Съдът пусна Желяз Андреев от ареста

http://www.cross.bg/zhelyaz-andreev-siriya-1572306.html

/КРОСС/ Окръжният съд в Добрич промени мярката на добричлията Желяз Андреев от „задържане под стража" в „подписка" за срок от 60 дни. 29-годишният мъж бе в ареста в последните 72 часа по обвинение от прокуратурата във Флорида за търговия със Сирия в нарушение на ембаргото на Съединените щати. Мъжът беше задържан от полицията в Добрич преди дни по искане за екстрадирането му в Америка. Обвиненията за участие в заговор за нарушаване на ембаргото над Сирия и за измама към САЩ, Желяз Андреев получава в качеството си на служител в отдел „Продажби" в българския офис на американска фирма. Компанията е търгувала с авиационни части. Във Флорида тече разследване срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Близките на Желяз Андреев са категорични, че ще търсят всякакви начини за популяризиране на случая с цел подкрепа от обществото и решаване на казуса. Те са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook и организират протести в негова защита пред съдебните палати в Добрич и София в четвъртък между 18.00 и 20.00 ч.    

Община Петрич с предписания към автосервизите за смяна на гуми

http://www.struma.com/obshtestvo/obshtina-petrich-s-predpisaniya-kum-avtoservizite-za-smyana-na-gumi_132857/

С цел предотвратяване безконтролно изхвърляне на излезли от употреба гуми и изгарянето им от недобросъвестни жители, Община Петрич започва кампания, която ще включи, както предаване на събраните до настоящия момент гуми на Организации по оползотворяване, така и извършване на проверки на пунктовете за монтаж и демонтаж на гуми.

Проверките ще бъдат извършвани съвместно с представители и на другите контролни институции. Ще бъдат съставени предписания за сключване на договори за...

Продължава

Живот без насилие и деинституционализация са акцентите в програмата за закрила на детето за 2018 г.

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/04/11/3160974_jivot_bez_nasilie_i_deinstitucionalizaciia_sa/?ref=rss


Мерки за осигуряване на право на достъп до здравеопазване, качествено образование, за намаляване на бедността и създаване на условия за социално включване. Това са акцентите в Националната програма за закрила на детето за 2018 г., приета от правителството на заседанието му днес, съобщиха от пресслужбата на кабинета.<br /><br />Програмата съдържа 10 приоритетни области, които трябва да осигурят благосъстоянието и да гарантират правата на децата. Акцент е поставен на две от тях –...

Атентат: Килъри стреляха по известния бандит Саботана в Сандански!

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d1%82-%d0%ba%d0%b8%d0%bb%d1%8a%d1%80%d0%b8-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%bb%d1%8f%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%8f/

Килъри са се опитали за убият известният бандит Димитър Саботанов – Саботана. Това научи ексклузивно БЛИЦ от свидетели на покушението. По думите им срещу Саботана са стреляли, но той е успял да се измъкне. Информацията бе потвърдена и от полицията в Благоевград.

„В 14. 55 часа са произведени няколко изстрела на ул. „Свобода” в Сандански по движещ се автомобил. Има само технически поражения, шофьорът е успял да се измъкне”, разкриха от полицията пред БЛИЦ. Саботана е известен с буйните си прояви и често се замесва в различни схватки.

През 2014 година преби мъж от Сандански толкова жестоко, че се наложи той да бъде приет в „Пирогов”, където лекари се бориха за живота му. През 2017 година преби лидера на Атака в Сандански Красимир Митрев. Същата година през септември Саботана стана жертва на атентат и бе наръган с нож на пет места в корема и гърдите, а лекари му направиха животоспасяваща операция.

Дни след нападението следва отмъщение. В Сандански се изсипва автомобил с мутри, които се придвижват до село Ново Делчево, където имат имоти известните братя Фараони. Единият от тях – Илко Фараона е сред основните врагове на Саботана. Смята се, че той е отговорен и за днешната стрелба.

 

Материалът Атентат: Килъри стреляха по известния бандит Саботана в Сандански! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

50 чешми бликват през май в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6810940

50 чешми бликват през май в ПловдивНад 50 чешми ще заработят до лятото в Пловдив. На всички се поставят специални устройства, които да управляват пускането и спирането на водата. Така няма да се разхищава, допълва директорът на "Градини и паркове" Стоян Алексиев. "През последните години възстановихме много чешмички, по наша инициатива и благодарение на дарители бяха изградени нови.

Атлети от цялата страна ще бягат в центъра на Благоевград

http://www.struma.com/sport/atleti-ot-cyalata-strana-shte-byagat-v-centura-na-blagoevgrad_132856/

Община Благоевград организира лекоатлетически маратон "Благоевград" на 5 май 2018 година. Събитието е единствено по рода си за югозападна България с подобна дължина на трасето. В надпреварата ще се включат атлети от цялата страна, като състезателите ще бъдат разделени в следните групи: юноши и девойки до 16 години, мъже и жени. Цялата дължина на трасето е с дължина 7, 3 километра, а за юноши и девойки до 16 години е с дължина 3 километра.

Маршрут:
1. Старт - мол...

Продължава

ЧЕЗ иска увеличение на тока за домакинствата

//dariknews.bg/novini/biznes/chez-iska-uvelichenie-na-toka-za-domakinstvata-2090266

51% увеличение на цената на тока през нощта са поискали от ЧЕЗ от 1 юли. С 5% пък да поскъпне електроенергията през деня, настояват от дружеството, което е в процес на смяна на собствеността.
 
Новината първоначално беше съобщена от БСП, които поисках

Българският език влиза в турските училища като избираем предмет

//dariknews.bg/novini/sviat/bylgarskiiat-ezik-vliza-v-turskite-uchilishta-kato-izbiraem-predmet-2090265

Българският език влиза в турските училища като избираем предмет, съобщава Анадолската информационна агенция. Заедно с него, по желание учениците в южната ни съседка ще могат да изучават и украински.

Решението вече е влязло в сила, а на практика

Започва спиране на парното от днес

https://www.vesti.bg/bulgaria/zapochva-spirane-na-parnoto-ot-dnes-6081180

Съгласно изискванията налице са три последователни дни със средноденонощна температура над + 12 градуса и прогноза за трайно затопляне на времето

Съдът освободи Желяз Андреев

http://nakratko.bg/category/60/157630/


Окръжният съд в Добрич освободи от ареста с мярка подписка 29-годишния Желяз Андреев, за когото има искане от САЩ да бъде екстрадиран заради нарушаване на ембаргото срещу Сирия.

МС Реши: Генерал-лейтенант Андрей Боцев от Гоце Делчев е предложен за удостояване със звание генерал

http://www.struma.com/obshtestvo/ms-reshi-general-leitenant-andrei-bocev-ot-goce-delchev-e-predlojen_132855/

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да удостои началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с висшето офицерско звание „генерал“.

За освобождаване от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба е предложен генерал-лейтенант Пламен Атанасов поради навършване на пределна възраст за заеманото звание.

За неговия пост е предложен генерал-майор Димитър Илиев, който ще бъде освободен като...

Продължава

Над 100 жертви при разбиването на военен самолет в Алжир (видео)

http://www.moreto.net/novini.php?n=372291

Военен самолет, в който според различни данни е имало между 100 и над 200 души, се е разбил в Алжир, съобщават местните медии, като уточняват, че най-малко 105 души са загинали. Самолетът се е разбил малко след излитането си от военновъздушната база в град Буфарик, който се намира на 30 километра югозападно от столицата Алжир, близо до Средиземно море в северната част на страната.

Бербатов отряза бивш приятел и съотборник от ЦСКА заради...

http://www.struma.com/obshtestvo/berbatov-otryaza-bivsh-priyatel-i-suotbornik-ot-cska-zaradi_132854/

Митко щял да пътува до Хонконг в началото на юни

Димитър Бербатов няма да присъства на бенефисния мач на Красимир Чомаков, който ще се проведе в началото на юни.

Най-популярният благоевградчанин в света се оправдал, че тогава му предстои далечно пътуване в чужбина.

Легендарният „армеец” организира шоу на 9 юни на стадион „Марица”. Тогава един срещу друг на терена ще излязат бивши футболисти от родния тим на Чомаков и ЦСКА.„Бербатов по това време ще бъде в Хонконг. За какво ще ходи там, все...

Продължава

Европейски форум за морски транспорт ще се проведе във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810915

Европейски форум за морски транспорт ще се проведе във Варна

Кметът на Варна Иван Портних проведе работна среща с организаторите на Европейския форум за морски транспорт, който ще се проведе във Варна през месец май. Събитието е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Благодаря Ви, че избрахте Варна за домакин на форум от такъв ранг, градът заслужава това признание.

Легендарният Hernan Cattaneo със съботно парти в клуб Ялта

https://offnews.bg//kultura/legendarniat-hernan-cattaneo-sas-sabotno-parti-v-klub-ialta-678483.html

Този уикенд в Ялта клуб предстои поредния парти уикенд с две запомнящи се събития.

На 13 април (петък) празнуваме рожденния ден на Elegant Touch, заедно с RUNO и Impérieux в Room 1. Съботната вечер (14 април) ще бъде в ръцете на легендарния Hernan Cattaneo, който се завръща в Room 1 на клуба за удължен сет без прекъсване от 23:30 до 07:00.

Петък 13-и е денят, в който концепцията Elegant Touch отбелязва 4 години от създаването си. По случая, резидента на клуба RUNO кани Impérieux от Atlant Recordings. Той е млад талант, чийто стил може да бъде определен като умела смесица от Dance/Melancholic/Techno. Сред имената, които имат влияние върху музикалните му предпочитания, спадат Dixon, Mano Le Tough, &ME и други.

В Room 1 ще станам свидетели на back 2 back сет от RUNO и Impérieux, който ще ни отведе на едно дълбоко и мелодично пътуване, комбинирано с афро ритми.

На 14 април посрещаме любимеца на българската публика, аржентинеца Hernan Cattaneo за удължен сет в Room 1 на Ялта. Диджеят, който е дълбоко запознат с хаус музиката и нейните корени, започва музикалното си пътуване в средата на 80-те в Буенос Айрес. В момента той е един от безспорните легенди на световната сцена като диджей, продуцент и представител на широко признати лейбъли. Лейбълът на John Digweed - Bedrock, Hacienda Records в Манчестър или Ministry of Sound – всички те са имали нужда от студийните умения на Cattaneo в даден момент през годините.

Той е и един от избраните артисти, които намират място в топ 100 класацията на DJ Mag вече повече от десетилетие.

Аржентинецът, който продължава да вдъхновява хиляди любители на електронната музика, ще се завърне още веднъж в България за удължен сет без прекъсване в клуба.

За 14 април "Ялта" отново предлага Discount Guestlist. Всеки, попаднал в този списък, получава 50% отстъпка от цената на входа. За да бъдете включени в Discount Guestlist, трябва да изпратите имената си до 24 часа преди партито на info@yaltaclub.com.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на входа на клуба на цена от 10 лв. за 13 април и 20 лв. за 14 април.

Повече поробности за програмата на "Ялта" може да намерите на официалната страница във Facebook, както и на yaltaclub.com.

Хотелът ви е ужасен? Подайте сигнал на 02/9046895

https://offnews.bg//turizam/hotelat-vi-e-uzhasen-podajte-signal-na-02-9046895-678481.html

Министерството на туризма открива телефонна линия за сигнали свързани с нередности по Закона за туризма. Тя вече е активна и денонощно потребители могат да дават информация за незаконни или недобри практики в сектора. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Тя уточни, че всеки работен ден между 9 и 17:30 експерти от министерството ще изслушват и записват сигналите, през останалото време това ще става чрез автоматизирана система, която ще се проверява своевременно.

Телефонът е 02/9046895, като цената на 1 мин. разговор ще е на тарифата на мобилния план на потребителя и няма да има допълнителна надценка. Сигнали може да се изпращат и на е-mail: nerednosti@tourism.government.bg.

Министърът посочи още, че новата линия ще съществува заедно с открития през миналата година телефон за сигнали за нередности по плажа, която доказа своята ефективност.

Хотел “Чифлика Палас Ризорт и Релакс“, станал известен като хотела на ужасите, е затворен, съобщи министър Ангелкова. И допълни, че това е станало благодарение на усилията на министерството и съвместната работа с РЗИ Ловеч.

В момента виждам пропуски в последващия контрол, затова се стига до такива крайни случи, коментира министърът.

По тази причина се подготвят промени в Закона за туризма, с които се предвижда създаване на звено за контрол към министерството.

Правомощията на Министерството на туризма са да категоризира местата за настаняване и след 5 години, когато подадат заявление за прекатегоризация, се прави проверка.

В момента трябва да чакаме друг орган да ни сигнализира за нередности, за да стартираме процедура за отнемане на звезди, каза министърът.

Надявам се подобни случаи да са спорадични, показателно за това е обратната връзка, която имаме от големите туроператори. Мнението им за 4-5 звездните хотели е много положително, каза министър Ангелкова.

Доказателство за това е, че висококатегорийните хотели за това лято за резервирани на 90%. Очакваме много добър летен сезон с ръст между 5 и 10%, заяви министърът. През лято 2017 г. отбелязахме увеличение от 5,7% на чуждестранните туристи, с което посетителите достигнаха 5,3 млн. в периода юни-септември.

Относно кадрите в сектора, министър Ангелкова информира, че и тази година ще има наети сезонни работници от трети страни. И припомни, че през миналата година наетите в сектор хотелиерство и ресторантьорство бяха над 4000. Това е временно решение на проблема с квалифицираните кадри, на срещи с бранша обсъждаме начини са подобряване на условията за труд и мотивиране на заетите в сектора, посочи още министърът.

СЕГА! Участничка в "Стани богат": Изкуственият интелект е човек, който парадира с интелект

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6810924

СЕГА! Участничка в "Стани богат": Изкуственият интелект е човек, който парадира с интелектАлександрина Иванова от Дупница успя да изненада всички с участието си в "Стани богат" вчера. Младото момиче много се затрудни, когато дойде време да отговори на въпроса: „В коя от столиците слънцето изгрява най-рано?”, който да й донесе 2500 лв. Четирите възможности, които й даде водещия на шоуто Михаил Билалов бяха : Анкара(Турция),

Брошура за "Титаник" се предлага на търг

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810917

Брошура за "Титаник" се предлага на търгРядка брошура за трагичния пътнически кораб "Титаник", потънал на 15 април 1912 г. след сблъсък с айсберг, и билет за спускането му на вода близо година по-рано се предлагат на търг във Великобритания, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Брошурата от пет страници е предназначена специално за пътници от първа класа и описва лукса,

Близо 500 души в Сирия са със симптоми на химическа атака, обяви СЗО

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/11/3160949_blizo_500_dushi_v_siriia_sa_sus_simptomi_na_himicheska/?ref=rss


Световната здравна организация (СЗО) поиска "неограничен достъп" до сирийския град Дума заради информацията, че близо 500 души може да са засегнати от предполагаема химическа атака там.<br /><br />Сирийското правителство (чиито самолети са пуснали бомби с токсични вещества според опозиционни активисти) отрича да стои зад предполагаеми случаи на употреба на химически оръжия. Дамаск и Москва дори поискаха от Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) да провери...

Чавушоглу: Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810916

Чавушоглу: Африн не трябва да се предава под контрола на ДамаскТурският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли възможността да предаде град Африн под контрола на сирийското правителство, предава ТАСС. „Африн не трябва да се предава под контрол на сирийския режим. В страната ситуацията е объркана: воюващите помежду си днес групи, утре ще си предават оръжие. В такъв безпорядък не трябва да се говори,

Дълго очакваният моноспектакъл „Чамкория“ излиза на благоевградска сцена

http://www.struma.com/bulgariya/dulgo-ochakvaniyat-monospektakul-chamkoriya-izliza-na-blagoevgradska-scena_132853/

 „Чамкория“ излиза на благоевградската сцена. Спектакълът ще бъде представен на 13 април /петък/ от 19:00 часа в зала „Яворов“. Актьорът Захари Бахаров влиза в образа на един тарикат от „Банишора” от 20-те години на миналия век. Той е герой от романа „Чамкория” на писателя Милен Русков. Захари Бахаров, заедно с режисьора Явор Гърдев, адаптират книгата към сценарий за пиеса – моноспектакъл. Под бронята на образа на шофьор на омнибус...

Продължава

Дълго очакваният моноспектакъл „Чамкория“ излиза на благоевградска сцена

http://www.struma.com/obshtestvo/dulgo-ochakvaniyat-monospektakul-chamkoriya-izliza-na-blagoevgradska-scena_132853/

 „Чамкория“ излиза на благоевградската сцена. Спектакълът ще бъде представен на 13 април /петък/ от 19:00 часа в зала „Яворов“. Актьорът Захари Бахаров влиза в образа на един тарикат от „Банишора” от 20-те години на миналия век. Той е герой от романа „Чамкория” на писателя Милен Русков. Захари Бахаров, заедно с режисьора Явор Гърдев, адаптират книгата към сценарий за пиеса – моноспектакъл. Под бронята на образа на шофьор на омнибус...

Продължава

Правителството на Русия подава оставка на 7 май

http://dnes.dir.bg/news/rusia-pravitelstvo-dmitriy-medvedev-rusia-putin-27038096

На 7 май ще се състои официалното встъпване в длъжност президент на Русия на Владимир Путин.

Съдът освободи срещу подписка търсения от САЩ българин

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3160966_sudut_osvobodi_sreshtu_podpiska_turseniiat_ot_sasht/?ref=rss


Окръжният съд в Добрич освободи от ареста 29-годишния Желяз Андреев, който е издирван със заповед за арест от САЩ. Наложената му мярка за неотклонение - докато тече производството по екстрадиция, е подписка. Определението на съда подлежи на протест в тридневен срок.<br /><br />През това време Андреев може да бъде на свобода, което му бе обяснено от съда. Прокуратурата ще протестира съдебното определение.<br /><br />Той е търсен от САЩ във връзка с водено разследване от...

Парното в София спира от днес

http://www.mediapool.bg/parnoto-v-sofiya-spira-ot-dnes-news277831.html

Парното в София се спира поетапно от сряда, съобщиха от "Топлофикация - София". Отоплението се прекъсва при три последователни дни със средноденонощна температура над 12 градуса и прогноза за трайно затопляне на времето, припомниха от компанията. При желание от страна на клиентите, отоплението в отделни сгради може да остане включено до 30 април 2018 г. За тази цел е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост. На основание на това решение упълномощено лице подава заявление в обслужващия топлорайон.

Примата на българската естрада Лили Иванова ще пее за своите почитатели в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/primata-na-bulgarskata-estrada-lili-ivanova-shte-pee-za-svoite_132852/

Любимата певица на България Лили Иванова отново ще пее в Благоевград. Концертът ще бъде на 16 април /понеделник/ от 20:00 часа в зала "Скаптопара".

Отново благоевградчани могат да чуят вечни хитове, както нови изпълнения на легендарната певица.

На сцената тя ще излезе с музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов – Еко, Орлин Цветанов и Росен Ватев, както и с трите дами от вокално трио ЛаТиДа.

Турнето ѝ е под мотото "За...

Продължава

На първа инстанция съдът отказа да държи в ареста Желяз Андреев

https://www.actualno.com/crime/na-pyrva-instancija-sydyt-otkaza-da-dyrji-v-aresta-jeljaz-andreev-news_669057.html

Окръжният съд в Добрич не се съобрази с искането на прокуратурата за задържане на 29-годишния Желяз Андреев за 60 дни и постанови той да излезе от ареста, с мярка "подписка". Засега не е ясно дали прокуратурата ще обжалва. Андреев беше задържан от полицията на 7 април по искане за екстрадиране от САЩ - заради разследване във Флорида срещу 11 души. Той е обвинен в участие в заговор за нарушаване на наложени от САЩ санкции срещу търговия с определени стоки за Сирия и за измама към Съед

Шофьор без книжка блъсна жена край Пловдив и я вкара в болница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810886

Шофьор без книжка блъсна жена край Пловдив и я вкара в болницаМлада жена бе ранена при катастрофа, предизвикана от неправоспособен моторист. това съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Около 19.30 часа вчера, край разклон за село Крумово между Асеновград и Пловдив мотоциклет „Ямаха“ паднал на пътното платно. В болница за наблюдение е настанена 22-годишна пътничка на мотора, който е с прекратена регистрация.

Тревога! Мостът пада! Жителите на петричкото село Ген. Тодоров изключително притеснени за състоянието на жп съоръжението свързващо ги Петрич

http://www.struma.com/obshtestvo/trevoga-mostut-pada-jitelite-na-petrichkoto-selo-gen-todorov-izklyuchitelno_132851/

"Оставаме без препитание, образование и здравеопазване, изолирани от света"

Днес силно притеснени отново ни потърсиха жители на село Генерал Тодоров, които ни сезираха за опасно лошото състояние на жп моста., свързващ селото с Петрич. "Мостът се руши с всеки изминал ден, ще падне, ако не се вземат спешни мерки, а това означава, че оставаме изолирани от света.

"Притесняваме се, че ако не е влака ние оставаме без работа. Нашите семейства остават без препитание. Да не говорим, че децата ни учат в Петрич. Ако не е влака ние оставаме без здравеопазване...

Продължава

Нинова пита кой ще плати сметката за ЧЕЗ

http://nakratko.bg/category/59/157658/


"Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?" Този въпрос зададе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Стартира пръскането срещу кърлежи в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/startira-pryskaneto-sreshtu-kyrleji-v-burgas-news_669056.html

В Бургас започва пролетната профилактична обработка на тревните площи с обществено значение срещу кърлежи. Пръскането ще обхване всички паркове, градини, детски площадки и зони за свободно пуснати кучета. Обработките ще се извършват от 6:00 до 10:00 часа с биоциден препарат "ЕФЦИМЕТРИН 10 ЕК", АДВ: ЦИПЕРМЕТРИН 10.75 гр./100 мл. с концентрация на работния разтвор 0,2%. Третираните площи ще се обозначават със стикери. Гражданите не трябва да влизат в обработените площи и да спазват по

Възстановяват екосистемите във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=372264

бластна администрация Варна е одобрена по проект "Reconect" за възстановяване на екосистемите и намаляване на хидро-метеорологичния риск. В консорциума са включени общо 26 партньори от страни от ЕС, свързани с управлението на речните басейни, хидро-метеорологичните рискове и промяната на климата.

Граждани на ЕС ще получават консулска закрила от българските мисии в трети страни

https://www.actualno.com/society/grajdani-na-es-shte-poluchavat-konsulska-zakrila-ot-bylgarskite-misii-v-treti-strani-news_669053.html

Гражданите на Европейския съюз, намиращи се в държави извън Съюза, ще могат да се обръщат за закрила към българското посолство или консулство, ако в съответната страна няма представителство на собствената им държава. Те ще се ползват със същите права, с каквито са и българските граждани. Това предвижда прието постановление на Министерския съвет за предоставяне на консулска закрила и участие в мерките за координация и сътрудничество за улесняване на консулската закрила на непредставени граждани н

Бивш банкер-затворник лежал с избягалия Пелов

http://dnes.dir.bg/news/zatvor-jaroslav-matoush-27038052

Познавах лично Пелов. Всеки може да избяга от затвора. Това заяви за Дир.бг бившият банкер-затворник Ярослав Матоуш.

Бисерка Бенишева: Унгария е лоялен член на Европейския съюз

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/biserka-benisheva-ungariia-e-loialen-chlen-na-evropeiskiia-syiuz-259116/

Страните от ЦИЕ десет години след членството заявяват все по-силно желание да поставят в европейските институции своя национален интерес, коментира дипломатът

Русия предупреди: Ще свалим всички ракети, изстреляни от САЩ по Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810870

Русия предупреди: Ще свалим всички ракети, изстреляни от САЩ по СирияВсички ракети, които САЩ изстрелят по Сирия, ще бъдат свалени, а установките, от които са изстреляни, на свой ред ще се превърнат в мишени, предупреди вчера руският посланик в Ливан Александър Засипкин, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА. Подобна стъпка може да доведе до голяма ескалация на сирийския конфликт.

Предлагат оферти за секс на промоция в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%82-%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%80%d1%82%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%b2/

Фелацио за 15-20 лв. предлагат жриците на любовта в нета, показва проверка в еротичните сайтове.За разлика от коледните и великденски празници, когато секс услугите в сайтовете удариха стотарка, сега еротичните ласки се предлагат на намалени цени.

„Свирки и секс на промоция през април – само за 20 лв“, гласят някои от примамливите оферти.
23-годишната Сузи , която е висока 179 см. и тежи 57 кг. ,е заковала тарифата си на 100 лв.Тя обобщава,че е „тясна и страстна“.

Иначе в Благоевград цените са от 50 лева до 120 лева, някои от раздавачките на платени ласки правят и промоции от типа на: 20 лева само днес за орални ласки, 50 лева за секс с всички екстри за час и т.н.

21-годишната руса красавица Галена също си е определила тарифите и предлага стандартен секс,анален,френска с кондом,“строга господарка“, масаж с освобождаване, както и само масаж, стриптийз, дълбоко гърло…За всички тези удоволствия предлага и собствен терен, но за сметка на това не иска да и звънят лица от ромски произход.Галена държи на хигиената и дискретността.

Появяват се и нови „играчи“ в бизнеса. Проститутки, които идват за по-два,три дни обират клиентите на конкуренцията и си заминават , от където са дошли. В сайтовете за обяви, освен богато разнообразие от плът и похот, клиентите могат да се натъкнат и на фалшиви профили.

Дамите в бранша са на възраст между 18 и 40 години и някои от тях са студентки, работещи жени , ромки или госпожи, които го правят за забавление.

Една от най-горещите промоции е за тройка с две изкусителни дами, за които клиентите трябва да се бръкнат за тях с 220 лева за час и цена за цялата вечер от 800 лева.

Нестандартните сексуални предложения вървят значително по-скъпо. Жриците на любовта предлагат садо-мазо услуги между 40 и 150 лв. Сн. адамиева.инфо

Материалът Предлагат оферти за секс на промоция в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Утре ще бъде слънчево с максимални температури до 29 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6810863

Утре ще бъде слънчево с максимални температури до 29 градусаПрез нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 8 и 13 градуса. Утре ще бъде слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. След обяд ще духа слаб източен вятър. Ще е топло, с максимални температури между 24 и 29 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево.

КЕВР: Всички дружества искат повишение на цените на тока, няма да допуснем да е значително

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810847

КЕВР: Всички дружества искат повишение на цените на тока, няма да допуснем да е значителноВсички дружества искат повишение на цените на електроенергията, някои искат значително, други не до там. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Иван Иванов преди откриването на конференцията „Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие – Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките“, предаде „Фокус“.

Изкуство от Бактерии - микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от Агар

http://www.cross.bg/nayka-strana-bulgarska-1572304.html

/КРОСС/ Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт". Тя ще се проведе между 11 април и 11 май тази година в Националния природонаучен музей и включва 40 образци от микроорганизми. В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато списание „Българска наука" и RIDACOM организират първия в страната конкурс „Агар Арт" по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „Българска наука" Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 г., като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии. „Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес. Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнема време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си

Пуснаха Желяз Андреев от ареста

https://offnews.bg//temida/pusnaha-zheliaz-andreev-ot-aresta-678486.html

Окръжният съд в Добрич реши да пусне 29-годишния Желяз Андреев с мярка "подписка", съобщава Нова телевизия. 

Той беше задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями. Арестът беше заради разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Междувременно близките на Желяз Андреев са създали група за подкрепа на мъжа във Facebook. В четвъртък от 19 часа пред Съдебната палата в Добрич и тази в София ще се проведе протест в защита на Желяз.

„Радваме се. Очакваме да го прегърнем. Предстои ни истинската битка. Вярвам, че вярата ми няма да бъде сломена”, коментира още приятелката на Желяз Андреев.

Избягал е затворник от Пловдив

https://zaistinata.com/%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f%d0%b3%d0%b0%d0%bb-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%82-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2/

42-годишен мъж не се е прибрал в затвора след работа. Предприети са действия за издирването му. След 18 ч. вчера  в полицията е получен сигнал, че 42-годишен лишен от свобода не се е прибрал в затвора след работа на външен обект, съобщават от ОД на МВР в Пловдив. Също вчера министърът на правосъдието се срещна […]

Внучката на Тодор Колев ще се включи в "Откраднат живот" (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/cinema/vnuchkata-na-todor-kolev-shte-se-vkluchi-v-otkradnat-jivot-snimki-news_669052.html

Към актьорския състав на сериала "Откраднат живот" ще се присъединят актрисата София Кузева, която зрителите познават от култовия филм "Вчера" и други кино продукции. В ролята на нейна дъщеря ще влезе внучката на Тодор Колев – Теодора Кулева. Тя е актриса в плевенския театър "Иван Радоев" и обича да пее джаз. Двете ще променят досегашния живот на доцент Захариев, а едната от тях ще остане в болницата за дълго, коментират сценаристите от хитовия български

Регламентират се допълнителни пенсионни права за работници от ЕС

https://www.actualno.com/society/reglamentirat-se-dopylnitelni-pensionni-prava-za-rabotnici-ot-es-news_669051.html

Правителството одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат изискванията на евродирективата за минималните изисквания за повишаване на мобилността на работниците между държавите-членки на ЕС чрез подобряване на придобиването и запазването на допълнителни пенсионни права. Съгласно измененията работодателите, които осигуряват работниците и служителите си в доброволен пенсионен или доброволен професионален пенсионен фонд, ще трябва да започнат да осигуряват по същия начин

Бутат незаконен палат в пловдивската Арман махала

https://www.24chasa.bg/region/article/6810867

Бутат незаконен палат в пловдивската Арман махала3-етажна масивна къща в пловдивската Арман махала скоро ще рухне под багерите, обяви кметът на район "Северен" Ральо Ралев. Той стяга поредната акция срещу незаконни сгради. Цяла съдебна битка повели собствениците на ромския палат. Казусът стигнал до 5-членен състав на ВАС. Върховните магистрати отсекли, че е незаконен.

Промени в КСО гарантират допълнителни пенсионни права за работници от ЕС

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/promeni-v-kso-garantirat-dopylnitelni-pensionni-prava-za-rabotnici-ot-es-259119/

Европейска директива изисква да се предоставя на осигурените лица и техните наследници информация за придобиване на пенсионни права

Съдът пусна на свобода Желяз Андреев

https://frognews.bg/novini/sadat-pusna-svoboda-jeliaz-andreev.html

Окръжният съд в Добрич пусна на свобода 29-годишния Желяз Андреев. Той е с мярка ”подписка”.

Предложени са промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси

https://www.actualno.com/society/predlojeni-sa-promeni-v-zakona-za-zashtita-ot-vrednoto-vyzdejstvie-na-himichnite-veshtestva-i-smesi-news_669050.html

Правителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. С проектозакона се въвежда националната процедура за освобождаване от задължения по Регламент (ЕО) №1907/2006 относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали, когато това е необходимо в интерес на отбраната. Въвеждането на процедурата е предвидено в регламента и е съобразено с Кодекса на Европейската агенция по отбрана за изключени

От днес спират парното в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810848

От днес спират парното в СофияОт днес започва поетапно общо спиране на отоплението в столицата, съобщи Столичната топлофикация. Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енергия, тази процедура може да стартира, ако са изпълнени двете задължителни условия - три последователни дни със средноденонощна температура над + 12 градуса и прогноза за трайно

Вижте всички предложения за нови генерали

https://frognews.bg/novini/vijte-vsichki-predlojeniia-novi-generali.html

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ, с който да удостои началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с висшето офицерско звание „генерал“. За освобождаване от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба е предложен генерал-лейтенант Пламен Атанасов поради навършване на пределна възраст за заеманото звание.

СЗО: Около 500 души в Сирия със симптоми за отравяне с химическо оръжие

https://offnews.bg//sviat/szo-okolo-500-dushi-v-siria-sas-simptomi-za-otraviane-s-himichesko-or-678482.html

Oколо 500 души в сирийския град Дума са изпратени в болницата със симптоми, съответстващи с излагане на токсични химикали.

Това съобщи Световната здравна организация (СЗО), предава Reuters. Част от симптомите са затруднено дишане, дразнене на лигавицата и смущения в централната нервна система.

"СЗО изисква незабавен достъп до региона, за да се предостави грижа на пострадалите, да се изчисли влиянието върху здравето и да се достави задълбочена здравна реакция“, заяви заместник-генералния директор на СЗД за спешни случаи и реакция.

Агенциите на ООН нямат достъп до по-голямата част на анклава Източна Гута, включително и до Дума, където се предполага, че е осъществена атаката. Сирийското правителство отрича отговорност.

Кремъл отхвърли твърденията, че в Сирия са използвани химически оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810840

Кремъл отхвърли твърденията, че в Сирия
са използвани химически оръжия Русия категорично е несъгласна с твърденията, че в Сирия са използвани химически оръжия, и се обявява за безпристрастно разследване, преди да се произнасят присъди. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков не даде хипотетични прогнози за ситуацията в Сирия след евентуален удар на САЩ по тази страна.

Близо 100 000 румънци са преминали през България за Великден

http://www.moreto.net/novini.php?n=372288

Румънско-българската граница е била прекосена от 93 000 души по време на Великденските празници, пише в. "Адевърул", като се позовава на данни на румънската гранична полиция. В периода на празниците - от 5 до 9 април, румънската граница е била прекосена от близо 778 000 души, от които 378 000 са влезли в страната, а 400 000 са напуснали румънска територия.

Съдът пусна на свобода Желяз Андреев (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810837

Съдът пусна на свобода Желяз Андреев (Видео)Окръжният съд в Добрич реши да пусне 29-годишния Желяз Андреев, с мярка "подписка", съобщи Нова тв. Той беше задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями. Арестът беше заради разследване във Флорида срещу 11 души, които са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Желяз 7 години не е сменил своята адресна регистрация и

Свидетелството за съдимост ще се издава веднага във всеки съд от 2019-а

https://offnews.bg//temida/svidetelstvoto-za-sadimost-shte-se-izdava-vednaga-vav-vseki-sad-ot-201-678479.html

Процедурата по издаване на свидетелство на съдимост на граждани ще бъде улеснена значително през следващата година, съобщи Министерството на правосъдието.

Гражданите ще могат да получат свидетелствата в момента на подаване на заявленията във всяко едно бюро съдимост към 113-те районни съдилища в страната, без оглед на това къде са родени и какво е местожителството им.

С въвеждането на услугата, до средата на следващата година, данните в бюлетин съдимост ще се въвеждат от съдилищата електронно, а не ръчно, както е в момента. 

Новината днес бе обявена като част от финансирана по европроект нова Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“, която предстои да бъде изградена.

„Обединяването в единен електронен регистър на всички децентрализирани системи в 113-те бюра за съдимост към районните съдилища и Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието ще бъде не само в услуга на гражданите, но и ще доведе до бързина и ефективност в работата на органите по разследване и обмяна на данни с органите на страните-членки на ЕС и трети страни, с които България си сътрудничи“, каза членът на ВСС Светлана Бошнакова.

Oт МП поясниха, че с новата централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен Статус“ ще започнат да функционират общо 5 нови услуги:

• създаване на Електронен бюлетин съдимост, който ще се актуализира автоматично с подаване на информация от всеки съд чрез автоматизираната система за влезлите в сила присъди;

• електронно уведомяване на бюрата по съдимост при наличие на реабилитация;

• уведомяване на гражданите по електронен път за промяна на съдебния им статус, при заявено тяхно желание;

• електронно уведомяване на органа по реабилитация за изтърпените наказания от граждани и за платени от тях глоби.

• осъществяване на електронен обмен с Единната Информационна система противодействие на престъпността.

Стойността на проекта е 1 378 858,43 лв., а срокът му за изпълнение е 18 месеца.

Истерия! Заради секретни справки във Фрог нюз качиха агенти от ДАНС на детектор на лъжата

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/isteriia-zaradi-sekretni-spravki-vav-frog-niuz-kachiha-agenti-dans-detektor-lajata.html

Агенти от ДАНС са качени на детектор на лъжата заради това, че Фрог нюз публикува два секретни документа на родното ФБР. Всички служители, запознати със съдържанието им били принудени да дадат писмени обяснения пред „Вътрешна сигурност”. Стигнало се и до изземване и проверка на служебните им компютри.

Истерия! Заради секретни справки във Фрог нюз качиха агенти от ДАНС на детектор на лъжата

https://frognews.bg/novini/isteriia-zaradi-sekretni-spravki-vav-frog-niuz-kachiha-agenti-dans-detektor-lajata.html

Агенти от ДАНС са качени на детектор на лъжата заради това, че Фрог нюз публикува два секретни документа на родното ФБР. Всички служители, запознати със съдържанието им били принудени да дадат писмени обяснения пред „Вътрешна сигурност”. Стигнало се и до изземване и проверка на служебните им компютри.

Все повече платежоспособни българи предпочитат бързите кредити пред банките

https://www.investor.bg/analizi/85/a/vse-poveche-platejosposobni-bylgari-predpochitat-byrzite-krediti-pred-bankite-259118/

Това се дължи на не малкия брой от работещите, които не могат да докажат официални доходи, коментира в своя блог икономистът Христо Христов

Бойко Борисов обеща да спре корупцията в ТЕЛК

https://www.actualno.com/society/bojko-borisov-obeshta-da-spre-korupcijata-v-telk-news_669045.html

Премиерът Бойко Борисов, който преди ден разпореди изтегляне на наредбата за медицинската експертиза, която е част от подготвяната реформа в ТЕЛК, обяви в сряда, че целта на промените не е да бъдат ощетени хората с увреждания, а да бъде пренасочен ресурс от фалшиви решения към реално нуждаещите се. Той направи изявлението си след заседанието на Министерския съвет, докато пред сградата течеше голям протест на организации на хора с увреждания. Според премиера проблемът с пенсиите за инвалидност

Започва поетапно спиране на парното в столицата

https://www.actualno.com/sofia/zapochva-poetapno-spirane-na-parnoto-v-stolicata-news_669046.html

От днес започва поетапно общо спиране на отоплението в столицата. Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енергия, тази процедура може да стартира, ако са изпълнени двете задължителни условия - три последователни дни със средноденонощна температура над + 12 градуса и прогноза за трайно затопляне на времето, съобщиха от "Топлофикация София". Към днешна дата посочените условия са изпълнени и "Топлофикация София" ЕАД има основание да обяви край на отоплите

Регламентират се допълнителни пенсионни права за работници от ЕС

http://econ.bg/Новини/Регламентират-се-допълнителни-пенсионни-права-за-работници-от-ЕС_l.a_i.760272_at.1.html

Правителството одобри промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се въвеждат изискванията на евродирективата за минималните изисквания за...

НФСБ настоява българските власти да защитят Желяз Андреев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810819

НФСБ настоява българските власти
да защитят Желяз Андреев Националният изпълнителен комитет на ПП "Национален фронт за спасение на България" (НФСБ) категорично настоява българските власти, включително съдебната, да защитят българския гражданин Желяз Андреев и да не се поддават на външен натиск, независимо откъде идва той. Това се посочва в декларация на партията, съобщиха от пресцентъра,

Победата на Орбан - предупреждение за буря, отправено към Брюксел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810783

Победата на Орбан - предупреждение за буря, отправено към БрюкселАдминистрацията в Брюксел се надяваше коалицията на Виктор Орбан ФИДЕС - Унгарски граждански съюз, да спечели парламентарните избори с не толкова разбиваща преднина (малцина се съмняваха в победата й). Надеждите й не се сбъднаха. При невиждана активност от 70 на сто унгарците подкрепиха коалицията с 48,5 на сто от гласовете,

Мтел променя сигнала „свободно” в своята мрежа

https://offnews.bg//tehnologii/mtel-promenia-signala-svobodno-v-svoiata-mrezha-678480.html

Мтел, част от A1 Group, променя сигнала „свободно” в своята мрежа. Телекомът вече въведе пилотно обновяването в района на Бургас, Варна, Добрич и Шумен. До началото на месец май новият сигнал ще бъде активен в цялата страна. Той ще бъде с по-съвременно и модерно звучене.

Промяната на сигнала „свободно” е част от стратегията на Мтел постоянно да подобрява своята мрежа, за да достави по-добри услуги на клиентите си, като внедрява последните иновации в телекомуникациите. От началото на 2017 г. досега компанията е инвестирала над 120 милиона лева в модернизация на своята мрежата.

През 2017 г. Мтел започна процеса по внедряването на 4.5G мрежа, която осигурява скорост на връзката с 30% по-висока спрямо досега. Технологията, която позволява това, се нарича „обединяване на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира многократно по-бърз интернет в зависимост от използвания честотен спектър. Мтел планира да завърши процеса по имплементация на 4.5G мрежа в цялата страна до края на лятото тази година.

В средата на февруари Мтел показа за пръв път у нас и 5G технология. Това се случи по време на специално събитие, което включваше високоскоростен тест на 5G, VR демонстрация и балансиращи индустриални роботи. По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2 Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа. Текущите инвестиции и подготовка на мрежата ще позволят на Мтел бърз ъпгрейд към 5G, когато това е възможно.

Партньорска публикация

Продават мухлясали сандвичи в бюфет на столично училище

https://offnews.bg//obshtestvo/prodavat-muhliasali-sandvichi-v-biufet-na-stolichno-uchilishte-678472.html

Мухлясал хляб, скрит под салам и кашкавал. Такава закуска си купил баща от бюфета в училището на сина си - 129-о основно училище "Антим I" в София. Възмутеният мъж снимал сандвича, след което го върнал на продавачката.

"Днес в столичното 129 ОУ ”Антим I” си купих тази ”Принцеса” и попаднах на това... жената в стола просто ми върна парите, казвайки ”Оле” и я скри", написа мъжът към снимката, която публикува във Facebook.

Потърсихме директорката Богданка Николова, която обясни, че това е първият случай на проблем с храната в бюфета или стола.

"По-късно днес ще се срещна с управителката на фирмата, която стопанисва бюфета, за да получа обяснение и да се намери виновникът. Не мога да си обясня как и къде съхраняват храната, тъй като тя идва пакетирана", каза Николова пред репортер на OFFNews.

Дори и да е първият за 129-о училище, това не е първият случай с проблем с храната в училищните столове. От някои менюта например се вижда, че на децата се предлагат само нездравословни закуски. От други снимки, също публикувани в интернет, се вижда лошото качество на храната. Например почти липсващ пълнеж:

"Декларация от София" за Балканите и компромис за системата за убежище се чакат до края на председателството

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/11/3160793_deklaraciia_ot_sofiia_za_zapadnite_balkani_i_kompromis/?ref=rss


Месец май е пикът на председателството от гледна точка на дългоочакваната среща на върха във формат ЕС – Западни Балкани на 17 май. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова при представянето на постигнатото до момента.<br /><br />Срещата "е много важна за нас. По нея работим усилено още преди да започне председателството. Първо като тема, тази тема да залегне в дневния ред, тази тема да дойде, да се върне високо като приоритет на...

Учениците до 7 клас могат да използват е-учебници

http://clubz.bg/66541-uchenicite_do_7_klas_mogat_da_izpolzvat_e_uchebnici

Учениците от 1. до 7. клас вече могат да ползват електронно четими учебници.

Издателска група „Просвета“ осигури за всички училища в страната достъп до дигиталните варианти на печатните учебници по всички предмети. Това, което детето само трябва да направи, е да влезе на сайта на издателството на адрес http://www.prosveta.bg/elektronni-varianti, да избере желания учебник по желания предмет и да кликне върху бутона за ползване. Не е необходима регистрация.

Скоро линкове към електронно четимите учебници ще бъдат качени на специална платформа на страницата на МОН, откъдето също ще може да се четат и ползват.

Въвеждането на дигитални копия на учебниците е с цел олекотяване на ученическите раници, от една страна, а от друга – за да направят уроците по-интересни, разнообразни и достъпни за децата. Те имат напълно идентично съдържание с това на одобрения печатен учебник, така че детето спокойно може да остави книжния вариант в училище и после вкъщи да учи по електронния вариант чрез своя смартфон, лаптоп или таблет.

20-годишен без книжка падна с нередовен мотор, рани пътничка

http://www.cross.bg/putnichka-godishen-selo-1572301.html

/КРОСС/ Млада жена е била ранена при катастрофа, предизвикана от неправоспособен моторист. Според информацията на пловдивската полиция, инциденът е станал около 19.30 часа, на 10 април край разклона за село Крумово между Асеновград и Пловдив. Мотоциклетът, управляван от 20-годишен младеж от село Трилистник, е паднал на пътното платно. В болница за наблюдение е настанена 22-годишна пътничка на мотора, който е с прекратена регистрация. Няма данни за употреба на алкохол от страна на моториста.    

БМВ експериментира в България с онлайн продажби

https://www.dnevnik.bg/skorost/avtomobilna_industriia/2018/04/11/3160853_bmv_eksperimentira_v_bulgariia_s_onlain_prodajbi/?ref=rss


"БМВ груп България" започна пилотен проект за онлайн продажба на автомобили. Идеята се реализира специално в Централна и Южна Европа, като купувачи ще се търсят за три автомобила БМВ X2.<br /><br />Кампанията започна в полунощ на 10 април 2018 г, като за целта е разработен специален сайт. България е един от двата пилотни пазара (заедно с Чехия) от региона, които предлагат на своите клиенти възможност да използват иновативната платформа за онлайн продажби.<br /><br...

Лишиха Тръмп от званието ”Почетен казак”

http://dnes.dir.bg/news/sankt-peterburg-donald-tramp-sasht-izbori-2016-pocheten-kazak-27037963

Казаците от съюза " Ирбис" в Санкт Петербург лишиха президента на САЩ Доналд Тръмп от званието "Почетен казак" .

Нинова: ЧЕЗ искат увеличения на нощната тарифа с 51% и с 5% на дневната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810787

Нинова: ЧЕЗ искат увеличения на нощната тарифа с 51% и с 5% на дневната"Стои ли правителството зад продажбата на ЧЕЗ България на Гинка Върбакова и народът ли ще плати сметката на задкулисието?" - този въпрос зададе лидерът на БСП Корнелия Нинова, която публикува във Фейсбук отговора на председателя на КЕВР Иван Иванов на нейно писмо с питане- какво увеличение на цената на тока за бита е поискано от "ЧЕЗ

Борисов: ТЕЛК е част от коалиционното споразумение

http://dnes.dir.bg/news/protest-telk-kabinet-borisov-3-27037990

В коалиционното споразумение с ОП задължително условие, е да спре източването на различните системи от хората, които злоупотребяват с инвалидните пенсии.

Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата"

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6810799

Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата"Натоварен е трафикът на ГКПП "Кулата" на българо-гръцката граница, съобщи слушател на

Прокуратурата дори не протестира казуса с шефа на Фонда за лечение на деца

http://clubz.bg/66540-prokuraturata_dori_ne_protestira_kazusa_s_shefa_na_fonda_za_lechenie_na_deca

Прокуратурата не е протестирала пред втора инстанция акта, с който делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров е прекратено и върнато. Това става ясно от съобщение на спецсъда, след като казусът мина през него на 3 април, а сега изтече срокът за обжалване и протест.

Тогава Специализираният наказателен съд (СНС) прекрати съдебното производство и върна делото на Специализираната прокуратура.

След ефектна акция през 2016 г. на спецпрокуратурата Александров бе обвинен, че е мотивирал останалите трима подсъдими – Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова – да участват в престъпен сговор. На 20 април тогава разследващите обявиха, че са разбили корупционна схема за източване на Фонда, а премиерът Бойко Борисов определи акцията като „избродирана“. Междувременно разследваните от осем станаха четирима.

На 500 страници обвинителният акт уличаваше Павел Александров и останалите подсъдими служители на Фонда в престъпен сговор за незаконно присвояване и неправомерно разходване на средства, за прехвърляне на задължения на фонда към НЗОК и за длъжностни престъпления.

Миналия август спецсъдът вече върна веднъж на поправителен прокуратурата заради противоречивост на обвинителния акт. Определението беше потвърдено и от второинстанционния Апелативен специализиран съд, тъй като – става ясно от мотивите на съдиите Емилия Петкова, Венелин Иванов и Красимира Костова, те не са разбрали тезата на прокуратурата. Нещо повече – тримата магистрати обръщат внимание на Специализираната прокуратура, че ако реши да коригира обвинителния акт, трябва да обърне внимание не само на неговата юридическа, но и на лексикалната и граматическата му издържаност и „да го изчистят от ненужно обременяващи повторения“.

Тогава пред БНР Десислава Хурмузова – бивш член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, директно нарече случващото се политическа поръчка и каза, че институциите не са използвали информацията от членовете му по делото.

"Не използваха нищо, макар че ние се постарахме да им дадем пълната информация, за да им обясним, че се случва някаква страхотна грешка. За мен това продължава да си е политическа поръчка, която трябваше да бъде изпълнена по какъвто и да е начин", каза Хурмузова.

Според нея "по-скоро става въпрос за една самоцелна демонстрация на сила на един самозабравил се министър, който просто реши да разбие една работеща институция и да съсипе репутацията на Павел Александров".

Вече през април 2018 г. (когато с новите промени бе въведено разпоредително зъседание и съдът вече няма право да връща обвинението, б.р.), адвокатите на подсъдимите пледираха, че има съществени процесуални нарушения и съдебният състав потвърди тази констатация. 

При процеса адвокатката на Алексанров - Диана Ангелова, заяви пред БНР:

"Аз не знам - и пациентите, и децата, и лечението, всичко пречи на чиновниците. Обвиненията са за присвояване, за невъзлагане на обществена поръчка и нарушение на служебните задължения. Тези обвинения са напълно неясни. За нас не е ясно какво точно иска и има предвид прокуратурата."

Александров коментира след решението на съда:

"Очаквах да го върнат. То няма просто за какво."

Специализираната прокуратура тогава се зарече, че ще протестира решението в седемдневен срок:

"И като човек, и като магистрат – най-скандалното е, че в случая се касае за лечение на деца, че са нарушавани правата на децата и правото им да бъдат лекувани по адекватен начин, така че да бъде осигурено тяхното лечение. По делото са проведени разпити на родители, чиито деца са починали, и определено, не само, че не е приятно, но по принцип е много укоримо поведението на подсъдимите. Не съм съгласна с тези мотиви, които изложи съдът, защото това по същество е приемане на защитната теза на адвокатите", каза преди 10 дни прокурор Ирина Арменова.

Днешното съобщение на съда обаче гласи:

"След проведено съдебно заседание на 03.04.2018г. по НОХД № 658/2018г., съдът прекрати съдебното производство по делото, водено срещу Павел Александров, Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова и върна същото на Специализираната прокуратура за отстраняване на съществени процесуални нарушения, допуснати в хода на разследването и изготвения обвинителен акт.

Определението на съда влезе в сила, като не беше протестирано от страна на Специализираната прокуратура.

На 11.04.2018г. делото беше изпратено на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения."

Три ябълки паднаха от небето, след тях и авторката

http://clubz.bg/66539-tri_qbylki_padnaha_ot_nebeto_sled_tqh_i_avtorkata

По света тя може би няма тази популярност, която скоро ще изпита в България. У нас книгата ѝ „Три ябълки паднаха от небето“ е истински феномен – това е едно от най-търсените заглавия на родния книжен пазар вече втора година след излизането на романа. И сега, след „трите ябълки“, у нас ще „падне“ и самата авторка, Нарине Абгарян. По покана на своите издатели, „Лабиринт“, тя пристига в България през септември, за да се срещне с читател(к)ите си в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас.

Нарине Абгарян е най-четената писателка у нас за 2017-а, според статистиката на верига книжарници „Хеликон“, а „Три ябълки…“ стана Книга на годината.

„Ябълките“ разказват за Маран, полуизмислено арменско село. Животът там тече според местните обичаи, вярвания, символи и обреди. Главната героиня Анатолия, болна 58-годишна библиотекарка, е най-младият обитател на селото, която пропилява 18 години от живота си в безсмислен брак.

У нас „Три ябълки…“ бе последвана и от другите книги на Абгарян – „Манюня“ и „Хората, които са винаги с мен“. Преди да дойде авторката, ще излезе и още една нейна история: „Да живееш нататък“.

Нарине Абгарян е родена през 1971-а в Берд, Армения. Прекарва бедно детство, дъжавата е в тежка икономическа криза, обявява военно положение и е сполетяна от редица природни катаклизми. В по-трудните моменти Абгарян работи в чейндж бюро. През 1994-а заминава за Москва, където учи в Ереванския държавен лингвистичен университет.

Погрешно е диагностицирана с множествена склероза, след три години „лечение“ откриват грешката.

Твърди, че винаги е мечтаела да бъде писателка, има блог, който обновява сравнително често. Книгите си пише и издава на руски език. Налага си строг режим на писане – по пет часа всеки ден.

Издавана е във Франция и Прибалтика, а през 2016-а е почетен гост на Салона на книгата в Париж.

Нарине Абгарян изключително държи на корените си. Това е и основният мотив в книгите ѝ.

Трябва да се върнем там, откъдето сме тръгнали – казва тя. – Бях на 44, когато установих, че съм станала антиглобалистка. Иска ми се да затворя границите, така че всички да си стоят по родните места и да се завърнат към културните и историческите си корени. Към истинското си „аз”.“

С читателите си в България Нарине Абгарян ще се срещне на 3 и 4 септември в София, на 5 септември е в Пловдив, на 6-и в Стара Загора, а на 7-и в Бургас.

Площад Славейков.

Извънредно! Затворник избяга от пловдивския затвор

https://petel.bg/Izvanredno--Zatvornik-izbyaga-ot-plovdivskiya-zatvor__259518

Снимка: Булфото Според информацията от МВР след 18 ч. вчера е получен сигнал в полицията, че 42-годишен лишен от свобода не се е прибрал в за...

Земята е застрашена от 17 хиляди астероида

https://petel.bg/Zemyata-e-zastrashena-ot-17-hilyadi-asteroida__259519

Специалисти от НАСА смятат, че съществуват не по-малко от 17 000 астероида, които могат да се блъснат в Земята, пише Chronicle. Понастоящем учен...

Трагикомедия в Пловдив! Работници местят запалка с багер от скука, настана екшън

https://petel.bg/Tragikomediya-v-Plovdiv--Rabotnitsi-mestyat-zapalka-s-bager-ot-skuka--nastana-ekshan-__259520

Снимки TrafficNews.bg Случка, достойна да бъде възпята от класиците на трагикомедия, се разигра следобед на вече пословичната улица „Отец Паи...

Април продължава като лято: До 29° в четвъртък! Само на морето остава като зима

https://petel.bg/April-prodalzhava-kato-lyato--Do-29---v-chetvartak--Samo-na-moreto-ostava-kato-zima__259521

Снимка Булфото Времето утре ще е слънчево и топло, само на места следобед е възможно да превали. Максималните температури ще достигнат 24...

Борисов към протестиращите: По-добър контрол ще е от полза на всички

http://www.cross.bg/horata-yvrezhdaniya-hora-1572300.html

/КРОСС/ Петков: Промените не целят да намалят парите за хората с увреждания, точно обратното С хората с увреждания, които са на протеста, от години работим прекрасно, с всичките им организации и разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници. Работим не да бъдат ощетени дадени хора. Не сме искали на някого да навредим, точно обратното. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод протеста под прозорците на Министерския съвет, цитиран от "Дарик". Борисов припомни, че при създаване на правителството е подписано коалиционно споразумение и едно от условията на партньорите било да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. "Защото това, което колегата Валери Симеонов със своите експерти, министри в продължение на пет месеца работи, е не да бъдат ощетени дадени хора, а да се направи така, че тези фалшиви ТЕЛК-ове или източването на ресурс да останат за тези, които действително имат нужда от това. Ни най-малко не сме мислили на някого да навредим, точно обратното. Но хора, които не заслужават и се взимали тези пари, и продължават да ги взимат, или има корупционни схеми в ТЕЛК-овете, това не може да продължи", коментира премиерът. Той благодари на хората, които протестират, че четвъртък и петък ще се срещнат с министрите, с вицепремиера и точка по точка ще обсъдят всяко нещо, което ги тревожи

Варненските браншовици са умерени оптимисти за летния туристически сезон

http://www.moreto.net/novini.php?n=372256

Очакванията на бранша във Варна за летния сезон са умерено оптимистични. Това каза проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. „Ранните записвания вървяха много добре, дори надвишаваха резервациите за същия период на миналата година, след като приключиха периодите за ранни записвания, което означава, че приключиха периодите за ценови намаления, като за някои хотели това бяха края на февруари, за други – краят на март.

Глоба 30% от цената и се узаконява строеж

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810637

Глоба 30% от цената и се узаконява строежДепутати от ГЕРБ предлагат промяна в закона, но твърдят, че това не е амнистия  Незаконен строеж да се узаконява, след като се плати глоба в размер на 30% от стойността му. Това предлагат с промени в Закона за устройство на територията група депупати от ГЕРБ. Каква е стойността, ще се определя от кмета на общината или упълномощено от него лице по

Actualno.com пита: Провери ли НСО кебапчето, което президентът яде в Трявна? (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/actualnocom-pita-proveri-li-nso-kebapcheto-koeto-prezidentyt-jade-v-trjavna-video-news_669042.html

Посещението на президента Румен Радев в Трявна за Великден се превърна в повод за множество медийни материали. Причината – Радев беше почерпен с кебапче от местен майстор. Заглавията в различните сайтове минават през куп нюанси – от "Черпят президент и презиентшата с кебапчета "Ролс Ройс" в Трявна" през "Кебапчия отказа да продаде скара на президента и съпругата му" до "Президентът хапна кебапче на крак в Трявна". В цялата ситуация об

БСП – София: 11 април е денят за памет!

https://frognews.bg/novini/bsp--sofiia-11-april-deniat-pamet.html

На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и пострадалите от фашизма. Този ден от календара е пропит с кръвта на изгорените живи хора в лагерите на смъртта.

400 сигнала за кибератаки годишно постъпват в ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810777

400 сигнала за кибератаки годишно постъпват в ЕККъм 400 инцидента, свързани с кибератаки, годишно са съобщени в ЕК. Данните са от последните 3-4 години, научи „Фокус” от източници от Брюксел. Все повече от нотификациите идват от потребителите. 20% са фалшиви положителни, което означава, че след проверка не са се оказали заплаха. 10% са истински инциденти с конкретни последици.

Азербайджанският президент Илхам Алиев ще спечели без проблеми днешните избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810748

Азербайджанският президент Илхам Алиев ще спечели без проблеми днешните избори56-годишният азербайджански президент Илхам Алиев управлява от 15 години и се очаква да спечели без проблеми днешните президентски избори, пише Франс прес, цитирана от БТА. Противниците му го обвиняват, че се опитва да създаде политическа династия. Син и наследник на президента Гейдар Алиев - бивш офицер от КГБ и комунистически лидер,

БСП София: 11 април е денят за памет!

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810749

БСП София: 11 април е денят за памет!

На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и пострадалите от фашизма. Този ден от календара е пропит с кръвта на изгорените живи хора в лагерите на смъртта. В тях са погубени над 11 милиона души. На този ден през 1945 година край Ваймар, недалеч от града на Гьоте, на Лист и на Шилер,

Гражданите ще получават свидетелства за съдимост на момента във всяко от 113-те районни съдилища

http://www.cross.bg/sudimost-sistema-pravosudieto-1572299.html

/КРОСС/ Гражданите ще могат да получават свидетелство за съдимост в момента на подаване на заявленията си във всяко едно бюро съдимост към 113-те районни съдилища в страната, без оглед на това къде са родени и какво е местожителството им. С въвеждането на услугата, до средата на следващата година, данните в бюлетин съдимост ще се въвеждат от съдилищата електронно, а не ръчно, както е в момента. Това заяви днес заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова по време на встъпителната пресконференция по проект „Реализиране на Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус". Той се финансиран по Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския социален фонд и се реализира от Министерството на правосъдието с подкрепата на Висшия съдебен съвет. На пресконференцията присъстваха членовете на ВСС Светлана Бошнакова и Калина Чапкънова. „Обединяването в единен електронен регистър на всички децентрализирани системи в 113-те бюра за съдимост към районните съдилища и Централно бюро „Съдимост" към Министерството на правосъдието, ще бъде не само в услуга на гражданите, но и ще доведе до бързина и ефективност в работата на органите по разследване и обмяна на данни с органите на страните-членки на ЕС и трети страни, с които България си сътрудничи", каза членът на ВСС Светлана Бошнакова

Кабинетът отпусна нови 1.68 млн. лв. за туристическа реклама на България

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-отпусна-нови-1-68-млн-лв-за-туристическа-реклама-на-България_l.a_i.760271_at.1.html

Правителството осигури допълнителни 1 680 000 млн. лв. по бюджета на Министерството на туризма за изпълнение на Годишната програма за национална...

БСП – София: 11 април е денят за памет!

http://www.cross.bg/april-i-mozhem-1572298.html

/КРОСС/ На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и пострадалите от фашизма. Този ден от календара е пропит с кръвта на изгорените живи хора в лагерите на смъртта. В тях са погубени над 11 милиона души. На този ден през 1945 година край Ваймар, недалеч от града на Гьоте, на Лист и на Шилер, концлагеристите от Бухенвалд се вдигат на бунт. За да запишат в историята с кръвта си 11-и април като деня на великия трагизъм зад бодливата тел. 11-и април е ден за памет - световна, европейска и българска. И само заслепените от отровата на антикомунизма ще имат сърце днес да не се поклонят и да не го отбележат, да забравят и да зачеркнат от европейската карта Аушвиц, Дахау, Треблинка, Маутхаузен, Майданек-Люблин, Аушвиц-Биркенау и останалите огнища на фашизма. У нас, в периода 1941-1945 година, са арестувани над 64 000 антифашисти, от тях 12 141 са осъдени, изгорени са над 32 000 къщи, убити са 12 000 партизани и ятаци. Затова не можем да останем глухи за ехото от Бухенвалдските камбани, не можем да не се поклоним и да не почетем паметта на жертвите от фашизма и войните. На днешния 11-и април, не можем да останем равнодушни към онези, които всячески правят опити да се вдъхновяват от марша в памет на генерал Луков. Към онези, които се прекланят пред хитлеризма, нацизма и неофашизма. Към онези, които клеветят и неглижират Съпротивата в България и по света

Ким Кардашиян показва форми на Бахамите със сестра си Кортни (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6810736

Ким Кардашиян показва форми на Бахамите със сестра си Кортни (Галерия)Риалити звездата Ким Кардашиян се наслаждава на екзотична почивка на Бахамите. Заедно с нея е и сестра й Кортни. Двете сестри публикуваха множество снимки в Инстаграм от ваканцията си, на които не се свенят да покажат пищните си

Трима кметове забиха кирки за нова детска площадка в парк "Сърнена гора" в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6810735

Трима кметове забиха кирки за нова детска площадка в парк "Сърнена гора" в ПловдивТри кирки едновременно забиха в пясъка районните кметове от Пловдив Ральо Ралев, Костадин Димитров и Георги Стаменов. Така дадоха старт в изграждането на нова детска площадка в парк "Сърнена гора". Тя е на стойност 50 000 лева. Ще бъде на мястото на съществуващата, която е с метални и опасни катерушки.

Маскирани пребиха служителка и обраха бензиностанция

http://dnes.dir.bg/news/obir-maskirani-benzinostantzia-27037926

Четирима маскирани мъже са ограбили бензиностанция на пети километър край Шумен, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Хиляди "мръсни дизели" заминават за България

https://www.vesti.bg/bulgaria/hiliadi-mrysni-dizeli-zaminavat-za-bylgariia-6081179

DW: Източноевропейските държави и Африка се пълнят със стари "дизели" от Западна Европа

МВФ: Цените на жилищата в света растат синхронизирано и това създава рискове

https://www.investor.bg/po-sveta/453/a/mvf-cenite-na-jilishtata-v-sveta-rastat-sinhronizirano-i-tova-syzdava-riskove-259100/

Едновременен спад на цените на жилищата в цял свят може да доведе до финансова и макроикономическа нестабилност, предупреждава фондът

Тревога! Още един затворник избяга

http://regiona.bg/%d1%82%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%be%d0%b3%d0%b0-%d0%be%d1%89%d0%b5-%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d1%8f%d0%b3%d0%b0/

Затворникът Георги Т., по- известен като Жоро Мандажата е обявен за издирване, след като е напуснал обекта, на който работи. Манджата бе задържан преди месец, след като бе спипан да продава амфетамини до Строителния техникум. Оказало се, че Георги има влязла в сила присъда за разпространение на наркотици и веднага бил изпратен в затвора. Укривал се и бил обявен за национално издирване.

Манджата многократно е лежал в пловдивския затвор за пласьорство на дребно. Освен това той е наркозависим, пише трафикнюз.бг.

Георги е излежавал първата си присъда в ТПО „Хеброс“. Работел е на външен неохраняем обект и вчера не се е прибрал след работа.

Полицията го издирва.

Материалът Тревога! Още един затворник избяга е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Бойко Коцев става член на управата на Международната банка за икономическо сътрудничество

https://frognews.bg/novini/boiko-kotsev-stava-chlen-upravata-mejdunarodnata-banka-ikonomichesko-satrudnichestvo.html

Правителството одобри кандидатурата на Бойко Коцев за член на Управителния съвет (УС) на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) с мандат до пет години, съобщиха от правителствената пресслужба.

Русия се закани да сваля всяка ракета на САЩ срещу Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372287

Руските военни запазват правото си да свалят ракети и да унищожават установките и точките, откъдето са изстреляни в случай на агресия на САЩ срещу Сирия. Това предупреди посланикът на Русия в Ливан Александър Засипкин, цитиран от руските медии.

Откриха причините за разпространението на заразен рак сред тасманийските дяволи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810744

Откриха причините за разпространението на заразен рак сред тасманийските дяволи Учени от Кембриджкия университет в Англия описаха два вида заразен рак, който засяга тасманийските дяволи, съобщи Лента. Определени са също причините, поради които този вид бозайници са по-уязвими към заболяването в сравнение с другите животни. Известни са 8 вида заразен рак, които засягат кучета, тасманийски дяволи и морски двучерупкови мекотели.

БСП – София: 11 април е денят за памет!

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-11-april-e-deniat-za-pamet-678477.html

На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и пострадалите от фашизма. 

Този ден от календара е пропит с кръвта на изгорените живи хора в лагерите на смъртта. В тях са погубени над 11 милиона души. На този ден през 1945 година край Ваймар, недалеч от града на Гьоте, на Лист и на Шилер, концлагеристите от Бухенвалд се вдигат на бунт. За да запишат в историята с кръвта си 11-и април като деня на великия трагизъм зад бодливата тел, се казва в позиция на БСП-София. 

11-и април е ден за памет - световна, европейска и българска. И само заслепените от отровата на антикомунизма ще имат сърце днес да не се поклонят и да не го отбележат, да забравят и да зачеркнат от европейската карта Аушвиц, Дахау, Треблинка, Маутхаузен, Майданек-Люблин, Аушвиц-Биркенау и останалите огнища на фашизма.

У нас, в периода 1941-1945 година, са арестувани над 64 000 антифашисти, от тях 12 141 са осъдени, изгорени са над 32 000 къщи, убити са 12 000 партизани и ятаци. Затова не можем да останем глухи за ехото от Бухенвалдските камбани, не можем да не се поклоним и да не почетем паметта на жертвите от фашизма и войните.

На днешния 11-и април, не можем да останем равнодушни към онези, които всячески правят опити да се вдъхновяват от марша в памет на генерал Луков. Към онези, които се прекланят пред хитлеризма, нацизма и неофашизма. Към онези, които клеветят и неглижират Съпротивата в България и по света.

11-и април е антифашистката камбана в XXI век! Ден в памет на жертвите, но и ден - предупреждение. Да помним трагедията, за да не допуснем да се повтори. Ден, който ни мотивира да се изправим още по-категорично и безкомпромисно срещу опитите за възраждане на новия фашизъм в ХХI век. На този ден само глухите за паметта не чуват тези камбани, камбаните от Бухенвалд. Затова все по-често трябва да повтаряме думите на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!". 

Открити са процедури за предоставяне на концесии на 4 морски плажа

https://www.actualno.com/society/otkriti-sa-proceduri-za-predostavjane-na-koncesii-na-4-morski-plaja-news_669039.html

Правителството стартира процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - „Св. Св. Константин и Елена – юг“, „Ривиера“, „Ахтопол север – източна зона“ и „Китен - юг“. Предлага се срокът на първите две концесии да е 15 години, а на вторите две – десет. С процедурите се цели обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията

Протестът на хората с увреждания: Реформа в ТЕЛК - да, но не и отнемане на права

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3160905_protestut_na_horata_s_uvrejdaniia_reforma_v_telk_-_da/?ref=rss


Реформа, която да не отнема права, възможност за работа и включващо образование, условия за достоен и пълноценен живот, достъп до архитектурна, транспортна и комуникационна среда - това са част от исканията на хората с уврежданията, които излязоха на национален протест пред Министерския съвет днес.<br /><br />Поводът - планираната от правителството реформа при отпускането на инвалидни пенсии. Най-общо се предвижда медицинската експертиза да не води автоматично до инвалидни пенсии и...

Спират парното в София от днес

https://offnews.bg//obshtestvo/spirat-parnoto-v-sofia-ot-dnes-678476.html

Започва поетапно спиране на парното в столицата, съобщи Топлофикация София.

Съгласно изискванията в Общите условия за продажба на топлинна енергия, тази процедура може да стартира, ако са изпълнени двете задължителни условия - три последователни дни със средноденонощна температура над + 12 градуса и прогноза за трайно затопляне на времето. Към днешна дата посочените условия са изпълнени и “Топлофикация София” ЕАД има основание да обяви край на отоплителен сезон 2017-2018 г.

При желание от страна на клиентите, отоплението в отделни сгради може да остане включено до 30 април 2018г. За тази цел е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост. На основание на това решение упълномощено лице подава заявление в обслужващия топлорайон.

Стотици хора с увреждания на протест срещу реформата в ТЕЛК

https://offnews.bg//protesti/stotitci-hora-s-uvrezhdania-na-protest-sreshtu-reformata-v-telk-678471.html

Стотици хора с увреждания се събраха пред Министерския съвет на протест срещу предложената реформа в системата на ТЕЛК.

Протестиращите се опасяват, че хиляди хора с увреждания ще останат без инвалидна пенсия заради готвени промени в медицинската експертиза. Според тях вече ще се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. Реформата в ТЕЛК предвижда още инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите.

"Хората с увреждания искаме качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация, достъпна архитектурна среда и транспорт, както и адекватно образование и европейска политика за трудова заетост", заяви пред протестиращите председателят на Съюза на инвалидите в България - Красимир Коцев.

В протеста се включи и Рудолфо Катани от Европейския форум на хората с увреждания. Според него държавата не спазва принципите на Конвенция за правата на хората с увреждания на ООН, която беше ратифицирана през 2012 г.

"80 млн. души с увреждания в момента са с вас и ви подкрепят. Ние всички се борим за справедливост и равноправие. Хуманността и солидарността са важни за този протест. В момента се борим с нещо, което се прави срещу хората с увреждания. Правителството трябва да се откаже от тази реформа и да започнат преговори с организациите на хората с увреждания", категоричен беше Катани.

Президентът на КТ "Подкрепа" застана зад протеста и определи реформата в ТЕЛК, като подигравка:

"Хората тук не са тези с черните джипове със стикер за инвалидност, които паркират на местата за инвалиди."

Веска Събева, председателят на Асоциацията на родителите с епилепсия, беше категорична, че подкрепата за семействата с деца с увреждния е нулева.

"Като си замина от този свят, моята дъщеря как ще си плаща тока, хляба и сметките си със 144 лв. пенсия", попита Мария Недялкова от Асоциацията за лица с интелектуални затруднения.

Под заплахата от многохиляден протест на хората с увреждания, вчера премиерът Бойко Борисов разпореди оттегляне на предложения от Министерството на здравеопазването проект за изменение на наредбата за медицинска експертица. 

Производството във Великобритания се сви за първи път от близо година

https://www.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvoto-vyv-velikobritaniia-se-svi-za-pyrvi-pyt-ot-blizo-godina-259117/

През последните три месеца фабричната продукция е нараснала с 0,6%, което е най-слабото представяне от юли насам

Поредицата "Фондацията" на Айзък Азимов ще се превърне в сериал

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/11/3160872_poredicata_fondaciiata_na_aizuk_azimov_shte_se/?ref=rss


Научнофантастичната поредица "Фондацията" на Айзък Азимов ще се превърне в драматичен сериал, продуциран от "Епъл", предаде "Ройтерс", цитирайки представители на компанията. Тя ще бъде адаптирана за екран от сценаристите на "Война на световете" и "Черният рицар".<br /><br />Това е пореден опит за екранизация на цикъла на Азимов, писан между 40-те и 80-те години на миналия век.<br /><br />"Фондацията" започва...

Официално: 105 са жертвите на катастрофата с Ил-76 в Алжир

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-zhertvi-alzhir-27037832

Сто и пет души е имало в катастрофиралия днес в Алжир военнотранспортен самолет Ил-76 и всички са загинали.

Искане за екстрадация на Желяз Андреев в САЩ породи протести в България. Желяз е с мярка „подписка“

http://www.eurochicago.com/2018/04/pet/

Полицията в Добрич задържа преди няколко дни 29-годишния Желяз Андреев, по искане на властите в САЩ и по-точно заради раследване във Флорида, за нарушаване на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия. Нарушаването е станало през доставката на части за самолети от гражданската авиация, ползвани от сирийските авиолинии, които според американските власти са замесени в терористична дейност. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics. Пред в. "Капитал" Желяз Андреев разказва, че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди той да започне работа във фирмата. Както и, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява. 

Зимният сезон приключва с ръст на заетостта и умерено покачване на цените

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810704

Зимният сезон приключва с ръст на заетостта и умерено покачване на цените• Средният престой на туристите в зимните ни курорти е 3 дни • 12% ръст на ранните резервации за лятна почивка на морето Зимният туристически сезон завършва с повишаване на заетостта и ръст на цените за туристически услуги с около 15%. Забавеният старт на активния сезон, заради по-топлото време в края на 2017,

Заразителен ли е Орбан?

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-ungaria-viktor-orban-orbanizatzia-27037964

Две тези се оформиха след победата на Виктор Орбан в Унгария: тотално заклеймяване и призив за размисъл, все пак, върху т. нар. „Орбанизация“.

Jеremy?: Искаме да оставим нещо в България, а не да се влеем в шоубизнеса в САЩ или Европа

https://offnews.bg//kultura/jeremy-iskame-da-ostavim-neshto-v-balgaria-a-ne-da-se-vleem-v-shoub-678467.html

Остават по-малко от три дни до официалното представяне на новия албум на Jеremy?, а от дни можем да чуем в  радио-ефира и социалните мрежи втора песен от него. Наречена е “Go or Fall” и на практика представлява първата авторска от всички предстоящи за реализиране в края на настоящата седмица.

Бандата ще представи втория си албум с голям концерт този петък - 13 април, във Военния клуб в София.

Новата продукция съдържа шест парчета. Първият сингъл - "You're The Voice" - излезе в средата на миналия декември, като римейк на едноименния световноизвестен хит на John Farnham, и се радва на радушно приемане от страна на публиката. Останалите пет песни са напълно нови авторски и ще бъдат официално представени по време на предстоящия лайв.

Края на 2017-а година групата отбелязаха с мащабно турне в Англия, Германия, Ирландия и Шотландия.

За новия албум, концерта на 13 април и всичко ново около бандата си говорим с Ерсин и Ташо от Jеremy?:

Какво ви вдъхнови да напишете още 6 парчета? А защо не 10?

Ерсин: 7 са. Имаме идеи и разработки на песни за поне още три албума, но искахме този да носи усещането за продължение на първия. Затова избрахме точно тези песни. Сега имаме пърформънс, който можем да поставим на всяка сцена, където и по света да се намира. И нямаме търпение да представим новата си музика пред публика.

Ташо: За щастие, вдъхновението все още го има и тези песни са концептуалното продължение на първия албум и допълват останалите десет.

Какво е настроението на новия албум?

Ерсин: Усещаме се, че имаме все повече социални послания. Във втория албум е включена наша версия на песента You`re The Voice, позната от изпълнението на Джон Фарнъм. Сякаш това се оформя като нашето послание към публиката. Цялостното усещане е за пространство. Емоционален е. Зареден с енергията, която натрупваме от нашите турнета в България и в чужбина.

Какво най-много ви се искаше да промените в първия албум, след като мина достатъчно време от излизането му?

Ерсин: Нищо! Ние дадохме всичко от себе си за реализацията на този албум. От композиране и аранжиране до писане на текстове, записи, смесване и мастериране. Целта ни беше да не допускаме компромис в нито един детайл. А за финал имахме възможност да използваме прекрасната картина на Кольо Карамфилов, предоставена ни от неговия син Росен Карамфилов, която се превърна в корица на албума.

Ташо: Не е имало такъв случай. Това, което направихме в дебютния ни албум, е много искрено и се случи в правилния момент, на правилното място, с правилните хора.

Fake Fruits е най-големият ви хит до момента. Има ли песен, която мислите, че ще надмине успеха й?

Ерсин: Разбира се. С Fake Fruits мисля , че се получи изненада. Може би точно затова това си остава любима песен на феновете ни. Първата песен на Led Zeppelin, която чух, беше Stairway To Heaven, и още ми е любимата.

Ташо: Това само публиката може да определи. Винаги правим парчетата с много любов и енергия, като всяко едно е изживяно и оставяме на феновете ни да преценят.

Трудно ли е да правиш музика в България (все още)?

Ерсин: Трудно е да правиш музика където и да си по света. Първо минават 10 години докато овладееш някой инструмент, а след това започва всичко останало. Всяка пазарна ниша се развива спрямо икономическия стандарт на страната и потребностите на нейното население. Не съм експерт и не мога да дам оценка за музикалния бизнес в България, но мисля, че се развиваме към по-добро. Това, което ме радва, е, че рок групи има във всеки град и продължават да се създават нови и нови такива. Това усещане не можеш да си го доставиш от нищо друго. Свободата да се изразиш чрез музика.

Ташо: Никъде по света не е лесно да правиш каквото и да било. Както в Америка и Англия, така и в България, човек винаги се сблъсква с трудности и пречки и трябва да е готов да се справи с тях, за да може да продължи да прави каквото обича, а ние правим точно това. Стараем се да не се оплакваме, а да действаме.

Кое е по-добре от преди?

Ерсин: Че има интернет и можем да получим повече информация от преди. Това, че технолиите са напреднали и всеки, който иска да се занимава с музика, може да запише и обработи идеите си дори чрез най- елементарния софтуер.

Ташо: Има доста свежа музика в българския ефир, плод на новото поколение и също така развитието на клубната сцена върви в положителна посока. Средата става все по-благоприятна, и това е хубаво.

Кой артист на родната сцена намирате за “сродна душа” на Jeremy?

Ерсин: Стенли е примерът, който ще дам. Обичаме го за това, че е прям с нас и винаги ни мисли доброто.

Ташо: О, има доста артисти, в които се припознаваме и са много близки до нас. Мисля си, че определението „сродна душа“ приляга най-добре на нашия приятел Стенли.

Защо не живеете извън България? Защо сте тук?

Ерсин: А вие? Защото обичаме прителите си и роднините си. Винаги можем да избягаме, но това ли е решението? Предпочитаме да оставим нещо тук, отколкото да се влеем в мелачката на шоубизнеса в Западна Европа или САЩ. Разчитаме на това, че живеем в свободна страна и можем да пътуваме лесно там, където можем да срещнем нова публика. Това и правим. Вече имаме четири европейски турнета зад гърба си и едно с легендарната група Queen. Така че сме едновременно тук и където си пожелаем.

Ташо: Защото все някой трябва да остане и да има на кого да задавате този въпрос, хехе. Смятаме, че това, което правим, може да съществува в страната ни, а така или иначе - по всяко време можем да сме където си поискаме.

Песента, която ви кара да продължите напред, независимо от всичко?

Ерсин: Bittersweet Symphony - това е песента, която ме спасява винаги. Безотказно е.

Ташо: Don’t Stop Me Now на Queen!

Четете ли новини? Кое събитие по света и у нас ви засяга най-силно? Защо?

Песните от новия албум са отражение на това каква информация стига до нас. Това е албум със социално послание. Разбира се, филтрираме новините, които стигат до нас, защото се оказва модерно да се разпространяват фалшиви такива. А това по-скоро е манипулация и дезинформация, отколкото журналистика. И да, вашата медия е от тези, които предпочитаме, когато става въпрос за новини. Мислим, че сте отговорни към читателите си. Адмирации.

Защо избрахте да правите музика?

Ташо: Това умеем да правим най-добре и е мечта, която следваме от много малки.

Ерсин: Защото е страхотно. Занеш го и го усещаш още преди да си се запознал с реалността. За мен, това да съм част от рок група е сбъдната мечта. Може да звучи чийзи, но не ми пука. Интересно е, когато срещам хора на нашите концерти, които екзалтирани от преживяното, ти споделят, че искат да живеят на път, като нас. Всички виждат свободата, която ти дава това да си в банда.

Чуйте новия сигнал на Мтел за "свободно" (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810703

Чуйте новия сигнал на Мтел за "свободно" (видео)Мтел променя сигнала за "свободно" при набиране на номера от мрежата на оператора. Новият сигнал е с по-съвременно звучене. Пилотно той вече е въведен в района на Бургас, Варна, Добрич и Шумен. До началото на месец май новият сигнал ще бъде активен в цялата страна.  Промяната на сигнала „свободно” е част от стратегията на Мтел постоянно да

Открити са процедури за предоставяне на концесии на четири морски плажа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810687

Открити са процедури за предоставяне на концесии на четири морски плажаПравителството стартира процедури за предоставяне на концесия на четири морски плажа - „Св. Св. Константин и Елена – юг“, „Ривиера“, „Ахтопол север – източна зона“ и „Китен - юг“. Предлага се срокът на първите две концесии да е 15 години, а на вторите две – десет. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кабинетът предлага началникът на отбраната да получи най-високото военно звание

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3160941_kabinetut_predlaga_nachalnikut_na_otbranata_da_poluchi/?ref=rss


Правителството реши на днешното си заседание да предложи на президента Румен Радев да издаде указ, с който да удостои началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев с най-висшето офицерско звание генерал. Той е на поста от март 2017 година, като тогава беше произведен в генерал-лейтенант. Боцев служи в армията от 37 години.<br /><br />На заседанието си днес министрите предлагат да бъде освободен от длъжността заместник-началник на отбраната и от военна служба...

Над половината от първите получатели на втора пенсия ще вземат до 30 лв.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3160937_nad_polovinata_ot_purvite_poluchateli_na_vtora_pensiia/?ref=rss


Над половината от бъдещите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще получават под 30 лв. от частния пенсионен фонд, в който са осигурени, а други 15 на сто ще получават между 30 и 50 лв. Това сочат разчети на Министерството на финансите, заложени в проект за Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от Допълнителното задължително пенсионно осигуряване, публикувана за обществено обсъждане.<br /><br />Според законодателството първите пенсионери с право на втора...

Изчезна един от най-богатите хора в Германия, издирват го в Алпите (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/izchezna-edin-ot-naj-bogatite-hora-v-germaniia-izdirvat-go-v-alpite-snimki-2090227

Швейцарската и италианската полиция търсят изчезналия в Алпите германски магнат в търговията на дребно Карл-Ериван Хауб, предава Ройтерс.

Деца бяха заключени в училище заради ротвайлер в двора му

//dariknews.bg/novini/bylgariia/deca-biaha-zakliucheni-v-uchilishte-zaradi-rotvajler-v-dvora-mu-2090254

Появата на ротвайлер без стопанин и намордник в училищен двор в Русе създаде напрежение днес. За да предпазят децата, от училищното ръководство ги заключили в сградата, докато кучето бъде прибрано в общинския приют, съобщи

Затворник „забрави“ да се върне зад решетките в Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/zatvornik-zabravi-da-se-vyrne-zad-reshetkite-v-plovdiv-2090245

42-годишен затворник не се е прибрал в Пловдивския затвор след работа на външен обект, съобщиха от полицията в града на тепетата. 

Сигналът е получен след 18.00 ч. вчера. Предприети са действия за издирването на затворника. 

Предложиха промени в закона за защита от вредните химичните вещества и смеси

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810660

Предложиха промени в закона за защита от вредните химичните вещества и смесиПравителството предлага на Народното събрание да одобри промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси. С проектозакона се въвежда националната процедура за освобождаване от задължения по Регламент (ЕО) №1907/2006 относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали,

Още пари за реклама на България като целогодишна туристическа дестинация

https://www.actualno.com/society/oshte-pari-za-reklama-na-bylgarija-kato-celogodishna-turisticheska-destinacija-news_669037.html

Правителството осигури допълнителни 1 680 000 млн. лв. по бюджета на Министерството на туризма за изпълнение на Годишната програма за национална туристическа реклама. Програмата предвижда устойчиво развитие и промотиране на културно-историческия туризъм, съчетан със специфичните видове туризъм, с цел преодоляване на сезонността. Това налага използване на актуални маркетингови инструменти и сътрудничество с водещи световни медии за достигане до целевите аудитории. Предприетите множество маркети

И мед по стандарт за училища и детски градини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810582

И мед по стандарт за училища и детски градиниПри избор на доставчик предимство имат производители пред търговци Мед и пчелни продукти по стандарт ще получават децата в училище през следващата учебна година. Обогатяването на асортимента от здравословни продукти за хранене е част от схемата “Училищен плод” и “Училищно мляко”. Това се вижда от промени в наредба,

Председателят на ДАЗД бе гост на 10-годишнината на Фондация „Конкордия България“

http://www.cross.bg/detza-yslygi-chrez-1572297.html

/КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова се запозна с развитието на социалните услуги за деца, които се предоставят от Фондация „Конкордия България“. Тя бе специален гост на форум, посветен на 10-годишнината от стартиране на работата на организацията в страната. Широкият спектър от предлагани услуги – Център за работа с деца на улицата, Приют, Наблюдавано и Приходно жилища, отговарят на потребностите на уязвимите групи деца и млади хора на територията на Столична община. Реализираните дейности, сред които ранна интервенция, превенция на отпадането от училище, подготовка за постъпване в 1 клас, логопедчна и психологическа помощ, осигуряват необходимата подкрепа както на децата, така и на техните семейства. Фондацията работи активно и с общността, за да се постигне по-добра социализация и интеграция. По време на срещата бяха представени инициативите на Фондацията за социално включване чрез спорт -  Футболен клуб „Конкордия“, и чрез развитието на социалното предприемачество.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване