Експерт за ЧЕЗ: Институциите нямат основание да се самосезират

https://www.vesti.bg/bulgaria/ekspert-za-chez-instituciite-niamat-osnovanie-da-se-samosezirat-6079892

В Закона за енергетиката няма разрешителен режим за придобиване на дялово участие в енергийни дружества. Ето защо „сега държавата трябва да купува едва ли не дялово участие, за да контролира нещата”

Студът свърши - започва затопляне

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26931016

Днес температурите ще се повишават, а преваляванията в по-голямата част на страната ще преминават в дъжд.

Ограничава се движението на МПС над 12 тона по пътя Варна – Бургас и АМ „Хемус“

http://budnavarna.bg/31039-ogranichava-se-dvizhenieto-na-mps-nad-12-tona-po-patya-varna-burgas-i-am-hemus/

снимка: Будна Варна

Днес, 2 март, последният работен ден преди Националния празник на Република България, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Необходимо е шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:

автомагистралите;

път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;

път I-1 – етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград – ГКПП „Кулата“;

път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;

път I-5 Русе – Велико Търново;

път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;

път I-9 Варна – Бургас;

път II-18 Околовръстен път на град София;

път II-99 Бургас – Царево.

Тежкотоварните превозни средства ще бъдат ограничени и в последния почивен ден 5 март (понеделник) от 14 ч. до 20 ч.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2018 г. в приложения линк – http://www.api.bg/index.php/bg/karti/karta-12t-praznici-2018/

Материалът Ограничава се движението на МПС над 12 тона по пътя Варна – Бургас и АМ „Хемус“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мирела Демирева недоволна от шестото място в Бирмингам

https://www.24chasa.bg/sport/article/6743438

Мирела Демирева недоволна от шестото място в Бирмингам
Разочарование от шестото място в скока на височина на световното в зала в Бирминтам изрази Мирела Демирева. Тя зае тази позиция с преодоляване от първия опит на 184 см, и от третия 189 см. "Разочарована съм. Резултатът ми е изключително слаб. Знам, че съм готова, но днес не успях да се реализирам. Все още работя върху разбега си,

Измама: Предполагаеми крадци се представят за работници по санирането

http://www.cross.bg/predstaviteli-firmi-dypnitza-1569100.html

/КРОСС/ Два сигнала са получени вчера и днес в Община Дупница за фирми, които предлагат услугите си за блокове, очакващи саниране. Сигналите са от живущи в жк. Бистрица и в блок на ул.Свети Иван Рилски. Блоковете са сред 80-те подготвени с всички документи за сключване на договори по Националната кампания на правителството за енергийна ефективност, за която се очаква решение за отпускане на средства за дейностите. Предтекстът на мнимите представители е, че трябва да вземат размерите за смяната на дограмите и да влязат в жилищата. От община Дупница предупредиха гражданите да не допускат в домовете си представители на така представящи се фирми тъй като такава процедура НЕ СЕ ИЗВЪРШВА и очевидно става въпрос за вид измамници или потенциални крадци. Не давайте пари на който и да поиска свързано с Националната кампания, за която все още се очаква решение предупредиха от общината.  

Томислав Дончев призова политиците да декларират отношения към сделката за ЧЕЗ

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/02/3139127_tomislav_donchev_prizova_politicite_da_deklarirat/?ref=rss


Всички водещи политици да декларират дали имат отношение към някой от кандидатите за сделката с ЧЕЗ, призова вицепремиерът Томислав Дончев. В сутрешния блок на "Нова телевизия" той уточни, че има предвид и спечелилите и загубилите при преговорите с чешката компания кандидати и дали са .<br /><br />"От разговорите вчера знам, че дружеството ("Инерком България" – бел.ред.) има изключително ясна визия откъде ще дойде кредитното финансиране", каза Дончев и...

Държавата няма механизъм, с който да спре сделката за ЧЕЗ, признава Томислав Дончев

http://www.cross.bg/sdelkata-donchev-vitzepremierut-1569099.html

/КРОСС/ Всички водещи политици да декларират имат ли отношение към сделката с ЧЕЗ, с кандидатите, които искаха да закупят тази компания - и спечелили, и загубили, предложи вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на NOVA. Той нарече оставката на колежката си Теменужка Петкова "морален акт", като уточни, че по ирония на съдбата тя нямала никакво отношение към сделката с ЧЕЗ, независимо, че е била енергиен министър. "Дружеството на купувача има изключителна яснота откъде ще дойдат средствата за финансиране", поясни Дончев след разговора си ден по-рано с Гинка Върбакова, която е шеф на фирмата, купила българския клон на ЧЕЗ. "Чисто политическата логика я виждам - всички след знамето и напред. Но институционалната ми убягва. В момента държавата няма механизъм, според който да спре сделката", заяви вицепремиерът по повод идеята на БСП за колективен иск на абонатите на ЧЕЗ за стопиране на продажбата.  

Срокът за подмяна на касовите апарати се удължава

http://econ.bg/Новини/Срокът-за-подмяна-на-касовите-апарати-се-удължава_l.a_i.758552_at.1.html

Само ден, след като народните представители приеха окончателни промени в закона за митниците и закона за ДДС, с които се въвеждат по-строги...

Как да се резервира круиз на една трета от цената

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/02/3126330_kak_da_se_rezervira_kruiz_na_edna_treta_ot_cenata/?ref=rss


Почивката на круизен кораб вече не е чак толкова скъпа и недостъпна, а доброто планиране може да намали с над 70% обичайната цена. Изследване на търсачката за круизни пътувания Cruisewatch.com установи кога е точното време за резервация за различните дестинации.<br /><br />Проучването, обхващащо 18 983 маршрута през 2017 г. и над 1 млн. промени в цените. То е установило, че с приближаването на датата на заминаване круизните цени варират в по-голяма степен.<br /><br...

Руският патриарх Кирил пристига у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=370051

По покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква на тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

ЧЕЗ чака оферта от Върбакова за съдружието й с правителството

http://www.mediapool.bg/chez-chaka-oferta-ot-varbakova-za-sadruzhieto-y-s-pravitelstvoto-news276214.html

Сагата с нагласената, но законна покупко-продажба на ЧЕЗ (окачествена така от вицепремиера Валери Симеонов), вече се прехвърля в Прага, където чешката компания очаква офертата на купувача на българските си активи Гинка Върбакова за влизане на българската държава в сделката. В четвъртък премиерът Бойко Борисов поиска, а Върбакова се съгласи за прехвърли на държавата контролния дял, а дори и всички придобивани от нея активи, стига ЧЕЗ да се съгласи. "Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи "Инерком", заяви говорителят на ЧЕЗ Ладислав Кржиж в петък. Дали държавата ще стане съдружник на Гинка Връбакова в бизнеса на ЧЕЗ у нас зависи от мнението на чешката страна и е най-важно то да се сондира. Иначе към момента "всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар", коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова телевизия в петък. Съгласно предварителния договор, след като "Инерком" придобие дългосрочно седемте дружества на ЧЕЗ в България, няма право да ги препродава. Другият все неуточнен въпрос е дали ЧЕЗ ще се съгласи да допусне постфактум държавата в сделката само за едно от дружествата, както стана ясно от думите на Върбакова пред депутати в четвъртък. В изявление на Бабиш, публикувано на сайта на чешкото правителство, се посочва, че в пореден разговор с него разговор Бойко Борисов се е поинтересувал като цяло от възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". "По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", посочва чешкият премиер. Влизането на българската държава в сделката като цяло не би трябвало да е проблем за ЧЕЗ. На практика така правителството на Борисов легитимира Гинка Върбакова, дава гаранции пред финансиращите институции, че има стабилен участник и тушира политическите скандали около покупката. Така че съвсем не е изключено ЧЕЗ да промени някои от клаузите и на "Инерком" да се позволи да продаде дял от "ЧЕЗ Разпределение". Това може да стане с изричното условие бъдещият купувач да е само българската държава и след проверки дали не се нарушават европейски разпоредби, както Дончев посочи в петък. Непремерени действия от държавата може са й струват милиарди Томислав Дончев коментира, че ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда. "Чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник– бел.ред.) в момента не е наличен. Говорим за сфера, където непремерените действия могат да ни излязат много скъпо – в буквалния смисъл. Едни незаконни действия могат да ни излязат над милиард", каза Дончев. Той не хареса въпроса дали ГЕРБ "прибира на хората бизнеса" по повод разговорите на премиера Борисов с Гинка Върбакова. "Да бъдем малко по-внимателни с думите – какво значи думата "прибираме", подразни се Дончев. Според него ставало въпрос просто за разговор с човека, който е собственик на капитала на фирмата, а "ние питаме" за евентуално държавно участие. "Дамата отговаря с разбиране", каза Дончев и уточни, че при всички случаи едно подобно решение трябва да бъде прието от отсрещната страна, в случая от ЧЕЗ. Вицепремиерът посочи, че успоредно с възможността на държавата да контролира енергийния сектор, трябва да бъде завършена и либерализацията на енергийния пазар. "Следването на двата приоритета не е невъзможно, но прави ситуацията по-сложна", каза Дончев. "Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство - за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора", допълни Дончев. Законов пропуск за спиране на съмнителни капитали Той обеща много внимателно да се изразходва обществения ресурс и напомни, че у нас нямало орган, който да може да пита собственика кой е, с какви капитали идва и т.н. "Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар", каза Дончев. Политиците да обявят имат ли отношение към претенденти за ЧЕЗ Вицепремиерът също така призова политиците да декларират дали имат отношения с някой от кандидатите по процедурата на ЧЕЗ. "Добре е всички водещи политици да декларират - имали ли са отношения с някой от кандидатите по процедурата за ЧЕЗ", каза той. Бабиш прехвърля топката на ЧЕЗ След като бе изключително възмутен от обстоятелствата около сделката с Върбакова, но посочи, че ЧЕЗ е "държава в държавата" и правителството не може да й влияе, сега Бабиш отново препрати към ръководството на енергийната компания. "По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на победителя в продажбата - "Инерком", бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком", така и по отношение на източниците на финансиране. Не са открити основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от борда на директорите на ЧЕЗ", казва Бабиш. В изявлението му е посочено още, че премиерът Борисов е изразил загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България. Посочил е, че информацията, с която разполага, включително появилата се в български и чешки медии, е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик. БСП: Държавата да изкупи ЧЕЗ-България, а да не става съдружник на Върбакова Междувременно БСП отново настояха държавата да закупи изцяло българските активи на ЧЕЗ, а не да има само контролен дял. "Само контролен пакет означава българската държава да стане съдружник с Гинка от Пазарджик и с няколко банки и офшорни компании с неизяснен статут на парите и банки, срещу които се водят разследвания в други държави, както вчера чухте на комисията", заяви в петък Корнелия Нинова. Нинова: Разликата между мен и Гинка е, че тя бърка в джоба на 3 млн. българи Лидерът на БСП коментира и думите на Гинка Върбакова, която, визирайки именно Нинова, заяви преди ден пред депутати: Как 28-годишна млада дама от село Крушовица може да си купи "Техноимпекс"? "Закупуването на "Техноимпекс" не влиза в дома на 3 милиона българи, както влиза Гинка, не им бърка в джоба, нито е националната електрическа мрежа и националната сигурност. Това е голямата разлика. Ако някой до вчера се е съмнявал кой стои зад Гинка от Пазарджик, мисля че след това изказване вече няма съмнение. Тя повтори едно към едно изказвания от пресконференции на ГЕРБ", отговори Нинова. Според Каракачанов държавата можела да изкупи и 100% от акциите на ЧЕЗ В същото време вицепремиерът Красимир Каракачанов изказа очакване още следващата седмица в парламента да бъдат внесени промени в закона за енергетиката, с които държавата да си върне контролния механизъм при сделки като тази с ЧЕЗ. Според него държавата може да изкупи и 100 процента от акциите на ЧЕЗ. "Държавата, с 33 процента, нямаше абсолютно никакви контролни механизми и неслучайно бяха продадени и бяха оставени само на държавата 33 процента. Да де, ама контролът е когато имаш 34 процента, а не 33", коментира той. Оставката на Петкова няма да бъде приета Каракачанов отново изрази мнение, че няма основание оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, подадена по настояване на премиера Борисов, да бъде приета. По думите му тя не може да носи отговорност за нещо, което не може да контролира по закон.  "Аз го казах още преди няколко дни. Не виждам защо Теменужка трябва да бъде жертвана и в името на какво. Това какво означава? Че тя поема някаква вина? За какво поема вина, като тя няма вина за тази ситуация", запита Каракачанов КНСБ и КТ "Подкрепа" излязоха с обща позиция, че подкрепят намерението на правителството да придобие контролен пакет от акции в активите на ЧЕЗ-България. От организациите изтъкват, че пълната липса на прозрачност около сделката и недоказаният опит на кандидат-собственика "Инерком" създават съмнения за стабилността на енергийната система в страната и съответно на националната сигурност. Синдикатите настояват за спешни законодателни промени, които да гарантират контрола на държавата върху сделки, засягащи критична енергийна инфраструктура, както и внасяне в най-скоро време на национална стратегия в сектора с хоризонт до 2050 година.

Сметки без кръчмар с влизането на държавата в ЧЕЗ

http://www.mediapool.bg/smetki-bez-krachmar-s-vlizaneto-na-darzhavata-v-chez-news276214.html

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова е приела с разбиране евентуалното участие на държавата да придобие мажоритарен дял от българските активи на ЧЕЗ. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Нова телевизия.   В четвъртък премерът Бойко Борисов имаше среща с Върбакова в Министерския съвет. След нея госпожата от Пазарджик обяви, че е склонна да даде контролен дял на държавата и каза, че заминава за Чехия, за да договори това с ръководството на ЧЕЗ. Томислав Дончев също участва в срещата при премиера. В петък пред Нова телевизия той уточни, че това - дали държавата ще стане съдружник, е най-важно да се сондира мнението с чешката страна и че към момента "всички останали детайлни сюжети са малко сметка без кръчмар". Междувременно чешкият премиер Андрей Бабиш обяви договорите с "Инерком" за приключени и е насочил българския си колега Бойко Борисов да преговаря с ръководството на ЧЕЗ. Това става ясно от публикувано изявление на Бабиш на сайта на чешкото правителство относно сделката с българските активи на ЧЕЗ. Сложна ситуация Томислав Дончев каза, че ситуацията е по-сложна, отколкото изглежда. "Чисто правният инструментариум (да влезе държавата като съдружник– бел.ред.) в момента не е наличен. Говорим за сфера, където непремерените действия могат да ни излязат много скъпо – в буквалния смисъл. Едни незаконни действия могат да ни излязат над милиард", каза Дончев. Той не хареса въпроса дали ГЕРБ "прибира на хората бизнеса" по повод разговорите на премиера Борисов с Гинка Върбакова. "Да бъдем малко по-внимателни с думте – какво значи думата прибираме", подразни се Дончев. Според него ставало въпрос просто за разговор с човека, който е собственик на капитала на фирмата, а "ние питаме" за евентуално държавно участие. "Дамата отговаря с разбиране“, каза Дончев и уточни, че при всички случаи едно подобно решение трябва да бъде прието от отсрещната страна, в случая от ЧЕЗ. Вицепремиерът посочи, че успоредно с възможността на държавата да контролира енергийния сектор,  трябва да бъде завършена и либерализацията на енергийния пазар. "Следването на двата приоритета не е невъзможно, но прави ситуацията по-сложна", каза Дончев. "Ние трябва да бъдем изключително внимателни и да направим още един анализ как спазваме европейското законодателство - за да нямаме после процедура от ЕК за небалансирано или непазарно поведение на държавата в сектора",  допълни Дончев. Той обеща много внимателно да се изразходва обществения ресурс и напомни, че у нас нямало орган, който да може да пита собственика кой е, с какви капитали идва и т.н. "Тук има пропуск в законодателството – няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар", каза Дончев. ЧЕЗ уверила Бабиш, че всичко е наред В изявлението на Бабиш обаче е посочено, че ръководството на ЧЕЗ го е уверило, че всичко по сделката е законно. "Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на "ЧЕЗ Груп", се казва в изявлението на Бабиш. "По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на победителя в продажбата - "Инерком", бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком", така и по отношение на източниците на финансиране. Не са открити основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от борда на директорите на ЧЕЗ", казва Бабиш. В изявлението му е посочено още, че премиерът Борисов е изразил загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България. Посочил е, че информацията, с която разполага, включително появилата се в български и чешки медии, е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик. "Българският премиер също така се интересуваше като цяло от възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", заявява Бабиш. Политиците да декларират имат ли отношения с някой от кандидатите на ЧЕЗ Томислав Дончев призова политиците да декларират дали имат отношения с някой от кандидатите по процедурата на ЧЕЗ. "Добре е всички водещи политици да декларират  - имали ли са отношения с някой от кандидатите по процедурата за ЧЕЗ", каза вицепремиерът. Той определи като достоен ход оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която първо беше приета от премиера Бойко Борисов, но след това ГЕРБ обяви, че остава на поста си. Очаквайте подробности

Чешкият премиер обяви договорите с "Инерком" за българския бизнес на ЧЕЗ за приключени

http://www.mediapool.bg/cheshkiyat-premier-obyavi-dogovorite-s-inerkom-za-balgarskiya-biznes-na-chez-za-priklyucheni-news276214.html

"Договорите с "Инерком“ вече са приключени". Това се казва в официално съобщение на чешкия премиер Андрей Бабиш, публикувано на сайта на чешкото правителство относно сделката с българския бизнес на ЧЕЗ. "Българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към мен за изясняване на позициите ни по отношение на продажбата на българските активи на "ЧЕЗ Груп", се казва в съобщението. "По време на нашия разговор, повторих, че поради съмненията, които се появиха по отношение на победителя в продажбата - "Инерком", бях помолен да ги разсея. Получих уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона, както по отношение на "Инерком", така и по отношение на източниците на финансиране. Не са открити основателни причини, поради които сделката да не бъде сключена. Надзорният съвет на ЧЕЗ многократно е уверяван в същото от борда на директорите на ЧЕЗ", казва Бабиш. В изявлението му е посочено още, че премиерът Борисов е изразил загриженост за бъдещето на значителна част от електропреносната мрежа в България. Посочил е, че информацията, с която разполага, включително появилата се в български и чешки медии, е засилила съмненията му относно надеждността на новия собственик. "Българският премиер също така се интересуваше като цяло от възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", заявява Бабиш. В четвъртък Борисов имаше среща със собственика на "Инерком" Гинка Върбакова в Министерския съвет. След нея госпожата от Пазарджик обяви, че е склонна да даде контролен дял на държавата и обяви, че заминава за Чехия, за да договори това с ръководството на ЧЕЗ. Очаквайте подробности

Катастрофа на "Тракия" в посока Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743434

Катастрофа на "Тракия" в посока БургасШофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в участъка от км 339 до км 341 в посока Бургас на АМ "Тракия" поради пътнотранспортно произшествие. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.

Георги Свиленски: Зад сделката за ЧЕЗ не стои Гинка. Премиерът е знаел

http://www.cross.bg/svilenski-stigne-obyasni-1569098.html

/КРОСС/ БСП ще стартира подписка и ще внесе колективен иск в български или чешки съд, ако не се спре продажбата „Зад сделката за ЧЕЗ не стои Гинка. Стоят други хора, което стана ясно за всички хора. Изясни се и че държавта е била наясно със сделката, а това което говореше премиера, че не знаел, не отговарят на истината." Това заяви зам.-председателят на „БСП за България" Георги Свиленски по БТВ. Той обясни, че е станало ясно още как ДАНС са работили 2-3 години по случая и са дали доклад в Министерския съвет. „Нали рабираме, че няма как докладът да стигне до председателя на Съвета по сигурност и да не стигне до министър-председателя или до ресорния по енергетика и да не стигне до премиера", обясни Свиленски. Народният представител открои два начина на действия в случая. „Единият е г-жа Върбакова и ЧЕЗ да се откажат от тази сделка, да стратират процедурата наново и държавата да участва", каза Свиленски и обясни, че ако това не се случи, БСП ще стартира подписка сред тези 3 милиона потребители на ЧЕЗ и ще внесе колективен иск в български или чешки съд, за да се спре тази сделка.  

Самоубийствен атентат в Кабул: момиче загина, шестима са ранени

https://offnews.bg//sviat/samoubijstven-atentat-v-kabul-momiche-zagina-shestima-sa-raneni-675930.html

Младо момиче загина и шестима души бяха ранени тази сутрин в самоубийствен атентат в Кабул, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

За него съобщил работещ в спешната помощ, който не знаел какво е предизвикало експлозията. Тя е станала в източен район в столицата на Афганистан. Взривът е станал близо до чуждите посолства и представителствата на международни организации.

По първоначални данни на полицията атентатът е извършен с кола бомба.

Преди два дни президентът Ашраф Гани предложи мирни преговори на талибаните, напомня Ройтерс.

Мирела Демирева остана недоволна от шестото място в Бирмингам

https://offnews.bg//leka-atletika/mirela-demireva-ostana-nedovolna-ot-shestoto-miasto-v-birmingam-675929.html

Разочарование от шестото място в скока на височина на световното в зала в Бирмингам изрази Мирела Демирева след финала. Тази вечер тя зае тази позиция с преодоляване от пърия опит на 184 см, и от третия 189 см.

"Разочарована съм. Резултатът ми е изключително слаб. Знам, че съм готова, но днес не успях да се реализирам. Все още работя върху разбега си, но това не е оправдание. В крайна сметка за мен е важно, че съм здрава. Зимата не беше голямата ми цел. Въпреки това си направих лично постижение", коментира след финала Мирела Демирева.

Шампионка с 201 см стана рускинята Мария Ласицкене, която тук заедно с останалите си сънародници се състезава под неутрален флаг. След като стана първа тя опита да преодолее 207 см и да подобри рекорда на световните първенства в зала на Стефка Костадинова от 205 см от Индианаполис 1987 г. И в трите опита обаче Ласицкене бе далеч от успеха.

При мъжете титлата спечели Даниел Лисенко (Неутрални атлети) с 236 см. Среброто остана за голямата звезда в последните години Мутаз Баршим (Катар) с 233 см. Тихомир

Иванов зае девето място с 220 см. Той ги преодоля от третия опит. На 225 той обаче не успя и така завърши девети.

"Зле мина състезанието. Дойдох с покана тук в Бирмингам. Като цяло през целия сезон не планирах да участвам на световното в зала. На националното първенство постигнах 228 см, но тогава бях събрал много амбиция отново да скачам след контузията в Лондон на световното. Просто там ми е получи всичко както трябва. Иначе тренировъчния резултат тази зима ми е 220 см", коментира Иванов.

Вижте как чешката преса коментира нашите скандали с ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743423

Вижте как чешката преса коментира нашите скандали с ЧЕЗОбществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се променя всеки ден, пише днес пражкият "Лидове новини". Вестникът припомня на читателите си, че става дума за доставката на електроенергия за три милиона потребители, която трябва да бъде извършвана от неизвестната и неясно

Медиите в Чехия: ЧЕЗ предизвика политическа буря в България

http://clubz.bg/64910-mediite_v_chehiq_chez_predizvika_politicheska_burq_v_bylgariq

Темата за продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България продължава да е водеща за медиите в Чехия. Това съобщава БТА

Обществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се променя всеки ден, пише днес пражкият "Лидове новини". Вестникът припомня на читателите си, че става дума за доставката на електроенергия за три милиона потребители, която трябва да бъде извършвана от неизвестната и неясно финансираната българска фирма "Инерком".

"Това е ужасен маскарад", обявяват български журналисти, които следят как постепенно чешката енергийна компания завладява политическата сцена в България, пише изданието. "Лидове новини" съобщава, че Бойко Борисов е обявил вчера публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в "ЧЕЗ-България", които ЧЕЗ ще продаде на "Инерком". По данни на "Лидове новини" българският премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега (в оставка) Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта. В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и "Инерком" с участието на българския кабинет. 

Остава основният въпрос защо ситуацията достигна такава критична фаза, пита пражкият вестник. Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за собствениците на "Инерком" и за начините за финансиране на важната сделка, но не са се намесили преди подписването на договора за продажба. 

Друг чешки вестник - деловият "Хосподаржске новини", също изтъква факта, че в ситуацията около продажбата на дъщерната фирма на ЧЕЗ в България отново е настъпила промяна. Премиерът Борисов обяви вчера, че държавата може да изкупи дялове от електроразпределителното дружество - възможност, която досега той отхвърляше. 

"Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи "Инерком", цитира вестникът Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ. При подписването на договора за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще плати договорената цена. Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на "ЧЕЗ-България" иска да купи правителството в София, пише "Хосподаржске новини".

Бизнес изданието подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство. 

Чешкият таблоид "Блеск" извежда в заглавие: "Бойко Борисов се страхува, а Бабиш е в шок" и констатира, че чешка държавна компания е станала "двигател" на българската политика.

Пресата в Чехия: Борисов се страхува, Бабиш е в шок

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-chez-andrey-babish-sdelkata-chez-26931015

Пресата в Чехия информира и коментира казуса с продажбата на "ЧЕЗ-България".

Италиански мафиотски кланове са като у дома си в България и Румъния

http://clubz.bg/64909-italianski_mafiotski_klanove_sa_kato_u_doma_si_v_bylgariq_i_rumyniq

“От 20 години Ндрангетата действа в Източна Европа. Мафиотската групировка е в състояние да влияе на избори дори в Германия”, твърди Никола Гратери, борещ се срещу мафията прокурор от Калабрия и ключов италиански експерт по въпросите на международните връзки и влияние на Ндрангетата – най-мощната калабрийска мафиотска организация.

Поради течащо следствие Гратери обаче отказва да коментира кой стои зад убийството на словашкия журналист Ян Куциак.

Детайли по случая не са известни и на Франческо Форджоне, който през 2008 г. като шеф на комисията “Антимафия” в парламента в Рим за пръв път представи доклад за международната експанзия на Ндрангетата и впоследствие написа книга “Износ на мафия”:

“По този специален случай не мога да кажа нищо. Всичко, което знам, е от медиите.”

Заради разкритията си Форджоне, самият той калабриец, дълго време беше под полицейска охрана и е наясно с опасността, произтичаща от вероятно най-мощната престъпна организация в света.

Италианските мафиотски кланове отдавна са като у дома си в държави от Източна Европа, преди всичко в Румъния и България, твърди Форджоне. Интересите на мафията там били същите, както навсякъде по света – трупане на суми чрез пране на пари, инвестиции, финансови транзакции, нелегална търговия от всякакъв вид.

Най-простият метод за пране на пари в Европа от търговията с наркотици и оръжия са огромни вложения при сделки с недвижими имоти или на борсата.

“От проведени следствени действия и течащи такива знаем, че мафиотските организации са замесени и при “Газпром”, както и в скандали в Румъния по повод унищожаване на отровни отпадъци“, казва Форджоне.

В случая с Румъния ставало дума за интереси на мафиотския клан Камора. (В действителност Камората е неаполитанската мафия – б.р.)

Според Форджоне сега и структурните еврофондове възбуждат апетита в държавите от южния фланг на Европа. С огромното си състояние за Ндрангетата било проста игра да купува политици:

“Това е изконният механизъм на корупцията – подкупване на политици, за да се осъществяват незаконни сделки. За политиците парите от мафиотските организации са добре дошли. Така те могат да обслужват клиентелата си и да участват в предизборни битки.”

Според Форджоне най-вероятно престъпният гешефт в Източна Европа се направлява от Германия, където от десетилетия са се загнездили мафиотски кланове. Това е станало с пристигането на гастарбайтери и дълго време е било незабелязвано поради факта, че вниманието се е насочвало към по-голям проблем – руската мафия.

От територията на Германия Ндрангетата е направлявала внос на наркотици през стратегическите пристанища Ратердам и Антверпен.

Форджоне предполага, че превземането на Изтока от територията на Германия е започнало след падането на Берлинската стена. Според подслушан телефонен разговор на 9 ноември 1989 г. мафиотски бос разпорежда:

“Стената падна. Веднага тръгвайте за Берлин и изкупете на Изток всичко, което е за продан!”

Че мафията разширява бизнеса си на изток, показва възвръщането на търговията с наркотици и оръжия в България, Румъния, Албания и Черна гора. Държавите от Източна Европа, също и членки на Европейския съюз, предлагат сигурен терен за нелегални сделки, тъй като законодателството,  следствените действия и сътрудничествто в борбата срещу организираната престъпност не са на нивото на Италия и държавите от Запада.

---------------

* Авторката е журналистка в отдел “Външна политика” на германския вестник “Ди Велт”, откъдето препечатваме с незначителни съкращения публикацията й. Заглавието и преводът са на Клуб Z.

Новата седмица ще ни зарадва с пролетно време

//dariknews.bg/novini/bylgariia/novata-sedmica-shte-ni-zaradva-s-proletno-vreme-2082149

Атлантически и средиземноморски циклони омаломощиха "Звярът от Изток" - антициклонът, който донесе ледена епоха над Европа.
 

Перипетии преди мача на Тервел Пулев в Чикаго

https://offnews.bg//bojni/peripetii-predi-macha-na-tervel-pulev-v-chikago-675928.html

Мачът на Тервел Пулев на професионалния ринг в Чикаго едва не се провали. В последния момент стана ясно, че съперникът му Тристан Джеймс не е допуснат до бой с българина от местната комисия, поради това, че има незачетен мач в друг щат.

Така за съперник на Пулев беше определен местният любимец Скот Фъртел, който има четири мача в професионалния бокс.

Изненадите не свършиха до тук. Оказа се, че Тервел е с 200 гр. над категорията. Наложи се в продължение на един час той да се поти, за да влезе в категорията.

По-високият с цели 5 см от българина американец изчака до последно със своя екип да се увери лично, че Пулев ще влезе в категорията.

Медалистът от Олимпиадата в Лондон 2012 спази отпуснатото му време и премина кантара успешно и така мач днес ще има. В залата се очаква и футболната легенда Христо Стоичков, който ще подкрепя Пулев.

Брюксел иска Словакия да разясни твърденията за злоупотреби, разследвани от убития журналист

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/02/3139119_brjuksel_iska_slovakiia_da_raziasni_tvurdeniiata_za/?ref=rss


Европейската комисия съобщи, че е поискала вчера от властите в Словакия разяснения за изразходването на средства от бюджета на Европейския съюз за земеделие. Това действие е свързано със съмненията, породени от разследване на убития миналата седмица журналист Ян Куцяк, предаде БТА.<br /><br />Комисията е отправила въпроси към службата, която извършва разплащанията по земеделските фондове в Словакия. В отговор на въпрос дали с темата не би трябвало да се заеме и европейската служба...

Руски издания: Путин демонстрира предизборно военната сила на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743416

Руски издания:  Путин демонстрира предизборно военната сила на Русия Президентът Владимир Путин разказа вчера в годишното обръщение към руския парламент какво е успяла да направи Русия и какъв пробив предстои да извърши, пише "Росийская газета". Експерт на московския официоз обаче изтъква като "най-ярки раздели" от документа текстовете за укрепването на руския отбранителен потенциал.

Властта се намесила в сделката с ЧЕЗ заради дефектни закони и репутационен проблем на частно дружество

https://offnews.bg//politika/vlastta-se-namesila-v-sdelkata-s-chez-zaradi-defektni-zakoni-i-reputat-675927.html

Репутационен проблем на дружеството "Инерком", който възникнал поради скандала около сделката за купуването на електроразпределителното дружество ЧЕЗ в България и дефекти в законите - това са част от причините, които мотивирали правителството да се намеси в сделката.

Това стана ясно от интервю на вицепремиера Томислав Дончев пред Нова тв.

Дончев присъства на срещата на собственика на "Инерком България" Гинка Върбакова с премиера Бойко Борисов, на която частната фирма склони да преотстъпи на държавата договора си за покупката. От думите на Върбакова след срещата стана ясно, че премиерът Борисов е поискал "пълен контрол над сделката за ЧЕЗ".

Пред Нова тв вицепремиерът Дончев обясни, че става въпрос за първоначални разговори.

"Ние питаме: това е дружество, на което работата му засяга много хора, ако имате сериозен репутационен проблем, това би ви довело проблем за работа в бъдеще - не считате ли, че е по-добре държавата да влезе или поне частично да влезе, да има контрол в дружеството? Дамата отговаря, че проявява разбиране, това е разумно като мярка, но не зависи от нея, защото решението на продавача е да реши кое и колко да продаде", преразказа срещата Дончев. 

Той аргументира намесата на държавата в частната сделка с факта, че "това не е търговия на дребно, това не е търговия с чорапки и ръкавици". 

Дончев обясни, че в случаи като този законодателството показало дефект, тъй като не позволява на контролните органи да се намесят, ако има установени съмнения за капиталите, с които ще бъде осъществена сделката. 

От обясненията му стана ясно, че финансирането на сделката ще се осъществи от международни банкови институции с "безспорна репутация" и също, че документът, който беше получен от чешка страна, показвал един ранен етап от преговорите. В него бяха посочени две български банки, а премиерът Борисов дори посочи, че някои от тях имали проблеми преди време. 

"Ние ставаме по-добри, когато минем през някоя малка криза", обобщи вицепремиерът.

Според Дончев казаното от шефа на разузнаването  Драгомир Димитров, че цената на сделката е завишена, "не се казва пред телевизора", а за това се изготвят доклади, които се пращат до съответните институции. "Трудно е да се каже каква е цената, при конкурента процедура", обобщи Дончев. 

Според него намесата на държавата в енергийния пазар не противоречи с идеята за неговата либерализация, но прави нещата по-сложни.

Избират химн на „Владиславово“ с конкурс

http://budnavarna.bg/31037-izbirat-himn-na-vladislavovo-s-konkurs/

снимка: Будна Варна

Във връзка с 140-ата годишнина от заселването на сегашно „Владиславово“, по инициатива на граждани от района и НЧ „П.Р.Славейков 1928“, обявяват конкурс за съдаване на химн на района.

Конкурсът ще се проведе в един етап: Избор на текст и музика за химн.

Текстът и музиката трябва да бъдат специално подготвени за целта, като темата да засяга миналото, настоящето, бъдещето на района и да подчертава уникалността му. Предложенията за музика на химна трябва да бъде в нотно изписване и демо запис, включващ текста и създадената музика към него.

Срок за подаване от: 01.03.2018 г. до 01.05.2018 г.

Адрес за изпращане на текст и музика: гр. Варна, ж.к. „Вл.Варненчик“, бл.302, вх.17, или в Информационен център в сградата на администрацията на Район „Вл. Варненчик“.

Тъй като конкурсът е анонимен, начина на изпращане трябва да е както следва: В запечатан общ плик трябва да бъдат поставени други два плика: един с музиката и текста, предмет на конкурса и друг с име, местоживеене, телефон за контакти и електронен адрес на автора.

След изтичане на срока, комисията сформирана от специалисти в областта на литературата и музиката, до 5 работни дни излъчва първите три отличени творби – предложение за химн на Район „Вл.Варненчик“ и ги обявява на Фейсбук и интернет страницата на района.

Изпратените текстове, CD, музика и др. материали не се връщат.

Материалът Избират химн на „Владиславово“ с конкурс е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спирането на дизеловите коли нямало да промени нищо

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-nishto-spirane-promeni-dizelovi-26931014

В различни градове в Европа се готви забрана за движение на дизелови автомобили, защото замърсяват въздуха.

Менда Стоянова защити подмяната на касовите апарати като мярка срещу сивия сектор

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/menda-stoianova-zashtiti-podmianata-na-kasovite-aparati-kato-miarka-sreshtu-siviia-sektor-256791/

Оборотите се укриват, не се подават към НАП и след това се изтриват, каза председателят на парламентарната бюджетна комисия

Има опасност от наводнения днес и утре заради топенето на снеговете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743422

Има опасност от наводнения днес и утре заради топенето на снеговетеМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждава, че във връзка с хидрометеорологичната обстановка в страната от обилния снеговалеж и очакваното снеготопене в следващите дни, е необходимо всички отговорни институции да предприемат превантивни действия и да създадат организация и координация за недопускане на потенциален риск от

Т. Дончев: Много са вариантите за участие на държавата в сделката за ЧЕЗ

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-donchev-mnogo-sa-variantite-za-uchastie-na-dyrjavata-v-sdelkata-za-chez-256790/

Влизането на държавата в сделката може да бъде усложнено от Търговския закон и европейските енергийни правила

Над 30 села в Кюстендилско - без здравно обслужване

http://www.cross.bg/sela-nyama-obslyzhvane-1569097.html

/КРОСС/ В Кюстендилско над 30 села нямат никакво здравно обслужване, става ясно от изготвената здравна карта на региона. Има села, които са и без лекар и без зъболекар от години, съобщи БНР. Джипита отказват да заемат практики и по села, които не са отдалечени чак толкова от града, имат оборудвани кабинети, осигурен транспорт. Такъв е примерът с дупнишките села Дяково, Делян и Тополница на главен път Е-79 и автомагистрала "Струма", на 10-15 километра от Дупница. Там няма лекар повече от 10 години, а лекарските кабинети мухлясват и не се използват от десетилетие. Въпреки, че Здравната каса осигурява допълнителна субсидия за такива практики от 700 до 900 лева месечно, желяещи да ги наемат няма. "По принцип липсва висш медицински персонал - няма кадри, няма желаещи. То пак ние горе-долу сме комплектувани, защото имаме области по Смолян, по Сливен, които са още по-зле", уточни кои са причините цели райони да са без лекарско обслужване заместник-областният управител д-р Попниколов.    

Изложба "Докосване до Апостола" с лични вещи на Васил Левски откриват днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370050

Изложба „Докосване до Апостола“, която е опит за осмисляне на Освобождението през значимостта на личността и делото на Васил Левски, ще бъде открита днес - 2 март 2018 г.от 11.00 ч. във Военноморския музей, научи Moreto.net. Единствените съхранени артефакти за Дякона (без тефтерчето му, което се намира в Националната библиотека „Св.

Спортно-развлекателен комплекс до края на 2019 г. във Варна

http://budnavarna.bg/31034-sportno-razvlekatelen-kompleks-do-kraya-na-2019-g-vav-varna/

снимка: Будна Варна

Уникален спортно-развлекателен комплекс ще се появи до края на следващата година в район „Владиславово“ на мястото на сегашния стадион.
 
Вече има изготвен проект и ОВОС за комплекса, а на сайта на Дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“ се посочва че: На основание Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда, Община Варна осигурява обществен достъп до информация по относно инвестиционно предложение за изграждане на „Многофункционален спортен комплекс в УПИ VІІІ-190 „За стадион“ в кв.21, по плана на ІV м.р. на ж.к. „Владислав Варненчик“, гр. Варна с Възложител Община Варна.“

За реализацията на мащабния проект, който е инициатива на кметство „Владиславово“, са необходими около 4 млн.лв. Очаква се на територията на сегашния стадион да да бъде изградено игрище за футбол, няколко игрища за футбол на малки врати, стрийт парк, алея за крос, където ще може да се карат ролери, зала с игрище с размерите за хандбал, където ще може да се тренира баскетбол, волейбол и др. Комплексът предвижда игрище за тенис и стрийт фитнес.

За предстоящият мащабен инфраструктурен проект сподели преди време  кметът на района Николай Костадинов.

Достъпът до всички съоръжения в спортно-развлекателния комплекс ще бъде напълно безплатен за гражданите.

източник: Варна24

Материалът Спортно-развлекателен комплекс до края на 2019 г. във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Проф. Габровски: Иновативно спираме болката в гръбнака, но съхраняваме подвижността

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6743172

Проф. Габровски: Иновативно спираме болката в гръбнака, но съхраняваме подвижносттаВ “Пирогов” вече има условия за положителни промени и развитиe. През 2018 г. ще са ни приоритет клиниките по неврология и гастроентерология. В по-дългосрочен план очаквам успех от работата ни с Техническия университет за иновативни 3D технологии в персонализираното лечение. Това казва проф. Николай Габровски - известен в Европа и по света

Валентин Николов, ГЕРБ: БСП имат сценарий с ЧЕЗ, за да клатят правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743392

Валентин Николов, ГЕРБ: БСП имат сценарий с ЧЕЗ, за да клатят правителството„Преди година и половина започна сделка за закупуване на ЧЕЗ, а БСП са си мълчали. Те имат сценарий и са изчакали да се излъчи победител, за да клатят правителството“, каза депутатът Валентин Николов от ГЕРБ пред bTV. В ефира на телевизията той влезе в бурен спор с депутатите Георги Свиленски от БСП и Валентин Касабов от „Обединени патриоти“.

Регата „Трети март“ се провежда за 62-ри път

http://budnavarna.bg/31031-regata-treti-mart-se-provezhda-za-62-ri-pat/

62-рата регата „Трети март“ за гребно – ветроходни лодки „Ял-6“  се провежда от 1-ви до 4-ти март в акваторията на Варненско езеро на водната база на СК „Черно море – Бриз“. Организатори на събитието са Община Варна,  СК „Черно море – Бриз“ – Варна, МК „Приятели на морето“ и БФ по ветроходство. Регатата е посветена на годишнината от Освобождението на България от турско робство.

 

„Трети март” е най-старата българска ветроходна регата и в нея участват както момичета и момчета на 8- 10 години, така  и мъже и жени от 50-70 годишна възраст. През годините броят на участниците достига до 200 души. Началото е поставено през 1957 г. като клубно състезание на секция „Ветроходство“ към тогавашния Морски клуб. Още на следващата година регатата е обявена за традиционна и е учредена преходна купа.

 

Програма 2018

2 март

09.00 ч. – техническа конференция

10.55 ч. – първи възможен предупредителен сигнал

 

3 март

09.55 ч. – първи възможен предупредителен сигнал

 

4 март

09.55 ч. – първи възможен предупредителен сигнал

15.00 ч. – закриване

Материалът Регата „Трети март“ се провежда за 62-ри път е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Чешкият премиер Бабиш: Няма причини сделката с ЧЕЗ да не бъде сключена

https://frognews.bg/novini/cheshkiiat-premier-babish-niama-prichini-sdelkata-chez-bade-skliuchena.html

Получих уверения от Борда на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички мерки съгласно закона. Това заяви чешкият премиер Андрей Бабиш.

Какво ще е времето на 3 март?

https://petel.bg/Kakvo-shhe-e-vremeto-na-3-mart-__253562

Снимка Булфото В събота и в неделя времето ще е променливо, по-често предимно облачно. На места ще има и превалявания, предимно слаби и п...

Страховита първа версия за кървавото убийство в Пловдив

https://petel.bg/Strahovita-parva-versiya-za-karvavoto-ubiystvo-v-Plovdiv__253564

Снимка trafficnews.bg В близост до трупа, който бе открит върху капак тази сутрин, е намерен нож. Никой от разследващите не потвърждава пред Бл...

Две катастрофи само за 5 минути на леденото Пазарджишко шосе

https://petel.bg/Dve-katastrofi-samo-za-5-minuti-na-ledenoto-Pazardzhishko-shose__253565

Снимка Марица След ледения дъжд, който валя тази сутрин над Пловдив, катастрофите по пътищата се заредиха една след друга. Само за пет ...

Срокът за въвеждане на новите изисквания към касовите апарати ще бъде удължен

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3139115_srokut_za_vuvejdane_na_novite_iziskvaniia_kum_kasovite/?ref=rss


Само ден, след като народните представители приеха окончателни промени в Закона за митниците и Закона за ДДС, с които се въвеждат нови по-строги изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, се разбра, че срокът това да се случи няма да бъде спазен.<br /><br />Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова заяви пред Би Ти Ви, че е било предвидено до края на тази...

Турция понесе загуби на сирийския фронт

https://www.actualno.com/asia/turcija-ponese-zagubi-na-sirijskija-front-news_662525.html

Турция понесе на 1 март, четвъртък тежката загуба на военни по време на офанзивата си срещу кюрдските милиции в северозападната част на Сирия. Генералният щаб в Анкара съобщи за осем убити и 13 ранени войници. Равносметката, публикувана от армията в две отделни съобщения, записва деня като един от най-смъртоносните за Анкара от началото на военната операция срещу сирийските кюрдски милиции „Отряди за защита на народа“ (ОЗН) в региона на Африн от 20 януари, допълва БГНЕС.

Менда Стоянова: Само старите касови апарати ще се сменят (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743383

Менда Стоянова: Само старите касови апарати ще се сменят (Обновена)Председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обясни пред БНТ, че приетото законодателство, според което търговците трябва да сменят касовите си апарати, засяга онези, които имат стари машини. Според нея това е пътят за борба със сивата икономика. Тя допълни, че срокът е краят на 2018 г.

Девет са ранени при катастрофи в страната за денонощие

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6743381

Девет са ранени при катастрофи в страната за денонощиеДевет души са ранени при седем катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщи МВР. Загинали няма. В София са станали едно тежко и 180 леки пътни произшествия с един

Менда Стоянова: Сменяме стари касови апарати

http://dnes.dir.bg/news/kasovi-aparati-medna-stojanova-26931012

Председателят на комисията по бюджет и финанси в НС Менда Стоянова отхвърли обвиненията, че смяната на касовите апарати ще стане от фирми, близки на ГЕРБ.

„Българи от старо време“ за 80-ти път на варненска сцена

http://budnavarna.bg/31028-balgari-ot-staro-vreme-za-80-ti-pat-na-varnenska-stsena/

Днес на основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“, от 19.00 ч., Държавна опера Варна по традиция ще поднесе на варненци за националния празник най-българския си спектакъл „Българи от старо време“.. Любима на поколения българи, неостаряващата оперета на Асен Карастоянов по едноименната повест на Любен Каравелов е най-новата постановка на това заглавие, в завладяващия режисьорски прочит на майстора на оперетния жанр у нас Николай Априлов.

В главните роли отново ще ни разсмиват изтъкнатите комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и Пламен Георгиев (Хаджи Генчо), а специалното участие на Фолкорен ансамбъл „Одесос“ при МВР Варна, с худ. рък. Радослав Иванов, ще превърне сватбата на Лила (Ина Петрова) и Павлин (Пламен Долапчиев) в истински празник за артисти и зрители.

Режисьорът Николай Априлов споделя за спектакъла: „С голямото разнообразие на изразни средства, съюзила музиката с театъра по един чудесен начин, „Българи от старо време” остава най-желаната и най-възторжено приета българска оперета. То е заради героите, заради духа, заради стремежа към свобода. Не само физическата свобода, но и свободата на нравите, защото това е вечният конфликт между Дядо Либен и Хаджи Генчо. И още заради прекрасната музикаълг с толкова българско звучене, заради шевиците и костюмите, заради всичко, което е заложено в нашето ДНК.“

Материалът „Българи от старо време“ за 80-ти път на варненска сцена е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Томислав Дончев: Юнкер нямаше шанс пред г-жа Върбакова

http://www.mediapool.bg/tomislav-donchev-yunker-nyamashe-shans-pred-g-zha-varbakova-news276213.html

"Той (Жан-Клод Юнкер – бел. ред.) нямаше шанс да спечели общественото внимание на фона на г-жа Върбакова". Това каза вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев пред Нова телевизия по повод визитата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София за срещата с лидерите на Западните Балкани. Юнкер попари надеждите им страните от Западните Балкани да станат членове на Европейския съюз преди 2025 г. Общественото внимание обаче не беше насочено към тази среща, а към непрозрачната сделка по продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на Гинка Върбакова от Пазарджик. Сутринта тя разговаря с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет и експресно се съгласи държавата да има контролен дял в ЧЕЗ. Следобед пък беше изслушването й пред две комисии в Народното събрание, което продължи повече от 5 часа.

Бебе се роди в преспите във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743375

Бебе се роди в преспите във ВеликобританияБебе е родено на пътя във Великобритания, след като снега блокирал пътя до болницата, предава AFP. Детето е кръстено Сиена, но бързо си спечелва хаштаг "#A66snowbaby", по номера на пътя, на който е родено, предава "Фокус".  Майката Даниела Уоринг е родила бебето в преспите с помощта на бащата, който се е справил,

Депутатите нищят политиката на ядрената енергетика

http://www.cross.bg/ministurut-depytatite-yadrenata-1569096.html

/КРОСС/ Депутатите ще разискват по въпросите за политиката в областта на ядрената енергетика. Това се предвижда в програмата на Народното събрание за парламентарния контрол в петък. В разискванията ще участва министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която застава под прицела на депутатските въпроси. Тази точка от работата на НС е инициирани от ПГ на БСП с 69 подписа на депутати от групата. В дебатите участие ще вземат още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, както и министърът на правосъдието Цецка Цачева. Предстои народните представители от БСП да поискат до месец да се създаде проектна компания. Целта е фирмата да се занимава с изграждането на втората ядрена централа у нас АЕЦ „Белене".    

Полша ограничи търговията в неделни дни

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/02/3139108_polsha_ogranichi_turgoviiata_v_nedelni_dni/?ref=rss


Закон, предвиждащ постепенно спиране на търговията в неделните дни, влезе в сила вчера в Полша, предаде ТАСС. Парламентът прие спорното законодателство в края на миналата година.<br /><br />Инициаторите, профсъюз "Солидарност" и католическата църква, предлагаха веднага да бъде изцяло забранена работата на търговски обекти в неделните дни. При обсъжданията на законопроекта депутатите обаче решиха ограниченията да бъдат въведени поетапно.<br /><br />От вчера...

Временно спират тировете през прохода "Предел"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6743376

Временно спират тировете през прохода "Предел"Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона през проход Предел поради обилен снеговалеж и снегопочистване. Това съобщиха от Агенция "Пътна

Атака срещу чуждестранен конвой в Кабул

https://www.actualno.com/asia/ataka-sreshtu-chujdestranen-konvoj-v-kabul-news_662531.html

Най-малко един човек загина, а няколко души са ранени при взрив, който избухна в петък в един от районите на столицата на Афганистан, съобщи телевизия "Толо нюз", цитирана от AFP. Мнистерството на вътрешните роботи потвърди информацията за четирима пострадали. По предварителни данни терорист самоубиец се взривил, близо до конвой.

ЦСКА обяснява за допускането в Европа

https://offnews.bg//futbol/tcska-obiasniava-za-dopuskaneto-v-evropa-675926.html

Днес от 14 часа ръководството на ЦСКА ще даде подробности относно допускането на клуба до участие в евротурнирите от новия сезон.

На срещата с медиите в залата за пресконференции на "Българска армия" ще се появят спортния директор Пламен Марков и адвокат Първан Първанов, който представляваше клуба по заведените дела след отстраняването на ЦСКА от жребия миналия сезон.

Междувременно един от скаутите на ЦСКА Владимир Манчев продължава обиколката си в Европа, пише "Тема Спорт". След като гледа играчи в Австрия, сега той е заминал за Белгия. В полезрението на "Армейците" е влязъл в нападател от елитен местен клуб и той ще бъде наблюдаван в предстоящия кръг, който ще се проведе на 3 март.

"Червените" вече привлякоха играч от тази страна - Кевин Кубемба. Французинът бе взет от Сейнт Труйден, но престоят му на "Армията" бе разочароващ и контрактът му бе прекратен през тази зима.

Пред Манчев има доста натоварена програма през цялата пролет, като той трябва да обиколи няколко държави, в които да наблюдава футболисти. Бившият нападател ще посети и Испания, където бе част от три отбора - Леванте, Валядолид и Селта.

Друг от скаутите на ЦСКА- Христо Янев, в момента също е в чужбина, като неговата мисия е да търси перспективни играчи от френската Лига 2. Главният съгледвач Велизар Димитров пък наскоро посети Бразилия, където следеше футболисти от щатските първенства, и отиде на гости на бившия бранител на ЦСКА и свой съотборник - Тиаго Силва.

"Антикорупция” ще проверява Пеевски за конфликт на интереси

https://frognews.bg/novini/antikoruptsiia-shte-proveriava-peevski-konflikt-interesi.html

Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе по питането на депутата Делян Пеевски дали е в конфликт на интереси като издател на медии, който прави предложения за изменения в медиен закон.

Питат КОНПИ: защо освободи 23 млн. на подсъдима

http://clubz.bg/64908-pitat_konpi_zashto_osvobodi_23_mln_na_podsydima

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за проверка на фактите и обстоятелствата около прекратено през 2015 година производство на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и вдигнат запор над активи на обявената за общодържавно издирване финландска гражданка от руски произход Елизабет Елена вон Месинг. Между освободените активи са 23 млн. лв. в банкови сметки, дружествени дялове и недвижим имот. Така от две години осъдената на първа инстанция за пране на 1,5 милиарда лева финландска гражданка от руски произход разполага с всичките си активи и има сериозни съмнения, че те са изнесени от страната.

Разследване на фонда започна след получаване в края на миналата година на сигнал с копие на документ с решение на КОНПИ и медийни публикации по темата. За да установи истинността на документа, от правния екип на фонда поискаха по ЗДОИ информация от комисията. След получен отказ е заведено дело, първото заседание по което е насрочено по-късно този месец.

Предисторията

През септември 2017 г. Вон Месинг и друг руски гражданин, Димитър Абрамкин, са осъдени от СГС на първа инстанция на десет години затвор и глоба от 628 милиона лева за пране на пари. Вон Месинг е задържана още в съдебната зала. Освен че срещу нея тече на втора инстанция "същинското" дело за прането на пари, Софийски апелативен съд отменя най-тежката мярка за неотклонение и налага нова - гаранция от 5 хиляди лева.

Жената обаче жали и забраната да пътува в чужбина, пак пред СГС. В момента Вон Месинг се издирва с общодържавно издирване именно след разпореждане на Градския съд от януари 2018 година. Мотивите са, че в молбата си за промяна на мярката тя прилага документ от германски лекари. Разпоредената проверка от съдията обаче посредством Службата за сътрудничество по наказателни дела EUROJUST установява, че единият от лекарите е починал близо година преди издаването на документа.

Така се разпорежда издирването на Вон Месинг, която обаче вече не присъства на заседанието.

Според анализа на правния център на Антикорупционния фонд с оглед на съмненията за документално престъпление при искането за промяна на мярката за неотклонение, е важно да бъдат установени всички въпроси около процедурата по вдигане на запора на КОНПИ над активи на издирваната финландска гражданка от руски произход, пишат от фонда.

И поставят въпросите:

- извършена ли е обстойна проверка на автентичността на представените от Вон Мессинг документи и какви са характеристиките им, въз основа на които КОНПИ приема, че същите представляват годни доказателствени средства, въз основа на които да се приемат за установени твърдените от нея факти;

- с оглед на това, че производството в Русия е отделяно по няколко наказателни производства, извършена ли е проверка от КОНПИ как действително е ставало това;

- Проследена ли е връзката между наказателните производства от 2008г. до 2014г., водени срещу вон Месинг в Русия по цитираните в решението състави;

- Извършена ли е самостоятелна и независима проверка от КОНПИ дали действително е прекратено производството срещу вон Месинг в Русия, във връзка с което е повдигнато обвинение в България и наложен запор на имуществото;

- Извършена ли е проверка за съответствие на фактическите и правни основания, по които е повдигнато обвинението срещу Вон Мессинг в България спрямо тези, въз основа на които е образувано производството срещу нея от КОНПИ?

 

Интересен щрих е неофициалната информация, която достигна до Клуб Z, че към днешна дата Вон Месинг поства неща във фейсбук профила си от... Санкт Петербург.

САЩ даде началото на търговската война. Светът се готви да отговори

https://news.bg/economics/sasht-dade-nachaloto-na-targovskata-voyna-svetat-se-gotvi-da-otgovori.html

Митата върху стоманата и алуминия разгневиха партньорите на Вашингтон и сринаха акциите на Уолстрийт

„Газпром“ спря доставките на газ за Украйна

https://www.vesti.bg/sviat/gazprom-spria-dostavkite-na-gaz-za-ukrajna-6079891

„Нафтогаз” определи отказа на „Газпром“ като нарушение на договора

САЩ даде началото на търговската война. Светът е гневен и се готви да отговори

https://news.bg/economics/sasht-dade-nachaloto-na-targovskata-voyna-svetat-e-gneven-i-se-gotvi-da-otgovori.html

Митата върху стоманата и алуминия сринаха акциите на Уолстрийт, може да доведат до загуба на работни места

Пречки пред национализацията на ЧЕЗ – и заради Търговския закон, и заради правилата на ЕС

https://www.actualno.com/business/prechki-pred-nacionalizacijata-na-chez-i-zaradi-tyrgovskija-zakon-i-zaradi-pravilata-na-es-news_662529.html

Сделката е необичайна, коментира и проф. Атанас Тасев. Той не се съгласи с позиция, изказана от бившия председател на Сметната палата проф. Валери Димитров и заяви, че законът дава всички основания за контрол и има възможност да се отнеме лиценз, но това става "след", а не "преди". Гинка Върбакова придобива 67%, по-специално в ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Разпределение, като държавата иска 34% от общо 100-те процента, но всичките тези 34% ще бъдат взети от 67-те процента на Въ

Новите оръжия на Русия могат да пробият ПРО-то на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370044

Новите оръжия на Русия, за които руският президент Владимир Путин разказа в обръщението си пред горната камара на руския парламент по-рано, "пробиват" противоракетната отбрана (ПРО) на САЩ. Това подчерта руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

Зимата „изяде“ част от асфалта на Алея първа

http://budnavarna.bg/31025-zimata-izyade-chast-ot-asfalta-na-aleya-parva/

Съчетанието от лед, сняг и буря, което превзе Варна през последните дни се оказа пагубно за част от обновената асфалтова настилка на Алея първа в района на Трета буна. Част от велоалеята край морския бряг буквално изглежда като „отхапана“ от вълните. Цели откъртени плочи от асфалт стоят като разхвърлени на мястото, а отдолу личи старата напукана настилка.

Велоалеята в участъка от Рибарското селище до заведението „Рапонги“ беше обособена през лятото, когато на практика алеята се превърна в пешеходна зона с пускането в експлоатация на новите паркинги. Асфалтът на метри от морските вълни обаче не се компрометира за пръв път под влиянието на суровите метеорологични условия.

снимка: Стефко Енев

източник: Морето.нет

Материалът Зимата „изяде“ част от асфалта на Алея първа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Майката, набила учителка в Меричлери, била под афект

http://www.cross.bg/bila-afekt-merichleri-1569095.html

/КРОСС/ Майката, набила учителка в Меричлери, просто била под афект. Именно с емоциите семейството на агресивната жена оправдава реакцията й. Новината за побоя над преподавател гръмна вчера, след като стана ясно, че предишния ден 14-годишната й дъщеря била изгонена от клас. Поводът за наложеното наказание бил написани на дъската нецензурни думи по време на час. Сестрата на тийнейджърката Тошка твърди, че преподавателката е удряла шамари на детето и е дърпала за косата момичето, като така я извлякла до вратата. Последвало нахлуването на гневното родителско тяло, което възнамерявало да реши проблема с физическа саморазправа. По първоначални данни майката ударила жената с дървена дръжка на метла. Директорът на училището обясни пред Нова телевизия, че е станала суматоха и трудно е можело да се ориентираш какво точно става. В крайна сметка твърдят, че учителката е получила и шамар. От началото на годината с 14-годишното момиче и сестра й работят психолози. А учители от школото обясняват, че ходят със страх на работа.    

Томислав Дончев: Няма механизъм да се спре сделката с ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/tomislav-donchev-sdelkata-chez-26931009

Всички водещи политици да декларират имат ли отношение към сделката с ЧЕЗ, с кандидатите, които искаха да закупят тази компания - и спечелили, и загубили.

Томислав Дончев: Водещите политици да декларират имат ли отношение към ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/tomislav-donchev-vodeshtite-polititsi-deklarirat-imat-otnoshenie-kam-chez.html

Всички водещи политици да декларират имат ли отношение към сделката с ЧЕЗ, с кандидатите, които искаха да закупят тази компания - и спечелили, и загубили, предложи вицепремиерът Томислав Дончев.

Предупреждение за силен вятър и поледици в 23 области в страната

http://www.mediapool.bg/preduprezhdenie-za-silen-vyatar-i-poleditsi-v-23-oblasti-v-stranata-news276212.html

Предупреждение за опасни поледици и валежи от сняг беше обявено за 23 области на страната за 2 март. Първоначално опасността беше от първа степен и беше обявен жълт код, съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология към БАН. По-късно от института актуализираха прогнозата си и вдигнаха с една степен предупреждението за областите София - град, София-област, Пловдив и Хасково. Така за тези райони кодът е оранжев заради опасността от поледици. Жълт код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич. За събота предупреждението е от първа степен и е за възможни опасни поледици и валежи от сняг. То обаче обхваща по-малка част от страната. С повишението на температурите преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максимални температури ще са между 3 и 8 градуса, в Северна България и Горнотракийската низина по-ниски между минус 3 и 2 градуса, а в София около 5 градуса. Опасност от наводнения Омекването на времето ще предизвика през следващите дни интензивно топене на снега, което ще повиши нивата на много реки в България, обяви хидрологът от НИМХ Георги Кошничаров пред БНР. Според него още тази нощ има вероятност от наводнения около реките по Южното Черноморие. Значителни повишения на речните нива се очакват тази вечер и през нощта и във водосбора на два притока на Арда - Върбица и Крумовица, в долните части от водосборите на Марица и Тунджа и техните притоци, както и в средните части от водосбора на река Струма и нейните Пирински притоци. В събота по-съществени повишения се очакват в следобедните часове и вечерта във водосборите на софийските реки Владайска, Банкенска и Батова, както и по всичките притоци на река Искър в средното ѝ течение. В неделя и понеделник снеготопенето ще се забави, но ще се повишат речните нива в средните и долните части на реките Искър, Вит, Осъм, Янтра и Струма. На 7-и и 8-и март отново се очаква интензивно снеготопене, което ще повиши нивата на всички реки с изключение на тези в Южното Черноморие. От Министерството на околната среда и водите още в четвъртък обявиха мерки за контролирано изпускане на язовири. Над 90 процента са пълни язовирите "Йовковци", "Камчия", "Среченска бара", "Ясна поляна", "Боровица", "Студен кладенец", "Пчелина" и "Тича". Призиви да не се пътува Заради очакваните поледици от Министерството на вътрешните работи призоваха през следващите дни хората да не пътуват, ако това не е наложително. Въпреки призивите обаче се очаква трафикът по основните пътища в страната да е интензивен заради трите поредни почивни дни. За това в петък от 16 до 20 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Ограничението ще важи и през последния почивен ден - 5 март (понеделник) от 14 до 20 часа, съобщиха от пътната агенция. Властите призоваха хората да тръгват подготвени за път и да карат изключително внимателно. Предприети са мерки за опесъчаване на магистралите, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на брифинг в петък. Вътрешният министър Валентин Радев поясни, че до този момент движението по граничните пунктове е нормално, дежурните екипи имат готовност да поемат очаквания по-засилен трафик през почивните дни. Създадена била организация на за контрол на трафика всички проблемни участъци, входно-изходни артерии на големите градове и възлови кръстовища. Там ще има екипи на Пътна полиция, които ще подпомагат и регулират движението, ако това е необходимо. Пътищата, на които се очаква най-голямо натоварване, са Е-79 (София-Кулата), автомагистралите "Струма", "Тракия", "Хемус", пътищата София-Варна, Велико Търново-Русе, както и към големите зимни курорти. На 3 март, когато се отбелязва националният празник на България, проходът "Шипка" ще бъде затворен за коли. Гражданите ще могат да паркират на подходите на специални буферни паркинги. Желаещите да се качат на паметника-костница, ще могат да го направят пеш. Има готовност при влошаване на пътната обстановка да се прибегне и до временна организация на движението и да се затварят определени участъци или цели пътища до почистването им.

Жълт код за силен вятър и поледици в 23 области в страната

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-za-silen-vyatar-i-poleditsi-v-23-oblasti-v-stranata-news276212.html

Жълт код за сняг и поледици е в сила за 23 области на страната за 2 март. Това съобщиха от Националния институт по метрология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите София, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич. С повишението на температурите преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максимални температури ще са между 3 и 8 градуса, в Северна България и Горнотракийската низина по-ниски между минус 3 и 2 градуса, а в София около 5 градуса. От 16 до 20 часа ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Ограничението ще важи и през последния почивен ден - 5 март (понеделник) от 14 до 20 часа, съобщиха от пътната агенция.

Самоубийствен атентат е извършен в Кабул тази сутрин

http://www.cross.bg/izvurshen-roiiters-sytrin-1569094.html

/КРОСС/ Говорител на афганистанската полиция съобщи, че в Кабул е извършен самоубийствен атентат, след като силна експлозия отекна в район близо до чуждите посолства и представителствата на международните организации тази сутрин, предаде Ройтерс. Все още няма информация за жертви или материални щети, посочва ДПА. Атентатът бе извършен два дни след като президентът Ашраф Гани предложи мирни преговори на талибаните, напомня Ройтерс.    

Кола блъсна и уби на място 7-годишно дете с шейна в Ниш

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743372

Кола блъсна и уби на място 7-годишно дете с шейна в НишСедемгодишно момче е прегазено в Ниш, докато се е пързаляло с шейна, предава скопската електронна медия Press 24. Трагедията, която разтърси югоизточния сръбски град, се е разиграла в обедните часове на деня, предава "Фокус".  Детето е загинало на място, след като е било ударен от автомобил. Разследва се как водачът, 39-годишен мъж,

Китай ще изстреля ракета носител през 2020 г.

https://www.actualno.com/cosmos/kitaj-shte-izstrelja-raketa-nositel-prez-2020-g-news_662523.html

Китай планира да изстреля за първи път ракетата носител от ново поколение Чанчжен 8 през 2020 година. Това съобщи в петък китайската централна телевизия като се позова на директора на Катайската академия по ракетна технология (CALT) Ли Хуна. Ракетата ще може да извежда на хелиосинхронна орбита между 3 и 4,5 тона полезен товар, предаде БГНЕС. Китай в момента разработва новия тип ракети. По-рано се съобщаваше, че в конструкцията са технологиите на предишните поколения. През тази година Китай им

Пожар изпепели покрива на хотел в троянско

http://www.cross.bg/pozhar-izpepeli-pokriva-na-hotel-v-troyansko-1569093.html

/КРОСС/ Огромен пожар горя тази нощ в троянския курорт Чифлика. 50 гости на хотел бяха евакуирани заради пламъците. За щастие няма пострадали.Огнената стихия е унищожила голяма част от покривната конструкция на сградата, но не са засегнати долните етажи. Четири екипа на пожарната се включиха в гасенето, огънят е локализиран, но един от пожарните автомобили остана на място през цялата нощ. Причините за инцидента се изясняват и има образувано досъдебно производство.  

Без вода във Варна – 2 март 2018

http://budnavarna.bg/31023-bez-voda-vav-varna-2-mart-2018/

снимка: Будна Варна

По информация на ВиК – Варна, днес с нарушено водоподаване в града ще бъдат:

– абонатите в района на Зеленчуковата борса и Стария хлебозавод до около 17.00 часа

Материалът Без вода във Варна – 2 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Руският патриарх Кирил пристига в България

http://www.cross.bg/patriarh-neofit-kiril-1569092.html

/КРОСС/ На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.Посещението на руския патриарх е по покана на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство. Патриарх Кирил и водената от него църковна делегация ще бъдат посрещнати на Летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, както и от Старозагорския митрополит Киприан, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий. След това руският патриарх и водената от него делегация ще имат официална среща с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква. В събота, 3 март, от 10.00 часа двамата патриарси ще посетят храм-паметника „Рождество Христово" в град Шипка. Те ще отслужат благодарствен молебен. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. След това на връх Шипка започва церемония, последвана от заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на президента Румен Радев и на кмета на Казанлък Галина Стоянова. На 3 март патриарх Кирил и патриарх Неофит ще присъстват на тържествената церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на България

Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич

http://budnavarna.bg/31021-patna-obstanovka-v-oblast-varna-burgas-shumen-i-dobrich-3/

снимка: Будна Варна

Всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Варна и Област Шумен са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция пътна инфраструктура за BudnaVarna.bg.

На територията на област Варна пътищата обработват 35 машини.

Движението по всички автомагистрали на територията на цялата страна се осъществява също без ограничения при зимни условия.

Всички проходи с изключение на Дюлински и Троянски са затворени за движение поради снегонавявания.

Ето и информация за пътната обстановка в съседните области – Бургас и Добрич.

ОПУ Бургас: Временно е ограничено движението на всички МПС поради силен вятър и снегонавявания по:

– път III-795 Вълчаново ханче – Малина;

– път III-2085 Горица – Просеник

– път III-6009 Изворище – Каблешково

– Временно е ограничено движението на МПС над 10 т по път III-908 Варовник – Вълчаново ханче поради силен вятър и снегонавявания;

ОПУ Добрич: Ограничено е движението за всички МПС поради снегонавявания и лоша видимост по:

– път I-9 Дуранкулак – Шабла (за МПС над 3,5т.)

– по път I-9 Шабла – Варна (за МПС над 12т.)

– път III-2904 Кардам – Дуранкулак

– път III-2932 Крушари – Росица

– път III-2961 Конаре – Божаново

– път III-2963 Вранино – Спасово

– път III-7001 Силистра – Коритен

– път III-7102 Коларци – Тервел

– път III-7103 Oногур – Крушари

– път III-901 Шабла – Каварна

– път II-27 Добрич – Владимирово

– път II-71 Добрич – Оброчище

– път III-293 Добрич – Северняк

– път III-296 Генерал Тошево – Каварна

– път III-2702 Одринци – Ведрина

– път III-2903 Генерал Тошево – Росица

– път III-7105 Добрич – Балик

– път III-9002 Генерал Тошево – Царичино

– път III-9701 Добрич – Сърнино

– път III-902 Оброчище – Кичево

– път III-2077 Кочмар – Тервел – Межден

– път III-2075 Орляк – Зърнево

– път III-2077 Честименско – Каблешково

– път II-71 Добрич – Силистра

– път III-7106 Карапелит – Кочмар

Материалът Пътна обстановка в Област Варна, Бургас, Шумен и Добрич е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Голямата звезда на Левски се завърна в строя

https://offnews.bg//futbol/goliamata-zvezda-na-levski-se-zavarna-v-stroia-675925.html

Звездата на Левски Габриел Обертан се завърна в строя. Французинът вчера тренира на пълни обороти наравно с колегите си, след като в дните след успеха с 4:1 над Септември се готвеше самостоятелно и само въртеше обиколки на "Герена". Очаква се французинът да бъде на линия за утрешното домакинство на Берое.

Обертан изигра силен мач срещу Септември. Бившият футболист на Манчестър Юнайтед вкара два гола на новака в елита и имаше основна роля за категоричния успех на "сините".

В тази среща той бе използван като централен нападател. Това е нова роля за него в Левски, след като през есента Делио Роси го използваше като плеймейкър, а в контролите го налагаше като крило.

За домакинството на Берое на разположение на италианския треньор ще бъде и Антонио Вутов, който изтърпя наказанието си и се завръща в редиците на "сините", информира още "Тема Спорт".

Времето с Будна Варна – 2 март 2018

http://budnavarna.bg/31019-vremeto-s-budna-varna-2-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици.

Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10°. Температурата на морската вода е 3-4°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Днес ще бъде облачно, а повишението на температурите ще продължи и преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд.

В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максимални температури между 3° и 8°, в Северна България и Горнотракийската низина по-ниски – между минус 3° и 2°, в София около 5°.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за март и през деня ще продължи да се понижава.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1500 метра от дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра 3-4°, на 2000 метра – около 0°.

Материалът Времето с Будна Варна – 2 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Условна присъда за фотограф, снимал порно на Варненския плаж

http://www.moreto.net/novini.php?n=370049

50-годишен варненски фотограф, създавал и разпространявал порнографски материали в интернет сайтове, се споразумя с прокуратурата и получи условна присъда от Варненския районен съд. 50-годишният подсъдим се занимавал с актова фотография от около 10 години.

Седем задържани за убийството на словашкия журналист

http://www.cross.bg/kytziak-ybiiistvoto-slovakiya-1569091.html

/КРОСС/ Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от словашки медии. Сред задържаните има италиански бизнесмени, чиито имена се споменават в разследваща публикация на Куциак за корупция по високите етажи. Куциак ги е подозирал във връзки с мафията, посочва Ройтерс. Според местни медии са задържани италианският бизнесмен Антонио Вадала и членове на неговото семейство, които Куциак е подозирал във връзки с базирана в Калабрия организирана престъпна групировка. Според италианския прокурор от град Катандзаро - Никола Гратери, "вероятно зад убийството стоят калабрийски семейства. Очевидно ндрангета е способна да прави такива неща". "Ндрангета не е просто проникнала, а е вкоренена в цяла Италия, но също така и в други европейски страни като Германия, Швейцария", каза той. Според Гратери тя има присъствие и в Източна Европа, като освен в Словакия, тя действа България и Румъния, посочва АФП. "Ндрангета се разширява в момента на Изток. Тя отива там, където има власт и пари за управление и възможности за грабване", допълни днес прокурорът в интервю за италианско радио. 27-годишният журналист и приятелката му бяха намерени в неделя застреляни в дома им край Братислава. Новината за убийството на Куциак шокира Словакия и повдигна отново въпроса за корупцията в страната

Три жертви на студа във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743367

Три жертви на студа във Великобритания
Двама възрастни и малко дете загинаха през вчерашния ден във Великобритания в резултат на снеговалежите и студа, предизвикани от атлантическата буря Ема и антициклона Звяра от Изтока, съобщи Би Би Си, цитирана от ТАСС. Лошото време станало причина лек автомобил да се блъсне в жилищна сграда в графство Корнуол, Югозападна Англия,

Бебе се роди в преспите във Великобритания

https://www.actualno.com/europe/bebe-se-rodi-v-prespite-vyv-velikobritanija-news_662521.html

Бебе не можа да изчака майка му да стигне до болницата и се роди по пътя към здравното заведение във Великобритания, тъй като снега блокирал пътя до болницата, предава AFP. Детето е кръстено Сиена, но бързо си спечелва хаштаг "#A66snowbaby", по номера на пътя, на който е родено. Майката Даниела Уоринг е родила бебето в преспите с помощта на бащата, който се е справил, защото е присъствал на раждането на другите им две деца, допълва  bTV. Парамедиците са пристигнали скоро сле

Комисия "Антикорупция" ще проверява Пеевски за конфликт на интереси за медийния закон

http://www.mediapool.bg/komisiya-antikoruptsiya-shte-proveryava-peevski-za-konflikt-na-interesi-za-mediyniya-zakon-news276211.html

Правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе по питането на депутата Делян Пеевски дали е в конфликт на интереси като издател на медии. Причината е, че не е нейна работа, съобщи "Клуб Z". Депутатът от ДПС е сред вносителите на промени в медийния закон. Според парламентарния правилник въпросите за наличие на конфликт на интереси трябва да бъдат проверени от ресорната държавна комисия, която от началото на годината се сля в новия мегаорган - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), добила публичност като комисия "Антикорупция". От комисията са заявили пред "Клуб Z", че искането за тълкуване все още не е пристигнало при тях. Когато това се случи, КПКОНПИ има двумесечен срок за произнасяне. Ако казусът е сложен, проверката може да бъде удължена с още един месец. В началото на февруари Пеевски и колегите му Велислава Кръстева, Хамид Хамид и Йордан Цонев внесоха изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Проектът предвижда всички медии - не само печатните, както е сега по закон, а и радиостанциите, телевизиите, сайтовете, да депозират пред Министерството на културата информация за това кои са собствениците им. Те трябва да декларират и всички приходи извън рекламата и банковите заеми, включително финансиране от неправителствени организации, дарения и т.н. Текстът предвижда още "осветляване" на бизнеса с разпространението на печатни материали и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, ако се установи, че един "играч" държи поне една трета от пазара на разпространението. Кой и най-вече как ще установява това - в закона не пише. Знае се само кой ще уведомява КЗК - Министерството на културата. Пеевски отрича да е монополист на пазара на разпространение на вестници и списания. По повод на това, че банковите заеми са изпуснати в проекта, предвид горчивия опит с КТБ, която финансираше определени медии, от ДПС казаха, че са отворени за предложения и запълване на пропуски между първо и второ четене, ако проектът бъде приет. "Да България" сезира ресорната парламентарна комисия с питане дали Пеевски не е в конфликт на интереси като издател на медии и вносител на този законопроект. Тя обаче отказа да разгледала казуса по същество, а председателят й Борис Ячев заяви, че ще изчака становището на правната дирекцияи вероятно ще поиска такова и от комисия "Антикорупция". Предложените промени в медийния закон все още не са влезли в дневния ред на парламентарните комисии. Проектът е разпределен на комисията по медии и култура, председателствана от Вежди Рашидов (ГЕРБ). Очакванията бяха, че ще проектът ще се гледа още миналата седмица, но това не се случи досега. Причина за забавянето е, че са поискани становища от други институции, сред които Съветът за електронни медии, Министерството на културата, Комисията за защита на конкуренцията. Междувременно Министерският съвет възложи на трима министри – на финансите, на икономиката и на културата да пишат законови изменения относно собствеността и финансирането на медиите в страната и тяхното разпространение. Според източници на "Клуб Z" текстовете са в процес на подготовка и до голяма степен преповтарят като замисъл предложените от депутатите от ДПС. Очаква се в декларирането на "източници на финансиране" да бъдат включени и заемите от финансови институции - нещо, което от ДПС не предвиждат, но са склонни да приемат, както заявиха сами при представянето на идеите си. Работната група в Министерският съвет трябва да предложи също начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар в страната, обхващащи всички медии. С решението на Министерския съвет е поставен и срок проектът да бъде подготвен до един месец.  В 14 дневен срок пък работната група трябва да подготви и ""обосновано и мотивирано" решение, с което да сезира КЗК за извършване на секторен анализ на медийния пазар в страната. Анализът трябва да изследва "характеристики и структура на пазара, участниците, степента на пазарна концентрация, динамиката в сектора, нормативната уредба, саморегулациите и да бъдат направени изводи за състоянието на конкурентната среда". До момента ГЕРБ и "Обединени патриоти"  публично не са обявили дали подкрепят законопроекта на ДПС. Единствено от БСП заявиха, че ще гласуват "против". Мотивът им е, че колкото и да са хубави предложенията на Пеевски, не искат да са те тези, които ще "перат" имиджа му.

Шушано-чалга препирня на депутати в ефир за сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/shushano-chalga-prepirnia-deputati-efir-sdelkata-chez.html

От изслушването на Гинка Върбакова стана ясно, че зад сделката стои някой друг. Това коментира Георги Свиленски от БСП. Не искам да казвам чия е тази сянка, но стана ясно, първо, че държавата е знаела за тази сделка. Стана ясно, че са дали от ДАНС доклади до МС. Няма как да стигне до председателя на Съвета по сигурност и да не стигне до премиера.

1 убит при самоубийствен атентат в Кабул днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743357

1 убит при самоубийствен атентат в Кабул днесГоворител на афганистанската полиция съобщи, че в Кабул е извършен самоубийствен атентат, след като силна експлозия отекна в район близо до чуждите посолства и представителствата на международните организации тази сутрин, предадоха Ройтерс и БТА. Все още няма информация за жертви или материални щети, посочва ДПА.

Теменужка Петкова излиза в отпуск, Таско Ерменков протестира, но дебатите за енергетиката се отлагат!

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova-izliza-v-otpusk--Tasko-Ermenkov-protestira--no-debatite-za-energetikata-se-otlagat-__253555

Снимка Булфото Министърът на енергетиката в оставка вече е и в отпуска. По тази причина няма да се състоят насрочените за разисквания за...

40-годишен мъж е убитият тази сутрин в Пловдив! Бил е намушкан

https://petel.bg/40-godishen-mazh-e-ubitiyat-tazi-sutrin-v-Plovdiv--Bil-e-namushkan__253556

Снимка TrafficNews.bg Убитият в Пловдив тази сутрин мъж е на около 40 години, съобщи TrafficNews.bg. Тялото е намерено от жена около 7.20 сутринта върху ...

Рояк от над 30 астероида приближават опасно Земята!

https://petel.bg/Royak-ot-nad-30-asteroida-priblizhavat-opasno-Zemyata-__253557

Над 30 могат да са астероидите с напречен размер над 100 м, които ще ни приближат през тази година на опасно разстояние. Това е прогнозата н...

За първи път във Варна: Показват кичур от косата на Левски

https://petel.bg/Za-parvi-pat-vav-Varna--Pokazvat-kichur-ot-kosata-na-Levski__253558

Изложбата „Докосване до Апостола“, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на България, ще бъде открита днес от 11.00 часа във Военн...

Смениха съперника на Тервел Пулев в Чикаго

https://petel.bg/Smeniha-sapernika-na-Tervel-Pulev-v-CHikago__253559

Тервел Пулев няма да се бие с Тристан Джеймс тази нощ в Чикаго. Съперникът му бе сменен в последния момент, тъй като стана ясно, че представ...

Мощен джип изхвърча от магистралата край Бургас

https://petel.bg/Moshhen-dzhip-izhvarcha-ot-magistralata-kray-Burgas__253560

Снимка Булфото Катастрофа с джип затапи магистрала "Тракия" в посока Бургас. Инцидентът е станал малко преди 09:00 ч. в района на 339 км - след...

Гинка "влезе" и в предаването "Преди обед". Сашо Кадиев я свърза с Пикасо

https://petel.bg/Ginka-vleze-i-v-predavaneto-Predi-obed--Sasho-Kadiev-ya-svarza-s-Pikaso__253561

В последните няколко дни сме свикнали да чуваме за Гинка Върбакова от къде ли не. Преди минути тя "влезе" и в предаването "Преди обед" по bTV. ...

Белият дом: Американските отбранителни способности нямат равни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743356

Белият дом: Американските отбранителни способности нямат равни Белият дом заяви, че отбранителните способности на САЩ "нямат равни и ще останат така и занапред", предаде Асошиейтед прес. Руският президент Владимир Путин потвърди това, което правителството на САЩ знаеше през цялото време: че Русия в пряко нарушение на задълженията си по международни договори е разработвала в продължение на повече от

Томислав Дончев: Водещите политици да декларират имат ли отношение към ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743366

Томислав Дончев: Водещите политици да декларират имат ли отношение към ЧЕЗВсички водещи политици да декларират имат ли отношение към сделката с ЧЕЗ, с кандидатите, които искаха да закупят тази компания - и спечелили, и загубили, предложи вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на Нова телевизия. Той начере оставката на колежката си Теменужка Петкова "морален акт", като уточни,

Расте броят на жертвите на студа в Европа

https://www.actualno.com/europe/raste-brojat-na-jertvite-na-studa-v-evropa-news_662520.html

Расте се броят на жертвите на лошото време в Европа. През последните дни то е отнело живота на най-малко 54 души. Най-много са загиналите в Полша – 21. Повечето от тях са били бездомници, съобщи bTV. Смъртни случаи има и във Великобритания, Холандия, Италия, Румъния и други страни. Студът и обилните снеговалежи предизвикаха транспортен хаос в цяла Европа. Стотици полети са отменени. Във Франция около 2000 души бяха блокирани на магистрала близо до Монпелие и бяха принудени да прекар

Историята на Огнян Попов - от мияч на чинии в Белгия до собственик на ИТ компания

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6743341

Историята на Огнян Попов - от мияч на чинии в Белгия до собственик на ИТ компанияВ ерата на дигиталните технологии Деси Банова ни среща с основателя на една от успешните софтуерни компании в България – Огнян Попов. Едва ли през 2001 година, когато заминава за Белгия, Огнян е предполагал, че ще е един от бъдещите добри предприемачи в родината ни. Историята си как е стигнал от мияч на чинии в Белгия до собственик на ИТ компания

Предупреждават шофьорите за заледявания

http://www.moreto.net/novini.php?n=370048

Поради рязката промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и очаквания силен вятър и дъжд в следващите дни, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост, без резки маневри.

Обвиниха Google, че не назначава бели и азиатци

https://www.vesti.bg/tehnologii/obviniha-google-che-ne-naznachava-beli-i-aziatci-6079888

Компанията има квоти за някои позиции и не назначава кандидати, ако не отговарят на тях

Жълт код за поледици и сняг е обявен в 23 области

http://www.cross.bg/snyag-duzhd-mesta-1569090.html

/КРОСС/ Жълт код за сняг и поледици е в сила за 23 области на страната. Предупреждението е в сила за областите: София, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Варна и Добрич. В тези райони се очакват валежи от сняг, които през деня, с повишението на температурите, на места ще преминават в дъжд и ще има условия за образуване на поледици. Времето днес ще бъде предимно облачно. Очаква се леко повишение на температурите, като преваляванията от сняг в Западна и Северна България ще преминат в дъжд. В останалата част от страната също ще превали слаб дъжд. На много места ще се образуват поледици. В Източна България и по долината на Струма ще духа до умерен южен вятър, а в Дунавската равнина слаб от изток-североизток. Максимални температури в Северна България и на места в Горнотракийската низина между минус 3° и 2°, в останалата част от страната между 3° и 8°, в София около 5°. Над Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд по северното крайбрежие ще превали дъжд и сняг, а в следобедните часове на много места слаб дъжд. На места преди обяд са възможни поледици. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са между 5 и 10°. Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под 1500 метра от дъжд и сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър

Тервел Пулев спеше в сауната, за да влезе в категорията си в Чикаго

https://www.24chasa.bg/sport/article/6743347

Тервел Пулев спеше в сауната, за да влезе в категорията си в ЧикагоС мното перипетии е съпроводен поредният мач на Тервел Пулев на професионалния ринг, който трябва да се състои в Чикаго, стана ясно от страницата му във фейсбук. В последния момент стана ясно, че Тристан Джеймс не е допуснат до бой с българина, заради изключително стриктната местна комисия. Илинойската боксова федерация е забранила на противника

Врачанско с най-много зъболекари, липсват джипита

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6743345

Врачанско с най-много зъболекари, липсват джипитаВрачанска област се оказа рекордьор по регистрирани зъболекари, стана ясно при обсъждането на здравната карта на региона. Общо 168 стоматолози предоставят дентална медицинска помощ и са сключили договор със здравната каса. Разпределението им е основно в областния град и общинските центрове. Въпреки многото зъболекари обаче,

Задържаха петима души, взривили банкомат в София

http://www.cross.bg/sofiya-bankomat-presledvane-1569089.html

/КРОСС/ Петима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Сред арестуваните има познати на полицията известни автокрадци, съобщава БНР. Операцията на МВР е започнала през изминалата нощ, когато бандата е взривила банкомат на булевард "Рожен" 36 в София, в квартал Илиянци. Полицията е причакала извършителите, които са се опитали да избягат. След преследване по улиците на София петимата мъже са се опитали да поемат в посока Ихтиман и Елин Пелин. След преследване с екипи на СДВР и отряда „Кобра" те са арестувани в град Ихтиман. Сред задържаните има известни в криминалните среди имена у нас. В миналото те са били свързани с автокражби. За момента не е ясна точната взета сума от петимата мъже. По информация на "Хоризонт" в устройството не е имало много пари. Разследването по случая продължава. Ще се уточнява дали задържаните имат общо с друг взривен банкомат в София преди по-малко от месец.  

Взривиха банкомат в София, петима са задържани

https://www.actualno.com/crime/vzriviha-bankomat-v-sofija-petima-sa-zadyrjani-news_662527.html

Банкомат е взривен в столичния кв. "Илиянци". Това съобщиха от МВР, цитирани от агенция "Фокус". Сигналът е получен в 05:15 часа. Банкоматът се е намирал на фасадата на цветарски магазин на бул. "Рожен". Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов коментира, че във връзка със случая са задържани петима души. „Все още се провеждат огледите и процесуално-следствените действия“, посочи той и уточни, че към момента не могат да кажат какъв е ра

Борисов пак говорил с Бабиш, чешкият премиер го препратил към ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/borisov-pak-govoril-s-babish-cheshkiat-premier-go-prepratil-kam-chez-675924.html

Чешкият премиер Андрей Бабиш е препратил колегата си Бойко Борисов за разговори с ръководството на ЧЕЗ. Това става ясно от прессъобщение на чешката правителствена служба, която беше разпространена от Българското национално радио. 

В изявление на чешкия премиер се казва, че той е разговарял отново с Борисов за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от държавата.

Интересът на Борисов е бил, “съвсем общ”, а Бабиш го е препратил към ръководството на ЧЕЗ, след като е подчертал, че сделката с "Инерком" е приключена, пише още в изявлението.

Вчера бяха оповестени резултати от експресно социологическо проучване по казуса "ЧЕЗ", според които повечето запитани искат по-ефективна намеса на държавата в сделката.

Столичният булевард "Витоша" става пешеходна зона

//dariknews.bg/regioni/sofiia/stolichniiat-bulevard-vitosha-stava-peshehodna-zona-2082116

От 3 март бул. "Витоша" от ул. "Алабин" до бул. "Ал. Стамболийски" става пешеходна зона. Така пешеходният участък на бул. "Витоша" се свързва с пл. "Света Неделя", който предстои да бъде реконструиран и освободен от автомобили.

Фериботът на ГКПП Свищов не работи

https://frognews.bg/novini/feribotat-gkpp-svishtov-raboti.html

Фериботът на ГКПП Свищов не работи. Възстановено е пропускането през ГКПП Дуранкулак на всички моторни превозни средства. Това сочат данни за трафика на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 05.00 часа, съобщиха от Гранична полиция.

Банкомат е бил взривен в столичния кв. "Илиянци"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3139107_bankomat_e_bil_vzriven_v_stolichniia_kv_iliianci/?ref=rss


Банкомат е бил взривен в столичния кв. "Илиянци". Сигналът за престъплението е получен в 5.15 ч. тази сутрин, съобщава "Фокус".<br /><br />Банкоматът се е намирал на фасадата на цветарски магазин на бул. "Рожен". Няма пострадали при взрива.<br /><br />Директорът на СДВР Ивайло Иванов заяви пред "Фокус", че за престъплението са задържани петима души. Той не пожела да коментира какъв е размерът на откраднатата сума.<br /><br...

Цар Симеон II: В Борда на старейшините съм, много врати са отворени пред мен, но нямам никакви задачи

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6743107

Цар Симеон II: В Борда на старейшините съм, много врати са отворени пред мен, но нямам никакви задачиМястото ми при откриване на председателството ни не отговаряше на заслугите ми към държавата Нека изчакаме да се укротят страстите и тогава можем да говорим повече за ЧЕЗ, казва експремиерът Между висшите институции в държавата отношенията следва да са балансирани - персонификацията е грешка. Сработването между тях допринася и за уважението на

Увеличават заплатите в съдебната система с 12%

https://www.actualno.com/society/uvelichavat-zaplatite-v-sydebnata-sistema-s-12-news_662507.html

Заплатите в съдебната система ще скочат с 12% за 3 години. Това е залегнало в бюджетната прогноза за 2019-2021 г., която прие Висшият съдебен съвет. Индексацията е изчислена на база на това 2186 лв. да е най-ниската магистратска заплата, съобщи lex.bg. Тази сума се получава, като се удвои средната работна заплата в бюджетната сфера. Възнагражденията в съдебната система са вързани точно с това число и затова и периодично се актуализират. След като се вдигнат най-ниските заплати, нагоре по вериг

Кирил Стаменов: Искам си Родината

http://www.eurochicago.com/2018/03/bg-2/

Другарко Нинова, искам си „Техноимпекс“, щото така рече една Гина; другарю Костов, искам си АК „Балкан“; другари и другарки, искам си леката и тежка промишленост в България, откраднатите заводи, рудници, златни български находища; другарю Филип Димитров, искам си ликвидараното селско стопанство, МТС-тата; другарю Томов, искам си МК „Кремиковци“, ЦСКА; другарко Пръмова-Кунева, искам си атомните блокове; другарю Борисов, искам си България, която продаваш на части; другарю „воевода“ Каракачанов, искам си Българската армия; другари и другарки, искам да ни върнете всичко, което гепихте, продадохте…

Снеговете спряха 300 влака в Япония

https://www.actualno.com/asia/snegovete-sprjaha-300-vlaka-v-japonija-news_662519.html

Около 300 влака не тръгнаха по маршрутите си на най-северния японски остров Хокайдо. Вече втори ден той е прицел на стихиите със силни ветрове и снеговалежи, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. Става ясно, че е спряно движението на редица участъци от високоскоростните железопътни линии в северната част на главния остров Хоншу по същите причини. В четвъртък железопътното и автомобилното движение на острова бе практически парализирано. Стотици автомобили за часове заседнаха в многокилометровите зад

Фотоволтаичните чорбаджии - златните кокошки на ГЕРБ

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/fotovoltaichnite-chorbadjii-zlatnite-kokoshki-gerb.html

След височайшата й визита в Министерския съвет енергетичката от Пазарджик била склонна ... държавата да участва в ЧЕЗ. Аз пък съм склонен държавата да изрита офшорната кифла от ЧЕЗ.

Предстоящи събития на 2 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-bulgariya-1569088.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа в парка на Военната академия „Г. С. Раковски" президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще участват в церемонията по откриването и освещаването на паметник на полковник Борис Дрангов. ***София. От 17.00 часа на „Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще приеме генералния директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус. ***София. От 9.00 часа Народното събрание ще проведе заседание. ***София. От 14.00 часа във Военна академия „Г.С.Раковски" министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на откриването на международна научна конференция на тема „Поуки от историята. 140 години от Руско-турската война". ***София. От 15.00 часа в Гранд хотел „София", зала Триадица (1-ви етаж), генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще проведат пресконференция след среща между двамата. ***София. От 10.00 часа в зала 1, сутерен в сградата на Министерство на труда и социалната политика ще се проведе Кръгла маса на тема: „За активен и пълноценен живот на възрастните хора в България". Тя ще бъде открита от д-р Султанка Петрова - заместник-министър на труда и социалната политика. ***София. От 9

Руският патриарх пристига на посещение в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3138848_ruskiiat_patriarh_pristiga_na_poseshtenie_v_bulgariia/?ref=rss


Руският патриарх Кирил днес ще пристигне в България на тридневно посещение по повод 140 години от Руско-турската война и Освобождението на България. Той ще бъде посрещнат от старозагорския митрополит Киприан, вицепрезидента на Илияна Йотова и зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов<br /><br />В 15:30 часа днес той ще отслужи молебен в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил. На 3 март гостът и българският патриарх Неофит ще присъстват на честванията на деня на...

Руският патриарх пристига за посещение в България

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3138848_ruskiiat_patriarh_pristiga_za_poseshtenie_v_bulgariia/?ref=rss


Руският патриарх Кирил днес ще пристигне в България за 3-дневно си посещение по повод 140-ата годишнина от руско-турската война. Той ще бъде посрещнат от делегация, в която ще участват старозагорският митрополит Киприан, вицепрезидентът на Илияна Йотова и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов<br /><br />В 15:30 часа днес той ще отслужи молебен в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил. На 3 март Кирил и<br />патриархът на Българската православна църква...

Актриса е щастливката, взела 4,6 млн. от тотото

http://dnes.dir.bg/news/milioni-dina-shosheva-26931005

Актрисата от русенския театър „Сава Огнянов” Дина Шошева е късметлийката, който спечели 4 458 172 лева в играта „Тото 2 – 6 от 49“.

Руска медия: Западът реагира нервно на речта на Путин за новите оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743335

Руска медия: Западът реагира нервно на речта на Путин за новите оръжия
Западът реагира нервно на речта на Владимир Путин пише руското електронно издание Газета.ru . Чуждестранната преса обсъжда посланието на президента на Русия Владимир Путин пред Федералното събрание на Русия, значителна част от която президентът отдели на описанието на най-новите руски оръжия. Много западни медии тълкуват изявлението на Путин,

Петима взривиха банкомат в София, хванаха ги в Ихтиман

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743337

Петима взривиха банкомат в София, хванаха  ги в ИхтиманПетима души са задържани след преследване от полицията заради взривен банкомат през изминалата нощ в София. Сред арестуваните има познати на полицията известни автокрадци. Операцията на МВР е започнала през изминалата нощ, когато бандата е взривила банкомат на булевард "Рожен" 36 в София, в квартал Илиянци, предава БНР.

Борисов иска затваряне на границите за ТИР-ове при снеговалеж

https://offnews.bg//politika/borisov-iska-zatvariane-na-granitcite-za-tir-ove-pri-snegovalezh-675923.html

Затваряне на всички гранични контролно-пропускателни пунктове при очакване на интензивни снеговалежи и навявания. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на правителството в сряда. 

Поводът за това искане е затрудненото почистване на пътищата заради тежкотоварни камиони, които не могат да продължат пътя си заради снегонавявания. 

Според Борисов така се върши двойна работа:

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Да обърна внимание на министър Нанков и министър Радев – когато се зададе такова време или има метеорологична прогноза, че ще има навявания, снеговалежи и такива студове, да се действа превантивно. Затваряте КПП-тата за ТИР-ове, за да не могат да влизат в България, докато не се разчистят пътищата.

Практиката какво показва – понеже влизат в страната, нареждате ги по магистралите. След това не може шест платна да се изчистят едновременно, защото те пречат. Когато тръгнат после, пак трябва да се пускат снегорини да изчистят аварийните ленти. Двойна работа! За целта превантивно спирате, когато се чисти, и когато са проходими пътищата – тогава пускате. Километри опашки от ТИР-ове и хората страдат тук във виелиците, а в същото време ние не можем да си свършим работата. Така че, двамата министри в координация и съгласувайте, разбира се, с Румъния, Гърция, Сърбия и Македония, оттам откъдето имаме вход.

Нанков!

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Господин премиер, колеги, мисля, че най-важното в случая, наистина, при изключително интензивния снеговалеж, основно в Източна България, който понастоящем продължава, сме затворили „Тракия“ от Карнобат до Ветрен, до Бургас, „Хемус“ знаете, че затваряхме, Каспичан – Шумен, и добре, че нямаме бедстващи хора. Имахме само три ситуации, където с колегите от МВР и от отбраната след осигуряване на тежка техника успяхме да ги извадим. При затворени пътища и при регулиране на движението от пътни полицаи те са се набили в преспите. Такъв беше случаят в Никопол, така беше случаят в Добрич на 26-ти вечерта. Същото е и с ТИР-овете.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова ви дадох рецепта как се лекува това нещо и повече да не се получава.

Министър Московски, Министерството на транспорта вчера бързо реагираха, не че трябва това да става практика, но като гледах как страдат в Тимишоара майки с деца, наши сънародници, решихме да изпратим големия самолет да прибере колкото може хора до Пловдив. Така че, справихме се с това, но дано действително да не се повтаря.

Емили Странгфорд: Само Европа може да освободи българите от новото робство на "големите братя"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/02/3134383_emili_strangford_samo_evropa_moje_da_osvobodi/?ref=rss


В тежки часове, несгодни<br />За народа ни злочест,<br />Пълна с чувства благородни -<br />Идеш ни на помощ днес.<br />Идеш да дадеш утеха<br />На разбитите сърца,<br />На тез що са голи - дреха,<br />- Хляб на гладните деца.<br />...<br />Чест на тебе, леди славна!<br /><br />Така започва стихотворението на Иван Вазов "На леди Странгфорд".<br /><br />Тя е родена в 1826 г. като най-малка дъщеря в семейство...

Председателят на Европейския парламент се кандидатира за премиер на Италия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3139105_predsedateliat_na_evropeiskiia_parlament_se/?ref=rss


Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че на италианските парламентарни избори на 4 март ще се яви като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия", съобщава БТА. 81-годишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г. заради осъдителна присъда от 2013 г. за данъчни измами.<br /><br />Във вторник той обяви, че Таяни, един от съучредителите на "Напред, Италия"...

Антонио Таяни прие номинацията за премиер от Силвио Берлускони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743329

Антонио Таяни прие номинацията за премиер от Силвио БерлускониПредседателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че на италианските парламентарни избори на 4 март ще се яви като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия", предаде Ройтерс. Осемдесет и еднагодишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г.

Тръмп предизвика поредна международна криза - този път заради стоманата

https://www.actualno.com/america/trymp-predizvika-poredna-mejdunarodna-kriza-tozi-pyt-zaradi-stomanata-news_662522.html

Азия е изправена пред заплахата от търговска война след изявлението на Доналд Тръмп в Twitter за налагане на вносни мита върху алуминия и стоманата, предава Reuters. Написаното от Тръмп в Twitter - за 25% мито върху стоманата и 10% върху алуминия, моментално предизвика реакцията на пазарите и снощи индустриалният индекс Dow Jones загуби 600 пункта в един момент от търговията, но при затварянето успя да минимизира малко загубите и беше отстъпил с 400 пункта. Намеренията на Тръмп предизвикаха ре

Русия очаква над 1.5 милиона туристи за световното по футбол

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/02/3139020_rusiia_ochakva_nad_15_miliona_turisti_za_svetovnoto_po/?ref=rss


Русия очаква над 1.5 милиона чуждестранни туристи по време на световното първенство по футбол. Това обяви директорът на руската федерална агенция за туризъм Олег Сафонов.<br /><br />"Вярваме, че около милион и половина души ще ни посетят. По-точни данни ще имаме през май, когато приключи продажбата на билети през май. Цифрата може да се окаже дори по-голяма", заяви Сафонов.<br /><br />Организаторите изразиха увереност, че световното първенство ще има дълготраен...

"Три билборда извън града" и "Формата на водата" са фаворитите за големия "Оскар"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/02/3138822_tri_bilborda_izvun_grada_i_formata_na_vodata_sa/?ref=rss


<br /><br />"Три билборда извън града" на ирландеца Мартин Макдона и "Формата на водата" на мексиканеца Гилермо дел Торо са главните претенденти за спечелването на най-важната награда на Американската филмова академия - за най-добър игрален филм.<br /><br />Оскарите ще бъдат раздадени за 90-и път пореден път в нощта на 4 срещу 5 март в "Долби тиатър". Тази година надпреварата за най-ценната статуетка се оказа една от най-непредвидимите в...

Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 хил. граждани годишно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743333

Новата система за регистрация на МПС облекчава 300 хил. граждани годишно
Новата автоматизирана система за регистрация на автомобили, с която между системите на МВР и Камарата на нотариусите автоматично се обменят данни, ще облекчи 300 хил. граждани годишно, ще повиши сигурността при покупко-продажба на на превозно средство и ще подобри работата на „Пътна полиция“. Това заявиха пред БНТ комисар Бойко Рановски,

Руски генерал: Бунтовниците в Иточна Гута екзекутират показно хора, опитващи се да напуснат

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743327

Руски генерал: Бунтовниците в Иточна Гута екзекутират показно хора, опитващи се да напуснат
Руската армия заяви вчера, че сирийски бунтовници не позволяват на цивилните в Източна Гута да напуснат опасните зони, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс. По думите на генерал-майор Юрий Евтушенко, ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, на горещата линия на центъра дори са постъпили сигнали,

НИМ представя изложбата "Златарството по българските земи XVI-XX в."

https://www.actualno.com/art/nim-predstavja-izlojbata-zlatarstvoto-po-bylgarskite-zemi-xvi-xx-v-news_662440.html

На 5 март 2018 г., в 16,00 ч. в Националния исторически музей ще бъде открита изложбата „Златарството по българските земи XVI-XX в.“. В експозиционното пространство по атрактивен начин са представени над 500 избрани образци от най-голямата и най-представителната частна етнографска колекция, собственост на г-н Антонио Василев, която той събира с вещина и търпение повече от 20 години. Чрез включените уникални експонати може да се проследи развитието на златарското изкуство по б

Родени на 2 март

http://www.cross.bg/rodeni-na-mart-1569063.html

/КРОСС/ Ана Вълчанова - актриса Георги Вачев - актьор и фотограф доц. Златин Радев - художник-аниматор Иван Сунгарски - ексдепутат Йоаникий - Сливенски митрополит Таню Киряков - шампион по спортна стрелба Цветан Симеонов - председател на БТПП    

Китайските медии плашат с война заради американски законопроект за Тайван

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/kitaiskite-medii-plashat-voina-zaradi-amerikanski-zakonoproekt-taivan.html

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде Ройтерс.

Китайските медии плашат с война заради американски законопроект за Тайван

https://frognews.bg/novini/kitaiskite-medii-plashat-voina-zaradi-amerikanski-zakonoproekt-taivan.html

Китайските държавни медии заплашиха, че страната им може да влезе във война заради Тайван, ако в САЩ бъде приет законопроектът за по-тесни отношения между Вашингтон и самоуправляващия се остров. Китай не признава Тайван за независима държава и го смята за част от своята територия, предаде Ройтерс.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване