Премиерът извика от Москва българския посланик за консултации

http://www.mediapool.bg/premierat-izvika-ot-moskva-balgarskiya-poslanik-za-konsultatsii-news277267.html

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на българския посланик в Москва Бойко Коцев да се прибере в София за консултации с правителство, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.    Борисов е провел телефонен разговор с Коцев, в който са обсъдили случая "Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност.   Очаквайте подробности. 

Московски, Ансипи и Габриел приветстваха отпадането на бариерите пред цифровото съдържание в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783865

Московски, Ансипи и Габриел приветстваха отпадането на бариерите пред цифровото съдържание в ЕС Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в съвместно изявление със заместник-председателя на Европейската комисия Андрус Ансип, комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и членове на Европейския парламент, приветства отпадането на ограниченията пред ползване на

Заловиха нападател на 19-годишен младеж от Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783880

Заловиха нападател на 19-годишен младеж от Добрич

На 26 март, около 16,55 ч,, е получено съобщение за нанесен побой над 19-годишен мъж от град Добрич – съобщават от Областната дирекция на МВР. След проведени издирвателни и следствени действия е задържан извършителя на деянието - Н.П. (19 г.) от град Добрич. Вследствие на инцидента, пострадалият е настанен за лечение със съмнение за двустранно

ГДБОП в Рила! Погнаха организирана група от служители на НАП, извършваща корупционни престъпления

http://www.struma.com/krimi/gdbop-v-rila-pognaha-organizirana-grupa-ot-slujiteli-na-nap_132199/

Гъмжи от полиция в Рила, днес, 27 март 2018 г. на територията на гр.. Рила, София и Ботевград, Специализираната прокуратура и ГДБОП извършват процесуално следствени действия срещу организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления. Организираната престъпна група се състои от служители на НАП.

В момента се извършват действия по претърсване и изземване в служебни помещения и жилища.

Р. Андонов

Премиерът Борисов извика посланика в Москва на консултации в София

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/03/27/3153549_premierut_borisov_izvika_poslanika_v_moskva_na/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов провел телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев, съобщи правителствената пресслужба.<br /><br />Двамата са обсъдили случая "Скрипал", както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност.<br /><br />Премиерът разпоредил на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство.<br /><br />Съобщението...

Задържаха в Добричко шофьор без книжка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783873

Задържаха в Добричко шофьор без книжка

На 26 март в село Карапелит, област Добрич, е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген” с чужда регистрация, управляван от О.О. (20 г.) от град Тервел – съобщават от Областната дирекция на МВР. В хода на проверката е установено, че водачът на автомобила не притежава свидетелство за правоуправление и управлява кола в едногодишния срок от

Борисов нареди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере "за консултации"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783871

Борисов нареди на посланика ни в Москва Бойко Коцев да се прибере "за консултации"Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с извънредния и пълномощен посланик на България в Руската федерация Бойко Коцев, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност.

Разобличител твърди, че "Кембридж Аналитика" е изиграла "ключова роля" за Брекзит

http://www.mediapool.bg/razoblichitel-tvardi-che-kembridzh-analitika-e-izigrala-klyuchova-rolya-za-brekzit-news277266.html

Компанията "Кембридж Аналитика", обвинена, че е използвала за политически цели личните данни на 50 милиона потребители на Фейсбук, е изиграла "ключова роля" за гласуването в полза на Брекзит. Това твърди разобличителят Кристофър Уайли в интервю за европейски издания, предаде Франс прес.   Биха ли одобрили британците Брекзита през 2016 г. без "Кембридж Аналитика"? "Не, те са изиграли ключова роля, сигурен съм", заявява бившият директор по изследванията на тази компания, когото цитира френският "Либерасион", интервюирал в неделя Уайли наред с други вестници като френския "Монд", германския "Велт", испанския "Паис" и италианския "Република". Разобличителят твърди, че "Агрегейт Ай Кю" - канадска фирма, свързана с "Кембридж Аналитика", е работила съвместно с нея за подпомагане на кампанията за излизане на кралството от ЕС, за да може да се надхвърли определеният таван на разходите.   Според него без "Агрегейт" привържениците на Брекзита не биха спечелили референдума, чийто изход бе решен с по-малко от 2 процента от гласовете.   Уайли заявява, цитиран в "Монд", че "трябва Фейсбук да бъде поправен, а не заличен" и отхвърля призивите хората да напускат тази социална мрежа. "Вече е невъзможно да се живее без тези платформи, но трябва да им се наложат известни правила", настоява той.   Разобличителят разказва и за будещи тревога подробности около постъпването си на работа към Ес Си Ел - компанията майка на основаната с негова помощ "Кембридж Аналитика", през 2013 г. Обяснява как след време е открил, че предшественикът му е "умрял при неясни обстоятелства в хотелската си стая в Найроби, когато е работел за Ухуру Кенията", тогавашния президент на Кения.   Уайли твърди освен това, че в британската компания е действал скандалният Стив Банън, бивш приближен съветник на Доналд Тръмп и някогашен шеф на Брайтбарт - водещия сайт на крайнодесните в САЩ.   Според него Банън идвал в Лондон "най-малко веднъж месечно" и това допринесло, за да напусне поста си бъдещият разобличител, посочва "Либерасион", цитиран от АФП.

Бивш областен управител на Добрич даде показания в съда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783859

Бивш областен управител на Добрич даде показания в съда С изслушване на тримата подсъдими продължи наказателното дело в Окръжния съд в Добрич срещу бившия областен управител на Добрич Динчер Хаджиев, заемал поста от 2005 до 2008 г., бившия директор на дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в областна управа Пламен Ганев и Костадин Костадинов - началник отдел

Кой ще се окаже виновен за трагедията в Кемерово

http://clubz.bg/65938-koj_shte_se_okaje_vinoven_za_tragediqta_v_kemerovo

Години наред развлекателният комплекс "Зимна вишна" работел в руския град Кемерово, макар и без съответните разрешения за пускане в експлоатация. Това стана ясно след пожара в комплекса на 25 март, при който загинаха 64-има души, от които 41 деца, в Русия бе обявен траур, а в града стотици хора се събраха на спонтанен протест срещу местната управа и огромната корупция. Петима са задържани.

 

Министерството на извънредните ситуации в Русия (МЧС) не е съгласувало специалните технически условия, необходими за въвеждане в експлоатация след това реконструкция на търговския център "Зимна вишна" в Кемерово, заяви главният държавен инспектор по пожарен надзор към министерството Ринат Еникеев.

"През 2013 г. към Министерството на извънредните ситуации се обърна организация за съгласуване на специалните технически условия за търговско-развлекателния център "Зимна вишна". При разглеждане на представените проектни решения от МЧС отказаха съгласуването им, тъй като те не отчитаха изискванията за противопожарна безопасност на обекта", заяви Еникеев.

Излиза, че макар и несъгласувани, пет години превърнатата в подобие на мол бивша сладкарска фабрика си е работила и печелила, без никой да й попречи. 

Проверка на "Зимна вишна" трябвало да има през 2016 г., но заради ваканцията за малкия бизнес не се случила, казва по-рано Еникеев. Данъчната ваканция не освобождава частните предприемачи от задължението им да осигурят безопасността на хората, заяви президентът Владимир Путин, който пристигна на посещение в Кемерово. "Ваканцията си е ваканция и няма отношение към безопасността. Какво общо има тук данъчната ваканция?", цитира ТАСС думите му.

През 2013 г. администрацията на Кемерово разрешава бившата фабрика за сладкарски изделия да се преобразува в търговски център - "видимо, с големи нарушения, в това число и строителни", заяви на съвещанието при Путин председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин. Той обеща да провери действията на местната управа, ангажирана с пускането на обекта. На територията на "Зимна вишна" са се намирали 27 различни фирми и организации, които никой не е контролирал.

До момента причината за пожара не е установена, тече експертиза. "Или е проблем с електрическата инсталация, или запален огън, но втората версия е малковероятна", казват от следствието. 

По време на пожара вратите на киносалона, където имало много деца, били блокирани, а системата за безопасност в цялата сграда на практика не е функционирала, посочва шефът на Следствения комитет. Системата за оповестяване след получаване на сигнал за пожар е била отключена от частен охранител. "Повечето хора от персонала, в т.ч. и гардовете, са избягали, като са оставили на произвола родителите и децата. Първи са избягали тези, които е трябвало да отговарят за сигурността, за организацията на евакуацията. На практика няма жертви от страна на персонала на търговския център", заяви Александър Бастрикин. По думите му, в момента следствието не може да установи кой от администрацията на "Зимна вишна" е отговарял за осигуряване на реда в игралната зала, "кой е затворил вратите".

Пристигналият в Кемерово Путин разпореди на Бастрикин да изготви юридическа оценка на действията на всяко длъжностно лице, причастно към трагедията. "Без пари справка няма как да се получи, а срещу пари ще подпишат всичко", заяви руският президент.

Трагедията в Кемерово може да застраши реформата на контролно-надзорната дейност, съобщава "Ведомости", като цитира двама правителствени чиновници. "Ще направим сериозни изводи след детайлен анализ на случилото се", обеща министърът, който надзирава реформата, Михаил Абизов.

 

 

Акции в памет на загиналите в Кемерово се провеждат в цяла Русия.

 

 

 

Френска медия: Няколко парливи въпроса накърняват доверието на европейците към Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783857

Френска медия: Няколко парливи въпроса накърняват доверието на европейците към ТурцияЕвропейският съюз и Турция разговаряха по множество конфликтни теми на срещата на върха във Варна, България. ЕС вчера изрази съжаление, че не е постигнат нито един конкретен компромис при срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, която имаше за цел да успокои бурните от няколко месеца отношения между Анкара и Брюксел.

Празнично шествие огласи центъра на Варна в Деня на театъра

http://www.moreto.net/novini.php?n=371508

Възпитаници на всички театрални школи в града огласиха центъра на Варна с възгласи „Идвайте в театъра, без пари на вятъра“ в празнично шествие. Повод за атрактивното дефиле e Световният ден на театъра, който отбелязваме днес. Учениците на актьорите от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ приканваха минувачите да намерят повод да влязат в Храма на Мелпомена, предаде репортер на Moreto.

Почина академик Николай Кауфман

http://dnes.dir.bg/news/konchina-nikoli-kaufman-26996637

На 92-годишна възраст почина изтъкнатият музиколог, фолклорист и композитор академик Николай Кауфман, съобщи БНР.

Надежда Джелепова е новият зам.-председател на ВАС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783853

Надежда Джелепова е новият зам.-председател на ВАСНадежда Джелепова е новият заместник-председател на Върховния административен съд /ВАС/. Кандидатурата й бе одобрена единодушно днес от съдийската колегия към Висшия съдебен съвет, съобщиха от пресцентъра на съда. Съдия Джелепова е била предложена за поста от новия председател на ВАС Георги Чолаков.

Джонсън благодари на държавите, които решиха да експулсират руските дипломати

http://www.cross.bg/diplomati-ryski-sergeii-1571183.html

/КРОСС/ Ръководителят на британското външно министерство изрази благодарност на всички държави, които решиха да експулсират руски дипломати във връзка с отравянето на бившия полковник ГРУ Сергей Скрипла в Салсбъри, съобщи RT. "Никога преди това толкова много страни не бяха изпращали руски дипломати ... Тези британски съюзници съзнателно се изложиха на риск от отмъщение", пише Джонсън в колоната за The Times. Министърът отбеляза, че на свой ред страните, които подкрепиха Великобритания, могат да бъдат изправени пред изгонването на дипломати от Русия. Припомняме,че заради скандала с отровения руски шпионин Сергей Скрипал, България няма да гони руски дипломати това заяви премиерът Бойко Борисов преди дни. „На този етап България няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон.“ това пък заяви Цветан Цветанов. На 26 март САЩ, Канада и редица европейски държави обявиха експулсирането на повече от сто руски дипломати във връзка със инцидента в Салисбъри. Руското външно министерство заяви, че ще отговори на всяка страна, изпратила дипломати.

Левски с предпазни мерки заради натрупването на много хора пред касите

https://offnews.bg//futbol/levski-s-predpazni-merki-zaradi-natrupvaneto-na-mnogo-hora-pred-kasite-677550.html

Левски стартира от 12:00 часа утре предварителната продажба на билети за предстоящото домакинство на Берое от 27-и кръг на Първа лига в неделя от 17:30 часа. От клуба пуснаха важно съобщение за феновете около организацията на мача. 

"Обръщаме внимание, че в деня на на мача (01.04.) в 16:00 часа ще се отворят входовете на стадиона, включително подхода към паркинга за Сектор "А". Призоваваме всички привърженици да дойдат по-рано, за да заемат спокойно местата си на съоръжението. Също така за удобството на всички вас напомняме, че може да се възползвате от закупуването на пропуск онлайн, така че да се избегнат опашките и струпването на хора пред касите в деня на срещата", информираха от "Герена".

В сила остава кампанията на ПФК Левски, целяща да привлече все повече семейства и деца на стадиона. Срещу Берое отново ще бъде отворен блок 3 в Сектор "А" – редове от 1 до 22 вкльюително (места от 16 до 30 вкл.), в който срещу билет от 10 лв. всеки родител ще може да заведе до две деца на възраст до 10 г. включително. За тях ще се издават билети с нулева стойност.

Пропуските са с фиксиран вход 3 на Сектор "А", а за ваше удобство ще бъде отворена допълнителна каса в магазина, където да може да закупите билет.

Желаещите ще могат да си закупят билет от касите на Еventim, както и в партньорските каси: бензиностанции OMV, Technopolis, Български пощи, книжарници Orange, билетен център НДК и онлайн на сайта Еventim.bg.

Пропуските за мача ще са налични също в магазина на ПФК Левски на Сектор "А" на стадион "Виваком Арена Георги Аспарухов". В деня на мача билети ще се продават в официалния магазин и на касите пред Сектор "А", както и тези на ул. "Тодорини кукли" 47.

За улеснение на придружителите, които ще посетят срещата с деца, прилагаме декларация, която трябва да бъде попълнена преди влизането в спортното съоръжение. (Може да изтеглите и попълните документа от ТУК!).

Цени на пропуските:

Сектор "Б" - 7 лв.

Сектор "В" - 10 лв.

Сектор "А" - 10 лв. (Блок 3) ,15 лв. (Блок 5 и 6), 18 лв. (Блок 3 и 4), 20 лв. (Блок 1,2 и Прес ложа), 30 лв. (Ложа 2 и 3), 70 лв. (VIР -достъп до VIР салона с кетъринг).

Гостите ще могат да си закупят билет от каса пред Сектор "Г". Цената на талоните е 7 лева".

"Политико": Единственото, за което Турция и ЕС са съгласни е, че не са съгласни за много неща

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783841

"Политико": Единственото, за което Турция и ЕС са съгласни е, че не са съгласни за много нещаЕдинственото нещо, за което Анкара и Европа се съгласяват тези дни, е това, че между тях липсва съгласие по много неща, пише днес влиятелният американски сайт "Политико" в коментар за вчерашната среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна, предаде БТА.  От разграждането на турските демократични институции,

Даниел Смилов: Срещата във Варна постигна очакваното и то не е малко

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6783846

Даниел Смилов: Срещата във Варна постигна очакваното и то не е малкоСрещата във Варна постигна очакваното и то не е малко. Добронамереният тон и снимката накрая са свидетелство, че диалогът между ЕС и Турция продължава. Основната пресечна точка на интереси е споразумението за бежанците - то беше препотвърдено, което е важно за Европа. По отношение на авторитарните практики в Турция - нарушаването на права на

Надал ще се завърне на корта в мачовете от купа "Дейвис"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153538_nadal_shte_se_zavurne_na_korta_v_machovete_ot_kupa/?ref=rss


Рафаел Надал ще се завърне на кортовете в мачовете от четвъртфиналната фаза на купа "Дейвис", обявиха от лагера на испанския тим. Носителят на 16 титли от Големия шлем попадна в окончателния списък на капитана Серхи Бругера, заедно с Пабло Кареньо Буста, Роберто Баутиста Агут и Фелисиано Лопес.<br /><br />Надал не е участвал в купа "Дейвис" от 2016 г. За последно испанският отбор спечели титлата през 2011 г.<br /><br />Испанецът, който ще се завърне...

ПОЛЗАТА ОТ КРИПТОВАЛУТИТЕ В СВЕТА НА ИЗКУСТВОТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285372_%D0%9F%D0%9E%D0%9B%D0%97%D0%90%D0%A2%D0%90+%D0%9E%D0%A2+%D0%9A%D0%A0%D0%98%D0%9F%D0%A2%D0%9E%D0%92%D0%90%D0%9B%D0%A3%D0%A2%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%92+%D0%A1%D0%92%D0%95%D0%A2%D0%90+%D0%9D%D0%90+%D0%98%D0%97%D0%9

 Blockchain технологията, позната ни от криптовалутите,  може да реши три проблема, засягащи индустрията на изкуството. 

Въпросната  технология може да се справи с редица предизвикателства: от удостоверяването на дигиталното изкуство до разходите за транзакции.


Какво е блокчейн (Blockchain) ?

Блокчейните често се описват като „децентрализирани (или разпространявани) цифрови книги“ – фраза, очевидно  непозната. Затова нека да започнем с най-простия аспект: идеята за цифрова книга. На практика това просто означава, че блокчейнът е непрекъснат дигитален запис на транзакциите. Съществено е, че в тази книга „само се добавя“, което означава, че миналите записи никога не могат да бъдат премахнати. Ако нещо за по-ранна транзакция трябва да бъде променено, се добавя нов запис, който отразява промените. Например, ако изплатя дълг, дългът няма да бъде изтрит от книгата в буквален смисъл. Вместо това ще бъде написан нов запис, за да покаже, че дългът ми е приключил. Резултатът е, че „блокчето“ на блокчетата става все по-дълго (или, за криптовата общност, „по-високо“).

ПРОБЛЕМ 1:...
Прочетете цялата статия на: Sofiapress.com

Мая Манолова налага Закона за личния фалит

http://dnes.dir.bg/news/maja-manolova-chasten-falit-26996636

Концепция за законопроект за несъстоятелността на физическите лица, т.нар. личен фалит, беше представена от омбудсмана Мая Манолова.

МОН: Над 40 000 студенти са взели стипендии за успех и постижения от 2016 г. насам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783845

МОН: Над 40 000 студенти са взели стипендии за успех и постижения от 2016 г. насамОбщо 41 501 студенти получиха европейски стипендии за успех и за специални постижения от 2016 г. насам. На студентите бяха разпределени над 27 млн. лв., обяви днес заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов при отчитането на резултатите от проекта "Студентски стипендии - фаза 1", цитиран от пресцентъра на МОН.

Фурор в центъра на Петрич! С оркестър и торта, красиви дами изненадаха за рождения ден приятелката си, бизнесдамата Ели Тасева

http://www.struma.com/obshtestvo/furor-v-centura-na-petrich-s-orkestur-i-torta-krasivi_132198/

Днес около обяд група петричанки поднесоха супер изненада на приятелката си и душата на компанията им, 47-годишната бизнесдама Ели Тасева. Поводът за празненството бе рожденият ѝ ден. Облечени като за модно дефиле петричките дами предизвикаха истински фурор в центъра на града. Еуфорията им зарази свидетелите на дамското шествие, които бурно ги аплодираха.

Изненадата за Ели бе духовият оркестър, дошъл специално от Сандански, който в продължение на час свири любимите...

Продължава

Не само Русия праща шпиони, маскирани като дипломати

http://www.mediapool.bg/ne-samo-rusiya-prashta-shpioni-maskirani-kato-diplomati-news277265.html

Нареждайки най-голямото експулсиране на руски дипломати досега, САЩ и техните съюзници вдигнаха мизата в шпионския дуел Изток-Запад, датиращ от времето на Студената война, и хвърлиха светлина върху премълчаваната, но ширеща се практика в света на плаща и кинжала: изпращането на шпиони под дипломатическо прикритие.   Числата, посочени в понеделник от високопоставени американски служители, са шокиращи: много повече от 100 руски шпиони се подвизават на американска земя, маскирани като дипломати. САЩ обявиха, че гонят 60, така че дори и след като те си отидат, ще останат още най-малко 40, които на воля ще шетат из Вашингтон и други големи американски градове под официалната закрила на външното министерство на тяхната страна.   Тогава, ако те наистина са шпиони и САЩ знаят това, защо да не ги изгоним всичките?   Отговорът, казват експертите, е, че шпионажът, макар и забулен в мрак, потенциално отблъскващ и често незаконен, е възприета международна практика. Всички страни шпионират и повечето, ако не всички, пращат шпиони в чужбина, маскирани като дипломати, включително и САЩ.   "Посолствата и дипломатическите мисии от стотици и стотици години се използват за шпиониране на противниците в техните земи", каза пенсионираният полковник от армията Кристофър Коста - изпълнителен директор на Музея на международния шпионаж във Вашингтон. Той добави, че дори когато шпионите бъдат разкрити, често е по-полезно те да бъдат дискретно следени, отколкото изгонвани.   "Същността на играта на котка и мишка в контрашпионажа е да се разбере с кого съответният агент е във връзка", обяснява Коста.   Има и друга причина САЩ да не прекаляват с изгонването на известните руски агенти, прикрепени към дипломатическите мисии: Америка също е в играта. Когато една страна гони представители на друга, очаква се и е прието наказаната страна да отвърне с реципрочни мерки. Когато през 2016 г. администрацията на Обама изгони 35 руски дипломати, Москва бързо изгони 35 американци. По подобен начин "зъб за зъб" този месец Великобритания изгони 23-ма руснаци, а Кремъл нареди на 23-ма британци да си ходят.   Това означава, че колкото повече руски шпиони САЩ изгонят, толкова повече американски шпиони се очаква да изгони и Русия, каза Коста.   Когато една страна праща шпиони в посолството си в приятелска страна, тя обикновено ги "обявява" - казва на страната домакин кои са те. Тези шпиони продължават да се водят за дипломати, но служат и като хора за връзка с разузнавателните служби на страната домакин, установявайки полезен дискретен канал.   При страни с враждебни отношения, като САЩ и Русия, правителствата не си казват едно на друго кои са шпионите. Тогава тръгва високорискова игра за лов на шпиони. Всеки нов руски дипломат, аташиран към някоя мисия в САЩ, като посолството във Вашингтон, консулството в Сиатъл (което САЩ наредиха да бъде затворено), се проучва от ФБР и от други служители в контраразузнаването, каза Джон Шиндлър, бивш контраразузнавач и анализатор в Агенцията за национална сигурност.   Някои могат бързо да бъдат идентифицирани възоснова на това къде са работили преди и на какви длъжности - налична стара информация, която е много по-лесно да бъде проследена в модерната епоха на Гугъл, Линкедин и ЛексисНексис. Някои длъжности в посолствата са особено подходящи да се заемат от шпиони, като например служители по сигурността, политически секретари и специалисти по комуникациите, които често са тайно ангажирани с електронно разузнаване - техническо събиране на т.нар. сигнална информация: прехващане на телефонни разговори или на електронни комуникации.   "Ако от (наличната предишна информация) не може да се направи извод, тогава чакаш те (проучваните лица) да пристигнат в страната домакин и наблюдаваш какво правят - дали се срещат нелегално с хора, дали използват техника, за да избегнат да бъдат следени", каза Шиндлър.   САЩ отдавна твърдят, че по принцип не използват някои длъжности като прикритие за агенти на разузнаването, като служители в Американската агенция за международно развитие и доброволци на Корпуса на мира. Смята се, че всяко допускане, че хора от тези служби може да са шпиони, би изложило на сериозни рискове истинските хуманитарни работници. "Има джентълменски правила относно това и те съществуват отдавна", каза Шиндлър.   По време на Студената война някои столици по света си спечелиха репутация на места, които гъмжат от хиляди агенти, работещи за съперничещи си разузнавателни служби под дипломатическо прикритие. От Азия през Близкия изток до Европа, за такива шпионски гнезда бяха смятани градове като Атина, Банкок, Бейрут, Белград, Берлин, Кайро, Техеран и Виена, и шпионските игри в тях често се разиграваха открито пред нещо неподозиращите минувачи.   След рухването на Съветския съюз тази дейност затихна, но никога не престана съвсем. Сега тя се връща, заредена с мъст.   "Шпионската дейност днес е на същото ниво, ако не и по-високо, отколкото по време на Студената война, - каза Анджела Стент, професор от Дипломатическата школа на Джорджтаунския университет и бивш експерт по Русия от правителствения Национален съвет по разузнаване. - Налице е огромна степен на взаимно подозрение между разузнавателните служби, което никога не е изчезвало."   Всъщност, едва миналата година Русия гневно се оплака, че смята много американски дипломати, изпратени в Москва и други градове в Русия, за шпиони.   "Твърде много служители на ЦРУ и разузнавателния отдел на Пентагона, работещи под прикритието на американската дипломатическа мисия, се занимават с дейност, която никак не съответства на техния статут", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.   По БТА

Ученик стреля по работници с пушката на баща си

http://dnes.dir.bg/news/strelba-kazanlak-pushka-26996547

13-годишно момче е стреляло по фургон, в който са почивали петима работници от строеж в Казанлък. Няма пострадали.

През следващите 10 години у нас ще се пенсионират половината учители

http://econ.bg/Новини/През-следващите-10-години-у-нас-ще-се-пенсионират-половината-учители_l.a_i.759657_at.1.html

В следващите години ще се пенсионират половината учители. В момента преподавателите и педагогическият персонал в училищата у нас са около 89 хил....

Полицията в Каталуня разчисти магистрала от протестиращи в подкрепа на Пучдемон

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783831

Полицията в Каталуня разчисти магистрала от протестиращи в подкрепа на Пучдемон Каталунската полиция се намеси по обед, за да разчисти от протестиращи привърженици на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон магистрала, свързваща Испания и Франция, предаде Франс прес. Каталунската телевизия Те Ве 3 излъчи кадри, от които се вижда как полицаи от силите за борба с безредиците влачат протестиращите,

Цената на тока на борсата полудя - за 10 дни от 61 лв. падна на рекордните 14,80 и се качи до 78 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783702

Цената на тока на борсата полудя - за 10 дни от 61 лв. падна на рекордните 14,80 и се качи до 78 леваРезките колебания били заради излишък и ниско потребление Истинско рали се разиграва в последните десетина дни с цената на тока на енергийната борса. Средната стойност от 61 лв. за мегаватчас пада на 14,80, за да се вдигне вчера до 78 лв. Минималната стойност е отчетена на 18 март, като това е най-ниската средна цена, откакто на 5 януари 2016 г.

Започна изграждането на нов участък от АМ „Хемус”

http://dnes.dir.bg/news/zapochna-am-hemus-kabinet-borisov-3-nov-uastak-izgrazhdaneto-26996519

Започна изграждането на нов участък от АМ „Хемус”. Отсечката от 9,3 км е от Ябланица до Боаза.

Сергей Лавров: Експулсирането на руски дипломати е резултат от колосалния натиск и шантаж на Вашингтон

http://www.moreto.net/novini.php?n=371507

Шантажът остава единствения език на САЩ на международната сцена. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пред журналисти в Ташкент, Узбекистан, предава РИА Новости. Експулсирането на дипломати на Руската федерация от редица страни е резултат от колосалният натиск и шантаж, който към настоящия момент е основен инструмент на Вашингтон на международната сцена, било то около случая „Скрипал", било то около палестинския проблем, когато директно им бе казано - няма да ви даваме пари, докато не се съгласите с идеята, която още не се измислили", коментира първият дипломат на Москва.

Две са версиите за залятата с киселина жена

//dariknews.bg/regioni/varna/dve-sa-versiite-za-zaliatata-s-kiselina-zhena-2087400

Две са версии за нападението над 36-годишната Ажда Ибрахимова, която беше залята с киселина в София. Едната е свързана с нейния бизнес, а другата - с лични причини, заяви във Варна вътрешният министър Валентин Радев

5 коварни детски лакомства

https://offnews.bg//mama-nindzha/5-kovarni-detski-lakomstva-677513.html

Няма лошо да поглезим децата с нещо вкусничко, но не бива да забравяме, че лакомствата не винаги са полезни за здравето им. Диетолозите казват, че трябва да уважаваме вкусовете на децата, но не бива сляпо да ги задоволяваме. Особено ако детето е злоядо и родителят се притеснява и се старае да го нахрани с нещо, което му харесва, само и само да не остане гладно. Ето какво съветват диетолозите за пет продукта, които децата много обичат, но с които трябва да се внимава. Искаш ли банан? Ще кажете – с какво може да навреди на малкото дете един плод? От сладките…

БСП искат стенограма от разговорите във Варна с Ердоган

http://www.cross.bg/ninova-tyrtziya-bulgariya-1571181.html

/КРОСС/ Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Пазарджик след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка със срещата във Варна ЕС - Турция, предаде Агенция „Фокус". Нинова посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след проведената среща. „Нито по спора с Гърция, нито по отношение конкретно решение за присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаването на визите за турски граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък. В тази връзка продължаваме да поставяме въпросите за българския национален интерес. Позицията - България е домакин на среща между две страни - Европа и Турция, ние не я приемаме, защото България е Европа, ние сме в ЕС", подчерта Нинова. Лидерът на БСП заяви, че премиерът Борисов "не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава процеса". Нинова посочи, че след като е поставен въпросът за изказването на Ердоган, че душевните граници на Турция се простират до Кърджали, не се разбира какъв е отговорът. "Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България", каза Нинова

Путин обяви 28 март за ден на траур в памет на жертвите от пожара в Кемерово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783821

Путин обяви 28 март за ден на траур в памет на жертвите от пожара в Кемерово
Руският президент Владимир Путин обяви утрешния 28 март за ден на национален траур за жертвите на пожара в търговския център в Кемерово, при който загинаха най-малко 64 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. По-рано днес Путин отлетя за Кемерово, за да провери как върви разследването на пожара.

Отиде си акад. Николай Кауфман

https://offnews.bg//obshtestvo/otide-si-akad-nikolaj-kaufman-677546.html

Отиде си акад. Николай Кауфман – изтъкнат музиколог, фолклорист и композитор, предан изследовател с пословична работоспособност и продуктивност, съобщи БНР. 

Роден на 23 септември 1925 г. в Русе, той израства в Габрово, където попива първите си музикални знания и опит. Завършва Националната музикална академия със специалности тромпет и музикална теория. Почти веднага постъпва в Института за музика към БАН, където негов учител в теренната работа е голямата наша фолклористка Райна Кацарова. По-късно става част от Института за фолклор при БАН. От 1979 г. е професор в НМА, а от 2003 г. – академик. Носител е на високи отличия. Записал е над 40 000 народни песни и инструментални мелодии. През 1990 г. вторият албум „Мистерията на българските гласове”, в който са включени три негови авторски песни, спечели "Грами". Неговата композиция „Безродна невеста”, станала емблематична за прочутия хор, влезе в един от албумите на група „Ю ту”.

Теоретичните изследвания на акад. Кауфман, както и неговата теренна работа, са основополагащи за съвременната българска наука. Работил е в уникални научни области, сред които българската многогласна народна песен, фолклора на българските общности извън границите на страната ни, народни песни при полски труд, погребални оплаквания и др. Автор е на книги, сборници, студии и множество статии, както и на повече от 2000 хорови песни, 240 оркестрови творби, музика към танцови постановки, пиеси за пиано. Сред обработките на народни песни са десетки образци на ашкеназките и сефарадските евреи в България. Той беше и единственият сериозен изследовател на тази музика у нас. Дългогодишно е сътрудничеството му с БНР като автор на поредици, посветени на българския музикален фолклор. Песните му, обичани от изпълнители и публика, не са напускали репертоара на "Мистерията...", хор "Ваня Монева", ансамблите "Филип Кутев", "Пирин", Детския радиохор, както и на още стотици професионални и самодейни състави.

Голяма радост е да чуеш песен, която е топлила душата ти, как топли душите на изпълнители и публика – обичаше да казва акад. Кауфман. С него си отива цяла епоха от българската музикална наука.

Поклон пред паметта му!

ГДБОП разследват организирана престъпна група от служители на НАП (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783824

ГДБОП разследват организирана престъпна група от служители на НАП (Снимки)Днес, на територията на гр. София, гр. Рила и гр. Ботевград, Специализираната прокуратура и ГДБОП извършват процесуално следствени действия срещу организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Организираната престъпна група се състои от служители на НАП.

Германци се учат на българска кухня (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/germanci-se-uchat-na-bylgarska-kuhnia-video-6080717

Курсът е част от програмата на Народния университет в Зигбург, близо до Кьолн

Следващата седмица Турция тръгва към ядрена държава

https://www.vesti.bg/sviat/sledvashtata-sedmica-turciia-trygva-kym-iadrena-dyrzhava-6080719

Първата турска АЕЦ ще бъде построена от руската компания „Росатом“ в южната провинция Мерсин

Милош Земан възложи проверка дали "Новичок" е бил произвеждан в Чехия

http://www.mediapool.bg/milosh-zeman-vazlozhi-proverka-dali-novichok-e-bil-proizvezhdan-v-chehiya-news277264.html

Президентът на Чехия Милош Земан е възложил на чешката Информационна служба за сигурност (ИСС - контраразузнаването) да проучи дали нервнопаралитично вещество от типа, използван в покушението в Англия, е било произвеждано или съхранявано в страната, предаде Ройтерс.   "Президентът постави задача на ИСС да установи дали нервнопаралитичният газ "Новичок" е разработван или складиран на територията на Чехия, било в промишлени, било в научни обекти", гласи разпространеното днес съобщение на говорител на Земан.   По-късно през деня чешки новинарски портал обяви в заглавие, че Земан взема страната на Русия в шпионския скандал. В отговор говорителят на президента написа в Туитър, че това е "лъжлива новина" и поясни, че решението на президента е "реакция на многократните обвинения на Русия срещу Чехия".   Този месец представители на чешкото правителство категорично отхвърлиха твърденията на Москва, че бойното отровно вещество, с което бяха атакувани Сергей Скрипал и дъщеря му, вероятно произхожда от Чехия или някоя друга страна, но не и от Русия.   В миналото Милош Земан често е заемал проруски позиции, припомни Ройтерс.   Външната политика на Чехия е в правомощията на правителството, което обяви, че експулсира трима руски дипломати като част от координираните подобни действия на редица западни държави в знак на солидарност с Обединеното кралство.

Колегата ви Гундяев си замина жив и здрав. Какво искате от мен?

http://clubz.bg/65936-kolegata_vi_gundqev_si_zamina_jiv_i_zdrav_kakvo_iskate_ot_men

Уважаеми господа от ГДБОП! Да, не съм сбъркала, пиша специално за вас, за тези, които много внимателно следят за моя фейсбук профил и четат всичките ми постове и коментари.

До вчера се чувствах малко засегната от факта, че сте ме подминали и не сте ме привикали в РПУ за даване на обяснения по повод моите публикации на страниците на социалната мрежа! Но ето, че вчера тази „несправедливост“ беше поправена! Точно в 10:40 ми се обади на мобилния ми телефон някой си г-н Цветан Димитров и любезно ме покани да дойда във Второ РПУ да дам сведения (най-накрая лявата ръка на МВР разбра какво прави неговата дясна ръка и след като съм дала мобилния си номер във връзка с последния митинг, който организирахме на 18.03.2018 г., вече нямаше как да не ме намерят – все пак не съм игла в копа сено!).

На въпроса ми във връзка с какво ме „канят“ във 2-ро РПУ, получих лаконичен отговор:

Във връзка с ВАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ!

Представете си, стана ми любопитно: какво толкова съм направила, след като подобно заявление по свой адрес за последно чух преди много, наистина много години, когато бях ученичка! Проявих добрата воля и се отзовах на любезната покана да обсъдим „моето поведение“.

В 11:32 вече бях във 2-ро РПУ и се обадих на г-н Димитров, че съм в управлението. Всичко започна както трябва: записаха ме в дневника, провериха личната ми карта, дадоха ми пропуск и придружена от г-н Димитров се качих до кабинета на въпросния господин. 

Тук започва интересното. Отговориха ми на въпроса защо ме „поканиха“ (да знаете, приятели, че нямате право да откажете такава „покана за сведение“ по някой си чл. на Закона за МВР, иначе ви довеждат принудително!).

Повечето от вас вече се сетиха - да, пак по повод визитата на руския г-н Гундяев, по съвместителство патриарх на Руската православна църква (РПЦ), и моя възмутен коментар във връзка с неговото нагло и пълно с лъжи интервю пред БНТ! Повтарям специално за ГДБОП: НАГЛО, АРОГАНТНО, ВЪЗМУТИТЕЛНО И ПЪЛНО С ЛЪЖИ интервю на ВАШ КОЛЕГА – висш чин във Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация, а едва след това по съвместителство патриарх на РПЦ - както в частта му, касаеща Украйна, така и тази, касаеща БЪЛГАРИЯ! (главните букви са на автора – б.р.).

Тогава, репоствайки публикацията на „Фактор“, озаглавена „Посолството на Украйна избухна срещу изказване на руския патриарх Кирил“, бях написала следното:

„Като български гражданин и като украинка, възмутена съм до дъното на душата на руската пропаганда, която се лееше вчера от ефира на БНТ. Интервюто с патриарха Кирил е 100% провокация срещу Украйна. Тя е и срещу България. Господа журналисти от БНТ, засрамете се. След като задавате въпроси, свързани с агресията на РФ срещу Украйна, да бяхте поне се ограмотили малко как се оценяват действията на РФ срещу Украйна в света. Или не виждате по-далеч от носа си? Поздравления на колегите от „Фактор“!“

Оказа се, че в тези думи ФСБ/ГДБОП вижда заплаха за съществуването си и РАЗПОРЕЖДА, а аз съм ЗАПЛАХА ЗА СИГУРНОСТТА(!?), и „моли“ колегите си от ГДБОП с писмото си с Изх. № 513р-21091/2018 г. да „защитят мундира им“ и да призоват мен, гражданка на България, да не отправям заплахи...? (към Русия!?) Или аз, като филолог, доктор на филологическите науки, не разбирам написаното?!

Да се върнем към вчерашните събития във Второ РПУ: следващото действие, което трябваше, според служителя на МВР, да направя, е да напиша писмено обяснение по повод този пост и да напиша, че аз, лошото момиче, повече няма да правя така. Това вече ме възмути до дъното на душата ми и казах на г-н Цветан Димитров, че разговорът ни е приключил и че аз нямам намерение да участвам в противозаконни действия на българската милиция.

След като няма законово основание (Закон, член, параграф, точка) във връзка с което ми се иска писмено обяснение, тогава аз отказвам да давам и да пиша и подписвам каквото и да е било. След това станах и тръгнах към вратата.

И тук стана съвсем интересно. Господин Димитров премина на крясъци, скочи от стола си и с една крачка стигна до мен, ВКОПЧИ СЕ В РЪКАТА МИ и ЗАПОЧНА ДА МЕ ДЪРПА, ВИКАЙКИ, че никъде няма да ходя и че ТОЙ ЩЕ МЕ ЗАДЪРЖИ ЗА 24 ЧАСА!!!????

Казах му, че е редно да се ОСЪЗНАЕ, че той е служебно лице, намираме се в служебно помещение, в сградата на МВР, и НИКОЙ не му е давал правото да се държи гаменски с гражданина, който е проявил добрата си воля и е дошъл при него за разговор! След като му повторих едно и също нещо няколко пъти, защото очевидно казваното не стигаше до него, той успя да се овладее, въпреки че повтаряше, че ще ме затвори за 24 часа! На което аз му отговорих:

Добре, да видим как ще стане това! Но без адвокат няма повече да говоря с Вас. Или ми осигурете служебен адвокат, или аз ще извикам моя!“.

„Нямаме служебен адвокат. А вие щом имате пари, викайте своя!“ - това беше отговорът.

Обадих се по телефона на съпруга ми, казах какво се случва в кабинета на милиционера. След което мъжът ми е разговарял с милиционера по телефона около 5 минути. В резултат на разговора постигнахме консенсус: милиционерът ще ми връчи писмена призовка за явяването ми, в която да бъде цитирано на какво основание ме викат – така се сдобих с номера на писмото от ГДБОП - и, ако не се съглася да напиша собственоръчно, че отказвам да давам показания (нали бях повикана за справка!?), милиционерът сам ще го напише и ще извика двама свои колеги като свидетели да подпишат въпросното негово писание.

Така и стана. Въпросните колеги, разбира се не се представиха, не носеха значки с личните си номера за идентификация, се държаха любезно до един момент. След репликата на единия от тях:

Какво толкова се иска от вас? Напишете, че отказвате да давате показания и се подпишете. Защо ни създавате проблеми?!“.

Казах, че НЕ ЖЕЛАЯ да участвам в противозаконни действия на полицията, действаща по разпореждане на ГДБОП. Това противоречи на принципите ми и човешкото достойнство.

С това веселбата във Второ РПУ приключи. Във въпросния протокол г-н Цветан Димитров написа само, че ме е предупредил да не застрашавам сигурността на страната и да действам съгласно действащото законодателство (общо казано). Разбира се, протокол не ми дадоха – уж защото не съм го подписала. Доколкото знам от други хора, които са били посетени, или самите те, като мен, са посетели различни РПУ-та, и на тях не са им дали копие от протоколите, които те са подписали. Направих неуспешен опит да направя снимка на писмото, но изслушах куп викове, че това е забранено, да „дам телефона си“, „да го сложа на масата“ при милиционера и т.н. Отказах, защото телефонът си е мой и ще си го държа там, където АЗ ще намеря за добро.

Накрая, все пак ще благодаря на ГДБОП, че оцениха скромния ми принос България да бъде една правова и достойна държава, надежден и предвидим партньор на ЕС и НАТО и оценявам този интерес на ГДБОП към моята скромна личност като висока оценка на моята гражданска позиция.

И, господа от ГДБОП, моля да запомните много добре: аз съм добросъвестен гражданин и данъкоплатец. Ще направя всичко зависещо от мен всички ние да живеем в мирна, европейска и процъфтяваща България! Не съм съгласна с вашите сталински мерки и съветски похвати – това вече остана зад гърба ми отдавна - няма да мълча пред нарушения на българското и европейско законодателство! Ще се качвам на Шипка с украинско и българско знаме! А ако ми ги конфискувате - ще ушия нови! Ще почитам българи,украинци, румънци и други народи, дали живота си за свободата на родината си. А Вие, господа от ГДБОП и МВР, вместо да ловите мухи в облаците и да защитавате интересите на чужда държава (и при това призната от всички страни в Европа и САЩ като източник на заплаха и агресия) – защото колегата ви Гундяев си замина от България по живо и по здраво, и дори без никакъв протестен митинг - по-добре да насочите усилията си за опазване на сигурността на България и ГРАЖДАНИТЕ й, а милиционерите е крайно време да станат най-накрая полицаи и да СЛУЖАТ НА ГРАЖДАНИТЕ на страната си, да защитават възрастни хора, пребивани от крадци и бандити, ДА НАМИРАТ УБИЙЦИ, ПРЕСТЪПНИЦИ, ДА РАЗКРИЯТ ПОНЕ ЕДНО ПУБЛИЧНО УБИЙСТВО, станало в България за последните 20 години!

Все пак, под вола теле няма да намерите, колкото и да го търсите там, защото телета се раждат от крави!

РАЗОЧАРОВАНА СЪМ, възмутена съм, че на 11-та година на ДЕМОКРАЦИЯ в България, пълноправното членство на старана ни в ЕС и НАТО, в годината, когато България е поела ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО и когато на официално ниво правителството се опитва да убеди Европа в това, че България е надежден партньор на ЕС, вие, господа от ГДБОП и МВР, ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА СЛУЖИТЕ на ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!

СРАМ, ПОЗОР не само за вас, като държавни структури, които се изхранвате с парите от НАШИТЕ ДАНЪЦИ (защото вие не ги плащате, а ВИ ГИ УДЪРЖАТ от вашата заплата! а всички останали, ние, които изкарваме прехраната си ИЗВЪН държавните органи – ГИ ПЛАЩАМЕ!). Слезте на родната земя БЪЛГАРСКА, моля, че сте на светлинни години от защитата на интересите на България!

Бъдете сигурни: продължение на този фарс ще има!

PS: Забележете, че само моите имена са изписани, но не и на този, който ме извика "на разговор"!

... 

Разказът е публикуван в профила на Олена Коцева. Тя е сред активистите на украинската общност в София.

 

Нинова поиска стенограма от разговорите с Ердоган във Варна

http://dnes.dir.bg/news/varna-kornelia-ninova-stenograma-kabinet-borisov-3-26996523

Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Пазарджик.

Зам.-министър Деница Николова: Новото статистическото райониране на страната е обвързано с развитието на регионите

http://www.cross.bg/razvitie-nikolova-stranata-1571182.html

/КРОСС/ Разделянето на страната на четири района среща най-високо одобрение в рамките на обществените обсъждания към момента Новото статистическото райониране на страната е свързано както с изпълнението на заложените от правителството политики за развитие на регионите, така и с изискванията на ЕС за броя население, което ще се възползва от бъдещите европейски програми след 2020 г. Това заяви заместник -министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която участва в провеждащото се днес в Габрово заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район. Дискусията бе водена от областния управител на Габрово Невена Петкова и кмета на Община Габрово Таня Христова в присъствието на народни представители, кметове на общини, областни управители, представители на министерства и др. Зам.-министър Николова обясни, че новият подход за регионална политика, свързан с развитието на регионите, ще претърпи пълна промяна, за да се минимизират наличните дисбаланси. „Анализите сочат подобни тенденции не само в България, но и в целия ЕС, като главна причина за това е европейското финансиране, което се насочва основно в големите центрове", посочи заместник-регионалният министър. Поради тази причина в следващия програмен период се залагат мерки за по-децентрализиран подход на принципа на интегрирани инвестиции, обхващащи определена територия

Българският талант Боруков носи нова победа на "Шефилд Уензди"

https://www.24chasa.bg/sport/article/6783810

Българският талант Боруков носи нова победа на "Шефилд Уензди"Талантливият български футболист Преслав Боруков се разписа и донесе пореден успех на "Шефилд Уензди". 17-годишният нападател бе повикан да играе за формацията до 23 г на своя тим в домакинството срещу "Ковънтри". В тима бе и звездата на мъжкия тим на "Шефилд Уензди" Фернандо Форестиери, който се завърна на терена след лечение на контузия.

Само във Фрог: МВР скри от обществото смърт на пътя заради полицейски началник

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/samo-vav-frog-mvr-skri-obshtestvoto-smart-patia-zaradi-politseiski-nachalnik.html

МВР скри от обществото смърт на пътя заради голям полицейски началник. При трагичният инцидент, станал още на 13 март т. г на пътя Дупница-Кюстендил, е загинал 45 годишен мъж от с. Невестино. Близо месец от вътрешното ведомство не обелват и дума, което е нарушение на правилата на дисциплинарната практика, съобщи за Фрог източник от институцията.

Нинова: Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783814

Нинова: Искаме стенограма от разговорите във Варна с ЕрдоганИскаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Пазарджик след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията във връзка със срещата във Варна ЕС – Турция, предава „Фокус“. Нинова посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след

Стикер с чип ще показва техническото и екосъстояние на автомобила

http://www.mediapool.bg/stiker-s-chip-shte-pokazva-tehnicheskoto-i-ekosastoyanie-na-avtomobila-news277263.html

Предвижда се стикерът, че моторното превозно средство е минало годишен технически преглед, да има чип, който да съдържа информация за техническото и екологичното състояние на автомобила. В началото на май ще бъде готов образецът на новия стикер, който ще позволява дистанционен контрол дали колата отговаря на изискванията, за да е в движение. Дали още тогава ще заработи системата зависи от надграждането на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на всички превозни средства. На по-късен етап се предвижда дори ГТП стикерът да показва и има ли автомобилът застраховка "Гражданска отговорност". Това стана ясно от думите на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на откриването на международната конференция по пътна безопасност във вторник в София. В момента при годишния технически преглед автосервизите на териториите на някои общини могат автоматично да проверяват дали е платен местния данък на возилото. Данните от уредите, които проверяват техническото състояние на колата и излъчваните от нея вредни емисии, се записват на компютъра на сервиза и после се предават в система на транспортното министерство. При препращането на файловете обаче са възможни манипулации и фалшификации. Идеята на транспортното министерство е да получава автоматично данните от уредите за проверка още в момента на провеждането й. Голяма част от съоръженията имали софтуер за това, твърдят от ведомството. Зелен, жълт и червен знак за еконормите Снетата при годишния технически преглед информация за еконормите ще се анализира дали отговаря на три нива в рамките на допустимото. Границите на всяко ниво в момента се разработват съвместно с екоминистерството и общините. Така върху ГТП стикера ще се поставя зелен, жълт или червен знак. Червеният ще означава, че покриването на еконормите е на критичния минимум. Ако този минимум е прекрачен, колата няма да се пуска в движение. Това разделение ще позволи на общините да провеждат екополитики и например да налагат по-високи данъци на колите с червен знак на стикера или да ограничават движението им в определени дни. Възможно е на следващ етап градовете да се оборудват с уреди за четене на данните от тези стикери и да засичат движението им и евентуално да се налагат трафик такси при влизане в центъра, обясниха от транспортното министерство. Ако пък тази система за контрол се разположи по пътищата на страната, веднага ще се засича дали се движат коли без ГТП, а ако в нея се върже и гаранционният фонд, ще е видно и дали автомобилът има гражданска отговорност. От транспортното министерство не очакват промените да доведат до поскъпване на цената за извършване на годишния технически преглед, тъй като онлайн връзката с централната база данни за МПС-ата у нас и внедряването в стикерите на чиповете с данните е съвсем евтин процес. Собствениците на автомобили ще имат възможност, ако са извършвали ремонти за подобряване на екологичното или техническото състояние, да минат повторен преглед и да получат нов стикер, предвиждат в транспортното ведомство. Засилване контрола над автосерзивите Паралелно на тези промени се работи по разделянето на Закона за движение по пътищата на три - за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за обучението на шофьорите. В обхвата на Закона за пътните превозни средства ще попадне и дейността на автосервизите, върху които ще се засили контрола с цел изсветляване на сектора, но и за повишаване на безопасността на движение по пътищата, стана ясно от думите на Ангел Попов. "Това е изключително сложен процес, но е необходимо да се направи, за да се изсветли сектора, да се намали нелоялната конкуренция и некоректните практики, както и да се гарантират правата на хората“, допълни той. По време на форума регионалният министър Николай Нанков посочи, че ще се премине към цялостна и дълготрайна рехабилитация на пътните участъци, вместо само да се кърпят дупки, както това е ставало последните тридесет години. Около 8000 километра републикански пътища и 12 000 километра общински се нуждая от спешна цялостна рехабилитация, допълни той и напомни за системния проблем, свързан с недофинансирането в пътния сектор. Тол системата няма да е панацея за решаването на този проблем, но ще увеличи почти три пъти съществуващият финансов ресурс за пътни ремонти, отново посочи Нанков. От 2007 до 2020 г. са извършени или ще бъдат вложени близо 662,4 млн. лева за подобряване на пътната безопасност, допълни той. Готови са пътни проекти за 3 млрд. лв. По-късно пред журналисти Нанков съобщи, че България е готова с проекти за мерки и дейности за повишаване на пътна безопасност за над 3 млрд. лв, които да предложи за еврофинансиране след 2020 г. От тях 2.6 млрд. лева са средства за пътна безопасност по съществуващите пътища и около 730 млн. лева са за тези, които се предвижда до 2030 г. да бъдат изградени - автомагистрали, скоростни пътища, обясни министърът. По думите му, вече на база на многогодишната финансова рамка се дебатират темата да има нарочен инструмент под формата на програма или фонд за пътна безопасност за периода 2020 - 2030 г. От пътната агенция изнесоха данни, според които автомобилният трафик годишно се увеличава с 10-15 на сто. Над 10 000 тежкотоварни автомобила преминават в момента през България, което през зимата носи тежки проблеми, отчете ведомството. Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изнесе статистика, че през 1989 г. в България са загинали повече от 1200 човека при катастрофи при положение, че колите тогава са били в пъти по-малко. За 28 години пътната ни инфраструктура се подобрява, но не може да достигне онова състояние, което ни се иска, каза Балабанов. Алекси Кесяков - секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, напомни, че един процент увеличаване на пътната скорост води до три процента ръст на броя на загиналите при катастрофи. В момента България е на второ място в ЕС, след Румъния, по брой убити по пътищата - с 95 загинали на 1 млн. жители.

Родители: МОН убива най-доброто техническо училище в България

https://frognews.bg/novini/roditeli-mon-ubiva-nai-dobroto-tehnichesko-uchilishte-balgariia.html

Министерството на образованието и науката се опитва да убие най-доброто техническо средно училище в България, стана ясно от пресконференция на Обществения съвет към Технологичното училище „Електронни системи“ към Техническия университет.

Лавров за дипломатите: Ще отговорим, не се съмнявайте

https://frognews.bg/svqt/lavrov-diplomatite-shte-otgovorim-samniavaite.html

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва ще отговори на масовото експулсиране на руски дипломати, предприето от редица страни заради скандала с покушението срещу бившия шпионин Сергей Скрипал.

Наградиха варненските ученици, спечелили конкурс на НАСА

http://www.moreto.net/novini.php?n=371505

Четиринайсетте ученици, чиито 3 проекта са отличени в конкурс на НАСА, получиха почетни плакети за постижението си от Община Варна. Отличията връчи кметът на града Иван Портних, предаде репортер на Moreto.net. Възпитаниците на Математическа гимназия и Частна гимназия по информационни технологии „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ участваха в състезание за проектиране на космически колонии, организиран от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА).

Само 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години

https://frognews.bg/novini/samo-8procenta-uchitelite-nas-vazrast-35-godini.html

Осем процента от учителите у нас са на възраст до 35 години, а средно те са на около 49-50 години. За да има достатъчно кадри, в системата трябва да влязат близо 40 хиляди специалисти в следващите 10 години, а в момента най-голям недостиг има на учители по физика и по математика, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ето жената заляна с киселина: Ажда Ибрахимова

http://www.struma.com/sinya-lampa/eto-jenata-zalyana-s-kiselina-ajda-ibrahimova_132197/

Младата Ажда Ибрахимова, която беше залята с киселина в понеделник вечерта, е голяма фенка на турската музика и турските актьори. В мрежата за първи път се появи нейна снимка. В момента тя се лекува в Пирогов, а състоянието й е изключително тежко.

Сигналът за нападението, извършено на бул. "Александър Стамболийски", бил подаден около 21:30 ч. 36-годишната жена паркирала в района, в който живее и когато излязла от автомобила си, била нападната. Тя е приета в...

Продължава

Продължава гадаенето дали Ким Чен-ун е в Пекин

http://www.mediapool.bg/prodalzhava-gadaeneto-dali-kim-chen-un-e-v-pekin-news277262.html

Китайските власти подложиха на цензура всички съобщения за Северна Корея и лидера й Ким Чен-ун в китайския сегмент на интернет и социалните мрежи, на фона на информации за възможна необявена визита на високопоставен представител на Пхенян в Пекин, съобщи ТАСС. "На съобщенията за КНДР в светлината на последните събития се отделя повишено внимание, те се намират под специален контрол", заявил пред агенцията ръководител на една от най-големите китайски държавни медии, пожелал анонимност.   При търсенето на името "Ким Чен-ун" в най-популярната китайска търсачка Байду излизат само три статии, които са били публикувани през последното денонощие. В тези материали обаче лидерът на КНДР се споменава само в контекста на възможни преговори със САЩ и Република Корея.   Някои китайски медии, които първоначално съобщиха за вероятна визита на делегация на Пхенян в Пекин, вчера вечерта вече отстраниха материалите от сайтовете си. В социалните мрежи се разпространяват видеокадри на придвижващ се в Пекин кортеж от севернокорейски дипломатически автомобили, съпровождани от десетки полицаи на мотоциклети.   Позовавайки се на дипломатически източници, вчера агенция Блумбърг съобщи, че лидерът на КНДР е пристигнал с влак в Пекин, за да разговаря за намаляване на напрежението на Корейския полуостров в контекста на планираните преговори на Севера с Юга и със САЩ.   Потвърждение на новината би означавало, че това е първата визита на Ким зад граница, откакто през 2011 г. бе избран за севернокорейски лидер.   По-рано японски медии казаха, че високопоставен представител на Северна Корея е на посещение в столицата на Китай. Той пристигнал там с влак. Агенция Киодо отбелязваше, че не е изключено това да е член на ръководството на Северна Корея. Киодо допълваше, че в неделя влакът е пресякъл границата в района на китайския град Дандун в провинция Ляонин. Хотелите, разположени край моста на граничната река между двете държави, още от по-рано са прекратили резервациите за неделя на стаи, гледащи към Северна Корея.   Японската телевизия "Нипон ТВ" показа видеокадри от неназован източник, на които се виждаше зелен влак, през всички вагони на който под прозорците преминава жълта линия, като дикторът съобщава, че той е подобен на прочутия влак с 21 вагона, с който бащата на сегашния лидер - Ким Чен-ир, пътува до Пекин през 2011 г. Ким-старши избягваше полетите със самолет и се придвижваше само с влак с подобна жълта линия върху него. От друга страна, известно е, че Ким Чен-ун, който е учил в Швейцария, няма страх от летене със самолет и държавни медии са показвали негови снимки на самолет, добавя Ройтерс.   Според Киодо има ограничение на движението на автомобили в Пекин и строги мерки за сигурност по главната градска магистрала - булевард Чанган, пресичаща града в посока изток-запад. Главният пекински площад "Тянанмън" бе затворен за туристи. Ройтерс съобщава и за засилена охрана около държавната резиденция за високи гости "Дяоютай".   По сведения на дипломатически източници главната цел на визитата на високопоставения гост, който и да е той, е подобряване на отношенията с Китай, тъй като в последно време те се охладиха на фона на засилването на санкциите на Пекин заради севернокорейската ракетно-ядрена програма.   Влакът, с който се смята, че високопоставена делегация от Северна Корея е пристигнала в Китай, отпътува от Пекин във вторник, предаде Ройтерс, цитирайки очевидец.   Китайското външно министерство не може да потвърди информацията за пристигане на Ким Чен-ун в Китай, каза на редовен пресбрифинг днес говорителката на министерството Хуа Чунин, цитирана от ТАСС.   "Ние нямаме понятие за какво става дума. Ако имаме някаква информация по този повод, ще информираме обществеността", отбеляза тя в отговор на журналистически въпрос.   Според южнокорейския вестник "Ханхук илбо" със специалния влак в Пекин като доверено лице би могла да е пристигнала по-малката сестра - Ким Йо-чен - на върховния лидер, за да запознае ръководството на своя съюзник - КНР, с последните изменения в политиката на Пхенян и с подготовката за срещите на Ким Чен-ун с лидерите на САЩ и Южна Корея.   Вчера Южна Корея заяви, че внимателно следи съобщенията за пристигане в Пекин на влак, но не знае кой пътува с него. Южнокорейски дипломат, с когото е разговарял кореспондент на ТАСС в Сеул, е заявил, че Южна Корея не разполага нито с потвърждение, нито с опровержение от китайска страна на тази информация.

Златото във Вселената може да се е синтезирало в сливанията на неутронни звезди

http://nakratko.bg/category/29/156722/


Международен екип от учени предлага нова хипотеза за причините, довели до появата на златото и другите тежки метали в галактиката ни. Според тях, тежките елементи е възможно да са възникнали в резултат от сливането на две неутронни звезди.

Задържаха столичанка, опитала да убие майка си

http://dnes.dir.bg/news/sofia-ubiystvo-mvr-26996469

28-годишна софиянка е задържана, след като се е опитала да убие 65-годишната си майка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българските художници днес: Събития показват изкуството у нас от 80-те до днес

https://offnews.bg//kultura/balgarskite-hudozhnitci-dnes-sabitia-pokazvat-izkustvoto-u-nas-ot-80-677545.html

"Българските художници днес" е дългосрочен проект на Националната галерия за изследване, реконструиране и представяне на художествените явления и процеси в странната от края на 80-те години на 20-ти век до днес. 

В рамките на проекта, който ще продължи цели 5 години, ще бъдат организирани поредица събития, свързани с представянето на художници от различни поколения. В зависимост от своя мащаб, събитията ще бъдат организирани в Квадрат 500, галерия Двореца, Музея на социалистическото изкуство и Софийски арсенал - музей за съвременно изкуство. 

Днес от 18:00 часа в Квадрат 500 ще бъде открита изложба на Стоян Цанев. В залите на "квадрата" ще бъдат показани 40 негови творби, оставили ярка диря в съвременното българско изкуство. Те ще могат да бъдат видени до 29 април. 

На 29 март в галерия Двореца ще бъдат показани картини на Димо Колибаров. Той е и един от авторите, които формират съвременната българска графика от 90-те години на миналия век до днес. Той е част от едно силно поколение графици, което променя пластичния език и преформулира възприемането на графиката в контекста на българското изкуство от края на 20-ти и началото на 21-ви век. 

Катар и Турция са имали съвместни военни учения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783773

Катар и Турция са имали съвместни военни ученияКатар и Турция са провели съвместни военни учения от 14 до 22 март, съобщи днес катарското министерство на отбраната, цитирано от турския в. "Хюриет дейли нюз". В изявление на министерството се казва, че сред целите на учението "Бърлогата на лъва" е било планирането на съвместни операции, засилване на сътрудничеството между силите за сигурност на

Александра Жекова обмисля дали да прекрати кариерата си

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153499_aleksandra_jekova_obmislia_dali_da_prekrati_karierata/?ref=rss


Звездата на българския сноуборд Александра Жекова все още не е решила дали ще продължи състезателната си кариера. 30-годишната сноубордистка заяви, че е амбицирана да участва в световното първенство през 2019 г., но има много други фактори, които могат да я накарат да се оттегли.<br /><br />"Това е тема на моите мисли от известно време насам. Изправена съм пред различни възможности и трябва да взема важни решения в живота си. Трябва да избера дали да продължа да бъда...

30 години „УМИРАЙ ТРУДНО“. 7 интересни факта, които трябва да знаете за Брус Уилис и неговата филмова кариера

https://pressbulgaria.com/m/HR9XG3TE.html

На връх 30 годишнината от първия филм „Умирай Трудно“, отдаваме заслуженото на една жива легенда - Брус Уилис. Неговият живот, успехи и семеен живот го правят любима звезда на снимачната площадка и извън нея вече няколко десетилетия. Със сигурност, всички помним, когато на бял свят се появи първият филм от екшън поредицата „Умирай Трудно“ (ориг. заглавие „Die Hard”, 1988 година). Невероятно за много от нас, но факт – преди вече цели 30 години Брус Уилис влезе за първи път в ролята на нюйоркския полицай Джон Макклейн, правейки на пух и прах една дузина терористи в Лос Анджелис по зацапан бял потник, за да спаси бъдещата си бивша съпруга. Този идиличен момент е в основата за успешния пробив на Брус Уилис на големия екран. С началото на една от най-популярните поредици в историята на киното, първият филм достига до 4 номинации за награди Оскар – за филмов монтаж, за звук, за звуков монтаж и за визуални ефекти. Страхотно постижение за екшън филм с тупаници, шутове и отличаващо се мъжкарско поведение от страна на героя Джон Макклейн (в ролята Брус Уилис). Следват редица грандиозни успехи за поредицата и актьора, който печели 2 награди “Emmy”, „Златен глобус“ и още куп отличия, а от скоро из таблоидите се носят все по-силно слухове за участието на Брус в следващия „Die Hard: Year One”. Брус Уилис е известен като изключително талантлив актьор. Неговата филмография обхваща повече от 60 филма, сред които изключително успешните продукции „Криминале“, „Петият елемент“, „Армагедон“ и „Шесто чувство“. За разлика от редица примери на негови колеги с провалена кариера и личен живот, животът на Брус е на съвсем другия полюс. Любящ баща, успешен актьор и истински джентълмен. Ето още факти, които ще опишат по-добре пътя на холивудската звезда до сега: 1. Псевдонимът на Брус Уилис във филмовия свят е „Бруно“. 2. Той е една от най-великите екшън звезди на всички времена, но всъщност стартира своята кариера като театрален актьор и изпълнява десетки драми. 3. Преди да стане известна филмова звезда, Брус работи също и като охранител, и като частен детектив. Човек, трябва все да започне отнякъде, нали?

Само във Фрог: МВР скри от обществото смърт на пътя заради полицейски началник

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-mvr-skri-obshtestvoto-smart-patia-zaradi-politseiski-nachalnik.html

МВР скри от обществото смърт на пътя заради голям полицейски началник. При трагичният инцидент, станал още на 13 март т. г на пътя Дупница-Кюстендил, е загинал 45 годишен мъж от с. Невестино. Близо месец от вътрешното ведомство не обелват и дума, което е нарушение на правилата на дисциплинарната практика, съобщи за Фрог източник от институцията.

Брад Пит и Дженифър Анистън отново са заедно

https://offnews.bg//zvezdi/brad-pit-i-dzhenifar-anistan-otnovo-sa-zaedno-677492.html

13 години след развода Брад Пит и Дженифър Анистън отново са заедно.

Папарашка снимка на корицата на списание Star е хванала двойката да се прегръща и целува по време на тайна среща.

Според слуховете Джордж Клуни, който е добър приятел на Пит, е успял да уговори Дженифър да покани бившия си мъж на романтична вечеря в дома си.

Двамата се разведоха през 2005 година, след 7-годишен брак. Причината за това беше аферата на Брад Пит с Аджелина Джоли по време на снимките на филма "Мисис и Мистър Смит", която в последствие премина в любов и малко по-късно в брак. За жалост, Бранджелина, както беше известна двойката, се раздели през 2016 година.

Румънският Сенат прие спорните промени в правосъдното законодателство

http://www.mediapool.bg/rumanskiyat-senat-prie-spornite-promeni-v-pravosadnoto-zakonodatelstvo-news277261.html

Горната камара на румънския парламент одобри вчера пакет от закони за правосъдни промени, но опонентите им казаха, че ще поискат от Конституционния съд да ги спре, защото отслабват независимостта на съдебната система, съобщи Ройтерс.   Тази година съдът вече се произнесе, че някои поправки в тези закони трябва да бъдат преработени. ЕС е обезпокоен, че исканите мерки ще спрат напредъка в борбата с корупцията по високите етажи в една от страните членки, която има най-големи проблеми с вземането на подкупи, отбелязва Ройтерс.   Критиците, сред които има и магистрати, казват, че промените ще отслабят независимостта на съда, като дадат на политиците прекалено голям контрол върху системата. С едно от ключовите изменения ще се премахне правото на президента да налага вето на правителствените номинации за главен прокурор.   Друга оспорвана разпоредба ще даде право на финансовото министерство да удържа загубите, причинени от съдебна грешка, от съдията, издал присъдата, а не от държавните фондове. Според критиците това може да повлияе неблагоприятно на вземането на решения от съда.   Одобрените от Сената закони предстои да бъдат изпратени за подпис на президента Клаус Йоханис, за да влязат в сила. Тази година той заяви пред ЕС, че ще се бори за независимостта на съда.   Опозиционни групировки, сред които центристката Национално-либералната партия, казаха вчера, че ще оспорят законите пред Конституционния съд, който може за втори път тази година да спре приемането им.

НАТО ще обяви мерки в отговор на отравянето на Скрипал

http://dnes.dir.bg/news/nato-merki-otgovor-otravjane-nato--rusia-skripal-26996434

Генералният секретар на НАТО ще обяви днес следобед мерки в отговор на отравянето на шпионина Сергей Скрипал.

Хотелска верига AccorHotels с нов генерален мениджър за Югоизточна Европа

http://econ.bg/Новини/Хотелска-верига-AccorHotels-с-нов-генерален-мениджър-за-Югоизточна-Европа-_l.a_i.759656_at.1.html

Емeлин Сикора-Уинтърбърт е новият генерален мениджър на AccorHotels за Югоизточна Европа, отговарящ за хотелите в този регион. В България AccorHotels...

Нанков, Дончев и Горанов на първата копка на АМ "Хемус" от Ябланица до Боаза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783767

Нанков, Дончев и Горанов на първата копка на АМ "Хемус" от Ябланица до БоазаЗапочна строителството на участъка от АМ "Хемус" от Ябланица до п.в. Боаза. На първата копка присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и на финансите Владислав Горанов. Участъкът е с дължина 9,3 км., ремонтните дейности възлизат на 55 млн.лв. като, според министър Нанков,

Резултатът от срещата ЕС - Турция – нови гаранции за запазването на статуквото

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/03/27/3153433_rezultatut_ot_sreshtata_es-turciia_novi_garancii_za/?ref=rss


<br />Нямаше големи очаквания към посещението на турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Наивно е да се смята, че само защото е ротационен председател на Съвета на ЕС, България разполага с някакви особени, магически лостове, за да направлява политическия курс на Стария континент. Като оставим настрана нормативните актове и процесите на взимане на решения, записани в тях, диригентската палка винаги е била преди всичко привилегия на най-мощните икономически и политически страни в съюза...

28 март - ден на национален траур в Русия заради жертвите в Кемерово

http://www.moreto.net/novini.php?n=371504

Руският президент Владимир Путин подписа указ за обявяването на 28 март за ден на национален траур в памет на жертвите на пожара от 25 март Кемерово, съобщават от официалния сайт на Кремъл. Путин посети Кемерово днес, като постави цветя в спонтанния паметник на фасадата на сградата и се срещна с инициативна група от граждани, които заедно с кмета на Кемерово Иля Седедук отидоха в моргата, за да проверят данните за броя на смъртните случаи по време на пожара.

Лидерът на италианската Лига е готов за коалиционни разговори с Движение Пет звезди

http://www.mediapool.bg/liderat-na-italianskata-liga-e-gotov-za-koalitsionni-razgovori-s-dvizhenie-pet-zvezdi-news277260.html

Лидерът на крайнодясната италианска партия Лига Матео Салвини каза, че е готов да разговаря с антисистемното Движение Пет звезди относно съставяне на правителство. Това изявление бе направено, след като формациите обединиха сили през уикенда, за да изберат председатели на двете камари на парламента, предаде Ройтерс.   "Нужно е да седнем на масата на преговорите с всеки и със сигурност също с Движение Пет звезди", каза Салвини в интервю за в. "Месаджеро".   В интервю за телевизия Телеломбардия Салвини каза, че при евентуални преговори ще представи 10 приоритета на следващото правителство с участие на Лигата, в това число реформа на съдебната система, намаляване на имиграцията и отмяна на неотдавнашната пенсионна реформа.   Той обаче не спомена въвеждането на плосък данък, едно от обещанията му по време на предизборната кампания, което може да коства милиарди евро само за да бъде въведено и което се възприема като несъвместимо със "скъпото" обещание на Движение Пет звезди за въвеждане на така наречената "гражданска заплата", която да подпомага бедните и безработните.   По-рано лидерът на Движение Пет звезди Луиджи Ди Майо представи приоритетите на евентуално правителство с участието на движението. Той подчерта нуждата от намаляване на безработицата сред младите и отмяна на неотдавнашните пенсионни реформи, но не спомена за "гражданската заплата".   Пред телевизия Телеломбардия Салвини намекна, че е готов да се откаже от претенциите си да бъде следващ премиер на Италия. "Не става дума за "Салвини или смърт", каза той пред телевизията.   Лига и Движение Пет звезди имат достатъчно места, за да управляват заедно - перспектива, която безпокои финансовите пазари заради тяхната споделена враждебност към бюджетните ограничения на ЕС и техните предизборни обещания за по-големи разходи.

Адвокатът на Ди Ем Екс ще се опита да умилостиви съдията с рап музика в съдебната зала

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6783760

Адвокатът на Ди Ем Екс ще се опита да умилостиви съдията с рап музика в съдебната залаАдвокатът на Ди Ем Екс ще пусне рап в съдебната зала на 29 март, когато ще бъде обявена присъдата на клиента му, в опит да минимализира наказанието на музиканта по обвинението за данъчни измами, предаде Асошиейтед прес. Адвокат Мъри Ричман заяви, че иска да пусне в съда няколко песни на Ди Ем Екс в четвъртък,

Съдът отряза всички адвокати по "КТБ": делото тръгва на 9 май

http://clubz.bg/65935-sydyt_otrqza_vsichki_advokati_po_ktb_deloto_trygva_na_9_maj

Съдебен състав с председател Виржиния Петрова остави без уважение всяко едно от десетките искания на адвокатите на 18-те обиняеми по КТБ, не откликна на призивите за спиране, прекратяване или връщане на прокуратурата, както и отряза защитниците за събиране на нови доказателства. Тя отказа да облекчи мерките за неотклонение и насрочи същинския старт на делото за 9 май.

Днес финишира т. нар. разпоредително заседание в Специализирания наказателен съд, на което страните обсъждат именно въпроси по хода на делото преди същинското начало.

Изразени в два поредни дни в края на февруари, исканията на защитниците бяха много и разнообразни: като се започне от това, че главният обвиняем така и не е разпитан, а декларира готовност за това, мине се през всички твърдения, че обвинителният акт (от 5000 стр.!) е неясен и в него няма факти и се стигне до исканията да се прекрати делото, докато не мине екстрадиционната процедура в Сърбия, както и с много други мотиви.

 

Както Клуб Z писа, парадоксално, Цветан Василев вече сочи в призовките си, че процедурата по екстрадиция е пречка да дойде на делото - нещо, за което имал желание.

От адвокатите постъпиха и наистина забавни искания - като например това, че всички следователи, извършвали процесуалните действия (от столичния следствен отдел) трябва си направят отвод, защото практически в онези години са били колеги на Делян Пеевски. Или по-сериозни: че прокуратурата не е разпитала такива важни - според защитата - лица като депутата от ДПС или Николай Бареков.

Съдия Петрова обаче днес ги отряза - че нищо не пречи на защитата да си иска свидетели по време на същинското дело и че това са въпроси по същество.

Още по-рано единият от адвокатите на Цветан Василев поиска отвод на водещия прокурор - а вече и шеф на Спецпрокуратурта Иван Гешев с идеята, че е предубеден, че в множество интервюта посочва пред обществото - без да има съдебно решение кои са "лошите" и кой е "виновен".

Днес адвокат Лазар Карадалиев приложи копия от вестникарски материали, както и изтъкна, че делото се е преместило от СГП ив Спецпрокуратурата, но продължило да се води от същите прокурори - в лицето на Гешев. Това карало защитника да си мисли, че е нарушен принципът за случайно разпределение на преписките в прокуратурата.

Съдийката остави искането за отвод без уважеие - защото е несвоевременно. Просто не бивало да се прави на този етап.

Иначе Георги Христов - един от бившите изпълнителни директори на банката, единствен от подсъдимите взе думата и постави въпрос: къде са документите от фирмата на Вероника Лазова.

Това е съпругата на Бисер Лазов - главният коз на прокуратурата по делото (между другото, обгрижван с много любов в дописките на определени медиите), и е била едноличен собственик на капитала и директор „Консулт ВБЛ“ ЕООД - счетоводната фирма, водила счетоводството на редица фирми кредитополучатели, стана ясно от думите на Христов.

И тази част обаче я няма сред документацията, иззета през юни 2014 г.

"Не останах с впечатлението че тя е предавала документи с протоколи за доброволно предаване, което имплицитно оначава, че някъде се намират тези докумети", каза Георги Христов.

Съдия Петрова обаче не уважи и това искане.

Неговият адвокат пък - Антон Бората, посочи, че може да помислят да викат и Сотир Цацаров за свидетел, защото и той изразявал пред медиите мнение по документите по делото: че назначил някаква проверка, която никой не я е виждал и че тя установила, че няма нарушения. 

Така или иначе определението на СпНС подлежи на обжалване в седемдневен срок. Ако Апелативната инстаниця се произнесе същото, то тръгва на 9 май.

Театрали, бъдете истински, живи човеци, а чак след това - творци*!

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/teatrali-badete-istinski-jivi-chovetsi-chak-sled-tova-tvortsi.html

На 27 март празнуват и нашите театрални дейци, заедно с колегите си навсякъде по света. Тази вечер в Народния театър ще се състои за 44-та поредна година церемония по раздаване на наградите ”Икар” за заслуги в тази културна сфера.

Зам.-министър Ангел Попов: Надграждаме системата и регистърът на техническите прегледи

http://www.cross.bg/ministerstvoto-sredstva-pregledi-1571180.html

/КРОСС/ Работим по надграждане на системата на техническите прегледи и регистъра за състоянието на всички превозни средства. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, по време на откриването на международната конференция по пътна безопасност „Нови технологии и добри световни и европейски практики". По думите му, към момента има изградена връзка с Министерството на финансите за автоматична справка за платените данъци на автомобилите, като се работи и по изграждането на свързаност със системите на Министерствот на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор. Заместник-министър Ангел Попов заяви, че със софтуерно допълване на информационната система на техническите прегледи ще се създаде възможност за трансфер в реално време на показанията от уредите към Централизирана информационна система, която автоматично ще определя валидността на измерените стойности и няма да допуска манипулиране на данните. Той допълни, че в началото на май ще бъде готов образецът на новия стикер за техническите прегледи, който ще бъде снабден с чип за дистанционен контрол, съдържащ информация за техническото състояние на превозната средство. Стикерът ще съдържа и данни за екологичното състояние на автомобила. Заместник-министър Ангел Попов изтъкна, че от изключителна важност за подобряването на пътната безопасност е работата по разделянето на Закона за движение по пътищата на три отделни закона

Икономическото доверие в еврозоната спада до шестмесечно дъно

https://www.investor.bg/novini/130/a/ikonomicheskoto-doverie-v-evrozonata-spada-do-shestmesechno-dyno--258271/

Икономическите настроения в еврозоната се влошават в сферата на производството, услугите и търговията на дребно, а показателят за строителството расте

НАТО гони 7 руски дипломати

//dariknews.bg/novini/sviat/nato-goni-7-ruski-diplomati-2087395

НАТО реши да изгони седем руски дипломати, акредитирани към алианса, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг.

На трима руски дипломати, които са очаквали одобрение, акредитации няма да бъдат предоставени. Числеността на руската мисия в НАТО се н

Белият дом: "Наглата" руска атака пречи за по-добри отношения с Русия

http://www.mediapool.bg/beliyat-dom-naglata-ruska-ataka-prechi-za-po-dobri-otnosheniya-s-rusiya-news277259.html

САЩ биха искали да си сътрудничат с Русия, но някои действия на Русия - като "наглата" й атака във Великобритания срещу бивши руски шпионин - попречиха на това.   Това заяви говорителят на Белия дом Радж Шах, след като президентът Доналд Тръмп нареди да бъдат изгонени 60 руски дипломати, предаде Ройтерс.   "Искаме да имаме отношения на сътрудничество. Президентът иска да работи с руснаците, но понякога действията им не позволяват това да стане", каза Шах.   "Отравянето в Обединеното кралство, което донякъде доведе до днешното съобщение, бе много нагло действие. Това беше безразсъдно действие", каза говорителят на Белия дом.

Лъвът Асен пристигна в спасителния център в Холандия

http://www.cross.bg/beshe-asen-luvut-1571179.html

/КРОСС/ Лъвът Асен, който беше спасен от разградския зоопарк, пристигна в спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия. 3-годишното животно, което през последните няколко месеца беше отглеждано в столичния зоопарк, вече е настанено в подготвеното за него ограждение. Асен беше в много тежко състояние заради лошите условия на отглеждане в Разград и заради близкородственото развъждане.  

НАТО ще обяви мерки в отговор на отравянето на Скрипал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783758

НАТО ще обяви мерки в отговор на отравянето на СкрипалГенералният секретар на НАТО ще обяви днес следобед мерки в отговор на отравянето на шпионина Сергей Скрипал, съобщиха от алианса, цитирани от БТА. Отбелязва се, че ще бъдат съобщени "по-нататъшни решения", свързани с използването на боен отровен газ във Великобритания. Преди две седмици НАТО изрази дълбока загриженост от използването за първи път

Намушкаха мъж след скандал в автобус в София

http://dnes.dir.bg/news/gradski-transport-mvr-avtobus-26996415

38-годишен мъж е бил намушкан след скандал в автобус от столичния градски транспорт. Пострадалият е настанен в болница, съобщиха от МВР.

Среднощно меле! Наръгаха с нож 33-годишен след пиянска свада

http://regiona.bg/%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%89%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%8a%d0%b3%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%81-%d0%bd%d0%be%d0%b6-33-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5/

Среднощни разпри и сцени от бойното поле се разиграха в брациговското село Исперихово вчера. 33-годишен мъж от селото е бил намушкан от друг жител на селото.

След получен сигнал в районното управление в Пещера, отзовалите се на мястото полицейски екипи установили, че е възникнал скандал между 33-годишен и 53-годишен мъж. Употребата на силен концентрат бързо разгорещил страстите и по-възрастния наръгал с нож  33 – годишния младок, пише трафикнюз.бг.

Пострадалият е транспортиран в болница в Пазарджик, където е настанен без опасност на живота. На местопроизшествието е извършен оглед, иззети са веществени доказателства за случилото се.

Извършителят е задържан за срок от 24 часа, а по случая се води досъдебно производство.

Материалът Среднощно меле! Наръгаха с нож 33-годишен след пиянска свада е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Учението „Съвместни усилия“ тества плана за защита от бедствия в София

http://www.cross.bg/akademiya-reaktziya-obshtina-1571178.html

/КРОСС/ Компютърно подпомаганото учение „Съвместни усилия" се проведе в партньорство на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", Военна академия "Г.С.Раковски" и Столична община. В рамките на учението бе демонстрирана приложимостта на две системи: система за командване и управление SITAWARE, предоставяща организация на взаимодействието между различните институции в съвместна операция на високотехнологично ниво, и симулационната система JCATS, представляваща ефективен инструмент за проиграване на варианти за действие при природни бедствия и кризи. Тестван беше сценарий на наводнение, земетресение и авария в енергиен обект в столицата. Целта бе проверка на знанията и уменията на длъжностните лица да се отработи координацията между щаба на Сточна община, ГДПБЗН, министерства и ведомства по управление на действията на подчинените сили и средства и да се набележат мерки за подобряването им. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов благодари за предоставената възможност да се проиграе обучението за реакция при бедствена ситуация и отбеляза, че инициативата на столичния кмет Йорданка Фандъкова трябва да бъде за пример на всички градоначалници и областни управители. По думите му със съвместни усилия до края на годината на база на този тест в цялата страна ще бъдат актуализирани областните и общинските планове за действия при кризи

Спецоперация срещу нападжии

http://dnes.dir.bg/news/spetzoperatzia-napajii-26996414

Спецоперация тече в момента срещу служители на НАП.

Самият Ким Чен-ун бил в Пекин?

http://www.cross.bg/chen-yn-pekin-koreya-1571177.html

/КРОСС/ Носи се упорит слух, че висшият севернокорейски представител, който направи изненадваща визита в Пекин, е бил самият лидер Ким Чен-ун. Японски медии първи съобщиха, че високопоставена фигура е пристигнала в Пекин със севернокорейски дипломатически влак и е била посрещната при засилени мерки за сигурност, отбелязва Би Би Си. Южна Корея обяви, че не знае каква е самоличността на представителя, но се опитва да провери. Ако слухът се окаже верен, това би била първото чуждестранно посещение на Ким Чен-ун, откакто пое властта през 2011 г. Официален коментар от Северна Корея няма, а външното министерство на Китай обяви, че „за момента няма информация", но подробности ще бъдат оповестени своевременно. Едно посещение на Ким Чен-ун в Пекин би се разглеждало като съществено развитие, посочва Би Би Си. Миналия месец американският президент Доналд Тръмп прие безпрецедентната покана да се срещне с Ким Чен-ун и се смята, че официални представители работят зад кулисите по сложните дипломатически изисквания. Според анализатори лидерите на Северна Корея и Китай вероятно ще се срещнат преди тази среща на върха. Китай е основният икономически съюзник на Северна Корея.    

Гърция бави ключови реформи в енергийния сектор

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-bavi-kliuchovi-reformi-v-energiiniia-sektor-258268/

Забавянето може да се отрази върху финалния преглед на спасителната програма за страната, прогнозира "Катимерини"

Путин и Ердоган ще присъстват на първата копка от строежа на АЕЦ "Аккую"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783753

Путин и Ердоган ще присъстват на първата копка от строежа на АЕЦ "Аккую"Президентите на Турция Реджеп Ердоган и на Русия Владимир Путин ще присъстват на церемонията за полагане на първа копка за АЕЦ „Аккую“ през следващата седмица, съобщи турският министър-председател Бинали Йълдъръм във вторник, предава Ройтерс, цитирана от Фокус. Първата атомна електроцентрала на Турция „Аккую“ най-вероятно няма да бъде пусната в

На 85-годишна възраст почина френската актриса Стефан Одран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783737

На 85-годишна възраст почина френската актриса Стефан ОдранСтефан Одран, култова френска актриса и бивша съпруга на режисьора Клод Шаброл, почина на 85-годишна възраст след заболяване, съобщи Франс прес. Нейната кариера бе белязана със забележителни роли през 70-те години на миналия век. Великолепната игра на Одран й спечели много фенове с филми като "Месарятт" и "Сватби в червено" на Клод Шаброл,

Черно море на финал за Купата на БФС

https://petel.bg/CHerno-more-na-final-za-Kupata-na-BFS__257307

Отборът на Черно море се класира на финала за купата на БФС. Старшата на “моряците” стигна до последния мач от турнирната надпревара, сле...

Почина френската актриса Стефан Одран

https://petel.bg/Pochina-frenskata-aktrisa-Stefan-Odran__257308

Стефан Одран, култова френска актриса и бивша съпруга на режисьора Клод Шаброл, почина на 85-годишна възраст след заболяване, съобщи Франс ...

СТЕНЛИ LIVE !!! Мястото е Caribi Bar - 30.03/22:00

https://petel.bg/STENLI-LIVE-----Myastoto-e-Caribi-Bar---30-03-22-00__257306

#CaribiBar представя ... STENLI /LIVE/ с новата си група! Интересен състав от музиканти събра певецът СТЕНЛИ през последните месеци. Новата група, с к...

Марк Зукърбърг e поканен да говори пред британски депутати

https://petel.bg/Mark-Zukarbarg-e-pokanen-da-govori-pred-britanski-deputati__257310

Във вторник депутати от британския парламент поискаха да разговарят лично със собственика на Facebook Марк Зукърбърг по въпроси, свързани с ...

Съдът отложи делото срещу Тотев след молба на защитата

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/03/27/3153515_sudut_otloji_deloto_sreshtu_totev_sled_molba_na/?ref=rss


Специализираният наказателен съд отложи делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев.<br /><br />Новата дата за разпоредителното заседание е 25 април от 13.30 ч<br /><br />Молбата за това постъпи от адвокатите по делото, които поискаха повече време да се запознаят с материалите по делото.<br /><br />Тримата са обвинени в престъпление по служба във връзка с изграждането на т.нар....

Сръбският президент нарече Косово "терористка" и "бандитска" държава

http://www.mediapool.bg/srabskiyat-prezident-nareche-kosovo-teroristka-i-banditska-darzhava-news277258.html

Сръбският президент Александър Вучич нарече Косово "терористка" и "бандитска" държава, подкрепяна от западни сили, и я обвини в "брутална провокация" заради задържането в Косовска Митровица на висш сръбски представител, съобщи Асошиейтед прес.   В остро изявление, предавано снощи на живо по сръбски медии, Вучич каза, че случилото се няма да остане ненаказано, но не спомена за оттегляне от водените с посредничеството на ЕС преговори за нормализиране на отношенията с Косово.   Той каза, че ще бъде направено всичко за запазване на мира, но Сърбия няма да позволи на никого да излага на риск сигурността на нейните граждани. Арестът на Марко Джурич е "брутална провокация, безсрамен престъпен акт", каза сръбският лидер, цитиран от Асошиейтед прес.   Марко Джурич, сръбският представител в преговорите с Косово, бе задържан вчера в Косовска Митровица, влизайки незаконно в Косово. Той имаше забрана за посещение на разделения град в Северно Косово.   След ареста Джурич бил отведен в столицата Прищина, а после бил освободен и изгонен от страната. Президентът на Косово Хашим Тачи поясни, че полицията е придружила Джурич до граничния пункт между Косово и Сърбия. Тачи призова за спокойствие и каза, че: "Този случай не трябва да нарушава комуникацията между Косово и Сърбия, усилията за нормализация, добрите междусъседски връзки и помирението между Косово и Сърбия".   Задържането обаче породи протести на сърби в Северно Косово и полицията трябваше да използва сълзотворен газ. Лекар от района каза, че 32 души са били ранени, петима от тях - сериозно, по време на сблъсъците с косовската полиция, съобщи Асошиейтед прес. Според доктор Милан Йованович пострадалите са получили медицинска помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лечение.   Сръбският президент Александър Вучич каза, че Джурич, главният сръбски преговарящ във водените с посредничеството на ЕС преговори за Косово, е бил бит по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница. Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава отцепването на бившата си област и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.   Сръбските официални представители са длъжни да искат разрешение от косовските власти преди всяко посещение. Всички, участвали в задържането на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда, заяви Вучич след свиканото заради случая заседание на Съвета за национална сигурност, предаде ТАСС. В отговор на журналистически въпрос дали Белград може да разчита на готовност на албанската страна за компромис сръбският президент отговори: "Не, разбира се. Те само лъжеха, никога не са били готови на никакъв компромис, през цялото време само чакаха кога ние ще се озовем в тежко положение и ще признаем независимостта на Косово". "Това е безсмислена работа", каза той, цитиран от ТАСС.   Ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини призова за сдържаност в Косово и в Сърбия, предаде Асошиейтед прес. Могерини каза, че след задържането на Джурич е разговаряла със сръбския президент и с косовския лидер Хашим Тачи. В Туитър тя написа, че не одобрява случилото се в Косово. Има нужда от спокойствие и запазване на диалога, каза Могерини.

Часовете по английски в училище „Талант“ във Варна минават неусетно с новата учителка от Америка

http://www.moreto.net/novini.php?n=371503

Увлекателни и динамични, часовете по английски език за второкласниците в Частното българо-американско училище „Талант“ във Варна, минават неусетно с преподавателя Анджела Флауерс. Американката, която от август миналата година работи в школото в морската ни столица, успява да поднесе уроците по толкова забавен начин, че на никое от децата не му и хрумва да пита колко минути остават до края на занятието.

И НАТО гони руски дипломати

http://clubz.bg/65934-i_nato_goni_ruski_diplomati

НАТО отнема акредитациите на седем руски дипломати, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Молбите за акредитиране на трима други няма да бъдат разгледани и така руската мисия в пакта се ограничава до 20 души.

"Това изпраща ясно послание на Русия, че неприемливото й опасно поведение има своите последствия."

Освен Великобритания, още 17 страни от Европейския съюз изгониха руски дипломати. Това направиха и САЩ, както и няколко страни извън блока.

Българският посланик в Москва пък беше извикан в София "за консултации".

Това стана след като Лондон обяви, че Русия най-вероятно стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, поразени този месец със смъртоносното вещество "Новичок". Великобритания постави улиматум на Москва да отговори 

Министър Радев: Отчитам високо доверие към полицията

http://www.cross.bg/radev-naseleni-ministur-1571176.html

/КРОСС/ На работна среща с кметове и кметски наместници от област Шумен беше отчетено добро взаимодействие с органите на реда. По време на проведената работна среща в Шумен вътрешният министър Валентин Радев и кметовете и кметски наместници от областта обсъдиха начините за справяне и ограничаване на битовата престъпност. Представители на местната власт оцениха доброто взаимодействие с полицейските служители, които обслужват съответните райони. Липсата на видеонаблюдение в повечето малки населени места и възможностите за изграждане бяха сред основните дискутирани теми. Вътрешният министър сподели виждането, че чрез изграждането и на зали за мониторинг в полицейски управления ще се постигне и по-бърза реакция след получени сигнали за престъпления или нарушения на обществения ред. Министър Радев подчерта, че ще продължи работата на мобилните групи в малките населени места, след получените положителни отзиви от представителите на местната власт за засиленото полицейско присъствие. Очакват се нови автомобили, с които ще бъде осигурена повече мобилност на патрулиращите екипи и сигурност на полицаите да стигат и до най-отдалечените и слабо населени места, заяви министър Валентин Радев на среща с ръководния състав на ОДМВР-Шумен

Четвърта смяна в продълженията ще бъде използвана от следващия сезон в евротурнирите

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/03/27/3153512_chetvurta_smiana_v_produljeniiata_shte_bude_izpolzvana/?ref=rss


Европейската футболна централа (УЕФА) обяви поредица от промени, които ще влязат в сила в европейските клубни турнири от следващия сезон 2018-2019. Най-важните от тях са въвеждането на четвърта смяна в продълженията, както и група от 23-ма футболисти вместо от досегашните 18 за финалните мачове в двете надпревари.<br /><br />Промените са окончателно одобрени и ще важат за следващия тригодишен цикъл, който започва да тече от сезон 2018-2019.<br /><br />Право на четвърта...

Швейцарски пилот тества руски скафандър за полет в стратосферата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783732

Швейцарски пилот тества руски скафандър за полет в стратосфератаШвейцарският пилот Рафаел Домжан започна изпитанията в барокамера на руски скафандър, с който възнамерява да осъществи полет в стратосферата, предаде ТАСС. Космическият костюм е разработен от руската компания "Звезда", предава БТА. С него Домжан възнамерява да лети на височина 25 километра в края на тази година.

Валентин Радев: Видеонаблюдението ще стане поетапно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783742

Валентин Радев: Видеонаблюдението ще стане поетапноМинистърът на вътрешните работи Валентин Радев бе на работно посещение в Шумен, където се срещна с ръководния състав на ОД на МВР- Шумен, а по късно и с кметовете и кметски наместници от областта, предава  Възможно ли е да се увеличи присъствието на полицаи в малките населени места и необходимостта от видеонаблюдение са основните въпроси,

Абонаментът за цифрови услуги става валиден в целия ЕС

https://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2018/03/27/3153516_abonamentut_za_cifrovi_uslugi_stava_validen_v_celiia_es/?ref=rss


От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.<br /><br />"Интересите на гражданите са в центъра на всички европейски инициативи в областта на цифровизацията. От 1 април, когато пътувате в ЕС, вече няма да пропускате любимите си филми, телевизионни сериали и спортни предавания, нито ще се лишавате от игрите или електронните книги, за които имате...

Абонаментът за онлайн съдържание вече ще важи за целия ЕС

https://offnews.bg//tehnologii/abonamentat-za-onlajn-sadarzhanie-veche-shte-vazhi-za-tcelia-es-677543.html

От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС.

Toва обявиха българският еврокомисар Мария Габриел, зам.-председателят на ЕК Андрус Ансип, българският министър на транспорта Ивайло Московски и евродепутати в съвместно изявление.

Когато пътуват в ЕС, гражданите ще могат да гледат онлайн съдържание като филми, телевизионни сериали и спортни предавания, да играят игри или да четат електронните книги, за които имат цифров абонамент. Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях. Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати.

Новите правила са директен отговор на промените в поведението и навиците на европейските граждани, които използват нови технологии. Така например между 2010 и 2014 г. разходите на потребителите за видео абонаменти са се увеличили със 113 % годишно, а между 2014 и 2015 г. броят на потребителите се е увеличил с 56 %. Счита се, че поне 29 милиона души (5,7 % от потребителите) в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като в бъдеще техният брой ще нарасне значително — очаква се до 2020 г. той да достигне до 72 милиона души.

Опозиционен турски лидер: ЕС изцяло е затворил вратите си за нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783729

Опозиционен турски лидер: ЕС изцяло е затворил вратите си за насЛидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели заяви днес, че преговорният процес на Турция за членство в ЕС може да приключи и "това няма да бъде краят на света", предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. "Турция не е сателитна или фалшива страна, която може да стои в орбитата на ЕС и да предава суверенитета си",

"Телевизия Европа" купува радио

http://clubz.bg/65933-televiziq_evropa_kupuva_radio

"Телевизия Европа" купува радио "105,6 Новините сега", съобщиха от медията. Това е последният проект на радио група "Оберон" и ще има 24-часова програма, състояща се от новини и информационни предавания. Новото име на радиото е "Радио Европа – Новините сега"

Сливането ще осигури на радио аудиторията достъп в реално време до новините и публицистиката на "Телевизия Европа". Този вид сътрудничество между телевизия и радио в последните няколко години безспорно показа, че е успешен подход за увеличаване обхвата на публиките както на радио, така и на телевизионните канали. Слушането на радио програми в автомобилите в София е увеличено в пъти и подобен вид симбиоза на излъчване достига до много слушатели в трафика на големия град.

Водещи и анализатори на радиото ще бъдат Ива Дойчинова, Елена Розберг, Евелина Павлова, Георги Коритаров, Николай Лефеджиев, Ани Балджиян, Димитър Вучев, Кузман Илиев, Владимир Сиркаров, Антон Тодоров и др.

Очаква се стартът на проекта да бъде в средата на месец април тази година.

Плановете на двете медийни групи са за разширяване на покритието на "Радио Европа – Новините сега" чрез участие в конкурси за лицензии и придобиване на съществуващи радио канали в страната.

Новинарските емисии на "Радио Европа - Новините сега" ще продължат да се излъчват във всички градове, покривани от сигнала на радиостанциите Фреш, ФМ+, Зи Рок и Мелоди. Те са с над 40 предавателя в страната.

Живко с 2 лв. капитал блокира ремонти за 7 млн. лв. в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783741

Живко с 2 лв. капитал блокира ремонти за 7 млн. лв. в ПловдивФирмата е от Стара Загора, действа като Анка Жалба на старозагорската "Пътна маркировка" ЕООД поля с леден душ главния инженер на община Пловдив Йордан Калев. Той е смаян от поредната атака на фирма с капитал от 2 лева, която блокира текущите ремонти и полагането на асфалтови настилки в целия град за 7 милиона лева.

И без АЕЦ "Белене", България няма да има проблеми с тока

http://clubz.bg/65932-i_bez_aec_belene_bylgariq_nqma_da_ima_problemi_s_toka

Снимка БГНЕС

И без АЕЦ "Белене" на България със сигурност няма да й липсва електроенергия в следващите 10 години. Това става ясно от прогнозата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за периода 2017-2027 година. Според ЕСО има достатъчно производствени мощности до 2027 г. и не се очаква затруднение в електроснабдяването на страната при нормални метеорологични условия и аварийност. При продължителни лоши метеорологични условия и аварии е развитието на регионални пазари, включително на балансираща и на резервна мощност.

В следващите десет години в България ще бъдат изградени 647 мегавата нови енергийни мощности, като близо 2/3 от тях - 401 мегавата, ще бъдат от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). 

Към края на 2017 г. у нас са изградени фотоволтаици с мощност от 1043 мегавата и вятърни централи с мощност от 701 мегавата. В последните 2 години няма нови заявления за присъединяване на нови ВЕИ-мощности към мрежата, съобщават от ЕСО.

Според прогнозата на ЕСО енергийното потребление към 2027 г. ще се движи в диапазона между 37.9 млн. мегаватчаса и 40.5 млн. мегаватчаса в зависимост от това дали мерките за енергийна ефективност се прилагат по-интензивно, или се забавят. Според изчисленията в страната ще има остатъчна разполагаемост за производство от 6 500 000 до 7 900 000 мегавата годишно или около 15% от разполагаемите мощности, което се дължи на ВЕИ.

В анализа на ЕСО по отношение на новите мощности са включени проектите за удължаване на експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с постепенно увеличаване на максималните мощности, икономически ефективни малки ВЕИ централи, както и заявени когенериращи мощности - на площадката на "Топлофикация София" например. Втора атомна, както и проектите за хидроенергийни комплекси по Дунав, които са в групата на възобновяемите, и ТЕЦ Варна не са в сметката поради неяснотите около тях.

При АЕЦ "Белене" причината е в неяснотите относно използването на оборудването на централата и липсата на стратегически инвеститор. От ЕСО посочват, че вариантът с нова ядрена мощност ще бъде взет предвид при следващи обновявания на плана за развитие на електропреносната мрежа.

Според анализа на държавната компания, ВЕИ-ата затрудняват балансирането на системата. Фотоволтаиците например не могат да бъдат използвани за покриване на пика на потреблението през зимните месеци (между 19 и 21 часа), а вятърните централи произвеждат най-много електроенергия в часовия диапазон между 2 и 6 часа, когато и потреблението е най-ниско и има излишък в системата. Но тези централи помагат при покриване на върховото потребление, когато ниските температури са съчетани и със силен вятър.

ЕСО прогнозира инвестиции за 1.29 милиарда лева в следващите 10 години, от които 148 млн. лева са привлечени европейски средства. 

"Туитър" също наложи забрана за рекламирането на криптовалути

http://nakratko.bg/category/26/156718/


Компанията "Туитър" е пореднатa водеща социална интернет медия, която обяви официално, че ще наложи забрана на рекламите на търговията на криптовалути, потвърждавайки по този начин информацията на телевизия Sky News отпреди седмицата.

Интензивен трафик за тирове на изход на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Дунав Мост“

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783730

Интензивен трафик за тирове на изход на „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Дунав Мост“Силно интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Лесово“ и ГКПП „Дунав Мост“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 13.30 часа. На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на вход и изход на ГКПП „Кулата“ за товарни автомобили.

Зам.-министър Николова: Общините имат важна роля за постигане на по-чиста околна среда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783716

Зам.-министър Николова: Общините имат важна роля за постигане на по-чиста околна средаМестните власти имат важна роля в постигането на по-чиста околна среда. Това заяви днес зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на пресконференция по повод обявяването на конкурса „Екообщина“ за 2018 г. във Френското посолство. „МОСВ работи активно с общините. Чрез финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда”

Решения с мисъл за хората, природата, бизнеса

http://clubz.bg/65931-resheniq_s_misyl_za_horata_prirodata_biznesa

На 27 март стартират изложенията и конференциите EE и ВЕ, Smart Cities и Save the Planet, които се организират от Виа Експо в ИЕЦ, София и ще продължат до 29 март.

“Възможностите на технологиите стават все по-неограничени и достъпни за бизнеса, общините и домакинствата. Благодарение на тях можем да променим начините, по които произвеждаме и потребяваме ресурси и да си осигурим едно по-чисто и сигурно бъдеще” – споделят организаторите от Виа Експо.

Тази година участват водещи компании от 17 държави. Събитията са място за представяне на редица иновации, обмяна на идеи и създаване на нови контакти.

Посетителите ще бъдат посрещнати от санбот – хуманоиден робот, който успешно може да работи в различни области – търговия, охрана,  образование, здравеопазване, банки.

Те ще се запознаят с  първия в света кондензационен котел на пелети  – той има температурна модулация от 28 до 85 °C и постига 107,3% рекордна ефективност. Термопомпи от ново поколение намаляват разхода на енергия с до 80%. Първият по рода си проект у нас за инсталация/котел за производство на топлина и топлинна енергия изцяло на слама се презентира в рамките на изложенията.

Интерес предизвикват системи за енергийна ефективност, които работят, без да консумират енергия през голямата част от годината. Те постигат средносезонна норма на енергийна ефективност от 24. Системите оптимизират производство на енергия от различни източници – природен газ, отпадна топлина, слънчева енергия, биомаса, биогаз и др. намират приложение в производствени помещения, хотели и административни сгради. Инвестицията се изплаща между 3 и 4 години, а оборудването има полезен живот от 13-14 г.

Изложител акцентира освен върху технологичните характеристики на произвежданите от него бойлери за биомаса, но и върху екологичните ползи – те щадят годишно околната среда от приблизително 435 000 тона емисии на CO2.

“Станете сам свой доставчик на електроенергия и защитете бизнеса си в дългосрочен план от повишаването на цените на електроенергията” – коментира друг участник. Той предлага фотоволтаични системи и акумулаторни батерии, които позволяват намаляване на оперативните разходи.

Друг иновативен продукт е система за прогнозиране, балансиране и управление на небаланси, производствени графици и отчети в производството и потреблението на ел. енергия, която намаля разходите за небаланси с 300%. 

Изложител представя софтуер, чрез който  отпадъците се управляват рентабилно и  екологично. Той позволява взимането на стратегически решения, базирани на данни. 

Производител популяризира иновативни контейнери, които се заравят на около 1,5 м под земята. Те спестяват място и са чисто, безопасно и икономично решение за ефективно и природосъобразно сметосъбиране, намаляват разходите за извозване на отпадъците с 30%.  Посетителите ще се запознаят и с възможностите на рециклиращи машини за пластмасови, електронни, метални и др. видове отпадъци.

Сред продуктовите експонати присъстват системи за домашна и сградна автоматизация – решения за интелигентно осветление, отопление, слънцезащита, аудио/видео приложения, системи за мониторинг на температурата, устройства за отчитане на потреблението на ел. енергия, управление на охранителната система, видеонаблюдение и др.

Участва и световен лидер, който разкрива и комбинира големи количества фрагментирани данни и ги преобразува в ценни услуги и решения, които коренно подобряват начина, по който хората живеят, се движат и взаимодействат. Той предлага Отворена платформа за локализационни услуги и пространствени данни.

Тематични конференции ще се проведат през трите дни:

  • EE и ВЕ: 27 март
  • Управление на отпадъци: 28 март
  • Интелигентни градове: 29 март

На официалното откриване присъстваха: Йоана Христова - заместник-кмет по направление “Зелена система, екология и земеползване”, Софийска община; Красимир Живков - заместник-министър на околната среда и водите на Република България; Н. Пр. Алберто А. М. Труеба - посланик на Аржентина в България; Улрике Щрака - търговски съветник, Advantage Austria София; Траян Кебелеу - заместник-генерален секретар на Организация за Черноморско икономическо сътрудничество и Дидие Кулон - генерален директор, Международен хладилен институт (със седалище в Париж).

Изключително широко е приложението на технологиите и решения, представени на ЕЕ и ВЕ, Save the Planet, Smart Cities. Те са от интерес за общините, ютилити и фасилити сектора, енергетиката, ОВК, строителството, архитектурата, ЕСКО компании, земеделие и животновъдство, дървообработваща, мебелна, химическа, фармацевтична промишленост, екология, управление на отпадъци и други индустрии, които целят да подобрят своята ресурсна ефективност.

За повече информация тук.

ФГ „Веселина“ грабна първо място от фолклорната надпревара „Орфеево изворче“

http://regiona.bg/%d1%84%d0%b3-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d1%8f%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d1%84%d0%be/

Музикантите от ФГ „Веселина“ грабнаха първо място на ХVІІІ Национален детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ в Стара Загора.
Осезаемо бе присъствието на сцената на престижния конкурс на децата от Благоевград. И тази година те намериха място в челните класации.
Ето наградите с които се завърнаха талантите от Стара Загора:
1. Диплом за отлична педагогическа дейност на Веселинка Боянова.
2. ФГ „Веселина“ – Първо място
3. Целогодишна стипендия за деца с изявени дарби за Кирил Стоянов
4. Първо място народно пеене – Иван Хамбарджийски
5. Първо място тамбура – Спасимира Иванова
6. Второ място тамбура – Иван Стоянов
7. Второ място тамбура – Иван Хамбарджийски
8. Трето място народно пеене – Таня Стоянова
Дипломи за отлично представяне получиха Мартин Златарски, Стефан Стойков, Александър Сарандев, Атанас Сарандев и Кристиян Гърчев

Материалът ФГ „Веселина“ грабна първо място от фолклорната надпревара „Орфеево изворче“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Методи Андреев пред Фрог: Бойко Борисов има комплекси от двамата диктатори – Ердоган и Путин

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/metodi-andreev-pred-frog-boiko-borisov-ima-kompleksi-dvamata-diktatori--erdogan-putin.html

”Срещата във Варна не може да бъде изолирана от случая „Скрипал”. Опасна и недалновидна е нашата позиция по този огромен скандал, относно евроатлантическото ни членство, изразена от министър-председателя. Оказва се, че той има комплекси не само от Ердоган, а и от Путин. Въобще Бойко Борисов има комплекси от двамата диктатори”. Това заяви пред „Фрог нюз” Методи Андреев.

Мъжът, който искаше да се венчае за лаптопа си, предлага специални мерки против порнографията

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783718

Мъжът, който искаше да се венчае за лаптопа си, предлага специални мерки против порнографията Мъжът, който искаше да се венчае за лаптопа си, предлага да бъде въведен задължителен филтър за онлайн порнография, който може да бъде премахнат срещу такса от 20 щатски долара, предаде Асошиейтед прес. Крис Севиър кръстил законопроекта "Елизабет Смарт" на момичето, станало жертва на отвличане от Юта през 2002 г.

Турция: Купуването на руски системи С-400 няма общо с това на американските изтребители Ф-35

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783719

Турция: Купуването на руски системи С-400 
няма общо с това на американските изтребители Ф-35Купуването от Турция на руски зенитно-ракетни системи С-400 няма да повлияе на процеса на купуване на американските изтребители Ф-35. Това заяви днес турският министър на отбраната Нуреттин Джаникли, цитиран от ТАСС. Купуването на системите С-400 няма да окаже влияние върху купуването на изтребителите Ф-35.

Кипър: Искаме Турция да е наш съюзник, но да спре с дипломацията с военни кораби

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783715

Кипър: Искаме Турция да е наш съюзник, но да спре с дипломацията с военни корабиКипърският президент заяви, че би желал да има Турция като съюзник в усилията на страната да разработва евентуалните газови резерви край острова, предаде Асошиейтед прес. Никос Анастасиадис добави обаче, че Анкара трябва да спре "дипломацията с военни кораби". Президентът изтъкна, че е доволен от изразената от ЕС солидарност с Кипър и

Иван Гешев обвини адвокатите на Цветан Василев, че политизират процеса

http://www.moreto.net/novini.php?n=371499

В политизиране на процеса бяха обвинени адвокатите на банкера Цветан Василев от прокурора по делото КТБ Иван Гешев. Това стана по време на заседанието в Специализирания наказателен съд, където се решава дали да бъде прекратено делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи БНР.

Експулсирането на дипломати - нова спънка в отношенията между Тръмп и Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783713

Експулсирането на дипломати - нова спънка в отношенията между Тръмп и Путин Президентът на САЩ Доналд Тръмп разреши най-голямото експулсиране на руски дипломати от САЩ, но това историческо решение може и да не означава край на отношенията между американския президент и руския му колега Владимир Путин, пише в свой коментар Андрю Бийти от Франс прес,, цитиран от БТА. Милиардерът републиканец подписа най-голямото

Велизар Енчев: Провал във Варна - Ердоган прегази Борисов и Евросъюза

https://frognews.bg/novini/velizar-enchev-proval-vav-varna-erdogan-pregazi-borisov-evrosaiuza.html

„Днес правителствени коментатори, социолози на повикване и посланичката ни в Турция шестват по медиите и хвалят до небесата геополитическия триумф на Бойко Борисов. И ако не бе Алекс Алексиев, единствен нарекъл Ердоган диктатор и окупатор, щях да повярвам, че сме първият турски вилает в Европейския съюз.

Ярослав Качински: Полша плати солена цена за ревизията на съдебната реформа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783712

Ярослав Качински: Полша плати солена цена за ревизията на съдебната реформа

Полша плати висока цена, като направи отстъпки пред Европейския съюз заради съдебната си реформа, заяви днес Ярослав Качински, председател на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) в интервю, цитирано от Ройтерс и БТА. Миналата седмица правителството на ПиС уведоми Брюксел, че е съгласно да внесе някои промени в реформите ,

Проверката за получени хонорари вече е достъпна онлайн

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/27/3153502_proverkata_za_polucheni_honorari_veche_e_dostupna/?ref=rss


От днес физическите лица могат да проверят в сайта на Националната агенция за приходите (НАП) дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, например хонорари. Така гражданите ще могат да проверят и попълнят коректно годишните си декларации за облагане на доходите.<br /><br />Е-услугата "Справка за изплатени доходи (различни от трудови) на физически лица" е достъпна чрез Портала на НАП за...

Ще падне ли правителството в Прищина след ареста на Джурич?

http://clubz.bg/65930-shte_padne_li_pravitelstvoto_v_prishtina_sled_aresta_na_djurich

Арестът на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич в Косовска Митровица отново покачи градуса на напрежението между Белград и Прищина. Въпреки забраната на косовските власти Джурич пристигна в най-младата държава на Балканите за участие в панел от вътрешния диалог за Косово и Метохия, който Белград стартира по-рано. Веднага след пресичането на границата обаче той бе задържан зрелищно от спецчасти на косовската полиция.

Спецчасти арестуваха и изгониха Джурич от Косово.

В последвалите часове в Косовска Митровцица се стигна до спонтанни протести, сблъсъци с полицията, употреба на сълзотворен газ и шокови гранати, в резултат на което пострадаха 32-ма косовски сърби. Часове по-късно Джурич бе експулсиран в Сърбия, но с това ситуацията не стана по- спокойна.

Прищина извърши брутален акт на безумие, като арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия - очевидно с подкрепата на някои страни. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в рамките на извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, свикано във връзка с ареста на Джурич. Вучич увери, че всички участвали в задържането на Джурич ще бъдат привлечени под отговорност, а също така обеща, че Белград няма да позволи никому да гони косовските сърби от домовете им.

На фона на напрежението в северната част на Косово след ареста на ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия, държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи призова гражданите да запазят спокойствие. Тачи подчерта, че сръбският политик е влязъл незаконно на територията на страната. Същевременно косовският президент бе категоричен:

„Този случай не трябва да възпрепятства комуникацията между Косово и Сърбия, диалогът между двете страни и усилията за нормализиране, добросъседски отношения и помирение между двете страни".

Посланикът на Русия в Белград Александър Чепурнин изрази възмущение от ареста на Джурич.

„Възмутени сме от грубата провокация на Прищина. Напълно сме солидарни с Марко Джурич и със Сърбия“, написа руският посланик като своя първа реакция след инцидента.

Реакция имаше и от страна на Брюксел, който призова Белград и Прищина към спокойствие. По-късно бе обявено, че Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще пристигне във вторник вечерта в Белград, за да разговаря с Вучич и да насърчи диалога между двете съседни страни. В Прищина също настъпиха промени.

Спецчасти блокираха някои пътища в Косово.

Председателят на „Сръбска листа“ Горан Ракич изпълни заканите си и обяви оттеглянето на партията от косовското правителство, като допълни, че 10-те общини с преобладаващо сръбско население в Косово ще пристъпят към формирането на Общност на сръбските общини – нещо, което бе заложено в Брюкселския договор преди пет години. Съответното решение е взето след консултации с държавния глава на Сърбия Александър Вучич във връзка с напрежението в Косовска Митровица, поясни Ракич.

Създалата се ситуация може да се окаже сложна за управляващия кабинет на министър-председателя Рамуш Харадинай. „Сръбска листа“ има 10 депутати в 120-местния парламент на Косово и е част от управляващото крехко мнозинство от 63-ма народни избраници. То бе формирано през септември миналата година, три месеца след изборите, като в него влизат Демократичната партия на Косово на президента Хашим Тачи, „Алианс за бъдещето на Косово“ на премиера Рамуш Харадинай, „Нов алианс за Косово“ на външния министър и вицепремиер Беджет Пацоли и партии на малцинствата в страната.

Редица анализатори предупреждават, че инцидентът може да доведе до падането на правителството на Харадинай. И все пак - ситуацията в Косовска Митровица след ареста на ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич е спокойна. Съгласно разпространената информация, нощта е преминала без инциденти. Спецчасти на полицията са били разположени в близост до главния мост на река Ибър, която разделя града на две части.  

ГДБОП прибра 20 данъчни на разпит заради рекет

http://clubz.bg/65929-gdbop_pribra_20_danychni_na_razpit_zaradi_reket

Около 20 служители на НАП - София са на разпит по сигнали за корупционни действия. Това съобщиха от Спецпрокуратурата и ГДБОП, които разследват случая, предава БНР.

Групата е следена от шест месеца, като според първоначална информация - става дума за притискане на търговци на дребно. 

По-късно през деня ще стане ясно колко от привиканите, в чиито домове в София, Рила и Ботевград текат обиски, ще останат за 24 часа в ареста. В сряда, след анализ на доказателствата, Спецпрокуратурата ще прецени на колко души да повдигне обвинения по текст за участие в организирана престъпна група за корупционни престъпления.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев заяви, че разследването се води от отдел Първи, който разследва така наречената „висока корупция“. Въпреки че конкретни обвиняеми няма, имало подозрение за участие в схемата и на лице, което, по силата на последните промени в НПК, вече е от компетентността на спецпрокуратурите.

Иван Гешев и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов бяха лаконични в подробностите за заподозрените. За самата схема те казаха само, че става дума за изнудване на мнозина собственици на малки търговски обекти, които са плащали, за да не бъдат проверявани или да не бъдат санкционирани, ако бъдат установени нарушения.

Наскоро пък разследване на предаването "Господари на ефира" по Нова тв показа как данъчен служител от столичната НАП е рекетирал месеци наред бизнесмен с обещанието да бъде вдигнат наложен му запор. Въпреки че тогава от НАП заявиха, че това е по-скоро солова акция, все пак назначиха проверка в целия отдел по събиранията.

Деца подариха метла на кмета на община "Марица"

https://www.24chasa.bg/region/article/6783697

Деца подариха метла на кмета на община "Марица"Възпитаници на ДГ "Буратино" в Костиево връчиха на кмета на "Марица" Димитър Иванов грамота за най-добър управленец и му подариха метла, за да измете злото от територията на общината. Хлапетата му поднесоха и червен колан за здраве, а той им обеща, че до есента градината им ще бъде напълно реновирана.

Сани Жекова обмисля да сложи край на кариерата си

//dariknews.bg/novini/bylgariia/sani-zhekova-obmislia-da-slozhi-kraj-na-karierata-si-2087384

Най-добре представилата се за България спортистка на последните две Зимни олимпийски игри Сани Жекова обмисля да сложи край на кариерата си. Това призна самата тя, малко повече от месец след края на Олимпийските игри в Пьонгчанг и при награждаванет

Мъж е бил наръган в автобус в София след скандал

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-e-bil-narygan-v-avtobus-v-sofiia-sled-skandal-2087386

Мъж е бил наръган в градския транспорт след възникнал скандал, съобщиха от пресцентъра на МВР.
 
Сигналът за мъж с порезни рани, открит пред входа на жилищна кооперация в жк „Света Троица“, е получен около 20.30 часа

Сергей Лавров: Експулсирането на руски дипломати е резултат от колосалния натиск и шантаж на Вашингтон

http://www.cross.bg/sergeii-diplomati-ryskata-1571175.html

/КРОСС/ Шантажът остава единствения език на САЩ на международната сцена. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пред журналисти в Ташкент, Узбекистан, предава РИА Новости. Експулсирането на дипломати на Руската федерация от редица страни е резултат от колосалният натиск и шантаж, който към настоящия момент е основен инструмент на Вашингтон на международната сцена, било то около случая „Скрипал", било то около палестинския проблем, когато директно им бе казано - няма да ви даваме пари, докато не се съгласите с идеята, която още не се измислили", коментира първият дипломат на Москва. Общо 16 страни от Европейския съюз, САЩ, Канада, Норвегия, Украйна, Македония и Албания взеха решение да изгонят от пределите си руски дипломати в координиран отговор на предполагаемата намеса на Москва в отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Русия отрече обвиненията.  

Проверяваме онлайн хонорарите си от 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783698

Проверяваме онлайн хонорарите си от 2017 г. От днес физическите лица могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се лица за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари, съобщиха от агенцията по приходите. Така гражданите ще могат да проверят и попълнят коректно годишните си декларации за облагане на

Книгата по хитовия филм 'Формата на водата' излезе и у нас

https://offnews.bg//knigi/knigata-po-hitovia-film-formata-na-vodata-izleze-i-u-nas-677542.html

Вече и на българския пазар можете да откриете романът по хитовия филм, който грабна четири награди "Оскар" тази година - "Формата на водата".

В нея режисьорът Гийермо дел Торо и прочутият писател Даниел Краус обединяват таланти, за да разкажат една вълнуваща и сърцераздирателна любовна история.

Балтимор, 1962 г. Елайза Еспозито – нямо сираче, подхвърлено на брега на реката – работи от години като чистачка нощна смяна в авиокосмическия изследователски център „Окам”. В иначе сивото й ежедневие внасят цвят само добросърдечната й колежка Зелда и милият съсед Джайлс.

Една съдбовна нощ Елайза вижда нещо, което не е предназначено за нейните очи – най-ценната собственост на „Окам“; човек-амфибия, уловен в Амазонка, за да бъде проучен и използван за целите на Студената война. Съществото е страховито, но и изумително разумно – способно е да комуникира и да разбира човешките емоции. Нямата Елайза е запленена от него и започва да го учи на езика на знаците. Постепенно интересът й прераства в любов, а амфибията осмисля живота й.

Но щастието й е застрашено. Ричард Стрикланд – войникът, заловил създанието – държи пленникът да бъде подложен на дисекция, преди руснаците да се доберат до неговите тайни. И Елайза е принудена да рискува всичко, за да спаси своя любим.

Всеки десети работещ варненец зает в сферата на недвижимите имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=371502

10,4% от работещите в област Варна са заети в сферата на недвижимите имоти. Това сочат данни на Националния статистически институт в област Варна за 2016 година. Отчет за дейността през 2016 г. са представили общо 33 193 нефинансови предприятия, в които са заети 148 108 лица.

"Амазон" стъпва на френския пазар на храни чрез сделка с "Монопри"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/03/27/3153494_amazon_stupva_na_frenskiia_pazar_na_hrani_chrez_sdelka/?ref=rss


"Монопри" (Monoprix) - една от най-големите френски вериги за хранителни стоки, съобщи, че ще започне тази година да продава продуктите си на клиенти в Париж чрез услугата на "Амазон" (Amazon) "Прайм нау" (Prime Now), предаде "Ройтерс".<br /><br />Очаква се това да даде отражение на целия сектор на търговията с храни във Франция.<br /><br />Откакто "Амазон" купи миналата година търговската верига за храни "Хол...

Протестират пред Путин в Кемерово, скрили 355 трупа в камиони

https://www.24chasa.bg/novini/article/6783679

Протестират пред Путин в Кемерово, скрили 355 трупа в камиониХората от руския град Кемерово излязоха на спонтанен протест след като Путин пристигна в града, където в местен мол избухна голям пожар и загинаха десетки.  Стотици гневни хора в момента са на площада в града. Те обвиняват властите в манипулация и укриване на информация за трагедията. На мястото има засилено полицейско присъствие.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване