Караниколов за взрива в завод "Арсенал": Става дума за производствена авария

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760778

Караниколов за взрива в завод "Арсенал": Става дума за производствена аварияИзключително неприятен е инцидентът в завод „Арсенал“, става дума за производствена авария. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караиванов, предаде „Фокус“. „Арсенал“ - Казанлък е 100% частно дружество. Има производствена авария. В момента там са пожарна, служба КОС. Към момента има едно загинало лице, моите съболезнования.

Изсекли белите борове до селско гробище в Монтанско

https://www.24chasa.bg/region/article/6760763

Изсекли белите борове до селско гробище в Монтанско Бракониери изсекли боровете до селско гробище. За грозната гледка е подаден сигнал в полицията в Берковица на 13-ти март. Около 10,40 ч. при провеждане на специализирана полицейска операция е извършена проверка за складирана иглолистна дървесина на земен път в края на берковското с. Комарево. В проверката са участвали и служители на РДГ Берковица.

Държавата прави своя фирма за язовирите

http://clubz.bg/65381-dyrjavata_pravi_svoq_firma_za_qzovirite

Снимка БГНЕС

Държавата създава фонд и държавна фирма, за да финансира ремонтите и да стопанисва язовирите. Това става ясно от изявление на министъра на икономиката Емил Караниколов в Министерски съвет днес.

Фондът ще генерира средства от държавния бюджет и от стопанската дейност на всички язовири, създава се за ремонт на язовирите и е част от внесените предложения за изменения на закона за водите, заяви Караниколов. Създава се и търговско предприятие, на което, по съгласие на общините, които не могат да управляват язовирите си, ще бъдат прехвърлени техните активи, за да не се случва така, че да няма пари за тях.

Търговското предприятие се създава с пари от фонда и от държавния бюджет. Караниколов обясни, че се налага създаването на такова държавно предприятие, тъй като язовирите са публично държавна собственост и активите им няма как да са в актива на търговско дружество.

В момента има 5700 язовира, от които повече от 4500 са на общините. В срок от един месец местните управи трябва да решат кои са тези язовири, които не могат да управляват, за да ги прехвърлят на държавната фирма. Някои от тях са създадени само с цел безопасност и не се стопанисват добре поради липса на средства.

Другите изменения на закона включват категоризиране на язовирите голям/ малък и техните изисквания за експлоатация. Освен това ще се задължават собствениците и операторите им да правят аварийни планове.

"Вицепремиерът Валери Симеонов ни събира и за другата сряда законът трябва да е готов и внесен в Народното събрание", заяви Караниколов.

Общините ще предложат на централната власт създаването на работещ механизъм, който да обезпечи безопасната експлоатация на язовирите, заяви по БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева. 

"Общините са собственици на малко над 4500 язовира, а над 2000 от тях са малки водни обекти, които нямат капацитет на язовири, но се водят язовири и ние носим за тях същата отговорност, каквато носим за един много голям язовир", поясни Георгиева.

По думите ѝ, с промените в Закона за водите от 2016 година на общините са били наложени тежки и непосилни отговорности за управлението на всички тези язовири: 

"Защото има разлика дали язовирът е с размерите на една стая, или на едно населено място. Независимо от размерите ние сме длъжни да му назначим оператор, да контролираме ежедневно състоянието на водната маса в него. И ако ние нямаме никаква потребност от този язовир, ние не можем да го изпразним и той да престане да съществува. Повечето от тези обекти са празни".

За целта от Сдружението на общините са подготвили проект за изменение в Закона за водите, който прецизира класификацията на язовирите на големи и малки и на такива с различна степен на опасност.  Предложенията регламентират и възможностите за извеждане от експлоатация на неизползваните водни обекти. 

Валежи в Южна и Източна България утре, температурите - от 3 до 17 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6760762

Валежи в Южна и Източна България утре, температурите - от 3 до 17 градусаОблачността над страната ще е променлива, по-честа значителна през следващото денонощие. На места, главно в Южна и Източна България ще има превалявания от дъжд. Разкъсвания и намаления на облачността ще има през деня над Дунавската равнина. Ще духа слаб до умерен запад-северозападен вятър. Минимални температури ще са между 3 и 8 градуса,

Адвокати и счетоводители ще трябва да докладват схеми за пестене на данъци

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/14/3146184_advokati_i_schetovoditeli_shte_triabva_da_dokladvat/?ref=rss


Министрите на финанси на Европейския съюз са се обединили около мерки срещу избягването на плащането на данък печалба, част от които предвиждат счeтoвoдитeли, aдвoĸaти, бaнĸи и ĸoнcyлтaнтcĸи ĸoмпaнии да имат задължение дa дoĸлaдвaт нa дaнъчнитe влacти зa aгpecивни cxeми, c ĸoитo тexни ĸлиeнти ce oпитвaт дa избeгнaт дaнъчнo oблaгaнe.<br /><br />Това съобщава сайтът "Медиапул", който се позовава на брифинг на финансовия министър Владислав Горанов в Брюксел. Предижда се...

ЕК създава научен център заради "двойния стандарт" при храните

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/03/14/3146152_ek_suzdava_nauchen_centur_zaradi_dvoiniia_standart_pri/?ref=rss


Ново научно звено, което ще се занимава с измамите с храни и предполагаемият "двоен стандарт" при различни продукти ще заработи като част от съвместния изследователски център на ЕК. Сред дейностите, които то ще извършва, са координация при надзора на пазара, поддържане и управление на система за ранно предупреждение, изграждане и поддържане на връзка между информационните системи на държавите-членки и др., става ясно от съобщение на ЕК. В свое изявление комисарят по защитата на...

Работник загина, а друг е ранен при инцидент в завод "Арсенал"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/14/3146190_rabotnik_zagina_a_drug_e_ranen_pri_incident_v_zavod/?ref=rss


Работник е загинал, а друг е ранен при инцидент в завод "Арсенал" в Казанлък, съобщиха от дирекция на полицията в Стара Загора. Сигналът за инцидента е получен около 10.30 часа.<br /><br />На място са изпратени пожарни екипи и полиция. Все още се изяснява какво се е случило.<br /><br />Според dariknews.bg инцидентът е станал в цех 130 на завод 3, като е станало запалване по време на работа. Останалите работници са били изведени от помещението.<br /><br...

Държавата не е свещена крава

https://www.actualno.com/actualno/dyrjavata-ne-e-sveshtena-krava-news_664461.html

Да е позволена или не частната охрана на населени места - това е най-новият обществен дебат, който се води, както обикновено, постфактум. Промените в Закона за частната охранителна дейност вече бяха приети от Народното събрание и чак след това разни хора се присетиха всъщност да обсъждат предложението. Президентът и прокуратурата скочиха на нож, защото според тях частната охрана на урбанизирани територии щяла да доведе до разпад на държавността, до изземане на функциите на МВР по опазване на въ

Нов опит за продажба на „Конен пикник“ в „Златни пясъци“

http://budnavarna.bg/31460-nov-opit-za-prodazhba-na-konen-piknik-v-zlatni-pyasatsi/

Пореден опит за продажба на атракционния комплекс „Конен пикник“ в „Златни пясъци“ прави частен съдебен изпълнител, научи BudnaVarna.bg.

Ипотекираният имот е предложен на търг заради задължения на собственика му към банкова институция.

Определената начална цена е 440 хил. лева. Тя е с около 200 хил. лева по-ниска спрямо обявената през май 2017-та и с близо половин милион лева под тази от 2012-та година. Според документите договорната ипотека е 3 млн. лева.

Купувачът ще получи срещу парите си 7 дка земя и постройките, чиято застроена площ е 2500 квадрата.

Комплексът включва ресторант, разположен амфитеафално на две нива около манеж за конна езда и сцена. Има две конюшни, битовка за конегледачи, съблекалня за артисти и съблекалня за персонала, помещение за организатор на атракционна програма и складови помещения за фураж. Описаните сгради обаче са самосрутени. Останали са само стени. Някои от тях са наполовина срутени. Запазен е само манежът, който е обрасъл с трева и конюшнята, която има покрив, но вътре е също разрушена и няма дограма.

Материалът Нов опит за продажба на „Конен пикник“ в „Златни пясъци“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Глобалното затопляне води до глобална смърт на видовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=370719

Заплашените от изчезване видове в някои богати на биоразнообразие региони на света са от една четвърт до половината. Анализът се отнася за времето до 2080 година и посочва такива места като Амазония и Мадагаскар. Могат да пострадат в същата степен и трийсетина други места по света, които сега са известни зелени системи с богат животински свят.

Ангела Меркел за четвърти път стана канцлер на Германия

https://offnews.bg//sviat/angela-merkel-za-chetvarti-pat-stana-kantcler-na-germania-676690.html

Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра днес канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, предадоха световните агенции.

63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се".

"Приемам вота", каза тя след гласуването.

Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.

Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.

Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.

Парламентът прие Закон за мерките срещу изпирането на пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760764

Парламентът прие Закон за мерките срещу изпирането на париПарламентът прие новия Закон за мерките срещу изпирането на пари на второ четене. Контролът по прилагането на закона ще се упражнява от председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/. Той ще определи контролни органи, които ще са част от състава на дирекция "Финансово разузнаване" на агенцията.

Най-стряскащите предсказания на Стивън Хокинг за бъдещето

https://www.actualno.com/interest/naj-strjaskashtite-predskazanija-na-stivyn-hoking-za-bydeshteto-news_664472.html

Един от най-брилянтните учени на нашето време - астрофизикът Стивън Хокинг, почина на 76-годишна възраст в дома си. В последните години Хокинг направи множество предсказания за бъдещето на човечеството и планетата Земя. Actualno.com подбра най-интересните от тях. Климатът. Земята като огнена топка Едно от най-стряскащите предсказания на Хокинг е, че Земята я очаква същата съдба като на Венера и че тя ще се превърне в огнен ад през 2600 година. Предишни изследвания сочат, че Земята ще бъде пог

Гинка, ЧЕЗтна пионерска

https://news.bg/economics/ginka-cheztna-pionerska.html

Или как една жена успя да накара цяла България да повтаря името й

Гинка, ЧЕЗна пионерска

https://news.bg/economics/ginka-chezna-pionerska.html

Или как една жена успя да накара цяла България да повтаря името й

Борисов: Единственият незаподозрян за сделката с ЧЕЗ съм аз

https://frognews.bg/politika/premierat-borisov-edinstveniiat-nezapodozrian-sdelkata-chez-sam.html

От ръководството на ЧЕЗ, от това което вчера казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как да имам нещо общо с тази сделка. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в Министерски съвет.

Премиерът Борисов: Единственият незаподозрян за сделката с ЧЕЗ съм аз

https://frognews.bg/novini/premierat-borisov-edinstveniiat-nezapodozrian-sdelkata-chez-sam.html

От ръководството на ЧЕЗ, от това което вчера казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как да имам нещо общо с тази сделка. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в Министерски съвет.

Прокуратурата проверява сигнал за майка, провесила бебе през остъклена тераса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760747

Прокуратурата проверява сигнал за майка, провесила бебе през остъклена терасаСофийска районна прокуратура се сезира по повод информация за майка, изнасяща бебето си през остъклена тераса. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. В сутрешния блок на една от националните телевизии, тази сутрин е излъчен видеозапис, на който се наблюдават действия на жена, която „провесва“ бебе през прозореца на остъклена тераса.

Финансовата помощ за Турция от ЕС има ограничен ефект

https://www.investor.bg/evropa/334/a/finansovata-pomosht-za-turciia-ot-es-ima-ogranichen-efekt-257469/

Основната причина е липсата на политическа воля от страна на турските власти, показва доклад на Европейската сметна палата

Една от най-известните двойки вече е в миналото

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/edna-ot-naj-izvestnite-dvojki-veche-e-v-minaloto-6080285

Само преди няколко месеца изпълнителят татуира на гърдите си очите на своята любима

Една от най-известните звездни двойки се раздели

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/edna-ot-naj-izvestnite-zvezdni-dvojki-se-razdeli-6080285

Само преди няколко месеца изпълнителят татуира на гърдите си очите на своята любима

През февруари цените поскъпват минимално

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/14/3146159_prez_fevruari_cenite_poskupvat_minimalno/?ref=rss


През февруари цените са поскъпнали с 0.3% спрямо първия месец на годината, показват данните на Националния статистически институт. Годишното поскъпване е 0.6%.<br /><br />През месеца съобщенията поскъпват с 2.5%, а алкохолът и тютюневите изделия през февруари са били с 1.1% по-скъпи. С толкова са се повишили цените и при развлеченията и културата. Най-много поевтиняват за месец облеклото и обувките - с 2.5%.<br /><br />При храните най-видимо поскъпване има при...

Никол Шерцингер преспала с рапър?

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6760751

Никол Шерцингер преспала с рапър?Никол Шерцингер май е преспала с рапъра Биг Шон на партито след раздаването на наградите "Оскар". Поне така пишат медии в САЩ. Гаджето на рапъра Джин Айко обаче отрече приятелката на Григор Димитров да е изневерявала. Биг Шон също официално опроверга слуха. След ранното си отпадане в Индиън Уелс най-добрият български тенисист се готви за турнира в

Ангела Меркел е преизбрана от Бундестага за канцлер на Германия

http://www.cross.bg/merkel-byndestaga-angela-1570062.html

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел бе преизбрана от Бундестага за четвърти мандат начело на най-голямата икономика на ЕС, предава телевизия ZDF. Депутатите в Бундестага гласуваха с 364 срещу 315 гласа за Меркел с девет въздържали се. Меркел ще бъде официално назначена от президента Франк-Валтер Щайнмайер преди да се закълне на поста в 12 часа местно време (13:00 българско).  

Още един уволнен от обкръжението на Тръмп заради финансови злоупотреби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760744

Още един уволнен от обкръжението на Тръмп заради финансови злоупотребиВажен сътрудник на американския президент Доналд Тръмп е бил уволнен заради водено срещу него разследване от министерството на вътрешната сигурност на САЩ за тежки финансови престъпления, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА. Позовавайки се на трима добре осведомени източници, Си Ен Ен съобщи,

За 4-ти път Германия избра Меркел за канцлер

https://frognews.bg/novini/4-pat-germaniia-izbra-merkel-kantsler.html

Германският Бундестаг избра Ангела Меркел за канцлер, съобщи в. „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Мащабна полицейска акция във Варна, 11 задържани

http://www.moreto.net/novini.php?n=370730

Масирана полицейска операция се е провела във Варна, научи Moreto.net. В резултат на полицейските действия, за срок до 24 часа, са задържани общо 11 души – 3 жени и 8 мъже, трима от които известни на органите на реда. При процесуално – следствените действия са претърсени пет адреса в града и леките автомобили, използвани от задържаните лица.

Един е загинал, а друг е ранен при експлозия в ”Арсенал”

http://dnes.dir.bg/news/ranen-explozia-bedstvia-avarii-zaginal-arsenal-26956723

Един човек е загинал, а един е ранен при експлозия в завод "Арсенал" в Казанлък, потвърдиха за Дир.бг от МВР.

Премиерът подкрепи анкетната комисия за ЧЕЗ

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/premieryt-podkrepi-anketnata-komisiia-za-chez-257481/

Нека в парламента да стане ясно всичко, за да може “тази манипулация на обществото да се премахне“, призова Бойко Борисов

Първата “лаборатория” за архитекти и дизайнери отвори врати

https://www.vesti.bg/lyubopitno/pyrvata-laboratoriia-za-arhitekti-i-dizajneri-otvori-vrati-6080234

В Design Lab. всеки резидент може да сравнява, експериментира и да избира най-подходящите материали за създаването на своите проекти

Турски въздушни удари убиха петима шиитски бойци край Африн, обявиха сили на Асад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/14/3146154_turski_vuzdushni_udari_ubiha_petima_shiitski_boici/?ref=rss


Три турски въздушни удара са отнели живота на петима бойци от шиитска паравоенна организация, която се сражава на страната на президента Башар Асад. Това съобщи командир от проправителствената организация, цитиран от "Ройтерс". При удара са ранени и двама кюрдски бойци според същата информация.<br /><br />Турската армия не реагира с коментар в първите минути след информацията.<br /><br />Инцидентът според командира е станал по пътя към Африн - главния град в...

Без изненада: Меркел стана канцлер за четвърти път

http://dnes.dir.bg/news/Germania-evropeyski-parlament-angela-merkel-kantzler-26956724

Ангела Меркел бе избрана за четвърти път за канцлер на Германия, съобщи "Шпигел".

Тръмп поиска създаването на нов вид въоръжени сили

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760738

Тръмп поиска създаването на нов вид въоръжени силиАмериканският президент Доналд Тръмп похвали армията на страната във вторник, като заяви, че администрацията ще им осигури „най-високото заплащане“ от десетилетие насам и дори предложи създаването на нов вид войски – „космически сили“, съобщава телевизионният канал FOX news, цитира от "Фокус". Президентът държа обръщение пред хиляди военни от

Германският парламент избра Меркел за канцлер за четвърти път

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/14/3146170_germanskiiat_parlament_izbra_merkel_za_kancler_za/?ref=rss


Германските депутати избраха Ангела Меркел за канцлер за четвърти, и най-вероятно последен, път, предаде "Ройтерс". Този мандат може да се окаже най-трудният в кариерата й, тъй като тя ще ръководи крехка коалиция, а позициите й са отслабени.<br /><br />Депутатите гласуваха с 364 "за" срещу 315 гласа "против", а девет се въздържаха. "Приемам вота", каза Меркел пред Бундестага след гласуването.<br /><br />Управляващата коалиция,...

Меркел e канцлер на Германия за четвърти мандат

http://www.mediapool.bg/merkel-e-kantsler-na-germaniya-za-chetvarti-mandat-news276685.html

Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, съобщиха световните агенции. 63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се".   "Приемам вота", каза тя след гласуването.   Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес.   Гласуването бе тайно и не е ясно колко депутати от управляващата коалиция не са подкрепили правителството. Това са най-малко 35 човека, посочва АП, но отбелязва, че ситуацията е била подобна в началото и на другите две "големи коалиции" на Меркел.   Торстен Фаас, преподавател по политология в Берлинския свободен университет, прогнозира, че правителството ще изкара пълен четиригодишен мандат. Партиите от управляващата коалиция доказаха, че могат да работят заедно, подчерта той, цитиран от АП.   Агенцията отбелязва, че това вероятно ще е най-крехката коалиция, оглавявана от Меркел. Очаква се това да е последният й мандат на поста. Германският канцлер ще бъде изправена пред предизвикателства като реформирането на Европейския съюз и избягване на потенциална търговска война ЕС-САЩ.   По-късно в сряда Ангела Меркел положи клетва за четвъртия си мандат на поста. Тя се закле "с Божията помощ да посвети всичките си сили, за да работи за добруването на германския народ" и "да пази и брани основния закон и законите на федерацията". Церемонията се ръководеше от председателя на парламента и бивш финансов министър Волфганг Шойбле.   Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември.   Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия.   Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици. Председателят на ГСДП Мартин Шулц, който промени на 180 градуса позицията на партията, подаде оставка от поста.   Очаква се утре Меркел да разговаря в Париж с френския президент Еманюел Макрон, съобщи източник от Елисейския дворец, цитиран от ДПА. Двамата лидери, които имат много добри отношения, ще проведат работна среща. Визитата подчертава близките връзки между Франция и Германия, които са и основна движеща сила в Европейския съюз. Макрон посети Меркел в Берлин ден след встъпването си в длъжност през май миналата година. Френският президент се надява новото германско правителство да подкрепя амбициозната му програма за по-тясна интеграция в еврозоната.

Германският парламент преизбра канцлера Меркел за четвърти мандат

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-parlament-preizbra-kantslera-merkel-za-chetvarti-mandat-news276685.html

Бундестагът, долната камара на германския парламент, преизбра канцлера Ангела Меркел за четвърти мандат на поста, съобщиха световните агенции. 63-годишната Меркел получи 364 гласа "за" при 315 "против" и 9 "въздържал се". "Приемам вота", каза тя след гласуването. Управляващата коалиция, която включва Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, традиционния му баварски партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС), и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) разполага с общо 399 места в 709-членния Бундестаг, отбелязва Асошиейтед прес. Трите партии управляваха в голяма коалиция и през последните четири години, но този път формирането на правителство се оказа трудна задача. Бундестагът преизбра Меркел за канцлер 171 дни след парламентарните избори на 24 септември. Тогава и трите партии загубиха позиции. Социалдемократите първоначално обявиха, че ще останат в опозиция, но след като Меркел не успя да формира управляваща коалиция с либералите и Зелените, преразгледаха решението си, за да бъдат избегнати нови избори, в момент, когато ЕС се нуждае от една силна и проевропейска Германия. Левоцентристката формация се съгласи да остане в управлението след вътрешен референдум, предшестван от дебати и силна съпротива в своите редици.  

Парламентът създаде временна комисия за бизнеса на ЧЕЗ в България

http://econ.bg/Новини/Парламентът-създаде-временна-комисия-за-бизнеса-на-ЧЕЗ-в-България_l.a_i.759046_at.1.html

Депутатите създадоха Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на...

Очаквано: Меркел застана за пореден път начело на Германия

https://www.actualno.com/europe/ochakvano-merkel-zastana-za-poreden-pyt-nachelo-na-germanija-news_664464.html

Очаквано - германският канцлер Ангела Меркел беше избрана от Бундестага да води за четвърти мандат да ръководи правителството в най-мощната икономика на Европа. Депутатите от германски парламент гласуваха в съотношение 364:315 в подкрепа на Меркел. Канцлерът официално ще бъде назначена от президента Франк-Валтер Щайнмайер преди да положи клетва днес по обяд. След провала на преговорите за "ямайска" коалиция с Германската либералдемократическа партия и "Зелените", в крайна с

Ген. Тодор Бояджиев: Ще заговорят ли управниците ни за нашите духовни граници

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/gen-todor-boiadjiev-koga-upravnitsite-zagovoriat-nashite-duhovni-granitsi.html

Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници? Това попита ген. Тодор Бояджиев, след като преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път включи в духовните си граници части от България и други балкански държави.

Ген. Тодор Бояджиев: Ще заговорят ли управниците ни за нашите духовни граници

https://frognews.bg/novini/gen-todor-boiadjiev-koga-upravnitsite-zagovoriat-nashite-duhovni-granitsi.html

Кога българските управници ще започнат да говорят за българските духовни граници? Това попита ген. Тодор Бояджиев, след като преди дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път включи в духовните си граници части от България и други балкански държави.

Горящ автомобил затруднява движението по пътя Ветрен-Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/6760719

Горящ автомобил затруднява движението по пътя Ветрен-БургасГорящ автомобил затруднява движението по пътя Ветрен - Бургас, съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас говорителят на ОДМВР - Бургас Цветелина Рандева. Инцидентът е станал около 10.20 часа. Автомобилът се е самозапалил в движение, но водачът е отбил превозното средство встрани от пътното платно. В момента екип на „Пожарна безопасност и защита на

Боил Банов: Данъкоплатците няма да плащат за ремонта на Ларгото

https://www.actualno.com/sofia/boil-banov-danykoplatcite-njama-da-plashtat-za-remonta-na-largoto-news_664467.html

"Всичко това е в гаранция, данъкоплатецът няма да се натовари по никакъв начин. Ние от месеци се занимаваме с този проблем, не е въпросът просто да подменим една или друга плочка. Това каза министърът на културата Боил Банов във връзка с влошеното състояние на Ларгото. Министърът обясни пред bTV, че проблемът е със сложната отводнителна система, "която явно някъде дефектира", и се изчаква топлото време. "Случват се такива технически проблеми – и вкъщи, ако прави

40-годишен отнесе глоба ругатни в Белослав

http://budnavarna.bg/31458-40-godishen-otnese-globa-rugatni-v-beloslav/

снимка: Будна Варна

40-годишен провадиец отнесе глоба от 100 лева, след като буйства в Белослав, научи BudnaVarna.bg. Случаят е от вечерта на 11 март, съобщават от Областната дирекция на МВР във Варна.

Около 20 часа в неделя, мъжът, който бил във видимо нетрезво състояние извършвал непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред. Всичко станало на улица „Гебедже“ в Белослав.

Мъжът, който не е неизвестен на МВР, отправял обиди, ругатни, опитал за се бие с други граждани. Пияният побойник е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувана преписка, а след съдебно заседание на Районния съд във Варна му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 100 лв.

Материалът 40-годишен отнесе глоба ругатни в Белослав е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Google протяга ръка на медиите

https://www.investor.bg/medii/455/a/google-protiaga-ryka-na-mediite-257459/

Компанията планира нови ходове, с които да подпомогне дигиталните абонаментни издания на вестниците

Шеф на полицията: Да ползваме армията от 200 хил. охранители

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/shef-na-policiiata-da-polzvame-armiiata-ot-200-hil.-ohraniteli-6080287

Директорът на „Национална полиция“ Христо Терзийски призна, че ресурсите на полицията не достигат

Борисов разбрал: Само аз нямам нищо общо със сделката за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-sdelkata-chez-njamam-nishto-obshto-26956714

Подкрепихме създаването на анкетна комисия за продажбата на ЧЕЗ, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги подкрепям.

И досега кметовете имали право да наемат частни охранители, напомни министър Радев

//dariknews.bg/novini/bylgariia/i-dosega-kmetovete-imali-pravo-da-naemat-chastni-ohraniteli-napomni-ministyr-radev-2084499

Вътрешният министър Валентин Радев не вижда проблем в сезирането на Конституционния съд заради промените в Закона за частната охранителна дейност. Измененията бяха атакувани първо от главния прокурор Сотир Цацаров, а след това и от

6 дни в неизвестност: Виждали ли сте този мъж?

//dariknews.bg/regioni/sofiia/6-dni-v-neizvestnost-vizhdali-li-ste-tozi-myzh-2084486

Полицията издирва 80-годишният Стефан Лозанов Михайлов.

Мъжът е напуснал дома, в който живее в пернишкото село Витановци на 8 март и оттогава е в неизвестност.

Облечен е с жълто яке и тъмни панталони. Висок е около 170

Жена провесила бебе от осмия етаж в София (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zhena-provesila-bebe-ot-osmiia-etazh-v-sofiia-video-2084497

Жена провеси бебе от осмия етаж на блок в София. Сигнал за шокиращия случай е получен в рубриката „Моята новина“ на

Министър Радев за инцидента в „Арсенал“: Работниците са били в помещение, в което не е трябвало

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ministyr-radev-za-incidenta-v-arsenal-rabotnicite-sa-bili-v-pomeshtenie-v-koeto-ne-e-triabvalo-2084487

Двамата работници са били в помещение, в което не е трябвало. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев за инцидента в заводАрсенал“, при който загина работник, а друг беше ранен, предаде Агенци

Община Варна продава на търг материали от отчуждени сгради

http://budnavarna.bg/31456-obshtina-varna-prodava-na-targ-materiali-ot-otchuzhdeni-sgradi/

снимка: Будна Варна

Повторен търг с явно наддаване за продажба на материали от отчуждени сгради в три района на Варна обяви градската управа. Обектите са разделени в четири участъка, като за всеки е обявена отделна цена, научи BudnaVarna.bg.

Първият участък обхваща района от ул. „Хризантема“ до бул. „Цар Освободител“. Кандидатите ще трябва да подават оферти от 27 836, 10 лева. Втората група с отчуждени сгради се намира в района от бул. „Цар Освободител“ до бул. „Сливница“, а стартовата цена е близо 30 000 лева. Третият участък е от бул. „Сливница“ до бул. „Владислав Варненчик“. За материалите от къщите в него купувачите ще трябва да наддават от 14 238 лева. Последният участък е с обхват от бул. „Владислав Варненчик“ до ул. „Девня“, а стартовата цена е 32 317 лева.

Стъпката за наддаване за всички райони е в порядъка на 10 процента. Оглед на обектите ще се извършва до датата на провеждане на търга на 28 март.

До 16.30 часа на 27 март, участниците следва да подадат тръжните документи в запечатан непрозрачен плик в Община Варна.

Материалът Община Варна продава на търг материали от отчуждени сгради е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Взрив в завод „Арсенал” в Казанлък, има загинал и ранен

https://frognews.bg/novini/vzriv-zavod-arsenal-kazanlak-edin-zaginal.html

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщава БГНЕС.

Взрив в завод "Арсенал", има жертва

http://www.cross.bg/arsenal-godini-nyama-1570061.html

/КРОСС/ Човешка грешка е причина за инцидента в завод "Арсенал". Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев в парламента относно инцидента от тази сутрин в казанлъшката оръжейна фирма "Арсенал", при който загина работник на 39 години, а друг е в тежко състояние. Той съобщи, че има и трети пострадал, но не даде повече подробности. "Има едно помещение, в което се работи дистанционно, буквално със забъркване на смес. Двамата са били вътре. Съгласно технологията и мерките за безопасност, трябвало е да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено навън, има табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще стане ясно. Нарушили са техническата дисциплина, запалила се е сместа, няма взрив, за това и няма пожарна там", заяви Валентин Радев. Той обясни, че сместта е на барутна основа, лумнала е и е обгорила работниците. Областният управител на Стара Загора Гергана Микова обясни пред БНТ, че не е имало взрив в „Арсенал", става въпрос за запалване. "Става въпрос за нарушение на технологията, при която се работи в този цех. Към настоящия момент знаем, че загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. От инспекцията по труда също вече са пристигнали на място. Очакваме да видим какви ще бъдат резултатите", добави Микова. Няма замърсяване на въздуха след инцидента в "Арсенал" АД, съобщиха от пресцентъра на РИОСВ в Стара Загора

Взрив в завод "Арсенал", има жертва

http://www.cross.bg/intzidenta-arsenal-godini-1570061.html

/КРОСС/ Човешка грешка е причина за инцидента в завод "Арсенал". Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев в парламента относно инцидента от тази сутрин в казанлъшката оръжейна фирма "Арсенал", при който загина работник на 39 години, а друг е в тежко състояние. Той съобщи, че има и трети пострадал, но не даде повече подробности. "Има едно помещение, в което се работи дистанционно, буквално със забъркване на смес. Двамата са били вътре. Съгласно технологията и мерките за безопасност, трябвало е да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено навън, има табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще стане ясно. Нарушили са техническата дисциплина, запалила се е сместа, няма взрив, за това и няма пожарна там", заяви Валентин Радев. Той обясни, че сместта е на барутна основа, лумнала е и е обгорила работниците. Областният управител на Стара Загора Гергана Микова обясни пред БНТ, че не е имало взрив в „Арсенал", става въпрос за запалване. "Става въпрос за нарушение на технологията, при която се работи в този цех. Към настоящия момент знаем, че загиналият е на 26 години, а пострадалият е на 46 години. От инспекцията по труда също вече са пристигнали на място. Очакваме да видим какви ще бъдат резултатите", добави Микова. Останалите работници на смяна са изведени навреме от мястото на инцидента. Сигналът е подаден към 10.20 ч. тази сутрин. video:https://www.youtube.com/watch?v=MP4d_dKbjkc  

Взрив в завод "Арсенал", има жертва

http://www.cross.bg/intzidenta-bili-sytrin-1570061.html

/КРОСС/ Човешка грешка е причина за инцидента в завод ”Арсенал”. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев в парламента относно инцидента от тази сутрин в казанлъшката оръжейна фирма ”Арсенал”, при който загина работник на 39 години, а друг е в тежко състояние. Той съобщи, че има и трети пострадал, но не даде повече подробности. "Има едно помещение, в което се работи дистанционно, буквално със забъркване на смес. Двамата са били вътре. Съгласно технологията и мерките за безопасност, трябвало е да бъдат отвън. Управлението на този процес е изнесено навън, има табло с бутони. Защо са били вътре, тепърва ще стане ясно. Нарушили са техническата дисциплина, запалила се е сместа, няма взрив, за това и няма пожарна там", заяви Валвентин РадевТой обясни, че сместта е на барутна основа, лумнала е и е обгорила работниците. Останалите работници на смяна са изведени навреме от мястото на инцидента.  Сигналът е подаден към 10.20 ч. тази сутрин. video: https://www.youtube.com/watch?v=MP4d_dKbjkc

Взрив в завод "Арсенал", има жертва (видео)

http://www.cross.bg/zaginal-intzidenta-chovek-1570061.html

/КРОСС/Един човек е загинал, а друг е със сериозни изгаряния при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщава телевизия Press Казанлък. По първоначална информация при инцидента е загинал 39-годишен в Завод 3. Друг човек е ранен. Той е с тежки обгаряния. Останалите работници на смяна са изведени навреме от мястото на инцидента.  Все още не е ясно какво точно се е случило.  Нанесени са материални щети на помещението, в което е станал инцидентът. Сигналът за него е подаден към 10.20 ч. в сряда сутрин. video: https://www.youtube.com/watch?v=MP4d_dKbjkc

Нанков: Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760733

Нанков: Само за укрепване на свлачищата в страната са необходими над 1 млрд. леваСпоред министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели. Той напомни, че тази идея е от 2012 г. Тя е била наскоро обсъдена с вицепремиера Валери Симеонов и ще

Взрив в завод "Арсенал", има жертва

http://www.cross.bg/zaginal-chovek-kazanluk-1570061.html

/КРОСС/Един човек е загинал, а друг е със сериозни изгаряния при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщава телевизия Press Казанлък. По първоначална информация при инцидента е загинал 39-годишен в Завод 3. Друг човек е ранен. Той е с тежки обгаряния. Останалите работници на смяна са изведени навреме от мястото на инцидента.  Все още не е ясно какво точно се е случило.  Нанесени са материални щети на помещението, в което е станал инцидентът. Сигналът за него е подаден към 10.20 ч. в сряда сутрин.  

Частната армия е факт, МО и МВР са джуджета пред нея

http://dnes.dir.bg/news/ohraniteli-chastna-armia-26956722

Потресаващи данни за охранителния бизнес в сравнение с държавните полиция и войска изнесе днес комисар Христо Терзийски.

Изригването на супервулкана Тоба е пощадило предците ни в древността

http://www.moreto.net/novini.php?n=370717

Праисторическото изригване на супервулкана Тоба, което учените смятат за най-мощното през последните 2.5 милиона години, не е довело до намаляване на числеността на човешката популация, предаде Би Би Си. Преди се смяташе, че изригването, което е станало между 77 000 и 69 000 години преди нашето време, по време на последната ледникова епоха, е довело до плавно намаляване на броя на населението с не повече от 2000 души, както и до глобално застудяване.

Избраха Меркел за канцлер на Германия за четвърти път

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760729

Избраха Меркел за канцлер на Германия за четвърти пътГерманският парламент гласува и избра Ангела Меркел за канцлер на страната, предава "Билд". Това е четвъртият мандат на Меркел начело на федералната република. За Меркел са гласувал 364 души, което е с 35 по-малко от броя на депутатите, участващи в голямата коалиция в парламента. Против 63-годишната Меркел са дали гласа си 315 депутати.

И "Гугъл" забранява рекламата на криптовалути

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/14/3146151_i_gugul_zabraniava_reklamata_na_kriptovaluti/?ref=rss


"Алфабет" (Alphabet), компанията - майка на търсачката "Гугъл", обяви, че ще забрани рекламата на криптовалути и свързано с нея съдържание от юни, предаде "Ройтерс".<br /><br />По силата на новата си политика "Алфабет" ще забрани реклами и на нерегулирани или спекулативни финансови продукти.<br /><br />"Алфабет" мотивира решението си с необходимостта от по-мащабни мерки в борбата срещу продажбата на нови видове финансови...

Борисов за ЧЕЗ: Казаха, че не ги харесвам, как тогава да имам общо с тази сделка

https://offnews.bg//politika/borisov-za-chez-kazaha-che-ne-gi-haresvam-kak-togava-da-imam-obshto-676687.html

От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как тогава да имам общо с тази сделка.

Така премиерът Бойко Борисов коментира сделката с ЧЕЗ в началото на заседанието на правителството в сряда. Той каза, че подкрепя създаването на комисия в парламента, която да изясни всички обстоятелства около електроразпределителното дружество. 

Нека да се извади всичко за ЧЕЗ. Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че г-жа Петкова и дружествата - да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил“, коментира Борисов, цитиран от "Фокус".

„Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните дружества да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всички, и на трите енергоразпределителни дружества. Има наказания включително, ДКЕВР е взимал отношения тогава, прокуратурата“, каза още той.

„Нека това да се занесе в парламента, да се покаже, така че тук не става въпрос за харесване и нехаресване, а за изпълняване на ангажименти. Аутсорсването на дейностите им през годините и за какви пари ставаше въпрос, не влагаха достатъчно в електропреностната и разпределителна системата, което им е ангажимент“, поясни Бойко Борисов.

По думите му "Дончев, Горанов и Петкова" ще направят "много ясен план и стратегия".

"Хубаво е, че и тази комисия я има, да се отработи, за да може тази манипулация на обществото най-после да се премахне“, поясни премиерът.

По-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че "силно изненадана" от коментара на Вацлав Пачеш, шеф на Надзорния съвет на ЧЕЗ, който заяви, че българският премиер и "хората около него" не искат чешката компания да работи в България. По думите на Петкова бизнес средата в страната е "изключително добра" и българската държава по никакъв начин не създава условия, с които да поставя инвеститорите в страната в неблагоприятна ситуация. "Ако колегата в ЧЕЗ има предвид това, че той е проверяван от контролни органи, от регулатора, не бива да се поставя по този начин въпросът", заяви министърката в интервю за Нова тв.

Намаляват общините в нужда от финансово оздравяване

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/14/3146127_namaliavat_obshtinite_v_nujda_ot_finansovo_ozdraviavane/?ref=rss


В края на 2017 г. спрямо 2016 г. намалява броят на общините, за които се налага финансово оздравяване. Наблюдава се относително еднаква структура на разходите, но се виждат и тенденции за по-добро управление на бюджетните средства от страна на редица общини – повече на брой през 2017 г. спрямо 2016 г. Това показва анализ на Министерството на финансите.<br /><br />Ситуацията бавно се подобрява<br /><br />Средният дял на приходите в общите постъпления за страната се...

Тереза Мей за Стивън Хогинг: Брилянтен и невероятен ум

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760712

Тереза Мей за Стивън Хогинг: Брилянтен и невероятен умБританският министър-председател Тереза Мей заяви, че починалият на 76-годишна възраст астрофизик Стивън Хокинг е бил „брилянтен и невероятен ум“, чието наследство „няма да бъде забравено“, предава AFP, цитирана от "Фокус". Мей заяви на профила си в социалната мрежа „Туитър“, че Хогинг е „един от най-великите учени на поколението си“ и добави,

СУ „Гео Милев“ с награди от фестивал

http://varnautre.bg/2018/03/14/76719/%d1%81%d1%83-%d0%b3%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%84%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb

Младите актьори представиха Варненска област във Фестивала за авторска драматургия и театър на английски език в Ловеч

Капиталовите пазари в Европа и САЩ записаха спадове

http://econ.bg/Новини/Капиталовите-пазари-в-Европа-и-САЩ-записаха-спадове_l.a_i.759045_at.1.html

По време на търговията във вторник европейските и американските индекси завършиха на червена територия, пише "Блумбърг". Общоевропейският индекс...

Дупките се кърпят по пътищата във Варненско

http://budnavarna.bg/31453-dupkite-se-karpyat-po-patishtata-vav-varnensko/

снимка: Будна Варна

Почти няма път във Варненска област, по който да не са зейнали нови дупки в асфалта след последните снегове и дъждове. С трайното затопляне ще започне и поетапно изкърпване с гореща смес. Това съобщи шефът на Областното пътно управление Румен Илиев.

Той увери, че още след нормализирането на обстановката в дните с бури и виелици през изминалите седмици, са правени спешни запълвания със студена смес в отделни участъци. В момента също се работи с машини, използващи технология на впръскване на асфалтираща смес под налягане.

По думите на Румен Илиев съвсем скоро се очаква да стартира и ремонтът на виадукт „Звездица“. Първо работите ще са от едната страна на мостовото съоръжение, след което движението ще се премести.

Материалът Дупките се кърпят по пътищата във Варненско е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Димитър Пенев: Не виждам Левски да показва кой знае какво

https://offnews.bg//futbol/dimitar-penev-ne-vizhdam-levski-da-pokazva-koj-znae-kakvo-676686.html

Легендата на българския футбол - Димитър Пенев, коментира очакванията си за предстоящия сблъсък между ЦСКА-София и Левски, който е идната неделя на стадион "Васил Левски" от 13,00 часа.

"Има някакво отстъпление в играта на ЦСКА, но и съперниците основно се опитват да рушат, а това затруднява значително отбора.

Нашите футболисти грешаха твърде много, особено срещу Пирин, съперникът имаше много възможности да атакува, даже можеше да вкара повече от един гол.

Ако ЦСКА покаже малко по-добра игра в дербито, ще победи. Не виждам Левски да показва кой знае какво. Даже не съм сигурен, че ще завърши в тройката, ако продължава така. Много хора ще ме псуват за това ми мнение, но... Психологическото предимство е на страната на ЦСКА.

Отборът влиза по-мотивиран, въпреки последните 4 срещи в шампионата. Левски взеха някои нелоши футболисти, но още са далеч от нивото на ЦСКА", каза Пенев пред "Тема Спорт".

Съдът прекрати регистрацията на сдружение, финансирало партия ДОСТ на изборите

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83/

Пловдивски окръжен съд прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, уличено в незаконно финансиране предизборната кампания на политическа партия. Решението не подлежи на обжалване. На 20.10.2017г. главният прокурор Сотир Цацаров внася в Окръжен съд – Пловдив  искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране […]

Взрив в завод "Арсенал" в Казанлък! Един загинал и един ранен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760720

Взрив в завод "Арсенал" в Казанлък! Един загинал и един раненЕдин човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, предаде БГНЕС. Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция. Очаквайте подробности. По първоначална информация загиналият е 39-годишен мъж. През 2016 г. при взрив в същия завод 3 загинаха двама души. Очаквайте подробности!

Проверяват майка, провесила бебето си през тераса

http://dnes.dir.bg/news/mika-bebe-teresa-26956716

Софийска районна прокуратура се сезира по повод информация за майка, изнасяща бебето си през остъклена тераса.

Глобалното затопляне може да застраши до половината животински и растителни видове

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760706

Глобалното затопляне може да застраши до 
половината животински и растителни видовеПокачването на температурите в световен мащаб може да застраши от една четвърт до половината животински и растителни видове в 33 региона с най-голямо биоразнообразие до 2080 г., според доклад на британски учени, цитиран от в. "Дейли експрес". Изложени на риск са костенурките, слоновете, тигрите, барсовете (снежни леопарди),

Служители на здравните инспекции излизат на протест

http://www.mediapool.bg/sluzhiteli-na-zdravnite-inspektsii-izlizat-na-protest-news276684.html

Служители на здравните инспекции в страната ще протестират в четвъртък срещу ниските заплати в сектора въпреки обещанието на Министерството на здравеопазването да получат 17% увеличение на заплатите си, считано от януари тази година, с мартенските заплати.  От синдикалната организация в РЗИ - Благоевград обявиха, че запазват протестната си готовност. "От етични съображения решихме малко да променим формата на протеста, като оставаме в протестна готовност", заяви пред БНР Валентина Георгиева, председател на синдикалната организация към Федерацията на синдикатите в здравеопазването в КНСБ в Благоевград. На 15 март, когато е Денят на здравния инспектор, служителите от инспекцията в града ще работят с лентички "Протест".  "Възнагражденията ни не са увеличавани вече може би десетина години, с изключение на добавения клас "прослужено време", което ние не считаме за увеличение", коментира Георгиева и посочи, че например в РЗИ Плевен специалист бакалавър получава 510 лева, а в Шумен, Смолян, Кърджали, Русе, Габрово и Варна инспектори и медицински лаборанти също получават минималната работна заплата.  Далеч сме от мисълта, че тези 17% ще повишат нашето жизнено равнище, но ние приемаме подадената ръка. Това е някаква стъпка, някаква крачка по пътя. Служителите на районните здравни инспекции напомнят, че тяхното възнаграждение е най-ниското в системата на здравеопазването, а заради ниските заплати проблемът с недостига на кадри в инспекциите се задълбочава. Районната здравна инспекция в Пазарджик ще се включи в утрешните протести на здравните инспектори, които настояват за по-добри условия на труд и достойно заплащане. Протестът ще бъде през сградата на Здравната инспекция по време на обедната почивка, съобщи Вили Славова от РЗИ – Пазарджик. "Ще бъдем пред сградата на РЗИ-Пазарджик, защото, извинявайте, ама 15-17 процента са нищо. Освен това защо сега? Защо не беше факт от 1-ви януари? Значи протестните действия са затова, че нашата професия се неглижира, че нашите заплати от 2008 година не са мръднали на сантиметър от това, което е било. И в същото време да чуваш, че сме "търтеи", цитирам думите на д-р Москов. Това е обидно", посочи Славова. Организацията на мирния протест за утре, когато е и професионалният празник на здравните инспектори, вече е направена и няма да се промени, заяви председателят на Синдикалната организация на служителите към Медицинската федерация при КТ “Подкрепа” Дияна Йорданова. "Направили сме си организацията. Ще излезем, ще си кажем недоволствата. В момента събирам фишове за доказателство, че наистина има хора на такива заплати". Натоварването в сектора е все по-голямо, тъй като масово служителите напускат работа. В Добрич например 20 инспектори отговарят за обектите в цялата област, които непрекъснато се увеличават. Кадрите са квалифицирани, но демотивирани и това ще доведе до още проблеми в сектора, допълни Дияна Йорданова.

Пожар в Арсенал: Един работник загина, друг е ранен (обновена)

https://offnews.bg//112/pozhar-v-arsenal-edin-rabotnik-zagina-drug-e-ranen-obnovena-676685.html

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщи БГНЕС.

Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция.

Вътрешният министър Валентин Радев обясни пред журналисти, че е възможно да има трети пострадал, но информацията не е сигурна. Първоначалната информация беше, че става дума за взрив, но според Радев е имало само пожар.

По думите му инцидентът е станал в помещение, където не би трябвало да има хора. Там се е запалила бъркалка, която се  управлява дистанционно.

"Те са били вътре двамата, не е трябвало да са там. Съгласно технологията и мерките за безопасност е трябвало да бъдат отвън. Защо са били вътре сега тепърва ще става ясно, но са нарушили технологичната дисциплина. Няма взрив. Сместа се е запалила, тя е особена - димна, на барутна основа. Обгорила ги е, обясни вътрешният министър.

Вътрешният министър е говорил лично с директора на завода, за да се информира за случая.

Преди две години взрив в завода също взе жертви.

Очаквайте подробности!

Взрив в Арсенал: Един работник загина, друг е ранен

https://offnews.bg//112/vzriv-v-arsenal-edin-rabotnik-zagina-drug-e-ranen-676685.html

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, съобщи БГНЕС.

Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция.

Преди две години взрив в завода също взе жертви.

Очаквайте подробности!

Правят нови спортни игрища във Варна, ако останат пари от отчуждаване на имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=370690

„Отчитаме практиката с пилотните десет спортни площадки в училищата като изключително успешна. В действителност в момента приоритизираме къде да продължим“. Това коментира при откриването на пореден спортен комплекс в града, кметът Иван Портних.

Няма наводнени земеделски земи в Бургаско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760702

Няма наводнени земеделски земи в БургаскоНяма постъпили сигнали в „Гражданска защита“, областна земеделска служба „Бургас“ и „Напоителни системи“ за наводнени земеделски земи в бургаските села Извор, Присад, Зидарово, Вършилово и Димчево. Съответно не са подавани и искания за констатиране на щети и обезщетения. В тази връзка не отговарят на истината публикации в електронни медии за

Борисов: Нека да се извади всичко за ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/borisov-neka-da-se-izvadi-vsichko-za-chez-news_664460.html

Нека да се извади всичко за ЧЕЗ. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов. "Подкрепихме Анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента, така че г-жа Петкова и дружествата - да се извади всичко през годините, защото от изказването вчера разбрах, че аз не ги обичам. Довчера опозицията ме обвиняваше, че ги обичам и че през годините аз съм им пречил", коментира Борисов. "Не сме пречили на никого, а сме искали електроразпределителните друж

Австралия е готова за нови санкции срещу Русия заради отравянето на Скрипал

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/14/3146130_avstraliia_moje_da_obmisli_novi_sankcii_sreshtu_rusiia/?ref=rss


Австралия е готова да разгледа възможността за нови санкции срещу Русия във връзка с отравянето на бившия полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания. Това обяви външният министър на страната Джули Бишъп пред журналисти, цитирана от телевизиите Ай Ти Ви и Ей Би Си. <br /><br />Бишъп коментира случая в момент, когато се очаква Великобритания да вземе мерки срещу Русия заради случая, след като 24-часов ултиматум за обяснение, което...

Започва новата игра на сп. „Клуб Z”

http://clubz.bg/65380-zapochva_novata_igra_na_sp_%E2%80%9Eklub_z%E2%80%9D

Новият брой на списание „Клуб Z” вече е на пазара. Можете да го намерите и в удобния МАГАЗИН на сайта ни на хартия или PDF. По традиция списанието пристига при вас с нашата поредна игра. Тя е осигурена от SLIM PASTA – пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти.

Електронна книга с рецепти за бързо и вкусно отслабване.

Серията продукти Slim Pasta включва Slim Pasta® Спагети, Фетучини, Пене, Slim Noodles® и Slim Rice® и са базирани на изпитано и древно средство за отслабване на растителна основа. Това са първите в Европа нискокалорични паста, нудълс и ориз, направени от брашно от растението конджак, богато на глюкоманан – съставка за контрол на теглото, която помага чувството за ситост до четири часа от тяхната консумация. Глюкомананът е одобрен за контрол на теглото по утвърдена процедура и със съответните доказателства за връзка между прием и ефект от EFSA (Европейската агенция по безопасност на храните). В сто грама от продукта Slim Rice® например, има само 7 калории, докато в същото количество обикновен бял ориз калориите са 350.

Правила на играта, за да участвате в жребия за нашите награди:

Харесайте (Like) страницата на www.clubz.bg и/или сп. "Клуб Z" във Facebook.

Споделете (Share) корицата на новия брой на сп. „Клуб Z” на вашата стена във Facebook.

Продължителност:

Старт – 15 март 2018 г.

Край – 15 април 2018 г.

Награди:

► Пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти от SLIM PASTA;

► Един абонамент за сп. „Клуб Z“ (бр. 2 и 3 за 2018 г.);

► Два броя на сп. „Клуб Z” (брой 3 за 2018 г.).

Печелившите ще бъдат изтеглени на 15 април 2018 г., а имената им ще бъдат публикувани на нашите страници във Facebook и в сайта www.clubz.bg.

Успех!

Инцидент в завод "Арсенал", има загинал и ранен

https://www.actualno.com/crime/incident-v-zavod-arsenal-ima-zaginal-i-ranen-news_664459.html

Един човек е загинал и един е обгорял при възпламеняване в завод 3 на „Арсенал” в Казанлък, предаде БГНЕС. Към мястото на инцидента са насочени пожарни, линейки и полиция. По информация на Actualno.com завод 3 е един от най-опасните сектори на оръжейното предприятие. В него се произвежда барута, а в цеховете се работи и с нитроглицерин (силно взривоопасен). Друга рискува зона в "Арсена" е завод 4, където пък се произвеждат боеприпасите.  Actualno.com пр

Орбан: Унгария е от страните, които няма да позволят мигрантите да навлязат в нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760700

Орбан: Унгария е от страните, които няма да позволят мигрантите да навлязат в неяУнгарският министър-председател Виктор Орбан заяви по време на предизборен митинг в град Ниредьхаза, че страната му трябва да защити своите постижения и да се запази като държава за унгарците , пише Magyar Hirlap. Според министър-председателя днес в Европа има два вида държави – такива, където мигрантите са осъществили инвазия или където

Китай: Искаме да работим с Майк Помпео и да изгладим различията със САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760690

Китай: Искаме да работим с Майк Помпео и да изгладим различията със САЩКитай заяви днес, че иска да работи с предложения от американския президент Доналд Тръмп кандидат за държавен секретар Майк Помпейо, за да уреди различията между Вашингтон и Пекин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан каза, че Пекин очаква да продължи да работи с Вашингтон по горещи въпроси.

”Шпигел”: Ципрас и Савидис дължат много един на друг

http://dnes.dir.bg/news/paok-pobedata-siriza-tzipras-savidis-26956713

Списание "Шпигел" публикува обширен репортаж от Атина във връзка с разразилия се грандиозен скандал миналата неделя в Солун на дербито ПАОК-АЕК.

Плановете на Макрон за еврозоната срещат съпротивата на Германия

https://www.investor.bg/analizi/91/a/planovete-na-makron-za-evrozonata-sreshtat-syprotivata-na-germaniia-257472/

Става все по-очевидно, че двете страни са на едно мнение по все по-малко неща, отколкото се смяташе

Задържаха петима след спречкване на столичен булевард

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760684

Задържаха петима след спречкване на столичен булевардПетима души са задържани след спречкване вчера на пътя на бул. "България". Това съобщиха за "Фокус" от СДВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК. Работи се по изясняване на обстоятелствата по

Откриха труп на мъж в центъра на Ардино

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760692

Откриха труп на мъж в центъра на Ардино47-годишен е бил намерен мъртъв в центъра на Ардино вчера сутринта. Местен жител попаднал на тялото около 5,30 часа и подал сигнал на тел.112. Дежурна оперативна група от РУ-Ардино е извършила оглед на мястото на произшествието. Не са открити следи от насилствена смърт. Трупът е транспортиран за аутопсия в Отделението по съдебна медицина в

Захариева за Ердоган: Нашата душа също може да бъде доста широка

http://www.moreto.net/novini.php?n=370716

Ердоган изброи много балкански държави, не само Кърджали. Нашата душа също може да бъде доста широка. Това заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя изтъкна, че на Балканите границите са се местели много интензивно. Фактът е обаче, че границите са такива каквито се, отсече Захариева.

Цените на петрола продължават да се понижават

http://econ.bg/Новини/Цените-на-петрола-продължават-да-се-понижават_l.a_i.759044_at.1.html

Цeнитe нa пeтpoлa ca cлaбo пoдвижни в нaчaлoтo нa тъpгoвиятa в cpядa, cлeд тяxнoтo coлиднo пoнижeниe вчepa. Днec cyтpинтa фючъpcитe зa copтa...

Борисов: Разбрах от ЧЕЗ, че единственият незаподозрян за сделката съм аз

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760685

Борисов: Разбрах от ЧЕЗ, че единственият незаподозрян за сделката съм азОт ръководството на ЧЕЗ, от това което вчера казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам. Няма как да имам нещо общо с тази сделка. От тук нататък министрите - Петкова, Дончев и Горанов, заедното с юристите на министерствата да направят проверка, за да може тази манипулация в обществото да се премахне.

Ето кои са победителите в играта на сп. „Клуб Z“

http://clubz.bg/65379-eto_koi_sa_pobeditelite_v_igrata_na_sp_%E2%80%9Eklub_z%E2%80%9C

Вече са ясни победителите играта на списание „Клуб Z“. През февруари голямата награда е осигурена от SLIM PASTA – пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти.

​Ето и кои са победителите:

Mareto Iv Si – пет продукта за отслабване и електронна книга с готварски рецепти от SLIM PASTA;

Таня Тинчо Николаеви  – един абонамент за сп. „Клуб Z“ (бр. 1 и бр. 2 за 2018 г.)

Iliya Branzov и Teodora Dryankova – по един брой на списание „Клуб Z“ (брой 2 за 2018 г.)

За да получат наградите си, късметлиите, които спечелиха, е достатъчно да изпратят съобщение във Facebook страницата на www.clubz.bg или на списание "Клуб Z" в рамките на 30 дни след обявяването им. Оставете ни телефон, за да се свържем с вас, или направо ни напишете адреса си, за да ви изпратим наградата.

Допълнителна информация може да бъде получена на телефон 02/4 055 055, или на e-mail: office@clubz.bg.

Честито на победителите! А на останалите – късмет със следващата ни корица.

Играта започва днес!

Благотворителната изложба за набиране на средства за възстановяване на фасадното пано върху сградата на Строителния техникум в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uO_OD36a8GM/

61a88d9f8ba6a72f02258f19789e1c16Благотворителната  изложба за набиране на средства за възстановяване на фасадното пано върху сградата на Строителния техникум в Бургас ще се проведе на 19 март, понеделник, от 17.30 часа в зала Георги Баев” на Културен център “Морско казино”. То изобразява патрона на училището Кольо Фичето. Кампанията, организирана от неговите бивши възпитаници Минка Кюркчиева, сега  помощник-директор, и арх. Събин Попов, започна преди месец.

Необходимият финансов ресурс за възстановяването на мозайката е около 15 000 лв. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки. Ще се измаже с мазилка, максимално близка до оригиналната и със структура и техника на полагане, характерна за сграфитото. Целта е да се постигнат цветове, близки до оригиналните.

Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите. Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към него. Срокът, който е необходим за възстановяване на паното, е около 20 дни.

За събирането на необходимите средства, настоящите ученици са подготвили свои авторски творби – рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат разиграни на благотворителен търг на 19 март в Морското казино.

 

Средства се събират и по банков път с основание на превода:

Дарение за  реставрация на фасадно пано

Общинска банка АД – Бургас

IBAN: BG62SOMB91303123995500

BIC SOMBBGSF 

Титуляр: ПГСАГ “Кольо Фичето”

 

Стенописът е лицето на училището, но към днешна дата изкъртената фасада не прави добро впечатление. Цялата площ на мазилката е разпукана и подкожушена, липсват отделни парчета.  Паното е до главния вход на гимназията, вижда се от централния булевард “Стефан Стамболов” и се възприема като един от емблематичните за града символи.

Мозайката е правена преди половин век – през 1965 г., висока е 10 м., широка – 5 кв. м., техниката на изпълнение е сграфито. Това означава, че върху тухлената стена са били положени четири пласта мазилка, всеки с различен цвят. Авторите очертават произведението “в детайл” и “остъргват” един или повече пластове, за да открият желания цвят, или за да създадат релефи и контури. Така техниката дава възможност както за релеф, така и за цветност.

Произведението е подписано и има живи свидетели за това. Авторите са известните художници и основатели на Школата по мозайки в Бургас – Райна и Енчо Рачеви. Те подкрепят  идеята за реставрацията и са щастливи от факта, че младите поколения се  грижат за ценностите на града. Авторите се ангажират да съдействат и консултират цялата реставрация. Предоставили са оригинални снимки от създаването на паното.

В края на миналата година произведението е детайлно обследвано от председателя на Дружеството на художниците в града – Митко Иванов. Взета е проба от люпещите се парченца мазилка. Направени са консултации с национално известни стенописци и технолози.

 

Младата певица Дивна катастрофира край Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760687

Младата певица Дивна катастрофира край ПлевенМладата русенска поп-изпълнителка Дивна е катастрофирала с автомобила си край с. Българене, по пътя Русе-София, съобщават от полицията в Плевен. Инцидентът станал преди два дни. 20-годишната певица е без наранявания, но спътничката и е с два счупени крака, предава tvn.bg. Дивна пътувала в посока София. При изпреварване край с.

Знаците за уволнението на Тилърсън - Иран и Северна Корея

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/znacite-za-uvolnenieto-na-tilyrsyn-iran-i-severna-koreia-6080279

Държавният секретар на САЩ заяви, че страната трябва да внимава за националната си сигурност на брифинг след новината за оттеглянето му

Определени са концесионери на четири плажа по Южното Черноморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-vOqLMiNQkk/

Правителството определи концесионерите на четири плажа по Южното Черноморие след проведени конкурси. Договорите се сключват за срок от 15 години, съобщават от правителствената пресслужба.

За концесионер на морски плаж „Росенец-север“, община Бургас, е определен „Хермес Солар“ ООД, на плаж „Св. Влас – болницата“, община Несебър – „Тера Тур Сервиз“ ЕООД, на плаж „Слънчев бряг – север“, община Несебър – „Голден сендс бийч“ ООД, и на плаж ,,Несебър – юг“, община Несебър – „Ауто Фактор“ ЕООД.

За плаж „Росенец-север“ концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв. Цените за съоръженията на плаж „Св. Влас – болницата“ са съответно по 7 лв. Чадър и шезлонг за по 9 лв. ще се предлагат на плаж „Слънчев бряг – север“, а на плаж ,,Несебър – юг“ цената ще им е по 8 лв.

Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане. За плаж „Росенец-север“ сумата е 12 092,40 лв. с ДДС, за плаж „Св. Влас-болницата“ – 64 807,45 лв. с ДДС, за „Слънчев бряг -север“ – 1 664 784,18 лв. с ДДС и за ,,Несебър-юг“ – 320 756,11 лв. с ДДС.

Средствата за организация на целогодишно санитарно хигиенно поддържане на плаж „Росенец-север“ са в размер на 20 000 лв. без ДДС. За инвестиции за целия срок на концесията за подобряване на пешеходния достъп до морски плаж „Св. Влас – болницата“ са планирани 272 000 лв. без ДДС. Сумата за подобряване на облика на морски плаж „Слънчев бряг-север“ е 12 567 875 лв. с ДДС. Инвестициите в мерки за опазване на околната среда и защитените територии на плаж ,,Несебър-юг“ са 4 891 749 лв. с ДДС.

 

YouTube ще показва текстове от Wikipedia към някои видеа

https://www.investor.bg/novini/261/a/youtube-shte-pokazva-tekstove-ot-wikipedia-kym-niakoi-videa-257461/

Целта е да се предлага допълнителна информация по теми, свързани с конспиративни теории или съмнения към научни постижения

115 непогребани трупа стоят в моргата в София

http://dnes.dir.bg/news/morga-trupove-26956708

115 трупа, които не могат да бъдат погребани, стоят в най-голямата столична морга - в Александровска болница. Сред тях и тялото на шесторния убиец.

Светослав Георгиев с 18-о място на Зимните параолимпийски игри в Пьонгчанг

https://www.24chasa.bg/sport/article/6760682

Светослав Георгиев с 18-о място на Зимните параолимпийски игри в ПьонгчангЕдинственият ни участник в Зимните параолимпийски игри в Пьонгчанг - Светослав Георгиев, завърши на 18-ото място в спринта на 1.5 км в ски бягането за хора с нарушено зрение. Той финишира за 4:32,46 мин, предаде Би Ти Ви. В дисциплината стартираха общо 20 състезатели, като 8 от тях намериха място на полуфиналите.

По искане на Цацаров съдът закри фондация, помагала на ДОСТ

http://clubz.bg/65378-po_iskane_na_cacarov_sydyt_zakri_fondaciq_pomagala_na_dost

ПОЛИТИКА Сотир Цацаров 13022016 3

Пловдивският окръжен съд уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров  и прекрати Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“. Това става ясно от съобщение на прокуратурата, след като през октомври обвинител № 1 поиска дерегистрацията на сдружението макар и от... съда в Кърджали.

"На 20.10.2017 г. главният прокурор внесе в Окръжен съд – Пловдив  искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави, пишат от прокуратурата (между другото, тогава в официалното съобщение пишеше, че искът му е до ОС-Кърджали, б.р.).

Той открива като притеснително анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Получените средства сдружението "Асоциация Бату платформ" е използвало за закупуване на хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др., разпределени в отделни пакети на обща стойност от по 30 лева. Те били раздавани по изборите за 44-то НС на български граждани с мюсюлманско вероизповедание, 

Лютви Местан тогава енергично протестира, като отрече партията му да има нещо общо с "Асоциация Бату платформ", но бе буквално смачкан с разкрития от сайтове като "Епицентър", "Гласове", които се препечатваха взаимно, и т.н.

Според главния прокурор дейността на Сдружение  "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали е несъответна на императивната забрана в чл. 168 ал.1 от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства  в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на чл. 162 ал.1 от Изборния кодекс. Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав на чл. 167 от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на чл. 12 ал.2 от Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13.03.2018 г.

Интересна подробност е, че преди случая с "Асоциация Бату платформ", примерно правозащитниците от БХК отправиха искане до главния прокурор да дерегистрира "патриотичните" Български воински съюз и БНД "Шипка". Цацаров обаче не прецени, че трябва да отправи подобон искане до съда.

Парламентарна комисия ще разследва сделката с ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/parlamentarna-komisiia-shte-razsledva-sdelkata-chez.html

Временна парламентарна комисия ще разследва сделката с продажбата на ЧЕЗ. Депутатите ще се занимават и с приватизацията на дружеството.

Открит е труп в крайпътен канал на пенсионер, обявен за издирване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/k0lmA4d-T-Y/

В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас и Пето Районно управление – Бургас е установена самоличността на мъж, открит около 13.00 ч. вчера в крайпътен канал, паралелно разположен на околовръстния булевард „Димитър Димов”, в района срещу бл. 28 в к-с „Зорница”. Това е  74- годишният Ж.Ш. от бургаския комплекс „Изгрев”, съобщават от ОД на МВР-Бургас. По данни на близките му същият напуснал дома си в средата на декември 2017 год., като те го обявили за издирване в началото на януари тази година.

При извършената аутопсия на тялото на Ж.Ш. видими следи от насилие не са констатирани. Работата по случая продължава.

Кратки новини: Четирима души са арестувани в София за агресия на пътя

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/14/3146122_kratki_novini_chetirima_dushi_sa_arestuvani_v_sofiia/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани. <br /><br />Инспекцията по труда проверява Би Ай Ти<br /><br />След постъпили сигнали на служители за забавени заплати Главната инспекция по труда е започнала проверка. Ще се проверява и дали към момента на прехвърлянето на дружеството собствениците са имали задължения към работещите в телевизията. Това...

За истината и толерантността: Кой е воювал за освобождението на България през 1877-1878 г.?

http://www.cross.bg/polk--drygi-1570060.html

/КРОСС/ В неочаквано разгорялите се спорове за това кой е участвал в освобождаването на България от турско робство по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. се прояви отново различното отношение на участниците на тази дискусия към историята и съвременността. Негово светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил призова да възприемаме историята в цялата ѝ пълнота и истина, но да не прехвърляме в историческата реалност днешните политически страсти. И все пак, както се оказа, за мнозина днешни български политици, следващи "най-пресните" постмодернистски идеологически рецепти (концепцията за "историческата толерантност", "множествеността на истините", "историческия релативизъм" и др.), историята е само начин за трансформация на съвремието в определени политически схеми. На пръв поглед в речта на президента на България Румен Радев всичко беше казано правилно: той призова да пазим паметта за воините от многото народи, паднали на полята на тези отдавнашни сражения: руснаците, румънците, финландците, украинците, белорусите, поляците, литовците, сърбите и черногорците. "Историческата толерантност" е спазена и принципът за "множествеността на истините" не е нарушен. Само дето истината се губи... Тук е необходима определена историческа справка

До 900 лева за сервитьорска заплата на старта на летния сезон във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370689

Средно между 600 и 900 лева месечна заплата за бармани и сервитьори предлагат ресторантьори от Варна на прага на летния сезон. От 1000 лева започват стартовите възнаграждения за готвачи по курортите, сочи справка сред обявените позиции от Агенцията по заетостта в морската столица, научи Moreto.

За 17 млн. лв. толкова: Правят ремонт на ремонта на Ларгото

https://offnews.bg//obshtestvo/za-17-mln-lv-tolkova-praviat-remont-na-remonta-na-largoto-676684.html

Столичното Ларго, което е един от символите на София, заключен около "триъгълника на властта", се разпада. За това алармираха от "Спаси София". 

Абсолютен позор е, че беше допуснато точно там да има некачествено и мърляво строителство, както и липса на поддръжка. Счупени и паднали плочки, извадени павета, счупени стъкла, разпадащи се клоцове и неработещо от месеци осветление са логичният резултат от проект, сбъркан из основи. За съжаление проблемите не са само на горното ниво, но и под куполите - същите, които вместо да са символ на пространството, са неосветена досадна преграда за малкото осмелили се да минат през площада. При положение, че обектът е с 10 годишна гаранция, питаме и Министерство на културата, което е възложител по договора, колко пъти и дали въобще някой е изисквал нейното активиране? Питаме и дали са наложени 20-те % неустойка за некачествено строителство или и това си е останала просто досадна подробност в договора?, пишат в профила си във Фейсбук от неправителствената организация.

Пред bTV във вторник министърът на културата Боил Банов коментира, че "всичко е възможно". Изграждането на комплекса се случи с европейски средства и вече е ремонтирано веднъж за близо 17 млн. лв. По думите му е нормално при ремонт, някоя "отводнителна система да дефектира".

Снимки: Спаси София

"Ние от месеци се занимаваме с този проблем, не е въпросът просто да подменим една или друга плочка. Те са поставени върху отводнителна система, която явно някъде дефектира. Така че чакахме топлото време. Непрекъснато съм в кореспонденция с фирмата изпълнител, всичко това е в гаранция", обясни Банов. По думите му тече гаранционен срок, така че новият ремонт няма да натовари допълнително данъкоплатците. 

В понеделник столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи във "Фейсбук", че няма да приеме обекта, докато от МК не направят ремонт. През февруари столичните общинари взеха решение да стопанисва Ларгото.

Най-щастливите хора през 2018 г. живеят в...(КЛАСАЦИЯ)

http://clubz.bg/65377-naj_shtastlivite_hora_prez_2018_g_jiveqt_vklasaciq

Финландия оглави тази година класация на ООН на държавите, където хората са най-щастливи, предаде Асошиейтед прес.

Норвегия и Дания са на второ и на трето място в Петия годишен доклад на ООН за щастието по света.

Скандинавските страни традиционно окупират челните позиции в класацията, изготвяна по случай Международния ден на щастието, 20 март, съобщи БТА.

Миналата година първа бе Норвегия, а по-миналата - Дания.

Ето и топ 10 за 2018 г.

Финландия

Норвегия

Дания

Исландия 

Швейцария

Холандия

Канада

Нова Зеландия

Швеция

Австралия

Класацията е основана на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа и корупцията. Тази година за първи път в уравнението са включени и мигрантите.

Един от авторите на доклада, почетният професор по икономика в Университета на Британска Колумбия Джон Хелиуел, определи като най-поразителната констатация тази година "забележителната съгласуваност между щастието на имигрантите и местните" хора. "Тези, които се преместват в по-щастливи страни печелят, а онези, които отиват в по-малко щастливи страни - губят", обобщи той.

Мейк Викинг, главен изпълнителен директор на копенхагенския Институт за изследване на щастието, коментира, че разликите в щастието на мигрантите "показват, че условията, в които живеем, са от важно значение за нашето качество на живот, че щастието не е само въпрос на избор".

Щастието в обществото изглежда е "заразно", отбеляза Хелиуел.

Викинг обясни челните позиции на скандинавските страни с това, че те създават подходящи условия за добър живот. Техните жители се радват на достатъчно лична свобода и социална сигурност, които надделяват над факта, че те плащат едни от най-високите данъци в света, отбеляза той.

Според него скандинавските страни "са добри в това да превръщат богатството в благосъстояние".

Съединените щати са отстъпили от 14-о на 18-о място. Авторите на доклада обясняват това с няколко фактора - влошаването на кризата в здравеопазването, епидемията от затлъстяване, големия брой наркозависими и страдащи от психически разстройства. Те отчитат и по-голямото неравенство в доходите в сравнение с други богати страни.

Гришо: Имам много хубави спомени от Маями (Видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6760667

Гришо: Имам много хубави спомени от Маями (Видео)Григор Димитров напусна Индиън Уелс още след втория кръг, но вече гледа към следващия си турнир - Мастърса в Маями, който започва следващата седмица. Световният номер 4 си спомни за една от първите си по-значими победи - срещу Томаш Бердих през 2012 г., както и за други хубави моменти в Маями. "Всъщност се справих доста добре,

Започна операция по изваждането на кораба “КУК”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KqvM7GIBd_c/

На пристанището в Поморие започна операцията по изваждането на потъналия кораб “КУК”, който се използваше за разходка на туристи в акваторията на Поморийския залив и за курсове до остров Света Анастасия. Пораженията на плавателния съд са само до кърмата, сподели собственикът Янчо Пападопулов. До началото на туристическия сезон “КУК” ще бъде възстановен и отново ще изпълнява своите функции.

 

kuk-3

kuk-1

kuk-2

 

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална карта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760665

Нанков: До 2020 г. над 90 на сто от страната се очаква да е покрита с кадастрална картаМинистърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи на форум, че амбициозната задача на Агенцията по кадастър е в рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта. Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Европейската сметна палата: Средствата от ЕС за реформи в Турция не водят до трайни постижения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760663

Европейската сметна палата: Средствата от ЕС за реформи в Турция не водят до трайни постиженияТурция отстъпва от реформите и показва липса на политическа воля. Това се посочва в доклад на Европейската сметна палата, в който се прави оценка на използването на предоставената от ЕС финансова помощ за Анкара. Помощта е за привеждане на турското законодателство в съответствие със законите на ЕС. Палатата отчита,

Няма спасение от новичок. Смъртта може само да се забави

http://clubz.bg/65376-nqma_spasenie_ot_novichok_smyrtta_moje_samo_da_se_zabavi

Атентатът с отрова срещу двойния руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия провокира дипломатическа криза между Лондон и Москва. Жертвите са били атакувани с нервнопаралитичната отрова новичок, разработена от Русия. По повод скандала германският в. “Ди велт” публикува интервю с експерта Ханс Рюле. Той е бивш ръководител на Щаба по планиране на германското министерство на отбраната и водещ немски експерт по оръжия за масово поразяване.

- Що за отрова е новичок и какъв е произходът?

- Откриватели на тази нервнопаралитична отрова са руснаците. Това датира от 80-те години на миналия век по времето на Съветския съюз. Това е най-силната известна досега отрова и близо пет пъти по-силна от VX. При VX знаем, че един литър е достатъчен да погуби един милион души. Новото и опасното при новичок е, че не е просто едно отровно вещество, а бинарно бойно такова. Това ще рече, че се състои от две безобидни вещества, които само при съчетание едно с друго се превръщат в силна отрова.

Изходните вещества са пестициди, които безпроблемно се складират и предлагат на пазара. Новичок е тестван между 1991 и 1993 г. в Узбекистан. Това струва живота на руски инженер. Той получава тежки поражения на мозъка и органите, вследствие на които пет години по-късно умира.

- Състоянието на Сергей Скрипал и дъщеря му е критично, те все още са в интензивно отделение. Възможно ли е лечение?

- Когато някой е бил в контакт с новичок, той не може да бъде излекуван. Дори ако се действа бързо, остават пораженията върху нервната система. Руснаците твърдят, че разполагат със средство, чрез което може да се спре увреждащото въздействие, но в действителност няма ефективно такова. Единствено може да се удължи времето до настъпването на смъртта.

- Най-вероятно Скрипал и дъщеря му са имали контакт с отровата посредством букет. Под каква форма е новичок?

- Обикновено е фин прах. Възможно е с него да е бил посипан букет. Досега новичок не е бил използван. Ето защо не знаем как точно става това.

- През септември 2017 г. президентът Путин обяви, че Русия вече не разполага с химически оръжия от времето на Съветския съюз. Това го потвърди и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Сега е налице подозрение, че посредством нервнопаралитичната отрова новичок де факто Русия все още произвежда химически оръжия. Как е възможно това?

- Руснаците форсираха разработването на новичок, тъй като могат да оспорват, че става въпрос за химическо оръжие. Те могат да кажат: "Произвеждаме безобидни пестициди, нищо повече." За тях това е достатъчно като легитимация, макар да са подписали Конвенцията за забрана на химическите оръжия и са изпълнили поетия ангажимент да унищожат наличните арсенали.

Още през 1987 г. Горбачов оповести, че Съветският съюз повече няма да разработва химически оръжия, наличностите ще бъдат унищожени. Имаше и договорка между външния министър Шеварднадзе и американския му колега Бейкър взаимно да се информират по процеса на унищожаването на химическите оръжия. Американците го спазиха, руснаците - не. Факт е, че руснаците продължиха тайно да разработват новичок.

- Откъде се знае, че Скрипал е бил отровен точно с новичок?

- Симптомите при Скрипал са недвусмислени. Беше ясно - става въпрос за нервнопаралитична отрова, а няма много такива. Естествено първоначално бяха направени изследвания, за да се разбере дали не става въпрос за зарин, което сравнително бързо беше отхвърлено. В крайна сметка остана единствено новичок, както и въпросът защо руснаците поемат по този път. Следите на тази отрова водят към Русия. Това е единствената държава, която доказано разработва новичок.

Предполага се обаче, че и Северна Корея произвежда новичок. Това допълнително усложнява положението. Другият заподозрян би могъл да е Иран.

- Какво може да потвърди казаното от британската премиерка, че зад атаката с отрова най-вероятно стои Русия?

- При Иран и Северна Корея липсва мотив. Русия е единствената държава, която разполага с новичок и същевременно има мотив да убие Сергей Скрипал. Не може да се докаже, освен ако някой не проговори.

Няма спасение от „Новичок“. Смъртта може само да се забави

http://clubz.bg/65376-nqma_spasenie_ot_%E2%80%9Enovichok%E2%80%9C_smyrtta_moje_samo_da_se_zabavi

Атентатът с отрова срещу двойния руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия провокира дипломатическа криза между Лондон и Москва. Жертвите са били атакувани с нервнопаралитичната отрова "Новичок", разработена от Русия. По повод скандала германският в. “Ди Велт” публикува интервю с експерта Ханс Рюле. Той е бивш ръководител на Щаба по планиране на германското Министерство на отбраната и водещ немски експерт по оръжия за масово поразяване.

- Що за отрова е "Новичок" и какъв е произходът?

- Откриватели на тази нервнопаралитична отрова са руснаците. Това датира от 80-те години на миналия век, по времето на Съветския съюз. Това е най-силната известна досега отрова и близо пет пъти по-силна от VX. При VX знаем, че един литър е достатъчен да погуби един милион души. Новото и опасното при „Новичок“ е, че не е просто едно отровно вещество, а бинарно бойно такова. Това ще рече, че се състои от две безобидни вещества, които само при съчетание едно с друго се превръщат в силна отрова.

Изходните вещества са пестициди, които безпроблемно се складират и предлагат на пазара. „Новичок“ е тестван между 1991 и 1993 г. в Узбекистан. Това струва живота на руски инженер. Той получава тежки поражения на мозъка и органите, вследствие на които пет години по-късно почива.

- Състоянието на Сергей Скрипал и дъщеря му е критично, те все още са в интензивно отделение. Възможно ли е лечение?

- Когато някой е бил в контакт с "Новичок", той не може да бъде излекуван. Дори ако се действа бързо, остават пораженията върху нервната система. Руснаците твърдят, че разполагат със средство, чрез което може да се спре увреждащото въздействие, но в действителност няма ефективно такова. Единствено може да се удължи времето до настъпването на смъртта.

- Най-вероятно Скрипал и дъщеря му са имали контакт с отровата посредством букет. Под каква форма е "Новичок"?

- Обикновено е фин прах. Възможно е с него да е бил посипан букет. Досега "Новичок" не е бил използван. Ето защо не знаем как точно става това.

- През септември 2017 г. президентът Путин обяви, че Русия вече не разполага с химически оръжия от времето на Съветския съюз. Това го потвърди и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). Сега е налице подозрение, че посредством нервнопаралитичната отрова "Новичок" де факто Русия все още произвежда химически оръжия. Как е възможно това?

- Руснаците форсираха разработването на "Новичок", тъй като могат да оспорват, че става въпрос за химическо оръжие. Те могат да кажат: "Произвеждаме безобидни пестициди, нищо повече". За тях това е достатъчно като легитимация, макар да са подписали Конвенцята за забрана на химическите оръжия и са изпълнили поетия ангажимент да унищожат наличните арсенали.

Още през 1987 г. Горбачов оповести, че Съветският съюз повече няма да разработва химически оръжия, наличностите ще бъдат унищожени. Имаше и договорка между външния министър Шеварднадзе и американския му колега Бейкър взаимно да се информират по процеса на унищожаването на химическите оръжия. Американците го спазиха, руснаците - не. Факт е, че руснаците продължиха тайно да разработват "Новичок".

- Откъде се знае, че Скрипал е бил отровен точно с „Новичок“?

- Симптомите при Скрипал са недвусмислени. Беше ясно – става въпрос за нервнопаралитична отрова, а няма много такива. Естествено, първоначално бяха направени изследвания, за да се разбере дали не става въпрос за зарин, което сравнително бързо беше отхвърлено. В крайна сметка остана единствено "Новичок", както и въпросът защо руснаците поемат по този път. Следите на тази отрова водят към Русия. Това е единствената държава, която доказано разработва "Новичок".

Предполага се обаче, че и Северна Корея произвежда "Новичок". Това допълнително усложнява положението. Другият заподозрян би могъл да е Иран.

- Какво може да потвърди казаното от британската премиерка, че зад атаката с отрова най-вероятно стои Русия?

- При Иран и Северна Корея липсва мотив. Русия е единствената държава, която разполага с "Новичок" и същевременно има мотив да убие Сергей Скрипал. Не може да се докаже, освен ако някой проговори.

МВР или частни охранители?

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mvr-ili-chastni-ohraniteli-257463/

Частните охранителни фирми имат само превантивна дейност, каза Красимир Ципов, прехвърлянето на сигурността на частни субекти е абдикация, смятат от БСП

ГИТ с проверки за забавените заплати в телевизия BiT

https://www.actualno.com/society/git-s-proverki-za-zabavenite-zaplati-v-televizija-bit-news_664453.html

Инспекцията по труда се е самосезирала във връзка със забавени възнаграждения на служители от телевизия BiT (Би Ай Ти). Макар в институцията да не се постъпвали сигнали, тя започва проверка след публикации в медиите по темата. "При проверката, освен за неизплатени възнаграждения, ще се проверява и дали към момента на прехвърлянето на дружеството собствениците са имали задължения към работещите в телевизията. Това зависи от факта дали възнагражденията за януари са били дължими тогава

Йълдъръм за Тилърсън: Турско-американските отношения не зависят от отделни лица

https://www.actualno.com/europe/jyldyrym-za-tilyrsyn-tursko-amerikanskite-otnoshenija-ne-zavisjat-ot-otdelni-lica-news_664454.html

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че отношенията между страната му и САЩ не зависят от отделни личности или от тяхното лично мнение относно Турция. Така той коментира притесненията, че уволнението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще повлияе върху отношенията между двете страни, пише Daily Sabah, цитиран от агенция "Фокус". „Който и да дойде, позицията на Турция е ясна. Не е важно за нас какво новият държавен секретар мисли за Турция“, з

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване