Любен и Екатерина Генови: Във фейсбук има вече толкова много “коментатори”, че да го е срам човек да каже - журналист съм

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6778030

Любен и Екатерина Генови: Във фейсбук има вече толкова много “коментатори”, че да го е срам човек да каже - журналист съмЛюбен Генов: “Исках да стана научен работник, но ядът от сричкообразуването ме тласна към писането” Катя Генова: От малка исках да стана телевизионна водеща, подражавах на Мария Тролева - Г-н Генов, вярно ли е, че сте искали да станете научен работник? Любен Генов: Цялото ми семейство, най-близките около мен бяха учени, много интелигентни хора.

В Молдова задържаха над 20 души на протест за обединение с Румъния

https://www.actualno.com/europe/v-moldova-zadyrjaha-nad-20-dushi-na-protest-za-obedinenie-s-rumynija-news_666356.html

От порядъка на седем хиляди поддръжници на обединението на Молдова с Румъния се събраха в неделя пред сградата на правителството в Кишинев, съобщи пред РИА Новости началникът на Генералния инспекторат на молдовската полиция Александър Пинзар, а по-късно неговият заместник Георгий Кавкалюк съобщи, че в хода на мероприятието са задържани 21 „провокатора“. Организатор на акцията е молдовската гражданска платформа „Действие 2012“, обявяваща се за обединение ме

Ердоган се закани да ликвидира кюрдите в Тал Рифат

https://offnews.bg//sviat/erdogan-se-zakani-da-likvidira-kiurdite-v-tal-rifat-677427.html

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова в неделя САЩ да предадат сирийския град Манбидж на сирийския народ и увери, че ако американците не го направят, турската армия ще влезе в района, за да ликвидира терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, предава турското издание Daily Sabah, цитирано от "Фокус".

„САЩ трябва да предадат Манбидж от терористите от ОНС/ПКК на истинския му собственик – сирийския народ“, заяви Ердоган по време на митинг на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“.

„Ако терористичната групировка ОНС не бъде изведена от Манбидж, ние ще сме принудени да ги ликвидираме, подкрепени от сирийския народ“, добави той.

„Ще изчистим Тал Рифат от терорисите от ОНС/ПКК, за да завършим операция „Маслинова клонка“, посочи турския президент, визирайки военната операция на турската армия срещу кюрдските формирования в северозападния сирийски район Африн, започнала на 20 януари. На 18 март турските ВС и техните съюзници от „Свободната сирийска армия“ (ССА) превзеха административния център на областта – град Африн.

Вчера Ердоган съобщи, че Анкара е готова за провеждането на нови военни операции в Сирия. Турция предприе на 20 януари операцията "Маслинова клонка" в района на Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Турското издание припомня, че сирийският град Манбидж е център на споровете между съюзниците в рамките на НАТО – Турция и САЩ. Анкара иска от Вашингтон да обезоръжи ОНС и да осигури изтеглянето им на изток от река Ефрат, като усилията в тази насока датират още от времената на бившия американски президент Барак Обама. САЩ обещаха да изпълнят исканията, но засега не са го направили, което, според Daily Sabah, е довело до силното обтягане на отношенията между двете страни.

Като част от усилията за помирение между съюзниците в НАТО, Анкара се опитва да постигне споразумение, което да доведе до изтегляне на ОНС от Манбидж и бъдещата администрация на града. По-рано този месец външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страните са постигнали разбирателство по въпроса, но засега няма официално споразумение между Анкара и Вашингтон.

Според свидетелства на източници, запознати с въпроса, турската и американската армия трябва да обезпечат сигурността в Манбидж, след като той бъде напуснат от частите на ОНС и двете страни трябва да контролират процеса на изтегляне.

Макарайнен се нареди до легендите в женския биатлон с трета световна купа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152592_makarainen_se_naredi_do_legendite_v_jenskiia_biatlon_s/?ref=rss


Финландката Кайса Макарайнен излезе победител в една от най-драматичните и вълнуващи битки в Световната купа по биатлон. 35-годишната състезателка спечели тристранната надпревара с Анастасия Кузмина и Даря Домрачова, за да грабне големия кристален глобус за трети път след 2011 и 2014 г.<br /><br />Макарайнен се изравни на второто място във вечната класация с германката Магдалена Нойнер, която грабна трофея през 2008, 2010 и 2012 г. Повече световни купи - шест - има единствено...

Мария Илиева: За мен е огромно удоволствие да се грижа за сина си сама

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780560

Мария Илиева: За мен е огромно удоволствие да се грижа за сина си сама2 месеца изпълнени с безмерно щастие и с много нови усещания, най-вече това, че ти оставаш на заден план и даряваш цялата си енергия на малкото същество, което изпълва дните ти. Аз съм в безкрайна каша от дни и нощи, но това не ми пречи, адаптирах се към режима на недоспиването, каза певицата Мария Илиева в предаването 120 минути по Би Ти Ви.

Ердоган заплаши САЩ

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/erdogan-zaplashi-sasht.html

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши силите на САЩ в Сирия. Той призова американците да предадат сирийския град Манбидж на сирийския народ и увери, че ако американците не го направят, турската армия ще влезе в района, за да ликвидира терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“.

Ердоган заплаши САЩ

https://frognews.bg/novini/erdogan-zaplashi-sasht.html

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши силите на САЩ в Сирия. Той призова американците да предадат сирийския град Манбидж на сирийския народ и увери, че ако американците не го направят, турската армия ще влезе в района, за да ликвидира терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“.

ЧЕЗ раздаде за шести път стипендии на най-успешните ученици от професионалните гимназии

http://www.cross.bg/bulgariya-gimnazii-konkyrsa-1570996.html

/КРОСС/ Компанията организира кръгла маса на тема „Професия енергетик - избор за развитие в България" Шестима ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България получиха стипендии от ЧЕЗ за втория срок на учебната 2017-2018 г. в шестото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ". Победители са учениците от Професионалната гимназия по транспорт "Проф. Цветан Лазаров" в гр. Плевен, следвани от представителите на Професионалната гимназия "Акад. Сергей П. Корольов" в гр. Дупница и на Професионалната гимназия по механоелектротехника "Н. Й. Вапцаров" от гр. София. Финалният кръг се състоя на 22 март в техническия учебен център на „ЧЕЗ Разпределение България" АД в град София. Паралелно се проведе дискусия с директорите и учителите от шестте гимназии на тема „Професия енергетик - избор за развитие в България". Разгледани бяха възможностите за информиране и кариерно консултиране при избор на професия, както и за въвеждане на принципите на дуалното образование в повече професионални гимназии. „Желая на вас, финалистите в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ", да запазите жаждата за знание, добрата енергия и ентусиазма, които ви доведоха тук. Те са вашият ключ към успеха!", каза Петър Холаковски, изпълнителен директор на „ЧЕЗ Разпределение България" АД

Каракачанов и Симеонов няма да се срещнат с Ердоган в Деня на Тракия

https://offnews.bg//politika/karakachanov-i-simeonov-niama-da-se-sreshtnat-s-erdogan-v-denia-na-tra-677426.html

Вицепремиерите от квотата на Обединени патриоти Красимир Каракачанов и Валери Симеонов няма да присъстват на срещата на върха ЕС-Турция във Варна.

Това, че не е поканен на срещата с Ердоган, обяви още в петък вицепремиерът Симеонов. 

Няма да присъствам там, не са ме поканили, не искам да присъствам там, категоричен е Симеонов.

В същото време от Министерството на отбраната съобщиха в неделя следобед, че Каракачанов заминава на посещение във Франция, където ще се срещне с френския си колега Флоранс Парли. 

Партиотите неколкократно са поставяли въпроса с изтребването в Одринска Тракия. В декларация пред парламента през 2015 година Каракачанов припомни, че няма осъдени за геноцида и за това, че през 1925 г. е подписан ангорският договор между България и Турция, според който за 200 хил. прогонени българи да бъде изплатено обезщетение. 

Въпросът с обезщетението пеше повдигнат и от БСП. От левицата настояха на срещата ЕС- Турция на 26 март във Варна, когато е се честват жертвите на гоненията, въпросът да бъде поставен.

Заради срещата във Варна честванията на Деня на Тракия беше изместен с няколко дни. 

В същото време в София президентът Румен Радев ще участва в тържественото поклонение по повод отбелязването на 105 години от Одринската епопея.

Борисов вече е във Варна за срещата на върха, инспектира строежи

https://www.actualno.com/politics/borisov-veche-e-vyv-varna-za-sreshtata-na-vyrha-inspektira-stroeji-news_666355.html

Министър-председателят Бойко Борисов се запозна с хода на строителните дейности при изграждането на бул. „Васил Левски“ във Варна, съобщава БГНЕС. Това е най-мащабният инфраструктурен проект в града за последните десетилетия, който ще позволи извеждането на трафика от автомагистрала „Хемус“ към курортите извън морската столица. За реализацията му правителството отпусна през миналата година 80,5 млн. лева. Премиерът Борисов бе придружен по време на огледа

Иван Тотев и кметът на Солун правят балкански маршрути

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780014

Иван Тотев и кметът на Солун правят балкански маршрутиСъздаване на балкански маршрути и по-точно Път на виното обсъждат кметовете на Пловдив и Солун Иван Тотев и Янис Бутарис. "Живеем в общ ареал и имаме до голяма степен еднакъв манталитет. Природата ни е близка, нравите ни са сходни с малки изключения", казва Бутарис, който е един от най-големите производители на вино в Гърция.

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780554

Вижте състоянието на пътищата в страната към 17:30 часаИнформация на Агенция "Пътна инфраструктура" за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. за 25.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 2° до + 12°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в областите Благоевград, Варна, Кюстендил, Кърджали и Шумен. Слаб дъжд вали на места в /обл. Благоевград/.

КАТ: Гонките в София намаляха заради суперавтомобила

http://dnes.dir.bg/news/gonki-hora-patishta-superavtomobil-26990567

Пътната полиция ще изпраща незабавно екипи, когато получи сигнал за гонки с мотори и автомобили, заяви началникът на КАТ-София Тенчо Тенев.

Продадоха на търг ръчен часовник на египетския крал Фарук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780538

Продадоха на търг ръчен часовник на египетския крал ФарукРъчен часовник на египетския крал Фарук (1920 - 1965) бе продаден за 912 500 долара на търг на "Кристис" в Дубай, предаде ТАСС. Платената сума е рекордна за часовник, изложен на търг в Близкия изток, предава БТА.  Предварителната му оценка бе между 400 000 и 800 000 долара. Ръчният часовник "Патек Филип" от 18-каратово злато е изработен през 1944

Разградският лъв Асен също отпътува за Холандия

http://www.mediapool.bg/razgradskiyat-lav-asen-sashto-otpatuva-za-holandiya-news277198.html

Пътешествие от 2 хиляди километра започна в неделя за лъва Асен, който през декември миналата година бе изведен от зоопарка в Разград, тъй като бе в изключително тежко здравословно състояние и месеци наред бе лекуван в столичната зоологическа градина. Тригодишното животно бе натоварено на специализираната линейка на организацията "Четири лапи" към спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия. Там в началото на февруари пристигнаха двете лъвчета Терез и Масуд, които също бяха спасени от разградския незаконен зоокът след като бяха изоставени от майка си след раждането и изпотъпкани от останалите лъвове в клетката. <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffelidabigcatcentre%2Fvideos%2F2035955959995108%2F&show_text=0&width=476" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe> "Иван-Асен започва заедно с нашия спасителен екип дългото 2 хиляди километра пътешествие до "Фелида". Ще се видим скоро, красавецо", написаха от холандския център в неделя и публикуваха снимки от качването на лъва на линейката. "Той беше на прага на смъртта", коментира Явор Гечев от "Четири лапи“. "Ние го открихме в много тежко състояние, затворен в едно тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент“, каза той пред бТВ прИ изпращането на лъва за Холандия. Животното има коренно различен вид в сравнение с окаяното състояние, в което беше при отвеждането му от малкото, тъмно и влажно помещение, където е бил отглеждан в Разград, в лечебницата на Софийския зоопарк. <iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffourpaws.org%2Fvideos%2F1658187384227618%2F&show_text=0&width=476" width="476" height="476" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe> Във "Фелида" той ще бъде отглеждан в специални условия, както това се прави за Терез и Масуд. Двата малки мъжки лъва растат и укрепват и се очаква, ако всичко при тях е наред, след време дори да бъдат освободени в резерват в Южна Африка. Асен обаче ще остане доживот в спасителния център, тъй като има нужда от постоянен прием на лекарства.. Още два лъва от Разград се планира да бъдат отведени в Холандия. Това са 12-годишната лъвица Рая, която бе транспортирана през декември 2017 г. в София, за да роди в нормални условия, каквито в зоокъта на Разград липсват. Заедно с нея замина и партньорът й Хектор, Двамата са родители на Асен.

Гръцкият военен министър: Ще смажем всеки, който постави под въпрос суверенитета ни

https://www.actualno.com/balkani/gryckijat-voenen-ministyr-shte-smajem-vseki-kojto-postavi-pod-vypros-suvereniteta-ni-news_666354.html

В изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитиран от "Фокус". „Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет“, категоричен е Каменос. „Всеки, който си представя пресъздаван

Ердоган: САЩ трябва да предадат Манбидж на сирийския народ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780515

Ердоган: САЩ трябва да предадат Манбидж на сирийския народПрезидентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова в неделя САЩ да предадат сирийския град Манбидж на сирийския народ и увери, че ако американците не го направят, турската армия ще влезе в района, за да ликвидира терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, предава турското издание Daily Sabah, цитирано от "Фокус".

Бизнесът в бой за 33 млн. лева в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780011

Бизнесът в бой за 33 млн. лева в ПловдивДве големи поръчки на обща стойност 33 млн. лева пуска пловдивската община, а бизнесът е в бясна конкуренция за тях. Оферти никой не подава, а чака последния ден преди крайните срокове. Едната процедура е за благоустройството на цял квартал в центъра. Месеци наред тя беше блокирана от овчарката Анка Ангелова от Антоново, Търговищко,

БСП одобри средства за партийна телевизия

https://offnews.bg//politika/bsp-odobri-sredstva-za-partijna-televizia-677425.html

На днешното си заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Въпросът бе поставян от социалистите в страната многократно през годините и е сред основните им искания.

Националният съвет на БСП също така реши да увеличи финансирането към местни структури. Това вече беше направено неколкократно още в началото на мандата на сегашното ръководство на партията. Аргументът е, че силата на БСП са организациите по места и те трябва да са напълно финансово обезпечени.

Освен прякото увеличение за структури, продължава да функионира и стартиралият миналата година Фонд за политически инициативи, който отпуска средства на проектен принцип на организациите, които имат добри обществени инициативи.

Още едно ново решение от днес е създаването на звено "Регионална и местна политика" в структурата на "Позитано" 20, като акцент в дейността му ще бъдат местните избори и работата с кметове.

Германски политик призова за връщането на Русия в Г-7

http://www.moreto.net/novini.php?n=371391

Западът трябва по-активно да използва канали за диалог с Русия, като един от тях може да бъде форматът на Г-7 + 1. За това настоя в интервю за в. "Велт ам зонтаг" председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) на Германия Кристиан Линднер.

Сняг, дъжд и жълт код ни очакват и утре

http://www.cross.bg/gradysa-duzhd-bulgariya-1571011.html

/КРОСС/ През нощта от запад валежите ще се активизират, в Западна България ще са предимно от сняг, в останалата част от страната - от дъжд. Утре ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, на повече места и по-значителни като количество в Източна България. Ще духа до умерен, в Източна България и силен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат. Минималните ще са между минус 1 и 4 градуса, по Черноморието 5-7 градуса, максималните от 5-6 градуса в северозападните райони до 14-15 градуса в Източна България и крайните югозападни райони. Над планините ще има значителна облачност и ще превалява сняг, под 1400 м - дъжд и сняг. Ще духа силен, по билата до бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 ще е около 6 градуса, на 2000 метра - около 0 градуса. Жълт код за поледици е в сила за области 5 на страната за 26 март, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Това са областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново. През нощта и в сутрешните часове ще има условия за образуване на поледици. От НИМХ предупреждават, че при тази степен на предупреждение са възможни ограничения при дейности на открито и хората трябва да са внимателни, когато вървят или шофирате при заледени повърхности. В Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали е обявен жълт код заради очаквани силни ветрове

БСП одобри финансиране за партийна телевизия

https://www.actualno.com/politics/bsp-odobri-finansirane-za-partijna-televizija-news_666352.html

На днешното си заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Въпросът бе поставян от социалистите в страната многократно през годините и е сред основните им искания. Националният съвет на БСП също така реши да увеличи финансирането към местни структури. Това вече беше направено неколкократно още в началото на мандата на сегашното ръководство на партията. Аргументът е, че силата на БСП са организациите по места и те трябва да са напълно финансово обез

Коментар на седмицата №1: Командирът в пола действа, без да се оплаква, но спечели 9 дела срещу фалшиви новини за Лили Павлова

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6780176

Коментар на седмицата №1: Командирът в пола действа, без да се оплаква, но спечели 9 дела срещу фалшиви новини за Лили ПавловаПубликуваме отново най-четените коментари и анализи на седмицата. Този е №1 и е с над 96 000 прочитания.   Всъщност чантите, заради които бившият строителен министър не е вицепремиер, са направени от познат на Вежди Рашидов в Истанбул Нейната звезда изгрява, след като Росен Плевнелиев е избран за президент. Още на 33 г.

Колко дълго ще останат на власт най-влиятелните световни лидери?

https://www.investor.bg/drugi/338/a/kolko-dylgo-shte-ostanat-na-vlast-nai-vliiatelnite-svetovni-lideri-257872/

С най-големи шансове са саудитският принц Мохамед бин Салман и севернокорейският лидер Ким Чен Ун, които могат да останат на власт и след 2044 г.

БСП ще финансира собствена телевизия

https://frognews.bg/novini/bsp-shte-finansira-sobstvena-televiziia.html

БСП ще финансира създаването на собствена телевизия, е решил Националния съвет на партията днес. По неофициална информация ще бъдат отпуснати 2 млн. лв. от партийната субсидия за осъществяването на проекта. Все още имало спорове какво точно да е името на телевизията, не е ясно и кога тя ще тръгне, но целта е спечелването на местните избори през 2019 година.

Видео: Шофьор на лимузина излетя с направена от него ракета, за да докаже, че Земята е плоска

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/25/3152588_video_shofyor_na_limuzina_izletia_s_napravena_ot_nego/?ref=rss


Жителят на Калифорния Майкъл Хюз, който твърди, че Земята е плоска, извърши полет с построена от самия него ракета. С помощта на сглобения в гаража му апарат 61-годишният мъж се издигна на височина над 570 метра в района на градчето Амбой в Южна Калифорния, след което се приземи с парашут в пустинята Мохаве, на около 450 метра от мястото, от което се издигна във въздух.<br /><br />Още през ноември миналата година той планираше да извърши полета, но стартът няколко пъти се отлага...

Бойко Борисов инспектира строежа на бул. "Васил Левски" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371390

Премиерът Бойко Борисов инспектира строежа на новата част бул. "Васил Левски" във Варна. Борисов използва визитата си във Варна за утрешната среща на върха Турция-ЕС, за да се запознае с най-мащабният инфраструктурен проект в морската столица.

Вкараха Пучдемон в германски затвор (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780487

Вкараха Пучдемон в германски затвор (Снимки)Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, след като бе задържан въз основа на европейска заповед за арест при влизането му на германска територия от Дания, информира Асошиейтед прес. Снимки на агенция ДПА показаха микробус със затъмнени стъкла, с който се предполага,

Трябваше да ми кажеш

https://offnews.bg//mama-nindzha/triabvashe-da-mi-kazhesh-677424.html

Решихме да преведем за вас този комикс на Emma, защото не рядко ставаме свидетели точно на такива ситуации. Като жени и майки винаги се опитваме да направим дома най-уютното място на света, но понякога това се случва за сметка на собственото ни спокойствие. Не е лесно да променим вече наложения модел, но понякога стига да поговорим с мъжете си, да възпитаме правилно синовете си и да уверим дъщерите си, че светът няма да свърши, ако не оправят точно в тази секунда масата. Ако пък това не помогне, покажете им този комикс. Този комикс публикуваме с изричното позволение на автора. А…

ПСЖ се насочва към Конте, Тухел е съгласен да поеме "Арсенал"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152578_psj_se_nasochva_kum_konte_a_tuhel_e_suglasen_da_poeme/?ref=rss


"Пари Сен Жермен" иска да привлече мениджъра на "Челси" Антонио Конте за заместник на Унай Емери, който почти сигурно ще напусне след края на сезона. Френският клуб вече е започнал разговори с представителите на Конте, твърди в. "Гардиън".<br /><br />Италианецът преминава през трудни времена в "Челси". Още в първия си сезон на "Стамфорд бридж" той изведе сините до титлата във Висшата лига с рекордните 30 победи. През настоящата...

БСП отпуска пари за партийна телевизия преди местните избори

http://dnes.dir.bg/news/televizia-pari-bsp-26990490

На днешното си заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия, съобщи пресцентърът на партията.

Кола-бомба уби 4-ма и рани други 10 до сградата на сомалийския парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780484

Кола-бомба уби 4-ма и рани други 10 до сградата на сомалийския парламентКола бомба избухна близо до сградата на парламента в столицата на Сомалия и уби четирима души, заедно с шофьора, а други десет бяха ранени, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.  В района има много военни контролни пунктове по пътя към президентския дворец, чийто главен вход е само на 200 метра от мястото на взрива.

Експерти обсъждат в София предизвикателствата в кибер сигурността

https://www.actualno.com/sciencelogy/eksperti-obsyjdat-v-sofija-predizvikatelstvata-v-kiber-sigurnostta-news_666350.html

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и Държавната агенция „Електронно управление“ организират международна конференция “Предизвикателства в кибер сигурността“ (Cybersecurity Challeges Conference). Във форума ще участват над 150 делегати от Европа и САЩ, от правителствения сектор, европейските институции, представители на бизнеса, академичните среди и неправителствени организации. Гости на официалното откриване на конфере

Протести в Нови хан спряха добива на кварцов пясък

http://www.mediapool.bg/protesti-v-novi-han-spryaha-dobiva-na-kvartsov-pyasak-news277197.html

Докато не се решат проблемите с протестите на жителите от Нови хан срещу добива на кварцов пясък от близкото находище "Побит камък“, концесионерът му "Ватия холдинг“ АД се отказва от работата си, съобщиха от Министерството на енергетиката в неделя. Ведомството цитира получено от "Ватия холдинг" писмо, че заради протестите на местното население и с оглед на възможността да бъде осигурено общественото спокойствие, фирмата се отказва засега от правото си да добива кварцов пясък от находището. Концесионният договор за експлоатация на "Побит камък“ е сключен на 6 февруари 2007 г., за срок от 20 години. Концесията е предоставена във връзка с приватизационна сделка на "Ватия“ АД – правоприемник на фирма с държавно участие "Ватия“ – с. Негушево, която е била приватизирана през 8 декември 1998 г. Срокът на договора за концесия изтича в края на тази година, като концесионерът е поискал удължаване на този срок, посочиха от Министерството на енергетиката. Процедурата за удължаване на срока е сходна с тази на предоставяне на нова концесия и при нея трябва да бъдат изпълнени всички законови изисквания, които гарантират защитата на населението и опазването на околната среда, допълва ведомството. То е информирало кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за намерението на концесионера да се откаже от добива засега. Енергийното ведомство се ангажира да оказва пълно съдействие на местната власт за неутрализиране на възникналия конфликт и намиране на окончателно взаимно приемливо решение.

Засилено полицейско присъствие се очаква в понеделник във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371388

Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна. От областната дирекция на МВР в морската столица уточниха, че от понеделник следобед до 18 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици.

Калоян Паргов и Христо Проданов ще участват в отбелязването на Деня на Тракия и 105 години от Одринската епопея

http://www.cross.bg/chasa-kaloyan-pargov-1571009.html

/КРОСС/ На 26 март, в 10.30 часа лидерът на БСП - София Калоян Паргов и заместник-председателят на столичната организация Христо Проданов ще поднесат венец пред паметника на екзарх Антим I (в парк "Св. Николай Софийски" на ъгъла на ул. "Опълченска" и ул. "Пиротска"). В 11.00 часа те ще участват във възпоменателна церемония пред мемориала на Одринци.  

Бивш консул в Одрин: Може би Ердоган си мисли, че ние нямаме душа и душевни граници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780475

Бивш консул в Одрин: Може би Ердоган си мисли, че ние нямаме душа и душевни границиСилно се съмнявам утре на срещата с Ердоган да бъде повдигнат въпросът за обезщетенията за тракийските българи. Това заяви в предаването "120 минути" по Би Ти Ви бившият ни консул в Одрин Георги Димов. Може би господин Ердоган си мисли че ние българите нямаме душа и душевни граници. Става въпрос за така нар.

Голям район от Варна без вода до 19 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=371389

Поради предизвикана авария от фирма Инжстрой абонатите между бул. бул."Сливница", ул."Струга" ул."Княз Черказки", ул."Тодор Влайков", ул. "Д-р Пискюллиев", ул. "Георги Бенковски" и ул.

Бъсеску призова за обединение на Румъния и Молдова

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rumania-obedinenie-moldova-26990531

Бившият румънски президент Траян Бъсеску призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват "в най-кратък срок" за обединение на двете страни.

Боил Банов: Културата е системно недофинансирана и подценявана

https://www.actualno.com/politics/boil-banov-kulturata-e-sistemno-nedofinansirana-i-podcenjavana-news_666308.html

Проблемът с Ларгото е по-сложен от три разбити плочки. Там има сериозна отводнителна система, плочките върху самите куполи са закрепени на специални скари и винаги има хипотеза при по-активно въздействие отгоре те да се разместят. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю по БНТ по повод острите коментари за необходимост от ремонтни работи по съоръженията на Ларгото. Той заяви, че в близките дни, при подходящо топло време, ще се направи проверки и ще се установи откъде идва проблемъ

Дядо Гавриил призова институциите: Да има предмет "Религия - православие"!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780443

Дядо Гавриил призова институциите: Да има предмет "Религия - православие"!Дебатите по Истанбулската конвенция повдигнаха темата за съдържанието на учебниците - в някои думата "джендър" вече се промъкна, изтъква тревожно владиката Учебен предмет "Религия - православие" да се въведе като част от задължителната общообразователна подготовка на учениците от 1 до 12 клас, и за децата от градините,

Гърция разкритикува остро Турция

https://frognews.bg/novini/gartsiia-razkritikuva-ostro-turtsiia.html

Гръцкият военен министър Панос Каменос разкритикува остро Турция заради последните й действия в Егейско и Средиземно море.

Борисов инспектира строежа на варненския булевард "Васил Левски"

http://www.mediapool.bg/borisov-inspektira-stroezha-na-varnenskiya-bulevard-vasil-levski-news277196.html

Премиерът Бойко Борисов провери на място как вървят строителните дейности при изграждането на варненския булевард "Васил Левски“ в неделя, съобщи правителствената пресслужба в неделя. Борисов пристигна във Варна за започващата в понеделник в резиденция "Евксиноград" среща "ЕС-Турция", която се провежда под егидата на българското европредседателство. Уплътнявайки времето се министър-председателят отиде да види как напредва проектът, който е най-мащабният инфраструктурен проект в града за последните десетилетия. Изграждането на булеварда ще позволи извеждането на трафика от автомагистрала "Хемус“ към курортите извън морската столица. За реализацията му правителството отпусна през миналата година 80.5 млн. лева. По време на огледа Борисов е бил придружен от кмета на Варна Иван Портних. Той го информирал, че се очаква до средата на август да приключи по-голямата част от над 3-километровия участък, съобщиха от "Дондуков" 1. В момента се работи по дерето, като са набити над 1200 пилота за укрепване на трасето. При строителството на булеварда ще бъдат изградени и големи мостови съоръжения, над 2 км нови водопроводи и канализация, както и подземни комуникационни връзки, допълват от Министерския съвет..

Борисов, първият дипломат и евроминистърът на Турция вече са във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371384

Във Варна вече пристигат официалните лица за утрешната среща на върха Турция-ЕС. В морската ни столица са външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, както и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз Йомер Челик, предава БНР.

Спасиха пътниците на ферибота, ударил скали край Южна Корея

http://www.cross.bg/ohrana-bregovata-borda-1571024.html

/КРОСС/ Спасени са всички 163-ма пътници на борда и 5 души екипаж на ферибота, който по-рано в неделя се натъкна на скали край югозападното крайбрежие на Южна Корея, предаде Асошиейтед прес. Това стана ясно, след като приключи спасителната операция на корейската брегова охрана Всички те са натоварени на четири катера на бреговата охрана и няколко риболовни съда, присъединили се към операцията, и в момента биват отвеждани към най-близкото пристанище. Операцията е протекла гладко, защото фериботът не е пропуснал вода и не се е наклонил, а е останал стабилно над водата. Съобщава се, че шест души са леко пострадали при инцидента. Първоначално бе съобщено, че пътниците на борда са 187, но по-късно броят им бе коригиран на 158. Според служител от бреговата охрана корабът се е ударил в скалата, вероятно в опит да избегне удар с риболовен съд в условията на мъгливо време.  

Жълт код за силен вятър в понеделник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ioNHYNAQK7c/

В Бургас, Добрич, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково и Кърджали за понеделник е обявен жълт код заради очаквани силни ветрове.

Ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, на повече места и по-значителни като количество в Източна България. Ще духа до умерен, в Източна България и силен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат. Минималните ще са между минус 1 и 4 градуса, по Черноморието 5-7 градуса, максималните от 5-6 градуса в северозападните райони до 14-15 градуса в Източна България и крайните югозападни райони.

Във вторник ще преобладава облачно време, на места с превалявания от дъжд, предимно слаби и краткотрайни. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще е до умерен. По-късно през деня от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява и в сряда ще бъде променлива, предимно средна и висока. Вероятността за валежи вече ще  е по-малка, но на отделни места все още са възможни краткотрайни превалявания,сочи прогнозата на НИМХ към БАН. Сутринта ще е студено, но дневните температури бързо ще се повишават. Северозападният вятър ще отслабне.

Олигархията се облива с шампанско? О, каква изненада!

https://bivol.bg/courchevel.html

Някакъв си там, мозъкът ми така и отказва да запомни името му, си се пръскал с шампанско за 40 000 евро в Courchevel. Пуснал си „Шушана“ пичът, сбрал приятелчета и демонстрирал социално надмощие. Е, това е добре, защо да не е? Пазарджишка кокошка щяла да купува енергоразпределително дружество. Банките щели да я спонсорират, за да осъществи бизнес […]

Директна авиолиния между София и Любляна от днес

https://www.actualno.com/society/direktna-aviolinija-mejdu-sofija-i-lubljana-ot-dnes-news_666347.html

Днес влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways, предаде репортер на БГНЕС. „Много е радостно, че за първи път има директна линия между Любляна и София. Всъщност тя започват от днес и президента на Словения беше един от първите пътници”, заяви посланикът на България в страната Димитър Абаджиев. Той посочи,

Панос Каменос към Турция: Ще ви смажем, както Османската империя в миналото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780472

Панос Каменос към Турция: Ще ви смажем, както Османската империя в миналотоВ изказване по случая годишнината от гръцката независимост от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. „Ще смажем всеки,

Ски сезонът в Банско ще продължи до 15 април

http://www.cross.bg/april-bansko-produlzhi-1571019.html

/КРОСС/ Ски сезонът в Банско ще продължи до 15 април, когато ще бъде официално закрит, съобщава концесионерът „Юлен" АД. През последните дни натрупа около 30 см. нов сняг в ски центъра. На места снежната покривка вече достига 2.50 метра. Всички писти са добре обработени и всички съоръжения работят. Цените на лифт картите вече са намалени с 20%. В момента на прекрасните условия за ски туризъм в Банско се радват стотици скиори от Великобритания, Израел, Русия, Германия и други страни. Очаква се пик на посещенията на българите в края на месец март и началото на април, когато децата излизат във ваканция и предстоящите Великденски празници.  

Задържаха мъжа, стрелял по полицаи в Русия днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780465

Задържаха мъжа, стрелял по полицаи в Русия днесЗадържан е мъжът, стрелял днес по полицаи и тежко ранил един от тях в руското село Назарино край северозападния град Велики Новгород. Това съобщи за ТАСС регионалният клон на федералното следствие, информира агенцията, цитирана от БТА.  Силите на реда щурмуваха с шумови гранати къщата, където се намираше 52-годишният местен жител,

БСП заделя за партийна телевизия 2 млн. лв. от субсидията си

http://www.mediapool.bg/bsp-zadelya-za-partiyna-televiziya-2-mln-lv-ot-subsidiyata-si-news277195.html

Националният съвет на БСП е одобрил предоставянето на 2 млн. лв. от партийната субисия за пускането на партийна телевизия в отговор на исканията през годините на много от социалистите в страната. Все още има спорове какво точно да е името на телевизията,не е ясно и кога ще излезе в ефир програмата й,  чиято цел е спечелването на местните избори през 2019 г. Това научи Mediapool от свои източници в партията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова узря за партийна телевизия миналото лято, когато обяви, че такава ще заработи през октомври. Това обаче не стана, тъй като на БСП й отне време да уточни профила и целите на медията, на която се възлагат надежди да разшири влиянието на партията, особено преди местните избори. Идеята се поизбистри през октомври 2017 г., но все още имаше съмнения дали да се правят собствени новини. Сега вече намерението за новини е отпаднала, като случващото се през деня ще бъде представяно накратко с преминаващи в лента новини. Предаванията на телевизията ще са насочени към публицистика и дискусии на местните проблеми и скандали, дебати по общини, като идеята е ефирът да се превърне в острието на предизборната кампания на левицата за изборите за кметове и общински съвети. Родолюбиво съдържание, предавания за култура и история се предвижда да излъчва телевизията, която трябва да получи за целта лиценз от Съвета на електронни медии. Преди шест месеца в партийните среди се обсъждаше името на телевизията да е "RED", за да може по-младите щели да го асоциират с червено, както се превежда от английски, а по-възрастните зрители - с българската дума "ред". Все още обаче крайно решение за името не е взето. В подготовката си за местните избори, Националният съвет на БСП на неделното си заседание е решил също така да увеличи партийното финансиране към местни структури. "Това вече беше направено неколкократно още в началото на мандата на сегашното ръководство на партията. Аргументът е, че силата на БСП са организациите по места и те трябва да са напълно финансово обезпечени", посочват от партията. Освен прякото увеличение за структури, продължава да функионира и стартиралият миналата година Фонд за политически инициативи, който отпуска средства на проектен принцип на организациите, които имат добри обществени инициативи, допълват от "Позитано" 20. Решено е още да се създаде звено "Регионална и местна политика" в партийната централа, което ще работи с кметове за спечелването на местните избори.

Турция изстреля успешно първите си балистични ракети

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-balistichni-raketi-metezhat-turtzia-26990440

Турция проведе успешни изпитания на първите балистични ракети собствена разработка -"Гьокдоган" и "Боздоган".

Диана Маринова е първата българка, осиновила дете от Азия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6775947

Диана Маринова е първата българка, осиновила дете от АзияДиана Маринова е първата българка, официално осиновила дете от Азия. От момента, в който взема решението, до прибирането на малката Тин в България минават две години, но Диана не се отказва. Тя вярва в кармата и смело върви по пътя си, който я отвежда чак до джунглата, за да намери там своята дъщеря. Ето какво разказва самата тя.

Без ток във Варна утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371386

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 26 март - понеделник, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 12:00 ч. - ул. Добри Войников 8, 10, 12, 29, 31, 33, 35, 37; ул.

И Джулиан Асанж изтри профила си във Facebook

https://www.actualno.com/sciencelogy/i-djulian-asanj-iztri-profila-si-vyv-facebook-news_666346.html

Основателят на организацията „Уикилийскс” Джулиан Асанж изтри собствения си профил във Facebook поради злоупотребата с личните данни на 50 млн. потребители на тази социална мрежа. Facebook се оказа в центъра на скандал и срещу него вече има разследвания и жалби от двете страни на Атлантическия океан, след като миналия уикенд се разкри, че компанията Cambridge Analytica е използвала личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа за политически цели. "Преди мал

Четирима загинали, включително и деца, при пожар в руски мол

http://www.cross.bg/detza-dyshi-spasyat-1571023.html

/КРОСС/ Три деца и една жена деца загинаха днес при пожар, избухнал в търговски център в руския град Кемерово в Югозападен Сибир, съобщи ТАСС. Пожарникарите успяха да спасят 10 души от пламъците и евакуираха още 100. Девет души, включително две деца, са настанени в болници, добавя агенцията. Според съобщения от социалните мрежи пожарът, който още не е изгасен, започнал на четвъртия етаж от сградата, където има кино и детски увеселителен кът. Огънят обхванал вече три етажа; неколцина души в опит да се спасят скочили от прозорците. Очевидци посочват, че пушекът се вижда и от други райони на града.  

Три деца и жена загинаха при пожар в руски мол (видео)

https://offnews.bg//sviat/tri-detca-i-zhena-zaginaha-pri-pozhar-v-ruski-mol-video-677423.html

Три деца и една жена са загинали при пожар в сибирския град Кемерово. 

Пожарът е избухнал този следобед, като спасителните екипи и към този момент продължават да евакуират хора. По данни на руското министерство на извънредните ситуации от мола са евакуирани 120 души.

Загиналите са се намирали в игрална зала. Ранените са 15 души, а на други 26 души е оказана медицинска помощ и са откарани в болница. Двама от ранените са в тежко състояние. 

В същото време близо 200 животни от 25 различни вида вероятно също са загинали. Животните са били част от зоопарк към мола. Оевидци разказали, че в помещенията на животните се стелел гъст дим и до момента не е предприета операция за спасяването им. 

Все още не са ясни причините за пожара, който обхванал близо 1500 квадратни метра. 

Повече от 200 пожарникари и 48 машини са на мястото на инцидента. 

Учени ще използват бактерии в борбата с глобалното затопляне

http://www.moreto.net/novini.php?n=371387

Микробиолози от Северозападния университет в Илинойс откриха метод за "физическо унищожаване" на глобалното затопляне, съобщи Лайф. Необичайният метод за почистване на околната среда предполага мащабно използване на микроорганизми.

След протести временно спират добива на кварцов пясък в Нови хан

https://offnews.bg//ikonomika/sled-protesti-vremenno-spirat-dobiva-na-kvartcov-piasak-v-novi-han-677422.html

Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия холдинг“ АД, се отказва от добива на кварцов пясък.

Дотук се стигна след протести на местното население. От концесионера са изпратили писмо до Министерството на енергетиката с което се информира, че се отказва от упражняване на правата си по концесионния договор към този момент.

Концесионният договор за находище „Побит камък“ е сключен на 06.02.2007 г., за срок от 20 години. Концесията е предоставена във връзка с приватизационна сделка на „Ватия“ АД – правоприемник на фирма с държавно участие „Ватия“ – с. Негушево. Договорът влиза в сила от датата на прехвърляне на собствеността по приватизационния договор – 8 декември 1998 г. Срокът на договора изтича в края на тази година, като концесионерът е поискал удължаване на този срок.

Процедурата за удължаване на срока е сходна с тази на предоставяне на нова концесия и при нея трябва да бъдат изпълнени всички законови изисквания, които гарантират защитата на населението и опазването на околната среда.

Министерството на енергетиката информира кмета на община Елин Пелин Ивайло Симеонов за намерението на концесионера да се откаже от добива засега.

МЕ ще окаже пълно съдействие на местната власт за неутрализиране на възникналия конфликт и намиране на окончателно взаимно приемливо решение, се казва в съобщение на министерството.

Жителите на Нови хан са категорично против добиването на инертни материали в лесопарка, тъй като това ще влоши качеството на въздуха, съобщава bTV. Кварцовият пясък е с високо съдържание на силициев диоксид. Фините частици от него остават по-дълго във въздуха, отколкото обикновените прахови частици, и продължителното им вдишване може да увреди белите дробове.

През 80-те години на миналия век в района се е добивал кварцов пясък, но след това добивът е спрян, а районът е изцяло залесен заради опасността от свлачища.

Борисов инспектира строежа на важен булевард за Черноморието

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-stroezh-bulevard-kabinet-borisov-3-26990380

Премиерът Бойко Борисов се запозна с хода на строителните дейности при изграждането на бул. "Васил Левски" във Варна, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Концесионерът на „Побит камък“ край Нови хан се отказа да добива кварцов пясък

https://www.actualno.com/society/koncesioneryt-na-pobit-kamyk-kraj-novi-han-se-otkaza-da-dobiva-kvarcov-pjasyk-news_666345.html

Концесионерът на находище „Побит камък“ край Нови хан – „Ватия холдинг“ АД, се отказва от добива на кварцов пясък до постигане на споразумение между спорещите страни. Във връзка с протестите на местното население, и с оглед на възможността да бъде осигурено общественото спокойствие, в Министерството на енергетиката е получено писмо от „Ватия холдинг“ АД, с което концесионерът информира, че се отказва от упражняване на правата

"Орландовци" протестира срещу тежкия трафик през квартала

http://www.mediapool.bg/orlandovtsi-protestira-sreshtu-tezhkiya-trafik-prez-kvartala-news277194.html

Жители на софийския квартал "Орландовци” излязоха на протест в неделя с искане да се вземат мерки срещу преминаването на тежки камиони и коли с висока скорост през квартала им, предаде "Нова телевизия”. В района на пътя, ползват от тирове и автомобили, има две училища и детска градина. "Не смеем да си пуснем децата да излязат на улицата. Не се спазват ограничения на скоростта", заяви местен жител. "Непрекъснато се чуват спирачки, децата не могат спокойно да отидат на училище”, каза протестиращият. Според него местната община им обръщала внимание, само когато наближавали избори. Многократно е говорено за поставянето на "спящи полицаи” и знаци, но това не се е случило, разказа друг жител на "Орландовци”. Сега местните хора, заедно с ръководствата на двете училища, ще търсят съдействие от столичния кмет Йорданка Фандъкова. "Иначе ние знаем какво да направим, нашият квартал се е казвал Райна Княгиня, всеки знае коя е Райна Княгиня. И ние ще тръгне по нейния път”, заканват се живеещите в квартала.  

Чакат Ердоган утре следобед, може и да пренощува

http://varnautre.bg/2018/03/25/77788/%d1%87%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd-%d1%83%d1%82%d1%80%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf

В колко точно ще бъдат затворени булевардите по пътя на турската делегация още не се знае Усилени мерки за сигурност се очакват утре във Варна във връзка със срещата между турския президент Реджеп Ердоган и европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Вечерята на Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на ЕК […]

Спортика пропиля два гола аванс и си тръгна от Варна само с точка

http://www.struma.com/sport/sportika-propilya-dva-gola-avans-i-si-trugna-ot-varna_132109/

Футболният отбор на Спортика направи 2:2 при гостуването си на ЖФК Варна в мач от 14 кръг на женското футболно първенство. Благоевградчани обаче определено трябва да съжаляват за пропуснатата възможност да прибавят три точки към актива си.

Момичетата на Радослав Креснички пропиляха два гола аванс и то в рамките на пет минути, в самия край на срещатата. Антонина Шопска откри резултата, а след това пропусна още няколко възможности да вкара и втори гол. За 0:2 точна бе Фатма Крълева, а...

Продължава

Джордж Клуни, Ариана Гранде и Ким Кардашиян се включиха в протеста срещу оръжията в САЩ

https://offnews.bg//zvezdi/dzhordzh-kluni-ariana-grande-i-kim-kardashian-se-vkliuchiha-v-protest-677421.html

Десетки холивудски звезди се включиха в съботния протест на учениците във Вашингтон по повод безразборното притежание на оръжие в САЩ.

Майли Сайръс, Ариана Гранде, Деми Ловато, Лин-Мануел Миранда и Бен Плат бяха сред изпълнителите, които се качиха на сцената по време на протеста, за да отдадат почит на 17-те живота, загубени в смъртоносния инцидент в гимназията в Парклънд, Флорида миналия месец.

Джордж и Амал Клуни, които дариха 500 000 долара за събитието, протестираха заедно с демонстрантите, призоваващи за по-строг контрол над притежанието на оръжия. 

Дженифър Хъдсън закри марша, като изпя "The Times They Are A-Changin" на Боб Дилън.

Певицата бе повече от съпричастна, тъй като през 2008 година майката, братът и племенникът на Хъдсън са убити с огнестрелно оръжие.

Ким Кардашиян, Кание Уест и дъщеря им Норт, също участваха в протеста във Вашингтон.

„Ние сме солидарни с оцелелите и учениците, които призовават за действия по отношение на законите за борба с безразборното притежание на оръжията в #MarchForOurLives в цялата страна“, коментира Ким в социалните мрежи.

Пол Макартни се включи от Ню Йорк, където коментира убийството на Джон Ленън.

„Един от моите най-добри приятели беше убит с огнестрелно оръжие. Затова е важно не само днес да говорим, но и да предприемем действия утре“, заяви певецът.

Преди 37 години Ленън бе прострелян с 5 куршума и обявен малко по-късно за мъртъв.

Ръководството на БСП реши да даде повече пари за общините

http://www.cross.bg/natzionalniyat-suvet-stryktyri-1571022.html

/КРОСС/ На днешното си заседание Националният съвет на БСП реши да увеличи финансирането към местни структури. Това вече беше направено неколкократно още в началото на мандата на сегашното ръководство на партията. Аргументът е, че силата на БСП са организациите по места и те трябва да са напълно финансово обезпечени. Освен прякото увеличение за структури, продължава да функионира и стартиралият миналата година Фонд за политически инициативи, който отпуска средства на проектен принцип на организациите, които имат добри обществени инициативи. Още едно ново решение от днес е създаването на звено "Регионална и местна политика" в структурата на Позитано 20, като акцент в дейността му ще бъдат местните избори и работата с кметове. Националният съвет на БСП одобри финансиране за партийната телевизия На днешното си заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Въпросът бе поставян от социалистите в страната многократно през годините и е сред основните им искания.  

Осем варненски ученици ще участват в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=371385

На 26 март 69 български ученици са поканени да участват в първия международен майсторски клас на ЦЕРН в България. Събитието се организира със съдействието на ЦПЛР-НАОП ”Николай Коперник” - Варна, съобщиха от там за Moreto.net. Това ще е ден за научни изследвания на учениците, на възраст от 15 до 19 години.

Пуснаха директна авиолиния от София до Любляна

https://frognews.bg/novini/pusnaha-direktna-avioliniia-sofiia-liubliana.html

Столиците на Словения и България вече са свързани с директна авиолиния. Сред пътниците на първия полет до летище София беше президентът на Словения Борут Пахор, който пристигна на официално посещение в България по покана на българския си колега Румен Радев.

Докато чака Ердоган, Борисов инспектира строителството на булевард във Варна

https://offnews.bg//politika/dokato-chaka-erdogan-borisov-inspektira-stroitelstvoto-na-bulevard-va-677420.html

Премиерът Бойко Борисов се запозна с дейностите по изграждането на бул. „Васил Левски" във Варна.

Това е най-мащабният инфраструктурен проект в града за последните десетилетия, който ще позволи извеждането на трафика от автомагистрала „Хемус" към курортите извън морската столица. За реализацията му правителството отпусна през миналата година 80,5 млн. лева.

Кметът на Варна Иван Портних е съобщил, че се очаква до средата на август да приключи по-голямата част от над 3-километровия участък. В момента се работи по дерето, като са набити над 1200 пилота за укрепване на трасето. При строителството на булеварда ще бъдат изградени и големи мостови съоръжения, над 2 км нови водопроводи и канализация, както и подземни комуникационни връзки.

В същото време във Варна кипи подготовка по провеждането на срещата на върха ЕС-Турция, която ще се проведе в резиденция Евксиноград. 

От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят, както и конкретният маршрут до резиденцията, съобщава Нова тв. В морската ни столица са външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, както и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз Йомер Челик, съобщи БНР.

Според турски медии делегацията на президента Реджеп Ердоган ще включва още министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и търговският министър Бюлент Тюфенкчи.

Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна.

От областната дирекция на МВР в морската столица уточниха, че от понеделник следобед до 18 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици. Но увериха, че са взети мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и че варненци няма защо да се опасяват от блокиране на града.

Летището и резиденция „Евксиноград“ също са със засилена охрана. Представителите на турските служби също са в града и работят заедно с Националната служба за охрана на България за осигуряване на безопасността на участниците в срещата.

Протест срещу посещението на Ердоган организира партия „Възраждане“. Той ще се състои в понеделник от 12 часа на площад „Независимост“ във Варна, съобщи председателят на формацията Костадин Костадинов. Той посочи, че се планират и други акции, които не се оповестяват заради засилените мерки за сигурност.

Според Гърция има напредък в преговорите за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/spored-gyrcija-ima-napredyk-v-pregovorite-za-imeto-na-makedonija-news_666344.html

Гръцкият външен министър Никос Кодзияс е запознал премиера Алексис Ципрас за срещите в Скопие и хода на преговорите за името. Срещата между двамата политици се е състояла в резиденцията на гръцкия министър-председател, съобщават местните медии, предаде БГНЕС. Атина смята, че има напредък в преговорите. Разговорите в Скопие са преминали в добра атмосфера, но се запазват различията относно промените в македонската конституция, защото "гръцката страна не отстъпва от искането за нейната промян

Руска победа сложи край на сезона в мъжкия биатлон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152574_ruska_pobeda_sloji_krai_na_sezona_v_mujkiia_biatlon/?ref=rss


Максим Цветков спечели последнoто за сезона мъжко състезание в Световната купа по биатлон. 26-годишният руснак зарадва публиката в Тюмен със страхотна победа в масовия старт на 15 километра.<br /><br />Цветков не допусна нито една грешка в четирите си стрелби и финишира за 33:28.6 минути, за да стигне до първата си победа в Световната купа. Той изпревари с 2.7 секунди норвежеца Ерлин Бьонтегорд, който също свали 20-те мишени. Двамата излязоха рамо до рамо след последната стрелба, но...

Несъбираемостта на ДДС приходите намалявала

http://www.mediapool.bg/nesabiraemostta-na-dds-prihodite-namalyavala-news277193.html

Несъбраните ДДС приходи от данъчните в последните 18 години са 5.4 млрд. лв, но техният размер през годините постепенно намалявал, за да стигне до 270 млн. лв. несъбрани вземания от данъка върху добавената стойност от приходната агенция в размер на 270 млн. лв. Това говори, че постоянно се подобрява работата на приходните агенции, заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНР в неделя. По думите й част от несъбраните приходи се трупали от извършвани от НАП ревизии на лица, които много добре знаят, че няма да бъдат събрани парите. "Това са обикновено тези по веригата за източване на ДДС и те са точно създадени, за да източват ДДС и да не може от тях да бъде събрано, но НАП прави ревизия на тези лица, за да докаже, че там има източване на ДДС и за това не е платен данък и в крайна сметка има възможност НАП да потърси този данък от крайния ползвател на т.нар. скрит данък ДДС. Но за да се случи това чисто технологично, трябва да се направи ревизия на останалите, които още от самото начало е ясно, че няма да бъдат събрани там приходите“, обясни тя.. "Трябва да се има предвид, че при всички тези случаи НАП сигнализира прокуратурата за търсене на наказателна отговорност. Отивайки обаче в прокуратурата, трябва да се разбере за каква сума е нанесена щета на бюджета и тогава прокуратурата възлага на НАП отново да направи ревизия и да каже колко са източени. Така че част от тези 5 млрд. са именно на такава база“, каза Стоянова. Според нея координацията между данъчните и МВР и прокуратурата се е засилила изключително много в последните години, а с годините се усъвършенствала и законовата разпоредба. Менда Стоянова обаче подчерта, че всички законодателни промени с цел по-добра данъчна събираемост срещат огромен отпор. Председателят на бюджетната комисия в парламента смята, че подмяната на софтуера за управление на продажбите и касовите апарати е стъпка към изсветляване на икономиката. "Всички ние знаем, че се укриват обороти и те се укриват именно чрез тази система за управление на софтуера, която е свързана с касовия апарат, която дава възможност една касова бележка да бъде издадена, а след това да не отиде към НАП“, каза тя. Около половината от фирмите в страната ще трябва да подменят изцяло апаратите си, а фирмите, които са ги закупили през последните три години, ще трябва да  обновят софтуера си. Стоянова коментира още и задлъжнялостта на общинските болници, която според нея не би трябвало да повлияе на държавния бюджет. "Те в крайна сметка са отговорност на техния принципал. Трябва да кажа, че повечето от общините не осъществяват нито контрол, нито надзор върху дейността на болниците от гледна точка на финансите. Затова много често натрупват сериозни дългове. За мен обаче там, където болниците натрупват дългове, това преди всичко е свързано с източването на тези болници“, смята шефката на бюджетната комисия. Тя прогнозира, че някои болници могат да изпаднат в несъстоятелност, но това предполага стъпки за начина на подобряване на дейността.

Пучдемон е задържан в Германия

http://www.transmedia.bg/2018/03/25/%d0%bf%d1%83%d1%87%d0%b4%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%bd-%d0%b2-%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

 

 

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е задържан в Германия, съобщи адвокатът му в Туитър, цитиран от Би Би Си.

Той е задържан, след като пресякъл границата на Дания на път за Белгия.

Пучдемон е издирван от Испания по обвинения за предизвикване на бунт и противодържавна дейност заради провъзгласяването на независимост на Каталуния.

Карлес Пучдемон замина за Белгия през октомври миналата година малко след обявяването на независимост, след което Мадрид отне автономията на областта.

По-късно беше издадена и европейска заповед за ареста му.

Преди дни парламентът на Каталуния не успя да избере нов регионален лидер, след като кандидатът Жорди Турул не можа да събере достатъчно гласове заради разногласия между сепаратистките партии, които имат мнозинство в парламента.

Турул беше арестуван в петък заедно с още петима сепаратистки лидери, което предизвика протести в Барселона.

 

 

Петричанката Лили Костова отново впечатли, помогна за нова победа на Верона

http://www.struma.com/sport/petrichankata-lili-kostova-otnovo-vpechatli-pomogna-za-nova-pobeda-na_132108/

Петричанката Лиляна Костова изигра поредния си силен мач с екипа на Верона в първенството на Италия. В мач от 17 кръг на Серия А, Верона победи Рома с 3:0 и се изкачи на 7 - мо място във временното класиране с актив от 19 точки. В 22 минута новото попълнение Конгули откри резултата, а две минути по- късно гостите останаха с човек по- малко.

В 39 - та минута Вагнер покачи на 2:0, след като Костова изработи атаката, а в самия край на полувремето червен картон получи и Молин от Верона,...

Продължава

След протест: Няма да добиват кварцов пясък край Нови хан

http://dnes.dir.bg/news/dobiv-novi-han-kvartzov-pyasak-26990286

Концесионерът на находище "Побит камък" до Нови хан - "Ватия холдинг", се отказва от добива на кварцов пясък до постигане на споразумение между спорещите страни

Учени ще използват бактерии в борбата с глобалното затопляне

http://www.cross.bg/bakterii-metali-pochistvane-1571021.html

/КРОСС/ Микробиолози от Северозападния университет в Илинойс откриха метод за "физическо унищожаване" на глобалното затопляне, съобщи Лайф. Необичайният метод за почистване на околната среда предполага мащабно използване на микроорганизми. За целта учените решили да използват метанотрофни бактерии, които да погълнат тежките метали и вредните газове в атмосферата. Използването на специални протеини и различни видове бактерии ще позволи в бъдеще да се произвеждат промишлени "бактериални" филтри. С тяхна помощ дори големи заводи ще се превърнат екологични предприятия, които не изхвърлят тежки метали в атмосферата.За пречистването на въздуха ще допринесе особеният, но не докрай изследван и отделян от бактерии пептид метанобактин. Учените смятат, че въз основа на поглъщащия тежки метали пептид може да се създаде уникален механизъм за почистване на околната среда, който ще може да се използва не само от големи промишлени предприятия, но и от малки фирми.    

МОСВ ще награди победителите във фотоконкурса „Изворите в България“

https://www.actualno.com/politics/mosv-shte-nagradi-pobeditelite-vyv-fotokonkursa-izvorite-v-bylgarija-news_666341.html

МОСВ ще награди победителите във фотоконкурса „Изворите в България“. Награда от името на институцията ще връчи зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Церемонията ще се състои на 26 март 2018 г., понеделник, от 11 часа в Регионалния исторически музей – София. Организатори са Българската асоциация по водите (БАВ) и гражданското сдружение „Аз обичам водата“. МОСВ и Предприятието за управление на дейностите по опазване на око

Траян Бъсеску поведе масов митинг в Кишинев с искане за обединение между Румъния и Молдова

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/25/3152570_traian_busesku_povede_masov_miting_v_kishinev_s_iskane/?ref=rss


Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг в Кишинев по повод 100-годишнината от обединението на Бесарабия и Румъния през 1918 г., призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват възможно най-бързо за обединение на двете страни, съобщава БТА. Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално събрание в молдовската столица, като пееха химните на двете страни и настояха за обединение.<br /><br />Траян Бъсеску призова парламентите на Румъния и...

Руснак зарадва местната публика с победа при последния старт в биатлона

https://offnews.bg//zimni/rusnak-zaradva-mestnata-publika-s-pobeda-pri-poslednia-start-v-biatlon-677419.html

Максим Цветков триумфира в масовия старт в дисциплината 15 километра в биатлона, която бе част от последния кръг за Световната купа в руския зимен център.

Представителят на домакините беше безпогрешен на рубежа и записа първа победа в своята кариера. Ерлен Бьонтегор също не направи нито една наказателна обиколка и имаше голям шанс за първото място, но не издържа на финалните атаки на руснака и това го остави на втора позиция в крайното класиране.

Йоханес Бьо сбърка два пъти в хода на надпреварата, но отново летеше по трасето и успя да се пребори за най-ниското стъпало на почетната стълбичка.

Доминаторът в биатлона Мартен Фуркад пък записа най-лошия си резултат в последното състезание за сезона. Французинът завъртя четири наказателни обиколки и остана на 19-та позиция. Въпреки слабото си класиране, Фуркад получи малката купа в масовия старт.

Хиляди на протест в Барселона: Пучдемон е нашият президент! (СНИМКИ)

http://clubz.bg/65840-hilqdi_na_protest_v_barselona_puchdemon_e_nashiqt_prezident_snimki

Хиляди демонстранти с каталунски знамена излязоха по улиците на Барселона след задържането в Германия на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, издирван от испанското правосъдие.

По призив на една радикална сепаратистка групировка - Комитети за защита на републиката, протестиращите се стекоха на Лас Рамблас, прочутия булевард в центъра на Барселона, скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент". Те се насочват към сградата на делегацията на Европейската комисия в каталунската столица.

Арестът на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон предизвика смесени реакции в Испания, информира Асошиейтед прес.

Албер Ривера, лидер на подкрепящата испанското единство партия "Сиудаданос" ("Граждани"), приветства задържането на Пучдемон, когото обвини в опит за преврат. 

"Опит за разрушаване на една европейска демокрация, игнориране на законите на демокрацията, разбиване на хармоничното ни съвместно съществуване и присвояване на обществени средства с тази цел не могат да останат ненаказани. Правосъдието си свърши работата", написа Ривера в "Туитър". 

По ирония на съдбата самият той е каталунец. Партия "Сиудаданос" също е създадена в Каталуня, но бързо стана популярна в цяла Испания, а в момента според някои проучвания може да спечели едни предсрочни парламентарни национални избори.

Поддръжници на Пучдемон обаче изразиха дълбоко съжаление за ареста му и надежда, че Германия няма да изпълни искането за екстрадиция. 

Елза Артади, член на каталунския парламент и сочена за част от вътрешния кръг на Пучдемон, реагира на ареста с туит:

"Испания не гарантира справедлив процес, само отмъщение и репресия". 

Артади е един от вероятните кандидати за бъдещ премиер на Каталуня.

В това време полицията на Шотландия съобщи, че адвокатът на Клара Понсати, бивш член на правителството на Каталуния, за която Мадрид е издал европейска заповед за задържане, е в контакт с властите и подготвя предаването й на шотландските власти, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Пабло Ярена от Върховния съд на Испания потвърди завчера обвиненията в бунт срещу 13 каталунски сепаратисти и издаде или реактивира европейските или международни заповеди за задържане среку шестима каталунски лидери, заминали за чужбина, една от които е Клара Понсати, припомня Франс прес. 

Бившата министърка на образованието в регионалното правителство избяга заедно с Пучдемон и други сепаратистки лидери в Белгия през октомври. Впоследствие тя се отказа от депутатското си място в регионалния парламент на Каталуния. През последните седмици тя се премести от Белгия в Шотландия и се върна към работата си в университета Сейнт Андрюс, където преподава икономика.

Шотландската полиция съобщи в Туитър, че издирва Понсати и нейният адвокат се е свързал с властите, за да може тя да се предаде.

 

Фейсбук краде данни чрез игри

https://frognews.bg/novini/feisbuk-krade-danni-chrez-igri.html

Социалната мрежа Фейсбук краде данните на потребителите си чрез игри. Това разкри бившият мениджър в компанията Санди Паракилас. ”Профилите ни в мрежата са стоки, които ежедневно се продават”, заяви младият мъж пред вестник ”Вашингтон пост“.

Река Тунджа е пред преливане край Елхово

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3152568_reka_tundja_e_pred_prelivane_krai_elhovo/?ref=rss


Река Тунджа край Елхово е на 20 см от преливане. Толкова я делят от критичното ниво от 395 сантиметра, съобщава БТА. В последните дни нивото на реката е около 375 сантиметра.<br /><br />Сега водоемът е залял най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водата продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.<br /><br />Завишено е нивото и на река Струма, като...

Облачно със превалявания от дъжд утре във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371383

В първия ден от седмицата над Черноморието ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд. Температурите леко ще се повишат и ще бъдат в диапазона 5°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала, а температурата на морската вода 6-7 градуса.

18 см делят река Тунджа от преливане

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/tYj4TfnEjRM/

До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 18 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 377 сантиметра,  съобщи за БТА дежурният в общината.

Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, успокояват от общината.

Война във форума на Struma.com! Инцидентът учител-ученик в училище "Св. "Климент Охридски" в Слащен извади на показ "кирливи ризи", мръсни помисли, клюки и злоба!

http://www.struma.com/obshtestvo/voina-vuv-foruma-na-struma-com-incidentut-uchitel-uchenik-v-uchilishte_132107/

Учители, ученици и родители настръхнала един срещу друг, вихри се истински "съдебен процес"! Кой е виновен, кой казва истината, проверката предстои

Истинска война се развихри във форума на Struma.com под материалите,свързани с инцидента от 16 март,когато избухнал скандал в двора на училище "Св. Климент Охридски ", когато в час по физическо се сблъскаха учителят Камен Балкански и ученикът в 11 -ти клас Ресим.

След случая,ученикът депозирал жалби, в които обвини учителя си в побой и заплахи за живота му. Ресим съобщи ,че г-н Балкански го душил и заплашвал с думите "Ще ти прегриза гръкляна, жив няма да те...

Продължава

Борисов, първият дипломат и евроминистърът на Турция вече са във Варна

http://www.cross.bg/ministur-varna-sushto-1571020.html

/КРОСС/ Във Варна вече пристигат официалните лица за утрешната среща на върха Турция-ЕС. В морската ни столица са външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, както и министърът по европейските въпроси и главен преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз Йомер Челик, предава БНР. Според турски медии делегацията на президента Реджеп Ердоган ще включва още министърът на икономиката Нихат Зейбекчи и търговският министър Бюлент Тюфенкчи. Премиерът Бойко Борисов също пристигна, а вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министър Лиляна Павлова се очакват в резиденция Евксиноград до края на деня. Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна. От областната дирекция на МВР в морската столица уточниха, че от понеделник следобед до 18 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици. Но увериха, че са взети мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и че варненци няма защо да се опасяват от блокиране на града. Летището и резиденция „Евксиноград" също са със засилена охрана

Бивш служител: Фейсбук краде данни и чрез игри

http://dnes.dir.bg/news/igri-danni-feysbuk-26990209

Бившият мениджър на Фейсбук Санди Паракилас разкри, че социалната мрежа краде лични данни на свои потребители дори чрез игри.

Ски сезонът в Банско удължен до 15 април

http://www.mediapool.bg/ski-sezonat-v-bansko-udalzhen-do-15-april-news277192.html

Ски сезонът в Банско ще бъде удължен до 15 април, след като валежите в последните дни натрупаха около 30 см. нов сняг в ски центъра. На места снежната покривка достига 2.50 метра и всички писти и съоръжения работят като цените на лифт картите вече са намалени с 20%, съобщиха от "Юлен" в неделя.   Компанията очаква нов прилив на туристи в края на март и април заради започващата в събота ученическа ваканция и предстоящите великденски празници. В момента в курорта все още има скиори от Великобритания, Израел, Русия, Германия и други страни, допълва се в съобщението.

Сблъсъци в Барселона след ареста на Пучдемон

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/sblysyci-v-barselona-sled-aresta-na-puchdemon-6080655

Пучдемон е бил задържан при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия

Премиерът провери как върви строителството на бул. “Левски”

http://varnautre.bg/2018/03/25/77781/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%b5%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb

За удължаването на трасето до ул. “Девня” бяха отпуснати пари от държавния бюджет Премиерът Бойко Борисов провери днес как въври строежът на новата част бул. “Васил Левски”. Той пристигна във Варна заради насрочената за утре среща на върха Турция-ЕС. Преди да посрещне официалните делегации в резиденция “Евксиноград” той се появи на строителната площадка в района […]

Арестуваха Карлес Пучдемон

https://frognews.bg/novini/arestuvaha-karles-puchdemon.html

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Германия. Правоохранителните органи са предприели съответните действия на основание международна заповед за арест.

Ферибот се блъсна в скали край Южна Корея, размина се без жертви

http://www.mediapool.bg/feribot-se-blasna-v-skali-krai-yuzhna-koreya-razmina-se-bez-zhertvi-news277191.html

Ферибот се блъсна в скали край югозападното крайбрежие на Южна Корея, но всички намиращи се на борда, са били спасени от бреговата охрана, предаде Асошиейтед прес в неделя. Спасените 163 души, от които петима са от екипажа, са натоварени на четири катера на бреговата охрана и няколко риболовни съда, присъединили се към операцията, и са отведени до най-близкото пристанище. Операцията е протекла гладко, защото фериботът не е пропуснал вода и не се е наклонил, а е останал стабилно над водата. Съобщава се, че шест души са леко пострадали при инцидента. Първоначално бе съобщено, че пътниците на борда са 187, но по-късно броят им бе коригиран на 158. Според служител от бреговата охрана корабът се е ударил в скалата, вероятно в опит да избегне удар с риболовен съд в условията на мъгливо време. Мястото на сегашния инцидент не е далеч от онова, на което друг ферибот потъна през 2014 г., когато загинаха над 300 души, повече от тях ученици на екскурзия - трагедия, която все още се преживява дълбоко в Южна Корея.

Мъри Стоилов: Петър Хубчев няма звезден отбор, но има колектив

https://offnews.bg//futbol/mari-stoilov-petar-hubchev-niama-zvezden-otbor-no-ima-kolektiv-677418.html

Селекционерът на Казахстан Станимир Стоилов призна на официалната пресконференция преди проверката с България утре, че една срещу другата се изправят първата срещу втората му родина.

"Моята първа родина играе срещу моята втора родина. България е моята родина. Там съм израснал като футболист. Там направих кариера като треньор. Няма да плача, ако България победи. Очаква ни добър и интересен мач. Казахстан ще играе срещу силен отбор, който е в Топ 40 в класацията на ФИФА.

Моите момчета трябва да забравят победата над Унгария (3:2) и да насочат вниманието си към България. За мен е много важно как ще стоим на терена и каква игра ще демонстрираме. Не знаех, че досега български треньор не се е изправял срещу родния национален отбор. Малко некомфортно е, като си защитавал България и като футболист, и като треньор, сега да си от другата страна.

Има път, който да извървим, но основно подобрението трябва да дойде от клубовете у нас и играчите, които се подвизават зад граница. Сега в националния отбор на България няма играч като Бербатов. Ивелин Попов, който игра и за Спартак (Москва), в момента е най-класният играч на България.

Сега този тим има повече отборна игра, а няма звезди този тим. Треньорът Петър Хубчев няма звезден отбор, но има колектив, който играе отборно. Резултатът не ми и е важен в мача срещу България. Важни са ми поведението на играчите на Казахстан. Резултатът и евентуална победа ще даде само малко увереност на тима ми", каза Мъри.

Китай предупреди, че търговската война вреди на всички

http://www.mediapool.bg/kitai-predupredi-che-targovskata-voina-vredi-na-vsichki-news277190.html

Китайският вицепремиер Хан Чжън предупреди в неделя, че евентуална търговска война ще навреди на всички, но не посочи какъв може да бъде следващия ход на Пекин, предаде Асошиейтед прес. В изявлението си, направено пред световни бизнес лидери на световен икономически форум, вицепремиерът призова за сътрудничество, за да може икономическата глобализация да бъде от полза за всички. Евентуална "търговска война не служи на ничии интереси", подчерта той. "Тя само ще доведе до сериозни последици и негативно отражение". Хан не спомена поименно президента на САЩ Доналд Тръмп, но други китайски представители вече заявиха, че Пекин е готов да защитава интересите си. Ден по-рано, в телефонен разговор с с американския министър на финансите Стивън Мнучин, китайският вицепремиер Лю Хъ педупреди, че Пекин е "готов и способен да защити националните си интереси" при евентуална търговска война. Лю заявил, че специалното седеммесечно разследване, което Вашингтон води срещу китайските търговски практики, нарушава правилата на световната търговия, предаде агенция "Синхуа". Китай обаче се надява двете страни да останат благоразумни, е казал китайският вицепремиер. САЩ обявиха преди дни планове да наложат мита на широка гама китайски продукти заради предполагаеми нарушения на режима на интелектуалната собственост и антиконкурентни практики от китайска страна. Пекин отговори в петък със списък на американски вносни стоки, включително свинско месо, ябълки и стоманени тръби, на стойност 3 млрд. долара, които могат да бъдат обложени с насрещни мита.

Мъж, който вярва, че Земята е плоска, полетя със своя ракета

http://dnes.dir.bg/news/raketa-zemjata-ploska-26990177

Жителят на Калифорния Майк Хюз, която смята, че Земята е с плоска форма, извърши полет с построена от самия него ракета.

Арестуваха Карлес Пучдемон в Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=371382

Каталунският лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Германия, съобщават испански медии. Пучдемон е бил задържан в Германия, докато пресичал границата на страната с Дания. Информацията е потвърдена от адвоката на сваления каталунски лидер, съобщи "The spain report".

Три деца и жена загинаха при пожар в Сибир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780304

Три деца и жена загинаха при пожар в СибирТри деца и една жена деца загинаха днес при пожар, избухнал в търговски център в руския град Кемерово в Югозападен Сибир, съобщи ТАСС. Пожарникарите успяха да спасят 10 души от пламъците и евакуираха още 100. Девет души, включително две деца, са настанени в болници, добавя агенцията, цитирана от БТА.

Колони от коли на пътя между Симитли и Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780293

Колони от коли на пътя между Симитли и БанскоКолони от автомобили са се образували на пътя между Симитли и Банско, предаде „Фокус“. Трафикът от Симитли до Благоевград в посока София е изключително натоварен, заради прибиращите се от Банско към столицата

Въоръжен мъж откри огън по руски спецчасти, рани един

http://www.cross.bg/reda-polychi-novgorod-1571018.html

/КРОСС/ Спецполицай бе ранен в главата, след престрелка между мъж и органите на реда. Инцидентът е станал в руското село Назарино край северозападния град Велики Новгород, съобщава ТАСС. Силите на реда щурмували къщата, където се намира 52-годишният заподозрян, за да го задържат. Използват шумови гранати, а той отвръща с изстрели, уточняват от полицията. Според градските власти в Новгород пострадалият е откаран със санитарен хеликоптер в Москва, за да получи медицинска помощ. На местопроизшествието работят криминалисти и екип на федералната служба Росгвардия. Полицаите установили, че обсаденият мъж е регистрирал на свое име 4 пушки. Бил сам в къщата. Нямало данни да е бил съден по-рано. По случая е образувано наказателно дело за подготвяно престъпление, опит за извършване на престъпление и покушение срещу служител на реда. По тези обвинения стрелецът може да получи до 20 години затвор.  

Сблъсъци в Барселона на протеста срещу ареста на Пучдемон

http://www.mediapool.bg/sblasatsi-v-barselona-na-protesta-sreshtu-aresta-na-puchdemon-news277189.html

Сблъсъци избухнаха между демонстранти и полиция в центъра на Барселона, където гневни каталунци се събраха в неделя на протест срещу задържането в Германия на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, който е беглец от испанското правосъдие. Полицаи в екипировка за борба с безредици удрят протестиращите с палки, за да отблъснат многолюдното множество, което се опитва да се придвижи към представителството на испанското правителство в Каталуния, предаде Асошиейтед прес. Каталунската полиция блокира улицата и призова хората да не се събират. Демонстрантите, носещи знамена на Каталуня, се събраха на главния булевард в града Ла Рамбла. Оттам те се насочиха към представителството на Европейската комисия в административния център на испанския автономен регион,  скандирайки "Свобода за политическите затворници" и "Пучдемон е нашият президент". Бившият каталунски лидер бе задържан по-рано през деня от германската полиция на основание издадената в петък от издадена в петък от Испанския върховен съд нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието.  Арестът е станал при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия, където той живее от октомври 2017 г., след незаконното обявяване на независимостта на Каталуня от Испания. Пучдемон е отведен в затвор в северногерманския град Ноймюнстер, информира Асошиейтед прес. Снимки на агенция ДПА показаха микробус със затъмнени стъкла, с който се предполага, че Пучдемон е пристигнал в затвора днес следобед. Полицията в северната германска провинция Шлезвиг-Холщайн съобщи, че каталунският политик е бил задържан близо до магистрала А7, по която се влиза от Дания в Германия. Списание "Фокус" цитирано от БТА, съобщава в електронното си издание, че по целия път от Финландия, където бе на 22 и 23 март, Пучдемон е бил следен от испанските специални служби. Испания потвърди, че нейните разузнавателни и полицейски служби са работили съвместно с германската полиция за организирането на задържането на бившия каталунски лидер. Представител на испанската полиция, пожелал анонимност, заяви пред Асошиейтед прес, че испанският Национален център за разузнаване и полицейски агенти от неговия отдел за международно сътрудничество са помогнали на германската полиция да арестува Пучдемон. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет. Прокуратурата ще вземе решение за евентуалната му екстрадиция в понеделник. Издадената в Испания европейска заповед за арест е валидна за всички останали членки на Общността, на държавите все пък могат да отхвърлят искането за екстрадиция, ако например деянието не е престъпление и в двете страни. Арестът на Пучдемон предизвика смесени реакции в Испания, информира Асошиейтед прес. Алберт Ривера, лидер на подкрепящата испанското единство партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), приветства задържането на Пучдемон, когото обвини в опит за преврат. "Опит за разрушаване на една европейска демокрация, игнориране на законите на демокрацията, разбиване на хармоничното ни съвместно съществуване и присвояване на обществени средства с тази цел не могат да останат ненаказани. Правосъдието си свърши работата", написа Ривера в Туитър. Поддръжници на Пучдемон обаче изразиха дълбоко съжаление за ареста му и надежда, че Германия няма да изпълни искането за екстрадиция. Елса Артади, член на каталунския парламент и сочена за част от вътрешния кръг на Пучдемон, реагира на ареста с туит: "Испания не гарантира справедлив процес, само отмъщение и репресия".

Бившият каталунски лидер Пучдемон е арестуван в Германия

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-katalunski-lider-puchdemon-e-arestuvan-v-germaniya-news277189.html

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт, е бил задържан в неделя от германската полиция, съобщиха световните агенции. Той е бил арестуван при пресичането на германско-датската граница на път от Финландия към Белгия, съобщи адвокатът му Жауме Алонсо Куевиляс. Полицията в северногерманския град Кил потвърди, че испанският политик е в ареста. Испанският върховен съд издаде в петък нова международна заповед за арест на избягалия в Белгия Пучдемон и редица негови сподвижници, които също се укриват от правосъдието. През последните няколко дни той бе във Финландия, където присъства на заседание на парламента и изнесе беседа в Хелзинкския университет. Пучдемон избяга в Белгия в края на октомври миналата година. На територията на Испания е в сила заповед за задържането му. Преди това испанският върховен съд отново беше издал международна заповед за арест на бившия регионален премиер на Каталуния, но впоследствие я оттегли, за да изчака дали ще бъдат потвърдени обвиненията.

Срещи на приятели! Депутатите Даниела Савеклиева, Богдан Боцев и М. Николова заминават за Атина

http://www.struma.com/obshtestvo/sreshti-na-priyateli-deputatite-daniela-saveklieva-bogdan-bocev-i-m_132106/

По покана на групата за приятелство с България към парламента на република Гърция, депутатите Даниела Савеклиева, която е председател на българската група за приятелство в Гърция и колегите от парламента Богдан и Маргарита Николова, които са зам-председатели, заминават тази вечер за Атина.

В рамките на няколко дни нашите депутати ще обсъждат с гръцките си колеги възможностите за задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички сфери на икономиката и бизнеса у нас и въпроси тясно...

Продължава

Протест срещу кварцова кариера в Нови Хан (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780288

Протест срещу кварцова кариера в Нови Хан (Видео)Отново напрежение в Нови Хан заради кариера за инертни материали. Следобед жители на селото ще излязат срещу намеренията за добив на кварцов пясък на няколко километра от Нови Хан. Планират дори да блокират автомагистрала "Тракия", предаде Нова тв. Притесненията на хората са, че работата на тежките машини ще нанесе непоправими щети върху природата

Кремъл: Путин запазва абсолютно спокойствие в ситуацията с Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780286

Кремъл: Путин запазва абсолютно спокойствие в ситуацията с ВеликобританияДържавният глава на Руската федерация Владимир Путин „запазва абсолютно спокойствие“ в ситуацията с изострянето на отношенията с Великобритания. Това увери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за телевизия НТВ, предава TACC. „Виждате, че президентът Путин запазва абсолютно спокойствие, абсолютно въздържание.

Проф. Атанас Семов: Не можем да очакваме извинение от Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=371381

Смисълът на срещата на лидерите на ЕС с турския президент Реджеп Ердоган, на която страната ни е домакин, е да създаде предпоставка за нови срещи. Това каза пред Дарик професор Атанас Семов, който е доктор по европейско право. Според него е добре да не се разбира публично за резултата от срещата.

Издирват мъж в Бургас, който трови домашните кучета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780279

Издирват мъж в Бургас, който трови домашните кучетаЖителите на бургаски квартал издирват мъж, който умишлено трови домашните им кучета. Те разпространиха кадри от охранителна камера и се надяват някой да го разпознае, съобщи Би Ти Ви. Охранителна камера на една от къщите е заснела мъжа, подхвърлил отровата. Вижда се как той няколко пъти се връща, за да види дали е подействала и хвърля още.

Мая Илиева си купи втори имот за $600 000 в Доминикана

http://www.struma.com/lyubopitno/maya-ilieva-si-kupi-vtori-imot-za-600-000-v_132105/

Там тя има още 12 луксозни апартамента в курорта Кабарете, пише в-к „Телеграф“. Точно там навремето Георги Илиев е инвестирал 500 000 долара в имоти, които сега струват двайсет пъти по-скъпо. След разстрела на Главния неговата вдовица запазва имота и се споразумява с управата на курорта да получи 12 луксозни апартамента в новостроящия се комплекс, а срещу това да предостави земите си за изграждане на спортни съоръжения и атракциони.

Единият от дванадесетте апартамента Мая...

Продължава

Учени ще използват бактерии в борбата с глобалното затопляне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780275

Учени ще използват бактерии в борбата с глобалното затоплянеМикробиолози от Северозападния университет в Илинойс откриха метод за "физическо унищожаване" на глобалното затопляне, съобщи Лайф. Необичайният метод за почистване на околната среда предполага мащабно използване на микроорганизми. За целта учените решили да използват метанотрофни бактерии, които да погълнат тежките метали и вредните газове в

БСП иска Борисов да направи забележка на Ердоган за Кърджали

https://frognews.bg/novini/bsp-iska-borisov-napravi-zabelejka-erdogan-kardjali.html

Премиерът Бойко Борисов да заяви на турския президент Реджеп Ердоган, че изказването му за Кърджали е неприемливо, поискаха от БСП.

БСП: Борисов да обяви пред Ердоган за неприемливи думите му за Кърджали

http://www.mediapool.bg/bsp-borisov-da-obyavi-pred-erdogan-za-nepriemlivi-dumite-mu-za-kardzhali-news277188.html

С искане премиерът Бойко Борисов да обяви пред турския президент Реджеп Тайип Ердоган за неприемливи думите му, че душевните граници на Турция включват и Кърждали, БСП подгря започващата в понеделник в Евксиноград среща "ЕС-Турция" под егидата на българското европредседателство В неделя Националният съвет на БСП прие декларация за Деня на Тракия - 26 март. С нея социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво", съобщиха от "Позитано" 20. В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес. "Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията. Членовете на НС на БСП са решили още да приемат поканата на Съюза на Тракийските дружества да се включат в отбелязването на Деня на Тракия. В декларацията си социалистите призовават още "да бъдем единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия". Насрочената за понеделник във Варна среща "ЕС-Турция" ще се проведе в условията на растящо напрежение между Анкара и Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че очаква срещата със смесени чувства, тъй като проблемите се увеличават, а председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че "пред нас стоят няколко сложни въпроса, включително за турските действия в Сирия".   "Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени", коментира от своя страна българският премиер, който е основният инициатор и защитник на срещата и мотор за нейната организация. По думите му срещата цели единствено запазване на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите. Очаква се турският президент Реджеп Ердоган да поиска във Варна с ултимативен тон ЕС да превежда по-бързо средствата по споразумението, но Брюксел вече обясни, че те са за финансирането на конкретни програми, с чието изпълнение са свързани и плащанията. Освен това по време на срещата европейските лидери, сред които и Борисов, ще трябва да поставят на масата пред Ердоган задълбочаващите се проблеми на Гърция и Кипър с Турция. Борисов периодично защитава протурски позиции на европейско ниво, като аргументира това поведение с опасността мигрантската вълна да достигне България. За разлика от Гърция, България предаде безпроблемно на Турция издирвани нейни граждани по обвинения, че са участвали в опита за преврата. Във Варна вече пристигат официалните лица за утрешната среща на върха Турция-ЕС. В морската ни столица са външният и военният министър на Турция, както и главният преговарящ по кандидатурата на южната ни съседка за членство в Европейския съюз, предаде БТА. Премиерът Бойко Борисов също е пристигнал, а вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, както и министър Лиляна Павлова се очакват в резиденция Евксиноград до края на деня. Заради осигуряването на сигурността на президента Ердоган и на европейските лидери Юнкер и Туск, във Варна има командировани служители на МВР от цялата страна. От понеделник следобед до 18.00 часа по основните трасета на придвижването на кортежите на официалните гости ще има разположени както патрулни автомобили, така и полицаи, а на основните кръстовища ще има регулировчици. От местното МВР увериха, че са взети мерки за осигуряване на нормален пропускателен режим и че варненци няма защо да се опасяват от блокиране на града. Летището и резиденция "Ексиноград" също са със засилена охрана. Представителите на турските служби също са в града и работят заедно с Националната служба за охрана на България за осигуряване на безопасността на участниците в срещата.

Трима алпинисти загинаха при лавина в Япония

http://www.cross.bg/trima-zaginaha-lavina-1571017.html

/КРОСС/ Трима алпинисти загинаха днес при свличане на лавина в планината Яцугадаке в централната японска префектура Нагано. Това съобщи местната полиция, цитирана от ТАСС. Седемчленна група била затрупана от снежните маси, но успяла да се свърже със службите за спешна помощ. Спасителите извадили изпод снега телата на трите жертви и четиримата пострадали. Няма опасност за живота на оцелелите.    

Започва кандидатстването след 7-ми клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780267

Започва кандидатстването след 7-ми класЗапочва кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. В столицата седмокласниците тази година са над 10 000, съобщи БНТ. За втора поредна година всички седмокласници задължително трябва да влязат в средно училище, тъй като завършват основно образование. При тестовете по български език и математика промяна

Струма и Тунджа стигнаха критични нива

https://offnews.bg//obshtestvo/struma-i-tundzha-stignaha-kritichni-niva-677417.html

Реките Струма и Тунджа са достигнали критично високи нива.

До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра.

Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, информираха от общината.

Близо 1.7 метра остават, за да прелее Струма при Бобошево. 

Не толкова от падналите валежи от дъжд и снега, който се топи, а по-вероятно от регулярно изпускане на язовир "Пчелина, Пернишко.

Високото ниво на водите не създава на този етап рискове от наводнения. Рекордните води на Струма при Бобошево са измерени преди десетина години - 206 сантиметра. Придошлата вода обаче поражда друг проблем. Диви или полудиви патици, разселени в този район от Ловното дружество, снасят яйца по брега, а придошлите води ги отнасят и това ще намали популацията им, коментира метрологът-доайен 80-годишният Христофор Бояджиев.

До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра. Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, информираха от общината.

Президентът на Словения откри първата директна авиолиния между София и Любляна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780263

Президентът на Словения откри първата директна авиолиния между София и ЛюблянаПрезидентът на Словения Борут Пахор откри първата директна авиолиния между София и Любляна със символична церемония на Правителствения терминал на летище София, предаде „Фокус“. Редовни полети до словенската столица ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпания Adria Airways.

Кога ще спрат валежите (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/koga-shte-sprat-valezhite-video-6080654

Жълт код за поледици е в сила за 5 области на страната за 26 март, в други 7 предупреждението е за силен вятър

Папа Франциск към младите: Не допускайте да заглушат гласа ви и приспят идеализма ви

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780260

Папа Франциск към младите: Не допускайте да заглушат гласа ви и приспят идеализма виПапа Франциск призова днес младите хора да продължат да надигат глас и да не допускат по-старите поколения да ги накарат да мълчат или да приспят идеализма им, предаде Ройтерс. Папата заяви това ден след като стотици хиляди американски младежи и техни поддръжници откликнаха на призива на оцелели от масовото убийство в гимназия във Флорида миналия

Прибраха се повечето от туристите, пострадали в Египет

http://www.struma.com/sinya-lampa/pribraha-se-povecheto-ot-turistite-postradali-v-egipet_132104/

Tуроператорът „Абакс“ е реагирал своевременно и е постъпил коректно

От Египет се върнаха част от българските туристи, които пострадаха при автобусна катастрофа.

В понеделник туристически автобус с около 40 наши сънародници се преобърна недалеч от курортния град Марса Алам. 20 души бяха ранени, а петима в по-тежко състояние бяха настанени в местна болница, съобщи бТВ.

Полетът от Кайро пристигна почти с час закъснение на Летище София. Докато чакаха посрещачите не скриваха вълнението си. От думите им стана ясно, че, след инцидента, нашите...

Продължава

Пучдемон е арестуван от германската полиция

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/25/3152538_puchdemon_e_arestuvan_ot_germanskata_policiia/?ref=rss


Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт, е бил задържан днес от германската полиция. Той е бил арестуван около границата с Дания на път от Финландия към Белгия, докато пътувал по една от магистралите.<br /><br />Полицията в северногерманския град Кил потвърди, че испанският политик е в ареста. Предстои прокуратурата да вземе решение за евентуалната му екстрадиция. По принцип в подобни случаи решението...

Протест срещу кварцова кариера в Нови Хан

http://www.cross.bg/novi-dobiv-kariera-1571016.html

/КРОСС/ Отново напрежение в Нови Хан заради кариера за инертни материали. Следобед жители на селото ще излязат срещу намеренията за добив на кварцов пясък на няколко километра от Нови Хан. Планират дори да блокират автомагистрала "Тракия". Притесненията на хората са, че работата на тежките машини ще нанесе непоправими щети върху природата и може да увреди основата на някои къщи. От фирмата-изпълнител засега обясняват, че имат всички документи за добива. Те допълват, че става дума само за добив, а не и последваща преработка на материала.    

Брюксел заплаши Фейсбук със сурови мерки заради теча на данни

http://www.mediapool.bg/bryuksel-zaplashi-feisbuk-sas-surovi-merki-zaradi-techa-na-danni-news277187.html

Брюксел поиска от Фейсбук по-нататъшни обяснения за изтичането на данни като еврокомисарят Вера Юрова обяви "сурови мерки“ по отношение на социалната мрежа, която се оказа замесена в скандал с личните данни на потребителите. "Злоупотребата с данните на 50 милиона клиенти на Фейсбук е абсолютно неприемлива“, каза тя в интервю за "Билд ам Зонтаг“, цитирано от БНР в неделя. По данни на изданието, Юрова е поискала от ръководството на социалната мрежа официално изявление за ситуацията. "Искам от Фейсбук по-нататъшни обяснения. Например, в каква степен са засегнати европейските потребители“, каза еврокомисарят. Американската администрация и отговорните ведомства са уверили Евросъюза, че "приемат всички обвинения изключително сериозни и работят върху подготовката на необходимите мерки“. Едновременно с това "европейският отговор“ трябва да бъде даден от съответните ведомства за защита на данните в Европа. "Този скандал трябва да стане сигнал за всички нас. Начинът, по който използваме личните данни, може да доведе до големи последствия“, заяви Юрова. Германският вестник също така публикува данни от социологическо проучване, според което 60% от запитаните смятат, че социалните мрежи, като Фейсбук, имат негативни последици за демокрацията. 89% смятат, че Фейсбук е способна да влияе на политическите мнения на своите клиенти. Междувременно основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие" на цяла страница от страниците за обяви в британски вестници, предаде Ройтерс. "Ние отговаряме за защитата на вашата информация. Ако не можем да го правим, не го заслужаваме", се казва в публикуваната днес обява, подписана от Зукърбърг. Най-голямата социална медия в света е подложена на все по-щателни правителствени проверки в Европа и САЩ, след като информатор разкри, че "Кембридж аналитика" си е позволила неправомерно да използва данни на потребители на мрежата, за да оформя профили на американските избиратели, използвани по-късно, за да се наклонят везните в полза на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Текстът на извинението на Зукърбърг бе публикуван в множество днешни издания, включително "Обзървър" - един от вестниците, чиито публикации доведоха до срив в цената на акциите на Фейсбук. В извинението си Зукърбърг изобщо не споменава консултантската компания, но говори за руския университетски преподавател Александър Коган, отбелязва Франс прес. Приложение, разработено от университетския изследовател позволи изтичането на данните във Фейсбук на милиони хора през 2014 г. "Това беше злоупотреба с доверие и съжалявам, че не направихме повече тогава", казва шефът на медията, повтаряйки извинението, което поднесе в телевизионни интервюта миналата седмица. "Кембридж Аналитика" твърди, че отначало смятала, че данните са получени законно и по-късно ги е заличила по настояване на Фейсбук. Компанията каза, че не е използвала тези данни при работата си за американските избори през 2016 г. В нощта срещу събота служители на британския регулаторен орган за защита на личните данни претърсваха лондонските офиси на "Кембридж Аналитика" няколко часа. Зукърбърг, чиято фирма изгуби над 50 милиарда долара от пазарната си стойност след избухването на скандала, заяви, че Фейсбук ще предостави на потребителите повече информация кой има достъп до данните им и възможност да упражняват контрол. "Благодаря ви, че вярвате в тази общност. Обещавам ви да работим по-добре за вас", писа той.

Възстановиха движението през "Превала"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780256

Възстановиха движението през "Превала"Възстановено е движението за всички МПС през проход Превала. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване