Срещата между ЕС и Турция: Конструктивна, но без конкретни решения

http://www.transmedia.bg/2018/03/27/%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d0%b5%d1%81-%d0%b8-%d1%82%d1%83%d1%80%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%b8%d0%b2/

 

Коментарите около срещата между Европейския съюз и Турция се колебаеха между „конструктивна“ и „не постигна решения и компромиси“.

Всъщност не много оптимистичен бе и самият председател на Европейския съвет Доналд Туск:

„Ако искате да ме попитате дали тази вечер (понеделник) постигнахме решения и компромиси – отговорът ми е не.

Той оправда очакванията за трудни разговори и липса на пробив в отношенията. Срещата продължи над 2 часа и завърши с ангажименти от страна на ЕС, че Турция ще получи останалите 1.2 милиарда евро, които ЕС й дължи по силата на споразумението за бежанците на обща стойност 3 милиарда евро.

Премиерът Бойко Борисов обаче даде положителен отзив и бе видимо доволен. На срещата във Варна между Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган са били поставени всички въпроси, които касаят България и Европа. Това обяви самият премиер Борисов при откриването на пресконференцията. Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, българският премиер и турският президент определиха срещата като конструктивна и изразиха задоволство от осъществяването й.

Различията по останалите теми като спазване на човешките права, действията на Турция в Сирия, освобождаването на гръцки граничари и отношенията с Кипър остават. Все пак диалогът продължава, стана ясно от съвместната пресконференция на четиримата лидери – Реджеп Ердоган, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и домакина Бойко Борисов.

Водихме конструктивна дискусия в тази среща, която беше заредена с толкова напрежение, каза министър-председателят Бойко Борисов. Очакванията бяха да няма толкова конструктивна позиция, но съм благодарен и на тримата, че говорихме около това, което ни обединява. И на двустранните срещи поставихме всички теми, като се започне от тракийските бежанци и изселници. Има доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и други срещи и се надявам да има решения, каза Борисов.

След откриването на пресконференцията българският премиер покани Доналд Туск да изрази позицията си, като сбърка името му и го нарече Тръмп.

Без да отчете грешката, председателят на Европейския съвет каза, че „тази среща е от изключително значение. Днес успяхме да разгледаме много от темите и да заложим параметри в бъдеще”.

„По темата с бежанците ЕС и Турция остават близки партньори. Даваме висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията и за това, че са дали приют на толкова много бежанци през последните години. Полагат допълнителни усилия за техния живот”, заяви той. „Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последвалите събития. Искаме да окуражим страната да работи със Съвета на Европа и да не бъдат уронвани човешките права. ЕС също така остава готов да помогне в това отношение”, допълни Доналд Туск.

Турският президент Реджеп Ердоган поздрави с най-сърдечни чувства и заяви, че за него е удоволствие да бъде на тази среща. Той е имал среща на четири очи с премиера Борисов, която по думите му е била много ползотворна. „Надявам се периодът на лоши отношения между Турция и ЕС да е останал в миналото“.

Ердоган подчерта, че Турция изпълнява своите ангажименти в борбата с тероризма и бежанците. Той посочи, че Турция е получила 1,8 милиарда евро. Турският лидер се надява да получи и останалата част от средствата и посочи, че бежанците в страната му вече са достигнали 4 милиона души. Той смята, че при хуманитарните кризи не може да се подкрепя бюрократично нехайство.

Ердоган се надява на скорошно либерализиране на визовия режим за турските граждани. „През февруари представихме нашето виждане за това. ЕС трябва час по-скоро да направи своята стъпка. Нашите граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС“, каза той.

Турският президент подчерта, че въпросът за борбата с терора е много важен. „Турция е цел на редица терористични организации, с които тя се бори извън своите граници, и в своите граници“, каза той и добави, че само през миналата година Анкара е унищожила 3000 терористи на „Ислямска държава“. „Операциите, които осъществяваме срещу терористичните организации, допринасят за сигурността не само на Турция, но и на Европа. Не искаме критики, а да получим подкрепа. Уважаваме човешките права и свободи“, заяви Ердоган.

„Нашите операции с борбата с тероризма ще продължават, докато продължава да има опасност от тероризъм“, закани се той.

Според него „ще бъде грешка да се изолира Турция от партньорството, Турция има трайни исторически и човешки взаимоотношения с ЕС“. Той покани всички партньори да дойдат да работят заедно на Балканите и Близкия изток.

Споделяме с Турция геостратегически интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Искам Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС. Трябва да поддържаме честен диалог. Вярвам, че ЕС и Турция правят голяма грешка, когато описват различията, които ни разделят, но никога не описваме общите неща, които ни правят партньори. С нашите турски приятели имаме общи интереси“, каза Юнкер.

Според него само обединени ще успеем да се справим с това „ужасно бедствие тероризма“. „Намесата в Сирия трябва да става само в съгласие с международното право“, посочи той. Юнкер смята, че споразумението между ЕС и Турция за мигрантите е много успешно и това се дължи на Турция, която е приютила на своя територия милиони бежанци от Сирия. „Това показва, че Турция може да бъде солидарна с ЕС. За това трябва да й благодарим много“, каза председателят на ЕК.

Той успокои Ердоган, че не трябва да се притеснява за отпускането на 3 милиарда евро за бежанците. „Ангажиментът на ЕС ще бъде спазен“, обеща Юнкер. Той е против идеята да се прекратят преговорите с Турция за ЕС. „Аз съм гарант, че ще продължат преговорите с Турция. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри своите отношения с държавите-членки на ЕС. Ще говоря за Кипър и Гърция. Това е абсолютно необходимо, ако искаме подобряване на отношенията“, подчерта Юнкер.

Той припомни, че ЕС е осъдил опита за преврат от 15 юли 2016 г. Председателят на ЕК изрази своята загриженост заради арестите на гръцки граждани и журналисти. „Не искам да оставате с неясни послания от нас. Тази среща беше добра и полезна. Имахме възможността да говорим съвсем открито. Имали сме доста срещи на тема ЕС-Турция и изводът винаги е, че ЕС и Турция трябва да вървят ръка за ръка заедно напред“, подчерта Юнкер.

 

Снимка: Министерски съвет

 

 

Убийство на възрастна жена се разследва като антисемитско

http://dnes.dir.bg/news/zhena-ubiystvo-razsledva-vazrastna-antisemitsko-26994695

Убийството на възрастна еврейка в Париж миналата седмица се разследва като антисемитско престъпление.

Арестуваха американец, който жигосвал сексуалните си робини

https://www.actualno.com/america/arestuvaha-amerikanec-kojto-jigosval-seksualnite-si-robini-news_666598.html

Мексиканските власти арестуваха и екстрадираха в САЩ 57-годишния Кинт Рейниър, който през 1998 основава организация с името Executive Success Program (ESP), която провежда серия от „образователни“ курсове за самоусъвършенстване, претендиращи да „реализират човешкия потенциал“. Главната цел, както става ясно, е реализиране на печалби от Рейниър, който събира по 5 000 долара за 5-дневен курс. Най-често участниците се оказват задлъжнели и трябва да работят,

Убиха еврейка в Париж, спасила се през нацистката окупация

https://petel.bg/Ubiha-evreyka-v-Parizh--spasila-se-prez-natsistkata-okupatsiya__257236

Властите разследват убийството като антисемитско престъпление Убийството на възрастна еврейка в Париж миналата седмица се разследва ...

Мъж е в болница след зверски побой

https://petel.bg/Mazh-e-v-bolnitsa-sled-zverski-poboy__257237

Мъж е в болница след жесток побой. Инцидентът е станал около 23.00 часа вчера в жилище на ул.“Атанас Стойков“ в Шумен. 66-годишният хазяин раз...

Страшно автомеле в столицата, два джипа смазаха лека кола

https://petel.bg/Strashno-avtomele-v-stolitsata--dva-dzhipa-smazaha-leka-kola-__257238

Тежка верижна катастрофа е станала на столичния бул. "Никола Вапцаров" близо до кръстовището с ул. "Атанас Дуков", съобщи очевидец, цитиран ...

Заляха с киселина жена в София

https://frognews.bg/novini/zaliaha-kiselina-jena-sofiia.html

Жена е била залята с киселина на столичния булевард ”Стамболийски” вчера вечерта. Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 21.30 часа.

32 ранени при сблъсъци в Косово, петима от тях сериозно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6782934

32 ранени при сблъсъци в Косово, петима от тях сериозноЛекар от северната част на Косово каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на вчерашните сблъсъци с косовската полиция, избухнали по време на задържането на висшия сръбски представител Марко Джурич, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град

Пътна обстановка в страната - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371466

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено движението по пътната връзка София-Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Путин за трагедията в Кемерово: Губим хора заради небрежност и разпуснатост (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/putin-za-tragediiata-v-kemerovo-gubim-hora-zaradi-nebrezhnost-i-razpusnatost-snimki-2087221

Руският президент Владимир Путин пристигна в сибирския град Кемерово, където в неделя в голям пожар в търговски център загинаха 64 души, предаде ДПА.

Силиконовият скандал, който подлуди Париж (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/silikonoviiat-skandal-kojto-podludi-parizh-video-2087233

Скандалът около парижкия публичен дом с хиперреалистични секс кукли, който се развихри тази седмица във Франция, завърши с победа за любителите на силиконовите ласки. Градските власти във френската столица обявиха, че няма да затварят мястото за сексуални игри, както настояваха гру

Мрачна прогноза: Европа може да се изправи пред още по-голяма мигрантска криза

//dariknews.bg/novini/sviat/mrachna-prognoza-evropa-mozhe-da-se-izpravi-pred-oshte-po-goliama-migrantska-kriza-2087231

Разпадането на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак е довело до увеличаване на усилията на екстремистите да вербуват свои членове в Субсахарска Африка, което може да предизвика нова мигрантска криза в Европа.

След важната среща във Варна - изводи и коментари

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sled-vazhnata-sreshta-vyv-varna-izvodi-i-komentari-2087226

Председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, българският премиер и турският президент определиха срещата във Варна като конструктивна и изразиха задоволство от осъществяването ѝ.

Заради нов закон за горивата трактори може да блокират жълтите павета

https://www.actualno.com/business/zaradi-nov-zakon-za-gorivata-traktori-moje-da-blokirat-jyltite-paveta-news_666595.html

Протест и блокада на жълтите павета от трактори - тази перспектива отново е на дневен ред, като причината е т.нар. Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Законопроектът е внесен от над 30 депутати, като инициатор е народният представител от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро. В текстовете има много сериозни ограничения - за за собствен капитал и банкови гаранции пред всеки, който иска да търгува, съхран

Всеки ден трябва да изслушаш поне една хубава песен...

http://www.cross.bg/pone-hybava-pesen-1571117.html

/КРОСС/ "Всеки ден трябва да изслушаш поне една хубава песен, да погледаш хубава картина и ако е възможно, да прочетеш поне едно мъдро изречение." Гьоте  

Вучич: Косово е терористка и бандитска държава, задържането на Джурич е провокация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6782931

Вучич: Косово е терористка и бандитска държава, задържането на Джурич е провокацияСръбският президент Александър Вучич нарече Косово "терористистка" и "бандитска" държава, подкрепяна от западни сили и я обвини в "брутална провокация" заради задържането в Косовска Митровица на висш сръбски представител, съобщи Асошиейтед прес. В остро изявление, предавано на живо по сръбски медии, Вучич каза,

България - броня на западния свят

http://clubz.bg/65896-bylgariq_bronq_na_zapadniq_svqt

Срещата между ЕС и Турция във Варна сложи България на картата и напомни за истинското й място - отпред на бронята на западния свят. Това коментира пред БНТ социологът Първан Симеонов. Той допълни, че има срещи и действия, които са хубави със самото си случване.

"Много важно сваляне на напрежението. Европа очевидно има полза от стабилно сътрудничество със своя съсед. Ердоган няма полза от изолация спрямо западния свят. Няма полза да дава тази карта на своите политически противници", коментира Симеонов.

Според него с тази среща българското председателство е върнало малко от своя блясък и България успява да се възползва от своето географско положение.

Социологът Антоний Гълъбов също изтъкна, че малко по малко България апочва да се позиционира в хода на председателството на Съвета на ЕС. Той каза, че в средата на миналата година, когато България е предложила темата за Западните Балкани, е имало много скептицизъм. Сега обаче това не е така. Гълъбов смята, че администрацията се държи добре по време на председателството.

"България има шанса да утвърди ролята си на компетентен посредник. ЕС нямаше пряк диалог с Турция", заяви Гълъбов.

Той изтъкна, че ако България преговаря двустранно с Турция е едно, докато ако го прави като страна членка на ЕС< която се придържа към европейските принципи това е съвсем друго.

 "Ердоган е един ислямист, той унищожи турската демокрация. Европа е една демократична общност. Не виждам как може да се постигне консенсус при положение, че главните интереси са несъвместими".

Това коментира пред бТВ Алекс Алексиев. Според него единственият начин да се спре мигрантската вълна е Европа да прави "мили очи" на Анкара.

"Според неговата (на Ердоган - б.р.) интерпретация кюрдите са терористи. За Ердоган терористите са тези, които са против него", коментира Алексиев.

Той смята че Европа държи много големи икономически козове срещу Турция, но не ги използва. Алексиев изтъкна, че Ердоган споменава Кърджали като турски град, а в Турция се поечатат карти, които показват България като част от турската територия.

27 март в историята

http://www.cross.bg/angliya-istoriyata-kral-1571116.html

/КРОСС/На днешната дата през 196 г. пр.н.е. Птолемей V се изкачва на трона на Египет.През 1309 г. папа Климент V отлъчва Венеция и цялото и население.През 1625 г. Чарлз I става крал на Англия, Шотландия и Ирландия и претендира за крал на Франция.През 1854 г. Великобритания обявява война на Русия -Кримска войнаПрез 1860 г. в САЩ е патентован тирбушонът.През 1867 г. Карл Маркс завършва първия том на Капиталът, в който са формулирани икономическите закони за развитието на капиталистическото общество.През 1899 г. италианският инженер Гилермо Маркони осъществява първата международна радиовръзка - между Англия и Франция, като използва морзовата азбука.През 1914 г. е направено първото в света кръвопреливане, извършено в болница в Брюксел.През 1918 г. Молдова и Бесарабия се присъединяват към Румъния.През 1933 г. Япония напуска Обществото на народите.През 1962 г. за първи път се чества Международният ден на театъраПрез 1964 г. най-силното земетресение, регистрирано в САЩ с магнитуд 9,2 по скалата на Рихтер разтърсва южна и централна Аляска и убива 125 души.През 1973 г. американският актьор Марлон Брандо се отказва от наградата Оскар, в знак на подкрепа на правата на индианците.През 1976 г. влиза в експлоатация вторият реактор на АЕЦ „Козлодуй".През 1976 г. е открито метрото на Вашингтон.През 1977 г. при най-голямата в историята самолетна катастрофа два самолета Боинг се сблъскват над Тенерифе (Канарски острови), при което загиват 583 души.През 1990 г

Кметът на Пловдив се изправя пред съда по делото за зоокъта

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3152649_sudut_shte_gleda_deloto_sreshtu_kmeta_na_plovdiv_ivan/?ref=rss


Специализираният наказателен съд ще проведе разпоределително заседание по делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. Председател на съдебния състав е бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Костова.<br /><br />Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар. зоокът в Пловдив. Според държавното обвинение с действията си тримата са осигурили облага от 689 хил....

Св. Матрона Солунска

https://www.actualno.com/celebrate/sv-matrona-solunska-news_666582.html

Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата на един евреин. Жената на тоя евреин постоянно хулела Матрона заради нейната вяра в Христа и я принуждавала да се отрече от Христа и да отиде в синагогата. Но кротката Матрона вярно служела на своята господарка, без да й възразява на хулите и тайно се молела на Христа Бога. Един ден еврейката узнала, че Матрона скришом от нея отишла в църква и ядосана я запитала защо не е отишла в синагогата. Матрона кротко й отговорила: "Защо

Вижте пътната обстановка в страната към 05.30 часа

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6782929

Вижте пътната обстановка в страната към 05.30 часаІ. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от – 3° до + 16°. Времето над страната е облачно. Вятър духа в по-голямата част от страната. Дъжд вали в областите Благоевград, Бургас, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Смолян, София и в районите на Тетевен /обл. Ловеч/ и Тополовград /обл. Хасково/.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=371463

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 27 март - вторник, ще бъде прекъснато електрозахранването в следните места във Варна. - от 09:00 ч. до 16:00 ч., гр. Варна - ул.

Св. мчца Матрона Солунска

http://www.cross.bg/matrona-hrista-evreiikata-1571115.html

/КРОСС/ Св. Матрона, като момиче-сираче, била слугиня в Солун, в къщата на един евреин. Жената на тоя евреин постоянно хулела Матрона заради нейната вяра в Христа и я принуждавала да се отрече от Христа и да отиде в синагогата. Но кротката Матрона вярно служела на своята господарка, без да й възразява на хулите и тайно се молела на Христа Бога. Един ден еврейката узнала, че Матрона скришом от нея отишла в църква и ядосана я запитала защо не е отишла в синагогата. Матрона кротко й отговорила: "Защото живият Бог е в християнската Църква, а от еврейската синагога Той е отстъпил." Побесняла от тоя смел отговор, еврейката жестоко я била и затворила в една мрачна стая, като при това я и вързала. На другия ден тя намерила девойката развързана чрез Божията сила. Матрона на колене се молела Богу. Господарката повторила няколко дни това наказание, докато най-после чрез глад и побой тя уморила девойката. Тогава еврейката взела тялото на светата мъченица и от горния етаж на къщата си го хвърлила на улицата. Християните взели тялото на мъченицата и с чест го погребали. Епископ Александър пък, като узнал за чудесата, които се извършват при гроба на светата мъченица, издигнал там църква в нейна чест. А злата еврейка скоро получила заслуженото: от същото място на къщата, откъдето хвърлила тялото на св. Матрона, тя паднала на камъните на улицата и се убила.    

Катар и Судан ще развиват заедно "османски" остров в Червено море

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/03/27/3153191_katar_i_sudan_shte_razvivat_zaedno_osmanski_ostrov_v/?ref=rss


Судан подписа с Катар споразумение за 4 милиарда долара, за да развие пристанището на Суакин, островен град, създаден по времето на Османската империя и считан от Анкара за част от османското културно наследство. Това съобщиха турският "Дейли сабах" и судански издания. Според суданския траспортен министър Макауи Ауад сделката е част от засилването на сътрудничеството в транспорта и комуникациите и е подписано след посещение в Хартум на катарския му колега Джасим бин Саиф ал Сулайти. ...

Прогноза за времето - 27 март (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-27-mart-vtornik-news_666578.html

Днес времето ще се задържи предимно облачно и на много места отново ще превали дъжд, но през деня от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще бъде до умерен. Минимални температури между 0° и 5°, максимални предимно между 9° и 14°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният сино

В дома на падонг - жените жирафи (снимки)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/v-doma-na-padong-zhenite-zhirafi-snimki-6080660

Те носят по тялото си от 10 до 15 кг метал във формата на пръстени - по врата, ръцете и краката си

Явор Нотев: Трябват ясни рамки за неизбежната отбрана - в тях законът да пази защитилия се дори с драстични мерки

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6782520

Явор Нотев: Трябват ясни рамки за неизбежната отбрана - в тях законът да пази защитилия се дори с драстични меркиОще акценти: Текстовете в НК за преследване на корупцията в частния сектор, предложени от кабинета, не са скандални и не са път към създаване на тоталитарна държава, казва юристът и зам.-шеф на Народното събрание Трябва да защитим бизнеса, без да газим принципите на правото - и граждани, и бизнесмени трябва да се съобразяват с тях В настоящия си

Олимпийски медалисти ще поведат велошествието и велокарнавала в събота

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153051_olimpiiski_medalisti_shte_povedat_veloshestvieto_i/?ref=rss


За втора поредна година София ще приеме велошествие и велокарнавал по улиците си. Събитието, което е част от инициативата "София - Европейска столица на спорта 2018", ще се проведе в 11.30 часа в събота (31 март).<br /><br />Записването ще започне в 10 часа пред паметника на Цар Освободител. Колоната ще премине по маршрут покрай река Перловска до Южния парк, където ще има състезания, концерти, танци, викторини и игри с награди, съобщиха организаторите.<br /><br...

Времето продължава да се затопля

https://frognews.bg/novini/vremeto-prodaljava-zatoplia.html

Времето днес продължава да се затопля. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса.

Заляха жена с киселина в центъра на София

http://dnes.dir.bg/news/sofia-kiselina-26994649

36-годишна жена е залята с киселина на столичния булевард "Стамболийски" снощи. Сигнал за инцидента е подаден на телефон 112 около 21.30 часа

Съдът решава дали ще гледа делото КТБ по същество

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3152646_sudut_reshava_dali_shte_gleda_deloto_ktb_po_sushtestvo/?ref=rss


В Специализирания наказателен съд ще се проведе заседание по делото за длъжностното присвояване от Корпоративна търговска банка (КТБ), на което ще бъде чут отговорът на прокуратурата по възраженията на защитниците на 18-те подсъдими.<br /><br />Според държавното обвинение бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев е ръководил престъпна група от 17 души. На едно от предишните заседания съдът реши да гледа делото срещу Василев задочно. Той е в Сърбия от 2014 година,...

Австралия също реши да гони руски дипломати

https://www.actualno.com/asia/avstralija-syshto-reshi-da-goni-ruski-diplomati-news_666594.html

Австралия се превърна в поредната държава, която реши да изгони руски дипломати заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според информация от The Guardian ще бъдат изгонени двама руски дипломати. Британският вестник цитира съвместно комюнике на австралийския премиер Майкъл Търнбул и австралийския външен министър Джули Бишоп. Съгласно комюникето, двамата руски граждани ще трябва да напуснат Австралия в срок от 7 дни, тъй като са идентифицирани като служители на

27 март в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=371464

Събития: 196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото и население. 1329 г. – В Агро Доминико Папа Йоан XXII осъжда някои писания на Майстер Екхарт като ерес. 1625 г.

Надежда Нейнски посочи най-важния резултат от срещата ЕС - Ердоган у нас

https://petel.bg/Nadezhda-Neynski-posochi-nay-vazhniya-rezultat-ot-sreshhata-ES---Erdogan-u-nas-__257222

"Срещата получи своя резултат. Тя няма да е еднократен акт. Ще последват още. Най-важно е да говорим едни със други, а не едни за други." Така ...

Тежко меле край Пловдив, майка и дете са в болница

https://petel.bg/Tezhko-mele-kray-Plovdiv--mayka-i-dete-sa-v-bolnitsa-__257223

Тежка катастрофа е станала тази нощ на пътя Пловдив-Асеновград. Сигналът е от 4.30 ч. На изхода на Асеновград към Пловдив. Джип излязъл извън...

Дончев се изнерви на Хекимян заради неудобни въпроси за Ердоган и ЧЕЗ

https://petel.bg/Donchev-se-iznervi-na-Hekimyan-zaradi-neudobni-vaprosi-za-Erdogan-i-CHEZ__257224

"Това не е серизоно като коментар, че сме разнасяли шербет. Звучи хрускаво като термин, но не отразява това, което се случва на такава среща...

Eто къде няма да има вода във Варна днес

https://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-voda-vav-Varna-dnes__257225

Без вода остават днес живущите във висока зона на кв."Виница" от 8 ч. до около 16 ч. Заради аварии водоподаването ще е спряно и в местностите Ракитника и Прибой от 9 ч. до около 15 ч., съобщиха от ВиК Варна.

Цветно шествие по варненското ларго за Световния ден на театъра

https://petel.bg/TSvetno-shestvie-po-varnenskoto-largo-za-Svetovniya-den-na-teatara__257226

Снимка: Дарик Варна Навръх 27 март - Световния ден на театъра, възпитаници на всички театрални школи във Варна, водени от актьори на Драма...

Очакват се задърствания и днес заради изнасянето на ВИП гостите от Варна

https://petel.bg/Ochakvat-se-zadarstvaniya-i-dnes-zaradi-iznasyaneto-na-VIP-gostite-ot-Varna__257228

Снимка Фейсбук Проблеми с трафика във Варна по трасето от "Евксиноград“ до летището във Варна се очакват и днес до обед, когато се очакв...

Баскетболист почина след припадък по време на мач

https://petel.bg/Basketbolist-pochina-sled-pripadak-po-vreme-na-mach__257230

Трагична новина сполетя баскетболния свят, след като стана ясно, че Зийк Ъпшоу от отбора на Гранд Рапидс Драйв е починал. 26-годишният игра...

Зловеща снимка от мястото, където много тежко катастрофираха млада шофьорка и детето й!

https://petel.bg/Zloveshha-snimka-ot-myastoto--kadeto-mnogo-tezhko-katastrofiraha-mlada-shoforka-i-deteto-y-__257231

© Plovdiv24.bg  На 25-30 метра от мястото на инцидента е изхвърчал двигателят на джипа, който рано тази сутрин катастрофира на пътя Пловдив-Асен...

Разследват собственика на бедстващите коне и за злоупотреба с евросредства

https://petel.bg/Razsledvat-sobstvenika-na-bedstvashhite-kone-i-za-zloupotreba-s-evrosredstva__257232

Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в Осоговската планина, ще бъде разследван и за злоупотреба с евросредств...

Ето кой е простреляният бизнесмен и дали ще живее

https://petel.bg/Eto-koy-e-prostrelyaniyat-biznesmen-i-dali-shhe-zhivee__257234

Колаж "Пик" Бизнесменът Стефан Костадинов е с тежка фрактура на бедрената кост, която е раздробена от изстрела с пистолет. Това заявиха о...

Диян Божилов: Теренът за мача със Спартак ще е перфектен

https://petel.bg/Diyan-Bozhilov--Terenat-za-macha-sas-Spartak-shhe-e-perfekten__257235

Треньорът на Добруджа Диян Божилов обеща перфектен терен на стадион „Дружба“ за съботната среща със „Спартак“ от 15 часа в Добрич. „...

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132123/

В зъболекарския кабинет пациентът негодува:
- Но какво правите, казах Ви, че ме боли кътникa, а Вие ми вадите преден зъб!
Зъболекарят:
- Спокойно, ще стигнем и до кътника.

Пакети с взрив получиха няколко американски бази и ФБР

https://www.actualno.com/america/paketi-s-vzriv-poluchiha-njakolko-amerikanski-bazi-i-fbr-news_666592.html

Подозрителни колетни пратки, включително съдържащи взривоопасни вещества, са били изпратени във военни обекти, разположени в околностите на американската столица Вашингтон. Това съобщи CNN, позовавайки се на информация на полицията, предаде БГНЕС. Пакетите са предадени на ФБР за изследване. Една от тях е получена в 08:30 часа местно време вчера и е наложила евакуация на курсантите от Университета за национална отбрана в базата Форт Макнейр във Вашингтон. По-късно, след оглед и рентгенов анализ,

Температурите се качват до 14 градуса днес

https://offnews.bg//obshtestvo/temperaturite-se-kachvat-do-14-gradusa-dnes-677506.html

Времето ще е предимно облачно и днес, на много места отново ще превали дъжд. Вятърът отслабва, но преди това ще прогони облаците.

Максималните температури ще се качат между 9 и 14 градуса. 

В планините ще превали слаб сняг, под 1200 метра, където термометрите ще стигнад до 4 градуса, ще вали дъжд. Максималната температура на 2000 м  ще е около минус 1.

От утре ще има повече слънце предимно в Западна България, в четвъртък синоптиците прогнозират до 19 градуса. 

/Видео/ Жената на годината М.Кючукова: Болезнено е да видиш как уважаван бивш учител се реди за храна

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc-%d0%ba%d1%8e%d1%87%d1%83%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1/

Когато застанеш зад печката за 4,5 часа и сготвиш една голяма тенджера от 100 литра ядене за бедни хора, няма как да не се почувстваш добре. Това сподели в интервю за ИА Региона Мирела Кючукова, която стана носител на приза Жена на годината в Благоевград за 2018 година.
Тя е основен двигател на дейността на кухнята за бедни към църквата в квартал Грамада.

„От 10 години работя в Неврокопската света епархия. Тогава създадохме Православния-информационен център, хората в Благоевград ме познават от работата ми в центъра. Винаги срещите ми с бедни хора са били болезнени и драматични. Когато видиш един човек, който е бивш учител и се ползвал с уважение, познат на всички ни, се реди за храна при
нас, това винаги действа мъчително и болезнено. Бог дава на всеки различни сили и всеки преценява какво да върши“,коментира Мирела Кючукова.

Според нея, на днешната жена и липсва време и сили да свърши всичко, което е запланувала. На Мирела Кючукова най-много и липсва спокойствието и любовта.

„Аз не смятам себе си за успяла жена. Ако след време децата ми успеят, тогава с гордост ще кажа, че съм успяла жена.Това което правя в един момент за мен се превърна в хоби, аз много си харесвам работата, а в кухнята, когато съм, се чувствам разтоварващо“,добави още тя.

„За жените на Благоевград мога да кажа, че се прекрасни, пожелавам им да имат повече вяра в Бога и да възпитат това нещо в семействата си“, пожела Мирела Кючукова, която е ръководител на православния център към Неврокопската епархия. Съпруга е на отец Светослав Кючуков имат три деца, две от които осиновени.

Екипът на ИА Региона честити успеха й, като и пожелава да има сили и търпение още дълги години да се занимава с това благородно начинание да храни бедните!

Материалът /Видео/ Жената на годината М.Кючукова: Болезнено е да видиш как уважаван бивш учител се реди за храна е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Прогноза за времето - 27 март

http://www.moreto.net/novini.php?n=371433

Над Черноморието ще бъде предимно облачно и главно по южното крайбрежие ще превали дъжд. Ще духа слаб вятър, предимно от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 8-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Температурата на морската вода е 6°-7°.

Французите отбелязаха „черна точка“ на Макрон

http://pogled.info/svetoven/evropa/frantsuzite-otbelyazaha-cherna-tochka-na-makron.93414

/Поглед.инфо/ Реформите на президента на Франция Еманюел Макрон, напомнящи на „шоковата терапия“ в Русия през 90-те години, изкараха на улиците десетки хиляди французи, които дадоха на полицията пълноценен отпор. Целта на протестиращите е оставката на президента. В противен случая страната я очаква транспортен колапс. Но как триумфално избраният президент успя да се скара със собствения си народ само година по-късно?

Силната игра със слаби карти на Владимир Путин

http://pogled.info/svetoven/silnata-igra-sas-slabi-karti-na-vladimir-putin.93415

/Поглед.инфо/ Филм-интервюто „Световен ред-2018“ тече по телевизията. Главният герой е Владимир Путин. Гледах филма в интернет, а днес се натъкнах на негов трейлър по телевизията. И във филма, и в трейлъра ми направи впечатление фразата на Путин, че ако ние играем силно със слаби карти, то Западът изобщо не умее да играе и съответно не е толкова силен. Нещо не им стига. Струва ми се, че знам какво.

Тръмп започна да губи уважението на Путин

http://pogled.info/svetoven/tramp-zapochna-da-gubi-uvazhenieto-na-putin.93416

/Поглед.инфо/ Новото изгонване на руски дипломати може да има много тежки последствия за отношенията между Русия и САЩ. И не само защото в отговор Русия ще изгони още повече американци (за което има пълно право). Работата е значително по-сериозна и е свързана с личното доверие между Тръмп и Путин.

Варна се постара да не нарушава "душевната хармония" на Ердоган

http://pogled.info/bulgarski/varna-se-postara-da-ne-narushava-dushevnata-harmoniya-na-erdogan.93417

/Поглед.инфо/ Властта положи нов асфалт до резиденция "Евксиноград", а на протест срещу турския лидер в Деня на Тракия се събраха едва стотина души

На пет места няма да има вода

https://offnews.bg//obshtestvo/na-pet-mesta-niama-da-ima-voda-677505.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Във връзка с пресвързване на уличен водопровод на ул. „Трендафил“ в с. Мърчаево се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 ч. на с. Мърчаево.

Подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Света гора“ и ул. „Крум Попов“ в жк „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:30 ч. на ул. „Бряст“, ул. „Света гора“ от ул. „Кръстю Сарафов“ до ул. „Бряст“; от 9:00 до 18:00 ч. по ул. „Крум Попов“ от ул. „Синчец“ до бул. „Христо Смирненски“, ул. „Неразделни“.

Реконструкция на уличен водопровод на ул. „Канала“ в жк „Дружба-1“ налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 ч. в района на ул. „Канала“.

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Мадрид“ в кв. „Подуяне“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 ч. на бул. „Мадрид“ от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до ул. „Алеко Константинов“.


Без вода във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Инж. Иван Иванов“ в жк „Зона Б-5“ ще бъдат от 10:00 до 18:00 ч. в района на бул. „Инж. Иван Иванов “от бул. „Александър Стамболийски“ до бул. „Тодор Александров“.

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx.

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства! Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС.

Австрия потвърди отново, че няма да гони руски дипломати

https://www.actualno.com/europe/avstrija-potvyrdi-otnovo-che-njama-da-goni-ruski-diplomati-news_666591.html

Австрия е неутрална страна, която не се готви да гони руски дипломати във връзка с инцидента с бившия служител на руското разузнаване Сергей Скрипал, написа в профила си в социалната мрежа Twitter австрийският канцлер Себастиан Курц. Тъкмо обратното, Австрия разчита да се поддържат канали за комуникация с Русия, посочи той. "Ние подкрепяме острата декларация на ЕС и решението да се отзовават посланици на Русия, но като неутрална страна, няма да гоним когото и да е било от дипломатите. Нещо

На 27 март рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6782354

На 27 март рожден ден иматПроф. д-р Димитър Луджев, вицепремиер в правителството на Д. Попов, бивш министър на отбраната и депутат Юксел Кадриев, тв водещ Цветан Цветков, председател на Сметната палата Димитър Зоров, председател на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен Проф. д-р Милан Петров,

Марто Дебелия излиза от затвора вижте, защо…

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%b6%d1%82%d0%b5/

Благоевградският сводник Мартин Филипов ще присъства днес на погребението на първата си жена София със засилена съдебна охрана. Той получи съдебно разрешение да се прости с майката на двамата си синове. Молбата е подадена вчера по елекронната поща от адвоката му Любомир Георгиев до районния съдия Екатерина Николова, която гледа делото на Марто Дебелия за трафик на жени с цел сексуална експлоатация и двамата му покровители, експолицаите Стефан Филипов и Петър Кънев.

Разрешението е издадено по силата на текст от Закона за изпълнение на наказанията, според който затворниците имат право на 1 час разходка извън килията. Именно това е правното основание, с което съдията мотивира разрешението поради липса в закона на ситуация като погребение на роднина на затворник. Така Мартин Филипов, който бе приведен в Бобовдолския затвор преди една година, след като делото влезе в съдебна фаза, утре ще бъде конвоиран до родната си къща в Благоевград на ул. „Иглика” със засилена съдебна охрана, за да си вземе последно сбогом със София, с която нямаше граждански брак, но живееха на семейни начала.

Марто Дебелия се води разведен, преди години той скъса брачния си съюз със софиянката Марияна, след като лежа във френски затвор за сводничество. Иначе ромският сводник, известен с прозвището Министърът на любовта, има цял „харем” от жени. След като излезе от френския затвор, той се влюби в Дафина Лунджова и дори й подари ауди, след като му обещала да се ожени за него и да му позволи да припознае техния син Мартин, дори започнали да си търсят жилище.

С парите, които му били върнати като парична гаранция от екстрадицията, и заеми Марто броил 8000 лв. за аудито. Дафина не само че не си спазила обещанието, ами пуснала и жалба срещу благодателя си в полицията – че заплашва с убийство нея и приятеля й, и че иска да й отнеме автомобила. Мартин Филипов бе арестуван и след около 6 месеца в килията кандиса да се признае за виновен за обсебването на лекия автомобил и лежа 1 година в затвора.

Преди да бъде арестуван за сводничество на 1 юни 2016 г., в къщата му в Благоевград живееше и една от проститутките му – Гергина, която след това му роди дете. Тя първоначално го бранеше със зъби и нокти като най-добрия мъж, когото познава, но след това свидетелства срещу него, пише струма бг. Делото е висящо и бе насрочено за месец май, когато се очаква присъда.

Вчера се разбра, че инфаркт е отнел живота на 38-годишната София Йосифова. Причината за внезапната смърт на младата жена, майка на две деца, стана известна вчера след извършена аутопсия от съдебен лекар в Благоевград. За смъртния случай бе информирана и полицията, служители от Второ РУП – Благоевград изясняват обстоятелствата. Трупът на София Йосифова бе транспортиран в моргата въпреки желанието на близките й да не се извършва аутопсия.

През миналата седмица София не се е чувствала добре. Тя страдала от диабет, няколко пъти поред колабирала и падала. Издъхнала е от остра сърдечна недостатъчност.

Материалът Марто Дебелия излиза от затвора вижте, защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Затвор до 3 г. и глоба до 5000 лв. грозят собственика на бедстващите в Осогово коне

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/zatvor-do-3-g.-i-globa-do-5000-lv.-groziat-sobstvenika-na-bedstvashtite-v-osogovo-kone-2087203

Лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 2000 до 5000 лв. е наказанието, което може да получи собственикът на бедстващите коне в Осоговската планина, ако бъде признат за виновен. Районна прокуратура- Кюстендил образува досъдебно производство и започва пълно

Международен ден на театъра

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mezhdunaroden-den-na-teatyra-2087198

Днес отбелязваме Международния ден на театъра.
 
Датата 27 март е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Медиите по света коментират решението на САЩ и ЕС да експулсират руски дипломати

//dariknews.bg/novini/sviat/mediite-po-sveta-komentirat-reshenieto-na-sasht-i-es-da-ekspulsirat-ruski-diplomati-2087206

Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват централните медии в Руската федерация.
 
Лондон вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето, извършено

Белият дом не обясни защо адвокатът на Тръмп е платил 130 000 долара на порнозвезда

https://www.actualno.com/america/belijat-dom-ne-objasni-zashto-advokatyt-na-trymp-e-platil-130-000-dolara-na-pornozvezda-news_666590.html

Доналд Тръмп категорично отрича да е имал сексуална връзка с порноактрисата Сторми Даниелс. Ден след излъчването на многоочакваното интервю с порнозвездата, реакцията на Белия дом беше недвусмислена. Самият Тръмп, който винаги е готов да атакува своите неприятели, никога не е коментирал публично тази афера. Сега остава неясно само защо личният адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен е изплатил 130 000 долара на Стефани Клифърд (истинското име на Сторми) малко преди изборите за президент през 2016 г

Захариева видя "подадена ръка" от Ердоган, а Дончев - "нервна, но резултатна" среща

http://clubz.bg/65895-zaharieva_vidq_podadena_ryka_ot_erdogan_a_donchev_nervna_no_rezultatna_sreshta

Като "подадена ръка" от турския президент Реджеп Ердоган към Европа - така вицепремиерът и министър на външните работи Екаретира Захариева оцени срещата между ЕС и Турция, провела се снощи във Варна под домакинството на премиера Бойко Борисов. 

„Като външен министър ми направи впечатление и финалът на изказването на президента Ердоган. Подчерта регионите, в които има нестабилност и подчерта: „Нека заедно с Европа работим за нормализиране на Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан.” Това е подадена ръка”, заяви Захариева пред Нова тв.

Тя добави, че са били поставени въпросите с правовата държава в Турция, както и турската военна операция в Африн и макар да "продължава да има различия в позициите” оцени срещата като "историческа". Тя каза още, че в двустранната среща с Ердоган преди разговорите на ниво ЕС, Борисов е поставил висящите от години въпроси между България и Турция.

„Много е важно, че се  разбрахме тази смесена комисия да се състои възможно по-скоро, за да се опитаме да решим тези двустранни въпроси, които съществуват от много години”, каза тя по темата за обезщетенията на тракийските бежанци.

Преди сбирката във Варна президентът Румен Радев, а преди това и лидерката на БСП Корнелия Нинова поискаха премиерът да постави темата в разговорите си с турския президент. 

Вицепремиерът Томислав Дончев пък каза пред бТВ, че "част от нервните срещи са по-резултатни, отколкото тези, при които всичко е захаросано", оценявайки събитието във Варна. 

"Различията остават, но всички имат амбицията по всички въпроси да тече диалог. Каквито и трудности да има, щом има диалог, има надежда", каза още Дончев. 

Екатерина Захариева и тази сутрин потвърди позицията на България за това, че подкрепяме Великобритания и позициите й спрямо Русия след отравянето на Скрипал, но на този етап "не смятаме за уместно" да се налагат санкции и да се експулсират руски дипломати от страната ни. 

Още две страни от Европа - Македония и Унгария, съобщиха, че гонят дипломати на Путин. Вчера същото направиха още 14 държави от ЕС. САЩ пък взеха решение да изгонят 60 руски дипломати.

Вицепремиерът Дончев пък отговори уклончиво на въпрос дали и как държавата ще участва в сделката за ЧЕЗ в България - тъй като това не зависело от институциите, а от продавача ЧЕЗ и от купувача "Инерком" на Гинка Върбакова.

 

 

Сериозно напрежение между Косово и Сърбия след арест на сръбски дипломат

https://www.actualno.com/balkani/seriozno-naprejenie-mejdu-kosovo-i-syrbija-sled-arest-na-srybski-diplomat-news_666589.html

Косово отново се превърна в център на събитията на Балканите, след като специални части на полицията влязоха по време на заседание на кръгла маса относно Косовския въпрос и арестуваха ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Марко Джурич. Според БГНЕС в настоящия момент Джурич е изведен от територията на Косово в Сърбия. Той е бил изведен от Косово през граничния пункт Мердар, след като се яви в съда за "нарушение при пресичането на границата". Очакв

Рататуй

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6782421

РататуйВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Зодиите, които могат да успеят във всичко

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zodiite-koito-mogat-da-uspeiat-vyv-vsichko-6080584

Тези хора са родени победители и наистина могат да успеят във всичко, стига да го искат достатъчно силно, но и да знаят как да се борят за него

Православен календар за 27 март

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6740892

Православен календар за 27 мартСв. мчца Матрона Солунска Като момиче Матрона била слугиня в Солун в къщата на евреин, чиято жена постоянно я хулела заради нейната вяра в Христа, принуждавала я да се отрече от вярата си и да отиде в синагогата. Господарката жестоко я биела заради отказа й и чрез глад и побой уморила девойката. Християните погребали с чест тялото на св. Матрона.

Нападнаха и заляха жена с киселина в София

https://www.actualno.com/crime/napadnaha-i-zaljaha-jena-s-kiselina-v-sofija-news_666588.html

36-годишна жена е била залята с киселина в София късно снощи, предаде Нова телевизия. Според данни от "Пирогов", където е откарана жертвата на явно умишлената криминална атака, състоянието на жената е тежко, тя има изгаряния по лицето, главата и тялото. Някои оценки сочат за поне 24-25% изгаряния. Очевидец разказва, че жената заключвала ресторанта, където работи. Тръгнала към колата си и там била залята. Нападателят избягал бързо, като свидетели са го видели. Полицията изясняват прич

Путин за пожара в Кемерово: Престъпна небрежност

http://clubz.bg/65894-putin_za_pojara_v_kemerovo_prestypna_nebrejnost

Рано тази сутрин руският лидер Владимир Путин пристигна в Кемерово и веднага отиде да положи цветя пред мола, където в неделя пожар изпепели 64 души. От днес до 29 март е обявен траур в района.

Путин постави букет от рози на спонтанна могила, където хората носят цветя, играчки и снимки на загиналите. Президентът и спецпратеникът в Сибирския федерален окръг Сергей Менияло огледаха и обгорялата фасада на търговския център "Зимна вишна".

Путин пред грамадата от цветя и играчки край мола.

След като почете паметта на загиналите, Путин свика съвещание с местните власти за преодоляване на последиците от пожара.

Срещата започна с минута мълчание. Държавният глава изрази съболезнованията си на семействата и приятелите на жертвите, след което заяви:

"Какво се случва. Нито се водят бойни действия, нито има случайно изтичане на метан в мина. Хората отишли на почивка с децата си. Говорим за демографска криза, а губим толкова много хора. Защо? Заради небрежност, зараби престъпна небрежност".

Минута мълчание в началото на заседанието в Кемерово.

По последни данни от изгорелите в пожара около 40 са деца. Засега са разпознати само 25 души.

"Ваканцията си е ваканция, но това не е повод за липса на контрол и на сигурност, която е осигурявана от частни фирми. За сигурността няма ваканция и празници", изтъкна Путин. И добави, че властите са длъжни да осигуряват безопасността на подобни обекти.

Заради пожара бяха арестувани четирима души. Води се разследване за причиняване на смърт по небрежност.

Срещата ЕС-Турция постигна очакваното и то не е малко

http://clubz.bg/65893-sreshtata_es_turciq_postigna_ochakvanoto_i_to_ne_e_malko

Срещата във Варна постигна очакваното и то не е малко. Добронамереният тон и снимката накрая са свидетелство, че диалогът между ЕС и Турция продължава. Основната пресечна точка на интереси е споразумението за бежанците - то беше препотвърдено, което е важно за Европа.

По отношение на авторитарните практики в Турция - нарушаването на права на хиляди задържани - напредък няма. Самият факт, че се говори с президента Ердоган въпреки тях, е компромис в полза на Турция.

Това, което иска премиера на Австрия Курц - незабавно прекратяване на преговорите с Турция - би лишило ЕС от инструменти за влияние върху тази страна. В този смисъл то не е разумно. Формалното оставяне на преговорния процес за присъединяване на Турция отворен е в полза на ЕС. То е и надежда за опозицията срещу Ердоган в Турция.

Митническото споразумение е основен лост на ЕС в преговорите. Продължаването на диалога би позволило този лост да се използва ефективно.

По Сирия позициите на ЕС и Турция се разминават. Ердоган иска безусловна подкрепа срещу кюрдите, която няма как да получи. Тук той е в изолация, обаче, защото Русия и САЩ са също срещу него. В този смисъл Ердоган ще търси някакъв компромис или ще се опита да "изтъргува" липсата на подкрепа от страна на Европа за компромиси по други теми - митническото споразумение, енергия или нещо друго.

Българското участие в срещата не е като посредник - ние сме част от ЕС. Президентът Радев и БСП настояваха да се превърне срещата в патриотична мобилизация на електората с теми като тракийските земи и сърдечните граници на Ердоган. Добре е, че Борисов не тръгна в посока на медийни задявки с Турция. Българските интереси се гарантират при единна външна политика на ЕС и при здравина на нашите институции, включително армията. Медийните задявки никога нищо не са решили. Що се отнася до двустранния диалог с Турция, в тази ситуация той може да е успешен само при общо подобряване на отношенията ЕС-Турция. Така че добре е да не се слага каруцата пред коня.

Обществени протести срещу репресиите в Турция са нещо нормално и демонстрират запазената чувствителност на хората към безобразията на режима в съседна страна. За съжаление у нас те бяха сравнително малки - може би и затова сме удобни като място за срещи. Трябва да свикнем, че понякога разговори се водят и с хора, които не споделят базови принципи на политическия ни морал. Разговорите с тях - дори споразумения с тях по важни теми - не ги оневиняват, нито са израз на подкрепа за действията им. В крайна сметка запазването на мира и добросъседството понякога изисква компромиси. За момента компромисите в границите на разумното.

Като цяло, без да става дума за някакъв дипломатически пробив, все пак във Варна имаше свършена работа.

* Коментарът на Даниел Смилов е от профила му във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

Донесох ви война

http://pogled.info/svetoven/donesoh-vi-voina.93413

/Поглед.инфо/ Оглушителната победа на американските суперястреби може да стане пролог към трета световна война

Пуснаха автомат за продажба на автомобили в Китай

https://petel.bg/Pusnaha-avtomat-za-prodazhba-na-avtomobili-v-Kitay__257204

В китайския град Гуанджоу е бил пуснат търговски автомат за продажба на автомобили, съобщава сайтът "Тек крънч", цитиран от БНР. Разработ...

Алекс Алексиев: Ердоган е ислямист, той унищожи турската демокрация

https://petel.bg/Aleks-Aleksiev--Erdogan-e-islyamist--toy-unishhozhi-turskata-demokratsiya__257216

„Ердоган е един ислямист, той унищожи турската демокрация. Европа е една демократична общност – не виждам как може да се постигне консен...

Захариева за срещата във Варна: Тонът беше изключително конструктивен

https://petel.bg/Zaharieva-za-sreshhata-vav-Varna--Tonat-beshe-izklyuchitelno-konstruktiven__257217

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че срещата е била много важна и историческа, както и с много добър тон. „Ангажиментите, к...

Тя беше на колене и викаше! Очевидец описа кошмара от нападението с киселина на жена в София

https://petel.bg/Tya-beshe-na-kolene-i-vikashe--Ochevidets-opisa-koshmara-ot-napadenieto-s-kiselina-na-zhena-v-Sofiya-__257219

Очевидец на снощния инцидент, в който жена беше залята с киселина проговори. „Едно лице, което седеше и изчакваше до кофите просто тръгна ...

Ген. Тодор Бояджиев: Беше трудна среща, но с един важен резултат – каналът за диалог не се запуши

https://petel.bg/Gen--Todor-Boyadzhiev--Beshe-trudna-sreshha--no-s-edin-vazhen-rezultat-----kanalat-za-dialog-ne-se-zapushi__257220

Определено срещата е успешна - с консенсус председателството на ЕС и българският премиер получиха съгласие за организирането й. Беше тру...

Културно-историческото наследство на България представено на международен фестивал в Барселона

http://www.eurochicago.com/2018/03/barca/

Културно-историческото наследство на България бе представено по време на Международния празник на културите в Барселона, който се провежда ежегодно преди Великденските празници.

Aldi и Lidl засилват присъствието си на британския пазар на хранителни стоки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285371_Aldi+%D0%B8+Lidl+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D

 Германските вериги супермаркети Aldi и Lidl ще продължат бързото си разширяване във Великобритания и са напът да завземат по-голям пазарен дял от традиционните четири големи вериги.

Ръководител на Aldi заяви пред Ройтерс, че веригата си е поставила за цел да има 1000 магазина във Великобритания до 2022 г. спрямо настоящите 762, а Lidl прогнозира, че ще разполага с между 1200 и 1500 магазина в дългосрочен план спрямо 710 в момента.

В същото време откриването на магазини от лидерите на пазара Tesco, Sainsbury’s, Asda и Morrisons се забавя. Те закриват хиляди работни места, за да могат да спестят пари и да се конкурират по-добре с дискаунтърите.

Моделът на намалени цени на Aldi и Lidl ги превърна в две от най-големите вериги за продажби на дребно в света. Те се разширяват в чужбина на фона на стагнацията у дома.

Aldi навлезе във Великобритания през 1994 г., а Lidl – през 1990 г., и те промениха британския пазар на хранителни стоки. Но печалбите им намаляха и традиционните вериги за продажби на дребно се съмняват, че моделът им е устойчив.

Дискаунтърите имат и слабо онлайн присъствие и могат да се сблъскат с конкуренция там от големите четири вериги и от новаци в търговията с хранителни стоки като Amazon.

Засега обаче се очаква общият дял на Aldi и Lidl от 200 млрд. паунда (283 млрд. евро) от британския пазар на хранителни стоки да расте. Той ще достигне 15% до 2020 г. спрямо 12,1% сега, прогнозира Ашли Анзи, директор стратегически анализи на магазините за хранителни стоки в компанията Kantar Worldpanel. „Това до голяма степен ще се дължи на факта, че Aldi и Lidl ще откриват физически повече магазини“, допълва той.

Германските вериги модернизират съществуващите магазини и навлизат в сферата на премиум веригите, харесвани от британските купувачи, които станаха по-предпазливи в разходите си заради инфлацията и слабия растеж на заплатите.

Инвестиционната програма на Aldi на стойност 1 млрд. паунда (1,14 млрд. евро) до края на 2018 г. ще създаде 8000 работни места. Напускането на ЕС от Великобритания не е променило плановете на компанията. Тази година тя смята да открие 70 нови магазина, а до 2020 г. 850 магазина ще имат осъвременения формат на Aldi спрямо 138 в момента.

Lidl инвестира 1,45 млрд. паунда (1,66 млрд. евро) във Великобритания през 2017-2018 г. Веригата планира да открие 50 магазина и да преустрои 30 тази година.

Наваксване на изоставането

Големите четири вериги във Великобритания стесниха ценовата пропаст с дискаунтърите, но не са променили тенденцията. Tesco и Morrisons обявиха годишна печалба, но тя до голяма степен се дължеше на преизчисляването на печалбите им след огромното преструктуриране през 2014 г. Sainsbury’s обяви спад на печалбата в три поредни години, а анализаторите прогнозират четвърта такава година. Asda регистрира две години на спадове.

Миналата година цената на акциите на Sainsbury’s и Morrisons е намаляла съответно с 15% и 12%. Книжата на Tesco са поскъпнали с 6%, но все още са под нивото, когато Дейв Люис стана главен изпълнителен директор през 2014 г. 

Те се надяват да се конкурират, като разширят бизнеса си. Sainsbury’s купи веригата за продажби на дребно Argos през 2016 г., Morrisons подписа договори за продажби на едро с Amazon и McColl’s, а Tesco вложи 4 млрд. паунда (4,57 млрд. евро) в закупуването на компанията за продажби на едро Booker BOK.L. Ръководител на една от четирите големи вериги заяви, че ценовата позиция на дискаунтърите е неустойчива.

Въпреки това Tesco, Asda и Sainsbury’s експериментираха безуспешно със собствени дискаунт формати. Според слуховете Tesco обмисля нов опит, като използва активите на Booker, но засега отказва да коментира намеренията си.

Aldi, която е притежавана от Aldi Sud, петия по големина търговец на дребно в света, има пазарен дял от 7% във Великобритания, сочат данни на компанията Kantar. Lidl, която е част от германската Schwarz Group, втория по големина търговец на дребно в света след Walmart, има дял от 5,1%.

Онлайн натиск

Германските компании са активни в десетки страни, което им дава предимство в покупателната способност спрямо местните им конкуренти. Това означава, че те могат да предлагат ниски цени в ограничена гама от 1500-1800 продукта, предимно собствени марки.

Aldi казва, че предлага отстъпка от 15% от пазарната цена, „независимо какво се случва на пазара“. Това обаче свива оперативните й маржове. Тя е имала оперативна печалба от 5,10 пенса за всеки паунд, похарчен от клиентите през 2013 г. До 2016 г. тя е намаляла до 2,42 пенса за всеки паунд, а общата оперативна печалба се е свила със 17% до 211,3 млн. паунда (241,6 млн. евро). Според анализатори тя вероятно е намаляла и през 2017 г.

Lidl не разкрива печалбите си във Великобритания, но анализатори считат, че оперативните й маржове са на сходна територия.

Aldi и Lidl твърдят, че могат да си позволят да възприемат дългосрочен подход, тъй като са частна собственост и не са обвързани с акционери за разлика от големите им четири конкурента.

Дългосрочна заплаха за модела на Aldi и Lidl може да дойде от електронната търговия, където британските супермаркети са пионери. Германските компании не се впуснаха в електронната търговия, но навлизането на Amazon в онлайн продажбите на храна може да ги принуди да последват примера на британските вериги. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Собственикът на Сердика Център и Paradise строи два нови мола в Румъния

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285370_%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B8+Paradise+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0

 Южноафриканският фонд за инвестиции в недвижими имоти NEPI Rockcastle, който притежава у нас моловете Сердика Център и Paradise в София, работи по два проекта за нови молове в румънските градове Сату Маре и Търгу Муреш. Те трябва да бъдат завършени най-късно до края на 2019 г.

Молът в Сату Маре ще отвори врати в края тази година, а в Търгу Муреш - през последното тримесечие на следващата година.

Инвестицията в търговския център в Сату Маре възлиза на 40 млн. евро, а в Търгу Муреш достига 50 млн. евро. Строителните работи по първия проект започнаха преди няколко седмици, а вторият мол в Търгу Муреш все още е на етап проект и се очакват необходимите разрешителни за започване на строителството.

Новите проекти за търговски площи и разширения в Румъния тази година са с обща площ 200 хил. кв. м, което е повишение спрямо 70 хил. кв. м през 2017 г., сочи анализ на консултантската компания Cushman & Wakefield Echinox, цитиран от онлайн изданието romania-insider.com.

Десет големи или средни по размери градове в Румъния ще имат нови молове или разширения на съществуващи проекти през 2018 г. В Букурещ обаче тази година няма да има голям нов проект. Румънската столица разполага с общи търговски площи от 1,2 млн. кв. м към края на миналата година, а средният дял на свободните площи в тях е 3%, което представлява спад спрямо 4% през 2016 г.

 

Ниският процент на свободните площи ще подложи на натиск наемите във водещите търговски центрове в Букурещ, които са в позиция да подбират нови наематели от списък с чакащи марки.

Модерните търговски площи извън Букурещ достигнаха 2,42 млн. кв. м към края на миналата година. Най-активни от гледна точка на завършени проекти тази година ще бъдат южноафриканският фонд NEPI Rockcastle, Prime Kapital, която управлява моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас съвместно с инвестиционната компания MAS Real Estate, и румънската строителна и инвестиционна компания Iulius Group.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Google има имотна империя за 14,5 млрд. долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285369_Google+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+14%2C5+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0

 Google притежава имоти за най-малко 4 млрд. долара само в Ню Йорк, сред които централата на Осмо авеню, с която се сдоби през 2010 г. за 1,77 млрд. долара, и емблематичната сграда Chelsea Market, която купи за 2,4 млрд. долара миналия вторник. Така Google си спечели репутацията на голям собственик и мениджър на имоти в града, пише Business Insider.

Но присъствието на технологичния гигант далеч не се ограничава само до Силициевата алея в Ню Йорк. След като Лари Пейдж и Сергей Брин създадоха Google в гараж в Менло Парк, щата Калифорния, през 1998 г., компанията бързо се превърна в мултинационален технологичен конгломерат, оценяван на милиарди долари.

През 2004 г. компанията изгради корпоративна централа, известна като Googleplex, в Маунтин Вю в сърцето на Силициевата долина в щата Калифорния. Първоначално кампусът обхващаше площ от 185 хил. кв. м с офиси, но през 2015 г. се разрасна до 287 хил. кв. м, когато Google се преструктурира и продължи съществуването си под шапката на новата си компания майка Alphabet.

Сега Google има 74 хил. служители в цял свят и над 70 офиса и 15 центрове за данни в 50 страни, сочат данни на компанията. Глобалните имотни активи на Alphabet се оценяват на 14,5 млрд. долара, от които около 30% са съсредоточени в двете й сгради в Ню Йорк, показват данни на Real Capital Analytics.

Технологичният гигант притежава имоти и в Северна Каролина, Мичиган и Тексас. В последните години компанията изкупува агресивно и свободни индустриални парцели и офис сгради в Bay Area в Сан Франциско. Миналата година тя купи 52 сгради за 820 млн. долара в Сънивейл, щата Калифорния. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Тръмп нареди експулсирането на 60 руснаци от САЩ*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285368_%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%83%D0%BB%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+60+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%

 Американският президент Доналд Тръмп е наредил експулсирането на 60 руснаци от САЩ в понеделник, включително 12 души, идентифицирани като руски разузнавателни агенти, позиционирани в ООН в Ню Йорк, в отговор на обвиненията срещу Русия в отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания, съобщава New York Times.

Със заповедта за експулсиране, обявена от представители на администрацията, освен това се затваря руското консулство в Сиатъл. Руските лица и техните семейства имат седем дни да напуснат САЩ, обявиха от администрацията.

Експулсирането е най-строгото действие, предприемано срещу Кремъл от президента Тръмп, който бива критикуван за това, че не е достатъчно твърд с руския президент Владимир Путин.

В разговор с репортери високопоставени представители на Белия дом заявиха, че ходът цели да изведе от страната руските лица, активно ангажирани с разузнавателна дейност срещу нея, и да покаже, че САЩ ще застане до съюзниците си в НАТО. Представителите заявиха, че закриването на консулството в Сиатъл е било наредено заради близкото си разположение до американска военноморска база.

Великобритания по-рано изгони 23 руски дипломати заради отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Ходът обтегна отношенията между двете страни до нива, невиждани от времето на Студента война. Правителството обеща да се пребори с руските шпиони и корумпирания елит във Великобритания.

На 15 март администрацията на Тръмп наложи санкции върху списък от руски организации и физически лица заради намесата им в президентските избори през 2016 г. и „зловредните им кибератаки“, което досега бе най-мащабното действие срещу Русия.

Успоредно с новината от Вашингтон стана ясно, че Германия също експулсира четирима руски дипломати заради отравянето на Скрипал.

„Днес експулсирахме четирима руски дипломати“, заяви външното министерство в Twitter. “След атаката с отрова в Солсбъри Русия все още не сътрудничи на разследването“.

Действията са част от координиран отговор на страните от ЕС и САЩ в понеделник.

В течение на деня стана известно, че Франция и Полша също гонят по 4-има руски дипломати, Украйна - 13, Чехия и Литва - по трима, Холандия, Дания и Италия - по двама, а Естония, Латвия, Финландия, Хърватия и Румъния - по един, заради случая Скрипал, предаде Ройтерс. Канада също обяви, че гоничма четирима дипломати.

14 държави членки на ЕС са взели решение да изгонят руски дипломати, заяви на пресконференция във Варна председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Към днешна дата 14 страни членки са решили да изгонят руски дипломати", посочи Туск, цитиран от Ройтерс.

"Не могат да бъдат изключени и допълнителни мерки, включително още санкции в общата рамка на ЕС, в идните дни и седмици", допълни той.

Русия ще реагира на екпулсирането на руски дипломати от страни от Европейския съюз по същия начин в идните дни, съобщи агенция РИА, като се позова на източник от външното министерство.

“Отговорът ни ще бъде симетричен. Ще работим върху него в идните дни и ще отговорим на всяка една страна", е заявил източникът пред агенцията.

В сайта на руското външно министерство беше публикувано съобщение, в което се изразява възражение срещу предприетите мерки от страните от ЕС и се посочва, че Русия ще реагира на този "неприятелски ход".

*Новината е допълнена към 17:30 часа. 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Здравният министър инспектира МБАЛ „Света Анна – Варна“

http://varnautre.bg/2018/03/27/77964/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%bf%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b1%d0%b0%d0%bb

Многопрофилната болница поема над 90 на сто от хирургичната спешност в Източна България, както и цялата тежка травматология - включително и от курортните комплекс

САЩ и Китай остават основните търговски партньори на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285367_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

 И през 2017 година САЩ и Китай са двата основни търговски партньора на Европейския съюз, става ясно от данните на Евростат. Според тях през миналата година стойността на стокообмена между ЕС и САЩ достига 631 млрд. евро, което е 16,9% от общият.

Стокообменът с Китай се изчислява на 573 млрд. евро, или 15,3% от общият, а третото място се пада на Швейцария с 261 млрд. евро.

Русия е четвъртият по големина търговски партньор на страните от ЕС с изтъргувани стоки на стойност от общо 231 млрд. евро.

От статистиката е видно, че през годините търговията със САЩ не се развива равномерно - спад до 2011 година и значително повишение до 18% до 2015 година и 2016 година, а през миналата година отново тръгва надолу. В същото време отношенията с Китай са възходящи - от дял от 5,5% през 2000 година до 15,3% през 2017 година.

Делът на Русия в европейската търговия се свива значително - от около 10% през 2012 година до 6,2% през миналата година. До голяма степен това се дължи на взаимните ограничения, които си въведоха двете страни след 2014 година.

През 2017 година страните от ЕС са изнесли стоки на стойност 5,2 трилиона евро, от които 3,3 трилиона евро (64%) са насочени към друга страна от общността (основно Германия) и съответно друга страна от Съюза е основен партньор за тези държави. При някои членове делът на износа към Германия надхвърля 1/4 - Чехия (33%), Австрия (29%), Унгария (28%) и Полша (27%).

Изключение са Германия, Ирладния и Великобритания, чийто основен партньор са САЩ, както и Кипър и Литва, които търгуват основно със съответно Либия и Русия.

Данните на Евростат за България показват, че основен партньор в износа е Германия, следват Италия и Румъния. Близо 70% от износа на български стоки е за страни извън ЕС.

Германия е основният вносител за повечето държави в ЕС. Изключение е Литва, за която повечето вносни стоки идват от Русия. Като цяло за ЕС основен вносител е Китай (20% от вноса), следван от САЩ (14%) и Русия (8%). През миналата година вносът на стоки в ЕС се оценява на 5,13 трилиона евро, от които 3,2 трилиона евро е стойността на вътреобщностната търговия.

По отношение на България основен търговски партньор във вноса е Германия, следвана от Русия и Италия. Към 70% от стоките идват от трети страни.

Основната част от вноса и износа на ЕС през 2017 година са машини и транспортно оборудване. Съществена роля играят и химическите вещества. Минералните горива държат дял от 18% от вноса в общността и едва 5% от износа.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

 

Срещата ЕС-Турция във Варна: Бакшиш от ЕС? Колко ще струва „морковът“?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285366_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%95%D0%A1-%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%91%D0%B0%D0%BA%D1%88%D0%B8%D1%88+%D0%BE%D1%82+%D0%95%D0%A1%

 Европейският съюз отива на срещата с Турция във Варна с твърда позиция по отношение на Анкара. От друга страна, "морковът", който Съюзът би могъл да ѝ даде, е сумата от 1 млрд. евро по споразумението за бежанците от 2016 г., която Турция очаква с нетърпение. Това заяви френският експерт по геополитически въпроси и международни отношения Мишел Льомьо пред БНР.

Според него е възможно турският президент да вдигне залога за бежанците, а по думите му европейците нямат избор и ще трябва да платят на Турция това, което поиска.

Тук е шансът на Европейския съюз - да плати на Турция, за да пази неговите граници. Това е и възможност за Ердоган, който би могъл да измъкне още няколкостотин милиона евро, казва експертът.

"Турция се позиционира като търговец на килими. Това е част от традицията на турската икономика, но всъщност тя продава на Европа сигурността по нейните граници. През 2015 г. и 2016 г. близо 800 хиляди имигранти прекосиха Турция и влязоха в Европа. Откакто споразумението през 2016 г. е в сила, са влезли само 30 хиляди“, казва Мишел Льомьо. 

 

"За Европа е ясно, че трябва да поддържа добри отношения с Турция. Този един милиард, който трябва да ѝ осигурим според споразумението, е добре дошъл за Ердоган. Позволявам си да предвидя, че сумата ще е по-голяма – 1,1 милиарда. Просто турците ще завишат сметката", прогнозира експертът.

Запитан дали по този начин Европа отстъпва, френският експерт отбеляза, че това е маневра.

"Европа остава твърда по отношение на достъпа на Кипър и Гърция до газа в Средиземно и Егейско море, като показва повече гъвкавост по отношение на имигрантите. Фактурата от 3 милиарда, каквато е предвидена в споразумението от 2016 година, вероятно ще бъде по-висока - просто ще се даде бакшиш на Турция. Да, това е пазарлък. Турция ясно показа, че иска възнаграждение за опазването на границите. И не само пазарлък, става дума дори за шантаж в известен смисъл. Канцлерът Меркел бе на няколко визити в Турция, европейците приеха сделката през 2016 г. И тази сделка беше положителна за Европа, защото броят на имигрантите намаля значително. Така че Турция си свърши работата и Европа ще е по-благосклонна да спази ангажиментите си".

Има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Позициите на различните европейски страни по отношение на кюрдите бяха много силни и също толкова солидарни през последните години, подчерта още Мишел Льомьо.

"Фактът, че Турция директно навлиза на сирийска територия, за да атакува кюрдските сепаратисти в Сирия, ни интересува, и то пряко. Става дума за нарушаване на суверенитета на друга страна и на правата на кюрдите. Според мен има граници, до които може да се простира търпението на Европа по отношение на кюрдите. Но истината е, че Ердоган също има нужда от Европа и не може да прекъсне връзките си с нея," казва експертът.

Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще ѝ го даде, смята Льомьо.

"Още повече, че Русия и по-точно Путин твърде много се приближи до Ердоган. Това, което Европа би отказала на Турция, Путин ще й го даде. Русия е притисната и дебне за най-малкия политически или икономически завой на Европа по отношение на Турция. И ако има такъв, тя ще се опита да се възползва от ситуацията, като се приближи икономически и военно до Турция. Да не забравяме също, че Турция е член на НАТО и всички евентуални манипулации от руска страна върху нея са трън в петата на европейските страни", смята Мишел Льомьо.

Огромен успех на срещата във Варна ще бъде да не се стигне до конфликт и тя да протече в спокоен тон. Това е позицията на журналиста Зорница Илиева и анализатора Димитър Гърдев.

"Ако срещата протече в спокоен тон, дори и без резултати, то ще бъде отчетено като възможност да продължи диалогът с Турция в една по-ведра атмосфера, т.е. да се преодолеят тези негативи, които съществуват в момента", каза Зорница Илиева по БНР. Тя отчете, че полза във вътрешен план от срещата ще има както българският премиер Бойко Борисов, така и президентът на Турция Реджеп Тайп Ердоган.

"Не можем да отречем, че усилията на България да се осъществи тази среща бяха много настоятелни. Те имат и своето вътрешно измерение, което също не остана скрито от турските медии. В прав текст - част от турските вестници заявяват, че премиерът Бойко Борисов има полза във вътрешен план от организирането на тази среща. Впрочем и самият Ердоган има полза във вътрешен план, защото на него му предстоят много важни избори и той нахъсва не само своя електорат, но и увеличава електората си със слова като "Ние няма да позволим честта на нацията да бъде поставена на карта". 

Според Зорница Илиева Ердоган успява добре да балансира в противоречията между Русия, САЩ и ЕС.

"Тази среща се използва от Ердоган да внуши на собствения си народ, че той е на такова ниво, че разговаря с лидерите на ЕС, води телефонни разговори с Макрон, Путин, Тръмп. Т.е. тази стратегическа политика, която води Ердоган за балансиране и която се опитва да наложи – без Турция в Близкия изток не може да бъде решен нито един конфликт, сега ще проличи на тази среща".

Анализаторът Димитър Гърдев уточни, че президентът Ердоган е дошъл с доказателства, с видеозаписи и добре подготвена назидателна реч спрямо ЕС.

"Според неговата версия Турция постоянно е назидавана, обиждана, интересите на Турция не се взимат предвид. Очакванията от тази среща първоначално бяха огромни, но бяха сведени до две – да се продължи диалогът между Турция и ЕС и да се препотвърди споразумението за бежанците и втория транш, който очаква Турция, а и ЕС очаква Турция да изпълнява стриктно поетите задължения. Според мен ще бъде огромен успех, ако не стане някой скандал". 

Според Гърдев е важно на срещата във Варна ЕС да препотвърди получаването на втория транш за бежанците.

"По отношение на траншовете за бежанците ЕС настояваше тези пари да ги получават организации, които да верифицират, че тези пари наистина са предназначени за бежанците, за образованието на децата, за здравеопазването. Турската държава настояваше да ги получи тя като бенефициент и тя да ги разпределя, но както виждаме, в момента се водят военни операции и кой знае къде могат да отидат тези средства", коментира анализаторът.

По думите му една от важните точки, която беше пропусната е, че президентът Ердоган трябва да даде обяснения за операцията в Сирия.

"Изглежда по някакъв начин като намеса, но в края на краищата Турция от една държава, която спираше бежанския поток, а с тези операции срещу кюрдите в Африн, говори се и за продължение към Северен Ирак, може да предизвика нова бежанска вълна, защото само от района на Африн, след като беше завладян, напуснаха 150 хиляди души......Най-вероятно наистина ще се препотвърди това споразумение за бежанците и от тази гледна точка това е едно добро начало, защото диалогът беше направо прекъснат“, смята Гърдев.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

В Германия се заражда нов център на силата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285365_%D0%92+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%

 За да се прецени какъв е балансът на силата в новия кабинет в Германия, е необходимо да видим къде е позициониран основният политически играч на канцлера Ангела Меркел.

Тя повери на своя довереник Петер Алтмайер ключова мисия – да подсили позициите на икономическото министерство, което обикновено остава на заден план що се отнася до новите политики, превръщайки го в противотежест на влиятелното финансово ведомство, пише Bloomberg в свой материал.

Въпреки че вече започна четвъртия си мандат, критиците на Меркел от нейния консервативен блок все още недоволстват от решението ѝ да преотстъпи финансовото министерство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), гарантирайки по този начин управляваща коалиция. Отстъпката ѝ обаче все повече започва да изглежда като нещо, което тя може да превърне в свой плюс.

Дълговата криза, която беляза пика в доминацията на финансовото министерство върху политиките на еврозоната, избледня. Волфганг Шойбле, чийто десетилетен опит допринесе за силните позиции на ведомството, беше назначен за председател на Бундестага. На този фон и с насочването на вниманието към търговските конфликти, изкуствения интелект и контрола върху китайските инвестиции, Меркел направи Алтмайер отговорен за темите, които според нея са от ключово значение за германския просперитет.

„Силна личност като Алтмайер може да накара министерството си да изпъкне“, посочва Бела Анда, политически консултант и бивш говорител на германското правителство. Според нея новият министър ще се опита да остави ясен отпечатък на поста си.

Самият той не губи време в това да навлиза в поверените му задачи. Само дни, след като встъпи в длъжност, той замина за Вашингтон, където проведе кризисни преговори с министъра на търговията Уилбър Рос в опит да избегне налагането на мита върху европейския внос на стомана и алуминий. Подготвена съвместно с Ангела Меркел, визитата постигна успех, поне засега.

Финансовото министерство все пак остава център на координирането на политиките за еврозоната – важна роля на фона на желанието на френския президент Еманюел Макрон за реформи. Финансовият министър Олаф Шолц е един от силните играчи на политическата сцена и веднъж вече е бил в кабинет на Меркел. Той заемаше длъжността на социален министър по време на първия ѝ мандат.

Това обаче не омаловажава позициите на Алтмайер – бивш служител в администрацията на Европейския съюз, който в продължение на четири години бе началник на кабинета на канцлера и един от най-дългогодишните ѝ приближени. Той успя да спечели нейното доверие, постигайки компромиси във вътрешнополитическите ѝ битки.

Когато тя се изправи пред трудности на политическия фронт заради решението си да не затваря германските граници за мигранти, именно той беше избран да координира отговора на правителството на кризата. Меркел също така го назначи да отговаря за преминаването към възобновяема енергия, след като през 2011 г. правителството ѝ реши да закрие всички атомни електроцентрали след инцидента в японската АЕЦ „Фукушима“.

Но в икономическото министерство 59-годишният Алтмайер може да срещне най-голямото си предизвикателство досега. Меркел и нейният Християндемократически съюз (ХДС) искат от него да превърне ведомството в платформа за гарантиране на германските икономически интереси и облекчаване на обществените страхове за състоянието на глобализацията.

Освен търговските политики задълженията на Алтмайер включват и надзор на чуждестранните инвестиции в Германия, който придоби спешност, след като китайският милиардер Ли Шуфу пое почти 10-процентен дял в автомобилния производител Daimler AG. Министерството също така ще помогне за прилагането на подкрепен от правителството план за разширяване на дигитализацията и използването на изкуствен интелект сред германските средни компании – област, в която Франция има преднина.

Верният съюзник на Меркел изглеждаше готов да поеме финансовия пост миналата година, след като беше назначен за временно изпълняващ длъжността след изборите. Но след като получи една традиционно не толкова влиятелна позиция, натискът за постигане на резултати започна да расте.

Това от своя страна рискува конфликт с Шолц – социалдемократа, чиято партия настоява Меркел да приеме предложенията на Макрон за ремонт на еврозоната. Мнозина в нейния консервативен блок обаче гледат на френския план като на хлъзгав път към споделяне на финансов риск за сметка на Берлин.

Алтмайер е наясно с възможността за сблъсък. Предавайки поста на Шолц по време на закрита церемония на 15 март, той призова двамата да загърбят идеологическите си различия и да работят заедно, посочва участник в срещата, пожелал анонимност.

И макар че възгледите на Шолц за бъдещето на еврото тепърва ще се изясняват, задачата на Меркел за Алтмайер е ясна.

Министерството на икономиката е „център на властта“, заяви тя пред скептични членове на ХДС през февруари. „От нас зависи да направим нещо“, допълни канцлерът.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

И Twitter забранява рекламите на криптовалути

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285364_%D0%98+Twitter+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B

 Mикроблог платформата за изпращане на кратки съобщения Twitter ще забрани рекламата на дигитални валути, присъединявайки се към Facebook и Google в акцията срещу този сектор, целяща да предотврати евентуални измами и големи загуби на инвеститори, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

 

Забраната ще покрива рекламирането на първични предлагания на дигитална валута, както и продажба на дигитални токъни и услугите по портфейли с криптовалута, посочи пред Ройтерс компанията от Сан Франциско.

Мярката, която все още не е уточнено откога ще се прилага, ще забрани и рекламата на борси за криптовалута с малки изключения.

Twitter обяви този месец, че взима мерки за предотвратяване на използването на профили, свързани с криптовалути и опитващи се да комуникират с другите "по подвеждащ начин". Компанията обаче бе призована за по-конкретни стъпки, след като Facebook и Google взеха мерки в тази посока.


Facebook ограничи рекламите, свързани с криптовалути през февруари, а Google по-рано този месец обяви забрана, която влиза в сила през юни. 


Преди няколко дни главният изпълнителен директор на Twitter и Square Джак Дорси иакза мнение, че биткойнът ще се превърне в единствената глобална валута в рамките на следващото десетилетие.  Дорси, който е и инвеститор в най-популярната криптовалута, очаква биткойнът да бъде използван за покупки на съвсем обикновени неща като кафе и обясни, че според него ще бъдем свидетели на възхода му в рамките на следващите 10 години, но това може да се случи и по-бързо.


По статията работи: Бойчо Попов

Bloomberg: Ким Чен Ун е на изненадващо посещение в Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285363_Bloomberg%3A+%D0%9A%D0%B8%D0%BC+%D0%A7%D0%B5%D0%BD+%D0%A3%D0%BD+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0

 Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е пристигнал на изненадващо посещение в Пекин – първата му визита извън КНДР от идването му на власт през 2011 г. Това съобщават трима източници на агенция Bloomberg.

Към момента не е известно колко дълго Ким ще остане в Китай, нито с кого ще се срещне по време на престоя си там.

В понеделник слуховете за визита на високопоставен представител на властта в Пхенян се усилиха, след като японската информационна агенция „Киодо“ съобщи, че е възможно севернокорейският лидер да пристигне в страната със специален влак. Телевизия Nippon от своя страна показа кадри на пристигащ в Пекин влак, който прилича на този, използван от бащата на Ким – Ким Чен Ир, при последната му визита в страната преди смъртта му през 2011 г.

 

Неочакваното посещение е последното от серия дипломатически маневри в Азия на фона на задълбочаване в конфликта между Вашингтон и Пхенян, от една страна, и опасенията за възможна търговска война между САЩ и Китай, от друга.

Все още няма информация и за това дали американските власти са знаели предварително за посещението на Ким.

„Северна Корея често се възприема като неблагодарен по-малък брат, но скорошното напрежение и нарастващите ядрени и ракетни способности означават, че Китай приема това сериозно и не иска да бъде изоставена от процеса“, посочва Мелиса Ханъм, изследовател от центъра „Джеймс Мартин“.

По-рано този месец Доналд Тръмп обяви, че е съгласен да се срещне с Ким Чен Ун, след като южнокорейски държавни представители обявиха, че севернокорейският лидер е готов да обсъди ядрената си програма. Bloomberg припомня, че срещата все още се обсъжда и тепърва трябва да бъде официално потвърдена.

Закъснялата визита на Ким в Китай, седем години след посещението на неговия баща, отразява напрежение в отношенията с Пекин, посочва Жак Делил от правния факултет на Университета в Пенсилвания. „С годините Китай стана все по-разочарован от Северна Корея, особено при управлението на младия Ким“, допълва той.

По статията работи: Елена Илиева

Ердоган: Надявам се периодът на лоши отношения между ЕС и Турция да е в миналото

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285362_%D0%95%D1%80%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D

 Турският президент Реджеп Ердоган изрази надежда, че периодът на лоши отношения между Турция и ЕС е останал в миналото. Това заяви той по време на обща пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Варна, цитиран от БТА.

Държавният глава обяви, че по време на срещата е била обсъдена възможността отношенията между Турция и ЕС да станат по-интензивни. Той припомни също, че кандидатурата на Турция за член на ЕС е подадена през 1963 г., а през 2018 г. все още Турция е само кандидат-член за ЕС и по тази причина трябва да се предприеме стъпка към ускоряване на преговорния процес. 

 

Реджеп Ердоган също така посочи, че Турция изпълнява своите ангажименти по отношение на борбата с тероризма. Той отчете, че в момента на турска територия се намират около 3 милиона бежанци. Затова турският президент настоява ЕС да изплати втория транш от обещаните и договорени 3 млрд. евро. По думите му тези средства ще улеснят живота на бежанците. 

 

Турският президент наблегна, че очаква да се либерализира визовият режим за турските граждани в ЕС и затова той настоява по-скоро да бъде финализирана работата по този въпрос.

Борбата с тероризма е друг много важен въпрос, смята още Ердоган, защото Турция е била цел на редица терористични организации като ДАЕШ, ПКК и други. Според него антитерористичните операции, които Турция провежда, помагат за сигурността на турските граждани и по тази причина Турция не трябва да бъде критикувана за провеждането на тези операции. „Очакваме силна подкрепа и не трябва да търпим неоснователни критики от ЕС по този въпрос“, заяви Ердоган.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че ЕС поддържа своя ангажимент да подкрепя усилията на Турция по отношение на бежанците. ЕС и Турция остават много близки партньори по тази тема, добави той. 

 

Туск даде висока оценка на усилията на Турция по отношение на миграцията и отбеляза, че страната е дала приют на близо три милиона бежанци. Ние поддържаме своя ангажимент да подкрепяме тези усилия, каза Туск.  

Той отбеляза още, че Турция трябва да поеме по пътя на поддържане на демократичните стандарти. Разбираме, че Турция пострада много от опита за преврат и последващите събития, които се случиха. Искаме да окуражим Турция да работи със Съвета на Европа и да не се уронват човешките права и ЕС остава готов да помогне в това отношение, каза Туск, цитиран от БТА. 

Българският премиер Бойко Борисов посочи, че по време на срещата е проведена конструктивна дискусия. Поставихме всички въпроси, които засягат България и Европа, посочи той и допълни, че е имало доста претенции и от турската страна, но разговорите ще продължат и в съвместни комисии и на други срещи. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също заяви, че Брюксел иска Турция да бъде истински стратегически партньор на ЕС.

Ние трябва да поддържаме искрен и честен диалог, допълни той. ЕС и Турция правят голяма грешка като описват различията, които ни разделят, не говорят за общите неща, които ни правят партньори - имаме общи интереси и предизвикателства, на които трябва да отговорим, каза още Юнкер. Сред общите теми той изтъкна геостратегическите интереси, свързани със сигурността и в енергийното снабдяване.
 

По статията работи: Елена Илиева

 

Вучич избухна: Косово е терористична бандитска държава

http://clubz.bg/65892-vuchich_izbuhna_kosovo_e_teroristichna_banditska_dyrjava

Сръбският президент Александър Вучич нарече Косово "терористистка" и "бандитска" държава, подкрепяна от западни сили и я обвини в "брутална провокация" заради задържането в Косовска Митровица на висш сръбски представител, съобщи Асошиейтед прес. 

В остро изявление, предавано на живо по сръбски медии, Вучич каза, че случилото се няма да остане ненаказано, но не се оттегли от водените с посредничеството на ЕС преговори за нормализиране на отношенията с Косово. Той каза, че ще бъде направено всичко за запазване на мира, но Сърбия няма да позволи на никого да излага на риск сигурността на нейните граждани. Арестът на Марко Джурич е "брутална провокация, безсрамен престъпен акт", каза сръбският лидер, цитиран от Асошиейтед прес. 

Всички, участвали в задържането в Косовска Митровица на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда, заяви Вучич след свиканото заради случая заседание на Съвета за национална сигурност, предаде ТАСС.

Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за сдържаност и Косово, и Сърбия и каза, че е разговаряла със сръбския президент и с косовския лидер Хашим Тачи. 

Марко Джурич, сръбският представител в преговорите с Косово, бе задържан в Косовска Митровица, влизайки незаконно в Косово. По-късно той бе освободен и отведен от полицията до границата със Сърбия. 

Спецчасти арестуваха Марко Джурич.

Лекар от северната част на Косово каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на вчерашните сблъсъци с косовската полиция, избухнали по време на задържането на висшия сръбски представител Марко Джурич, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение. 

Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич, главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на ЕС преговори за Косово, е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница. 

Косовските власти обявиха, че Джурич, влязъл без тяхно разрешение в Косово, е бил изгонен от страната. Служители разказаха, че полицията в Косово е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи в Косовска Митровица и да арестува Джурич.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение.

Пучдемон - страхливец, предател или мъченик?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285361_%D0%9F%D1%83%D1%87%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD+-+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%86%2C+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B5%D

 Салвадор Клара е съученик на Карлес Пучдемон. През октомври 2017 година той даде интервю за ДВ - тогава той беше зам.-кмет на родния град на двамата - Амер в североизточна Каталуния. Клара разказва, че Пучдемон отдавна е копнеел за независимост на Каталуния и дори е бил готов "да влезе в затвора заради нея“.

Карлес Пучдемон е второто дете в 10-членното семейство на пекари. Завършва средно образование и се премества в близкия провинциален град Херона, където следва философия. Обикаля Югоизточна Европа и се занимава активно с темата „нации без държави“ по примера на бивша Югославия. Започва да работи като журналист в англоезичния вестник „Catalonia Today" и през 2004 година става главен редактор на изданието. След това той основава каталунската информационна агенция. Карлес Пучдемон говори пет езика.

Влиза случайно във властта

Въпреки интереса си към политиката, Пучдемон попада в нея по-скоро случайно. През 2011 година е избран за кмет на Херона, а 4 години по-късно става председател на влиятелния „Съюз за независимост на Каталуния“. В началото на 2016 година той се издига до най-високия управленски пост в Каталуния, след като една част от правителствената коалиция отказва да преизбере неговия предшественик Артур Мас, обвинен в корупция. Тогава Карлес Пучдемон се оказва приемлива кандидатура за всички в сепаратистката коалиция. Малко по-късно той казва за списание „Шпигел", че идването му на власт станало в резултат на "едно нещастно стечение на обстоятелствата".

При встъпването си в длъжност Карлес Пучдемон произнася думите „времената не са за страхливци“, които са последвани и от дела: въпреки предупрежденията от Мадрид, той продължава с плановете си за референдум за независимост на Каталуния. Гласуването се провежда на 1 октомври 2017 година - акт, който е възможен според испанската конституция, но само под формата на национален референдум, т.е. с участието на всички испанци. Това е добре известно и на Пучдемон и неговото правителство, но това не ги отказва.  

От два стола - на земята

Spanien Amer Geburtsort von Carles Puigdemont (DW/N. Martin)

Приятелят му Салвадор Клара: "Заради независимостта беше готов дори да влезе в затвора"

Мадрид изпраща полиция в Каталуния, за да спре референдума. Твърди се, че за да се освободи от преследвачите си, в деня на гласуването той сменя колата си под един мост. Пред изборните секции се стига до сблъсъци между полицейските сили и избиратели. Близо 900 души са ранени, което за сепаратистите е доказателство, че Мадрид ги потиска. Така стремежът на каталунците за независимост достига нов апогей.

В референдума обаче се включват по-малко от половината каталунци с право на глас. Въпреки това Пучдемон се обявява за победител, след като 90 процента от участниците гласуват за независимост. После той подписва декларацията за независимост, която обаче веднага оттегля. Испанският премиер Мариано Рахой отхвърля искането за започване на преговори и вместо това заплашва да отнеме властта на регионалното правителство. 

Бягство от правосъдието

Katalonien Politiker Artur Mas und Bürgermeister von Gerona Carles Puigdemont (picture-alliance/dpa/T. Albir)

Януари 2016: дългогодишният президент на Каталуния Артуро Мас обявява Пучдемон за свой наследник в политиката

Така и става - три седмици след референдума Мадрид отнема правомощията на регионалното правителство, задействайки параграф 155 от испанската конституция, а Пучдемон избягва в Брюксел. Много от сподвижниците му са арестувани и обвинени в подстрекателство към бунт. Испания издава европейска заповед за задържането на Карлес Пучдемон, но после изненадващо я оттегля, за да не създава на Белгия дипломатически неприятности.  

Но и от чужбина бившият каталунски лидер остава активен: той обвинява испанското правителство, че държи сподвижниците му като "политически затворници" или "заложници“, което мнозина намират за подигравка с жертвите на режима на Франко.

На изборите през декември сепаратистите си осигуряват отново мнозинство в каталунския парламент, което Пучдемон интерпретира като нов вот за независимост, което му връща надеждите. Той обаче не може да се завърне в Каталуния, където ще бъде арестуван. 

Страхливец, предател или мъченик?

Бягството на Карлес Пучдемон кара мнозина да се запитат дали той не е предател. Някои дори саркастично подхвърлят, че докато неговите министри лежат в затвора, той си гледа живота в Брюксел. Други пък го смятат за жертва и мъченик.

Spanien Barcelona Demonstration nach Inhaftierung von Puigdemont (Reuters/A. Gea)

Часове след задържането на Пучдемон многохилядно множесто в Барселона поиска "Свобода за политическите затворници"

Ясно е, че Пучдемон няма да влезе доброволно в затвора. И че ще се опитва да засили своето спаднало влияние. В началото на март той официално се отказа от властовите си амбиции - засега, както уточни той в свое видеообръщение. На 22 март пък се провали опитът да бъде издигнат общ кандидат на неговия нов сепаратистки съюз, защото отцепилата се радикална партия CUP се въздържа при гласуването.

В края на миналата седмица Мадрид издаде нова европейска заповед за задържането на Пучдемон, който по това време е в Хелзинки, където изнася лекция. Преди органите във Финландия да реагират, каталунецът успява да напусне страната, но по обратния път към Белгия е задържан от полицията в Германия. В момента германското правосъдие проверява възможността за предаването му на Испания, където Пучдемон може да получи затвор до 30 години. Ако бъде осъден по повдигнатите му обвинения - за подстрекателство към бунт и злоупотреба с обществени средства във връзка с нелегалния референдум - Пучдемон би се озовал в затвора заради независимостта. Но няма да е постигнал целта си.

 

"Малката Америка" - късче родина за военните

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285360_%22%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%22+-+%D0%BA%D1%8A%D1%81%D1%87%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%

 След края на Втората световна война победителите - САЩ и съюзниците Франция, Великобритания и Русия - поемат контрола над новосъздадените четири окупационни зони на германска територия.


Американските войници са настанени в специални селища, в които живеят заедно със семействата си. Още тогава започват да наричат тези селища "Little America" (Малката Америка) - късче родина за американските войници в следвоенна Германия.

Окупационният период приключва през 1955 година, но американската армия запазва своите военни бази. Повечето американски казарми и селища са закрити окончателно през 1980-те години. Сега в берлинския Музей на съюзниците бе открита изложба с фотографии, правени от края на 40-те до 80-те години на миналия век, представящи живота на американците в Германия.

"За децата беше истински рай"

Всички изложени фотографии са от личната сбирка на историка Джон Прован. Самият той е израснал в "Малката Америка", младежките си години е прекарал във военновъздушната база край Зембах, в областта Пфалц - напълно изолиран от местното германско население. "Селището беше изградено на едно отдалечено малко летище. Като деца на войници всички ние се чувствахме много близки", разказва той. "Малката Америка" беше като САЩ - всичко, което имахме, идваше отвъд океана, и човек изобщо не можеше да усети, че живее в друга държава, разказва той

Ausstellung in Berlin Little America im Alliierten Museum ( US Army)

Деца на военни наблюдават как татковците им преминават в строй

В американските селища не е имало никаква нужда да се изучава немски език: децата на войниците са ходили в американски училища. И всичко, от което са имали нужда, е пристигало от Америка: хранителни продукти, дрехи, спортни стоки, играчки, ученически пособия. Американските войници и семействата им рядко са пазарували в германски магазини.

"В селището имаше само един автобус, който минаваше два пъти на ден и возеше германските работници", спомня си Прован. "В нашето селище имахме всичко, от което се нуждаехме. За нас, децата, това беше истински рай."

Внос на култура от Америка

Alliierten Museum LITTLE AMERICA (AlliiertenMuseum/Sammlung Provan/US Army/G. Schuettler)

1976: "Ден на отворените врати" във военновъздушната база Рамщайн

Селищата на американската армия не са били големи. В тях всички са се познавали - като в някой малък американски град. И фотографите, документирали живота в "Малката Америка" по поръчение на американската армия, са живели във въпросните селища. Затова и много от снимките, които сега са изложени в Музея на съюзниците, носят характера по-скоро на лични фотографии, а не приличат на официални снимки. Колекцията на Джон Прован съдържа общо 220 000 снимки, както и 16 000 грамофонни плочи и редица аудиозаписи.

"За мен е важно да запазим образа, създаден от американците тук в Германия: влиянието на американската култура, езика, демокрацията, та чак до храната фаст фууд, попмузиката, баскетбола и дрехите, например дънките", казва Джон Прован.

Прокуратурата разследва собственика на бедстващите коне за злоупотреба с европари

http://clubz.bg/65891-prokuraturata_razsledva_sobstvenika_na_bedstvashtite_kone_za_zloupotreba_s_evropari

Установяване има ли злоупотреба с евросредсва е една от основните линии, по която ще върви разследването срещу Петър Пищалов от Кюстендил, след като десетки негови коне загинаха от глад и студ в Осоговската планина. Животните са били изоставени в продължение на месеци, повечето загинаха, а останалите живи бедстват - вероятно сред тях има и такива, които не са преживели нощта.

Това стана ясно от репортаж на място от планината и пряко включване от Съдебната палата на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ тази сутрин.

"Към този момент не можем да съобщим, че ще започнем оглед на местопроизшествие, това е планирано действие и необходимо, но метеорологичните условия в момента не позволяват. Независимо от това още вчера са започнали разпити на свидетели, включително и на ветеринарния лекар, ангажиран с медицинската грижата за конете", съобщи тя. 

От собственика на конете Пищалов до момента няма снети писмени обяснения, но той е призован да се яви днес в прокурата. Ако не го направи - ще бъде доведен принудително. Той не се яви пред камерата на БНТ, въпреки ме според медията е имало такава уговорка. По думите на Арнаудова се разбра, че именно злоупотребата с европейски пари - каквито Пищалов е получил за отглеждане на животните, ще е основа на разследването.

"Очевидно е, че тези субсидии, според нас, на пръв поглед, че най-вероятно тези субсидии не са били ползвани по предназначение. Изиска ли сме информация от държавен фонд "Земеделие". Тепърва ще установим въз основа на какви документи е била предоставена тази субсидия, извършвани ли са регулярни проверки и съставяни ли са били документи с невярно съдържание, защото това е напълно възможна хипотеза."

Прокуратурата се самосезира още вчера по случая, след като благодарение на граждани и доброволци зловещата история за изоставените коне стана обществено достояние. За оцелелите животни бе занесена храна и вода, въпреки лошите метеорологични условия. След като случаят стигна до медиите се активизираха и други държавни институции - БАБХ и екослужбите в Кюстендилско. 

Как "германците" променят Столипиново

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285359_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%22%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%22+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE

 "В Германия миналата година имаше добър бизнес - събаряне на блокове. Не ги взривяваха. Бутаха ги на ръка и с машини. Като направи някой турчин бригада и не му стига един човек, звъни в Столипиново и оттук някой тръгва още на другата сутрин." Това разказва Гюлче от пловдивския квартал Столипиново, известен като най-голямото ромско гето на Балканите. Много от съседите ѝ и близките ѝ са в Германия. Тя обаче е останала в Пловдив. "Те са вече уредени, всички работят, живеят добре. Имаше няколко семейства на социални, но и те вече си намериха работа", казва тя. "Най-много пътуват за Германия - Дортмунд е на първо място, после Кьолн. Но има и доста хора, които се отправят към Англия."

Столипиново е създадено в края на 19-ти век - като "ромско село" на 4 км от Пловдив. С разрастването на града някогашното "село" се превръща в квартал. Най-ранните данни за ромското население в Пловдив датират от 1472 година. В един списък в библиотеката в Анкара, открит от историка Румен Иванов, фигурират 15 жени и 16 мъже. Всички те са християни, а имената им са западноевропейски - Майкъл, Джордж, Беата. През 18 век османският султан освобождава ромите от плащането на данък, защото помагали на османската армия.

В Пловдив първото им основно място, което и досега си остава тяхна територия, е почти в самия център на града - Аджисан махала. Със създаването на "ромското село" Столипиново там се заселват много роми. Истинското преселение обаче идва близо век по-късно: в началото на 1990-те при една предизборна кампания един партиен лидер тържествено ги освобождава от плащането на ток и по този начин привлича хиляди роми от цялата страна. Днес никой не знае точния брой на населението: едни говорят за 40 000, други за 30 000. Факт е обаче, че цифрите се променят постоянно. Докато едни се заселват в Столипиново, други го напускат.

"Малкият Дортмунд" в Столипиново

Роми от Столипиново тръгват по широкия свят още след събарянето на Берлинската стена. И така до днес. Германците знаят как се отразява движението от Столипиново към Дортмунд. Как изглежда обаче обратното движение?

Ромският квартал в Пловдив в голямата си част е застроен незаконно, будки и сергии никнат където и както им падне. Периодично общината ги събаря, но те се появяват на друго място. Преди две лета една от тези акции премахна десетина временни постройки от едната страна на една от улиците в квартала. Забележителното беше, че навремето общината действа по сигнал на хората, които живеят в новите къщи от другата страна на същата улица. Всички те бяха от "германците" - спечелили са парите си в Дортмунд.

Още тогава мнозина разбраха, че мечтаната поколения наред от управници и основно население интеграция, която така и не се получи през годините, е на път да се роди. И то отвътре. Процесът продължава и до днес. "Като си дойдат лятото за ваканцията, си личат отдалече. Аз мога и с домашни чехли да си ходя в махалата, не ми пречи. Но те са облечени, обути, чисти", разказва Гюлче. "Те не парадират с парите си, ами просто вече така са свикнали. Покрай тях и аз започнах да се обличам с други дрехи като изляза навън."

Преди година в Столипиново пристигна делегация от Дортмунд. Сред участниците имаше представители на организации, работещи с пловдивските роми в германския град, намиращ се в Рурската област. В срещите си с ромските младежи те им обясниха, че не могат веднага да започнат работа в Германия. Първо трябва да преминат курс по немски език, после да се обучат за дадена професия, да си уредят всички документи и едва тогава могат да започнат работа.

Някои действително го правят. По данни на дортмундските организации, за една година около триста роми са започнали работа по този легален начин. Точно те са и хората, които, връщайки се за отпуската си в Столипиново, показват нов модел на поведение. Има обаче и много други, които нямат търпение и възможност да преминат през ситото. "Отидохме с мъжа и децата в Германия, но издържахме само четири месеца. Нямахме документи, лелята на мъжа ми ни искаше по 150 евро наем за стаята. Откъде да ги вземем? Не можахме да си намерим работа. Върнахме се", разказва Нигяр. Тя и семейството ѝ са се върнали, но мнозина остават в Германия и работят. В заведения или в строителството - много често при турски работодатели. Една част от тях - нелегално.

Фани и Нигяр

Фани и Нигяр в шивашкото ателие

"Германският шанс" в Пловдив

Фани, Нигяр и още четири жени в момента получават своя "германски шанс" в Пловдив - в Социалната шивашка работилница, създадена преди четири години от Националния алианс за работа с доброволци и с помощта на няколко германски организации, включително "Ротари клуб Дортмунд". В продължение на шест месеца жени от Столипиново, регистрирани в Бюрото по труда, се обучават за работа в шивашкото производство. В края на курса три от участничките в него получават и работно място.

Фани е на 30 години, има четири деца, мъжът ѝ работи и тя няма никакво намерение да ходи в чужбина. За следващия курс, който ще започне в началото на април, са се записали вече 20 жени. Шевните машини са осем.

Откакто ромите започнаха да пътуват към Дортмунд и други градове в Западна Европа, в Столипиново започнаха да се появяват все повече нови къщи. Повечето от тях - построени незаконно с пари от гурбета. Най-новата мода сред изселниците е да купуват апартаменти в околните на квартала блокове, в които живеят българи. Така хем са в общността, когато си дойдат през лятото, хем са "на чисто". Цената на 60 кв.м. жилище е 57 000 лева, поне това е последната оферта. Около тези блокове е чисто. Така лека-полека около "боклук-блоковете", заобиколени от нови постройки, в които условията са далеч по-добри, се създава съвсем нов пояс -  българските блокове, в които вече пребивават и "германци". Само временно, както уверяват те самите. Само през лятото.

През зимата кварталът, който прилича на огромен пазар с магазини, сергии и импровизирани щандове, е по-пуст. Пълни се през лятото. И това е добре дошло за търговците. "Чакаме да дойде лятото. Тогава се връщат " германците" и става бизнес", разказва  Гюлче, която има магазинче за домашни потреби.

През лятото Столипиново става още по-пъстър. Тогава се връщат германците.

През лятото в Столипиново става още по-шарено. Тогава се връщат "германците".

В Германия може, а в България - не?

Тогава се усеща и разликата между ромите, останали в Столипиново, и тези, заминали да работят в Германия. И тя далеч не е само в облеклото и в домовете им. Има и още нещо. Казва го един усмихнат Сашо, който е пробвал емиграцията, но се е върнал. "Защо нашите деца тук завършват 12-ти клас и не могат да говорят български, а като идат в Германия за три месеца научават езика?", пита той. Столипиново се турчее, никой не признава ромския си произход, повечето искат да ги приемат за турци. А защо не ходят тогава да работят в Турция? Нали знаят турски език? "Аааа, там бият. А в Германия помагат", смее се Сашо.

Опитите за интеграция в Столипиново от последните годините така и не бяха успешни - въпреки опитите за разселване на населението, въпреки училищата и детските градини, въпреки милионите, наливани в ромски неправителствени организации. И въпреки натиска, оказван чрез орязване на детски надбавки и глоби.

И все пак: кварталът се променя. И промяната идва отвътре. Процесът е много сложен и изисква много време. Първите белези обаче са налице. "Како, в Германия една семка да излюпиш, ще дойде полицай да те глоби", казва Нигяр. В пловдивския ромски квартал няма достатъчно контейнери за боклук, което е общинска политика спрямо Столипиново. Затова Гюлче е закачила пред магазина си два импровизирани коша с черни найлонови чували. За да ѝ е чисто. Видяла го е в Германия. Докато била на гости на чичо си в Дортмунд.        

ГЕРБ не изпълняват предизборните си обещания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285358_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B5

 ВИКТОР СТОЙЧЕВ е общински съветник първи мандат от гражданската квота на ГЕРБ в Ловеч. Председател е на Комисията по бюджет и финанси. От 9 години е директор на НАП в Ловеч, преди това 4 години е бил зам.-директор. На 44 години е, семеен, с 10-годишна дъщеря. На 23 февруари Виктор Стойчев публикува гневен пост във фейсбук, в който заявява, че е жертва на политически натиск от ГЕРБ, защото гласува по съвест и не подкрепя съмнителни проекти на управляващата партия в града.

"Детето ми стана заложник на кметските безумия"

- Г-н Стойчев, във фейсбук признахте за политически натиск върху вас и семейството ви от страна на ГЕРБ в Ловеч. В какво се изразява той?
- Изразява се в натиск и тормоз върху мен и семейството ми. Подозирам, че е свързан с мои гласувания по различни решения в Общинския съвет в Ловеч, с които не съм бил съгласен.
Избран съм като част от гражданската квота в листата на ГЕРБ на изборите през 2015 г. за общински съветници, не съм член на партия ГЕРБ. Може би не всичко с подробности е стигнало до мен, но знам, че община Ловеч, с нейна бланка, с подпис на кмета или заместника, е подала сигнал срещу мен и семейството ми, че детето ни вкъщи е в риск. Абсурдно е да се твърди, че 10-годишната ми дъщеря живее в риск. Сигналът е подаден до дирекция "Социално подпомагане" в Ловеч и до Регионалното управление по образование.
Разбрах, че общината се е самосезирала заради въпросния ми пост, публикуван на моята фейсбук страница на 23 февруари. Твърди се, че съм използвал комбинацията от думи "за възможно въздействие" върху резултатите на детето ми в училище. Проверката на социалните служби е започнала с посещение в дома ми. Те търсиха риск не където трябва, ако изобщо търсят риск или изпълняват нечия поръчка. Социалните работници нахлуха в дома ми, разговаряха с мен и съпругата ми, после и с детето. Направо не повярвах, че се случва. В началото попитах да не би сигналът да е от мен до някоя институция, защото като шеф на НАП подавам сигнали до различни институции. Социалната служба дори отказа да ми прочете съдържанието на сигнала и да посочи подателя. Още не знам какви са обвиненията. Подал съм искане като общински съветник да ми бъде предоставен сигналът на сесията на Общинския съвет на 29 март.
- Какво ви питаха социалните? 
- Въпросите бяха стандартни, но за мен бяха обидни. Питаха ни кой е личният лекар на детето, сложили ли сме всички ваксини, то посещава ли училище, жилището наше ли е, с какво се отопляваме. Приличаше ми на социална анкета за отпускане на помощи. Никога в живота си не съм бил клиент на социалните служби. Започнах да осъзнавам сериозността на нещата, когато поискаха да говорят с детето. Питаха я на колко е години, в кой клас е, ходи ли на училище редовно, следобед посещава ли занималня. И понеже дъщеря ми не ходи следобед на занималня, следващият въпрос бе: "А самичка ли стоиш вкъщи?" Явно очакваха детето да отговори, че стои само вкъщи, за да вляза в капана на социалните. А то не стои само, майка ми го гледа следобед. Надявам се проверката да покаже, че детето ми расте в нормална среда и риск в семейството няма. И да приключи този цирк. Просто детето ми стана заложник на кметските безумия. 
- Твърдите, че преди това е имало посегателства срещу вас. Какви? 
- Имаше посегателство върху имуществото ми. Имаше натиск върху жена ми в нейната работа в Здравната каса, след 18 години работа там тя напусна. Два са начините за натиск в работата - с ниско оценяване в годишната атестация като държавен служител и с настройване на колеги, създаване на интриги и нетърпима работна среда. Това започна, след като станах общински съветник - някъде от началото на 2017 г.
Посегателствата срещу колите ни станаха след септември 2017 г. - първо нейната кола, после и моята, но тогава още не го свързвах с "поръчка". Колата на жена ми бе разбита, без да вземат нищо, тя стои на паркинг пред блока ни. Моята кола също беше обект на опит за кражба, пак пред блока. Повярвайте, в Ловеч опитите за кражба на коли не са толкова чести като в София! И на двата автомобила на едно семейство да бъде посегнато едновременно, в рамките на по-малко от месец, не е случайност. 
- Сигурен ли сте, че това е опит за сплашване? Да не развивате параноя?
- Знам, знам, казвали са ми... Но съм сигурен, че това беше предупреждение заради позициите ми в Общинския съвет. Особено след натиска върху детето и в училище. Намекнаха ми, че може да бъде повлияно на изяви на детето в извънкласни форми.
- Кой ви заплаши?
- Не мога да го назова, казал съм го в сигнала до прокуратурата. Източникът е учител в същото училище, който ми предаде подобна възможност за друг учител, направи намек. А този друг учител е и общински съветник. Посредникът ми даде да разбера, че се е запознал с работата на детето ми по извънкласна форма, без детето да е било на оценяване при него. Той се е интересувал целенасочено. Но вече навлизам в обвинения, които не мога да докажа, защото са логически заключения.
- Има ли общо политическият натиск с оставката ви като шеф на бюджетната комисия през м.г.?
- Да, има. Подадох оставка, защото исках да дам възможност на Общинския съвет или да ми даде доверие да работя самостоятелно и безпристрастно като ръководител на комисията, защото председателите на комисии в общински съвети са политически квоти, или да напусна поста, ако не се ползвам с доверие. В крайна сметка получих доверие с голямо мнозинство и продължих да си изпълнявам функциите на председател на бюджетната и зам.-председател на икономическата комисия. Постъпих така, защото имаше натрупване на взети решения от комисията, поискани от мен материали от администрацията и неизпълнявани от нея. Сметнах, че авторитетът ми като председател на комисията е поставен под съмнение и дадох шанс да бъда сменен.
- С какво провокирахте политическия натиск от страна на ГЕРБ? 
- Единственото, което правех, ако ще да звучи банално, е, че съм гласувал винаги по съвест. Само това. Не съм се съобразявал с конюнктурата или с политическа поръчка. Подкрепих предложението за намаляване с 1 бройка на заместник-кметовете, въпреки съпротивата на кмета Маринова. Решението бе прието и се наложи Маринова да редуцира от трима на двама заместниците си. Гласуването беше тайно, но предварително казах, че ще гласувам за намаляването. Сега Маринова обжалва това решение пред Административния съд. Не подкрепих и ненужен проект за деца в неравностойно положение за близо 1 млн. лв., защото в Ловеч вече имаме такива услуги и само щяха да се прахосват пари. Подозирам, че в този проект има нещо съмнително, но той в крайна сметка бе одобрен. 
- Общински съветници, включително и двама от ГЕРБ - Александра Енева и Данчо Заверджиев, излязоха с декларация срещу партията, във ваша защита. 
- Александра е от колежките в Общинския съвет, която също заема лични и отговорни позиции по много въпроси и гласува по съвест. Също и Данчо Заверджиев. С Александра все още сме в групата на ГЕРБ в Общинския съвет, но Данчо беше изключен преди повече от година. Не изключвам и мен да изключат, но няма да имат основания, защото аз и Александра се опитваме да завърнем кметското ръководство към предизборните му обещания. Искам ГЕРБ да започнат да изпълняват обещанията си в Ловеч. А ние обещавахме честност, прозрачност, принципно управление на общината, подвижни аптеки за малките населени места и проекти за тях, обещавахме добра градска среда...
- Нищо от това ли не се случи?
- Към момента не. Тръгна реализацията на няколко европейски проекта, но обществеността, с която се срещам, а и самият аз, смятаме, че реализацията им се отклонява от същинския проект. Става въпрос за имот в центъра, който предизвика хората в Ловеч - 50 дка разорана целина в пешеходната зона на града. Ясно, че някога ще стане с плочки, но сме в тази "целина" от м. септември. Подобно разораване преди зимата е предпоставка ремонтът да не се случи поне една година. Това дразни хората. Прави се уж за хубаво, но по най-лошия начин. Но не знам дали е свързано със злоупотреби.
- Критикувате ли кмета на ГЕРБ Корнелия Маринова?
- Някои критики съм й отправял публично в профила си, други - в рамките на групата. Мисля, че я критикувам здравословно, защото след това тя започва да работи по-добре.
- Още ли искате да сте част от ГЕРБ?
- Както искате го приемете, но съм лоялен човек, влязъл съм с тази листа и гражданската квота не е мое желание. Корнелия Маринова ми предложи да вляза в листата като експерт и приех, защото имам 22 години управленски опит. Бях 4 г. заместник-ръководител на НАП, а от 9 г. съм ръководител, преди това в НОИ бях шеф на звено. Смятам, че с този опит и авторитет мога да съм полезен за града. Мислех си - аз съм тук, съпругата ми е тук, да направим нещо за града. Вече не изключвам варианта със семейството ми да се преместим на друго място. Засега не съм предприел нищо, но го обсъждаме вкъщи. Разберете, не съм революционер, който буни народа, само посочвам грешките в управлението на града. Смятам, че така е честно спрямо гражданите на Ловеч.

Владимир Путин пристигна в Кемерово, където в пожар загинаха 64 души

https://petel.bg/Vladimir-Putin-pristigna-v-Kemerovo--kadeto-v-pozhar-zaginaha-64-dushi__257210

Руският президент Владимир Путин пристигна в сибирския град Кемерово, където в неделя в голям пожар в търговски център загинаха 64 души, а ...

Първи подробности за бруталната стрелба по мъж в София

https://petel.bg/Parvi-podrobnosti-za-brutalnata-strelba-po-mazh-v-Sofiya-__257212

Мъж е прострелян в заведение на бул. „Симеоновско шосе“. Сигналът е подаден в 22.37 часа. Линейката е била на мястото малко след това. „Чове...

Парламентарната комисия по казуса ЧЕЗ се събира отново

https://petel.bg/Parlamentarnata-komisiya-po-kazusa-CHEZ-se-sabira-otnovo__257211

Парламентарната комисия по казуса ЧЕЗ се събира отново днес. Още на първото си заседание депутатите казаха, че ще поискат информация за х...

Важна информация за шофьорите тази сутрин!

https://petel.bg/Vazhna-informatsiya-za-shoforite-tazi-sutrin-__257213

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състоянието на републиканс...

Страшно нещастие сполетя Любо Нейков, нова смърт в семейството на актьора

https://petel.bg/Strashno-neshhastie-spoletya-Lyubo-Neykov--nova-smart-v-semeystvoto-na-aktora-__257214

Майката на Любо Нейков е починала на Благовещение, съобщава „Телеграф“, цитиран от Блиц. Комикът потвърди тъжната вест приемайки съболе...

Овен: Плановете ви ще се объркват, Телец: В личния ви живот ще...

https://petel.bg/Oven--Planovete-vi-shhe-se-obarkvat--Telets--V-lichniya-vi-zhivot-shhe---__257215

Lamqta.com Овен  Плановете Ви за следващите няколко дни няма да се осъществят точно така, както Ви се иска. Възможно е да е по-добре, да не си п...

Срамна васалщина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285357_%D0%A1%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BB%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Срещата във Варна била между ЕС и Турция, не била двустранна. Така че... не очаквайте конкретни споразумения. Самото й провеждане било "голям успех за българските власти" и затова било "нелепо да се поставят въпроси от национален интерес при толкова важни въпроси за ЕС". Така външната министърка Захариева и шефката на кабинета на премиера Бъчварова се опитваха цял ден вчера да оправдават собственото си безсилие пред българската общественост, правейки нескопосани опити за отчаян пиар на "историческото" събитие.

Целият този фарс се разигра в отговор на настоятелните искания на президент, политици, социални мрежи и форуми Борисов да постави пред Ердоган проблема с намесата на страната му във вътрешните ни работи и отново да повдигне темата за обезщетенията на тракийските бежанци.
Унизителната васалщина на властта обаче съвсем лъсна, след като не друг, а самият Ердоган заяви, преди да отпътува за Варна, че щял да обсъди с Борисов въпpоси "от интерес за двата народа и за региона".
"Сигурност за България" била темата на срещата, рече Захариева. Само дето ни Туск, ни Юнкер споменаха подобно нещо. А си мислехме, че ЕС е нещо единно. Пък то било за шербет и лафове.

 

Най-после идва затопляне, ето какво време ни очаква…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b5-%d0%b8%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5/

Днес продължава затоплянето на времето. Максималните температури ще са между 9 и 14 градуса.

Очаква се предимно облачно време, но облачността през деня ще се разкъсва. На места ще превалява, съобщиха от НИМХ на БАН. Ще духа до умерен вятър.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и слабо ще се повиши. В следващите дни температурите ще се повишават.

 

Материалът Най-после идва затопляне, ето какво време ни очаква… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Джъстин Бийбър включва религиозни песни в следващия си албум

//dariknews.bg/novini/liubopitno/dzhystin-bijbyr-vkliuchva-religiozni-pesni-v-sledvashtiia-si-album-2087191

Канадският певец Джъстин Бийбър ще включи религиозни песни в следващия си албум, съобщи Контактмюзик.
 
С посещенията на църквата "Хилсонг" изпълнителят на хита "Love Yourself" се е върнал към християнската вяра през изминалите няколко месеца. Той е решен да предаде р

Защо сме пристрастени към Facebook?

//dariknews.bg/novini/sviat/zashto-sme-pristrasteni-kym-facebook-2087151

Макар и Фейсбук да е все по-критикуван, малцина потребители закриват акаунтите си заради капана на алгоритмите и социалния натиск, подчертават експерти, които се тревожат от непрозрачността на социалните мрежи.

Съвети от експерти: Какво да правим при болки в гърба

//dariknews.bg/novini/liubopitno/syveti-ot-eksperti-kakvo-da-pravim-pri-bolki-v-gyrba-2087156

Обичайните препоръки страдащите от болки в гърба да лежат и да приемат обезболяващи са погрешни в над 30% от случаите, заявиха британски експерти, цитирани от в. "Дейли мирър". Масажите, упражненията и йога практиките са по-подходя

Белият дом: Наглата руска атака пречи да има по-добри отношения между Русия и САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/beliiat-dom-naglata-ruska-ataka-prechi-da-ima-po-dobri-otnosheniia-mezhdu-rusiia-i-sasht-2087193

САЩ биха искали да си сътрудничат с Русия, но някои действия на Русия - като "наглата" ѝ атака във Великобритания срещу бивши руски шпионин - попречиха на това.
 
Това заяви говорителят на Белия дом Радж Шах, след като президентът

Тридневен траур в Кемеровска област в памет на жертвите от пожара в руски мол

//dariknews.bg/novini/sviat/tridneven-traur-v-kemerovska-oblast-v-pamet-na-zhertvite-ot-pozhara-v-ruski-mol-2087197

Руският президент Владимир Путин пристигна в сибирския град Кемерово, където в неделя в голям пожар в търговски център загинаха 64 души.

Как се трупат мускули на старини

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6778698

Как се трупат мускули на стариниС храна и упражнения дори 90-годишни могат да преборят саркопенията - главната причина за немощта Д-Р МЕЛИНА ДЖАМПОЛИС* СИ ЕН ЕН През 50-те и дори през 40-те си години много хора започват да забелязват промени в тялото си като омекване на мускулите и загуба на сила, дори когато спортуват. Намалената физическа активност и заседналият начин на

Електронни познавателни книжки влизат в детските градини

http://clubz.bg/65890-elektronni_poznavatelni_knijki_vlizat_v_detskite_gradini

От новата 2018/2019 учебна година децата в детските градини вече ще могат да учат по електронни образователни книжки. 

Министерството на образованието и науката (МОН) одобри всички печатни и електронни познавателни книжки за трета (5 – 6 г.) и за четвърта (6 – 7 г.) подготвителна възрастова група на издателска група „Просвета“, които влизат в клас наесен. 

„Просвета“ внесе за одобрение три различни комплекта:

изцяло новата поредица „Чуден свят“ и двете напълно обновени поредици „Ръка за ръка“ и „АБВ игри“.

Те покриват всички образователни направления: български език и литература, математика, околен свят, изобразително изкуство, музика, конструиране и технологии. А електронните образователни книжки са безценен помощник на учителя – те приковават вниманието на децата с десетки игри, упражнения, видеофилмчета, музика и песни. Имат професионални звукозаписи на всички стихотворения и приказки, които се изучават. 

До новите електронни познавателни книжки издателството предоставя безплатен достъп за учители, родители и деца, който ще бъде видим на сайта на „Просвета“ в началото на месец април. 

За да ги използва, потребителят трябва да попълни кратка регистрационна форма, а предоставеният му безплатен достъп ще бъде валиден чак до началото на следващата учебна година (2018/2019). 

След 1 септември 2018 г. електронните книжки ще бъдат безплатни за всеки детски учител, който избере да преподава по съответстващите им печатни книжки от трите поредици на издателството – „Чуден свят“, „Ръка за ръка“ или „АБВ игри“. 

От „Просвета“ заявиха, че вече са готови и с всички нови помагала за първа (3 – 4 г.) и втора (4 – 5 г.) възрастова група и от трите поредици, които също ще бъдат на разположение на учителите за новата 2018/2019 учебна година. 

Изборът на познавателни книжки за трета и четвърта възрастова група за учебната 2018/2019 година се очаква да започне в началото на месец април.

Планови прекъсвания на тока, ето къде…

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d1%82%d0%be%d0%ba%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-4/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 26 – 30 март 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

Област Благоевград
Община Банско
На 27.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:15 – 12:45 ч./ – Банско: местност Малка Ливада, местност Рупчовец, местност Свети Георги, Патриарх Евтимий
На 27.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:15 – 12:45 ч./ – Гостун
На 27.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:15 – 12:45 ч./ – Добринище: 9ти Септември, 9ти Септември, Адам Трънка, Адам Трънка, Алеко Константинов, Александър Стамболийски, Александър Стамболийски, Арсо Пандурски, Атанас Попадийн, Бачо Киро, Благийница, Бор, Борис Парапунов, Бъндерица, Ванюша Валчук, Васил Априлов, Васил Априлов, Васил Коларов, Васил Левски, Васил Левски, Вела Пеева, Гарата, Гарата, Георги Бенковски, Георги Димитров, Георги Димитров, Георги Темелков, Георги Темелков, Георги.С.Раковски, Гоце Делчев, Григор Мацин, Григор Пърличев, Даме Груев, Десилица, Десилица, Димитър Благоев, Еделвайс, Елин Пелин, Иван Вазов, Иван Вазов, Иван Галчев, Иван Галчев, Иван Козарев, Иван Козарев, Иван Попов Деницин, Кирил и Методи, Крушево, Ленин, Лиляна Димитрова, Любен Каравелов, М. Тепченик, Македония, Места, Митко Палаузов, Москва, Москва, Незнаен Воин, Неофит Рилски, неуточнен адрес, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Парапунов, Опълченска, Освобождение, Освобождение, Охрид, Паисий Хилендарски, Партизанска, Петко Р.Славейков, Петър Галчев, Петър Галчев, Пирин, Попово Езеро, Първи Май, Софроний, Софроний, Тодор Каблешков, Тодор Каблешков, Търговска, Търговска, Хан Аспарух, Хан Аспарух, Хан Крум, Христо Ботев, Христо Ботев, Христо Смирненски, Христо Смирненски, Цар Самуил, Цар Симеон, Читалище, Чобан Бойчо, Чобан Бойчо, Шипка, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 27.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:15 – 12:45 ч./ – Места: І-92 Кв.6
На 27.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:15 – 12:45 ч./ – Обидим: 000024 Еккте 53059, местност Долене
На 27.03.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 12:15 – 12:45 ч./ – Филипово, Общ. Банско: Vііі-138, Кв.13, VІІІ-34 Кв.13
На 27.03.2018 г. /14:45 – 16:00 ч./ – Банско: Стефан Караджа, Тевно Езеро, Хан Кубрат, Явор

Община Благоевград
На 27.03.2018 г. /08:15 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Благоевград: Александър Стамболийски, Андрей Ляпчев, Бодрост, Братя Миладинови, Ванюша Валчук, Владо Черноземски, Генерал Тодоров, Георги Попов, Грамада, Д-Р Борис Проевски, Дунав, Евтим Драганов, Иван Гарванов, Илинден, Климент Охридски, Крушево, Кузман Шапкарев, Люляк, Малешево, Менча Кърничева, Места, местност Под Грамадите-Ш13, Никола Вапцаров, Победа, Промишлена Зона, Св. Димитър Солунски, Св.Св. Кирил и Методий, Скаптопара, Стефан Стамболов, Тодор Александров, Цар Симеон

Братя Миладинови, Владо Черноземски, Гьорче Петров, Д-Р Христо Татарчев, Еленово, Крали Марко, Мара Бунева, Менча Кърничева, Митрополит Борис, Св.Св. Кирил и Методий, Стефан Стамболов
На 27.03.2018 г. /08:15 – 16:30 ч./ – Благоевград: Александър Стамболийски, Илинден, Св.Св. Кирил и Методий, Стефан Стамболов

Община Гоце Делчев
На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Братя Миладинови, Васил Априлов, Екзарх Йосиф, Иларион Макариополски, Пирин, Цар Иван Асен
На 27.03.2018 г. /09:00 – 16:30 ч./ – Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Васил Левски, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Добри Чинтулов, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Климент Охридски, Михаил Антонов, неуточнен адрес, Октомврийска, Орляк, Парка – Упи-V, Кв.30, Пирин, Рила, Родопи, Хаджи Димитър, Христо Смирненски, Шипка
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Балдево: УПИ VII-97, Кв.9, УПИ ІІІ Кв.14
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Баничан: Бахчите, местност Поле, Пръдлището, УПИ III, Кв.31, УПИ-ІV-270, Кв. 28
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Борово, Общ. Гоце Делчев: местност Капсии, местност Пенковото, ПИ-18021, М. Мантара, С.Борово, Село Борово, УПИ-V-183 , Кв. 30
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Брезница: 29-ти Декември, 31002, VІ, VІІІ, Антон Иванов, Балийца, Барата, Бели Брег, Бело Море, Бърда, Васил Левски, Васил Петлешков, Воденицата, Генерал Ковачев, Гео Милев, Георги С.Раковски, Гоце Делчев, Дунав, Иван Вазов, Исмаил Кальор, Каменица, Керанека, Киркалица, Крали Марко, Кушията, Лозята, Македония, Масърли, местност Чарка, Неврокоп, неуточнен адрес, Отец Паисий, Охрид, Падарката, Панайот Хитов, Папратница, Пейо К.Яворов, Пирин, Речище, Ридът, Свобода, Синища, Ситницата, Сливница, Софата, Спас Белухов-Пането, Стара Планина, Стефан Караджа, Стопански Двор, Суда, Татарка, Теофик Хаджи, Туфча, УПИ-ІV, Кв.82, УПИ-ХVІІІ-72138, Кв. 58, Ушите, Хан Аспарух, Ходжова Поляна, Хр.Смирненски, Христо Ботев, Цар Калоян, Чала, Чарга, Чарка, Чифлика, Юрий Гагарин, Яне Сандански
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Буково, Общ. Гоце Делчев: Селището, Упи- Хvіі-164, Кв.11, Хvі-246, Кв.19, Хі-99, 131, Кв.22
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Господинци: Упи-Хі, Кв.1
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Гоце Делчев: Драмски път, местност Мочура, местност Сушица, Панаирски Ливади, Пенковото
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Корница: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Асен Лагадинов, Вардар, Васил Левски, Владимир Поптомов, Гео Милев, Георги Бенковски, Гоце Делчев, Димитър Талев, Добри Чинтулов, Драгоман, Дунав, Еделвайс, Здравец, Ивайло, Иван Вазов, Иван Козарев, Иглика, Ильо Воивода, Капитан Петко Войвода, Климент Охридски, местност Кръста, Михаил Антонов, неуточнен адрес, Октомврийска, Орляк, Отец Паисий, Парка – Упи-V, Кв.30, Петър Берон, Пирин, Рила, Родопи, Стопански Двор, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Христо Смирненски, Цар Самуил, Черно Море, Шипка
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Кремен, Общ. Банско
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Лъжница: 029005, Ал.Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Горна Бара, Граматиковица, Драва, Елена Лефтерова, Здравец, Ивайло, Каменика, Лъжница, местност Дъбето, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Опълченска, Ореляк, Партизани, Патриарх Евтимий, Пирин, Прогрес, Родопи, Сергей Румянцев, Стопански Двор, Стоян Войвода, Христо Ботев, Юрий Гагарин
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Огняново, Общ. Гърмен
На 27.03.2018 г. /09:30 – 10:00 ч.; 12:00 – 12:30 ч.; 15:30 – 16:00 ч./ – Самоков: Тинтява

Община Кресна
На 27.03.2018 г. /09:00 – 09:30 ч./ На 28.03.2018 г. /15:30 – 16:30 ч./ – Кресна: местност Градешки Бани, неуточнен адрес, Подината; Сандански: Илинден; Струмяни: 7-Април, Врабче, Димчо Дебелянов, Долна Белица, Дядо Ильо Малешевски, Кочо Честименски, Мура, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Св.Св.Кирил и Методи, Св.Св.Константин и Елена, Синаница, Спартак, Хан Крум, Христо Ботев, Цар Самуил; Долна Градешница: Втора, Главен път Е79, Гробето, Двадесет и Втора, Двадесет и Пета, Двадесет и Първа, Двадесет и Седма, Двадесет и Трета, Двадесет и Четвърта, Двадесет и Шеста, Двадесета, Дванадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, местност Градешка Гара, неуточнен адрес, Осемнадесета, Осма, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Седма, Трета, Тринадесета, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета;
Община Петрич
На 27.03.2018 г. /09:45 – 11:45 ч./ – Ново Кономлади
На 27.03.2018 г. /12:30 – 14:30 ч./ – С.Ново Кономлади
На 27.03.2018 г. /14:15 – 16:15 ч./ – С.Капатово

Община Разлог

На 27.03.2018 г. /11:30 – 12:30 ч./ – Белица, Общ. Белица: Борис Клементиев, Владимир Поптомов, Георги Андрейчин, Георги Андриянов, Девета, Димо Хаджидимов, местност Семково, неуточнен адрес, Пета, Първа, Равен, Сава Стенчин, Серги Чонков, Симеон Кавракиров, Стара Планина, Трета, Шипка;
На 27.03.2018 г. /13:15 – 14:15 ч./ – Белица, Общ. Белица: 9-ти Септември, Владимир Поптомов, Втора, Георги Андрейчин, Грънчар, Даме Груев, Димитър Даракчиев, Пейо Яворов, Тутракан, Яне Сандански;

Община Стовча
На 27.03.2018 г. /15:00 – 16:00 ч./ – Ваклиново: 124, Алексей Морев, Бор, Вергил Ваклинов, Възрожденска, Граничарска, Детелина, Дончо Ганев, Здравец, Иглика, Кирил и Методий, Климент Охридски, Лале, Места, неуточнен адрес, Никола Вапцаров, Отец Паисий, Парка, Партазанска, Пере Тошев, Петър Берон, Пионерска, Пирин, Родопи, Руен, Стефка Събчева, Стопански Двор, Страцин, Струма, Трети Март
Община Якоруда
На 27.03.2018 г. /10:00 – 11:00 ч./ – Якоруда: Букет/Петнадесета/, Васил Левски, Витоша, Грагьовец/Стефан Чернев/, Грънчар/23-Септември/, Даме Груев/Никола Вапцаров/, Добро Ниве/Партизанска/, Иван Вазов, Кирил и Методи, неуточнен адрес, Ореховица, Пелистър, Трещеник, Христо Ботев, Цар Борис III/Георги Димитр, Четвърта /Г.Бицин/

Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

Материалът Планови прекъсвания на тока, ето къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

„Раболепие и дребнавост“: разкритикуваха Макрон за бойкота на Русия на Книжния салон в Париж

http://pogled.info/svetoven/evropa/rabolepie-i-drebnavost-razkritikuvaha-makron-za-boikota-na-rusiya-na-knizhniya-salon-v-parizh.93410

/Поглед.инфо/ Бойкотът, демонстриран от Емануел Макрон към руския павилион на книжния салон в Париж е едновременно признак на „раболепие и дребнавост“ от страна на президента на Франция, отбелязва френския писател Ролан Юро в статията си за Boulevard Voltaire. Според писателя Макрон поиска да се покаже като „примерен ученик“ на НАТО и Евросъюза и не отчете дълбоката привързаност между Русия и Франция.

Пол Ерлих: Олигархията разграби ресурсите на планетата - колапс на цивилизации ще стане в живота даже на това поколение

http://pogled.info/svetoven/pol-erlih-oligarhiyata-razgrabi-resursite-na-planetata-kolaps-na-tsivilizatsii-shte-stane-v-zhivota-dazhe-na-tova-pokolenie.93411

/Поглед.инфо/ Онези, които разбират принципите на физическата икономика са прекрасно запознати и с типовете манипулации на „зелената“ пропаганда. Например „заплаха от пренаселване“ - това е мит, акцентите са поставени неправилно. Няма никакъв проблем от пренаселване, ако ресурсната дажба на човек от населението (а това е производна от енергопотока на човек от населението) е достатъчно висока и ресурсите се използват рационално, а не се пускат в тоалетната на завишеното потребление. Проблемът на цивилизацията сега съвсем не е в „пренаселването“, а в близкия крах на въглеводородния начин на живот и липсата на мащабно внедряване на нов, с по-висока енергийна плътност, което ще повлече след себе си съкращение на достъпната ресурсна база.

Второто предупреждение

http://pogled.info/svetoven/vtoroto-preduprezhdenie.93412

/Поглед.инфо/ Групировките на носителите на крилатите ракети с голям радиус на действие с въздушно, морско и наземно базиране са създадени по всички стратегически направления на Русия. За това съобщи началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили и първи заместник министър на отбраната Валерий Герасимов.

Зодиакална прогноза: Телци имайте милост към околните, Лъвове емоционално нестабилни сте, Козирози не бягайте от отговорност

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b8%d0%bb/

Хороскоп за 27 март 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Днес е добре да не прекалявате в нищо, но най-вече в яденето. Прекалената ви припряност може да стане причина за трудови злополуки, гледайте какво правите, вместо да приказвате.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Сутринта може да сте малко разсеяни, но до обяд вече ще сте включили турбо двигателите и никой не би могъл да спре устрема ви. Имайте малко милост към околните все пак, те нямат вашата енергия.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Трябва да сте наясно какво точно искате, за да успеете да го постигнете. Стари приятели също биха могли да ви помогнат със съвет или услуга, само се определете. Не се поддавайте на изкушението да похапнете и да пийнете повечко.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Днес ще се чувствате като навита пружина и трудно ще успявате да овладеете цялата гама чувства и настроения, които бликат от вас. Склонни сте да омаловажавате проблемите и дръзко да демонстрирате своите намерения, но поне сте убедени, че сега е моментът да направите нещо за себе си.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Днес ще имате хъс да се справите с всички пречки по пътя си. Внимавайте, защото сте емоционално нестабилни. Съхранете увереността в себе си и не позволявайте на дребни неща да ви извадят от равновесие.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Вероятно ще сте твърде заети през деня и то предимно в служебно. Сили да се справите с всичко ще имате, така че нищо не може да ви спре. Ако успеете да приключите по-рано със задачите си, може да прекарате една щура вечер.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

С леко напрежение стартирате тази седмица. Конкуренцията ви стимулира да покажете най-доброто от себе си, но от друга страна непознаването на противника е доста опасно. Намерете време да опознаете конкурента.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Може да си пропилеете деня в забавни разговори, ако не се организирате по-добре. Трябва да успеете да се справите. Имате шанс да научите нещо ново. Добър момент за промяна на вредни навици и остарели възгледи.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Ще изпитвате известно неудовлетворение от живота. Имате нужда от сериозна промяна в ежедневния стереотип. Днес наистина можете да поставите началото на промяната, скъсайте с ненужните неща.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Бъдете по-внимателни в изказванията си. Гледайте да не развалите имиджа, който сте си създали с необмислени думи или действия. Не се опитвайте да избягате от отговорност или да я прехвърлите на някой друг.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

Дано не сте прекалили с яденето вчера, защото днес може да ви мъчат стомашни проблеми. Бъдете внимателни, когато боравите с инструменти. Не се включвайте в шумни компании, отделете повече време за себе си.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Не се стремете на всяка цена да сте първи и да сте прави, дори да останете на втори план, това няма да промени мнението на околните за вашите качества. Днес трябва да сте вдъхновител и организатор, да заразявате останалите с личния си пример.

Материалът Зодиакална прогноза: Телци имайте милост към околните, Лъвове емоционално нестабилни сте, Козирози не бягайте от отговорност е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Предимно облачно, на места с дъжд. Температурите тръгват нагоре

https://petel.bg/Predimno-oblachno--na-mesta-s-dazhd--Temperaturite-tragvat-nagore__257203

Предимно облачно ще бъде времето днес, като на много места отново ще превали дъжд, но през деня от северозапад облачността ще започне да с...

Турски медии: Ферхунде от "Листопад" е жертва на коварна женска болест, животът ѝ е застрашен

https://petel.bg/Turski-medii--Ferhunde-ot-Listopad-e-zhertva-na-kovarna-zhenska-bolest--zhivotat----e-zastrashen-__257206

Ферхунде от най-успешния турски сериал у нас „Листопад“ е поредната жертва на рака, съобщават медиите в южната ни съседката, цитирани от ...

Омбудсманът Манолова представя законопроект за "личния фалит" и "вечния длъжник"

https://petel.bg/Ombudsmanat-Manolova-predstavya-zakonoproekt-za-lichniya-falit-i-vechniya-dlazhnik__257207

Омбудсманът Мая Манолова ще представи законопроект за т.нар. личен фалит и „вечния длъжник". България е единствената държава в Европейск...

Нови и по-строги санкции за нарушителите на пътя

https://petel.bg/Novi-i-po-strogi-sanktsii-za-narushitelite-na-patya__257208

Нови по-строги санкции очакват нередовните шофьори на пътя. Промените вече влязоха в сила, а повече полезна информация за водачите разкри...

Крими нощ: Жена, залята с киселина, прострелян мъж

https://petel.bg/Krimi-noshh--ZHena--zalyata-s-kiselina--prostrelyan-mazh__257209

И двата тежки инцидента са станали до столични заведения Мъж е прострелян в заведение на бул. "Симеоновско шосе",  съобщи за "Фокус" говор...

22 милиона гледат правил ли е Тръмп секс с порноактриса (ВИДЕО)

http://clubz.bg/65888-22_miliona_gledat_pravil_li_e_trymp_seks_s_pornoaktrisa_video

Президентът на САЩ Доналд Тръмп опровергава "силно и ясно" твърденията за негова връзка с порноактрисата Сторми Даниълс. Това заяви говорителят на Белия дом Радж Шах, предаде Франс прес.

"Казвам, че президентът отрича твърдо, ясно и с постоянство тези твърдения", заяви говорителят.

Запитан за обвиненията за нарушаване на закона на финансиране на политическите кампании, за да бъде купено мълчанието на актрисата, говорителят на Белия дом каза:

"Белият дом няма за какво да се упреква".

Същевременно телевизия Си Би Ес, каза, че нейното предаване "60 минути", в което е било интервюто със Сторми Даниълс е привлякло рекордно висока аудитория. Предаването в което порноактрисата говори за предполагаема сексуална среща с Тръмп преди 12 години и за последиците от нея, е било гледано от 22 милиона зрители. Това е най-голямата аудитория за последните десет години. 

 

 

Иран помогна на Израел да ликвидира иракския реактор

http://pogled.info/svetoven/iran-pomogna-na-izrael-da-likvidira-irakskiya-reaktor.93406

/Поглед.инфо/ Ликвидирането на ядрения реактор спаси режима на Асад, твърди израелският журналист Авигдор Ескин.

На Балканите не всичко е просто - в Босна и Херцеговина събитията ускоряват ход

http://pogled.info/svetoven/balkani/na-balkanite-ne-vsichko-e-prosto-v-bosna-i-hertsegovina-sabitiyata-uskoryavat-hod.93407

/Поглед.инфо/ 24 март е паметен ден за сърбите. На 24 март 2018 г. се навършват 19 години от началото на агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия (Малка Югославия). По това време четири бивши югославски републики (Хърватия, Словения, Македония и Босна и Херцеговина) вече са откъснати от СФРЮ (Голяма Югославия). Основният резултат от агресията през 1999 г. е по-нататъшното разчленяване на територията на южните славяни – разделянето ѝ на самостоятелни Сърбия и Черна гора и откъсването от югославското геополитическо пространство на Автономна област Косово и Метохия, обявена за „Република Косово“.

Джон Болтън – неоконсерватор и ястреб на войната

http://pogled.info/svetoven/dzhon-boltan-neokonservator-i-yastreb-na-voinata.93408

/Поглед.инфо/ Миналата седмица в Белия дом се проведе поредното пренареждане. Генералът три звезди Хърбърт Макмастър, заемал поста съветник на Доналд Тръмп по въпросите за националната сигурност и по-рано заменил другия генерал в оставка Майкъл Флин, обвинен във „връзки с Русия“, бе изпратен в оставка. На негово място седна дипломатът с многогодишен стаж Джон Болтън. Той ще встъпи в длъжност на 9 април.

RT разкрива тайна: бъдещият съветник на Тръмп също има връзка с Русия

http://pogled.info/svetoven/RT-razkriva-taina-badeshtiyat-savetnik-na-tramp-sashto-ima-vrazka-s-rusiya.93409

/Поглед.инфо/ Видео за назначения от Доналд Тръмп нов съветник по националната сигурност, който е агресивно настроеният ястреб Джон Болтън – известен като яростен критик на Русия и на Владимир Путин.

Dailymail: Британците се плашат от пророчеството на Ванга – Путин ще стане Властелинът на света!

http://pogled.info/svetoven/Dailymail-britantsite-se-plashat-ot-prorochestvoto-na-vanga-putin-shte-stane-vlastelinat-na-sveta.93403

/Поглед.инфо/ Британското издание dailymail.co.uk разкрива на читателите си пророчествата на българската ясновидка Ванга. "Сляпата екстрасенска, която предсказа терористичната атака на 11 септември, предсказа също, че Владимир Путин ще управлява света", пише медията.

Саудитска Арабия се цели в Иран и Кавказ

http://pogled.info/svetoven/sauditska-arabiya-se-tseli-v-iran-i-kavkaz.93404

/Поглед.инфо/ Колко далеч може да отиде сътрудничеството между Рияд и Баку? Активната регионална политика на Саудитска Арабия, насочена не само към решаване на задачи на вътрешното развитие, но и навън – чрез противопоставяне срещу "шиитско-иранската експанзия", постепенно започва да обхваща и района на Кавказ. Фокусът на управляващото кралско семейство, фактически оглавявано от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, е насочен предимно към Република Азербайджан, имаща дълга граница и не особено близки отношения с Иран.

Тръмп отстъпва или прегрупирва силите си?

http://pogled.info/svetoven/tramp-otstapva-ili-pregrupirva-silite-si.93405

/Поглед.инфо/ Информационният портал Avia.pro съобщи, че "ръководената от САЩ западна коалиция, за неопределено време спира бойните си самолети в небето над Сирия до възникване на момент на крайна необходимост."

Какви храни можем да ядем след изваждане на мъдрец?

https://petel.bg/Kakvi-hrani-mozhem-da-yadem-sled-izvazhdane-na-madrets-__257197

Мъдреците са последните молари, които никнат. Те обикновено се появяват при хората на възраст между 15 и 25 години. Неправилното израстван...

Страничните ефекти на лекарствата са по-смъртоносни от катастрофите

https://petel.bg/Stranichnite-efekti-na-lekarstvata-sa-po-smartonosni-ot-katastrofite__257201

Знаете ли този анекдот? – Кажете ми, докторе, хапчетата, които ми предписахте, имат ли странични ефекти? – Разбира се! От тях състоянието н...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване