Водещи световни медии не видяха конкретен резултат от срещата във Варна

https://frognews.bg/novini/vodeshti-svetovni-medii-vidiaha-konkreten-rezultat-sreshtata-vav-varna.html

Световни медии коментираха срещата на ЕС, Борисов и Ердоган във Варна и основният извод е, че диалогът е продължил без конкретни резултати.

Косовското правителство изпадна в криза след ареста и депортацията на сръбски министър

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/27/3153579_kosovskoto_pravitelstvo_izpadna_v_kriza_sled_aresta_i/?ref=rss


Кабинетът на Косово е изправен пред нова политическа криза, след като политическата група "Сръбска листа", която представлява етнически сърби, обяви, че напуска правителството.<br /><br />Правителството на премиера Рамуш Харадинай разчита на "Листата" за мнозинството си в парламента. Организацията също така смята да учреди оспорваната от Прищина Асоциация на сръбските общини (ЗСО) след по-малко от месец, на 20 април.<br /><br />ЗСО беше една от...

Община Смолян обяви бедствено положение

http://www.cross.bg/smolyan-ychastuk-protzesi-1571191.html

/КРОСС/ Кметът Николай Мелемов обяви днес бедствено положение заради затворения участък на републикански път II-86 Соколовци - Смолян - Средногорци при км 109+450 на територията на община Смолян. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Поводът е писмо от 26 март т.г. на Агенция „Пътна инфраструктура" относно възникнали гравитационни процеси, довели до затварянето на пътя. „Свлачищно-срутищните процеси ще доведат до допълнителни щети и разрушения, както по републиканския път, така и намиращите се в тялото на свлачището електропроводни и водопроводни мрежи. Необходимо е провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в община Смолян на засегнатия участък, както и реализиране на обходен път", се казва в писмото от АПИ. За овладяване на бедствието Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия и аварии преминава на непрекъснат режим на работа. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определения критичен участък. След поредните обилни дъждове в Смолянско, тази нощ нови свлачища са тръгнали по алтернативния маршрут от региона за Смолян между Рудозем и Смилян.  

Нови свлачища тръгнаха в Смолянско

https://frognews.bg/novini/novi-svlachishta-tragnaha-smoliansko.html

След поредните обилни дъждове в Смолянско, тази нощ нови свлачища са тръгнали по алтернативния маршрут от региона за Смолян между Рудозем и Смилян, съобщи кореспондентът на държавното радио.

Властта обеща да изгради 170 км от магистрала Хемус за 3 години

https://offnews.bg//ikonomika/vlastta-obeshta-da-izgradi-170-km-ot-magistrala-hemus-za-3-godini-677562.html

170 км от АМ „Хемус" ще бъдат изградени или ще се изграждат в рамките на следващите три години. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при старта на строителството на нови 9,3 км от автомагистралата в участъка от Ябланица до п.в. „Боаза".

Министърът напомни, че в предните два мандата на правителството „Борисов" са изградени 22 км от общо 170 км на АМ „Хемус". Той обяви, че до два месеца и половина ще стартира строителството на още 16,5 км от трасето на магистралата от Шумен в посока Търговище.

Тази година ще бъдат търгувани други 52 км, чието проектиране в момента завършва, и ще могат да стартират като реално изпълнение до края на годината. Още 85 км от магистралата до Велико Търново ще бъдат възложени през 2019 г. и така реално строителство ще започне и по тях.

Николай Нанков подчерта, че АМ „Хемус" е от изключителна важност за пътната безопасност и икономическото развитие на Северна България.

„Ако всички кабинети, освен правителствата „Борисов", бяха направили и половината от това, което се направи до тук и което правим в момента, убеден съм, че днес нямаше да сме на първа копка, а щяхме да режем лента на цялата магистрала", заяви той.

Министърът изказа благодарност за съдействието към вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, тъй като магистралата се изгражда само с бюджетни средства. Нанков заяви, че оптимистичният вариант предвижда АМ „Хемус" да бъде завършена до 2024 г., а реалистичният – това да стане до 2025 г., според поетия ангажимент, и потвърди, че основните усилия в този мандат ще бъдат насочени към северната част на страната.

Регионалният министър се обърна към строителите с призив за бързо и качествено изпълнение и към изпълнителя на надзора да следи за качеството на работа. Срокът за изпълнение е 2 години, но е поет ангажимент да бъдат спестени няколко месеца и след година и половина ще можем да се поздравим със завършен участък, каза още той.

Според министър Владислав Горанов инвестицията в удължаването на АМ „Хемус" е една от най-смислените, правени от правителството, защото чрез нея може да се „разкъса възелът, в който е впрегната Северна България". Той изрази убедеността си, че в момента, в който проектът завърши, северната част на страната ще започне да догонва Южна България.

Държава със 100 млрд. лв. брутен вътрешен продукт трябва да може да има приоритети и да развива регионите хармонично, заяви финансовият министър и пожела на министър Нанков този изключително важен инфраструктурен проект да бъде завършен в мандата му, защото е значим за икономическото развитие на страната.

Както е казал Ърнест Хемингуей всичко, което не е на море, е провинция и затова имаме задачата да направим така, че една голяма част от територията на страната – северът, да не е провинция, а да е столична. Не инвестираме в асфалт или в бетон, а в хора, в способността им да пътуват, да работят, да стават по-богати и да се развиват, което крайната цел, заяви заместник министър-председателят Томислав Дончев.

По думите му, ако на юг има почти три автомагистрали, то същото заслужава и северната част на страната, за да може столицата да е свързана с морето и нито една част от територията на севера да не е отделена. Вицепремиерът бе категоричен, че е в интерес на всички съоръжението да бъде завършено колкото се може по-скоро и призова не само избраната фирма, а всички български граждани да бъдат надзор.

Автомагистралният участък ще бъде с по две ленти за движение в посока по 4 м, две ленти за спиране по 3 м, средна разделителна ивица - 2 м, водещи ивици и банкети. Ще бъдат построени 5 селскостопански подлеза и 2 селскостопански надлеза, както и подлез при общинския път Брестница – пещера „Съева дупка". Етапна връзка в близост до с. Брестница ще осигурява свързаност с път I-4 Коритна – Белокопитово.

Изпълнител на обекта е Консорциум „ХВП Ябланица" ДЗЗД. Договорът за проектиране и строителство е на стойност 54 990 000 лв. без ДДС. Строителният надзор ще осъществява ДЗЗД „Консултанти Хемус 1 – 2016" с договор на стойност 595 899,10 лв. без ДДС.

С цел повишаване на подобряване на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността в Северна България днес стартира и рехабилитацията на околовръстния път на гр. Ловеч и тунела на него. За по-малко от 15 месеца шосето със седем тежки пътни съоръжения – подлези, надлези и тунелът с най-влошени експлоатационнни характеристики в Българи ще бъдат изцяло обновени, заяви при старта на дейностите министър Николай Нанков. В проекта за основен ремонт на 8,7 км от второкласния път II-35 Плевен-Ловеч, който осъществява връзка между двата областни града, ще се инвестират около 15 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнител на строителството е Консорциум „РЕГИОНАЛНИ ПЪТИЩА 2017" ДЗЗД, на строителния надзор - „Рутекс" ООД, а авторския надзор ще изпълни „ВИА ПЛАН" ЕООД.

Самолетът на Гагарин се разбил поради грешна команда от Земята

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784123

Самолетът на Гагарин се разбил поради грешна команда от Земята
Първият космонавт на планетата Юрий Гагарин се разбил заедно с инструктор на изтребителя МиГ-15УТИ поради грешна команда от Земята, предаде ТАСС. Това разказа летецът и доктор на техническите науки Арсений Миронов, член на летателната комисия, включена в голямата правителствена комисия по разследване на причините за тази катастрофа.

Световноизвестният философ Юлия Кръстева е била агент на ДС

http://www.mediapool.bg/svetovnoizvestniyat-filosof-yuliya-krasteva-e-bila-agent-na-ds-news277273.html

Световноизвестният философ, лингвист и писател Юлия Кръстева е била агент и секретен сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС). Комисията по досиетата освети името й в рамките на проверката в "Литературен вестник", на чийто редакционния съвет тя е била член. В решението на комисията се посочва, че Кръстева е работила за Първо главно управление на ДС (външното разузнаване). Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков, но липсва информация кога е била привлечена. Няма информация и кога е била снета от действащ оперативен отчет. Комисията е обявила името й на база "документи от щатни служители, съдържащи се в лично дело – 2 тома и в работно дело Ф1, а.е. 2683; рег. дневник; картони – обр. 1 – 4 бр. и обр. 3". Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. Завършва френска филология в София, През 1966 година заминава за Париж със стипендия на френското правителство. Работи в области като лингвистика, семиотика, философия, психоанализа и други. Известна е и като феминистка. Носителка е на Ордена на почетния легион на Франция и на Холбергова награда (Норвегия). Доктор хонорис кауза е на Харвардския университет в САЩ. Работила е заедно със световноизвестни интелектуалци като Ролан Барт, Умберто Еко, Клод Леви Строс и българина Цветан Тодоров. Пише есеистични трудове и романи. Сред тях са "Чужденци на самите себе си", "Черно слънце - депресия и меланхолия", "Любовни истории", "Езикът - този непознат", "В началото бе любовта", "Новите болести на духа", трилогията "Женският гений" и други.

Арестуваха хакери, накарали банкомати да разпръскват безконтролно пари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784114

Арестуваха хакери, накарали банкомати да разпръскват безконтролно париEвpoпoл и иcпaнcкитe влacти cъoбщиxa зa apecтa нa yкpaинcки гpaждaнин, oбвинeн в opгaнизaциятa нa cxeмa, c кoятo ca изтoчeни милиoни дoлapи oт бaнки пo цял cвят, предаде Kaldata.  Mъжът e чacт oт гpyпa, cъздaлa и paзпpocтpaнявaлa злoвpeднa пpoгpaмa към бaнки и финaнcoви инcтитyции в 40 cтpaни пo цял cвят. Щeтитe oт aтaкитe им ce изчиcлявaт нa €1.

ЕК дава две седмици на Facebook да отговори за изтичането на лични данни

http://www.cross.bg/feiisbyk-danni-lichni-1571190.html

/КРОСС/ Европейската комисия поиска от Фейсбук до две седмици да отговори на въпросите, поставени от скандала с "Кембридж аналитика", за да стане ясно дали лични данни на европейски граждани са били засегнати, предаде Франс прес. Комисията иска също така американската социална мрежа да я информира за мерките, които тя предвижда, за да не се повтори подобен скандал в бъдеще, пише еврокомисарката по въпросите на правосъдието Вера Йоурова в писмо до главния изпълнителен директор на Фейсбук Шерил Сандбърг. В писмото, цитирано от ДПА, Юрова предупреждава, че скандалът с използването на лични данни, намиращи се във "Фейсбук", от компанията "Кембридж аналитика", застрашава демокрацията и подкопава доверието в социално-медийния гигант. Еврокомисарката отбелязва, че досегашният отговор на Фейсбук на скандала не разсейва нейните опасения и настоява социалната мрежа "да направи повече в отговор на обвиненията за широкомащабна злоупотреба с лични данни, за да си върне доверието на потребителите на мрежата и да изпълни задълженията си пред обществото". Междувременно Ройтерс съобщи, че шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг е решил да не отговаря лично на въпроси от британските депутати относно това как личните данни на милиони потребители са попаднали в ръцете на "Кембридж аналитика"

Цъфнаха магнолиите пред Съдебната палата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371516

Цветовете на магнолиите пред Съдебната палата вече се разлистват. Само ниските температури в последните дни пречат на китните дръвчета да покажат пълния си блясък като разцъфнат всичките им пъпки, видя репортер на Moreto.net.

Йълдъръм: ЕС трябва да каже ясно дали ще приеме Турция като пълноправен член

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784113

Йълдъръм: ЕС трябва да каже ясно дали ще приеме Турция като пълноправен членЕвропейският съюз трябва да излезе с ясна позиция дали ще приеме Турция като пълноправен член, заяви министър-председателят на страната Бинали Йълдъръм един ден след срещата на върха ЕС – Турция във Варна, предава Anadolu Agency, цитирана от Фокус. В изказване пред депутати от управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“

Хирурзите от болницата в Добрич оттеглиха оставките си

http://www.cross.bg/otdelenie-iiordanov-dobrich-1571189.html

/КРОСС/ Хирургичното отделение в многопрофилната болница в Добрич няма да бъде затворено. Петимата специалисти в него са оттеглили оставките си, подадени на 20 февруари. Тяхното недоволство беше заради отказа заплатите им да бъдат увеличени от януари тази година. Отделението беше заплашено от затваряне заради подадените оставки. Директорът на болницата д-р Трифон Йорданов информира пред БНР, че трудностите не са преодолени, но оставките са били оттеглени преди дни. „След множество проведени разговори се стигна до положителен резултат - напусна само един от лекарите, работещи в хирургично отделение. Жителите на област Добрич могат да бъдат спокойни, че хирургичното отделение продължава работата си със същия обем и дейност". В момента в отделението работят шестима лекари, двама от които са специализанти. Новината за предстоящата смяна на директора на многопрофиланата болница обаче предизвика вълна от оставки в здравното заведение. Окончателното решение ще бъде взето на общото събрание на лечебното заведение на 12 април. В момента тече едномесечното предизвестие на Йорданов, според когото най-големият проблем на здравното заведение остава кадровото обезпечаване. "Само за този месец, в период на напускане са двама лекари и 6 медицински сестри" Йорданов допълни, че има информация за подготвени оставки на специалисти и от други отделения, както и че до момента той не знае какви са мотивите за освобождаването му

БСП иска стенограма от срещата ЕС - Турция във Варна

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/27/3153615_bsp_iska_stenograma_ot_sreshtata_es_-_turciia_vuv_varna/?ref=rss


БСП иска стенограма от срещата ЕС - Турция във Варна. Желанието бе обявено от лидера Корнелия Нинова в Пазарджик днес с думите: "Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции." Според нея в тази среща няма нищо изключително, съобщи пресцентъра на БСП.<br /><br />"Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища - между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на...

Обществен съвет: Законови промени да запазят училище "Електронни системи" към ТУ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784078

Обществен съвет: Законови промени да запазят училище "Електронни системи" към ТУНастояваме за незабавни промени в закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, чрез които да се уреди статутът и оставането на технологичното училище "Електронни системи" /ТУЕС/ към Техническия университет в София /ТУ/, както и на професионалната гимназия компютърни технологии и системи в Правец към ТУ.

Един от биячите на охранителя от Бургас се заливал с бира в дискотеката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784061

Един от биячите на охранителя от Бургас се заливал с бира в дискотекатаЕдин от задържаните за побой над охранител на бургаска дискотека се заливал с бира в заведението и точно това станало повод гардът да му направи забележка, разкриха запознати. Както "24 часа" по-рано писа, около 04,30 ч. сутринта на 24 март е станало сбиване пред дискотека "Дежа вю" в центъра на Бургас,

Над 40 хил. студенти получили стипендии за 4 семестъра

http://dnes.dir.bg/news/studenti-stipendii-26997041

Общо 41 501 български студенти са получили европейски стипендии за успех и за специални постижения от 2016 г. насам.

Нова тесла за джигитите по пътя! СБА обяви за кои нарушения на пътя вече ще си плащаме прескъпо

http://www.struma.com/obshtestvo/nova-tesla-za-djigitite-po-putya-sba-obyavi-za-koi_132203/

За пореден път шофьорите по пътищата трябва да внимават за новите промени, които вече са в сила. Те касаят главно броят на точките, които ще се отнемат от контролния талон при различни нарушения.

Преди дни в тези промени бяха обнародвани в наредбата за контролните точки. За неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, вече ще се отнемат не по 8, а по 10 точки от контролния талон. Това предвиждат последните изменения и допълнения в Наредбата...

Продължава

Над 10 задържани при акция на ГДБОП срещу служители на НАП

http://www.moreto.net/novini.php?n=371521

Специализираната прокуратура и ГДБОП извършват акция в София, град Рила и Ботевград, насочена срещу организирана престъпна група. В схемата, свързана с корупция, участват служители на НАП. В момента се претърсват служебни помещения и жилища.

Виктор Жеков: В сноуборда има много талант, но от спортните структури зависи да се развие

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153543_viktor_jekov_v_snouborda_ima_mnogo_talant_no_ot/?ref=rss


В българския сноуборд има много талантливи и кадърни деца, но от спортните структури зависи дали те ще се превърнат в спортист на високо ниво. Това заяви Виктор Жеков, треньор и баща на най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова.<br /><br />Двамата успяват да се задържат в елита на бордъркроса вече повече от десетилетие. Според Жеков обаче това става все по-трудна задача, защото разликата между България и останалите страни по отношение на инвестициите се увеличава...

Ветроходец е в неизвестност след падане зад борда по време на състезание

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153609_vetrohodec_e_v_neizvestnost_sled_padane_zad_borda_po/?ref=rss


Ветроходецът Джон Фишър от отбора на Sun Hung Kai/Scallywag е в неизвестност след падане зад борда. Инцидентът е станал по време на седмия етап от най-голямото ветроходно състезание в света Volvo Ocean Race. Фишър е паднал зад борда в понеделник в 13.42 часа Гринуичко време и веднага е предприета спасителна акция.<br /><br />До този момент състезателят на Sun Hung Kai/Scallywag продължава да е в неизвестност.<br /><br />"Инцидентът е станал на около 1400 мили...

Почина френската актриса Стефан Одран

https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2018/03/27/3153598_pochina_frenskata_aktrisa_stefan_odran/?ref=rss


Френската актриса Стефан Одран, звезда на филмите "Дискретният чар на буржоазията" и "Угощението на Бабет", е починала на 85-годишна възраст, предаде БТА, цитирайки "Франс прес"<br /><br />Одран бе съпруга на режисьора Клод Шаброл, с когото имат 25 общи филма, като Les Biches и Violette Noziere. За тях Одран има отличия за най-добра актриса от Берлин и френските кинонагради "Сезар".<br /><br />Одран има още БАФТА за участието си в...

Икономическото доверие в еврозоната и ЕС се понижава през март

http://econ.bg/Новини/Икономическото-доверие-в-еврозоната-и-ЕС-се-понижава-през-март_l.a_i.759663_at.1.html

През март икономическото и бизнес доверие в еврозоната отстъпи за трети пореден месец от 17-годишния връх, достигнат в края на миналата година,...

Чътни - перфектното кулинарно бижу (+рецепта)

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783228

Чътни - перфектното кулинарно бижу (+рецепта)Ще го срещнете също като чатни – наименованието идва от хинди и означава „намачквам“. Основното му предназначение е да допълни вкуса на храната, с която се сервира. Първия път, когато го опитате, ще се чудите дали е конфитюр или лютеница. Истината е, че е нещо по средата. Да речем, че е индийска лютеница.

Посолството на Русия у нас отваря книга за съболезнования във връзка с националния траур след трагедия в Кемерово

http://www.cross.bg/mart-tragediya-kemerovo-1571188.html

/КРОСС/ На 25 март в руския град Кемерово се случи ужасяваща трагедия - безпрецедентен пожар в мол, в резултат на който по последни данни загинаха общо 64 души, сред тях 41 - деца. 28 март в Русия е обявен заобщонационален ден на траур. Във връзка с това утре, на 28 март, от 10.00 до 12.00 и от 14.00 до 17.00 в Посолството на Руската Федерация в Република България (бул. „Драган Цанков" №28) ще бъде изложена книга за съболезнования.

Полша: През 2022 г. ще получим първите системи "Пейтриът"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784049

Полша: През 2022 г. ще получим първите системи "Пейтриът"Полша ще получи първите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана "Пейтриът" през 2022 г., заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС и БТА.  В изявление за полската национална телевизия Моравецки потвърди, че утре ще бъде подписан договорът със САЩ за доставката на системите,

Семейство алармира за бебе в риск в Сливен. Социалните: То е в добро състояние

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784047

Семейство алармира за бебе в риск в Сливен. Социалните: То е в добро състояниеШестмесечно бебе живее в риск в сливенския квартал "Надежда". Това заяви днес в пресклуба на БТА в Сливен адвокат Стоян Стоянов, който представлява бащата на детето - 20-годишния Иво Симеонов от град Гълъбово. По думите му малката Жасмина живее заедно с 16-годишната си майка в лоши битови условия, като в една стая съжителстват десет възрастни,

Саркофаг на 2500 години може да помогне за разгадаването на тайни на Древния Египет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784050

Саркофаг на 2500 години може да помогне за разгадаването на тайни на Древния Египет Австралийски учени могат да помогнат за разнищването на загадки около Древния Египет, след като са открили, че "пренебрегван" досега саркофаг на 2500 години съдържа останки от мумия, съобщават Ройтерс и ДПА. Университетът на Сидни придобива саркофага преди повече от 150 години. Заради неправилна научна преценка досега ковчегът е смятан за празен

Депутати препитват Бойко Борисов за ЧЕЗ след седмица

http://clubz.bg/65941-deputati_prepitvat_bojko_borisov_za_chez_sled_sedmica

Премиерът Бойко Борисов ще бъде повикан на изслушване във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства при приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България. Това трябва да стане на следващото заседание - поне такова ще е съдържанието на писмото, което ще бъде изпратено до министър-председателя. Народните представители ще искат Борисов да разясни защо и как е взето решението държавата да иска да участва в сделката между ЧЕЗ-Груп и купувача на българския им бизнес - "Инерком" на Гинка Върбакова. И как точно държавата възнамерява да реализира евентуалното си участие.

Това се разбра след сбирката на депутатите от комисията днес. Тя беше на закрити врата, защото бяха изслушани представители на Министерството на финансите - те трябваше да отговарят по темата как върви арбитражното дело, заведено от ЧЕЗ срещу България. За разговор бяха поканени още шефовете на ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване", но на тяхно ясто дойдоха заместници и началници на дирекции - заради провеждаща се по същото време среща в Министерския съвет, както обясни председателят на комисията Жельо Бойчев (БСП).

Депутатите не са останали доволни от отговорите на изслушаните днес институции затова са поискали допълнителна информация. Причината  - от ДАНС отново не са представили данни откъде би дошло финансирането на покупката на ЧЕЗ-България от "Инерком" на Върбакова. От финансовото ведомство пък не е била предоставена информация на какъв етап е арбитражното дело, което е на стойност от около 1 млрд. лв.

"В хипотеза на подписан договор сме, но няма окончателно плащане и доколкото разбирам службите ни имат конкретна информация относно набавянето на тези финансови източници. Допълнително ще изискваме информация по този въпрос с оглед на притесненията, които има за фирми, свързани с офшорно или друго финансиране. Към момента няма никакво финансиране, а по-скоро има намерение за такова", заяви Бойчев по повод парите за сделката.

На следващата сбирка на комисията във вторник освен премиера, ще бъдат поканени и членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране. Бойчев е изплатил писмо до председателя на КЕВР Иван Иванов още миналата седмица. Ще се очаква да бъде представена информация за извършените регулаторни проверки в дружества на ЧЕЗ в България, издадените констатирани нарушения и наказателни постановления, както и за старата процедура по отнемане на лиценз на едно от дружествата на ЧЕЗ.

Кампанията 'Не си сама - Заедно срещу насилието' с 5 искания към държавата

https://offnews.bg//obshtestvo/kampaniata-ne-si-sama-zaedno-sreshtu-nasilieto-s-5-iskania-kam-dar-677551.html

Всяка трета жена в България е жертва на насилие. 30% от жените и в България, и в Европа, са преживели физическо или сексуално насилие поне веднъж в живота си, след навършване на 15 години. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бе представена кампанията „Не си сама - Заедно срещу насилието“ за защита на жени, жертви на тормоз.

Тя е инициирана след като българското правителство оттегли Истанбулската конвенция и остави нерешен въпроса за ангажимента на държавата с борбата срещу домашното насилие.

Оказва се, че насилието струва на ЕС 256 млрд. евро на година – икономически загуби от неравноправието на половете, услуги за подкрепа на жертвите и разходи на пострадалите за лечение. Всяка година икономиката губи 12% - 8 трилиона долара годишно в световен мащаб. 

Геновева Тишева – Председател на Алианс за защита от насилие, основано на пола, Катя Кръстанова – Координатор програми по Д.Н., Фондация Асоциация Анимус, Екатерина Велева – Председател на Фондация „П.У.Л.С.” , Юлия Андонова – Координатор програми за Д.Н., Фондация „П.У.Л.С.”, създадели на кампанията представиха исканията си за осигуряване на защита на жените, пострадали от домашно насилие.

1. Качествена защита на жертвите на домашен тормоз. Осигуряване на тройна защита на жените, пострадали от домашно насилие – подсилено законодателство, съвременни международни стандарти и качествена информираност относно центровете за помощ и възможността за получаване на помощ.

2. Промяна в законодателството. Всички форми на насилие – домашно, сексуално, психическо, емоционално, да бъдат приемани като престъпление и проявата на какъвто и да е било тип да има по-тежки наказания. Осигуряване на качествена защита на жертвите и сериозни наказания при нарушаване на ограничителни заповеди и решения на съда.

3. Единна база данни. Полицаи, прокурори, съдии, психолози, медици и социални работници да бъдат свързани чрез база данни за бърз достъп до информация за извършителите.

4. Създаване на 28 кризисни центъра – във всяка област.

5. Програма за превенция. Първична, вторична и третична превенция, за да се предотвратят бъдещи инциденти. 

"Финансирането на тези стъпки не нужно да бъде поето изцяло от държавата, тъй като има проекти и неправителствени организации, които също участват активно в създаването на тези стъпки", заявиха още организаторите на кампанията.

Летище София отрече вина за пропуснати проверки на пътниците

https://frognews.bg/biznes-turisam/letishte-sofiia-otreche-vina-propusnati-proverki-patnitsite.html

„Летище София“ ЕАД не осъществява функции на паспортно-визов контрол и не носи отговорност за пропуснати проверки на пътниците. Това съобщиха от пресцентъра на „Летище София“ ЕАД.

МОК разчита на България в борбата с допинга

http://www.cross.bg/iiotova-iliyana-tomas-1571187.html

/КРОСС/ Вицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Лозана с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. „Международният олимпийски комитет разчита много на България в борбата с допинга." Това заяви президентът на МОК Томас Бах по време на разговори с вицепрезидента Илияна Йотова в централата на организацията в Лозана. Бах благодари за добрите контакти с българската държава, които се надява да бъдат засилени сега, по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. В неговите рамки ще бъде организирана среща на високо равнище, посветена на борбата с допинга. По думите на Томас Бах е необходима още много работа в тази сфера. Здравето на децата е приоритетна област, в която могат да бъдат реализирани много проекти, стана ясно на срещата. Вицепрезидентът призова за създаването на специална програма за децата, която да ги стимулира да спортуват. „Компютрите и таблетите трябва да бъдат заменени със спорт", отбеляза Илияна Йотова. От своя страна, Томас Бах сподели идеята на МОК за интеграционни проекти за деца бежанци и непридружени, като например отваряне на пространство за спорт за тях както в европейските държави, така и в страните им на произход. Пилотни проекти, в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците, започват тази година. Президентът на МОК и вицепрезидентът на България се обединиха около тезата, че мисията на спорта е да обединява, особено днес, когато толкова много неща разделят хората в света

Законопроект срещу джендър-идеологията в училище

http://pogled.info/bulgarski/zakonoproekt-sreshtu-dzhendar-ideologiyata-v-uchilishte.93419

Законопроект срещу нахлуването на джендър-идеологията в образователната система чрез проекти на неправителствени организации разработи екип на Института за модерна политика (ИМП). „Предлагаме промени в Закона за предучилищното и училищното образование, според които включването на деца и ученици в дейности по проекти и инициативи на НПО може да става само след изрично писмено съгласие на техните родители или настойници“, обясни Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на ИМП. Предвижда се свободата на родителите да осигуряват ценностното възпитание на децата и учениците в съответствие със своите убеждения да бъде прибавена като един от принципите на образованието в България.

Френски писател: Буржоазните елити на Европа губят новата студена война срещу харизматичните лидери

http://pogled.info/svetoven/evropa/frenski-pisatel-burzhoaznite-eliti-na-evropa-gubyat-novata-studena-voina-sreshtu-harizmatichnite-lideri.93420

/Поглед.инфо/ Основното противостоене в Европа днес се случва между два типа демокрация – буржоазната и популистката, убеден е експертът в областта на разузнаването и автор на шпионски романи Пърси Кемп. Днес ние сме свидетели на нова война за Европа, в която традиционните буржоазни елити губят пред харизматичните лидери, уверено печелещи народната любов, смята писателят.

Нов съдебен състав ще гледа делото за убийството на Нягол в варненски мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=371513

Нов съдебен състав на Варненския окръжен съд ще гледа на 28.03.2018г. делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол, извършено преди 3 години, съобщиха от съда за Moreto.net. Делото беше върнато за ново разглеждане от въззивната инстанция в края на януари 2018г.

Юлия Кръстева била сътрудник на ДС

https://frognews.bg/novini/iuliia-krasteva-bila-satrudnik.html

Световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина.

Над 20 задържани за разпит за корупция в НАП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784000

Над 20 задържани за разпит за корупция в НАПНад 20 служители от столичния НАП са задържани за разпит след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата за корупция. Това съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, който обясни, че разследването е на ранен етап и тепърва ще се преценява на колко от уличените ще бъдат повдигнати обвинения. Гешев увери, че става дума за престъпна група от данъчни на

ЕК дава две седмици на Фейсбук за разрешаване на скандала с "Кембридж аналитика"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784013

ЕК дава две седмици на Фейсбук за разрешаване на скандала с "Кембридж аналитика"Европейската комисия поиска от Фейсбук до две седмици да отговори на въпросите, поставени от скандала с "Кембридж аналитика", за да стане ясно дали лични данни на европейски граждани са били засегнати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  Комисията иска също така американската социална мрежа да я информира за мерките, които тя предвижда,

Съпротивата срещу спорния законопроект за горивата се разраства

http://www.mediapool.bg/saprotivata-sreshtu-sporniya-zakonoproekt-za-gorivata-se-razrastva-news277271.html

Разраства се съпротивата срещу спорния закон за горивата, който бе внесен от представители на всички парламентарни групи и одобрен на тъмно на първо четене от ресорната комисия в Народното събрание. Проектът, зад който стои Българската петролна и газова асоциация, оглавявана от изпълнителния директор на "Лукойл България" Валентин Златев, цели да регулира фирмите от сектора, като те минат на регистрационен режим при изпълнение на редица изисквания. Най-силно засегнати ще бъдат земеделските производители и търговците на бутилиран пропан-бутан. Срещу законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, се обявиха първо от Асоциацията на производителите, разпространителите и потребителите на бутилиран пропан-бутан. Сега това сториха и няколко земеделски организации - Националната асоциация на зърнопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации, Асоциацията на земеделските производители. Фермери дори заплашиха да блокират жълтите павета с тракторите си, ако парламентът одобри новите регулации. Спорният законопорект доведе и до разкол в Българската петролна и газова асоциация. Един от големите дистрибутори - Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл", напусна организацията. В разпространено съобщение в медии, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, той обяви миналата седмица, че не желае управляваното от него дружество да бъде замесено по какъвто и да е начин в лансиране на идеи, компрометиращи свободната конкуренция и налагащи монополни практики. Самуилов открито нападна генералния директор на най-големия търговец на горива у нас "Лукойл България". "Смятам, че натрапваното мнение от страна на председателя на асоциацията - господин Валентин Златев, че повечето участници в пазара на горива са некоректни, е обидно както към самите участници, така и към клиентите на дружествата", се казва в писмото на "Инса ойл" до избрани медии. Според Самуилов законопроектът не би допринесъл с нищо друго освен с ограничаването на конкуренцията:"И веднага идва въпросът кой се облагодетелства от това – разбира се, най-големият на пазара. На практика се оказва, че в него остава ножа и хляба, той определя еднолично цените и в крайна сметка налага "господстващото" си положение". Към момента Българската петролна и газова асоциация не е коментирала официално обвиненията на Самуилов, както и растящото недоволство срещу законопроекта. Лобистският законопроект С аргумента, че се борят срещу сивия сектор в бизнеса с горива, над 30 народни представители от всички парламентарни групи предлагат драконовски изисквания за собствен капитал и банкови гаранции за всеки, който иска да търгува, съхранява или превозва течни горива. Миналата седмица проектът мина на първо четене в парламентарната комисия за борба със сивата икономика при затворени врата, без да бъдат допуснати представители на медии и заинтересованите страни. Мотивът беше, че "ще бъде обсъждана информация, представляваща търговска тайна".  Не стана ясно как търговската тайна е допустима за депутатите, но не и за браншовите организации. Според присъствали на закритото заседание, "за" проекта са гласували десет депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти", един народен представител от "Воля" е бил "против", а от БСП не са участвали във вота. Фермерите са едни от най-потърпевшите от предлаганите промени. Засегнати ще бъдат тези, които притежават цистерни и резервоари за съхранение на горива. Причината - законопроектът предвижда те да се регистрират или като фирми за съхранение на гориво, или като търговци на дребно и да изпълнят всички изисквания както бензиностанциите. В този случай земеделските производители ще трябва да монтират измервателни уреди в своите бази, да направят дистанционна връзка с НАП, както и годишно да представят банкова гаранция от 20 000 лв. За да бъдат регистрирани фирмите, фермерите ще трябва да имат уставен капитал между 20 хил. лв. за търговци на дребно до 3 млн. лв. за собственици на данъчен склад. Ще трябва да представят и банкови гаранции. Те варират от 20 хил. лв. на обект, но не повече от 500 хил. лв. за търговци на дребно, а за тези на едро - фиксираната сума е половин милион лева. Залагането на горна граница на обезпеченията прави тежестта за малки и големи непропорционална. Същото важи и за по-малките търговци на едро, както и за дистрибуторите на LPG газ. В момента банкови гаранции от този сектор се изискват и от митниците, и от НАП. А междувременно Европейската комисия изпрати предупредително писмо до България именно във връзка с изисквания за гаранции по Закона за ДДС, тъй като за малките фирми се получава така, че тези гаранции са по-големи от дължимия косвен данък върху продадените горива. Фермерите готвят протест "Целият сектор е в стачна готовност. Сега се събираме големите земеделски организации, за да обсъдим какви мерки ще предприемем. Ако няма чуваемост от страна на депутати, мисля, че все още голяма част от обществото помни, когато София беше непроходима от трактори", коментира пред Mediapool Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Той твърди, че при фермерите всичко е изрядно, защото в противен случай няма да им бъде възстановен 20% ДДС, както и няма да получат субсидия за горивото. Така че сивият сектор не е при нас, а ако има проблеми да ги търсят другаде, допълни Гечев, който е бивш зам.-министър на земеделието от кабинета на Пламен Орешарски и е член на БСП. Поради липса на достатъчно информация той отказа коментар защо осем депутати от БСП са подписали законопроекта. Това са зам.-председателят на парламентарната група на левицата Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Иван Иванов, Георги Гьоков, Стоян Мирчев, Филип Попов, Радослав Стойчев и Данчо Бояджиев. От ръководството на групата на БСП коментираха пред Mediapool, че не са вземали такова решение и не са знаели, че техни съпартийци са сред вносителите. Подкрепилият проекта Георги Свиленски коментира миналата седмица пред Mediapool, че "законопроектът може да се оприличи на Истанбулската конвенция – с добра идея, но и лоши моменти". БСП все още няма официална позиция за закона, но очакванията са депутатите, които са го подкрепили, да си оттеглят подписите. Земеделският бранш ще представи свои предложения към законопроекта за горивата. Идеята е да има приемливи и изпълними условия, които са по възможностите на аграрния сектор и отчитат неговата специфика, коментира Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България, след като проектът мина на първо четене. Той уточни, че до тази договореност са стигнали представителите на фермерите и председателят на парламентарната комисията за борба с контрабандата Емил Димитров. Инициативата за внасянето на закона за ограничаване на сивия сектор при горивата е групата на "Обединени патриоти", която обаче също не е единодушна. Само 11 депутати са подписали внесения проект, но председателят на групата Волен Сидеров не е сред тях. Сред вносителите са и девет депутати от ГЕРБ. Към момента партията няма официална позиция, а депутати неофициално коментират, че проектът ще претърпи сериозни промени между двете четения. Председателят на парламентарната комисия за борба с контрабандата Емил Димитров ("Обединени патриоти") обеща между двете четения да изслуша всички, които имат предложения, така че да се намери "златната среда". Любопитна подробност е, че депутатката от "Воля" Дора Христова също е подкрепила законопроекта. Това става на фона на водената от лидера на партията Веселин Марешки борба срещу картела на пазара на горивата, който според него се оглавява от Валентин Златев. Депутатката Адлен Шевкед от Кърджали е единствената представителка от ДПС, подписала законопроекта. Самото ДПС обаче също още не е излязло с официално становище. Фактът, че писмото на бизнесмена Георги Самуилов срещу законопроекта изтече в медии на Пеевски, показва, че позицията им не е еднозначна.

С 5 млн. лв. могат да борят домашното насилие адекватно

http://dnes.dir.bg/news/darzhava-domashno-nasilie-adekvatno-26996932

С 5 милиона лева държавата може да започне да бори домашното насилие адекватно. Кампанията „Не си сама! Заедно срещу насилието“ е с 5 искания към държавата.

Могерини пристига в Белград за извънредна среща с Вучич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784006

Могерини пристига в Белград за извънредна среща с Вучич
Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се срещне във вторник вечер с президента на Сърбия Александър Вучич в Белград, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, цитирана от Фокус. Говорителката на Европейската комисия Мая Коцианчич изтъкна,

Президентът на МОК: Разчитаме на България в борбата с допинга

https://www.24chasa.bg/sport/article/6784004

Президентът на МОК: Разчитаме на България в борбата с допингаВицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Лозана с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах „Международният олимпийски комитет разчита много на България в борбата с допинга.“ Това заяви президентът на МОК Томас Бах по време на разговори с вицепрезидента Илияна Йотова в централата на организацията в Лозана.

Новотни: ЕЦБ ще вземе решение през лятото за края на стимулите си

https://www.investor.bg/evropa/334/a/novotni-ecb-shte-vzeme-reshenie-prez-liatoto-za-kraia-na-stimulite-si-258275/

Австрийският централен банкер предупреди, че банката не трябва да „изостава“ спрямо развитията

Летище София: Не носим отговорност за пропуснати проверки на пътниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783997

Летище София: Не носим отговорност
за пропуснати проверки на пътниците„Летище София“ ЕАД не осъществява функции на паспортно-визов контрол и не носи отговорност за пропуснати проверки на пътниците. Това съобщиха от пресцентъра на „Летище София“ ЕАД във връзка с разпространявана информация за дисциплинарни производства срещу служители на министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и

Президентът на МОК: Разчитаме на България в борбата с допинга

https://www.24chasa.bg/novini/article/6784004

Президентът на МОК: Разчитаме на България в борбата с допингаВицепрезидентът Илияна Йотова разговаря в Лозана с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах „Международният олимпийски комитет разчита много на България в борбата с допинга.“ Това заяви президентът на МОК Томас Бах по време на разговори с вицепрезидента Илияна Йотова в централата на организацията в Лозана.

Летище София: Не следим за пропуснати пътници, няма наказани

http://dnes.dir.bg/news/letishte-sofia-otgovornost-propusnati-patnitzi-26996930

„Летище София“ ЕАД не осъществява функции на паспортно-визов контрол и не носи отговорност за пропуснати проверки на пътниците.

Бедствено положение в Смолян заради огромно свлачище

http://dnes.dir.bg/news/smoljan-svlachishte-bedstveno-polozhenie-26996931

Община Смолян обяви частично бедствено положение заради голямото свлачище край село Тикале, което от няколко седмици блокира главния път Смолян-Мадан.

Училището към Техническия университет - София, готви протести, ако законът не защити статута му

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3153581_uchilishteto_kum_tehnicheskiia_universitet_-_sofiia/?ref=rss


Общественият съвет към Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) в София готви протести, ако не бъдат направени законови поправки, които да регламентират статута му. Искането е училището да остане част от структурата на Техническия университет - София, като бъде запазен моделът на обучение - по специализирани програми и с университетски преподаватели.<br /><br />Поводът за притесненията за статута на ТУЕС е покана директорът му доц. Стела Стефанова да бъде...

"Кембридж Аналитика" била с ключова роля при гласуването за Брекзит (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783991

"Кембридж Аналитика" била с ключова роля при гласуването за Брекзит (Видео)Компанията "Кембридж Аналитика", обвинена, че е използвала за политически цели личните данни на 50 милиона потребители на "Фейсбук", е изиграла "ключова роля" за гласуването в полза на Брекзит. Това твърди разобличителят Кристофър Уайли в интервю за европейски издания, предаде Франс прес. Биха ли одобрили британците Брекзита през 2016 г.

Без селфита и "Нетфликс" тази година в Кан

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/03/27/3153578_bez_selfita_i_netfliks_tazi_godina_v_kan/?ref=rss


Фестивалът в Кан ще изпълни обещанието си да не допуска филми на "Нетфликс" в програмата си през 2018 г., след като стрийминг платформата твърдо отказа да ги пусне по кината. Селфитата на червения килим също ще бъдат забранени, предаде "Ройтерс", цитирайки фестивалния директор Тиери Фремо.Когато миналата година показахме два техни филма в програмата, смятах, че мога да ги убедя да ги пуснат по кината; но не бях прав, казва Фремо пред списанието Le Film Francais....

БСП: АДФИ и Сметната палата да проверят сделките на община Пазарджик

http://www.cross.bg/pazardzhik-otnasya-nachin-1571186.html

/КРОСС/„Паралелната държава, задкулисието и управлението на далаверата е обхванало не само централното равнище в държавата, а и областните и местните власти. Това се отнася и за Пазарджик. Категорично се противопоставяме на практиката, при която се правят обществени поръчки с по един участник, като по този начин няма конкуренция и се гарантира спечелването им от една фирма", каза лидерът на БСП. Тя добави, че левицата се противопоставя на практиката- конкурсите да се правят на занижени цени, защото по този начин се ощетяват и общинските интереси, и тези на хората. „Това се отнася и за отдаването на паркинги, и за санирането, и за горите; промяната в предназначението на общински имоти, с цел на занижени цени да се дадат на едно лице, после да се препродадат. Пазарджик е ярък местен пример на задкулисие и паралелна държава. Искаме Агенция държавна и финансова инспекция и Сметната палата да проверят сделките на община Пазарджик - отговарят ли на изискванията на законите, има ли прозрачност, конкуренция, как са вземани решения, нарушения при обществените поръчки и концесиите. Да се произнесат двете институции", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Според нея в борбата на БСП срещу паралелната държава няма „наши и ваши". Борбата е на всички равнища и срещу всеки, който по някакъв начин с действие, или бездействие помага на тази паралелна държава

ЕС одобри транш от 6,7 милиарда евро за Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783992

ЕС одобри транш от 6,7 милиарда евро за Гърция 
Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) одобри днес отпускане на нов транш на стойност 6,7 млрд. евро за Гърция по програмата за финансова подкрепа на страната, информира ТАСС, цитирана от БТА. "Съветът на директорите на ЕСМ днес одобри четвърти транш в размер 6,7 млрд. евро от финансовата подкрепа за Гърция",

Днес се навършват 10 г. от премиерата на 'Светът е голям и спасение дебне отвсякъде'

https://offnews.bg//kultura/dnes-se-navarshvat-10-g-ot-premierata-na-svetat-e-goliam-i-spasenie-677554.html

Днес се навършват 10 г. от премиерата на известния български филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на Стефан Командарев. 

Юбилеят ще бъде отпразнуван със специална прожекция в Дома на киното.

Филмът на Командарев по едноименния роман на Илия Троянов е единствената българска творба, попаднала в краткия списък от 9 филма на Американската киноакадемия за определяне номинациите за чуждоезичен Оскар.

Лентата по едноименния роман на Илия Троянов бе снимана в четири държави от международен творчески и технически екип (държавите копродуценти са България, Германия, Унгария, Словения и Сърбия).

Проектът получи подкрепата на 11 национални и паневропейски фонда и се радваше на сериозен интерес от страна на публиката у нас и по света. Филмът участва в над 85 международни фестивала, получи 30 награди, бе разпространен в над 90 държави от 6 континента и бе на крачка от заветната номинация за чуждоезичен Оскар.

Може да заповядате на юбилейната прожекция на 29 март от 16.99 часа в Дома на киното.

Община Смолян обяви частично бедствено положение заради свлачището

https://www.24chasa.bg/region/article/6783990

Община Смолян обяви частично бедствено положение заради свлачището
Община Смолян обяви частично бедствено положение заради свлачището при с. Тикале, информира заместник-кметът инж. Мариана Цекова. С процедурата за бедствено положение ще се търси вариант за държавно финансиране за изграждането на обходния път Влахово- Орешец, тъй като общината няма средства за трасето,

Нинова: Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна

https://offnews.bg//politika/ninova-iskame-stenograma-ot-razgovorite-na-sreshtata-vav-varna-677557.html

Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик. Според нея в тази среща няма нищо изключително. „Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища - между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси“, допълни тя.

Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси. „Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани“, каза още Нинова. Тя заяви, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес. „Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава“, категорична е лидерът на левицата.

По отношение на тракийските бежанци, според нея, това не е само въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че през 2008 г. ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция. „Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България?“, попита Корнелия Нинова.

Лавров за изгонените дипломати: Шантажът на САЩ

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/lavrov-za-izgonenite-diplomati-shantazhyt-na-sasht-6080722

Президентът на САЩ подписа най-голямото експулсиране на руснаци – общо 60 „шпиони“ – в историята на САЩ, но това не означава непременно край на отношенията между Тръмп и руския му колега Владимир Путин

Рокфелер разкри как е възпитаван като дете

http://dnes.dir.bg/news/bogatstvo-vazpitanie-deyvid-rokfeler-26996904

Дейвид Рокфелер-младши, един от потомците на първия доларов милиардер в историята Джон Рокфелер разкри как е бил възпитаван.

БСП искат стенограма от разговорите във Варна с Ердоган

http://www.moreto.net/novini.php?n=371512

Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Пазарджик след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка със срещата във Варна ЕС - Турция, предаде Агенция „Фокус".

Инвестбанк с пролетен потребителски кредит

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783989

Инвестбанк с пролетен потребителски кредитИнвестбанк стартира предлагането на Пролетен потребителски кредит с промоционални условия до края на месец юни. Кредитът се отпуска без поръчители, за срок до 10 години и размер до 50 000 лева. С Пролетния потребителски кредит клиентите на Инвестбанк могат да финансират своите нужди, да рефинансират или обединят задълженията си.

Проверяваме онлайн хонорарите си от миналата година

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/proveriavame-onlain-honorarite-si-ot-minalata-godina-258279/

Националната агенция за приходите пусна нова електронна услуга за проверка на доходите, различни от получените по трудов договор

Най-много катастрофи стават на първокласни пътища и при преобръщане на автомобила

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3153500_nai-mnogo_katastrofi_stavat_na_purvoklasni_putishta_i/?ref=rss


Статистиката за катастрофите през миналата година показва, че най-често те стават на първокласни пътища и чрез преобръщане на автомобила извън пътното платно. Данните бяха представени от шефа на "Пътна полиция" Бойко Рановски по време на конференция на тема "Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики", която е част от календара на българското председателство на Съвета на ЕС.<br /><br />485 от катастрофите през миналата година са...

Започна строителството на 9 км от "Хемус" при Ябланица

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/27/3153560_zapochna_stroitelstvoto_na_9_km_ot_hemus_pri_iablanica/?ref=rss

Започна строителството на участъка от автомагистрала "Хемус" от Ябланица до пътен възел Боаза, съобщи БТА.<br /><br />Участъкът е с дължина 9.3 км, а стойността е 55 млн. лв. като, според министъра на регионалното развитие Николай Нанков, при проектирането са спестени 40 на сто от първоначално предвидените средства. Строителството трябва да приключи в срок от две години, но Нанков увери, че ще стане по-рано.<br /><br />Той допълни, че до два месеца ще започне и...

Бойко Борисов привика посланика в Москва за консултации

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/boiko-borisov-privika-poslanika-v-moskva-za-konsultacii-258281/

Основната тема ще бъде случаят с отравянето на Сергей Скрипал и реакциите в Русия и ЕС по казуса

Нов съдебен състав ще гледа делото за убийството на Нягол във варненския "Гранд мол" през 2015 г.

https://www.dnevnik.bg/morski/2018/03/27/3153587_nov_sudeben_sustav_shte_gleda_deloto_za_ubiistvoto_na/?ref=rss


Нов съдебен състав на Варненския окръжен съд ще гледа на утре делото за убийството във варненския "Гранд мол", извършено преди 3 години. Делото беше върнато за ново разглеждане в края на януари т.г. Разпоредителното заседание беше насрочено за 7 март, но поради заболяване на един от адвокатите делото беше отложено.<br /><br />Убийството на Нягол П. <br /><br />беше извършено на 14 март 2015 г. Според събраните доказателства той живеел във Варна в едно...

Това е основната версия за жестокото убийство на столичния бизнесмен

https://petel.bg/Tova-e-osnovnata-versiya-za-zhestokoto-ubiystvo-na-stolichniya-biznesmen__257318

Снимка Булфото Зверски убитият софийски бизнесмен е имал неуредени финансови отношения със съдружника си Севдалин Тотото. Сумата, коят...

Жестока трагедия край Монтана! Мъж не издържа на мъките и легна на релсите

https://petel.bg/ZHestoka-tragediya-kray-Montana--Mazh-ne-izdarzha-na-makite-i-legna-na-relsite__257319

Мъж е легнал днес следобед на релсите в района на монтанското село Боровци, съобщава BulNews.bg. Около 14 часа машинистът на влака по жп линията...

Европейско лицемерие към Ердоган

http://dnes.dir.bg/news/erdogan-evropredsedatelstvoto-2018-26996909

Реакцията от Анкара за срещата във Варна не закъсня: не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите.

Спорт по тв днес: България - Словения при младежите, 3 звездни контроли на национални отбори, тенис от Маями, европейско по щанги и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6783968

Спорт по тв днес: България - Словения при младежите, 3 звездни контроли на национални отбори, тенис от Маями, европейско по щанги и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Защитата на Цветан Василев иска отстраняване на прокурора Гешев от делото КТБ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783970

Защитата на Цветан Василев иска отстраняване на прокурора Гешев от делото КТБЗащитата на Цветан Василев поиска от спецсъда да отстрани ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев от делото КТБ. Адвокат Лазар Карадалиев цитира интервюта и изказвания на Гешев пред медиите, които по думите на защитника били тенденциозни. Карадалиев отново припомни тезата си, че има допуснати нарушения от разследващите още в самото начало,

Предимно облачно утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=371511

Утре над Черноморието ще е предимно облачно, с по-съществени разкъсвания на облачността в северните райони. Там вятърът ще е от запад-северозапад, докато в южните все още ще е от североизток. По южното крайбрежие ще има и слаби валежи от дъжд.

Икономист: Турция измества Русия като партньор на ЕС

https://frognews.bg/biznes-turisam/ikonomist-turtsiia-izmestva-rusiia-kato-partnjor.html

Турция постепенно започва да измества Русия като стратегически партньор на Европейския съюз и от пето се мести на четвърто място на стратегическите партньори на ЕС, тъй като за Русия санкциите продължиха, а там общо взето има един спад на търговската активност с европейските държави. Това подчерта в интервю пред БНР икономистът Румен Гълъбинов:

Икономист: Турция измества Русия като партньор на ЕС

https://frognews.bg/novini/ikonomist-turtsiia-izmestva-rusiia-kato-partnjor.html

Турция постепенно започва да измества Русия като стратегически партньор на Европейския съюз и от пето се мести на четвърто място на стратегическите партньори на ЕС, тъй като за Русия санкциите продължиха, а там общо взето има един спад на търговската активност с европейските държави. Това подчерта в интервю пред БНР икономистът Румен Гълъбинов:

Юлия Кръстева е била агент на Държавна сигурност

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3153585_juliia_krusteva_e_bila_agent_na_durjavna_sigurnost/?ref=rss


Юлия Кръстева - изследовател, философ и психоаналитик, която от 51 години живее и работи във Франция, е била агент и секретен сътрудник на Държавна сигурност, съобщава "Капитал" като се позовава на решение на Комисията по досиетата. Кръстева е била проверена, защото е била член на редакционния съвет на "Литературен вестник".<br /><br />От решението се вижда, че Кръстева е сътрудничила на Първо главно управление, което е отговаряло за външнополитическото...

Жилищният пазар в Лондон навлиза в застой

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/jilishtniiat-pazar-v-london-navliza-v-zastoi--258261/

Цените в британската столица ще започнат да падат до средата на годината, прогнозира компанията Hometrack

Нинова иска стенограма от разговорите на срещата във Варна

https://frognews.bg/novini/ninova-iska-stenograma-razgovorite-sreshtata-vav-varna.html

„Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик.

Кристофър Уайли с нови разкрития около скандала 'Кеймбридж Аналитика'

https://offnews.bg//sviat/kristofar-uajli-s-novi-razkritia-okolo-skandala-kejmbridzh-analitika-677548.html

Мъжът, който разкри скандала около "Кеймбридж Аналитика" Кристофър Уайли, сега разказа, че неговият предшественик в компанията е бил убит в хотел в Кения, а на полицията е платено да не разследва случая. 

"Кембридж Аналитика" е компания, която се занимава с анализ на данни, и е работила за кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г.

Компанията е обвинена, че е събирала лични данни на милиони потребители във Фейсбук без тяхното съгласие. 28-годишният Уайли е разработил инструмент за анализ на лични данни, за който се подозира, че е изиграл ключова роля във вота "за" Брекзит и избирането на Тръмп за президент на САЩ.

Пред британска парламентарна комисия Кристофър Уайли разказа за компанията, на която е бивш служител, като обяви, че тя е извършвала незаконна дейност по целия свят, съобщи "Бизнес Инсайдър". 

По думите му неговият предшественик Дан Мюрсан е бил отровен, след провала на сделка. 

Подозрението е, че е отровен в хотелската му стая, а полицията е подкупена да не влиза в стаята за 24 часа, обясни Уайли. Той добави, че е чул това от други служители на компанията и няма доказателства. 

Уайли каза още, че не знае по какво точно е работил предшественикът му, но "когато работиш за висшестоящи политици, не правиш пари от работата по изборите, правиш пари на борсата след това и тази сделка е пропаднала". 

В изказването си Кристофър Уайли каза, че "Кеймбридж Аналитика" се е занимавала с хакнати материали, незаконни данни и е използвала тактики за сплашване за спечелването на избори. 

По думите му компанията не се интересува дали върши нещо незаконно, стига да върши работа. 

Той обясни още, че компанията Aggregate IQ, която обяви за подставена компания на "Кеймбридж Аналитика", е изпращала видеа с насилие и за сплашване на гласоподаватели в Нигерия в опит да промени хода на изборите. 

Видеата според него показвали хора с отрязани крайници и прерязани гърла, оставени да им изтече кръвта и изгорени живи. 

По думите му тази компания е имала ключова роля за намеса на изборите по света. 

Уайли все пак посочи, че основната цел на "Кеймбридж Аналитика" и други подобни компании е била не просто да спечели изборите за някого, а да използва ролята си в изборите, за да държи след това правителствата и да използва връзките си за промени в закона, за да облагодетелства други компании. 

"Така изглежда модерният колониализъм. Лесно е да направиш пари... но първо трябва да имаш свой човек на власт", каза той пред британските депутати. 

Според него "Aggregate IQ" е използвана за пране на пари. 

Уайли заяви още, че кампанията, водена от Доминик Къмингс - бивш помощник на британския министър на околната среда Майкъл Гоув, е помогнала за промяна на британската конституция. 

Той опроверга и думите на "Кейбридж Аналитика", която отрече да е използвала данни на потребители от Фейсбук. 

Шефът на АПИ: Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%

http://econ.bg/Новини/Шефът-на-АПИ-Всяка-година-трафикът-се-увеличава-с-10-15-_l.a_i.759661_at.1.html

Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, увеличава се и броят на товарните автомобили, което носи много проблеми, а финансирането продължава да...

Цветан Василев е искал от Цацаров да бъде разпитан, стана ясно на делото КТБ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/tsvetan-vasilev-iskal-tsatsarov-bade-razpitan-stana-iadno-deloto-ktb.html

Банкерът Цветан Василев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разпитан. В писмо той е изразил опасения за живота си. Тези факти станаха ясни по време на днешното съдебно заседания на делото КТБ.

Цветан Василев е искал от Цацаров да бъде разпитан, стана ясно на делото КТБ

https://frognews.bg/novini/tsvetan-vasilev-iskal-tsatsarov-bade-razpitan-stana-iadno-deloto-ktb.html

Банкерът Цветан Василев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разпитан. В писмо той е изразил опасения за живота си. Тези факти станаха ясни по време на днешното съдебно заседания на делото КТБ.

Юлия Кръстева била агент на Първо главно на ДС

https://offnews.bg//obshtestvo/iulia-krasteva-bila-agent-na-parvo-glavno-na-ds-677555.html

Световноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно на Държавна сигурност, стана ясно от решение на Комисията по досиетата, публикувано днес.

Кръстева е проверена като член на редакционния съвет на "Литературен вестник". Два тома документи се съдържат в личното дело на Кръстева, запазено е и работното й дело. 

Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели III и IV на Първо главно управление на ДС. Псевдонимът й е Сабина. 

Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен, тя е сред най-влиятелните българи по света. Университетски преподавател в Париж, носител на Ордена на почетния легион на Франция и на Холбергова награда.

Загубата на "Фейсбук" в последните 10 дни е 75 милиарда долара

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783947

Загубата на "Фейсбук" в последните 10 дни е 75 милиарда долараОткакто избухна скандалът с "Кембридж Аналитика" изминаха 10 дни. След като скандалът стана публично известен, "Фейсбук" изгуби $75 милиарда. Социалната мрежа е изправена пред най-лошия месец в своята история. Ако обърнем повече внимание на числата ще забележим, че на 16 март, когато Facebook призна нередностите в обмена на данни с "Кембридж

Ликвидират ли училището за ИТ-специалисти към Техническия университет?

http://clubz.bg/65940-likvidirat_li_uchilishteto_za_it_specialisti_kym_tehnicheskiq_universitet

Едно от най-добрите училища у нас заплашва с протести, защото държавата променя статута му. Става дума за Технологично училище „Електронни системи“, което внезапно се оказа оковано в законови ограничения, които могат коренно да променят модела на обучение там.

ТУЕС, което е четвъртото поред желано школо в столицата, е част от Техническия университет в София. На децата преподават професори и доценти от ТУ и работодател на директора е ректорът на университета. Дванадесетокласниците завършват с дипломна работа, която се защитава пред академична комисия, учат специализирани предмети на много високо ниво и още на финала на завършването си започват работа на стартова заплата 3000 лева.

Образователният модел е коренно различен от стандартния – децата учат по най-авангардните информационни технологии, които се променят през половин година. Ако тийнейджърите трябва да учат по общите учебници на МОН, вероятно и ИТ-секторът няма да ги търси, посочват от Обществения съвет на МОН. На практика в момента те стават висшисти още в 12 клас, разказва Станислав Сотиров, председател на Обществения съвет на школото. В момента в училището преподават и практици от ИТ – сектора.

В края на август миналата година обаче на директорката на ТУЕС Стела Стефанова, е съобщено, че тя вече има нов работодател – Регионалното управление на образованието в столицата, и трябва да сключи нов договор. Парадоксалното решение е в резултат на това, че авторите на новия училищен закон са пропуснали да впишат ТУЕС като училище - част от университет. В закона са предвидени изключения само за спортни училища и такива, които са към Министерството на културата. Както и за Американския колеж, който е създаден по международна спогодба. 

От ТУЕС настояват за специални законодателни промени, които да позволят техните ученици да учат по специални учебни програми. В противен случай ще се наложи професорите да отпаднат като преподаватели и децата да учат по задължителните програми на МОН по информатика, които драстично ще свалят нивото им. 

Според родители, учители и възпитаници вече има 70 писма от браншови организации моделът на ТУЕС да бъде запазен. Според тях това би станало много лесно с промени в Закона за училищното и предучилищното образование. МОН кани утре в 15 часа ръководството на обществения съвет на училището на среща, но министър Красимир Вълчев бе категоричен, че няма да отстъпи от това Регионалното управление на образованието да се води основен работодател на директора.

Неговото лично мнение е, че това ще доведе до по-голяма самостоятелност на директора, но представители на обществения съвет посочиха, че е възможно някой да е проявил интерес към обществените поръчки, които се правят. До момента те се задават от ректора на Техническия университет и се подписват поне от петима ръководители на катедри, а след промяната ще се съгласуват с един-единствен човек в РУО, подчерта Светослав Сотиров. Министър Вълчев категорично отрече да има съсредоточени интереси във въпросните обществени поръчки.

„Аз лично се боря от доста време това училище да бъде финансово независимо, но явно, че самото то не желае това“, посочи той.

В същото време преподаватели от ТУ посочиха, че университетът в последните години е превел 1,6 милиона на школото и е бил неговият основен финансов донор. Министерството плаща много по-ниски суми и те основно стигат за ремонти. Ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов бе категоричен, че след като училището е било създадено преди 30 години към вуза, никой ректор не би си сторил грях на душата да ликвидира собствената си рожба и би продължил да води обучения в рамките на това, което МОН ще позволи, независимо дали новият модел ще усложни системата. 

Борисов май се уплаши, спешно вика посланика ни от Москва

https://frognews.bg/novini/borisov-mai-uplashi-speshno-vika-poslanika-moskva.html

Премиерът Бойко Борисов извика българския посланик в Москва да се прибере в София за консултации с правителството. Това съобщават от правителствената информационна служба пред бнр.

Бойко Борисов привика посланикът ни в Москва

http://www.moreto.net/novini.php?n=371510

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство. Това стана ясно от съобщение на Министерски съвет, изпратено до медиите.

И управляващите в Румъния искат обединение с Молдова

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-rumania-obedinenie-moldova-26996773

Председателят на Камарата на депутатите в румънския парламент и лидер на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня се обяви за обединение с Молдова

ДАНС и "Антикорупция" разследвали служителката, говорила за търговия с BG паспорти

http://clubz.bg/65939-dans_i_antikorupciq_razsledvali_slujitelkata_govorila_za_tyrgoviq_s_bg_pasporti

Снимка Веселин Боришев

Бившата служителка на Министерството на правосъдието Катя Матева (Трифонова) първо е отстранена от работа на 2 пъти на базата на дисциплинарни производства срещу нея, отнет й е достъпът до класифицирана информация, а на поканата да даде обяснения не е откликнала. Вместо това е представяла дълги болнични в продължение на близо година.

Това отговарят от Министерството на правосъдието на запитване на Клуб Z, засягащо бившата служителка, цитирана от френското издание "Нувел обсерватьор".

Както съобщихме вчера, "Нувел обсерватьор" пише, че в България процъфтява търговия с незаконно издавани български - и съответно европейски, документи за самоличност на лица, които не отговарят на изискванията. И дори заради ширещата се корупция те отиват и в ръцете на терористи. В аферите били замесени един министър и вицепремиер.

Като източник е цитирана именно Катя Матева - "юристка по образование, експерт по правото за гражданство, шеф на Дирекцията за българско гражданство към Министерството на правосъдието... уволнена през октомври 2017 година, защото е разкрила разпространението."

Пред журналиста Жан-Батист Ноде тя казва:

"Като началничка можех да давам препоръки. Често се противопоставях на подадени молби, защото те противоречаха на закона. Кандидатите нямаха никакви български корени, да не говорим за произход.

Анулирах поне 60-ина документи за натурализация, след като открих благодарение на Интерпол, че става въпрос за хора с криминално минало. Този трафик е много опасен, защото дори терористи могат да се сдобият с гражданство, а после и с европейски паспорт", разказва още тя.

От МП отговориха днес на въпроса ни за трудовата история на Матева, че първото дисциплинарно поизводство срещу служителката е още от 2016 г (когато министър е Екатерина Захариева, б.р.).

"След писмо от Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“, с което информират Министерство на правосъдието за образувано срещу Катя Матева-Трифонова досъдебно производство по чл. 282, ал.1, пр.2 НК (престъпление по служба, б.р.), със заповед на министъра от 07.08.2017 г. е сезиран Дисциплинарният съвет."

На базата на горните и други факти тя била уволнена от работа през септември 2017 г., като така и не се е явила поне да се "защити", става ясно още от отговора на МП.

На въпроса ни за коментар на твърденията в "Нувел обсерватьор", както и какво се прави по не малкото други сигнали за търговия с български лични документи, от МП отговарят: 

"Всички кандидати за българско гражданство биват включвани за разглеждане в Съвета по гражданство след обстойна проверка и положителни становища от ДАНС и МВР... При всяко съмнение за автентичност на документите, удостоверяващи български произход, същите се изпращат за проверка в НИКК. (Научноизследователски институт по криминалистика и криминология на МВР, б.р.).

Ето и пълния текст на отговорите на МП на двата въпроса: 

  • На базата на какво и кога е уволнена Катя Матева?

Съгласно заповед на министъра на правосъдието Дисциплинарния съвет образува на 16.08.2016 г. дисциплинарно производство срещу г-жа Катя Матева-Трифонова, като тя е временно отстранена от работа на 19.08.2016 г. От същия ден, 19.08.2016 г. г-жа Матева-Трифонова представя болничен лист. Заповедта за отстраняване е връчена на г-жа Матева-Трифонова с нотариална покана на 26.09.2016 г. след многократни опити да й бъде връчена лично. Временното отстраняване от работа на служителката е прекратено на 15.02.2017 г. във връзка с приключване работата на Дисциплинарния съвет по случая, като г-жа Матева-Трифонова е поканена да се запознае с всички материали по дисциплинарното производство и да даде обяснения по случая. Такива обаче не са получени, а служителката продължава да представя болнични листове.

На 08.06.2017 г. в Министерство на правосъдието е получено писмо от ДАНС, с което МП е уведомено, че на г-жа Матева-Трифонова разрешението за достъп до класифицирана информация е отнето.

След писмо от Софийска градска прокуратура, Специализирано звено „Антикорупция“, с което информират Министерство на правосъдието за образувано срещу Катя Матева-Трифонова досъдебно производство по чл. 282, ал.1, пр.2 НК, със заповед на министъра от 07.08.2017 г. е сезиран Дисциплинарният съвет, който на същата дата образува дисциплинарно производство. Считано от 08.08.2017 г. г-жа Матева-Трифонова отново е отстранена временно от работа.

Със заповед на министъра от 01.09.2017 г. двете дисциплинарни производства срещу г-жа Матева-Трифонова са обединени. От 29.09.2017 г. временното отстраняване от работа на служителката е прекратено, след като Дисциплинарният съвет е приключил работата си със становище до министъра. На 29.09.2017 г. със заповед на министъра на г-жа Матева-Трифонова е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и служебното й правоотношение е прекратено.

От 19.08.2016 г. до 11.08.2017 г. г-жа Матева-Трифонова представя без прекъсване редица болнични листове.

  • Какво се прави срещу сигналите, че има търговия с гражданство, респективно - български документи за самоличност?

Всички кандидати за българско гражданство биват включвани за разглеждане в Съвета по гражданство след обстойна проверка и положителни становища от ДАНС и МВР. При съмнение, че кандидатът би представлявал опасност за националната сигурност, при наличие на данни за негова незаконна дейност или при данни за негово осъждане Съветът по гражданство дава отрицателно становище. При всяко съмнение за автентичност на документите, удостоверяващи български произход, същите се изпращат за проверка в НИКК. (Научноизследователски институт по криминалистика и криминология на МВР, б.р.).

Клуб Z търси за реакция и г-жа Катя Матева след публикацията във френското издание. 

Нинова иска да знае какво са договорили Борисов и Ердоган!

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d0%b5-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%bb/

Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Пазарджик. Според нея в тази среща няма нищо изключително. „Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища – между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси“, допълни тя.

Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси. „Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани“, каза още Нинова. Тя заяви, че БСП ще продължава да поставя въпросите за българския национален интерес. „Позицията – България е домакин на среща между две страни – Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа. Ние сме в ЕС и Борисов не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава“, категорична е лидерът на левицата, пише фрог нюз.

По отношение на тракийските бежанци, според нея, това не е само въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че през 2008 г. ЕС приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде уреден двустранно между България и Турция. „Разбираме, че е поставен въпросът за предизвикателството – душевни граници до Кърджали – на четири очи, но не разбрахме, какъв е отговорът. Има ли категоричен отговор и оценено ли е това изявление като неприемливо, провокативно и като провокация за националния суверенитет и интерес и на България?“, попита Корнелия Нинова.

Материалът Нинова иска да знае какво са договорили Борисов и Ердоган! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Абонаментът за цифрови услуги ще може да се пренася в целия ЕС

https://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/abonamentyt-za-cifrovi-uslugi-shte-moje-da-se-prenasia-v-celiia-es-258276/

От Еврокомисията отчитат това като нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг

L’espresso: Кръстникът на “Коза ностра” си е направил пластична операция в България!

http://www.struma.com/sinya-lampa/lespresso-krustnikut-na-koza-nostra-si-e-napravil-plastichna-operaciya_132202/

Кръстникът на “Коза ностра” Матео Месина Денаро, който се укрива от 25 години, си е направил пластична операция на лицето и на пръстовите отпечатъци в България.

Това пише в свое разследване италианското сп. L espresso, цитирано местната агенция lacnews24.it. Според публикации в италиански медии, цитирани от "Труд", Денаро е определен за своя наследник от последния “бос на босовете” Тото Риина – Звяра, който почина в затвор в Парма в края на...

Продължава

Пациентите на столичната онкоболница с електронен достъп до епикризи и изследвания

http://www.mediapool.bg/patsientite-na-stolichnata-onkobolnitsa-s-elektronen-dostap-do-epikrizi-i-izsledvaniya-news277270.html

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в столичния кв. “Дървеница“ предлага нова електронна услуга. Пациентите на лечебното заведение могат да проверят безплатно епикризата или лабораторните си резултати, както и образните изследвания от всяка точка на света. Достигането до данните се осъществява през сайта на болницата на електронния адрес единствено чрез получаване и въвеждане на персонален код от болницата. Той се издава при изписване от лечебното заведение след предварително попълнено писмено заявление от всеки, който иска да се възползва от новата електронна услуга. Персоналният код е буквеноцифрена комбинация, получава се на регистратурата само срещу документ за самоличност и подпис на съответния пациент. Услугата е напълно безплатна. Кодът важи шест месеца. След това се деактивира автоматично с оглед по-голямата сигурност на данните. 

Близо 6800 бунтовници и мирни жители са евакуирани от Източна Гута

http://www.mediapool.bg/blizo-6800-buntovnitsi-i-mirni-zhiteli-sa-evakuirani-ot-iztochna-guta-news277269.html

Най-големият досега конвой, с който бунтовници и мирни жители се евакуират от Източна Гута, напусна тази нощ бунтовническия анклав. Това съобщи сирийска държавна медия, предаде Франс прес.   Сто автобуса, превозващи общо 6749 души, четвърт от които - бунтовници, заминаха през нощта от район в анклава, контролиран от групировката Файлак ар Рахман, предаде официалната агенция САНА.   Евакуацията се осъществява в рамките на споразумение, сключено миналата седмица от ислямистката група с Русия, подкрепяща режима, след като въздушна и сухопътна операция, предприета през февруари от силите на президента Башар Асад, постави на колене бунтовническата крепост, обсадена още през 2013 година. Властите вече си възвърнаха контрола над 90 и повече процента от тази територия.   Смазани от огнената лавина на офанзивата и омаломощени от петгодишната обсада, бунтовническите групировки склониха една по една да напуснат позициите си в Гута и да се изтеглят в северозападната провинция Идлиб, неподконтролна все още на режима.   В началото на годината Дамаск обяви за свой приоритет отвоюването на Източна Гута, откъдето бунтовниците изстрелваха снаряди и ракети по столицата, напомня АФП.   През изтеклите три денонощия за Идлиб са извозени 13 190 бунтовници и членове на семействата им, сочат данни на руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

До 2021 г. средната учителска заплата ще е над 1500 лева

https://www.investor.bg/drugi/128/a/do-2021-g-srednata-uchitelska-zaplata-shte-e-nad-1500-leva-258267/

Информационна система ще показва къде има недостиг на учители и по кои учебни предмети

Анкара: ЕС не даде добри знаци за сближаване

http://dnes.dir.bg/news/varna-sreshta-evropeyski-parlament-binali-yaldaram-26996739

Не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите, заяви премиерът Бинали Йълдъръм за срещата на върха във Варна.

Ирландия експулсира руски дипломат във връзка със случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783915

Ирландия експулсира руски дипломат във връзка със случая "Скрипал"Във вторник и Ирландия се присъедини към групата държави, които разпоредиха ескпулсирането на руски дипломати от пределите им в координиран отговор на предполагаемата роля на Москва в отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, предава AFP, като уточнява,

Статуя на Доналд Тръмп гол ще бъде изложена на търг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783904

Статуя на Доналд Тръмп гол ще бъде изложена на търг Статуя на Доналд Тръмп без дрехи ще бъде изложена на търг в американския щат Ню Джърси през май, предаде Асошиейтед прес. Аукционната къща "Джулиънс окшънс" съобщи, че това е последната статуя, запазена в добро състояние, измежду други, които заедно бяха представени в Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис и Кливланд в седмиците,

В Дупница: Великденска работилница за непослушните деца

http://www.struma.com/obshtestvo/v-dupnica-velikdenska-rabotilnica-za-neposlushnite-deca_132201/

Община Дупница и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организира Великденска детска занималня. Всеки ден от 2-и до 5 април в заседателната зала на общинска администрация са предвидени различни занимания за децата.

В различните детски работилници тези дни ще се включат специалисти от ЦОП-ове в града, както и от детски център "Николито". В последния ден под надслов "Шарени и пъстри" - 5 април, когато децата ще творят...

Продължава

Ирак обещава да не допуска атаки срещу Турция от негова територия

http://www.mediapool.bg/irak-obeshtava-da-ne-dopuska-ataki-sreshtu-turtsiya-ot-negova-teritoriya-news277268.html

Иракските въоръжени сили имат инструкция да не позволяват на "чуждестранни бойци" да предприемат трансгранични атаки срещу Турция, каза иракският премиер Хайдер ал Абади на турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде Ройтерс.   Турският президент Тайип Ердоган каза вчера, че шефът на турското разузнаване ще се срещне с високопоставен иракски представител за обсъждане на иракската военна операция в Синджар - иракски район край границата с Турция, където според Анкара кюрдски екстремисти са си основали база. Ердоган добави, че Турция ще направи каквото е необходимо, ако иракската операция в Синджар се провали.   Кюрдската работническа партия (ПКК) от десетилетия води партизанска война срещу турската държава. Ердоган каза миналата седмица, че ПКК създава нова база в Синджар и посочи, че турските въоръжени сили ще я атакуват, ако се наложи.   Източници в Северен Ирак казаха вчера, че ПКК ще се изтегли от Синджар, където тя успя да се настани през 2014 г., след като се притече на помощ на малцинствената общност на язидите, подложени на гонения от джихадистите от "Ислямска държава".   ПКК, смятана за терористична организация от Турция, ЕС и САЩ, от десетилетия е базирана в планинската верига Кандил край границата с Иран, припомня Ройтерс.

Отличените в конкурс на НАСА варненски ученици търсят пари за заминаването си

http://www.moreto.net/novini.php?n=371506

Отличените в конкурс на НАСА варненски ученици се нуждаят от средства, за да отидат на конференцията през май в Лос Анджелис, където да представят и защитят проектите си. От финансиране се нуждаят общо 14 възпитаници на Математическа гимназия и Частна гимназия по информационни технологии „Антоан дьо Сент-Екзюпери“, научи Moreto.

Борисов отзова за консултации посланика ни в Русия

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/borisov-otzova-za-konsultacii-poslanika-ni-v-rusiia-6080723

Министър-председателят е говорил по телефона с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев

Пътни блокади в Каталуния заради Пучдемон

http://dnes.dir.bg/news/magistrala-protest-evropeyski-parlament-katalunia-karles-puchdemon-26996521

Каталунската полиция разчисти от протестиращи привърженици на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон магистрала, свързваща Испания и Франция.

Борисов привика посланика ни в Русия

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-sluchaiat-skripal/borisov-privika-poslanika-ni-v-rusiia-6080723

Министър-председателят е говорил по телефона с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев

Спипаха турчин със злато за 137 000 лева във влака на гара Свиленград

https://offnews.bg//112/spipaha-turchin-sas-zlato-za-137-000-leva-vav-vlaka-na-gara-svilengrad-677553.html

Митническите служители на Капитан Андреево откриха 2292 грама контрабандни златни накити при проверка на международен влак.

На 25.03.2018 година на жп гара Свиленград пристига международен пътнически влак, влизащ в страната от Турция, пътуващ за Румъния. В едно от купетата пътувал, сам турски гражданин. Митническите служители извършили щателна проверка на купето, при която, в естествените кухини, отстрани на вратата и прозорците, както и под седалката, са открити найлонови пакетчета с изделия от жълт метал: 92 гривни, 59 синджира, 23 чифта обеци, 5 колиета, 36 пръстена и 3 златни медальона.

Направената експертиза от вещо лице е установила, че бижутата са с общо тегло 2292 грама от 14 каратово злато, на стойност 137 520 лева. Контрабандното злато е задържано.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, под надзора на Окръжна прокуратура Хасково.

Проверяват наредби за правата на собственик на общините в търговски дружества

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783901

Проверяват наредби за правата на собственик на общините в търговски дружества Върховната административна прокуратура извършва проверка по реда на надзора за законност на наредби за реда за упражняване на правата на собственик на общините в търговски дружества и общински предприятия, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Към момента са установени 60 наредби, съдържащи текстове,

Българският посланик в Москва е извикан за консултации с правителството

http://www.cross.bg/ryski-diplomati-poslanik-1571184.html

/КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. Двамата са обсъдили случая „Скрипал", както и реакциите в Русия, в Европейския съюз и международната общност. Премиерът е разпоредил на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет. На срещата на върха във Варна в понеделник председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че 14 държави от ЕС ще изгонят руски дипломати заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. До този ход се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. Пред британския парламент Мей заяви, че оценява голямата солидарност от страна на партньорите и приятелите от ЕС, Северна Америка, НАТО. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва. Германия, Франция и Полша досега казаха, че всяка от тях ще изгони по четирима руски дипломати, Чешката република и Литва - по трима три, Италия, Дания и Холандия по двама, а Латвия - един

Министерски коментар за вчерашната блокада на Варна: По-добре да има много полиция, дори и нищо да не стане

https://petel.bg/Ministerski-komentar-za-vcherashnata-blokada-na-Varna--Po-dobre-da-ima-mnogo-politsiya--dori-i-nishho-da-ne-stane__257311

снимка "Петел" Министърът на вътрешните работи Валентин Радев похвали областната дирекция във Варна за приложените мерки за сигурност ...

Бившият БГ посланик в Русия с мрачна прогноза: Очаква ни напрежение! Много трудно се гаси такъв пожар (Видео)

https://petel.bg/Bivshiyat-BG-poslanik-v-Rusiya-s-mrachna-prognoza--Ochakva-ni-naprezhenie--Mnogo-trudno-se-gasi-takav-pozhar--Video-__257312

Кадър Нова тв „Това, че България оттегля посланика си в Москва за консултации с правителството, означава, че има някакво напрежение меж...

Извадиха трупа на софийски бизнесмен от язовир до Нареченски бани

https://petel.bg/Izvadiha-trupa-na-sofiyski-biznesmen-ot-yazovir-do-Narechenski-bani__257313

Снимка Булфото Софийски бизнесмен е бил убит снощи край Нареченски бани, научи TrafficNews.bg. Тялото му е било открито в микроязовир по пътя ...

Последният хит на работното място! Дават ти отпуск, ако си вземеш кученце

https://petel.bg/Posledniyat-hit-na-rabotnoto-myasto--Davat-ti-otpusk--ako-si-vzemesh-kuchentse__257314

Снимка Булфото Хората, които имат малки кученца, са наясно, че отглеждането им изисква доста внимание и грижи. Или поне в началото, докат...

Кралица Елизабет II е посетила 120 страни, но не и Гърция! Защо?

https://petel.bg/Kralitsa-Elizabet-II-e-posetila-120-strani--no-ne-i-Gartsiya--Zashho-__257315

Снимка Уикипедия Кралицата на Великобритания Елизабет II вероятно е най-често пътуващият държавен глава, който светът познава. Тя се е и...

Спасители достигнаха до бедстващите коне в Осогово

https://petel.bg/Spasiteli-dostignaha-do-bedstvashhite-kone-v-Osogovo__257316

Бедстващите високо в планината коне днес са с 5 по-малко, разказаха спасители. Те са загинали през последното денонощие. Спасителната ак...

Иво Сиромахов: Не бъдете наивни, срещата между Ердоган и Юнкер беше направена, само за да...

https://petel.bg/Ivo-Siromahov--Ne-badete-naivni--sreshhata-mezhdu-Erdogan-i-YUnker-beshe-napravena--samo-za-da---__257317

Не бъдете наивни! Срещата между Ердоган и Юнкер беше направена само за да се отклони общественото внимание от спирането на "Шоуто на канал...

Македония: Австрия е поддръжник на перспективите на Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783899

Македония: Австрия е поддръжник на перспективите на Западните БалканиАвстрия е традиционен поддръжник на европейските перспективи на Западните Балкани, заяви днес македонският външен министър Никола Димитров след среща с австрийския министър по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи Карин Кнайсъл, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. "С Австрия имаме много важни, близки и приятелски отношения.

САЩ обвърза продажбата на Ф-35 за Турция и С-400

http://dnes.dir.bg/news.php?id=26996661

САЩ са заплашили Анкара,че ще блокират продажбата на изтребителите от пето поколение Ф-35 заради намерението на Турция да купи зенитната система С-400 от Русия.

Юлия Кръстева е била сътрудник на Държавна сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783883

Юлия Кръстева е била сътрудник на Държавна сигурностСветовноизвестният философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата от вторник. Кръстева е проверена, тъй като е била член на редакционния съвет на "Литературен вестник".

Дъщеря нападна с нож майка си в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783860

Дъщеря нападна с нож майка си в София28-годишна жена от София е арестувана, защото нападнала майка си с нож, съобщават от МВР.  Сигнал за поредния скандал между двете в жилището им в кв. "Дианабад" е получен в 8 ч. сутринта. 65-годишната жена е открита от лекарите и полицията с порезни рани от нож по тялото. Откарана е в болница. Дъщерята е задържана за 24 часа.

Борисов нареди на посланика ни в Москва да се прибере

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-moskva-konsultatzii-kabinet-borisov-3-naredi-poslanika-pribere-26996659

Премиерът Бойко Борисов разпореди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере за консултации с правителството.

Борисов привика посланика ни от Москва заради случая Скрипал

https://offnews.bg//politika/borisov-privika-poslanika-ni-ot-moskva-zaradi-sluchaia-skripal-677552.html

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Двамата са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност.

Премиерът Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство. 

17 държави обявиха руски дипломати за "персона нон грата" заради отравянето на агента Сергей Скрипал в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Русия за покушението.

МРРБ кандидатства пред Европейската комисия за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност

http://www.moreto.net/novini.php?n=371509

На базата на бъдещия дебат по темата „Стратегическа рамка за пътна безопасност" Европейската комисия изиска информация от всички държави за това какви са необходимите ресурси и какви дейности ще бъдат предприети от съответната държава членка.

Регистър ще показва техническото състояние на всички МПС в България

http://econ.bg/Новини/Регистър-ще-показва-техническото-състояние-на-всички-МПС-в-България_l.a_i.759658_at.1.html

Работим по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на всички превозни средства. Това каза заместник-министърът...

9 примамливи причини да пием зехтин на гладно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6782855

9 примамливи причини да пием зехтин на гладноЗехтинът не е просто подправка за салати. В него се съдържат много хранителни вещества, мастни киселини и витамини. Той е много важен продукт за здравето. Предлагаме ви 9 причини за засилена консумация на зехтина и то на гладно. 9. Прочиства дебелото черво Той защитава клетките от увреждане, което може да доведе до карцином.

„Великденска работилница“ отваря врати в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/velikdenska-rabotilnica-otvarya-vrati-v-blagoevgrad_132200/

С богата програма Община Благоевград ще зарадва малките жители и гости на града. Първата инициатива, включена в празничната програмата, е „Великденска работилница“. Тя ще бъде открита на 2 април във фоайето на Младежки дом- Благоевград. До 5 април, талантливите деца на Благоевград ще имат възможност да боядисват яйца, да рисуват върху тях, да измислят нови и интересни идеи за украсяване. Във „Великденска работилница“ ще бъдат изработвани и поставки за яйца,...

Продължава

Концерт по повод 85-ата годишнина от раждането на проф. Кирил Стефанов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6783886

Концерт по повод 85-ата годишнина от раждането на проф. Кирил СтефановНа 28 март се навършват 85 години от рождението на професор Кирил Стефанов (1933-2005 г.) - един от най-известните и популярни композитори и творци в сферата на народно-изпълнителския жанр в България и по света. В дългогодишната си творческа практика на диригент и композитор, проявена в много голям мащаб в ансамбъл "Пирин",

Хиляди протестират след пожара в Кемерово с искания за оставки и истинския брой на жертвите

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/27/3153491_hiliadi_protestirat_sled_pojara_v_kemerovo_s_iskaniia/?ref=rss


Хиляди руснаци излязоха тази сутрин на протест в сибирския град Кемерово, с население над половин милион души, заради пожара, отнел живота на най-малко 64 души в неделя, предават руски медии.<br /><br />Демонстрацията, започнала около 9 ч. местно време (5 ч. московско и българско), продължи часове наред (макар и с по-малко участници). Протестиращите искат да бъде съобщен точният брой на загиналите, да се проведе максимално прозрачно разследване и виновните за случилото се да бъдат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване