Най-вероятно Путин е взел решението за отравяне на шпионина, обяви Борис Джонсън

https://offnews.bg//sviat/naj-veroiatno-putin-e-vzel-reshenieto-za-otraviane-na-shpionina-obiav-676878.html

Най-вероятно самият руски президент Владимир Путин е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, заяви британските външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Конфликтът ни е с Кремъл на Путин и с решението на президента - а според нас то най-вероятно е негово - да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам, каза Джонсън.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията на Лондон към руския държавен глава "непростимо нарушение на дипломатическия етикет".

Ние вече нееднократно заявихме на различни равнища, че Русия няма никакво отношение към тази история. Всяка препратка или споменаване на нашия президент в тази връзка не е нищо друго освен шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила на приличие, каза Песков, помолен да коментира изявлението на Борис Джонсън.

Британският премиер Тереза Мей обвини официално Русия за атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тя обяви преди дни, че в тази връзка Лондон гони 23-ма руски дипломати и се отменят всички контакти с Русия на високо ниво.

Днес е голямата церемония за раздаване на наградите на София филм фест

https://offnews.bg//kultura/dnes-e-goliamata-tceremonia-za-razdavane-na-nagradite-na-sofia-film-fe-676875.html

Днес ще бъдат раздадени наградите в конкурсните програми на София филм фест.

Специален гост на церемонията ще бъде българският еврокомисар Мария Габриел.

Ще бъдат връчени следните награди:

Голямата награда "София - град на киното", награда на София за принос в изкуството на киното, награда на публиката, специална награда на журито, за най-добър режисьор, награда за късометражен филм, за най-добър игрален филм, награда на критиката, награда ФИПРЕССИ и награда на младежкото жури.

Ограничава се достъпът на автомобили до Борисова градина

https://www.actualno.com/sofia/ogranichava-se-dostypyt-na-avtomobili-do-borisova-gradina-news_664969.html

Без коли в Борисовата градина. Дълго очакваната забрана влиза в сила от 17 март, събота. Поставените бариери на входовете откъм улица „Незабравка“ (до зала „София“) и откъм булевард „Драган Цанков“ (до „Спортна София“) вече няма да пропускат автомобили, с изключение на такива със специален режим като линейки, пожарна, полиция. Съгласно Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столи

Министър Нанков във Варна: Кадрите в строителството не достигат

http://www.moreto.net/novini.php?n=370886

В България има добри изпълнители, строители, проектанти, инженери, но като цяло има глад за кадри в строителния сектор. Това става все по-осезаемо предвид огромния обем от дейности, които реализираме, заяви във Варна регионалният министър Николай Нанков, предаде репортер на Moreto.

Срещата Тръмп-Ким Чен-ун се подготвя с шведско посредничество

http://www.mediapool.bg/sreshtata-tramp-kim-chen-un-se-podgotvya-s-shvedsko-posrednichestvo-news276815.html

Севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо се срещна в Стокхолм с шведския премиер Стефан Льовен. Това стана в рамките на визитата на първия дипломат на КНДР в Швеция, състояла се след нееднократно отправените от Стокхолм предложения да съдейства за евентуални преговори между САЩ и Северна Корея, предаде ДПА.   На 9 март изненадващо бе съобщено, че американският президент Доналд Тръмп е приел покана да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, за да обсъдят ядрените дейности на Пхенян. Засега няма насрочена дата, не е определено и мястото.   Говорителят на Льовен отказа да коментира срещата между шведския премиер и севернокорейския министър. След нея Льовен замина за Берлин за разговори с германския канцлер Ангела Меркел.   Швеция може да изиграе ключова роля като канал за комуникация между САЩ и Северна Корея: скандинавската страна има посолство в КНДР от 70-те години и представлява пред Пхенян и дипломатическите интереси на Вашингтон.   След като пристигна в Стокхолм, И Йон-хо проведе работна вечеря с шведския министър на външните работи Маргот Валстрьом. Двамата министри се срещнаха и днес, като се очакваше двустранните разговори да се съсредоточат върху теми като ситуацията със сигурността на Корейския полуостров.   "Сега имаме нужда от диалог и се радваме, че тази среща се провежда", каза днес Валстрьом. "Но същевременно нито сме наивни, нито искаме да създаваме впечатление, че можем да решим световните проблеми."   "Бих казала, че от страните (в конфликта около Корейския полуостров) зависи каква посока ще бъде зададена и ако имаме възможност да използваме по най-добрия начин ролята и контактите си, ще го направим."   Говорител на Валстрьом заяви, че по-късно ще бъде разпространено изявление за разговорите.   Очаква се севернокорейският дипломат да остане в Швеция и през почивните дни заради други свои ангажименти, заявиха шведски официални източници.

Турция иска да приеме зимните олимпийски игри през 2026 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/16/3147940_turciia_iska_da_prieme_zimnite_olimpiiski_igri_prez/?ref=rss


Турция ще подаде кандидатура за домакинство на зимните олимпийски игри през 2026 г. Това заяви в телевизионен ефир президентът Реджеп Ердоган. Турската кандидатура вероятно ще бъде насочен около източните провинции Ерзурум, Ерзинджан и Карс.<br /><br />"Имаме отлична спортна инфраструктура в Ерзурум. Смело ще издигнем кандидатура за зимните олимпийски игри през 2026 г.", каза Ердоган, цитиран от ТАСС.<br /><br />Домакинът на зимните игри през 2026 г. ще бъде...

От В. Търново: Болницата не е във фалит, в нея няма частни отделения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765701

От В. Търново: Болницата не е във фалит, в нея няма частни отделенияВеликотърновската болница “Д-р Стефан Черкезов" няма драстични финансови проблеми, нито е във фалит, е категоричен управителят й д-р Стефан Филев. По повод на прокурорските проверки той уточни, че обект на анализа е бил период от 2010 г., когато е сключен договор с външна фирма за предоставяне на невронавигация и са били усвоени над 1,5 млн. лв.

Ердоган плаши: Ако Турция отвори границите, Европа ще катастрофира

https://frognews.bg/novini/erdogan-plashi-ako-turtsiia-otvori-granitsite-evropa-shte-katastrofira.html

Турският президент Ердоган заяви, че резолюцията на Европейския парламент за операцията „Маслинова клонка“ не означава нищо за Анкара и предупреди, че ако Турция отвори границите си за бежанците, Европа ще се сблъска с тежък проблем.

Шефът на Здравната каса в Ловеч обвинен за 1 млн. лв. щети

http://dnes.dir.bg/news/lovech-zdravnata-kasa-antonio-marinov-26963960

Окръжната прокуратура в Ловеч повдигна обвинения на директора на Районната здравна каса (РЗОК) Антонио Маринов и удължи ареста му на 72 часа.

Захариева: Да покажем, че сме част от европейското семейство

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-saraevo-ecaterina-zaharieva-26964122

Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани с конкретни проекти, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в Сараево.

Министър Московски разпореди незабавна проверка на открита процедура в БДЖ-Пътнически превози

http://www.cross.bg/elektricheski-prevozi-odit-1570275.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ-Пътнически превози" ЕООД за тригодишен период". Проверката на откритата процедура ще бъде извършена от Звеното за вътрешен одит към МТИТС във връзка с появилите се медийни материали в публичното пространство. Тя включва преглед на цялата документация на процедурата.    

Фантастичните музиканти от Арена ди Верона с концерт у нас

https://www.actualno.com/music/fantastichnite-muzikanti-ot-arena-di-verona-s-koncert-u-nas-news_664971.html

Концерт на прочутите Арена ди Верона квартет в зала „България“ предстои в София. В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз, Germi Art & Entertainment представя концерта Пулсът на Европа на 28 май, в който ще чуем прочутия италиански квартет. Забележителните инструменталисти от Арена ди Верона квартет са Гюнтер Санин, Винченцо Куаранта (цигулки), Лука Поца (виола) и Сара Аиролди (виолончело) – възпитаници на едни от най-престижн

"За" и "против" Помпейо като държавен секретар

http://www.mediapool.bg/za-i-protiv-pompeio-kato-darzhaven-sekretar-news276814.html

Скоро след като номинираният за държавен секретар Майк Помпейо приключи слушанията си (в Конгреса на САЩ), още през първия си работен ден той ще се сблъска с ракетния проблем. По единият въпрос президентът Доналд Тръмп и Помпейо вече са дали да се разбере, че искат оттегляне от сключеното при Обама ядрено споразумение с Иран. По другия изглежда и двамата имат намерение да сключат подобно споразумение със Северна Корея. Именно съветите на Помпейо към Тръмп ще помогнат да се формира ядреният пейзаж на американската външна политика. Изборът на Тръмп за заместник на уволнения Рекс Тилърсън поставя един ревностен противник на ядреното споразумение с Иран за първи дипломат при президент, който през януари отправи ултиматум да бъдат коригирани "ужасните недостатъци" на сделката. Ако Западна Европа (заедно с Китай и Русия) не склонят да окажат натиск върху Иран за такива промени, Тръмп няма да удължи облекчаването на американските санкции, когато на 12 май изтече срокът на сегашното решение. Подобен ход може да "потопи" споразумението от 2015 г. и да върне Иран в цикъла на ядрените разработки.   Досега Тръмп изтъкваше ядреното споразумение с Иран като едно от главните си политически различия с бившия държавен секретар Тилърсън. Изходната позиция на Помпейо по споразумението е недвусмислена: "Надявам се да бъде отхвърлено това пагубно споразумение с най-голямата в света държава, подкрепяща тероризма", писа той в Туитър още по времето на слушанията за утвърждаването му за шеф на ЦРУ.   Понякога обаче, както твърди старата максима, това на каква позиция стоиш, зависи от това къде седиш. Помпейо като държавен секретар ще открие, че някои сфери са по-сложи, отколкото му се е струвало като директор на ЦРУ. Той ще завари един Държавен департамент, който смята споразумението с Иран за един от главните си наследени успехи. Персоналът му ще бъде против неговите хардлайнерски възгледи.   Нерешен остава въпросът за съдбата на главния политически съветник на Тилърсън - Брайън Хук. По време на уволнението на Тилърсън във вторник Хук летеше към Виена за среща с европейските съюзници с надеждата да бъдат обсъдени нови мерки за помирение с Тръмп. Единствен Хук от вътрешния кръг на Тилърсън не е обявил своята оставка и изглежда, че има намерение да остане. Ако Помпейо го запази, може да се очаква, че Хук ще предлага различни възгледи. Държавният департамент е пълен с вакантни длъжности и това дава на Помпейо шанс да упражнява контрол над ведомството, запълвайки ги със свои съмишленици. Но оптимизмът, който някои предпазливо изразяват, че Помпейо ще се сработи с институцията, която Тилърсън държеше на дистанция, вероятно е неоправдан. В ЦРУ той даде да се разбере, че е човек на Тръмп и това вероятно ще се отрази на неговите назначения. Връзките му с консервативни организации предполагат, че той разполага с "резервоар", от който може да черпи съмишленици, а близките му отношения с Тръмп означават, че неговите избраници няма да срещат съпротивата, на която често се натъкваше неговият предшественик.   Разликата в манталитетите вещае почти сигурен сблъсък на Помпейо с кариерните дипломати. Няма нещо, което аналитиците в Държавния департамент да мразят повече от това, да им се представя една теория с аргумента: "Ама там, в ЦРУ, казват..." А Помпейо ще влезе в сградата с този "чип", поставен на рамото му. В личностен план за Помпейо казват, че е сприхав и твърдо държи на мнението си. В Държавния департамент не е прието да се повишава глас и костюмите не са единствено нещо, което се предпочита в нюансите на сивото.   Погледнато от позитивната страна, близките отношения на Помпейо с Тръмп може да се окажат предимство. При изпадналия в немилост Тилърсън много американски дипломати изразяваха на глас съмнения дали техните възгледи някога достигат до дискусиите за определянето на политики в Белия дом. Същата бе картината и в чужбина, където Тръмп, най-често през Туитър, постоянно неглижираше Тилърсън и несъмнено караше чуждестранните си контрагенти да се чудят дали изобщо си струва да си губят времето с него. Ако, каквито са слуховете, и други високопоставени хора от Белия дом, като МакМастър и Кели, си тръгнат, статутът на Помпейо и ценността му за Тръмп само ще нарастват.   Като държавен секретар Помпейо също така ще осъзнае мощната роля, която Иран има сега в Ирак. Ако в ЦРУ Иран просто се смята за "лошото момче", в Държавния департамент той се разглежда по-скоро като странен съдружник, псевдопартньор. Успешният разгром на "Ислямска държава" в Ирак е малко споменаван външнополитически успех за Тръмп и то дължащ се в значителна степен на сътрудничество с Иран. Контролът на Техеран чрез военна помощ над шиитските милиции и неговото влияние над важни (иракски) политици, означава, че той държи ключа към стабилността в Ирак. С приближаването на изборите на 12 май в Ирак, които ще определят следващия премиер на страната, Техеран разполага с някои собствени козове за разиграване, включително заплахи срещу уязвимите американски сили и дипломати, базирани в Ирак, и то точно по времето, когато Вашингтон може да върне санкциите.   Ако новите колеги на Помпейо в Западна Европа, Китай и Русия успеят чрез него да представят пред Тръмп аргументите си, те могат да убедят президента да продължи облекчаването на санкциите срещу Иран, за да се спечели време за договаряне на "мек изход", който да отложи налагането на вторични американски санкции, за да могат международните компании да търгуват с Иран без заплахата да загубят американския пазар.   Последните коментари на Помпейо за Северна Корея подчертават факта, че той сега действа в синхрон с Тръмп. "Ние стигнахме до съгласие - повече от всяка предишна (американска) администрация - да прекратим техните опити с ядрено оръжие и тяхната ракетна програма - нещата, които биха им дали възможност да прекрачат прага", каза Помпейо пред телевизия Си Би Ес преди отстраняването на Тилърсън.   Преместването на Помпейо в Държавния департамент изглежда идва точно сега, за да може той да ръководи подготовката за срещата на върха. Според едно съобщение причината Тръмп да слага Помпейо начело на Държавния департамент сега е, че той "иска да разполага със силен екип за Северна Корея".   Много вероятно е Тръмп да иска споразумение със Северна Корея, което, по ирония на съдбата, да е сходно с онова, което Обама постигна с Иран - по-малко санкции в замяна на напредък към денуклеаризация. Изпълненото с технически подробности споразумение с Техеран, с поетапно премахване на санкциите, с инспекционни протоколи, и с многостранния си характер, може дори да послужи тихомълком като директива за онова, което ще се приложи и спрямо Северна Корея.   Помпейо е в добра позиция да помогне за целта. Един от първите му актове начело на ЦРУ бе да активизира събирането на разузнавателни данни за Северна Корея като база за санкционната кампания на администрацията. Помпейо ще бъде готов да предложи кои санкции могат да бъдат адаптирани с оглед на ефекта, който Тръмп търси. За разлика от други в Държавния департамент, от които Тръмп вероятно би се страхувал, че се опитват да го накарат да изглежда слаб, на Помпейо той има доверие.   Помпейо отговаряше и за тайната киберкампания срещу Севера, за която неколкократно бе намеквано и която може по стратегически съображения, според обстоятелствата, да бъде засилвана или отслабвана.   Помпейо като държавен секретар заема ключова политическа позиция. Той е верен последовател на възгледа на Тръмп за света и утвърдена и влиятелна фигура във Вашингтон. Но дали може да помогне за предотвратяване на ядрена криза, ще зависи от това дали може да стане свързващото звено между визията на Тръмп и останалия свят, или ще се окаже (поредният) ласкател, който само ще задълбочи хаоса в Белия дом.   По БТА

Докъде стигна реформата на еврозоната?

https://www.investor.bg/analizi/91/a/dokyde-stigna-reformata-na-evrozonata-257665/

Разногласията между страните членки все още пречат на осъществяването на измененията, всяко едно от които търси своя път в европейския дневен ред

Научиха изкуствен интелект да открива рак на мозъка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765728

Научиха изкуствен интелект да открива рак 
на мозъкаЕкип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект успешно да диагностицира рак на мозъка, съобщава сайтът Лайф, цитирайки публикация в сп. "Нейчър". Изследователите заредили в система с изкуствен интелект образци от тумори на мозъка на различни стадии. Учените обясниха, че съществуват над сто вида рак на мозъка и дори и квалифицираните

КАТ към рокерите: Шофьорите не гледат, "невидими" сте, пазете се сами

http://clubz.bg/65501-kat_kym_rokerite_shoforite_ne_gledat_nevidimi_ste_pazete_se_sami

КАЛЕЙДОСКОП Мотори 2

"Пътна полиция" пусна обширни съвети към любителите на мотоциклетите на старта на сезона, мактар че в отделните области той ще бъде открит по различно време.

През 2017 г. поради нарушения на водачи са станали 520 тежки пътно-транспортни произшествия с участието на двуколесни пътни превозни средства (ППС), при които са загинали 42 и са ранени 543 участници в движението по пътищата. При тези 520 пътни инцидента най-голям е броят на тежките ПТП с мотоциклет – 299. Тежките ПТП с мотопед са 82.

Общата черна статистика за двуколесните говори: 41 загинали и 481 ранени с мотоциклет, 10 починали и съответно 120 ранени с мотопед и 22 жертви и 349 ранени при велосипедистите.

Ето и съветите на МВР:

За техническата изправност

  • Не прави компромиси с техническата неизправност! При необходимост отложи пътуването до отстраняване на повредата!
  • Консултирай се с компетентни специалисти!

 

За екипировката

  • Използвай защитна каска!
  • Осигури каска и за спътника си!
  • Снабди се с подходящо облекло и други протектори!

 

За правоспособността

 Управлението на мотопед или мотоциклет е свързано с навършването на определена възраст и придобиването на правоспособност за съответната категория чрез полагане на изпити. Не се изкушавай да караш моторно превозно средство, ако нямаш свидетелство за управление за съответната категория. Това е административно нарушение, което се наказва по ЗДвП, а ако повториш нарушението – ще ти бъде потърсена наказателна отговорност. Голяма част от пътнотранспортните произшествия с двуколесни МПС са допуснати от неправоспособни водачи.

ЗАТОВА:  

  • Ако си неправоспособен, информирай се за изискванията за водач на МПС според Закона за движението по пътищата (ЗДвП)!
  • Осведоми се за административно-наказателната и за наказателната отговорност, която носиш при нарушения на ЗДвП!
  • Управлявай мотопед или мотоциклет само ако си правоспособен водач!

 

За пътната настилка

Пътната настилка може да е неравна; след зимата – с остатъци от пясък, кал и малки камъчета особено в краищата на платното и на завои; след дъжд – хлъзгава и особено опасна. В населените места твърде често на нови места, се изграждат изпъкнали изкуствени неравности и повдигнати кръстовища и пешеходни пътеки за предпазване на други уязвими участници в движението, каквито са пешеходците.

ЗАТОВА:

  • Бъди внимателен на завои и при движение в близост до края на платното!
  • Бъди подготвен за среща с непредвидени опасности!
  • Не забрявай да следиш за знаци и маркировка за изкуствени неравности и повдигнати пешеходни пътеки! Когато преминаваш през тях, намали скоростта и бъди внимателен – може да пресича пешеходец!

 

За скоростта и сигурността

В сравнение с останалите ППС двуколесните МПС са:

  • по-нестабилни,
  • по-незащитени и
  • по-незабележими.

Причините са свързани с балансиране на мотопеда/мотоциклета, ограничеността на предпазните средства, по-малкия им габарит и изкушението за движение с по-висока скорост. Особено опасни са приятелските надпревари и скоростните състезания („гонки”), които не са регламентирани или възникват случайно и внезапно и се провеждат извън обезопасени за целта трасета. Резките промени в скоростта и внезапните спирания, слаломите между превозните средства, атрактивните акробатични демонстрации и емоциално предизвиканите гонки с други МПС може да доведат до непредвидено произшествие и да застрашат и други участници в движението на пътя.

ЗАТОВА:

  • Избери уравновесен и неагресивен стил на управление!
  • Не нарушавай скоростните режими!
  • Не участвай в нерегламентирани състезания („гонки“)!
  • Избери подходяща за условията скорост и спазвай по-голяма дистанция.
  • При всички случаи си изгради навик да се пазиш сам на пътя. Не разчитайте другите участници в движението да правят това.
  • На мотопеда/мотоциклета си по-трудно забележим от водачите на леки или товарни автомобили, особено ако попаднеш в така наречената „мъртва точка“ на огледалата за обратно виждане. Не забравяй, че поради по-малкия габарит на мотопеда/мотоциклета, по-голямата му маневреност и по-високата скорост, с която се движиш, си невидим за останалите.

В населените места най-често възникват катастрофи с уязвимите групи участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни ППС. Бъди изключително внимателен при преминаване покрай:

  • спирки на градския транспорт,
  • детски площадки и градини,
  • училища,
  • лечебни заведения,
  • паркове и
  • при пресичане на кръстовища.

 

  • Не забравяй, че другите участници в движението на пътя не могат правилно да преценят реалната ти скорост и времето, за което ще ги достигнеш.
  • Непрекъснато следи движението около себе си с огледалата за обратно виждане.
  • Планирай времето си за пътуване на далечни разстояния така, че то да включва периодични почивки.
  • Не забравяй при пътуване в сумрак или през нощта да облечеш светлоотразителна жилетка.
  • При скоростни нерегламентирани състезания („гонки“) съществува огромен риск от пътен инцидент, в който да пострадаш не само ти, а и случайни минувачи – водачи на превозни средства и пътници в тях или пешеходци.

     

    ЗАТОВА:

  • Управлявай МПС само ако си правоспособен!
  • Помни, че с мотоциклета или мотопеда си „НЕВИДИМ“!
  • Научи се да се пазиш САМ!
  • Пази и другите уязвими участници в движението – пешеходците, и своите спътници!
  • Използвай светлоотразителни жилетки и елементи!
  • Движи се през пътни участъци, разрешени за управляваната от теб категория превозно срество!
  • Стигни до избраната крайна точка невредим!

 

За предимството, маневрите, дистанцията и изпреварването

 Стабилността на две колела е по-голяма, когато:

  • културата на движение е по-висока;
  • има толерантност на пътя;
  • е взето правилно решение при маневра или изпреварване при спазване на достатъчно голяма и безопасна дистанция.
  • Бъди търпелив спрямо превозните средства с предимство.
  • Преди да извършиш маневра, включвай достатъчно рано мигачите.
  • Не се движи в непосредствена близост до автомобила пред теб.
  • Не забравяй, че водачите на автомобили започват маневри завиване наляво или в обратна посока с погрешното убеждение, че приближаващият мотоциклет е  достатъчно далече. Други често не поглеждат в огледалата за обратно виждане и дори не забелязват, че отзад ги застига или дори вече ги изпреварва мотоциклет.
  • В забранените за изпреварване участъци и при интензивно насрещно движение изпреварването е опасно и за теб, и за останалите.
  • Не потегляй веднага след светване на зеления сигнал на светофара. Мотоциклетът ускорява рязко и влиза в опасен конфликт с другите по-бавни участници в движението на пътя. Бъди много предпазлив, не навлизай с висока скорост и не изпреварвай автомобили в зоната на кръстовища.
  • Не увеличавайте скоростта с цел да „хванеш” зеления сигнал, който изтича – винаги може да се появи неправилно пресичащ пешеходец или шофьор на автомобил, който бърза да навлезе в кръстовището още на  жълт сигнал на светофара.

 ЗАТОВА:

  • Осигурявай предимство и бъди толерантен!
  • Сигнализирай маневрите отрано!
  • Избери по-голяма и безопасна дистанция!
  • Бъди концентриран при изпреварване!
  • Предвиди опасностите на кръстовища!

 

За отговорността и гражданската позиция

В основата на културата на движение по пътищата са както домашното/семейното възпитание, личният пример на родители и близки, така и обучението в училище, имитирането на чуждото поведение и подражанието на популярни личности. Нетърпимостта към нарушаването на законите, в т.ч. и на правилата за движение на пътя се възпитава и в семейството, и извън дома от цялото общество. Отговорно е поведението, когато всички участват в процеса на възпитание в безопасно поведение на пътя. Важно е да се отчете, че не само пътните полицаи може да въздействат на нарушителите и да контролират тяхното поведение.

Без да подозираш, ти може да се окажеш пример за поведение на по-малки свои близки, познати, съседи и дори непознати подрастващи. Винаги демонстрирай правилно поведение като участник в движението по пътищата. Не допускай юноши и младежи, които са неправоспособни или в явно нетрезво състояние, да управляват твоя или чужд мотопед/мотоциклет или други МПС. Дори да искаш да запазиш добрите си отношения с потенциални нарушители, реши кое е по-ценно за теб – предпазването от евентуален фатален инцидент или създаването на лъжеусещане, че всичко е наред. За предотвратяване на рискови пътувания потърси съдействие от  органите на реда („Пътна полиция”), като се обадиш незабавно на телефон 112.

 ЗАТОВА:

  • Бъди пример за подражание!
  • Търси съдействие от всички компетентни държавни и местни органи и организации!
  • На телефон 112 подай сигнал за предотвратяване на пътни инциденти!

От утре ограничават достъпа на коли до Борисова градина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765707

От утре ограничават достъпа на коли до Борисова градинаОт утре се ограничава достъпът на автомобили в парк "Княз-Борисова градина", съобщиха от пресцентъра на Столична община. Поставените бариери на входовете откъм ул. "Незабравка" (до зала "София") и откъм бул. "Драган Цанков" (до "Спортна София") вече няма да пропускат автомобили, с изключение на такива със специален режим като линейки, пожарна,

Борис Джонсън: Путин е наредил отравянето на Скрипал

https://frognews.bg/svqt/boris-djonsan-putin-naredil-otravianeto-skripal.html

Британският външен министър Борис Джонсън предположи, че самият руски президент Владимир Путин е наредил да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс.

Брюксел иска до шест месеца България да осигури механизъм за независимо разследване на главния прокурор

http://www.transmedia.bg/2018/03/16/%d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%ba%d1%81%d0%b5%d0%bb-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%be-%d1%88%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b4/

Комитетът на министрите на Съвета на Европа е дал срок от шест месеца на България да представи конкретни мерки и гарантиращи, че срещу главния прокурор ще може да се провежда независимо разследване. Това пише Mediapool като се позовава на решението на организацията, с което разполага.

„(Българските) власти са подканени да предоставят информация за конкретни реформи, които ще осигурят независимостта, по закон и на практика, на разследванията срещу главния прокурор, и в частност ще гарантират независимостта на органите, отговорни за различните фази на това разследване. (Българските) власти са подканени да осигурят информация за прогреса по тези въпроси преди 1 октомври 2018 г.“, пише в решението.

Комитетът на министрите на Съвета на Европа извършва постоянен мониторинг по изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Най-проблемното дело е „Колеви срещу България“. То е за убийството на бившия заместник-главен прокурор Николай Колев.

През декември 2002 г. Колев е застрелян. Неговата вдовица Нанка Колева и дъщеря му Кристина подават жалба в Страсбург. В нея те твърдят,  че в България разследването на убийството се извършва от хора, които са зависими и манипулирани от бившия главен прокурор Никола Филчев, че то съзнателно е саботирано с цел да се сложи чадър над извършителите. Според тях поръчители на убийството са главният прокурор Никола Филчев, съвместно с тогавашния шеф на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) Филко Славов и Алексей Петров.

През ноември 2009 г. съдът в Страсбург осъжда България, а в решението си посочва, че в страната не съществуват достатъчно гаранции за провеждане на независимо разследване на престъпления, ако възможни заподозрени са главният прокурор или други високопоставени служители, близки до него. Заради липсата на предприети мерки по този въпрос, България е поставена под наблюдение.

Mediapool припомня, че след като България е осъдена от ЕСЧП, тогавашният главен прокурор Борис Велчев се обяви за промяна в конституцията, която да премахне съществуващата недосегаемост на главния прокурор. Това обаче и до днес не се е случило. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е против такива промени. Мнението му се споделя и от управляващото мнозинство.

В новата си позиция по този случая „Колеви“ Съветът на Европа подновява поканата си към българските власти да уточнят дали все още е възможно изслушване на Никола Филчев.

„(Комитетът на министрите на Съвета на Европа) повтаря своята подкана към властите да уточнят дали все още е възможно изслушване на бившия главен прокурор Никола Филчев в контекста на ново разследване на случая „Колеви“, се казва в позицията на Комитета на министрите.

България е приканена да обясни какви мерки смята да предприеме по констатираните структурни проблеми в своята съдебна система, които водят до неефективни разследвания. Комитетът на министрите иска и анализ на резултатите от проведените реформи през 2017 година.

Екипът на евродепутата Ева Майдел във Велико Търново отбеляза Европейската седмица на парите

https://www.24chasa.bg/region/article/6765519

Екипът на евродепутата Ева Майдел във Велико Търново отбеляза Европейската седмица на паритеВ рамките на Европейската седмица на парите, Информационният офис на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел във Велико Търново, заедно с фондация „Бауерзакс", организираха открит урок в Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново. Събитието, на което присъстваха над 40 деветокласника,

Болницата в Русе: В добро финансово състояние сме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765706

Болницата в Русе: В добро финансово състояние сме През декември 2017 г. Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към Министерство на здравеопазването е извършило извънредна проверка в УМБАЛ „Канев“ АД, гр. Русе, съобщават от болницата. Оттам твърдят, че към настоящия момент, на територията на УМБАЛ „Канев“ АД не функционира друго лечебно заведение за болнична помощ,

Столичната община за шести път пусна конкурс за паметник на инж. Иван Иванов

http://www.mediapool.bg/stolichnata-obshtina-za-shesti-pat-pusna-konkurs-za-pametnik-na-inzh-ivan-ivanov-news276813.html

За шести път е обявен конкурс за паметник на един от емблематичните кметове на София - инж. Иван Иванов. Обявата за него е публикувана в регистъра за обществените поръчки. Предложения се чакат до 15 май. За най-добрата идея ще бъде дадена награда от 1000 лева. За второ място тя е 800 лева, а за трето - 700 лева. Паметникът трябва да се намира пред метростанцията на Националния стадион "Васил Левски". Идеята за него е от години, а първият конкурс е обявен през 2015 г. Всички опити за избор на проект за монумента досега се провалят по различни причини. Само през миналата година процедурите бяха две, но до избор на победители така и не се стигна заради липсата на достатъчно кандидати или заради отстраняването им по административни причини. Инж. Иван Иванов е управлявал София от 1934 г. до 9 септември 1944 г. Когато застава начело на града, налага желязна финансова дисциплина и всеки месец публикува разходите на кметството в списание "Сердика". Слага ред в безразборното застрояване на града. По негово време централните улици в столицата са павирани, открити са нови училища, болници, направени са бани по кварталите. Пуснати са няколко градски автобусни линии, разширява се трамвайната мрежа, тръгва първият тролей. По същото време започва масово озеленяване на София. През този период е открита и къпалнята "Мария Луиза", Телефонната палата, довършен е Ректоратът на Софийския университет, сградата на Националната библиотека. Преди да стане кмет инж. Иванов работи по прокарването на Рилския водопровод, който докарва вода от Рила в столицата. Рилската вода блика първо на стадион "Юнак", в близост до който трябва да е бъдещият паметник на инж. Иванов. Иван Иванов работи и по проектирането на язовир "Искър", включително и през двете години, които прекарва в затвора след 9 септември 1944 г.

Русия разследва убийството на руснак, открит мъртъв в дома си в Лондон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765709

Русия разследва убийството на руснак, открит мъртъв в дома си в ЛондонРусия съобщи, че е започнала разследване за убийство, свързано със смъртта на Николай Глушков, руснак, който е открит мъртъв този месец в дома си в Лондон, предават  AFP и "Фокус". Следственият комитет съобщава, че ще разследва смъртта на Глушков, бивш заместник-генерален директор на „Аерофлот“, който получава политическо убежище във

Ердоган пак заплаши Европа, че Турция ще отвори границите си за бежанци

https://www.actualno.com/europe/erdogan-pak-zaplashi-evropa-che-turcija-shte-otvori-granicite-si-za-bejanci-news_664965.html

Турският президент Реджеб Ердоган заяви, че резолюцията на Европейския парламент за операцията "Маслинова клонка" не означава нищо за Анкара и предупреди, че ако Турция отвори границите си за бежанците, Европа ще се сблъска с тежък проблем. В речта си пред партийната конференция в Ерзурум Ердоган припомни, че през последните 7 г. в страната са пристигнали 3,5 млн. сирийски бежанци. "Откога Европарламентът започна да поучава Анкара? По-добре оставете за себе си вашите препоръки и

Най-малко 10 души са ранени в Грузия при повреда на лифт (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/naj-malko-10-dushi-sa-raneni-v-gruziia-pri-povreda-na-lift-video-2085125

Най-малко 10 души са били ранени в зимен курорт в Грузия, след като седалков лифт се повреди. Съоръжението започнало да се движи назад, а хората да падат от него.

Съобщава се, че инцидентът е станал след аварийно спиране на лифта, до

Прокуратурата влезе в „Пирогов“ и още няколко болници в страната

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prokuraturata-vleze-v-pirogov-i-oshte-niakolko-bolnici-v-stranata-2084997

Прокуратурата влезе в осем болници в страната, една, от които – "Пирогов", заради безстопанственост при управлението им. Задържан бе директорът на здравната каса в Ловеч, защото сключил незаконен договор с частна болница, с което ощетил здравноосигурителнат

Вижте какво да не правите в заседнал асансьор

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vizhte-kakvo-da-ne-pravite-v-zasednal-asansior-2085131

При засядане в асансьора не трябва да се опитвате да излезете сами от него, напомнят от Българската асансьорна асоциация. Според главния секретар Николай Маринков ако заседналият асансьор е неизправен и човек тръгне да излиза от него, е възможно асансьорът да потег

ЦКБ посрещна четвъртокласници за учебна разходка из света на банкерите

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ckb-posreshtna-chetvyrtoklasnici-za-uchebna-razhodka-iz-sveta-na-bankerite-257682/

Посещението на учениците в централното управление на ЦКБ е част от инициативата „Европейската седмица на парите 2018“

Книжни истории с неочакван край в Париж с едно момиче, което чете в метрото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765718

Книжни истории с неочакван край в Париж с едно момиче, което чете в метротоТрогателната история на французойката Жюлиет, която се изгубва сред книгите, за да промени генерално живота си, е разказана умело от французойката Кристин Фере-Фльори на страниците на романа „Момичето, което четеше в метрото” (ИК „Сиела”). Запиляна в монотонното си ежедневие из парижките улици и страниците на книгите,

Ердоган: Ако Турция отвори границите, Европа ще катастрофира

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765712

Ердоган: Ако Турция отвори границите, Европа ще катастрофира
Турският президент Ердоган заяви, че резолюцията на Европейския парламент за операцията „Маслинова клонка“ не означава нищо за Анкара и предупреди, че ако Турция отвори границите си за бежанците, Европа ще се сблъска с тежък проблем, съобщава БГНЕС. В речта си пред партийната конференция в Ерзурум Ердоган припомни, че през последните 7 г.

59 инспектори ще следят за реда в синята зона на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370885

59 човека ще бъдат назначени като инспектори „Синя зона“ към общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона“ след въвеждането на местата за платено улично паркиране. Това става ясно от предложението за ново щатно разписание на дружеството, което трябва да разгледа финансовата комисия към местния парламент, научи Moreto.

Московски нареди проверка в БДЖ за поръчка за локомотиви

http://dnes.dir.bg/news/proverka-bdz-obshtestvena-porachka-26964031

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка в БДЖ.

Нещо вкусно: Неустоимо грис реване с цитруси

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6765291

Нещо вкусно: Неустоимо грис реване с цитрусиНеобходими продукти: 4 яйца 1 ч.ч. захар 1 ч.ч. грис 1 ч.ч. брашно 2/3 ч.ч. микс от прясно изцеден портокалов и лимонов сок 1 бакпулвер 2 ванилии 1 ч.л. настъргана портокалова кора 1 ч.л. настъргана лимонова кора кокосови стърготини за сиропа: 2 ч.ч. вода 2 ч.ч. захар 1 ванилия Начин на приготвяне: 1. Загрейте фурната на 180°С.

Лифт в грузински курорт полудя, пострадаха 11 души

https://offnews.bg//sviat/lift-v-gruzinski-kurort-poludia-postradaha-11-dushi-676877.html

11 души пострадаха в ски курорт в Грузия заради повреда на лифта.

Седалките са започнали да се движат с голяма скорост и да се разбиват една в друга. 

Публикувано в социалните мрежи видео показа, че част от туристите са скачало в движение от лифта. 

Сред ранените има руснаци, украинци, шведи и един грузинец. 

Сред пострадалите е и бременна жена. Няма опасност за живота ѝ. 

Върнаха бебето, провесено през прозорец, на родителите му

http://www.cross.bg/roditelite-bebeto-vurnaha-1570273.html

/КРОСС/ Върнаха бебето, провесено през прозорец, на родителите му, информира Нова тв. Проверката на социалните служби показа, че родителите могат да се грижат за бебето и за 11-годишната му сестричка. В клип, заснет от съседи беше показано как момиче държи бебе през балкона на осмия етаж.    

Астероид колкото Емпайър стейт билдинг може да удари Земята през 2135 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765687

Астероид колкото Емпайър стейт билдинг може да удари Земята през 2135 г.Астероид с размера на Емпайър стейт билдинг може да удари Земята през 2135 г., а от учени съобщават, че засега НАСА не знаят как могат да го спрат, предава "Дейли мейл". Астероидът Бену, с диаметър от 500 метра, обикаля около Слънцето със скорост от 101 388 километра в час. Проект, наречен "Hammer" се разработва от НАСА и две американски държавни

Любен Зидаров отново смая почитатели с великолепните си творби

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/liuben-zidarov-otnovo-smaia-pochitateli-velikolepnite-tvorbi.html

„Обратна хармония” е новата изложба от творби на великолепния наш художник Любен Зидаров в галерия „Нюанс” и ще продължи до 4 април.

Забрана за износ на лекарства при наличности под 65% от потребностите

http://www.mediapool.bg/zabrana-za-iznos-na-lekarstva-pri-nalichnosti-pod-65-ot-potrebnostite-news276812.html

Всички лекарства от позитивния лекарствен списък ще бъдат наблюдавани за това в какви количества се внасят и как те се движат на българския пазар. Наблюдението ще става през електронната система, която е в процес на изграждане и към която информация ще бъдат задължени да подават всички участници по веригата на лекарствоснабдяването – от производителите, през дистрибуторите до аптеките. Данните ще се администрират и анализират от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и при доказан недостиг износът на определени лекарства ще бъде забраняван. За недостиг на лекарствени продукти от позитивния списък ще се счита, когато анализът на ИАЛ установи, че наличните количества от тях са по-малко от 65 на сто от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от 6 месеца, изчислени въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходната половин година. Медикаменти, за които се установи липса или недостиг, ще попадат в забранителен списък за износ, докато дефицитът не бъде преодолян. Списъкът ще се актуализира всяка седмица или при настъпване на промяна в обстоятелствата. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, засягащи паралелния износ на лекарства, внесени от председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ). С предлаганите промени на практика се ревизира внесения от Министерството на здравеопазването проект, който предвиждаше по-тромава процедура за установяване на недостиг и липси, но и не залагаше подобен буфер наличностите да паднат под 65% от потребностите, за да попаднат определени лекарства в забранителния списък. Първоначално внесеният от правителството законопроект предвиждаше Експертен съвет към ИАЛ с представители на различни институции да разработва два списъка– единият за лекарствата, за които временно може да направи ограничения в износа при установяване на недостиг, а другият – за медикаментите, за които в рамките на предходните три месеца търговците на едро са уведомили ИАЛ, че ще изнасят извън страната. За липси на пазара трябваше да докладват аптеките въз основа на отказани заявки от дистрибутори, което сега се предлага да отпадне. В проекта на Дариткова няма Експертен съвет, а администрирането и анализирането на информацията от електронната система ще се прави изцяло от ИАЛ. Освен това се прецизира дефиницията за липса и недостиг на лекарствен продукт, като засичането на количествата ще става изцяло по електронен път, а няма да се разчита на натрупване на отделни сигнали. Както и в първоначалния вариант, е предвидено електронната система да започне да действа до 4 месеца след приемането на закона. Здравният министър Кирил Ананиев съобщи преди време, че по нея вече се работи. Фармацевтичните компании ще поддържат 10% резерв Като част от наличностите на пазара няма да се счита резервът, който фармацевтичните компании ще бъдат длъжни да поддържат. Предвижда се той да е в размер на 10% за медикаментите от позитивния списък, необходими за задоволяване на здравните потребности на населението за период от 6 месеца, изчислен въз основа на средномесечното потребление на съответните лекарствени продукти през последната половин година. Производители, дистрибутори и аптеки ще докладват наличностите всяка седмица Всяка седмица или при промяна на обстоятелствата компаниите ще трябва да подават към електронната система информация за доставените в България количества лекарствени продукти от позитивния списък, дистрибуторите, на които са доставени количествата, датата, на която са извършени доставките, наличните в складовете количества, посочени по лекарствени продукти. Подобни задължения се вменяват и на фирмите, които осъществяват паралелен внос на медикаменти. Те ще трябва да подават информация към системата за внесените и доставени на аптеките количества, датите на вноса и доставките и наличието на въпросните продукти в складовете. Въвеждат се и задължения за аптеките и дистрибуторите да информират чрез електронната система за доставените, продадените и наличните им количества лекарствени продукти, включени в позитивния списък. Глобите за индустрията от 50 хил. до 150 хил. лв. Създава се правна възможност ИАЛ да извършва проверки на участниците по веригата, които са длъжни да подават информация към електронната система. За неспазването на разпоредбите на закона фармацевтичните компании ще подлежат на глоба в размер от 50 000 до 100 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 100 000 до 150 000 лв. За износ на лекарства от забранителния списък глобата ще е от 50 000 до 100 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 100 000 до 150 000 лв. Същият размер на глобите са заложени за неподаване или неподаване в срок на информация към електронната система, както и за подаване на непълна или неточна информация. За първия забранителен списък за износ на медикаменти недостигът ще бъде установен въз основа на необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от три месеца, изчислени въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните три месеца. 

Американски хеликоптер се разби в Ирак, няма оцелели

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765697

Американски хеликоптер се разби в Ирак, няма оцелели Американски военен хеликоптер се е разбил вчера в Ирак. Всички седем души на борда са загинали, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ. Няма данни катастрофата да се дължи на вражески действия. Води се разследване, съобщи Пентагонът в комюнике, цитирано от БТА.

Денят в снимки – 16 март

http://www.dnes.bg/index/2018/03/16/deniat-v-snimki-16-mart.370941

Щъркели в село Белозем и котки превземат къща в Пловдив

Московски иска да се провери обществена поръчка на БДЖ-Пътнически превози

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765684

Московски иска да се провери обществена поръчка на БДЖ-Пътнически превозиМинистърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: "Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002,

Лондон: Най-вероятно Путин е наредил отравянето на Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/vladimir-putin-boris-jonsan-sergey-skripal-26963961

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че най-вероятно самият Владимир Путин е взел решение бившият агент Сергeй Скрипал да бъде отровен с невротоксин

България е трета по ръст на заплатите в ЕС

https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-e-treta-po-ryst-na-zaplatite-v-es-6080394

Данните на Евростат показват солиден ръст на заплащането на труда в страната ни през последното тримесечие на 2017 г. - с цели 12% на годишна база

Московски разпореди незабавна проверка на открита процедура в БДЖ - Пътнически превози

https://www.actualno.com/society/moskovski-razporedi-nezabavna-proverka-na-otkrita-procedura-v-bdj-pytnicheski-prevozi-news_664963.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на тр

След разкритията на OFFNews Московски разпореди проверка на скандален търг на БДЖ

https://offnews.bg//ikonomika/sled-razkritiata-na-offnews-moskovski-razporedi-proverka-na-skandalen-676876.html

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди да бъде извършен цялостен одит на обществена поръчка с предмет: „Извършване на планова техническа поддръжка (ТП, МПР и ГПР) и извънпланова техническа поддръжка (РН) на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД за тригодишен период”.

Това се случи броени часове след като OFFNews излезе с разкрития на скандалните клаузи по обществената поръчка, при която държавната жп компания ще плати над 4 милиона лева без ДДС на предварително известна фирма.

Разследвамето на OFFNews може да прочетете тук.

Проверката на откритата процедура ще бъде извършена от Звеното за вътрешен одит към МТИТС. Тя включва преглед на цялата документация на процедурата, съобщават от транспортното министерство.

Регионалният министър към варненци заради ремонтите: Бъдете търпеливи

http://www.moreto.net/novini.php?n=370878

Регионалният министър Николай Нанков призова варненци да бъдат търпеливи по отношение на пътните ремонти, които се извършват в града. Той посочи, че тези дейности трябва да се случат, за да има добра инфраструктура и „да не си трошим колите, както и да пестим време при придвижване впоследствие“, предаде репортер на Moreto.

Десет кандидат-доставчици на тръбите за гръцката газова връзка

http://www.mediapool.bg/deset-kandidat-dostavchitsi-na-trabite-za-gratskata-gazova-vrazka-news276811.html

Десет фирми заявиха участие в процедурата за избор на производител и доставчик на тръбите за строежа на междусистемната газова връзка Гърция–България, стана ясно при отварянето на документите им в петък. Най-голям е интересът от страна на турските производители – трима кандидати. по двама са представителите на Индия и Русия, по един претендент се явява от България, Гърция и Германия, обяви пред журналисти Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна на проектната компания за реализация на тръбата "Ай Си Джи Би", в която 1/2 е на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), а останалият дял – на гръцко-италианската компания "Посейдон". От турска страна кандидатите са "Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш", "Умран Челик Бору Санайи А.Ш" и "Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш", които очевидно са свързани. Индийските компании са "Джиндау САУ Лтд" и "Велспун Корп Лимитед", а руските – тръбните заводи в Загорск и Челябинск. Българският претендент и "Топливо-2", германският – "Залцгител Манесман Интернешънъл", а гръцкият – "Коринт Пайпуъркс С.А." Сега те ще преминат предварителна оценка дали отговарят на заложените в обществената поръчка критерии и от тях ще бъдат избрани петима производители на тръби, обясни Георгиева. Тя посочи, че има обективна методология, по която да бъдат определени само петима допуснати до подаване на оферти по начин, който да не отведе конкурса към Комисията за защита на конкуренцията, където е заседнала поръчката за инженер-консултант на газовата тръба. Процедурата в предварителна квалификация е по-дълга и по-тежка за възложителя, но спестява на бизнеса разходи за участие в цялата процедура и подготовка на оферта. Кои от фирмите ще бъдат поканени за направят ценово предложения в рамките на обявената стойност до 60 млн. евро без ДДС ще стане ясно след 20 април. Очакванията на Георгиева се през юни да бъде избран доставчик на тръбите. Плановете на правителството бяха в края на юни – при завършването на първото българско европредседателство, да бъде направена първата копка на газопровода от Стара Загора през Хасково до Комотини, чийто годишен капацитет ще е 3 млрд. куб. м. Макар че процедурите по провеждането на петте необходими търга, за да стартира строежа, се забавят, от Министерството на енергетиката продължават да смятат, че първата копка ще се случи в набелязания график. Tеодора Георгиева, Tеменужка Петкова и Петьо Иванов присъстваха на отварянето на офертите. "Ай Си Джи Би" очаква също така до края на март да има произнасяне на Върховния административен съд по жалбите на винарна и фирма за имоти срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията за отказ да разгледа претенциите им срещу поръчката за инженер-консултант. През април се готви за пускане и основната и най-скъпа поръчка по газовата връзка – за избор на проектант и строител на тръбата, който трябва и да я въведе в експлоатация. Нейната стойност се оценява на около 140-150 млн. евро, каза Георгиева. Също идния месец ще се обявят и малките поръчки за избор на строителен надзор и на фирма, която да отговаря за евентуалните археологични находки по трасето на газопровода. Българският шеф на "Ай Си Джи Би" припомни, че индикативната цена на проекта е 240 млн. евро, от които 220 млн. са капиталовите разходи. Част от средствата за финансирането са от европейските фондове, а българското правителство е предоставило държавна гаранция от 110 млн. евро, колкото е участието на БЕХ. "В момента е в ход пренотификацията (предварителното одобрение – б. а.) на държавната гаранция от страна на Европейската комисия", обясни изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, който също присъства на отварянето на офертите. Той допълни, че вече са водени предварителни разговори с банкови институции за финансирането и "има индикативни оферти, чиито финансови условия са добри". Радвам се, че в процедурата кандидатстват толкова много компании – това е знак, че е осигурена максимална публичност и прозрачност, коментира на свой ред министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отново акцентира върху важността на интерконектора за разнообразяването на газовите доставки не само в България, но и в региона. По тази тръба трябва да пристига от 2020 г. договореният от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м азерски природен газ от каспийското находище "Шах Дениз ІІ". Разчита се по нея да пристигат количества от терминали за втечнен газ от Гърция, както и от други държави. Газовата връзка е ключова и за намерението на правителството на Бойко Борисов за изграждане на газоразпределителен център край Варна, който само преди ден беше подкрепен от зам.-председателя на Еврокомисията и комисар за Европейския Енергиен съюз Марош Шефчович. Според него България има възможност да се превърне от транзитьор на руски газ в регионален търговец на природен газ от различни източници.

Пораден случай! В ”Медицински одит” нагло прикрили смърт от лекарска грешка в столична болница

https://frognews.bg/novini/poraden-sluchai-meditsinski-odit-naglo-prikrili-smart-lekarska-greshka-stolichna-bolnitsa.html

Нова скандална история за потулен случай на лекарска грешка изплуваха от Изпълнителна агенция „Медицински одит“. След разкритията за мъртво роденото бебе от Стара Загора, нов случай на смърт се прикрива старателно в агенцията. След поредица от разкрития в редакцията на Фрог нюз постъпиха нови сигнали за прикриване на фрапиращи нарушения. Шефове в „Медицински одит“ брутално са злоупотребили с властта си, за да наложат „чадър“ над множество нарушения.

Турчин, убил видинчанин на пътя, изчезна, заедно с ТИР-а си

http://www.cross.bg/semeiistvo-shofyor-kaloyan-1570272.html

/КРОСС/ Съкрушено видинско семейство търси справедливост за убития мъж при катастрофата на главен път Е-79 между Монтана и Видин. Роднините на загиналия 37-годишен Калоян се опитват да намерят обяснение как виновникът за смъртта на младия мъж е оставен да избяга. Припомняме, че на 8 март призори в близост до разклона за село Ивановци, турски товарен автомобил „МАН" навлязъл в насрещната лента и се блъснал в микробус „Ивеко", съобщава bulnews.bg При зверския удар на място загинал 37-годишният Калоян, който е безупречен шофьор със златен талон. Такъв документ се издава само на водачи, които повече от 6 години не са извършили никакво нарушение, дори и най-дребното. Мъжът е баща на две момичета - на 8 и 14 години. „Животът на брат ми бе отнет. Грубо, внезапно, жестоко. А аз се чувствам безсилен. Помогнете...", казва Цветан Диков. Нещастието се стоварва с пълна сила върху едно видинско семейство, оставяйки след себе си огромно опустошение. Докато почерненото семейство се опитва да намери сили, за да събере поне част от счупените парчета на един прекършен живот, турският шофьор напуска видинската болница. Наблюдаващият случая прокурор го освобождава и на чужденеца е наложена само „парична гаранция" от 3000 лева със забрана за напускане на страната. Броени дни след смъртта на Калоян от паркинга, където са оставени двете превозни средства, участвали в катастрофата, изчезва турският ТИР

Борис Джонсън: Най-вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765642

Борис Джонсън: Най-вероятно Путин е взел решението за отравянето на СкрипалБританският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че най-вероятно самият руски президент Владимир Путин е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс. Нямаме нищо против самите руснаци.

Здравният министър: Няма болници в състояние на фалит

https://frognews.bg/novini/zdravniiat-ministar-niama-bolnitsi-sastoianie-falit.html

Няма болница, която да е в състояние на фалит, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

ДЗИ придоби 100% от ОББ Метлайф и вече ще държи 21% от пазара в животозастраховането

https://offnews.bg//ikonomika/dzi-pridobi-100-ot-obb-metlajf-i-veche-shte-darzhi-21-ot-pazara-v-zh-676872.html

"ДЗИ Животозастраховане" ЕАД придоби 100% от "ОББ Метлайф" - застрахователното дружество на ОББ, съобщи на пресконференция днес Петър Андронов - мениджър на КВС Group за България, председател на надзорния съвет на "ОББ Животозастраховане" и председател на управителния съвет на ОББ.

Досега ДЗИ притежаваше 60%. Сделката за придобиването на останалите 40% от дружеството бе приключена преди два.

След вписването на промените в Търговския регистър "ОББ Метлайф" ще продължи работа под ново име - "ОББ животозастраховане" ЕАД. То ще функционира до пълното си интегриране в ДЗИ, което се очаква в края на годината.

ДЗИ и "ОББ Метлайф" ще имат общо 21% пазарен дял в животозастраховането на българския пазар след прехвърлянето на близо 400-те хиляди (към края на 2017 г.) клиенти на "ОББ Метлайф" към ДЗИ.

Няма да има промени по отношение на условията и договорите на клиентите.

Промени обаче има в управителните съвети на ДЗИ и "ОББ Животозастраховане".

Бистра Василева ще бъде Член на УС и Изпълнителен директор „Общо и корпоративно застраховане“, Евгени Бенбасат ще бъде Член на УС и Изпълнителен директор „Банково и животозастраховане“. Евгени Бенбасат се присъединява към топ мениджмънта на ДЗИ от позицията Изпълнителен директор на ОББ Метлайф, която заема от 2009 г. до момента. Стефан Делат е третият нов член на Управителния съвет, заемащ длъжността Изпълнителен директор “Финанси“ и „Риск”. До момента той е главен финансов директор на CSOB, Словакия. Коста Чолаков и Дияна Стойнова ще продължат да изпълняват своите задължения, съответно като главен изпълнителен директор и главен търговски директор, както и да бъдат членове на Управителния съвет.

Надзорният съвет на "ОББ Животозастраховане" е бъде председателстван от Петър Андронов. Другите му членове ще бъдат Йохан Демен и Григорий Вазов (членове също на НС на ДЗИ).

Новата компания ще продължи бизнес стратегията на ОББ Метлайф чрез поставяне на акцент върху инвестиционните и спестовни продукти, които и до момента са били в центъра на приоритетните области на работа на компанията.

„Близо 60% от продуктите, предлагани от ОББ Метлайф досега, са рискови, инвестиционни и спестовни продукти, които не са пряко свързани с банковите продукти. Ще работим да запазим този дял. Виждаме голям потенциал за растеж на инвестиционните и спестовните застрахователни продукти поради тенденциите на пазара през последните години за ниски лихвени проценти и увеличаване на спестяванията. Стремим се към лидерската позиция на пазара и към превръщането ни в еталон по отношение на качеството на нашите продукти", каза Коста Чолаков, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ДЗИ и на "ОББ Животозастраховане".

С приключването на сделката ОББ Животозастраховане става част от KBC Груп в България. Сделката е одобрена от регулаторните и антитръстовите органи и е входирана за регистрация в Търговския регистър.

Как болницата в Ловеч "потъна" финансово

https://www.24chasa.bg/region/article/6765572

Как болницата в Ловеч "потъна" финансовоШефът на Регионалната здравна каса вече е обвиняем Финансовото потъване на болницата в Ловеч започва още в делечната 2004 г. По това време директор е д-р Пламен Чапаров, но заради загубата от близо 900 000 лева той бил свален от поста, а неговото място заел д-р Тихомир Бенев. И точно той сключил договор с "Кардиолайф" ООД за 10 години.

Организацията за забрана на химическите оръжия проверява веществото от "Новичок"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765591

Организацията за забрана на химическите оръжия проверява веществото от "Новичок"Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) съобщи, че е започнала да проучва информацията за нервнопаралитичното вещество от групата "Новичок", за което Великобритания съобщи, че е използвано в град Солсбъри, предаде ТАСС. ОЗХО отбеляза, че такова вещество никога не е било декларирано от нито една от страните,

Русия гони британски дипломати

https://frognews.bg/novini/rusiia-shte-izgoni-britanski-diplomati.html

Случаят с отравянето на бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, осъден за шпионаж в полза на Великобритания, и на неговата дъщеря Юлия е нова антируска акция, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС .

Продължават с подмяната на водопровода в „Аспарухово“

http://www.moreto.net/novini.php?n=370877

Подмяната на основният водопровод за „Аспарухово“ ще продължи в близките дни и се очаква да приключи до около месец и половина. Това каза във Варна регионалният министър Николай Нанков. По думите с това Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще приключи своя ангажимент към квартала по отношение на ВиК инфраструктурата.

Бъдещият изпълнителен директор на Европол се срещна с Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765601

Бъдещият изпълнителен директор на Европол се срещна с ЦацаровГлавният прокурор Сотир Цацаров проведе работна среща с Катрин де Бол, генерален комисар на Федералната полиция на Кралство Белгия. Това съобщиха от прокуратурата,  цитирани от БТА. От 1 май тази година Катрин де Бол встъпва в длъжност като нов изпълнителен директор на Европол. На срещата е било подчертано доброто сътрудничество между българската

Готов е проектът за мащабни промени в енергийния сектор

https://www.investor.bg/energetika/472/a/gotov-e-proektyt-za-mashtabni-promeni-v-energiiniia-sektor-257674/

Излизането на ВЕИ централи и високоефективното производство на борсата ще изисква нотификация от ЕК, коментираха експерти пред Investor.bg

ЕС потвърди, че не признава анексията на Крим от Русия

http://dnes.dir.bg/news/ukrina-evropeyski-parlament-krim-anexia-26963889

В свое изявление по повод четвъртата годишнина от събитията в Крим ЕС потвърди политиката си на непризнаване и санкции.

Сани Жекова със сериозни охлузвания по лицето, синини и извадено рамо (Снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6765579

Сани Жекова със сериозни охлузвания по лицето, синини и извадено рамо (Снимки)Сноубордистката Саня Жекова стресна аудиторията си в Инстаграм с клип, на който се открива ужасяваща гледка. Българката се показа с охлузено лице, синини и сама допълни в поста си, че и рамото й е извадено.  Саня обяснява в поста си, че това са последствия от вчерашната й тренировка за Световната купа във Вейсоназ, Швейцария.

Шефът на администрацията на Тръмп подава оставка

http://www.cross.bg/administratziyata-trump-shefut-1570271.html

/КРОСС/ Шефът на администрацията на Белия дом може да подаде оставка днес, съобщават американски медии. CBS информира, че Джон Кели още днес може да се оттегли. Според източници от администрацията и Конгреса Кели, който пое поста през миналото лято, за да въведе ред в Белия дом, също може да напусне администрацията. Вчера вечерта "Вашингтон пост" и СиЕнЕн писаха, че президентът Доналд Тръмп възнамерява да уволни съветника си по национална сигурност Хърбърт Макмастър. Всичко зависи от непостоянното настроение на президента и подходящ избор, се казва в информацията. Макмастър вероятно ще бъде заменен от Джон Болтън и това ще окаже влияние на пазарите, защото Болтън е "ястреб" по отношение на Иран и Северна Корея. По-рано тази седмица Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. До момента най-малко 26 високопоставени лица са напуснали администрацията на президента на САЩ за период от малко над година.    

Електрически стълб падна и рани две деца

http://dnes.dir.bg/news/detza-elektricheski-stalb-26963888

Електрически стълб е паднал върху две деца - брат и сестра, докато си играели в една от кварталните обществени градинки в Пазарджик.

Тримата задържани с дрога във Варна остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765571

Тримата задържани с дрога във Варна остават в ареста

Тримата мъже, задържани при специализираната полицейска операция против разпространението на наркотици във Варна, остават в ареста с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража. Това реши състав на Варненския окръжен съд. По време на акцията бяха арестувани общо 11 души, между които три жени,

Протест пред съда в Бургас заради привърженици и противници на ”Нощните вълци”

https://frognews.bg/novini/protest-pred-sada-burgas-zaradi-privarjenitsi-protivnitsi-noshtnite-valtsi.html

Десетки членове на воинския съюз „Васил Левски” се събраха пред съда в Бургас сутринта, влязоха и в съдебната зала. Подсъдими са трима от тях – те са обвинени в хулиганство и нанасяне на средни телесни повреди, съобщава бтв.

От "Пирогов" не знаят да са разследвани от прокуратурата, но ще окажат съдействие

https://www.actualno.com/healthy/ot-pirogov-ne-znajat-da-sa-razsledvani-ot-prokuraturata-no-shte-okajat-sydejstvie-news_664954.html

Към настоящия момент в болница „Н. И. Пирогов” не е постъпвала официална информация от страна на прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка, но болницата е готова да окаже пълни съдействие. Това заяви по време на брифинг Мария Пойразова – говорител на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, във връзка с информацията, че прокуратурата ще разследва лечебното заведение заради съмнения за безстопанственост. „В бъдеще, ак

МЗХГ опроверга спекулации за финансиране на ферми за криптовалути

http://www.mediapool.bg/mzhg-oproverga-spekulatsii-za-finansirane-na-fermi-za-kriptovaluti-news276810.html

Няма да се финансират ферми за криптовалути по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), заяви пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). От средата на седмицата в социалните мрежи и специализирани земеделски сайтове се въртят слухове, че по мярката за неземеделски дейности (мярка 6.4) финансиране ще получат и проекти за копаене на криптовалути. Консултанти дори вече предлагат на наивниците да им разработват проекти. Това е абсурдно, няма как нормален човек да реши, че може да е вярно, коментираха по този повод от пресцентъра на МЗХГ. Вярно е, че копаенето е чисто земеделска дейност, а и изразът "ферма за криптовалута" е попадение в десетката. Но в регламент 1407 от 2013 г. изрично е посочено, че не се подпомагат финансови услуги, а критовалутите се третират като вид платежна услуга, посочиха от земеделското министерство. Майтапът с финансирането на добива на криптовалути се появи, докато се чакат насоките за кандидатстване по мярката, които все още не са публикувани от МЗХГ. Това поставя в неведение бранша, защото плановете бяха приемът на проекти да бъде отворен през април тази година. Бюджетът за този програмен период за финансиране на неземеделски дейности е 100 млн. евро по ПРСР. Досега прием по мярката не е отварян, защото неясно по какви причини не могат да се определят допустимите дейности за подпомагане. По тази мярка през миналия програмен период се финансира изграждането на ВЕИ паркове и къщи за гости. Проектите бяха съпътствани с разкрития за злоупотреби, тъй като еврофинансирането се възползваха близки на политици и работещи в Държавен фонд "Земеделие". В резултат на това Европейската комисия наложи финансови санкции на България, част от които страната оспорва пред Съда на ЕС. Може би това е причината сега внимателно да се прецени за какви точно неземеделски дейности да се изхарчат 100-те млн. евро по земеделската програма.

МЗХГ опроверга спекулации за финансиране на ферми за крипотвалути

http://www.mediapool.bg/mzhg-oproverga-spekulatsii-za-finansirane-na-fermi-za-kripotvaluti-news276810.html

Няма да се финансират ферми за криптовалути по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), заяви пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). От средата на седмицата в социалните мрежи и специализирани земеделски сайтове се въртят слухове, че по мярката за неземеделски дейности (мярка 6.4) финансиране ще получат и проекти за копаене на криптовалути. Консултанти дори вече предлагат на наивниците да им разработват проекти. Това е абсурдно, няма как нормален човек да реши, че може да е вярно, коментираха по този повод от пресцентъра на МЗХГ. Вярно е, че копаенето е чисто земеделска дейност, а и изразът "ферма за криптовалута" е попадение в десетката. Но в регламент 1407 от 2013 г. изрично е посочено, че не се подпомагат финансови услуги, а критовалутите се третират като вид платежна услуга, посочиха от земеделското министерство. Майтапът с финансирането на добива на криптовалути се появи, докато се чакат насоките за кандидатстване по мярката, които все още не са публикувани от МЗХГ. Това поставя в неведение бранша, защото плановете бяха приемът на проекти да бъде отворен през април тази година. Бюджетът за този програмен период за финансиране на неземеделски дейности е 100 млн. евро по ПРСР. Досега прием по мярката не е отварян, защото неясно по какви причини не могат да се определят допустимите дейности за подпомагане. По тази мярка през миналия програмен период се финансира изграждането на ВЕИ паркове и къщи за гости. Проектите бяха съпътствани с разкрития за злоупотреби, тъй като еврофинансирането се възползваха близки на политици и работещи в Държавен фонд "Земеделие". В резултат на това Европейската комисия наложи финансови санкции на България, част от които страната оспорва пред Съда на ЕС. Може би това е причината сега внимателно се прецени за какви точно неземеделски дейности да се изхарчат 100 млн. евро по земеделската програма.

Албена се премести в Средна Европа в новата постановка на Красимир Спасов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765570

Албена се премести в Средна Европа в новата постановка на Красимир Спасов Нова дума в сценичната история на Йовковата “Албена” изрече екипът на Театър “Българска армия” Красимир Спасов се сети нещо, което е стояло пред очите на режисьорите, но никой не е успял да го употреби. През 20-30-те години на миналия век, когато Албена от текста на Йовков замайва едно добруджанско село,

L'Oreal купува мобилно приложение за дигитално разкрасяване

https://www.investor.bg/novini/346/a/loreal-kupuva-mobilno-prilojenie-za-digitalno-razkrasiavane-257666/

Приложението превръща камерата на телефона в огледало и позволява на потребителите да видят как се променя лицето им в реално време

Над Черноморието утре облачността ще е променлива, без валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=370861

Над Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Вятърът от юг-югозапад постепенно ще се усилва и привечер на места вече ще е бурен. Максималните температури ще са предимно между 18° и 23°, малко по-ниски в крайните северни райони.

BILLA България е „Национален победител“ на Европейските бизнес награди

http://econ.bg/Новини/BILLA-България-е-Национален-победител-на-Европейските-бизнес-награди-_l.a_i.759189_at.1.html

BILLA България е „Национален победител” на Европейските бизнес награди 2017-2018 – най-мащабният бизнес конкурс в Европа, спонсориран от RSM....

Върнаха бебето, провесено през прозорец, на родителите му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765568

Върнаха бебето, провесено през прозорец, на родителите муЕдногодишното момиченце беше върнато при семейството си. Проверката на социалните служби показа, че родителите могат да се грижат за бебето и за 11-годишната му сестричка. В клип, заснет от зрители на NOVA и изпратени в рубриката ни „Моята новина”, се вижда как момиче държи бебе през балкона на осмия етаж.

Заловиха българи в Австралия в операция за метамфетамини за 51 млн. долара

http://www.cross.bg/metamfetamin-dolara-purt-1570270.html

/КРОСС/ Шест души, включително трима български граждани, са арестувани в три отделни акции срещу метамфетамин в Западна Австралия, за общо 51,5 кг с предполагаема стойност 51 милиона долара по цени на улицата, съобщават австралийски медии. В понеделник, полицейски служители проверяват на скенер куфар на 33-годишен мъж от Сидни на летището в Пърт и откриват 20 кг от наркотиците, а 31 кг метамфетамини са конфискувани същия ден в "Дампиер порт" в Пилбара, съобщават правителството и полицията днес. Полицията открива и 0.5 кг в имот в "Армадейл" в южната част на Пърт. Тримата български граждани са арестувани в "Дампиер порт". 42-годишна жена, 47-годишен мъж и 39-годишен мъж, са се явили в съда за внос на търговско количество от гранично контролирано лекарство. Човекът от Сидни е пристигнал в Пърт с фалшиво име с наркотиците, скрити в багажа му, обвинен е в притежание на метамфетамин с цел разпространение. В Армадейл, освен 527 грама метамфетамин са открити оръжия и повече от 50 000 щатски долара в брой. Наркотиците са намерени в скрити отделения в къщата. 41-годишен мъж и 24-годишна жена са обвинени за притежание на наркотици и огнестрелни оръжия. От средата на 2017 година в Австралия текат разследвания за организиран трафик на наркотици и организирана престъпна група. Участват специализирани полицейски сили, австралийската федерална полиция, австралийските гранични сили, австралийската комисия за криминално разузнаване и AUSTRAC

ЕС осъди принудителното приемане на руско гражданство в Крим

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/16/3147955_es_osudi_prinuditelnoto_priemane_na_rusko_grajdanstvo/?ref=rss


Четири години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Руската федерация, Европейският съюз остава твърдо ангажиран с въпроса за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирано от БТА.<br /><br />ЕС отново отбелязва, че не признава и продължава да осъжда това нарушение на международното право. То продължава да бъде пряко предизвикателство за...

Захариева към колегите си от Западните Балкани: Да покажем, че сме част от европейското семейство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765561

Захариева към колегите си от Западните Балкани: Да покажем, че сме част от европейското семейство “Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от Западните Балкани с конкретни проекти. Нашето желание е по време на срещата на върха в София през май не само да ви окажем политическа подкрепа, но и да се разберем за конкретни инициативи. Колеги, имаме голям шанс, нека да покажем на всички страни членки,

Не го искаме!

https://offnews.bg//mama-nindzha/ne-go-iskame-676874.html

Автор: Ина Зарева Така казваха родителите. Не го искаме този! Махнете го от класа, за да не махнем ние децата си! Той няма място в нашето училище! В нашия клас! Никъде няма място за него! Такива лозунги се развяваха. Категорични, режещи, скалпиращи разума направо. Трупаха се един върху друг. Закани, епитети, присъди. Майката слушаше и се свиваше като пеперуда в обратната си трансформация – отсякоха ѝ крилата, стъпкаха ги, напъхаха я обратно в пашкула, заедно с нейния нежелан син – да си стоят в утробата и двамата и да не се раждат повече. Не го искаме! Защото покрай него виждаме…

Фрогоко: Нов скандал зрее в здравеопазването заради кривите сметки с чуждите каси

https://frognews.bg/novini/frogoko-nov-skandal-zree-zdraveoopazvaneto-zaradi-krivite-smetki-chujdite-kasi.html

140 млн. лв. дължи НЗОК на чуждите здравни каси за тази година, а не 7 млн. лв., както бе обявено от зам.-здравния министър Жени Начева, обясни пред Фрогнюз Боян Бойчев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал в Надзорния съвет на Касата.

Агнето Били се роди с феноменално тегло - 3 пъти над нормалното

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765555

Агнето Били се роди с феноменално 
тегло - 3 пъти над нормалнотоАгнето Били се роди с феноменалното тегло от 11,2 килограма, което е три пъти над нормалното за вида, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Едно от братчетата на Били от същото котило тежало едва 2 килограма. Фермерът Стив Бут, който израждал агнето-рекордьор, заяви, че всичко преминало нормално. Били видял бял свят във ферма в Горен Браутън в

Агнето Били се роди с феноменално тегло - 3 пъти над нормалното

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6765555

Агнето Били се роди с феноменално 
тегло - 3 пъти над нормалнотоАгнето Били се роди с феноменалното тегло от 11,2 килограма, което е три пъти над нормалното за вида, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.  Едно от братчетата на Били от същото котило тежало едва 2 килограма. Фермерът Стив Бут, който израждал агнето-рекордьор, заяви, че всичко преминало нормално. Били видял бял свят във ферма в Горен Браутън в

Starobrno представи новата си кампания под мотото #РАЗЛИЧНО. ЧЕШКО.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765479

Starobrno представи новата си кампания под мотото #РАЗЛИЧНО. ЧЕШКО.Или как Starobrno провокира разбирането за различното чрез серия инсталации и творчески послания Starobrno обяви началото на новата си кампания, провокирайки разбирането за различното чрез серия от инсталации и творчески послания. Биреният бранд идва от едно малко познато място, пресечна точка на високите технологии и изкуството.

Нови фенски сблъсъци върнаха въпроса за футболното хулиганство в дневния ред на УЕФА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/16/3147905_novi_fenski_sblusuci_vurnaha_vuprosa_za_futbolnoto/?ref=rss


Проблемът с футболното хулиганство отново влиза в дневния ред на УЕФА след поредната порция сблъсъци. Мачове в Лига Европа дадоха поле за изява на крайни запалянковци, като акцентът от четвъртък вечерта е от Лион.<br /><br />Осем френски полицаи са пострадали след нападение от страна на фенове на "Лион". Според информациите преди домакинството срещу ЦСКА (Москва) около 100-150 хулигани са атакували полицаи пред стадиона. Запалянковците хвърляли предмети, които са довели до...

ДСБ: Властимащите превръщат всеки българин в потенциален престъпник

https://www.actualno.com/politics/dsb-vlastimashtite-prevryshtat-vseki-bylgarin-v-potencialen-prestypnik-news_664956.html

Неограничена възможност на прокуратурата за намеса в стопанския оборот и за груба репресия на бизнеса прие на първо четене Комисията по правни въпроси на 44-то Народно събрание. Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, беше гласуван на 14 март 2018 г. За пореден път, законотворците създадоха предпоставки за произвол на властимащите, вместо да изработят правни норми, които да уреждат адекватно и устойчиво реални проблеми в обществените отношен

Ердоган: САЩ да изтеглят сирийските кюрдски бойци, за да си сътрудничат с нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765547

Ердоган: САЩ да изтеглят сирийските кюрдски бойци, за да си сътрудничат с насСАЩ би трябвало да изтеглят сирийските кюрдски бойци, намиращи се на изток от р. Ефрат в Сирия, ако искат да си сътрудничат с Турция, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.  Ердоган, който говори на конгрес на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в североизточния окръг Ерзурум,

"Глас народен" напуска Реформаторския блок

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/16/3147944_glas_naroden_napuska_reformatorskiia_blok/?ref=rss


Партията "Глас народен" напуска Реформаторския блок. Това се разбира от нейна позиция, публикувана във фейсбук профила ѝ. Партията продължава самостоятелно, като остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи, се допълва в позицията.<br /><br />Припомня се, че "Глас народен" е подписала споразумение с блока през февруари 2017 г. с идеята, че единственият път за запазване на дясното е обединение. На последните...

В "Пирогов" още не е постъпила официална информация за разследване от прокуратурата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/16/3147954_v_pirogov_oshte_ne_e_postupila_oficialna_informaciia/?ref=rss


Към настоящия момент в болница "Н. И. Пирогов" не е постъпвала официална информация от страна на прокуратурата за провеждане на каквото и да било производство или проверка. В бъдеще, ако има такава, независимо от кой държавен орган се извършва проверката, ние ще окажем пълно съдействие.<br /><br />Това коментира говорителят на най-голямата болница за спешна медицина Мария Пойразова на извънредна пресконференция в отговор на обявеното по-рано днес разследване за...

Вижте най-любопитното от изминалата седмица (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/vijte-naj-lubopitnoto-ot-izminalata-sedmica-video-news_664718.html

За добро настроение и повече усмивки и през тази седмица, редакционният екип на Actualno.com избра за Вас най-любопитните новини и видеа от последите пет дни. Насладете се на тях и се заредете с положителни емоции за предстоящия уикенд! Радев се прави на Йордан Йовчев, при това по сценарий (СНИМКИ) Президентът и върховен главнокомандващ на българската армия Румен Радев, който е на посещение в пловдивската 68-ма бригада "Специални сили", изненада присъстващите със своите умения и

10 фирми подадоха заявления за производство и доставка на тръби за интерконектора с Гърция

https://www.actualno.com/business/10-firmi-podadoha-zajavlenija-za-proizvodstvo-i-dostavka-na-trybi-za-interkonektora-s-gyrcija-news_664955.html

10 фирми подадоха заявления за участие в ограничената процедура за възлагане на обществена поръчка за производство и доставка на тръби за изграждане на междусистемната връзка Гърция - България. Заявленията бяха отворени публично днес в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Петьо Иванов и на „АйСиДжиБи“ АД Теодора Георгиева. В процедурата кандидатстват следните фирми: 1. Jindaw SAW Ltd. 2. JSC "Zagorsk P

Учен си имплантира чип от карта за транспорт, не го признаха и отнесе глоба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765548

Учен си имплантира чип от карта за транспорт, не го признаха и отнесе глоба Ексцентричен австралийски учен трябва да плати глоба за пътуване без билет в градския транспорт, защото съдът не призна за валиден имплантирания под кожата му чип от електронна карта, съобщи ДПА. Новаторът, който е на 34 години, каза, че е разочарован от решението на съда. "Хората се плашат от много технологии, когато се появяват.

Хилари Клинтън влезе по спешност в болница

https://petel.bg/Hilari-Klintan-vleze-po-speshnost-v-bolnitsa__255697

Хилари Клинтън пострада сериозно по време на посещението си в Индия. Бившият държавен секретар на САЩ се намира в болница, след като е пад...

Синоптикът Петър Янков прогнозира къде ще натрупа сняг след нахлуването на новите циклони и кога ще се затопли

https://petel.bg/Sinoptikat-Petar-YAnkov-prognozira-kade-shhe-natrupa-snyag-sled-nahluvaneto-na-novite-tsikloni-i-koga-shhe-se-zatopli-__255698

През следващата седмица предстои чувствително захлаждане. Ще посрещнем астрономическата пролет, която настъпва на 20 март, със студено вр...

Страховит инцидент на пъпа на Благоевград, линейка кара пострадал композитор към Спешното

https://petel.bg/Strahovit-intsident-na-papa-na-Blagoevgrad--lineyka-kara-postradal-kompozitor-kam-Speshnoto__255699

Композиторът Кирил Иванов е ударен от парче тухла по главата, докато преминава покрай санираща се сграда в центъра на Благоевград. Инциде...

Хокинг искал на надгробния му камък да бъде изписана негова формула

http://www.mediapool.bg/hoking-iskal-na-nadgrobniya-mu-kamak-da-bade-izpisana-negova-formula-news276809.html

Световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг, който почина на 76-годишна възраст, приживе е изразил ясното си желание на надгробната му плоча да бъде изписана формулата на черните дупки, предаде БГНЕС. Още през 2002 г. в интервю за "Ню Йорк Таймс", той е заявил, че иска на надгробната му плоча да бъде изписана формулата за ентропията на черната дупка, или по-известна като формулата на Бекенщайн-Хокинг. Световноизвестният учен работеше върху нея заедно със своя колега Джейкъб Бекенщайн. Формулата е централният елемент от познанията ни за черните дупки във Вселената. Стивън Хокинг почина на 14 март тази година на 76-годишна възраст. Той боледуваше от амиотрофична латерална склероза и единственото нещо от тялото му, което работеше, беше мозъкът. Заболяването го бе приковало към инвалидна количка повече от 40 години.

Държавната ядрена компания на Китай завила интерес към АЕЦ Белене

https://offnews.bg//ikonomika/darzhavnata-iadrena-kompania-na-kitaj-zavila-interes-kam-aetc-belene-676870.html

Най-голямата държавна ядрена компания в Китай е заявила, че проявява интерес към проекта АЕЦ „Белене“.

Това каза в парламента енергийния министър Теменужка Петкова в отговор на депутатски въпрос за заявените инвестиционни намерения за изграждане на централата.

Компанията CNC, която е приемник на китайското Министерство на енергетиката, е изпратила писмо до Националната електрическа компания (НЕК).

Енергийният министър обясни, че тази възможност ще бъде включено в предложенията за най-рационално използване на оборудването на АЕЦ "Белене", които тя трябва да представи пред депутатите.

"Налице са всички предпоставки, за да можем да кажем, че темата за АЕЦ "Белене" стои на дневен ред и която трябва да решим с много широк консенсус", посочи тя.

Енергийният министър подчерта, че за площадката на АЕЦ "Белене" са вложени над 3 милиарда лева на българските данъкоплатци. Тя подчерта, че България разполага в момента с лицензирана площадка, с проект, нотифициран пред Европейската комисия, и оборудване, което очаква до края на следващата седмица да бъде напълно подслонено - защото е стояло неприбрано.

"Миналата седмица Европейската инвестиционна банка също заяви, че проявява интерес към възможността да финансира такъв проект с доста условности за това как ще бъде структуриран финансово. Такъв проект изисква сериозна инвестиция, но и много добро структуриране, така че да може да се върнат направените инвестиции", посочи тя.

Путин агитира руснаците да гласуват, играейки на струната "любов към родината"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370870

Руският президент Владимир Путин се заигра с "любовта към родината" на руснаците, за да ги насърчи да гласуват на президентските избори в неделя, тъй като той се опитва да увеличи избирателната активност на изборите, които той е сигурен, че ще спечели убедително, отбелязва "Франс прес".

Путин ще бъде преизбран, от какво се страхуват в Кремъл

https://www.vesti.bg/sviat/putin-shte-byde-preizbran-ot-kakvo-se-strahuvat-v-kremyl-6080391

Кремъл се опасява от ниска избирателна активност, която би поставила под съмнение легитимността на четвъртия мандат на Путин

Русия гласува в неделя, от какво се страхуват в Кремъл

https://www.vesti.bg/sviat/rusiia-glasuva-v-nedelia-ot-kakvo-se-strahuvat-v-kremyl-6080391

Кремъл се опасява от ниска избирателна активност, която би поставила под съмнение легитимността на четвъртия мандат на Путин

Българска игра стана най-продаваната в Steam само за ден

https://offnews.bg//gejming/balgarska-igra-stana-naj-prodavanata-v-steam-samo-za-den-676873.html

Българската игра Surviving Mars, създадена от родното студио Haemimont Games, стана абсолютен хит и само ден след пускането ѝ на пазара, стана номер едно по продажби в най-голямата платформа за игри Steam. За 24 часа са продадени над 50 хил. копия от играта. 

Стратегическата игра „Surviving Mars“ предизвиква играчите да планират, построят и управляват първата колония на Червената планета. Тя насочва вниманието към предизвикателствата, които човечеството ще срещне, когато се опита да превърне Марс в свой постоянен дом.

Играта, която се издава от Paradox Interactive, вече е достъпна на Xbox One, PlayStation®4, както и на операционните системи Linux, MacOS, и Windows.

Haemimont Games, първото българско студио за игри, е добре познато на геймърите от цял свят със серията Tropico, култовата игра Victor Vran, първата българска комерсиално успешна игра Tzar и много други.

Haemimont и Paradox предизвикват най-смелите представители на човечеството да колонизират червената планета.

Играчите са изправени пред задачата да създадат устойчива инфраструктура на Марс, въпреки ограничените ресурси и екстремни условия.

Те трябва да я развият в културно и технологично отношение за да може колонията да се развива самостоятелно без помощ от Земята. Възможностите, които играта предоставя са на практика безкрайни, като част от тях може да видите в новия трейлър на Surviving Mars.

Какво очаква играчите?

● Създаване на устойчиво бъдеще на Марс:

Оцеляването на планета, която не е създадена да поддържа човешки живот предизвиква играча да използва своите знания и умения и да изгради от нулата една цяла цивилизация.

● Колонизаторите на Марс са личности със собствена индивидуалност:

Разработчиците са обърнали специално внимание на героите в играта и са изградили образи с характери на истински хора. Всеки колонизатор е уникален индивид със своите силни и слаби страни и поведението му оказва влияние върху социалната среда, създавайки нови предизвикателства за играчите.

● Разкрийте мистериите на Марс:

Вдъхновена от класически фантасти като Айзък Азимов и Артър Кларк, играта “Surviving Mars” крие много тайни. При всяко преиграване играчите ще се натъкнат на някоя от Мистериите на Марс - голям на брой фантастични истории, от които се пада по една в игра. Дали тези мистерии ще донесат голямо богатство или ужасно разрушение? Всеки играч ще открие сам за себе си.
● Специално за новите конзоли:

“Surviving Mars” е с включена 4К поддръжка за Xbox One X и PlayStation®4 Pro

● Пълен набор от възможности за модификация:

Играта включва огромен брой вградени функции и инструменти за модификация, които ще позволят на играчите да оформят живота на Червената планета по свой личен вкус и план. Това може да се случи още на първия ден, като един от предложените модове е мисия за създаване, спонсорирана от The Yogcast, един от гигантите на видео-гейминг пазара.

Правосъдното министерство ще предложи да има наказания и за психическо насилие

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/16/3147855_pravosudnoto_ministerstvo_shte_predloji_da_ima/?ref=rss


Нови състави на престъпления, свързани с домашното насилие и насилието, основано на пол; по-тежки наказания за насилници и повече процесуални права на жертвите предвижда Министерството на правосъдието. Това се разбра от думите на правосъдния министър Цецка Цачева по време на международна конференция "Сигурно бъдеще за жените – сигурно бъдеще за всички".<br /><br />Въпреки че кабинетът изтегли Истанбулската конвенция от програмата на парламента, присъстващите на форума се...

Падналият в асансьорна шахта мъж е с фрактура на таза, но е в съзнание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765534

Падналият в асансьорна шахта мъж е с фрактура на таза, но е в съзнаниеПадналият в асансьорна шахта мъж е със сериозна фрактура на таза, но е контактен и в съзнание. Това заяви по време на брифинг Мария Пойразова – говорител на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, във връзка със състоянието на мъжа, паднал в асансьорна шахта от четвъртия етаж на жилищен блок в столицата, предаде „Фокус”. „Пациентът постъпи по-рано днес.

65-годишен загина при пожар в ловешкото село Голец

https://www.24chasa.bg/region/article/6765531

65-годишен загина при пожар в ловешкото село ГолецШейсет и пет годишен мъж е починал при пожар в дома му в ловешкото село Голец, съобщиха от ОД на МВР-Ловеч. Сигналът за инцидента е подаден към 1.15 ч. днес на тел. 112. Три екипа на пожарната в Ловеч са участвали в гасенето на горящата двуетажна къща. След потушаването на пламъците в едно от помещенията на къщата е открит трупът на собственика й.

Брюксел се заинтересува от Гинчето след скандалните данни за купувача на родната ЧЕЗ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/briuksel-zainteresuva-gincheto-sled-skandalnite-danni-kupuvacha-rodnata-chez.html

Еврокомисарят по енергетиката изненадващо се стовари у нас след изнесените скандални данни за купувача на родната ЧЕЗ. Неочаквано у нас пристигна вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар по енергетиката Марош Шефчович.

Брюксел се заинтересува от Гинчето след скандалните данни за купувача на родната ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/briuksel-zainteresuva-gincheto-sled-skandalnite-danni-kupuvacha-rodnata-chez.html

Еврокомисарят по енергетиката изненадващо се стовари у нас след изнесените скандални данни за купувача на родната ЧЕЗ. Неочаквано у нас пристигна вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар по енергетиката Марош Шефчович.

10 желаещи да доставят тръбите за интерконектора с Гърция

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-oferti-interkonektor-krajat-zhen-potok-petkova-26963793

10 са подадените заявления за участие в процедурата за производство и доставка на тръби за нуждите на газовата връзка Гърция - България.

”Глас народен” се раздели с Реформаторския блок

http://dnes.dir.bg/news/reformatorski-blok-glas-naroden-26963762

Партията на Светослав Витков "Глас народен" прекрати отношенията си с коалиционните си партньори от Реформаторския блок.

Кметът на Банско взе участие в съвместно заседание на Постоянните комисии към НСОРБ в Ловеч

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kmetyt-na-bansko-vze-uchastie-v-syvmestno-zasedanie-na-postojannite-komisii-kym-nsorb-v-lovech-news_664952.html

Кметът на община Банско взе участие в съвместното заседание на всички Постоянни комисии, създадени към Националното сдружение на общините. На двудневния форум, провел се в гр. Ловеч бяха обсъждани актуални промени в нормативната база, свързани с настоящите изисквания и проблеми на общините. Проект на нов закон за ВиК отрасъла, законови промени относно класификацията на язовирите, какви са новите моменти в приетия Закон за концесиите, Законопроект за гробищата и гробищните паркове, бяха част от к

Мат Деймън се мести в Австралия заради Тръмп

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6765520

Мат Деймън се мести в Австралия заради ТръмпИзвестният американски актьор Мат Деймън е взел решение да се премести със семейството си в Австралия, съобщава Sydney Sunday Telegraph, цитиран от БТА.  Мотивите според изданието са, че му е дошло до гуша от президента на САЩ Доналд Тръмп и че в Австралия децата му ще растат в безопасност. Деймън е женен за Лусиана Баросо, с която имат три дъщери.

Трети сме по ръст на заплати в ЕС и в Еврозоната

http://www.cross.bg/trimesechie-povishenie-mesetza-1570269.html

/КРОСС/ През последното тримесечие на 2017-а растежът на заплатите в Еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри слабо спрямо предходните три месеца, като в същото време нашата страна остава на трето място (след Румъния и Унгария) по ръст на заплащането на труда, показват данни на Евростат, цитирани от БНР. Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база с 1,7% след повишение с 1,6% през предходните три месеца, но въпреки това остава далеч от растеж с 2,2% през второто тримесечие (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите в края на миналата година се ускори до 2,4% от 2,1% през периода юли - септември. В същото време почасовата цена на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нарасна през четвъртото тримесечие на 2017-а с 1,5% след повишение с 1,6% през третото тримесечие и растеж от 2,2% през периода април - юни (най-солиден растеж от началото на 2016 година), докато за целия ЕС растежът в края на миналата година се ускори до 2,3% от 2,2% през трите месеца до края на септември, показват данните на Евростат. Днешните смесени данни за еврозоната сякаш продължават да не оправдават надеждите на ЕЦБ, че намаляващата безработица в региона ще доведе до по-силен растеж на заплащането на труда и до по-солидно крайно потребление, допринасяйки по този начин за увеличаване и на инфлацията в региона на единната валута

Искат преиграване на скандален мач на Пламен Константинов (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6765502

Искат преиграване на скандален мач на Пламен Константинов (видео)Пламен Константинов получи широка подкрепа от треньори и волейболни фенове от цяла Европа. В сряда клубният му тим "Локомотив" бе посечен грубо от съдиите на мача с "Нолико" от плейофите на Шампионската лига. При 28:28 в третата част състезател на руския отбор атакува и главният рефер Мирко Янкович отсъди топка в аут.

БАБХ откри 3 вида сирене и 2 вида кашкавал без мляко

http://dnes.dir.bg/news/hrani-kashkaval-sirene-babh-26963760

Производители на сирене и кашкавал продължават да предлагат на пазара фалшиви продукти, констатират проверки на Агенцията по храните.

Нови разкрития: Офертата на Гинка не била най-високата за ЧЕЗ

https://offnews.bg//ikonomika/novi-razkritia-ofertata-na-ginka-ne-bila-naj-visokata-za-chez-676871.html

"Инерком" не е дала най-високата цена за купуването на активите на ЧЕЗ в България. Бизнесът на фирмата се финансира от банки и две непрозрачни структури – Score Trade и Global Victory Trust. Това става ясно от ново разследване на чешки медии.

Според разследването индийската компания "Индия Пауър" заедно с малка българска компания "Фючър Енерджи" са предложили малко над 17 милиона евро по-висока цена за българските активи на ЧЕЗ от компанията на Гинка Върбакова.

Въпреки това офертата на „Инерком“ е оценена като по-благоприятна, заяви за програма "Хоризонт" на БНР чешкият журналист Петър Кубка.

Най-големият информационен портал на Чехия seznam.cz публикува материал и видео на репортерката Зузана Кубатова, в които тя съобщава, че „Индия пауър“, съвместно с българската "Фючър енерджи", е направила почти 20 милиона евро по-висока оферта в търга.

Тази оферта е била за 360 милиона евро и падежът е за пет години. На второ място е била „Инерком“, която иска да купи ЧЕЗ за 342,5 милиона евро, но падежът - девет месеца. На трето място е останала чешката „ЕНЕРГО-ПРО“ с 304 милиона евро, която е собственик на енергото в Североизточна България.

Въпреки това ръководството на ЧЕЗ е преценило, че офертата на „Инерком“ е по-благоприятна.

Индийската компания е предложила окончателното разплащане да стане за период от 5 години, докато Гинка от Пазарджик обещала да плати всичко само след 9 месеца.

Кириакос Мицотакис призова Турция да освободи незабавно задържаните гръцки военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765526

Кириакос Мицотакис призова Турция да освободи незабавно задържаните гръцки военниЛидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“, Кириакос Мицотакис, който е на посещение в Ню Йорк, призова Турция незабавно да освободи задържаните гръцки военнослужещи, за да се гарантират добросъседските отношения между двете страни, предават агенция ???- ??? и "Фокус". Гръцкият политически ръководител е определил като

Новият германски транспортен министър е против забраната за дизелови коли

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/16/3147907_noviiat_germanski_transporten_ministur_e_protiv/?ref=rss


Новият германски министър на транспорта Андреас Шойер каза, че ще направи всичко по силите си, за да избегне забрана за каране на дизелови автомобили, предаде "Ройтерс".<br /><br />Шойер положи клетва в сряда, заменяйки на поста Александер Добринт, който често бе обвиняван, че е твърде близък до автомобилната индустрия в страната. Новият министър каза, че е против въвеждането на система със стикери, която да идентифицира по-замърсяващите дизелови коли. По думите му това е...

Ето как върви работата по бул. „Левски“ край Максуда

http://www.moreto.net/novini.php?n=370880

Тече активна работа по трасето на новия бул. „Левски“ в частта, която минава край Максуда и ул. „Георги Пеячевич“, видя репортер на Moreto.net. Екипи работят усилено по коритото на отводнителния канал. По околните огромни склонове от пръст на места вече отново има струпани количества отпадък, въпреки че само преди месеци Община Варна извози хиляди тонове боклук от района.

САЩ подкрепиха отново правото на Кипър да проучва за петрол и газ край острова

https://www.24chasa.bg/novini/article/6765521

САЩ подкрепиха отново правото на Кипър да проучва за петрол и газ край островаАмериканският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл днес за пореден път изрази подкрепата на Вашингтон за правото на Кипър да извършва проучвания за откриване на петрол и газ край бреговете на острова, предаде Асошиейтед прес. Мичъл се срещна днес в Никозия с президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Стълб на улична лампа падна и рани две деца

http://www.mediapool.bg/stalb-na-ulichna-lampa-padna-i-rani-dve-detsa-news276808.html

Две деца са с леки наранявания, след като стълб на уличното осветление в Пазарджик падна близо до детска площадка, съобщи БНР. Преди инцидента, екипи, които поддържат уличното осветление, подменяли повредени части в електрическите табла. Не е ясно дали падането на стълба има връзка с работата им. Според говорителя на полицията Мирослав Стоянов най-вероятно причината е ръждясване в основата на съоръжението. Възможно е той да е поддал, ако децата са го дърпали или бутали. За инцидента е сигнализирал бащата на децата, които имат охлузни рани.  Опасният стълб вече е премахнат, а кабелите са обезопасени. По разпореждане на общината ще бъде извършена допълнителна проверка на всички подобни стълбове в града. Съоръженията, които крият риск, ще бъдат премахнати или подновени. От полицията препоръчват на родителите да наблюдават децата си и да не им позволяват да играят в близост до електрически съоръжения.

Стълба на улична лампа падна и рани две деца

http://www.mediapool.bg/stalba-na-ulichna-lampa-padna-i-rani-dve-detsa-news276808.html

Две деца са с леки наранявания, след като стълб на уличното осветление в Пазарджик падна близо до детска площадка, съобщи БНР. Преди инцидента, екипи, които поддържат уличното осветление, подменяли повредени части в електрическите табла. Не е ясно дали падането на стълба има връзка с работата им. Според говорителя на полицията Мирослав Стоянов най-вероятно причината е ръждясване в основата на съоръжението. Възможно е той да е поддал, ако децата са го дърпали или бутали. За инцидента е сигнализирал бащата на децата, които имат охлузни рани.  Опасният стълб вече е премахнат, а кабелите са обезопасени. По разпореждане на общината ще бъде извършена допълнителна проверка на всички подобни стълбове в града. Съоръженията, които крият риск, ще бъдат премахнати или подновени. От полицията препоръчват на родителите да наблюдават децата си и да не им позволяват да играят в близост до електрически съоръжения.

Продължаващото медицинско обучение в България вече ще е по европейския стандарт

https://www.dnevnik.bg/zdrave/2018/03/16/3147909_produljavashtoto_medicinsko_obuchenie_v_bulgariia/?ref=rss


Продължаващото медицинско обучение на лекарите в България ще се провежда по изискванията и стандартите за Западна Европа, САЩ и Канада и ще има същия еталон за качество. Такова споразумение подписаха днес ръководствата на Българския лекарски съюз и Европейския съюз на медицинските специалисти, според което предстои унифициране на критериите за продължаващо обучение и ще дава възможност за акредитиране и сертифициране на медицинските форуми у нас по европейски стандарт.<br /><br...

Врачанската болница агонизира, червените искат оставки

https://www.24chasa.bg/region/article/6765525

Врачанската болница агонизира, червените искат оставкиБСП във Враца излезе с официална позиция по повод агонията на МБАЛ „Христо Ботев”. Според червените месеци наред правителство, депутати, партийни ръководители и ръководство на врачанската държавна болница пишат стратегии, дават интервюта и обещават светло бъдеще. Крайният резултат е най-тежкия провал в здравеопазването и пряка опасност за 200

Борисов и Цацаров се срещнаха с бъдещия изпълнителен директор на Европол (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/borisov-i-cacarov-se-sreshtnaha-s-bydeshtiia-izpylnitelen-direktor-na-evropol-snimki-2085117

Борбата с тероризма, с трафика на хора, със злоупотребата с платежни инструменти, компютърните престъпления бяха сред темите, които обсъди министър-председателят Бойко Борисов с генералния комисар на Федералната полиция на Белгия Катрин де Бол, съо

72 часа арест за шефа на здравната каса в Ловеч

//dariknews.bg/novini/bylgariia/72-chasa-arest-za-shefa-na-zdravnata-kasa-v-lovech-2085120

След изтичането на 24-часовата полицейска мярка за задържане директорът на Районната здравноосигурителна каса в Ловеч д-р Антонио Маринов остава за 72 часа в ареста, съобщават от Окръжна прокуратура.
 
Както Дарик информира, той бе задържан при акция

Борис Джонсън: Вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/boris-dzhonsyn-veroiatno-putin-e-vzel-reshenieto-za-otravianeto-na-skripal-video-2085118

Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че най-вероятно самият руски президент Владимир Путин е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс.

ДЗИ придоби 100% от ОББ Метлайф

https://www.actualno.com/business/dzi-pridobi-100-ot-obb-metlajf-news_664950.html

Мащабна сделка създаде най-голямата застрахователна група в България. ДЗИ Животозастраховане ЕАД вече окончателно придоби 100% от ОББ Метлайф, стана ясно на пресконференция в столицата.  След вписването в Търговския регистър, ОББ Метлайф ще се преименува на ОББ Животозастраховане. С това наименование компанията ще функционира до пълното си интегриране в ДЗИ, което се очаква до края на годината. "KBC Груп oфициaлнo пpиĸлючи cдeлĸaтa зa пpидoбивaнeтo нa Oбeдинeнa бългapcĸa бaнĸa

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване