Нашенски нелепици

http://www.transmedia.bg/2018/03/02/%d0%bd%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%86%d0%b8/

 

 

В едно свое предаване Георги Коритаров обяви народния представител Спас Гърневски за интелектуалец на ГЕРБ и го попита какво е мнението му за Закона за защита на нацията.

Интелектуалецът на ГЕРБ Гърневски отговори, че Законът за защита на държавата е насочен против терористите.

Коритаров уточни, че не пита за Закона за защита на държавата, а пита за Закона за защита на нацията.

Тук интелектуалецът на ГЕРБ замълча. След това продължи да мълчи. След това обясни, че законите не бива да преследват невинни. Или нещо такова обясни. Като опровержение на онези, които биха си помислили, че законите бива да преследват невинни.

Коритаров отново зададе въпроса си и отново уточни, че пита за ЗЗН, а не за ЗЗД. И предположи, че като интелектуалец на ГЕРБ, Гърневски несъмнено прави разлика между двата закона. Гърневски отговори нещо и от това нещо веднага си пролича, че той несъмнено не прави разлика между двата закона. Или по-скоро се разбра, че интелектуалецът на ГЕРБ въобще не знае какъв е този Закон за защита на нацията.

Като при чукчата се получи някак си. Човекът е законотворец. Длъжен е да твори закони, не да ги познава.

След това законотворецът на ГЕРБ обяви, че има намерение да сътвори закон, който да преследва онези, които възхваляват престъпния комунистически строй. Това по повод изявленията на червения депутат Жаблянов, че присъдите на Народния съд срещу десетки хиляди невинни хора били военновременна необходимост.

Много отрадно от страна на господин Гърневски. Много достойно. Човек веднага се досеща поне за двама височайши политици, които биха пострадали от един такъв закон. Първият – Корнелия Нинова, която поднесе цветя на гроба на Тодор Живков. Но много повече би пострадал вторият политик. Към него би трябвало да бъде приложена цялата строгост на закона. Този втори политик се нарича не инак, а Бойко Методиев Борисов. Негли същият този Бойко Борисов обяви, че Тодор Живков бил построил две Българии и че всяко правителство, което е построило една стотна от това, което е построил Тодор Живков, би трябвало да се гордее.

Всъщност никой никога не е възхвалявал комунистическия диктатор Тодор Живков така, както го направи Бойко Борисов. И най-тъпият и ограничен партиен или офе деятел, и в най загубената махала или село на социалистическата ни някога рОдина не е хвалил Тошо така, както го похвали сегашният министър-председател на дяснато (sic, че и sictir даже) българско правителство.

И се получава една нелепица. Интелектуалецът на ГЕРБ Спас Гърневски предлага закон, който се стоварва със страшна сила (добре че нямаме смъртно наказание) върху главата на неговия началник, галена от трима папи, незнайно колко патриарси и целувана от Юнкер също.

Заслужава си да бъде потърсен невнятният произход на тази нелепица. Която не се дължи на непохватността или невежеството на един интелектуалец от ГЕРБ. Причините са по-скрити и по-дълбоки. Да вземем лицемерието например.

Лицемерието – осъзнато или неосъзнато (белким има и неосъзнато лицемерие) на онези десни консерватори или християн-демократи, които се препоръчваха и продължават да се препоръчват като привърженици на Нравствената Повеля. На Моралния Императив тоест (по Кант). Според тази Повеля никакви обстоятелства не могат да оправдаят погазването на основните нравствени правила в едно общество.

Чудесно. Великолепно даже. Имаме си нравствено неотстъпчиви консерватори и християни – интелектуалци на ГЕРБ и почитатели на Бойко Борисов. Нещо като фарисеи за Евангелските истини се получава. Като Синедрион в защита на Христос също. И Филистимляни за разцвета на юдаизма.

Предлагат миличките закони срещу социалистическия режим на Тодор Живков и в същото време поддържат правителството на Бойко Борисов. Гласуват за него и участват в него.

Не че не знаят какво представлява Бойко, ама да не дойдели на власт социалистите.

Добре, нека е така е. Вярно е. Има смисъл в това съждение.

Ама къде тогава запратихте християнско-консервативните си убеждения. Къде завряхте Моралния си Императив?

Гиди лицемерци такива!

Консерватори, начи, рийшли. Че има ли нещо по-либерално от управлението на батето ви Бойко Борисов, що се отнася до най-съществените страни на битието ни – стопанството. Да позволиш Пирин да отиде при някакъв си гръцки прошляк и ЧЕЗ при Гинка от Пазарджик – това ако не е свръх, супер, транслиберализъм, тогава какво е. (Е, накрая човекът се съпикяса и заобещава да направи нещо, но не под натиска на консерватори, християни, институции и учреждения, а под натиска на Фейсбук. Пак майтап, нашенска си нелепица.)

Гиди лицемерци такива!

Каква полза от всичките ви закони срещу бившия комунистически режим и срещу ченгетата на Държавна сигурност, ако из широките простонародни маси все повече се утвърждава убеждението, че соцът бил нещо добро, пък после дошли лошите и разпродали България за дребни стотинки. Че каква по-изтънчена, подмолна, може би неосъзната и тъкмо затова по-убедителна възхвала на соца от твърдението на важните клечки Борисов, Цацаров и Плевнелиев, да не говорим за по-дребните клечоря, че Тошо ни завещал тридесет, че и повече милиарда активи.

Ми то щом е така, ченгетата на ДС са вършили добро дело – защитавали са режим, с който всяко правителство можело било да се гордее (по думите на Бойко) и който ни е оставил огромни активи (по изявленията на всякакви уж десни властници и политици).

Че каква по-голяма подкрепа за ченгетата от КДС от твърдението, че преходът бил криминален и провален. Ами че това е тяхно твърдение. Тяхна опорна точка. На ченгетата.

Не, такива като Жаблянов все повече ще се множат и никакви закони няма да спрат множенето им. И ще стават все по-нагли.

Между другото и за Коритаров – да, бил е ченге, да, правил е компромиси, макар и не чак дотам исторически, да, користен е може би. Но той има две предимства, които го отличават от другите медийни звезди. Първо – той е умен и образован – нещо извънредно необикновено за родната ни журналистика. Второ – познава нещата, за които говори.

Нали от известно време насам българските медийни собственици и началници решиха, че разковничето на успеха е в упоителното дърдорене на празноглави и нахакани младежи и младежки с русолява мисловност и умилително невежество, прякоросано на „необремененост“, та ги туриха за водещи по всякакви радиа и телевизори.

В сравнение с тях Коритаров е разтуха за изкушения зрител. А пък онези с Нравствената повеля на Кант си имат Кошлуков.  Журналисти и началник с юнашко минало. Лежал в затвора по Тошово време, заслужил борец против комунизма, железен отвсякъде. Да им е жив и здрав!

Аре.

 

 

Регата „Трети март“ се провежда за 62-ри път

http://www.barometar.net/90524/

62-рата регата „Трети март“ за гребно – ветроходни лодки „Ял-6“ се провежда от 1-ви до 4-ти март в акваторията на Варненско езеро на водната база на СК „Черно море – Бриз“. Организатори на събитието са Община Варна, СК „Черно море – Бриз“ – Варна, МК „Приятели на морето“ и БФ по ветроходство. Регатата е посветена […]

Aрестуват 154 души, заподозрени във връзки с движението на Гюлен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743792

Aрестуват 154 души, заподозрени във връзки 
с движението на ГюленТурски прокурори са наредили да бъдат арестувани 154 души, включително офицери от военноморския флот, учители и синдикалисти за предполагаеми връзки с мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Полицията предприе операции в пет окръга за

Стойнев: Съветникът на образователния министър няма място в политическия му кабинет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743799

Стойнев: Съветникът на образователния министър няма място в политическия му кабинет Съветникът на образователния министър Лиляна Друмева няма място в политическия му кабинет - заема антикомунистическа позиция и влияе на съдържането на учебниците. Това заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна по време на парламентарния контрол във въпроса си към образователния министър Красимир Вълчев.

За Трети март БСП замечта България да бъде мост между Европа и Русия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/02/3139265_za_treti_mart_bsp_zamechta_bulgariia_da_bude_most/?ref=rss


В навечерието на 3 март БСП поиска България да стане мост между Европа и Русия, а новата мечта на левицата е за свят на мирно сътрудничество, в който не дрънкат оръжия.<br /><br />"Добрите отношения с Русия не са въпрос на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия - нещо, което трябваше да осъзнаем и да превърнем в реална политика", обяви в декларация на парламентарната група на "БСП за България"...

На 3 март БСП замечта България да бъде мост между Европа и Русия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/02/3139265_na_3_mart_bsp_zamechta_bulgariia_da_bude_most_mejdu/?ref=rss


В навечерието на 3 март БСП поиска България да стане мост между Европа и Русия, а новата мечта на страната е да бъде свят на мирно сътрудничество, в който не дрънкат оръжия.<br /><br />"Добрите отношения с Русия не са въпрос на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия - нещо, което трябваше да осъзнаем и да превърнем в реална политика", обяви в декларация на парламентарната група на "БСП за...

Силна буря заплашва с наводнения североизточното крайбрежие на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743786

Силна буря заплашва с наводнения североизточното крайбрежие на САЩЖителите на североизточното крайбрежие на САЩ се готвят да посрещнат силна буря, която заплашва с наводнения района - от щата Мейн до Северна Каролина, предаде Ройтерс. Проливни дъждове, изключително висок прилив и придружена със силни ветрове буря може да се съчетаят и да причинят големи наводнения в крайбрежните части на Бостън и на север и на

12 задържани за незаконен хазарт през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743785

12 задържани за незаконен хазарт през 2017 г.Заради незаконен хазарт през миналата година са задържани 12 човека, обясни вътрешният министър Валентин Радев. Спрян е достъпът до 73 сайта за залагания в чужбина, предава БТА. Миналата година нациналната полиция проверила над 300 зали. Конфискувани са игрални машинки. Образувани са 11 досъдебни производств.

Антонио Таяни прие да е кандидат за премиерна Италия от партията на Берлускони

http://www.mediapool.bg/antonio-tayani-prie-da-e-kandidat-za-premierna-italiya-ot-partiyata-na-berluskoni-news276225.html

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че на италианските парламентарни избори на 4 март ще се яви като кандидат за премиер на партията на Силвио Берлускони "Напред, Италия", предаде Ройтерс. Осемдесет и една годишният Берлускони четири пъти беше премиер на Италия, но му е забранено да заема публични постове до 2019 г. заради осъдителна присъда от 2013 г. за данъчни измами. Във вторник той обяви, че Таяни, един от съучредителите на "Напред, Италия" през 1994 г., е неговият предпочитан кандидат за премиер на парламентарните избори, но уточни, че председателят на ЕП все още не е приел предложението му. Вчера Таяни реагира в Туитър, изразявайки благодарност към Берлускони за "неговия жест на голямо уважение". "Казах му, че съм готов да служа на Италия", допълни председателят на ЕП в публикацията си в социалната мрежа. Снощи, след участие в токшоу по един от телевизионните си канали, Берлускони изрази задоволство от решението на съпартиеца си. "Знам, че е срамота да отнемам Таяни от Европа, но това е в интерес на Италия", каза Берлускони. Шейсет и четири годишният Таяни е един от най-доверените хора на Берлускони, като беше до него, когато дългогодишният политически лидер, забъркан в секс скандали, през 2011 г. беше принуден да подаде оставка от премиерския пост в разгара на дълговата криза. Днес е последният ден от предизборната кампания преди изборите в неделя. В повечето социологически проучвания дясноцентристката коалиция на Берлускони е сочена за фаворит за спечелването им. Прогнозите са обаче, че тя няма да има достатъчно проценти за управляващо мнозинство. Сред коалиционните партньори на Берлускони са противопоставящата се на имиграцията партия "Лигата" и националистите от формацията "Италиански братя". Тези политически сили се договориха, че ако блокът им спечели пълно мнозинство на изборите, партията с най-голям резултат измежду тях може да излъчи следващия премиер. Според проучванията "Напред, Италия" запазва лека преднина пред "Лигата". Крайният избор за новия премиер обаче ще направи президентът Серджо Матарела. През 1994 г. Таяни за пръв път беше избран в ЕП и по-голямата част от политическата му кариера премина в Брюксел. През януари 2017 г. той стана председател на парламента, след като предшественикът му Мартин Шулц се оттегли, за да се върне в германската политика. Проевропейското реноме на Таяни означава, че той няма да бъде радушно приет от нито един от коалиционните партньори, които са евроскептично настроени.

Фирмите без дейност не подават годишни декларации през 2018 г., напомни НАП

http://econ.bg/Новини/Фирмите-без-дейност-не-подават-годишни-декларации-през-2018-г-напомни-НАП_l.a_i.758565_at.1.html

От тази година юридическите лица, които през 2017 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, не са длъжни да подават...

Фандъкова: 20 електробуса тръгват в София до края на годината

https://offnews.bg//obshtestvo/fandakova-20-elektrobusa-tragvat-v-sofia-do-kraia-na-godinata-675954.html

Столична община е първата в България, която проведе конкурс, и предстои доставката на нови 20 електробуса в София. Те ще се включат в системата на градския транспорт по редовни линии до края на годината.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на международен форум в столицата за развитието на електрическата мобилност. 

Фандъкова посочи, че "големите градове в световен мащаб се разрастват и наши основни предизвикателства са климатичните промени и опазването на околната среда и чистотата на атмосферния въздух, което е една от най-важните теми. В тази връзка Столична община от няколко години изпълнява много ясна стратегия за развитие на София като зелен и иновативен град и тази наша визия намира ясно отражение в проектите, които изпълняваме.

Един от най-важните приоритети в тази насока е развитието на градския транспорт и неговото модернизиране чрез по-екологични превозни средства, разширяване на метрото, на електротранспорта, подмяната на трамваите, тролеите и автобусите. Наша цел е да модернизираме градския транспорт и да го направим по-привлекателен и удобен за хората", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

София проучва опита на големите градове. С цел изследване на европейския опит и за да намерим най-доброто и подходящото за местните условия, бе направено тестово пускане в експлоатация на три различни технологии електробуси в София. Резултатите са важни при подготовката на процедурата за закупуване на първите електробуси в столичния градски транспорт.

"Започнахме и процедура със „Столичния електротранспорт“, който подготвя закупуване на още 30 електробуса. Тази процедура следва да бъде обявена до два-три месеца. Едновременно с това имаме планове за развитие на трамвайния и тролейбусния транспорт. През пролетта започваме и удължаване на тролейбусна линия, която ще свърже „Младост“ -1 и -2", съобщи също столичният кмет.

Приета е и схема за поставяне на над 60 зарядни станции за електромобили. Трябва да се подготви процедура за нейното изпълнение.

Чрез данъчни облекчения Столична община стимулира използването на електромобили и хибриди. Електромобилите, които са около 150 в София, имат и възможност да паркират безплатно в зоните за платено почасово паркиране.

"Много е важен диалогът между институциите, отговорния бизнес и гражданите в този процес. Столична община подкрепя иновативния бизнес", каза кметът Йорданка Фандъкова.

Лавров: Културните и духовни ценности обединяват Русия и България

https://frognews.bg/svqt/lavrov-kulturnite-duhovni-tsennosti-obediniavat-rusiia-balgariia.html

Културните и духовни ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения. Това заяви външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.

Лавров: Културните и духовни ценности обединяват Русия и България

https://frognews.bg/novini/lavrov-kulturnite-duhovni-tsennosti-obediniavat-rusiia-balgariia.html

Културните и духовни ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения. Това заяви външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго.

От 16 до 20 ч. се ограничава движението на камионите над 12 т по най-натоваренитe пътища

http://www.cross.bg/repyblikata-dvizhenieto-veliko-1569121.html

/КРОСС/ Днес, последният работен ден преди Националния празник на Република България, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика. Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:• автомагистралите;• път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;• път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма" при Благоевград - ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в. „Коритна" - Велико Търново - Шумен;• път I-5 Русе - Велико Търново;• път I-8 ГКПП „Калотина" - София;• път I-9 Варна - Бургас;• път II-18 Околовръстен път на град София;• път II-99 Бургас - Царево.Тежкотоварните превозни средства ще бъдат спрени и в последния почивен ден 5 март (понеделник) от 14 ч. до 20 ч

Армен Саркисян е новият президент на Армения, избран с голямо мнозинство от парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743763

Армен Саркисян е новият президент на Армения, избран с голямо мнозинство от парламентаАрмен Саркисян бе избран днес за президент на Армения с голямо мнозинство от гласовете на членовете на парламента, предадоха Ройтерс и ТАСС. Кандидатурата на 64-годишния бивш премиер и бивш посланик във Великобритания бе подкрепена от 90 депутати при десет "против" и един "въздържал се" в 105-местното законодателно събрание, предаде БТА.

БСП: На 3 март празнуваме една мечта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743779

БСП: На 3 март празнуваме една мечтаПресцентърът на БСП изпрати до медиите декларация по случай деня на Освобождението 3-ти март. Вижте цялото изявление: Намираме се в навечерието на най-големия празник – 140-та годишнина от раждането на модерна България.  На 3 март празнуваме една мечта. Мечтата за връщането на България на картата на Европа, за една държава,

По спешност: "Патриотите" поискаха ясни права на КЕВР да спира сделки

http://clubz.bg/64921-po_speshnost_patriotite_poiskaha_qsni_prava_na_kevr_da_spira_sdelki

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се сдобие по спешност с правомощия да спира сделки за собствеността на фирми в енергетиката - такава промяна в закона са подготвили "Обединените патриоти". Пряката цел - държавата да предотврати финализирането на продажбата на ЧЕЗ на "Инерком" на Гинка Върбакова. 

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов дойде специално в парламента, за да одобри текстовете в Закона на енергетиката. Веднага за идеите са уведомени от ГЕРБ.

"При продажба на над 20% от активите на структуроопределящи фирми в енергетиката държавата да има контролен механизъм кой продада, какво продава и как тече целия процес", обясни в резюме Каракачанов. 

Депутатът Искрен Веселинов даде подробностите:

"Искаме ново правомощие на КЕВР - а именно да одобрява всички действия по прехвърляне на дялове и акции на търговски дружества, които са носители на лиценз за пренос или разпространение на електрическа, топлинна и газова енергия. Защото това е важната инфраструктура, която гарантира и сигурността на доставките, и защитава националната сигурност. КЕВР ще иска становища от ДАНС и на база на тези становища и преценка доколкото новият собственик е в състояние да обезпечи съществуването на дружеството, неговото стабилно развитие, инвестиците, което дружеството изисква - КЕВР ще преценява дали да одобрява прехвърляне на дялове и акции или не." 

Според "Обединените патриоти" ако има полическа воля, то поправката може да бъде приета още идната седмица. Ако това се случи - новите правила ще важат и за сделката за ЧЕЗ, доколкото тя не е финализирана, а има само подписан предварителен договор.

Между другото, в интервю пред Нова тв и Томислав Дончев сутринта се оплака от "законов вакуум" - че държавата няма орган, който да каже: "Капиталите, с които идвате, с които оперирате - ние не ги харесваме. И няма да ги допуснем на българския пазар." 

Иначе Каракачанов заяви още, че според него е право на енергийната министърка да подаде оставка, а на премиера - да й я поиска, но според него няма причина оставката да бъде приета. Темата ще се обсъжда от коалиционния съвет с ГЕРБ в началото на следващата седмица.

Очаквайте одробности.

САЩ одобриха продажбата на противотанкови ракетни комплекси на Украйна

http://www.mediapool.bg/sasht-odobriha-prodazhbata-na-protivotankovi-raketni-kompleksi-na-ukraina-news276224.html

Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп даде одобрението си да бъдат продадени на Украйна противотанкови ракетни комплекси "Джевлин", предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на Пентагона. Цената на възможната продажба ще възлезе на 47 милиона долара. "Системата "Джевлин" ще помогне на Украйна при изграждането на нейния дългосрочен отбранителен капацитет да защитава суверенитета и териториалната си цялост и така да задоволи изискванията на своята национална сигурност", заяви министерството на отбраната на САЩ. То допълва, че предложената продажба няма да промени военното равновесие в региона. Държавният департамент на САЩ - органът, от който зависи  разрешаването на подобни продажби, е уведомил Конгреса, че възнамерява да одобри продажбата. Сега Конгресът разполага със срок от 30 дни да я блокира, но не се очаква да го направи. Конгресмени и от двете партии отдавна лобират пред правителството да осигури тези оръжия. Решението беше оповестено същия ден, в който руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е разработила нови ядрени оръжия, за които твърди, че не могат да бъдат прехванати от никой враг. В уведомлението си до Конгреса Държавният департамент посочва, че възнамерява да продаде общо 37 комплекса с 210 ракети "Джевлин" американско производство. Ракетите ще дойдат от съществуващите запаси на армията на САЩ.

Германски експерт: Оръжейните заплахи на Путин са химера

http://www.moreto.net/novini.php?n=370057

Ракетните заплахи на руския президент Владимир Путин са абсолютно неправдоподобни, заяви германският експерт по ракетна техника Роберт Шмукер. Той е професор по авиационна и космическа техника в Техническия университет в Мюнхен, предаде Дойче веле.

До края на годината ще бъдат доставени част от новите линейки, обеща Ананиев

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/03/02/3139262_do_kraia_na_godinata_shte_budat_dostaveni_chast_ot/?ref=rss


До края на годината част от новите линейки, предвидени по програмата за реформа в Спешната помощ, ще бъдат доставени. Това се разбра от отговор на въпрос на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол.<br /><br />Общият брой на лечебните превозни средства, които ще бъдат купени, е 400. Ананиев обаче не уточни колко от тях ще бъдат доставени още тази година. По план линейките трябваше да пристигнат в България през 2019 г. <br /><br />Здравният...

Нейджъл Кенеди свири със свой бенд проекта „Бах срещу Гершуин“ във Варна

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6743777

Нейджъл Кенеди свири със свой бенд проекта „Бах срещу Гершуин“ във ВарнаВиртуозът-провокатор спази обещанието си и се връща с мегаконцерт във Варна 10 години по-късно. За новата среща с морската публика Найджъл Кенеди ще свири със своя бенд програма, която хвърля мостове между предкласиката, джаза и негови собствени композиции. Проектът „Бах срещу Гершуин“ в Двореца на културата и спорта на 10 март ще открие

Европейският съюз ще реагира твърдо, ако САЩ наложат вносни мита за стоманата и алуминия

http://www.mediapool.bg/evropeiskiyat-sayuz-shte-reagira-tvardo-ako-sasht-nalozhat-vnosni-mita-za-stomanata-i-aluminiya-news276223.html

Европейският съюз ще реагира твърдо, ако Съединените щати наложат мита на вноса на стомана и алуминий, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. "Силно съжаляваме за този ход, който, изглежда,  представлява въпиеща намеса за защита на американското вътрешно производство и не е основан на какъвто и да било аргумент, свързан с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата индустрия е ударена с несправедливи мерки, излагащи на опасност хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо и съразмерно в следващите дни, за да защити интересите си с контрамерки срещу САЩ, съобразени с правилата на Световната търговска организация", гласи декларацията на председателя на ЕК. САЩ планират да наложат мита от 25 на сто над целия внос на стомана и от 10 на сто над голяма част от вноса на алуминий, с което ще отворят пътя към нов конфликт с търговските си партньори, отбелязва ДПА.

Сделката за ЧЕЗ в чешките медии: 'Борисов се страхува, а Бабиш е в шок'

https://offnews.bg//sviat/sdelkata-za-chez-v-cheshkite-medii-borisov-se-strahuva-a-babish-e-v-675948.html

Скандалът около сделката за ЧЕЗ, очаквано, стигна до чешките медии, особено след като в него беше намесено и името на чешкия премиер Андрей Бабиш. 

Чешкият таблоид "Блеск" излезе със заглавие "Бойко Борисов се страхува, а Бабиш е в шок". 

След като изрежда подробно вече известните факти около сделката, сред които подробностите около купувача и обявената оставка на енергийния министър Теменужка Петкова, изданието обявява, че ЧЕЗ е станала "двигател" на българската политика. 

"Блеск" припомня, че оставката на премиера Бойко Борисов през 2013 г. е свързана с недоволството заради високите цени на тока, като ЧЕЗ тогава е обвинена в това, че вреди на българските граждани. Изданието допълва изявлението на Борисов, в което той обяви, че има опит да бъде повторена ситуацията от 2013 г., но този път няма да има оставки.

"Българите отдавна подозират трите енергоразпределителни дружества в картел, заради което няма реална конкуренция на пазара", обяснява още изданието. То цитира и изнтервю на чешкия премиер в оставка Андрей Бабиш, в което той обяснява, че бил в шок от сделката с ЧЕЗ, но нямало какво да направи, защото компанията не е на 100% държавна и прави каквото си иска - "ЧЕЗ е държава в държавата". 

Едно от чешките издания, които постоянно следят ситуацията около сделката, е "Лидове новини", което е собственост на Бабиш. 

Вестникът обяснява, че обществеността в България следи с напрежение развитието на сделката за продажбата на ЧЕЗ, страна по която е неизвестната и неясно финансираната българска фирма "Инерком". "Това е ужасен маскарад", обявяват български журналисти, които следят как постепенно чешката енергийна компания завладява политическата сцена в България, пише изданието.

"Лидове новини" съобщава, че Бойко Борисов е обявил вчера публично намерението на държавата да поеме контролен пакет от дяловете в "ЧЕЗ-България", които ЧЕЗ ще продаде на "Инерком". По данни на "Лидове новини" българския премиер е споменал за това намерение пред чешкия си колега Андрей Бабиш по телефона още в сряда вечерта. В хода на общо петте телефонни разговора между двамата премиери Бабиш бил казал, че най-многото, което може да направи неговото правителство, е да съдейства за организирането на среща между държавната ЧЕЗ и "Инерком" с участието на българския кабинет.

Остава основният въпрос защо ситуацията достигна такава критична фаза, пита вестникът. Чешката и българската страна са имали още преди няколко седмици информация за собствениците на "Инерком" и за начините за финансиране на важната сделка, но не са се намесили преди подписването на договора за продажба.

Друг чешки вестник - деловият "Хосподаржске новини" - също изтъква факта, че в ситуацията около продажбата на дъщерната фирма на ЧЕЗ в България отново е настъпила промяна. Премиерът Борисов обяви вчера, че държавата може да изкупи дялове от електроразпределителното дружество - възможност, която досега той отхвърляше.
"Имаме подписан договор, но ще видим какво ще ни предложи "Инерком"", цитира вестникът Ладислав Кржиж, говорител на ЧЕЗ. При подписването на договора за покупко-продажба в петък българската компания е внесла в банка пет милиона евро (127 млн. чешки крони) невъзвръщаем депозит като гаранция, че ще плати договорената цена. Засега не е ясно какъв дял от бизнеса на "ЧЕЗ-България" иска да купи правителството в София, пише "Хосподаржске новини", цитирана от БТА.

Бизнес изданието подчертава, че след подписването на договора преди седмица се е разразила политическа буря в България, като Борисов казал, че възприема всичко това като атака срещу себе си и своето правителство.

Лавров: Общото наследство на Русия и на България е основа на приятелството ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743750

Лавров: Общото наследство на Русия и на България е основа на приятелството ниКултурните и духовните ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго, предаде ТАСС.

Армен Саркисян е новият президент на Армения

http://dnes.dir.bg/news/prezident-armenia-armen-sarkisjan-26931056

Армен Саркисян бе избран за президент на Армения с голямо мнозинство от гласовете на членовете на парламента.

Симов: На 3 март да формулираме новата мечта на България

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-prosto-1569120.html

/КРОСС/ "Добрите отношения с Русия не са въпрос просто на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия, нещо, което трябваше да осъзнаем отдавна и да превърнем в актуална политика". Това каза от парламентарната трибуна народнит представител от "БСП за България" Александър Симов. Той прочете Декларация от името на ПГ на "БСП за България". Ето и пълния текст: "Намираме се в навечерието на най-големия празник - 140-та годишнина от раждането на модерна България. На 3 март празнуваме една мечта. Мечтата за връщането на България на картата на Европа, за една държава, където несправедливостите ще бъдат приключени и след мрака на робството всички ще могат да живеят свободни и щастливи. Именно тази мечта беше светлата идея, която в най-тъмните години крепеше жив българския дух и даваше смисъл на много хора да не спират своята постоянна борба. Заради това, на тържествения ден, ние трябва да отдадем своята почит на българските опълченци, на руските войски, както и на всички воини, от други народи, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ. За нас, Руско-турската освободителна война е пример за проява на висши човешки добродетели - саможертва и героизъм за свободата на Отечеството

Апашът, свил аудито на Маджо, е сред задържаните от ”Кобра”

http://dnes.dir.bg/news/mvr-ivan-janinski-26931052

Един от най-известните автокрадци у нас - Иван Янински-Шумахера, е сред задържаните петима мъже от спецотряда "Кобра", след като взривиха банкомат в София.

Южнокорейският президент каза на Тръмп, че възнамерява да прати свой емисар в Пхенян

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiskiyat-prezident-kaza-na-tramp-che-vaznameryava-da-prati-svoi-emisar-v-phenyan-news276222.html

Южна Корея смята да изпрати в Северна Корея специален пратеник в отговор на поканата, отправена от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Това е съобщил южнокорейският президент Мун Дже-ин в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Мун и Тръмп са разговаряли за неотдавнашните посещения в Южна Корея на двама високопоставени представители на КНДР, се казва в съобщение на южнокорейското президентство. Зимните олимпийски игри в Южна Корея активизираха отношенията между двете корейски държави след година на рязко повишаване на напрежението заради ракетната програма на КНДР и шестия й и най-мощен ядрен опит, извършен като демонстративно незачитане на санкциите на ООН, отбелязва Ройтерс. Президентите на Южна Корея и САЩ са се договорили да продължат да полагат усилия за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров, запазвайки инерцията, постигната в диалога между Юга и Севера, се казва в съобщението.

Статуя на Харви Уайнстийн по халат се появи в Холивуд (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6743531

Статуя на Харви Уайнстийн по халат се появи в Холивуд (Снимки)Украсена в златен цвят статуя на скандалния продуцент Харви Уайнстийн, седнал по халат върху легло,се появи в Холивуд броени дни преди раздаването на "Оскар"-ите, съобщиха световните агенции. Един от авторите на скулптурата, Джошуа "Джинджър" Монро заяви по повод появата на монумента: "Образът на седящия върху постелята Уайнстийн олицетворява

Жена дари бащината си къща, за да осигури средства за ремонт на църквата в Добри дял

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/zhena-dari-bashtinata-si-kyshta-za-da-osiguri-sredstva-za-remont-na-cyrkvata-v-dobri-dial-2082182

Благородна жена с голямо сърце дари бащината си къща, за да осигури средства за ремонт на църквата в родното й село, съобщи times.bg. Жителите на лясковското село Добри дял вече отново имат надежда, че храмът в

Задържаха шуменец, плашил данъчни с палеж

//dariknews.bg/regioni/shumen/zadyrzhaha-shumenec-plashil-danychni-s-palezh-2082187

Мъжът изпращал заплашителни и цинични писма и до други финансови институции

Бездомно куче нахапа малко дете

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/bezdomno-kuche-nahapa-malko-dete-2082225

Бездомно куче е нахапало невръстно дете в смолянското село Смилян, научи Дарик. Инцидентът станал тази сутрин около 9.00 ч. в района на баничарницата в селото.
 
Детето, вървяло с майка си за ръка, а в другата държало закуска. В този момент кучето изс

Синдикатите подкрепят правителството за сделката с ЧЕЗ

//dariknews.bg/novini/biznes/sindikatite-podkrepiat-pravitelstvoto-za-sdelkata-s-chez-2082232

КНСБ и КТ "Подкрепа" се обявиха за намерението на правителството да придобие контролен пакет акции в ЧЕЗ България и призоваха за запазването на Теменужка Петкова на поста й като министър на енергетиката.
 

МЗ подготвя обществена поръчка за 400 нови линейки

http://www.cross.bg/pomosht-speshna-oborydvane-1569119.html

/КРОСС/ Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол. "Моят предшественик е заявил, че това ще стане в края на 2019 г. В резултат на ускоряване на този процес от моя екип първите доставки ще започнат още в края на тази година", посочи Ананиев. Министерството предвижда изпълнението на голям инвестиционен проект по ОП "Региони в растеж 2014-2020" с основна цел обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудване в системата на спешната помощ в цялата страна с общ бюджет 163,5 млн. лева. Проектът включва 237 обекта от системата на спешната помощ в цялата страна. Спешни отделения в 34 болници, 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове, 170 филиала за спешна медицинска помощ и 6 изнесени екипа извън областните градове. Ананиев увери, че центровете за спешна медицинска помощ разполагат с достатъчно на брой линейки и медицинско оборудване, разположено в тях. Основните автомобили и медицинско оборудване към тях, с които се изпълняват повикванията за спешна помощ, са закупени през 2007-2009 г. 56 от тях са закупени в края на 2015 г. и началото на 2016 г. "В докладите и анализите на директорите на центровете за спешна медицинска помощ няма сигнали и индикации за риск за невъзможно изпълнение на основната им дейност

Какво го чака Путин - виж оживялата карикатура на Ивайло Нинов

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6743747

Анимация карикатура на седмицата от автора на "Малкия Иванчо". Всяка седмица очаквайте нова оживяла карикатура с хумористичния поглед към събитията, представен от Ивайло Нинов. Виж предишните карикатури

Иновативен лазер при глаукома облекчава пациентите в Очен център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370072

Последно поколение иновативен лазер SubСyclo, Supra 810 nm за терапия на пациенти с глаукома работи в Очен медицински център „Св. Николай Чудотворец“ във Варна. SubCyclo е нова терапия на глаукома, базирана на принципа на транссклералната циклофотокоагулация, която е изключително щадяща, не-деструктивна, повтаряема лазер терапия, подходяща за откритоъгълна, закритоъгълна и рефрактерна глаукома.

Експлозия и стрелби край посланик Дьо Кабан в Буркина Фасо

http://clubz.bg/64920-eksploziq_i_strelbi_kraj_poslanik_do_kaban_v_burkina_faso

Експлозия разтърси щаба на армията в столицата на Буркина Фасо Уагадугу, а близо до френското посолство е имало престрелка, съобщава Ройтерс.

Убити са най-малко двама полицаи.

Посланик на Франция в африканската страна е Ксавие Лапер дьо Кабан, който се прочу с критиките си срещу съдебната система у нас по време на тригодишния си мандат.

Той и съпругата му, която е българка, са били в дома си и не са пострадали. На мястото е пристигнал френски контингент, твърдят местни източници.

В туитър Дьо Кабан написа:

"Атака в Уагадугу. Всички сънародници да предприемат предпазни мерки и да останат на безопасно място."

 

Свидетели разказват пред "Франс прес", че са видели въоръжени мъже да излизат от кола. Те са открили огън по минувачите, а след това са се отправили към френското посолство, съобщава "Евронюз". Нападнат е също Френския културен институт в Уагадугу.

Снимки от мястото на атаката показват облак черен дим над щаба на армията.

Все още не е ясно кой стои зад атаката. Очевидци твърдят пред Би Би Си, че нападателите са викали "Аллах Акбар" докато са стреляли по хората.

Властите отцепват района, а американското посолство в града посъветва хората да не излизат от домовете си.

Очаквайте подробности.

Цачева предложила на надзирателите още 5% увеличение на заплатите, те отказали

https://offnews.bg//politika/tcacheva-predlozhila-na-nadziratelite-oshte-5-uvelichenie-na-zaplatit-675941.html

Синдикатите на надзирателите отказали 10% увеличение на заплатите, което е с 5% повече от заложеното в бюджета за тази година. 

Това обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева от трибуната в Народното събрание по повод протестите на служителите в затворите. 

Протестите на надзирателите с искане за по-добри условия на труд и по-високи заплати продължават. Те обаче настояват не за 10%, а за 20% увеличение на възнаграждението. Следващата демонстрация на служителите в затворите ще бъде на 10 март. 

От парламентарната трибуна днес Цачева зави, че се стреми да бъде постигнат по-голям баланс между числеността на надзирателите и на затворниците. По думите й е предвидила увеличение на щатните бройки в затворите в бюджетната рамка за 2019-2021 година. Ще бъдат отворени и конкурси за незаетите места.

"Към настоящия момент има по-малко от 30 места, които не са заети, защото голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване. Част от лицата, които печелят конкурсите, се назначават и се отказват след месец-два работа. Това е тежък и непривлекателен труд", каза още Цачева.

Измамници се представят за работници по санирането на блокове в Дупница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743753

Измамници се представят за работници по санирането на блокове в ДупницаИзмамници се представят за работници по санирането на блокове. Два сигнала са получени в общинската администрация в Дупница за хора, които искали да влизат в жилища на собственици, чиито домове са сред подготвените за сключване на договори по националната кампания за енергийна ефективност. Това съобщиха от общинската администрация в града.

Първите електрически автобуси ще тръгнат в София до края на годината

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/03/02/3139239_purvite_elektricheski_avtobusi_shte_trugnat_v_sofiia/?ref=rss


До края на годината в София ще тръгнат първите 20 електрически автобуса, съобщи на организираната от "Капитал" конференция "Електрическата мобилност и бъдещето на градската мобилност" заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Плановете са превозните средства на ток да заменят всички дизелови автобуси по определени линии.<br /><br />Електробусите ще са на батерии, като ще могат да изминават до 400 километра на ток при цена на "горивото" 18 лева на...

Петър Жеков за Милко Георгиев: Беше много нахално дете

https://offnews.bg//futbol/petar-zhekov-za-milko-georgiev-beshe-mnogo-nahalno-dete-675950.html

Най-големият голмайстор в историята на Първа лига Петър Жеков направи любопитно изказване по адрес на административния директор на ЦСКА Милко Георгиев. Носителят на "Златната обувка" на Европа за 1969 година призна, че се чуди как Георгиев е станал шеф на "Българска армия".

"Не мога да разбера как този Милко Георгиев е някакъв шеф в отбора, та даже се изказва. Когато аз играех в ЦСКА генерал Георгиев го водеше на стадиона и понякога ми сядаше на мястото.

Колко бой е изял този Милко! Редовно го хващах за ухото и му прасках един вътрешен шут отзад да се маха. Що шамари и шутове е изял, а беше много нахално дете. Сега чак ми е смешно, че се изказва за УЕФА", каза Жеката пред "Меридиан Мач".

Освен за Георгиев, Жеков говори и за решението на УЕФА да допусне ЦСКА до участие в евротурнирите още от новия сезон.
"Всичко си дойде на мястото. Няма как Дунав, които са някакви мухи, да играят в Европа за наша сметка. Това просто не беше честно. Мисля, че Гриша Ганчев си е платил и уредил всичко. Той няма да чака на никого да му свърши работата. Сега на ход са футболистите, които ако са трезвомислещи, ще изядат тревата, за да играят в Европа. Какво да кажа за Левски? Това ще им е най-скъпото трето място в историята. Нека да помислят върху това", казва още легендата.

Теменужка Петкова прекъсва отпуската си и ще говори пред парламента

http://www.mediapool.bg/temenuzhka-petkova-prekasva-otpuskata-si-i-shte-govori-pred-parlamenta-news276221.html

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е прекъснала отпуската си. Тя е изразила готовност да участва в разискванията в парламента по питане на депутати от БСП относно политиката в областта на ядрената енергетика. Това съобщи водещата пленарното заседание Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание от квотата на ДПС. Разискванията трябваше да са първа точка за днешния пленарен ден, но поради отпуск на Петкова те бяха отложени за следващата седмица. От БСП възразиха срещу това разместване. "Никога не съм си представял, че това разискване може да се превърне в игра на тенис на маса", заяви Таско Ерменков. Той обясни, че в пленарна зала няма достатъчно депутати за участие в дебата и за гласуване на решение по разискванията. "Не може министър да се подиграва така с парламента", каза Георги Свиленскиот БСП. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че гласуването може да е и в друг ден. Вие като вносители на предложението може да не го развиете днес и да се отложи за следващата седмица, обърна се тя към БСП.

4-годишно дете е шестата жертва на морбили в Сърбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743732

4-годишно дете е шестата жертва на морбили в СърбияЧетиригодишно дете от Вранска баня е шестата жертва на морбили в Сърбия, съобщи Институтът за обществено здраве "Д-р Милан Йованович Батут", съобщи Танюг. Клиничният център в Ниш вчера съобщи за смъртен изход при дете на четири години от Вранска баня, което не е било ваксинирано. Болестта е била потвърдена лабораторно,

Валентин Радев: Петима са задържаните за обира на банкомата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743724

Валентин Радев: Петима са задържаните за обира на банкомата

Петима са задържаните за обира на банкомата. Това зави вътрешният министър Валентин Радев по повод обира на банкомата на бул. Рожен в кв. “Илиянци” тази сутрин. “Нямат връзка с другите групи. Може би са правили и опити преди това. Лицата са познати на службите. Имало е преследване, но не е имало инциденти”, обясни още Радев.

Huawei спечели 20 награди на мобилния конгрес в Барселона за MateBook X Pro и MediaPad M5

http://www.cross.bg/matebook-huawei-mediapad-1569118.html

/КРОСС/ Световни медии оцениха уникалния дизайн и мощните вътрешни спецификации на новите ноутбуци и таблети на Huawei Технологичната компания Huawei получи значимо признание на мобилния конгрес в Барселона, след като водещи световни медии й отредиха голям брой награди за подхода към иновациите и дизайна на новите мобилни компютри HUAWEI MateBook X Pro и HUAWEI MediaPad M5. Устройствата получиха и няколко награди на читателите (т.нар. "Readers Choice"), които демонстрират афинитета и лоялността на потребителите към впечатляващото портфолио от продукти и услуги на Huawei. HUAWEI MateBook X Pro и HUAWEI MediaPad M5 Series получиха следните награди на MWC 2018: Android Headlines отличи HUAWEI MediaPad M5 с награда за "Най-доброто от MWC" ("Best of MWC") за отличното аудио на устройството, особено за съраунд звука, който е чудесен за мултимедийно съдържание. Android Headlines е глобален уеб сайт, посветен на новини за Android и ревюта за технологии, както и за бизнес теми. Той достига 3,83 милиона читатели. TechAdvisor даде титлата "Най-добър избор" ("Top Pick") на MWC 2018 на HUAWEI MateBook X Pro за качеството му на изработка, висококачествените Dolby Atmos говорители и сензорният екран - всичко това го прави „премиум ултрапреносим" лаптоп. TechAdvisor е глобална медия на IDG, която предлага експертна помощ и съвети, включително новини, хардуерни отзиви, форуми и др

Съдия Галя Георгиева се оттегли от делото „САПАРД”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743578

Съдия Галя Георгиева се оттегли от делото „САПАРД”Фалстарт беляза първото заседание по делото за източване на над 14,5 млн. лева от програма САПАРД в апелативния спецсъд. Една от трите съдийки, които гледат процеса, Галя Георгиева се оттегли по искане на защитата на осемте подсъдими начело с бизнесмена Марио Николов. Емблематичното дело, превърнало се в синоним на тромаво правораздаване,

Депутатите се скараха заради учебниците по история

https://frognews.bg/novini/deputatite-skaraha-zaradi-uchebnitsite-istoriia.html

Скандал между депутатите заради учебниците по история и изучаването на комунизма в тях.

Програмата за Трети март във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370068

С богата програма от над 20 събития – общоградско честване, концерти, изложби и ветроходна регата, Варна ще отбележи 140 години от Освобождението на България от турско робство, научи Moreto.net. Честванията започват на 3 март в 8:30 ч.

АПИ: Шофьорите да са внимателни, очакват се поледици и рязка промяна във времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743702

АПИ: Шофьорите да са внимателни, очакват се поледици и рязка промяна във времетоПоради очакваната рязка промяна в метеорологичните условия, започналото снеготопене и валежите от дъжд в следващите дни Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат изключително внимателно и със съобразена скорост. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Има опасност от поледици.

Отложиха разискванията по ядрената енергетика, Петкова излязла в отпуска

http://econ.bg/Новини/Отложиха-разискванията-по-ядрената-енергетика-Петкова-излязла-в-отпуска_l.a_i.758563_at.1.html

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова вече е и в отпуска. По тази причина няма да се състоят насрочените за разисквания за...

В 898 училища в страната днес няма занятия

http://www.cross.bg/ychilishtaoblast-ychilishta-oblast-1569117.html

/КРОСС/ Поради неблагоприятни метеорологични условия и влошена пътна обстановка в страната, към 11 часа днес, 2 март 2018 г., не се провеждат учебни занятия в 898 училища. Най-много - 122 училища, са затворени в област Варна. 89 училища не учат в област Стара Загора. В област Плевен са затворени 83 училища, в област Велико Търново - 77, и в област Русе - 70 училища. Само в 1 училище в област Видин, 2 училища в област Пазарджик и в 5 училища в област Ямбол няма да се провеждат днес учебни занятия. По области:Област Благоевград, община Якоруда - 5 училища.Община Бургас - 42 училища.Област Варна - 122 училища.Област Велико Търново - 77 училища.Област Видин - 1 училище.Област Враца - 33 училища.Област Добрич - 68 училища.Област Ловеч - 15 училища.Област Монтана - 7 училища.Област Пазарджик - 2 училища.Област Плевен - 83 училища.Област Пловдив - 25 училища.Област Разград - 59 училища.Област Русе - 70 училища.Област Силистра - 45 училища.Област Сливен - 10 училища.Област София-регион - 13 училища.Област Стара Загора - 89 училища.Област Търговище - 51 училище.Област Хасково - 11 училища.Област Шумен - 65 училища.Област Ямбол - 5 училища.    

Мъж е с опасност за живота след скандал в добричко село

https://www.24chasa.bg/region/article/6743701

Мъж е с опасност за живота след скандал в добричко селоМъж е с опасност за живота, а друг е пострадал след скандал в село Вратарите. Това съобщиха от ОДМВР - Добрич. Сигналът за инцидента е подаден на 1 март около 13.00 часа. Съобщено е за мъж с прободна рана в областта на корема в село Вратарите. На място е установено, че възниква скандал между лица с инициали В. М. (на 43 г.) и Н.В. (на 32 г.

Министър Ананиев: Ще обявим обществена поръчка за доставка на 400 линейки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743693

Министър Ананиев: Ще обявим обществена поръчка за доставка на 400 линейкиИзготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване. Това каза здравният министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос за състоянието на специализирания автомобилен парк към центровете за спешна медицинска помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Русия отмени стратегически разговори със САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-antonov-vashington-1569116.html

/КРОСС/ Русия отмени стратегически преговори със САЩ, насрочени за този месец, след като US делегация отказа среща за киберсигурността, по думи на руския посланик във Вашингтон пред ТАСС. Анатолий Антонов нарече решението на Вашингтон да откаже в последния момент разговорите в Женева в края на февруари „неприятелска стъпка... създаваща впечатлението, че е планирана предварително и водеща до допълнително влошаване на отношенията". В резултата на това Русия сметнала за „невъзможно" да участва в срещата на 6-7 март във Виена за обсъждане на стратегическата стабилност и проблеми в двустранните отношения. Новото напрежение идва на фона на обвинения от страна на Вашингтон към Москва, че открито нарушава договори от времето на Студената война, като разработва ново поколение от „неуязвими" хиперзвукови оръжия, както ги нарече руският президент в четвъртък. В отделен пост във Фейсбук Антонов отхвърли обвиненията на Държавния департамент на САЩ. „Ще подчертая още веднъж, че Русия не е нарушила нито едно споразумение за контрол на въоръженията и неразпространение при разработката на ядрения си потенциал", написа посланикът. „Изглежда, че Държавният департамент не познава много добре същността на темата", добави Антонов. Той посочи, че в договорите между САЩ и бившия СССР не влиза нито едно от оръжията, споменати от Путин, при обръщението му в четвъртък.  

774 лв. събраха в Свищовската академия в подкрепа на деца с увреждания

https://www.24chasa.bg/region/article/6743674

774 лв. събраха в Свищовската академия в
подкрепа на деца с уврежданияЗа поредна година академичната общност в Свищов подкрепи благотворителен базар на мартенички, организиран от Дневен център за деца с увреждания. Тази година инициативата бе под мотото „Народните занаяти – символ на трудолюбието и изразители на естетически идеали на българите!”. Благотворителният базар,

Убитият в Пловдив се оказа известният крадец Жоро Плъха (Видео)

https://petel.bg/Ubitiyat-v-Plovdiv-se-okaza-izvestniyat-kradets-ZHoro-Plaha--Video-__253587

Снимка trafficnews.bg Мъжът, открит убит зад Областната управа днес сутринта, се оказа стар познайник на полицията. Това е 40-годишният Жоро Дже...

Филми с награди от Кан и Берлинале идват на София Филм Фест във Варна

https://petel.bg/Filmi-s-nagradi-ot-Kan-i-Berlinale-idvat-na-Sofiya-Film-Fest-vav-Varna__253586

От 16-ти до 23-ти март 2018г., в залите на Фестивален и конгресен център ще се проведе деветото издание на София Филм Фест във Варна  В рамките ...

Теменужка Петкова подлуди депутатите – обяви, че прекъсва отпуската си и идва в парламента

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova-podludi-deputatite-----obyavi--che-prekasva-otpuskata-si-i-idva-v-parlamenta__253588

Снимка Булфото Енергийният министър в оставка Теменужка Петкова вкара в смут опозицията. Сутринта стана ясно, че тя внезапно е излязла...

Удар на Кулата! Спряха румънски ТИР, в тайник откриха шокиращ жив товар!

https://petel.bg/Udar-na-Kulata--Spryaha-rumanski-TIR--v-taynik-otkriha-shokirashh-zhiv-tovar-__253589

Снимка Булфото Румънски ТИР бе задържан на ГКПП Кулата, шофьорът арестуван. В тира са открити между кашони със стока 37 човека, пише struma.com...

Жена е обявена за издирване, след като е станала жертва на телефонни измамници

https://petel.bg/ZHena-e-obyavena-za-izdirvane--sled-kato-e-stanala-zhertva-na-telefonni-izmamnitsi__253590

Снимка Булфото 79-годишна жена от Хасково е станала жертва на телефонни измамници, а след това е била обявена за издирване след като не с...

Варна се подготвя за лятото: Общината се представи на шест международни изложения през февруари

https://petel.bg/Varna-se-podgotvya-za-lyatoto--Obshhinata-se-predstavi-na-shest-mezhdunarodni-izlozheniya-prez-fevruari__253591

снимки Live.Varna.bg Варна се представи на шест международни туристически изложения в Брюксел, Тел Авив, Хамбург, Прага, Мюнхен и Букурещ през ...

Здравното министерство подготвя обществена поръчка за 400 нови линейки

https://petel.bg/Zdravnoto-ministerstvo-podgotvya-obshhestvena-porachka-za-400-novi-lineyki__253592

Снимка Булфото Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средст...

БСП иска оставката на съветник на образователния министър

https://offnews.bg//politika/bsp-iska-ostavkata-na-savetnik-na-obrazovatelnia-ministar-675942.html

БСП иска оставката на съветник на образователния министър. Те настояват Лиляна Друмева да  бъде освободена, защото според социалистите тя няма как да бъде безпристрастна. 

Това стана ясно по време на днешния парламентарен контрол. 

Причината за исканата оставка е, че Друмева едновременно е съветник на министъра и председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим. По думите на социалистите тя влияе при изготвянето на програма по история, а тя има едностраничва позиция за социалистическия период у нас. Освен съветник на министъра, Друмева е и Центъра за квалификация и преквалификация на педагогическите специалисти. 

"Тази госпожа е председател на този съюз на репресираните. Тя е била на 14 място в листите в София от ГЕРБ. Съюзът на репресираните се обяви и в защита на Цветанов. Тя подкрепи и президентската двойка на ГЕРБ на последните избори. Тя изпълнява политически поръчки", каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев и попита министъра с какво го е впечатлила.

Министър Красимир Вълчев обясни, че Друмева не участва в изготвянето на учебниците. Каза още, че тя е част от неговия политически екип и е назначена на половин щат. По думите му Друмева е временно председател на центъра за квалификация до провеждането на конкурс за поста. 

"Близо 4 години сме работили с Друмева. Напълно нормално е да бъде кандидат за депутат, защото е в политическия кабинет. Тя има професионални качества да бъде член екипа ми. Няма законово ограничение което да забранява членуването и в организации и да ограничава изразяването на позиция", добави Вълнев. 

Социалистът посъветва министъра да не праща Друмева в Шумен. "Преди четвърт век тя е изгонена оттам, с решение на общинския съвет, всички директори и учители са се подписали за нейното отстраняване, доста противоречива личност тази жена", каза Стойнев и добави, че според него Съюза на репресираните "на практика се явява организация на ГЕРБ".

Как работи новата система за регистрация на МПС

http://dnes.dir.bg/news/avtomobili-registratzia-hora-patishta-notarialna-kamara-26931044

Вече седмица регистрацията на МПС се извършва по нови правила. Очаква се те да облекчат годишно 300 000 граждани при покупко-продажба на кола.

62-годишен загина при пожар в къща в Кюстендилско

https://www.24chasa.bg/region/article/6743689

Тази сутрин при пожар в къща в с. Ресилово, община Сапарева баня, е загинал 62-годишен мъж. Сигналът за пожара е постъпил в 6.18 часа, съобщиха от полицията. Собственикът на къщата е бил трудно подвижен. Два екипа на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" /РСПБЗН/ са гасили огъня.

Антонио Таяни прие да бъде премиер в мандат на "Форца Италия"

https://www.investor.bg/evropa/334/a/antonio-taiani-prie-da-byde-premier-v-mandat-na-forca-italiia-256804/

За втори път председател на Европейския парламент е изкушен да се завърне в политиката в родната си страна

Отново газова криза?

http://www.moreto.net/novini.php?n=370056

Украйна предупреди ЕС за риск от кризисна ситуация в газовите доставки заради действията на "Газпром", предаде агенция "Униан". Киев е отправил нота за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисни ситуации в енергетиката с цел да се осигури транзитирането на газ през Украйна към ЕС.

Решението на Тръмп за антидъмпинговите мита удари долара

http://econ.bg/Новини/Решението-на-Тръмп-за-антидъмпинговите-мита-удари-долара_l.a_i.758562_at.1.html

Aмepиĸaнcĸaтa вaлyтa пoнижaвa cтoйнocттa cи в пeтъĸ cлeд peшeниeтo нa пpeзидeнтa Дoнaлд Tpъмп дa въвeдe виcoĸи митa въpxy внoca нa cтoмaнa и aлyминий...

Мъж изгоря при пожар в дома си

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pozhar-resilovo-26931048

62-годишен мъж е загинал тази сутрин при пожар в къща в дупнишкото село Ресилово, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Украйна договори газ от Полша след спрените руски доставки

http://www.mediapool.bg/ukraina-dogovori-gaz-ot-polsha-sled-sprenite-ruski-dostavki-news276220.html

Украинската "Нафтогаз" и полската PGNiG са сключили договор за временни доставки на природен газ през март, след като руският монополист "Газпром" спря кранчето за Киев, отказвайки да изпълни решение на Стокхолмския арбитражен съд, според което трябва да плати на украинската компания 2.56 млрд. долара за транзитиране на суровината. Руската компания изрази несъгласие с това решение на съда и обяви намерението си да "защитава правата си в съответствие с приетото законодателство" като междувременно спря на 1 март доставките на газ за Украйна. Зам-шефът на "Газпром" Александър Медведев обяви, че на "Нафтогаз" е върната предплатата за количествата доставки през март. Монополистът обяви още, че предприема действия по разтрогване на всички свои договори с "Нафтогаз" В резултат шефът на "Нафтогаз" Андрей Коболев обяви, че в страната има недостиг на 10 млн. куб. м. суровина на денонощие и проблемът с дефицита трябва да се реши до 4 март. Киев също така алармира Брюксел за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисна ситуация в енергийната сфера. Междувременно с полската PGNi е бил сключен временен договор, действащ до края на месеца, според който "Нафтогаз" ще получи над 60 млн. куб. м. Достваките са започнали в петък сутринта на една от връзките между полската и украинската газопреносни мрежи. Според търсенето на украинския пазар доставките от Полша може да бъдат увеличени, съобщи "Нафтогаз". От Европейския съюз обявиха, че не е в състояние да осигури оперативно увеличаване на реверсивните газови доставки за Украйна заради технически затруднения, дължащи се на ниските температури на територията на ЕС. Киев поиска също така свикване на тристранни преговори във формат Украйна-ЕС-Русия за осигуряване на стабилност на доставките на газ за Украйна и ЕС, но към моменат не е ясно дали това ще стане. През 2014 г. Нафтогаз и Газпром подадоха в Стокхолмския арбитражен съд насрещни искове за милиарди долари. Спорът възникна след рязкото влошаване на отношенията между Русия и Украйна след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович, анексирането от Москва на Кримския полуостров и избухването на конфликта в Донбас. Фактически арбитражът призна претенциите и на двете страни. "Газпром" трябваше да плати обезщетение от 4.63 млрд. долара на "Нафтогаз", защото не е изпълнил ангажимента си за транзитиране на договорените количества. На украинската компания бе наредено да плати на руската 2.07 млрд. долара просрочени задължения. Така дължимата сума от "Газпром" бе намалена на 2.56 млрд. долара, а "Нафтогаз" бе задължена да купува 5 млрд. куб. м руски газ годишно. В четвъртък обаче руският газов гигант съобщи, че няма да възобнови доставките на газ за украинската "Нафтогаз", тъй като все още не е одобрено допълнително споразумение към сегашния договор. Върната бе предплатата за март, а в петък "Газпром" започна процедура по прекратяване на всички свои договори с "Нафтогаз". "Стокхолмският арбитраж, ръководейки се от двойни стандарти, взе асиметрично решение по договорите за доставка и транзит на газ с "Нафтогаз". По този начин решението на арбитража съществено наруши баланса на интересите на страните по тези договори. Арбитрите аргументираха решението си с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика. Категорично сме против икономическите проблеми на Украйна да бъдат решавани за наша сметка. При тази ситуация продължаване на действието на договорите за "Газпром" е икономически нецелесъобразно и неизгодно", заяви шефът на газовия концерн Алексей Милер. На свой ред "Нафтогаз" обяви, че смята да търси обезщетение за отказа за доставка на синьо гориво. Украинската фирма отбеляза още, че макар да има юридически основания да ползва газ от транзитната тръба, няма да го направи. В моментите на кризи между двете компании и спиране на руските газови доставки "Газпром" неведнъж е обвинявала "Нафтогаз", че краде от транзитното гориво.

Киев алармира ЕС за кризисна ситуация с руския газ

http://www.mediapool.bg/kiev-alarmira-es-za-krizisna-situatsiya-s-ruskiya-gaz-news276220.html

Украйна изпрати нота до Европейския съюз за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисна ситуация в енергийната сфера заради отказа на Газпром да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж. Това съобщи заместник министърката на външните работи на Украйна Елена Зеркал, цитирана от ТАСС. "Действията на Газпром относно неизпълнението на неговите договорни задължения и отказа да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж представлява заплаха от възникване на извънредна заплаха за доставките на газ за Украйна и ЕС", пише Елена Зеркал във Фейсбук. Тя посочва, че е изпратена нота до ЕС за прилагане на механизма за ранно предупреждение за кризисни ситуации в енергетиката съгласно член 340 и приложение 26 от Споразумението за асоцииране. Зеркал подчертава, че Киев иска свикване на тристранни преговори във формат Украйна-ЕС-Русия за осигуряване на стабилност на доставките на газ за Украйна и ЕС. До това развитие се стигна след като в сряда Стокхолмският арбитражен съд задължи Газпром да плати 2,56 милиарда долара на Нафтогаз по договор за транзит. Газпром изрази несъгласието си с решението на съда и заяви, че възнамерява да защитава правата си в рамките на закона. През 2014 г. Нафтогаз и Газпром подадоха в Стокхолмския арбитражен съд насрещни искове за милиарди долари. Спорът възникна след рязкото влошаване на отношенията между Русия и Украйна след свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович, анексирането от Москва на Кримския полуостров и избухването на конфликта в Донбас. Стокхолмският арбитраж е уважил искането на Нафтогаз за компенсации, тъй като Газпром не е транспортирал определено количество газ през Украйна и не е платил достатъчно за транзита. Той е постановил руската компания да плати на украинската обезщетение в размер на 4,63 милиарда долара. Тъй като по-рано Стокхолмският арбитраж нареди на Нафтогаз да преведе на Газпром 2,07 милиарда долара просрочени задължения, дължимата сума е намалена до 2,56 милиарда долара. Той освен това задължи украинската компания да купува от руската 5 милиарда кубически метра газ годишно от тази година. Вчера руският газов гигант съобщи, че няма да възобнови доставките на газ за украинската Нафтогаз, тъй като все още не е одобрено допълнително споразумение към сегашния договор. Компанията уточни, че Нафтогаз е направил плащания за доставките през март, но Газпром ги е върнал заради липсата на допълнителното споразумение. Към днешна дата не е съгласувано допълнителното споразумение към действащия договор с Нафтогаз за доставка на газ, което е необходимо за начало на доставките. Затова, при тази ситуация, ние добросъвестно върнахме изцяло постъпилата от Нафтогаз сума. Очевидно доставките на газ за Нафтогаз няма да се осъществят от 1 март, каза вчера заместник-председателят на управителния съвет на Газпром Александър Медведев, цитиран от ТАСС. Днес пък ръководителят на газовия холдинг Алексей Милерзаяви, чеГазпром е принуден незабавно да започне в Стокхолмския арбитраж процедура за прекратяване на договорите с украинската компания Нафтогаз за доставка и транзит на газ. "Стокхолмският арбитраж, ръководейки се от двойни стандарти, взе асиметрично решение по договорите за доставка и транзит на газ с Нафтогаз. По този начин решението на арбитража съществено наруши баланса на интересите на страните по тези договори. Арбитрите аргументираха решението си с рязкото влошаване на състоянието на украинската икономика. Категорично сме против икономическите проблеми на Украйна да бъдат решавани за наша сметка. При тази ситуация продължаване на действието на договорите за Газпром е икономически нецелесъобразно и неизгодно", заяви Милер. Украинската Нафтогаз съобщи, че възнамерява да иска обезщетение от Газпром за отказа за доставка на синьо гориво. Ръководителят на Нафтогаз Украйна Андрий Коболев заяви, че Украйна изпитва недостиг на природен газ от 10 милиона кубични метра на ден и от събота намалява за четири дни потреблението на газ с 5-10 процента заради липса на доставки от Русия. Той каза това на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана. Коболев потвърди, че Газпром е върнал мартенската предплата за газовите доставки и по този начин сега Украйна няма основание да получава газ от Русия. Ръководителят на енергийната компания посочи, че според метеорологичните прогнози ниските температури в страната ще продължат още няколко дни, ориентировъчно до 4 март, след което дневното потребление на газ ще се върне в рамките на 160 милиона куб. метра спрямо сегашните 200 милиона. Андрий Коболев подчерта, че Киев има юридически основания да взима газ от транзитната тръба, но няма да го направи.

"Газпром" спря доставките на газ за Украйна

http://www.mediapool.bg/gazprom-sprya-dostavkite-na-gaz-za-ukraina-news276220.html

Руската компания "Газпром" спира доставките на природен газ към Украйна от четвъртък, съобщи "Файненшъл таймс". "В резултат на решенията на арбитражния съд "в отношенията между "Газпром" и "Нафтогаз" за доставки и пренос възниква съществен дисбаланс, нарушаващ основни принципи на шведското право, по което се урежда договорът", обявиха от руския енергиен гигант. В следващите четири дни Украйна ще трябва да намали потреблението с 5-10%, съобщи ръководителят на националната компания "Нафтогаз". "Газпром" върна предплатената за месеца сума - няма одобрено предварително споразумение между двете страни. Същинският проблем е в решението на арбитражния съд в Стокхолм в полза на Украйна. То задължи руската компания да изплати на украинската 4.63 млрд. долара по договор за пренос към Европа. Съдът реши, че за последните 8 години е пренесено по-малко от договореното количество газ през украинска територия. Руснаците обаче не са съгласни.  Преразглеждането на тарифите, поискано от Украйна, също бе отказано.

Шумахера и Байката сред задържаните за взривения банкомат в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743626

Шумахера и Байката сред задържаните за взривения банкомат в СофияИван Янински-Шумахера и Юлиян Ценев-Байката са двама от задържаните за взривения банкомат тази нощ в София, научи "24 часа". Те са преквалифицирали се автокрадци. Били са следени няколко месеца от полицаите от СДВР и Главна дирекция "Национална полиция". Криминалистите ги подозират за няколко взрива на банкомати в София.

Антикорупционната комисия ще проверява Пеевски за конфликт на интереси заради медийния му закон

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/02/3139142_antikorupcionnata_komisiia_shte_proveriava_peevski_za/?ref=rss


След като правната дирекция в Народното събрание е отказала да се произнесе по питането на депутата от ДПС Делян Пеевски дали е в конфликт на интереси, като прави предложения за изменения в медиен закон, а същевременно е издател на медии, въпросът ще бъде насочен към ресорната държавна комисия. Това съобщава сайтът Клуб Z.<br /><br />Причината дирекцията да откаже да се произнесе е, че според парламентарния правилник въпросите за наличие на конфликт на интереси се адресират до...

500-те най-богати в света са се разделили със 128 млрд. долара тази седмица

http://clubz.bg/64919-500_te_naj_bogati_v_sveta_sa_se_razdelili_sys_128_mlrd_dolara_tazi_sedmica

париcr1(1)(1)

Петстотинте най-богати хора в света са загубили от началото на седмицата общо 128 млрд. долара на фона на понижението на американския фондов пазар, съобщи агенция Блумбърг въз основа на данните от списъка си с милиардери, който се обновява в реално време, по информация на БТА.

Най-пострадали са американските милиардери, които са изгубили 55 милиарда долара. Състоянието на шефа на инвестиционния холдинг Бъркшър хатауей (Berkshire Hathaway) Уорън Бъфет е намаляло с 3,74 милиарда долара, а на създателя на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг - с 3,72 милиарда долара. Съсобствениците на холдинга Алфабет (Alphabet), компанията майка на "Гугъл" (Google), Лари Пейдж и Сергей Брин, са изгубили съответно 3,1 милиарда и 3 милиарда долара.

Основателят на испанската компания за облекло Индитекс (Inditex), собственик на търговската верига "Зара" (на испански Сара - Zara), Амансио Ортега се е лишил от 2,5 милиарда долара.

Ключовите борсови индекси в САЩ се понижиха вчера след изявлението на американския президент Доналд Тръмп за въвеждането на нови мита върху вноса на стомана и алуминий, отбелязва ТАСС. Промишленият индекс "Дау Джоунс" потъна с 420,22 пункта или 1,7 на сто до 24 608,98 пункта.

По-широкообхватният индекс "Стандард енд Пуърс" 500 изгуби 36,16 пункта или 1,3 на сто до 2677,67 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Насдак се понижи с 92,45 пункта или също 1,3 на сто до 7180,56 пункта. 

НОИ: По-големи добавки през март към пенсиите на 8800 репресирани лица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743649

НОИ: По-големи добавки през март към пенсиите на 8800 репресирани лица 
Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че пенсионерите, получаващи добавка по чл. 9 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, ще получат плащане в увеличен размер през март т.г. Заедно с новия размер на добавката ще бъдат изплатени и сумите за доплащането на разликата в размера й за месеците януари и

Образователен скандал се разигра в НС между БСП и МОН

http://www.cross.bg/vulchev-drymeva-stoiinev-1569115.html

/КРОСС/ Образователен скандал в пленарна зала си спретнаха депутати от БСП и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на петъчния парламентарен контрол. Народният представител Драгомир Стойнев "захапа" просветния министър Красимир Вълчев, разкривайки партийна връзка на негов служител с ГЕРБ, предава news.bg. Социалистът започна с лек финт: "Във вашия екип има човек, който се представя за един от най-големите ви съветници - Лиляна Друмева", започна Стойнев. Според него тя е доста противоречива личност. Той информира, че Друмева е председател на Съюза на репресираните. Организацията й скочи за оставката на Валери Жаблянов и дори представители на репресираните бяха в парламента. "Тази г-жа е била на 14-то място в депутатската листа, тази жена е там, защото досега е подкрепяла ГЕРБ и е част от него", нападна червеният депутат. Той настоя Вълчев да каже какви са нейните качества и с какво го е впечатлила. "Друмева е част от моя екип, назначена е на половин щат", обясни Вълчев. "Имате основание да се съмнявате за участието й в политически събития, но аз я познавам като професионалист, работил съм с нея близо 4 г. в министерството", призна просветният министър. "Друмева има качества да бъде член на политическия кабинет", увери Вълчев

Програма на „София филм фест на брега” от 15 до 23 март в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/z_X9GstgelQ/

Тазгодишното издание на “София филм фест на брега” ще се проведе в дните от 15 до 23 март 2018 г. в Общинско кино “АБ” в сградата на ДТ “Адриана Будевска” – Бургас. То се посвещава на Георги Ингилизов, който от самото създаване на фестивала неуморно и безкористно е работил за него. Програмата за тази година е финализирана, съобщават от Община Бургас. 24 пълнометражни и 12 късометражни филма ще бъдат прожектирани пред бургаската публика през 9-те фестивални дни. 9-членно жури ще избере своя фаворит сред 18-те филма в конкурсната програма, който ще получи Наградата на Община Бургас “Сребриста чайка”. Успоредно с това публиката гласува след всеки филм по шестобалната система, а този с най-висока оценка ще вземе Наградата на публиката “Сребриста чайка”.

Ето я и програмата:

15 март (четвъртък)

19:00 Официално откриване

Квадратът (Швеция-Германия)
реж. Рубен Йостлунд, 150’

16 март (петък)

16:00 Убийство в Кайро (Швеция-Германия-Дания)
реж. Тарик Салех, 107’

18:00 Проектът “Флорида” (САЩ)
реж. Шон Бейкър, 112’

20:00 Без милост (Германия-Франция)
реж. Фатих Акин, 105’

17 март (събота)

14:00 Пътят на воина (България)
реж. Христо Димитров – Хиндо, 74’
Гостува режисьорът Христо Димитров – Хиндо

16:00 Манифест (Германия-Австралия)
реж. Юлиан Розефелд, 95’

18:00 Изключителният (Моят Годар) (Франция)
реж. Мишел Азанависиюс, 107’

20:00 За тялото и душата (Унгария)
реж. Илдико Енеди, 116’

18 март (неделя)

14:00 Изкореняване (България-Армения)
реж. Костадин Бонев, 86’
Гостува режисьорът Костадин Бонев

16:00 Хибула (Грузия-Германия-Франция)
реж. Георгий Овашвили, 99’

18:00 Другият любовник (Франция-Белгия)
реж. Франсоа Озон, 107’

20:00 Нелюбов (Русия-Франция-Белгия-Германия)
реж. Андрей Звягинцев, 127’

19 март (понеделник)

16:30 Късометражни филми от конкурса “Джеймисън”, 66’
Terror Error – реж. Александър Начев – 13’
Багаж – реж. Светослав Стоянов – 29’
Може би утре – реж. Мартин Илиев – 24’

18:00 Зърно (Турция-Германия-Франция-Швеция-Катар)
реж. Семих Капланоглу, 123’

20:15 Щастлив край (Франция-Германия-Австрия)
реж. Михаел Ханеке, 107’

20 март (вторник)

16:30 Късометражни филми от конкурса “Джеймисън”, 64’
Баба – реж. Роза Колчагова – 6’13’‘
Гората на Димо – реж. Христо Симеонов – 28’30’‘
Диагноза – реж. Камен Коларов – 28’

18:00 Търсач на удоволствия (Италия)
реж. Паоло Вирдзи, 112’

20:00 Песента на скорпионите (Швейцария-Франция)
реж. Ануп Сингх, 119’

21 март (сряда)

16:30 Късометражни филми от конкурса “Джеймисън”, 62’
Живи отражения – реж. Мариета Печанска – 27’
Срам – реж. Петър Крумов – 24’
Грозна приказка – реж. Радостина Нейкова – 10’20’‘

18:00 Аритмия (Русия-Финландия-Германия)
реж. Борис Хлебников, 116’

20:00 Фокстрот (Израел-Швейцария-Германия-Франция)
реж. Самуел Маоз, 114’

22 март (четвъртък)

16:30 Късометражни филми от конкурса “Джеймисън”, 60’
Обир – реж. Мария Николова – 27’
Преображение – реж. Стефан Ганов – 20’26’‘
Преди и след – реж. Добромир Димитров-12’

18:00 Малко късмет за по-късно (България),
реж. Александър Смолянов, 99’
Гостуват режисьорът Александър Смолянов, продуцентът Коста Биков и актьорът Цветан Алексиев

20:00 Луната на Юпитер (Унгария-Германия),
реж. Корнел Мундруцо, 123’

23 март (петък)

17:00 Потапяне (Германия-Франция-Испания-САЩ),
реж. Вим Вендерс, 112’

19:00 официално закриване

Кораб в стая (България),
реж. Любомир Младенов, 107’
Гостуват режисьорът Любомир Младенов и актьорите Елена Димитрова и Цветан Алексиев.

С вход свободен във Военноморския музей утре можем да видим личните вещи на Апостола

http://www.moreto.net/novini.php?n=370064

Само утре, на Националния празник на България, ще можем да видим безплатно изложба с личните вещи на Васил Левски, напомня Moreto.net. Експозицията "Докосване до Апостола" ще бъде поместена във Военноморския музей, като специално за 3-ти март входът ще е безплатен.

Убитият в Пловдив се опитал да краде фар на кола

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743627

Убитият в Пловдив се опитал да краде фар на кола40-годишният мъж от ромски произход, който тази сутрин беше открит убит върху капака на "БМВ", се е опитал да краде фар от същия автомобил, научи "24 часа". Престъплението е извършено на метри от Областната управа на Пловдив и е заснето от камерите на сградата. Това потвърди губернаторът Здравко Димитров.

Цветанов поздрави всички в парламента за 3-ти март заедно с младежи в носии (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743644

Цветанов поздрави всички в парламента за 3-ти март заедно с младежи в носии (Снимки)Щастлив съм, че днес в Народното събрание имах възможността да се включа в патриотичната инициатива на Младежи ГЕРБ-София по случай националния празник – 3 март. Това написа във фейсбук зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Младежите, облечени в народни носии, закичиха всички в парламента със значки с националния трикольор и народна шевица.

Пучдемон се отказа да бъде премиер на Каталуния

http://www.mediapool.bg/puchdemon-se-otkaza-da-bade-premier-na-kataluniya-news276219.html

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон се отказва да се бори за нов мандат, предаде "Ройтерс". Така той нанесе сериозен удар по движението за отцепване на испанската автономна област, което сам оглавяваше. Пучдемон се превърна в основна фигура на тези стремежи, кулминирали в едностранното обявяване на независимост от парламента на Каталуня на 27 октомври 2017 г. Веднага след това той и правителството му бяха уволнени от испанския премиер Мариано Рахой, а Пучдемон отиде в доброволно изгнание в Белгия. На предсрочните регионални избори в Каталуния през декември трите сепаратистки партии, взети заедно, получиха по-малко гласове от партиите противници на независимостта, но поради особеностите на местното изборно законодателство спечелиха абсолютно мнозинство. Пучдемон започна кампания за възстановяването му на премиерския пост. Негови поддръжници твърдяха, че той може да управлява от дистанция. Сега политикът обяви, че временно оттегля кандидатурата си. Решението му "се основава само на една причина - при настоящите обстоятелства това е начинът да има ново действащо правителство", каза Пучдемон. Низвергнатият политик направи изявление чрез видеозапис, който бе разпространен в социалните мрежи. Той заяви, че партията му "Задно за Каталуня" ще предложи като алтернативен кандидат за премиер друг сепаратист - Жорди Санчес, който в момента е в ареста в Мадрид по обвинение в бунт срещу държавата. През последните 4 месеца Каталуния се управлява пряко от Мадрид. Рахой задейства член 155 от конституцията, който отне временно автономията на областта. В Испания срещу Пучдемон има повдигнато обвинение в противодържавна дейност и бунт и най-вероятно той ще бъде арестуван, ако се завърне в страната. Както правителството в Мадрид, така и юристите на регионалния парламент в Барселона отхвърлиха искането му да управлява от Брюксел. Номинирането на Жорди Санчес вероятно също ще бъде изпълнено с трудности предвид факта, че той е в ареста. След оттеглянето на Пучдемон Рахой заяви, че за лидер на Каталуния "трябва да бъда избран някой, който е в Испания и който няма проблеми със закона". От кабинета на испанския премиер допълниха, че автономната област има нужда колкото се може по-скоро от лидер, "който може да управлява и да се занимава с въпроси, важни за нейните граждани". Същеременно Пучемон съобщи, че адвокати са подали жалба от негово име до Съвета за човешки права на ООН за нарушаване на правото на самоопределение. Жорди Санчес е лидер на сепаратистката организация Каталунско национално събрание (КНС). Той бе арестуван на 17 октомври 2017 г. заедно с Жорди Куишар, оглавяващ движението "Оминум културал". Според прокуратурата двамата съименници изиграли ключова роля в планирането и подготовката на референдума за независимост на Каталуня на 1 октомври 2017 г., обявен за незаконен от испанското правосъдие. Санчес и Куишар са обвинени в противодържавна дейност. На 20 септември 2017 г. те свикали и насърчили протестиращи, които в продължение на няколко часа попречили на служители на националната полиция да обискират офиси на каталунското регионално правителство в Барселона, твърди испанското обвинение.

Даниел Смилов: Борисов е прав да вижда паралели със зимата през 2013 година

https://frognews.bg/novini/daniel-smilov-borisov-prav-vijda-paraleli-sas-zimata-prez-2013-godina.html

Политическата отговорност за това, което става със стратегическа компания, е на правителството. Няма как да си измие ръцете с това, че става въпрос за сделка между частни лица. Тази теза каза анализаторът Даниел Смилов.

Образователната инициатива „Музей в куфар“ гостува в детска градина „Соня“ във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6743552

Образователната инициатива „Музей в куфар“ гостува в детска градина „Соня“ във Велико ТърновоРегионален исторически музей-Велико Търново продължава образователната инициатива „Музей в куфар“ и по повод Националния празник, на 2-ри март гостува в Детска градина „Соня“, съобщиха от ръководството на музея. Музейни специалисти, съвместно с местния клон на НД "Традиция", запознаха децата с различни неща,

24 загинали при пожар в Азербайджан

http://www.cross.bg/bili-pozhar-lechenie-1569113.html

/КРОСС/ 24 души са загинали при пожар в Център за лечение на наркозависими в азербайджанската столица Баку, съобщиха от Главната прокуратура, цитирани от световните осведомителни агенции. Телевизионни кадри показаха пламъци, изскачащи през прозорците на едноетажните сгради на центъра. Четирима пострадали са били откарани за лечение в болница, като междувременно пожарът е бил потушен. 31 души са били спасени по време на инцидента. Точната причина за пожара не е известна засега, но се предполага, че става въпрос за проблем в електрическата мрежа. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е посетил мястото.  

И Uber влиза в здравния бизнес

https://www.investor.bg/web/456/a/i-uber-vliza-v-zdravniia-biznes-256789/

Приложението Uber Health е насочено към болници, клиники и здравни организации, които могат да го използват за транспорт на пациенти и медицински лица

Томислав Дончев призова политиците да декларират отношения към сделката за ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Томислав-Дончев-призова-политиците-да-декларират-отношения-към-сделката-за-ЧЕЗ_l.a_i.758561_at.1.html

Всички водещи политици да декларират дали имат отношение към някой от кандидатите за сделката с ЧЕЗ, призова вицепремиерът Томислав Дончев. В...

Захарова: Русия направи всичко, за да не допусне военен сблъсък със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743623

Захарова: Русия направи всичко, за да не допусне военен сблъсък със САЩУкрепвайки отбранителната способност на страната, Москва е направила всичко възможно, за да избегне военното стълкновение със САЩ. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Сахарова в ефира на радио „Говорит Москва", предава TACC. „Вчерашното послание (на президента Владимир Путин) още веднъж

Апаш без книжка сви кола в Свищов и спретна гонка с полицаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743571

Апаш без книжка сви кола в Свищов 
и спретна гонка с полицаи20-годишен неправоспособен водач на противозаконно отнет лек автомобил е опитал да осуети полицейска проверка, съобщиха от полицията във Велико Търново. В четвъртък, в 22,15 ч. в Свищов служители на местното полицейско управление предприели проверка на лек автомобил »Рено Меган», управляван от неправоспособния Ф. Б. (20 г.) от същия град.

Осем турски войници загинаха в сблъсъци с кюрдите в Африн

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/02/3139204_osem_turski_voinici_zaginaha_v_sblusuci_s_kjurdite_v/?ref=rss


Турската армия потвърди, че осем войници са загинали в сражения в Африн в Северна Сирия, съобщиха Анадолската агенция и Би Би Си.<br /><br />Други 13 души са ранени, от тях няколко са в критично състояние. Смята се, че това е една от най-големите загуби за турските въоръжени сили, откакто започна офанзивата срещу северозападния сирийски район преди месец и половина.<br /><br />Инцидентът с военните става на фона на очаквана операция срещу самия град Африн в близките дни,...

Цялата власт откри паметник на полк. Борис Дрангов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743624

Цялата власт откри паметник на полк. Борис ДранговПрезидентът Румен Радев, парламентарната шефка Цвета Караянчева, вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов и столичният кмет Йорданка Фандъкова застанаха един до друг, за да открият паметник на полк. Борис Дрангов в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“. Българската армия помни хиляди доблестни офицери,

Тръмп подкара поредното влакче на ужасите в Белия дом

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-podkara-porednoto-vlakche-na-ujasite-v-beliia-dom-256806/

Изказването на президента за налагане на високи мита силно напомня на хаотичните първи месеци на мандата му

Отвориха пътя Бургас - Каблешково

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6743618

Отвориха пътя Бургас - КаблешковоВъзстановено е движението за всички автомобили по път III-906 Бургас – Каблешково, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Отсечката бе затворена заради усложнената метеорологична обстановка в

Казусът ЧЕЗ – иззема ли държавата бизнеси на хората

https://www.vesti.bg/bulgaria/kazusyt-chez-izzema-li-dyrzhavata-biznesi-na-horata-6079896

Вицепремиерът Томислав Дончев разкри: „Ние попитахме г-жа Върбакова: „не считате ли, че е по-добре държавата да влезе изцяло или поне частично, с възможност да има контрол върху дружеството“

Бойко Борисов си тръгна от Делфи (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743615

Бойко Борисов си тръгна от Делфи (Снимки)Премиерът Бойко Борисов си тръгна от Гърция. Снощи той откри икономическия форум в гръцкия град Делфи, наричан „Малкия Давос“. Събитието за трета поредна година събра политици, икономисти и експерти за дискусия на новите глобални икономически тенденции и политическите възможности за добро управление.

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

http://www.moreto.net/novini.php?n=370055

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон се отказа от амбициите отново да бъде премиер на автономната област, предаде Би Би Си. Той обяви, че се оттегля в полза на обвинения в сепаратизъм Жорди Санчес, който се намира в испански затвор.

Осем турски войници са убити при сблъсъци с кюрдите в Африн

http://clubz.bg/64918-osem_turski_vojnici_sa_ubiti_pri_sblysyci_s_kyurdite_v_afrin

Осем турски войници са загинали в сражения в Африн в Северна Сирия, съобщии турската армия, цитирана от Би Би Си. Ранени са 13 души, някои от тях са в критично състояние. Това е един от най-кървавите дни за турските въоръжени сили, откакто започна офанзивата срещу северозападния сирийски район преди месец и половина.

Според местни медии, цитирани от британския в. "Телеграф", кюрдските войници са използвали тунели, за да изненадат турските специални части в засада. Хеликоптер, изпратен като подкрепление, е бил подложен на обстрел от кюрдските Отряди за народна самозащита (ОНС), които контролират Африн.

Инцидентът с военните става на фона на очаквана операция срещу самия град Африн в близките дни, за която Анкара се готви според турски медии.

Сирийски проправителствени сили влязоха в Африн, за да помогнат на кюрдските бойци да отблъснат офанзивата на Анкара. Пристигането им увеличи риска от по-голяма ескалация на северния фронт в Сирия, където се сражават правителствената армия, съюзените с нея проирански милиции, кюрдските сили, бунтовниците, турските войски, както и руските и американските сили.

Анкара започна атаката си през януари, за да прогони сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС), които смята за заплаха за своята сигурност по границата и за сходни с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче смятат ОНС за съюзници в борбата с терористичната организация "Ислямска държава" на терен.

Днес Съветът на ООН по човешките права ще заседава по ситуацията в сирийския анклав Източна Гута. По данни на ООН хиляди хора са загинали в контролирания от бунтовниците регион откакто правителствените сили започнаха бомбардировки на 18 февруари. Около 393 хиляди цивилни са в капан в района и са изправени пред липса на храна и лекарства.

Срещата, поискана от Великобритания, ще се проведе в Женева по-късно днес. Проекторезолюцията, видяна от Ройтерс, категорично осъжда "отказа за достъп до хуманитарна помощ" и "атаките срещу болнични заведения".

На 24 февруари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за временно прекратяване на огъня в Сирия. Тя беше подкрепена от руския президент Владимир Путин.

Резолюцията призовава за 30-дневно примирие в Сирия най-вече за да се позволи достигането на хуманитарна помощ в държания от опозицията анклав Източна Гута и да се позволи евакуация на мирното население.

Как медиите в САЩ реагираха на новината за невидимото оръжие на Путин

https://offnews.bg//sviat/kak-mediite-v-sasht-reagiraha-na-novinata-za-nevidimoto-orazhie-na-put-675946.html

"Невидима" ракета на Путин е насочена към уязвимостта на САЩ", пише в заглавие в. "Ню Йорк таймс" за огласените вчера от руския президент нови руски въоръжения, сред които междуконтиненатална крилата ракета и ядрено торпедо, които могат да надхитрят цялата американска отбрана, съобщава БТА.

Презентацията на Путин включваше видеоанимации, изобразяващи разделящи се бойни части, насочени срещу Флорида, където президентът Тръмп често ходи в имението си "Мар а лаго". Това рязко ще ескалира военните нападки между двете страни и вещае нова и скъпа надпревара в ядреното въоръжаване.

Въпреки че Путин може би блъфира с тези оръжия, както твърдят някои експерти, той интелигентно се съсредоточи върху уязвимостта на разработените в САЩ отбранителни системи. А именно: те се базират на предположението, че вражеските ракети с ядрени бойни глави летят нависоко и е възможно да бъдат унищожени, преди да достигнат целите си. Новият клас руски оръжия, каза Путин, летят ниско, незабележимо, надалеч и бързо - прекалено бързо, за да реагира защитаващият се, пише вестникът.

Като че ли главната цел на твърденията на Путин в неговото годишно обръщение към нацията бе да повдигне патриотичния дух на руснаците в момент, когато той се е устремил към кампания за своето преизбиране. Въпреки че победата му е сигурна в надпревара с един кандидат, отбелязва нюйоркското издание.

Според него Путин е използвал речта си, за да увери своите съграждани, че въоръжаването се осъществява, въпреки че правителство харчи големи средства за подобряване на качеството на техния живот. Но централно място в словото му заемаха оръжията, които Путин описа като отговор на отказа на САЩ от контрола върху въоръженията и плановете им за внушително превъоръжаване.

Речта на Путин добави към охлаждането на отношенията между САЩ и Русия, констатира "Вашингтон пост". Според експерти, цитирани от вестника, с обявяването на новите руски оръжия, които според Путин ще пробиват американската отбрана, шансовете за продуктивен диалог между двете страни намалява.

Може би все още сме далеч от дълбините на Студената война, но вчерашната реч на Путин за "невидимите" ракети снижи с още няколко градуса хладните отношения между двете страни. Малцина експерти и от двете страни са на мнение, че новите оръжия (ако се допусне, че съществуват наистина и са дислоцирани) ще променят баланса на силите между САЩ и Русия, които вече разполагат с потенциала да се унищожат взаимно много пъти.

Същевременно е налице широко разпространено мнение, че реторичните атаки, замрялата дипломация и военната ескалация, които стават все по-присъщи на американско-руските отношения, са непродуктивни за глобалната сигурност. Русия и САЩ имат много теми за разговор, като контрола върху въоръженията, кибератаките, Украйна, Сирия и още много. Но не е лесно да се каже как да да се извърши пробив в това наглед неумолимо затъване в мразовити отношения, пише в заключение "Вашингтон пост".

Граничари пазят четири дупки на оградата при Турция

https://offnews.bg//politika/granichari-paziat-chetiri-dupki-na-ogradata-pri-turtcia-675944.html

Четири участъка от оградата на границата с Турция са с нарушена цялост, като понастоящем тези участъци са подсигурени с физическа охрана.

Това става ясно от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутата от БСП Димитър Стоянов.

Паралелно с това се работи и по възстановяване на целостта на съоръжението.

Миналата седмица стана ясно, че ремонтните дейности и поддръжката на оградата не влизат в гаранционния срок от пет години. Това наложи нови законови промени, според които отпусканите от държавата допълнително средства за ремонт на оградата, ще се дават без обществена поръчка по усмотрение на областните управи.

От отговора на вътрешния министър се разбира, че денонощните гранични наряди имат за задача освен да извършват наблюдение на границата, но и да охраняват целостта на защитното съоръжение "чрез явно и скрито визуално и техническо наблюдение, постова охрана на оперативно активни направления, патрулиране" и всички други приложими мерки.

Границата се наблюдава и чрез Интегрираната система за наблюдение, чрез мобилни и индивидуални системи за наблюдение, както и чрез хеликоптер. 

Статистиката показва драстичен спад на задържаните за незаконно преминаване на границата най-вече заради намален натиск на границата.

За 2017 г. са предотвратени опити за незаконно преминаване на границата от общо 5492 души, които самостоятелно са се върнали в Турция, след като попаднали на патрули. Задържаните са 651 души, което показва спад с 84% в сравнение с 2016 г., когато тази бройка е била 4127. 

Анализът показва намаление на задържаните през зимните месеци, като през пролетта е отчетен ръст на задържаните средно с 15-20%.

Цачева: Новоназначени надзиратели в затворите напускали след месец

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743590

Цачева: Новоназначени надзиратели в затворите напускали след месецНовоназначени надзиратели в затворите напускали след месец-два работа заради тежките условия на труд, обясни правосъдният министър Цецка Цачева, предава БТА.  За целта МП е заявило допълнителни щатове, в това число заплати за тях, за близките години, за да се постигне по-добър баланс между надзорен състав и осъдени.

Бабиш препрати Борисов за разговор с ЧЕЗ, сделката с "Инерком" била приключена

http://www.cross.bg/borisov-babish-sdelkata-1569111.html

/КРОСС/ Чешкият премиер Андрей Бабиш е препратил колегата си Бойко Борисов за разговори с ръководството на ЧЕЗ. Това става ясно от прессъобщение на чешката правителствена служба, която беше разпространено от Българското национално радио и offnews.bg. В изявление на чешкия премиер се казва, че той е разговарял отново с Борисов за възможността за придобиване на електроразпределителното дружество на ЧЕЗ от държавата. Интересът на Борисов е бил, "съвсем общ", а Бабиш го е препратил към ръководството на ЧЕЗ, след като е подчертал, че сделката с "Инерком" е приключена, пише още в изявлението. Вчера бяха оповестени резултати от експресно социологическо проучване по казуса "ЧЕЗ", според които повечето запитани искат по-ефективна намеса на държавата в сделката.  

Опълченци раздаваха книги за Освобождението на България в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743600

Опълченци раздаваха книги за Освобождението на България в парламентаПреиздадена книга със спомени на руски войни от Руско-турската война, раздаваха опълченци в парламента днес по повод наближаващия празник 3 март. “ Нашата организация има структури на 36 места в България. Имаме активност и в парламента, където от няколко години преиздаваме стари книги. Тази книга е със спомени на руските ветерани.

Западът реагира нервно на речта на Путин за супероръжията

http://www.mediapool.bg/zapadat-reagira-nervno-na-rechta-na-putin-za-superorazhiyata-news276218.html

Западът реагира нервно на речта на руския президент Владимир Путин, пише руското електронно издание "Газета.ru". Чуждестранната преса обсъжда посланието на Путин пред Федералното събрание на Русия, значителна част от която президентът отдели на описанието на най-новите руски супероръжия. Много западни медии тълкуват изявлението му, особено за наличието на "непобедими оръжия" у Москва, като пряка заплаха за западните страни и даже обявяване на нова Студена война. Почти една трета от речта на Владимир Путин бе посветена на последните достижения на отбранителната промишленост на страната. Тя особено разтревожи чуждите журналисти, пише изданието. Путин говори за "непобедимата" тежка междуконтинентална ракета "Сармат", авиационно-ракетния комплекс "Кинжал" и даже за лазерни и хиперзвукови оръжейни комплекси. Речта му беше съпроводена с видеоматериали, които бяха показвани на делегатите. Американските издания били много разтревожени от видеоматериалите, на които се виждала траекторията на ракетите, които биват изстрелвани от територията на Русия, заобикалят всички препятствия в Атлантическия океан и включително нос Хорн и удрят западното крайбрежие на САЩ. Британският вестник "Телеграф" (The Telegraph) пише, че в една от видео демонстрациите ракетен дъжд попада върху Флорида. Вестникът обръща внимание, че в своята реч Путин отбелязва, че Русия увеличава въоръжението си "в отговор на едностранното напускане на САЩ на договора за противоракетна отбрана и практическото разполагане на такава система не само на територията на САЩ, но и в чужбина". Тези изказвания довели американските издания до разсъждения, че посланието на руския лидер е било директна заплаха за САЩ. Западните журналисти заявили, че изявлението на руския президент се явява обявяване на нова надпревара във въоръжаването. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договорите от времето на Студената война, предава Франс прес. В четвъртък след речта на руския президент САЩ обвиниха Москва в разработването на дестабилизиращи оръжейни системи в нарушение на договорите от времето на Студената война. По специално говорителят на държавния департамент Хедър Науърт визира нарушаване на договора от 1987 г. за ракетите със среден обсег, с разработването на ракети, изстрелвани от земята. САЩ отдавна обвиняват Русия в нарушаването на този договор и твърдят, че въпреки, че и те модернизират арсенала си, това става в рамките на договора. "Със съжаление гледахме видеоанимацията, в която се демонстрираше ядрена атака срещу Съединените щати", добавя Науърт. Германският експерт в областта на ракетната технология Робърт Шмукер определи ракетните планове на руския държавен глава като "съвършено неправдоподобни", предаде "Дойче веле". В близко бъдеще Русия няма да е в състояние да разработи крилата ракета с ядрена енергийна установка, увери професорът по авиационна и космическа технология от Техническия университет на Мюнхен. По думите на Шмукер, учените са проучвали този въпрос преди няколко десетилетия. Преимуществото на подобен тип ракети е в продължителността на полета. Идеята е в това, че двигателят на ракетата произвежда огромна енергия, която й позволява да лети с много висока скорост под радарите на противника и да достигне цел във всяка точка на земното кълбо. Защитата от подобен тип оръжие е изключително трудна, тъй като тя е "способна да лети в продължение на дни", обясни Шмукер. Експертът определи изявленията на Путин за новите руски оръжия като "самохвалство" и "химера".

Цените на петрола се понижават в края на седмицата

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-се-понижават-в-края-на-седмицата_l.a_i.758560_at.1.html

Цените на петрола в петък са колебливи и завършват седмицата с понижение, във връзка с опасенията за скок при добива на шистов газ в САЩ. Цената...

Откриха антики в заложна къща

https://www.24chasa.bg/region/article/6743605

Откриха антики в заложна къщаПолицейски служители на РУ-Гоце Делчев откриха антики в заложна къща. Криминалистите направили проверка в четвъртък около 16 часа на заложна къща в гр. Гоце Делчев. Намерени и иззети са около 10 бр. различни фигури от метал, които по първоначални данни представляват културно исторически ценности. Уведомена е РП-Гоце Делчев.

Министър Цачева: Исканията на надзирателите за 20-процентно увеличение не могат да бъдат удовлетворени

http://www.cross.bg/yvelichenie-ministur-ydovletvoreni-1569110.html

/КРОСС/ На този етап исканията на надзирателите в затвора за 20-процентно увеличение на заплатите не могат да бъдат удовлетворени. Това стана ясно от отговора на министъра на правосъдието Цецка Цачева по време на парламентарния контрол. "Онова, което е осигурено със закона за държавния бюджет, е 5-проценто увеличение на възнаграждението от 1-ви януари. Правителството чрез финансовия министър прояви желание за още 5-процентно увеличение над тези досега дадени 5 процента, което прави повече от 10 като се наслага базата, но искането на синдикатите е за 20 процента", обясни правосъдният министър.    

Чешката преса: ЧЕЗ завладява политическата сцена в България

https://frognews.bg/novini/cheshkata-presa-chez-zavladiava-politicheskata-stsena-balgariia.html

Обществеността в България следи с напрежение развитието на ситуацията около продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ, която се променя всеки ден, пише пражкият ”Лидове новини”.

"168 часа": Как съдбата събра децата на “сините” легенди Гунди и Пальо

https://www.24chasa.bg/sport/article/6743222

"168 часа": Как съдбата събра децата на “сините” легенди Гунди и ПальоСинът на Аспарухов и дъщерята на Панов живеят в Бостън от 17 години Андрей и Изабела израстват заедно по стадиони и мачове. От съвсем малки те нямат друг избор, освен да прекарват много време един с друг, защото бащите им са близки приятели и... колеги. Така съвсем естествено с годините тяхната близост от детинство прераства в любов и брак.

Брад Пит и Ди Каприо заедно в новия филм на Тарантино

http://clubz.bg/64917-brad_pit_i_di_kaprio_zaedno_v_noviq_film_na_tarantino

Куентин Тарантино е поканил Брад Пит да участва в предстоящия му филм за Чарлс Менсън заедно с обявения по-рано Леонардо ди Каприо, съобщава „Дедлайн“. Режисьорът разкри и името на филма: „Once Upon a Time in Hollywood“ („Имало едно време в Холивуд“).

Филмът е описан от „Сони Пикчърс“ като „история, която се случва в Холивуд през 1969 г. в разгара на хипи движението“. Двамата главни герои са Рик Далтън (Ди Каприо), бивша звезда от телевизионни уестърн сериали, и неговият дългогодишен дубльор и каскадьор Клиф Бут (Брад Пит). Двамата се опитват да намерят отново успеха в Холивуд, който вече не познават добре… Но Рик има една много известна съседка… Шарън Тейт.

Тарантино вече е работил поотделно и с двамата обявени актьори. Ди Каприо игра в „Джанго без окови“ (2012), а Пит беше звездата в „Гадни копилета“ (2009).

Твърди се, че режисьорът е поканил Марго Роби за ролята на Шарън Тейт, която бе убита през 1969 г. Тейт е бременна по време на нападението и заедно с още четирима души, нейни гости, са заклани от членове на култа „Фамилията“ с водач Чарлс Менсън. Това става в дома, който Тейт споделя с Роман Полански. (По това време режисьорът не е бил в страната).

Премиерата на „Имало едно време в Холивуд“ е насрочена за 9 август, 2019 – точно за 50-годишнината от убийството на Тейт.

„Работил съм по сценария 5 години и живея в района на Лос Анджелис почти през целия си живот, включително и през същата 1969-а, когато бях седемгодишен – казва Тарантино в изявление. – Разказвам с голямо вълнение тази история за Лос Анджелис и онзи Холивуд, който вече не съществува. И няма как да не бъда изключително въодушевен от динамичното сътрудничество между Ди Каприо и Пит като Рик и Клиф.“

"Площад Славейков"

Заловиха измамник, прибрал 15 000 лв. от двама старци

https://www.24chasa.bg/region/article/6743586

Заловиха измамник, прибрал 15 000 лв. от двама старциТелефонен измамник заловиха полицаите в Благоевград. В качеството си на обвиняем е привлечен Д.Р., на 31 г. от гр. Долни Дъбник, обл. Плевен. В периода от 26.02.2018г. до 27.02.2018г. на територията на Благоевград, като помагач с цел да набави имотна облага за себе си и за друго, неустановено към момента лице,

Незаконна дървесина и недекларирани продажби за милиони разкриха във Велинград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6743538

Незаконна дървесина и недекларирани продажби за милиони разкриха във ВелинградОгромно количество незаконно добита дървесина и недекларирани продажби на продукция за милиони са разкрити при мащабна полицейска операция в две дървопреработвателни фирми във Велинград. Няколко досъдебни производства са образувани, а още десетки нарушения на трудовото и данъчното законодателство, изискванията за пожарна безопасност са установени

Ограничава се движението на МПС над 12 тона по пътя Варна - Бургас и АМ "Хемус"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370061

Днес, 2 март, последният работен ден преди Националния празник на Република България, от 16 ч. до 20 ч. ще бъде ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата.

Регионален ученически конкурс „Земята е за нас – ние сме за Земята“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Mtrf6r8k_qM/

По повод Международния ден на Земята – 22 април, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Бургас обявява Регионален ученически конкурс „Земята е за нас – ние сме за Земята”

І. РЕГЛАМЕНТ:

В конкурса могат да участват деца от детски градини и ученици от І до ХІІ клас, разделени в четири групи:

  • І група – детски градини
  • ІІ група – І – ІV клас
  • ІІІ група – V – VІІ клас
  • ІV група – VІІІ – ХІІ клас

ІІ. ЦЕЛ:

Конкурсът ще даде възможност за изява на младите хора, ще стимулира техният интерес към планетата Земя и ще представи личната им позиция и отношение към опазването и използването на природните ресурси.

ІІІ. ФОРМАТ ЗА УЧАСТИЕ:

  1. Художествени текстове – есе, приказка, импресия, стихове, гатанки.
  2. Картичка – създаване на поздравителна картичка с послание в електронен вариант или на хартиен носител.
  3. Мултимедия – създаване на клипове и презентации.

ІV. СРОК ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯТА – 13.04.2018 г.

Материалите на хартиен носител, да се представят или изпратят на адрес: РИОСВ – Бургас, 8000 – гр. Бургас, к-с „Лазур“, ул. „Перущица“ № 67, ет. 3, за „Връзки с обществеността“.

Мултимедийните материали и електронните картички, да се изпратят на следната електронна поща: riosvbs_pr@abv.bg

Всички участници задължително да надпишат и/или прикачат на файл: име и фамилия; клас; ръководител и телефон за контакт с него; училище, школа и точен адрес за получаване на награда (ако се присъди такава); телефон и e-mail на училището или организацията, която представя.

Най-добрите творби ще получат грамоти и награди, а победителите от всяка възрастова група ще спечелят екскурзия до резерват „Ропотамо“ и природен парк „Странджа“.

Във Фейсбук страницата за информационно-образователни дейности на РИОСВ – Бургас ще бъдат публикувани произведенията, имената и училището на авторите, участвали в конкурса.

Награждаването ще се състои на 20 април в залата на РИОСВ – Бургас.

Наградите се получават лично или по куриер за сметка на получателя.

Връчват награда "3-ти март" на курсант старшина Деница Иванова в Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6743533

Връчват награда "3-ти март" на курсант
старшина Деница Иванова в ТърновоНа 3 март 2018 година от 10.30 часа пред сградата на Община Велико Търново ще бъде връчена Академичната награда „3-ти март” в рамките на честванията за 140 години от Освобождението. Наградата  е учредена през януари 2008 г. от Великотърновски общински съвет. Присъжда се на курсант или студент от Националния военен университет „Васил Левски”,

Фирмите без дейност не подават годишни декларации през 2018 г., напомни приходната агенция

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/02/3139198_firmite_bez_deinost_ne_podavat_godishni_deklaracii/?ref=rss


От тази година юридическите лица, които през 2017 г. не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, не са длъжни да подават както годишен отчет за дейността, така и годишна данъчна декларация, напомни Националната агенция за приходите (НАП). Очакванията са, че тази мярка ще спести разходи за 1.1 млн. лв. на близо 200 хил. неработещи фирми.<br /><br />Останалите дружества подават годишна декларация за облагане с корпоративен данък за 2017 г. в срок до 2 април...

МЗ подготвя обществена поръчка за 400 нови линейки

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mz-podgotvia-obshtestvena-porychka-za-400-novi-linejki-2082181

Изготвя се необходимата документация за обявяване на обществената поръчка за доставка на 400 медицински превозни средства с необходимото оборудване. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол.
 
"Моят предше

Пет места в света, където е вечна пролет (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-mesta-v-sveta-kydeto-e-vechna-prolet-video-2082164

Представете си живот, който не включва сняг, лед и студ. Има такива места, екзотични за мнозина европейци, които предлагат такъв климат. Дори нещо повече – в тях няма лятна жега, суша, силно слънце и висока влажност. И така... 365 дни от годината. Вижте кои са те:

Кабинетът със срок до лятото да реши какво правим с АЕЦ "Белене"

http://clubz.bg/64916-kabinetyt_sys_srok_do_lqtoto_da_reshi_kakvo_pravim_s_aec_belene

До 30 юни тази година правителството трябва да изготви "пътна карта" за възможностите за реализацията на проекта АЕЦ "Белене" - дали изобщо ще се строи и ако да - как, дали ще се продаде вече закупеното оборудване и пр.

Това решиха днес депутатите с пълно единодушие при гласуването на насрочени, после отменени и накрая пак насрочени парламентарни разисквания по питане на депутати от БСП. "Драмата" бе в това дали енергийният министър в оставка Теменужка Петкова ще дойде в пленарна зала, след като се оказа, че е взела отпуск в този ден поради лични дела. Петкова все пак дойде и разискванията се състояха като последна точка от дневния ред. Очаквано от БСП и ГЕРБ демонстрираха пълно единодушие по темата и реално дебат нямаше.

Преди десетина дни от БСП предложиха проект на решение, според което се възлага на министъра на енергетиката в срок от един месец да отдели активите от пасивите на АЕЦ-а в отделна проектна компания, както и да предложи на парламента "пътна карта", съдържаща конкретни действия и срокове за окончателно решение по проекта.

Днес в последния момент свое проекторешение внесе и ГЕРБ. Идеята му преповтаря по същество тази на левицата, разликата е само в предложения срок за "произнасяне" на правителството - вместо 1 месец - 5 месеца. Впоследствие председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ) предложи фиксираната дата 30 юни 2018 г.

"Днес не взимаме решение да се строи ли или не АЕЦ "Белене", дали да има нова ядрена мощност или не, дали да е "Белене", или 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", или пък продажба на оборудването. По-скоро взимаме решение да поискаме от министъра на енергетиката да ни представи пътна карта за това какво смята да прави правителството с оборудването, което притежава", реши да уточни Добрев, въпреки че никъде в проекта на ГЕРБ не се споменава нищо за "Козлодуй".

Той обаче даде на правителството и някои "насоки" под формата на "надежди" - пътната карта, която кабинетът предложи, да не включва държавни гаранции, финансови ангажименти на държавата, без да се миксира цената и изобщо "каквито и да е ангажименти от страна на държавата", за "да не се окажем в ситуация с преференциални цени и дългосрочни договори". "Държавата до момента е дала достатъчно - към този момент над 3 милиарда лева - имаме площадка и оборудване", посочи Добрев.

Атанас Костадинов (БСП) пък защити реализацията на проекта, цитирайки данни за човешкото въздействие върху климата и нуждата от екологична енергетика.

"Парижкото споразумение казва ясно едно: "Нямате време за иновативни спешни решения, които да променят не политическите ориентации и дебати, а човешкия живот. България колкото и да е малка, е един от големите замърсители. Всичко е въпрос на притежанието и прилагането на иновативни методи. Колкото по-бързо приложим ядрената енергия, толкова по-бързо ще бъдем в крак с времето, в т.ч. и проекта "Белене".

Колегата му Таско Ерменков подкрепи идеята за спешно създаване на пътна карта с това, че "Белене" за 37 години е преживял 3 първи копки, 2 спирания и 2 рестарта.

Таско Ерменков

Въпреки че от ДПС подкрепиха проекторешенията, обърнаха внимание, че работата не трябва да се върши на парче и ако има някаква пътна карта, то тя трябва да е цялостна стратегия за развитието на енергийния сектор у нас.

"От дълги години от ДПС настояваме за стратегия за равитието на енергетиката в България. Нека да не избързваме, да поставим нещата в един ред, в който да знаем какво ще правим с енергетиката в България. Не, има алтернатива ядрената енергетика. Учудвам се и на ГЕРБ как и защо си променихте аргументите за развитието на един проект, който беше тръгнал да се развива до 2008 г.", посочи Рамадан Аталай.

И попита какво ще реши тази пътна карта - дали тя ще отмени мораториума върху строителството на "Белене", наложен в първия мандат на Бойко Борисов. Попита и къде е мястото на въглеводородната енергетика, ако ще говорим за екологична енергия.

"Ние от ДПС сме загрижени към цялостното развитие на енергетиката", каза в заключение Аталай.

Очаквано подкрепа за решението изразиха Обединени патриоти и също толкова очаквано атакуваха ДПС заради позицията му.

"Тука една българска партия прави обструкции, защото защитава интереса на една съседна държава, която развива ядрената енергетика", посочи Павел Шопов, визирайки Турция, която в момента строи още една ядрена централа.

"Уверявам ви, че правителството на премиера Борисов, и в сегашния, и в предишния мандат, когато става въпрос за проекта "Белене", работи само в интерес на българските граждани. Трябва да гледаме и вървим напред и да сме си извели поуките от грешките в миналото. Платихме оборудването и сега трябва да видим как вървим напред", посочи Теменужка Петкова  в своеобразен отговор към ДПС защо от налагане на мораториум преди осем години, днес ГЕРБ вече е готова да разглежда варианти за строителството на АЕЦ-а.

Кайли Дженър показа тялото си след раждането

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kajli-dzhenyr-pokaza-tialoto-si-sled-razhdaneto-6079895

По-малката сестра на Ким Кардашиян реши да покаже на света, че тялото й вече е в много добра форма, седмици след раждането

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване