11-та жертва на морбили в Сърбия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6761723

11-та жертва на морбили в СърбияТрийсет и три годишна жена почина днес в Клиниката за инфекциозни болести в Ниш от бронхопневмония, развила се като усложнение след морбили, съобщи белградският вестник "Блиц". Това е 11-ата жертва, починала от усложнения след морбили, откакто избухна епидемията в Сърбия, предава БТА. Жената е била поставена на респиратор от две седмции,

Славея Сиракова разгорещи мъжете в социалните мрежи с провокативни снимки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6761698

Славея Сиракова разгорещи мъжете в социалните мрежи с провокативни снимкиГолямата дъщеря на Илияна Раева и Наско Сираков - Славея Сираков публикува провокативни снимки в социалните мрежи. Красавицата сподели част от фотосесията си, на която е само по бельо. Снимките зарадваха мъжката аудитория, която не остана равнодушна. "Славена, много си красива, женствена и чаровна", гласи един от коментарите във фейсбук.

Земетресение във Вранча се усети и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370759

Земтресение с магнитут 4.5 е регистрирано във Вранча по-рано днес. Трусът е усетен и по високите етажи във Варна, научи Moreto.net. Земетресението е отчетено в 12.24 часа местно време, съобщават от Европейския сеизмологичен център.

Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761707

Бойко Борисов ще се срещне с канцлера на Австрия Себастиан Курц утре Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц, който пристига на посещение в София утре, 15 март, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения, както и сътрудничеството в рамките на ЕС с фокус върху приемствеността в темите на Българското и

Путин пречупил българите в Крим

http://clubz.bg/65399-putin_prechupil_bylgarite_v_krim

"Режимът на Путин пречупва всички хора във всички аспекти. За да създадат картина на благоденствие в Крим, те се опитват да се разправят с всяка отделна етническа общност. Първият етап, в който те се опитват да ги поставят под контрол, е моментът на подкупа с цел привличане на своя страна. Ръководителите на българската общност, която добре познавам и с които преди работихме, не издържаха на този натиск и изразиха пълна подкрепа за анексирането на Крим от Русия."

Това заяви специално за Клуб Z Рефат Чубаров. Той е председател на Меджлиса - парламента на кримските татари. Живее в изгнание в Киев, тъй като руските власти са му забранили да влиза в окупирания Крим.

Чубаров бе в София за участие в конференцията "4 години от окупацията на Крим: има ли изход от задънената улица?". Тя бе организирана съвместно от Европейския съвет за външна политика и украинското посолство у нас.

Под български лидери всъщност Рефат Чубаров има предвид само един човек - Иван Абажер. Той е представителят на Крим в Обществената камара на Русия.

"Но чрез неговите уста говорят българите в Крим. Те са стотици, само че тяхното мнение никой не го чува. То дори никому не е нужно, ако има лидер, който, така да се каже, говори от тяхно име. Не искам да кажа, че това, което говори Абажер, е мнението на българите в Крим. Но той навсякъде приказва, че такава е позицията на българите, а никой не протестира срещу думите му. Това е тъжно", заключи Чубаров.

Гостът твърди, че днешният режим в Русия е още по-циничен от този в СССР, при който той е израснал. Председателят на татарския Меджлис потвърди, че властите в Крим са закрили българската телевизионна редакция. И смята, че следващата стъпка е да закрият Българския музей.

"Те искат да направят от всички хора с едно лице, с един и същ манталитет. Дори не им трябват българите, които подкрепят Путин. Необходими са им руски хора", каза Чубаров.

А хора като Абажер се опитват да укрепят режима, като се опитват да докарат гости от България - желателно е да се политици, на окупирания полуостров.

Гост на конференцията бе и българският вицепремиер Валери Симеонов. Той бе поканен от украинското посолство. И също разкритикува Русия в изказването си по време на дискусията.

"Няма как да приемем такава агресия. Говоря с притеснението на български патриот. Но и с прискърбие, че международните реакции са твърде меки. Демократичните държави трябва да бъдат единни, а не да се ръководят от двустранните си отношения с Русия", каза Симеонов.

След което обаче изтъкна, че говори не като вицепремиер, а като лидер на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) и като политик.

Преди дискусията Валери Симеонов отново коментира пред журналисти скандала около посещението на руския патриарх Кирил у нас по случай 3 март:

"Русия може да създава само неприязън и неприемливо отношение към другите страни. Това не е начин - когато си поканен с уважение и така да се отнасяш."

Вицепремиерът отново бе помолен да коментира думите на президента Румен Радев, че Кирил е дошъл у нас като духовен водач, а си е тръгнал като политик.

"Не мога да имам коментар за думите си, казани още първия ден и повторени от президента. Кирил не показа никакво смирение към жертвите, независимо от каква националност са. Упрекна ни и за исторически манипулации, но това беше пропуснато от медиите", каза Валери Симеонов.

Китай отдава почит към Стивън Хокинг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761706

Китай отдава почит към Стивън Хокинг
Стотици хиляди китайци отдадоха почит в интернет към Стивън Хокинг - знаменит учен, на когото в Китай се възхищаваха заради борбата му със заболяването му, предаде Франс прес. Вестта за кончината на британския астрофизик на 76-годишна възраст бързо стана най-дискутираната в китайската социална мрежа Уейбо.

Подпали се общежитието на Военноморското училище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370758

Пожар лумна в общежитията на Военноморското училище във Варна. Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 15 часа, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Към момента няма данни за пострадали хора.

ЕК представя мерки за намаляване на необслужваните банкови кредити

https://www.actualno.com/europe/ek-predstavja-merki-za-namaljavane-na-neobslujvanite-bankovi-krediti-news_664545.html

След постигнатия значителен напредък за намаляване на рисковете в банковия сектор днес Комисията предлага амбициозен пакет от комплексни мерки за справяне с необслужваните кредити в Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България. С представените днес мащабни мерки Комисията изпълнява одобрения от Съвета план за действие, целящ да се понижи големият дял на необслужваните кредити и да се предотврати евентуалното им натрупване в бъдеще. Благодарение на постоянните усилия

100 станаха починалите от грип в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761692

100 станаха починалите от грип в РумънияНова жертва на грипа е регистрирана в Румъния, с което броят на починалите достигна 100 души, съобщава информационният сайт Зиаре, позовавайки се на данни на Националния център за наблюдение и контрол на заразните болести. Последната починала е пациентка на 78 години от централния окръг Алба. Грипна епидемия в страната обаче не е обявена,

Надзорът на здравната каса очаква преразход за лекарства от 50 млн. лв

http://econ.bg/Новини/Надзорът-на-здравната-каса-очаква-преразход-за-лекарства-от-50-млн-лв_l.a_i.759074_at.1.html

Заради прогнозираният преразход за лекарства, какъвто има всяка година, надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса обсъжда коренна...

Поправят калпавия ремонт на Ларгото в София

https://frognews.bg/novini/popraviat-kalpaviia-remont-largoto-sofiia.html

Счупените плочки, падналата облицовка и извадените павета на т. нар. Ларго в центъра на София се дължат на проблеми със ”сложната отводнителна система, която явно някъде дефектира”. Това обясни министърът на културата Боил Банов пред бТВ ден.

ЕС отпуска 3 млрд. евро на Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370746

Европейската комисия даде зелена светлина днес за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за оказване на помощ на Турция за приема на сирийските бежанци на нейна територия. Това бе обещано преди две години в спорното споразумение за мигрантите, сключено между ЕС и Анкара, предаде АФП.

Великобритания изгони 23 руски дипломати от страната

http://www.transmedia.bg/2018/03/14/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d0%bd%d0%b8-23-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%bc%d0%b0/

 

 

Великобритания изгони от страната 23 руски дипломати и преустанови контакти с Русия на най-високо равнище заради вероятно участие на Москва в отравянето на бившия сътрудник на спецслужбите Сергей Скрипал. За това съобщи след заседание на британския Национален съвет за сигурност премиерът Тереза Мей.

По думите на Мей руската държава е извършила опит за убийство на Скрипал и неговата дъщеря и е поставила под заплаха сигурността на гражданите на Великобритания. Лондон смята това за незаконно използване на сила срещу британското кралство.

Британският парламент даде на руските дипломати седмица, за да напуснат страната. Бе решено също така да бъде оттеглена поканата към външния министър Сергей Лавров в Британия, а високопоставени чиновници и членове на кралското семейство ще бойкотират Световното първенство по футбол през 2018 година в Русия. Освен това Лондон заплаши да замрази руските държавни активи, ако се докаже, че използването им заплашва сигурността на британските граждани.

По-рано Лондон призова Съвета за сигурност на ООН да се събере на спешно заседание във връзка с отравянето на бившия руски разузнавач и дъщеря му в Солсбъри, за да докладва за предварителния резултата от разследването. Тя е насрочена за сряда вечер.

Ден преди това премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че Русия с голяма вероятност е замесена в отравянето на бившия полковник от ГРУ Скрипал и дъщеря му. Мей каза, че ако Москва не даде „заслужаващо доверие“ обяснение до 14 март, то Лондон приравнява отравянето на Скрипал към акт незаконно използване на сила против Великобритания.

От своя страна Русия отказва досега да отговори на въпроси на Великобритания, докато не получи достъп до материалите по делото и образци от токсичния материал. От Кремъл предупредиха, че ответните мерки на Москва срещу въведените ограничения ще бъдат незабавни и няма да закъснеят.

Припомняме, че на 4 март руският разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха намерени в безпомощно състояние на пейка в търговския център на британския град Солсбъри. Двамата са в тежко състояние.

По материали на „Новая газета“

САЩ наложиха мита върху вноса на някои видове хартия от Канада

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/14/3146460_sasht_nalojiha_mita_vurhu_vnosa_na_niakoi_vidove/?ref=rss


Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е наложило антидъмпингови мита върху вноса на някои видове хартия, внасяни от Канада, предаде агенция "Франс прес". <br /><br />Става въпрос за груба неимпрегнирана хартия, чийто внос от Канада в Съединените щати през 2016 г. е достигнал 1.27 млрд. долара, уточнява министерството на търговията в комюнике.<br /><br />В предварителен порядък тези мита възлизат на 22.16%. Министерството е било сезирано от...

Фрогоко: Предложенията за санкции на Пеевски и Цацаров по закона Магнитски отиват при Тръмп

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/frogoko-predlojeniiata-sanktsii-peevski-tsatsarov-zakona-magnitski-otivat-pri-tramp.html

Процедурата по Закона Магнитски (Global Magnitski act) продължава. Събирането на документи и доказателства е почти приключило и вече на база целия материал компетентните органи ще преценят налице ли са основанията да бъдат наложени предвидените в закона санкции на Пеевски и Цацаров и ще внесат предложение на американския Президент, който може да наложи тези санкции.

Фрогоко: Предложенията за санкции на Пеевски и Цацаров по закона Магнитски отиват при Тръмп

https://frognews.bg/novini/frogoko-predlojeniiata-sanktsii-peevski-tsatsarov-zakona-magnitski-otivat-pri-tramp.html

Процедурата по Закона Магнитски (Global Magnitski act) продължава. Събирането на документи и доказателства е почти приключило и вече на база целия материал компетентните органи ще преценят налице ли са основанията да бъдат наложени предвидените в закона санкции на Пеевски и Цацаров и ще внесат предложение на американския Президент, който може да наложи тези санкции.

Създател на ”Новичок”: Само Русия може да е отровила Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-skripal-novichok-26956815

Руският химик Вил Мирзаянов, участвал в създаването на веществото, с което беше отровен Сергей Скрипал, заяви, че само руското правителство може да е виновно.

Премиерът се среща с футболни босове заради натиска върху съдиите

http://clubz.bg/65398-premieryt_se_sreshta_s_futbolni_bosove_zaradi_natiska_vyrhu_sydiite

БФС ще инициира срещу между премиера Бойко Борисов и босовете на клубовете от професионалния футбол заради натиска върху съдиите и напрежението около мачовете в Първа лига напоследък, заяви Борислав Михайлов.

Президентът на футболната централа говори пред журналисти след първото от конгреса насам заседание на новия изпълнителен комитет. Основна тема поне на брифинга беше казусът със съдийството - ще има ли нов шеф на реферската комисия (и кога), как БФС ще се справи с взривоопасната на моменти ситуация и т.н.

"Търсим подкрепа от държавата, защото ние не сме разследващ орган и не можем да се справим със ситуацията, заяви Борислав Михайлов. - Премиерът е запознат, но си има доста държавни дела. Ние ще инициираме срещу между него президенти на клубове. Но и когато се оказва натиск, съдиите би трябвало да сезират съответните органи. Аз откакто съм президент на БФС нито един съдия не ми се е обадил да каже, че е бил притискан."

До паузата в първенството, която започва в края на тази седмица заради приятелски срещи на националните отбори, няма да се назначава шеф на реферската комисия на мястото на подалия оставка Петър Петров.

Михайлов не бърза с избора, тъй като трябвало да се избере човек с авторитет и опит, който разбира от работата. Той ще посочи председател преди втората фаза на първенството (когато се разделя на първа шестица и втора осмица), но няма да има гласуване в изпълкома, тъй като там фигурират клубни президенти и трябвало да се избегне конфликт на интереси.

Изпълкомът утвърди Йордан Лечков за първи вицепрезидент на съюза, а Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев за вицепрезиденти.

Драгомир Стойнев: Нямахме Национална стратегия 2005-2009 г, но имахме сигурност

http://www.cross.bg/stoiinev-sigyrnost-ypravlyavashtite-1570088.html

/КРОСС/ „Нямахме Национална стратегия 2005-2009 г, но имахме сигурност". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той подчерта, че когато става въпрос за национална сигурност, БСП винаги е подавала ръка и е готова, заедно с управляващите, да пази спокойствието на българските граждани. „Но днес се чудихме как да приемем Стратегията за национална сигурност и не разбирам удовлетвореността на министър Радев, защото проблемите са много и очевидни", каза още Стойнев. Той подчерта, че текстът и мерките за корупцията са същите, преписани от 2011 г. „Има проблеми в сигурността. Спокойно ли е населението спрямо външните заплахи? Нямаме един летателен апарат, който да литне, но в същото време трябва да сме съгласни и спокойни. Имаме една граница и една ограда, която всеки момент може да падне, но трябва да бъдем заедно, според управляващите. Няма как, защото опозицията трябва да показва грешките", категоричен е народният представител. Стойнев коментира телевизионен репортаж за корупцията в системата на приходите, където се заявява, че цялата информация е изтекла от системата на вътрешните работи. По неговите думи управляващите ги е било срам от тази стратегия. „Тя беше много проблемна, неадекватна за съвременните условия, но благодарение на БСП- придоби все пак някакъв вид", допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България"

Туск към Тръмп: Търгувай, не воювай

https://petel.bg/Tusk-kam-Tramp--Targuvay--ne-voyuvay__255363

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск с нови критики към президента на САЩ. Той призова Доналд Тръмп да води разговори за търгов...

81 автомобила се сблъскаха на магистрала в щата Охайо

https://petel.bg/81-avtomobila-se-sblaskaha-na-magistrala-v-shhata-Ohayo__255364

Снимка: Twitter 81 коли са сблъскаха на магистрала в окръг Мороу в американския щат Охайо заради снеговалеж, информира "Асошиейтед прес", цит...

Енгибаров: Заслужено бихме втория в групата

https://petel.bg/Engibarov--Zasluzheno-bihme-vtoriya-v-grupata__255365

Треньорът на Спартак Енгибар Енгибаров похвали своите футболисти за играта и трите точки в Суворово. Както е известно, варненци спечелих...

Каракачанов реши кой да поддържа изтребителите МиГ-29

https://petel.bg/Karakachanov-reshi-koy-da-poddarzha-iztrebitelite-MiG-29__255366

С решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов „Руската самолетостроителна корпорация МиГ“ е избрана за поддръжката на бълг...

Обстановката в село Иново се нормализира

https://petel.bg/Obstanovkata-v-selo-Inovo-se-normalizira__255368

Това бе констатирано от кмета на Община Видин Огнян Ценков при извършената проверка, след издадената от него на 11 март 2018 година заповед, ...

Голяма суматоха в магазин за дрехи на центъра във Варна (видео)

https://petel.bg/Golyama-sumatoha-v-magazin-za-drehi-na-tsentara-vav-Varna--video-__255367

Читател на "Петел" изпрати видео, на което се вижда как в известен магазин за дрехи на центъра във Варна се стига до разправа. Явно мъж се е ...

Черно море тренира в намален състав

https://petel.bg/CHerno-more-trenira-v-namalen-sastav__255369

Отборът на Черно море продължава подготовката си за последния мач от редовния сезон срещу Локо Пловдив. “Моряците” приемат “смърфовете...

Бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП до 2024 година

https://frognews.bg/novini/staro-20-biudjetat-otbrana-triabva-dostigne-2procenta-bvp-2024-godina.html

Народните представители приеха актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт до 2025 година. „За“ гласуваха 118 народни представители, 4 бяха „против“, а 35 се въздържаха. Стратегията бе подкрепена от всички парламентарни групи, с изключение на БСП, които гласуваха с „въздържал се“.

Подпомогнати са първите деца на „Българската Коледа“ 2017/2018

http://www.cross.bg/detza-lechenie-sindrom-1570087.html

/КРОСС/ Лечението на първите 200 деца на „Българската Коледа" 2017/2018 г. беше подпомогнато със средства, набрани от петнадесетото издание на благотворителната кампания, която се провежда под патронажа на българския държавен глава. На проведените заседания през февруари и март т.г. на Експертния съвет и на Комисията към благотворителната инициатива „Българската Коледа" бяха разгледани постъпилите общо 250 заявления за подпомагане на деца, които страдат от различни заболявания и се нуждаят от подпомагане за осъществяване на медикаментозно лечение и рехабилитация. Въз основа на предложение на Експертния съвет и решение на Комисията, 36 деца ще проведат 10-месечна медикаментозна терапия (до края на 2018 година) с лекарствата Genotropin, Omnitrope, Sandimmun neural, CellCept. Децата са с диагнози: Синдром на Силвър Ръсел, Нанизъм, Метафизарна дисплазия, Синдром на вродените аномалии свързани с нисък ръст, Остеохондроплазия, Синдром на Ди Джорж, Хипофосфатазия, Ахондроплазия, Хипофункция и други разстройства на хипофизата, Синдром на Корнелия де Ланге, Синдром на потоки Шефер, Нефротичен синдром, Остеогенезис имперфекта. Медикаментозната терапия с дарените лекарства за посочените диагнози не се заплаща от Републиканския бюджет, Националната здравноосигурителна каса и Център „Фонд за лечение на деца"

Британското правителство и кралското семейство ще бойкотират световното в Русия

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/14/3146455_britanskoto_pravitelstvo_i_kralskoto_semeistvo_shte/?ref=rss


Министрите от британското правителство и членовете на кралското семейство няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия, обяви премиерът Тереза Мей. Те ще бойкотират мондиала заради опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря ми Юлия.<br /><br />В понеделник Мей обвини Русия, че стои зад покушението с нервно-паралитично вещество. Британският премиер заяви, че според лабораторния анализ използваното вещество е разработено в Русия за военни цели и е...

Черно море тренира без куп основни футболисти

http://varnautre.bg/2018/03/14/76776/%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b5-%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%ba%d1%83%d0%bf-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d1%84%d1%83%d1%82

Отборът на Черно море продължава подготовката си за последния мач от редовния сезон срещу Локо Пловдив. “Моряците” приемат “смърфовете” в неделя от 16 часа на стадион “Тича” във Варна, като след този кръг ще стане ясно кои ще са съперниците на варненци в плейофната фаза на шампионата. “Зелено-белите” тренират с група от 17 футболисти. Петър […]

Трансджендър за първи път победи мъж на ММА

https://offnews.bg//bojni/transdzhendar-za-parvi-pat-pobedi-mazh-na-mma-676725.html

Смесените бойни изкуства никога вече няма да бъдат същите. В Бразилия се случи историческо събитие - жена-трансджендър победи мъж на състезание от веригата Mr. Cage 34.

Щастливата победителка е 21-годишната Ан Вериато, която победи Райлсон Пайксао. В ММА има още един трансджендър - Фалън Фокс, но тя се бие с жените, нещо което Вериато счита за несправедливо.

"Даже когато си смених пола и през ум не ми е минавало да се бия жени. Прекалено съм добра за тях.

Смятам за по-справедливо да се бия с мъжете. Така е по-равностойно", казва спортистката, която започва да тренира на седемгодишна възраст, когато е все още момче. Той тренира непрекъснато оттогава, като прави пауза от няколко месеца след смяната на пола. При връщането си в залата се получило доста забавно, тъй като никой не го/я познал.

Акценти на националната сигурност - миграция и корупция

http://dnes.dir.bg/news/natzionalna-sigurnost-kabinet-borisov-3-26956814

Миграционният натиск, корупцията, кибер сигурността са сред основните акценти в актуализараната стратегия за национална сигурност, одобрена от парламента.

Орангутан, който пуши цигара, стана сензация в интернет (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/orangutan-kojto-pushi-cigara-stana-senzacija-v-internet-video-news_664542.html

22-годишен орангутан, който пуши цигари, бе заснет да поглъща дима от запалена цигара, подхвърлена му от посетител в индонезийски зоопарк. Снимки, на които се вижда маймуната пушач Озон в зоопарка в Бандунг, на около 150 км югоизточно от столицата Джакарта, бързо се разпространиха в интернет. Забранено е да се хвърлят цигари и храни към животните в зоопарка, но тези забрани често се пренебрегват от посетителите. "Върху табела е написано, че се забранява на посетителите да дават цигари и

Шведски експерт: Хокинг не получи Нобелова награда, защото не потвърдиха истинността на откритията му

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6761659

Шведски експерт: Хокинг не получи Нобелова награда, защото не потвърдиха истинността на откритията му
Английският физик-теоретик Стивън Хокинг така и не беше удостоен приживе с Нобелова награда, независимо от многобройните предложения да му бъде присъдена за научния му принос, пише агенция ТАСС. "Възможното обяснение се състои в това, че досега никой не е могъл научно да потвърди истинността на забележителните открития на световноизвестния учен",

Част от държавните здравни служители получават увеличение на заплатите с между 7 и 18%

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/14/3146452_chast_ot_durjavnite_zdravni_slujiteli_poluavat/?ref=rss


Всички служители в 28-те структури на регионалните здравни инспекции ще получат увеличение на работните заплати със средно 18%, считано от 1 януари тази година, съобщи Министерството на здравеопазването. Това е предвидено в държавния бюджет за 2018 г. и е в съответствие с Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.<br /><br />За структурите на РЗИ средното увеличение на разходите за възнаграждения е 18%, като на някои места повишението ще надхвърли предвиденото...

КЕВР: Парното и топлата вода няма да поскъпват от април

https://frognews.bg/novini/kevr-parnoto-toplata-voda-niama-poskapvat-april.html

Парното и топлата вода няма да поскъпват от април. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Варненската обсерватория с фотоконкурс по повод 50-годишнината й

http://www.moreto.net/novini.php?n=370754

Варненската обсерватория „Николай Коперник“ обявява фотоконкурс „Нашата обсерватория през вашия обектив“ по повод 50 години от откриването й. В надпреварата могат да се включат ученици от възрастовата група 5-8 клас и 9-12 клас. Творби за участие се приемат до 20 април, научи Moreto.

Кметове от Кърджали искат повече деца да учат майчин турски език

http://clubz.bg/65397-kmetove_ot_kyrdjali_iskat_poveche_deca_da_uchat_majchin_turski_ezik

ПОЛИТИКА хасан азис

Кметове от област Кърджали поискаха да бъдат създадени условия за увеличаване броя на децата, изучаващи майчин турски език, съобщи БНР. На среща с министъра на образованието Красимир Вълчев те настояха в областния Инспекторат по образование да бъде назначен експерт по турски език, както и още учители, и за ясно фиксиране на броя на часовете по майчин език.

Кметът на Кърджали Хасан Азис обясни: 

"Ако държавата в лицето на официалните институции - училищата, не се занимава с въпроса за изучаването на майчин турски език, тази ниша ще бъде заета от други органи, организации, неправителствени и всякакви други, които ще изкривят напълно изучаването на майчиния турски език".

Кметовете са изразили недоволство от негативните тенденции за драстично намаляване на изучаващите  майчин турски език през последните 25 години.

Като една от причините за това те са посочили законовите уредби, приети през годините. В резултат на това, докато през 1992-93 година турски език в България  са изучавали 114 000 деца, днес броят на учениците, които го учат, е 6000.

България продължава да държи първото място по смъртност в Европейския съюз

http://econ.bg/Новини/България-продължава-да-държи-първото-място-по-смъртност-в-Европейския-съюз_l.a_i.759072_at.1.html

За поредна година България е начело на статистиката на Европейския съюз по смъртност на населението. При средно около 1000 починали на 100 хил....

Депутати от БСП: Много сериозно настояваме Черноморският регион да остане встрани от всякакви конфликти

http://www.cross.bg/sigyrnost-region-chernomorskiyat-1570086.html

/КРОСС/ „Стратегията за национална сигурност има не малко слабости. Черноморският регион и европейската кохезионна политика са изключително важни и не трябва да бъдат оставяни на заден план. Много сериозно настояваме Черноморският регион да остане встрани от всякакви конфликти". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Иван Иванов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че в региона се провеждат учения и имаме добро партньорство със страните членки на НАТО. „Предлагаме Черноморският регион да не се милитаризира и допуска условия за конфликти в него. Това наше предложение не се приема от управляващите", допълни Иванов. „Отхвърляйки подобен текст, навежда на мисълта, че съмненията ни за провеждане на военни формирования, които да увеличат възможността за конфликти на територията на Черноморския регион, са доста основателни", коментира народният представител. Той припомни публично заявеното желание на премиера Борисов в региона да е спокойно и да плуват лодки и платноходки. Иванов подчерта, че Великобритания напуска ЕС, а към днешна дата няма подход как ще бъде заместена нейната вноска. „Поставя се под въпрос- дали ще продължи кохезионната политика, а тя определя не малка част от БВП на страната, т.нар. еврофондове. Ако те в един момент спрат, това ще се отрази на стабилността на страната

Помогнаха за лечението на първите 200 деца на "Българската Коледа" 2017/2018 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761647

Помогнаха за лечението на първите 200 деца на "Българската Коледа" 2017/2018 г.Лечението на първите 200 деца на „Българската Коледа“ 2017/2018 г. беше подпомогнато със средства, набрани от петнадесетото издание на благотворителната кампания, която се провежда под патронажа на българския държавен глава, съобщиха от прессекретариата на президентството.  На проведените заседания през февруари и март т.г.

"Карлсберг" отчита 31.6% дял от пазара на бира в България за 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/14/3146396_karlsberg_otchita_316_dial_ot_pazara_na_bira_v/?ref=rss


За 2017 г. "Карслберг" отчита 31.6% дял от пазара на бира в България като се позовава на данните на агенция "Нилсен". За година продажбите на компанията отбелязват 4.7% ръст по обем.<br /><br />Ръководството обяснява постиженията най-вече с доброто представяне на "Пиринско", което отново по данни на "Нилсен" за втора поредна година е най-продаваната бира в България, като пазарният му дял за 2017 г. се изчислява на 19.8% в обем. Успехът на...

Хаос в кабинета - екипът на Тръмп е затънал в скандали и некомпетентност

http://www.mediapool.bg/haos-v-kabineta---ekipat-na-tramp-e-zatanal-v-skandali-i-nekompetentnost-news276708.html

Един от членовете на кабинета беше разпитван на изслушване от Конгреса за злоупотреби със средства на данъкоплатеца за частни полети. Друг се сблъска с необичаен бунт на служителите в министерството си заради етичен скандал. Трети е следен под лупа, защото в интервю в националния ефир не можа да отговори на елементарни въпроси за работата си. И нито един от тях не беше този, когото Тръмп уволни, пише в сряда агенция Асошиейтед прес.   През последните седмици кабинетът му затъна в скандали, които пречат на правителството да изпълнява програмата си и пораждат гнева на президента, който все повече е склонен да не разчита на приближените си и да се справя сам. Уволняването от Тръмп на държавния секретар Рекс Тилърсън може да е само първият залп от разместванията в кабинета, който, с малки изключения, се очерта като екип от хора, надпреварващи се кой да влезе по по-лош начин в новините, и който до голяма степен беше маргинализиран от Белия дом.   "Доналд Тръмп е президент единак, който не иска да управлява заедно с който и да било и не иска никой друг да обира лаврите", каза историкът и изследовател на американските президенти от Университета "Райс" Дъглас Бринкли. "В своя кабинет той доведе странна група от външни хора и хора с дясна идеология. Много от тях са известни консерватори или богати хора от деловите среди, но това не е гаранция, че разбират от добро управление."   Поредицата случаи, в които съветници на Тръмп влизаха в новините по неудобен за Белия дом начин, както и все по-голямата дистанцираност на президента от тях, са в ярко противоречие с начина, по който той представи този екип преди година.   "Някои казват, че това е един от най-добрите екипи, събирани някога като кабинет", каза Тръмп тогава.   Вчера, след като уволни Тилърсън, президентът даде да се разбере, че може да последват още промени, заявявайки, че в момента е в процес на съставяне на съвършения кабинет.   "През последната година опознах доста добре много хора", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. "И наистина съм много близо до това да постигнем тъкмо онзи кабинет и онези неща, които искам."   Макар че през последната година Тръмп свикваше пред камерите театрални заседания на кабинета, отношенията му с много от членовете на кабинета започнаха да се рушат.   През лятото той започна публично да атакува главния прокурор Джеф Сешънс, бивш негов близък съветник, който стана и първият сенатор, подкрепил кампанията му за президент. Ядосан, че главният прокурор си направи самоотвод от разследването за намеса на Русия в президентските избори, което тегне като сянка над Белия дом, Тръмп в лични разговори беше споменавал, че обмислял дали да го уволни и го подлагаше на остри атаки в Туитър.   Президентът използва думи като "неспособен" и "безчестен" за Сешънс, който едва неотдавна се осмели да защити своето решение за самоотвод. Тилърсън също имаше чести сблъсъци с Тръмп, който така и не прости на държавния секретар, че както се твърди, го е нарекъл "дебил" миналото лято, след като се бил оплакал, че президентът не разбирал нищо от външна политика.   Между двамата не се установиха добри отношения.   През ноември в Китай, в ден, изпълнен със срещи в Пекин, на Тръмп и висшите представители на екипа му била сервирана в сградата на парламента салата "Цезар", която обаче изглеждала увяхнала и никой от американците не искал да я опита. Според високопоставен правителствен представител обаче Тръмп казал на Тилърсън да я пробва. "Рекс", обърнал се към него президентът, "яж салатата".   Тилърсън отказал въпреки призивите на Тръмп.   След като нееднократно подкопаваше позициите на Тилърсън и му противоречеше, най-накрая Тръмп уволни държавния секретар със съобщение в Туитър. През последните дни президентът споделил пред свои доверени хора, че се чувствал по-смел. Бил горд с едностранните си действия да въведе мита върху вноса на метали и да се срещне със севернокорейския диктатор Ким Чен-ун и вече не бил толкова склонен да се примирява с прояви на нелоялност в обкръжението си, заяви човек, разговарял с президента през последните дни, но пожелал да остане анонимен.   През изминалите месеци кабинетът постепенно губел авторитет в очите на Тръмп, казаха източници от Белия дом и външни съветници. Той казал на свои приближени, че е в процес на извършване на промени, целящи да се подобри екипът, и според друг източник, разговарял с него, бил споменал "за изхвърляне на баласта" - което може да е сигнал за редица министри в кабинета, изпитващи проблеми.   Министърът на вътрешните работи Райън Зинки (в САЩ министерството на вътрешните работи не изпълнява същите функции като в другите страни) беше извикан на изслушване в Сената от демократите, които го обвиниха, че е похарчил десетки хиляди долари за ремонти и частни полети, а в същото време е предложил сериозни съкращения в средствата за програми за опазване на околната среда. Зинки се защити, заявявайки, че "никога не е пътувал никъде с частен самолет", защото по думите му и трите пъти, когато летял с частни полети, откакто станал министър, били с витлови самолети, а не с реактивни двигатели.   Според високопоставени правителствени представители дните на министъра на ветераните Дейвид Шулкин може да са преброени заради остър вътрешен доклад, в който се констатирали нарушения във връзка с негово пътуване през лятото до Европа със съпругата му. Той също така беше изправен пред възможността от бунт на служителите си: политически съветник, който бил внедрен от Тръмп в министерството на ветераните, открито споделял мисли пред други служители от ведомството за възможно отстраняване на Шулкин, който бе и в правителството на Обама.   Тръмп споделил, че е възможно да премести министъра на енергетиката Рик Пери начело на министерството на ветераните, тъй като смятал, че Шулкин се е превърнал в проблем, казаха хора, добре осведомени за това какво се говори в Белия дом. Те пожелаха анонимност.   Следени под лупа са и други министри. Причините за това според АП са следните:   - в Белия дом са определили като катастрофа скорошното участие на министъра на образованието Бетси Девос в предаването "60 минути" заради начина, по който не е успяла да защити плана на правителството за осигуряване на безопасност в училищата и да отговори на елементарни въпроси, свързани с образователната система.   - миналия месец министърът на жилищното строителство и благоустройството Бен Карсън беше подложен на атаки, след като се появиха съобщения, че ведомството му е похарчило 31 000 долара за нова трапезария, покупка, която според служители на министерството била направена без знанието на Карсън.   - на ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруит бяха задавани въпроси за сума от около 25 000 долара за шумова изолация на специална "будка" в офиса му, от която да води телефонните си разговори така, че да не го подслушват, както и 9000 долара за биометрични ключалки.   - първият член на кабинета, който напусна поста си, министърът на здравеопазването и хуманитарните въпроси Том Прайс, подаде оставка през есента след съобщения, че похарчил най-малко 400 000 долара от парите на данъкоплатеца за частни самолети за себе си и сътрудниците си.   Други членове на кабинета - като министърът на труда Алекс Акоста и на земеделието Сони Пърдю - не се набиват на очи и за тях не се чува почти нещо.   Съветникът по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър, който беше подложен на много атаки от десни медии, никога не се е разбирал добре с Тръмп и това доведе до спекулации, че и той може скоро да си тръгне.   "Това е най-неудачният кабинет от времената на Картър", каза Бринкли, споменавайки бившия президент Джими Картър, друг външен за Вашингтон човек, който при управлението си също срещна трудности да утвърди своя авторитет.   С благоволението на Тръмп вече се ползват малцина от членовете на кабинета.   Министърът на отбраната Джеймс Матис е смятан от мнозина за най-влиятелната фигура в него, опитът му на военен предизвиква респекта на Тръмп и му дава свобода на действие, дори и когато понякога не е съгласен с върховния главнокомандващ, без обаче да си навлича гнева му. Директорът по въпросите на бюджета Мик Мълвейни е смятан в Западното крило за фаворит на Тръмп, а директорът на ЦРУ Майк Помпейо беше избран за заместник на Тилърсън в Държавния департамент.   По БТА

Нанков: Обмисляме фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761646

Нанков: Обмисляме фонд за преодоляване на щетите след природни бедствияЗа укрепване на всички свлачища в страната са необходими над 1 млрд. лева „Обмисляме създаването на Фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия. Това е едно от решенията за справяне с недостига на средства на държавата за такива цели.“ Това каза пред медии министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след като

ЕК обяви реформа на визовата политика заради сигурността и имиграцията

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-obiavi-reforma-na-vizovata-politika-zaradi-sigurnostta-i-imigraciiata-257506/

Срокът за вземане на решение за издаване на виза се намалява, въвеждат се и хармонизирани правила за визите за многократно влизане

Обещаната стипендия за българско дете в космически център няма да бъде дадена

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/03/14/3146449_stipendiiata_za_bulgarsko_dete_v_kosmicheski_centur/?ref=rss


В края на януари тази година международната фондация Elevate обяви, че ще осигури пълна стипендия на едно българско дете за обучение в космическия център Space Camp в турския град Измир. Обещаната награда трябваше да бъде дадена по време на публичната лекция на основателя на програмата Mars One Бас Лансдорп, която ще се проведе в София на 23 март. Организатор на събитието е именно фондацията Elevate.<br /><br />Оказа се обаче, че подобна стипендия не е осигурена. Причината е, че не...

Първите 200 деца за тази година получиха помощ за лечение от Българската Коледа

https://offnews.bg//obshtestvo/parvite-200-detca-za-tazi-godina-poluchiha-pomosht-za-lechenie-ot-balg-676723.html

Лечението на първите 200 деца на „Българската Коледа“ 2017/2018 г. беше подпомогнато със средства, набрани от петнадесетото издание на благотворителната кампания, която се провежда под патронажа на президента. 

На проведените заседания през февруари и март на Експертния съвет и на Комисията към благотворителната инициатива „Българската Коледа“ бяха разгледани постъпилите общо 250 заявления за подпомагане на деца, които страдат от различни заболявания и се нуждаят от подпомагане за осъществяване на медикаментозно лечение и рехабилитация.

Въз основа на предложение на Експертния съвет и решение на Комисията, 36 деца ще проведат 10-месечна медикаментозна терапия (до края на 2018 година) с лекарствата Genotropin, Omnitrope, Sandimmun neural, CellCept. Децата са с диагнози: Синдром на Силвър Ръсел, Нанизъм, Метафизарна дисплазия, Синдром на вродените аномалии свързани с нисък ръст, Остеохондроплазия, Синдром на Ди Джорж, Хипофосфатазия, Ахондроплазия, Хипофункция и други разстройства на хипофизата, Синдром на Корнелия де Ланге, Синдром на потоки Шефер, Нефротичен синдром, Остеогенезис имперфекта. Медикаментозната терапия с дарените лекарства за посочените диагнози не се заплаща от бюджета, Националната здравноосигурителна каса и Център „Фонд за лечение на деца”.

164 деца с диагнози Детска церебрална парализа, Епилепсия и хидроцефалия, Спина бифида, Спинална мускулна атрофия, Мускулна дистрофия тип Дюшен, Родова травма, Разстройство в развитието на двигателните функции и вродени аномалии, включително вродена глухота, са подпомогнати за осъществяване на специализирана рехабилитация в допълнение към тази, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

Не са удовлетворени 50 от заявленията за подпомагане поради неясни искания и липса на актуални медицински документи, удостоверяващи здравословното състояние на съответното дете.

Организаторите на благотворителната инициатива напомнят, че набраната сума се изразходва само за лечение на деца, осигуряване на медицински изделия и помощни средства, които не се финансират от републиканския бюджет, НЗОК или Фонда за лечение на деца, както и за допълнителни рехабилитационни процедури и безвъзмездно предоставяне на медицинска апаратура, предназначена за деца.

Решенията за отпускане на средства за лечение на деца и за закупуване на медицинска апаратура се вземат от Комисия с представители на президентската администрация, Нова телевизия и Българската национална телевизия на основание на предложение от Експертния съвет към „Българската Коледа“.

Парите за лечение не се предоставят в брой, а се превеждат по дарителска банкова сметка на нуждаещото се дете за неговото лечение. Правилата на „Българската Коледа” са публично достъпни на интернет страницата на инициативата www.bgkoleda.bg.

Заявления за подпомагане на нуждаещи се от лечение и рехабилитация деца се приемат през цялата година на сайта на инициативата

Дарителската банкова сметка на Кампанията, както и номерата за изпращане на кратки съобщения и гласови обаждания са активни целогодишно.

Местан гневен на Кошлуков заради Ердоган, нарекъл го луд човек

https://offnews.bg//politika/mestan-gneven-na-koshlukov-zaradi-erdogan-narekal-go-lud-chovek-676722.html

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан прати гневно писмо до шефа на БНТ Константин Каменаров и до СЕМ срещу програмния директор и водещ на "Още от деня" Емил Кошлуков. 

Според Местан в предаването си вчера Кошлуков си е позволил "тежки провокативни и лъжливи твърдения спрямо ДОСТ и президент на съседна държава".

В текста на Местан се казва: 

Лъжите и обидите, които г-н Емил Кошлуков изрече в ефир: „Точно преди година горе-долу бяха изборите, спомняте си историята на Ердоган и на премиера им с нашите изселници където бяха едва ли не инструктирани да гласуват за ДОСТ, директно се намесиха в изборите, стояха по урните, преди година беше. “; „… той пробва в България, направи си партия с ДОСТ…“; „…направи партия директно от Анкара работи…“; „…20 000 са ДОСТ, 10 000 за ДПС. Това е цялата работа, какъв половин милион, какви глупости прави тоя ... луд човек.“, са недопустими за журналист от националната телевизия, която е обществена и се издържа с парите на данъкоплатците, част от които са и над 100 000 избиратели на ДОСТ.

Припомняме, че на всички избори преди последните парламентарни вотът на българските граждани в Р Турция бе консолидиран и монополизиран само за една партия – ДПС. Рекордът принадлежи на Г. Първанов, който по призив на ДПС получи над 90 000 гласа – близо 100% от гласовете в Турция.

На последните парламентарни избори българските граждани в Турция за първи път имаха шанс да гласуват не просто свободно, но и плуралистично според политическата си ориентация. Показателен е фактът, че съотношението 60:40 в полза на ДОСТ се получи като изборен резултат и във всички държави от Европейския съюз.

В Германия, Англия, Белгия, Холандия, Швеция, Дания и пр. ДОСТ печели срещу ДПС в приблизително същото съотношение както в Турция и това не беше резултат от намесата на канцлера Меркел или на премиерите на останалите държави в полза на ДОСТ. Би било смешно и нелепо.

Да се представя свободната волеизява на българските граждани като насилствен процес, дирижиран от турската държава, е обида за избирателите и недопустима провокация за двустранните добросъседски отношения между България и Турция.

С тенденциозната си и провокативна риторика, в която се съдържат и абсолютно недопустими директни обидни квалификации за държавния глава на приятелска Турция („ ... тоя … луд човек“ Вж. https://www.bnt.bg/bg/a/koruptsionni-skhemi-i-merki-sreshchu-tyakh-govori-plamen-georgiev, 38`24``), водещият остави тягостното усещане, че пристрастно обслужва определени политически интереси. Това е недопустимо за журналист от национална телевизия, който при това е на ръководна длъжност – Програмен директор на медията на българските данъкоплатци – БНТ.

Налице е грубо погазване на принципите на обществените електронни медии, уредени в ЗРТ, и затова очакваме освен Правото ни на отговор да се излъчи в същото предаване на БНТ, компетентните органи в лицето на ръководството на БНТ и най-вече на СЕМ да се ангажират със случая по компетентност.

Министър Нанков: Обмисляме създаването на Фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия

http://www.cross.bg/nankov-stranata-svlachishta-1570085.html

/КРОСС/ За укрепване на всички свлачища в страната са необходими над 1 млрд. лева. „Обмисляме създаването на Фонд за преодоляване на щетите след природни бедствия. Това е едно от решенията за справяне с недостига на средства на държавата за такива цели." Това каза пред медии министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след като откри форум на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема "Данните като основа на цифровото общество". Министърът обясни, че подобни практики има в редица европейски държави, а механизмите за генериране на средства във фонда могат да бъдат различни. За частни имоти това може да е чрез минимална вноска от данък „Сгради" или чрез застрахователните полици, а за публични - и чрез бюджетни средства. В момента в страната има над 2 хиляди свлачища, само миналата година са регистрирани 40 на брой, а през изминалата седмица нововъзникналите по републиканската пътна мрежа са 17. „За справяне с всички свлачища в страната е необходим огромен ресурс, който нито държавата, нито МРРБ може да осигурят", каза министър Нанков. Той подчерта, че държавата трябва да създаде механизъм и дългосрочна политика за превенция и реакция за справяне с бедствени ситуации, а не да се действа частично

Рекордно дълги опашки от тирове на ГКПП Капъкуле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6761564

Рекордно дълги опашки от тирове на ГКПП КапъкулеОпашките от тирове на ГКПП Капъкуле са достигнали рекордни размери. Около 23 км. е дълга опашката от тирове, които от петък насам чакат да преминат на ГКПП Капитан Андреево, информираха от турската митница. Колоната от тирове се е проточила до Одрин. Около 920 тира са на опашка от три дни за преминаване на българската митница на Капъкуле,

Турция: Надяваме се, че новият държавен секретар на САЩ ще подхожда с уважение към нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761611

Турция: Надяваме се, че новият държавен 
секретар на САЩ ще подхожда с уважение към насТурция се надява да изгради добри отношения с новия държавен секретар на САЩ Майк Помпейо, но той трябва да уважава страната, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс. Турските медии са попаднали на пост в Туитър, за който се твърди, че е бил написан от Помпейо след неуспешния опит за преврат в Турция през

"Пирин" осъди липсата на наказание за Каранга

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/14/3146444_pirin_osudi_lipsata_na_nakazanie_za_karanga/?ref=rss


"Пирин" остана разочарован от липсата на наказание за голмайстора на ЦСКА Фернандо Каранга. От клуба от Благоевград изразиха и недоволство към съдийството в мача с червените, като са забелязали "десетки брутални грешки" в ущърб на отбора им.<br /><br />"ОФК Пирин ЕООД Благоевград" категорично осъжда и възразява срещу липсата на наказание за състезателя на ПФК "ЦСКА-София" – Луиш Да Силва Фернандо, за действията, провокациите и цялостно...

Стотици бивши работници от мини "Бобов дол" чакат заплатите си с години

https://www.actualno.com/society/stotici-bivshi-rabotnici-ot-mini-bobov-dol-chakat-zaplatite-si-s-godini-news_664540.html

Стотици бивши работници от мини „Бобов дол“ с години чакат невзети заплати и обезщетения. Всеки от тях има да взема между 6000 и 8000 лв., но въпреки че са осъдили работодателя си, парите им се бавят. Някои не могат да си вземат парите от 2014 г. Управителят на мината обясни, че проблемът е заради процеса по обявяването на дружеството в несъстоятелност. Миньорите обаче обмислят да предприемат крайни действия и да обявят безсрочна гладна стачка пред мината. „Всички

По-високи заплати ще получат в здравните инспекции

https://frognews.bg/biznes-turisam/visoki-zaplati-shte-poluchat-zdravnite-inspektsii.html

Всички служители в регионалните здравни инспекции ще получат увеличение на заплатите, съобщават от Министерството на здравеопазването.

По-високи заплати ще получат в здравните инспекции

https://frognews.bg/novini/visoki-zaplati-shte-poluchat-zdravnite-inspektsii.html

Всички служители в регионалните здравни инспекции ще получат увеличение на заплатите, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Шефката на Апелативната спецпрокуратура подаде оставка

http://dnes.dir.bg/news/ostavka-shefka-spetzprpokuratura-26956812

Ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура (АпСпП) Даниела Попова подаде оставка и беше освободена от длъжност от прокурорската колегия на ВСС.

Беат Фойц спечели малката световна купа в спускането

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/14/3146401_beat_foic_specheli_malkata_svetovna_kupa_v_spuskaneto/?ref=rss


Швейцарецът Беат Фойц спечели малкия кристален глобус в спускането. Той завърши трети в последния старт в дисциплината за този сезон, който се проведе в шведския зимен център Оре. Това беше достатъчно на 31-годишния скиор да задържи големия си аванс пред действащия олимпийски шампион в спускането Аксел Лунд Свиндал и да спечели първия си трофей в Световната купа.<br /><br />Австрийците Матиас Майер и Винсент Крайхмайер разделиха първото място в състезанието. Двамата преодоляха...

12 случая на варицела в Габрово за седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761610

12 случая на варицела в Габрово за седмица12 случая на варицела са регистрирани в област Габрово през изминалата седмица. Това съобщиха за  „Фокус“ от Регионалната здравна инспекция. 11 от заболелите са в община Габрово. Регистрирано е едно заразено лице в община Трявна. Варицелата, позната още като лещенка, е вирусна заразна болест, главно сред деца до 10 години.

Даваме 200 000 евро за сирийските бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=370736

Министерският съвет прие решение за отпускане на 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд „Мадад“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

БАБХ правилно умъртвили заразените и незаконно внесени птици, категорични са от Инспектората

https://frognews.bg/novini/babh-pravilno-umartvili-zarazenite-nezakonno-vneseni-ptitsi-kategorichni-inspektorata.html

БАБХ правилно са действали, като са умъртвили по хуманен начин незаконно внесените в края на миналия месец заразени от инфлуенца птици. Това е констатирала проверката на Инспектората към земеделското министерство, научи Фрог нюз от източници във ведомството.

Йоана Буковска води в надпреварата за любима актриса на наградите на NOVA за кино

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-novoto-bylgarsko-kino/ioana-bukovska-vodi-v-nadprevarata-za-liubima-aktrisa-na-nagradite-na-nova-za-kino-6080302

Актрисата спечели сърцата на хората с ролята си в сериала "Откраднат живот", където героинята ѝ претърпя истинска метаморфоза

Велт: Защо България не е готова за еврото

https://www.vesti.bg/bulgaria/velt-zashto-bylgariia-ne-e-gotova-za-evroto-6080305

На пръв поглед всичко е прекрасно, но реално не е съвсем така, пише Франк Щокерн във „Велт“

Европарламентът предлага споразумение за асоцииране между ЕС и Великобритания

http://econ.bg/Новини/Европарламентът-предлага-споразумение-за-асоцииране-между-ЕС-и-Великобритания_l.a_i.759070_at.1.html

Европейският парламент прие резолюция, която разглежда рамката на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, съобщи пресслужбата на...

47-годишна намери съпруга си обесен в пристройка към дома им в Айтос

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761576

47-годишна намери съпруга си обесен в пристройка към дома им в Айтос52-годишен мъж от Айтос е бил открит обесен в стопанска пристройка към дома си. На ужасяващата находка се натъкнала 47-годишната му съпруга.  Драмата се разиграла на 11 март по обед, потвърдиха от полицията. 52-годишният Стойчо С. работел като портиер в сградата на общината. Според негови познати бил кротък и чувствителен човек.

Нарушение на инструкциите за безопасност причинило инцидента в "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761586

Нарушение на инструкциите за безопасност причинило инцидента в "Арсенал"В завод 3 при нарушаване на инструкциите за безопасна работа загива един работник, друг е тежко обгорен. Това каза каза пред журналисти изпълнителният директор на завод "Арсенал" Николай Ибушев, предаде "Фокус". Той поясни, че инцидентът е възникнал в помещение, където има смесител - миксер за димна смес.

Евродепутатът Емил Радев избран в комисията за финансови престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761589

Евродепутатът Емил Радев избран в комисията за финансови престъпленияБългарският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев бе избран за зам.-член на новата специална Комисия относно финансовите престъпления, отклонението от данъчно облагане и избягването на данъци на Европейския парламент. Той ще допринесе към работата на комисията с опита му като докладчик в сянка по Петата директива за борба срещу изпирането на пари и

10 изумителни и забавни факта за Стивън Хокинг, които може би не знаете

https://www.actualno.com/curious/10-izumitelni-i-zabavni-fakta-za-stivyn-hoking-koito-moje-bi-ne-znaete-news_664513.html

1. Kогато той бил на 9 години, неговите оценки се нареждат сред най-лошите в класа му. С малко повече усилия той успява да ги вдигне до средно ниво, но не повече. 2. Въпреки това, от ранна възраст той се интересува от това как работят нещата. Той е говорил за това как е известно, че разглобява часовници и радиостанции. Въпреки това, той признава, че не е много добър да ги събере отново, така че да могат да работят. 3. Независимо от слабите му оценки, както учителите, така и колегите му сякаш

Башар Асад: Ще се противопоставя на плановете на Запада срещу Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761587

Башар Асад: Ще се противопоставя на плановете на Запада срещу Сирия Сирийският президент Башар Асад се зарече, че ще се противопостави на планове на Запада, насочени срещу единството на страната му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Нашата война срещу тероризма няма да спре, докато има дори един терорист", каза Асад в профила на президентството в социалната мрежа Телеграм.

България е приела досега 60 мигранти от квотите на ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/14/3146400_bulgariia_e_priela_dosega_60_migranti_ot_kvotite_na_es/?ref=rss


България е приела досега 10 мигранти от Италия и 50 от Гърция по квотите на Европейския съюз, показват последни данни на Европейската комисия, цитирани от БТА. От Турция досега в страната не са били приети бежанци от Сирия, като България е поела ангажимент да подслони 160 души.<br /><br />В останалите държави от ЕС общо досега са били разселени 33 846 мигранти, пристигнали от Италия и Гърция. Единствено Полша и Унгария не са подслонили нито един мигрант по тези квоти.<br...

Лавров: Лондон засенчи Андрей Вишински

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-sergey-lavrov-rusia-putin-26956811

Сергей Лавров отхвърли днес като безпочвени и несериозни твърденията на Великобритания за участие на Русия в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

Европейските визи по-бързи, но под лупа

http://dnes.dir.bg/news/vizi-evropeyski-parlament-26956810

Европейският съюз променя правилата за издаване на европейски визи. Те ще бъдат издавани по-бързо, но след по-сериозни проверки.

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН заради случая със Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761565

Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН заради случая със СкрипалСпешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, предадоха световните агенции. Новината съобщи холандското председателство на Съвета. Заседанието се организира по искане на Великобритания. То ще започне в 19 ч. по Гринуич.

Македонци протестират пред парламента в Скопие заради приемането на албанския език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761570

Македонци протестират пред парламента в Скопие заради приемането на албанския езикСтотина граждани се събраха пред сградата на македонския парламент, за да протестират против закона за употреба на езиците, според който албанският става втори официален език в страната, съобщават македонските медии. Парламентът гледа днес на трето четене закона и над 35 000 поправки, внесени от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, предава БТА.

Шефката на Апелативната спецпрокуратура подаде оставка

https://offnews.bg//temida/shefkata-na-apelativnata-spetcprokuratura-podade-ostavka-676718.html

Апелативната специализирана прокуратура от днес е с и.д. шеф. Титулярката Даниела Попова е подала оставка по лични причини, която бе приета единодушно като извънредна точка в дневния ред на прокурорската колегия на ВСС. 

Попова остава в спецпрокуратурата като редови обвинител. 

Даниела Попова бе избрана за административен ръководител на апелативната спецпрокуратура на 3 октомври 2013 г., до края на мандата й оставаха още 7 месеца. 

Временен шеф АСП става досегашният заместник на Попова Николай Найденов. 

Началничката на апелативната спецпрокуратура подаде оставка

https://frognews.bg/novini/nachalnichkata-apelativnata-spetsprokuratura-podade-ostavka.html

Шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка, която прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес единодушно прие.Точката за оставката в дневния ред на заседанието на съдебните кадровици бе внесена като извънредна. Попова обаче напуска само ръководния пост. Тя остава в системата като редови прокурор.

Линдзи Вон с 82-ра победа в последното спускане за сезона

https://offnews.bg//zimni/lindzi-von-s-82-ra-pobeda-v-poslednoto-spuskane-za-sezona-676717.html

Американската суперзвезда в алпийските ски Линдзи Вон спечели победа №82 в Световната купа. Тя беше най-бърза в последното спускане за сезона в Оре (Швеция).

Вон измина късото трасе от само 1.5 км за 55.65 секунди. Така американката се доближи на 4 победи от рекордьора в алпийските ски Ингемар Стенмарк (Швеция), който завърши кариерата си с 86 победи.

На второ място се класира олимпийската шампионка от ПьонгЧанг, София Годжа, която изостана само на 6 стотни. Това се оказа напълно достатъчно италианката да спечели малката световна купа в дисциплината спускане.

Трета финишира американката Алис МакКенис на 22 стотни от второто място. В състезанието стартираха само 25 скиорки. Швейцарката Лара Гут и американката Стейси Кук не финишираха.

Догодина именно в Оре ще се проведе световното първенство в алпийските ски.

Жена провеси бебе от 8-ми етаж в София

https://frognews.bg/novini/jena-provesi-bebe-8-etaj-sofiia.html

Жена провеси бебе от осмия етаж на блок в София. Сигнал за шокиращият случай е получен в рубриката „Моята новина“ на Нова тв.

Проучването за нефт и газ в блок „Хан Аспарух” ще продължи още две години

http://www.moreto.net/novini.php?n=370737

Срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години, реши правителството, приемайки искането на титулярите на разрешението – Тотал, ОМВ и Репсол. Това съобщиха от пресцентъра на правителствената информационна служба.

Лондон гони 23-ма руски дипломати, замразява отношенията с Москва

https://offnews.bg//sviat/london-goni-23-ma-ruski-diplomati-zamraziava-otnosheniata-s-moskva-676715.html

Великобритания гони 23-ма руски дипломати, които са офицери на руското разузнаване. Това е една от мерките, които Лондон предприема във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, обяви премиерът Тереза Мей, като уточни, че това е най-мащабната експулсия на дипломати от 30 години. 

Освен това Мей обяви, че се отменят всички контакти с Русия на високо ниво. Отменя се поканата за посещението на руския външен министър Сергей Лавров. Няма да има и официална британска делегация на световното първенство по футбол в Русия.

В изказване пред парламента британският премиер посочи, че Русия има опит в извършването на "държавни убийства". По думите ѝ отравянето на Скрипал има само две приемливи обяснения - акт на държавна агресия или загуба на контрол върху веществото, с което е извършена атаката.

Тереза Мей постави на Москва ултиматум до полунощ във вторник да даде обяснение защо руски нервнопаралитичен газ е използван за отравянето.

Руското посолство в Лондон отрече Русия да има нещо общо със случилото се и обяви, че Москва няма да даде отговор на ултиматума, докато не получи образци от химическото вещество, използвано за отравянето на Скрипал. 

Пред депутатите Мей подчерта, че Русия не е предоставила никакво обяснение защо "има необявена програма за химически оръжия в разрез с международното право".

"Няма алтернативно заключение освен това, че руската държава е виновна за покушението срещу г-н Скрипал и дъщеря му", заяви Мей и допълни, че тази "незаконна употреба на сила" от страна на Русия срещу Великобритания трябва да бъде посрещната с "решителен отговор" отвъд действията, предприети след случая с двойния агент Александър Литвиненко.

В тази връзка премиерът обяви и още мерки, които страната ѝ ще предприеме, в това число засилване на проверките на руските граждани, които влизат във Великобритания, въвеждане на нови антишпионски закони, въвеждане на поправки тип "Магнитски" в закона за санкциите срещу Русия. 

Мей посочи, че контактите с Русия няма бъдат прекратени напълно и няма да се правят опити да спрат контактите между населенията на двете страни. 

"Трагично е, че президентът Путин избра да действа по този начин... Няма да толерираме заплахи за сигурността на британските граждани, нито такива крещящи нарушения на международните задължения на Русия", каза тя.

Инцидентът в завод "Арсенал" - Казанлък, е станал в нов цех с модерно оборудване

https://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2018/03/14/3146409_incidentut_v_zavod_arsenal-kazanluk_e_stanal_v_nov_ceh/?ref=rss


Инцидентът в завод 3 на "Арсенал" в Казанлък, при който един работник загина, а друг е в тежко състояние, е станал в нов цех, обезпечен с ново оборудване, съобщиха от Главна дирекция "Инспектиране на труда". Инцидентът е възникнал в обект, в който са се произвеждали димни и термобаритни смеси за снаредяване на боеприпаси.<br /><br />Пострадалите работници са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили,...

Следователят, говорил за шпицкоманда в прокуратурата, получи дисциплинарно производство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/14/3146403_sledovateliat_govoril_za_shpickomanda_v_prokuraturata/?ref=rss


Следователят Бойко Атанасов, който преди време твърдеше, че в прокуратурата съществува шпицкоманда, получи дисциплинарно производство. Днес прокурорската колегия образува проверка по искане на ръководителя на Софийската градска прокуратура.<br /><br />В дисциплинарния състав за Атанасов влязоха Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова като докладчик.<br /><br />През февруари 2016 г. Атанасов разказа в серия интервюта, че в столичното следствие има шпицкоманда от...

Даваме най-много пари за храна, жилище, транспорт и здраве

https://frognews.bg/biznes-turisam/davame-nai-mnogo-pari-hrana-jilishte-transport-zdrave.html

По случай Световния ден на правата на потребителя НСИ изпрати данни за общия потребителски разход на българина за 2016 г.

Даваме най-много пари за храна, жилище, транспорт и здраве

https://frognews.bg/novini/davame-nai-mnogo-pari-hrana-jilishte-transport-zdrave.html

По случай Световния ден на правата на потребителя НСИ изпрати данни за общия потребителски разход на българина за 2016 г.

Върбакова да каже кой е реалният собственик

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/varbakova-da-kazhe-koj-e-realniat-sobstvenik-676716.html

Последният човек съм, който ще отрече правото на госпожа Гинка Върбакова и Инерком да станат собственици на българските активи на ЧЕЗ. Радвам се всеки път, когато български предприемач направи голяма крачка и смени лигата, в която се състезава.

Нито ме притеснява, че КЕВР няма да има лостове за да регулира и контролира дейността, макар че не трябва да се залита в краен оптимизъм. Да напомня само, че по-голяма част от правомощията на КЕВР са пост фактум - т.е. белята може да се направи и чак след това да се предприемат спешни и коригиращи действия.

Ако питате мен това си е постоянна мина под правителството и България.

Това е смисълът на регулаторните правомощия на КЕВР, не да бъдат управляващи и да заместват мениджмънта.
Но сделката е невъзможна, без обществено разбиране и приемане, поне в частта прозрачност и видимост на рисковете за обществото.

На първо място, не мога да си затворя очите за очевидния факт, че от това което се представя като структура и модел на сделката, госпожа Върбакова не е нито мажоритарен, нито дори контролиращ собственик. Както посочих, размера на средствата под неин контрол са нищожни на фона на средствата, нужни за придобиване на активите. Не става въпрос за активите, които тя може да заложи за да изтегли кредит, а за новите методолии за оценка на кредитните рискове, които са в сила от началото на 2018 година. Няма банка нито в България, нито дори сега в Европа, която да приеме този риск за да финансира сделка, която съвкупно отива над 700 милиона евро от базата, от която стартира госпожа Върбакова и Инерком.

Това Ви го гарантирам.

Следователно зад кадър има хора, които гарантират с лични или корпоративни гаранции тази сделка пред банките, за да ги освободи от кредитния риск. Но остава репутационния риск и съмненията за задкулисие, които ВИНАГИ имат за резлутат субоптимално управление на подобни придобивания. Едни пари вместо за инвестиции и разивтие на компанията, отиват за смазване на нечии джобове.

А сега нещо за КЕВР - какво може и какво не може.

Номинално на регулатора му е все тая, за колко и кой придобива, ако новата компания Инерком успее да изпълни лицензията си и потребителите си получават своето. Но не може да не се интересува от ключови и свръх рискови фактори по сделката, които могат да поставят под заплаха възможността на Инерком да изпълнява функциите си на собственик и притежател на лиценз. Примерно - при обемите на декларирана печалба и ниво на дивиденти на компаниите на ЧЕЗ за последните години, от които ще трябва да се погасяват кредитите по придобиване, няма как Инерком и кредиторите ѝ да бъдат спокойни.

Съгласете се, че е странно как компания без никакъв опит ще може да генерира по-големи печалби и дивиденти от прегорялата в битки ЧЕЗ в България.

Идиоти кредитори също няма - тогава - или настъпва събитието Х и реалните кредитори стават реални собственици или... компанията Инерком фалира и банките назначават синдик. Колкото и ефективно и бързо да реагира КЕВР, тя не разполага с паралелен мениджърски ресурс и готовност, които да осигурят и най-вече да гарантират непрекъсваемо и безпроблемно функциониране на пренос и търговия са електрическа енергия за над 2 милиона потребители.

Докато КЕВР установи проблема и предпише мерки минава време. Така, че не разчитайте на КЕВР - поне не така ангро както се спряга в медиите.

Освен това забравете, че някой ще допусне държавата в сделката на Инерком, нито че има смисъл от това, защото няма съмнение, че притчата за държавата и нейното участие служат по-скоро медийно, за да дадат индулгенция на сделката пред обществото. Предложението на БСП пък за национализация е толкова абсурдно и далеч е прагматичната полезност, че дори няма смисъл да се тълкува - нито могат, нито ще го направят, нито знаят за какво иде реч. Те там са по-едрия макро мащаб, но нямат никакъв опит в детайлните проекции на подобни сделки по придобивания, защото по техния сценарий или ще стигнем до загуби на стотици милиони или до дело за държавна помощ в ЕК.

Толкова са объркани предложенията в тази плоскост, че не си струва да се говори.

Затова препоръката ми към госпожа Върбакова, за да не загуби тези 5 милиона евро гаранция, е да си каже за какво става реч и кой е реалния собственик. Ако не е за казване, да го смени, ако не може да го смени да се върне към основния си бизнес.

Нямам илюзии, че ще го направи. Затова не очаквам и сделката да се състои.

Б. ред. - Илиян Василев е дипломат, бивш посланик в Москва. Препечатваме мнението му от неговия блог.

Пътят Смолян - Мадан остава затворен заради опасността от срутване на скална маса

http://www.cross.bg/smolyan-geologiya-skalna-1570084.html

/КРОСС/ На 19 март (понеделник) експертите, проучаващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, ще представят на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите по второкласния път. Експертната работа група се ръководи от доц. д-р Стефчо Стойнев, който е ръководител на катедра „Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски". В нея участват водещи експерти по геология и геоинформатика, подземно строителство, хидрогеология и инженерна геология от Минно-геоложкия университет и Геологическия институт при БАН. В работната група има и проектанти, както и представители на всички заинтересовани държавни институции - областна администрация Смолян, община Смолян, ВиК-Смолян, „Електроенергиен системен оператор" ЕАД, Държавно горско стопанство-Смолян, Регионалната дирекция по горите, Областно пътно управление - Смолян и „Геозищита" ЕООД. Задачата на експертите е да извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да дадат препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка

По темата Гинка ВърБойкова

https://frognews.bg/novini/temata-ginka-varboikova.html

В Народното събрание скоростно се създаде анкетна комисия по скандала ЧЕЗ с цел да се отклони въпроса от заседанието на КСНС при президента! Това написа в социалната мрежа Фейсбук Атанас Атанасов, лидер на ДСБ.

Градят два паркинга с 60 места в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6761567

Градят два паркинга с 60 места в центъра на ПловдивДва паркинга с над 60 места ще бъдат изградени на ул. "Антон Тайнер" и на бул. "Шести септември" в Пловдив, съобщи кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Планирани са и 10 места за туристически автобуси. Те ще спират в подстъпите на Стария Пловдив, където ще е единият от паркингите. На входа ще има бариера и срещу такса шофьорите ще могат да

Експертите внасят в АПИ доклада си за срутището на Смолян - Мадан в понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761547

Експертите внасят в АПИ доклада си за срутището на Смолян - Мадан в понеделникНа 19 март (понеделник) експертите, проучаващи срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан, ще представят на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов доклад за извършените от тях огледи и мерките, които задължително трябва да се предприемат за укрепване му, за да се осигури безопасното пътуване на

Стартира конкурсът Young Lions Bulgaria 2018 – Film

https://www.vesti.bg/lyubopitno/startira-konkursyt-young-lions-bulgaria-2018-film-6080301

В срок до 16 април участниците трябва да създадат и предадат 60-секунден рекламен клип, заснет и обработен със собствени ресурси

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия в „Арсенал”

http://dnes.dir.bg/news/arsenal-semeystvo-zaginal-knsb-26956809

КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в „Арсенал“ АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв.

Цветанов: Срещата с кметовете ще даде ясен знак за взаимодействието между институциите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761544

Цветанов: Срещата с кметовете ще даде ясен знак за взаимодействието между институциите (Видео)Срещата с НСОРБ ще даде ясен знак за взаимодействието и взаимната подкрепа между институциите. Това каза председателят Вътрешна комисия и на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на работната среща- дискусия по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи, която се провежда в зала „Изток“ на парламента, предаде  „Фокус“.

МОН дава по 1500 лв. за подготовката на ученик - лауреат на олимпиада

https://offnews.bg//obshtestvo/mon-dava-po-1500-lv-za-podgotovkata-na-uchenik-laureat-na-olimpiada-676702.html

1500 лв. ще е брутната сума, която държавата ще отпуска на училище за възнаграждение на педагози за подготовката на един ученик, станал лауреат на национална олимпиада. Същата ще е сумата за подготовката на ученик, спечелил медал на международна олимпиада или балканиада, който не е лауреат. Три пъти по-малка ще е тя за заплащане труда на учителите, подготвили ученици, достигнали до национален кръг - 500 лв. на ученик.

Общата сума за училище ще се изчислява по формула, записана в проект за Национална програма "Ученически олимпиади и състезания" на Министерството на образованието и науката, чието гласуване от Министерския съвет предстои.

Бюджетът ѝ е 3 млн. лева за учебната 2018/2019 г., които се поделят между два модула:

А) „Национални и международни ученически олимпиади и състезания” – 1 500 000 лв. в т.ч. и средства за мониторинг;

Б) „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ – 1 500 000 лв. в т.ч. и средства за мониторинг.

Програмата обхваща ученици от четвърти до дванадесети клас. По модул Б сумата ще се разпредели между училищата, чиито ученици през учебната 2017/2018 г. са участвали в националния кръг на олимпиадите по:

- български език и литература;

- английски език;

- немски език;

- френски език;

- испански език;

- италиански език;

- руски език;

- математика;

- информатика;

- информационни технологии;

- математическа лингвистика;

- философия;

- история и цивилизация;

- география и икономика;

- гражданско образование;

- физика;

- астрономия;

- химия и опазване на околната среда;

- биология и здравно образование;

- техническо чертане;

- интердисциплинарна олимпиада за начален етап на образование.

Критерий за включване в списъка с финансираните училища е поне един ученик да е участвал в национален кръг на олимпиада или състезание през учебната 2017/2018 г. и/или училището да е излъчило лауреати или медалисти.

Възнагражденията на учителите, които подготвят в допълнителни часове учениците, които участват в национални и международни олимпиади и балканиади, ще се определят по включена в проекта формула. В нея е предвидено както възнаграждение за учители на участници в цитираните състезания, така и за педагози, чиито възпитаници са станали лауреати или медалисти.

Максимално допустимата брутна сума за учителите се изчислява по формулата (А+В+С) лв., където:

А = (брой ученици, участвали в националния кръг, които не са лауреати на олимпиадата или медалисти от международните олимпиади и балканиади) х 500 лв.
В = (брой лауреати на национални олимпиади) х 1500 лв.
С = (брой медалисти на международни олимпиади и балканиади, които не са лауреати) х 1500 лв.

По модул Б се предвижда още финансиране на дейности, свързани с осигуряването на условия за участие на учениците и администриране на необходимите дейности.

За да получат финансиране, училищата трябва да подадат проектни предложения. Те ще бъдат оценени от регионална комисия, определена със заповед на началника на съответното регионално управление на образованието. Класирането ще направи национална комисия в МОН, назначена от министъра на образованието.

Одобрените училища ще получат допълнително и 30% от сумата за възнаграждения на учителите, предвидена в проектните им предложения по всеки учебен предмет. Парите трябва да покрият административни разходи и разходите за осигуряване на условия за участие на ученици и учители в национални олимпиади и/или състезания.

Допустимо е прехвърлянето на неусвоени средства за административни разходи от един учебен предмет към друг в рамките на този модул на програмата, се казва в проекта за националната програма на МОН.

Средствата за финансиране се отпускат според броя на учениците, които са участвали в националните кръгове на олимпиадите през учебната 2017 – 2018 година и в международните олимпиади и балканиади, проведени през 2017 г.

Срокове

До 10 юни регионалните управления на образованието ще изпратят покани до училищата, които могат да бъдат бенефициенти. По решение на директора, съгласувано с педагогическия съвет, се определят учителите, които ще изпълняват дейностите по модул Б. За подготовката на ученици за участие в олимпиадата по математическа лингвистика могат да се ангажират и външни лектори. За подготовка на ученици за олимпиадата по астрономия училищата могат да възлагат обучението на учениците и на специалисти от астрономически обсерватории и планетариуми.

Определените учители подготвят учебни програми за минимум 50 часа за подготовка на учениците за олимпиада по даден учебен предмет. Обучението се провежда в групи от не по-малко от 4 ученици. Допустимо е част от учениците (но не повече от половината в групата) да са от други училища.

Заплащането на труда на учителя не може да надхвърля 25 лв. за 1 учебен час с включените осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Училищните проектни предложения трябва да са готови до 3 юли. До 10 юли 2018 г. регионалната комисия представя в МОН протоколите с оценки на проектните предложения по учебен предмет. До 20 юли 2018 г. националната комисия изготвя предложение за класиране и изпраща в регионалните управления на образованието проектосписъците с класираните, некласираните и недопуснатите до класиране проектни предложения за отстраняване на технически пропуски. След отстраняването им, до 31 юли националната комисия предлага на министъра на образованието за одобряване списъка с класираните проекти. Средствата се предоставят на училището чрез финансиращия орган.

Очаква се 6 000 ученици да бъдат включени в обучение за участие в олимпиадите.

Хибридните заплахи влизат в Стратегията за национална сигурност, но не и АЕЦ "Белене"

http://www.mediapool.bg/hibridnite-zaplahi-vlizat-v-strategiyata-za-natsionalna-sigurnost-no-ne-i-aets-belene-news276707.html

Миграционният натиск, корупцията, кибер сигурността са сред основните акценти в актуализараната Стратегия за национална сигурност, одобрена от парламента.    Документът бе подкрепен от всички парламентарни групи с изключение на депутатите от БСП, които гласуваха "въздържал се".    Документът е с времеви хоризонт до 2025 г. и е предложен от Министерския съвет.    В нея е предвидено поетапно увеличаване на бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП на страната. Заложено е и придобиване на нови основни бойни платформи, цялостна модернизация на въоръжените сили. Акцентира се върху значението от създаване на система за прозрачен, ясен подбор и кариерно развитие на военнослужещите и цивилните, както и тяхното мотивиране.   В стратегията е констатирано, че пълномащабен военен конфликт срещу България е малко вероятен, но расте заплахата от хибридни действия и кибератаки. Посочва се, че радикализацията и тероризмът ще продължат да генерират заплахи за глобалната и националната сигурност.    Миграцията се превръща в дългосрочен задълбочаващ се проблем с риск, ако не се управлява, да се превърне в стратегическа заплаха за демократичните общества и икономиките в транзитните и приемащите държави, е записано в актуализацията.    Корупцията, в частност корупцията по високите етажи, остава един от основните проблеми на съвременното българско общество. Нейното разпространяване е следствие от непрозрачната промяна на собствеността, неадекватното регулиране на обществените и икономическите отношения, неефективния контрол и пропуските в правораздаването, се констатира в текста.    Един от начините за борба с явлението, записан в стратегията, е ефективното функциониране на единния антикорупционен орган.    В Стратегията приоритет остава диверсификацията на доставчиците и на пътищата за доставка на природен газ. В стратегията е заложено и развитието на ядрената енергетика.   "Развитието на ядрената енергетика има стратегическо значение за националната ни сигурност. Особено място заемат удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и изграждането на нови мощности като перспективен ресурс за производство на беземисионна електрическа енергия", се посочва в стратегията.   От БСП искаха вместо "нови мощности" да пише "АЕЦ "Белене" или "втората атомна", но тези предложения не бяха приети.    От БСП коментираха промените като хаотично избрани в по-голямата си част политики, видяха и липса на капацитет на изпълнителната власт да изготви качествен документ.   Министърът на вътрешните работи Валентин Радев посочи, че стратегията е внесена след КСНС и по нея е постигнато съгласие.    "Не приемам забележките за липса на капацитет. Ако някой няма капацитет, това не е ГЕРБ“, заяви той.   

Великобритания гони 23 руски дипломати, бивш руски агент знаел за покушението срещу Скрипал

https://www.actualno.com/europe/velikobritanija-goni-23-ruski-diplomati-bivsh-ruski-agent-znael-za-pokushenieto-sreshtu-skripal-news_664511.html

Великобритания гони 23 дипломати в отговор на покушението над бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това заяви министър-председателят на Великобритания Тереза Мей. От министерството на външните работи допълниха още, че свикват извънредно заседание на  Съвета за сигурност на ООН. Срещата е планирана за 21,00 часа българско време. По информация на Sky News посланика на Русия Александър Яковенко няма да бъде сред изгонените. По този начин Великобритания иска да запази

Забрана за пиене на вода от чешмите в Бойчиновци наложи РЗИ-Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/6761449

Забрана за пиене на вода от чешмите в Бойчиновци наложи РЗИ-МонтанаРегионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Монтана наложи забрана за пиене на вода от чешмите в град Бойчиновци и близките села от общината Пали лула, Владимирово и Охрид, съобщиха от инспекцията. Причина за забраната е повишена мътност на водата от чешмите, което е следствие на бурното снеготопене и проливните дъждове през последните дни.

Лавров отхвърли обвиненията на Лондон по казуса Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761543

Лавров отхвърли обвиненията на Лондон 
по казуса СкрипалРуският министър на външните работи Сергей Лавров отхвърли днес като безпочвени и несериозни твърденията на Великобритания за участие на Русия в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и като опит да бъде въведена в заблуждение международната общност, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Лавров подчерта,

Апелативната спецпрокуратура остана без титулярен шеф

http://www.mediapool.bg/apelativnata-spetsprokuratura-ostana-bez-titulyaren-shef-news276706.html

Шефката на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова изненадващо подаде оставка. Тя бе приета от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда. Мотивите за решението на Попова обаче не бяха коментирани по време на заседанието на съдебните кадровици и така и не станаха ясни. По неофициална информация на специализирания сайт "Лекс" пред колегите си тя е изтъкнала лични причини за оставката си, което е изненадало подчинените ѝ обвинители. Даниела Попова бе избрана за административен ръководител на Апелативната спецпрокуратура в началото на октомври 2013 г. и до края на мандата ѝ оставаха едва седем месеца. Докато бъде избран титуляр на поста, ВСС назначи за изпълняващ длъжността ръководител досегашния заместник на Попова – Николай Найденов.

Буря с дъжд и градушка удари Сплит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761531

Буря с дъжд и градушка удари СплитБуря с дъжд и градушка удари Сплит и само за няколко минути го "потопи", което доведе до големи проблеми в транспорта, съобщи агенция Хина. Град валя снощи в продължение на няколко минути, след което всичко побеля, като че е валял сняг. В Сплит паднаха 27 литра дъжд на квадратен метър и малко по-малко в околните общини и градове, предава БТА.

ЕП препоръчва споразумение за асоцииране между ЕС и Великобритания

http://www.mediapool.bg/ep-preporachva-sporazumenie-za-asotsiirane-mezhdu-es-i-velikobritaniya-news276705.html

Европейският парламент прие резолюция, която разглежда рамката на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, съобщи пресслужбата на ЕП.   Предвид "червените линии", очертани от британското правителство, споразумение за асоцииране може да предостави подходяща рамка за бъдещите отношения, се посочва в документа.   ЕП предлага бъдещите отношения да се основават на четири основни стълба: търговия и икономически отношения; вътрешна сигурност; сътрудничество във външната политика и отбраната; тематично сътрудничество, например в областта на научните изследвания.   Евродепутатите настояват, че е необходим механизъм за разрешаване на спорове. Отбелязва се, че дори асоциирани с ЕС държави, със сходно законодателство, не могат да се възползват от права, облаги и достъп до пазара в същата степен, както държавите в Общността.   Всяка рамка за бъдещите отношения трябва да включва и зачитането на целостта на единния пазар, митническия съюз и четирите свободи, без да позволява различен подход за отделните области. Тя трябва да отчита ролята на Съда на Европейския съюз, отбелязва ЕП. Резолюцията приветства проекта на споразумение за оттеглянето на Великобритания и изразява подкрепа за предложените преходни мерки. Резолюцията отбелязва важността от осигуряването на еднакво и справедливо отношение към гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, и британските граждани, живеещи в ЕС.   Резолюцията приветства проекта на протокол за Ирландия и Северна Ирландия, включително и възможността за конкретни предпазни мерки срещу засилване на граничния контрол. Евродепутатите подчертават важността на запазването правата на гражданите, залегнали в Белфасткото споразумение.

Бюджетът за отбрана трябва да стане 2% от БВП до 2024 г.

https://www.actualno.com/society/budjetyt-za-otbrana-trjabva-da-stane-2-ot-bvp-do-2024-g-news_664535.html

Депутатите приеха актуализираната Стратегия за национална сигурност с времеви хоризонт до 2025 г., според която до 2024 година бюджетът за отбрана трябва да достигне 2% от БВП. „За“ гласуваха 118 народни представители, 4 бяха „против“, а 35 се въздържаха. Стратегията бе подкрепена от всички парламентарни групи, с изключение на БСП, които гласуваха с „въздържал се“. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев изтъкна, че Стратегията

Тийнейджъри нашариха с драсканици "пресичащите" Боби и Кели във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370755

Част от пресичащите 3D фигури на деца, поставени до ключови пешеходни пътеки във Варна, пак са "разкрасени" с различни надписи и драсканици. Явно сред учениците в морската столица има нова мода - да пишат имената си, или пък да си оставят послания по лицата на пластмасовите Боби и Кели, видя репортер на Moreto.

WANTED: Софийски градски съд издирва без успех Делян Пеевски

http://www.transmedia.bg/2018/03/14/wanted-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d0%b9%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%83%d1%81%d0%bf/

Софийски градски съд издирва ДПС депутата Делян Пеевски, но не успява да го открие. Това става ясно от разпорежданията по гражданско дело, по което Пеевски е ответник. Делото е заведено от лице с инициали С.Г.Д. То е за обезщетение от деликт, иск за вреди срещу кредитора по Регл.(ЕС) 655/2014.

Исковата молба е края на януари 2018 г. а по делото са проведени вече две заседания. Още в първото заседание по делото съдът указва да се връчи на ответника препис от исковата молба и приложенията към нея.

Указва на ответника да подаде писмен отговор в едномесечен срок от получаване на съобщението, който задължително трябва да съдържа: посочване на съда, номера на делото, името и адреса на ответника, както и на неговия законен представител или пълномощник, становище по допустимостта и основателността на иска, становище по обстоятелствата, на които се основава искът, възраженията срещу иска и обстоятелствата, на които те се основават, подпис на лицето, което подава отговора.

В отговора трябва да бъдат посочени доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще се доказват с тях, както и да бъдат представени всички писмени доказателства, с които разполага ответникът. Ответникът следва да представи преписи от отговора с приложенията според броя на ищците и пълномощно, когато отговорът се подава от пълномощник.

Указва на ответника, че в случай, че не подаде писмен отговор в посочения срок, не вземе становище по направените възражения, не оспори истинността на представен документ, не посочи и не представи писмените доказателства или не предяви насрещен иск, инцидентен установителен иск или не привлече за участие в делото трето лице помагач и не предяви обратен иск срещу третото лице, губи възможността да извърши посочените действия по-късно, освен ако пропускът се дължи на особени непредвидени обстоятелства.

Указва на ответника, че неявяването му в съдебно заседание не е пречка за гледане на делото, при условие, че същият е бил редовно призован.

Пеевски е известен, че има възможност с писмена молба да заяви желание за ползване на правна помощ, при необходимост и право за това.

Съдът указва на ДПС депутата, че в случай, че не подаде отговор в указания срок, не се яви в съдебно заседание, без да е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие, ищецът има право да иска постановяване на неприсъствено решение срещу него.

Пак според определението на съда ако живеят или заминат за повече от един месец в чужбина страните, са длъжни да посочат лице в седалището на съда, на което да се връчват съобщенията – съдебен адресат, ако нямат пълномощник по делото в Република България. Същото задължение имат законният представител, попечителят и пълномощникът на страната. В случай, че страните не посочат съдебен адресат, всички съобщения се прилагат към делото и се смятат за връчени.
Очевидно съдът не е успял да връчи на Делян Пеевски документите по исковата молба срещу него. Това личи от следващото определение. А то гласи дословно: „Отново на адреса указва на връчителя да прояви активност при връчване на съобщение. При неоткриване на лицето книжата да се връчат чрез главния секретар на НС“.

 

Европарламентът предлага споразумение за асоцииране между ЕС и Великобритания

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/14/3146397_evroparlamentut_predlaga_sporazumenie_za_asociirane/?ref=rss


Европейският парламент прие резолюция, която разглежда рамката на бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, съобщи пресслужбата на институцията.<br /><br />Предвид "червените линии", очертани от британското правителство, евентуално споразумение за асоцииране може да предостави подходяща рамка за бъдещите отношения, се посочва в документа.<br /><br />Европарламентът предлага бъдещите отношения да се основават на четири основни стълба: търговия и икономически...

Шефката на апелативната спецпрокуратура подаде оставка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761515

Шефката на апелативната спецпрокуратура подаде оставкаШефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е подала оставка, която прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес единодушно прие. Попова обаче остава в системата и бе молбата назначена като редови прокурор. Мотивите за оставката й не бяха съобщени на заседанието на ВСС.

България е приела досега 60 мигранти от квотите на ЕС

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-priela-dosega-60-migranti-ot-kvotite-na-es-news276704.html

България е приела досега 10 мигранти от Италия и 50 от Гърция по квотите на ЕС, показват последни данни на Европейската комисия, цитирани от БТА. От Турция досега у нас не са били приети бежанци от Сирия, като нашата страна е поела ангажимент да подслони 160 души. В останалите държави от ЕС общо досега са били разселени 33 846 мигранти, пристигнали в Италия и Гърция. Единствено Полша и Унгария не са подслонили нито един мигрант по тези квоти.   От сирийските бежанци в Турция досега в ЕС са били приети 29 314 души. Уточнява се, че европейските държави са обещали да приемат общо над 60 хиляди сирийци, пристигнали в Турция.   Освен нашата страна, от Турция сирийци не са приели също Кипър, Гърция, Унгария, Полша, Словения и Словакия.

Големият Васил Михайлов ще получи Наградата на София за своя принос към киното

https://offnews.bg//kultura/golemiat-vasil-mihajlov-shte-poluchi-nagradata-na-sofia-za-svoia-prino-676714.html

Големият актьор Васил Михайлов ще получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното. Наградата ще бъде връчена в навечерието на неговия 80-годишен юбилей, на официалната церемония в Зала 1 на НДК на 16 март, когато ще бъдат раздадени отличията в конкурсните програми на 22-рия София филм фест.

Роденият в Стара Загора Васил Михайлов е прочут и обичан заради своите десетки роли в българските театър и кино.

Той произхожда от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия. През 1964 година завършва НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ - в класа на проф. Мандаджиев. Малцина знаят, че преди да започне своя път в актьорското призвание, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в завод „Светлина“, Стара Загора (между 1964 и 1967 година).

След това работи в Хасковския драматичен театър, където е директор (между 1965 и 1966 година) и в Театър „Българска армия“, където работи от 1967 година до ден днешен. През 1990 година е избран за депутат във Великото народно събрание, член е на СБФД от 1973. Най-голяма популярност му носи изпълнението на ролята на Петко Войвода в любимия на няколко поколения български зрители телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“.

„Мога да бъда упрекнат за много неща, с изключение на три – че не съм осигурявал семейството си, че не съм си гледал децата и че не съм поддържал някакво ниво“, споделя пред списание „Биограф“ „шлосерът, който стана Ричард Трети“…

Михайлов има повече от 100 роли в българското кино и театър, както и сериозно участие през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции.

Освен в образа на капитан Петко Войвода, незабравими са превъплащенията му в киното като Ибрям Али в „Краят на песента“ на Милен Николов, Сюлейман Ага във „Време разделно“ на Людмил Стайков, Нерезанов в „Маргарит и Маргарита“ на Николай Волев, Хан Крум в „Денят на владетелите“ на Владислав Икономов, Чичо в „Приятелите ме наричат Чичо“ на Ивайло Христов, хан Кубрат в „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, Генерал Никифоров в „Сам сред вълци“ на Зако Хеския, бащата на момичето в „Жажда“ на Светла Цоцоркова и много други знакови роли.

Тереза Мей: Русия е виновна за опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761528

Тереза Мей: Русия е виновна за опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря муБританският министър-председател Тереза Мей назова Москва като отговорна за нападението на нервопаралитечен газ срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Англия, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Руската държава е виновна в опита за убийството на Скрипал и на дъщеря му Юлия“, заяви Тереза Мей пред депутати.

Дават 1000 лева на семейството на загиналия в завод "Арсенал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761512

Дават 1000 лева на семейството на загиналия в завод "Арсенал"КНСБ ще помогне на семейството на загиналия работник в "Арсенал" АД. То ще получи еднократна помощ от 1000 лв., а детето на мъжа ще взима ежемесечна стипендия до завършване на средното си образование чрез благотворителния фонд на КНСБ "Проф. д-р Желязко Христов", създаден да помага на деца на загинали работници.

Възобновяват изграждането на новата джамия в Асеновград

https://www.actualno.com/asenovgrad/vyzobnovjavat-izgrajdaneto-na-novata-djamija-v-asenovgrad-news_664534.html

Възобновяват изграждането на джамията на улица „Цар Иван Асен II“ в Асеновград. След 8-годишно прекъсване, към този момент, строителните дейности на храма продължават с пълна сила. За целта пред РДНСК са представени договор за строителство от 27.01.18 г. и акт от 29.01.18 г. за установяване състоянието на строежа и строително-монтажните работи. Предвид тези документи, доизграждането на строеж „Мюсюлмански комплекс – джамия“ може да продължи зако

Очаквайте това, когато излизате с всяка зодия

https://www.actualno.com/curious/ochakvajte-tova-kogato-izlizate-s-vsjaka-zodija-news_664533.html

ОВЕН Желаейки да постигне величие не само в кариерата си, но и в личния си живот, жената Овен ще бъде търпелива, чакайки нейния идеален партньор и няма да се установи в нещо сериозно в началото. Макар че харесва вниманието, тя също обича предизвикателствата. Преследването е от съществено значение в ранните етапи на вашето ухажване с нея. Тя е напълно наясно с това колко страхотна е, затова комплиментите няма да ви свършат много работа. Трябва да предприемете действия, за да покажете жел

Международният параолимпийски комитет благодари на Стивън Хокинг за вдъхновението

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/14/3146359_mejdunarodniiat_paraolimpiiski_komitet_blagodari_na/?ref=rss


Международният параолимпийски комитет (IPC) отдаде почит към починалия учен Стивън Хокинг. Президентът на организацията Андрю Парсънс благодари на влиятелния и определян от някои като най-ярка звезда в съвременната астрофизика британски учен за вдъхновението и примера, който е дал на всички хора с увреждания.<br /><br />В разгара на параолимпийските игри в Пьонгчанг Парсънс определи Хокинг за изключителен човек.<br /><br />"В параолимпийското движение винаги...

Как българските медии отразяват Истанбулската конвенция? - Скандално

http://clubz.bg/65396-kak_bylgarskite_medii_otrazqvat_istanbulskata_konvenciq_skandalno

Противоречията около ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, по-известна като „Истанбулската конвенция”, се превърнаха в най-обсъжданата тема в българското обществено пространство в началото на 2018 г. Публичните дискусии по казуса се характеризират със силна поляризация и допускане на крайни мнения, включително и от страна на политици и лидери на мнение. Но каква е ролята на медиите в провелите се дебати?

За да даде отговор на този въпрос, компанията за медийни анализи "Перспептика" анализира публикациите по темата в най-популярните онлайн медии в страната през месец януари, оценявайки отношението им както към Конвенцията, така и в по-широк план към ЕС и Запада. Анализът е публикуван от Асоциацията на българските журналисти.

Изследването ясно очертава както оформянето на различни групи от медии спрямо техните позиции по противоречивия въпроси, така и генезиса и развитието на „скандала” в медийното пространство, основните говорители по темата, тяхната популярност, и доминацията на скандалното над експертното говорене за Истанбулската конвенция.

Методология

Анализът се фокусира върху медийните публикации в българското онлайн пространство, споменаващи Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция). За целта на изследването за медийни публикации се считат тези в реални новинарски сайтове, което изключва т.нар. агрегатори на новини, които само и единствено препубликуват статии от реални медии, без да добавят нищо авторско. Анализът обхваща периода между 1 декември 2017 г. и 31 януари 2018 г. (включително).

От публикуваните в периода 7387 статии, екипът на компанията за медийни анализи „Персептика“ подробно анализира 10% или 739 от тях. Статиите са оценени според отношението им към Истанбулската конвенция и към ЕС/Запада.

При оценяване на отношението (позитивно, неутрално, негативно) се взимат предвид както авторски коментари, в които ясно проличава позицията на конкретния журналист, така и начинът на отразяване на крайни мнения на политици, партии, експерти и публични лица. Така, безкритичното отразяване на крайни позиции ("ВМРО скочи срещу нова провокация: Международни лобита натискат България да узаконим „третия пол“!"), се счита за негативно за целите на доклада. При оценката са взети предвид и някои индиректни методи за демонстриране на отношение към темата, употребата на курсив текст, минало деятелно причастие (щяла, искали) и други.

По-особено внимание в анализа е отделено на 23 специално подбрани медии. Това включва 20-те най-популярни и активни по темата онлайн медии в България. Изборът им е направен въз основа на три фактора: 
• популярност според alexa.com* 
• популярност според броя последователи във Facebook 
• броя статии за Истанбулската конвенция, публикувани в разглеждания период.

Към така съставения списък от 20 източника бяха добавени и трите уебсайта извън тях, които са най-често цитирани от онлайн медиите. Макар и да не са сред най-популярните източници според размера на аудиторията си, техните публикации по темата се разпространяват активно от други медии. Трите уебсайта са glasove.com, bultimes.com, skandalno.net.

Основни наблюдения

Истанбулската конвенция реално почти отсъства от българското медийно пространство през м. декември. Преди Асоциация "Общество и Ценности" да излезе с подписка срещу ратифицирането на Конвенцията, отразяването ѝ е спорадично и неизменно положително. Първата статия през разглеждания период, в която става дума за някакъв проблем с документа, идва от репортаж на БНР за подписката от 14 декември 2017 г.

Първите негативни реакции идват в същия ден от glasove.com и bultimes.com, които предупреждават, че Конвенцията е "опит за легализирането на гей браковете". Дори и тогава обаче повдигнатата тревога остава в ограничен кръг от сайтове, включващ kanal3.bg, blitz.bg,epicenter.bg, trud.bg.

Първата по-голяма вълна публикации идва в резултат на реакцията на ВМРО. Като цяло партията и нейните представители са един от основните двигатели на дискусията, като се споменават в близо 10% от всички над 7000 публикации. Този период се характеризира със запознаване на обществеността с темата. Извън декларацията на ВМРО преобладава неутралното отношение, тъй като голяма част от журналистите и обществеността все още не е формирала свое мнение. В самото начало на годината започва да се наслагва мнението, че Кабинетът се опитва да наложи "третия пол".

Считаме за редно да се уточни, че "трети пол" не е коректно понятие от социална и биологична гледна точка. То произтича от правото и уредбата в някои държави на трета опция за пол в документите за гражданско състояние (напр. документите за самоличност, акта за раждане и др. под.). Това означава освен "мъж" и "жена" във формулярите на тези документи да има и трета опция - "друг(о)".

През последните месеци обаче, то масово бе употребявано както за трансджендър и интерсекс хората, така в отделни случаи и хомосексуалните и бисексуалните хора. Същите нюанси доби и джендър, което понятие почти никога не бе употребявано със смисъла, влаган в него от социологическата наука, а се превърна в синоним на обобщаващата абревиатура ЛГБТИ.

За това спомага и по-нататъшното политизиране на проблема след намесата на БСП. Получава се изключително силна негативна вълна, в която почти встрани от общественото внимание остават мненията на застъпниците за Конвенцията, сред които са министрите Екатерина Захариева и Лиляна Павлова. 

Негативните мнения са толкова всеобхватно разпространени, че последвалата ги реакция в защита на Конвенцията надали постига очаквания резултат. В седмицата между 5 и 11 януари се отразяват активно протестите в защита на Конвенцията, мнения на политици (предимно от ГЕРБ), специалисти (сексолози, социолози) и представители на НПО.

Обществеността обаче вече е предварително настроена, че правителството (под натиск отвън и от НПО-та) се опитва да приеме Конвенцията в ущърб на обществения интерес. След 10 публикации как документът цели да разбие българското семейство, новината, че Илияна Йотова приветства приемането на Истанбулската конвенция от кабинета по-скоро би довела до по-ниско доверие в г-жа Йотова отколкото до по-високо доверие в Конвенцията.

Оттам нататък дебатът в медиите почти не оставя място за неутрални мнения. Медиите и публикациите им стават все по-крайни и очертават общите настроения в обществото. Под 30% от всички публикации са в защита на Конвенцията, а повече от половината (54%) са против нея.

Най-големият пик в отразяването идва след включването на Светия синод на Българската православна църква в дебата и в дискусията, провела се в Софийския университет на 23 януари. Това още повече ожесточава дебата, като се появяват обвинения срещу църквата (Светият синод се държи като "Ислямска държава", actualno.com) и обвинения срещу обвинителите на Църквата ("Платените мекерета на Сорос масирано ОПЛЮХА Българската Църква", skandalno.com). Като цяло БПЦ е спомената (предимно в положителен план) в не по-малко от 1000 публикации (над 14% от всички статии за Истанбулската конвенция).

Изключително интересни са позициите, които най-популярните медии заемат спрямо отношението си към Конвенцията. Ясно се очертава групата на про-европейските, про-западни медии като dnevnik.bg, clubz.bg, btvnovinite.bg, dnes.dir.bg и offnews.bg, които заемат и еднозначна позиция в подкрепа на документа.

Въпреки че заемат приблизително еднакви позиции и при тях се открояват някои съществени разлики. Така например, dnes.dir.bg, който е един от най-популярните новинарски уебсайтове, публикува цяла поредица, посветена на жени, подложени на домашно насилие. В сравнение с мненията на политици и психолози и политици обаче, тези материали не се радват на особено голям интерес.

Clubz.bg пък е единствената медия от тази група, която публикува и крайно негативни коментари за Конвенцията като тези на Петър Москов ("А дали не се нарушават права на бели, хетеро, християни") и Огнян Минчев ("Либералните матросовци накърняват образа на Европа").

Налице е и група медии, оглавявана от 24chasa.bg и novini.bg, които публикуват почти всичко за Конвенцията (и положителното и отрицателното), но остават про-европейско настроени. В тази графа, но почти напълно неутрални и спрямо ЕС и спрямо Конвенцията, попадат и dnes.bg и сайтът на Българската национална телевизия (bnt.bg).

*Размерът на балоните се определя от броя статии за Истанбулската конвенция, публикувани от съответната медия. Така най-големият балон е този на epicentre.bg (274 статии), а най-малък – този на skandalno.net (10 статии). 
** В зелено са отбелязани десетте най-популярни новинарски уебсайта в България според данни от alexa.com и броя последователи във Facebook.

Сайтовете в негативния края на спектъра предлагат любопитна динамика. На първо място се оформя тройката skandalno.net, bultimes.com и glasove.com. И трите са с изключително анти-западна насоченост, като bultimes.com е настроен и против управляващите. Именно те предлагат и материалите, които се доближават най-силно до определението за фалшиви новини. Там става дума за "Хомо Диктатурата на ЕС", "джендър организации, вилнеещи по училищата", ЕС, който ни "ОБЕЗБЪЛГАРЯВА" и т.н.

Стига се дори до крайни цинизми, като статията на Явор Дачков за стрелба в гимназия в САЩ, в която авторът коментира, че "това се превърна в сиво ежедневие в Америка докато хомосексуалният й елит изнася демокрация, спасявайки жените по света с истанбулски конвенции" (bultimes.com). 

Главните действащи лица в публикациите на тези сайтове са представители на Църквата, на различни националистически партии и формации и хора с крайно мнение по темата като Андрей Слабаков (според когото"конвенцията е писана от безработни лесбийки за бежанци"). Макар и тези сайтове да нямат особено много читатели, някои от тезите им успяват да достигнат до масовата аудитория, когато бъдат разпространени от други, далеч по-популярни медии.

Съществува силно изразена динамика между тези три сайта и следващата група от негативно настроени спрямо конвенцията медии като blitz.bg, trud.bg, petel.bg. Те цитират много от статиите от най-крайните сайтове, но спестяват голяма част от анти-европейските и най-вече – антиправителствени – тези. Това им създава по-проевропейски образ, макар и в тях да се прокрадва тезата, че външни сили се опитват да наложат Конвенцията на българите.

Също така, те са сред главните играчи, които опитват да направят връзка между поддръжниците на Конвенцията и протестиращите срещу правителствени решения, като това за Пирин.

Малко по-встрани стои и иначе много популярният bradva.bg (с над 220 хил. последователи във Facebook), който изглежда има много по-лайфстайл насоченост и рядко навлиза в политически теми. Самият факт, че Конвенцията намира място в тази медия е показателен за мащабите на "скандала".

Последната група медии е тази на сайтовете, които определено са против Конвенцията, без да демонстрират анти-европейска насоченост по конкретната тема. Сред тях най-изявени за pik.bg и epicentre.bg. Те често цитират други сайтове, противници на Конвенцията, като особено деен в тази си роля е epicentre.bg. Това е и най-активната медия по казуса с над 274 публикации. Реално сайтът събира всичко казано някъде по темата, особено ако то е негативно.

Тази група е настроена положително към управляващите (а в случая с news.bg конкретно към ВМРО) и се опитва да бъде критична към БСП, въпреки че социалистите на свой ред също са срещу конвенцията. Именно тези сайтове са най-активни в експлоатирането на темата за двуличността на БСП, която е "за" конвенцията в Европа, но "против" нея в България. Като цяло управляващите често са представяни и като жертви, на които се оказва натиск от страна на "гей лобито" и на "рекетьори, готвещи пуч" (Последната фраза от заглавие в pik.bg в последствие е заменена с "над 5000 излязоха срещу екорекетьорите!").

Освен български политици, те цитират (без следа от ирония) и изказвания на Европейски комисари в защита на Конвенцията. Въпреки това далеч по-популярни в социалните мрежи остават изказвания на критиците като представителите на БПЦ, на Патриотичния фронт и други като Андрей Слабаков или Емил Димитров ("цяла Африка ще дойде в България под претекст, че са травестити").

Като цяло тази динамика е видна през целия период на изследването и в почти всички медии – скандалните теми и крайните мнения са далеч по-споделяни от позитивните послания, историите на жертвите на насилие и опитите на политици и експерти да разяснят ситуацията.

Аlexa.com* - Списък с 50-те най-популярни онлайн новинарски сайтове може да бъде открит в публикация от e-vestnik.bg.

100 са починали от грип в Румъния

https://petel.bg/100-sa-pochinali-ot-grip-v-Rumaniya__255359

Нова жертва на грипа е регистрирана в Румъния, с което броят на починалите достигна 100 души, съобщава информационният сайт Зиаре, позовава...

Гришо се закани на конкуренцията! Тенисистът със силно послание в нета

https://petel.bg/Grisho-se-zakani-na-konkurentsiyata--Tenisistat-sas-silno-poslanie-v-neta__255360

Родната тенис звезда Григор Димитров публикува мотивиращо послание в социалните мрежи. След като отпадна още след първите мачове на пос...

Спартак с трета победа напролет. Гошо Димитров донесе трите точки в Суворово

https://petel.bg/Spartak-s-treta-pobeda-naprolet--Gosho-Dimitrov-donese-trite-tochki-v-Suvorovo__255349

Отборът на Спартак взе трета поредна победа напролет.  Току-що варненци спечелиха като гости срещу втория Суворово с 1:0 в мач от XIX кръг в ...

8 метростанции от третия лъч на метрото ще са готови до есента на 2019 г.

https://petel.bg/8-metrostantsii-ot-tretiya-lach-na-metroto-shhe-sa-gotovi-do-esenta-na-2019-g-__255361

Снимка: Булфото, архив Tретата линия на метрото, специално на първия етап, се движи по график и очакваме до есента на 2019 г. да бъде пуснат п...

Какво се случва с трупа на Горския - шесторният убиец от Нови Искър

https://petel.bg/Kakvo-se-sluchva-s-trupa-na-Gorskiya---shestorniyat-ubiets-ot-Novi-Iskar__255362

В началото на годината цяла България бе потресена от кървавото убийство, разиграло се в Нови Искър, което погуби две фамилии. За бруталнот...

Лондон замрази връзките с Москва, гони 23 руски дипломати

http://dnes.dir.bg/news/velikobritania-diplomati-rusia-putin-26956806

Лондон експулсира 23 руски дипломати като мярка в отговор на отравянето на бившия шпионин Скрипал, каза Тереза Мей.

Дамски клуб в старата фабрика

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6761516

Дамски клуб в старата фабрикаИнтериорната дизайнерка Киара де Редже е имала за задача да създаде уютна атмосфера в най-новата локация на известен дамски клуб в Бруклин. В него има и споделено пространство за работа, наричано co-working. Новото местоположение на The Wing е в част от сградата на бившата фабрика за хартия Dumbo, заемана за последно от заведение от веригата

Великобритания официално застана срещу Русия, гони 23-ма дипломати

http://www.cross.bg/velikobritaniya-diplomati-ryski-1570083.html

/КРОСС/ Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви пред парламента, че Обединеното кралство ще експулсира 23-ма руски дипломати във връзка с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, съобщават британски медии. Русия е отговорна за опит за убийство. Това е "незаконно използване на държавна сила", обяви тя. Мей разкри, че Лондон ще експулсира 23-ма руски дипломати в отговор на нападението срещу Скрипал, тъй като е установено, че са офицери от разузнаването. Според британски медии това е най-голямото експулсиране на дипломати за последните 30 г. - от Студената война. Министър-председателят поясни, че те трябва да напуснат Острова в рамките на седмица. По думите й британското правителство ще подготви законодателство за защита на Великобритания от враждебни държавни действия. Също така стана ясно, че кабинетът ще обмисли ново законодателство за борба с шпионажа. Мей разкри още, че правителството ще внесе поправки в законодателството за налагане на санкции като списъка "Магнитски". Тя каза още, че правителството ще засили проверките на пристигащите на Острова руски граждани. "Няма място" за корумпираните елити във Великобритания, категорична тя.  

Щом МВР не може, да върнем СИК и ВИС, но да платим ли данък?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6761166

Щом МВР не може, да върнем СИК и ВИС, но да платим ли данък?Тези, на които ЕГН-то започва с "9", не помнят, но с идването на демокрацията в България се отприщи и невиждан бум в кражбите на коли. По времето на Бай Тошо в България имаше само три вида автомобили - жигули, москвичи и шкоди. Затова и кражбите им бяха почти екзотика - максимум 4 хиляди на година. С падането на комунистическия режим българите

Кметът на Мездра нареди почистване на пълноводни реки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761511

Кметът на Мездра нареди почистване на пълноводни рекиКметът на Мездра Генади Събков предизвика истинско недоумение сред подчинените на общината структури като издаде заповед за почистването на реките в общината. По това време на годината всички водни потоци са пълноводни, а на много места реките са излезли извън коритата си и са залели земеделски площи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване