Руски химик: Само Русия може да стои зад атаката с отравянето във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761227

Руски химик: Само Русия може да стои зад атаката с отравянето във ВеликобританияРуският химик Вил Мирзаянов, помогнал за създаването на съветското нервнопаралитично вещество, с което бе отровен бившият руски двоен агент Сергей Скрипал, заяви, че само руското правителство може да е извършило атаката с такова смъртоносно и усъвършенствано токсично вещество, предаде Ройтерс. Мирзаянов, който е на 83 години, няма никакви съмнения,

Прокуратурата проверява инцидента в завод „Арсенал”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761246

Прокуратурата проверява инцидента в завод „Арсенал”Във връзка с възникналия днес инцидент в цех на Завод-3 в гр. Казанлък на дружеството „Арсенал” АД , Окръжна прокуратура-Стара Загора разпореди извършването на процесуално следствени действия. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Към настоящия момент се извършва оглед на местопроизшествие от двама следователи от Окръжен следствен отдел в

Чавушоглу: Турция няма планове да завзема територия на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761224

Чавушоглу: Турция няма планове да завзема територия на СирияТурция не поставя пред себе си целта да завземе територия на Сирия, заяви днес министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу след разговор с руския си колега Сергей Лавров, съобщи ТАСС. Целта на операцията в Африн "Маслинова клонка" е ликвидацията на терористи в този регион, каза Чавушоглу.

Прокуратурата обвини данъчен за рекет на търговец

https://offnews.bg//temida/prokuraturata-obvini-danachen-za-reket-na-targovetc-676709.html

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу служител на Националната агенция по приходите (НАП) за рекет на търговец.

Повод за разследването е подаден в полицията на 6 януари сигнал от предаването на Нова тв "Господари на ефира" за корупционни практики в НАП София.

След проведено разследване, в хода на което са извършени множества процесуално-следствени действия, на 13 февруари 2018г. към наказателна отговорност е привлечен Стефан Лозанов - служител на ТД НАП София по обвинение за престъпление по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.2 вр. 20 ал.2 вр. чл. 26 ал.1 от НК (получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение), се посочва в съобщение на прокуратурата.

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастника на Стефан Лозанов - адвокат Велислава Кирилова. Спрямо нея са предявени две обвинения - за съучастие в престъплението по чл. 302 т.1 и т.2 НК , и за престъпление по чл. 304б ал.1 от НК /търговия с влияние/.

Двамата са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

Авиомузеят в Бургас кани посетители

https://www.actualno.com/burgas/aviomuzejat-v-burgas-kani-posetiteli-news_664517.html

Авиомузей Бургас отново отвори врати след зимата и очаква своите посетители. През следващите месеци учреждението ще работи от сряда до неделя, 09:00 - 17:00 часа. Затова и музеят кани всички желаещи да дойдат и да видят някои от най-интересните достижения на авиотехнологиите. "Направето го и вие. До края на май цените за посетители са намалени", съобщават от Община Бургас. В началото на летния сезон ще бъде отворен флагманът на експозицията - "Туполев", Ту-154. Информация з

Челен опит: Бизнес дама ремонтира улицата пред офиса си

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-biznes-dama-dupki-ulitzata-26956771

Улица „Генерал Скобелев“ в Пловдив, която се намира близо до Понеделник пазара е истинско предизвикателство за минаващите по нея.

Арестуваха мъж пред Бундестага, крещял на чужд език по Меркел, докато излизала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761226

Арестуваха мъж пред Бундестага, крещял на чужд език по Меркел, докато излизала Германската полиция задържа днес мъж пред парламента, когато канцлерката Ангела Меркел напускаше сградата след преизбирането й за четвърти мандат, съобщи в. "Велт", цитиран от БТА. Мъжът се разкрещял срещу Меркел на чужд език, когато тя излизала от парламента. Той бил повален на земята от силите за сигурност,

All Channels Communication отворя първи офис във Виена

http://www.cross.bg/channels-group-communication-1570075.html

/КРОСС/ Групата стартира експанзията си в Австрия, където ще предлага широко портфолио от услуги с фокус върху творчески решения и дигитални продукти. All Channels Communication Group официално обяви основаването на дружеството All Channels Austria, чийто централен офис бе открит снощи по време на специално събитие във Виена. Проектът се реализира съвместно с екип от добре познати и ключови местни професионалисти, популярни на пазара в Австрия със солиден опит в областта на комуникациите. Управляващ директор на All Channels Austria е Александър Сладек, един от водещите експерти в областта на маркетинговите комуникации в страната. Сладек ще развива новата агенция, комбинирайки успешно дългогодишния опит на екипа си от местни професионалисти с цялостното know-how и експертиза, идващи по линия на All Channels Communication Group. Основна цел на All Channels Austria е да се развива с фокус върху творческия и дигитален пазар в Австрия. „Впечатлени сме от творческите подходи на All Channels и силно вярваме, че това е възможната формула за успех и в Австрия. На местно ниво ще се фокусираме върху креативни решения и дигитални продукти, с които All Channels е добре познат лидер в Източна Европа", каза Александър Сладек. All Channels Communication Group е една от най-бързо растящите и награждавани агенции в региона на Централна и Източна Европа

Достойнство, гордост, снишаване и разни такива

http://www.transmedia.bg/2018/03/14/%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b9%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82-%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd/

 

От някое време насам ми се налага, по стечение на обстоятелствата (животът е пълен с обстоятелства, както често думам) да общувам с французи. Французите са си французи, хора като хора, също като нас, ама и не съвсем баш също.

Разликата е в начина, по който бива отстоявано човешкото достойнство.

Всеки човек иска да се отнасят към него с уважение. Всички хора на земята пазят, съхраняват, бранят и проявяват по някакъв начин своето достойнство. Така е и с французите. Те обаче отстояват достойнството си по един неподозиран, непостижим, невъобразим и невъзможен за българите начин. (Повечето българи, не говорим за изключенията нито у французите, нито у българите.)

Учтивост.

Ще го напиша пак, щото мнозина биха се усъмнили, че правилно са прочели думата. Да, французите изразяват и отстояват достойнството си с учтивост, когато преценят, че то по някакъв начин им е било уязвено.

Студена, презрителна, леко високомерна и много обидна учтивост. Учтивост, която за по-чувствителните хора е много по-обидна от една откровена българска псувня, примерно. Защото се сещаш – обидил те е възпитан човек, а не някой махленски пущаш или северозападнал пустиняк.

Малко голямо уточнение. Иде реч за старите французи. Новите французи (определение, обосновано на етническата и политическата коректност) хич не ги търси за ония ми ти отколешни френски предвзетости.

При повечето българи е точно обратното. Повечето пазят достойнството си с поведение, обратно на учтивостта. С псувни най-вече. Ако някой ни засегне – псуваме го. Напопържаме си го и това е. Защото учтивостта по нашенско се приема като слабост. „Учтивите хора са слабаци, най-вероятно джендъри“ – такова е простонародното българско виждане.

Но още една особеност при френските разбирания за достойнство. То е лично. На никой французин, от ония старите, истинските, не би му хрумнало да се гордее, че е потомък на Жана д’Арк например. И то не само защото няма как да си потомък на девственица. Не би му хрумнало да се гордее и като потомък на Карл Велики. За предишните изтънчени французи подобни хвалби не биха били проява на гордост, а на глупост, пошлост и мове тон.

Във Франция, и като цяло в Западния свят, човек се гордее, защото е той. Защото е успешен, ако е успешен в трудните условия на един свободен свят. И пази достойнството си, защото е негово си. Като при древната римска пословица – „Нихил патриам квиа магна ест амат сед квиа суа” (Никой не обича родината си, защото е велика, а защото е негова си.) Древните римляни, разбира се, са направили това обобщение, защото не са могли да предвидят светоусещанията на далечни едни северозападни варвари, потомци на скитите може би.

Защото ако българското достойнство е обратно на френското, то пък руското достойнство е обратно на всички видове достойнства. Преди всичко то не е лично. Не е лично поради простата причина, че в ония ми ти безкрайни руски простори хората от простолюдието не са били личности. Личности са могли да бъдат само началниците – царе, патриарси, дворяни, придворни, партийни секретари, членове на политбюро и подобни. И някои писатели, ама и те повечето дворяни, а след революцията – избраници на Кремъл.

Останалото са крепостни, мужици и труженици. Широки простонародни маси. Измежду които личности няма.

През Средновековието подобно обезличаване е имало и при други народи, предимно източни. В средновековна Япония например простолюдците не са имали имена. Именовали са ги според занаятите им – носач, перач, обущар. И в България има доказателства за подобно средновековно обезличаване. В народните ни песни главните действащи лица са безименни – овчар, орач, копач, малка мома, луд гидия, имената тук нямат значение. Имена имат хайдутите и юнаците. Също и занаятчиите, когато майсторията им се дължи на лични умения.

Но Русия, за разлика от България и Япония, що се отнася до обществените отношения, си остава средновековна държава, това й е особеното. Накисната веднъж в блатото на ранното Средновековие от Иван Грозни, Русия никога не успява да се измъкне оттам въпреки неистовите усилия на всякакви преобразители, като се почне от Петър Първи и Екатерина Велика, мине се през Александър Втори (Освободител), та се стигне до Сталин и Горбачов.

Всички те са искали страната им да замяза на развитите държави, но са променяли външността, а не същността. Петър Първи е рязал бради и е късал рубашки, но под брадите и рубашките лицата, телесата и умовете са си останали същите. Александър Втори е освободил крепостните, но те, не знаейки какво да правят със свободата си, я подхвърлят на поредните вождове. Пролетарски в случая. Сталин решава да индустриализира страната и сякаш успява. Макар всъщност да не я индустриализира той, а германски и преди всичко американски бизнесмени, предприемачи и инженери (виж в Гугъла кой е Алберт Кен, например).

Между другото има ли и най-малко проява на благодарност от страна на Русия към американците, ако не за индустриализацията, то поне за огромната помощ, която Америка оказва на Русия с техника, военно оборудване, дрехи, храни и какво ли не през Втората световна война. Че и на парада на Победата съветските оръдия се теглят от американски камиони. Но това както и да е. Кой ти очаква каквато и да било благодарност на Русия към когото и да било. Важното е, че и индустриализацията не прави от Русия съвременна държава. Мужикът, обяздил танк или трактор, си остава мужик. Варваринът, размахал ядрен боздуган, си остава варварин. Перестройката и гласността на Горбачов пак нищо не премениха и не перестроиха. Днешната путинска Русия си е Русия на Иван Грозни. Същите обществени порядки, същата мисловност, същото отношения към света, към народите, към хората и държавите. Руснаците просто не могат да си представят, че един народ може да се вдигне, за да потърси правата си и да свали едно продажно правителство. За тях украинският Майдан е дело на американските тайни служби, всьо, толкоз.

Каква е същността, какво руснаците не успяват да променят, какво ги отделя от развития свят, какво ги прави изгои, странници, иноци, чудаци.

Свободата на личността. Правата на човека. Разделението на властите. Правовата държава. Справедливост, която се въздава от закона, а не от вожда.

Руснаците (подавляващото мнозинство, осемдесетте процента, които ще гласуват за Путин) не разбират как така един човек може да осъди държавата си например. Нещо, което често се случва в Западния свят. За тях такъв човек е предател, точка, всьо. Не, те няма да повярват, че един човек може да получи половин милион долара обезщетение, защото го е ухапало полицейско куче, както се случи с „Дивия българин” в Америка. Не, това за тях е някаква измишльотина, вероятно на ЦРУ, бред какой-то, това не е вярно, защото не може да бъде вярно.

И все пак руснаците се гордеят. Гордеят се неистово, гордеят се болезнено. С какво?

Не със себе си, не с личността си. Старата римска, да я наречем, европейска пословица „Никой не се гордее с родината си, защото е велика, а защото е негова си“, те са я обърнали на „ Ние не се гордеем с родината си, защото е наша си, а защото е велика”.

В това отношение руснаците са назад, много по-назад от българите. Защото има все пак достатъчно българи, които се гордеят с това, че са Пешо, Гошо или Стоян, а не затова, че Крум е пил от кратуната на Никифор, или защото Симеонова България се плацикала на три морета (гордостта на Дичо и на трите ракии).

Альошите и Алкашите не се гордеят с това, че са Альоши и Алкаши (да ми бъде простено това с Алкашата). Те не се гордеят с това, че са личности, защото не са. Те се гордеят с това, че Волга е голяма река, с това, че тундрите им са безкрайни, най-безкрайните в света, с това, че горите им са най-гористи в света, че болните им са най-здрави и джуджетата им са най-големи, пак в света. Те се гордеят с всички тези природни забележителности, за които нямат ни най-малко заслуга, но те се гордеят преди всичко и най-вече с държавата си, и с това, че са победили германците във Втората световна. (Какво произтича от тази победа, може да се види от сегашното жизненото равнище на германците и руснаците.)

Така че в дълбините на бездънната и немита Русия (по Лермонтов, ама и поради липса на ВиК), посред калта, блатата и битовата несрета, съответният Альошка или Алкашка, след съответния си запой с водка, трайной, или друга някоя евтина химическа гадост се дзвери пред телевизора (зобмоящика, кутията за зомбиране) и гордо заявява: „Ама пък Русия е велика държава, мой дед ваевал и кръймнаш.“

Всичко това предопределя и поведението на патриарх Кирил.

Моето достойнство не е лично, затова то не се проявява чрез уважение към моята собствена личност или към личността на другите, то е достойнство на длъжността ми и на това, че съм представител на най-великата държава в света, държавата на великия Путин, която спечели Втората световна, където мой дед ваевал, кръймнаш, какво ми пробутвате вие на мене някакви си там финландци, украинци и румънци, народите нямат никакво значение, хората и личностите още по-малко, значение имат империите, а от империите най-голямо значение има руската такава. Какви ти тук учтивост и възпитание, каква дипломация, какво ти християнско смирение, каква гора и какви пет лева.

И въпросът тук не е толкова в простащината на руския патриарх и въобще в поведение на овластените руснаци, въпросът е в нашето си, българско достойнство.

Съумяхме ли да го защитим по френски – със студена, язвителна, презрителна, смазваща учтивост?

Не, разбира се!

Съумяхме ли да го защитим по европейски – нямаме нищо против вашите чудатости, стига да спазвате правилата?

Не, разбира се!

Съумяхме ли да го защитим по американски, с добродушна или пък злобничка насмешка, както го правеше Рейгън?

Не, разбира се!

Съумяхме ли да го защитим донякъде по български, както го направи Валери Симеонов: „Да ти таковам онаковата, ченге такова.“ Благодарско и на това. Още повече че Русия тъкмо от такъв вид проява на достойнство се впечатлява, такъв вид проява на достойнство уважава, презрителната учтивост и насмешката биха я зачудили, нежели да я засегнат, призивът да спазва правила биха я разсмели.

Изненадващо донякъде достойнството на България беше малко по-смислено защитено от едно изявление на Реформаторския блок и Петър Москов. И вече съвсем изненадващо ДСБ и „Да, България“ си затраяха (с никак изненадващото изключение на Радан Кънев).

Никак изненадващо си затраяха и българските колеги по свещеническа длъжност или връзки с тоталитарните служби на патриарх Кирил. Никак изненадващо България се сниши откъм премиер и управляваща партия. Всичко това е обидно, разбира се.

Но най-обидно бе снишението на българския президент – негли преди всичко той беше засегнат от простащината на руските управляващи. Че се получи и нещо като горчива насмешка, нелеп обрат – руският патриарх прояви неблагодарност, като обвини в неблагодарност един от малкото европейски президенти (а не е ли единственият), който се обяви против европейските санкции. Всичко това би било дори забавно, ако президентът не беше по конституция, а и по задължение лице на България. И същото това лице на България стана президент преди всичко със заричането си, че ще отстоява достойнството на България. А се получи така, че за целия период на прехода България не беше унижавана така, както беше унизена при неговото управление. А позорното му мълчание не може по никакъв начин да бъде изтълкувано като защита на българското достойнство. То може да бъде тълкувано единствено и само като пълна неспособност за такава защита.

Любопитно е дали лицето Радев, всъщност лицето на България Радев, ще продължи да настоява за падане на европейските санкции срещу руските олигарси. Най-вероятно ще продължи. Привържениците на азиатските разбирания за държавност неизбежно възприемат руско-азиатските виждания за началник – подчинен, голям-малък и велик-нищожен. В случая малък, подчинен и нищожен. Снишен.

 

Министър Радев: МВР не абдикира от задълженията си за частните охранители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761205

Министър Радев: МВР не абдикира от задълженията си за частните охранителиС промените в Закона за частната охранителна дейност МВР не абдикира от задълженията си, а подобрява правилата, смята министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БТА. В началото на седмицата президентът и главният прокурор сезираха Конституционния съд за разпоредби от измененията в Закона за частната охранителна дейност с аргумента,

Станишев настоява за национален план за влизането ни в Еврозоната

http://www.cross.bg/evrozonata-stanishev-zaplashtane-1570074.html

/КРОСС/ „България изпълнява критериите за членство в Еврозоната и има желание да стартира този процес. Първата крачка е влизането в предверието - ERM II. През 2007 г. имахме подкрепата на всички държави-членки на ЕС, както и на ЕК и на ЕЦБ. Но заради инфлацията и натрупания дефицит по текущата сметка в резултат от големите чуждестранни инвестиции тогава се отложи решението за присъединяване на страната ни. Днес ситуацията е различна. България е готова, а изявлението на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер даде нова динамика на процеса. Време е в диалога между ЕЦБ и БНБ по-активно да се включи и правителството, а страната да се обедини около национален план за приемането ни в Еврозоната." Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след след срещата си с управителя на Европейската централна банка Марио Драги. Драги е уверил Станишев, че днес ситуацията наистина е различна. България би се присъединила към Еврозоната и към един на практика изграден Банков съюз. Затова ЕЦБ иска да е напълно убедена в готовността на страната, както и в стабилността на банковата система. „Гледаме позитивно на желанието на България за присъединяване към предверието на Еврозоната.", категоричен е управителят на Европейската централна банка. „На срещата изразих благодарността си за политиката на банката, която послужи като котва на стабилността в последните турбулетни години

Русия иска нейни дипломати да бъдат допуснати до Юлия Скрипал

https://www.actualno.com/europe/rusija-iska-nejni-diplomati-da-bydat-dopusnati-do-ulija-skripal-news_664521.html

Посолството на Русия в Лондон ще се обърне към британските власти с искането да им бъде осигурен достъп към Юлия Скрипал, която заедно с баща си Сергей Скрипал бе отровена с нервно-паралитично вещество. Това е съобщил анонимен източник, съобщи Интерфакс. По-рано министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Лондон не е осигурил достъп на Москва до материалите от разследването, въпреки че Юлия Срипал е руска гражданка. Освен това Русия поиска от Лондон достъп до образците от ве

ЕС ще издава визи по-бързо, но след по-задълбочени проверки

http://www.mediapool.bg/es-shte-izdava-vizi-po-barzo-no-sled-po-zadalbocheni-proverki-news276696.html

Европейската комисия предложи промени във визовата политика на ЕС. Предвижда се занапред визите да бъдат издавани по-бързо, но при по-задълбочени проверки, предаде БТА от Брюксел в сряда.   Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че за година средно ЕС издава по 15 милиона визи. В повечето случаи чужденците, на които е издадено разрешение за влизане в ЕС, са използвали визите добросъвестно. За тях се предвижда възможност занапред да получават многократни визи с валидност от една до пет години.   С промени във визовата система на ЕС ще стане възможна задълбочена проверка на кандидатите за виза. Онези, които по-рано са получили разрешение за пребиваване в ЕС, но са злоупотребили, вече ще бъдат възпрепятствани да пътуват до Европа.   Ще бъде въведен двойно по-дълъг срок за подаването на молбите за виза - до шест месеца преди пътуването до ЕС, а проверките ще отнемат до десет дни. На външните граници на ЕС също ще се приемат молби за седмични визи, валидни само за държавата, от която са били издадени.   ЕК отбелязва, че пътуванията на чужденци до ЕС имат ключова роля за европейската икономика, като осигуряват десет процента от брутния вътрешен продукт в Общността.   Комисията предлага цената за издаване на виза да бъде увеличена от 60 на 80 евро.   Комисията предлага по-строги условия за обработването на заявленията за визи, когато дадена страна извън ЕС не сътрудничи достатъчно за обратното приемане на незаконни мигранти.   До края на годината ЕК ще започне проучване за възможността за въвеждане на електронни визи.   За пътуване до ЕС днес от виза се нуждаят гражданите на 105 държави.   Комисията отбелязва, че обстановката с мигрантите остава нестабилна и ще бъдат необходими допълнителни усилия, включително повече пари, за да се преодолеят предизвикателствата. Миналата година са били регистрирани 205 000 незаконни преминавания на границите на ЕС (с 28 на сто по-малко от 2014 г.). Натискът върху националните системи за управление на миграцията, макар и отслабващ, остава значителен с 685 000 заявления за убежище, подадени през миналата година, показват данните.   Над 285 000 мигранти са спасени при операции на ЕС в Средиземно море от февруари 2016 г. насам, а миналата година над 2000 мигранти са спасени в пустинята, след като са били изоставени от трафиканти. Комисията отбелязва, че миграционният натиск през Турция е намалял с 97 на сто.   Европейската гранична служба е изпратила 1350 граничари по всички миграционни пътища. Необходими са още служители и оборудване в подкрепа на извършваните дейности, отбелязва ЕК. От миналата есен Европейската гранична служба е подпомогнала 135 операции по връщане на около 4000 мигранти.   Близо 34 000 души (над 96 на сто) от всички регистрирани допустими кандидати за убежище в ЕС са били разселени. Подготвя се прехвърлянето на останалата част от заявителите (149 в Гърция, 933 в Италия), се посочва в съобщението.

Еврокомисията предлага да се отпуснат още 3 млрд. евро за бежанците в Турция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/14/3146307_evrokomisiiata_predlaga_da_se_otpusnat_oshte_3_mlrd/?ref=rss


Европейската комисия даде зелена светлина днес за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за подпомагане на Турция при приема на сирийските бежанци на нейна територия. Това бе обещано преди две години в споразумението за мигрантите, сключено между Европейския съюз и Анкара, предаде "Франс прес".<br /><br />В съобщение от еврокомисията се посочва, че "с днешното решение се установява правната рамка за втория транш в размер на 3 милиарда евро... като от бюджета на ЕС се...

Президентът сезира Конституционния съд по повод разпоредба от Закона за радиото и телевизията

http://www.cross.bg/prezidentut-razporedba-tazi-1570073.html

/КРОСС/ Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията. Съгласно тази разпоредба решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии влизат в сила едновременно, въпреки че периодът, през който Народното събрание и президентът са длъжни да обновяват своята квота, е различен. Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения. Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт.  

Строят пешеходен мост над река Марица в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6761201

Строят пешеходен мост над река Марица в ПазарджикАтрактивен пешеходен мост над река Марица започва да се изгражда в Пазарджик, обяви кметът Тодор Попов. Съоръжението ще свързва парк-остров " Свобода" и зоната на здравето в града. Вече е обявена обществена поръчка за проектиране, авторски надзор и строително -монтажни работи за изграждането на моста.

ЕС ще даде още 3 млрд. евро за бежанците в Турция

http://www.barometar.net/90598/

ЕС започна подготовката за отпускане на втори транш в размер на 3 млрд. долара на Турция заради бежанците в съответствие с противоречивата според някои среди сделка от 2016 г. за ограничаване на бежанския наплив към Стария континент. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че комисията напълно е изпълнила ангажиментите си за първите три милиарда евро […]

Куче с човешко лице въодушеви интернет потребителите (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6761196

Куче с човешко лице въодушеви интернет 
потребителите (Снимки)Снимка на куче с човешко лице въодушеви потребителите на социалните мрежи, като хората започнаха да го сравняват с различни знаменитости, пише в. "Дейли мирър". Йоги предизвика фурор в интернет, след като Редит публикува фотография, на която домашният любимец е със своята приятелка Дария, 8-годишно куче от породата ши тцу.

Майка провеси бебе от 8-ия етаж, прокуратурата се самосезира

https://offnews.bg//obshtestvo/majka-provesi-bebe-ot-8-ia-etazh-prokuraturata-se-samosezira-676708.html

Майка провеси бебе от осмия етаж на столичен блок, районната прокуратура в София се самосезира за скандалния случай, показан по Нова тв. 

Зрител на телевизията е изпратил клип, на който се вижда как малко дете виси от балкон. Според автора на видеото това става в квартал „Разсадника”. Районната прокуратура вече се е самосезирала по случая.

На кадрите се вижда как млада жена държи детето извън парапета на терасата. Клипът е заснет от съседна сграда.

Съседи са подали сигнал в Агенцията за закрила на детето.

Майка провеси бебе от 8 етаж, прокуратурата се самосезира

https://offnews.bg//obshtestvo/majka-provesi-bebe-ot-8-etazh-prokuraturata-se-samosezira-676708.html

Майка провеси бебе от осмия етаж на столичен блок, районната прокуратура в София се самосезира за скандалния случай, показан по Нова тв. 

Зрител на телевизията е изпратил клип, на който се вижда как малко дете виси от балкон. Според автора на видеото това става в квартал „Разсадника”. Районната прокуратура вече се е самосезирала по случая.

На кадрите се вижда как млада жена държи детето извън парапета на терасата. Клипът е заснет от съседна сграда.

Съседи са подали сигнал в Агенцията за закрила на детето.

3 г. условна присъда за служител на ДАНС, обвинен в разгласяване на държавни тайни

https://frognews.bg/novini/3-godini-uslovna-prisada-slujitel-dans-obvinen-razglasiavane-darjavni-taini.html

Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, разгласявал държавна тайна.

Авторите на легендарната "Ламбада" идват в Кранево

http://www.moreto.net/novini.php?n=370744

Това лято край Варна ще можем да видим легендарната група КАОМА, която в края на 80-те години успя да накара целия свят да танцува Ламбада. Близо 30 години по-късно „Chorando Se Foi” ще прозвучи и на българска земя, научи Moerto.

Учени и известни личности отдадоха почит към Стивън Хокинг в социалните мрежи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761143

Учени и известни личности отдадоха почит към Стивън Хокинг в социалните мрежиСмъртта на Стивън Хокинг покруси света. След новината за кончината му учени, известни личности и знаменитости засвидетелстваха почитта си към именития британски учен, теоретичен физик и космолог в социалните мрежи, цитирани от световните агенции, британски издания и БТА: "Професор Стивън Хокинг притежаваше брилянтен, невероятен ум.

Ахелойци към инвеститорите на асфалтовата база: „Най-добре да напуснете!”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_9EFbQib1oM/

Снимка: Община Поморие

Единни и категорични, ахелойци казаха не на инвестиционните намерения на фирма „Лиан кънстракшън сървисис” ООД, за изграждане на асфалтова база в местността „Герена”, /бивша мина „Черно море”/ –  гр. Ахелой. Позицията си подкрепиха с хиляди подписи против намерението на инвеститорите.

Това се случи по време на общественото обсъждане в град Ахелой, предизвикано от публичното обявление за инвестиционно намерение на фирмата инвеститор, обявено пред обществеността и заинтересованите страни според законовите разпоредби и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда.

На срещата с гражданите присъстваха кметът на Ахелой Иван Георгиев, кметът на Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, заместник-кметовете, главният архитект и главният инженер на Община Поморие, общински съветници и представители на фирмата инвеститор.

“Сега е моментът да кажем искаме ли да се развиваме като промишлена зона на община Несебър или искаме да се развиваме като туристически център. За мен, като кмет на гр. Ахелой, алтернативата е една – да се развиваме като туристическа дестинация, като курортно селище, което привлича инвеститори, а нашите деца да работят в хотели и заведения, а не по асфалтови бази и промишлени цехове”, заяви кметът на Ахелой Иван Георгиев при откриване на срещата.

Управителят на „Лиан кънстракшън сървисис” ООД Румен Стефанов не можа да убеди присъстващите нито за ползите от конкретното инвестиционно намерение, нито за сроковете му на действие. Докато инвеститорът и неговото обкръжение бяха изпратени с бурни възгласи, думите на кмета Иван Алексиев бяха приети със силни аплодисменти: „Аз, моите колеги и кметът на Ахелой защитаваме вашите интереси, не тези на инвеститора или нечии други, лични. Всеки инвеститор е добре дошъл на територията на община Поморие, но да не нарушава интересите на общността. Ако вие прецените, че вашите интереси са нарушени, няма как да не ви защитя.”

Според него и ръководството на Община Поморие, трябва да се направи разлика между терена, собственост на фирмата, който е отреден за бетонов възел през 2005 г. и зоната, в която той се намира. Изработващият се в момента Общ устройствен план на общината, предвижда зоната, която инвеститорите наричат индустриална, да бъде зона за лозаро-винарство, с възможност на собствениците да изграждат чифлици и малки винарни за производство на вино. В съседство се предвижда да има курортно строителство. Промишлена зона в този район не се предвижда.

Направената инвестиция за асфалтова база и осигуряването на 30 работни места, не може да се сравнява с инвестициите на вече работещите туристически комплекси и на новостроящите се такива, нито пък с работните места, които осигуряват те. Тези инвестиции са не по-малко достойни за уважение. „Не приемам коментари за дейността на Общината, както и не коментирам работата и бизнеса на инвеститорите от Свети Влас.”, каза кметът Алексиев и уточни още, че издаденото разрешение за временно поставяне на асфалтов смесител е с цел да се подпомогне работата по обхода на Ахелой. Това е практика, която се използва в редица европейски страни – когато има строителство на пътища, да се използват мобилни асфалтосмесители, до приключване на обекта, което по никакъв начин не пречи на местните интереси. Инвестиционното намерение за изграждане на асфалтова база в землището на Ахелой обаче е нещо съвсем различно.

В края на срещата кметът благодари на жителите на Ахелой за единната им позиция и стремеж към развитието на града като туристически район.

Възражението против инвестиционното намерение за изграждане на асфалтова база в гр. Ахелой ще бъде внесено в РИОСВ – Бургас в законоустановения срок.

Херо официално отрича, че ще напуска "Лудогорец"

http://clubz.bg/65390-hero_oficialno_otricha_che_shte_napuska_ludogorec

Димитър Димитров-Херо официално отрича, че има намерение да напусне "Лудогорец" през лятото с официално съобщение на сайта на клуба. Той нарича информации в медиите от последните седмици "измислици, част от обичайната пропаганда срещу любимия ни отбор".

Напоследък се заговори, че Херо не е щастлив в Разград. Проблемите му започнали в края на миналата година и се задълбочили с отпадането от "Милан" в Лига Европа. Не се адаптирал към порядките в клуба, имал разногласия в футболисти (например с Марселиньо) и с шефове. Играта на отбора в Първа лига не върви, което също подсилва спекулации, че нещо на "Лудогорец арена" не е наред.

Димитров опровергава всичко това.

Вижте обръщението на Димитър Димитров: 

"Уважаеми привърженици на Лудогорец,

По повод внушенията за моето бъдеще в Лудогорец, които периодично се тиражират в средствата за масова информация, бих искал да ви уверя, че те са плод на измислици и са част от обичайната пропаганда срещу любимия ни отбор. Искам да ви уверя, че към настоящия момент имам отлични отношения със собствениците, ръководството и футболистите на Лудогорец. Както всяко начало, и за мен бе трудна адаптацията в клуба, но с течение на времето изградихме един страхотен колектив.

Не само с колегите от спортно-техническата част и тези в детско-юношеската академия, но и с всички останали колеги, които движат процесите в Лудогорец. Удовлетворен съм от комуникацията с футболистите, с които съм убеден, че ще постигаме заедно целите, поставени ни от собствениците.

Твърденията, че напускам клуба през лятото са спекулация, която цели да създаде напрежение в отбора в навечерието на плейофите, където ще се реши битката за титлата. Аз се чувствам добре в България и съм убеден, че с Лудогорец тепърва ще спечеля много отличия и ще радваме всички вас, привържениците на Лудогорец."

Роботи-вълци излизат в продажба в Япония

https://petel.bg/Roboti-valtsi-izlizat-v-prodazhba-v-YAponiya__255334

Роботи-вълци излизат в продажба в Япония, за да помагат на фермерите да плашат глиганите и да пазят продукцията си, съобщи в. "Дейли мейл", ц...

Извадиха потънал кораб в Черно море

https://petel.bg/Izvadiha-potanal-korab-v-CHerno-more__255335

Снимка Булфото, архив Извадиха от Черно море кораба „Кук“, който потъна в края на февруари край Поморие. През летните месеци плавател...

Паника в Бруклин: Зловещ разстрел на трима възрастни и бебе

https://petel.bg/Panika-v-Bruklin--Zloveshh-razstrel-na-trima-vazrastni-i-bebe-__255336

Ужасяващо убийство в Бруклин шокира Ню Йорк рано тази сутрин. В апартамент в квартала са октирти мъртви 4 души, сред които и бебе на по-малк...

Ердоган обяви: До днес вечерта ще превземем Африн! Кюрдите му отговориха, че ...

https://petel.bg/Erdogan-obyavi--Do-dnes-vecherta-shhe-prevzemem-Afrin--Kyurdite-mu-otgovoriha--che----__255337

Турският президент Ердоган разкри поредна гореща военна новина. Той изрази надежда, че до сряда вечерта сирийският град Африн ще бъде нап...

Избраха концесионери за 4 плажа по Южното Черноморие

https://petel.bg/Izbraha-kontsesioneri-za-4-plazha-po-YUzhnoto-CHernomorie__255338

Правителството определи концесионерите на четири плажа по Южното Черноморие след проведени конкурси. Договорите се сключват за срок от 1...

Русия иска от Лондон консулски достъп до отровената дъщеря на ексшпионина

https://petel.bg/Rusiya-iska-ot-London-konsulski-dostap-do-otrovenata-dashherya-na-eksshpionina__255339

Руското посолство във Великобритания смята да поиска консулски достъп до Юлия Скрипал, която е в болница, след като бе отровена заедно с б...

Българинът дава най-много пари за храна, жилище, транспорт и здраве

https://petel.bg/Balgarinat-dava-nay-mnogo-pari-za-hrana--zhilishhe--transport-i-zdrave__255340

По случай Световния ден на правата на потребителя националната статистика изпрати данни за общия потребителски разход на българина за 201...

Пожарът в „Арсенал“ тръгнал от смес за димни гранати

https://petel.bg/Pozharat-v----Arsenal----tragnal-ot-smes-za-dimni-granati__255341

Снимка: Zarata.info На този етап като причина за инцидента в завод "Арсенал", при който загина работник, а друг пострада и е с тежки изгаряния, с...

Почна се: Тежката артилерия на КАТ, от която ще реват много шофьори, вече е на пътя

https://petel.bg/Pochna-se--Tezhkata-artileriya-na-KAT--ot-koyato-shhe-revat-mnogo-shofori--veche-e-na-patya__255345

Едва преди няколко часа се разбра, че шмекериите на джигитите вече няма да минават безнаказано. Всички шофьори узнаха, че КАТ ще дебнат на ...

Години наред жена се преструвала на мъж, за да кара танк и да воюва

https://petel.bg/Godini-nared-zhena-se-prestruvala-na-mazh--za-da-kara-tank-i-da-voyuva__255342

В годините на Втората световна война жените в Червената армия основно се свързвали с военно-медицинските учредения (61 % от медицинския пе...

Читател на "Петел": Голяма градушка като череша удари във Варна преди минути

https://petel.bg/CHitatel-na-Petel--Golyama-gradushka-kato-cheresha-udari-vav-Varna-predi-minuti__255346

Градушка падна преди минути в квартал "Победа", сигнализира читател на "Петел". Ледените късове са били в размер на череша.  "Между 14.50 - 14...

Бургаски депутат и известен музикант претърпяха брутален инцидент на магистрала „Тракия”

https://petel.bg/Burgaski-deputat-i-izvesten-muzikant-pretarpyaha-brutalen-intsident-na-magistrala----Trakiya---__255347

Тежък пътен инцидент са претърпели бургаският депутат Ангел Исаев и популярният кларинетист Борислав (Боби) Йоцов на магистрала "Тракия"....

Спецакция разтресе Варна: Окошариха 8 мъже и 3 жени заради наркоразпространение

https://petel.bg/Spetsaktsiya-raztrese-Varna--Okoshariha-8-mazhe-i-3-zheni-zaradi-narkorazprostranenie__255348

Снимка: Булфото, архив 8 мъже и 3 жени са задържани за ден при масирана полицейска акция против разпространението на наркотици във Варна, ...

Първо полувреме: Суворово – Спартак 0:0

https://petel.bg/Parvo-poluvreme--Suvorovo-----Spartak-0-0__255349

Отборите на Суворово и Спартак играят при 0:0 първото полувреме на мача от XIX кръг в Трета лига – Североизточна група. До този момент ср...

Паника сред руските олигарси в Лондон

http://dnes.dir.bg/news/london-ruski-oligarsi-rusia-putin-ikonomieska-voyna-26956767

Великобритания е на път да обяви "икономическа война" на Русия след отравянето на Сергей Скрипал, бивш полковник от руското ГРУ.

ДАНС ще събира данни за пътници в самолети

http://dnes.dir.bg/news/samoleti-dans-patnitzi-26956762

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“.

Домусчиев: Херо има железен договор с нас, ние не сменяме треньорите току-така

https://www.24chasa.bg/sport/article/6761148

Домусчиев: Херо има железен договор с нас, ние не сменяме треньорите току-така"Херо си има железен договор с нас, ние не сменяме треньорите току-така", това заяви собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев пред "24 часа" по повод слуховете, че старши-треньорът на разградския тим Димитър Димитров ще напусне поста си през лятото. "Всичко това са номера на наши противници, на които вече сме свикнали", допълни бизнесменът.

Туск: Москва най-вероятно стои зад отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761193

Туск: Москва най-вероятно стои зад отравянето на СкрипалПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Москва „най-вероятно“ стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал на територията на Великобритания, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Изразявам пълната си солидарност към британския министър-председател Тереза Мей в лицето на бруталната атака, вдъхновена,

Президентът сезира Конституционния съд за избора на членове на СЕМ

https://offnews.bg//obshtestvo/prezidentat-sezira-konstitutcionnia-sad-za-izbora-na-chlenove-na-sem-676706.html

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията, съобщиха от "Дондуков" 2.

Съгласно тази разпоредба решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии влизат в сила едновременно, въпреки че периодът, през който Народното събрание и президентът са длъжни да обновяват своята квота, е различен.

Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения.

Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт.

Меркел се закле като канцлер за четвърти път (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761161

Меркел се закле като канцлер за четвърти път (Снимки)Германският канцлер Ангела Меркел се закле в длъжност в парламента, започвайки своя четвърти мандат на поста ръководител на най-голямата икономика в Европа, предава Франс прес, цитирана от Фокус. Депутатите в Бундестага я избраха с 364 срещу 315 гласа с девет въздържали се. Меркел след това бе официално назначена от президента на Германия

Фирми, близки до Доган и Валентин Златев, взеха на концесии плажове по Южното Черноморие

https://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2018/03/14/3146303_firmi_blizki_do_dogan_i_valentin_zlatev_vzeha_na/?ref=rss


Компанията, собственик на т.нар "летен сарай" на Ахмед Доган - "Хермес солар", и фирмата, в която е концентриран хотелиерският бизнес на генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев - "Тера тур сервиз", взеха концесиите на два плажа на Южното Черноморие. Още две ивици пък ще се стопанисват от фирми, които са имали общ бизнес със знакови фигури от ВИС-2 и СИК.<br /><br />С решение на Министерския съвет от днес "Хермес...

Само Русия може да отрови Скрипал с вещество от групата "Новичок", каза един от създателите ѝ

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/14/3146273_samo_rusiia_moje_da_otrovi_skripal_s_veshtestvo_ot/?ref=rss


Руското правителство е единственият възможен извършител на покушението срещу разузнавача Сергей Скрипал, отровен с нервнопаралитично вещество. Това каза за "Ройтерс" един от създателите на използваната субстанция от групата "Новичок", руският химик Вил Мирзаянов.<br /><br />Според него e извън всякакво съмнение, че руският президент Владимир Путин е отговорен за атаката с веществото, разработено по съветско време. По думите му Русия контролира запасите от...

Сирийските кюрди: Турция може само да бленува, че ще превземе Африн „до края на вечерта“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761138

Сирийските кюрди: Турция може само да бленува, че ще превземе Африн „до края
на вечерта“Говорителят на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG) Редур Калил заяви, че турските надежди, че ще успеят да превземат град Африн до вечерта са „блянове“, предава AFP. „Смятам, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган явно е изпаднал в състояние на бленуване, когато заяви, че Африн ще падне тази вечер“, заяви Халил,

Тръмп готви мита върху внос от Китай на стойност $60 милиарда

https://news.bg/politics/tramp-gotvi-mita-varhu-vnos-ot-kitay-na-stoynost-usd60-miliarda.html

Основна цел са високотехнологични компании, но стоки като дрехи и обувки също може да бъдат включени

Вече по-бързо ще се издават европейски визи

https://frognews.bg/novini/veche-barzo-shte-izdavat-evropeiski-vizi.html

Европейският съюз променя правилата за издаване на европейски визи. Те ще бъдат издавани по-бързо, но с по-подсигурени проверки.

Децата на Федерер кърпят бюджета, продават лимонада

https://offnews.bg//tenis/detcata-na-federer-karpiat-biudzheta-prodavat-limonada-676707.html

Световният номер 1 Роджър Федерер може и да е най-успешният тенисист на всички времена, но това не гарантира лесни джобни в семейството.

Поради тази децата на швейцареца са принудени понякога да си осигуряват джобните сами. А нуждата винаги ражда определени решения.

"Вчера изкараха 70 долара, продавайки лимонада на улицата", сподели Федерер относно начинанията на 8-годишните си близначки Мила и Шарлейн и 4-годишните си близнаци Лео и Лени.

"За съжаление го пропуснах, тъй като бях тук цял ден. Но те са си прекарали чудесно. Всички съседи са били много щедри с тях, било е доста забавно", добави Маестрото.

Иначе швейцарецът продължава да крачи сигурно към титлата от Мастърс 1000 турнира в Индиън Уелс. В спор за място на 1/4-финалите Маестрото ще срещне Жереми Шарди. Двамата ще се изправят един срещу друг тази нощ.

ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда евро за бежанците в Турция

http://www.mediapool.bg/es-otpuska-vtora-pomosht-ot-3-miliarda-evro-za-bezhantsite-v-turtsiya-news276695.html

Европейската комисия даде в сряда зелена светлина за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за оказване на помощ на Турция за приема на сирийските бежанци на нейна територия, както бе обещано преди две години в спорното споразумение за мигрантите, сключено между ЕС и Анкара, предаде АФП.   Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в съобщението.   След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти, Европейската комисия "започва набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", се посочва в съобщение на ЕК. Досега 500 000 деца получиха достъп до образование, а 1,2 милиона бежанци в Турция получават месечни парични преводи от ЕС.   Средствата от ЕС се влагат в проекти за посрещане на нуждите на бежанците и приемните общности, особено за хуманитарната помощ, образованието, здравеопазването, общинската инфраструктура и социално-икономическата подкрепа. Механизмът постига положителни резултати по отношение на бежанците в Турция.   Първият превод от създадения през 2016 г. механизъм бе съставен от един милиард евро от бюджета на ЕС и два милиарда евро, предоставени чрез вноски на държавите в ЕС. Комисията предлага тази схема да се запази, се посочва в прессъобщение на ЕК.   Турция приютява около 3,5 милиона сирийски бежанци и ЕК е решена да продължи да оказва подкрепа, тъй като необходимостта от помощ е все още значителна, отбелязва комисията.   В сряда българското правителство прие решение за отпускане на 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад", съобщи пресслужбата на кабинета.   Чрез фонда се подпомагат бежанците от гражданската война в Сирия, най-вече тези, които са се устроили временно в съседните държави - Турция, Ливан, Йордания, Ирак.   Към края на 2017 г. във фонда са внесени 1,409 млрд. евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от държавите членки на ЕС. Европейската комисия отчита, че фондът е финансирал програми на обща стойност 1,213 млрд. евро.   От тях 40 на сто са насочени към бежанците в Турция, 28 на сто - към Ливан, 17 на сто - към Йордания, 9 на сто - към Ирак.   Разходите, свързани с изпълнението на решението, се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи, се посочва в правителственото съобщение.

Вече са ясни цените за чадър и шезлонг за някои от най-апетитните ни плажове

https://www.actualno.com/burgas/veche-sa-jasni-cenite-za-chadyr-i-shezlong-za-njakoi-ot-naj-apetitnite-ni-plajove-news_664512.html

Едни от най-известните плажове по Черноморието ни вече имат концесионери. Договорите са за срок от 15 години, а решението стана факт на днешното заседание на Министерския съвет. За концесионер на морски плаж "Росенец-север", община Бургас, е определен "Хермес Солар" ООД. Концесионер на плаж "Св. Влас - болницата", община Несебър става "Тера Тур Сервиз" ЕООД. Плаж "Слънчев бряг - север", община Несебър ще се стопаниства от "Голден сендс бийч

Инспекцията по труда влезе в BiT

https://frognews.bg/novini/inspektsiiata-truda-vleze-bit.html

Главната инспекция по труда се е самосезирала по публикации за забавените заплати на журналистите в BiT и е влязла в телевизията.

300 м хоризонтален небостъргач (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6761147

300 м хоризонтален небостъргач (ВИДЕО)
Архитектурните чудеса в Китай са безброй и по всичко личи, че към тях ще се присъедини и Ascott Raffles City Chongqing, група от 8 сгради в град Чунцън. Специфичното за пректа е, че на височина от 250 метра върху четири тесни сгради ще легне структура с дължина от 300 метра. Мнозина вече я нарекоха "хоризонтален небостъргач",

Ердоган: Турция скоро ще смаже терористите в Северен Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761134

Ердоган: Турция скоро ще смаже терористите в Северен ИракТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши днес, че Турция скоро ще смаже терористите в Северен Ирак, след като турският външен министър заяви миналата седмица, че Анкара и Багдад ще осъществят съвместна военна операция срещу кюрдски бунтовници в Ирак, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Ние проверяваме терористичните гнезда в Северен Ирак при

Нов опит за продажба на „Конен пикник“ в „Златни пясъци“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370742

Пореден опит за продажба на атракционния комплекс „Конен пикник“ в „Златни пясъци“ прави частен съдебен изпълнител, научи Moreto.net. Ипотекираният имот е предложен на търг заради задължения на собственика му към банкова институция.

Кметът Иван Тотев: Дъщерята на Енчо Пиронков ме сравни със земята (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6761124

Кметът Иван Тотев: Дъщерята на Енчо Пиронков ме сравни със земята (снимки)Който е получил за временно ползване общински имот, смята, че му се полага за вечни времена. Така кметът Иван Тотев коментира отпора, който дават художници срещу намерението му да оживи Стария Пловдив с повече заведения."Получих гневно писмо от Вида Пиронкова, дъщеря на Енчо Пиронков. Тя ме обвинява в бездуховност за това,

Румен Радев сезира КС за Закона за радио и телевизия

http://dnes.dir.bg/news/sezira-konstitutzionnia-sad-umen-adev-prezidentat-radev-zakona-radio-televizia-26956765

Президентът сезира Конституционния съд по повод разпоредба от Закона за радиото и телевизията.

Компании са готови да инвестират над 1 млрд. евро за отглеждане на медицински канабис в Гърция

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/14/3146297_kompanii_sa_gotovi_da_investirat_nad_1_mlrd_evro_za/?ref=rss


Канадски фармацевтични компании планират инвестиции в отглеждането и продажбата на канабис за медицински цели в Гърция, след като миналата седмица парламентът одобри закона за легализирането му, съобщи "Капитал", позовавайки се на "Блумбърг". Според "Катимерини" пет консорциума са готови да инвестират над 1 млрд. евро в отглеждането на медицинска марихуана в страната.<br /><br />Преди няколко дни парламентът одобри закона за отглеждане и продажбата на...

"Борисов 3" даде плажове на близки до Доган, Валентин Златев и бивши силови групировки

http://clubz.bg/65389-borisov_3_dade_plajove_na_blizki_do_dogan_valentin_zlatev_i_bivshi_silovi_grupirovki

Четири апетитни плажа по Южното Черноморие раздаде днес правителството на концесия за 15 години на фирми, близки до ДПС, до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев и до бившите силови групировки ВИС и СИК.

Това става на фона на многократно изказваното от ресорния за туризма вицепремиер Валери Симеонов мнение, че бреговата ивица у нас се държи от групировки. Още в края на миналата година Симеонов изброи: "И така, равносметката е: Слънчев бряг-север - Маджо, Слънчев бряг-юг - ВИС, Несебър-юг - ВИС, Поморие-централен - братя Маргини, Бургас-север - братя Маргини, Созопол-Харманите - ВИС, Созопол-централен - подготвен за братя Маргини, Сараите на Доган - плаж Отманли - ДПС. На печелившите - Весела Коледа и честити нови 20 години концесии!"

Кабинетът даде за срок от 15 години плажа в Росенец, където се простира т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - двореца в Отманли. Новият стопанин е... фирмата, построила "сарая" - "Хермес Солар" ООД, близка до ДПС. От всички раздадени днес плажове най-скромна концесионна такса ще заплаща "Хермес Солар" - едва 12 092,40 лева.

Историята около тази концесия е любопитна покрай отказа на предишния й стопанин от конкурса за наематели. През май 2017 г. със заповед на министъра на туризма Николина Ангелкова дружеството бе посочено като новия наемател на "Росенец-север". 

370-метровата брегова линия и плажна ивица е с площ от 9226 кв. метра и бяха отдадени под наем срещу сумата от 48 000 лв. годишно на "Хермес Солар". Компанията, която преди 2014 г. е била собственост на Хайрие Хаджийска, най-близкия сътрудник на покойния вече секретар на Доган - Ахмед Емин, "печели" търга с тайно наддаване за плажа на втора стъпка. Причината е, че класираната на първо място фирма се отказва.

От документа не се разбираше какви са причините "Томи-Ар" ЕООД да не пожелае да управлява плажа през тази година - отказът е бил депозиран писмено в Министерството на туризма два дни след като печели търга и е издадена заповед и за това. Справка показва, че и в предишни години именно тази компания е печелила търговете и е оперирала на плажа. До появата на "Хермес". От "Томи-Ар" отказаха всякакви коментари за мотивите си да се откажат от спечеления търг.

Самата история на "Хермес Солар", която иначе произвежда соларни панели, е любопитна. Компанията е създадена в началото на 2011 г. в София и сред акционерите е Хайрие Хаджийска. Това е дамата, която е работила с Ахмед Емин до самоубийството му през 2008 г. Компанията има кредити от КТБ. Според публикация от края на 2014 г. в блога "Финансови смислици" на Мирослав Иванов задълженията на компанията към банката са били погасени със заем от Първа инвестиционна банка. 

Строежът на морския сарай започва през 2014 г., а малко преди това в собствеността на "Хермес Солар" настъпват промени - трима от акционерите, в това число и Хаджийска заедно с брат си, вече не са част от компанията, а и досега управител и мажоритарен акционер е Снежана Карова. Тя е дъщеря на Kарамфил Каров, председател на общинския съвет в Девин (2011-2015 г.) и ръководител на местната структура на ДПС. В компанията остава един от предишните й акционери - руският гражданин Георгий Серопян.

Иначе според правителственото решение за плажа в Росенец концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв. Средствата за организация на целогодишно санитарно хигиенно поддържане на плажа са в размер на 20 000 лева.

Едва ли ще бъдат допускани обаче курортисти на плажната ивица в Росенец, тъй като станаха известни случаи от последните две години, в които гардове гонят летовниците оттам.

Няма случайни хора

Днес на концесия за 15 години бе решено да бъдат дадени още три плажа по Южното Черноморие: "Св. Влас - болницата" на "Тера Тур Сервиз" ЕООД, "Слънчев бряг-север" - на "Голден сендс бийч" ООД, и "Несебър-юг", на "Ауто Фактор" ЕООД. Цените за съоръженията на плаж "Св. Влас - болницата" ще са по 7 лв. Чадър и шезлонг за по 9 лв. ще се предлагат на плаж "Слънчев бряг-север", а на "Несебър-юг" цената ще им е по 8 лв. Съгласно методиката за образуването на концесионната такса новият стопанин на плажа в Св. Влас ще плаща 64 807,45 лв. годишно, на Слънчев бряг - 1 664 784,18 лв., а на Несебър 320 756,11 лв.

Друго обаче е любопитно. "Тера Тур" е на бащата на Валентин Златев - Васил Златев. 

"Ауто фактор" ЕООД е собственост на Кирил Спасов, който публикация на "Капитал" свързва с взривения през 2002 г. Димитър Димитров–Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев.

"Голден сендс бийч" пък е собственост на Вйекослав Смрекар, който през годините е бил съдружник със знакови хора от СИК.

За инвестиции за целия срок на концесията за подобряване на пешеходния достъп до морски плаж "Св. Влас - болницата" са планирани 272 000 лв. без ДДС. Сумата за подобряване на облика на морски плаж "Слънчев бряг-север" е 12 567 875 лв. с ДДС. Инвестициите в мерки за опазване на околната среда и защитените територии на плаж "Несебър-юг" са 4 891 749 лв. с ДДС.

Ubisoft гостуват на петото издание на Game Dev Summit Monthly

https://offnews.bg//tehnologii/ubisoft-gostuvat-na-petoto-izdanie-na-game-dev-summit-monthly-676705.html

Петото издание на Game Dev Summit Monthly, което се осъществява в партньорство с B12 Games, ще ни срещне с Творческия директор на Ubisoft Sofia - Спас Крушков, който ще разкаже повече за вселената на Assassin’s Creed Origins. В рамките на събитието, което ще се проведе на 22 март в столичният клуб Culture Beat от 19:30 ч., ще гостува Иван Маслев създателя на българската инди игра Porkabilly, а интерктивната част на събитието ще бъде подсигурена от Dextrophobia Rooms.

Спас Крушков започва кариерата си в game dev индустрията през 2009, когато става част от екипа на Ubisoft Sofia. От тогава досега е натрупал опит като изпълнителен продуцент и творчески директор по няколко от най-добрите заглавия от световноизвестната поредица Assassin’s Creed.

Спас Крушков ще разкаже как светът в една типично движена от историята игра като Assassin’s Creed може да влезе в главната роля и да зададе насоката на геймплея. Какво задържа интереса на играчите в съвременните игри и какво определя тяхното уникално преживяване. Всичко това творческият директор на Ubisoft София ще подкрепи с примери от Assassin’s Creed Origins, в разработката на която българското студио има значителен принос.

Във втората част на Game Dev Summit Monthly - Open Mic, даваща възможност на независими студиа да представят своите игри пред широка аудитория, ще се запознаем с Иван Маслев създателя на играта Porkabilly - класически 3D платформър, в който се изисква бързина, логическо мислене и стратегия.

Game Dev Summit Monthly #5 е със свободен вход, но изисква регистрация на този адрес.

Президентът сезира Конституционния съд за потъпкване на разделението на властите

https://frognews.bg/novini/prezidentat-sezira-konstitutsionniia-sad-pogazvane-printsipa-razdelenie-vlastite.html

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

Съдийка, набедила колегите си в мързел, иска да става началник

https://frognews.bg/novini/sadiika-nabedila-kolegite-marzel-iska-stava-nachalnik.html

Съдия Росица Велкова е кандидат за председател на Районния съд в Горна Оряховица. Тя стана известна с включването си в кампанията на предишния състав на Висшия съдебен съвет срещу протестиращите съдии от Софийския районен съд, пише Mediapool.

Херо: Твърденията, че напускам "Лудогорец" са спекулация

https://www.24chasa.bg/sport/article/6761114

Херо: Твърденията, че напускам "Лудогорец" са спекулацияСтарши-треньорът на "Лудогорец" Димитър Димитров-Херо се обърна със специално изявление към феновете на тима, в което определи като спекулация твърдения, че ще напусне поста си през лятото. Ето цялото изявление: Уважаеми привърженици на Лудогорец, По повод внушенията за моето бъдеще в Лудогорец, които периодично се тиражират в средствата за масова

Загиналият и раненият от завод "Арсенал" не е трябвало да бъдат в помещението (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761072

Загиналият и раненият от завод "Арсенал" не е трябвало да бъдат в помещението (Видео)Загиналият и раненият при инцидента в завода "Арсенал" в Казанлък не е трябвало да бъдат в помещението. Това е нарушение на технологичния процес в цеха. Това заяви областният управител на Стара Загора Гергана Микова. Тя обясни, че в помещението са се намирали машини за бъркане на барутна смес, които работели автоматично и не е трябвало да има хора.

Румен Радев сезира Конституционния съд за Закона за радиото и телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761108

Румен Радев сезира Конституционния съд за Закона за радиото и телевизиятаПрезидентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията. Съгласно тази разпоредба решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии влизат в сила едновременно, въпреки че периодът,

Прогнозите и откритията на Стивън Хокинг

http://dnes.dir.bg/news/stivan-hoking-26956763

Починалият днес британски астрофизик Стивън Хокинг бе изключително загрижен за бъдещето на човечеството, често правейки предупреждения за нашето развитие.

Вучич по въпроса с Косово: Можем да приемем компромис, но не и унижение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761107

Вучич по въпроса с Косово: Можем да приемем компромис, но не и унижениеПрезидентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес след разговор с помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, че Сърбия и САЩ имат различни становища по въпроса за Косово, но Мичъл е изслушал това, което Сърбия има да каже, съобщи сръбската държавна телевизия РТС. Вучич каза, че Сърбия може да приеме компромис,

Русия твърди, че САЩ планират да атакуват Дамаск, обещават военна реакция

http://www.moreto.net/novini.php?n=370724

Русия коментира, че има информация, че САЩ планират да бомбардират правителствения квартал в Дамаск под измислен претекст и заявява, че ще има военна реакция, ако смята, че руски живот е заплашен от такава атака, съобщава "Ройтерс".

Правителството удължи с нови две години проучването на "Хан Аспарух"

https://www.actualno.com/business/pravitelstvoto-udylji-s-novi-dve-godini-prouchvaneto-na-han-asparuh-news_664509.html

С две години се удължава срокът за проучване и търсене на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух". Това реши на днешното си заседание българското правителство, с което прие искането на компаниите, проучващи района - "Тотал" (Total), ОМВ (OMV) и "Репсол" (Repsol). Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България, в дълбоко Черно море и се проучва на базата на договор, който изтече в края на януари тази година. През двегодишното удължаване на

Пеещи пейки могат да разчупят градската среда в морската столица

http://budnavarna.bg/31473-peeshti-pejki-mogat-da-razchupyat-gradskata-sreda-v-morskata-stolitsa/

Пеещи пейки, които да изпълняват произведения на емблематични за Варна композитори, като Добри Христов, могат да разчупят градската среда в морската столица. Това смята председателят на местното Сдружение на художниците Венцислав Марков.

Според него, в пространството около Драматичния театър могат да бъдат поставени тематични пластики. Подобна идея е реализирана във Варшава, където пейки изпълняват прочути произведения на Шопен и други полски композитори.

„В Морската градина също има много пространства, които могат да бъдат свързани с морето чрез различни произведения“, смята авторът на пластиката с делфинчетата пред Фестивалния и конгресен център. Негова е и пластиката на Пижо и Пенда, поставена на площада пред сградата на театъра.

„Всяка работа трябва да бъде реализирана за даденото място, а не нещо предварително подготвено да се поставя където и да е“, коментира Марков. Неговата следващата творба предстои да бъде монтирана в района около Регионалния исторически музей. Тя ще бъде една от петте скулптури, които тази година ще бъдат поставени на публични пространства във Варна.

„Инициатива за естетизация на градската среда във Варна е добра и се надявам да продължи като тенденция“, добави Марков. Сдружението на художниците подготвя каталог на членуващите в него автори, които наброяват около 100 души.

източник: Дарик

Материалът Пеещи пейки могат да разчупят градската среда в морската столица е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Надзорният съвет на здравната каса очаква преразход за лекарства от 50 млн. лв

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/14/3146294_nadzorniiat_suvet_na_zdravnata_kasa_ochakva_prerazhod/?ref=rss


Заради прогнозираният преразход за лекарства, какъвто има всяка година, надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса обсъжда коренна промяна в плащането на медикаменти през 2019 г. За момента прогнозата е за преразход от около 5%, или поне 50 милиона лева, а идеята за промяна е да се въведат договори за резултатност от новите скъпи молекули.<br /><br />Това се разбира от стенограма от редовното заседание на надзорния съвет на НЗОК в края на февруари, цитирана от в....

100 килограма тютюн без акциз иззеха от кола в Хасковско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761093

100 килограма тютюн без акциз иззеха от кола в ХасковскоОбщо 100 килограма безакцизен тютюн иззеха тази сутрин полицаи от РУ Хасково, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Хасково. Около 7 часа в село Клокотница за проверка е бил спрян лек автомобил "Форд Галакси" с пловдивска регистрация. В багажното отделение на автомобила, шофиран от 37-годишен мъж от Пловдив са били намерени 10 полиетиленови

Кметът на Пазарджик защити съгражданката си Гинка Върбакова

https://frognews.bg/novini/kmetat-pazardjik-zashtiti-sagrajdankata-ginka-varbakova.html

Кметът на Пазарджик Тодор Попов заяви пред кореспондента на БНР, че сделката между фирмата на Гинка Върбакова и ЧЕЗ ще се финализира въпреки подписките, които БСП организира по места и ”истерията, която социалистите създават в Народното събрание”.

Новите концесии на плажове заминаха в орбитите на Ахмед Доган, Валентин Златев, ВИС – 2 и СИК

http://www.transmedia.bg/2018/03/14/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%b6%d0%be%d0%b2%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2/

С решение на Министерския съвет няколко плажа от Южното Черноморие се сдобиха с концесионери. Всичките компании концесионери имат връзка с добре познати от обществения живот фигури и икономически структури.

Така например компанията „Хермес солар“ ще е концесионер за 15 години на пясъчната ивица „Росенец – север“. Фирмата ще плаща такса от 12 092.40 лева с ДДС на година, като за целогодишното санитарно-хигиенно поддържане на плаж „Росенец – север“ ще харчи поне 20 хиляди лева без ДДС. За плаж „Росенец – север“ концесионерът се задължава да предлага в зоната за платени плажни принадлежности цена за един чадър от 10 лв. и за един шезлонг също от 10 лв.

„Хермес солар“ е инвеститор в т.нар „Летен сарай“ на Ахмед Доган, който също се намира в зоната „Росенец“. „Хермес солар“ е компания с кредитна история в Корпоративна търговска банка. До 18 юли 2014 г. мажоритарен собственик на “Хермес Солар”е секретарката на покойния Ахмед Емин. Това е застрелялият се при неизяснени обстоятелства личен секретар на Доган. Секретарката се казва Хайрие Хаджийска и държи 85%. Бившият управител Мустафа Шан пък е с 5% от дяловете. Останалите акционери са руският гражданин Василий Рибаулин и арменецът Георгий Серопян.

След поставнято на КТБ под специален надзор в „Хермес солар“ настъпват акционерни промени и собственик на компанията става 28-годишната Снежана Карова. Успоредно с това компанията се прекредитира в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става като част от пакет сделки, при които задълженията на свързани с ДПС фирми са покрити с цесия от ПИБ. Компаниите са свързваната с Йордан Цонев „Вили Вист“, както и контролираните от Делян Пеевски „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Сиболе България“.

Сред одобрените от МС концесионери е и фирма „Тера тур сервиз“, свързана с управителя на „Лукойл България“ Валентин Златев. „Тера тур сервиз“ ще стопанисва за 15 години плажа „Св. Влас – болницата“ срещу 64 807.45 лв. с ДДС. За инвестиции в подобряване на пешеходния достъп до плажната ивица за целия срок на концесията, са планирани 272 хиляди лева без ДДС. Договорът предвижда шезлонг и чадър на плаж „Св. Влас – болницата“ да могат да се наемат за по 7 лв.

Още две ивици пък ще се стопанисват от фирми, които са имали общ бизнес със знакови фигури от ВИС-2 и СИК.

За концесионер на плаж ,Несебър – юг“ е избрана фирма „Ауто фактор“ ЕООД. Тя е еднолична собственост на Кирил Спасов. Спасов е съдружник в дружеството „Ирида-71“, което е концесионер на плажовете „Слънчев бряг – юг“ (известен още като „Какао бийч“), „Хармани“ в Созопол и „Поморие – изток“. Дружеството е създадено още през 1997 г. от взривения през 2002 г. Димитър Димитров – Маймуняка, един от най-близките довереници на шефа на ВИС-2 Васил Илиев, припомня “Капитал“.

След поредица от прехвърляне на дялове през годините в момента фирмата е собственост на Надя Иванова и Кирил Спасов. До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на „Ирида-71“ е бил Радостин Бързанов – Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.

Концесията на плаж „Несебър – юг“ е за 15 години, срещу 320 756.11 лв. на година. Допълнително е поет ангажимент за инвестиране на над 4.89 млн. лева в мерки за опазване на околната среда и защитените зони на неговата територия. На ,,Несебър – юг“ шезлонгът и чадърът ще се наемат за по 8 лева.

С решението на кабинета от днес за концесионер и избран и за „Слънчев бряг -север“, като това е компанията „Голден сендс бийч“. Тя е собственост на Вйекослав Смрекар, който през годините е бил съдружник със знакови хора от СИК.

Годишната концесионна такса за „Слънчев бряг – север“ е 1 664 784.18 лв. с ДДС, като над 12.56 млн. лева ще бъдат дадени за подобряване на облика на плажа. Поетият ангажимент е цените на шезлонг и чадър да са по 9 лева.

 

 

Инспекцията по труда разследва инцидента в завод „Арсенал“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/inspekciiata-po-truda-razsledva-incidenta-v-zavod-arsenal-2084538

Екипи на инспекцията по труда от София и Стара Загора ще проверят, дали са спазени изискванията за безопасните условия на труд на работните места в завода "Арсенал", след като един човек загина, а друг получи тежки изгаряния в резултат на запалване

Президентът сезира КС заради разпоредба от Закона за радиото и телевизията

https://www.actualno.com/politics/prezidentyt-sezira-ks-zaradi-razporedba-ot-zakona-za-radioto-i-televizijata-news_664510.html

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Съгласно тази разпоредба решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии влизат в сила едновременно, въпреки че периодът, през който Народното събрание и президентът са длъжни да обновяват своята квота, е различен. Президентът счит

”Катастрофичният пул” отново на дневен ред

http://dnes.dir.bg/news/nikoli-nankov-katastrofichen-pul-26956761

Създаването на катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата.

Китайската икономика се представя по-силно от очакваното през първите 2 месеца на годината

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761068

Китайската икономика се представя по-силно от очакваното през първите 2 месеца на годинатаИкономическата активност в Китай се представи по-силно от очакваното през първите два месеца на новата година благодарение на добро нарастване на индустриалното производство, на дълготрайните инвестиции и на продажбите на дребно, показват данни на Националното статистическо бюро, съобщи БНР Индустриалното производство,

По 700 лв. месечно за Павел Поппандов, Иван Дреников и други културни дейци

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/700-mesechno-pavel-poppandov-ivan-drenikov-drugi-kulturni-deitsi.html

Предложението на кабинета до Народното събрание е да бъдат отпуснати средства на доайена на българската археологическа наука Мария Чичикова, пианиста проф. Иван Дреников, оперната певица Александрина Милчева, актьора Павел Поппандов и композитора проф. Петър Льондев.

По 700 лв. месечно за Павел Поппандов, Иван Дреников и други културни дейци

https://frognews.bg/novini/700-mesechno-pavel-poppandov-ivan-drenikov-drugi-kulturni-deitsi.html

Предложението на кабинета до Народното събрание е да бъдат отпуснати средства на доайена на българската археологическа наука Мария Чичикова, пианиста проф. Иван Дреников, оперната певица Александрина Милчева, актьора Павел Поппандов и композитора проф. Петър Льондев.

3 години затвор условно за бивш шеф от ДАНС, разгласявал тайни за пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761051

3 години затвор условно за бивш шеф от ДАНС, разгласявал тайни за париСофийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, разгласявал държавна тайна и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Ограничават авиацията над страната заради разширения обхват на защитата от градушки

https://www.actualno.com/society/ogranichavat-aviacijata-nad-stranata-zaradi-razshirenija-obhvat-na-zashtitata-ot-gradushki-news_664507.html

Министерският съвет прие промени в постановлението, което определя зоните във въздушното пространство на България с ограничено въздухоплаване. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Необходимостта от промените произтича от предстоящото разширяване на обхвата на защитата от градушки. Според стратегията за развитие на градозащитата в страната ни се предвижда защитата да достигне 90% от земеделските земи. Разширяването ще бъде извършено чрез използване на два способа –

Adidas повиши очакванията си за рентабилността си до 2020 г.

https://www.investor.bg/novini/346/a/adidas-povishi-ochakvaniiata-si-za-rentabilnostta-si-do-2020-g-257477/

Германският производител на спортни стоки обяви и 12% ръст на продажбите за четвъртото тримесечие

Полицията арестува 5-ма за среднощния бой на шофьор

https://frognews.bg/novini/politsiiata-arestuva-5-srednoshtniia-boi-shofjor.html

Петима са задържаните заради нападението над шофьор от изминалата нощ на столичния булевард „България“. Инцидентът е станал след катастрофа между два автомобила.

Анкетна комисия ще разследва сделката за ЧЕЗ и нейната предистория

http://www.transmedia.bg/2018/03/14/%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d1%82/

Анкетна комисия за проучване на сделката с ЧЕЗ създаде Народното събрание. Предложението дойде от БСП, но беше подкрепено и от ГЕРБ.  По настояване на премиера Бойко Борисов ще бъде разследвана не само настоящата сделка, а всички обстоятелства около приватизацията на дружеството.

Комисията ще има 15 члена – потрима от всяка парламентарна група. Неин председател ще бъде Жельо Бойчев от БСП. Новата структура ще работи един месец.

 

 

Разширява се защитата на ниви от градушки до 90%

http://www.mediapool.bg/razshiryava-se-zashtitata-na-nivi-ot-gradushki-do-90-news276694.html

До 90 на сто от земеделските земи ще бъдат защитени от градушки. Това е заложено в Национална стратегия за развитие на градозащитата в страната, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. В момента едва 25 на сто от земеделските земи са защитени от градушки, по данни на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Така на практика много полета с плодове и зеленчуци, сред които е и Кюстендил, наричан овощната градина, както и житницата ни - Добруджа, са без защита от градушки. В същото време почти всяка година има унищожена земеделска продукция от градушки. За това земеделците от години настояват всички земеделски земи да бъдат защитени от градушки. Сега стратегията предвижда разширяването на защитената територията да стане по два начина – с противоградни ракети и самолетен способ. Към момента противоградовата защита се извършва само по ракетния способ. За целта са изградени 9 командни пункта с прилежащите им ракетни площадки. Те са в Грамада, Долно Церовене, Бърдарски геран, Долни Дъбник, Старо село, Поповица, Голям Чардак и Гелеменово. Сега се предвижда в действие да бъдат въведени нови 62 ракетни площадки, а на една да бъде променено местоположението, е посочено в правителственото съобщение. Не се казва в какъв срок това трябва да се случи. Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на България. И по тази причина Министерският съвет прие промени в постановлението, което определя зоните във въздушното пространство на България с ограничено въздухоплаване. Извършени са и необходимите действия по предоставяне на права на управление на новите ракетни площадки и са определени точните им географски координати. Измененията ще бъдат отразени и в сборника "Аеронавигационна информация и публикация", редовно осъвременяван в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация. Това е необходимо условие за осигуряване на безопасността на полетите след въвеждане в експлоатация на новите площадки за противоградова защита по време на активния летен сезон, посочват от правителствената информационна служба. Самолетният способ за защита от град се предвижда да бъде въведен през 2019 г., е посочено в съобщението на правителствената информационна служба. Няма информация колко ще струва разширяването на системата за противоградна защита и откъде ще дойдат средствата. През последните години служителите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" нееднократно са се оплаквали от недостиг на средства, което води и до недостиг на противоградни ракети. Работещите в агенцията се оплакваха и, че работят на минимална работна заплата. Системата за противоградова защита у нас е създадена през 1968 г. към Министерството на земеделието. Агенцията за борба с градушките защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив , Стара Загора, Сливен. В тях са разположени 8 регионални дирекции към които има 9 командни пункта с прилежащите им ракетни площадки. Първият полигон с команден пункт е създаден в град Съединение през 1969 г.  

Защита срещу градушки на земеделските земи се увеличава от 25% на 90%

http://www.mediapool.bg/zashtita-sreshtu-gradushki-na-zemedelskite-zemi-se-uvelichava-ot-25-na-90-news276694.html

До 90 на сто от земеделските земи ще бъдат защитени от градушки. Това е заложено в Национална стратегия за развитие на градозащитата в страната, става ясно от съобщение на правителствената информационна служба. В момента едва 25 на сто от земеделските земи са защитени от градушки, по данни на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Така на практика много полета с плодове и зеленчуци, сред които е и Кюстендил, наричан овощната градина, както и житницата ни - Добруджа, са без защита от градушки. В същото време почти всяка година има унищожена земеделска продукция от градушки. За това земеделците от години настояват всички земеделски земи да бъдат защитени от градушки. Сега стратегията предвижда разширяването на защитената територията да стане по два начина – с противоградни ракети и самолетен способ. Към момента противоградовата защита се извършва само по ракетния способ. За целта са изградени 9 командни пункта с прилежащите им ракетни площадки. Те са в Грамада, Долно Церовене, Бърдарски геран, Долни Дъбник, Старо село, Поповица, Голям Чардак и Гелеменово. Сега се предвижда в действие да бъдат въведени нови 62 ракетни площадки, а на една да бъде променено местоположението, е посочено в правителственото съобщение. Не се казва в какъв срок това трябва да се случи. Всяка площадка представлява опасна зона във въздушното пространство на България. И по тази причина Министерският съвет прие промени в постановлението, което определя зоните във въздушното пространство на България с ограничено въздухоплаване. Извършени са и необходимите действия по предоставяне на права на управление на новите ракетни площадки и са определени точните им географски координати. Измененията ще бъдат отразени и в сборника "Аеронавигационна информация и публикация", редовно осъвременяван в съответствие с изискванията на Международната организация за гражданска авиация. Това е необходимо условие за осигуряване на безопасността на полетите след въвеждане в експлоатация на новите площадки за противоградова защита по време на активния летен сезон, посочват от правителствената информационна служба. Самолетният способ за защита от град се предвижда да бъде въведен през 2019 г., е посочено в съобщението на правителствената информационна служба. Няма информация колко ще струва разширяването на системата за противоградна защита и откъде ще дойдат средствата. През последните години служителите на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" нееднократно са се оплаквали от недостиг на средства, което води и до недостиг на противоградни ракети. Работещите в агенцията се оплакваха и, че работят на минимална работна заплата. Системата за противоградова защита у нас е създадена през 1968 г. към Министерството на земеделието. Агенцията за борба с градушките защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив , Стара Загора, Сливен. В тях са разположени 8 регионални дирекции към които има 9 командни пункта с прилежащите им ракетни площадки. Първият полигон с команден пункт е създаден в град Съединение през 1969 г.  

Петко Стрелеца не е платил нито лев кръвнина за убития спецполицай Емил Шарков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761016

Петко Стрелеца не е платил нито лев
кръвнина за убития спецполицай Емил Шарков4 години след смъртта на спецполицая Емил Шарков, осъденият за разстрела му Петко Петков от Лясковец не е платил нито лев кръвнина на семейството, каза бащата на командоса Емил Шарков - старши. "Продал е всичко преди делото. Не зная какво ще правим. Чрез адвокатите ще водим дела срещу продажбата, но ни казаха, че ще е много трудно", обясни той.

Осъдиха началник от ДАНС, разгласил държавни тайни

http://dnes.dir.bg/news/tina-dans-sluzhitel-26956759

Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, който разгласявал държавни тайни.

КНСБ с мерки за намаляване на "потомствената" безработица

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/knsb-s-merki-za-namaliavane-na-potomstvenata-bezrabotica-257501/

Помощите за безработица да бъдат обвързани с работа в общински предприятия, предлага синдикатът

Удължиха с две години срока на договора за търсене на нефт и газ в Черно море

https://offnews.bg//ikonomika/udalzhiha-s-dve-godini-sroka-na-dogovora-za-tarsene-na-neft-i-gaz-v-ch-676701.html

Срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години, реши правителството, приемайки искането на титулярите на разрешението – Тотал, ОМВ и Репсол.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море и се проучва въз основа на договор, който изтече в края на януари т. г. През двегодишното удължаване на срока ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро.

През октомври 2016 г. вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че в Черно море са открити залежи на нефт именно в блок „Хан Аспарух“ при проучвателните сондажи с кораба Noble Globetrotter II.

Информацията бе от доклад на френската компания „Тотал“, в който обаче не се посочват прогнозни количества.

Днес Министерският съвет одобри и издаването на разрешение за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта „Чуката“, разположена на територията на община Ивайловград.

Проучванията ще се извършват от „Източни ресурси“ ООД.

За 3-годишния срок на разрешението дружеството ще вложи минимум 454 хил. лева в проучвателните дейности, които ще се осъществяват при ограниченията на законодателството и заплащане на нормативно определените такси и обезпечения.

Във Варна събират дрехи и тетрадки за ученици в неравностойно положение

http://www.moreto.net/novini.php?n=370725

Варна ще подкрепи инициативата в помощ на деца от Ябланица в неравностойно положение, които се нуждаят от дрехи, обувки и тетрадки, за да посещават учебните часове. Даренията ще се приемат и сортират в следващите няколко седмици в алтернативното пространство за скейт и култура ХАЛЕ 3 на бул.

Собствениците на язовири ще пълнят държавен фонд за ремонти

http://www.mediapool.bg/sobstvenitsite-na-yazoviri-shte-palnyat-darzhaven-fond-za-remonti-news276693.html

Собствениците на язовири ще бъдат задължени да правят отчисления от своите приходи от стопанска дейност в нов държавен фонд, който ще отговаря за ремонтите на онези водоизточници, които общините нямат финансова възможност да поддържат и решат да прехвърлят на ново търговско предприятие. Това предвиждат подготвяни от управляващите законови поправки, които бяха анонсирани от икономическия министър Емил Караниколов пред журналисти в сряда. Идеята за създаване на държавна фирма, която да поеме нестопанисваните водоеми, бе обявена непосредствено след наводненията през уикенда в Брегово и три села от община Хайредин заради прелели неподдържани язовири в резултат на бързото снеготопене. За ремонтите на двата язовира "Рогозен 1" и "Бързина" през лятото кабинетът спешно отпусна 3 млн. лв. Проблемът с поддръжката на язовирите в страната е перманентен от години, въпреки множеството законови поправки и промени в контрола върху поддръжката им. Обикновено темата със състоянието на водоемите и чия е вината то да е такова идва на дневен ред след поредното наводнение или трагедия с човешки жертви и така до следващия път. В момента държавата стопанисва язовирите с национално значение. "Националната електрическа компания" отговаря на онези водоеми, при чието контролирано източване произвежда електроенергия. Държавното "Напоителни системи" следи част от по-малките водоеми, но повечето от съоръженията са собственост на общините и са или отдадени под наем на частни фирми или за тях не се полагат никакви грижи. Сега Караниколов обяви, че вече са внесени поправки в Закона за водите, свързани с новата категоризацията на язовири и изискванията към собствениците им за поддръжка и аварийни ремонти. Под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов се обсъждат и промени, които да позволят на държавата да поеме стопанисването на онези водоеми, които местната власт няма капацитет или финансови възможности да поддържа. На общините ще бъде даден едномесечен срок да направят анализ за функционалността на притежаваните от тях язовири, дали могат да ги стопанисват и да решат кои от водоизточниците да отстъпят на бъдещото търговско предприятие. "В момента имаме анализ за около 5700 язовира, от които над 4500 са на общините”, каза министърът на икономиката. Той обясни и какво предвиждат внесените вече законови поправки. "В първата си част те касаят изменения в Закона за водите. Най-общо язовирите ще бъдат категоризирани – голям, малък и какви са изискванията им за експлоатация. Разбирате, че при големите и малките язовири това е съвсем различно. Ще се задължават собствениците и операторите да правят аварийни планове“, посочи Караниколов. "Най-важната тема – възнамеряваме да създадем търговско предприятие, с изменение на закон, на което по съгласие на общините, които не могат да управляват тези активи – като язовири, да бъдат прехвърляни в това предприятие. Съответно то да отговаря за извършването на ремонта и поддържането, така че да не се случва това да няма пари и финансови средства", коментира Караниколов. По думите му има предложение да се създаде фонд, в който да влизат средства не само от държавния бюджет, но и от стопанската дейност на всички язовири. С тези средства ще се извършват ремонти, но засега не става стана ясно какви отчисления от приходите си ще трябва да плащат собствениците на язовири. Предстои да се види и колко язовира общините ще решат да предадат за управление в новото дружество. Регионалният министър Николай Нанков пък коментира, че заради последните бедствия темата за създаването на т. нар. "катастрофичен пул“ отново става актуална. Според него, той може да се финансира през данък "Сгради" с минимална годишна вноска на собствениците. Структурирането на въпросния катастрофичен пул, в който собствениците на жилища да бъдат задължени да правят годишни вноски и от него да се плащат обезщетения според данъчната оценка на пострадало при бедствие жилище, бе обещано през 2015 г. от тогавашния министър Лиляна Павлова. Тогава тя каза, че такъв пул ще има до края на второто правителство на Борисов, което обаче подаде оставка в края на 2016 г. Преди две години Павлова коментира още, че за укрепване на свлачищата са необходими 871 млн. лв.. Днес сумата е набъбнала и надхвърля 1 млрд. лв. за над 2000 свлачища, по думите на Нанков.

Кралица Елизабет от сериала "Короната" с по-нисък хонорар от екранния си партньор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6761025

Кралица Елизабет от сериала "Короната" с по-нисък хонорар от екранния си партньорБританската актриса Клеър Фой, изпълнила ролята на младата Кралица Елизабет в сериала "Короната" на Нетфликс, е получавала по-малък хонорар от екранния си партньор Мат Смит, съобщи Ройтерс, позовавайки се на продуцентите на шоуто. Това е поредният пример на разлика в заплащането между двата пола в развлекателната индустрия, пише "Варайъти".

Русия иска от Лондон консулски достъп до отровената дъщеря на ексшпионина Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761042

Русия иска от Лондон консулски достъп до отровената дъщеря на ексшпионина СкрипалРуското посолство във Великобритания смята да поиска консулски достъп до Юлия Скрипал, която е в болница, след като бе отровена заедно с баща си на Острова, предаде Ройтерс, цитирайки руската агенция Интерфакс, която се позовава на анонимен източник, пише БТА. По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на редовен брифинг в Москва,

Пропуските при частната охрана в селата ще бъдат отстранени, обяви вътрешният министър

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/14/3146261_propuskite_pri_chastnata_ohrana_v_selata_shte_budat/?ref=rss


Пропуските в Закона за частната охранителна дейност, който дава възможност урбанизирани територии да имат частна охрана, ще бъдат отстранени. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев в парламента днес, след като и президентът Румен Радев, и главният прокурор Сотир Цацаров пратиха тези текстове от закона в Конституционния съд. Той не каза какви пропуски могат да бъдат установени.<br /><br />По думите на министъра кметовете настояват за такава възможност за охрана...

15 г. затвор за рецидивист, убил дядо, защитил жена от побой

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760958

15 г. затвор за рецидивист, убил дядо, защитил жена от побой15 г. да лежи в затвор рецидивистът Симеон Димитров, убил 88-годишен старец, който защитил жена от побой в софийското село Владая. Присъдата прочете съдия Антон Урумов в Софийския градски съд. Димитров, който е на 37 г., се призна за виновен и поиска делото да приключи по съкратен ред. С тази крачка той избегна наказание доживотен затвор,

Евакуираха 23 хил. души от италиански град заради бомба от втората световна

http://www.cross.bg/bili-bila-grada-1570072.html

/КРОСС/ 23 000 души са били евакуирани от град в централна Италия след като е била открита бомба, останала от втората световна война, съобщава БиБиСи. Властите в град Фано са заявили, че бомбата може да избухне, след като инцидентно е била задействана. Пациентите от болницата са били изведени, а движението на влаковете е спряно преди армията и моряци да извадят бомбата и да я хвърлят в морето. Училищата в града също са останали затворени. Бомбата с дължина 1 метър и тежаща 225 кг е била открита на брега на Фано по време на изкопните работи по изграждането на канал. Хората в радиус от 2 км са били евакуирани Почти на една трета от населението на града, който се намира на 220 км от Рим, са били засегнати. Пристанището и летището също са били затворени, а кметът на града е заявил, че мерките са необходими, защото операцията е "опасна".  

ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда eвро за бежанците в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761026

ЕС отпуска втора помощ от 3 милиарда eвро за бежанците в ТурцияЕвропейската комисия даде зелена светлина днес за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за оказване на помощ на Турция за приема на сирийските бежанци на нейна територия, както бе обещано преди две години в спорното споразумение за мигрантите, сключено между ЕС и Анкара, предаде АФП, цитирана от БТА.

Плановете на Макрон за еврозоната срещат съпротивата на Германия

http://www.mediapool.bg/planovete-na-makron-za-evrozonata-sreshtat-saprotivata-na-germaniya-news276692.html

Очакванията не могат да бъдат по-големи. След избирането на Еманюел Макрон за президент на Франция имаше надежда, че еврозоната най-накрая е възможно да продължи напред с "основен ремонт" на икономическото си управление, за да стане то по-устойчиво при криза. Очертанията на планираната сделка бяха много ясни: фискално консервативните страни като Германия ще се съгласят с по-голямо "споделяне на риска", например, създаване на съвместен механизъм за гарантиране на депозитите или фонд "за черни дни" за подпомагане на държави в криза. Междувременно уязвимите страни като Италия или Португалия ще се съгласят на намаляване на рисковете в балансите на банките и на държавните финанси.   Липсващото парче в пъзела бе правителство в Германия. На Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и на нейната сестринска партия в Бавария, Християнсоциалния съюз (ХСС), бяха необходими близо шест месеца, за да формират голяма коалиция с Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Вътрешен вот в ГСДП преди седмица разчисти последното препятствие. "Френско-германският двигател", както често е наричан, изглеждаше готов да поведе Европа за пореден път.   И, за пореден път, става все по-очевидно, че Германия и Франция са на едно мнение по много по-малко неща, отколкото се смяташе. В събота списание "Шпигел" съобщи, че Меркел и Макрон са отложили плановете си да предложат реформи в еврозоната на срещата на върха на ЕС този месец.   Различията са ясни от седмици. Германия би желала банките да намалят количеството държавни облигации в своите баланси, за да бъде предотвратено превръщането на суверенна криза в банкова. Берлин също така желае силно да бъде създаден механизъм, улесняващ преструктурирането на суверенен дълг, когато съответната страна поиска помощ от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), спасителния фонд на еврозоната.   Досега Брюно Льо Мер, френският министър на финансите, отхвърля на висок глас и двете идеи.   Неясно е също колко ентусиазирани наистина са други страни членки за такива реформи. Миналата седмица осем северни държави, включително Финландия, Ирландия и Холандия, заявиха, че една по-строга фискална дисциплина и по-голям напредък по структурните реформи трябва да дойдат преди каквото и да било широкообхватно предложение за реформи. Те остават ангажирани с довършването на изграждането на "банковия съюз", но не и склонни за започване на по-амбициозни проекти.   "Едно по-силно представяне по националните структурни и фискални политики в унисон с общите правила, наред с тези европейски инициативи, по-специално банковият съюз, трябва да има приоритет над широкообхватните предложения", написаха осемте страни в общ документ.   Най-сетне имаме Италия - гигантския очевиден проблем, за който никой не говори. На парламентарните избори на 4 март антисистемни партии като Лигата и Движение "Пет звезди" (ДПЗ) спечелиха 50 процента от гласовете, с програми, съдържащи щедри обещания, включително плосък данък от страна на Лигата и "граждански доход" - от ДПЗ, които недвусмислено са в противоречие с фискалните правила на еврозоната.   Нито една от двете партии не успя да спечели мнозинство и, поне засега, няма признаци те да желаят да формират "популистки съюз". Техният успех обаче е ясен знак, че италианските избиратели не желаят да бъдат подложени на по-строга фискална дисциплина.   Изборите в Италия служат като напомняне за страни като Германия, че те не могат да разчитат на фискално благоразумни правителства в цялата еврозона. След като те се съгласят на по-голямо споделяне на риска, с такива механизми ще може да се злоупотребява, освен ако не бъде въведена съответна система за проверки и баланси. Това ще направи Берлин по-скептичен за реформата в еврозоната. Европейските лидери ще се срещнат след две седмици, за да обсъдят редица теми, свързани с бъдещето на еврозоната, но реалният тест ще е през юни, когато се очаква те да предприемат по-конкретни стъпки.   По-специално две области ще покажат дали еврозоната иска да постигне реален напредък: първата е дали ръководителите ще се споразумеят да укрепят "единния гаранционен фонд" - обща "каса с пари", които са използвани за преструктуриране на банки, изпаднали в затруднено положение, като им се дава възможност да получат кредитна линия от ЕСМ. Това ще осигури на фонда достатъчно средства, за да се справи с големи банкови кризи.   Втората област е постигането на напредък по обща схема за застраховане на депозитите.   Разбира се, би било нереалистично да се вярва, че страните ще могат да синхронизират незабавно своите предпазни мрежи.   Необходимо е обаче да бъдат предприети някои първоначални стъпки, които да гарантират, например, че националните схеми ще се подсигурят взаимно, в случай че някоя от тях не може да се справи с даден шок. Единственият начин това да бъде политически приемливо е да продължи намаляването на рисковете в банковите баланси, по-конкретно като бъде ускорено понижаването на дела на необслужваните кредити.   Тези ходове сега изглеждат по-трудни отпреди. Те обаче си остават от жизненоважно значение за преуспяването на еврозоната. При всичките разлики помежду им и скептицизма на техните партньори, Германия и Франция не бива да се отказват от своята амбиция.   По БТА

Условна присъда за началник на отдел в ДАНС, разгласявал държавна тайна

https://www.actualno.com/crime/uslovna-prisyda-za-nachalnik-na-otdel-v-dans-razglasjaval-dyrjavna-tajna-news_664506.html

Софийски градски съд призна за виновен Мирослав М. – началник отдел в Специализирана дирекция „Финансова сигурност“ на ДАНС, разгласявал държавна тайна, и му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено за изпитателен срок от 5 години, съобщиха от прокуратурата. На 26.04.2016 г. Специализираното звено „Антикорупция“ (СЗА) при Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийски градск

ООН ни подреди на 105-то място по щастливост

https://frognews.bg/novini/oon-podredi-105-miasto-shtastlivost.html

Финландия е най-щастливата страна в света, става ясно от ежегодния доклад The World Hapiness Report, който беше публикуван от ООН. На второ място е Норвегия, която миналата година оглавяваше класацията.

Ердоган заяви, че Африн ще падне до довечера

https://www.actualno.com/asia/erdogan-zajavi-che-afrin-shte-padne-do-dovechera-news_664505.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази желанието си обкръженият от турски войски и техните съюзници кюрдски град Африн в Северна Сирия да падне до до довечера. Междувременно стана известно, че при турски въздушни удари са били убити десет бойци, лоялни на сирийското правителство, докато стояли на пропусквателен пункт край Африн. Атаката била извършена срещу пункта, намиращ се на единствения път, свързващ града с контролираната от режима в Дамаск територия югоизточно от Африн, предаде БГ

Кмет събира пари за операция на 3-годишно дете

https://www.24chasa.bg/region/article/6761039

Кмет събира пари за операция на 3-годишно детеКметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев и екипът му се включват в дарителска кампания за набиране на средства, с които да подпомогнат операцията на 3-годишната Лилия Козарева. Тя страда от ретинопатия на недоносеното и след прекарани няколко интервенции продължава да се нуждае от специализирано лечение, каза той.

Български ученици с отличие на eвропейско състезание за природни науки и технологии за млади учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761022

Български ученици с отличие на eвропейско състезание за природни науки и технологии за млади учениПърво място на регионалния кръг на най-голямото Европейско състезание за природни науки и технологии за млади учени – ”Jugend forscht” спечелиха български ученици. Божидара Симеонова и Ясен Ал Баша от 91 немска езикова гимназия “Проф К. Гълъбов” участваха в състезанието, което се проведе в Бон, Германия, съобщават от БАН.

"Мото-Пфое" с пета благотворителна акция #steniskanabala

https://www.24chasa.bg/novini/article/6761040

"Мото-Пфое" с пета благотворителна акция #steniskanabala"Мото-Пфое" стартира петия сезон на благотворителна акция #steniskanabala. От 1997 г. насам компанията подпомага абитуриенти-сираци с помощта на столичната организация на БЧК. От модно ревю, набиращо средства за бала им, инициативата еволюира през последните три години в кауза за тяхното образование, позволявайки както на повече нуждаещи се,

Италианските дясноцентристи са готови за преговори с „Пет звезди“

https://www.investor.bg/evropa/334/a/italianskite-diasnocentristi-sa-gotovi-za-pregovori-s-pet-zvezdi-257497/

Матео Салвини получи мандат от партньорите си в блока да започне разговори с „Пет звезди“ и Демократическата партия за избор на председатели на парламента

Адвокати и счетоводители ще трябва да докладват схеми за пестене на данъци

http://econ.bg/Новини/Адвокати-и-счетоводители-ще-трябва-да-докладват-схеми-за-пестене-на-данъци_l.a_i.759054_at.1.html

Министрите на финансите на Европейския съюз са се обединили около мерки срещу избягването на плащането на данък печалба, част от които предвиждат...

4,7 по Рихтер разклати Вранча

https://www.actualno.com/balkani/47-po-rihter-razklati-vrancha-news_664502.html

Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Румъния, в планината Вранча, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 12:24 ч. местно време с епицентър на 48 км западно от Фокшани и на 148 км северно от Букурещ, с дълбочина 140 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

За кое колко харчат домакинствата (графика)

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/14/3146264_za_koe_kolko_harchat_domakinstvata_grafika/?ref=rss


По повод международния ден на потребителите, който се отбелязва на 15 март, Националният статистически институт представи данни как се разпределят месечните разходи на домакинствата в България. Разпределението е според информацията на статистиката за 2016 г.<br /><br />Вероятно никого няма да учуди това, че на храната се падат около 40% от разходите на домакинствата. Данните назад в годините показват, че в абсолютна стойност тези разходи стават все по-големи, въпреки че няколко...

Трансформациите на Борисов по казуса ЧЕЗ

https://frognews.bg/politika/transformatsiite-borisov-kazusa-chez.html

От ръководството на ЧЕЗ, от това което вчера казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз. Няма как да имам нещо общо с тази сделка. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание.

Трансформациите на Борисов по казуса ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/transformatsiite-borisov-kazusa-chez.html

От ръководството на ЧЕЗ, от това което вчера казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз. Няма как да имам нещо общо с тази сделка. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание.

Вижте снимка отблизо на сатурновата луна Диона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760995

Вижте снимка отблизо на сатурновата луна ДионаНАСА публикува изображение отблизо на луната на Сатурн Диона, предаде агенция ЮПИ. Диона е с диаметър едва 1123 километра, което я прави 15-ата по големина от сатурновите луни. Планетата има 62 познати луни. Изненадващо е, че сумарно Диона надминава по размери всички по-малки от нея естествени спътници на газовия гигант, предава БТА.

Гугъл забрани рекламата на криптовалути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760999

Гугъл забрани рекламата на криптовалутиГугъл пocлeдвa фейсбуки oбяви зaбpaнa зa pe?лaмa, cвъpзaнa c ?pиптoвaлyти. Koмпaниятa щe oбнoви cвoитe ycлoвия зa pe?лaми нa финaнcoви ycлyги и вeчe щe oт?aзвa вcя?a?вo cъдъpжaниe, cвъpзвaнo c ?pиптoвaлyти, пъpвoнaчaлнo пpeдлaгaнe нa тo?eни, пopтфeйли и cъвeти зa тpeйдъpи, ?aзвa pecopният диpe?тop в Гугъл C?oт Cпeнcъp пpeд СNВС.

Адв. Хаджигенов за Фрог: За да въведе диктатура, на ГЕРБ им трябват частни охранители

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/adv-hadjigenov-frog-vavejdaneto-diktatura-gerb-triabvat-chastnite-ohraniteli.html

МВР не работи, единственото нещо, което прави е, че брани властта от протести. В момента имаме 60 000 милиционери, с бюджет милиард и половина. Какво работи МВР и защо?!

Адв. Хаджигенов за Фрог: За въвеждането на диктатура на ГЕРБ им трябват частните охранители

https://frognews.bg/novini/adv-hadjigenov-frog-vavejdaneto-diktatura-gerb-triabvat-chastnite-ohraniteli.html

МВР не работи, единственото нещо, което прави е, че брани властта от протести. В момента имаме 60 000 милиционери, с бюджет милиард и половина. Какво работи МВР и защо?!

Осигуряват се шкафчета за 200 000 ученици от 1 до 7 клас

https://www.actualno.com/education/osigurjavat-se-shkafcheta-za-200-000-uchenici-ot-1-do-7-klas-news_664500.html

200 000 ученици от 1 до 7 клас ще бъдат обхванати с модула "Осигуряване на ученически шкафчета" за облекчаване на проблема с тежките раници. Това каза директорът на Дирекция "Учебници и училищна документация" в образователното министерство Пенка Иванова. "Целта на закупуването на тези шкафчета е съхраняване на учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, които са необходими на учениците за осъществяване на образователния процес. Мисля, че това ще бъде едно д

ЕК: Визите да се издават по-бързо, но при по-задълбочени проверки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760996

ЕК: Визите да се издават по-бързо, но при по-задълбочени проверкиЕвропейската комисия предложи днес промени във визовата политика на ЕС. Предвижда се занапред визите да бъдат издавани по-бързо, но при по-задълбочени проверки. Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че за година средно ЕС издава по 15 милиона визи. В повечето случаи чужденците,

Трус от 4.7 във Вранча

http://dnes.dir.bg/news/zemetresenie-vrancha-26956754

Земетресение с магнитуд 4,7 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Румъния, в планината Вранча.

Захариева: Дали сме на Русия азбуката, но не искаме благодарност всеки ден

https://frognews.bg/novini/zaharieva-dali-sme-rusiia-azbukata-iskame-blagodarnost-vseki-den.html

”Ние сме дали не малко на Русия, дали сме им азбуката, но не изискваме всеки ден благодарност за това, не изискваме да не се благодари на други държави. Стремим се да имаме добри отношения, ясна е историческата ни връзка с Русия”, коментира министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Парламентът прие Закона за мерките срещу пране на пари

http://www.transmedia.bg/2018/03/14/%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%80/

Народното събрание окончателно прие новия Закон за мерките срещу пране на пари. Той е дело на експерти от МВР и ДАНС.

Сред мерките фигурира забрана за откриване и поддържае на банкова сметка и депозитни сертификати  – анонимни или с фиктивно име.

Със закона се забранява преобразуванейф или прехвърлянето на имущество, придобито от престъпна дейност с цел да бъде укрит незаконният му произход.

В текстовете се регламентира още изготвянето на национална оценка на риска от изпирането на пари и финансирането на тероризма. Тя ще се актуализира на две години.

Спешно кърпят дупки по пътищата във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=370726

Почти няма път във Варненска област, по който да не са зейнали нови дупки в асфалта след последните снегове и дъждове. С трайното затопляне ще започне и поетапно изкърпване с гореща смес. Това съобщи за Moreto.net шефът на Областното пътно управление Румен Илиев.

Г-жа Върбакова да си каже. И без това сделката е невъзможна

http://clubz.bg/65388-g_ja_vyrbakova_da_si_kaje_i_bez_tova_sdelkata_e_nevyzmojna

Аз съм последният човек, който ще отрече правото на госпожа Гинка Върбакова и "Инерком" да станат собственици на българските активи на ЧЕЗ. Радвам се всеки път, когато български предприемач направи голяма крачка и смени лигата, в която се състезава.

Нито ме притеснява, че КЕВР няма да има лостове, за да регулира и контролира дейността, макар че не трябва да се залита в краен оптимизъм. Да напомня само, че по-голяма част от правомощията на КЕВР са постфактум - т.е. белята може да се направи и чак след това да се предприемат спешни и коригиращи действия (ако питате мен, това си е постоянно цъкаща бомба под правителството и България).

Това е смисълът на регулаторните правомощия на КЕВР, не да бъдат управляващи и да заместват мениджмънта.

Но сделката е невъзможна без обществено разбиране и приемане, поне в частта прозрачност и видимост, на рисковете за обществото.

На първо място, не мога да си затворя очите за очевидния факт, че от това, което се представя като структура и модел на сделката, госпожа Върбакова не е нито мажоритарен, нито дори контролиращ собственик. Както посочих, размерът на средствата под неин контрол е нищожен на фона на средствата, нужни за придобиване на активите. Не става въпрос за активите, които тя може да заложи, за да изтегли кредит, а за новите методологии за оценка на кредитните рискове, които са в сила от началото на 2018 година.

Няма банка - нито в България, нито дори сега в Европа, която да приеме този риск, за да финансира сделка, която съвкупно отива над 700 милиона евро от базата, от която стартира госпожа Върбакова и "Инерком". Това ви го гарантирам.

Следователно зад кадър има хора, които гарантират с лични или корпоративни гаранции тази сделка пред банките, за да ги освободи от кредитния риск. Но остават репутационният риск и съмненията за задкулисие, които ВИНАГИ имат за резултат субоптимално управление на подобни придобивания. Едни пари, вместо за инвестиции и развитие на компанията, отиват за смазване на нечии джобове.

А сега нещо за КЕВР - какво може и какво не може

Номинално на регулатора му е все тая за колко и кой придобива, ако новата компания "Инерком" успее да изпълни лицензията си и потребителите си получават своето. Но не може да не се интересува от ключови и свръхрискови фактори по сделката, които могат да поставят под заплаха възможността на "Инерком" да изпълнява функциите си на собственик и притежател на лиценз. Примерно при обемите на декларирана печалба и ниво на дивиденти на компаниите на ЧЕЗ за последните години, от които ще трябва да се погасяват кредитите по придобиване, няма как "Инерком" и кредиторите ѝ да бъдат спокойни. Съгласете се, че е странно как компания без никакъв опит ще може да генерира по-големи печалби и дивиденти от прегорялата в битки ЧЕЗ в България.

Идиоти кредитори също няма. Тогава или настъпва събитието Х и реалните кредитори стават реални собственици или... компанията "Инерком" фалира и банките назначават синдик. Колкото и ективно и бързо да реагира КЕВР, тя не разполага с паралелен мениджърски ресурс и готовност, които да осигурят и най-вече да гарантират непрекъсваемо и безпроблемно функциониране на пренос и търговия с електрическа енергия за над 2 милиона потребители.

Докато КЕВР установи проблема и предпише мерки, минава време. Така че не разчитайте на КЕВР - поне не така ангро, както се спряга в медиите.

Освен това забравете, че някой ще допусне държавата в сделката на "Инерком", нито че има смисъл от това, защото няма съмнение, че притчата за държавата и нейното участие служат по-скоро медийно, за да дадат индулгенция на сделката пред обществото. Предложението на БСП пък за национализация е толкова абсурдно и далеч от прагматичната полезност, че дори няма смисъл да се тълкува - нито могат, нито ще го направят, нито знаят за какво иде реч. Те там са по едрия макромащаб, но нямат никакъв опит в детайлните проекции на подобни сделки по придобивания, защото по техния сценарий или ще стигнем до загуби на стотици милиони, или до дело за държавна помощ в ЕК. Толкова са объркани предложенията в тази плоскост, че не си струва да се говори.

Затова препоръката ми към госпожа Върбакова, за да не загуби тези 5 милиона евро гаранция, е да си каже за какво става реч и кой е реалният собственик. Ако не е за казване, да го смени, ако не може да го смени, да се върне към основния си бизнес.

Нямам илюзии, че ще го направи. Затова и не очаквам сделката да се състои.

С коремно превъртане през салто и право към Русия

https://www.actualno.com/viewpoint/s-koremno-prevyrtane-prez-salto-i-pravo-kym-rusija-news_664498.html

Коремни превъртания, винтове, ножици, стойки, седеж, въртежи, салта – българската политика навлезе в ново поколение на картинно шоу, след като президентът Румен Радев отвори широко вратата на физическото, за сметка на умственото. Точно така, както премиерът Бойко Борисов, но на по-ниско ниво – само с "пипане на мускула" и някоя и друга снимчица от тренировка или мач. Докато обаче се захласваме по такива ефектни изпълнения като това на Радев и го обръщаме на сеир, н

"Столипиново" се оплака на посланици: Хвърляме боклука на земята, няма кофи

https://www.24chasa.bg/region/article/6760950

"Столипиново" се оплака на посланици: Хвърляме боклука на земята, няма кофиНямаме един казан и затова хвърляме на земята. С тези думи роми от кв. "Столипиново" посрещнаха 6 посланици на Швейцария в държави от Западните Балкани, които посетиха детска градина "Лилия". Десетина минути преди визитата на дипломатите с трактор бе изнесен боклук, струпан до оградата на забавачката.

Арестуваха тийнейджър във Варна, натрупал 10 обвинения за кражби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6760981

Арестуваха тийнейджър във Варна, натрупал 10 обвинения за кражби

С решение на Варненския районен съд непълнолетният Емил Йорданов остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. По данни на съда, въпреки че все още е тийнейджър, Емил вече е обвиняем по 10 различни досъдебни производства за кражби от кафе-автомати. Обвинението срещу момчето е за кражби на пари от кафе-автомати,

Проверяват замърсеността на въздуха в района на завод "Арсенал"

https://www.actualno.com/starazagora/proverjavat-zamyrsenostta-na-vyzduha-v-rajona-na-zavod-arsenal-news_664496.html

Нарушена технологична и трудова дисциплина е причина за инцидента в завода „Арсенал“ в Казанлък, при която тази сутрин загина един работник, а друг е силно обгорял. Това заяви за Actualno.com областният управител на Стара Загора Гергана Микова.  Междувременно екипи на пожарната извършват замервания за степента на замърсяване на въздуха в района на завода. „Аз не съм била точно на мястото, където е станало произшествието. Данните, които имам, са че става в

Георги Коритаров и министър Валентин Василев: Истината за назначената от него Корнелия Нинова в "Техноимпекс"/ВИДЕО/

http://pogled.info/bulgarski/georgi-koritarov-i-ministar-valentin-vasilev-istinata-za-naznachenata-ot-nego-korneliya-ninova-v-tehnoimpeks.93158

/Поглед.инфо/ Разговор на Георги Коритаров в предаването "Свободна зона" с бившия министър на търговията и туризма в правителството на Иван Костов Валентин Василев за назначаването на Корнелия Нинова за изпълнителен директор на "Техноимпекс"./ВИДЕО/

САЩ "разлюбиха" Ердоган, Москва ще "гушне" разлюбения, с оглед неутрализиране на България

http://pogled.info/svetoven/sasht-razlyubiha-erdogan-moskva-shte-gushne-razlyubeniya-s-ogled-neutralizirane-na-balgariya.93159

/Поглед.инфо/ САЩ "разлюбиха" Ердоган, спретнаха му преврат, Москва го предупреди за преврата и сега Русия и Ердоган са първи приятели, а Турция е - най-общо казано - неутрализирана с оглед възможни "горещи" военни действия в региона по известната "ос на противопоставяне" (да не влизам в подробности).

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване