Мелания Тръмп връчи награди на "Най-смелите жени"

//dariknews.bg/novini/liubopitno/melaniia-trymp-vrychi-nagradi-na-naj-smelite-zheni-2086835

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп връчи на 10 жени Международната награда "Най-смели жени", която се присъжда от Държавния департамент за прояви на смелост от жени по света, предаде АП.
 
На церемония в Държавния департамент госпожа Т

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132068/

- Деца, - пита учителката - кой ще каже какви пари имат американците? Гошко?
- Долари, госпожо.
- Правилно! А французите какви пари имат, Марийке?
- Франкове, госпожо.
- Точно така! А ние какви пари имаме, Иванчо?
- Ние нямаме пари, госпожо!

Федерер загуби от 175-ия в света и сдаде върха

http://clubz.bg/65821-federer_zagubi_ot_175_iq_v_sveta_i_sdade_vyrha

Роджър Федерер вече не №1 в световната ранглиста на професионалните тенисисти след изненадваща загуба от Танаси Кокинакис във втория кръг на турнира от "Мастърс 1000" в Маями - 6:3, 3:6, 6:7(4).

Така швейцарецът не успя да защити титлата си от миналата година (съответно точките) и утре ще отстъпи върха на Рафаел Надал, който не е играл поради контузии от януари. А Федерер допусна втора порадна загуба след поражението си на финала в Индиън Уелс от Хуан Мартин дел Потро.

Маестрото обяви, че пропуска целия сезон на клей (подобно на миналата година) и ще се завърне на корта не по-рано от юни за битките на трева и "Уимбълдън", на който е шампион.

Кокинакис сътвори обрат, след като загуби първия сет. Следващият му съперник е Фернандо Вердаско. А в един ден в Маями отпадна и №1 при жените Симона Халеп, което отстъпи пред Агниешка Радванска - 6:3, 2:6, 3:6.

Мачът на Григор Димитров от третия кръг срещу Жереми Шарди е този нощ наше време и се очаква да започне след 23 часа. Българинът води в преките двубои между двамата с 3:1.

Прогноза за времето - 25 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371342

Над Черноморието ще остане облачно, почти без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 7°-8°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6° - 7°. Преди обяд днес над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали.

Благовещение е! Вижте кои са имениците днес…

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b5-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d1%81%d0%b0-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%82%d0%b5/

На 25-ти март православната църква празнува деня, в който Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест за раждането на Спасителя. Още от миналото денят често бива наричан „Благовец“ или „половин Великден“.

Вярва се, че именно тогава долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, а самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си. Благовещение се утвърждава като празник през 7 век.

Според Светото писание на този ден, девет месеца преди раждането на Исус Христос, на Богородица се явява архангел Гавраил. Той й съобщава, че ще стане майка на Божия син. Тази блага вест дава и наименованието на празника. Празникът се почита от много майки, тъй като Света Богородица е тяхна закрилница.

Съществува предание, според което е хубаво да се носят пари в джоба, за да може ако те закука кукувица, да имаш берекет през цялата година. Друго пък учи жените от ранна утрин да премитат дома и двора си, да съберат сметта на куп и да я запалят. Днес иманярите търсят заровени пари, пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед, а най-силната отрова губи своята сила. Момите пък лесно могат да разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Смята се още, че на празника всяка рана зараства много бързо и затова именно на Благовец се пробиват ушите на малките момичетата.

Днес имен ден празнуват Благой, Блага, Благо, Благовест Благовеста, Бончо, Бонка, Ванга, Вангел, Ева, Евангелина, Добромир, Добрина, Добрин. Желаем ви здраве, щастие и успехи!

 

Материалът Благовещение е! Вижте кои са имениците днес… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Китай - на един подпис от смъртоносен удар по долара

http://dnes.dir.bg/news/uan-kiti-sasht-petrol-dolar-26984280

В популярния алтернативен ресурс Zero Hedge се появи интересна статия, предричаща предстоящия край на долара като единствена световна нефтовалута.

Следите водят към Москва. Ето защо:

http://clubz.bg/65820-sledite_vodqt_kym_moskva_eto_zashto

Нещо като пистолет и две ампули със сравнително безопасни субстанции, които при смесването си обаче образуват силно отровното нервнопаралитично бойно вещество "Новичок". Следва изстрел от близко разстояние, а жертвите на покушението нямат никакъв шанс да останат невредими.

Такъв е може би развоят на случилото се в началото на март в Солсбъри, казва Вил Мирзаянов, който през 70-те и 80-те години на миналия век е участвал в Съветския съюз в разработването на бойното нервнопаралитично вещество. "Дори не е непременно необходимо да се улучи целта. Един изстрел в близост до мишената е достатъчен - това моментално трови въздуха", казва пред Дойче Веле 82-годишният Мирзаянов, който от над 20 години живее в САЩ. Именно той е човекът, който през 1992 година разказа на света за съществуването на "Новичок".

"Това е като пръстов отпечатък"

Кой стои зад покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия? Великобритания обвинява Русия, която на свой ред категорично отрича и настоява британците да представят доказателства. Засега Лондон е показал тези доказателства - или по-скоро улики, само на своите най-близки съюзници - САЩ, Германия и Франция, които след това застанаха твърдо на страната на Великобритания.

Британската министър-председателка Тереза Мей огласи най-напред две възможни версии: Русия или сама е организирала покушението, или е допуснала опасното химическо оръжие да попадне в чужди ръце. В резултат московският вестник "Новая газета" публикува мнението на един високопоставен руски експерт по химическите оръжия, пожелал да остане анонимен. По неговите думи, има вероятност през 1990-те години "Новичок" да е попаднал по някакъв начин в ръцете на руски престъпни групи или на чужди тайни служби.

Откакто обаче Москва подмина с мълчание поставения ѝ от Лондон срок да вземе отношение по случая, британското правителство вече изхожда единствено от първия вариант - тоест, пряко участие на Русия в покушението срещу Скрипал. И до днес обаче остава неясно как точно е станало отравянето, има ли конкретни заподозрени и какъв е мотивът за покушението. В реч пред британския парламент Тереза Мей заяви, че Русия не само е разработила въпросната отрова, но и продължава да е в състояние да я произвежда. Мей добави освен това, че и в миналото е имало "организирани от държавата убийства" и че Москва разглежда някои "предатели като легитимни мишени".

Засега не знаем дали покушението в Солсбъри наистина е било извършено с пистолет, както предполага Вил Мирзаянов. Но защо британците са толкова сигурни, че следите водят към Русия? Дали пък наистина не разполагат с убедителни доказателства? Експерти смятат, че отговор може да даде именно използваната при атентата отрова.

Германски токсиколог, пожелал анонимност, твърди, че има вероятност водещи изследователи в САЩ и във Великобритания не само да знаят точната формула на "Новичок", но и да имат проби от това вещество, смятано за едно от най-отровните измежду всички познати химически вещества. След покушението срещу Скрипал лабораторните анализи бяха извършени в свръхмодерната военна химическа лаборатория в Портън Даун край Солсбъри. "Ако Великобритания успее да разгадае молекулярната структура на тези субстанции, ако успее да идентифицира и вторичните продукти, тогава произходът на отровата може да бъде доказан съвсем еднозначно", убеден е експертът.

"При синтезата на "Новичок" е нужен и трети компонент - така нареченият Promoter. Реакцията между двата основни компонента приключва незабавно, ако липсва този трети компонент", казва Вил Мирзаянов и допълва, че англичаните очевидно знаят това покрай т.нар. "Продукт 33" - руски вариант на отровния газ VX. По всяка верятност такъв Promoter е бил използван и при "Новичок". "Това е като пръстов отпечатък", казва Мирзаянов.

Същото твърди и германският експерт Ралф Трап: "Има "пръстови отпечатъци", които могат да бъдат извлечени от субстанциите и междинните продукти, използвани при производството на бойното вещество. Ако имаш достъп до този суров материал, можеш да докажеш, че става дума за конкретно бойно вещество, което идва от конкретна лаборатория."

"Единственото обяснение"

"Новичок" не фигурира в списъка със забранените субстанции на Организацията за забрана на химическите оръжия (OPCW). А не фигурира там, защото навремето Съветският съюз съвсем умишлено се е погрижил въпросните субстанции да останат извън списъка, твърди германският токсиколог, пожелал анонимност. Още по-тежки обвинения отправя Вил Мирзаянов: "Западът си затваряше очите за много от нещата, които се случиха в Русия. И загуби. Руснаците изиграха Запада, който дълго време вярваше, че в Русия ще се наложи демократичният ред, в резултат от което проблемите ще се решат от само себе си. Но западният свят подцени характера на руския режим, който в никакъв случай не искаше да издаде тайната "Новичок". Това е първото бойно отровно вещество, разработено от руснаците. И Москва много се гордее с него. Всички други смъртоносни отрови, като зарин или VX, са все чужди разработки", казва Мирзаянов.

Ако Русия наистина стои зад покушението в Солсбъри, съвсем логично е да се запитаме защо е избрала отрова, която може да бъде идентифицирана и чийто произход може да бъде доказан. "Беше ясно, че веществото ще бъде разкрито", посочва пожелалият анонимност токсиколог и добавя: "Възможно е Москва да е целяла точно това - да демонстрира, че и на чужда територия предателите не са недосегаеми. За мен това е единственото обяснение".

Дойче веле.

Звездите за днес: Риби – мислите за материалната страна на нещата, Лъв – всичко ще ви струва на шега

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%b8-%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5/

Хороскоп за 25 март 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Днес ще си дадете сметка колко силни са чувствата ви към близки и любими хора. Ще ви се иска да загладите противоречията помежду си. Нека това не остава само едно добро намерение, проявете повече инициатива.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

С доста мистичен плам сте заредени от сутринта, но практичния дух изглежда ще отстъпи. Хубав ден за пазар. Купете си нещо за душа – книга или музика, ще се почувствате страхотно.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Трудно ще останете сами, а и няма да ви се иска. Ден за творчески изяви. Е, не го удряйте на клоунски изпълнения, има и други начини да покажете способностите си. Може да попеете малко пред приятели, примерно. И най-добре да е нещо с ваш текст.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Малко трудно ще можете да мръднете от предначертания план, колкото и да ви се иска. В крайна сметка този план сте си го поставили, за да го изпълните, нали? Отхвърляйте го по-бързо, че да имате време и за разпускане.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Всичко днес ще ви струва на шега и нищо чудно наистина да е така. Настроението ви ще е заразно. Ще успеете да предадете вируса на оптимизма и вярата си на всички околни. Де да можеше всички така да посрещнем Първа пролет.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Ще сте абсолютно убедени в неилюзорността на материалните неща, но ще се намери кой да ви провокира. Дали абсурдността не е, че мисълта е по-истинска от тленното тяло?

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

В страхотно настроение ще сте днес, възлагайки големи надежди на новия пролетен сезон. Най-важното обаче е да не угасите вътрешния плам, който гори във вас.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Пролет е, отпуснете душата си, оставете я да попее. Опитайте да забравите безбройните си задължения и оставете цъфтящата природа да си каже своето. А то никак не е малко.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ден в който ще сте в състояние да откриете хармонията около себе си, но най-вече в душата си. Изглежда пролетта ви дава крила. Полетете и гледайте да задържите по-дълго този полет. Поне до следващата пролет.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Трябва да намерите начин да балансирате задълженията си и времето за релаксиране, да успеете да разграничите личното от служебното. И ако още не сте го направили, дано поне пролетта ви накара да се замислите.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Практичност и чувства на пръв поглед нямат нищо общо, но чувството за практичност е нещо, което ще ви даде ясна представа по отношение на любовта. Е, не обяснявайте прекалено дълго, а направете нещо по същество, любовта се състои в дела, а не в думи.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Имате да мислите за материалната страна на нещата днес. На кого колко давате и с радост ли давате. А дали получавате със същото чувство или смятате, че вие така или иначе заслужавате повече. Ей, такива едно въпроси, на които все страхувате да отговорите. Днес също може би.

 

Материалът Звездите за днес: Риби – мислите за материалната страна на нещата, Лъв – всичко ще ви струва на шега е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Норвежка спечели 17,4 млн. евро от лотарията

https://petel.bg/Norvezhka-specheli-17-4-mln--evro-ot-lotariyata__256940

Жена в южната част на Норвегия спечели 17,4 млн. евро (21,5 млн. долара) от пан-европейската лотария, съобщи ДПА.   "Действително все още н...

Продължават дискусиите за новото райониране на страната

https://petel.bg/Prodalzhavat-diskusiite-za-novoto-rayonirane-na-stranata__256941

До средата на месец април Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще продължи да провежда дискусии за новото статис...

Започна първият непрекъснат полет от Австралия до Лондон

https://petel.bg/Zapochna-parviyat-neprekasnat-polet-ot-Avstraliya-do-London__256942

Първият полет без прекъсване от Австралия до Великобритания започна днес, информираха ДПА и ТАСС. Полетът, изпълняван от австралийскат...

Петима от „Вокил” на финали в държавното по кикбокс (снимки)

https://petel.bg/Petima-ot----Vokil----na-finali-v-darzhavnoto-po-kikboks--snimki-__256943

Петима състезатели на варненския Вокил ще спорят за титлите на държавното първенство по кикбокс в стил лоу кик, което се провежда в зала ...

Григор отново на корта късно днес

https://petel.bg/Grigor-otnovo-na-korta-kasno-dnes__256944

Григор Димитров ще излезе малко преди полунощ днес (25 март) на корта в Маями, за да изиграе мача си от третия кръг на турнира. Българинът с...

"Телеграф": Нова промяна в закона? Пияните шофьори ги чака жестока гилотина

https://petel.bg/Telegraf--Nova-promyana-v-zakona--Piyanite-shofori-gi-chaka-zhestoka-gilotina__256945

Водачите, спипани пияни или дрогирани от КАТ, да ходят на задължителни срещи с пострадалите в катастрофи и близки на загинали на пътя. Тов...

Кой открадна кутия с дарения от църква?

https://petel.bg/Koy-otkradna-kutiya-s-dareniya-ot-tsarkva-__256946

Обраха църквата в град Раковски. Кутията с дарения в католическия храм "Свети Михаил Архангел" беше открадната.  "Един следобед, когато...

Проговори съпругата на починалия внезапно Стефан Шарлопов

https://petel.bg/Progovori-saprugata-na-pochinaliya-vnezapno-Stefan-SHarlopov---__256947

Пред Лора Крумова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия проговори съпругата на внезапно починалия Стефан Шарлопов – Бояна. Тя ...

Християните празнуват днес Благовещение

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3149144_hristiianite_praznuvat_dnes_blagoveshtenie/?ref=rss


Християнската църква празнува днес Благовещение. Празникът напомня за благата вест, с която Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще стане майка на Божия син - Спасителя на света.<br /><br />В българската традиция денят се свързва с идващата пролет и е известен като Благовец или половин Великден.<br /><br />Според народните поверия на този ден се връщат щъркелите, лястовиците и кукувиците. Идващи от юдейските земи, те съобщават благата вест за възраждането на...

Благовещение е

https://offnews.bg//obshtestvo/blagoveshtenie-e-677253.html

Днес християните отбелязват Благовещение - денят, в който Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест, че ще роди Спасителя.   

Имен ден празнуват Благовест, Благой, Благо и женските варианти на имената.

На този ден празнуват и майките, чиято закрилница е Св. Богородица.

У нас празникът се нарича още Благовец. Според поверието днес долитат кукувиците и лястовиците, които носят благата вест, че зимата си е отишла.

Никой не трябва да излиза от дома си гладен и без пари - така, ако го закука кукувицата, през цялата година ще бъде сит и богат.

На този ден на трапезата задължително се слага риба и нещо "зелено" - салата, спанак, лапад, коприва. Според народните вярвания "благият ден" е отреден за лекуване на болести и магии за любов.

Смята се, че на този ден раните заздравяват по-бързо, затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обици, а стопаните дамгосват стадата си. Вярва се, че, ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове.

Поверията разказват още, че на Благовец излизат самодивите, а змиите и гущерите изпълзяват от дупките. За да бъдат прогонени злите сили, на много места в дворовете палят огньове и слагат естествена тор край оградата.

Майката на Диана Дамянова крие 3 семейства евреи в дома си и спасява десетки

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6776487

Майката на Диана Дамянова крие 3 семейства евреи в дома си и спасява десеткиАнна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Благовещение е

http://clubz.bg/65819-blagoveshtenie_e

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение се чества точно девет месеца преди Рождество Христово. 

Благовещение се празнува от всички основни християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство.

Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други. 

Стартира кампанията за пролетно почистване на София

//dariknews.bg/regioni/sofiia/startira-kampaniiata-za-proletno-pochistvane-na-sofiia-2086837

Традиционната кампания за пролетно почистване на Столичната община ще започне на 26 март и ще продължи до 28 април под мотото "Заедно за почистим София пролетно!", съобщиха от пресцентъра на Общината.

Начало на кампанията ще дадат децата от 74 СУ "Го

„Нисан“ създаде самопаркиращи се пантофи

//dariknews.bg/novini/tehnologii/nisan-syzdade-samoparkirashti-se-pantofi-2086836

"Нисан" създаде "умни" пантофи, които сами отиват на мястото си, когато бъдат събути, съобщи в. "Дейли мейл".

Високотехнологичните пантофи имат вградени сензори, двигател и скрити колела. За тях е използвана същата система Pr

Облачно време на Благовещение

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblachno-vreme-na-blagoveshtenie-2086845

Максималните температури ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
 

"Походът за нашия живот" (СНИМКИ)

http://clubz.bg/65818-pohodyt_za_nashiq_jivot_snimki

Стотици хиляди хора от цяла Америка се стекоха на масови протести с искане властите най-после да вземат мерки за контрол над огнестрелните оръжия и с цел да дадат стимул за движение за политически активизъм сред младежта по въпроса, предаде Асошиейтед прес. 

Организаторите нарекоха митинга "Походът за нашия живот" и се надяват той да достигне размаха на миналогодишния женски поход - един от най-големите протести в столицата Вашингтон след Виетнамската война, в който взеха участие далеч повече от очакваните 300 000 души. 

Участниците в похода са предимно ученици от горните класове на американските училища, станали в последно време арена на поредица от кървави стрелби с десетки жертви. Последната от тях бе трагедията в гимназията в Паркланд във Флорида на 14 февруари, където 19-годишен бивш ученик застреля 17 свои съученици. Много ученици от това училище пристигнаха специално за случая в столицата.

Походът тръгна по Пенсилвания авеню във Вашингтон от подиум, издигнат край сградата на Капитолия. Демонстрантите носеха плакати "Ние сме промяната", "Повече няма да мълчим", "Вън парите на НРА (Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие) от политиката". Маршрутът на похода минаваше и покрай хотел, собственост на семейство Тръмп. Президентът Доналд Тръмп пък отпътува за Флорида, където прекарва уикенда в собствения си голф-клуб. 

Въпреки, че оръжейното лоби в САЩ все още е силно, анкетите през последните месеци отчитат, че нарастващ брой американци настояват за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия. Според последното проучване, извършено по поръчка на АП, за затягане на този контрол са се изказали 69 на сто от анкетираните. През октомври 2016 г. те са били 61 на сто, а през октомври 2013 - 55 на сто. В същото време почти от половината американци не очакват официалните власти да вземат такива мерки. 

Звездите Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън също се включиха в протести за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

И двамата са лично засегнати от насилие, при което са използвани огнестрелни оръжия. Хъдсън изпълни "The Times They Are a-Changin'" в края на протеста във Вашингтон, кръстен "Походът за нашия живот". Майка й, брат й и 7-годишният й племенник бяха застреляни през 2008 година.

Маккартни заяви, че е решил да се присъедини към шествието в Ню Йорк заради убийството на Джон Ленън. Музикантът беше убит в Манхатън през 1980 година.

Стотици хиляди тийнейджъри и техни поддръжници се събраха в столицата на САЩ и други градове, за да искат мерки за засилване на контрола над огнестрелните оръжия. В столицата Вашингтон се събраха около половин милион души.

Белият дом заяви снощи, че приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата поправка на американската конституция, предаде ДПА, цитирайки заместник говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс. Първата поправка гарантира свободното слово и правото на мирно събиране, както и правото да се подават петиции до правителството без опасност от наказания.

"Гарантирането на безопасността на нашите деца е сред най-важните приоритети на президента", добави тя, подчертавайки, че Доналд Тръмп е подканил Конгреса на САЩ да гласува два закона за контрол над оръжията, а в петък министерството на правосъдието е публикувало разпоредба, забраняваща механизмите, превръщащи полуавтоматичните пушки в незаконни картечници.

Активисти се срещнаха с множество участници в около 800-те протести в САЩ. Те регистрираха за участие в изборите много младежи, които ще гласуват за първи път, с намерението на предстоящите след осем месеца избори в средата на президентския мандат на Тръмп да свалят от постовете им конгресмени, противопоставящи се на контрола над оръжията, предаде Ройтерс.

Около 4 милиона американци навършват 18 години през 2018 г. и ще могат да гласуват. Мнозина на възраст от 19 до 21 години също никога не са гласували. Активността на младите избиратели на изборите в САЩ често е ниска, отбелязва Ройтерс.

В множество градове в западната част на САЩ бяха организирани контрадемонстрации на привърженици на Втората поправка на Конституцията на САЩ (гарантираща свободното притежаване на оръжие), отбелязва АП. Като цяло те имаха по-малък брой участници.

Американският сенатор Марко Рубио предупреди активистите и участниците в протестите, че трябва да намерят възможност за компромис с придържащите се към различни възгледи.

"Протестите са законен начин да изразите мнението си, но в нашата система на управление промяната изисква да се намери възможност за компромис с тези, които имат различни възгледи", подчерта републиканецът от щата Флорида, в чийто избирателен район се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас".

Нападението срещу учебното заведение, извършено миналия месец, доведе до смъртта на 17 души и стана повод за протестите.

Забраната на устройствата, превръщащи полуавтоматичните пушки в автоматични, подобренията на проверките на съдебното минало и други успехи бяха постигнати чрез компромиси, подчерта Рубио.

Йоланда Кинг, внучка на Мартин Лутър Кинг, заяви пред протестиращите във Вашингтон, че и тя има мечта - за свят без огнестрелни оръжия. Изказването й напомняше на известната реч на Кинг от 1963 г., в която той призовава за премахване на расизма в САЩ.

Стотици жители на канадските градове Торонто и Монреал също се събраха в подкрепа на засилването на законите за контрол над оръжията в САЩ. Те проведоха шествия пред американските консулства в тези градове, отбелязва ТАСС. 

Призивите за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ достигнаха и до Париж, където около 100 демонстранти се събраха край Айфеловата кула, издигайки лозунга "Защитете децата, а не пушките!". Сред протестиращите имаше американци и французи - студенти и цели семейства. Един от организаторите, американец, каза, че "е важно за американците дори и в чужбина да накарат Вашингтон да разбере, че обявените промени за контрол върху оръжията не ни удовлетворяват и ние искаме повече". 

Парижката акция е една от стотиците в САЩ и на много места по света, които призовават американските конгресмени да приемат по-строго законодателство за контрол над огнестрелните оръжия след поредицата от убийства в училищата. 

Вашингтон, Пенсилвания авеню
Вашингтон, Пенсилвания авеню
Атланта, Джорджия

Актьорът Матю Маконъхи на протеста в Остин, Тексас
Тузла, Оклахома
Финикс, Аризона
Чикаго, Илинойс
Солт Лейк Сити, Юта

 

Празнуваме Благовещение - християнският празник на майката (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/praznuvame-blagoveshtenie-hristiianskiiat-praznik-na-majkata-video-2086658

На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил

Пак сме в отбора на мръсниците!

http://pogled.info/bulgarski/pak-sme-v-otbora-na-mrasnitsite.93373

/Поглед.инфо/ Пак сме в отбора на мръсниците! Защо? Защото трябвало да покажем солидарност, уточни нашият пратеник в Брюксел Борисов. Той бил разтревожен! Ами като си разтревожен, ще се озъбиш и ще кажеш, че заставаш на страната на Великобритания, когато покаже неопровержими доказателства!

Русия иска да строи мост до Северна Корея

http://pogled.info/svetoven/rusiya-iska-da-stroi-most-do-severna-koreya.93374

/Поглед.инфо/ Северна Корея има граница с три страни – Южна Корея, Китай и Русия. Тази с Русия е дълга само около 18 километра и следва по течението на река Тумен (Тумъндзян) и нейния естуар ( фуниеобразно устие на река, което се влива в океан или море) при вливането в Японско море. Над нея е построен един единствен мост, наречен „Мостът на приятелството“. Той е открит през 1959 година и предлага на двете страни относително остаряла железопътна връзка.

Християните отбелязват Благовещение

https://petel.bg/Hristiyanite-otbelyazvat-Blagoveshhenie__256939

Всички християни отбелязват днес един от най-големите църковни празници – Благовещение. Според Библията на този ден Архангел Гавриил с...

Смисълът на речта на Путин започна да достига до САЩ

http://pogled.info/svetoven/smisalat-na-rechta-na-putin-zapochna-da-dostiga-do-sasht.93369

/Поглед.инфо/ Появиха се първите сигнали, че на Запад са започнали да разбират правилно смисъла на заявленията, направени от Владимир Путин в неговото послание към Федералното събрание. Ако по-рано западните елити говореха за „милитаризма на Русия“, сега на най-високо равнище звучат гласове, желаещи договаряне. Но дали в крайна сметка ще се достигне до такива преговори?

Санкей симбун/Япония: По-добре не дразнете Русия

http://pogled.info/svetoven/sankei-simbun-yaponiya-po-dobre-ne-draznete-rusiya.93370

/Поглед.инфо/ Западните държави критикуват президентските избори в Русия, като подчертават, че били измислени от правителството. В резултат на това възниква ситуация, в която за Запада, Кремъл трябва да бъде игнориран. Затова именно Путин прибегна до шокова терапия. „Никой не искаше да разговаря с нас, никой не искаше да ни чуе. Чуйте сега.” Тези думи на Путин съдържат раздразнение, че Русия е пренебрегвана, че се опитват да я поставят в международна изолация.

National Interest: Защо всички се страхуват от Джон Болтън?

http://pogled.info/svetoven/National-Interest-zashto-vsichki-se-strahuvat-ot-dzhon-boltan.93371

/Поглед.инфо/ Хардлайнери като Болтън и Помпео няма да ограничават импулсивните инстинкти на Тръмп: ето в това се състои истинската опасност от радикалното назначение на Джон Болтън като съветник по въпросите на националната сигурност на САЩ.

САЩ напускат военните си бази в Катар и Турция

http://pogled.info/svetoven/sasht-napuskat-voennite-si-bazi-v-katar-i-turtsiya.93372

/Поглед.инфо/ Близкият изток е в навечерието на още едно геополитическо разклащане. Според израелският аналитичен портал DEBKAfile, който е свързан с израелското разузнаване, по време на посещението на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман във Вашингтон и разговорите му с президента на САЩ Доналд Тръмп, е постигнато решение за предислоциране от Катар в Саудитска Арабия на най-голямата американска военна база в Близкия изток.

Прогноза за времето - 25 март

https://petel.bg/Prognoza-za-vremeto---25-mart__256935

Над Черноморието ще остане облачно, почти без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 7°-8°. Вълнени...

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__256936

Информация за състоянието на републиканските пътища  към 05:30 ч. за 25.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интерва...

Хороскоп за деня

https://petel.bg/Horoskop-za-denya-__256937

  lamqta.com/horoskop-za-denq/blog Овен  Ако колегата Ви има проблеми, не позволявайте това да Ви разстройва. Той всичко ще Ви разкаже само след някол...

Преместихте ли часовниците с час напред?

https://petel.bg/Premestihte-li-chasovnitsite-s-chas-napred-__256938

Тази нощ в 3 ч. преминахме към лятното часово време, което означава, че местим стрелката на часовнииците с час напред. Смяната на стрелкит...

The Independent: Защо политиците сравняват всичко с Втората световна война?

http://pogled.info/svetoven/The-Independent-zashto-polititsite-sravnyavat-vsichko-s-vtorata-svetovna-voina.93367

/Поглед.инфо/ Защо, за Бога, нашите мними чърчили припряно и небрежно се обръщат към Втората световна война?

Добро утро: Благовещение е!

http://varnautre.bg/2018/03/25/77754/77754

Къде, какво и кога във Варна на 25-и март На 25-и март Православната църква отбелязва празника Благовещение – денят, в който Дева Мария разбира благата вест, че ще роди непорочно заченат син, съобщена й от Архангел Гавриил. В навечерието на Благовец трябва да се направи почистване на селските дворове и да се  запалят обредни пролетни огньове със събраните […]

Преместихме часовниците с час напред

https://offnews.bg//obshtestvo/premestihme-chasovnitcite-s-chas-napred-677251.html

Днес преминаваме към лятното часово време и превъртаме часовниците с час напред.

Смяната на часа тази година става в 03:00 ч. през нощта на 25 март, когато стрелките се местят на 4:00 часа.

С напредъка на технологиите традиционното превъртане на часовниците в голяма степен остана в миналото. Сега компютрите и смартфоните обикновено сменят автоматично часа. 

Путин лъсна като цар на корицата на "Тайм"

http://clubz.bg/65817-putin_lysna_kato_car_na_koricata_na_tajm

Руският президент Владимир Путин е изобразен като цар с корона на главата на корицата на списание "Тайм". Броят с анализа на изборите в Русия ще излезе на 2 април. 

"Изгряващият цар" е голямото заглавие на корицата на световноизвестното списание. 

Корицата на "Тайм" с дата 2 април.

"Как Владимир Путин планира да остане на върха"? На този въпрос се опитва да отговори журталистът Михаил Зигар.

А Ян Бремър предлага на читателите анализа "Защо Русия продължава да потъва".

Списание "Тайм" се отпечатва в четири версии - американска, за Европа, за Близкия изток и Африка, и за страните от Азиатско-тихоокеанския район. Руският президент ще се появи с корона на всички тях без разпространяваното в САЩ издание, пише РИА Новости.

В материалите се подчертава, че формално новият шестгодишен мандат за Владимир Владимировч би трябвало да е последен. Но нито един от неговите приближени не вярва, че през 2024 година Русия ще има нов президент.

"Хората се заблуждават, смятайки че Путин се е уморил и той се нуждае от отдих. И иска да се отдаде на спокойния живот на милиардера. Путин е изключително далеч от всякаква умора. На него все още всичко му е интересно. Той изучава всичко. Това е неговия стил на живот - това е истиският Путин. Той не може да си представи живота без власт", коментират бивши министри от обкръжението на държавния глава пред списанието.

Путин ще остане на власт, категорично заявяват всички източници на "Тайм".

"Как точно ще стане това, засега все още не е ясно. Но пред Путин има още шест години, в които той може да измисли начин да остане на власт. И той няма да бърза да разкрива плановете си. Напротив, той ще ги обяви възможно най-късно. Но няма никакви съмнения, че той ще запази властта си. А и времето е на негова страна. През 2024 година Владимир Путин ще стане на 72 години, точно толкова колкото Доналд Тръмп ще направи още тази година", пише Зигар, цитиран от Нюз.ру.

Според журналиста, Путин не се стреми към нова студена война, а към нова "Ялтенска конференция". Както е известно победителите във Втората световна война са си поделили света на зони на влияние. Путин иска нови зони и нови правила на играта. Той желае Западът да признае, че територията на бившия СССР трябва да бъде призната за зона на влияние на Русия. И затова са му нужни и гаранции, заключава Зигар.

Благотворителен турнир по спортна стрелба

http://budnavarna.bg/32042-blagotvoritelen-turnir-po-sportna-strelba/

Във Варна се провежда благотворителен турнир по спортна стрелба за служители на МВР, научи BudnaVarna.bg.

Съорганизатори на събитието са Съюзът на българските командоси – Колективен член на международното антитерористично единство, Мобилна група Тюлен 1/03 – Варна, както и СОД Варна, на чието стрелбище се провежда турнирът.

В него участват бивши и настоящи служители на полицията, членове на СБК и на Адвокатската колегия. Желание да се включат и да подкрепят кампанията изразиха и много граждани извън системата на МВР, които бяха подробно запознати с правилата за безопасност при боравене с оръжие. Сред участниците бе и варненският депутат Нели Петрова.

Благотворителният турнир по спортна стрелба е част от поредица инициативи в подкрепа на благородната кауза.

Събраните средства ще бъдат дарени на четири деца на варненски полицаи, загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Материалът Благотворителен турнир по спортна стрелба е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Спешно командироват гранични служители от Варна в София

http://budnavarna.bg/32035-speshno-komandirovat-granichni-sluzhiteli-ot-varna-v-sofiya/

снимка: Будна Варна

Дисциплинарни проверки са започнали срещу общо 13 души от „Гранична полиция“, заради случая с пропуснатите без контрол пътници от Париж на 20 март. Сред тях е началникът на „Гранична полиция“ – Аерогари в страната комисар Милен Пенев.

Всички те ще бъдат отстранени от работа до приключването на разследването по случая, като на тяхно място ще бъдат извикани гранични служители от Варна и Бургас. Това съобщи на брифинг днес вътрешният министър Валентин Радев.

Ръководството на МВР не изключва дори и умишлени действия от страна на граничните полицаи, тъй като според Валентин Радев обясненията им са несвързани.

Общо 7 служители са липсвали на работните си места в момента, в който пътниците от Париж са пристигнали. Те са обяснили пред проверяващите случая, че по това време са били извън Терминал 2 на Летище София. Малко по-късно те са били повикани от свои колеги и затова част от пътниците все пак са били проверени.

Вече са свалени и записите от камерите на Летище София, за да се изясни защо служителите не са били на работните си места, а граничните гишета са оставени отворени точно по времето, когато пътниците от Париж са пристигнали.

Проверката ще приключи до броени дни като за това е настоял тази сутрин и премиерът Бойко Борисов, който се е срещнал с вътрешния министър, главния секретар Младен Маринов и директора на Гранична полиция Светлан Кичиков.

Материалът Спешно командироват гранични служители от Варна в София е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хороскоп – 25 март 2018

http://budnavarna.bg/32037-horoskop-25-mart-2018/

Овен

Избягвайте да се претоварвате, не проявявайте твърде силни емоции, не драматизирайте ситуациите, не изпадайте в каквито и да било крайности. Утрешният ден е подходящ за изяви в професионален план, в тази сфера също може да предприемете промени, които сте планирали. Сравнително спокойна вечер, когато нищо спешно няма да ви принуждава да бързате. Това са само част от причините, заради които сте длъжни да сте добронамерени и отговорни, но вярвам, няма да ви затрудни. Това може да се каже и за деловата ви дейност, където не сте лишени от късмет, но голяма част от родените в зодията са доста нервни и демонстрират открито недоволство и агресия.

Телец

Бъдете отговорни към работата си. Ако се налага да подписвате важни документи, направете го следобед. Обменяйки мисли вие може да достигнете до интересни заключения. Оригинални идеи няма да ви липсват, но как ще се справите с изпълнението? Най-добре посветете усилията си да организирате екип, който да реализира хрумванията ви. Може би ще ви се наложи да бъдете арбитър в спор между ваши приятели или познати.

Близнаци

Внимавайте и не бъдете агресивни към колегите си, защото ще си спечелите неприятели дори и сред тези, които ви подкрепят. Тактът и внимателно обмислените действия ще ви спестят големи неприятности с вашите подчинени. За повечето от вас утрешния ден ще е динамичен, тъй като не преставате да се занимавате с делата, започнати миналата седмица. Не се претоварвайте както физически, така и емоционално. Добър ден да уредите някои изостанали финансови задължения.

Рак

Ще подновите връзките си с човек, интереса ви към който никога не е спирал. Действайте активно. Задълженията ви ще са достатъчно, за да не ви остане време да се разсейвате със странични занимания. Положението се променя стремглаво, но Вие ще успеете да отреагирате на всичко ставащо, да изберете единствено вярната тактика и по абсолютно съответстващ начин да използвате всички откриващи се възможности. Нови планове и благоприятни новини ще мобилизират мисълта ви и ще донесат благотворна за вас промяна.

Лъв

Не си създавайте врагове. В противен случай съдбата не би ви спестила бурните емоции, които в повечето случаи изтощават. Ден за пътувания и приключения. В деловите и личните си контакти всичко, към което сте се устремили, като достигането до спогодби в бизнеса е силно подчертано. На работното място бъдете търпеливи и не влизайте в спор с никого.

Дева

Следвайте въображението си, но без да губите представа за възможностите и обективната действителност. Реализирате се успешно, ако работите в областта на банковото дело и финансите, утре се обогатите с нова информация. През периода се движете повече, уреждайте си срещи и кратки пътувания, оказвайте внимание на хората от близкото си обкръжение. Други от вас ще организират предстоящо събитие или ще подготвят изненада за близките си, което ще направи денят им забързан, но и вълнуващ. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си.

Везни

Отворете сърцето си за романтични настроения и няма да ви се наложи дълго да чакате. Първоначално може да ви връхлетят тъжни мисли, но много скоро спокойствието ще се върне и ще се почувствате добре, разполагайки със собственото си време.Възползвайте се максимално, защото ще е за кратко. С упоритостта си ще завършите в срок започнатата работа. Други от Везните ще се борят с конкуренти и противници, но ако владеете нервите си ще успеете. Възможностите няма да се разминат с желанията ви, така че няма място за паника.Анализирайте свършеното до момента, не мислете за онова, което ви предстои.

Скорпион

Предстои ви важна делова среща. Приятна изненада вечерта ще ви помогне да си починете. Обмислете деловите разговори, от които зависи реализирането на вашите планове. Неочаквана хубава новина ще промени плановете ви за утрешния ден. Самочувствието ви е на ниво, но не си струва да махате с ръка на профилактичните прегледи.

Стрелец

Любовта върти света, но ако ви завърти главата става зле за бизнес начинанията или най-малкото не стават според плановете. Може да имате успешни професионални изяви в неделя. Амбициите ви са осъществими, но трябва сериозна работа. Възможно е да Ви се обади приятел, когото отдавна не сте чували, или просто да прекарате повече време в приказки по телефона. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си.

Козирог

Ще се почувствате необяснимо свободни и окрилени. При необходимост проведете деловите си срещи и разговори. Обмисляйте действията си и се освободете от товара на миналото, който очевидно продължава да ви тежи. Утрешният ден ще е плодотворен или най-малкото подчертава, че навлизате в ползотворен етап, а за да разгърне тази тенденция, утре трябва да се настойчиви по деловите си задачи въпреки трудностите. Утрешният ден ще е благоприятен за бизнесмените.

Водолей

В текущите задачи едва ли ще се натъкнете на затруднения. Контактите на вашето работно място може да се окажат разочароващи. И за Водолеите неделя не е особено лесен. Потърсете утеха на нечие приятелско рамо. В материално отношение ще жънете успехи, ако сте заети с търговска дейност.

Риби

Не изпадайте в криза, заради нищо и никой. Напрегнатата планетна конфигурация в неделя сочи, че не е време за дейности, свързани с финанси и бизнес – не поемайте никакви рискове в тези сфери. След няколко дни ще успеете. Предпазвайте се от нежелателни срещи и от опит да се вмъкнат в тайните ви. Това няма да попречи на успешната ви делова и обществена реализация през утрешния ден.

Материалът Хороскоп – 25 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Юнкер очаква срещата във Варна със смесени чувства

http://budnavarna.bg/32039-yunker-ochakva-sreshtata-vav-varna-sas-smeseni-chuvstva/

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призна на пресконференция заедно с Доналд Туск, че очаква предстоящата на 26 март среща на върха ЕС-Турция със смесени чувства.

Юнкер призна, че проблемите между ЕС и Турция не престават да се увеличават, но същевременно увери, че Брюксел иска да засили сътрудничеството с Анкара. На свой ред Туск изрази надежда, че разговорите с турския президент Реджеп Тайип Ердоган ще засегнат широк кръг от теми.

„Срещата няма да бъде лесна, пред нас стоят някои сложни въпроси, включително турските действия в Сирия. Ние сме съседи с Турция, трябва да намерим начин да говорим открито“, добави полският политик.

По отношение на решението на ЕС да подкрепи оценката на Великобритания, че атаката срещу бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал вероятно е по поръчка на Русия, Туск подчерта, че „това е най-добрият възможен отговор, на който Общността е способна“.

Юнкер отбеляза, че решението за отзоваване на посланика на ЕС в Москва е „извънредна мярка“, която все още не е предприета. Той осъди отравянето на Скрипал, но добави, че комуникационните канали с Москва трябва да останат отворени и около тази позиция няма разногласие сред партньорите от Общността.

Материалът Юнкер очаква срещата във Варна със смесени чувства е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Пушенето сутрин е най-вредно

https://petel.bg/Pusheneto-sutrin-e-nay-vredno__256933

Колкото по-скоро след събуждане човек пали цигара, толкова е по-голям рискът да развие рак на белия дроб или устната кухина, твърдят учени,...

Древните траки изглеждали досущ като нас, съвременните българи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6774958

Древните траки изглеждали досущ като нас, съвременните българиТраките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Има ли злоупотреба с личните ни данни във Facebook?

http://budnavarna.bg/32033-ima-li-zloupotreba-s-lichnite-ni-danni-vav-facebook/

„Разкайвам се. Това беше един неетичен експеримент, играхме си с психологията на цяла държава. На практика ние счупихме Facebook.” Това каза Кристофър Уайли – специалист по анализи на бази данни, работил за „Кеймбридж Аналитика”. Пред седмицата избухна тежък скандал заради злоупотреба с лична информация в социалните мрежи. Фейсбук загуби доста пари, както и много от имиджа си, след като американският „Ню Йойрк таймс” и британският „Гардиън” публикуваха разкритията за специално създадени онлайн инструменти за психологическо профилиране на много, много хора.

През фейсбук. Машина за пропаганда. За целите най-вече на политическата реклама компанията събирала лични данни на повече от 50 милиона потребители, без те да бъдат информирани за това. Какво трябва да знаем ние, потребителите на социални медии. Как можем да общуваме през тях, без да създаваме условия някой да злоупотребява с нашата комуникация и с възможностите, които тя дава на недоброжелатели? Беше ли дискредитиран един от символите на съвременния свят с този скандал? Със сигурност не бива да бъдем много изненадани, защото за рисковете сме говорили често и преди. От друга страна – в такива мащаби май никога досега.

Според Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет, скандал няма, тъй като това ,което се разбра за Facebook, „го има още преди Facebook”.

„Със самото свързване с интернет означава, че вие давате куп данни за себе си – местоположение, IP адрес, устройство, което ползвате. Facebook, както и други големи платформи това е бизнес моделът им. Фактически те са като медиите – една частна медия се издържа от рекламите, тя продава зрителите си, Facebook продава потребителите си. Тук скандал стана единствено заради това, че се намеси политически елемент и хората започнаха да се стряскат, че това, което те сами са дали за себе си в мрежата, може да бъде използвано от някого, за да бъдат манипулирани политически”, каза Апостолов.

Според него въпросът опира до дигиталната грамотност.

„40 % от родителите на децата между 9 и 17 години си признават, че не могат да различат вярна от невярна информация в интернет, а до 7-годишна възраст 50 % от българските деца са в интернет. Кой им помага да се ориентират, след като родителите им не могат?”, заяви той.

Димитър Ганчев от Интернет общество каза, че също няма скандал в случая.

„Медиите съществуват с цел да манипулират хората. Ако ги информираме в кой ресторант да отидат довечера, за тях това е позитивна информация. Ако обаче им насочваме вниманието към това за кого да гласуват, всички се настройват негативно, защото смятат, че това е нещо интимно, което сами да си решат. Истината е, че няма такова нещо като сами си решаваме. Решаваме на базата на информацията, която получаваме и анализа й. Ние не сме научили хората сами да си правят този анализ”, изрази мнението си той.

„Това, което обществото не знае е, че това се прави поне от 40-те години насам. Единственото, което в момента се променя, че по-голям брой играчи имат достъп до по-голяма като обем информация. Механизмите са еднакви и се прилагат, и са се прилагали винаги на всички избори, от всички партии. От всички бизнеси за всички продукти. Единственото, което се променя е мащабът на това, което се прави”, заяви той.

Шеф Манчев от своя страна каза, че за него това също не е манипулация.

„Всеки сам си избира от каква информация да черпи, и от къде да я черпи. Всеки от нас първо вкарва личните си данни и колко информация да предостави”, каза той.

„Всеки от нас избира какво за него е правилно и какво за него е най-добре като информация. Тука е въпрос на таргетиране на хора. Когато едни таргетирани хора лесно се манипулират, те затова са го направили това. Мен лично не биха ме манипулирали”, каза шеф Манчев.

„Аз лично почти не ползвам Facebook. Давайки тази информация, аз съм преценил да я дам. От друга страна, когато съм получавал такива съобщения, който по някакъв начин не ми харесват или се опитват да ме манипулират, просто ги зачерквам и не ги чета, защото сам за себе си съм преценил кой за мене е правилният източник на информация”, каза Манчев.

Материалът Има ли злоупотреба с личните ни данни във Facebook? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Времето с Будна Варна – 25 март 2018

http://budnavarna.bg/32031-vremeto-s-budna-varna-25-mart-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще остане облачно, почти без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 7°-8°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали.

Ще духа слаб в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между минус 5° и 0°, максималните ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°.

През нощта срещу понеделник в Югозападна България валежите ще се активизират.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над масивите в Западна България, но по-късно през деня облачността отново ще се увеличи и на отделни места там ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър с южна компонента.

Максималната температура на височина 1200 ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

Материалът Времето с Будна Варна – 25 март 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Защо най-продуктивните хора стават в 4 сутринта?

https://petel.bg/Zashho-nay-produktivnite-hora-stavat-v-4-sutrinta-__256931

Наскоро споделих моите мисли по въпроса какво правят предприемачите милиардери, за да бъдат продуктивни и през свободното си време. По ...

Очакват 197 млрд. долара приходи от реклама в САЩ през 2018 г.

https://petel.bg/Ochakvat-197-mlrd--dolara-prihodi-ot-reklama-v-SASHH-prez-2018-g-__256930

Рекламният пазар в САЩ се очаква да генерира 197 млрд. долара приходи тази година, което ще представлява увеличение от 5.5% в сравнение с 2017 г....

Как ще изглежда животът на Марс

https://petel.bg/Kak-shhe-izglezhda-zhivotat-na-Mars__256932

Ще изпратим първия екипаж на Марс през 2032 г.  Животът ще бъде доста труден, особено за първите четирима души, защото, ако живеете на планет...

Идва най-скъпият сериал

https://petel.bg/Idva-nay-skapiyat-serial__256934

Новият сериал по „Властелинът на пръстените“ може да се превърне в най-скъпия в историята, съобщи Screen Rant. През миналата година от Amazon по...

Предстояща война?... Защо не?!...

http://pogled.info/svetoven/predstoyashta-voina-zashto-ne.93365

/Поглед.инфо/ Ако си мислите, че днешната ситуация в света е уникално нова, то значи, че сте в дълбока грешка, драги!... Ако не знаете, че западната католическо-протестантска идея за глобална хегемония над света пронизва нейното съществуване още от Древна Елада, то значи, че дълбоко се заблуждавате, драги!...

Вицове за смяната на часа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779276

Вицове за смяната на часаВсяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Федерер напусна турнира в Маями след загуба на старта от №175 в света

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152400_federer_napusna_turnira_v_maiami_sled_zaguba_na_starta/?ref=rss


Турнирът от сериите "Мастърс" в Маями видя втората голяма изненада, след като шампионът от миналата година и №1 в света Роджър Федерер загуби още на старта. Швейцарецът изненадващо допусна обрат срещу 175-ия в ранглистата Танаси Кокинакис – 6:3, 3:6, 6:7 (4).<br /><br />Федерер, който започна много силно годината и записа 17 победи от 17 мача, с което направи най-добрия си старт на сезон, губи за втори път поред. През миналата седмица той беше победен от Хуан Мартин Дел...

Дойде лятно време! Преместете стрелките с час напред

https://petel.bg/Doyde-lyatno-vreme--Premestete-strelkite-s-chas-napred__256929

В 3 часа тази нощ преминаваме към лятно часове време, като за целта трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред. Времеват...

Пожар изпепелява Търново, от целия град остава само една къща

https://www.actualno.com/chronicles/pojar-izpepeljava-tyrnovo-ot-celija-grad-ostava-samo-edna-kyshta-news_666162.html

В миналото град Търново е бил не веднъж жертва на големи опустошителни пожари. На 20 март 1680 година избухва пожар в тогавашния квартал "Кая баш", който продължава до 25 март. От стари източници узнаваме, че градът се превръща в пепелище. “Само една къща остана, къщата на стария Ибрахим ага”.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване