Летище София въведе лятното разписание и увеличи директните и чартърните полети

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/25/3152490_letishte_sofiia_vuvede_liatnoto_razpisanie_i_uvelichi/?ref=rss


Днес влезе в сила лятното разписание на летище София. С него започва изпълнението на редовните полети до словенската столица Любляна, които ще са три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, съобщиха от пресцентъра на аерогарата.<br /><br />От днес започват и ежедневните полети на "Уизер" до Атина. От утре пък с авиокомпанията ще може да се лети до новата за летище София дестинация – Ница. Полетите ще се изпълняват в понеделник и петък.<br /><br />На...

"Хюстън рокетс" пoдобри рекорда си за най-много победи в един сезон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152487_hjustun_rokets_pobedi_rekorda_si_za_nai-mnogo_pobedi_v/?ref=rss


"Хюстън рокетс" подобри рекорда си за най-много победи в един сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА). "Ракетите" записаха 59-ия си успех от 73 мача, след като разбиха гостуващия "Ню Орлиънс пеликанс" със 114:91.<br /><br />Джеймс Хардън и компания водеха от началото до края на двубоя, като в нито един момент не бяха догонващи в резултата. В началото на последната четвърт преднината им достигна 29 точки, преди "пеликаните" да съкратят...

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Не е безспорно, но трябваше извънредна стъпка

http://clubz.bg/65832-tomislav_donchev_za_chez_ne_e_bezsporno_no_trqbvashe_izvynredna_stypka

Вицепремиерът Томислав Дончев каза в предаването "Неделя 150" на БНР, че държавата е заявила желание да участва в сделката за ЧЕЗ поради липсата на други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение:

Никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: "В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности. Ние няма как по закон да влияем върху тази сделка.“ Такъв отговор не би бил удовлетворителен. По тази причина, малко или много извънредно, беше предприета подобна стъпка. Дали тя е безспорна – не, не е безспорна. Абсолютно откровен съм."

Дончев очерта противоречивия характер на подобно решение:

"Едно подобно решение, дори да се стигне до вариант, който предполага участие на държавата като съдружник, поставя всички останали български граждани, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни дружества, в някаква степен неравнопоставено положение. Ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес, защо това да е валидно само за една част от територията на страната? Аз мога да поставя и други въпроси, но ситуацията малко или много беше извънредна, нямайки други механизми държавата да се намеси и се боя, че това беше единствената стъпка."

Разликата между 33 и 34% дялово участие на държавата е огромна, не би имало смисъл от по-ниско от 34% участие, защото то не би дало особени инструменти да се участва в процеса на вземане на решения, посочи още Дончев относно държавното участие. Като припомни, че ситуацията около сделката за ЧЕЗ по думите му е била "нагорещена и до голяма степен истеризирана не без участието на политически сили", вицепремиерът отбеляза:

"Има страхове, има публични емоции, с които трябва да се внимава. Политиката със системното подклаждане на обществени страхове е неекологична, защото влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И дори някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на управляващ, може да се наложи да успокоява страховете, които сам е посял.“

Запитан как гледа на поставянето на въпроса за имотите на тракийските бежанци на предстоящата среща ЕС - Турция във Варна, за каквото настояват от БСП, Томислав Дончев уточни, че форматът на срещата не забранява категорично поставянето и на национални въпроси, но се приема зле от партньорите и това дори е "един от рефлексите на неопитна държава-членка“. Няма как това да е темата, с която да започнат разговорите, защото и ЕС, и Турция имат сериозни теми за дискусии, а България е в ролята на посредник, допълни Дончев. по-важен според него е въпросът структурно около какво ще се фокусират разговорите:

В отговор на въпрос България подкрепя ли Турция по пътя й към еврочленство вицепремиерът изтъкна, че ако въпросът е звучал актуално преди 10-15 години и тогава е предполагал еднозначен отговор, то днес условията са други и да се отговори с „да“ или „не“ в променения контекст е несериозно.

Учени от САЩ планират да взривят астероид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779996

Учени от САЩ планират да взривят астероидПетстотинметровият астероид 101955 Bennu може да затрие живота от лицето на нашата планета, ако се блъсне в нея, съобщи Лайф. Астероидът 101955 Bennu, чиито размери са по-големи от тези на Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, може да се блъсне в Земята през 2135 г. По преценки на учените, енергията от кинетичния удар на огромния космически обект ще е

Баба Райна облече носия и духна свещички на торта за 75-годишен юбилей

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b8%d1%87/

Двоен прекрасен юбилей спретна баба Райна, както всички я наричат в село Брежани за радост на всички свои близки и приятели.Тя носи в сърцето си песента и традициите на дедите, предава ги на младите, зарежда всички с необикновената си любов, сърцатост и енергична младост.

Райна Гюрова е силна и горда българка, сърцата, усмихната, с отношение към селото и към неговото бъдеще. Тя събра най- близките си хора, като специално за празника и дойдоха от чужбина нейните деца, внуци и правнуци. Пременена в национална носия, тя посрещаше всички с широка усмивка и нескрито щастие. Специални гости на празника бяха кметовете на община Симитли, селата Полето, Брежани и Мечкул.

Грамота за принос и утвърждаване, популяризиране и съхранение на фолклорното богатство на Пиринския край получи именитата брежанка от кмета Апостолов, а уникални пафти, подарък, също окичиха носията й. „Вие сте част от армията дейци на културата и изкуството, допринесли за съхранението на фолклорното богатство на Пиринския край!

Желая здраве и дълголетие! Благодаря за Вашата любов към песните, танците и обичаите. Запазете ентусиазма и духа си и го предайте на младото поколение!“, беше част от поздрава, поднесен от кмета.

Щастието от вида на всички гости и усмихнатите деца около баба Райна не спираше.

Уникална торта под формата на носия поднесе внучката й Рени, а баба Райна духна свещичките заедно с правнуците си. С благодарност към всички гости, дошли на празника, се обърна тя, като пожела на тях да я надживеят и да живеят в разбирателство, здраве и много щастие.

Материалът Баба Райна облече носия и духна свещички на торта за 75-годишен юбилей е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Шоуто на канализацията

http://www.barometar.net/90656/

Съботната програма на БНТ досега включваше публицистичното предаване „Плюс това“ сутринта и хумористичното „Шоуто на Канала“ вечерта. Познайте кое от двете махат от началото на април. „Шоуто на Канала“ – ще въздъхнете с облекчение. То си беше мъчително за гледане. Човек чак да се изчерви от плитките и евтини хуморески и кресливите гърчове на актьорите […]

Почина победителката от първата „Евровизия“

http://www.cross.bg/asia-evroviziya-konkyrsa-1571001.html

/КРОСС/ На 94-годишна възраст почина първата победителка в конкурса „Евровизия" през 1956 г. Швейцарската естрадна певица Лиз Асиа е починала в болница в Цюрих. Това съобщи вестник „Блик", позовавайки се на информация на бившия секретар на певицата Жан Айхенбергер. Победата на първия конкурс „Евровизия" с песента Refrain е останала най-големият успех в кариерата на Асиа. По-късно тя често е канена на конкурса в качеството си на почетен гост. През 50-те години Асиа се е снимала и в няколко филма, припомня БГНЕС.    

Почина победителката в първия песенен конкурс "Евровизия" Лис Асия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779992

Почина победителката в първия песенен конкурс "Евровизия" Лис АсияПобедителката в първия песенен конкурс "Евровизия" Лис Асия почина на 94-годишна възраст в родината си Швейцария, предаде ДПА. "Лис Асия почина в болница в Цюрих", се казва в информация на сайта на "Евровизия". "Изпълнени сме със скръб, след като научихме, че Лис Асия - голямата дама на "Евровизия", си отиде от този свят.

От утре БДЖ пуска в продажба билети за Великденските празници

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779988

От утре БДЖ пуска в продажба билети за Великденските празнициЗа удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак през периода на Великденските празници, от утре (26 март) „БДЖ–Пътнически превози” ЕООД въвежда предварителна продажба на билети за всички бързи влакове. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Обичайният срок за предварителната продажба на билети и седящи места за бързите влакове е 5

Забраняват селфитата на червения килим в Кан

http://www.moreto.net/novini.php?n=371361

Забрана на селфитата на червения килим, край на предпремиерните прожекции за журналисти, обсъждания за мястото на жените в киното - артистичният директор на кинофестивала в Кан Тиери Фремо оповести промени, свързани с тазгодишното му издание през месец май, съобщи Франс прес.

Качакова: Бакърджиев може да бъде съден за мавзолея

http://dnes.dir.bg/news/mavzoley-evgeniy-bakargiev-georgi-dimitrov-lubka-kachakova-26989645

Мавзолеят на Георги Димитров трябваше да бъде преобразен и използван. Там са вложени милиони. А Бакърджиев може да бъде съден.

Вижте Илия Павлов-младши - синът на покойния бизнесмен вече е желан ерген за мнозина златотърсачки (СНИМКИ)

http://www.struma.com/lyubopitno/vijte-iliya-pavlov-mladshi-sinut-na-pokoiniya-biznesmen-veche-e_132095/

B cвeтcĸитe cpeди вeчe ce гoвopи, чe пpичинa зa тoвa e нeжeлaниeтo нa мaйĸa мy дa пpиeмe ĸaндидaт-cнaxитe. Зaтoвa и млaдия нacлeдниĸ нa импepиятa Πaвлoви пpeдпoчитa дa дъpжи пpиятeлĸитe cи нacтpaни.

Πocлeднaтa пpиятeлĸa нa милиoнepa e Aби Meйc oт Mинecoтa. Tъмнopycaтa чapoвницa гpaбвa cъpцeтo мy oщe пpeди няĸoлĸo мeceцa. Двaмaтa чecтo пoзиpaт зaeднo и cи paзмeнят мили cъoбщeния в coциaлнитe мpeжи. Ho Илия ĸaтeгopичнo oтĸaзвa дa...

Продължава

Именикът Благой Георгиев към празнуващите днес: Носете с чест името си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779979

Именикът Благой Георгиев към празнуващите днес: Носете с чест името сиДори и на имения си ден бившият футболист Благой Георгиев не изневерява на себе си и отново тренира. Той отправи поздрав в Инстаграм към всички свои съименици високо от планината, където и днес поддържа формата си със своя треньор. "Честит празник! Честит имен ден! Живи и здрави да сте! Да го носите с чест и достойнство това име!", пожела Георгиев.

Русия: Не подкрепяме талибаните

https://frognews.bg/novini/rusiia-podkrepiame-talibanite.html

Русия отхвърли американските обвинения, че подпомага и доставя оръжие на талибаните в Афганистан. По-рано американският генерал Джон Никълсън каза, че Русия работи за подкопаване на американските усилия в Афганистан въпреки общите интереси в борбата с тероризма и наркотрафика.

Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция

//dariknews.bg/novini/sviat/hiliadi-hyrvati-protestiraha-sreshtu-istanbulskata-konvenciia-2086873

Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция. Документът на Съвета на Европа описва пола като „социална роля”, което може да подкопае традиционните семейни ценности в предимно католическа Хърватия, заявиха демонстрантите и призоваха за оставка на премиера Андрей Пленко

БСП TV вече тръгва. С 2 милиона лева за начало

http://clubz.bg/65831-bsp_tv_veche_trygva_s_2_miliona_leva_za_nachalo

На днешното си заседание Националният съвет на БСП одобри финансиране за пускането на партийна телевизия. Въпросът бе поставян от социалистите в страната многократно през годините и е сред основните им искания. По информация на Клуб Z, отделената сума е 2 милиона лева. Парите ще са от годишната субсидия на партията. 

Идеята за телевизия бе обсъждана в последната една година на "Позитано" 20. Това бе и едно от обещанията на Корнелия Нинова при избирането й да лидер. Няколко месеца темата бе извън дневния ред, а и на заседание на пленума на БСП преди няколко месеца бе обсъждан документ, който поставяше под съмнение рентабилността на подобен проект. В последните седмици обаче идеята се задвижва - на предишното си заседание социалистите обявиха, че започва да се пише концепция за партийната медия, а днес бе одобрено и първоначалното финансиране. Според източници на Клуб Z по време на заседанието журналистката и член на Националния съвет на БСП Велислава Дърева е казала, че отделената сума не би била достатъчна. 

Работата по концепцията за телевизия е възложена на партийните съвети по медии и култура, както и на Изпълнителното бюро. Според социалисти стартът на партийната медия трудно боже да бъде даден в срок по-кратък от 4-5 месеца. 

Все още няма и избрано име за социалистическия канал. 

Националният съвет на БСП прие днес декларация за Деня на Тракия - 26 март, в която социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво". В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес. 

"Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията.

БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание. В него ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешния пленум председателят на партията Корнелия Нинова. Дата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро и се очаква да е през май.

В началото на април е предвидено посещение на лидера на БСП Корнелия Нинова в Черна гора и Албания, където тя ще се срещне с лидерите на партии от политическото семейство. За 16 май, в София, е насрочена среща на премиерите, комисарите и председателите на леви партии от Европа.

Продължават и изнесените заседания на ИБ на БСП в страната. Следващото е предвидено за 27 март в Пазарджик, където ще бъдат осбъдени местни проблеми и политики и организационни въпроси.

БСП поиска Борисов да бъде остър с Ердоган

http://clubz.bg/65831-bsp_poiska_borisov_da_byde_ostyr_s_erdogan

Националният съвет на БСП прие днес декларация за Деня на Тракия - 26 март, съобщи пресцентърът на партията.

В декларацията социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво". В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес. 

"Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията.

БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание. В него ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешния пленум председателят на партията Корнелия Нинова. Дата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро и се очаква да е през май.

В началото на април е предвидено посещение на лидера на БСП Корнелия Нинова в Черна гора и Албания, където тя ще се срещне с лидерите на партии от политическото семейство. За 16 май, в София, е насрочена среща на премиерите, комисарите и председателите на леви партии от Европа.

Продължават и изнесените заседания на ИБ на БСП в страната. Следващото е предвидено за 27 март в Пазарджик, където ще бъдат осбъдени местни проблеми и политики и организационни въпроси.

Почина първата победителка в Евровизия

https://offnews.bg//sviat/pochina-parvata-pobeditelka-v-evrovizia-677403.html

Почина първата победителка в конкурса "Евровизия". 

Швейцарската естрадна певица Лиз Асиа почина на 94-годишна възраст в болница в Цюрих, съобщи вестник "Блик", позовавайки се на информация на бившия секретар на певицата Жан Айхенбергер, цитиран от БГНЕС. 

Лиз Асиа спечели първото издание на конкурса през 1956 г. с песента Refrain. 

Това е и най-големият успех в кариерата на Асиа.

По-късно тя често е канена на конкурса в качеството си на почетен гост. През 50-те години Асиа се снима и в няколко филма.

БСП представя визия за България на национално съвещание

http://www.cross.bg/poseshtenie-ninova-april-1571000.html

/КРОСС/ БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание. В него ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешното заседание на НС на БСП председателят на партията Корнелия Нинова. Дата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро и се очаква да е през май. В края на април предстои посещение на делегация на ПЕС в София, с която ще бъдат обсъдени леви политики. В началото на април е предвидено посещение на лидера на БСП Корнелия Нинова в Черна гора и Албания, където тя ще се срещне с лидерите на партии от политическото семейство. За 16 май, в София, е насрочена среща на премиерите, комисарите и председателите на леви партии от Европа. Продължават и изнесените заседания на ИБ на БСП в страната. Следващото е предвидено за 27 март в Пазарджик, където ще бъдат осбъдени местни проблеми и политики и организационни въпроси.    

Кратки новини: Още един лъв от зоопарка в Разград замина за Холандия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3152482_kratki_novini_oshte_edin_luv_ot_zooparka_v_razgrad/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Още един лъв от зоопарка в Разград замина за Холандия<br /><br />Лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки "Фелида" в Холандия, където са други две лъвчета от зоопарка – Терез и Масуд. В края на ноември миналата година 3-годишният Асен...

Първи ТАЙНИ снимки от Стани богат от БНТ! Водещият не е Джаро, а....... (Изненадата е огромна)

http://www.struma.com/lyubopitno/purvi-taini-snimki-ot-stani-bogat-ot-bnt-vodeshtiyat-ne_132094/

Читател на HotArena ни изпрати интересни снимки от първите епизоди на „Стани богат“. Както стана ясно шоуто ще се излъчва но БНТ, а за водещ се спрягаше името на актьора Михаил Билалов, нашумял с ролята си на Джоро в крими сериала „Под прикритие“.

Оказа се, че това е само слух, а на стола на Ники Кънчев сяда не друг, а шефът на Националната телевизия Коко Каменаров, което се вижда и от кадъра.

Клюките дори завъртяха, че Билалов си е договорил заплата...

Продължава

Нивото на река Дунав се покачи с 13 см

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779977

Нивото на река Дунав се покачи с 13 смНивото на Дунав в силистренския участък на реката е 697 сантиметра - с 13 сантиметра по-високо от вчера, показва справка от силистренското представителство на агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. По данни на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението в Силистра критичната стойност е 785 сантиметра.

Започва кампанията за пролетно почистване в София

https://offnews.bg//obshtestvo/zapochva-kampaniata-za-proletno-pochistvane-v-sofia-677401.html

Традиционната кампания за пролетно почистване на Столичната община ще започне на 26 март и ще продължи до 28 април. Тя ще премине под мотото "Заедно да почистим София пролетно!", съобщиха от Общината.

Начало на кампанията ще дадат децата от 74 СУ "Гоце Делчев" и техните родители в район "Връбница" от 11.00 ч. в понеделник с фолклорна програма и дейности по почистване, засаждане на дървета, растителност, възстановяване и боядисване на пейките за отдих в училищния двор.

Тази година кампанията ще протече на две етапа.

През първия "Заедно да почистим, поддържаме и пазим своя квартал" от 26 март до 15 април ще бъдат почистени прилежащите територии към жилищни сгради и еднофамилни къщи, дворове, паркинги, държавни и общински учреждения, паркове, детски и спортни площадки, градинки, междублокови пространства, затревяване на свободни общински площи и др., засаждане на растителност.

През втория етап "За по-чиста и зелена София" от 16 до 28 април ще се изпълнят дейности по озеленяване на училищни дворове, детски заведения, територии около паметници, затревяване на свободни общински места, засаждане на дървета, нискостеблени храсти и цветя в градинки и паркове, възстановяване на пейки и боядисване на същите; почистване на ел. табла от агитационни материали, рисуване от спонсори.

Ще бъдат почистени територии около манастири, крайградски места и зони за отдих, затревяване на свободни площи, засаждане на дървета, нискостеблена растителност, цветя.

За кампанията по пролетното почистване ще бъдат осигурени 50 000 чувала и 20 000 ръкавици. Изпратени са покани до строителни и транспортни фирми за включване в кампанията с транспортна и товарачна техника, която ще бъде насочена към районните администрации за почистване на нерегламентираните сметища.

Банов: За културата вечно няма пари и е подценена

http://dnes.dir.bg/news/kultura-largoto-kabinet-borisov-3-26989576

Проблемът с Ларгото е по-сложен от три разбити плочки. Културата е системно недофинансирана и подценена.

Откраднаха дарения от църква

https://frognews.bg/novini/otkradnaha-dareniia-tsarkva.html

Пари от кутия с дарения в църква в Раковски са били откраднати. Жертва на престъплението е католическия храм ”Свети Михаил Архангел” в града.

Понеделникът след преместване на стрелките е най-критичен за здравето ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=371376

Местим стрелките на часовниците с един час напред тази нощ. В 3.00 ч. преминаваме към лятното часово време, припомнят от Българския институт по метрология. Местенето на стрелките обаче не се отразява положително на здравето, според д-р Веселин Герев.

И лъвът Асен от Разград замина за Холандия при Терез и Масуд

https://www.24chasa.bg/region/article/6779971

И лъвът Асен от Разград замина за Холандия при Терез и МасудИ лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки „Фелида“ в Холандия. Там вече са други две лъвчета от зоопарка – Терез и Масуд. В края на ноември миналата година 3-годишният Асен пристигна в тежко състояние в София, след като месеци наред бе живял в лоши условия.

Федерер отново ще пропусне целия сезон на червени кортове

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152481_federer_otnovo_shte_propusne_sezona_na_cherveni_kortove/?ref=rss


Световният №1 Роджър Федерер ще пропусне сезона на червени кортове за втора поредна година. 36-годишният швейцарец потвърди очакваната новина, след като претърпя сензационната загуба срещу австралиеца Танаси Кокинакис още в първия си мач в Маями.<br /><br />Освен че сдаде трофея в Бискейн, Федерер ще отстъпи и първото място в световната ранглиста след края на турнира. Рекордьорът по титли от Големия шлем не беше губил два поредни мача от 2014 г., а за пръв път от 15 години толкова...

Министър Боил Банов: Културата е системно недофинансирана и подценявана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779968

Министър Боил Банов: Културата е системно недофинансирана и подценяванаПроблемът с Ларгото е по-сложен от три разбити плочки. Там има сериозна отводнителна система, плочките върху самите куполи са закрепени на специални скари и винаги има хипотеза при по-активно въздействие отгоре те да се разместят. Това каза министърът на културата Боил Банов пред БНТ по повод острите коментари за необходимост от ремонтни работи по

Полицията в Германия арестува Карлес Пучдемон

http://clubz.bg/65830-policiqta_v_germaniq_arestuva_karles_puchdemon

Бившият премиер на автономното правителство на Каталуня Карлес Пучдемон е бил арестуван от властите в Германия. Новината съобщава Би Би Си, като цитира адвокати на сепаратисткия лидер.

Той бил задържан днес по обяд, след като влязъл в страната с кола от съседна Дания. Пучдемон пътувал към Белгия, където пребивава в доброволно изгнание от края на октомври 2017 г.

Сепаратисткият лидер е арестуван в съответствие със задействаната отново от испанските власти европейска заповед за неговото задържане, заяви адвокатът му Жауме Алонсо-Куевияс. Той ще остане в германски полицейски участък.

В Белгия Пучдемон имал намерение да се постави на разположение на властите в Брюксел.

На 22 март испанските власти задействаха наново заповедта за неговия арест по обвинения в сепаратистка и антидържавна дейност. По онова време той се намираше във Финландия. Искането за екстрадиране пристигна в Хелзинки. Но каталунският политик напусна скандинавската страна през нощта срещу събота. Той не използвал самолетния билет, който имал за Белгия.

Карлес Пучдемон бе премер на Каталуня до 27 октомври 2017 г. На тази дата регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост от Испания. В отговор централното правителство в Мадрид задейства член 155 от конституцията. Автономията на Каталуня бе временно отнета, парламентът й бе разпуснат, а цялото правителство начело с Пучдемон - уволнено.

Насрочени бяха регионални парламентарни избори в края на 2017 г. Резултатът от тях е, че макар нито една от трите сепаратистки партии да не е първа сила, взети заедно, те пак имат абсолютно мнозинство.

Пучдемон бе отново номиниран за премиер, но впоследствие се отказа, тъй като Конституционният съд в Испания постанови, че той няма право да управлява от дистанция. След него бе предложен Жорди Санчес, който обаче е в ареста и също няма право да бъде избран.

На 22 март бе гласувана кандидатурата на сепаратиста Жорди Турул. Той не събра необходимото абсолютно мнозинство. За вчера бе предвидено повторно гласуване, но в петък вечер Турул бе арестуван заедно с още петима свои съратници.

Парламентът на Каталуня има време да избере премиер най-късно до 22 май. В противен случай ще бъдат насрочени нови избори.

Намаляването на храната удължава живота

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6779964

Намаляването на храната удължава животаНамаляването на храната дори с малко може да удължи живота, съобщи ЮПИ. Метаболизмът намалява значително, ако човек ограничи храната си само с 15 процента за две години. Това показа малко клинично изпитание на учени от института Пенингтън, предаде БТА. Спазвалите диета 34 участници в изследването, които са били на средна възраст 40 години,

Агентът на Обертан: За нас бе най-важно той да играе редовно (видео)

https://offnews.bg//futbol/agentat-na-obertan-za-nas-be-naj-vazhno-toj-da-igrae-redovno-video-677405.html

Във Франция отново се сетиха за футболиста на Левски Габриел Обертан. Неговият агент Жером Лансери бе гост в студиото на канала SFR Sport.

В предаването компания му правеха величия от миналото като Кристоф Дюгари, Уилям Галас и Франк Лебьоф. Когато водещата попита защо се е стигнало до пропадането на Обертан, Лансери пробва да замаже положението.

"Габриел е перфекционист. Може би той прекалено рано премина в Манчестър Юнайтед преди години, но няма как да го критикуваме, защото от друга страна това бе възможност, която не се открива всеки ден. Изведнъж той попадна в един галактически отбор с Уейн Рууни, Патрис Евра, с играчи, които бяха на върха.

После отиде в Нюкасъл, където игра най-много от французите, но там някои методи бяха спорни. На 27 години, при изтичащ договор, се появи изгодна възможност за Русия, която обмислихме. Условията за живот бяха отлични (б.р. - визира Анжи), но след това клубът си смени собственика и изведнъж всичко се срина.

Заплатата се промени и по средата на зимата (2016-а) Габи се оказа без отбор. Покрай Нова година по принцип е много трудно да се осъществи сериозен трансфер. Той просто искаше да си върне радостта от футбола. Имах няколко опции във Франция, но после се чухме с един бивш треньор на резервите на Манчестър Юнайтед - Уарант Джойс, който много харесва Обертан.

В този момент той бе начело на Уигън във второто ниво на Англия. Опитвам се винаги да правя така, че играчите ми да преоткрият удоволствието от играта. Така бе и този път. Избрахме Уигън, но междувременно Джойс бе уволнен и клубът влезе в негативна спирала.

Габи все пак записа доста мачове в края на сезона, натрупа минути, но след изпадането на Уигън ние отново трябваше да търсим нов проект. Миналото лято се оказа, че президентът на Левски вярва много в играча, гарантираше му игрово време, а за нас бе най-важно Обертан да играе редовно", каза Лансери.

Най-дългият полет към Европа вече е факт (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65829-naj_dylgiqt_polet_kym_evropa_veche_e_fakt_video

Боинг 787-9 на австралийската авиокомпания "Куонтас" кацна днес на лондонското летище Хийтроу, след като извърши за пръв път в историята пътнически полет без междинно кацане от Австралия до Великобритания. (Кацането може да видите във видеото след текста)

Машината излетя от австралийския град Пърт в събота и пристигна в Лондон рано тази сутрин, прекарвайки във въздуха над 17 часа. Дължината на трасето бе 14 498 км. В историческия полет участваха над 200 пътници и 16-членен екипаж.

Най-далечни директни търговски полети изпълняват в момента самолети Боинг 777-200 на компанията "Катар еъруейз", свързващи от миналия февруари Доха с град Окланд в Нова Зеландия, разположен на разстояние 14 535 км от столицата на Катар.

Пърт се намира в Западна Австралия, на брега на Индийския океан, и оттам е далеч по-удобно да се лети до Европа, отколкото от трите най-големи австралийски града - Сидни, Мелбърн и Бризбейн, разположени на източното крайбрежие, в които живее почти половината население. При все това изпълнителният директор на "Куонтас" Алън Джойс заяви, че неосъществимите доскоро мечти за директни полети от Сидни и Мелбърн до Лондон може скоро да станат реалност благодарение на пътническите самолети от ново поколение Еърбъс А-350-900 Ултра лонг рейндж и Боинг 777-8.

ЧЕЗ раздаде за шести път стипендии на най-успешните ученици от професионалните гимназии

https://frognews.bg/novini/chez-razdade-shesti-pat-stipendii-nai-uspeshnite-uchenitsi-profesionalnite-gimnazii.html

Шестима ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България получиха стипендии от ЧЕЗ за втория срок на учебната 2017-2018 г. в шестото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

Предварителни изпити по математика и химия се провеждат в СУ днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779956

Предварителни изпити по математика и химия се провеждат в СУ днесКандидатстудентските изпити по математика II и по химия от предварителната сесия се провеждат днес в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи пресцентърът на висшето училище. Изпитът по математика е от 9.00 часа и на него кандидат-студентите трябва да решат осем задачи. При решаването на задачите се използват знания от различни теми на

Eрдоган пристига с два самолета антураж и мощна охрана

http://www.cross.bg/erdogan-varna-ponedelnik-1570998.html

/КРОСС/ Два самолета антураж, сред които и собствен готвач, води в понеделник във Варна Реджеп Ердоган, разкри "24 часа". Готвачът ще следи дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безопасни и отговарят на мюсюлманските изисквания. Вечерята на Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов в понеделник в двореца "Евксиноград" трябва да затопли отношенията между Турция и ЕС, които бяха определени като крайно влошени от Борисов в петък. Разговорите са насрочени за късно вечерта в понеделник. Първи във Варна ще кацне Доналд Туск, след него идват Юнкер и двата самолета на Ердоган. Турският държавен глава води и засилена охрана със себе си. От десетина дни голяма група турски охранители е във Варна и координира с НСО мерките за сигурност. Турската охрана проверява както маршрутите, по които Ердоган ще стигне от летището до двореца, така и доставките на продуктите за официалната вечеря. Ердоган води и 4-ма свои министри, въпреки че форматът на срещата е 1 плюс 2. От българска страна освен Борисов в разговорите ще участват външната министърка Екатерина Захариева и министърката на европредседателството Лиляна Павлова. Все още не е ясно дали турският президент ще доведе и съпругата си. Засега обаче не било предвидено преспиване на Ердоган във Варна и по-вероятно той щял да бъде без първата си дама

Най-малко 12 загинаха при катастрофа с автобус в Еквадор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779951

Най-малко 12 загинаха при катастрофа с 
автобус в Еквадор

Най-малко 12 души загинаха и 25 бяха ранени вчера при катастрофа с автобус в западната еквадорска провинция Манаби, предаде Франс прес. Инцидентът се е случил около 14 ч. местно време (19 ч. по Гринуич) според националната Комисия по транспорта, предава БТА. Катастрофите по пътищата са сред основните причини за смъртността в Еквадор.

Малинов: От срещата ЕС-Турция най-много печели Ердоган

http://dnes.dir.bg/news/erdogan-evropredsedatelstvoto-2018-26989523

“Срещата „Турция – ЕС“ в момента върши много по-голяма услуга на президента на Турция Реджеп Ердоган, отколкото на ЕС.

Костадинов: Всички говорят за сделката ЧЕЗ, аз - за аферата „ЧЕЗ"

http://www.cross.bg/kostadinov-sdelkata-durzhavno-1570997.html

/КРОСС/ „Всички говорят за сделката ЧЕЗ, аз съм склонен да говоря за аферата „ЧЕЗ", която е с международно измерение. Не бих посъветвал никоя държава да участва в подобна афера. Сделката трябва да се рестартира и да започне на светло с нова процедура". Това каза в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР Атанас Костадинов от БСП. По думите му, сегашното ни законодателство съдържа основания, Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе по няколко хипотези, сред които и предполагаемата задлъжнялост на оператора. „Българската държава винаги може да стои встрани, права до масата и без никой да я допуска до масата на вземане на решения, но ние твърдим с нашето писмо до КЕВР, че и в момента българското законодателство при определени съмнения позволява сделката да бъде спряна, стопирана, замразена или разплетена", коментира Костадинов. Относно работата на временната парламентарна комисия за ЧЕЗ, Костадинов посочи, че не е ясен произходът на "един от малкото базови документи за работа на комисията", депозираното от премиера в секретната секция на деловодството на парламента писмо, което представлява снимка на таблица с участници в сделката.Той е на мнение, че създадената по време на първите два кабинета на Бойко Борисов среда за инвеститорите и на обикновения бизнес е такава, че "ги кара по най-бързия начин да напуснат страната"

Борис Джонсън отхвърли обвинения за нарушения при разходите за референдума за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779948

Борис Джонсън отхвърли обвинения за нарушения при разходите за референдума за БрекзитБританският външен министър Борис Джонсън отхвърля категорично обвиненията за нарушения при разходите за кампанията за референдума през 2016 година за напускане на Европейския съюз, предава AFP. Към него са отправени обвинения, че за да не надхвърли ограниченията за финансиране средства са прехвърляни на по-малка кампания,

Осем са убити при полицейска операция в Рио Де Жанейро

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779946

Осем са убити при полицейска операция в Рио Де ЖанейроОсем души са убити при полицейска операция в Рио Де Жанейро, проведена събота сутринта, предава AFP. Военната полиция, която в момента действа на територията на щата Рио де Жанейро съобщава, че екипи са патрулирали в южната и югоизточната част в обхванатия от насилие беден квартал Росиня, когато са „влезнали в конфронтация с престъпници“,

Издирват мъж, който трови домашните кучета в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nyAT2MZz_Sw/

Жителите на бургаски квартал издирват мъж, който умишлено трови домашните им кучета. Те разпространиха кадри от охранителна камера и се надяват някой да го разпознае.  Охранителна камера на една от къщите е заснела  мъжа, подхвърлил отровата. Вижда се как той няколко пъти се връща, за да види дали е подействала и хвърля още. Кадрите са предадени на полицията, съобщава bTV.

Русия отхвърли твърдения на генерал от САЩ, че подкрепя талибаните в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779944

Русия отхвърли твърдения на генерал от САЩ, че подкрепя талибаните в АфганистанРусия отхвърли твърденията на командира на натовските сили в Афганистан, че подкрепя и дори доставя оръжие на талибаните, предаде Ройтерс. В интервю пред Би Би Си миналата седмица генерал Джон Никълсън каза, че Русия работи за подкопаване на американските усилия в Афганистан въпреки общите интереси в борбата с тероризма и наркотрафика.

Русия отхвърли US твърдения, че въоръжава талибаните

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-talibanite-rusia-putin-26989475

Русия отхвърли твърденията на командира на натовските сили в Афганистан, че подкрепя и дори доставя оръжие на талибаните.

'Островът' от боклук в Тихия океан се оказа много по-голям от досегашните оценки

https://offnews.bg//sviat/ostrovat-ot-bokluk-v-tihia-okean-se-okaza-mnogo-po-goliam-ot-dosegas-677396.html

"Островът" от боклук в Северния Тихи океан се оказа много по-голям от досегашните оценки и продължава да се разраства, съобщиха световните агенции.

Повече от 79 000 тона пластмасови отпадъци плуват на площ от 1,6 млн. кв.км в Тихия океан. Струпването им се оказа много по-плътно, като масата е 16 пъти по-голяма от предишните изчисления.

"Островът" е образуван на 99,9% от пластмаса. Повече от три четвърти от боклуците са парчета над 5 см. Микропластмасата с размер под 5 мм е около 8% от общата маса, но тя е 94 процента от плуващите в района парчета.

Микропластмасата се натрупва бързо - от 0,4 кг на кв. км през 70-те години на миналия век до 1,23 кг/кв.км през 2015 г. Тя е особено опасна за морските организми и по хранителната верига достига и до човека.

Данните за "острова" от боклук са на холандската неправителствена организация "Клийнъп фаундейшън".

Ограничават движението в части на София заради посещението на словенския президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779940

Ограничават движението в части на София заради посещението на словенския президентВъвежда се организация на движението във връзка с официалното посещение на президента на Република Словения. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на делегацията, както следва: От 12.00 часа днес до отпътуване на делегацията на 26 март 2018 г.

Нов гол за Георги Христов в САЩ (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6779941

Бившият голмайстор на "А" група Георги Христов продължава да вкарва за "Тампа Бей Раудис" в USL, второто ниво в САЩ. Той отбеляза второто попадение за 2:0 над "Бетелхъм Стийл". Така Христов е само на две попадения от вечния рекорд на клуба за цялата му

Григор Димитров има положителен баланс срещу тазвечершния си съперник

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-ima-polozhitelen-balans-sreshtu-tazvechershnia-si-sape-677402.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще изиграе тази вечер своя втори двубой на турнира в Маями, като негов съперник ще бъде Жереми Шарди.

Французинът започна седмицата като №90 в света, а рекордът в кариерата му е №25 през 2013-та година. Шарди е на 31 години, а до тук в Маями изиграе един двубой повече, като победи съответно Рожерио Дутра Силва и своя сънародник Ришар Гаске.

До този момент Шарди и Григор са се срещали 4 пъти, като българинът води с 3:1 победи. Единствената победа на французина е при първата им среща през 2011-та година на "Ролан Гарос".

Двубоят между двамата, който ще бъде на централния корт, се очаква да започне около 23:00 часа наше време. Залогът е място на осминафиналите в турнира.

Над 500 души бягаха на най-масовия крос в историята на Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371375

Въпреки лошото време и нулевите температури над 500 души се включиха в най-масовия крос, организиран до момента във Варна, видя репортер на Moreto.net Инициативата RunCity се проведе в събота в морската столица и включваше дисциплините 2км, 5км и 10км.

Героят на Франция Арно Белтрам се венчал в реанимацията малко преди да умре за голямата си любов Мариел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285341_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%90%D1%80%D0%BD%D0%BE+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B0%D0%B

 Полковникът от жандармерията Арно Белтрам, който се размени срещу заложник в супермаркета във френския град Треб, се е венчал в болницата малко преди да почине. Това съобщава „Льо Монд“. Както БЛИЦ съобщи, 44-годишният Арно успя да убеди 26-годишния имигрант от Мароко Редуан Лакдим да пусне един от заложниците, които държал в супермаркета на 23 март, и той да влезе на негово място. При щурма на сградата Арно бил ранен с четири куршума и по-късно почина.   Свещеник извършил бракосъчетанието в реанимацията. Отец Жан-Батист пристигнал тичешком в болницата в Каркасон, страхувайки се да не закъснее.   Свещеникът от седмици участвал в подготовката на сватбата на Арно и Мариел, които вече имали гражански брак. Църковният брак и сватбата трябвало да се състоят през юни.   „Дадох му причастие за брак и причастието на болните“, разказва Жан-Батист.   Белтрам работел в Париж, но често ходил в южната част на Франция на командировки. Там той срещнал Мариел, която е ветеринар и е ходила на мисии в Африка.   Със свещеника Арно се запознал през лятото на 2016 година при обиколка на местния манастир. „Веднага имаше симпатия, той е изключително интелигентен и смел мъж и контактът веднага се получи. Той беше мъж, който беше открил вярата“, разказва Жан-Батист. Превод и редакция: БЛИЦ 

 
 

Няма да има промени в неизбежната отбрана

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285340_+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%

 Няма да има промени в текстовете на НК за неизбежната отбрана. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред „Дарик”. За подобни промени се заговори, след като пловдивският лекар д-р Иван Димитров застреля Георги Джевизов-Плъха, който бе влязъл в гаража му, за да краде. За такива промени настояват от ВМРО, а премиерът Бойко Борисов поиска работна група да ги напише. Според Цачева обаче тази група ще излезе с доклад, че подобни промени не са нужни. Пред работната група категорично против промяната становища са дали прокуратурата, съдът, Висшият съдебен съвет и адвокатурата, както и НПО-та. 

„Очаквам доклад идните дни, в началото на седмицата, че няма да има промени в института на неизбежната отбрана”, заяви Цачева.

Опит да се промени законът в посока разширяване на неизбежната отбрана бе направен през 1997 г. Тогава Конституционният съд отмени повечето текстове като противоречащи на Конституцията. 

Обама: Северна Корея е реална заплаха

https://petel.bg/Obama--Severna-Koreya-e-realna-zaplaha__256958

Преговорите за ядрената програма на Северна Корея се затрудняват от изолацията на страната. Това заяви бившият президент на САЩ Барак Об...

Доктор: Смяната на времето вреди на организма ни

https://petel.bg/Doktor--Smyanata-na-vremeto-vredi-na-organizma-ni__256959

От астрономическа гледна точка превъртането на стрелките няма значение, но за хората ще се необходими няколко дни за адаптирането им, каз...

В Казахстан за Мъри Стоилов: Удивително! Невероятно! Фантастично!

https://petel.bg/V-Kazahstan-za-Mari-Stoilov--Udivitelno--Neveroyatno--Fantastichno-__256960

Медиите в Казахстан не скриха удовлетворението си от победата на националния отбор над Унгария с 3:2 в дебюта на Станимир Стоилов като сел...

Хашим Тачи вещае историческо споразумение между Сърбия и Косово

https://petel.bg/Hashim-Tachi-veshhae-istorichesko-sporazumenie-mezhdu-Sarbiya-i-Kosovo__256961

Косовският президент Хашим Тачи вярва, че споразумение за всеобхватно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина е възможно д...

Внимание! Никога не правете тези неща преди лягане, страшно вредни са

https://petel.bg/Vnimanie--Nikoga-ne-pravete-tezi-neshha-predi-lyagane--strashno-vredni-sa__256962

Сънят е едно от най-важните неща, за да сме здрави. Повечето от нас не осъзнават обаче, че има голямо значение не само от продължителността,...

Професор от БАН хвърли бомбата: Над 80 вида извънземни щъкат между нас

https://petel.bg/Profesor-ot-BAN-hvarli-bombata--Nad-80-vida-izvanzemni-shhakat-mezhdu-nas__256963

На земята сред нас бродят между 60 и 80 типа извънземни същества, заяви пред „Телеграф“ проф. Лъчезар Филипов от БАН, позовавайки се на свед...

Службите са на крак! И пиле не може да прехвръкне заради срещата на Ердоган, Юнкер и Туск във Варна (видео)

https://petel.bg/Sluzhbite-sa-na-krak--I-pile-ne-mozhe-da-prehvrakne-zaradi-sreshhata-na-Erdogan--YUnker-i-Tusk-vav-Varna--video-__256964

Ден преди срещата на върха във Варна службите са на крак. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще ...

Томислав Дончев назова с какъв процент държавата би трябвало да се включи в сделката за ЧЕЗ

https://petel.bg/Tomislav-Donchev-nazova-s-kakav-protsent-darzhavata-bi-tryabvalo-da-se-vklyuchi-v-sdelkata-za-CHEZ__256965

Снимка: "Канал 3" Вицепремиерът Томислав Дончев назова с какъв процент държавата трябва да се включи в сделката за ЧЕЗ, ако бъде допуснат...

Йоана Николова от клуб Чар ДКС (Варна) спечели титлата в многобоя при жените на турнира "Руми и Албена"

https://petel.bg/Yoana-Nikolova-ot-klub-CHar-DKS--Varna--specheli-titlata-v-mnogoboya-pri-zhenite-na-turnira-Rumi-i-Albena__256966

Йоана Николова от клуб Чар ДКС (Варна) спечели титлата в многобоя при жените в българското класиране и златните медали на обръч, топка и бу...

Първи в историята директен полет Австралия-Великобритания

https://petel.bg/Parvi-v-istoriyata-direkten-polet-Avstraliya-Velikobritaniya__256967

Състоя се първият в историята директен полет между Австралия и Великобритания без самолетът да каца за презареждане. Разстоянието от 14 500...

Историческо злато за варненски плувец в Австрия

https://petel.bg/Istorichesko-zlato-za-varnenski-pluvets-v-Avstriya__256969

Щафетата на българския национален отбор по плуване влезе в историята на силния международен турнир „Мултинейшънс“. Спортният форум, в к...

Важна информация за седмокласниците и техните родители

https://petel.bg/Vazhna-informatsiya-za-sedmoklasnitsite-i-tehnite-roditeli__256970

Започна кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. За втора поредна година балообразуванет...

Дарин Великов: За първи път съм доволен от отбора

https://petel.bg/Darin-Velikov--Za-parvi-pat-sam-dovolen-ot-otbora__256968

Старши треньорът на Черно море Тича Дарин Великов остана доволен, въпреки поражението от Балкан. "Това е първият мач в който мога да к...

Ферибот със 192-ма души се блъсна в скали край Южна Корея

https://petel.bg/Feribot-sas-192-ma-dushi-se-blasna-v-skali-kray-YUzhna-Koreya__256971

Бреговата охрана в Южна Корея провежда спасителна акция, опитвайки се да помогне на 192-ма души от ферибот, блъснал се в скали край югозапад...

САЩ засилват интернет шпионирането зад граница

http://econ.bg/Новини/САЩ-засилват-интернет-шпионирането-зад-граница_l.a_i.759556_at.1.html

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон, улесняващ обмяната на данни на интернет потребители с чуждестранните правоохранителни органи....

Важна ли е националността на извършителя?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285339_%D0%92%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB

 Случаят изглежда пределно ясен: една млада жена бива изнасилена и умъртвена. Извършителят е млад мъж – бежанец, който твърди, че е от Афганистан. В социалните медии се надига буря от възмущение, медиите отразяват нашироко убийството в южногерманския град Фрайбург, а в страната расте страхът от чужденците.

Не толкова голям бе интересът на обществото и медиите към едно събитие, последвало малко по-късно: в центъра на Фрайбург се събраха афганистанци, за да изразят съпричастие към близките на убитата Мария. „Искаме да покажем, че не всички бежанци са престъпници", заявиха някои от събралите се там бежанци, което прозвуча като опит за оправдание.

В седмиците след убийството на Мария Л. през есента на 2016 година, няколко граждански инициативи във Фрайбург, защитаващи правата на бежанците, трябваше да блокират своите сайтове, тъй като бяха засипани от обиди и враждебни коментари. като например това, че били „закрилници на убийци".

Извършителят на убийството Хусеин К. наскоро беше осъден на доживотен затвор. И макар съдебният процес срещу него да е приключил, дебатът в обществото не стихва.

Важно ли е откъде е престъпникът?

"В момента има силно фиксиране над темата за негерманските извършители. Често пъти виждаме по колко фатален начин това се отразява на някои несправедливо заподозрени хора", казва юристката Дорис Либшер от Хумболтовия университет в Берлин. Тя твърди, че през последните години има увеличение на „расистките и човеконенавистни обвинения срещу различни малцинства", които явно все по-малко стряскат обществото. А от тях най-често страдат малцинствата, добавя изследователката на дискриминацията и расизма.

Националната принадлежност на един престъпник не може да обясни защо той е извършил определено деяние, твърди криминоложката Дана Хунолд. Според нея, прекалено силното фокусиране върху произхода на извършителите може да отведе и към грешна следа – както например при серията убийства над чужденци в Германия, извършена от дяснотерористичната групировка "Националсоциалистически нелегални". Тъй като жертвите в този случай бяха предимно от турски  произход, полицията първоначално подозираше самите семейства или турски трафиканти на дрога. В случая следствените органи са били заблудени от признака „произход".

Медиите - между чука и наковалнята

Deutschland Freiburg - Prozess gegen Hussein K. wegen Mord von Maria Ladenburger (picture-alliance/ROPI/A. Pisacreta)

Извършителят Хусеин К. получи най-тежкото възможно наказание - доживотна присъда

Дискусията за това дали да се споменава националният произход на извършителите на престъпления придоби особена острота след новогодишната нощ в Кьолн при посрещането на 2016-а. На площада пред Кьолнската катедрала тогава се стигна до сексуални издевателства над жени, извършени предимно от мигранти от Северна Африка. Впоследствие бяха отправени обвинения не само към работата на полицията, а и към оскъдните информации на медиите, в които отначало не се съобщаваше, че сред извършителите е имало и голям брой бежанци.

Голям брой германски журналисти тогава се запитаха как точно би трябвало да се съобщава за подобни престъпления. Германският кодекс за работата на медиите също не може да послужи като точен ориентир. Той препоръчва произходът на извършителите да се назовава само когато това се налага поради високия обществен интерес. Но кога има такъв?

Deutschland Freiburg - Kerzen und Blumen in Gedenken an die ermordete Maria Ladenburger (picture-alliance/ROPI/A. Pisacreta)

Цветя и свещи на лобното място на Мария Л. във Фрайбург

Различните медии процедират по различен начин. В „Саксонски вестник" в Дрезден например винаги назовават произхода на извършителите, защото са на мнение, че това е важен елемент от цялата информация. „Ако не го правим, хората така или иначе ще си мислят, че става дума за чужденци", казва криминалният репортер Александър Шнайдер. Вестникът обаче не пропуска да спомене и когато германски граждани са замесени в престъпления.

Юристката Дорис Либшер обаче не е съгласна с подобна практика. „Би трябвало да се преценява дали общественият интерес е по-голям от вредата, която би могла да бъде нанесена на отделен човек или на група от хора", казва тя. И предлага един по-различен поглед: „Когато десните популисти тръбят, че бежанците внасят убийства и престъпност в Германия, аз се съгласявам с тях. Защото имаме много случаи на опожарявания на бежански приюти и дори на убити бежанци, т.е. на хората, които по закон трябваше да защитаваме".

Леко семетресение в района на Конче в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779938

Леко семетресение в района на Конче в МакедонияЗеметресение с магнитуд 2.1 по Рихтер е регистрирано в района на община Конче в Македония. Това сочи справка на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ)към Българската академия на науките (БАН), цитирана от "Фокус". Трусът е регистриран около полунощ. Дълбочината на земетресението е 15 км.

Това ли ще е следващата бойна машина на българската армия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285338_%D0%A2%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1

 Две години след като Automedia.bg избра Artec Boxer за една от десетте най-изумителни офроуд машини в света, бронетранспортьорът бе представен официално в София. Boxer e eдин от вариантите за превъоръжаването на пехотните части на бъргарската армия.

„Радвам се, че германските компании проявяват интерес да предлагат своите продукти в отбранителната промишленост, защото в крайна сметка ние, България и Германия, сме много близки партньори в НАТО“, заяви посланикът на Германия у нас Херберт Салбер. "България има нужда да модернизира военното си оборудване, така че то да отговаря на стандартите на НАТО", напомни той.

Boxer се произвежда от Artec - съвместна германо-холандска компания със седалище в Мюнхен. Тя е сред кандидатите за модернизация на българските сухопътни войски и иска да включи и български компании в проекта си.

Boxer е на пазара от 2011 и вече е на въоръжение в три армии от НАТО: Германия, Холандия и Литва. Австралия чака първите доставки тази година, а Великобритания и Словения също преговарят да го купят.

Задвижването му е 8х8, с 15,9-литров дизелов V8 двигател, чиято максимална мощност достига 721 конски сили, а въртящият момент е 2700 Нютонметра. Въпреки солидното тегло, което в зависимост от оборудването е между 24 и 38,5 тона, Boxer спокойно развива максимална скорост от 103 км/ч. Обхватът му с едно зареждане е 1100 километра.

По статията работи: Automedia.bg

Ферибот със 192-ма души се блъсна в скали край Южна Корея

//dariknews.bg/novini/sviat/feribot-sys-192-ma-dushi-se-blysna-v-skali-kraj-iuzhna-koreia-2086870

Бреговата охрана в Южна Корея провежда спасителна акция, опитвайки се да помогне на 192-ма души от ферибот, блъснал се в скали край югозападното крайбрежие на страната, предаде Асошиейтед прес.
 
Според служител на бреговата охрана шансовете за спасяване са добри, защ

20 см делят река Тунджа от преливане в Елхово

//dariknews.bg/novini/bylgariia/20-sm-deliat-reka-tundzha-ot-prelivane-v-elhovo-2086868

До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра. Това съобщи за БТА дежурният в общината.

Сега

МВнР: България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285337_%D0%9C%D0%92%D0%BD%D0%A0%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%BA%

 България не е взимала решение за експулсиране на руски дипломати заради случая "Скрипал", заявиха от пресцентъра на МВнР за БТА.

 

Изявлението е по повод публикация на вестник "Times" в която се посочва, че САЩ и до 20 европейски страни, сред които и България се готвят да експулсират руски дипломати, свързани с руските разузнавателни мрежи.

На 4 март т. г. бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление /ГРУ/ Сергей Скрипал, живеещ във Великобритания след размяна на шпиони с Русия, и дъщеря му Юлия са били отровени според Лондон в Солсбъри с нервнопаралитично вещество.

Британските власти заявиха, че това вещество е разработено в Русия и обвиниха Москва, че е замесена в инцидента.

В четиричасови преговори в четвъртък вечерта британският премиер Тереза Мей е привлякла подкрепата на Франция, Германия, Литва и Ирландия за решителен отговор, който трябва да разстрои мрежата от руски операции, идентифицирана от британското разузнаване, писа по-рано днес БТА.

Руските власти категорично отрекоха и посочиха, че нито в Съветския съюз, нито в Русия е имало програми за разработване на такова вещество.

 

По статията работи: Веселина Василева

/Видео/ Мирела Кючукова от Православния център стана „Жена на годината на Благоевград” за 2018 година

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%ba%d1%8e%d1%87%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8/

Ръководителката на Православния център към Неврокопска Света митрополия Мирела Кючукова стана „Жена на годината на Благоевград” за 2018 година.Отличието и бе връчено на тържествена церемония в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.Водещи на церемонията бяха Силвия Домозетска и Слави Илиев.

Мирела Кючукова е майка на три деца, две от които са осиновени.Тя се грижи и за доброволческата кухня за бедни към църквата „Свети Николай“ в Благоевград, която бе открита през декември.Там се хранят около 120 човека.  Веднъж седмично те получават топла храна, има много доброволци, които се включват.

Общо десет жени получиха номинации за надпреварата.Конкурсът „Жена на годината на Благоевград” за 2018 година е вече 15 години част от живота на Благоевград.

Ето кои бяха номинираните
1. Валентина Атанасова – треньор, председател на Плувен клуб „Пирин“;
2. Венета Ифандиева – общественичка, действен доброволец в Българския червен кръст;
3. Екатерина Захариева – общественичка, активен член на сдружение „Движение – Ние, жените“ ;
4. Елка Миленкова – общественичка;
5. Милена Донева – Ръководител на Комплекс за социални услуги към Бюджетно Звено „Заведения за соц.услуги“ към Община Благоевград;
6. Мирела Кючукова – Ръководител на Православния център към Неврокопска Света митрополия
7. Нина Илиева – бизнесдама, благотворител;
8. Росица Зиновиева – преподавател;
9. Соня Гальова – химик-лабарант в ЮЗУ, защитник на животните;
10. д-р Юлия Цветанова – лекар

Материалът /Видео/ Мирела Кючукова от Православния център стана „Жена на годината на Благоевград” за 2018 година е публикуван за пръв път на Региона Бг.

В Русия над 450 професии са забранени за жени

http://econ.bg/Новини/В-Русия-над-450-професии-са-забранени-за-жени_l.a_i.759555_at.1.html

Звучи невероятно, но очевидно е факт: в Русия над 450 професии са забранени за жени. Защото се смята, че тежкият физически труд вреди на здравето на...

Патриарх Неофит оглави светата литургия за Благовещение

http://www.cross.bg/blagoveshtenie-chovechestvoto-neofit-1570995.html

/КРОСС/ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави светата литургия за Благовещение. Литургията се отслужва в храм "Св. Йоан Рилски" в Софийската духовна семинария. Днес православната църква чества един от най-светлите си празници - Благовещение. На този ден се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Това е едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото. Имен ден днес празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.    

Антон Недялков сменен при равенство на ФК "Далас"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6779936

Антон Недялков сменен при равенство на ФК "Далас"Националът Антон Недялков игра 50 минути за ФК "Далас" при равенството 1:1 с "Портланд Тимбърс" у дома от американското първенство. Българинът бе сменен от Райън Холинсшийд. Роланд Ламах откри за "Далас" в 36-ата минута след асистенция на Джейкъри Хейс пред 13 851 зрители в Тексас. В 47-ата минута обаче Себастиан Бланко прехвърли вратаря на

Косово вече си има собствен телефонен код

http://www.cross.bg/surbiya-sobstven-durzhavi-1570994.html

/КРОСС/ Държавната телекомуникационна компания на Косово обяви, че е спряла използването на телефонния код на Сърбия за стационарни телефонни позвънявания, и вместо това ще използва свой собствен нов код. Преди две години Сърбия, която не признава независимостта на бившата си провинция, даде съгласието си Прищина да има свой собствен международен телефонен код. Той е +383. Мобилните оператори в страната също ще променят кодовете си през следващите месеци, пише БНР. Страната, която е с население от 1 милион и 800 хиляди души, е призната от 116 държави, но не е член на ООН заради възражения от страна на Сърбия, някои държави от ЕС, както и Русия и Китай.    

Японският премиер настоя за промяна в конституцията на страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779932

Японският премиер настоя за промяна в конституцията на странатаЯпонският премиер Шиндзо Абе, чиято популярност все повече се срива заради разгарящ се скандал за връзкарство и опити за прикриването му, се извини отново днес, че е причинил затруднения и загуба на доверие в своето правителство, предаде Ройтерс. Той говори на редовния годишен конгрес на своята управляваща Либералнодемократическа партия,

Почетоха паметта на жертвите от лагера “Слънчев бряг“

http://www.struma.com/bulgariya/pochetoha-pametta-na-jertvite-ot-lagera-slunchev-bryag_132092/

С шествие-поклонение от Ловеч до лагера "Слънчев бряг" край града бе почетена паметта на жертвите на комунистическия терор на каменната кариера.

В лагера в периода 1959-1962 година от непосилен труд, зверства и мъчения умират 155 души, определяни като политически врагове на комунистическия режим.

Поклонението се организира за 28-ма поредна година от Съюза на демократичните сили (СДС). Пред паметната плоча на кариерата ловчанският митрополит Гавриил отслужи...

Продължава

Израел нанесе въздушни удари по позиции на Хамас

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/25/3152476_izrael_nanese_vuzdushni_udari_po_pozicii_na_hamas/?ref=rss


Израелските сили нанесоха въздушни удари по позиции на Хамас в ивицата Газа, съобщава БТА. По-рано снощи оградата, разделяща Израел от палестинския анклав беше пробита и беше извършен опит за подпалване на строителна машина.<br /><br />След това израелските военновъздушни сили нанесоха удар по "цел във военен обект на терористичната организация Хамас в Рафа, в южната част на Газа", се казва в изявление на израелската армия.<br /><br />"Въоръжените сили ще...

Какво не знаем за Волжка България

http://www.struma.com/bulgariya/kakvo-ne-znaem-za-voljka-bulgariya_132091/

Ние, българите, сме носители и разпространители на световни религии сред други народи.

И това не се отнася само за християнството, братята Кирил и Методий, славянската азбука и църковните книги и духовници, изпратени в Киевска Рус. Били сме и първите, приели исляма и разпространили тази религия в земите на днешна Русия.

Но това е направила другата българска държава - Волжка България.

След разпада на Стара Велика България на Кубрат, неговият втори син Котраг поема на...

Продължава

„Нисан“ създаде самопаркиращи се пантофи

http://www.cross.bg/pantofi-nisan-samoparkirashti-1570993.html

/КРОСС/ "Нисан" създаде "умни" пантофи, които сами отиват на мястото си, когато бъдат събути, съобщи в. "Дейли мейл". Високотехнологичните пантофи имат вградени сензори, двигател и скрити колела. За тях е използвана същата система ProPilot Park, която е вградена в автомобилите без шофьор на компанията. Освен че се движат самостоятелно, пантофите избягват сблъсъците както в други мебели, така и със себе си. Макар и идеята за самопаркиращи се пантофи да допада както на спретнатите, така и на мързеливите хора, те не са предназначени за пазара. Целта на прототипа е да демонстрира технологията, разработена за автономните автомобили на "Нисан". Високотехнологичните пантофи се демонстрират в хотел в курорта Хаконе, на около 90 км югозападно от Токио. Подбрани гости могат да ги пробват, както и самоподреждащи се възглавници и масички за кафе. След време тази технология може да намали работата на обслужващия персонал в хотелите.    

Британски самолет кацна извънредно в Канада заради свада на борда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779930

Британски самолет кацна извънредно в Канада заради свада на бордаБритански самолет на авиокомпанията „Томас Кук Еърлайнз“ кацна принудително в Уинипег, Канада заради свада на борда, предава канадският телевизионен канал CTV. Самолетът Еърбъс 330 е изпълнявал полет от Манчестър до Лас Вегас в САЩ. От борда са свалени петима британски граждани, като никой не е оказал съпротива. Няма пострадали при инцидента.

Съпругата на Шарлопов проговори за смъртта му: Живя като победител и умря като такъв

http://www.struma.com/lyubopitno/suprugata-na-sharlopov-progovori-za-smurtta-mu-jivya-kato-pobeditel_132090/

"Трудно е. Това накара децата да пораснат много бързо. Обединили сме се." Така коментира Бояна Шарлопова смъртта на съпруга си - бизнесмена Стефан Шарлопов пред Нова телевизия. "Гръб в гръб сме. Сплотени сме. Момчетата се опитват да заемат неговата роля, което за мен е много тъжно.

Всяка вечер сядаме и говорим за него. Той се опитваше всички да ни пази. Влизайки в бизнеса, разбрах, че съм много подготвена. След като почина се наложи да вляза в много лични негови неща....

Продължава

Първи полет без прекъсване между Австралия и Европа

http://dnes.dir.bg/news/aviolinia-direkten-polet-26989445

Първият непрекъснат пътнически полет Австралия-Великобритания пристигна на летище Хийтроу в Лондон.

Денят на благата вест! Благовещение-традиции и ритуали

http://www.struma.com/lyubopitno/denyat-na-blagata-vest-blagoveshtenie-tradicii-i-rituali_132089/

Днес православната църква чества един от най-светлите си празници - Благовещение. На 25 март се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Това е едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото.

Празникът е утвърден от Православната църква през VII век. За него разказва Евангелието от Лука, глава 1, ст. 26-38.

Дева Мария,...

Продължава

Германия се обяви "за" отмяната на принципа на единогласие в Европейския съюз

http://econ.bg/Новини/Германия-се-обяви-за-отмяната-на-принципа-на-единогласие-в-Европейския-съюз_l.a_i.759554_at.1.html

Новото правителство на Германия подкрепи идеята за отмяна на принципа на единогласие при гласуването по външнополитически въпроси на Европейския...

12 души загинаха при катастрофа с автобус в Еквадор

http://www.cross.bg/putishtata-ekvador-zaginaha-1570992.html

/КРОСС/ Най-малко 12 души загинаха и 25 бяха ранени вчера при катастрофа с автобус в западната еквадорска провинция Манаби, предаде Франс прес. Инцидентът се е случил около 14 ч. местно време (19 ч. по Гринуич) според националната Комисия по транспорта. Катастрофите по пътищата са сред основните причини за смъртността в Еквадор. Около 96 на сто от тях се дължат на човешки грешки, най-често неопитни шофьори, по данни на неправителствената организация за безопасност на пътищата "Хустисия виал".    

Двама българи се опитаха да прекарат през границата ни с Румъния над 6 кг хероин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779926

Двама българи се опитаха да прекарат през границата ни с Румъния над 6 кг хероинНа граничния пункт „Калафат“ на българо-румънската граница полицейски служители на двете държави са конфискували 6,2 килограма хероин, пренасян в автомобил от двама граждани на страната ни, предава местният портал Stiripesurse.ro, като се позовава на информационната агенция Agerpress. Съгласно разпространената информация,

Григор Димитров срещу Шарди тази вече на Мастърса в Маями

http://www.moreto.net/novini.php?n=371373

Първата ни ракета Григор Димитров започна участието си на Мастърс турнира в Маями с победа над Максимилиан Мартерер, а съперникът му в трети кръг е Жереми Шарди. Мачът на българина е тази вечер под №4 на централния корт. Преди това не преди 21:00 ч.

Откъс от "Лунни мечтатели" на Седрик Вилани

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/03/24/3151020_otkus_ot_lunni_mechtateli_na_sedrik_vilani_bodoen/?ref=rss


В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Лунни мечтатели", с автор Седрик Вилани, предоставен от Издателство "Колибри".<br /><br />Излиза комиксът "Лунни мечтатели", едно поетично и увлекателно произведение, вдъхновено от четири невероятни съдби!<br /><br />Както подсказва заглавието, "Лунни мечтатели" е посветена на четири гениални личности - Вернер Хайзенберг, Алън Тюринг, Лео Силард и Хю Даудинг....

Повечето българи, пострадали при катастрофа в Египет, се прибраха

http://www.struma.com/bulgariya/povecheto-bulgari-postradali-pri-katastrofa-v-egipet-se-pribraha_132088/

Двама туристи, които бяха оперирани в болница в Хургада, ще се прибират у нас по-късно

По-голямата част от българите туристи, които пострадаха при катастрофа на автобус в Египет, се прибраха в София.

В понеделник – 19 март, един от трите автобуса, които превозваха сънародниците ни, се преобърна на магистрала в близост до град Марса Алам. 11 души бяха ранени.

Въпреки инцидента българите не се върнаха предсрочно. Днес на летището в София ги чакаха близките им.

Пътниците от злополучният автобус разказали, че шофьорът не е карал бързо.

Двама...

Продължава

Рожденикът Сакалиев: Във втори клас откраднах плакат на Ван Бастен от сергия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779910

Рожденикът Сакалиев: Във втори клас откраднах плакат на Ван Бастен от сергияСтойко Сакалиев е роден на 25 март 1979 г. в Бургас. Син е на известната скиорка от миналото Любомилка Кацарска, която е десета на световно първенство, трикратна балканска и многократна републиканска шампионка в ски бягането. Баща му Марин Сакалиев, вече покойник, е изявен колоездач. Стойко Сакалиев е шампион с ЦСКА през 2004 година и носител на

Все повече британци напускат страната си недоволни от наближаващия Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779922

Все повече британци напускат страната си недоволни от наближаващия БрекзитУвеличава се броя на британците, разочаровани и ядосани от резултата на референдума за Брекзит, които напускат Великобритания в търсене на по-добро бъдеще за тях и децата им, пише британският вестник The Guardian. Някои от тях имат собствен бизнес, други имат хубава работа с добра заплата. За едни това е шанс за промяна в кариерата.

Търговски войни - поуките от досегашния опит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285336_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8+-+%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%

 През март 2002 г. Джордж У. Буш прибягва до „предпазната клауза“ на Световната търговска организация (СТО), налайки мита върху 30% от внасяните в САЩ стоки от черната металургия. 16 години по-късно, когато САЩ започват сходен процес по отношение на стоманата и алуминия, френското икономическо издание Les Echos припомня тази търговска война и последиците от нея.

Решението от 2002 г. отговаря на строгите правила на СТО – да се докаже ощетяване на национална индустрия чрез силно увеличаване на вноса, след това уведомление с незабавно подаване на иск, временна мярка за защита под формата на мито в рамките на 8% до 30% в зависимост от продуктите, но без да се засягат някои партньори, по-конкретно Канада и Мексико, и някои категории продукти. 

ЕС незабавно внася жалба в СТО, към която скоро се присъединяват и други страни. Мотивът им е, че прибягването до предпазната клауза не е било оправдано. В същото време ЕС също задейства временна предпазна клауза върху ускорено растящия внос на стомана и заплашва САЩ с ответни мерки, ако СТО признае американското мито за неоснователно. Мерките са презназначени за американския износ към чувствителни страни за държавната администрация.

Органът за разрешаване на спорове на СТО произнася присъдата си през юли 2003 г. Той отсъжда в ущърб на САЩ заради недостатъчни доказателства за понесени щети. Процедура по обжалване води до съвсем леки промени на първоначалната присъда и така дава свобода на ЕС да задейства обявените санкции.

Седмица преди влизането им в сила САЩ отменят митото си, което според официалната декларация е позволило на металургичната индустрия да се стабилизира и да си възвърне конкурентоспособността. Специалното мито върху стоманата е в сила 21 месеца вместо обявените първоначално три години. Освен това то е значително смекчено заради многобройните отстъпки с течение на времето.

Равносметката от този ход на САЩ не е еднозначна. В макроикономически план мярката е незначителна, тъй като се отнася за внос, равняващ се на едва 0,1% от националните приходи. За металургичния сектор вносът на суровини и на продукти, които не са освободени от мито, намалява с 30%. Последиците за заетостта и производството са леко негативни за секторите потребители на стомана и леко положителни за защитените сектори. В края на периода металургичният сектор като цяло си възвръща конкурентноспосбността, но не толкова заради митото, колкото заради предприетото преструктуриране преди въвеждането му.

Какъв е изводът от този пример за обявената от САЩ мярка? На първо място икономическите последици от нея няма да са по-значителни, отколкото през 2002-2003 г., още повече че мотивът за застрашаване на икономиката, който можеше да оправдае предходната протекционистична мярка, днес няма реално основание. Сега смътният мотив за митата е „застрашаване на националата сигурност“.

На второ място, както преди 16 години, само твърдостта на търговските партньори на САЩ може да накара американската администрация да преразгледа решението си след време и да се придържа по-строго към многостранните норми за търговия.

В тази връзка е обезпокоително, че администрацията е заливана от искания за освобождаване от митата. Това може да позволи елиминирането на последиците от тях за „истинските приятели“, както казва Доналд Тръмп, но при определени условия.

Парадоксално, въпреки незначителните последици от митата за международната търговия, американският президент отдалечава търговския обмен в света от ефективно, справедливо и прозрачно функциониране.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

 

Стара Загора празнува 105 години от Одринската епопея

http://www.cross.bg/odrinskata-epopeya-trakiya-1570991.html

/КРОСС/ В Стара Загора започват честванията за навързването на 105 години от Одринската епопея. По случай Деня на Тракия в Стара Загора ще се проведат общоградски тържества. Програмата започва днес от 10 часа в зала "Св. Климент Охридски 1858" в Народното читалище в града. Програмата ще се открие с детски концерт. Тържествените чествания са утре - 26 март, понеделник. От 17 часа в парк "Тракия" ще се проведе тържествен военен ритуал, на който ще се поставят венци и цветя пред паметник "Одринската епопея". След това ще има концерт, посветен на Деня на Тракия и Одринската епопея. На 26 март празнуваме най-голямата победа на Българската армия през Балканската война - превземането на Одринската крепост през 1913 г.    

Протести и контрапротести за огнестрелните оръжия в САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285335_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%

 Звездите Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън се включиха в протести за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

И двамата са лично засегнати от насилие, при което са използвани огнестрелни оръжия. Хъдсън изпълни "The Times They Are a-Changin'" в края на протеста във Вашингтон, кръстен "Похода за нашия живот". Майка й, брат й и 7-годишният й племенник бяха застреляни през 2008 година.

Маккартни заяви, че е решил да се присъедини към шествието в Ню Йорк заради убийството на Джон Ленън. Музикантът беше убит в Манхатън през 1980 година.

Стотици хиляди тийнейджъри и техни поддръжници се събраха в столицата на САЩ и други градове, за да искат мерки за засилване на контрола над огнестрелните оръжия. В столицата Вашингтон се събраха около половин милион души. 

 

Белият дом заяви снощи, че приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата поправка на американската конституция, предаде ДПА, цитирайки заместник говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс. Първата поправка гарантира свободното слово и правото на мирно събиране, както и правото да се подават петиции до правителството без опасност от наказания.

"Гарантирането на безопасността на нашите деца е сред най-важните приоритети на президента", добави тя, подчертавайки, че Доналд Тръмп е подканил Конгреса на САЩ да гласува два закона за контрол над оръжията, а в петък министерството на правосъдието е публикувало разпоредба, забраняваща механизмите, превръщащи полуавтоматичните пушки в незаконни картечници.

Активисти се срещнаха с множество участници в около 800-те протести в САЩ. Те регистрираха за участие в изборите много младежи, които ще гласуват за първи път, с намерението на предстоящите след осем месеца избори в средата на президентския мандат на Тръмп да свалят от постовете им конгресмени, противопоставящи се на контрола над оръжията, предаде Ройтерс.

Около 4 милиона американци навършват 18 години през 2018 г. и ще могат да гласуват. Мнозина на възраст от 19 до 21 години също никога не са гласували. Активността на младите избиратели на изборите в САЩ често е ниска, отбелязва Ройтерс.

В множество градове в западната част на САЩ бяха организирани контрадемонстрации на привърженици на Втората поправка на Конституцията на САЩ (гарантираща свободното притежаване на оръжие), отбелязва АП. Като цяло те имаха по-малък брой участници.

Американският сенатор Марко Рубио предупреди активистите и участниците в протестите, че трябва да намерят възможност за компромис с придържащите се към различни възгледи.

"Протестите са законен начин да изразите мнението си, но в нашата система на управление промяната изисква да се намери възможност за компромис с тези, които имат различни възгледи", подчерта републиканецът от щата Флорида, в чийто избирателен район се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас". Нападението срещу учебното заведение, извършено миналия месец, доведе до смъртта на 17 души и стана повод за протестите.

Забраната на устройствата, превръщащи полуавтоматичните пушки в автоматични, подобренията на проверките на съдебното минало и други успехи бяха постигнати чрез компромиси, подчерта Рубио.
Йоланда Кинг, внучка на Мартин Лутър Кинг, заяви пред протестиращите във Вашингтон, че и тя има мечта - за свят без огнестрелни оръжия. Изказването й напомняше на известната реч на Кинг от 1963 г., в която той призовава за премахване на расизма в САЩ.

Стотици жители на канадските градове Торонто и Монреал също се събраха в подкрепа на засилването на законите за контрол над оръжията в САЩ. Те проведоха шествия пред американските консулства в тези градове, отбелязва ТАСС.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Полицаи са убити при засади в Ирак

http://www.cross.bg/bili-silite-irak-1570990.html

/КРОСС/ Най-малко 8 полицаи са били убити при засада в Ирак, съобщава Анадолската агенция. Нападението е станало на магистралата Багдад - Киркук. Полицаите са били спрени. Под заплаха с оръжие служителите на силите на реда са били отведени на близък хълм. Там те са били екзекутирани. Отговорност за деянието беше поета от Ислямска държава. Районът на инцидента е отцепен от силите на реда и милиции на шиитското опълчение Хашд аш Шааби.    

Валежите спират, ще е малко по-топло

http://www.struma.com/bulgariya/valejite-spirat-shte-e-malko-po-toplo_132087/

Минималните температури между минус 5° и 0°, максималните ще са между 4° и 9° градуса, в югозападните райони до 12°

В неделя валежите постепенно ще спрат в цялата страна.

Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса. По-късно през деня обаче отново ще се увеличи и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали.

Ще духа слаб в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток.

Минималните температури ще са предимно между минус 5° и 0°, а максималните ще са между 4° и 9° градуса, в югозападните райони до 12°...

Продължава

Арестуваха трима пакистанци в Солун, държали за заложници 21 мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779913

Арестуваха трима пакистанци в Солун, държали за заложници 21 мигрантиГръцката полиция арестува трима граждани на Пакистан, държали за заложници 21 незаконни мигранти в склад в предградие на Солун, предава скопският телевизионен канал A1 On. Уточнява се, че пакистанците са поискали от мигрантите пари, за да бъдат освободени. Сред държаните в склада са 13 души от Еритрея, седем от Пакистан и един от Мианмар.

Нови Сад: Яж, пий и се забавлявай!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285334_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%A1%D0%B0%D0%B4%3A+%D0%AF%D0%B6%2C+%D0%BF%D0%B8%D0%B9+%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%B9%21

 

Градът пази най-старото „позорище“ в Сърбия, както и първата гимназия

Посреща те като свой, храните те като свой, забавлява те като свой, но изглежда така подреден, чист и спретнат като малка Виена, Прага или Будапеща. Нови Сад – сръбската перла на Дунав, е вторият по големина град в западната ни съседка и неин културен център. Всичко в него е чудна смесица от балкански темперамент и западняшки етикет. Населението също е пъстро – сърби, унгарци и немци. Десетилетия под комунистическо управление, но в непосредствена близост до северната граница с Унгария, Нови Сад се е разминал с грозните социалистически мегастроежи. Архитектурата му носи по-скоро красотата на австро-унгарската класика. Такава подравнена и организирана е и инфраструктурата на града, чиито улици са подредени като слънце, а центърът му е основният Площада на свободата (Трг слободе) с обширна пешеходна зона, обградена от кметството, катедралата и банката на Войводина. В центъра му се издига статуята на Светозар Милетич, който е бил кмет на града.

В началото на XIX век Нови Сад става люлка на сръбското възраждане. През 1810 г. там е основана първата сръбска гимназия. Отново там е открито и първото позорище (професионален театър) през 1861 г., а малко по-късно приютява от Будапеща и книжовното дружество „Матица сръбска“ с втората по големина библиотека в Сърбия, съдържаща 3,5 милиона тома.

Нови Сад е пряко свързан и с българската история. През 1868 г. Любен Каравелов, който е женен за сръбкинята Наталия Петрович, живее и твори именно там. В списание „Матица“ печата повестта си „Йе ли крива судбина?“. Точно в дунавския град обаче заедно със сръбския книжовен деец Владимир Йованович

Каравелов е арестуван и обвинен в съучастничество в убийството на сръбския княз Михайло Обренович

Хвърлен е в затвора на Петроварадинската крепост за 8 месеца. Вдъхновен от трудния си период, пише редица повести, които му отреждат светло място в сръбската литература.

Културният жар на местната интелигенция гори и досега. Днес градът е дом на четири университета, театри, галерии, музеи. Най-старият и най-голям е Музеят на Войводина, открит през 1847 г., който приютява постоянна колекция на тема „Сръбска култура“. Друга любима дестинация за туристите е музеят в Петроварадинската крепост, където може да се проследи цялата история на укреплението. Ако пък сте ценители на изящното изкуство, може да минете през най-голямата галерия „Матица сръбска“. Нейните две зали са в самото сърце на града. Има и доста по-малки държавни и частни галерии, сред които се отличава „Павле Белянски мемориъл“ - една от най-големите колекции на сръбско изкуство от началото на 20 век.

Само кратка разходка в центъра на града е достатъчна, за да бъде привлечен погледът на туриста от красивата сграда на синагогата, която се намира естествено на еврейската улица. Това всъщност е нейният пети вариант, завършен през 1909 г. по проект на унгарския архитект Баумхорн Липот. Тя е важен културен център и за местното еврейско общество, което има своята важност за историята на Нови Сад. Преди Втората световна война повече от 4000 евреи са наричали града свой роден дом. Те са представлявали 1/20 от цялото население, но само 1000 от тях оцеляват след холокоста, който следва немската инвазия в Югославия. Преживелите ужаса на войната решават да се приберат в Израел и

днес едва 400 евреи живеят в Нови Сад

Може би това е и причината синагогата вече да не се използва за религиозни церемонии, а за културни събития и концерти.

 

 

Войните оставят своя белег и по емблематичните за града мостове. Може би затова шеговито местните го наричат Градът на падналите мостове, защото в последните 100 години се разделят с 11 съоръжения. Последните три падат жертва на натовските бомбардировки през 1999 г., но бързо са възстановени и още по-внушително.

От мост на мост няма как човек да не се отбие под сенките на Дунавския парк, който има велоалея, както и специална пътека с настилка за бягане. Осеян е с пейки, покрай които пълзят рози. Абсолютна идилия!

 

Истерията EXIT Festival
 

 

 

Истинският международен подем на Нови Сад обаче идва след 2000 година, когато е първото издание на музикалния фестивал Exit. Той се провежда в Петроварадинската крепост и от самото си началото се превръща в едно от най-големите музикални събития в Европа. Започва като студентски протест срещу правителството, без да има бизнес гръб зад себе си, само с идеализма на млади ентусиасти. Днес всяко негово издание води близо 200 000 туристи, което е близо 1/3 от посетилите Нови Сад всяка година.

За 17-годишната му история на основната сцена са се качвали най-големите имена в световния музикален бизнес, сред които Guns N Roses, Billy Idol, Iggy Pop, Cypress Hill, Beastie Boys, Wu-Tang Clan, The Prodigy, Sex Pistols, Korn, Пати Смит, Arctic Monkeys, Chemical Brothers, Faith No More, Placebo, Klaxons, Глория Гейнър, Nick Cave, Jamiroquai, Bad Religion, M.I.A., Slayer, Емили Санде, Ройшин Мърфи, The Killers, Лиъм Галахар, Rag'n'Bone Man.

Във фестивалните дни Петроварадинската крепост се превръща в истински мравуняк, а между стените й кипи музика, хормони и много страсти. Събира на едно място меломани от почти всички континенти, а местните използват момента на принципа „Ден година храни“ и всеки изкарва по тротоарите легени, пълни с лед и разхладителни напитки на леко завишени цени. Методът е примитивен, но се оказва идеално приложим в горещите сръбски лета – ноу-хау, от което незнайно защо и до днес не сме почерпили опит за родните фестивали.

 

16 км тайни тунели водят до Петроварадинската крепост

 

Освен големите имена, които всяка година идват за фестивала Exit, туристите са искрено привлечени и от локацията на фестивала – Петроварадинската крепост. Уникалното укрепление, датиращо още преди да има град в района, е запазено почти в цялост. До него се достига по Варадинския мост, а под него има четири нива убежища и тунели, с обща дължина около 16 км. Част от тях достигат до къщи в Стария град и всяка година се носят слухове, че фенове влизат безплатно на концертите именно чрез тези тайни проходи.

Името на крепостта дава Петър Пустинника, един от водачите на Първия кръстоносен поход, който минал през укреплението на път за България. Заема площ от 112 хектара. През 1754-1756 г. по заповед на императрица Мария Тереза започва пълна реконструкция, при която е построена нова часовникова кула, а крепостта получава прозвището Гибралтар на Дунава. Във военно време крепостта е побирала гарнизон от 30 000 души. От средата на 19 век обаче се е използвала за затвор.

Днес крепостта е дом на кафенета, ресторанти, артателиета и много културни събития. Превърнала се е в притегателен център на утвърдената интелигенция, но и на младите бунтари.

 

Вечеря насред Дунав

 

 

Определено най-интересният начин да вечеряш в Нови Сад е на корабче. По крайбрежието на Дунав има доста плаващи ресторанти, само да си избереш. От тях се разкрива уникална гледка към реката и Петроварадинската крепост, а храната… Трудно може да случите на лоша. Всички сърби са ужасни чревоугодници и рядко си позволяват да сервират нещо, което не е топкачество. И до днес пазят традицията от вратата да те посрещат с хляб и вода на масата, които са от заведението. Ако досега не сте се наслаждавали на кухнята на западните ни съседи, задължително трябва да опитате плескавица, но с каймак (това е варено до гъстотата на плътен крем прясно мляко). Винаги се сервира с изобилие от лук и люта чушка, и както се казва „Пие много бира“. Бири в комшиите колкото искаш, но нашият фаворит е „Лев“ – доста силна и плътна, определено се отличава.

 

 

Малките сръбски кебапчета също трябва да се опитат поне веднъж в живота. Имайте предвид обаче, че порциите са „мъжки“ и с една чиния спокойно се наяждат двама. Ако обаче прескочим всички до болка познати блюда на сърбите и салатите с фантастични зеленчуци, в Нови Сад може да хапнете и не толкова типични ястия. В местните заведения може да откриете не малко предложения от унгарската кухня, както и осезаемо влияние от Австрия и Германия. На изпроводяк не се учудвайте, ако ви черпят с дребни сладки или някое ликьорче – комплимент от заведението.

На фона на вече течащите лиги, може да добавим, че цените са повече от приемливи – за чудесното обслужване и качествена кухня често ще платите не само по-малко, отколкото в България, а и по-малко, отколкото очаквате.

 

Разходка на колела

 

 

Голям пешеходен център, дълги велоалеи, паркове – идеални предпоставки да зарежете колата и да изберете друг метод за придвижване. Както сред местните, така и сред туристите, колелетата са едно от предпочитаните превозни средства. С тях може да се стигне навсякъде, а и лесно могат да бъдат взети под наем. Навсякъде има стоянки, от където срещу символична сума (до 5 лв.) може да се сдобиете с велосипед за цял ден. С него може да обиколите и много от забележителностите, до които не може стигнете с кола като Петроварадинската крепост, парка край Дунав, Площада на свободата. За по-голяма компания може да наемете и рикша – забавлението винаги е гарантирано.

 

 

Алтернатива на колелото е корабчето по Дунав. Реката е голяма и спокойна, а разходката е повече от приятна, че дори и романтична. Големите компании могат дори да наемат цяло плавателно средство само за себе си. И тук цените са доста ниски – до 20 лв. на човек. На някои от корабчетата може дори да се насладите на хапване или кафе.

Премиерът на Италия подаде оставка

http://www.struma.com/bulgariya/premierut-na-italiya-podade-ostavka_132086/

Паоло Джентилони ще продължи да изпълнява текущите задължения до съставянето на ново правителство

Италианският премиер Паоло Джентилони официално подаде оставка тази вечер след конституирането на новия парламент.

Джентилони обаче ще продължи да изпълнява текущите задължения до съставянето на ново правителство, съобщи президентството.

На първото си заседание след парламентарните избори на 4 март Камарата на депутатите и Сенатът избраха председатели след споразумение между дясната коалиция и „Движение 5 звезди”, които победиха на изборите, но без...

Продължава

Стотици хиляди протестират срещу оръжията в САЩ

https://frognews.bg/novini/stotitsi-hiliadi-protestirat-sreshtu-orajiiata-sasht.html

Стотици хиляди американци шестваха под надслов ”Марш за нашите животи”. Целта на акцията е ограничаване на употребата на огнестрелни оръжия и е по инициатива на оцелелите от смъртоносната стрелба в училище във Флорида миналия месец.

Хората феномени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285333_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%84%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 

Топ 10 чудаци и чудачки, които не спят, не ядат, не забравят нищо, заекват влудяващо и не трябва да имитират оргазъм

Нищо прекалено не е на добре. Питайте участниците в тази класация, ако не вярвате. Това, което за другите изглежда сбъдната мечта, за тях е изпитание. При това аномалиите им не са нещо, с което се свиква. Носят си „товара“ през целия си живот.

 

1. Вим Хоф – Ледения човек

 

 

58-годишният холандец си е спечелил славата на човек, който не знае що е това студ. Той може да прекара няколко часа във фризер. Налагало му се е да прекосява ледените води на Арктика и с едни шорти на себе си да изкачва Монблан. За разлика от по-голямата част от населението на планетата Вим Хоф не чувства студ и е в идеална кондиция, ако температурите навън са под нулата. Даже големите студове не са в състояние да му причинят дискомфорт. Засега лекарите и учените не могат да разгадаят феномена Хоф.

 

2. Джон Пери – човекът, който мечтае да надебелее

 

 

69-годишният Пери страда от рядка патология, наречена липодистрофия. Дори и да иска да добие плътност и цвят, това за него е невъзможно, защото тялото му не задържа никакви подкожни мазнини. На 12 г. той бил възпълничко момче, на което мнозина се подигравали, но буквално за една нощ желанието му да отслабне се сбъднало, при това без да полага каквито и да било усилия. Метаболизмът на Пери е повече от добър. Каквото и да изяде, то мигновено се преработва. Всеки втори човек, който се бори безнадеждно с килограмите, би завидял на Джон Пери, но ако питате него, това не е никаква привилегия.

 

 

3. Рет Ламб – момчето, което не знаеше сън

 

 

 

Рет Ламб дълго време си нямал представа какво са кошмарите. Никога не се събуждал плувнал в пот, никога не се сепвал и не плачел насън. По простата причина, че той изобщо не спял и това състояние мъчело него и близките му още от раждането му. Когато станало ясно, че се налага да будуват непрекъснато или да спят на смени, родителите му били в шок, но все се надявали, че ще премине. Положението се разрешило наистина, но чак когато Рет бил подложен на операция, след която всичко се нормализирало.

 

4. Ашли Морис, която никога не плаче

 

 

Всеки знае колко разтоварващо действат сълзите. Те свалят напрежението и изхвърлят емоциите навън. Ашли Морис от Мелбърн, Австралия, държи всичко в себе си. Тя не може да си позволи да пролее и една сълза, защото тутакси започва да се подува. Лицето й подпухва, избиват й пъпки и червени петна. Пак по тази причина Ашли не може да си вземе и душ. Тя страда от акнагенна уртикария – рядко заболяване, което провокира у нея обриви и реакции. По света има не повече от 35 души като нея.

 

5. Деби Бърд мрази технологиите

 

За англичанката Деби Бърд технологиите не са удобство, а средство за мъчения. Мобилни телефони, радиоприемници, микровълнова печка, компютри – всяко от тези неща може да усили алергията на Деби към електромагнитни полета и радиовълни. В този случай тя се подува, все едно е нажилена от рояк пчели.

 

 

6. Натали Купър има свеж дъх

 

 

Лошият дъх в устата не може да сполети Натали Купър, защото не приема през устата си нищо друго освен бонбонки „Тик-так”. Всички хранителни продукти, с които тя преживява, се вкарват в нея посредством тръба, защото организмът й не може да преработва нищо. Освен вече споменатите дражета, които лапа в промишлени количества.

 

7. Крис Сендс – Хълцащия музикант

 

 

Хълцук е герой в анимационен филм, който притежава дарбата да влиза в контакт с дракони, като Беззъб. Крис Сендс си няма дракон и не върши геройски дела, но пък за сметка на това хълцането му е стихия. Не престава да хълца даже насън. Пробвал е какво ли не – йога, хипноза, но резултат няма. Заради усиленото си хълцане Крис не може да работи като музикант, защото дъни групата си на сцената.

 

8. Кей Ъндурууд – артистократизъм в повече

 

 

В старите филми това е трик, който младите дами използват – в кризисна ситуация е достатъчно да протегнат артистично ръка, да помахат и да се проснат на пода. За Кей Ъндърууд нищо не е толкова просто. Всяка силна емоция при нея избива в припадък, независимо дали става дума за шок, гняв или смях. Припадъците й стигат до 40 дневно и това й създава доста неудобства.

 

9. Сара Кармен – кралицата на оргазмите

 

 

Много жени не знаят какво е оргазъм, само са чували за това и/или го имитират. Сара Кармен не спада към тази категория жени. Тя е в постоянно състояние на полова възбуда и всяка вибрация или движение може да предизвика оргазъм. Особено неудобно е, когато това се случи, докато пътува в градския транспорт, а за карането на велосипед е най-добре да забрави. Сара се е опитвала да сметне оргазмите си и ги е докарала до 200 дневно. И това изобщо не е повод за хвалба, ако питате нея.

 

10. Паметливата М.

 

 

 

Тя може да е Мери, Миранда, Мегън. Може да се казва както си иска. Работи за спецслужбите, които ценят високо таланта й, а той е свързан с това, че М. може да опише всичко, което е чула и видяла, до последния детайл. А ако се наложи, може да върне лентата трийсетина години назад. При това спомените й са като романи – може да опише с подробности всичко и всички, да назове номера на коли, облекла, прически и др., без изобщо да полага усилия.

„Маршът за нашите животи“ заля САЩ

http://www.struma.com/bulgariya/marshut-za-nashite-jivoti-zalya-sasht_132085/

Само в шествието във Вашингтон се включиха около половин милион души, голяма част от тях – младежи и деца. Звезди, засегнати от насилие, също участваха в протестите

Стотици хиляди демонстранти излязоха по улиците в САЩ, за да призоват за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия.

Движението „Марш за нашите животи“ се зароди след стрелбата в гимназия в Паркланд, Флорида, при която загинаха 17 души.

Над 800 протеста бяха планирани вчера в САЩ и по света, включително в Единбург, Лондон, Женева, Сидни, Токио, Торонто, Монреал.

Ема Гонсалес, която оцеля от стрелбата в Паркланд и се превърна в лидер на движението,...

Продължава

Томислав Дончев: Държавата трябва да влезе с 34% в сделката с ЧЕЗ

http://econ.bg/Новини/Томислав-Дончев-Държавата-трябва-да-влезе-с-34-в-сделката-с-ЧЕЗ_l.a_i.759553_at.1.html

Вицепремиерът Томислав Дончев назова с какъв процент държавата трябва да се включи в сделката за ЧЕЗ, ако бъде допусната до покупката на...

Германски политик призова за връщането на Русия в Г-7

http://www.cross.bg/rysiya-formatut-germaniya-1570989.html

/КРОСС/ Западът трябва по-активно да използва канали за диалог с Русия, като един от тях може да бъде форматът на Г-7 + 1. За това настоя в интервю за в. "Велт ам зонтаг" председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) на Германия Кристиан Линднер. "Препоръчвам да се засили използването на съществуващите канали за преговори с Москва. Освен това Русия отново трябва да се доближи до кръга на страните от Г - 8. Една междинна стъпка може да бъде форматът на G-7 + 1", каза Кристиан Линднер. Ръководителят на СвДП също така каза, че е необходимо да се мисли за изпълнението на "задължителни" санкции срещу Русия запълното прилагане на споразуменията от Минск за деескалация на конфликта в източната част на Украйна. В същото време, политикът добави, че ограничителните мерки "са необходими сега". През 2014 г. Руската федерация се оттегли от Г-8, когато членове на организацията, представлявана от САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Канада и Япония обявиха бойкот на организаторите на срещата на върха, "Осем" в Сочи заради събитията в Крим.    

Лидерът на германските свободни демократи: НАТО да се подготви за нова надпревара във въоръжението

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779909

Лидерът на германските свободни демократи: НАТО да се подготви за нова надпревара във въоръжениетоСлед изявлението на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин за разработването на нови оръжейни системи НАТО трябва да се стреми към увеличаване на военния си потенциал. Това заяви в интервю за неделното издание на германския национален ежедневник Die Welt am Sonntag председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан

Внимание! Онкохирургът д-р Евтимия Средкова: Смяната на времето вреди изключително много на организма

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-onkohirurgut-d-r-evtimiya-sredkova-smyanata-na-vremeto-vredi-izklyuchitelno_132084/

От астрономическа гледна точка превъртането на стрелките няма значение, но за хората ще се необходими няколко дни за адаптирането им, каза директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" д-р Никола Петров:

"От гледна точка на физиката, на астрономията, на Вселената - това няма никакво значение. Това, разбира се, знаем, че е въведено за удобство на хората, имало е икономически ефект някога назад във времето. Сега вече, доколкото аз съм чувал, не е...

Продължава

1100 орфейчета пеят, свирят и танцуват под липите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285332_1100+%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B9%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%8F%D1%82%2C+%D1%81%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%8F%D1%82+%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%86%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BB%D0

 Близо 1 100 момчета , момичета, юноши и девойки на възраст от 4 до 25 години от цялата страна се включиха в осемнадесетото издание на националния фолклорен фестивал „Орфеево изворче“, който по традиция се провежда в Стара Загора. В продължение на три дни те пеят, свирят и танцуват , като тази година са разпределени на три сцени: в народно читалище „Климент Охридски“ и в  залите на регионалния исторически музей и общинския ансамбъл „Загоре“.Извън регламента до участие бе допусната и наскоро навършилата три години бургазлийка Боряна Стоянова, която се появи в странджанска носия и изпълни песен от този край.

 

 

Организатори на  една от най-мащабните прояви в областта на фолклора са община Стара Загора и НМФС „Орфеево изворче“с председател доц. д-р Георги Петков.

Фестивалът приключва в неделя с гала-концерт , посветен на Деня на Тракия – 26 март, там ще бъдат връчени и наградите, като класиралите на първите места в отделните категории певци – индивидуални изпълнители получават привилегията да участват в музикалните съревнования „Орфеони“ в смолянското село Гела през първата седмица на юни.

 

 

Облачно на Благовещение, поледици в понеделник

//dariknews.bg/novini/bylgariia/oblachno-na-blagoveshtenie-poledici-v-ponedelnik-2086845

Максималните температури ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).
 

Франция ще отдаде национална почит към загиналия при атентата полицай

http://www.cross.bg/natzionalna-frantziya-treb-1570988.html

/КРОСС/ Франция ще отдаде национална почит на загиналия полицай при нападението в Треб. Все още не е известна датата на церемонията. Това стана ясно след заседание на Съвета за национална сигурност, който беше свикан снощи от френския президент. На заседанието присъстваха френският премиер, вътрешният министър, както и ръководителите на силовите служби. Идната седмица префектите ще проведат срещи с полицаи, за да обсъдят следенето на радикализирани лица. Министърът на вътрешните работи потвърди, че нападателят от Треб е бил в списъците за наблюдение, но проверките не установили да се занимава с радикална дейност.  

Преместихме стрелките с един час напред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285331_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%87%D0%B0%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4

 Преместихме стрелките на часовниците с час напред в 3 часа през нощта. Тази нощ - 24 срещу 25 март преминахме на лятно часово време. То е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина

В същото време дискусиите за оценка на смяната между лятно и зимно часове време продължават, като на 8 февруари 2018 г. Европейският парламент също обсъжда евентуалното му премахване.

Евродепутатите приеха резолюция, в която призоваха за задълбочена оценка на настоящата смяна между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо. Резолюцията беше приета с 384 гласа "за", срещу 153 "против" и 12 "въздържал се".

През последните години някои държави се отказаха от смяната на времето. Това са Казахстан (2004), Киргизстан (2005), Ирак (2007), Пакистан (2009), Бангладеш и Грузия (2010), Армения (2011), Русия, части от Украйна (областите Донецк, Луганск и Крим) и Египет (2014), Азербайджан (2015). Държавите, които се отказват от зимното часово време и остават за постоянно на лятното, са Беларус (2011), Турция и Севернокипърската турска република (2016).

Италианският премиер подаде оставка

https://offnews.bg//sviat/italianskiat-premier-podade-ostavka-677400.html

Италианският премиер Паоло Джентилони официално подаде оставка тази вечер след конституирането на новия парламент, но ще продължи да изпълнява текущите задължения до съставянето на ново правителство, съобщи президентството, цитирано от Франс прес и БТА.

На първото си заседание след парламентарните избори на 4 март Камарата на депутатите и Сенатът избраха председатели след споразумение между дясната коалиция и "Движение 5 звезди", които победиха на изборите, но без мнозинство.

Левоцентристката коалиция, големият губещ на изборите, която беше издигнала Джентилони на власт, засега премина в опозиция, отказвайки да служи за "патерица" на единия или другия лагер. В резултат Джентилони връчи оставката си на президента на републиката Серджо Матарела, след което отиде при двамата нови председатели на двете камари, за да ги информира за решението си съгласно протокола.

Президентът на републиката помоли премиера да остане на поста, за да управлява текущите дела, уточни президенството.

Консултациите на Матарела за ново правиелство практически биха могли да започнат от вторник, след като парламентарните групи бъдат конституирани и изберат своите председатели, но според италианската преса те няма да започнат преди 3 април, след великденската ваканция.

Намериха 3 бомби в супермаркета в Треб, Франция

http://www.struma.com/bulgariya/nameriha-3-bombi-v-supermarketa-v-treb-franciya_132083/

В супермаркета в град Треб, Южна Франция, където 25-годишният мароканец Редуан Лакдим държа в петък заложници, са били открити три самоделни взривни устройства

Това е съобщил представител на френската съдебна власт. Самият нападател беше убит от специалните части на френската полиция. Освен това са били открити пистолет и ловджийски нож. Не е ясно дали те са били използвани от нападателя.

Редуан Лакдим се е обявил за "войник" на Ислямска държава, която пое...

Продължава

Фетел и "Ферари" пуснаха първа кръв във Формула 1

https://www.24chasa.bg/sport/article/6779900

Фетел и "Ферари" пуснаха първа кръв във Формула 1Себастиан Фетел и "Ферари" пуснаха първа кръв в битката за титлата във Формула 1. Германецът спечели Гран при на Австралия, въпреки тоталната доминация на "Мерцедес" и Луис Хамилтън в квалификацията. "Ферари" изоставаше на повече от 0,6 секунди там. Всичко се реши при влизането в бокса. Хамилтън и Кими Райконен влязоха по-рано от Фетел,

Японски кучета, а лаят на английски (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65828-qponski_kucheta_a_laqt_na_anglijski_video

„Островът на кучетата“ на режисьора Уес Андерсън получи огромно одобрение от филмовите критици (рейтингът на филма в Rotten Tomatoes в момента е 93% от 100), но дори някои от почитателите на анимацията намират проблем в изобразяването на японската култура в продукцията.

Сюжетът на „Островът на кучетата“ се развива в антиутопичния японски град Мегасаки. В началото на филма се появява надпис, който пояснява, че лаят на всички кучета е преведен на английски и звучи с гласовете на актьори като Джеф Голдблум, Брайън Кранстън, Тилда Суинтън, Скарлет Йохансон и Едуард Нортън. Но японските герои говорят на майчиния си език и разговорите им нито са преведени със субтитри, нито са озвучени. Единствено от време на време разказвачът обобщава казаното с гласа на Франсис Макдорманд.

„Чувствителността на режисьора залита именно към боравенето му с човешкия фактор в историята и слабостта му към расово стереотипизиране, което разваля работата му и понякога излиза на преден план“, пише критикът Джъстин Чанг в ревю за филма в „Лос Анджелис Таймс“.

Обвиненията са, че голяма част от диалозите на японски са доста простички, така че дори и тези, които не владеят езика, биха се досетили за какво става дума. Чанг твърди, че всичките кучета във филма „говорят“ на „изчистен и правилен американски английски“ и това оставя впечатление у зрителя, че жителите на Мегасаки са превърнати в чужденци в собствения си град.

Критика поражда и друг факт – въпреки че действието се развива в японски град, повечето от героите се озвучават от бели актьори. Единственият друг човешки герой в анимацията, освен япончето Атари Кобаяши, е бялото момиче Трейси.

Филмът определено не се харесва на по-консервативната част от зрителите, а самият Андерсън призна още на „Берлинале“, че мястото на действието можело и да е различно. Той и екипът му се спрели на Япония, защото винаги са искали да направят филм в някой от любимите им градове.

Площад Славейков.

Всички християни днес празнуват Благовещение

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285330_%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%91%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B2%

 Православни, католици и протестанти днес празнуват заедно един от най-големите християнски празници - Благовещение. На този празник се почита едно от най-големите тайнства в християнството. Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница. Празникът Благовещение се чества точно девет месеца преди Рождество Христово. 
Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.
В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.
Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. 
На този ден се става рано, за да е богата годината. Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.

Китай - на един подпис от смъртоносен удар по долара

http://www.struma.com/bulgariya/kitai-na-edin-podpis-ot-smurtonosen-udar-po-dolara_132082/

В популярния алтернативен ресурс Zero Hedge се появи интересна статия, предричаща предстоящия край на долара като единствена световна нефтовалута.

На 26 март Китай най-накрая ще пусне фючърсни контракти за търговията с петрол с преобладаваща валута китайския юан.

През последното десетилетие бяха планирани много "фалстартове" в тази насока, но този път договорът получи одобрение от Държавния съвет на Китай.

С такова одобрение "петроюанът" ще стане...

Продължава

Шофьори се млатиха след катастрофа във Врачанско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779985

Шофьори се млатиха след катастрофа във ВрачанскоКъсно вечерта в събота в Оряхово катастрофирали два леки автомобила. 46-годишният Х.П. от Оряхово блъснал с управляваното от него "Пежо" намиращото се отпред "Волво" , зад волана на което бил 26-годишния Е.Г. от врачанското с. Лесковец. Сблъсъкът станал по вина на по-възрастния шофьор заради неспазена дистанция и несъобразена скорост с условията

Поиграй си с мен: На гробище в Мексико намериха най-страшната кукла на света

http://www.struma.com/lyubopitno/poigrai-si-s-men-na-grobishte-v-meksiko-nameriha-nai-strashnata_132081/

В мрежата се появи видео от Мексико, на което се вижда зловеща кукла. Тя е намерена от жена от Бразилия на мексиканско гробище. Потребителите в мрежата вече нарекоха плашещата играчка "Куклата на дявола".

Облеченото в бели дрехи и с непропорционално тяло бебе изглежда наистина зловещо и сякаш непрекъснато те следи с поглед. До куклата била намерена и шише за хранене, пълно с червена течност, напомняща кръв.

/blitz.bg/

Летище София въведе лятното разписание и увеличи директните и чартърните полети

http://econ.bg/Новини/Летище-София-въведе-лятното-разписание-и-увеличи-директните-и-чартърните-полети_l.a_i.759551_at.1.html

Днес влезе в сила лятното разписание на летище София. С него започва изпълнението на редовните полети до словенската столица Любляна, които ще са три...

Тайната на сполучливия домашен хляб

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779727

Тайната на сполучливия домашен хлябХлябът трябва да се удари 100 пъти в масата, докато се меси, за да стане вкусен. Така твърди поверието на старите баби. Сигурно е вярно. Вашата навярно не прави така, но всеки път вади от фурната пити, по-бухнали и вкусни от целия хляб на света. С тънка хрупкава коричка и приятен кафеникав тен. Всеки занаят има тайни тънкости.

9 сигнала, че си на ръба на генерална промяна в живота си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779744

9 сигнала, че си на ръба на генерална промяна в живота сиТвърди се, че на всеки 7 години ни се случва по една голяма промяна в живота. Все едно си се наситил на един тип щастие и хукваш да гониш друго. Теглиш чертата на един период и време и влизаш стремглаво в друг екзистенциален цикъл. Има ли начин да усетим, че сме на ръба на ако не пълна промяна, то поне на главозамайваща такава. 1.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване