37 г. затвор за лекари, които уж убили гард на Галевите

https://frognews.bg/novini/37-godini-zatvor-lekarite-koito-ubili-garda-galevite-otvertkata.html

37 години затвор за убийството на приближения до братя Галеви Николай Радев, с прякора Отвертката. Решението е на Кюстендилския окръжен съд. След 4-годишна съдебна сага, трима лекари от една фамилия отиват в затвора.

Русия, Турция и Иран ще продължат да си сътрудничат за унищожаване на "Ислямска държава"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764863

Русия, Турция и Иран ще продължат
да си сътрудничат за унищожаване
на "Ислямска държава" Русия, Турция и Иран ще продължат сътрудничеството си за ликвидиране на "Ислямска държава" и други терористични групировки. Това заявиха след днешните си преговори за Сирия в казахстанската столица Астана външните министри на трите страни - гаранти на примирието в Сирия, предаде ТАСС. "Потвърдихме решимостта си да продължим сътрудничеството за

Лекарският съюз подписа договор с Европейския съюз на медицинските специалисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764855

Лекарският съюз подписа договор с Европейския съюз на медицинските специалистиБългарският лекарски съюз /БЛС/ подписа договор за сътрудничество с Европейския съюз на медицинските специалисти. Чрез договора се поставя началото на унифициране на критериите на продължаващото медицинско обучение с тези в Европа и ще даде възможност за акредитиране и сертифициране на медицинските форуми по европейски стандарт.

Да гледаме света през очите на Путин? Няма защо

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/16/3147669_da_gledame_sveta_prez_ochite_na_putin_niama_zashto/?ref=rss


На 12 март министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обвини Русия, че или е пряк автор на опита за убийство на бащата и дъщерята Скрипал на британска територия, или е допуснала други лица да използват за тази цел произведения от руската държава невропаралитичен газ "Новичок". Същевременно водачът на лейбъристите Джереми Корбин, по повод същия случай, не обвини Русия, а призова за "здрав диалог" с Кремъл. В парламента думите му бяха посрещнати с възмущение и от...

Принц Чарлз и Камила ще посетят Атина през май

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6764853

Принц Чарлз и Камила ще посетят Атина през майПринц Чарлз със съпругата си Камила Паркър-Боулс ще бъдат на двудневно посещение в Атина през май, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА. Точната дата на визитата все още не е определена, но най-вероятно тя ще се състои на 7-8 или на 9-10 май. Поканата до принц Чарлз и неговата съпруга е била отправена преди два месеца от президента на Гърция

Тодор Байчев: Управляващите продадоха сигурността на гражданите

http://www.cross.bg/durzhavata-samo-politicheski-1570244.html

/КРОСС/ Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той реално подарява сферата, която е светая светих за всяка държава - сигурността. Това се казва в Декларация от името на ПГ на „БСП за България", представена от депутата Тодор Байчев. "Народното събрание на Република България е сърцето на българската държавност, институцията, която е призована да гарантира демокрацията, да възпира изпълнителната власт от субективизъм и своеволия, да гарантира справедлива и устойчива законова рамка, и да пази силата на държавата България. Управляващите често забравят основите, върху които трябва да градим дейността си и още по-често превръщат Народното събрание в орган, който пази или прокарва нечий частен интерес. В някои случаи това граничи с безогледни, невъобразими като политически егоизъм и късогледство, и опасни като последствия действия. Такъв е случаят с МВР. Този състав на правителството - между ГЕРБ и ОП, са първите, които си позволяват да раздържавяват МВР, да го предлагат на парче на частници, да търгуват с най-ценното за българските граждани - сигурността на живота, здравето и собствеността им. Законът за частната охранителна дейност е един от най-опасните прецеденти в съвременното законодателство. Той реално подарява сферата, която е светая светих за всяка държава - сигурността. Той е врата към връщането на добре познатите „охранители" от първите години на прехода

Почина човекът, който даде на новороденото правото на личност

http://www.moreto.net/novini.php?n=370850

Томас Бери Бразелтън, американският педиатър, чиято научна и практическа дейност създаде школа в целия свят, почина на 99-годишна възраст, съобщи в четвъртък „Ню Йорк Таймс“. Бразелтън промени начина, по който се гледа на новородените деца.

Пореден случай на улично правосъдие

http://dnes.dir.bg/news/pravosadie-ulitzata-strahat-26962580

За нов случай на агресия съобщи потребител на фейсбук страницата си.

Филмът 'Българската епопея на Драва - 1945' с премиера по БНТ Свят

https://offnews.bg//kultura/filmat-balgarskata-epopeia-na-drava-1945-s-premiera-po-bnt-sviat-676836.html

Документалният филм "Българската епопея на Драва - 1945" ще бъде излъчен днес премиерно по БНТ Свят от 19 часа.

Във филма е възпроизведена една от най-забележителните битки на Българската армия, началото на Дравската епопея.

Паметното сражение от Втората световна война пресъздадат 40 ентусиасти от Клуб Братя по оръжие, облечени и снабдени с автентични униформи и оръжия на Българската армия, Вермахта и СС от Втората световна война.

В боя влизат автентични лодки, джипове, мотоциклети от марките БМВ и Цюндап.

Мощни водни взривове и пиротехника допълват ефектната картина на сражението.

А ако някой го изпусне, повторението е на 18 март, неделя, от 03:00 часа

Спасили плачещо бебе след убийството и самоубийството в Пловдив

http://clubz.bg/65486-spasili_placheshto_bebe_sled_ubijstvoto_i_samoubijstvoto_v_plovdiv

13-месечната дъщеря на починалите в Пловдив мъж и жена, плачейки, неволно ориентирала чичо си и го принудила да разбие апартамента.

Преди това той получил телефонно обаждане от Илияна, с която брат му, самоубилият се Ради Х., живеел на съпружески начала, съобщават от прокуратурата. ОП вече води досъдебно производство за убийството на 29-годишната жена, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убитата начин, и настъпила впоследствие смърт на извършителя – съжителстващия с нея на семейни начала мъж на 32 години.

Преди обяд на 15-и Илияна звъняла на "девера" си, но той не могъл да отговори. После вече опитал неколкократно да се свърже с нея по телефона, но тя не отговорила. Брат му също не вдигал.

Около 15.30 ч. отишъл до апартамента, който обитавала двойката и 13-месечната им дъщеря, но отвътре на бравата имало поставен ключ.

От вътрешността на апартамента се чувал детски плач. Братът веднага потърсил ключар, който, като пристигнал, въпреки тройното заключване на входната врата на жилището успял да отвори.

"При отваряне на входната врата ключарят и братът на Ради Х. видели труп на човек в стаята, разположена срещу вратата. Братът на Р. Х. се ориентирал по плача на детето къде се намира то и го взел. Двамата излезли от апартамента. В 16,08 часа ключарят подал сигнал в дежурната на І РУ при ОД на МВР – Пловдив, а в 16,10 ч. - и на телефон 112", описват ситуацията от прокуратурата.

Сформираният екип от разследващи установил, че прозорците и балконските врати на апартамента били затворени. Жената обаче била намерена лежаща по гръб с порезна рана на шията и защитни порезни рани по ръцете, което говори, че е опитвала да се отбранява. Мъжът, с когото живеела на съпружески начала, лежал по лице, като в дясната си ръка държал голям кухненски нож, забит в шията му. Пристигналият екип на Спешна помощ само констатирал настъпилата смърт на мъжа и жената.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия, били са назначени съдебномедицински, биологична, дактилоскопна и химически експертизи, а разследването продължава, съобщават от прокуртурата.

Детето на починалите се намира при близките им.

Само преди месец в Пловдив имаше сходна трагедия: Музикантът Антон Бояджийски застреля жената, с която живееше - Николина Попова, и се самоуби. Труповете бяха намерени в неговата кола близо до Пампорово.

Защо след сто години Shell напуска Нова Зеландия

http://clubz.bg/65485-zashto_sled_sto_godini_shell_napuska_nova_zelandiq

Петролно-газовият гигант Royal Dutch Shell напуска Нова Зеландия след сто години бизнес в страната, става ясно от съобщение на Shell. Компанията е постигнала споразумение да продаде бизнеса си там на австрийската OMV за $578 милиона.

Планира се сделката да бъде финализирана през последното тримесечие на 2018 г. Служителите на Shell Taranaki Limited и Shell New Zealand ще преминат на работа в OMV New Zealand.

От Shell отбелязват, че тази стъпка е в съответствие със стратегията на компанията за продажба на активи за $30 милиарда до края на тази година. Това ще реорганизира в оптимална степен структурата на компанията, ще повиши финансовата ѝ стабилност и конкурентоспособност.

Royal Dutch Shell се занимава с добив и преработка на въглеводороди в над 40 страни по света. Наред с това британско-холандският концерн притежава най-голямата в света търговска мрежа от бензиностанции в повече от 80 държави. 

В България компанията извършва проучвателни сондажи за петрол и газ в блока "Хан Кубрат" в Черно море и притежава 96 бензиностанции.

Дядо Тодор от Пловдив има нужда от кръв, за да живее! Нужни са му само двама дарители месечно

https://petel.bg/Dyado-Todor-ot-Plovdiv-ima-nuzhda-ot-krav--za-da-zhivee--Nuzhni-sa-mu-samo-dvama-dariteli-mesechno__255662

Снимка trafficnews.bg Възрастен мъж от Пловдив има нужда от кръв, за да живее. И то само от двама кръводарители месечно… такива обаче той трудн...

В тази ислямска държава откриха най-древните човешки следи в Африка

https://petel.bg/V-tazi-islyamska-darzhava-otkriha-nay-drevnite-choveshki-sledi-v-Afrika__255663

Снимка Уикипедия На североизток от Мароко са открити най-древните в Африка следи от ДНК на съвременния човек - Хомо сапиенс - съобщава ТА...

Десетки хиляди бягат от анклава Източна Гута в Сирия заради офанзива на режима

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/16/3147409_desetki_hiliadi_biagat_ot_anklava_iztochna_guta_v/?ref=rss


Най-малко 12 500 души са напуснали бунтовническия анклав Източна Гута в Сирия вчера според руските власти и организация, наблюдаваща конфликта. Според активисти избягалите вече са няколко десетки хиляди, а до края на деня това се очаква да направят още около 20 хил. души - между 800 и 900 на час.<br /><br />Това съобщават световни медии и неправителствени организации, докато силите, сражаващи се за режима на президента Башар Асад, напредват в обсадения район в покрайнините на Дамаск...

Предразсъдъците възпрепятстват жените да се свържат със силата си

http://www.cross.bg/zhenite-zhenata-sila-1570243.html

/КРОСС/ Психолози споделиха за силата на жената и нейните права в третото събитие на hOUR SPACE от проекта „Психотерапията е за всеки" Лекторите от третото издание на целогодишния проект "Психотерапията е за всеки" посочиха как предразсъдъците, на които жените несъзнателно се научават от семейството и обществото, оказват голямо влияние върху връзката им с тяхната сила. Шестте участнички се обединиха около идеята, че жената притежава сила в най-различни аспекти и тя наравно с мъжете може да извоюва равноправие.Темата за правата на жените и предразсъдъците, с които се борят всеки ден, е жизнено важна в контекста на нашето общество, това казаха Надежда Дерменджиева - изпълнителен директор и Гергана Куцева - директор "Развитие и комуникации" от Български фонд за жените (БФЖ) . Дамите обобщиха с проценти съотношението мъже-жени от гледна точка на образование, професия, пенсия и социално и политическо влияние."Според направените проучвания, над 90% от самотните родители са жени, а повече от 70% от самотните майки в България са на ръба на бедността. Дискриминацията продължава и със статистиката, че жените получават 40% по-ниски пенсии от тези на мъжете", разказва Надежда Дерменджиева. Всяка жена се ражда със сила, но в зависимост от средата, в която живее, тя се променя и може да се изгуби

Подновяват делото срещу Ценко Чоков през април

https://frognews.bg/novini/podnoviavat-deloto-sreshtu-tsenko-chokov-prez-april.html

Спецсъдът отложи за април днешното заседание по делото срещу Ценко Чоков. Причината беше, че то не е върнато от Апелативния съд, където се гледа мярката му за неотклонение.

Над 100 дървета отсечени незаконно от общинска гора

https://zaistinata.com/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-100-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%81%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b1/

Над 100 дървета са отсечени незаконно в района на девинското село Стоманево. Сигналът е подаден на телефон 112. При извършена проверка от служители на Регионалната дирекция на горите е установено, че са повалени дървета от вида „зимен дъб“. Сигналът е подаден на тел. 112 от 57-годишен мъж от Брезе. Сечта е извършена в отдел 255, […]

Над 4000 лв. за лечението на момиче събра на бал ученическият парламент във Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6764807

Над 4000 лв. за лечението на момиче събра на бал ученическият парламент във Велико ТърновоПевицата Маги Джанаварова бе специален гост на събитието За втора поредна година Градски ученически парламент организира благотворителен бал с подкрепата на Община Велико Търново и Интеракт клуб Велико Търново. Тази година каузата бе за Никол Георгиева, която е със сарком на Юинг и се нуждае от спешно лечение във Франция. Сумата от 4114 лв.

Турската армия обстрелва Африн, опитва се да щурмува града от север

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764806

Турската армия обстрелва Африн, опитва се да щурмува града от северТурските сили обстрелваха с тежка артилерия сирийския град Африн тази нощ и убиха поне 18 души, съобщи Ройтерс. Кюрдски бойци от Силите за защита на народа се сражават с турски и техните съюзнически сили, опитващи се да щурмуват града, заяви говорител на Силите за защита на народа, цитиран от БТА. Говорителят на Силите за защита на народа в Африн

Иноватори от Корея и научната общност от Европа на конференция във ВУЗФ

http://www.dnes.bg/obrazovanie/2018/03/16/inovatori-ot-koreia-i-nauchnata-obshtnost-ot-evropa-na-konferenciia-vyv-vuzf.370889

Конференцията е на тема "Корейският иновационен модел, моделът за технологична комерсиализация на Фраунхофер и уроци за България"

Разследват ”Пирогов” и още 6 болници за безстопанственост

http://dnes.dir.bg/news/pirogov-bolnitzi-razsledvat-26962527

Започват 7 разследвания за безстопанственост в болници, една от които е "Пирогов", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Над 40 души пострадаха при сблъсък на трамваи в Кьолн

http://www.mediapool.bg/nad-40-dushi-postradaha-pri-sblasak-na-tramvai-v-kyoln-news276787.html

Повече от 40 души са били ранени при сблъсък на два трамвая в Кьолн в четвъртък вечер, съобщи "Локал". Според полицията единият от ватманите бил пиян и това причинило катастрофата. Единият от трамваите бил спрял на спирка и вторият се сблъснал в него с висока скорост. Това е първи подобен инцидент от такъв мащаб, обявиха от транспортната компания в Кьолн.

Златото поевтинява в очакване на по-високи лихви

http://econ.bg/Новини/Златото-поевтинява-в-очакване-на-по-високи-лихви_l.a_i.759158_at.1.html

Цената на златото в петък сутринта се понижава поради очакване на повишение на ключовата лихва от страна на Федералния резерв през следващата...

Мелания Тръмп в смарагдовозелена рокля за Свети Патрик (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6764820

Мелания Тръмп в смарагдовозелена рокля за Свети Патрик (Снимки)
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания посрещнаха в Белия дом ирландския премиер Лио Варадкар. Срещата е част от поредица прояви по случай настъпващия Ден на Свети Патрик, предава Дарик. Първата дама на САЩ демонстрира стил и елегантност в смарагдовозелен тоалет. Роклята с леопардов принт в зелено е дело на младия нюйоркски

Арнаудова: Започват 7 разследвания за безстопанственост след проверката на болниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764828

Арнаудова: Започват 7 разследвания за безстопанственост след проверката на болницитеЗапочват 7 разследвания за безстопанственост след проверката на болниците. Това заяви на брифинг в Съдебната палата прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, която обобщи резултатите от направена проверка на финансовото състояние на болнични заведения, предаде „Фокус”. Окончателният доклад за състоянието на всички болнични

Глас Народен се разведе с Реформаторския блок

https://offnews.bg//politika/glas-naroden-se-razvede-s-reformatorskia-blok-676835.html

Партията на Светльо Витков "Глас народен" официално прекрати отношенията си с коалиционните си партньори от Реформаторския блок. Преди дни членството си в РБ замразиха от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. От ГН публикуваха и писмо, в което обясняват накратко своите причини.

В писмото си Глас народен казват, че десните партии на предишните парламентарни избори са излезли на война срещу самите себе си и са оставили ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП и Воля да произведат "най-големия законодателен брак в политическата история на България".

"В момента, традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в Парламента", пишат в позицията си от Глас Народен.

"Не виждаме смисъл да се продължава легитимирането на политически разпад на традиционната десница", пишат още.

В писмото си те заявяват, че оттук на сетне Глас народен продължава самостоятелно и партията остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи.

Цялата декларация: 

През месец февруари 2017 г. ПП Глас Народен подписа коалиционно споразумение с Реформаторски блок, с ясната идея, че единствения път за запазване на дясното, е обединение.

В последвалата предизборна кампания за 44-то НС разцепените на три и самоопределили се за десни коалиции воюваха сами със себе си като оставиха на изборното поле близо 300 хиляди души без представителство в българския парламент. От това спечелиха ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, та дори и ВОЛЯ на Марешки, които произвеждат най-големия законодателен брак в политическата история на България.

В последните месеци инициирахме дебати и срещи за обединение на десните партии, като ясно заявихме, че ПП Глас Народен няма претенции да си приписва водеща роля в този процес, но обединението е задължително, за да има дясната опозиция алтернатива на сегашното управление.

В момента, традиционната десница продължава своя разпад, като десните партии търсят партньори, без значение от мястото им в политическото пространство, чрез които да се бори за влизане в Парламента.

Замразяването на членството на ДБГ в РБ е ясен знак за разединени позиции и непреодолими различия на партиите в Реформаторския блок.

ПП Глас Народен не вижда смисъл да продължава да легитимира политическия разпад на традиционната десница, като следва позиции и действия, в чиито смисъл не сме убедени и които задълбочават разединението.

С настоящото писмо заявяваме, че ПП Глас Народен продължава самостоятелно като остава отворена към всички десни партии, организации и граждани за диалог, общи политики и инициативи.

Кой ще построи най-голямата батерия в света

http://clubz.bg/65484-koj_shte_postroi_naj_golqmata_bateriq_v_sveta

Британският милиардер Санджив Гупта ще построи най-голямата батерия в света в щата Южна Австралия, съобщиха представители на местните власти, информира в. "Сънди таймс", позовавайки се на Франс прес. 

Батерията с мощност 120 мегавата/140 мегаватчаса ще подкрепи дейността на новата соларна ферма "Уайъла стийлуъркс" (Whyalla Steelworks), придобита от консорциума на "Гупта Джи Еф Джи алайънс" (GFG Alliance), когато през миналата година бизнесменът купи финансово затруднения стоманодобивен гигант "Ариъм" (Arrium). 

Амбициозните планове на "Гупта" надминават проекта на Илон Мъск, който през миналата година обяви, че ще построи батерия с мощност 100 мегавата/129 мегаватчаса в същия австралийски щат за 100 дни. Батерията на Мъск заработи в края на 2017 г. и е свързана с вятърна ферма, управлявана от френската компания "Неоен" (Neoen).

Стремежът за увеличаване на възобновяемата енергетика в Южна Австралия се разви след свирепа буря през 2016 година, която остави целия щат без ток. Австралийската лейбъристка партия, която управлява в щата, дори постави енергийната политика в центъра на кампанията си преди оспорваните местни избори утре.

Мъск работи с щатското правителство и по план за оборудване със соларни панели на 50 000 жилища и батерии на "Тесла" (Tesla). Мрежата от соларни панели, свързани с презаредащи батерии, ще бъде финансирана чрез продажба на излишната електроенергия.

БТА

Във Варна е открит диагностично-консултативен кабинет за ученици, които имат затруднения в писмената реч

http://www.moreto.net/novini.php?n=370852

Към Логопедичен център – Варна функционира диагностично-консултативен кабинет за ученици, които имат затруднения в писмената реч. Това каза Лиляна Лазарова, директор на Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) – Логопедичен център – Варна.

Калоян Паргов е поканен за международен наблюдател на президентските избори в Русия

http://www.cross.bg/izbori-rysiya-kaloyan-1570242.html

/КРОСС/ Лидерът на БСП - София Калоян Паргов и заместник-председателят на столичната организация проф. Ваня Добрева са поканени за международни наблюдатели на президентските избори в Русия, които ще се проведат на 18 март. Посещението е по покана на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация.  

Бивш приятел на Красимира: Кори Фен е ужасно ревнив, заплашваше ме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764734

Бивш приятел на Красимира: Кори Фен е ужасно ревнив, заплашваше меПриятели и близки на Красимира Пейчиновски са в шок, след като тя и децата й - 13-годишната Веналия Пейчиновски и 15-годишният - Рой Пейчиновски бяха открити мъртви в дома им в Канада. Приятелка на Красимира споделя, че заподозреният - Кори Фен, е бил лудо влюбен в жертвата. Ваня Димова коментира пред TV News Toronto,

И ”Глас Народен” напуска РБ

https://frognews.bg/novini/glas-naroden-napuska.html

”Глас Народен” излизат от коалицията на Реформаторския блок, се казва в декларация на партията.

7 разследвания за безстопанственост след проверката на болниците

http://www.cross.bg/vsichki-bolnitzi-proverka-1570241.html

/КРОСС/ Започват 7 разследвания за безстопанственост след проверката на болниците, съобщи на брифинг Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор, която обобщи резултатите от направена проверка на финансовото състояние на болнични заведения, предаде „Фокус". Окончателният доклад за състоянието на всички болнични заведения на страната ще бъде оповестени от Министерство на здравеопазването до края на месец март. Съвместната проверка на Прокуратурата, МВР и Министерство на здравеопазването започна през месец декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК. Тогава на пресконференция здравният министър Кирил Ананиев уточни, че целта е да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници. По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ. От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.  

„Президентшата” Радева и Плевнелиев – Его – 10, възможности – 0

http://www.barometar.net/90608/

Когато егото ти е в пъти по-голямо от възможностите заприличваш на карикатура на самия себе си. Справка: „първата дама“ Десислава Радева, депутатът Сашко Симов, Плевнелиев, лицето Георги Харизанов, Лъчо Мозъка и още много знайни и незнайни типажи от родната политическа сцена. Ето скромната ми класация на тези „герои” за его и възможности по 10 – […]

Джема Грозданова: Да се ратифицира Истанбулската конвенция

http://dnes.dir.bg/news/istanbulscata-conventzia-26962471

Председателят на външната комисия в НС - Джема Грозданова, призова Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана.

Foodbg.bg - лесна и бърза поръчка на здравословни ястия

https://www.actualno.com/curious/foodbgbg-lesna-i-byrza-porychka-na-zdravoslovni-jastija-news_664881.html

За съжаление в днешното забързано ежедневие не ни остава достатъчно време, за да приготвяме качествена и пълноценна храна, от която тялото ни има нужда. Хубавото е, че хората разбраха, че е много важно какво ядат, какви продукти и какви мазнини консумират. Хигиената при приготвяне на храните също е много важна. Платформата за онлайн поръчка на здравословна храна foodbg.bg е намерила решение. Ето какво споделиха те пред нас за идеята си: "Решихме, че можем да помогнем, знаехме, че има п

За 24 часа Турция неутрализира шестима терористи в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764799

За 24 часа Турция неутрализира шестима терористи в СирияГенералният щаб на въоръжените сили на Турция съобщи, че са били неутрализирани 3530 терористи от началото на провеждането на операция "Маслинова клонка" в Африн, Северозападна Сирия, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Операция "Маслинова клонка" върви успешно, се казва в съобщението, поместено в страницата на генералния щаб в Туитър.

След 40 години най-голямата авиокатастрофа у нас все още e загадка (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764800

След 40 години най-голямата авиокатастрофа у нас все още e загадка (Видео)40 години след най-голямата авиокатастрофа у нас край врачанското село Габаре – все още загадката остава. Какво точно се е случило с полета на самолет Ту-134 от София за Варшава, който става ковчег за 73-ма души все още не е ясно. Днес, четири десетилетия по-късно, болката на близките не стихва, а въпросите остават, предава Нова телевизия.

Цачева: Подсилваме законите срещу насилието, и дебненето ще е наказуемо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764814

Цачева: Подсилваме законите срещу насилието, и дебненето ще е наказуемоБългарското законодателство ще се допълни с квалифицирани състави срещу всички форми на насилие. Това съобщи правосъдният министър Цецка Цачева на форум в София под егидата на европейския комисар Мария Габриел. До момента законодателството не осигурява достатъчна защита срещу насилието и преследването, няма състав и за дебненето,

Тираж 21 на Българския спортен тотализатор

https://www.24chasa.bg/sport/article/6764817

Тираж 21 на Българския спортен тотализатор
"6 от 49" (7, 14, 18, 22, 31, 47) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 12 по 1799,90 лв. III гр. (4) - 563 по 38,40 лв. IV гр. (3) - 9452 по 3,20 лв. Джакпот - 2 497 498,28 лв. "6 от 42" (1, 4, 6, 18, 27, 41) I гр. (6) - няма II гр. (5) - 10 по 926,30 лв. III гр. (4) - 372 по 24,90 лв. IV гр. (3) - 5914 по 2,20 лв. Джакпот - 399 154,28 лв.

Федерер подобри впечатляващ личен рекорд

https://offnews.bg//tenis/federer-podobri-vpechatliavasht-lichen-rekord-676834.html

С победата си над Хьон Чун на 1/4-финала на Индиън Уелс, световният номер 1 в мъжкия тенис Роджър Федерер направи най-доброто начало на сезон в кариерата си.

Швейцарецът изравни постижението си от 2006-а година, когато също бе с 16 победи от 16 мача, а впоследствие постигна впечатляващ баланс от 33 триумфа в 34 мача.

Освен това Федерер гони рекордна шеста титла от този турнир. Класирането му за полуфиналите означава, че ще остане на първата позиция и след края на надпреварата. Маестрото ще се изправи срещу Борна Чорич, след като младият хърватин отстрани Кевин Андерсън в трисетов двубой – 2:6, 6:4, 7:6(3).

Стигането до 1/4-финал пък позволи на Хьон Чун да изправери Кей Нишикори, което ще превърне корееца в най-високо поставеният азиатски тенисист.

ДАМТН е проверила над 17 000 продукта в търговската мрежа за несъответствия през 2017 г.

https://www.actualno.com/society/damtn-e-proverila-nad-17-000-produkta-v-tyrgovskata-mreja-za-nesyotvetstvija-prez-2017-g-news_664880.html

За миналата година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е проверила 17 911 продукта намиращи се в търговската мрежа на територията на цялата страна за несъответствия. Повечето от инспектираните артикули са били в категориите играчки, електрически уреди и оборудване, строителни продукти, ръчни инструменти, пиротехнически изделия и др. Това стана ясно по време кръгла маса на тема „Качество на стоките и защита на потребителите“ организирана съвм

Закриват ски сезона в Банско на 15 април

https://www.24chasa.bg/region/article/6764804

Закриват ски сезона в Банско на 15 априлВсички карти за съоръженията в ски зона Банско вече са намалени с 20%. Всички писти и съоръжения работят, а днес във високите части на Пирин превалява сняг, съобщи пред  БТА Иван Обрейков - маркетинг директор на ски зоната. "В момента на прекрасните условия за ски туризъм в Банско се радват стотици скиори от Великобритания, Израел,

Илияна и Ради издъхнали от прободни рани в шията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764790

Илияна и Ради издъхнали от прободни рани в шиятаПловдивчаните Илияна и Ради, чиито тела бяха открити вчера в семейния им дом в квартал "Кючук Париж", са издъхнали от тежки наранявания в шията. Това съобщи преди минути директорът на пловдивската полиция Атанас Илков. Шефът на пловдивската полиция уточни, че 32-г. Ради и Илияна, която е на 29 г. не са имали брак, а са живеели на семейни начала.

Мъртвите съпрузи в Пловдив: Мъжът заклал жена си и забил нож в гърлото си

https://offnews.bg//temida/martvite-sapruzi-v-plovdiv-mazhat-zaklal-zhena-si-i-zabil-nozh-v-garl-676832.html

Прокуратурата в Пловдив разкри подробности около шокиращото убийство, което разтърси квартала "Кючук Париж" в града.

В Окръжна прокуратура – Пловдив се води досъдебно производство за извършено в кв. Кючук Париж на гр. Пловдив убийство на 29-годишна жена, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убитата начин и настъпила впоследствие смърт на извършителя – съжителстващият с нея на семейни начала мъж на 32 години.

Преди обяд на 15.03.2018 г. братът на 32-годишния Р.Х. получил позвъняване на мобилния си телефон от жената, с която последният съжителствал, но не могъл да отговори на обаждането. Впоследствие опитал неколкократно да се свърже с нея по телефона, но тя не отговорила на повикванията. Опитал да се свърже и с брат си, но той също не отговорил.

Поради това, около 15,30 часа, той отишъл до апартамента, който брат му обитавал заедно с 29-годишната жена и 13-месечната им дъщеря. Опитал да отключи входната врата, но установил, че от вътрешната страна на бравата е поставен ключ. От вътрешността на апартамента се чувал детски плач. Братът на Р.Х. веднага потърсил ключар и такъв пристигнал пред апартамента, като установил тройно заключване на входната врата на жилището, но успял да я отключи, въпреки поставения от вътрешната страна на вратата ключ.

При отваряне на входната врата, ключарят и братът на Р.Х. видели труп на човек в стаята, разположена срещу вратата. Братът на Р.Х. се ориентирал по плача на детето къде се намира то и го взел. Двамата излезли от апартамента. В 16,08 часа ключарят подал сигнал в дежурната на І РУ при ОД на МВР – Пловдив, а в 16,10 ч. - и на телефон 112.

Незабавно след получаване на сигнала, е бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив, който посетил мястото на инцидента. Прозорците и балконските врати на апартамента били затворени. Жената била намерена лежаща по гръб с порезна рана на шията и защитни порезни рани по ръцете. Мъжът лежал по лице, като в дясната си ръка държал голям кухненски нож, забит в шията му. Пристигналият екип на спешна помощ констатирал настъпване смъртта на мъжа и жената.

До момента са извършени множество процесуално-следствени действия, вкл. огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Били са назначени съдебно-медицински, експертизи. Детето на починалите се намира при близките им.

Разследването по случая продължава.

Валери Станков: Ако помните всичко това…

http://www.eurochicago.com/2018/03/valeri/

...Тоновете кубинска кафява захар на пристанището, краденето на хинапи в пресечките на Шишковата градинка, челик-сопата и лимките по "Червеноармейска", корабчето до кея под нос Галата, капитан Буги, палатките на рибарите край вълнолома, огньовете им, големите им есенни грибове, кебапчетата в сладкарница "Малина", паветата и рибните хали на "Сан Стефано"...

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов е поканен за международен наблюдател на президентските избори в Русия

http://pogled.info/svetoven/russia/liderat-na-bsp-sofiya-kaloyan-pargov-e-pokanen-za-mezhdunaroden-nablyudatel-na-prezidentskite-izbori-v-rusiya.93200

/Поглед.инфо/ Лидерът на БСП – София Калоян Паргов и заместник-председателят на столичната организация проф. Ваня Добрева са поканени за международни наблюдатели на президентските избори в Русия, които ще се проведат на 18 март.

Задържаха 24-годишен, откраднал 10 000 лева от жилище в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764802

Задържаха 24-годишен, откраднал 10 000 лева от жилище в ШуменСлед прецизна работа криминалисти от Районното управление в Шумен установиха извършителя на кражба на сумата от 10 000 лева от частен дом в града, съобщиха от пресслужбата на полицията. На 13 март 26-годишен мъж е подал сигнал в полицията, че установил липса на голяма сума от апартамент на ул."Марица", който обитава.

Рапърът Dee успя да надхитри Дани в собственото му шоу

https://www.vesti.bg/lyubopitno/rapyryt-dee-uspia-da-nadhitri-dani-v-sobstvenoto-mu-shou-6080376

Кое е по-лесно – да си искрен или да поемеш предизвикателството да изпиеш зелев сок с канела – разбираме от новия епизод на „В играта с Дани Петканов“

Паргов поканен за наблюдател на вота в Русия

https://offnews.bg//politika/pargov-pokanen-za-nabliudatel-na-vota-v-rusia-676833.html

Лидерът на БСП–София Калоян Паргов и заместник-председателят на столичната организация проф. Ваня Добрева са поканени за международни наблюдатели на президентските избори в Русия, които ще се проведат на 18 март.

Посещението е по покана на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, съобщиха от БСП-София..

--

7 души са ранени при катастрофа в Бургас заради гъста мъгла

http://www.cross.bg/dyshi-byrgas-avtomobil-1570240.html

/КРОСС/ 7 души са ранени след катастрофа между два автомобила на кръстовище в Бургас, съобщиха от ОДМВР в града, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал около 06:24 ч. на кръстовището на улиците „Струга" и „Стефан Стамболов". Светофарът е бил в режим „внимание", а видимостта е била намалена заради гъста мъгла. Седем души са прегледани в УМБАЛ - Бургас, разположена непосредствено до мястото на инцидента. Петима са освободени за домашно лечение с леки наранявания. В отделение „Неврохирургия" за наблюдение са настанени водачът на едната кола и неговия спътник, които получили контузии по тялото и травми в областта на краката, но са без опасност за живота. По първоначални данни до пътния инцидент, причинил големи задръствания в сутрешния чак „пик" и ръчно регулиране на трафика в натоварената отсечка, се стигнало по вина на водача на автомобил, движещ се по ул. „Струга", който отнел предимството и допуснал сблъсък с правомерно движещия се по ул. „Стефан Стамболов" друг автомобил.    

БСП: Нападат пунктове с подписката срещу сделката за ЧЕЗ

http://dnes.dir.bg/news/bsp-podpiska-sdelkata-chez-26962404

БСП съобщи, че два от пунктовете за подписката срещу сделката за ЧЕЗ са били нападнати.

Здравословен проблем - причина за трагедията в Пловдив

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zdravosloven-problem-prichina-za-tragediiata-v-plovdiv-6080377

Разследващите смятат, че става въпрос за убийство и самоубийство. Най-вероятно убиецът е имал здравословен проблем, но това предстои да се изясни, заявиха от полицията

11-годишна се кара със съученик, плаши го с изстрели във въздуха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764795

11-годишна се кара със съученик, плаши го с изстрели във въздуха11-годишна ученичка произвела изстрели във въздуха с пневматична пушка след свада със свой ученик в училището в село Гулийка. Полицаи от РУ-Крумовград проверяват инцидента, които станал на 14 март около 16 часа. По първоначални данни след спор със съученик момичето се прибрало вкъщи, взело оръжието,

Жената в Пловдив е убита с особена жестокост

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zhenata-v-plovdiv-e-ubita-s-osobena-zhestokost-6080377

Разследващите смятат, че става въпрос за убийство и самоубийство, оставили сираче 13-месечна дъщеря

Доказаха неоспоримата вреда от наднорменото тегло

http://www.moreto.net/novini.php?n=370849

Учени от Глазгоуския университет доказаха несъстоятелността на предположението, че наднорменото тегло не увеличавало риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет и дори можело да бъде полезно за здравето. Информация за изследването е публикувана в съобщение за медиите от EurekAlert!.

Строежът на новия градски стадион във Варна напредва (снимка)

https://petel.bg/Stroezhat-na-noviya-gradski-stadion-vav-Varna-napredva--snimka-__255654

Снимка: фейсбук Строежът на новия градски стадион във Варна напредва. От снимки във "Фейсбук" става ясно, че работните процеси по съоръж...

Може ли да отпадне винетката от Варна до Златните? Четете в „Петел“ какъв е вариантът за решение

https://petel.bg/Mozhe-li-da-otpadne-vinetkata-ot-Varna-do-Zlatnite--CHetete-v----Petel----kakav-e-variantat-za-reshenie__255655

След като тези дни категорично стана ясно, че винетката по пътя Варна – Златни пясъци е задължителна за всички, включително и за варненци,...

След 3-годишен процес: Осъдиха полицая, взел 20 лева подкуп

https://petel.bg/Sled-3-godishen-protses--Osadiha-politsaya--vzel-20-leva-podkup__255656

Снимка Булфото Катаджията Сашо Тръпков, заснет да взима 20 лева подкуп, беше осъден на 3 година условно с 5 години изпитателен срок. Той ще...

Ветерани на Варна с куп медали от балканското по лека атлетика в Белград (снимки)

https://petel.bg/Veterani-na-Varna-s-kup-medali-ot-balkanskoto-po-leka-atletika-v-Belgrad--snimki-__255657

Ветераните лекоатлети на Варна се завърнаха с 11 медала от зимните Балкански игри в Белград. Общо 3 златни, 5 сребърни и 3 бронзови медала сп...

Светльо Витков написа кърваво писмо! Отказва се от Реформаторите, но…

https://petel.bg/Svetlo-Vitkov-napisa-karvavo-pismo--Otkazva-se-ot-Reformatorite--no---__255658

Снимка Булфото С писмо до ръководството на Реформаторски блок, Светослав Витков съобщава, че ПП Глас Народен продължава самостоятелно ...

Ювентус – Реал и Ливърпул – Манчестър сити са дербитата на 1/4–финалите в Шампионската лига

https://petel.bg/YUventus-----Real-i-Livarpul-----Manchestar-siti-sa-derbitata-na-1-4---finalite-v-SHampionskata-liga__255660

Ювентус – Реал и Ливърпул – Манчестър сити са дербитата на ¼-финалите в Шампионската лига, отреди жребият току що. Както е известно, в ...

Красимир Вълчев за уседналостта: Насочването не може да бъде дискриминация

https://petel.bg/Krasimir-Valchev-za-usednalostta--Nasochvaneto-ne-mozhe-da-bade-diskriminatsiya__255661

Министърът на образованието Красимир Вълчев защити пред медиите в Народното събрание идеята за уседналостта да важи за всички деца с из...

Биткойнът отново поскъпва

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-отново-поскъпва_l.a_i.759157_at.1.html

Криптовалутата биткойн (bitcoin) в петък поскъпва, след неотдавнашното понижение, като остава малко над нивото от 8 хил. долара. Според данните...

Парламентът ратифицира Конвенцията за контрол на корабните баластни води и седименти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764792

Парламентът ратифицира Конвенцията за контрол на корабните баластни води и седиментиПарламентът ратифицира Международната конвенция за контрол и управление на корабните баластни води и седименти. Ако Република България не се присъедини към конвенцията, не би имала право да инспектира кораби, плуващи под флаг на държави-страни под конвенцията, докато корабите, плуващи под български флаг ще бъдат обект на проверки в пристанища на

Просветният министър обеща шкафчета за половината ученици до седми клас

http://clubz.bg/65483-prosvetniqt_ministyr_obeshta_shkafcheta_za_polovinata_uchenici_do_sedmi_klas

Надяваме се до есента да има ученически шкафчета за половината ученици от първи до седми клас, съобщи в парламента днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът уточни, че в момента проектът за национални програми на МОН е в етап на обществено обсъждане. По една от програмите се предвиждат 2.9 млн. лв. за осигуряване на ученически шкафчета, в които децата да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците. Прогнозата му е до 2-3 години всички ученици да бъдат осигурени със шкафчета.

Учениците от 1 до 7 клас са приблизително 450 000.

"Прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази учебна година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Всяко училище може да подаде заявление за участие в програмата, като посочи и цена за необходимия брой шкафчета. След това ще се подредят в списък и в зависимост от цената, която са предложили. През тази година средства ще получат тези, които са заложили по-ниска цена; догодина - тези, които са предложили по-висока цена", обясни Вълчев.

Училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите делегирани бюджети. "Не е вярно, че малките училища няма да имат достъп, а големите училища ще имат. Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи", коментира той. 

Възстановяването на транспортните разходи на педагогическите специалисти е важно, тъй като все повече учители живеят в градовете или в областните центрове, а преподават в малки и отдалечени населени места. През последните 6-7 години постоянно се разширява тази форма на подпомагане на транспортните разходи на учителите, каза Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за изплащането и отчитането на транспортните разходи на педагогическия персонал.

В началото частично се възстановяваха транспортните разходи на учителите - на около 89%, според Колективния трудов договор в образованието, припомни министърът. Той добави, че след това се е създало законово основание, гласувала се е наредбата и е започнало 100-процентно възстановяване на разходите, но е имало ограничение да бъде до малки и отдалечени населени места.

Със Закона за предучилищното и училищното образование това ограничение отпадна, регламентира се също така правото за възстановяване на разходи за наем на учители, каза министър Вълчев. Много важно е също, че се даде възможност да се възстановяват разходите и с лично превозно средство, тъй като в някои населени места няма редовен транспорт и учителите пътуват до училищата с автомобилите си, отбеляза той.

Просветният министър обеща шкафчета за половината ученици до 7-и клас

http://clubz.bg/65483-prosvetniqt_ministyr_obeshta_shkafcheta_za_polovinata_uchenici_do_7_i_klas

Надяваме се до есента да има ученически шкафчета за половината ученици от първи до седми клас, съобщи в парламента днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът уточни, че в момента проектът за национални програми на МОН е в етап на обществено обсъждане. По една от програмите се предвиждат 2.9 млн. лв. за осигуряване на ученически шкафчета, в които децата да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците. Прогнозата му е до 2-3 години всички ученици да бъдат осигурени със шкафчета.

Учениците от 1 до 7 клас са приблизително 450 000.

"Прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази учебна година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Всяко училище може да подаде заявление за участие в програмата, като посочи и цена за необходимия брой шкафчета. След това ще се подредят в списък и в зависимост от цената, която са предложили. През тази година средства ще получат тези, които са заложили по-ниска цена; догодина - тези, които са предложили по-висока цена", обясни Вълчев.

Училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите делегирани бюджети. "Не е вярно, че малките училища няма да имат достъп, а големите училища ще имат. Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи", коментира той. 

Възстановяването на транспортните разходи на педагогическите специалисти е важно, тъй като все повече учители живеят в градовете или в областните центрове, а преподават в малки и отдалечени населени места. През последните 6-7 години постоянно се разширява тази форма на подпомагане на транспортните разходи на учителите, каза Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за изплащането и отчитането на транспортните разходи на педагогическия персонал.

В началото частично се възстановяваха транспортните разходи на учителите - на около 89%, според Колективния трудов договор в образованието, припомни министърът. Той добави, че след това се е създало законово основание, гласувала се е наредбата и е започнало 100-процентно възстановяване на разходите, но е имало ограничение да бъде до малки и отдалечени населени места.

Със Закона за предучилищното и училищното образование това ограничение отпадна, регламентира се също така правото за възстановяване на разходи за наем на учители, каза министър Вълчев. Много важно е също, че се даде възможност да се възстановяват разходите и с лично превозно средство, тъй като в някои населени места няма редовен транспорт и учителите пътуват до училищата с автомобилите си, отбеляза той.

Просветният министър обеща шкафчета за половината ученици до 7-ми клас

http://clubz.bg/65483-prosvetniqt_ministyr_obeshta_shkafcheta_za_polovinata_uchenici_do_7_mi_klas

Надяваме се до есента да има ученически шкафчета за половината ученици от първи до седми клас, съобщи в парламента днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Министърът уточни, че в момента проектът за национални програми на МОН е в етап на обществено обсъждане. По една от програмите се предвиждат 2.9 млн. лв. за осигуряване на ученически шкафчета, в които децата да държат учебници и помагала, с цел олекотяване на раниците. Прогнозата му е до 2-3 години всички ученици да бъдат осигурени със шкафчета.

Учениците от 1 до 7 клас са приблизително 450 000.

"Прогнозираме, че между 150 000 и 200 000 шкафчета ще бъдат закупени за тази учебна година. В момента в част от училищата за част от учениците има шкафчета, така че не тръгваме от нула. Всяко училище може да подаде заявление за участие в програмата, като посочи и цена за необходимия брой шкафчета. След това ще се подредят в списък и в зависимост от цената, която са предложили, тази година средства ще получат тези, които са заложили по-ниска цена; догодина - тези, които са предложили по-висока цена", обясни Вълчев.

Училищата могат да закупят шкафчета и на по-висока стойност, ако дофинансират от своите делегирани бюджети. "Не е вярно, че малките училища няма да имат достъп, а големите училища ще имат. Малките училища трябва да купят по-малко шкафчета, а и след промените в модела някои малки училища имат повече финансови възможности, отколкото някои големи", коментира той. 

Възстановяването на транспортните разходи на педагогическите специалисти е важно, тъй като все повече учители живеят в градовете или в областните центрове, а преподават в малки и отдалечени населени места. В последните 6-7 години постоянно се разширява тази форма на подпомагане на транспортните разходи на учителите, каза Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос за изплащането и отчитането на транспортните разходи на педагогическия персонал.

В началото частично се възстановяваха транспортните разходи на учителите - на около 89%, според Колективния трудов договор в образованието, припомни министърът. Той добави, че след това се е създало законово основание, гласувала се е наредбата и е започнало 100-процентно възстановяване на разходите, но е имало ограничение да бъде до малки и отдалечени населени места.

Със Закона за предучилищното и училищното образование това ограничение отпадна, регламентира се също така правото за възстановяване на разходи за наем на учители, каза министър Вълчев. Много важно е също, че се даде възможност да се възстановяват разходите и с лично превозно средство, тъй като в някои населени места няма редовен транспорт и учителите пътуват до училищата с автомобилите си, отбеляза той.

Лондон смята, че лично Путин е наредил отравянето на Скрипал

http://www.mediapool.bg/london-smyata-che-lichno-putin-e-naredil-otravyaneto-na-skripal-news276786.html

Великобритания смята, че е "изключително вероятно" отравянето на бившия полковник от руското разузнаване Сергей Скрипал да е било санкционирано лично от президента Владимир Путин, заяви в петък британският външен министър Борис Джонсън. "Ние нямаме нищо против руснаците. Това, което се случи, няма да доведе до русофобия", каза той по повод кризата между Лондон и Москва след опита за отравяне на Скрипал и дъщеря му с нервнопаралитично вещество във Великобритания. "Нашите претенции са към Путин и Кремъл и към решението му – а ние смятаме за крайно вероятно, че това е било негово решение – да се използва нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората Световна война насам", каза Джонсън, цитиран от Ройтерс. Очаквано Русия отрече намесата в похищението срещу Скрипал и заяви, че обвиненията срещу Путин са "шокиращи и непростими". 66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия все още са в критично състояние, след като бяха открити в безсъзнание преди близо две седмици в Солсбъри. Великобритания заяви, че те са били отровени с разработеното в Русия нервопаралитично вещество "Новичок" и обвини Москва за похищението. Лондон изгони 23 руски дипломати и подготвя още санкции, а всичките му съюзници в НАТО и ЕС го подкрепиха. Очаква се Москва да отговори с реципрочно. Това несъмнено ще задълбочи кризата между Русия и Запада в навечерието на президентските избори в Русия, които се очаква да бъдат спечелени безапелационно от Путин. Москва твърди, че веществото "Новичок" може да бъде произведено и в други страни, въпреки че няма доказателства за това. Версия: Дъщерята на Скрипал е пренесла отровата В петък британският вестник "Телеграф" (The Telegraph), който се позовава на източник от разузнавателните служби, съобщи, че веществото "Новичок" е било поставено в куфара на дъщерята на Скрипал Юлия при заминаването й от Москва за Лондон на 3 март Следователите работели по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което са попаднали в дома на Скрипал в Солсбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града. Източник на редакцията обясни, че 33-годишната Юлия може да е пренесла "Новичок" без да знае. В дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са сложили веществото в багажа й. В петък британската полиция съобщи, че общо 131 души са попаднали под влиянието на невропаралитичния агент, но нито един от тях не е развил симптоми. 46 души все пак са потърсили медицинска помощ, но са били освободени след преглед. Москва ще отговори на санкциите В петък руският външен министър Сергей Лавров каза, че Русия със сигурност ще отговори на санкциите като изгони британски дипломати. "Разбира се, че ще го направим“, подчерта Лавров. По думите му случаят с отравянето на бившия полковника от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Скрипал е "нова антируска акция". "Колкото и да бе режисирана историята с Литвиненко, при цялата й непонятна загадъчност и тайнственост, там поне имаше съдебен процес, след който британското правителство започна да си прави някои изводи. А сега даже и съд не е започнал. Затова не искам да коментирам случващото се, нека то да тежи на съвестта на онези, които замислиха тази абсолютно безпардонна и с нищо неоправдана игра на русофобското поле", каза той. Лавров коментира и вчерашното изявление по случая на британския министър на отбраната Гевин Уилямсън, като каза, че той просто иска да влезе в историята с гръмки думи. Лавров иронично отбеляза, че премиерката Тереза Мей е използвала израза "highly likely" (много вероятно), а Уилямсън в реч в изследователски център в Бристол настоя Русия "да се маха и да млъкне". Според шефа на руската дипломация подобни думи може би говорят за липса на образование. Ответни мерки на Русия по отношение на Великобритания ще бъдат окончателно утвърдени от президента Путин, обяви говорителят му Дмитрий Песков. Руският посланик в Лондон Александър Яковенко от своя страна обвини Великобритания, че използва случая, за да отклони вниманието от Брекзит. НАТО не търси нова Студена война с Русия Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да сътрудничи и каза, че алиансът не иска нова Студена война, предаде Франс прес. По отношение на Русия разполагаме с това, което аз наричам "двустранен подход". От една страна - разубеждаване, защита, от друга страна - диалог, защото не искаме една нова Студена война, не искаме нова надпревара във въоръжаването", каза Столтенберг пред Би Би Си. "Русия е наш съсед, следователно трябва да продължаваме да се опитваме да подобрим нашите отношения с Русия", каза той и допълни, че "изолирането на Русия" не е "алтернатива". "В даден момент Русия ще разбере, че е в неин интерес да сътрудничи с нас, да не върви към конфронтацията и ние сме готови да го направим, ако руснаците спазват определени норми и основни правила на международните отношения", каза Столтенберг. Американският президент Доналд Тръмп също коментира казуса. Той потвърди позицията на САЩ, че Москва вероятно да стои зад отравянето на Скрипал и каза, че поддържа контакт с британския премиер Тереза Мей. Политическо напрежение във Великобритания На този фон лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин предупреди премиерката Тереза Мей да не избързва с действия, преди да е получила доказателства за отравянето на Скрипал. За да служи на националните интереси, правителството трябва да подходи спокойно и методично към Русия и да избягва стъпки, приближаващи го към нова Студена война, призовава британският политик в негова статия за "Гардиън". Корбин изразява съгласие с мнението на Мей, че Русия или е извършила нападението с нервнопаралитичен газ, или е допуснала трети лица да се сдобият с това вещество, както и с решението й да прогони 23 руски дипломати. Кой от тези варианти е истинският, трябва да определят професионалистите от полицията и службите за сигурност, подчертава лейбъристкият лидер. От руските власти трябва да се търси отговорност въз основа на доказателствата, а отговорът на Лондон трябва да бъде както решителен, така и пропорционален. Това обаче не означава, че Великобритания трябва да се примири с нова Студена война с нарастващи разходи за въоръжение, конфликти по цял свят и макартистка нетолерантност към инакомислещите - вместо това тя трябва да поддържа своите закони и ценности и да води външна политика, стремяща се да намали напрежението и конфликтите, когато е необходимо.

Тръмп: Изглежда, че Русия стои зад отравянето на Сергей Скрипал

http://www.mediapool.bg/tramp-izglezhda-che-rusiya-stoi-zad-otravyaneto-na-sergei-skripal-news276786.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е вероятно Москва да стои зад отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, съобщи Ройтерс. Той направи изявлението по време на среща в Белия дом с ирландския премиер Лео Варадкар. Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха приети в болница след отравянето с нервнопаралитичен газ "Новичок", който според британската полиция е разработен в Русия. Състоянието на двамата остава критично. Тръмп каза, че поддържа контакт с британския премиер Тереза Мей. Великобритания изгони 23-ма руски дипломата от страната заради случая. В четвъртък Лондон, Вашингтон, Берлин и Париж излязоха с обща декларация по случая. Постоянният представител на САЩ в ООН заяви, че Вашингтон подкрепя Великобритания и счита, че Русия е отговорна за атаката. Нервнопаралитичното вещество "Новичок", с което е бил отровен бившият руски разузнавач Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на дъщеря му Юлия при заминаването й от Москва за Лондон на 3 март, съобщи  британският вестник "Телеграф" (The Telegraph), който се позовава на източник от разузнавателните служби. Следователите работели по версията, че токсинът е бил пренесен чрез дреха, козметичен продукт или някакъв подарък, в резултат на което са попаднали в дома на Скрипал в Солсбъри. Именно там 66-годишният Скрипал може да е попаднал под въздействието на веществото, а не на мястото, където по-късно бе намерен заедно с дъщеря си – на пейка в търговски център в града. Източник на редакцията пояснява, че 33-годишната Юлия може да е пренесла "Новичок" без да знае. В дома й в Москва може да са проникнали лица, които да са сложили веществото в багажа й. По данни на британската полиция в контакт с "Новичок" може да са попаднали 131 души от Солсбъри. 46 души вече са потърсили лекарска помощ в болница заради опасения, че може да са пострадали в резултат на инцидента със Скрипал. Руският отговор на предприетите от Лондон спрямо Москва мерки ще последва много скоро, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. "Като вежливи хора ще предадем нашия отговор първо на британските колеги", каза Лавров по време на форума "Русия - страна на възможностите". Ответни мерки на Русия по отношение на Великобритания ще бъдат окончателно утвърдени от президента Владимир Путин, обяви Дмитрий Песков, говорител на руския президент. "Предложенията ще бъдат формулирани от Министерството на външните работи и другите ведомства, но окончателното решение ще бъде на президента на Руската федерация", заяви  Песков за радио "Комерсант". Той добави, че Москва с голямо недоумение и неразбиране възприема позицията на британската страна, която носи всички признаци на провокация към Русия. "Позицията на британската страна ни се струва абсолютно безотговорна. Разбира се, че сме разтревожени от тази ситуация. Търпеливо и последователно ще излагаме своята позиция до международното обществено мнение", каза Песков.

Мъжете от тези три зодии ще разбият сърцето ви (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/myzhete-ot-tezi-tri-zodii-shte-razbiiat-syrceto-vi-video-2085003

Колкото и добре да познавате хората, колкото и да сте внимателни в любовните си отношения, няма начин поне веднъж да не се окажете с разбито сърце. Просто животът е така устроен. Мъжете от няколко зодии обаче са по-изявени в разбиването на сърца от останалите и е много вероятно вече да сте опитали

Гръцки съд днес разглежда 3-то искане на Анкара за екстрадиране на 8 турски военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764781

Гръцки съд днес разглежда 3-то искане на Анкара за екстрадиране на 8 турски военни 

Апелативен съд в Атина днес разглежда трето искане на Анкара за екстрадиране на осем турски военни, които избягаха след неуспешния опит за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава в. "Прото тема". Осемте военнослужещи - трима майори, трима лейтенанти и двама сержанти - се приземиха с военен хеликоптер на летище в град

Спортът за един по-висок рейтинг - вижте как спортуват политиците (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6764133

Спортът за един по-висок рейтинг - вижте как спортуват политиците (Снимки)Българският политик е бърз, смел и сръчен пред фотоапарата Едни тичат за здраве, други за време, а трети - за рейтинг... Дори физическата форма на повечето български политици да не издава усърдни занимания със спорт, всички важни хора в държавата през последните години са имали своите “олимпийски” кадри по медиите.

Сергей Лавров: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

http://www.transmedia.bg/2018/03/16/%d1%81%d0%b5%d1%80%d0%b3%d0%b5%d0%b9-%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%87%d0%b5-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%b8/

 

 

Русия със сигурност ще изгони британски дипломати в отговор на анонсираното от Великобритания изгонване на 23 руски дипломата във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия, цитиран от ТАСС.

„Разбира се, че ще го направим“, подчерта Лавров в отговор на въпрос. Той не уточни точното количество на британските дипломати, които ще бъдат изгонени.

Лидерът на Лейбъристката партия предупреди в петък, че Великобритания се впуска в нова Студена война с Русия, преди да има доказателства за участието на Кремъл в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава в същото време Ройтерс, цитирана отново от Фокус.

„Да се впускаме напред, преди полицията да събере доказателства, и то в трескава парламентарна атмосфера, не е от полза нито на правосъдието, нито на националната сигурност“, написа той в своя материал по въпроса за вестник „Гардиън“.

„Ужасното събитие изисква на първо място изключително подробно и усърдно криминално разследване“, пише Корбин, като добавя, че не подкрепя тезата за участие на Путин или Русия в нападението.

„Това не означава, че трябва да се впуснем в нова Студена война, когато ще трябва да увеличим разходите си за оръжие, да разширим участието си в прокси войните из целия свят и да приемем политика на Маккартизъм“, предупреди работническият лидер.

Корбин предположи, че руската мафия, на която е позволено да се установи във Великобритания, може да стои зад нападението и бе категоричен, че Обединеното кралство трябва да спре да приема корумпиращите пари от бившия Съветски съюз.

„Трябва да спрем да обслужваме руския блатен капитализъм във Великобритания и корумпираните милиардери, които използват Лондон, за да пазят богатството си“, категоричен е лидерът на лейбъристите.

Ще има по-тежки наказания за домашно насилие

http://dnes.dir.bg/news/domashno-nasilie-istanbulscata-conventzia-26962400

Насилието над жените е крайна форма на дискриминация и то произтича от неравенството на половете, каза правосъдният министър Цецка Цачева.

„Кюстендилска пролет” продължава на 21 март

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/kiustendilska-prolet-prodaljava-21-mart.html

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” ще продължат на 21 март от 11:00 часа на площад „Велбъжд”, където ще бъде отслужен молебен за здравето на кюстендилци и ритуал по предаването на символите на града. В празничната програма ще вземат участие квартет „Белканто“ и ансамбъл „Чинари“.

Къмпинг на бетона в защита на Пирин

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d1%8a%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%ba%d0%b8-%d0%b2-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a/

Палатки, спални чували и шалтета разположиха в центъра на Благоевград протестиращите в защита на Национален парк „Пирин“. Десетият под ред протест за Пирин, премина под мотото „Палатки на бетона“. Идеята на инициаторите беше хората да се замислят би ли им харесал къмпинг на бетона, така, както има опасност да се случи в планината. По време […]

Ларгото се разпада, виновни няма

http://dnes.dir.bg/news/velislav-minekov-largoto-26962337

Две години след основния ремонт на комплекс "Антична Сердика" се оказа, че част от инфраструктурата е в окаяно състояние.

Ръкостискането показва колко здраво е сърцето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6764768

Ръкостискането показва колко здраво е сърцето Слабото ръкостискане може да е ранен знак за проблеми със сърцето, съобщи Прес асосиейшън. Учени от университета "Куин Мери" установиха връзка между слабото ръкостискане и промени в структурата и функционирането на сърцето. Хората с "меки" ръце по-често имат уголемени и увредени сърца, предава БТА.

Продължава дератизацията в район "Приморски"

http://www.moreto.net/novini.php?n=370848

Зимно-пролетната масова дератизация на каналните шахти и дерета на територията на район "Приморски" във Варна продължава, научи Moreto.net. Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите.

"Ювентус" - "Реал" и английски сблъсък в Шампионската лига

http://clubz.bg/65482-yuventus_real_i_anglijski_sblysyk_v_shampionskata_liga

Повторение на финала в Шампионската лига от миналата година ще има на четвъртфиналите - първенецът "Реал" (Мадрид) изтегли "Ювентус". Другата много интересна двойка противопоставя английските "Ливърпул" и "Манчестър Сити".

Вижте двойките:

"Барселона" - "Рома"

"Севиля" - "Байерн" (Мюнхен)

"Ювентус" - "Реал" (Мадрид)

"Ливърпул" - "Манчестър Сити"

Мачовете са на 3-4 и 10-11 април.

Очаквайте подробности.

БСП се оплака: Нападат доброволци, събиращи подписи срещу сделката за ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/bsp-se-oplaka-napadat-dobrovolci-sybirashti-podpisi-sreshtu-sdelkata-za-chez-news_664878.html

Вчера са били нападнати доброволци на Националната гражданска инициатива "Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ". Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Инцидентът е станал около 16.40 часа, на пункта на Инициативата пред метростанция „Западен парк“ в София. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателят е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Според "

СДВР: Носете си дъждобрани за дербито Левски-ЦСКА, без чадъри на стадиона

https://offnews.bg//obshtestvo/sdvr-nosete-si-dazhdobrani-za-derbito-levski-tcska-bez-chadari-na-st-676830.html

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящото дерби на 18 март /неделя/ от 13 часа на Национален стадион ”Васил Левски”. 

Преди, по време и след провеждане на спортната среща, полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач.

Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия.

Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена от интернет или взета от касите на стадиона.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/.

Поради очакваните лоши метеорологични условия е препоръчително да се носят дъждобрани, заради забраната според Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. За носене на чадъри.

Ангажимент по охраната на спортната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.

За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 11.00 часа. 

Джереми Корбин: Великобритания отива към нова Студена война без доказателства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764762

Джереми Корбин: Великобритания отива към нова Студена война без доказателстваЛидерът на Лейбъристката партия предупреди в петък, че Великобритания се впуска в нова Студена война с Русия преди да има доказателства и да е доказала участието на Кремъл в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, предава Ройтерс, цитирана от "Фокус". „Да се впускаме напред преди полицията да събере доказателства и то в трескава

Въоръжен мъж ограби казино в столицата

http://www.mediapool.bg/vaorazhen-mazh-ograbi-kazino-v-stolitsata-news276785.html

Въоръжен мъж е извършил грабеж в казино в София, съобщи МВР. Инцидентът е станал около 5 часа в Студентски град. Мъжът е нападнал крупие и му е взел около 600 лв. Работещите в казиното са разказали пред полицията, че мъжът е бил въоръжен с пистолет. Извършителят е избягал и в момента се издирва. Няма пострадали. Образувано е досъдебно производство и случаят се разследва.

Въоръжен мъж ограби казино в София

http://www.mediapool.bg/vaorazhen-mazh-ograbi-kazino-v-sofiya-news276785.html

Въоръжен мъж е извършил грабеж в казино в София, съобщи МВР. Инцидентът е станал около 5 часа в Студентски град. Мъжът е нападнал крупие и му е взел около 600 лв. Работещите в казиното са разказали пред полицията, че мъжът е бил въоръжен с пистолет. Извършителят е избягал и в момента се издирва. Няма пострадали. Образувано е досъдебно производство и случаят се разследва.

Спорт по тв днес: жребий за 1/4-финалите на Шампионската лига и Лига Европа, футбол от България, Германия и Франция, волейболен плейоф на "Левски", финали на СК по ски, ски бягане, ски полети, колоездене, баскетбол, тенис, NHL, тото, MotoGP

https://www.24chasa.bg/sport/article/6764320

Спорт по тв днес: жребий за 1/4-финалите на Шампионската лига и Лига Европа, футбол от България, Германия и Франция, волейболен плейоф на "Левски", финали на СК по ски, ски бягане, ски полети, колоездене, баскетбол, тенис, NHL, тото, MotoGP                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Вулин припомни на НАТО, че създаването на косовска армия е неприемливо за Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/vulin-pripomni-na-nato-che-syzdavaneto-na-kosovska-armija-e-nepriemlivo-za-syrbija-news_664877.html

В рамките на среща с председателя на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин подчерта, че Белград е отворен за сътрудничество с партньори както на Запад, така и на Изток, запазвайки своята военна неутралност, и че създаването на армията на Косово е неприемливо за страната му, предава Radio televizija Srbije (RTS). В изявление от Министерството на отбраната на Сърбия се казва, че Вулин и Павел са обсъдили настоящата политическа ситуация и си

Поканиха Калоян Паргов за международен наблюдател на изборите в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764760

Поканиха Калоян Паргов за международен наблюдател на изборите в Русия

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов и заместник-председателят на столичната организация проф. Ваня Добрева са поканени за международни наблюдатели на президентските избори в Русия, които ще се проведат на 18 март.  Това съобщиха от пресцентъра на БСП-София. Посещението е по покана на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската

Пиян свещеник заспа до ковчега на мъртвец в Сърбия (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764744

Пиян свещеник заспа до ковчега на мъртвец в Сърбия (Снимка)Снимка от погребение в сръбското село Друговац, община Смедерево, буквално взриви социалните медии в съседна Сърбия. Причината – на нея е заснет поп Ненад, който след солидна почерпка с алкохол е заспал до ковчега на мъртвеца, предава скопската електронна медия „Инфомакс“, цитирана от "Фокус".  От редакцията поясняват – свещеникът се напил на

Ердоган настоя в училищата да се изучава отоманският турски език

https://www.actualno.com/asia/erdogan-nastoja-v-uchilishtata-da-se-izuchava-otomanskijat-turski-ezik-news_664876.html

Президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че турският език от времето на Отоманската империя трябва да бъде учен в училищата и заклейми предишните републикански периоди на „езикова революция“ за „разрушаване“ на турския език. „Един от най-големите проблеми на сегашната история е, че нашият език се превърна в обект на политически обсъждания. В името на „езиковата революция“ нашият турски беше нападан с неприятни, скучни и

Прокуратурата: Мъжът е убил с особена жестокост жената

http://dnes.dir.bg/news/plovdiv-prokuratura-ubiystvo-26962336

Преди обяд вчера братът на 32-годишния Р.Х. получил позвъняване на мобилния си телефон от жената, с която последният съжителствал, но не могъл да отговори.

Обвиненият за убийството на българка и двете ѝ деца в Канада имал криминални прояви

https://offnews.bg//sviat/obvineniat-za-ubijstvoto-na-balgarka-i-dvete-%d1%9d-detca-v-kanada-imal-kr-676824.html

29-годишният Кори Фен е обвинен за убийството на Красимира Пейчиновски и двете ѝ деца в сряда. Мъжът е познат на властите с други две обвинения - едното за нападение на полицай през 2009 година, а второто е от 2011 г. и е за нанасяне на щети на чуждо имущество за над 5 000 долара.

Двете предходни обвинения излязоха наяве, след като заподозреният Фен беше изправен пред съда в канадския град Ошауа, където беше извършено бруталното тройно убийство на Красимира, 15-годишният ѝ син Рой и 13-годишната ѝ дъщеря Веналия, съобщават канадски медии. Фен се появи в съда с посинено око и кървави драскотини по лицето. Той ще остане в ареста до следващото му явяване в съда на 29 март. 

Жената има и трето дете - дъщеря, която по това време била на шофорски курс и така се отървала от клането. 

Сигналът за убийството е подаден от колежка на Красимира, която отишла в сряда сутринта до дома ѝ, тъй като българката не отишла на работа. Жената забелязала мъж, който се отдалечавал от къщата и отпътувал с черен пикап. Тя се усъмнила, че има нещо нередно и повикала полиция.

Когато пристигнали, униформените открили телата на Красимира и Рой. Веналия била открита жива, но в критично състояние. Момичето починало на път за болницата. 

Малко по-късно полицията открила изоставен пикапът, с който се предполага, че се е придвижил заподозреният. Няколко часа по-късно Кори Фен е задържан в дом в южната част на града, като той не е оказал съпротива. 

Според разследващите Фен и Красимира били в интимни отношения. Той не е баща на убитите деца. Въпреки че полицията твърди, че той не е живял в дома на българката, от документите по делото става ясно, че той е посочил като адрес на местоживеене именно дома на Красимира. 

Източник: toronto.ctvnews.ca

Засега не са готови резултатите от аутопсията, но източници от полицията казали, че по телата на жертвите имало видими следи от насилие и нанесени травми. 

15-годишният Рон Пейчиновски обещаващ млад спортист. Той бил вратар в отбора по хокей на частното училище, в което учел. Ваналия или Вана, както я наричат приятелите, била много чувствителна. Училищният флаг на училището, в което тя учела, е свален на половина.

Ваня Димова, приятелка на семейството, разказва, че Фен изпитвал болезнена ревност към Красимира. "Тя даваше всичко за децата си. беше невероятен човек", разказва Димова пред CTV News Toronto. По думите ѝ отношенията на Красимира с Фен в последно време били изострени и тя опитвала да прекрати връзката си с него. "Той ровеше в телефона ѝ. Беше я обсебил. Та правеше опити да прекрати връзката им, но той беше лудо влюбен в нея", разкава Димова. 

Аиша Къри – тайната на успеха

http://www.cross.bg/aisha-stef-kuri-1570239.html

/КРОСС/ Тя е едва 28 годишна, но зад гърба си има завидна кариера на майка, любима и работещо момиче. Това е  Аиша Къри, съпругата на звездата на NBA Стеф Къри. Аиша има над 5.4 милиона последователи в Instagram, собствен блог, издаде кулинарна книга, която се превърна в бестселър, създаде собствен бранд, откри ресторант, започна бизнес с храна за вкъщи по определени рецепти- Homemade, има и своя марка кухненски прибори. Популярността й я прави и първото рекламно лице на CoverGirl, което не е свързано с модата и кино индустрията.   Тази шеметна кариера на Аиша я превърна и в една от звездите на кулинарния телевизионен канал Food Network. Нейното шоу "Домашната кухня на Аиша" се радва на голям успех в САЩ. От този четвъртък започва излъчването му и на български език по  Food Network.   Коя е Ашша Къри?   Зеленооката красавица има интересно потекло. За себе си казва:   „Родителите на майка ми са от Ямайка и Китай.  Баща ми е наследник на полякиня и афроамериканец. Аз съм доста сложна комбинация. Прякорът ми в гимназията беше Обидинените нации /United Nations/.Това ми харесваше. Трудно е да се определя каква съм, особено с моите зелени очи." Една от тайните за успеха на Аиша е домашният уют и любовта в семейството, които двамата със Стеф създават и изповядват като висша ценност.Маркус Томпсън, биограф на звездата на NBA, казва, че Стеф Къри едва ли щеше да е това, което е без Аиша

Смърт на имигрант предизвика безредици в Мадрид

http://www.mediapool.bg/smart-na-imigrant-predizvika-bezreditsi-v-madrid-news276784.html

Масови безредици избухнаха в центъра на Мадрид след смъртта на имигрант от Африка. При сблъсъците има пострадали, както сред участниците в протеста, така и от страна на полицейските служители, съобщи "Ел Паис" (El Pais). Според полицията 35-годишният Маме Мбаге от сенегалски произход е починал от инфаркт. Той  бил намерен в безсъзнание в квартал с голямо имигрантско население. Познати на мъжа обаче твърдят, че смъртта му е настъпила при гонитба, в която полицаи преследвали с мотоциклети нелегални улични търговци и той колабирал. Сенегалецът е в Испания от 14 години, но няма разрешение за пребиваване. В четвъртък вечерта в мадридския район "Лавапиес", където е живеел Мбаге, се събрали около 200 протестиращи, скандиращи срещу полицейското насилие. След това безредиците се разраснали и обхванали и съседните квартали. Участниците чупели автобусни спирки, стъклата на витрини, палели кофи за боклук и полицейски автомобили и хвърляли камъни по полицаи. Силите на реда използвали срещу протестиращите гумени куршуми. Съобщава се, че при сблъсъците са ранени 16 полицаи и четирима граждани.

Стюардесата, скочила от самолет, напуснала Русе преди 20 г.

http://dnes.dir.bg/news/ruse-samolet-stuardesa-26962294

Българската стюардеса в авиокомпанията "Емирейтс" Елена Йончева, която скочи от самолет на летището в Уганда, и загина, е напуснала Русе преди 20 години.

Гибралтар заплаши с ответни мерки, ако Испания го изключи от споразуменията за Брекзит

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/16/3147648_gibraltar_zaplashi_s_otvetni_merki_ako_ispaniia_go/?ref=rss


Гибралтар предупреди, че може да анулира правата и защитите, с които се ползват испанците и други граждани на Европейския съюз, които живеят и работят на територията му, ако Мадрид използва правото си на вето, за да го изключи от споразуменията за Брекзит между ЕС и Великобритания, предаде "Гардиън".<br /><br />Според насоките за преговори на ЕС от април миналата година, Гибралтар ще бъде извън бъдещата търговска сделка с Великобритания, освен ако не се постигне...

Тръмп обвини Русия в кибератака срещу енергетиката на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=370847

Администрацията на президента Доналд Тръмп в четвъртък обвини руското правителство за кампания от кибератаки, проточила се най-малко две години и насочена към електрическата мрежа на САЩ, съобщи Ройтерс. Според агенцията за пръв път Съединените щати публично обвиниха Москва, че е хакнала американската енергийна инфраструктура.

Експерти: Идеалната поза за добър сън е по гръб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6764720

Експерти: Идеалната поза за добър сън е по гръбПолзите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно. Върху качеството му се отразява и предпочитаната поза.

История за откраднато колело се превърна в разказ за доброто

https://offnews.bg//obshtestvo/istoria-za-otkradnato-kolelo-se-prevarna-v-razkaz-za-dobroto-676828.html

13-годишният Александър имал мечта - да има планинско колело, което да кара заедно с приятели. Колелото обаче е скъпо, но това не отказва седмокласника - той решава сам да си сглоби такова колело. И го прави! Шест месеца неуморен труд и той вече има велосипед, с който да кара. Два дни по-късно, пред училището му, велосипедът обаче бива откраднат. 

Така мечтата на Александър се сгромолясва и той се намира в безизходица. Той споделя историята си в социалните мрежи и за негово щастие получава помощ. 

"Шест месеца бях супер мотивиран и успях да го направя. Мислех си, че няма да стане", разказа Александър пред Нова телевизия за времето, в което е сглобявал велосипеда.

Чувайки за случката, в историята се включва и Цветелин - той е управител на магазин за висок клас велосипеди. Благодарение на него, Александър получава колелото на мечтите си. Чисто нов велосипед подарък, направен специално за планината и за нуждите на седмокласника. 

"Бил съм в същата ситуация и знам много добре как се е почувствал. За това го направих", обясни Цветелин.

Освен нов велосипед, Александър получил и предложение, ако иска, лятото да прекара в сервиза на Цветелин, в който да навлезе в занаята още по-навътре. 

Ердоган призова отново за изучаване на османски език в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764728

Ердоган призова отново за изучаване на османски език в училище Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е заявил отново, че османски език трябва да се изучава в училище, като същевременно е обвинил, че "езиковата революция" през ранния републикански период е нанесла вреда на турския език, съобщава в."Хюриет дейли нюз". В името на "езикова революция" нашият турски бе атакуван с безвкусни, безцветни,

Биткойн манията замира – засега

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/bitkoin-maniiata-zamira--zasega-257588/

Криптовалутата губи около 14% от стойността си от началото на седмицата, а търсенията в Google по темата рязко намаляват

Георги Илиев: Добрите дни за „Черно море“ предстоят

http://budnavarna.bg/31584-georgi-iliev-dobrite-dni-za-cherno-more-predstoyat/

Капитанът на Черно море Георги Илиев коментира пред официалния сайт на отбора негативната серия от 10 мача без победа пред собствена публика и очакванията си за предстоящия в неделя мач с Локомотив Пловдив. Илиев е оптимист, че добрите игри, които показва отборът в последните мачове, най-накрая ще донесат успех.

“Със сигурност има проблем от психологическо естество. Малко банално преди всеки домакински мач да говорим за очаквания, за победи, чупене на каръка… Не можем да кажем, че отборът играе слабо в тези вече 10 домакински срещи без победа. Направихме доста добри игри, но в крайна сметка загубихме… Отдавам го основно на психологическия проблем и малшанс.

Как ще излезем за предстоящия мач с Локо Пловдив ще реши треньорът. Надявам се да е печелившо… Дано да успеем да преборим тази негативна серия. Тя тежи на нас, на феновете, на ръководството на треньорите – на всички.

Последните две години в Черно море се смениха доста треньори. За да се сработи един нов отбор с нови футболисти трябва време. Надявам се ръководството да разчита повече на треньора, а треньорът да разчита повече на футболистите, които са привлечени в тима, за да може да се сформира това ядро и да стане този колектив, който всички искат.

Запитан как се чувства с новия си партньор в средата на терена Петър Витанов, Жоро сподели: “Не съм важният аз в този отбор и с кой ще играя, трябва да има вариативност и синхрон между футболистите. В изминалите няколко мача Пепи показа, че е доста добър и грамотен футболист. Добре пази топката и със сигурност има бъдеще във футбола и то много добро”.

Жоро сподели очакванията си за мача с Локо Пловдив: “И в отбора на предстоящия съперник има доста промени. Нов треньор, с нови футболисти. Надявам се да използваме това нещо и да победим в неделя. Козът ни за този мач е добрата игра, която показваме последните срещи. Липсват резултати, но за мен има един баланс и в крайна сметка ще започнем да побеждаваме. Не може винаги загуби.. Сигурен съм, че добрите дни за Черно море предстоят. Вярвам, че с добрата игра пак ще напълним стадиона. Хората искат да гледат добър футбол и да се наслаждават на победи.

Материалът Георги Илиев: Добрите дни за „Черно море“ предстоят е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Четирима членове на КЕВР ще бъдат сменени след жребий

http://econ.bg/Новини/Четирима-членове-на-КЕВР-ще-бъдат-сменени-след-жребий_l.a_i.759155_at.1.html

Четирима от общо деветимата членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще бъдат сменени с жребий на 5 април. Това съобщи в интервю...

Пловдивската прокуратура: Мъжът е убил жена си и се е самоубил в Кючук Париж

http://www.cross.bg/apartamenta-zhena-vrata-1570238.html

/КРОСС/ В Окръжна прокуратура - Пловдив се води досъдебно производство за извършено в кв. Кючук Париж убийство на 29-годишна жена, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за убитата начин и настъпила впоследствие смърт на извършителя - съжителстващият с нея на семейни начала мъж на 32 години. Станаха ясни и обстоятелства около тежкото престъпление. Преди обяд вчера братът на 32-годишния мъж получил позвъняване на мобилния си телефон от жената, с която нападателят съжителствал, но не могъл да отговори на обаждането. Впоследствие опитал неколкократно да се свърже с нея по телефона, но тя не отговорила на повикванията. Опитал да се свърже и с брат си, но той също не отговорил. Поради това, около 15,30 часа, той отишъл до апартамента, който брат му обитавал заедно с 29-годишната жена и 13-месечната им дъщеря. Опитал да отключи входната врата, но установил, че от вътрешната страна на бравата е поставен ключ. От вътрешността на апартамента се чувал детски плач. Той веднага потърсил ключар и такъв пристигнал пред апартамента, като установил тройно заключване на входната врата на жилището, но успял да я отключи, въпреки поставения от вътрешната страна на вратата ключ. При отваряне на входната врата, ключарят и братът видели труп на човек в стаята, разположена срещу вратата. Братът се ориентирал по плача на детето къде се намира то и го взел. Двамата излезли от апартамента. В 16,08 часа ключарят подал сигнал в дежурната на І РУ при ОД на МВР - Пловдив, а в 16,10 ч

Лекари осъдени на 37 г. затвор - убийство или отбрана

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/lekari-osydeni-na-37-g.-zatvor-ubijstvo-ili-otbrana-6080375

За първи път осъдените лекари и близки на убития гард на братя Галеви говорят пред камера

Цачева: Следващата седмица България ще се отчита за свършеното по евроанализа на прокуратурата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/16/3147643_cacheva_sledvashtata_sedmica_bulgariia_shte_se_otchita/?ref=rss


Следващата седмица българските власти ще отчитат пред Европейската комисия какво са свършили по препоръките от евроанализа на прокуратурата, извършен в края на 2016 година. Част от тези мерки, включват приетите на първо четене от правна комисия текстове за корупцията в частния сектор.<br /><br />Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева преди началото на форум с тема "Сигурно бъдеще за жените".<br />Промените в наказателния кодекс, които предвиждат преследване на...

В рамките на ЕС има много схеми за избягване на данъци, твърди експерт

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-ramkite-na-es-ima-mnogo-shemi-za-izbiagvane-na-danyci-tvyrdi-ekspert-257635/

Все още няма ясни критерии за определяне на това коя държава спазва стриктно данъчните разпоредби на общността, твърди евродепутатът Емил Радев

Ремонт на Аспарухов мост тази пролет ще има, започва през април

http://budnavarna.bg/31582-remont-na-asparuhov-most-tazi-prolet-shte-ima-zapochva-prez-april/

снимка: Будна Варна

Ремонтът на Аспаруховия мост ще започне към средата на април, веднага след приключване на работата по бул.”Приморски” и отварянето му. Това обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Ще се ремонтира съоръжение 6 на моста, като затварянето определени участъци ще става поетапно. Ремонтът трябва да приключи до началото на активния летен сезон, опосочи министърът.

Следващата седмица започва кърпене на дупките по моста. По време на кърпежа няма да се спира движението, а дейностите ще се извършват вечер.

Министър Нанков направи инспекция на ремонта на бул. „Приморски“ в района на Летния театър, след което пое към кв.”Аспарухово”. Там той ще провери напредъка на финансираните по Оперативна програма „Региони в растеж“ ремонти на ул. „Мара Тасева“ и бул. „Първи май“.

Нанков ще направи оглед на изграждането на втория етап от водопровода за кв. „Аспарухово“. В края на обиколката във Варна министърът ще инспектира и строежа на бул. „Левски“.

източник: Дарик

Материалът Ремонт на Аспарухов мост тази пролет ще има, започва през април е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Бивш консул в Одрин: Турция иска да остане сама на военно-политическия терен в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764726

Бивш консул в Одрин: Турция иска да остане сама на военно-политическия терен в СирияТурция има амбицията да остане сама на военно-политическия терен в Сирия. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, като определи стремежите на югоизточната ни съседка като "подобни на тези по време на Османската империя".

Водните грации на „Аква Спорт” блестят на Световните серии в Париж (снимки)

https://petel.bg/Vodnite-gratsii-na----Akva-Sport----blestyat-na-Svetovnite-serii-v-Parizh--snimki-__255647

Най-добрите състезателки по синхронно плуване от СК „Аква спорт“ – Александра Атанасова и Далия Пенкова, водени от треньорката Галина Г...

Марешки: След чалгаризацията тече процес на хазартизация

https://petel.bg/Mareshki--Sled-chalgarizatsiyata-teche-protses-na-hazartizatsiya__255648

След чалгаризацията на държавата, сега тече процес на хазартизация, коментира председателят на "Воля" и заместник-председател на Народно...

Четете в „Петел“: Ще има нов ремонт на Аспарухов мост във Варна през април, но няма да го затварят

https://petel.bg/CHetete-v----Petel-----SHHe-ima-nov-remont-na-Asparuhov-most-vav-Varna-prez-april--no-nyama-da-go--zatvaryat__255649

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков даде пред медиите във Варна отговор на въпроса, който притеснява много граждани на гр...

15 000 лева награден фонд на държавното по плажен футбол

https://petel.bg/15-000-leva-nagraden-fond-na-darzhavnoto-po-plazhen-futbol__255650

Държавното първенство на България по плажен футбол за първи път в своята история ще има награден фонд. Това решение бе взето на заседание ...

Двама от Черно море в националния за младежи

https://petel.bg/Dvama-ot-CHerno-more-v-natsionalniya-za-mladezhi__255651

Селекционерът на младежкия национален отбор до 21 г. Антони Здравков обяви група от 19 футболисти за европейската квалификация срещу Слове...

Мистерията с причините за клането в Пловдив се заплита, три версии отпаднаха, но изникна най-неочакваната

https://petel.bg/Misteriyata-s-prichinite-za-klaneto-v-Plovdiv-se-zaplita--tri-versii-otpadnaha--no-iznikna-nay-neochakvanata__255652

Снимка "Марица" Няма рационален мотив за убийството и последвалото самоубийство в Пловдив. Няма причина за кървавата вакханалия, комент...

Спипаха мъж и жена с наркотици във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=370819

На 13 март, около 16:25часа, в гр. Варна, при извършване на полицейска проверка на автомобил и намиращите се в него жена на на 25 и мъж на 27 г., известен на МВР, местни жители, е установено, че в автомобила има три саморъчно свити цигари, съдържащи суха тревиста маса.

Цветанов: При трафика насилието е много, за да може жертвата да се пречупи (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764722

Цветанов: При трафика насилието е много, за да може жертвата да се пречупи (Видео)Когато бях вицепремиер и вътрешен министър, тогава трябваше да бъда председател и да разпределям съответните отговорности. Имаше едно възприятие, че колкото по-малко казваме, че имаме жертви на трафик, толкова по-добре сме си вършели работата. Това каза Цветан Цветанов на Международната конференция “Сигурно бъдеще за жените - сигурно бъдеще за

Франция е издала заповед за арест на сестрата на саудитския престолонаследник

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/16/3147641_franciia_e_izdala_zapoved_za_arest_na_sestrata_na/?ref=rss


Във Франция има издадена заповед за арест на сестрата на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, заподозряна, че е наредила на свой телохранител да удари работник, извършващ ремонтни дейности в апартамента ѝ в Париж. Това съобщи днес осведомен източник, цитиран от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Заповедта за арест на Хаса бинт Салман (изписана в заповедта като Hussat ben Salmane), сестра на престолонаследника, е била издадена още в края на декември от парижки...

Черната кутия на разбилия се частен самолет в Иран е повредена, не могат да получат данни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764703

Черната кутия на разбилия се частен самолет в Иран е повредена, не могат да получат данниЧерната кутия на разбилия се в Иран на 11 март турски частен самолет е толкова повредена, че специалистите не могат да получат необходимите технически данни за последния полет на летателния апарат, съобщи агенция Доган, позовавайки се на изявление на Организацията за гражданска авиация на Иран, предаде ТАСС.

Управляващите търсят начин за финансова независимост на КЕВР

http://www.mediapool.bg/upravlyavashtite-tarsyat-nachin-za-finansova-nezavisimost-na-kevr-news276783.html

Търси се начин за финансовата независимост на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), след като преди три години с промени в законодателството беше дадена политическата независимост на регулатора. Това съобщи председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ пред БНР. Темата за независимостта на КЕВР беше коментирана по време на форум в четвъртък. На 5 април 2018 г. предстои жребий, който ще определи четирима от членовете на КЕВР, които ще напуснат постовете си, каза Добрев. Ротацията в средата на мандата е предвидена в Закона за енергетиката, според който половината от комисарите ще трябва да напуснат постовете си. В процедурата по смяна не участва председателят. Чрез жребия ще бъдат определени двама от членовете на КЕВР в състав "Енергетика", един от състав "ВиК", както и дали ще бъде сменен икономистът или юристът на регулатора. До 3 май трябва да бъдат номинирани и избрани заместниците на досегашните комисари. В този процес с предложение могат да участват всички парламентарно представени партии и депутати. Делян Добрев каза, че още е рано да се говори за конкретни имена. Той уточни, че изборът до голяма степен ще зависи от жребия. Депутатът е категоричен, че промяната в състава на КЕВР няма да засегне работата по одобряването на бизнес плановете на енергийните дружества и цената на електроенергията. Тези решения регулаторът трябва да вземе преди 1 юли, когато влиза в сила новият регулаторен период в енергетиката. Промяната няма да се отрази и върху предстящата сделка с ЧЕЗ, смята Добрев. Според него страховете, че няма контрол на държавата са преекспонирани. Законодателството дава право на КЕВР да отнема лиценз на дружествата, които не изпълняват своите задължения, и да назначи т.нар. "особен управител", който да управлява компанията, обясни Добрев.

Младежи атакуваха столичен автобус с камъни, издирват ги

https://frognews.bg/novini/mladeji-atakuvaha-stolichen-avtobus-kamani-izdirvat.html

Младежи атакуваха автобус по линия 108 с камъни. Инцидентът е станал на булевард „Европа“, в района на квартал „Модерно предградие“.

Петролът е в търсене на посока в края на седмицата*

https://www.investor.bg/surovini/365/a/petrolyt-e-v-tyrsene-na-posoka-v-kraia-na-sedmicata-257636/

Няколко доклада през седмицата отново насочиха вниманието на инвеститорите върху увеличаването на предлагането

Нападат пунктове на подписката срещу сделката за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/dobrovoltzite-podpiskata-initziativa-1570237.html

/КРОСС/ Вчера са били нападнати доброволци на Националната гражданска инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ". Инцидентът е станал около 16.40 часа, на пункта на Инициативата пред метростанция „Западен парк" в София. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателият е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Само бързата намеса на граждани, които са повикали полиция, е предотвратила саморазправата с доброволците и унищожаването на подписката. Сигнал за случая е подаден в 9-о РПУ. Подобен инцидент се е случил и предишния ден на пунката на Гражданската инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ" пред метростанция „Люлин". БСП осъжда подобна агресия, която цели да се осуети провеждането на една гражданска инициатива. Това е недопустимо и партията категорично ще се противопостави на посегателствата върху доброволците. Призоваваме МВР да влезе във функциите си и да осигури спокойното провеждане на подписката.  

Меркел и Ердоган се чуха заради срещата във Варна

http://budnavarna.bg/31579-merkel-i-erdogan-se-chuha-zaradi-sreshtata-vav-varna/

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган са провели телефонен разговор, информира турският вестник „Миллиет“, цитиран от БТА.

Разговорът основно е бил посветен на предстоящата на 26 март т.г. среща на върха на ЕС във Варна в рамките на българското европредседателство.

Обсъдени са били и двустранните отношения между Германия и Турция, а също и регионални въпроси.

В телефонния разговор на двамата лидери специално внимание е било отделено на проблемите на бежанците.

Подчертана е била необходимостта от полагане на повече съвместни усилия в борбата срещу нелегалната миграция.

Материалът Меркел и Ердоган се чуха заради срещата във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Осъдените на убийството на Отвертката лекари проговориха

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-lekari-otvertkata-26961839

Двамата лекари - баща и син, които бяха осъдени за убийството на бившия гард на Братя Галеви - Николай Радев-Отвертката, проговориха за първи път пред камера.

Международният параолимпийски комитет ще почете Стивън Хокинг при закриването на Пьонгчанг 2018

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/16/3147636_mejdunarodniiat_paraolimpiiski_komitet_shte_pochete/?ref=rss


Международният параолимпийски комитет (IPC) ще отдаде почит към починалия световноизвестен учен Стивън Хокинг по време на закриването на параолимпийските игри в Пьонгчанг в понеделник. Това ще стане чрез речта на президента на организацията Андрю Парсънс.<br /><br />Потвърждението дойде от медийния директор на IPC Крейг Спенс, който отново посочи големия физик като пример за вдъхновение за всички хора с увреждания. "Той намери решения за всички препятствия, поставени пред...

Лавров отвръща на Мей: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6764706

Лавров отвръща на Мей: Разбира се, че Русия ще изгони британски дипломатиРусия със сигурност ще изгони британски дипломати в отговор на анонсираното от Великобритания изгонване на 23 руски дипломата във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това заяви в петък министърът на външните работи на Русия, цитиран от ТАСС и Фокус. „Разбира се, че ще го направим“, подчерта Лавров,

БСП: Нападат доброволци, които събират подписи срещу сделката с ЧЕЗ

https://offnews.bg//politika/bsp-napadat-dobrovoltci-koito-sabirat-podpisi-sreshtu-sdelkata-s-che-676827.html

Доброволци на Националната гражданска инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“ са нападнати пред метростанция Западен парк в София.

Инцидентът е станал вчера около 16.40 часа, съощиха от БСП. Били са унищожени нагледните материали и е направен опит да бъде скъсана и самата подписка. Нападателят е упражнил вербална и физическа агресия спрямо доброволците Екатерина Д. и Божидар Г. Само бързата намеса на граждани, които са повикали полиция, е предотвратила саморазправата с доброволците и унищожаването на подписката.

Сигнал за случая е подаден в 9-о РПУ.

Подобен инцидент се е случил и предишния ден на пункта на Гражданската инициатива „Държавата да отмени сделката за ЧЕЗ“ пред метростанция „Люлин“.

БСП осъжда подобна агресия, която цели да се осуети провеждането на една гражданска инициатива. Това е недопустимо и партията категорично ще се противопостави на посегателствата върху доброволците. Призоваваме МВР да влезе във функциите си и да осигури спокойното провеждане на подписката, заявяват от БСП. 

БСП започна подписката за разваляне сделката за "ЧЕЗ България" на 10 март. Народните представители от партията се включиха в кампанията в избирателните си региони, в инициативата участват и членовете на Националния съвет на БСП. 

 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване