Кой е протекционист и кой не е?

http://clubz.bg/66774-koj_e_protekcionist_i_koj_ne_e

Кой е протекционист и кой не е? Президентът на САЩ Доналд Тръмп има много ясна визия за ситуацията: бездънният дефицит на американската външна търговия, близо 800 милиарда долара през 2017 година, които са равняват на 4,1% от Брутния вътрешен продукт (БВП), има като естествена последица планината от излишъци, натрупана от Китай, Европа и Япония.

Толкова много страни, които не играят по правилата на свободната търговия срещу бедните и много наивни американци.

За да бъде изяснен въпросът, е необходимо да го разгледаме, като започнем от трите основни лоста, с които разполага една държава, за да защити своята икономика от чуждестранна конкуренция:

1. мита

2. немитнически механизми (като квотите)

3. парични мерки, т. е. манипулирането на валутните курсове

Когато става дума за митата, светът се дели на две. От едната страна са нововъзникващите пазарни икономики, а от другата - развитите държави. По данни на Световната търговска организация (СТО) Аржентина, Бразилия и Индия са сред най-протекционистките страни в света с мита, надхвърлящи 13%. Китай не е много далеч зад тях с малко под 10%. На практика е учудващо само предното място в класацията на Южна Корея, тъй като развитите държави (Европа, Япония и Съединените щати) са много по-надолу в индекса, с много близки мита между 2,5 и 4 пъти по-ниски от тези на първата група.

Друго наблюдение, всички страни практикуват протекционизъм в конкретни сектори, с пикове, които може да бъдат впечатляващи, особено в селското стопанство:

Япония като цяло не води протекционистка политика, но е наложила мита върху млечните продукти, надхвърлящи 67%. Що се отнася до немитническите мерки, те са много по-малко осезаеми и доста разнообразни. Те могат да варират от въвеждането на квоти през субсидирането на вноса и технически и санитарни норми до законодателни текстове, благоприятстващи националните компании. Този инструмент е използван от всички страни без изключение. Като се започне от Съединените щати.

От закона от 1933 г. "Купувайте американското" федералното правителство е задължено да дава обществените си поръчки на американски фирми. Въпреки че нито един индикатор не позволява да бъде измерен ефектът от немитническите мерки, данни на независимата организация Global Trade Alert дават известна представа за важното значение на това явление.

Между ноември 2008 година, когато лидерите на страните от Г-20 се ангажираха да се въздържат от издигане на нови бариери пред инвестициите и търговията със стоки и услуги, и юни 2017 г. Съединените щати имат на своята сметка не по-малко от 1820 допълнителни дискриминационни мерки, а Германия, Франция и Италия - общо близо 1000. Това е много повече от следващите страни, по-конкретно нововъзникващите пазарни икономики, които са по-големи поддръжници на митническите тарифи. Остават паричните мерки, т. е. манипулирането на валутните курсове. Формулировката, изречена от Джон Конали, министъра на финансите при президента Ричард Никсън, пред европейски дипломати, остана прочута: "Доларът е нашата валута, но ваш проблем."

Тонът е зададен. Търговската война е и война на валутните курсове. Сред големите икономики Китай най-често е сочен с пръст, тъй като неговата валута е поставена в рамки и курсът й не може да се променя съвсем свободно: поскъпването на юана спрямо долара след влизането на Китай в СТО през декември 2001 г. и натрупването от страната на валутни резерви закъсняха твърде много и станаха факт поетапно чак след 2007 година. Япония не стои със скръстени ръце и нейната централна банка незабавно предприема мерки още щом бъде преценено, че йената е прекалено скъпа.

На практика всички страни прилагат повече или по-малко протекционизъм под някаква форма. Нововъзникващите пазарни икономики, включително Китай, определено малко повече.

Развитите страни, начело със САЩ, обаче не са големите наивници, за каквито се представят - взетите от тях мерки просто като цяло са по-малко видими, това е всичко. 

...

Анализ на Александър Мирликуртоа, публикуван в "Трибюн", превод БТА.

МЗ пак прави Национална здравна карта

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/pak-pravi-natsionalna-zdravna-karta.html

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Това е заложено в проекта на Национална здравна карта (НЗК), който беше приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и днес беше одобрен от ръководството на МЗ, съобщиха от ведомството.

/Видео/ Корнелия Нинова: БСП няма да излъчи кандидат за КЕВР

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b1%d1%81%d0%bf-%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%bb/

БСП няма да излъчва номинации за кандидати за Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това каза на пресконференция в Благоевград лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„ Преди три часа Изпълнителното бюро на БСП взе това решение , като се аргументира така: Този модел на Регулационните уж независими органи е сбъркан изначало. Това не са независими органи това са органи, които провеждат или корпоративна политика или подържат политически интереси. Ние заявяваме, че искаме смяна на модела за подобен вид управление на тези органи, на вземането на решение на тези органи, поради което няма как в това оспорване на съществото на този орган да предложим кандидат за КЕВР“,коментира Нинова.

Тя добави, че към момента не е било обсъждано и взимано решение за оттегляне на членовете на БСП в сега действащите регулационни органи. „Не сме обсъждали подобно нещо, но от тук нататък няма да предлагаме членове на такива органи – решение на Изпълнителното бюро“, каза още лидерът на БСП.

Материалът /Видео/ Корнелия Нинова: БСП няма да излъчи кандидат за КЕВР е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Орбан и пролетта на автократите

http://clubz.bg/66773-orban_i_proletta_na_avtokratite

Това е една благодатна пролет за автократите. Трима от тях, които са на власт в Китай, Египет и Русия - са извън онова, което наричаме "демократичния Запад". Но четвъртият - в Унгария, е на Запад, и то в Европейския съюз. 

Това, че Виктор Орбан, новопреизбраният лидер в Будапеща, се вписва в тази компания, подчертава силата на тази авторитарна тенденция. 

Най-големият от тази група - китайският лидер Си Цзинпин, беше провъзгласен с акламации от Общокитайското събрание на народните представители (парламента) за пожизнен президент в началото на март. Седмица по-късно Владимир Путин в Русия получи четвърти президентски мандат с още по-висок процент (в изборите), отколкото преди. 

Април току-що бе започнал, когато бе обявено, че Абдел Фатах ас Сиси е бил преизбран за президент на Египет с 97 на сто от подадените гласове. А в началото на миналата седмица премиерът Орбан спечели третия си пореден мандат за ръководство на Унгария с още по-съкрушителна победа над другите партии, отколкото досега. 

В Китай липсваше опозиция. Нямаше такава и в Египет, тъй като другият кандидат, по всеобщо убеждение, бе вписан в изборната бюлетина, за да създаде лъжлива представа за наличие на избор. В Русия имаше някаква опозиция - включително от подкрепян от комунистическата партия мини-олигарх, и от една либерална млада тв звезда, която е дъщеря на бившия ментор на Путин. Но радикалният опонент - Алексей Навални, не бе допуснат за участие, макар да бе ясно, че не може да спечели, тъй като бе забранен достъпът му до контролираните от държавата медии и той бе слабо известен в по-голямата част от страната. 

Орбан, за разлика от тях, има известно право да твърди, че е демократично избран. И от ляво, и от дясно имаше реални партии, които също искаха да победят и които вярваха, че могат поне значително да отслабят мощта му в парламента. Партията на Орбан - ФИДЕС, обаче спечели мнозинство от две трети, което му е необходимо да продължи редовно да променя конституцията. Опозиционните партии не успяха да подрежат крилата на лидера, а няколко (партийни) лидери подадоха оставки, обезсърчени от невъзможността да се се изправят отново пред гранитната блокада на Орбан на пътя към политическа промяна. 

Ние можем да поставим 54-годишния Орбан под един знаменател с другите автократи по две причини. Първо, той подготви почвата за упражняване на власт с по-малко задръжки, отколкото в другите демокрации, като каза през 2014 г., че правителства, които не са "нито западни, нито либерални, нито либерални демокрации, а може би не са и демокрации изобщо", могат да бъдат най-успешни и най-конкурентни. Тази откровена апология на системи, които дават приоритет на успеха (както и да бъде дефиниран той) над правилата на демократичната игра, отваря перспективата за бъдещи правителства на ФИДЕС да ограничават още повече тесните рамки на демократичния живот и на гражданското общество в Унгария в стремежа към по-силен икономически растеж. 

Второ, както писа унгарският политолог Андраш Биро-Над след изборите, победата на Орбан се дължи на три фактора: "систематичното подкопаване на демократичната система в Унгария, успеха на анти-имигрантската платформа на Орбан, и фрагментирането на опозицията". Подкопаването включва дискриминация срещу опозиционните медии, главно чрез лишаването им от държавни реклами и чрез предаване на повечето телевизионни канали в ръцете на съюзници на държавата или правителството. След изборите наблюдателите на ОССЕ посочиха,че гласуването "се характеризираше с повсеместно преплитане на ресурси на държавата и на управляващата партия, което подкопаваше възможността на кандидатите да се състезават при еднакви условия". 

За фрагментирането на опозицията, особено отляво, си е виновна най-вече самата опозиция. Предишната й некомпетентност в управлението, причастността й към дълбоки посегателства срещу жизнения стандарт и към промени в изборното законодателство, дискриминиращи опозиционните партии, лишиха от почти всякакво влияние социалистите и малките либерални партии. 

Но непреклонната позиция на Орбан срещу влизането в страната на всякакви мигранти, с малки изключения, бе ключовият елемент за неговия успех. Издадена неотдавна биография от журналиста ветеран от унгарски произход Пол Лендвай показва, че Орбан е "прекосил" широк политически спектър по пътя си към властта. Той е съосновател на ФИДЕС като отворена и либерална партия и критикуваше управляващите тогава партии за прекомерен патриотизъм. Сега обаче той използва съпротивата си срещу натиска от ЕС да приеме имигранти в Унгария, за да сплоти народа около своята политика на неприемане на никакви мигранти, събуждайки дълбоко залегналото му чувство, че е жертва на поредица от бедствия и масивни загуби на територия, както и решимостта му да оцелее като уникален, макар и изолиран, народ. 

През годините унгарският лидер си избра за враг номер едно Джордж Сорос - родения в Унгария еврейско-американски милиардер, който финансира либерални, про-ЕС, про-имиграционни неправителствени организации в Унгария и другаде. 

Както ЕС, така и Ватиканът сега са срещу Орбан, който с ентусиазъм прегърна калвинистичното християнство след атеистичната си младост, представяйки се за спасител на християнска Европа. Докато унгарският премиер се самообявява за борец срещу мигрантите, особено тези от мюсюлмански страни, папа Франциск се самоопределя като техен защитник. В деня, в който Орбан празнуваше своята победа, папата публикува апостолическа проповед, призоваваща римокатолиците да проявяват особено милосърдие към "мизерстващите и отритнатите", Тя бе съпроводена с видеокадри, показващи бежанец мюсюлманин от Афганистан. 

От друга страна, Орбан има силна подкрепа от друг консервативен католик - бившия съветник на президента Тръмп - Стив Банън, който преди изборите каза за Орбан, че е "най-значимият мъж на (европейската) сцена в този момент". 

Тъй като Орбан доказа популярността си чрез избори, и защото повечето от неговите сънародници унгарци виждат в негово лице щит срещу един враждебен свят, той сега наистина се вписва в образа, нарисуван му от Банън. Колкото повече гръмотевици мята Брюксел срещу него, толкова по-почитан е той у дома и подкрепян от крайната десница в чужбина. Колкото повече е обект на (мълчаливо) порицание от папата, толкова повече той задълбочава разрива в църквата между либерали и консерватори. 

От всички авторитарни лидери, радващи се на пролетната благодат, Орбан, който управлява далече най-малката от техните страни, засега е най-значим за демократичния Запад. 
Авторитаризмът на Си, Путин и Сиси е познат на хората на Запад и те го намират за свойствен на техните страни. А Орбан е радикалният автократ "отвътре". 

...

Коментарът на Джон Лойд от Ройтерс е преведен от БТА.

Каракачанов: Има консенсус за създаване на висше военновъздушно училище

https://www.24chasa.bg/region/article/6820568

Каракачанов: Има консенсус за създаване на висше военновъздушно училищеКъм момента има политически консенсус на ниво президентство, правителство и парламентарна комисия по отбрана за създаване на военновъздушно училище, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който участва в дискусия за възможностите за възстановяване на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, предаде БТА.

Ежегодните международни музикални и оперни академии във Варна с нови предизвикателства

http://www.moreto.net/novini.php?n=372620

В рамките на 10 концерта тази година продуцентската компания „Варна Интернешънъл“ подготвя интересна програма с премиерни изпълнения и интригуващ международен музикален екип, научи Moreto.net. 19-та Музикална академия Varna International ще се проведе в периода 27 май – 6 юни, а 7-ма Оперна академия Varna International - в периода 20 май – 17 юни.

Гриша Ганчев честити титлата на "Лудогорец" и обяви, че ще им подари шлифовалка

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164283_grisha_ganchev_chestiti_titlata_na_ludogorec_i_obiavi/?ref=rss


Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев смята, че битка за титлата в Първа лига вече няма. Бизнесменът присъстваше на представянето на книгата на легендарния футболист и треньор на червените Аспарух Никодимов, след което говори пред медиите.<br /><br />"Отборът ни е прекрасен, супер е. Ще се мъчим да запазим второто място, защото титлата е в онзи град. Поздравяваме ги, ще им пратим един скромен подарък – една шлифовалка да поразрежат малко и да пратят и на Станислав Тодоров и във...

Как да привличаме парите и да станем богати?

https://petel.bg/Kak-da-privlichame-parite-i-da-stanem-bogati-__260492

Това е въпрос, който вълнува много хора днес. Почти всеки от нас познава богаташи, които винаги имат на разположение парите, които им трябв...

Ердоган: България е достойна за уважение

https://petel.bg/Erdogan--Balgariya-e-dostoyna-za-uvazhenie__260487

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази благодарност към министър-председателя Бойко Борисов за провеждането на срещата на върх...

Първо в „Петел“: Ето коя футболна легенда от Варна присъства на представянето на книгата на Аспарух Никодимов

https://petel.bg/Parvo-v----Petel-----Eto-koya-futbolna-legenda-ot-Varna-prisastva-na-predstavyaneto-na-knigata-na-Asparuh-Nikodimov__260488

Легендарният футболист и треньор на ЦСКА Аспарух Никодимов представи днес автобиографичната си книга "С ЦСКА в сърцето", пише gol.bg. Автори ...

Номинираха Борисов за „Европейска личност на годината”

https://petel.bg/Nominiraha-Borisov-za----Evropeyska-lichnost-na-godinata---__260489

В Сараево на 6 юли ще се състои 38-ата Церемония по връчването на престижната европейска награда „Европейска личност на годината” и преми...

Фандъкова разкри за още издънки на скандалната кметица Десислава Иванчева

https://petel.bg/Fandakova-razkri-za-oshhe-izdanki-na-skandalnata-kmetitsa-Desislava-Ivancheva__260490

Снимка Булфото Нямам информация все още, освен от медиите, така че не бих могла да коментирам. Това каза пред журналисти кметът на София ...

Теменужка Петкова: Не вярвам, че Гинка Върбакова ще управлява процеса на енергийното дружество

https://petel.bg/Temenuzhka-Petkova--Ne-vyarvam--che-Ginka-Varbakova-shhe-upravlyava-protsesa-na-energiynoto-druzhestvo__260494

Снимка Булфото Не вярвам Гинка Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично процеса на дружеството, тя не е техническо л...

Няма икономическа логика държавата да си върне собствеността в ЕРП-тата според министъра

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/17/3164277_niama_ikonomicheska_logika_durjavata_da_si_vurne/?ref=rss


Няма икономическа логика държавата да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия. Това отговори на студент от УНСС министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на 15-ия Младежки икономически форум, съобщи БТА.<br /><br />Тя припомни, че още през 2003 г., на база на тогавашната стратегия правителството е заложило като вариант държавата да излезе от този бизнес.<br /><br />След края на форума министър Петкова в отговор на журналистически...

Проверяват спешно дома в Пазарджик, където учителка е малтретирала дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820543

Проверяват спешно дома в Пазарджик, където учителка е малтретирала детеПредседателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова е разпоредила спешна проверка във връзка с пореден случай на агресия в социален център в гр. Пазарджик. Тя иска най-строги наказания. Сигналът е, че възпитателка е малтретирала дете с увреждания в Пазарджик. Това съобщиха от пресцентъра на ДАЗД.

Германия спира субсидиите за ВЕИ до 4-5 години

http://clubz.bg/66772-germaniq_spira_subsidiite_za_vei_do_4_5_godini

Германските компании, които произвеждат електроенергия от възобновяеми източници, ще трябва да се подготвят за края на отпусканите им държавни субсидии след няколко години, съобщи днес германският министър на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА.

"Очаквам възобновяемите източници на енергия да станат напълно конкурентни в близко бъдеще, четири до пет години, и тогава ще можем да финансираме възобновяемата енергия без допълнителни субсидии", каза той на международна енергийна конференция в Берлин.

Алтмайер посочи, че разходите за увеличаване на вятърната енергия в селските райони са намалени наполовина.

"Днес разширеното ползване на възобновяеми източници на енергия е възможно само с част от това, което беше в миналото", допълни той.

Той говори на двудневна международна конференция, на която присъстват министри и високопоставени делегации, както и представители на бизнеса и граждански организации от 40 страни.

Алтмайер посочи, че германският енергиен преход - усилията енергийните нужди на страната да бъдат покрити без използването на ядрена енергия и предимно чрез възобновяеми източници - се ползва с възхищението на много страни по света.

От енергийния преход трябва да възникне бизнес модел, допълни той.

Алтмайер изтъкна, че иска да ускори разширяването на енергийната мрежа в страната.

Германският министър на външните работи Хайко Маас пък подчерта на конференцията, организирана от германското правителство, че развитието на алтернативна енергетика ще позволи да се избегне използването на енергията като средство за натиск в международната политика, предаде ТАСС.

Последователното осъществяване на енергийната реформа има централно значение за нас, каза той. 

Илияна Йотова: Трябва специална държавна политика за българското село

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820540

Илияна Йотова: Трябва специална държавна политика за българското село
Трябва специална държавна политика за българското село. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в словото си на тържествена церемония в силистренското село Професор Иширково по случай 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков - основоположник на географската наука в България и 75-годишнината откакто селото носи неговото име,

Аспиринът може да замени виаграта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6820527

Аспиринът може да замени виагратаТурски уролози установиха, че аспиринът може да бъде ефикасен срещу еректилната дисфункция и да ce окаже евтин заместител на виаграта, пише в. "Дейли мейл". Популярното обезболяващо лекарство, което има свойството да разрежда кръвта, може същевременно да повиши кръвооросяването на пениса и да стимулира неговата ерекция.

Бистришките баби ще пеят в музея на площад Бански

https://offnews.bg//kultura/bistrishkite-babi-shte-peiat-v-muzeia-na-ploshtad-banski-678843.html

Концерт на "Бистришките баби" ще има на 19 април, четвъртък, от 17 часа в Регионален исторически музей - София, съобщи Столична община. 

"Бистришките баби" изпълняват локален репертоар като някои от песните са много старинни, емблематични за София и Софийския регион. Групата е сформирана като ''Бистришки баби'' през 1946 г. Специалистите определят начина на пеене като полифония. Този тип музициране се поставя в полето на неписмените култури и води началото си от предхристиянската епоха. Репертоарът на групата наброява над 300 песни.

През 2005 г. ЮНЕСКО разпознава "Бистришките баби" като шедьовър на устното и нематериалното културно наследство. През 2008-а вписва шедьовъра в световната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Същевременно, в Регионалния исторически музей – София на пл. Бански има и изложба, представяща групата на "Бистришките баби". Тя разказва за локалния контекст, в който старинният двуглас е съхранен, водещи певици през годините, както и интереса към групата в международен план.

Концертът и изложбата се осъществяват по проект Архаичният шопски двуглас – ценен принос към културните ценности на съвременна Европа. Бистришките баби., финансиран по програма "Култура" на Столична община – 2018.

Бодуров надъха феновете на ЦСКА за юбилея (видео)

https://offnews.bg//futbol/bodurov-nadaha-fenovete-na-tcska-za-iubileia-video-678842.html

Защитникът на ЦСКА Николай Бодуров призова феновете да напълнят националния стадион "Васил Левски" за мача с Лудогорец на 5 май, тъй като тогава е 70-годишнината на клуба.

"На 5 май - отбор и публика с един екип! Само ЦСКА", призова Бодуров във видеобръщение на клубния сайт, на което позира с юбилейната фланелка.

Иначе фотоалбумът за юбилея на ЦСКА, който беше представен вчера, вече може да бъде поръчан и от официалния онлайн магазин на сайта на клуба. Цената на луксозната книга е 40 лева и също така може да бъде закупена от феншопа на "Армията".

Първият тираж на фотоалбума е 5000 броя, а при по-голям интерес ще бъде пуснат и втори с още копия от книгата, която всеки привърженик на ЦСКА трябва да има.

Книгата може да се достави само до адрес в България с куриерска, с която клубът си партнира и може да бъде платен само с наложен платеж. Срок на доставката - до 5 работни дни.

Официално повдигнаха обвинения срещу бившия румънски президент Йон Илиеску

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820481

Официално повдигнаха обвинения срещу бившия румънски президент Йон Илиеску
Бившият румънски президент Йон Илиеску се яви днес в Главната прокуратура, за да бъде запознат с повдигнатите срещу него обвинения в престъпления срещу човечеството по делото "Революция" във връзка със събитията от декември 1989 г., при които загинаха над 1000 души, а над 3000 бяха ранени, съобщават румънските медии.

Теменужка Петкова: Когато става дума за енергетика, никой не е независим

https://offnews.bg//ikonomika/temenuzhka-petkova-kogato-stava-duma-za-energetika-nikoj-ne-e-nezavi-678835.html

Когато става дума за енергетика, никой не е независим, призна ресорният министър Теменужка Петкова пред студенти в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на лекция за ключовите приоритети и предизвикателства пред сектора в страната.

Всички проекти зависят не само от икономическите параметри, но и от външната политика, обясни Петкова, визирайки основно тази към Русия.

Диверсификацията на доставчиците на енергийни ресурси е изключителна важност - за доставката на суровини, както и за конкурентните цени.

"Условието този приоритет да стане факт е необходимата инфраструктура. Години наред изключително важни проекти не са се случили", категорична беше тя.

Теменужка Петкова даде за пример интерконектора между България и Гърция, който ще даде възможност на страната за достъп до друг източник на газ.

"Това е стратегически приоритет за Европейския съюз. Този проект е основен елемент от южния газов коридор. Ние работим много интензивно по него", заяви Петкова.

Енергийният министър посочи още интерконектора със Сърбия и този с Турция като ключови цели за енергетиката на България. Според нея всички тези проекти ще осигурят необходимата инфраструктура, за да може страната да се превърне в разпределител на природен газ.

Европейската комисия с голямо желание прие нашето предложение за подобна концепция. България има стратегическо положение. Основното предимство, което имаме е, че на територията ни се намират 80 от компресорните станции за природен газ на региона, каза Теменужка Петкова.

Министър Петкова коментира и проекта за изграждането на АЕЦ "Белене". В него са вложени няколко милиарда лева, „които не могат да бъдат захвърлени с лека ръка“. Тя посочи, че до края на месец юни ще бъде изготвен доклад, в който ще се представят варианти за оползотворяването на вече закупеното обурудване за АЕЦ "Белене".

Като успех на правителството, енергийният министър посочи, че Националната електрическа компания (НЕК) за първи път ще има положителен финансов резултат макар и много малък. През 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лв.

Министърът на енергетиката заяви, че България ще търси изключения от новите по-сериони изисквания на ЕС за въглищните елетроцентрали.

Като основен акцент за борба с вредните емисии ЕС вижда нуждата от по-строги изисквания за въглищните електроцентрали. Това е предизвикателство пред българската енергетика. Ние не можем да реагираме толкова бързо, за да изградим заместващи мощности. Българското правителството трябва да се възползва от възможност за изключения от тези правила. Тези централи са гръбнака на българската енергетиката, каза Теменужка Петкова.

Намалиха присъдите на убийците от варненския мол

http://dnes.dir.bg/news/ubiystvo-varnenski-okrazhen-sad-njagol-petrov-27055457

Варненският окръжен съд осъди на общо 31 г. и 4 м. затвор тримата охранители, които пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров във варненския Гранд мол.

Нова Зеландия забрани проучването на нови нефтени и газови находища

http://econ.bg/Новини/Нова-Зеландия-забрани-проучването-на-нови-нефтени-и-газови-находища-_l.a_i.760519_at.1.html

Правителството на Нова Зеландия наложи забрана върху търсенето на нови офшорни нефтени и газови полета. Това съобщи в четвъртък...

Номинираха премиера Бойко Борисов за "Европейска личност на годината"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820475

Номинираха премиера Бойко Борисов за "Европейска личност на годината"Премиерът Бойко Борисов е номиниран за "Европейска личност на годината", предаде агенция Танюг, цитирана от БТА. Очаквайте

На границата - на всеки километър по двама граничари

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/granitsata-vseki-kilometar-dvama-granichari.html

На обща дължина от над 2 хил. километра граници на България, граничните полицаи са над 5200 - т.е. на всеки километър граница се падат по двама граничари (това не включва границата по Черно море). Това показват данни на МВР, цитирани от ”Дневник” в отговор на тяхно заявление за достъп до обществена информация.

Макрон: Не народът се отказа от европейската идея, лидерите я предадоха

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820472

Макрон: Не народът се отказа от европейската идея, лидерите я предадоха
Френският президент Еманюел Макрон представя визията си за Европа пред евродепутатите. Макрон беше посрещнат от пълна зала в Страсбург. Почти всички евродепутати отидоха на работа, предаде NOVA.  „Предлагам гражданска инициатива с тежка и трудна дискусия, за да излезем от опростенческото обяснение за популистките движение.

Скандали и бой между активисти на форума на СДС

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/skandali-i-boj-mezhdu-aktivisti-na-foruma-na-sds-6081386

Двата лагера взаимно се обвиняват в апаратни игри, като бяха доведени и частни гардове

Представят в парламента живота и творчеството на Алеко Константинов и Цветан Радославов

https://www.24chasa.bg/region/article/6820414

Представят в парламента живота и творчеството на Алеко Константинов и Цветан РадославовПо инициатива на народния представител от ГЕРБ Станислава Стоянова, в Народното събрание ще бъде разположена експозиция, посветена на 155 години от рождението на двама големи българи, родом от Свищов - Алеко Константинов и Цветан Радославов. Изложбата, представяща живота и творчеството на двамата изявени творци, ще бъде открита в четвъртък,

Цветанов: Родопите са белите дробове на България, да съхраним това богатство (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6820452

Цветанов: Родопите са белите дробове на България, да съхраним това богатство (Снимки)Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се срещна днес с жителите на девинското село Гьоврен. Той бе посрещнат от стотици местни жители, които поставиха своите проблеми пред него. Заедно с Цветанов бяха депутатът д-р Красимир Събев, областният координатор на ГЕРБ-Смолян Николай Мелемов,

/Видео/ Корнелия Нинова в Благоевград: Отваряме вратите на БСП широко за тези, които споделят нашите политики

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%be/

Отваряме вратите на БСП широко за тези, които споделят нашите политики с цел подобряване живота на хората.Това заяви Корнелия Нинова в Благоевград и обясни,че много хора от АБВ са изявили желание да възстановят членството си в БСП.Да се влеят в редиците на партията са поискали и от Движение 21,партията на Зелените,както и граждански структури.

„Вече имаме заявено желание от 4 областни структури на партия АБВ да се влеят при нас. До сега БСП винаги имаше процеси на роене и създаване на нови партии, но вече съм радостна, че започна обединение“,каза Нинова и  добави, че областта е първата, в която има преминаване на всички членове на АБВ към БСП.

Бившият областен лидер на АБВ  в Пиринско Димитър Атанасов подчерта,че промяната започнала от Петрич,където структурата наброява 1000 души.повечето от тях заявили,че се присъединяват към социалистите.Към партията се присъединяват и младежкият лидер на АБВ Димитър Димитров и организационния секретар Мартин Божинов.

Димитър Атанасов изчете и декларация,в която се предлага обединение с БСП на национално ниво.

Изпълнителното бюро на БСП  заседава днес  в Благоевград. Заседанието бе закрити за журналисти,в него се включили председатели на ОбС на БСП, народни представители от областта, кметове на общини. Те  обсъждали  организационни и местни въпроси.

Предвижда се в 17:30 ч., в драматичен театър „Никола Вапцаров“ да се проведе среща с обществеността.

Материалът /Видео/ Корнелия Нинова в Благоевград: Отваряме вратите на БСП широко за тези, които споделят нашите политики е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Ердоган благодарил на Борисов за срещата на върха ЕС-Турция

http://www.mediapool.bg/erdogan-blagodaril-na-borisov-za-sreshtata-na-varha-es-turtsiya-news278044.html

Турският президент Реджеп Ердоган благодари на премиера Бойко Борисов за проведената среща на върха ЕС-Турция във Варна през март, съобщиха от правителствената пресслужба.    В писмо до премиера Борисов Ердоган определя форума като "важен етап от взаимните усилия за преодоляване на трудния и неспокоен период в отношенията между Турция и ЕС“.    "Активната позиция и далновидното лидерство, което показахте в рамките на Българското председателство, са достойни за уважение“, посочва той.    Ердоган изразява надежда, че близкото сътрудничество на регионално и международно ниво ще продължи да се задълбочава.

Прекратиха предсрочно пълномощията на председателя на ОбС в Дряново

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%85%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%80%d0%be%d1%87%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0/

По искане на петима общински съветници от групата на ГЕРБ и с гласовете на седем, на 16 април т.г., на извънредно заседание на Общински съвет Дряново, бяха прекратени предсрочно пълномощията на председателя на ОбС Тодор Георгиев /ГЕРБ/. За нов председател бе избран Георги Казаков, също от групата на ГЕРБ.  „Изморих се от лицемерие, изморих се […]

17-годишен е в болница след жесток побой от седмина

http://dnes.dir.bg/news/mvr-poboy-mladezhi-27055364

17-годишно момче от Асеновград е настанено в болница, след като е било пребито жестоко от шестима негови връстници.

Южнокорейска звезда, отвличана от Пхенян, почина на 91 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820431

Южнокорейска звезда, отвличана от Пхенян, почина на 91 години Южнокорейската актриса Чой Юн-Хи, която навремето беше отвлечена от тайни агенти на Пхенян в КНДР, почина на 91-годишна възраст, предаде Франс прес. Заповедта за акцията на специалните служби била издадена от Ким Чен-ир, бащата на сегашния ръководител на Северна Корея Ким Чен-ун, който бил запален почитател на киното, предава БТА.

Три кучета нападнаха жена в монтанско село

//dariknews.bg/regioni/vraca/tri-kucheta-napadnaha-zhena-v-montansko-selo-2091450

Млада жена е била нападната от кучета на 16 април, след обяд в монтанското село Сумер. Кучетата са от породата Дого Аржентино и са собственост на мъж от селото. Инцидентът е станал на улицата, докато жената е отивала да вземе тригодишното си дете. Кучетата са излез

Обвинените в трафик на хора българи, жертва на измама се изправиха пред гръцки съд

http://nakratko.bg/category/58/157994/


Явиха се на разпит в Гърция българите, обвинени в трафик на мигранти. Сънародниците ни станаха жертва на измама, след като камионът им се озова в ръцете на каналджии.

Зам.-министър Добрев: Необходими са общи усилия и политики за опазване на дивеча

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820438

Зам.-министър Добрев: Необходими са общи усилия и политики за опазване на дивеча"Дълголетният опит и ловни традиции и стремежът ни към повишаване на привлекателността на България в международен план като европейска и световна ловна дестинация, хармонират с цялостната насоченост на нашите национални приоритети за устойчиво развитие на дивечовите популации и грижа за тяхното здравеопазване.

Вместо за ударите в Сирия, Макрон говори в ЕП за бъдещето на Европа

https://frognews.bg/novini/vmesto-udarite-siriia-makron-govori-badeshteto-evropa.html

Френският президент Еманюел Макрон пристигна сутринта в сградата на ЕП при засилени мерки за сигурност.

Бой, викове, гардове и заговор: СДС решава политическото си бъдеще

http://www.mediapool.bg/boi-vikove-gardove-i-zagovor-sds-reshava-politicheskoto-si-badeshte-news278043.html

Трагикомични сцени на физическа саморазправа, викове, открити писма и драматични статуси в социалната мрежа съпътстваха заседанието на Националния съвет на СДС, който във вторник трябваше да реши политическото му бъдеще. Залогът е дали партията ще завие към съседите си в партийната централа от НФСБ (част от "Обединени патриоти") или ще търси път към новото обединение "Демократична България" на "Да, България", ДСБ и "Зелените". Това засега не е ясно, тъй като в резултат на драматичните събития лидерът Божидар Лукарски, привърженик на съюза с управляващите националисти, прекъсна заседанието и си тръгна, но опозиционерите останаха и продължиха да заседават. В дните преди срещата на Националния съвет опозиционерите на Лукарски от т.нар. Преговорен екип обявиха, че ръководството се опитва да ги отстрани чрез апаратни хватки – не си били плащали членския внос. Затова и нарочените областни структури публикуваха предварително документи, че вноските са платени. Това обаче не реши проблема, тъй като ръководството на СДС начело с Лукарски предвидливо е наело охранители, които да спират опозиционерите и да не ги допускат в залата на заседанието. Партийният лидер впоследствие призна това, обяснявайки, че имали предварителна информация за подготвени провокации. Целта е в залата да влязат само "послушни", потвърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури. Около половин час преди заседанието, което започна в 11 часа, от т.нар. Преговорен екип разпространиха съобщение: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието". Момчетата пред залата, видно приличащи на охранители, отказваха да разговарят с медии. Пред журналисти един от хората в Преговорния екип – кметът на Карлово Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати. Те обаче отказаха да се съобразят с това и буквално нахлуха в залата, охранявана от гардове. В крайна сметка делегатите постигнаха съгласие сами да решат дали недопусканите да останат в залата или не. След като всички влязоха, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "Оставка", ту скандирания "СДС". Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а привържениците на ръководството я затваряха, защото заседанието е закрито за медии. Екшънът между Янко Станев и Емил Кабаиванов Малко след като заседанието започна, бе обявена почива бе наредено хората, които не са си платили членския внос да напуснат. Това стана и причина за физическото спречкване между двата лагера. Като причина от ръководството на партията посочиха, че опозиционерите са написали цял сценарий как да опорочат заседанието - кой кога да вика, кой кога да вземе думата и т.н. Екшънът достигна кулминацията си, когато представител на официалната власт в СДС - Янко Станев от организацията във Варна, показал въпросния сценарий. Бившият председател на СДС Емил Кабаиванов скочил да издърпа листа и разправията стигнала до бой. От опозицията обявиха, че целта на напрежението е заседанието да бъде отложено. Това и се случи. Лукарски прекрати заседанието, но опозицията продължи сама Малко преди 12:30 ч. председателят на партията Лукарски, който по устав има право да прекъсне заседанието, обяви, че го разпуска и си тръгна. Въпреки това обаче то продължи под ръководството на Емил Кабаиванов, тъй като се оказа, че кворум има. Вече при присъстващи в залата медии той започна ново преброяване. От националното ръководство присъстваха Румен Христов, както и Юлиян Леков от НИС. Проверката показа, че в залата има кворум - 57 души, което според присъстващите е достатъчно заседанието да продължи. Кабаиванов заяви, че Лукарски е дезертирал. Впоследствие срещата беше закрита за медиите. Самият Христов обяви, че не може да каже дали оставката на Лукарски ще бъде обсъждана, но има такива очаквания. За да бъде свален председателят, са необходими гласовете на 2/3 от делегатите по списък. А според опозицията те имат 2/3 от гласовете, но на присъстващите. "29 години съм в СДС и това е лош сигнал към всички наши избиратели. Не трябваше да се стига до това напрежение", коментира Румен Христов от вътрешната опозиция пред БНР. Заместник на Лукарски: Има опит за преврат Зам.-председателят на партията Костадин Марков, който е лоялен на Лукарски, обвини Преговорния екип в опит за преврат. "Няма сблъсък на политики, има "Стани да седна" – кой ще преговаря и кой ще реди листите. Има опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът", каза Марков пред БНР и допълни: "Тъй като колегите не им излизат гласовете, са си направили един сценарий, с който да бъде провален дебатът и да се провали и Националният съвет, което, за съжаление, вече е факт. Скандалът в залата стана за това, че този сценарий на всичкото отгоре се оказа писмен - един колега от варненската организация го размаха, при което, аз съм изумен и още треперя, господин Кабаиванов наскача върху него и става това унизително за всички нас стълкновение." Според Марков, Божидар Лукарски е искал да изнесе нова политическа линия на СДС и именно затова заседанието е било саботирано по този начин. Марков прочете в ефир част от писмения сценарий на вътрешнопартийната опозиция: "В него фигурира и господин Румен Христов. Там пише: "Ако се налага, ние членовете от НИС го подкрепяме словесно от място, ставайки прави, без да ходим на микрофона и ръкомахайки с ръце. Ако се налага, Румен Христов ръкомаха с патерицата, с цел създаване на суматоха". Можете ли да си представите докъде сме стигнали - да си го пишат минута по минута, да се провали заседанието. Божидар Лукарски искаше да внесе нова политическа линия на партията, и именно затова беше саботирано това събрание и беше прекъснато по най-селски начин", разясни Марков. "Никога не сме казвали, че воденето на преговори с патриотични формирования не е опция", заяви Румен Христов. Той опроверга твърденията за платени агитки с думите: "Нямаме толкова пари да плащаме на агитки". Днешният срам е сериозен удар върху имиджа на СДС, обобщи Костадин Марков: "Има хора, които още вярват в синята идея. Надявам се да излезем от този скандал, да го преживеем, въпреки че видях много хора отвратени от това, което се случи". СДС към момента е единственият член на разпадналата се коалиция Реформаторски блок, след като ДБГ - единствената друга партия -членка, преди дни реши да го напусне.   *Очаквайте подробности

СДС решава ″политическата си ориентация″ с гардове и викове ″Оставка″

http://www.mediapool.bg/sds-reshava-politicheskata-si-orientatsiya-s-gardove-i-vikove-ostavka-news278043.html

Едри момчета, облечени в черно, без обозначителни знаци, посрещнаха във вторник делегатите на Националния съвет на СДС в София.   В дневния ред на най-висшия партиен форум на съюза е изясняване на концепцията му за коалиционна политика. От заседанието зависи дали СДС ще завие към националистите от Обединени патриоти или ще избере път за сътрудничество с Да, България и ДСБ.   Именно по тази причина се очаква опозицията в партията да поиска оставката на лидера Божидар Лукарски, който е привърженик на ″патриотичното″ развитие на формацията.   Около половин час преди заседанието, което започна в 11 часа, от опозицията на Лукарски – т.нар. Преговорен екип, който водеше срещи с актива два месеца преди заседанието - разпространиха съобщение със заглавие: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".   Момчетата пред залата, видно приличащи на охранители, отказваха да разговарят с медии. Пред журналисти един от хората в преговорния екип – кметът на Карлово Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати.   В крайна сметка делегатите постигнаха съгласие сами да решат дали недопусканите да останат в залата или не. След като всички влязоха в залата, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "оставка", ту скандирания "СДС".   Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а другата страна я затваряше, защото заседанието е закрито за медии.   Малко преди началото на надвикването между съпартийци, няколцина от тях се сбиха в спор дали имат право да присъстват на заседанието или не.   Очаквайте подробности.

Тръмп спря санкциите срещу Русия

https://frognews.bg/novini/tramp-spria-sanktsiite-sreshtu-rusiia.html

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е решил да спре въвеждането на нови санкции срещу Русия, съобщиха американски и британски издания.

"Градус" се готви да излезе на борсата до средата на годината

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/17/3164266_gradus_se_gotvi_da_izleze_na_borsata_do_sredata_na/?ref=rss


Производителят на пилешко месо "Градус" АД внесе в Комисията за финансов надзор (КФН) проспект за първично публично предлагане на акции, съобщиха от компанията. Намерението за набиране на капитал от фондовата борса чрез IPO беше обявено от компанията в началото на март, като се очаква търговията с емисията да започне до средата на годината.<br /><br />Консолидираните приходи на групата за 2017 г. възлизат на 245.8 млн. лв., а нетната печалба след данъци е 39.8 млн. лв....

Очаква ни хладна седмица, от събота започва затопляне

http://www.moreto.net/novini.php?n=372658

В следващите дни ни очаква по-нестабилно време - повече слънце сутрин, следобед с превалявания. Над планинските райони на Западна и Югозападна България валежите ще са придружени и от гръмотевици. Това показват средносрочните модели за времето, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.

Задържаха над 16 000 броя китайски стоки на митницата в Бургас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820427

Задържаха над 16 000 броя китайски стоки на митницата в БургасПовече от 16 000 броя недекларирани изделия от еко кожа- чанти, портфейли и табакери задържаха митнически служители от Митница-Бургас. Недекларираните стоки са открити при митническа проверка на корабен контейнер от Китай. Получател на стоките е българска фирма. Това съобщи Катя Иванова, говорител на Регионалната митническа дирекция в морския град.

Седем младежи в ареста, пребиха 17-годишен в Асеновград

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820407

Седем младежи в ареста, пребиха 17-годишен в АсеновградУчастници в побой са задържани в полицията в Асеновград. Около 15.20 часа вчера служителите на реда реагирали на сигнал от тел. 112, че 17-годишно момче е прието в болница, след като на улица в града било нападнато с удари от няколко души. По данни на лекарите, пострадалият е без опасност за живота.

Фалшива тревога: Електронна атака на САЩ и Израел задействала отбраната на Сирия през нощта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820410

Фалшива тревога: Електронна атака на САЩ и Израел задействала отбраната на Сирия през нощтаФалшива тревога е задействала сирийската противовъздушна отбрана, която е изстреляла ракети за прехващане на насочени към две ВВС бази ракети с неизвестен произход. Нова въздушна атака срещу Сирия обаче не е имало, съобщи Ройтерс, цитирайки "командир от регионалния военен съюз, който подкрепя сирийското правителство".

Спад на турската лира след призива на Бахчели за предсрочни избори

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820415

Спад на турската лира след призива на Бахчели за предсрочни избориТурската национална валута отбеляза спад в следствие на реакцията на пазарите на новината, че лидерът на националистите е призовал за предсрочни избори през август, съобщава турската частна телевизия НТВ. На междубанковия пазар турската лира понижи стойността си спрямо долара от 4,08 лири за долар на 4,

2045 г.: доминират професии, които дори не съществуват

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6819631

2045 г.: доминират професии, които дори не съществуватПрогнози за следващите 27 години Решихме да отбележим 27-ата годишнина на “24 часа” и с прогнози - какви ще са животът, светът и България след още 27 години. В тази поредица на вестника умни хора с въображение и визия за бъдещето прогнозират огромните промени, които ще се случат до 2045 година. Днес публикуваме предвижданията на икономиста Лъчезар

От "Фейсбук" признаха, че събират данни за потребители без тяхно знание

http://econ.bg/Новини/От-Фейсбук-признаха-че-събират-данни-за-потребители-без-тяхно-знание_l.a_i.760517_at.1.html

От социалната мрежа Фейсбук признаха, че събират данни на потребители без тяхно знание. Това се случва от други платформи, където те имат...

Валери Симеонов уверява, че няма да се разрешат заведения само за пушачи

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/17/3164246_valeri_simeonov_uveriava_che_niama_da_se_razreshat/?ref=rss


Бизнесът няма да има право да прави заведения само за пушачи, а тютюнопушенето ще е разрешено в части от хотели, барове, кораби и стадиони. Това гласи новият проектозакон на Национален фронт за спасение на България, цитиран от Валери Симеонов в интервю за "24 часа".<br /><br />В изготвените промени в Закона за здравето се предвиждат двойни глоби за нарушителите. Най-малките се повишават до 1000, а при повторно нарушение - до 2 хил. лв. <br /><br />Едноличните...

Кендрик Ламар стана първият рапър с "Пулицър"

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/17/3164258_kendrik_lamar_stana_purviiat_rapur_s_pulicur/?ref=rss


Американският рапър Кендрик Ламар стана първият хип-хоп музикант, спечелил наградата "Пулицър" за музика. Носителите на престижните американски награди, които се връчват за постижения в журналистиката и изкуствата, бяха обявени снощи.<br /><br />Ламар спечели с албума си Damn ("По дяволите"), който обра и немалко "Грами" и други награди през изминалата година. 30-годишният рапър е първият музикант извън света на класическата музика и джаза, печелил в...

Най-много германци, румънци и сърби посещавали Варна през зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=372592

През февруари 2018 г. най-много нощувки В област Варна са реализирали гостите от Израел - 2.1 хил., от Германия - 1.7 хил., от Румъния - 1.3 хил. и от Сърбия - 1.1 хил. нощувки. Това съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Териториално статистическо бюро-Североизток.

Остров на безнаказаност

http://clubz.bg/66771-ostrov_na_beznakazanost

В едно иначе избуяло с пшеница поле в Малта има място, където не растат нито цветя, нито трева. Това място, където разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври при експлозията на поставена под седалката на колата й бомба, е украсено със свещи и транспарант с надпис "Справедливост".

Шест месеца по-късно убийството й все още не е разкрито. Мнозина се съмняват, че ще стане някога. За сестрата на журналистката реалността на нападението все още е не е избледняла. Седнала във фоайето на хотел, Корин Вела предпочита да говори приглушено. На малък остров с население от 450 000 души анонимността е невъзможна и човек никога не може да е сигурен кой слуша от съседната маса.

Цялото семейство се колебае да прави публични коментари, но неговата критичност и недоверие към малтийските власти и правителството са отдавна известни. Вела се съмнява, че тримата мъже, обвинени в убийството на сестра й, ще бъдат осъдени.

"Справедливост за Дафне означава нейните убийци и тези, които са ги изпратили, да бъдат изправени пред правосъдието. Означава също справедливост за замесените в престъпленията, които тя разкри", казва 52-годишната жена.

Престъпления като корупция, пране на пари и замесване на високопоставени правителствени служители в тях бяха обичайни теми в блога на Каруана Галиция Running Commentary.

В блога веднъж бе заявено, че Мишел Мускат - съпругата на малтийския министър-председател Джоузеф Мускат, е получила тайно един милион евро от Азербайджан, след като беше разкрито, че компания, спомената в Панамските документи, е нейна.

"Затвориха й устата, защото тя имаше значение".

Отново и отново, това изречение се използва за описание на убийството на 53-годишната жена. То се чете и на импровизиран паметник срещу Съдебната палата в центъра на Валета. Снимка на Каруана Галиция и цветя осем пъти бяха махани от мястото, което предизвика гнева на някои хора.

"Няма значение дали я обичаш или я мразиш, не това е важното", казва Пиа Замит, която заедно с Клеманс Дюжарден е основала движението "Окупирай правосъдието".

Движението цели да окаже натиск върху властите да действат и да напомня на обществеността за значимостта на смъртта на Каруана Галиция.

"Има много хора, които са точно толкова ядосани, колкото сме и ние. Но са прекалено уплашени да говорят открито", казва Дюжарден.

Убийството на журналистката е променило всичко и нищо. Първоначалната ярост на масовите протести срещу корупцията, престъпленията на белите якички и влиянието на престъпността върху политическите институции утихна. Защо да се бориш за промяна, ако собственият ти портфейл не е засегнат, пита риторично Дюжарден.

Междувременно Малта процъфтява. Безработицата е ниска, а на ваканционния остров пристигат рекорден брой туристи.

Но евродепутати наскоро започнаха да изразяват съмнения дали Малта спазва основополагащите европейски ценности.

"Навсякъде, накъдето погледнеш, сега има мошеници. Положението е отчайващо", беше последното заглавие на материал, писан от Каруана Галиция. Малко по-късно тя беше мъртва.

"В Малта има много хора, които смятат, че Дафне беше човек, който заслужаваше нещо още по-лошо. И го казват без притеснения", посочва Мануел Делия - 41-годишен блогър, който определя Каруана Галиция като свой наставник.

"Тя ме научи какво означава "просто го направи", казва Делия. "Даваше ми съвети и много сме обсъждали как да се опазиш след това".

Проучванията на Каруана Галиция върху Панамските документи, банка "Пилатус", незаконни петролни сделки, и съмнителната търговия с малтийски паспорти са свързани, казва Делия.

"Какво свързва всички точки? Ръкавицата има пръсти. Трябва да разберем коя е ръката, върху която е сложена".

За някои подходът на Делия и Замит е твърде краен. Тяхната решимост се цени, но има опасения, че така те ще се изолират и дори може да се окажат застрашени. Убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак през февруари показа, че нападението срещу Каруана Галиция не е изолиран инцидент в ЕС. Въпреки това, Делия казва, че би дезертирал от бойното поле, ако се откаже сега.

В Малта мнозина имат собствени истории за Каруана Галиция. Освен задълбочените си разследвания на малтийската корупция, тя подхранваше и клюките на острова. Всеки можеше да очаква в определен момент да попадне в блога й.

Каруана Галиция имаше много врагове, големи и малки. Семейството й я помни като любящ човек, който никога не е престанал да се възмущава от несправедливостта, казва сестра й Корин. Синовете й Матю, Андрю и Пол оттогава са обърнали гръб на Малта от съображения за сигурност.

"Домът от детството ни, в който майка ни вложи толкова много енергия и любов, стана място, което ни кара да страдаме", казва Андрю. "А страната ни стана оазис за безнаказаност за хората, които са били в заговора за убийството й", подчертава синът на убитата журналистка.

Охранителите, пребили до смърт Нягол в мола във Варна, се разминаха с по-леки присъди

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820413

Охранителите, пребили до смърт Нягол в мола във Варна, се разминаха с по-леки присъдиТримата охранители от варненски мол, които пребиха до смърт психичноболния Нягол преди 3 години, се разминаха с по-леки присъди за престъплението си, след като поискаха делото им да се гледа по съкратената процедура. Ангел Николов получи 11,4 години затвор, а Красимир Димитров и Цветан Маринов – по 10 години.

Протестиращите шивачки край Пловдив: С вързани ръце сме, без никакви доходи (Видео)

https://petel.bg/Protestirashhite-shivachki-kray-Plovdiv--S-varzani-ratse-sme--bez-nikakvi-dohodi--Video-__260480

Снимка trafficnews.bg Над 200 работници на австрийското текстилно предприятие в България "Trеnd Fashion Design" излязоха на протест днес заради неизпла...

Ген.Боцев: Българите трябва да са абсолютно спокойни за сигурността си

https://petel.bg/Gen-Botsev--Balgarite-tryabva-da-sa-absolyutno-spokoyni-za-sigurnostta-si__260481

Снимка Булфото Българите трябва да са абсолютно спокойни за своята сигурност. Това каза ген. Андрей Боцев, началник на отбраната в интер...

Алексис Ципрас: Гърция възнамерява да защити всяка педя от своята земя

https://petel.bg/Aleksis-TSipras--Gartsiya-vaznameryava-da-zashhiti-vsyaka-pedya-ot-svoyata-zemya__260483

Гърция приема и иска сътрудничество, но няма да се избегне конфронтация, ако трябва да защити „всяка педя от суверенната си територия". Т...

Абитуриенти поканиха класната си на бал с... билборд

https://petel.bg/Abiturienti-pokaniha-klasnata-si-na-bal-s----bilbord__260482

Снимки: bTV Ученици от Стара Загора използваха необичайна форма, за да поканят класната си на абитуриентски бал – билборд, монтиран на ед...

Оперираха мъж, живял 20 г. със запалка в стомаха

https://petel.bg/Operiraha-mazh--zhivyal-20-g--sas-zapalka-v-stomaha__260484

Хирурзи в китайска болница проведоха две операции, докато извадят запалка от стомаха на пациент, който я глътнал преди 20 години. Видео, за...

Ще летим от София до Истанбул за по-кратко време

https://petel.bg/SHHe-letim-ot-Sofiya-do-Istanbul-za-po-kratko-vreme__260485

Снимка Shutterstock Полетът от София до Истанбул ще се съкрати от 50 на 40 минути. Това ще стане, след като заработи новото летище на Истанбул, ко...

Забраниха употребата на марихуана в центъра на Хага

https://petel.bg/Zabraniha-upotrebata-na-marihuana-v-tsentara-na-Haga__260486

Хага стана първият холандски град, който забрани употребата на канабис в централната си част, предаде Франс прес. Забраната е наложена с...

Пак насилие в социален дом за деца, сега в Пазарджик

https://frognews.bg/novini/pak-nasilie-sotsialen-dom-detsa-sega-pazardjik.html

Възпитателка е малтретирала дете с увреждания в социален дом в Пазарджик. Прокуратурата започна проверка по поредния случай на агресия, съобщава Bulgaria ON AIR.

Утре ще е предимно слънчево, максималните температури стигат до 25 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6820409

Утре ще е предимно слънчево, максималните температури стигат до 25 градусаПрез нощта облачността от юг ще се разкъсва, но на места главно в Северозападна България ще има превалявания от дъжд. Ще е почти тихо, по Черноморието - със слаб северен вятър. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, предаде БТА. Утре над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево.

Доналд Тръмп няма да види иззетите документи на адвоката си

http://clubz.bg/66770-donald_trymp_nqma_da_vidi_izzetite_dokumenti_na_advokata_si

Президентът Доналд Тръмп няма да бъде допуснат да прегледа конфискуваните документи от апартамента и офисите на неговия адвокат Майкъл Коен. Това бе решението на съда в Манхатан, предаде "Вашингтон Пост". Сред иззетите документи са били поверителни разговори между Коен и негови клиенти, имейли, данъчни декларации и бизнес документи. Според Си Ен Ен са били конфискувани и много разговори на Коен с порноактрисата Сторми Даниълс, както и документи за разплащания с нея.

Тръмп и неговите адвокати са поискали да прегледат иззетите документи преди те да достигнат до прокуратурата, за да не се наруши конфиденциалността между адвокат и клиент. Това би позволило на президента и на неговите адвокати да премахнат от доказателствата всякаква информация, която според тях нарушава тази конфиденциалност. 

Федералната съдийка Кимба Ууд обаче е отказала искането на президента и вместо това е наредила на отделен екип от прокурори да публикуват доказателствата в оналйн база данни, без те да бъдат разглеждани подробно. Само тогава адвокатите на Тръмп и Коен ще могат да прегледат документите, предава Ей Би Си. 

„Мисля, че отказът създаде минно поле около Доналд Тръмп и организацията „Тръмп“. Смятам, че това дело се развива напълно самостоятелно и че скоро то ще излезе извън релси (за президента),“ коментира адвокатът Джоузеф Камарата за „Асошиейтед Прес“. 

Изданието също така изтъква, че невъзможността на Тръмп и Коен да прегледат иззетите документи е довела до все по-голяма тревожност около президента. Друга причина за безпокойство идва от веорятността, че Коен и прокуратурата могат да достигнат до самостоятелна сделка, като по този начин Коен би разкрил секретна информация за Белия дом. 

Тези съмнения започнаха да изглеждат по-вероятни, особено след като в понеделник адвокатът на Коен разкри самоличността на един от неговите клиенти - коментатора за „Фокс Нюз“ Шон Ханити. В отговор на тази информация Ханити подчерта в Туитър:

„Майкъл Коен никога не ме е представлявал в съда. Аз никога не съм го наемал като мой адвокат, никога не съм получавал фактура от него и никога не съм плащал съдебни такси. Имало е редки случаи, в които съм се допитвал до неговото мнение по правни въпроси. Предположих, че тези разговори са конфиденциални, но искам да бъда напълно ясен – те никога не включваха трети лица.“

На делото също присъстваше порноактрисата Сторми Даниълс. Тя заяви пред репортери, че на всяка цена ще потърси отговорност от Коен, за когото Даниълс твърди, че й е платил 130 000 долара преди президентските избори през 2016 г. С подкупа Коен е целял да купи мълчанието на актрисата, която твърди, че е имала връзка с Доналд Тръмп.

Ердоган благодари на Бойко Борисов за Варна

https://www.vesti.bg/bulgaria/erdogan-blagodari-na-bojko-borisov-za-varna-6081384

В писмо президентът на Турция благодари за „активната позиция и далновидното лидерство“

Експерти по химическите оръжия ще влязат в Дума, но едва утре, обеща Русия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/17/3164257_eksperti_po_himicheskite_orujiia_shte_vliazat_v_duma/?ref=rss


Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще получат достъп до сирийския град Дума, за да разследват информацията за химическа атака там. Това обаче ще се случи едва в сряда, съобщиха руски представители, цитирани от Би Би Си.<br /><br />Разследващите, които пристигнаха в Дамаск събота вечерта с идеята бързо да започнат работа, ще могат да посетят Дума 11 дни след като предполагаемата атака е осъществена с въздушни удари според активисти. Заради...

САЩ и Великобритания предупредиха за „злонамерена кибератака“ от Русия

http://nakratko.bg/category/25/157993/


САЩ и Великобритания предупредиха за „злонамерена кибератака“ от страна на руската държава, насочена основно срещу „правителства и организации от частния сектор, инфраструктурни доставчици от ключово важно значение и доставчици на интернет“.

Ердоган благодари на премиера Борисов за проведената среща на върха ЕС-Турция

http://nakratko.bg/category/59/157992/


Турският президент Реджеп Ердоган благодари на премиера Бойко Борисов за проведената среща на върха ЕС-Турция във Варна през март, съобщиха от правителствената пресслужба.

'Ню Йорк таймс' и 'Ню Йоркър' спечелиха 'Пулицър' за разследването срещу Харви Уайнстийн

https://offnews.bg//medii/niu-jork-tajms-i-niu-jorkar-specheliha-pulitcar-za-razsledvaneto-678838.html

„Ню Йорк таймс“ и „Ню Йоркър“ спечелиха съвместно най-престижната журналистическа награда в САЩ „Пулицър“ за отразяването на обвиненията в сексуален тормоз в Холивуд, съобщи Би Би Си.

Докладите на списанията разобличиха филмовия магнат Харви Уайстийн, като дадоха гласност на обвиненията срещу него в сексуален тормоз и изнасилване.

Разследванията предизвикаха и появата на движението #MeToo, което има за цел да спре сексуалния тормоз в много отрасли. Движението , в което се включиха хиляди жени и бе подкрепено от десетки известни личности.

Администраторът на "Пулицър" Дана Канеди заяви, че екипът на „Ню Йорк Таймс“, ръководен от Джоди Кантър и Меган Тюи, и сътрудникът на „Ню Йоркър“ Ронан Фароу са създали въздействащ материал за разкриването на богати и мощни сексуални хищници.

Разследването беше публикувано през октомври и предизвика повече от 100 жени да споделят своите истории за Уайнстийн.

„Вашингтон пост“ спечели наградата за разследване на стари твърдения за сексуално поведение срещу кандидата за сенатор Рой Мур от Алабама.

„Ню Йорк таймс“ също сподели втора награда с „Вашингтон пост“ за доклада си за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 година в САЩ.

Те са отличени за това, че с техните статии са позволили да се задълбочи значително разбирането, което е имала страната за руската намеса в президентската кампания през 2016 г. и връзките с кампанията на Тръмп, преходния екип и настоящата администрация, се казва в изявлението по повод присъждането на наградата на двете издания.

Агенция „Ройтерс” получи наградата „Пулицър” в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта". „Ройтерс” получи и наградата в категорията за фоторепортаж за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма.

Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и за неговите комични преживявания.

В категорията за драматургия наградата „Пулицър” спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на живота", разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора.

В категорията за поезия награда получи Франк Бидарт за сборника "Сумрак".

Съветът на наградите „Пулицър“ отсъжда статуетката и в други литературни и художествени категории. Тази година рапърът Кендрик Ламар става първият некласически или джаз изпълнител, който получава наградата за музика.

Facebook потвърди, че събира информация за хора и извън социалната мрежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=372656

Социалната платформа "Фейсбук", забъркала се в голям скандал с неправомерно използване на лични данни, потвърди също, че е събирала информация за хора и извън социалната мрежа, информира АФП. По време на разгорещен дебат в Конгреса през миналата седмица изпълнителният директор Марк Зукърбърг обяви, че "Фейсбук" е събирал информация освен тази, която потребителите са споделили в профилите си.

Бой в СДС и събориха на земята Янко Станев (видео)

http://budnavarna.bg/33018-boj-v-sds-i-saboriha-na-zemyata-yanko-stanev-video/

Седесарите, които отдавна са само един файтон хора, отново се цепят и то с бой.

Физически сблъсъци избухнаха по време на днешното заседание на Националния съвет на партията в Културния дом на Красно село в София. На него лидерът Божидар Лукарски се канеше да предложи СДС да поеме по патриотично-консервативна линия и да скъса с либерализма.

Неговите опоненти, в лицето на заместниците му Румен Христов и Емил Кабаиванов пък се заканиха да използват заседанието, за да поискат оставката му с мотива, че той не се справя с нищо.

Още в началото на деня от опозицията на Лукарски изпратиха мейли до медиите, озаглавени: „Спешно! Нападнаха ни“. В тях те написаха „Мутри на Лукарски от неидентифицирана охранителна фирма не допускат, гонят и удрят членовете на НИС и Националния съвет от залата“.

Лукарски и хората му пък бяха категорични, че представителите на 6 от организациите на СДС нямат право да участват и гласуват в заседанието, защото не са платили членския си внос. Това са именно структурите, решили да поискат и гласуват за оставката на лидера.

Непуснатите обаче още вчера представиха документи, че са платили членския си внос. От лагера на Лукарски пък отвърнаха, че един човек е платил членския внос на всички и по този начин се опитва да си „купи“ кухи структури.

Напрежението ескалира, когато един от членовете на Националния съвет размаха лист хартия и се развика, че на него е написан сценария за това как трябва да се проведе заседанието и кой каква роля да играе. Седесарят бързо бе сбутан, ступан и съборен на земята от няколко от съпартийците си.

„Има много страсти, в залата има хора, които не са платили членския си внос. Те твърдят, че са го направили, но има документи, които показват, че не са го направили в срок“, каза Лукарски, цитиран от Bulgaria ON AIR.

„Лукарски няма право да е лидер“, отвърна пък Емил Кабаиванов от опонентите му.

В крайна сметка заради размириците синият лидер прекрати заседанието и заедно с поддръжниците си излезе от залата. Опонентите му обаче продължиха форума и така сините де факто се разцепиха.

Материалът Бой в СДС и събориха на земята Янко Станев (видео) е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Перничанка преметна чиновниците и източи близо 200 000 лв. от фермерските евросредства

https://frognews.bg/biznes-turisam/pernichanka-premetna-chinovnitsite-iztochi-blizo-200-000-fermerskite-evrosredstva.html

Трима души са обвинени за злоупотреба с европейски средства по програмата за млади фермери. Начело на организираната престъпна група, създадена през 2015 година, стояла бизнесдама от Перник с няколко присъди, включително и за злоупотреби с еврофондове, съобщават от специализираната наказателна прокуратура пред БНР.

Бой на Националния съвет на СДС. Лукарски напусна

http://dnes.dir.bg/news/boy-sds-lukarski-natzionalnia-savet-27055363

Два пъти членове на СДС се сбиха по време на драматичното заседание на Националния съвет на партията. Лидерът на СДС бе освиркан и напусна съвета.

Трима с обвинения за незаконно усвояване на евросредства

https://frognews.bg/novini/trima-obviveniia-nezakonno-usvoiavane-evrosredstva.html

Трима души са с повдигнати обвинения след акция на ГДБОП срещу организирана престъпна група, занимавала се с неправомерно усвояване на еврофондове на територията на Пернишка област, съобщиха от МВР.

Манолова се срещна с протестиращи шивачки, оставени без заплати

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820391

Манолова се срещна с протестиращи шивачки, оставени без заплатиОмбудсманът Мая Манолова се срещна с протестиращи над 200 шивачки, оставени без заплати от работодателя си, австрийска фирма, предаде БТА.  Служителите на предприятието, базирано в Индустриална зона Раковски, са били неприятно изненадани след почивката за великденските празници. В първия работен ден са им връчени известия за откриване на процедура

Русия разби ислямистка група, планирала атентати по указания на Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820387

Русия разби ислямистка група, планирала атентати по указания на СирияРуската Федерална служба за сигурност /ФСС/ разби клетка на терористичната организация "Ислямска държава", планирала атентати с експлозиви и огнестрелни оръжия в Ростовска област по указания на емисари, пратени от Сирия. Това съобщи пресцентърът на ведомството, информира ТАСС. В момента на акцията лидерът на клетката се е самовзривил; други трима

Каракачанов: Не трябва да се търсят разделителни линии за Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820380

Каракачанов: Не трябва да се търсят разделителни линии за СирияПремиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов са били уведомени за предстоящите бомбардировки в Сирия между 21 и 22 ч. в петък вечерта от партньорски служби, обяви Каракачанов. Военният министър заяви още, че не знае дали информацията е предадена на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Ердоган с писмо до Борисов

https://frognews.bg/novini/erdogan-pismo-borisov.html

Турският президент Реджеп Ердоган благодари на премиера Бойко Борисов за проведената среща на върха ЕС-Турция във Варна през март, съобщиха от правителствената пресслужба.

Спипаха €34 хиляди в колана на турчин

http://dnes.dir.bg/news/mitnitza-evro-kalotina-27055362

34 000 евро задържаха митнически и гранични служители на Калотина при проверка на австрийски автомобил, влизащ в България и управляван от турски гражданин.

Ердоган не коментира призива за предсрочни избори на лидера на националистите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820366

Ердоган не коментира призива за предсрочни избори на лидера на националиститеТурският президент Реджеп Тайип Ердоган засега се въздържа да коментира призива за предсрочни избори на лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Запитан от журналистите дали ще отговори по някакъв начин на лидера на националистите,

Министър Петкова: Няма логика държавата да си върне ЕРП-тата

https://www.vesti.bg/bulgaria/ministyr-petkova-niama-logika-dyrzhavata-da-si-vyrne-erp-tata-6081383

Според министър Петкова българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия

Делото за катастрофата в Хитрино продължава, разпитват свидетели

https://frognews.bg/novini/deloto-katastrofata-hitrino-prodaljava-razpitvat-svideteli.html

Наказателното дело срещу двамата машинисти на влака - убиец при катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016 г. продължава в Шуменския окръжен съд с разпит на 15 свидетели.

„Еврофутбол“ очаква ЦСКА да победи Левски в мач от Първа лига

http://www.cross.bg/leva-singul-live-1572773.html

/КРОСС/ Нова серия от петцифрени печалби за футболните фенове ЦСКА и Левски ще се срещнат в двубой от плейофите на Първа професионална лига в сряда. „Еврофутбол" очаква „армейците" да се мобилизират след слабото си представяне преди седмица, когато в полуфинален сблъсък за Купата на България Левски ги победи с 2:0. Коефициентите за успех на двата отбора са съответно 1.81 за „червените" срещу 3.14 за „сините". Вижте всички възможности за срещата тук. Букмейкърската къща предлага и специални залози за голмайстор в мача, които ще откриете тук. Ето още предложения на „Еврофутбол" за интересни срещи в идните дни: Леверкузен - Байерн Мюнхен                                       Сингъл, Live, ТОП „1"- 4.50 „Х"- 3.84 „2"- 1

Каракачанов за Сирия: Получихме само информация от общ характер

http://nakratko.bg/category/59/157991/


Съюзниците ни са ни информирали за един по-дълъг период, в рамките на 72 часа, но конкретната информация за ударите в Сирия лично аз и премиерът получихме от служба „Военна информация“.

Корейската футболна федерация ще отменя мачове при замърсен въздух

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164256_koreiskata_federaciia_shte_otmenia_machove_pri/?ref=rss


Корейската футболна федерация (KFA) обяви в понеделник, че е приела ново правило, според което може да отменя мачове, в случай че бъде засечен замърсен въздух в градовете, където се провеждат срещите. KFA вече е уведомила ръководството на К-лигата, която администрира местния шампионат, както и всички останали федерации.<br /><br />"Въвеждаме това правило, за да защитим играчите, официалните лица и феновете от мръсния въздух. Това е много голям проблем, който трябва да бъде...

Новият германски финансов министър: Рано е за "подстригване" на гръцкия дълг

http://econ.bg/Новини/Новият-германски-финансов-министър-Рано-е-за-подстригване-на-гръцкия-дълг_l.a_i.760516_at.1.html

Новият германски финансов министър Олаф Шолц смята, че всякакви мерки за облекчаване на гръцкия дълг могат да бъдат разисквани след успешно...

Меркел и Путин разговаряли за Сирия и "Северен поток"

http://clubz.bg/66769-merkel_i_putin_razgovarqli_za_siriq_i_severen_potok

Руският президент Владимир Путин разговаря по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел за ситуацията около Сирия и тръбопровода "Северен поток 2", предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл.

Путин е казал на Меркел, че предвожданите от САЩ въздушни удари в Сирия са нарушили международното право и са навредили на мирния процес.

"Обсъдено беше изострянето на обстановката в Сирия и около нея. Президентът на Русия отново подчерта, че действията на групата западни страни, извършила акт на агресия срещу Сирийската арабска република, грубо са нарушили нормите на международното право, включително устава на ООН, и сериозно са навредили на процеса на мирно уреждане на сирийската криза", заяви Кремъл.

Путин и Меркел са изтъкнали "важността от провеждане на обстойно и обективно разследване от намиращата се в Сирия мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)".

"И двете страни изразиха готовност да съдействат за възобновяване на политическо-дипломатическите усилия по сирийския въпрос . . . и да продължат двустранните контакти в тази връзка", заяви Кремъл.

Путин и Меркел също така са обменили мнения по въпроси, свързани с изпълнението на проекта "Северен поток 2".

Германия има специална посредническа роля, която й позволява да държи отворен прозореца за диалог с Русия по сирийската криза, каза днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Ройтерс. 

Говорейки на пресконференция с Берлин заедно с гостуващия канадски външен министър Кристия Фрийланд, Маас посочи, че блокираният сирийски мирен процес ще бъде предмет на дискусия на срещата на външните министри от Г-7 в Торонто през уикенда. 

"Трябва да използваме този момент, за да задвижим отново политическия процес, - каза той за предстоящата среща, на която Русия няма да присъства. - "Ние се нуждаем и от Русия за този диалог", добави Маас, намеквайки, че традиционно близките отношения на Берлин с Москва могат да улеснят тази цел. 

Показно арестуваха кметицата на столичния квартал „Младост“

http://www.transmedia.bg/2018/04/17/%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%be-%d0%b0%d1%80%d0%b5%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bb/

 

Кметицата на столичния квартал „Младост“ Десислава Иванчева е арестувана зрелищно. Белезниците щракнали в момента на престъплението, както съобщава Нова тв. Иванчева е задържана с голям подкуп.

При акцията, извършена на бул. „Васил Левски“ в центъра на Софияе арестувана и заместничка на Иванчева, както и на посредници за предаването на подкупа.

На местопрестъплението се оказват камерите на телевизии, новината се разпространява мигновено в социалните мрежи. В коментарите се изразява съмнение за истинската причина за задържането – спирането от кметицата на презастрояването на квартала и унищожаването на зелени площи.

Иванчева сезира президента и поиска налагане на частично вето върху новия Закон за устройството и застрояването на Столична община. Преди това се опита да спира строителства на спорни терени.

Христо Иванов, лидер на „Да, България“ написа във Фейсбук:

„Арести, координирани с проправителствени “медии” (и зорки пропагандисти на управляващите), оставяне на задържаното лице повече от час с белезници в центъра на града… гледали сме вече този тип продукции и знаем, че нищо от това не обслужва никаква процесуална цел. Който се съмнява- справка решенията на страсбургския съд срещу България по Цветановите подвизи. Не знам дали госпожата е взела подкуп. Знам, че тече кампания за легитимирането на Пламен Георгиев за нов главен прокурор и на Цацаров за приемливо назначение в Конституционния съд тази есен. Накрая плащаме всички ние….“

 

Бойко Борисов се срещна със Силви Вартан

//dariknews.bg/novini/bylgariia/bojko-borisov-se-sreshtna-sys-silvi-vartan-2091443

Премиерът Бойко Борисов се срещна с певицата Силви Вартан, съобщи пресцентърът на кабинета.
 
"За нас е голяма чест да сте тук. Българите много ви обичат, благодаря за това, което правите за България", е казал на певицата българският премиер.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-kmeta-na-mladost-organite-na-reda-vliazoha-i-v-obshtinata-video-2091419

Пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов написа във Фейсбук, че в сградата на общината има полиция и служители на антикорупционния орган, като работещите в сградата не се допуска да излизат.

Откриха над тон безакцизна ракия в склад за плодове

http://dnes.dir.bg/news/rakia-zelenchutzi-mitnitzi-montana-27055331

Над 1 тон етилов алкохол задържа екип на митническа мобилна група при проверка в склад за плодове и зеленчуци в Монтана, съобщиха от Агенция "Митници".

Каракачанов: Позицията ни за Сирия е балансирана

http://dnes.dir.bg/news/modernizatzia-krasimir-karakachanov-armia-kabinet-borisov-3-27055330

Проектите за модернизация на авиацията и на Сухопътните войски ще бъдат подписани от министъра на отбраната и ще минат за междуведомствено съгласуване.

Хирурзи извадиха запалка, престояла 20 години в стомаха на пациент

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6820332

Хирурзи извадиха запалка, престояла 20 години в стомаха на пациентХирурзи в китайска болница проведоха две операции, докато извадят запалка от стомаха на пациент, който я глътнал преди 20 години, съобщава агенция ЮПИ. Видео, записано в болничното заведение в град Чънду в провинция Съчуан, свидетелства за интервенцията в тялото на китаеца. Лекарите използвали малка камера, за да локализират с точност чуждото тяло,

Банките за развитие от региона ще финансират заедно големи проекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820358

Банките за развитие от региона ще финансират заедно големи проектиФинансовото сътрудничество, икономическия просперитет и стабилност на страните от региона са цел на националните банки за развитие, затова искам такава среща като днешната да се прави всяка година. Това заяви при откриването на авторитетен международен форум шефът на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Италианска компания инвестира 100 млн. евро в хотел "Мариот" в София

http://www.mediapool.bg/italianska-kompaniya-investira-100-mln-evro-v-hotel-mariot-v-sofiya-news278042.html

Около 100 млн. евро ще бъдат вложени в бъдещия най-висок хотел в София. Той ще действа под световно известния бранд "Мариот" (Marriott) и ще се намира в центъра на София. Сградата в момента се строи на Солни пазар, където се извисяват още две високи здания (сградата на КТСБ и откритата наскоро "Сити тауър"). Хотелът трябва да е готов до 2020 г. Инвеститор е италианската компания "Ай тауър" (I Tower), управлявана от Виторио Горри. Дружеството е създадено специално за инвестицията в новия небостъргач в София. Внесеният капитал е 22 млн. евро, а собственик на компанията е италианското дружество "Финвис" (Finvis), което се занимава с недвижими имоти, телекомуникации и търговия с хартиени продукти. Над 58 млн. евро от инвестицията в бъдещия хотел под марката "Мариот" са осигурени от банков кредит от Черноморската банка за търговия и развитие (32 млн. евро) и от Пощенска банка (26.3 млн. евро). Срокът на заема е 12 години, а договорът за отпускането му беше подписан официално в понеделник в София. Италианското дружество има договор за управление със собствениците на веригата "ариот". В бъдещия хотел ще има 232 стаи, спа център, модерен фитнес, тъМрговска зона, 5 ресторанта. Част от площите ще са предназначени за жилища. Италианската компания имала намерения да инвестира в това място в София още от 2006 г., но проектът е замразен заради настъпилата малко по-късно криза на имотния пазар. След съживяването му инвестицията отново излиза на дневен ред. Първоначалният проект за многофункционална зала с офиси и апартаменти е променен на хотел с жилищна част. Хотелът ще има 30 надземни етажа и 3 подземни, където ще има паркинг и сервизни помещения. Проектът е дело на италианската компания "Проджер" (Proger). София е една от малкото европейски столици, в която хотелската верига "Мариот" не присъства. След пускането на обекта от компанията ще проучат възможностите за откриване на свои обекти от другите си брандове по Черноморието или в планинските курорти, обясни Пол Розенберг, директор на международното хотелско развитие, Европа на "Мариот Интернешънъл". Компанията косвено присъства в София, но под други брандове. Това стана след придобиването на американската "Старууд Хотел енд Ризортс" (Starwood Hotels&Resorts), която е предоставила своите марки на "София Хотел Балкан" (с бранда The Luxury Collection) и на хотел "Сенс" (част от веригата Design Hotels).

Битката в СДС (видео)

https://www.dnevnik.bg/video/2018/04/17/3164245_bitkata_v_sds_video/?ref=rss


Насроченото за днес заседание на Националния съвет на СДС е на път да се провали. Охрана първо попречи на някои членове от страната да влязат в залата на Дома на културата в "Красно село", а след това заседанието бе изцяло прекратено. Лидерът Божидар Лукарски пък бе посрещнат с викове "Оставка". По-късно той напусна. Последва поименна проверка.<br /><br />Във видеото се вижда момент, в който председателят на областната структура на СДС-Варна Янко Станев носи...

Юнкер: Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива, за да няма войни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820350

Юнкер: Западните Балкани се нуждаят от европейска перспектива, за да няма войниЕвропейският съюз се нуждае да се отвори за приемане на нови членки от Западните Балкани, за да предотврати рискът от нова война в региона, заяви ръководителят на Еврпейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент днес, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.  Ако не се отворим за страните в този крайно сложен и трагичен регион,

Макрон заклейми изкушените от "нелибералната демокрация" в Европа (допълнена)

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164224_makron_zakleimi_izkushenite_ot_neliberalnata/?ref=rss


Френският президент Еманюел Макрон призова европейците да защитават своя модел на либерална демокрация на фона на автократичните режими по света и "нелибералните демокрации" в Европейския съюз, предаде "Ройтерс". Президентът настоя европейците да не се предават на национализма, а да изградят ЕС като крепост за либералната демокрация срещу размирния и опасен свят.<br /><br />"Пред лицето на авторитаризма отговорът не е авторитарна демокрация, а власт на...

Обмислят промени в законодателството за "такса сградна инсталация"

http://www.cross.bg/instalatziya-sgradna-taksa-1572772.html

/КРОСС/ Работна група в Министерството на енергетиката обсъжда промени в енергийното законодателство за такса сградна инсталация. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на журналистически въпрос какво ще предприеме ведомството й, след като има съдебно решение за отмяна на такса сградна инсталация. В групата влизат потребителски организации, както и представители на браншовите организации. Надявам се с общи усилия да успеем да постигнем едни промени в Закона за eнергетиката в частта за Топлоснабдяване, които да бъдат изцяло съобразени с европейските изисквания и изцяло в интерес на българските потребители, обясни министърът. Припомняме, през 2017 г. в Съда на ЕС бе разглеждана жалба срещу такса сградна инсталация. Съдът бе ангажиран да тълкува дали е допустимо начисляването на "такса сградна инсталация", когато отделните потребители са се отказали от централното отопление. Тълкуванията на СЕС са по запитване на българските съдилища за това как да се прилага правото на ЕС в български условия при доставката на централно отопление на потребители. От своя страна самото запитване е по повод дело на сдружението с нестопанска цел "Сдружение за правна помощ на потребителите", според което се наблюдава пробив в наложената практика българският съд да тълкува разпоредбите на правото на Европейския съюз. С отмяната на такса сградна инсталация се зае и омбудсманът Мая Манолова.  

След дъжд качулка: МВР и ДАИ започват операции за контрол на автобусите

http://nakratko.bg/category/58/157990/


МВР и ДАИ започват операции за контрол на автобусите у нас. Мерките са заради зачестилите случаи на катастрофи в последните дни.

Само във Фрог: Прокуратурата проверява обществените поръчки в ДАИ

https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-prokuraturata-proveriava-obshtestvenite-porachki-dai.html

Прокуратурата проверява обществените поръчки, които са сключвани в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Оказва се, че една и съща фирма „Демакс” е била избирана за тях, разкри източник от агенцията.

Пиян шофьор си спретна гонка с полицаи в Разградско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820334

Пиян шофьор си спретна гонка с полицаи в РазградскоПиян шофьор се е опитал да осуети полицейска проверка в исперихското село Тодорово. Около 12 часа на 16 април екип на Пътна полиция подава сигнал със стоп-палка на лек автомобил „Опел Астра“. Това съобщиха от ОДМВР-Разград. Водачът не спира на указаното място и продължава движението си в посока село Окорш, община Дулово.

EVN Топлофикация обявява край на отоплителен сезон 2017/18 г. в Пловдив

http://www.cross.bg/voda-plovdiv-toplofikatziya-1572771.html

/КРОСС/ ЕVN Топлофикация започва спиране на топлоподаването в Пловдив, с което настъпва край на отоплителен сезон 2017/18 г. Изключването на съоръженията в града ще се извърши поетапно в рамките на няколко дни. То е съгласно условията, посочени в Наредба за топлоснабдяването - „средната денонощна температура на външния въздух в три последователни дни е над 12 градуса", както и дългосрочната прогноза за времето, която дава информация за повишаване на температурите. В случай че живущите в съответната сграда имат желание централното отопление да остане включено, е необходимо домоуправителите или упълномощените лица да уведомят дружеството на денонощен телефон 0700 1 7898 или във всеки един EVN Офис в Пловдив. Абонатните станции са оборудвани с контролери, които автоматично спират или включват отоплението при повишаване или понижаване на външните температури. EVN Топлофикация напомня предимствата на централното топлоснабдяване: • Отопление и гореща вода в едно: Наред с отоплението на своя имот, клиентът може да използва и битова гореща вода 24 часа в денонощието. По този начин не е необходимо да се закупува допълнителни уреди (бойлери) за загряване на вода. • Използването на топлоенергия за отопление и гореща вода не натоварва допълнително вътрешните ел. инсталации в сградите, които са проектирани и изградени с централно отопление

Технология, която управлява робот със силата на мисълта, разработват учени от БАН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820338

Технология, която управлява робот със силата на мисълта, разработват учени от БАНТехнология, която да управлява устройства и роботизирани системи чрез мисловни команди, разработват учени от БАН съвместно с ученици от Правец. Тя беше показана на иновационен форум "Роботиката за България на утрешния ден" на Института по роботика при БАН. Форумът е в рамките на кампанията "БАН представя своите институти" и е част от Българското

Ева Майдел: Мигрантите безпрецедентно разделиха ЕС

http://dnes.dir.bg/news/es-migranti-bezpretzedentno-razdeliha-midel-27055283

ЕС е преодолял много кризи, но нито една от тях не е разделяла обществото толкова силно колкото кризата с мигрантите.

Бившият бразилски президент от затвора: Спокоен съм, но възмутен като всеки невинен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820325

Бившият бразилски президент от затвора: Спокоен съм, но възмутен като всеки невиненБившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви, че е "спокоен, но възмутен", че е в затвора, неоснователно според него, и приветства мобилизацията на поддръжниците си в първото си публично послание, изпратено от килията, предаде Франс прес. Лула, който ръководеше Бразилия от 2003 до 2010 г.

Кметът на Хитрино беше призован като свидетел по делото за инцидента с товарния влак

http://www.cross.bg/intzidenta-beshe-hitrino-1572770.html

/КРОСС/ "Човешка грешка е причината за инцидента в Хитрино", смята кметът на селото Нуридин Исмаил, който днес беше призован като свидетел по делото за инцидента с товарния влак. Обвиняеми за катастрофата и последвалия взрив на 10 декември 2016 г. са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков. "Днес е труден ден за мен. Връщам се към трагедията", сподели след като беше разпитан кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. Той обаче беше категоричен, че институциите и хората са действали по най-добрия начин:"Това, че не се стигна до взривяването на цистерна и остана само с взрив от изтичането на самия газ. Аз съм благодарен на хората, които се включиха - "Бърза помощ", полиция, пожарна. Не виждам какво друго бихме направили в един момент". "Убеден съм, че причината за инцидента със седем жертви и десетки пострадали, е високата скорост на влака", посочи Нуридин Исмаил, попитан каква присъда очаква за машинистите: "Такъв инцидент и с толкова жертви - имаме млада жена, която още не вижда. Представяте ли си тази жена да не може да си види децата. Тежки са последствията и мисля, че е справедливо те да бъдат осъдени"  

Инвестициите във вятърни паркове в Европа се завръщат

https://www.investor.bg/evropa/334/a/investiciite-vyv-viatyrni-parkove-v-evropa-se-zavryshtat-259456/

През първото тримесечие на годината в изграждането на нови вятърни централи са инвестирани 3 млрд. евро, сочат данни на Wind Power

Караянчева във Вашингтон: Темата за корупцията е изключително важна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820322

Караянчева във Вашингтон: Темата за корупцията е изключително важнаПредседателят на Народното събрание Цвета Караянчева и главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева определиха като ползотворна и резултатна Глобалната конференция за ролята на парламентите за противодействие на корупцията, съобщи пресслужбата на НС. Двете разговаряха в централата на Групата на Световната банка във

31 години и 4 месеца затвор за убийците от варненския мол

http://www.moreto.net/novini.php?n=372655

Общо 31 години и 4 месеца затвор, при първоначален строг режим, ще трябва да излежат тримата обвиняеми за убийството на Нягол Петров, извършено преди 3 години в Гранд Мол Варна. Това отсъди на днешното си заседание Варненски окръжен съд, предаде репортер на Moreto.

Пациентите от катастрофата с автобуса са вън от опасност

https://frognews.bg/novini/patsientite-katastrofata-avtobusa-van-opasnost.html

Пострадалите при катастрофата до Вакарел, които са настанени в УМБАЛ „Св. Анна“ (Окръжна болница), са стабилизирани и контактни, съобщиха от болницата.

Полицай задържа крадец в дома си в Радомир

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820326

Полицай задържа крадец в дома си в РадомирСлужител на полицията в Радомир е задържал крадец в дома си, съобщи ОД на МВР - Перник. В.К. /54г./ от дупнишкото с. Самораново проникнал в къща и откраднал сумата от 1270 лева и 15 евро. Собственикът на имота обаче го арестувал. Парите са иззети, а на В.К. е наложена 24- часова мярка по Закона за МВР. Започнато е бързо производство.

САЩ искат арабски сили да заменят американските войници в Сирия

http://nakratko.bg/category/25/157989/


САЩ искат арабски сили да заменят американските войници в Сирия. Това пише авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на американски източници.

Държим ”палмата на първенството” в ЕС и по извънбрачни деца - втори сме

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/darjim-palmata-parvenstvoto-izvanbrachni-detsa-vtori-sme.html

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на Европейския съюз, показват данни на Евростат за 2016 г. , цитирани от Дарик радио. Делът на родените извън брак деца у нас е 59%, докато на първа позиция е Франция с 60% извънбрачно новородени деца.

Държим ”палмата на първенството” в ЕС и по извънбрачни деца - втори сме

https://frognews.bg/politika/darjim-palmata-parvenstvoto-izvanbrachni-detsa-vtori-sme.html

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на Европейския съюз, показват данни на Евростат за 2016 г. , цитирани от Дарик радио. Делът на родените извън брак деца у нас е 59%, докато на първа позиция е Франция с 60% извънбрачно новородени деца.

Цитат на деня: Ако не се отворим за Западните Балкани, войните там ще се върнат

https://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2018/04/17/3164236_citat_na_denia_ako_ne_se_otvorim_za_zapadnite_balkani/?ref=rss


"Ако не се отворим за страните от този изключително сложен и трагичен регион и ако не отворим европейска перспектива за тях, ще станем свидетели на завръщане на войната в тази зона, както през 90-те години." <br /><br />Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите в Страсбург, предаде "Ройтерс".<br /><br />"Не искам да виждам как войната се завръща на Балканите и затова трябва да се отворим за тях",...

Експерти по химически оръжия влизат в сирийския град Дума

https://frognews.bg/svqt/eksperti-himicheski-orajiia-vlizat-siriiskiia-grad-duma.html

Експерти по химически оръжия ще влязат утре в сирийския град Дума, където беше извършена предполагаема химическа атака. Информацията беше потвърдена от Русия, отбелязва БНТ. По данни на сирийски медии в района на Хомс е регистрирано въздушно нападение. По-късно информацията беше опровергана от военни източници.

Полк. Румен Кисьов: Искаме нов тип казарма за подготовката на младите мъже в основата на военното дело

http://www.moreto.net/novini.php?n=372654

Наборната военна служба трябва да е задължителна - искаме нов тип казарма, свързан с подготовката на младите мъже в основата на военното дело. Това каза полк. Румен Кисьов, член на Управителния съвет на Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, по време на дискусия за наборната служба, предаде „Фокус".

ГДБОП затвори изходите на Враца, задържа трима

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820315

ГДБОП затвори изходите на Враца, задържа тримаОперация на ГДБОП, подкрепена от жандармерията, се провежда във Враца. Акцията е започнала в 5 часа сутринта с блокиране на всички изходи на областния център. По неофициална информация са атакувани 3 адреса, на които има задържани 3 лица. Два от апартаментите са в блокове на Стария пазар, а третият е в ж.к.

Бой на седесари в 'Красно село', охрана гони делегати от Националния съвет на партията (видео)

https://offnews.bg//politika/boj-na-sedesari-v-krasno-selo-ohrana-goni-delegati-ot-natcionalnia-678833.html

Блъскане, бой и охранители, опитващи се да спрат делегати да влязат в залата на провеждане на Националния съвет на СДС, видя репортерът на OFFNews в културния дом в "Красно село" преди минути.

Днес СДС трябва да реши дали да поеме по консервативно-патриотичния път, предложен от лидера си Божидар Лукарски, или не. Очаква се също опозиционно настроени структури да му поискат оставката.

Преди началото край масата за регистрация цареше голямо напрежение, чуваха се викове. Оказа се, че на част от делегатите не се разрешава да влязат. Причината е забавено плащане на членския внос, обясни зам.-председателят на СДС Румен Христов. Самият той първоначално също бил спрян от охраната.

Целта е в залата да влязат само "послушни" структури, потвърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури.

Охранителите са наети от лидера на СДС, заяви другият заместник - Емил Кабаиванов, а по-късно Лукарски потвърди информацията с обяснението, че очаквал ескалация на напрежението, провокирано от опозиционни партии с влияние в СДС, и малки, десни, и големи. Коя е фирмата не става ясно.

В крайна сметка опозиционерите влязоха, но журналисти не бяха допуснати. На входа бяха спрени дори фоторепортерите, а един от опитващите се да снимат дори бил блъснат от охранител. Обясни, че спират медиите по решение на ръководството.

И през затворените врати обаче се чуваха крясъци "Оставка" и "СДС". От време на време един от опозиционерите отваряше вратата, за да може журналистите и да видят ставащото вътре.

Малко след началото бе обявена почивка и бе наредено хората, които не са си платили членския внос да напуснат.

Сблъсъкът и боят дойдоха в този момент. Според ръководството опозиционерите са написали цял сценарий как да действат по време на заседанието - кой кога да вика, кой кога да вземе думата и т.н. Човек на Лукарски се опитал да издърпа листа със сценария от ръцете на опозиционер и боят бе факт.

На въпрос към Лукарски дали това е краят на СДС, той отговори: "Ще видим".

Част от сценария.

Докато близките до Лукарски разкриха сценария на опозиционерите, тези срещу председателя не останаха длъжни - обявиха, че целта на напрежението е днешното заседание да бъде отложено. Това и се случи. Заседанието не бе подновено. Малко преди 12:30 то бе прекратено.

Лукарски закри заседанието и неговите делегати си тръгнаха. Той си отиде с думите, че се извършва преврат.

След като председателят закри заседанието, в залата започна поименна проверка, която показа, че има кворум - присъстват 57 души. Очаква се гласуване на отстраняването на Лукарски. Репортерите, пуснати за кратко в залата, чуха реплика: "Лукарски го няма, няма и да го има". Според Кабаиванов пък Лукарски е "дезертирал" от заседанието.

Реплика бе и една от последните, които репортерите чуха, защото отново бяха изгонени.

За да бъде свален председателят, са необходими гласовете на 2/3 от делегатите по списък. Според опозицията те имат 2/3 от гласовете, но на присъстващите.

До днешното заседание се стигна, след като Лукарски обяви, че партията трябва да поеме по нов път - консервативно-патриотичен, и поиска подкрепата от Националния съвет на партията. Преди това стана ясно, че той е провеждал неформални срещи и разговори с вицепремиера Валери Симеонов за коалиция между СДС и НФСБ за следващите избори. След заиграването на Лукарски със Симеонов в СДС усилено се заговорило за смяна на ръководството. Част от членовете на партията искат сближаване с новото обединение около ДСБ и ДаБГ.

Вижте как се промениха през годините двете щури рускини от "Тату" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820274

Вижте как се промениха през годините двете щури рускини от "Тату" (Снимки)Днес няма и следа от щурите рускини, а на тяхно място са се появили две елегантни дами, с амбиции за завоювани успехи като солови изпълнителки, и двете са майки, пише "Дарик". Групата бе създадена през 1999 г. след кастинг. Двете тогава са ученички и са представени на публиката като лесбийска двойка. През 2003 г.

Бой на седесари в 'Красно село', охрана гони делегати от изпълнителния съвет на партията (видео)

https://offnews.bg//politika/boj-na-sedesari-v-krasno-selo-ohrana-goni-delegati-ot-izpalnitelnia-678833.html

Блъскане, бой и охранители, опитващи се да спрат делегати да влязат в залата на провеждане на Изпълнителния съвет на СДС, видя репортерът на OFFNews в културния дом в "Красно село" преди минути.

Днес СДС трябва да реши дали да поеме по консервативно-патриотичния път, предложен от лидера си Божидар Лукарски, или не. Очаква се също опозиционно настроени структури да му поискат оставката.

Преди началото край масата за регистрация цареше голямо напрежение, чуваха се викове. Оказа се, че на част от делегатите не се разрешава да влязат. Причината е забавено плащане на членския внос, обясни зам.-председателят на СДС Румен Христов. Самият той първоначално също бил спрян от охраната.

Целта е в залата да влязат само "послушни" структури, потвърди и Димо Стоянов, председател на структурата в Хасково. Според него не са допуснати 40% от делегатите, които са от 8 структури.

Охранителите са наети от лидера на СДС, заяви другият заместник - Емил Кабаиванов, а по-късно Лукарски потвърди информацията с обяснението, че очаквал ескалация на напрежението, провокирано от опозиционни партии с влияние в СДС, и малки, десни, и големи. Коя е фирмата не става ясно.

В крайна сметка опозиционерите влязоха, но журналисти не бяха допуснати. На входа бяха спрени дори фоторепортерите, а един от опитващите се да снимат дори бил блъснат от охранител. Обясни, че спират медиите по решение на ръководството.

И през затворените врати обаче се чуваха крясъци "Оставка" и "СДС". От време на време един от опозиционерите отваряше вратата, за да може журналистите и да видят ставащото вътре.

Малко след началото бе обявена почивка и бе наредено хората, които не са си платили членския внос да напуснат.

Сблъсъкът и боят дойдоха в този момент. Според ръководството опозиционерите са написали цял сценарий как да действат по време на заседанието - кой кога да вика, кой кога да вземе думата и т.н. Човек на Лукарски се опитал да издърпа листа със сценария от ръцете на опозиционер и боят бе факт.

С ръкопашен бой решават бъдещето на СДС

http://nakratko.bg/category/59/157987/


В скандал и ръкопашни схватки прерасна драматичното заседание на Националния съвет на СДС в „Красно село”.

Горски празнуваха заедно с кметове и дърводобивни шефове в Симитли

http://www.struma.com/obshtestvo/gorski-praznuvaha-zaedno-s-kmetove-i-durvodobivni-shefove-v-simitli_133120/

Десетки мероприятия белязаха Седмицата на гората в община Симитли. Служителите на Държавно горско стопанство даваше добър пример на ученици и възрастни, като ги включи в своите залесителни дейности, дейности по окопаване и грижа за растенията.

Кулминацията на празника бе организираният празник, на който всички, работещи за горите на община Симитли бяха поканени. Над 100 служители се веселиха, вдигнаха наздравици и си пожелаха следващата година да наброяват много повече.Продължава

Оперираха мъж, живял 20 г. със запалка в стомаха

http://dnes.dir.bg/news/hirurzi-stomah-zapalka-27055232

Хирурзи в китайска болница проведоха две операции, докато извадят запалка от стомаха на пациент, който я глътнал преди 20 години.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване