективата да се присъединят към ЕС, това много бързо може да се повтори. Вече почти никой не го помни, макар че то сякаш беше вчера: убийствата, изнасилванията, умиращите деца, разрушенията, потоците от бежанци. Това беше война в сърцето на Европа. Никак не искам това да се повтори. Ние, „старите" европейци, трябва да разберем, че сме длъжни да отправим послание за мир и да дадем принос за успокояване на Европа. Но ако не сме готови да дадем перспектива за членство на нашите балкански партньори, нещата могат да отидат на зле.

Веднъж казахте, че онези, които се съмняват в проекта Европа, би трябвало да отидат на войнишките гробища. Може ли тази Ваша мисъл да се приложи и към този регион?

Жан-Клод Юнкер: Тук има много войнишки гробища. Тук много по-скоро са случили онези неща, които ние в Западна Европа сме преживели някога. Моето изречение за Западна Европа с драматична сила важи и тук.

Давам си сметка, че много хора в региона, особено младите хора, са нетърпеливи. Има албанци, македонци и сърби, които се изселват в останалата част от Европа, защото вече не виждат перспектива у дома. Това изтичане на интелектуална сила не е в интерес нито на тези страни, нито на ЕС. Балканите имат нужда от твърда европейска перспектива, но в същото време аз няма да допусна да ме поставят под натиск. Пак повтарям: първо субстанцията, после датите.

Смятате ли, че Вашите послания намират отзвук?

Жан-Клод ЮнкерНа кандидатите за членство всъщност не им остава нищо друго, освен да се съобразяват с изискванията на Комисията. Ние трябва да формулираме нашите препоръки. (…) В същото време не искам да създавам впечатлението, че сме дошли тук да даваме някакви уроци. Това са държави и нации, които израснаха от трудната си история през 1990-те години и ние трябва да се отнасяме с респект към тях. Същевременно, ще го повторя пак, трябва да бъде ясно, че ЕС е общност на ценности, тоест – не идваме тук, за да ни целуват ръка, а ние да ги черпим с бонбони.

Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик от Християнската социална народна партия. От 1 ноември 2014 той е президент на Европейската комисия. С него разговаря Ларс Шолтисек.


През 2017 г. жертвите на трудова експлоатация от България са нарастнали почти двойно

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3138620_prez_2017_g_jertvite_na_trudova_eksploataciia_ot/?ref=rss


През 2017 година жертвите на трафик от България с цел трудова експлоатация са нарастнали почти двойно. На ниво Европейския съюз, около 20 % от регистрираните жертви са именно хора, които заминават за друга държава, търсещи по-добра работа.<br /><br />Пострадалите най-често са мъже, основно от България, Румъния, Чехия, Полша, Словакия и Естония.<br />Икономическата и миграционна криза и засиленото търсене на евтина работна ръка са сериозни предпоставки за осъществяване на такъв...

Православен календар за 2 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740651

Православен календар за 2 мартСв. свщмчк Теодот, еп. Киринейски Св. Теодот бил роден в Галатия, Мала Азия. В края на третия век той отишъл на о. Кипър да проповядва Христа. Думите му и добродетеления му живот силно въздействали на езичниците и мнозина приели християнството. Теодот бил назначен за епископ в град Киринея. Когато император Ликиний (жесток гонител на християните)

Бивш финансов министър на САЩ: Кризата през 2008 ще бъде жалка дреболия в сравнение със следващата криза

http://pogled.info/svetoven/bivshi-finansov-ministar-na-sasht-krizata-prez-2008-shte-bade-zhalka-dreboliya-v-sravnenie-sas-sledvashtata-kriza.92872

/Поглед.инфо/ Следващата рецесия в САЩ може да стане по-продължителна и болезнена, отколкото предидущата, проявила се през 2008-2009 години. Това заяви бившият министър на финансите на САЩ Лоурънс Самърс в интервю за Bloomberg. Той отбеляза, че спада ще се случи в близките няколко години.

Калифорнийският университет: Всеки пети студенти се ограничава в храненето, всеки десети живее като бездомник

http://pogled.info/svetoven/amerika/kaliforniiskiyat-universitet-vseki-peti-studenti-se-ogranichava-v-hraneneto-vseki-deseti-zhivee-kato-bezdomnik.92873

/Поглед.инфо/ Калифорнийският държавен университет е най-голямото обединение в системата на висшето образование на САЩ, състои се от 23 отделни университета, разхвърляни по целия щат Калифорния. В университета работят 24 хил. преподаватели и учат почти 500 хил. студенти. През януари университетът публикува резултатите от голямо изследване за бездомничеството и гладуването на своите студенти, в допитването са взели участие 24 хил учащи се.

Нов проект на войната в Сирия: Британия създаде „малка група“ срещу Русия

http://pogled.info/svetoven/nov-proekt-na-voinata-v-siriya-britaniya-sazdade-malka-grupa-sreshtu-rusiya.92874

/Поглед.инфо/ По време на протеклата преди две седмици Мюнхенска конференция по сигурността се проведоха задкулисни преговори по Сирия, за които световната преса премълча. Инициатор на сенчестата среща стана Великобритания, която представи на своите съюзници в сирийската война нов план за действие против Русия. Става дума за дипломатическата телеграма от британското посолство в САЩ, която изтече на разположение на арабската преса, съобщава „Мрежата Волтер“.

Председателят на Мюнхенската конференция: ЕС подписва собствения си политически банкрут

http://pogled.info/svetoven/predsedatelyat-na-myunhenskata-konferentsiya-es-podpisva-sobstveniya-si-politicheski-bankrut.92875

/Поглед.инфо/ Освен „благи думи“ ЕС не е внесъл на практика никакъв принос към разрешаването на сирийската криза, заяви в интервю през ZDF председателят на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер. Според него, Европа така и ще си остане „външнополитически джудже“, ако не започне да се изказва единно.

RTL: Опиянената от „арабската пролет“ Франция много години се заблуждаваше за Сирия

http://pogled.info/svetoven/RTL-opiyanenata-ot-arabskata-prolet-frantsiya-mnogo-godini-se-zabluzhdavashe-za-siriya.92876

/Поглед.инфо/ Министърът на външните работи на Франция пристигна в Москва за среща с Лавров – в голяма степен преговорите се отнасяха до сирийската тематика. Според журналиста от RTL това е похвално, защото дълги години Париж не забелязваше реалната обстановка в региона, не възприемаше интересите на Русия и Иран и възлагаше надежди на въстаническите сили в Сирия, които се оказаха слаби.

Лавров: САЩ подготвят армиите на Европа за използване на тактическо ядрено оръжие против Русия

http://pogled.info/svetoven/lavrov-sasht-podgotvyat-armiite-na-evropa-za-izpolzvane-na-taktichesko-yadreno-orazhie-protiv-rusiya.92877

/Поглед.инфо/ Военните в САЩ готвят въоръжените сили на Европа за използване на тактическо ядрено оръжие срещу Русия. За това заяви в сряда ръководителят на Министерството на външните работи на РФ Сергей Лавров на Конференцията по разоръжаването.

Пикасо и Кристо у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285020_%D0%9F%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%BE+%D0%B8+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 Изложбата ще продължи до 9 април в Националната галерия

 
Картини на художници от ранга на Пикасо, Миро, Барсело и Кристо могат да разгледат любителите на изкуството у нас в Националната галерия. Творбите на някои от най-ключовите художници от 20 в. насам са част от „Колекция Басат“ на световнопризнатия испански рекламист Луис Басат, който пристигна на роден терен, за да открие изложбата тази вечер от 18 ч. „Бих искал да благодаря на Слава Иванова (директора на Националната галерия – б.а.), която подбра авторите на картините, които ще видите тук. Вероятно това е най-добрата изложба, която може да се направи от цялата ни
 
колекция от 3000 произведения
 
на изкуството“, обясни пред медии Басат.
Експозицията включва общо 84 творби и ще продължи до 9 април.
„На тръгване от София ще взема 20 каталога на изложбата със себе си, за да ги раздам на живите днес художници, чиито картини са тук. Много от тях всъщност искаха да присъстват и на откриването, но така и не им се отвори възможност. До 9 април обаче съм убеден, че много от тях ще дойдат. Несъмнено фактът, че творбите им са подредени в това красиво пространство, за тях е привилегия“, обясни още рекламистът.
 
В рамките на посещението си у нас Басат, чието име присъства в
 
списъка с „Най-влиятелните мъже в рекламата”
 
през 2004 г., изнесе и лекция на тема „Животът на един колекционер“.
Това не е първото посещение на специалиста у нас, а връзката му с България се засилва и от корените му – неговия дядо е роден в Шумен. Именно на него е посветена и настоящата изложба. „Ако дядо ми, Самуел Басат, можеше да види тази втора изложба на колекцията „Басат“ в Националната галерия в България, би се възгордял, че корените му са стигнали толкова далеч, толкова години, след като той напуска родната си земя, за да се премести първо в Константинопол, където се е родил баща ми, и после в Барселона, където съм се родил аз“, казва още испанецът.

Изграждат 4G мрежа на Луната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285019_%D0%98%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82+4G+%D0%BC%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Клетъчното покритие на Земята не е толкова добро, колкото може да бъде, но това не спира Vodafone и Nokia да изградят първата 4G мрежа на Луната.

Това може да изглежда също толкова безсмислено, колкото и изпращането на автомобил в космоса, но има сериозна цел. Мрежата за предаване на данни ще осигури комуникационна поддръжка за безпилотната мисия на лунния ровър на PTScienti, планиран за изстрелване през 2019 г.

Apollo 17 е последната управлявана от хора лунна мисия, кацнала в областта Телец-Литроу на югоизточния край на Маре Серенитас на 1 декември 1972 г., като космонавтите са комуникирали с Земята с помощта на Unified S-Band аналогова радиовръзка, способна да изпраща данни с едва 51.2 kbps. Това означава, че живите телевизионни образи със стандартна резолюция, изпратени от Lunar Rover, използван от командира на мисията Юджийн А. Сернан и пилота на лунния модул Харисън Х. Шмит, за да изследват района са стандартни.


Днес живеем в ерата на цифровото видео с висока разделителна способност, което изисква широкочестотен пренос на данни. Това би било проблем за PTScientists, група от доброволци и инженери, базирани в Германия, когато изстрелят своята лунна мисия от Cape Canaveral на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX през следващата година.

Целта на частно финансираната мисия е автономния модул Autonomous Landing and Navigation Module (ALINA) да кацне на Луната в близост до мястото, където е кацнал Apollo 11, след това да  разположат два роувъра Audi lunar Quattro, които да проучат района и да се приближат до изоставения Lunar Rover.

Колко близо роувърите може да стигнат до мястото е под въпрос, защото САЩ счита всички места, на които са кацнали мисиите Apollo за исторически паметници, до които има ограничен достъп. Apollo 17 е с особено значение и НАСА изисква всички бъдещи мисии да са поне на 2 км разсояние. Но по-големият проблем е, че роувърите на Audi са доста леки с тегло оъ едва 30 кг. Това означава, че не могат да генерират достатъчно мощност, за да изпратят радиосигнал до контрола на мисията в Берлин чрез мрежа в дълбокия космос и HD видео.

Планът е за Nokia Bell Labs да изгради най-лекият в света Ultra Compact Network модул, който тежи само около един килограм. Това ще бъде първата 4G мрежа на Луната, която работи на честота 1800 MHz и ще свързва роувърите с базовата станция, която ще предава обратно към Земята. Ако това е нещо подобно на наземните станции, това означава, че система ще работи с всички интернет протоколи (IP) и ще може да обработва обеми с данни между 100 Mb / s и 1 Gb / s.
Според Vodaphone тази връзка ще позволи предаването на HD видео от Луната, което ще бъде предавано на световна аудитория чрез сървъра на PTScientists. Освен това технологията може да намери приложения при бъдещи мисии.

„Това е важна първа стъпка за устойчиво проучване на слънчевата система”, казва Робърт Бохме, главен изпълнителен директор и основател на PTScientists. „За да може човечеството да напусне люлката на Земята, трябва да разработим инфраструктура отвъд нашата планета. С мисията до Луната ще установим и тестваме първите елементи на отделна комуникационна мрежа на Луната. LTE спестява толкова много енергия и колкото по-малко енергия използваме при изпращането на данни, толкова повече имаме за наука.”

Peugeot 508 се изправя срещу Audi A5 Sportback

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285018_Peugeot+508+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+Audi+A5+Sportback

 

Лъвът предизвиква конкурентите с шокиращ дизайн и нови технологии

Лидер в сегмента на луксозните купета с пет врати от няколко години е германският модел Audi A5 Sportback. Съвсем скоро обаче неговият трон ще бъде застрашен, защото на автомобилната сцена ще се появи новото Peugeot 508. С него французите са твърдо решени да разтърсят пазара и да го превърнат в най-успешния модел в този сегмент. Peugeot 508 ще дебютира след броени дни на автосалона в Женева и от септември ще бъде в продажба в целия свят.

Peugeot 508 ще премине от традиционния силует с четири врати към фастбек с пет врати. Още на пръв поглед се вижда, че второто поколение на Peugeot 508 е изцяло нов модел, който впечатлява с по-ниска и компактна архитектура, по-изразителен и солиден дизайн, и модерен интериор с обновена версия на емблематичния i-Cockpit. Новият модел обещава силни емоции, благодарение на образцовото си пътно поведение, новите двигатели, множеството технологични функции и огромен скок в качеството, които ще позиционират марката към луксозния клас.

 

 

С обща дължина от 4,75 метра, новото Peugeot 508 е един от най-компактните седани на пазара и стои по-близо до премиум моделите Audi A5 Sportback и Volkswagen Arteon. Въпреки че дължината на автомобила е намалена с 8 см в сравнение с предишното поколение, междуосието от 2,79 метра е скъсено само с 2,4 см за да поддържа високо ниво на комфорт, характерно за този сегмент. Предният и задният надвес са намалени за постигане на по-динамичен силует и по-добра пъргавина, както на пътя, така и при маневриране. Радиусът на завой е подобрен и намален с 1,5 м в сравнение с предишното поколение. С диаметър на завой между тротоарите 10,80 м, новото Peugeot 508 се класира сред най-добрите в сегмента си.

 

 

Моделът демонстрира солиден и футуристичен силует. Въпреки това неговата широчина от 1,84 м остава сред средните в сегмента. Автомобилът печели и от прибраната височина от 1,40 м, което го прави по-издължен и с балансирани пропорции. Тази ниска конструкция, възможна поради вратите без рамки, не жертва обаче пространството за главата и прави колата един от най-динамичните седани на пазара, с най-близък конкурент Audi A5 Sportback. Силуетът има забележителна аеродинамика с коефициент на въздушно съпротивление Cx от 0,26 и еквивалентна площ на съпротивлението SCx от 0,57 кв.м. С покачването на нивата на оборудване се предлагат осем варианта за алуминиеви джанти с размер от 16 до 19 инча.

 

 

Интериорът на Peugeot 508 е също толкова зашеметяващ, колкото и външния му дизайн. Влизането в новия модел е като пристъпване в нов свят, отдаден на качество и оригиналност. Погледът веднага е привлечен от впечатляващия първокласен инструментален панел и най-новата версия на i-Cockpit на Peugeot. Откриваме съществените компоненти като компактен волан, голям 10-инчов HD капацитивен сензорен екран във формат 8:3, дисплей на нивото на очите с 12,3-инчов цифров екран с висока резолюция и дисплей, подлежащ на персонализация с шест различни режима на извеждане, разположен над волана и представящ цялата необходима информация за шофирането в полезрението на водача, без да е необходимо шофьорът да отклонява погледа си от пътя.

 

 

Централният сензорен екран е идеално вграден в инструменталния панел, на приблизително същата височина като дисплея на нивото на очите. Капацитивният сензорен екран е придружен от седем лостчета, наподобяващи клавиши на пиано, интегрирани в панела и осигуряващи директен, постоянен достъп до основните функции за комфорт - радио, климатик, навигация, настройки на автомобила, телефон, мобилни приложения и i-Cockpit Amplify. Селекторът на 8-степенната автоматична скоростна кутия е електрически и се управлява с едно натискане. Смяната на предавките може да се осъществява от водача и чрез лостчетата на волана, което засилва удоволствието от шофирането.

 

 

С оптимизираната си архитектура новото Peugeot 508 предлага компактни размери, но и просторен салон. Пространството за главите на пасажерите отпред и отзад е сравнимо с предлаганото от Audi A5 Sportback, а разстоянието отпред на нивото на лактите достига 1455 м, което е с 5 см повече в сравнение с Audi. Мястото за краката на пътниците на задните седалки е с 3 см по-щедро, като и двата модела са с еднаква дължина. Багажникът е с обем от 487 литра, а при сгъване на задната седалка и централния подлакътник с отвор за ски в съотношение 2/3 към 1/3, капацитетът на товарното пространство достига 1537 литра до покрива.

 

 

Новото Peugeot 508 ще се предлага с новото поколение бензинови и дизелови турбодвигатели PureTech и BlueHDi, постигащи най-ниските нива на разход на гориво и на отделени емисии на CO2 в класа, постигнати в реални условия. При бензиновите двигатели има две нови предложения - 1,6-литров турбомотор PureTech със 180 к.с. и 8-степенна автоматична скоростна кутия и 1,6-литров турбоагрегат PureTech с 225 к.с. и 8-степенна автоматична трансмисия за версия GT. Заедно със спортния режим на електронното окачване това предложение предоставя мощност и бързи реакции, достойни за емблемата GT.

 

 

Възможностите за избор при дизеловите двигатели са четири. По-малките са разработени въз основа на 1,5-литровия турбодизелов мотор BlueHDi 130 S&S със 130 к.с., съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна автоматична трансмисия, който ще отделя едва 98 г/км емисии CO2. По-големият 2,0-литров турбодизелов двигател BlueHDi се предлага във варианти със 160 и 180 к.с., само в съчетание с 8-степенен автоматик, като последният отделя емисии на СО2 от едва 123 г/км. От есента на 2019 година 508 ще се предлага и с хибриден бензинов агрегат Hybride Plug-In, който ще се зарежда в контакта.

 

 

Новото Peugeot 508 е изградено на платформа EMP2, която осигурява чудесни динамични качества. Предлага се активно управление на окачването, управлявано от променливи амортисьори. Настройките са адаптирани за всеки двигател, за да гарантират най-комфортното возене и комфорт по неравни повърхности. Новото електрическо сервоусилване на волана е калибрирано за осигуряване на баланс между плавното и остро управление на пътя и за забележителна маневреност.

Новото Peugeot 508 е оборудвано с впечатляващ набор от системи в помощ на водача, сред които система за нощно виждане, адаптивен автопилот с функция Stop & Go, асистент за позициониране в лентата, активна спирачка за безопасност от най-ново поколение, която засича пешеходци и колоездачи през деня и през нощта при скорост до 140 км/ч и предупреждение за спазване на дистанция, асистент за придържане в лентата и предупреждение за бдителността на водача чрез камера.

 

 

На борда има система за автоматично превключване на дълги и къси светлини, система за разпознаване на пътните знаци за ограниченията за скорост и препоръки, система за разширено разпознаване на пътните знаци, система за активно следене на мъртвата зона, системата с 360-градусов изглед и системата за паркиране от най-ново поколение с функция за защита на фланговете. Системата автоматично управлява посоката, ускорението и спирачната система при заемане и освобождаване на паркомястото. Оборудването за свързаност предлага функция Mirror Screen, съвместима с Android Auto, Apple Carplay и MirrorLink, с гласово разпознаване извън автомобила чрез смартфон. Пакетът Peugeot Connect включва триизмерна свързана навигация с TomTom Traffic и разширява възможностите, предлагани от новата технология, в три посоки - навигация, безопасност и поддръжка на всички услуги.

Новото Peugeot 508 ще се произвежда изцяло във Франция - в завода в Мюлуз, като френските заводи в Тремери и Дуврен ще предоставят силовия агрегат.

Нови руски оръжия обезсмислят ПРО на САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285017_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D0%9F%D0%A0%D0%9E+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A

 Русия ще отговори на всяко ядрено нападение срещу нея и съюзниците й, независимо откъде и каква е бомбата, но няма да бъде агресивна във външната си политика, ще се стреми да бъде партньор на САЩ и ЕС, дори когато имат разногласия. Новите ни оръжия обезсмислят както разполагането на американски системи ПРО около границите й, така струпването на военни кораби в Черно море. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в ежегодното си обръщение пред Федералното събрание.

Русия е създала модерна, мобилна и високотехнологична армия, подчерта той. Сирийската операция показа възможностите на въоръжените сили на страната, допълни руският държавен глава. Оборудването на въоръжените сили с нови и съвременни оръжия е нараснало 3,7 пъти за последните години, изтъкна той. Владимир Путин увери, че всички усилия на Русия за засилване на отбранителните възможности се провеждат в рамките на международните споразумения, пояснявайки, че Москва не нарушава нито едно споразумение. Той напомни за едностранното решение на САЩ от 2002 г. да напуснат Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и заяви, че разработеното въоръжение на Русия е в отговор именно на тези и други действия на американската страна. "Новата ядрена доктрина на САЩ позволява извършване на ядрен удар в отговор на конвенционална атака, дори ако става дума за киберзаплаха. Ако ни атакувате с ядрени оръжия, няма да се поколебаем да отговорим реципрочно", предупреди той. Путин също така изтъкна, че всички руски предложения за разговори по отношение на ПРО са били отклонени. Към момента никой на света не разполага с такова оръжие, както Русия, и затова никакви системи ПРО няма да ни попречат, заяви руският президент. Далекобойността на новите ни оръжия е неограничена, а траекторията - непредсказуема, допълни той. Путин припомни и думите си от 2004 г., когато заяви, че на Русия е необходимо оръжие, каквото никой на света не притежава. "Но тогава никой не ни слушаше. Чуйте ни сега", призова руският президент. По думите му Русия и САЩ трябва да разрешат проблемите и съвместно да градят бъдещето. Нека спрем клатенето на лодката, наречена Земя, призова Путин.
Тази година обръщението на руския държавен глава се състоя не както обикновено в Георгиевската зала на Кремъл, а в главната изложбена зала "Манеж", тъй като тя предоставя възможност за прожекция на мултимедийни материали. За събитието акредитация получиха рекорден брой журналисти - 705. 
С помощта на видеоекраните Путин представи новите оръжия на руската армия като новия ракетен комплекс "Сармат". По думите му ракетите са с почти неограничен обсег на действие и системите за ПРО се обезсмислят при борба с такива ракети. Масата на ракетата е над 200 тона. Путин представи на аудиторията видео с изпитание на ракетата. Показаното видео разкрива, че междуконтиненталната ракета може да удари територията на САЩ не само от северна посока, но и от южна, което я прави по-добра за сдържане амбициите на САЩ.
Путин съобщи и за създаването на нова крилата ракета с малогабаритна свръхмощна ядрена установка, неуязвима за ПРО и ПВО. Показано бе и ново свръхзвуково оръжие, което може да оперира в плътните слоеве на атмосферата. По думите на Путин то ще бъде неуязвимо, тъй като "се движи като метеорит". 
Работи се и над лазерни оръжия, съобщи Путин. "Постигнати са съществени резултати и това вече не е само теория или проекти, нито дори началото на производството". Според него всички системи вече се произвеждат серийно и са на разположение на държавата. Друго техническо достижение на Русия, отбелязано от Путин, е безпилотен подводен апарат, който е в състояние да се движи на свръхголеми дълбочини без ограничение във времетраенето на подводния си престой.
Руският президент обърна внимание също и на вътрешнополитически теми, като каза, че има за цел да намали "неприемливата" степен на бедност в страната си наполовина през следващите шест години, очевидно имайки предвид следващия си мандат като президент. Изборите в Русия са на 18 март, а Путин е на практика сигурен победител в тях. Той изтъкна и че 20 милиона руснаци понастоящем живеят под прага на бедността, в сравнение с 42 милиона през 2000 г. "Благополучието на Русия и благосъстоянието на нашите граждани трябва да бъдат основата на всичко, в тази област трябва да направим пробив", каза Путин. Като основен приоритет на новото правителство бе посочен ръст на икономиката, който да надвишава световния. Той призова за технологичен тласък за подобряване на жизнения стандарт и икономиката на Русия. "Закъснението в технологиите е основната заплаха и основен враг", каза Путин. В тази връзка той обеща, че всички държавни учреждения ще бъдат свързани по дигитален път, а навсякъде в страната ще бъде достъпен високоскоростен интернет. "Русия е готова за технологичен пробив", заяви Путин.
В следващите 6 години ще бъдат отделени значителни средства за подобряване на инфраструктурата, съобщи още руският държавен глава. Ще се обърне внимание на пътищата и летищата, така че да се улесни пътуването на руските граждани. Ще бъдат възстановени също закритите регионални болници. Путин упрекна местните власти, че, преследвайки административни реформи, са забравили за хората и обяви, че профилактиката на различните заболявания ще бъде основна грижа на държавата. Процентът средства, които ще бъдат отделяни от държавния бюджет за здравеопазване, ще бъде около 4, но целта е да се увеличи до 5. Путин отчете и значително нарастване на научния потенциал на страната и се похвали, че в скоро време в Русия ще бъдат създадени два ускорителя на частици. В същото време младите руснаци са спечелили 38 медала от международни олимпиади, отчете той.

Речта на президента Владимир Путин пред Федералното събрание бе илюстрирана с мултимедийни материали 
Снимка БГНЕС

Синоптичката на bTV този път ни зарадва с прогнозата за времето

https://petel.bg/Sinoptichkata-na-bTV-tozi-pat-ni-zaradva-s-prognozata-za-vremeto__253525

Температурите днес ще са доста по-високи в сравнение с вчера, разкри преди минути синоптичката на bTV Натали Трифонова. "Тази сутрин мин...

Карлес Пучдемон няма да се кандидатира за премиер на Каталуния

https://petel.bg/Karles-Puchdemon-nyama-da-se-kandidatira-za-premier-na-Kataluniya__253526

Жорди Санчес може да е новия премиер на Каталуния. Лидерът на сепаратистите Карлес Пучдемон изненадващо обяви, че оттегля кандидатурата ...

Британският премиер Тереза Мей произнася дългоочаквана реч за Брекзит

https://petel.bg/Britanskiyat-premier-Tereza-Mey-proiznasya-dalgoochakvana-rech-za-Brekzit__253527

Британският премиер Тереза Мей днес ще произнесе дългоочаквана реч за плановете на правителството за бъдещите отношения с Евросъюза сле...

Дневен хороскоп: Отвратителен ден за две от зодиите

https://petel.bg/Dneven-horoskop--Otvratitelen-den-za-dve-ot-zodiite__253528

lamqta.com Овен  За Вас този ден няма да бъде толкова лош. Ще се появят нови задачи, решаването на които не само ще Ви увлече, но и ще Ви позвол...

Пазарите реагираха на намерението на САЩ да наложат мито на вноса на метали

https://petel.bg/Pazarite-reagiraha-na-namerenieto-na-SASHH-da-nalozhat-mito-na-vnosa-na-metali__253529

Световните пазари реагираха на намерението на Съединените щати да наложат мито върху вноса на стомана и алуминий. Промишленият индекс Д...

Отново взривиха банкомат в София, хванаха петима след преследване

https://petel.bg/Otnovo-vzriviha-bankomat-v-Sofiya--hvanaha-petima-sled-presledvane__253530

Снимка Булфото Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Инцидентът ...

НИМХ към БАН обяви стряскаща опасност за днешния ден, заради която всички трябва да внимаваме!

https://petel.bg/NIMH-kam-BAN-obyavi-stryaskashha-opasnost-za-dneshniya-den--zaradi-koyato-vsichki-tryabva-da-vnimavame--__253531

Снимка Булфото   Днес ще бъде облачно, а повишението на температурите ще продължи. Преваляванията от сняг в Западна и Северна България...

Спецотрядът "Кобра" натръшка петима известни бандити, взривили банкомата в "Илиенци"

https://petel.bg/Spetsotryadat-Kobra-natrashka-petima-izvestni-banditi--vzrivili-bankomata-v-Ilientsi__253532

Снимка Булфото МВР потвърди извънредната информация за взривения банкомат в столицата. Както първо медията ни писа инцидентът е стана...

ГЕРБ се уплаши от отмяна на скъпия билет в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285016_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82+%D0

 ГЕРБ се уплаши, че цената на билета от 1,60 лв. в София може да падне окончателно в съда и затова реши да отмени наредбата, която регламентира поскъпването. Затова алармираха общинските съветници от БСП. Те припомниха, че граждани, подкрепени и от левицата, обжалваха Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт в частта й за новата цена на талона за единично пътуване. Точно преди година Административният съд в София отмени поскъпването заради липсата на икономическа обосновка. Решението бе обжалвано от общината и ЦГМ и се очакваше на 25 април да се произнесе окончателно и ВАС. Дотам обаче едва ли ще се стигне, тъй като точно два месеца преди тази дата общински съветници от ГЕРБ решиха да предложат нова наредба, с което отменят старата. Така на практика решението на съда по вече отменен документ става безпредметно, обясни Милка Христова от БСП. Според нея така ГЕРБ се опитва да си спести срама и неудобството от очакваното решение на ВАС, което ще признае и правотата на БСП. Социалистите са категорични, че новите текстове, предлагани от управляващите, могат да бъдат внесени само като промени в съществуващата в момента наредба, без да е нужно да се прави нова. Новият документ също може да бъде обжалван и преди следващо решение на съда, пак да бъде отменен. Така става съдебен пинг-понг, обобщи Христова. 
Новата наредба трябва да стои на страницата на СОС до края на март и вероятно ще може да се приеме в началото или средата на април, непосредствено преди насроченото дело.

БСП иска паркинги вместо нови зелени зони

Вместо да разширява зелените зони в четири столични района, общината трябва да изгражда паркинги. Около тази позиция отново се обединиха общинските съветници от БСП в София. Във връзка с предстоящото разширение в "Оборище", "Красно село", "Възраждане" и "Лозенец" социалистите са направили анкета сред 1000 жители на района. От нея е станало ясно, че хората искат осигурено място за паркиране до домовете си, повече паркинги, но не и глоби и забрани, разказа Калоян Паргов, лидер на групата на БСП в СОС. 
От левицата заявяват още, че с разширяването на платеното паркиране проблемът се прехвърля към съседните райони, които ще се задръстят от коли по улици и тротоари. Те също се поискат въвеждане на зона и до Околовръстното, обясни още Паргов. Той бе категоричен, че БСП ще продължи да настоява паркирането да се прехвърли на общинско предприятие и парите от него да отиват за инфраструктурата.


Бабиш: Договорите с „Инерком” вече са приключени

//dariknews.bg/novini/sviat/babish-dogovorite-s-inerkom-veche-sa-prikliucheni-2082091

На сайта на чешкото правителство беше публикувана официална информация от името на премиера Андрей Бабиш, който обяснява позицията на страната по отношение на сделката за ЧЕЗ.
 
„Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен

Китайските медии плашат с война заради американски законопроект за Тайван

//dariknews.bg/novini/sviat/kitajskite-medii-plashat-s-vojna-zaradi-amerikanski-zakonoproekt-za-tajvan-2082086

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от с

Десет знака, че вашите приятели ви вредят (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/deset-znaka-che-vashite-priiateli-vi-vrediat-video-2081993

Истински приятели се намират трудно и с времето научаваш, че те се броят на пръсти. Понякога човек може да се окаже обграден от фалшиви приятелства. Вижте 10 знака, че вашите приятели ви вредят:

1. Постоянно ви влудяват

Понякога се ула

Гинка Билоба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285015_%D0%93%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%91%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0

 Този път вкупом ни разказаха играта от Пазарджик. Застреляха ни от упор без предупреждение и почти без право на обжалване. Удариха яко като за последно - в десетката. Не за милиони, а за мангизи, които ръчно не можем да преброим. И докато все още палим по някоя и друга мъждукаща крушка със светлина от бягащия от България ЧЕЗ, в окото на прожекторите засия иначе определено миловидният образ на купувача на бизнеса от отечеството на чешката компания. Госпожа от небезизвестното със своите бизнес пориви градче на име Гинка втрещи народонаселението с вече почти добре изпечената сделка за собственост на една трета от токоразпределението в държавата. Оказа се обаче, че това огромно хапче Гинка Билоба е трудно за преглъщане, да не говорим за възможността то да разстрои цялостния български метаболизъм. Пиело се, казват, на тъмно и гладно. Ужас!? Затова в Министерския съвет започнаха припряно срещи с новопоявилия се бизнес-кит (или китка), мили запознанства, та дори и доста натрапчива отстъпчивост от страна на купувача. Пък и позакъсняла (защо ли?) решителност на кабинета да вкара държавата в сделката. При това продължиха да ни уверяват, че всичко си било работа на чехите и нашата фирма, което било съвсем нормално в капиталистическата пазарна реалност. Ами в тази вълча действителност, само и само защото е капиталистическа и при това пазарна, защо не я продадем цялата държава навън, барабар с що-годе работоспособното население? Ще останат само пенсионерите и инвалидите, пардон, хората в неравностойно положение, които и без друго с катастрофалните си пенсии скоро ще освободят място за новата етническа реалност в държавата България.
    Тежки са тези думи в дните на традиционен оптимизъм около Баба Марта и националния ни празник Трети март. Но, питам се, дали точно по време на това редовно разкрепостяване на духа и емоциите с мили пожелания за здраве и късмет и преклонение пред нашите освободители, не ни сервираха прекрасно изпечен пазарлък с адрес метрополисът на свободното предприемачество - Пазарджик? Това си е направо гадно като политическата смърт (или саможертва?) на онази Теменужка от енергетиката. Но, какво да се прави. Теменужките са красиви цветя, знае го и Костов, но животът им е кратък. Уви! Интересите и желанието за безмерно обогатяване на хората с реална власт обаче са вечни. Този безмерен апетит за придобиване чрез манипулации и трупане, включително и с корупционно раздаване, на националното ни богатство навън, е на път да затрие България. Или най-малкото да я превърне окончателно във васална територия без образ и лице, без контрол над жизненоважни и стратегически отрасли, в държава без самочувствие и достойнство.
    Големият въпрос, който все повече се натрапва, е защо е докарахме или дотътрихме дотук? Най-лесно е да обвиняваме единствено корумпираните политици и безродници, които се ръководят само от келепира и не се интересуват от живота в недоимък и мизерия на повечето хора. Но какво, питам се, направиха онеправданите, онези, които през всички години на безумия и грабеж вървяха като стадо след самопровъзгласили се месии и гласуваха ли, гласуваха? И направиха ли поне един сериозен протест по сериозен въпрос за обществото? Не! Оставиха този закономерен граждански рефлекс на добре платени отвън самозванци, на т.нар. неправителствени организации с малките ранички отзад и професионално написаните лозунги отпред. Същите тези, които в интерес на чужди държави се стремят да променят всичко не в наш национален интерес - от образованието, културата и историята, та до екологията и жизненоважните икономически системи за функционирането ни като държава. Жалко! А толкова близо, дори в съседните ни държави, хората протестират истински, воюват за правата си и постигат резултат. С една дума - има гражданско общество с изострена чувствителност към неправдата, а не като у нас обсебено движение от организации и личности с политически амбиции и в услуга често на небългарски структури.
    Този брой на вестника ще бъде в ръцете ти, читателю на ДУМА, и на светлия ни национален празник Трети март. Денят на възхвала на избавителите ни от петвековното Турско робство. На благодарност и преклонение пред храбростта на руската армия-освободителка, на безмерния героизъм и саможертва на българските опълченци, които с кръв записаха имената си в пантеона на славата и откриха пътя за свободното и независимо развитие на Отечеството. Та заради подвига на всички участници във войната и в памет на загиналите, но и за лъкатушещото, но като цяло възходящо развитие на България до чертата на нейния сегашен упадък си струва да сведем глави и да отдадем почит на градителите. И мислим с будна и непримирима мисъл за бъдното, защото държавното ни време тече все по-бързо. 

Довчера знаехме...

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285014_%D0%94%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B0+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%85%D0%BC%D0%B5...

 Винаги е интересно да се узнае дали е случайно, че "извънреден директор" на частна компания след среща с министър-председателя атакува в парламента лидера на опозицията и то в момента, когато въпросният премиер е под тежко подозрение, че стои в дъното на страховит скандал. Но какъв е смисълът? 
Довчера знаехме, че Българската банка за развитие е изпратила писмо до ЧЕЗ във връзка със сделката на "Инерком". Медии дори вадят точните числа на обещаната сума и за какво е предназначена. После разбираме от ръководителя на банката, че в ЧЕЗ са непрофесионални и премиерът Бабиш е заблуден от борда на компанията. Сега ще чакаме какво ще кажат чехите, но поне временно обвиненията, че държавата, респективно премиерът, са знаели за сделката са неглижирани. 
Довчера знаехме, че властта не знае нищо за сделката с "Инерком" и "някаква Гинка от Пазарджик", както каза Борисов. После всички разбраха, че службите са били в течение и са докладвали където трябва, т.е. на Борисов. Всички знаят всичко за всеки, но накрая всички са изненадани. Например дали Делян Добрев вече помни, че миналия петък от изненада нарече новината за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" фалшива новина. 
Спорно е дали е играел театър или просто някой не е информирал председателя на енергийната комисия, че една трета от енергото на държавата отива в ръцете на непозната за обществеността фирма.  
Довчера знаехме, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова си е подала оставката, защото не искала да има съмнения по сделката, тъй като познавала Върбакова от 20 години. Сега разбираме, че Петкова ще я връщат. Защо? Двете с Гинка Върбакова вече не се ли познават? Значи до миналия петък Петкова се опасяваше от конфликт на интереси, преди Върбакова да купи ЧЕЗ, а сега след като дамата май влиза в отношения с държавата, министърката вече няма да има конфликт? 
Довчера знаехме, че българската държава не може да се меси в частни сделки. Внезапно обаче се оказа, че не е така и "премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием". Така каза Гинка Върбакова. Прозвуча двусмислено, особено на фона на обвиненията на БСП. Но тук веднага узнахме от Цветан Цветанов, че БСП обслужва някой от кандидат-купувачите и нищо чудно скоро от обвинител да бъде направена обвиняема. Просто заради това, че съществува и им пречи. Никой не му вярва, както и никой не вярва на Борисов, че "гадовете" са му спретнали заговор. Това е част от трагедията, потърпевшите се смеят на начина, по който ги правят на глупаци. 
В момента ГЕРБ имат за задача да отметнат от себе си шлейфа на общественото подозрение, а то е огромно. Затова ще работят по сценария "спасител на отечеството", в който главната роля е отредена на Бойко Борисов. Той сега ще разбие заговора, ще закупи активите на ЧЕЗ "в най-тежкия за него момент", ще спаси 3 млн. българи, ще похарчи едни пари, ще ожали света, че са били предназначени за нещо друго, и ще оправдава с този разход всички бъдещи провали на ГЕРБ. Плитко? Ами такова е. Обаче работи. Но ако този път преглътнем това, което ни поднасят, ще сме си заслужили съдбата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване