Сирийската армия подготвя с обстрел завземане на район южно от Дамаск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821219

Сирийската армия подготвя с обстрел завземане на район южно от ДамаскСирийската армия започна да обстрелва контролиран от джихадисти анклав южно от Дамаск в подготовка на операция по завземане на района. Това съобщи командир от регионалния военен съюз, който се сражава на страната на Дамаск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  Командирът, пожелал анонимност, каза, че операцията ще е насочена срещу "Ислямска държава"

БСП скочи срещу КЕВР: Не са независими

http://dnes.dir.bg/news/bsp-kevr-ninova-27056579

БСП няма да излъчва номинации за членове на КЕВР, които се сменят на ротационен принцип и се утвърждават от Народното събрание.

Френски експерти обучават БГ общини в устойчивото ВиК управление

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/frenski-eksperti-obuchavat-bg-obshtini-v-ustojchivoto-vik-upravlenie-6081403

Френскят експерт Жан-Пол Колен разясни механизма, по който местната власт е избрала да управлява ВиК системата си на първият семинар, част от конкурса „Екообщина“

"Тесла" отново спира временно производството на "Модел 3"

http://www.cross.bg/proizvodstvoto-model-kompaniyata-1572752.html

/КРОСС/ Компанията конструктор на електрически автомобили "Тесла", която се опитва да навакса значителното забавяне за доставката на своята кола "Model 3", потвърди, че временно спира производството, за да подобри процеса на изработка на колите. Компанията спря производството за една седмица през февруари на този модел, който е особено важен за нейната пазарна стратегия. Той е позициониран в средния сегмент на гамата и е предшественик на масовото производство. Компанията повтори своето изявление от предишния път, че програмата за производство на "Model 3" включва и периоди на спиране както в заводите в Калифорния, така и в Gigafactory 1, Невада. В съобщението се казва, че тези моменти се използват за подобряване на автоматизацията и решаване на редица технически проблеми. "Това не е необичайно, а дори е нормално, когато производството се разшири", посочва компанията. Няколкостотин хиляди коли от серията Model 3 са поръчани, но производството регистрира забавяния спрямо прогнозите за 5000 коли от този модел седмично до края на 2017 г. и 10 000 до края на 2018 г.    

КЕВР: Някои от поисканите увеличения на тока са стряскащи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821215

КЕВР: Някои от поисканите увеличения на тока са стряскащиНякои от поисканите увеличения на тока са стряскащи, но бизнесът и потребителите нямат основания за притеснения. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни,

Защо Китай подкрепя Русия в борбата с американската агресия?

http://pogled.info/svetoven/zashto-kitai-podkrepya-rusiya-v-borbata-s-amerikanskata-agresiya.93885

/Поглед.инфо/ Често се среща твърдението, че „война между Русия и САЩ би облагодетелствала най-много Китай“ (на принципа на „щастливия трети“). Няколко неща обаче трябва да се имат предвид:

Пол Крейг Робъртс: Резултатът от руската щедрост няма да са благодарностите, които руснаците заслужават

http://pogled.info/svetoven/pol-kreig-robarts-rezultatat-ot-ruskata-shtedrost-nyama-da-sa-blagodarnostite-koito-rusnatsite-zasluzhavat.93886

/Поглед.инфо/ Свидетелство за хуманността и моралното величие на руското правителство, водено от Владимир Путин е това, че то реши да си затвори очите за атаката, за да може Доналд Тръмп да съхрани авторитета си. За наше общо съжаление, резултатът от руската щедрост няма да са благодарностите, които руснаците заслужават. Русия и Путин няма да бъдат похвалени за това, че спасиха Тръмп от това да се откаже, или да бъде потопена цялата му флотилия, а неговите бомбардировачи да бъдат свалени.

Макрон усеща Европа като пред гражданска война

http://www.moreto.net/novini.php?n=372690

Като че ли отново избухна гражданска война в Европа. С такова усещане френският президент Еманюел Макрон обясни ситуацията в Европейския съюз пред Европейския парламент. Френският държавник сравни политическото разделение в Европа с гражданска война и предупреди срещу разрастващия се антилиберализъм на континента.

Смолян изпраща бившата волейболистка Антоанета, загинала край Вакарел

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821203

Смолян изпраща бившата волейболистка Антоанета, загинала край ВакарелСмолян изпраща днес в последния й път 49-годишната Антоанета Орлова - бивш треньор на волейболния клуб „Смолян“, а преди това и състезателка. Жената стана жертва на зверската катастрофа на АМ“ Тракия“ при Вакарел. В родопския град се говори, че тя първа е загинала от общо 6-те жертви, предаде "Марица".

Георги Кадиев: Има и по-корумпирани от Иванчева

http://dnes.dir.bg/news/georgi-kadiev-arest-desislava-ivancheva-27056561

Цялата тази показност е абсолютно излишна. Със сигурност има и по-корумпирани от Десислава Иванчева.

„Евроинс“ придобива украинския бизнес с туристически застраховки на германската ERGO

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821185

„Евроинс“ придобива украинския бизнес с туристически застраховки на германската ERGOЕдна от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа - „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), част от „Еврохолд България“, ще придобие специализираната в застраховки при пътуване украинска компания ERV, собственост на германската ERGO. Последната е сред големите застрахователни компании в Европа и е част от един от лидерите в презастраховането в

Екипите на ОЗХО влязоха в Дума

http://www.mediapool.bg/ekipite-na-ozho-vlyazoha-v-duma-news278075.html

Експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са влезли в сирийския град Дума, където на 7 април бе извършена предполагаема атака с химическо оръжие, съобщиха Франс и Ройтерс, като се позоваха на сирийски държавни медии.   Екипът пристигна в Сирия още през уикенда, за да разследва нападението. Той обаче не бе допуснат от силите на Асад и руснаците там под предлог, че няма гаранции за тяхната сигурност.   САЩ, Франция и други западни сили обвиниха сирийското правителство и Русия в умишлено забавяне на мисията на ОЗХО. САЩ обвиниха Русия, че може би е била на мястото на предполагаемата химическа атака, "манипулирайки доказателства”.   "Това е нашето разбиране. Руснаците може би са посетили мястото на атаката. Ние сме загрижени, че те са го променили (мястото на атаката), за да попречат на разследването на ОЗХО”, съобщи посланикът на САЩ в организацията Кен Лард.   Руският външен министър Сергей Лавров очаквано отхвърли тези твърдения и каза, че Москва не се е намесвала в региона.   Френското външно министерство също изрази притеснение, че доказателствата за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума може вече да са изчезнали.   Според активисти на опозицията, медицински и хуманитарни работници при атаката с химическо оръжие в Дума са загинали най-малко 40 души. САЩ, Великобритания и Франция обявиха, че имат доказателства, че отговорността за трагедията е на сирийския режим и в отговор нанесоха въздушни удари в Сирия.   Президентът Башар Асад и съюзниците му от Русия първоначално твърдяха, че няма никаква атака с химическо оръжие, а после обвиниха за нея бунтовниците срещу режима на Асад.   Във вторник германската канцлерка Ангела Меркел каза, че Русия като съюзник на сирийското правителство носи съвместна отговорност за химическото нападение в Източна Гута по-рано този месец, но подчерта, че възнамерява да продължи диалога с руския президент Владимир Путин.   "Знаем, че що се отнася до нападението с отровен газ в Сирия, Русия като съюзник на (президента Башар) Асад носи съвместна отговорност, в това няма съмнение, но все пак е важно да продължим да разговаряме с Русия", заяви Меркел на пресконференция с новозеландската министър-председателка Джасинда Ардърн и добави, че очаква да се срещне с Путин в близко бъдеще.   Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза, че Меркел и Путин са обсъдили по телефона как да се даде тласък на политическия процес за спиране на конфликта в Сирия.   По думите му двамата лидери са се "съгласили, че политическият процес трябва да бъде в центъра на усилията за спиране на продължаващия от години кървав конфликт".

Еврокомисията препоръча начало на преговорите с Македония заради реформите и края на кризата

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/17/3164438_evrokomisiiata_preporucha_nachalo_na_pregovorite_s/?ref=rss


Европейската комисия препоръчва на Съвета да започне преговори с Македония предвид "прогреса, постигнат с оглед на тласъка в реформите, поддържайки и задълбочавайки сегашния тласък."<br /><br />Така завършва обобщението на доклада, изготвен за напредъка на Македония по пътя към членство в Европейския съюз, публикувано на сайта на комисията.<br /><br />Докладът отбелязва, че Македония "най-накрая" е преодоляла най-тежката си политическа криза от 2001...

Вижте какво решава Министерският съвет утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821191

Вижте какво решава Министерският съвет утреРедовното правителствено заседание ще се проведе както обикновено – в сряда, 18 април, от 10 ч. при следния предварителен дневен ред: 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА МЛАДЕЖТА ЗА 2016 Г. Внася: министърът на младежта и спорта 2. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ОДОБРЯВАНЕ НА АКТУАЛИЗАЦИЯТА ЗА 2018 Г.

С какво стана известна кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821197

С какво стана известна кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева?Кметът на столичния район „Младост“ бе арестуван при зрелищна акция в центъра на София. По първоначална информация причината са съмнения за корупционни практики. Десислава Иванчева стана известна през 2016 г., когато се яви като независим кандидат за районен кмет. Тя получи 59,82 процента от вота на частичните избори за кмет на района.

Т. Петкова: Държавата има механизми да гарантира енергийната сигурност

https://www.investor.bg/energetika/472/a/t-petkova-dyrjavata-ima-mehanizmi-da-garantira-energiinata-sigurnost-259492/

При тежко нарушение на лиценза от енергийно дружество КЕВР назначава особен управител, коментира председателят на енергийния регулатор

Сирийче описа ужаса от химическата атака: Вдишахме миризмата на кръв, вместо въздух (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821144

Сирийче описа ужаса от химическата атака: Вдишахме миризмата на кръв, вместо въздух (Видео)"Намирахме се в Дума, в едно мазе, под обстрел. Изведнъж хвърлиха барел, който не се взриви, но започна да издава фъскащ звук. Това разказва пред Би Би Си сирийчето Маса, чието семейство се е намирало в град Дума по време на предполагаемата химическа атака от преди седмица. "Имаше бял дим. Краката ни започнаха да отслабват.

Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта

http://econ.bg/Новини/Здравното-министерство-одобри-проект-на-Националната-здравна-карта_l.a_i.760541_at.1.html

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в...

Метеорит с диаманти може да е дошъл от изгубена планета в Слънчевата система

//dariknews.bg/novini/sviat/meteorit-s-diamanti-mozhe-da-e-doshyl-ot-izgubena-planeta-v-slynchevata-sistema-2091499

Фрагменти от метеорит, паднал на Земята преди 10 години, са доказателство за изгубена планета, която някога е била част от Слънчевата система, съобщи Асошиейтед прес.
 
Учени от Швейцария, Франция и Германия изследваха диамантите в

Линейка катастрофира на входа на Търново, няма пострадали

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/linejka-katastrofira-na-vhoda-na-tyrnovo-niama-postradali-2091493

Линейка катастрофира на входа на Велико Търново.

Сигнал за инцидента е получен в малко преди 18:30 ч.

По първоначална информация линейката, пътуваща от Свищов към Велико Търново, в района на тунелите на входа на областния град е била <

Хърватия може и да не се интересува от втечнен газ

https://www.investor.bg/evropa/334/a/hyrvatiia-moje-i-da-ne-se-interesuva-ot-vtechnen-gaz-259438/

Пазарните тестове показват слаб интерес към терминала за втечнен газ край остров Крък, съобщава EurActiv

Засаждат 1 200 дръвчета в района на Шабленския фа

http://www.moreto.net/novini.php?n=372692

1200 дръвчета от видовете явор, ясен, цер, копривка и акация ще бъдат засадени в района на Шабленския фар в акция по залесяване на 19 април. Организатор на инициативата е община Шабла. Проявата е с наслов „Да сътворим гора!“ и е посветена на Международния ден на земята – 22 април, съобщиха от крайморската община.

ЕС иска Македония да започне преговори за присъединяване до юли

https://offnews.bg//evropa/es-iska-makedonia-da-zapochne-pregovori-za-prisaediniavane-do-iuli-678866.html

Европейският съюз подкрепя започването на преговори за присъединяване с Република Македония и Албания.

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, която представи плановете за разширяването на ЕС.

Страните членки искат Македония да започне преговорите най-късно до юли, обяви държавната информационна агенция в Скопие, позовавайки се на източници от Брюксел, цитирана от БГНЕС.

"Българското председателство иска това да стане през месец юни, докато България е все още председател на ЕС, но ако това не се случи, огромната част от страните членки на ЕС искат това да стане най-късно през месец юли, по време на австрийското председателство. Това трябва да стане дори, ако спорът за името не е решен напълно", твърдят още дипломатическите източници.

Според изданието сред страните преобладава положителна настройка по отношение на Македония и реформаторския курс на страната. 

„Инерком“: Ще запазим работните места, доходите и социалните придобивки на служителите в ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821189

„Инерком“: Ще запазим работните места, доходите и социалните придобивки на служителите в ЧЕЗДнес представители на „Инерком“ бяха изслушани от народните представители от Временната парламентарна комисия. По темата за увеличението на цените на електроенергията, поискано от ЧЕЗ за следващия регулаторен период от 1 юли 2018 година, Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Инерком“, съобщи,

Здравната каса е спестила 23 млн. лева от поевтиняване на лекарства за година

http://www.mediapool.bg/zdravnata-kasa-e-spestila-23-mln-leva-ot-poevtinyavane-na-lekarstva-za-godina-news278074.html

Цените на общо 570 лекарствени продукта от позитивния списък са били намалени през миналата година заради външното рефериране с други европейски държави и навлизането на генерични продукти. Поевтиняването на медикаментите е довело до намаляване на публичните разходи за лекарства, като НЗОК е спестила 22.9 млн. лева, а здравното министерство – 751.5 хил. лева. Спестеният от касата ресурс заради намаление в цените на лекарствата се увеличава прогресивно през последните години като през 2016 икономията е била 16.6 млн. лева, а през 2015 година – 8.5 млн. лева. Това показват данните от годишния доклад за работата на Националния съвет по цени и реимбурсиране за 2017 година. Все пак икономията от близо 23 млн. лева за НЗОК през миналата година е много малка част от разходите й за лекарствата от позитивния списък, които през 2017 г. бяха малко под 1 млрд. лева, а тази година ще надхвърлят 1 млрд. лева. За сравнение от отстъпки от фармацевтични компании, което е другият основен механизъм за намаляване на публичните разходи за лекарства, през миналата година в касата са върнати обратно 168 млн. лева. От намалението в цените на лекарствата през миналата година НЗОК е спестила над 16 млн. лева от разходите си за медикаменти за домашно лечение и близо 7 млн. лева от разходите си за онколекарства в болниците. Основните фактори за поевтиняването на лекарствата е включването на генерични лекарства в позитивния списък и външното рефериране, при което се сравняват и взимат най-ниските цени, регистрирани в някоя от 17 държави- членки. Три от референтните държави – Румъния, Гърция и Словакия са с най-голям относителен дял при намалението на цените у нас.   Половината лекарства поевтинели до 5%, една четвърт – от 20% до 50% При близо половината от лекарствата, чиито цени са спаднали през миналата година (263), намалението е до 5%. Намаление до 10% на цената е отчетено при 90 лекарствени продукта или 15.79 % от общия брой. До 20% е редуцирана цената на 78 медикамента или 13.68 % от общия брой. Спад в цената до 50% има при 101 лекарствени продукта или 17.72 % от общия брой. Понижение от над 50% на цената е регистрирано при 38 лекарствени продукта или 6.67 % от общия брой. При лекарствата за домашно лечение е постигнато намаление в цените на 149 продукта, като най-много – 74 са 100% платени от касата. От напълно платените от нея лекарства НЗОК е реализирала и най-съществена икономия – в размер на 10.6 млн. лева. В доклада обаче липсва информация как промените в цените са се отразили в нивото на доплащане от страна на пациентите, което е най-високо в ЕС. Икономия от 3.3 млн. лева след включването на генерик при 5 терапии Например при терапията за хепатит С Ombitasvir, paritaprevir, ritonavir, която се реимбурсира 100% от НЗОК, понижаването в цените е довело до намаляване на референтната стойност за дефинираната дневната доза с 26.51% , в резултат на което стойността, заплащана от НЗОК е намалена с 1 399 247 лева. Едно от съществените намаления в разходите на фонда се дължи на включването на първи генеричен лекарствен продукт през годината. В 5 международни непатентни наименования (INN) e включен първи генерик в резултат на което стойността, заплащана от НЗОК се е намалила с 3 376 370 лв. Пример за това е терапията Glatiramer acetate – имуномодулатор, прилаган при пациенти с множествена склероза, който се реимбурсира 100% и при който понижаването на референтната стойност за дневната доза с 29.2% е намалило разходът на НЗОК с 2 257 360 лева. Пример за комбинираното влияние от включване на генерик и намаляване на цена е антивирусното средство Tenofovir disoproxil, прилагано при пациенти с ХИВ и Хепатит B, което също се реимбурсира 100%. В резултат на понижаването на референтната стойност за дневната доза в този INN с 53.11%, минималното намаление на стойността, заплащано от НЗОК е с 1 231 829 лева. Увеличение на референтната стойност през миналата година има при 21 лекарствени продукти, което е повишило разходите на касата с близо 300 000 лева, като то е приспаднато при изчислението на икономията. Някои онкотерапии също са поевтинели значително При онкомедикаментите в болниците най-значително е намаляването с 69.9% на референтната стойност за дневна доза, респективно на стойността на опаковка, при таргетната терапия за хронична миелоидна левкемия Imatinib. При нея понижението се дължи на намаляване на цените в резултат на външното рефериране, като стойността, заплащана от НЗОК е редуцирана с 419 021 лева. Друг пример за понижаване на стойността за дневна доза с 15.5% е продуктът Ramucirumab, прилаган при лечение на солидни тумори. И при него причината е намаляването на цената на лекарствения продукт в групата в резултат на външното рефериране, а стойността, заплащана от НЗОК се е намалила с 733 704 лева. Включването на биоподобен лекарствен продукт в INN Rituximab за лечението на онкохематологични заболявания е довело до понижаване на референтната стойност за дневна доза, в резултат на което стойността на опаковка се е понижила с 26.84%, а заплащаната от НЗОК стойност е намалена с 1 282 982 лева. Включването на първи генеричeн лекарствен продукт в INN Imatinib, за показанието Хронична миелоидна левкемия е довело до понижаване на референтната стойност и респективно на стойността на опаковка, изчислена на база референтна стойност с 48.83%. В резултат на това разходът на НЗОК е паднал с 647 844 лева. При 6 INN е установено увеличение на референтната стойност поради изключване на лекарствени продукти от позитивния списък, в резултат на което, стойността заплащана от НЗОК се е увеличила с 999 061 лева, които са приспаднати при изчислението на икономията. По-малко лекарства за изтеглени от пазара По принцип намалението в цените на лекарствените продукти в резултат на външното рефериране е причина за изтеглянето на някои медикаменти от българския пазар, поради невъзможността на фармацевтичните компании да поддържат същите ниски цени у нас, като регистрираните на друг пазар, с който се сравняваме. Отчетът за миналата година обаче показва намаление в броя на изключените от позитивната листа медикаменти спрямо предходните две години. Постъпилите процедури за изключване на лекарствени продукти от позитивната листа са общо 147 и представляват 2.9% от всички постъпили процедури, а през годината са разгледани общо 173 процедури за изключване с натрупването от предходната година. За сравнение през предходните две години – 2015 и 2016 са постъпвали по около 350 процедури за изключване на продукти от позитивната листа или между 5% и 7% от всички постъпили процедури. През миналата година от всички изключени лекарствени продукти най-голямата група са предназначени за лечение на онкологични заболявания и неврологични заболявания. Втората група е тази на медикаментите за сърдечно-съдови заболявания, следвани от антиинфекциозните средства. От всички изключени медикаменти 53 са носители на референтна стойност. 13 лекарствени продукта са били единствени със съответната лекарствена форма и концентрация, но продукти с този INN продължават да присъстват в позитивната листа. Шест от 13-те продукта са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско предписание и по този начин са останали налични на пазара, но само на свободна продажба. Заличени от лекарствената листа са 11 международни непатентни наименования, като 5 от тях са вписани в регистъра на пределните цени, отпускани по лекарско предписание и също са останали налични на пазара, но на свободна продажба. Терапевтичните области на изключените международни непатентни наименования са разнообразни – гастроентерология, лечение на пептична язва, лечение на хроничен вирусен хепатит С, онкология, неврология, кардиология, като нито един от заличените INN не е без алтернатива за лечение на съответното заболяване. Най-честите причини за изключване на лекарствени продукти и заличаване на цената са прекратяване на разрешението за употреба, спиране на производството им, неподдържане на реимбурсен статус и намаляване на цената вследствие външното рефериране През миналата година в позитивната листа са включени 48 нови лекарствени продукти, които принадлежат към 32 нови международни непатентни наименования (INN) в областта на пулмологията, кардиология, гастроентерологията, офталмологията, онкологията и хематологията, ревматологията и др.

Кучета нахапаха жена в монтанско

https://frognews.bg/kriminalno/kucheta-nahapaha-jena-montansko.html

Млада жена е била нападната от кучета на 16 април, след обяд в монтанското село Сумер. Кучетата са от породата Дого Аржентино и са собственост на мъж от селото. Инцидентът е станал на улицата, докато жената е отивала да вземе тригодишното си дете.

Кучета нахапаха жена в монтанско

https://frognews.bg/novini/kucheta-nahapaha-jena-montansko.html

Млада жена е била нападната от кучета на 16 април, след обяд в монтанското село Сумер. Кучетата са от породата Дого Аржентино и са собственост на мъж от селото. Инцидентът е станал на улицата, докато жената е отивала да вземе тригодишното си дете.

„Инерком“: Ще запазим работните места, доходите и социалните придобивки на служителите

http://www.cross.bg/inerkom-sdelkata-dryzhestvata-1572795.html

/КРОСС/ Днес представители на „Инерком" бяха изслушани от народните представители от Временната парламентарна комисия. По темата за увеличението на цените на електроенергията, поискано от ЧЕЗ за следващия регулаторен период от 1 юли 2018 година, Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Инерком", съобщи, че компанията не е участвала в изготвянето на подаденото от страна на ЧЕЗ пред КЕВР предложение. "Знаете, че нито едно дружество в България не може да вдига цената на електрическата енергия еднолично. Цената на електрическата енергия се определя от КЕВР, който е независим орган. Да не забравяме, че „Инерком" все още не е собственик на дружествата и не може да има отношение към подаденото пред Регулатора заявление за утвърждаване на цени на електрическата енергия за следващия регулаторен период."Милена Стоева обясни, че, след приключване на сделката, през следващите три години „Инерком" ще работи по цени, които са утвърдени от КЕВР по предложението, направено от ЧЕЗ, който все още е собственик на дружествата. "Когато затворим сделката, ще наследим тези цени за следващите три години. Ние няма да можем да ги предоговаряме, въпреки промяната на собствеността, и ще трябва да работим при тези условия

Пилотът, врязъл се в публиката на рали в Шумен, се оказа издирван от 10 г.

http://www.mediapool.bg/pilotat-vryazal-se-v-publikata-na-rali-v-shumen-se-okaza-izdirvan-ot-10-g-news278073.html

Пилотът, който се вряза с колата си в публиката на рали "Мемориал Валерий Великов" в Шумен в неделя и рани четирима души, се оказа издирван от 2008 г. заради влязла в сила 3-годишна ефективна присъда за документна измама. По-интересното е, че Николай Георгиев на два пъти е засичан от Интерпол – в Испания и Англия, като информация за това веднага е подавана към българските служби, но те така и не успяват да го заловят. Той не е задържан дори и след инцидента в неделя, а се предава съвсем доброволно във вторник – два дни, след като самоличността му е засечена заради катастрофата по време на "Мемориал Валерий Великов", става ясно от съобщение на прокуратурата. Николай Христов Георгиев за пръв път е обявен за издирване на 23 май 2008 г., когато Варненската окръжна прокуратура издава Европейска заповед за ареста му, по силата на която оттогава той се издирва в страните члени на ЕС. Основание за това става задочно повдигнатото му обвинение за документна измама, според което в съучастие с Петър Петров в края на септември 1999 г. той се домогва до 79 500 щатски долара, "собственост на морско лице", посочва прокиратурата. В началото на октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява българските власти, че лице с отпечатъците на Георгиев е установено в испанската столица. Според информацията на местните власти той се представял за Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия. Преди това българинът е локализиран отново от Интерпол, но този път в Северен Лондон. Това е станало, след като открил банкова сметка на собственото си име на 1 октомври 2007 г. През нея Георгиев направил три превода до своя сметка в България На 23 октомври 2007 г. превел 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата. Въпреки подадената от Интерпол информация, Георгиев остава неизвестност до 15 април т.г., като междувременно през 2013 г. влиза в сила 3-годишната му задочна присъда за диокументна измама, постановена от Варненския окръжен съд. Заради това решение той отново е обявен за издирване на 7 август 2013 г., а на 17 октомври 2014 г. прокуратурата издава втора европейска заповед за ареста му. Всичко това обаче не води до резултат, за да се стигне до катастрофата в Шумен, след която местното обвинени образува ново дело срещу Георгиев – този път за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице. Впоследствие той се предава във вторник в областната дирекция "Съдебна охрана" във Варна. Не се съобщава да е бил конвоиран. Щастливата развръзка по 10-годишното неуспешно издирване на 45-годишния мъж става факт на фона на призивите за цялостна реформа на изпълнението на наказанията, издирвателната дейност и организацията на затворите, отправяни през последните месеци от главния прокурор Сотир Цацаров. Първоначално темата бе подета заради шесторния разстрел в Нови Искър, за който прокуратурата обвини самоубилият се рецидивист Росен Ангелов, който се оказа издирван близо 9 години заради влязла в сила негова 8-годишна присъда за блудство с малолетно момиче. По този повод Цацаров разпореди проверка във всички апелативни прокуратури в страна по линия на изпълнение на наказанията, според чийто резултати, обявени от него в началото на март, към момента безуспешно се издирват над 900 бегълци от правосъдието. Темата обаче претърпя нов развой, след като в началото на април двама рецидивисти, осъждани за убийства, успяха да избягат от Централния софийски затвор, като впоследствие стана ясно, че МВР е имало сведенията за плановете им още отпреди година. Покрай бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев бяха разкрити множество пропуски в организацията на охраната в местата за лишаване от свобода, а всичко това бе последвано и от ново бягство – този път от Пловдивския затвор. Засега нито един от тримата бегълци не е заловен. Двата случая обаче провокираха нов призив от страна на главния прокурор – за създаването на изцяло нов затвор, който да събере всички особено опасни престъпници. Освен това Цацаров поиска затягане на режима във всички останали места за лишаване от свобода и увеличаване на заплатите на надзирателите, за което те протестират от години.

Средното заплащане на служителите във "Фейсбук" достигна 240 хил. долара през 2017 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821172

Средното заплащане на служителите във "Фейсбук" достигна 240 хил. долара през 2017 г.Служителите в компанията "Фейсбук" са получили през миналата година средно възнаграждение от над 240 000 щатски долара, докато общите компенсации за главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг са надхвърлили 8,8 милиона долара, показват официални финансови данни на водещата социалната интернет медия за 2017-а година, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Корнелия Нинова: БСП няма да излъчи номинации за кандидати за КЕВР

http://www.cross.bg/nyama-kandidati-ninova-1572794.html

/КРОСС/ „Ние няма да излъчваме номинации за кандидати за КЕВР. Това е единодушно решение на ИБ на БСП. Това е зависим орган." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесеното заседание на ИБ на партията в Благоевград. Тя добави, че БСП иска смяна на модела на подобен тип управление на органите, на взимане на решения от тях. „Затова няма как ние да предложим кандидати за КЕВР в енергийния сектор. Ние няма да предложим нито един. По принципни съображения", отсече Нинова.    

Извънредно! Скандалната кметица на "Младост" с първи думи след ареста! Иванчева крещи към медиите!

http://www.struma.com/sinya-lampa/izvunredno-skandalnata-kmetica-na-mladost-s-purvi-dumi-sled-aresta_133133/

Над четири часа продължават процесуално-следствените действия пред Спортната палата в центъра на София след зрелищния арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Преди минути самата Иванчева се обърна към медиите с викове "Няма пари, няма пари".

На мястото все още е и шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Все още е и значително затруднен автомобилният трафик в района.Специализираната прокуратура провежда разследване за...

Продължава

Европейските лиги се обявиха против плановете за разширяване на турнирите на ФИФА

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164442_evropeiskite_ligi_se_obiaviha_protiv_planovete_za/?ref=rss


Европейските футболни лиги се обявиха против плановете за разширяване на турнирите под егидата на ФИФА. Според организацията, която обединява 32 професионални дивизии и асоциации в 25 страни в Европа, евентуални промени ще усложнят международния календар и ще доведат до твърде голямо натоварване за футболистите.<br /><br />ФИФА предложи нова и разширена версия на Световното клубно първенство. Плановете са първото издание на обновената надпревара да се проведе през лятото на 2021 г.,...

Иванчева: Не знам за какво съм арестувана

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821183

Иванчева: Не знам за какво съм арестуванаАрестувана съм, но не знам за какво, стоя вече часове без адвокат, каза Десислава Иванчева пред bTV.  Спецпрокуратурата и КОНПИ извършват акция, в която е замесена кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Кметицата на Младост стои с белезници на пътното платно на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Ген.

Пешеходка пострада заради невдигната ръчна спирачка на микробус във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372689

21-годишна жена е с фрактури на двата крака, след като необезопасен паркиран микробус я е ударил. Произшествието е станало на ул. „Фредерик Жолио – Кюри“, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на полицията. До инцидента се стигнало, след като 33-годишният водач на превозното средство от град Тервел не се погрижил да подсигури микробуса и да вдигне ръчната спирачка.

”Инерком”: Ще запазим утвърдените цени на ЧЕЗ поне 3 години

http://dnes.dir.bg/news/sdelkata-chez-27055458

Ще запазим работните места, доходите и социалните придобивки, които служителите в ЧЕЗ получават.

Силви Вартан се срещна с властта и отиде в БЧК

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/silvi-vartan-sreshtna-vlastta-otide-bchk.html

Френската певица от български произход Силви Вартан е на посещение у нас от вчера, понеделник.

Капсула за самоубийства показаха в Амстердам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821164

Капсула за самоубийства показаха в АмстердамНа изложение на погребални услуги в Амстердам беше показана капсула за самоубийства, съобщава South China Morning Post, цитиран от БТА. Капсулата, наречена Sarco, е разработена в Холандия от холандския дизайнер Александър Банинк и австралийския активист Филип Ничке, дългогодишен борец за легализацията на евтаназията.

"Евроинс" придобива украинския бизнес с туристически застраховки на германската ERGO

http://econ.bg/Новини/-Евроинс-придобива-украинския-бизнес-с-туристически-застраховки-на-германската-ERGO_l.a_i.760540_at.1.html

Една от водещите застрахователни групи в Югоизточна Европа - „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), част от „Еврохолд България“, ще придобие специализираната...

"Евроинс" купува украинския бизнес на германската ERGO

https://news.bg/deals/evroins-kupuva-ukrainskiya-biznes-na-germanskata-ergo.html

Придобитата ERV е втора по големина при туристическите застраховки в Украйна

Lada направи седан с офроуд качества

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/lada-napravi-sedan-s-ofroud-kachestva-6081401

Това е първият в историята на руското автомобилостроене седан с повишена проходимост.

Европа, Китай, Япония, САЩ: кой води най-протекционистка политика?

http://www.mediapool.bg/evropa-kitai-yaponiya-sasht-koi-vodi-nai-protektsionistka-politika-news278072.html

Всички страни практикуват протекционизъм, повече или по-малко. Кой е протекционист и кой не е? Президентът на САЩ Доналд Тръмп има много ясна визия за ситуацията: бездънният дефицит на американската външна търговия, близо 800 милиарда долара през 2017 година, които са равняват на 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), има като естествена последица планината от излишъци, натрупана от Китай, Европа и Япония.   Толкова много страни, които не играят по правилата на свободната търговия срещу бедните и много наивни американци.   За да бъде изяснен въпросът, е необходимо да го разгледаме, като започнем от трите основни лоста, с които разполага една държава, за да защити своята икономика от чуждестранна конкуренция: 1. мита; 2. немитнически механизми (като квотите); 3. парични мерки, т. е. манипулирането на валутните курсове. Когато става дума за митата, светът се дели на две. От едната страна са нововъзникващите пазарни икономики, а от другата - развитите държави. По данни на Световната търговска организация (СТО) Аржентина, Бразилия и Индия са сред най-протекционистките страни в света с мита, надхвърлящи 13%... Китай не е много далеч зад тях с малко под 10%. На практика е учудващо само предното място в класацията на Южна Корея, тъй като развитите държави (Европа, Япония и Съединените щати) са много по-надолу в индекса, с много близки мита между 2,5 и 4 пъти по-ниски от тези на първата група.   Друго наблюдение, всички страни практикуват протекционизъм в конкретни сектори, с пикове, които може да бъдат впечатляващи, особено в селското стопанство: Япония като цяло не води протекционистка политика, но е наложила мита върху млечните продукти, надхвърлящи 67%.   Що се отнася до немитническите мерки, те са много по-малко осезаеми и доста разнообразни. Те могат да варират от въвеждането на квоти през субсидирането на вноса и технически и санитарни норми до законодателни текстове, благоприятстващи националните компании. Този инструмент е използван от всички страни без изключение. Като се започне от Съединените щати.   От закона от 1933 г. "Купувайте американското" федералното правителство е задължено да дава обществените си поръчки на американски фирми.   Въпреки че нито един индикатор не позволява да бъде измерен ефектът от немитническите мерки, данни на независимата организация Global Trade Alert дават известна представа за важното значение на това явление. Между ноември 2008 година, когато лидерите на страните от Г-20 се ангажираха да се въздържат от издигане на нови бариери пред инвестициите и търговията със стоки и услуги, и юни 2017 г. Съединените щати имат на своята сметка не по-малко от 1820 допълнителни дискриминационни мерки, а Германия, Франция и Италия - общо близо 1000.   Това е много повече от следващите страни, по-конкретно нововъзникващите пазарни икономики, които са по-големи поддръжници на митническите тарифи.   Остават паричните мерки, т. е. манипулирането на валутните курсове. Формулировката, изречена от Джон Конали, министъра на финансите при президента Ричард Никсън, пред европейски дипломати, остана прочута: "Доларът е нашата валута, но ваш проблем."   Тонът е зададен. Търговската война е и война на валутните курсове. Сред големите икономики Китай най-често е сочен с пръст, тъй като неговата валута е поставена в рамки и курсът й не може да се променя съвсем свободно: поскъпването на юана спрямо долара след влизането на Китай в СТО през декември 2001 г. и натрупването от страната на валутни резерви закъсняха твърде много и станаха факт поетапно чак след 2007 година. Япония не стои със скръстени ръце и нейната централна банка незабавно предприема мерки още щом бъде преценено, че йената е прекалено скъпа.   На практика всички страни прилагат повече или по-малко протекционизъм под някаква форма. Нововъзникващите пазарни икономики, включително Китай, определено малко повече. Развитите страни, начело със САЩ, обаче не са големите наивници, за каквито се представят - взетите от тях мерки просто като цяло са по-малко видими, това е всичко. *Авторът е директор за конюнктурата и прогнозите на френския институт за икономически анализи Xerfi.   По БТА

Мъжът, който се вряза в публиката на рали, осъден и издирван

https://www.vesti.bg/bulgaria/myzhyt-kojto-se-vriaza-v-publikata-na-rali-osyden-i-izdirvan-6081400

Николай Христов Георгиев бил осъден за документна измама през 2013 година, издирван със заповед два пъти, има информация за него в Интерпол-Мадрид за трафик на наркотици и в Лондон, където банка му е наложила запор

Русия блокира милиони IP адреси на "Гугъл" и "Амазон" заради забраната на "Телеграм"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/17/3164408_rusiia_blokira_milioni_ip_adresi_na_gugul_i_amazon/?ref=rss


Русия е блокирала най-малко 18 млн. IP адреса на най-големите доставчици на хостинг услуги в света, много от тях на "Гугъл" и "Амазон", за последните 24 часа. Това съобщи организацията, която следи дейността на телекомуникационния регулатор "Роскомнадзор" и блокираните от него сайтове.<br /><br />Междувременно Русия официално съобщи на двете компании, че "голяма част" от адресите им, "намиращи се в облачните масиви на тези две услуги, са...

Използват ли компаниите ефективно големите обеми от данни?

https://www.investor.bg/novini-klub-investor/416/a/izpolzvat-li-kompaniite-efektivno-golemite-obemi-ot-danni-259491/

Внедряването на новите технологии в индустрията все още е предизвикателство, смятат участници в Клуб Investor.bg: Tech of Tomorrow

Черно море продължава в битката за Европа! 16-годишният Минчев с уникален гол (снимки)

https://petel.bg/CHerno-more-prodalzhava-v-bitkata-za-Evropa--16-godishniyat-Minchev-s-unikalen-gol--snimki-__260513

Черно море победи с 2:0 като гост Пирин в Благоевград и по този начин си гарантира едно от първите две места в Група "А" на втората осмица на ...

Поредното инженерно чудо в Пловдив: Светофар в средата на… хола

https://petel.bg/Porednoto-inzhenerno-chudo-v-Plovdiv--Svetofar-v-sredata-na----hola__260515

Снимка trafficnews.bg Поредно инженерно чудо бе забелязано в Пловдив, отново в район „Северен”. Този път не става дума за ромски незаконен ст...

Илиан Илиев: Мартин Минчев играе, защото ще свърши работа, а не защото е юноша

https://petel.bg/Ilian-Iliev--Martin-Minchev-igrae--zashhoto-shhe-svarshi-rabota--a-ne-zashhoto-e-yunosha__260516

Наставникът на Черно море Илиан Илиев бе много доволен от показаното от неговите футболисти при успеха с 2:0 като гост на Пирин. Специалист...

Великобритания с нови разкрития за веществото, с което бе отровен Скрипал

https://petel.bg/Velikobritaniya-s-novi-razkritiya-za-veshhestvoto--s-koeto-be-otroven-Skripal__260517

Нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е било доставено в течна ...

Хлапета и кмет поеха на поход с книги

https://www.24chasa.bg/region/article/6821163

Хлапета и кмет поеха на поход с книгиКметът на пловдивския район "Западен" Димитър Колев се включи в четене на книги в Народно читалище "Гого Мавров". Инициативата е част от националната кампания "Походът на книгите", която се провежда за седма поредна година. Пред децата, които са ученици във втори и трети клас на ОУ "Елин Пелин",  Колев прочете приказката "Котешката банда",

Черно море удари Пирин и има шанс за Лига Европа (видео)

http://budnavarna.bg/33038-cherno-more-udari-pirin-i-ima-shans-za-liga-evropa-video/

Черно море победи като гост Пирин (Благоевград) с 2:0 в среща от 30-ия кръг от втората фаза за 7-14 място на Първа футболна лига. Така футболистите на Илиан Илиев се изравниха по точки с първия Славия по 37 точки. Пирин е трети с 29 пункта.

Още в 5-ата минута Мехди Фенуш шутира от близко разстояние, но Георгиев изби в корнер. След неговото изпълнение стражът на домакините увисна, но Даниел Димов с глава прати топката над напречната греда. Пирин отговори с няколко плахи опита на Радослав Кирилов и Флорент Боджадж.

В 39-ата минута Черно море поведе от нищото. Мехди Фенуш се откъсна по лявото крило и центрира, а Георги Георгиев боксира топката в собствената си мрежа.

Черно море нанесе своя удар в края на полувремето, когато 16-годишният Мартин Минчев с фалцов удар направи 2:0.

Пет минути след почивката Пирин бе близо до намаляване на резултата, но удар на Ради Кирилов мина встрани от вратата. Минута по-късно Черно море направи бърза атака, Зехиров изведе Минчев сам срещу вратаря, но той стреля неточно.

В 70-ата минута гостите пропиляха нова възможност. Кузма намери Фенуш, който стреля на сантиметри покрай дясната греда.

В заключителните минути на срещата Пирин натисна, но удари на Конър Хендерсън и Боджадж не намериха целта.

Пирин – Черно море 0:2

Голмайстори: 0:1 Герги Георгиев 39-автогол, 0:2 Мартин Минчев 45

Пирин: Георги Георгиев, Антон Костадинов, Конър Хендерсън, Костадин Ничев, Румен Сандев, Юлиян Попев, Димитър Митев, Манол Чапов (56-Тодор Траянов), Преслав Йорданов (68-Марио Топузов), Радослав Кирилов (65-Любомир Цолев), Флорент Боджадж

Черно море: Благой Макенджиев, Даниел Димов, Илиас Хасани, Юго Кононго, Петър Витанов, Георги Илиев, Аристоте Фунду (90+2 Георги Божилов), Мартин Минчев (81-Александър Цветков), Радослав Василев (69-Марек Кузма), Мехди Фенуш, Атанас Зехиров

Стадион: „Христо Ботев“, Благоевград
Съдия: Ивайло Стоянов
Жълти картони: Костадин Ничев, Марио Топузов (Пирин); Петър Витанов (Черно море)

Материалът Черно море удари Пирин и има шанс за Лига Европа (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Арменският парламент избра бившия президент Серж Саркисян за премиер на фона на протести

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821150

Арменският парламент избра бившия президент Серж Саркисян за премиер на фона на протестиАрменският парламент очаквано избра днес бившия президент Серж Саркисян за премиер на фона на протести, предадоха Франс прес и ТАСС. Саркисян, чиято кандидатура бе издигната от управляващата Републиканска партия на Армения, бе утвърден за министър-председател със 77 гласа "за" при 17 "против". Във вота участваха 94 депутати от 105-членния

Макрон: Франция ще подкрепи Гърция, ако Турция я заплашва

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821145

Макрон: Франция ще подкрепи Гърция, ако Турция я заплашваПрезидентът на Франция Еманюел Макрон изрази готовността на страната си за демонстриране на европейската солидарност в случай, че Гърция бъде заплашена от Турция в Егейско или в Средиземно море, предават Protothema и "Фокус". На въпрос на евродепутатите в Страсбург относно турските провокации срещу Гърция, президентът Макрон заяви,

Самотна майка нахапана почти до смърт от две Дого Аржентино

http://dnes.dir.bg/news/zhena-sumer-dogo-arzhentino-27056422

38-годишна жена от монтанското село Сумер е била нападната и нахапана почти до смърт от две кучета от породата Дого Аржентино.

Пътната агенция отговори на критиките на президента Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821151

Пътната агенция отговори на критиките на президента Радев"През последните 7-8 години са построени над 300 км автомагистрали, което е почти два пъти повече отколкото съществуващите автомагистрали до влизането на България в ЕС през 2007 г. С финансиране от европейските фондове и националното съфинансиране са доизградени автомагистралите „Тракия“, „Марица“, „Люлин“,

Слънчева сряда, но в Западна България се очакват краткотрайни валежи

http://www.cross.bg/gradysa-mesta-slab-1572793.html

/КРОСС/ През нощта облачността от юг ще се разкъсва, но на места главно в Северозападна България ще има превалявания от дъжд. Ще е почти тихо, по Черноморието - със слаб северен вятър. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса. В сряда над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността в западните райони, където на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 20 и 25 градуса, по морския бряг - между 13 и 17 градуса. В планините облачността ще е по-често значителна, като повече слънчеви часове ще има в Източна България. На места главно в югозападните масиви ще има краткотрайни превалявания, възможно е и да прегърми. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 15 градуса, на 2000 м - около 7 градуса. Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност в часовете преди обяд по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Дневните температури ще достигнат 13-17 градуса. Температурата на морската вода е 11-12 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.    

3000 проверки и 22 акта по Великден от Агенцията по храните

http://www.moreto.net/novini.php?n=372687

Над 3000 обекта е проверила Българската агенция по безопасност на храните по време на великденските празници. Засилените проверки са обхванали обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси на традиционно предлагани храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др.

Издирват взломаджии, виждали ли сте ги (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6821133

Издирват взломаджии, виждали ли сте ги (снимки)Неустановена сума е била открадната с взлом на 23 март т.г. от монетник на машина за топли напитки на ул. "Петко Каравелов" в Пловдив. Според събраните до момента данни лицата от предоставените кадри са съпричастни към престъплението, съобщиха от полицията. Гражданите, които разполагат с информация за самоличността им,

На колко шахматни дъски играе Ердоган?

http://pogled.info/svetoven/na-kolko-shahmatni-daski-igrae-erdogan.93880

/Поглед.инфо/ Няма как Турция да не е гневна във връзка с констатациите в Доклада на ЕК относно напредъка на страната по пътя към Брюксел. Поредно замразяване и заплаха, че отваряне на глави в процеса за присъединяване няма да се предвиждат. Причините са известни. Което не пречи Анкара да организира Световна среща на мюсюлманските общности в Истанбул и Ердоган за пореден път да заяви, че „Западът се стреми да защити своята идеология и начина си на живот с инструментите на антиислямизма“. Категоричен е в твърдение, че „ние няма да допуснем това лицемерие да ни отдалечи от справедливата борба“, защото „терористичните групировки се използват като инструмент с цел да бъде хвърлена сянка върху нашето бъдеще и да се нарушат нашите права и свободи“.

Англосаксонските твари. "Тук изобщо всичко е просто така, освен парите“

http://pogled.info/svetoven/anglosaksonskite-tvari-tuk-izobshto-vsichko-e-prosto-taka-osven-parite.93881

/Поглед.инфо/ Искам малко да се върна към времето на началото на „коалиционната“ атака. Много хора се „зациклиха“ на примерното време на началото на атаката, около 04:00 Московско време в събота и се опитват да съпоставят изкуствено времето на началото на Великата отечествена война. Но не трябва да забравяме, че по това време във Вашингтон е 21:00 часа в петък, а на западното крайбрежие е 18:00.

Десислава Иванчева: Няма пари, няма пари

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/desislava-ivancheva-niama-pari-niama-pari.html

„Няма пари, няма пари. Арестувана съм, но не зная за какво. От часове съм без адвокат”. Това успя да извика задържаната кметица на район „Младост” Десислава Иванчева към журналистите.

Десислава Иванчева: Няма пари, няма пари

https://frognews.bg/novini/desislava-ivancheva-niama-pari-niama-pari.html

„Няма пари, няма пари”. Това успя да извика арестуваната кметица на район „Младост” Десислава Иванчева към журналистите.

7 младежи пребиха момче в Асеновград

http://www.cross.bg/asenovgrad-momche-mladezhi-1572792.html

/КРОСС/ Група от 7 младежи нападнали 17-годишно момче на улица в Асеновград в понеделник. След побоя, пострадалият е бил настанен в болница. Според лекарите опасност за живота му няма. Нападателите са на възраст между 16 и 20 години. "Побоят не е на етническа основа. Става въпрос за младежко сбиване, заради момиче", обясни за Дарик директорът на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков. Спрямо нападателите е взета 24-часова мярка за неотклонение. Образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди.    

Цветанов: БСП иска да влезе във властта през президентския вход

http://www.mediapool.bg/tsvetanov-bsp-iska-da-vleze-vav-vlastta-prez-prezidentskiya-vhod-news278071.html

″Колкото и да им се иска на нашите опоненти, предсрочни парламентарни избори не се очертават. БСП нямат нужното обществено одобрение да спечелят избори, но искат да влязат във властта чрез служебния кабинет, който президентът Румен Радев ще назначи″. Това каза във вторник в Доспат заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му така социалистите се опитвали да влязат така във властта ″през президентския вход″. Само преди ден шефът на ГЕРБ в парламента обясни, че ″най-хубаво е да си президент, защото нищо не зависи от теб, а намираш само кусури″. Днес Цветан Цветанов посочи, че година след предсрочните парламентарни избори от БСП правят всичко възможно за политически сътресения и нестабилност. ″Ние говорим за просперитет, за бъдеще, за кохезионна политика. Тях обаче това не ги интересува“, отбеляза Цветанов. Според него темповете на напредък на страната са добри, но е важно да се гарантира политическата й стабилност. ″Много са опонентите, които ще искат да я разбият, защото тях това не ги устройва“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ.

Денят в снимки – 17 април

http://www.dnes.bg/index/2018/04/17/deniat-v-snimki-17-april.373878

Мечка на мач, бременната Ева Лонгория и красива пролет

Варненският пилот, който рани 4 души на рали край Шумен, се оказа издирван престъпник

http://budnavarna.bg/33035-varnenskiyat-pilot-kojto-rani-4-dushi-na-rali-kraj-shumen-se-okaza-izdirvan-prestapnik/

Издирваният от правосъдието в България Николай Христов Георгиев, който е с влязла в сила присъда от 2013 г., се е предал днес. Георгиев е издирван от пет години, за да бъде изпълнена 3-годишната му ефективна присъда при общ режим.

45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г.  чрез използване на неистински документи изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара, собственост на морско лице. Ефективната присъда на Георгиев влиза в сила през 2013 год.

Наказателното производство срещу него и съучастника му Петър Петров, улеснил Георгиев в извършване на документната измама, е било неколкократно спирано и възобновявано. Георгиев е привлечен задочно към наказателна отговорност за извършено престъпление по член 212, ал. 5 от НК.

Окръжната прокуратура във Варна издала ЕЗА на 23 май 2008 г. Георгиев е обявен и на международно издирване в страните – членки на ЕС.

На 3 октомври 2008 г. Интерпол – Мадрид уведомява български съдебни власти, че лице с идентични отпечатъци е засечено от испанските власти във връзка с трафик на наркотици на национално ниво. Лицето се представяло под името Наин Сабан Сабан, роден на 27 юни 1974 г. в Прищина, Югославия.

Преди това Георгиев е локализиран в Северен Лондон, Кралство Великобритания, по сведения също на Интерпол. С истинските си имена той открил банкова сметка в Лондон на 1 октомври 2007 г. и извършил три парични превода към своя сметка в България. Издирваният превел на 23 октомври 2007 г. 5450 британски лири, на 23 ноември същата година – 5400 лири, а на 26 ноември 2007 г. – 7000 британски лири. Тъй като нямал трудов договор, нито видими източници на доходи, банката наложила запор на сумата.

От 9 юли 2013 г. започнал да тече давностният срок за привеждане в изпълнение на присъдата на Георгиев. На 7 август 2013 г. той бил обявен за издирване за изпълнение на ефективното наказание от 3 години лишаване от свобода. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г.

Издирваният от съдебните власти в България излиза на светло едва преди няколко дни, когато като автомобилен състезател по време на провеждането на рали „Мемориал Валери Великов“  автомобилът му се врязва в публиката, като ранява 4 души. Двама от пострадалите са със средни телесни повреди. Така в Районната прокуратура в Шумен по инцидента е образувано досъдебно производство срещу Николай Георгиев за престъпление по член 134, ал. 3 от НК – за причиняване на средна телесна повреда на повече от едно лице.

Днес Георгиев се е предал сам в областната дирекция „Съдебна охрана“ във Варна.

Материалът Варненският пилот, който рани 4 души на рали край Шумен, се оказа издирван престъпник е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Невропатичното вещество било поставено на брава на врата в дома на Скрипал

http://www.cross.bg/skripal-yuliya-sergeii-1572791.html

/КРОСС/ Нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, е било доставено в течна форма и ще бъдат необходими месеци, докато се премахнат всички следи от него, заявиха днес британските власти, цитирани от АФП. Според британското министерство на околната среда девет места се нуждаят от "почистване от специалисти", включително ресторант, посетен от Сергей и Юлия Скрипал на 4 март - деня, когато двамата били открити в безсъзнание на пейка в парк. Министерството каза, че 190 специално обучени войници помагат на служители по околна среда, здравеопазване и отбрана за почистването в английския град Солсбъри. Според британските власти Сергей и Юлия Скрипал са били отровени с произведено в Русия бойно нервнопаралитично вещество, сложено на дръжка на врата на дома на Сергей Скрипал. Юлия Скрипал е изписана от окръжната болница в Солсбъри, където баща й все още е лекуван.    

Пилотът, който нагази зрителите на рали в Шумен, се оказа издирван от полицията

http://nakratko.bg/category/60/158010/


Издирваният от правосъдието в България Николай Христов Георгиев, който е с влязла в сила присъда от 2013 г., се е предал днес. Георгиев е издирван от пет години, за да бъде изпълнена 3-годишната му ефективна присъда при общ режим.

Труден успех за Григор на старта в Монте Карло

http://clubz.bg/66784-truden_uspeh_za_grigor_na_starta_v_monte_karlo

Григор Димитров прескочи втория кръг на турнира от "Мастърс 1000" в Монте Карло. Това обаче не стана никак лесно, българинът трябваше да прави обрат срещу 82-ия в света французин Пиер-Юг Ербер - 3:6, 6:2, 6:4.

Това бе първият мач на клей на сингъл за първата ни ракета за годината. Вчера Гришо и Давид Гофен спечелиха на двойки.

Петият в световната ранглиста подобри постижението си от миналата година в княжеството, когато отстъпи във втория рунд.

Димитров започна добре, но само в първия си сервис гейм. Нататък той не можеше да намери играта си, допусна много непредизвикани грешки. Ербер го проби за 2:1, след което затвърди. При 3:5 хасковлията още веднъж демонстрира колебания на сервис гейма си и съперникът му поведе след 6:3.

Похвално е, че този път Григор намери сили за обрат. Той започна да показва по-добър тенис и това се отплати в петия гейм на втория сет, когато реализира първия си пробив в срещата - 3:2. Изглежда този развой вдъхна нови сили на българина, който не даде гейм до края на сета и изравни след 6:2.

Серията на Димитров от пет поредни гейма бе спряна в началото на третата част, когато Ербер успя да се съвземе. Сетът продължи вълнуващо за зрителите. След разменени геймове най-добрият ни тенисист напправи брейк за 3:2. Последва рибрейк - 3:3, французинът не искаше да се предаде.

В този ден обаче волята и майсторството на Григор взеха връх. Той отново дръпна с 4:3, затвърди и след разменени геймове вдигна победоносно ръка.

В следващата фаза задачата му изглежда по-трудна - срещу добре познатия Филип Колшрайбер (Германия) или Алберт Рамос-Виньолас (Испания), който е финалист от миналата година в първия голям турнир на "червени" кортове за сезона.

Трудовата инспекция проверява шивашко предприятие в Раковски за забавени заплати

http://econ.bg/Новини/Трудовата-инспекция-проверява-шивашко-предприятие-в-Раковски-за-забавени-заплати_l.a_i.760539_at.1.html

Инспекцията по труда проверява от 13 април шивашкото предприятие в Раковски, чиито шивачки протестират за забавени заплати. Проверката е започнала...

Новото трасе на Маратон Варна ще минава през Морската градина и по Алея първа

http://www.moreto.net/novini.php?n=372685

Маратон Варна очаква участниците в тазгодишното издание с ново много по-атрактивно и наскоро лицензирано трасе. Сертификатът бе получен от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) преди месец и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите.

Борисов се срещна със Силви Вартан

http://www.cross.bg/sreshtna-borisov-pevitzata-1572790.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов се срещна с певицата Силви Вартан, съобщи пресцентърът на кабинета. "За нас е голяма чест да сте тук. Българите много ви обичат, благодаря за това, което правите за България", е казал на певицата българският премиер. Френската певица от български произход се срещна със столичния кмет Йорданка Фандъкова.    

Калфин е сред фаворитите за шеф на ОЛАФ

https://frognews.bg/politika/kalfin-sred-favoritite-shef-olaf.html

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Дир бг.

Калфин е сред фаворитите за шеф на ОЛАФ

https://frognews.bg/novini/kalfin-sred-favoritite-shef-olaf.html

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), съобщи Дир бг.

Гангстери от Враца в международна престъпна мрежа

https://bivol.bg/opg-vratza-milko-2.html

Герои от серия разследвания на Биволъ за организирана престъпна група (ОПГ) във Враца бяха арестувани на 17 април 2018 при акция на жандармерията и полицията. Братята Анри и Манчо Ковачеви, Никола Георгиев – Циганина, както и двама от техните подгласници – Деян Иванов – Духаста и Първан Славчев – Бункера са задържани за 72 часа и ще бъдат […]

Ясна е първата изпълнителка на концерта на MTV 2018

http://budnavarna.bg/33032-yasna-e-parvata-izpalnitelka-na-kontserta-na-mtv-2018/

Стана ясна първата изпълнителка за тази годишния на концерта на MTV в морската столица Варна. Скоро ще бъдат обявени имената и на други изпълнители, които ще се включат в концерта.

Рита Ора ще бъде един от хедлайнерите на концерта на MTV. Очаква се певицата, позната с хитове като Anywhere, Body on Me, I Will Never Let You Down, For You и Your Song да взриви Варна това лято.

Рита е родена на 26 ноември 1990 г. в Косово, като още през същата година семейството ѝ се мести във Великобритания. Рита Ора през последните години разбива световните музикални класации си и е една от най-слушаните съвременни изпълнителки. Това ще е първата изява на Рита Ора в България.

Събитието се провежда за втора поредна година, Концертът през 2017г. успя да привлече звездите Bebe Rexha, Steve Aoki, Jonas Blue, Redfoo, Tinie Tempah, Gorgon City, R3wire & Varski, Superhero Djs. , както и българските изпълнители Поли Генова, Дара, Кристиян Костов, Павел и Венци Венц. Над 30 000 зрители изпълниха плажа за грандиозното лятно парти, което продължи близо 10 часа.

Материалът Ясна е първата изпълнителка на концерта на MTV 2018 е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гинка Върбакова се скри от комисията за ЧЕЗ

http://www.cross.bg/komisiyata-inerkom-vurbakova-1572789.html

/КРОСС/ Потенциалният купувач на ЧЕЗ Гинка Върбакова се скри от Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България. Върбакова е изпратила представители на "Инерком", а на въпросите на синдикатите е отговорила писмено. Заседанието на комисията продължава вече час и половина. Основно депутатите от БСП притискат представителите на "Инерком" да обяснят откъде и с какви средства ще закупят предприятието. От отговорите им става ясно, че тепърва се водят преговори с банките, които да осигурят финансиране. От друга страна от ЧЕЗ заявяват в писмо до комисията, че "Инерком" са предоставили достатъчно доказателства за произхода на средствата. Членовете на комисията са категорични, че има разминаване между обясненията на ЧЕЗ и "Инерком". Това е поредният случай, когато в комисията постъпва противоречива информация.    

София става център за развитие на инфраструктурни проекти на Балканите

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sofiia-stava-centyr-za-razvitie-na-infrastrukturni-proekti-na-balkanite-259477/

Къде да се насочат приоритетно 300 млрд. евро от бюджета на Фонда за стратегически инвестиции за изграждане на европейска инфраструктура, дискутира форум на ББР

Макрон е против разширяване на ЕС без реформи и повече интеграция

http://www.mediapool.bg/makron-e-protiv-razshiryavane-na-es-bez-reformi-i-poveche-integratsiya-news278070.html

Европейският съюз не трябва да приема нови страни членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи, заяви френският президент Еманюел Макрон в реч пред Европейския парламент във вторник.   Макрон отбеляза, че иска да приобщи държавите от Западните Балкани към европейския проект, но че времето за тяхното присъединяване все още не е дошло.   "Ще подкрепя разширяване само когато първо има задълбочаване (на интеграцията) и реформа на нашата Европа", даде да се разбере той.   Макрон подчерта, че не иска "Балканите да се обърнат към Турция или Русия", но не иска и една Европа, която, при условие че функционира трудно с 28, а утре с 27 (страни членки), да... (се окаже) с 30 или 32 (държави), със същите правила".   Лидерите на ЕС и Западните Балкани ще се съберат другия месец, за да обсъдят бъдещето на нестабилния регион, но на практика няма шанс някоя западнобалканска страна да получи покана за членство в съюза, отбелязва АП, имайки предвид насрочената за 17 май в София среща.   Срещу "нелибералните демокрации“ в Европа Европа трябва да защити своя модел на либерална демокрация пред авторитарните режими по света и "нелибералните демокрации" в ЕС, заяви френският президент, цитиран от Ройтерс,.   "Отговорът пред лицето на авторитаризма не е авторитарна демокрация, а авторитетът на демокрацията", заяви Макрон, намеквайки прозрачно за правителствата на Полша и Унгария.   Френският президент призова за енергична кампания преди европейските избори догодина, в момент, когато блокът е изправен пред предизвикателствата на Брекзита и възхода на национализма. Важно е преди тези избори "да проведем демократичен, критичен дебат относно това, какво е Европа", подчерта той пред евродепутатите.   Според френския президент гражданите искат "нов европейски проект", който да отговаря на техните опасения и притеснения в свят, в който съюзници като САЩ обръщат гръб на многостранната търговия и договорите за климатичните промени. Демокрацията е най-добрият шанс на ЕС да се бори срещу възхода на национализма, подчерта той и призова европейските страни да защитават ценностите на свободата, равенството и многообразието.   "Искам да принадлежа към едно поколение, което ще е решило да защити твърдо своята демокрация. Няма да отстъпя пред никакво увлечение по авторитарните режими", заяви в речта си френският президент. "Не искам да съм част от поколение на сомнамбули", добави той.   Макрон предложи и създаването на европейска програма за финансиране на общностите, които приемат и интегрират бежанците, за да се избегне дебата за квотите за разселването им в ЕС.   "Лагерът на правото бе станал лагер на слабостта“ Френският президент защити ударите, които страната му нанесе заедно със Съединените щати и Великобритания по цели в Сирия.   "Ние се намесихме за честта на международната общност", обяви той пред Европейския парламент в Страсбург. Макрон се аргументира, че операцията е била проведена, за да бъдат спазени принципите на западния свят.   "Тези удари не решават нищо, но слагат край на една система, с която бяхме свикнали и при която, по някакъв начин, лагерът на правото бе станал лагер на слабостта", подчерта френският президент.   В събота рано сутринта трите западни сили нанесоха удари по обекти на предполагаемата химическа програма на сирийския режим след атака на 7 април в Дума, при която има подозрения, че е бил използван отровен газ.   Макрон обеща Франция да продължи да работи за "инклузивно политическо решение за Сирия, говорейки с всички страни - Русия, Турция, Иран, режима в Дамаск и опозиционните сили".   Някои евродепутати разкритикуваха френските действия в Сирия, предаде Асошиейтед прес. "Спрете войната в Сирия" и "Долу ръцете от Сирия", можеше да се прочете на издигнати от тях плакати.   След речта на Макрон председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред евродепутатите, че е развълнуван от думите на френския президент. "Истинската Франция се завърна", подчерта Юнкер, цитиран от Ройтерс.   Председателят на Еврокомисията добави, че ЕС не е само клуб, воден от Франция и Германия, отговаряйки на притесненията, че традиционните водещи страни в Евросъюза имат надмощие в организацията. "Европа не е само френско-германска. Имаме 28" страни членки, подчерта той.   Избирането на Макрон за президент на Франция даде нова надежда на ЕС, но "Европа е отбор", заяви Юнкер.

БАБХ извърши над 3 хиляди проверки за Великден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821114

БАБХ извърши над 3 хиляди проверки за Великден

Във връзка с официалния празник Великден и планираните засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси на традиционно предлагани храни (агнешко месо, козунаци, яйца,

Петкова: Не вярвам Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично ЧЕЗ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821098

Петкова: Не вярвам Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично ЧЕЗНе вярвам Гинка Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично процеса на дружеството, тя не е техническо лице. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на последното заседание на Временната комисия за ЧЕЗ, предаде  „Фокус“. „Г-жа Върбакова не е техническо лице, както предполагам и собствениците на други

Организация номинира Борисов за "Европейска личност на годината"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164316_organizaciia_nominira_borisov_za_evropeiska_lichnost/?ref=rss


В Сараево на 6 юли ще се състои 38-ата Церемония по връчването на престижната европейска награда "Европейска личност на годината" и премиерът Бойко Борисов е номиниран за тази награда, предаде "Танюг", цитирана от БТА.<br /><br />Това съобщи днес председателят на управата и генерален директор на Европейската независима агенция за избор и промоция на най-успешните мениджъри и личности Панет Шкрибич, който бе приет от българския посланик в Босна и Херцеговина...

Миньори на протест - искат по-скъпи цени за въглищата

https://frognews.bg/novini/minjori-protest-iskat-skapi-tseni-vaglishtata.html

На 24 април миньори, работещи в Маришкия басейн, ще протестират в София с искане за по-високи изкупни цени на въглищата. Това заяви за ”Хоризонт” Александър Загоров от КТ ”Подкрепа”.

Спецпрокуратурата разследва измама с евросубсидии за 192 000 лв.

http://www.mediapool.bg/spetsprokuraturata-razsledva-izmama-s-evrosubsidii-za-192-000-lv-news278069.html

Специализираната прокуратура разследва измама с евросубсидии за производство на биотор за 192 000 лв. По случая са повдигнати обвинения на три лица, съобщи държавното обвинение. Организирана престъпна група за неправомерно усвояване на еврофондове на територията на област Перник била създадена през 2015 г. Тя била ръководена от бизнесдама от града, която няколко пъти била осъждана, в това число за злоупотреби с фондове от ЕС, посочват от прокуратурата. Бизнесдамата, чието име не се споменава, организирала регистрацията на лица от ромски произход като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи. Ромските младежи кандидатствали за подпомагане и спечелили проекти от Държавен фонд "Земеделие" по мярка 112 на "Програма за развитие на селските райони" за създаване на стопанства на млади фермери. Те получили финансиране за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Този биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад. Със съдействието на пернишката бизнесдама седемте роми сключили договори за финансиране по ПРСР за по 48 000 лв. за организиране на производството. В повечето случаи производството трябвало да стане върху земеделски площи, собственост на майката на ръководителката на групата. След първоначалната подготовка на лехите за биотор "младите фермери" получили преводи на първите траншове от по 24 000 лева, като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв. Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. Разследващи случая установили, че бизнесдамата е получила преведените на "младите фермери" пари, след което им платила им по свое усмотрение, а огромната част от средствата разпределила между участниците в престъпната група, съобщават от прокуратурата. От съобщението не става ясно освен бизнесдамата от Перник, кои са другите двама участници в организираната престъпна група. Посочено е само, че на тримата са им наложени мерки за неотклонение "парична гаранция", в размер съответно на 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв. При специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Перник, Радомир и село Ракеловци в пет претърсени адреса са намерени и иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Валери Симеонов обсъди с експерти недостига на кадри в ключови сектори у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821112

Валери Симеонов обсъди с експерти недостига на кадри в ключови сектори у насЗаместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Валери Симеонов обсъди с главния секретар на Европейския център на работодателите и предприятията, предоставящи услуги от общ интерес (СЕЕР) Валерия Ронцити и председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев недостига на кадри в ключови за България

Върбакова няма да може да иска по-скъп ток 3 години

https://petel.bg/Varbakova-nyama-da-mozhe-da-iska-po-skap-tok-3-godini__260509

Собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова не се появи на заседанието на парламентарната комисия за ЧЕЗ. Вместо нея там основно говори Ми...

Тежка катастрофа на АМ „Тракия”!

https://petel.bg/Tezhka-katastrofa-na-AM----Trakiya----__260511

Тежка катастрофа стана на автомагистрала „Тракия”. Инцидентът е станал на 112-я км в посока Бургас, на разклона за Цалапица, около 18 ч., съобщава bTV. Заради катастрофата движението е леко затруднено, но няма голямо задръстване.

Самотна майка на 3-годишно дете е в болница след нападение от кучета

https://petel.bg/Samotna-mayka-na-3-godishno-dete-e-v-bolnitsa-sled-napadenie-ot-kucheta__260512

Снимка Булфото Гергана К. /38 г./ от монтанското село Сумер е била нахапана жестоко от две големи кучета от породата Дого Аржентино, докато...

Черно море продължава в битката за Европа! 16-годишният Минчев с уникален гол

https://petel.bg/CHerno-more-prodalzhava-v-bitkata-za-Evropa--16-godishniyat-Minchev-s-unikalen-gol__260513

Черно море победи с 2:0 като гост Пирин в Благоевград и по този начин си гарантира едно от първите две места в Група "А" на втората осмица на ...

България получи висока оценка за европредседателството

https://petel.bg/Balgariya-poluchi-visoka-otsenka-za-evropredsedatelstvoto__260514

Снимка Булфото Министър Лиляна Павлова представи днес пред председателите на комисии в Европейския парламент в Страсбург хода на рабо...

Северна и Южна Корея се гласят да обявят официално край на войната от 1950-те

http://www.moreto.net/novini.php?n=372686

Южнокорейски служители по сигурността могат да посетят Северна Корея, за да финализират подробностите преди първата среща на върха от 2007 г. насам, на която Югът се надява Северът да потвърди ангажимента си да се откаже от ядрената си програма.

Пожар избухна в покрайнините на Пловдив

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/pozhar-izbuhna-v-pokrajninite-na-plovdiv-2091486

Пожар възникна на бул. "България" в Пловдив в района на 4-я километър.

Сигналът е подаден около 17 часа, съобщиха от Пожарната в града до тепетата за Дарик. Няма данни за обгазени или пострадали хора, уточниха още от там.

По първоначална информация става въпрос за нере

От „Инерком“ не са участвали в ценовото предложение за електроенергия

//dariknews.bg/novini/bylgariia/ot-inerkom-ne-sa-uchastvali-v-cenovoto-predlozhenie-za-elektroenergiia-2091484

Ще запазим работните места, доходите и социалните придобивки, които служителите в ЧЕЗ получават. Това заявиха представители на "Инерком" пред депутати от временната комисия за сделката с ЧЕЗ.
 
От "Инерком" подчертаха, че не са участвали в изработването на ценовото пр

Марковски за ареста на кмета на „Младост“: Нямат право да я държат така на улицата

//dariknews.bg/novini/bylgariia/markovski-za-aresta-na-kmeta-na-mladost-niamat-pravo-da-ia-dyrzhat-taka-na-ulicata-2091492

Показен арест в центъра на София на кметицата на „Младост”. По първоначална информация причината е съмнение за корупционни практики. Десислава Иванчева стоя часове наред окована в белезници, а районът около Министерството на спорта, където тя бе за

Йотова: Хора като проф. Иширков са пример, който трябва да следваме

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821072

Йотова: Хора като проф. Иширков са пример, който трябва да следваме„Учен от българска, европейска и световна величина, проф. Анастас Иширков завеща на България знанията и научните си постижения, без да поиска нищо за себе си. С активната си дейност в името на България, в името на следващите поколения той е от онзи рядък тип хора, които днес трябва да са пример, който да следваме.

Три кучета нападнаха жена в монтанско село

https://www.24chasa.bg/region/article/6821069

Три кучета нападнаха жена в монтанско селоМлада жена е била нападната от кучета на 16 април, след обяд в монтанското село Сумер. Кучетата са от породата Дого Аржентино и са собственост на мъж от селото. Инцидентът е станал на улицата, докато жената е отивала да вземе тригодишното си дете. Кучетата са излезли през отворената врата на къщата, покрай която е минавала и са я нападнали.

Съдът на ЕС осъди Полша за сечта в Беловежката гора

http://www.mediapool.bg/sadat-na-es-osadi-polsha-za-sechta-v-belovezhkata-gora-news278068.html

Съдът на ЕС заяви, че Полша е нарушила европейските закони за опазване на околната среда с мащабната сеч в Беловежката гора, която е една от последните недокоснати гори в Европа, предаде Асошиейтед прес.   Според обявеното във вторник решение на съда със засилването на сечта в Беловежката гора Полша не е спазила задължението си да защитава природни обекти от особена значимост.   Варшава заяви, че сечта е била необходима за борба с разпространението на короядни бръмбари.   Природозащитници заявиха, че мащабната сеч унищожава хабитатите на редки животни и растения, нарушавайки разпоредбите. Миналата година те организираха протести и заведоха дело. По-късно Полша смени министъра на околната среда и спря сечта.   Съдия Марек Сафян нанесе удар по управляващата в Полша националистическа партия Право и справедливост (ПиС), заявявайки, че сечта в Беловежката гора застрашава много видове птици и насекоми, отбелязва Ройтерс, припомняйки, че ПиС е обвинена и в отслабване на върховенството на закона в страната.   "Очакваме подробностите по официалното решение на съда. Както беше обявено по-рано, Полша ще спази решението на Съда", заяви говорител на полското министерство на околната среда.

Брюксел препоръча преговори с Албания и Македония за членство в ЕС

http://clubz.bg/66783-bryuksel_preporycha_pregovori_s_albaniq_i_makedoniq_za_chlenstvo_v_es

европейска комисия бгнес(1)

Европейската комисия прие днес годишния си пакет по въпросите на разширяването, включително седем отделни доклада за партньорите от Западните Балкани и Турция. С оглед на постигнатия напредък Комисията препоръчва започването на преговори за присъединяване с Албания и с бившата югославска република Македония, съобщават от ЕК.

В пакета относно разширяването се прави оценка на изпълнението на политиката на ЕС по въпросите на разширяването въз основа на установени критерии и справедливи и строги условия. Всеки от седемте партньори е оценен въз основа на постигнатите от него резултати.

За първи път заедно с пакета Комисията публикува и годишните си оценки на програмите за икономически реформи за Западните Балкани и Турция. Това показва значението на функциониращата икономика за постигането на напредък по пътя към ЕС. За да може перспективата за присъединяване да се превърне в реалност, държавите трябва да дадат приоритет на реформите в основни сфери, каквито са върховенството на закона, правата на човека, демократичните институции и реформата на публичната администрация, както и в областите на икономическото развитие и конкурентоспособността и всички сфери, в които все още има структурни недостатъци.

Комисията ще продължи да подкрепя усилията за реформи чрез стратегическо подпомагане и целенасочена финансова помощ.

Настоящата програма за разширяване обхваща партньорските страни от Западните Балкани и Турция. Със страните кандидатки бяха започнати преговори за присъединяване - Черна гора (2012 г.), Сърбия (2014 г.) и Турция (2005 г.). Бившата югославка република Македония е страна кандидатка от 2005 г., а Албания получи статут на кандидатка през 2014 г. Босна и Херцеговина (през февруари 2016 г. беше подадена кандидатура за присъединяване към ЕС) и Косово (през април 2016 г. влезе в сила Споразумение за стабилизиране и асоцииране) са потенциални кандидатки.

Препоръка: Албания и Македония започват преговори за членство в ЕС

http://clubz.bg/66783-preporyka_albaniq_i_makedoniq_zapochvat_pregovori_za_chlenstvo_v_es

европейска комисия бгнес(1)

Европейската комисия прие днес годишния си пакет по въпросите на разширяването, включително седем отделни доклада за партньорите от Западните Балкани и Турция. С оглед на постигнатия напредък Комисията препоръчва започването на преговори за присъединяване с Албания и с бившата югославска република Македония, съобщават от ЕК.

В пакета относно разширяването се прави оценка на изпълнението на политиката на ЕС по въпросите на разширяването въз основа на установени критерии и справедливи и строги условия. Всеки от седемте партньори е оценен въз основа на постигнатите от него резултати.

За първи път заедно с пакета Комисията публикува и годишните си оценки на програмите за икономически реформи за Западните Балкани и Турция. Това показва значението на функциониращата икономика за постигането на напредък по пътя към ЕС. За да може перспективата за присъединяване да се превърне в реалност, държавите трябва да дадат приоритет на реформите в основни сфери, каквито са върховенството на закона, правата на човека, демократичните институции и реформата на публичната администрация, както и в областите на икономическото развитие и конкурентоспособността и всички сфери, в които все още има структурни недостатъци.

Комисията ще продължи да подкрепя усилията за реформи чрез стратегическо подпомагане и целенасочена финансова помощ.

Настоящата програма за разширяване обхваща партньорските страни от Западните Балкани и Турция. Със страните кандидатки бяха започнати преговори за присъединяване - Черна гора (2012 г.), Сърбия (2014 г.) и Турция (2005 г.). Бившата югославка република Македония е страна кандидатка от 2005 г., а Албания получи статут на кандидатка през 2014 г. Босна и Херцеговина (през февруари 2016 г. беше подадена кандидатура за присъединяване към ЕС) и Косово (през април 2016 г. влезе в сила Споразумение за стабилизиране и асоцииране) са потенциални кандидатки.

Албания и Македония започват преговори за членство в ЕС

http://clubz.bg/66783-albaniq_i_makedoniq_zapochvat_pregovori_za_chlenstvo_v_es

европейска комисия бгнес(1)

Европейската комисия прие днес годишния си пакет по въпросите на разширяването, включително седем отделни доклада за партньорите от Западните Балкани и Турция. С оглед на постигнатия напредък Комисията препоръчва започването на преговори за присъединяване с Албания и с бившата югославска република Македония, съобщават от ЕК.

В пакета относно разширяването се прави оценка на изпълнението на политиката на ЕС по въпросите на разширяването въз основа на установени критерии и справедливи и строги условия. Всеки от седемте партньори е оценен въз основа на постигнатите от него резултати.

За първи път заедно с пакета Комисията публикува и годишните си оценки на програмите за икономически реформи за Западните Балкани и Турция. Това показва значението на функциониращата икономика за постигането на напредък по пътя към ЕС. За да може перспективата за присъединяване да се превърне в реалност, държавите трябва да дадат приоритет на реформите в основни сфери, каквито са върховенството на закона, правата на човека, демократичните институции и реформата на публичната администрация, както и в областите на икономическото развитие и конкурентоспособността и всички сфери, в които все още има структурни недостатъци.

Комисията ще продължи да подкрепя усилията за реформи чрез стратегическо подпомагане и целенасочена финансова помощ.

Настоящата програма за разширяване обхваща партньорските страни от Западните Балкани и Турция. Със страните кандидатки бяха започнати преговори за присъединяване - Черна гора (2012 г.), Сърбия (2014 г.) и Турция (2005 г.). Бившата югославка република Македония е страна кандидатка от 2005 г., а Албания получи статут на кандидатка през 2014 г. Босна и Херцеговина (през февруари 2016 г. беше подадена кандидатура за присъединяване към ЕС) и Косово (през април 2016 г. влезе в сила Споразумение за стабилизиране и асоцииране) са потенциални кандидатки.

Президентът удостои с почетния си знак президента на Международната филателна федерация Тай Пенг Хиан

http://www.cross.bg/hian-federatziya-peng-1572788.html

/КРОСС/ Държавният глава Румен Радев удостои днес президента на Международната филателна федерация Тай Пенг Хиан с Почетния знак на българския президент. Отличието беше връчено за приноса на Тай Пенг Хиан за напредъка на българското маркоиздаване и филателия, както и за развитието на световното филателно сътрудничество. „Филателията е много повече от увлекателно хоби и с основание може да бъде наречена изкуство, защото събира в себе си културата на народите по света", заяви на срещата на „Дондуков" 2 българският държавен глава. Президентът отбеляза, че в съвременната дигитална ера, когато всички работят с електронни писма, особено ценно и индивидуално преживяване е изпращането на писма с марки по пощата. Румен Радев акцентира върху дългата история на българското филателно движение, чиято активна дейност продължава и днес. Гостът и неговите заместници са в София за заседание на Борда на директорите на престижната организация. Тя е основана през 1926 г., обединява 95 национални съюза и представлява интересите на 150 милиона колекционери на пощенски марки в света. По-рано през деня в присъствието на ръководството на Международната филателна федерация и последователи на Ордена на Тамплиерите в България бе пусната в употреба пощенска марка в блок, посветена на 900 години от създаването на рицарската организация.    

Ципрас: Ще защитим всяка педя от територията ни

https://www.vesti.bg/cipras-shte-zashtitim-vsiaka-pedia-ot-teritoriiata-ni-6081399

Ципрас допълни: „Няма да преговаряме, няма да отстъпваме, няма да се пазарим и за педя от земята ни. Това е мястото, където хората, живели на него през вековете, знаят как да защитават“

Съдийската колегия на ВСС не постигна съгласие по изказване на Пламен Георгиев за Цветан Василев и работата на съда

http://nakratko.bg/category/60/158009/


Съдийската колегия на Bиcшия cъдeбeн cъвeт се раздели на две за това трябва ли да излезе със специална позиция за коментарите на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев по дело в Софийския градски съд, свързано с мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Събират се пари за американски адвокати на Желяз Андреев

https://frognews.bg/novini/sabirat-pari-amerikanski-advokati-jeliaz-andreev.html

Дарителска сметка за набиране на средства за наемане на опитен адвокат, който да защитава обвинения в САЩ за нарушаване на американското ембарго към Сирия добричлия Желяз Андреев са разкрили неговите близки. Това става ясно от Фейсбук-групата “Да спрем екстрадирането на Желяз”.

Варненецът, влетял в публиката по време на рали, бил издирван от 5 г. Предаде се сам

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821068

Варненецът, влетял в публиката по време на рали, бил издирван от 5 г. Предаде се самВарненецът Николай Христов Георгиев, който предизвика инцидент по време на рали, се оказа издирван от 5 години от родното правосъдие. През 2013-а година му е влязла в сила 3-годишна присъда за документна измама за 79 500 долара. Той сам се е предал на властите. 45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи

Две от три българчета са родени без брак

http://nakratko.bg/category/58/158008/


България е втора по извънбрачни деца в Европейския съюз. Данните на са европейската статистическа служба за 2016 г. Делът на родените извън брак деца у нас е 59 на сто. Преди нас е единствено Франция - 60 на сто.

Орбан и пролетта на автократите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821056

Орбан и пролетта на автократитеТова е една благодатна пролет за автократите. Трима от тях, които са на власт в Китай, Египет и Русия - са извън онова, което наричаме "демократичния Запад". Но четвъртият - в Унгария, е на Запад, и то в Европейския съюз. Това, че Виктор Орбан, новопреизбраният лидер в Будапеща, се вписва в тази компания,

Чехия ни предаде ало измамник по искане на Районната прокуратура в Павликени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820985

Чехия ни предаде ало измамник по искане на Районната прокуратура в ПавликениПо искане на Районна прокуратура - Павликени чешките съдебни власти предадоха за изпълнение на наказание лишаване от свобода, отклонил се от правосъдие в България 45- годишeн български гражданин от гр. Павликени. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Търново. След установяване на лицето и временното му задържане на територията на Република

Радев удостои с почетния си знак президента на Международната филателна федерация

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821058

Радев удостои с почетния си знак президента на Международната филателна федерацияДържавният глава Румен Радев удостои днес президента на Международната филателна федерация Тай Пенг Хиан с Почетния знак на българския президент. Отличието беше връчено за приноса на Тай Пенг Хиан за напредъка на българското маркоиздаване и филателия, както и за развитието на световното филателно сътрудничество.

Консултативен съвет ще взима мерки за работата с деца

http://www.cross.bg/dazd-lilova-suvet-1572787.html

/КРОСС/ От днес към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е създаден Консултативен съвет по въпросите на децата. В него влизат външни експерти с консултативни функции с различна тематична експертиза, които в годините са доказали своя авторитет и най-вече са се посветили на работата си с деца. Органът ще се ръководи от председателя на ДАЗД д-р Елеонора Лилова. Съветът се създава, за да подобри и подпомага дейността на Aгенцията и отговори на динамиката на очакванията на обществото. "Имаме нужда от външна оценка, нови идеи и изработване на Стратегия за развитието на ДАЗД като орган на държавната политика, която да бъде предложена за приемане от Националния съвет за закрила на детето", заяви д-р Лилова. Целта е да бъдат обединени усилията на всички отговорни институции, ведомства и организации в държавния, регионалния и неправителствения сектор. Време е ДАЗД да не стои в гръб на държавната политика, а да бъде нейното лице, отбеляза още Елеонора Лилова.    

Европейските посланици предупреждават за новия Път на коприната

https://www.investor.bg/aziia/336/a/evropeiskite-poslanici-preduprejdavat-za-noviia-pyt-na-koprinata-259472/

В обща позиция те предупреждават, че планът се противопоставя на „програмата на ЕС за либерализация на търговията“

"Остров на безнаказаност" - убийството на журналистка още разделя Малта

http://www.mediapool.bg/ostrov-na-beznakazanost---ubiystvoto-na-zhurnalistka-oshte-razdelya-malta-news278067.html

Личност, която предизвиква крайни реакции и в живота, и в смъртта, Дафне Каруана Галиция продължава да бъде символ на разделението в Малта. Половин година след убийството й ваканционният остров все още търси отговори, пише във вторник ДПА.   В едно иначе избуяло с пшеница поле в Малта има място, където не растат нито цветя, нито трева. Това място, където разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври при експлозията на поставена под седалката на колата й бомба, е украсено със свещи и транспарант с надпис "Справедливост".   Шест месеца по-късно убийството й все още не е разкрито. Мнозина се съмняват, че това ще стане някога. За сестрата на журналистката реалността на нападението все още е не е избледняла. Седнала във фоайето на хотел, Корин Вела предпочита да говори приглушено.   На малък остров с население от 450 000 души анонимността е невъзможна и човек никога не може да е сигурен кой слуша от съседната маса.   Цялото семейство се колебае да прави публични коментари, но неговата критичност и недоверие към малтийските власти и правителството са отдавна известни.   Вела се съмнява, че тримата мъже, обвинени в убийството на сестра й, ще бъдат осъдени.   "Справедливост за Дафне означава нейните убийци и тези, които са ги изпратили, да бъдат изправени пред правосъдието. Означава също справедливост за замесените в престъпленията, които тя разкри", казва 52-годишната жена.   Престъпления като корупция, пране на пари и замесване на високопоставени правителствени служители в тях бяха обичайни теми в блога на Каруана Галиция Running Commentary (Текущ коментар).   В блога веднъж бе заявено, че Мишел Мускат - съпругата на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат, е получила тайно един милион евро от Азербайджан след като беше разкрито, че компания, спомената в Панамските документи, е нейна.   "Затвориха й устата, защото тя имаше значение". Отново и отново, това изречение се използва за описание на убийството на 53-годишната жена. То се чете и на импровизиран паметник срещу Съдебната палата в центъра на Валета. Снимка на Каруана Галиция и цветя осем пъти бяха махани от мястото, което предизвика гнева на някои хора.   "Няма значение дали я обичаш или я мразиш, не това е важното", казва Пиа Замит, която заедно с Клеманс Дюжарден е основала движението "Окупирай правосъдието". Движението цели да окаже натиск върху властите да действат и да напомня на обществеността за значимостта на смъртта на Каруана Галиция.   "Има много хора, които са точно толкова ядосани, колкото сме и ние. Но са прекалено уплашени да говорят открито", казва Дюжарден.   Убийството на журналистката е променило всичко и нищо. Първоначалната ярост на масовите протести срещу корупцията, престъпленията на белите якички и влиянието на престъпността върху политическите институции утихна. Защо да се бориш за промяна, ако собственият ти портфейл не е засегнат, пита риторично Дюжарден.   Междувременно Малта процъфтява. Безработицата е ниска, а на ваканционния остров пристигат рекорден брой туристи.   Но евродепутати наскоро започнаха да изразяват съмнения дали Малта спазва основополагащите европейски ценности.   "Навсякъде, накъдето погледнеш, сега има мошеници. Положението е отчайващо", беше последното заглавие на материал, писан от Каруана Галиция. Няколко минути по-късно тя беше мъртва.   " В Малта има много хора, които смятат, че Дафне беше човек, който заслужаваше нещо още по-лошо. И го казват без притеснения", посочва Мануел Делия - 41-годишен блогър, който определя Каруана Галиция като свой наставник.   "Тя ме научи какво означава "просто го направи", казва Делия. "Даваше ми съвети и много сме обсъждали как да се опазиш след това".   Проучванията на Каруана Галиция върху Панамските документи, банка "Пилатус", незаконни петролни сделки, и съмнителната търговия с малтийски паспорти са свързани, казва Делия. "Какво свързва всички точки? Ръкавицата има пръсти. Трябва да разберем коя е ръката, върху която е сложена".   За някои подходът на Делия и Замит е твърде краен. Тяхната решимост се цени, но има опасения, че така те ще се изолират и дори може да се окажат застрашени. Убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак през февруари показа, че нападението срещу Каруана Галиция не е изолиран инцидент в ЕС. Въпреки това, Делия казва, че би дезертирал от бойното поле, ако се откаже сега.   В Малта мнозина имат собствени истории за Каруана Галиция. Освен задълбочените си разследвания на малтийската корупция, тя подхранваше и клюките на острова. Всеки можеше да очаква в определен момент да попадне в блога й.   Каруана Галиция имаше много врагове, големи и малки. Семейството й я помни като любящ човек, който никога не е престанал да се възмущава от несправедливостта, казва сестра й Корин. Синовете й Матю, Андрю и Пол оттогава са обърнали гръб на Малта от съображения за сигурност.   "Домът от детството ни, в който майка ни вложи толкова много енергия и любов, стана място, което ни кара да страдаме", казва Андрю. "А страната ни стана оазис за безнаказаност за хората, които са били в заговора за убийството й", подчертава синът на убитата журналистка.   По БТА

Арестуваха кмета на "Младост" в София с подкуп

http://econ.bg/Новини/Арестуваха-кмета-на-Младост-в-София-с-подкуп-_l.a_i.760538_at.1.html

Кметицата на район Младост Десислава Иванчева стои арестувана с белезници пред Спортната палата в София, предаде БГНЕС. При спецакция на полицията...

Адвокат на Иванчева пред Фрог: Не ми дават да говоря с клиентката си

https://frognews.bg/novini/advokat-ivancheva-pred-frog-davat-govoria-klientkata.html

Не ми позволиха да разговарям с клиентката си. Аз съм адвокат по граждански дела, а не по наказателни. Вероятно защитата на Десислава Иванчева ще бъде поета от друг колега. Но не мога да разбера как се правят процесуално-следствени действия без присъствието на неин защитник. Това каза възмутен пред Фрог нюз Върбан Върбанов.

Срутище затвори пътя за Рилския манастир

https://frognews.bg/novini/srutishte-zatvori-patia-rilskiia-manastir.html

Срутване на скална маса по пътя за Рилския манастир над село Пастра затвори едната лента за движение и затрудни за няколко часа движението към светата обител, съобщава БНТ.

Експерти от ОЗХО пристигнаха в сирийския град Дума

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821022

Експерти от ОЗХО пристигнаха в сирийския град ДумаЕксперти от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са влезли днес в сирийския град Дума, където на 7 април бе извършена предполагаема атака с химическо оръжие, предадоха Франс и Ройтерс, като се позоваха на сирийски държавни медии. Екипът пристигна в Сирия още през уикенда, за да разследва нападението.

„Синтетика“ навлиза на нови пазари с кредити до 29 млн. евро

https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sintetika-navliza-na-novi-pazari-s-krediti-do-29-mln-evro-259482/

Компанията купува два търговеца на горива и кипърско дружество, собственик на сградата „Еврохолд бизнес – център“

Еманюел Макрон подкрепя влизането на Западните Балкани в ЕС

http://nakratko.bg/category/25/158007/


Френският президент Еманюел Макрон подкрепя присъединяването на Западните Балкани към Европейския съюз, но само след дълбоки реформи в балканските държави. Това стана ясно в Европейския парламент в Страсбург.

Няколко улици около ЖП-гарата във Варна без ток утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=372684

Няколко варненски улици в района около ЖП-гарата ще са без електрозахранването утре - 18 април - сряда, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Интересна пресконференция! /Видео/ Корнелия Нинова в Благоевград: БСП е губила свои членове, правили са отделни партии, днес наблюдаваме обратния процес

http://www.struma.com/politika/interesna-preskonferenciya-video-korneliya-ninova-v-blagoevgrad-bsp-e-gubila_133132/

"Бракът" между АБВ и БСП в Благоевградско е сключен, лидерът Атанасов обяви: Младото поколение се влива в редиците на столетницата / видео /

Лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе днес изнесено заседание на столетницата в Благоевград, пред актива на партията и журналисти Нинова обяви:

През годините от БСП са си тръгвали хора, правили са свои партии, днес обаче сме свидетели на обратния процес, така започна изявлението си Нинова, от чиято лява страна седеше примерно бившият лидер на АБВ и отцепник от столетницата, петричанинът Димитър Атанасов, който бе довел със себе си лидери на АБВ, заявили желание за обединение с...

Продължава

Набират средства за американски адвокат на Желяз Андреев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821019

Набират средства за американски адвокат на Желяз АндреевОфертите на опитни юристи зад океана са между 30 000 и 50 000 долара Дарителска сметка за набиране на средства за наемане на опитен адвокат, който да защитава обвинения в САЩ за нарушаване на американското ембарго към Сирия добричлия Желяз Андреев са разкрили неговите близки. Това става ясно от Фейсбук-групата “Да спрем екстрадирането на Желяз”.

За втори път удължиха разследването за убитата Дамла

http://dnes.dir.bg/news/prokuratura-ubiystvo-momchilgrad-damla-musa-27056252

Окръжната прокуратура в Кърджали удължи за втори път с още два месеца разследването на убийството на 8-годишната Дамла в Момчилград.

Корнелия Нинова: Структурите на АБВ се връщат в БСП

http://www.cross.bg/ninova-korneliya-stryktyri-1572786.html

/КРОСС/ Отваряме вратите на БСП широко за всеки, който споделя нашите политики "В годините назад от БСП са се отделяли хора, правили са свои партии и структури. Това е правило левицата раздробена и по-слаба. Днес, в Благоевград, поставяме началото на обратния процес, защото структурите на АБВ в областта заявиха желание да напуснат партия АБВ и онези, които са били членове на БСП, да си възстановят членството, а онези, които не са били членове на БСП - искат да станат такива". Това обяви председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Благоевград. Преди това темата бе обсъдена от Изпълнителното бюро на БСП с председателите на общинските структури от областта, които заявиха желание и готовност да приемат отново желаещите членство. Ръководството проведе среща и с представителите на АБВ, които аргументираха връщането си в БСП. Корнелия Нинова подчерта, че това не е еднократен акт, а има заявени такива намерения и в още 4-5 области в страната от структури на АБВ, "Движение 21", партия "Зелените" и други. "Радвам се, че въпреки сложните ни отношения с АБВ в годините, се стигна до този момент. Обединява ни обща цел, общата ни лява политика, общите ни виждания как трябва да се промени управлението на страната, за да доведе до по-висок стандарт на живот на хората. "Отваряме вратите на БСП широко за всеки, който споделя нашите политики и готовност да предложим алтернатива", каза още Нинова.    

Продажбата на ЧЕЗ: Антимонополната комисия все още не е одобрила сделката

http://nakratko.bg/category/26/158006/


Антимонополната комисия все още не е одобрила продажбата на активите на ЧЕЗ в България. Това стана ясно от обясненията на представители на „Инерком” пред депутатите от специалната комисия.

Здравното министерство одобри проект на Националната здравна карта

http://nakratko.bg/category/58/158005/


Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ.

ВАС отмени формулата, по която ни гърбят за парното

https://frognews.bg/novini/vas-otmeni-formulata-koiato-garbiat-parnoto.html

Тричленен състав на ВАС отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост в свое решение от 13 април т.г. и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лева разноски на страната - физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото, съобщават в прессъобщение до медиите от съда.

Руският спускаем модул "Луна-25" ще потегли към Луната през 2019 година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820984

Руският спускаем модул "Луна-25" ще потегли към Луната през 2019 годинаРуският спускаем модул "Луна-25" ще бъде отправен към естествения спътник на Земята през 2019 година, съобщи вицепремиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин, цитиран от ТАСС. По думите на държавника след 2025 година е планирано изстрелването на станция, която ще работи в орбита и на повърхността на Луната, предава БТА.

Ричард Гиър отново застава пред олтара с много по-млада от него

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820948

Ричард Гиър отново застава пред олтара с много по-млада от негоНа 68-годишна възраст актьорът от "Хубава жена" Ричард Гиър отново ще сключи брак, разказва The Sun. Актьорът ще се венчае следващия месец за приятелката си - 33-годишната Алехандра Силва, с която са заедно от 3 години. Според испанското издание ABC, двойката ще се венчае на 5 май във Вашингтон.  Преди това Гиър е бил женен два пъти.

Потребителите на SportPass с достъп до всички зали на "Атлетик фитнес".

https://www.24chasa.bg/novini/article/6821010

Потребителите на SportPass с достъп до всички зали на "Атлетик фитнес".Партньорството между двете компании е факт от април Потребителите на SportPass в България вече имат достъп до всички зали на "Атлетик фитнес". Партньорството между "Содексо България" и "Атлетик фитнес" е факт от началото на април, съобщиха от двете компании. Пуска се и нов пакет - SportPass B-Active,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване