България е втора в ЕС по дял на извънбрачни деца

https://petel.bg/Balgariya-e-vtora-v-ES-po-dyal-na-izvanbrachni-detsa__260430

България заема второто място сред страните членки на Европейския съюз по дял на новородени извънбрачни деца. Това сочат данни от анализ н...

62 акта е съставила община Варна след въвеждане на чипирането на домашните кучета

https://petel.bg/62-akta-e-sastavila-obshhina-Varna-sled-vavezhdane-na-chipiraneto-na-domashnite-kucheta__260431

Снимка: Булфото Над 60 акта за установяване на административно нарушение са съставени от Община Варна след въвеждане на задължителното ...

Най-мащабната чистка в НАП: 23-ма данъчни от Бургас горят

https://petel.bg/Nay-mashhabnata-chistka-v-NAP--23-ma-danachni-ot-Burgas-goryat__260432

Около 250 данъчни служители, 23-ма от Бургас, ще бъдат съкратени до броени дни - от 1 май тази година, съобщава "Флагман". Новината стана ясна м...

Няма формула за смятане - няма такса "сградна инсталация"

http://clubz.bg/66749-nqma_formula_za_smqtane_nqma_taksa_sgradna_instalaciq

Няма формула за смятане - няма такса. Така може да се преведе решението на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) да отмени формулата, по която се изчислява количеството топлинна енергия, излъчена от сградната инсталация в блокове.

С решение 4777/2018 г. на трето отделение на ВАС по гражданско дело 1372/2016 г. бе отменена формулата от Методиката към Наредба 16-334 за топлоснабдяването. 

Мотивите на съдиите са, че чрез формулата се изчислява произволно количество топлинна енергия, докато Законът за енергетиката, Законът за енергийната ефективност и Директива 2012/27/ЕС за енергийната ефективност изискват на клиентите да се фактурират действителни количества енергия.

От групата граждани, които водиха съдебната сага, разпространиха изявление, в което благодарят на съдиите и заявяват: 

"И ето че се намериха достойни съдии, които да постановят решение действително в името на народа, отменяйки абсурдната формула за сградната инсталация. Представяме си на какъв натиск са били подложени от една малобройна организирана група, облагодетелстваща се финансово от беззаконието при централното топлоснабдяване. Естествено за сметка на студуващи през зимните месеци и парично изнемогващи наши съграждани в голямото си мнозинство пенсионери."

С тълкувателното решение на Върховния касационен съд от май миналата година таксата беше циментирана като законосъобразна и ненарушаваща член 62 от Закона за защита на потребителите, където се казва, че човек не трябва да плаща за непоискана услуга.

Тази година обаче се очаква да излезе тълкувателното решение на Съда на Европейския съюз, към който беше отправено преюдициално запитване от районен съд в България дали е допустимо начисляването на такса "сградна инсталация", когато отделни потребители са се отказали от централно отопление. 

Много българи, които живеят в чужбина и не ползват имотите си тук, бяха осъдени благодарение на заповедни производства от "Топлофикация", тъй като те влизат в сила веднага, а потърпевшите няма как да поискат отмяна на изпълнителните листове.

"Съдът на ЕС ще има възможност окончателно да каже дали таксата е законна или не. Дотогава всички потребители, срещу които "Топлофикация" е завела дела, могат да поискат спирането им до окончателното решение на Съда на ЕС по техния въпрос", заяви в края на м.г. председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите адвокат Димитър Деков

Белград: Няма да изменим на Русия

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-sanktzii-evropeyski-parlament-sarbia-27054292

Сърбия няма намерение да променя позицията си по отношение на Русия и да се присъединява към антируските санкции въпреки натиска от Запада.

Всички знаят, че корупционната ситуация е тежка, но политиците бягат от конфронтация

http://www.cross.bg/bulgariya-politika-napravi-1572745.html

/КРОСС/ „Въпросът е след като кажеш А, а той на няколко пъти каза А, дали ще кажеш Б. В България всички знаят, че корупционната ситуация е тежка, но няма политик, който с тежестта на авторитета си да влезе по-надълбоко и да се конфронтира с тези, заради които няма светлина", посочи политологът Даниел Смилов по бТВ, като използва метафората за злоупотребите, извършвани в „тъмнина" от изказването на държавния глава пред студенти вчера. По думите му в момента антикорупционният модел търси нередности само в опонентите на управлението. „Радев казва „Вие крадете и лъжете!". Ако някой не може да направи разлика между корупция и кражба, това е за негова сметка, това са съвършено различни понятия (...) Корупцията е нещо много по-изтънчено и фино, никой не се е справил с корупцията докрай , тя си стои във всички наши партньорски общества, но с кражбата са се справили", подчерта на свой ред Стойчев. Двамата се сблъскаха по темата за отношението на Радев към геополитическата ориентация на България. Даниел Смилов посочи, че „виждаме една политика, която потенциално може да изведе България от европейската орбита и да я направи нещо като сива зона", като даде пример с призивите за сваляне на санкциите срещу Русия в момент, в който вероятно даже ще бъдат засилени. „Българските гласоподаватели са най-проевропейски настроените в ЕС

Роботи се учат да говорят български език

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819945

Роботи се учат да говорят български езикИва владее английски и китайски, а от скоро се учи да говори и български език. Тя вече може да поздравява на нашия език, да танцува при отправена молба, да пуска музика или филм. Ива всъщност е умен социален робот с четири камери, седем микрофона, инфрачервени датчици, изпълнителни механизми за движение на глава, ръце и тяло.

Президентът Ердоган изрази благодарност към премиера Борисов за лидерската срещата ЕС-Турция във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/17/79449/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b7%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b5%d1%80%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%b0%d0%bd-%d0%b8%d0%b7%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази благодарност към министър-председателя Бойко Борисов за провеждането на срещата на върха между ЕС и Турция във Варна на 26 март. В писмо до премиера Борисов Ердоган определя срещата като „важен етап от взаимните усилия за преодоляване на трудния и неспокоен период в отношенията между Турция и ЕС“. „Активната […]

Франция отнема ордена на Почетния легион на Башар Асад

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164068_franciia_otnema_ordena_na_pochetniia_legion_na_bashar/?ref=rss


Франция започна процедура по отнемане на най-високото си отличие за заслуги - ордена на Почетния легион, присъдено на сирийския президент Башар Асад, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />Асад получи ордена от френския президент Жак Ширак през 2001 г., малко след като наследи баща си Хафез Асад начело на Сирия. Отнемането става от действащия президент на републиката.<br /><br />Миналата година президентът Еманюел Макрон започна същата процедура за...

Подозират Израел за нанесени ракетни удари срещу две сирийски ВВС бази

http://clubz.bg/66748-podozirat_izrael_za_naneseni_raketni_udari_sreshtu_dve_sirijski_vvs_bazi

Продължава неяснотата около съобщенията, появили се рано тази сутрин за нанесен през нощта въздушен удар срещу сирийската ВВС база Шайрат в провинция Хомс, предават информационните агенции, цитирани от БТА. 

Първо агенция САНА и сирийската държавна телевизия съобщиха за ракетния удар, добавяйки, че ракетите са били свалени от сирийската ПВО и че не се знае кой е нанесъл удара. По-късно телевизия "Ал Ихбария", цитирайки източник от сирийското военно командване, уточни, че сирийските ВВС са унищожили девет ракети. Шест от тях били насочени към базата в Шайрат, а още три - към ключовата ВВС база в Думаир, на 50 км северно от Дамаск. Сирийската държавна телевизия обаче не съобщи нищо за удар по Думаир, когато съобщаваше за ракетна атака по Шайрат в Хомс.

Военновъздушната база Шайрат е същата, която САЩ поразиха миналата година в отговор на атака със зарин по контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун. 

САЩ побързаха да отрекат причастност към тези атаки. Пентагонът каза, че няма информация за американска военна активност след съобщенията на сирийската телевизия за атака срещу базата Шайрат в провинция Хомс, предаде Ройтерс. "Не разполагаме с допълнителни сведения, които да съобщим", посочи Ерик Пахон, говорител на Пентагона. 

Това насочи подозренията към Израел. Запитан за ракетната атака, израелски военен говорител, цитиран от Ройтерс, каза: "Ние не коментираме такива съобщения". ТАСС също цитира израелски военен говорител, който казал: "Не разполагам с информация за някакви инциденти от този род". 

Два-три часа по-късно сирийски военни източници, цитирани от ДПА, опровергаха информациите за ракетна атака срещу базата Шайрат, като казаха, че сирийската противоракетна отбрана се е задействала рано днес, но тревогата се оказала фалшива. Информациите за атаката бяха изтеглени и от новинарските бюлетини на сирийската държавна телевизия. 

Тази сутрин обаче почти всички световни медии продължават да твърдят, че през нощта е имало ракетно нападение. ТАСС се позовава на източник в сирийското военно командване, цитиран от "Ал Ихбария".Според информация на новинарския интернет портал "Ал Масдар", цитиран от ТАСС, двете сирийски бази - Шайрат и Думаир, са били атакувани от израелските ВВС, действащи от въздушното пространство на Ливан. Дамаск засега не потвърждава тези сведения официално. 

Телевизионният канал "Скай нюз Арабия", позовавайки се очевидци, съобщи, че през нощна срещу вторник в долината Бекаа в източната част на Ливан от сирийската страна на границата се чували силни взривове. Не е изключено, че ударите в този район са нанесени по позиции на шиитската милиция "Хизбула", която воюва на страната сирийската армия. 

Телевизия "Ал Манар", цитирана от ТАСС, съобщи днес за интензивни полети, извършвани от самолети на израелските ВВС, над линията, разделяща сирийските и израелските войски на Голанските възвишения (на 40 км от Дамаск). Според нейни данни израелското командване е прехвърлило в този район военни подкрепления и бронирана техника в случай на възможна военна атака от сирийска територия в отговор на ракетните удари. 
Израел неведнъж е нападал позиции на сирийската армия през годините на гражданската война в Сирия, целейки главно конвои и бази на подкрепяната от Иран шиитска милиция "Хизбула", биеща се на страната на режима на Башар Асад, посочва Ройтерс. В последно време Израел не скрива тревогата си от разширяващото се влияние и военно присъствие на Иран на обширни сирийски територии, простиращи се от границата с Ирак до тази с Ливан. 
Лидерите на "Хизбула" обвиняват Израел за ракетния удар в началото на този месец срещу сирийската военна база Т-4 край Хомс, при която бяха убити най-малко 7 ирански войници, намиращи се там. 

След въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия през миналия уикенд, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че неговата страна ще продължи "да се противопоставя на иранското военно присъствие в Сирия". 

Благотворителна кръводарителска акция правят във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/17/79447/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d1%8a%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86

JCI Варна съвместно с няколко JCI секции в Румъния прави седмица на кръводаряването. Като нейният финал ще е в Районния център по трансфузионна хематология във Варна. В неделя, 22 април, всеки, който желае да сподели кръвта си с хора, на които им е жизнено необходима, може да го направи в РЦТХ Варна. Всеки знае колко […]

Доклад: Невинни жени и деца, заподозрени за връзки с ИД, са лишени от храна и вода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819928

Доклад: Невинни жени и деца, заподозрени за връзки с ИД, са лишени от храна и водаПравозащитната организация "Амнести интернешънъл" разкритикува злоупотребите с жени и деца в Ирак, заподозрени, че са свързани с "Ислямска държава", предадоха световните агенции. В доклад, озаглавен "Осъдените: Изолираните жени и деца, притиснати и експлоатирани в Ирак", организацията казва, че е извършила разследвания в осем лагера за задържане.

Ева Лонгория се сдоби със звезда на Алеята на славата

http://www.cross.bg/longoriya-zvezda-aleyata-1572744.html

/КРОСС/ Холивудската актриса Ева Лонгория, известна с ролята си в сериала "Отчаяни съпруги", получи своя звезда на Алеята на славата. Тя е убедена, че "всеки път, когато испаноезичен получи награда, това е победа за цялата общност". "За малцинствата е важно да бъдат представени. Всеки път, когато латинос спечели звезда на Алеята на славата, това е нова победа за общността", заяви 43-годишната актриса, която е родена в Тексас, но има мексикански корени. Лонгория е не само актриса, но и продуцент, режисьор и сценарист. Тя се яви на церемонията за получаване на своята звезда, заедно със съпруга си - мексиканския милионер Хосе Бастон и други знаменитости като пуерториканския певец Рики Мартин и колежката й Фелисити Хофман, с която играе в "Отчаяни съпруги". Много важно за мен е да съм тук и хората да си казват, когато виждат звездата ми "Можете да постигнете това, стига да работите много", каза Лонгория, която представя и новия си филм "Overboard". В него тя играе заедно с Ана Фарис, която също присъстваше на церемонията. В словото си тя заяви, че все още се чувства като малко момиче от Корпус Кристи в Тексас, което има големи мечти и дълги коси. Лонгория очаква първото си дете.  

Нова здравна методика оставя хора без рехабилитация

http://dnes.dir.bg/news/hora-rehabilitatzia-nova-zdravna-metodika-27054240

Нова здравна методика спира почти изцяло достъпа на белодробно болни до рехабилитация.

Не е ясно колко пътници са глобени за липса на колани, скоро всички автобуси ще трябва да са с колани

https://www.actualno.com/society/ne-e-jasno-kolko-pytnici-sa-globeni-za-lipsa-na-kolani-skoro-vsichki-avtobusi-shte-trjabva-da-sa-s-kolani-news_670018.html

По закон не във всеки автобус трябва да има колани, но ако има, пътникът трябва да си го сложи. По европейска директива, всеки произведен след 2007 година автобус трябва да има колан. Сега транспортното министерство има идея да бъдат сложени колани на всички автобуси. Това заяви депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по транспорта Станислав Иванов. Същевременно народният транспорт от БСП Георги Свиленски поиска да има "верни сигнали към обществото" – коланите са задължителни,

Няма задължение за колани в автобусите, но където ги има пътниците трябва да ги ползват

http://www.cross.bg/kolani-putnitzite-avtobysi-1572743.html

/КРОСС/ В момента не е задължително в автобусите да има колани за пътниците, но ако ги има - е задължение на пътника да си го постави. Това обясни в ефира на NOVA Станислав Иванов от ГЕРБ. По думите му след 2007 г. има европейска директива, която задължава производителите на автобуси да оборудват превозните средства с колани за пътниците. „Идеята на Министерството на транспорта е да се задължат всички автобуси, да сложат колани, независимо кога са произведени", заяви Станислав Иванов. „В момента коланите са задължителни, когато ги има. За старите автобуси, за да се поставят колани, това е конструктивно изменение. Всеки автобус, на който се сложат, трябва да отиде в производителя си или в лаборатория в Германия, за да мине техническо изпитание", коментира Георги Свиленски от БСП.    

НАСА отложи с 48 часа изстрелването на TESS

http://www.moreto.net/novini.php?n=372639

С 48 часа бе отложено изстрелването на телескопа за издирване на извънземен живот TESS на НАСА. То трябваше да се състои тази нощ, около 00 часа във вторник (българско време), от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ, предадоха световните информационни агенции.

Руският посланик в ООН: Ударите върху Сирия поставят помирителните разговори под риск

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819942

Руският посланик в ООН: Ударите върху Сирия поставят помирителните разговори под рискРакетният удар на САЩ и техните съюзници върху Сирия е поставило под риск по-нататъшните преговори за разрешение на конфликта, заяви постоянният посланик на Русия в ООН и други международни организации в Женева Генадий Гатилов, цитиран от ТАСС. „Тази неоправдана агресия разгорещи напрежението около Сирия и де факто постави въпроса за съдбата на

/Видео/ Няма такова нехайство! Минерална вода тече като река три месеца по улица “Христо Смирненски“ в Благоевград

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd/

Жители на ул.“Христо Смирненски“ в Благоевград се разбунтуваха срещу постоянен теч на минерална вода по улицата им.Според твърденията им това нещо продължава три месеца, а не се предприемат мерки за отстраняването на проблема.Жител на улицата направи снимки и видео на течащата вода и ги изпрати на страницата на общината в социалната мрежа.

Ето какво пише той: „ Изпращам снимки и видео материали от 3 месечния /01.2018г.-04.2018г/ постоянен теч на мин.вода по улица „Христо Смирненски“/района от „Владишкото“ до НХГ. Концесионерът на банята, г-н Ковачки не предприема никакви действия за отстраняването на проблема. В последните седмици единственото нещо което прави е да спира временно течащата вода от 8:00 до 17:00 часа/ работно време на община Благоевград /! Пускали сме няколко сигнала на тел. 073 884434 от името на живущите на ул.“Христо Смирненски“ да се предприемат някакви действия за решаване на проблема“.

След публикацията му някои се пошегуваха,че улицата се е превърнала в „малка Венеция“ , други пък отбелязаха,че хората трябва да са доволни,тъй като улицата им се мие с минерална вода.

Публикувахте от Mile Ole в 16 април 2018 г.

Публикувахте от Mile Ole в 16 април 2018 г.

Материалът /Видео/ Няма такова нехайство! Минерална вода тече като река три месеца по улица “Христо Смирненски“ в Благоевград е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Макон ще говари пред Европарламента

http://www.cross.bg/sigyrnost-makron-temi-1572742.html

/КРОСС/ Ситуацията в Сирия и отношенията с Русия се налагат като водещи теми по време на сесията на Европарламента в Страсбург. Те вероятно ще са важна част от дискусията на депутатите със специалния им гост днес - френския президент Еманюел Макрон, предава бТВ. Интересът към дебата е изключително висок. Макрон пък обеща, че ще говори кратко, за да даде възможност за повече въпроси. Сред тях със сигурност ще са ситуацията в Сирия, дни след военните удари, както и най-горещите теми за Евросъюза в момента - миграция, сигурност, еврозона. Също тази сутрин министър Лиляна Павлова ще представи пред Конференцията на председателите на парламентарни комисии преглед на напредъка по законодателните досиета през първата половина от ротационното ни председателство.    

Национален съвет на СДС: здрави момчета, бой и викове "Оставка" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66747-nacionalen_syvet_na_sds_zdravi_momcheta_boj_i_vikove_ostavka_video

Високо напрежение, искане на оставката на Божидар Лукарски, ръкопашен бой, прекратено от председателя заседание, но продължено от опозиционно настроените срещу него членове на Националния съвет. С водещи - част от националното ръководство, което досега беше част от екипа на самия Лукарски.

Това накратко се случи днес на очакваното заседание на Националния съвет на СДС, чийто дневен ред трябваше да е коалиционната политика. Но всъщност се превърна в опит за преврат и грозни сцени. Алтернативното заседание продължава и в момента.

Здрави момчета в черни сака без обозначителни знаци. Това беше първата гледка, на която се натъкваше човек преди заседанието на Националния съвет на СДС в София днес. 40 минути преди старта на сбирката, обявен за 11.00 ч., от опозицията срещу лидера на СДС Божидар Лукарски - преговорният екип, който водеше среща с актива два месеца преди заседанието - разпространиха съобщение със заглавие: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".

Факт е, че пред залата имаше няколко здрави момчета без знаци. В крайна сметка пред медиите един от хората в преговорния екип - Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати. Това потвърди и Румен Христов - и двамата част от ръководството на партията.

В крайна сметка се реши самите делегати да преценят дали хората, които според Лукарски и екипа му нямат право да са на заседанието заради неплатен членски внос, трябва да останат или не. След като всички влязоха в залата, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "оставка", тук скандирания "СДС". Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а другата страна я затваряше. При закрити врата дори се е стигнало до опит за физическа саморазправа, разказаха делегати.

Божидар Лукарски (вдясно), след като напусна залата на закритото от него - според него по устав - заседание.

Заради крясъците "Оставка" при всеки опит Лукарски да вземе думата и заради невъзможността да бъде избран друг водещ - например в лицето на Кабаиванов (също бивш лидер на СДС), се взе решение да 1 час почивка. 

По време на тази почивка обаче се стигна до истинска ръкопашна схватка. Юрий Колев - стар седесар и партиен водач от Варна, обвини опозицията на Лукарски в предварително написан сценарий. Той се сдобил с така наречения документ, "открадвайки" го от джоба на Кабаиванов - по собствените му думи. Колев се качи на стол, за да изнесе емоционалното си слово срещу опозицията на Лукарски. Цялата сцена прерасна в откровен бой.

Емил Кабаиванов, бивш председател, сега член на НИС на СДС. И водещ на "опозиционното заседание" на Националния съвет.

Делегатите си дадоха час почивка докато се успокоят страстите. Преди този час да е изтекъл обаче бе обявено, че заседанието се прекратява. Опозицията обаче реши да остане в залата. Лидерът Лукарски излезе отвън, но част от ръководството остана - защото е от опозицията срещу него. Според Лукарски и екипа му заседанието е прекратено по устав от него - защото има това право, заедно с мнозинство от Националния изпълнителен съвет (НИС). 

Официалното ръководство на СДС смята, че само НИС след свое заседание може да насрочи нов Национален съвет. 

Според текстовете на устава искане за сбирка може да се направи и от 1/3 от делегатите, но отново свикването става от председателя.

Зам.-председателят Емил Кабаиванов все пак започна ново преброяване на присъстващите в залата. От националното ръководство присъстват Румен Христов, както и Юлиян Леков от НИС. И Оказа се, че кворум има.

Опозицията на Лукарски отрича да е имало предварителен сценарий, в какъвто ги обвиниха Лукарски и поддръжниците му. След като се оказа, че след поименно преброяване в залата са останали 57 души-делегати, а Кабаиванов обяви, че кворумът сутринта преди баталните сцени е бил от 81 човека, сбирката продължи. Мегду другото по ред, който доста прилича на "сценария", разпространен преди това от Юрий Колев и поддръжниците на Лукарски.

Според устава на СДС Националният съвет може да поиска оставка на лидера и свикване на нова Национална конференция, ако за това гласуват 2/3 от списъчния състав на делегатите на Националния съвет - 103 души. Опозицията на Лукарски, която заседава, няма толкова хора в залата - нужни са малко над 70 души. Въпреки че от думите на Румен Христов през журналисти се разбра, че той самият има различна трактовка на уставните положения. 

 
Преди да напусне сградата, самият Лукарски заяви пред медиите, че продължаващото заседание е нелегитично и решенията, които се вземат от него, ще бъдат оспорени, каквито процедури съществуват в устава на партията. Председателят каза, че това е опит за преврат.
 
А делегат от София, който не остана на "втората част, обобщи ситуацията така: "Цирк не се коментира. Гледа се".
 
Очаквайте подробности.

Национален съвет на СДС: здрави момчета и викове "Оставка" (ВИДЕО)

http://clubz.bg/66747-nacionalen_syvet_na_sds_zdravi_momcheta_i_vikove_ostavka_video

Здрави момчета в черни сака без обозначителни знаци. Това беше първата гледка, на която се натъква човек преди заседанието на Националния съвет на СДС в София днес. 40 минути преди старта на сбирката, обявен за 11.00 ч., от опозицията срещу лидера на СДС Божидар Лукарски - преговорният екип, който водеше среща с актива два месеца преди заседанието - разпространиха съобщение със заглавие: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".

Факт е, че пред залата имаше няколко здрави момчета без знаци. В крайна сметка пред медиите един от хората в преговорния екип - Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати.

В крайна сметка се реши самите делегати да преценят дали хората, които според Лукарски и екипа му нямат право да са на заседанието, трябва да останат или не. След като всички влязоха в залата, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "оставка", тук скандирания "СДС". Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а другата страна я затваряше. При закрити врата дори се е стигнало до опит за физическа саморазправа, разказаха делегати.

Смут предизвика и емоционалното слово на Юрий Колев (Варна), който обвини опозицията на Лукарски в предварително написан сценарий.

Делегатите си дадоха час почивка докато се успокоят страстите. Преди този час да е изтекъл обаче бе обявено, че заседанието се прекратява. Опозицията обаче реши да остане в залата. Лидерът Лукарски излезе отвън.

Национален съвет на СДС: здрави момчета и викове "Оставка"

http://clubz.bg/66747-nacionalen_syvet_na_sds_zdravi_momcheta_i_vikove_ostavka

Здрави момчета в черни сака без обозначителни знаци. Това беше първата гледка, на която се натъква човек преди заседанието на Националния съвет на СДС в София днес. 40 минути преди старта на сбирката, обявен за 11.00 ч., от опозицията срещу лидера на СДС Божидар Лукарски - преговорният екип, който водеше среща с актива два месеца преди заседанието - разпространиха съобщение със заглавие: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".

Факт е, че пред залата имаше няколко здрави момчета без знаци. В крайна сметка пред медиите един от хората в преговорния екип - Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати.

В крайна сметка се реши самите делегати да преценят дали хората, които според Лукарски и екипа му нямат право да са на заседанието, трябва да останат или не. След като всички влязоха в залата, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "оставка", тук скандирания "СДС". Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а другата страна я затваряше.

Очаквайте подробности.

Австралия обвини Русия за масирани кибератаки, извършени миналото лято

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819937

Австралия обвини Русия за масирани кибератаки, извършени миналото лято
Министърът по въпросите на киберсигурността на Австралия Ангъс Тейлър заяви, че миналата година Русия се е опитала да извърши масирани кибератаки срещу австралийски компании, предаде ТАСС. В разпространено днес изявление на министъра са казва, че "въз основа на информация от разузнавателните агенции и след консултации със съюзниците правителството

Тереза Мей: Ударихме Сирия заради националния интерес, не по заповед на Тръмп

http://nakratko.bg/category/25/157970/


Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че решението й да се присъедини към западните удари по Сирия се е опирало на британския национален интерес, а не на следване на заповеди на президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха ДПА и Франс прес.

КАТ влиза с камери и по кварталните улици

http://www.cross.bg/operatziyata-kameri-ylitzi-1572741.html

/КРОСС/ В ход е акция "Скорост" по пътищата в цялата страна. Операцията е под егидата на европейската мрежа на службите на пътна полиция. Целта е намаляване на катастрофите, предизвикани от бързото шофиране. Пътни полицаи и технически устройства ще има по магистралите, както и по първокласните и третокласни пътища. Ангажиран е целият ресурс на службата. Скоро КАТ ще се снабди и с още камери, които ще следят за високи скорости и в кварталните улици. Камери ще снимат и нарушения в бус лентите. Операцията е планирана и не е свързана със зачестилите в последните дни тежки пътни инциденти. Според властите, у нас има тенденция за увеличаване на шофирането с несъобразена скорост. Операцията ще приключи в неделя, 22 април.    

Японец и американка спряха африканската доминация в Бостънския маратон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164064_iaponec_i_amerikanka_spriaha_afrikanskata_dominaciia_v/?ref=rss


Японецът Юки Каваучи и американката Дезирe Линдън спечелиха 122-ото издание на Бостънския маратон. Двамата сложиха край на продължилата повече от десетилетие африканската доминация в едно от най-престижните лекоатлетически състезания.<br /><br />Каваучи и Линдън са първите състезатели, родени извън Африка, които печелят Бостънския маратон, откакто това направи рускинята Лидия Георгиева през 2007 г. При мъжете последната победа на роден извън Африка беше на корееца Бон Джу Лий през...

Социалните министри от ЕС се събират в София

http://www.cross.bg/sotzialnite-ministri-ot-es-se-subirat-v-sofiya-1572740.html

/КРОСС/ Неформално заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика ще се проведе в София. Дебатите ще бъдат с акцент върху приложението на принципите в Европейския стълб за социални права, за повишаване на уменията и знанията на работната сила и осигуряване на равни възможности за реализиране на пазара на труда. Заседанието ще бъде открито от социалния министър Бисер Петков и от еврокомисаря за заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен. Заради мероприятието ще има засилени мерки за сигурност в района на НДК.    

Депутати: Коланите са задължителни, ако ги има в автобуса

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819936

Депутати: Коланите са задължителни, ако ги има в автобусаАко автобусът има колани, пътниците са задължени да си ги сложат. Произведените след 2007 г. рейсове имат фабрично поставени колани. Около това се обединиха депутатите Станислав Иванов от ГЕРБ и Георги Свиленски от БСП в дискусия "Здравей, България" по Нова тв. 40% от возилата в сегашния автобусен парк са с колани, останалите нямат.

Проблемът на Германия с Китай се простира далеч отвъд търговията

https://www.investor.bg/analizi/91/a/problemyt-na-germaniia-s-kitai-se-prostira-dalech-otvyd-tyrgoviiata-259406/

Берлин, както САЩ и Брюксел, се опитва да затегне контрола върху преките инвестиции на Китай, но може да се окаже, че е малко късно

Г-7 настоява да бъде разкрита програмата "Новичок"

https://www.actualno.com/europe/g-7-nastojava-da-byde-razkrita-programata-novichok-news_670012.html

Министрите на външните работи от Г-7 настояват Русия да разкрие детайли от своята програма за химически оръжия "Новичок", която считат, че е послужила при отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Те считат, че тази програма представлява заплаха за всички, предаде БГНЕС. "Ние се присъединяваме към заключението на Великобритания, според която от една страна е много вероятно Русия да е отговорна за атаката, а от друга, няма никакво друго правдоподобно обяснение", заяв

Инспекторите на ОЗХО влизат в Дума утре

http://www.cross.bg/ataka-siriya-grad-1572739.html

/КРОСС/ Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще бъдат допуснати утре до мястото на предполагаемата химическа атака в Сирия, съобщи Би Би Си, като цитира руски официален представител. Международният екип е в Сирия от събота, но досега не беше допуснат в град Дума. Междувременно сирийски военни източници опровергаха съобщенията за ракетна атака срещу военновъздушната база „Шайрат" в провинция Хомс. Според източниците сирийската противоракетна отбрана се е задействала рано днес, но се оказало фалшива тревога. „Шайрат стана обект на американски въздушен удари миналата година в отговор на атака със зарин по контролирания от бунтовниците град Хайн Шейхун. Говорител на Пентагона е заявил за Ройтерс, че „не е имало американска активност в района по това време".  

Блумбърг: Ципрас говори за излизане от спасителните програми без план за икономиката

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819927

Блумбърг: Ципрас говори за излизане от спасителните програми без план за икономиката 
Докато Гърция се готви да се оттегли от осемгодишно европейско спасяване, 43-годишният премиер Алексис Ципрас е изправен пред предизвикателства не само вътре, но и вън от страната, коментира Блумбърг, като изброява проблемите, които има да решава правителството в Атина в момент, когато Гърция се готви да излезе от програмите за външно финансиране,

Най-ефектната Kia Ceed излиза в серийно производство

https://www.actualno.com/cars/naj-efektnata-kia-ceed-izliza-v-serijno-proizvodstvo-news_670020.html

Компанията Kia ще пусне в серийно производство нова модификация на третото поколение на модела си Ceed, която ще получи конструкция тип „Shooting Brake”. Премиерата на автомобила ще се състои на автосалона в Париж през есента, съобщи директорът на плонирането на корейската марка Давид Лаброс пред изданието Auto Week. Прототип на модела беше показана още миналия септември на автомобилното изложение във Франкфурт. Концептуалният вариант получи името Proceed, като е създаден от

Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО идва в София

http://www.cross.bg/skaparoti-vurhovniyat-otbranata-1572738.html

/КРОСС/ Върховният командващ на Съюзното командване на НАТО генерал Къртис Скапароти пристига на официално посещение в България по покана на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Срещата между двамата генерали ще бъде първа в програмата на официалната визита у нас. В рамките на посещението си в нашата страна Скапароти ще се срещне и със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.    

Съдът заседава по делото на Елена Йончева срещу Борисов

http://www.cross.bg/borisov-iioncheva-boiiko-1572737.html

/КРОСС/ В Софийския районен съд (СРС) днес ще има заседание по делото за клевета, което депутатката от БСП Елена Йончева заведе срещу министър-председателя Бойко Борисов. Причината е изявление на Борисов, според което държавата е платила милиони за журналистическите материали на Йончева зад граница преди години. Защитата на премиера обаче отрича той да е казвал това. През март 2017 г. Елена Йончева заведе дело срещу Бойко Борисов за клевета и уронване на честта на журналистическата професия. Действията на кандидат-депутата от БСП бяха провокирани от изказване на Борисов, че държавата е плащала милиони за интервютата й. Начало на скандала между двамата постави изказване на Йончева, която обвини ГЕРБ, че краде пари от програмата за саниране. Часове след тези нейни думи, Бойко Борисов я обвини: "Ще ли сте успешни журналисти, ако за интервю държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона, които даже нашето предишно правителство беше принудено да плати". Реакцията на кандидат-депутата на БСП бе, че този спор ще се пренесе в съдебната зала. "Казаното от него е абсолютна лъжа, която уронва престижа на журналистическата професия и дълбоко ме обижда", заяви тогава тя.    

Цинични лъжи карат немците да харесват Путин

http://clubz.bg/66746-cinichni_lyji_karat_nemcite_da_haresvat_putin

58 на сто от немското население би предпочело по-добри отношения между Германия и Русия, а 14% от всички германци подкрепят сегашното ниво на сътрудничество между двете страни, сочи анкета на „Ди Велт“.

„Трудно е да се обясни това поведение на германците ,“ коментира анонимна немска дипломатка пред изданието.

В отговор на анкетата „Хъфингтън пост“ представят най-важните причини, поради които германците имат по-специално отношение спрямо политиката на Русия. На първо място е постоянното присъствие на Путин в немските медии. Политици като Герхард Шрьодер, Габриеле Кроне-Шмалц и Матиас Плазек непрестанно споменават неговото име, а по този начин то остава в съзнанието на немските граждани.

Бившият немски канцлер Герхард Шрьодер с Владимир Путин.

Междувременно значителна част от немското население не е напълно запознатo с политическата обстановка в Русия – от една страна, поради липса на интерес, от друга - поради факта, че повечето германци никога не са посещавали Русия.

„Нивото на цинизъм и лъжите от страна на Кремъл не могат да се препокрият от въображението на западните европейци“, споменава „Хъфингтън пост“. 

По този начин германците приписват на Путин и неговите сътрудници своите собствени представи за Кремъл, а истината остава заглушена. Типичен пример за тази хипотеза е случаят „Скрипал“ – редица немски граждани вярват, че отравянето с новичок на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е било антируска кампания от страна на Запада, целяща да намали шансовете за победа на Путин в президентските избори.

Британски експерти проверяват мястото, където бяха намерени в несвяс Сергей и Юлия Скрипал. Снимка АП/БТА

Друга причина за засилената подкрепа спрямо по-стабилни отношения между Германия и Русия е, че гражданите на развитите западни страни са свикнали да търсят и да намират истината по средата между екстремните гледни точки. Руската пропаганда стратегически експлоатира тази тяхна склонност, като затрупва спектъра на мненията с абсурдни теории и изказвания. По този начин предполагаемият „център“ отразява мненията и идеалите на руските власти – независимо колко налудничави са те, населението започва да ги подкрепя, тъй като алтернативните варианти изглеждат още по-нереални.

Още един елемент на кампания за дезинформация на Путин е влиянието, което той и руските олигарси оказват върху западните елити, медии и икономика. Руснаците често използват термина „шрьодеризация“ – чрез него те обясняват индиректното предаване на сила от бившия канцлер на Германия Герхард Шрьодер към Путин чрез изградената зависимост на немската икономика спрямо „Газпром“ и „Роснефт“.

Освен това редица активни и бивши немски политици са пряко свързани с руски корпорации и лобистки групи. В немските медии те са представени като „независими гласове“ и експерти. Всъщност знанията за руската политика на повечето немски политици, журналисти и така наречените експерти е обратнопропорционална на готовността им за свободно изразяване на техните лични мнения по темата. По този начин немското население се позовава на техните „безпристрастни“ сведения за политическата обстановка в Русия и съответно засилват своята подкрепа към властта на Путин.

Голямa част от немската левица възприема Путин за техен представител, въпреки че неговият политически модел не е социализъм, а смесица от контрол от страна на мафията и КГБ. Пред руските медии той непрекъснато осъжда Ленин, а в световни публикации хвали съветското наследство. По този начин Путин изгражда различен имидж пред немската левица, който не се препокрива от неговата вътрешна политика. 

Друг симптом на руската кампания за дезинформация е разпростаненото твърдение, че Москва е най-важният търговски партньор на Германия, въпреки че нивото на обмен между двете страни не надвишава това между Германия и Чехия или между Германия и Полша. Истината е, че големите немски корпорации зависят от услугите на Кремъл и затова се стремят да поддържат проруското настроение в страната, коментира „Хъфингтън пост“.

Изданието споменава и вътрешнополитически причини, поради които немското население би подкрепило по-топли отношения с Русия. Първо, германците са недоволни от сегашното управление на страната, както и от западната демократична система. Поради тази причина те възприемат кремълския политически модел като алтернативен вариант, който би „оправил“ Германия. Съответно редица германци биха искали страната им да бъде управлявана от силен и непоколебим лидер като Путин. 

Ученици и майки от Силистра се обединиха, за да помогнат на млад мъж с увреждания

http://nakratko.bg/category/58/157969/


Ученици и майки от Силистра се обединиха, за да помогнат на семейство с трудности при отглеждането на син с увреждания. Дончо се ражда като красиво и здраво дете. „Беше много щастливо, много палаво дете.

Отново изслушват "Инерком" в парламента

http://www.cross.bg/sdelkata-komisiya-sotzialnite-1572736.html

/КРОСС/ Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще заседава днес, за да обсъди социалните измерения на сделката. Очаква се Гинка Върбакова докладва пред депутатите за хода на сделката за ЧЕЗ. Миналата седмица стана ясно, че българска банка е готова да отпусне заем от 80 млн. евро на "Инерком", за да осигури част от парите за българските активи на ЧЕЗ. На 12 април председателят на временната парламентарна комисия за сделката Жельо Бойчев обобщи работата на комисията. Тогава той подчерта, че ще настоява за удължаване работата на комисията предвид натрупаните въпроси. Временната комисия ще поиска информация за финансирането на сделката от Банков надзор от БНБ. Бойчев е поискал и справка от Министерството на икономиката за изплатения дивидент на държавата до 2012 г., когато тя имаше 33% дялов капитал от ЧЕЗ България. Предмет на обсъждането ще са и запазване на доходите и социалните придобивки на работещите в ЧЕЗ, стратегия за развитие на дружеството - инвестиционна и производствена програма и ценова стратегия на дружеството.    

Благотворителна кръводарителска акция ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372634

Международна младежка камара - Варна организира в неделя, 22 април, благотворителна кръводарителска акция съвместно с Районния център по трасфузионна хемотология, научи Moreto.net. Заедно с младежи от Румъния се осъществява Седмица на кръводаряването, като тя ще започне в северната ни съседка и ще приключи в неделя във Варна.

Вижте в кои части на София спират водата днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6819923

Вижте в кои части на София спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 17 април. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Черни връх“ с. Бистрица, се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: с. Бистрица.

"Машенка" на Владимир Набоков за пръв път на български език

https://www.actualno.com/books/mashenka-na-vladimir-nabokov-za-pryv-pyt-na-bylgarski-ezik-news_669984.html

За първи път на български език излиза от печат „Машенка“, дебютният роман на ненадминатия гений на стила Владимир Набоков. Очаквайте на 20 април в превод на Пенка Кънева! „Машенка“ (144 стр., цена: 15 лв.) е изящно изваян носталгичен портрет на изгнаничеството и на любовта в двете й най-мощни и паметни проявления – към избраницата на сърцето и към родината. Сюжетът ни връща към двайсетте години на XX век и един берлински пансион, където неколци

Помощ за Лори: 8-годишно момиче се нуждае от спешно лечение

http://nakratko.bg/category/58/157968/


Осемгодишно момиче с тежко гръбначно изкривяване може да бъде спасено с операция. Надеждата е интервенцията да бъде направена бързо, за да не се влоши състоянието на детето. Преди осем години Лорета се ражда със седмица закъснение.

България е втора в ЕС по извънбрачни деца

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-vtora-v-es-po-izvanbrachni-detsa-news278031.html

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на ЕС. Преди нас е само Франция. Това показват данни от анализ на европейската статистическа служба Евростат за брачните и извънбрачни раждания в Евросъюза през 2016 г. Делът на родените извън брак деца у нас е 59 на сто, докато на първа позиция е Франция с 60 на сто извънбрачно новородени деца. Средният показател за извънбрачни раждания в страните на ЕС е около 35на сто, като през 2016 г. в страните-членки на ЕС са били регистрирани около 5 милиона новородени деца. Броят на извънбрачните деца у нас е нараснал също близо 6 пъти за последните 30 години, отчита анализът на Евростат. През 1986 г. процентът на извънбрачните деца у нас е бил около 10 на сто, докато през 2016 г. той достига 59%, показват данните на Евростат. По данни на НСИ у нас през 2016 г. са родени общо около 65 хиляди деца, като от тях 38 440 са родени без брак. Най-висок е делът на извънбрачните раждания в областите Видин и Враца - близо 75 на сто от всички новородени деца там, а най-нисък в област Кърджали - около 38 на сто. Пик на ражданията, според данни на НСИ, е регистриран през 1920 г. и 1950 г. - приблизително по около 180 хиляди новородени деца. Най-малко извънбрачните деца са родени в Гърция през 2016 г. - около 9 на сто, или едва едно от всеки 10 раждания в южната ни съседка, е извънбрачно, отчита Евростат. Освен Гърция, в челната тройка по най-малко регистрирани извънбрачни деца, са още Хърватия и Кипър - с по около 19 на сто. Въпреки това обаче Кипър е страната в ЕС с най-голямо увеличение на процента на извънбрачните раждания в целия ЕС - от около 2 на сто през 2000 г. до 19 на сто през 2016 г., което е увеличение от 9  пъти на извънбрачните раждания. Страната ни е сред първите осем в ЕС, в които делът на извънбрачните раждания надхвърля 50 на сто от всички раждания - Франция (60%), България и Словения (59%), Естония (56%), Швеция (55%), Дания (54%), Португалия (53%) и Холандия (50%). За сравнение делът на извънбрачните ражданияв съседните до нас страни е значително по-малък Румъния (31%), Сърбия (26%), Македония (12%) и в Турция (3%).  

Цветанов: БСП искат властта чрез Радев и служебен кабинет

http://dnes.dir.bg/news/gerb-tzvetan-tzvetanov-kabinet-borisov-3-27054196

БСП още не могат да преодолеят загубата, която понесоха на парламентарните избори.

КАТ скоро ще дебне с камери и по кварталните улици

http://nakratko.bg/category/58/157967/


В ход е акция "Скорост" по пътищата в цялата страна. Операцията е под егидата на европейската мрежа на службите на пътна полиция. Целта е намаляване на катастрофите, предизвикани от бързото шофиране.

Мантинела нямаше да спаси автобуса на ”Тракия”

http://dnes.dir.bg/news/trakia-avtobus-katastrofite-kak-namalejat-27054157

Най-голяма яснота за катастрофата с автобуса на АМ "Тракия" ще даде автотехническата експертиза.

Дете се упражнява на пиано на Автогара Юг в Бургас

https://www.actualno.com/burgas/dete-se-uprajnjava-na-piano-na-avtogara-ug-v-burgas-news_669999.html

Третокласничката Стефани отскоро посещава уроци по пиано, но няма инструмент у дома. За радост на чакащите пътници в Автогара Юг в Бургас, майка ѝ понякога я води да се упражнява там. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. "Времето, докато дойде автобусът, минава по-бързо, когато слушаш старото пиано. Ако имате умения да свирите на този инструмент или поне желание, заповядайте и вие", посочиха още от Общината. Община Бургас неотдавна закупи, реставрира, акордира старото пиано

Героизмът в БДЖ при Чирпанското земетресение

http://www.cross.bg/plovdiv-zemletresenieto-cheta-1572735.html

/КРОСС/ По материали от Списание на държавните железници и пристанища на България,  кн.1-2, год.III, април-май 1928 г. Землетръсът на 14 април (Велика събота, 11.20 часа, с магнитуд 6.8 по Рихтер и епицентър на 8 км СЗ от Чирпан) и 18 април 1928 г. (21.20 ч., с магнитуд 7,0 по Рихтер и епицентър в Папазли/дн.Поповица), който покоси живота на много невинни хора, нанесе големи вреди и загуби на родното стопанство, не остави незасегнати и железниците. Повредени са не само сградите по линиите в областта на земетръса, но самия път, непосредствено до епицентъра на землетресението при станция Папазлий (Поповица) км 150+500 до 152+000. В тази последна част линията бе повредена вследствие потъване на почвата. Пътят, благодарение на взетите бързи мерки, можа да се поправи много скоро. По този начин спряното движение на влаковете по международната линия можа да се възстанови сравнително бърже. И този, както във всички други подобни случаи, железопътният персонал се оказа на висотата си: всички, големи и малки, бяха по постовете си и изпълниха добросъвестно дълга си. Движението, веднага възстановено, железниците се поставиха отново в услуга на населението и на организираната помощ за подпомагане на пострадалите от землетресението

Кралица Летисия смело съчета строгият стил с нашумяла модна тенденция (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/kralica-letisiia-smelo-sycheta-strogiiat-stil-s-nashumiala-modna-tendenciia-snimki-2091341

Испанската кралица отново впечатли с бляскава визия. Този път Летисия демонстрира как умело съчетава строгият стил, характерен за официални събития, с нашумяла модна тенденция. Кралското семейство на Испания органи

До два месеца променят организацията на работа на ТЕЛК

//dariknews.bg/novini/bylgariia/do-dva-meseca-promeniat-organizaciiata-na-rabota-na-telk-2091349

Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото й позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания. Това коментира пред

Азиатско издание: Участието на Китай в Сирийския конфликт би засилило риска от Трета световна война

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819919

Азиатско издание: Участието на Китай в Сирийския конфликт би засилило риска от Трета световна войнаБомбардировките на сирийски военни съоръжения от водената от САЩ коалиция разпалиха страховете от започване на Трета световна война, заради възможното участие на Русия и военно позициониране на Китай, пише Asian Correspondent. Тази седмица Китай ще проведе учение със стрелба на живо в Тайванския пролив,

Пълна деградация! Петокласник с редица криминални прояви вършее във Врачанско

https://petel.bg/Palna-degradatsiya--Petoklasnik-s-reditsa-kriminalni-proyavi-varshee-vav-Vrachansko__260415

Криминалните прояви на част от подрастващото поколение във Врачанско не само бележат ръст с всяка изминала година, но доста често се стиг...

Първо в „Петел“ Спартак губи титуляр за мача в Тервел

https://petel.bg/Parvo-v----Petel----Spartak-gubi-titulyar-za-macha-v-Tervel__260416

Отборът на Спартак ще се оправя без Славомир Събков в утрешното гостуване на Септември от третия кръг на втория етап в Трета лига – Север...

ВМРО на нож с Валери Симеонов за връщането тютюневия дим: Това е все едно да разрешим на пияни да шофират!

https://petel.bg/VMRO-na-nozh-s-Valeri-Simeonov-za-vrashhaneto-tyutyuneviya-dim--Tova-e-vse-edno-da-razreshim-na-piyani-da-shofirat-__260417

ВМРО е против готвените промени в Закона за здравето за връщане на пушенето на обществено място, които възнамерява да внесе Валери Симео...

От Брюксел: Започваме преговори за членство с Македония до 3 месеца

https://petel.bg/Ot-Bryuksel--Zapochvame-pregovori-za-chlenstvo-s-Makedoniya-do-3-mesetsa__260418

Скопие започва реални преговори за членство в ЕС в рамките на следващите 3 месеца. Страните членки на Европейския съюз искат Република Ма...

Спипаха млад шофьор да кара дрогиран във Варна

https://petel.bg/Spipaha-mlad-shofor-da-kara-drogiran-vav-Varna__260419

Снимка: Булфото При извършване на полицейска проверка на автомобил във Варна с водач на 23 г., е установено, че същият управлява МПС след у...

Ердоган изрази благодарност към премиера Борисов​ за срещата ЕС-Турция във Варна

https://petel.bg/Erdogan-izrazi-blagodarnost-kam-premiera-Borisov----za-sreshhata-ES-Turtsiya-vav-Varna__260420

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази благодарност към министър-председателя Бойко Борисов за провеждането на срещата на въ...

Враца под обсада! ГДБОП и жандармерия завардиха всички изходи на града, има задържани

https://petel.bg/Vratsa-pod-obsada--GDBOP-i-zhandarmeriya-zavardiha-vsichki-izhodi-na-grada--ima-zadarzhani__260421

Операция на ГДБОП, подкрепена от жандармерията, се провежда във Враца. Акцията е започнала в 5 часа сутринта с блокиране на всички изходи н...

Стана ясно кой ще свири Септември – Спартак

https://petel.bg/Stana-yasno-koy-shhe-sviri-Septemvri-----Spartak__260422

Снимка: Булфото Срещата Септември – Спартак е поверена на шуменеца Йордан Минчев, научи „Петел“. Както е известно, мачът от третия кръг...

Стоичков каза защо Неймар избрал ПСЖ и посочи фаворита си за световен шампион

https://petel.bg/Stoichkov-kaza-zashho-Neymar-izbral-PSZH-i-posochi-favorita-si-za-svetoven-shampion__260423

Българската легенда на световния футбол Христо Стоичков посочи фаворитите си за спечелване на титлата на Мондиал 2018 от 14 юни до 15 юли в Ру...

Откриха изчезналия в Дубай Даниел от „Биг Брадър“ и още двама. Живи са, но новините не са добри

https://petel.bg/Otkriha-izcheznaliya-v-Dubay-Daniel-ot----Big-Bradar----i-oshhe-dvama--ZHivi-sa--no-novinite-ne-sa-dobri__260424

Появи се извънредно важна новина за изчезналия участник от „Биг Брадър“ в Дубай. От шест месеца Даниел Делчев бе в неизвестност. Той изче...

„Инерком” и КЕВР се отчитат пред депутатите заради ЧЕЗ

http://nakratko.bg/category/59/157966/


До къде е стигнала сделката за активите на ЧЕЗ в България - това се очаква да стане ясно от отговорите на фирмата купувач „Инерком” пред специалната комисия в парламента. Депутатите очакват официална информация и от чешката компания.

Цвета, обвинена за ада на "Тракия", помагала на ранените! Версията й е, че...

https://petel.bg/TSveta--obvinena-za-ada-na-Trakiya--pomagala-na-ranenite--Versiyata-y-e--che---__260425

Снимка: Булфото Цвета Таскова, 29-годишната шофьорка на реното, обвинена за тежката автобусна катастрофа на магистрала "Тракия", е помагал...

Предстоящи събития на 17 април 2018

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1572733.html

/КРОСС/ София. Държавния глава Румен Радев ще проведе срещи на „Дондуков" 2.В 11.30 часа президентът Румен Радев ще приеме Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия. В 14.00 часа държавният глава ще разговаря с Тай Пенг Хиан, президент на Международната филателна федерация.В 15.00 часа президентът Румен Радев ще се срещне с Върховния командващ Съюзното командване на НАТО по операциите генерал Къртис Скапароти. ***Силистра. В 10.00 часа в село Проф. Иширково вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в тържествената церемония по случай 150-годишнината от рождението на проф. Анастас Иширков - основоположник на географската наука в България, и 75-годишнината, откакто селото носи неговото име. В 13.00 часа Илияна Йотова ще посети ЗК „Нива - 93". Една от най-големите кооперации в региона тази година отбелязва своята 25-а годишнина. ***Ботевград От 09.00 часа в хотел „Риу Правец" заместник министър-председателят по икономическата и демографска политика Валери Симеонов ще открие дискусия на тема „Въздействието на европейското земеделие върху лова и опазването на дивата природа". ***София.В 9.30 часа в Информационния център на Министерството на отбраната (бул. „Раковски" № 106) министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в експертна дискусия на тема „Военновъздушно училище - идеи и работещи модели". ***София. От 10

СЕМ погва телевизиите за репортажи от катастрофата на "Тракия"

https://www.actualno.com/society/sem-pogva-televiziite-za-reportaji-ot-katastrofata-na-trakija-news_669998.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще се занимае с телевизионното отразяване на катастрофата на магистрала "Тракия", при която загинаха шест души. В петък (13 април) експерти на СЕМ са направили фокусирано наблюдение как различните телевизионни програми предадоха трагичния инцидент и на предстоящото заседание трябва да дадат становище дали някой от репортажите нарушава закона. След катастрофата, кадри от която бяха показани още в обедните емисии, както и във всички централни емисии, м

Експерите на ОЗХО пристигат в Дума в сряда

http://dnes.dir.bg/news/siria-himiesko-orazhie-ozho-27054155

Следователите от ОЗХО ще пристигнат в сирийския град Дума в сряда, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена там на 7 април.

Франция дава 50 милиона евро за хуманитарни проекти в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819914

Франция дава 50 милиона евро за хуманитарни проекти в СирияФранция отпуска 50 милиона евро за хуманитарни проекти за Сирия, съобщи френското президентство. Проектите ще бъдат финансирани посредством двайсетина неправителствени организации, които работят в Сирия, предадоха световните агенции. До това решение се стигна след среща вчера в Елисейския дворец на френския президент Еманюел Макрон с представители

Късо съединение подпали къща във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372611

5 са регистрираните пожари с преки материални щети през последните три денонощия във Варна е региона, научи Moreto.net. Пожар в стая от къща, намираща се във Варна, на ул. «Бачо Киро» е възникнал вчера сутринта. Причината за инцидента е късо съединение.

Нинова: С Джуканович Черна гора избра по-доброто си бъдеще

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-kornelia-ninova-cherna-gora-gukanovi-badeshte-27054142

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати поздравителен адрес до Мило Джуканович по повод избирането му за президент на Черна гора.

Имало ли е химическа атака в Сирия? Днес пускат инспекторите в Дума

https://offnews.bg//sviat/imalo-li-e-himicheska-ataka-v-siria-dnes-puskat-inspektorite-v-duma-678815.html

На инспектори по химическите оръжия ще бъде разрешено да посетят в сряда мястото на предполагаемата химическа атака в Сирия, обяви Русия.

Международният екип е в страната от събота, но не му беше позволено да стъпи в Дума.

Атаката от 7 април бе мотивът за извършването на нападение от военновъздушните сили на САЩ, Великобритания и Франция на 14 април.

Сирия и съюзникът ѝ Русия отричат да е имало каквато и да е химическа атака.

Рано във вторник сирийска държавна медия обяви, че въздушната отбрана на страната е реагирала на нападение с ракета над западния град Хомс. Тя е била насочена към авиобаза. Няма информация кой я е изстрелял.

Говорител на Пентагона отрече пред Ройтерс САЩ да са извършвали военна активност в тази област по това време.

Кънчо Стойчев: В България всичко е обир

https://frognews.bg/novini/kancho-stoichev-balgariia-vsichko-obir.html

Наблюдаваме обир в България. Когато ти откраднеш още на входа на поръчката, няма как да направиш тротоар качествено. Има огромна разлика между кражбата и корупцията. За това Радев казва, че за да се краде, трябва лампата да е загасена. Това заяви в „Тази сутрин” социологът Кънчо Стойчев.

WhatsApp пуска функция за възстановяване на случайно изтрити файлове

https://www.actualno.com/sciencelogy/whatsapp-puska-funkcija-za-vyzstanovjavane-na-sluchajno-iztriti-fajlove-news_670015.html

Потребителите на приложението WhatsApp, които го ползват под Android, вече ще могат да възстановяват в продължение на два месеца изтрити файлове, съобщава WABetaInfo, по информация на БГНЕС. Софтуерните разработчици тестват нова функция – запазване на сървъра в продължение на два месеца на изображения, видео, документи и гласови съобщения. След изтриването им от съответната галерия в телефона си, потребителят ще може да си ги възстанови в рамките на два месеца. Личните данни на потреб

Изнасилване и убийство на 8-годишно момиче шокира света

https://www.vesti.bg/sviat/iznasilvane-i-ubijstvo-na-8-godishno-momiche-shokira-sveta-6081364

Случаят доведе до безпрецедентен скандал, арест на могъщ политик и оставки в правителството

ФБР разгада случая с главата на 4000-годишна мумия

http://www.cross.bg/dzhehytinaht-glavata-glava-1572732.html

/КРОСС/ Криминолози от ФБР успешно извличат ДНК от зъба на египетска мумия на 4000 години. Те я идентифицират като губернатор на име Джехутинахт. Гробът на Джехутинахт и неговата съпруга за първи път е открит през 1915-а от екип археолози от Харвардския университет и Бостънския музей за изящни изкуства. Той се намира в древноегипетския некрополис Деир ел Берша, близо до град Малауи, на 250 км южно от Кайро. Гробът на Джехутинахт лежи на дъното на 9-метров ров. Той е разграбван в древността и телата са повредени при плячкосването. Повечето от ценните бижута са откраднати, но известен брой предмети са оставени вътре, което го прави едно от най-големите колекции от погребални аксесоари в Средното царство, намирани до този момент. Гробът съдържа четири украсени с рисунки ковчези, по един външен и по един вътрешен за губернатора и съпругата му. Те са били изработени от масивни дъски от вносен кедър. Външният ковчег на Джехутинахт, известен като "Ковчега Берша", е прочут със сложните си и красиви рисунки. Те и изписаните погребални текстове е трябвало да улеснят преминаването на Джехутинахт към отвъдното. Гробът е бил пълен с погребални аксесоари на Джехутинахт и съпругата му, включително бастуни, глинени съдове, ритуални съдове (канопи) и миниатюрни дървени модели, които би трябвало да отразяват ежедневния живот. Статуетките са открити в гроба. Една дървена фигура на крачещ мъж се смята, че изобразява губернатора Джехутинахт

Журналисти от "Ройтерс", "Ню Йорк Таймс" и "Нюйоркър" получиха "Пулицър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6819910

Журналисти от "Ройтерс", "Ню Йорк Таймс" и "Нюйоркър" получиха "Пулицър"Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха престижната награда Пулицър в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители, предадоха световните агенции.

Франция предвижда 50 млн. евро за хуманитарни проекти в Сирия

https://www.actualno.com/europe/francija-predvijda-50-mln-evro-za-humanitarni-proekti-v-sirija-news_670011.html

Нови хуманитарни проекти в Сирия на стойност 50 млн. евро ще бъдат финансирани от френската държава през двайсетина неправителствени организации на място, съобщи френското президентство. Това бе решено след среща привечер в Елисейския дворец между президента Еманюел Макрон и представители на неправителствени организации, предаде БГНЕС. Те ще бъдат натоварени да представят конкретни проекти, по-конкретно в района на Идлиб, където според ООН има около 1.2 млн. изселници, в района на Гута и в севе

Във вестниците днес

http://www.cross.bg/vestnik-subitiya-mesetza-1572746.html

/КРОСС/ В днешния си брой вестник "24 часа" поставя акцент върху идеята на партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ за либерализация на забраната за пушене на обществени места. "Пушенето да се разреши в "части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите". Това предлага Симеонов и уточнява, че по този начин не се връща стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се е разрешавало да избира дали в него да се пуши, или не. "Радев намекна за своя партия", пише вестник "Стандарт". По време на лекция в УНСС вчера президентът е заявил, че "ако разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте, цитирам, ще бъдем свидетели на нови партии. По темата е и водещото заглавие на вестник "Дума". Изданието цитира думи на президента Румен Радев, който заявява, че е време да "осветлим държавата" и призовава прокуратурата "да погне крадците, все едно кои са те". "Европредседателството - преполовено, културната програма още не е почнала" - пише вестник "Сега". Досега - 3 месеца и половина след началото на председателството - са се състояли само две събития от планираните 55. Това стана ясно от отговори на Борислав Геронтиев, шеф на Националния фонд "Култура", който финансира въпросните събития, на въпроси на в. "Сега"

Сирия съобщи за нова, но успешно отбита ракетна атака

https://www.investor.bg/drugi/338/a/siriia-syobshti-za-nova-no-uspeshno-otbita-raketna-ataka-259434/

От Пентагона твърдят, че нямат информация за американска военна активност, а Израел отказа да коментира атаката

Сирия обяви за нова, но успешно отбита ракетна атака

https://www.investor.bg/drugi/338/a/siriia-obiavi-za-nova-no-uspeshno-otbita-raketna-ataka-259434/

От Пентагона твърдят, че нямат информация за американска военна активност, а Израел отказа да коментира атаката

Последно заседание за продажбата на ЧЕЗ в парламентарната комисия

https://offnews.bg//ikonomika/posledno-zasedanie-za-prodazhbata-na-chez-v-parlamentarnata-komisia-678814.html

Временната анкетна комисия за установяване на фактите около продажбата на активите на ЧЕЗ в България ще проведе последното си заседание.

В зала „Запад“ на Народното събрание ще се съберат енергийният министър Теменужка Петкова, КЕВР, КНСБ, КТ "Подкрепа" и купувачът Гинка Върбакова, представляваща фирмата си "Инерком".

Темата е социалните измерения на сделката за ЧЕЗ.

Комисията бе създадена на 14 март по предложение на БСП. Неин председател е Жельо Бойчев.

Григор Димитров потегля в Монте Карло с надежди за най-добрия си сезон на клей

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164049_grigor_dimitrov_poteglia_v_monte_karlo_s_nadejdi_za/?ref=rss


Григор Димитров ще изиграе днес първия си индивидуален мач на червени кортове за 2018 г. Българският тенисист се изправя срещу френския специалист в мачовете на двойки Пиер-Юг Ербер във втория кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло.<br /><br />Двубоят е поставен на централния корт "Рение III" и ще започне около 16 часа българско време. Преди това на тази арена трябва да се изиграят два мача - Андрей Рубльов срещу Доминик Тийм, които стартират в 12.00...

Френски съд: Бебе, наречено Джихад, ще бъде записано в регистрите като Джахид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819906

Френски съд: Бебе, наречено Джихад, ще бъде записано в регистрите като ДжахидСъдия от Тулуза постанови, че момченце, родено през август, което родителите му искали да нарекат Джихад, ще бъде записано в регистрите като Джахид, предаде Франс прес. Съдията реши, че това ще е в интерес на детето. До съдебното решение се стигна след подаване на сигнал от кметството на Тулуза в контекста на серията от джихадистки атентати във

Спойката, която държи всички взаимоотношения...

http://www.cross.bg/vsichki-vzaimootnosheniya-durzhi-1572731.html

/КРОСС/ „Спойката, която държи всички взаимоотношения заедно - включително между лидера и водения - е доверието, а то се основава на почтеността." - Браян Трейси    

7,3 млн. долара е струвала охраната на Зукърбърг през изминалата 2017 година

https://www.actualno.com/sciencelogy/73-mln-dolara-e-struvala-ohranata-na-zukyrbyrg-prez-izminalata-2017-godina-news_669925.html

Facebook повиши разходите за охрана на Марк Зукърбърг с 50% през миналата година, като по този начин те възлизат на 7,3 млн. долара. Финансирането на охраната се изисквало "поради специфични заплахи за неговата безопасност, в резултат на неговата позиция като основател, президент и изпълнителен директор". Отделно за същия период компанията е похарчила над 1,5 млн. долара за частни самолети, с които Зукърбърг е пътувал. Всичко това означава, че от 2015 година насам за специфичните нужд

Преглед на печата - 17 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372638

Мярка. "Сега": Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за катастрофата при Вакарел Окръжният съд в София уважи искането на прокуратурата и наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на 29-годишната Цвета Таскова от Плевен, обвинена за тежката катастрофа на автомагистрала "Тракия", предаде Бгнес.

Огнени пламъци в Пиринско: Късо съединение опожари общинска сграда и още..

http://regiona.bg/%d0%be%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d1%8a%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d1%81%d0%be-%d1%81%d1%8a%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd/

Пожарникарите от Разлог и Петрич получиха три сигнала за пожари вчера:

Първият случай се разиграва около 10:30 часа и е получен сигнал за пожар в ел.инсталация на общинска сграда в гр.Разлог. Погасен от екип на РСПБЗН-Разлог. Причина: късо съединение.

Вторият е около 12:30 часа и е получен сигнал за пожар външен санитарен възел, находящ се в двор на къща в с.Право Бърдо, общ.Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич. Причината за пожара и стойността на нанесената щета са в процес на установяване.

Последният е около 20:45 часа като е получен сигнал за пожар в контейнер за смет в гр.Петрич. Погасен от екип на РСПБЗН-Петрич. Сн. илюстративна

Материалът Огнени пламъци в Пиринско: Късо съединение опожари общинска сграда и още.. е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Фейсбук потвърди: събираните от нея данни се простират отвъд нейните потребители

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819902

Фейсбук потвърди: събираните от нея данни се простират отвъд нейните потребителиФейсбук, затънал в скандал с отклоняване на лични данни, потвърди, че събира данни на потребителите си, в това число и когато не са в социалната мрежа, предаде Франс прес. В текст, публикуван в блога на Фейсбук, Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на Фейсбук, описва как социалната мрежа "събира данни от други интернет сайтове или

Външните министри на Г-7 призоваха Русия да разкрие програмата си "Новичок"

http://www.mediapool.bg/vanshnite-ministri-na-g-7-prizovaha-rusiya-da-razkrie-programata-si-novichok-news278030.html

Министрите на външните работи на Г-7 призоваха Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия "Новичок". Според тях "Новичок" е послужил за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия и представлява заплаха срещу всички нас, предаде Франс прес. "Споделяме извода на Великобритания, според който, от една страна е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката, а от друга страна няма никакво друго възможно обяснение", се казва в изявление на министрите на външните работи на страните от Г-7 - САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония. Според тях отказът на Москва да отговори на основателните въпроси на британското правителство само изваждат на яве нейната отговорност. Страните от Г-7 казват, че техните безпокойства са се засилили от факта, че, Русия е възприела по един повтарящ се начин едно безотговорно и дестабилизиращо поведение, по-специално месейки се в демократичните системи на други страни. Организацията за забрана от химическите оръжия обяви в четвъртък, че лабораторните анализи потвърждават констатациите на Великобритания относно идентичността на токсичния химически агент, използван в Солсбъри за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, но без да установяват чия е отговорността. Москва обвинява Организацията за забрана на химическите оръжия, че е подправила резултатите. Русия трябва да разпространи цялата си бивша, недекларирана на организацията програма за "Новичок" в съответствие с международните си задължения, настояват страните от Г-7. Програмата "Новичок" е сбор от нервнопаралитични агенти, разработени от СССР през 70-те и 80-те години. Според британските власти нервнопаралитичният агент, използван срещу Скрипал, идва от тази програма. Това използване на нервнотоксичен агент с военно качество, разработен в Русия, представлява първото офанзивно използване на нервнотоксичен агент в Европа от края на Втората световна война и поставя под сериозен въпрос не само на сигурността на Великобритания, но също и на нашата обща сигурност, отбелязват външните министри на страните от Г-7. Според тях това е заплаха срещу всички нас.

Върховен командващ в НАТО пристига в България

https://offnews.bg//politika/varhoven-komandvasht-v-nato-pristiga-v-balgaria-678813.html

Върховният командващ на съюзното командване на НАТО пристига днес в България на официално посещение, съобщи Министерството на отбраната.

Генерал Къртис М. Скапароти идва по покана на началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

След срещата между двамата - първа в програмата му - генералът ще се срещне и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

България е втора в ЕС по извънбрачни деца

http://dnes.dir.bg/news/izvanbrani-detza-27054114

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на ЕС.

"Русия и Иран останаха без чипове в покера със Запада"

http://clubz.bg/66745-rusiq_i_iran_ostanaha_bez_chipove_v_pokera_sys_zapada

След западния удар в Сирия Русия прояви сдържаност и предвидливост, като реши да не отвръща на Вашингтон с военни акции. Това ще даде на Америка и Русия възможност за нов опит да нормализират сегашните си трудни и конфронтационни отношения, заявява в интервю за "Известия" политологът от САЩ Пол Сондърс. 

Експертът обаче предупреждава, че още има реална заплаха от военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия. Американският президент Доналд Тръмп ще бъде подложен на "политически натиск, целящ да се попречи на (сирийския лидер Башар) Асад, Русия, Иран и Турция да определят изхода от войната. Това може да доведе до ново напрежение и по-нататъшна конфронтация", обяснява той.

Русия не бърза със санкции

Междувременно американските санкции предизвикаха "черен понеделник" в Русия, сриване на руските пазари и девалвация на рублата. Централната банка в Москва допусна, че заради тези санкции инфлацията ще расте и Русия може би ще трябва да коригира цялата си парично-кредитна политика, отбелязва "Взгляд" в друг материал.

Кремъл и руското правителство се подготвят отрано за варианта САЩ да изберат най-твърдия сценарий за евентуални нови санкции след предполагаемата атака с отровен газ в Сирия, разказва "РБК", като се позовава на федерални служители.

Москва очаква сред най-суровите възможни мерки санкции срещу руския държавен дълг и изключване на Русия от системата СУИФТ. Крайно сериозни опасения буди и възможността за блокиращи санкции срещу най-големите руски банки - Сбербанк и ВТБ, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Държавната дума отложи гласуването на законопроекта за контрасанкции срещу САЩ. Според председателя й Вячеслав Володин той ще бъде разгледан най-рано в средата на май, за да бъде обсъден преди това с експерти и с правителството, посочва "Ведомости".

"Желанието да се демонстрира сила на всяка цена чрез ответен удар, обичайно присъщо на руските политици, отстъпи пред гласа на разума. Има шанс този път да не се вършат глупости", коментира политологът Абас Галямов.

Санкционната война ще изолира още повече руската икономика, ще затвърди технологическото й изоставане и ниските темпове на растеж. А ответни мерки на Русия само ще влошат ситуацията, смятат експерти на "Ведомости", цитирани в друг материал. 

Ударите по Сирия и истеричната риторика на официална Москва по този повод, скандалът около "делото Скрипал", антируските санкции на Запада и контрасанкциите на Москва буквално крещят, че "новата студена война" навлиза в хиперактивна фаза, а "покерният турботурнир" с участието на водещи западни сили, а също така на Русия и Иран, наближава финала си, пише "Комерсант".

"Американецът, англичанинът и французинът имат несъпоставимо повече чипове. Руснакът и иранецът на практика нямат шансове. И вече няма как да блъфират. Остават им три варианта - или да преобърнат масата, или радикално да променят стила в играта си, или с усмивка да признаят загубата, да станат от масата и да тръгнат да печелят за достоен живот някак другояче", се казва в коментара.

"Картата на света явно ще се разпада"

С демонстративния ракетен удар по Сирия световният хегемон показа, че няма намерение да се изнесе от региона, че си брани интересите и няма да отстъпи Сирия на руснаците, пише "Взгляд".

САЩ, Франция и Великобритания нанесоха в събота координирани удари по сирийски обекти след предполагаемата атака с химическо оръжие в град Дума край Дамаск на 7 април. Руското издание нарича британците "инициатори на историята с химическата атака" и "фини манипулатори с интереси на горивния пазар", а французите според него са си "спомнили, че Сирия е била тяхна колония".

"Взгляд" констатира неприятния психологически ефект от съботната операция на Запада като част от "поредицата удари през последните месеци" наред с битката край Дейр аз Зур, "делото Скрипал" и новите санкции срещу Москва. Западната коалиция се стреми светът да свикне с мисълта, че позицията на Русия не е пречка за нейните планове и Руската армия не ще може да защити своите съюзници. Това е намек, отправен до всички потенциални приятели на Москва, твърди електронният вестник.

Той заключава, че "стабилност няма да има", "картата на света явно ще се разпада, и то не само в Близкия изток", и приканва руските власти "да се включат в новата подялба на света, ясно съзнавайки интересите на Русия". Москва според "Взгляд" има нужда "например от пазар за горива, от Близкия изток, транзит от Китай за Европа, Арктика и Новорусия (не двете късчета от Донбас, а от целия регион, от Харков до Измаил и Тираспол)". 

Руското издание призовава жителите на страната "да бъдат последователни" и припомня, че бездруго "не са се притеснявали много" за устава на ООН през 2014 г., когато Москва анексира Крим. 

Отчаяната съпруга Ева Лонгория вече има звезда на славата

https://www.actualno.com/showbusiness/otchajanata-sypruga-eva-longorija-veche-ima-zvezda-na-slavata-news_670017.html

Холивудската актриса Ева Лонгория, която е известна с ролята си в сериала "Отчаяни съпруги" получи своя звезда на Алеята на славата. Тя е убедена, че "всеки път, когато испаноезичен получи награда, това е победа за цялата общност". "За малцинствата е важно да бъдат представени. Всеки път, когато латинос спечели звезда на Алеята на славата, това е нова победа за общността", заяви 43-годишната актриса, която е родена в Тексас и е с мексикански корени< припомня

Г-7 призова Русия да разкрие програмата си "Новичок"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819898

Г-7 призова Русия да разкрие програмата си "Новичок"Министрите на външните работи на Г-7 призоваха днес Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия Новичок, която, според тях, е послужила за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и представлява "заплаха срещу всички нас", предаде Франс прес. "Споделяме извода на Великобритания, според която,

Тръмп нареди отлагане на новите санкции към Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819895

Тръмп нареди отлагане на новите санкции към РусияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отлагане на подготвяните нови икономически санкции върху Русия, които бяха обявени в понеделник от посланика на САЩ в ООН Ники Хейли, пише американският всекидневник The Washington Post. Подготовката за ново наказание на Русия заради подкрепата ѝ за сирийския президент Башар Асад след предполагаемата

Най-важното от Варна във вчерашния 16 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372637

Бул. „Приморски“ все още не е отворен за движение, ремонтът продължава Ремонтът на бул. „Приморски“ продължава, видя репортер на Moreto.net. Монтират знаците за синята зона във Варна Част от знаците, които ще обозначават зоните за паркиране в синята зона във Варна и условията, при които ще става престоят, вече са монтирани, видя репортер на Moreto.

Родени на 17 април

http://www.cross.bg/ikonomist-bivsh-depytat-1572728.html

/КРОСС/ Васил Филипов, енергиен експерт Венцеслав Димитров, икономист Ерол Мехмед, депутат в 44-ото НС Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика, бивш социален министър Камен Алипиев, спортен журналист Красимир Костов, дипломат Лиляна Стефанова, поетеса Проф. д.ик.н. Нансен Бехар, икономист, бивш депутат Ненчо Балабанов, актьор Румен Пехливанов, кмет на Рудозем    

Масово родителите виждат учителя само на родителска среща

https://www.actualno.com/education/masovo-roditelite-vijdat-uchitelja-samo-na-roditelska-sreshta-news_669997.html

84% от родителите общуват с учителите на своите деца предимно по време на родителски срещи. 1/3 от майките и бащите познават неколцина или нито един от преподавателите на детето си, а едва 2 на сто от тях се обръщат към училищния психолог в случай на тормоз в училище. Това са част от резултатите от национално проучване, подготвено от изследователски център "Тренд" по поръчка на евродепутата Асим Адемов. Изследването е част от подетата от него кампания "Да върнем родителите в учил

Съдия от Тулуза прекръсти бебе от Джихад в Джахид

http://dnes.dir.bg/news/frantzia-jihad-27054080

Съдия от Тулуза постанови, че момченце, родено през август, което родителите му искали да нарекат Джихад, ще бъде записано в регистрите като Джахид.

Тръмп събира пари за своето преизбиране, 10 млн. лв. вече са по сметката му

https://frognews.bg/svqt/tramp-sabira-pari-svoeto-preizbirane-10-mln-veche-smetkata.html

Кампанията за преизбиране на американския президент Доналд Тръмп след 2,5 години е вече в ход и е набрала 10 млн. долара през първите три месеца на тази година.

Млада шофьорка се заби в ТИР, едва не уби 11-годишно момиче!

http://regiona.bg/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c%d0%be%d1%80%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%b1%d0%b8-%d0%b2-%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%b5%d0%b4%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%83%d0%b1/

Полицията от Разлог е получила сигнал,около 14:20 часа вчера,че на път II-84 е станало ПТП.

Лек автомобил „Сеат Толедо“ с 27-годишна водачка от с.Краище, общ.Белица, движейки се в посока от с.Краище към гр.Разлог, неспазвайки необходимата дистанция от движещ се пред него и намалящ скоростта си товарен автомобил „Скания“, се блъска в задната му част, в резултат на което с фрактура на лява, раменна кост е пострадало 11-годишно момиче от с.Краище, пътуващо в лекия автомобил „Сеат Толедо“. Детето е настанено за лечение в МБАЛ-Разлог без опасност за живота.

Пробите за наличие на алкохол на водачите на автомобилите са отрицателни. Сн. илюстративна

Материалът Млада шофьорка се заби в ТИР, едва не уби 11-годишно момиче! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Днес ще е предимно облачно, максимални температури до 22°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6819888

Днес ще е предимно облачно, максимални температури до 22°Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и още ще се повиши. Днес облачността над страната ще е значителна и на много места в Западна и Централна България ще превали. След обяд преваляванията ще са придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. В източните райони ще духа до умерен вятър от изток-североизток.

Съдът ще проведе заседание по делото на Елена Йончева срещу Бойко Борисов и ГЕРБ

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/17/3164048_sudut_shte_provede_zasedanie_po_deloto_na_elena/?ref=rss


В Софийския районен съд е насрочено четвъртото заседание по делото на депутата от БСП Елена Йончева срещу премиера Бойко Борисов и партията, която той оглавява ГЕРБ.Йончева обяви, че ще съди Борисов по време на предизборната кампания, веднага след като той каза на партийно мероприятие в Бургас, че държавата е плащала милиони левове за репортажите на журналистката зад граница. Тя отрече това твърдение и призова Борисов, ако стане известно в съда, че е излъгал, да напусне политиката.<br...

Алек Болдуин и красивата му съпруга в очакване на четвъртото си дете (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/alek-bolduin-i-krasivata-mu-sypruga-v-ochakvane-na-chetvyrtoto-si-dete-snimki-2091311

Холивудският актьор Алек Болдуин и красивата му съпруга Хилария демонстрираха щастието си по време на светско събитие в Ню Йорк. Двамата са в очакване на четвъртото си дете.

Парламентарната комисия за ЧЕЗ ще изслушва Теменужка Петкова

https://www.actualno.com/society/parlamentarnata-komisija-za-chez-shte-izslushva-temenujka-petkova-news_669837.html

Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България ще проведе заседание днес (17 април) от 14:30 часа. Комисията беше създадена след скандала около сделката за енергодружеството. Начело на комисията е депутатът от БСП Жельо Бойчев, а самата комисия се състои от 12 души по трима от всяка парламентарна група. Депутатите трябва да установят всички факти и обстоятелства около сделката с &bd

Стачка на френската авиокомпания ”Ер Франс”

http://dnes.dir.bg/news/stachka-frenska-er-frans-aviokompania-27054060

За днес е насрочена поредна стачка на френската авиокомпания „Ер Франс”.

За първи път: рапър е отличен с награда "Пулицър"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6819876

За първи път: рапър е отличен с награда "Пулицър"Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата Пулицър в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и неговите комични преживявания, предадоха световните агенции. В категорията за драма наградата Пулицър спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на

Пътна обстановка в страната - 17 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=372636

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: няма ограничения. АМ „Тракия“: Област София: - Ограничено е движението по пътната връзка София – Костенец на пътен възел „Мухово“ на АМ „Тракия“ при км 46 в посока гр. Костенец и гр.

Г-7 иска от Русия да покаже програмата си за ”Новичок”

https://frognews.bg/novini/7-iska-rusiia-pokaje-programata-novichok.html

Министрите на външните работи на Г-7 призоваха Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия Новичок, която, според тях, е послужила за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и представлява ”заплаха срещу всички нас”, предаде Франс прес.

Да получиш дузпа в съблекалнята, или как видеоповторенията достигнаха нови висини

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3163997_da_poluchish_duzpa_v_sublekalniata_ili_kak/?ref=rss


Системата за видеопреглед на съдийски решения предизвика нова абсурдна ситуация в европейския футбол. Този път потърпевши бяха елитните германски отбори "Майнц" и "Фрайбург", които се изправиха един срещу друг в понеделник в последния мач от 30-ия кръг на Бундеслигата.<br /><br />Съдийският сигнал за край на първото полувреме беше прозвучал, двата отбора вече бяха напуснали игрището, а главният рефер Гуидои Винкман се насочваше към тунела на стадион "Кофейс...

На 17 април през...

http://www.cross.bg/voiina-kitaii-operatziya-1572727.html

/КРОСС/ 1355 г. - Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро.1397 г. - За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски разкази в двора на Ричард II. Изследователите на Чосър посочват датата (през 1387) за начало на описвания в книгата поход до Кентърбъри.1492 г. - Христофор Колумб получава благословията и финансирането на испанската корона да търси западния път към Индия.1521 г. - Водачът на Реформацията Мартин Лутер е отлъчен от католическата църква.1534 г. - Арестуван е бившият лорд-канцлер на Англия, авторът на „Утопия" Томас Мор.1607 г. - 21-годишният Арман Жан дю Плеси дьо Ришельо е ръкоположен за епископ.1821 г. - По време на сражение край град Скулени на река Прут с османската армия загива Индже войвода.1824 г. - Подписан е Руско-американски договор за свободното плаване и ловенето на риба в Аляска.1856 г. - Квебек е провъзгласен за столица на Канада.1861 г. - Американска гражданска война: Щатът Вирджиния се отделя от САЩ.1879 г. - На 1 Велико народно събрание принц Александър I Батенберг е избран за княз на Третата българска държава измежду трима кандидати.1895 г. - Подписва се Симоносекския мирен договор между Китай и Япония, утвърждаващ поражението на Китай в Китайско-японската война (1894 - 1895).1897 г. - Обнародван е Закон за монетите в Княжество България.1904 г. - В София е дадено първото куклено театрално представление в България от членове на дружество „Чех".1919 г

На всеки километър граница се падат по двама граничари

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/17/3163851_na_vseki_kilometur_granica_se_padat_po_dvama_granichari/?ref=rss


На обща дължина от над 2 хил. километра граници на България, граничните полицаи са над 5200 - т.е. на всеки километър граница се падат по двама граничари (това не включва границата по Черно море). Това показват данните на МВР, предоставени на "Дневник" в отговор на заявление за достъп до обществена информация.<br /><br />Според Закона за МВР служителите са три вида: държавни служители - полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, чийто статут...

Франция започна процедура по отнемане на ордена на Почетния легион на Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819874

Франция започна процедура по отнемане на ордена на Почетния легион на АсадФранция започна процедура по отнемане на най-високото си отличие за заслуги - ордена на Почетния легион, присъдено на сирийския президент Башар Асад, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Асад получи ордена от френския президент Жак Ширак през 2001 г., малко след като наследи баща си Хафез Асад начело на Сирия.

Актриси, претърпели големи трансформации в киното

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/aktrisi-pretyrpeli-golemi-transformacii-v-kinoto-6081345

В киноиндустрията суетата и личните предпочитания отстъпват място единствено на перфектно създадения и изигран образ

Осъдиха телефонни измамници в Смолян

https://www.actualno.com/crime/osydiha-telefonni-izmamnici-v-smoljan-news_669988.html

Двама професионални „Ало“-измамници получиха присъди от Районния съд в Смолян, защото завлекли трима старци от Смолян с общо 6300 лева. Единият от двамата се отърва с условна присъда, но другият ще лежи реално в затвора две години при първоначален строг режим. 46-годишният Паруш Парушев и 34-годишният Димитър Георгиев са били заловени в Чепеларе. Третият участник в схемата – Хабил Мехмед, още се издирва. Според запознати със случая измамниците са професионалисти.

СДС се събира на заседание за коалиционното си бъдеще и Лукарски

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/17/3163956_sds_se_subira_na_zasedanie_za_koalicionnoto_si/?ref=rss


Националното ръководство на СДС се събира днес на заседание, на което да обсъди коалиционната политика на партията. Очаква се обаче напрежението, което тлее в СДС в последните месеци, да доведе и до дискусия за действията на лидера Божидар Лукарски.<br /><br />Неофициално източници от местни структури на СДС заявиха, че ще направят опит да предизвикат гласуване за отстраняване на Лукарски от поста му. За да стане това обаче, според партийния устав, "за" оттеглянето му...

Ердоган и Меркел обсъдиха въздушните удари срещу Сирия в телефонен разговор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819870

Ердоган и Меркел обсъдиха въздушните удари срещу Сирия в телефонен разговорПрезидентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор в понеделник във връзка с последното развитие на действията в Сирия, предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус". Според президентските източници, двамата лидери са се фокусирали върху осигуряването на териториалната цялост на Сирия и

Елена Йончева пак застава срещу Борисов в съда

https://frognews.bg/novini/elena-ioncheva-pak-zastava-sreshtu-borisov-sada.html

В Софийския районен съд продължава делото за клевета, което депутатката от БСП заведе срещу министър-председателя.

Детска му работа: 15-годишен задигна „Опел Корса“, спипаха го веднага!

http://regiona.bg/%d0%b4%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bc%d1%83-%d1%80%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0-15-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88%d0%b5%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d0%bf/

15-годишен младеж открадна „Опел Корса“ в Гоце Делчев.
За броени часове, от полицейски служители на РУ-Гоце Делчев, е установен лек автомобил „Опел Корса“, за който е получен сигнал, че около 15:00 часа на 16.04.2018г. е отнет противозаконно в района на ул.“Серес“ в гр.Гоце Делчев. Със заповед за задържане до 24 часа е задържан извършителят на деянието, а именно 15-годишен младеж от гр.Гоце Делчев. По случая е образувано досъдебно производство. сн.илюстративна

 

Материалът Детска му работа: 15-годишен задигна „Опел Корса“, спипаха го веднага! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Св. свещеномъченик Симеон

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-simeon-news_669982.html

През ІV век срещу християните в Персий било предприето жестоко гонение. Персийският цар Сапор ги подозирал в държавна измяна. Той бил във враждебни отношения с византийския император. Езическите жреци и юдеите в Персия поддържани подозрението на царя и го уверявали, че Ктезифонският епископ Симеон съобщава на гърците всичко, що става в Персия. Сапор започнал жестоко да притеснява християните. Той ги облагал с тежки данъци, ограбвал и събарял християнските храмове. Веднъж заповядал да доведат при

Блокади, окупация и живи вериги. Армения на бунт

http://clubz.bg/66744-blokadi_okupaciq_i_jivi_verigi_armeniq_na_bunt

Арменската опозиция блокира улици и кръстовища в центъра на столицата Ереван и район до парламента, предаде ТАСС, позовавайки се на свой кореспондент.
От сутринта на места избухват сблъсъци между опозиционери и граждани, които бързат за работа, съобщава БТА.

Лидерът на опозиционната партия "Граждански договор", депутатът Никол Пашинян призова всички свои привърженици да се съберат пред парламента, да блокират улици и кръстовища и да започнат обща стачка. 

Пряко в ефира на редица опозиционни интернет сайтове той призова също за окупиране на сградите на министерства и ведомства и други органи на държавното управление и недопускане на служителите до работните им места. 

На булевард "Баграмян", където се намира сградата на парламента, са разположени много полицаи и специална техника. Тази сутрин са били задържани няколко активисти на опозицията. 

Опозиционният лидер призова арменската диаспора да обкръжи посолства на Армения и да не пуска никого вътре.

Пашинян поиска младежите да организират седящи стачки в държавните учреждения, но без да нанасят щети и да обиждат хората.

Серж Саркисян

С протестите си опозицията се опитва да осуети избирането за министър-председател на единствения кандидат Серж Саркисян - бивш президент и лидер на управляващата Републиканска партия, който вече нямаше право да се кандидатира за висшия държавен пост. 

Саркисян се очаква да бъде избран на извънредно заседание на парламента, което е планирано да започне на обяд. Повечето депутати вече са в парламента, те са избързали да пристигнат там по-рано тази сутрин с метрото, за да не се натъкнат на съпротива от страна на демонстрантите, съобщи източник на ТАСС. 

В понеделник полицията използва специални средства срещу участващите в митинг опозиционери в Ереван, когато те се опитаха да преминат през огражденията от бодлива тел и да стигнат до парламента.

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=372633

Няколко района във Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 17 април - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Г-7 призова Русия да разкрие програмата си Новичок

http://dnes.dir.bg/news/rusia-programa-skripal-novichok-27054019

Министрите на външните работи на Г-7 призоваха днес Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия Новичок.

Американският пастор Брънсън, обвинен в тероризъм, остава в турския арест

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819866

Американският пастор Брънсън, обвинен в тероризъм, остава в турския арестАмериканският пастор Андрю Брънсън, който е задържан в Турция от година и половина за предполагаеми "терористични" дейности, отхвърли в съда всички обвинения, които са му повдигнати. Това стана в първия ден от процеса срещу него вчера. Делото се следи отблизо от Вашингтон, предадоха световните агенции.

EUobserver: Македония и Албания напредват към ЕС, преговорите с Турция остават замразени

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3163769_euobserver_makedoniia_i_albaniia_napredvat_kum_es/?ref=rss


Албания и Македония трябва да започнат преговори за присъединяване към Европейския съюз, но злоупотребите с правата на човека означават, че преговорите с Турция трябва да останат замразени. Това се очаква да заяви днес Европейската комисия в оценките си за напредъка на страните по пътя към еврочленство, предаде EUobserver, позовавайки се на чернова на докладите, с която разполага.<br /><br />"На фона на постигнатия напредък Европейската комисия препоръчва започване на преговори...

Кой е на власт в България - Москва или София?

http://clubz.bg/66743-koj_e_na_vlast_v_bylgariq_moskva_ili_sofiq

Защо непрекъснато се появяват странни хора в родните медии, които са възмутени, че Тръмп пишел в Туитър?!

Защо никой не се вълнува от факта, че Путин като цяло замълча за газовата атака?

Защо всички коментират, че ракетния удар бил "незаконен", а забравят, че има световна забрана за използване на такова оръжие и Асад всъщност наруши "закона"?

Защо удобно бе забравено, че Русия охотно пое ангажимент за съвместна комисия под егидата на ООН, която да проверява наличието на такива оръжия и тяхната употреба, а сега гласува "против" действията ѝ?

Русия пое ангажимент да се унищожат тези оръжия на Асад и очевидно не си свърши работата, а сега налага вето след вето!!! Русия се отдръпна удобно назад, след договорка със Запада, и остави да бомбардират протежето и на воля?! Кога ще стане дума, че Русия, а не САЩ, имат две официални военни бази в Сирия!!! Не защото са незаконни, но да е ясно кой има изгода да крепи диктатор и касапин на власт. Това се случва с помощта на най реакционния режим на аятоласите от Иран, който е всичко, но не светски. Той се случи някога с подкрепата на Съветския съюз! Този Съветски съюз, за който страда Путин днес.

Същата държава крепеше касапина Саддам Хюсеин и социалистическата му партия! Същата държава нахлу в Афганистан. Докога ще слушаме от депутати, евродепутати и министри врели некипели, че сме съгласни с действията, защото сме членове на НАТО и ЕС, след като виждаме за какво става дума? Да оставим настрана, че тези две организации не участват в ударите.

От месеци ни насаждат, че САЩ подкрепяли Ислямска държава?!! Кретенизмът има граници, защото офицерите на социалистическия Саддам са в основата на тази терористична структура. Почти ни убедиха, че мигрантите идат насам, защото "лошите западни сили" са там, а не защото Асад избива хората си...

Последния хит е, че Тръмп решавал вътрешни проблеми. Той има такива през ден и ако следваме тази логика, вече трябваше да атакува планетата Венера. За разлика от него, Путин няма никакви проблеми и рублата не се срива и парите му не изтичат навън :))) Ама че смях.

Войната безспорно е ужасно нещо, но никой не може да ме убеди, че някакви нещастни хора напук на себе си ще се самообгазят и самоубият, за да съсипят прекрасното име на Асад и Русия в района!! Ако може властта в България да реши кой е на власт - Москва или София.

...

Коментарът е от профила на Арман Бабикян във Фейсбук. Заглавието е на редакцията

 

 

Преп. Мария Египетска. Преп. Симеон Персидски. Преп. Акакий, еп. Мелитински

http://www.cross.bg/zosima-pystinyata-boga-1572726.html

/КРОСС/ „Царева тайна да пазиш е добро, а Божиите дела да разгласяш е похвално" (Тов. 12:7). Така казал архангел Рафаил на Товит при чудното му изцеряване от слепотата. Наистина страшно и пагубно е да не опазиш тайната на царя; но да премълчиш преславните Божии дела - това е голяма загуба за душата. И аз - казва свети Софроний, който е записал житието на преподобната Мария Египетска, - като си спомням за нещастието, заплашващо слугата, закопал в земята дадения му от Бога талант, боя се да укрия в мълчание Божествените дела и не мога да не разкажа светата повест, достигнала до мен. И да не си помисли някой - продължава свети Софроний, - че съм се осмелил да пиша неистини, ако у него се породи съмнение в това чудно събитие: за светостта не подобава да се лъже. Ако пък се намерят и такива хора, които като прочетат написаното, поразени от дивното събитие, не му повярват, то нека Господ бъде милостив към тях, защото те, съдейки по немощта на човешката природа, смятат, че са невъзможни чудесните дела, които се извършват със светите хора. Но трябва вече да започнем разказа за славното събитие, станало по наше време. В един от Палестинските манастири живеел старец, украсен с благочестив живот и реч разумна, от ранна възраст утвърден в монашеския подвиг. Името на стареца било Зосима. Той бил преминал всички степени на постническия подвиг и спазвал всички правила, предадени от най-великите монаси

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване