Спират движението по Северната тангента

https://frognews.bg/novini/spirat-dvijenieto-severnata-tangenta.html

Въвежда се временна организация на движението за изграждане на локални пътни платна на Северна скоростна тангента, съобщиха от Столичната община.

93 000 преминали румънско-българската граница по празниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810207

93 000 преминали румънско-българската граница по празницитеРумънско-българската граница е била прекосена от 93 000 души по време на Великденските празници, пише в. "Адевърул", като се позовава на данни на румънската гранична полиция, съобщава БТА. В периода на празниците - от 5 до 9 април, румънската граница е била прекосена от близо 778 000 души, от които 378 000 са влезли в страната,

Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия

http://www.struma.com/bulgariya/suvetut-za-sigurnost-na-oon-glasuva-3-rezolyucii-za-siriya_132829/

Три резолюции гласува снощи Съветът за сигурност на ООН. Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ.

В нея се предвиждаше създаването на нов независим механизъм за разследване на ООН за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Текстът бе внесен във връзка с предполагаемата химическа атака на 7 април в град Дума.

Съветът за сигурност на ООН отхвърли конкурентно руско предложение. Руският текст не успя да събере минимално необходимите 9 гласа...

Продължава

Ядем по хиляда тона палмово масло на месец

http://www.cross.bg/tona-maslo-prodykti-1572271.html

/КРОСС/ Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това прави по 1000 тона всеки месец. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, цитирани от „България он ер". Прогнозите са през тази година мандрите да използват още по-голямо количество, тъй като има потребители, за които определяща е цената, посочват експертите. "Млечните продукти са национална българска храна. По-евтините варианти, използвани в състава им безспорно са вредни, а колко точно зависи от количеството им. Като всяко друго растително масло, и палмовото има своите характеристики и мастнокиселинен спектър. Ако считаме свинската мас за полезна, значи и то е...", посочи специалистът по хранене проф. Донка Байкова. По думите ѝ, когато палмовото масло се превърне в още по-твърда консистенция вече става въпрос за хидрогенирано масло, представляващо още по-рискови характеристики за здравето. Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина - около 13,8 хил. тона. "Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показват, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това означава, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани", посочи директорът на Центъра за биология на храните д-р Сергей Иванов

Преглед на икономическите теми в печата, 11 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-11-април_l.a_i.760253_at.1.html

"ГEPБ пpeдлaгa нeзaĸoннитe cтpoeжи дa бъдaт лeгaлизиpaни"  Уcлoвиeтo e coбcтвeницитe дa плaтят 30% oт cтpoитeлнaтa cтoйнocт нa oбeĸтa ...

Лиляна Павлова: Първите месеци от председателството са успешни

http://www.cross.bg/pavlova-mesetza-temata-1572270.html

/КРОСС/ Първите три месеца от председателството минаха успешно. Те бяха динамични, динамиката на процесите, които се случват в Европа, изискваше провеждането на много сложни дебати, разговори и срещи. Те изискваха и дипломатичност, и търсене на компромис по много от тях. Такава равносметка направи в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета, обясни Павлова и допълни, че като резултат е постигнат напредък. Работихме по всяко едно досие, което председателството пое, широка е гамата на темите, които покрихме, коментира тя. Приключихме досиетата, свързани с темата околна среда и климат, темата с отпадъците, темата с енергийната ефективност, темите, свързани с въглеродните емисии от тежкотоварните превозни средства, финансовия регламент, политическите партии и финансирането им, доставките на колети, медицинските продукти и лекарствата. Също така и командироването на работниците. Това беше голямо постижение на екипа, каза Павлова. Големите предизвикателства тепърва предстоят обаче в следващите 3 месеца, обясни министър Павлова. Идват по-сложните три месеца, в които очакваме нелек дебат, допълни тя.  

Италия продължава да се тресе, трус и в Гърция

http://www.struma.com/bulgariya/italiya-produljava-da-se-trese-trus-i-v-gurciya_132828/

Две нови земетресения разтърсиха Италия, съобщи Европейският сеизмологичен център.

В Централна Италия бе регистриран трус от 3.3 по скалата на Рихтер, докато в Сицилия трусът е бил с магнитуд от 3.7. И двете земетресения са от последния час.

Земен трус с магнитуд 4,7 по Рихтер разлюля снощи и района на Додеканезите - 12 гръцки острова близо до турския бряг, съобщават гръцките медии. Според сеизмологичния институт в Атина трусът е бил повърхностен и за това е усетен на голямо...

Продължава

Реформата в ТЕЛК замразена. Образно казано (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66524-reformata_v_telk_zamrazena_obrazno_kazano_video

Правителството няма да отстъпи от намеренията си за реформа при издаването на медицински експертизи и решения на ТЕЛК. Само замразява въпроса до постигане на споразумение със заинтересованите организации на хора в неравностойно положение. Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет, което се проведе на фона на протест под прозорците. Хиляди инвалиди излязоха на демонстрация срещу намеренията на кабинета за промени при издаването на медицинска експертиза, въпреки че те бяха на етап обществено обсъждане. И на същия този етап бяха оттеглени ден преди насрочения протест в опит да го спрат.

Днес правителството не веднъж, а на два пъти влезе в обяснителен режим като се наложи лично премиерът Бойко Борисов за пореден път да тушира недоволството. Борисов обаче не можа по познатия си маниер просто да приключи с темата, предизвикваща толкова голямо обществено недоволство, като обяви, че тя излиза от дневния ред. Той даде заявка, че тя само се замразява. Причината е в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Те още в предизборната си програма обещаваха реформа в решенията за ТЕЛК като стигнаха толкова далеч, че това им обещание влезе в управленската програма - със спестените пари от издаването на фалшиви инвалидни пенсии да се вдигнат пенсиите на всички възрастни хора. 

За да заяви, че диалогът продължава, но реформата не се отменя, пред журналисти първо слезе социалният министър Бисер Петков. Половин час по-късно, за да не е останал Петков неразбран, "трибунка" пред медиите слязоха да дадат Бойко Борисов, вицепремиерът (ОП) Валери Симеонов, вицепремиерът Томислав Дончев, Бисер Петков и здравният министър Кирил Ананиев. 

Основното послание бе, че само с реформа в ТЕЛК ще се спре изтичането на средства и корупция в системата. Тези 1,7 милиарда лева, които сега отиват при инвалидите, няма да бъдат намалявани, а само по-справедливо разпределяни, дадоха заявка премиер и министри. 

Стотици хиляди

Ден преди планирания за пред Министерския съвет национален протест на хората с увреждания социалният министър Бисер Петков отговори с официално писмо на протестната им нота. Тя му беше връчена от 20 национално представителни организации, в които членуват над 200 000 хора с увреждания.

Хората протестират срещу подготвените промени в медицинската експертиза. Те предвиждат част от хората с увреждания, които понастоящем получават инвалидна пенсия, да спрат да я получават, ако бъде преценено, че имат физическата възможност да работят. 

Наредбата за медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии, подготвяна още от предишния кабинет, когато социален министър беше Ивайло Калфин, бе замразена. Още оттогава датира предложението експертизата на трудоспособността да се прави от две комисии, а не както е сега - от една. Целта е медицинската експертиза, която се изготвя от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), да не води автоматично до отпускане на пенсии. Такива ще бъдат отпускани, ако втора комисия прецени дали човекът може да работи.

Нотата бе представена на министъра още на 1 март на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Организациите са недоволни от промените в начина на предоставяне на медицинска експертиза, както и в оценката на работоспособността на хората с увреждания. Сега в решенията на ТЕЛК-овите комисии подобно разделение не съществува.

Според организациите всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност. Предложенията на властта за реформи щели да доведат единствено до отнемане на инвалидни пенсии на 100 000-150 000 души. Инвалидни пенсии в България получават над 800 000 души, като половината от тях са с решения на ТЕЛК.

"Замразена" - образно казано

Още във вторник, малко след като Бисер Петков реши с голямо закъснение да отговори на изпратеното му над месец по-рано протестно писмо от организациите на хората с увреждания като ги упрекна индиректно за липса на конструктивен диалог, здравният министър Ананиев (вносител на измененията в наредбата за медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии) свика извънреден брифинг, на който обяви, че "по личното разпореждане" на премиера Бойко Борисов здравното министерство оттегля предложените промени в начина, по който ще се издават удостоверения за ТЕЛК.

"Замразена е образно казано, защото е само на етап обществено обсъждане. Но се изтегли по нареждане на премиера, повече обяснения не мога да ви дам", посочи днес Бисер Петков при първата си поява пред медиите и обяви, че още утре в 15 ч започват разговори с организациите на хората с увреждания.

На въпрос за това, че от БСП "яхнаха" протеста на инвалидите, изпращайки декларация, с която се солидаризират с исканията им и критикуват намеренията на управляващите, социалният министър вметна, че не е видял протест от страна на левицата при първоначалните обсъждания на реформата:

"Не останах с впечатление, че БСП не подкрепя предложените промени. Потвърдиха, че има рационалност в тази концепция". 

Валери Симеонов 5 месеца работи

Половин час по-късно лично Борисов оглави брифинга. Той посочи, че правителството "Ни най-малко не е мислило да навреди" и благодари на хората, които протестират в този момент, защото така диалогът щял да започне и точка по точка въпросите да бъдат изчистени. По думите му Валери Симеонов от пет месеца работел по тази реформа.

"Това, върху което колегата Симеонов със своите експерти работи от пет месеца, е да не бъдат ощететени дадени хора, а да се направи така, че средствата от тези фалшиви ТЕЛК-ове и източването на ресурс да останат за хората, които наистина имат нужда от това. Най-малко сме мислили на някого да навредим - точно обратното", посочи Борисов.

По думите му ТЕЛК решенията са първоизточникът на проблема с корупцията в системата.

"Корупционните схеми в ТЕЛК не може да продължат. Един подобрен контрол ще е от полза за всички", допълни той и с това сложи край на темата. За днес.

Реформата в ТЕЛК замразена. Образно казано

http://clubz.bg/66524-reformata_v_telk_zamrazena_obrazno_kazano

Правителството няма да отстъпи от намеренията си за реформа при издаването на медицински експертизи и решения на ТЕЛК. Само замразява въпроса до постигане на споразумение със заинтересованите организации на хора в неравностойно положение. Това стана ясно по време на заседанието на Министерския съвет, което се проведе на фона на протест под прозорците. Хиляди инвалиди излязоха на демонстрация срещу намеренията на кабинета за промени при издаването на медицинска експертиза, въпреки че те бяха на етап обществено обсъждане. И на същия този етап бяха оттеглени ден преди насрочения протест в опит да го спрат.

Днес правителството не веднъж, а на два пъти влезе в обяснителен режим като се наложи лично премиерът Бойко Борисов за пореден път да тушира недоволството. Борисов обаче не можа по познатия си маниер просто да приключи с темата, предизвикваща толкова голямо обществено недоволство, като обяви, че тя излиза от дневния ред. Той даде заявка, че тя само се замразява. Причината е в коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Те още в предизборната си програма обещаваха реформа в решенията за ТЕЛК като стигнаха толкова далеч, че това им обещание влезе в управленската програма - със спестените пари от издаването на фалшиви инвалидни пенсии да се вдигнат пенсиите на всички възрастни хора. 

За да заяви, че диалогът продължава, но реформата не се отменя, пред журналисти първо слезе социалният министър Бисер Петков. Половин час по-късно, за да не е останал Петков неразбран, "трибунка" пред медиите слязоха да дадат Бойко Борисов, вицепремиерът (ОП) Валери Симеонов, вицепремиерът Томислав Дончев, Бисер Петков и здравният министър Кирил Ананиев. Основното послание бе, че само с реформа в ТЕЛК ще се спре изтичането на средства и корупция в системата. Тези 1,7 милиарда лева, които сега отиват при инвалидите, няма да бъдат намалявани, а само по-справедливо разпределяни, дадоха заявка премиер и министри. 

Стотици хиляди

Ден преди планирания за пред Министерския съвет национален протест на хората с увреждания социалният министър Бисер Петков отговори с официално писмо на протестната им нота. Тя му беше връчена от 20 национално представителни организации, в които членуват над 200 000 хора с увреждания.

Хората протестират срещу подготвените промени в медицинската експертиза. Те предвиждат част от хората с увреждания, които понастоящем получават инвалидна пенсия, да спрат да я получават, ако бъде преценено, че имат физическата възможност да работят. 

Наредбата за медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии, подготвяна още от предишния кабинет, когато социален министър беше Ивайло Калфин, бе замразена. Още оттогава датира предложението експертизата на трудоспособността да се прави от две комисии, а не както е сега - от една. Целта е медицинската експертиза, която се изготвя от трудово-експертните лекарски комисии (ТЕЛК), да не води автоматично до отпускане на пенсии. Такива ще бъдат отпускани, ако втора комисия прецени дали човекът може да работи.

Нотата бе представена на министъра още на 1 март на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Организациите са недоволни от промените в начина на предоставяне на медицинска експертиза, както и в оценката на работоспособността на хората с увреждания. Сега в решенията на ТЕЛК-овите комисии подобно разделение не съществува.

Според организациите всеки четвърти човек с увреждане у нас живее с доходи до 250 лева и под линията на бедност. Предложенията на властта за реформи щели да доведат единствено до отнемане на инвалидни пенсии на 100 000-150 000 души. Инвалидни пенсии в България получават над 800 000 души, като половината от тях са с решения на ТЕЛК.

"Замразена" - образно казано

Още във вторник, малко след като Бисер Петков реши с голямо закъснение да отговори на изпратеното му над месец по-рано протестно писмо от организациите на хората с увреждания като ги упрекна индиректно за липса на конструктивен диалог, здравният министър Ананиев (вносител на измененията в наредбата за медицинската експертиза на трудоспособността и инвалидните пенсии) свика извънреден брифинг, на който обяви, че "по личното разпореждане" на премиера Бойко Борисов здравното министерство оттегля предложените промени в начина, по който ще се издават удостоверения за ТЕЛК.

"Замразена е образно казано, защото е само на етап обществено обсъждане. Но се изтегли по нареждане на премиера, повече обяснения не мога да ви дам", посочи днес Бисер Петков при първата си поява пред медиите и обяви, че още утре в 15 ч започват разговори с организациите на хората с увреждания.

На въпрос за това, че от БСП "яхнаха" протеста на инвалидите, изпращайки декларация, с която се солидаризират с исканията им и критикуват намеренията на управляващите, социалният министър вметна, че не е видял протест от страна на левицата при първоначалните обсъждания на реформата:

"Не останах с впечатление, че БСП не подкрепя предложените промени. Потвърдиха, че има рационалност в тази концепция". 

Валери Симеонов 5 месеца работи

Половин час по-късно лично Борисов оглави брифинга. Той посочи, че правителството "Ни най-малко не е мислило да навреди" и благодари на хората, които протестират в този момент, защото така диалогът щял да започне и точка по точка въпросите да бъдат изчистени. По думите му Валери Симеонов от пет месеца работел по тази реформа.

"Това, върху което колегата Симеонов със своите експерти работи от пет месеца, е да не бъдат ощететени дадени хора, а да се направи така, че средствата от тези фалшиви ТЕЛК-ове и източването на ресурс да останат за хората, които наистина имат нужда от това. Най-малко сме мислили на някого да навредим - точно обратното", посочи Борисов.

По думите му ТЕЛК решенията са първоизточникът на проблема с корупцията в системата.

"Корупционните схеми в ТЕЛК не може да продължат. Един подобрен контрол ще е от полза за всички", допълни той и с това сложи край на темата. За днес.

Кандидат-гимназистите във Варна – по-малко от свободните места

http://www.moreto.net/novini.php?n=372263

Близо 4200 ще са свободните места за кандидатстващите след 7 клас във варненските гимназии. Това показва утвърденият държавен план-прием за учебната 2018-2019 година. В морската столица и областта обаче се очаква да завършат 3854 момичета и момчета.

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-04-11.html

На 12 април 2018 г.(четвъртък), във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Богданци“ жк. „Гевгелийски“, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Скриха Юлия Скрипал във военна база

http://www.struma.com/bulgariya/skriha-yuliya-skripal-vuv-voenna-baza_132827/

След като вчера бе съобщено, че Юлия Скрипал е изписана от болницата и е на „сигурно място“, днес медиите на Острова излязоха с информация за вероятното място.

Според Тhe Sun пострадалата от отравяне с Новичок е настанена в британска военна база.

Предполага се, че с нея има и лекари, които следят за здравето й. Според експерти, дори след подобряването на Юлия, последствията от нервно-паралитичната отрова може да се проявят и да застрашат живота й.

Руското...

Продължава

САЩ дава $18.5 милиарда, за да възстанови Пуерто Рико

https://news.bg/finance/sasht-dava-usd18-5-miliarda-za-da-vazstanovi-puerto-riko.html

Поправянето на съсипаните жилища и инфраструктура на острова ще струва скъпо

Адвокат Марин Марковски: Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810202

Адвокат Марин Марковски: Има възможност Желяз да не бъде екстрадиранИма възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценяват дали има основание да бъде екстрадиран. Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка”,

Пирин ще атакува Славия с нахъсани юноши

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd-%d1%89%d0%b5-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d0%bd%d0%b0%d1%85%d1%8a%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%8e%d0%bd%d0%be/

ОФК Пирин Благоевград е в добра кондиция преди важния мач със Славия (София) в петък. Орлетата домакинстват на белите от 20:00 часа на ст. Христо Ботев.

През седмицата благоевградчани направиха няколко сериозни тренировки, като вчера отбора се готви на осветление в часа на мача. Наравно с мъжете, в тренировъчния процес взеха участие и четирима юноши от набор 2003, които дори успяха да впечатлят старши треньор Милен Радуканов, и е възможно някои от тях да попаднат в групата за мача със Славия, пише пиринфк.ком

Набор 2003 се води от треньора Радослав Митревски и се представя отлично в групата U15 на зона София.

Утре от 16:30 е редовната пресконференция на Милен Радуканов преди предстоящия двубой.

Материалът Пирин ще атакува Славия с нахъсани юноши е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Комплекс по морска роботика разкриват в ТУ-Варна, по проект за 69 млн.лв.

http://nakratko.bg/category/58/157622/


Лабораторен комплекс по морска роботика ще бъде разкрит в Техническия университет във Варна, каза за Радио Варна доц. Никола Николов, ръководител на Катедра „Автоматика”.

Най-малко 21 убити при опит за масово бягство от затвор

http://www.struma.com/bulgariya/nai-malko-21-ubiti-pri-opit-za-masovo-byagstvo-ot-zatvor_132826/

Най-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство с експлозиви от затвор в Северна Бразилия след последвала престрелка с полицията.

Това съобщи ТАСС. Опитът за бягство бил поддържан от тежко въоръжена група извън затвора, а някои затворници също били въоръжени. Съучастниците се опитали да взривят стена от затвора "Санта Изабел" в щата Пара.

Полицията отвърнала със стрелба. Убити са 20 затворници и съучастници и един надзирател. Други петима надзиратели са...

Продължава

Пристанище Варна е затворено заради мъглата

http://nakratko.bg/category/58/157621/


Пристанище Варна е затворено заради мъглата.  Летището работи нормално, полетите в 8-от София  до Варна  и в 8.40-за София имат закъснение.

Ердоган обяви предстоящи нови арести на гюленисти в Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810195

Ердоган обяви предстоящи нови арести на гюленисти в КосовоПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви предстоящи нови арести на гюленисти в Косово, съобщава прищинският портал индекс онлайн. "Ще има нови операции в Косово против балканската структура на ФЕТО", казал Ердоган на събиране на своята Партия на справедливостта и развитието. На 29 март косовските власти арестуваха шестима турски граждани,

Италия продължава да се тресе, трус и в Гърция

http://www.cross.bg/trys-italiya-zemetreseniya-1572269.html

/КРОСС/ Две нови земетресения разтърсиха Италия, съобщи Европейският сеизмологичен център. В Централна Италия бе регистриран трус от 3.3 по скалата на Рихтер, докато в Сицилия трусът е бил с магнитуд от 3.7. И двете земетресения са от последния час. Земен трус с магнитуд 4,7 по Рихтер разлюля снощи и района на Додеканезите - 12 гръцки острова близо до турския бряг, съобщават гръцките медии. Според сеизмологичния институт в Атина трусът е бил повърхностен и за това е усетен на голямо разстояние, дори и в гръцката столица. Епицентърът на труса е на 260 километра югоизточна от Атина и по-специално в района на островите Астипалея и Аморгос. Няма данни за пострадали и нанесени материални щети. Районът е с ниска сеизмичност, но в миналото тук е имало и големи земетресения. Много е вероятно снощният трус да е бил изолирано явление, смята директорът на гръцкия сеизмологичен институт Герасимос Хулиарас.  

Разследването на прокуратура и полиция установи: Таксиметров шофьор даде телефона си на крупни обирджии в Благоевград и те паднаха в капана!

http://www.struma.com/krimi/razsledvaneto-na-prokuratura-i-policiya-ustanovi-taksimetrov-shofior-dade-telefona_132825/

Подробностите около грабежа на 40 000 лева в областния център

По искане на Окръжна прокуратура – Благоевград съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на А. Грошаров (на 27 години) и М. Топузов (на 24 години), обвинени за извършено от тях престъпно деяние-грабеж

Досъдебното производство по случая е започнало във връзка с получен сигнал за грабеж на 69-годишната Росица Боянова от Благоевград. Около 21 ч. на 03. 04. 2018г., в района на ул. „Г. С. Раковски“ в града, тя била нападната...

Продължава

За първи път в историята: Седмица на модата в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/za-pyrvi-pyt-v-istoriiata-sedmica-na-modata-v-sauditska-arabiia-snimki-2090154

Започна първата Седмица на модата в Саудитска Арабия, където престолонаследникът принц Мохамед бин Салман предприе големи социални реформи, предаде Франс прес.  Дефилетата са организирани пред ентусиазирана публика, съставена изключително от жени.
 
Досега арабска Сед

Цветна мозайка с логото на българското председателство пред НДК (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/cvetna-mozajka-s-logoto-na-bylgarskoto-predsedatelstvo-pred-ndk-snimki-2090166

Министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Кралство Холандия Берендина Мария Тен Тъшър откриха цветна мозайка, изобразяваща логото на българското председателство.
 
Тя е разположена пред вход А6 на Нацио

Хиляди хора с увреждания от цялата страна излязоха на протест с искане за достоен живот

//dariknews.bg/novini/bylgariia/hiliadi-hora-s-uvrezhdaniia-ot-cialata-strana-izliazoha-na-protest-s-iskane-za-dostoen-zhivot-2090170

Хиляди хора с увреждания от София и цялата страна се обединиха на своя национален протест, за да поискат от властимащите достоен живот за тях и близките им.
 
Недоволството е инициирано от над 18 организации, които представляват

Алжирски военен самолет се разби, съобщават за над 200 жертви (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/sviat/alzhirski-voenen-samolet-se-razbi-syobshtavat-za-nad-200-zhertvi-snimki-2090159

Най-малко 200 военнослужещи може да са загинали при катастрофа с военнотранспортен самолет Ил-76, който се разби тази сутрин в Алжир, предаде ТАСС.

Руски медии: Трябва ли Русия да очаква удари на САЩ в Сирия?

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-sili-1572268.html

/КРОСС/ Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета". Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва, твърди вестникът, като цитира изявления в този дух на руски политици. Няколко сайта, отразяващи военната дейност на Русия, писаха вчера, че на 8 и 9 април въоръжените й сили тайно са поставени в пълна бойна готовност. Официални потвърждения и коментари засега няма, но съобщенията на отбранителното министерство в Москва наистина създават впечатление за повишена активност на руските войски и военни флотове. Особено на Черноморския и Средиземноморския театър на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето руски кораби неведнъж са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър". Подготовка за подобни удари може би тече там и сега, пише изданието. Според военния експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри" американски обекти в Близкия изток, ако Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически атаки", предприеме "акции за възмездие" срещу руските бази в Тартус и Хмеймим

Очаква се спад на туристите от Франция, Беларус, Италия и Испания

http://nakratko.bg/category/26/157620/


Турция, Гърция и Египет ни „откраднаха” руските туристи. Визовият режим и тежкото обслужване на туристи от бившите съветски републики отказват пътешествениците да посетят България.

Бащата на нахапаното от куче дете ще съди собственика на животното

https://www.actualno.com/crime/bashtata-na-nahapanoto-ot-kuche-dete-shte-sydi-sobstvenika-na-jivotnoto-news_668971.html

"Ще впрегна всичките си сили и желание да осъдя този човек, за да не се случи това никога с никое дете." Това каза за bTV Йордан Доцев - бащата на детето, което бе нахапано от ротвайлер на 10 април в двора на столичното 121-во училище. Детето е с дълбоки рани, лекарят все още не може да го зашие, има отлепяне на фасцията и притесненията на докторите са тъканта да не некротизира. Престоят му много манипулации днес и след това ще разберем какво ще се случи, каза Доцев. Доцев сподели, ч

Опасно е да се лети над част от Средиземно море

http://dnes.dir.bg/news/siria-evrokontrol-27036833

Европейската агенция за контрол на въздушния трафик Евроконтрол предупреди авиокомпаниите да са предпазливи в полетите си над източното Средиземноморие.

Препоръчаха на Тръмп да нанесе масиран удар по няколко цели в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157619/


На вниманието на американския президент Доналд Тръмп са предоставени няколко варианта за използване на сила срещу Сирия в отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума.

Еврокомисията нямала основание да предприеме нищо срещу България заради "Пирин"

http://econ.bg/Новини/Еврокомисията-нямала-основание-да-предприеме-нищо-срещу-България-заради-Пирин-_l.a_i.760251_at.1.html

В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било действия срещу България за "Пирин", защото няма нарушаване на европейското...

Русия и Беларус провеждат съвместни учения близо до границата с Полша

http://www.cross.bg/belarys-mi-suvmestni-1572267.html

/КРОСС/ Военнослужещи от въздушно-десантските войски на Руската федерация и специалните сили на Беларус са започнали съвместни тактически учения на тренировъчната база в Брестски, около 10 км на север от град Брест на Беларуско-полската граница, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната в сряда, предава ТАСС. Според информацията на министерството активната фаза на учението, което ще се състои в периода 10-12 април, ще включва „над 600 души персонал и около 100 части военен и специален хардуер, включително и хеликоптери Mi-8 от Военно-въздушните сили на Република Беларус." По време на ученията една група военнослужещи от двете държави е скочила с парашут от хеликоптери Mi-8. Останалата част военнослужещи е пристигнала с бронирани и военни превозни средства.  

Нивото на р. Дунав при Лом се покачи, стигна 775 сантиметра

https://www.24chasa.bg/region/article/6810194

Нивото на р. Дунав при Лом се покачи, стигна 775 сантиметраПрез последното денонощие нивото на Дунав при Лом се е покачило с два сантиметра, съобщиха от общината в града. Днес са измерени 775 сантиметра. Нивото е високо и заради това въведената от общината втора степeн на готовност за действие - "постоянно наблюдение", остава в сила, съобщиха от местната администрация.

Зукърбърг: Въвлякоха ни в битката за въоръжаване в Русия

http://dnes.dir.bg/news/feysbuk-mark-zukarbarg-27036782

Марк Зукърбърг призна, че не е успял да защити личния живот на потребителите на Фейсбук, чиито лични данни може да са използвани за политически цели.

Зукърбърг обяви: Facebook е в постоянна битка с Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372268

Създателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви пред американските сенатори по време на изслушването му в Сената на САЩ, че компанията му е в постоянна битка с руски оператори, които се опитват да експлоатират социалната мрежа.

Прочуване на тунела в Кресненското дефиле ще затрудни движението в района

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3160779_prochuvane_na_tunela_v_kresnenskoto_defile_shte/?ref=rss


Проучване в тунела в Кресненското дефиле може да доведе до проблеми с придвижването в района, предупредиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). До 16 април проектанти ще правят огледи за ремонта на съоръжението.<br /><br />Очаква се височината на тунела да бъде увеличена, тъй като в момента тя не отговаря на изискванията за височина за камионите. Ремонтът ще струва около 3 млн. лв.<br /><br />Експертите от АПИ ще се опитат възможно най-бързо да приключат с...

Кошмарният хотел в Чифлика затворен, министър Ангелкова настоява да не се чакат сигнали от КЗП

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810073

Кошмарният хотел в Чифлика затворен, министър Ангелкова настоява да не се чакат сигнали от КЗПКлиентите се оплакват от ниска хигиена в стаите, повредено оборудване и липса на адекватно обслужване. Те смятат, че обстановката не отговаря на изискванията за 4-звезден обект за настаняване и настояват да бъдат компенсирани разходите им.  Туристи се оплакаха от лошите условия – изцапани чаршафи, измъкнат контакт, изгорена лампа,

Лекари дариха средства за лечението на млада жена

https://www.actualno.com/goodnews/lekari-dariha-sredstva-za-lechenieto-na-mlada-jena-news_668947.html

Лекарите от Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново дариха средствата за отбелязване на професионалния си празник за лечението на онкоболна жена. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на лечебното заведения д-р Йорданка Томова. Жената се казва Дария Манева и е на 40 години. Преди 6 месеца е станала майка. Страда от онкологично заболяване, за което са нужни средства за лечение в чужбина – в Германия

Цачева: Рано е да предпоставяме информация за Желяз Андреев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810187

Цачева: Рано е да предпоставяме информация за Желяз АндреевНе трябва да предпоставяме нещата по случая с искането за екстрадиране на 29-годишния мъж, случаят е в много ранна фаза. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването „Преди всички“ по БНР. „На този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерство на правосъдието.

Войната в Източна Украйна е по-разрушителна, отколкото предполагате

http://clubz.bg/66523-vojnata_v_iztochna_ukrajna_e_po_razrushitelna_otkolkoto_predpolagate

Санкциите на ЕС са обвързани с изпълнението на всички точки от споразумението за примирие в Източна Украйна. Снимка ЕПА/БГНЕС

През последните 24 часа 64 атаки бяха проведени срещу украинските военни сили в източния регион на Украйна Донбас, предаде местната информационна агенция УНИАН. Така хибридната война между Украйна и Русия навлезе в петата си година.

През 2014 година украинското общество бе разделено на два лагера - тези, които подкрепяха по-топли отношения с Европейския съюз и НАТО, и тези, които предпочитаха сътрудничество с Русия. Поляризацията на украинското население ескалира в  Майданската революция, която доведе то свалянето от власт на про-руския президент Виктор Янукович. Разделението бе още по-ясно изразено в източния украински регион Донбас, който граничи с Русия. Там сепаратисти атакуваха украинските военни сили, а не след дълго те бяха подкрепени от руската армия. 

Донбас е една от най-гъстозаселените области в Украйна. Поради бързата си индустриализация и урбанизация населението на региона нараства до 6,6 милиона (15%  от населението на страната) преди началото на войната. Досега тя е взела 10 000 жертви, 2800 от които са цивилни лица. Друга последица е и огромното количество вътрешно разселени граждани - 2 милиона човека, както и несвъзможността на донбанското население да получава медицинска или парамедицинска помощ. Точно тези характеристики превръщат конфликта в една от най-тежите хуманитарни кризи, наподобявайки последиците от гражданската война в Сирия, коментира "Вашингтон пост". 

Според разследване на американското издание една трета от всички медицински съоръжения в региона са били разрушени още през първите месеци на конфликта. Междувременно, Световната здравна организация разкри, че от началото на войната до 2016 г. са били проведени 33 атаки над украински болници - действия, които Съвета за сигурност на ООН определи като "грубо нарушение на международното право" след началото на конфликта в Сирия. Данните на "Вашингтон пост" показват, че най-вероятно разрухата на медицинската инфраструктура на региона е съпътваща щета от войната, т.е. украинските болници не са били атакувани умишлено. 

Въпреки тези сведения, войната в Донбас е нанесла сериозни вреди върху други граждански инфраструктури - жилищно строителство и училища. 

"Тъй като Украйна не може да предостави тези жизненоважни социални услуги, легитимността на правителството е вече подронено. Това затруднява възобновяването на нормалните политически и икономически процеси в страната, когато (ако) войната приключи," допълва "Вашингтон пост" 

Има възможност Желяз да не бъде екстрадиран в САЩ, твърди адвокат

https://offnews.bg//temida/ima-vazmozhnost-zheliaz-da-ne-bade-ekstradiran-v-sasht-tvardi-advokat-678448.html

Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Окръжният съд в Добрич и Варненският апелативен съд преценяват дали има основание да бъде екстрадиран.

Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка, коментира адвокат Марин Марковски по Нова тв. Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, което не е вярно. За да направи държавното обвинение искане за задържането на Желяз Андреев в рамките на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадиция. Прокуратурата е вкарала в обвинението престъпление, за което няма данни, защото и молбата за екстрадиция още не е пристигнала, обяви Марковски. 

По думите му шефовете на компанията са били екстрадирани в Америка и са получили по спогодба около 13 до 15 месеца лишаване от свобода. Законодателството на Америка е доста гъвкаво и позволява да се прецени всеки случай индивидуално. Но това не значи, че нашето момче трябва да отиде там, смята адвокатът.

Двама украинци опитаха да откраднат автомобил и нападнаха полицаи във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372243

В ОД на МВР - Варна вчера е постъпил сигнал за това, че неизвестно лице противозаконно е проникнало в лек автомобил, паркиран на ул. «Поп Димитър». Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. След подадения сигнал, на мястото незабавно е изпратен полицейски екип, който задържа двама украински граждани на 39 и на 35 г.

Бащата на нападнатото от ротвайлер дете ще съди собственика

http://nakratko.bg/category/58/157618/


Човекът, който разхождаше ротвайлера, нахапал момченце в училищен двор в понеделник, е можел да упражни контрол върху животното, но не го е направил, затова „ще впрегна всичките си усилия да осъдя този човек“.

Руски медии: Трябва ли Русия да очаква удари на САЩ в Сирия?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810185

Руски медии: Трябва ли Русия да очаква 
удари на САЩ в Сирия?Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация тайно са поставени в пълна бойна готовност, пише в заглавие "Независимая газета". Ако САЩ се осмелят да използват сила в Сирия заради предполагаемата химическа атака в град Дума, ще получат аналогичен отговор не само от Дамаск, но и от Москва,

Заместник на Цачева: Няма да има повече бягства

http://dnes.dir.bg/news/pravosadie-zatvor-prof-nikoli-prodanov-27036781

Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов заяви, че в цялата система на затворите липсват 700 души персонал, както и техника за охрана.

Мадрид иска да се връщаш там пак и пак

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/11/3151620_madrid_iska_da_se_vrushtash_tam_pak_i_pak/?ref=rss


Туристическият борд на Мадрид измисли начин да накара туристите да се връщат там отново и отново. Столицата на Испания има много какво да покаже - богати музеи, пищни дворци, достолепни църкви, просторни паркове, шумни и оживени улици и изискани магазини. Затова и еднократното пътуване до там не е достатъчно.<br /><br />Vuelve a Madrid (Да се завърнеш в Мадрид) е програма за лоялност, която предоставя на включилите се в нея ексклузивни оферти за най-добрите ресторанти, клубове,...

Спорт по тв днес: ЦСКА и "Левски" в сблъсък №1 от 1/2-финалите за купата, реванши в 1/4-финалите на Шампионската лига от Мадрид и Мюнхен, английски мач, тенис от Маракеш, колоездене, баскетбол и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6809380

Спорт по тв днес: ЦСКА и "Левски" в сблъсък №1 от 1/2-финалите за купата, реванши в 1/4-финалите на Шампионската лига от Мадрид и Мюнхен, английски мач, тенис от Маракеш, колоездене, баскетбол и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Адвокат обвини прокуратурата, че търси под вола теле, за да екстрадира българин в САЩ

https://www.actualno.com/crime/advokat-obvini-prokuraturata-che-tyrsi-pod-vola-tele-za-da-ekstradira-bylgarin-v-sasht-news_668964.html

Прецизното законодателство дава яснота по въпроса с Желяз Андреев. Той може да не бъде екстрадиран. Това заяви адвокат Марин Марковски. Дали ще бъде екстрадиран или не зависи от Добричкия окръжен съд и Варненския апелативен съд, не от изпълнителната власт, обясни юристът. И изрично подчерта, че в България няма да се преценява дали Андреев е виновен или не. Чл. 5 от Закона за екстрадиция посочва, че екстрадиция на български гражданин може да има само ако нарушението е престъпление както по бълг

Борисов обеща да спре корупцията в ТЕЛК без да ощети нуждаещите се

http://www.mediapool.bg/borisov-obeshta-da-spre-koruptsiyata-v-telk-bez-da-oshteti-nuzhdaeshtite-se-news277826.html

Хиляди хора с увреждания излязоха в сряда на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа с комплексни решения, в която те да имат активно участие. Премиерът Бойко Борисов, който преди ден разпореди изтегляне на наредбата за медицинската експертиза, която е част от подготвяната реформа в ТЕЛК, обяви в сряда, че целта на промените не е да бъдат ощетени хората с увреждания, а да бъде пренасочен ресурс от фалшиви решения към реално нуждаещите се. От думите на социалния министър Бисер Петков пък се разбра, че предстои да се уточни дали реформата ще продължи по вече изготвената концепция, срещу която хората протестират, или ще се премине към изготвянето на изцяло нова. “Това, което мога със сигурност да кажа е, че относно комисиите ТЕЛК ще използваме всички ресурси на държавата за по-голям контрол. Защото от там започва преди всичко проблемът. Целта беше да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. От години работим прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които са на протеста. Разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници“, каза Борисов. По думите му целта на реформата не е да бъдат ощетени дадени хора, а “да се направи така, че средствата от фалшивите решения на ТЕЛК или източването на ресурс да остане за тези, които действително имат нужда от това“. “Най-малко не сме мислили на някого да навредим, точно обратното. Но хора, които не ги заслужават и продължават да ги взимат, корупционните схеми в ТЕЛК – това не може да продължи“, коментира премиерът. “1.7 млрд. лв. отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички. Още веднъж апелирам за диалог“, заяви Борисов. “Благодаря на хората, които протестират, утре и в следващия ден ще се срещнат с министрите, с вицепремиера и точка по точка, детайл по детайл ще обсъдим всяко едно нещо, което ги тревожи“, увери Борисов. Протестиращите искат достъпна среда и работа Организациите на хората с увреждания внесоха в сряда в Министерски съвет протестна декларация срещу готвената реформа в експертизата на работоспособността. Те приветстваха вчерашното решение да се оттеглят промените в наредбата за медицинската експертиза, но настояват за изтеглянето и на депозираната в парламента концепция за промяна в модела за оценка на работоспособността. Тя предвижда занапред медицинската експертиза да не води автоматично до социални придобивки като инвалидни пенсии и др., а допълнително да се оценява каква подкрепа да получи човек според това дали може да работи или не. Протестиращите обаче се опасяват, че промените ще доведат само до орязване на права върху социални придобивки, без реално да се създаде подкрепяща среда за тях, така че да са максимално пълноценни на пазара на труда. Протестиращите настояват за достъпна среда, за работни места за хората с увреждания като се въведат квоти за наемането им, достъп до образование и професионална квалификация, рехабилитация, лекарства. Според тях трябва да се отделят повече средства за медицинско обслужване, транспортни разходи, медицински изделия и помощни средства. Бъдещето на концепцията за реформата е под въпрос Социалният министър Бисер Петков коментира в сряда, че на насрочената за четвъртък среща с хората с увреждания ще бъде обсъдено дали те подкрепят въвеждането на модела на Световната здравна организация за функционалността на човешкия организъм като методологична база за извършване на оценката на хората с увреждания и как виждат организацията на медицинската експертиза. “Аз съм внесъл концепция за реформа на експертиза на работоспособността в изпълнение на решение на Народното събрание. Фактът, че по тази концепция не са произтекли последващи действия, означава, че тя е замразена. Чакаме заедно с представителите на хората с увреждания да продължим разговора – дали тя може да бъде основа на някои съществени изменения, или би трябвало да работим изцяло по нова концепция“, каза той. Той за пореден път увери, че промените не целят намаляване на парите за хората с увреждания. БСП подкрепи протеста Същевременно от БСП обявиха, че изцяло подкрепят справедливите искания на хората с увреждания и техния протест. “Според предложената и засега отложена реформа от правителството на базата на експертизата на работоспособността, част от хората с намалена работоспособност над 50 % ще получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност, а друга част ще получават частичен размер на пенсията. Пристъпва се към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания. Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания“, се казва в позиция на партията. Според БСП с предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола. Според БСП ГЕРБ отдавна манипулира общественото мнение, че броят на инвалидите в България е много голям, докато реално в България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС.  

Хора с увреждания протестираха срещу реформата в ТЕЛК

http://www.mediapool.bg/hora-s-uvrezhdaniya-protestiraha-sreshtu-reformata-v-telk-news277826.html

Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, въпреки че вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската експертиза ще бъдат оттеглени.   Хората с увреждания искат прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Има и опасения, че въвеждането на т.нар. "оценка на работоспособността" ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия.   Исканията на протестиращите са подкрепени от КТ  ”Подкрепа”.   "Искаме реформи, които не отнемат права. Стана ясно, че най-болните и ощетени хора в нашата държава – хората с увреждания, ще бъдат оценявани дали са работоспособни и доколко, но ще загубят и правото си – изцяло или частично, на компенсиращия доход – пенсия, който е 241 лева“, каза зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова пред БНР.   Бившият зам.-здравен министър доктор Мирослав Ненков припомни от своя страна, че правителството е обещало пред обществеността ,че ще направи реформа в ТЕЛК.    ”Съмнявам се, че авторите на предложената реформа искат да оставят без пари хора с увреждания. Има начини да бъде ограничена злоупотребата със социални средства за такива хора. Значителна част от отделяните за целта 1.7 милиарда лева отиват именно за хора, които нямат право на такива помощи, но ги получават“, каза Ненков пред Нова телевизия.   Той обяви, че ако направи консултации с ”подходящи хора“, може да получи инвалидност над 50% и да бъде предпазен от уволнение, защото има наднормено тегло и високо кръвно.   ”Има примери как колеги стартират куп процедури по ТЕЛК, не може в едно село всички деца да имат епилепсия, това е злоупотреба“, допълни Ненков. 

Хора с увреждания излизат на протест срещу реформата в ТЕЛК

http://www.mediapool.bg/hora-s-uvrezhdaniya-izlizat-na-protest-sreshtu-reformata-v-telk-news277826.html

Хора с увреждания излизат на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа в системата на ТЕЛК, въпреки че вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че промените за медицинската експертиза ще бъдат оттеглени.   Хората с увреждания искат прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Има и опасения, че въвеждането на т.нар. "оценка на работоспособността" ще доведе до загуба на правото на инвалидна пенсия.   Исканията на протестиращите са подкрепени от КТ  ”Подкрепа”.   "Искаме реформи, които не отнемат права. Стана ясно, че най-болните и ощетени хора в нашата държава – хората с увреждания, ще бъдат оценявани дали са работоспособни и доколко, но ще загубят и правото си – изцяло или частично, на компенсиращия доход – пенсия, който е 241 лева“, каза зам.-председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова пред БНР.   Бившият зам.-здравен министър доктор Мирослав Ненков припомни от своя страна, че правителството е обещало пред обществеността ,че ще направи реформа в ТЕЛК.    ”Съмнявам се, че авторите на предложената реформа искат да оставят без пари хора с увреждания. Има начини да бъде ограничена злоупотребата със социални средства за такива хора. Значителна част от отделяните за целта 1.7 милиарда лева отиват именно за хора, които нямат право на такива помощи, но ги получават“, каза Ненков пред Нова телевизия.   Той обяви, че ако направи консултации с ”подходящи хора“, може да получи инвалидност над 50% и да бъде предпазен от уволнение, защото има наднормено тегло и високо кръвно.   ”Има примери как колеги стартират куп процедури по ТЕЛК, не може в едно село всички деца да имат епилепсия, това е злоупотреба“, допълни Ненков. 

Нова бежанска вълна в Егейско море

https://frognews.bg/novini/nova-bejanska-valna-egeisko-more.html

Нарастващото напрежение в гръцко-турските отношения в съчетание с ескалацията на войната в Сирия водят до увеличаване на бежанската вълна към гръцките острови в Егейско море, алармира атинският в. ”Вима”, цитиран от националната телевизия.

Ограничават движението през Кресненското дефиле

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6810182

Ограничават движението през Кресненското дефилеПроучване в тунела в Кресненското дефиле може да доведе до проблеми с трафика, информират от АПИ. От днес до 16 април проектанти ще правят огледи за ремонта му. Тунелът е стар и не отговаря на изискванията за височина за камионите. Според проектантите височината му може да се увеличи, като се преработи самото трасе,

Звезди скърбят за Тончо Русев (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810132

Звезди скърбят за Тончо Русев (Видео)Звезди и фенове на великия композитор Тончо Русев, който след кратко боледуване почина вчера, споделиха прочувствени песни и постове в социалните мрежи. На 20 април той щеше да навърши 86 години. Половинката на Здравко от дует "Ритон" - Катя Михайлова припомня във фейсбук един от хитовете на Тончо Русев: ""Безумна любов - една от последните песни

Болници Liv: Център по регенеративна медицина и стволови клетки

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6796936

Болници Liv: Център по регенеративна медицина и стволови клетки"С помощта на стволовите клетки, той може да се изправи, въпреки платинената протеза в крака му" (Ефе Балчъ, 9 г.) Майката на Ефе разказва за преживяното: "Ефе беше дете с наднормено тегло. Смятахме, че е тромав поради завишената му телесна маса. Заради това, в известна степен, не успяхме своевременно да разпознаем заболяването му.

Бащата на нападнатото от ротвайлер дете ще съди собственика

http://www.cross.bg/dotzev-bashtata-namordnik-1572266.html

/КРОСС/ Човекът, който разхождаше ротвайлера, нахапал момченце в училищен двор в понеделник, е можел да упражни контрол върху животното, но не го е направил, затова „ще впрегна всичките си усилия да осъдя този човек". Това заяви в предаването „Тази сутрин" по bTV бащата на детето Йордан Доцев. Той ще съди и собственика и вярва, че ще има възмездие. Инцидентът стана в понеделник около 18 ч. в двора на столичното 121-во училище. 20 - 30 деца си играели, когато кучето нападнало изненадващо. Там имаше и бебета на по година-две, разказа Доцев. Кучето било пуснато да се разхожда без каишка и без намордник. До въпросния ден Доцев не го е виждал, но сподели, че всеки ден вижда кучета в дворовете на кварталните училища, макар че е забранено. „Но куче без намордник - това вече е безобразие", каза Доцев. Синът му Максим е в „Пирогов". Доста е изплашен, разказа бащата. Детето е с дълбоки рани, лекарят все още не може да го зашие, има отлепяне на фасцията и притесненията на докторите са тъканта да не некротизира. Престоят му много манипулации днес и след това ще разберем какво ще се случи, каза Доцев.Той посочи, че ще се възползват от предложената от директорката психологическа помощ за момченцето. Същевременно, след 24-часово задържане, собственикът на ротвайлера беше освободен, а човекът, който го е разхождал, остава в ареста за 72 часа.  

Експерт по киберсигурност: Трябва да си изградим навици на поведение във фейсбук

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810175

Експерт по киберсигурност: Трябва да си изградим навици на поведение във фейсбукЛичните данни на 35 718 българи във фейсбук са били използвани неправомерно, предаде Би Ти Ви. Поводът е изслушването на създателя на фейсбук Марк Зукърбърг в американския сенат. Платформите печелят от нашите данни, каза спецът по киберсигурност Ясен Танев. През настройки във фейсбук човек може да свали цялата си история и да си напише живота.

Fitch: В следващите няколко години Brent ще струва 57,5 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Fitch-В-следващите-няколко-години-Brent-ще-струва-57-5-долара-за-барел_l.a_i.760250_at.1.html

Голяма част от нефтогазовите компании в региона на Европа, Близкия Изток, Африка (ЕMEA) ще могат да намалят съществено разходите, а това ще им даде...

Fitch: В следващите няколко години Brent ще струва 57,5 долара за барел, а WTI – 55 долара

http://econ.bg/Новини/Fitch-В-следващите-няколко-години-Brent-ще-струва-57-5-долара-за-барел-а-WTI-55-долара_l.a_i.760250_at.1.html

Голяма част от нефтогазовите компании в региона на Европа, Близкия Изток, Африка (ЕMEA) ще могат да намалят съществено разходите, а това ще им даде...

Игра на тронове: Mercedes-Benz S560 L (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/igra-na-tronove-mercedes-benz-s560-l-test-drajv-6081117

За разлика от кървавия свят на Джордж Р. Р. Мартин, S-Class удържа неспирните атаки към трона от страна на Серия 7 и А8 десетилетия наред. И ще продължи да го прави без кръв, но с невероятен оръжеен арсенал.

Игра на тронове: Mercedes-Bens S560 L (тест драйв)

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/igra-na-tronove-mercedes-bens-s560-l-test-drajv-6081117

За разлика от кървавия свят на Джордж Р. Р. Мартин, S-Class удържа неспирните атаки към трона от страна на Серия 7 и А8 десетилетия наред. И ще продължи да го прави без кръв, но с невероятен оръжеен арсенал.

Ердоган в десетката: Къде са помощите от богатите мюсюлмански страни за нуждаещите се

https://frognews.bg/svqt/erdogan-desetkata-kade-pomoshtite-bogatite-miusiulmanski-strani-nujdaeshtite.html

На около 6 млрд. долара възлизат хуманитарните помощи, които Турция е осигурила за нуждаещите се по света. По този показател страната се нарежда на второ място след САЩ.

Тръмп благодари на Си Цзинпин и обещава "голям напредък" в търговията

http://www.mediapool.bg/tramp-blagodari-na-si-tszinpin-i-obeshtava-golyam-napredak-v-targoviyata-news277825.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп благодари на китайския си колега Си Цзинпин за "любезните му думи" след изявление, в което китайският лидер, изглежда, изрази готовност да успокои тревогите на американския милиардер за търговията, предаде Франс прес.    "Много съм благодарен на китайския президент Си за любезните му думи за митата за внос на автомобили", съобщи в Туитър американският президент, който от един месец многократно отправя заплахи срещу Китай, обвиняван за кражба на интелектуална собственост и нелоялна конкуренция.    "Ние ще постигнем голям напредък заедно", добави Тръмп.    По-рано Си Цзинпин заяви при откриването на Азиатския икономически форум в китайския град Боао, че Китай тази година ще стимулира увеличението на вноса и съществено ще понижи митата за внос на автомобили и други стоки, а също така ще подобри условията за чуждите компании в страната. 

Екстрадирането в САЩ: Те ни ги искат, ние им ги даваме

http://nakratko.bg/category/58/157617/


На фона на случая с искания от американските власти Желяз Андреев, в последните години няколко подобни сюжета придобиха обществена популярност. Съдебната практика у нас е противоречива. Последният случай е от декември 2016 г.

Новият договор НАФТА може да стане реалност много скоро

https://www.actualno.com/america/novijat-dogovor-nafta-moje-da-stane-realnost-mnogo-skoro-news_668961.html

Сключването на нов договор за северноамериканската зона за свободна търговия (НАФТА) между Канада, САЩ и Мексико може да се случи в най-близко време. Това се казва в заявление на канадския министър на външните работи Христи Фриланд, разпространено във вторник. На 9 април министърът на икономиката на Мексико Илдефонсо Гуархадо Виляреал заяви, че преговорите можа да завършат с нов договор още в началото на май. Той оценява вероятността това да се случи на 80%, предаде БГНЕС. Президентът на САЩ Д

Вестник "Вима": Възлова среща Кодзиас-Димитров в Охрид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810170

Вестник "Вима": Възлова среща Кодзиас-Димитров в Охрид"Възлова среща Кодзиас-Димитров в Охрид", така в. "Вима" анонсира започналата тридневна балканска обиколка на гръцкия външен министър Никос Кодиза, който снощи отпътува за Белград, а след това ще посети Република Македония и Косово. От тази обиколка вестникът откроява на челно място срещата на първия гръцки дипломат с неговия македонски колега

ООН: Цитати от Ленин и взаимно блокиране между Русия и Запада за Сирия

http://www.mediapool.bg/oon-tsitati-ot-lenin-i-vzaimno-blokirane-mezhdu-rusiya-i-zapada-za-siriya-news277824.html

Опитът за предотвратяване на военно противопоставяне в Сирия се провали в Съвета за сигурност на ООН, след като Русия и западните съюзници не можаха да постигнат компромис за съгласуван международен отговор на предполагаемата химическа атака в близост до Дамаск. Русия блокира американския проект за резолюция. САЩ, Великобритания и Франция пък отхвърлиха и двата руски проекта. Лекари и спасители, работещи в Сирия, съобщиха, че на 7 април в Дума – последния град под контрола на сирийските бунтовници в Източна Гута, най-вероятно е извършено нападение с отровен газ. Загинали са най-малко 70 човека. Засега обаче е невъзможно да се потвърди от независими източници какво реално се е случило и колко точно са жертвите. Западът обвини режима на сирийския президент Башар Асад, но Дамаск заяви, че информацията за нападението е изфабрикувана. САЩ, Великобритания и Франция обаче смятат, че има достатъчно доказателства от наблюдатели на място и продължават подготовката за военни действия, които да накажат Дамаск. Русия, която е съюзник на Башар Асад, енергично отрича възможността сирийската армия да е използвала химическо оръжие срещу бунтовниците в Източна Гута. Поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН протече на фона на реална заплаха от американски военен удар в Сирия. Русия наложи вето на американската проекторезолюция Първо на гласуване бе подложен американският проект на резолюция за създаване на нов механизъм за независимо разследване на химически атаки в Сирия. В подготовката му участваха Канада, Франция, Холандия, Перу, Полша, Великобритания, Швеция и Турция, предаде Би Би Си. Проектът предвиждаше задължителен достъп на хуманитарни организации и следователи на мястото на предполагаемата химическа атака в Дума, които да проведат пълно и независимо разследване, да изяснят имало ли е в действителност използване на химическо оръжие и ако да, какви точно вещества, кой стои зад организацията на нападението. Проекторезолюцията задължаваше следователите на място да публикуват пълните резултати от разследването. Резултатът от гласуването бе 12 гласа "за", два "против" и една делегация – "въздържал се". Проекторезолюция не може да бъде приета, ако против нея гласува един от постоянните членове на Съвета за сигурност – в случая Русия. Другият глас "против" американската резолюция бе на Боливия. В хода на обсъждането постоянният представител на Франция в ООН Франсоа Делатр заяви, че използването на химическо оръжие е "военно престъпление, което е равносилно на престъпление срещу човечеството". Американският посланик в ООН Ники Хейли подчерта, че резолюцията на САЩ осъжда химическите атаки и е следствие от множество компромиси, постигнати в преговорите между страните, включително с Русия, с чийто настоявания Америка е направила всевъзможни отстъпки. При съставянето на документа ние се опитахме да отчетем всички предложения на Русия, които не поставят под съмнение независимостта, безпристрастността и професионализма на новото разследване, заяви тя. Руският представител в ООН Василий Небензя обаче окачестви предложението на САЩ като още една крачка към международна конфронтация, а самата резолюция – анархия и опит за манипулация. По думите му, проектът на САЩ и останалите 8 държави противоречи изцяло на руската позиция: "За какво ви е механизъм, ако вече сте нарочили виновните още преди разследването? Разследване не е нужно, вие не искате да слушате, че в Дума няма следи от химическа атака. Вие търсихте претекст и той бе предоставен от провокаторите от "Белите каски" (хуманитарната организация, съобщила за химическата атака -бел.ред.)". Василий Небензя заяви също така, че основната цел на привържениците на американската проекторезолюция е да направят така, че тя да не бъде приета и да стане аргумент за силово решение на конфликта. Ленин, Маркс и Енгелс Коментирайки руското вето на резолюцията, британският представител в ООН Карън Пиърс цитира думите на руския болшевишки вожд Ленин, че "количеството се превръща в качество". Василий Небензя й отвърна, че и Карл Маркс, и Фридрих Енгелс, и Владимир Ленен често са посещавали Лондон. Пиърс му отговори, че Маркс би се "преобърнал в гроба, ако беше разбрал, че страна, основана на неговите принципи, прави толкова в подкрепа на Сирия". Русия внесе два проекта, единият малко преди заседанието Първата руска проекторезолюция, подготвена още през януари, предлагаше създаване на механизъм за разследване на атаки с химически оръжия в Сирия, при който бойните действия да се преустановят и на място да бъдат допуснати следователи, които са подбрани от Русия. Предвиждаше се разследващите да се отчитат на Съвета за сигурност на ООН, който след това да определя кои са отговорните за подобни атаки. Документът бе отхвърлен с 6 гласа "за", 7 "против" и двама "въздържал се". Западните страни разкритикуваха липсата на независимост на предлагания разследващ механизъм. Втората руска резолюция предлагаше на мястото на инцидента в Дума да бъде изпратена мисия на Организацията по забрана на химическото оръжие, като всички страни в конфликта са задължени да осигурят достъп на представителите й за извършване на разследване. Документът бе отхвърлен с пет гласа "за", четири "против" и шест "въздържал се". По инициатива на Швеция заседанието бе прекъснато за консултации преди гласуването на втория руски проект, но до обща позиция не се стигна. Карън Пиърс заяви, че Великобритания не може да подкрепи руския проект, тъй като той не обезпечава разследване на този, който е отговорен за химическата атака в Дума. Действията на Русия днес са крачка против правилата и пълномощията на Съвета за сигурност и на ООН като цяло, каза британската посланичка и допълни, че това е крачка срещу международния мир и сигурност, както и срещу човечеството. "Мисля, че на Русия действително й се получава добре – да е последователна и да играе игри. Вече видяхме, че когато ставаше дума за общ механизъм на защита, той много им се хареса, докато ние не стигнахме до извода, че една от страните е виновна и тогава те решиха, че механизъм повече не им е нужен. Те също така ни поднесоха изненада, предлагайки нов вариант на резолюция днес в 11 часа (четири часа преди началото на заседанието на Съвета за сигурност -бел.ред.), по този документ не е имало нито преговори, нито изходни данни", заяви Карън Пиърс. По думите й САЩ са били против руската резолюция, тъй като Русия изначално отхвърляше съмненията, че в Дума въобще е имало химическа атака. Резолюцията предоставя на Русия и режима на Асад водеща роля при подготовката на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия. На нас ни се предлага да повярваме, че самото правителство, което казва, че всичко, което засяга Дума, е фейк, ще работи в дух на добра воля с експертите на организацията, заяви Ники Хейли. Москва предупреди Вашингтон да не предприема военен отговор Москва предупреди Вашингтон да не предприема военен отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийския град Дума. "Още веднъж ви моля да се въздържате от плановете, които подготвяте в момента ", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя. Той каза, че Вашингтон ще понесе отговорността си, ако приеме ”каквато и да е незаконна военна авантюра”. "Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговаряте за тези свои действия", заяви постоянният представител на Русия. "Историята ще запомни, че Русия избра да защити чудовище вместо невинните животи на сирийските граждани", заяви Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад. "Това е един тъжен ден за хората в Дума, които сега не разполагат със закрилата на международната система, която беше създадена, за да им осигури", добави Карън Пиърс. САЩ и западните лидери обаче вече обявиха, че са готови да работят заедно, за да поемат отговорността си виновните за смъртоносната атака. В телефонен разговор, американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия. От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия. По-рано Тръмп каза, че обмисля военен отговор, който трябва да се проведе в близките дни.

Русия предупреди САЩ да не предприема военен удар в Сирия

http://www.mediapool.bg/rusiya-predupredi-sasht-da-ne-predpriema-voenen-udar-v-siriya-news277824.html

Москва предупреди Вашингтон да не предприема военен отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие в сирийския град Дума.    "Още веднъж ви моля да се въздържате от плановете, които подготвяте в момента ", заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя.   Той каза, че Вашингтон ще понесе отговорността си, ако приеме ”каквато и да е незаконна военна авантюра”.    ”Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговаряте за тези свои действия", заяви постоянният представител на Русия.    Разделеният Съвет за сигурност на ООН не успя да приеме резолюция за разследването на предполагаемата атака.  Първо Русия блокира предложението на САЩ, а след и предложението на Вашингтон не събра подкрепа.    "Историята ще запомни, че Русия избра да защити чудовище вместо невиините животи на сирийските граждани", заяви  постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад.   "Това е един тъжен ден за хората в Дума, които сега не разплагат със закрилата на международната система, която беше създадена, за да им осигури", добави постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.   САЩ и западните лидери обаче вече обявиха, че са готови да работят заедно, за да поемат отговорността си виновните за смъртоносната атака.  В телефонен разговор, американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия.   От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия.    По-рано американският президент Доналд Тръмп каза, че обмисля военен отговор, който трябва да се проведе в близките дни.   При предполагаемата химическа атака в събота срещу Дума, последния анклав под бунтовнически контрол край Дамаск, са загинали най-малко 70 души, включително деца. Сирия обаче отрича да е имало подобно нападение. Русия също обяви, че сирийските власти не стоят зад подобна атака и обвини Вашингтон, че умишлено разпалва напрежение.     

3078 палестинци са ранени в Газа

http://nakratko.bg/category/25/157616/


Палестинското министерство на здравеопазването в Газа обяви, че 105 палестинци са сериозно ранени след участието им в демонстрации на март на завръщането.

Павлова се похвали с минимален брой негативни новини в чуждите медии за българското европредседателство

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/11/3160776_pavlova_se_pohvali_s_minimalen_broi_negativni_novini_v/?ref=rss


Министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова заяви пред БНТ, че негативните новини за страната в чуждите медии са едва 5% от общо 18 хил. публикации. По думите ѝ България е показала, че може да бъде домакин на толкова значими събития и това си личало от похвалите, които получаваме от европейските лидери.<br /><br />Тя определи първите три месеца от българското европредседателство като много успешни и динамични. До края му основна тема щяла...

Ненков: Част от парите за хора с увреждания, отиват при хора, които нямат нужда от такава помощ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6810150

Ненков: Част от парите за хора с увреждания, отиват при хора, които нямат нужда от такава помощ"От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ". Това заяви пред Нова телевизия д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването. "В самото начало на мандата си това правителство, от което и аз бях част, обеща пред обществеността да направи тази реформа в ТЕЛК.

Любовната история на едно дърво.

https://offnews.bg//mama-nindzha/liubovnata-istoria-na-edno-darvo-678475.html

Автор: Зенон Саркисян Яворолистният чинар (London plane tree) e хибрид между американския сикарум (западния чинар) и величествения ориенталски (източен) чинар. Отнело много време тези "любовници" да се срещнат. Двете дървета се слели в едно, като тръгнали от противоположни страни на земното кълбо. Дърветата се срещнали, залюбили и дали плод в Лондон. Срещнали се по времето на индустриалната революция. Когато въздухът започнал да става все по-мръсен. Това дърво цъфти през пролетта. Женските цветя са червени, а мъжките кавалери - жълти.   То е много устойчиво на замърсяванията, отстранява ги от въздуха. В природата му е. Затова няма нищо против да расте…

Междуградски автобус катастрофира на пътя Русе-Разград

http://nakratko.bg/category/58/157615/


Междуградски автобус по линията Русе-Семерджиево-Попово катастрофира във вторник вечерта на пътя Русе-Разград. В произшествието са участвали още товарен микробус с платформа и джип, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Ядем по хиляда тона палмово масло на месец

http://dnes.dir.bg/news/sirene-palmovo-maslo-prof-bikova-27036753

Близо 12 хил. тона палмово масло, вложено в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това прави по 1000 тона всеки месец

Интересът изпревари възможността да го контролираме

https://www.actualno.com/cite/interesyt-izprevari-vyzmojnostta-da-go-kontrolirame-news_668965.html

"Интересът изпревари възможността да го контролираме." Така коментира скандала с изтичането на лични данни от Facebook експертът Ясен Танев в интервю за bTV.

257 загинали при самолетна катастрофа в Алжир (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66522-257_zaginali_pri_samoletna_katastrofa_v_aljir_video

257 е имало в катастрофиралия днес в Алжир военнотранспортен самолет Ил-76 и всички са загинали. Това сочат последните данни, съобщени от алжирската държавна телевизия.

По-рано броят непрекъснато се променяше от малко над 100, до над 200, в един момент бе съобщено, че загиналите са 105. Последните данни обаче говорят за още по-голяма трагедия.

Говорител на Гражданска защита каза, че самолетът е трябвало да направи междинно кацане в Тиндуф, Югозападен Алжир, където живеят много бежанци от съседна Западна Сахара - спорна територия, анексирана от Мароко, предаде Асошиейтед прес. 

По данни на агенция Алжери прес сервис (АПС) самолетът е пътувал за селището Башар в югозападен Алжир.

Ил-76 - произвеждан в Съветския съюз и Русия, е паднал в нива минути след излитането от летището на военната база в Буфарик на 50 километра южно от столицата Алжир. Веднага след катастрофата машината е избухнала в пламъци. 

 

 

Преди 4 години при катастрофа на военен самолет загинаха 77 души в Алжир.

Над 100 загинали при самолетна катастрофа в Алжир (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66522-nad_100_zaginali_pri_samoletna_katastrofa_v_aljir_video

Сто и пет души е имало в катастрофиралия днес в Алжир военнотранспортен самолет Ил-76 и всички са загинали. Това сочат последните данни, съобщени от алжирската държавна телевизия и цитирани от ТАСС.

По-рано телевизия "Ал Арабия" информира, че според армейски източници в самолета е имало около 200 военнослужещи.

Говорител на Гражданска защита каза, че самолетът е трябвало да направи междинно кацане в Тиндуф, Югозападен Алжир, където живеят много бежанци от съседна Западна Сахара - спорна територия, анексирана от Мароко, предаде Асошиейтед прес. 

По данни на агенция Алжери прес сервис (АПС) самолетът е пътувал за селището Башар в югозападен Алжир.

Ил-76 - произвеждан в Съветския съюз и Русия, е паднал в нива минути след излитането от летището на военната база в Буфарик на 50 километра южно от столицата Алжир. Веднага след катастрофата машината е избухнала в пламъци. 

 

 

Преди 4 години при катастрофа на военен самолет загинаха 77 души в Алжир.

Най-малко 200 загинали при самолетна катастрофа в Алжир (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66522-naj_malko_200_zaginali_pri_samoletna_katastrofa_v_aljir_video

Най-малко 200 военнослужещи са загинали при катастрофа на военно-транспортен самолет Ил-76 в Алжир, предаде ТАСС.

Машината е паднала скоро след излитането от летището на военната база в Буфарик на 50 километра южно от столицата Алжир.

При падането на земята е избухнал огромен пожар.

 

Според Би Би Си на борда на самолета е имало повече от 200 души. Над 50 линейки вече са на местопроизшествието.

Преди 4 години при катастрофа на военен самолет загинаха 77 души в Алжир.

Очаквайте подробности.

Поредно вандалско изпълнение в Благоевград, този път атакуваха ул.“Полковник Дрангов “

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%b8%d0%b7%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be/

Вандали изпочупиха метални колове, които отделят пътя от тротоара на ул.“Полковник Дрангов“ в Благоевград.Освен колчета има счупен и знак.
Това сигнализира наша читателка С. Методиева , която е минала през участъка: „Какво се случва в този град, какви са тези вандалски прояви!? Останах втрещена от гледката в неделя рано сутринта. Това е направено от автомобил, нищо чудно да имало и гонка каквито се случват често в този район.“
Напоследък в Благоевград не минава ден, в който да не станем свидетели на някое вандалско изпълнение. Обърнатите кошове за отпадъци са най-често срещаната гледка рано сутрин, която можеш да видиш почти в целия град.Преди дни изпотрошиха великденската украса в центъра на Благоевград. На Великден точно някой изля течност около четири големи дървета на площад „Георги Измирлиев- Македончето“ . Наложи пожарникари да оградят района, за да се установи какво е веществото посипано около дърветата. Все прояви на вандализъм, но до момента не сме чули някой да е наказан, е докога?

Материалът Поредно вандалско изпълнение в Благоевград, този път атакуваха ул.“Полковник Дрангов “ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пожар избухна в кардиологична болница в Румъния, евакуираха пациентите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810156

Пожар избухна в кардиологична болница в Румъния, евакуираха пациентитеПожар избухна през изминалата нощ в Института за сърдечносъдови заболявания в град Яш, Североизточна Румъния, съобщават тази сутрин румънските вестници. Един служител на болницата е хоспитализиран заради интоксикация с дим, а 18 пациенти бяха евакуирани. След шест часа интервенция, пожарът бе потушен, съобщава в. "Гъндул".

Румънската опозиция обвини управляващите в "катастрофа" в усвояването на еврофондове

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/11/3160774_rumunskata_opoziciia_obvini_upravliavashtite_v/?ref=rss


Румънският парламент отхвърли вчера искане на опозицията за оставка на министъра на европейските фондове заради "катастрофа" в усвояването на безвъзмездната финансова помощ от общността, предаде агенция "Медиафакс", цитирана от БТА.<br /><br />Предложението за оставка на министър Рована Плумб бе внесено от опозиционните Национално-либерална партия (НЛП) и партия "Народно движение" и бе озаглавено "Усвояването на средствата от общността - една...

Защо дете отиде на училище с вибратор в ухото?

https://www.actualno.com/curious/zashto-dete-otide-na-uchilishte-s-vibrator-v-uhoto-news_668960.html

Във Великобритания момче помислило сексиграчка за слухов апарат, поставило го на ухото си и пристигнало в училище с него, съобщи Daily Mirror. Училищни работници забелязали грешката, когато ученици на 8-10-годишна възраст отишли в библиотеката. Детето мислело, че странното устройство на ухото му е слухов апарат, но когато се вгледала по-внимателно библиотекарката забелязала с ужас, че това е вибратор за мъже. Асистентката на преподавателя, която довела учениците също се досетила за предназначен

18 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810152

18 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие в странатаОсемнайсет души са ранени при 13 тежки пътни произшествия в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. В София са регистрирани 2 тежки и 182 леки ПТП, пострадали са четирима

Куче нахапа дете в София. Свидетел: Беше потресаващо

https://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/kuche-nahapa-dete-v-sofiia.-svidetel-beshe-potresavashto-6081165

Беше като някакъв сюрреалистичен филм, едно 40-килограмово куче подхвърля едно дете, разказа свидетел

Емирът на Катар: Не търпим хора, които подкрепят или финансират тероризма

https://www.investor.bg/drugi/338/a/emiryt-na-katar-ne-tyrpim-hora-koito-podkrepiat-ili-finansirat-terorizma-259085/

САЩ играят изключително важна роля в прекратяването на кризата в Близкия изток, обяви шейх Тамим бин Хамад ал-Тани по време на среща с Доналд Тръмп

10 от най-големите хитове по музика на Тончо Русев (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66521-10_ot_naj_golemite_hitove_po_muzika_na_toncho_rusev_video

Влюбени погледи, нежни думи, доказвания…, тежки раздели, неизречени истини, ноти за сбогом. Музиката му завинаги ще остане в историята на България.

Сайтът 10te.bg предлага своите предложения за 10 от най-големите творби на именития композитор Тончо Русев, който почина вчера след кратко боледуване.

Тончо Русев е роден в Бургас през 1932 г. Завършва Музикалната академия, специалност „Тромпет“. През 1960 г. участва в първия състав на биг-бенда на Българското национално радио. През 1962 г. основава заедно с Димитър Ганев, Морис Аладжем и др. създава оркестър "Балкантон".

От 60-те години на миналия век насам неговите песни са изпълнявани от много български певци и певици - Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и др. Сред чуждестранните изпълнители на неговите произведения са София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. Песните му са издавани в САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция и Русия.

Повечето от песните му са създадени по текстове на български поети като Елисавета Багряна, Иван Вазов, Ваньо Вълчев, Дора Габе, Атанас Далчев, Дамян Дамянов, Калин Донков, Георги Джагаров, Петя Дубарова, Евтим Евтимов, Павел Матев, Христо Фотев и Борис Христов.

Автор е и на детски песни, музика към театрални спектакли, телевизионни, детски мюзикъли и саундтрака на филми като „Юлия Вревская“, „Петимата от РМС“, „Тайфуни с нежни имена“.

От огромната съкровищница с над 1000 песни, които остави зад себе си, в памет на Тончо Русев, днес избрахме 10 от най-големите хитове:

1. Васил Найденов – "Телефонна любов"

2. Сигнал – "Може би"

3. Богдана Карадочева и Стефан Димитров - "Остаряваме бавно"

4. Силвия Кацарова и Васил Найденов – "Огън от любов"

5. LZ - "Топъл дъжд"

6. LZ – "Обещай ми любов"

7. Катя Филипова – "Незабрава"

8. Веселин Маринов - "Горчиво вино"

9. Петя Буюклиева и Георги Христов - "Пролет"

10. Дует "Ритон" – "Някога, но не сега"

Почивай в мир, маестро!

Манолова: Със САЩ имаме договор да предаваме наши граждани за съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810148

Манолова: Със САЩ имаме договор да предаваме наши граждани за съдБългария няма задължение да предава свои граждани за съд в други държави, но със САЩ имаме, каза по Би Ти Ви омбудсманът на България Мая Манолова по повод задържането на Желяз Андреев от Добрич. Спfред нея е важно какво ще реши българският съд, а иначе един договор винаги може да бъде променен и предоговорен и прератифициран.

Светла сряда: плодородие, дъжд и срещу лоши болести

http://nakratko.bg/category/58/157614/


На Светла сряда в народната традиция има обичаи за плодородие и дъжд. Има и обреди за предпазване от градушка, бродници и лоши болести.

Държавата още не знае как бегълците от Софийския затвор са получили оръжие

https://www.actualno.com/crime/dyrjavata-oshte-ne-znae-kak-begylcite-ot-sofijskija-zatvor-sa-poluchili-oryjie-news_668962.html

Причината, поради която смятаме, че няма да има други бягства от Софийския централен затвор, е, че вземаме необходимите мерки. Най-притеснителното е, че ние още нямаме представа как е влязло оръжието. Това заяви зам.-правосъдният министър проф. Николай Проданов. За съжаление имаме дефицити и откъм хора, и откъм техника, призна обаче Проданов. Той заяви, че според правени изчисления на цялата система на затворите в България трябвали още 700 надзиратели. Работи комисия, която да установи какво с

Стефан Драгостинов празнува юбилей със Софийската филхармония

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6809446

Стефан Драгостинов празнува юбилей със Софийската филхармонияС премиера на най-новата си творба композиторът ще отпразнува 70-годишнина на 12 април. Концертната пиеса за оркестър носи името Terra Bulgara. На концерта ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър № 1 на Чайковски със солист македонския пианист Дино Имери. Ще бъде изсвирена и Симфония № 1 на Бетовен. Диригент е Борян Цанев.

Най-малко 21 убити при опит за масово бягство от затвор

http://www.cross.bg/zatvor-zatvornitzi-dyshi-1572264.html

/КРОСС/ Най-малко 21 души бяха убити при опит за масово бягство с експлозиви от затвор в Северна Бразилия след последвала престрелка с полицията. Това съобщи ТАСС. Опитът за бягство бил поддържан от тежко въоръжена група извън затвора, а някои затворници също били въоръжени. Съучастниците се опитали да взривят стена от затвора "Санта Изабел" в щата Пара. Полицията отвърнала със стрелба. Убити са 20 затворници и съучастници и един надзирател. Други петима надзиратели са ранени, един от тях тежко. В подкрепление пристигнаха елитни полицейски части. По данни на Националния съвет на правосъдието този затвор е предвиден за 432 затворници, а в него е имало най-малко 632-ма. По официални данни от 2016 г. в бразилските затвори има около 726 712 затворници души, което поставя 207-милионната страна на трето място в света. Правозащитниците редовно критикуват състоянието на затворите в Бразилия, които са пренаселени и частично контролирани от престъпни групировки. Там редовно избухва насилие при бягства или метежи и заради сблъсъци между отделни престъпни групировки. През януари 2017 г. в затвор в северния град Манаус бяха убити 56 души.  

БСП подкрепи протеста на хората с увреждания

https://petel.bg/BSP-podkrepi-protesta-na-horata-s-uvrezhdaniya__259459

Снимка: Булфото БСП изцяло подкрепяме справедливите искания, поставени в Протестната нота на Национално представителните организации ...

Руски дипломат се закани: Ще свалим всяка ракета на САЩ срещу Сирия

https://petel.bg/Ruski-diplomat-se-zakani--SHHe-svalim-vsyaka-raketa-na-SASHH-sreshhu-Siriya__259460

Руските военни запазват правото си да свалят ракети и да унищожават установките и точките, откъдето са изстреляни в случай на агресия на ...

Четирима маскирани и въоръжени ограбиха бензиностанция тази нощ край Шумен

https://petel.bg/CHetirima-maskirani-i-vaorazheni-ograbiha-benzinostantsiya-tazi-noshh-kray-SHumen__259461

Снимка: Булфото Криминалисти работят по установяване на четирима извършители на грабеж край града тази нощ, съобщиха от ОДМВР-Шумен. ...

Мъж и жена пострадаха при сблъсък между две коли в село Старо Оряхово

https://petel.bg/Mazh-i-zhena-postradaha-pri-sblasak-mezhdu-dve-koli-v-selo-Staro-Oryahovo__259454

На 10-ти април, около 15:15 часа в с. Старо Оряхово, на ул. «Асен Златаров», е възникнал пътен инцидент. Водачът на лека кола «Фолксваген» И.И. н...

Лесните пари от количественото облекчаване направиха живота по-тежък за някои

https://www.investor.bg/evropa/334/a/lesnite-pari-ot-kolichestvenoto-oblekchavane-napraviha-jivota-po-tejyk-za-niakoi-259086/

Ново изследване на Bank of England показва как количественото облекчаване, макар и необходимо, е увеличило някои неравенства.

Свидетели: Ротвайлерът размяташе детето като кукла

https://frognews.bg/novini/svideteli-rotvailerat-razmiatashe-deteto-kato-kukla.html

Свидетелите на тежкия инцидент – Калоян и Георги , при който ротвайлер нахапа зверски 7-годишно момче в двора на столично училище, разказа в сутрешния блок на Нова телевизия за ужаса в двора на столично училище. Бащата на момченцето каза пред бтв, че състоянието му, според лекарите, продължава да е тежко. Той е решен да съди собственика на кучето.

Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия

http://dnes.dir.bg/news/siria-savetat-sigurnost-oon-rezolutzii-27036683

Три резолюции гласува снощи Съветът за сигурност на ООН. Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ.

Последният брой на един от най-старите вестници в Унгария излиза днес

http://nakratko.bg/category/25/157613/


Един от най-старите вестници в Унгария "Модяр немзет" спира да се издава заради финансови проблеми, предаде ТАСС. Издателят съобщи, че последният брой на изданието, основано преди 80 години, ще излезе днес.

Съветът за сигурност на ООН гласува 3 резолюции за Сирия

http://dnes.dir.bg/news/savetat-sigurnost-oon-siria-rezolutzii-27036683

Три резолюции гласува снощи Съветът за сигурност на ООН. Русия наложи вето на проекторезолюцията на САЩ.

Нова бежанска вълна в Егейско море

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810140

Нова бежанска вълна в Егейско мореводят до увеличаване на бежанската вълна към гръцките острови в Егейско море, алармира атинският в. "Вима". Изданието цитира източници от островните власти, които твърдят, че само през последните дни от турското крайбрежия към гръцките острови и най-вече към северната част на Егейско море потеглят все повече лодки с бежанци и мигранти,

След бягството: Затворите ни с дефицит от хора и техника, трябват още 700 служители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810136

След бягството: Затворите ни с дефицит от хора и техника, трябват още 700 служители„Не смятам, че ще избягат още затворници”. Това заяви в по Нова телевизия зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. „За надеждната охрана на местата за лишаване от свобода, е нужен разумен баланс между хора и техника. За съжаление, ние в момента имаме дефицит и от хора, и от техника”, каза още проф. Николай Проданов.

Световен ден за борба с Паркинсон

http://www.moreto.net/novini.php?n=372267

Световният ден за борба с Паркинсон се отбелязва всяка година на 11 април. Той е дегенеративно неврологично разстройство и засяга 6.3 милиона души в света или 0.15% от населението. В България хората, които живеят с Паркинсон, са около 20 000 души, като 10 % от тях са в късна фаза на заболяването.

В.Чамек: "Корадо България" ще бъде сред най-големите производители на радиатори в Европа

https://www.investor.bg/analizi/361/a/vchamek-korado-bylgariia-shte-byde-sred-nai-golemite-proizvoditeli-na-radiatori-v-evropa-258607/

2018 ще бъде годината на стабилизацията на компанията, заяви в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на чешката група

Италия продължава да се тресе, трус и в Гърция

http://dnes.dir.bg/news/italia-zemetresenie-gartzja-27036665

Две нови земетресения разтърсиха Италия, съобщи Европейският сеизмологичен център.

Започна обработката на парковете срещу кърлежи и комари

http://www.cross.bg/ilieva-mesta-parkovete-1572265.html

/КРОСС/ Започна обработката на софийските парковете срещу кърлежи и комари. Тази сутрин още от 5 ч. на терен работят девет екипа. По-леснодостъпните райони се обработват със специално обозначени автомобили, а по-труднодостъпните - ръчно. Третирането на тревните площи е започнало още вчера - в Южния парк, кв. „Лозенец" и ж.к. „Люлин", както и в Нови Искър. Днес екипите са в Борисовата градина и районите Банкя и Панчарево. На вече обработените места се поставят информационни табели с данни за използвания препарат и карантинния срок. Препаратите са разрешени от Министерството на здравеопазването и обработката е съобразена с посещенията в парковете и градините - започват рано сутрин и приключват около 10 ч., увери Цезарина Илиева - гл. експерт в РЗИ - София. Тя апелира гражданите да се съобразяват с информационните табели. Илиева посочи, че вече втора седмица се извършва обработка срещу ларвите на комарите в постоянните водни басейни. Тя призова собствениците на домашни любимци редовно да ги преглеждат и ако намерят кърлежи, своевременно да ги отстраняват, защото всеки кърлеж може да снесе до 14 хил. яйца. Превенцията е много важна, не толкова обработките, добави Илиева. Експертът припомни, че най-добре е кърлежите да се отстраняват от медицински лица. Тя препоръча да не се посещават труднопроходими неокосени места, а през април и май децата да не се оставят да седят директно на тревата, както и да се прави оглед след разходка в природата

Милиардер изчезна в Алпите

https://www.actualno.com/europe/miliarder-izchezna-v-alpite-news_668958.html

Милиардерът Карл-Ериван Хауб, оглавяващ германския холдинг "Тенгелман груп" (Tengelmann Group), в който влиза веригата строителни магазини "Оби" (OBI), е изчезнал по време на туризъм в Алпите между Швейцария и Италия, предаде БГНЕС. Според швейцарския вестник "Блик" местоположението на милиардера е неизвестно от миналия уикенд. В събота 58-годишният Хауб пренощувал в хотел в планинския курорт в швейцарския Цермат и се отправил към връх Клайн Матерхорн (или Малкият

Да се смееш ли, да плачеш ли? Млада дама от Дупница шокира зрителите на „Стани богат“ с…

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d0%b5%d1%88-%d0%bb%d0%b8-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%87%d0%b5%d1%88-%d0%bb%d0%b8-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%be/

Фамозна млада дама от Дупница счупи тъпомера в сношното шоу „Стани богат”. Александрина ще остане в история на целия формат като един от най-колоритните участници, а разсъжденият ѝ удивиха цяла България.

Затрудненията на брюнетката, която хиляди могат да се закълнат, че е маскирана блондинка, започнаха след въпросите за втората сигурна сума от 2500 лева. „В коя от столиците слънцето изгрява най-рано?”, попита Билалов и даде 4 възможности за отговор – Анкара(Турция), Тбилиси(Грузия), Душанбе(Таджикистан) и Техеран(Иран).

„Тук трябва да поразсъждавам малко. Изобщо не ме бива в столиците”, предупреди в началото Александрина, но никой не предполагаше какво ще последва. „Ще ти помогна малко. Къде трябва да се намираме, за да изгрее слънцето най-рано – на Запад или на Изток”, опита се като на първолак да я насочи водещият. „Ммм, на изток…мисля”, неуверено каза тя и след това продължи да размишлява.

„Това, което ми изниква в главата, нещо, което съм чувала е „западно сияние”, което ми навява на мисълта, че може би, възможно е, да е на Запад”, каза тя. „Мислиш, че слънцето изгрява от Запад?”, шокирано я запита Билалов. „Коя е страната на изгряващото слънце? Знаеш я!”, пак се опита да я насочи той, но бе ясно, че Александрина не знае. Заради това колоритната млада дама пожела да се допита до публиката.

Отговорът бе категоричен в полза на Душанбе, но тя продължи да размишлява на тема география, след което обяви, че Анкара е в Гърция, за Тбилиси само е чувала, но не знаела къде е, а за Техеран и Душанбе вдигаше рамене, пише Флагман.бг.

„Адреналинът ми се повиши, искам да изпея една песен на Бионсе”, призова Александрина, след като прескочи трудното за нея препятствие.

Тя премина на друг въпрос – за 5 хил.лева. „Срещу какво стотици лекари от Квебек подписаха протестна петиция през март?” – увеличение на заплатите, намаление на заплатите, униформите на медсестрите и изкуственият интелект.

Разсъжденията и тук бяха уникални. Александрина не знаеше къде се намира Квебек (Канада), а след това се оказа, че не знае и какво е „изкуствен интелект”.

Според нея „изкуствен интелект” е нашумял проблем в България – „да се назначават студенти със солидно заплащане без познания”.

„Това ли е изкуствен интелект?”, неосъзнаващо запита Билалов. „Не съвсем. Изкуственият интелект е човек, който парадира с интелект, а всъщност не е чак толкова…”, поразсъждава на глас Александрина.

По-късно тя се поправи и обяви „изкуствен интелект” за голяма организация. Младата и неособено интелигентна дама потърси помощ от приятел, но ѝ бе подаден грешен отговор, което доведе до отпадането ѝ – за съжаление на десетки хиляди зрители, които тази вечер гледаха едно от най-запомнящите издания на формата.

Материалът Да се смееш ли, да плачеш ли? Млада дама от Дупница шокира зрителите на „Стани богат“ с… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

България ще развива блокчейн с други в ЕС

http://clubz.bg/66520-bylgariq_shte_razviva_blokchejn_s_drugi_v_es

22 държави от ЕС подписаха декларация, че ще развиват заедно блокчейн технологиите, съобщи Еврокомисията. Сред тях е и България.

Целта е да се обменя експертен опит в новата технология, да се поставят основите на единен цифров пазар за частния и публичния сектор. Крайната цел е Европа да е начело в разработването и внедряването на този тип технологии.

Блокчейн е метод за съхраняване на информация в компютърна мрежа, който представлява непрекъснато растящ списък от компютърни записи, наречени „блокове“, свързани помежду си и кодирани криптографски. Чрез нея съществуват криптовалути като биткойн, но технологията може да се ползва за всякакъв тип обмен - на пари или информация, и сключване на всякакъв тип сделки, като се прескача посредникът, при това по надежден начин.

Технологията вече се ползва в световен мащаб, но държавите от ЕС са сред първите, които инвестират сериозно в създаване на партньорски блокчейн инфраструктури. Технологията ще улесни изключително много и поддържането на различни съвместни регистри в Съюза.

Австрия, Белгия, България, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания ще работят заедно по разработване на приложения за регистрите. За целта ще бъдат инвестирани 300 милиона евро до 2020 г., а първите трансгранични операции започват от догодина. В следващия програмен период вероятно инвестицията в новата технология ще продължи.

Сила на духа: 15-годишен грузинец с парализа се издържа като уличен продавач (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/sila-na-duha-15-godishen-gruzinec-s-paraliza-se-izdyrzha-kato-ulichen-prodavach-video-2090143

15-годишно момче от Грузия трогна социалните мрежи с историята си. Джиджи страда от церебрална парализа, но това далеч не го отчайва – момчето показва невероятна сила на духа, изкарвайки си само прехраната като уличен продавач.

Колосите „Барселона“ и „Ман Сити“ на колене, повалиха ги „Рома“ и „Ливърпул“

https://frognews.bg/novini/kolosite-barselona-man-siti-kolene-povaliha-roma-livarpul.html

„Рома“ победи „Варселона“ с 3:0 и отива на полуфинал на Шампионска лига. Заслужен триумф на „вълците“ от Вечния град, които излязоха на терена решени да воюват до последната секунда.

Министър Павлова: Идват по-сложните 3 месеца от председателството

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810133

Министър Павлова: Идват по-сложните 3 месеца от председателствотоПървите 3 месеца от председателството ни минаха успешно, дипломатично. Проведохме над 100 срещи в София и над 670 заседания на всички спомагателни органи на Съвета. Работихме по всяко едно досие и успяхме дори у скептиците да докажем, че сме професионално подготвени и не трябва да бъдем подценявани.

Хора с увреждания излизат на протест

http://nakratko.bg/category/58/157612/


Хора с увреждания излизат на протест днес срещу промените, свързани с ТЕЛК, които ще намалят социалните им придобивки и доходите им.

Почина композиторът Тончо Русев

http://www.mediapool.bg/pochina-kompozitorat-toncho-rusev-news277823.html

След кратко боледуване на 85 години почина  композиторът Тончо Русев, съобщиха от семейството му.   "Написал над хиляда песни, спечелил десетки престижни награди на български и международни музикални конкурси, Тончо Русев оставя диря в българската естрадна музика. Голям музикант, но преди всичко той беше и голям човек. Почивай в мир!", пишат близките му.   Тончо Русев е роден на 20 април 1932 г. в Бургас.  Завършва консерваторията  със специалността ”Тромпет”. През 1962 г. е сред основателите на оркестър „Балкантон”, а през 1974 г. прави заедно с Иван Кутиков оркестър "Спектър”.   От 60-те години на XX век неговите песни са изпълнявани от много български певици и певци, сред които Лили Иванова, Васил Найденов, Веселин Маринов и много други.   Негови песни са влизали и в репертоарите на чуждестранни певци като София Ротару, Филип Киркоров, Дагмар Фредерик, Фара Мария и др. 

Виден ботаник помага в разследването за смъртта на издайник от руската мафия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810122

Виден ботаник помага в разследването за смъртта на издайник от руската мафияБритански учен каза пред възобновеното разследване за внезапната смърт през 2012 г. на издайника от руската мафия Александър Перепилични, че в стомаха му не са намерени растителни отрови, предаде Ройтерс. Четиридесет и четири годишният Перепилични бе намерен мъртъв край луксозното си жилище в Уейбридж, графство Съри, през ноември 2012 г.

Маратон на четенето започва от 13 април в Карлово

https://www.actualno.com/books/maraton-na-cheteneto-zapochva-ot-13-april-v-karlovo-news_668945.html

Маратон на четенето започва от 13 април в Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Мирослав Колев, директор на Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“. „Тази инициатива е традиционна за библиотеката и е съвместна с Народно читалище „Васил Левски-1861г.”, обясни Мирослав Колев. По думите му събитията ще започнат на 13 април със среща-разговор с писателя Тихомир Иванов, който ще представи книгата "Камино: Пътя

Русия към САЩ: Носете сами отговорност, ако ударите Сирия. Подкрепяте чудовище, отговориха Щатите

https://offnews.bg//sviat/rusia-kam-sasht-nosete-sami-otgovornost-ako-udarite-siria-podkrepia-678447.html

Съветът за сигурност на ООН отхвърли руската резолюция, Русия пък наложи вето на американското предложение за Сирия. 

СС на ООН отхвърли и проекторезолюцията, подкрепяща Организацията за забрана на химическите оръжия да разследва твърденията за използване на химически оръжия в сирийския град Дума. Отхвърлената в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция беше изготвена от Швеция и дописана от Русия.

По-рано Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) отхвърли руската проекторезолюция, в която се предлагаше създаване на механизъм за разследване на атаки с химически оръжия в Сирия. Преди това Русия наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април, съобщи БНР. 

Руският текст беше конкурентно предложение на американското за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки. Западните страни обаче го разкритикуваха заради липса на независимост. Американският текст предвиждаше създаването на нов "механизъм за независимо разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Преди това Русия наложи вето на предложената от Съединените щати проекторезолюция за Сирия във връзка с предполагаемата химическа атака в град Дума.

"Ние налагаме вето, за да защитим международното право, мирът и сигурността и за да не позволим да въвлечете СС във вашите авантюри. Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговаряте за тези свои действия", заяви постоянният представител на Русия Василий Небензя, както и посочи, че предложената резолюция е замислена така, че да не мине в СС на ООН. По думите му текстът не отговаря на необходимостта от справедливо и обективно разследване.

"Историята ще запомни, че Русия избра да защити чудовище вместо невиините животи на сирийските граждани", подчерта постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад.  

Междувременно, в телефонен разговор, американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия. От своя страна, френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия.

Пътнически автобус катастрофира на пътя Русе – Разград

http://www.cross.bg/ryse-putya-avtobys-1572263.html

/КРОСС/ Пътнически автобус катастрофира на пътя Русе – Разград, предаде bTV. За щастие десетината пътници в автобуса са се разминали само с уплаха. Инцидентът е станал снощи. До него се стигнало след като товарен автомобил предприема забранен обратен завой. Той не успява да направи маневрата и дава назад, с което принуждава джип, движещ се по пътя, рязко да намали. Автобусът, който е пътувал по линията Русе – Попово, се удря в задната част на джипа и в товарната платформа. При удара е откъсната пътническата врата.Пътниците са били извозени с автомобили, осигурени от фирмата превозвач.   *Снимката е илюстративна

Италианските журналисти полудяха след 3:0 за "Рома" срещу "Барселона" (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/6810134

Директорът по дигиталните проекти на италианския футболен клуб "Рома" пусна в интернет клипче, на което се виждат емоциите на местните журналисти след гола за 3:0 срещу "Барселона". Попадението на гръцкия национал Манолас беше решително за отстраняването на каналунците, които в първия мач бяха победили 4:1.

Зукърбърг: Фейсбук може да стане платен, без реклами

http://nakratko.bg/category/25/157610/


Създателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг преживя първия от двата дни на изслушвания пред американския Сенат заради злоупотребата с лични данни и използването на социалната мрежа за разпространяване на дезинформация.

Разкъсаното от ротвайлер дете: Тате, обещай ми, че повече няма да излизам навън

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810098

Разкъсаното от ротвайлер дете: Тате, обещай ми, че повече няма да излизам навън7-годишният Максим, който бе жестоко нахапан от ротвайлер в двор на училище в София, е в "Пирогов" с тежки наранявания. Предстоят операции. "Ще има изрязване на тъкън. Има и отлепяне на мускул от кокала. Детето е изживяло страшен уплах - не иска никога повече да излиза от къщи. Като говорих последно с баща му,

Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка - най-предпочитани при избора на жилище

http://www.moreto.net/novini.php?n=372232

От особено значение за купувачите при избора на жилище във Варна е локацията. Това показват данните на компания за недвижими имоти, научи Moreto.net. Най-предпочитани са кварталите Център, Бриз, Левски, Възраждане и Чайка „Източните райони се търсят предимно заради близостта до центъра и Морската градина, но разширяването на града в тази посока е невъзможно.

Зукърбърг: Фейсбук е в оръжейна надпревара с руснаците

http://www.mediapool.bg/zukarbarg-feisbuk-e-v-orazheina-nadprevara-s-rusnatsite-news277822.html

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви пред американските сенатори, че неговата компания е в постоянна битка с руските оператори, които искат да експлоатират социалната мрежа.   ”Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри”", каза Зукърбърг.   Той потвърди, че Фейсбук съдейства в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в изборите в САЩ през 2016 и призна, че компанията е реагирала ”прекалено бавно” на руската намеса и не е успяла да защити личния живот на потребителите на социалната мрежа, чиито лични данни може да са били използвани за политически цели.    В същото време той не подкрепи ново законодателство в областта или промяна в начина, по който работи социалната мрежа, съобщи Ройтерс.    Той обаче намекна, че Фейсбук може да придобие и платена версия без реклами.   В продължило близо пет часа изслушване на съвместно заседание на комисиите за търговията и юридическите въпроси на Сената на САЩ 33-годишният милиардер подробно отговаряше на въпросите на сенаторите, някои от които показваха незапознатост с технологичните аспекти на дебата.    Някои сенатори заявиха, че са решени да приемат нормативни актове за по-добър контрол на Фейсбук и интернет компаниите въобще.   "Ако Фейсбук и другите социални мрежи не решат или не пожелаят да решат проблема с намесата в личния живот, ще го направим ние в Конгреса", предупреди сенаторът демократ от Флорида Бил Нелсън.   Акциите на Фейсбук загубиха близо 15 процента на Уолстрийт след разкриването на случая с "Кеймбридж Аналитика". Снощи обаче акциите на компанията отбелязаха покачване от 4.5 процента до 165.04 долара на акция - най-голямото им повишение от близо две години, отбелязва Асошиейтед прес.   ”Това беше голяма грешка”    ‘’Аз създадох ”Фейсбук”, аз съм отговорен за това, което се случва. Това беше голяма грешка и това беше моя грешка, за която съжалявам и се извинявам”, заяви създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг.   "Ние не продаваме данни", заяви той неколкократно и отрече компанията му да е средство за следене на хората в интернет.   Той се изправи пред сенаторите, за да обясни как компанията ще реагира на скандала с изтичането на данни към ”Кеймбридж аналитика”, при което бяха засегнати над 87 млн. души.    ‘’Днес е очевидно, че не сме направили достатъчно, за да предотвратим злоупотребата. Не сме предприели достатъчно мерки и това беше голяма грешка”, коментира Зукърбърг.   Той посочи, че ”Фейсбук” е била уведомена за злоупотребата с лични данни още през 2015 г., когато компанията забранява и изтрива приложението, което краде информацията.   ”Миналият месец разбрахме от "Гардиън”, "Ню Йорк Таймс” и "Канал 4”, че "Кеймбридж Аналитика” може и да не са изтрили личните данни, с които разполагат, както ни бяха уведомили. От там ни увериха, че са ги изтрили и се съгласиха да направим одит на фирмата с екип, нает от нас”, посочи Зукърбърг.   Разследващите разпитват служители на Фейсбук заради руската намеса   Компанията с над два милиарда потребители е също обвинена, че е послужила като инструмент за дезинформация и политическа манипулация, извършени според американското разузнаване от Кремъл с цел да улесни избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Москва отрича тези обвинения.   Той разкри и че разследващите потенциална руска намеса в президентските избори през 2016 г. са разпитвали служители на неговата компания, но не и него.   Зукърбърг заяви, че Фейсбук няма как да разбере дали чуждестранни граждани пускат политически реклами през американски фиктивни компании, предаде Ройтерс.    Шефът на Фейсбук увери, че компанията му си сътрудничи с правителството на САЩ само при непосредствена заплаха от нанасяне на вреда или ако бъде задължена по законов път.    Няма съществен спад в активността на потребителите   Засега Фейсбук уверява, че не наблюдава съществен спад в потребителската активност, нито финансови последици, въпреки появата на движение, което призовава потребителите да напуснат тази социална мрежа и безпокойствата на някои рекламодатели.   Зукърбърг предупреди още, че китайските интернет компании са стратегическа и конкурентоспособна заплаха за САЩ. 

Вертолет се разби в Хабаровск, шест души загинаха

http://www.cross.bg/habarovsk-vertoletut-shest-1572262.html

/КРОСС/ Шест души загинаха, след като вертолет Ми-8 се разби на улица в град Хабаровск, Русия, съобщи ТАСС. При удара в земята вертолетът се е запалил и изгорял. Няма пострадали здания, но се съобщава за шест жертви, пътуващите в машината. Мястото на инцидента е отцепено. От авиокомпанията "Восток", на която е вертолета,  не коментират случая. "Никой от началниците не е на място. Нямаме пресслужба", заявиха от там за ТАСС.  В момента в Хабаровск вали дъжд, на места има гъста мъгла.  По предварителни данни вертолетът е извършвал учебен полет.

Хеликоптер се разби в руския град Хабаровск, шестима са загинали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6810128

Хеликоптер се разби в руския град Хабаровск, шестима са загиналиСпоред предварителна информация шест души са загинали след като хеликоптер се разбива в далекоизточния руски град Хабаровск, съобщава източник от спешните служби на града, цитиран от ТАСС и Фокус. „Според предварителните информации на борда е имало шест души. Всички те са загинали“, съобщава източникът.

Братовчедка на Юлия Скрипал: Тя щеше да се омъжи в Русия, няма как да иска убежище

http://www.cross.bg/iska-ybezhishte-skripal-1572261.html

/КРОСС/ Малко вероятно е Юлия Скрипал да поиска политическо убежище във Великобритания, заяви нейната братовчедка Виктория Скрипал пред репортери, предава Sputnik. „На въпроса дали Юлия иска да остане в чужда държава и дали няма да иска да се върне в Русия, ще го кажа по този начин - в момента се извършва ремонт в нейния апартамент в Русия. Тя щеше да се омъжи", заяви Виктория Скрипал, цитирана от Фокус. „Да остане там или да поиска политическо убежище - тя имаше цялата свобода да го направи. Никой не ѝ е забранил нищо, тя може да направи своя избор свободно", каза Виктория. "В момента всичко ни се втълпява. Казва ни се, че тя трябва да иска политическо убежище, а тя няма как да го иска", допълни още братовчедката на Юлия.  

Марк Зукърбърг пред Сената – много думи, малко конкретика

http://www.transmedia.bg/2018/04/11/%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%ba-%d0%b7%d1%83%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b3-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b4%d1%83/

Основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг  прекара почти пет часа във вторник на „разпит“ от 44 сенатори на САЩ. Поводът – скандалните около социалната мрежа, че данни за нейни потребители са били използвани за манипулиране на американски гласоподаватели. По време на изслушването си Зукърбърг повтори извиненията, които преди това направи за проблемите на Facebook.

33-годишният интернет магнат обаче успя да отклони всякакви конкретни обещания към Сената за въвеждането на регулации към най-голямата социална медийна мрежа в света и други интернет компании в САЩ, пише Reuters.

„Ние преживяваме дълбока философска промяна в компанията“, каза Зукърбърг, облечен в тъмен костюм и вратовръзка, вместо типичните за него тениска и дънки.

На въпрос на сенатор Линдзи Греъм дали Facebook е монопол, Зукърбърг отговори: „Със сигурност не ми се струва така“. На второто запитване на сенатора „Защо да ви позволим да се саморегулирате?“, основателят на социалната мрежа отвърна, че по-точният въпрос е каква е правилната регулация. Той подчерта, че е отворен към регулациите и заяви, че компанията му ще изпрати до офиса на Греъм предложения за добри правила.

„Ще запозная моя екип с вашите въпроси, за да можем да проведем тази дискусия в различните категории, където мисля, че дискусията трябва да се случи“, каза Зукърбърг на съвместно изслушване в комисиите по търговията и съдебната власт на американския Сенат.

Инвеститорите останаха доволни от представянето му. Акциите във Facebook отчетоха най-голямото си дневно повишение за почти две години, като затвориха 4,5%.

Акциите паднаха рязко миналия месец, след като стана ясно, че личната информация на милиони потребители е събрана от Facebook от компанията Cambridge Analytica, която е консултирала предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп.Последната оценка на засегнатите потребители е до 87 милиона.

Това разкритие постави Facebook в криза на доверие сред потребителите, рекламодателите, служителите и инвеститорите.

Очакваното с огромен интерес изслушване в Сената не мина без театри, макар че повечето бяха от публиката. Там присъстваше дори активист, облечен в костюм като руски интернет „трол“.

Фоторепортерът за Associated Press пък пусна в Twitter снимка на  допълнителната възглавница, поставена на стола на Зукърбърг.

Носейки тъмен костюм и вратовръзка, вместо типичната си тениска и дънки, Зукърбърг остана до голяма степен сериозен докато сенаторитe му задаваха въпроси.

Но сенаторите, които зададоха остри въпроси, често бяха в неравностойно положение, защото всеки от тях имаше само пет минути за въпрос към милиардера.

Сенаторът демократ от Калифорния Камала Харис постави въпроса дали Зукерберг или неговите висши служители смятат да уведомят потребителите на Facebook за нарушенията с личните им на данните. Сенаторката беше сред недоволните от отговора.

„Неуспехът на Марк Зукърбърг да отговори на няколко критични въпроса по време на неговото представяне пред Сената днес ме остави загрижена за това доколко Facebook цени доверието и прозрачността“, написа тя в Twitter след изслушването.

Facebook разкри през септември, че руснаци с фалшиви имена са използвали социалната мрежа, за да се опитат да повлияят на американските избиратели през месеците преди и след изборите през 2016 г. Според социалната мрежа троловете са организирали събития, купували са реклами и са водели дискусии по чувствителни теми.

„Вярваме, че е напълно възможно да има връзка“, каза Зукърбърг, когато беше запитан дали има припокриване между „остърганите“ потребителските данни от Cambridge Analytica и политическата пропаганда от свързаната с Кремъл Internet Research Agency, по време на президентските избори през 2016 г., за която Facebook обяви, че е достигнала до 126 милиона души.

Федералната комисия по търговия на САЩ разследва дали Facebook е нарушила споразумението, което е подписала с агенцията през 2011 г. чрез действията си в скандала Cambridge Analytica.

В споразумението, което Facebook подписа за да приключи разследване на нарушенията на неприкосновеността на личния живот, компанията обеща да не представя погрешно степента, до която поддържа личната информация или сигурността на личната информация. Както и че ще иска съгласието на потребителите преди споделянето на лична информация с всяка трета страна.

Зукърбърг каза на сенаторите, че не е видял случаят с Cambridge Analytica като нарушение. Но призна, че Facebook не е уведомила Федералната комисия по търговия през 2015 г., когато за пръв път научил за събирането на данни от тази компания.

В петък Зукърбърг подкрепи предложеното законодателство, известно като Закона за честните реклами, което изисква сайтове на социалните медии да разкриват самоличността на купувачите на онлайн политически кампании. Във вторник обаче Зукърбърг не се съгласи да говори по-нататък от името на Закона за честните реклами.
„Ще се върнете ли тук и ще бъдете силен адвокат, за да видите, че този закон е приет?“, попита демократът сенатор Том Удал.

„Сенаторът, най-голямото нещо, което мисля, че можем да направим, е да го изпълним“, отговори Зукърберг като каза, че Facebook вече планира доброволно да се съобрази.

Удал продължи: „Бих искал отговор или не, или не“. Зукърберг отново се разтревожи и каза: „Ще насоча моя екип да се съсредоточи върху това.“

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване