Тереза Мей отказа да участва в удара по Сирия

http://pogled.info/svetoven/tereza-mei-otkaza-da-uchastva-v-udara-po-siriya.93746

/Поглед.инфо/ Министър председателят на Великобритания Тереза Мей по време на телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Лондон трябва да получи повече доказателства за предполагаемата химическа атака в Сирия, преди да се присъедини към нанасянето на удари по тази страна, съобщава в-к Times.

Буш върна надеждите на Левски, 'сините' удариха ЦСКА с 2:0

https://offnews.bg//futbol/bush-varna-nadezhdite-na-levski-sinite-udariha-tcska-s-2-0-678519.html

Левски надви ЦСКА с 2:0 в първа среща от полуфиналите за Купата на България, играна на стадион "Васил Левски".

Двата отбора изиграха сравнително равностоен мач, в който обаче футболистите на треньора Делио Роси сякаш искаха повече победата и стигнаха до нея, благодарение на Сержиу Буш, който се разписа на два пъти.

Вечерта можеше да бъде още по-запомняща се за тарана, който бе близо и до хеттрик, но топката кацна върху напречната греда в 72-ата минута.

Не без значение за слабата игра на червените бе отсъствието на някои от ключовите футболисти. Поради контузии и наказания не играха Каранга, Манолев, Жеферсон и Десподов. На техните места Стамен Белчев пусна Бланко, Атанасов, Дюлгеров и Джеси. Реваншът между двата отбора ще бъде на 25 април.

Експерт: За четири, а не три часа ще се пътува с влак от София до Бургас

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ekspert-za-chetiri-a-ne-tri-chasa-shte-se-pytuva-s-vlak-ot-sofiia-do-burgas-259144/

Какво ще се промени в пътническите превози коментира Михаил Рангелов, директор „Медии“ на Форум за Балкански транспорт и инфраструктура

Италия започва нов кръг коалиционни преговори утре

http://www.cross.bg/partii-matarela-italiya-1572289.html

/КРОСС/ На 12-и април политическите партии на Италия ще започнат преговори за формиране на правителство след изборите от миналия месец, информира "The Local". Президентът Серджо Матарела ще започне срещи с партиите от сутринта на 12-и април, преди да се консултира с председателите на двете камари на италианския парламент на следващия ден. Първият кръг от преговорите между Матарела и основните политически партии в страната не успяха да приключат безизходицата след изборите на 4-и март, които доведоха до два големи блока партии, но не и до мнозинство.    

Победата на Орбан - предупреждение за буря, отправено към Брюксел

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/11/3160967_pobedata_na_viktor_orban_-_preduprejdenie_za_buria/?ref=rss


Администрацията в Брюксел се надяваше коалицията на Виктор Орбан "Фидес" - Унгарски граждански съюз, да спечели парламентарните избори с не толкова разбиваща преднина (малцина се съмняваха в победата й). Надеждите й не се сбъднаха. При невиждана активност от 70 на сто унгарците подкрепиха коалицията с 48.5 на сто от гласовете, което й позволява да получи 134 места от общо 199 в парламента и да формира квалифицирано мнозинство, тоест й дава право да осъществи конституционна...

Филип Солерс, съпругът на Юлия Кръстева: Досието ѝ е фалшиво!

https://www.actualno.com/politics/filip-solers-syprugyt-na-ulija-krysteva-dosieto-e-falshivo-news_669126.html

81-годишният Филип Солерс, който е един от най-известните френски интелектуалци и съпруг на Юлия Кръстева, наруши мълчанието около досието ѝ. На уебстраницата на "La Règle du jeu" ("Правилата на играта") - списание за литература, философия, политика и изкуство, чийто издател е видният френски интелектуалец Бернар-Анри Леви, Солерс дава воля на гнева си и пише: "Защо старите български тоталитарни тайни служби сега публикуват "архиви" срещу Юлия Кръст

Бебе без бъбреци се роди в Пловдив и почина

https://www.24chasa.bg/region/article/6810938

Бебе без бъбреци се роди в Пловдив и починаМомченце без бъбреци се е появило на бял свят в университетската болница "Пловдив", но живяло само два дни, научи "24 часа". "Бебето беше със синдром на Потър, което е изключително рядък дефект. Среща се веднъж на 50 000 раждания", обясни шефът на отделението по неонатология д-р Диана Аргирова. По думите й 18-годишната майка е ходила на гинеколог

"Левски" изправи ЦСКА пред тотален провал на сезона

https://www.24chasa.bg/sport/article/6811706

"Левски" изправи ЦСКА пред тотален провал на сезона“Левски” изправи ЦСКА пред тотален провал на сезона, като го победи с 2:0 в първия 1/2-финален мач за купата, при това като символичен гост. В събота “червените” допуснаха и обрат срещу “Лудогорец” и изостанаха с 6 точки в класирането на първенството, а сега само чудо може да ги класира на финал за купата и евентуално спечелване на трофей.

Какво има в американския обвинителен акт срещу Желяз Андреев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811690

Какво има в американския обвинителен акт срещу Желяз АндреевОбвинителният акт на американската прокуратура срещу Желяз Андреев и другите българи е повече от 30 страници, съобщава NOVA. Oбвинените българи са петима, но до момента Щатите са поискали екстрадирането единствено на Желяз Андреев. Според прокурорите българите умишлено са участвали в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до

Раздават на бедните в Аврен по 16 килограма хранителни продукти

http://www.moreto.net/novini.php?n=372308

По 16 килограма от 7 вида хранителни продукти ще могат да получат от утре всички нуждаещи се в Аврен, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане. Храните ще се раздават от Общинския съвет на Българския Червен кръст до 4 май включително, научи Moreto.

Левски наказа ЦСКА в първия мач за Купата на България

https://www.actualno.com/bgfootball/levski-nakaza-cska-v-pyrvija-mach-za-kupata-na-bylgarija-news_669082.html

Левски на Делио Роси най-накрая показа, че може да се мери с най-добрите отбори в България. Турнирният италиански специалист измайстори перфектна тактика за "сините", които футболистите приложиха на 100% срещу ЦСКА и стигнаха до категорично 0:2 като гост на "червените" в първи полуфинален мач за Купата на България. 26-кратният шампион удари на 2 пъти своя съперник в началото и на двете полувремена. Първо в 7' с първото си минаване на центъра "сините" осъществ

Над 3 хил. младши охранители ще получат 88 лв. увеличение на заплатите

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3161164_nad_3_hil_mladshi_ohraniteli_shte_poluchat_88_lv/?ref=rss


Младшите служители в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" ще получат по 88 лв. към основните си заплати. За това са се договорили синдикатите в двете дирекции и ръководството им след среща при министъра на правосъдието Цецка Цачева, съобщи ведомството.<br /><br />От съобщението се разбира, че сумата идва от обещаните от премиера Бойко Борисов 15 млн. лв. допълнително за заплати на охранителите на фона на техните протести.<br...

Фейсбук и Кеймбридж Аналитика се изправят срещу колективен иск в съда за злоупотреба с лични данни

https://offnews.bg//sviat/fejsbuk-i-kejmbridzh-analitika-se-izpraviat-sreshtu-kolektiven-isk-v-s-678518.html

Британски и американски адвокати са внесли колективен иск срещу Facebook, Cambridge Analytica, SCL Group Limited и Global Science Research Limited (GSR) заради предполагаема злоупотреба с лични данни, съобщава в. "Гардиън".

В иска се твърди, че фирмите са се сдобили с лична информация от социалната мрежа, за да създадат "пропагандна политическа кампания" във Великобритания и САЩ.

Според адвокатите, Facebook може първоначално да е подведен, но не е успял действа отговорно, за да защити данните на 1 милион англичани и 70.6 милиона американци. Предполага се, че информацията първоначално е била използвана за референдума за Брекзит във Великобритания, а впоследствие - по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Освен срещу Facebook и Cambridge Analytica, обвиненията са насочени и срещу други две компании - SCL Group Limited и Global Science Research Limited (GSR). 

Cambridge Analytica е създадена през 2013 г. като клон на SCL Group. В колективния иск става дума и за психолога от  Университета в Кембридж Александър Коган.

В понеделник Cambridge Analytica отново отхвърли обвиненията - компанията твърди, че е получила информация само за 30 млн. души в САЩ, че изобщо не е използвала данните в кампанията на Тръмп през 2016 г., нито по време на референдума за Брекзит.

Петима американци и двама британци са инициатори на процеса срещу компаниите. Всички те са потребители на Facebook.

Според законодателството, предвидената глоба е 1000 долара за всяко установено от съда нарушение. Това означава, че ако Facebook бъде призната за виновна, компанията може да заплати над 70 милиарда долара обезщетение.

Фото Око: Лека катастрофа срещу "Кауфланд' в Благоевград, шофьори се нахвърлиха един върху друг като обезумели

http://www.struma.com/obshtestvo/foto-oko-leka-katastrofa-sreshtu-kaufland-v-blagoevgrad-shofiori-se_132872/

Катастрофа затрудни движението срещу магазин "Кауфланд' Благоевград към 16:30 часа днес. Такси и лек автомобил се удариха леко, няма пострадали.

Шофьорите на двата автомобила събраха погледите на всички преминаващи със силни крясъци и обиди помежду си.

Р. Андонов

 

Турската лира удари рекордно дъно

https://www.vesti.bg/sviat/turskata-lira-udari-rekordno-dyno-6081199

От началото на годината лирата е поевтиняла с повече от 14% спрямо единната валута и с над 9% спрямо щатските пари

В Страсбург решават за царските имоти в четвъртък

http://dnes.dir.bg/news/imoti-simeon-saxkoburggotski-strasburg-27039346

Европейският съд по правата на човека в Страсбург съобщи, че на 12 април, четвъртък, ще обяви решение по трите жалби за т.нар. царски имоти.

Серджиу Буш запъти "Левски" към финала за Купата на България

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/11/3161145_serdju_bush_zaputi_levski_kum_finala_za_kupata_na/?ref=rss


"Левски" направи огромна крачка към финала за Купата на България след победа с 2:0 в дербито с ЦСКА. С две попадения на бившия играч на червените Серджиу Буш в началото на двете полувремена сините си осигуриха комфортен аванс преди реванша на 25 април.<br /><br />Тимът на Делио Роси проведе отлично двубоя и категорично надигра своя съперник, за да сложи край на серията от пет поредни мача без успех в дербито.<br /><br />ЦСКА започна по-активно мача и успя да...

Започва заоблачаване, но валежи са малко вероятни

http://www.cross.bg/gradysa-vyatur-dyha-1572303.html

/КРОСС/ През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 8 и 13 градуса. В четвъртък ще бъде слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. След обяд ще духа слаб източен вятър. Времето ще остане топло, максималните температури ще достигнат 24 до 29 градуса. В планините ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в масивите от Западна България слабо ще превали. Ще духа умерен до силен вятър от южната четвърт. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 19 градуса, на 2000 м - около 11 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са 14-16 градуса. Температурата на морската вода е 11-12 градуса, вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.  

Функционалната (НЕ)компетентност на Владислав Горанов по казуса КТБ

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/funktsionalnata-nekompetentnost-vladislav-goranov-kazusa-ktb.html

”Ако има твърдения и факти, които да поставят под съмнение действията на синдика, ще се радвам да се запозная с тях, за да мога да сезирам управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.” Владислав Горанов, ”КАПИТАЛ” , 11 ноември 2016 г.

Русия готова да транзитира газ през Украйна и след 2019 г.

http://www.mediapool.bg/rusiya-gotova-da-tranzitira-gaz-prez-ukraina-i-sled-2019-g-news277859.html

Руския е уверила Европейската комисия в готовността си да доставя газ за Европа през Украйна и след 2019 г.,  съобщи говорителят на ЕК Ана-Кайса Итконен, цитирана от руската агенция ТАСС в сряда. Това е уверил руският министър на енергетиката Александър Новак в телефонен разговор с вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович. "Той изрази готовност Русия да осъществява безпроблемни доставки на природен газ през Украйна след 2019 г.", каза Итконен. По думите й Шефчович е подчертал необходимостта от запазването на търговски изгодни обеми през украинския маршрут. Разговора идва ден, след като германският канцлер Ангела Меркел увери украинския президент Петро Порошенко, че съдбата на газопровода "Северен поток 2" завиди от запазването на украинския транзитен маршрут на газ до Европа. От своя страна президентът на руския газов холдинг "Газпром" Алексей Милер отбеляза, че никога не е поставян въпросът за отказ от украинския транзит. Но руската ресурсна база е в северната част и в централния газотранспортен коридор просто няма да има ресурс с предишните обеми, посочи той. Затова определеният транзит напълно може да се запази в обема 10-15 милиарда кубични метра, но украинската страна трябва да обоснове икономическата целесъобразност на новия договор за транзита, каза Милер. Киев обаче отхвърли тази оферта, настоявайки за по-голям обем от предложения от руския холдинг, съобщи Франс прес. "Страната ни няма да се съгласи с обеми от 10 до 15 милиарда кубични метра, за които спомена ръководителят руската държавна компания", заяви украинският министър на енергетиката Ихор Насалик, цитиран от Интерфакс-Украйна. По думите му това не е изгодно за Украйна, тъй като за осигуряване на рентабилност на транзита са необходими 40 милиарда кубични метра годишно. Във връзка с продължаващите консултации между "Газпром" и "Нафтогаз Украйна" в контекста на решението на Стокхолмския арбитражен съд, руският енергиен министър и Шефчович са се споразумели да проведат двустранна среща, датата на която ще бъде съгласувана допълнително, предаде още ТАСС.

Чистачката, гонила затворниците: Питах ги защо стрелят, притъмня ми и се разтреперих (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811678

Чистачката, гонила затворниците: Питах ги защо стрелят, притъмня ми и се разтреперих (Видео)В деня на бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор, чистачката Христина Александрова се готви да застъпи втора смяна. Взима си кафе от служебната лафка до входа на затвора, когато единият от рецидивистите открива стрелба срещу постовия. Жената се насочва към входа, опитвайки се да види накъде ще тръгнат бегълците Владимир

Нов рекорден спад на турската лира

https://www.actualno.com/asia/nov-rekorden-spad-na-turskata-lira-news_669134.html

Турската лира достигна до нов рекорден спад спрямо долара. Инвеститорите остават загрижени за риска от прегряване на турската икономика, като инфлацията все още е двуцифрена след ръст от 7.4% през 2017 г. Лирата се доближава до 4,19 долара, а спрямо еврото спадна до 5,18, предаде БГНЕС. Турската валута е загубила почти 8,6% спрямо долара през изминалия месец и 9,2% спрямо еврото. Данните, публикувани в сряда, показаха, че през февруари дефицитът по текущата сметка на Турция остава висок - 4,15

Москва: Не сме привърженици на Туитър-дипломацията

https://www.actualno.com/europe/moskva-ne-sme-privyrjenici-na-tuityr-diplomacijata-news_669142.html

Москва не е привърженик на „туитър-дипломацията“, а разчита на сериозен подход в световните дела. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на Доналд Тръмп в социалната мрежа, че ще удари с ракети Сирия. „Не сме участници в „туитър-дипломация“. Привърженици сме на сериозни подходи“, каза той. „Както и преди смятаме, че е важно да не се предприемат действия, които могат да навредят на и

Чавушоглу обясни значението на операция "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811675

Чавушоглу обясни значението на операция "Маслинова клонка"Турският министър на вътрешните работи Мевлют Чавушоглу за "Foreign Policy" (От БТА) Мрачният изглед в Близкия изток не трябва да хвърля сянка върху факта, че мирът там е постижим. Основната предпоставка за всеки такъв мир трябва да бъде запазването на териториалната цялост на държавите. Това означава,

Путин отправи предупреждение към Израел във връзка със Сирия

https://petel.bg/Putin-otpravi-preduprezhdenie-kam-Izrael-vav-vrazka-sas-Siriya__259557

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е обсъдил с израелския министър- председател Бенямин Нетаняху ситуацията в Сирия. П...

Оланд към Макрон: Не забравяй, че французите обезглавиха краля си

https://petel.bg/Oland-kam-Makron--Ne-zabravyay--che-frantsuzite-obezglaviha-kralya-si__259558

Не забравяй, че френски крале изгубиха главите си на гилотината. Така бившият президент на Франция Франсоа Оланд предупреди настоящия ли...

Мей: Всичко сочи, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811668

Мей: Всичко сочи, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в ДумаВсички индикации сочат, че сирийските власти са отговорни за химическата атака в сирийския град Дума, и такива шокиращи атаки не могат да останат ненаказани, заяви днес британският премиер Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. Говорейки пред репортери в Бирмингам, тя нарече случилото се в събота в Дума "шокиращ и варварски акт", предава БТА.

/СНИМКИ/ Срив на системата на ГКПП Кулата! 7 километрови опашки от ТИР-ове от двете страни на границата

http://www.struma.com/obshtestvo/snimki-sriv-na-sistemata-na-gkpp-kulata-7-kilometrovi-opashki_132871/

Нов срив в системата на ГКПП Кулата предизвика километрични опашки по пътя за границата. Над 7 километра е опашката от тежкотоварни автомобили и от двете страни на граничния пункт, видя репортерът ни Анита Георгиева.

Около 19.15 часа е започнало леко пропускане и задвижване на камионите, но движението е бавно.

П. Попов

Ниските работни заплати и клептократският капитализъм в България

http://pogled.info/bulgarski/niskite-rabotni-zaplati-i-kleptokratskiyat-kapitalizam-v-balgariya.93744

/Поглед.инфо/ Тези дни Евростат публикува данни за това, че средните заплати у нас са най-ниските в ЕС – около девет пъти по-ниски отколкото в Дания. Преди четири века в зората на капитализма великият Шекспир написа, че „Има нещо гнило в Дания“. Днес в епохата на глобализирания неолиберален капитализъм би се поправил вероятно и написал „Има нещо гнило в България“. Това гнило се нарича „клептокрация“. Клептокрация е гръцка дума, означаваща „управление на крадците“. Това е такава система, в която управлението е в полза на върхушка, натрупала парите си от кражба. Тя приема закони, които подпомагат тази кражба. Българските закони и българският преход към капитализъм доведоха именно до това.

Европейски форум за морски транспорт ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372292

Кметът на Варна Иван Портних проведе работна среща с организаторите на Европейския форум за морски транспорт, който ще се проведе във Варна през месец май, научи Moreto.net. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европа.

Петролът Брент с рекордно поскъпване от 2014 г.

http://www.mediapool.bg/petrolat-brent-s-rekordno-poskapvane-ot-2014-g-news277858.html

Цената на лондонския петрол сорт Брент с доставка през юни поскъпна с близо 2.9 на сто и достигна 73.09 долара за барел, прехвърляйки прага от 73 долара за първи път от 28 ноември 2014 година, предаде ТАСС. Въпреки нарастването на петролните котировки руската рубла продължава да се понижава спрямо основните световни валути. Курсът на руската валута спрямо долара е 63.79 рубли или с 1.22 на сто над този при закриването вчера, а еврото се засили с 1.44 на сто до 78.97 рубли.

Зукърбърг: И моите данни бяха споделени с Cambridge Analytica

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/zukyrbyrg-i-moite-danni-biaha-spodeleni-s-cambridge-analytica-259152/

Във втория ден на изслушвания пред американския Конгрес създателят на Facebook отново избягава поемането на твърди обещания

ЧЕЗ иска 3 пъти по-голямо увеличение на тока от ЕВН и “Енерго-Про” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811666

ЧЕЗ иска 3 пъти по-голямо увеличение на тока от ЕВН и “Енерго-Про” (Обзор)Няма да има драстично увеличение, каза председателят на КЕВР 16,28% е средното увеличение на цената на тока за домакинствата, което иска ЧЕЗ от 1 юли. Това е 2,5 ст. на киловатчас, казаха от компанията. От ЧЕЗ съобщиха средния процент на увеличението, което предлагат, след като от БСП публикуваха на сайта си писмо от председателя на КЕВР Иван

3D модел на космически град ще бъде показан за първи път по време на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА – Успехът на фокус”

http://www.cross.bg/vreme-biznes-razvitie-1572305.html

/КРОСС/  На 19 април 2018 г. в хотел Маринела учениците от математическата гимназия „Д-р Петър Берон" - Иво Песев и Александър Георгиев ще представят за първи път 3D модел на проекта за Космически град „Син космос". Това ще се случи по време на четвъртото издание на „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА - Успехът на фокус" - целодневно бизнес събитие, организирано от сп. Bulgaria Business Review, сп. Business Lady и Business Lady Club. Инициативата се провежда под патронажа на Валери Симеонов - Вицепремиер по икономическата и демографската политика на Р България, с участието на Министъра на икономиката - Емил Караниколов и Министъра на труда и социлната политика - Бисер Петков. С проекта „Син космос" учениците от варненските математически гимназии спечелиха 3-та награда на Международния конкурс на НАСА. Освен, че ще представят проекта, те ще покажат и 3D макет на Космическия град. Иво и Александър ще споделят за мечтаните професии и какво е най-ценното качество, което трябва да притежава техният бъдещ работодател. Проектът Космически град „Син Космос" ще бъде представен на Икономическия форум със съдействието на SAP. Регистрация за събитието можете да направите на сайта на инициативата www.companyoftheyear.eu, където можете да намерите и актуална информация за панелите, лекторите и темите, по които ще се дискутира. В момента текат ранни записвания, които ще бъдат активни до 12 април, четвъртък

Ердоган: 4108 терористи са ликвидирани в рамките на "Маслинова клонка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811661

Ердоган: 4108 терористи са ликвидирани в рамките на "Маслинова клонка"

В рамките на операцията на турските въоръжени сили "Маслинова клонка" в Северна Сирия са били неутрализирани 4108 терористи, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция. Ердоган заяви, че успехът на антитерористичната операция в Северна Сирия до голяма степен се дължи на турската отбранителна индустрия.

Измамничка от Асеновград задигна златни бижута за 91 286 лв.

https://www.24chasa.bg/region/article/6810948

Измамничка от Асеновград задигна златни бижута за 91 286 лв.Златни бижута за 91 286 лева е прибрала асеновградчанка от свои роднини и приятели, които й ги дали назаем, за да се нагизди с тях на годежа на брат си. До ден днешен те не са си ги получили обратно. Това се разбра на делото срещу Фатме Исмаилова в районния съд в Асеновград. Измамите са били извършени в периода от 18 до 28 декември 2015 г.

Ердоган: Израснъл съм сред роми

https://www.actualno.com/europe/erdogan-izrasnyl-sym-sred-romi-news_669132.html

Турският президент Реджеп Ердоган се разчувства по време на словото си пред участниците в Голямата среща на ромите в конгресния център в Бештепе и разказа за детството си. Той поздрави присъстващите на ромски език и се впусна в спомени за родното си място, предаде БГНЕС. „Там имах съученици роми, заедно играехме на топка, въргаляхме се по улиците, учехме в едно училище, в една джамия се кланяхме рамо до рамо и всеки момент от живота ни минаваше заедно. В махалата видях колко са работл

Още 15 млн. лева за надзирателите, край на протестите

http://www.cross.bg/dvete-direktzii-zadna-1572343.html

/КРОСС/ В изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на допълнителни 15 млн. лв. за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция „Охрана" днес се проведе поредната среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева със синдикалните организации на двете дирекции. За 88 лева увеличение на основното възнаграждение на младшия изпълнителски състав в ГДИН и ГДО се договориха участниците в 5-часовата среща в Министерството на правосъдието. На нея присъстваха представители на Синдиката на служителите на затворите в България /ССЗБ/, Синдикат „Охрана" и административните ръководства на двете главни дирекции. Припомняме, че в края на март министър Цачева подписа заповед, с която се изравниха възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Заповедта влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2018 г. и с нея сумата за специфични условия на труд от 95 лв. стана 190 лв.Днешното договорено увеличение ще е в сила със задна дата - от месец март 2018 г., и ще обхваща 1149 служители от ГДО и 2884 от ГДИН. Това са служители, които работят по Закона за МВР, но в заплатите им бяха доста по-ниски от тези на колегите им в МВР на аналогични длъжности.    

Още 15 млн. лева за ГДИН и ГДО

http://www.cross.bg/dvete-direktzii-gdin-1572343.html

/КРОСС/ В изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на допълнителни 15 млн. лв. за Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция „Охрана" днес се проведе поредната среща на министъра на правосъдието Цецка Цачева със синдикалните организации на двете дирекции. За 88 лева увеличение на основното възнаграждение на младшия изпълнителски състав в ГДИН и ГДО се договориха участниците в 5-часовата среща в Министерството на правосъдието. На нея присъстваха представители на Синдиката на служителите на затворите в България /ССЗБ/, Синдикат „Охрана" и административните ръководства на двете главни дирекции. Припомняме, че в края на март министър Цачева подписа заповед, с която се изравниха възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Заповедта влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2018 г. и с нея сумата за специфични условия на труд от 95 лв. стана 190 лв.Днешното договорено увеличение ще е в сила със задна дата - от месец март 2018 г., и ще обхваща 1149 служители от ГДО и 2884 от ГДИН. Това са служители, които работят по Закона за МВР, но в заплатите им бяха доста по-ниски от тези на колегите им в МВР на аналогични длъжности.    

Марая Кери призна, че има биполярно разстройство

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6811652

Марая Кери призна, че има биполярно разстройствоМарая Кери довери, че вече не живее в изолация, след като е потърсила лекарска помощ за биполярното си разстройство, предаде Асошейтед прес. Агенцията цитира интервю на певицата, което ще излезе в сп. "Пийпъл" в петък. Марая Кери не могла да повярва, когато за пръв път била диагностицирана с психичното заболяване.

Председателят на ДАЗД обсъди с ученици тормозa в учебните заведения

https://offnews.bg//obshtestvo/predsedateliat-na-dazd-obsadi-s-uchenitci-tormoza-v-uchebnite-zavedeni-678514.html

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова проведе дискусия с ученици в 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ в София относно тормоза в учебните заведения. В дискусията се включи и директорът на училището Диян Стаматов.

Разговорът обхвана най-наболелите теми като агресията, тормоза, обидите, изолацията и последващата самоизолация. Присмехът също присъства в ежедневието на подрастващите.

Децата разсъждаваха на тема "приятелство" и кой е истински приятел. Оказва се, че споделянето на тайните на приятелите в интернет е нова форма на тормоз. С кого споделяте проблемите си, на кого имате доверие са въпросите, които разпалиха емоциите на учениците.

Д-р Елеонора Лилова призова учениците да разпространят идеята за кутията, в която всеки, станал жертва на агресия, може да подаде сигнал за това.

Децата написаха своите идеи за намаляване на тормоза и агресията в училище, като обещаха да направят поне една своя стъпка за промяна към добро. 

Иран обяви подкрепа за Сирия при евентуална атака

https://frognews.bg/novini/iran-obiavi-podkrepa-siriia-pri-eventualna-ataka.html

Иран ще подкрепи Сирия при всяка чужда агресия. Това обяви високопоставен съветник на иранския духовен водач в Техеран.

Халаф: До 72 часа трябва да очакваме съкрушителен удар по Сирия

http://www.cross.bg/siriya-velkov-slavcho-1572342.html

/КРОСС/ В рамките на 72 часа трябва да очакваме съкрушителен удар по Сирия. Ще ударят САЩ, Франция и Великобритания. Тази прогноза направи журналистът Мохамед Халаф по БТВ. Според него са изчерпани всички дипломатически усилия за изпращане в Сирия на международна инспекция по химическите оръжия. Според Халаф президентът на Сирия Башар Асад смята, че ще му се размине. "Целта на САЩ е Иран. Гледайте екипът на Тръмп - това е екип за война", смята той. На друго мнение относно вината на Асад бе анализаторът и депутат от левицата Славчо Велков. "С голяма доза увереност ще кажа, че от 1962 г. - Карибската криза, светът не е бил в такава фаза на ескалация. Конфликтът в Ирак и Сирия от локален има тенденция да се превърне в глобален", смята той. Славчо Велков припомни изявленията на президента Тръмп към Русия да очакват техните хубави и умни ракети, на което Москва отговори - че е готова. Ще се използват възможностите на противовъздушната отбрана, прогнозира Славчо Велков. Ако бъде поразена руска техника или военно поделение, Русия ще отговори. Можем да бъдем свидетели на един труднопрогнозируем конфликт, каза Велков. И припомни, че Русия миналата година порази цели в Сирия с ракети, изстреляни от Каспийско море. Гръцкото правителство обяви засилен мигрантски наплив към островите си, посочи още той. Славчо Велков обърна внимание, че от ситуацията в момента печели "Ислямска държава"

Тереза Мей няма да пита парламента за военни действия срещу Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/tereza-mej-niama-da-pita-parlamenta-za-voenni-dejstviia-sreshtu-siriia-2090307

Британският премиер Тереза Мей е готова да даде зелена светлина за участие на страната във военни действия срещу Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в събота, предаде Ройтерс, като се позова на Би Би Си.

Чистачката от Софийския затвор разменила реплики с рецидивистите при бягството им

//dariknews.bg/novini/bylgariia/chistachkata-ot-sofijskiia-zatvor-razmenila-repliki-s-recidivistite-pri-biagstvoto-im-2090306

Девети ден няма следа от избягалите от затвора рецидивисти. Чистачката от Централния софийски затвор Христина Александрова разказа пред NOVA за деня на бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Между куршумите тя у

Нова книга на Толкин излиза тази година

http://www.cross.bg/tolkin-gondolin-knigata-1572333.html

/КРОСС/ През август тази година ще бъде публикувана "нова" книга на Дж. Р. Р. Толкин - "Падането на Гондолин". По думите на автора това е "първата истинска история за Средната земя", пише "Индипендънт". Това ще бъде втора книга под редакцията на сина му - Кристофър Толкин, след „Берен и Лутиен", излязла през 2017 г. Според Джон Гарт, автор на "Толкин и Великата война", "Падането на Гондолин" е написана непосредствено след битката при Сома, в която участва Толкин през 1916 г., по време на болничен престой. Той добавя, че това е "най-големият разказ за война, извън "Властелина на пръстените". Историята следва пътуването на Туор (племенник на Хурин, книгата "Децата на Хурин"), който е на път да намери скрития велик град на елфите Гондолин. По време на пътуването си той преживява "един от най-впечатялващите моменти в историята на Средната земя". Когато Туор пристига в Гондолин, става баща на Арендел - герой от книгата "Силмарилион". В книгата Туор бяга от града, заедно със семейството си. В нея се разкрива и историята на Арендел, която Толкин никога не пише самостоятелно, но е включена в текстовете от други източници. Според издателството, което ще публикува книгата - HarperCollins, това е едно от трите "най-велики истории" на автора, заедно с „Берен и Лутиен" и "Децата на Хурин".    

Българският език влиза в училищата в Турция

http://www.moreto.net/novini.php?n=372315

Българският език и украинският език ще могат да се изучават в училищата в Турция. Днес е обнародвано постановление в Официален вестник, съобщават "Хюриет" и Анадолската агенция. В постановлението на правителството се казва, че двата езика ще бъдат изучавани като незадължителни класове в официални и неофициални образователни институции.

Стрелба в центъра на Сандански, МВР на крак

http://dnes.dir.bg/news/mvr-sandanski-27039305

Неизвестен мъж е открил стрелба по джип "Мицубиши Паджеро" в центъра на Сандански посред бял ден.

Всяка година 25 000 вземат инвалидност за инфаркт или кръвно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6809575

Всяка година 25 000 вземат инвалидност за инфаркт или кръвноНай-много ТЕЛК се издават на хората над 60 г., лекарите преглеждат най-много в Габрово, Перник и Монтана 65 хил. души получават свидетелство за инвалидност всяка година в България, а всеки трети ТЕЛК се издава за болестите на органите на кръвообращението като високо кръвно, инфаркти и пр. С такава експертиза са 35% от новите инвалиди за 2015 г.

"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България продължава да запада

http://www.mediapool.bg/friydam-haus-demokratsiyata-v-bulgaria-prodalzhava-da-zapada-news277857.html

Състоянието на българската демокрация продължава да се влошава, става ясно от оценката на неправителствената организация "Фрийдъм хаус", която публикува в сряда годишния си доклад за състоянието на страните в преход в Европа и Азия. Общата оценка за демокрацията в България спада от 3.36 пункта през миналата година до 3.39 през тази. По скалата на "Фрийдъм хаус" напълно демократична е държава с оценка 1, а напълно недемократичните държави се оценяват със 7.  Причината за спада е влошаването на състоянието на местното самоуправление (спад от 3 пункта до 3.25). "Фрийдъм хаус" оценява негативно трупането на все повече дългове от много общини, особено в по-бедните селскостопански райони, които изпадат във все по-голяма зависимост от централната власт. Обедняването на общините намалява икономическите възможности за хората и им пречи да поемат нови инициативи. Всички други елементи от оценката за България остават без промяна. Най-лошо е положението със свободата на медиите и корупцията – 4.25. "Положението на независимите медии в България продължи да се влошава през годината. Дезинформацията и фалшивите новини се превръщат във все по-големи проблеми", се казва в доклада. "Фрийдъм хаус" посочва, че фалшивите новини се разпространяват преди всичко онлайн. На този фон организацията допълва, че има завръщане на натиска върху журналисти от политици и институционални актьори. Дава се пример с поведението на вицепремиера Валери Симеонов от последните няколко месеца. "Фрийдъм хаус" посочва, че Симеонов е заплашил, че ще се отреже цялото европейско финансиране за бТВ и Нова телевизия. Публично Симеонов не е отправял подобни заплахи. Извън това "Фрийдъм хаус" дава и положителни оценки за някои процеси в страната. Организацията пише, че след продължителен период на предсрочни избори и служебни правителства България постигна през 2017 г. напредък в няколко ключови области. Най-високо се оценява завръщането на политическата стабилност. В анализа на организацията се посочва, че ГЕРБ е "затвърдила доминиращата си позиция", а БСП си е възстановила подкрепата след "катастрофалното представяне" на парламентарните избори през 2014 г.. Допълва се, че "продължаващата фрагментация" на традиционните десни партии е довела до "пълното им изчезване от парламента", а националистите са успели да станат основен партньор в управлението на ГЕРБ. "Фрийдъм хаус" оценява като голям успех във външната политика споразумението за добросъседство с Македония. За корупцията по високите етажи на властта се казва, че продължава да бъде много сериозен проблем, но в същото време се допълва, че толерантността към нея намалява.

Заради трафика проучванията на тунел през Креснеското дефиле ще са през нощта

http://www.mediapool.bg/zaradi-trafika-prouchvaniyata-na-tunel-prez-kresneskoto-defile-shte-sa-prez-noshtta-news277856.html

За да не се затруднява интензивният трафик през Кресненското дефиле проучвателно-проектантските работи в тунел "Кривия" при 388-ми километър на главния път София - Кулата ще се извършват през нощта - от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта. Това съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се предвидените проучвателни дейности да завършат до края на седмицата. Те са част от предстоящия ремонт на тунела, който е с дължина 343 м. Ремонтът ще включва нова отводнителна система, хидроизолация, нова светофарна уредба и енергоефективно осветление и други системи. Целта е да се повишаващи безопасността на движение. Срокът за изпълнение на проучвателните работи е 120 дни, а на ремонта - 300 дни. Изпълнител на проучвателните и на ремонтните работи е ДЗЗД "Геопът – Тунел Кривия", в което участват "Геострой" АД и "Пътстрой-92" АД. Стойността на договора с тях е 3.2 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от "Пътконсулт 2000" ЕООД. Техният договор е на стойност 54 720 лв. с ДДС. Проектът се финансира от бюджета на пътната агенция.

"Хъбъл" засне един от най-големите обекти във Вселената (видео)

http://nakratko.bg/category/29/157666/


Космическият телескоп „Хъбъл“ засне в детайли галактичния куп PLCK G308.3-20.2, намиращ се по посока на съзвездието Райска птица. Това е един от най-големите обекти в обозримата Вселена, пише в съобщение на сайта на космическия телескоп.

Голяма фармацевтика, големи данни: защо фармацевтите искат вашите здравни досиетa

https://www.investor.bg/analizi/91/a/goliama-farmacevtika-golemi-danni-zashto-farmacevtite-iskat-vashite-zdravni-dosieta-259150/

Изучаването на доказателства от реалния свят дава на производителите мощно средство за утвърждаване на стойността на техните лекарства

Джеймс Матис: Пентагонът е готов за военна опция в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811635

Джеймс Матис: Пентагонът е готов за военна опция в СирияМинистърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис увери, че Пентагонът е „готов“ за военна опция в Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака в град Дума, предава АФП. Матис обаче подчерта, че САЩ „все още преценяват“ информацията за събитията от 7 април и за това дали отговорен за тях е режимът в Дамаск, предава Фокус.

Реджеп Ердоган: Израснал съм сред роми

https://www.vesti.bg/sviat/redzhep-erdogan-izrasnal-sym-sred-romi-6081198

Той призова ромите да не обръщат внимание на онова, което германските нацисти са причинили на предците им, нито на французите, изгонили преди няколко години своите цигани

Никога не пийте вода в самолета, защото...

https://www.actualno.com/curious/nikoga-ne-pijte-voda-v-samoleta-zashtoto-news_669092.html

Повечето хора очакват с нетърпение раздаването на храни и напитки по време на полет. За съжаление обаче предлаганото не е особено безопасно. Според експертите водата, която се използва за пиене в пътническите самолети, идва от резервоари, които са доста трудни за стерилизация. Така че рискът да погълнете бактерии или други микроби е много висок. Ако полетът ви е кратък, най-добре е да избягвате да пиете от водата на борда. А най-добре е, ако предлагат бутилирана - в такъв случай винаги избирай

Личните данни на Марк Зукърбърг също са използвани от „Кеймбридж аналитика”

https://petel.bg/Lichnite-danni-na-Mark-Zukarbarg-sashho-sa-izpolzvani-ot----Keymbridzh-analitika---__259552

Личните данни на създателя на социалната мрежа „Фейсбук” Марк Зукърбърг също са били използвани от компанията „Кеймбридж аналитика”. ...

Путин нахока Нетаняху заради израелските заплахи към Иран и Сирия

https://petel.bg/Putin-nahoka-Netanyahu-zaradi-izraelskite-zaplahi-kam-Iran-i-Siriya__259553

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е обсъдил с израелския министър- председател Бенямин Нетаняху ситуацията в Сирия. П...

На 12 април имен ден има любимо име

https://petel.bg/Na-12-april-imen-den-ima-lyubimo-ime__259554

Деница - значение, произход и имен ден от звездата "Денница". Родена на зазоряване.     Денница е народното име на планетата Венер...

Преди минути! Задържаха стрелеца Ильо Фараона, дойде в полицията в Сандански с адвокат!

http://www.struma.com/krimi/predi-minuti-zadurjaha-streleca-ilio-faraona-doide-v-policiyata-v_132870/

Преди минути в полицейското управление в Сандански ,придружаван от адвокат се яви издирвания за стрелбата срещу Саботана, Ильо Фараона. Той е задържан незабавно. В полицейското управление е и обектът на стрелбата Саботана, който вероятно ще бъде подложен на очна ставка с Фараона.

Припомняме ,че днес малко преди 15 часа Ильо Фаранова стреля срещу дългогодишния си враг Саботана. За втори път братята Фараони правят опит за убийство на Саботана. Първият го наръгаха с нож на няколко...

Продължава

Бременната Преслава почива на палатка (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6811637

Бременната Преслава почива на палатка (Снимки)Чалга певицата Преслава, която преди няколко седмици официално потвърди, че чака дете от приятеля си, бизнесмена Павел Лазаров, реши да отиде на почивка, но не в луксозен хотел, а на палатка в планината. Тя показа снимки от пътуването си в инстаграм. На една от тях седи около запален огън по залез-слънце, облечена в дебело черно якe.

Най-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство от затвор в Бразилия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3161157_nai-malko_21_dushi_biaha_ubiti_pri_opit_za_masovo/?ref=rss


Най-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство с експлозиви от затвор в Северна Бразилия след последвала престрелка с полицията, предаде "Франс прес".<br /><br />Опитът за бягство бил поддържан от тежко въоръжена група извън затвора, а някои затворници също били въоръжени. Съучастниците се опитали да взривят стена от затвора "Санта Изабел" в щата Пара. Полицията отвърнала със стрелба. Убити са 20 затворници и съучастници и един надзирател. Други петима...

Спецпрокуратурата "ремонтира" обвинението срещу Павел Александров

http://www.cross.bg/spetzializiranata-prokyratyra-aleksandrov-1572341.html

/КРОСС/ Специализираната прокуратура не протестира решението на съда да й бъде върнат обвинителния акт на бившия председател на Фонда за лечение на деца Павел Александров, съобщиха от Спецсъда. След проведено съдебно заседание на 03.04.2018г. по НОХД № 658/2018г., съдът прекрати съдебното производство по делото, водено срещу Павел Александров, Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова и върна същото на Специализираната прокуратура за отстраняване на съществени процесуални нарушения, допуснати в хода на разследването и изготвения обвинителен акт. Определението на съда влезе в сила, като не беше протестирано от страна на Специализираната прокуратура. На 11.04.2018 г. делото беше изпратено на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения.  

Саудитска Арабия прехвана над Рияд две ракети, изстреляни от Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811623

Саудитска Арабия прехвана над Рияд две ракети, изстреляни от Йемен Силите за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия прехванаха днес две балистични ракети над столицата Рияд, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от ТАСС. По нейна информация те са били изстреляни от територията на Йемен от бунтовническото движение "Ансар Аллах" (хусите). И двете ракети са били унищожени и не се съобщава за пострадали хора и

Иран: Подкрепяме Сирия в борбата й срещу САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811620

Иран: Подкрепяме Сирия в борбата й срещу САЩНай-високопоставеният съветник на иранския върховен водач каза, че Техеран ще подкрепи Дамаск срещу всяка чужда агресия, предаде Ройтерс. Агенцията определя това предупреждение като очевиден отговор на коментара на президента на САЩ Доналд Тръмп за възможен военен удар в Сирия, предава БТА. "Ще застанем на страната на сирийското правителство

Брюксел забранява двойния стандарт при храните

http://www.mediapool.bg/bryuksel-zabranyava-dvoiniya-standart-pri-hranite-news277855.html

Брюксел възнамерява да забрани практиката на мултинационалните компании да продават храни и напитки от една и съща марка, но с по-ниско качество на своите клиенти в Източна Европа, съобщи "Гардиън“. Проведени изследвания потвърдиха, че стотици продукти са били обект на подобни двойнствени практики. Забраната за двоен стандарт при храните ще бъде въведена с евродиректива, представена в сряда. Амбицията на Брюксел е евродирективата да влезе в сила до средата на 2019 г., е посочено в съобщение на Европейската комисия. В предложената от Брюксел директива е заложено, че продукти с различни рецепти под една и съща марка ще бъдат разрешени за продажба само ако компанията производител докаже с проучвания, че вкусовите предпочитания в една част на Европа се различават от тези в друга. "Кока кола“, "Пепси“, производителят на бебешките храни "Хип“, "Лидл“ и други международни компании вече отрекоха обвиненията, че продават по-нискокачествени продукти в Източна Европа спрямо тези, които пласират на Запад със същата марка. "Персил“ и "Ариел“ пък са били обвинени, че продават перилни продукти с по-слабо ефективна формула в Източна Европа, но те също се противопоставиха на подобни внушения. Следващия месец Европейската комисия ще предостави методология на държавите членки, чрез която те ще тестват мултинационалните брандове, така че да могат да се идентифицират истинските нарушители. Обещано е и финансиране. Комисар Вера Йоурова, която отговаря за защитата на потребителите, коментира, че правителствата в Централна и Източна Европа, включително в нейната родна страна Чехия, се нуждаят от ясно законодателство, което да поставя извън закона двойните стандарти. Йоурова призна, че е срещнала съпротива от индустрията и западните държави членки, които неправилно са смятали, че ЕС търси начини за хармонизация на хранителните продукти.  "Индустрията е нервна. Има известно неразбиране между някои части на Европа, че проблемът не е толкова сериозен. Колегите в търговския сектор и промишлеността имаха легитимни притеснения, че не трябва да отваряме "кутията на Пандора“, но мисля, че предлагаме балансирано решение“, каза еврокомисарят. "Не диктуваме вкусове. Не посягаме на датската херинга или на чешките наденици. Но ако има марка, която се търгува в много държави членки, има легитимно очакване, че тя ще има едно и също съдържание. А това не се случва винаги. Моята оценка е същата – няколкостотин продукта“, каза Йоурова. "По принцип не съм благоразположена към законодателни решения, когато има друг начин да се свърши дадена работа. Но получих много ясно послание от държавите членки, че по този въпрос те настояват за законодателство“, посочи още еврокомисарят.   Новите текстове срещу двойния стандарт при храните са само една от серията мерки на Брюксел, насочени към увеличаване на доверието на потребителите. Друга стъпка предвижда потребителските организации да получат законова възможност да завеждат колективни искове от името на ощетени потребители. В същото време глобите за компаниите се увеличават до 4% от годишния им оборот, ако нарушават правата на потребителите. "В глобализирания свят, където големите корпорации имат огромни предимства пред индивидуалните клиенти, трябва да балансираме ситуацията. Не може да бъде евтино да се мами“, обобщи Йоурова.

Сирийските сили опразват летища и военни бази заради възможен американски удар

http://www.cross.bg/zaradi-sili-letishta-1572340.html

/КРОСС/ Проправителствените сили в Сирия евакуират основните летища и военни бази заради възможни ракетни удари на САЩ. Това съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от "Ройтерс". По-рано днес президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че американските ракети "ще дойдат" в Сирия. Междувременно АФП информира, че Русия разполага военна полиция в сирийския град Дума, където се предполага, че е извършена химическа атака, при която са загинали десетки хора. Именно заради атаката САЩ заплашват да отвърнат с военна сила на сирийската правителствена армия, която е обвинявана, че е използвала химически оръжия.    

Увеличиха с 88 лева заплатите на надзирателите и съдебните охранители, спират протестите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811609

Увеличиха с 88 лева заплатите на надзирателите и съдебните охранители, спират протеститеНадзирателите в затворите и съдебните охранители спират протестите. Това стана ясно след няколкочасова среща с ръководството на правосъдното ведомство, на която финално бяха разпределени предвидените допълнително 15 млн. лева за заплати. Така парите за специфични условия на труд от 95 лева скачат на 190 лева, предава БТА.

Путин: Нека здравият разум да надделее

https://www.actualno.com/europe/putin-neka-zdravijat-razum-da-naddelee-news_669137.html

Руският президент Владимир Путин каза, че се надява "здравият разум" да надделее в международните отношения в отговор на заканата на американския президент Доналд Тръмп да изпрати ракети в Сирия. "Положението в света става все по-хаотично, но все пак се надяваме, че най-накрая ще надделее здравият разум, а международните отношения ще поемат конструктивен път", каза Путин, след като нови посланици му представиха акредитивните си писма в Кремъл. Покрай все по-напрегн

Преизбраха Илхам Алиев за президент на Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811602

Преизбраха Илхам Алиев за президент на АзербайджанПрезидентът на Азербайджан Илхам Алиев е преизбран с над 80 процента от гласовете, според екзит, предават Франс прес и БТА. Очаквайте

Заловиха четирима варненци с наркотици само за ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=372280

При извършване на полицейска проверка във Варна на мъж на 38 г., местен жител, известен на МВР и осъждан, е установено, че същият държи в себе си пакетче, съдържащо суха тревиста маса, и пакетче с кристално вещество. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР за Moreto.

Израел проучва как кметът на Дъблин е влязъл в страната въпреки забрана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811578

Израел проучва как кметът на Дъблин е влязъл в страната въпреки забрана Израелските власти разследват как кметът на Дъблин Михол Макдона е влязъл в Израел въпреки заповедта да не бъде допускан, предаде Асошиейтед прес. Министърът на вътрешните работи Арие Машлуф Дери разпореди днес проверка по случая, след като Макдона обяви, че е в Рамала, на Западния бряг, за конференция.

Путин: Отношенията ни с Черна гора не отговарят на традициите на братска дружба

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811579

Путин: Отношенията ни с Черна гора не отговарят на традициите на братска дружба Отношенията с Черна гора не съответстват на дългогодишната традиция на приятелство между двата народа, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и БТА. На церемония в Кремъл, на която новите посланици в Москва представиха акредитивните си писма, Путин заяви на представителя на Черна гора: "Сегашното състояние на нещата в

Над 15 млн. лв. държавни пари за туристическа реклама

http://www.mediapool.bg/nad-15-mln-lv-darzhavni-pari-za-turisticheska-reklama-news277854.html

Рекордните над 15 млн. лв. за туристическа реклама ще похарчи държавата през тази година. Това е близо три пъти повече спрямо бюджета преди години. Причината за увеличаването на парите е силният туристически сезон през миналата година. В сряда правителството осигури допълнителни 1.68 млн. лв. по бюджета на Министерството на туризма за изпълнение на Годишната програма за национална туристическа реклама. В бюджета на ведомството за туристическа реклама и международно сътрудничество бяха заложени 13.68 млн. лв. Програмата предвижда промотиране на културно-историческия туризъм, съчетан със специфичните видове туризъм. Целта е да се преодолее сезонността и България да стане целогодишна туристическа дестинация, е посочено в правителственото съобщение. За това са  използвани актуални маркетингови инструменти и сътрудничество с водещи световни медии за достигане до целевите аудитории. Министерството на туризма отчете, че през последните години е реализирало кампании с политематичните канали Евронюз (Euronews) и Си Ен Ен (CNN), които са достигнати до над 40 милиона зрители, основно в Европа. Чрез тези медийни конгломерати рекламата на България достига до аудитория с реален потенциал да позиционира страната ни в сегмента на водещите туристически дестинации, като увеличи средния разход за престой на турист, коментира ресорният министър Николина Ангелкова. Нейните очаквания са реализацията на новите сходни кампании да доведе до положителни финансови резултати в национален мащаб и затвърждаване на положителния имидж на България като държава с разнообразни туристически продукти и сериозен потенциал за инвестиции. През 2017 г. страната ни е била посетена от 8.9 млн. чужденци, което е ръст от 7.6 на сто спрямо година по-рано. Приходите от тях възлизат на близо 6.9 млрд. лв., което е увеличение от 9.3 на сто спрямо 2016 г., цитира Ангелкова данни на НСИ и БНБ. Тя посочи, че първоначалните резултати за 2018 г. също са оптимистични – за първите два месеца на годината чуждите туристи са с 10.6% повече спрямо същия период на 2017 г. Пет агенции ще рекламират България в 15 страни за 7 млн. лв. Междувременно Министерството на туризма избра пет агенции за реклама на българския туризъм в 15 държави в конкурса за най-голямата рекламна кампания в чужбина за последните години. Рекламата, в която ще бъдат вложени над 7 млн. лв., ще бъде на най-големите пазари за българския туризъм - Германия и Русия, съседни страни и в Централна и Източна Европа, от където има растящ поток туристи през последните години. Сред победителите са няколко от големите агенции в сектора, както и такива, които и друг път са участвали в поръчки за туристическа реклама, става ясно от публикувания протокол с класирането, съобщи сайтът "Капитал". Не е имало голяма конкуренция в конкурса – едва осем оферти за седем обособени позиции. Така за повечето кампании конкуренцията е била от един кандидат, а за седем държави няма избран изпълнител, защото не е имало подадена оферта. "Медия планинг груп" ще проведе рекламната кампания в Германия на цена от 762 хил. лв. Компанията е част от комуникационната група "Хавас Груп" (Havas Group). В края на 2016 г. подразделение на испанския холдинг "Хавас" придоби мажоритарен дял от "Хавас груп България", с което компанията навлезе директно на местния пазар, след като преди това работеше чрез франчайзингови договори с няколко агенции, които са основна собственост на Стефан Дьолае. Той и партньорите му запазиха останалия дял от рекламната група на българския пазар от 49%. В конкурса за реклама в Германия оферта подаде и сдружение "Криейтив медия 3", в което влизат основно компаниите "Аргент 2002", "Интеримидж" и "Интерпартнерс". Тяхната оферта е била за 923 хил. лв. и е класирана на второ място. Сдружението ДЗЗД "Ню Маккан" e избрано да проведе рекламната кампания на България във Великобритания. То печели конкурса с цена от над 901 хил. лв. В обединението влизат "Маккан Ериксон София", чиито управител Десислава Олованова е и член на УС на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА), както и дружеството "Ню икономик солушънс", собственост на Евелина Куртева, което е основано през есента на 2017 г. За пазар Великобритания беше подадена оферта и от сдружение "Криейтив медия-4", което включва "Аргент 2002", "Интерпартнерс", Георги Павлов и Петя Запренова. Офертата на класираното на второ място обединение е била 944 хил. лв. ДЗЗД "РУ - Комм", в което влизат компаниите "От-до консулт" и "Идея комм", печели поръчката за рекламна кампания в Русия, Украйна, Молдова и Беларус с цена от 1.78 млн. лв. Пиар aгенцията "От-до консулт" e собственост на журналиста Мирослава Баджева и бившия програмен директор на "Нова телевизия" Олга Лозанова. Другият партньор в консорциума - "Идея комм", е една от най-големите агенции за външна реклама, като в борда на директорите влизат Милен Попов, Асен Кръстев и Евгени Тодоров. "Директ медия Крес" ще проведе рекламната кампания на съседните пазари - Гърция, Сърбия, Турция, Македония и Румъния при цена от 1.73 млн. лв. Компанията е част от групата "Дайрект Медия Груп България" (Direct Media Group Bulgaria), собственост на Красимир Петков. Счита се, че е свързана с Красимир Гергов, който бе президент на една от първите рекламни агенции "Крес", а през 2013 г. придоби сръбското дружество "Дайрект Медия", което дотогава бе собственост на лидера на сръбската Демократическа партия Драган Джилас, пише "Капитал". Пиар агенцията АПРА, собственост на Томислав Цолов и част от групата APRA Porter Novelli, ще проведе рекламната кампания на България на централноевропейските пазари - Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Компанията бе единствен кандидат за тази позиция с оферта от 1.74 млн. лв. По предварителен план на туристическото министерство рекламните кампании трябва да стартират през пролетта и да бъдат с продължителност от една година. Поръчката се е провалила за седем държави. По едната позиция, която обхващаше кампании в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Холандия и Белгия, беше подадена оферта единствено от агенция "Киви", собственост на Венцислав Олеков и Илия Ел Фелеки. Тяхната оферта обаче е отстранена, тъй като не е отговаряла на предварителните условия на поръчката. От решението на туристическия министър се вижда, че няма избрана компания и за реклама във Франция, но не стават ясни мотивите за това. Кандидатът за тази позиция е единствено компанията "Медиа планинг груп", която е подала редовна оферта и са получени максимален брой точки, но същевременно не фигурира сред определените изпълнители на различните позиции от поръчката, пише "Капитал". Очаквания за силен летен сезон, спад на руските туристи за сметка на българите Междувременно хотелиери обявиха, че очакват силен летен сезон с оглед на ръста на ранните записвания и откриването на бази на нискотарифните авиокомпании във Варна и Бургас. Министърът на туризма Николина Ангелкова също очаква много добър летен сезон с ръст между 5 и 10%. През лято 2017 г. отбелязахме увеличение от 5.7% на чуждите туристи, с което посетителите  достигнаха 5.3 млн. в периода юни-септември. Хотелите с повече звезди за това лято за резервирани на 90%, каза Ангелкова. Компанията "Грийн лайф" отчете 12% ръст на ранните записвания за лято 2018. Покачване от почти 20% има и при онлайн резервациите, като този канал остава предпочитан предимно за късни записвания или най-рано до 40 дни преди датата на пристигане", каза Йордан Куванжиев, изпълнителен директор на "Грийн Лайф". От компанията отчитат лека промяна в профила на туристите за предстоящия сезон. Българите заемат основен дял от почиващите в морските ни курорти – близо две трети (65%). Лек спад се наблюдава при рускоговорящите граждани, въпреки ръста им през 2017 г. Като причина, от компанията посочват възвърналия се интерес към дестинациите Турция, Египет, Тунис и Мароко, заради ексклузивните оферти и сравнително по-спокойната геополитическа обстановка. Ръст на запитванията има от страна на чешкия и словашкия пазар, но обемът на туристите все още е относително малък. "Интересът на английските граждани все по-сериозно се измества на юг от Слънчев бряг, като дори вече работим с един от най-големите английски туроператори. През 2018 г. планираме по-сериозно позициониране на дестинацията и сред скандинавския пазар и страните от Западна Европа", коментира Куванджиев. Покачване на цените на услугите в летните курорти с близо 10%, прогнозират от "Грийн Лайф". Поскъпването е в отговор на повишените изисквания на туристите. Все повече се търсят продукти с добавена стойност. Например осигурен паркинг, безплатна анимация за децата, използване на безплатни спортни съоръжения, посочи Куванджиев. "Туристите предпочитат услугите, които им се предлагат, да бъдат включени в пакет – в това число осигурени чадър и шезлонг на плажа, организирани вечерни събития", допълни той. По думите му семействата с деца най-често се възползват от възможностите за летни езикови програми по време на престоя си. Междувременно Министерството на туризма откри телефонна линия - 02/9046895 за сигнали свързани с нередности по Закона за туризма. Тя е активна от 10 април и работи денонощно. Цената на една минута разговор е на тарифата на мобилния план на потребителя и няма да има допълнителна надценка, каза Ангелкова. Сигнали може да се изпращат и на е-mail: nerednosti@tourism.government.bg. Новата гореща линия ще работи заедно с открития през миналата година телефон за сигнали за нередности по плажа, който  доказа своята ефективност, каза Ангелкова. Тя съобщи, че се подготвят промени в Закона за туризма, с които се предвижда създаване на звено за контрол към министерството, което да може да прави проверки. Сега правомощията на Министерството на туризма са да категоризира местата за настаняване и след 5 години, когато подадат заявление за прекатегоризация, се прави проверка. В момента трябва да чакаме друг орган да ни сигнализира за нередности, за да стартираме процедура за отнемане на звезди, обясни Ангелкова.

В Брюксел одобриха директивата за командироване на работници в ЕС

https://offnews.bg//politika/v-briuksel-odobriha-direktivata-za-komandirovane-na-rabotnitci-v-es-678507.html

Посланиците на Европейския съюз одобриха договорения от Българското председателство и Европейския парламент компромисен текст на директивата за командироване на работници в ЕС. Тя ще бъде окончателно приета на по-късен етап, след като законодателният акт бъде гласуван в Европарламента.

До решението се стигна след проведено днес заседание в Брюксел. 

Целта на преразгледаната директива е да се улесни трансграничното предоставяне на услуги, като същевременно се гарантира лоялната конкуренция и зачитането на правата на тези работници, които са наети на работа в една държава членка и са изпратени от работодателя си да работят временно в друга.

Директивата има за цел още да гарантира справедливо заплащане и равнопоставени условия между командироващите и местните предприятия в приемащата държава, като същевременно се запазва принципът за свободно движение на услуги.

Тя предвижда командированите работници да се ползват от същите правила за възнагражденията като местните работници на приемащата държава членка. Пояснени са също правилата за надбавките. 

Директивата въвежда понятието дългосрочно командироване. То означава, че след 12 месеца работникът ще се счита за дългосрочно командирован, като съществува  възможност за удължаване с 6 месеца при обосновано уведомление от доставчика на услуги. След този период спрямо командирования работник ще се прилагат почти всички аспекти на трудовото право на приемащата държава.

Повишава се още броят на евентуалните колективни трудови договори, които може да се прилагат в държавите членки със система за обявяване на колективни трудови договори или арбитражни решения за общоприложими. Колективни трудови договори могат да се прилагат спрямо командировани работници не само в сектора на строителството, както е до момента, а във всички сектори и отрасли.

Директивата предвижда Агенциите за временна заетост да гарантират на командированите работници същите ред и условия, които се прилагат спрямо временно наетите работници в държавата членка, в която се извършва работата.

Очакванията са да се подобри сътрудничеството срещу измамите и злоупотребите в контекста на командироването.

"С постигнатото днес споразумение ЕС прилага важния принцип за равно заплащане за равен труд, като гарантира, че всички работници получават справедливо отношение навсякъде в ЕС. Местните или командированите работници, които работят на едно и също място и извършват една и съща работа, ще се ползват от еднакви условия на труд и заплащане", коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Русия подменя изцяло военнотранспортните си самолети

http://www.cross.bg/samoleti-zayavi-voennotransportnata-1572338.html

/КРОСС/ Руското военно министерство предвижда изцяло да подмени всички класове военнотранспортни самолети, съобщи зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов, цитиран от "Аргументи и факти". В сряда зам.-министърът посети Воронежското акционерно самолетостроително общество. По време на своята визита той представи от какви самолети се нуждае армията. "За военнотранспортната авиация изпитваме нужда от среден транспортен самолет, които да смени остарелия летателен парк. Сега той се разработва", заяви Борисов. Той заяви за необходимостта да замени тежкия Ил-76 и свръхтежкия Ан-124, които в дадения момент се оказаха основните самолети на военнотранспортната авиация. "За Ил-76 има продължителен договор с Уляновския завод. Не без проблем се движи този сериен контракт, имаме определени разногласия за цената. Но смятам, че ще се постараем да намерим конструктивно взаимодействие", заяви зам.-военният министър на Русия.    

Банков обирджия хвърлял банкноти пред дома на Тейлър Суифт, за да я впечатли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6811563

Банков обирджия хвърлял банкноти пред дома на Тейлър Суифт, за да я впечатлиПолицията съобщи, че мъж от щата Кънектикът, който бил влюбен в Тейлър Суифт, обрал банка, след което се появил пред дома на певицата в Роуд айлънд и започнал да хвърля банкноти през оградата, за да я впечатли, предава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Брус Роули от гр.Дарби е обвинен в обир на банка в град Ансония, извършен на 4 април.

Петър Кънев, наблюдател на изборите в Азербайджан: Алиев ще спечели отново

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811575

Петър Кънев, наблюдател на изборите в Азербайджан: Алиев ще спечели отновоНяма нищо изненадващо на предсрочните избори в Азербайджан. Те са предизвестени, въпросът е с колко ще спечели Илхам Алиев. Този коментар направи за "24 часа" червеният депутат Петър Кънев. Той е в Азербайджан като наблюдател по линия на ГИСДИ заедно с близо 20 българи, сред които депутати от всички групи.

Анализатори: Ще има удар в Сирия, за да се пробват най-модерните оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811551

Анализатори: Ще има удар в Сирия, за да се пробват най-модерните оръжияУдар в Сирия ще има в рамките на следващите 72 часа. Анализатори са единодушни пред Би Ти Ви, че ескалацията на напрежение е голяма и моментът ще бъде използван, за да се изпробват най-модерните оръжия. Според д-р Ибрахим Чънар, историк и писател, това е най-голямата ескалация на напрежение след Втората световна война.

Кметът на Смолян гони с полиция регионалния вестник „Отзвук“ от офисите му

https://pressbulgaria.com/m/XS7BQGZD.html

Кметът на Смолян Николай Мелемов е наредил принудително изземване на офисите, в които се помещава редакцията на регионалния в. „Отзвук“ и едноименното електронно издание. Те от години публикуват критични материали за работата на местната администрация. „При изземването, насрочено за 26 април т. г., да се поканят и представители на ОД на МВР“, пише в заповедта на Мелемов, издадена на 2 април т.г. По информация на електронното издание „Отзвук” Николай Мелемов е изпратил предизвестие за едностранно прекратяване на договора за наем още на 31 януари т.г. Той е сключен след проведен търг на 11 март 2014 г. за срок от 5 години. Както в предизвестието, така и в заповедта си кметът не е посочил никакви мотиви за преждевременното изземване. А като основание за предсрочно прекратяване на договора е посочил единствено стандартна клауза, предвиждаща възможността за прекратяването му с едномесечно предизвестие по желание на една от двете страни. На 1 март т.г. срокът на предизвестието е изтекъл, но кметът не е издал заповед за прекратяване на договора, тъй като тя подлежи на съдебен контрол. Вместо това месец по-късно нарежда изземване на офисите, кито се намират в сградата на Драматичния театър в Смолян с полиция. Според собственика и главен редактор на „Отзвук“ Зарко Маринов* в Програмата за управление на общинската собственост през 2018 г., приета от общинския съвет в града, не е предвидено прекратяване на договора му за наем на помещенията. Тъй като сградата на театъра в Смолян е публична общинска собственост, разпореждането с нея подлежи на санкция от страна на съвета и не може да става по еднолично решение на кмета. „По тази причина на 29 март т.г. Николай Мелемов поиска от съветниците договорът за помещенията, в които се намира редакцията на „Отзвук“, да бъде прекратен, за да може да бъде сключен нов, но с друг наемател за период от 10 години. Докладната записка с това исканебеше отхвърлена, каза Зарко Маринов. По тази причина няколко дни по-късно Мелемов издаде заповед за изземване на помещенията с полиция“. Според главния редактор на „Отзвук“ още по-странен е фактът, че заповедта е издадена след като наемът за месец март е бил платен, за което общинската администрация е издала фактура. „Приемам подобно поведение единствено като желание за демонстрация на мускули след серията критични статии за дейността на кметската администрация“, казва още Маринов. На 4 април той е внесъл жалба в Административния съд в Смолян с искане за спиране на предварителното изпълнение на кметската заповед и нейната отмяна като необоснована, немотивирана и незаконосъобразно постановена. „Изводът за нас и за читателите на „Отзвук” е, че с тази заповед кметът на община Смолян цели да ограничи свободата на словото, използвайки своите правомощия в разрез с обществения интерес, върховенството на закона и демокрацията“, пише в жалбата до съда, подадена от главния редактор на „Отзвук” Зарко Маринов. Очаква се до дни съдът да излезе с определение дали спира заповедта докато се произнесе с решение по нейната законосъобразност. Регионалното издание „Отзвук” е известно с непримиримата си позиция в търсене на истината за случващото се в община Смолян и с критичните си материали за неправомерни действия от страна на местната администрация. * Зарко Маринов е автор и на независимата платформа за журналистически разследвания „За истината“. През последните месеци той публикува няколко критични материала сред които „Смолян в ТИТАНична хватка“ и „Родителите на Делян Добрев са спечелили търг в Смолян със … „стратегия за управление на риска““.

US доклад: Демокрацията в България се влошава!

https://frognews.bg/politika/doklad-demokratsiiata-balgariia-vloshava.html

Оценката за демокрацията в България се влошава за поредна година, достигайки до най-ниското си ниво от поне десетилетие, отчита ежегодният доклад на Freedom House ”Nations in Transit 2018”.

US доклад: Демокрацията в България се влошава!

https://frognews.bg/novini/doklad-demokratsiiata-balgariia-vloshava.html

Оценката за демокрацията в България се влошава за поредна година, достигайки до най-ниското си ниво от поне десетилетие, отчита ежегодният доклад на Freedom House ”Nations in Transit 2018”.

"Левски" дръпна 1:0 на ЦСКА на полувремето за купата

https://www.24chasa.bg/sport/article/6811570

"Левски" дръпна 1:0 на ЦСКА на полувремето за купата"Левски" вкара стратегически гол в първия полуфинал за купата на България срещу ЦСКА още в 11-ата минута и вече има фактическо и психологическо преимущество. Попадението бе дело на румънеца Сержиу Буш след пробив на голямата звезда Габриел Обертан. Реваншът е след две седмици, като преди това вечните съперници ще се срещнат отново в сряда,

115 кв. м със стъклен под

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6811240

115 кв. м със стъклен подТози апартамент се намира в Стокхолм и се предлага за продажба от фирма за недвижими имоти. Разположен е на две нива, а общата му площ е 115 кв. м. Въпреки местонахождението си в Швеция обаче стилът на жилището трудно може да бъде определен като скандинавски. По-скоро е интересна комбинация от елементи,

Монолитите на Стоунхендж са били на мястото си "милиони години преди да се появи човек", твърди археолог

http://nakratko.bg/category/29/157665/


Британският археолог Майк Питс е установил, че два от големите монолити, които са част от комплекса Стоунхендж, първоначално са се намирали близо до Солсбъри.

Проф. Николай Овчаров: В Китай показваме връзките на прабългарите с тези земи

https://www.actualno.com/society/prof-nikolaj-ovcharov-v-kitaj-pokazvame-vryzkite-na-prabylgarite-s-tezi-zemi-news_669130.html

В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на старата ера и началото на новата ера с тези земи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров във връзка с проекта „Мисия България“, популяризиращ българското културно-историческо наследство в различни части на света. „Прабългарите са били част от империята Хунну, която е воювала цели ст

Прощаваме се с Тончо Русев в зала ”България” в петък

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27039248

Роднини, приятели и познати ще си вземат последно сбогом с големия български композитор Тончо Русев в петък.

"Амнести интернешънъл": Присъдата срещу Воислав Шешел е дълго отлагана справедливост

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811538

"Амнести интернешънъл": Присъдата срещу Воислав Шешел е дълго отлагана справедливостПравозащитната организация Амнести интернешънъл приветства днес присъдата на съд на ООН срещу лидера на Сръбската радикална партия Воислав Шешел по обвинения за военни престъпления, като изтъкна, че тя представлява "дълго отлагана справедливост" за жертвите на войните в Югославия от 90-те години на миналия век, предаде Асошиейтед прес.

Още един затворник избяга, този път от Пловдивския затвор

http://www.moreto.net/novini.php?n=372319

Вчера, 10 април, и избягал още един затворник в България. Георги Т., на 42 г., който изтърпява присъда от една година за наркотици е напуснал, или по-точно не се е прибрал в затвора в Пловдив. Избягал е докато е работил на външен обект край града.

Българският език става свободноизбираем в турските гимназии идната година

https://frognews.bg/novini/sledvashtata-godina-balgarskiiat-ezik-stava-svobodnoizbiraem-turskite-gimnazii.html

От следваща учебна година българският език ще може да се изучава по желание като свободноизбираем предмет в турските гимназии, реши турското министерство на образованието.

ЕК иска да въведе дефиниция за фалшиви новини

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-aria-abriel-falshivi-novini-27039266

Европейската комисия иска да въведе дефиниция за фалшиви новини, като ги нарече „дезинформация онлайн”.

Саудитска Арабия е подложена на ракетен обстрел от бунтовниците в Йемен

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3161154_sauditska_arabiia_e_podlojena_na_raketen_obstrel_ot/?ref=rss


Саудитска Арабия е прехванала ракета на шиитските бунтовници хути в Йемен, изстреляна срещу министерството на отбраната в столицата ѝ Рияд, съобщиха властите в страната.<br /><br />Малко по-късно хутите обявиха чрез телевизия "Ал Масира", цитирана от "Ройтерс", че са започнали обстрел в различни точки на кралството.<br /><br />Една от тях според телевизия "Ал Арабия" е прехваната, след като е била насочена към югозападното пристанище Джизан,...

Песков: Няма да участваме в дипломацията, която Тръмп води в туитър

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811535

Песков: Няма да участваме в дипломацията, която Тръмп води в туитърГоворителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва няма да участва в „Туитър“-дипломацията“ на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и подкрепя по-сериозния подход към събитията, предава Франс прес, цитирана от Фокус. „Няма да участваме в „туитър“-дипломация. Подкрепяме сериозния подход. Както винаги смятаме, че е важно да не предприемаме стъпки,

Президентът се срещна с представители на българската отбранителна индустрия

https://frognews.bg/novini/prezidentat-sreshtna-predstaviteli-balgarskata-otbranitelna-industriia.html

Президентът Румен Радев проведе днес работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на български компании, развиващи дейност в сектора на отбранителната индустрия, съобщиха от пресслужбата на българския държавен глава. По време на разговора са обсъдени теми, свързани с актуалното състояние, предизвикателствата и перспективите пред българската отбранителна индустрия.

Сирийските сили се изтеглят от летища и бази в очакване на удари от САЩ

http://www.mediapool.bg/siriyskite-sili-se-izteglyat-ot-letishta-i-bazi-v-ochakvane-na-udari-ot-sasht-news277853.html

Проправителствените сили в Сирия се изтеглят от главните летища и военновъздушни бази заради възможни въздушни удари от страна на Съединените щати, съобщи в сряда Сирийският център за наблюдение на правата на човека, цитиран от Ройтерс. Това стана малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в Туитър, че американски ракети "ще дойдат" в Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие от режима в Дамаск. Засега няма коментар от страна на сирийската армия. Активисти на сирийската опозиция освен това съобщават, че Хизбола – ливанската военизирана групировка, подкрепяща режима на Башар Асад, освобождава военната си база в близост до военнозъдушна база известна като Т-4 в централна Сирия. Преди два дни бе съобщено за израелска атака срещу базата, при която са загинали 14 души, сред които седем иранци. Майкъл Хоровиц, старши анализатор в компанията за геополитически анализи Le Beck, коментира, че режимът на Асад вероятно прехвърля най-чувствителното си оборудване близо до руските сили, надявайки се, че е малко вероятно САЩ да ги атакуват поради риска да бъдат ударени руски войски. Сирийските военни имаха време да предприемат мерки и да евакуират някои от потенциалните цели, които Вашингтон би решил да атакува, което може да ограничи влиянието на каквато и да е евентуална американска интервенция, коментира Хоровиц, цитиран от британския в. "Телеграф". По-рано в сряда Европейската агенция за контрол на въздушния трафик Евроконтрол предупреди авиокомпаниите да повишат мерките за сигурност и да бъдат по предпазливи при полетите в източния средиземноморски регион поради евентуални въздушни удари в Сирия през следващите 72 часа. "При планирането на полетните операции в Източното Средиземноморие трябва да се обърне необходимото внимание", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Евроконтрол, цитиран от Европейската агенция за авиационна безопасност. Организацията публикува предупреждение за районите в Източното Средиземноморие и Никозия. Според Евроконтрол може да бъдат използвани ракети въздух-земя или крилати ракети и е възможно от време на време да прекъсва функционирането на радионавигационното оборудване. САЩ имат два самолетоносача, които вече са в състояние да изстрелят крилати ракети в Източното Средиземноморие. Американска военноморска ударна група, водена от самолетоносача USS Harry S Truman, се придвижва към зоната. Говорител на "Луфтханза" заяви в сряда, че самолетите на германската авиокомпания са запознати с предупреждението на Евроконтрол и са в непрекъснат контакт с агенцията. "Като проактивна предпазна мярка, самолетите на "Луфтханза" от известно време насам избягват въздушното пространство над Източното Средиземноморие", заяви говорителят. "Райънеър" и "Бритиш еъруейс" заявиха, извършват полетите си нормално, но следят внимателно ситуацията.

Щатът Вирджиния ще признава българския като чужд език

http://nakratko.bg/category/25/157664/


Щатът Вирджиния ще признава българския като чужд език в дипломите за средно образование След Мериленд, и щатът Вирджиния включва българския като чужд език в дипломите за средно образование.

Спецпрокуратурата преправя обвинителния акт срещу Павел Александров

https://frognews.bg/novini/spetsprokuraturata-prepravia-obvinitelniia-akt-sreshtu-pavel-aleksandrov.html

Специализираната прокуратура не протестира решението на съда да й бъде върнат обвинителния акт на бившия председател на Фонда за лечение на деца Павел Александров, съобщиха от Спецсъда.

Ердоган: Израснал съм сред роми, играли сме заедно, учили сме в едно училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811527

Ердоган: Израснал съм сред роми, играли сме заедно, учили сме в едно училищеТурският президент Реджеп Ердоган се разчувства по време на словото си пред участниците в Голямата среща на ромите в конгресния център в Бештепе и разказа за детството си. Той поздрави присъстващите на ромски език и се впусна в спомени за родното си място, предава БГНЕС. „Там имах съученици роми, заедно играехме на топка, въргаляхме се по улиците,

Филип Солерс: Досието на Юлия Кръстева е фалшификация

http://nakratko.bg/category/25/157663/


81-годишният Филип Солерс е един от най-известните френски интелектуалци.

Сръбски военен самолет се разби, единият пилот загина

https://frognews.bg/novini/srabski-voenen-samolet-razbi-ediniiat-pilot-zagina.html

Сръбски военен самолет „Супер Галеб Г-4“ се разби при тренировъчен полет тази сутрин край село Ковачица на 55 километра от Белград, единият пилот е загинал, а другият е откаран в съзнание във Военномедицинската академия, съобщи министерството на отбраната, цитирано от БНТ.

Зъл дух от миналото витае над икономиката на Европа

https://news.bg/economics/zal-duh-ot-minaloto-vitae-nad-ikonomikata-na-evropa.html

ЕЦБ извади континента от дълговата криза. Но има твърде голяма опасност да създаде нова

Дневен хороскоп за 12 април

https://www.actualno.com/curious/dneven-horoskop-za-12-april-news_669136.html

Овен През този ден не се колебайте да бъдете по-отворени в поведението си. Възпитанието ви е достатъчно добро, така че не притеснявайте за авторитета си. Много вероятно е да накарате някой да се влюби във вас. Телец Това е ден на открития. Записвайте си новите идеи и не спирайте да ги следвате. Рутината усъвършенствайте още повече, за да не ви отнеме прекалено много време. Близнаци Сега е моментът да се разплатите с всички, на които дължите нещо. Това ще ви накара да се почувствате разтовар

Съюзът на слепите: Мащабът на измамите с ТЕЛК не е толкова висок, че да ни тревожи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811520

Съюзът на слепите: Мащабът на измамите с ТЕЛК не е толкова висок, че да ни тревожи
Мащабът на измамите с ТЕЛК не е толкова висок, че да ни тревожи. Това посочи Васил Долапчиев, председател на съюза на слепите пред Би Ти Ви. „Най-много ни притеснява, че в наредбата за медицинската експертиза ще се вписва само водещото заболяване и 35-40% от хората на срочен ТЕЛК ще бъдат изхвърлени, а други ще променят групата си”, посочи той.

Манолова готви среща между институции, работодателите и американските ТЕЦ-ове

https://www.investor.bg/energetika/472/a/manolova-gotvi-sreshta-mejdu-institucii-rabotodatelite-i-amerikanskite-tec-ove-259146/

Омбудсманът е изслушала позициите на AES "Гълъбово" и КонтурГлобал във връзка с обвиненията на работодателски организации

Руски генерал: Химическата атака в Дума е провокация на сирийските "Бели каски"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811521

Руски генерал: Химическата атака в Дума е провокация на сирийските "Бели каски"Химическата атака срещу мирни жители в сирийския град Дума е била специално разиграна пред видеокамери от представители на организацията "Бели каски", съобщи днес пред журналисти в Москва първият заместник-началник на Главното оперативно управление на руския Генщаб генерал-лейтенант Виктор Познихир, цитиран от ТАСС и БТА.

Без обвинения за собственика на кучето, нахапало дете в София

http://nakratko.bg/category/60/157661/


Няма да бъдат повдигнати обвинения на собственика на ротвайлера, нападнал 6-годишно дете в училищен двор в София. Мъжът е пуснат на совбода, съобщиха за Дарик радио от Районната прокуратура.

Обстреляха автобус с руски журналисти на връщане от Източна Гута

//dariknews.bg/novini/sviat/obstreliaha-avtobus-s-ruski-zhurnalisti-na-vryshtane-ot-iztochna-guta-2090304

Неизвестни лица са обстреляли автобус с руски журналисти в Сирия. Трима души са ранени, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Автобусът с руските журналисти се връщал тази вечер след подготовка на репортаж за положението в Източна Гута, когато неизвестни лица от

Ивица Дачич отново показа музикален талант - този път пред гръцкия си колега (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/ivica-dachich-otnovo-pokaza-muzikalen-talant-tozi-pyt-pred-gryckiia-si-kolega-video-2090302

Сръбският външен министър Ивица Дачич отново показа музикалния си талант. Известният политик в западната ни съседка организира във вторник вечеря на гръцкия си колега Никос Кодзиас, на която по стар обичай Дачич взе микрофона.

Google купува част от бизнеса на Nokia, за да предложи бърз интернет в самолетите

https://petel.bg/Google-kupuva-chast-ot-biznesa-na-Nokia--za-da-predlozhi-barz-internet-v-samoletite__259548

Вlооmbеrg cъoбщи, чe Gооglе вoди пpeгoвopи зa зaĸyпyвaнeтo нa чacт oт бизнeca нa Nоkіа. Πo-ĸoнĸpeтнo, интepнeт гигaнтът ce интepecyвa oт чacт oт aĸтивитe нa финлaндcĸaтa ĸ...

Сирия се готви за война! Проправителствените сили се изтеглят от летищата заради очаквани ракетни удари от САЩ

https://petel.bg/Siriya-se-gotvi-za-voyna--Propravitelstvenite-sili-se-izteglyat-ot-letishhata-zaradi-ochakvani-raketni-udari-ot-SASHH__259549

Проправителствените сили в Сирия се изтеглят от главните летища и военновъздушни бази заради възможни въздушни удари от страна на Съеди...

Свободното падане на рублата продължава

https://petel.bg/Svobodnoto-padane-na-rublata-prodalzhava__259550

Руската рубла поевтиня още повече през днешния ден, стигайки най-ниските си равнища от 2016 година насам, докато страховете от засиленото г...

Румен Радев изпрати съболезнования на алжирския си колега за самолетната катастрофа с 257 жертви

https://petel.bg/Rumen-Radev-izprati-saboleznovaniya-na-alzhirskiya-si-kolega-za-samoletnata-katastrofa-s-257-zhertvi__259551

Президентът Румен Радев изрази съболезнования до президента на Алжир Абделазиз Бутефлика за жертвите при трагичната самолетна катастро...

Тръмп: Специален прокурор Робърт Мълър е виновен за лошите отношения с Русия

https://frognews.bg/novini/tramp-spetsialen-prokuror-robart-malar-vinoven-loshite-otnosheniia-rusiia.html

Държавният глава на САЩ Доналд Тръмл обвини специалния прокурор Робърт Мълър за лошите отношения с Руската федерация, определяйки воденото от него разследване като „фалшиво и корумпирано“, предава AFP, цитирана от ”Фокус”.

Според брокер от Варна, хората не са добре запознати със застраховането

http://www.moreto.net/novini.php?n=372325

Хората не са добре запознати със застраховането, видовете застраховки, функциите и значението на застраховането, както и за ползата от него. Това каза Лъчезар Лазаров, застрахователен брокер от район „Аспарухово“ във Варна. „Много пожари и природни бедствия доведоха до загуба на жилища.

Путин призова да надделее здравият разум в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/USA-vladimir-putin-siria-27039156

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че в сегашната трудна ситуация в Сирия здравият разум ще надделее.

Търговци на горива от Южна България протестираха в Пловдив

https://zaistinata.com/%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%b3%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%8e%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d1%80/

Над 50 търговци на горива от Пловдив и региона, Хасковска, Старозагорска област и целия южен централен регион се събраха днес на протест на „Карловско шосе“. Повод за протеста им е законопроект, който ще ги принуди да излязат от бизнеса и окрупнят доставките на горива в страната. Според него, всички търгуващи с горива, трябва да имат […]

Русия праща военна полиция в Сирия

https://frognews.bg/novini/rusiia-prashta-voenna-politsiia-siriia.html

От четвъртък, 12 април, в сирийския град Дума ще действа руска военна полиция. Това заяви на брифинг първият заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация – генерал-лейтенант Виктор Познихир, предава РИА Новости.

Президентът обещал да даде рамо на отбранителната индустрия

https://offnews.bg//politika/prezidentat-obeshtal-da-dade-ramo-na-otbranitelnata-industria-678517.html

Президентът Румен Радев се е ангажирал да съдейства на българските компании, които развиват дейност в сектора на отбранителната индустрия.

Държавният глава е провел днес работна среща с представители на бизнеса, в която са участвали и министърът на икономиката Емил Караниколов, представители на Министерство на отбраната, на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров” и учени от БАН, собщават от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Президентът е заявил, че осъзнава важната роля на българския военно-промишлен комплекс и изследователската дейност в отрасъл с висока добавена стойност и е готов да съдейства с инициативи от неговите компетенции, обясниха представители на сектора, които са присъствали на разговорите, цитирани от "Фокус".

Радев е е предложил конкретни мерки за взаимодействие с фирмите от военната индустрия, а президентската институция се е ангажирала с подкрепа за българските фирми при кандидатстване по проекти от Европейския фонд за отбрана. Той е обещал и съдействие с цел привличане на съвременни модерни технологии в специфичния сектор.

Президентът е поканил представители на български компании, развиващи дейност в сектора на отбранителната индустрия, да участват в бъдещи негови посещения в чужбина, по време на които да се включат в бизнес – форуми и разговори с техни чуждестранни колеги.

Румен Радев е отбелязал още, че президентската институция е отворена за идеи и предложения от страна на родните производители.

Воислав Шешел е осъден на 10 г. затвор

https://frognews.bg/svqt/voislav-sheshel-osaden-10-zatvor.html

Воислав Шешел бе признат за виновен и осъден на 10 г. лишаване от свобода от Хага, предава белградската медийна компания B-92, като отбелязва, че въпреки това лидерът на опозиционната Сръбска радикална партия няма да отиде в затвора, тъй като прекара в Хага 11,5 г.

Явор Генов: Съществена функция на всеки музикант е да създаде другата част от диалога - публиката

http://pogled.info/tv/kulturen-pogled/yavor-genov-sashtestvena-funktsiya-na-vseki-muzikant-e-da-sazdade-drugata-chast-ot-dialoga-publikata.93743

/ПогледТВ/ В днешното съвремие безспорно има място за музика, която ни връща към непреходни ценности още от Ренесанса. Новият албум на Явор Генов в изпълнение на лютня събужда интереса не само на ценители, но и на широк кръг от музикална публика. Разговор на Калина Красимирова с Явор Генов - музикант - лютнист, китарист и музиковед, д-р по изкуствознание, в предаването "Културен поглед" та ПогледТВ за Ренесанса; за таланта, търсенията, отададеността и любовта на един млад музикант към старинната музика. /ВИДЕО/

/СНИМКИ/ С литийно шествие изпратиха иконата на Св.Богородица до манастира "Козма и Дамян" в Сандански! Започна празникът на града

http://www.struma.com/obshtestvo/snimki-s-litiino-shestvie-izpratiha-ikonata-na-sv-bogorodica-do-manastira_132869/

Премина литийното шествие с иконата на Света Богородица в Сандански, с което се даде старт на тържествата по случай Празника на града, който се провежда на четвъртия ден след Великден /четвъртък/

Празничните прояви започнаха днес, 11 април, когато по традиция в 10:30 ч. пред сградата на община Сандански бе даден старт на колоездачната обиколка на община Сандански.

Иконата на Света Богородица пристигна от град Мелник около 16 часа където с литийно шествие по главната улица...

Продължава

Играч на “Ботев”: Личеше си, че съдията е подкупен. Венци Стефанов има позиции

https://www.24chasa.bg/sport/article/6811515

Играч на “Ботев”: Личеше си, че съдията е подкупен. Венци Стефанов има позиции Според мен си личеше, че този съдия е подкупен. Реже глави насред “Коматево”. Представям си какво ще е в София. Не им се мисли. Венци Стефанов си има позициите и тези съдии са пуснати с мисия. Въпреки тях съм сигурен, че ще отидем на финал, защото има Господ и той гледа. Това бе най-острото изказване от пловдския “Ботев” срещу рефера Валентин

Путин: Надяваме се, че здравият разум ще надделее в международните отношения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811513

Путин: Надяваме се, че здравият разум ще надделее в международните отношенияДържавният глава на Руската федерация Владимир Путин изрази надежда, че в сегашната трудна международна ситуация здравият разум ще надделее, предава TACC, цитирана от Фокус. „Наистина, ситуацията в света не може да не предизвика безпокойство. Тя става все по-хаотично. Въпреки това, ние все още се надяваме,

Три експлозии и прихваната ракета над Рияд

http://www.cross.bg/arabiya-riyad-sayditska-1572339.html

/КРОСС/ Противовъздушните сили на Саудитска Арабия прихванаха балистична ракета над Рияд, съобщи държавната медия "Ал Арабия", цитирана от "Ройтерс". Ракетата е свалена след най-малко три експлозии в саудитската столица. Медията поясни, че отбраната на страната е свалила ракета над Рияд. Хусите в Йемен засилиха ракетните атаки към монархията в отговор на въздушните бомбардировки на арабската коалиция срещу подкрепяното от Иран движение. През миналия месец един човек загина в Рияд, след като паднаха отломки от свалени от военните ракети - първата жертва на йеменската война в саудитската столица. Днешната атака към столицата на Саудитска Арабия е четвъртата за последните пет месеца. Междувременно се съобщава, че два безпилотни самолета на хусите са свалени в южната част на Саудитска Арабия.    

Нинова: ЧЕЗ иска увеличение на тока с 51%

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ninova-chez-iska-uvelichenie-na-toka-s-51-6081196

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори, че не ЕРП-тата определят цената на електрическата енергия, а българският регулатор

В петък се прощаваме с Тончо Русев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811506

В петък се прощаваме с Тончо Русев"Поклонението пред тленните останки на композитора Тончо Русев ще бъде на 13.04.2018 г., петък, от 10:00-12:00 ч. във фоайето на Зала “България” и от 13.00 ч. в църквата „Св. Седмочисленици“, гр. София". Това съобщи семейството му в профила му във фейсбук. След кратко боледуване композиторът издъхна вчера, 10 април,

Институтът за дясна политика има нов председател

https://frognews.bg/novini/institutat-diasna-politika-ima-nov-predsedatel.html

Политологът Мартин Табаков бе избран за председател на Института за дясна политика. Той ще замени досегашния ръководител на сдружението Ирена Тодорова. Това стана ясно след проведеното общо събрание на Института днес.

Интуицията на Спас Русев помогнала за "синята" победа

http://clubz.bg/66546-intuiciqta_na_spas_rusev_pomognala_za_sinqta_pobeda

Треньорът на "Левски" Делио Роси направи интересно изказване след победата с 2:0 срещу ЦСКА-София в първи полуфинал за Купата на България. 

Собственикът на клуба Спас Русев му подсказал да пусне Габриел Обертан по десния фланг при схемата 4-4-2, която "сините" използваха в атака. Французинът дълго не е излизал на тази позиция.

"Обертан не е играл като десен краен нападател от 2015 година, рече Роси пред "Диема спорт". - Но през седмицата той ми каза, че готов за тази роля. Честно казано президентът на клуба Спас Русев имаше интуиция. Той ми спомена, че Габриел е бил дясно крило в миналото."

Може да се каже, че до голяма степен Обертан спечели мача за "Левски", като два пъти даде отлични пасове на Серджиу Буш в началото на двете полувремена. Точно от дясната зона.

"Истина е, че в последните мачове се представихме много слабо, направо трагично, започна италианецът. - Но хубавото на футбола е, че след загуба идва нова седмица, в която получаваш нов шанс. Днес спечелихме срещу сериозен съперник. Можехме да вкараме и трети гол. Жалко е, че не го направихме, това можеше да ни направи още по-спокойни за реванша. Но това беше само първата част от сблъсъка. В никакъв случай няма да се защитаваме на реванша, би било глупаво, ако го направим. Нищо не е решено, видяхте какво се случи в Шампионската лига - мачът "Рома" - "Барселона". Нека изживеем радостта и от утре ще мислим за следващите мачове."

Чест прави на ЦСКА-София, че призна по-силния "Левски" днес. Играчи, треньори и шефове потърсиха причините в себе си, а не във външни фактори. Директорите Стойчо Стоилов и Милко Георгиев отказаха да се "облегнат" на това, че шестима футболисти липсваха в "червения" тим, начело с Фернандо Каранга, Кирил Десподов и Станислав Манолев.

Самокритика личеше във всички. Също така "червените" вярват, че още нищо не е загубено, имат шанс да преодолеят "Левски". Капитанът Божидар Чорбаджийски пое вината за двата гола върху себе си.

"Проблемите ни не са малко, но не това е водещото сега, рече старши треньорът Стамен Белчев. - Не показахме истинското си лице. Липсата на играчи не е оправдание. През първото полувреме стояхме по-добре, докато "Левски" игра по-силно след почивката. Не мисля, че са ни изненадали с нещо. Бяха подготвени за това, че имахме нови хора на двата фланга в нашата защита. Докато ние не използвахме крилата, а искахме да правим това, както и повече да задържаме топката. Но не се получи. Трябва да си вземем поуки и да гледаме напред. Разбира се, че обратът е възможен, стига да играем както можем."

SHEleader@digital поставя диалогa за лидерството в цифровата ера

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sheleaderdigital-postavia-dialoga-za-liderstvoto-v-cifrovata-era-6081197

Главният продуктов и информационен директор на Financial Times Кейт О'Риордан е сред ключовите говорители на SHEleader@digital

Тръмп обвини разследващия руската намеса на изборите за лошите отношения с Русия

https://offnews.bg//sviat/tramp-obvini-razsledvashtia-ruskata-namesa-na-izborite-za-loshite-otno-678516.html

Американският президент Доналд Тръмп обвини спецпрокурора, разследващ руската намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г. - Робърт Мюлер, за лошите отношения с Русия. 

"До голяма степен лошите ни отношения с Русия са предизвикани от фалшивото и корумпирано разследване, ръководено от лоялни на демократите хора или такива, работещи за Обама", написа Тръмп в Туитър.

Той допълни, че "Мюлер е най-проблемен от всички", и подчерта, че всички "полудявали", защото няма никаква договорка с Русия.  

Обвиненията срещу спецпрокурора идват часове след туита на Тръмп, в който той заплаши Русия с нов удар в Сирия. 

"Русия се зарече да свали всички ракети, изстреляни към Сирия. Пригответе се, Русия, защото те идват - добри, нови и "умни". Не трябва да си партнирате с животно, което убива с газ своите хора и му харесва!", написа Тръмп.

Информация, че Тръмп смята да уволни Мюлер, се появи през декември миналата година. Тогава американският президент отрече да планира уволнението на спецпрокурора. 

По-рано тази седмица обаче въпросът отново беше поставен на дневен ред, а Белият дом каза, че според Тръмп е в правомощията му да уволни Мюлер. На въпрос за възможното уволнение пък Тръмп отговори: "Да видим какво ще стане." 

ЕК планира да предостави повече правомощия на потребителите да съдят компании

https://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-planira-da-predostavi-poveche-pravomoshtiia-na-potrebitelite-da-sydiat-kompanii-259137/

Компаниите, които са нарушили правата на големи групи потребители, ще трябва да плащат глоби до 4% от годишния им оборот

Съдят грък за катастрофа със загинала на пътя Благоевград-София, карал със 114 км/ч

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811492

Съдят грък за катастрофа със загинала на пътя Благоевград-София, карал със 114 км/чОкръжна прокуратура - Благоевград е внесла обвинителен акт в съда срещу Е. П. от Гърция за извършено от него престъпление по време на шофиране, в резултат на което е била причинена смъртта на пътничка и средна телесна повреда на друг пострадал при катастрофата, съобщиха от прокуратурата. Инцидентът е станал на 19 февруари 2017 г.

Приятел на Желяз: Шефовете му може да са сключили сделка с прокуратурата в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6811489

Приятел на Желяз: Шефовете му може да са сключили сделка с прокуратурата в САЩТримата собственици на фирмата, в която е работил българинът , са получили скромни присъди в САЩ за нерегламентирани сделки със Сирия и не е ясно какво са казали на разследващите за ролята на служителите си по случая. Това обясни пред bTV  Петър Петков – приятел на младия мъж, който беше арестуван по искане на американските власти за екстрадиция.

С последен транш от 14 млн. лева от държавата ВМА окончателно стопи дълговете си

http://www.mediapool.bg/s-posleden-transh-ot-14-mln-leva-ot-darzhavata-vma-okonchatelno-stopi-dalgovete-si-news277852.html

Правителството отпусна нови 14 млн. лв. на Военномедицинска академия (ВМА) в сряда. С тях болницата окончателно ще покрие цесиите, които имаше към Българската банка за развитие, съобщиха от правителствената пресслужба. Дълговете на болницата възлизаха на 130 млн. лв. през 2014 г, но след затягане на финансовата дисциплина, прекъсването на неизгодни договори и няколко цесии, задълженията започнаха да се стопяват. При последния си отчет пред личния състав началникът на Военномедицинска академия проф. Венцислав Мутафчийски обяви, че лечебното заведение вече няма дългове. Докато през юни 2014 година ВМА е генерирала дълг между 5-8 милиона лева на месец, то към 31 декември 2017 година болницата има нула лева дълг. Тази тенденция се запазва и в първите три месеца на настоящата година. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване