Бронз за Боряна Калейн в многобоя във Франция, Тасева - четвърта (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6779886

Бронз за Боряна Калейн в многобоя във Франция, Тасева - четвърта (Снимки, видео)Седмица преди Световната купа по художествена гимнастика в София, двете български представителки на турнира Гран при във френския град Тие - Боряна Калейн и Катрин Тасева, постигнаха добро класиране. Калейн спечели бронзов медал в многобоя, докато Тасева се нареди четвърта в силната конкуренция за фаворитките, предаде Би Ти Ви.

ИПИ: ДДС драмата в исторически контекст

https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ipi-dds-dramata-v-istoricheski-kontekst-258099/

Невнесените в държавния бюджет суми по този данък са следствие на рецесия и неизбежните при нея фалити и неизпълнение на плащания, коментира Красен Станчев

Заловиха култова фигура от ъндърграунда!

http://www.struma.com/sinya-lampa/zaloviha-kultova-figura-ot-undurgraunda_132080/

Задържан е известен и култов наркодилър от ъндърграунда на Пазарджик. Небезизвестният Йордан Илиев, по известен сред нарко средите като Даньо Носа е заловен вчера при масирана акция на криминалисти от областната дирекция в Пазарджик.

Мъжът е само на 39 години но има в досието си присъди за сводничество, да фалшифициране на пари, за побой, за притежание на дрога. Няколко месеца упорита работа е била необходима на служителите на криминалната полиция в Пазарджик , за да го задържат и...

Продължава

Бич върху психиката! Готвят ужасно наказание за пияните и дрогирани шофьори!

http://www.struma.com/obshtestvo/bich-vurhu-psihikata-gotvyat-ujasno-nakazanie-za-piyanite-i-drogirani_132079/

Водачите, спипани пияни или дрогирани от КАТ, да ходят на задължителни срещи с пострадалите в катастрофи и близки на загинали на пътя. Това предложение за промяна да залегне в един от трите нормативни акта за шофьорите след разкомплектоването на Закона за движение по пътищата, настояват от Асоциацията на пострадали при катастрофи.

"Такава допълнителна санкция има от години в много страни от Европа, както и в Америка", обясни пред "Телеграф" председателят на...

Продължава

Цецо Виолетовия и Бойко Международния срещу ЕС и САЩ - радуется вся Москва…

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/tsetso-lilavoto-boiko-sreshtu-sasht-raduetsia-vsia-moskva.html

Цецо Цветанов, онзи с литературния изказ, рече, че България няма да гони руски дипломати. Други 20 от ЕС да, но ние – не. Решението се огласява от държавни глави и премиери. Не и тук. Тук решава Цецо. Кръстя се, че на свят ден Благовещение споменавам скверни опасения... Но наистина така изглежда.

Цецо Виолетовия и Бойко срещу ЕС и САЩ - радуется вся Москва…

https://frognews.bg/novini/tsetso-lilavoto-boiko-sreshtu-sasht-raduetsia-vsia-moskva.html

Цецо Цветанов, онзи с литературния изказ, рече, че България няма да гони руски дипломати. Други 20 от ЕС да, но ние – не. Решението се огласява от държавни глави и премиери. Не и тук. Тук решава Цецо.

Изпит по математика в Софийския университет

https://offnews.bg//obshtestvo/izpit-po-matematika-v-sofijskia-universitet-677399.html

В 9.00 ч. в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна изпитът по математика II. Любомир Ценков от София изтегли тема № 1, по която ще работят 1 133 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова приветства всички в Софийския университет и изрази надежда да работят спокойно, с мисъл напред и с убеденост, че наученото в училище днес ще бъде подплатено с техните отлични резултати.

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. д-р Първан Първанов също поздрави кандидат-студентите. Той припомни, че Софийският университет е на първо място в Рейтинговата система в 23 професионални направления, в които обучава студенти, а в две от тях – „Математика" и „Информатика и компютърни науки", Алма матер е на първо място с максималния брой точки 74. Той призова кандидатите да възприемат днешния изпит не като спринт, а като първата стъпка в едно маратонско бягане в специалността, която са избрали.

Председател на изпитната комисия е доц. Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет.

С успешно издържан изпит по математика II кандидат-студентите могат да учат в следните специалности на Софийския университет: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Библиотечно-информационни науки; Публични информационни системи; Философия (на английски език); Математика; Информатика; Приложна математика; Математика и информатика; Компютърни науки; Софтуерно инженерство; Информационни системи; Статистика; Физика; Инженерна физика; Ядрена техника и ядрена енергетика; Физика и математика; Астрофизика, метеорология и геофизика; Физика и информатика; Медицинска физика; Комуникации и физична електроника; Квантова и космическа теоретична физика; Фотоника и лазерна физика; Оптометрия; Физика на ядрото и елементарните частици (на английски език); Компютърно инженерство; Учител по природни науки в основна степен на образованието; Химия; Химия и информатика; Компютърна химия; Инженерна химия и съвременни материали; Геология; Комуникационен мениджмънт; Икономика и финанси; Стопанско управление.

Студът унищожи насажденията с праскови, кайсии и череши в Североизточна България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779881

Студът унищожи насажденията с праскови, кайсии и череши в Североизточна БългарияРязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху овощните насаждения. На 100% са унищожени кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България. Щети има в Пловдивско, предаде БНТ. 50% от кайсиите в североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари,

Ударно почистват пътя за Евксиноград, заради посещението на Ердоган във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371372

Разчистването и разкрасяването на тревните площи по бул. "Княз Борис I" и пътя за резиденция Евксиноград, което започна в началото на седмицата продължава и в почивните дни, видя репортер на Moreto.net Причината е предстоящата визита ба турския президент Реджеп Таип Ердоган във Варна.

Фетел надхитри Хамилтън и "Мерцедес" в първото състезание за сезона

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152472_fetel_nadhitri_hamiltun_i_mercedes_v_purvoto/?ref=rss


За втора поредна година Себастиан Фетел започна сезона във Формула 1 с победа. Четирикратният световен шампион надви големия си съперник Люис Хамилтън, който стартира от полпозишън, но с добро каране в нужните моменти и отлична стратегия, стигна първи до финала в Гран при на Австралия.<br /><br />Както и през миналия сезон "Ферари" излъга отбора на "Мерцедес", възползва се от случващото се на пистата и нанесе първия удар за годината.<br /><br />Фетел...

Протести и контрапротести за огнестрелните оръжия в САЩ

https://www.investor.bg/sasht/337/a/protesti-i-kontraprotesti-za-ognestrelnite-oryjiia-v-sasht-258136/

Звездите Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън се включиха в шествия с искане за контрол над оръжията

”Големите” напускат Фейсбук

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-26989355

Космическата компания Спейс Икс и производителят на електрически автомобили Тесла Мотърс закриха профилите си в социалната мрежа Фейсбук.

Франция ще отдаде национална почит на загиналия жандармерист

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779868

Франция ще отдаде национална почит на 
загиналия жандармеристФранция ще отдаде национална почит на жандармериста, загинал при атентата в южната част на страната, предаде Франс прес, цитирайки изявление на френското президентство. Не е уточнена датата, на която ще бъде извършена церемонията. Изявлението беше направено в края на заседание за отбраната в Елисейския дворец, предаде БТА.

Обама определи Северна Корея като реална заплаха

https://frognews.bg/novini/obama-opredeli-severna-koreia-kato-realna-zaplaha.html

Севернокорейската ядрена програма е реална заплаха. Това обяви бившият американски президент Барак Обама.

Самолет за първи път летя от Австралия до Лондон без прекъсване

https://offnews.bg//sviat/samolet-za-parvi-pat-letia-ot-avstralia-do-london-bez-prekasvane-677397.html

Самолет извърши за първи път непрекъснат пътнически полет от Австралия до Великобритания. Днес той кацна на летище "Хийтроу" в Лондон. 

Полет QF9 на компанията "Кантас" извърши пътуването от 14 498 км от Пърт за малко над 17 часа.

Авиокомпанията използва самолет Боинг 787-9 "Дриймлайнър".

Начинанието е част от амбициозните планове на "Кантас" да прибави ултра дълги полети към графика си.

"Това е исторически ден за Западна Австралия, исторически ден за авиацията и за компанията "Кантас". От днес това ще бъде първата авиационна връзка между Австралия и Европа, осъществена без прекъсване. Много сме развълнувани", коментира главният изпълнителен директор на компанията Алън Джойс.

Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън бяха сред протестиращите срещу огнестрелните оръжия в САЩ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779864

Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън бяха сред протестиращите срещу огнестрелните оръжия в САЩ

Звездите Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън се включиха в протести за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в САЩ, предаде Асошиейтед прес. И двамата са лично засегнати от насилие, при което са използвани огнестрелни оръжия. Хъдсън изпълни "The Times They Are a-Changin'" в края на протеста във Вашингтон, кръстен "Похода за нашия живот".

Търговски войни - поуките от досегашния опит

https://www.investor.bg/sasht/337/a/tyrgovski-voini-poukite-ot-dosegashniia-opit-257681/

Американският президент Доналд Тръмп трябва да извлече поука от протекционистичната мярка на Джордж У. Буш

Димо Гяуров: Върнахме се в годините на Студената война

http://www.cross.bg/gyayrov-voiina-obshtestvo-1570987.html

/КРОСС/ Не вярвам че ще се стигне до война, но със сигурност се върнахме в годините на Студената война. Това обяви бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров по отношение на скандала между Великобритания и Русия. "Трябва да видим кой има интерес от отравянето на Скрипал. Една седмица преди изборите изглежда, че Русия има най-малък интерес. Има и другата гледна точка обаче. С този скандал се обединява цялото руско общество срещу външния враг. Аз не твърдя, че това е вярната версия. Руското общество страда от много недостатъци. То е гладно, бедно, икономиката не върви. Точно поради тази причина е необходим външен враг", коментира Гяуров. По думите му България е елемент от това напрежение, независимо дали искаме или не. "Не вярвам на твърденията на британските вестници, че ще гоним руски дипломати. Понякога се случват такива неща и журналистите биват подведени, за да се обслужат определени интереси. България може да търпи негативи в този скандал. Говоря за факта, че можем да бъдем възпрепятствани за решаването на спорни въпроси, като един от тях е енергийната ни зависимост от Москва", допълни Гяуров.    

Фактически…

http://www.eurochicago.com/2018/03/facticheski/

В случая със „статут“-а положението не е по-различно от този с „приложение“-то. Постоянно се натъквам на груба правна неграмотност на най-високо управленско ниво, вкл. международно. Наскоро, във връзка с нашумелите напоследък проблеми с бежанците, ми се наложи да потърся българския превод на Convention and Protocol Relating to the Status of Refugees. Открих го на стр.320-342 на „Права на човека. Сборник от международни документи“, Обединени Нации, Ню Йорк. – 1962. Бях изненадан, шокиран и… натъжен – ако в такова издание, осъществено от най-висококвалифицирани специалисти в най-авторитетната международна организация са възможни толкова много нонсенси, то какво да очакваме от многомилионната армия юристи по света?

Смяната на времето вреди на организма

http://www.cross.bg/vremeto-adaptatziya-astronomicheska-1570986.html

/КРОСС/ Смяната на времето вреди на организма, заяви д-р Евтимия Средкова, мамолог и онкохирург. Според нея е необходима национална позиция по въпроса и ако не се намери общо европейско решение, е добре, според нея, страната ни да проведе референдум да се сменя ли времето. За по-бърза адаптация лекарката препоръча повече физическа активност с повече време, прекарано навън, и позитивно мислене. От астрономическа гледна точка преместването на стрелките няма значение, но за хората ще са необходими няколко дни за адаптация, каза по БНР директорът на Националната астрономическа обсерватория "Рожен" д-р Никола Петров.    

Почина съпругата на Марто Дебелия

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bf%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f/

Днес почина жената на Мартин Филипов – Марто Дебелия. Съпругата на благоевградчанина със съмнителна репутация си отиде на 38 години.

38-годишната съпруга е починала на път за болницата, съобщава струма.бг. На младата жена ѝ е прилошало у дома и близките ѝ веднага са повикали Спешна помощ. За нещастие тя е издъхнала в линейката на път за Спешния център.

Мартин Дебелия е съден за трафик на жени с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция, извършени в условията на опасен рецидив. В момента той се намира в прословутия Бобовдолски затвор.

 

Материалът Почина съпругата на Марто Дебелия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Полицията в Солун арестува трима пакистанци, обвинени в задържане и изнудване на 21 имигранти

http://www.cross.bg/imigranti-pakistantzi-solyn-1570985.html

/КРОСС/ Полицията в Солун е арестувала трима пакистанци, обвинени, че са държали 21 имигранти в покрайнините на града и са ги изнудвали за пари. Имигрантите, сред които 13 еритрейци, седем пакистанци и един гражданин на Мианма, са влезли от Турция. Трафикантите ги затворили в склад и поискали по 2500 евро от всеки, за да ги освободят. Гръцката полиция издирва и шофьор на автомобил, който се укрива, след като превозвал нелегални имигранти от Пакистан.    

Преместихме стрелките с 1 час напред

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779859

Преместихме стрелките с 1 час напредВ 3 часа през нощта преместихме часовниците с час напред. Лятното часово време е въведено за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години редица държави се отказаха от смяната на времето, а Европейският парламент възложи на Европейската комисия да направи проучване на влиянието на

Кои са най-калоричните хранителни комбинации

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6779734

Кои са най-калоричните хранителни комбинацииЗа да извлечем максимална полза от това, което ядем, е важно да сме наясно как си взаимодействат различните храни и дали са съвместими. Само тогава ще доставим на тялото си полезни вещества, а не само калории. Телешко (говеждо) + манго Телешкото и говеждото месо са богат източник на желязо. То е като маршрутно такси,

Пипо Индзаги си намери дългокрака булка

https://offnews.bg//izvan-terena/pipo-indzagi-si-nameri-dalgokraka-bulka-677395.html

Поредна красавица попадна в мрежите на доказания с времето плейбой Филипо Индзаги.

Популярният с прозвището "Роден в засада" бивш нападател и треньор на Милан има връзка с дългокракия модел Анджела Робусти, която е участничка в конкурса Мис Италия 2012. В последно време тя се изявява в тв шоуто "Мъже и жени", докато Индзаги е треньор на Венеция.

Самият Индзаги има репутацията на заклет ерген и всички се надяват този път да се сложи край на това. Най-близо до брак той беше през 2010 година, като баща му дори се похвали с това. Иначе на кариерата му на плейбой може да завиди всеки ценител.

Пипо е мачкал чаршафите с красавици като Ева Херцигова, Айда Йеспика, Сара Вароне и Алесия Вентура, която е голямата му любов.

Съпругата на Шарлопов: Стефан живя като победител и умря като победител

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779854

Съпругата на Шарлопов: Стефан живя като победител и умря като победителСтефан живя като победител и умря като такъв. Това каза по Нова телевизия съругата на бизнесмета Бояна Шарлопова. Стефан Шарлопов почина в съня си от сърдечна недостатъчност на 5 февруари. Бояна разказа, че всяка вечер с децата си говорят за "тати" и с какво ще го запомнят. Благодаря на всички приятели, които са около мен, каза Бояна и призна,

Първият непрекъснат пътнически полет Австралия-Великобритания пристигна

http://www.cross.bg/avstraliya-kantas-dzhoiis-1570983.html

/КРОСС/ Първият непрекъснат пътнически полет Австралия-Великобритания пристигна на летище Хийтроу в Лондон. Полет QF9 на компанията "Кантас" извърши пътуването от 14 498 км от Пърт за малко над 17 часа. Авиокомпанията използва самолет Боинг 787-9 "Дриймлайнър". Начинанието е част от амбициозните планове на "Кантас" да прибави ултра дълги полети към графика си. Главният изпълнителен директор Алън Джойс нарече новата услуга "маршрут, променящ играта": "Това е исторически ден за Западна Австралия, исторически ден за авиацията и за компанията "Кантас". От днес това ще бъде първата авиационна връзка между Австралия и Европа, осъществена без прекъсване. Много сме развълнувани". Преди началото на полета Джойс каза, че най-ранните полети на "Кантас" между Австралия и Великобритания, известни като "маршрута на кенгуруто", са отнемали четири дни и са включвали седем спирки. Британският върховен комисар в Австралия Мена Роулингс каза: "Мисля, че има огромна психологическа разлика. Алън Джойс нарича полета "променящ играта" и мисля, че това е точно така. Да имаш възможността да се качиш на самолет на "Хийтроу" и да слезеш тук в Пърт е просто феноменално вълнуващо. Сигурна съм, че много хора ще се възползват от това".    

Кактуси превземат Кресненското дефиле

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d1%82%d1%83%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%84%d0%b8/

Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства, прехвърли река Струма и се разположи все още на малка площ върху „Кривия” тунел, през който се провира ГП Е-79.

За кактусовата плантация в Кресненското дефиле за първи път информира преди 10 години екологът от с. Черниче Павел Кипров. Тя бе обхванала площ от около 100 кв. м. терасата върху жп тунела в дефилето на източния бряг на р. Струма. Плантацията е от малки кактуси-саксиен тип.

За първи път тази година малка колония вече има и оттатък реката-върху „Кривия” тунел. Бодливите растения, характерни за Мексико и в някои от щатовете на САЩ, за сега заемат площ от няколко квадратни метра, след като явно са прескочили реката. За миграцията им е спомогнал вятъра и птиците, пише БГНЕС.ком.

На някои от растенията все още личат преживелите меката зима цветове. По принцип кактусите, които са от вида „Опунция”, цъфтят през есента.

Няколко са версиите как кактусите са се „настанили” в България.

Според едната, пренос на въздушни маси от Средиземно море през 1994 г., донася на Витоша кактусови семена. В резултат стотици кактуси от два вида се появяват по склоновете на Лозенска планина край Панчарево. А според друга, кактусите са се саморазселили, след като през миналия век били засаждани по гробовете.

В България колонни от кактуси, освен на гореспоменатите места, има и на Змийския остров, край Белослав, с. Пушево-търновско, над рудника в квартал Ораново на гр. Симитли и др.
Кактусите са адаптирали и аклиматизирали напълно към климата в България.

Материалът Кактуси превземат Кресненското дефиле е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Турската армия владее изцяло сирийската област Африн

http://www.cross.bg/afrin-protesti-tyrskata-1570982.html

/КРОСС/ Турската армия вече владее изцяло сирийската област Африн. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на турски военни източници. След ожесточените боеве с кюрдските Отряди за народна самоотбрана са завзети и последните села около Африн. В самия град турският "Червен полумесец" раздава храни на цивилното население, което претърпя много лишения по време на бойните действия. В редица градове в Европа се състояха протести срещу турската офанзива в Африн. В Париж демонстрантите порицаха етническото прочистване, което според тях се извършва от Турция и нейни наемници джихадисти. Подобни протести се проведоха и в Германия.    

Федерер сдаде върха в ранглистата

https://offnews.bg//tenis/federer-sdade-varha-v-ranglistata-677394.html

Швейцарецът Роджър Федерер допусна изненадваща загуба от 175-ия в света австралиец Танаси Кокинакис във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями.

Маестрото от Базел отстъпи с 6:3, 3:6, 6:7 (4) пред съперника си за 2,21 часа игра.

Това беше първа среща помежду им и Кокинакис може да се хвали с положителен баланс срещу Федерер.

Голямата новина от този мач е, че швейцарецът ще отстъпи първото място в света от 2 април на испанеца Рафаел Надал.

Федерер не успя да защити титлата си от Маями и загуби 990 точки. За първи път от 2014 година насам пък швейцарецът губи два мача подред.

"Това е нереално. Аз съм много доволен. Когато пристигнах на корта преди мача феновете почти не ме забелязаха, при появата на Федерер буквално полудяха.

Мисля, че когато играя своя тенис, са малко хората, които могат да ме победят. Просто трябва повече да вярвам в себе си и да налагам агресивния си стил", коментира от своя страна Кокинакис пред ESPN.

В Швейцария Илияна Йотова ще се срещне с представители на българската общност

http://www.cross.bg/iiotova-shveiitzariya-sreshtne-1570981.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава за Швейцария, където, в посолството ни в Берн, ще се срещне с представители на българската общност. Утре Йотова ще разговаря с федералния президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе. Във вторник, по покана на „Фондация Жан Моне за Европа", българският вицепрезидент ще изнесе публична лекция в Университета на Лозана. Пред дипломати, преподаватели и студенти Йотова ще представи вижданията си за бъдещето на европейския проект и ролята на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.    

Антон Кутев: Какво правим когато Гинка продаде на Гинчо?

http://clubz.bg/65827-anton_kutev_kakvo_pravim_kogato_ginka_prodade_na_gincho

Антон Кутев. Снимка БГНЕС

Налагат се предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите.

Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев пред журналисти преди Пленума на партията, предаде „Фокус“.

По думите на Кутев повечето политически сили нямат интерес от предсрочни избори.

БСП е може би единствената, която има. Аз лично смятах, че избори ще има, но чак следващата година.

Но след всички глупости на управляващите, такива се налагат”.

Преди два дни близката до БСП агенция „Афис“ на Юрий Асланов публикува изследване, според което партията с малко изпреварва ГЕРБ по доверие.

Антон Кутев обясни, че сделката за ЧЕЗ не е тема на настоящия Пленум, тъй като дневният ред на заседанието предвижда вътрешнопартийни въпроси.

Дълбоко не вярвам в това, което официално ми отговори министър-председателят, че не знае за тази сделка предварително. Не мога да повярвам, че българският и чешкият премиер се срещат и говорят за всичко друго, но не говорят за сделката, която в момента заплашва да го свали от власт“, каза още социалистът.

Според Кутев, ако премиерът не е знаел за сделката, трябва да си подаде оставката.

За мен остава огромният проблем, когато Гинка продаде на Гинчо. След три години, примерно, тя източи няколко стотин милиона от ЧЕЗ, след което продаде на някой несъстоятелен човек фирмата и той фалира. Какво? Държавата пак ли ще стои отвън и ще каже, че не знае за какво става дума? Очевидно, че държавата трябва да има контрол, защото това е ключово дружество“, заяви Кутев.

„Представяте ли си един ден да спре тока в София – какво правим? Ако Гинка реши утре, че е обидена на софиянци и дръпне шалтера – какво правим после?“, попита Кутев.

БСП ще проведе закрито заседание в партийната централа

http://www.cross.bg/tzentrala-partiiinata-zakrito-1570980.html

/КРОСС/ Националният съвет на БСП за България ще проведе закрито заседание в партийната централа. Пленумът се провежда в момент, когато социолозите са категорични, че има разместване на политическите пластове, а причина за това е казусът с продажбата на ЧЕЗ. Тенденцията ще бъде обсъдена на висшия форум в БСП, който ще разгледа и редица вътрешнопартийни въпроси и секторните политики на социалистите.  

Добри са условията за туризъм в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779843

Добри са условията за туризъм в планинитеДобри са условията за туризъм в планините. Това съобщиха за „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Температурите се движат от минус 5 до 0 градуса. Времето навсякъде е облачно и сравнително тихо. Лифтовите съоръжения не работят в курорта Мечи чал и на някои писти в Пампорово. От ПСС припомнят на туристите,

Студът нанесе щети по градините с праскови, кайсии и череши

http://www.cross.bg/minys-shtetite-praskovi-1570979.html

/КРОСС/ Рязкото застудяване на времето последните дни причини сериозни поражения върху овощните насаждения. На 100% са унищожени кайсиите, прасковите и черешите в овощните градини в Североизточна България, информира БНТ. Щети има в Пловдивско. 50% от кайсиите в североизточния регион са измръзнали още при застудяването в края на февруари, когато температурите паднаха до минус 16 градуса. Завръщането на зимата през тази седмица обаче напълно попари надеждите на производителите от региона, които отглеждат над 16 000 декара овошки. Николай Колев - председател на Съюза на Дунавските овощари: "За съжаление, удари втори студ от тази седмица, в понеделник минус 6,7 градуса, което порази и останалите пъпки, които бяха живи. Това измръзване остава без поминък доста от нашите членове." Освен че няма да има реколта, цената на плодовете, които ще бъдат внесени у нас, ще бъде в пъти по-висока, защото студеният фронт премина и през Италия и Гърция, прогнозират овощарите. Големи са щетите и по дръвчетата, засети по поречието на Тунджа. Там температурите са паднали под минус 10 градуса и са измръзнали всички плодни пъпки. Производителите на праскови в сливенския регион са притеснени за оцеляването си, защото това е основният им поминък. Подобна ситуация местните овощари помнят през 1986 година, когато се е наложило хиляди декари праскови да бъдат изкоренени

В САЩ поискаха забрана на оръжията

http://www.moreto.net/novini.php?n=371371

Многолюдни демонстрации заляха американските градове с искания за забраната за продажба на оръжията, съобщава АП. Тя бе свикана от ученици от гимназията в Паркланд, Флорида, където миналия месец 19-годишен психопат застреля 14 гимназисти и 3 възрастни.

Смяната на времето вреди на организма

https://frognews.bg/novini/smianata-vremeto-vredi-organizma.html

Смяната на времето вреди на организма, заяви д-р Евтимия Средкова, мамолог и онкохирург.

Всички християни празнуват големия празник Благовещение

http://dnes.dir.bg/news/blagoveshtenie-26989255

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение.

Сензационна загуба на Федерер го свали от върха в ранглистата

http://www.cross.bg/kokinakis-mayami-probiv-1570978.html

/КРОСС/ Световният номер 1 и шампион в Маями от 2017 г. Роджър Федерер отпадна от надпреварата още след първия си мач. Маестрото отстъпи пред 175-ия в света Танаси Кокинакис с 6:3, 3:6, 6:7(4) след близо 2 часа на корта. По този начин швейцарецът ще отстъпи и първото си място в ранглистата, като на върха ще се върне Рафаел Надал. Миналогодишният шампион в Маями започна уверено и взе лесно първите си две подавания, а в четвъртия гейм успя да материализира пробив - 3:1. Това му бе достатъчно, за да поведе в резултата. По подобен начин се разви втория сет, но с обратен знак за Маестрото. Кокинакис успя да реализира пробив за 3:1 и след това не изпусна предимството си, за да изравни резултата. В решителния сет по-добрите възможности за пробив се откриха пред Федерер, който в шестия гейм пропусна два брейкбола. До края Кокинакис нямаше проблеми, но не стигна и до нещо по-сериозно от посрещане. Така се стигна до тайбрек, спечелен от австралиеца с гръцки корени. Кокинакис се превърна в тенисистът с най-ниска позиция в ранглистата, който побеждава действащ номер 1 в света за последните 15 годни. Последният подобен случай беше отново в Маями, през сезон 2003, когато 178-ият в класацията Франсиско Клавет надви тогавашния номер 1 Лейтън Хюит. В следващият кръг той ще играе срещу Фернандо Вердаско.  

„Маршът за нашите животи“ заля САЩ

http://www.cross.bg/nashite-popravka-chast-1570977.html

/КРОСС/ Стотици хиляди демонстранти излязоха по улиците в САЩ, за да призоват за затягане на контрола върху огнестрелните оръжия. Движението „Марш за нашите животи" се зароди след стрелбата в гимназия в Паркланд, Флорида, при която загинаха 17 души. Над 800 протеста бяха планирани вчера в САЩ и по света, включително в Единбург, Лондон, Женева, Сидни, Токио, Торонто, Монреал. Само в шествието във Вашингтон се включиха около половин милион души, голяма част от тях - младежи и деца. Ема Гонсалес, която оцеля от стрелбата в Паркланд и се превърна в лидер на движението, произнесе силна реч. А след като изброи жертвите по име, тя запази мълчание за шест минути и 20 секунди - времето, за което те бяха избити. Огромни шествия имаше и в Ню Йорк, и в Лос Анджелис.В протестите се включиха и звезди, засегнати от насилието. Певицата и актриса Дженифър Хъдсън изпълни The Times They Are a-Changin' на Боб Дилън в края на протеста встолицата. Майка ѝ, брат ѝ и 7-годишният ѝ племенник бяха застреляни през 2008 г. Пол Маккартни пък се присъедини към шествието в Ню Йорк заради убийството на Джон Ленън, който беше застрелян в Манхатън през 1980 г. Белият дом заяви снощи, че „приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата поправка на американската конституция", предаде ДПА, цитирайки заместник говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс

Преместихте ли часовниците с час напред?

http://www.cross.bg/vreme-chasovo-lyatnoto-1570976.html

/КРОСС/ Тази нощ в 3 часа преминахме към лятното часово време, което означава, че местим стрелката на часовнииците с час напред. Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври. Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника. В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха „за" премахването на лятното часово време, но до конкретни разпоредби едва ли ще се стигне скоро. Връщането към астрономическото време ще стане на 28 октомври. Тогава, в 4 ч. през нощта, часовниците ще бъдат върнати с един час назад.    

Китай към САЩ: Евентуална търговска война не служи на ничии интереси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779837

Китай към САЩ: Евентуална търговска война не служи на ничии интересиКитайският вицепремиер Хан Чжън предупреди, че евентуална търговска война ще навреди на всички, но не посочи какъв може да бъде следващия ход на Пекин, предаде Асошиейтед прес. В изявлението си, направено пред световни бизнес лидери на световен икономически форум, вицепремиерът призова за сътрудничество,

Франция ще отдаде национална почит на полицая, който се размени за заложник

https://offnews.bg//sviat/frantcia-shte-otdade-natcionalna-pochit-na-politcaia-kojto-se-razmeni-677393.html

Франция ще отдаде национална почит на жандармериста, който се размени за заложник при нападението в Треб. 

За да заблуди похитителя, който взе заложници в супермаркет, жандармеристът Арно Белтрам влезе невъоръжен в магазина, като убеди нападателя в замяна да пусне жена. Той беше тежко ранен и по-късно почина от раните си.

Не е уточнена датата, на която ще бъде извършена церемонията. Изявлението беше направено в края на заседание за отбраната в Елисейския дворец, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент обяви, че жандармеристът е загинал като герой. Освен това той поиска от префектите, представляващи държавата в департаментите, да свикат тази седмица представители на службите, отговарящи за следенето на радикализираните лица. Според министерството на вътрешните работи заседанието ще има за цел да припомни инструкциите за бдителност след атентата.

25-годишният извършител на атентата в петък Редуан Лакдим се е обявил за "войник" на Ислямска държава, която пое отговорност за нападението.

Министърът на вътрешните работи Жерар Колон съобщи, че той е бил следен от разузнавателните служби, но е било сметнато, че не се е радикализирал.

Премиерът на Италия Паоло Джентилони подаде оставка

http://www.cross.bg/dzhentiloni-predsedateli-zapochnat-1570975.html

/КРОСС/ Италианският премиер Паоло Джентилони официално подаде оставка в събота вечер след конституирането на новия парламент, но ще продължи да изпълнява текущите задължения до съставянето на ново правителство, съобщи президентството, цитирано от Франс прес. На първото си заседание след парламентарните избори на 4 март Камарата на депутатите и Сенатът избраха председатели след споразумение между дясната коалиция и "Движение 5 звезди", които победиха на изборите, но без мнозинство. Левоцентристката коалиция, големият губещ на изборите, която беше издигнала Джентилони на власт, засега премина в опозиция, отказвайки да служи за "патерица" на единия или другия лагер. В резултат Джентилони връчи оставката си на президента на републиката Серджо Матарела, след което отиде при двамата нови председатели на двете камари, за да ги информира за решението си съгласно протокола. Президентът на републиката помоли премиера да остане на поста, за да управлява текущите дела, уточни президенството. Консултациите на Матарела за ново правиелство практически биха могли да започнат от вторник, след като парламентарните групи бъдат конституирани и изберат своите председатели, но според италианската преса те няма да започнат преди 3 април, след великденската ваканция.  

Защо евреите са умни

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6779534

Защо евреите са умниНеграмотността е изкоренена при тях още в I век Евреите са не просто умни. Те смайват с акъла си, те са блестящи. Свръхпредставени са в онези области, където се иска пипе. Евреи са и много от историческите личности, които са давали насока в развитието на цивилизацията и са оказали огромно влияние върху цялото човечество.

Летище София открива нови директни и чартърни полети

//dariknews.bg/novini/bylgariia/letishte-sofiia-otkriva-novi-direktni-i-chartyrni-poleti-2086861

От днес влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично - в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways, съобщиха от Летище София.
 
От днес стартират и

Проф. Атанас Семов: Не можем да очакваме извинение от Ердоган

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-atanas-semov-ne-mozhem-da-ochakvame-izvinenie-ot-erdogan-2086860

Смисълът на срещата на лидерите на ЕС с турския президент Реджеп Ердоган, на която страната ни е домакин, е да създаде предпоставка за нови срещи. Това каза пред Дарик професор Атанас Семов, който е доктор по европейско право. Според него е добре да не се разбира публично за резулт

Турция превзе сирийската област Африн

https://frognews.bg/novini/turtsiia-prevze-siriiskata-oblast-afrin.html

Турция владее изцяло сирийската област Африн. След ожесточените боеве с кюрдските Отряди за народна самоотбрана са завзети и последните села около Африн.

Предстоящи събития на 25 март 2018

http://www.cross.bg/chasa-blagoveshtenie-oglavi-1570974.html

/КРОСС/ ***София.Президентът на Република Словения Борут Пахор ще бъде на официално посещение в България по покана на държавния глава Румен Радев. От 09.30 часа на площад „Св. Александър Невски" ще се състои церемонията по официалното му посрещане. Двамата ще проведат среща „на четири очи" на „Дондуков" 2 от 10.00 часа, след което ще се проведат пленарните разговори на официалните делегации. В 11.00 часа двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция. От 14.20 часа на Правителствения терминал на Летище „София" ще бъде открита директна авиолиния между София и Любляна. ***София/Луковит.От 10.30 часа в залата на хотел "Дипломат плаза" в гр. Луковит българският еврокомисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще наградят победителите в Националното състезание по математика. ***София.От 11.00 часа в централата на БСП на ул. „Позитано" 20 ще се проведе заседание на Националния съвет на БСП по вътрешнопартийни въпроси. ***София.От 9.00 часа в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски Чудотворец" Божествена св. Литургия за Благовещение ще оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. ***София.От 9.30 часа богослужението за храмовия празник на старинния храм „Св. София - Премъдрост Божия" ще оглави Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон

Пиле с кедрови ядки, прах от маслини и още нещо

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/03/25/3152093_pile_s_kedrovi_iadki_prah_ot_maslini_i_oshte_neshto/?ref=rss


Професионалната кариера на Валентин Иванов започва през 2011 г. в хотел "Хилтън" под ръководството на шеф-готвачите Жан Юбер Гарние, Габриеле Савини и Андре Токев. Кариерата му продължава в Амстердам, а след това и в ресторанта на Хестън Блументал Dinner, в Лондон. Днес Валентин е Sous Chef в ресторант "Космос".<br /><br />Той ще приготви студеното предястие на гала вечерята, с която приключва конкурсът "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna &...

Изборите в Русия, Путин и Скрипал са най-коментирани в "Дневник"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/25/3152440_izborite_v_rusiia_i_otzvuka_po_sluchaia_skripal_sa/?ref=rss


Победата в изборите в Русия за пореден път на Владимир Путин, както и отзвука от действията на европейските лидери по случая с отровения руския агент са сред най-коментираните в "Дневник" през изминалата седмица. Данните са към 19 часа на 24 март.<br /><br />1.Путин ще управлява до 2024 г. след подкрепа от 74%, сочат първите прогнози - 469 коментара<br /><br />2. "Газпром" се отказва засега от "Турски поток" като износител на газ за Европа ...

Защо в Русия над 450 професии са забранени за жени?

https://news.bg/macro/zashto-v-rusiya-nad-450-profesii-sa-zabraneni-za-zheni.html

В списъка са включени дърводелството, ВиК, електроуслугите и още много други

Църковен календар: Благовещение

http://www.eurochicago.com/2018/03/blagovetz/

На днешния ден Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Св. Благовещение. Това e празник и за всички християни – били те православни, католици или протестанти.

Депутатът Станислава Стоянова: Mерки срещу плагиатството в новия Закон за развитие на академичния състав

https://www.24chasa.bg/region/article/6779800

Депутатът Станислава Стоянова: Mерки срещу плагиатството в новия Закон за развитие на академичния съставПромени, свързани с придобиването на научни степени и борбата с плагиатството прие Народното събрание в края на миналата седмица. Те са застъпени в Закона за развитие на академичния състав и създават национална общовалидна рамка за участие в процедурите за придобиване на научни степени, а също за заемането на академични длъжности.

Намериха 3 бомби в супермаркета в Треб, Франция

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-atentat-jihad-26989172

В супермаркета в град Треб, Южна Франция, където 25-годишният мароканец Редуан Лакдим държа в петък заложници, са били открити три самоделни взривни устройства

Историческо злато за варненски плувец в Австрия

http://varnautre.bg/2018/03/25/77773/%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d1%83%d0%b2%d0%b5

Щафетата на българския национален отбор по плуване влезе в историята на силния международен турнир „Мултинейшънс“. Спортният форум, в който участват национални гарнитури от цяла Европа, се провежда в Австрия. В Грац родната щафета, в чийто състав плува състезателят на ПСК „Черно море“ Тихомир Тодоров, спечели историческо злато в дисциплината 4 х 200 м свободен стил. […]

Родени на 25 март

http://www.cross.bg/rodeni-na-mart-1570964.html

/КРОСС/ Стефка Костадинова, председател на Българския олимпийски комитет Стойко Сакалиев, бивш футболист на Нефтохимик и ЦСКА  

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371370

Един район е без вода във Варна, а причината е авария, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net Потърпевши са в карето между ул."Струга" , бул."Цар Освободител" ,ул."Отец Паисий" и бул."Сливница".

Радикални компютърни игри в интерактивна изложба на Музея на смеха в Габрово

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779804

Радикални компютърни игри в интерактивна изложба на Музея на смеха в ГабровоОт 29 март до 30 май в зала 6 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще можете да поиграете на  Радикалните игри на Molleindustria. Откриването на интерактивната изложба за малки и големи е в 17:30 часа. Игрите са най-популярното изразно средство през 21 век. Милиарди хора по целия свят ги играят, запленени от техния хумор и увлекателност.

Почина първата победителка на "Евровизия" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65826-pochina_pyrvata_pobeditelka_na_evroviziq_video

Победителката в първия песенен конкурс "Евровизия" Лис Асия почина на 94-годишна възраст в родината си Швейцария, предаде ДПА. 

"Лис Асия почина в болница в Цюрих", се казва в информация на сайта на "Евровизия".

"Изпълнени сме със скръб, след като научихме, че Лис Асия - голямата дама на "Евровизия", си отиде от този свят. Тя е първият победител в песенния конкурс през 1956 г. и оттогава бе голям негов фен. Цялото семейство на "Евровизия" изпраща искрени съболезнования на близките й."

Лис Асия стана известна, след като спечели първото издание на конкурса "Евровизия" в Лугано, Швейцария, през 1956 г. с изпълнение на песента "Refrain" ("Припев").

Асия бе почетен гост на 30-ото му издание в Гьотеборг, Швеция, през 1985 г. и изпълни същата песен на конкурса в Москва през 2009 г.

Ще капитулира ли ЕС пред Ердоган

http://www.transmedia.bg/2018/03/25/%d1%89%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%bf%d0%b8%d1%82%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%b5%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd/

 

В доклад на „Амнести интернешънъл“ от миналата година се посочва огромният брой на отстранените от работа над 100 000 държавни служители – близо 33 000 учители, 24 000 полицаи, 8000 души от Въоръжените сили, 6000 лекари и други медици, 5000 академици, над 4000 съдии и прокурори, много над 3000 служители от министерствата и свързаните с тях институции.

 

Турският президент Реджеп Ердоган завзе и последната крепост на независимите медии със сделката по продажбата на собствеността на „Доган холдинг“, а това даде повод на опозиционния в. „Джумхуриет“ да излезе с публикация под заглавие „Един човек, един глас“, предаде БГНЕС.

Айдън Доган 40 г. финансира и управлява медийната си империя, в която влизат най-авторитетните телевизионни канали като Си Ен Ен Тюрк, Канал Д, Тв 2, Дрийм тв и рейтинговите всекидневници „Хюрриет“, „Поста“, „Фанатик“, „Хюрриет Дейли Нюз“, редица списания и издателства. Те вече са собственост на индустриалеца-милиардер и близък приятел на държавния глава Ердоган Демирьорен.

Същият през май 2011 г. изкупи акциите и на вестниците „Миллиет“ и „Ватан“, дотогава също собственост на холдинга „Доган“. Напрежението и конфликтите между медийната група на Айдън Доган и Реджеп Ердоган траят вече 16 години, неведнъж държавният лидер и вече водач на управляваща партия на справедливостта и развитието го е нарочвал за мишена заради опозиционния характер на програмите и публикациите.

Последно преди седмица „вождът“ изригна по повод статия в „Хюрриет“ със заглавие „И селски кмет няма право да бъде“, която припомни наложената му през септември 1998 г. забрана да заема политически постове и последвалия затвор. Президентът настоя вестникът да бъде съден заедно с обвиняемите за преврата от 28 февруари 1997 г. (тогава премиер е Неджметтин Ербакан, а Тансу Чилер е външен министър).

Първото съдебно заседание по наказателното дело е проведено в Анкара едва на 2 септември 2013 г., свидетелите са общо 103 души, от които 76 са задържани зад решетките. Моделът на стотиците и хиляди, хвърлени в предварителния арест, е познат и от периода след опита за преврат от юли 2016 г.

От четвъртък, когато сделката за „Доган холдинг“ бе публично огласена и всички турски медии я коментират гръмко, журналистическите организации в страната алармират за огромната опасност, грозяща и последните кули на свободното слово.

„Пред очите ни постоянно се ликвидират медиите, излъчващи истинските новини. И по-точно, вижда се, че те загърбват мисията си да информират обективно аудиторията. Продажбата на медийната група, известна с критичния си тон и осигуряваща на обществото правото му да получава истината и да бъде навреме информирано, е поредното убийство. Смятаме, че много от колегите ни принудително ще останат без работа, а колко от тях ще успеят да си намерят нова? Ще следим развоя на събитията“, казва Тургай Олджайто, председател на Дружеството на журналистите в Турция.

Президентът на Синдиката на турските журналисти Гьокхан Дурмуш счита, че скандалната сделка слага края на наличието на централни медии. От този ден нататък медиите в Турция ще говорят с един глас, ще бъде трудно и невъзможно обществото да се добира до новините, и страната ни ще върви още по-надолу по отношение на свободата на печата, прогнозира той и призовава за по-силна солидарност между журналистите, особено с оглед на бързия скок в броя на безработните сред тях.

В изявление на Конфедерацията на синдикатите на печатарите и служителите в пресата се подчертава, че истинският играч зад сделката е именно властта, която има за цел преди изборите през 2019 г. да установят един солов глас на всички медии в страната. Индексът на Репортери без граници за свободата на печата класира Турция на 155-о място от 180 страни. Но Ердоган неведнъж декларира, че Турция е „на едно от челните места сред държавите в света по отношение на свобода на печата, най-нови комуникационни технологии, социални медии и интернет журналистика“, и го прави не само пред публика, но и на официалната си интернет-страница. Той твърди още, че обществеността има правото на „бързи, точни и безпристрастни новини“, а медийните организации трябва да могат да отразяват събитията, „без да бъдат подлагани на никакви ограничения“.

Истината е друга – след опита за преврат и въведеното извънредно положение бе посечена свободата на около 170 журналисти и животът на над 100 медии. Вече има присъди – доживотни или за дълги години зад решетките. Обвиненията са като от матрица – шпионаж, пропаганда в полза на терористични организации, съучастие в опит за незаконно сваляне на републиканската власт и отмяна на конституцията, обиди и клевети срещу президента на страната. Всеки е мишена на подозрения за обвързаност и членство в терористичните групировки – ФЕТО на ислямския проповедник и бивш приятел на Ердоган Фетхуллах Гюлен, Кюрдската работническа партия /ПКК/.

По данни, огласени от правосъдния министър Абдулхамид Гюл през февруари т.г., задържаните гюленисти наброяват 38 470, за връзки с ПКК са 10 079 и с ДАЕШ („Ислямска държава“) – 354 души. През 2017 г. разследващите прокурори и съдилищата са разгледали около 10 милиона преписки по делата срещу обвиняемите във въпросните престъпления. От тях новите образувани наказателни преследвания са 4 212 000, подчертава министърът и повтаря, че „Турция е правова държава, в която върховенството на закона е неоспорим факт“.

В числото на десетките хиляди лишени от свобода, освен журналисти и издатели, са магистрати, университетски преподаватели и учители, медици, висши офицери от армията и полицията, войници, политически лидери, областни управители, кметове, правозащитници, дейци на изкуството и културата, потребители на социалните мрежи и т.н.

В доклад на „Амнести интернешънъл“ от миналата година се посочва огромният брой на отстранените от работа над 100 000 държавни служители – близо 33 000 учители, 24 000 полицаи, 8000 души от Въоръжените сили, 6000 лекари и други медици, 5000 академици, над 4000 съдии и прокурори, много над 3000 служители от министерствата и свързаните с тях институции.

През юни 2017 г. по време на семинар 11 правозащитници, сред които швед и германец, бяха задържани за терористична дейност и пропаганда, сред тях бе и турската ръководителка на „Амнести“. Това е шокираща пародия на правосъдие, коментира пред АФП Андрю Гарднър, експерт по Турция в правозащитната организация. Подобни събития, илюстриращи проявленията на „правовата държава“, са в изобилие, но Анкара не чува строгите призиви на международната общност и продължава да настоява за членство в ЕС. Че последното ще бъде основна тема на срещата утре във Варна, са убедени и в президентския дворец, и в министерския съвет.

Но още миналото лято Европейският парламент в мнозинството си подкрепи резолюцията за прекратяване на преговорния процес. А Ердоган заяви в интервю за Би Би Си, че „Анкара ще въздъхне с облекчение, ако ЕС се откаже да приеме Турция“. За него важният въпрос на срещата на върха е този за обещаните милиарди от Европа за издръжката на бежанците в страната му.

„Във Варна ще питам къде са парите от ЕС за 3,5 млн. сирийци и 500 000 иракчани, на които предоставихме убежище. Обещаха два транша по 3 млрд. евро, до момента са ни платени само 850 млн. евро, а вече говорят за втория транш. Ако ще давате парите, давайте ги, не се подигравайте с нас“, обяви преди седмица той, цитиран от всички турски медии.

Възможно е Ердоган да говори и по другата си любима тема – тази за необходимостта от оспорването на Лозанския договор. В края на ноември 2016 г. пред конференция за новата концепция за сигурността той заяви, че „бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, а Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах“ и специално акцентира на документа, по силата на който 3 млн. кв. км имперски територии са орязани до 780 000 кв. км. „И това стана в Лозана под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“, посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“.

„Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Да не ни връзват кусур, обаче ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, заяви турският президент пред участниците в конференцията.

Само месец по-късно в реч в конгресния център в Анкара той подчерта, че турският народ „горчиво преживява загубите си от Лозанския договор и трябва да се говори открито, че след войната за независимостта сега е изправен пред асиметрична война“. Ние сме нация, която живее в скръбта за нашите загуби от Лозанския договор, каза още Ердоган тогава.

Миналият декември по време на визитата си в Гърция той скандализира домакина си Прокопис Павлопулос с претенции по същата тема и посочи, че „Гърция очевидно не разбира някои елементи от Лозанския договор, подписан преди 94 години, който не касае само двете държави, но и Япония, Великобритания, Португалия и др.“ И не чу, че домакинът му изрази надежда за бързото намиране на изход по Кипърския въпрос, а около разделения остров напрежението ескалира особено в последните месеци заради сондажите за природен газ, на които Ердоган също иска да сложи ръка.

Няма как предварително да знаем хода на срещата утре, но е ясно, че Ердоган и европейските лидери ще бъдат посрещнати с протест. Ердоган – защото „не е демократ и с него не трябва да се преговаря“. Лидерите на ЕС – защото „ако отстъпят пред Турция, то съюзът би капитулирал пред един диктатор“, както посочи лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. А Асоциацията на европейските журналисти в България издаде символични акредитации за срещата ЕС – Турция на 95 турски колеги, които са зад решетките.

 

Снимка: Traffic News

 

Привърженици на Брекзит нарушили правилата за финансиране преди референдума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779958

Привърженици на Брекзит нарушили правилата за финансиране преди референдумаБивш активист, подкрепящ Брекзита, обвини групата "Vote Leave", агитирала в подкрепа на напускането на ЕС, че е нарушила правилата за финансиране на кампанията си преди референдума, предаде Ройтерс, цитирайки британската телевизия "Канал 4". Бившият доброволец Шахмир Сани, работил за групата, заяви пред телевизията,

Преминахме към лятно часово време, преместихте ли стрелките?

http://www.moreto.net/novini.php?n=371369

Тази нощ в 3.00 часа, в България и в още куп държави по света преместихме стрелките на часовника с час напред. С това преминахме към лятно часово време. Промяната на часа за първи път е извършена в България на 1 април 1979г. От тази дата до днес, всяка пролет (през последна неделя на месец март) преминаваме към лятно часово време, а през последната неделя на октомври се връщаме към астрономическото време.

Откраднали пари от кутия с дарения в църква

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779811

Откраднали пари от кутия с дарения в църкваДеца са откраднали пари от кутия с дарения в католически храм в Раковски. Днес католическият свят празнува Цветница. Молим се за тези хора да осъзнаят какво правят, каза пред Нова телевизия отец Румен Станев. Повече от 700 лв. събрали на великденския базар миналата седмица доброволци от

Тайна снимка от "Стани богат" разкрива кой е новият водещ! Изненадата е голяма. Това е самият...

https://petel.bg/Tayna-snimka-ot-Stani-bogat-razkriva-koy-e-noviyat-vodeshh--Iznenadata-e-golyama--Tova-e-samiyat----__256953

В онлайн пространството лъснаха интересни снимки от първите епизоди на „Стани богат“.  Както стана ясно шоуто ще се излъчва но БНТ, а з...

Лъвът Асен от Разград също замина за Холандия

https://petel.bg/Lavat-Asen-ot-Razgrad-sashho-zamina-za-Holandiya__256954

И лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки „Фелида“ в Холандия, предава Бтв. Там вече са дру...

Студът засегна градините с праскови, кайсии и череши

https://petel.bg/Studat-zasegna-gradinite-s-praskovi--kaysii-i-chereshi__256956

Овощните градини с праскови, кайсии и череши са сериозно засегнати от студа, съобщи БНТ. 50% от кайсиите в североизточния регион са измръзн...

Най-масовият крос във Варна: Над 500 души бягаха в студа, най-малката участничка няма и година и половина

https://petel.bg/Nay-masoviyat-kros-vav-Varna--Nad-500-dushi-byagaha-v-studa--nay-malkata-uchastnichka-nyama-i-godina-i-polovina__256957

снимка: Стефко Енев/Moreto.net Въпреки лошото време и нулевите температури над 500 души се включиха в най-масовия крос, организиран до момента...

... вярата и съмнението са ...

http://www.cross.bg/vyarata-i-sumnenieto-sa-1570963.html

/КРОСС/ ... вярата и съмнението са неразделни, обуславяйки се едно на друго, като вдишване и издишване... - Херман Хесе    

"Във Варна може и да се влошат отношенията на ЕС с Турция"

http://clubz.bg/65825-vyv_varna_moje_i_da_se_vloshat_otnosheniqta_na_es_s_turciq

Светослав Малинов. Снимка Клуб Z

"Срещата „Турция – ЕС“ в момента върши много по-голяма услуга на президента на Турция Реджеп Ердоган, отколкото на ЕС. В момента за България, единственото позитивно нещо, което може да излезе, е потвърждаване на ангажимента на ЕС за новите 3 млрд. евро в помощ на Ердоган, но само за бежанците. Фактически да се препотвърди подкрепата на ЕС и финансирането на бежанците. Това е ключово за България".

Позицията е на евродепутата от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

"Още при сключването на това споразумение между ЕС и Турция беше ясно, че то е изгодно за България и независимо, че тогава имаше крайно недалновидни български политици с опасни изказвания за това споразумение, благодарение на него в момента върху България няма бежански натиск. Това е нашият национален интерес номер 1. Проблемът е, че през последната една година нещата в Турция още повече се влошиха, арестите продължиха, осъдените магистрати, журналисти, академични преподаватели – броят продължава да расте, и в момента е изключително трудно да се намери европейска столица, която би могла да приюти Ердоган и да разговаря с него. Няма лошо, че това става във Варна, но крайният резултат може да бъде и влошаване на отношенията", коментира Малинов.

Малинов повтори, че няма нищо позитивно в отношенията между ЕС и Турция и припомни, че ЕП замрази преговорите за членство на южната ни съседка в Съюза:

"Не може в момента в Европейския парламент да се събере мнозинство в подкрепа дори на одобряване на тези отношения по линия на преговорите. Ситуацията е на много ниско ниво на доверие и много трудно може да се направи някакъв пробив".

Евродепутатът коментира и един от приоритетите на Българското европредседателство, а именно присъединяването на Западните Балкани към ЕС. По думите му, страната ни няма висок авторитет в международните дела заради липсата на реформи в правораздаването, но председателството на Съвета на ЕС е дало шанс на България да наложи определени теми:

"Не голяма или малка държава са критериите, по които се определя влиянието, а по приноса в европейските идеи, в дебатите и най-вече във възможността една държава сама себе си да подреди.

Няма как държава, която стои извън Шенген, поради липса на политическо доверие, което е пряко свързано с проблемите на правовата държава и върховенството на закона, да има тежестта, която би имала, ако беше подредена и постигаше тези позитивни външни оценки. Ние ги нямаме и просто фактът на Българското европредседателство ни даде възможност да наложим определени теми, но нямаше подготвеност от самото начало за дълбочината на тези теми. Трябва отдалеч да се подготвят възможности, някакви срещи, някакви поне минимални резултати, а в момента не се очертават такива".

Светослав Малинов коментира и аферата с компанията "Кеймбридж Аналитика". 

Офисите на компанията в Лондон бяха обискирани от служители на Комисариата за информация заради сведения, че компанията е събрала без разрешение данни на над 50 милиона потребители на „Фейсбук“ като целта им е била да разработят алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на електората в контекста на президентската кампания в САЩ през 2016 година:

"Това, което стана с "Кеймбридж Аналитика", в някакъв смисъл, може би, ще изиграе много позитивна роля. За първи път имаме черно на бяло доказателство за злоупотреба с тези данни в такъв мащаб с политически цели в държава, която по всички критерии е демократична. За първи път хора, които управляват този сектор, признават за недостатъците. Може би, това ще бъде началото на много сериозно сътрудничество между държавни институции и тези огромни частни корпорации. В Европа тази битка се води отдавна, но сега имаме доказателства, че може да се манипулират политически потребителите на тези електронни услуги".

Лекар: Смяната на времето вреди на организма

http://dnes.dir.bg/news/chasovnik-ljatno-chasovo-vreme-smjana-vremeto-26989142

В 3 часа тази нощ преминахме към лятното часово време и преместихме часовниците с един час напред.

Обама: Преговорите за севернокорейската ядрена програма се затрудняват от изолацията на Пхенян

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779841

Обама: Преговорите за севернокорейската ядрена програма се затрудняват от изолацията на ПхенянБившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че преговорите за севернокорейската ядрена програма се затрудняват от изолацията на Пхенян, предаде Асошиейтед прес. Говорейки пред пълна зала в Токио, Обама даде Северна Корея като пример за страна, която е извън международните норми и не е обвързана с останалата част от света.

Тръмп изрази след атентата във Франция: Ние сме с вас, Емануел Макрон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779835

Тръмп изрази след атентата във Франция: Ние сме с вас, Емануел МакронПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп изрази снощи подкрепата си за жертвите на извършения в петък атентат във Франция, при който загинаха четирима души, предаде Асошиейтед прес. Тръмп заяви в Туитър, че осъжда действията на нападателя и на всеки, който би му оказал подкрепа. "Ние сме с вас, Емануел Макрон", написа президентът на САЩ, предава БТА.

Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън се включиха в протестите срещу оръжията в САЩ

https://offnews.bg//sviat/pol-makkartni-i-dzhenifar-hadsan-se-vkliuchiha-v-protestite-sreshtu-or-677392.html

Звездите Пол Маккартни и Дженифър Хъдсън се включиха в протести за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в САЩ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

И двамата са лично засегнати от насилие, при което са използвани огнестрелни оръжия. Хъдсън изпълни "The Times They Are a-Changin'" в края на протеста във Вашингтон, кръстен "Похода за нашия живот". Майка й, брат й и 7-годишният й племенник бяха застреляни през 2008 година.

Маккартни заяви, че е решил да се присъедини към шествието в Ню Йорк заради убийството на Джон Ленън. Музикантът беше убит в Манхатън през 1980 година.

Стотици хиляди тийнейджъри и техни поддръжници се събраха в столицата на САЩ и други градове, за да искат мерки за засилване на контрола над огнестрелните оръжия. В столицата Вашингтон се събраха около половин милион души.

Белият дом заяви снощи, че приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата поправка на американската конституция, която гарантира свободното слово и правото на мирно събиране, както и правото да се подават петиции до правителството без опасност от наказания.

Активисти се срещнаха с множество участници в около 800-те протести в САЩ. Те регистрираха за участие в изборите много младежи, които ще гласуват за първи път, с намерението на предстоящите след осем месеца избори в средата на президентския мандат на Тръмп да свалят от постовете им конгресмени, противопоставящи се на контрола над оръжията, предаде Ройтерс.

Около 4 милиона американци навършват 18 години през 2018 г. и ще могат да гласуват. Мнозина на възраст от 19 до 21 години също никога не са гласували. Активността на младите избиратели на изборите в САЩ често е ниска.

В множество градове в западната част на САЩ бяха организирани контрадемонстрации на привърженици на Втората поправка на Конституцията на САЩ (гарантираща свободното притежаване на оръжие).

Американският сенатор Марко Рубио предупреди активистите и участниците в протестите, че трябва да намерят възможност за компромис с придържащите се към различни възгледи. "Протестите са законен начин да изразите мнението си, но в нашата система на управление промяната изисква да се намери възможност за компромис с тези, които имат различни възгледи", подчерта републиканецът от щата Флорида, в чийто избирателен район се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас". Нападението срещу учебното заведение, извършено миналия месец, доведе до смъртта на 17 души и стана повод за протестите.

Забраната на устройствата, превръщащи полуавтоматичните пушки в автоматични, подобренията на проверките на съдебното минало и други успехи бяха постигнати чрез компромиси, подчерта Рубио.

Йоланда Кинг, внучка на Мартин Лутър Кинг, заяви пред протестиращите във Вашингтон, че и тя има мечта - за свят без огнестрелни оръжия. Изказването й напомняше на известната реч на Кинг от 1963 г., в която той призовава за премахване на расизма в САЩ.

Празничен концерт днес във Варна за Благовещение

http://www.moreto.net/novini.php?n=371368

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, днес 25 март – Благовещение от 12:30 ч. в Концертната зала на Радио Варна ще се състои празничен концерт под надслов: „Радвай се, благодатна! Господ е с тебе”! Това съобщиха от пресцентъра на Варненската и Великопреславска митрополия за Moreto.

/Видео/ Свещеник от Благоевград: Когато човек мине през болката той е повече човек, когато не знае какво е болка, той не може да стои добре и в живота

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%be/

Отец Андон Шавулев от Благоевград бе отличен в кампания на вестник „24 часа“ -Достойните българи. Той достойно носи расото и едновременно с това достойно носи боксовите ръкавици и вече 40 години тренира деца, към които съдбата не е била благосклонна. Той е свещеник и боксьор в едно.

Днес Отец Шавулев гостува в студиото на БТВ, където разказа за строгите правила в бокса.

„Болката е нещо естествено за човека, когато човек мине през болката той е повече човек. Когато не знае какво е болка той не може добре да стои и за себе си в живота, не може добре да стои в едно общество. Може би бягането от болка и незнаенето ще го превърне в егоцентрик“, коментира в студиото отец Шавулев.

Той иска да научи децата, които тренират на правила и да знаят, че всяка цел се постига с много труд.

Материалът /Видео/ Свещеник от Благоевград: Когато човек мине през болката той е повече човек, когато не знае какво е болка, той не може да стои добре и в живота е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Тропическият циклон Нора достигна Северна Австралия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779846

Тропическият циклон Нора достигна 
Северна АвстралияЦиклон от категория 3 достигна северната част на Австралия този уикенд, носейки силни ветрове и проливни дъждове, предизвикали опасения от възможни наводнения, предаде Ройтерс. Циклонът Нора достигна северния щат Куинсланд тази вечер, засягайки западния бряг на Кейп Йорк. Засега няма данни за жертви,

На датата 25 март...

http://www.cross.bg/na-datata-mart-1570962.html

/КРОСС/ 708 г. - Константин е избран за папа.717 г. - Лъв III е коронясан за византийски император.1306 г. - Робърт Брус става крал на Шотландия.1655 г. - Холандският астроном Кристиян Хюйгенс открива Титан, най-големия естествен спътник на Сатурн.1680 г. - Пожар изпепелява Търново. От целия град остава само една къща.1713 г. - Официално е осветен мъжкият православен манастир Александро-Невска лавра в Санкт Петербург.1807 г. - В Британската империя се забранява търговията с роби, капитаните, превозващи роби, били глобявани с £120 за всеки роб.1813 г. - Мишел Ней е произведен в Принц де ла Москова.1821 г. - В Пелопонес започва гръцкото въстание за освобождаване от Османската империя.1909 г. - В Русия Мадам Попова е арестувана за над 300 убийства.1941 г. - Кралство Югославия подписва във Виена договор за присъединяване към Тристранния пакт.1949 г. - Съветският съюз депортира 92 000 жители на Прибалтийските републики в Сибир, за да се проведе колективизацията в тези страни.1957 г. - С подписването на Римския договор от Западна Германия, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург е създадена Европейската икономическа общност.1958 г. - Проведен е първият полет на канадския изтребител-прехващач Avro CF-105 Arrow.1971 г. - Открит е нефтохимическият комбинат край Плевен.1992 г. - Космонавтът Сергей Крикальов се завръща на Земята след близо 10-месечен престой на борда на орбиталната станция Мир.    

В ДАНС ще има център за мониторинг и реакция на инциденти по киберсигурност

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3152439_v_dans_shte_ima_centur_za_monitoring_i_reakciia_na/?ref=rss


В ДАНС ще бъде създаден център за мониторинг и реакция на инцидиенти, свързани с киберсигурността. Подобно звено ще има и в ГДБОП, но то ще е по-скоро за подомогането на разследвания чрез изготвяне на дигитални експертизи на веществени доказателства. Ще има Съвет киберсигурността към Министерски съвет, определен от премиера национален кооординатор и НЕРИКС - Национален екип за реакция при инциденти в компютърната сигурност (НЕРИКС).<br /><br />Това предвижда проекта на изцяло нов...

Валентин Вацев и Ал. Симов за изборите в Русия, проблемите на левицата и новия прочит на Маркс

http://pogled.info/tv/alternativen-pogled/valentin-vatsev-i-al-simov-za-izborite-v-rusiya-problemite-na-levitsata-i-noviya-prochit-na-marks.93375

/ПогледТВ/ Валентин Вацев и Александър Симов в съвместната среща-дискусия на Дискусионен клуб "Поглед.инфо" и Федерация дискусионен клуб "Бъдеще" - Варна: - Изборите в Русия - актуален коментар; - Българската левица между Изтока и Запада; - С какво е полезен Маркс в битката срещу финансовия капитал? /ВИДЕО/ Важно! Увеличете докрай говора /за по-непосветените - вдясно долу има иконка на високоговорител/ Бъдете великодушни към качеството на записа! Съдържанието си заслужава!

Какво очаквам от утрешната среща ЕС-Ердоган-Б.Б. във Варна?

http://pogled.info/bulgarski/kakvo-ochakvam-ot-utreshnata-sreshta-es-erdogan-b-b-vav-varna.93376

/Поглед.инфо/ На въпроси към мен за очаквания от Варненската среща на 26.03.2018 г. с Ердоган, без да подценявам и коментирам фактора „Лагери на кандидат-европейци в Турция” и „ПРИНОСА” на самата Турция по темата напр. с военните си действия в Сирия, бих запитал ответно: ЧИИ ОЧАКВАНИЯ ?

Разтърсващо гневно писмо на варненски социалисти до Корнелия Нинова и до НС на БСП

http://pogled.info/bulgarski/raztarsvashto-gnevno-pismo-na-varnenski-sotsialisti-do-korneliya-ninova-i-do-ns-na-bsp.93377

/Поглед.инфо/ Разтърсващо гневно писмо на варненски социалисти до Корнелия Нинова и до НС на БСП за проблемите в партията на варненска територия, за корупцията и предателствата на ръководството. Писмото е изпратено до Корнелия Нинова и до Контролната комисия на БСП под входящ №140 от 20 март 2018 година.

Групировката "Боко Харам" освобождава 1 от отвлечените ученички

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779833

Групировката "Боко Харам" освобождава 1 от отвлечените ученичкиПохитителите от Боко Харам връщат още една ученичка, която беше отвлечена от училище в нигерийския град Дапчи, щата Йобе, предаде Асошиейтед прес, цитирайки началника на полицията Мухамад Абукар. Абукар съобщи, че е отменил посещение в Дапчи, за да не попречи на освобождаването. Според него засилените мерки за сигурност може да възпрепятстват

СДС пред Рубикон: Дали да продължи с Лукарски и с кого да се коалира

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/25/3152018_oshte_strukturi_shte_poiskat_ostavkata_na_bojidar/?ref=rss


28 години след създаването си СДС е пред Рубикон. От решенията, който предстои да вземе ръководството на "автентичната десница" зависи политическа посока, с кого ще си сътрудничи и/или коалира, и от кого ще бъде водена. Изборите трябва да бъдат направени на заседанието на Националния съвет на партията, планирано за 17 април.<br /><br />СДС все още се води член на Реформаторския блок, но коалицията създадена за изборите през 2013 г, реално не съществува след като беше...

АПИ предупреждава за сняг, мъгли и дъжд

https://frognews.bg/novini/api-preduprejdava-sniag-magli-dajd.html

За сняг, мъгли и дъжд по пътищата предупреждава пътната агенция. Температурите през днешния ден ще са в интервала от - 4° до + 12°. Пътните настилки са предимно мокри, на места заснежени, частично заледени и обработени. Намалена видимост поради мъгла до 50 м има в районите на Шипково и пр. ”Троянски” /обл. Ловеч/ и Телиш /обл. Плевен/.

Фетел и "Ферари" спечелиха първото състезание във Формула 1

http://clubz.bg/65824-fetel_i_ferari_specheliha_pyrvoto_systezanie_vyv_formula_1

Себастиан Фетел ("Ферари") спечели първото за сезона състезание от Формула 1 на пистата "Албърт парк" в Мелбърн, Австралия. Втори се нареди световният шампион Люис Хамилтън ("Мерцедес"), а трети - Кими Райконен ("Ферари").

Равностойната битка между "Мерцедес" и "Ферари" бе решена от по-добра стратегия на италианците, грешка на германския тим и стечение на обстоятелствата.

На старта Хамилтън поведе уверено, след като вчера даде най-добро време и спечели първа позиция. Последваха го пилотите на "скудерията".

На 18-ата обиколка Райконен влезе в бокса за смяна на гуми. Тур по-късно "Мерцедес" привика британеца за смяна, а начело излезе Фетел.

Малко след това в рамките на секунди последователно отпаднаха пилотите на "Хаас" Кевин Магнусен и Ромейн Грожан. Това доведе до спускане на виртуална кола за сигурност на пистата. А оттам и ограничаване на скоростта.

"Ферари" реагира - Фетел влезе в бокса в 29-ата обиколка, смени гумите си и се възползва от ниската скорост на Хамилтън, като същевременно максимално даде газ на алеята край боксовете (правилникът позволява) и излезе на трасето пред големия си конкурент.

Световният шампион реагира гневно и потърси сметка на тима по радиото - защо не му е казано, че Фетел е в бокса, за да кара малко по-бързо, до лимита на ограничението.

Отговорът на "Мерцедес" беше, че положението изглеждало "под контрол".

Междувременно на пистата излезе реална кола за сигурност, тъй като се изискваше време да бъде преместена колата на Грожан.

Състезанието беше рестартирано след 31-ата обиколка. На моменти Хамилтън се доближаваше максимално близо до Фетел, но допусна грешки, пък и германецът беше безупречен и удържа.

Видя се, че в момента болидите на двата тима са с почти равни възможности, което е добра новина за феновете - предващава интересен сезон.

Себастиан Фетел и миналата година започна с победа в Австралия, но впоследствие Хамилтън наложи доминация.

Топ 6 днес допълниха Даниел Рикардо ("Ред Бул"), Фернандо Алонсо ("Макларън") и Макс Верстапен ("Ред Бул"). Отпаднаха доста болиди.

Следващото състезание е в Бахрейн на 8 април.

Преди повече от 100 г. Мадам Попова убива 300 мъже

http://dnes.dir.bg/news/mazhe-ubiva-madam-alex-popova-26974603

В руската история има три жени убийци, отнели живота на стотици мъже, жени и деца. Едната го правела за пари, другата за вечна младост, а третата - от жестокост

Започна първият граждански полет без прекъсване от Австралия до Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=371365

Започна първият граждански полет без прекъсване от Австралия до Великобритания. Полетът се изпълнява от самолет "Боинг 787" на австралийската компания "Коунтас" по маршрут от западноавстралийския град Пърт до британската столица Лондон.

Почина победителката от първата „Евровизия“

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-pobeditelkata-ot-pyrvata-evroviziia-2086856

На 94-годишна възраст почина първата победителка в конкурса Евровизия“ през 1956 г.
 
Швейцарската естрадна певица Лиз Асиа е починала в болница в Цюрих. Това съобщи вестник „Блик“, позовавайки се на информация на бившия секретар на

Съдът в Перу забрани на бишия президент да напуска страната през идните 18 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6779851

Съдът в Перу забрани на бишия президент да напуска страната през идните 18 месецаПеруански съдия забрани на наскоро подалия оставка президент Педро Пабло Кучински да напуска страната през идните 18 месеца до приключването на разследване за възможно пране на пари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Решението беше взето ден след като парламентът прие оставката на Кучински и неговият вицепрезидент положи клетва.

Облаци и леко повишаване на температурите днес

https://offnews.bg//obshtestvo/oblatci-i-leko-povishavane-na-temperaturite-dnes-677391.html

Днес преди обяд над западната половина на страната облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места, главно в планинските райони, слабо ще превали, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Ще духа слаб в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток.

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Максималните температури ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°. През нощта в Югозападна България валежите ще се активизират.

Над планините ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има преди обяд над масивите в Западна България, но по-късно през деня облачността отново ще се увеличи и на отделни места там ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър с южна компонента. Максималната температура на височина 1200 ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

Над Черноморието ще остане облачно, почти без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 7°-8°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6° - 7°.

И Тръмп ще гони руски дипломати заради скандала "Новичок"

http://clubz.bg/65823-i_trymp_shte_goni_ruski_diplomati_zaradi_skandala_novichok

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се готви да изгони десетки руски дипломати от страната в отговор на отравянето с нервнопаралитично вещество във Великобритания на бившия двоен агент Сергей Скрипал, съобщи днес агенция Блумбърг, като се позовава на двама души, запознати с въпроса. 

Тръмп се е съгласил с препоръките на съветниците си и експулсирането на руските дипломати вероятно ще бъде оповестено в понеделник, твърдят двамата, но правят уговорката, че решението на Тръмп може и да не е окончателно. Тръмп бил готов да действа, но искал преди това да е сигурен, че и съюзниците ще предприемат подобни мерки срещу Русия. 

До това решение се стигнало на среща в петък, на която са присъствали посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман, финансовият министър Стив Мнучин, министърът на търговията Уилбър Рос, министърът на правосъдието Джеф Сешънс, шефът на Пентагона Джим Матис, шефът на националното разузнаване Дан Коутс, както и напускащият поста си съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър. 

Всички запознати с дебата по въпроса са помолили да останат анонимни. Заместник-говорителят на Белия дом Радж Шах казал по този повод пред Блумбърг:

"САЩ твърдо застават на страната на Обединеното кралство, осъждайки възмутителните действия на Русия. Президентът винаги разглежда възможността за търсене на отговорност от Русия заради враждебните й действия. За момента няма какво друго да съобщим". 

По този повод Блумбърг коментира, че в Белия дом се задълбочава битката как най-добре да се отговори на провокациите на руския президент Владимир Путин. Вътрешните различия по въпроса отново изплуваха на повърхността тази седмица, след като Тръмп поздрави Путин за преизбирането му, без преди това да погледне писмените съвети, дадени от екипа му, да не прави това, казал запознат със случая, цитиран от Блумбърг. 

Няколко световни медии съобщиха, че и България е сред държавите, които ще изгонят руски дипломати. Министерството на външните работи в София обаче отрече тези информации.

Отбелязваме Благовещение

http://www.cross.bg/blagovetz-godina-blagoveshtenie-1570961.html

/КРОСС/ На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници Благовещение. Преданието разказва как небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел вестител Гавраил и и съобщил, че ще роди Божи син. „Радвай се, благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.„ Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, откъдето се поставя началото на нашето спасение. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват „Радвай се, благодатна, Господ е с тебе!". Обичаи и поверия Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник. Бабите казват, че дойде ли Благовец, хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини. Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината. Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година

Голям празник е! Имен ден празнуват...

https://www.vesti.bg/lyubopitno/goliam-praznik-e-imen-den-praznuvat-6080583

На 25 март отбелязваме Благовещение, един от големите пролетни празници

Максималните температури днес ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779825

Максималните температури днес ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°Максималните температури ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°.Това съобщи за "Фокус" дежурният синоптик Мартин Славчев от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.

Вижте актуалната пътна обстановка в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779876

Вижте актуалната пътна обстановка в странатаМИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състоянието на републиканските пътища към 05:30 ч. за 25.03.2018 г. І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 4° до + 12°. Времето над страната е облачно. Вятър има в областите В.Търново, Търговище, Смолян, Разград, Шумен.

Празнуваме Благовещение

https://frognews.bg/novini/praznuvame-blagoveshtenie.html

Православната църква чества днес Благовещение. На 25 март се възпоменава благата вест, донесена от Архангел Гавраил на Дева Мария - че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос.

Седрик Вилани: Европа изпада във втора дивизия, ако не развива изкуствения интелектCV

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6778349

Седрик Вилани: Европа изпада във втора дивизия, ако не развива изкуствения интелектCVПоробването на хората от машините е научна фантастика, казва именитият математик и депутат от партията на Макрон Седрик Вилани е носител на медала “Фийлдс” - най-престижната награда в математиката, която е еквивалент на “Нобел”. Роден е на 5 октомври 1973 г. До 2017 г. е директор на института “Анри Поанкаре”.

Благовещение на Пресвета Богородица

http://www.cross.bg/deva-mariya-presveta-1570960.html

/КРОСС/ Благовещение на Пресвета Богородица и приснодева Мария В днешния ден християните възпоменават радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария вест за скорошното явяване на отдавна очаквания Спасител. Нека си припомним какво благовествува св. Лука, който по-подробно от другите евангелисти описва събитията, предшествували рождението на Иисуса Христа. "А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет, при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам.Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените." Лука 1:26-28 В шестия месец след като архангел Гавриил възвестил на свещеник Захария за рождението на свети Йоан Предтеча, същият Божий вестител бил пратен в Назарет при Дева Мария. Тая преблагословена Дева била сгодена за един благочестив човек, на име Йосиф, който произлизал, както и тя, от рода на цар Давид. Ангелът се явил при пресветата Дева и казал: "Радвай се, благодатна! Благословена си ти между жените!" Смирената Дева се смутила от тия думи. Но ангелът продължил: "Не бой се, Марие, понеже ти намери благодат у Бога! И ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син, и ще Го наречеш Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давид; и ще царува над дома Яковов навеки, и царството Му не ще има край

Стара Загора ще даде старт на българските маратони на 1 април

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152017_stara_zagora_shte_dade_start_na_bulgarskite_maratoni/?ref=rss


Програмата на българските маратони през 2018 г. ще бъде открита в Стара Загора. За втори пореден път градът ще приеме събитието, което ще се проведе на 1 април от 10.00 часа.<br /><br />Състезателите ще могат да избират между три дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон от 21 км и 10.5 км. Всеки участник ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите ще бъдат отличени с медал.<br /><br />Организаторите предвиждат промяна на маршрута от миналата година заради...

По телевизиите в неделя

http://www.cross.bg/po-televiziite-v-nedelya-1570973.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се" Тема: След внезапната смърт на Стефан Шарлопов, говори съпругата му Бояна. Тема: Светът е в кракат й: Оперната прима Александрина Пендачанска. Тема: Миролюба Бенатова представя: Непогребаните българи и дупката в закона. Тема: „Да хванеш гората": Пред Галя Щърбева, как Великобритания и Русия се обичат в българското село Царевец? БНТ, „Денят започна с Георги Любенов" Тема: Сигурност и вътрешен ред. Изгубена ли е битката?Гост: Румен Петков, „АБВ" Тема: „Зимата на нашето недоволство": Асен Блатечки и Бина Харалампиева. Тема: Покана за концерт от Деси Добрева. Тема: Спомен за големия Велко Кънев.    

Преместихме часовника с един час напред

https://frognews.bg/novini/premestihme-chasovnika-edin-chas-napred.html

Точно в 3:00 часа тази нощ преместихме стрелките на часовниците си с един час напред. Така страната ни премина към лятното часово време, което ни дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Проф. Росица Градева: Историята се повтаря като фарс

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prof.-rosica-gradeva-istoriiata-se-povtaria-kato-fars-2086850

Историята се повтаря най-често като фарс, това каза проф. Росица Градева в рубриката "Предай нататък" на Дарик. Професор Градева е историк, преподавател в Американския университет в Благоевград и Института по балканистика към БАН.<

Наградиха победителите от надпреварата по информационни технологии „Чуден свят“ в Осмо СУ „Арсени Костенцев“

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d1%80/

Мария Димитра Константину Пириллис грабна голямата награда за най-оригинална идея на Десетото юбилейно състезание по информационни технологии „Чуден свят“ в Осмо СУ „Арсени Костенцев“. Победителката получи таблет.

Ася Асенова Дишлиева от IV ОУ „Димчо Дебелянов“ – Благоевград пък получи наградата за комплексно представяне – цветен принтер.

Наградите на победителите връчи директорът на училището домакин, Сергей Биров.

В надпреварата се включиха 88 състезатели от І – ІV клас, представители на 19 училища от област Благоевград. Темата, по която работиха учениците бе „Обичам да чета, обичам да мечтая“.

Областното състезание е едно от първите в страната за възрастова група І – ІV клас и се радва на голям успех. То се утвърди през изминалите девет години като форум, който дава възможност в конкурентни условия за творческа изява на учениците със знания и практически умения в областта на информационните технологии.

Всеки участник от І и ІІ клас разполагаше с 40 минути за самостоятелна работа, а учениците от ІІІ и ІV клас – с 60 минути. Учениците от първи и втори клас създаваха графично изображение по посочената тема с програма Pаint. Учениците от трети клас комбинираха графично изображение и текст в програма MS Word 2016, а учениците от четвърти клас – в програма MS Power Point 2016, Photo Story или Movie Maker.

ЕТО И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО:

КЛАСИРАНЕ: ПЪРВИ КЛАС:
ТРЕТА НАГРАДА – /комплект тонколона/
Виктория Георгиева Костева – СУ „Св.св.Кирил и Методий” гр.Симитли
ВТОРА НАГРАДА – /безжична тонколона/
Виктория Сотирова Кратева І VІІІ СУ Благоевград.
ПЪРВА НАГРАДА – /геймърски комплект/
Мишел Михайлова Стоименова – VІІІ СУ Благоевград
НАГРАДА ЗА ТЕХНИЧЕСКА СЛОЖНОСТ: /флашка и тефтер/
Божидара Росенова Тодорова – VІІІ СУ Благоевград
НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНА ИДЕЯ: / раница с тефтер/
Николета Георгиева Ханджийска – VІІІ СУ Благоевград

КЛАСИРАНЕ: ВТОРИ КЛАС:
ТРЕТА НАГРАДА – /компл.тонколова тонколона/
Божидар Райков Десподски – ІІ ОУ Благоевград
ВТОРА НАГРАДА – /безжична тонколона/
Никола Ангелов Мраценков СУИЧЕ
ПЪРВА НАГРАДА – /геймърски комплект/
Анджела Илианова Ташева СУ „Св.св.Кирил и Методий” с.Крупник
НАГРАДА ЗА ТЕХНИЧЕСКА СЛОЖНОСТ: /флашка и тефтер/
Анна Станиславова Чалъкова – V СУ Благоевград
НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНА ИДЕЯ: / раница с тефтер/
Петя Петьова Стойчева – V СУ Благоевград

КЛАСИРАНЕ: ТРЕТИ КЛАС:
ТРЕТА НАГРАДА – /комплект тонколона/
Виктор Викторов Кастрев ІІІ ОУ Благоевград
ВТОРА НАГРАДА – /безжична тонколона/
Христо Красимиров Балабанов – VІІ СУ Благоевград
ПЪРВА НАГРАДА – /геймърски комплект/
Александра Атанасова Коцева – VІІ СУ Благоевград
НАГРАДА ЗА ТЕХНИЧЕСКА СЛОЖНОСТ: /флашка и тефтер/
Михаела Христова Танкова VІІ СУ Благоевград
НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНА ИДЕЯ: / раница с тефтер/
Александрина Александрова Божинова

КЛАСИРАНЕ: ЧЕТВЪРТИ КЛАС:
ТРЕТА НАГРАДА – /комплект тонколона/
Мария Георгиева Тодорова – ІІІ ОУ гр.Петрич.
ВТОРА НАГРАДА – /безжична тонколона/
Алис Халилова Хавальова – СУ с.Абланица
ПЪРВА НАГРАДА – /геймърски комплект/
Стефани Иванова Терзиева – І ОУ гр.Гоце Делчев
НАГРАДА ЗА ТЕХНИЧЕСКА СЛОЖНОСТ: /флашка и тефтер/
Нихал Сазаиева Терзиева – СУ с.Абланица
НАГРАДА ЗА ОРИГИНАЛНА ИДЕЯ: / раница с тефтер/
Радост Крумова Герова – І ОУ гр.Гоце Делчев
ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ФИРМА ВУДУТЕК ЗА НАЙ-ОРИГИНАЛНА ИДЕЯ – таблет на Мария Димитра Константину Пириллис – VІІІ СУ Благоевград
НАГРАДА ЗА КОМПЛЕКСНО ПРЕДСТАВЯНЕ – цветен принтер, Ася Асенова Дишлиева ІV ОУ Благоевград

Материалът Наградиха победителите от надпреварата по информационни технологии „Чуден свят“ в Осмо СУ „Арсени Костенцев“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Благовещение е! Както премине този ден, такава ще бъде цялата година

http://www.moreto.net/novini.php?n=371367

Благовещение е празник, който обединява всички християни, без значение дали православни, католици или протестанти. Отбелязваме го на 25 март. Това е денят, в който се смята, че Архангел Гавраил е донесъл вестта на Дева Мария, че нейният син ще бъде Спасителят.

Преглед на печата - 25 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371366

24 часа: Ердоган идва с 2 самолета антураж и с личен готвач Два самолета антураж, сред които и собствен готвач, води в понеделник във Варна Реджеп Ердоган, научи "24 часа". Готвачът ще следи дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безопасни и отговарят на мюсюлманските изисквания.

Цял квартал на протест заради камионите, минаващи под прозорците им

https://petel.bg/TSyal-kvartal-na-protest-zaradi-kamionite--minavashhi-pod-prozortsite-im__256950

Протест на цял жилищен квартал. Хората от "Орландовци" излизат на улицата, за да спрат камионите, които минават под прозорците на къщите ...

Във Варна косят тревата и пълнят дупките по "правителствения" път

https://petel.bg/Vav-Varna-kosyat-trevata-i-palnyat-dupkite-po-pravitelstveniya-pat-__256951

снимка: Радио Варна  Бригади от косачи работят на булевард „Княз Борис Първи” във Варна в почивните дни, предава Радио Варна. Коси се тр...

Крадат кипарисите по „Тракия“

https://petel.bg/-Kradat-kiparisite-po----Trakiya---__256952

Снимка: МРРБ Кипарисите на магистрала „Тракия“ край Карнобат, които от Министерство на регионалното развитие и благоустройството зас...

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779480

Любим виц на Венци Мартинов Катаджия спира шофьор: - Знаете ли защо ви спрях? - Ъъъ... харесвате дебели мъже? - Хаха, много смешно! Айде, излизай да духаш! - Ето, знаех

Днес е Благовещение, един от големите християнски празници

http://www.transmedia.bg/2018/03/25/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b5-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%89%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%be%d1%82-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%85/

 

На 25 март православната църква чества Благовещение. Той е един от големите пролетни празници и част от Великденския празничен цикъл.

На този ден ангел Гавриил се явил на пречистата девица Мария в галилейския град Назарет и й съобщил божията воля, че тя ще бъде осенена от Св. Дух, ще зачене и ще роди многоочаквания месия – избавителя на целия човешки род от робството на греха и порока, от смъртта и тлението–сина Божий Исус Христос.

За българите днешният празник е известен още като Благовец. В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден“. На този ден пробиват ушите на малките момичета, дамгосват агнетата и яретата, защото се вярва, че няма да ги боли. В дните срещу празника иманяри търсят заровени съкровища.

Народните поверия гласят още, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои райони на България се нарича още Кукувден.

Според вярванията на старите българи, кукувицата се чува само до Еньовден или Петровден, тоест до началото на лятото, след което замлъква. Това е причината всички да се ослушват за нейното кукане, което предсказва колко години ще живее човек.

Според друго народно поверие чуеш ли гласа на кукувица, трябва да пипнеш парче хляб и пара, за да си сит и богат през цялата година, а новата реколта да е благодатна. На този ден момите се опитват да откъснат клонката, на която е била кацнала кукувицата и я носят в пазвата си, за да се задомят скоро.

Друг обичай, който се спазва в навечерието на Благовец, е почистването на селските дворове и паленето на обредни пролетни огньове със събраните отпадъци. Покрай тях момите запяват обредни песни и тръгват да обикалят къщите в селото, за да известят, че кукувиците са пристигнали, а с тях и пролетта.

Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

 

Най-важното от Варна във вчерашния - 24 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371363

817 години от връщането на Варна в пределите на България На 24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от византийците. Какви са цените на яйцата във Варна 2 седмици преди Великден? Две седмици преди Великден цените на яйцата във Варна остават под или около средните за страната.

В пресата днес

http://www.cross.bg/krichim-kmetut-kraiino-1570984.html

/КРОСС/ "Ердоган идва с 2 самолета антураж и с личен готвач", информира от първата си страница вестник 24 часа по повод утрешната визита на турския премиер във Варна. Изданието обяснява, че вечерята на Ердоган с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов в двореца "Евксиноград" трябва да затопли отношенията между Турция и ЕС, които бяха определени като крайно влошени от Борисов в петък. По информация на 24 часа, от десетина дни голяма група турски охранители са във Варна и координира с НСО мерките за сигурност. "Скали заплашват язовир "Кричим", пише вестник Стандарт. Изданието предупреждава, че има опасност огромни скални късове да се срутят над водоема и да предизвикат голяма трагедия. Кметът на Кричим Атанас Калчев е заявил, че хората са крайно притеснени, че порой или трус ще активира срутище. Институциите уверили градоначалника, че с проекта за рехабилитация на пътя от село Михалково до град Кричим скатните откоси на срутището ще бъдат обезопасени и проблемът ще бъде решен. Кметът обаче твърди, че няма време за това и призовава за незабавни мерки.    

На 25 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779474

На 25 март рожден ден иматСтефка Костадинова, председател на БОК, световна рекордьорка в скока на височина Панко Анчев, писател, литературен критик Стойко Сакалиев, бивш национал по футбол Проф. Петър

Какво не знаем за Волжка България

http://dnes.dir.bg/news/isljam-volzhka-bulgaria-srednovekovie-26984893

Ние, българите, сме носители и разпространители на световни религии сред други народи.

Благовещение е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pkm7Aog7bq8/

На 25 март се празнува един от най-хубавите православни празници Благовещение. Преданието разказва как небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел вестител Гавраил и и съобщил, че ще роди Божи син.

„Радвай се, благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божии.„

Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, откъдето се поставя началото на нашето спасение.

Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват „Радвай се, благодатна, Господ е с тебе!”.

Обичаи и поверия:

Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник.

Бабите казват, че дойде ли Благовец, хората се хващат за зелено. Приготвя се супа от прясна коприва и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.

Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Хубаво е да носиш пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година. На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните.

На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен, ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.

Преместихте ли часовниците с час напред

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/e4KOhMDcH4w/

Тази нощ в 3.00 часа преминахме към лятното часово време, като преместихме стрелката на часовнииците с час напред.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята – без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха „за” премахването на лятното часово време, но до конкретни разпоредби едва ли ще се стигне скоро.

Връщането към астрономическото време ще стане на 28 октомври. Тогава, в 4.00 ч. през нощта, часовниците ще бъдат върнати с един час назад.

Злато срещу визи: сенчестият бизнес с продажба на гражданство

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/03/25/3145714_zlato_sreshtu_vizi_senchestiiat_biznes_s_prodajba_na/?ref=rss


За бежанците и бедните мигранти бягството от страната им може да е страшно и няма гаранция, че ще бъдат добре дошли, където и да пристигнат. За един далеч по-малък брой богаташи обаче историята е различна. Все повече страни ги приемат с отворени обятия, стига да носят със себе си достатъчно пари.<br /><br />В проекта "Злато за визи" репортери на Международния журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption...

Мъфини с червено вино

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6779267

Мъфини с червено виноДесерт, с който да подсладите неделния ден Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.

Пътна обстановка в страната - 25 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371362

Състояние на автомагистралите: АМ „Черно море“: Няма ограничения. АМ „Хемус“: Няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: Ограничено е движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Спорт по тв днес: първи старт на Формула 1 за 2018 г., биатлон, ски полети, северна комбинация, 2 мача от Англия, 2-и финал на волейболистките, баскетбол, колоездене, световно по фигурно, тото, борба, мотокрос, тенис, НАСКАР, NBA, голф и снукър

https://www.24chasa.bg/sport/article/6779401

Спорт по тв днес: първи старт на Формула 1 за 2018 г., биатлон, ски полети, северна комбинация, 2 мача от Англия, 2-и финал на волейболистките, баскетбол, колоездене, световно по фигурно, тото, борба, мотокрос, тенис, НАСКАР, NBA, голф и снукър                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Прокуратурата не успя да оспори замяна на имот на Столичната община

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3151086_prokuraturata_ne_uspia_da_ospori_v_suda_zamiana_na/?ref=rss


Софийската градска прокураура не постига успех с опита да си да оспори сделка на Столичната община със замяна на имоти с мотив, че е нищожна - твърдения, което прокуратурата обаче не е успяла да докаже нито един порок на сделката. Това се разбира от решение на Административен съд - София, който не допуска жалбата с мотив, че в сделката няма достатъчно нарушения на зона, за да бъде нищожна, а срокът за евентуалното и атакуване като незаконосъобразна е изтекъл.<br /><br />В средата на...

Няма да има промени в неизбежната отбрана

https://petel.bg/Nyama-da-ima-promeni-v-neizbezhnata-otbrana__256948

Няма да има промени в текстовете на НК за неизбежната отбрана. Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева пред „Дарик”. За подобни пр...

Защо в Русия над 450 професии са забранени за жени?

https://petel.bg/Zashho-v-Rusiya-nad-450-profesii-sa-zabraneni-za-zheni-__256949

Да работиш с бормашина всъщност не е престъпление. Въпреки това предприятието за ремонти на Юлия и Надя е забранено. Поради простата прич...

Благовещение е! Вижте кои са имениците днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740875

Благовещение е! Вижте кои са имениците днесПравославната Християнска Църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Българите наричат празника още "Благовец" или "половин Великден". Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест,

Краят на авторството?

http://clubz.bg/65822-kraqt_na_avtorstvoto

Докато представяше наградата „Оскар” за най-добър режисьор преди три седмици, Ема Стоун започна с встъпление за властта и влиянието на режисьорската фигура в правенето на филми: „Режисьорът е този, чийто неизличим щрих е отразен във всеки кадър”. Във всяка една друга година това твърдение не би звучало противоречиво, все пак е било интегрална част от представата за авторството, откакто то е било разяснено в края на 40-те години от Андре Базен. По-късно Андрю Сарис, посредник на тези идеи за англоговорящите читатели в началото на 60-те, обяснява, че авторът трябва да притежава „отчетлив характер” и да носи „вътрешен смисъл”.

Но днес времената са повече от тревожни във филмовата индустрия и презумпцията, че режисьорът присъства във всеки кадър, е започнала да става проблематична, когато самият този режисьор се е превърнал в пречка. Едно е да разделяш изкуството от артиста, осъдителни личности често създават велики филми и обратното. Но как да изравним това с култа към автора? Ако стойността на даден филм може да бъде приписана на един-единствен кинодеец, става много по-трудно да се говори, че извънредни погрешни преценки – и дори престъпления – могат да бъдат заличени от това, което е на екрана.

Най-известните случаи са пресъздадени надълго и нашироко, за да има нужда тук да ги повтаряме с детайли – Роман Полански изнасилва 13-годишно момиче, след като, както се твърди, ѝ е дал Метаквалон, впоследствие напуска САЩ, за да избегне присъда; Типи Хедрън заявява, че Алфред Хичкок я е нагрубявал, заплашвал и сексуално малтретирал по време на снимките на „Птиците” и „Марни”. Случаят с Уди Алън е малко по-различен. Въпреки че никога не е бил съден за малтретиране, осиновената му дъщеря Дилън Фароу и обвиненията ѝ (които той отхвърля) ще го преследват, докато самата Фароу продължава да настоява за вината му.

Има и други, свързани с творци, ужасяващи истории. Ние, за разлика от зрителите на „Последно танго в Париж” през 1972 г., знаем, че Бернардо Бертолучи съзнателно не е предупредил 19-годишната звезда Мария Шнайдер за сцената, в която Пол (Марлон Брандо) прави анален секс с героинята ѝ.

„Мисля, че тя ме мразеше, както и Марлон, защото не ѝ казахме, че ще присъства този детайл с маслото като лубрикант”, казва Бертолучи, като допълва, че са искали „реакцията ѝ да бъде като на момиче, а не като на актриса”.

Шнайдер в продължение на години говори за случая (актрисата почина през 2011 г.), но беше взета на сериозно чак през 2013-а, когато изплува интервю, в което Бертолучи каза, че е думите ѝ са истина. Преобладаващият отказ да се приемат тези факти, докато не бъдат потвърдени от мъж, добавя нов слой противност.

В последствията от обвиненията в сексуален тормоз срещу Харви Уайнстийн се запознахме с по-безнравствената страна на Куентин Тарантино, който призна, че е продължил работа с продуцента дори след като е чул от първа ръка разкази на жертви. Историите за съмнителните му действия на снимачната площадка на филмите „Убий Бил” започнаха да изникват скоро след това. Ума Търман обвини режисьора, че я е притискал да изпълни опасна каскада с автомобил, което е довело до нейна контузия. Когато още тогава пожелала да види кадрите от инцидента, Уайнстийн и Тарантино отказали да ги покажат, очевидно уплашени да не бъдат съдени. Също стана ясно, че Тарантино е плюл в лицето на Търман за сцена от „Убий Бил” и я душил с верига в друга, всичко в услуга на драматургичната автентичност (Тарантино уточнява, че душенето било „по идея на Ума”).

Точно, когато имаше опасност всичко да се подмете под килима, беше публикуван запис от интервю с Хауърд Стърн, в което Тарантино защитава престъпленията на Полански, като казва, че жертвите му са били „купонджийки”, които „са си го просели”. След като стана ясно, че врявата няма да се успокои, той се извини.

В светлината на това повикване по списък за съмнително поведение, е доста трудно да не се подходи с тревога към новия му филм „Имало едно време в Холивуд”, който ще бъде за оркестрираните от Чарлс Менсън убийства, в които тогавашната съпруга на Полански Шарън Тейт беше убита заедно с нероденото ѝ дете. Можем само да се надяваме, че филмът с участието на Брад Пит и Леонардо ди Каприо ще подходи с такт и чувствителност, каквито самият Тарантино не е успял да покаже своевременно.

Скорошно интервю с Михаел Ханеке, в което определя движението #MeToo за „лов на вещици“ и пример за „пуританско мразене на мъже”, се класира по-долу от другите примери за мъжко ориентирани злоупотреби с власт. Но ефектът върху това как публиката приема творбите му едва ли ще остане същият. Забележките на Ханеке извън екрана – необмислени, ако сме щедри, волево невежи, ако не сме – няма как да не се отразят на начина, по който гледаме на филмите му. Той не е вече просто един придирчив хроникьор на вината в средната класа, ограничен в съчувствието си, какъвто го представя последният му филм „Щастлив край”. Неговите възгледи за половото неравенство и необходимото поправяне го показват като зле екипиран да прави каквито и да е социални диагнози извън екрана.

В състезанието да се предложи най-безчувствен коментар за #MeToo Тери Гилиъм засега води с твърдението си, че някои жени, които са се озовали насаме с Уайнстийн „са знаели какво правят”. Актрисата Елън Баркин, която е била на прослушване за филма му „Бразилия” и е участвала в адаптацията на „Страх и омраза в Лас Вегас” отговори с туит:

Моят труден урок: Никога не влизайте в асансьор с Тери Гилиъм”.

Гилиъм не отговори.

Възможно е нашето разочарование от някога почитани режисьори да ускори края на обожанието по авторите, което доминира в киното от 60-те насам. В епоха на популярен активизъм, когато никой от нас не може да твърди, че не вижда връзките между принципите и действията, може да стане трудно да празнуваме заслепено филмите на режисьор като Педро Алмодовар, който осмива #MeToo или пренебрегва факта, че има компания, свързана със сметка в „данъчен рай“, споменат също така в „Досиетата „Панама“ заедно с брат си Агустин. Какъв е неговият отговор?

Моето име и това на брат ми са едни от най-маловажните в „Досиетата „Панама“. Ако това беше филм, ние нямаше да сме дори статисти.”

Едва ли с подобно дълбокомислие е станал драматург от световна величина. Много от нашите герои, които създават кино, ще изпаднат в немилост. Но значи ли това, че теорията за авторството ще изпадне заедно с тях?

Автор е една от онези думи, като дива или шедьовър, които са изгубили стойност до степен на безсмислие. Продължителната злоупотреба е довела до положение, в което всеки режисьор със строго разпознаваем стил или повтарящи се теми и интереси, става автор.

Думата никога не е трябвало да означава режисьор-звезда. Когато критиците от „Кайе дю синема”, включващи бъдещите режисьори Франсоа Трюфо и Жан-Люк Годар използват етикета „автор” под влиянието на Базен в средата на 50-те, посочват режисьори с умение да извеждат характер във филмите си, който не задължително произлиза от тях и да правят амбициозни, експресивни творби, в ограниченията на студийната система, които не са били оценени до този момент – Джон Форд, Хауърд Хоукс, Алфред Хичкок, Фриц Ланг, Николас Рей и Орсън Уелс включително. Повечето от тези творци са постигнали успех, но предположението, че творбите им трябва също да има артистична величина дошло от критиците.

Имало е много причини през последните 70 години да се оспори теорията за авторството.

Теорията просто охулва работата на всички останали”, твърди Фред Шепизи – австралийски режисьор на „Шест степени на разделение” и „Роксан”.

Британският режисьор Алън Паркър („Бъгси Малоун”, „Музика за душата”) казва, че терминът е „изкован от банда французи с учебно помагало и 16мм камера, увековечен от хората, които пишат за кино и подхранвана от ненаситната суета на нас, режисьорите”.

Въпреки че Сарис почива през 2012 г., той живее достатъчно дълго, за да стане свидетел на амортизацията на идеите, за чието пропагандиране е спомогнал.

Всеки режисьор трябва да покаже своя необуздан визуален стил, за да може да установи себе си и да избухне с огнена следа незабавно”, оплака се той през 2005 г.

Днес обаче упадъкът на авторството може би най-накрая дойде. Откровенията, че брилянтни режисьори имат и тъмна страна, без значение дали става въпрос за грубиянствата на Бертолучи или нетолерантността на Ханеке, не е нещо ново. Като всяко клише, образът на тираничния режисьор с камшик, жокейски панталон и високоговорител е оцелял в нашата културна валута, защото има голям компонент истина. Трудно е да видим как неоспорваната почит към режисьорите може да продължи в този нов климат на свръхбдителност, където капковото подаване на дискредитиращи истории доказва веднъж завинаги, че времето изтече.

Райън ГИЛБИ, Гардиън. Превод Площад Славейков.

25 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371358

Събития 708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г. – Холандският астроном Кристиян Хюйгенс открива Титан, най-големия естествен спътник на Сатурн.

Зимата отново е тук! Сняг и дъжд над Югозапада

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b5-%d1%82%d1%83%d0%ba-%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b3-%d0%b8-%d0%b4%d1%8a%d0%b6%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%8e%d0%b3%d0%be/

Атмосферното налягане ще продължи да се повишава, но ще остане по-ниско от средното за месеца.
Днес облачността ще бъде значителна и на отделни места ще превали слаб сняг, в югозападните райони дъжд. Ще духа слаб в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 4° и 9°, в югозападните райони до 12°. През нощта в Западна България валежите ще се активизират.

Над планините ще преобладава облачно време. На отделни места, главно в масивите от Западна България, ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен вятър с южна компонента. Максималната температура на височина 1200 ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 2°.

Над Черноморието ще остане облачно, почти без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 7°-8°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

 

Материалът Зимата отново е тук! Сняг и дъжд над Югозапада е публикуван за пръв път на Региона Бг.

12 души загинаха при катастрофа с автобус в Еквадор

//dariknews.bg/novini/sviat/12-dushi-zaginaha-pri-katastrofa-s-avtobus-v-ekvador-2086846

Най-малко 12 души загинаха и 25 бяха ранени вчера при катастрофа с автобус в западната еквадорска провинция Манаби, предаде Франс прес.
 
Инцидентът се е случил около 14 ч. местно време (19 ч. по Гринуич) според националната Комисия по транспорта.
 
Катастрофите по пътищ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване