Заев: Стремежът на Македония да се интегрира в НАТО не е насочен срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6773024

Заев: Стремежът на Македония да се интегрира в НАТО не е насочен срещу РусияМакедонският министър-председател Зоран Заев заяви, че стремежът на Македония да се интегрира в НАТО не означава противопоставяне срещу Русия и че това членство е желание на македонските граждани от няколко десетилетия, предава македонската медия "Мета". Според Заев, членството в НАТО е важно за стабилността и сигурността на Македония и региона,

Седем ключови елемента за споразумение между Гърция и Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6773028

Седем ключови елемента за споразумение между Гърция и СкопиеПреговорите на Гърция със Скопие за името на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) навлизат в най-критичната си фаза, предаде БТА. Утре гръцкият външен министър Никос Кодзиас ще бъде в съседната страна за консултации с правителството в Скопие, а предложенията на двете страни за уреждане на техния спор вече са внесени.

Ще има агресия от страна на Турция към нейните съседи. Това неизбежно ще се случи!

http://pogled.info/svetoven/shte-ima-agresiya-ot-strana-na-turtsiya-kam-neinite-sasedi-tova-neizbezhno-shte-se-sluchi.93303

/Поглед.инфо/ "Ще има агресия от страна на Турция към нейните съседи. Това неизбежно ще се случи". Такова предупреждение отправи бившия вицепремиер и бивш външен министър Ивайло Калфин в ефира на БНТ.

Русофобите в България са съществен елемент от турската агентура

http://pogled.info/svetoven/rusofobite-v-balgariya-sa-sashtestven-element-ot-turskata-agentura.93304

/Поглед.инфо/ Светна им ! Стана ли ви ясна причината за разпалваната от турската агентура истерична русофобия ?

Рокерите от Нощни вълци обикалят Балканите

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rokeri-noshtni-valtzi-rusia-putin-26977306

Членове на руския рокерски клуб Нощни вълци, известен с верността си към президента Владимир Путин, започна обиколка из Западните Балкани.

Радев подари на Израел снимки на българи, спасили евреи

http://dnes.dir.bg/news/balgari-izrael-evrei-prezidentat-radev-26977305

Президентът Румен Радев, който продължава посещението си в Израел, подари на музея към Мемориала "Яд Вашем" снимки на българи, помагали за спасяването на евреи.

Ориз, брашно и леща получиха 20 бедни от кмета на район "Източен" за Великден

https://www.24chasa.bg/region/article/6773038

Ориз, брашно и леща получиха 20 бедни от кмета на район "Източен" за ВеликденС треперещи ръце поемаха хранителни пакети 20 възрастни и бедни жители на пловдивския район "Източен". Те са осигурени от БЧК, а кметът Николай Чунчуков им ги раздаде. „И тази година в навечерието на Великден успяхме да подпомогнем нуждаещи се наши съграждани“, заяви той. По време на срещата  той подчерта,

Международен ден на хората със Синдром на Даун

http://www.moreto.net/novini.php?n=371129

Днес е Международният ден на хората със Синдром на Даун. Денят - 21, не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка. Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун).

26 афганистанци загинаха, след като камикадзе се взриви в Кабул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6773020

26 афганистанци загинаха, след като камикадзе се взриви в Кабул26 души са загинали, а 18 са ранени при взрив на камикадзе пред Кабулския университет, докато жителите на Афганистан празнуват персийската нова година, предава AFP. „Нападателят детонира пояса си с експлозиви в тълпа хора. Те бяха най-вече празнуващи Новруз“, съобщи прессекретарят на афганското МВР Насрат Рахими.

Удължава се срокът на процедурата за модернизация на спешната помощ

http://www.mediapool.bg/udalzhava-se-srokat-na-protsedurata-za-modernizatsiya-na-speshnata-pomosht-news276993.html

Удължава се срокът за кандидатстване по процедурата за модернизация на спешната помощ, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Това е направено със заповед на ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и заместник-министър на регионално развитие и благоустройството Деница Николова. Удължаването на срока за кандидатстване по процедура "Регионална здравна инфраструктура", финансирана от програмата е до 15 май 2018 г. Удължаването се налага поради комплексния характер и големия териториален обхват за изпълнение на т.нар. "голям проект" на Министерство на здравеопазването. В рамките на проекта се предвижда да бъдат модернизирани 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и шест изнесени екипа, както и да бъдат закупени 400 съвременни медицински превозни средства, осигурени с комуникационно и друго оборудване и медицинска апаратура за спешна медицинска помощ. Общият ресурс по процедурата е 163,5 млн. лв. С него Министерство на здравеопазването ще подобри достъпа до спешна медицинска помощ с възможности за спешна диагностика, лечение и наблюдение на пациенти до 24 часа. Преди два дни Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за купуване на 400 линейки заедно с нужното оборудване за тях на стойност 48 671 650 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение е до 36 месеца от започване на изпълнение на договорите. Гаранцията на всяка от линейките е не по-малко от пет години. В началото на месеца здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че първите доставки на новите линейки ще станат факт още в края на тази година. 

Предлагат “Лудогорец 3” за “В” група

https://www.24chasa.bg/sport/article/6773018

Предлагат  “Лудогорец 3” за “В” група Разградчани още обмислят офертата Човек от зоналния съвет на БФС във Варна се е свързал с шефа на школата на “Лудогорец” Яков Папарков с предложение да се направи трети отбор на разградчани, който да се включи от новото първенство в Югоизточната “В” група. В момента шампионите са единственият тим, който има дублиращ отбор във Втора лига,

И оскарът отива при..., или как се печели дузпа с ефектно падане

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/21/3150096_i_oskarut_otiva_pri_ili_kak_se_pecheli_duzpa_s_efektno/?ref=rss


"Фантастична жена" (Una Mujer Fantastica) донесе "Оскар" в Чили, след като беше отличен за чуждоезичен филм. Ако имаше оскари и във футбола, то чилийският "Универсидад де Консепсион" можеше да очаква номинация с големи възможности за победа.<br /><br />Хеан Менесес изигра отличен етюд "Падане за дузпа". Изпълнението му пет минути преди края на мача беше оценено и доведе до желания резултат.<br /><br />Съдията Ектор Хона се подлъга...

ГЕРБ и БСП се скараха заради депутатски статус за Крим във Фейсбук

https://offnews.bg//politika/gerb-i-bsp-se-skaraha-zaradi-deputatski-status-za-krim-vav-fejsbuk-677120.html

Управляващи и опозиция си размениха поредна доза критики и обвинения. Този път причината беше изказването на депутата от левицата Таско Ерменков, че Крим е гласувал за Путин, а ЕС и САЩ са "идиоти". Социалистът изрази мнението си във Фейсбук късно вечерта е неделя. 

Днес от ГЕРБ обявиха, че изказването на Ерменков "продължава една опасна антиевропейска тенденция, която се развивала от две години в най-голямата опозиционна партия в България". 

"Това изказване нарушава българския национален интерес, но и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българо-руските отношения",  каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той подчерта, че в статуса на Ерменков САЩ, Германия, Франция и целия ЕС са наречени идиоти. "Припомняме, че именно тези държави и ЕС като цяло са основен и единствен гарант за националната сигурност на България, така и за икономическото и социално развитие на страната", добави Биков и настоя председателят на БСП Корнелия Нинова да вземе отношение и да каже дали това е позицията и на БСП.

Веднага след това социалистите обявиха, че няма как статус в социална мрежа да е позиция на цяла партия и нападнаха ГЕРБ. "Дъното е да ни занимавате със статусите на народни представители от БСП, които са в личен профил, които не ангажират парламентарната група и партията. Вместо да се съсредоточите върху важните за България и ЕС въпроси, постоянно ни занимавате с неща, които не са за пленарна зала", обяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Социалистът коментира още, че проблемът не е в опозицията, а в управляващите, които "не успяват да оценят кои са важните неща и какви са позициите, които следва да заемат". "Занимавате ни втори месец с анализиране на проектопозиции на БСП, с интервюта на народни представители, с Фейсбук статуси на депутати. Това тук започва да се превръща в някакъв чрезвичаен съд", каза още Вигенин. 

Малко по-късно самият Ерменков се защити и обяви, че няма как статусът му да е партийна позиция, защото го писал "вечерта, по къси гащета и тениска с лаптоп на колене".

"Скандалите, които тресат обществото, няма как да ги замажат с един Таско Ерменков. Безсилие на управляващите да избягат от скандалите, които те творят. Да измислят такива, да ги тиражират, за да стане ясно на всеки българин, че тази партия отдавна трябваше да слезе от власт", добави Ерменков. 

Свлачище на входа на Трън прекъсна връзката на града с областта

http://www.mediapool.bg/svlachishte-na-vhoda-na-tran-prekasna-vrazkata-na-grada-s-oblastta-news276992.html

Основната пътна артерия, свързваща град Трън с областта, е затворена. Активизирало се е свлачище на входа на града, съобщи областният управител Ирена Соколова, цитирана от БНР. В късните следобедни часове на вчерашния ден движението на тежкотоварните автомобили през пътния участък е било спряно, а снощи е било спряно цялото движение. В момента се използва обиколен маршрут през селата Велиново и Глоговица, който също не е безпроблемен. "Работи се активно по укрепване на терена", увери Соколова. Поради свличане на земни маси има стесняване на една от лентите за движение на пътя София - Дупница при разклона за село Дяково, съобщават от АПИ. Участъкът е обозначен със сигнална лента и знаци. От пътната агенция предупреждават и за мъгла и намалена видимост до 20 метра от тунел "Витиня“ до тунел "Топли дол“ на магистрала "Хемус“. 

Учен, стоящ зад пробива на данните на Фейсбук: Аз съм изкупителна жертва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6773013

Учен, стоящ зад пробива на данните на Фейсбук: Аз съм изкупителна жертваУчен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони потребители на Фейсбук, заяви, че е бил използван като "изкупителна жертва" от социалната мрежа и от консултантска компания, обвинявана, че е опитала да наклони общественото мнение в САЩ в полза на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Тази седмица компанията Фейсбук беше разтърсена,

Правителството отпуска 15 милиона лева за надзирателите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772993

Правителството отпуска 15 милиона лева за надзирателите15 милиона лева отпуска правителството за охранителите от двете главни дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията". Това съобщи министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседание на Министерския съвет. 6 милиона от тях са предвидени за специфичните условия на труд, а останалите, за да се изравнят заплатите на охранителите със служителите в

Thievery Corporation с концерт в София на 2 юни

https://offnews.bg//kultura/thievery-corporation-s-kontcert-v-sofia-na-2-iuni-677129.html

Българската публика ще е една от първите в света, пред която Thievery Corporation ще представят чисто новия си албум - “Treasures from the Temple”, който излиза на 20 април 2018 и е естествено продължение на прекрасния албум на бандата от 2017 - “The Temple of I & I”.

Новият албум излиза на бял свят на 20 април, а най-запалените меломани вече могат да го поръчат предварително

Видеото към първия сингъл от албума „Voyage Libre“ с ефирните вокали на LouLou Ghelichkhani можете да гледате тук: 

Thievery Corporation се сформира през далечната 1995 г. и водени от съвместната си страст да създават музика с отличително емоционално и еклектично настроение, Ерик Хилтън и Роб Гарза прекарват заедно повече от две десетилетия, изграждайки своя собствен музикален храм, в който преплитат Reggae, Lounge, Dub, Bossa Nova, Afro-Beat, Тrip-Hop, Аcid Jazz с индийски, бразилски и арабски мотиви.

На открито в Парка на Летище София ще се насладим на живо на култовите "Warning Shots", "The Richest Man In Babylon", "Lebanese Blonde", "Until The Morning", "Sweet Tides", "Amerimacka", "All That We Perceive","State Of Our Union", "Revolution Solution ", "Liberation Front ", "El Pueblo Unido", "Is It Over", "Exilio", "Shadows Of Ourselves", "En Simple Histoire", "Facing East", "The Numbers Game", "Mandalla", "Letter To The Editor“.

С течение на годините американските гиганти THIEVERY CORPORATION се превръщат в уникална и хипнотична звукова емблема, която продължава да влияе на поколения продуценти и изпълнители. Дуото не спира да записва, да оглавява големи музикални фестивали като Coachella и Lollapalloza, да си сътрудничи с артисти като Пери Фарел, The Flaming Lips и Дейвид Бърн и остава едно от най-почитаните имена на съвременната музикална сцена.

Входът за събитието ще бъде изграден в непосредствена близост до изхода/входа на метростанцията, спирката на автобуси 84 и 184, както и паркинга на Терминал 2, а вратите за всички фенове ще отворят точно в 21.00ч. на 2 юни.

Събитието във Facebook следете на този линк

БИЛЕТИ:

Билети „Ранно пиле“ на цена от 55 лв. може да намерите само в магазин ЯКО (гр. София, ул. „Граф Игнатиев“ №43).

Стандартни билети от 60/65 лв. в цяла България от мрежата на Ticketportal.bg и онлайн директно от тук.

В продажба е и VIP пакет за концерта на цена от 120 лв., който дава право на феновете приоритетен достъп, специален бадж за концерта, достъп до ВИП зоната, която ще е с директна видимост към сцената и отделен бар.

24-годишен уби 84-годишната си съседка и се самоуби

http://www.cross.bg/balkona-tzvetan-izvursheno-1570649.html

/КРОСС/ Досъдебно производство за извършено убийство с последвалото самоубийство на извършителя ръководи Окръжната прокуратура във Варна. Около 1 часа след полунощ днес, в кв. „Младост" 24-годишният Цветан А. започнал да хвърля от балкона на жилището си различни предмети. Младият мъж излязъл на балкона гол и крещял. Шумът от виковете и буйството му събудили живеещите във входа съседи. Подаден бил сигнал на спешния телефон 112, съобщават от прокуратурата. Цветан прескочил преградата между двата балкона и се прехвърлил в съседския. В апартамента живеела 84-годишната Минка М. След като вратата на жилището й била разбита от пристигналия полицейски екип от ОД на МВР, възрастната жена била открита мъртва. Убийството й е извършено с множество удари. В апартамента било намерено и тялото на Цветан, който се самоубил чрез включени кабели в електрическия контакт. Има данни, че е страдал от психично заболяване. Извършен е оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели на действията на 24-годишния мъж. Днес ще бъдат извършени аутопсии на двете тела и назначени експертизи за установяване причините за смъртта им.  

Варна отново ще е домакин на Европейското първенство по хандбал

http://www.moreto.net/novini.php?n=371086

Варна отново ще приеме Европейското първенство по хандбал през 2019 г. за девойки до 19-годишна възраст, научи Moreto.net. Градът бе избран за домакин на 16-ти март на среща във Виена, след като бе отчетено безупречното представяне на морската столица през август 2016 г.

Ученият, стоящ зад пробива на данните на "Фейсбук", се обяви за "изкупителна жертва"

http://www.mediapool.bg/ucheniyat-stoyasht-zad-probiva-na-dannite-na-feisbuk-se-obyavi-za-izkupitelna-zhertva-news276991.html

Учен от Университета в Кеймбридж, събирал данни за милиони потребители на "Фейсбук", заяви, че е бил използван като "изкупителна жертва" от социалната мрежа и от консултантска компания, обвинявана, че е опитала да манипулира общественото мнение в САЩ в полза на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс. Тази седмица компанията "Фейсбук" беше разтърсена, след като източник изнесе данни, че "Кеймбридж аналитика" - консултантска компания в сферата на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му кампания през 2016 г. - е придобила неправомерен достъп до информация за 50 милиона потребители на "Фейсбук". През последните два дни социалната мрежа загуби 60 милиарда долара от стойността си на фондовите пазари поради опасения, че нейните отношения с "Кембридж аналитика" може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации, отбелязва Ройтерс. "Фейсбук" заяви, че данните са били събирани от Александър Коган - учен в областта на психологията, създал приложение в рамките на социалната мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според компанията след това той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на "Кембридж аналитика". "Събитията през последната седмица са истински шок", каза Коган пред Би Би Си. "Според мен по същество съм използван като изкупителна жертва, както от Фейсбук, така и от "Кембридж аналитика", при положение че смятахме, че правим нещо съвсем обикновено." "Получихме уверения от "Кембридж аналитика", че всичко е изрядно от правна гледна точка и не нарушава условията на предоставяната (от Фейсбук) услуга." Александър Никс, ръководителят на "Кембридж аналитика", който вчера беше временно отстранен от длъжност, заявява на тайно направен видеозапис, че неговата компания е изиграла решаваща роля за изборната победа на Тръмп. Коган обаче каза, че точността на тази база данни е била "преекспонирана" от "Кеймбридж аналитика", както и че е било по-вероятно информацията да навреди на кампанията на Тръмп. 

Македонското правителство представи пред Атина проекта си на спора за името

https://www.24chasa.bg/novini/article/6773007

Македонското правителство представи пред Атина проекта си на спора за иметоМакедонският министър-председател Зоран Заев съобщи, че гръцкият проект за споразумението относно спора за името пристигна в Скопие, а македонският бе изпратен в Атина. Той не пожела да коментира какво конкретно съдържат двете версии, но подчерта, че става въпрос само за инструментите за постигането на крайната цел,

Отпускат около 15 млн. лв. за увеличение на заплатите на служителите на затворите

http://www.cross.bg/slyzhitelite-zaplatite-tzacheva-1570648.html

/КРОСС/ „Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на възнагражденията на служителите на затворите", заяви на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева. Решението идва след поредица от протести на надзирателите в цялата страна. Те искаха заплатите им да се изравнят с тези на служителите в МВР. Представители на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на заплатите", поясни Цачева. По-късно на среща с премиера Бойко Борисов било решено да се отпуснат още 15 млн. лв. общо с другата сума за увеличения. По думите на Цачева синдикатите са провели работна среща в Министерството на правосъдието, като са уточнили конкретен график, по който поетапно да се изпълняват плащанията.  

Правим справка за собствеността на акции вече и с електронен подпис

http://econ.bg/Новини/Правим-справка-за-собствеността-на-акции-вече-и-с-електронен-подпис_l.a_i.759359_at.1.html

Централен депозитар направи електронната услуга за справка за собственост на акции достъпна и с квалифициран електронен подпис (КЕП). От днес всеки,...

В Брюксел за година са били осуетени три вероятни атентата

http://www.mediapool.bg/v-bryuksel-za-godina-sa-bili-osueteni-tri-veroyatni-atentata-news276990.html

От началото на миналата година досега в Брюксел са били предотвратени три възможни атентата, съобщават местни медии. Представител на службата за борба с тероризма пояснява, че разследванията по тези случаи са трудни, защото противникът (терористите) не е структуриран. За последната година белгийските служби са получили и проверили над хиляда сигнала, свързани с тероризъм. Отчита се, че броят на сигналите намалява, но броят на радикализираните - възможните извършители на нови нападения - не се е променил. Докато миналата година 45 на сто от състава на криминалната полиция е бил зает с противодействие на тероризма, днес само една трета от служителите изпълняват подобни задачи. Това е свързано и с преминаването на Белгия от трета и предпоследна степен на готовност за нов терористичен удар, във втора степен. Утре се навършват две години от атентатите на летището и в метрото в Брюксел. Тогава 32 души загинаха, 340 бяха ранени, от които 62 пострадаха тежко. Атентатите бяха извършени по поръчение на терористичната групировка "Ислямска държава". 

Правителството на САЩ е застрашено от нова парализа до края на седмицата

https://www.investor.bg/sasht/337/a/pravitelstvoto-na-sasht-e-zastrasheno-ot-nova-paraliza-do-kraia-na-sedmicata-257903/

В петък изтича срокът на приетото през февруари финансиране, което трябва да бъде заменено с нов бюджет в размер на 1,3 трлн. долара

ЦСКА приема "Лудогорец" на националния стадион за юбилея си

http://www.cross.bg/tzska-lydogoretz-levski-1570647.html

/КРОСС/ ЦСКА е заявил националния стадион "Васил Левски" за домакинството си срещу "Лудогорец" през май. "Червените" са изпратили писмо до Българския футболен съюз и очакват отговор от Централата. ЦСКА настоява мачът да се играе на 5 май, тъй като тогава клубът ще празнува 70-ата си годишнина и се очаква трибуните на "Васил Левски" да бъдат пълни. Първият сблъсък от плейофите между първия "Лудогорец" и втория (ЦСКА в класирането ще бъде на 6 април - Разпети петък. Двата тима са само на 3 точки един от друг и мачовете помежду им ще решат съдбата на титлата. Организацията на празника през май пък е поверена на сина на собственика на клуба Гриша Ганчев - Данаил, който обещава истинско зрелище.  

Инж. Глосов: До края на май ще бъдат изкърпени основни пътни артерии

http://www.cross.bg/putishta-glosov-poddurzhane-1570646.html

/КРОСС/ До края на месец май, когато е началото на туристическия сезон, по основни направления дупките ще бъдат изкърпени и хората ще могат да пътуват спокойно, безпрепятствено и безаварийно, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" в сутрешния блок на Нова телевизия. Той подчерта, че на 15 март е било разпоредено на пътните управления да започнат ремонтните дейности на пътна мрежа, но влошаването на времето през последните дни и възстановяването на зимното поддържане възпрепятства извършването на качествени ремонтни дейности. Там, където няма сняг и дъжд кърпежи се правят. Пътноподдържащите фирми и служителите на Агенция „Пътна инфраструктура" се отнасят сериозно към проблема, категоричен е инж. Глосов. Той подчерта, че проблемите са на пътища, които не са ремонтирани от десетилетия и в съчетание с големите температурни разлики от минус 20 до плюс 20 градуса през последните седмици дупките по тези пътища са отварят за изключително кратко време. Пътният сектор е недофинансиран от години и това е причина за недоброто състояние на пътната мрежа. Тази година с наличната финансова рамка ще бъдат ремонтирани превантивно близо 570 км републиканска пътна мрежа. Акцентираме на по-натоварените пътища - магистрали, пътища първи и втори клас, каза инж. Глосов

Премиерът е обещал пари на служителите в затворите, протестите са отменени

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/21/3150085_premierut_e_obeshtal_pari_na_slujitelite_v_zatvorite/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за две главни дирекции в Министерството на правосъдието - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", съобщи Синдикатът на служителите в затворите след среща по-рано днес на негови представители с Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева.<br /><br />Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите, плащани...

Балканската обиколка на руски рокери, близки до Путин, предизвика безпокойство в Босна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772982

Балканската обиколка на руски рокери, близки до Путин, предизвика безпокойство в Босна
Членове на руския рокерски клуб Нощни вълци, известен с верността си към президента Владимир Путин, започна обиколка из Западните Балкани, неспокойния регион, в който Москва иска да разшири влиянието си, предаде Асошиейтед прес. Около 20 рокери от клуб Нощни вълци влязоха вчера в сръбската част на Босна и Херцеговина от Сърбия.

Чех, заподозрян в убийство преди години, в екипа на Гинка и "Инерком"

http://clubz.bg/65667-cheh_zapodozrqn_v_ubijstvo_predi_godini_v_ekipa_na_ginka_i_inerkom

Чешки гражданин с бизнес в България и обвинение в убийство, по-късно освободен поради липса на доказателства, се оказва в екипа на "Инерком България", кандидат за купувач на най-голямото електроразпределително предприятие в България - ЧЕЗ. Както е известно, то държи 42% от територията и има близо 3 милиона потребители.

Чешкият гражданин Никола Молчан е присъствал на срещата на 13 март т.г. между екипа на "Инерком България" и ръководството на ЧЕЗ-България, потвърдиха за Клуб Z два източника, единият от които от ЧЕЗ. 

47-годишният Молчан е бил в състава на групата, доведена от страна на кандидат-купувача на българския бизнес на чешката държавна компания. Той не е бил сред лицата, посочени за наблюдатели на сделката. Според добре запознати източници Молчан е човекът, който щял да е връзката между "Инерком" и ЧЕЗ. 

Клуб Z отправи запитване до "Инерком" в какво точно качество Молчан е присъствал на срещата и все още очаква отговора им.

По данни от Търговския регистър Молчан има няколко действащи фирми в България, в част от които е съдружник с Деница Илиева: "Фреш кафе и Фууд" ООД, "Булгар Инвест" ООД, "Бохемия Сити" ООД (в съдружие с трима чехи - Петр Климеш, Едуард Климеш и Ладислав Новак), "Дем - 2004" ООД, "Топ инженеринг" ООД, "ЕСПА-България" ООД, "Де-ни 2007" ООД.

Заподозрян за убийство - биографията на Молчан

През 2009 г. Молчан е задържан по обвинение, че е застрелял свой сънародник - и негов съдружник във фирмата "Бохемия сити", Либор Мировски. Трупът на Мировски е бил открит на 29 октомври 2008 г. между селата Бистрица и Железница до София. Той е бил убит в гръб с 4 куршума от 7.65-милиметрово оръжие. По-късно сестра му Петра Мировска пристига в България, за да търси истината за убийството на брат си.

Двамата имали строителен бизнес в Чехия. Според публикации в "24 часа" започват да изграждат и ваканционен комплекс край Слънчев бряг, одобрени са и за кредит от над 700 000 евро от българска банка.

Молчан е задържан, но впоследствие освободен от Софийския апелативен съд, като магистратите не му налагат дори и най-леката мярка за неотклонение - подписка. Те приемат, че по никакъв начин не може да се направи предположението, че е извършител на убийството, пише тогава "Капитал".

"Източници, запознати с разследването на смъртта на Мировски, коментираха, че действително има улики срещу Молчан, но по-голямата част от доказателствата били косвени (например, че по разпечатка на клетките на GSM на двамата се вижда, че те са били заедно на лобното място). Други от фактите оборвали защитната му версия. Така например Молчан се опитал да въведе, чрез полицаи, информация в системата на граничния пункт на "Летище София", за това че съдружникът му е "напуснал" България след датата на убийството", пише изданието.

Молчан бил пребит в сградата на СДВР в нощта на 8 срещу 9 януари т.г., за да си признае убийството на своя съдружник Мировски, тъй като директните доказателства срещу него за убийството на съдружника му били "скромни". А самият той подава жалба в Софийската районна прокуратура и разказва пред няколко медии за побоя, на който е бил подложен.

Тогава Давид Родр, полицейски аташе на Чехия за Източна Европа, заявява, че освобождаването на Никола Молчан от съда в България “ни изненада доста, като се има предвид колко доказателства бяха събрани срещу него.”

Той изтъква пред "Фокус": Това, че у него са намерени лични вещи на жертвата. Това, че вероятно е подкупил двама служители от софийското летище да регистрират паспорта на убития, за да изглежда сякаш той е напуснал страната, по което се води отделно разследване,” посочва Родр.

“Докато докажем, че е имало корупция, тези съобщения (за корупция при освобождаването на Молчан от българския съд) са само слухове”, казва през 2009 г. чешкият полицай.

“Разбира се, получихме оперативна непотвърдена информация и мога да ви кажа, че знаем сумата, която е била дадена, но както споменах, не можем да докажем това” уточни той

Според публикации на чешки медии от края на януари 2009 г., цитирани от Агенция "Фокус", Молчан е разследван за убийство на два пъти в миналото - през 1998 г. и през 2001 г. В репортаж на чешка телевизия Петра Мировски казва, че "има косвени доказателства, че съдията не е взел решение на основата на фактите и доказателствата, а че в случая е замесен финансов корупционен мотив". 

Цитиран е репортаж от чешката телевизия, където се казва, че представители на отдела за борба с организираната престъпност на чешката полиция са си сътрудничели с българските колеги в разследването. "Смята се, че Молчан изпратил мобилния телефон на Мировски обратно в Чехия по куриер, който трябвало да изпраща текстови съобщения, за да изглежда сякаш е жив и се завърнал в Чехия". В репортажа също се твърди, че Молчан подкупил полицаите на летището в София да регистрират паспорта на Мировски. 

Никола Молчан през 2009 г. след излизане от ареста.

ТУ - Варна е част от национален Център за върхови постижения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772987

ТУ - Варна е част от национален Център за върхови постиженияРекторът на Технически университет – Варна, проф. дн инж. Росен Василев, подписа договор, по силата на който висшето училище е партньор по проекта „Национален център по мехатроника и чисти технологии". Това е един от трите одобрени проекта за изграждане на национални центърове за върхови постижения по програма "Наука и образование за интелигентен

Плащаме за паркиране в София през апликация на мобилния телефон

https://offnews.bg//obshtestvo/plashtame-za-parkirane-v-sofia-prez-aplikatcia-na-mobilnia-telefon-677128.html

Нова услуга ще стартира Цeнтърът за градска мобилност (ЦГМ) от този месец. Тя позволява на всеки бързо и лесно да заплати през банковата си карта престой в зоната за локално паркиране чрез мобилно приложение.

Цената не се променя – един лев за „зелена“ зона и два лева за „синя“. Условието е клиентът да има интернет на телефона и свалено подходящо приложение. Има версии за Android и iOS платформи, съобщи ЦГМ. 

Дава се възможност и за пакетно заплащане до 2 часа за „синя“ и до 4 часа за „зелена“ зона. Също така има опция за проследяване на мястото, където е паркиран автомобила. Новата услуга ще улесни и чуждестранните гости на София, които не могат да заплатят паркиране чрез СМС, тъй като външни оператори не позволяват този вид разплащане.

Плащането чрез банкова карта и мобилна апликация не отменя възможността за разплащане чрез СМС-и. Тази опция остава като алтернативна в апликацията.

Приложенията чрез които ще може да става разплащането в зоната за локално паркиране ще бъдат обявени на отделна страница на сайта на ЦГМ - www.sofiatraffic.bg.

Ученици от СОУ „Гео Милев“ отбелязаха международен ден на хората със Синдром на Даун

http://budnavarna.bg/31867-uchenitsi-ot-sou-geo-milev-otbelyazaha-mezhdunaroden-den-na-horata-sas-sindrom-na-daun/

Ученици от СОУ „Гео Милев“ отбелязаха международен ден на хората със Синдром на Даун, за това предаде кореспондент на BudnaVarna.bg.

Учениците от 6 Е клас събуха своите обувки и по шарени чорапи застанаха в кръг, така те бяха съпричастни към своите връстници, които имат Синдром на Даун.

21 март е Международният ден на хората със Синдром на Даун е ден за подкрепа от страна на всички нас – родители, приятели, учители, специалисти по целия свят, които се стремят да променят нагласата към хората, родени с тази генетична аномалия. Денят – двадесет и първо число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун).

Материалът Ученици от СОУ „Гео Милев“ отбелязаха международен ден на хората със Синдром на Даун е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Плащаме за паркиране в София през мобилна апликация

http://www.cross.bg/chrez-parkirane-ostava-1570645.html

/КРОСС/ ЦГМ отваря системата си за всички възможни мобилни приложения Нова услуга ще стартира Цeнтърът за градска мобилност (ЦГМ) от този месец. Тя позволява на всеки бързо и лесно да заплати през банковата си карта престой в зоната за локално паркиране чрез мобилно приложение. Цената не се променя - един лев за „зелена" зона и два лева за „синя". Условието е клиента да има интернет на телефона и свалено подходящо приложение. Има версии за Android и iOS платформи. Дава се възможност и за пакетно заплащане до 2 часа за „синя" и до 4 часа за „зелена" зона. Също така има опция за проследяване на мястото, където е паркиран автомобила. Новата услуга ще улесни и чуждестранните гости на София, които не могат да заплатят паркиране чрез СМС, тъй като външни оператори не позволяват този вид разплащане. Плащането чрез банкова карта и мобилна апликация не отменя възможността за разплащане чрез СМС-и. Тази опция остава като алтернативна в апликацията. Центърът за градска мобилност насърчава внедряването на технически иновации и остава отворен за предложения за мобилни приложения, които улесняват гражданите. Приложенията чрез които ще може да става разплащането в зоната за локално паркиране ще бъдат обявени на отделна страница на сайта на ЦГМ.  

Пак гледат видеозаписи по делото Хитрино

https://frognews.bg/novini/pak-gledat-videozapisi-deloto-hitrino.html

Видеозаписи за инцидента в Хитрино ще преразгледат днес в Шуменския окръжен съд. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе.

Работна група ще нищи въпроса с винетките до „Златни пясъци“

http://www.moreto.net/novini.php?n=371137

Сформирането на работна група, която да се занимае с въпроса за винетния стикер до „Златни пясъци“, предложи кметът на града Иван Портних по време на заседание на Общински съвет. Той допълни, че идеята е да се разгледат различни варианти за решение на проблема за живущите във варненските местности, които според правилата в момента трябва да имат винетка, предаде репортер на Moreto.

Кристиан Вигенин: ГЕРБ се държат като авторитарна партия в авторитарна държава

http://www.cross.bg/gerb-partiya-bulgariya-1570644.html

/КРОСС/ БСП е била, остава и ще бъде европейската партия на България, независимо какви етикети се опитват да й залепят Много бих искал ГЕРБ да бъде на висотата на отговорностите си, но много често не е. Тя е управляваща партия в страна, която е председател на Съвета на ЕС. Вместо да се съсредоточат върху важните за страната и ЕС въпроси, непрекъснато ни занимават с неща, които не са за пленарна зала. От началото на годината произвеждат само скандали, конфликти, проблеми и дават повод на опозицията да ги използва. Проблемът не е в опозицията, а в управляващите, които не успяват да оценят- кои са важните за страната и кои са позициите, които следва да заемат. Втори месец вече занимават парламента с анализиране на проекто позиции на БСП, интервюта на народни представители, но дъното е- да ни занимават с фейсбук статуси на народни представители от БСП, които са в личен профил и не ангажират парламентарната група и партията. За пореден път превръщаме парламента в някакъв съд, в който имаме усещането, че един народен представител няма право на различно мнение. Това е абсурдно, особено в периода, когато председателстваме един свободен и демократичен съюз на държави, като ЕС. Занимават парламента с неща, които по никакъв начин не засягат същността на дейността му и българските граждани

ЦСКА приема "Лудогорец" на националния стадион за юбилея си

https://www.24chasa.bg/sport/article/6772983

ЦСКА приема "Лудогорец" на националния стадион за юбилея сиЦСКА е заявил националния стадион "Васил Левски" за домакинството си срещу "Лудогорец" през май. "Червените" са изпратили писмо до Българския футболен съюз и очакват отговор от Централата. ЦСКА настоява мачът да се играе на 5 май, тъй като тогава клубът ще празнува 70-ата си годишнина и се очаква трибуните на "Васил Левски" да бъдат пълни.

Как пропуснатата реплика ”Ще ви избия” бави дело вече 6 г.

http://dnes.dir.bg/news/delo-26977121

Едно от първите дела на Специализирания наказателен съд , внесено още през януари 2012 г., все още не е започнало по същество. Защо обвинителният акт се лута?

Шефката на НАП с 4070 лв. заплата

http://www.transmedia.bg/2018/03/21/%d1%88%d0%b5%d1%84%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bf-%d1%81-4070-%d0%bb%d0%b2-%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Изпълнителният директор на НАП ще получава месечна заплата в размер на 4070 лв., реши правителството на заседание в сряда.

Възнаграждението е увеличено с 10% спрямо досегашния размер. Новата заплата на Галя Димитрова ще се начислява от 1 април 2018 г.

„Решението е обусловено от водещия принос на ръководителя на приходната агенция за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на НАП за 2017 г., свързани със събираемостта на приходите, доброволното изпълнение на задълженията и предоставяните електронни услуги“, се посочва в прессъобщението на Министерския съвет.

Снимка: Нова телевизия

АПИ: До края на май ще бъдат изкърпени основни пътни артерии

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772981

АПИ: До края на май ще бъдат изкърпени основни пътни артерииДо края на месец май, когато е началото на туристическия сезон, по основни направления дупките ще бъдат изкърпени и хората ще могат да пътуват спокойно, безпрепятствено и безаварийно, съобщи инж. Светослав Глосов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ в сутрешния блок на Нова телевизия.

Левски може да има нови назначения в ръководството

https://offnews.bg//futbol/levski-mozhe-da-ima-novi-naznachenia-v-rakovodstvoto-677127.html

Нов шеф може да започне работа в Левски, пише "Меридиан мач". Ръководството на "сините" обмисля да назначи спортен директор, който да следи работата на треньора Делио Роси.

Това може да се случи до края на настоящия сезон, но е по-вероятно да стане за началото на новата кампания. Едно от най-спряганите имена за длъжността е Наско Сираков, но от "Герена" отрекоха да са водени разговори с него на тази тема. 

Заговори се и за Христо Йовов, но с него преговори водеше Асен Букарев, които приключиха след оставката на последния.

Към момента на "Герена" няма спортен директор, след като оставката на Букарев беше приета от собственика Спас Русев. От клубното ръководство обявиха, че към момента нямат намерение да назначават заместник на бившия нападател.

Най-голямото куче в света тежи над 80 кг на 9 месеца

http://www.cross.bg/molos-efrat-mesetza-1570619.html

/КРОСС/ Куче на девет месеца от породата американски молос тежи повече от 80 кг, а е едва на девет месеца, съобщи в. "Дейли мейл". Изправена на задните си лапи, Ефрат е висока 1,80 м. Тя е селектирана, за да бъде въпроизведен праисторически вид кучета - месопотамски молос, изчезнал преди 7000 години. Единствените останки от месопотамския молос са в музеите. Има сведения, че те са използвани като бойни кучета, но според други теории са били скотовъдска порода. Физическите им характеристики са по-сходни с питбула. Джаред Хоузър, собственикът на Ефрат от Солт Лейк сити, каза, че на улицата хората обикновено я мислят за възрастно куче. Той вече се е свързал с Рекордите на Гинес за сертифициране. Колко ще порасне, никой не знае, защото породата е нова. Ефрат е била най-едрата сред братчетата и сестричетата си. Американският молос е селектиран от две породи мастиф - английски и неаполитански. Породата е добродушна и лоялна, като кучетата са отлични пазачи.  

Спорт по тв днес: първи финал за титлата при волейболистките, тенис от Маями, колоездене, баскетбол, световно по фигурно пързаляне, NHL, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6772290

Спорт по тв днес: първи финал за титлата при волейболистките, тенис от Маями, колоездене, баскетбол, световно по фигурно пързаляне, NHL, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

НИКОЛАЙ МИЛЧЕВ: ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО ДА СЕ ПРАЗНУВА СВЕТОВЕН ДЕН НА ПОЕЗИЯТА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285290_%D0%9D%D0%98%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%90%D0%99+%D0%9C%D0%98%D0%9B%D0%A7%D0%95%D0%92%3A+%D0%98%D0%97%D0%9E%D0%91%D0%A9%D0%9E+%D0%9D%D0%95+%D0%95+%D0%92%D0%90%D0%96%D0%9D%D0%9E+%D0%94%D0%90+%D0%A1%D0%95+%D0%9F%D0%A0

 21 март е определен като ден на поезията преди 19 години. На 30-тата сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите за образванието, науката и културата. Датата на приемането е 3 ноември 1999 година.

Целта на този ден е да популялизира поетичната дейност, поетите, четенето на такъв тип литература.

И тъй като няма поезия без поети, сега ще ви представя един от най-известните и успели български поети, а именно Николай Милчев. Интервюто ми с него протече доста интересно.

 – Защо според вас е важно да се празнува Световният ден на поезията.
Изобщо не е важно да се празнува Световен ден на поезията. Важно е да се осъзнае, че поезията е свят, който празнува своята безпомощност и своята надреалност. Световният ден е мероприятие и както казвахме някога – лист от календара. Но Световният календар на поезията е пълен дополовината с мъртви листове, със стихове на поети, които са си отишли, а другата половина – с неродени листове – на поети, които ще дойдат. Такъв календар на поезията не виси в стаята , а е невидимият дух на библиотеките. Най-важното е, че с такъв календар никога не знаеш нито кой ден, нито коя година, нито кое измерение е. Никакъв световен ден на поезията не ме интересува, ако не е денонощие и ако щете – ако не е нощ на поезията. Ето сега се сещам. Би трябвало да има полунощ на поезията. Това вече би трябвало да се чества...
Прочетете цялото интервю на: Sofiapress.com

Вигенин: ГЕРБ е на дъното, щом ни занимава с фейсбук постове

http://dnes.dir.bg/news/gerb-kristian-vigenin-tasko-ermenkov-krim-darzhat-avtoritarna-partia-26977120

ГЕРБ се държат като авторитарна партия в авторитарна държава. Много бих искал ГЕРБ да бъде на висотата на отговорностите си, но много често не е.

"Хюриет": Ердоган ще поиска спазване на обещанията, дадени от ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772972

"Хюриет": Ердоган ще поиска спазване на обещанията, дадени от ЕСВ материал под заглавие "Ще поиска спазване на обещанията, дадени от ЕС", в."Хюриет" пише, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне на 26 март във Варна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с ротационния председател на ЕС - българския премиер Бойко Борисов.

Дамски организации от Варна предлагат законодателни инициативи

http://varnautre.bg/2018/03/21/77461/%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0

Срещата се състоя по инициатива на кмета Иван Портних Няколко законодателни инициативи предложиха представители на дамски организации по време на среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във Варна. Срещата се състоя по инициатива на кмета Иван Портних и в нея участваха представители на Асоциация „Да съхраним жената“, Зонта клуб, Inner Wheel Club. На […]

ЛЮБЕН ЗИДАРОВ: ЦЕЛИЯТ МИ ЖИВОТ ПРЕМИНА В АТЕЛИЕТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285289_%D0%9B%D0%AE%D0%91%D0%95%D0%9D+%D0%97%D0%98%D0%94%D0%90%D0%A0%D0%9E%D0%92%3A+%D0%A6%D0%95%D0%9B%D0%98%D0%AF%D0%A2+%D0%9C%D0%98+%D0%96%D0%98%D0%92%D0%9E%D0%A2+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%9C%D0%98%D0%9D%D0%90+%D0%92+%

 Ако попаднете в галерия Нюанс от 14. март до 4. април ще се изправите пред труден и изкушаващ избор, защото чрез своите картини Любен Зидаров Ви предлага разходка във Вечния Монмартър, в Сен Жермен или по Плас Пигал. Но най-вече във въображението му, прокрадващо се иззад всеки ъгъл на нарисуваните пейзажи.

Накъдето и да поемете – към Латинският квартал, На воаяж, На кафе при Сюзан Валадон или ще останете на На сто крачки от Сена, със сигурност ще се потопите в Бяла хармония. Но внимавайте да не попаднете в капана на авторовите Разменени младости, които въпреки различните Епохи, които отразяват, се допълват в Братска дружба и пълноценно Съжителство. Независимо дали ще останете във физическото измерение на творбите или ще се пренесете в историите, които те разказват, през цялото време ще сте На сто метра от Сена, защото Без сена няма Париж!

….това е Париж, отново Париж през очите на Любен Зидаров, 40 години след първата му среща с града-мечта за всеки художник. Картините са част от излобжата Обратна хармония, която до 4. април ще остане в галерия Нюанс. Всички 18 произведения  – 5 акварела и 13 маслени картини, са създадени специално за изолжбата, а вдъхновение за тях е повторното специализиране на художника в Сите дез’Ар(и то в същото ателие). 

Разменени младости – 5000лв 

Попитахме известния български автор за промяната, която наблюдаваме в настроението му на двата автопортрета и на какво се дължи контрастът...
Прочетете интервюто на: Sofiapress.com

Кажете добра дума за ГЕРБ. Но не влизайте в коалиция

http://clubz.bg/65666-kajete_dobra_duma_za_gerb_no_ne_vlizajte_v_koaliciq

Снимка Клуб Z

През седмицата за пореден път се разгоря спорът какво трябва да е отношението на т.нар. автентична десница или демократична общност (наричани за по-кратко "десни") към Бойко Борисов и ГЕРБ. Този спор продължава да бъде едновременно банален и актуален.

Възприемането на този спор като дебати "за" и "против" личността на Борисов и партията ГЕРБ обаче е твърде елементарно. Спорът е принципен - доколко десните приемат и доколко не приемат управлението на България през последните десетина години и неговите резултати. Безспорно е, че този спор трябва да бъде разрешен по някакъв начин. И че консолидирането на десницата минава и през това разрешение.

Отговорът на въпроса за отношението към Борисов и ГЕРБ би трябвало да се търси хладнокръвно и обективно, а не емоционално и субективно. Да се отрича всичко, направено от ГЕРБ, е грешно и непрактично. Грешно, защото видими резултати наистина има и всеки може да ги види. Непрактично - защото по този начин се обижда една огромна част от българския народ, която дава доверието си на Борисов и ГЕРБ години наред. Никой политик не е постигнал успехи с непремерени обиди към електората. Особено ако се опитва да привлече част от този електорат на своя страна.

Факт е, че правителствата на Борисов в много отношения промениха България към по-добро. Най-вече по отношение на инфраструктурата. Факт е, че Борисов е добре приет в Западна Европа и ЕС. Да се твърди, че между управленията на тройната коалиция, Пламен Орешарски и тези на Борисов няма разлика е невярно, дори нелепо. Десните няма да загубят нищо ако признаят тези факти.

Това признаване обаче трябва да е само и единствено основа за изтъкване на разликите между ГЕРБ и десните. Защото инфраструктурата вероятно щеше да бъде изградена по-бързо и по-качествено, ако у нас имаше истинска конкуренция и истинска пазарна икономика. А не държавен капитализъм, при който печели не този, който предлага най-добрата оферта, а онзи, който се радва на височайшото благоволение на Борисов или е свързан по някакъв начин с Делян Пеевски. Често печелившите отговарят и на двата критерия.

Европейските лидери, които са "галИли" Борисов по главата са много повече от онези "три папи". Същевремено обаче същите тези европейски лидери не ни пускат в Шенген, макар да изпълняваме формалните критерии. Причината е, че у нас така и не се състоя истинска съдебна реформа, която да гарантира върховенство на закона и работеща система за сигурност, на която да може да се разчита.

И тук стигаме до другия факт. Герберите са една от основните причини за липсата у нас на истинска конкуренция, истинска пазарна икономика, върховенство на закона и работеща система за сигурност. И колкото и да го отричат, в това отношение те са в един лагер с БСП, ДПС, патриоти и всички други по-големи партии.

С изключение на десните. При всичките основателни критики към тях, те бяха единни и категорични в настояването си за реална съдебна реформа. И го доказаха и с думи, и с действия, и с гласувания в парламента, докато бяха в управлението в миналия мандат в рамките на Реформаторския блок.

Накратко, десните би трябвало да казват по някоя добра дума за Борисов и ГЕРБ, но никога вече да не влизат в коалиция с него. Опитът да се култивират, европеизират и цивилизоват герберите в рамките на съвместно управление се оказа неуспешен и ще бъде глупаво да се повтаря същата грешка. Тъй като в обозримо бъдеще не се виждат перспективи десните да спечелят собствено парламентарно мнозинство, то тяхната роля на първо време би трябвало да бъде на външен коректив. Нищо чудно ако по този начин постигнат по-големи успехи в изпълението на програмата си, отколкото когато управляваха заедно с ГЕРБ.

Тук вече обаче идва другият голям въпрос - доколко десните лидери работят за идеите си и доколко за собствения си просперитет. Коалицията с ГЕРБ гарантира бърза и шеметна политическа кариера на политици, които често пребивават извън парламента напоследък. Изкушението е голямо. Но ако десните устоят на него, политическата им кариера ще бъде дори по-добра. Само че в малко по-далечна перспектива.

С 15 млн. лв. Борисов тушира недоволството на надзирателите

http://clubz.bg/65665-s_15_mln_lv_borisov_tushira_nedovolstvoto_na_nadziratelite

„Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на възнагражденията на служителите на затворите”, заяви на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Решението идва след поредица от протести на двете дирекции - "Изпълнение на наказанията" и "Охрана", в цялата страна. Те искаха 20% отгоре върху заплатите, попълване с хора на незаетите щатове и добавки, равни с тези на служителите в МВР.

„Представители на синдикатите приеха първоначално предложените им 6 млн. лв. за изравняване на заплатите”, поясни Цачева, цитирана от бТВ.

Клуб Z напомня, че това всъщност бе "втората оферта" на министерството: първо бяха дадени 5% от 1 януари, а със споменатите 6 млн. Цачева изчисляваше, че нетното увеличение става над 10 на сто от новата година. Синдикатите обаче отново не реагираха добре.

По-късно на среща с премиера Бойко Борисов било решено да се отпуснат общо 15 млн. лева.

По думите на Цачева синдикатите са провели работна среща в Министерството на правосъдието, като са уточнили конкретен график, по който поетапно да се изпълняват плащанията.

До петък протестите на надзирателите ще спрат – тогава ще има среща на синдикатите.

До 29 март се очакват разчети на синдикатите какво може да е увеличението.

Ще бъдат вдигнати заплатите на служителите на затворите, които се занимават с най-тежката работа, стана ясно още днес.

На фейсбук страницата на синдикат "Охрана" се появи следната честитка:

ЧЕСТИТО, КОЛЕГИ, СИНДИКАЛНИ ЧЛЕНОВЕ НА СИНДИКАТ „ОХРАНА” И СИМПАТИЗАНТИ!
ПОБЕДАТА Е ОБЩА И ЗАТОВА Е ТОЛКОВА СЛАДКА!
УСИЛИЯТА СИ ЗАСЛУЖАВАХА!

Дават 500 000 лв. за 120 м улица, за да отворят нов вход за кв. “Витоша”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772110

Дават 500 000 лв. за 120 м улица, за да отворят нов вход за кв. “Витоша”В столичния квартал няма общински имоти, за да има улици, кметството трябва да изкупи частните терени Липсват градинки, детски и спортни площадки Половин милион лева за 120 метра улица ще даде Столичната община, за да направи още един вход към квартал “Витоша” по ул. “Васил Арнаудов”. Причината е, че в квартала почти няма общинска собственост,

ДВОЙНА ПОБЕДА ЗА БЪЛГАРСКИ ФОТОГРАФ В 2018 SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285288_%D0%94%D0%92%D0%9E%D0%99%D0%9D%D0%90+%D0%9F%D0%9E%D0%91%D0%95%D0%94%D0%90+%D0%97%D0%90+%D0%91%D0%AA%D0%9B%D0%93%D0%90%D0%A0%D0%A1%D0%9A%D0%98+%D0%A4%D0%9E%D0%A2%D0%9E%D0%93%D0%A0%D0%90%D0%A4+%D0%92+2018+SONY+W

 Впечатляваща снимка на българския любител-фотограф Веселин Атанасов беше обявена днес за победител както в категорията Пейзаж и Природа в раздел Любители, така и в раздел Национална Награда за България в конкурса 2018 Sony World Photography Awards.

Побеждавайки стотици хиляди подадени за участие фотографии, печелившата творба „Ранна Есен“беше избрана от експертния панел от съдии да бъде отличена с две награди: за най-добрата индивидуална снимка сред подадените за участие от целия свят в категорията за любители Пейзаж и Природа и за най-добрата индивидуална снимка, подадена за участие от български фотограф, в която и да е от десетте категории на раздел Любители.

Като победител в Категория за любители и носител на Национална награда, Веселин Атанасов ще получи...

Прочетете цялата статия на: Spfiapress.com

БАБХ извършила над 800 проверки в курортите през зимния сезон

https://offnews.bg//obshtestvo/babh-izvarshila-nad-800-proverki-v-kurortite-prez-zimnia-sezon-677126.html

В периода от 20 ноември 2017 г. до 16 март 2018 година инспекторите на БАБХ извършиха 804 проверки в зимните ни курорти. Всички те са насрочени извън плановия официален контрол, който БАБХ извършва през годината.

Според заповедта на изпълнителния директор на БАБХ инспекциите са проведени в обекти за търговия на дребно с храни, в подвижни, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, туристически обекти, предлагащи услугата „ ол инклузив“ и др. обекти на територията на ОДБХ – Благоевград, София град, София област и Смолян.

Проверките обхващат 599 заведения за обществено хранене, 201 обекти за търговия на дребно – 201 бр. и 4 производствени обекти за кетъринг услуги.

Констатирани са следните несъответствия:

- Несъответствия по сградов фонд и оборудването;
- Обект без регистрация по чл. 12 от Закона за храните;
- Предлагане на храни с изтекъл срок на годност;
- Неспазване на условията и сроковете на съхранение;
- Предлагане на храни без етикети и придружителни документи за произход.

За констатираните несъответствия са предприети следните действия: Издадени са 63 предписания за отстраняване на нарушенията; Съставени актове за административно нарушение – 37.

Възбранени и унищожени храни:

- 159,55 кг месни заготовки с изтекъл срок на годност;
- 86,110 кг храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност;
- 4,900 кг замразени пилешки бутчета без маркировка и документ за произход.

Кметът: Същинският ремонт на Аспарухов мост остава за есента

http://www.moreto.net/novini.php?n=371136

Същинският ремонт на Аспарухов мост се отлага за есента предвид и без това затруднения трафик в града заради останалите пътни ремонти. Сега ще бъдат извършени само кърпежи на дупките по съоръжението. Това заяви кметът Иван Портних на заседание на Общински съвет, предаде репортер на Moreto.

Spotify пуска в първия ден на IPO-то една трета от акциите си

https://www.investor.bg/web/456/a/spotify-puska-v-pyrviia-den-na-ipo-to-edna-treta-ot-akciite-si-257886/

Ограничаването на наличното количество акции може да се разглежда като мярка за лимитиране на потенциалната волатилност

Вижте къде в столицата спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6772966

Вижте къде в столицата спират водата утре„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 22 март. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с почистване и ремонт на филтри на редуктори за налягане на ул. „Бреза“ и ул. „Бистришко шосе“, с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването на клиентите на „Софийска вода“: от 10:00 до 18:00 часа

Местят децата от три варненски детски градини заради мащабните ремонти

http://budnavarna.bg/31865-mestyat-detsata-ot-tri-varnenski-detski-gradini-zaradi-mashtabnite-remonti/

снимка: Будна Варна

Заради предстоящи мащабни ремонти Общинският съвет даде съгласие за преместване на децата от три варненски детски градини.  В други сгради временно ще отидат децата от ДГ №1 “Светулка“, филиала на ДГ №12 “Ян Бибиян“ и ДГ №41 “Първи юни“.

Детските заведения са 3 от 10-те обекта, които ще бъдат ремонтирани по проект „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“. Ремонтите ще се направят с европейски средства по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

За да се обезпечи сигурността на децата и да се осигури непрекъснат образователен процес, децата от ДГ №1 “Светулка ще бъдат преместени съответно:

–       двете подготвителни групи за деца на 6 години във филиал №1 на СУЕО “А.С. Пушкин“, находяща се на бул. “Генерал Колев“№43 ;

–       двете подготвителни групи за деца на 5 години във филиала на ДГ №4 „Теменужка“ на ул. „Цар Симеон I “ №14 и филиала на ул. „Капитан Райчо“ №114 ;

–        децата от първа и втора група се пренасочват към ДГ №4 “Теменужка“, ДГ №2 „Щастливо детство“, ДГ №6 “Палечко“, ДГ №7“Пушкин“, като три групи с деца от същите възрасти остават в двата филиала на ДГ №1 “Светулка“.

Децата от филиала на  ДГ №12 “Ян Бибиян“, находящ се на ул. „Добруджа“ №1 , се преместват в централната сграда на детската градина.

Децата от ДГ №41 “Първи юни“ се преместват , както следва:

–       яслената група в ДГ №39 “Приказка“, ДГ №42 “Българче“, ДГ №40 “Детски свят“, ДГ №38 “Маргаритка“;

–       децата от първа група в ДГ №40 “Детски свят“;

–       децата от втора група в ДГ №38 “Маргаритка“;

–       децата от трета група в ДГ №37 “Пламъче“;

–       децата от четвърта група в ДГ №36 “Морска звездица“.

Общински съвет – Варна задължи директорите на детските градини, в едноседмичен срок от преместването, да уредят договорно взаимоотношенията си по ползването и пребиваването в сградите с директорите на приемащите образователни институции.

Материалът Местят децата от три варненски детски градини заради мащабните ремонти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Моделът на Playboy, която е била с Тръмп СНИМКИ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/modelyt-na-playboy-koiato-e-bila-s-trymp-snimki-6080523

Бившият модел на "Плейбой" Карън Макдугал иска да говори за 10-месечната интимна връзка с американския президент Доналд Тръмп

Седем ранени след стрелба в Руско училище

http://www.cross.bg/pnevmatichen-polychili-pistolet-1570643.html

/КРОСС/В училище в курганският град Шадринск, 13-годишно момиче, откри огън с пневматичен пистолет. Според предварителната информация седем ученици са получили натъртвания и ожулвания. В момента в училището работи група за разследвания и операции, която установява обстоятелствата и причините за случилото се, съобщава Газета.ru. По-рано в Ярославъл, правоприлагащите органи започнаха проверки, след като получили сигнал, че един 15-годишен тинейджър е носел пневматичен пистолет в някое от училищата в града и е изстрелял няколко изстрела от него.    

Рене Зелуегър се преобразява изцяло

https://www.vesti.bg/lyubopitno/rene-zeluegyr-se-preobraziava-izcialo-6080525

Актрисата Рене Зелуегър трансформира външния си вид и работи по певческите си умения, тъй като ще се превъплъти в образа на Джуди Гарланд

Момичето на "Playboy", което мълчи за Тръмп СНИМКИ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/momicheto-na-playboy-koeto-mylchi-za-trymp-snimki-6080523

Бившият модел на "Плейбой" Карън Макдугал иска да говори за 10-месечната интимна връзка с американския президент Доналд Тръмп

Спират движението по част от бул. „Осми Приморски полк“

http://budnavarna.bg/31863-spirat-dvizhenieto-po-chast-ot-bul-osmi-primorski-polk/

снимка: Будна Варна

Във връзка с честването на 105 години от битката при Одрин и провеждане на заупокойна молитва, военен ритуал и тържествено поднасяне на венци и цветя пред арката на Осми Приморски пехотен полк, ще бъде преустановено движението на превозни средства на бул. „Осми Приморски полк“ (пътното платно в посока сп. „Почивка“), в частта от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с ул. „Царевец“ на 23 март от 12.00 до 13.00 ч.

Градският транспорт ще се отклонява от кръстовището на бул. „Осми Приморски полк“ с бул. „Цар Освободител“. Няма да се обслужват спирките в посока „Почивка“ по бул. „Осми Приморски полк“.

Материалът Спират движението по част от бул. „Осми Приморски полк“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Обявяват първа степен на готовност при наводнения за Дунавските общини от 29 март

https://www.24chasa.bg/region/article/6772959

Обявяват първа степен на готовност при наводнения за Дунавските общини от 29 мартВъв връзка с повишаването на нивото на река Дунав при Никопол над кота 620 със заповед на областния управител на Плевен Мирослав Петров се обявява първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на областта, считано от 10.00 часа на 29 март, 2018 г. Това съобщи пресцентърът на областната администрация.

Лоши са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6772961

Лоши са условията за туризъм в планинитеЛоши са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за Aгенция „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите са около 0 градуса, духа силен вятър и има гъста мъгла. В някои от курортите пистите не работят. От ПСС препоръчват да не се излиза в планината, ако не се налага и предупреждават карането на ски да става само по

Барака за продажба на хранителни продукти горя

http://budnavarna.bg/31861-baraka-za-prodazhba-na-hranitelni-produkti-gorya/

снимка: Будна Варна

Три са регистрираните пожари с преки материални щети през изминалото денонощие във Варна и региона.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

Сигнал за пожар в барака за продажба на хранителни продукти, намираща се в гр. Варна, на ул. «Капитан Райчо Николов» е получен преди ден.

Няма пострадали хора. Причината за инцидента е късо съединение. Унищожен е електрически кабел.

Получен сигнал и за пожар в автомобил, намиращ се на бул. «Цар Освободител». Няма пострадали хора.

Причината за инцидента е късо съединение. Унищожени са бушони.

3 са регистрираните пожари без преки материални щети през посочения период – в електрическо табло и в комини.

6 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ.

Материалът Барака за продажба на хранителни продукти горя е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Преглеждат видеозаписи по делото за Хитрино

https://www.24chasa.bg/region/article/6772956

Преглеждат видеозаписи по делото за ХитриноДелото за инцидента в Хитрино продължава в Шуменския окръжен съд с преглеждането на видеозаписи от деня на железопътната катастрофа - 10 декември 2016г. Обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе. Както миналото, така и днешното, а може би и в следващите съдебни заседания ще продължи да се предявяват на страните

Новата системата за прием на първолаци във Варна влиза в сила

http://budnavarna.bg/31859-novata-sistemata-za-priem-na-parvolatsi-vav-varna-vliza-v-sila/

снимка: Будна Варна

Общинският съвет прие новата система от правила за прием в първи клас. Тя влиза в сила от учебната 2018/2019 година, научи BudnaVarna.bg.
Водещ критерий за прием е близостта до училището по постоянен или настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в Локална база данни „Население“ на община Варна.

При спазване на водещия критерий децата, за които е подадено заявление за прием в училището, се разделят в няколко групи. Първа група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и същия адрес не е променян в последните 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Втора група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години, предхождащи датата на подаване на заявлението.

Трета група- деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район, като същия адрес е променен в рамките на една година преди подаване на заявлението.

Четвърта група- деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението.

Приемът в училището се осъществява последователно по реда на групите, като първо се приемат децата от първа група. В случай, че броят на децата в определена група надхвърля броя на местата, определени с училищния план-прием, децата в тази група се подреждат според следните допълнителни критерии със съответния брой точки- Дете с трайни увреждания над 50%- 30 точки; дете на двама починали родители- 30 точки; други деца от семейството, обучаващи се в училището- 100 точки; деца, завършили подготвителна група в училището- 100 точки; поредност на желанието на родител за прием на детето в съответните училища- от 50 до 41 точки.

Всички кандидатстващи деца се регистрират в електронната система. Заявителят има право да посочи до 10 желания (училища). След регистрация на заявлението се получава входящ номер. Подаването на заявка може да стане както по електронен път, така и на хартиен носител.

Всяко дете има право само на една регистрация в системата- само по един от двата начина, защото са напълно равностойни.

Бъдещият първолак може да бъде класиран само в едно училище. Подреждането става съобразно покриването на съответните критерии. Децата се класират в групите в низходящ ред според получения сбор от точки по критериите, като при равен брой точки се класират на случаен принцип. Ако детето не е заело място на първо класиране, то участва със същия входящ номер в следващи класирания.

След записване на дадено дете отпада възможността да участва в следващо класиране. Може да бъде отписано и след това да кандидатства отново с нова регистрация и нов входящ номер.

Материалът Новата системата за прием на първолаци във Варна влиза в сила е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Проверки в зимните курорти установиха храни с изтекъл срок и неясен произход

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/21/3150068_proverki_v_zimnite_kurorti_ustanoviha_hrani_s_iztekul/?ref=rss


Близо 160 кг месни заготовки с изтекъл срок и 4900 кг пилешки бутчета без документи са установили инспекторите на Българската агенция за безопасност на храните в зимните курорти.<br /><br />По време на активния туристически сезон са извършени 804 извънредни проверки в магазини за хранителни стоки, временни и сезонни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, хотели "ол инклузив" в областите София, Благоевград и Смчолян.<br />Проверките...

Нападките между ГЕРБ и БСП стигнаха до коя е по-европейска партия

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/21/3150039_napadkite_mejdu_gerb_i_bsp_stignaha_do_koia_e/?ref=rss


Парламентарната седмица започна днес с декларация на групата на ГЕРБ, повод за която стана статус на депутата от "БСП за България" Таско Ерменков във фейсбук. Покрай изборите за президент в Русия в неделя той написа: "Крим гласува за президент на Русия. Обидени от анексията на Русия, над 90% там от гласувалите са за Путин. Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата - чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не - Крим каза своята тежка дума, а...

Млади червенокръстци от Горна Оряховица се учиха как да помагат на мотористи при катастрофа

https://www.24chasa.bg/region/article/6772926

Млади червенокръстци от Горна Оряховица
се учиха как да помагат на мотористи при катастрофаКурс по първа помощ преминаха в Аулата на Военномедицинска академия - София  младите червенокръстци от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Инициативата е на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders”. Със специалното съдействие на д-р Сибила Маринова, учениците от БМЧК на горнооряховското училище,

Ремонтът на Аспарухов мост се отлага за септември

http://budnavarna.bg/31857-remontat-na-asparuhov-most-se-otlaga-za-septemvri/

снимка: Будна Варна

Ремонтът на Аспарухов мост ще стартира през септември, а не през април, както обяви при визитата си във Варна регионалният министър Николай Нанков. Това каза днес кметът на морската столица Иван Портних по време на заседанието на местния парламент.

„Ремонтът е абсолютно наложителен, това е и желанието на голяма част от нашите съграждани. Съоръжението не е общинско, поддържа се от АПИ и има готовност за незабавно започване на ремонта на шесто мостово съоръжение, това е едно от най-старите съоръжения, които са в най-лошо техническо състояние. Има готовност и за продължаване цялостно ремонта по останалата част на моста.

В условията на един затруднен трафик обаче в момента се счете, че не е най-целесъобразно това да започне сега, тъй като направихме анализ на място че изграждането на бул. „Левски“ ще преразпредели във висока степен потоците от автомобили. Ще преразпредели и трафика в града и в този смисъл стартира сега само аварийно закърпване на дупките по моста, за да може през летния сезон съоръжението да е в относително добро състояние.

Същинските ремонтни дейности ще започнат на есен, за да не създаваме напрежение излишно в трафика. Още повече, че в район Аспарухово извършваме мащабна рехабилитация в основните пътни артерии като булевардите „Първи май“ и „Мара Тасева“. Разширението е факт, готови сме със стартиране на ремонт на бул. „Народни будители“, с което инфраструктурата в квартала ще добие един изключително добър вид. Също така обаче преценихме, че ремонтът на бул. „Народни будители“ също е по-целесъобразно да започне през септември, за да минимизираме проблемите с трафика“, каза кметът.

източник: Варна24

Материалът Ремонтът на Аспарухов мост се отлага за септември е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Григор Димитров: Определено ще намаля очакванията си тази седмица

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-opredeleno-shte-namalia-ochakvaniata-si-tazi-sedmitca-677125.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров сподели, че се старае да покаже по-добра форма, въпреки натоварването, на което хасковлията е подложен от минанлия сезон до сега.

Българинът е поставен под №3 в схемата тенис турнира в Маями и стартира директно от втория кръг, където ще срещне победителя от двубоя Мартон Фучович – Максимилиан Мартерер.

"Тялото ми започва отново да се чувства добре. Стъпка по стъпка искам да надградя играта си и да покажа най-добрия си тенис. Определено ще намаля малко очакванията си тази седмица. Просто не съм изиграл толкова много двубои през последните няколко седмици.

Имам толкова много спомени от турнира в Маями. Една от първите големи победи, които записах, беше тук. "Ориндж Боул", на който съм участвал през годините. Има много история тук. Винаги съм искал да се представя добре тук и през годите имам добри резултати.

Но никога не постигнах това, което исках. Миналият сезон беше много интензивен – с тренировки, пътувания, много мачове. Нормално е това да се отрази по някакъв начин. През последните седмици чувствам, че не се представям по най-добрия начин.

Имам нужда да си върна отново ритъма. Да тренирам пет, шест или седем дни и да се уверя, че тялото ми отговаря добре. И след това да спечеля няколко двубоя. Надявам се, че скоро ще си върна нивото", каза Димитров.

Григор не се намира в най-добрата си форма и загуби последните си три двубоя – финала в Ротердам, както и откриващите срещи в Дубай и Индиън Уелс.

Ученичка стреля и рани 7 деца в руско училище

http://dnes.dir.bg/news/uchenichka-pistolet-rusia-putin-shadrinsk-26976988

13-годишна ученичка е открила огън с пневматичен пистолет по свои съученици в училище в Шадринск в Курганска област на Русия.

Федерален съд забрани на американски ветеран да се ожени за лаптопа си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772953

Федерален съд забрани на американски ветеран да се ожени за лаптопа сиФедерален съд в щата Юта забрани на американски ветеран, протестиращ срещу гей браковете, да се венчае със своя лаптоп, съобщава телевизия Фокс 13. Съдията Дейвид Нъфър не допусна като законен иска на Крис Севиър, желаещ да се ожени за своя "Макбук", пълен с порнография. Ищецът се обърна към съда, защото били нарушени неговите човешки права.

Отчитат по-ниски сметки за ток във Варненско заради меката зима

http://www.moreto.net/novini.php?n=371073

Енергото анализира статистически данни за потребената от домакинствата електроенергия в Североизточна България за периодите декември 2016 г. – февруари 2017 г. и декември 2017 г. – февруари 2018 г. Сравнителните данни сочат, че консумацията на електроенергия и съответно средните сметки за клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през месец декември на последните две години са почти еднакви – 44,50 лв.

Цачева не дава, но Борисов разреши - след МВР и надзирателите получат още пари

https://offnews.bg//politika/tcacheva-ne-dava-no-borisov-razreshi-sled-mvr-i-nadziratelite-poluc-677124.html

Синдикатът на служителите в затворите в България и СНЦ „Синдикат охрана“ проведоха среща с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева. На срещата при Борисов са обсъдени исканията на синдикалните организации, поставени в хода протестните им действия, съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България, цитирани от БГНЕС.

Премиерът е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР.

В последваща среща в Министерството на правосъдието бяха определени технологичните стъпки, разпределени конкретните задачи със срокове за изпълнението им. Уговорена беше и следваща среща в Министерството на правосъдието на 29 март.

Синдикат на служителите в затворите в България пое ангажимент да уведоми членовете си и след обсъждане на направените вчера предложения, до края на седмицата УС да обяви решението си дали ще продължат протестните действия.

В тази връзка е насрочено заседание на УС на сдружението за 23 март в гр. Пловдив.

До вземането на решение по направените предложения се прекратяват предварително насрочените до края на седмицата локални протести в градовете Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

След среща в правосъдното министерство миналата седмица министър Цачева и протестиращите не стигнаха до съгласие. Тогава от министерството отказаха да изпълнят исканията за 20% увеличение на заплатите, назначаването на допълнителен персонал и приравняване на добавките като тези в МВР. До момента бяха отпуснати допълнителни пари, които повишиха увеличение на заплащането на надзирателите с близо 11 процента. 

След близо половин година протести и след среща с премиера беше постигнато споразумение за отпускането на допълнителни средства за заплати в МВР. До момента официално средствата не са отпуснати.

Агенцията по храните направила 804 извънредни проверки в курортите през зимата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772950

Агенцията по храните направила 804 извънредни проверки в курортите през зиматаВ периода от 20 ноември 2017 г. до 16 март 2018 г. инспекторите от отделите “Контрол на храните” при съответните областни дирекции по безопасността на храните (ОДБХ), в обхвата на които се намират зимните туристически курорти, извършиха 804 проверки. Всички те са насрочени извън плановия официален контрол, който БАБХ извършва през годината.

Иска ли България да бъде лидер в реформата на ЕС за цифровия пазар? По-скоро не

https://offnews.bg//evropa/iska-li-balgaria-da-bade-lider-v-reformata-na-es-za-tcifrovia-pazar-p-676837.html

Макар темата за авторското право и единния цифров пазар на Европа да не е сред най-близките до повечето българи, страната ни тъкмо сега се намира на ключова позиция, която ѝ дава шанс да бъде лидер в определянето на европейското бъдеще в тези две направления. В момента Европейският парламент готви директива, която напълнно ще реформира цифровия пазар. Дебатът по темата все още е вял, а проблеми около текстовете има и то не от днес.

Над година различни организации и медии предупреждават за спорния член 13-ти от директивата. С прости думи, той ще задължи всички доставчици на интернет и уеб услуги (можем да вземем за пример Youtube ) да наблюдават и следят всичко качвано от потребителите за нарушения в авторското право. Това би следвало да става чрез поставянето на филтри, които да следят какво потребителско съдържание се качва.

Редица европейски организации вече се обявиха срещу член 13, Евродепутати също въстанаха срещу планираната реформа. Сред най-активните гласове срещу готвените промени е Юлия Реда от групата на Зелените в Европарламента. Именно тя започна кампанията "Сложете край на машината за цензура", която включва представители на всички политически сили в ЕП -.

"Представете си, че всеки път, преди да си отворите устата, някой ще проверява какво искате да кажете", дава пример Реда.

България е в удобна позиция не само да повлияе, а да е водеща страна във вземането на крайно решение, защото:

- България председателства Съвета на ЕС до юни 2018;

- Евродепутатът Ангел Джамбазки е докладчик по директивата от групата на консерваторите в ЕП;

- Мария Габриел е водещият комисар, който трябва да движи реформата.

Въпреки това засега страната ни не дава знак да работи активно за консенсус по реформата. 

По време на българското европредседателство работна група в Министерството на културата трябваше да изработи т.нар, компромис - т.е. компромисен вариант (де факто нови предложения в текста на директивата), който да бъдат разгледан от Съвета и всички държави в него и да бъде взето решение. Досега страната ни е предложила два компромиса. Първият беше отхвърлен от страните-членки. В него на пръв поглед имаше добри стъпки. Например бяха извадени някои бизнеси от адресатите на разпоредбата – хостинг компаниите и платформите за онлайн търговия.

„На пръв поглед е хубаво, но подходът е смущаващ. Едно по едно почваме да вадим от нея и да изключваме. Променяме радикално цялостния режим на отговорността на онлайн посредниците, за да променим начина на работа на няколко интернет гиганта, след което се втурваме да вадим на парче от приложното поле на разпоредбата конкретни онлайн бизнеси и нетърговски проекти, които са се разбунтували срещу предвидените рестрикции”, коментира за OFFNews адвокат Ана Лазарова от организацията „Цифрова република“. Тя и екипът ѝ са повели битка срещу член 13, а целта им в България е да запознаят както обществото, така и бизнеса, който ще бъде засегнат от този текст на директивата.

„Първият компромис презюмира, че определен вид посредници, всички без изключените, извършват съобщаване на публиката. Третират го като издатели и медия. И това е смущаващо, защото ако една платформа бъде третирана като издател, тя ще започне да се държи такъв. Това ще доведе до стриктен контрол върху съдържанието, което се публикува и ще се допуска само това, което е изрично одобрено. В този смисъл потребителят ще може да публикува материали в мрежата само, когато съответстват на “редакционната политика” на платформата.”, каза Лазарова.

След като първият компромис бе отхвърлен, Министерството на културата изработи втори. Той също не бе приет.

„Във втория компромис на българското председателство бяха предложени допълнителни изменения и този път извадиха изрично „Уикипедия“ и енциклопедията стана изключение в текста. Хубаво е и че направиха така, че да не важи за образователни и научни материали. Което също е добре, но какво правим с библиотеките и художествената литература? Какъв е статутът на тези хранилища?", коментира адв. Лазарова.

Междувременно работната група работи по трети компромисен вариант и изцяло нови предложения.

Въпросите на Лазарова не са риторични, но отговор нямат. Дефинициите в директивата са малко и недостатъчни, за да внесат яснота и спокойствие у критиците ѝ. А те не са малко.

Дотук с приноса на европредседателството за директивата. Да видим какви ги върши еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел според изданието Politico:



Явно липсата на достатъчно активност на България прави впечатление не само на нас.

Ето какво пише Politico за Габриел:

Какво може да се обърка в прескъпия план на Европа за дигитална реформа (планирано е да се изхарчат 415 млрд евро)? Много неща.

Девет месеца след като Габриел бе назначена, в Брюксел маркираха своето недоволство от нейното лидерство: плановете за вдигането на аудиовизуалното геоблокиране са на път да се провалят; разговорите с телекомите за реформата в бранша не вървят; директивата за авторското право е заседнала в калта.

По всичко личи, че въпреки позициите си в момента, България едва ли ще изиграе ключовата роля в тази сфера. Компромисът едва ли ще бъде постигнат в рамките на председателството ни, което изтича след два месеца и половина. Най-вероятно тежестта ще падне върху следващата страна председател - Австрия.

Оставяйки настрана евробюрокрацията, да се върнем към потребителите и бизнес, който са следващият най-голям потърпевш от директивата. Най-вече стартъп компаниите, но преди това малко статистика.

За последните пет години Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка са инвестирали над 350 млн. евро в цифровизацията на Европа и в различни стартъп компании, както и в малки и средни дигитални фирми. Инвестицията е успешна, тъй като статистиката сочи, че приходите на тези компании възлизат на над 875 млн. евро.

За последните години по дигитални европейски програми са създадени над 10 хил. фирми, над 25 хил. работни места, 210 са стартъп компаниите.

И въпреки обнадеждаващата статистика, Европа има да гони САЩ и Китай по технологичен напредък още дълго. Една от големите болки на ЕС и ЕК е, че дори бързите темпове тук не успяват да настигнат компаниите отвъд океана, където се технологиите се развиват още по-бързо и по-успешно, а при нас понякога административните пречки са най-големият фактор за забавяне на развитието.

Европа има един Спотифай от Швеция и май с това ще си остане. Защото колкото и пари да се наливат, когато сам си слагаш пръта в спиците, никой друг не ти е виновен.

От една страна, Европа иска да развива технологии, а в същото време блокира това развитие с политики, които сами по себе си си противоречат. Стартъп бизнесите са бъдещето, което Европа иска, а на пръв поглед бяга от него. С член 13, ЕС ще накара всеки технологичен старъп бизнес, който иска да развива мрежа с някакво, макар и минимално потребителско съдържание, да преговаря с големите компании правоносители.

За повече яснота разговаряхме и с Ленърд Кошвиц от Allied for Startups - световна глобална мрежа, която има за цел да свързва стартъп бизнеси от всички краища на света и да обединява различни дигитални организации. За член 13 казва: „Представете си да сложим котка в клетка на тигър и да се надяваме на честна битка“.

„Член 13 е създаден с мисъл за специалните нужди на малката и доста богатата част на икономиката. Ефектите върху дигиталната икономика, фундаменталните свободи и стартъпите в частност могат да бъдат токсични, ако не променим настоящото предложение. В опит да защитим отворения интернет, трябва да го правим с мисъл за пропорционалност. Първо – спектърът е много широк – настоящите текстове включват всички платформи с потребителско съдържание: образователните платформи, социални мрежи, подкасти и краудфъндинг компании. Очевидно е, че тези платформи нямат за цел да създават и предлагат авторско съдържание, така че защо да ги принуждаваме да влизат в разговори с правоносители и да преговарят за това. Притеснителен е фактът, че в директивата се гледа дали и колко съдържание имаш и хостваш, а не колко оплаквания например е имало от правоносители за нарушените им права. Трябва да бъдат хващани само „лошите“, каза пред OFFNews Кошвиц.

Директорът по европейските въпроси на Allied for Startups смята още, че идеята с филтри за наблюдение на съдържанието е абсолютна глупост и с това се прави поредна крачка към свят по Оруел. „Тези филтри ще премахват повече легална съдържание, отколкото да засичат нелегално“, смята Ленард.

И какво става сега?

Критиците на член 13 се надяват гласът им да бъде чут, а дебатът в ЕС да вдигне ниво. В края на този месец трябваше правната комисия в ЕП да разгледа директивата, но поради липса на компромис, по всичко личи, че това също ще се забави. Въпросите остават. Реалистично ли е да очакваме от онлайн платформите да управляват правата на автори и издатели и да отговарят за авторскоправни нарушения, допуснати от техните потребители? Могат ли филтрите в интернет да прилагат авторското право? Колко би струвало новото задължение на цифровия бизнес?

Отговорите на тези въпроси ще се опитат да дадат този петък, 23 март, от „Цифрова република“ по време на събитието Филтри и предразсъдъци. За него повече информация може да откриете във Фейсбук.

Ценна снимка от България ще стои в израелски мемориален комплекс (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/cenna-snimka-ot-bylgariia-shte-stoi-v-izraelski-memorialen-kompleks-snimki-2085997

Снимки на четирима българи, помогнали на евреи от Македония и затова обявени за праведници, подари президентът Румен Радев на музея в мемориалния комплекс на жертвите на холокоста „Яд Вашем“в Йерусалим. По различни начини д-р Павел Герджиков, Ана С

Разкриха нови подробности около сватбата на принц Хари и Меган Маркъл

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-novi-podrobnosti-okolo-svatbata-na-princ-hari-i-megan-markyl-2086005

Принц Хари и американската му годеница Меган Маркъл избраха сватбената им торта с пролетна украса да бъде направена от калифорнийска сладкарка, работеща в Лондон, предадоха световните информационни агенции.

Дъжд, сняг и навявания в четвъртък

//dariknews.bg/novini/bylgariia/dyzhd-sniag-i-naviavaniia-v-chetvyrtyk-2085917

В четвъртък - с умерен и силен вятър, от североизток ще продължи да нахлува студен въздух. Валежите също ще продължат, ще са повсеместни, в много райони - значителни.
 
В Северна България и високите котловинни полета ще вали сняг, в по-голямата част от Горнотракийскат

Манолова: Личният фалит да се уреди със закон

http://www.transmedia.bg/2018/03/21/%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%83%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81/

Личният фалит да се уреди със закон, настоява омбудсманът Мая Манолова.

В интервю пред Нова телевизия тs посочи, че е трябва да има възможност за обявяване на личен фалит от страна на граждани, които са изтеглели кредит, но по някаква сериозна причина не могат да го изплащат.

„България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма закон за личния фалит“, припомни Манолова.

По думите на обществения защитник ако човек внезапно остане без работа или се разболее тежко, няма да може да се справя с вноските по кредита си. Според нея хората с финансови затруднения или започват да работят в сивата икономика, или отиват в чужбина.

„Така се съсипват десетки хиляди човешки съдби. Това не е добре и за държавата“, подчерта омбудсманът.

 

 

Мая Манолова иска личен фалит в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/maia-manolova-iska-lichen-falit-v-bylgariia-6080527

Омбудсманът иска закон за личния фалит и граждански контрол върху банките и КЕВР

Мая Манолова: Аз съм оръжие в ръцете на гражданите

https://www.vesti.bg/bulgaria/maia-manolova-az-sym-oryzhie-v-rycete-na-grazhdanite-6080527

Омбудсманът иска закон за личния фалит и граждански контрол върху банките и КЕВР

Допълнени са функциите на ИА „Главна инспекция по труда“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/d1bblTT7NhM/

Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). Измененията произтичат от възложения специализиран контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и новите правомощия на институцията да подава искови молби за откриване на производство по несъстоятелност на търговец, който е забавил с повече от два месеца заплатите на най-малко една трета от работниците си. Измененията не водят до промяна в щатната численост на ИА ГИТ, съобщава правителствената пресслужба.

Съгласно промените, на звената от специализираната администрация на институцията се възлага осъществяването на методическо ръководство и контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Дирекция „Правно осигуряване на инспекционната дейност“ ще осъществява процесуално представителство в производствата по несъстоятелност на търговци. Създава се възможност всички териториални дирекции да осъществяват специализиран контрол по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност

Отложиха приемането на спорните промени срещу корупцията в частния сектор

https://offnews.bg//politika/otlozhiha-priemaneto-na-spornite-promeni-sreshtu-koruptciata-v-chastni-677121.html

ГЕРБ отложи временно приемането на първо четене на промените в Наказателния кодекс, които засягат борбата с корупцията в частния сектор. Текстовете са предложени от Министерският съвет и предизвикаха сериозни притеснения, че това дава прекалено голени правомощия на прокуратурата да се меси в частния сектор. 

Предложението на правителството за промени в НК беше част от седмичната програма на депутатите, но по предложение на председателя на правната равната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов - то отпадна. Заедно с законопроекта на Министерския съвет бяха отложени още седем предложения за изменения в НК.

Като мотив беше посочен обществен дебати и критиките срещу  законопроекта на Министерския съвет. Текстовете засягат корупционните престъпления и целят режимът, който важи за публичния сектор, да се приложи и за длъжностни лица от частния сектор. 

"Особено активни в този обществен дебат са работодателските организации и организациите на бизнеса. Очевидно е, че се налага продължаване на общественото обсъждане преди да пристъпим на гласуване в пленарна зала. По тази причина, като председател на водещата комисия по седемте законопроекта, предлагам отлагане с 10 дни", обясни Кирилов.

Промените предизвикаха сериозни притеснения -  че представляват намеса на държавата в частния сектор и дори, че биха могли да превърнат всеки българин в потенциален престъпник. Критики към законопроекта на Министерския съвет отправиха четирите най-големи работодателски организации, Висшият адвокатски съвет и от Върховния касационен съд. Новото обединение около ДСБ и Да, България също разкритикува промените. 

"На практика, обаче, са предложени разпоредби, съгласно които всяко неизпълнение на договорно задължение може да бъде третирано като престъпление. Това води до недопустима намеса на държавата в гражданския и търговския оборот. Заличава се границата между наказателна отговорност и гражданскоправната, административната и дисцпилинарната отговорност. Предвижда се недопустимо смесване на стандартите за правна уредба на дейността на частния и на публичния сектор.", написаха в позицията си от новото обединение. 

От БСП бяха против предложението точката да отпадне от седмичната програма, но не заради законопроекта на Министерския съвет, а заради това, че и разглеждането на техните промени в НК беше отложено. Предложението на социалистите беше за по-строги мерки срещу домашното насилие. 

"Господин Кирилов, ако искате обществено обсъждане, това трябваше да се случи преди гледането на първо четене на този изключително спорен законопроект на Министерски съвет. Знаете какво напрежение има в обществото. Заради този законопроект, вие искате закони, които са внесени през май 2017 г., в момента отново да не ги гледаме", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Преглед на икономическите теми в печата, 21 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-21-март_l.a_i.759356_at.1.html

"Πoнe 5.8 млpд. лв. ДДC ca изтoчeни oт фиpми бeз coбcтвeнocт"  Bcяĸa гoдинa дъpжaвaтa "oтпиcвa" ДДC зa cтoтици милиoни лeвoвe, зaщoтo нe e в...

Глобиха глухоням за скандиране на лозунги срещу управляващата партия в Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772935

Глобиха глухоням за скандиране на лозунги срещу управляващата партия в РумънияРумънски парадокс: глухоням е глобен за скандиране на лозунги срещу управляващата Социалдемократическа партия (СДП), съобщава днес в. "Гъндул". Сред протестиращите срещу управляващата партия по повод нейния извънреден конгрес на 10 март има глухоням жител на Букурещ, за когото представителят на жандармерията е описал в протокол,

Шефът на "Амазон" Джеф Безос изведе на разходка куче-робот (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6772932

Шефът на "Амазон" Джеф Безос изведе на разходка куче-робот (Видео)В Ютюб се появи видеоклип, в който се вижда как основателят на компанията "Амазон", милиардерът Джеф Безос, извежда на разходка куче-робот, предаде сайтът на CNBC. Гледката приличаше на сцена от научнофантастичен филм. Необичайната си поява Безос направи по време на годишната конференция на "Амазон", предава БТА.

Психично болен мъж уби възрастна жена, след което се самоуби

http://www.mediapool.bg/psihichno-bolen-mazh-ubi-vazrastna-zhena-sled-koeto-se-samoubi-news276989.html

Млад психично болен мъж е убил 84-годишна жена във Варна, след което се е самоубил, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.   Около 1.00 ч. след полунощ  в квартал ”Младост“ 24-годишният Цветан А. започнал да хвърля от балкона на жилището си различни предмети. Шумът събудили живеещите във входа съседи и бил подаден сигнал на спешния телефон 112.   Цветан обаче прескочил преградата между двата балкона и се прехвърлил в съседския.    В апартамента живеела 84-годишната Минка М. След като вратата на жилището й била разбита от пристигналия полицейски екип от ОД на МВР, възрастната жена била открита мъртва. Убийството й е извършено с множество удари.   В апартамента било намерено и тялото на Цветан, който се самоубил чрез включени кабели в електрическия контакт. Има данни, че е страдал от психично заболяване.   Извършен е оглед на местопроизшествието под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна. Разпитани са свидетели на действията на 24-годишния мъж. Предстои да бъдат извършени аутопсии на двете тела и назначени експертизи за установяване причините за смъртта им.   Действията по разследването продължават, съобщиха от прокуратурата.  

Психично болен мъж уби възрастна жена във Варна, след което се самоуби

http://www.mediapool.bg/psihichno-bolen-mazh-ubi-vazrastna-zhena-vav-varna-sled-koeto-se-samoubi-news276989.html

Млад психично болен мъж е убил 84-годишна жена във Варна, след което се е самоубил, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.   Около 1.00 ч. след полунощ  в квартал ”Младост“ 24-годишният Цветан А. започнал да хвърля от балкона на жилището си различни предмети. Шумът събудили живеещите във входа съседи и бил подаден сигнал на спешния телефон 112.   Цветан обаче прескочил преградата между двата балкона и се прехвърлил в съседския.    В апартамента живеела 84-годишната Минка М. След като вратата на жилището й била разбита от пристигналия полицейски екип от ОД на МВР, възрастната жена била открита мъртва. Убийството й е извършено с множество удари.   В апартамента било намерено и тялото на Цветан, който се самоубил чрез включени кабели в електрическия контакт. Има данни, че е страдал от психично заболяване.   Извършен е оглед на местопроизшествието под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна. Разпитани са свидетели на действията на 24-годишния мъж. Предстои да бъдат извършени аутопсии на двете тела и назначени експертизи за установяване причините за смъртта им.   Действията по разследването продължават, съобщиха от прокуратурата.  

Водещи клубове по рафтинг и каяк ще се включат в спортния фестивал в Кресненското дефиле

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/21/3150049_vodeshti_klubove_po_rafting_i_kaiak_shte_se_vkljuchat/?ref=rss


Водещи клубове от рафтинг и каяк общността в България ще се включат в спортния фестивал в Кресненското дефиле. На 31 март и 1 април Outdoor & White Water Fest ще постави началото на сезона.<br /><br />Сред клубовете участници ще са Adventure Net, Reflip, "Раец", "Атом", Nomad Team, Mashini Holidays, Tudurini Bros, "Воден хоризонт". Те ще представят своята дейност и ще се включат в програмата на фестивала с игри и състезания в бързи води.<br...

Преседателят на НС: Управляващата коалиция е стабилна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371119

„Управляваща коалиция е стабилна“. Това заяви в отговор на журналистически въпрос при визитата си във Варна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Шефката на парламента присъства на откриване на изложба в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ в морската столица, предаде репортер на Moreto.

Заплатите в "Пирогов" ще бъдат повишени средно с 300 лева

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/21/3150063_zaplatite_v_pirogov_shte_budat_povisheni_sredno_s_300/?ref=rss


Заплатите в "Пирогов" ще бъдат повишени средно с около 300 лева от 1 април, каза днес по БНТ директорът на болницата проф. Асен Балтов. Това ще стане факт, след като днес и утре се проведат заключителните преговори и се сключи новият колективен трудов договор.<br /><br />Той обясни, че вече разполага с плана на здравното министерство за финансово оздравяване на "Пирогов". Проф. Балтов подчерта, че той не предвижда съкращаване на персонал.<br /><br />В...

Мъж уби 84-годишна съседка и се самоуби с ток

https://offnews.bg//112/mazh-ubi-84-godishna-sasedka-i-se-samoubi-s-tok-677123.html

24-годишен мъж от Варна уби 84-годишна жена, след което сам сложи край на живота си чрез включени кабели в електрическия контакт.

Инцидентът е станал около 1.00 часа след полунощ във варненския квартал „Младост“. Тогава е получен сигнал за това, че 24-годишният Цветан започнал да хвърля от балкона на жилището си различни предмети. Младият мъж излязъл на балкона гол и крещял. Шумът от виковете и буйството му събудили живеещите във входа съседи. 

По-късно Цветан прескочил през балкона в съседния апартамент, където 84-годишната Минка М. Нападателят убил старицата с нанасяне на множество удари по тялото.  

В апартамента било намерено и тялото на Цветан, който се самоубил чрез включени кабели в електрическия контакт.

От прокуратурата във Варна съобщават, че има данни, че той е страдал от психично заболяване.

Извършен е оглед на местопроизшествието под ръководството на наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна. Разпитани са свидетели на действията на 24-годишния мъж.

Днес ще бъдат извършени аутопсии на двете тела и назначени експертизи за установяване причините за смъртта им. 

Досъдебно производство за извършено убийство с последвалото самоубийство на извършителя ръководи Окръжната прокуратура във Варна.

Борисов иска отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6772929

Борисов иска отпускане на средства за заплати на надзирателите и съдебната охранаПремиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", съобщиха от Синдиката на служителите в затворите. Това е станало на среща между синдикатите, Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева. Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за

Депутатите с взаимни нападки заради изборите в Русия

http://www.transmedia.bg/2018/03/21/%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d0%b2%d0%b7%d0%b0%d0%b8%d0%bc%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b8/

С декларация на ГЕРБ започна пленарното заседание на Народното събрание в сряда. Парламентарната група изрази възмущение от позиция на левия депутат Таско Ерменков, публикувана във фейсбук профила му. Ерменков твърди, че Крим е гласувал за Путин и се обръща към западните страни: „Ало, САЩ, ФРГ, Франция, ЕС в края на краищата – чухте ли гласа на хората в Крим? Всъщност това е без значение. Чули или не – Крим каза своята тежка дума, а Вие, както го беше казал Христо Ботев, „…а вий… вий сте идиоти!“.

Статусът стана обект на дълга препирня между ГЕРБ и БСП.

В прочетената от Тома Биков декларация се посочва, че Таско Ерменков „нарушава не само българския национален интерес, но и саботира прагматичната основа, на която би трябвало да се изграждат българско-руските отношения“.

От левицата контрираха чрез Кристиян Вигенин, който каза: „Произвеждате само конфликти, скандали, проблеми. Вие се държите като авторитарна партия в авторитарна държава“.

В дневния ред на Народното събрание беше предвидено разглеждането на промените в Наказателния кодекс, но тази точка отпадна от дневния ред с аргумента, че са необходими още обсъждания.

Кратки новини: ГДБОП задържа петима души, организирали трафик през границата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/21/3150044_kratki_novini_gdbop_zadurja_petima_dushi_organizirali/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />ГДБОП неутрализира група за трафик на хора през границата<br /><br />Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" се похвали с акция в София, Хасково и Кърджали срещу група за трафик на хора през границата, при която първоначално са задържани 18 души, на седем от тях са...

Зов за помощ: Семейство с двама инвалиди остана без дом след пожар в Сопот

https://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Semeystvo-s-dvama-invalidi-ostana-bez-dom-sled-pozhar-v-Sopot__256400

Снимка: btvnovinite.bg Те имат нужда от дрехи, храна и средства за ремонт на покрива Семейство с двама инвалиди от Сопот загуби къщата си при п...

Официално: Вдигат заплатите на надзирателите и служителите на ГД "Охрана"

https://petel.bg/Ofitsialno--Vdigat-zaplatite-na-nadziratelite-i-sluzhitelite-na-GD-Ohrana-__256401

Снимка: Булфото Около 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за увеличение на заплатите на служителите в затворите и на служителите от ГД „Охрана...

Синоптикът Анастасия Стойчева: Очакваме тежка зимна обстановка, сняг и студ - ето къде и кога! (Схема)

https://petel.bg/Sinoptikat-Anastasiya-Stoycheva--Ochakvame-tezhka-zimna-obstanovka--snyag-i-stud---eto-kade-i-koga---Shema--__256402

Ще продължи динамичното време до края на март да ни притеснява. Тази сутрин температурите в Северна България са около 0, до 1-2 градуса, дока...

Такси се обърна по таван в центъра на Велико Търново (снимки)

https://petel.bg/Taksi-se-obarna-po-tavan-v-tsentara-na-Veliko-Tarnovo--snimki-__256404

Снимки: Булфото Такси се обърна по таван в центъра на Велико Търново. Таксиметровата кола се е ударила в паркиран автомобил и от удара се е  преобърнала на пътното плато, пише Булфото.  При инцидента няма пострадали.

Кланета и 8 трупа в пълен с българи лондонски квартал

https://petel.bg/Klaneta-i-8-trupa-v-palen-s-balgari-londonski-kvartal__256406

Снимка: Новини Лондон Млад мъж е бил наръган до смърт в мол в източен Лондон. Инцидентът е станал в Стратфорд, в 9,30 вечерта. Тази част на г...

Непълнолетни откраднаха мотоциклет от мазе във варненски квартал

https://petel.bg/Nepalnoletni-otkradnaha-mototsiklet-ot-maze-vav-varnenski-kvartal__256405

Вчера до полицията във Варна е постъпил сигнал за кражба на мотоциклет «Ямаха», заключен с метална проволка в маза, намираща се в жилищен ...

Пожарникари спасиха три щъркела от измръзване

https://petel.bg/Pozharnikari-spasiha-tri-shharkela-ot-izmrazvane-__256407

Снимка: Булфото На 20 март служители на РСПБЗН-Попово са се отзовали на получени сигнали от кметове на две села в община Попово – Козица и...

Бомбаджията от Тексас се взриви

https://petel.bg/Bombadzhiyata-ot-Teksas-se-vzrivi__256408

Заподозреният в организирането на взрива в американския град Остин, щата Тексас, при който във вторник пострада един човек, се е самоубил,...

Искат задържане под стража за мъж, извършил двойно убийство

https://petel.bg/Iskat-zadarzhane-pod-strazha-za-mazh--izvarshil-dvoyno-ubiystvo__256410

Снимка: Булфото Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 55-го...

Изгоря микробус във варненско село, пламъците засегнаха и къща

https://petel.bg/Izgorya-mikrobus-vav-varnensko-selo--plamatsite-zasegnaha-i-kashha__256409

Снощи около 22:20 часа е получен сигнал за пожар в микробус «Пежо», намиращ се в двор в с. Слънчево. Докато огнеборците пристигнат на място, е ...

Прокуратурата с горещи подробности за убийството и самоубийството във Варна

https://petel.bg/Prokuraturata-s-goreshhi-podrobnosti-za-ubiystvoto-i-samoubiystvoto-vav-Varna__256411

Снимка: „Петел” Извършителят на убийството във Варна след полунощ днес е с психични отклонения, това заяви говорителят на прокуратура...

Славчев иска Борисов да се намеси за завода за горене на RDF

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-zavod-izgarjane-imeon-lavchev-rdf-26976922

Призовавам премиерът Бойко Борисов да вземе отношения по въпроса за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Софийското метро бе обявено за проект на десетилетието

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/21/3150050_sofiiskoto_metro_be_obiaveno_za_proekt_na_desetiletieto/?ref=rss


"Най-успешен инфраструктурен проект на десетилетието" за периода 2007 - 2017 е "Изграждането и развитие на Софийското метро". Проектът бе излъчен на специалното издание на инициативата "Infrastructure Bulgaria Awards 2018", част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, съобщи Градът.бг, който е създател на инициативата.<br /><br />Наградата за възложител получи кметът на София Йорданка Фандъкова, а за бенефициент -...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване