САЩ, Великобритания и Франция удариха военни обекти в Сирия

http://www.transmedia.bg/2018/04/14/%d1%81%d0%b0%d1%89-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%84%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%85%d0%b0/

 

Съединените щати, Великобритания и Франция бомбардираха цели, свързани с производството на химическо оръжие в Дамаск и Хомс, предадоха „Ройтерс“ и Би Би Си.

Над 100 ракети бяха изстреляни от кораби и бойни самолети, но според ТАСС сирийската противовъздушна отбрана е свалила много от тях с руски комплекси „Бук“ и „Квадрат“ (сирийската държавна телевизия обаче каза, че са свалени само 13). Преди малко повече от година САЩ бомбардираха сирийската база „Шайрат“ с 59 ракети след химическата атака в провинция Идлиб.

Това е най-мащабната за момента атака срещу режима на сирийския президент Башар Асад, откакто започна гражданската война в страната през 2011 г. Според американския министър на отбраната Джеймс Матис обаче става въпрос за „еднократен“ удар с ограничени цели.

Ракетните удари са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия „Ал Маядин“, позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ предаде, че ракетите на „тройката“ са поразили военното летище „Мезе“ в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия.

По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит „враждебните медии да преувеличат мащаба на „тристранната агресия“.

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни – най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии.

Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с „видео и снимков материал“ , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества. Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие.

Руски представители заявиха, че Москва може да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН.

„Червената линия, фиксирана през май 2017 г., беше прекрачена,“ каза френският президент Еманюел Макрон в изявление, разпространявано от Елисейския дворец. Според него „няма съмнение“ за действията и отговорността на сирийския режим в Дума на 7 април.

Британският премиер Тереза Мей каза, че сегашното решение „няма алтернатива“, а министърът на отбраната поиска от Русия да използва влиянието си върху Сирия, за да сложи край на конфликта.

Според Би Би Си в Дамаск и Хомс са се чули силни експлозии към момента на ударите. Поддръжниците на западната атака настояват, че тя би възпряпятствала режима на Асад да продължи да произвежда химически оръжия.

Ген. Дънфорд подчерта, че целите са били подбрани така, че да се избегнат руски жертви. И Елисейският дворец побърза да заяви, че нападението не е насочено срещу съюзниците на Сирия, каквито са Русия и Иран. Руските медии потвърдиха, че нито една от изстреляните ракети не е достигнала нито база „Хмеймим“, нито руския военен пункт в Тартус.

Неназован източник на „Ройтерс“ от коалиция, въвлечена във войната, казва, че сирийските сили са „попили“ ударите, а след предупреждение от Русия обектите, които се очаквало да бъдат поразени, са били евукаирани още преди дни.

Въпросът дали Русия е била предварително информирана за атаката доведе до разнобой между френски и американски представители, след като френският министър на отбраната Флоранс Парли обяви, че това се е случило, а Пентагонът отрече.

Рано сутринта в събота председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд обяви, че ударите на САЩ и европейските й съюзници, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия, са приключили. На съвместна пресконференция в Пентагона с министъра на отбраната Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия, пише БТА. „Не сме извършили никаква координация с руснаците за ударите и не ги уведомихме предварително“, заяви Дънфорд.

„Русия реагира меко. Явно има предварителен диалог,“ обяви българският министър на отбраната Красимир Каракачанов. Според него е „имало някаква предварителна уговорка“ между Вашингтон и Дамаск, а военното разузнаване му е докладвало за операцията в 22 ч. снощи.

В интервю за Си Ен Ен Тюрк и говорителят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Махир Юнал каза, че Анкара е била предварително уведомена.

Анализатори отбелязват за „Ню Йорк таймс“ и „Вашингтон пост“, че ударът е бил контролиран и планиран внимателно, за да не предизвика отговор от съюзниците на Асад, и едва ли ще промени баланса на силите в Сирия.

Според думите на Тръмп той няма да промени и плановете на САЩ да изтеглят близо 2000 военнослужещи, които сега с ва Сирия. „Америка не цели неограничено присъствие в Сирия, при никакви обстоятелства… Целта на действията ни тази вечер е да установим силен възпиращ механизъм срещу производството, разпространението и употребата на химически оръжия.“

Сирийското външно министерство, цитирано от агенция „Сана“, каза, че западната атака няма „по никакъв начин да се отрази“ на решителната битка на армията с бунтовниците. Държавната телевизия на страната същевременно твърди, че има поразени цели само в Дамаск, но потвърждава, че е имало удари и в Хомс, където според нея има няколко ранени, но не и жертви, а само материални щети. Телевизията излъчи видео, в което, според водещите, Асад пристига днес на работа съвсем спокойно и с куфарче в ръка.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов обяви, че атаката „няма да остане без последствия.“ Иран каза, че САЩ и съюзниците им ще си платят цената, а върховният водач на страната, аятолах Али Хаменей, заклейми Тръмп, Мей и Макрон като „престъпници“ в обръщение, предадено от телевизия „Ал Маядин“.

Външното министерство на Турция, която също е противник на режима на Асад, но не участва в ударите, каза, че мярката е „подходяща“, а израелски министър, цитиран от „Ройтерс“, я определи като „важен сигнал за Сирия, Иран и „Хизбула“ и действие съгласно „червената линия“, прекрачена от сирийския режим чрез употребата на химически оръжия.

И председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че „ударите на САЩ, Франция и Великобритания дават ясно да се разбере, че сирийският режим, заедно с Русия и Иран, не може да продължи тази човешка трагедия, не и без никаква цена.“

 

Снимка: Ройтерс

Плевнелиев: България трябваше да изгони един руски разузнавач

http://www.mediapool.bg/plevneliev-bulgaria-tryabvashe-da-izgoni-edin-ruski-razuznavach-news277954.html

България трябваше да изгони един руски разузнавач, активен в България, който има дипломатически паспорт, за да покаже солидарност с европейското си семейство, каза бившият президент Росен Плевнелиев (2012-2017).   Той смята, че това е щяло да позиционира България по друг начин.   Според Плевнелиев работещата формула за България не е принципът на цар Борис III "Винаги с Германия, никога срещу Русия".   Българинът избира центъра, когато духат ветровете, но не е това изборът на Левски, допълни Плевнелиев пред БНТ.   България остана една от малкото страни в ЕС, които не изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания заради отравянето на нейна територия на бивш руски агент и неговата дъщеря. Премиерът Бойко Борисов поиска допълнителни доказателства за вината на Русия, въпреки че срещу позицията му има съпротива дори в ГЕРБ.   Плевнелиев коментира, че имало много лидери, които дават заявка за "силни", но им липсва мъдрост.   Много лидери по света се правят на силни лидери, но малцина са мъдрите, заяви президентът Росен Плевнелив (2012-2017).    Той припомни, че в исторически план след силни лидери е настъпвала голяма катастрофа, като за такива посочи Владимир Путин, Реджеп Ердоган, Виктор Орбан, Доналд Тръмп и други.    " Например, президентът на Русия е много силен - той окупира територия на съседа си, дестабилизира десетки държави около себе си. Но той за мен не е доказателство за мъдрост. Президентът на САЩ - излиза и казва "Америка на първо място". На мен ми се щеше именно президентът на Съединените щати да каже "Мир на първо място", а не да се връщаме десетилетия назад", коментира Плевнелиев.   Той определи действията на Виктор Орбан като "източване на демократичната държава" и определи Тръмп, Путин и Ердоган като лидери, които омаловажават демокрациите на собствените си народи.    Най-големият дефицит днес е образователният, заяви Плевнелиев, защото уроците на историята не са научени.   Днес имаме нужда от устойчиви решения и по отношение на ситуацията, в която се намира планетата, климатичните промени, глобалните кризи, заяви Плевнелиев.    Нито един от "силните лидери" не дава такива, допълни той.   Ако се връщаме назад към ужасните столетия на доминирането на националните интереси и велики сили, вървим към тежък конфликт, допълни бившият президент.   Росен Плевнелиев определи българското европредседателство като по-успешно от очакваното. Според него е мъдър ход на българската държава да се поставят приоритетите ? като интегрирането на Западните Балкани.  

Ужасно: Младата жена предизвикала тежката катастрофа с дебело досие в КАТ

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%b6/

28-годишната Цвета Таскова, която предизвика вчера кървавата катастрофа на автомагистрала „Тракия“, вече има досие в КАТ. Младата жена има шофьорска книжка от 2010 г. Но през 2016 г. е заловена зад волана след употребата на алкохол. Книжката й е отнета, но след изтичане на наказанието шофьорските й права са възстановени. Това разкри пред Нова телевизия Миролюба Бенатова.

Цвета Таскова е задържана за 24 часа. Кръвните й проби за алкохол и наркотици са отрицателни.

Пред Нова телевизия 33-годишният шофьор на злополучния автобус на фирма „Юнион Ивкони“ заяви, че Таскова ударила странично автобуса, вследствие на което той се преобърнал, пише пик.

„Търсех кой е шофьорът на другия автомобил. Каза момичето, че тя е шофьорът. Говорихме, тя беше в шок, както и аз. Плачеше и казваше: „Аз съм виновна, аз ви ударих”.

Младо момиче, не знам, няма драскотина. Тръгнала да ме изпреварва, чула шум в предна лява гума и се обърнала да намали касетофона, за да чуе шума. В този момент се удря в автобуса. Това каза пред мен и още двама полицаи”, разказа шофьорът.

„Не съм се движил с повече от 95 километра. Каквото можах го направих. Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, защото не можах да ги спася”, каза той. сн.блиц

Сподели:

свързани

Материалът Ужасно: Младата жена предизвикала тежката катастрофа с дебело досие в КАТ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

ДОЦ. Д-Р ИВАН КОЛЕВ:Не съм съгласен България да подписва Истанбулската конвенция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285609_%D0%94%D0%9E%D0%A6.+%D0%94-%D0%A0+%D0%98%D0%92%D0%90%D0%9D+%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%95%D0%92%3A%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80

 Не съм съгласен България да подписва Истанбулската конвенция, защото:

  • В българското законодателство има специален закон – ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ОТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ.
  • Ако законодателят има за цел да предприеме действия срещу домашното насилие, тогава е логично:
    1. Да усили общото спазване на законите.
    2. Да усъвършенства специалния закон, ако се прецени, че този закон не предоставя достатъчна защита срещу насилие.
  • В конвенцията се съдържат текстове, които са в противоречие с ценностите на християнска и хуманистична Европа.
  • В конвенцията се съдържат елементи от джендър идеологията, които са в противоречие с ценностите (the dignity and worth of the human person), заложени  още в първия ред на Учредителния договор от Брюксел (от 17 март 1948 г. ) за създаване на Съвета на Европа.
  • Чрез Конвенцията международни активисти на джендър идеологията опитват да направят контрабанда на ценности, които са напълно неприемливи за класическата европейска култура, която е хуманистична и християнска.
  • Не приемам течащия пред очите ни антропологичен преврат – джендър идеологията на Джудит Бътлър и нейните последователи превземат институции и народи, чрез което ни се налага силово ново разбиране за човека, което е несъвместимо с хилядолетни религиозни и философски традиции в Европа. Не виждам никакви основания джендър идеологията за човека да има преимущества пред идеите за човека на Сократ, Аристотел, св. Йоан Златоуст, Хегел, Ясперс и стотици други философи и мислители от класическата европейска традиция.
  • Чалга + джендър идеология = една наистина отвратителна комбинация за България.
  • България е държава със столица SOPHIA. Ако държавата ни е приела името на Св. София Премъдрост Божия, тогава е редно да се придържаме към класическата ценностна система на Европа и да не я рушим.
  • От дебата по темата стана ясно, че корупцията у нас е засегнала само тънък слой от народа (в случая главно циниците от загубилия здравия си разум безпределен либерализъм и “престараващи се комсомолци”), тъй като фундаментът на нацията
    • семейство и Църква,
    • учители, учени и богослови
  • демонстрираха безукорна морална интуиция и защитиха децата, семейните ценности и човешкото достойнство.

Григор Димитров узна съперника си в Монте Карло

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-uzna-sapernika-si-v-monte-karlo-678671.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще открие сезона на клей срещу Паоло Лоренци или Филип Краинович.

Победителят в мача помежду им ще е съперник на петия в света във втория кръг на турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло. Григор, който е поставен под номер 4 в схемата, ще почива в първия кръг.

Ако стартира с победа, Димитров вероятно ще срещне в третия кръг Алберт Рамос, а на 1/4-финалите би могъл да се изправи срещу белгиеца Давид Гофен.

На полуфиналите пък има шанс българинът да премери сили със световния номер 1 Рафаел Надал. Испанецът, който спечели надпреварата през миналата година, ще започне участието си срещу Аляж Бедене от Словения, а Новак Джокович ще има за съперник квалификант.

Турнирът в Монте Карло започва следващата седмица.

За ролята на базите в Суда и Кипър при удари в Сирия

http://dnes.dir.bg/news/voenni-siria-kipar-bazi-suda-27041082

Ключова се очаква да бъде ролята на базите в Суда на остров Крит и в Кипър при евентуално разрастване на войната в Сирия, смята гръцкото издание Нюз.ин.

Арабистът Владимир Чуков с взривяващ анализ за военните удари, от които целият свят настръхна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285608_%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%A7%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%B2%D0%B7%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89+%D0%B0%D0%BD

 „За първи път има такъв сблъсък. Днес видяхме, че са подбрани цели, в които няма руски военнослужещи“. Това мнение изрази арабистът Владимир Чуков пред Нова телевизия по повод въздушните удар в Сирия, които бяха започнати от САЩ, Великобритания и Франция. „Това е ограничена операция, която е относително бързо. Виждате, че за час и нещо свърши първата фаза. Това показва, че е удар, а не кампания. Няма да продължават с дни, а с часове“, продължи той. „Ясно беше казано, че става въпрос за наказание за тези, които използват химическо оръжие. Ясно е че това е насочено към Башар Асад“, поясни още Чуков. По думите му битката ще бъде повече в Съвета за сигурност на ООН, в медиите и в дипломатическите мисии. „Прогнозите се сбъднаха. Ясно беше, че ще има удар. Целта е да се спре сирийският президент Башар Асад да използва химическо оръжие срещу собственото си население“. Това заяви пък Мохамед Халаф. „Ще има приказки по медиите, ще има изказания, но важно е да знаем, че това е обида срещу руския президент Владимир Путин“, каза още Халаф.

 
 Blitz.bg

Себастиан Фетел стана първи в квалификацията в Китай с рекорд

//dariknews.bg/novini/sviat/sebastian-fetel-stana-pyrvi-v-kvalifikaciiata-v-kitaj-s-rekord-2090853

Напук на всички предварителни прогнози, че "Мерцедес" ще има предимство в квалификацията в Гран При на Китай, големият конкурент "Ферари" спечели по категоричен начин съботната битка за позиции, съобщава Gong.bg.

Тръмп помилва осъден за лъжесвидетелство по дело за оправдаване на войната в Ирак

https://www.24chasa.bg/novini/article/6815867

Тръмп помилва осъден за лъжесвидетелство по дело за оправдаване на войната в ИракПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп помилва сътрудника на Белия дом при управлението на Джордж Буш Скутър Либи, който през 2007 г. бе осъден за лъжесвидетелство и възпрепятстване на правосъдието по дело за оправдаване на войната в Ирак и разкриване на агент на ЦРУ, предадоха Франс прес и ДПА. "Не познавам г-н Либи, но от години чувам,

Въздушните удари в Дамаск приключиха

https://frognews.bg/novini/vazdushnite-udari-siriia-prikliuchiha.html

Приключиха ударите на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви ген. Джоузеф Дънфорд, председател на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, цитиран от световните агенции.

Днес е ден на национален траур в памет на жертвите на тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“

https://www.actualno.com/society/dnes-e-den-na-nacionalen-traur-v-pamet-na-jertvite-na-tejkata-katastrofa-na-avtomagistrala-trakija-news_669565.html

С решение на Министерски съвет 14 април бе обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. В петък, 13 април, пътнически автобус на фирма „Юнион Ивкони“ , пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете бяха ранени. Причина за инцидента е съприкосновение „ме

Захарова избухна: САЩ удариха Сирия, когато имаше шанс за мир!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285607_%D0%97%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B3

 Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова направи интересен коментар за случващото се в Сирия. В личния си фейсбук профил тя написа: „САЩ удариха Сирия, когато страната най-накрая имаше шанс за мир“. Изказването й идва след новината от тази сутрин, че САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по сирийски правителствени цели. „Ударена беше столицата на суверенна държава, която от много години се бори да оцелее в контекста на терористична агресия. За всичко това са отговорни онези, които претендират за морално лидерство в този свят и заявяват своята изключителност“, пише Захарова.

 
Тя обвинява Вашингтон, че решението му за удари се осланя на медийни съобщения.
Белият дом обяви, че убедеността, че Дамаск стои зад химическата атака (в Дума, бел. ред.) се основава на „медии, съобщенията за симптоми, видеа и снимки, както и на достоверна информация. Преди 15 години Белият дом използва епруветка и държавния си секретар (Колин Пауъл показа епруветка с бял прах пред Съвета за сигурност на ООН, за да оправдае нахлуване в Ирак, бел. ред.), сега, вместо епруветка, Вашингтон използва медиите", пише Захарова.
 
 
 
БЛИЦ
 
 

САЩ: Асад не е цел на ракетния удар

https://www.actualno.com/america/sasht-asad-ne-e-cel-na-raketnija-udar-news_669566.html

Сирийският президент Башар Асад не е цел на ракетсия удар на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция. Това заяви ръководителят на Пентагона Джеймс Матис. Той каза това в отговор на въпрос дали западните сили са се опитали да унищожат сирийския лидер по време на бомбардировките от 14 април. "Целите се подбират с оглед на това да се отслаби способността на сирийската военна машина да създава химическо оръжие. Не е имало опит да се разшири списъкът на тези цели", допълни още т

Построиха първия път на бъдещето в Швеция

https://www.actualno.com/cars/postroiha-pyrvija-pyt-na-bydeshteto-v-shvecija-news_669548.html

В Швеция построиха първия по рода си път, който позволява на електрическите автомобили да се зареждат, докато са в движение. Около 1,9 километра монорелсова електрическа линия е монтирана на обществен път извън Стокхолм и се планира да се разширява в страната и света. Превозните средства се движат по релса чрез механична ръка, която ще локализира местоположението и ще влиза в контакт с релсата. При изпреварване ръката автоматично се повдига. Линията е свързана към електрическата мрежа. Енергий

Юнкер до Борисов: В мислите си съм с близките на ранените в катастрофата при Вакарел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6815865

Юнкер до Борисов: В мислите си съм с близките на ранените в катастрофата при ВакарелПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изпратил съболезнователно писмо до премиера Бойко Борисов по повод катастрофата край Вакарел, съобщиха от институцията. С голяма тъга научих за трагичния инцидент в България, при който шестима загубиха живота си, а 23-ма бяха тежко ранени. В мислите и чувствата си съм със семействата и

Първа руска реакция след ударите в Сирия: Обиждането на Путин е недопустимо, ще има последствия!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285606_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8

 Анатолий Антонов, руски посланик в САЩ, направи изявление във Facebook в отговор на ракетните удари в Сирия, предаде Си Ен Ен. Той обвинява Запада в извършването на "предварително разработен сценарий". Антанов предупреждава, че ще има "последствия", а отговорността за тях е във Вашингтон, Лондон и Париж.

 
Антонов пише: "Обиждането на президента на Русия е неприемливо и недопустимо" и добавя, че САЩ "нямат морално право да обвиняват други страни, тъй като притежава свой собствен голям арсенал от химически оръжия".
 
Под обида руският посланик явно разбира онази част от изявлението на Тръмп, в която той подчерта, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че  Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации". Официална реакция на Кремъл все още няма. Френските медии предадоха, че според френски генерал руските военни в Сирия не са били предупредени предварително за ракетната атака.
 Превод и редакция: БЛИЦ
 
 

Ден на национален траур

http://www.moreto.net/novini.php?n=372481

С решение на Министерския съвет - днес, 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите.

9 г. затвор за 19-годишен австриец, планирал 2 атентата в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6815862

9 г. затвор за 19-годишен австриец, планирал 2 атентата в ГерманияСъд във Виена осъди 19-годишен австриец от албански произход на 9 години затвор за планиране на два самоубийствени атентата в Германия, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Обвиняемият е намерен за виновен в опит да накара 12-годишно германско момче от иракски произход да се самовзриви на коледен базар в Лудвигсхафен в края на 2016 г.

Преглед на печата - 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372480

Трагедия. "Сега": 14 април - ден на национален траур заради тежката катастрофа на "Тракия" С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия".

Ударените обекти в Сирия са били евакуирани

https://frognews.bg/novini/udarenite-obekti-siriia-bili-evakuirani.html

През последните дни сирийските власти са евакуирали техниката и военнослужещите от обектите, които бяха ударени от САЩ, Великобритания и Русия, съобщи телевизия ”Ал Арабия”.

Иран за ударите по Сирия: Ще има регионални последствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6815857

Иран за ударите по Сирия: Ще има регионални последствияПравителството на Иран предупреди, че ще има „регионални последствия“ след като по Сирия бяха нанесени въздушни удари от въоръжените сили на САЩ, Франция и Великобритания, предава Франс прес, цитирана от Фокус.  „САЩ и съюзниците им нямат доказателство и без да изчакат ОЗХО да излезе с позиция, нанесоха тази военна атака“,

САЩ, Великобритания и Франция смазаха химията на Асад с три удара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285605_%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D1%85%D0

 САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по три цели, свързани със сирийската програма за създаване на химическо оръжие.

Едната цел в района на Дамаск е включвала научно изследователски институт, участващ в разработването на химически оръжия. В Хомс е бомбардирано хранилище. Третата цел са били хранилище на химикали и команден пункт.

Ударите бяха нанесени между 3.42 и 5.10 часа българско време, като атака беше обявена от президента на САЩ Доналд Тръмп в изявление до нацията. В него той обяви, че координираните усилия на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийския режим са в отговор на химическата атака в град Дума. "Заповядах на въоръжените сили на САЩ да ударят обекти, свързани с химическите оръжия на сирийския диктатор Башар ал-Асад", обяви държавният глава на САЩ. Френският президент Еманюел Макрон пък обяви в изявление, че "червената линия", посочена от страната му през май 2017 г. е била пресечена и затова Франция се включва в координираната атака.

В своето изявление британският премиер Тереза Мей пък подчерта, че атаката е била умерена, а целта не е да бъде свален Асад.

Междувременно според очевидци, цитирани от Ройтерс, в Дамаск са се чули серии от силни експлозии, а в източната част на града се виждал интензивен дим.

В операцията се използвани ракети „Томахоук” (30 на брой, като според източник на Ройтерс една трета от тях са били свалени), които САЩ използваха миналия април за обстрела на сирийската военно база, те бяха истреляни от US боен кораб в Червено море, както и бойни самолети (американски бомбардировачи В-1, 4 британски изтребителя "Торнадо", информация да френските самолети отсъства).

Според разположената в Лондон обсерватория за правата на човека в Сирия местните власти в Дамаск още преди няколко дни са извели всички хора от обстреляните обекти.

Според министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис ударът е бил два пъти по-мощен от миналата година, когато в отговор на химическа атака САЩ обстреляха военно летище на сирийската армия.

САЩ не са си направили труда да предупредят Русия за началото на атаките по Сирия, но за сметка на това са избрали целите така, че да не ударят руски военни, заяви представител на Пентагона.

Нови удари не се планират в близко време.

Според министерството на отбраната на Русия ударите в Сирия са били както по военни, така и по граждански обекти, като не е задействана нито една от наличните в страната руски системи за ПВО.

Ударите по Асад са в отговор на химическа атака, която е извършена в град Дума на 7 април, като се смята, че за това са виновни сирийските войски и отровните бойни вещества са използвани срещу цивилни.

Русия твърди, че съобщенията за химическа атака са провокация с непосредственото участие на Великобритания, като руското министерство на отбрана твърди, че видеото, на което са снимани пострадалите от отровните вещества е постановка. В Москва нееднократно са подчертавали, че доказателства за използването на химическо оръжие в Дума няма.

За сметка на това пък Франция например заяви, че разполага с доказателства за такава атака.

Очаквайте подробности!

Киберполицай №1 празнува рожден ден

https://frognews.bg/novini/kiberpolitsai-1-praznuva-rojden-den.html

Киберполицай №1 Явор Колев празнува днес рожден ден. Той е световно признат експерт в борбата с компютърните престъпления. Минал е през всички нива на йерархията в ГДБОП. В момента оглавява отдел.

Владимир Путин: САЩ нарушиха международното право в Сирия

http://clubz.bg/66648-vladimir_putin_sasht_narushiha_mejdunarodnoto_pravo_v_siriq

Пресслужбата на Кремъл разпространи заявление от президента Владимир Путин по повод ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, предаде РИА Новости.

 

Според Путин със своите действия в Сирия САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа и носят страдание на цивилното население и могат да провокират нова бежанска вълна.

Същевременно той заяви, че въздушните удари са в разрез с Устава на ООН и на международното право, след като не са разрешени от Съвета за сигурност на световната организация.

"Със своите действия САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия, носят страдания на цивилното население, помагат на терористите, които вече седем години тормозят сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци. На 14 април САЩ с подкрепата на своите съюзници нанесоха ракетен удар по обекти на въоръжените сили и на гражданската инфраструктура на Сирия. Без санкция от страна на Съвета за сигурност на ООН и в нарушение с Устава ѝ, нормите и принципите на международното право е извършен акт на агресия срещу суверенна държава, която се намира начело в борбата срещу тероризма".

Това се казва в изявлението на Путин.

Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъдят "агресивните действия на САЩ и съюзниците им".

Преглед на печата

http://www.cross.bg/kolani-chasa-tzitira-1572520.html

/КРОСС/ Водеща тема за излизащите днес столични вестници е вчерашната тежка автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", при която загинаха 6-ма души, а над 20 бяха ранени. Вестник "24 часа" цитира полицаи след инцидента, които са коментирали, че, "ако (пътниците) бяха с колани, можеха да са живи".  Всекидневникът посочва, че "по закон използването на колани е задължително, ако автобусът има такива. Няма обаче забрана рейсове да се движат и без колани. По думите на собственика на фирмата превозвач Георги Атанасов автобусът е чисто нов и има обезопасителни колани. Той заяви още, че шофьорите призовават пътниците да ги слагат, но няма как да ги задължат, допълва "24 часа". 7 от ранените са с опасност за живота, информира вестник "Труд" и цитира думи на шофьора на автобуса Веселин Георгиев, който казва, че след удара от кола в средната част на автобуса, той е станал неуправляем. По думите му, инстинктивната му реакция е била да завие наляво, но превозното средство е станало неуправляемо, посочва "Труд". Вестник "Стандарт" съобщава, че президентът Румен Радев ще посети Москва преди 24 май. По информация на всекидневникът все още не е ясна точната дата на пристигането му, но се очаква това да стане в дните около 19 май.

Прогноза за времето - 14 април (събота)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-14-april-sybota-news_669547.html

През нощта над по-голямата част от страната ще е предимно ясно и почти тихо. По Черноморието остава мъгливо, а до полунощ на отделни места в планинските райони на Западна България все още ще има краткотрайни превалявания. Минималните температури ще са предимно между 8° и 13°. Това съобщи дежурният синоптик Георги Цеков от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Утре отново ще бъде предимно слънчево и топло. В следобед

Предстоящи събития на 14 април 2018

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1572511.html

/КРОСС/ София От 10.30 часа Националният исторически музей (НИМ) организира безплатно приготвяне и опичане на обредни хлябове в своя Детски музейно-образователен център. София От 11.00 часа в БГ- Център за заваряване и квалификации ООД, Струна на ул. „П. Момчилов" № 4, ще се проведе националният кръг на състезанието „Най-добър млад заварчик". София От 11.30 часа в конферентната зала на хотел „Легендите" на бул. „Черни връх" 56 Българското Балинт общество (ББО) ще представи съвременните подходи и добри практики в превенцията на професионалното прегаряне. София От 15.00 часа в хотел „Рила", зала 3, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с членовете на бюрото на Младите европейски социалисти. София От 15.00 часа в конферентната зала на хотел „Арена ди Сердика" „Движение България на гражданите" ще проведе Национален съвет. София От 16.00 часа в Литературен клуб „Перото" Национален център за книгата организира дискусия „Малките" европейски литератури на българския пазар. Среща с издатели". София От 19.00 часа в Кино Арена Запад, зала 14, ще се проведе „Дни на турското кино в България". София От 20.00 часа в зала 1 на НДК легендарната оперна прима Катя Ричарели и тенорът Франческо Зингарело ще представят блестящия спектакъл „С музика в сърцето". Благоевград От 15

Руският посланик в САЩ предупреди за последствия след ударите

http://www.cross.bg/antonov-posledstviya-poslanik-1572514.html

/КРОСС/ Руският посланик в САЩ Анатоли Антонов предупреди, че ударите в Сирия ще имат последствия и отговорността за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж. Изявлението му беше публикувано във фейсбук профила на посолството, след като тази сутрин САЩ, Великобритания и Франция започнаха нанасянето на въздушни удари по Сирия като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума миналата седмица. "Най-лошите ни страхове се сбъднаха, предупрежденията ни останаха нечути", написа Антонов, обвинявайки Запада, че действа по предварително скалъпен сценарий. "Отново ни заплашват. Предупредихме, че такива действия няма да останат без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж", пише посланикът. "Да обидиш президента на Русия е неприемливо и недопустимо", се казва още в изявлението. Антонов добавя, че САЩ нямат моралното право да обвиняват други страни, след като самите те притежават голям арсенал химически оръжия.    

Спорт по тв днес: "Левски" - "Лудогорец", мачове на ЦСКА, "Барса", "Ливърпул", "Байерн" и "Манчестър С" + още 12, тенис, Формула 1, Формула Е, баскетбол, NHL, колоездене и голф

https://www.24chasa.bg/sport/article/6815390

Спорт по тв днес: "Левски" - "Лудогорец", мачове на ЦСКА, "Барса", "Ливърпул", "Байерн" и "Манчестър С" + още 12, тенис, Формула 1, Формула Е, баскетбол, NHL, колоездене и голф                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Захарова: Ударите в Сирия са в момент, когато страната имаше шанс за мирно бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6815849

Захарова: Ударите в Сирия са в момент, когато страната имаше шанс за мирно бъдещеПрессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС, цитирана от БТА. „Зад тези действия стоят тези, които претендират за морално лидерство на този свят, заявяват за своята изключителност“, заяви Захарова.

Проф. Николай К. Витанов: До 25-30 г. няма да има голям конфликт въпреки дрънкането на оръжия

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6815094

Проф. Николай К. Витанов: До 25-30 г. няма да има голям конфликт въпреки дрънкането на оръжияПрогнози за следващите 27 години Решихме да отбележим 27-мата годишнина на “24 часа” и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 години. В тази поредица на вестника умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 година. Днес публикуваме интервю с проф.

САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

https://www.vesti.bg/sviat/sasht-velikobritaniia-i-franciia-udariha-siriia-6081296

Западните сили са ударили в 01 ч. сутринта по Гринуич три цели, свързани със сирийската програма за химически оръжия - едната близо до Дамаск, а другите две в района на Хомс

Ексклузивно видео: Ето какво направи Асад часове след ударите срещу Сирия

https://petel.bg/Ekskluzivno-video--Eto-kakvo-napravi-Asad-chasove-sled-udarite-sreshhu-Siriya--__259968

Облечен с костюм, вратовръзка и куфарче влиза в сградата, облицована с мрамор Целият свят е застинал от ужас заради случилото се рано дн...

Нов футболист влезе в групата на спартаклии за мача с Калиакра

https://petel.bg/Nov-futbolist-vleze-v-grupata-na-spartaklii-za-macha-s-Kaliakra__259969

Нов футболист попадна в групата на Спартак за днешния мач с Калиакра от 16 часа на стадион „Локомотив”. Това е защитникът Слави Стале...

Бебе проплака в Спартак

https://petel.bg/Bebe-proplaka-v-Spartak__259970

Нигериецът в Спартак Иносент Нвокоро стана татко за втори път, след като неговата съпруга му роди момченце. Иносент, който все още оча...

Отиде си гениалният Милош Форман

https://petel.bg/Otide-si-genialniyat-Milosh-Forman-__259971

Той е създател на шедьоврите "Полет над кукувиче гнездо", "Коса" и "Амадеус" Американският кинорежисьор от чешки произход Милош Форман ...

Москва заплаши, че атаките в Сирия няма да останат без последствия

http://www.mediapool.bg/moskva-zaplashi-che-atakite-v-siriya-nyama-da-ostanat-bez-posledstviya-news277953.html

Действията на Съединените щати в Сирия нарушават международното право, още повече задълбочават хуманитарната катастрофа и носят страдание на цивилното население. Това каза руският президент Владимир Путин по повод въздушните атаки в Сирия. По думите му те могат да предизвикат нова бежанска вълна. По-рано Москва предупреди, че военните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, няма да останат без последствия. ”САЩ с подкрепа на своите съюзници нанесоха ракетен удар по обекти на въоръжените сили и на гражданската инфраструктура на Сирия. Без санкция от страна на Съвета за сигурност на ООН и в нарушение с устава ѝ, нормите и принципите на международното право е извършен акт на агресия срещу суверенна държава, която се намира начело в борбата срещу тероризма”, коментира още Путин. Той съобщи, че Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдят ”агресивните действия на САЩ и съюзниците им”. "Най-големите ни опасения се сбъднаха. Предупрежденията ни не бяха чути. Изпълнява се предварително подготвен сценарий. За пореден път сме заплашвани. Предупредихме, че подобни действия няма да останат без последствия. Цялата отговорност е на Вашингтон, Лондон и Париж. Да се обижда руският президент е неприемливо и недопустимо. САЩ - притежателите на най-големия арсенал от химически оръжия, нямат моралното право да обвиняват други страни", каза по-рано руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов. Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС. "Беше нанесен удар по столицата на суверенна държава, която от дълги години се опитва да оцелее насред терористична агресия и ударите дойдоха в момент, когато тя имаше шанс за мирно бъдеще", заяви Захарова, имайки предвид, че подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили си върнаха голяма част от териториите, които бяха държани от бунтовнически групи. "Белият дом заяви, че убедеността му за извършена от Дамаск химическа атака се опира на "медийни съобщения за симптоми, видеоматериали, снимки и надеждна информация". След това изявление американските и другите западни медии трябва да разберат отговорността си за случващото се", заяви Захарова. Тя сравни сегашното положение с началото на войната в Ирак през 2003 г. въз основа на твърдения, че Ирак разработва оръжия за масово поразяване. Преди 15 години Белият дом използва епруветка и своя държавен секретар, а сега "вместо епруветки Вашингтон използва медиите", заяви Захарова, цитирана от ТАСС. Заместник-председателят на руската парламентарна комисия за отбраната Александър Шерин сравни Доналд Тръмп с Адолф Хитлер и заяви, че приема тези действия като насочени срещу Русия, съобщи АП. Тръмп "може да бъде наречен Адолф Хитлер номер 2 на нашето време. Той дори избра същия час, в който Хитлер нападна Съветския съюз", каза Шерин пред агенция РИА. Началната атака на нацистките сили срещу Съветския съюз през 1941 г. започна около 04 ч. сутринта местно време (съвпада с българското). Нито една от изстреляните по Дамаск ракети не е влязла в зоната на покритие на руската ПВО в Тартус и Хмеймим, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.  

Москва заплаши, че ударите в Сирия няма да останат без последствия

http://www.mediapool.bg/moskva-zaplashi-che-udarite-v-siriya-nyama-da-ostanat-bez-posledstviya-news277953.html

Москва предупреди, че военните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, няма да останат без последствия.    "Най-големите ни опасения се сбъднаха. Предупрежденията ни не бяха чути. Изпълнява се предварително подготвен сценарий. За пореден път сме заплашвани. Предупредихме, че подобни действия няма да останат без последствия. Цялата отговорност е на Вашингтон, Лондон и Париж. Да се обижда руският президент е неприемливо и недопустимо. САЩ - притежателите на най-големия арсенал от химически оръжия, нямат моралното право да обвиняват други страни", каза руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.   Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС.   "Беше нанесен удар по столицата на суверенна държава, която от дълги години се опитва да оцелее насред терористична агресия и ударите дойдоха в момент, когато тя имаше шанс за мирно бъдеще", заяви Захарова, имайки предвид, че подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили си върнаха голяма част от териториите, които бяха държани от бунтовнически групи.   "Белият дом заяви, че убедеността му за извършена от Дамаск химическа атака се опира на "медийни съобщения за симптоми, видеоматериали, снимки и надеждна информация". След това изявление американските и другите западни медии трябва да разберат отговорността си за случващото се", заяви Захарова.   Тя сравни сегашното положение с началото на войната в Ирак през 2003 г. въз основа на твърдения, че Ирак разработва оръжия за масово поразяване.   Преди 15 години Белият дом използва епруветка и своя държавен секретар, а сега "вместо епруветки Вашингтон използва медиите", заяви Захарова, цитирана от ТАСС.   Заместник-председателят на руската парламентарна комисия за отбраната Александър Шерин сравни Доналд Тръмп с Адолф Хитлер и заяви, че приема тези действия като насочени срещу Русия, съобщи АП.   Тръмп "може да бъде наречен Адолф Хитлер номер 2 на нашето време. Той дори избра същия час, в който Хитлер нападна Съветския съюз", каза Шерин пред агенция РИА.   Началната атака на нацистките сили срещу Съветския съюз през 1941 г. започна около 04 ч. сутринта местно време (съвпада с българското).   Нито една от изстреляните по Дамаск ракети не е влязла в зоната на покритие на руската ПВО в Тартус и Хмеймим, заяви руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Слънчево и до 28 градуса днес, възможни са валежи в планините

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6815843

Слънчево и до 28 градуса днес, възможни са валежи в планинитеДнес отново ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове над планините и планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от изток. Максималните температури ще са между 23° и 28°,

Захарова: Сирия получи шанс за мирно бъдеще, а обстрелват столицата й

https://frognews.bg/novini/zaharova-siriia-poluchi-shans-mirno-badeshte-obstrelvat-stolitsata.html

Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че САЩ и техните съюзници са нанесли удара по Сирия в момента, в който страната е получила шанс за мирно бъдеще, предава ТАСС.

Голяма група лопатари вече са на свобода в района на Маджарово

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/04/14/3162778_goliama_grupa_lopatari_veche_sa_na_svoboda_v_raiona/?ref=rss


С освобождаването на голяма група лопатари край Маджрово започват усилията на екипа на По-диви Родопи за възстановяване на вида в района около родопския град, както и до язовир Ивайловград, откъдето той е изчезнал преди повече от хилядолетие.<br /><br />Еленът лопатар – заедно с други диви тревопасни животни има решаваща роля за поддържането на мозаечния ландшафт на Родопите. Това е от огромно значение за опазване на биологичното разнообразие в района, което е едно от най-богатите в...

Започнаха въздушни удари срещу Сирия

https://www.investor.bg/drugi/338/a/zapochnaha-vyzdushni-udari-sreshtu-siriia-259309/

САЩ, Великобритания и Франция са започнали операция срещу Дамаск в отговор на химическата атака в град Дума

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия

https://www.actualno.com/asia/sasht-francija-i-velikobritanija-izvyrshiha-vyzdushni-udari-po-sirija-news_669564.html

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия. Повод за нанасянето на удара е инцидентът от 7 април в град Дума, където според мнението на Запада е било използвано химическо оръжие. Ударът е бил нанесен в ранните часове (между 4-5 часа българско време). Целите са били три – край градовете Дамаск, Хомс и Дума, където, според изнесените данни има бази за производство на химическо оръжие, съобщават международните агенции. Според източници от Сирия, целите при Хомс изобщ

Почина Милош Форман

http://clubz.bg/66647-pochina_milosh_forman

Култовият режисьор и сценарист от чешки произход Милош Форман е починал на 86 години, предаде Ройтерс. Информацията беше съобщена от неговата съпруга Мартина.

"След кратко боледуване почина Милош Форман. Той си отиде заобиколен от семейство и приятели", пише в официалното съобщение.

Форман е роден в чешкия град Цаслав, но по-късно се мести в Съединените щати. През 70-години получава американско гражданство.

Той е режисирал едни от най-култовите филми в Холивуд като "Полет над кукувиче гнездо", "Амадеус" и "Човек на Луната"

Носител е на две награди "Оскар" за режисура - за "Полет над кукувиче гнездо" от 1976 г. и "Амадеус" от 1984 г.

НАТО и ЕС подкрепиха ударите в Сирия

http://www.mediapool.bg/nato-i-es-podkrepiha-udarite-v-siriya-news277952.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Доналд Туск подкрепиха решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака, проведена от силите на президента Башар Асад.   "Това ще намали възможността на режима да извършва по-нататъшни атаки срещу населението на Сирия с помощта на химически оръжия", се посочва в позиция на Столтенберг.   "ЕС стои до съюзниците си на страната на справедливостта", написа в Туитър председателят на Европейския съвет Доналд Туск.   "Ударите на Съединените щати, Франция и Обединеното кралство ясно показват на сирийския режим и на съюзниците му - Русия и Иран, че тази човешка трагедия не може на продължава, поне без да платят цената“, посочи Туск.   Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, употребата на химически оръжия е неприемлива при каквито и да било обстоятелства и трябва да бъде осъдена по възможно най-категоричен начин.   "Не за първи път режимът на Сирия употребява химически оръжия срещу цивилни граждани, но трябва да е за последен. След 8 години война, Сирия отчаяно се нуждае от трайно примирие, което да се спазва от всички страни и да създаде пътя за постигането на политическо решение чрез мирния процес в Женева под ръководството на ООН“, каза Юнкер.   Гутериш призова за сдържаност   Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова от своя старана всички страни да проявят сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия тази нощ, съобщи  Франс прес.   "Призовавам всички страни членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват действия, които могат да доведат до ескалация и да засилят страданията на сирийския народ", се казва в декларация на Гутериш.    Той отмени посещение в Саудитска Арабия заради военната операция на трите западни страни в Сирия, насочена срещу военни химически обекти, които според тези страни притежава сирийското правителство.   "Всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща", се казва в декларацията на Гутериш. Той подчертава, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право.   Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН.      Гутериш призова страните - членки на Съвета за сигурност, да се споразумеят за разследване, което да установи извършителите на химически нападения в Сирия.   Възможна е мащабна военна ескалация   Малко преди това Гутериш предупреди за риск от "тотална военна ескалация" в Сирия заради хаоса в Близкия Изток и невъзможността да се постигне компромис, съобщиха световните агенции.    "Близкият Изток е в хаос. И то до такава степен, че се превърна в заплаха за мира и международната сигурност. Студената война се завърна. Сирия днес представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Нарастващото напрежение и невъзможността да постигнем компромис в Съвета по механизъм за контрол, заплашват да доведат до мащабна военна ескалация”, заяви Гутериш по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия.   То се проведе малко преди САЩ, Великобритания и Франция да атакуват цели на режима на Башар Асад в Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие в град Дума преди седмица.    Гутериш съобщи, че до часове експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще започнат работата си в Сирия. Той посочи, че сирийските власти са готови да предоставят на инспекторите "всички необходими условия", за да работят "прозрачно".    Взаимни обвинения в Съвета за сигурност на ООН   Американският посланик в организацията Ники Хейли заяви, че сирийският президент Башар Асад е използвал поне 50 пъти химически оръжия по време на седемте години  на конфликта.   "В един момент трябва да се направи нещо, трябва да се каже "достатъчно". Видяхме какво стана в Солсбъри. Това е нов опит за завръщане на химическите оръжия и не можем да го допуснем. Към онези, които се чудят защо Асад би го направил: поради същата причина, заради която го направи няколко пъти след Хан Шейхун - за да елиминира враговете си в региона. Има доказателства за това”, каза Ники Хейли.   ”Русия сама не се спря пред нищо да защити многократната употреба на химически оръжия от сирийския режим. Русия сама уби съвместния механизъм за контрол над употребата на химически оръжия в Сирия. Русия сама използва правото си на вето шест пъти, за да попречи на осъждането на употребата на химически оръжия от режима на Асад", добави тя.   От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати в "пряко подстрекателство" към мащабна война в Сирия. По думите му Вашингтон и съюзниците му - Великобритания и Франция се интересуват само от свалянето на режима на Башар Асад.   "Войнствената реторика от всички страни се засилва, включително на най-високо ниво. По бреговете на Сирия Съединените щати и съюзниците им струпват военни и техника. И това става след като Вашингтон взе еднолично решение да поеме курс на военен сценарий в Сирия. Не трябва да го допускаме, защото то ще има тежки последствия за световната сигурност."   По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обвини конкретно Великобритания, че е организирала "провокацията" с мнимата химическа атака в Източна Гута.   "Руското военно министерство има доказателство за прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута. Знаем със сигурност, че между 3 и 6 април представители на т.нар. "Бели каски" са били притискани от Лондон да изпълнят по най-бързия начин планираната преди това провокация. Истинската цел вече е ясна на всички - да се провокират САЩ да извършат въздушен удар срещу Сирия", посочи Игор Конашенков.   Постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс отрече Обединеното кралство да има връзка с предполагаемата химическа атака в Сирия.    "Това е гротеска! Това е явна лъжа - една от най-слабите фалшиви новини, дошли от руската пропагандна машина! Но бих искала да използвам възможността и да заява категорично, че Великобритания не е и никога няма да бъде замесена в употребата на химическо оръжие". 

Генералният секретар на НАТО подкрепи ударите в Сирия

http://www.mediapool.bg/generalniyat-sekretar-na-nato-podkrepi-udarite-v-siriya-news277952.html

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг  подкрепи решението на САЩ, Великобритания и Франция за нанасяне на удари по Сирия в отговор на химическата атака, проведена от силите на президента Башар Асад.   "Това ще намали възможността на режима да извършва по-нататъшни атаки срещу населението на Сирия с помощта на химически оръжия", се посочва в позиция на Столтенберг.   Гутериш призова за сдържаност   Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова от своя старана всички страни да проявят сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия тази нощ, съобщи  Франс прес.   "Призовавам всички страни членки на ООН да проявят сдържаност в тези опасни обстоятелства и да избягват действия, които могат да доведат до ескалация и да засилят страданията на сирийския народ", се казва в декларация на Гутериш.    Той отмени посещение в Саудитска Арабия заради военната операция на трите западни страни в Сирия, насочена срещу военни химически обекти, които според тези страни притежава сирийското правителство.   "Всяка употреба на химически оръжия е ужасяваща", се казва в декларацията на Гутериш. Той подчертава, че трябва да се действа съобразно с Устава на ООН и международното право.   Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН.      Гутериш призова страните - членки на Съвета за сигурност, да се споразумеят за разследване, което да установи извършителите на химически нападения в Сирия.   Възможна е мащабна военна ескалация   Малко преди това Гутериш предупреди за риск от "тотална военна ескалация" в Сирия заради хаоса в Близкия Изток и невъзможността да се постигне компромис, съобщиха световните агенции.    "Близкият Изток е в хаос. И то до такава степен, че се превърна в заплаха за мира и международната сигурност. Студената война се завърна. Сирия днес представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Нарастващото напрежение и невъзможността да постигнем компромис в Съвета по механизъм за контрол, заплашват да доведат до мащабна военна ескалация”, заяви Гутериш по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия.   То се проведе малко преди САЩ, Великобритания и Франция да атакуват цели на режима на Башар Асад в Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие в град Дума преди седмица.    Гутериш съобщи, че до часове експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще започнат работата си в Сирия. Той посочи, че сирийските власти са готови да предоставят на инспекторите "всички необходими условия", за да работят "прозрачно".    Взаимно обвинения в Съвета за сигурност на ООН   Американският посланик в организацията Ники Хейли заяви, че сирийският президент Башар Асад е използвал поне 50 пъти химически оръжия по време на седемте години  на конфликта.   "В един момент трябва да се направи нещо, трябва да се каже "достатъчно". Видяхме какво стана в Солсбъри. Това е нов опит за завръщане на химическите оръжия и не можем да го допуснем. Към онези, които се чудят защо Асад би го направил: поради същата причина, заради която го направи няколко пъти след Хан Шейхун - за да елиминира враговете си в региона. Има доказателства за това”, каза Ники Хейли.   ”Русия сама не се спря пред нищо да защити многократната употреба на химически оръжия от сирийския режим. Русия сама уби съвместния механизъм за контрол над употребата на химически оръжия в Сирия. Русия сама използва правото си на вето шест пъти, за да попречи на осъждането на употребата на химически оръжия от режима на Асад", добави тя.   От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати в "пряко подстрекателство" към мащабна война в Сирия. По думите му Вашингтон и съюзниците му - Великобритания и Франция се интересуват само от свалянето на режима на Башар Асад.   "Войнствената реторика от всички страни се засилва, включително на най-високо ниво. По бреговете на Сирия Съединените щати и съюзниците им струпват военни и техника. И това става след като Вашингтон взе еднолично решение да поеме курс на военен сценарий в Сирия. Не трябва да го допускаме, защото то ще има тежки последствия за световната сигурност."   По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обвини конкретно Великобритания, че е организирала "провокацията" с мнимата химическа атака в Източна Гута.   "Руското военно министерство има доказателство за прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута. Знаем със сигурност, че между 3 и 6 април представители на т.нар. "Бели каски" са били притискани от Лондон да изпълнят по най-бързия начин планираната преди това провокация. Истинската цел вече е ясна на всички - да се провокират САЩ да извършат въздушен удар срещу Сирия", посочи Игор Конашенков.   Постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс отрече Обединеното кралство да има връзка с предполагаемата химическа атака в Сирия.    "Това е гротеска! Това е явна лъжа - една от най-слабите фалшиви новини, дошли от руската пропагандна машина! Но бих искала да използвам възможността и да заява категорично, че Великобритания не е и никога няма да бъде замесена в употребата на химическо оръжие". 

Генералният секретар на ООН предупреди за риск от тотална военна ескалация в Сирия

http://www.mediapool.bg/generalniyat-sekretar-na-oon-predupredi-za-risk-ot-totalna-voenna-eskalatsiya-v-siriya-news277952.html

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за риск от "тотална военна ескалация" в Сирия заради хаоса в Близкия Изток и невъзможността да се постигне компромис, съобщиха световните агенции.    "Близкият Изток е в хаос. И то до такава степен, че се превърна в заплаха за мира и международната сигурност. Студената война се завърна. Сирия днес представлява най-сериозната заплаха за международния мир и сигурност. Нарастващото напрежение и невъзможността да постигнем компромис в Съвета по механизъм за контрол, заплашват да доведат до мащабна военна ескалация”, заяви Гутериш по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Русия.   То се проведе малко преди САЩ, Великобритания и Франция да атакуват цели на режима на Башар Асад в Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие в град Дума преди седмица.    Гутериш съобщи, че до часове експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия ще започнат работата си в Сирия. Той посочи, че сирийските власти са готови да предоставят на инспекторите "всички необходими условия", за да работят "прозрачно".    Американският посланик в организацията Ники Хейли заяви, че сирийският президент Башар Асад е използвал поне 50 пъти химически оръжия по време на седемте години  на конфликта.   "В един момент трябва да се направи нещо, трябва да се каже "достатъчно". Видяхме какво стана в Солсбъри. Това е нов опит за завръщане на химическите оръжия и не можем да го допуснем. Към онези, които се чудят защо Асад би го направил: поради същата причина, заради която го направи няколко пъти след Хан Шейхун - за да елиминира враговете си в региона. Има доказателства за това”, каза Ники Хейли.   ”Русия сама не се спря пред нищо да защити многократната употреба на химически оръжия от сирийския режим. Русия сама уби съвместния механизъм за контрол над употребата на химически оръжия в Сирия. Русия сама използва правото си на вето шест пъти, за да попречи на осъждането на употребата на химически оръжия от режима на Асад", добави тя.   От своя страна руският посланик в ООН Василий Небензя обвини Съединените щати в "пряко подстрекателство" към мащабна война в Сирия. По думите му Вашингтон и съюзниците му - Великобритания и Франция се интересуват само от свалянето на режима на Башар Асад.   "Войнствената реторика от всички страни се засилва, включително на най-високо ниво. По бреговете на Сирия Съединените щати и съюзниците им струпват военни и техника. И това става след като Вашингтон взе еднолично решение да поеме курс на военен сценарий в Сирия. Не трябва да го допускаме, защото то ще има тежки последствия за световната сигурност."   По-рано говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обвини конкретно Великобритания, че е организирала "провокацията" с мнимата химическа атака в Източна Гута.   "Руското военно министерство има доказателство за прякото участие на Великобритания в организирането на тази провокация в Източна Гута. Знаем със сигурност, че между 3 и 6 април представители на т.нар. "Бели каски" са били притискани от Лондон да изпълнят по най-бързия начин планираната преди това провокация. Истинската цел вече е ясна на всички - да се провокират САЩ да извършат въздушен удар срещу Сирия", посочи Игор Конашенков.   Постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс отрече Обединеното кралство да има връзка с предполагаемата химическа атака в Сирия.    "Това е гротеска! Това е явна лъжа - една от най-слабите фалшиви новини, дошли от руската пропагандна машина! Но бих искала да използвам възможността и да заява категорично, че Великобритания не е и никога няма да бъде замесена в употребата на химическо оръжие".   

АПИ: Шофьорите да внимават при км 27-ми на АМ „Тракия“

//dariknews.bg/novini/bylgariia/api-shofiorite-da-vnimavat-pri-km-27-mi-na-am-trakiia-2090848

Шофьорите да се движат с повишено внимание, спазвайки пътната сигнализация, при км 27-ми на АМ "Тракия" в двете посоки, препоръчват от Агенцията "Пътна инфраструктура".

Режисьорът Милош Форман почина на 86-годишна възраст

//dariknews.bg/novini/sviat/rezhisioryt-milosh-forman-pochina-na-86-godishna-vyzrast-2090850

Американският кинорежисьор от чешки произход Милош Форман почина на 86-годишна възраст.

Той е роден през 1932 г. в Чеслав. Родителите му загиват в концлагер по време на Втората световна война (1939-1945 г.).
 
Кинокариерата на Форман започва през 1955 г

Башар Асад пристигна в резиденцията си в Дамаск (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/bashar-asad-pristigna-v-rezidenciiata-si-v-damask-video-2090849

Сирийският президент Башар Асад пристигна в своята резиденция в Дамаск. Това съобщиха от канцеларията на държавния глава, цитирани от ТАСС.
 
От там публикуваха видео в Туитър, където се вижда как Асад влиза в президентския дворец в района на планината Касюн. Видеото е дълго няколко с

Започна се! Четири изтребителя „Торнадо“ атакуваха цели в Сирия

https://frognews.bg/novini/zapochna-se-chetiri-iztrebitelia-tornado-atakuvaha-tseli-siriia.html

Четири изтребителя „Торнадо“ на кралските военно-въздушни сили са атакували тази нощ цели в сирийския град Хомс. Това съобщи преди малко „Ал Джазира“.

На 14 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6815316

На 14 април рожден ден иматМилко Младенов, кмет на район “Люлин”- София Захари Карабашлиев, писател и драматург Витомир Саръиванов, журналист Димитър Добрев, олимпийски шампион по класическа борба Димитър Дъбов, бивш депутат и зам.-председател на БСП Мартин Димитров, основател и творчески директор на рекламна агенция “Нитрам” Павел Гуджеров,

Куриоз на паркинга на магазин „Кауфланд“ в Благоевград!

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%be%d0%b7-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%b8%d0%bd%d0%b3%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%b7%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d1%83%d1%84%d0%bb%d0%b0/

Собственик на „Тойота“ с благоевградски номер се натъкна на странна ситуация на паркинга пред магазин „Кауфланд“.

Излизайки от пазар не можа да разпознае колата си. Странна ситуация се получи така, защото до неговата кола беше паркирана същата като личната му със същия номер разлика една единица.

Е такова съвпадение едно на хиляда, но се случва. Зевзеци забелязаха странната гледка и веднага му написаха : „Въпрос с повишена трудност!!! Данка ще се качи ли в правилната кола? Или ще ръчка 30 минути чужда ключалка??“

Материалът Куриоз на паркинга на магазин „Кауфланд“ в Благоевград! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Св. Мартин Изповедник, папа Римски

https://www.actualno.com/celebrate/sv-martin-izpovednik-papa-rimski-news_669570.html

Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелититеРечник. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците - предадени на анатема. Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство. По заповед на Констанс двам

10 причини да посетите Букурещ

https://offnews.bg//turizam/10-prichini-da-posetite-bukuresht-678648.html

Най-големият град в Румъния и нейна столица е Букурещ. Градът е известен и като „малкия Париж“ поради архитектурната му прилика с френската столица.

Букурещ е главният град на Румъния от 1862 г. Оттогава е център на румънската политика, култура и изкуство. Населението му към януари 2016 г. е 2 106 144 души, което го нарежда на 6-о място в класацията на най-населените градове в Европейския съюз (без предградията).

От началото на 21. век градът се радва на изключително висок за Източна Европа културен и икономически подем. Букурещ е най-популярната туристическа дестинация в Румъния и предлага много и разнообразни забавления, както и десетки културни забележителности. Градът е особено пленяващ и само един уикенд надали би ви бил достатъчен, за да му се насладите пълноценно. Ето само 10 причини да посетите румънската столица:

1. Красивият градски център

В началото на 20-и век Букурещ се прочува като „малкия Париж“ или „Париж на Изтока“. Градът и до днес се краси от автентични сгради от началото на миналия век, построени от френски архитекти, въпреки че неведнъж е бил разрушаван при бомбардировки и земетресения.

Букурещ днес е характерен със своите широки булеварди, красивите фасади на внушително големите сгради, многото фонтани и големите градски паркове. Където и да се озовете в центърана града, навсякъде ще има нещо което ще ви впечатли със своята архитектурна красота.

Особено впечатляващ е контрастът между сградите от различни епохи в историята на Румъния, които стоят една до друга. На много места в центъра на града може да се видят една до друга сгради от времето на кралска Румъния, от времето на Чаушеску (фасадите на много от които наподобяват поне малко от облика на Париж) и стъклени сгради от нашето съвремие. Има и много реновирани стари сгради, при които старите фасади са запазени откъм улицата, а назад се вижда стъклена модерна архитектура.

2. Сградата на парламента

Сградата на парламента в Букурещ е същински дворец, засенчващ дори този във Версай със своята пищност. Освен с мрамора, златото, среброто, кристала и другите вложени в нея скъпи материали, тя е особено впечатляваща поради няколко основни факта:

- представлява най-тежката сграда в целия свят;

- тя е втората най-голяма по площ административна сграда в света след тази на Петнагона в САЩ;

- тя е най-скъпата административна сграда в света, като пазарната ѝ стойност възлиза на над 3 милиарда евро;

- основната конструкция на сградата е завършена само за шест години. Първата копка на румънския парламент, тогава „Дом на републиката“, е направена през лятото на 1984 г. по инициатива на тогавашния диктатор Николае Чаушеску и на неговата съпруга Елена. Цялата сграда е построена с материали от румънски произход. За да бъде построена сградата на това място само за две години са били разрушени манастир, болница, сградата на националния архив и 37 стари фабрики и работилници, а 40 000 души са били преселени другаде. Поне 20 000 души са работили на обекта (според някои източници броят им достига 100 000), понякога на три смени, като хиляди загиват по време на самия строеж.

Днес, освен парламента и Сената, сградата помещава още международен конферентен център и три музея – Музеят на съвременното изкуство, Музеят на комунистическият тоталитаризъм и Музеят на двореца, който осигурява достъп на туристите до едва 3 процента от цялата сграда.

Важно: Поради големия интерес, посещението на Парламента от туристи става само чрез предварителна резервация на билети за определена група. Влизането става само с екскурзовод, като разходката из големите мраморни коридори и украсени с тежки и скъпи орнаменти зали на сградата продължава около час и половина.

3. Големите градски паркове

Жителите на Букурещ са благословени с няколко чудесни градски градини. За тяхното подобряване са инвестирани много средства през последните години, като усилията не са били напразни. Днес парковете на Букурещ са не просто места за отдих, но също така са и сред основните атракции на града. Най-големият парк в града е Херъстръу, открит още през 1936 г. Това без съмнение е един от най-красивите и приятни за отдих места в румънската столица. В него има голямо езеро, на което е и кръстен самият парк, десетки тематични градини (например японска градина), фонтани, скулптури, много детски площадки и широки велоалеи.

Един от най-старите паркове в Букурещ обаче е централната градина Чишмиджу. Името ѝ идва от турски и буквално означава „градина“. Създаден в първата половина на 19. век, в този парк има изкуствено езеро, в което плуват дървени лодки, красиви мостове, редки дървесни видове от цяла Румъния, както и десетки площадки и паметници. Това, което отличава парка от другите в града е, че в него през цялото време се чуват гласовете над прелитащите над него гарвани, които търсят храна около езерото без да бъдат прогонвани.

Другите не по-малко красиви паркове в града са Киселев, Ботаническата градина, Карол и други, разположени в целия град, предимно около
периферията на центъра.

4. Триумфалната арка

Както в големия Париж, така и в малкия Париж една от основните забележителности е триумфалната арка. Тази в Букурещ е построена през 1936г. в чест на жертвите в Първата световна война и на независимостта на Румъния, получена през 1878 г. Арката е висока 27 метра и днес големите военни паради на 1 декември, когато е националният празник на Румъния, се провеждат тъкмо около тази арка.

5. Музеят на селото

Музеят на селото в Букурещ определено е една от забележителностите, които задължително трябва да посетите, за да усетите духа на румънското село. Той е създаден през далечната 1936 г. и представлява открит етнографски парк, разположен непосредствено до парка Херъстръу – един от най-големите паркове в града и само на 3 минути пеша от Триумфалната арка. Етнографският парк разполага с 272 автентични селски къщи, дворове и ферми, пренесени в Букурещ от цяла Румъния.

Мястото е изключително красиво и романтично, като забавлява както възрастните хора, така и децата. В него се отглеждат животни като кокошки, патици, козички и други, които се разхождат свободно из парка и децата ви биха могли да погалят, стига животинките да им позволят.

6. Другите музеи

Освен представените до тук музеи – Музеят на селото и тези в сградата на парламента – в Букурещ има още десетки музеи, които със сигурност няма да съжалявате, ако успеете да посетите. В града има десетки галерии по изкуствата, исторически, военни и археологически музеи. Но сред най-интересните определено е музеят „Котрочени“, който в миналото е бил стар кралски дворец, а днес в него се помещава щабът на президента на Румъния. В него може да видите няколко стаи, украсени от румънската кралска династия. Националният музей на
румънската история също е една от най-интересните за посещение забележителности в града, което важи и за Музея на историята на еврейската общност в Румъния. А от пролетта на тази година в Букурещ може да посетите и Музея на кича, който представя липсата на добър вкус в нова и много интересна светлина.

7. Старият град

Старият град на Букурещ без съмнение е сред задължителните за посещение места в града. Именно това място е сърцето на румънската столица, където кипи живот по всяко време на денонощието. Характерни за стария град са можеството алтернативни барове, ресторанти и
нощни клубове, сгушени край павираните изцяло пешеходни улички. Старият град без съмнение е най-мултикултурното и пъстро място в града. В него може да хапнете традиционна храна от целия свят, да се радвате на разнообразна музика в баровете и клубовете, да купите сувенири за спомен и подаръци за роднини, приятели и колеги.

Почти всички сгради в тази част на Букурещ са автентични и на стотици години. Голяма част от нея обаче е разрушена в края на 70-те и началото на 80-те години, като на мястото на старите постройки са издигнати нови големи жилищни блокове и булеварди. Въпреки това обаче духът на съществуващата към днешна дата част от Стария град е запазен и всеки посетител на града може да се впусне в автентичната атмосфера на миналите векове.

8. Църквите и манастирите

Няма как да посетите Букурещ и да не забележите колко много църкви и манастири има в града. Те са буквално на всяка крачка, като местните хора, които ги посещават, изглеждат наистина доста набожни. Макар и в града да няма голяма катедрала, която да е основна забележителност по подобие на повечето европейски столици, техният брой, екстериорът и интериорът им са наистина впечатляващи. Най-популярните сред туристите църкви в града са Патриаршеската катедрала, манастирът „Антим“ и църквата „Михаил Вода“. Но в която и църква в града да влезете, със сигурност тя ще Ви впечатли със своя поддържан вид.

9. Бутиците

В Букурещ има магазини на почти всички популярни в цял свят марки за дрехи, както и няколко големи търговски комплекси, в които може да си купите нещо за спомен.

Но в никакъв случай не подценявайте и възможността да си харесате нещо в някой от многото китайски магазини за дрехи в града. Повечето от тях са големи, като стоките им са доста по-разнообразни и по-евтини от тези в китайските магазини в София например. Така за неголяма сума пари може да си купите няколко неща за обличане, които в България най-вероятно ще ви излязат по-скъпо.

10. Съвсем близо е до България

Близостта също е причина да посетите румънската столица. Тя се намира само на около час от град Русе и на едва около 70 километра от границата с България. До нея може да достигнете с автомобил, влак, автобус, с такси от Русе, че дори и със самолет от София.

Пътят до Букурещ продължава около 6 часа с автомобил, като в сайтовете за настаняване може да наемете уютни апартаменти в центъра за по-малко от 100 лева на ден. Приблизително толкова струва и настаняването в двойна стая в хотел в централната част на града. В Букурещ и множество хостели, където може да пренощувате на почти символични цени. Освен близостта, едно от най- големите предимства на града е, че всичко струва малко повече или малко по- малко отколкото в България. Ако все още не сте посетили румънската столица, то със сигурност няма да съжалявате, ако я посетите скоро.

ДБГ решава дали да напуснe остатъците от Реформаторския блок

https://offnews.bg//politika/dbg-reshava-dali-da-napusne-ostatatcite-ot-reformatorskia-blok-678607.html

Днес Националният съвет на Движение България на гражданите (ДБГ) трябва да реши дали партията да напусне Реформаторския блок.

До това се стигна, след като преди един месец ДБГ замрази членството си в Блока. 

Тогава от партията дадоха срок от 30 дни на останалите в РБ да се обединят около три неща - искане за незабавна оставка на правителството, създаване на реформаторски общности по места и платформа "с акцент върху смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията". 

Оттогава обаче не само няма обединение около тези точки, а се е стигнало и до изостряне на отношенията в Блока. Напрежението е между лидера на ДБГ Димитър Делчев, от една страна, и Петър Москов и Божидар Лукарски, от друга. 

За решението на ДБГ обаче има и друга причина - сближаването между СДС и НФСБ. През последните месеци се заговори, че Божидар Лукарски и вицепремиерът Валери Симеонов вече са се срещали и обсъждат евентуално коалиране за евроизборите. 

Ако днес ДБГ реши да напусне РБ, във формацията ще останат единствено СДС, БНД на доц. Борислав Великов и бившия здравен министър Петър Москов.

След парламентарните избори миналата година Меглена Кунева обяви, че поема отговорността за лошите резултати и се отказва от председателския пост в ДБГ.

Тогава ръководството на партията поеха временно бившите депутати Димитър Делчев и Антони Тренчев. Очакваше се битката за председателския пост да е именно между тях двамата. Официалният избор на нов лидер първоначално трябваше да бъде направен през юни миналата година, но имаше отлагане. Това стана повод първо бившият депутат Настимир Ананиев, а след това и Тренчев да напуснат партията. 

В края на септември миналата година Димитър Делчев официално беше избран за председател на ДБГ.

Светла събота. Св. Мартин, папа Римски

http://www.cross.bg/martin-papa-bili-1572509.html

/КРОСС/ Това е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа , както и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото възкресение. Седмицата завършва с Томина неделя, по името на св. ап. Тома, който единствен от дванайсетте апостоли на Исус не повярвал на Христовото възкресение. В този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на Своите ученици, между които бил и Апостол Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649-653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите . Еретиците били покровителствани и от император Констанс, който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците - предадени на анатема.  Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство

Най-важното от Варна във вчерашния 13 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372472

Фестивал "Вино и храна" стартира днес във Варна, очаква ни истинско кулинарно приключение От 16 часа, в сграда Варна 115 (бившата Оркид Гардънс, до завод Дружба) ще се открие 6-тото поредно издание на Фестивал "Вино и храна", напомня Moreto.

САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

http://www.cross.bg/siriya-ydari-tzeli-1572512.html

/КРОСС/ САЩ, Великобритания и Франция започнаха нанасянето на въздушни удари по Сирия като отговор на предполагаемото използване на химическо оръжие в град Дума миналата седмица. Акцията, която беше очаквана от няколко дни, беше обявена от американския президент Доналд Тръмп в специално обръщение към нацията. Ударите ще са по цели, свързани с химическите оръжия, подчерта той. „Целта ни е решително да спрем производството, разпространението и употребата на химически оръжия“, заяви Тръмп. „Това не са действия на човек, а престъпления на чудовище“, каза още той по адрес на сирийския президент Башар Асад и предполагаемата химическа атака в Дума. „За момента това е еднократен удар и вярвам, че изпрати много силно съобщение“,  заяви американският секретар по отбраната Джеймс Матис, добавяйки, че първата вълна удари е приключила.  Тръмп обаче подчерта по-рано, че съюзниците „са подготвени да удържат този отговор, докато сирийския режим спре да използва забранени химически агенти“.  Цитиран от Си Ен Ен Тръмп казва още, че САЩ при никакви обстоятелства няма да останат в Сирия за постоянно. Пред екипа си по национална сигурност той е настоявал, че САЩ трябва да се изтеглят от Сирия до шест месеца

В сутрешните блокове днес

http://www.cross.bg/tema-govori-purviya-1572518.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се” Тема: След трагедията на АМ „Тракия”, какви са причините за катастрофата? Само по НОВА, говори шофьорът на автобуса. Тема: Пари и здраве. Колко ще доплащаме в болниците? Тема: Автопарк илиавтоморга? Наистина ли повечето коли втора ръка, внасяни у нас, са вече катастрофирали? БТВ, „Тази събота и неделя” Тема: Кой е виновен за поредната пътна трагедия? Тема: Новото предизвикателство пред алпиниста Дойчин Боянов, зад което застават десетки български спортисти. Тема: Мариана Векилска и Николета Маданска, на живо от първия щафетен супермаратон „Един ден на Витоша”. Тема: Летец за цял живот: Генерал Константин Попов, за кариерата си на военен пилот. Тема: Истории за изключителни личности, в третото издание на фестивала „Master of Art”. Тема: За куфара на емигранта и какво се крие в него? От първия Виртуален музей на българската емиграция. БНТ, „Денята започва с Георги Любенов” Тема: Килограми в излишък. Говори националният консултант по хранене проф. Веселка Дулева. Тема: Фестивал на виното и храната във Варна. Тема: "Живите архиви": Как народната власт направи от царски дворец санаториум? Тема: Светлин Русев: Правила и норми в изкуството. Тема: Вени Марковски: Контролът в интернет. Тема: В навечерието на наградите на името на Димитър Цонев, говори семейство Цоневи.

Гореща тема: Нови нарушения по санирането в Благоевград…

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bf%d0%be-%d1%81%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd/

Констатирани са 93 нарушения на трудовото законодателство при проверки на фирмите, които извършват саниране. Това каза  Славянка Симитчийска, директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Благоевград.

По думите й през месец февруари Инспекцията по труда е извършила 16 броя проверки на обекти, на които се извършват дейности по санирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„За отстраняване им са предприети принудителни административни мерки- 92 задължителни предписания и 2 акта за спиране на обекти“, каза още Симитчийска.

По думите й са съставени 6 акта за административни нарушения, като 3 от тях са за работа без трудови договори . „Най- честите нарушения, които констатираме на обектите, на които се извършват дейностите по санирането е неизползването на лично предпазни средства от работещите и липса на огради на обектите“, каза още Симитчийска.

Материалът Гореща тема: Нови нарушения по санирането в Благоевград… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

14 април в историята

http://www.cross.bg/april-vreme-svetovna-1572508.html

/КРОСС/ 73 г. - По време на римската обсада на израелската крепост Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени.971 г. - След ожесточено сражение, продължило два дни, византийската армия превзема Велики Преслав и пленява българския цар Борис II.1205 г. - В битката при Адрианопол (дн. Одрин) българският цар Калоян разгромява рицарите от Латинската империя.1611 г. - Принц Федерико Цези за първи път използва думата телескоп.1687 г. - Английският крал Джеймс II дава равни права на католици и протестанти.1775 г. - Бенджамин Франклин създава във Филаделфия първата организация за забрана на робството в САЩ.1849 г. - Унгария се обявява за независима от Австрия със свой лидер Лайош Кошут.1865 г. - Във Вашингтонския театър актьорът Джон Буут смъртоносно ранява президента на САЩ Ейбрахъм Линкълн, който умира на следващия ден.1876 г. - От 14 до 16 април се провежда Оборищенското събрание.1877 г. - Издадена е везирска заповед, с която екзарх Антим I е уволнен и изпратен на заточение в Мала Азия.1879 г. - Европейска комисия единодушно приема Органическия устав на Източна Румелия.1894 г. - Направена е първата демонстрация на кинескопа, изобретен от Томас Едисон.1900 г. - Избухва въоръжен бунт против натуралния десятък в Тръстеник, Русенско, потушен от армията на 19 април.1900 г. - Официално е открит моста Александър III в Париж от френския президент Емил Лубе по повод Световното изложение.1912 г

Автобусните превозвачи: Не можем да контролираме дали пътниците са с колани

https://petel.bg/Avtobusnite-prevozvachi--Ne-mozhem-da-kontrolirame-dali-patnitsite-sa-s-kolani__259964

Трябва да се въведе задължителното използване на колани в автобусите, каза експертът по пътна безопасност от Съюза на българските автомо...

Свидетел на автобусната катастрофа: Много хора подминаха на магистралата

https://petel.bg/Svidetel-na-avtobusnata-katastrofa--Mnogo-hora-podminaha-na-magistralata__259965

Много хора подминаха автобусната катастрофа на магистрала „Тракия” вчера. Това каза в предаването „Тази събота” по bTV Николай Либезийс...

Бомбардировачът Б-1 и Торнадо са нанесли ударите срещу Асад

https://petel.bg/Bombardirovachat-B-1-i-Tornado-sa-nanesli-udarite-sreshhu-Asad__259966

снимка: Туитър  В западните удари по Сирия освен изстреляни от кораби ракети са участвали и самолети, съобщава телевизия „Фокс“. Став...

Коритаров: Ударите по Сирия защитават авторитета на Тръмп

https://petel.bg/Koritarov--Udarite-po-Siriya-zashhitavat-avtoriteta-na-Tramp__259967

  Според него няма признаци да се подготвя проект за решаване на кризата в Близкия изток „Едни такива удари постигат една единствен...

Честит рожден ден на Венелина Гочева!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6815345

Честит рожден ден на Венелина Гочева! Днес рожден ден празнува Венелина Гочева, управител на “Медийна група България”. Човешкото лице на българските медии, жената, която има вроден талант да управлява вестници - печатни и онлайн, празнува и ще бъде поздравена от хиляди българи - от най-високопоставените до най-обикновените, защото тя не мрази никого,

Милен Радуканов разочарован: Не трябва да ни мачкат така!

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%b8%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd-%d0%bd%d0%b5-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2/

Наставникът на Пирин Милен Радуканов бе изключително разочарован от загубата с 2:5 от Славия.

„За точката не достигна обективно съдийство. Ако бяха дали дузпа през първото полувреме – чиста дузпа. При 2:2 измислен корнер, от който става 2:3. След това е лесно 5:2. Браво на Славия, поздравявам ги. Лесно е. След 89-ата минута като ти подарят и вкараш гол…

Моят отбор показа чудеса от героизъм. Те са 10 човека и цяла година така играят. Напуснаха ни лятото 6, зимата… Сега още трима. Сега сме с юноши. Чудеса от героизъм покзва отборът.

Докъдето ни стигнат силите. Работим. Отборът е много добре подготвен. Всеки мач се надиграваме. Шести мач поред не ни позволяват да играем.Във Варна ни отмениха чист гол, не ни дадоха дузпа. Сега ни пращат съдия от Варна… Не знам. По едно време се чудех да се смея ли, да плача ли. Видяхте какъв корнер. Нека завършим 2:2. След това да ми се правят тука 6 гола, 10 гола… Аз съм искрен човек и казвам нещата както ги мисля. На много хора не им харесва. Но това е истината, за съжаление, пише нов спорт.

Колкото издържим. Играем всеки мач, имаме още 3. Младите ще влизат. Бъдещето на Пирин е в тях. Ще трябва да са готови за догодина. Опитваме се да правим всичко добро за Пирин. Опитваме да побеждаваме, трудно ни се удава. Ограничен брой футболисти сме. Скромни качества имаме като цяло и като клуб, но не трябва и да ни мачкат по този начин”, коментира Радуканов.

Материалът Милен Радуканов разочарован: Не трябва да ни мачкат така! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пътна обстановка в страната - 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372471

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ „Хемус“ в тунел „Топли дол“ посока София се осъществява в изпреварващата лента поради ремонтни дейности на осветителната и светофарната уредби в активната лента до 13.

Въздушни удари по Сирия от САЩ, Франция и Великобритания

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3XaVxScANwk/

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари по Сирия тази сутрин към 4.00 ч., като отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, извършена в град Дума преди няколко дни.Първо президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нанасянето на ударите по Сирия.  Той нарече Близкия изток „неспокойно място”, което САЩ ще се опитат да направят по-добро, цитира Кросс. „САЩ ще са партньор и приятел. Но съдбата на региона е в ръцете на самите хора там”, каза президентът на САЩ. За пореден път той нарече сирийския президент Башар Асад „животно” и също така критикува Русия, за която каза, че трябва да реши дали ще продължи да върви по „тази тъмна пътека”.

След това министър- председателят на Великобритания Тереза Мей и властите на Франция потвърдиха нанасянето на въздушни удари, съобщава Фокус.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази подкрепа към въздушните удари.

Турция е удовлетворена от операцията на Вашингтон, Лондон и Париж в Сирия, съобщи турското министерство на външните работи.

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис Дънфорд заяви, че засега не се предвижда друга военна операция срещу Сирия. Той уточни, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия. Кореспондентът на ТАСС в Дамаск съобщи, че центърът на столицата, където има хотел с гостуваща руска парламентарна делегация, не е бил засегнат от западните удари.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш призова всички страни да проявяват сдържаност, за да се избегне ескалация на ситуацията и да влошат страданията на сирийския народ

Сирийското министерство на външните работи осъди западните удари като „брутална и варварска агресия”, часове след като САЩ, Франция и Великобритания започнаха съвместна операция срещу военните обекти на режима, предава Ройтерс. Според официално заявление на министерството, ударите целят блокирането на разследването на ОЗХО по предполагаемото нападение с химическо оръжие в град Дума край Дамаск. „Атаката цели спирането на работата на мисията и разрушаването на резултатите”, пише в официалното заявление. Сирийските въоръжени сили излязоха с официално заявление, че в страната са изстреляни общо 110 американски, британски  и френски ракети. Те са ударили научно-изследователския център „Барзе“ край Дамаск.

.Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви тази сутрин в студиото на bTV: „Ударите приключиха, оттук нататък отново идва ред на дипломатите и политиците. Сигналите от България са за мирно разрешение на проблемите на масата за преговорите”. Той коментира, че категоричната българска позиция е, че призоваваме за умереност и търсене на диалог.

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари в Сирия

http://www.mediapool.bg/sasht-velikobritaniya-i-frantsiya-nanesoha-vazdushni-udari-v-siriya-news277951.html

Съединените щати, Валикобритания и Франция нанесоха рано в събота координирани въздушни удари срещу сирийски инсталации за разработване, съхранение и производство на химически оръжия в отговор на химическата атака, при която преди седмица бяха убити десетки мирни граждани в сирийския град Дума. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс. Агенцията съобщи, позовавайки се на очевидци, че силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града са се издигали гъсти стълбове дим. Сирийската държавна телевизия съобщи, че противовъздушната отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект. Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия. Според британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, в операцията участват четири британски изтребителя "Торнадо". То уточни, че сред ударените цели има военен обект на около 24 км западно от Хомс, където се смята, че Сирия съхранява прекурсори (първични, изходни вещества) за химически оръжия. Министерството заяви, че удареният обект е бил отдалечен от всички известни струпвания на цивилни жилища. „Каква нация би искала да бъде свързвана с масово убийство?“ В осемминутно телевизионно обръщение от Белия дом президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април. Тръмп благодари на Великобритания и Франция и обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.Часове по-късно обаче стана ясно, че военната операция на практика е приключила и засега не са планирани нови удари. Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад". По думите му съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия. "Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той. САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим". Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации". Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена. САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп. Тереза Мей: Ударите не целят намесав гражданската война, нито смяна на режима Британският премиер Тереза Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани и високоточни удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Ройтерс. Мей увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима. "Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей. Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви. Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер. Мей заяви, че решението за употреба на сила не е било взето с лека ръка. "Направих това, защото смятам, че тези действия са в националния интерес на Великобритания", каза тя. "Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", заяви Тереза Мей. Мей заяви, че не е имало алтернатива на военната операция в Сирия и спомена руските налагания на вето на проекторезолюции в Съвета за сигурност на ООН. Макрон: Не можем да толерираме да се банализираизползването на химически оръжия Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес. Започналата намеса "е ограничена до капацитета на сирийския режим, позволяващ производство и употреба на химически оръжия", обясни Макрон малко след съобщение, че над сирийската столица Дамаск са прелетели самолети и са били чути силни експлозии. "Няма никакво съмнение във фактите и отговорността на сирийския режим за смъртта на десетки мъже, жени и деца" в химическа атака в град Дума на 7 април, заяви Макрон. "Червената линия, която Франция определи през май 2017 г., бе премината. Затова наредих на френските въоръжени сили да с намесят тази нощ в рамките на международна операция, водена в коалиция със САЩ и Великобритания и насочена срещу незаконния химически арсенал на сирийския режим", заяви френският президент. "Франция и партньорите й още днес ще възобновят усилията си в ООН да се въведе международен механизъм за установяване на отговорностите, предотвратяване на безнаказаността, и осуетяване на всеки опит за рецидив на сирийския режим", каза Макрон. "От май 2017 г. приоритетите на Франция в Сирия са постоянни: завършване на борбата срещу "Ислямска държава", създаване на достъп на хуманитарната помощ до цивилното население, задействане на колективна динамика за постигане на политическо уреждане на конфликта, за да може Сирия най-сетне отново да познае мира и да бдим за стабилността в региона. Ще продължа решително тези приоритети в следващите дни и седмици", заяви френският президент. Макрон уточни, че както се изисква от конституцията, "парламентът ще бъде уведомен и ще се организират парламентарни дебати след това решение за намеса на въоръжените ни сили в чужбина".

Франция подкрепи Великобритания: Русия е виновна за отравянето на Скрипал

https://www.actualno.com/europe/francija-podkrepi-velikobritanija-rusija-e-vinovna-za-otravjaneto-na-skripal-news_669557.html

Париж обяви пълната си солидарност с твърденията на Лондон, според които Москва стои зад инцидента в Солсбъри. Това обяви външното министерство ма Франция, коментирайки доклада на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за покушението над руския шпионин Сергей Скрипал. "Франция абсолютно споделя мнението на Великобритания, което е и единственото възможно обяснение, че Русия е отговорна за инцидента в Солсбъри", обявиха от ведомството, предаде БГНЕС. От френското външно

В днешно време хората...

http://www.cross.bg/znayat-horata-dneshno-1572510.html

/КРОСС/В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо. Оскар Уайлд 1856-1900  

Днес е Светла събота, вижте имениците

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6783925

Днес е Светла събота, вижте именицитеСветла събота Свети Мартин, папа Римски Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор,

14 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=372460

Събития: 73 г. – По време на римската обсада на израелската крепост Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено сражение, продължило два дни, византийската армия превзема Велики Преслав и пленява българския цар Борис II.

Как светът реагира на западната военна операция в Сирия?

//dariknews.bg/novini/sviat/kak-svetyt-reagira-na-zapadnata-voenna-operaciia-v-siriia-2090846

Западната военна интервенция в Сирия не бе разрешена от Съвета за сигурност на ООН, пише АФП

Сирия осъди „варварската и брутална агресия“ на западните страни

//dariknews.bg/novini/sviat/siriia-osydi-varvarskata-i-brutalna-agresiia-na-zapadnite-strani-2090843

Сирийският режим осъди тази сутрин "варварската и брутална агресия" на западните страни след ударите, нанесени малко преди зазоряване от Съединените щати, Франция и Великобритания срещу сирийски военни бази, предаде Франс прес, като се позова на сирийската агенция Сана.

БЧК раздава хранителни продукти на нуждаещи се в Симитли

http://regiona.bg/%d0%b1%d1%87%d0%ba-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d1%83%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d1%83/

Започва раздаването на хранителни продукти на нуждаещи се в община Симитли от БЧК. Пунктът за раздаване на помощите е в пансиона до полицията. От днес. Помощи ще се раздават от понеделник до петък от 09:00 до 12:00 часа, като в първия ден, петък-13-ти април, пунктът работи докато има желаещи да получат своята помощ. Всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по общо по 16,320 кг от 7 вида храни: леща – 7 кг; рибни консерви – 1,120 кг; грах – 3,200 кг; лютеница – 2 кг; доматено пюре – 0,800 кг; бисквити – 1,200 кг и мед – 1 кг .

Право на тази помощ имат: Лица и семейства, подпомагани с целеви помощи за отопление през отоплителен сезон 2015/2016 г.;Майки (осиновителки), които са получавали месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) към м. октомври 2016 г.;

Лица и семейства, получили еднократна целева помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) за учебната 2016/201 7г.; Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето (ППЗЗД) към м.октомври 2016 г.;

Лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение към м.октомври 2016 г.

Лица с установени 90% трайни увреждания с чужда помощ, получили интеграционни добавки по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания (ЗИХУ), които имат личен доход до 314 лв. към м. февруари 2017 г. Лица получили месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане, по реда на чл.8д от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД), към месец февруари 2017 г.. сн.илюстративна

Материалът БЧК раздава хранителни продукти на нуждаещи се в Симитли е публикуван за пръв път на Региона Бг.

САЩ, Франция и Великобритания извършиха въздушни удари срещу Сирия

https://offnews.bg//sviat/sasht-frantcia-i-velikobritania-izvarshiha-vazdushni-udari-sreshtu-si-678668.html

САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия.

Ударите са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията.

Британският министър-председател Тереза Мей също обяви предстоящата операция.

Изявлението ѝ бе направено минути след обръщението на Тръмп, в ранните сутрешни часове, след последен телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон. В него Мей заяви, че британските въоръжени сили ще проведат „координирани и целенасочени удари“.

„Това е първият път, в който аз, като министър-председател, трябва да взема решение нашите военни сили да участват в битка – не взех лесно това решение“, каза тя.

„Направих го, защото прецених, че това действие е от национален интерес за Великобритания. Не можем да позволим употребата на химически оръжия да стане нещо нормално – в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било в нашия свят.

Бихме предпочели алтернативен път. Но в този случай няма такъв.“

Макрон обяви, че Франция участва, защото Париж и съюзниците му не могат да толерират употребата на химически оръжия

Операцията

Призори експлозии се чуваха близо до сирийската столица Дамаск, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

По-късно, на брифинг в Пентагона, началникът на генералния щаб на американската армия ген. Джоузеф Дънфорд обяви, че са били поразени три цели: научно-изследователският център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия и още една база за химически оръжия и команден център. Базите са разположени край Хомс.

Операцията е продължила малко повече от час и вече е приключила. Изстреляни са 120 ракети, вероятно ракети „Томахоук“. Противовъздушната охрана на Сирия е свалила най-малко 10 от тях, съобщи сирийската държавна телевизия.

Реакция

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин.

„Изпълнява се предварително разработеният сценарий. Отново сме заплашени. Предупредихме, че такива действия няма да бъдат оставени без последствия. Цялата отговорност за тях е на Вашингтон, Лондон и Париж“, се казва в изявление на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов.

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия. Изявлението му, разпространено от пресслужбата, е от негово лично име, а не официалната позиция на НАТО.

Това – допълва Йенс Столтенберг - е начинът да бъдат ограничени по-нататъшни опити да бъдат използвани химически оръжия срещу сирийските граждани.

Досега няма официална реакция на европейските институции.

САЩ, Франция и Великобритания започнаха въздушни удари срещу Сирия

https://offnews.bg//sviat/sasht-frantcia-i-velikobritania-zapochnaha-vazdushni-udari-sreshtu-si-678668.html

САЩ, Великобритания и Франция бомбардираха няколко правителствени цели в Сирия в операция, започнала рано сутринта и насочена срещу обекти с химически оръжия.

Ударите са в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия миналата седмица.

"Обединената операция на въоръжените сили на Франция и Великобритания е в ход", обяви американският президент Доналд Тръмп в обръщение към нацията.

Експлозии се чуваха близо до сирийската столица Дамаск, предава Би Би Си.

Поразени са три цели: научно-изследователският център край Дамаск, база за съхранение на химически оръжия и още една база за химически оръжия и команден център. Базите са разположени край Хомс.

Операцията е продължила малко повече от час и вече е приключила. Изстреляни са 120 ракети, вероятно ракети „Томахоук“. Противовъздушната охрана на Сирия е свалила най-малко 10 от тях.

Москва обяви, че това няма да остане без последствия и че ударите са "обида" за президента Путин.

Генералният секретар на НАТО обяви, че подкрепя действията, насочени към цели, свързани с производството и съхранението на химически оръжия.

"Това – допълва Йенс Столтенберг - е начинът да бъдат ограничени по-нататъшни опити да бъдат използвани химически оръжия срещу сирийските граждани."

Досега няма официална реакция на европейските институции.

Очаквайте подробности!

САЩ, Великобритания и Франция удариха Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6815824

САЩ, Великобритания и Франция удариха СирияСАЩ, Великобритания и Франция удариха с ракети по Сирия край Дамаск по фабрики за производство на химическо оръжие, предадоха световните агенции. Нападението стана към 4 ч. местно време, също 4 ч. българско.  Ударени са военни изследователски центрове в Дамаск и Холмс. Изстреляните ракети са два пъти повече отколкото при предишния удар.

В Европа саудитският уахабизъм не отстъпва

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-jihad-27044731

Дали с възхода на престолонаследния принц, който има имиджа на реформатор, Саудитска Арабия ще престане да разпространява в Европа своя уахабизъм...

Национален траур за жертвите на катастрофата на Тракия

https://offnews.bg//obshtestvo/natcionalen-traur-za-zhertvite-na-katastrofata-na-trakia-678652.html

Днес е ден на национален траур за жертвите на катастрофата на Тракия, при която се преобърна автобус.

Министерският съвет взе решението да обяви ден на национален траур вчера.

В памет на загиналите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

При тежкия инцидент вчера загинаха шестима души, а 23-ма бяха ранени. Катастрофата стана на магистрала "Тракия", край Вакарел.

Катастрофиралият автобус е на фирма "Юнион Ивкони". Два екипа на ИА "Автомобилна администрация" и прокуратурата разследват случая и извършиха техническа експертиза на място. Екипи на МВР са в офиса на фирмата-превозвач "Юнион Ивкони"

Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че най-вероятно причината за трагедията е "пътен инцидент, който касае и друго превозно средство".

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_132938/

- Шефе, що така бе? Всички на море, аз на работа...
- Погледни го от добрата страна. Всички харчат пари, ти печелиш!

Пострадалите от катастрофата на АМ Тракия в критично състояние

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bc-%d1%82%d1%80/

Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, пострадали вчера при катастрофата до Вакарел, които бяха настанени в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна“ в София.

Те са обезболени и контактни, заяви дежурният лекар в Клиника по анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Генджелиев. Все още, обаче състоянието им е критично.

Вчера в болницата са направени операции на шест от пациентите (три жени и трима мъже). Около 22 часа снощи приключи операцията на най-тежко пострадалата пациентка.

По-рано през деня лекарите от Клиниката по лицево-челюстна хирургия оперираха жената с тежка рана на скалпа. Мъжете, които са били оперирани, са имали фрактури на горни крайници, съобщи дарик. При единия от тях фрактурата е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката. сн.дарик

Материалът Пострадалите от катастрофата на АМ Тракия в критично състояние е публикуван за пръв път на Региона Бг.

София временно реши проблемите с високите сгради

https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2018/04/14/3157541_sofiia_vremenno_reshi_problemite_s_visokite_sgradi/?ref=rss

Администрацията на Столичната община вече знае за кои места могат да се появят проекти за високи сгради, след като със законодателни промени бяха определени максимални височини за града. С тях се ограничи една от възможностите за прекормерно застрояване. Така се избягва възможността администрацията и инвеститори да продължават да водят спорове за това колко може да бъде разгърнатата площ на една нова сграда.<br /><br />С приетите на 28 март от парламента и влезли в сила на 10 април...

Оценките на бившите членове на съдебния съвет – каква я мислехме, каква стана

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/14/3162801_ocenkite_na_bivshite_chlenove_na_sudebniia_suvet_kakva/?ref=rss


"Дневник" публикува текста на Иван Брегов от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието и акцентите са на редакцията<br /><br />Когато през 2016 г. се правеха основни промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) един от дребните, но важни акценти бе да се създаде гаранция членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), били магистрати преди постъпването си в Съвета, да се разделят с безотговорното поведение по време на мандата си. Причината за това е доказана от...

Нов тролей или трамвай № 6? Шестицата е на път да загуби битката за тунела под НДК

https://offnews.bg//obshtestvo/nov-trolej-ili-tramvaj-6-shestitcata-e-na-pat-da-zagubi-bitkata-z-678664.html

Тролей да смени трамвай № 6 по булевард "Арсеналски" и да свърже жителите квартал "Манастирски ливади" с центъра на София или да се запази Шестицата до басейн "Спартак" ще решава Столичният общински съвет през май. 

Главният архитект Здравко Здравков определи двуседмичен срок за симулации на трафика и натоварванията на движението при всеки от двата варианта за движението през Петте кьошета, след което те влизат за обсъждане в комисиите по архитектура и по транспорт към СОС. Това стана ясно след проведения Общинския експертен съвет по устройство на територията в разширен състав за разглеждане на проекти за Комплексно транспортно проучване за решаване на проблемите на транспорта в югозападната част на големия център в София - пл. „Македония“ – бул. „Христо Ботев“ – бул. „Ген. Скобелев“ – подлеза пред НДК – бул. „България“ – бул. „Черни връх“ – бул. „Арсеналски“.

Различните варианти са разглеждани неколкократно на предишни заседания на съвета и за тях през февруари беше проведено обществено обсъждане. 

Съветът прие да продължи работата по два от вариантите: единият предвижда запазване на съществуващия трамваен тунел при НДК и трамвай № 6, а за трамваи с № 1 и № 7 ползване на съществуващата входяща рампа на тунела и изграждане на ново разклонение и нова изходяща рампа по бул. „Витоша“, и втори вариант - ново тролейбусно трасе,  по бул. „Арсеналски“, заменящо трамвай № 6, което да продължи към ж.к. „Гоце Делчев“ и  „Манастирски ливади“. 

Колелото на Шестицата на бул. "Арсеналски" се оказа частен имот, обявиха от Спаси София. От организацията заподозряха, че това е причината Столична община да не иска да върне трамвая по стария маршрут, а на терена да се появи нова сграда. 

Според проверка на архитекта на район "Триадица" обаче теренът е общински и върви процедура за съставяне на акт за общинска
собственост. Справката, включително и в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, показала, че обръщалото до преди няколко години не е било отделен имот, а част от територията на Южния парк, която е общинска собственост. През 2016 г. имотът на обръщалото е
отделен от останалата територия на парка, тъй като е ограден от трамвайните линии. "В записа на кадастралната карта не е отбелязан конкретен частен собственик и няма данни за претенции към имота", твърдят от "Триадица". 

Според Столична община тролеят е по-добър вариант, защото ще бъде удобен градски транспорт до центъра и за жителите на "Манастирски ливади-Изток", които сега си нямат връзка с централната градска част. 

Решението за това от къде да минава линия 6 е свързано с това как да бъде уредено движението през тунела на НДК, за да бъде изместен трамваят по бул. "Скобелев, който в момента преминава под прозорците на живеещите там. От "Спаси София" предложиха вариант трамваите да минат по бул. "Витоша" и по "Патриарх Евтимий", което обаче не бе прието от хората в района. 

Спирането на Шестицата по "Арсеналски" и линиите на мотрисите по "Скобелев" бяха променени заради строежа на третия лъч на метрото. 

Няма човешки жертви в Сирия

http://clubz.bg/66646-nqma_choveshki_jertvi_v_siriq

Няма човешки жертви от ракетните удари, нанесени рано тази сутрин срещу Сирия от САЩ, Великобритания и Франция. Това съобщи командването на сирийската армия в декларация, цитирана от сирийската агенция Сана и от ТАСС, цитирани от БТА.

"Пораженията от ударите, нанесени срещу сирийската територия, се ограничават до материални загуби", се казва в декларацията на сирийското военно командване.

Сирийският режим осъди тази сутрин "варварската и брутална агресия" на западните страни след ударите, нанесени малко преди зазоряване от Съединените щати, Франция и Великобритания срещу сирийски военни бази, предаде Франс прес, като се позова на сирийската агенция Сана.

Тези удари имат за цел да попречат на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която трябваше да започне днес разследване в Дума на предполагаема химическа атака, посочва Сана.

"Агресията има за главна цел да попречи на работата на екипа, да изпревари неговите заключения и да окаже натиск над мисията, в опит да се прикрият лъжите и измислиците на Запада", гласи съобщението на Сана.

В предполагаемото химическо нападение в Дума - последния бастион на бунтовниците в подстъпите към столицата Дамаск, загинаха над 40 души според спасителните служби, напомня АФП. Сирийският режим и неговият съюзник Русия отрекоха всякаква отговорност и обвиниха в лъжи бунтовниците.

Сирийското външно министерство заяви, че нападението на западните страни срещу Сирия тази нощ няма по никакъв начин да повлияе на решителността на сирийската армия да засили борбата срещу бунтовниците и да възстанови контрола си над цялата страна, предаде Ройтерс.

"Варварската агресия няма да повлияе по никакъв начин на решителността и настоятелността на сирийския народ и на неговите героични въоръжени сили", заяви официален източник от сирийското външно министерство пред Сана.

"Тази агресия само ще разпали напреженията в света и ще застраши международната сигурност", добави източникът, цитиран от Ройтерс.

 

Прогноза за времето - 14 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372448

Над Черноморието остава мъгливо и хладно. Ще духа слаб до умерен източен вятър, който вечерта ще отслабне. Максимални температури на въздуха – между 8° и 12°, температурата на морската вода е 10-12°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Ден на траур в памет на жертвите от катастрофата на АМ "Тракия"

//dariknews.bg/novini/bylgariia/den-na-traur-v-pamet-na-zhertvite-ot-katastrofata-na-am-trakiia-2090809

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“.

Техническият университет организира предварителен изпит по математика

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/tehnicheskiiat-universitet-organizira-predvaritelen-izpit-po-matematika-2090807

На 14 април от 9.00 ч. Техническият университет (ТУ) в София организира предварителен изпит за кандидат-студенти - тест по математика, във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Стара Загора и Дупница. Това съобщи пресцентърът н

Иран: Ще има регионални последици от ударите в Сирия

//dariknews.bg/novini/sviat/iran-shte-ima-regionalni-posledici-ot-udarite-v-siriia-2090841

Иран - главният регионален съюзник на Дамаск, предупреди тази сутрин, че ще има регионални последици от прецизните удари, нанесени в Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, предаде Франс прес.
 
"Съединените щати и съюзниците им, без никакво доказателство и дори преди Организацията за

Военната операция срещу Сирия няма непосредствена заплаха за България

//dariknews.bg/novini/bylgariia/voennata-operaciia-sreshtu-siriia-niama-neposredstvena-zaplaha-za-bylgariia-2090842

"Няма непосредствена заплаха за България", заяви пред NOVA военният министър Красимир Каракачанов. 
 
„От това, което се случва, има един извод – Съветът за сигурност на ООН на практика не функционира. Той е поле за остри дебати, но не и

Може ли лек автомобил да изхвърли автобус от пътя?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/aleksi-stratiev-lek-avtomobil-ne-mozhe-da-izhvyrli-avtobusa-ot-pytia-2090836

Инцидентът на магистрала "Тракия" е необясним и за председателя на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов

Той отново ще качва Еверест. За 22-и път

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/14/3161781_toi_otnovo_shte_kachva_everest_za_22-i_put/?ref=rss


Трима души досега са се качили до Еверест по 21 пъти, всички те са планински водачи, израснали в сянката на най-високия връх на планетата. Двама от тях - шерпи, са се пенсионирали, но 48-годишният Ками Рита смята и през следващите години да се изкачва до върха.<br /><br />Пред британския "Индипендънт" той споделя, че планът му е да качи Еверест поне 25 пъти. "Искам да поставя нов рекорд не само заради самия мен, но и заради семейството ми и всички шерпи и за страната...

Светла събота е, жените да не перат

https://offnews.bg//obshtestvo/svetla-sabota-e-zhenite-da-ne-perat-678604.html

Светла събота е шестият ден от Светлата седмица след Великден, когато всеки ден се славят Божията майка и светите апостоли. Днес се почита свети Йоан Кръстител. 

На днешния ден се почитат починалите близки с червени яйца. Жените не бива да перат и да шият, гласи народното поверие. 

Първата седмица след Великден е наречена Светла седмица, защото възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот на всички човеци. 

Тя се нарича още празна, заради забраната да се работи каквото и да е работа. 

Променя се движението на трамваи 4 и 5 през уикенда

https://offnews.bg//obshtestvo/promenia-se-dvizhenieto-na-tramvai-4-i-5-prez-uikenda-678606.html

Този уикенд се променя движението заради ремонт на релсите по маршрута на трамвайни линии № 4 и 5, съобщи Столична община. 

От 04.30 до 16.00 часа Четворката ще се движи от кв. „Орландовци“ по маршрута си до кръстовище ул. “Алабин” - бул. “Христо Ботев”, надясно по бул. “Христо Ботев”, наляво през площад “Възраждане”, надясно по бул. “Христо Ботев” и наляво по ул. “Алабин” по маршрута до кв. „Орландовци“.

Трамвайна линия № 5 ще се движи от обръщателно колело “Бр. Бъкстон” до кв. “Княжево”;

Разкрива се временна автобусна линия № 5-ТМ с маршрут: начална спирка - с код 0890 “Кв. Павлово” на ул. “Александър Пушкин” в посока център за автобусна линия № 107, ул. “Александър Пушкин”, надясно по бул. “Цар Борис ІІІ”, бул. “Ген. Тотлебен”, надясно по трамвайното платно на бул. “Македония” до бул. “Христо Ботев”, надясно по бул. “Христо Ботев” до бул. “Ген. Скобелев”, надясно по бул. “Ген. Скобелев” до площад “Руски паметник”, бул. “Ген. Тотлебен”, бул. “Цар Борис ІІІ”, наляво по ул. “Александър Пушкин”, крайна спирка - с код 0893 “Кв. Павлово” за автобусна линия № 107 в посока изход, обратен завой на площад “Знаме на мира” и до началната спирка с код 0890 “Кв. Павлово”. 

Ето кои са били целите на въздушните удари в Сирия

https://petel.bg/Eto-koi-sa-bili-tselite-na-vazdushnite-udari-v-Siriya-__259958

Сред районите в Сирия, ударени при въздушния удар, фигурира въздушна база, разположена западно от Дамаск край границата с Ливан, предава Re...

Правят велошествие с томбола във Варна. Най-голямата награда е велосипед

https://petel.bg/Pravyat-veloshestvie-s-tombola-vav-Varna--Nay-golyamata-nagrada-e-velosiped__259959

Велоклуб "Устрем" кани всички на велошествие "С велосипеди срещу зависимостите" на 15 април 2018 (неделя) от 10,45 часа на Козирката във Варна. ...

Над 100 крилати ракети изстреляни срещу Сирия

https://petel.bg/Nad-100-krilati-raketi-izstrelyani-sreshhu-Siriya-__259960

Използвани са крилати ракети и ракети клас "въздух-земя" По военни и граждански обекти в Сирия са изстреляни над 100 крилати ракети и раке...

Министърът на отбраната за ударите в Сирия: Няма непосредствена заплаха за България

https://petel.bg/Ministarat-na-otbranata-za-udarite-v-Siriya--Nyama-neposredstvena-zaplaha-za-Balgariya__259961

„Най-вероятно руснаците са били предварително предупредени кои райони в Сирия ще бъдат атакувани”, коментира военният министър Красими...

Български дипломат успокои: Не започва нова световна война

https://petel.bg/Balgarski-diplomat-uspokoi--Ne-zapochva-nova-svetovna-voyna-__259962

кадър: Бтв „Не започва нова световна война”, категоричен е българският дипломат Стефан Тафров. „Това, което не е ясно към момента е дал...

Официална позиция: Сирия осъди „бруталната и варварска агресия“ от западните сили

https://petel.bg/Ofitsialna-pozitsiya--Siriya-osadi----brutalnata-i-varvarska-agresiya----ot-zapadnite-sili__259963

Външното министерство излезе с официална позиция Сирийското министерство на външните работи осъди западните удари като „брутална и в...

Нощният труд предизвиква хаос в тялото, вдига риска от рак с 20%

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6809515

Нощният труд предизвиква хаос в тялото, вдига риска от рак с 20%Вероятността от тежки заболявания расте с около 3,3% на всеки пет години работа на нощни смени При някои професии работата нощна смяна е неизбежна. Болниците трябва да лекуват, самолетите - да бъдат пилотирани, а магазините - отворени, докато обществата по света удължават активния си период все по-близо до 24 часа в денонощието.

На Светла събота , ето кои красиви имена празнуват…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%b2%d0%b8-%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0/

Светла събота е – шестият ден от Светлата седмица. Днес се слави свети Йоан Кръстител.

Имен ден празнуват Мартин, Мартина, Марта.
Съботният ден е посветен на мъртвите, хората раздават просфорки и червени яйца в памет на наскоро починали свои близки.
Днес жените не бива да се мият и да перат, за да не люти сапунената пяна в очите на умрелите, те не кроят и шият дрехи, защото, който се облече с такава дреха, ще умре.
Християните почитат днес св. Мартин Изповедник, папа Римски.

Името Мартин е с латински корени и произхожда от думата „martius“, която означава „дете на Марс“. Марс бил римският бог на войната, но и баща на Ромул и Рем, заради което всички техни потомци били наричани „деца на марс“. Римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците – предадени на анатема.

Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство. По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически престъпници (553 г.). След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където след две години починал, като до края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение.

Материалът На Светла събота , ето кои красиви имена празнуват… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Пострадалите от катастрофата, настанени в „Света Анна“, още са в критично състояние

//dariknews.bg/novini/bylgariia/postradalite-ot-katastrofata-nastaneni-v-sveta-anna-oshte-sa-v-kritichno-systoianie-2090837

Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, пострадали вчера при катастрофата до Вакарел, които бяха настанени в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Света Анна" в София.
 
Те са обезболени и контактни, заяви дежурният лекар в Клиника по анестезиология,

Руското МВнР: Сирия беше ударена в момент, когато имаше шанс за мирно бъдеще

//dariknews.bg/novini/sviat/ruskoto-mvnr-siriia-beshe-udarena-v-moment-kogato-imashe-shans-za-mirno-bydeshte-2090840

Сирия в продължение на години се съпротивляваше на "терористична агресия" и беше ударена от западната военна операция в момент, когато имаше "шанс за мирно бъдеще", заяви във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Франс прес и Асошиейтед пр

Ударите срещу Сирия са приключили

//dariknews.bg/novini/sviat/udarite-sreshtu-siriia-sa-prikliuchili-2090839

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд, цитиран от Франс прес и Ройтерс.
 
На съ

САЩ, Великобритания и Франция удариха Дамаск

//dariknews.bg/novini/sviat/sasht-velikobritaniia-i-franciia-udariha-damask-2090838

САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки американск

Слънчево и топло време днес

http://regiona.bg/%d1%81%d0%bb%d1%8a%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2%d0%be-%d0%b8-%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%bb%d0%be-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81/

Прогноза за 14.04.2018
Днес отново ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове над планините и планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от изток. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София около 24°. По морския бряг ще остане мъгливо и там ще са едва 8-12°.

В планините ще преобладава слънчево време, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра – около 18°, на 2000 метра – около 11°.

Материалът Слънчево и топло време днес е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мария Захарова: Първо "арабска пролет", после ИДИЛ, сега умни ракети

http://clubz.bg/66645-mariq_zaharova_pyrvo_arabska_prolet_posle_idil_sega_umni_raketi

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова коментира във Фейсбук ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Ето какво написа тя:

"Отначало върху сирийския народ изпробваха "арабската пролет", после ИДИЛ, сега американските умни ракети. По столицата на суверенна държава, години наред опитваща се да оцелее в условия на терористична агресия, е нанесен удар. Зад всичко това стоят тези, които претендират за морално лидерство в този свят и изтъкват своята изключителност.

Трябва да си наистина много изключителен, че в момент, когато Сирия има шанс за мирно бъдеще, да обстрелваш нейната столица.

И още. Белият дом заяви, че убедеността в химическата атака в Дамаск  се основава на "средствата за масова информация, съобщенията за симптоми, видео и фото, а също и на заслужаваща доверие информация". След това изявление американските и другите западни средства за масова информация трябва да разберат своята отговорност за случващото се. Преди 15 години Белият дом използваше епруветки и държавния си секретар, сега вместо епруветки Вашингтон използва средставата за масова информация."

Пазач със заял кобур, само затворник и чистачка гонят Пелов (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66644-pazach_sys_zaql_kobur_samo_zatvornik_i_chistachka_gonqt_pelov_video

Би Ти Ви разпространи снощи първите видеокадри от бягстото на Владимир Пелов и Радослав Колев от корпуса на Софийския затвор. Припомняме, че министър Цачева обеща преди дни, че ще ги предостави на медиите, когато спрат да са необходими на разслеващите (?!). Това още не се е случило.

На кадрите ясно се вижда как излизайки през Пост 1 - т.е. централния вход, където за разлика от вътрешността има въоръжени надзиратели, двамата убийци се разминават със затворник с червена теиска, който се връща от лафката. Именно този затворник чува изстрелите и вижда как двамата избутват надзирателя, който дори не може да си извади пистолета. А не е да няма желание...

Затворникът с червена тениска хуква след Владимир Пелов и Радослав Колев. Към него се присъединява чистачката.

Онзи ден на пресконферения от ръководството на ГДИН признаха, че освен служителя, срещу когото е насочено оръжие (онзи, който не можа да си извади пистолета, б.р.), до него е имало още един, от когото „няма реакция”.

"Срещу него е нямало насочено оръжие, нито пък в близост до него", каза Ивайло Йорданов - началник сектор.

Накрая на Пост 1 се събират поне 10-ина надзиратели. И никой не пресича улицата, за да види докъде са стигнали опасните рецидивисти.

Онзи момент, в който затворникът с червена тениска се прибира след гонката да разкаже на доблестно стоящите зад бариерата надзиратели какво е станало.

Пуликуваните кадри предизвикаха гняв у Ивайло Григоров - един от най-разпознаваемите лидери от Синдиката на служителите в затвори. 

 

 

Той обвини Би Ти Ви в манипулация, както и държавата, че не дава достатъчно патрони за стрелкова подготовка, като написа:

Може би сега е момента от името на служителите на затвор София да се извиня на българската държава и отговорните институции ,че служителят раздаващ техника не е показал специални умения и с голи ръце не убива двамата въоръжени нападатели.

И за това ,че служителят на пост номер 1 не успява под 3 секунди да извади, зареди и стреля въпреки 16те патрона годишно предвидени за подготовката му.

Излезлите невъоръжени служители от корпуса на затвора няколко минути след бягството оставили без охрана няколкостотин лишени от свобода не тръгват да гонят вятъра. И в никакъв случай не може да стане ясно от къде е влязъл пистолета въпреки ,че има официалната версия на МВР е изнесена от самата Канна Рачева .

Жалко БТВ и манипулирани кадри .И все пак от името на служителите на затвора София поемам отговорността за липсата на служители , липсата на техника и особено за слабата подготовка и липсата на финансиране .Господа управляващи извинявайте ,ние служителите сме виновни за състоянието на българските затвори. (правописът е оригинален, б.р.)

 

Доналд Тръмп: Започваме съвместна военна операция с Франция и Великобритания срещу Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157799/


Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е дал нареждане за началото на съвместна военна операция с Франция и Великобритания срещу Сирия в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие, извършена в сирийския град Дума преди седмица.

Как ръждата влияе на безопасността

https://petel.bg/Kak-razhdata-vliyae-na-bezopasnostta__259946

Експерти на шведската неправителствена организация Villaagarnas Riksforbund и застрахователната компания Folksam проведоха краш тестове на употребяв...

Ето какво ще е времето днес

https://petel.bg/Eto-kakvo-shhe-e-vremeto-dnes-__259948

Над Черноморието остава мъгливо и хладно. Ще духа слаб до умерен източен вятър, който вечерта ще отслабне. Максимални температури на възд...

Актуална пътна обстановка

https://petel.bg/Aktualna-patna-obstanovka-__259949

Днес ще бъде топло за периода. На места в Дунавската равнина сутринта, а над Черноморието почти през целия ден ще има мъгла. Ще бъде предим...

Започна ли война? САЩ удариха Сирия

https://petel.bg/Zapochna-li-voyna--SASHH-udariha-Siriya__259950

кадър: Бтв  AFP съобщава за няколко взрива към 4 часа местно време (съвпада с българското). САЩ удариха Сирия. Военната операция е по разп...

Първо видео от ударите срещу Асад

https://petel.bg/Parvo-video-ot-udarite-sreshhu-Asad__259951

Първи видеоклип от ударите, които проведоха преди минути военовъздушните сили на САЩ, Франция и Великобритания бе качено в интернет.   ...

Ударените обекти в Сирия са били евакуирани преди дни след предупреждение от Русия

https://petel.bg/Udarenite-obekti-v-Siriya-sa-bili-evakuirani-predi-dni-sled-preduprezhdenie-ot-Rusiya__259952

Това съобщиха телевизия "Ал Арабия" и високопоставен представител на регионален съюз, който подкрепя сирийския президент Башар Асад Пр...

Доналд Тръмп: САЩ не могат да прочистят света от цялото зло

https://petel.bg/Donald-Tramp--SASHH-ne-mogat-da-prochistyat-sveta-ot-tsyaloto-zlo__259953

„САЩ не могат да прочистят света от цялото зло или да се намесят навсякъде, където има тирания“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп пр...

Пентагона: Засега ударите срещу Сирия приключиха

https://petel.bg/Pentagona--Zasega-udarite-sreshhu-Siriya-priklyuchiha-__259954

Приключиха ударите, нанесени по програмата за химически оръжия на Сирия от САЩ, Франция и Великобритания, обяви председателят на Комитет...

Страхотен празник на 14 април - имен ден празнуват най-обичани имена

https://petel.bg/Strahoten-praznik-na-14-april---imen-den-praznuvat-nay-obichani-imena__259955

Днес имен ден празнуват Мартин, Марти, Марто, Мартина, Марта, Мартен, Мартена, Мартинела, Мартинел Името Мартин има латински корени и прои...

Бомбардировките над Сирия продължиха 50 минути (Обзор)

https://petel.bg/Bombardirovkite-nad-Siriya-prodalzhiha-50-minuti--Obzor--__259956

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от ОЗХО Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са прод...

Тереза Мей: Ударите по Сирия нямат за цел смяна на режима

https://petel.bg/Tereza-Mey--Udarite-po-Siriya-nyamat-za-tsel-smyana-na-rezhima__259957

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за х...

Астропрогноза: Близнаци прекарайте деня на въздух, Везни забавлявайте се, Риби страшен ден

http://regiona.bg/%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%be%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b5-%d0%b4/

Хороскоп за 14 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Добре е да отделите известно време през днешния ден, за да направите малко дихателни упражнения, ще бъдете изненадани от ефекта. Интересни идеи как да си прекарате деня няма да ви липсват и дано успеете да ги осъществите всичките.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Времето, което отделите за себе си в никакъв случай не е загубено, напротив ще се почувствате по-добре емоционално. Започнете утрото с гимнастика за гърба и гърдите, а после можете да поизлезете на пазар, за да обновите пролетния си гардероб.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

Днешният ден е най-добре да прекарате на свеж въздух и без друго ще имате желание да разчупите всекидневните рамки. Философските разговори и дори политическите спорове днес ще ви карат да се чувствате социално ангажирани.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Не е препоръчително точно днес да използвате декоративна козметика за кожата на лицето и на главата, може да има нежелателни последици. Отделете време за подобряване на физическата си форма, вместо да мързелувате през телевизора.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Сигурно сте оставили доста неща за вършене през днешния ден, но пренебрегвайте и грижите за тялото. Един масаж или поне контрастни бани ще се отразят добре не само на кожата, но и на настроението ви.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Просто е задължително да се погрижите за здравето си през тази събота. Домашните средства за поддържане на тонуса не са за пренебрегване. Почистването и разтребването ще ви накарат да се почувствате удовлетворени, че сте сложили всичко по местата.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Днес от вас просто ще блика енергия, ще ви се иска да прегърнете целия свят. Ако сте влюбени сигурно ще се чувствате на седмото небе, ако ли не сте на път сте да го сторите. Забавлявайте се с децата си, това ще ви накара да се почувствате по-млади и жизнени.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Направете няколко упражнения за разкършване. Имате нужда от повече движение и свеж въздух. Добре е да посетите близките си или да отидете на някое близко до сърцето ви място, така ще релаксирате най-пълноценно.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Трудно ще успеете да осъществите всичко, което сте си наумили, ще се наложи да потърсите помощници. Денят е много забързан и може да се окаже доста разпилян, ако не вземете на време нещата в свои ръце.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Погрижете се за очите си, особено ако носите контактни лещи. Добре е днес да си починете от тях. Масажите и компресите с топла и студена вода ще окажат благотворно влияние върху кожата на лицето. А тези, които нямат подобни грижи, е добре да внимават в предпразничното харчене.

Хороскоп Водолей (21 януари – 19 февруари)

Днес ще сте доста припрени и трудно ще съумяват хората да ви угодят. Имайте предвид, че всеки си има собствен ритъм и по възможност се съобразете с това. Възможно е да се появят малки парични затруднения, бъдете по-внимателни в харченето.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Доста странен ще е днешният ден за вас. Имате нужда от почивка и усамотение, за да намерите отново вътрешния си център. Само че странни събития ще ви изведат сред повече хора. Може да се окаже интересна опитност.

Материалът Астропрогноза: Близнаци прекарайте деня на въздух, Везни забавлявайте се, Риби страшен ден е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Първа българска реакция за Сирия: Какво се очаква от нас?

http://clubz.bg/66643-pyrva_bylgarska_reakciq_za_siriq_kakvo_se_ochakva_ot_nas

Към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна към България. Не се налага въоръжените ни сили да бъдат привеждани в специална степен на готовност. Това каза вицепремиерът и
министър на отбраната Красимир Каракачанов пред Нова ТВ.

Според него България трябва да има ясна позиция, че подобни проблеми, каквито са тези в Близкия изток не могат и няма да бъдат решени със силови средства, ако основните играчи в света - ЕС, САЩ, Русия и Китай не намерят общ език.

"Вижте самият ЕС няма единна европейска позиция. Великобритания, която обяви, че излиза от ЕС и води собствена външна политика, Франция е известна, че от столетия има своите преки икономически интереси в Сирия. Германия обаче, локомотивът на Европа директно каза, че няма да участва една подобна операция. Какво се очаква от нас".

Така Каракачанов отговори на въпрос каква е българската позиция по случая. Той изтъкна, че това е еднократна акция и към този момент не се очаква и няма прогнози за мигрантска вълна.

"Истината е, че както самият секретар по отбраната на САЩ каза, това е един еднократен удар, предупредителен, по отношение на правителството в Сирия, за което има предупреждение, че е използвал химическо оръжие", каза Каракачанов.

Той допълни, че при въздушните удари са изстреляни 120 ракети, а процентът на свалените е малък, което показва, че срещу обстрела са участвали само сирийските противовъздушни сили, а не руски.

"Това показва, че много вероятно е да има комуникация между САЩ и Русия. Премерената руска позиция показва, че е имало предварителна информираност между двете големи държави, които си противостоят в този регион", допълни Каракачанов.

Малко преди това обаче председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд заяви, че целите на ударите са били внимателно подбрани и че съюзниците са се постарали да избегнат разположените в Сирия руски военни сили. Дънфорд обаче подчерта, че Москва не е била предварително уведомена за ударите по Сирия.

Според Каракачанов изводът е, че единствената в света международна организация - ООН и Съветът за сигурност, които би следвало да контролират подобни действия, на практика не съществуват. Той опрдедели Съвета за сигурност като поле за дебати, но не и като орган за вземане на решения.

Каракачанов посочи, че Великите сили малко от малко трябва да преглътнат своите лични амбиции и апетити и да търсят комплексно решение на проблема.

Американски лекар ще представи в София книгата си „Откъснати деца“

http://www.eurochicago.com/2018/04/melilo/

Д-р Робърт Мелило ще представи в София книгата си „Откъснати деца“ и Програмата за балансиране на мозъка. 18 април 2018 г., 18:30 часа, Интерпред, зала „София“.

Ексклузивно: Ракетен удар над Сирия

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b8%d1%8f/

Ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха на Сирия, са продължили общо 50 минути. Това съобщи в събота телевизия „Ал Маядин“, позовавайки се на свой източник от сирийската армия. По негова информация сирийските системи за противоракетна отбрана са съумели да отблъснат атаката и да свалят голям брой от насочените ракети.

По-рано телевизия „Ал Джазира“ предаде, че ракетите на „тройката“ са поразили военното летище „Мезе“ в предградията на Дамаск, базата на противовъздушните сили в планината Касиун, както и базите на 41-а бригада на Специални сили и 105-та бригада на Републиканската гвардия. Според сведенията на медията САЩ и съюзниците им са успели да бомбардират девет цели на територията на Дамаск, предградията му и останалите части в Сирия, пише бгнес. По-късно обаче информационната агенция САНА опроверга информацията и обяви, че това е опит „враждебните медии да преувеличат мащаба на „тристранната агресия“.“ В Лондон протестират срещу бомбардировките над Сирия.

Повод за инициирането на ударите по Сирия стана инцидент от 7 април в град Дума, където се смята, че е било използвано химическо оръжие срещу цивилни – най-вероятно от режима на президента Башар Асад. Подобна информация бе разпространена от редици НПО-та и медии. Сирийският режим и поддръжниците му Иран и Русия категорично отхвърлят истинността на подобни твърдения, но САЩ твърдят, че разполагат с „видео и снимков материал“ , който доказва, че наистина е била извършена атака с отровни вещества.

Днес в Сирия се очаква да пристигат експертите от Организацията за забраната на химическите оръжия, които да потвърдят или отхвърлят информацията за нападение с химическо оръжие. сн.блиц

 

Материалът Ексклузивно: Ракетен удар над Сирия е публикуван за пръв път на Региона Бг.

За Тръмп войната е продължение на вътрешната политика

http://clubz.bg/66642-za_trymp_vojnata_e_prodyljenie_na_vytreshnata_politika

Навремето германският стратег Карл фон Клаузевиц го формулира така: войната е продължение на политиката с други средства. Вероятно Клаузевиц е имал предвид външната политика. За американския президент обаче войната сякаш е продължение на вътрешната политика. Колкото повече се засилва вътрешнополитическият натиск над Доналд Тръмп, колкото повече напредват разследванията на специалния прокурор Робърт Мълър, при които изявленията на порноактрисата Стефани Клифорд вече достигнаха интимната сфера на президента, толкова по-непоследователни и опасни стават неговите външнополитическите действия.

Все още няма стратегия за Сирия

При обявените ракетни нападения срещу Сирия изобщо не става дума за сирийското население. Защото ако това беше така, то трябваше да има и ясна стратегия за бъдещето на Сирия. Във Вашингтон обаче такава стратегия не се забелязва. Само седмица след като изненадващо обяви намеренията си за изтегляне на американските войски от Сирия, Доналд Тръмп заплаши страната с тежък военен удар, заплаши Русия и нарече Асад "животно". Каквото и да мислим за сирийския и руския президент, при днешните обстоятелства без тях и най-вече срещу тях не може да бъде сложен край на войната, мъките и убийствата в Сирия.

Постингът в Туитър, с който Доналд Тръмп отправи своите заплахи, само показва колко далеч е американският президент от обичайните практики на международната дипломация. Със своята публикация в Туитър той реагира на едно руско предупреждение. "Ако бъдат атакувани руски цели, тогава ще бъдат унищожени не само ракетите, но и платформите, от които са изстреляни." Само че това предупреждение не дойде от Кремъл, а от руския посланик в Ливан. А той не е от ранга на американския президент. Освен това Русия със сигурност не желае пряка конфронтация със САЩ.

Да не забравяме, че в борбата срещу т.нар. "Ислямска държава", която все още не е напълно победена, руските и американските военни координираха тясно своите действия. Сега заради евтините аплодисменти на своите поддържници Доналд Тръмп само налива допълнително масло в огъня със своите пресилени изказвания. 

Някои американски сенатори все пак отправиха критични запитвания за смисъла на евентуалните атаки срещу цели в Сирия. Но в понеделник в Белия дом влезе новият съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. А с него ястребите в екипа на Тръмп се увеличиха с още един. Джон Болтън от години пледира за война срещу Иран и до днес смята американската инвазия в Ирак за правилното решение - въпреки катастрофалните последици.

Кой въобще може да се противопостави на Тръмп?

Новият външен министър Майк Помпео също си спечели реномето на хардлайнер още като шеф на ФБР. Единственият, който би могъл да се противопостави на плановете и методите на Тръмп, е министърът на отбраната Джеймс Матис. Той много добре знае как изглежда една война. Впрочем само преди два месеца Матис заяви, че не е видял истински доказателства за това, ча Асад е извършил атаката с химически вещества в Хан Шейхун преди една година. Въпреки че тогава експертите имаха достатъчно дълго време за проверка на обвиненията. Сега обаче грози опасността от конфронтация с голямата сила Русия и регионалната сила Иран - и то едва ли не на базата на видеоклипове от Ютюб.

Учудващо е, че само генералният секретар на ООН Антонио Гутереш апелира за сдържаност. Европейските съюзници и партньорите от НАТО досега се въздържат от критика. Или пък като Великобритания и Франция дори искат да участват в евентуална военна операция. Ако се стигне до подобна ескалация в сирийската война, заради географската си близост Европа много бързо ще усети последиците. И те няма да се изразяват единствено в скок в броя на бежанците.

Дойче веле

Ремонтират по проекти две професионални гимназии във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/14/79302/%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%84%d0%b5%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0

Ремонтни дейности се извършват в двете общински гимназии във Варна – Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ и Професионалната гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“. На място днес бе направена символична „първа копка“ в присъствието на Христо Иванов – зам.-кмет, Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“, Христо Недев […]

Аналитик на Fox News: На Русия не й е нужно да воюва със САЩ в Сирия — тя и така побеждава

http://pogled.info/svetoven/analitik-na-Fox-News-na-rusiya-ne-i-e-nuzhno-da-voyuva-sas-sasht-v-siriya-tya-i-taka-pobezhdava.93801

/Поглед.инфо/ Намесата на Москва и Техеран до такава степен укрепи позициите на Башар Асад, че смяна на режима в Сирия не си струва да се очаква, предполага генералът в оставка Джек Кин. Според него Русия не се стреми към военен сблъсък със САЩ, защото това би означавало загуба на всичко достигнато.

Contra Magazin видя признаци на инсценировка на химическа атака в Сирия

http://pogled.info/svetoven/Contra-Magazin-vidya-priznatsi-na-instsenirovka-na-himicheska-ataka-v-siriya.93802

/Поглед.инфо/ В действителност никаква химическа атака не е имало в сирийския град Дума, пише австрийският Contra Magazin. Единственият източник, твърдящ обратното е пристрастен и лоялен към западните държави, докато експертите на мястото на събитието съобщават за липсата на загинали или пострадали. Освен това използването на отровен газ от страна на сирийските власти е лишено от смисъл – затова пък на Запада тази инсценировка е много изгодна, счита журналистът от изданието,

При Плевен: Дунава - Глава 6

http://pogled.info/bulgarski/pri-pleven-dunava-glava-6.93803

/Поглед.инфо/ Продължаваме с публикуването на шеста глава от книгата на Здравко Петров "При Плевен".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване