Екстрактни форми на билки помагат бързо при гастрит, колит и запек

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6776091

Екстрактни форми на билки помагат бързо при гастрит, колит и запекХраносмилателни проблеми като гастрит, колит, хемороиди, запек често са следствие на стреса и нередовното и нездравословно хранене. В традиционната медицина на много народи от стотици години ефикасно се използват лечебни билки за различни състояния и болести. Още през миналия век активните съставки на тези растения будят интереса на учените и

Премиерите на Турция и Ирак обсъдиха сътрудничеството между страните

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783070

Премиерите на Турция и Ирак обсъдиха сътрудничеството между странитеТурският премиер Бинали Йълдъръм разговаря по телефона с иракския си колега Хайдер ал Абади, предаде турската частна телевизия НТВ. Тема на разговора са били двустранните отношения между Турция и Ирак, съобщи пресслужбата на министерския съвет на Турция. Подчертана е била "важността, отдавана на близкото сътрудничество в борбата с тероризма със

Засилен интерес към земеделската земя на „Агрион“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6781394

Засилен интерес към земеделската земя на „Агрион“Компанията продава парцели в цялата страна с възможност за разсрочено плащане Предлаганата земеделска земя от лидера в управлението на поземлени активи „Агрион“ предизвиква сериозен интерес както сред фермерите, така и от инвеститори, съобщиха от компанията. „Агрион” продава апетитни парцели в цялата страна на цени, започващи от 300 лв./дка.

Хил клиник - София с посещение на именити уролози

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6782328

Хил клиник - София с посещение на именити уролозиХил клиник отново беше обучителен център за лазерна урология. Екипът прие популярния в Колумбия уролог д-р Рафаел Кастеланос, ръководител на отделението по урология в една от най-големите болници в Меделин (clinica Medellin, Universidad Ces ), урогвайският уролог д-р Ернике Кардозо, мексиканецът д-р Виктор Риоз (в момента уролог във френската

Кола влетя право през стената на семейство и "паркира" в хола им ..

http://www.struma.com/lyubopitno/kola-vletya-pravo-prez-stenata-na-semeistvo-i-parkira-v_132174/

Шофьорът избягал от мястото на инцидента, зарязвайки превозното си средство

Автомобил влетя през стената на къща и спря насред дневната на едно семейство, което се наслаждавало на петъчната вечер.

Спокойната вечер на майка и дъщеря, седнали заедно пред телевизора, била внезапно прекъсната от трясъка на падащи тухли, последван от черно Audi A4, което минало право през стената на дома им в английския град Уорчестър, съобщава Daily Mail.

Изданието съобщава, че при инцидента двете жени пострадали сериозно, но въпреки нараняванията си, те могат да се...

Продължава

Революция в жанра ли е „Огненият пръстен: Революция“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/revoliuciia-v-zhanra-li-e-ogneniiat-prysten-revoliuciia-6080705

Продължението на хита от 2013 година носи същите екшън тръпки, но твърде малко от човешката дълбочина във филма на Гийермо Дел Торо

Външният министър: Турция и ЕС поеха ангажименти за нормализиране на отношенията

http://www.mediapool.bg/vanshniyat-ministar-turtsiya-i-es-poeha-angazhimenti-za-normalizirane-na-otnosheniyata-news277245.html

По време на срещата между ЕС и Турция във Варна е поет ангажимент за нормализиране на отношенията. Това заяви пред Нова телевизия минситърът на външните работи Екатерина Захариева. Срещата е преминала в добър тон и двете страни са се уговорили да спазват ангажиментите по вече подписаното споразумение, обясни тя.  “Ангажиментите, които чухте от ЕК, но и от Турция, което е изключително важно за това, че споразумението трябва да работи и всяка страна да изпълнява ангажиментите си по него”, заяви Захариева. “Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и подчерта: “Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан. Това е подадена ръка”, смята Захариева. По думите й все още има различия между двете страни, но те могат да се решат по със средствата на дипломацията. Според Захариева при срещата си с турския президент Реджеп Ердоган премиерът Бойко Борисов е поставил всички висящи между двете страни въпроси. "Много е важно, че се разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години”, каза тя по темата за тракийските бежанци. Според друг член на кабинета – вицепремиера Томислав Дончев “срещата може би е била нервна, но конструктивна”. “Имаше едно трепетно вълнение какво точно се е случило, как точно сме се представили. Ако някой пита каква ни е работата по време на европредседателството – точно това ни е работата”, коментира той. Различията остават, но всички имат амбицията по всички въпроси да тече диалог. Каквито и трудности да има, щом има диалог, има надежда, допълни той. Според него най-лошо е, когато не се говори и се гледа под вежди. В отговор на въпрос той посочи, че може и да е била нервна срещата, но е била конструктивна. Единственият проблем между Турция и ЕС, който намери разрешение на срещата в Евксиноград, е, че споразумението за бежанците ще бъде продължено и съюзът ще изплати следващите траншове от 1.2 млрд. евро. Наред с това председателят на Европейския съвет Доналд Туск обобщи след срещата, че решения и компромиси по време на разговорите не са постигнати.  

Александър Секулов стана носител на наградата “Христо Фотев”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3PUKFLWFKoM/

Александър Секулов е носителят на голямата награда от Националния конкурс за поезия “Христо Фотев”. Той бе отличен за книгата си “Море на живите”.

Секулов получи специалната пластика “Перо”, която е дело на скулптора Валери Желязков, и грамота от Община Бургас. На церемонията присъства зам.-кметът Йорданка Ананиева, поети, критици и почитатели на словото.

Александър Секулов бе един от петимата номинирани за приза. Те бяха определени от жури, в състава на което участваха поетът Ваньо Вълчев от Бургаската писателска общност, Иван Гранитски от Съюза на българските писатели, Митко Новков от Сдружението на български писатели, Росен Друмев от Бургаската писателска общност и носител на наградата “Христо Фотев”, Веселин Пренеров – председател на Комисия по култура към Общински съвет – Бургас.

“Трябва да се уважава духът на поета, на чието име се връчва наградата. За това се радвам, че именно за тази награда “Христо Фотев” журито бе единодушно и не само номинира, но и открои книгата на Александър Секулов. Прочетете тази книга, тя е изключителна, носи духа на Христо Фотев, мощната му метафорика, силната му образност и енергията”, каза по време на церемонията Иван Гранитски.

В тазгодишното издание на конкурса бяха връчени и две съпътстващи награди на автори, получили най-много гласове след победителя. Носители на отличията са поетите Милка Стоянова и Александър Христов.

Шестото издание на Националния конкурс започна със спектакъла “И аз вървя срещу легендата за себе си” по стихове на Христо Фотев. Водещи на церемонията бяха Стоян Памуков и Юрий Ангелов.

След Варна - вярват ли София и Брюксел на сълзи

https://www.vesti.bg/bulgaria/sled-varna-viarvat-li-sofiia-i-briuksel-na-sylzi-6080704

Успех за България - това е водещото мнение след важната среща между ЕС и Турция във Варна

Търсят кой да построи новата сграда на ДГ „Иглика“ във „Виница“

http://www.moreto.net/novini.php?n=371457

Търсят изпълнител, който да се ангажира със строежа на нова сграда за ДГ „Иглика“ във „Виница“, научи Moreto.net. Средствата, които са предвидени за вдигане на зданието, са над 1 млн. лева. Преди да бъде изградена новата постройка ще трябва да бъде разрушена вече съществуващата на място сграда.

Китайски кросоувър за Европа

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kitajski-krosouvyr-za-evropa-6080706

Компанията, която е собственост на китайския концерн Geely, възнамерява да продава автомобили с абонаментен план.

Lynk & Co показа модела си за Европа

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/lynk-co-pokaza-modela-si-za-evropa-6080706

Компанията, която е собственост на китайския концерн Geely, възнамерява да продава автомобили с абонаментен план.

"Монбат" със 75% спад на консолидираната печалба за януари и февруари

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/monbat-sys-75-spad-na-konsolidiranata-pechalba-za-ianuari-i-fevruari-258231/

Причините са в трудния пазар на олово, топлата зима и планирана загуба в новопридобитите фирми в Италия и Германия

Десетокласнички от Елена с призово класиране в състезание по компютърни мрежи

https://www.24chasa.bg/region/article/6783059

Десетокласнички от Елена с призово
класиране в състезание по компютърни мрежиЗа първи път момичета се класират в челната тройка на областното състезание по компютърни мрежи, което се провежда в продължение на 14 години,. Достоен съперник на момчетата, с отлични познания по дисциплината бе десетокласничката от еленското СУ „Иван Момчилов“ Василена Димитрова. Тя убедително се класира втора в конкурса.

Надзиратели от Белене спечелиха дела за грубо нарушаване на трудовите им права

http://www.cross.bg/vreme-belene-prava-1571148.html

/КРОСС/ Без прецедент: Двама надзиратели от затвора в Белене осъдиха Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерство на правосъдието да им плати съответно 1 000.00 лв. на единия и 2 000.00 лева на другия, затова, че не са ползвали полагащите им се почивки по време на работа. В решенията на Плевенския районен съд, второто от които с дата 20 март 2018 г. е записано, че сумите представляват обезщетение за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в натрупана физическа и психическа умора, поява на главоболие и болки в опорно-двигателния апарат, раздразнителност, ниска работоспособност, отслабена концентрация и нежелание за работа, вследствие неизползвани физиологични и почивки за хранене в периода 01.02.2012 г. - 31.12.2016 г., по време на 8- и 12- часовите смени на надзирателите в Затвора, град Белене. В мотивите на съда е отбелязано, че се касае за неизползвани почивки по време на 52 броя 8-часови смени и 245 12-часови смени, в каквато насока е заключението на назначената съдебно-счетоводна експертиза. Плевенския районен съд посочва в мотивите си също, че от събраните в хода на делото показания е установено, че през процесния период системно не са спазвани императивни норми, уреждащи правото на почивка от длъжностни лица, представляващи администрацията на затвора. ГДИН трябва да плати още законната лихва върху сумите и деловодните разноски по двете съдебни дела

Самотата увеличава риска от смърт от инфаркт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6783060

Самотата увеличава риска от смърт от инфаркт
Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от смърт от инфаркт и мозъчен инсулт, установи финландско проучване, цитирано от Франс прес. Изследването било проведено във Великобритания и обхванало 479 хиляди души, които отговорили на анкети за това дали живеят в социално отчуждение.

/Видео/ Министър Петков похвали социалните служители в Благоевград, а дали заслужават?

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d0%be%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb/

Служителите в Благоевград работят с душа и сърце и полагат усилия за хората в тежко състояние. Това заяви  социалният  министър Бисер Петков в Благоевград. Според него, 22 –те  социални услуги се управляват добре от община Благоевград.

Министър Петков е посетил  центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в квартал „Струмско“. в града. Оперативна програма „Регионална политика“ продължава и акцента е грижата за възрастни хора.

Служителите на социалните служби поне могат да не се безпокоят няма смъртен случай от техния контингент при неизяснени условия. Припомняме на читателите на ИА Региона, че миналата година имаше няколко фрапантни случая на хора умрели от студ. Случаят на майката и дъщерята от кв. „Струмко“ стана известен на цяла България. След него службата имаше множество проверки, но и така не се разбра има ли нарушение или отново всичко бе точно.

Естествено че нещо трябва да се закрие това е Дома за хора с психични разстройства в община Струмяни, а пациентите ще бъдат настанени в нови 4 центрове финансира по оперативна програма „Човешки ресурси“.

На въпрос за съюза на слепите и готвените протести министър Петков отговори така:

„ За пореден път ще кажа и повторя на колегите от Съюза за слепите, че реформата, която предлагаме в медицинската експертиза  няма за цел да отнеме придобитите права. Това ,което се обсъжда е концепция, внесена миналата година в Народното събрание. С представителите на организацията трябва да продължим диалога, а не протести. Искам да се разпределя честно бюджета за хора с увреждания и услуги за личен асистент“,

В област Благоевград над 1100 възрастни хора с увреждания се нуждаят от подкрепа за битовите им нужди.Личната грижа за хората с увреждания се реализира с услугата на домашен асистент.

По време на визитата му в Благоевград, с кмета Камбитов са коментирали широк спектър от теми. „Проблем в социалната сфера са възнагражденията и това беше тема на разговор. Трудът на социалните работници не е лек, а в същото време е много отговорен. Именно затова се налага Общините, в това число и Община Благоевград, да дофинансират тези дейности. Заплащането трябва да е адекватно, защото условията са много тежки, част от потребителите са с много специфични потребности. Министър Петков прояви интерес и към социалните жилища, които в момента изграждаме в IV микрорайон“,коментира градоначалникът.

Министър Петков,изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и Виктория Харалампиева вр.и.д.на РД „Социално подпомагане в Благоевград са посетили  и Център за настаняване от семеен тип в квартал „Струмско“.

Визитата продължава с  посещение в Кресна, където министърът ще посети Център за социална рехабилитация и интеграция, за да добие представа за социалната дейност извън Благоевград.

Материалът /Видео/ Министър Петков похвали социалните служители в Благоевград, а дали заслужават? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

/Видео/ Министър Петков: Социалните служители в Благоевград работят с душа и сърце

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83/

Служителите в Благоевград работят с душа и сърце и полагат усилия за хората в тежко състояние. Това заяви  социалният  министър Бисер Петков в Благоевград. Според него, 22 –те  социални услуги се управляват добре от община Благоевград.

Министър Петков е посетил всички центрове за настаняване на деца в града. Оперативна програма „Регионална политика“ продължава и акцента е грижата за възрастни хора.

Дома за хора с психични разстройства в община Струмяни се закрива. Пациентите ще бъдат настанени в нови 4 центрове финансира по оперативна програма „Човешки ресурси“.

Проектът  има две квоти за общината като работодатели и териториалния сектор и до края на месец март ще се разгледат всички подадени заявки.

На въпрос за съюза на слепите и готвените протести министър Петков отговори така:

„ За пореден път ще кажа и повторя на колегите от Съюза за слепите, че реформата, която предлагаме в медицинската експертиза  няма за цел да отнеме придобитите права. Това ,което се обсъжда е концепция, внесена миналата година в Народното събрание. С представителите на организацията трябва да продължим диалога, а не протести. Искам да се разпределя честно бюджета за хора с увреждания и услуги за личен асистент“,

В област Благоевград над 1100 възрастни хора с увреждания се нуждаят от подкрепа за битовите им нужди.Личната грижа за хората с увреждания се реализира с услугата на домашен асистент.

По време на визитата му в Благоевград, с кмета Камбитов са коментирали широк спектър от теми. „Проблем в социалната сфера са възнагражденията и това беше тема на разговор. Трудът на социалните работници не е лек, а в същото време е много отговорен. Именно затова се налага Общините, в това число и Община Благоевград, да дофинансират тези дейности. Заплащането трябва да е адекватно, защото условията са много тежки, част от потребителите са с много специфични потребности. Министър Петков прояви интерес и към социалните жилища, които в момента изграждаме в IV микрорайон“,коментира градоначалникът.

Министър Петков,изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова и Виктория Харалампиева вр.и.д.на РД „Социално подпомагане в Благоевград са посетили  и Център за настаняване от семеен тип в квартал „Струмско“.

Визитата продължава с  посещение в Кресна, където министърът ще посети Център за социална рехабилитация и интеграция, за да добие представа за социалната дейност извън Благоевград.

Материалът /Видео/ Министър Петков: Социалните служители в Благоевград работят с душа и сърце е публикуван за пръв път на Региона Бг.

11 млн. лева са приходите на КЕВР през 2017 г.

https://www.investor.bg/energetika/472/a/11-mln-leva-sa-prihodite-na-kevr-prez-2017-g-258243/

Регулаторът има 2,62 млн. лева просрочени вземания, е записано във финансовия отчет за миналата година

Politico: Европа симулира удоволствие от турския локум

http://www.barometar.net/90674/

„Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Ердоган“ – така започва материалът на „Политико“ по повод срещата на високо равнище между Европейския съюз и Турция вчера в […]

"Дейли сабах": ЕС трябва да се научи да живее с Ердоган

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6783056

"Дейли сабах": ЕС трябва да се научи да живее с ЕрдоганВ. "Дейли сабах", Истанбул, Илнур Чевик (От БТА) Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководни представители на ЕС във Варна, България, където те проведоха открити разговори за настоящите неразбирателства между Анкара и ЕС и за това как да преодолеят различията. Турция и ЕС очевидно са на много различни честоти и сегашният процес е

"Дейли сабах": ЕС трябва да се научи да живее с Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783056

"Дейли сабах": ЕС трябва да се научи да живее с Ердоган
В. "Дейли сабах", Истанбул, Илнур Чевик (От БТА) Президентът Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководни представители на ЕС във Варна, България, където те проведоха открити разговори за настоящите неразбирателства между Анкара и ЕС и за това как да преодолеят различията. Турция и ЕС очевидно са на много различни честоти и сегашният процес е

Температурата в жилището играе роля в отслабването

http://www.moreto.net/novini.php?n=371444

Специалисти от Великобритания разкриват прост трик в борбата срещу излишните килограми - поддържането на определена температура в жилището, пише в. "Дейли стар". Изследователи от университета на Нотингам са установили, че производството на мазнини в тялото се влияе от заобикалящата среда, и в частност от температурата.

Паро пуска книга до месец

https://offnews.bg//izvan-terena/paro-puska-kniga-do-mesetc-677519.html

Най-успешният клубен треньор у нас Аспарух Никодимов е готов с издаването на автобиография през април. Изданието се казва с "ЦСКА в сърцето" и ще подгрее червените фенове за 70-ия юбилей на любимия тим.

Издателството Hybrid Books публикува няколко цитата от произведението, а през сайта му може да се направят и предварителни поръчки. В цената не е търсена символика и ти я е 16 лв, а обемът на книгата е 188 страници.

Заявените преди издаването бройки ще пристигнат при притежателите си с автографи от Паро, който е работил по книгата заедно с популярните журналисти Станил Йотов и Цветан Дерменджиев.

Книгата проследява житейския път на Паро от прашните улици на "Орландовци" до най-големите световни футболни арени като "Маракана", "Камп Ноу" и "Анфийлд".

15 знака, че е безумно влюбен

https://www.actualno.com/curious/15-znaka-che-e-bezumno-vluben-news_666631.html

Всеки иска да чува, че е обичан, но в днешния свят много хора се притесняват да изразяват гласно истинските си емоции. Причините за това може да са различни и да доведат до недоумение от другата страна. Но за щастие, това може да се промени. Има много фини сигнали, на които да обърнете внимание, за да получите доказателство, че любимият наистина е луд по вас. Не става дума за постоянно подаряване на цветя или подаръци, закупени от магазина. Това са нещата, които ви карат да се чувствате

Радулов: Оставка на главния секретар заради гафа на летище София

https://frognews.bg/novini/radulov-ostavka-glavniia-sekretar-zaradi-gafa-letishte-sofiia.html

Трябва да има оставки заради гафа на летище София. Това е извънредно произшествие от много висок ранг. Така бившият главен секретар на МВР Николай Радулов коментира случая на летище София от 20 март, при който 42-ма пътници от пристигащ от Франция самолет са допуснати да влязат в страната, без да бъдат проверени от Гранична полиция.

Дончев: ”Нервна, но конструктивна” среща ЕС-Турция във Варна

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-evropeyski-sauz-evropredsedatelstvoto-2018-26995146

Срещата ЕС – Турция може би е била нервна, но конструктивна. Имаше едно трепетно вълнение какво точно се е случило, как точно сме се представили.

Politico: Европа симулира удоволствие от турския локум

http://dnes.dir.bg/news/evropa-metezhat-turtzia-turski-lokum-26995100

Авторитетното европейско издание Politico коментира срещата между лидерите на ЕС и Турция под заглавие "Европа симулира удоволствие от турския локум".

За Великден в Милано на гадание и шопинг

http://dnes.dir.bg/news/shoping-milano-velikden-gadanie-26994926

Въпреки че ще ви кажат, че Милано е сив и мрачен град, вие със сигурност ще го харесате, след като прочетете този текст и ще му отредите поне един уикенд.

Пикасо маникюрът е най-новият моден тренд (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6783045

Пикасо маникюрът е най-новият моден 
тренд (Снимки)Маникюр с изображения, наподобяващи гениалните рисунки на Пабло Пикасо, е най-новият тренд в модата, пише в. "Метро". Изкуството на маникюра става все по-сложно през последните години. А с най-новия тренд то се превръща в истинско арт произведение. Пикасовите графики изглеждат чудесно, независимо в какъв цвят са изпълнени.

Собственикът на зарязаните коне в Осогово взел 34 700 лева субсидия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783036

Собственикът на зарязаните коне в Осогово взел 34 700 лева субсидия"Собственикът на умиращите коне, зарязани на недостъпно място в Осоговската планина - Петър Пищалов, получава европари, за да ги отглежда, от 2013 г. За въпросните коне по едната мярка по старата програма до 2014 година е получил общо около 17 000 лева. От 2015 година насам започва да кандидатства с други животни от същата порода.

Простреляха мъж на „Симеоновско шосе” в София

https://www.actualno.com/crime/prostreljaha-myj-na-simeonovsko-shose-v-sofija-news_666626.html

Прострелян мъж е приет в болница „Света Анна”-София (Окръжна болница) снощи. Мъжът е бил прострелян на бул. „Симеоновско шосе”. Раната му е в бедрото. Той е с тежка фрактура на бедрената кост и с тежка кръвозагуба, съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на Окръжна болница. Стабилизиран е. Няма пряка опасност за живота му, но са възможни всякакви усложнения. Фрактурата е много тежка, предстои дълго лечение, добавиха още от пресцентъра на лечебното заведение. Вс

Прострелян мъж е приет в Окръжна болница

https://offnews.bg//112/prostrelian-mazh-e-priet-v-okrazhna-bolnitca-677518.html

Прострелян мъж е приет в болница „Света Анна”-София (Окръжна болница) снощи.

Мъжът е бил прострелян на бул. „Симеоновско шосе”.

Раната му е в бедрото. Той е с тежка фрактура на бедрената кост и с тежка кръвозагуба, съобщи БГНЕС.

Пострадалият е стабилизиран и няма пряка опасност за живота му, но са възможни всякакви усложнения.

Фрактурата е много тежка, предстои дълго лечение, добавиха още от пресцентъра на лечебното заведение. Все още не е ясно при какви обстоятелства е бил прострелян мъжът, полицията разследва случая.

Томислав Дончев: Срещата ЕС – Турция може би е била нервна, но конструктивна

http://www.struma.com/bulgariya/tomislav-donchev-sreshtata-es-turciya-moje-bi-e-bila_132172/

Той подчерта, че лично не е присъствал на срещата и няма как да коментира в дълбочина събитията

„Срещата ЕС – Турция може би е била нервна, но конструктивна. Имаше едно трепетно вълнение какво точно се е случило, как точно сме се представили. Ако някой пита каква ни е работата по време на европредседателството – точно това ни е работата”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Той подчерта, че лично не е присъствал на срещата и няма как да коментира в дълбочина събитията.

„Това е среща, на която България изпълнява задълженията и...

Продължава

Оборудват с 300 камери граничните полицаи

//dariknews.bg/regioni/shumen/oborudvat-s-300-kameri-granichnite-policai-2087290

Министерството на вътрешните работи е обявило обществена поръчка за доставка на 300 камери за носене на униформата на гранично-полицейски служители. Поръчката включва и докинг - станции, софтуер за експортиране, съхранение и преглед на записаните от камерите данни с необходимия брой лицензи, обучен

Скандал в модните среди: Отнеха короната на Мис България Вселена 2017 (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/skandal-v-modnite-sredi-otneha-koronata-na-mis-bylgariia-vselena-2017-video-2087295

Скандал разтресе модните среди у нас – Мис България Вселена 2017 се раздели с титлата си. Причината – Николета Тодорова споделила в интервю в национален ефир личното си мнение, че има конкурси за красота, решени чрез корупция и порочни практики. img wide]32869

Ученик стреля с въздушна пушка по строителни работници в Казанлък (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/uchenik-strelia-s-vyzdushna-pushka-po-stroitelni-rabotnici-v-kazanlyk-snimki-2087287

Шестокласник стреля по фургон с работници в Казанлък. Инцидентът е станал тази сутрин.
 


13-годишното момче, останало само в дома си, взело законно

Лошото време си отива, слънце и високи температури ще ни напомнят, че е пролет

//dariknews.bg/novini/bylgariia/loshoto-vreme-si-otiva-slynce-i-visoki-temperaturi-shte-ni-napomniat-che-e-prolet-2087285

Лошото време днес в никакъв случай не дава заявка да се задържи. Напротив. Още утре, а след това в четвъртък, петък и особено в събота ни чака завръщането на истинската пролет. Това сочи средносрочната прогноза за времето, представена в „Дарик Кафе

ООН: Европа може да се изправи пред още по-голяма мигрантска криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783043

ООН: Европа може да се изправи пред още по-голяма мигрантска криза

Разпадането на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак е довело до увеличаване на усилията на екстремистите да вербуват свои членове в Субсахарска Африка, което може да предизвика нова мигрантска криза в Европа. Това предупреди вчера директорът на Световната програма на ООН по прехрана Дейви Бийзли,

В Кемерово персоналът изоставил хората заключени в горящия мол

http://www.transmedia.bg/2018/03/27/%d0%b2-%d0%ba%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d1%81%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d1%8a%d1%82-%d0%b8%d0%b7%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb-%d1%85%d0%be%d1%80%d0%b0/

 

В Кемерово днес избухна спонтанен митинг срещу властта. Данните за протестиращите варират между няколко стотитин до няколко хиляди. При демонстрантите се яви вицегубернаторът на областта, чиято племенница също е загинала в пожара. Хората настояли да се яви губернаторът, който не се е мяркал публично от деня на пожара. А пред търговския дом не се явил, за да „не затрудни спасителните екипи с кортежа си“. Тогава мъж, чиито три деца, съпруга и сестра са загинали, извикал: Хора! С нас се отнасят като към скотове! Вицегубернаторът го прекъснал: Какво правите? Пиарствате с мъката ли!

От следствието съобщиха, че персоналът е избягал и изоставил хората в заключения горящ мол. Тъй като в града се разпространява слух, че властите укриват броя на загиналите, митингът излъчил група, която да провери в моргата и в някакво хладилно съоръжение колко трупа има. Групата се върнала след проверката и казала, че в моргата има 20 тела, вероятно на възрастни хора, а в хладилното съоръжение, където се подозирало, че се крият тела, нямало нищо. „Къде са телата на децата? Не ни казват!“, казва една от жените от групата.

„Какво става у нас, нямаме бойни действия, няма неочаквано изпускане на метан в мина. Хората отишли да си починат, деца. А ние говорим за демография и губим толкова хора, защо? Заради престъпна небрежност, заради безхаберие“, заяви руският президент Владимир Путин, който днес посети Кемерово.

През уикенда при пожар в търговски център загинаха най-малко 64 души. След пожара бяха установени множество пропуски – не се е задействала противопожарната система, не е имало кой да упъти хората как да се евакуират, а някои спешни изходи са били заключени. Днес в областта бе обявен 3-дневен траур в памет на жертвите. Путин обещал властови промени.

По първоначални данни огънят е пламнал на четвъртия етаж на търговския център, което е довело до рухване на покрива. Работи се по няколко версии като приоритетната е неизправен електрически кабел. Преди това се съобщаваше, че пожарът е избухнал в детски кът, където дете без да иска да подпалило пластмасите със запалка.

Води се разследване по три разпоредби от Наказателния кодекс, свързани с нарушаването на противопожарните норми и причиняването на смърт по непредпазливост.

Протест блокира пътя Гълъбово-Медникарово

http://www.struma.com/bulgariya/protest-blokira-putya-gulubovo-mednikarovo_132171/

Десетки жители на гълъбовското село Обручище блокираха тази сутрин пътя Гълъбово-Медникарово за около един час.

Причината е 15-километров път, който е разбит и осеян с дупки.

Пътят е третокласен, но е от републиканската пътна мрежа. Той е връзка с общинския център град Гълъбово на няколко села – Искрица, Медникарево и Обручище. Това е и пътят, по който се движат всяка сутрин автобусите с работници за два стратегически обекта – рудник три на мини „Марица...

Продължава

Удължава се срокът за кандидатстване по програмата "Заедно в час"

http://www.mediapool.bg/udalzhava-se-srokat-za-kandidatstvane-po-programata-zaedno-v-chas-news277244.html

В резултат на високия интерес от училища към учители по програмата за професионално и лидерско развитие на фондация "Заедно в час", организацията обявява допълнителни 16 дни за кандидатстване за нови участници. До 10 април всички желаещи да се включат в новия випуск учители по програмата могат да подадат кандидатурите си на сайта. Целта е да се отговори на максимален брой заявки за учители от училищата в страната. От септември 2018 г. новите участниците ще преподават две години в училища партньори на организацията в някой от следните региони – Велико Търново, Враца, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, София-град, София-област и Стара Загора. Избраните учители ще минат интензивна подготовка през лятото, както и допълнителни обучение през двете години, в които ще преподават. Те ще им помогнат да развиват умения както за работа в класната стая, така и за продължаване на кариерното им развитие с фокус върху образованието. Възпитаници на програмата се реализират като преподаватели и училищни лидери, както и в сферите на социалното предприемачество и образователните политики. За кандидатстване не е нужен предишен преподавателски опит, нито предварително придобита професионална квалификация учител. Необходима е завършена бакалавърска степен (до 15 септември 2018 г.) и нагласа, че всяко дете може да постигне успех и заслужава качествено образование. Участниците, които нямат квалификация учител, ще преминат специализирано обучение в университет партньор на организацията и ще придобият правоспособност за преподаване при завършване на програмата. До 13 април продължава и кампанията за училища партньори на "Заедно в час", като училищата могат да попълнят своите заявки за нови учители за учебната 2018/2019 г. през интернет страницата на фондацията. В момента над 160 учители по програмата на "Заедно в час" преподават в 80 партньорски училища. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All.

Захариева за срещата във Варна: Тонът беше конструктивен

http://www.struma.com/bulgariya/zaharieva-za-sreshtata-vuv-varna-tonut-beshe-konstruktiven_132170/

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че срещата във Варна е била много важна и историческа, както и с много добър тон.

Външният ни министър добави пред Нова телевизия, че на масата са били поставени и висящите между България и Турция въпроси.

Напрежение между Русия и Европейския съюз. Игра на нерви между Ердоган и лидерите на Европа. Гореща среща на върха във Варна, след която стана ясно, че българската граница остава защитена от бежанци. Пред евролидерите турският...

Продължава

Европейски издания: Пучдемон остава в германски арест, но проблемите на Мадрид не са решени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783034

Европейски издания: Пучдемон остава в германски арест, но проблемите на Мадрид не са решениСлед като остави лидера на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон в ареста, германският съд ще трябва да определи до 60 дни дали в германското право съществуват престъпления, подобни на тези, за които е обвиняван в Испания, пише френският в. "Паризиен". Елса Артади, депутатка от партията на Пучдемон, заяви в Туитър,

Македония гони 1 руски дипломат заради случая "Скрипал"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783040

Македония гони 1 руски дипломат заради случая "Скрипал"
Македония ще изгони един руски дипломат във връзка със случая Скрипал, съобщи македонското външно министерство, цитирано от агенция МИА. Решението е взето след консултации със съюзници и партньори от ЕС и НАТО. Руското посолство в Скопие обяви в Туитър, че македонската страна ще понесе последиците от "тази провокация и изключително неприятелски

Мегапроектът на Сиси: Нова столица за Египет

https://www.actualno.com/features/megaproektyt-na-sisi-nova-stolica-za-egipet-news_666627.html

Нова столица за Египет, която да замени Кайро: това е един от мегапроектите на президента Сиси от първия му мандат, ангажирал 200 000 работници. Ето как ще изглежда гордостта на Сиси, който вероятно ще бъде преизбран: Нова египетска столица трябва да замени античния Кайро: стартът на тази амбициозна инициатива бе даден от Абдел Фатах ас Сиси, който е президент на страната от 2014. Той обяви мегапроекта преди две години. И се надява да го реализира по време на втория си м

Мъж спаси сърна от озверели кучета в "Бояна"

https://petel.bg/Mazh-spasi-sarna-ot-ozvereli-kucheta-v-Boyana__257259

Поредна история за доброто и отношението към животните обикаля социалните мрежи. Този път главният герой е нея е ранена сърна. На животин...

Може ли Германия да спре "новите османци"?

https://petel.bg/-Mozhe-li-Germaniya-da-spre-novite-osmantsi-__257260

Снимка Фейсбук На 13 март германската полиция проведе мащабна акция срещу рокерската банда "Osmanen Germania". В операцията участваха и специалн...

Катерина Евро изригна във фейсбук: Това не е държава, а пълен провал!

https://petel.bg/Katerina-Evro-izrigna-vav-feysbuk--Tova-ne-e-darzhava--a-palen-proval-__257261

Актрисата Екатерина Евро написа гневен пост във фейсбук срещу управляващите. Тя ги призовава да разходят Европредседателството в Се...

Стана ясно кога Мариян Огнянов се завръща на терена

https://petel.bg/Stana-yasno-koga-Mariyan-Ognyanov-se-zavrashha-na-terena__257262

Халфът на Черно море Мариян Огнянов ще се завърне на терена в средата на май, научи „Петел“. В момента единият крак на Огнянов е обезд...

Стана ясно коя е залятата с киселина жена и какъв бизнес има

https://petel.bg/Stana-yasno-koya-e-zalyatata-s-kiselina-zhena-i-kakav-biznes-ima-__257263

Младата жена, която беше залята с киселина в София в понеделник вечерта, е в изключително тежко общо състояние. Това съобщиха лекарите от "...

Почина известният музиковед акад. Николай Кауфман

https://petel.bg/-Pochina-izvestniyat-muzikoved-akad--Nikolay-Kaufman__257264

На 93-годишна възраст почина акад. Николай Кауфман. Българският музиковед си отиде след тежко боледуване, съобщи БНР. Фолклористът и к...

Politico: Европа симулира удоволствие от турския локум

https://petel.bg/Politico--Evropa-simulira-udovolstvie-ot-turskiya-lokum__257265

Сн.: МС  Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотичн...

Ирини Зикидис: Кога оскотя тази нация?

https://petel.bg/Irini-Zikidis--Koga-oskotya-tazi-natsiya-__257266

Lentata.com Ирини Зикидис написа пост във Фейсбук. Той е адресиран към хората, които са злорадствали след пожара в Русия,в който загинаха и де...

Алекс Алексиев: Ердоган е ислямист, унищожи турската демокрация

https://offnews.bg//obshtestvo/aleks-aleksiev-erdogan-e-isliamist-unishtozhi-turskata-demokratcia-677516.html

„Ердоган е един ислямист, той унищожи турската демокрация. Европа е една демократична общност – не виждам как може да се постигне консенсус при положение, че главните интереси са несъвместими”, каза специалистът по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания Алекс Алексиев пред бТВ.

Според него единственият начин да се спре мигрантската вълна е Европа „да прави мили очи” на Ердоган.

„Според неговата интерпретация кюрдите са терористи. За Ердоган терористите са тези, които са против него”, добави Алексиев.

Според него Европа държи много големи икономически козове срещу Турция, но не ги използва.

„Не виждам какъв дълготраен успех може да има тази среща”, допълни Алексиев.

„По-важно за мен е това, че Ердоган в прав текст говори за това, че Кърджали бил турски град и, че в Турция се печатат карти, които показват част от България като турска територия”, коментира още Алексиев.

Путин допусна „престъпна небрежност“ като причина за пожара в Кемерово

http://www.cross.bg/pytin-glava-durzhavniyat-1571147.html

/КРОСС/ В рамките на заседание, посветено на трагедията в търговския център в Кемерово, жертви на която станаха 64 души, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин посочи сред възможните причини „престъпна небрежност и нехайство", предава TACC. След като промени плановете си Путин, реши да се срещне с инициативната група, пристигнала в сградата за съдебномедицинска експертиза. Той попита кмета на града: "Как позволихте пускането експлатация на тази сграда?". Илья Середюк отговори, че решението за въвеждане в експлоатация е издадено през 2014 г., когато той още не е бил в длъжност. В същото време той призна, че последната проверка на сградата е извършена през 2016 г. "Две години не са извършени проверки, въпреки че сигурността трябваше да бъде осигурена" - държавният глава беше възмутен. „Това, което се случи, не са бойни действия, не е внезапна експлозия на метан в мина. Хората бяха отишли да си почиват с децата си . Говорим за демография и губим толкова много хора, заради какво? Заради престъпна небрежност и нехайство", подчерта лидерът на Кремъл, след което поднесе съболезнования на роднините и близките на загиналите.  

Стефан Командарев: Писна ми от торент сайтовете

https://www.actualno.com/cinema/stefan-komandarev-pisna-mi-ot-torent-sajtovete-news_666614.html

Писна ми – с тези думи режисьорът Стефан Командарев се оплака от наличието на торент сайтове и споделянето на филми там. Специално Командарев се оплака заради качването на филма "Посоки" на торент. Това станало през Португалия. Режисьорът беше категоричен, че по този начин се изяждат постъпленията за самия филм, тъй като киносалоните моментално почнали да свалят "Посоки" щом продукцията се появила в торент сайтовете. Според режисьора положението с торент сайтовете

GSK изкупи дял на Novartis за $13 милиарда

https://news.bg/deals/gsk-izkupi-dyal-na-novartis-za-usd13-miliarda.html

Съвместната компания, която продава Panadol и Voltaren, бе основана през 2015

Скръб и гняв посрещнаха Путин в Кемерово, той не отиде при хората

http://www.mediapool.bg/skrab-i-gnyav-posreshtnaha-putin-v-kemerovo-toi-ne-otide-pri-horata-news277243.html

В деня на пристигането на президента Владимир Путин в Кемерево, където в неделя в голям пожар в търговски център загинаха 64 души, в центъра на града хиляди разгневени протестираха с искания за прозрачно разследване.   Гневните жители се събраха пред сградата на губернаторството и престояха там няколко часа, като много от протестиращите взимаха думата на трибуната и обвиняваха властите в укриване на истинските размери на трагедията.   Един от протестиращите, Игор Востриков, се обърна към заместник-губернатора Сергей Цивильов с думите, че според семействата на жертвите броят на загиналите е много по-голям от обявеното, защото е изгорял целият киносалон в търговския център.   "Не искаме кръв", каза той на митинга. "Децата са мъртви, не можете да ги върнете. Нуждаем се от справедливост."   Заместник-губернаторът окачестви призива на протестиращия като "пиар акция", а Востриков отговори на това изявление, като заяви, че е загубил в пожара съпругата, сестра си и три дъщери на възраст 2,5 и 7 години.   "Те умряха, защото са били заключени в киносалона", каза Востриков в интервю за телевизия "Дожд". "Те викали оттам за помощ: заключени сме, задушаваме се. Никой не помогнал, защото когато избухнал пожарът, всички избягали."   Сред загиналите има 41 деца, съобщил за РИА Новости източник от регионалните аварийни служби. По официални данни жертвите са общо 64. Спасителни екипи продължават да претърсват развалините. Над 60 пострадали са потърсили досега медицинска помощ; 15 от тях са настанени в болници. Разпознати са 25 от намерените тела.   Протестиращите днес скандираха "Истината!", "Лъжци!", "Къде е Тулеев?", "Оставка!", "Колко са жертвите?", "Всички на съд!".   Събралите се искали среща с губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев, а също и с намиращия се в града президента Владимир Путин. Путин обаче така и не отиде при тях. Тулеев все още не е посетил мястото на трагедията, нито се е срещал с роднините на пострадалите.   Вместо това по данни на Интерфакс сутринта на площада пред сградата на областната администрация в Кемерово са пристигнали шест автобуса със служители на руските специализирани военизирани полицейски части (ОМОН) и пет линейки.   Руският президент положи цветя близо до стена при злощастния търговски център "Зимна вишна" и обяви утрешния 28 март за ден на национален траур за жертвите на пожара. На разпространените от пресслужбата му кадри той полага цветя на празен площад, а периметърът е отцепен от охраната му.   Путин разкритикува мерките на сигурност в търговския център. "Случилото се не са бойни действия или неочаквана експлозия на метан в миньорска шахта. Хората са дошли да си починат, деца в това число. Говорим за демографията и губим толкова хора и то защо? Заради престъпна небрежност, заради разпуснатост", каза той, цитиран от ТАСС.   После на среща с Путин губернаторът Аман Тулеев заяви, че протестите се подстрекават от "опозицията" и "местни интриганти", както и че на митинга не е имало роднини на жертвите.   Големият брой загинали се обяснява с пренебрегване на мерките за сигурност. Аварийните изходи са били затворени, а охранител очевидно е изключил противопожарната аларма по време на смъртоносния пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.   Властите задържаха няколко души за разпит, включително и наемателя на помещението, където се смята, че е започнал пожарът, както и ръководителя на компанията, която управлява търговския център.   Най-вероятно огънят е пламнал в киносалон или в игралната зала, след което е обхванал 1.5 хил. кв. м. площ на търговския център.   Потушаването му отне 19 часа. Причината за пожара, при който рухна и почти целият покрив на търговския център, все още е неизвестна.   Руският следствен комитет каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.  

Спонтанен протест посрещна Путин в Кемерово

http://www.mediapool.bg/spontanen-protest-posreshtna-putin-v-kemerovo-news277243.html

В центъра на Кемерово, където в неделя в голям пожар в търговски център загинаха 64 души, се провежда спонтанен митинг. По данни на местни медии като "Тайга.инфо" и "Ваш город", на площада са се събрали около 4 хиляди човека, според RTVI – 5 хиляди. Други медии, като "Интерфакс-Сибир" и "Коммерсант-Сибир", съобщават за много по-малко участници – от 300 до 500. По данни на Интерфакс, във вторник сутринта на площада пред сградата на областната администрация в Кемерово са пристигнали шест автобуса със служители на руските специализирани военизирани полицейски части (ОМОН) и пет линейки. На няколко пъти пред входа на сградата е образуван кордон от служители на Руската гвардия. Органите на реда са започнали да изтласкват хората от сградата на областната администрация. Гражданите разказват свои лични истории за трагедията на 25 март и съобщават, че не са ги пускали да спасят собствените си деца. Сред загиналите при пожара в търговския център в руския сибирски град има 41 деца, съобщил за РИА Новости източник от регионалните аварийни служби. По официални данни жертвите са общо 64. Спасителни екипи продължават да претърсват развалините. Над 60 пострадали са потърсили досега медицинска помощ; 15 от тях са настанени в болници. Разпознати са 25 от намерените тела. Събралите се искат среща с губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев, а също и с президента Владимир Путин, който във вторник сутринта пристигна в Кемерово. Хората освен това призовават да се каже истината за страшната трагедия, тъй като в интернет се разпространява информация, че загиналите са в пъти повече от официално обявените. Участниците скандират "Истината!", "Люжци!", "Къде е Тулеев?", "Оставка!", "Колко са жертвите?", "Всички на съд!". След като пристигна, руският президент положи цветя близо до стена при злощастния търговски център "Зимна вишна", където местните жители също полагат цветя, свещи и играчки. Путин разкритикува мерките на сигурност в търговския център. "Случилото се не са бойни действия или неочаквана експлозия на метан в миньорска шахта. Хората са дошли да си починат, деца в това число. Говорим за демографията и губим толкова хора и то защо? Заради престъпна небрежност, заради разпуснатост", каза той, цитиран от ТАСС. Петнадесет души остават в болница след пожара. Големият брой загинали, поне девет от които – деца, се обяснява с пренебрегване на мерките за сигурност. Аварийните изходи са били затворени, а охранител очевидно е изключил противопожарната аларма по време на смъртоносния пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците. Властите задържаха няколко души за разпит, включително и наемателя на помещението, където се смята, че е започнал пожарът, както и ръководителя на компанията, която управлява търговския център. От днес до 29 март в Кемеровска област е обявен траур. Днешният ден е траурен и в Приморския край. По данни към понеделник вечерта са разпознати телата на 17 от жертвите, но за други може да е необходима генетическа експертиза. 59 човека (от които 41 деца) се смятат за безследно изчезнали, съобщи онлайн изданието на "Комерсант". Най-вероятно огънят е пламнал в киносалон или в игралната зала, след което е обхванал 1.5 хил. кв. м. Площ на търговския център. Потушаването му отне 19 часа. Причината за пожара, при който рухна и почти целият покрив на търговския център, все още е неизвестна. Руският следствен комитет каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.    

Няколко автомобили и склад горяха във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371440

7 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три дни във Варна и региона, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на ОД на МВР - Варна. Пожар в четири леки автомобила, намиращи се в гр. Варна, на ул. «Иван Панайотов Церов» е избухнал в събота вечер.

Обявен е тридневен траур заради жертвите от пожара в Кемеровска област

http://www.mediapool.bg/obyaven-e-tridneven-traur-zaradi-zhertvite-ot-pozhara-v-kemerovska-oblast-news277243.html

Тридневен траур е обявен в руската Кемеровска област в памет на загиналите при пожара в местен търговски център. При трагедията в мола в неделя загинаха 64 души. Впоследствие бяха установени множество пропуски – не се е задействала противопожарната система, не е имало кой да упъти хората как да се евакуират, а някои аварийни изходи са били заключени. Във вторник в Кемерово пристигна президентът Владимир Путин, съобщава Нова телевизия. Той ще посети мястото на трагедията и ще изслуша докладите на службите за извънредни ситуации и на местните власти. Най-малко 64 са жертвите на пожар, избухнал на 25 март в търговско-развлекателен център в сибирския град Кемерово. Поне девет от загиналите са деца. Свидетели твърдят, че системата за оповестяване е била изключена, а пожарни изходи са били блокирани. По данни към понеделник вечерта са разпознати телата на 17 от жертвите, но за други може да е необходима генетическа експертиза. 59 човека (от които 41 деца) се смятат за безследно изчезнали, съобщи онлайн изданието на "Комерсант". Най-вероятно огънят е пламнал в киносалон или в игралната зала, след което е обхванал 1.5 хил. кв. м. Потушаването му отне 19 часа. Причината за пожара, при който рухна и почти целият покрив на търговския център, все още е неизвестна. Пожарът извади наяве сериозни пропуски и нарушения на нормите за сигурност, отбелязва Франс прес. Руският следствен комитет каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център. Следователи и свидетели говорят за заключени аварийни изходи и за тотална липса на предупреждение на клиентите на мола за избухналия пожар. Свидетели разказват, че аларма не се е чула, хората просто са започнали да бягат към изхода, после са доловила миризма на изгоряло и накрая всички разбрали, че не става дума за учение за действие при пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.    

„Няма такава държава“: Жена без крака роди 10-то дете, дава го за осиновяване!

http://regiona.bg/%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%be/

Десетото дете на 35-годишната Асенка от видинското село Върбово се е родило преди няколко дни във Видин. Жената е инвалид, с ампутирани крака и пръсти на едната ръка. Бебето е дошло на бял свят във видинската болница, но заради ниското си тегло – около един килограм е преместено в неонатологичното отделение на болницата в Монтана. Асенка казала, че не го иска – дарява го на държавата да го даде за осиновяване, така ако оцелее новороденото ще поеме по пътя на деветото дете на Асенка, което тя също така благородно е дарила на държавата.За последната си, десета бременност жената не разбрала до шестия месец. Новината, че е бременна и казали лекарите, когато по спешност я оперирали заради язва.

Бащата Пламен живее с Асенка без брак, неотдавна той е излязъл от затвора във Враца, след като е излежал четвъртата си присъда за кражба. Пламен не работи, той е личен асистент на жената-инвалид и баща на децата.Три от децата на двамата роми са настанени в дома за деца без родителски грижи „Надежда” в Белоградчик. Две са осиновени, след като са били настанени в приемни семейства в Монтана. При майката са две от децата – момиче, което учи в шести клас и 18-годишен син, който е назначен по програмата за младежка заетост,съобщава bulnews.bg.Той единствен носи в къщи по 500 лв. на месец.

Деветото дете, родено през 2015, е оставано за осиновяване. Същата съдба чака и последното. Едно е починало при раждане. В същото време Асенка не иска да се предпазва, а и не иска да прави аборти, защото я е страх. „Значи, аз не съм виновна, че раждам, страх ме е от абортите и затова ги раждам. Как да се пазим?!“, обяснява тя.

Пламен и Асенка са дошли преди години от Белоградчик. Настанили са се в ромска къща, която рухнала от начина на живот в нея. Същото се случило и с втория им дом, пак на роми. Третата къща била на българи, но останала необитаема. И нея потрошили. Сега са се настанили в четвърта. Собственикът и живее в друго село и идвал при кмета да моли за съдействие за извеждането им. Но се разболял и повече не се върнал. Асенка и Пламен не купуват къщите, просто се настаняват в тях и ги обявяват за собствени.
От социалната служба в общината многократно са искали да помогнат на Асенка, но тя отказва всякаква помощ. Имаме си всичко, нищо не ни трябва, отговаря тя и продължава да произвежда деца, които обаче не отглежда.
В същото време Асенка е медийна звезда, като всяко нейно раждане обстойно е описвано като сензация в медиите.

Материалът „Няма такава държава“: Жена без крака роди 10-то дете, дава го за осиновяване! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Манолова: Над 81% от българите искат Закон за частния фалит

http://www.struma.com/bulgariya/manolova-nad-81-ot-bulgarite-iskat-zakon-za-chastniya-falit_132169/

Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит.

Това заяви в предаването "Денят започва" по БНТ омбудсманът Мая Манолова.

Закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити - към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни тя. Числата са...

Продължава

Jaguar и Land Rover подготвят супер екстремни всъдеходи

https://www.actualno.com/cars/jaguar-i-land-rover-podgotvjat-super-ekstremni-vsydehodi-news_666622.html

Подразделението Special Vehicles Operation на компанията Jaguar Land Rover разработва екстремни версии на два от кросоувърите в гамата си. Първият ще е под марката Land Rover, а вторият ще представлява спортна модификация на Jaguar F-Pace, съобщават от ръководството на британския производител. В момента най-мощният модел на Land Rover е Range Rover Sport SVR, който разчита на 5,0-литров мотор с механичен компресор. Мощността на всъдехода е 575 к.с. и 700 Нм, като ускорението от 0 до 100 км/ч пр

Турция не действа срещу Русия - няма да гони руски дипломати

http://clubz.bg/65906-turciq_ne_dejstva_sreshtu_rusiq_nqma_da_goni_ruski_diplomati

Турция не планира действия срещу Русия и няма да гони руски дипломати. Това заяви вицепремиерът Бекир Боздаг, след като над сто руски дипломатически представители бяха експулсирани от Европа, САЩ и Канада в отговор на отравянето на шпионина Скрипал във Великобритания. Акцията започна Лондон с експулсирането на 23-ма руски дипломати.

"Отношенията между Турция и Русия са добри и се развиват в положителна насока. В този смисъл Турция не възнамерява да вземе каквото и да било решение срещу Русия", каза Бодзаг след заседание на кабинета в турската столица Анкара.

Най-малко 45 руски дипломати бяха изгонени от страни членки на ЕС. Съединените щати изгониха 60 души и обявиха закриване на консулството в Сиатъл.

Операция "Маслинова клонка"

Относно операцията на Турция "Маслинова клонка" в Северна Сирия Боздаг съобщи, че са били "неутрализирани" 3775 души от старта на офанзивата в Африн. На срещата ЕС - Турция във Варна вчера президентът Реджеп Тайип Ердоган даде ясно да се разбере, че Турция няма да отстъпи от региона и няма да прекрати военните си действия в Сирия срещу "терористични групи".

По думите на Бекир Боздаг 282 селища, 50 стратегически обекта и 332 локации се намират вече под контрола на турската армия и Свободната сирийска армия (FSA).

Турция започна операцията на 20 януари, за да прочисти района от кюрдските Сили за защита на народа (YPG). Повече от 30 години Анкара води битка с обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и исканията на кюрдите за по-голяма автономия. Опасенията на турските управници са от създаване на кюрдска държава на територии в Северна Сирия, тъй като от другата страна на границата са райони, населени предимно с кюрди.

На 18 март турските въоръжени сили и Свободната сирийска армия заявиха, че вече имат пълен контрол над Африн. Боздаг заяви, че турските военни действия в Африн обаче не са приключили.

По думите на турския вицепремиер по време на операцията се оказват особени грижи за цивилното население - затова и продължава обезопасяването на района от мини и експлозиви. Според Боздаг Турция подкрепя почти 40 000 цивилни граждани в 106 места в района на Африн, а турски организации като турския "Червен полумесец", Фондацията за управление при бедствия и аварии (AFAD) и Фондация "Дианет" (към турската Дирекция на вероизповеданията) оказват хуманитарна помощ.

Турция ще продължи да оказва медицинска помощ на региона, добави той.

Междувременно стана ясно, че Анкара не възнамерява да извърши военна операция в района Синджар в Северен Ирак без пълно съгласуване с Багдад. Това е заявил турският премиер Бинали Йълдъръм в телефонен разговор с иракския си колега Хайдер ал Абади.

"Ние няма да извършваме никаква операция без одобрението на иракското правителство. Турция уважава суверенитета на Ирак и няма да предприема никакви действия, които биха могли да го нарушат", е казал Йълдъръм. Той е потвърдил, че към момента между иракските и турските власти няма споразумение за провеждане на военна операция на територията на Ирак.

Хайдер ал Абади на свой ред е посочил, че правителствените сили на Ирак владеят напълно цялата територия на страната и са способни сами да се противопоставят на местните бойци. Той също така е заявил, че Ирак е против това "Турция да надхвърля своите правомощия".

В огласеното от Анкара съобщение за разговора, цитирано от турския телевизионен канал НТВ, бе посочено, че турската страна е подчертала "важността, отдавана на близкото сътрудничество в борбата с тероризма със съседен и приятелски Ирак" и е изразила очакване Ирак, "в духа на добросъседските отношения, да предприеме съответните мерки спрямо терористичната организация ПКК.

И за срещата във Варна

Наред с това Боздаг коментира и срещата на върха Турция - ЕС, състояла се на 26 март във Варна, на Ердоган с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. "Надяваме се, че тази среща ще отвори нова врата, а двустранните връзки - ново ускорение", заяви вицепремиерът. 

Единственият реален резултат от срещата беше потвърждение, че споразумението между Турция и ЕС за бежанците ще продължи, а Брюксел ще осигури и оставащите 1.2 милиарда евро от общо обещаните 3 милиарда евро за трите милиона бежанци от Сирия.

Простреляният снощи мъж в столично заведение се ранил сам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783033

Простреляният снощи мъж в столично заведение се ранил самМъж се простреля в крака снощи в София. Инцидентът станал малко преди 23 часа в заведение на бул. "Симеоновско шосе". Първоначалната информация бе, че той е бил прострелян, но по-късно се изясни, че това е направил сам по невнимание. По първоначални данни той взел пистолетът от свой приятел, за да го разгледа,

10 въпроса за "Стани богат"

https://www.actualno.com/viewpoint/10-vyprosa-za-stani-bogat-news_666550.html

По повод завръщането на "Стани богат" по БНТ ние вече бързаме да влезем в играта с няколко особено важни въпроса, разчитайки на читателите ни да помогнат с отговорите. Всички те засягат твърде значими теми от обществено политическия живот, а правилното отговаряне на всеки от тях струва повече от обещаните сто хиляди лева. Ето кои са те. 1. Kак така Върховният съд оправда Златко Баретата?  а) Не е възможно да са сбъркали, тоя човек винаги е бил чист.  б) Тъй като п

Собственикът на изоставените коне е получил 34 хил. лв. субсидии за отглеждането им

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3153263_sobstvenikut_na_izostavenite_kone_e_poluchil_34_hil_lv/?ref=rss


За последните няколко години - от 2014 до 2017 г. собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина е получил около 34 хил. лв. субсидии за отглеждането им. Това се разбра от думите на Янислав Янчев от Държавен фонд "Земеделие" пред БиТиВи.<br /><br />Туристи откриха преди дни близо 70 мъртви животни и 30 бедстващи и подадоха сигнал за тях. Собственикът им<br />Петър Пищалов от Кюстендил твърдеше в понеделник пред телевизията, че ги е загубил и затова не се е...

Заляха млада жена с киселина в София, състоянието #1117; е тежко

http://www.struma.com/sinya-lampa/zalyaha-mlada-jena-s-kiselina-v-sofiya-sustoyanieto-1117-e_132168/

Остава тежко състоянието на млада жена, която беше залята с киселина снощи в София. Сигналът за нападението е подаден около 9 и 30 вечерта. Това се е случило на булевард "Александър Стамболйски", при читалище "Аура".

Жената заключила ресторанта, в който работела, и тръгнала към колата си. Тогава е нападната. Тя е приета в Пирогов с 24 процента изгаряния по лицето и тялото. От болницана уточниха, че състоянието й остава тежко. Няма нова информация в Пирогов от...

Продължава

Търси се вино, което не те събаря

https://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2018/03/27/3152589_tursi_se_vino_koeto_ne_te_subaria/?ref=rss


Ако човек иска да си купува хубаво вино и не го притеснява цената, е много вероятно да се насочи към такова от страна с дълги традиции в производството му. Традициите във виното обаче са повече въпрос на маркетинг, напитката днес е съвременен продукт, в който технологията е много важна. Това разказва пред "Дневник" Емил Коралов. Той е посветил последните 20 години на опознаването на виното. До 2009 г. е издател на списание "Бакхус" и създател на конкурса за ресторант на...

Кметът на Банско се срещна с министъра на вътрешните работи

https://www.actualno.com/blagoevgrad/kmetyt-na-bansko-se-sreshtna-s-ministyra-na-vytreshnite-raboti-news_666624.html

Кметът на община Банско, Георги Икономов, взе участие в среща с министъра на вътрешните работи, Валентин Радев, провела се в Благоевград по негова инициатива. Поканени бяха кметовете на населените места от цялата област, като основна темата беше подобряване на координацията между местната власт и органите на МВР за гарантиране на обществения ред и сигурността във всички райони, както и обсъждане на конкретните проблеми. Това съобщиха от Община Банско. „Използвах възможността отново да

Добри са условията в планините за туризъм

http://www.cross.bg/dobri-sa-ysloviyata-v-planinite-za-tyrizum-1571146.html

/КРОСС/ Условията за туризъм в планините са сравнително добри. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) към БЧК. По билата духа умерен вятър, има преминаваща мъгла и слаби превалявания от сняг над 2000 м. Минималните сутрешните температури са от -4, -5 градуса, а максималните до около 1. Ски центровете и курортите работят съобразно метеорологичните условия. Няма инциденти за изминалото денонощие.

И Словакия няма да гони руски дипломати

https://offnews.bg//sviat/i-slovakia-niama-da-goni-ruski-diplomati-677517.html

Словашкият премиер Петер Пелегрини обяви, че страната му няма да експулсира руски дипломати.

За подобни действия след случая "Скрипал" не са достатъчни само обвинения, които не се основават на неоспорими факти, каза той, цитиран от ТАСС и БТА.

Пелегрини заяви това на вчерашното заседание на парламента, на което бе гласувано доверие на неговия кабинет. 

Словакия няма да се поддава единствено на убежденията, че зад нападението срещу Скрипал стои Русия, отбеляза Пелегрини. Засега обвиненията срещу Русия не са подкрепени от доказателства, добави той. "Няма да бързаме (да експулсираме руски дипломати)". Решението за изгонване на дипломати подкрепиха 16 от 28-те държави от Евросъюза. Такава стъпка не са направили 12 страни, така че не сме сами", каза той.

По случая в Солсбъри Словакия ще действа решително, но разумно и без "театрални жестове", каза премиерът. Днес руският посланик е повикан на разговор в словашкото външно министерство, за да обясни руската позиция.

Реджеп Ердоган: Надявам се лошите взаимоотношения с ЕС да са в миналото

http://www.struma.com/bulgariya/redjep-erdogan-nadyavam-se-loshite-vzaimootnosheniya-s-es-da-sa_132167/

Кандидатурата на Турция за ЕС, бежанците, визите за турските граждани, борбата с тероризма – това са били част от основните обсъждани теми

„Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е останал в миналото”, заяви на съвместната пресконференция след срещата ЕС – Турция във Варна турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Нашата кандидатура за ЕС датира от 1963, а сега е 2018г. Но сме само кандидати за ЕС. Искаме час по-скоро да направим тази положителна крачка и това беше една от темите ни”, посочи той.

„Турция изпълнява своите ангажименти за борбата с тероризма и за...

Продължава

Преглед на икономическите теми в печата, 27 март

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-27-март_l.a_i.759638_at.1.html

"Meтpoтo paздвижвa пaзapa нa имoти дopи пpeди дa e пocтpoeнo"  Paйoнитe нa Coфия, в ĸoитo пaзapът нa жилищa e нaй-oживeн, cтpoи ce мнoгo и...

Всеки трети е с кредит, а проблемните заеми са над 4 млрд. лв.

https://www.actualno.com/business/vseki-treti-e-s-kredit-a-problemnite-zaemi-sa-nad-4-mlrd-lv-news_666612.html

Очакванията от българските граждани са за приемането на закон за личния фалит. Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет Закон за частния фалит, закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Мая Манолова по повод предстоящото представяне на параметрите на новото законодателство. ​Наистина числата са стряскащи. Всеки трети български гражданин има кредит. Общият брой на кредитите е близо 5 млн. Над 12% са лоши или необслужва

Deutsche Bank си търси нов шеф?

https://www.investor.bg/evropa/334/a/deutsche-bank-si-tyrsi-nov-shef-258242/

Между 57-годишния мениджър Джон Краян и председателя на Надзорния съвет Паул Ахтлайтнер зрее сериозен конфликт, пише Times

Австралия експулсира двама руски дипломати заради случая „Скрипал”

http://www.struma.com/bulgariya/avstraliya-ekspulsira-dvama-ruski-diplomati-zaradi-sluchaya-skripal_132166/

Ирландия ще обяви мерките си

Австралия гони двама руски дипломати в отговор на нападението в Англия с нервнопаралитично вещество, за което Лондон обвини Москва. Това съобщи австралийският премиер Майкъл Търнбул, предаде Ройтерс.

САЩ обявиха вчера, че ще изгонят 60 руски дипломати, присъединявайки се към наказателните мерки, взети от европейски правителства.

"Заедно с Обединеното кралство и други свои съюзници и партньори Австралия предприема действия в отговор на неотдавнашното нападение с...

Продължава

Емил Радев: Турция трябва да спре с териториалните си претенции към своите съседи

http://www.barometar.net/90672/

Българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев призова Турция да спазва своите задължения по договореностите с Европейския съюз. Позицията бе изразена в рамките на редовното заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. На провелата се дискусия относно Европейската програма за миграция и сътрудничеството с Турция в контекста на мигрантската криза […]

Задоволство в Никозия от срещата във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783031

Задоволство в Никозия от срещата във ВарнаНикозия е доволна от срещата във Варна за това, че на нея председателят на Европейския съвет Доналд Туск е дал ясни сигнали на Ердоган за необходимостта Турция да зачита суверенните права на Република Кипър, пише в анализ за срещата кипърското гръцко издание "Сигмалайф", като се позовава на източници от президентството на острова.

"Исус Христос суперзвезда" - рок операта на всички времена

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kultura/isus-hristos-superzvezda-rok-operata-na-vsichki-vremena-6080683

За първи път в България най-известната рок опера "Исус Христос суперзвезда" ще бъде поставена у нас в оригиналния си вид с участието на Тед Нийли в ролята на Исус

САЩ започва да разследва практиките за защита на личните данни на Facebook

http://nakratko.bg/category/26/156690/


Федералната търговска комисия (FTC) на САЩ обяви в понеделник, че започва да разследва практиките за защита на личните данни на компанията Facebook, съобщи агенция Ройтерс.

Пакети със следи от експлозиви бяха разпратени във Вашингтон

http://www.struma.com/bulgariya/paketi-sus-sledi-ot-eksplozivi-byaha-razprateni-vuv-vashington_132165/

Всички били изпратени по пощата на адреси на военни и разузнавателни обекти в района на Вашингтон

Подозрителни пакети са били изпратени до шест правителствени и военни обекта около американската столица, съобщиха местни медии.

ФБР и военните казаха, че проверяват шест подозрителни пакета, съдържащи взривни компоненти, съобщи телевизия Ен Би Си. Всички били изпратени по пощата на адреси на военни и разузнавателни обекти в района на Вашингтон.

Пратките са били взети от ФБР за анализ.

В някои от тях имало писма, които един служител описа като „неуравновесени и...

Продължава

1 загинал и 5 ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783027

1 загинал и 5 ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаЗа един загинал и шест ПТП през изминалото денонощие у нас съобщава на интернет страницата си МВР. Петима души са ранени. За София са регистрирани общо 200 леки произшествия, без ранени и

Най-силните армии през 2030 година

http://dnes.dir.bg/news/top-5-armii-2030-g-26995049

Няколко са условията една държава да изгради силна армия. Възходяща популяция на населението, достъп до съвременни технологии и развита икономика като основа са

Гръцка медия: Дойче веле бие тревога за съдбата на бежанците на гръцка територия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783026

Гръцка медия: Дойче веле бие тревога за съдбата на бежанците на гръцка територияДойче веле бие тревога за тъжната съдба на бежанците по поречието на р. Марица на гръцка територия, като подчертава, че точно този маршрут до Европа се е оказал крайно опасен за тях, пише изданието Нюз.ин. Все по-често удавени изплуват край бреговете на Марица, а телата на бежанци и мигранти, докарвани в моргата на болницата в град Александруполис

Блокираха пътя към ТЕЦ "Марица-изток 3" заради дупки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783010

Блокираха пътя към ТЕЦ "Марица-изток 3" заради дупкиЖители на село Обручище, община Гълъбово излязоха на протест и блокираха пътя към ТЕЦ „Марица-изток 3“. Причината е 15-километров път, който не е ремонтиран повече от 30 години.Шосето е третокласно и е от републиканската пътна мрежа, то свързва Гълъбово със селата Искрица, Медникарево и Обручище, по него всяка сутрин се движат автобусите с

Дончев: Рано е да се каже дали държавата ще участва в сделката с ЧЕЗ

https://www.actualno.com/politics/donchev-rano-e-da-se-kaje-dali-dyrjavata-shte-uchastva-v-sdelkata-s-chez-news_666611.html

"Все още е рано да се каже дали държавата ще участва в сделката. Истината е, че в една подобна ситуация механизмите на държавата да реагира са ограничени, защото въпросът не е изцяло в ръцете на българската държава. Не българската държава продава, даже и не българската държава купува." Това заяви в интервю за bTV вицепремиерът Томислав Дончев. "Очакваме позицията на чешката страна, ситуация е много деликатна, което прави нещата сложни. Едно подобно решение малко или много е извън

Ще вкарват второ ЕГН в личните ни карти?

http://www.moreto.net/novini.php?n=371442

Единният граждански номер (ЕГН) и системата ЕСГРАОН ще действат поне още от 10 години у нас, прогнозират експертите. В този период ЕГН-то ще остане все така лесно пробиваемо от фалшификатори. Преди дни телевизионно разследване показа нагледно как за 10 минути могат да се генерират 4-те цифри след рождените дати на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и МВР шефа Валентин Радев.

Кметът на Банско на среща с вътрешния министър Радев

http://www.struma.com/obshtestvo/kmetut-na-bansko-na-sreshta-s-vutreshniya-ministur-radev_132164/

Кметът на община Банско, Георги Икономов, взе участие в среща с министъра на вътрешните работи, Валентин Радев, провела се в Благоевград по негова инициатива. Поканени бяха кметовете на населените места от цялата област, като основна темата беше подобряване на координацията между местната власт и органите на МВР за гарантиране на обществения ред и сигурността във всички райони, както и обсъждане на конкретните проблеми.

„Използвах възможността отново да поставя моето...

Продължава

Илиян Василев: ”Няма пробив, Бойко прави метани на Ердоган”

http://dnes.dir.bg/news/boyko-borisov-rejep-erdogan-kabinet-borisov-3-26995047

Бойко Борисов прави метани на "приятеля" Ердоган заради общи интереси, това не значи, че на срещата във Варна е имало пробив.

Анкетната комисия за сделката "ЧЕЗ" иска изслушване на премиера

http://www.mediapool.bg/anketnata-komisiya-za-sdelkata-chez-iska-izslushvane-na-premiera-news277242.html

Премиерът Бойко Борисов ще бъде поканен от парламентарната комисия, разследваща обстоятелството около сделката на "Инерком" за българските активи на ЧЕЗ, за изслушване на следващото й заседание. Това съобщи председателят на комисията Жельо Бойчев от БСП след края на заседанието й във вторник. Очакванията са идния вторник министър-председателят да представи идеята и вариантите за участие на българската държава в сделката, каквото искане той отправи към собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова. Тя прие офертата и предаде на ЧЕЗ намерението, а чешката компания обяви, че ще проучи дали това е възможно предвид воденото от нея арбитражно дело срещу България за увреждане на инвестиционните й интереси. Заради представянето на информация за хода на арбитражното дело от страна на финансовото министерство и на данни от службите, разследващи произхода на средствата на "Инерком" за сделката, заседанието бе закрито за журниласти. По думите на Бойчев е била предоставена полезна информация за развитието на арбитражното дело и аргументите на ответната страна за завеждането му, но повече информация не може да се предостави, тъй като може да се увредят интересите на страната. Службите за национална сигурност и разузнаването трябваше да предоставят допълнителни данни за разследването около произхода на средствата на малката и доскоро неизвестна "Инерком"за заплащането на сделка, която надхвърля 340 млн. евро. Все още няма яснота около възможностите на "Инерком" да плати сделката, тъй като все още не кредитираните не е договорено, каза Бойчев. Той посочи, че предстои да се изпрати писмо и до ЧЕЗ в Прага, с което да се поиска от компанията да предостави на българските народни представители информация за проведената процедура по продажбата на активите си в България. От тях ТЕЦ "Варна" вече бе продадена на фирмата "Сигда" на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, който се готви наесен да възобнови експлоатацията на енергийната мощност, която в момента се трансформира да работи на газ вместо на въглища. Останалите седем компании на ЧЕЗ, след които електроразпределителното и електроснабдителното дружество, бе решено да бъдат продадени на "Инерком". От ЧЕЗ ще се поиска да се даде информация какви са били поставените в процедурата технически, административни и финансови изисквания, посочи Жельо Бойчев. Той обаче призна, че изцяло от добрата воля на ЧЕЗ зависи дали ще даде тези данни на Народното събрание.

Ходът на арбитражното дело с ЧЕЗ ще бъде докладван в парламента

http://www.mediapool.bg/hodat-na-arbitrazhnoto-delo-s-chez-shte-bade-dokladvan-v-parlamenta-news277242.html

Ходът на арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу България, ще бъде докладван във вторник на депутатите от временната анкетна комисия, сформирана заради продажбата на българските активи на чешката компания, съобщава БНР. Заседанието ще бъде закрито, а в него, освен представители на финансовото министерство, ще участват и експерти от ДАНС и разузнаването. Арбитражното дело на чешката компания ЧЕЗ е ключово заради възможността българската държава да стане страна по сделката за продажбата на активите. Идеята за включването на България в сделката между "Инерком" и ЧЕЗ дойде след среща на премиера Бойко Борисов със собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова. 

За 10-ти път! Национално състезание по информационни технологии в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/za-10-ti-put-nacionalno-sustezanie-po-informacionni-tehnologii-v-blagoevgrad_132163/

Седмо училище "Кузман Шапкарев" посрещна гости от цялата страна, вижте победителите в различните категории

Под звуците на Исихия с „Ветре“ и музикалното послание от Земята към далечния Космос - „Излел е Дельо хайдутин“ стартира Десетото юбилейно състезание по информационни технологии „Етнографски области – знаци на паметта“.

С уникален замисъл да разходят участниците и гостите от цялата страна из шестте етнографски области на България, организаторите и домакините на състезанието от Седмо СУ „Кузман Шапакрев“ грабнаха публиката в...

Продължава

Съдът се съгласи с прокуратурата и отказа да прекрати мегаделото "КТБ"

http://www.mediapool.bg/sadat-se-saglasi-s-prokuraturata-i-otkaza-da-prekrati-megadeloto-ktb-news277241.html

Специализираният наказателен съд отхвърли във вторник всички искания на защитата за спиране или прекратяване на мегаделото "КТБ" и насрочи първото заседание за разглеждането му по същество за 9 май. Съдия Виржиния Петрова на практика се съгласи с всички аргументи на спецпрокуратурата, приемайки, че нищо не пречи на основния подсъдим Цветан Василев да участва в процеса, ако иска. Тезата на защитата му бе, че делото трябва да бъде спряно или прекратено и върнато на разследващите, докато процедурата по екстрадиция на Василев от сръбската столица Белград не приключи. Спецсъдът обаче заключи, че в случая са налице всички условия за задочно разглеждане на делото, което няма да попречи на разкриване на обективната истина. Освен това Василев винаги можел да отправи молба до сръбския съд за сваляне на мярката му за неотклонение „подписка“, така че ако иска да се явява на съдебните заседания в София. Съдия Петрова прие още, че прокуратурата не е допуснала съществени нарушения на правото на защита на банкера, като не се е съобразила с искането му да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка в рамките на разследването за източването на КТБ. Както е известно, това е възможност в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която държавното обвинение и лично главният прокурор Сотир Цацаров нееднократно декларираха, че няма да бъде приложена в случая. Защитата на Василев пък твърди, че разпитът му от разстояние е наложителен, тъй като животът му би бил поставен под риск, ако се върне в България, за да съдейства на властите. Спецсъдът отхвърли във вторник и всички възражения на адвокатите на общо 18-имата подсъдими, като за повечето от тях посочи, че са свързани с преценката на конкретни доказателства по делото, която ще бъде извършена на по-късен етап. Едно от тях бе, че прокуратурата е свалила обвиненията срещу един от бившите изпълнителни директори на КТБ – Орлин Русев. Защитата на Василев претендираше, че разследващите не са уведомили никого от останалите обвиняеми за променения статут на Русев и директно са пристъпили към разпита му като свидетел, с което са нарушили НПК. Спецсъдът обаче отхвърли това възражение с довода, че в рамките на досъдебното производство е предвиден съдебен контрол по отношение на постановленията за прекратяване на дело на прокуратурата единствено за лицата, които са директно засегнати – обвиняем и пострадал от престъпление. Други възражения бяха свързани с липсата на обвинения срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков, които заедно с Василев бяха обект на първоначалния сигнал на „Протестна мрежа“, от който тръгна делото за източването на КТБ. Във връзка с тези възражения шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев посочи във вторник, че за първия нямало никакви данни за престъпления, а за втория били отделени материали в друго производство. Спецсъдът пък припомни, че единствено прокуратурата решава кого и как да обвини. Съдия Виржиния Петрова отхвърли и искане за отвод на Гешев, отправено заради многобройните му медийни изяви, в които квалифицира КТБ като „личен портфейл“ на Цветан Василев и като „пирамида“. Спецсъдът обаче прие, че искането е недопустимо, тъй като отводите са разисквани в първото разпоредително заседание. Освен това посочи, че в случая нямало данни за предубеденост и нарушаване на презумпцията за невинност от страна на Гешев, а коментарите му били просто „съображения във връзка с действия“ по делото. Преди съдия Петрова на прочете определението, с което отхвърли всички претенции на защитата, Иван Гешев изложи пространнно становище по тях, в което посочи доста сходни аргументи с тези на спецсъда. От позицията на спецпрокуратурата стана ясно, че Цветан Василев сам е избрал да не участва в процеса, че прокуратурата не е нарушила правата му и че той се опитва да изкара процеса срещу него политически, за да не бъде изправен изобщо пред европейски съд. Основен акцент в изказването на Гешев бяха неоповестявани досега данни, че Василев се опитвал да „компрометира“ и „профилактира“ основни свидетели срещу него – бившата му дясна ръка Бисер Лазов и Теодора Танева. „Съзнателно употребяваме думата „компрометиране“ – налице са доказателства по делото за инструкции за компрометиране на свидетелите Лазов и Танева, налице са доказателства за заплахи за убийството на Лазов и Танева... Налице са доказателства за 200 000 лв. за профилактиране на свидетеля Лазов“, заяви шефът на спецпрокуратурата, с което предизвика смях и неодобрителни възгласи сред адвокатите и подсъдимите. „Докато съществува триумвиратът на управление на държавата, съществува опасност за Цветан Василев. Говоря за триумвирата между Бойко Борисов, Цацаров и Пеевски“, коментира извън залата адвкатът на Василев – Константин Симеонов. Делото за източването на КТБ продължава на 9 май, като дотогава спецсъдът ще назначи един резервен съдебен заседател и по един резервен защитник на всеки от подсъдимите, за да осигури бързото разглеждане на казуса. Освен Цветан Василев, задочно обвинен за създаване и ръководене на престъпната група, отговорна за присвояване на 2.559 млрд. лв, както и за общо 146 престъпления, пред спецсъда ще отговарят още 17 души.

Съдът решава дали да прекрати делото КТБ

http://www.mediapool.bg/sadat-reshava-dali-da-prekrati-deloto-ktb-news277241.html

Във вторник се очаква Специализираният съд да реши дали да прекрати делото за източване на КТБ. Обвиняеми по него са 18 души, сред които Цветан Василев, бивши подуправители на БНБ, членове на управителния съвет на фалиралата банка, нейни служители и външни одитори. Прекратяване на делото поискаха в предишното заседание в началото на месеца адвокатите на Василев. Банкерът, който не се явява пред съда, изпрати писмо, което бе изчетено от адвоката му Константин Симеонов. В писмото си Василев заяви, че нито стотинка от кредитите, отпуснати от КТБ, не е отишла за лично негово обогатяване или на някой от обвиняемите. Всички пари били дадени на дружества, които по някакъв начин се контролирали от банката, а схемата с фирмите била измислена от основния прокурорски свидетел Бисер Лазов. 

Тежка катастрофа край Асеновград прати жена и дете в болница

https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-kraj-asenovgrad-prati-jena-i-dete-v-bolnica-news_666619.html

Тежка катастрофа на изхода на Асеновград в посока Пловдив прати двама души в болница, съобщиха от пресцентъра на пловдивската полиция. Сигналът е постъпил тази сутрин в 4.30 часа. По предварителна информация джип „Ауди“ излязъл извън пътя, преминал през канал и попаднал в нива. В болница са настанени 30-годишната шофьорка и 11-годишно дете. Взета е кръвна проба на жената. Няма затруднение на движението, защото джипът е извън пътя. Направен е оглед. Образувано е досъдебно пр

Турски вестници за срещата във Варна: Изпит за искреността на ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783022

Турски вестници за срещата във Варна: Изпит за искреността на ЕСПод заглавие "Изпит за искреността на ЕС" проправителственият турски в. "Стар" съобщава за вчерашната среща във Варна, чийто домакин бе министър-председателят Бойко Борисов, на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския съвет Доналд Туск, предаде БТА.

Юнкер и Туск обещаха пари на Ердоган, но нищо повече

http://www.struma.com/bulgariya/yunker-i-tusk-obeshtaha-pari-na-erdogan-no-nishto-poveche_132162/

Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск обещаха на Турция да изпълнят финансовите си задължения за бежанците, но не дадоха никаква надежда на Ердоган за визи и членство.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не трябва да има съмнение по ангажимента на ЕС по отношение на трите милиарда евро за Турция. Ангажиментът на ЕС по отношение на бежанците в Турция ще бъде спазен, заяви Юнкер.

В срещата ЕС-Турция в резиденция "Евксиноград" край Варна участваха...

Продължава

Гръцка медия за срещата във Варна: Европейски шамар за Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783020

Гръцка медия за срещата във Варна: Европейски шамар за Ердоган"Туск и Юнкер "притиснаха" Турция във Варна", гласи челно заглавие на Нюз.ин по повод срещата на Ердоган с двамата европейски лидери в морската ни столица. Изданието допуска, че на срещата Туск и Юнкер не са "спестили" думи да поставят пред Ердоган всички критични открити въпроси в евро-турските отношения и са поискали от него да заеме позиция,

ЦГМ: Новото приложение за синя и зелена зона в София ще улесни гостите и жителите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783017

ЦГМ: Новото приложение за синя и зелена зона в София ще улесни гостите и жителитеНовото безплатно мобилно приложение URBO за „синя“ и „зелена“ зона ще улеснява и ориентира столичани и гости на града. Това коментира пред „Фокус“ Румяна Милова, директор Дирекция „Паркиране и гаражи“ към Центъра за градска мобилност, по повод новата система за заплащане на таксите за "синя" и "зелена" зона.

Съдът решава дали да прекрати делото КТБ

http://econ.bg/Новини/Съдът-решава-дали-да-прекрати-делото-КТБ_l.a_i.759636_at.1.html

Днес се очаква Специализираният съд да реши дали да прекрати делото за източване на КТБ. Обвиняеми по него са 18 души, сред които Цветан Василев,...

Bitcoin пак се срина след като Twitter забрани рекламите

https://news.bg/finance/bitcoin-pak-se-srina-sled-kato-twitter-zabrani-reklamite.html

Криптовалутите са сред най-лошите инвестиции от началото на годината до днес

Община Разлог обновява училищния корпус и сградата на общежитието на „Професионална гимназия по механизация на селското стопанство“

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-razlog-obnovyava-uchilishtniya-korpus-i-sgradata-na-obshtejitieto-na_132161/

 В Заседателната зала на Общински съвет в град Разлог се проведе конференция и пресконференция по повод стартирането на проект „Осъществяване на инвестиции за подобряване на образователната инфраструктура за цялостното подобряване на учебния процес в Професионална гимназия по механизация на селското стопанство, град Разлог”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г.

Общата стойност на проекта е 1...

Продължава

Зверство: Млада жена собственик на сладкарски цех е залята с киселина!

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%be%d0%b1%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b0/

Младата жена, която беше залята с киселина в София в понеделник вечерта, е в изключително тежко общо състояние. Това съобщиха лекарите от „Пирогов“, където пострадалата беше настанена за лечение, предава Нова.

Сигналът за нападението, извършено на бул. „Александър Стамболийски“, бил подаден около 21:30 ч.  36-годишната жена паркирала в района, в който живее и когато излязла от автомобила си, била нападната.  Тя е приета в „Пирогов“ с 24% изгаряния по лицето и тялото.

В момента е в реанимацията на болницата. Лекарите не дават прогноза за това дали тя ще се възстанови напълно. Пострадалата се казва Ажда Ибрахимова и е собственик на сладкарски цех на ул. „Цар Симеон“ в столицата. Има 15-годишна дъщеря, семейството живее от 10 години под наем в блока, около който е станало заливането с киселина, пише блиц.

Съседи казват, че семейството е много добро. Снощи очевидец на случката разкри на какъв ужас е станал свидетел. Той сподели, че жената е била на колене и е крещяла, а той е свалил якето си, за да й го даде, за да се почисти. Вижте повече подробности тук.  За нападението няма заподозрян, нито задържан, засега няма и версии, по които се работи.

Материалът Зверство: Млада жена собственик на сладкарски цех е залята с киселина! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Гугутката зове за обединение на феновете на Левски

https://offnews.bg//futbol/gugutkata-zove-za-obedinenie-na-fenovete-na-levski-677515.html

Бившият председател на Националния клуб на привържениците на Левски (НКП) - Владимир Владимиров - Гугутката, призова феновете на “сините” към обединение. Той направи това чрез надъхващ пост в профила си във Фейсбук.

"Крайно време е да се обединим, но наистина. Нека всички фракции и фактори в тях да загърбят минали случки, думи и обиди.

В следващите няколко седмици трябва да подкрепим отбора си. Ние (НКП) пари за екскурзии нямаме, но и нямаме нужда от тях, защото за разлика от други ЛЕВСКИ си има достатъчно фенове.

Надявам се Южна дивизия, както и всички момчета от най различни групи да са на линия, защото Левски има нужда от тях. Надявам се Тръста и всички, които членуват в него, да са на линия.

Надявам се Фонда, форума... тази, онази или друга фракция да са на стадиона, а не само пред компютъра, телевизора или в чата. Нека тези и ОНЕЗИ, да бъдат готови за безрезервна подкрепа.

Един за всички, всички за ЛЕВСКИ! Призовавам всички левскари да се завърнат на стадиона в името на любимия клуб...", е написал Гугутката.

Жълта лавина падна в руския курорт Азау

http://dnes.dir.bg/news/lavina-azau-26995010

Необичайна жълта лавина падна в подножието на връх Елбрус, в Кавказ. Причината са пролетните ветрове от Сахара, които оцветиха белия сняг в жълто и оранжево.

Местни искат плажа Болата да не бъде резерват - за да има търговия

https://www.actualno.com/dobrich/mestni-iskat-plaja-bolata-da-ne-byde-rezervat-za-da-ima-tyrgovija-news_666608.html

Ще има ли сериозно застрояване на плажа Болата, след като кметът на Каварна Нина Ставрева поиска плажът да бъде изваден от резервата "Калиакра", включително и водещият към него път? Този въпрос отново излезе на дневен ред, след като жители на село Българево поискаха свободен достъп до плажа и той да бъде поет от концесионер, за да бъде гарантиран този достъп. Концесионерът трябва да си има и заведение, за да си поддържа самият плаж, добави жителка на селото на име Мария, която притежа

Бъчварова: Срещата във Варна разчупи ледовете между ЕС и Турция

https://www.actualno.com/politics/bychvarova-sreshtata-vyv-varna-razchupi-ledovete-mejdu-es-i-turcija-news_666615.html

Срещата във Варна разчупи едни ледове в отношенията между Европейския съюз и Турция. Само по този начин могат да се решават актуалните проблеми. Това заяви началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, в ефира на БНТ по повод срещата ЕС-Турция във Варна. С тази среща се поставя началото на един процес, който трябва да започне оттук-нататък. Трябва да има по-силно и голямо сътрудничество между ЕС и Турция. Ние предложихме до края на нашето председателство да има още една та

Няколко района без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=371479

Няколко района ще останат днес без вода във Варна поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net - висока зона на кв."Виница" - до около 16 ч. - местностите Ракитника и Прибой - до около 15 ч.

Метаните на Бойко пред Ердоган не са успех

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/metanite-na-bojko-pred-erdogan-ne-sa-uspeh-677512.html

Както и подозирах, поради липса на съдържание и Ердоган и Борисов го удариха на пиар.

Възстановявали се отношенията между Турция и ЕС - това е толкова насилено и гротескно, че бие всякакви рекорди.

Всеки, който познава механизмите на ЕС политиката, знае, че нито Туск, нито Юнкер могат да направят пробив, защото Ердоган е неприемлив по много съображение - няма как нито Германия, нито Франция, нито Британия, нито Австрия - изобщо не виждам европейска страна, която да се съгласи с тези формулировки и с това, че във Варна бил постигнат пробив, особено при задълбочаващите се характеропатии на режима на Ердоган - насилието вътре и извън Турция.

Освен ЕК да се съгласила да даде пари на Турция за бежанците. Но това не е нито пробив, нито успех, поне не за ЕС.

Бойко прави пак метани и услуги на "приятеля Ердоган" защото имат някакви общи интереси. А всички вкупом са награбили с шепи от дипломатическите служебни етикети.

Б. ред. - Мнението на бившия посланик на България в Москва Илиян Василев е от фейсбук профила му.

Зад закритите врата! Ето какво се случило между таксиджията Янко Тренчев и 15-годишното момиче, отишло в дома му!

http://www.struma.com/krimi/zad-zakritite-vrata-eto-kakvo-se-sluchilo-mejdu-taksidjiyata-yanko_132160/

45-годишният насилник заявил на момичето: Сега ще правим това, което трябваше да направим отдавна и започнал с ударите, докато я изнасилва.....

Районна прокуратура – Благоевград образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 152, ал. 2, т. 1, вр. ал. 1, т. 2 от Наказателния кодекс.

С постановление на разследващия орган в качеството на обвиняем е бил привлечен Я. Тренчев за това, че за времето от 14 ч. до 16 ч. на 23. 03. 2018 г., в таванско помещение, находящо се на ул. „Шар планина“ в гр. Благоевград, се съвкупил с непълнолетно лице от женски пол. Той принудил момичето към това със сила,...

Продължава

Бунт в Кемерово: Путин да излезе и каже истината за пожара (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65905-bunt_v_kemerovo_putin_da_izleze_i_kaje_istinata_za_pojara_video

Хиляди жители на Кемерово излязоха на спонтанен митинг пред сградата на областната управа, предаде Нюз.ру.

В нея от сутринта се провежда заседание, ръководено от президента Владимир Путин за справяне с последиците от пожара в мола "Зимна вишна".

Хората искат властите да разкажат истината за причините за пожара. И да публикуват списъци със загиналите. Официално бе публикувано, че изгорелите са 64 души, от които 41 деца. Обаче слуховете в града говорят, че жертвите надминават 300 души. Хората не вярват на официалните данни.

По информация на Тайга.инфо протестиращите искат оставката на кмета Игор Середюк и губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев.

Хората скандират:

"Убийци!", "Оставка!" и "Истината!"

Засега Путин не се е появил пред разгневеното мнозинство.

Спецчасти преградиха площада, но после махнаха една част от съоръженията. Напрежението е огромно. Всеки момент може да се стигне до сблъсъци.

 

Множеството настоява Путин да се появи на площада, да даде обяснения и да отговори на въпросите им.

"Путин", "Путин", скандират хората.

И крещят още:

"Защо са ни разни пешки на властта да ни обясняват. Защо кралят е на топло? Нека да дойде тук и да отговаря", цитира гневни протестиращи Тайга.инфо.

Това ще бъде една от най-мрачните "истории за лъжи". В Кемерово, както се вижда от уста на уста, хората говорят, че през нощта в моргите са закарали 170 трупове, а официалната цифра е 64, пише известният публицист и политолог Александър Морозов във фейсбук. Федералните източници се държаха като скотове, а не като федерални служители. Поради тази позиция на властите сега всичко ще бъде конспирация и слухове. Местните спецсили за сигурност ще "работят" с родителите на умрелите деца, за да ги притиснат и да се уверят, че "държат устата си затворена" и не говорят с пресата. В същото време във всяка класна стая в Кемерово децата ще знаят кой е починал и кои семейства са загубили...

Страшно унищожение. И страшна лъжа, заключава авторът.

"Заключиха ни, задушаваме се, умираме. Обичам те."

"Когато ни звъняха и се прощаваха с нас, думите им бяха: "Заключиха ни тук, задушаваме се, спасете ни!"

Това сподели със сълзи на очи пред "МБХ Медия" Игор Востриков от Кемерово. Той загубил цялото си семейство при пожара в "Зимна вишна" - съпругата си Елена и трите си деца, които били на възраст 7, 5 и 2 години. Там загинала и сестра му Альона.

Той като заключените се прощавали с близките си, Востриков до последно си мислел, че става дума за терористичен акт.

"Те загинаха, защото бяха заключени в киносалона. И затова никъде не се говори. Звъняха оттам, молеха за помощ", споделя мъжът.

Той е убеден, че жертвите със сигурност не са само 64. Востриков и други хора събирали информация и според някои данни загиналите са към 350.

По време на трагедията Игор бил извън града. В мола обаче бързо пристигнала майка му. От нея той научил, че спасителите били неподготвени и дори нямали каски. И дори лъгали майка му, че там нямало никого, призовавали я да се успокои.

Съпругата му се обадила за сбогом. Последните й думи били:

"Игорюша, заключиха ни в киносалона, задушаваме се, умираме. Обичам те."

Сестра му се обадила на родителите им, за да се прости с тях.

Бунт в Кемерово: Путин да излезе и каже истината за пожара

http://clubz.bg/65905-bunt_v_kemerovo_putin_da_izleze_i_kaje_istinata_za_pojara

Хиляди жители на Кемерово излязоха на спонтанен митинг пред сградата на областната управа, предаде Нюз.ру.

В нея от сутринта се провежда заседание, ръководено от президента Владимир Путин за справяне с последиците от пожара в мола "Зимна вишна".

Хората искат властите да разкажат истината за причините за пожара. И да публикуват списъци със загиналите. Официално бе публикувано, че изгорелите са 64 души, от които 41 деца. Обаче слуховете в града говорят, че жертвите надминават 300 души. Хората не вярват на официалните данни.

По информация на "Тайга.инфо", протестиращите искат оставката на кмета Игор Середюк и губернатора на Кемеровска област Аман Тулеев.

Хората скандират:

"Убийци", "Оставка" и "Истината".

Засега Путин не се е появил пред разгневеното мнозинство.

Спецчасти преградиха площада, но после махнаха една част от съоръженията. Напрежението е огромно. Всеки момент може да се стигне до сблъсъци.

 

Множеството настоява Путин да се появи на площада и да даде обяснения и да отговори на въпросите им.

"Путин", "Путин", скандират хората.

И крещят още:

"Защо са ни разни пешки на властта да ни обясняват. Защо кралят е на топло? Нека да дойде тук и да отговаря", цитира гневни протестиращи "Тайга.инфо".

Надежда Нейнски: Наричаме срещата във Варна „разбиване на ледовете“

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783005

Надежда Нейнски: Наричаме срещата във Варна „разбиване на ледовете“Наричаме тази среща "разбиване на ледовете" и е важно какво ще се случи от тук нататък. Така коментира по Нова тв срещата между европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер с турския президент Ердоган посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. България беше формален домакин, но изигра ролята на медиатор.

И Twitter забрани рекламата на криптовалути и свали курса на биткойна

https://www.actualno.com/sciencelogy/i-twitter-zabrani-reklamata-na-kriptovaluti-i-svali-kursa-na-bitkojna-news_666606.html

Микроблог мрежата Twitter обяви забрана за рекламиране на предлагане на криптовалути, което понижи цената на биткойна под 8000 долара. Така Twitter последва примера на Google и Facebook, които по-рано тази година забраниха рекламирането на криптовалути, за да предпазят потребителите от измами. "Ние се ангажираме да гарантираме сигурността на общността на Twitter, заяви социалната мрежа в изявление. "Във връзка с това ние въвеждаме нови правила за рекламите в Twitter, свързани с крипт

Жената без крака роди 10-ото си дете във Видин и го изостави

https://petel.bg/ZHenata-bez-kraka-rodi-10-oto-si-dete-vav-Vidin-i-go-izostavi__257249

Десетото дете на 35-годишната Асенка от видинското село Върбово се е родило преди няколко дни във Видин. Жената е инвалид, с ампутирани кра...

Спартаклии щурмуват Добрич с четири автобуса

https://petel.bg/Spartaklii-shhurmuvat-Dobrich-s-chetiri-avtobusa__257252

Екскурзия с четири автобуса е организирана за спартаклиите, които искат да подкрепят своите любимци в гостуването на Добруджа. Едини...

Нумеролог: Ретроградният Меркурий е виновен, ако не ви върви

https://petel.bg/Numerolog--Retrogradniyat-Merkuriy-e-vinoven--ako-ne-vi-varvi__257251

Периодът от 23 март до 15 април щял бъде напрегнат Според календара и световната търсачка 27 март е просто ден от годината. По-дълбок анализ...

Виена скочи на Лондон в защита на Москва

https://petel.bg/Viena-skochi-na-London-v-zashhita-na-Moskva__257253

Виена, донякъде изненадващо, се противопостави на Лондон в защита на Москва. Австрийският външен министър Карин Кнайсл предупреди, че все...

Ким Чен Ун е на първо посещение в чужбина?

https://petel.bg/Kim-CHen-Un-e-na-parvo-poseshhenie-v-chuzhbina-__257254

По непотвърдена информация севернокорейският лидер е на първо посещение в чужбина, съобщава БНТ. Предполага се, че Ким Чен Ун е пристиг...

Дете стреля с въздушна пушка по фургон с работници в Казанлък

https://petel.bg/Dete-strelya-s-vazdushna-pushka-po-furgon-s-rabotnitsi-v-Kazanlak__257255

Дете стреля с въздушна пушка тази сутрин от тераса на апартамент в Казанлък по строителен фургон с петима работници, съобщава bTV. По чудо ...

Мартин Костадинов титуляр в националния

https://petel.bg/Martin-Kostadinov-titulyar-v-natsionalniya__257256

Футболистът на Черно море Мартин Костадинов ще излезе титуляр като десен бек за националния отбор на България до 21 години в мача срещу С...

И Македония изгони руски дипломат, Лондон приветства решението

https://petel.bg/I-Makedoniya-izgoni-ruski-diplomat--London-privetstva-reshenieto__257257

Македония също ще изгони руски дипломат заради скандала с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му. От руското посолство в Скопие ...

Напрежение между Събрия и Косово заради ареста на Марко Джурич

https://petel.bg/Naprezhenie-mezhdu-Sabriya-i-Kosovo-zaradi-aresta-na-Marko-Dzhurich__257258

Напрежение между Сърбия и Косово заради ареста на сръбския политик Марко Джурич. Той е главният преговарящ на Сърбия в разговорите с Косо...

Разтърсващата история на Адриан! Болни българи сменят гражданството си, за да се лекуват в чужбина

https://petel.bg/Raztarsvashhata-istoriya-na-Adrian--Bolni-balgari-smenyat-grazhdanstvoto-si--za-da-se-lekuvat-v-chuzhbina__257242

Да се откажеш от България, за да оживееш. Болни българи са принудени не само да търсят лечение в чужбина, но и да сменят гражданството си, з...

Тъпият Запад никога няма да разбере руската душа

http://pogled.info/svetoven/tapiyat-zapad-nikoga-nyama-da-razbere-ruskata-dusha.93418

/Поглед.инфо/ Тъпият Запад никога няма да разбере руската душа. И затова стават смешни техните анализатори, които си воъбразяват, че с една съшита по детски история, руснаците ще намразят Путин!

Първият носител на Нобелова награда за физика и неговите "загадъчни Х-лъчи". Вилхелм Рьонтген

http://nakratko.bg/category/29/108172/


Големият немски физик Вилхелм Конрад Рьонтген се ражда на 27 март 1845 година в Ленел, близо до Дюселдорф, в семейството на заможен търговец и собственик на текстилна фабрика. Когато е на три години, семейството му се премества да живее в Холандия.

Ген. Тодор Бояджиев: Проблемът с тракийските бежанци е и европейски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783012

Ген. Тодор Бояджиев: Проблемът с тракийските бежанци е и европейскиОпределено срещата е успешна, коментира пред Би Ти Ви ген. Тодор Бояджиев по повод разговорите ЕС – Турция във Варна вчера. Той посочи, че очевидно срещата е била трудна и няма нов старт, но каналът продължава да е отворен. „Чухме твърденията, че проблемът за тракийските бежанци е двустранен и няма място на тези преговори.

Екатерина Захариева: Тонът във Варна беше изключително конструктивен

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ekaterina-zaharieva-tonyt-vyv-varna-beshe-izkliuchitelno-konstruktiven-258241/

Единственият начин да се спре мигрантската вълна, е Европа „да прави мили очи” на Ердоган, твърди експерт

/Видео/ Социална директорка в Югозапада действа като феодал, ето как се разпорежда…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d1%81%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4/

В Кюстендилско недоволстват от действията на социален директор. Множество сигнали постъпват в различни институции, а хората се оплакват от нарушения, извършени от директорката на социалната служба в Бобошево.

Един от сигналите е от 74-годишната Екатерина Андонова, която тази година не получила целева помощ за отопление. Мотивът бил, че синът ѝ имал барче и ѝ помагал финансово.

Екатерина е вдовица, живее сама в една стая в село Пастра и получава пенсия от 240 лева, които ѝ стигат само за лекарствата. В последните години получавала помощ за купуване на дърва.

Подобен отказ получили и други възрастни хора, които подали сигнали в община Рила, а от там ги препратили към министерството.

Катя Асенова също се оплаква. Дъщеря ѝ се отказала от детето си и тя получила настойничество над 7-годишната си внучка. Живеели на квартира в Благоевград, където получавала социална помощ в размер на 190 лева. Щом се прибрала на село, помощта била орязана, отново от директорката на социалното в Бобошево.
„Това е заповедта, където е 140, а трябва да бъде 190”, обяснява Катя.
Бременната Зорница Петрова пък била освободена от работа в края на деня – от днес за утре. „Обижда ме фактът, че беше много бързо и неочаквана от мен новина. Аз попитах: Добре, може ли да ме освобождавате два часа преди работното ми време? Все пак два дни преди това можете да ми кажете, при положение че съм бременна в третия месец. Отговорът от директорката беше, че нея не я интересува моето положение, а я интересува да върви работата”, разказва Зорница.

Ана Петрова е социален работник от години. Има нужното образование и след като работи 3 години по програма, решава да си подаде молба за работа в отдел „Социална закрила”, по заместване. Директорката отказала да приеме молбата ѝ, а Ана помолила за официален отказ и записала разговора с диктофон, съобщава бтв. В него директорката отказва да подпише официално мотиви, макар че обяснява, че няма място.
„Държа се много собственически, арогантно. Ние къде да работим завършилите тази хуманитарна специалност? Ние сме с профил „социален работник”, след като се назначават хора с различно от социалното образование в дирекцията”, коментира Ана Петрова.

Намираме директорката Камелия Антова в кабинета ѝ. Тя отхвърля обвиненията, отрича да е отказвала да приеме молбата на Ана. „Аз не мога да откажа да приема молба, всеки има право да си пусне молба – за работа, за кандидатстване. Не може да кажеш на някой човек няма да си пуснеш молба”, поясни тя.

Признава, че е обект на проверка заради много сигнали. Отказите били резонни, твърди тя. Парите за отглеждане на внучето на Катя били намалени, защото на село тя имала и финансова подкрепа от мъжа, с когото живее.
Бременната Зорница била освободена в последния момент заради опасения, че може да излезе в болничен, ако знае по-рано. А дървата били отказани на Екатерина, защото е заварена да помага в барчето на сина си, за което той трябва да ѝ плати.

„Чисто законово, по Семейния кодекс, децата са длъжни да издържат родителите си, след като те не могат сами да се издържат”, посочи Антова.

По думите ѝ обаче това не означава, че всеки, който има деца, е лишен от тази помощ.
Държа се много собственически, арогантно. Ние къде да работим завършилите тази хуманитарна специалност? Ние сме с профил „социален работник”, след като се назначават хора с различно от социалното образование в дирекцията”, коментира Ана Петрова.
Държа се много собственически, арогантно. Ние къде да работим завършилите тази хуманитарна специалност? Ние сме с профил „социален работник”, след като се назначават хора с различно от социалното образование в дирекцията”, коментира Ана Петрова.

Намираме директорката Камелия Антова в кабинета ѝ. Тя отхвърля обвиненията, отрича да е отказвала да приеме молбата на Ана. „Аз не мога да откажа да приема молба, всеки има право да си пусне молба – за работа, за кандидатстване. Не може да кажеш на някой човек няма да си пуснеш молба”, поясни тя.
Признава, че е обект на проверка заради много сигнали. Отказите били резонни, твърди тя. Парите за отглеждане на внучето на Катя били намалени, защото на село тя имала и финансова подкрепа от мъжа, с когото живее.
Бременната Зорница била освободена в последния момент заради опасения, че може да излезе в болничен, ако знае по-рано. А дървата били отказани на Екатерина, защото е заварена да помага в барчето на сина си, за което той трябва да ѝ плати.

„Чисто законово, по Семейния кодекс, децата са длъжни да издържат родителите си, след като те не могат сами да се издържат”, посочи Антова.

По думите ѝ обаче това не означава, че всеки, който има деца, е лишен от тази помощ.

 

Материалът /Видео/ Социална директорка в Югозапада действа като феодал, ето как се разпорежда… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ето кои държави изгониха дипломати на Русия (ПЪЛЕН СПИСЪК)

http://clubz.bg/65904-eto_koi_dyrjavi_izgoniha_diplomati_na_rusiq_pylen_spisyk

Великобритания беше първата държава, която обяви, че Русия най-вероятно стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени този месец със смъртоносното вещество "Новичок".

Лондон получи подкрепата на Германия, Франция и САЩ. Външните министри на Европейския съюз също се солидаризираха с позицията, че Русия най-вероятно носи отговорност за отравянето. Великобритания първа изгони 23 руски дипломати, а в отговор Русия също изгони 23 британски дипломати, закри консулството в Санкт Петербург и изгони от страната Британския съвет.

До момента списъкът на държавите, които са обявили изгонването на руски дипломати и техния брой, изглежда така:

Великобритания - 23

САЩ - 60

Страни от ЕС:

Франция - 4

Германия - 4

Полша - 4

Чехия - 3

Литва - 3

Дания - 2

Холандия - 2

Италия - 2

Испания - 2

Естония - 1

Хърватия - 1

Финландия - 1

Унгария - 1

Латвия - 1

Румъния - 1

Швеция - 1

Страни извън ЕС:

Украйна - 13

Канада - 4, и отказ да приеме нови трима

Албания - 2

Македония - 1

Норвегия - 1

Австралия - 2

Исландия обяви, че прекратява диалога на високо равнище с Русия. 

Австрия, Гърция и Португалия обявиха, че подкрепят Великобритания, но нямат намерение на гонят дипломати.

България също подкрепи Великобритания в рамките на ЕС, но все още няма позиция по евентуалното изгонване на дипломати.

Срещата във Варна постигна очакваното и то не е малко

http://www.mediapool.bg/sreshtata-vav-varna-postigna-ochakvanoto-i-to-ne-e-malko-news277240.html

Срещата във Варна постигна очакваното и то не е малко. Добронамереният тон и снимката накрая са свидетелство, че диалогът между ЕС и Турция продължава. Основната пресечна точка на интереси е споразумението за бежанците - то беше препотвърдено, което е важно за Европа. По отношение на авторитарните практики в Турция - нарушаването на права на хиляди задържани - напредък няма. Самият факт, че се говори с президента Ердоган въпреки тях, е компромис в полза на Турция. Това, което иска премиера на Австрия Курц - незабавно прекратяване на преговорите с Турция - би лишило ЕС от инструменти за влияние върху тази страна. В този смисъл то не е разумно. Формалното оставяне на преговорния процес за присъединяване на Турция отворен е в полза на ЕС. То е и надежда за опозицията срещу Ердоган в Турция. Митническото споразумение е основен лост на ЕС в преговорите. Продължаването на диалога би позволило този лост да се използва ефективно. По Сирия позициите на ЕС и Турция се разминават. Ердоган иска безусловна подкрепа срещу кюрдите, която няма как да получи. Тук той е в изолация, обаче, защото Русия и САЩ са също срещу него. В този смисъл Ердоган ще търси някакъв компромис или ще се опита да "изтъргува" липсата на подкрепа от страна на Европа за компромиси по други теми - митническото споразумение, енергия или нещо друго. Българското участие в срещата не е като посредник - ние сме част от ЕС. Президентът Радев и БСП настояваха да се превърне срещата в патриотична мобилизация на електората с теми като тракийските земи и сърдечните граници на Ердоган. Добре е, че Борисов не тръгна в посока на медийни задявки с Турция. Българските интереси се гарантират при единна външна политика на ЕС и при здравина на нашите институции, включително армията. Медийните задявки никога нищо не са решили. Що се отнася до двустранния диалог с Турция, в тази ситуация той може да е успешен само при общо подобряване на отношенията ЕС-Турция. Така че добре е да не се слага каруцата пред коня. Обществени протести срещу репресиите в Турция са нещо нормално и демонстрират запазената чувствителност на хората към безобразията на режима в съседна страна. За съжаление у нас те бяха сравнително малки - може би и затова сме удобни като място за срещи. Трябва да свикнем, че понякога разговори се водят и с хора, които не споделят базови принципи на политическия ни морал. Разговорите с тях - дори споразумения с тях по важни теми - не ги оневиняват, нито са израз на подкрепа за действията им. В крайна сметка запазването на мира и добросъседството понякога изисква компромиси. За момента компромисите в границите на разумното. Като цяло, без да става дума за някакъв дипломатически пробив, все пак във Варна имаше свършена работа. *Текстът е публикуван в личния фейсбук профил на политолога Даниел Смилов. Заглавието е на Mediapool. 

Щом има диалог, има надежда, обяви Томислав Дончев за срещата ЕС - Турция

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/27/3153260_shtom_ima_dialog_ima_nadejda_obiavi_tomislav_donchev/?ref=rss


Част от нервните срещи са по-резултатни, отколкото тези, при които всичко е захаросано. Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев в анализ на провелата се снощи във Варна среща ЕС - Турция.<br /><br />Различията остават, но всички имат амбицията по всички въпроси да тече диалог. Каквито и трудности да има, щом има диалог, има надежда, допълни той. Според него най-лошо е, когато не се говори и се гледа под вежди.<br /><br />В отговор на...

Народният представител от „БСП за България“ Георги Свиленски и общинският съветник Борис Цветков ще проведат приемна за граждани

http://www.cross.bg/boris-suvetnik-obshtinskiyat-1571145.html

/КРОСС/На 27 март, от 15.00 до 17.00 часа, народният представител от „БСП за България" Георги Свиленски и общинският съветник Борис Цветков ще бъдат на разположение на софиянци в постоянната приемна на БСП - София на ул. "Леге" №10, етаж 1. Желаещите може да се запишат предварително на телефон 02/987 20 86.  

Алекс Алексиев: Ердоган унищожи турската демокрация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783007

Алекс Алексиев: Ердоган унищожи турската демокрацияЕрдоган е един ислямист, той унищожи турската демокрация. Европа е демократична общност – не виждам как може да се постигне консенсус при положение, че главните интереси са несъвместими”, каза специалистът по радикален ислям Алекс Алексиев пред Би Ти Ви. Според него единственият начин да се спре мигрантската вълна е Европа „да прави мили очи” на

Politico: Европа симулира удоволствие от турския локум

http://www.moreto.net/novini.php?n=371478

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от добра среща на високо равнище: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси добро вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, коментира Politico.

Две нови свлачища в Смолянско и закрита среща на ОбС за срутището

https://zaistinata.com/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d0%b2%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b8%d1%89%d0%b0-%d0%b2-%d1%81%d0%bc%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82/

Две свлачища затрудняват движението по пътя Смилян – Рудозем. Вчера в следобедните часове е паднала земна маса в района на отбивката за село Вълчан, която е откъртила предпазната мрежа. По информация на регионалното издание „Отзвук“, движението се осъществява в едната лента, а участъкът е сигнализиран с пътни знаци. Свлачищата се разчистват, а пътуващите негодуват: „Ужас. […]

Кои туристи харчат най-много и кой печели от това

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/03/27/3151544_koi_turisti_harchat_nai-mnogo_i_koi_pecheli_ot_tova/?ref=rss


Туристите от кои държави пътуват и харчат най-много в чужбина и кои страни се възползват най-добре от това? Отговор на този въпрос дава графика на onthegotours.com, основана на данните на Световния съвет за пътуване и туризъм за броя на туристите по страни и парите, които оставят в приемащата държава.<br /><br />В списъка на 45-те най-посещавани държави Китай се откроява като най-масовата изпращаща дестинация. Най-много нейни жители прекарват празниците и ваканциите си в чужбина...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване