Десетки загинали след опит за бягство с експлозив в бразилски затвор

https://www.actualno.com/america/desetki-zaginali-sled-opit-za-bjagstvo-s-eksploziv-v-brazilski-zatvor-news_668952.html

Най-малко 23 души загинаха при опит за бягство от затвор в щата Пара в северната част на Бразилия, съобщи телевизия "Глобо", цитирана от БГНЕС. Според информацията на телевизията сред жертвите има и един надзирател. От затворниците са загинали 22 души. Инцидентът е станал в затвора "Санта Изабел". При опита за бягство всъщност е била взривена с експлозив една от стените на затвора и точно това е довело до невероятния брой жертви. Експлозивите са поставени от "организи

Криптокопачите се насочват към Норвегия и Швеция заради евтината енергия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285573_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%

 Миньорите, които копаят различни криптовалути, се ориентират все повече към Норвегия и Швеция, за да се възползват от евтината хидроелектрическа енергия и ниските температури, за да захранват и съответно охлаждат сървърите си, съобщава Ройтерс.

Исландия е най-популярното място в Европа за миньорите на цифрови валути като биткойн и етер. Но при цени от съответно 6,6 евроцента и 7,1 цента на киловатчас, потребителските цени на електроенергията в Швеция и Норвегия са по-ниски от 8-те цента в Исландия. Освен това и в двете скандинавски държави цените на енергията са доста под средните в Европа от 11 цента на киловатчас.

Нарастващият интерес от страна на миньорите е добра новина за пазарните лидери в енергийния сектор в двете страни – шведската Vattenfall и норвежката Statkraft. Осигуряването на енергия за миньорите е малка част от текущия им бизнес, но и двете държавни фирми заявиха, че виждат възможност за допълнително развитие, тъй като копачите на криптовалути използват хиляди сървъри наведнъж, за да получат необходимата им изчислителна мощ. 

Копачите на биткойн ще използват около 130 терават часа енергия през тази година, съответстваща на потреблението на Аржентина или очаквания обем енергия, която ще е необходима на всички електрически автомобили в света до средата на 2020 г. според  Morgan Stanley.

„На нас ни е необходимо място, на което да можем да си осигурим, колкото се може повече енергия“, каза Оливие Руси Нютън, директор и съосновател на канадската група HIVE Blockchain Technologies, която започна да добива етер в Швеция през януари.

Компанията заяви, че разширява енергийния си капацитет за криптодобива в Швеция до 17,4 мегавата, като разполага със средства за увеличение до 26,8 мегавата до септември. Миналия месец HIVE Blockchain Technologies се съгласи да купи центъра за данни Kolos Norway AS за 9,9 млн. евро с цел разширяване на минната си дейност.

През март щатската компания Bitfury отвори в Норвегия нов център за копаене на криптовалути на стойност 35 млн. долара. Дружеството ще купува 350 гигаватчаса чиста енергия от местния доставчик на възобновяема енергия Helgeland Kraft.

„Много биткойн миньори оглеждат района, включително китайци, поради изобилието от водна енергия“, коментира Бил Тай, член на борда на директорите на  Bitfury.

Китайската компания Bitmain, най-големият миньор в света, който наскоро създаде свое звено в Швейцария, сега е в проучване на потенциала на Швеция и Норвегия, съобщиха двама източници от пазара, цитирани от Ройтерс.

В Китай се намира 70% от минната индустрия на криптовалутите, но заради проблемите със замърсяването на въздуха, бизнесът се оглежда за нови възможности.

„Много миньори искат да пренасочат дейността си към Норвегия и това включва Bitmain и други китайски компании“, каза Марк Колинс, главен изпълнителен директор на CBH Consulting AG.

Според Алекс де Врийс, блокчейн специалист в PwC, ако потреблението на енергия продължава със същите темпове, това може да е възможност за нов бизнес за енергийните компании в краткосрочен план, но в дългосрочна перспектива миньорите трябва да намерят начин да станат по-ефективни по отношение на използването на електрическа енергия.

Всичко за криптовалутите четете тук

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Живеем ли в свой собствен „Омагьосан ден“?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zhiveem-li-v-svoj-sobstven-omagiosan-den-2089998

Почитателите на киното вероятно помнят романтичната комедия, в която героят на Бил Мъри преживява отново и отново един и същи ден.

Историята на Зодиак - загадъчният сериен убиец от Сан Франциско (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/istoriiata-na-zodiak-zagadychniiat-serien-ubiec-ot-san-francisko-video-2090005

Зодиакът е един от най-големите неразкрити серийни убийци в света. На него се преписват най-малко 5 убийства в района на Сан Франциско, извършени през 60-те години на миналия век - между декември 1968 г. и октомври 1969 година.

Д-р Ненков: Днес ще протестират хората, които не бива да бъдат ощетявани

//dariknews.bg/novini/bylgariia/d-r-nenkov-dnes-shte-protestirat-horata-koito-ne-biva-da-bydat-oshtetiavani-2090084

От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ". Това коментира пред

Щом не е "мюсюлманска отрепка" - пълна скука

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285572_%D0%A9%D0%BE%D0%BC+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%22%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BA%D0%B0%22+-+%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D1%83%D0

 Коментар от Александър Андреев:

„Ислямистки атентат в Германия!" - така социалните мрежи в България (пък и другаде по света) се нагорещиха до червено след съботната новина от Мюнстер. Над тази реакция си струва да поразсъждаваме поне по три причини. Първо: престъпната безотговорност, с която потребителите пускат в оборот една фалшива новина. Второ: безсилието на професионалните медии и на разумните наблюдатели, които часове наред трябваше да водят отчаяна битка срещу лавината от лъжи и омрази. И трето: обидният факт, че интересът към новината се изпари в мига, когато полицията разкри идентичността и мотивите на престъпника.

Фобии, комплекси и налудничави теории

„Във Фейса мога да си дрънкам каквото си искам" - тази нагласа е колкото позната, толкова и опасна. Тоталната безотговорност на мнозина потребители в социалните мрежи може да навреди не само на тях самите, както в случая с „Кеймбридж Аналитика". Тя създава, особено във Фейсбук, една отровна атмосфера на всепозволеност, в която фалшивите новини се разпространяват като летен пожар, а личните страхове, фобии и комплекси набъбват до налудничави теории за световни заговори и манипулации. И по всичко това се лепят милиони тъй желани вдигнати палци…

Терорът на фобиите и омразите в социалните мрежи може да сломи волята дори на най-добросъвестния журналист или коментатор. Защото в мига, когато се опиташ да противостоиш с факти и с разумни аргументи, върху теб се изливат обичайните „Кой си ти, бе?", „Кой ти плаща?", „Ние сме народът, стига сте ни манупилирали!".

Когато думата вземат хора с объркани мозъци

Навремето интернет възникна като „машина" за разпространяване на информация. Днес социалните мрежи са „машини" за разпространяване на емоции. Още по-лошо е, че стотици милиони потребители не правят разлика между едното и другото. И мигом „набиват канчето" на всекиго, който се опита да внесе малко ред в обърканите мозъци. Така априори обречени на неуспех се оказаха усилията да се възразява срещу фалшивата новина, че извършителят от Мюнстер бил кюрд. Или пък срещу още по-глупавото твърдение, че атентатът нарочно е извършен по Великден. За сведение: германският Великден беше седмица по-рано.

Александър Андреев

Александър Андреев

А ето и най-лошото: в Мюнстер загинаха двама невинни, повече от 20 бяха ранени. Истинска човешка трагедия, скръб и мъка за пострадалите и за техните близки. А хищническият дискурс в социалните (но и в булевардните) медии отегчено извърна глава. Щом извършителят не е фалшив бежанец, ислямист или някаква друга „мюсюлманска отрепка", щом не обслужва злобата и апокалиптичните ни фантазии, човешката трагедия изобщо не е интересна. И както толкова пъти досега, днес отново се оказва, че милионите жертви на автомобилни катастрофи, десетките хиляди убити с огнестрелно оръжие в мирно време, пострадалите при нападения, извършени от психически неуравновесени престъпници - всички тези кръвопролития влизат в обичайния дневен ред, те са „скучни" и пренебрежими. Просто защото не се вписват в отровния светоглед, разпространяван не само в мрежите, но и от водещи политици като Орбан, Качински или Льо Пен. И от "Алтернатива за Германия", чиято видна представителка Беатрикс фон Щорх по наивен начин се опита все пак да нагласи фактите към идеологията на омразата, разпространявана от споменатите популисти.

Заплахата "дигитален дивак"

Психолози твърдят, че милионите зли, агресивни и налудничави потребители в социалните мрежи иначе, в аналоговия живот, са съвсем нормални и безобидни хора. Дано да е така. Защото ако не е, следващата (световна?) война ще бъде предизвикана не от геополитически интереси, не от идеологически сблъсък или от алчността на военно-промишления комплекс, а от масовата безотговорност на „дигиталните диваци".

Нека се опитаме да разберем Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285571_%D0%9D%D0%B5%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%B

 След победата на Орбан в Унгария, Жан Аселборн заговори за "тумор на ценностите", който трябвало да бъде "неутрализиран". Дали люксембургският външен министър се е замислил поне за секунда от чий политически речник произлиза сравняването на политически опоненти, врагове или на когото и да било с болести?

Това посягане към вербалната лексика на тоталитаризма е скандално и всъщност е причина за подаване на оставка. Най-малкото би трябвало да бъде поискано извинение от Будапеща.

Нужен е разумен отговор

За съжаление Жан Аселборн олицетворява лекомисления и краен начин, по който много от европейците реагират на непрекъснатия успех на Орбан, продължаващ вече осем години. А това поведение усложнява значително намирането на разумен отговор на предизвикателството, наречено Унгария, и произтичащите от "нелибералната демокрация" на унгарския популист опасности за ЕС.

В нескопосаната формулировка на Аселборн има и зрънце истина: многото малки и по-големи нарушения на Орбан срещу правните и демократични принципи оказват въздействие и извън Унгария. Нарушенията му и тяхното идеологическо разкрасяване нанасят вреди на европейския фундамент в едната половина на континента.

Средна и Източна Европа са излъчвали популистки правителства още преди ерата на Орбан. Но унгарецът е примерът, който ги окуражава да поемат конфронтационен курс срещу ЕС. Точно това се има предвид, когато в Полша окачествяват най-новата победа на Виктор Орбан като знак за "еманципацията" на Средна и Източна Европа.

"Богатите западняци още ни гледат отвисоко"

И всички ние трябва да вземем насериозно това изявление. За успеха на популистките сили на Изток и на Запад има много причини. Някои са глобални, а други са обосновани на местна почва. Факторът, който обединява бившите социалистически страни, е чувството на техните граждани, че богатите западняци все още гледат на тях отвисоко.

А онези, които говорят и действат като Жан Аселборн, само подсилват това чувство. И помагат на авторитарните националпопулисти в Полша и Унгария, както и на корумпираните посткомунисти в Румъния.

По-добре би било да бъде направен опит да се разбере онова, което са преживели източноевропейските страни. И въз основа на това да се привеждат аргументи срещу авторитарното изкушение.

 

Райнхард Везер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

ЕС остава най-големият донор на помощи за развитие в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285570_%D0%95%D0%A1+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8+%D0%B7%D0%

 Европейският съюз (ЕС) и неговите страни членки продължават да са основен източник на официална помощ за целите на развитието, отпускайки общо 75,7 млрд. евро през 2017 г. Това става ясно от актуалния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Комисията за помощ за развитие, цитиран от ЕК.

Според данните предоставената сума представлява 0,5% от брутния вътрешен продукт на ЕС, като се наблюдава лек спад в сравнение с предходната година. Въпреки това този процент остава значително по-висок от средния за държавите извън съюза (0,21%).

През изминалата година общо за света помощите за развитие са били 130 млрд. евро – с милиард по-малко от 2016 г. От тях сумата, предоставена от ЕС, представлява 57%.

От 2015 г. насам общите помощи на ЕС са нараснали с 7,8 млрд., или 12%, като най-голяма сумата е била през 2016 г. Според последните данни през 2017 г. средствата са намалели с 2,4% на годишна база, което представлява 1,9 млрд. евро

Въпреки че ЕС запазва лидерството си, еврокомисарят по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица изрази притеснение за свиването на средствата и посочи, че е необходимо да се положат още усилия. „Като водещ доставчик на официална помощ за целите на развитието ЕС трябва да показва лидерство и отговорност“, заяви той, цитиран от ЕК.

В момента Комисията за помощи за развитие има 30 членове, сред които ЕС и 20 страни членки на съюза.

Официалната помощ за развитие остава ключов източник на финансиране за много развиващи се държави. Европейския съвет си постави като цел увеличаването на средствата до 0,7% от БВП до 2030 г.

През 2017 г. четири държави членки на ЕС са предоставили средства от 0,7% или повече от своя БВП за помощ за развитие – Дания, Люксембург, Швеция и Великобритания. За периода общо 12 страни са увеличили средствата си за помощи за развитие, което представлява сума от 2,4 млрд. евро. На този фон обаче при 15 държави има понижение, което се равнява на 3,4 млрд. евро.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Зад "покушението” срещу Скрипал прозират престъпленията на педофили от британския елит

http://pogled.info/svetoven/evropa/zad-pokushenieto-sreshtu-skripal-prozirat-prestapleniyata-na-pedofili-ot-britanskiya-elit.93730

/Поглед.инфо/ Монтираните срещу Русия обвинения в „покушение” срещу бившия агент от ГРУ Сергей Скрипал, в действителност целят да прикрият многобройните вътрешни проблеми на Великобритания, вкл. липсата на 52 млрд. евро от британския бюджет, необходими за осъществяването на Брексит-а. Но най-скандалният – това са разкритията за престъпления на педофили от средите на британския елит, един от които се оказва бившият министър-преедседател и лидер на Консервативната партия Едуард Хийт.

Китайски икономист: Изострянето на търговските търкания на САЩ с Китай говори за тревогата на Вашингтон

http://pogled.info/svetoven/kitaiski-ikonomist-izostryaneto-na-targovskite-tarkaniya-na-sasht-s-kitai-govori-za-trevogata-na-vashington.93731

/Поглед.инфо/ В ескалацията на търговските търкания между КНР и САЩ се проявява тревогата на Вашингтон, счита ученият от Научно-изследователския институт при Министерството на търговията на КНР Ли Вей, добавяйки, че Китай е принуден да вземе ответни мерки с цел защита на националните и глобалните интереси.

ABC News: В отговор на химическата атака в Сирия Тръмп обеща да вземе важни решения в близките 24—48 часа

http://pogled.info/svetoven/ABC-News-v-otgovor-na-himicheskata-ataka-v-siriya-tramp-obeshta-da-vzeme-vazhni-resheniya-v-blizkite-24-48-chasa.93732

/Поглед.инфо/ Ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп много рязко реагира на неотдавнашната химическа атака в Сирия, съобщава ABC News, Той обеща да открие виновника за трагедията и вземе „важни решения» в течение на близките 24-48 часа.

CNN: Москва отговори твърдо на спекулациите около химическата атака в сирийския град Дума

http://pogled.info/svetoven/CNN-moskva-otgovori-tvardo-na-spekulatsiite-okolo-himicheskata-ataka-v-siriiskiya-grad-duma.93733

/Поглед.инфо/ В отговор на безапелационните обвинения на Запада по адрес на Дамаск за провеждане на химическа атака в сирийския град Дума Москва демонстрира „доста твърда реакция“ счита кореспондентът на CNN Ник Робертсън. Руското МВнР отбеляза, че неговите експерти не са намерили следи от използване на химически вещества и заплаши „с най-тежки последствия“ за всяка военна намеса от страна на САЩ или други страни.

Sun: в Русия намекнаха, че Нейно Величество и Тереза Мей твърде наблягат на спиртните напитки

http://pogled.info/svetoven/Sun-v-rusiya-nameknaha-che-neino-velichestvo-i-tereza-mei-tvarde-nablyagat-na-spirtnite-napitki.93734

/Поглед.инфо/ Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че Нейно Величество Елизабет II и премиер министъра на Беликобритания Тереза Мей изпитват пристрастие към алкохола, пише The Sun. Според Пушков британската кралица изпитва слабост към шампанското и сухото мартини, а Мей – към коняка. В британския парламент с възмущение са реагирали на тези думи, заявявайки, че Нейно Величество е образец за приличие, а Мей се слави със своята самодисциплина.

Любопитно! Генералната прокуратура на РФ обнародва кореспонденцията си с Тереза Мей

http://pogled.info/svetoven/lyubopitno-generalnata-prokuratura-na-rf-obnarodva-korespondentsiyata-si-s-tereza-mei.93735

/Поглед.инфо/ МОСКВА, РИА Новости. Генералната прокуратура на Русия обнародва кореспонденцията си с премиера на Великобритания Тереза Мей от времето, когато тя е била ръководител на МВР на Британия, заяви заместникът на главния прокурор Саак Карапетян.

Тереза Мей отказала на Тръмп!

http://pogled.info/svetoven/tereza-mei-otkazala-na-tramp.93736

/Поглед.инфо/ Тереза Мей разговаряла с Тръмп, отказала му засега подкрепа за удари срещу Дамаск, искала повече доказателства, че Сирия е употребила химически оръжия.

Махалото на Фуко

http://pogled.info/bulgarski/mahaloto-na-fuko.93737

/Поглед.инфо/ Спомен от удоволствията, изпитани в мансардите на елитния полицай Никола Гешев

Антисемитизмът се надига отново в Европа

http://pogled.info/svetoven/antisemitizmat-se-nadiga-otnovo-v-evropa.93739

/Поглед.инфо/ Убийството на оцеляла от Холокоста еврейка в Париж разтърси не само французите, докато мнозина се опитват да не забелязват как се връща омразата от миналото

"Забрадката е форма на гавра с децата"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285569_%22%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B5+%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0%22

 В дискусията около евентуалната забрана на забрадките за ученички вече се включиха и педагозите. Дебатът възникна по повод плановете на австрийското правителство да въведе такава забрана, а министърът на интеграцията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп и негови съпартийци от СвДП поставиха въпроса на дневен ред и в Германия.

Деца, които все още не са в състояние да се самоопределят религиозно, не бива да бъдат подтиквани да носят забрадка - така министър Щамп аргументира предложението си за забрана на забрадките за момичета под 14-годишна възраст.

"Забрадката няма място в класната стая"

Мнозина споделят този възглед. Хайнц-Петер Майдингер, президент на Германския учителски съюз, смята например, че в резултат от една такава забрана в училищата ще има по-малко тормоз и дискриминация по религиозни причини. Пред вестник „Билд" той казва, че на деца, които още не са в състояние да се самоопределят религиозно, трябва да се забрани умишленото демонстриране на религиозни символи. В по-горните класове обаче положението е по-различно, уточнява Майдингер.

Сузане Лин-Клицинг, председателка на Германския съюз на филолозите, поставя и още един акцент: в една демокрация не бива да се допуска един пол да доминира над друг. А забрадката „може да се възприема тъкмо като такъв символ, поради което няма място в класните стаи", казва педагожката пред „Билд".

На друго мнение е Хелмут Холтер от Лявата партия, председател на Конференцията на културните министри. „Всички деца трябва да се развиват като свободни индивиди с право на самоопределение. Ето защо наша задача е да подобрим изучаването на принципите на демокрацията в училище", смята Холтер.

Петокласничка със забрадка

В германския град Бон: петокласнички по време на час

Идеята за забрана на забрадките среща одобрение в средите на либерално мислещите мюсюлмани в Германия. Юристката Сейран Атеш, която е сред основателите на либералната джамия „Ибн-Рушд-Гьоте" в Берлин, смята, че отдавна е дошло времето за такова решение. А експертът по въпросите на ислямизма Ахмад Мансур казва: „Имаме нужда от такава забрана, за да могат децата ни да растат без идеологии, без разделяне на половете и без нагнетяване на сексуално напрежение". Германският психолог от палестински произход дори нарича забрадките „форма на гавра с децата".

"Да пазим децата от религиозния тоталитаризъм на родителите им"

Сдружението на имигрантските организации в Германия също приветства предложението за забрана на забрадките. Австрийският опит е достоен за подражание, защото така мюсюлманските деца ще бъдат предпазени от дискриминация, смята председателят на Сдружението Ертан Топрак. „Все повече родители забулват дъщерите си години преди пубертета и практикуват изключително крайни варианти на религията", казва още той и припомня, че според Корана забрадка се слага чак през пубертета. „Трябва да пазим невръстните деца от религиозния тоталитаризъм на родителите им", призовава Топрак и добавя: „Политиците трябва най-сетне да прекратят безплодните теоретически дебати около исляма и на практика да поставят политическия ислям на мястото му".

Ислямският съвет на свой ред разкритикува идеята за забрана на забрадките и обяви дебата за „популистки, символно обременен и безсъдържателен". Председателят на Съвета Бурхан Кесъчъ заяви по този повод, че и принудата, и забраната да носят забрадки на практика лишава мюсюлманките от правото на свободна воля.

В началото на април австрийският канцлер Себастиан Курц оповести законопроект за закрила на децата, според който момичетата в детските градини и в началните училища не бива да носят забрадки. „Ние в Австрия искаме момичетата да имат равни шансове", каза Курц, който управлява в коалиция с дяснопопулистката Партия на свободата. Според австрийския канцлер, забраната би спомогнала да се предотврати и възникването на т.нар. „паралелни общества".

Евроконтрол: Авиокомпаниите да внимават в Източното Средиземноморие

http://clubz.bg/66511-evrokontrol_aviokompaniite_da_vnimavat_v_iztochnoto_sredizemnomorie

Евроконтрол - европейската организация за безопасност на въздухоплаването, предупреди авиокомпаниите да бъдат предпазливи в Източното Средиземноморие заради възможното започване на въздушни удари срещу Сирия през следващите 72 часа, предаде Ройтерс.

От агенцията заявиха, че могат да бъдат използвани ракети „въздух-земя“ и/или крилати ракети и че има възможност за разстройване на радиооборудването за навигация.

Американският президент Доналд Тръмп и западните съюзници обсъждат възможни военни действия, за да накажат сирийския президент Башар Асад заради предполагаемата атака с отровен газ на 7 април срещу бунтовническата крепост Дума, съпротивлявала се дълго време на правителствените сили.

Тръмп отмени вчера обиколката си в Латинска Америка за по-късно тази седмица, за да се фокусира върху инцидента в Сирия, съобщиха от Белия дом. Преди два дни той предупреди за бърз и мощен отговор, когато бъде установена отговорността за химическата атака.

Предупреждението в сайта на Евроконтрол не уточнява източника на какъвто и да било ракетен удар.

„Поради възможното започване на въздушни удари в Сирия с ракети „въздух-зимя“ и/или крилати ракети в рамките на следващите 72 часа и възможността за разстройване на радионавигационното оборудване трябва да се помисли, когато се планират полети в Източното Средиземоморие (зоната на полетна информация в Никозия)“, се казва в съобщението на Евроконтрол.

Авиационните регулатори в САЩ, Великобритания, Франция и Германия вече предупредиха авиокомпаниите да не навлизат в сирийското въздушно пространство, което накара повечето превозвачи да избягват района.

След 1,15 часа по Гринуич тази сутрин (4,15 ч. българско време) единствените пътнически полети над Сирия бяха извършени от Сирийските авиолинии и Ливанските близкоизточни авиолинии, показват данни за сайта за проследяване на полети FlightRadar24.

В съобщението на Евроконтрол се говори за по-обширен район извън въздушното пространство, контролирано от Дамаск.

Зоната в Никозия за полетна информация, спомената от агенцията, покрива Кипър и пространството над морските води около острова, става ясно от картата в сайта на организацията за въздухоплаването. Там обаче не е обозначена специфична територия под названието „Източно Средиземноморие“.

Авиолиниите по света особено се тревожат за сигурността на пътническите полети след свалянето на малайзийски самолет в Украйна с ракета „земя-въздух“ през юли 2014 г. Тогава загинаха всички 298 души на борда.

През миналата година Северна Корея извърши ракетни изпитания без предупреждение, като накара някои авиокомпании да променят маршрутите на полетите, за да не летят над определени райони над Японско море.

В предупреждението на Евроконтрол се цитира документ на Европейската агенция за безопасност на авиацията. Засега обаче никой не е видял копието му.

Любим виц на Албена Михова от фейсбук

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6809428

Любим виц на Албена Михова от фейсбукКупих си книга за фън шуй, прочетох я и сега не знам къде да я

Илия Троянов за случая "Юлия Кръстева"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285568_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%A2%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F+%22%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0%22

 "Властите са били великодушни" - под това заглавие "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" публикува обширен анализ от Илия Троянов по случая "Юлия Кръстева". Подзаглавието гласи: "Юлия Кръстева, една от най-известните интелектуалки на нашето време, предполагаемо е шпионирала свои колеги в полза на България. Един поглед в досието "Сабина"."

В началото на статията Илия Троянов накратко скицира публичния портрет на Юлия Кръстева и цитира списание "Тайм", което я беше поставило сред стоте най-значими мислители на човечеството. Авторът отбелязва, че досега българският произход на Кръстева не е играел съществена роля за нейната интелектуална биография, след което обяснява как и защо се е стигнало до откриването на нейното досие. Троянов, който добре познава архивите на българската ДС от собствените си проучвания, най-вече за монументалното произведение "Власт и съпротива", внимателно е прочел досието на Кръстева и подробно го анализира. Той посочва, че през 1971 година досието е преминало от Шесто главно управление в Първо главно управление на ДС. Според Троянов това е важен детайл, който говори за контакти на Кръстева със службите още преди официалното ѝ вербуване от ПГУ.

Ilija TROJANOW

Илия Троянов

"Досието е прочиствано"

Троянов е убеден, че досието е прочиствано и - както вече отбелязаха други анализатори - доказва това твърдение с двойното и дори тройно номериране на страниците. "Бързо става ясно какво липсва: писмените доклади на агент "Сабина". Няма нито един", пише Илия Троянов и се спира на устните доклади на Кръстева за парижките интелектуални кръгове.

Авторът посочва, че "агентката е докладвала и за български емигранти в Париж, което не ще да е било лесно, защото тези последните бяха подозрително настроени към всеки, излязъл от България по законен начин и въздържащ се от изказвания против тамошния режим."

По-нататък в обширната статия във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Илия Троянов анализира и реакцията на Юлия Кръстева:

"Г-жа Кръстева отрича всичко и твърди, че "някой" иска да ѝ навреди и да я дискредитира. Това не е изненадващо. Обратното би било много необичайно. Досега почти никога не се е случвало бивши информатори, шпиони или доносници да признаят вината си. В началото всичко се отрича и се говори за фалшификация. Когато доказателствата се окажат необорими, идва ред на твърдението, че въпросният човек не е навредил никому и дори, че е бил воден от патриотичния си дълг. (…) А после следва доживотно мълчание. Като психоаналитичка г-жа Кръстева би трябвало да изпитва особено силен професионален интерес към тези фази на отричането. Аргументът, че липсата на писмени доклади сваля бремето от плещите на г-жа Кръстева, няма тежест. Фактът, че досието ѝ е било прочистено, може да означава тъкмо обратното: че властите са искали да опазят бившата си агентка", пише Илия Троянов и обяснява сложната система за достъп до досиетата и преплетените компетенции на институциите, които носят отговорност за документите.

Защо да изработват фалшификат?

Възможно ли е тези близо 400 страници наистина да са фалшификация, пита се авторът и продължава:

"Извършителите - този анонимен "някой", на когото винаги се позовават защитаващите се - трябва да са били сътрудници на ДС, доколкото публикуваното сега досие с голяма вероятност датира още от комунистическите времена. (…) Но за какво им е било на тогавашните тайни служби да изработват един фалшификат? Такова нещо би било обяснимо единствено, ако преди 1989  г-жа Кръстева по сериозен начин се е борила срещу тоталитарния режим на БКП. Ако е била "враг на народната власт". Вярно обаче е обратното. Младостта на г-жа Кръстева е протекла точно толкова конформистки, колкото и на повечето други хора в онази епоха и в онази система. В интервю за "Нувел Обсерватьор" от 1974 г. (№ 658) тя съвсем откровено си го разказва: "Както всички други, и аз от шестата или седмата си година членувах в партийните организации на децата и юношите. После влязох в Комсомола. И аз живеех със знанието за борбите на Георги Димитров, за Лайпцигския процес. Детство под знака на спомените за антифашистката борба. Впоследствие моето мислене влезе в марксисткия коловоз." Това не ѝ създало "никакви проблеми". Между другото, баща ѝ, дипломиран теолог, работел като счетоводител към Светия синод на Българската православна църква, която в онази епоха беше просмукана от агенти и информатори на ДС. След промените се оказа, че от 14-те епископи словом и цифром единайсет са били сътрудници на тайните служби. Сред тях е и сегашният патриарх Неофит. По-късно, след края на следването си, г-жа Кръстева става аспирантка към БАН (Института за български език и литература) и сътрудник на казионните вестници "Народна младеж" и "Средношколско знаме". Възнаграждението не закъснява. През 1966, когато за огромна част от населението едно пътуване в капиталистическия Запад беше немислимо, на нея ѝ разрешават да замине за Франция със стипендия от френското правителство, но с уговорката, че "нито ще остане, нито ще се омъжи там". Тя обаче не спазва тези две задължения, а това я превръща в "невъзвръщенец", както се е казвало навремето. През онези години невъзвръщенците ги съдеха, а често пъти роднините им бяха подлагани на тормоз и дори наказвани. В този случай такова нещо няма, "Сабина" най-спокойно от време на време дори се връща в "родината, която е измамила" (според тогавашната терминология). А властите проявяват великодушие и дори позволяват на родителите ѝ и на други роднини да я посещават във Франция."

В края на статията си Илия Троянов стига до извода, че няма логика досието на Юлия Кръстева да е било изработено като фалшификат - нито от ДС преди 1989 година, нито пък от сегашните български власти. Неговият анализ завършва така: "Съвършено неразбираемо е защо редица интелектуалци без специални познания на тематиката сега изведнъж застават зад госпожа Кръстева, сякаш сътрудничеството с бруталния потиснически апарат на тоталитарния режим е било някаква дреболия. Юлия Кръстева е носителка на наградата "Хана Аренд" за политическо мислене (2006) и на наградата "Вацлав Хавел" (2008). А това би трябвало да задължава както нея, така всички изказващи се по въпроса в много висока степен към политическата почтеност и будност."

Многобройни статии за случая "Юлия Кръстева"

За Юлия Кръстева през последните дни се появиха още много публикации. Ето няколко заглавия: "Любовни поздрави от Париж" ("Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"), "Политически ужас и частна меланхолия" ("Нойе Цюрхер Цайтунг"), "Случаят Кръстева: да четеш между редовете в полицейските архиви" ("Ди Велт"). Ето накрая още два пасажа от други вестници. Под заглавие "Да се провери спокойно" "Зюддойче Цайтунг” между другото коментира:

"Френските реакции на разкритията в България са умерени. Това са много стари неща, режимите от Източния блок отдавна са в историята, а пък на базата на опита с понякога прибързаните обвинения срещу писатели и хора на изкуството след падането на комунизма, вече се е наложила по-голяма доза предпазливост. Архивните документи на тоталитарните режими трябва да се четат с едно наум, пише известната изследователка на архивите Соня Комб."

Левият германски "Тагесцайтунг" излезе с предизвикателното заглавие "Предателството на 20 век", а в статията четем:

"Можем добре да си представим, че Кръстева се е съгласила на такава агентурна дейност, за да ѝ разрешат през 1965 да замине за чужбина. Необходимо ли е било обаче ефективно да дава на ДС информация за интелектуалците и комунистическите симпатизанти или пък за френската външна политика? (…) Днес от наказателно-правна гледна точка подобна шпионска и агентурна дейност е покрита с давност. Но тя въпреки това си остава твърде конфузна."

 

Дойче Веле потърси Илия Троянов за коментар. Той отложи интервюто поради липса на време.

Марк Зукърбърг: Facebook е отворена за регулации*

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285567_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA+%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3%3A+Facebook+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8

 Главният изпълнителен директор на Facebook Inc Марк Зукърбърг заяви по време на изслушването си пред сенаторите на САЩ, че компанията се опитва да се промени в светлината на последните критики, предаде Ройтерс.

33-годишният интернет магнат се срещна по време на съвместно изслушване с комисиите по търговията и съдебната власт на американския Сенат, за да обсъди редица въпроси, свързани с Facebook, с предполагаеми руски опити за намеса в изборите в САЩ, с поверителността на потребителите и езика на омразата.

„Ние преживяваме дълбока философска промяна в компанията“, заяви Зукърбърг, облечен в тъмен костюм и вратовръзка, вместо типичните за него тениска и дънки.

Facebook е изправена пред нарастваща криза с доверието на потребителите, рекламодателите, служителите и инвеститорите, след като призна, че консултантска компания е имала достъп до лична информация на 87 милиона души, предимно в САЩ. Социалната мрежа също така се бори с фалшивите новини и предполагаемите чуждестранни намеси в изборите, след като през септември беше разкрито, че руснаци с фалшиви имена са използвали социалната мрежа, за да се опитат да повлияят на американските гласоподаватели през месеците преди и след изборите през 2016 г.

Зукърбърг, който основава Facebook в общежитието на университета в Харвард през 2004 г., се бори да докаже пред критиците, че той е правилният човек, който да продължи да води една от най-големите компании в света.

На въпрос на сенатор Линдзи Греъм дали Facebook е монопол, Зукърбърг отговори: „ Със сигурност не ми се струва така“, като се засмя. На второто запитване на сенатора „Защо да ви позволим да се саморегулирате?", основателят на социалната мрежа отвърна, че по-точният въпрос е каква е правилната регулация. Той подчерта, че е отворен към регулациите и заяви, че компанията му ще изпрати до офиса на Греъм предложения за добри правила.

Акциите на Facebook поскъпнаха с 4,5%, записвайки най-доброя си търговски ден от две години насам.

Цената им достигна 195,32 долара за акция през февруари, но през последния месец се понижи с почти 11% на фона на информацията за неправилото използване на лични данни на потребителите

Във вторник Зукърбърг каза по време на изслушване в Сената, че Facebook се опитва да коригира проблемите с платформата си, въпреки че не е уведомила Федералната търговска комисия за проблемите с данните.

Самият Зукърбърг заяви, че докато поема отговорност за съдържанието във Facebook, но добави, че е „погрешно схващането, че продаваме данни на рекламодателите“.

Той също така каза на членовете на Конгреса, че ще приеме правилните регулации, както и че Facebook сътрудничи на разследването на специалния съветник Робърт Мюлер за предполагаема намеса на Русия в президентските избори през 2016 г.

Той обяви, че борбата с намесата в изборите е един от неговите "най-важни приоритети", като призна, че забавената реакция на Facebook в идентифицирането на усилията на Русия да се намесва в изборите през 2016 г. е „едно от най-големите му съжаления при управлението на компанията“. Зукърбърг заяви, че методите срещу разпространение на политическата дезинформация ще продължат да се развиват. Той обаяви още, че Facebook поддържа, поне отчасти, безплатен, поддържан от рекламите бизнес модел - модел, който превърна Facebook в една от най-скъпите публични компании в света, а Зукърбърг направи милиардер.

„За да бъдем ясни, днес не предлагаме възможност хората да плащат, за да не показват реклами", каза Зукърбърг. "Смятаме, че предлагането на подкрепена от реклами услуга, е съобразено с мисията ни да се опитваме да свържем всички в света, защото искаме да предложим безплатна услуга, която всеки може да си позволи. Това е единственият начин, по който можем да достигнем милиарди хора“, категоричен беше основателят на социалната мрежа.

*Новината е допълнена към 00:23 часа. 
 


 

По статията работи: Веселина Василева

Трагедия с взрив на опасен товар в Китай

https://www.actualno.com/asia/tragedija-s-vzriv-na-opasen-tovar-v-kitaj-news_668951.html

7 души са изчезнали безследно, 13 са ранени в Китай при взрив на транспортно средство, предназначено за превоз на опасни товари, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал в северозападната провинция Шанси. Експлозията отекнала в района на малко населено място. Пристигналите на мястото полицаи и спасители потвърдили, че са изчезнали безследно седем души. Тринайсет са с различни наранявания, те са в болница. Не се съобщава какъв е бил опасният товар. Снимка: Архив

Без вода в части от Лозенец и Хиподрума

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-v-chasti-ot-lozenetc-i-hipodruma-678376.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. „Христо Смирненски“ в жк. „Лозенец“ налага спиране на водоподаването от 09:30 до 19:30 часа на бул. „Христо Смирненски“ от бул. „Свети Наум“ до ул. „Вишнева“. 

Изграждане на сградно водопроводно отклонение на бул. „Цар Борис III“ в жк. „Хиподрума“ налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на бул. „Цар Борис III “ от бул. „Гоце Делчев“ до ул. „Хайдушка гора“. 

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването. 

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0800 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

“Софийска вода” АД предварително се извинява на своите клиенти за причинените временни неудобства!

Интернет сайтът на дружеството (www.sofiyskavoda.bg) дава възможност на клиентите да се абонират за съобщенията за прекъсване на водоподаването. На електронната си поща те могат лично да получават информация за планираните спирания. Друг начин е да се възползват от безплатната услуга за известяване чрез СМС. 

Светла сряда е, време е да се изкъпе Мара Лишанка

https://offnews.bg//obshtestvo/svetla-sriada-e-vreme-e-da-se-izkape-mara-lishanka-678380.html

Днес е Светла сряда, третият ден от Светлата седмица, в която се почитат Богородица и апостолите. Денят се нарича и Празна сряда. 

Църквата почита Свети Йоан Богослов, един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му. След възкресението си Господ се явявал много пъти на своите ученици, пръв го познал Йоан. 

На 11 април се Църквата почита Св. свещеномъченик Антипа, епископ на Пергам Асийски.

На Светлата сряда се изпълняват два обичая - Мара Лишанка и Ладино хоро, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, магии и болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Мара Лишанка

Взима се от три млади булки по един чехъл с различен цвят, после се напъхват един в друг. Така се оформя кукла,
наречена Мара Лишанка, забражда се и се накичва като булка с невестински накити. След това се избира мома, която трябва да е лазарувала и да има живи родители. С обредни песни момите отиват в средата на селото и се разделят в две редици, хванати за ръце. Две по две девойките започват диалог с Мара Лишанка - с момата, която носи куклата, и пеят песен. Мара Лишанка им отговаря и диалогът продължава, като си предават куклата една на друга. После
момите, придружени от ергени и други жени и мъже от селото, отиват на реката, "окъпват" куклата, измиват си лицата и се връщат в селото. 

Ладино хоро 

Девойките се хващат в кръг, а две от тях държат кърпа. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през образуваната арка. Наоколо другите пеят песен за последната мома в редицата и предричат за какъв момък ще се омъжи тя.

Светла сряда е, какво трябва да се изпълнява в този ден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/svetla-sriada-e-kakvo-triabva-da-se-izpylniava-v-tozi-den-6081148

На този ден сред рупците в Странджа се изпълнява обичаят Мара Лишанка, а в Дупнишко - обичаят Ладино хоро

Светла сряда е, какви обичаи се изпълняват в този ден

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sveji/svetla-sriada-e-kakvi-obichai-se-izpylniavat-v-tozi-den-6081148

На този ден сред рупците в Странджа се изпълнява обичаят Мара Лишанка, а в Дупнишко - обичаят Ладино хоро

Светът говори за война

http://clubz.bg/66510-svetyt_govori_za_vojna

Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета".

Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици.

Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха вчера, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове. Особено на черноморския и средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър". Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието.

Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри" американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически атаки", предприеме "акции за възмездие" срещу руските бази в Тартус и Хмеймим. 

Генералът е убеден, че Русия няма да ги остави без отговор, но смята за малко вероятен този сценарий, защото той със сигурност ще предизвика "истинска голяма война, каквато не желаят нито САЩ, нито Русия". По думите му евентуалният удар на Пентагона най-вероятно ще наподобява миналогодишното не твърде ефективно изстрелване на 59 ракети "Томахоук" по сирийска авиобаза, откъдето според американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията "не допуска друг вариант освен силов", цитира всекидневникът изявление пред Си Ен Ен на бившия главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк. Според него САЩ може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, използвана за предполагаемата химическа атака срещу град Дума. 

Този път ударът на САЩ по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния - ще бъдат атакувани повече цели, за да последват "осезаеми щети за Башар Асад и да се отправи сигнал, достатъчно ясен според представата на Доналд Тръмп", пише в сп. "Форин полиси" Никълъс Герас, американски експерт по сигурността. 

През миналата година Щатите предупредиха руското командване в Сирия за своите планове. Този път обаче Тръмп обвинява за химическите атаки и Русия, значи предупреждения може да няма, смята руският аналитик полковник Владимир Попов. Той допуска, че Тръмп може да нареди удар по резиденцията на Асад с цел сирийският лидер да бъде ликвидиран физически; тогава би трябвало да го защитят руските и сирийските средства за ПВО в страната.

Западните медии очакват удар по Сирия най-вече от американския разрушител "Доналд Кук", който според тях се намира на петдесетина мили от руската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети "Томахоук". Медиите смятат, че в близките дни в района ще пристигне и "Портър", разрушител от същата серия. Американските военноморски сили впрочем разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети - по-специално с подводници, способни да атакуват цели в Сирия, добавя "Независимая газета".

Руските военновъздушни сили са безсилни пред "Доналд Кук", пише в заглавие "Взгляд" по повод "новата вълна от спекулации относно военните възможности на Руската армия. Отново се твърди например, че бомбардировачите Су-24 можели да потиснат електронния пълнеж на американския разрушител..., а после и да го унищожат", пояснява електронният вестник.

"Това са налудничави дивотии", обяснява руският анализатор Сергей Денисенцев.

Оборудването за генериране на смущения, с което разполагат руските самолети, по мощност е несъпоставимо с електронните системи на военния кораб на САЩ, посочва той.

Друг експерт, полковник Виктор Алкснис, коментира:

"Жал ми е за нашите сънародници, които вярват в това и са искрено убедени, че имаме магичен изключвател, с който можем да изключим не само "Доналд Кук", но и Съединените щати като цяло.

В друг материал "Взгляд" цитира френски медии, съобщили, че през уикенда руски бомбардировач Су-24М извършил "агресивна" маневра на малка височина край френската фрегата "Акитен" в Средиземно море. Медиите подчертали, че Су-24 носел бойни оръжия.

По-рано бе съобщено, че руски самолети Су-24 и Су-30СМ били забелязани в близост до френската фрегата, присъединила се скоро след това към американския кораб "Доналд Кук" край бреговете на Сирия, допълва онлайн изданието.

Реакцията на Русия ще зависи от това накъде ще полетят крилатите ракети на САЩ, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. Последните изявления на Тръмп сочат според вестника, че Вашингтон няма да се съобрази с мнението на съвета за сигурност на ООН, където се спори дали в Сирия са били използвани химически оръжия.

Слуховете в интернет за повишена бойна готовност на руските въоръжени сили са лъжливи, твърди военният експерт Виктор Мураховски. 

Източник, близък до руското министерство на отбраната, прогнозира, че САЩ ще обстрелват цели в района на Дамаск. Според него Щатите навярно ще повторят миналогодишния си "удар в празното" с оглед предупреждението на руския Генщаб за ответни атаки, ако пострадат руски военни.

Все още е малка вероятността за мащабен военен сблъсък между Русия и САЩ, смята московският експерт Прохор Тебин. Възможни са случайни инциденти, но "още няма предпоставки те да прераснат в реален осъзнат сблъсък", нито са представени "реалистични сценарии за развитие на военна ескалация".

Сегашната "прохладна война" се води в политиката, икономиката и информационното пространство, а задачата на руския военен потенциал в противопоставянето със САЩ е да възпира и охлажда горещите глави, добавя наблюдателят.

Много лоша новина за всички, които ходят на море в Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285566_%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82+%

 Цените за настаняване в Гърция ще бъдат по-високи през настоящия летен сезон заради новия данък за пребиваване, който влезе в сила от началото на годината. Това отбелязва скопският телевизионен канал A1 On. Нощувките ще поскъпнат с между половин и четири евро, в зависимост от типа на настаняването. Президентът на Гръцката федерация на хотелиерите и председател на Съюза на хотелиерите от Халкидики Григорис Тасиос обясни, че туристическата такса се прилага за стая, а не на човек. Тя се събира от туристите при пристигането им и важи както за настаняване в хотели, така и в апартаменти и стаи под наем. Размерът на изискуемата сума зависи от категорията на съоръжението – половин евро за категория от една и две звезди, 1,5 евро за хотелите с три звезди, три евро – за четири звезди и четири евро за петзвездните хотели. Въвеждането на данъка за пребиваване бе гласувано в гръцкия парламент на 22 май 2016 г., а решението е да влезе в сила на 1 януари 2018 г. Туристите, които планират уикенди или прекарват лятна почивка в Гърция, ще трябва да вземат предвид и пътните такси. Към настоящия момент за Халкидики и Солун движението по магистралата се таксува с 1,80 евро на посока. За пътуване с автомобил до столицата Атина, туристите ще трябва да предвидят около 37 евро в посока.

 
 Blitz.bg

Катастрофа между автобус, микробус и джип на пътя Русе - Разград

https://www.actualno.com/crime/katastrofa-mejdu-avtobus-mikrobus-i-djip-na-pytja-ruse-razgrad-news_668950.html

Междуградски автобус по линията Русе-Семерджиево-Попово катастрофира във вторник вечерта на пътя Русе-Разград. В произшествието са участвали още товарен микробус с платформа и джип, предаде БГНЕС. До инцидента се е стигнало, след като товарният автомобил "Форд" с трима работници и специализирана техника предприема забранен обратен завой. Тъй като не успява да направи маневрата, се налага да даде назад. Джип „Сузуки“, който се движи в посока Разград, намалява скорос

Днес е Светла сряда

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783910

Днес е Светла срядаСветла сряда Св. свщмчк Антипа, еп. Пергамски Свети Антипа бил епископ в Пергам. Проповедите и личният му благочестив живот привлекли много езичници в лоното на Христовата църква. При гонението срещу християните жреците хванали Антипа и го завлекли в езическо капище. Там имало идол - голям бик, изкован от мед.

Астрологът Ивелина Пенчева предупреди, че днес ще се изправим пред страшна дилема!

https://petel.bg/Astrologat-Ivelina-Pencheva-predupredi--che-dnes-shhe-se-izpravim-pred-strashna-dilema---__259411

22-ят слънчев ден е свързан със свободния избор, движение във времето и пространството. Добре е сега да се направи избор на пътя. Това е ден ...

Пролетта си показва рогата: Синоптикът Анна Дякова предупреди за буря, която ще се извие над...

https://petel.bg/Proletta-si-pokazva-rogata--Sinoptikat-Anna-Dyakova-predupredi-za-burya--koyato-shhe-se-izvie-nad----__259405

Атмосферното налягане продължава да се понижава, ще стане по-ниско от средното за април. През нощта облачността бе разкъсана. Почти тихо, ...

Мъжете, помогнали първи на детето, нахапано от ротвайлер: Беше ужасно, кучето го размяташе като кукла

https://petel.bg/Mazhete--pomognali-parvi-na-deteto--nahapano-ot-rotvayler--Beshe-uzhasno--kucheto-go-razmyatashe-kato-kukla__259412

Свидетелите на тежкия инцидент – Калоян и Георги , при който ротвайлер нахапа зверски 7-годишно момче в двора на столично училище, разказ...

Първи думи на детето, нахапано от ротвайлер в София (видео)

https://petel.bg/Parvi-dumi-na-deteto--nahapano-ot-rotvayler-v-Sofiya--video-__259414

Момченцето, което беше нападнато и нахапано от ротвайлер в двора на 121 СОУ в столичния квартал „Гоце Делчев“ вчера, се страхува повече да ...

Почина известният български каймакчия на Истанбул

https://petel.bg/Pochina-izvestniyat-balgarski-kaymakchiya-na-Istanbul-__259419

Почина известният български каймакчия на Истанбул Пандо Шестаков, който беше популярен като Пандо амджа – чичо Пандо, съобщава obzornews.bg. ...

Хеликоптер падна на улица в руски град. Има жертви

https://petel.bg/Helikopter-padna-na-ulitsa-v-ruski-grad--Ima-zhertvi__259420

Снимка: Thinkstock Шестима душа са загинали в руския град Хабаровск, след като хеликоптер падна на улицата, предаде ТАСС. Официално засега об...

Times: Тереза Мей отказа на Тръмп да участва в незабавен удар срещу Сирия, иска повече доказателства

https://petel.bg/Times--Tereza-Mey-otkaza-na-Tramp-da-uchastva-v-nezabaven-udar-sreshhu-Siriya--iska-poveche-dokazatelstva__259421

Британският премиер Тереза ​​Мей не се е съгласила да участва в "бързо възмездие" срещу Сирия и е поискала повече доказателства за предп...

Китай отправи призив относно ситуацията в Сирия, Пекин е против...

https://petel.bg/Kitay-otpravi-priziv-otnosno-situatsiyata-v-Siriya--Pekin-e-protiv---__259422

Китай се обяви против военна интервенция в Сирия и призова другите държави да не предприемат прибързани действия относно предполагаемат...

Авиокомпаниите в Европа получиха предупреждение заради напрегнатата ситуация в Сирия

https://petel.bg/Aviokompaniite-v-Evropa-poluchiha-preduprezhdenie-zaradi-napregnatata-situatsiya-v-Siriya__259423

Европейската агенция по безопасност на полетите (EASA) препоръча на всички авиокомпании, извършващи полети над акваторията на Източното Ср...

Le Point: Руски бомбардировач Су-24МС извърши агресивна маневра над френска фрегата в Средиземно море

https://petel.bg/Le-Point--Ruski-bombardirovach-Su-24MS-izvarshi-agresivna-manevra-nad-frenska-fregata-v-Sredizemno-more-__259424

Руски военен самолет, намиращ се на ниска надморска височина, се приближил до френската фрегата "Акитен". Инцидентът се е случил в Средизе...

Паника в Северозапада! Неизвестен разля голямо количество живак на оживен път

https://petel.bg/Panika-v-Severozapada--Neizvesten-razlya-golyamo-kolichestvo-zhivak-na-ozhiven-pat__259425

Страховит инцидент е изправил на нокти службите във Врачанско, научи BulNews.bg. Неизвестно лице е заляло път в село Хърлец с вещество, наподоб...

Лиляна Павлова разкри какво предстои до края на европредседателството

https://petel.bg/Lilyana-Pavlova-razkri-kakvo-predstoi-do-kraya-na-evropredsedatelstvoto__259427

Първите три месеца на председателството минаха успешно и динамично. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът за Българското председ...

Пътнически автобус катастрофира на пътя Русе – Разград

https://petel.bg/Patnicheski-avtobus-katastrofira-na-patya-Ruse-----Razgrad__259426

Пътнически автобус катастрофира на пътя Русе – Разград, предаде bTV. За щастие десетината пътници в автобуса са се разминали само с уплаха....

Внимание! Срутване на скална маса! Промениха движението в района на Рилски манастир

https://petel.bg/Vnimanie--Srutvane-na-skalna-masa--Promeniha-dvizhenieto-v-rayona-na-Rilski-manastir--__259428

Снимка Булфото, архив Движението в района на Рилски манастир се осъществява в едната лента заради срутване на скална маса. Това съобщи з...

Правителството обсъжда предложения за промени в КСО

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravitelstvoto-obsyzhda-predlozheniia-za-promeni-v-kso-2090065

Правителството ще обсъди на редовното си заседание в сряда проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).
 
Министрите ще разгледат и проект на промени в Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смес

Търговци на горива излизат на протестен митинг

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/tyrgovci-na-goriva-izlizat-na-protesten-miting-2089979

Митинг срещу законопроект за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход ще се състои на бул. „Карловско шосе“ от 11.00 часа. Според организаторите нововъведенията ще доведат до рязко повишаване цената на горивата по веригата до крайния потре

Правосъдното министерство ще търси пари, за да се справи с проблемите в затворите

//dariknews.bg/novini/bylgariia/pravosydnoto-ministerstvo-shte-tyrsi-pari-za-da-se-spravi-s-problemite-v-zatvorite-2090047

Правосъдното министерство ще настоява пред правителството за средства, за да се справи с проблемите в местата за лишаване от свобода. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след среща с директорите на затворите у нас и ръководството на

Три сигурни знака, че е време да напуснете работата си (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/tri-sigurni-znaka-che-e-vreme-da-napusnete-rabotata-si-video-2089992

Никой не гледа на себе си като на човек, който се отказва лесно. Има обаче моменти, когато въпреки относителния комфорт, който чувстваме, е време да направим  крачка напред и да рискуваме да сменим работата си. В LinkedIn Сали Кроучек посочва знаците, които ни сочат, че е време да напуснем работа.<

Вижте какво каза шефът на Facebook на изслушване в Сената на САЩ

//dariknews.bg/novini/sviat/vizhte-kakvo-kaza-shefyt-na-facebook-na-izslushvane-v-senata-na-sasht-2090074

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг призна, че не е успял да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели, като същевременно защити компанията си, предаде Франс прес.

Хората с увреждания излизат на национален протест

//dariknews.bg/novini/bylgariia/horata-s-uvrezhdaniia-izlizat-na-nacionalen-protest-2090064

Организациите на хора с увреждания излизат на национален протест заради нова наредба, която включва промени в правилата на трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК).
 

На Светла сряда се изпълняват обичаи за плодородие и дъжд (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/na-svetla-sriada-se-izpylniavat-obichai-za-plodorodie-i-dyzhd-video-2090066

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести.

Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които

Пикасо, нарисуван от Холивуд (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66509-pikaso_narisuvan_ot_holivud_video

Биографичната филмова поредица „Геният“ на National Geographic се завръща на малкия екран този месец, след големия интерес, който предизвика с първия си сезон. В него Джефри Ръш влезе в образа на Албърт Айнщайн, а сега холивудските продуценти Рон Хауърд и Брайън Грейзър предлагат поглед към живота на Пабло Пикасо, в чиято роля влиза Антонио Бандерас. Избран е не само заради актьорските си качества, а и заради факта, че е израснал „на две пресечки“ от дома на художника в Малага.

Дългогодишната мечта на актьора се сбъдва и той се превъплъщава в гения Пикасо за втори път – за пръв път това се случва във филма „33 дни“ на режисьора Карлос Саура.

Това, което ме удиви, когато разглеждах картините му за пръв път – бях на седем или осем години – е същото, което ме удивлява и до днес: лекотата, с която рисува в различни жанрове. Има доста художници, които са много добри: Анри Матис, Жорж Брак, Хуан Грис… но нито един от тях няма капацитета да премине през толкова много жанрове и да оцелее през тях успешно“, споделя Бандерас в интервю за „Гардиън“.

За да бъде най-близо до образа, актьорът се допитва до Мая Видмайер, дъщерята на Пикасо. Тя описва сложна личност: мил като баща, жесток като съпруг и любовник – Пикасо е известен с множеството изневери и навика му да изоставя жените, когато вече е изстинал към тях. Но при две от връзките си постъпва различно – с фотографката Лий Милър и с писателката Гъртруд Щайн той подхожда с уважение. Смята се, че техните взаимоотношения са били изцяло платонични.

Първият епизод ще бъде с продължителността на пълнометражен филм, а целият сезон ще проследи бурния личен живот на Пикасо с множеството бракове и мимолетни авантюри, както и периодите, през които минава в творческия си път, за да остави в наследство 50 хил. произведения на изкуството.

Сред останалите участници в „Геният: Пикасо“ са Алекс Рич, който ще изиграе младия художник, Клемънс Поези въплъщава Франсоаз Жило, майка на две от четирите му деца, Робърт Шийън се преобразява в Карлос Касагемас, близък приятел на художника, и Попи Делевин в ролята на Мария Тереза Валтер, майката на Мая – първата дъщеря на Пикасо.

Площад Славейков

На 11 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6809421

На 11 април рожден ден иматДора Бонева, художничка Васил Мирчев, издател на сп. “Мениджър”, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на “ВМ финанс груп” Диана Йоргова, олимпийска вицешампионка по спортна стрелба Димитър Сяров, бивш областен управител на Сливен Камен Влахов, юрист, бивш депутат Мариан Вълев, актьор Николай Камов,

И потреблението, и производството на ток намаляват

http://clubz.bg/66508-i_potreblenieto_i_proizvodstvoto_na_tok_namalqvat

Производството на електроенергия в периода от 1 януари до 1 април 2018 г. е спаднало с 3,37 на сто в сравнение със същия период на 2017 г. Това сочат оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), съобщава БТА.

Ако през първите три месеца на 2017 г. са били произведени 12 756 199 мегаватчаса (MWh) електроенергия, то за първото тримесечие на тази година произведеният ток е 12 326 549 MWh. 

Потреблението в страната за посочения период е спаднало с 4,89 пункта. Данните на ЕСО сочат, че през първите три месеца на изминалата година са били изразходени 11 836 918 MWh ток, докато през аналогичния период на тази година потребеното количество електроенергия е 11 258 246 MWh.

Данните показват също, че през първото тримесечие на тази година България е изнесла с 16,21 процента повече ток. За периода 01.01.2018 г. - 01.04.2018 г. страната ни е изнесла 1 068 303 MWh електроенергия, докато 01.01.2017 г. - 01.04.2017 г. - 919 281 MWh.

Със 7,08 на сто по-малко е произведената електроенергия от базовите мощности като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и т.нар. американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". През първите три месеца на 2017 г. от базови мощности са произведени общо 11 150 152 MWh, докато за аналогичния период на 2018 г. произведеният ток от базовите централи е 10 361 220 MWh.

С 5,23 пункта по-малък е делът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в преносната мрежа. Вятърните електроцентрали (ВяЕЦ) са произвели с 2.29 процента по-малко ток, а фотоволтаичните централи (ФЕЦ) - с 13,16 на сто по-малко. При централите, които работят на биомаса, спадът е с 7,85 пункта.

Участието на ВЕИ в разпределителната мрежа е с 16,89 на сто по-малко. В този сегмент най-голям е спадът при фотоволтаичните централи (минус 25,94 на сто), ВяЕЦ (минус 13.81 на сто). При производството на ток от биомаса обаче се забелязва увеличение с 7,32 пункта.

През първите три месеца на годината ВЕЦ-овете са генерирали с 54.14 процента повече електроенергия в сравнение с аналогичния период на 2017 г. През първите три месеца на изминалата година от ВЕЦ са се произвели 833 532 MWh електроенергия, докато за 2018 г. произведеното количество ток е 1 284 823 MWh.

Цените

Средната цена (базов товар) на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през март 2018 г. е била 53,84 лева за мегаватчас, което с 25 на сто (17,53 лв) по-малко в сравнение с февруари, когато токът на борсата се е продавал средно за 71,37 лева за мегаватчас. Това показват основните данни за пазара "ден напред" на БНЕБ. Статистиката показва, че от началото на годината цените на енергийната борса продължават да падат. Ако през последния месец на 2017 г. средно-претеглената цена на борсата е била 80,29 лева за мегаватчас, то през януари спадна с 5 на сто, за да стигне до 76,19 лева за мегаватчас.

Данните сочат, че през март средната цена (дневен товар) е била 62,50 лева за мегаватчас, а за нощен товар - 45,17 лева за мегаватчас. Най-високата цена на борсата през изминалия месец е достигнала 213,09 лева за мегаватчас, докато най-ниската е 0,65 лева за мегаватчас. Среднопретеглената цена през март е 58,41 лева за мегаватчас, което с 22 на сто по-ниска в сравнение с февруари.

Хора с увреждания излизат на протест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/JBTCyk3cGgY/

Хора с увреждания излизат на протест днес срещу промените, свързани с ТЕЛК, които ще намалят социалните им придобивки и доходите им.

Най-големите им притеснения се отнасят до промените в оценката за работоспособност, тъй като ако бъде посочвано само едно водещо заболяване в медицинската експертиза, а съпътстващи болести отпаднат, това ще намали процента, който определя социалните им помощи и пенсии.

След среща при премиера Бойко Борисов, здравното министерство изтегля проекта за промени в медицинската експертиза.

Започват разговори между ведомството и представители на хората с увреждания, за да се намерят общи решения.

Въпреки това планираният протест пред сградите на Министерския съвет и на Президентството остава, защото има и други нерешени проблеми, се казва в становище на осемдесет организации на хора с увреждания.

/Видео/ Напусна ни големия композитор Тончо Русев

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%83%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b8-%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%be%d1%80-%d1%82/

След кратко боледуване, дни преди рождения си ден, днес ни напусна композиторът Тончо Русев, съобщСлед кратко боледуване, дни преди рождения си ден, днес ни напусна композиторът Тончо Русев, съобщи семейството му във фейсбук.
„Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!
От семейство Русеви“

Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас. В продължение на повече от четири десетилетия неговите песни са изпълнявани от повечето известни български певци и певици, като особено близко е сътрудничеството му с Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др.

Творбите му се изпълняват с успех и от чуждестранни певци, между които София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др.

Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев, Борис Христов. Той е член е на Съюза на българските композитори (СБК).

Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикли и филмова музика („Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“).

Песните са му издавани в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Русия и всички бивши социалистически страни.

През 2010 година пише музиката на песента „Нашата полиция“, обявена неофициално за химн на Министерството на вътрешните работи.

 

 

Материалът /Видео/ Напусна ни големия композитор Тончо Русев е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Туристическият бранш във Варна се подготвя за „Лято 2018“

http://varnautre.bg/2018/04/11/79082/%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%88-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b4

Туристическият бранш във Варна се подготвя за „Лято 2018“. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна проф. Стоян Маринов, член на УС на Варненска туристическа камара. „Проведе се студентска трудова борса в „Колежа по туризъм“. В Икономическия университет имаше „Дни на кариерата“ три поредни дни“, посочи той. Професор Маринов отбеляза, че в тях са участвали […]

"Демократична България" тръгва с екип за алтернативни политики

http://clubz.bg/66507-demokratichna_bylgariq_trygva_s_ekip_za_alternativni_politiki

"Демократична България" - това е името, под което партиите ДСБ и "Да, България" ще скрепят в коалиция едногодишното си сътрудничество, започнало наново след провала на обединението им преди последните парламентарни избори. Третата формация в новата коалиция е партия "Зелените". Официалният старт ще бъде даден в четвъртък в София, а в обединението ще участват и нечленуващи в отделните партии в него представители на демократичната общност.

Очаква се новата коалиция да бъде подписана за няколко предстоящи избори. Демократите - под този домейн ще "живее" обединението в интернет, когато стане готов новият сайт. Продължават да работят и с формациите ДЕОС и БЗНС, въпреки че под документа за новата коалиция абревиатурите засега липсват. Двете формации участваха в общите политически позиции, с които т.нар. демократична общност излизаше в продължение на повече от половин година по актуални обществени теми. Причина ДЕОС и БЗНС да не се присъединяват на първия етап са текущи вътрешнопартийни процедури в двете формации, твърдят източници от обединението.

Първата стъпка, която ще обяви "Демократична България" в четвъртък, е създаването на експертен екип за управленски алтернативи. Всеки от хората в този екип ще се занимава в определена секторна политика. 

В експертната политическа работа по конкретни теми ще се включат лидерите на "Да, България" Христо Иванов и на ДСБ Атанас Атанасов. Иванов - в качеството си и на бивш правосъден министър, поема работата в сектор "правосъдие", а Атанасов - бивш шеф на контраразузнаването и политик с дългогодишен опит - сектор "вътрешна сигурност", научи Клуб Z преди официалното обявяване на коалицията. 

За външната политика отговорник в експертния екип за алтернативни политики вероятно ще отговаря дипломатът Стефан Тафров. Отбраната се очаква да бъде поверена на представителя на Атлантическия съвет Велизар Шаламанов. "Зелените" закономерно ще получат работата в сектор опазване на околната среда. Според източници от новата коалиция бившите депутати от десницата Мартин Димитров и Петър Славов - и двамата оглавяваха класациите по свършена работа сред всички 240 депутати в 43-ия парламент, ще поемат ресорите съответно икономика и енергетика и администрация и административна реформа.

Антоанета Цонева от екипа на "Да, България" вероятно ще е човекът, който ще отговаря за работата с българските общности в чужбина - приоритет на различните част и от обединението от години, откакто се води битка и за избирателните им права, и за електронно гласуване, и за приобщаване на тези общности към политическите процеси у нас. 

Очаква се в експертния екип на коалицията да е и Емил Георгиев, който бе едно от лицата на ДЕОС. Самата партия има събрание в неделя, на което ще се взимат решения за бъдещето й, но участието на кадри в новия проект не е под въпрос. 

В експертния екип за политически алтернативи се очаква да бъдат обявени и имената на други популярни специалисти, част от демократичната общност, които обаче ще станат известни в четвъртък.

До обединението се стигна, след като на парламентарния вот през 2017 г. "Да, България" реши да се яви на изборите в коалиция под същото име със "Зелените" и ДЕОС. ДСБ участва във вота във формат "Нова република", но с това явяване двете останаха под 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание. През февруари тази година от "Да, България" дадоха мандат на Христо Иванов и ръководството да се върви към коалиция с ДСБ и други партии. Атанас Атанасов и ръководството на ДСБ получи мандат за създаване на траен политически съюз с "Да, България", в който да влязат и други партии, през март.

Първата политическа заявка на бъдещото обединение пък бе обявяването на платформата Български манифест за Европа още през ноември 2017 г. Тогава и БЗНС на Николай Ненчев стана поредната формация, напуснала Реформаторския блок, а самият Ненчев се присъедини съм манифеста, след който партиите от т.нар. демократична общност започнаха да излизат с общи политически декларации.

Какво се случва в Реформаторския блок

Очаква се в края на седмицата поредната партия да напусне Реформаторския блок официално. Движение "България на гражданите"  - формацията, създадена от Меглена Кунева, обяви преди месец ултиматум на останалите в Блока - СДС и БНД, да заявят ясна опозиционна линия спрямо ГЕРБ и настоящото управление, за да остане форматът цял. Това обаче не се случи в рамките на дадения месец време от новия председател на ДБГ Димитър Делчев. Самият той смята, че партията трябва да търси дясна коалиция.

СДС ще решава на 17 април бъдещето си. Не е изключено част от Националния съвет да поиска оставката на Божидар Лукарски. Самият той пък от месеци говори за "консервативно-патриотичен курс" и е обществена тайна, че разговори се водят и с НФСБ на вицепремиера Валери Симеонов. Част от седесарите обаче предпочитат вариант да се търси отново дясно обединение с ДСБ и останалите формации от демократичната общност.

Неотдавна и "Глас народен" се оттегли от общите си действия с Реформаторския блок и това, което остана от него.

Токът ще спира, ето къде…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-8/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 10 – 13 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

Област Благоевград

Община Банско
На 11.04.2018 г. /15:00 – 16:00 ч./ – Банско: Христо Г.Данов
Община Благоевград
На 11.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Дъбрава, Общ. Благоевград: Долна Дъбрава, махала Веляци, извън регулация, местност Атанасова Падина, местност Бобови Ниви, Яновски Рид
На 11.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Падеш: Будишка
На 11.04.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 12.04.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ На 13.04.2018 г. /08:00 – 16:30 ч./ – Церово, Общ. Благоевград: Осми Март, П. Яворов, УПИ VIII-111, 112, Кв.15, УПИ І-139, Кв.12
На 11.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /08:30 – 16:15 ч./ – Рилци: 000399, XV-273, Амитица, Диновица, Имот 023001, местност Амитица, местност Габеро, местност Крушите, ПИ 018013, Рафетица, Рила, Стремата, УПИ Х-463, Кв.6, УПИ ХIII-261, Кв.11, УПИ-ІІІ-63, ХIХ-33, Кв.7, Хан Аспарух, Цар Иван Асен

Община Петрич
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 12.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Долно Спанчево
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 12.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марикостиново: Асен Златаров, Братя Миладинови, Васил Коларов, Генерал Гурко, Георги Раковски, Димитър Благоев, Димо Хаджидимов, Драва, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Карл Маркс, Марица, Неуточнен Адрес, Отец Пайсий, Струма
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Марино Поле, Общ. Петрич: местност Вадата
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Атон, Беласица, Генерал Скобелев, Деде Агач, Зографски Манастир, Йордан Йовков, Кавала, Княз Александър Батемберг, Кочо Мавродиев, Круша, местност Козлек, Одрин, Полковник Дрангов, Света София, Свети Георги
На 11.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 12.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ На 13.04.2018 г. /08:30 – 16:00 ч./ – Чучулигово: Капсиди
Община Разлог
На 11.04.2018 г. /09:00 – 09:15 ч./ На 13.04.2018 г. /15:45 – 16:00 ч./ – Разлог: Bgl1203, 61813, 558, 483, Александър Стамболийски, Безименна, Бела Река, Братя Миладинови, Васил Левски, Георги С Раковски, Георги Финдрин, Голак, Дълга махала, Екзарх Йосиф, Иван Даскала, Изворите, Иконом Никола Ангелов, Крапа, Л.Каравелов, Македония, местност Извора, местност Малък Чурулец, местност Пром.Зона-Горен Стопански Двор, Младост, Пирин, Полковник Лазар Нишков, Предел, Пром.Зона-Горен Стопански Двор, Хайдушка Чешма, Шейново
На 11.04.2018 г. /09:00 – 09:30 ч./ На 13.04.2018 г. /15:45 – 16:00 ч./ – Разлог: Ііі-750, 123 ПИ 61813, 750, 123, Александър Стамболийски, Баба Магдалена, Братя Каназиреви, Братя Копанарови, Братя Кулини, Братя Юрукови, Георги Скрижовски, Гоце Делчев, Джинджерица, Дълга махала, Екзарх Йосиф, Иконом Никола Ангелов, Илийска, Илинден, Л.Каравелов, Македония, Мехомия, Мирчо Кипрев, Младост, Неуточнен Адрес, Подполковник Спиридонов, Саровица, Стефан Стамболов, Телемах Илиев, Тодор Кондев/Мирчо Кипрев/, Цар Иван Асен II, Цар Иван Шишман, Шаркьой, Шейново, Яне Сандански
На 11.04.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ На 13.04.2018 г. /12:30 – 16:00 ч./ – Разлог: Bgl1203, Безименна, Васил Левски, Георги Финдрин, Голак, Екзарх Йосиф, Изворите, Крапа, Македония, местност Извора, местност Малък Чурулец, местност Пром.Зона-Горен Стопански Двор, Полковник Лазар Нишков, Предел, Пром.Зона-Горен Стопански Двор, Шейново
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Долно Драглище: 026036, УПИ IX 219 Кв 42
На 11.04.2018 г. /09:30 – 09:45 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Баня, Общ. Разлог: Ангел Даракчиев, Деветнадесета, извън регулация С.Баня, извън регулацията
На 11.04.2018 г. /09:30 – 09:45 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Белица, Общ. Белица: Владимир Поптомов, Двадесет и Трета, Девета, извън регулация, местност Андрианов Чарк, Неуточнен Адрес, Р-Н Стопански Двор
На 11.04.2018 г. /09:30 – 09:45 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Горно Краище
На 11.04.2018 г. /09:30 – 09:45 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Елешница, Общ. Разлог: 9-ти Май, Безименна, Братя Миладинови, Варош, Васил Бельов, Васил Левски, Втора, Възраждане, Георги Димитров, Дванадесета, Девета, Десета, Единадесета, Иван Вазов, Имот 026026, Кокиче, Комсомолска, Лале, М.Долни Мин.Бани, Мечта, Минно Селище, Младост, Неуточнен Адрес, Пирин, Победа, Първа, Рила, Родопи, Трета, Тринадесета, Цар Калоян, Цар Симеон, Четвърта, Шеста
На 11.04.2018 г. /09:30 – 09:45 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Краище, Общ. Белица: 39270.25.208, І-500, Кв.35, Втора, Двадесета, Девета, Деветнадесета, Десета, Единадесета, извън регулацията, Неуточнен Адрес, Осма, Пета, Първа, Седемнадесета, Седма, Трета, Усоето, Четвърта, Шеста, Шестнадесета
На 11.04.2018 г. /09:30 – 09:45 ч.; 12:00 – 12:15 ч./ – Разлог: Александър Стамболийски
На 11.04.2018 г. /09:45 – 12:00 ч./ – Баня, Общ. Разлог: III, Кв. 49, Ангел Даракчиев, Баненска Буна, Втора, Девета, Деветнадесета, Неофит Рилски, Осма, Пета, Петнадесета, Първа, Седемнадесета, Тринадесета, УПИ XIX-610 Кв 44, Четвърта, Четиринадесета, Шеста, Шестнадесета
На 11.04.2018 г. /11:45 – 12:00 ч./ На 13.04.2018 г. /12:30 – 12:45 ч./ – Разлог: Bgl1203, 61813, 558, 483, Безименна, Васил Левски, Георги Финдрин, Голак, Екзарх Йосиф, Изворите, Крапа, Македония, местност Извора, местност Малък Чурулец, местност Пром.Зона-Горен Стопански Двор, Полковник Лазар Нишков, Предел, Пром.Зона-Горен Стопански Двор, Шейново
На 11.04.2018 г. /13:00 – 14:30 ч./ – Разлог: Проф. Иван Кипров
Община Сандански
На 11.04.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 12.04.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Влахи: Вилна Зона Върбите, Върбите, Горните Ливади, Грънчарска Скала, местност Върбите, Синаница, Средни Ливади, УПИ ІІ, Кв.4 – В.З. Въбите
На 11.04.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 12.04.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Илинденци: Боровец, Извън Регул./Р.Шашка/, местност Боровец, местност Врабча, местност Врабче, Синаница, Тридесет и Втора, Тридесет и Шеста
На 11.04.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 12.04.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Кресна: Върбите, Неуточнен Адрес, Синаница
На 11.04.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 12.04.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Плоски: Ален Мак, Бистрица, Братя Миладинови, Бузлуджа, Васил Левски, Вихрен, Георги Бенковски, Долна махала, Дружба, Еделвайс, Елово, Иван Козарев, Кокиче, Кочо Честименски, Лиляна Димитрова, местност Валога, местност Поручик Минков, Методи Христов, Мир, Мурата, Никола Калъпчиев, Никола Парапунов, Първи Май, Самуил, Струма, Трети Март, Хаджи Димитър, Христо Ботев, Цар Самуил, Шипка, Явора
На 11.04.2018 г. /08:30 – 09:00 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ На 12.04.2018 г. /08:45 – 09:15 ч.; 16:00 – 16:30 ч./ – Сандански: Александър Буйнов, Асен Хадживасилев, Любен Каравелов, местност Калинките, местност Соколовец, местност Ушите, местност Хано, Неуточнен Адрес, Р-Н Индустриална Зона, Р-Н Опитна Станция, Р-Н пътно Управление, Р-Н Ушите, р-н Хано, Свобода
На 11.04.2018 г. /08:45 – 09:45 ч.; 15:45 – 16:30 ч./ – Сандански: Ангел Ташков, Арда, Асен Хадживасилев, Борис Сарафов, Братя Миладинови, България, Васил Левски, Вихрен, Георги Казепов, Гоце Делчев, Грамос, Даме Груев, Даскал Козарев, Деспод Слав, Димо Хаджидимов, Емануил Воскидович, Иларион Макариополски, Илинден, Индже Войвода, Княз Борис I, Кочо Чистименски, Македония, Одрин, Отец Паисий, Охридска, Пазара, Пейо К.Яворов, Пелистер, Пере Тошев, Петър Сарафов, Пирин, Първи Май, Роженски Манастир, Св.Климент Охридски, Св.Св. Кирил и Методи, Свети Врач, Свети Георги, Свобода, Славчо Ковачев, Солунска, Спас Харизанов, Стефан Карчев, Струма, Тодор Каблешков, Тодор Паница, Цар Иван Шишман, Цар Самуил, Чудомир Кантарджиев, Шар Планина, Яне Сандански
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Велющец
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Вълково: Барата, Ормана, С. Вълково, Община Сандански, УПИ V, Кв. I, УПИ І-127
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Игралище: Околовръстен Полигон
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Кръстилци
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Мелник: Мелник
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Никудин
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Палат
На 11.04.2018 г. /12:15 – 13:15 ч./ – Сандански: 65334, 104, 23, местност Речичка Река, местност Соколовец, р-н Главен път Е-79, р-н Индустриална Зона, р-н Стара Гара, р-н Топливо, Топорков Орман, Юрий Гагарин
Община Симитли
На 11.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /08:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Беласица, Георги Димитров, Гоце Делчев, Илинден, махала Чубан Дере, Октомврийска, Пейо К Яворов, Плиска, Рила, Родопи, Свобода, Симитли, Трети Март, УПИ-Ііі-1466 Кв.51, Шипка
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Крупник: Александър Стамболийски, Васил Коларов, Васил Левски, Георги Димитров, Георги Трайков, Даме Груев, Димитър Благоев, Карл Маркс, Кирил и Методий, Кресненско Въстание, Крупник, Пайсий Хилендарски, Пейо Яворов, Пирин, Трайчо Костов, Хан Аспарух, Христо Ботев, Яне Сандански
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 12.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:15 ч./ – Симитли: Васил Левски, Георги Димитров, Герена, Еделвайс, Зеленка, Кокиче, Малина, местност Герено, Неуточнен Адрес, Първи Май, Симитли, Славянска, Струма, УПИIXXV-32, Христо Ботев, Христо Смирненски
На 11.04.2018 г. /09:15 – 10:00 ч./ – Полето: Галабарци
На 11.04.2018 г. /09:15 – 10:00 ч./ – Ракитна: 004077, 010040, махала Лулейска
На 11.04.2018 г. /09:15 – 10:00 ч./ – Сенокос, Общ. Симитли: Калайджийска, Чакърска
На 11.04.2018 г. /09:15 – 10:00 ч./ – Симитли: Симитли
На 11.04.2018 г. /09:15 – 10:00 ч./ – Черниче: М.Сухата Река
Община Хаджидимово
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Абланица, Общ. Хаджидимово: Александър Стамболийски, Балтачица, Дунав, Елин Пелин, Йордан Йовков, Орфей, Отец Паисий, Площада, С. Абланица, Имот 000517, Свилен Русев, Свобода, Слатина, Теменуга, Тридесет и Шеста, Христо Ботев
На 11.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 12.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ На 13.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Копривлен: Александър Стаболийски, Атанас Тешовски, Гоце Делчев, Граничар, Драма, Здравец, Изгрев, Илинден, Малка Еловица, Младост, Парка, Петър Берон, Първи Май, Свети Димитър, Стопански Двор, Тодор Паница, Христо Ботев, Цар Калоян, Цар Симеон, Юрий Гагарин, Яне Сандански
Община Якоруда
На 11.04.2018 г. /09:00 – 14:30 ч./ – Якоруда: Букет/Петнадесета/, Васил Левски, Витоша, Грагьовец/Стефан Чернев/, Грънчар/23-Септември/, Даме Груев/Никола Вапцаров/, Добро Ниве/Партизанска/, Иван Вазов, Кирил и Методи, Неуточнен Адрес, Ореховица, Пелистър, Трещеник, Христо Ботев, Цар Борис III/Георги Димитр, Четвърта /Г.Бицин/
На 11.04.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Якоруда: Даме Груев/Никола Вапцаров/, Джебре/Иван Ботушанов/, Кожух, Места/П.Джеджеров/, Ореховица
На 11.04.2018 г. /13:00 – 16:30 ч./ – Якоруда: Васил Левски, Гоце Делчев, Даме Груев/Никола Вапцаров/, Кирил и Методи, Пелистър, Петко Р.Славейков, Хаджиалиш/Чавдарци/, Христо Ботев, Цар Борис III/Георги Димитр, Четиринадесета
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването

Материалът Токът ще спира, ето къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Подмладяващите обърнати пози в йога

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6809355

Подмладяващите обърнати пози в йогаЗнаете ли, че обърнатите пози в йога са наш първи приятел в борбата с остаряването? Ежедневното им изпълнение ни поддържа млади и жизнени. При жените редовното практикуване на обърнати пози може да се използва като антиейдж терапия, за премахване на бръчки и подмладяване. При изпълнение на обърнати пози обръщаме въздействието на гравитацията,

Тръмп: С Китай ще постигнем голям напредък заедно

https://petel.bg/Tramp--S-Kitay-shhe-postignem-golyam-napredak-zaedno__259404

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес благодари на китайския си колега Си Цзинпин за "любезните му думи" след изявление, в което китайският...

Красивата Нора Шопова с коварна прогноза за времето: Топло, но слънцето ще липсва, връхлитат ни...

https://petel.bg/Krasivata-Nora-SHopova-s-kovarna-prognoza-za-vremeto--Toplo--no-slantseto-shhe-lipsva--vrahlitat-ni---__259406

Красивата Нора Шопова обяви току що по Нова Тв, че топлото време ще се запази в България до неделя, но ни очакват също пролетни бури и дъжд ...

Днес има вероятност да измамят една зодия, а друга ще се радва на...

https://petel.bg/Dnes-ima-veroyatnost-da-izmamyat-edna-zodiya--a-druga-shhe-se-radva-na---__259407

lamqta.com Овен  Би било добре да се замислите за събитията от недалечното минало, и да анализирате своите постъпки и изказвания. Много от то...

Без ток днес във Варна ще са...

https://petel.bg/Bez-tok-dnes-vav-Varna-shhe-sa---__259408

Снимка Булфото, архив Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 11 април - сряда, съобщиха от Енерго про. Пр...

Маргаритов, КЗП: Имаме около 20-30 сигнала по време на празниците

https://petel.bg/Margaritov--KZP--Imame-okolo-20-30-signala-po-vreme-na-praznitsite__259403

Имаме около 20-30 сигнала на дежурните телефони по време на празниците. Имаше и някои по-нестандартни обаждания, например от възмутена жена,...

Искри в ефира на Нова! Водеща към зам.-министър: Пелов с дрон ли вкара телефон в затвора?

https://petel.bg/Iskri-v-efira-na-Nova--Vodeshha-kam-zam--ministar--Pelov-s-dron-li-vkara-telefon-v-zatvora-__259409

Искри припламнаха в ефира на Нова Тв току що, след като водещата Аделина Радева захапа госта в студиото на „Здравей, България” - зам.-мини...

Веселин Маринов е съкрушен: В два последователни дни починаха двамата ми бащи (видео)

https://petel.bg/Veselin-Marinov-e-sakrushen--V-dva-posledovatelni-dni-pochinaha-dvamata-mi-bashhi--video-__259410

Появиха се трагични подробности около черната вест, която покруси Веселин Маринов. Както първо Блиц писа преди часове стана ясно, че зар...

Daily Star: Във войната с Русия НАТО ще подкрепи Лондон на думи, но не и на дела

http://pogled.info/svetoven/Daily-Star-vav-voinata-s-rusiya-nato-shte-podkrepi-london-na-dumi-no-ne-i-na-dela.93724

/Поглед.инфо/ Страните от запада едва ли ще застанат на страната на Великобритания, ако тя реши по военен начин да отговори на Русия за отравянето в Солсбъри, Daily Star цитира мнението на експертите. От друга страна те предупреждават, че Русия повече не се страхува, че ще я сметнат за престъпна държава и може да представлява опасност за западните държави.

Crimson Alter: Тръмп въведе санкции срещу долара

http://pogled.info/svetoven/Crimson-Alter-tramp-vavede-sanktsii-sreshtu-dolara.93725

/Поглед.инфо/ След като администрацията на Тръмп публикува т.нар. „Кремълски списък“, самият американски президент и съставителите на този списък сред сътрудниците на Държавния департамент и Хазната на САЩ бяха подложени на жестока критика за мекостта и нежеланието да се нанесе на „руските олигарси“ наистина сериозна вреда.

Американците ще потопят Близкия изток в терор и хаос по отработена схема

http://pogled.info/svetoven/amerikantsite-shte-potopyat-blizkiya-iztok-v-teror-i-haos-po-otrabotena-shema.93726

/Поглед.инфо/ Подмятането на информацията, че по отношение на противниците на Башар Асад е употребено химическо оръжие и сега може да се говори за американски удар по Сирия, удачно съвпадна по време с юбилея на свалянето от власт на Саддам Хюсеин. Сега е особено полезно да си спомним колко лесно Вашингтон пристъпва към манипулации с оръжие за масово поразяване и към какво водят неговите методи на действие в Близкия изток.

Унгарците дадоха колективен отпор на Джордж Сорос

http://pogled.info/svetoven/evropa/ungartsite-dadoha-kolektiven-otpor-na-dzhordzh-soros.93727

/Поглед.инфо/ Колкото повече колективният Запад упражнява натиск върху една независима нация, толкова по-охотно тази нация ще се обединява около своя лидер. Именно такива избори се правят след резултатите от изборите, но не само в Русия, но и в Унгария. Действащият лидер на страната Виктор Орбан удържа разгромяваща победа в противостоенето лично срещу Джордж Сорос. Как успя той да постигне това?

Die Welt: Иде ли краят на зависимостта на „Газпром” от Европа?

http://pogled.info/svetoven/evropa/Die-Welt-ide-li-krayat-na-zavisimostta-na-gazprom-ot-evropa.93728

/Поглед.инфо/ Газопроводът "Силата на Сибир" е един от най-големите строителни обекти в света. По тези тръби на Китай ще се доставя руски газ. "Газпром" няма да спечели много от този проект, но благодарение на него може да реши други свои проблеми.

Белорусские новости: Според НАТО Белоруската армия е част от руската

http://pogled.info/svetoven/belorusskie-novosti-spored-nato-beloruskata-armiya-e-chast-ot-ruskata.93729

/Поглед.инфо/ Тясното сътрудничество на белоруската и руската армия не позволява на западните страни да разглеждат войските на Беларус като отделно формирование. Ако Русия иска, винаги може да въведе войски в Беларус. Тази страна не е напълно независима. Това становище беше изразено в интервю на бившия министър на отбраната на Полша и настоящ съветник към Министерството на националната отбрана Януш Онишкевич.

Облачно с леки превалявания днес над Югозапада

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%bd%d0%be-%d1%81-%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%8e/

Прогноза за България за 11.04.2018
Днес ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Източна България. В следобедните часове над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Топло, с максимални температури между 23° и 28°, по Черноморието 13°-16°.

В планините ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. В следобедните часове над масивите в западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 17°, на 2000 метра – около 9°.

Материалът Облачно с леки превалявания днес над Югозапада е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Хороскопът за днес: Раци доста сте ангажирани, Везни, ударили сте го на забава, Риби влезте в играта

http://regiona.bg/%d1%85%d0%be%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%8a%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b5-%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b0/

Хороскоп за 11 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Интересни мисли ще ви минават днес през ума – за пътувания, за учения, за философия, но ей така, между другото, ще трябва да посвършите доста работа. Не се разсейвайте с приказки, а изкушения ще има доста. Бъдете конкретни, обръщайте внимание на подробностите и ще сте много горди от резултата.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Имате доста находчиви хрумвания по финансови въпроси. Днес добри постъпления могат да ви донесат дейности, свързани с грижи за красотата. Може би ще ви е малко нервно и напрегнато, но това е само временно. Погледнете философски на света и си спомнете, че няма нищо сигурно.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Очарователни и неустоими за света, но доста провокативни у дома. Днес ще трябва да се справяте с различни спорни ситуации. Някои стари модели на поведение отново ще са неудовлетворителни. Наблюдавайте се по-внимателно, потърсете подобни сходни ситуации и онова, което ви е провокирало да постъпите така. Ключът всъщност е в собственото ви подсъзнание, потърсете го.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Движение и много работа или работа в движение, така или иначе днес ще сте ангажирани с много задачи. Бъдете ясни и конкретни, анализирайте и действайте бързо. Нещата не търпят отлагане, мобилизирайте се. Личното отношение оставете за личните срещи, бъдете професионалисти.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Можете да направите невероятни финансови удари, стига да сте склонни да рискувате. Оставайки си в така познатата зона на комфорт печелите мнимо спокойствие и сигурност, но това ли е, което искате. Казано е – Господ обича смелите, готови ли сте да проверите истинността на това твърдение?

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Ключовата дума за днес е резултатност. Това, което ще ви направи истински щастливи, е да видите реалния резултат на усилията, които сте вложили. Освен това няма да ви свърта на едно място, способни сте да енергизирате не само себе си, но и околните. Използвайте конструктивно цялата си сила с целия ентусиазъм.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Вашият поглед днес ще е насочен към забавните неща, към онези, които правят живота интересен. Ще търсите смисъла, ще търсите предизвикателството и трудно ще ви е да се фокусирате върху ежедневната проза. И все пак връзка има между духовното и материалното, може би дори е лесно да я видите.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Приятелите са онези, които днес ще ви провокират да действате и дори ще ви хареса. А като бонус може и да спечелите нещо допълнително. Хубаво е да има човек приятели, нали? Освен, че ти е приятно с тях и допълнителни ползи изникват.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Променливо ще е настроението ви днес. Оптимизъм – добре, философски поглед – добре, но къде е практическата полза от всичко това? Действайте конкретно и целенасочено с внимание към детайла, днес е ден за постигане на резултати.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Днес ще ви харесва да изпипвате нещата, да ги анализирате, да ги подреждате и оформяте. Днес можете да сбъдвате мечтите на другите с вашата отдаденост и сръчна работа. Позволете си да сте ценни не само за себе си, но и за света.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Настроението ви днес ще е доста закачливо, с което може да предизвикате спорове, сцени на ревност, неправилно разбиране и какво ли още не. За вас обаче е по-важно да имате много приятели, отколкото да затъвате в мрачните дебри на споровете. Ами просто превърнете опонентите в приятели.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Хората, с които контактувате пряко, ще ви провокират по всички възможни начини и то не нарочно. Трудно ще ви е да запазите присъствие на духа, но вие го можете – просто, влезте в играта. сн.пик

Материалът Хороскопът за днес: Раци доста сте ангажирани, Везни, ударили сте го на забава, Риби влезте в играта е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Филип Киркоров оплака смъртта на Тончо Русев в инстаграм

https://petel.bg/Filip-Kirkorov-oplaka-smartta-na-Toncho-Rusev-v-instagram__259396

Един от най-популярните руски певци Филип Киркоров, който е от българско-арменски произход и е роден във Варна, написа трогателен пост в и...

21 убити при опит за масово бягство от затвор в Бразилия

https://petel.bg/21-ubiti-pri-opit-za-masovo-byagstvo-ot-zatvor-v-Braziliya__259397

Най-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство с експлозиви от затвор в Северна Бразилия след последвала престрелка с полицията, п...

Христо Христов спори за титла в К1 с корав французин

https://petel.bg/Hristo-Hristov-spori-za-titla-v-K1-s-korav-frantsuzin-__259399

Боецът на варненския „Боил” Христо Христов е изправен пред огромно предизвикателство. На 5 май варненецът излиза в спор за Интерконтине...

Новината, която всеки шофьор трябва да прочете

https://petel.bg/Novinata--koyato-vseki-shofor-tryabva-da-prochete__259398

МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО АГЕНЦИЯ „ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ Информация за състоянието на републикан...

Празна сряда е: Не се работи, а се изпълняват два обичая

https://petel.bg/Prazna-sryada-e--Ne-se-raboti--a-se-izpalnyavat-dva-obichaya-__259401

На Светлата сряда (Празна сряда) от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушк...

Хората с увреждания излизат на национален протест

https://petel.bg/Horata-s-uvrezhdaniya-izlizat-na-natsionalen-protest__259400

Снимка: Булфото Национален протест на хората с увреждания. Пред Министерския съвет се очакват около 6000 души. Те са срещу спорните промен...

Горещи дебати в ефира на Нова! Водещата Ади Радева: Аз по блондински ще кажа, че... (снимка)

https://petel.bg/Goreshhi-debati-v-efira-na-Nova--Vodeshhata-Adi-Radeva--Az-po-blondinski-shhe-kazha--che-----snimka-__259402

Мистериозен знак на пътя в рубриката „Моята новина” по Нова Тв разбули духовете в ефира току що и стана тема на горещи дебати между водещ...

С шарени яйца за Великден почерпиха животните от варненския зоопарк

http://varnautre.bg/2018/04/11/79065/%d1%81-%d1%88%d0%b0%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%8f%d0%b9%d1%86%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bf%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%b6%d0%b8

Животните са част от голямото семейство на зоопарка и като такива те също получиха боядисани яйца за Великден, съобщи екипът на зоопарка. Баба Меца сладко си похапна от великденските яйца, маймунките се скараха кой да изяде повече, а лисицата изчака посетителите да си заминат и тайно си прибра яйцата в бърлогата. Яйцата са важна част […]

Психоонкологът помага при стреса от диагноза рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6804892

Психоонкологът помага при стреса от диагноза ракБорбата с рака е една от най-тежките битки, пред които човек може да се изправи. Все по-често в лечението на онкозаболявания се включват психоонколози. Работата им с пациентите е важна, особено за хора с по-слаба психика, които отказват да се лекуват. Психоонкологията е сравнително нов дял от медицинската психология,

Търсят решение на проблема с уличните кучета във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/11/79063/%d1%82%d1%8a%d1%80%d1%81%d1%8f%d1%82-%d1%80%d0%b5%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d1%81-%d1%83%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5

Пилотният проект ще бъде създаване на единна децентрализирана платформа за подаване на сигнали за проблеми с бездомни или домашни любимци

Илия Троянов за случая "Юлия Кръстева"

http://clubz.bg/66506-iliq_troqnov_za_sluchaq_yuliq_krysteva

"Властите са били великодушни" - под това заглавие "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" публикува обширен анализ от Илия Троянов по случая "Юлия Кръстева".

Подзаглавието гласи: "Юлия Кръстева, една от най-известните интелектуалки на нашето време, предполагаемо е шпионирала свои колеги в полза на България. Един поглед в досието "Сабина"."

Илия Троянов.

В началото на статията Илия Троянов накратко скицира публичния портрет на Юлия Кръстева и цитира списание "Тайм", което я беше поставило сред стоте най-значими мислители на човечеството. Авторът отбелязва, че досега българският произход на Кръстева не е играел съществена роля за нейната интелектуална биография, след което обяснява как и защо се е стигнало до откриването на нейното досие. Троянов, който добре познава архивите на българската ДС от собствените си проучвания, най-вече за монументалното произведение "Власт и съпротива", внимателно е прочел досието на Кръстева и подробно го анализира. Той посочва, че през 1971 година досието е преминало от Шесто главно управление в Първо главно управление на ДС. Според Троянов това е важен детайл, който говори за контакти на Кръстева със службите още преди официалното ѝ вербуване от ПГУ.

"Досието е прочиствано"

Троянов е убеден, че досието е прочиствано и - както вече отбелязаха други анализатори - доказва това твърдение с двойното и дори тройно номериране на страниците.

"Бързо става ясно какво липсва: писмените доклади на агент "Сабина". Няма нито един", пише Илия Троянов и се спира на устните доклади на Кръстева за парижките интелектуални кръгове.

Авторът посочва, че "агентката е докладвала и за български емигранти в Париж, което не ще да е било лесно, защото тези последните бяха подозрително настроени към всеки, излязъл от България по законен начин и въздържащ се от изказвания против тамошния режим."

По-нататък в обширната статия във "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Илия Троянов анализира и реакцията на Юлия Кръстева.

"Г-жа Кръстева отрича всичко и твърди, че "някой" иска да ѝ навреди и да я дискредитира. Това не е изненадващо. Обратното би било много необичайно. Досега почти никога не се е случвало бивши информатори, шпиони или доносници да признаят вината си. В началото всичко се отрича и се говори за фалшификация. Когато доказателствата се окажат необорими, идва ред на твърдението, че въпросният човек не е навредил никому и дори, че е бил воден от патриотичния си дълг. (…) А после следва доживотно мълчание. Като психоаналитичка г-жа Кръстева би трябвало да изпитва особено силен професионален интерес към тези фази на отричането. Аргументът, че липсата на писмени доклади сваля бремето от плещите на г-жа Кръстева, няма тежест. Фактът, че досието ѝ е било прочистено, може да означава тъкмо обратното: че властите са искали да опазят бившата си агентка", пише Илия Троянов и обяснява сложната система за достъп до досиетата и преплетените компетенции на институциите, които носят отговорност за документите.

Защо да изработват фалшификат?

Възможно ли е тези близо 400 страници наистина да са фалшификация, пита се авторът и продължава:

"Извършителите - този анонимен "някой", на когото винаги се позовават защитаващите се - трябва да са били сътрудници на ДС, доколкото публикуваното сега досие с голяма вероятност датира още от комунистическите времена. (…) Но за какво им е било на тогавашните тайни служби да изработват един фалшификат? Такова нещо би било обяснимо единствено, ако преди 1989  г-жа Кръстева по сериозен начин се е борила срещу тоталитарния режим на БКП. Ако е била "враг на народната власт". Вярно обаче е обратното. Младостта на г-жа Кръстева е протекла точно толкова конформистки, колкото и на повечето други хора в онази епоха и в онази система. В интервю за "Нувел Обсерватьор" от 1974 г. (№ 658) тя съвсем откровено си го разказва: "Както всички други, и аз от шестата или седмата си година членувах в партийните организации на децата и юношите. После влязох в Комсомола. И аз живеех със знанието за борбите на Георги Димитров, за Лайпцигския процес. Детство под знака на спомените за антифашистката борба. Впоследствие моето мислене влезе в марксисткия коловоз." Това не ѝ създало "никакви проблеми". Между другото, баща ѝ, дипломиран теолог, работел като счетоводител към Светия синод на Българската православна църква, която в онази епоха беше просмукана от агенти и информатори на ДС. След промените се оказа, че от 14-те епископи словом и цифром единайсет са били сътрудници на тайните служби. Сред тях е и сегашният патриарх Неофит. По-късно, след края на следването си, г-жа Кръстева става аспирантка към БАН (Института за български език и литература) и сътрудник на казионните вестници "Народна младеж" и "Средношколско знаме". Възнаграждението не закъснява. През 1966, когато за огромна част от населението едно пътуване в капиталистическия Запад беше немислимо, на нея ѝ разрешават да замине за Франция със стипендия от френското правителство, но с уговорката, че "нито ще остане, нито ще се омъжи там". Тя обаче не спазва тези две задължения, а това я превръща в "невъзвръщенец", както се е казвало навремето. През онези години невъзвръщенците ги съдеха, а често пъти роднините им бяха подлагани на тормоз и дори наказвани. В този случай такова нещо няма, "Сабина" най-спокойно от време на време дори се връща в "родината, която е измамила" (според тогавашната терминология). А властите проявяват великодушие и дори позволяват на родителите ѝ и на други роднини да я посещават във Франция."

В края на статията си Илия Троянов стига до извода, че няма логика досието на Юлия Кръстева да е било изработено като фалшификат - нито от ДС преди 1989 година, нито пък от сегашните български власти. Неговият анализ завършва така:

"Съвършено неразбираемо е защо редица интелектуалци без специални познания на тематиката сега изведнъж застават зад госпожа Кръстева, сякаш сътрудничеството с бруталния потиснически апарат на тоталитарния режим е било някаква дреболия. Юлия Кръстева е носителка на наградата "Хана Аренд" за политическо мислене (2006) и на наградата "Вацлав Хавел" (2008). А това би трябвало да задължава както нея, така всички изказващи се по въпроса в много висока степен към политическата почтеност и будност."

Многобройни статии за случая "Юлия Кръстева"

За Юлия Кръстева през последните дни се появиха още много публикации. Ето няколко заглавия: "Любовни поздрави от Париж" ("Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"), "Политически ужас и частна меланхолия" ("Нойе Цюрхер Цайтунг"), "Случаят Кръстева: да четеш между редовете в полицейските архиви" ("Ди Велт").

Ето накрая още два пасажа от други вестници. Под заглавие "Да се провери спокойно" "Зюддойче Цайтунг” между другото коментира:

"Френските реакции на разкритията в България са умерени. Това са много стари неща, режимите от Източния блок отдавна са в историята, а пък на базата на опита с понякога прибързаните обвинения срещу писатели и хора на изкуството след падането на комунизма, вече се е наложила по-голяма доза предпазливост. Архивните документи на тоталитарните режими трябва да се четат с едно наум, пише известната изследователка на архивите Соня Комб."

Левият германски "Тагесцайтунг" излезе с предизвикателното заглавие "Предателството на 20 век", а в статията четем:

"Можем добре да си представим, че Кръстева се е съгласила на такава агентурна дейност, за да ѝ разрешат през 1965 да замине за чужбина. Необходимо ли е било обаче ефективно да дава на ДС информация за интелектуалците и комунистическите симпатизанти или пък за френската външна политика? (…) Днес от наказателно-правна гледна точка подобна шпионска и агентурна дейност е покрита с давност. Но тя въпреки това си остава твърде конфузна."

Дойче Веле потърси Илия Троянов за коментар. Той отложи интервюто поради липса на време.

Eмигpaнтитe изпpaтили нaд 1 млpд. eвpo зa минaлaтa гoдинa y нac

https://petel.bg/Emigpantite-izppatili-nad-1-mlpd--evpo-za-minalata-godina-y-nac__259393

Средствата, изпратени от работещите в чужбина българи, надминаха чуждите инвестиции у нас, предаде bTV, като цитира анализа на БНБ. Той п...

Тръмп благодари на Си, че няма да слага мита на колите

http://clubz.bg/66505-trymp_blagodari_na_si_che_nqma_da_slaga_mita_na_kolite

Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на китайския си колега Си Цзинпин за "любезните му думи" след изявление, в което китайският лидер изглежда изрази готовност да успокои тревогите на американския милиардер за търговията, предаде Франс прес. 

"Много съм благодарен на китайския президент Си за любезните му думи за митата за внос на автомобили", съобщи в Туитър американският президент, който от един месец многократно отправя заплахи срещу Китай, обвиняван за кражба на интелектуална собственост и нелоялна конкуренция.

Идобави:

"Ние ще постигнем голям напредък заедно". 

По-рано вчера Си Цзинпин заяви при откриването на Азиатския икономически форум в китайския град Боао, че Китай тази година ще стимулира увеличението на вноса и съществено ще понижи митата за внос на автомобили и други стоки, а също така ще подобри условията за чуждите компании в страната. 

Китайските инвестиции в САЩ са спаднали с над една трета миналата година до 29 милиарда долара спрямо рекордните 46 милиарда долара през 2016 година стана ясно от доклад на компанията Родиъм груп (Rhodium Group) и националната комисия за американско-китайски отношения, цитиран от Ройтерс. Основната причина е политиката на правителствата от двете страни на Тихия океан - усилията на Пекин да попречи на изтичането на капитали и по-строгото "отсяване" на китайските придобивания в Америка, се посочва в документа.
Докладът на нюйоркската консултантска компания и лоби групата се появява в момент на засилени разногласия между Китай и САЩ в областта на търговията. Документът предупреждава, че агресивната политика, особено на Вашингтон, хвърля тъмна сянка върху икономическите отношения.

През 2017 година стойността на обявените преки чуждестранни инвестиции от Китай в САЩ са спаднали с над 90 процента спрямо предходната година, докато голяма част от парите, които продължават да се насочват към САЩ, са били от сделки през 2016 година, се посочва в доклада. Според документа средната стойност на сделка е спаднала до 215 милиона долара спрямо 356 милиона долара.

В него се посочва, че планирани проекти на зелено са отложени, по-малко работни места са открити в китайски компании в САЩ спрямо предходните години, а някои китайски компании дори обмислят изтегляне.

Същевременно американските инвестиции в Китай са останали почти без промяна на равнище 14 милиарда долара миналата година спрямо 13,8 милиарда предходната година, пише БТА.

В ООН: Руската резолюция не мина, а Москва наложи вето на американската

http://clubz.bg/66504-v_oon_ruskata_rezolyuciq_ne_mina_a_moskva_naloji_veto_na_amerikanskata

Изготвена от Швеция и дописана от Русия проекторезолюция, изразяваща подкрепа за разследване на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в сирийския град Дума, бе отхвърлена в Съвета за сигурност на ООН, предадоха ТАСС и Франс прес.

Текстът бе подкрепен от пет страни, включително Русия и Швеция. "Против" гласуваха четири страни, включително САЩ и Великобритания. Шест страни се въздържаха.

За да бъде приета проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН, тя трябва да получи минимум девет гласа в своя подкрепа и да не й бъде наложено вето от една от постоянните членки - Русия, Китай, Франция, Великобритания и САЩ. Вето може да се налага само ако даден текст бъде подкрепен с поне девет гласа, отбелязва Ройтерс.

Американският самолетоносач "Хари Трумън" е на път за Сирия. Снимка ВМФ на САЩ

ОЗХО заяви вчера, че ще изпрати свои разследващи в Дума, където опозиционни активисти твърдят, че десетки души са убити при химическа атака на 7 април. ОЗХО може само да потвърждава или опровергава използването на химически оръжия, без да идентифицира извършителите, отбелязва АФП.

ОЗХО вече има мандат за такова разследване, но руският текст цели да се следи изкъсо и да се влияе на разследването, заяви постоянният представител на САЩ Ники Хейли, цитирана от ДПА. Постоянният представител на Великобритания Карън Пиърс подчерта че ОЗХО няма правомощията да идентифицира извършителите на химически атаки, поради което такива нападения остават безнаказани.

По-рано Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ, в която се предвиждаше създаване на механизъм за разследване на използването на химически оръжия в Сирия след предполагаемата химическа атака на 7 април в град Дума, предаде Франс прес.

Американският текст бе подкрепен от 12 страни, Русия и Боливия гласуваха "против", а Китай се въздържа. В проекторезолюцията се предлагаше създаване на "нов независим механизъм за разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Това е 12-ото руско вето на проекторезолюция на ООН за Сирия от началото на сирийската война през 2011 г., отбелязва БТА.

Снощи руски висш чиновник опроверга информациите за бягство на сирийския президент Башар Асад. Няколко медии в Близкия изток пуснаха съобщения, че диктаторът и семейството му са били тайно прехвърлени в Иран като предпазна мярка предвид възможните ракетни удари по Сирия.

Гледайте 'Блудници' по Epic Drama (видео)

https://offnews.bg//medii/gledajte-bludnitci-po-epic-drama-video-678385.html

На 11 април, от 22 ч, зрителите на новия телевизионен канал Epic Drama могат отново да гледат сериала "Блудници".

"Блудници" е завладяваща драматична поредица, чието действие се развива в динамичния и космополитен Лондон в края на 18-ти век. Предлага смел поглед към най-скъпоценната търговска дейност в града: секса.

Първият епизод от сериала може да гледате тук: www.epicdrama.bg/watch-now.

Epic Drama стартира в Европа на 14 декември 2017 г. Новият канал от семейството на Viasat History и TV1000, само за драматични продукции, е достъпен в южна България чрез ТЕЛЕКАБЕЛ ТВ - на HD позиция 228, SD канал 185, и TV SAT COM - 23/24, в северна България – чрез NetWorx – на позиция 230, а в София – чрез NET1 на 82 канал. Сред премиерите в стартовата схема бяха създаденият от изцяло дамски творчески екип „Блудници“ и минисериалът в шест части „Клондайк“ с Тим Рот и Ричард Мадън (GOT), а в януари към тях се присъединиха разкошният „Версай“ и най-скъпият проект на шведската SVT „Ресторантът“. В средата на март дебютира испанският трилър хит „Чумата“, а на Цветница - „Миниатюристът“! Можете да гледате първите епизоди на няколко от сериалите по Epic Drama онлайн свободно на: https://www.epicdrama.bg/watch-now/.

Има ръст на доходите

https://petel.bg/-Ima-rast-na-dohodite__259388

През 2012 г. лицата с годишен доход до 3000 лева са били 1128 хиляди и до 2016 г. са намалени до 941 хиляди. Това не са „бедните“ с ниски доходи – това...

Пиян извади брадва на майка си и баща си

https://petel.bg/-Piyan-izvadi-bradva-na-mayka-si-i-bashha-si__259389

Млад мъж от Шумен отправял заплахи към родителите си, че ще ги убие в събота вечерта. Те потърсили помощ от полицията и подали сигнал, съоб...

Как „Газпром” отговори на ултиматума на Меркел

https://petel.bg/Kak----Gazprom----otgovori-na-ultimatuma-na-Merkel__259390

Проект „Северен поток-2” няма да се реализира без украински транзит на природен газ, заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконф...

35 000 българи са засегнати от скандала с "Фейсбук"

https://petel.bg/35-000-balgari-sa-zasegnati-ot-skandala-s-Feysbuk__259391

Лични данни на над 35 хиляди български потребители във "Фейсбук“ вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитик...

Русия наложи вето на американското предложение за Сирия

https://petel.bg/Rusiya-nalozhi-veto-na-amerikanskoto-predlozhenie-za-Siriya__259392

Русия наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 апр...

Публикуваха видео от тестовете на украинския ракетен комплекс "Олха"

https://petel.bg/Publikuvaha-video-ot-testovete-na-ukrainskiya-raketen-kompleks-Olha__259394

Секретарят на Съвета за национална безопасност и отбраната на Украйна Александър Турчинов публикува видео на изпитанията на украинския ...

Марк Зукърбърг: Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен – това беше моя грешка

https://petel.bg/Mark-Zukarbarg--Az-sazdadoh----Feysbuk-----az-sam-otgovoren-----tova-beshe-moya-greshka__259395

„Аз създадох „Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се ...

Пентагонът ни подготвя за извънземните с филми за тях

https://www.24chasa.bg/novini/article/6796767

Пентагонът ни подготвя за извънземните с филми за тяхМного от холивудските продукции излизат след научни открития за живот в Космоса Извънземните са обект не само на нашето въображение и на стремежа на учените да докажат тяхното съществуване. Темата е застъпена и в една огромна част от кинопродукциите и е любим сюжет за Холивуд. Тази тенденция си има своите обяснения.

Започва варненската студентска универсиада

http://budnavarna.bg/32737-zapochva-varnenskata-studentska-universiada/

Студенти от всички университети в града могат да се включат в състезания по 9 вида спорт по време на XIX Варненска студентска универсиада. Организатори на събитието са Община Варна, звената по спорт във висшите учебни заведения и студентските съвети. Надпреварите по волейбол за мъже и жени, баскетбол и стрийтбол 3х3 за жени, мини футбол за мъже и жени, тенис, плуване, лекоатлетически крос, тенис на маса, шахмат и боулинг, ще се проведат в периода от 14 до 28 април.

Състезанията стартират на 14 април от 11.00 ч. в Морската градина с масов лекоатлетическия крос – 2000 м. за мъже и 1000 м. за жени. На следващия ден от 10.00 ч. са срещите по тенис на маса в спортната зала на Икономическия университет.

На 16 април универсиадата продължава с турнирите по волейбол за мъже и жени в залата на Икономическия университет от 19.00 ч. Двубоите по мини футбол ще се играят в Общинския спортно-развлекателен комплекс „Младост“ от 15.30 часа.

В МОЛ Варна на 18 април от 16.00 ч. ще се проведе състезанието по боулинг. На 20 и 21 април от 10.00 ч. програмата продължава два състезателни дни по тенис на кортовете в „Чайка“. Надпреварата по плуване ще се проведе в ПК „Приморски“ на 21 април, очаква се участие вземат около 100 студенти.

В спортната база на Медицинския университет от 23 до 27 април от 15.30 ч. са предвидени двубоите по баскетбол за мъже и 3х3 за жени. Състезанията по шахмат ще проведат на 23-ти април от 15.00 ч. в зала „Юнашки салон“.

Всички студенти, които иска да се включат в спортните събития, могат да се обърнат към звената по спорт в университетите или към студентските съвети. Подробна програма може да бъде намерена на www.sportvarna.com . Официалното награждаване и закриване на XIX Варненска Универсиада ще се състои на 28 април от 18.00 ч. в Юнашкия салон.

Материалът Започва варненската студентска универсиада е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Новите влакове на БДЖ ще вземат София – Варна за 4 часа

http://budnavarna.bg/32734-novite-vlakove-na-bdzh-shte-vzemat-sofiya-varna-za-4-chasa/

Мотрисните влакове, които БДЖ възнамерява да купува, ще могат да вземат разстоянието от София до Бургас за 3 часа. а до Варна – за 4-5 часа.

За новите влакове ще бъде обявена обществена поръчка в края на април. Това каза за ‘24 часа” шефът на “Холдинг БДЖ” Владимир Владимиров.

Новите 41 мотрисни влака ще могат да развиват скорост от 200 км в час. По българските релси, дори и модернизираните, скоростите ще са до 160 км.

е ще се движат по обновените жп линии на юг – от София до Пловдив и Бургас и до турската граница. Ще пътуват и от София до Варна, тъй като се предвижда Национална компания “Железопътна инфраструктура” да вдигне скоростите по тази линия до 110 км в час, каза Владимиров. Така най-после ще може да се опровергае твърдението на един китаец, който наскоро казал, че България сигурно е по-голяма от Китай, щом от единия до другия й край трябва да се пътува 9 часа. Търгът ще бъде с прогнозна стойност 420 млн. лв. Ако няма съдебни обжалвания, производител може да бъде избран до декември.

Оттам нормалното време за производство на един влак е 24 месеца, каза Владимиров, който допълни, че до края на мандата на това правителство първите влакове ще бъдат пуснати в движение. Електромотрисните влакове ще са 36, а 5 ще са дизелови, тъй като у нас все още има участъци, които не са електрифицирани. В доклада на работната група, в който участваха учени от 3 университета, е записано, че на БДЖ им трябват 86 нови влака. Първият етап от обновяването на държавния железопътен превозвач е тази поръчки за 41 мотриси. Вторият етап е за 44 влака, но остава за следващ кабинет. Сред първите влакове, които БДЖ ще искат да бъдат изработени от фирмата, която ще спечели, са шест електромотриси за пътуване на дълги разстояния, до Бургас и Свиленград, тъй като до няколко години модернизацията на релсите там ще приключи. Тези мотриси ще бъдат с шест секции, или 6 вагона като някогашните експреси.

Едната секция ще бъде първа класа. Тя ще бъде като луксозен ресторант, с обслужване и с меню за ястия и напитки. Такива вагони в превозвача в момента няма. Ще е комфортно, но и по-скъпо. Ще има влакове за регионални превози, които ще бъдат с 4 секции, както и за крайградско пътуване. Другата новост е, че електронен дисплей ще показва дали мястото е резервирано. Ако пътник е с билет от София до Пловдив, значи мястото ще се освободи в Пловдив и това ще бъде ясно на пътниците. Все още се обмисля дали това да е за всички вагони, или само за местата в първа класа.

Това намерение води автоматично към резервационната система на БДЖ, по която се работи от години и все още не е готова. Пешаров казва, че са свързани 74% от гарите. Окончателното й завършване ще позволи и онлайн купуване на билети, както и яснота във всеки момент колко пътници има във всеки влак. В тези нови мотриси, естествено, ще има климатици и Wi-Fi. Другата услуга, която ще се предлага на пътниците, е да могат да се логнат за сайт на БДЖ с филми и музика, които да изтеглят на таблет или на телефон и да ги гледат и слушат от собственото си устройство. Ще има възможност да се превозват и велосипеди. Шефът на пътническите превози на БДЖ Пламен Пешаров казва, че новите влакове поетапно ще бъдат доставяни за срок от 2-3 години. Търговете са съобразени и със сроковете за изграждането на скоростната железопътна инфраструктура. Има голям интерес към предстоящата процедура както от големите европейски производители, така и от фирми извън ЕС. Сред тях е и“Хитачи”, каза Пешаров. Възможно е и китайски компании да се включат в консорциуми, които ще кандидатстват.

Новите влакове ще бъдат с пет години гаранция. Освен това се обмисля дали да не се включи и извънгаранционно обслужване и поддръжка, за да не се повтори ситуацията с мотрисите на “Сименс” “Дезиро”, които нямаха опция за поддържане. Произведени през 2005 г., те вече са амортизирани, казва шефът на пътническите превози. Изискването за поддръжка на тези влакове е още едно условие, което ще привлече производители. Мотрисите са с живот 30 години и за това време ще им трябва поддържане, производство на резервни части.

източник: Нова Варна

Материалът Новите влакове на БДЖ ще вземат София – Варна за 4 часа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Препоръчваме ви: Между национализма и патриотизма, или "Добре дошли в България"

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-mezhdu-natcionalizma-i-patriotizma-ili-dobre-doshl-678429.html

Пърформънсът - четене "Добре дошли в България" ще бъде представен утре от 19:30 часа в ДНК - място за съвременен танц и пърформънс.

На фона на продължаващата бежанска криза в Европа новият проект на „36 маймуни“ изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес.

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи - мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти започват активна пропаганда към бежанците подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Ако модерното изкуство не се вписва в днешния ви ден, вижте няколко предложения за интересни културни събития:

Музика

Аржентинска музика от Людмил Ангелов и Веско Ешкенази в концертът „Tango“ ще звучи в кино "Люмиер Лидл" от 19:00 часа.

Спектакъл 

Спектакъл за любовта с Бойка Велкова и Ивайло Захариев ще се играе премиерно на 11 април от 19:30 часа в
ч. в “Сити марк артцентър”. Той събира едни от най-емблематичните творби на световната любовна лирика.

Театър

"Да, господин премиер!" в Сатиричен театър "Алеко Константинов" от 19:30 часа. 

Пиесата е съчетание на убийствена политическа сатира, поднесена с изтънчен английски хумор. Тя е основа на един от най-успешните тв сериали за последното десетилетие.

Над 22 000 души с увреждания от Варна са подпомогнати от „Социално подпомагане“

http://budnavarna.bg/32731-nad-22-000-dushi-s-uvrezhdaniya-ot-varna-sa-podpomognati-ot-sotsialno-podpomagane/

22 677 лица с трайни увреждания са подпомогнати с интеграционни добавки от Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна през последната година.

Адриана Григорова, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Варна, посочи, че вече втора година се отчита намаление на лицата с трайни увреждания, които получават интеграционни добавки от дирекцията.

Спрямо миналата година това намаление е в размер на 5%. Добавките се отпускат за транспортни услуги, за информационни и телекомуникационни услуги, обучение, диетично хранене, достъпна информация и балнеолечение.

Лицата с трайни увреждания, които през 2017 година са получили парична помощ за покупка и ремонт на медицински изделия, помощни средства и приспособления, са 3 933. За изминалата 2017 година броят на подадените заявления за предоставяне на безплатни винетни стикери на хора с увреждания е 10 216. На територията на община Варна има изградена мрежа от социални услуги, които се финансират от държавата, уточни Адриана Григорова.

Към настоящия момента на територията на община Варна се предоставят 36 социални услуги. 22 от тези услуги са за деца, а 14 – за възрастни. Извън услугите, които се финансират от държавата, Община Варна разкрива и развива услуги, които се финансират от местния бюджет. Адриана Григорова отбеляза, че над капацитетите работят центровете за рехабилитация и социална интеграция.

„Има услуги, които не са добре развити и застъпени на територията на община Варна и за тези услуги имаме листа на чакащи“, допълни Адриана Григорова.

Материалът Над 22 000 души с увреждания от Варна са подпомогнати от „Социално подпомагане“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хороскоп – 11 април 2018

http://budnavarna.bg/32729-horoskop-11-april-2018/

Сряда ще донесе приятни емоции свързани с момиче или млада жена, най-вероятно родственица, която ще бъде повод за събиране, постигане на важен успех или публична изява.

Това е благоприятен ден за предложение за брак, подготовка за годеж или сватба. Това е ден за планиране на бъдещи действия на база вече изпитан житейски опит.

Самотните жени ще прекарат по-голямата част от деня си заети с домашни проблеми, тъй като няма на кого друг да разчитат.

 

Овен

Постарайте се да се покажете от най-добрата си страна, защото може да се наложи да уговаряте някакви условия за заплащане и трябва да ги свържете с качеството на работата си. Ще жънете успехи в материално отношение, ако успеете да договорите работа в съдружие. Някои от зодията ще се опитат да стабилизират позициите си в бизнеса, но активност от подобно естество изисква предварителна подготовка. Само недейте да мърморите толкова много, че може да си вземе обратно подаръците. Ако ви се отдаде възможност, заминете с приятна компания на излет или на разходка.

Телец

Отношенията ви на работното място са отлични. Събитията ще ви помогнат да преодолеете колебанията си и да обобщите очакванията. Ще ви се налага да мислите за много неща наведнъж, както и да работите с различни хора, с които нямате опит.Търпението е от значение в ситуации, в които ви е трудно да вземете бързо решение.Можете да разчитате на помощта на близък човек, който ще ви подкрепя с идеи и съвети. Би било грешка да не се възползвате от способностите си утре. Ако искате да постигнете целите си утре, то дистанцирайте се от хора, които мрънкат, капризничат и ви занимават със себе си.

Близнаци

Основен похват се оказва наличието на категоричност за насочване в една посока поради постоянното концентриране на вниманието. Реалната ситуация създава условия за прекратяване на взаимоотношенията с някого. Стремете се към баланс. Осъществяването на вашите желания на работното място е съпътствано от недоразумения. Ще ви разкажат някакви клюки и цял ден ще се намирате под влияние на чутото, чудейки се колко е истина и колко измислица.

Рак

Следобед се пригответе за разкрити ваши грешки, които ще изнервят вашите колеги и ще сте подложени на критика. Отношенията ви с околните може да са малко по-емоционални от обикновено. Ще получите подкрепата на приятели и утре мнозина ще се насочат към въпроси от финансово естество. Настъпва хубав период по отношение на така важните за вас кариера и професионална реализация.Ще се открият добри възможности, обстоятелствата също ще са благоприятни. Отстоявайте мнението си и бъдете верни на себе си.

Лъв

Може да си поставите и по-важни задачи. Планирайте деловите си ангажименти за по-дълъг период. През утрешния ден вероятно ще имате някои сериозни отговорности, но ще се справите по най-блестящ начин. Май имате нужда някой да ви контролира по изкъсо. Няма да се чувствате много комфортно на работа и изобщо в средата на седмицата вече се чувствате изтощени. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети.

Дева

Следобед сте в отлична форма, въпреки напрежението. Все пак, радвате се на успехи утре, независимо дали те са в личен или професионален план. При неочаквани срещи с непознати не бързайте да се сближавате, защото не сте в състояние да ги прецените реално. Не се поддавайте на погрешни представи за работата си. Едно е сигурно: ще останете изненадани от развоя на събитията, макар че всъщност те са съвсем закономерни и тлеят под повърхността от известно време.

Везни

Моментът е подходящ за пътувания, за учене, за контакти или работа с чужденци.Намерете също време да се позанимавате с хобито си и с нещата, които обичате за вършите и ви зареждат. Проявете уважението си към по възрастните,но не само мислено. Предстои ви изпълнен с хубави мигове ден на нови запознанства и пътуване. Склонни сте да идеализирате факти, лица и събития, да си създавате нереални илюзии и да ги следвате. Не е време за професионални изяви.

Скорпион

Това са само част от причините, заради които сте длъжни да сте добронамерени и отговорни, но вярвам, няма да ви затрудни. Бъдете сигурни, резултатите ще оправдаят усилията ви. Действителността се променя, а с нея и вие. Ще жънете успехи в материално отношение, но не бързайте да харчите вече спечеленото. Утрешният ден е колоритен, свързан с изразителна комуникация във взаимоотношенията с хората от обкръжението.

Стрелец

Отложете планираното пътуване. Неподходяща покупка ще стане причина за лошо самочувствие. Постарайте се да се съсредоточите върху поставените ви задачи. Резки промени в настроението и самочувствието ви налагат промяна във вашите планове за утрешния ден, за да се справите със задълженията си. Получавате необходимата подкрепа за успеха си от влиятелни хора.

Козирог

Възможно е да се наложи да се занимавате с въпроси, недотам засягащи вашата компетентност, но бъдете сигурни че ще се справите. През сряда обърнете по-голямо внимание на партньорските отношения, които поддържате – както на личните, така и на бизнессъдружията, ако участвате в такива. Не пропускайте в утрешния ден да извървите мъчителния път на преговорите и до вечерта да сключите договорите, осигуряващи Ви предимства и възможности. Жизненият ви потенциал нараства, вероятно пред вас се откриват неочаквани перспективи. Чувствате се вдъхновени утре и работите усилено, водени от желанието да оползотворите творческия порив, който ви е обзел.

Водолей

Чувствате се поуморени, но не трябва да се отдадете на почивка тъкмо утре, тъй като ви очакват много неща за вършене. Начинанията са успешни. На този етап разбирате- колко е важно да си сътрудничите с околните, за да постигате успехи. Добре ще е да отделите време само за себе си, да се уедините и да се съсредоточите. Отдайте се на неща, които ви доставят удоволствие, след като сте си изпълнили задълженията, естествено.

Риби

Постарайте се да се покажете от най-добрата си страна, защото може да се наложи да уговаряте някакви условия за заплащане и трябва да ги свържете с качеството на работата си. Ще жънете успехи в материално отношение, ако успеете да договорите работа в съдружие. Някои от зодията ще се опитат да стабилизират позициите си в бизнеса, но активност от подобно естество изисква предварителна подготовка. Само недейте да мърморите толкова много, че може да си вземе обратно подаръците. Ако ви се отдаде възможност, заминете с приятна компания на излет или на разходка.

Материалът Хороскоп – 11 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Край Варна заловиха проститутка по време на работа

http://budnavarna.bg/32727-kraj-varna-zaloviha-prostitutka-po-vreme-na-rabota/

снимка: Будна Варна

Около 12:00 часа вчера, в гр. Варна, в местност «Крушките», при извършване на полицейска проверка, в момент на извършване на сексуални услуги срещу заплащане, е установена жена на 38 г. от Варна, известна на МВР.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

По случая е образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Жената е задържана за срок до 24 часа.

Материалът Край Варна заловиха проститутка по време на работа е публикуван за пръв път на Будна Варна.

827 евро за квадрат жилище във Варна от началото на годината

http://budnavarna.bg/32725-827-evro-za-kvadrat-zhilishte-vav-varna-ot-nachaloto-na-godinata/

снимка: Будна Варна

Засилената активност на купувачите през 2017 г. продължава да изпреварва предлагането на пазара на имоти и през първото тримесечие на 2018.

Това показват данните на компания за недвижими имоти, научи BudnaVarna.bg.

Покачването в броя сключени сделки във Варна е около 5-6%, като очакванията са този ръст да бъде устойчив през цялата година.

„Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази тенденция се усеща най-вече в големите градове. Достъпните кредити продължават да активизират клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите доходи им дават увереност, че ще могат да изплащат дългосрочно заемите си“, коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти и допълва: „Разрастването на жилищния пазар във Варна създава необходимост от по-сериозно присъствие на Имотека, като компания, която да спомага за бързи и успешни сделки между продавачи и купувачи на жилища“.

Вътрешната миграция в страната също оказва влияние върху жилищния пазар. Благодарение на икономическото състояние на града, все повече хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. „Хората, които решават да се преместят, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установят обмислят и предприемат покупка“, казва Делян Димитров, регионален мениджър за Варна.

От компанията отчитат ръст на цените на жилища с между 8-10% спрямо началото на 2017 г. За първото тримесечие на 2018 средната цена за квадратен метър е 827 евро/кв.м. Година по-рано средната стойност е 761 евро/кв.м Най-сериозно покачване има в централните райони, където и интересът на купувачите е най-висок, а предлагането по-ограничено.

„Поскъпването на имотите във Варна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазара“, посочва Делян Димитров.

Материалът 827 евро за квадрат жилище във Варна от началото на годината е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хванаха 25-годишен варненец да кара без книжка

http://budnavarna.bg/32723-hvanaha-25-godishen-varnenets-da-kara-bez-knizhka/

снимка: Будна Варна

При извършване на полицейска проверка на автомобил с водач на 25 г. от Варна, известен на МВР, е установено, че същият управлява МПС без свидетелство за правоспособност, отнето му като административно наказание за нарушение на ЗДвП.

Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Варна за BudnaVarna.bg.

По случая е образувана преписка, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

При извършване на полицейска проверка на автомобил с водачка на 45 г. от Варна, известна на МВР, е установено, че същата управлява МПС след употреба на алкохол с концентрация от 1,72 промила в издишания въздух.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Жената е задържана за срок до 24 часа.

Материалът Хванаха 25-годишен варненец да кара без книжка е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Без ток във Варна – 11 април 2018

http://budnavarna.bg/32721-bez-tok-vav-varna-11-april-2018/

снимка: Будна Варна

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес – 11 април – сряда, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

– от 08:30 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – ул. „Авксентий Велешки“, ул. „Акад. Фюодор Успенски“, ул. „Алеко Константинов“, ул. „Александър Василев“, ул „Александър Дякович“, ул. „Антон Страшимиров“, ул. „Генерал Колев“, ул „Бачо Киро“, ул, „Петко Напетов“, ул. „Сава“, ул. „Мануш Войвода“, ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Арабаконак“, ул. „Атанас Томов“, ул. „Банат“, ул. „Белите Лилии“, ул. „Божур“, ул. „Братя Миладинови“, ул. „Бук“, ул. „Бяла Мура“, ул. „Васил Априлов“, кв. „Васил Левски“, кв. „Чайка“, м-ст Изгрев, м-ст Салтанат, м-ст Свети Никола, м-ст Сотира, м-ст Прибой, м-ст Ракитника.

– от 08:30 ч. до 17:00 ч., гр. Варна – ул. „Петко Ю. Тодоров“, ул. „Под игото“, ул. „Подвис“, ул. „Прилеп“, ул. „Радост“, ул. „Райко Даскалов“, ул. „Роза“, ул. „Ружа“, ул. „Свобода“, ул. „Синчец“, ул. „Секвоя“, бул. „Сливница“, ул. „Странджа“, ул. „Страхил Войвода“, ул. „Струга“, ул. „Тодор Радев Пенев“, ул. „Топола“, ул. „Трепетлика“, ул. „Фантазия“, ул. „Хаджи Димитър“, ул. „Хан Кубрат“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Цанко Дюстабанов“, ул. „Черешово Топче“, ул. „Чинар“, ул. „Юрий Венелин“, ул. „Яне Сандански“; кв. „Младост“, кв. „Трошево“, кв. „Възраждане“.

– 09:00 ч. до 12:00 ч., гр. Варна – ул. Академик Атанас Бешков бл.33, 34, 35; ул. Д-р Анастасия Железкова бл.16 вх. А и Б; бул. Осми приморски полк №36 – магазин хранителни стоки.

Материалът Без ток във Варна – 11 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Шогунатът в Япония е премахнат

https://www.actualno.com/chronicles/shogunatyt-v-japonija-e-premahnat-news_668887.html

Шогун е военен чин и историческа титла в Средновековна Япония. Рангът е равен на генералисимус, най-високия чин в армията. Като титла е съкратено от „сей-и тайшогун“. Първоначално е използвана от императорския двор в Киото за награждаване на водачи на военни походи, а по-късно титлата се е отнасяла за водачи на военни правителства в историята на Япония. Шогун означава върховен военен диктатор. Само един от всички даймио може да притежава титлата и само императоръ

Песента на Слави и Криско с близо 4 млн. гледания за 5 дни (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6809431

Песента на Слави и Криско с близо 4 млн. гледания за 5 дни (Видео)“Както те обичам, ще те открадна. Ако ми попречат, ще ги убия. Дяволите плачат, че те нямат. Питат ме за теб, в сърцето ми те крия.” Този припев, изпят от Слави Трифонов в новия му дует с Криско, натрупа близо 4 млн. гледания в ютюб за 5 дни. Песента им “Гледай как се прави” е първа по набиращи популярност в интернет.

Rampage: Унищожителите

https://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2018/04/11/3157980_rampage_unishtojitelite/?ref=rss


Режисьор: Брад Пейтън<br />Сценарист: Райън Ингъл, Карлтън Кюз, Райън Дж.Кондал, Адам Стикиел<br />Оператор: Джарън Пресънт<br />Музика: Андрю Локингтън<br />Продуцент: Бо Флин, Джон Рикърд, Брад Пейтън, Хайръм Гарсия<br />В ролите: Дуейн Джонсън, Наоми Харис, Малин Акерман, Джейк Лейси, Джефри Дийн Морган<br />Дейвис Окойе (Дуейн Джонсън) е приматолог, чийто най-добър приятел е Джордж – изключително интелигентна горила, за която той се е грижил от раждането...

Времето във Варна – 11 април 2018

http://budnavarna.bg/32719-vremeto-vav-varna-11-april-2018/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието ще има разкъсана облачност, след обяд намаляваща на места до предимно слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

През нощта ще има разкъсана средна и висока облачност. Почти тихо, с минимални температури между 7° и 12°. Утре ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни над Източна България. В следобедните часове над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб юг-югоизточен вятър.

Топло, с максимални температури между 23° и 28°, по-хладно по Черноморието.

Атмосферното налягане ще се понижава, ще стане по-ниско от средното за април.

Над планините ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността. В следобедните часове над масивите в западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми.

Ще духа слаб до умерен юг-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще около 17°, на 2000 метра – около 9°.

Материалът Времето във Варна – 11 април 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване