Вучич: Арестът на Марко Джурич е брутален акт на безумие

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783459

Вучич: Арестът на Марко Джурич е брутален акт на безумиеПрищина извърши брутален акт на безумие, като арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия - очевидно с подкрепата на някои страни. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, предава Танюг, цитирана от БТА. В реч след заседанието на Съвета за национално сигурност Вучич подчерта, че Джурич не е влязъл незаконно в Косово,

Дете стреля по работници с въздушна пушка

https://frognews.bg/kriminalno/dete-strelia-rabotnitsi-vazdushna-pushka.html

Дете стреля с въздушна пушка тази сутрин от тераса на апартамент в Казанлък по строителен фургон с петима работници, предаде репортер на bTV.

Дете стреля по работници с въздушна пушка

https://frognews.bg/novini/dete-strelia-rabotnitsi-vazdushna-pushka.html

Дете стреля с въздушна пушка тази сутрин от тераса на апартамент в Казанлък по строителен фургон с петима работници, предаде репортер на bTV.

Алпиниста Атанас Скатов се готви за Чо Ойо и Еверест

https://pressbulgaria.com/m/7SA69Q5G.html

Алпиниста Атанас Скатов представи втората си книга “ Манаслу”от поредицата “Над 8000 метра” пред софийската публика в книжен център “ Гринуич”. Заедно с книгата той направи и презантация за изкачените от него върхове за последните 2 години- върховете Манаслу,Анапурна1,Макалу ,Лхотце и Еверест юг. След София той изнесе презантации и в градовете Мездра,Козлодуй,Ботевград,Варна,Самоков,Шумен ,Сливен и Русе.Презантациите преминаха с много голям интерес от страна на обществеността по тези градове, което е и основен мотив за осъществяването на проект- “Изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна”, който вегана стартира през 2015г. Първия си проект за изкачване на седемте континентални първенци,той завърши успешно през 2017г. със солово изкачване на последния от поредицата вр. Денали и стана първия българин постигнал този успех. Скатов оповести и плановете си за сезон 2018г. На 06 април той заминава за Тибет,откъдето ще атакува вр. Чо Ойо. Той е шестия по височина връх на планетата (8188м.) и в превод означава Тюркоазената богиня. Намерението на алпиниста е да го изкачи солово, без употреба на изкуствен кислород и шерп. След него желанието му е при възможност да изкачи и вр. Еверест за трети път в алпийски стил. Медийния партньор БНТ ще отразява експедицията където е възможно с директни включвания , а в последствие ще излъчи и филм. Спонсори са също и NBS Варна, които за 5-та поредна година предоставят сателитната техника благодарение на която Скатов може да изпраща новини от най-високите точки на земята.

Столична община плаща 39 млн. лв за дупки и тротоари

http://www.mediapool.bg/stolichna-obshtina-plashta-39-mln-lv-za-dupki-i-trotoari-news277251.html

Столичната община смята да даде 39 млн. лв. за кърпене на дупки по улиците, обяви заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. "Около 39 млн. лв. е бюджетът, който ще бъде заделен за закърпване на дупки и ремонт на малки квартални улици и тротоарни настилки. Надявам се до неделя да успеем да обхванем основните трасета и пътищата на градския транспорт, а в момента се изготвят графиците кога ще започне ремонтът на по-малките квартални улици", съобщи той. Крусев уточни, че общината постоянно получава сигнали за проблеми с нови дупки, отнася се сериозно към всеки един от тях и реагира по най-бързия начин според ситуацията. "Ремонтът на дупките след зимния сезон започна, но заради последните снеговалежи работата беше временно замразена. Но имаме информация, че от днес следобед времето ще се оправи трайно, така че екипите вече работят по основните трасета, където има сериозни неравности в следствие на тежките зимни условия", допълни заместник-кметът.      

Русия възмутена от нападението срещу сърбите в Косово

http://www.cross.bg/kosovo-dzhyrich-surbiya-1571164.html

/КРОСС/ Посланикът на Русия в Сърбия Александър Чепурнин изрази възмущение от последната атака срещу сърби в Косово в профила си в "Туитър". Снощи косовски спецчасти нахлуха в административна сграда в град Косовска Митровица, където се провеждала кръгла маса по проблемите на Косово, като са арестували директора на отдела за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич. "Възмутително груба провокация на Прищина. Пълна солидарност с Марко Джурич и Сърбия", изтъкна руският посланик в първата реакция във връзка с инцидента. По последни данни 32-ма души са пострадали от действията на спецчастите, които са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ. Албанските власти в Прищина оправдаха тези действия със забрана на Джурич да влиза в Косово. По-късно сръбският държавен служител беше депортиран от Косово. Президентът на Сърбия Александър Вучич след среща на Съвета за национална сигурност в понеделник в Белград определи случая като груба провокация и тежко престъпление. Вучич обеща, че всички, които са участвали в принудителното задържане на Джурич, ще бъдат отговорни пред сръбското правосъдие. Според президента сред участниците в атаката е имало двама сърби.    

Панос Каменос: Ще попречим по всякакъв начин на употребата на термина "Македония" в названието на БЮРМ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783454

Панос Каменос: Ще попречим по
всякакъв начин на употребата на термина
"Македония" в названието на БЮРМЛидерът на по-малкия коалицинен партньор в правителството на премиера Алексис Ципрас - дясноценстристка партия Независими гърци Панос Каменос, отново се обяви срещу употребата на термина "Македония" като възможност за уреждане на спора със Скопие за името на Бившата югорепублика. Пред местния телевизионен канал Антена Панос Каменос заяви,

В Казахстан определиха загубата от България като "обидна"

https://offnews.bg//futbol/v-kazahstan-opredeliha-zagubata-ot-balgaria-kato-obidna-677539.html

"Не е срамно, но е обидно", така определиха загубата от България с 1:2 в контролата в Унгария медиите в Казахстан.

Това беше едва втори мач за българския треньор Станимир Стоилов начело на Казахстан. В първия подопечните му победиха с 3:2 Унгария и самочувствието им нарасна.

Стоилов предупреждаваше, че нашият национален тим превъзхожда казахите по класа. В интерес на истината победата дойде с късмет в заключителните секунди ва двубоя.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков също не хареса мача въпреки победата, като посочи, че повече му е допаднала играта срещу Босна в Разград при загубата с 0:1.

"Давам средна оценка на играта ни, която не беше нито слаба, нито отлична. Ще вървим напред с малки крачки. Не може да взигнем нивото така изведнъж", коментира и Мъри след двубоя.

Криминалисти от ГДНП и СДВР задържаха извършител на кражби от банкомати

http://www.cross.bg/bankomati-sdvr-politziya-1571163.html

/КРОСС/ Криминалисти от Главната дирекция „Национална полиция" и СДВР установиха и задържаха 35-годишния Ц. А., извършвал кражби от банкомати. Полицейските действия са предприети на 25 март в столицата след постъпила информация в отдел „Икономическа полиция" в ГДНП за множество случаи, при които клиенти, ползвали услугата за теглене от банкомати, не получават въведената за получаване сума. След време обаче, при справка за наличието в картите, се оказва, че исканите пари са изтеглени. В рамките на проведеното разследване криминалистите установили, че един и същ непознат мъж извършва манипулации по външното тяло на банкомата, в резултат на което банкнотите остават в устройството, които впоследствие той прибира. По случая е образувано досъдебно производство, работата по изясняване на престъпната дейност на задържания продължава под наблюдението на прокуратурата. *снимка СДВР

Русия плаши света с нарисувани ракети, а изтребва сама себе си

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/rusia-plashi-sveta-s-narisuvani-raketi-a-iztrebva-sama-sebe-si-677532.html

Пожарът в търговския център в Кемерово причини смъртта на 64 души, много от които деца, а в рамките на разследването на трагедията се оказа, че в случая е имало много нарушения. 

Следователите са открили тежки нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център. В същото време свидетели на трагедията разказаха за това как децата са били заключени в киносалоните. Изходите също са били заключени. 

Антон Орехъ пише за това в коментар за "Ехото на Москва". Публикуваме текста му без съкращения. Заглавието е на OFFNews:

Хайде да кажем високо заедно, че за всичко е виновен Путин и с това да приключим. Това ще ни обясни всичко веднъж и завинаги. Но ако е виновен Путин, значи никой не е виновен. А имаше виновни и виновните бяха много. Някой така е построил този търговски център, че той се е запалил по-бързо, отколкото ако го бяха залели с бензин. След 14 секунди всичко е било в огън и черен дим. Нищо не се е виждало и не е можело да се диша - да се спасиш можеш само с чудо!

Някой го е построи така, разбирайки, че ако има пожар, хората неизбежно ще загинат. А някой е подписал акта и е приел строежа. Обричайки хората на смърт. Колко трябва да се плати за такъв подпис? А някой е заключил вратите на изходите за евакуация. Въобще не разбирам как на тези врати може да има ключалки. Но вратите са били заключени, защото за някого така е било по-удобно. Някой е заключил вратите на кинозалите. За да не влизат хора без билети. Но когато всичко е започнало да гори, този човек не е мислел за децата, които е заключил, и се надявам, че ще попадне в Ада и там вечно ще гори и ще се мъчи така, както са се мъчили тези деца. Някой е назначил за отговорник на противопожарната система готвач, който просто е спрял алармата. 

Всичко това е адска смес от подкупи, глупост и равнодушие. Казват, че трябва да се търсят началниците, а не "редниците". А защо трябва да щадим "редниците"? Да щадим всички тези хора, които със съвместни усилия погребаха десетки хора. Но ние няма да забравим и за началниците. Те стояха с глупави физиономии и си мърмореха под носа, без да знаят какво да направят, а след това бягаха от хората, защото просто се страхуваха да ги погледнат в очите. 

Няма да забравим за местния служител на Министерството на извънредните ситуации, чиято кола струва повече, отколкото заплатата му за цяла година. Тези коли, къщи и имоти не могат да бъдат купени по друг начин, освен с подкупи, и това са кървави пари, защото на такива хора им дават пари за смъртта на изгорели деца.

Губернаторът Тулеев сега също страда от лична болка. Но той преди всичко останало започва да благодари на Путин. Путин при цялата му заетост намерил време и се обадил! Тулеев го казва не просто ей така. С това подмазване той иска да се спаси от позорна оставка. 

Но ние така или иначе ще си спомним и за Путин. С какво е толкова невероятно зает? Какви дела за него са по-важни от загинали деца? Защо денонощие след трагедията беше още в Москва, а не в Кемерово? И ако десетки загинали хора са малко за това в страната незабавно да бъде обявен траур, то колко още трябва да загинат? Къде е чертата, след която трябва да скърби цялата страна?

Но нашата страна не е само страната на Путин, Тулеев и разни жалки хора със свински муцуни. Това е страната на всички тези "редници". Ние сами се убиваме ежедневно с алчност, глупост и равнодушие. Това е страната на самоубийците, която плаши света с нарисувани ракети и всеки ден изтребва сама себе си.

Светофарът на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград отново издаде багажа!

http://regiona.bg/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d1%84%d0%b0%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%bb-%d1%81%d0%b2-%d1%81%d0%b2-%d0%ba%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bb-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b4/

Вторият светофар на булевард „Св.Св. Кирил и Методий“ в областния град отново не работи. Това сигнализираха наши читатели. Припомняме, че в събота също светофарът не работеше, но тогава фирмата, която подържа уличното осветление отстрани повредата.
Светофарът в момента не работи и няма никаква сигнализация, че е повреден. Обезпокоени граждани ни сигнализираха, че това затруднява движението и е много възможно да стане произшествие в района.

 

Материалът Светофарът на бул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в Благоевград отново издаде багажа! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Червеното вино помага за отслабване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6783451

Червеното вино помага за отслабванеМнозина вероятно се канят да загърбят изобилстващия от калории алкохол, за да се сдобият с желаното "плажно тяло", което гордо да демонстрират през лятото. За любителите на питиетата има добра новина - пълният отказ не е наложителен. В действителност две чаши вино могат да помогнат в борбата срещу излишните килограми, твърдят американски учени,

Кога сме "мост" и кога "Запад"?

http://clubz.bg/65919-koga_sme_most_i_koga_zapad

Когато става въпрос за Турция, България е в ЕС. Когато обаче иде реч за Русия, България е мост между ЕС и Москва. Изказването на Реджеп Ердоган, че Кърджали е в душевните граници на Турция, е неприемливо. Няма проблем обаче ако Владимир Путин прибере Крим в реалните граници на Русия и санкциите по този повод трябва да бъдат свалени.

Това накратко е позицията на БСП за международното пложение. Непоследователна, лицемерна и дори предателска спрямо най-важния национален български интерес - България да стане съставна част от демократична Европа, която е най-добрата ѝ защита срещу имперски претенции от североизток и югоизток.

Ето какво каза Нинова преди дни в Пазарджик:

"Позицията - България е домакин на среща между две страни Европа и Турция - ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС".

В началото на месеца обаче в декларация от името на парламентарната група по повод 3 март депутатът Александър Симов заяви следното:

"Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия".

Съвсем наскоро Нинова бе и в Кърджали, където заяви:

"Изказването на президента Ердоган за душевните граници на Турция, които се простират до Кърджали, е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България"

Преди последните парламентарни избори обаче тя изтъкна

"Ако БСП спечели изборите и бъда министър-председател, отивам в Брюксел и заявявам: Господа, следващия път, когато подложите на гласуване санкциите срещу Русия, България ще наложи вето".

 

Нищо, че случаят "Крим" е прецедент, от който на теория би могъл да се възползва и Ердоган за Кърджали.

Ако има нещо, на което БСП би трябвало да наложи вето, то трябва да е именно на това си двулично поведение. На "Позитано" 20 България има значение само дотолкова, доколкото страната ни би могла да свърши някаква работа за Русия. Да се залага на патриотизма на Нинова и компания, е безмислено.

БСП обаче трябва да престане с лицемерието си заради тясно партийните си интереси. Докато оттам продължават да се държат така, те скоро власт няма да видят. ГЕРБ в момента е първа политическа сила с над 1 млн. гласа. До голяма степен това са дължи именно на изказването на Нинова за санкциите, както и на онова за демокрацията, която ни е отнела много.

Нищо чудно обаче на следващите избори и ГЕРБ да загуби голяма част от своите гласове. Защото според Бойко Борисов България трябва да бъде мост и към Русия, и към Турция. Всъщност думата, която той употреби, когато съобщи, че няма да гоним руски дипломати, е "канал за комуникация".

Каква би трябвало да е българската позиция е ясно на всеки нормален, разумен българин. Най-големите външни заплахи за България са Русия и Турция. Единственият начин да бъдем защитени от тях е като сме лоялни съюзници в ЕС и НАТО. Всяка държава може да има някакви претенции относно своите граници. Особено ние, българите. Това обаче е история. Настоящето и бъдещето е друго - границите лека-полека ще загубят своето фундаментално значение за международната политика. Затова имперските апетити на Путин и Ердоган са неприемливи. Те са връщане назад и този филм вече сме го гледали. Подобна политика не води до нищо друго, освен до напрежение и дори войни.

Неприятното е, че нормалните и разумни българи очевидно са малцинство сред т. нар. политически елит. Ако въобще ги има.

Протест в Кемерово: Властите лъжат! Скриха 355 трупа

http://dnes.dir.bg/news/protest-rusia-pozhar-zhertvi-putin-rusia-putin-kemerovo-26995935

Близо 1500 души излязоха на спонтанен протест в Кемерово, настоявайки за оставката на представители на местните власти, които те винят за трагедията в мол.

Облачно с температури около 10 градуса утре, на места ще има мъгли

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783430

Облачно с температури около 10 градуса утре, на места ще има мъглиПрез следващото денонощие от северозапад облачността ще продължи постепенно да се разкъсва и намалява. През нощта и през по-голямата част от деня в югоизточната половина на страната ще се задържи облачно, с ръмежи, на места ще се образуват и мъгли. До вечерта и там облачността ще намалее. Ще духа слаб до умерен северозападен,

Световните медии за срещата във Варна: Никакъв резултат, само напрежение

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/svetovnite-medii-za-sreshtata-vav-varna-nikakav-rezultat-samo-naprez-677536.html

Напрежение и никакъв резултат. В това се фокусират коментарите на световните медии за срещата ЕС-Турция във Варна, на която посредник бе българският премиер Бойко Борисов.

„Ройтерс” цитира европейските лидери, според които разговорите с турския президент не са дали отговор на дълъг списък от въпроси. Сред тях са намесата на Турция в Сирия и затворените турски журналисти. И все пак, Евросъюзът обеща да продължи плащанията в рамките на сделката за бежанците с Анкара, но в същото време разочарова турските искания за задълбочаване на търговските отношения и премахване на визите.

„Франс прес” акцентира върху стратегическото партньорство между Турция и ЕС и констатира, че нито една от двете страни няма интерес да проваля разговорите: за Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара за контролирането на мигрантския поток.

Въпреки липсата на конкретни резултати във Варна беше подновен поне минималният диалог между Брюксел и Анкара, отбелязва френското издание „Льо Монд”.

Европа и Ердоган разговарят, но на срещата на високо равнище едно нещо стана ясно - колко далеч една от друга са двете страни. Това констатира и германският „Дер Шпигел”.

Световните медии за срещата във Варна: Никакъв резултат, само напрежение

https://offnews.bg//obshtestvo/svetovnite-medii-za-sreshtata-vav-varna-nikakav-rezultat-samo-naprez-677536.html

Напрежение и никакъв резултат. В това се фокусират коментарите на световните медии за срещата ЕС-Турция във Варна, на която посредник бе българският премиер Бойко Борисов.

„Ройтерс” цитира европейските лидери, според които разговорите с турския президент не са дали отговор на дълъг списък от въпроси. Сред тях са намесата на Турция в Сирия и затворените турски журналисти. И все пак, Евросъюзът обеща да продължи плащанията в рамките на сделката за бежанците с Анкара, но в същото време разочарова турските искания за задълбочаване на търговските отношения и премахване на визите.

„Франс прес” акцентира върху стратегическото партньорство между Турция и ЕС и констатира, че нито една от двете страни няма интерес да проваля разговорите: за Турция ЕС остава ценен търговски партньор, а Брюксел има нужда от Анкара за контролирането на мигрантския поток.

Въпреки липсата на конкретни резултати във Варна беше подновен поне минималният диалог между Брюксел и Анкара, отбелязва френското издание „Льо Монд”.

Европа и Ердоган разговарят, но на срещата на високо равнище едно нещо стана ясно - колко далеч една от друга са двете страни. Това констатира и германският „Дер Шпигел”.

Кметовете да пуснат всички приютени щъркели, нареди РИОСВ – Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6783441

Кметовете да пуснат всички приютени щъркели, нареди РИОСВ – Русе

Всички птици от вида бял щъркел, на които беше оказана помощ от местните власти и населението в областите Русе, Разград и Силистра трябва незабавно да бъдат пуснати на свобода, нареди РИОСВ - Русе. До общинските и кметовете на кметства са били изпратени нови писмени указания да извършат обходи и предупредят населението.

Половин век по-късно смъртта на Гагарин още е държавна тайна в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783437

Половин век по-късно смъртта на Гагарин още е държавна тайна в РусияОфициално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се избегне метеорологичен балон, но и след 50 години гибелта на първия човек, летял в космоса, остава държавна тайна, забулена в мистерия, пише Марина Лапенкова от Франс прес. На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на

Половин век по-късно, смъртта на Гагарин остава държавна тайна в Русия

http://www.mediapool.bg/polovin-vek-po-kasno-smartta-na-gagarin-ostava-darzhavna-taina-v-rusiya-news277250.html

Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се избегне метеорологичен балон, но и след 50 години гибелта на първия човек, летял в космоса, остава държавна тайна, забулена в мистерия.   На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на летище "Чкаловски" близо до Москва, спомня си неговият колега от това време, космонавтът Владимир Аксьонов.   "Двамата с Юрий ни прегледаха едни и същи медици и слушахме една и съща метеорологична прогноза, защото моето излитане беше предвидено един час след неговото", раказва той пред коренспондента на Франс прес.    Полетът на Аксьонов, тогава 34-годишен, обаче е анулиран - след като са докладвали, че се връщат в базата, нито Гагарин, нито неговият втори пилот, 45-годишният Владимир Серьогин, не отговарят повече на радиоповикванията.   Хеликоптерите, излетели да ги търсят, бързо съобщават, че са открили части от корпуса на самолета на 65 километра от летището. Тялото на Юрий Гагарин е намерено на следващия ден.   Сергей Кравчински, сега на 74 години, а по онова време млад конструктор на космически апарати, си спомня деня, когато е научил новината.   "Чухме вик в коридора: "Момчета, Гагарин е загинал! Бяхме в шок, жените плачеха", спомня си той.   За първи път в историята на Съветския съюз ден е обявен ден на национален траур в памет на някого, който не е държавен глава.   Конструкторите са знаели, че Гагарин вече е имал проблем с кацането, тренирайки с МиГ-овете. Когато комисията по разследването дава своето заключение, те са озадачени. Според официалната версия екипажът е бил принуден да извърши рязка маневра поради "промяна на въздушната ситуация", което е причинило катастрофата.   "Докладът на официалната комисия - цели 29 тома, така и не беше публикуван. Това подтикна много колеги и експерти да започнат собствени разследвания", разказва за Франс прес Александър Глушко, историк на съветската космонавтика.   По онова време се разпространяват най-безумни слухове за смъртта на първия човек в космоса: убит по заповед на Кремъл, който ревнува заради популярността му, пиян по време на полета, отвлечен от извънземни, а да не забравяме и версията за маскарад, предназначен да симулира смъртта му, за да го затворят в лудница.   През 2011 г., за да отбележат 50-ата годишнина от първия полет в космоса на Гагарин на 12 април 1961 г., архивът на Кремъл обявява, че е разкрита загадката за смъртта на първия космонавт. Според тези нови заключения "една от вероятните причини" за катастрофата на самолета е било присъствието на метеорологичен балон, който Гагарин и Серьогин се опитали да избегнат, преди да изгубят контрол над самолета.   "Една от вероятните причини! Тази формулировка не казва нищо! При това нито един документ от 29-те тома от разследването никога не е публикуван изцяло", възмущава се историкът Александър Глушко.   За него мистерията, поддържана около катастрофата на Гагарин, служи да скрие "недостатъците в организацията и слабостите на съветския космически сектор", който тогава е символът на успехите на Съветския съюз.   "Когато истината не се знае, слуховете се множат и те продължават да се разпространяват и днес", обобщава той.   "Родителите ми винаги ми говореха, че Гагарин е загинал, защото е бил пиян", спомня си Александър Володко, полицай от Новокузнецк, Сибир, който е на посещение в Музея на космонавтиката в Москва.   Александър, който е роден една година след смъртта на Гагарин, би искал най-сетне да се чуе истината. За разлика от родителите си, той споделя друга версия за смъртта на Гагарин, защитавана от космонавта Алексей Леонов, който я разкрива след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.   Според Леонов, член на разследващата комисия през 1968 г., самолет "Сухой", който не е трябвало да се намира там, е пресякъл траекторията на МиГ-а на Гагарин, минавайки на по-малко от 20 метра от неговата машина. Преминавайки през звуковата бариера, пилотът станал причина самолетът на космонавта да изпадне в свредел и да се разбие.   "Видях разсекретен документ, който потвърждава (тази теза)", заяви през юни 83-годишният Алексей Леонов пред РИА Новости.   Комисията е скрила истината, за да защити оцелелия пилот, твърди той, но отказва да разкрие самоличността му, като добавя само, че става дума за "достатъчно известен" човек, който днес е "стар и болен".   "Вече не е тайна - става дума за небрежност и нарушаване на правилата на авиацията", обобщава той.   Докато официалните документи не станат публично достояние, "това твърдение остава само хипотеза", със съжаление казва историкът Глушко.      По БТА.

Първи турски самолет кацна в Северен Ирак след шестмесечна забрана за полети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783438

Първи турски самолет кацна в Северен Ирак след шестмесечна забрана за полети
Турски самолет е кацнал в Ербил, Северен Ирак, за първи път откакто Анкара вдигна шестмесечната си забрана за полети до града, съобщи "Хюриет дейли нюз". Самолет на "Търкиш еърлайнс" пристигна на международното летище в Ербил днес в 2.30 ч. местно време със 150 пътници на борда, предаде Анадолската агенция.

Община Варна изготвя Стратегия за възрастните хора

http://varnautre.bg/2018/03/27/78033/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%8f-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7

Това обяви кметът Иван Портних, който бе гост на отчетно- изборната конференция на общинската организация на Съюза на пенсионерите 2004

735 родители се включиха в анкета за видеонаблюдението в детските ясли

http://budnavarna.bg/32194-735-roditeli-se-vklyuchiha-v-anketa-za-videonablyudenieto-v-detskite-yasli/

735 родители на деца, приети в детския ясли на територията на община Варна, се включиха в анкета, с цел проучване на нагласите за видеонаблюдение. Анкетата бе организирана от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. В отговор на първия въпрос: „Как оценявате взаимодействието между Вас и и екипа на яслената група в детската ясла – при прием на детето“ – 95% са отговорили  „удовлетворява ме“; 4% – „частично ме удовлетворява“ и 1% – „не ме удовлетворява“.  На втория въпрос „Според Вас екипът на яслената група проявяват ли индивидуален подход и разбиране към нуждите на Вашето дете?“ –  85% отговарят с „да“; 2% – „Не“, и 13%  –  „не мога да преценя“.

На третото запитване родителите е трябвало да подредят по степен на важност характеристиките на възпитателната среда в детската ясла. Резултатите са следните: На първо място по значимост според тях е „екипът на яслената група да проявява индивидуален подход и разбиране към потребностите и характера на детето“;  На второ място по важност родителите са поставили: „Взаимодействие между екипа на яслената група и всички родители“; На трето място е: „Професионална помощ при решаване на проблеми, свързани с възпитанието и отглеждането на децата“; Следва „Осъществяване на строго сутрешно медицинско наблюдение при приема на децата“; На последните места са отговорите „Осигуряване на безопасна среда за отглеждане, възпитание и обучение на децата“ и „Осигуряване на добра и съвременна материално-техническа база“.

 

На въпроса: „Моля да изразите Вашето мнение, относно необходимостта от въвеждане на видеонаблюдение в яслените групи“ – 55% от анкетираните са съгласни с поставянето на видеонаблюдение; 25% са против; 19%  – не могат да преценят и 1% не са отговорили. На запитването „Наблюдава ли се промяна в емоционалното поведение на Вашето дете“ – 83% от анкетираните родители са отговорили –  „Да, положителна промяна“; 9% – „Няма промяна“; 1% са отговорили, че промяната е отрицателна, 3% не са отговорили, а 4% са посочили друг отговор.

 

По-голям процент от участниците  в проучването – 77%, са от женски пол, като 63 % са на възраст между 25 – 30 години, а  30% са между 36-45 години, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна.

Материалът 735 родители се включиха в анкета за видеонаблюдението в детските ясли е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Дете стреля с въздушна пушка по фургон с работници в Казанлък

http://www.cross.bg/rabotnitzi-vuzdyshna-pyshka-1571162.html

/КРОСС/ Дете стреля с въздушна пушка тази сутрин от тераса на апартамент в Казанлък по строителен фургон с петима работници, предаде bTV. По чудо няма пострадали и жертви.Действието се разиграва на четвъртия етаж на жилищна кооперация, до която има строителен обект. Сутринта на тел. 112 постъпва сигнал за произведени изстрели. Полицията установява, че е стреляно с въздушна пушка. Открива е стрелеца - 13-годишно дете. То се целело в прозореца на един от строителните фургони, като по това време вътре имало петима работници. Все още не е ясно защо детето е избрало именно тази мишена. Случаят се разследва от полицията. С момчето работят от Детска педагогическа стая. Предстои да бъде уточнено и чия е пушката, с която е стреляло.  

1 169 безработни в област Варна са постъпили на работа през февруари

http://www.moreto.net/novini.php?n=371426

На работа в област Варна през месеца февруари са постъпили 1169 безработни лица. Това съобщиха от пресцентъра на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна за Moreto.net. Значителен е делът на устроените на работа на първичния трудов пазар – над 90% от общия брой започнали работа лица.

Виена: Лондон не е доказал 100% вината на Русия за Скрипал

https://frognews.bg/novini/viena-london-dokazal-100procenta-vinata-rusiia-skripal.html

Великобритания и Организацията за забрана на химическото оръжие /ОЗХО/ още не са представили 100% доказателства за руското участие в отравянето на Сергей Скрипал. По тази причина Австрия за момента ще се въздържи от изгонване на руски дипломати. Това заяви австрийският външен министър Карин Кнайсъл, цитирана от БГНЕС.

ЕСО очаква изграждането на 647 мегавата нови мощности у нас до 2027 г.

https://www.investor.bg/analizi/85/a/eso-ochakva-izgrajdaneto-na-647-megavata-novi-moshtnosti-u-nas-do-2027-g-258260/

Операторът предвижда инвестиции от почти 1,3 млрд. лева за развитие на мрежата през следващите 10 години

Започна строителството на АМ "Хемус" от Ябланица до Боаза

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zapochna-stroitelstvoto-na-am-hemus-ot-iablanica-do-boaza-2087342

Започна строителството на участъка от АМ "Хемус" от Ябланица до пътен възел Боаза. На първата копка присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и на финансите Владислав Горанов.

Участъкът е с дължина 9,3 км., а стойно

20 000 км пътища се нуждаят от цялостна рехабилитация

//dariknews.bg/novini/bylgariia/20-000-km-pytishta-se-nuzhdaiat-ot-cialostna-rehabilitaciia-2087349

Практиката да се кърпят дупките по пътищата трябва да спре и да се премине към рехабилитиране, посочи министърът

Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу служители на НАП

//dariknews.bg/novini/bylgariia/akciia-na-specprokuraturata-i-gdbop-sreshtu-sluzhiteli-na-nap-2087352

Специализираната прокуратура и ГДБОП провеждат разследване срещу престъпна група съставена от служители на НАП, извършваща корупционни престъпления, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Акцията се провежда на територията на

Бойко Борисов привика посланика ни в Москва

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bojko-borisov-privika-poslanika-ni-v-moskva-2087357

Министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев.

„Еспресо”: Кръстникът на мафията си е променил лицето в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783408

„Еспресо”: Кръстникът на мафията си е променил лицето в БългарияМатео Месина Денаро, най-търсеният от 25 г. италиански мафиот, се е подложил на пластична операция в България, променяйки лицето и пръстовите си отпечатъци. Така твърди в екслузивно разследване в новия си брой италианският седмичник „Еспресо”. Списанието публикува разказа на суперсвидетел на италианските власти,

Турски журналист: Розовите медии на Ердоган ще представят срещата във Варна като завоевание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783393

Турски журналист: Розовите медии на Ердоган ще представят срещата във Варна като завоеваниеИзвестен турски журналист коментира в Туитър посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна, изказвайки съмнение доколко "реалността" ще бъде отразена в "розовите медии на Ердоган" в Турция. В поста си журналистът Мустафа Хош споделя подробности за пътуването, които няма да бъдат отразени от голяма част от турските медии,

Вижте залятата с киселина Ажда Ибрахимова (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783403

Вижте залятата с киселина Ажда Ибрахимова (Снимка)36-годишната Ажда Ибрахимова е жената, която късно снощи беше залята с киселина в центъра на София. Тя е собственик на сладкарски цех, женена и с дете на 15 години. След инцидента жената е откарана в "Пирогов" и е с 24% изгаряния в областта на главата, шията и ръцете. От болничното заведение съобщиха, че пострадалата е с опасност за живота.

ВАП: Общинските съветници газят законите като правят незаконни наредби

https://frognews.bg/novini/vap-obshtinskite-savetnitsi-gaziat-zakonite-kato-praviat-nezakonni-naredbi.html

Върховната административна прокуратура е установила 60 общински наредби, които противоречат на два закона – за местното самоуправление и за общинската собственост, съобщават от държавното обвинение пред ”Сега”.

12 г. затвор за майка, удушила бебето си с чорап

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783381

12 г. затвор за майка, удушила бебето си с чорап19-годишната Гергана Благоева, която удуши бебето си с чорап в устата, отива за 12 г. в затвора. Това реши пловдивският окръжен съд. Майката трябва да изтърпи наказанието при първоначален строг режим. Убийството стана през лятото на м.г. в Ставболейски. Тогава Гергана умъртвила дъщеря си на годинка и я захвърлила в двора на Заглушителната станция.

Мъж успя да улови и открадне див кон в село Нановица

https://www.24chasa.bg/region/article/6783390

Мъж успя да улови и открадне див кон в село НановицаМомчилградски ром успя да улови и да открадне див кон от породата "Тарпан" в района на село Нановица. Сигналът за изчезналото животно било подадено в полицията от 50-годишен отговорник по проект „Дива природа“, по който в Източните Родопи се развъждат на свобода дивите коне. При организираните издирвателни действия полицаите стигнали до 32-годишен

270 участници в конкурса за есе "Защо искам да живея на село"

https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/2018/03/27/3153420_270_uchastnici_v_konkursa_za_ese_zashto_iskam_da/?ref=rss


270 есета бяха получени в конкурса за есе "Защо искам да живея на село", организиран от "Икономедиа". Победителите и техните есета ще бъдат публикувани в петък, 30 март 2018 г., на https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/, както и на сайта https://www.karieri.bg/ и неговите бюлетини.<br /><br />От понеделник, 2 април 2018 г., Информационният портал на неправителствените организации в България https://www.ngobg.info/ започва публикуване на есетата на всички 12...

Европа симулира наслада от турския локум и шамар за Ердоган

https://www.vesti.bg/bulgaria/evropa-simulira-naslada-ot-turskiia-lokum-i-shamar-za-erdogan-6080709

Турските медии наблягат на готовността на Турция да работи с ЕС, а гръцките - за напрежението в Средиземно и Егейско море и за кипърската икономическа зона

Прокурор Гешев: Адвокатите по делото ”КТБ” го политизират

http://dnes.dir.bg/news/prokuror-advokati-podkrepa-bankite-26995772

Прокурорът по делото "КТБ" Иван Гешев обвини адвокатите на основния подсъдим Цветан Василев, че защитната им стратегия е да му придадат политически оттенък.

Руският посланик във Вашингтон: САЩ и Великобритания не харесват силна Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=371494

Аргументите, с които САЩ обосновават закриването на руското генерално консулство в Сиатъл, показват, че така нареченият "случай Скрипал" е само предлог за експулсирането на руски дипломати от САЩ. Това коментира посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов.

Намерете разликата? Къщата на Ердоган или на нашите политици, коя е по…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%8a%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd/

Президентът на Турция Реджеп Ердоган живее в малка двуетажна къща в Истанбул.Това забелязали група благоевградчани, които били на няколкодневна екскурзия в Турция.На нашенците им направило впечатление,че турският президент обитава скромна къща в сравнение с нашите политици. А с годините може да се каже,че Ердоган е доказан политик. От дома му на втория етаж се развявало и турското знаме.

С огромен интерес групата благоевградчани разгледала и къщата на собственика на футболния отбор Галатасарай.Тя също не била голяма и се намирала точно под моста на Босфора.

Благоевградчани не пропуснали да посетят и реставрираната българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул.След шест годишен ремонт, в края на миналата годината приключи окончателно цялостната реставрация и укрепване на българската църква, известна като Желязната църква.

Най-голямото впечатление, което направило на благоевградчани е,че
кафето в най високия небостъргач на Истанбул – Сапфир струва колкото в благоевградския МОЛ.

Материалът Намерете разликата? Къщата на Ердоган или на нашите политици, коя е по… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Въпреки натиска на ЕС, гръцки военни остават в затвор в Турция

http://clubz.bg/65918-vypreki_natiska_na_es_grycki_voenni_ostavat_v_zatvor_v_turciq

Турски прокурор отхвърли днес поредната жалба от двамата гръцки войници, задържани в турски затвор, след като преминаха границата на 2 март, съобщи гръцкото издание "Катимерини".

Съдът в Одрин реши, че двамата, обвинени в шпионаж и незаконно навлизане в страната, ще останат в затвора, въпреки натиска на Европейския съюз за освобождаването им. Военните бяха арестувани при навлизане във военна зона в северната турска провинция Одрин, която граничи с Гърция, съобщи турската агенция Доган нюз.

Адвокатите на двамата гръцки военнослужещи изискаха освобождаването им. След ареста им, двамата гръцки войници разказаха пред прокурорите, че са прекосили границата неволно, тъй като се изгубили в мъглата. Според турската държавна Анадолска агенция те са обвинени в "опит за военен шпионаж" и влизане в забранена военна зона. Твърди се, че са влезли на турска територия, проследявайки стъпки в снега, и заснели изображения на мобилните си телефони. Адвокатите им поискаха да бъдат освободени с мярка "домашен арест", но съдът отхвърли искането с мотива, че няма адреси, които да представят.

Арестът им изостри напрежението между Анкара и Атина, повишено и заради военният натиск на Турция в Егейско море заради проучванията за въглеводороди в изключителната икономическа зона на Кипър.

Продължителното задържане на гръцките военни бе тема и на срещата на високо равнище между ЕС и Турция във Варна на 26 март, когато председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск призоваха Анкара да освободи войниците преди гръцкия Великден (т.е. до 6-8 април). На пресконференцията след срещата президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че те са в ръцете на "независимият турски съд".

Междувременно на 16 март т.г. апелативен съд в Гърция отхвърли трето поред искане за екстрадицията на осемте турски военни, избягали от страната с хеликоптер след неуспелия опит за преврат. Случаят с военнослужещите, които Турция смята за "предатели" и "заговорници", обтегна още повече двустранните отношения.

На срещата във Варна Ердоган отказа да коментира въпроси, свързани с Гърция, като отбеляза само, че кипърските турци трябва да имат еднакви права, когато става въпрос за експлоатацията на въглеводороди в Източното Средиземноморие. Туск и Юнкер призоваха Анкара да подобри отношенията си с Кипър и Гърция и да спре с нарушенията в Източното Средиземноморие.

Бразилия с лек аванс от „ЕВРОФУТБОЛ“ за срещата с Германия довечера

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1571161.html

/КРОСС/ Националните отбори на Германия и Бразилия се изправят един срещу друг в оспорвана битка тази вечер. Двете големи футболни държави се срещат в Берлин за първи път след забележителния полуфинал на Световното първенство по футбол през 2014 г. в Бело Оризонте, на който европейският тим разгроми съперника си със зашеметяващото 7:1. Въпреки че германците са домакини на предстоящия сблъсък, амбицията на бразилските национали да излекуват репутацията си след позорната загуба през 2014 г. им дава леко предимство, което „Еврофутбол" оценява на 2.43 срещу 2.51 за спечелване на мача. Разгледайте останалите над 105 предложения за срещата тук. В сайта на „Еврофутбол" вижте и други възможности за интересни срещи в идните дни: Русия - Франция тук                                                    Сингъл, Live, ТОП „1"- 5.55 „Х"- 3.74 „2"- 1

41 бойци на ПКК са били убити при въздушна операция на Турция в Северен Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783361

41 бойци на ПКК са били убити при въздушна операция на Турция в Северен Ирак Четирийсет и един бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) са били "неутрализирани" при въздушна операция в Северен Ирак, съобщи днес турската армия, цитирана от "Хюриет дейли нюз" В съобщението се уточнява, че операцията е била извършена на 22 март. Членовете на ПКК подготвяли нападение срещу турските сили, информира още армията.

Вълчев: Голямо предизвикателство е да привлечем повече млади учители

https://www.actualno.com/education/vylchev-goljamo-predizvikatelstvo-e-da-privlechem-poveche-mladi-uchiteli-news_666670.html

Имаме голямо предизвикателство с това да привлечем повече млади учители. Процентът на младите учители до 35 години към момента е около 8%. Важното е да поддържаме учителските заплати над средната заплата за страната. Това заяви пред журналисти министърът на образованието Красимир Вълчев. Вълчев уточни, че освен мерките, които се взимат към момента за привличане на млади кадри, като допълнителни стипендии, увеличаване на приема в професионалните направления, свързани с придобиване на педагогичес

Иван Портних награди отличници на НАСА

http://budnavarna.bg/32191-ivan-portnih-nagradi-otlichnitsi-na-nasa/

С почетни плакети кметът на Варна Иван Портних отличи 14-те ученика, които спечелиха отличия на НАСА, и техния преподавател и вдъхновител  доц. д-р Веселка Радева, старши преподавател в Астрономическата обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ и ВВМУ „Никола Вапцаров“. Младежите участваха в конкурс за проектиране на космически колонии, организиран от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).  „Щастлив съм, че отново имам повод да споделя своето уважение към отличните постижения на ученици от Варна в състезания на НАСА! Стана традиция проектите на млади варненци да бъдат в световната топ листа на международната организация“, каза кметът. Той припомни, че и през 2014 и през 2017 г. варненски отбори спечелиха наградите. „Това доказва, че Варна вече категорично е незаобиколим фактор в космическите състезания“, допълни Иван Портних. Той изрази благодарност на всички учители, които са били част от подготовката на младите учени, както и на доц. Веселка Радева, ръководител на младежките проекти.

 

В първия отбор отличници са Михаил Савин, Алиса Воробьова, Симона Русев,   Юлия Димитрова, Александър Йорданов, Янислав Йорданов,  Ивайло Георгиев и  Калоян Липчев- ученици от 11 клас в Частната гимназия по Информационни технологии „Антоан Дьо Сент Екзюпери“. „Нашият проект „Deep Space“ представлява космическа колония, с която искаме да започнем първата крачка на човечеството да се изсели изцяло в Космоса. Тя ще се намира в границите на Слънчевата система, а в нея ще има около 120 000 души“, разказа Михаил Савин. Във втория отличен отбор са  Иво Песев, Александър Георгиев, Златан Златанов,  Даниел Петров и Симеон Гачев – учениците от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“, първенци в категория 12 клас. „Проектът ни „UniSpace“ има за цел разрешаване на два основни проблема за човечеството – пренаселеността и фактът, че много трудно можем да изхранваме постоянно увеличаващият се брой хора. За целта ние създадохме 16 000 колонии в ниска Земна орбита, във всяка от които живеят до 180 000 души. Ще качим Земята в Космоса. Друг важен проблем е свързан с непрестанно развиващия се изкуствен интелект в днешни дни. Ние не знаем до какво ще доведе това и какви ще са последствията за хората. Затова разглеждаме няколко сценария и анализираме до най-големи детайли този проблем“, обясни Иво Песев.

 

Награда получи и Катерина Саматовна от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, спечелила второ място в международното състезание на НАСА, категория 10-ти клас, за проекта си „Кибела“. „Това е орбитална станция със собствена орбита, променяща се в рамките на период от 1 година, в зависимост от разположението на планетите. Задвижвана е от йонни двигатели, чиято енергия получаваме от подобрен реактор за термоядрен синтез. Това е бизнес проект с изследователска насоченост и цели максимално разучаване на космическите обекти“, разказа десетокласничката.

 

Доц. д-р Веселка Радева сподели, че следващият етап от състезанието ще бъде в Лос Анжелис. „Младите хора имат много сериозна задача да представят България на конференцията за международно космическо развитие“, обясни тя. За целта са нужни общо около 40 000 лв., които трябва да бъдат осигурени до края на месец април, като община Варна ще се включи с подкрепа.

Материалът Иван Портних награди отличници на НАСА е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Тръмп отрича да е имал връзка с порноактрисата Сторми Даниълс

http://www.mediapool.bg/tramp-otricha-da-e-imal-vrazka-s-pornoaktrisata-stormi-danials-news277249.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опровергава "силно и ясно" твърденията за негова връзка с порноактрисата Сторми Даниълс, заяви говорителят на Белия дом Радж Шах, предаде Франс прес.   "Казвам, че президентът отрича твърдо, ясно и с постоянство тези твърдения", заяви говорителят.   Запитан за обвиненията за нарушаване на закона на финансиране на политическите кампании, за да бъде купено мълчанието на актрисата, говорителят на Белия дом каза: "Белият дом няма за какво да се упреква".   Същевременно телевизия Си Би Ес, каза, че нейното предаване "60 минути", в което е било интервюто със Сторми Даниълс е привлякло рекордно висока аудитория.   Предаването в което порноактрисата говори за предполагаема сексуална среща с Тръмп преди 12 години и за последиците от нея, е било гледано от 22 милиона зрители. Това е най-голямата аудитория за последните десет години. 

Весела Петрова: Представихме ”Бяла книга за свободата на медиите” и проблемите започнаха

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/vesela-petrova-predstavihme-biala-kniga-svobodata-mediite-problemite-zapochnaha.html

Весела Петрова бе отстранена като продуцент на предаването „Денят започва с култура“ на БНТ, след като екипът протестира срещу опита на програмния директор Емил Кошлуков да им оказва натиск. В интервю за вестник „Сега“ Петрова казва, че проблемите са започнали от това, че предаването е представило „Бяла книга за свободата на медиите“, изготвена от Съюза на издателите в България.

3 години при строг режим! Осъдиха 21-годишен петричанин, отмъкнал златен синджир от врата на гъркиня

http://www.struma.com/krimi/3-godini-pri-strog-rejim-osudiha-21-godishen-petrichanin-otmuknal-zlaten_132189/

Районният съд в Петрич наказа строго 21-годишен мъж от града.

На 21.10.2017г. около 12.30 часа в градинката под магазин „Билла“ в Петрич, Костадин Б. е отнел златен синджир с тегло 9 грама на стойност 336 лева от врата на 79 годишна гръцка гражданка. За целта Костадин употребил сила, изразяваща се в дърпане с ръка на златния синджир от врата на пострадалата гъркиня.

На база извършеното престъпление подсъдимият Костадин сключи споразумение със съда и получи присъда...

Продължава

Изпадналите в личен фалит да получават социални помощи, предвижда законопроект на омбудсмана

https://offnews.bg//politika/izpadnalite-v-lichen-falit-da-poluchavat-sotcialni-pomoshti-predvizhd-677531.html

82% от експертите и широката общественост подкрепят въвеждане на закон за несъстоятелност на физическите лица, който да регулира взаимоотношенията между длъжник и кредитор по взаимоизгодна, справедлива и създаваща възможности за преодоляване на ситуацията процедура.

Това показват резултатите от национално представително проучване в страната, проведено от социологическата агенция Глобал Метрикс. Проучването беше представено на конференция в Представителството на Европейската комисия в България, в която участваха още омбудсманът Мая Манолова и Биляна Гяурова от Българския институт за правни инициативи.

20% от интервюираните са съгласни с предложението на лица, които са изпаднали в личен фалит, да бъдат предоставяни социални помощи, докато подобрят ситуацията си. Едва 12% от анкетираните подкрепят идеята да бъде опростен дългът на длъжника, който не може да го изплати с наличното имущество.

На форума омбудсманът Мая Манолова представи законопроект за несъстоятелност на физически лица. Тя отбеляза, че България е единствената страна в Европа, в която все още няма приет такъв закон.

Целите на законопроекта са справедливо споделяне на тежестта от свръхзадължеността между кредиторите и длъжника - физическо лице, какт и преодоляване на свръхзадълженост чрез частично опрощаване на задълженията.

Според законопроекта процедурата по несъстоятелност ще се развива пред съда, като тя ще бъде колективна - ще предоставя възможност за участие на всички кредитори на длъжника, независимо от произхода на задълженията.

Задължителени принципи на процедурата по несъстоятелност ще бъдат публичността, както и баланс между интересите на длъжника и кредиторите.

В обхвата на процедурата влизат физическите лица - потребители и предприемачи. Предвижда се изискване за уседналност, като процедурата ще може да се ползва само от граждани на България или друга държава членка на ЕС, които са се установили у нас за срок по-дълъг от 6 месеца или лица, получили разрешение за постоянно пребиваване в страната.

Добросъвестността на физическото лице също ще оказва роля в процедурата по несъстоятелност. Критерии за добросъвестност са например длъжникът да не се е поставил в умишлено в състояние на свръхзадълженост, както и да не е съден за злоупотреби с доверие, за престъпление срешу кредиторите или финансовата, данъчната или осигурителната системи.

Процедурата по несъстоятелност на физическото лице няма да бъде прилагана, ако задълженията на длъжника не надвишават 5 минимални работни заплати.

Комисионите на застрахователните брокери достигнаха 208 млн. лв. през 2017 г.

http://econ.bg/Новини/Комисионите-на-застрахователните-брокери-достигнаха-208-млн-лв-през-2017-г-_l.a_i.759648_at.1.html

Приходите от комисиони на застрахователните брокери през 2017 г. възлизат на 208 002 хил. лв. (186 927 хил. лв. към 31.12.2016 г. или една година...

Мъж се натъкна на сърна в софийския квартал Бояна, спасил я от бездомни кучета

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783340

Мъж се натъкна на сърна в софийския квартал Бояна, спасил я от бездомни кучетаМъж се натъкнал на сърна в столицата и я спасил от 3 бездомни кучена. Двукопитното горско животно било ранено и се намирало в кв. Бояна. "Трябваше ми време да ги изгоня, защото бяха доста агресивни", разказва Цветелин Иванов, цитиран от "Дарик". Той забелязал, че сърната не е в добро състояние и веднага сигнализирал 112.

Корнелия Нинова иска стенограмата от разговора Борисов - Ердоган

http://clubz.bg/65917-korneliq_ninova_iska_stenogramata_ot_razgovora_borisov_erdogan

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в Пазарджик, че срещата между ЕС и Турция във Варна вчера не е нещо изключително. Тя обаче настоя да получи стенограма от разговорите между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган. Нинова посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след проведената среща.

"Нито по спора с Гърция, нито по отношение конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаването на визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък. В тази връзка продължаваме да поставяме въпросите за българския национален интерес. Позицията - България е домакин на среща между две страни Европа и Турция - ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС", подчерта Нинова.

Тя каза, че не е ясно какво е отговорил Ердоган на въпроса за душевните граници на Турция, които включват и Кърджали.

"Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България", попита Нинова.

По отношение на въпроса с тракийските бежанци, Нинова посочи, че това не е въпрос на двустранни отношения, а към него има и европейси ангажименти.

"В срещата във Варна няма нищо изключително – през последните три години са проведени 12 подобни', каза още Нинова.

Тя обърна внимание, че само за 2017 г. има 6 различни срещи.

Изгорелият търговски център в Русия не е бил застрахован

http://dnes.dir.bg/news/zastrahovy-26995770

Търговският център, който изгоря и в пожара загинаха повече от 67 души, от които над 40 деца не е бил застрахован.

След срещата: Казано е всичко, но нищо не е постигнато

http://dnes.dir.bg/news/es-varna-turtzia-sreshta-evropredsedatelstvoto-2018-kazano-vsiko-nishto-postignato-26995559

След историческата среща във Варна на дипломатически език може да се обобщи казано е всичко, но нищо не е постигнато.

Open Mind - нещо различно

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6783352

Open Mind - нещо различноСкулптурът Джонсън Цанг отдавна се опитва да прекрачи границата на реализма, но с последната си колекция Open Mind определено успява. В нея той извайва човешки лица, обединявайки ги с жестове на ръцете и дори случки от ежедневието. Целта му е да предаде едно малко по-различно послание - за отваряне на сетивата, душата и сърцето.

Само 12 години затвор за 18-годишната Гергана, задушила детето си с чорап

http://www.struma.com/sinya-lampa/samo-12-godini-zatvor-za-18-godishnata-gergana-zadushila-deteto-si_132188/

12 години затвор получи днес от съда в Пловдив Гергана Благоева от град Стамболийски. 18-годишната майка е призната за виновна в убийството на 2-годишната си дъщеричка Анка, извършено по особено мъчителен начин. БЛИЦ припомня, че телцето на невръстното дете беше открито в парка на града от случаен минувач. По-късно майката ще обясни, че малката плачела и повръщала, за това и била напъхала чорап в устата, за да спре.

Днес Гергана се призна за виновна, каза, че съжалява за...

Продължава

Янка Такева: След осем години ще се пенсионират 39 000 учители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783345

Янка Такева: След осем години ще 
се пенсионират 39 000 учителиВ българската образователна система днес работят 93 000 учители, като 85 000 от тях имат магистърска степен. 24 процента от българските учители имат висока квалификационна степен, а 12 процента от тях имат второ висше образование - тези данни представи председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева на международната

„Практикер“ удвои асортимента, служителите и продажбите за 3 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783348

„Практикер“ удвои асортимента, служителите и продажбите за 3 годиниНапълно обновеният столичен хипермаркет „Практикер“ в „Люлин” отваря врати в четвъртък За изминалите три години, откакто българската компания „Видеолукс Холдинг“ придоби целия бизнес на немската верига за дома и градината в България, „Практикер“ бележи сериозен ръст в продажбите и се превръща в пазарен лидер в сектора, като удвоява оборота си.

Присъединяването към ЕС е най-важното за турските медии от срещата във Варна

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/27/3153415_prisuediniavaneto_kum_es_e_nai-vajnoto_za_turskite/?ref=rss


Разширяване на Европейския съюз, което не включва Турция, ще е "груба грешка" - така Анадолската информационна агенция отрази срещата, а информацията ѝ бе препечатана от проправителствения в. "Йени шафак" и доскоро опозиционния "Хюриет".<br /><br />"Би било груба грешка за Европа, която претендира, че е глобална сила, да изтласка Турция извън политиката си за разширяване", казал той по време на пресконференцията.<br /><br />В...

България прибира посланика от Москва. За "консултации"

http://clubz.bg/65916-bylgariq_pribira_poslanika_ot_moskva_za_konsultacii

Бойко Коцев. Снимка Клуб Z

"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев. Двамата са обсъдили случая "Скрипал", както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност. Премиерът Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство."

Това гласи кратко съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. 

Самият Борисов заяви неотдавна, че България няма достатъчно доказателства за вина на Москва по случая с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Оттогава обаче вече 17 държави от ЕС последваха примера на Великобритания и отпратиха руски дипломати у дома. Че България няма да предприема таква мярка бе обявено и от Министерството на външните работи преди ден, а днес бе повторено от вицепремиера Екатерина Захариева.

Очаква се посланикът ни в Москва Бойко Коцев скоро да бъде заменен от секретаря по външна политика на президента Румен Радев - Атанас Кръстин. За това са се договорили премиерът Борисов и държавният глава. Издаден указ обаче засега няма.

Варненци почетоха жертвите от Кемерово с цветя и играчки пред Руското консулство

http://www.moreto.net/novini.php?n=371493

Плюшена играчка, цветя и свещи са оставили граждани пред входа на Руското консулство във Варна, видя репортер на Moreto.net. Спонтанният жест е в памет на жертвите на пожара, избухнал в неделя в търговски център в сибирския град Кемерово.

Изправят Facebook измамника от Кочериново, Спас Василев, пред съда

http://www.struma.com/krimi/izpravyat-facebook-izmamnika-ot-kocherinovo-spas-vasilev-pred-suda_132187/

Прокуратурата внесе обвинителен акт в Софийския районен съд

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт в Софийския районен съд срещу Спас Василев от Кочериново, представял се в социалните мрежи като Александър Николов, за две измами със самолетни билети, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Василев е заблудил мъж и жена, която била негова бивша учителка, че ще им осигури по-евтини самолетни билети. След като превели част от поисканата сума, лицата не успели да се свържат с Василев и да открият самолетните си резервации.

В...

Продължава

Турската преса: От "изпит за искреността на ЕС" до "пролетен климат във Варна"

http://www.mediapool.bg/turskata-presa-ot-izpit-za-iskrenostta-na-es-do-proleten-klimat-vav-varna-news277248.html

Под заглавие "Изпит за искреността на ЕС" проправителственият турски в. "Стар" съобщава за вчерашната среща във Варна, чийто домакин бе министър-председателят Бойко Борисов, на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск.   Вестникът посочва, че Ердоган е изложил в писмен вид очакванията си към ЕС. В изявление след разговорите турският държавен глава е поискал незабавни стъпки по въпроса за визовата либерализация, настоял е ЕС да се държи справедливо по въпроса за Кипър и да изпълни обещанията си във връзка с финансовата помощ за бежанците, изразил е очакването на турската страна за подкрепа в борбата с тероризма, резюмира "Стар".   "Единствената цел е членството в ЕС", пише по темата и в. "Миллиет". "На срещата на върха между Турция и ЕС бе взето решение за продължаване на диалога. До няколко месеца срещата ще се повтори", посочва в подзаглавие изданието, цитирано от БТА.   "Нека заедно изградим силна Европа", гласи заглавието на в. "Сабах", който посочва, че президентът Ердоган е "протегнал приятелска ръка" на ЕС. Вестникът публикува снимка, на която четиримата лидери се държат за ръце и отбелязва, че "ръка за ръка те са изпратили послание за единство".   "Всички сме съгласни, че диалогът трябва да продължи", заявил Туск, а Юнкер на свой ред казал: "Гарант съм, че преговорите ще продължат", пише още "Сабах".   "Послание от Ердоган към ЕС: Очакваме силна подкрепа" - това заглавие е подбрал по темата днес в. "Хабертюрк". Според изданието акцентът, поставен на срещата във Варна, е бил за продължаване по пътя към пълноправно членство на Турция и за "заедност".   В. "Ватан" изтъква, че срещата във Варна се е състояла след двугодишно прекъсване.    "Елате и нека всички заедно построим една благоденстваща Европа", призовал турският лидер, предупреждавайки същевременно, че би било "ужасна грешка" Турция да бъде оставена извън блока.         Вестник "Карар" пише за "пролетен климат" във Варна, визирайки атмосферата на разговорите. "Джумхуриет" определя като "критична" по значимост срещата във Варна и пише за "труден изпит между ЕС и Турция". "Биргюн" пък окачествява срещата като "напрегната", уточнявайки, че на масата са били поставени много теми - от кризата около кипърските сондажи по оста Анкара-Атина-Никозия до споразумението за мигрантите, от визовата либерализация до митническия съюз, от ускоряването на финансовата помощ за сирийците до нарушенията на човешките права и извънредното положение в Турция.   "Първата препирня дойде още преди срещата и бе между членката на ЕС Австрия и Турция", уточнява вестникът, цитирайки думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, който поиска преговорите на Турция с ЕС да бъдат прекратени.   Срещата е широко отразена и в гръцките медии, но очаквано гледната точка е коренно различна. Отношенията между двете страни са силно обтегнати, след като Анкара задържа двама гръцки войници.    "Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна", гласи челно заглавие на Нюз.ин по повод срещата на Ердоган с двамата европейски лидери в морската ни столица.   Изданието допуска, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили" думи да поставят пред Ердоган всички критични открити въпроси в евро-турските отношения и са поискали от него да заеме позиция.            "Ултиматум на Ердоган: освободи двамата гръцки военни до Великден", пише в друго заглавие Нюз.ин.    Според сайта във Варна Туск и Юнкер са настояли Турция да прекрати незаконните действия в Егейско море и в кипърската икономическа зона, скастрили са я за поведението й в Африн и са поставили въпроса за освобождаване до Великден на двамата гръцки военнослужещи, задържани от турските власти.   "За европейска намеса пред Ердоган във връзка с освобождаването на двамата гръцки военни" пише и в."Катимерини", а в. "Нафтемборики", подчертава, че от Варна ЕС е призовал Турция да прекрати действията си, които подкопават добросъседските отношения в Егейско море и Източното Средиземноморие.   "Казахме всичко на Ердоган, но...отговор от него не получихме", извежда думите на Доналд Туск в. "Та неа". Според всекидневника Туск казал пред журналисти след разговорите, че "по отношентие на конкретни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис".   В. "Вима" цитира безпокойството, изразено от Туск от действията на Турция в Егейско море и Източното Средиземноморие. Той казал, че "тези действия на Турция подкопават правовата държава" и добавил, че е необходимо Турция да подобри отношенията си с Гърция и Кипър.   "Европейски шамар за Ердоган" - така в. "Контранюз" оценява срещата във Варна, като изтъква, че на нея турският президент е получил "плесница" от тях за действията си по отношение на кипърската икономическа зона, в Егейско море и спрямо държаните от турските власти двама гръцки военни.   В отговор Ердоган казал, че "би било грешка Турлция да бъде изолирана". Той потвърдил, че "Турция спазва фундаменталните човешки права" и дори добавил, че "това ставало ясно от фактите, свързани с опита за преврат". Ердоган обявил, че "операциите на Турция срещу терористите ще продължат".    Явно притеснен от критиката по въпроса за икономическата зона в Кипър и пречките, които Анкара поставя във връзка с нея, турският президент предупредил, че "ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, тъй като е значим партньор от стратегическо значение за ЕС".   Ердоган побързал дори да добави: "Ако ЕС не престане да е особено критичен, ние не бихме могли да подобрим нашите отношения". Турският държавен глава дори поискал от страните на ЕС "да действат справедливо", посочвайки, че "газовите сондажи в Кипър трябва да бъдат извършвани при спазване на международното право", пише в заключение "Контранюз".    

"Не вярвайте на Ердоган, че Турция продължава да гледа към ЕС"

http://clubz.bg/65915-ne_vqrvajte_na_erdogan_che_turciq_prodyljava_da_gleda_kym_es

Единственото нещо, за което Анкара и Европа се съгласяват тези дни, е това, че между тях липсва съгласие по много неща, пише днес влиятелният американски сайт "Политико" в коментар за вчерашната среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна, съобщава БТА.

От разграждането на турските демократични институции, последвало проваления опит за свалянето на Ердоган през 2016 г., до неотдавнашното нападение срещу кюрдските сили в Сирия, лидерите на ЕС се безпокоят, че Анкара се е превърнала по-скоро в дългосрочен проблем вместо партньор, отбелязва сайтът. 

Въпреки това двете страни са свързани с взаимна зависимост, от която не могат да избягат. Европа се нуждае от Турция заради сключеното преди две години споразумение, което сне миграционния натиск върху ЕС. Във време, когато популисти от Палермо до Стокхолм трупат популярност по бежанския въпрос, европейските лидери и особено Ангела Меркел в Германия искат Брюксел да прави всичко възможно, за да запази това споразумение, пише авторът.

А въпреки пламенната риторика на Ердоган срещу Европа и обвиненията му, че Германия и други страни подслоняват терористи, Ердоган е наясно, че Турция е почти изцяло зависима от ЕС, за да не затъне турската икономика, подчертава "Политико". Припомня се, че около половината от турския износ е за ЕС, а на Евросъюза се падат и две трети от външните инвестиции в страната. 

"Икономиката е най-уязвимото място на Ердоган. Никой не може да замени Европа и той знае това", казва експертът по Турция от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус" Фади Хакура, цитиран от сайта. Това обяснява защо Ердоган така охотно прие да участва във вчерашната среща. 

Систематичните атаки на Ердоган срещу турската правосъдна система и репресиите му срещу гражданското общество водят дотам, че Европа не желае да обсъжда дори промени в митническия съюз с Анкара, камо ли да вдъхне нов живот отлежаващата вече 55 г. нейна кандидатура за членство в ЕС. Евролидерите дори не пожелаха мероприятието във Варна да се нарича съмит, а само "лидерска среща", добавя сайтът. 

Ердоган обаче като че ли успя да получи онова, което очакваше от това упражнение. Преди да отпътува за България, той заяви, че "членството в ЕС остава нашата стратегическа цел".

Подобни изявления, които са напълно несъвместими с действията на Анкара през последните години, имат за цел да вдъхнат на турските елити и на финансовите пазари глътка надежда, че въпреки последните бъркотии страната остава свързана със Запада. "Не вярвайте обаче на това", пише американският сайт.

"Това бе едно показно упражнение, което не е в състояние да реши фундаменталните различия в отношенията между Турция и ЕС", заключава Хакура, цитиран от "Политико".

Путин пристигна в Кемерово, почете паметта на загиналите в пожара (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783303

Путин пристигна в Кемерово, почете паметта на загиналите в пожара (Снимки)Президентът на Русия Владимир Путин пристигна в Кемерово, където вчера повече от 60 души загинаха  при пожар в търговски център "Зимна вишна", предава kremlin.ru. Държавният глава почета паметта на жертвите на инцидента, като положи цветя близо до горелия вчера мол. Загиналите деца при инцидента са 41, а 15 души все още са в болница след пожара.

Обучават за сезонни работници 393 безработни варненци

https://www.24chasa.bg/region/article/6783307

Обучават за сезонни работници 393 безработни варненци
393 безработни варненци започва квалификационни курсове за сезонни работници към бюрото по труда в морската столица. Първите групи по проектите на социалните партньори, включени в Националния план за действие по заетостта през 2018 г. трябва да приключат обучението си до средата на април. Курсовете са организирани в зависимост от търсенето на

50 години по-късно: Две версии за смъртта на Юрий Гагарин

http://www.barometar.net/90680/

Официално Юрий Гагарин намира смъртта си в самолета, опитвайки се избегне метеорологичен балон, но и след 50 години гибелта на първия човек, летял в Космоса, остава държавна тайна, забулена в мистерия. На 27 март 1968 г. сутринта Юрий Гагарин се подготвя за рутинен тренировъчен полет със своя самолет МиГ-15 на летище „Чкаловски“ близо до Москва, […]

Покъртително! Жена с 11-годишното си дете се заби с бясна скорост в бетонна мантинела

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%80%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81-11-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%82/

Жена и 11-годишно дете са в болница след тежка катастрофа на пътя Асеновград – Пловдив. Сигналът за катастрофата е подаден рано тази сутрин на телефон 112.

Джипът се ударил в бетонна мантинела на изхода на Асеновград в посока Пловдив, като от удара двигателят на луксозния автомобил е прелетял близо 50 метра. Части от колата са разпръснати на всички посоки в радиус от 30-40 метра.

Служители от близката бензиностанция твърдят, че автомобилът се е движил поне със 150 км/ч. Състоянието на жената е по-тежко, съобщава бтв новините.бг.

На място е направен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Причините за катастрофата се изясняват.

Материалът Покъртително! Жена с 11-годишното си дете се заби с бясна скорост в бетонна мантинела е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Стивън Спилбърг ще продуцира минисериал с Хавиер Бардем

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6783299

Стивън Спилбърг ще продуцира минисериал 
с Хавиер БардемИзвестният режисьор Стивън Спилбърг ще продуцира за стрийминг платформата на "Амазон" минисериал за конкистадора Ернан Кортес с испанския актьор и носител на "Оскар" Хавиер Бардем в главната роля, предаде Франс прес, цитиран от БТА.  Сценарият за четиричасовия минисериал, озаглавен "Кортес", е написан през 60-те години на миналия век от

13-годишен стреля с въздушна пушка по фургон с работници в Казанлък

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783298

13-годишен стреля с въздушна пушка по фургон с работници в КазанлъкДете стреля с въздушна пушка тази сутрин от тераса на апартамент в Казанлък по строителен фургон с петима работници, предаде Би Ти Ви. По чудо няма пострадали и жертви. Действието се разиграва на четвъртия етаж на жилищна кооперация, до която има строителен обект. Сутринта на тел. 112 постъпва сигнал за произведени изстрели.

ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги издаде удостоверение за зелена енергия на Платинум Бизнес Център

http://www.cross.bg/energiya-energo-pro-energiiini-1571160.html

/КРОСС/ Още една българска компания се снабдява с екологично чиста енергия, доста-вяна от ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги. Енергийният търговец връчи удостове-рение за зелена енергия на управителя на Платинум Бизнес Център, г-н Росен Русев. С него ЕНЕРГО-ПРО гарантира, че елитната бизнес сграда, разположена в сърцето на София, функционира със 100 % енергия, добита от възобновяеми енергийни източници. „С решението за закупуване на екологично чиста енергия, нашата компания из-разява ангажимента си към опазване на околната среда и осигуряване на ком-форт за наемателите в Платинум Бизнес Център. Изборът ни да използваме из-цяло възобновяема електрическа енергия е провокиран от желанието ни за под-държане на екологичното равновесие и е още една стъпка за постигане на усто-йчиво развитие на заобикалящия ни свят", заяви г-н Русев. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги стартира инициативата за връчване на удосто-верения за зелена енергия преди 2 години и беше първата търговска компания в енергийния сектор, която издава такъв тип документ. Удостоверенията за 100% енергия от възобновяеми източници се базират на съществуващи Гаранции за произход, издадени от Агенция за устойчиво енергийно развитие, които са собс-твеност на ЕНЕРГО-ПРО Енергийни Услуги. От 2016 година досега водещият енергиен търговец е връчил десетки удостове-рения и е зачислил хиляди гаранции за произход на доставяната електроенер-гия

Ще вкарват второ ЕГН в личните ни карти?

http://budnavarna.bg/32189-shte-vkarvat-vtoro-egn-v-lichnite-ni-karti/

Единният граждански номер (ЕГН) и системата ЕСГРАОН ще действат поне още от 10 години у нас, прогнозират експертите. В този период ЕГН-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори.

Преди дни телевизионно разследване показа нагледно как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри след рождените дати на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Валентин Радев.

Начинът за защита е все по-малко ЕГН-то да се ползва самостоятелно за идентификация или достъп до база данни. Тоест – ще се разработват системи, в които то винаги да е в комбинация с други данни – номер на лична карта, адрес. По екзотичните предложения са сред тях да попадат и цвят на очите, година на дипломиране, размер на обувките и т.н.

Електронен идентификатор, който осигурява достъп до база данни в интернет, ще се монтира в новите ни лични карти. Това е една от идеите, които ще се гледат във вторник в Министерския съвет при обсъждането на проектите за защита на личните данни.

Най-късно до няколко месеца МВР трябва да обяви търг за нова система за документи за самоличност. В бъдещите лични карти трябва да има чип, какъвто се слага от близо 10 години в международните паспорти. Предвижда се чипът да съдържа три компонента. Първият са биометричните данни – снимка и пръстов отпечатък. Вторият е електронния идентификатор – наричан от спецовете е-ЕГН, а третият – електронен подпис.

При подаване на заявлението човек ще има право да се откаже от биометрични данни и е-ЕГН, а за електронния подпис трябва заяви изрично, че желае. Предвижда се с електронния подпис занапред да може да се гласува по интернет. Към момента не е изяснено за какъв срок и на каква цена ще се получава е-подписа. Самият чип ще струва 1 евро или 2 лева.

Електронният идентификатор няма да замени сега съществуващото ЕГН, нито системата ЕСГРАОН. Той ще дава само достъп до данните за здравните или социалните служби, НАП, КАТ или областни и общински администрации, като постепенно кръгът ще се разширява. В същото време ще останат справките и услугите на гише с хартиени документи, защото се смята, че поне няколко години ще бъдат нужни на гражданите, за да свикнат с новия начин за контакт с чиновниците.

Бъдещото е-ЕГН ще се въвежда по безконтактен път, но ще изисква и въвеждането на ПИН-код, както и сега действат банковите карти. Целта е да с ограничи възможността кодът да се чете или въвежда от разстояние. При загуба на личната карта, той ще бъде анулиран във всички системи, до които има достъп по мрежата.

Според експертите със съществуването на новото е-ЕГН ще се наложи да бъдат взети няколко важни решения – ще може ли то да се използва и от всички фирми, които имат права като администратори на лични данни, как то ще се съчетае с проектите за електронна здравна карта, със сега съществуващите здравни картони и рецептурни книжки и т.н., допълва изданието. Засега само е сигурно, че чипът с е-ЕГН-то ще се фалшифицира изключително трудно и ще затрудни максимално използването на чужда самоличност при достъп през интернет до различни бази данни.

Материалът Ще вкарват второ ЕГН в личните ни карти? е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Мъж спаси сърна от озверели кучета в кв. ”Бояна”

http://dnes.dir.bg/news/kucheta-bojana-sarna-dobrina-26995704

Поредна история за доброто и отношението към животните обикаля социалните мрежи. Този път главният герой е нея е ранена сърна.

Демонстранти блокираха пътищата в Каталуня в подкрепа на Пучдемон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783296

Демонстранти блокираха пътищата в Каталуня в подкрепа на ПучдемонДемонстранти, подкрепящи бившия председател на Женералитета на Каталуня Карлес Пучдемон, блокираха пътищата в региона в знак на протест срещу ареста в Германия на бившия им лидер, предава АФП. Регионалните транспортни власти съобщиха, че двата основни пътя за достъп до Барселона са били затворени, но по-късно блокадите им са били вдигнати.

Евгени Крусев: 39 млн. лв. ще отидат за кърпене на дупки в София

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/evgeni-krusev-39-mln-lv-shte-otidat-za-kyrpene-na-dupki-v-sofiia-258259/

Екипите вече работят по основните трасета, където има сериозни неравности в следствие на тежките зимни условия, заяви столичният заместник-кмет

Затворен е пътят Малко Търново - Царево заради свлачище

https://www.24chasa.bg/region/article/6783288

Затворен е пътят Малко Търново - Царево заради свлачище
Пътят Малко Търново- Царево е затворен за движение на моторни превозни средства заради свлачище. Информирана е Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, цитиран от БТА. Образувало се е свличане на земна и скална маса в участъка между моста в местността "Качул" и село Граматиково.

Кметът на Тетевен взе участие в граждански диалог под мотото "Дигиталното бъдеще на Европа"

https://www.actualno.com/lovech/kmetyt-na-teteven-vze-uchastie-v-grajdanski-dialog-pod-mototo-digitalnoto-bydeshte-na-evropa-news_666667.html

На 25 март в гр. Луковит се проведе първият граждански диалог на еврокомисаря по цифрова икономика и общество Мария Габриел. В него участваха министърът на образованието Красимир Вълчев, кметът на Луковит и символичен домакин Иван Грънчаров, народният представител Калин Василев, кметовете на Тетевен д-р Мадлена Бояджиева и Ловеч Корнелия Маринова, младежи от Луковит, областта и цялата страна. Актуалната тема за цифровите умения оформи дискусията. Мария Габриел подчерта, че навлизането на цифров

В света на плаща и кинжала

http://clubz.bg/65914-v_sveta_na_plashta_i_kinjala

Нареждайки най-голямото експулсиране на руски дипломати досега, САЩ и техните съюзници вдигнаха мизата в шпионския дуел Изток-Запад, датиращ от времето на Студената война, и хвърлиха светлина върху премълчаваната, но ширеща се практика в света на плаща и кинжала: изпращането на шпиони под дипломатическо прикритие. 

Числата, посочени в понеделник от високопоставени американски служители, са шокиращи: много повече от 100 руски шпиони се подвизават на американска земя, маскирани като дипломати. САЩ обявиха, че гонят 60, така че дори и след като те си отидат, ще останат още най-малко 40, които на воля ще шетат из Вашингтон и други големи американски градове под официалната закрила на външното министерство на тяхната страна. 

Тогава, ако те наистина са шпиони и САЩ знаят това, защо да не ги изгоним всичките? Отговорът, казват експертите, е, че шпионажът, макар и забулен в мрак, потенциално отблъскващ и често незаконен, е възприета международна практика. Всички страни шпионират и повечето, ако не всички, пращат шпиони в чужбина, маскирани като дипломати, включително и САЩ. 

"Посолствата и дипломатическите мисии от стотици и стотици години се използват за шпиониране на противниците в техните земи", каза пенсионираният полковник от армията Кристофър Коста - изпълнителен директор на Музея на международния шпионаж във Вашингтон.

Той добави, че дори когато шпионите бъдат разкрити, често е по-полезно те да бъдат дискретно следени, отколкото изгонвани.

"Същността на играта на котка и мишка в контрашпионажа е да се разбере с кого съответният агент е във връзка", обяснява Коста.

Има и друга причина САЩ да не прекаляват с изгонването на известните руски агенти, прикрепени към дипломатическите мисии: Америка също е в играта. Когато една страна гони представители на друга, очаква се и е прието наказаната страна да отвърне с реципрочни мерки. Когато през 2016 г. администрацията на Обама изгони 35 руски дипломати, Москва бързо изгони 35 американци. По подобен начин "зъб за зъб" този месец Великобритания изгони 23-ма руснаци, а Кремъл нареди на 23-ма британци да си ходят. 

Това означава, че колкото повече руски шпиони САЩ изгонят, толкова повече американски шпиони се очаква да изгони и Русия, каза Коста. 

Когато една страна праща шпиони в посолството си в приятелска страна, тя обикновено ги "обявява" - казва на страната домакин кои са те. Тези шпиони продължават да се водят за дипломати, но служат и като хора за връзка с разузнавателните служби на страната домакин, установявайки полезен дискретен канал. 

При страни с враждебни отношения, като САЩ и Русия, правителствата не си казват едно на друго кои са шпионите. Тогава тръгва високорискова игра за лов на шпиони. Всеки нов руски дипломат, аташиран към някоя мисия в САЩ, като посолството във Вашингтон, консулството в Сиатъл (което САЩ наредиха да бъде затворено), се проучва от ФБР и от други служители в контраразузнаването, каза Джон Шиндлър, бивш контраразузнавач и анализатор в Агенцията за национална сигурност. 

Някои могат бързо да бъдат идентифицирани възоснова на това къде са работили преди и на какви длъжности - налична стара информация, която е много по-лесно да бъде проследена в модерната епоха на Гугъл, Линкедин и ЛексисНексис. Някои длъжности в посолствата са особено подходящи да се заемат от шпиони, като например служители по сигурността, политически секретари и специалисти по комуникациите, които често са тайно ангажирани с електронно разузнаване - техническо събиране на т.нар. сигнална информация: прехващане на телефонни разговори или на електронни комуникации. 

"Ако от (наличната предишна информация) не може да се направи извод, тогава чакаш те (проучваните лица) да пристигнат в страната домакин и наблюдаваш какво правят - дали се срещат нелегално с хора, дали използват техника, за да избегнат да бъдат следени", каза Шиндлър. 

САЩ отдавна твърдят, че по принцип не използват някои длъжности като прикритие за агенти на разузнаването, като служители в Американската агенция за международно развитие и доброволци на Корпуса на мира. Смята се, че всяко допускане, че хора от тези служби може да са шпиони, би изложило на сериозни рискове истинските хуманитарни работници.

"Има джентълменски правила относно това и те съществуват отдавна", каза Шиндлър.

По време на Студената война някои столици по света си спечелиха репутация на места, които гъмжат от хиляди агенти, работещи за съперничещи си разузнавателни служби под дипломатическо прикритие. От Азия през Близкия изток до Европа, за такива шпионски гнезда бяха смятани градове като Атина, Банкок, Бейрут, Белград, Берлин, Кайро, Техеран и Виена, и шпионските игри в тях често се разиграваха открито пред нещо неподозиращите минувачи. 

След рухването на Съветския съюз тази дейност затихна, но никога не престана съвсем. Сега тя се връща, заредена с мъст. 

"Шпионската дейност днес е на същото ниво, ако не и по-високо, отколкото по време на Студената война, - каза Анджела Стент, професор от Дипломатическата школа на Джорджтаунския университет и бивш експерт по Русия от правителствения Национален съвет по разузнаване. - Налице е огромна степен на взаимно подозрение между разузнавателните служби, което никога не е изчезвало." 

Всъщност, едва миналата година Русия гневно се оплака, че смята много американски дипломати, изпратени в Москва и други градове в Русия, за шпиони. 

"Твърде много служители на ЦРУ и разузнавателния отдел на Пентагона, работещи под прикритието на американската дипломатическа мисия, се занимават с дейност, която никак не съответства на техния статут", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

...

Матю Лий и Джош Ледерман от Асошиейтед прес. Превод БТА. Заглавието е на Клуб Z.

Димитров излиза в почивка лошия старт на сезона

https://www.actualno.com/tennis/dimitrov-izliza-v-pochivka-loshija-start-na-sezona-news_666666.html

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще си вземе почивка след слабото начало на сезона и изненадващите загуби, които допусна в последните три турнира. Българинът се представи доста под своето ниво в Дубай, Индиън Уелс и Маями. Той изненадващо отпадна в неделя вечер от френския ветеран Жереми Шарди. На кортовете в Маями Григор отстъпи с 4:6,4:6 и пропусна златна възможност да атакува третото място в световната ранглиста. По време на мача Димитров допускаше огромно количество грешки и

Реал Мадрид продаде 76 000 билета само за 8 минути

http://www.moreto.net/novini.php?n=371492

"Реал" Мадрид продаде само за 8 минути всички билети за домакинския мач от 1/4-финалите на Шампионската лига срещу "Ювентус", съобщава "Марка", цитиран от bTV. Италианците ще бъдат подкрепяни на стадион "Сантяго Бернабеу" на 11 април от 4000 свои фенове, останалите 76 000 билета бяха изкупени в понеделник сутринта.

Разследват случая с бедстващите коне в Осоговската планина

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783284

Разследват случая с бедстващите коне в Осоговската планинаДосъдебно производство е започнато в РУ Кюстендил за причинена смърт и трайни увреждания на неустановен брой коне в Осоговската планина. Това съобщиха от полицията в Кюстендил. Зоополицаи и разследващи полицаи са предприели действия по изясняване на факти и обстоятелства за безспорно доказване на собствеността на животните,

Илиян Василев: Срам ме е от тези, които ме управляват

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/ilian-vasilev-sram-tezi-koito-upravliavat.html

Тази карта е присъда на управлението на Борисов и коалиция, ние не сме Европа, а Евразия. Отговорността е негова лична - след осем години на управление, днешните ръководители на страната и единадесет години членство в ЕС, и още повече в НАТО, правителството изпитва страх да се солидаризира с европейско решение - което не казва нищо друго, а че има граници за агресията на Русия и Европа ще и даде отпор.

Залятата с киселина - женена, с дете на 15 г. (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783271

Залятата с киселина - женена, с дете на 15 г. (Видео)36-годишната Ажда Ибрахимова е залятата с киселина снощи в София. Тя е женена, с дете на 15 г. Живее на метри от мястото, на което е залята с киселина, на бул "Ал. Стамболийски" в София. Собственик е на сладкарски цех, а била нападната близо до сладкарница, където

Близо 17 000 тона смесени отпадъци изхвърлиха асеновградчани за година

https://www.actualno.com/asenovgrad/blizo-17-000-tona-smeseni-otpadyci-izhvyrliha-asenovgradchani-za-godina-news_666665.html

Близо 17 000 тона смесени отпадъци от контейнери тип „бобър“ са събрани в Асеновград през 2017 г. Малко над 130 тона са извозените от системата за разделно събиране отпадъчни материали. Събраните опаковки, подлежащи на рециклиране, са повече от 37 тона. От тях получената хартия е близо 12 тона, пластмасата е около 6 тона, а стъклените материали са малко над 19 тона. На територията на Асеновград са разположени 239 съда за разделно събиране на отпадъците. Общината разполага с

Цветница в храма „Св. Иван Рилски“ в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2018/03/tzvetnitza/

На 1 април, неделя, от 10.30 часа, ще започне празничната Света литургия за Вход Господен в Иерусалим (Връбница, Цветница). После, от 1 часа следобед, ще има тържествен обяд с богата трапеза, музика и веселие.

Демонтират коледната украса от сградата на Община Варна

http://budnavarna.bg/32187-demontirat-kolednata-ukrasa-ot-sgradata-na-obshtina-varna/

снимка: Будна Варна

Демонтират коледната украса от сградата на Община Варна, научи BudnaVarna.bg.

Премахването на огромните светещи снежинки от фасадата се случва в края на март след пристигането на пролетта.

Всъщност това не е единствената сграда на институция, която дълго след празниците стои все още с украса. Впечатление прави и фасадата на Съдебната палата, която все още е покрита с коледни и новогодишни елементи.

Едва през миналия месец се случи и премахването на големите фигури от шадравана на „Независимост“.

Материалът Демонтират коледната украса от сградата на Община Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ЦСКА постави цена от 8 милиона евро на Каранга

https://offnews.bg//futbol/tcska-postavi-tcena-ot-8-miliona-evro-na-karanga-677534.html

ЦСКА ще иска сума от респектиращите 8 милиона евро за звездата на "червените" Фернандо Каранга, съобщава "България днес". Бразилецът по всяка вероятност ще бъде продаден през лятото, като интерес към него не липсва.

Кандидати за подписа на нападателя има както от Европа, така и от Азия. Каранга е следен внимателно от водещите отбори в Турция, от Бенфика, а според последните информации той е в полезрението и на френския гранд Марсилия.

Каранга има договорка с ръководството да бъде продаден през лятото, като големият въпрос е дали той ще остане в отбора поне за първите мачове в евротурнирите.

Контрактът на бразилеца с ЦСКА изтича през следващото лято и няма да бъде подновен, което прави продажбата му след края на настоящия сезон задължителна. "Червените" са наясно, че сега е моментът да вземат добра сума за него.

Със сигурност от клуба ще са на огромен плюс от него, тъй като преди една година той бе привлечен за символична сума от нискоразреден бразилски отбор.

Кристина Агилера - не сте я виждали такава (СНИМКИ)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kristina-agilera-ne-ste-ia-vizhdali-takava-snimki-6080708

Талантливата певица изненада почитателите си с нова фотосесия, на която е без грим

Фандъкова: Няма риск от наводнения, но продължаваме да следим нивата на язовирите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783266

Фандъкова: Няма риск от наводнения, но продължаваме да следим нивата на язовиритеНяма опасност от наводнения, но продължаваме да следим нивата на общинските язовири, а също и да получаваме информация за държавните язовири. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг за компютърно подпомаганото учение „Съвместни усилия“ във Военната академия „Г. С. Раковски“, предава „Фокус“.

Кристина Агилера - неразпознаваема на нови снимки

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kristina-agilera-nerazpoznavaema-na-novi-snimki-6080708

Талантливата певица изненада почитателите си с нова фотосесия, на която е без грим

Прокурор Гешев: Защитата иска да превърне делото КТБ в политическо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783248

Прокурор Гешев: Защитата иска да превърне делото КТБ в политическоЗащитниците на част от подсъдимите по делото за източване на над 2,5 млрд. лева от КТБ се опитват да придадат политически характер на процеса, отвърна прокурор Иван Гешев на тезата на адвокатите, че делото трябва да бъде прекратено и върнато от съда на прокуратурата заради нарушения. "Другата цел е да бъдат компрометирани свидетели", каза Гешев,

Вълчев: Средната учителска заплата ще е над 1500 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783264

Вълчев: Средната учителска заплата ще е над 1500 леваВ момента минималните основни заплати за длъжностите "Младши учител" и "Учител" са 760 лева, а след като бъдат направени евентуални следващи стъпки с бюджетите за 2019, 2020 и 2021 г., минималната заплата ще достигне над 1250 лева, а средната заплата в образованието ще бъде над 1500 лева. Това каза министърът на образованието и науката Красимир

1 169 безработни в област Варна са постъпили на работа през февруари

http://budnavarna.bg/32185-1-169-bezrabotni-v-oblast-varna-sa-postapili-na-rabota-prez-fevruari/

На работа в област Варна през месеца февруари са постъпили 1169 безработни лица.

Това съобщиха от пресцентъра на Дирекция „Регионална служба по заетостта” – Варна за BudnaVarna.bg.

Значителен е делът на устроените на работа на първичния трудов пазар – над 90% от общия брой започнали работа лица. През месеца в трудова заетост са устроени 256 младежи на възраст до 29 години, както и 79 продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През февруари в бюрата по труда от областта са заявени 1902 работни места. На първичния пазар са обявени 1791 работни места. Най-много от заявените през месеца места са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (1336).

Следват търговията (104), преработващата промишленост (65), транспорт (59), държавно управление (50). По програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени 111 работни места.

Материалът 1 169 безработни в област Варна са постъпили на работа през февруари е публикуван за пръв път на Будна Варна.

ДАЗД започва проверка по сигнал за майка, принуждавана да изостави детето си

http://www.cross.bg/deteto-dazd-slychaya-1571159.html

/КРОСС/ Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) започва проверка по сигнала на телевизионно предаване за случая със самотна майка, на която социален работник предлага да си даде детето в приемно семейство или ще бъде отнето насила. Експертите на ДАЗД ще проверят изцяло случая и ще предприемат необходимите мерки и последващи действия. Припомняме, че Агенцията организира проверки за спазване правата на детето от всички държавни, общински и частни училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции "Социално подпомагане" към Агенцията за социално подпомагане (АСП) и на юридически лица с нестопанска цел, работещи в сферата за закрила на детето, както и извършва наблюдение и контрол на специализираните институции за отглеждане на деца. При нарушаване на правата на децата председателят на ДАЗД дава задължителни предписания.

Новият филм на Николай Волев с премиера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371481

След 16 години пауза бащата на "Да обичаш на инат", "Господин за един ден" и "Маргарит и Маргарита" се завръща на големия екран. Във Варна премиерната прожекция на новия филм на Николай Волев, "Извън пътя" ще е на 31 март от 19:00 ч.

Йълдъръм: Няма да започваме военна операция в Синджар без съгласуване с Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783260

Йълдъръм: Няма да започваме военна операция в Синджар без съгласуване с ИракАнкара не възнамерява да извърши военна операция в района Синджар в Северен Ирак без пълно съгласуване с Багдад. Това е заявил турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с иракския си колега Хайдер ал Абади, предаде ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение, поместено днес на официалната страница в интернет на иракския

6 неща във външността на жената, които отблъскват мъжа

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6783254

6 неща във външността на жената, които отблъскват мъжаНие правим какви ли не жертви за да сме хубави за тях, а те се ужасяват и се чудят как да ни го кажат. Тук няма да търсим причините за разминаването между мъжката и женската идея за красота – само ще ви кажем кои beauty трендове ги удивляват, дразнят и дори плашат. Твърде много аксесоари за коса Щипки, шнолки, ластици,

За кърпенето на дупки в София са планирани 39 млн. лева

http://econ.bg/Новини/За-кърпенето-на-дупки-в-София-са-планирани-39-млн-лева_l.a_i.759646_at.1.html

Столичната община е предвидила 39 млн. лева за "кърпене на дупките" по улиците на града след зимата, като тези дейности вече са започнали. Това казва...

Всеки десети работещ варненец зает в сферата на недвижимите имоти

http://budnavarna.bg/32183-vseki-deseti-rabotesht-varnenets-zaet-v-sferata-na-nedvizhimite-imoti/

снимка: Будна Варна

10,4% от работещите в област Варна са заети в сферата на недвижимите имоти. Това сочат данни на Националния статистически институт в област Варна за 2016 година. Отчет за дейността през 2016 г. са представили общо 33 193 нефинансови предприятия, в които са заети 148 108 лица. Най-голям относителен дял имат нефинансовите предприятия от сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 33.5%, следван от „Професионални дейности и научни изследвания“ – 11.1% и „Операции с недвижими имоти“ – 10.4%.

Произведената продукция в областта през 2016 г. възлиза на 9 004 млн. лв., като е отчетен спад от 3.8% спрямо 2015 година. С най-голям обем на произведената продукция е сектор „Преработваща промишленост“, където е създадена 25.5% от продукцията в областната икономика.

През 2016 г. реализираните приходи от дейността на нефинансовите предприятия са в размер на 16 923 млн. лева. Разходите за дейността възлизат на 15 620 млн. лв., което е с 0.6% по-малко в сравнение с 2015 година.

Нетните приходи от продажби в област Варна достигат 15 499 млн. лв., като е отчетено намаление от 0.2% в сравнение с предходната година. С най-голям относителен дял на нетните приходи са секторите „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ – 44.0%, „Преработваща промишленост“ – 15.8% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – 8.8%.

През 2016 г. 20 786 предприятия приключват годината с печалба, или 62.6% от всички нефинансови предприятия в областта. Тези със загуба са 7 240, или 21.8%, а предприятията с нулев финансов резултат са 5 167, или 15.6% от общия брой.

В област Варна преобладават микропредприятията (до 9 заети) – 93.2% от общия брой, в които е произведена продукция за 1 943 млн. лв. по текущи цени или 21.6% от тази за областта. Малките предприятия (от 10 до 49 заети) са 5.6% и произведената от тях продукция е в размер на 2 121 млн. лева. Средните предприятия (от 50 до 249 заети) са 1.1% с произведена продукция в размер на 2 590 млн. лева. Големите предприятия (с 250 и повече заети) формират само 0.1% от броя на предприятията, но произвеждат 26.1% от продукцията за областта.

Материалът Всеки десети работещ варненец зает в сферата на недвижимите имоти е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Чужда ДНК по щанга от убийство, за което съдят полицай

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-dnk-karajov-26995620

По щангата, с която е била разбита вратата на дома на убитите родители на полицая Венцеслав Караджов, е открита не неговата ДНК, а на друг човек.

GSK купува дела на Novartis от общото им дружество за 13 млрд. долара

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gsk-kupuva-dela-na-novartis-ot-obshtoto-im-drujestvo-za-13-mlrd-dolara-258256/

Британската фармацевтична компания заяви, че ще направи и стратегически преглед на някои други свои бизнеси

Радан Кънев: Дали срещата във Варна няма да охлади отношенията Атина - София?

https://frognews.bg/politika/radan-kanev-dali-sreshtata-vav-varna-niama-ohladi-otnosheniiata-atina-sofiia.html

Това пита от публичната си стена във Фейсбук бившият председател на ДСБ Радан Кънев по повод срещата във Варна. Заглавието е на редакцията.

Радан Кънев: Дали срещата във Варна няма да охлади отношенията Атина - София?

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-dali-sreshtata-vav-varna-niama-ohladi-otnosheniiata-atina-sofiia.html

Това пита от публичната си стена във Фейсбук бившият председател на ДСБ Радан Кънев по повод срещата във Варна. Заглавието е на редакцията.

Нужни са ни над 3 млрд. лв. за инфраструктура в периода 2020 - 2030 г.

https://www.actualno.com/society/nujni-sa-ni-nad-3-mlrd-lv-za-infrastruktura-v-perioda-2020-2030-g-news_666661.html

Малко над 3 млрд. лв. ще са нужни на България за инфраструктура за периода 2020 – 2030 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Пътната безопасност не е казус на отделен сектор от обществото, а на цялото общество

Млада жена и дете пострадаха при катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/zhena-katastrofa-dete-asenovgrad-26995591

Жена и дете пострадаха при пътен инцидент в първите часове на днешния ден.

Европа не може да е в консенсус с ислямиста Ердоган, отсече Алекс Алексиев

http://www.moreto.net/novini.php?n=371490

Ердоган е един ислямист, той унищожи турската демокрация. Европа е една демократична общност - не виждам как може да се постигне консенсус при положение, че главните интереси са несъвместими. Това коментира в сутрешния блок на БиТиВи Алекс Алексиев, който е специалист по радикален ислям и председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

Общо 41 деца са загинали в пожара в Кемерово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783218

Общо 41 деца са загинали в пожара в Кемерово 
Общо 41 деца са загинали в пожара в търговския център „Зимна вишна“ в руския град Кемерово, предава РИА Новости. „В списъка на загиналите има фамилии на 41 деца“, разкри за агенцията източник от аварийните служби в Кемеровската област. Съгласно официалните данни, жертвите на пожара са станали 64 души, предаде "Фокус".

Едва 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години

//dariknews.bg/novini/bylgariia/edva-8-ot-uchitelite-u-nas-sa-na-vyzrast-do-35-godini-2087331

Осем процента от учителите у нас са на възраст до 35 години, а средно те са на около 49-50 години. За да има достатъчно кадри, в системата трябва да влязат близо 40 хиляди специалисти в следващите 10 години, а в момента най-голям недостиг има на учители по физика и по математика,  каза министърът н

Обявиха бедствено положение заради свлачището край село Тикале

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/obiaviha-bedstveno-polozhenie-zaradi-svlachishteto-kraj-selo-tikale-2087334

Частично бедствено положение е обявено от Община Смолян заради свлачището край село Тикале, което от няколко седмици блокира главния път Смолян-Мадан и затруднява достъпа на жители от 11 населени места до областния център, научи Дарик. Информацията

Вижте как ще се обявява личен фалит по закона "Манолова"! 12% от кредитите у нас - лоши

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783233

Вижте как ще се обявява личен фалит по закона "Манолова"! 12% от кредитите у нас - лошиЗакон за несъстоятелността или за личния фалит инициира омбудсманът на републиката Мая Манолова. България е последната държава в ЕС, в която такъв няма. Такъв закон е в интерес и на длъжника, и на кредитора, и на фиска на държавата - свръхзадлъжнялостта създава огромни проблеми и на икономиката, като генерира безкраен поток към сивия сектор и към

"Реал" продаде билетите за мача с "Ювентус" за осем минути

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153385_real_prodade_biletite_za_macha_s_juventus_za_osem/?ref=rss


Само за осем минути "Реал" (Мадрид) продаде билетите за домакинския мач с "Ювентус" от четвъртфиналите на Шампионската лига, съобщава вестник "Марка". Испанският шампион пусна в продажба последните свободни билети в понеделник в 10.00 часа, а в 10.08 сайтът на клуба не приемаше повече заявки.<br /><br />Голяма част от пропуските бяха разпродадени преди това или ангажирани чрез притежателите на сезонни карти. От капацитета на стадион "Сантяго...

Нова Зеландия не откри руски шпиони, които да изгони

https://www.actualno.com/asia/nova-zelandija-ne-otkri-ruski-shpioni-koito-da-izgoni-news_666662.html

Нова Зеландия увери, че е искала да експулсира руски шпиони като част от ответните мерки срещу отравянето на Скрипал във Великобритания, но не е намерила. "Проведохме проверки в Нова Зеландия. Нямаме необявени служители на руското разузнаване. Ако имахме, щяхме да ги експулсираме", заяви премиерът Джасинда Ардърн пред общественото радио. Тя добави, че не е изненадана, че нейната страна не е начело на списъка с интереси на руските шпионски агенции, предаде Франс прес. Нова Зеландия и

Екатерина Захариева заминава за Южна Африка за среща на ЕС и страната домакин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783211

Екатерина Захариева заминава за Южна Африка за среща на ЕС и страната домакинВицепремиерът Екатерина Захариева заминава на посещение в столицата на Република Южна Африка Претория. Тя ще е съпредседател на министерска среща в рамките на политическия диалог между Европейския съюз и Южноафриканската общност за развитие (САДК). Захариева ще води делегацията на ЕС в качеството си на външен министър на ротационния председател на

За кърпенето на дупки в София са планирани 39 млн. лева

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/03/27/3153377_za_kurpeneto_na_dupki_v_sofiia_sa_planirani_39_mln_leva/?ref=rss


Столичната община е предвидила 39 млн. лева за "кърпене на дупките" по улиците на града след зимата, като тези дейности вече са започнали. Това казва зам.-кметът на София по транспорта Евгени Крусев, цитиран от "Фокус".<br /><br />Ремонтите на появилите се заради снега дупки започнаха още в началото на март, като дейностите обхващат и вътрешноквартални улици и тротоари. Евгени Крусев очаква до неделя да са приключили аварийните ремонти и по основните...

УЕФА въвежда право на четвърта смяна в евротурнирите

http://clubz.bg/65913-uefa_vyvejda_pravo_na_chetvyrta_smqna_v_evroturnirite

УЕФА утвърди промени за турнирите Шампионска лига и Лига Европа от следващия сезон, съобщава официалният сайт на централата.

Отборите ще имат право на четвърта смяна, която ще може да се извършва в елиминационната фаза напролет. Това се отнася в случаите, в които даден мач стигне до продължения.

Припомняме, че на същия принцип четири смени ще има и на световното в Русия.

Друга интересна новост е, че стигналите до финалите в двата турнира, а също така съперниците за Суперкупата, ще могат да впишат сред резервите по 12 футболисти, а не както досега 7. Така в групата за мача ще се вписват по 23-ма състезатели.

УЕФА потвърди и намерението да промени началния час на всички мачове в Шампионската лига. Двубоите вече ще започват в 22:00, а не както досега в 21:45. Някои срещи в груповата фаза може да стартират и в 19:55. Това със сигурност се отнася за местата, където зимата е по-сурова и настъпва по-рано, като например в Русия и Украйна.

Там и сега първият съдийски сигнал прозвучава по-рано. Но в елиминационната фаза всички двубои ще са от 22:00.

Горното се отнася и за Лига Европа. 

Важна промяна за отборите: след груповата фаза участниците в плейофите ще могат да картотекират по трима нови. Сега те нямат това право, записването за  евротурнирите се прави само в началото на сезона.

Срещата ЕС - Турция - нямаше пробив, но имаше свършена работа

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/27/3153095_sreshtata_es_-_turciia_-_niamashe_probiv_no_imashe/?ref=rss


Срещата във Варна постигна очакваното и то не е малко. Добронамереният тон и снимката накрая са свидетелство, че диалогът между ЕС и Турция продължава. Основната пресечна точка на интереси е споразумението за бежанците - то беше препотвърдено, което е важно за Европа.<br /><br />По отношение на авторитарните практики в Турция - нарушаването на права на хиляди задържани - напредък няма. Самият факт, че се говори с президента Ердоган въпреки тях, е компромис в полза на Турция.<br...

Deutsche Bank търси заместник на Джон Крайън

https://news.bg/management/deutsche-bank-tarsi-zamestnik-na-dzhon-krayan.html

Банката отчита все по-слаби резултати, което засилва спекулациите за нов мениджър

Наградиха победителите в конкурса „Свържи се с Природата“

http://www.barometar.net/90678/

Кметът на Община Девня Свилен Шитов връчи наградата на победителите във фотоконкурса „Свържи се с Природата“, организиран от фейсбук страницата „Девня – древна и съвременна“ по повод глобалната инициатива „Часът на Земята“. Кметът се срещна с победителката Ани Стойкова, и й връчи подаръци – термос и ваза. Свилен Шитов благодари на Ани Стойкова, че заедно […]

От АПИ намекнаха, че не одобряват винетната система у нас, както и ограничението на скоростта в градовете

https://www.actualno.com/society/ot-api-nameknaha-che-ne-odobrjavat-vinetnata-sistema-u-nas-kakto-i-ogranichenieto-na-skorostta-v-gradovete-news_666659.html

Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата, чрез тол системата приходите ще нараснат поне 3 пъти. Това каза инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. „В момента винетната сист

Приеха българската прокуратура като член на Международната асоциация на прокурорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783202

Приеха българската прокуратура като член на Международната асоциация на прокуроритеИзпълнителният комитет на Международната асоциация на прокурорите (IAP) взе решение за приемане на Прокуратурата на Република България като пълноправен член на организацията. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. Молбата за членство бе предявена от главния прокурор Сотир Цацаров на 16 януари 2018 г.

Вадят ”Болата” от защитата на резервата ”Калиакра”

http://dnes.dir.bg/news/plaj-kaliakra-severnoto-chernomorie-bolata-26995650

Един от най-красивите северни плажове - “Болата“, може да бъде изваден от защитата на резервата “Калиакра“, за да бъде даден на концесия или под наем.

Всички ВЕИ-та над 4 MW излизат на свободния пазар на ток

http://clubz.bg/65912-vsichki_vei_ta_nad_4_mw_izlizat_na_svobodniq_pazar_na_tok

Обещаните от ГЕРБ около стотина промени в Закона за енергетиката вече са внесени в парламента и след приемането им на свободния пазар на електроенергия ще излязат и производители на зелен ток над 4 мегавата, които ще имат право на договор за премия с Фонда за електроенергийна сигурност.

Това е известна промяна спрямо първоначално обявените намерения на свободния пазар да бъдат извадени производители на ток над 5 мегавата, както беше договорено на среща през февруари в Министерския съвет между работодателските организации, премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

С това продавачите на пазара на ток ще се увеличат на повече от стотина спрямо сегашните трима - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток" 2 и Националната електрическа компания (НЕК).

По странно съвпадение и четирите фотоволтаични централи, които оперира кандидат-купувачът за българския бизнес на ЧЕЗ, са с инсталирана мощност над 4 MW и под 5 MW -  "Улер 2009" (с 4.703 MW), "Диана Хънт" (с 4.736 MW), "Евро бетон" (4.780 MW) и "Еко-Строй Инженеринг" (4.680 MW). Известно е също, че немалко политици имат ВЕИ-та от времето на бума им - при тройната коалиция и в първия кабинет на Бойко Борисов.

Според енергийни експерти причина за промяната от 5 на 4 мегавата е, че имало твърде много компании, които произвеждат малко под 5MW и за да избегнат процедурата по лицензиране в КЕВР, бил свален прагът.

Промените, внесени в парламента, предвиждат Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) до 30 юни да определи премии за тока от възобновяеми източници и от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, произведена от централи с обща инсталирана мощност 4 MW и над 4MW. Сега те продават енергията си на НЕК по фиксирани цени.

Премиите са разликата между преференциалните цени на производителите и определената за този период прогнозна пазарна цена. Съгласно проекта, премии ще могат да се изплащат и за минали регулаторни периоди. Тези, които ще ги получават, също ще бъдат задължени да правят вноски от 5% всеки месец във Фонда за електроенергийна сигурност, и като останалите няма да се начислява ДДС.

Проектът предвижда, че тези вноски са публични държавни вземания и в случай че има неплатени, подлежат на принудително изпълнение от публичен изпълнител по реда на Данъчно-процесуалния кодекс. Фондът няма да изплаща премии на тези производители, които не са се издължили към него - и в тези случаи няма да дължи и лихви за забава.

Освен това промените задължават енергийната борса да изкупува енергията за технологични загуби от държавния Електроенергиен системен оператор (EСО) и електроразпределителните дружества (ЧЕЗ, Енерго-про и ЕВН). Става въпрос за количество от около 4 тераватчаса. За целта в законопроекта е записано, че до 30 юни всяка година КЕВР трябва да определи прогнозната пазарна цена, по която ще бъде изкупувана тази енергия.

Законопроектът разширява правомощията на КЕВР, при наличие на "обосновано предположение" за нарушение, да извършва обиски, да изземва документация от производители, да запечатва помещения. За проверката на място се изисква разрешение от съдия от Административен съд-София по искане на председателя на КЕВР. Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок от съобщаването му пред 3-членен състав на ВАС.

Откриха чужда ДНК по щанга от убийството на родителите на полицая Венцеслав Караджов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783154

Откриха чужда ДНК по щанга от убийството на родителите на полицая Венцеслав КараджовПо щангата, с която е била разбита вратата на дома на убитите родители на полицая Венцеслав Караджов, е открита не неговата ДНК, а на друг човек. Не е ясно кой е той. Това се разбра на делото в пловдивския окръжен съд, по което Караджов е обвиняем за разстрела на майка си и баща си. Експерти от Института по криминалистика са изследвали и дрехите

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване