Производството и потреблението на ток спадат, цените на енергийната борса се понижават

http://www.cross.bg/leva-mart-po-malko-1572260.html

/КРОСС/ Производството на електроенергия в периода от 1 януари до 1 април 2018 г. е спаднало с 3,37 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. Това сочат оперативни данни на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. Ако през първите три месеца на 2017 г. са били произведени 12 756 199 мегаватчаса /MWh/ електроенергия, то за първото тримесечие на тази година произведеният ток е 12 326 549 MWh. Потреблението в страната за посочения период е спаднало с 4,89 пункта. Цифрите на ЕСО сочат, че през първите три месеца на изминалата година са били изразходени 11 836 918 MWh ток, докато през аналогичния период на тази година потребеното количество електроенергия е 11 258 246 MWh. Данните показват, че през първото тримесечие на тази година България е изнесла с 16,21 процента повече ток. За периода 01.01.2018 г. - 01.04.2018 г. страната ни е изнесла 1 068 303 MWh електроенергия, докато 01.01.2017 г. - 01.04.2017 г. - 919 281 MWh. Със 7,08 на сто по-малко е произведената електроенергия от базовите мощности като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и т.нар. американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". През първите три месеца на 2017 г. от базови мощности са произведени общо 11 150 152 MWh, докато за аналогичния период на 2018 г. произведеният ток от базовите централи е 10 361 220 MWh. С 5,23 пункта по-малък е делът на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ в преносната мрежа

Съветът за сигурност на ООН не прие разследване на химическите атаки в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157609/


Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме нито едно от двете предложения за разследване на използването на химически оръжия в Сирия. Русия и САЩ блокираха взаимно проекторезолюциите си.

Отбелязваме Световния ден за противодействие на шизофренията

https://www.actualno.com/healthy/otbeljazvame-svetovnija-den-za-protivodejstvie-na-shizofrenijata-news_668959.html

Шизофренията е сериозно психично заболяване, при което тежко страдат емоциите, волята и мисленето. Болестта засяга 1% от общата популация и е определена като социално значима, тъй като започва в ранна възраст, засяга когнитивно-познавателните функции и води до сериозни нарушения в социалната реализация на индивида. Най-често началото на заболяването е в периода между 18 и 35 години и засяга по-често жените. Милиони хора по света живеят с тази диагноза, заедно с тях страдат и семействата им. В п

Въвежда се временна организация на движението в София

https://www.actualno.com/sofia/vyvejda-se-vremenna-organizacija-na-dvijenieto-v-sofija-news_668963.html

Въвежда се временна организация на движението за изграждане на локални пътни платна на Северна скоростна тангента, съобщиха от пресцентъра на Столична община. До 24.00 часа на 23 април се забранява влизането на пътни превозни средства по северното локално пътно платно на Северната скоростна тангента между бъдещото положение на бул. „Рожен” и източно разположения подлез на Северната тангента към базата на “Лукойл”. Движението ще се извършва двупосочно в по

Домашни кучета разкъсват децата, докога престъпно нехайство

http://dnes.dir.bg/news/kucheta-prestapno-nehistvo-27036578

Вземете си плюшена играчка, ако не можете да се грижите за домашен любимец, призова Явор Гечев от "Четири лапи". Институциите не си вършат работата.

Разбитите пътища изкараха аксаковско село на протест

http://nakratko.bg/category/58/157608/


Жителите на село Яребична край Варна излизат на протест заради лоша инфраструктура. Пътят, който води към селото, е изграден преди близо половин век и оттогава насам никога не е основно ремонтиран.

Зукърбърг: Ще се справим сами и не сме единствените

https://www.vesti.bg/tehnologii/zukyrbyrg-shte-se-spravim-sami-i-ne-sme-edinstvenite-6081163

Основателят на Facebook прекара близо 5 часа в отговаряне на въпроси в американския Конгрес

Производството и потреблението на ток спадат, цените на енергийната борса се понижават

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810114

Производството и потреблението на ток спадат, цените на енергийната борса се понижаватПроизводството на електроенергия в периода от 1 януари до 1 април 2018 г. е спаднало с 3,37 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. Това сочат оперативни данни на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/. Ако през първите три месеца на 2017 г. са били произведени 12 756 199 мегаватчаса /MWh/ електроенергия,

Протести в защита на Желяз от Добрич, чието екстрадиране бе поискано от САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810116

Протести в защита на Желяз от Добрич, чието екстрадиране бе поискано от САЩПротести в защита на Желяз Андреев от Добрич, чието екстрадиране бе поискано от САЩ, заради обвинение, че е търгувал с авиочасти със Сирия, организират неговата майка и приятелка, предаде Би Ти Ви. Двете призоваха обществеността в Добрич и всички майки да ги подкрепят пред Съдебната палата тази вечер в 18 ч.

Зукърбърг: В оръжейна надпревара сме с руснаците

http://www.cross.bg/zykurburg-mrezha-sotzialnata-1572258.html

/КРОСС/ Създателят на „Фейсбук" Марк Зукърбърг преживя първия от двата дни на изслушвания пред американския Сенат заради злоупотребата с лични данни и използването на социалната мрежа за разпространяване на дезинформация. След като по-рано пое отговорност за това, че не е защитил качествено информацията на своите потребители, той заяви, че води непрекъсната битка със злонамерени лица от Русия, които се опитват да използват платформата за свои цели. „Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри", подчерта Зукърбърг. Той разкри и че разследващите потенциална руска намеса в президентските избори през 2016 г. са разпитвали служители на неговата компания, но не и него. До момента в тази връзка има 13 обвинени руснаци и три фирми, сред които и Агенцията за интернет изследвания, известна като „руската ферма за тролове". „Има хора в Русия, които работят това - да се опитват да злоупотребяват с нашите системи, а и не само", заяви Марк Зукърбърг и посочи, че социалната мрежа разработва подобрени механизми за отсяване на фалшивите профили. Той призна, че автоматичното премахване на омразна реч не е достатъчно ефективно. Сенаторите дадоха ясно да се разбере, че може да се стигне и до регулация на „Фейсбук" - нещо, което създателят на социалната мрежа прие с неохота и коментара, че трябва да е „правилната регулация"

Какво се случва с банкомата на ДСК в Благоевград?

http://regiona.bg/%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%be-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b2%d0%b0-%d1%81-%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d1%81%d0%ba-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb/

Нагли крадци разрушиха банкомат в центъра на Благоевград в опит да отмъкнат парите от него. Рано сутринта на мястото пристигнаха  полицаи от София, за да установят пораженията и щетите.

Хората, които искаха да изтеглят парите си от устройството бяха отпращани от служителите на реда, като им обясняваха да дойдат след час.

Пиарът на ДСК в столица  Камелия Величкова уточни, че няма сигнал за обир на банкомат на ДСК в Благоевград и не даде повече информация за  суматохата около терминалното устройство. Странна ситуация няма обир, а на мястото бяха 10 души полицаи от София с две коли, какво всъщност се случва, устройството не работи, хората са отпращани, възможно ли е малка повреда да вдигне на крак 10 души?

Припомняме на читателите на ИА Региона, че последните обири на банкомати бяха все на банка ДСК. При тях все още е старата система  на сигурност и устройствата се издърпват направо от земята.  Фрапантен случай бе обирът на банкомата в Бобошево, точно в центъра на града, без никой да чуе и види какво става.  Според справките от МВР  извършени  за обири по начини: високо-технологичен, инсталира се  тайно устройство на банкоматите, за да може да се  разкодира информацията от картите на клиентите, след това клонират тези карти и ги използват, за да източат парите.Извършени са опити за  за разбиване с чук, железен лост или какъвто и да е друг предмет. Силов метод на  задигане на банкомата измъкване от мястото, на което е монтиран, и натоварен на  тежката техника в превозно средство и т.н..

А тук в Благоевград запазиха тайна, явно е нов начин…

 

Материалът Какво се случва с банкомата на ДСК в Благоевград? е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хора с увреждания излизат на протест

http://www.cross.bg/yvrezhdaniya-protest-ekspertiza-1572257.html

/КРОСС/ Хора с увреждания излизат на протест днес срещу промените, свързани с ТЕЛК, които ще намалят социалните им придобивки и доходите им. Най-големите им притеснения се отнасят до промените в оценката за работоспособност, тъй като ако бъде посочвано само едно водещо заболяване в медицинската експертиза, а съпътстващи болести отпаднат, това ще намали процента, който определя социалните им помощи и пенсии. След среща при премиера Бойко Борисов, здравното министерство изтегля проекта за промени в медицинската експертиза. Започват разговори между ведомството и представители на хората с увреждания, за да се намерят общи решения. Въпреки това планираният протест пред сградите на Министерския съвет и на Президентството остава, защото има и други нерешени проблеми, се казва в становище на осемдесет организации на хора с увреждания.  

Над половината българи ще взимат едва 30 лв. втора пенсия

https://www.actualno.com/business/nad-polovinata-bylgari-shte-vzimat-edva-30-lv-vtora-pensija-news_668940.html

Плачевни прогнози за първите пенсионери, които ще получават втора пенсия от универсалните фондове, публикува вчера социалното министерство в концепция за регламентиране фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Разчетите се оповестяват за първи път, но потвърждават опасенията, че малцина ще видят съществени суми от т.нар. втори стълб на пенсионната система. За 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не бих

Гледат мярката за неотклонение на поискания от US властите българин

http://www.cross.bg/gledat-myarkata-za-neotklonenie-na-poiskaniya-ot-us-vlastite-bulgarin-1572256.html

/КРОСС/ Съдът в Добрич решава дали да остави в ареста българина, който бе задържан по искане на Съединените щати. Във Флорида се води разследване срещу 11 души за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Сред тях е и 29-годишният Желяз Андреев, за когото има искане за екстрадиция. Андреев, който работи за български офис на американска компания, е обвинен, че е съучаствал в нелегална продажба на авиочасти за Сириийските авиолинии. За осъществени седем сделки са предвижда присъда до 25 години затвор и глоба от над милион щатски долара. Близките му обаче са категорични, че той просто е изпълнявал задълженията си в компанията и не е нормално да му бъде прехвърляна подобна отговорност.  

По Великден: 93 000 румънци яли у нас яйца и козунаци

https://petel.bg/Po-Velikden--93-000-rumantsi-yali-u-nas-yaytsa-i-kozunatsi__259452

Булфото, архив Румънско-българската граница е била прекосена от 93 000 души по време на Великденските празници, пише в. "Адевърул", като се по...

Огнен ад! Пламнаха четири автомобила на 34-годишен бургазлия

https://petel.bg/Ognen-ad--Plamnaha-chetiri-avtomobila-na-34-godishen-burgazliya__259453

снимка: архив Флагман.бг Пожар унищожи четири автомобила на млад бургазлия. Огънят е лумнал тази нощ на паркинга пред блок 69 в жк "Изгрев"...

Да си спомним! Гмуркането на Теодора или 233 метра между живота и смъртта

https://petel.bg/Da-si-spomnim--Gmurkaneto-na-Teodora-ili-233-metra-mezhdu-zhivota-i-smartta-__259455

Снимка: epicenter.bg  Загиналата при историческо гмуркане на 233 метра българка Теодора Балабанова е била болна от скоротечен рак, но не го е зн...

Чакат се големи промени от Министерски съвет, а здравословното състояние на Борисов е...

https://petel.bg/CHakat-se-golemi-promeni-ot-Ministerski-savet--a-zdravoslovnoto-sastoyanie-na-Borisov-e----__259456

Снимка: Булфото Започна важното заседание на Министерски съвет, след което може да бъдат съобщени големи промени. Правителството ще раз...

Павлова, Фандъкова и Беа си направиха уникално СЕЛФИ насред...

https://petel.bg/Pavlova--Fandakova-i-Bea-si-napraviha-unikalno-SELFI-nasred----__259457

„Точно шест месеца след засаждането на цветната мозайка от холандски лалета, имам удоволствието да видя разцъфнала градинката през офиц...

САЩ отмениха визовата забрана за граждани на Чад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810113

САЩ отмениха визовата забрана за граждани на Чад
САЩ отмениха наложената забрана за влизане на тяхна територия за граждани на Чад, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Президентът Доналд Тръмп "обяви, че Чад е подобрил нормите си за сигурност, за да отговарят на изискванията на американската национална сигурност", се казва в изявление на министерството на вътрешната сигурност.

Гледат мярката за неотклонение на поискания от САЩ българин

http://nakratko.bg/category/60/157607/


Съдът в Добрич решава дали да остави в ареста българина, който бе задържан по искане на Съединените щати. Във Флорида се води разследване срещу 11 души за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи.

"Барса" и Меси на колене пред "Рома"

http://www.cross.bg/roma-dzheko-minyta-1572255.html

/КРОСС/ "Рома" направи нещо, което италианските медии определяха като "Мисия невъзможна", побеждавайки "Барселона" с 3:0 в среща-реванш между двата тима от 1/4-финалите на Шампионска лига. Така, благодарение на гола на чужд терен при поражението с 1:4 в първия двубой на "Камп Ноу", тимът на Еузебио Ди Франческо сътвори чудото и продължава към полуфиналите. Наставникът на италианския вицешампион изненадващо смени любимото си 4-3-3 с 3-2-3-2, като в атака Един Джеко действаше заедно с Патрик Шик. Тимът на "Барса" не намери отговор не само на този тактически ход, но и допусна да бъде тотално надигран. Още в 6-ата минута Даниеле Де Роси изведе отлично Един Джеко, който не овладя добре топката, но все пак с второто си докосване я прати в мрежата зад Тер Стеген - 1:0. До края на първото полувреме "Рома" създаде добри положения, с пропуски обаче се отчетоха Шик и Джеко. След паузата домакините продължиха да действат агресивно и в 56-ата минута Един Джеко нахлу в наказателното поле, бе повален от Жерар Пике, и главният съдия посочи бялата точка. Дузпата бе превърната в гол от капитана Даниеле Де Роси - 2:0. В този момент тифозите на "Рома" вече вярваха в обрата. Вместо да реагират, играчите на "Барселона" оставиха инициативата на "римските вълци"

Напусна ни големият композитор Тончо Русев

http://pogled.info/bulgarski/napusna-ni-golemiyat-kompozitor-toncho-rusev.93740

/Поглед.инфо/ Четири десетилетия песните му са изпълнявани от българските певци

Пръскат срещу кърлежи в Борисовата градина днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810110

Пръскат срещу кърлежи в Борисовата градина днесДнес започва обработка на тревните площи в Борисовата градина с препарати против кърлежи и други насекоми, съобщи Би Ти Ви. Акцията започва в най-посещаваните участъци на столичния парк и ще приключи около 10 сутринта. Карантинният срок е до утре и общинските власти предупреждават хората да гледат специалните табели, поставени на третираните места,

Напусна ни композиторът Тончо Русев

http://www.moreto.net/novini.php?n=372266

Композиторът Тончо Русев ни напусна на 85-годишна възраст, след кратко боледуване и дни преди рождения си ден. Това съобщи семейството му във Facebook. В съобщението се припомня, че той написа над хиляда песни, спечели десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси и оставя диря в българската естрадна музика.

Не може да си заврем главите в пясъка и да не поглеждаме отвъд дувара

http://clubz.bg/66519-ne_moje_da_si_zavrem_glavite_v_pqsyka_i_da_ne_poglejdame_otvyd_duvara

По повод ивента за протест срещу екстрадирането на момчето, търгувало с стоки с възможна двойна употреба, надявам се случаят да се разреши по най-добрия начин. Но и нека да се опитаме да си извадим няколко извода, за да не се повтаря ситуацията.

Та, редовните 21 точки:

1. Незнанието на законите не оправдава техния нарушител. Това не е моя идея. Идва още от Oревен Рим. Нормалните държави процедират така.

2. Фактът, че една фирма е американска, не означава, че е перфектна. Същото важи за всички националности. Компаниите трябва да се преценяват по дейността й, по проектите, по моралния й кодекс. А не по географско разположение.

3. Има все пак изключения. Като военни зони например. Просто не приемайте работа за фирми, свързани с държави, където може да им проблем. Или, ако приемете, знайте, че си носите отговорността. И се пазете.

4. Това, че шефът ви е спуснал задача, не означава, че трябва задължително да я изпълните. Иначе може да ви накара да продавате наркотици, бели робини, бъбреци и други.

5. Да не забравяме, че нацистите и комунистите са се оправдавали, че не са знаели какво става в концлагерите. Били мислели, че изпращат семейства в трудови лагери.

6. Да, горното е пресилено. Но някои законодателства, особено американското, са ужасно стриктни по посока на възможна кооперация с терористи. Имайте го предвид.

7. Американците имат Патриотичен акт, който работи срещу тероризма в самите САЩ. Както и много закони срещу тероризма, които преследват всякакво сътрудничество с множество организации. Добре е да се знаят кои са те. Утре някой да не се учуди защо го арестуват за търговия с "Хизбула".

8. Светът вече е едно малко село. Т.е. не може да си заврем главите в пясъка и да не поглеждаме какво става отвъд дувара. Учете, четете, мислете, пак учете. Светът е това, което се случва, докато ние си мислим, че знаем всичко.

9. Идеята да браним някого само защото е БЪЛГАРИН не е добра. Не мога да браня например човек, който рита бабички по границата. Трябва да се бранят хора, които имат правилна кауза.

10. Месторождението е важно само за ПатрЕотите. То и затова им е толкова акълът. И затова са направили толкова много значими управленски решения.

11. Външнотърговската дейност е нещо сложно. И най-често е свързана с познаване на много международни и локални писани и неписани закони. Ако някой е решил, че от компютъра си в София, Добрич или който и да е друг град просто купува-продава, то леко е в грешка.

12. Учете и четете по дейността си. Особено като става въпрос за други държави. Всеки народ си има своята особеност. Своята религия. Своите табута. Научете ги, преди да ги спамите с оферти за каквото и да е.

13. Например ужасна идея е да се занимавате с финансови и банкови дейности в Близкия изток, ако не знаете, че съществува Ислямско банково дело (Islam banking). С неговите особености.

14. Концепцията „наше момче, заблудило се, объркало се, то вече няма да прави така“ работи при селския кмет. Или при общинския полицай. Светът работи по други закони.

15. Но, в противоречие на горното, винаги си търсете правата. Факт е, че администрацията мачка. Българската мачка. Какво остава за огромната американска администрация. И те мачкат. И те бъркат. Или се престарават. Както и англичаните, гърците, германците, руснаците, евреите, арабите и всички други. Няма географска обусловеност. Има администрация, която може да сгреши. Търсете си правата и протестирайте.

16. Още в самото начало, още в секундата, когато научите, че може и да има проблем, веднага започнете да действате. Момчето сега е арестувано, но е знаело за проблема от повече от година. Какво се е направило за тази година? Колко писма са изпратени на посланика, сенатори, прокурори, журналисти, министри? И тук, а и там? БЪЛГАРСКАТА идея за „снишаване, ега се размине“ беше добра до време. Сега светът е различен. Сега трябва да се действа.

17. Интернет дава измамна сигурност. Фактът, че имаме средства и възможност да извършим някаква дейност, невинаги е достатъчен. Трябва всеки ден да се стремим да си набавяме информация и нови познания, за да си вършим работата. Така е устроен светът.

18. От много месеци с колеги говорим, че България е в нова ситуация. Вече се внасят кризи от целия свят тук. Оправданието: „Не гледам новини и не знам“ вече е равносилно на: „Ми то аз нямах идея, че не мога да я намушкам с ножа.“ Част сме от глобалния свят. С всички плюсове и минуси. Не можем да се скрием и да се изолираме. Въпреки че някои политици ни лъжат в тази посока. Просто трябва да се научим как да живеем в новия свят.

19. Има свестни чужденци, има скапани чужденци. Както и има свестни българи и скапани българи. Хората се определят не по рожденото си място, а по душата, която носят. По Категоричния императив, запечатан в съзнанието им. Не вярвайте на някого заради паспорта му. Вярвайте му заради действията му.

20. Свикнете, че трябва да използвате услугите на добри консултанти като адвокати, счетоводители, комуникационни експерти и други. Идеята, че само ще печелите от международните възможности, но няма да инвестирате в предпазване от международните проблеми, е наивна.

21. Не спирайте да се борите. Каквото и да стане. Всичко се променя, всичко е възможно. Не спирайте да опитвате. Само от вас си зависи. Не от политици, не от „държавата“, не от другите. Да, намерете съюзници, приятели, съмишленици. Не сте сами. Но всичко зависи от вас.

Пак казвам, не знам детайли за конкретния случай. Затова не давам оценка. Само се надявам нещата да се развият максимално добре и да се разбере истината.

За финал искам да повторя, че вече реалността е друга. Бъдещето дойде. В различна ситуация сме и няма как да се затворим зад стени и да се правим, че Големият Лош Свят не съществува. Колко по-бързо приемем нуждата от учене и адаптация, толкова по-добре ще се напаснем към новата реалност. Не е лесно, знам. Но с малки стъпки се постига много.

Бъдете внимателни!

...

Коментарът е от фейсбук профила на Любомир Аламанов.

 

Преглед на печата

http://www.cross.bg/pishe-pomestva-zaglavie-1572254.html

/КРОСС/ "Емигрантите движат икономиката", това е водещото заглавие на вестник "Земя". По данни на БНБ чуждестранните инвестиции са едва 902 милиона евро, докато изпратените от гурбетчиите и живеещите зад граница българи са 1 милиард и 200 милиона евро. "Проявлението на глобалната криза в България беше именно в драматичния спад на инвестициите в основен капитал", пише "Сега". "България се разделя с модела на растеж, основан на изобилна и евтина работна ръка", пише още в анализа на "Индърстри уоч", който вестникът помества. "Стандарт" помества телевизионно интервю с директора на Националната кардиологична болница проф. Генчо Начев, който пояснява, че Касата ще покрива до една пета по-малко от досега за цената на различните видове импланти. "Болен здравна каса носи", пише във водещото си заглавие по темата "Труд". "24 часа" пише, че по заповед на Борисов е изтеглена новата скала за ТЕЛК, срещу която протестират хората с увреждания. Реформата първо ще бъде обсъдена с тях и после системата ще приеме промените, пояснява вестникът. Това е решено след среща на премиера с министрите на финансите, на здравеопазването и на труда и социалната политика. Интерпретацията по темата на "Дума" гласи: "Уплашени от протеста, управляващите изтеглиха промените за ТЕЛК". "Добрич и София не дават Желяз" - гласи водещото заглавие на "Стандарт"

Съдът в Добрич решава за набедения българин, служител в колцентър

https://frognews.bg/novini/sadat-dobrich-reshava-nabedeniia-balgarin-slujitel-koltsentar.html

Съдът в Добрич решава дали да остави в ареста българина Желяз Андреев, който бе задържан по искане на Съединените щати, съобщи БТВ. От репортажа стана ясно, че прокуратурата търси вина от Желяз за извършено престъпление в САЩ, а той никога не е стъпвал там. Национални протести в защита на Андреев ще има утре в София и Добрич.

Експерт по киберсигурност: Изтриването на профил не ни защитава напълно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810106

Експерт по киберсигурност: Изтриването на профил не ни защитава напълно
В браузъра си може да инсталирате приложения, които блокират препращането на данни към големите компании. Зад функционирането на интернет стои бизнес модел. Големите компании съществуват благодарение на него. Това заяви експертът по киберсигурност Борис Гунчаров в студиото на "Денят започва" по БНТ.

Пътната обстановка тази сутрин

http://www.cross.bg/srok-dvizhenieto-poradi-1572253.html

/КРОСС/ І. МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА:На 11.04.2018 г. ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Източна България. В следобедните часове над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Топло, с максимални температури между 23° и 28°, по-хладно по Черноморието. ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:Забранява се движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с техническа допустима максимална са над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, както следва:целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници - от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден - от 14:00 часа до 20:00 часа. Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един празничен ден.Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.Ограниченията важат само за участъците от републиканската пътна мрежа, както следва: • Всички автомагистрали; • път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;• път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата";• път I-4 п. в

Хората с увреждания излизат на национален протест

https://www.actualno.com/society/horata-s-uvrejdanija-izlizat-na-nacionalen-protest-news_668937.html

Организациите на хора с увреждания излизат на национален протест заради нова наредба, която включва промени в правилата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК). Въпреки че във вторник министър Кирил Ананиев обяви, че по нареждане на премиера Борисов предложените за обществено обсъждане промени се изтеглят, национален протест ще има. Акцията е насрочена за 11 часа в сряда, 11 април, пред Министерския съвет, докато кабинетът провежда редовното си заседание. Повод за недоволството

Вижте емоциите от триумфа на "Рома" срещу "Барселона" (снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6810082

Вижте емоциите от триумфа на "Рома" срещу "Барселона" (снимки)Италианският "Рома" сътвори главната сензация в тазгодишното издание на Шампионската лига, като отстрани "Барселона" в 1/4-финалите след 1:4 в първия мач. "Вълците" биха 3:0 в реванша на "Стадио Олимпико" и влязоха в топ 4 на европейския клубен футбол, благодарение на отбелязаното попадение на чужд терен преди седмица.

Българска лекарка от Виена – отново на мисия в Етиопия

http://www.eurochicago.com/2018/04/etiopia/

Д-р Анелия Хохвартер живее в Австрия и е водещ офталмолог, видима фигура в социалния живот и хуманитарните каузи по цял свят. Тя е един от най-успелите български лекари в чужбина. От 2007 г. отговаря за областта на очните болести в Комисията за борба с домашното насилие към Министерството за здравето, семейството и младежта в Австрия. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009 г.), Зимбабве (2011 и 2012 г.), както и в Етиопия (2014, 2015, 2017 г.), където изгражда първия център за ретинална хирургия в тази страна.

Братовчедка на Юлия Скрипал: Тя щеше да се омъжи в Русия, няма как да иска убежище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810078

Братовчедка на Юлия Скрипал: Тя щеше да се омъжи в Русия, няма как да иска убежищеМалко вероятно е Юлия Скрипал да поиска политическо убежище във Великобритания, заяви нейната братовчедка Виктория Скрипал пред репортери, предава Sputnik. „На въпроса дали Юлия иска да остане в чужда държава и дали няма да иска да се върне в Русия, ще го кажа по този начин – в момента се извършва ремонт в нейния апартамент в Русия.

Съветът за сигурност на ООН не прие разследване на химическите атаки в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-oruzhiya-suvetut-1572259.html

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН не успя да приеме нито едно от двете предложения за разследване на използването на химически оръжия в Сирия. Русия и САЩ блокираха взаимно проекторезолюциите си. Австралия е готова да подкрепи евентуален военен отговор на химическата атака в сирийския град Дума. Франция също обмисля участие. Президентът Еманюел Макрон заяви, че решението ще бъде взето след консултации с Вашингтон и Лондон. Евентуално нападение ще са химически цели в Сирия, заяви Макрон. Заради обвиненията за химическо нападение в Дума Организацията за забрана на химическите оръжия ще изпрати свои експерти, за да разследват на място ситуацията.  

Готови ли сте за среща с древния бог Пан?

https://www.actualno.com/books/gotovi-li-ste-za-sreshta-s-drevnija-bog-pan-news_668944.html

Стивън Кинг, Кларк Аштън Смит, Оскар Уайлд, Х. Ф. Лъвкрафт, Питър Строб, Хорхе Луис Борхес и Рейчъл Клайн са само част от авторите, чието творчество е пропито от влиянието, преклонението и атмосферата на легендарната новела „Великият бог Пан“, която уелският писател Артър Макън създава през 90-те години на XIX век. Човекът винаги е изпитвал нужда да даде име на върховното зло, прокрадващо се в душата му, да му даде лик и същност, разбираеми за самия него. Готов да коленичи п

Преглед на печата - 11 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372265

ТЕЛК. "Монитор": Здравното министерство дава заден за реформата в ТЕЛК Министерството на здравеопазването дава заден за реформата в ТЕЛК. "След среща с премиера Бойко Борисов решихме да оттеглим проекта за промени в медицинската експертиза.

Прокуратурата проверява съмнителна сделка с училищна земя край Търговище

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d1%8f%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bc%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0/

Отдел „Антикорупция“ на Специализираната прокуратура ще проверява сделка за отдаване под аренда на бивша училищна земя в търговищкото село Дългач.  От Окръжна прокуратура – Търговище са изпратили казуса на специализираната прокуратура, където след разпореждане на Апелативната специализирана прокуратура ще трябва да проверят детайлно сделката. Става дума за малко над 214 декара в търговищкото село Дългач, […]

Туск: Не харесвам Брекзит, той е един от най-тъжните моменти от историята на Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810076

Туск: Не харесвам Брекзит, той е един от най-тъжните моменти от историята на ЕвропаПредседателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в реч произнесена в Дъблин, че излизането на Великобритания от Европейския отклонява вниманието му от концентриране в повече Европейска интеграция, вместо това оставяйки го да се „сблъсква с дезинтеграция“, пише британското издание Independent, цитирано от Фокус. „Не харесвам Брекзит.

Вертолет се разби в Хабаровск, шест души загинаха

http://dnes.dir.bg/news/zaginaha-habarovsk-vertolet-shest-dushi-27036552

Шест души загинаха, след като вертолет Ми-8 се разби на улица в град Хабаровск, Русия, съобщи ТАСС.

Родени на 11 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1572252.html

/КРОСС/ Дора Бонева, художничка Васил Мирчев, издател на сп. "Мениджър", председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на "ВМ финанс груп" Диана Йоргова, олимпийска вицешампионка по спортна стрелба Димитър Сяров, бивш областен управител на Сливен Камен Влахов, юрист, бивш депутат Мариан Вълев, актьор Николай Камов, един от инициаторите на проекта "Евролевица", бивш депутат Проф. Стефан Драгостинов, композитор Тодор Байчев, депутат от БСП за България в 44-ото Народно събрание  

Мачът Левски - ЦСКА и протест променят движението в София

https://offnews.bg//obshtestvo/machat-levski-tcska-i-protest-promeniat-dvizhenieto-v-sofia-678382.html

Мачът между Левски и ЦСКА и протест на хората с увреждания променят движението в столицата днес. 

От 8 часа до приключване на протеста се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и автомобилите превозващи участниците в протеста, на паркинга на пл. „Кн. Александър I“ и на моста пред Националния стадион „Васил Левски“. 

Разрешава се престоят и паркирането на автобусите превозващи участниците в протеста на централното пътно платно на бул. „Македония“, без да се засягат спирките на масов градски транспорт, съобщи ЦГМ. 

Заради футболната среща пък от 12 до 20 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятет, на моста пред Национален стадион „Васил Левски“; на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви, съобщи ЦГМ. 

От 17 часа до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с излючение на автобусите на масовия градски транспорт по ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ между пл. „Орлов мост“ и бул. „Черни връх“; бул. „Драган Цанков“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Пейо К. Яворов“

„Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР. 

Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия

https://frognews.bg/novini/savetat-sigurnost-oon-glasuva-3-rezoliutsii-siriia.html

Три резолюции гласува снощи Съветът за сигурност на ООН. Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ.

Има официално предупреждение за граждански полети - да внимават над Източно Средиземно море

https://www.actualno.com/europe/ima-oficialno-preduprejdenie-za-grajdanski-poleti-da-vnimavat-nad-iztochno-sredizemno-more-news_668957.html

Европейска агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) препоръча на авиокомпаниите да усилят контрола върху полетите в източната част на Средиземноморието, предаде БГНЕС. Предупреждението е свързано със ситуацията в Сирия. Припомняме, че вчера, 10 април, американски военен кораб се приближи съвсем близо до единствената руска военноморска база в Сирия - в град Тартус. Корабът "Доналд Кук" е въоръжен с крилати ракети "Томахоук". При приближаването му, няколко руски изтребителя Су

Убиха поне 21 затворници в Бразилия, опитали да избягат и да взривят стена

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810074

Убиха поне 21 затворници в Бразилия, опитали да избягат и да взривят стенаНай-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство с експлозиви от затвор в Северна Бразилия след последвала престрелка с полицията, предаде Франс прес. Опитът за бягство бил поддържан от тежко въоръжена група извън затвора, а някои затворници също били въоръжени. Съучастниците се опитали да взривят стена от затвора "Санта Изабел" в щата Пара.

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-levski-1572251.html

/КРОСС/  БНТ, „Денят започва"Тема: Сигурност в социалните мрежи - как да пазим данните си? Тема: С какво най-често ни мамеха търговците по време на празниците? Гост Димитър Маргаритов от Комисията за защита на потребителите Тема: Защо общинските съветници в София решиха да направят платен паркинга при Националния стадион "Васил Левски"? Тема: Ревизия на решението за ТЕЛК-овете и още: ще натрупат ли нови задължения болниците? Коментар на проф

Път в Холандия започва да „пее“, ако шофирате с превишена скорост (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/pyt-v-holandiia-zapochva-da-pee-ako-shofirate-s-previshena-skorost-video-2090111

Път в Холандия започва да „пее“, ако водачите, шофиращи по него, карат с превишена скорост. Ексцентричната идея бе реализирана в селцето Джелсум, но не просъществува дълго, защото местни жители се оплакаха, че се вдига нетърпим шум.

Бела Хадид прикова всички погледи в деколтето си (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/bela-hadid-prikova-vsichki-pogledi-v-dekolteto-si-snimki-2090128

Световноизвестният модел Бела Хадид прикова всички погледи в деколтето си. Красавицата се появи на събитие на Диор в Токио. Моделът изпъкна с интересен и нестандартен избор на тоалет – широк черен костюм, съчетан с бели кецове.

Обраха бензиностанция край Шумен

//dariknews.bg/regioni/shumen/obraha-benzinostanciia-kraj-shumen-2090086

Неизвестни обраха бензиностанция край Шумен. Престъплението е извършено около 2 часа тази нощ в района на „Пети километър”.

По информация на dariknews.bg в нападението са участвали четирима, въоръжени с бухалка и пистолет. 

The Sun издаде къде е скрита Юлия Скрипал, а братовчедка ѝ огласи неочаквана новина за нейното бъдеще в... Москва

https://petel.bg/The-Sun-izdade-kade-e-skrita-YUliya-Skripal--a-bratovchedka----oglasi-neochakvana-novina-za-neynoto-badeshhe-v----Moskva-__259440

Дъщерята на бившия шпионин Сергей Скрипал Юлия е откарана в болница във военна база, съобщава Sun, позовавайки се на осведомен източник. Из...

В Кипър българин извърши убийство, което повече нашенци правили редовно

https://petel.bg/V-Kipar-balgarin-izvarshi-ubiystvo--koeto-poveche-nashentsi-pravili-redovno-__259441

Кипърската полиция разследва български гражданин за убийство. Той е набеден за това, че е заклал агне пред дома си в град Паралимни за Вел...

Двама планинари загинаха в Румъния, издирват трети

https://petel.bg/Dvama-planinari-zaginaha-v-Rumaniya--izdirvat-treti__259442

Илюстрация Уикипедия Двама туристи са загинали в планините Фъгъраш в централна Румъния, съобщава днес в. "Гъндул", като се позовава на пл...

Във варненско без вода ще бъдат

https://petel.bg/Vav-varnensko-bez-voda-shhe-badat__259444

Днес от 07:30 часа до 12:00 часа ,поради аварирал водопровод в гр.Дългопол, без вода ще остане източната част на града. Поради промивка на аводоем с.Царевци, може да бъде спряно водоподаването в с.Царевци от 09.00ч. до 17.00ч, пише novavarna.  

"Инспектор Нешев от полицията" взе пенсията на плевенчанка

https://petel.bg/Inspektor-Neshev-ot-politsiyata-vze-pensiyata-na-plevenchanka__259446

Снимка: Булфото В Плевен е измамена 83-годишна жена, след като престъпникът посетил дома й и се представил за полицай, съобщиха от полици...

Маскирани удариха вървежен ресторант в бургаския жк "Зорница"

https://petel.bg/Maskirani-udariha-varvezhen-restorant-v-burgaskiya-zhk-Zornitsa__259447

Маскирани крадци удариха един от най-вървежните ресторанти в Бургас - "Киш" в жк "Зорница", научи Флагман.бг. От днешния полицейския бюл...

Рублата се срина – загуби над 3% от стойността си

https://petel.bg/Rublata-se-srina-----zagubi-nad-3--ot-stoynostta-si__259448

Рублата загуби повече от 3 процента от стойността си в първия работен ден след поредните финансови санкции, наложени на Русия от Съединен...

Гергана Червенкова за случая с Желяз Андреев: Това е като участие във филм на ужасите

https://petel.bg/Gergana-CHervenkova-za-sluchaya-s-ZHelyaz-Andreev--Tova-e-kato-uchastie-vav-film-na-uzhasite__259449

Заплашената от екстрадиция Гергана Червенкова все още преодолява шока от случая, въпреки че са минали шест години. В края на 2012 г. тя беше ...

Блъснаха мъж, докато пресича на кръстовище във Варна! Настанен е в болница

https://petel.bg/Blasnaha-mazh--dokato-presicha-na-krastovishhe-vav-Varna--Nastanen-e-v-bolnitsa__259450

На 10-ти април около 17:00 часа на кръстовището на ул. «Г.С. Раковски» и ул. «Иван Драсов», е възникнал пътен инцидент. Водачката на лека кола «М...

Как Зукърбърг победи сенаторите

http://clubz.bg/66517-kak_zukyrbyrg_pobedi_senatorite

Марк Зукърбърг излезе невредим от изслушването пред Сената снощи, а най-голяма заслуга за това имат сенаторите, голяма част от които нямаха представа как работи Facebook, пише Дилън Биърс от Си Ен Ен.

"Те нямаха представа какви са възможните решения на проблемите на компанията или дори какво точно се опитват да постигнат с призоваването на изпълнителния директор на Facebook да свидетелства."

Изслушването на Зукърбърг показа, че голяма част от американските сенатори са неграмотни относно технологиите на ХХI век. Въпросът, който се очакваше да бъде в центъра - личното пространство в социалните медии и неправомерното използване на данни, - беше един сред многото. Изглеждаше, сякаш много сенатори на практика питат Зукърбърг как работи Facebook, и то в момент, когато светът се нуждае от интелигентна дискусия за личната информация на потребителите, добавя Биърс.

"Как поддържате устойчив бизнес модел, без потребителите да плащат за услугите ви?", попита сенатор Орин Хач.

"Издържаме се от реклами, сенаторе", отговори Зукърбърг.

Липсата на разбиране за бизнес модела и изобщо за начина на работа на социалната мрежа позволи на Зукърбърг да се отклони от важни въпроси, които досега не са получили ясен отговор - защо Facebook не информира потребителите навреме, че данните им са били използвани от компании като Cambridge Analytica, и какви конкретни мерки ще се предприемат в бъдеще.

Въпросите на сенаторите бяха по всички скандали, свързани с компанията през последните месеци - руската намеса в американските избори за президент през 2016 г., предоставянето на лични данни на компании като Cambridge Analytica, речта на омразата и фалшивите новини.

Дори и по ключовия въпрос на изслушването - сигурността на личните данни - сенаторите поискаха от Зукърбърг обяснение дали потребителите могат да вярват на Facebook, вместо конкретни стъпки как те да получат по-голям контрол върху споделянето на данните им. Което пък даде на Зукърбърг възможност да се върне на любимите си обяснения: че поема отговорността и ще промени нещото към добро.

Сред малкото тежки изпитания за създателя на Facebook беше въпросът на сенаторката от Калифорния Камала Харис защо компанията не е разкрила на потребителите си, че Cambridge Analytica използва личните им данни още през 2015 г., а едва сега, след като се появиха такива твърдения в медиите.

"Провеждани ли са разговори в ръководството на Facebook дали да бъдат уведомени потребителите?", попита тя.

"Не съм убеден дали е имало такива дискусии", отговори Зукърбърг.

Друг сенатор, Роджър Уикър, попита директора на Facebook дали компанията може да проследява дейността на потребителите в интернет дори когато те са извън акаунта си в социалната мрежа.

"Бих искал да проверя как точно стоят нещата, за да предприемем последващи действия", отговори Зукърбърг.

Подобен въпрос зададе и Рой Блънт - потвърждава ли, че компанията следи устройствата на потребителите дори ако не са в профила си.

"Не съм сигурен как да отговоря на този въпрос... Има информация, от която имаме нужда да осигуряваме услугите си, но в момента не ми е известно точно каква, затова бих искал да го обсъдя с вас отново по-късно."

"Всъщност Facebook събира непрекъснато такава информация", пише Шира Овайд от "Блумбърг". "Неочаквано Зукърбърг се опита да каже, че не е напълно сигурен в политиките на Facebook за събиране на данни... Главният изпълнителен директор на Facebook отлично знае какво прави компанията му, но не иска да признае, че компанията му разчита на събирането на такива данни за милиарди хора."

Ще плащаме на Facebook, ако не искаме реклами?

Зукърбърг загатна, че е възможно разработване на платена версия на Facebook за всеки, който не иска да споделя информацията си и да получава таргетирани реклами.

"Винаги ще има безплатна версия на Facebook. Засега не предлагаме опция хората, които не искат да виждат реклами, да си плащат за това."

Повечето анализатори обаче приемат думите му като заявление, че това може да се промени в близко бъдеще.

Как реагираха пазарите?

Още през първите часове от изслушването обаче акциите на Facebook отбелязаха най-големия си дневен скок за последните две години - 4,5%. След като стана ясно, че компанията Cambridge Analytica, разработила стратегията, която вкара Доналд Тръмп в Белия дом и изкара Великобритания от ЕС, е използвала без разрешение данните на 87 милиона души.

"Най-добрата новина за Facebook е, че Зукърбърг отклони всички предизвикателства към сърцето на икономическия модел на компанията - масовото събиране на лични данни и продаването им на рекламни агенции, които от своя страна ги използват за таргетиране на рекламите", пише Шира Овайд от "Блумбърг". "Успехът на Зукърбърг е победа за всеки, заинтересован от цената на акциите на компанията. Но е загуба за всички останали."

Предстоящи събития в страната за 11 април

http://www.cross.bg/chasa-sofiyaot-provede-1572250.html

/КРОСС/СофияОт 09.30 часа, пред вход А6 на Националния дворец на културата, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Нидерландия в България Беа тен Тъшър ще открият цветна мозайка, изобразяваща логото на Българското председателство на Европейския съюз. СофияОт 10.00 часа в сградата на Министерски съвет ще се проведе редовното правителствено заседание. СофияОт 10.30 часа министърът на околната среда и водите Нено Димов ще открие в НДК вторият ден от Неформалния съвет по околна среда и води. СофияОт 11.00 часа Министерство на правосъдието ще проведе пресконференция по проект „Реализиране на Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус"в зала 2 в Националния дом на науката и техниката, ул. „Г. С. Раковски" №108, ет. 2. СофияОт 11.30 часа, в зала 6 на НДК, Министър Лиляна Павлова ще представи постигнатото през първата половина на Българско председателство на Съвета на ЕС. СофияОт 13.00 часа в Интер Експо Център министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките". СофияОт 13

"Реал" и "Байерн" излизат да довършат започнатото срещу "Ювентус" и "Севиля"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/11/3160768_real_i_baiern_izlizat_da_dovurshat_zapochnatoto/?ref=rss


Кралят на футболна Европа "Реал" (Мадрид) и петкратният шампион на Стария континент "Байерн" (Мюнхен) се протегнаха широко към полуфиналите на Шампионската лига след първите мачове срещу "Ювентус" и "Севиля". Днес шампионите на Испания и Германия излизат у дома, за да довършат това, което започнаха преди седмица.<br /><br />В повторения на финала от миналата година "Реал" постигна перфектна победа с 3:0 при гостуването на...

Най-важното от Варна във вчерашния 10 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372262

Новият собственик на "Полимери" разкри какъв завод смята да строи Новият собственик на „Полимери“, който придоби фалиралото предприятие през лятото на миналата година, представи инвестиционното си намерение за терена пред Регионалната инспекция по околната среда и водите, научи Moreto.

Прясно ремонтираното шосе Враца - Криводол пак пропадна

https://frognews.bg/novini/priasno-remontiranoto-shose-vratsa-krivodol-pak-propadna.html

Половин година след цялостната рехабилитация на второкласното шосе Враца-Криводол, част от него пропадна заради активизирало се свлачище. За пореден път милиони левове бяха хвърлени на вятъра, тъй като очевидно не е направено предварително проучване на терена, който е свлачищен. Дали ще бъдат наказани безхаберниците, е въпрос, който си задават данъкоплатците?

ГЕРБ опитва да легализира незаконните строежи

https://www.actualno.com/society/gerb-opitva-da-legalizira-nezakonnite-stroeji-news_668939.html

Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати от ГЕРБ предлагат собствениците на подобни постройки да ги узаконят, като главното условие е да платят 30% от строителната стойност на обекта. Това става ясно от поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени в парламента непосредствено преди великденските празници. Предвидената сложна процедура обаче предварително поставя под съмнение ефекта от новата законотворческа инициатива. С промените с

Показаха книга със секс сцени на османски шейх (ВИДЕО)

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/pokazaha-kniga-sys-seks-sceni-na-osmanski-shejh-video-6081152

Творба е дело на няколко художника, а текстът в нея се отнася за град Шумна, днес Шумен, в България

Постимперският махмурлук на Русия

http://clubz.bg/66516-postimperskiqt_mahmurluk_na_rusiq

Всяка разпаднала се империя предизвиква силен и мъчителен постимперски синдром в обществото - метрополия. Особено силен е този синдром в континенталните империи, притежавали интегрална териториална протяжност (за разлика от морските - колониалните империи, в които метрополията и колониите са много по-отчетливо разграничими както териториално, така и като култура и идентичност). Разпадът на Руската империя (в нейния модус на Съветски съюз) поражда още по-дълбок и драматичен постимперски синдром. Всяка империя е претенция за универсум, поради което експанзията върху други страни и народи е основна характеристика на нейното битие и международно поведение. Тази характеристика на империята в случая с Русия е доведена до абсолют. Не съществува друга цел на имперското битие на Русия, която да е изобщо сравнима с приоритета за териториална експанзия.

Русия трябва да владее колкото се може по-голяма част от Европа, "за да избегне пряка опасност от външна агресия" (Джордж Фридман) през северноевропейската равнина. Русия трябва да владее проливите и Балканите, за да има излаз на "топли морета", в които навигацията не се прекратява през зимата, а по-нататъшната експанзия може да продължава без прекъсване през всички сезони. Русия трябва да владее Кавказ, за да контролира основния път между Изтока и Запада, преминаващ през Каспийско море, Южен Кавказ, Черно море и Балканите. Антарктика? Изконно руска! Аляска? Престъпно продадена! Трудно ще се сетите за географска локация, която да няма нещо общо с "изконно" руските имперски интереси. Затова днес Русия преживява своя постимперски синдром по-трудно, по-гневно и по-опасно за всички, отколкото дори Ваймарска Германия, пост-Хабсбургска Австрия, да не говорим за колониална Франция или Британия.

На мястото на руската империя днес възникват и през многобройни премеждия се утвърждават новите постсъветски нации. Агресивността на Москва само укрепва тяхната идентичност и държавно спонсориран национализъм. Този процес не може да бъде спрян - той се развива като част от неумолимото настъпление на модерността. В определен момент връх над постимперския махмурлук ще вземе и един по-рационален руски национализъм. Същевременно в нашата епоха се реализира и кризата на модерността, която освен ценностни, философски и общностни - постмодерни измерения, се разгръща и като консервативна реакция на това, което е оцеляло от традиционализма срещу отслабената харизма на модерния свят.

Възраждането на имперската идеологическа легитимност няма общо с реалните шансове за възраждане на имперското битие. И Путин, и Ердоган рано или късно ще разберат това с голяма доза горчивина. Възраждането на имперската носталгия и на традиционализма обаче дават мощен тласък на имперските политически мечтания. Дугин и неоевразийството, "Архипелагът Русия" и Цимбурски, нечестивият синтез на болшевизъм и квази-православие... списъкът на квази-идеологиите на възраждащия се руски империализъм може да бъде продължен. В тази вакханалия на имперската носталгия трудно може да си пробие път аргумент, свързан с реална и прагматична цел за развитието на Русия като мощна, богата, удовлетворена от своята 1/7 част от световната суша държава и общество. Публичното пространство е възпалено от гняв и непоносимост към "хегемона" Америка, към "смешния" военнополитически слабак ЕС, който се опитва да експанзира икономически, към "предателите" - доскорощни "крепостни" нации на Москва от Източна и Южна Европа.

Накъде отива всичко това? Ще преживеем ли втория акт на постимперската руска драма в същите измерения, в които преживяхме втория акт на предаденото германско величие - Хитлер дойде на власт върху гневното изригване на "предадената" в Първата световна война Германия? Или все пак имаме шанс за поумняване в Москва и ориентация към мирна културна и икономическа експанзия в постсъветското пространство? Вместо да ходят с танкове в Грузия и Донбас, великоруските империалисти биха могли да си спомнят, че руският език е "лингва франка" за всички тези народи, които днес Москва се опитва отново да завладее с кръв и унижение. Руските богатства могат да бъдат в основата както на успешната модернизация на Русия, така и на сътрудничеството й с този ареал на бившия Съветски съюз и бивша Източна Европа, където икономическата изгода би била много по-добър атестат на Големия брат, отколкото агресията му, наглостта му и пренебрежението му към всички, които не са толкова велики колкото него. За съжаление, двата варианта не се изключват един друг. Може би ще трябва да преминем през изпитанието на тази вторична постимперска мания за величие на Третия Рим, преди арогантните имперски мечтатели в Кремъл да си седнат на задника и да разберат, че единствено изгоден им е вторият вариант. Ако той все още е наличен като възможност.

Текстът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.

 

 

Скриха Юлия Скрипал във военна база

http://dnes.dir.bg/news/voenna-baza-london-skripal-ulia-skripal-27036533

След като вчера бе съобщено, че Юлия Скрипал е изписана от болницата и е на „сигурно място“, днес медиите на Острова излязоха с информация за вероятното място.

Маргаритов, КЗП: Имаме около 20-30 сигнала по време на празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810068

Маргаритов, КЗП: Имаме около 20-30 сигнала по време на празницитеИмаме около 20-30 сигнала на дежурните телефони по време на празниците. Имаше и някои по-нестандартни обаждания, например от възмутена жена, че охраната на голям магазин опитали да проверят чантата й. Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) в сутрешния блок на БНТ.

Скриха Юлия Скрипал във военна база

http://dnes.dir.bg/news/voenna-baza-london-ulia-skripal-27036533

След като вчера бе съобщено, че Юлия Скрипал е изписана от болницата и е на „сигурно място“, днес медиите на Острова излязоха с информация за вероятното място.

Пътнически автобус катастрофира на пътя Русе – Разград

http://dnes.dir.bg/news/avtobus-patnicheski-katastrofira-ruse--razgrad-27036532

Пътнически автобус катастрофира на пътя Русе – Разград, предаде bTV. За щастие десетината пътници в автобуса са се разминали само с уплаха.

Благоевградчанин изригна: В КАТ Благоевград ни смятат за глупаци!

http://regiona.bg/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be/

Благоевградчанинът  Венцислав Стефанов  реши да регистрира  новата си кола  и остана учуден от  високите цени на таксите в  КАТ.Според твърденията му най-скъпият банков трансфер е в КАТ-Благоевград.

Според закона за регистрация на МПС в България всеки заявил, че иска да получи регистрационни табели на вид превозно средство е длъжен да заплати сумата от 32,74 лева. В цената се включва 9 лв. – свидетелство за регистрация чл. 26, т.1, 2 лв. – чл. 26, т. 4 /заявление за регистрация/,  4 лв. – чл. 27, т. 2 /монтаж на рег. табела/ , 6 лв. – чл. 25, ал. 1 /техн. изправност/, 11,74 лв. – регистрационни номера.

Само че ако искате да платите с карта на пост терминал сумата е точно толкова, но ако е на каса в кеш сумата скача на 49.74 лева. Разлика скача на 17 лева.

„Банковите трансфери в  страната  вървят  от 1 до 3 лева, но 17 лева е направо ненормална цена. Разбираме, че искат да стимулират плащането с карти, било то дебитни или кредитни, но това е прекалено. Питах какво се случва защо е тази сума в разбивката на отделните услуги се слага банков трансфер и сумата става толкова. Било законово, май този закон е направен от неграмотници. Той е срещу хората в ущърб с обществото ни. От тези криворазбрани разбивки живеем от и на кредит. За мен отговора е смятат ни за глупаци, но СТИГА не трябва да търпим, искаме си държавата, искаме си спокойствието!“,изригна благоевградчанинът.

„Това се случва  на гише в КАТ Благоевград, най- скъпият банков трансфер е не повече от 5лв. Тук разликата е 17лв. Няма такава държава“!,добави още Венцислав.

 

Материалът Благоевградчанин изригна: В КАТ Благоевград ни смятат за глупаци! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Зукърбърг даде урок по достойно поведение на политици и бизнесмени

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/zukarbarg-dade-urok-dostoino-povedenie-polititsi-biznesmeni.html

Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам”, заяви създателят на световната социална мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването пред американския Сенат.

Зукърбърг даде урок по достойно поведение на политици и бизнесмени

https://frognews.bg/novini/zukarbarg-dade-urok-dostoino-povedenie-polititsi-biznesmeni.html

Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам”, заяви създателят на световната социална мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването пред американския Сенат.

Аз вярвам в късмета: как иначе...

http://www.cross.bg/inache-vyarvam-kusmeta-1572249.html

/КРОСС/ "Аз вярвам в късмета: как иначе бихте могли да обясните успеха на тези, които не харесвате?" - Жан Кокто

Земята е застрашена от около 17 000 астероида

http://clubz.bg/66515-zemqta_e_zastrashena_ot_okolo_17_000_asteroida

ТЕХНОЛОГИИ астероид зечяcr

Специалисти от НАСА смятат, че съществуват не по-малко от 17 000 астероида, които могат да се блъснат в Земята, съобщи "Лайф".

Понастоящем учените са се заели с търсене и определяне на орбитите им, но засега е изпълнена само една трета от поставената цел. Заключенията са въз основа на изследване на над 8000 астероида, съобщава БТА.

Досега са открити над 8000 близки до Земята обекта с ширина не по-малко от 140 метра. При сблъсък с нашата планета астероид с подобни размери може да унищожи цяла държава. Въпросните 8000 обекта са описани и орбитите им са изучени. Това позволява на астрономите да ги изключат от опасните за Земята обекти. Остават обаче над 17 000 неизследвани и потенциално опасни за земляните астероида.

Те принадлежат към категорията близки до Земята обекти. Това означава, че се доближават към орбитата на нашата планета на разстояние по-малко от 50 милиона километра. 

През 90-те години на миналия век НАСА положи усилия за търсене и класифициране на най-опасните астероиди с диаметър над 1 км. При сблъсък със Земята подобен астероид може да предизвика глобална катастрофа. През 2010 г. всички тези космически тела бяха идентифицирани и описани. 

Бабиш ще търси подкрепата на комунисти и крайнодесни, за да направи правителство

https://www.actualno.com/europe/babish-shte-tyrsi-podkrepata-na-komunisti-i-krajnodesni-za-da-napravi-pravitelstvo-news_668956.html

Чешкият премиер Андрей Бабиш обяви, че президентът на страната Милош Земан е поискал той да преговаря с комунистите и крайнодесните за съставяне на правителство. Бабиш се бори за одобрението на нов кабинет, след като вече чешкият парламент отхвърли един вариант, предложен от милиардера. "Президентът препоръча да бъдат продължени преговорите с комунистите и СДП", заяви Бабиш пред журналисти като добави, че ръководството на неговата партия ще се събере в четвъртък (12 април), за да диск

Макрон: До лятото в Париж ще организираме хуманитарна среща за Йемен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810057

Макрон: До лятото в Париж ще организираме хуманитарна среща за ЙеменФренският президент Еманюел Макрон заяви, че до лятото в Париж ще бъде организирана хуманитарна конференция за Йемен, предаде Франс прес. "Ще организираме до лятото хуманитарна конференция за Йемен в Париж, за да хвърлим светлина върху свършеното до момента и да предприемем нови хуманитарни инициативи",

Пътна обстановка в страната - 11 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372261

Състояние на автомагистралите: АМ „Хемус“: няма ограничения. АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: до 30.04.2018 г. е ограничено движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр.

Какво стана, когато Буш и Обама изпратиха войници по границата с Мексико

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3160533_kakvo_stana_kogato_bush_i_obama_izpratiha_voinici_po/?ref=rss


Откакто обяви кандидатурата си за президент на САЩ, Доналд Тръмп изговори такива неща за имигрантите и за границата с Мексико, каквито никой друг американски президент не е казвал. Сега обаче той прибягва пряко към инструментариум, използван от неговите предшественици, изпращайки на границата войници от Националната гвардия.<br /><br />Когато бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама разположиха гвардията по границата с Мексико, те притискаха Конгреса да приеме коренна...

Зукърбърг пред Сената: Фейсбук може да придобие платена версия без реклами

https://offnews.bg//sviat/zukarbarg-pred-senata-fejsbuk-mozhe-da-pridobie-platena-versia-bez-re-678446.html

Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам, заяви създателят на световната социална мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването пред американския Сенат.

Той се изправи пред сенаторите, за да обясни как компанията ще реагира на скандала с изтичането на данни към „Кеймбридж аналитика”.

„Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотребата. Не сме предприели достатъчно мерки и това беше голяма грешка”, коментира Зукърбърг, цитиран от бТВ. В началото на изслушването, той прочете своето изявление, което е дълго седем страници пред американския Сенат. В него Зукърбърг посочва, че компанията е била уведомена за злоупотребата с лични данни още през 2015 г., когато забранява и изтрива приложението, което краде информацията.

„Миналият месец разбрахме от „Гардиън”, „Ню Йорк Таймс” и „Канал 4”, че „Кеймбридж Аналитика” може и да не са изтрили личните данни, с които разполагат, както ни бяха уведомили. От там ни увериха, че са ги изтрили и се съгласиха да направим одит на фирмата с екип, нает от нас”, посочва Зукърбърг.

Относно обвиненията за руска намеса в американските избори, отново през социалната мрежа, Зукърбърг коментира, че компанията е реагирала „прекалено бавно” на руската намеса.

Според данните на компанията по време на изборите е възможно около 126 млн. души да са били „изложени” на подвеждаща и манипулативна информация, разпространена във „Фейсбук” от Агенцията за интернет изследвания. Това е компания, която е свързвана с руска пропаганда и разпространение на фалшиви новини. 

„Мой приоритет винаги е било да свързвам хората и да изградя едно общество. Създадох „Фейсбук” когато бях в колежа. Извървях дълъг път от тогава. Сега служим на повече от 2 млрд. души по цял свят, всеки ден. Дълбоко вярвам в това, което правим. Съзнавам, че това, за което говорим днес, не е предизвикателство само за „Фейсбук”, а за цялото ни общество”, коментира още Зукърбърг. 

Той призна, че автоматичното премахване на омразна реч не е достатъчно ефективно.

Сенаторите дадоха ясно да се разбере, че може да се стигне и до регулация на „Фейсбук” – нещо, което създателят на социалната мрежа прие с неохота и коментара, че трябва да е „правилната регулация”. Марк Зукърбърг допълни, че „не усеща” неговата компания да е в монополно положение на пазара.

Той намекна, че „Фейсбук” може да придобие и платена версия без реклами.

Зукърбърг пред Сената: Грешката с личните данни във Фейсбук е моя, извинявам се

https://offnews.bg//sviat/zukarbarg-pred-senata-greshkata-s-lichnite-danni-vav-fejsbuk-e-moia-678446.html

Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам, заяви създателят на световната социална мрежа Марк Зукърбърг по време на изслушването пред американския Сенат.

Той се изправи пред сенаторите, за да обясни как компанията ще реагира на скандала с изтичането на данни към „Кеймбридж аналитика”.

„Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотребата. Не сме предприели достатъчно мерки и това беше голяма грешка”, коментира Зукърбърг, цитиран от бТВ. В началото на изслушването, той прочете своето изявление, което е дълго седем страници пред американския Сенат. В него Зукърбърг посочва, че компанията е била уведомена за злоупотребата с лични данни още през 2015 г., когато забранява и изтрива приложението, което краде информацията.

„Миналият месец разбрахме от „Гардиън”, „Ню Йорк Таймс” и „Канал 4”, че „Кеймбридж Аналитика” може и да не са изтрили личните данни, с които разполагат, както ни бяха уведомили. От там ни увериха, че са ги изтрили и се съгласиха да направим одит на фирмата с екип, нает от нас”, посочва Зукърбърг.

Относно обвиненията за руска намеса в американските избори, отново през социалната мрежа, Зукърбърг коментира, че компанията е реагирала „прекалено бавно” на руската намеса.

Според данните на компанията по време на изборите е възможно около 126 млн. души да са били „изложени” на подвеждаща и манипулативна информация, разпространена във „Фейсбук” от Агенцията за интернет изследвания. Това е компания, която е свързвана с руска пропаганда и разпространение на фалшиви новини. 

„Мой приоритет винаги е било да свързвам хората и да изградя едно общество. Създадох „Фейсбук” когато бях в колежа. Извървях дълъг път от тогава. Сега служим на повече от 2 млрд. души по цял свят, всеки ден. Дълбоко вярвам в това, което правим. Съзнавам, че това, за което говорим днес, не е предизвикателство само за „Фейсбук”, а за цялото ни общество”, коментира още Зукърбърг.

Автобус катастрофира на пътя Русе - Разград

https://frognews.bg/kriminalno/avtobus-katastrofira-patia-ruse-razgrad.html

Пътнически автобус катастрофира снощи на пътя Русе – Разград, предаде БТВ. За щастие десетината пътници в автобуса са се разминали само с уплаха. До инцидента се стигнало след като товарен автомобил предприема забранен обратен завой.

Слънчево с температури до 28 градуса днес, на отделни места ще превали и прегърми

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6810049

Слънчево с температури до 28 градуса днес, на отделни места ще превали и прегърмиДнес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Източна България. В следобедните часове над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток.

Министрите обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване

https://www.actualno.com/politics/ministrite-obsyjdat-promeni-v-kodeksa-za-socialno-osigurjavane-news_668936.html

Правителството ще обсъди на редовното си заседание в сряда проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Министрите ще разгледат и проект на промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. В дневния ред на заседанието е и приемането на Национална програма за закрила на детето за 2018 г. Министрите ще одобрят и допълнителни разходи по бюджетите на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната за тази го

11 април в историята

http://www.cross.bg/po-kusno-obyavyava-armiya-1572247.html

/КРОСС/ 1079 г. - Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. - Монголците, предвождани от Бату хан и Субетей, разбиват унгарската армия на крал Бела IV в битката за Мохач.1713 г. - Подписан е Ултрехтският мир, с което завършва Войната за испанското наследство.1805 г. - В Санкт Петербург, Русия и Великобритания подписват конвенция за създаването на общоевропейска коалиция срещу Наполеон, към която по-късно се присъединява и Австрия.1814 г. - По силата на договора от Фонтенбло Наполеон абдикира и е прогонен на остров Елба. На трона се възкачва Луи XVIII.1822 г. - Хиоското клане в Гърция.1857 г. - Руският цар Александър II одобрява Герба на Русия - Двуглав орел.1866 г. - В Браила е представена пиесата на Добри Войников „Райна княгиня".1868 г. - Премахване шогуната в Япония.1879 г. - Руският императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков слага начало на организираните пощенски съобщения в страната.1888 г. - В Амстердам официално е открита концертната зала Концертгебау, една от най-добрите в света.1894 г. - Великобритания обявява протекторат над Уганда.1899 г. - Испания прехвърля Пуерто Рико на САЩ.1909 г. - Основан е град, който една година по-късно е наречен Тел Авив.1919 г. - Влиза в сила уставът на Международната организация на труда.1927 г. - Приета е Конституцията на Беларус.1935 г. - Започва конференцията на Антантата в Стреза (Италия)

От какво се нуждаят бежанците, за да се върнат в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3160544_ot_kakvo_se_nujdaiat_bejancite_za_da_se_vurnat_v_siriia/?ref=rss


Сирийците, напуснали своите жилища, естествено са бягали от войната - от смъртта и разрушенията, които носи тя. Да си представим, че войната е свършила. Ще поискат ли те да се върнат по домовете си? Какво им е необходимо, за да стане връщането в родината техен свободен избор?<br /><br />Над пет милиона сирийци са напуснали страната от март 2011 г., когато там избухна гражданската война. С цел да научи от какво имат нужда, за да се върнат в Сирия след приключването на бойните...

Препоръчаха на Тръмп да удари Сирия

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/preporychaha-na-trymp-da-udari-siriia-6081162

Русия призова Съединените щати да не предприемат военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, Тръмп е обсъдил няколко варианта

Без резултат на СС на ООН за Сирия

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/bez-rezultat-na-ss-na-oon-za-siriia-6081162

Русия призова Съединените щати да не предприемат военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия

След СС на ООН - решение за Сирия няма

https://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/sled-ss-na-oon-reshenie-za-siriia-niama-6081162

Русия призова Съединените щати да не предприемат военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия

Топло и слънчево време, в планините - дъжд

https://frognews.bg/novini/toplo-slanchevo-vreme-planinite-dajd.html

Ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, по-значителни - над Източна България, съобщават от НИМХ-БАН.

Св. свещеномъченик Антипа

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-antipa-news_668942.html

Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота на Църквата. Най-напред те били преследвани, мъчени и убивани от неповярвалите юдеи, след това от езическите тълпи, а от втората половина на първи век римската власт предприела организирано и всеобщо гонение. Много мъченици станали жертва на юдейския фанатизъм и на езическата жестокост. Един от тях е свещеномъченик Антипа, епископ на Пергамската църква. За него споменава св. евангелист Йоан Богослов в своята книга Откровени

Тръмп: С Китай ще постигнем голям напредък заедно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810047

Тръмп: С Китай ще постигнем голям напредък заедноПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп днес благодари на китайския си колега Си Цзинпин за "любезните му думи" след изявление, в което китайският лидер изглежда изрази готовност да успокои тревогите на американския милиардер за търговията, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Много съм благодарен на китайския президент Си за любезните му думи за митата

Небето над Сирия опустя

http://dnes.dir.bg/news/samoleti-USA-siria-27036482

В небето над Сирия бяха прекратени всякакви полети на самолети тази нощ.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372260

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 11 април - сряда, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия. - от 08:30 ч.

Движението в центъра на София се променя заради мача между ЦСКА и "Левски"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/11/3160674_dvijenieto_v_centura_na_sofiia_se_promenia_zaradi/?ref=rss


Организацията на движението в центъра на София ще претърпи обичайни промени заради провеждането на футболната среща между ЦСКА и "Левски".<br /><br />До приключването на мача се забранява престоят и паркирането по алеите около Националния стадион "Васил Левски". Забраната важи също от 12.00 до 20.00 часа днес на моста пред стадиона и на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Любен Каравелов" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".<br...

Гери, която САЩ искаха да екстрадираме: Оказваш се виновен до доказване на противното

https://offnews.bg//interviu/geri-koiato-sasht-iskaha-da-ekstradirame-okazvash-se-vinoven-do-doka-678435.html

Близки и приятели на Желяз Андреев организират протест срещу искането на САЩ той да бъде екстрадиран и съден там за нарушаване на ембаргото, наложено на Сирия от Вашингтон. Това обаче не е първият подобен случай, който предизвиква обществен отзвук. През 2013 година такива демонстрации имаше и в защита на Гергана Червенкова - майка на 2 деца, която прекара 2 месеца в ареста заради искане на Щатите за екстрадирането й. Тогава Червенкова беше задържана с обвинение, че е участвала в незаконна продажба на лекарства и разпространение на наркотици. В крайна сметка тя излезе от българския арест, а от САЩ временно оттеглиха искането си.

От OFFNews се свързахме с Гергана и съпруга й Димо, който тогава беше неотлъчно до нея и даваше гласност на случая й. Ето какво казаха те за приликите между станалото с нея и с Желяз и има ли още опасност да бъде екстрадирана Гери.

От това, което знаете за случая на Желяз Андреев, смятате ли, че той прилича на вашия случай?

Гергана (Г): Да, аз съм във връзка с приятелката му и от информацията, която знаем, наистина двата случая си приличат. И двамата сме служители, а не управители на фирмите, които са замесени с престъпленията в САЩ. Това е безумието в цялата работа. Не мога да разбера как е възможно хората, които са отговорни за дейността на фирмата, дори да не бъдат подведени под отговорност. Аз не мога да кажа неговата фирма правила ли е нещо нередно или не. Не мога на 100% да кажа и за тази, в която аз работех, защото аз никога не съм виждала цялостната дейност и картинка. Управителят и собственикът - те знаят какво реално се върши. Човекът, който трябва да отговаря за действията, е този, който знае за какво става въпрос. А не хората и служителите, които имат една малка частица от големия пъзел. Ето това е страшното.

Неговите обвинения са свързани с нарушаване на ембарго и с работата във фирма, която е търгувала със стоки с двойна употреба. Така поне пише в обвинението.

Димо (Д): Важно е да споменем, че става дума за авиочасти. Ти, освен ако не си авиомеханик, знаеш ли дали дадена част  може да се монтира в пътнически или в боен самолет?

Г: Излиза, че ти ако работиш за чужденстранна фирма, си застрашен всеки един момент дабъдеш обвинен за какво ли не. Няма как ние да сме юристи, да знаем всички закони. Да, когато човек прави фирма, той трябва да знае, но служителите вътре не са длъжни да знаят законодателството на всички държави.

Откога знаете за случая с Желяз? Казахте, че сте във връзка с приятелката му.

Г: Преди около година тя се свърза с нас с молба за помощ и съвет - какво сме направили ние. Разказа ни за ситуацията, в която са изпаднали те, че са си намерили обвинителен акт в интернет, както си намерихме и ние. Разказа, че около година- две, след като е напуснал работа, той се е оказал с обвинения за престъпления, за които той няма представа. Естествено ние споделихме целия наш лош опит. Казахме й какви бяха нашите първи постъпки - че трябва да има медийност, че хората трябва да знаят.

Значи смятате, че Желяз не трябва да бъде екстрадиран, ако няма доказателства срещу него?

Г: Трябва да има солидни доказателства, преди да бъде изпратен там.

Д: Какво да прави момчето там, ако няма доказателства? Знаете ли, попаднах на една статистика за правораздаването в САЩ - над 70% от присъдите са споразумения с обвинения. Защо? Защото винаги ти повдигат обвинения за безумни срокове - 68 години за Гери, 25 години за Желяз. Делата траят минимум 4 години. През това време, ако си екстрадиран, ти ще стоиш в затвор. Идва при тебе следователят и ти казва: "Виж какво - знам, че сме се объркали, обаче ако искаш да си докажеш правотата - постой тука 4-5 години". И не знаеш дали ще я докажеш. Защото там е един театър - който е по-добър актьор, печели. Там действа правото на прецедента. Ако те оправдаят добре - извиняват ти се и ти предлагат зелена карта. Няма обезщетение за това, че си бил 4 години в затвор, ако те оправдаят. Затова често им предлагат споразумения - да се признаят за виновни, да получат по-лека присъда и да се прибират вкъщи. Но това е да се признаеш за престъпник.

Ние платихме 10 хил. долара за досъдебното производство, за няколко съвета. Без да се е явявала на съд. Ако се беше стигнало до производство, хонорарът беше 500 хил. Кой българин може да си го позволи това, за да докаже, че е невинен? Ние нямаше да можем да си го позволим. Дори да бяхме продали всичко, пак нямаше да ги съберем.

През 2013 година вие настоявахте за промяна на споразумението за екстрадиция. Това обаче не стана.

Г: Да, за съжаление е така и аз продължавам да настоявам за промяна. Договорът се простира в няколко странички, което е абсурдно, когато става дума за живота на един човек. Тук се гледа екстрадиционното производство, а не дали си виновен или невинен. Този договор е незащитаващ правата на българските граждани. Когато Америка каже, че иска някой български гражданин, ние трябва да го дадем. Толкова сме малко, а се даваме толкова лесно. Никой не ни защитава.

Ние се озоваваме в една позиция, в която не си невинен до доказване на противното, а си виновен до доказване на противното. Ние попадаме в ситуация, в която трябва да доказваме своята невиннност. Оказвам се в една неравностойна битка, защото ресурсът на държавата е в пъти по-голям от твоя собствен. И в един момент, ако сме в ситуацията да докажем, че сме невинни, а ни вкарат в ареста или ни екстрадират, тази възможност почти изчезва. Няма как да се защитиш.

Д: САЩ казва "дай", а ние отговаряме "ето". Според мен по-голямият проблем е, че този договор не е писан със съзнанието за тези случаи, в които се озоваваме ние. Той е писан с мисълта за криминални престъпници, за измамници, за убийци, за наркодилъри. В България има огомна разлика между търговско право и между наказателно право, докато в САЩ явно не е така и границата е малка. И започват да ни искат нас, както искат и едни убийци.

Вашият случай приключи с това, че САЩ временно оттегли искането си. Значи утре могат отново да ви поискат?

Г: Категорично да. Във всеки едни момент, в който решат, че имат някакво тяхно основание, могат да подадат нова молба. И те когато оттеглиха искането, казаха, че си запазват правото да я възстановят когато искат.

Д: Не основание, а желание даже. Основание не им трябва, една клетвена декларация им е достатъчна. По смисъла на американското законодателство клетвената декларация е едно от най-силните доказателства за тях, което у нас няма тази стойност. Аз бях готов да се закълна за това, че аз съм извършил всичките престъпления, за които нея я дърпаха, за да замина вместо нея и да може тя да остане да гледа децата. Но това не е възможно - да поемеш чужда вина. Там няма значение дали има престъпление или няма, просто законите и правомощията на съответните служби са толкова безгранични, че те с една клетвена декларация могат да докарат всеки.

Все пак прекарахте повече от два месеца в ареста. Как се справихте с това след излизането на свобода?

Г: Никога няма да се справя с този стрес и с това, което изживяхме. Той ще си е в мен цял живот. Това, което е най-страшното, е попадаш в една ситуация да нямаш мисленето, че си престъпник. Когато те поставят между хора, които са с такова мислене, за теб е много по-трудно да се справиш и психически, и физически. Ти не се чувстваш добре, това не е твоята среда. Освен това - никога няма да преживея ужаса, че аз до последно не знаех дали ще си видя повече децата. За мен и моето семейство това е най-ценното, а те искаха да ми го отнемат. Можеше да не видя бъдещето, да не видя децата ми как растат. Аз пропуснах рождения ден на сина ми и до ден днешен съжалявам. За мен това са най- важните неща.

Д: Тези два месеца бяха много тежки. Баби и дядовци помагаха много с децата. Аз се занимавах с тях, когато мога. Ходех на работа. А през останалото време се занимавах...

Г: С мен.

Д: С контакти с медии, правехме подписки, протести. И ходех на работа, защото все пак трябваше да изкарваме пари. Правех всичко, което ми дойде на ум. И в крайна сметка бяха угаснали всички светлинки. Нали знаете - преди да се зазори е най-тъмно. Вече бяхме изгубили всякаква надежда. Седеше два месеца там и се очакваше да бъде екстрадирана.

Г: Ако не беше постъпил отказът на САЩ от екстрадицията, те трябваше да ме екстрадират. Съдът даже няма опцията да откаже, той е длъжен да те изпрати. То това е проблемът. Договорът за екстрадиция трябва да бъде променен, така че да може съдът да прецени дали да те екстрадират или не. Ако ти не си политически преследван, ако не си репресиран, ако си в тази житейска ситуация, с която ти си обвинен в нещо било то реално или нереално - съдът няма право да откаже, дори да смята, че си невинен.

Питали ли сте се каква е причината САЩ да се откажат от екстрадирането през 2013 г.?

Г: Това, което на нас ни помогна, е тази обществена подкрепа, чрез която достигнахме и до тях. Безумието при мен беше, че бях обвинена като собственик. Аз на момента им предоставих доказателства и от институции-  ако си или си бил собственик на фирма, то най-малкото го пише в Търговския регистър или в тези регистри на други държави. Прокурорът в Америка отказваше да ги приеме. Той каза: "Не, тя когато дойде тук - тогава". Не искаше да ги види, да признае, че е сбъркал. Не казвам, че е умишлено, може и грешка да е. И според мен точно с това, че моят случай стигна до толкова много хора, които застанаха зад мен, те също успяха да разберат, че има грешка. И може би си я поправиха с изтеглянето на иска. Казаха само "постъпили са нови данни по случая".

Д: Фактът е, че и в България някой не си е свършил работата. Защото тези искания обикновенно идват в един момент, но преди това вървят разследвания. В нашия случай имаше сигнал за неправомерни действия от страна на Гергана във връзка с фирмата, в която е работела. Видно е, че тя не носи отговорност за дейността на фирмата. Откъде накъде ще я пращат, за да я съдят за действията на фирмата?

Г: Защо нашите служби не посочиха, че съм само служител? Това е трудов договор, има я тази информация навяскъде.

Смятате ли да съдите България заради това, което ви се случи?

Г: Да, смятам да си търся правата. Задържаха ме преди да бъде издадена молба за екстрадиция, само с една нота. Стоях в ареста по-дълго от определеното по закон, защото такива дела трябва да се гледат за 12 дни, а аз прекарах 2 месеца в ареста. Не го правя за себе си, а за всички други хора, които мога да попаднат в моята ситуация.

Ужас! Албанци помляха от бой таксиметров шофьор в центъра на Благоевград

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%b0%d0%bb%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%be%d0%b9-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d1%82%d1%80/

Около 19:20 часа вчера. на тел.112 е получен сигнал за това, че на таксиметрова пиаца в района на ул.“Крали Марко“ в гр.Благоевград е възникнала физическа саморазправа между четирима мъже. От пристигналите на място полицейски служители на 01 РУ-Благоевград е  установено, че М.К./20г./, Е.Ш./19г./ и Ч.Н./18г./ и тримата от Р.Албания са нанесли побой на 36-годишен мъж от гр.Благоевград, извършващ таксиметрови услуги, които същите са ползвали.

В резултат на инцидента с леки наранявания е пострадал 36-годишният мъж. М.К., Е.Ш. и Ч.Н. са задържани със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава. Сн. илюстративна

 

Материалът Ужас! Албанци помляха от бой таксиметров шофьор в центъра на Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Светла сряда. Св. свщмчк Антипа, еп. ПергамскиЖитие

http://www.cross.bg/antipa-vsichki-sveti-1572248.html

/КРОСС/ Житие на свещеномъченик Антипа, епископ Пергамски Гонението срещу християните започнало още през първите години от живота на Църквата. Най-напред те били преследвани, мъчени и убивани от неповярвалите юдеи, след това от езическите тълпи, а от втората половина на първи век римската власт предприела организирано и всеобщо гонение. Много мъченици станали жертва на юдейския фанатизъм и на езическата жестокост. Един от тях е свещеномъченик Антипа, епископ на Пергамската църква. За него споменава св. евангелист Йоан Богослов в своята книга Откровение. През време на римския император Домициан апостолът бил заточен на остров Патмос. Там в тайнствено видение му се явил Син Божи и му открил достойнствата и недостатъците на седемте най-известни по онова време малоазийски църкви. Духовното състояние на Пергамската църква Той описал със следните думи: - "Зная делата ти, и где живееш, там, гдето е престолът на сатаната, и държиш името Ми, и не се отрече от вярата ми дори в дните, когато верният Ми свидетел Антипа биде умъртвен между вас, сред които живее сатаната" (Откр. 2:12-13). От тези думи узнаваме, че към края на първия век епископът на Пергамската църква е бил човек благочестив и непоколебим във вярата си. Апостолът не съобщава името му, но несъмнено е, че той е бил приемник на верния свидетел Антипа, който останал твърд в своите християнски убеждения и мъченически загинал за Христа Иисуса - "биде умъртвен между вас". Жителите на гр

Най-малко 21 убити при опит за масово бягство от затвор

http://dnes.dir.bg/news/ubiti-masovo-bjagstvo-27036481

Най-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство с експлозиви от затвор в Северна Бразилия след последвала престрелка с полицията.

Прогноза за времето - 11 април (сряда)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-11-april-srjada-news_668941.html

Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Източна България. В следобедните часове над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър. Топло, с максимални температури между 23° и 28°, по-хладно по Черноморието. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик в Националния институт по метеорол

Лиляна Павлова ще представи постигнатото през първата половина на председателството

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/11/3160109_liliana_pavlova_shte_predstavi_postignatoto_prez/?ref=rss


Министър Лиляна Павлова ще представи днес постигнатото през първата половина на българско председателство на Съвета на Европейския съюз.<br /><br />По кои досиета е постигнат най-голям напредък през първите три месеца? Колко чуждестранни и български<br />делегати и журналисти са участвали в събитията в София? Какво се очаква до края на юни? Отговори на тези въпроси ще даде министърът за българското председателство по време на среща с медиите в НДК, която ще започне в 11:30...

Боголюб Симов: Знам и вярвам, че в “24 часа” няма фалшиви новини

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6809513

Боголюб Симов: Знам и вярвам, че в “24 часа” няма фалшиви новиниКогато започнах работа в Софийската математическа гимназия, много ми хареса и си казах: Това е! Боголюб Симов е връстник на "24 часа" - роден е на 18 април 1991 г., когато излиза и първият брой на вестника. Боголюб вече е завършил специалност "Стенопис" в Националната художествена академия, учи магистратура и е заместник-директор по

Защо балканските лидери вечеряха "без бошняците" в Мостар

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3160595_zashto_balkanskite_lideri_vecheriaha_bez_boshniacite_v/?ref=rss


Отвъд официалните разговори в босненския град Мостар Бойко Борисов и други балкански лидери имаха възможност да си говорят и на вечерята, на която той присъства с премиери и президенти от няколко западнобалкански държави, преди да открие Международния икономически панаир в Мостар.<br /><br />Докато едни посрещнаха с предпазлив оптимизъм посещението на Борисов - като лидер на страната, поела председателството на Съвета на ЕС от началото на януари, - други изтъкнаха, че той няма как...

Кои улици са затворени заради дербито ЦСКА-София - “Левски”

http://clubz.bg/66514-koi_ulici_sa_zatvoreni_zaradi_derbito_cska_sofiq_%E2%80%9Clevski%E2%80%9D

Днес от 18:00 часа на стадион “Васил Левски” ЦСКА-София и “Левски” играят първи полуфинал в турнира за купата на България.

Заради мача Центърът за градска мобилност обявява следното:

“Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятето, както следва:

От 00:00 часа на 10.04.2018 г. до приключване на футболната среща на 11.04.2018 г. по алеите около Национален стадион „Васил Левски“.

От 12:00 до 20:00 часа на 11.04.2018 г.:

  • на моста пред Национален стадион „Васил Левски“;
  • на ул. "Ген. Гурко" между ул. "Любен Каравелов" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" - 50 /петдесет/ паркоместа;

От 17:00 часа на 11.04.2018 г. до приключване на футболната среща, само при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с излючение на автобусите на масовия градски транспорт по:

  • ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“;
  • бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ между пл. „Орлов мост“ и бул. „Черни връх“;
  • бул. „Драган Цанков“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Пейо К. Яворов“;

„Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудително преместване на паркирани в нарушение автомобили, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР, за времето и мястото посочени по-горе, съгласно чл.171, т.5 от Закона за движението по пътищата.

Междувременно СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата:

“Преди, по време и след провеждането на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. На изградени контролно-пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение полицаи ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболния мач. 

Планирани са стриктни действия за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена от интернет или взета от касите на стадиона.

Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи (огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри). 

Ангажимент по охраната на спортната среща имат  частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона по време на провеждане на срещата. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.

За да бъде избегнато струпване, приканваме зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона. Вратите за посетители ще бъдат отворени в 16 часа."

Филип Киркоров оплака смъртта на Тончо Русев в инстаграм

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810043

Филип Киркоров оплака смъртта на Тончо Русев в инстаграмЕдин от най-популярните руски певци Филип Киркоров, който е от българско-арменски произход и е роден във Варна, написа трогателен пост в инстаграм по повод смъртта на композитора Тончо Русев. "Печална вест току-що долетя за мен от България - отиде си великият композитор Тончо Русев, който почина на 86 години...

ГЕРБ ще узаконява незаконното строителство преди местните избори

http://clubz.bg/66513-gerb_shte_uzakonqva_nezakonnoto_stroitelstvo_predi_mestnite_izbori

Опит за узаконяване на незаконни строежи ще правят депутати ог ГЕРБ. Точно преди празниците избраници от управляващата партия са внесли два проекта за промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Единият от тях третира именно незаконни строежи.

Става дума за регулация, свързана с узаконяване на определени видове постройки, изградени без документи след 1 април 2001 г. Подобен механизъм е имало и преди - за легализиране на строежи без необходимите книжа, градени до 2001 г., но той е отпаднал след отмяна на Закона за териториално и селищно устройство. Сега едно от условията за узаконяване ще е и заплащане на 30% от строителната стойност на обекта. Тя пък ще се определя от кмета на общината, в която е обектът или от упълномощено от него лице. Методиката за определяне на строителната стойност пък трябва да бъде утвърдена от регионалния министър в срок от три месеца след влизането в сила на новите текстове в ЗУТ. Ако бъдат приети от Народното събрание, разбира се.

Според предложенията за промени в закона на узаконяване по искане на собственика или собствениците, при определени условия, ще подлежат строежи като жилищни и смесени сгради със средно застрояване; сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв.м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители. В списъка влизат още паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, както и случаите на реконструкция и основен ремонт на изброените строежи, както и вътрешни преустройства на сградите от първа до четвърта категория, с които не се засяга конструкцията им. Новите правила за узаконяване ще важат и за строежи от пета и шеста категория по смисъла на действащите текстове от чл. 137 на ЗУТ.

Незаконни обекти няма да се премахват, ако "са допустими по действащ подробен устройствен план, както и по подробен устройствен план, който би могъл да бъде одобрен за съответния имот, и съответстват на този закон, актовете по неговото прилагане и другите правила и нормативи по проектирането и строителството", пише още в проекта. Това обаче няма да важи за строежи или части от тях, появили се в защитени територии и вододайни зони, извършени без разрешение или в нарушение на други закони.

Процедурата, която предлагат депутатите от ГЕРБ, включва подаване на заявление от собственика до институцията, която е трябвало да издаде разрешение за строеж. Следва едномесечен срок за произнасяне по заявлението и дали то отговаря на изискванията. При отказ за узаконяване може да се стигне до премахване на въпросния строеж. При прием на заявлението ще трябва да се мине през още няколко процедури, в това число съгласуване на проект за узаконяване, съдържащ геодезическо и архитектурно заснемане на обекта, получаване на становище от инженер-конструктор за евентуални допълнителни укрепителни дейности. Строежът трябва да се приведе в съответствие със съгласувания проект и да му се състави технически паспорт. Последната стъпка е заплащането на глобата от 30% от строителната стойност. Парите от глоби ще постъпват в общинските бюджети.

Предвидено е и съдебно обжалване на актовете при несъгласие за всеки конкретен случай.

Поправките в ЗУТ идват година и половина преди редовните местни избори през 2019 г. Самите депутати от управляващата партия пишат в мотивите си към законопроекта, че поправките са нужни, за да се минимализират "негативите, които генерират кметовете на общини, тъй като процедурите по премахване на незаконни постройки водят след себе си както тежки административни проблеми, така и проблеми от социално естество". Припомнено е, че често пъти незаконни постройки са единствено жилище на техните собственици и разрушаването на подобни имоти е в противоречие с разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека. 

През април миналата година Европейският съд за правата на човека в Страсбург излезе с решение, в което настоява българското правителство да спре планираното от община Пловдив събаряне на къщи в пловдивската "Арман махала" до осигуряване на подходящи жилища за обитателите им. Акцията по заличаване на незаконни здания, особено в ромски махали, бе подета от различни общини и прегърната от коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". 

Специално за рушенето на ромски къщи в Асеноград миналата година вицепремиерът Валери Симеонов се похвали с видео с багери в профила си във фейсбук, придружено с думите: "Още 11 незаконни постройки са бутнати в циганската махала в Асеновград, включително монолитни тухлени къщи - изпълняваме обещанията си!"

 

Според вносителите на промените в ЗУТ от ГЕРБ - предвидената глоба при узаконяване на строеж е достатъчно висока, за да не стимулира незаконното строителство. 

Бащата на нападнатото от ротвайлер момченце: Кошмар е да видиш детето си, разкъсвано от звяр

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bashtata-na-napadnatoto-ot-rotvajler-momchence-koshmar-e-da-vidish-deteto-si-razkysvano-ot-zviar-2090099

Детето, което беше нахапано от ротвайлер, ще бъде подложено на операции, за да се възстанови. То още е в болница, след като в понеделник вечерта беше нападнато от домашно куче в училищен двор в столичния квартал „Гоце Делчев”. 

Кризата

https://offnews.bg//nashite-avtori/krizata-678374.html

Чували сте за онзи китайски символ, който има значение на „криза“, но също така означава „опасност“ и „възможност“. Демек, в кризата можем освен нещо страшно да видим и нови хоризонти, които преди са оставали извън полезрението ни.

Циничният прочит на това твърдение се отнася за производителите на оръжия – в най-голямата криза те печелят най-много. Само че мисълта ми е друга, парите не са важни и никога не са били. За да даде най-доброто от себе си, човекът трябва да бъде поставен в екстремни условия, в опасност, такава е природата му. Когато е бил изправен пред най-големите си страхове, той е бил най-креативен. И обратно, когато се разплуе от охолство, когато е презадоволен, храни се обилно по три пъти на ден и трупа сланини, съзнанието му е упоено, анестезирано, приспано, изтръпнало, без една ясна мисъл и една ярка идея.

Джоузеф Хелър издава „Параграф 22“ през 1961, Джеймс Клавел издава „Цар Плъх“ през 1962, а през 1965 Селинджър отпечатва последния си разказ. 15-20 години след Втората световна война, когато светът се е посъвзел от лудостта и раните са почнали да заздравяват, излизат шедьоврите сред книгите. Солженицин и Варлам Шаламов преминават през ада на Гулаг, за да създадат творбите си. Без войната и без лагерите тези писатели щяха да пишат може би, но не се знае дали написаното от тях щеше да си заслужава четенето. И не, не казвам, че непременно ни е нужен катаклизъм, за да се появят нови велики произведения, но повечето четящи днес навярно ще се съгласят с мен, че застоят се наблюдава навсякъде около нас с невъоръжено око.

Къде са филмите на 90-те? Къде е Тарантино? Къде е музиката на Куин? Заседнали сме в една плитчина и чакаме Голямата вълна, която да ни запокити в океана или да ни разбие в скалите.

От времето на Омир е известно, че войната е едно от естествените състояния на човечеството. Това, че у нас още не гори, не значи нищо. Временно е. У съседите ни гори. Мечката там се е разиграла. Значи идва и към нас. Дори двама политици заговориха за нова световна война неотдавна – Ердоган и Бойко. Те наистина ли са разтревожени или само си играят с огъня? Като малък имах един повтарящ се кошмар, който бе предизвикан от новините по времето на Студената война, а също и от една приказка на Ангел Каралийчев, том 3 от „Приказен свят“, където писателят разказваше какво ни чака, ако чичковците натиснат червените копчета на ядрените бомби. Ама че детска приказка!

Днес вече не сънувам това. Днес вече не гледам и телевизия. Преминахме в друго измерение. Истината е все по-трудна за откриване, също като преди война... Манипулацията и пропагандата се ожесточиха и радикализираха. Проверете в историята дали не е било така и през 30-те години на 20 век. Номерът е, че днес не знаем дали заплахите с война са реални или само за поддържане на страха.

Но за не особено дългия си живот научих нещо много важно. Без да ви звуча като някакъв мъдрец, щото не съм такъв, напротив, продължавам да съм си същият глупак – научих, че външният привиден мир не бива да пречи на вътрешната ни задължителна война със себе си. Не си ли във война със себе си, не се ли бориш всеки ден с някоя своя мисъл или порок, с някое свое несъвършенство, ще изпаднеш в онази същата всепоглъщаща и блудкава посредственост, лееща се от всички възможни места, от съвременните книги, филми и музика. Заради нея ми е трудно да направя избор с часове, когато вляза в книжарницата. Така или иначе Голямата вълна идва. Не се страхувайте.

11 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372235

Събития: 1079 г. — Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. — Монголците, предвождани от Бату хан и Субетей, разбиват унгарската армия на крал Бела IV в битката за Мохач.

Слънчев ден, превалявания в планините

https://offnews.bg//obshtestvo/slanchev-den-prevaliavania-v-planinite-678399.html

Слънчево и топло ще е времето днес. След обяд в планините в западната част от страната са възможни валежи с гръмотевици. 

Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса, според прогнозата на синоптиците.

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, след обяд намаляваща на места до предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са 13-16 градуса. Температурата на морската вода е 10-12 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала. 

Над планините ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността и превалявания. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 17, на 2000 метра - около 9 градуса.

Народни обичаи на Светла сряда

https://www.actualno.com/celebrate/narodni-obichai-na-svetla-srjada-news_668955.html

На Светла сряда в народната традиция има много обичаи за плодородие и дъжд, обреди за предпазване от градушка, бродници и лоши болести. На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица повторно са се боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на

Мляко с ориз на фурна

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6809354

Мляко с ориз на фурнаВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

ЦСКА и "Левски" се впускат в преследване на спасителната купа

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/11/3160653_cska_i_levski_se_vpuskat_v_presledvane_na_spasitelnata/?ref=rss


ЦСКА и "Левски" влизат в пряк спор помежду си в полуфиналите за Купата на България. За двата отбора това се явява турнир на надеждата, че ще стигнат до утешително отличие.<br /><br />Червените са домакин в първата среща тази вечер от 18.00 часа на "Васил Левски". Реваншът е две седмици по-късно.<br /><br />Срещата тази вечер поставя началото на серия от три поредни делнични дербита - на 11, 18 и 25 април. Част от привържениците на двата отбора...

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132791/

Един борец се мери на кантар, а приятелят му разглежда таблицата и му казва:
- Жоре, знаеш ли колко трябва да си висок за тия килограми?
- Колко?
- Седем метра.

Преди вечното дерби ЦСКА-Левски, стратегът от Мировяне с култов коментар…

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5%d1%80%d0%b1%d0%b8-%d1%86%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%82/

Този мач е по-различен, турнирен. Не е като за първенство. ЦСКА и Левски се гръбнакът на българския футбол. Това заяви пред БНТ часове преди вечното дерби за Купата на България Димитър Пенев.

„Един твърд хикс беше добре дошъл за нас“, коментира Пената за отминалия мач на „червените“ с Лудогорец, който отборът на сърцето му загуби с 2:3.

„Ще върнем колелото на много наши фенове на 70-годишния юбилей на ЦСКА. Стадионът трябва да се напълни, за да се върнат старите спомени“, каза още Стратега от Мировяне.

Димитър Пенев засегна и темата за националния отбор, като направи сравнение с отбора, който той водеше по времето на Стоичков. „Сега на пръстите на еднат аръка не можем да изброим футболистите, които играят в големи отбори. Има няколко в Русия, другите са резерви. Има амбиция, но тя не се вижда на терена, а е на треньорите“, заяви той.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Материалът Преди вечното дерби ЦСКА-Левски, стратегът от Мировяне с култов коментар… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мадуро се отказа да ходи на срещата на двете Америки

https://www.actualno.com/america/maduro-se-otkaza-da-hodi-na-sreshtata-na-dvete-ameriki-news_668954.html

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че няма да вземе участие в предстоящата среща на върха на двете Америки в Перу. Той стори това, след като Перу вече обяви, че няма да го допусне на събитието. "Реших, че няма да отида на срещата на върха на двете Америки в Лима и ще остана с народа на Венецуела", каза лидерът на Боливарианската република, цитиран от "Унион радио". Той отбеляза, че участието в този форум не влиза "в числото на приоритетите" на властите

Times: Тереза Мей отказа на Тръмп да участва в незабавен удар срещу Сирия, иска повече доказателства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285579_Times%3A+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D0%B9+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+

 Британският премиер Тереза ​​Мей не се е съгласила да участва в "бързо възмездие" срещу Сирия и е поискала повече доказателства за предполагаемата химическа атака. Както съобщава "Таймс", тя е заявила това по време на телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп. "Тереза ​​Мей вчера е заявила на президента Доналд Тръмп, че Великобритания се нуждае от повече доказателства за химическата атака, която е извършена от режима на Асад преди да се присъедини към военен удар срещу Сирия, съобщава изданието. Припомняме, че междувременно, Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която трябваше да започне разследване на химическата атака в Сирия. След това Съветът за сигурност на ООН блокира от своя страна проекторезолюция на Русия относно създаването на независим механизъм за разследване на предполагаеми химически вещества в Сирия. Проектът не можа да получи достатъчно гласове в подкрепа. Американска военноморска група, водена от самолетоносача „Хари Труман“, тръгва от Норфолк (Вирджиния) и отива да патрулира в Близкия Изток. Това ще се случи в сряда, поясниха представители от американския флот, цитирани от световните агенции. Китай се обяви против военна интервенция в Сирия и призова другите държави да не предприемат прибързани действия относно предполагаемата химическа атака в Дума Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) препоръча на всички авиокомпании, извършващи полети над акваторията на Източното Средиземноморие, да повишат контрола върху полетите в продължение на 72 часа. Предупреждението е във връзка с възможността от нанасяне на въздушни удари по Сирия и възможните поради това  неизправности в работата на навигационното оборудване.

 Превод и редакция: БЛИЦ
 
 

Майката на Желяз разказа за ужаса, който е изживяла на Велика събота

https://petel.bg/Maykata-na-ZHelyaz-razkaza-za-uzhasa--koyto-e-izzhivyala-na-Velika-sabota__259429

Майката на Желяз Андреев разказа пред репортер на Нова телевизия за ужаса, който е изживяла на Велика събота, когато е бил арестуван синъ...

Мая Манолова: По договора със САЩ сме длъжни да екстрадираме българи без доказана вина

https://petel.bg/Maya-Manolova--Po-dogovora-sas-SASHH-sme-dlazhni-da-ekstradirame-balgari-bez-dokazana-vina__259432

Би следвало да има повече превенция и контрол за престъпленията с кучата. Трябва да се завишени санкциите. Не се съмнявам, че по случая с н...

Експерт по киберсигурност: Трябва да си изградим навици на поведение във фейсбук

https://petel.bg/Ekspert-po-kibersigurnost--Tryabva-da-si-izgradim-navitsi-na-povedenie-vav-feysbuk__259431

Личните данни на 35 718 българи във фейсбук са били използвани неправомерно, предаде Би Ти Ви. Поводът е изслушването на създателя на фейсбу...

Адвокат Марковски обясни може ли Желяз да бъде екстрадиран в САЩ

https://petel.bg/Advokat-Markovski-obyasni-mozhe-li-ZHelyaz-da-bade-ekstradiran-v-SASHH__259433

Адвокат Марин Марковски коментира в сутрешния блок на Нова телевизия случая с Желяз Андреев и искането на САЩ да бъде екстрадиран. „...

Ангелкова обвини КЗП, че Министерството не знаело за мизерния хотел в с. Чифлик

https://petel.bg/Angelkova-obvini-KZP--che-Ministerstvoto-ne-znaelo-za-mizerniya-hotel-v-s--CHiflik-__259436

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира в сутрешния блок на Нова телевизия защо се стига до подобни случаи като тези с хотел...

Гришо не се спира! Става от леглото и започва да...

https://petel.bg/Grisho-ne-se-spira--Stava-ot-legloto-i-zapochva-da---__259435

Снимки Инстаграм Григор Димитров няма спирка и продължава да се подготвя трескаво за старта на турнира в Монте Карло, където живее. На "с...

Таванът на старите пенсии се вдига на 1040 лв. догодина

https://petel.bg/Tavanat-na-starite-pensii-se-vdiga-na-1040-lv--dogodina__259434

Данъци и осигуровки няма да се пипат, но минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се ще расте в следващите три години. Стъпкит...

Лекарите са обезпокоени от дълбоките наранявания на нахапаното дете

https://petel.bg/Lekarite-sa-obezpokoeni-ot-dalbokite-naranyavaniya-na-nahapanoto-dete-__259437

Нахапаното от куче дете в двора на училище в столичния кв. „Гоце Делчев“ в момента е в "Пирогов". Изрязва му се тъкан от мястото, където е з...

Французите заработват 7 пъти повече от българите за 1 час (видео)

https://petel.bg/Frantsuzite-zarabotvat-7-pati-poveche-ot-balgarite-za-1-chas--video-__259438

Снимка: google Цената на труда на работещ във Франция е седем пъти по-висока от тази на негов колега в България. Информацията е на  френския...

The New York Times: Военните съветници са представили на Тръмп план за мощен удар по Сирия

https://petel.bg/The-New-York-Times--Voennite-savetnitsi-sa-predstavili-na-Tramp-plan-za-moshhen-udar-po-Siriya-__259439

Висши военни са представили за утвърждаване на президента на САЩ Доналд Тръмп няколко варианта за нанасяне на удар по Сирия. Те предиждат...

Около 200 души от Варненско ще се включат в националния протест на хората с увреждания

http://varnautre.bg/2018/04/11/79086/%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be-200-%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87%d0%b0%d1%82

Около 200 души от Варна и региона ще се включат в националния протест на хората с увреждания заради реформа в областта на медицинската експертиза, който ще се проведе днес в София. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Обретен Михов, председател на Дружество на хора с увреждания „Бриз“-Варна. По думите му постепенно градската среда във […]

Le Point: Руски бомбардировач Су-24МС извърши агресивна маневра над френска фрегата в Средиземно море

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285578_Le+Point%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87+%D0%A1%D1%83-24%D0%9C%D0%A1+%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B8+%D0%B0%D0%B3%D1%

 Руски военен самолет, намиращ се на ниска надморска височина, се приближил до френската фрегата "Акитен". Инцидентът се е случил в Средиземно море, съобщава Le Point. Според изданието, става дума за бомбардировача Су-24МС, оборудван с бойни оръжия. Също така се отбелязва, че самолетът е бил  придружен от изтребител Су-30М. Инцидентът е наречен от Le Point "агресивна маневра" и сигнал към ръководството на Франция, по-специално към президента Емануел Макрон. Френската фрегата "Акитен" охранява американския разрушител "Доналд Кук", който на 10 април се приближи на 100 километра до сирийския град Тартус. Разрушителят е оборудван с ракети "Томахаук". Припомняме, че от турското издание "Хюриет" съобщиха, че руски бойни самолети са прелетели най-малко четири пъти ниско над кораба, след като той е влязъл в териториалните води на Сирия. От Пентагона, обаче, опровергаха тази информация.

 
 Превод и редакция: БЛИЦ
 
 

Хеликоптерна катастрофа в Русия взе човешки жертви

https://www.actualno.com/europe/helikopterna-katastrofa-v-rusija-vze-choveshki-jertvi-news_668953.html

Шестима душа са загинали в руския град Хабаровск, след като хеликоптер падна на улицата, предаде ТАСС. Официално засега обаче е потвърдена смъртта на двама, а се уточнява колко точно души са били на борда на летателната машина - от руските власти. Според информацията в момента пожарникари гасят избухналия заради катастрофата огън, като със случая са ангажирани 170 души и 50 единици техника, като огънят е овладян. Няма обаче жертви извън хората, които са били на борда на хеликоптера, няма и мате

€1,15 млрд. пратили гастарбайтерите в България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285577_%E2%82%AC1%2C15+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%B3%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D

 Най-много пари идват от САЩ, Испания и Гърция

 
 
Над 1,15 млрд. евро са изпратили сънародниците ни, които работят зад граница, на близките си в България през миналата година. Това е с 284 млн. евро повече, отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите е възлизала на 869 млн. евро, показва справка в Българска народна банка (БНБ).
Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това част от парите се изпращат по хора или чрез автобусните превозвачи, като най-развита е тази система на пренос на средства между България и Гърция.
Отделно пък
 
БНБ отчита само преводите над 2500 еврo
 
Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години. През петия месец на миналата година гурбетчиите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.
За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.
Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък
 
отиват директно в потреблението
 
въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.
Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.
Междувременно Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.
Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в страната или в еврозоната. В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.
Всички вътрешни презгранични трансакции в ЕС, извършени в евро извън еврозоната,
 
ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси
 
като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.
Така например, в рамките на новото предложение презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Това е значителна промяна, тъй като таксите за обикновен банков превод могат да достигнат изключително високи стойности в някои държави членки извън еврозоната - до 24 евро за превод на 10 евро.

Макрон не се отказва от визитата в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285576_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BD+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%

 Френският президент Еманюел Макрон няма да отложи пътуването си до Русия, съобщи говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво, коментирайки напрежението заради Сирия. Позицията на френското правителство е, че изолация между Русия и Франция е невъзможна. Гриво допълни обаче, че виновните за напрежението в Сирия трябва да бъдат посочени. В официалното съобщение на правителството пише, че големите регионални сили - Иран, Турция и Русия, създават напрежение. Той повтори и становището на Макрон, че „ако се премине определена граница, ще има ответни мерки“. Франция осъди остро химическите атаки в Сирия, а за Русия това е инсценировка и евентуално включване на САЩ в конфликта би имало сериозни последици.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че е недопустимо да се правят провокации и спекулации за възможно използване на химическо оръжие в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Лидерите обмениха мнения за положението в Сирия, включително за обвиненията на редица западни страни към Дамаск за използване на химическо оръжие. От руска страна бе обърнато внимание, че е недопустимо да се правят провокации и спекулации по този въпрос", се казва в изявлението на руското президентство.

Путин и Меркел също така се са договорили да продължат съвместната работа по решаване на кризата в Украйна във формат "нормандска четворка" (Германия, Франция, Русия, Украйна).

Три протеста в подкрепа на търсения от САЩ Желяз Андреев

http://clubz.bg/66512-tri_protesta_v_podkrepa_na_tyrseniq_ot_sasht_jelqz_andreev

Приятели, на 12.04, четвъртък от 18:00 часа, ще се съберем пред Съдебната палата в София, за да попречим на това един невинен човек, да бъде екстрадиран в САЩ по абсурдни обвинения, само защото си е изпълнявал работните задължения.

Това е надсловът на събитието, организирано в подкрепа на добричлията Желяз Андреев, който е в екстрадиционна процедура по искане на прокуратурата в Маями, Флорида.

Нека се обединим и подкрепим Желяз и справедливостта!, пишат още организаторите.

Паралелно събиране ще има и пред съдебната палата на Добрич - където днес магистратите решават за постоянния арест на младия мъж, а в последните часове се появи и събитие - протест пред българското посолоство в Лондон.

Както Клуб Z писа, младият мъж работел с още българи в софийския офис на регистрираната в Маями фирма AW Tronics. Компанията обаче е търгувала със стоки с възможна двойна употреба със Сирия и в частност - самолетни части за авиолиниите Syrian Air. Американската прокуратура твърди, че фирмата е подавала неистинна информация на федерални агенции с цел да прикрие сделките със Syrian Air, а тримата шефове са "насърчавали служителите си, които съзнателно са продавали забранени стоки на сирийските авиолинии". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, смятат обвинителите зад Океана.

Вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че Андреев освен дургото е търсен от Интерпол с червена бюлетина (нищо че го няма в публичния масив на организацията - това не е задължително, б.р.).

Социалните мрежи оказват бурна - и общо взето доста едностранчива подкрепа на добричлията. Общността "Да спрем екстрадирането на Желяз" вече има над 2500 последователи.

"Възмутен съм от дъното на душата ми!

На всеки от нас може да се случи подобна гадост!

А най-гадното е, че нашите продажни гъ***изци от последните правителства от 2007 до днес ни продават на САЩ както им скимне", пише фейсбук потребтелят Иван Илиев Радичев.

Неговият принос освен това е и петиция за денонсиране на споразумението за екстрадиция между България и САЩ. В нея се апелира: "Нека се подкрепяме като народ и дори някой от нас да е съгрешил (?!) да остане тук и да бъде съден в собствената си държава по собствените и закони!". До днес ранен селдобед тя беше събрали скромните 43 подписа.

Предлага се да се търси помощта срещу екстрадиционната процедура на САЩ дори от... омбудсмана Мая Манолова:

Да пуснем едно писмо до Омбудсман! e-mail: press@ombudsman.bg

А кои са "лошите" е повече от ясно:

Ама, за какви се мислят тези американци ? Нека сложат и на нас ембарго . И без това всичко тук е китайско , освен скъпия американски ток.

На фейсбук страницата се срещат и по-хладни и разумни гласове:

Tatyana Tzakova

Американски стоки, подлежащи на лицензионен режим, не могат да бъдат реекспортирани към трета страна. Отговорни за това са офицерите на компанията, собствениците се опитват да си измият ръцете. Вместо такива безмислени протести наемете адвокат, който има лиценз за съответният щат и е специалист по ITAR. От 2014 Сирия е в листата на ембарговите държави за САЩ.

Днес съдът в Добрич ще обсъди дали да удължи прокурорската мярка задържане под стража, след като около 10 ч тази сутрин изтичат предвидените по закон 72 часа.

Всъщност въпросът с вината на Андреев е въпрос по същество, който евентуално ще бъде разгледан някъде в бъдещето от американски съд и на базата на това ще се произнесе присъда - осъдителна или оправдателна.

В момента Андреев е в процедура по най-обикновена екстрадиция, а справка със Закона за екстрадицията и ЕЗА посочва, че са твърде малко основанията, на които България може да откаже на чуждестранен партньор такава: най-често това става само ако "екстрадицията има за цел преследване или наказване на лицето на основания, като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения, или се прецени, че съществува риск положението на лицето да бъде утежнено поради някое от тези основания".

Също така, за да не го дадем, трябва да допуснем, че "лицето ще бъде подложено в молещата държава на насилие, изтезание или на жестоко, нечовешко или унизително наказание, или не са гарантирани правата му, свързани с наказателното производство и изпълнението на наказанието съгласно изискванията на международното право" - все основания, които трудно могат да бъдат приети.

Екстрадиции като цяло се отказват изключително рядко, по правило на държави, за които българскитя съд изразява съмнение, че там не се спазва върховенството на закона - да си спомним отказа на 2 инстанции да върнат на Турция Абдуллах Бююк, или американския гражданин Ленард Хоменюк, когото не дадохме на Киргизстан.

Сутринта пък адвокат Марин Марковски отбеляза, че за да се екстрадира човек, трябва деянието да е престъпление и в двете страни (което е факт), но търговията със стоки с двойно предназначение за Сирия у нас не било такова. За фалшифициране на документи още не била пристигнала преписката.

До момента към 2600 души са се отбелязали, че "имат интерес" към софийския протест утре.

Прогноза за времето - 11 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372229

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, след обяд намаляваща на места до предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Jaguar I-PACE става първият автономен модел на ток

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285575_Jaguar+I-PACE+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA

 

20 000 електрически автомобила ще извършват транспорт без водач

Британската компания Jaguar Land Rover и фирмата Waymo, която беше създадена по проект за автономен автомобил на Google, обявиха дългосрочното си партньорство в разработката на първия в света луксозен автономен електрически автомобил за транспортни услуги. Двете компании ще работят съвместно, за да проектират и конструират автомобили без водач.

Това дългосрочно стратегическо сътрудничество ще подпомогне за общите цели на Jaguar Land Rover и Waymo да направят автомобилите по-безопасни, да освободят ценното време на хората и да подобрят мобилността за всички. Първият автомобил, оборудван с технология за автономно управление, е електрическият кросоувър Jaguar I-PACE, който е готов за масово производство и ще започне тестове по-късно тази година.

 

 

Пътните тестове и събирането на данни в реални условия ще позволи на инженерите на Waymo и Jaguar Land Rover да усъвършенстват технологиите и да осигурят оптимална безопасност и надеждност. През първите две години ще бъдат произведени до 20 000 автомобила Jaguar I-PACE и ще бъдат достъпни за клиентите на услугата на Waymo за

транспорт без водач, потенциално извършвайки 1 милион пътувания на ден.

Първият изцяло електрически кросоувър Jaguar I-PACE беше лансиран през месец март. Той е изцяло нов, практичен и мощен електромобил. От компанията Jaguar имат намерение да инвестират значителни средства и да се превърнат в лидери при автономните, свързани и бъдещи електрифицирани технологии. До момента Waymo е единствената компания с автопарк от изцяло автономни автомобили по обществените пътища, без хора на предната седалка. По-късно тази година Waymo ще стартира първата в света транспортна услуга с автономни автомобили, позволяваща на хората да си поръчат кола чрез приложението на Waymo.

 

 

„Новият Jaguar I-PACE е един несравним автомобил, който завладява въображението на клиентите по света”, каза проф. д-р Ралф Спет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover. „Нашият стремеж към развитието на интелигентната мобилност се нуждае от експертни дългосрочни партньори. Обединявайки сили с Waymo, ние сме новатори в тласкането напред на границите на технологиите. Заедно ще предоставим автономния Jaguar I-PACE, предлагащ грацията, простора и екологичното задвижване, които клиентите очакват”, допълни Спет.

„Докато ние в Waymo сме фокусирани върху създаването на най-опитния водач в света, екипът на Jaguar Land Rover е разработил изцяло нова платформа за електрически батерии, която ще зададе нов стандарт по отношение на безопасността, дизайна и възможностите. Сигурни сме, че клиентите на Waymo ще се наслаждават на безопасното, първокласно и приятно преживяване, което автономният Jaguar I-PACE ще предлага”, заяви Джон Крафчик, главен изпълнителен директор на Waymo.

Търговската война на Тръмп може да тласне Европа към Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285574_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%82%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B

 Търговският двубой между САЩ и Китай създава дилема за Европейския съюз (ЕС) – трябва ли най-големият търговски блок в света да заеме страна? И ако да, то чия?

На теория САЩ са естественият съюзник за Европа – двете си сътрудничат тясно от края на Втората световна война, създавайки многонационалните институции, които в момента са под заплаха. Но въпреки това небрежният подход на Доналд Тръмп към търговската дипломация рискува да тласне ЕС в ръцете на Китай. Основният стратегически интерес на Брюксел в тази битка е да гарантира, че многостранната търговска рамка – включително и Световната търговска организация (СТО), ще оцелее. В момента това притеснение се споделя повече от Пекин, отколкото от Вашингтон, посочва Bloomberg в свой материал.

В много отношения САЩ и ЕС са в сходна позиция спрямо Китай. Двете икономики са нетни вносители – техният търговски дефицит представлява съответно 351 млрд. долара и 178 млрд. долара по данни на Bloomberg. Разбира се, до известен смисъл търговската пропаст отразява различните етапи на развитие на страните – големи дялове от производството се преместиха в Китай, за да се възползват от по-ниските заплати, докато местното потребление едва сега започна да се покачва.

Западните страни също така от дълго време се оплакват, че Пекин субсидира несправедливо своите индустрии. По отношение на стоманата - предмет на някои от митата на Тръмп, САЩ и ЕС са на едно мнение, че Китай трябва да направи повече, за да ограничи свръхпроизводството. 

Вашингтон и Брюксел също така споделят тревоги по отношение на китайската политика за трансфер на технологии – те обвиняват Пекин в опит за злоупотреба с интелектуална собственост, посягайки на западните високотехнологични компании. Това беше оправданието на Тръмп, когато миналата седмица обяви мита върху внос от Китай на стойност около 50 млрд. долара. САЩ също така заведоха дело пред СТО, към което по-късно се присъединиха ЕС и Япония.

Но макар ЕС и САЩ да са естествени партньори в пренаписването на правилата на световната търговия с Китай, стратегията на Тръмп рискува да лиши Вашингтон от стратегически съюзник. Президентът многократно критикува блока за неговата търговска политика, която според него е „много нечестна“ спрямо САЩ. Тръмп също така освободи едва в последния момент блока от своите мита върху стоманата и алуминия. Освен това изключването е временно, като Тръмп се опитва да окаже влияние върху европейските страни, за да направят отстъпки в други сектори на търговията, а това не е точно отношението, което ЕС очаква от приятел.

От съществено значение е и това, че американската администрация показва презрително отношение спрямо многостранната търговска система, за чието създаване е допринесла. Обратно, Китай се опитва да се придържа към правилата на този вид търговия. Президентът Си Дзинпин многократно представи Китай като твърд защитник на глобализацията, включително и в рамките на историческата си реч на Световния икономически форум в Давос миналата година. Сега Пекин оспорва американските тарифи пред СТО – сигнал, че страната иска да запази съществуващия механизъм за уреждане на спорове. Тази позиция пасва на европейската опозиция срещу самостоятелното справяне на страните с търговските конфликти. Миналата година еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом сравни свят без СТО с „Дивия запад“.

Ухажването на ЕС от страна на Пекин се усили в последно време. Китайският постоянен представител в блока Джан Мин посочи миналата седмица, че „Китай и ЕС в ролята си на основни членове на СТО и обширни стратегически партньори трябва да заемат ясна позиция срещу протекционизма“. Това намирисва на лицемерие, но може да се окаже всичко, на което ЕС може да разчита на този етап.

Съществуват много области, в които алианс между ЕС и Китай е възможен – Пекин търси стратегически партньори за своята инициатива за Нов път на коприната. Няколко страни, сред които Франция и Германия, изразиха първоначален интерес към проекта, който би могъл да се увеличи.

Подобно, европейските страни биха могли да заемат по-активна роля в Азиатската инфраструктурна инвестиционна банка – китайската банка за развитие, чиято цел е да подкрепя осъществяването на инфраструктурни проекти в Азиатско-тихоокеанския регион. САЩ не са се присъединили към тази инициатива, тъй като възприемат банката като съперник на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Повечето европейски страни вече имат участие, като е възможно да инвестират и повече.

Разбира се, все още се намираме далеч от това да видим как ЕС се отвръща от САЩ за сметка на Китай. Брюксел все още има много резерви спрямо търговските политики на Пекин, като съществуват малко признаци, че те ще изчезнат. Тръмп обаче рискува да изразходва бързо големите резерви от мека сила, които САЩ имат спрямо Европа от последната световна война насам. Това може да е също толкова вредно, колкото икономическите ефекти от митата на Тръмп върху американската и световна икономика.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване