БСП: Борисов да не мълчи пред Ердоган за Кърджали

http://dnes.dir.bg/news/erdogan-karjali-trakiyskite-bejantzi-26990103

Националният съвет на БСП прие днес декларация за Деня на Тракия - 26 март, съобщи пресцентърът на партията.

Зукърбърг се извини за ”злоупотребата с доверие”

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-mark-zukarbarg-baza-danni-26990091

Основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие".

ЕС помага на Турция да запечата границите си за бежанците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780251

ЕС помага на Турция да запечата границите си за бежанцитеЕвропейският съюз е предоставил на правителството в Турция технологии за сигурност и наблюдение на стойност над 80 милиона евро, за да защити Анкара границите си, показва разследване на водещото германско издание Der Spiegel, проведено съвместно с Европейската мрежа за разследваща журналистика. Брюксел е платил 35,

Историческо злато за варненски плувец в Австрия

http://www.moreto.net/novini.php?n=371380

Щафетата на българския национален отбор по плуване влезе в историята на силния международен турнир „Мултинейшънс". Спортният форум, в който участват национални гарнитури от цяла Европа, се провежда в Австрия. В Грац родната щафета, в чийто състав плува състезателят на ПСК „Черно море" Тихомир Тодоров, спечели историческо злато в дисциплината 4 х 200 м свободен стил, научи Moreto.

Нови летни дестинации от летище София са в сила

http://www.mediapool.bg/novi-letni-destinatsii-ot-letishte-sofiya-sa-v-sila-news277186.html

В сила влиза лятното разписание на летище София с редовни полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично - в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията "Адриа Еъруейз" (Adria Airways), съобщиха от Летище София в неделя. Тръгва и ежедневните полети на "УизЕър" (WizzAir) от българската столица до Атина, а от понеделник авиокомпанията ще може да се лети до новата за столичното летище дестинация - Ница, в понеделник и петък. На 27 март започват редовните полети на "УизЕър" до португалската столица Лисабон и испанския град Малага. И до двете дестинации ще може да се лети всеки вторник и събота. Авиокомпанията "Райънеър" (Ryanair) също предлага нова директна линия - до крайбрежния кипърски град Пафос. Полетите ще започнат от 26 март и ще се изпълняват три пъти седмично - в понеделник, сряда и петък. През летния сезон са планирани и голям брой чартърни полети от летище София до Турция, Египет, Италия, Мароко, Гърция, Тунис. Най-голям брой чартърни полети се очаква да има в периодите май-юни и септември-октомври, което се обуславя от климатичните особености на дестинациите, към които е насочен трафикът. Спрямо предходния летен сезон тази година се очаква ръст от 47 на сто на чартърните полети и двойно увеличение на броя заминаващи пътници /около 40 хил. души/, прогнозират от Летище София.

Полицията в курортен град на крак! Масов бой в "Сандански хан", 9 ранени

http://www.struma.com/krimi/policiyata-v-kurorten-grad-na-krak-masov-boi-v-sandanski_132103/

Масов бой в механа "Сандански хан" вдигна на крак полицията в Сандански снощи. Около 01.00 часа две компании, празнуващи в заведението се сбили жестоко. От една страна били фамилия роми, мъж, жена, племенници 5 човека, а другата, 2 семейства от Сандански и София, научи struma.com.

Какво точно се е случило и кой е предизвикал тази зверска агресия, но внезапно пред очите на останалите клиенти компаниите се сбили. Обръщали се маси, изпотрошили чаши и инвентар и докато се...

Продължава

Задържаха Пучдемон в Германия

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-karles-puchdemon-26990052

Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт, е бил задържан днес от германската полиция.

Гърция срещу Турция: Ще ви смажем както през 1821 г.

http://clubz.bg/65839-gyrciq_sreshtu_turciq_shte_vi_smajem_kakto_prez_1821_g

В изказване по случай годишнината от независимостта на Гърция от османско владичество, обявена на 25 март 1821 година, министърът на отбраната Панос Каменос нападна Анкара за последните й действия в Егейско и Средиземно море, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от „Фокус“.

Ще смажем всеки, който се опита да постави под въпрос националния ни суверенитет. Всеки, който си представя пресъздаването на големи Османски империи, трябва да си спомни 1821 година. Как гръцкият народ се изправи пред Османската империя и я смаза“, заяви Каменос.

„Нашите въоръжени сили са готови да се изправят пред всяко предизвикателство към териториалния ни интегритет“, добави военният министър.

По повод двамата задържани гръцки войници от турските власти Каменос отбеляза, че „подобно поведение ги връща обратно там, от където започнаха – дълбоко в Анадола“.

По-рано през деня Ергоган заяви за планове за създаване на „Велика Турция“ след интервенцията на турската армия в кюрдския анклав Африн в северна Сирия, припомня Kathimerini.

Няма да забравим раните в сърцата ни, причинени от изкуствените граници, които бяха измислени. След Африн идва възкръсването. Тези, които вярват, че нашите наблюдения са блъф или празни приказки, ще разберат, че са направили фатална грешка“, каза Ердоган.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас призова Турция да спре незаконните си действия от остров Псара, където присъства на парада по случай годишнината от обявяването на гръцката независимост.

Гърция има мощна и мотивирана армия, която не служи за заплаха, а за да осигури мира и стабилността в региона. В ден като този ние отдаваме заслуженото на всички мъже и жени и младите войници от всички краища на страната, които защитават нашия национален интегритет и суверенитет по 24 часа на ден“, каза гръцкият премиер.

Алексис Ципрас подчерта, че мислите на всички гърци са с двамата гръцки войници, затворени при максимални мерки за сигурност в затвора в Одрин.

„Искам да уверя тях и гръцкия народ, че нашите мисли, не само днес, когато празнуваме свободата си, а и всеки ден, са с тях и ние правим всичко нужно, за да могат те да се приберат вкъщи“

Гръцките медии добавят, че президентът на Турция Реджеп Ердоган ще се срещне в понеделник във Варна с лидерите на ЕС и че напрежението с Гърция ще бъде една от темите.

Петков: Oпитите от Европа да се месят в отношенията ни с други държави дискредитират съдържателното начало на ЕС

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-petkov-1571015.html

/КРОСС/ Случаят с липсата на проверка на летище „София" трябва да бъде щателно разследван. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. „Това се поднася на обществото като инцидент, защото самолетът идва от страна-член на ЕС. Ами ако идваше от Африка или от Азия? В началото на тази седмица директорът на Европол каза за 5 000 терористи в Европа от ИДИЛ, а колко от тях са в Франция е друг въпрос. Но по отношение на случая на летището ни... Той не може да бъде оставен просто така и подминат. Ако тук се опита да се търси решение, което да вземе образно казано главите на двама или трима от средния ешалон на Аерогара „София", това ще бъде замазване на положението. Тук говорим за политическа отговорност, и то на първо място в министъра на вътрешните работи". Петков бе призован и по отношение на разрастващия се шпионски скандал между Великобритания и Русия и призива към европейските държави също да отзоват свои дипломати. По думите му позицията на държавата ни, че трябват солидни доказателства, за да се вземе такова решение, е правилна, а прибързаните действия само могат да бъдат в ущърб на България. „В Европа се държат по един много странен и дискредитиращ начин. Казват, че искат да сме солидарни. Но в този случай да извадят доказателствата и тогава да отправят призив да сме солидарни

Опозицията в Македония: Законът за двуезичието е противоконституционен и неприложим

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780229

Опозицията в Македония: Законът за двуезичието е противоконституционен
и неприложимЗаконът за двуезичието в Македония бе приет по нечестен и насилнически начин от страна на управляващото мнозинство, заяви днес в съобщение за медиите опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. При приемането на закона бяха нарушени голям брой процедури и бе отнето основното право на депутатите да предложат, да дискутират, да гласуват своите поправки,

Златан ще взима 10 пъти по-малка заплата в ЛА Галакси

https://offnews.bg//futbol/zlatan-shte-vzima-10-pati-po-malka-zaplata-v-la-galaksi-677416.html

Шведската мегазвезда Златан Ибрахимович ще взима 10 пъти по-малко пари в ЛА Галакси, отколкото получаваше във вече бившия му клуб Манчестър Юнайтед. 

Според "Спортс Илюстрейтид" в договорът на Ибра е записано, че годишната му заплата е в размер на 1,5 млн. долара или около 1,2 млн. евро. Контрактът е до края на 2019 г.

Причината е, че в Мейджър сокър лийг съществува таван на заплатите, който не позволява космически възнаграждения, на които Ибра е свикнал в Европа.

Шведът получаваше между 15 и 20 млн. евро по време на престоя си в Манчестър Юнайтед. В крайна сметка нападателят все пак определено няма да гладува.

Според футболните специалисти той е избрал САЩ като следваща своя дестинация, защото отвъд Океана ще печели доста повече от рекламни договори, които ще неутрализират разликата.

Борисов да каже на Ердоган, че изказването за Кърджали е неприемливо, поиска БСП

https://offnews.bg//politika/borisov-da-kazhe-na-erdogan-che-izkazvaneto-za-kardzhali-e-nepriemliv-677414.html

Националният съвет на БСП прие днес декларация за Деня на Тракия - 26 март. С нея социалистите настояват "справедливото искане за обезщетението на тракийските българи да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво".

В документа се казва още, че ролята на страната ни на посредник между Европа и Турция не бива да е за сметка на българския национален интерес.

"Изказването на турския президент Ердоган за душевните граници до Кърджали е провокация към националния суверенитет и териториалната цялост на България. То е неприемливо. Премиерът Борисов да заяви тази позиция на срещата на 26 март", пише още в декларацията.

Членовете на НС на БСП решиха още да приемат поканата на Съюза на Тракийските дружества да се включат в отбелязването на Деня на Тракия.

В декларацията си социалистите призовават още "да бъдем единни и единодушни в националните си приоритети, независимо от политическите си възгледи и пристрастия".

Обвинили и Джон Бейли в сексуален тормоз, той отрича

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780225

Обвинили и Джон Бейли в сексуален тормоз, той отричаПрезидентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли увери колегите си, че отправените срещу него обвинения в сексуални посегателства са неоснователни, съобщиха ТАСС и ДПА като цитират Варайъти. Бейли е разпространил свое писмено изявление сред членовете на академията. В него се казва, че публикациите в медиите,

Оптимистът, песимистът, реалистът и циникът за срещата ЕС-Ердоган във Варна

https://frognews.bg/politika/ochakvaniia-utreshnata-sreshta-erdogan-vav-varna.html

На въпроса за очаквания от Варненската среща на 26.03.2018 г. с Ердоган, без да подценявам и коментирам фактора „Лагери на кандидат-европейци в Турция” и „приноса” на самата Турция по темата например с военните си действия в Сирия, бих запитал ответно: чии очаквания ?

Очаквания за утрешната среща ЕС-Ердоган-Б.Б. във Варна

https://frognews.bg/novini/ochakvaniia-utreshnata-sreshta-erdogan-vav-varna.html

На въпроса за очаквания от Варненската среща на 26.03.2018 г. с Ердоган, без да подценявам и коментирам фактора „Лагери на кандидат-европейци в Турция” и „приноса” на самата Турция по темата например с военните си действия в Сирия, бих запитал ответно: чии очаквания ?

Мъж стреля по полицаи в Русия, рани единия в главата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780212

Мъж стреля по полицаи в Русия, рани единия в главата
Престрелка между спецполицаи и мъж, ранил техен колега с пушечен изстрел, започна в руското село Назарино край северозападния град Велики Новгород. Това съобщи за ТАСС Анастасия Садриева от областния клон на федералното следствие, информира агенцията. Силите на реда щурмуват къщата, където се намира 52-годишният заподозрян, за да го задържат.

Охранителни фирми се събират за позиция как ще им повлияе новият закон

https://offnews.bg//obshtestvo/ohranitelni-firmi-se-sabirat-za-pozitcia-kak-shte-im-povliae-noviat-za-677415.html

На 30 март ще се проведе среща с представители на охранителните фирми в страната, за да бъде обсъден новият Закон за частната охранителна дейност и това какво влияние ще окаже той върху бизнеса. Срещата е организирана от Индустриален клъстер "Сигурност" и поканата е изпратена до всички организации, представляващи бранша.

Спорни текстове в новия закон вече са на вниманието на Конституционния съд, който беше сезиран от президента и главния прокурор за противоконституионност. Става въпрос за въведения нов лиценз за охрана на урбанизирани територии, който, според Румен Радев и Сотир Цацаров, крие риск от изземване на функции изцяло приоритетни за МВР. 

В поканата за среща до охранителния бранш се посочва, че в по-голямата си част законът е "неприемлив, дискриминативен, създаващ допълнителни разходи и административна тежест", като дори противоречи на европейските практики и на изискванията на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни.

На срещата ще бъде дискутиран въпросът дали законът защитава интересите на бизнеса и дали създава пречки пред него. 

Настояваме на срещата, на която ще се обсъди единната позиция на заинтересованите страни по ЗЧОД и Наредбите му, да присъстват само представители на бизнеса, за да подпомогнат със своята компетентност и експертиза обсъждането на въпросите, представляващи проблем за целия охранителен бранш, се посочва още в поканата.

Мирела Кючукова е Жена на годината в Благоевград за 2018 година

http://www.struma.com/obshtestvo/mirela-kyuchukova-e-jena-na-godinata-v-blagoevgrad-za-2018_132102/

Мирела Кючукова е носител на приза Жена на годината в Благоевград за 2018 година. Служителката в Православния информационен център получи наградата на специална церемония, а депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев връчи статуетката на победителката в конкурса, който се организира за 16 поредна година.

Десет дами бяха номинирани за приза, в конкурса, който се организира от Женското благотворително дружество Македония и клуба на Жените в Благоедград.

На конкурса присъстваха...

Продължава

Звезди подкрепиха младежкия марш срещу оръжията в САЩ

http://www.mediapool.bg/zvezdi-podkrepiha-mladezhkiya-marsh-sreshtu-orazhiyata-v-sasht-news277185.html

Редица музикални звезди се включиха в провелите се в събота вечерта протести за засилване на контрола над огнестрелните оръжия в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Сред тях бяха Пол Маккартни, Дженифър Хъдсън, Ариана Гранде, Майли Сайръс, Уилоу Смит и др. Хъдсън, Маккартни и Гранде са лично засегнати от насилие, при което са използвани огнестрелни оръжия. Хъдсън изпълни "The Times They Are a-Changin'" в края на протеста във Вашингтон, кръстен "Похода за нашия живот". Майка й, брат й и 7-годишният й племенник бяха застреляни през 2008 г. Маккартни заяви, че е решил да се присъедини към шествието в Ню Йорк заради убийството на Джон Ленън. Музикантът беше убит в Манхатън през 1980 г. По време на концерт на Ариана Гранде в Манчестър в началото на 2017 г. терорист се взриви, убивайки 22-ма души, много от които деца.   Скандирайки "Никога повече", стотици хиляди млади американци се включиха в национални протести за засилване контрола върху използването на оръжията в САЩ, откликвайки на призива на оцелелите при стрелбата на 14 февруари в гимназията в Паркланд, Флорида. Във Вашингтон се събраха около половин милион души. Млади демонстранти изпълниха улиците и на Атланта, Балтимор, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Маями, Минеаполис, Ню Йорк, Сан Диего и Стейт Луис. Подкрепящи исканията се събраха и в Лондон, Стокхолм и Сидни. Стотици жители на канадските градове Торонто и Монреал също се събраха пред американските посолство в подкрепа на засилването на законите за контрол над оръжията в САЩ. В едни от най-големите демонстрации на младежи от десетилетия, протестиращите призоваха законодателите и президента Доналд Тръмп да се изправи срещу предизвикателството за засилване на контрола върху оръжията в страната. Оцелели от стрелбата в Паркланд говориха пред събралото се множество на Пенсилвания авеню във Вашингтон. Спасилата се Ема Гонзалес прочете имената на 17-те жертви, след което хората запазиха мълчание, докато по лицето на момичето се стичаха сълзи, предаде Ройтерс. "Политиците – или бъдете представители на хората или изчезвайте. Застанете с нас, или внимавайте, гласоподавателите идват ", каза 17-годишният Камерън Каски, също оцелял в нападението. Друг оцелял, Дейвид Хог, каза, че "това е нов ден" и допълни, че "ние ще се погрижим най-добрите хора да излязат на изборите ни, за да се състезават не като политици, а като американци". Активисти се срещнаха с множество участници в около 800-те протести в САЩ. Те регистрираха за участие в изборите много младежи, които ще гласуват за първи път, с намерението на предстоящите след осем месеца избори в средата на президентския мандат на Тръмп да свалят от постовете им конгресмени, противопоставящи се на контрола над оръжията, предаде Ройтерс. Около 4 милиона американци навършват 18 години през 2018 г. и ще могат да гласуват. Мнозина на възраст от 19 до 21 години също никога не са гласували. Активността на младите избиратели на изборите в САЩ често е ниска, допълва изданието. Белият дом заяви в събота вечерта, че приветства решението на множеството смели млади американци да упражнят правата, давани им от Първата поправка на американската конституция, предаде ДПА, цитирайки заместник говорителката на Белия дом Линдзи Уолтърс. Първата поправка гарантира свободното слово и правото на мирно събиране, както и правото да се подават петиции до правителството без опасност от наказания. "Гарантирането на безопасността на нашите деца е сред най-важните приоритети на президента", добави тя, подчертавайки, че Доналд Тръмп е подканил Конгреса на САЩ да гласува два закона за контрол над оръжията, а в петък министерството на правосъдието е публикувало разпоредба, забраняваща механизмите, превръщащи полуавтоматичните пушки в незаконни картечници. В множество градове в западната част на САЩ обаче бяха организирани контрадемонстрации на привърженици на Втората поправка на Конституцията на САЩ (гарантираща свободното притежаване на оръжие), отбелязва АП, цитирана от БТА. Като цяло те имаха по-малък брой участници. Американският сенатор Марко Рубио предупреди активистите и участниците в протестите, че трябва да намерят възможност за компромис с придържащите се към различни възгледи. "Протестите са законен начин да изразите мнението си, но в нашата система на управление промяната изисква да се намери възможност за компромис с тези, които имат различни възгледи", подчерта републиканецът от щата Флорида, в чийто избирателен район се намира гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас", където стана нападението миналия месец. Забраната на устройствата, превръщащи полуавтоматичните пушки в автоматични, подобренията на проверките на съдебното минало и други успехи бяха постигнати чрез компромиси, подчерта Рубио. Йоланда Кинг, внучка на Мартин Лутър Кинг, заяви пред протестиращите във Вашингтон, че и тя има мечта - за свят без огнестрелни оръжия. Изказването й напомняше на известната реч на Кинг от 1963 г., в която той призовава за премахване на расизма в САЩ.

Зукърбърг се извини на британците чрез вестниците за злоупотребата с доверие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780206

Зукърбърг се извини на британците чрез вестниците за злоупотребата с довериеОснователят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие" на цяла страница от страниците за обяви в британски вестници, след като се оказа, че компания за политически консултации се е сдобила с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

Температурата в жилището играе роля в отслабването

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6780200

Температурата в жилището играе роля в отслабванетоСпециалисти от Великобритания разкриват прост трик в борбата срещу излишните килограми - поддържането на определена температура в жилището, пише в. "Дейли стар". Изследователи от университета на Нотингам са установили, че производството на мазнини в тялото се влияе от заобикалящата среда, и в частност от температурата.

Фолк певицата Джена показа сина си за първи път

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780201

Фолк певицата Джена показа сина си за първи пътАтанас Стоев трети навърши годинка в събота, а щастливите родители спретнаха пищно парти по повода. За първи фолк певицата и наследника на оркестър “Канарите” показаха сина си, като публикуваха снимка от празника във фейсбук. "Нашето малко момченце днес стана на 1 годинка.Честит празник мило детенце.Няма по-щастливи от нас двамата с тате.

Менда Стоянова: Постоянно се подобрява работата на приходните агенции

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3152506_menda_stoianova_postoianno_se_podobriava_rabotata_na/?ref=rss


Според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова през последните години постоянно се подобрява работата на приходните агенции и несъбираемите приходи постепенно намаляват.<br /><br />"Ако се погледнат нещата назад в годините ще се види, че тези несъбираеми приходи постепенно намаляваха, за да стигнат през 2017 година до 270 млн. Това говори, че постоянно се подобрява работата на приходните агенции", заяви Менда Стоянова в интервю за предаването...

Спасиха всички от ферибота, ударил се край бреговете на Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780198

Спасиха всички от ферибота, ударил се край бреговете на Южна КореяПриключи спасителната операция на корейската брегова охрана за ферибота, който по-рано днес се натъкна на скали край югозападното крайбрежие на Южна Корея. Спасени са всички 163-ма души, оказали се на борда - 158 пътници и 5 души екипаж, предаде Асошиейтед прес. Всички те са натоварени на четири катера на бреговата охрана и няколко риболовни съда,

Стоянова: Намаляват несъбираемите приходи, агенциите работят

http://dnes.dir.bg/news/dds-prihodi-menda-stojanova-danatzite-26990023

Тези 5,4 млрд. лева са за 18 години. Тези несъбираеми приходи постепенно намаляват, за да стигнат през 2017 година до 270 млн. лева.

33-годишна преряза гърлото си, спасиха я на косъм

http://www.struma.com/sinya-lampa/33-godishna-preryaza-gurloto-si-spasiha-ya-na-kosum_132101/

Клала се с кухненски нож, намерили я след няколко часа да лежи в кръвта си

33-годишна млада жена от пловдивското село Брестник направи опит да се самоубие по изключително жесток начин. Станислава Додова пробвала да пререже гърлото си и да умре от кръвозагуба, но била открита навреме, предаде "Монитор".

Опитът й да сложи край на живота си станал около 22 часа в петъчната вечер. Станислава била сама в двора на семейната им къща в селото. Вътре в къщата били майка й Мария и вторият й баща Димитър, както и по-малкото й братче Георги, който е ученик в...

Продължава

Пучдемон задържан в Германия

https://offnews.bg//sviat/puchdemon-zadarzhan-v-germania-677413.html

Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон е задържан в Германия, съобщи адвокатът му в Туитър, цитиран от Би Би Си. 

Пучдемон е задържан, след като пресякъл границата на Дания на път за Белгия. 

Пучдемон е издирван от Испания по обвинения за предизвикване на бунт и противодържавна дейност заради провъзгласяването на независимост на Каталуния. 

Карлес Пучдемон замина за Белгия през октомври миналата година, малко след обявяването на независимост, след което Мадрид отне автономията на областта. 

По-късно беше издадена и европейска заповед за ареста му. 

Преди дни парламентът на Каталуния не успя да избере нов регионален лидер, след като кандидатът Жорди Турул не можа да събере достатъчно гласове заради разногласия между сепаратистките партии, които имат мнозинство в парламента.

Турул беше арестуван в петък заедно с още петима сепаратистки лидери, което предизвика протести в Барселона. 

НАП разваля сделки при съмнения за източване на ДДС

http://www.moreto.net/novini.php?n=371379

Националната агенция за приходите (НАП) все по-често предявява искове пред съда да обяви за недействителни сделки, при които собственици на фирми с големи задължения към хазната разпродават активи на малоимотни граждани. Това е един от способите държавата да се бори с ДДС измамите и да събере дължимия данък.

Банско удължи ски сезона до след Великден

http://clubz.bg/65838-bansko_udylji_ski_sezona_do_sled_velikden

Ски сезонът в Банско ще продължи до 15 април, когато ще бъде официално закрит, съобщи концесионерът "Юлен". Това е неделята след Великден. 

През последните дни натрупа около 30 см. нов сняг в ски центъра. На места снежната покривка вече достига 2.50 метра. Всички писти са добре обработени и всички съоръжения работят. Цените на лифт картите вече са намалени с 20%, допълват още от фирмата.

В момента в курорта има гости от Великобритания, Израел, Русия, Германия и други страни.

Банско очаква пик на посещенията на българите в края на месец март и началото на април, когато децата излизат във ваканция и предстоящите Великденски празници.

Арестуваха Карлес Пучдемон в Германия

http://www.cross.bg/pychdemon-germaniya-stranata-1571014.html

/КРОСС/ Каталунският лидер Карлес Пучдемон е арестуван в Германия, съобщават испански медии. Пучдемон е бил задържан в Германия, докато пресичал границата на страната с Дания. Информацията е потвърдена от адвоката на сваления каталунски лидер, съобщи "The spain report". Вчера стана ясно, че Пучдемон е успял да напусне Финландия, въпреки опитите на властите в страната да го арестуват на основание на международната заповед за арест, която беше издадена спрямо него. Днес Пучдемон се връщал от Финландия към Белгия. По думите на адвоката на Пучдемон полицията в Гермния се е отнасяла добре с каталунеца през цялото време на ареста. Към момента Пучдемон е в полицейски участък. Правната му защита е активирана. Адвокатът заяви и че Пучдемон се е прибирал към Белгия, където винаги е бил готов да се изправи пред правосъдието.      

Първият директен полет от Австралия до Лондон продължи 17 часа

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/25/3152527_purviiat_direkten_polet_ot_avstraliia_do_london/?ref=rss


"Боинг 787-9" на авиокомпания "Куонтас" кацна днес на лондонското летище "Хийтроу", след като извърши за пръв път в историята пътнически полет без междинно кацане от Австралия до Великобритания, съобщава БТА. Самолетът излетя от австралийския град Пърт в събота и пристигна в Лондон рано тази сутрин, прекарвайки във въздуха над 17 часа. Той измина разстояние от 14 498 км.<br /><br />В историческия полет участваха над 200 пътници и 16-членен екипаж....

Майка на две деца се обеси на прозореца

http://www.struma.com/sinya-lampa/maika-na-dve-deca-se-obesi-na-prozoreca_132100/

Анифе си посегнала след чат до 2 през нощта в интернет

25 годишна жена от шуменското село Бяла река е била намерена обесена в дома си, съобщиха нейни съселяни. Към момента със сигурност се знае, че жената не е имала нито леко, нито неизлечимо заболяване, което да я е подтикнало към самоубийство, първите данни от огледа на местопрпоизшествието сочат към нещастна любов, пише "Монитор".

Вечерта в петък срещу събота 25-годишната Анифе прекарала в разговори по интернет с мъж. По пижама изкарала в чата с мъж, към когото е имала силни...

Продължава

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от община „Панчарево“

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-chast-obshtina-pancharevo.html

На 26 март 2018 г. (понеделник), във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Околовръстна“ , с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Зверски опит за самоубийство: 16-годишна се намушка с нож

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%bc%d0%be%d1%83%d0%b1%d0%b8%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-16-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%b0/

16-годишно момиче с бебе на година и половина се е намушкало с нож в корема в неуспешен опит за самоубийство в Смядово. Случаят станал в края на февруари, а в момента полицията разследва евентуално склоняване към самоубийство на малката булка, която на 14 години заживяла в семейство с мъжа си Руско в дома на свекъра си Руско и му родила син на име Руско.

Събка пристанала на средния Руско малолетна, каквато била традицията за ромската етническа група, към която принадлежала. Баща ѝ бил все по затворите и почти не го виждала, затова с облекчение отишла в дома на Русковците. По-големите в семейството се занимавали с дърварство, а младата булка била голяма къщовница, гледала си детето и поддържала стерилна чистота в дома.

През февруари депресия налегнала младата майка. Започнала все по-често да се чувства изнервена, вбесявало я детето, което на година и половина продължавало да суче, въпреки опитите ѝ да го отбие. На 18 февруари светът се обърнал против нея. Първо я ядосал малкият Руско с желанието си да суче. После хлапето разляло на почистеното цяла бутилка олио. За капак при опит да пренесе жар от една печка до друга, за да разпали и нея, Събка разпиляла въглените и изгорила на няколко места чисто нов балатум. Това била последната капка на търпението ѝ, отишла в кухнята, взела първия нож, който видяла и се намушкала с него в корема, пише монитор.бг.

С болката и кръвта Събка моментално отрезвяла. Представила си как най-малкият Руско остава без майка, грабнала го в ръце, както е с раната в корема и хукнала към съседи да търси помощ. Те извикали линейка, момичето било откарано в болницата в Шумен и спасено.

Според запознати полицията разследва дали лошо отношение към младата булка не я е подтикнало към самоубийство.

И съпругът Руско и свекърът Руско обаче твърдяли, че гледали Събка и малкия Руско като писани яйца, а бащата на бебето смятал да сключи в скоро време и граждански брак с майка му.

 

Материалът Зверски опит за самоубийство: 16-годишна се намушка с нож е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Отново арестуваха Карлес Пучдемон, този път в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780175

Отново арестуваха Карлес Пучдемон, този път в ГерманияБившият председател на Женералитета на Каталуня Карлес Пучдемон е арестуван в Германия, съобщава националният ежедневник Die Welt am Sonntag. Правоохранителните органи са предприели съответните действия на основание международна заповед за арест. Уточнява се, че Пучдемон е арестуван при връщането си от Финландия за Белгия,

20 см делят река Тунджа от преливане в Елхово

http://www.cross.bg/santimetra-tyndzha-poslednite-1571012.html

/КРОСС/ До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра. Това съобщи за БТА дежурният в общината. Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води. През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, успокояват от общината.    

Ферибот се удари в скали, спасиха всички 163-ма на борда

http://dnes.dir.bg/news/feribot-26989947

Ферибот днес се натъкна на скали край югозападното крайбрежие на Южна Корея. Спасителната операция приключи успешно.

Дилиън Уайт нанесе първа загуба на Лукас Броун и предизвика Уайлдър

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152521_diliun_uait_nanese_purva_zaguba_na_lukas_braun_i/?ref=rss


Британецът с ямайски корени Дилиън Уайт нанесе първа загуба на австралийския ветеран Лукас Броун. 29-годишният боксьор постигна зрелищен нокаут в шестия рунд и защити сребърния пояс в тежка категория на Световния боксьор съвет (WBC).<br /><br />Уайт записа 23-а победа от 24 мача на професионалния ринг и 17-и успех с нокаут. Единствената му загуба дойде през декември 2015 г., когато беше нокаутиран от носителя на три от петте световни титли в тежката категория Антъни Джошуа.<br...

Как да защитим данните си във Facebook

https://www.vesti.bg/tehnologii/kak-da-zashtitim-dannite-si-vyv-facebook-6080530

Все повече фирми използват социалната мрежа, за да изучават потребителите

Пуснаха срещу 10 бона гаранция надзирателя-лихвар

http://www.struma.com/sinya-lampa/pusnaha-sreshtu-10-bona-garanciya-nadziratelya-lihvar_132099/

Обвиненият в лихварство надзирател от затвора в Пловдив Станко С. бе пуснат под парична гаранция от 10 000 лв., след като съдия Ирина Джунева от пазарджишкия Окръжен съд прецени, че няма опасност той да се укрие и да попречи на разследването.

Държавният обвинител настояваше за постоянна мярка „ задържане под стража“ и подчерта, че наказанието, което се предвижда за незаконната лихварска дейност, е от 5 до 10 години затвор, глоба и конфискация на част от имуществото...

Продължава

За първи път! Директен полет между Австралия и Европа - 17 часа вместо 4 дни - завърши успешно (Снимки, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780165

За първи път! Директен полет между Австралия и Европа - 17 часа вместо 4 дни - завърши успешно (Снимки, видео)Боинг 787-9 на австралийската авиокомпания "Куонтас" кацна днес на лондонското летище Хийтроу, след като извърши за пръв път в историята пътнически полет без междинно кацане от Австралия до Великобритания, съобщи ТАСС. Машината излетя от австралийския град Пърт в събота и пристигна в Лондон рано тази сутрин, прекарвайки във въздуха над 17 часа.

Спипаха двама българи да пренасят килограми хероин на „Калафат“

http://www.struma.com/sinya-lampa/spipaha-dvama-bulgari-da-prenasyat-kilogrami-heroin-na-kalafat_132098/

На граничния пункт „Калафат“ на българо-румънската граница полицейски служители на двете държави са конфискували 6,2 килограма хероин, пренасян в автомобил от двама граждани на страната ни, предава местният портал Stiripesurse.ro, като се позовава на информационната агенция Agerpress. Според разпространената информация, двамата българи на възраст 24 г. и 26 г. са направили опит да влязат в Румъния с автомобил, регистриран в България. При извършване на проверка полицаите са...

Продължава

Нинова: Ще представим визия за България на национално съвещание през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780147

Нинова: Ще представим визия за България на национално съвещание през майБСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание. В него ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешното заседание на НС на БСП председателят на партията Корнелия Нинова.

Ферибот със 192-ма души се блъсна в скали край Южна Корея

http://www.cross.bg/yuzhna-ohrana-dyshi-1571010.html

/КРОСС/ Бреговата охрана в Южна Корея провежда спасителна акция, опитвайки се да помогне на 192-ма души от ферибот, блъснал се в скали край югозападното крайбрежие на страната, предаде Ройтерс. Според служител на бреговата охрана шансовете за спасяване са добри, защото засега няма признаци корабът да се пълни с вода и да губи баланс след сблъсъка. В операцията участват четири съда на бреговата охрана, а към мястото на бедствието се приближават и други намиращи се наблизо съдове с намерение да помогнат, съобщи неин говорител, пожелал анонимност. Мястото на днешния инцидент не е далеч от онова, на което друг ферибот потъна през 2014 г., когато загинаха над 300 души, повече от тях ученици на екскурзия - трагедия, която все още се преживява дълбоко в Южна Корея.

За първи път! Вижте коремчето на бременната актриса Ралица Паскалева (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780139

За първи път! Вижте коремчето на бременната актриса Ралица Паскалева (Снимки)Актрисата Ралица Паскалева показа първи снимки на вече порасналото си коремче. Половинката на волейболиста Теодор Салпаров сподели кадри от почика в Египет в Инстаграм. Двамата очакват бебе през лятото, въпреки че отказват да разкрият още пола на очакваното попълнение в тяхното семейство. Паскалева и Салпаров обаче вече били измислили име на

Сирийският град Африн е под пълен турски контрол

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-afrin-26989930

Турските военни поставиха северния сирийски район Африн под "пълен" контрол, съобщи късно снощи полуофициалната Анадолска агенция.

БСП представя своята визия за България през май с мисъл за "предсрочни избори след всички глупости"

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/25/3152513_bsp_predstavia_svoiata_viziia_za_bulgariia_prez_mai_s/?ref=rss


БСП ще представи своята визия за България на голямо национално съвещание, в което ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата. Това обяви на днешното заседание на Националния съвет на политическата сила председателят на БСП Корнелия Нинова. Очаква се форума да се проведе през май.<br /><br />Преди началото на заседанието зам.-председателят на парламентарната група на партията Антон...

Представиха Великотърновския театър и книгата на актьора Иван Митев в Националната библиотека

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6779950

Представиха Великотърновския театър и книгата на актьора Иван Митев в Националната библиотекаИсторията на Музикално драматичен театър „Константин Кисимов” и книгата “Театърът, наречен “Надежда” на актьора Иван Митев бяха представени официално в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София. Проявата е част от съпътстващата програма на тазгодишния Софийски театрален салон и се проведе с подкрепата на Съюза на артистите в

Вадят плаж "Болата" от защитена зона "Калиакра"

http://www.moreto.net/novini.php?n=371378

Един от най-красивите плажове по Северното Черноморие - "Болата", ще бъде изваден от защитата на резервата "Калиакра", за да бъде предоставен на концесия или под наем. Това е предложила кметицата на Каварна Нина Ставрева на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), а то на свой ред е започнало процедура за намаляване на площта на защитената територия с редица имоти.

Треб почете жертвите на заложническата драма

http://www.mediapool.bg/treb-pochete-zhertvite-na-zalozhnicheskata-drama-news277184.html

Френският град Треб се събра в неделя на литургия в памет на четирите жертви на ислямисткия стрелец в заложническата драма от петък. Жандармеристът Арно Белтрам, който загина, спасявайки живота на един от заложниците в супермаркета, ще бъде почетен като национален герой на церемония, чиято дата ще бъде обявена по- късно, съобщиха от Елисейския дворец след края на заседание по отбраната, свикано след най-.тежката джихадистка атака във Франция, откакто президент е Еманюел Макрон. Френският президент обяви, че жандармеристът е загинал като герой. Освен това той поиска от префектите, представляващи държавата в департаментите, да свикат тази седмица представители на службите, отговарящи за следенето на радикализираните лица. Според министерството на вътрешните работи целта е да се припомнят инструкциите за бдителност след атентата. Службата в памет на загиналите в Треб събра жителите на градчето, които бяха разтърсени от инцидента. Много от тях поставиха цветя пред супермаркета, където загинаха трима от неговите посетители и Белтрам. 25-годишният извършител на атентата в петък Редуан Лакдим се е обявил за "войник" на Ислямска държава, която пое отговорност за нападението. Министърът на вътрешните работи Жерар Колон съобщи, че той е бил следен от разузнавателните служби, но е било сметнато, че не се е радикализирал, припомня АФП. Представител на френската съдебна власт е съобщил, че в супермаркета в Южна Франция, са били открити три самоделни взривни устройства. Освен това са намерени и пистолет и ловджийски нож. Не е ясно дали те са били използвани от нападателя, който бе застрелян от полицията. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази в събота вечерта подкрепата си за жертвите на извършения атентат. В Туитър той осъди действията на нападателя и на всеки, който би му оказал подкрепа. "Ние сме с вас, Емануел Макрон", написа Тръмп. Очаква се президентите на Франция и на САЩ да се срещнат на 24 април във Вашингтон, припомня АП.

Нови полети от София - Любляна, Ница и Пафос

http://clubz.bg/65837-novi_poleti_ot_sofiq_lyublqna_nica_i_pafos

Днес влиза в сила лятното разписание на Летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways.

С първия полет Любляна - София пристигна и президентът на Словения Борут Пахор.

Летище София съобщава още, че от днес стартират и ежедневните полети на Wizz Air до Атина. А от понеделник с авиокомпанията ще можете да летите до новата за летище София дестинация – Ница, в дните понеделник и петък. На 27 март започват редовните полети на Wizz Air до португалската столица Лисабон и испанския град Малага. И до двете дестинации ще може да се лети всеки вторник и събота.

Авиокомпания Ryanair също предлага нова директна линия – до крайбрежния кипърски град Пафос. Полетите ще стартират от 26 март и ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, сряда и петък.

През летния сезон са планирани и голям брой чартърни полети от летище София до Турция, Египет, Италия, Мароко, Гърция, Тунис. Най-голям брой чартърни полети се очаква да има в периодите май-юни и септември-октомври, което се обуславя от климатичните особености на дестинациите, към които е насочен трафикът.

Спрямо предходния летен сезон тази година се очаква ръст от 47% на чартърните полети и двойно увеличение на броя заминаващи пътници (около 40 хил. души).

Дами, това е САМО за вас: Грим според зодията

https://www.vesti.bg/lyubopitno/dami-tova-e-samo-za-vas-grim-spored-zodiiata-6080608

Кой е най-подходящият грим според зодията ни и има ли универсален такъв за дамите от една и съща зодия? Отговорите на тези въпроси дава Наталия от влога Natali’s Beauty

Караянчева: Виетнам е традиционен приятел и важен партньор на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780132

Караянчева: Виетнам е традиционен приятел и важен партньор на БългарияВъзможностите за активизиране на парламентарния диалог и икономическите връзки между България и Виетнам обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Националното събрание на Виетнам Нгуен Тхи Ким Нган. Председателите на двете законодателни институции разговаряха по време на 138-та асамблея на

Вижте къде в София спират водата утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780128

Вижте къде в София спират водата утре
На 26 март 2018 г. /понеделник/, заради с реконструкция на уличен водопровод на ул. "Околовръстна" , с. Кокаляне се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22.00 часа на клиентите на "Софийска вода", живеещи в района на: с. Кокаляне; Вилна зона "Китката"; Местност "Дебело гуно"; Вилна зона "Бяла нива"; Кокалянски ханчета - ул. "Буката", ул.

Жълт код за поледици утре

https://frognews.bg/novini/jalt-kod-poleditsi-utre.html

Жълт код за поледици е обявен за утре в пет области на страната. . В областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново през нощта и в сутрешните часове ще има условия за образуване на поледици.

Момичетата от "Спайс гърлс" ще озвучат персонажи в анимация

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780112

Момичетата от "Спайс гърлс" ще озвучат персонажи в анимацияМомичетата от "Спайс гърлс" възнамеряват да озвучат персонажи в нов анимационен филм за "момичешката сила", съобщи Варайъти. Гери Хорнер, Виктория Бекъм, Ема Бънтън, Мел Би и Мел Си се готвят да озвучат герои в анимация, уверявайки, че са развълнувани от тази идея. Подробности за филма не са известни, но се смята,

Трима алпинисти загинаха при лавина в Япония

https://offnews.bg//sviat/trima-alpinisti-zaginaha-pri-lavina-v-iaponia-677412.html

Трима алпинисти загинаха днес при свличане на лавина в планината Яцугадаке в централната японска префектура Нагано. Това съобщи местната полиция, цитирана от ТАСС и БТА.

Седемчленна група била затрупана от снежните маси, но успяла да се свърже със службите за спешна помощ.

Спасителите извадили изпод снега телата на трите жертви и четиримата пострадали.

Няма опасност за живота на оцелелите.

Лавина уби трима алпинисти в Япония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780126

Лавина уби трима алпинисти в ЯпонияТрима алпинисти загинаха днес при свличане на лавина в планината Яцугадаке в централната японска префектура Нагано. Това съобщи местната полиция, цитирана от ТАСС. Седемчленна група била затрупана от снежните маси, но успяла да се свърже със службите за спешна помощ. Спасителите извадили изпод снега телата на трите жертви и четиримата пострадали,

"Превзети отвътре"

http://clubz.bg/65836-prevzeti_otvytre

Политическите заблуди не са патент на Източна Европа, пише Кристиян Гайниц в статия на ФАЦ. Особеното в този регион, според него, е, че там се стига до политически трусове, независимо от наличието на функционираща икономика и солидни държавни финанси. Брутният вътрешен продукт на страните от региона расте почти двойно по-бързо от този на Западна Европа, а безработицата и дълговете са ниски. Тази добра ситуация по принцип е окуражаваща.

Би могло да се предположи, че добрата икономика на младите страни-членки в ЕС ще доведе след себе си добра политика. За съжаление се случва точно обратното, коментира авторът. В средносрочен план развитието на този регион трябва да бъде внимателно проследено, твърди той и добавя: „Инвеститорите се нуждаят от стабилност. Те могат да понесат наличието на слаби и често сменящи се правителства, но положението става лошо тогава, когато институциите в тези държави не функционират или са свикнали да работят само срещу подкупи, когато правната сигурност е подкопана и когато все едни и същи хора управляват икономиката, политиката, правосъдието и медиите.

"Превзети отвътре"

Тъкмо този вид „превзети отвътре" държави се наблюдават все по-често в Източна Европа. България отдавна е под наблюдение заради наличието на съмнителни олигарси, шуробаджанащина и корупция. Същото се отнася и до Румъния. Информации за непозволена близост между политически и бизнес интереси има и по отношение на Унгария. В последния корупционен индекс страната е на 66-о място, редом със Сенегал. В ЕС само България заема още по-задно място.

Лошото е, че дори места, считани досега за укрепнали демокрации, попадат под съмнение. В Чехия, например, беше снет имунитетът на новия министър-председател Андрей Бабиш, за да го разследват за измами с европейски субсидии. Убийството на един разследващ журналист в Словакия пък разкри това, че политическият елит е замесен в тъмни дела.

Цитираните примери карат автора на статията във ФАЦ да констатира, че ситуацията може да се окаже и още по-неприятна за източноевропейските държави, ако те продължат да губят надеждността си. Това вече си проличава в Полша, където държавната намеса в съдебната сфера доведе до спад в интереса на частните инвеститори.

Има надежда

Кристиян Гайниц твърди все пак, че добрите икономически основи, върху които стъпват повечето държави в Източна Европа, дават известни шансове за изграждането на надеждни държавни институции. Тъй като обществото е това, което би трябвало да прокара тези промени, би следвало да се подкрепят и обществените протести срещу самозабравили се управници, заключава авторът. Разбира се, добавя той, би било важно от тези протести да произлязат свежи сили, които на свой ред да поемат политическата отговорност чрез избори. Ако стабилната икономика се превърне в основа за стабилна политика, Изтокът може да стане пример за цяла Европа, а и не само за нея, се казва в заключение в статията на ФАЦ.

Дойче веле.

Ферибот с над 160 души се блъсна в скали край Южна Корея (обновена)

https://offnews.bg//sviat/feribot-s-nad-160-dushi-se-blasna-v-skali-kraj-iuzhna-koreia-obnovena-677411.html

Ферибот се блъсна в скали край Южна Корея. 

Спасени са всички 163-ма души на борда - 158 пътници и 5 души екипаж. Шестима души са леко пострадали.

Всички те са натоварени на четири катера на бреговата охрана и няколко риболовни съда, присъединили се към операцията, и в момента биват отвеждани към най-близкото пристанище.
Операцията е протекла гладко, защото фериботът не е пропуснал вода и не се е наклонил, а е останал стабилно над водата.

В спасителната акция са участвали четири съда на бреговата охрана, съобщи неин говорител, пожелал анонимност, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Според служител от бреговата охрана корабът се е ударил в скалата, вероятно в опит да избегне удар с риболовен съд в условията на мъгливо време.

Мястото на днешния инцидент не е далеч от онова, на което друг ферибот потъна през 2014 г., когато загинаха над 300 души, повече от тях ученици на екскурзия - трагедия, която все още се преживява дълбоко в Южна Корея.

По-малко от 20 см остават до критичното ниво на река Тунджа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780124

По-малко от 20 см остават до критичното ниво на река ТунджаДо критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра. Това съобщи за БТА дежурният в общината. Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар,

Утре ще е облачно и ще вали дъжд, температурите стигат до 15 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780117

Утре ще е облачно и ще вали дъжд, температурите стигат до 15 градусаПрез нощта от запад валежите ще се активизират, в Западна България ще са предимно от сняг, в останалата част от страната - от дъжд. Утре ще има значителна облачност, с превалявания от дъжд, на повече места и по-значителни като количество в Източна България. Ще духа до умерен, в Източна България и силен юг-югоизточен вятър.

Бивш лидер на БСП стана шейх в Дубай

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%88-%d0%bb%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%80-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d1%88%d0%b5%d0%b9%d1%85-%d0%b2-%d0%b4%d1%83%d0%b1%d0%b0%d0%b9/

Бившият областен лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев се превъплъти като шейх.Това стана по време на екзотична екскурзия в Дубай.

Социалистът не пропусна да се качи на камила. Двамата със съпругата му си направиха вечеря в бедуински лагер след залеза.

Семейството разгледало с голям интерес забележителностите в Дубай, сред които Кулата Бурж Калифа – новата най-висока сграда в света с височина 828 метра и танцуващите фонтани, които  са разположени във водите на изкуствено езеро до кулата Бурж Дубай.

Юлиян Гошев е бивш областен председател на БСП в Благоевградска област, сега  е председател на Областния съвет на движение „Русофили”.

 

 

Материалът Бивш лидер на БСП стана шейх в Дубай е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Вицепрезидентът Йотова и куп светила в медицината на юбилея на пловдивски професор

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780062

Вицепрезидентът Йотова и куп светила в медицината на юбилея на пловдивски професорВицепрезидентът Илияна Йотова бе сред 180-те гости на шефа на катедрата по ортопедия и травматология в Медицинския университет в Пловдив и началник на клиника в УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Владимир Ставрев, който отбеляза 50-годишния си юбилей. Рожденикът бе почетен от известни свои колеги лекари като проф. д-р Андрей Йотов, проф.

Над милион лева ще са необходими за укрепването на дигите на река Русенски Лом

http://www.cross.bg/rekata-rysenski-ykrepvaneto-1571008.html

/КРОСС/ Над 1 милион лева ще са необходими за укрепването на дигите и изчистването на коритото на река Русенски Лом. Изчисленията са направени при подготвянето на проекта, подаден в междуведомствената комисия за бедствия и аварии, предава НОВА. Долното течение на реката периодично наводнява най-близките до реката къщи, дворове и земеделски площи. В момента под вода са над 500 декара земя, а подпочвените води са нахлули в десетки сгради. Наводнено е и кметството на селото. Тази сутрин температурите в Русенско са положителни и хората очакват началото на обилно снеготопене, което вероятно отново ще ги наводни. От областната администрация уточниха, че спасителните служби са готови да реагират при нужда.    

Индия ще строи жилища за астронавти на Луната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780107

Индия ще строи жилища за астронавти на 
ЛунатаИндийската организация за космически изследвания има всички шансове да стане строител в космоса - нейни специалисти в сътрудничество с инженери по безопасността разработват жилища за астронавти на Луната, съобщи Лайф. Трябва да се отбележи, че първото лунно селище изобщо няма да прилича на Москва или Ню Йорк.

БСП: България да пита Ердоган за компенсации за тракийските бежанци

http://www.cross.bg/borisov-sreshta-varna-1571007.html

/КРОСС/ Опозицията излезе с предложения какви въпроси трябва да повдигне премиерът Бойко Борисов на срещата във Варна. Социалистите се събраха в неделя на "Позитано" 20 на партиен пленум. Официалният дневен ред предвижда обсъждане на годишният бюджет и работата на вътрешнопартийните структури. Ще се разгледат обаче и вътрешни и външнополитически теми. Акцент са сделката за ЧЕЗ и предстоящата в понеделник среща на върха на ЕС във Варна. "Аз очаквам премиерът на републиката да удовлетвори различните призиви. Първо, да отстоява националния ни интерес и да постави въпроса за тракийските бежанци. Това е една забравена тема за третото правителството на Борисов. Мисля, че е важно да проявим това мъжество в присъствието на европейските лидери", коментира Красимир Янков от БСП. "Тази среща крие много рискове и опасности, както по отношение на персоналното поведение на турския президент, така и с не съвсем убедителните действия на българското правителство и на външната политика, която се провежда в някои отношения", допълни Атанас Мерджанов.    

Мария Габриел и образователният министър наградиха отличници по математика

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780103

Мария Габриел и образователният министър наградиха отличници по математика 
Българският еврокомисар Мария Габриел и образователният министър Красимир Вълчев наградиха победителите в Националното състезание по математика за ученици от 8 до 12 клас от Профилирани езикови гимназии и средни училища, което се състоя в Луковит. Организиратори на съревнованието са Министерството на образованието и науката,

Турските военни поеха пълния контрол над Африн

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780101

Турските военни поеха пълния контрол над АфринТурските военни поставиха северния сирийски район Африн под "пълен" контрол, съобщи късно снощи полуофициалната Анадолска агенция, позовавайки се на генералния щаб на въоръжените сили на Турция, предаде ДПА. В съобщението се казва, че се полагат усилия цивилните да се завърнат по домовете си по безопасен начин.

Заловиха двама българи с 6 кг хероин в Румъния

http://www.moreto.net/novini.php?n=371377

Граничните власти в Румъния са заловили двама българи с 6.2 килограма хероин на ГКПП "Калафат", съобщи "24 часа". Двамата българи са на 24 и 26-годишна възраст. Те влизали в Румъния от България с автомобил, регистриран у нас.

Американец, смятащ, че Земята е плоска, излетя със самоделна ракета (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780092

Американец, смятащ, че Земята е плоска, излетя със самоделна ракета (Видео)Жителят на Калифорния Майк Хюз, която смята, че Земята е с плоска форма, извърши полет с построена от самия него ракета, съобщи Асошиейтед прес. С помощта на сглобения в гаража му апарат, наречен от него ракета с парова тяга, Хюз се издигна на височина над 570 метра в района на градчето Амбой в Южна Калифорния, на 320 км източно от Лос Анджелис.

БСП ще представи визия за България

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kornelia-ninova-26989861

БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание.

Издъхна жената на Мартин Дебелия, докарали я мъртва в Спешен център

http://www.struma.com/obshtestvo/izduhna-jenata-na-martin-debeliya-dokarali-ya-murtva-v-speshen_132097/

Съпругата на благоеградския сводник Мартин Филипов - Дебелия издъхна внезапно в дома си днес, близките й извикали екип на Спешен център, който на място реанимирал жената, но безуспешно.

Докарана е в спешно отделение, но според лекарите вече била мъртва. Все още не се знае какво е причинило смъртта на 39-годишната жена, според лекарите най-вероятно е инфаркт.

В момента Мартин Дебелия е в ареста по делото за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и притежание на...

Продължава

Държавата обявила участие в сделката "ЧЕЗ", за да овладее напрежението

http://www.mediapool.bg/darzhavata-obyavila-uchastie-v-sdelkata-chez-za-da-ovladee-naprezhenieto-news277183.html

Държавата заяви желание да участва в сделката за ЧЕЗ поради липсата на други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. В същото време той коментира, че създадената парламентарна комисия за разследването на обстоятелствата около придобиването на енергийните активи от пазарджишката "Инерком" не бива да се "товари с някакви транквилантни очаквания" и е несериозно да се очаква, че адвокатите на България по арбитража с ЧЕЗ ще разкрият публично данни, които може да уронят позицията на държавата в делото. В интервюта за интервюта за Mediapool и БНР Дончев коментира още, че влизането на държавата в сделката на "Инерком" с ЧЕЗ поставя всички останали български граждани, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни дружества, до известна степен в неравнопоставено положение. Ако влезе само в ЧЕЗ, дискриминация за клиентите на ЕВН и "Енерго-Про" "Ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес, защо това да е валидно само за една част от територията на страната? Аз мога да поставя и други въпроси, но ситуацията малко или много беше извънредна, нямайки други механизми държавата да се намеси и се боя, че това беше единствената стъпка", каза той пред БНР. "Възниква въпросът защо държавата третира гражданите от Западна България различно от останалите и след като държавата е готова да влезе в това дружество, за да гарантира доставките, защо не го направи и за останалите две", коментира на свой ред пред Mediapool. Според него решението на държавата да влезе в сделката е било извънредно, защото "никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: "В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности. Ние няма как по закон да влияем върху тази сделка“. Затова била предприета стъпката с намерението на правителството да влезе в придобиваните активи, като Дончев посочва, че това действие не е безспорно. Посочвайки, че ситуацията около сделката за ЧЕЗ е била "нагорещена и до голяма степен истеризирана не без участието на политически сили", вицепремиерът отбеляза, че "има страхове, има публични емоции, с които трябва да се внимава". "Политиката със системното подклаждане на обществени страхове е неекологична, защото влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И дори някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на управляващ, може да се наложи да успокоява страховете, които сам е посял“, каза той пред БНР. "Има куп неща, които на пръв поглед изглеждат несериозни" От думите му пред Mediapool става ясно, че ако ЧЕЗ не се съгласи да стане партньор с държавата в сделката няма опции за спирането на транзакцията и предложените законодателни намерения от "Обединените патриоти" енергийният регулатор да има думата за сделки с акции на лицензирани енергийни дружества са спорни. Според Дончев приеманите на тези поправки в Закона за енергетиката след проведената вече от ЧЕЗ процедура за ибро на купувач на активите в България и след датата на сключването на предварителния договор с "Инерком" означава ретроактивност на законодателството, което не е добре. Запитан не изглежда ли вече нелепа идеята за държавно участие при положение, че мениджмънтът на ЧЕЗ каза, че това надали е възможно заради арбитража, Дончев каза, че "има куп неща, които на пръв поглед изглеждат невъзможни и несериозни". По думите му има добри модели с държавно и без държавно участие, както и лоши модели с държавно и без държавно участие. Той допълни, че са възможни различни варианти за влизане на държавата в сделката включително като номинален акционер в "Инерком" (тоест да плати само част от дяловия капитал на дружеството – б. ред.). "Разликата между 33 и 34% дялово участие на държавата е огромна, не би имало смисъл от по-ниско от 34% участие, защото то не би дало особени инструменти да се участва в процеса на вземане на решения", посочи още Дончев относно държавното участие пред БНР. "Към момента да спекулираме и да разбиваме подварианти в аванс, няма никакъв смисъл. Едва при съгласие на чешката страна може да се обсъждат възможностите и да се коментира какво може и какво не", каза вицепремиерът пред Mediapool. Много неща за разследване около престоя на ЧЕЗ Според него парламентарната комисия, разследваща сделката "ЧЕЗ" не бива да се "товари с транквилатни очаквания". Има много неща около целия престой на ЧЕЗ в България, които могат да се проучат, но е "несериозно  около арбитража да се изнасят публично данни, защото това може да урони позициите на държавата в делото". "Малко е вероятно адвокатите ни да излязат и да разкажат каква им е тактиката. Иначе звучи готино да ги извикаме, но надали това ще стане", посочи той пред Mediapool. От думите му стана ясно, че по същия начин изглеждат и намеренията на комисията да изиска от ЧЕЗ цялата документация около процедурата за продажбата им на българските активи. "Трудно е да се разследва нещо, което още не е се случило", каза още вицепремиерът. Той, както и други представители на правителството по-рано, отново увери, че енергийният регулатор има достатъчно законови механизми да контролира "Инерком" дали изпълнява задълженията по доставката на електроенергия в Западна България и че комисията определя цената на тока за бита.   Пред Mediapool Дончев посочи, че по време на срещата със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова в Министерския съвет в края на февруари бил уверен от нея, че банките, с които се преговаря да финансират сделката, възлизаща на доста над 320 млн. евро, по думите на шефа на ЧЕЗ Даниел Бенеш, "имат малко общо онези институции, които финално ще кредитират сделката". "На мен ми беше обяснено, че става въпрос за банкови институции от големите", каза той.

"Островът" от боклук в Тихия океан се оказа много по-голям от досегашните оценки

http://www.cross.bg/ostrovut-boklyk-okean-1571006.html

/КРОСС/ "Островът" от боклук в Северния Тихи океан се оказа много по-голям от досегашните оценки и продължава да се разраства, съобщиха световните агенции. Повече от 79 000 тона пластмасови отпадъци плуват на площ от 1,6 млн. кв.км в Тихия океан. Струпването им се оказа много по-плътно, като масата е 16 пъти по-голяма от предишните изчисления. "Островът" е образуван на 99,9% от пластмаса. Повече от три четвърти от боклуците са парчета над 5 см. Микропластмасата с размер под 5 мм е около 8% от общата маса, но тя е 94 процента от плуващите в района парчета. Микропластмасата се натрупва бързо - от 0,4 кг на кв. км през 70-те години на миналия век до 1,23 кг/кв.км през 2015 г. Тя е особено опасна за морските организми и по хранителната верига достига и до човека. Данните за "острова" от боклук са на холандската неправителствена организация "Клийнъп фаундейшън".    

Потресаващо! Млада жена се обеси, остави две деца сираци

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%b8-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2/

25-годишна жена от шуменското село Бяла река е била намерена обесена в дома си, съобщиха нейни съселяни. Към момента със сигурност се знае, че жената не е имала нито леко, нито неизлечимо заболяване, което да я е подтикнало към самоубийство, първите данни от огледа на местопроизшествието сочат към нещастна любов.

Вечерта в петък срещу събота 25-годишната Анифе прекарала в разговори по интернет с мъж. По пижама изкарала в чата с мъж, към когото е имала силни чувства, докъм 2 – 2 и нещо през нощта, пише монитор.бг.

Буквално след като затворила чата, огорчена от разговора с обекта на чувствата си, направила бесило от капроново въже, преметнала го през остъклението на антрето на къщата и увиснала в примката. В 2.30 вече безжизнена я намерили роднините ѝ. Анифе имала две деца на 2 и на 3 години и се грижела за тях сама без баща им с помощта на близките си.

Материалът Потресаващо! Млада жена се обеси, остави две деца сираци е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бъсеску призова от Кишинев за обединение на Молдова и Румъния

http://clubz.bg/65835-bysesku_prizova_ot_kishinev_za_obedinenie_na_moldova_i_rumyniq

Бившият румънски президент Траян Бъсеску, който участва в голям митинг в Кишинев по повод 100-годишнината от обединението на Бесарабия и Румъния през 1918 г., призова парламентите на Румъния и Молдова да гласуват "в най-кратък срок" за обединение на двете страни, съобщават Медиафакс и информационният сайт Зиаре.

Хиляди хора се събраха на Площада на Великото национално събрание в Кишинев, като скандираха лозунги "Обединение" и "Долу границата между братя" и пееха патриотични песни, както и химните на двете страни.

Траян Бъсеску призова от трибуната парламентите на Румъния и Молдова да гласуват за обединение на двете страни, като подчерта, че "живеем според волята на Сталин и Хитлер, живеем според омразния пакт Рибентроп-Молотов".

"Призоваваме парламентите в Букурещ и Кишинев във възможно най-кратък срок в чест на Стогодишнината да гласуват отново за обединение", заяви Бъсеску, като добави, че "това е въпрос на национално достойнство (...) Молдова е част от Румъния, молдовците са граждани на Румъния". 

Бившият държавен глава, настоящ лидер на Партия Народно движение и почетен председател на молдовската Партия на националното единство, е дългогодишен поддръжник на идеята за обединение на Румъния и Молдова. Заради тази позиция миналата година молдовският президент Игор Додон му отне молдовското гражданство.

Протестът в Кишинев днес.

Митингът, който започна в 12.00 часа, е организиран от унионистки групи (подкрепящи обединението на Румъния и Молдова), като от молдовска стана се включиха Партията на националното единство, Либералната партия, Национално-либералната партия и Либерално-демократическата партия. Поканени бяха и кметовете на над 100 населени места в Молдова, които подписаха декларация за обединение с Румъния. 

В митинга се включиха също Лудовик Орбан, председател на най-голямата опозиционна сила в Румъния - Национално-либералната партия, както и лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния Дан Барна, който е придружен от делегация от парламентаристи.

Дан Барна заяви от трибуната, че мястото на Молдова е в Европейския съюз.

"Мисля, че мястото на Бесарабия, мястото на Молдова и на Румъния е в Европейския съюз. Знам, че за вас последните години обезсърчиха тази посока, но през 1914 г. идеята за обединението дори не съществуваше, а след четири години, през 1918 г., историческото чудо се случи", заяви опозиционният лидер, като подчерта, че "надеждата и вярата са най-мощният двигател". 

Същевременно проруският президент на Молдова Игор Додон и Социалистическата партия отправиха редица послания срещу унионисткото движение в последно време, посочва Зиаре. 

"Мисля, че опасност номер едно сега за Република Молдова е всичко, което правят унионистите. (...) Унионистите са по-лоши от сепаратистите. Сепаратистите се опитват да отцепят част от страната, а унионистите искат да я вземат цялата", подчерта Додон.

Той обвини румънския парламент в "агресивна политика" и подчерта, че 70 процента от молдовците са против обединение с Румъния. Додон предупреди, че отношенията между Молдова и Румъния може да станат като тези между Украйна и Русия.

В края на днешния митинг, в който според организаторите са участвали около 100 000 души, беше прочетена прокламация, в която се призовава на тържественото заседание в Букурещ на 27 март 2018 г. румънският парламент да приеме решение, "чрез което да се включи в националната реинтеграция с мирните средства на парламентарната демокрация, в рамките на конституцията на Румъния и съгласно международното право".

На 27 март, датата, на която е гласувано обединението на Бесарабия и Румъния, в Букурещ ще бъде организирано тържествено заседание на двете камари на румънския парламент, на което ще присъстват редица официални представители от Румъния, както и парламентарна и правителствена делегация от Молдова.

Меси се точи на Испания

https://offnews.bg//futbol/mesi-se-tochi-na-ispania-677409.html

Аржентинскaта суперзвезда на Барселона Лионел Меси сподели, че има желание да играе срещу Испания в контролата във вторник.

Той обаче добави, че все още не се чувства добре. Лидерът на аржентинския национален отбор не игра при победата над Италия с 2:0 заради мускулна умора.

"Тренирах добре и не чувствах никакви проблеми, но все още изпитвам умора. Решихме да не рискуваме срещу Италия, за да може да съм подготвен за мача с Испания във вторник. Аз наистина искам да играя", каза Меси.

От Барселона пък са сериозно притеснени за физическото състояние на звездата си. Вчера Лео остана цял ден в хотела в Мадрид, където се намират гаучосите преди проверката във вторник с Испания.

Милорад Додик: Членството в НАТО е унижение за всички сърби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780090

Милорад Додик: Членството в НАТО е унижение за всички сърбиПрезидентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че членството на Белград и Сараево в НАТО би било унижение за всички сърби, предава Sputnik в редакцията си за Сърбия. „Вече решихме. Парламентите на Сърбия и Република Сръбска взеха решение за военен неутралитет. НАТО бомбардира сърбите два пъти, първо в Република Сръбска, а по-късно в Сърбия,

Велизар Енчев също ще протестира срещу визитата на Ердоган във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371357

Понеже ЕС не отмени срещата във Варна, "Българската пролет" организира на 26 март, от 18.00 часа, протест пред Министерския съвет. Това заявява в открито писмо до медиите българският политик, дипломат, преподавател, журналист и офицер Велизар Енчев.

БСП представя нова визия за България

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bsp-predstavia-nova-viziia-za-bylgariia-6080653

В съвещанието ще участват всички членове на Националния съвет на левицата

Меган Маркъл иска да стане майка веднага след сватбата

https://offnews.bg//zvezdi/megan-markal-iska-da-stane-majka-vednaga-sled-svatbata-677406.html

Годеницата на принц Хари, актрисата Меган Маркъл, е споделила, че иска да забременее веднага след сватбата, съобщи tThe Sun.

По време на посещение на научния парк в Белфаст кралската двойка посетила малка семейна фирма, която произвежда иновативни детски принадлежности.

"Сигурна съм, че в даден момент тези неща ще ни потрябват", заявила актрисата.

Според близки до Маркъл и Хари принцът се притеснил, но не е скрил, че също мечтае за деца. 

Маркъл живеела изключително здравословно и дори успяла да убеди годеникът си да откаже цигарите и да започне да ходи на фитнес, за да може отново да бъде в отлично физическо здраве.

Сватбата на американската актриса и принц Хари ще бъде на 19 май и вече са разпратени над 600 покани. Те са от името на принц Чарлз, а не от кралица Елизабет, защото венчавката не е на държавно ниво.

"Зелника на баба" събра таланти от кюстендилско в македонския град Пробищип

http://www.struma.com/obshtestvo/zelnika-na-baba-subra-talanti-ot-kyustendilsko-v-makedonskiya-grad_132096/

На 24 март в гр. Пробищип Македония за седма предна година в се проведе фестивала „Зелника на баба“, тази година в събитието, взеха участие майстори на печивата от Кюстендилско. С най-голяма маса бяха жените от „Пенсионерски клуб“ село Шишковци предвождани от кмета Климент Терзийски, красиви маси с баници и зелници подреди НЧ“Спасовица“ село Николичевци и Пенсионерски клуб „Изворите“ село Горна Гращица.

Вкусен зелник на рождения си ден,...

Продължава

Божидар Данев: Дигиталната революция ще причини огромни смущения в икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780059

Божидар Данев: Дигиталната революция ще причини огромни смущения в икономиката„Две години и половина ЕС се чуди как да облага цифровите платформи и още няма точно решение, което да излезе в регламент. Да сте чули финансовите институции да говорят как да се оправят с биткойн? Какво става с дигиталната валута? И още един адски смущаващ пример: имате ли представа новите блокчейн, които излизат,

Летище София с нови директни и чартърни полети

https://offnews.bg//obshtestvo/letishte-sofia-s-novi-direktni-i-chartarni-poleti-677408.html

Днес влиза в сила лятното разписание на летище София с редовните полети до словенската столица Любляна. Те ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, четвъртък и неделя, от авиокомпанията Adria Airways, съобщиха от летището.

От днес стартират и ежедневните полети на Wizz Air до Атина. От утре с авиокомпанията ще може да се лети до новата за летище София дестинация – Ница, в дните понеделник и петък. На 27 март започват редовните полети на Wizz Air до португалската столица Лисабон и испанския град Малага. И до двете дестинации ще може да се лети всеки вторник и събота.

Авиокомпания Ryanair също предлага нова директна линия – до крайбрежния кипърски град Пафос. Полетите ще стартират от 26 март и ще се изпълняват три пъти седмично – в понеделник, сряда и петък.

През летния сезон са планирани и голям брой чартърни полети от летище София до Турция, Египет, Италия, Мароко, Гърция, Тунис. Най-голям брой чартърни полети се очаква да има в периодите май-юни и септември-октомври, което се обуславя от климатичните особености на дестинациите, към които е насочен трафикът.

Спрямо предходния летен сезон тази година се очаква ръст от 47% на чартърните полети и двойно увеличение на броя заминаващи пътници - около 40 хил. души.

Започва кандидатстването след 7 клас

http://dnes.dir.bg/news/uchenitzi-sedmoklasnitzi-roditeli-26989811

Започва кампанията за кандидатстване в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас.

Дончев: Държавата поиска да участва в сделката за ЧЕЗ, за да се овладее общественото напрежение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780052

Дончев: Държавата поиска да участва в сделката за ЧЕЗ, за да се овладее общественото напрежениеВицепремиерът Томислав Дончев каза пред БНР, че държавата е заявила желание да участва в сделката за ЧЕЗ поради липсата на други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение. „Никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: „В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности.

Добрата свекърва

https://offnews.bg//mama-nindzha/dobrata-svekarva-677410.html

Автор: Мария Пеева За мен идеална свекърва беше моята баба по бащина линия - свекървата на мама. Разказвала съм ви за нея в Баба Миче и Кафка. Баба беше природно интелигентна жена, но освен това бе и спокойна, овладяна и търпелива. Всъщност мисля, че тя притежаваше дълбока емоционална интелигентност - качество, което по нейното време не се наричаше с този сложен термин, а с простата думичка човечност. През всичките години на детството ми, в които имах щастието да се грижи за мен, а и впоследствие на всичките ни семейни събирания, нито веднъж не я чух да нагруби някого или да…

Хемодиализата в Гоце Делчев с два нови апарата

https://www.24chasa.bg/region/article/6780054

Хемодиализата в Гоце Делчев с два нови апаратаНапълно обновеното отделение по хемодиализа на МБАЛ "Иван Скендеров" в гр. Гоце Делчев получи дарение от два апарата за извършване на хемодиализа. Това е второто такова дарение, което прави НОВА телевизия на пациентите и медицинския екип. С тях 11 от общо 13-те диализни поста в отделението вече са напълно обновени.

БСП представя визия за България през май

https://offnews.bg//politika/bsp-predstavia-vizia-za-balgaria-prez-maj-677407.html

БСП ще представи визия за България на голямо национално съвещание, което се очаква да бъде през май, съобщиха от партията след заседанието на НС на БСП.

В него ще участват общинските и областните председатели на партията, кметове, общински съветници, депутати и членовете на Националния съвет на левицата, обяви председателят на партията Корнелия Нинова.

Дата на форума ще бъде определена от Изпълнителното бюро.

В края на април предстои посещение на делегация на ПЕС в София, с която ще бъдат обсъдени леви политики. В началото на април е предвидено посещение на лидера на БСП Корнелия Нинова в Черна гора и Албания, където тя ще се срещне с лидерите на партии от политическото семейство. За 16 май, в София, е насрочена среща на премиерите, комисарите и председателите на леви партии от Европа, съобщиха още от партията.

Продължават и изнесените заседания на ИБ на БСП в страната. Следващото е предвидено за 27 март в Пазарджик, където ще бъдат обсъдени местни проблеми и политики и организационни въпроси.

Ципрас: Анкара да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното право

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780047

Ципрас: Анкара да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното правоВ неделя, 25 март, министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отправи послание до Турция, настоявайки Анкара незабавно да преустанови незаконните си действия в Егейско море и да зачита международното право, съобщава електронното издание Kathimerini. Съответният призив Ципрас направи в рамките на посещение на остров Псара,

Жълт код за поледици за 12 области в страната утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780038

Жълт код за поледици за 12 области в страната утреЖълт код за поледици е в сила за 12 области на страната за 26 март. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирана от "Фокус". В областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и  през нощта и в сутрешните часове ще има условия за

Томислав Дончев: Държавата трябва да овладее положението с дял в ЧЕЗ

https://frognews.bg/novini/tomislav-donchev-darjavata-triabva-ovladee-polojenieto-dial-chez.html

Държавата трябва да участва в сделката за ЧЕЗ поради липса на други механизми да се овладее ситуацията. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

И спасеният лъв Асен заминава за Холандия

http://dnes.dir.bg/news/zoopark-lavat-asen-26989781

И лъвът Асен, който беше спасен от зоопарка в Разград, замина за центъра за големи котки „Фелида“ в Холандия.

Кутев: Предсрочните избори са наложителни

http://www.cross.bg/izbori-kytev-vsichki-1571004.html

/КРОСС/ Налагат се предсрочни избори след всички глупости, които правят управляващите. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев пред журналисти преди Пленума на партията, предаде „Фокус". По думите на Кутев повечето политически сили нямат интерес от предсрочни избори. „БСП е може би единствената, която има. Аз лично смятах, че избори ще има, но чак следващата година. Но след всички глупости на управляващите, такива се налагат". Преди два дни агенция „Афис" на Юрий Асланов публикува изследване, според което партията с малко изпреварва ГЕРБ по доверие.  

Американци си поръчват пици през кол-център в Македония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780036

Американци си поръчват пици през кол-център в МакедонияДесетки хиляди пицерии в 2 000 града в САЩ получават поръчките си чрез кол-център, който се намира в Македония, съобщи МИА. 300 служители във фирмата "Слайс", която има офиси в Дебър и Охрид, всекидневно оказват помощ чрез телефона на 10-20 хиляди потребители в САЩ. Става дума за инвестиция на жителя на Дебър Илир Селя,

Шеф Емил Минев препоръчва пет места за храна в Лондон

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/25/3149917_shef_emil_minev_preporuchva_pet_mesta_za_hrana_v_london/?ref=rss


Едно от местата, най-посещавани от българи, е Великобритания. Голяма част от интереса събира столицата Лондон. Там от години работи един от най-добрите съвременни готвачи - Емил Минев. Той е и кулинарен арт директор на кулинарното училище Le Cordon Bleu. Той участва и в лекторска част на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino".<br /><br />За читателите на "Дневник" шеф Минев препоръча пет места в Лондон, където не се правят...

БСП се събра на скрито заседание

https://frognews.bg/novini/bsp-sabra-skrito-zasedanie.html

Националният съвет на БСП се събра на скрито заседание в централата на партията. Преди форума Филип Попов заяви пред журналисти, че това управление е без посока и го доказва до този момент.

Зукърбърг си купи цели страници от вестници, за да се извини

http://clubz.bg/65834-zukyrbyrg_si_kupi_celi_stranici_ot_vestnici_za_da_se_izvini

СВЯТ маркзукърбъргcr

Основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие" на цяла страница от страниците за обяви в британски вестници, след като се оказа, че компания за политически консултации се е сдобила с личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа, предаде Ройтерс.

"Ние отговаряме за защитата на вашата информация. Ако не можем да го правим, не го заслужаваме", се казва в публикуваната днес обява, подписана от Зукърбърг.

Най-голямата социална медия в света е подложена на все по-щателни правителствени проверки в Европа и САЩ, след като информатор разкри, че "Кембридж аналитика" си е позволила неправомерно да използва данни на потребители на мрежата, за да оформя профили на американските избиратели, използвани по-късно, за да се наклонят везните в полза на избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Текстът на извинението бе публикуван в множество днешни издания, включително "Обзървър" - един от вестниците, чиито публикации доведоха до срив в цената на акциите на Фейсбук.

В извинението си Зукърбърг изобщо не споменава консултантската компания, но говори за руския университетски преподавател Александър Коган, отбелязва Франс прес.

Приложение, разработено от университетския изследовател позволи изтичането на данните във Фейсбук на милиони хора през 2014 г.

"Това беше злоупотреба с доверие и съжалявам, че не направихме повече тогава", казва шефът Зукърбърг, повтаряйки извинението, което поднесе в телевизионни интервюта миналата седмица.

"Кембридж Аналитика" твърди, че отначало смятала, че данните са получени законно и по-късно ги е заличила по настояване на Фейсбук. Компанията каза, че не е използвала тези данни при работата си за американските избори през 2016 г.

В нощта срещу събота служители на британския регулаторен орган за защита на личните данни претърсваха лондонските офиси на "Кембридж Аналитика" няколко часа.

Зукърбърг, чиято фирма изгуби над 50 милиарда долара от пазарната си капитализация след избухването на скандала, заяви, че Фейсбук ще предостави на потребителите повече информация кой има достъп до данните им и възможност да упражняват контрол.

"Благодаря ви, че вярвате в тази общност. Обещавам ви да работим по-добре за вас", писа той.

Григор Димитров излиза за втория си мач в Маями около полунощ

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/25/3152496_grigor_dimitrov_izliza_za_vtoriia_si_mach_v_maiami/?ref=rss


Григор Димитров ще изиграе днес втория си мач в турнира от сериите "Мастърс 1000" в Маями. Българският тенисист ще се изправи срещу французина Жереми Шарди в битка за място в осминафиналите, а двубоят ще започне около полунощ.<br /><br />Мачът на поставения под №3 Димитров е четвърти в програмата на централния корт. Миналогодишната шампионка в Маями Джоана Конта и полуфиналистката от Australian Open Елиз Мертенс дават старт в 18.00 часа. След тях на корта излизат Винъс...

Ферибот със 192-ма души на борда се блъсна в скали край Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780034

Ферибот със 192-ма души на борда се блъсна в скали край Южна КореяБреговата охрана в Южна Корея провежда спасителна акция, опитвайки се да помогне на 192-ма души от ферибот, блъснал се в скали край югозападното крайбрежие на страната, предаде Асошиейтед прес. Според служител на бреговата охрана шансовете за спасяване са добри, защото засега няма признаци корабът да се пълни с вода и да губи баланс след сблъсъка

АЕЖ-България акредитира за срещата във Варна 95 журналисти, хвърлени в затвора от Ердоган

http://www.barometar.net/90658/

АЕЖ-България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски журналисти, информира offnews.bg „Събитието е изключително важно и мястото на тези наши колеги е в Евксиноград. Те трябва да бъдат там и да вършат работата си – да задават въпроси на политиците и да ги […]

Трафикът за тирове на изход на "Капитан Андреево" и "Лесово" е интензивен

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6780032

Трафикът за тирове на изход на "Капитан Андреево" и "Лесово" е интензивенНа българо-сръбската, на българо-македонската, на българо-гръцката и на българо-румънската границата трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, съобщиха от МВР. На българо-турската граница, на гранично контролно-пропускателните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", трафикът е интензивен на изход за товарни

Русия отхвърли твърденията, че подкрепя талибаните в Афганистан

http://www.cross.bg/moskva-talibanite-rysiya-1571003.html

/КРОСС/ Русия отхвърли твърденията на командира на натовските сили в Афганистан, че подкрепя и дори доставя оръжие на талибаните, предаде Ройтерс. В интервю пред Би Би Си миналата седмица генерал Джон Никълсън каза, че Русия работи за подкопаване на американските усилия в Афганистан въпреки общите интереси в борбата с тероризма и наркотрафика. Според него има индикации, че Москва оказва на талибаните финансова подкрепа и дори им доставя оръжие. В специална декларация руското посолство в Кабул нарече думите на генерала "необосновани слухове" и призова високопоставени лица да не говорят глупости. Същото преди това заявиха и руски официални лица. Американски командири, включително и Никълсън, вече няколко пъти през миналата година казваха, че Русия може би доставя оръжие на талибаните, макар че за това не са представени доказателства. Този път обаче обвиненията на Никълсън бяха необичайно остри и идват на фона на растящото напрежение между страните от НАТО и Москва във връзка със случая Скрипал - отровения във Великобритания с нервнопаралитично вещество бивш руски двоен агент, посочва Ройтерс. Руски официални лица в предишни изявления казаха, че имат ограничени контакти с талибаните с цел насърчаване на евентуални мирни преговори и гарантиране на безопасността на руски граждани. Москва предложи и помощ за координиране на мирни преговори за Афганистан

Препарат от 2 химични съединения спомага за борбата със стареенето на мускулите

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6780027

Препарат от 2 химични съединения спомага за борбата със стареенето на мускулитеУчени от университета на Нов Южен Уелс в Австралия и Харвардския медицински институт в САЩ разработиха нов метод за борба със стареенето на мускулите, съобщи Лента. Методът е базиран върху използването на комбиниран препарат от две химични съединения. С напредването на възрастта притокът на кръв в тъканите и органите намалява и това влошава

Европейците отново изглеждат сплотени

https://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeicite-otnovo-izglejdat-sploteni-258141/

В ЕС вече разбират, че само заедно имат шанс да устоят на ударите, пише Барбара Везел за DW

Изключително голям интерес към изложбата "Изкуството в Двореца - вдъхновение"

http://nakratko.bg/category/76/156571/


 С изключително голям интерес протече откриването на изложбата "Изкуството в Двореца - вдъхновение".

Ердоган идва във Варна с четирима министри, засилена охрана и готвач

http://www.moreto.net/novini.php?n=371374

Два самолета антураж, сред които и собствен готвач, води в понеделник във Варна Реджеп Ердоган, съобщи "24 часа". Готвачът ще следи дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безопасни и отговарят на мюсюлманските изисквания.

Дончев: Държавен дял в ЧЕЗ - за да се овладее напрежението

http://dnes.dir.bg/news/tomislav-donchev-sdelkata-chez-26989728

Държавата е заявила желание да участва в сделката за ЧЕЗ поради липсата на други механизми да се овладее ситуацията със създавалото се обществено напрежение.

Папа Франциск към младите: Надигнете глас, не бъдете кротки

http://clubz.bg/65833-papa_francisk_kym_mladite_nadignete_glas_ne_bydete_krotki

Папа Франциск призова днес младите хора да продължат да надигат глас и да не допускат по-старите поколения да ги накарат да мълчат или да приспят идеализма им, предаде Ройтерс.

Папата заяви това ден след като стотици хиляди американски младежи и техни поддръжници откликнаха на призива на оцелели от масовото убийство в гимназия във Флорида миналия месец и се включиха в протести в цялата страна, настоявайки за по-строги закони за огнестрелните оръжия. Светият отец обаче днес не спомена демонстрациите.

Осемдесет и една годишният Франциск отслужи дълга и тържествена литургия по случай католическата Палмова неделя (Цветница), след която започва Страстната седмица преди Великден.

В службата на площад "Свети Петър" участваха десетки хиляди хора, много от тях - младежи, дошли за отбелязвания от Католическата църква Световен ден на младежта.

Франциск призова младите хора да не се оставят да бъдат манипулирани. Изкушението да принудиш младежите да мълчат винаги е съществувало. Винаги е имало начини да бъдат накарани младите да мълчат и да бъдат невидими, да бъдат в унес, да са кротки, да не задават въпроси и да не поставят нищо под съмнение, каза папата.

"Скъпи младежи, вие носите у себе си способността да надигате глас. Бъдете като хората, приветствали Исус с палмови клонки, а не като онези, които само дни по-късно са крещели "Разпни го", призова Светият отец.

Дончев: Дебатът в България по случая "Скрипал" зависи от това кого любим повече - Запада или Русия

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/25/3152492_donchev_debatut_v_bulgariia_po_sluchaia_skripal_zavisi/?ref=rss


Вицепремиерът Томислав Дончев не беше категоричен за позицията на България по отношение на това дали ще гони руски дипломати като реакция по случая с отравянето на руския агент във Великобритания. Пред БНР Дончев, подобно на премиера Бойко Борисов не обвини директно руските власти и поиска по-конкретни данни.<br /><br />"Този разговор в България, включително и по отношение на този злощастен, не знам как да го нарека, инцидент или нещо друго (ще ми се когато всички разследвания...

Ден преди срещата във Варна: Службите на крак, до последно не казват кои улици се затварят

https://www.24chasa.bg/novini/article/6780007

Ден преди срещата във Варна: Службите на крак, до последно не казват кои улици се затварятДен преди срещата на върха във Варна службите са на крак. От МВР обявиха, че до последния момент няма да бъдат оповестени улиците, които ще се затварят, както и конкретният маршрут до резиденция Евксиноград, предаде Нова тв. Морската столица е домакин на разговорите между турския президент Реджеп Тайип Ердоган,

Дончев: Ситуацията около сделката за ЧЕЗ беше нагорещена и истеризирана

https://offnews.bg//politika/donchev-situatciata-okolo-sdelkata-za-chez-beshe-nagoreshtena-i-ister-677404.html

Според вицепремиера Томислав Дончев ситуацията около сделката за ЧЕЗ е била разгорещена и истеризирана с участието на политически партии. 

Дончев коментира сделката за ЧЕЗ пред БНР. 

"Има страхове, има публични емоции, с които трябва да се внимава. Политиката със системното подклаждане на обществени страхове е неекологична, защото влезлите в обществото страхове не отмират за година или две. И дори някой, след година, две, три, четири или пет години да влезе в ролята на управляващ, може да се наложи да успокоява страховете, които сам е посял", каза той.

По думите му стъпката за влизане на държавата в сделката не е безспорна, но се е налагала, за да се намали напрежението.

"Никой от нас не може да се държи като чиновник, да вдигне ръце или рамене и да каже: „В крайна сметка ние нямаме каквито и да било възможности. Ние няма как по закон да влияем върху тази сделка.“ Такъв отговор не би бил удовлетворителен. По тази причина, малко или много извънредно, беше предприета подобна стъпка. Дали тя е безспорна – не, не е безспорна. Абсолютно откровен съм", коментира Дончев.

"Едно подобно решение, дори да се стигне до вариант, който предполага участие на държавата като съдружник, поставя всички останали български граждани, които са на териториите, обслужвани от другите енергоразпределителни дружества, в някаква степен неравнопоставено положение. Ако приемем, че държавното участие гарантира по-силен контрол и по-силни механизми за спазване на обществения интерес, защо това да е валидно само за една част от територията на страната? Аз мога да поставя и други въпроси, но ситуацията малко или много беше извънредна, нямайки други механизми държавата да се намеси и се боя, че това беше единствената стъпка", допълни вицепремиерът.

Разликата между 33 и 34% дялово участие на държавата е огромна, не би имало смисъл от по-ниско от 34% участие, защото то не би дало особени инструменти да се участва в процеса на вземане на решения, посочи още той.

Дончев коментира и въпроса за ремонта на оградата на границата с Турция. 

"Самите директиви позволяват, когато става дума за действия, свързани с националната сигурност - бедствия, аварии, кризи и така нататък, да се избягва обичайният режим на възлагане. Защото добре знаете, че една обществена поръчка в зависимост от това дали има или няма обжалване, може да се възлага в период между 3-4 месеца и една година. Когато става дума за кризисна ситуация е абсолютно несериозно да се чака една година", каза Дончев.

Дончев отговори и на въпрос за това дали България ще гони руски дипломати, както обяви "Гардиън".

"Този разговор в България, включително и по отношение на този злощастен, не знам как да го нарека, инцидент или нещо друго - ще ми се, когато всички разследвания приключат, да разсъждаваме на база доста по-конкретни данни, влизат в матрицата България кой кого люби страстно повече - Запада или Русия, което не е много конструктивен диалог, не само защото е емоционален. По принцип разсъжденията по матрица рядко са иновативни", каза вицепремиерът.

На въпрос имало ли е натиск България да гони дипломати той посочи, че не знае за такъв.

Дончев отговори и на въпроси за предстоящата среща ЕС - Турция във Варна. 

"Отношенията Европейски съюз - Турция, свързани с овладяване на мигрантския натиск, само и единствено и финансовите ангажименти на Европейския съюз или други ангажименти, или контекстът ще бъде разширен и ще се коментират и други въпроси, тоест отношенията Европейски съюз - Турция, но отвъд този конкретен проблем. Трудно ми е да направя прогноза. Това до голяма степен зависи от позициите, които ще заяви или които ще се опита да вкара като част от дневния ред турската страна", обясни вицепремиерът.

На въпрос подкрепя ли членството на Турция в ЕС Дончев отговори, че ако на този въпрос е можело преди 10-15 години да се даде еднозначен отговор, в днешните условия е несериозно да се отговори с "да" или "не".

Той поясни, че ЕС е много овладян по темата за разширяването и е коствало сериозни политически усилия темата за разширяването дори на Западните Балкани да бъде вкарана в политически оборот.

"Не забравяйте, че ако за една държава като България исторически, за едни държави като Западните Балкани членството в Европейския съюз няма особена алтернатива, съседна Турция има алтернатива. Тя или може да ориентира цялата си и външна политика, и партньорство, и икономическа политика в посока Европейския съюз, но тя има други опции. Поради чисто географски предпоставки, тя би могла да играе друга роля в Азия и не съм сигурен дали едната хипотеза не изключва другата. Така че в някаква степен този въпрос, поставен в момента по такъв начин, няма със сигурност същото звучене, каквото би имал преди 10 или 15 години, когато въпросът беше например дали Турция по отношение на членството ще напредва в преговорите, ще затваря глави и т.н. В момента нещата са в съвсем друга точка", коментира Дончев.

"Да си външна граница на Съюза е тежко и трудно, особено когато имаме външни кризи като например мигрантския натиск. От друга страна, България като член на Европейския съюз няма никаква полза в Европейския съюз да има държави, които не са готови за пълноценно членство", продължи той.

Тръмп или Буш-младши

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/trymp-ili-bush-mladshi-6080651

Администрацията на Тръмп във външната политика и сигурността започва да прилича на тази Буш младши, пише Тончо Краевски в анализ за Vesti.bg

Управлението на Тръмп имитира това на Джордж Буш

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/upravlenieto-na-trymp-imitira-tova-na-dzhordzh-bush-6080651

Администрацията на Тръмп във външната политика и сигурността започва да прилича на тази Буш младши, пише Тончо Краевски в анализ за Vesti.bg

Заловиха двама българи с 6 кг хероин в Румъния

http://www.cross.bg/rymuniya-bulgari-heroin-1571002.html

/КРОСС/ Граничните власти в Румъния са заловили двама българи с 6.2 килограма хероин на ГКПП "Калафат", съобщи "24 часа". Двамата българи са на 24 и 26-годишна възраст. Те влизали в Румъния от България с автомобил, регистриран у нас. Граничните полицаи обаче решили да проверят автомобила обстойно. В хода на проверката властите откриват тайник в страничните части на задната седалка на колата. В специално пригоденото място имало скрити 12 пакета, всеки с тегло от 500 грама. В пакетите имало кафяво вещество, което при тест е отговорило на хероин, съобщават местни агенции. Според разпространено от полицията в Румъния съобщение българите са били предадени на родните власти. Предстои да започне разследване, което да установи цялата престъпна дейност на двамата. Общото количество на дрогата е 6.203 килограма.  

Идея: Отнемат стипендията на учениците, ако се явят два пъти без униформа

https://petel.bg/Ideya--Otnemat-stipendiyata-na-uchenitsite--ako-se-yavyat-dva-pati-bez-uniforma__256972

Неприлично облекло или два пъти без униформа и учениците остават без стипендия. Защо едно софийско училище реши да наложи тези правила и ...

Die Welt се гневи, че Бойко Борисов изненадващо бил поискал от Лондон доказателства за вината на Кремъл

https://petel.bg/Die-Welt-se-gnevi--che-Boyko-Borisov-iznenadvashho-bil-poiskal-ot-London-dokazatelstva-za-vinata-na-Kremal__256973

Германия и Франция взеха курс на конфронтация в отношенията с Русия, пише Die Welt в публикацията си „Es ist jetzt viel härter als im Kalten Krieg“, пише Блиц. ...

Двама мъже се чукнаха с автомобилите си и се разбраха като мъже

https://petel.bg/Dvama-mazhe-se-chuknaha-s-avtomobilite-si-i-se-razbraha-kato-mazhe__256975

Врачанин нападна с удари мъж от Оряхово след катастрофа между двамата, съобщават от Областна дирекция на МВР. Снощи около 23ч. в Оряхово ка...

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Великденските празници

https://petel.bg/BDZH-vavezhda-predvaritelna-prodazhba-na-bileti-za-Velikdenskite-praznitsi__256976

За удобство на всички клиенти, които предвиждат да пътуват с влак през периода на Великденските празници, от утре, 26 март, "БДЖ-Пътнически ...

В Бургас е страшно! Масов отровител на кучета броди из града, сее смърт наред

https://petel.bg/V-Burgas-e-strashno--Masov-otrovitel-na-kucheta-brodi-iz-grada--see-smart-nared__256977

Жителите на бургаски квартал издирват мъж, който умишлено трови домашните им кучета. Те разпространиха кадри от охранителна камера и се н...

Задържаха Карлес Пучдемон в Германия

https://petel.bg/Zadarzhaha-Karles-Puchdemon-v-Germaniya__256978

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е задържан днес от властите в Германия, съобщи неговият адвокат, цитиран от БНТ. Пучдемон е б...

Жълт код за силен вятър и поледици от понеделник

https://petel.bg/ZHalt-kod-za-silen-vyatar-i-poleditsi-ot-ponedelnik__256979

От утре е в сила жълт код за поледици в  пет области в страната и жълт код за силен вятър в други седем области. В областите Враца, Плевен, ...

Остават по-малко от 20 см до критичното ниво на река Тунджа

https://petel.bg/Ostavat-po-malko-ot-20-sm--do-kritichnoto-nivo-na-reka--Tundzha-__256980

Снимка: Wikipedia  До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 са...

Търсят психолог за Станислава, която опита да си пререже гърлото

https://petel.bg/Tarsyat-psiholog-za-Stanislava--koyato-opita-da-si-prerezhe-garloto-__256981

Семейството на 33-годишната жена от пловдивското село Брестник, която направи опит за самоубийство, ще търси помощ от психолог да преодоле...

Учени алармират: Пригответе се за най-лошото! Големият потоп наближава

https://petel.bg/Ucheni-alarmirat--Prigotvete-se-za-nay-loshoto--Golemiyat-potop-nablizhava-__256982

Модели на промените в атлантическите течения през последните десетилетия позволиха на международна група учени да изчислят с каква скор...

Училището за изкуства и занаяти в Русаля оцелява с чудо

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/uchilishteto-za-izkustva-i-zanaiati-v-rusalia-oceliava-s-chudo-2086872

29 социално слаби деца се обучават в училището за изкуства и занаяти в село Русаля, община Велико Търново. Издръжката на дете е 960 лева, разказа пред Дарик управителят Анимари Димитрова. Училището се нуждае от средства, за да завърши успешно тази

Марк Зукърбърг се извини на британците чрез вестниците

//dariknews.bg/novini/sviat/mark-zukyrbyrg-se-izvini-na-britancite-chrez-vestnicite-2086876

Основателят и главен изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг се извини на британците за "злоупотреба с доверие" на цяла страница от страниците за обяви в британски вестници, след като се оказа, че компания за политически консултации се е сдобила с личните данни на 50 милион

Арестуваха Пучдемон на германско-датската граница

//dariknews.bg/novini/sviat/arestuvaha-puchdemon-na-germansko-datskata-granica-2086878

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е издирван от испанската полиция по обвинения в подстрекателство към бунт, е бил задържан днес от германската полиция, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.
 
Пучдемон е бил задържан при пресичан

Великотърновският художник Димитрий Любенов подари на Цветанов своя картина

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6780000

Великотърновският художник Димитрий Любенов подари на Цветанов своя картинаХудожникът Димитрий Любенов подари на председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов свой великотърновски пейзаж по повод празника на старата столица. Талантливият мъж изненада Цветанов по време на празничното шествие на 22 март, което прекоси града от църквата „Св. 40 мъченици“ до паметника на Майка България.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване