Заместник-министърът на икономиката се срeщна с директора на дирекция "Трудова заетост" в ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820776

Заместник-министърът на икономиката се срeщна с директора на дирекция "Трудова заетост" в ЕКЗаместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна днес в София с Йост Корте, генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване" в ЕК. Това съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. Работим за създаване на база данни, в която да се включат социално отговорни работодатели,

Азиатските индекси се търгуваха разнопосочно

http://econ.bg/Новини/Азиатските-индекси-се-търгуваха-разнопосочно_l.a_i.760528_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха смесено във вторник, съобщава CNBC. Японският бенчмарк Nikkei 225 приключи с повишение от 0,06% до 21...

Австралия обвини Русия за масирани кибератаки, извършени миналото лято

http://www.mediapool.bg/avstraliya-obvini-rusiya-za-masirani-kiberataki-izvarsheni-minaloto-lyato-news278053.html

Министърът по въпросите на киберсигурността на Австралия Ангъс Тейлър заяви, че миналата година Русия се е опитала да извърши масирани кибератаки срещу австралийски компании, предаде ТАСС.   В разпространено във вторник изявление на министъра са казва, че "въз основа на информация от разузнавателните агенции и след консултации със съюзниците правителството на Австралия е стигнало до извода, че отговорност за тези действия, предприети през 2017 г., носят лица, които са имали руска държавна подкрепа".   Тейлър посочва, че тези действия са били насочени срещу голям брой австралийски организации, но "няма данни да са им били нанесени щети".   "Въпреки това, този опит на Русия трябва да послужи като сериозно напомняне, че австралийските компании и физически лица са обект на постоянни атаки на хакери, които може да действат както независимо, така и с държавна подкрепа", подчерта австралийският министър.   Министърката на отбраната на Австралия Марис Пейн каза пред журналисти, че мишена на руските кибератаки може би са станали около 400 австралийски компании. "Доколкото разбирам, кибератаките са били извършени през август миналата година", каза тя.   САЩ и Великобритания са стигнали до извода, че техни извършители са били хора, действащи в редица страни, но с държавната подкрепа на Русия, уточни тя.

Русия с план да върне студентите си от „враждебната“ чужбина

http://clubz.bg/66780-rusiq_s_plan_da_vyrne_studentite_si_ot_%E2%80%9Evrajdebnata%E2%80%9C_chujbina

На руските студенти, следващи във Великобритания и други "враждебни" страни, е предложено да се завърнат в родината си, пише в. "Комерсант".

Те ще имат възможност да продължат обучението си в МГИМО - Московския държавен институт за международни отношения, или да работят в Далечния изток.

Идеята е на Россотрудничество - федералната агенция по делата на ОНД, сънародниците зад граница и международното хуманитарно сътрудничество. Там се разтревожили, че руските студенти в чужбина можело да бъдат подложени на натиск заради случая "Скрипал" във Великобритания.

"Остро стои въпросът за сигурността на нашите младежи, които учат зад граница. Има сериозни опасения, че младите руснаци могат да пострадат от провокации в страни, проявяващи враждебно отношение към Русия", заявява Оксана Буряк от Россотрудничество.

Агенцията и МГИМО разработили съвместно проект под название "Highly Likely Welcome Back, или време е да се върнем у дома!", т.е. "Твърде вероятно приветстване обратно у дома".

Изразът highly likely е използван от британските власти при огласяване на предположението, че Кремъл стои зад отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Авторите на проекта са убедени, че значителен брой руски студенти в чужбина желаят да се завърнат в родината си по политически причини. Пред "Комернаст" обаче учещи във Великобритания твърдят, че никога не са усещали някой да им е оказвал натиск.

Особено интересна е идеята завърнали се в Русия студенти да бъдат трудоустроени в Далечния изток. Според Олег Мансуров - шеф на предприемаческата общност "Преактум" и един от авторите на проекта за завръщането, заплатата на младежите в някои сфери щяла да бъде по-висока, отколкото ако те останат в Европа. И много от тях ще бъдат готови да поемат път надале на изток.

Макрон за ударите в Сирия: Ние се намесихме за честта на международната общност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820775

Макрон за ударите в Сирия: Ние се намесихме за честта на международната общностФренският президент Еманюел Макрон защити днес ударите, които страната му нанесе заедно със Съединените щати и Великобритания по цели в Сирия, предаде Франс прес. "Ние се намесихме за честта на международната общност", обяви той пред Европейския парламент в Страсбург. Макрон се аргументира, че операцията е била проведена,

Макрон отряза Западните Балкани и се обяви за нов европроект

http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-zapadnite-balkani-emanuel-makron-27055897

Европейският съюз не трябва да приема нови страни членки, докато процесът на вътрешна интеграция не се задълбочи и не бъдат приети реформи.

Без ток утре във Варна

http://budnavarna.bg/33030-bez-tok-utre-vav-varna-20/

снимка: Будна Варна

Няколко варненски улици в района около ЖП-гарата ще са без електрозахранването утре – 18 април – сряда, съобщиха от Енерго про за BudnaVarna.bg.

Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

От 9 до 13 часа ще бъде прекъснато електрозахранването в района – ул. Бузлуджа 7 – 9, ул. Габрово 24, 26, ул. Девня 12 Б, ул. Цар Симеон І 32, ул. Цариброд 46.

Материалът Без ток утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Сдружение: Да се декриминилизира употребата на канабис за медицински цели

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6820769

Сдружение: Да се декриминилизира употребата на канабис за медицински целиДа се декриминилизира употребата на канабис за медицински цели - за това настояха представители на сдружение "Рестарт", както и двама пациенти, страдащи от множествена склероза и миелоидна левкемия, условно осъдени за отглеждане на марихуана. Те обясниха, че на първа инстанция са били оправдани, но втората съдебна инстанция е отсъдила условни

Канада прибира семействата на дипломатите си в Куба

http://www.mediapool.bg/kanada-pribira-semeistvata-na-diplomatite-si-v-kuba-news278052.html

Канада реши да репатрира семействата на канадските дипломати на служба в Куба след силни мигрени и други необичайни симптоми, наблюдавани миналата година, предадоха световните агенции. Новината съобщи правителството на Джъстин Трюдо.   Десет канадци са били жертви на подобни проблеми в периода пролетта-есента на 2017 г. Те се оплакваха от световъртеж, главоболие, гадене, неспособност за концентрация, съобщава канадското външно министерство.   Причините за това състояние остават неизвестни, но може да са резултат от човешки действия, се казва в съобщение на канадското външно министерство. В него не се правят предположения за отговорните, а само се хвалят "конструктивните и позитивни отношения с Куба".   Поради тази несигурност, канадските дипломати в Куба няма да бъдат придружавани от членове на семействата им и разпореждания ще бъдат взети в идните седмици, за да се организира репатрирането на дипломатическите семейства, които се намират сега там, се казва в съобщението на канадското външно министерство.   Двадесет и четири американски дипломати в Хавана също имаха сходни оплаквания. САЩ ги приписаха миналата година на вероятно използване на акустично оборудване, способно да предизвика мозъчни увреждания. Но Канада смята подобен сценарий за "невероятен", според правителствен източник.   Според канадското правителство нови случай на горепосочените симптоми не са били регистрирани от началото на есента на 2017 г. Семействата на дипломатите, които са се върнали в Канада, обаче продължават да изпитват симптомите. В някои случаи те намаляват, преди да се появят отново, подчертава канадското външно министерство.   Отава продължава да разследва случаите.

Новото трасе на Маратон Варна

http://budnavarna.bg/33028-novoto-trase-na-maraton-varna/

Маратон Варна очаква участниците в тазгодишното издание с ново много по-атрактивно и наскоро лицензирано трасе. Сертификатът бе получен от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) преди месец и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите.

За получаване на регистрацията, самото трасе бе леко променено, което го направи още по-привлекателно за участниците.Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг.Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Маратон Варна е насрочен за 13 май със старт точно в 9.30 от площад Независимост. В новото лицензирано трасе за първи път е включен и полумаратон. Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:

– 2 км градски крос (без възрастови ограничения)

– 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения)

– 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения)

– 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).

Състезатели с картотека за 2017 г. към БФЛА са освободени от такса участие за дистанцията 42.195 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки.

Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което отново със сигурност ще привлече елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Можете да се включите и като доброволец, организаторите набират желаещи да помогнат по обезпечаване на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта – раздаване на листовки и подпомагане на записването. Записването на кандидатите ще е до 8 май.

Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности и таблицата с разпределението на точките можете да видите в сайта на варненския маратон.

Материалът Новото трасе на Маратон Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Фейсбук потвърди, че събираните от нея данни се простират отвъд нейните потребители

http://www.mediapool.bg/feisbuk-potvardi-che-sabiranite-ot-neya-danni-se-prostirat-otvad-neinite-potrebiteli-news278051.html

Фейсбук, затънал в скандал с отклоняване на лични данни, потвърди, че събира данни на потребителите си, в това число и когато не са в социалната мрежа, предаде Франс прес.   В текст, публикуван в блога на Фейсбук, Дейвид Бейзър, отговарящ за продуктовия отдел на Фейсбук, описва как социалната мрежа "събира данни от други интернет сайтове или приложения", използвайки едно от много "маркетингови средства" на Фейсбук, които му позволяват да измерва въздействието на техните обяви в социалната мрежа, но също извън нея.   Така например Фейсбук събира информации, когато потребител кликне върху бутона "Харесвам" или "Споделям" в друг сайт (например статия в новинарски сайт) или влезе в сайт или приложение чрез своето потребителско име и парола за логване във Фейсбук.   Но онези, които дават реклами във Фейсбук, могат също и да ги разпространяват извън социалната мрежа, на друг сайт или приложение. Това е друго маркетингово средство, предлагано от Фейсбук. Когато потребител на интернет кликне върху рекламата на обявител, който е част от мрежата на рекламодатели на Фейсбук, Фейсбук събира също някои сведения.   Така например когато потребител посещава сайт или приложение, използващо услугите на Фейсбук, Фейсбук получава информации, дори и ако потребителят е излязъл от социалната мрежа или няма акаунт в нея. Сред събраните информации са ай пи адресът, програмата за навигация в интернет (Хром, Сафари, Експлорър и др.) или операционната система на апарата (Уиндоус, Андроид и др.).   Изискваме от сайтовете и приложенията, които използват нашите средства, да ви казват, че събират информации и че ги споделят с нас и изискваме те да ви поискат разрешение за това, пише Дейвид Бейзър.   Чрез приложение на трета страна, предложено във Фейсбук, британската компания Кембридж Аналитика се е добрала до данните на десетки милиони потребители на Фейсбук без тяхното знание.

Лондонската борса за метали ограничава руския алуминий

http://clubz.bg/66779-londonskata_borsa_za_metali_ogranichava_ruskiq_aluminij

Лондонската борса за метали въведе ограничения върху търговията на алуминий, произведен от руската фирма "Русал", съобщи БТА.  Ограниченията са влезли в сила от 00:01 часа днес, лондонско време и все още не се знае колко дълго ще продължат. Те са били въведени с цел на борсата да избегне продажбата на метал, който е обект на американските санкции над Русия.

Шефката на отдела за вързки с медиите, Мириам Хейуд, обяви, че времето, през което търговията на руски алуминий ще бъде органичено, ще "позволи на борсата да си взаимодейства със заинтересованите страни". По този начин ръководството на борсата ще има възможност да обмисли дългосрочен план, подчератва г-жа Хейуд. 

Припомняме, че на 6 април Вашингтон наложи санкции върху 7 олиграси, близки до президента Путин, 12 техни компании и 17 висши държавни служители. Според САЩ те са имали намеса в местните президентските избори през 2016 г. 

След обявяването на санкциите цената на алуминия рязко скочи. Собственикът на "Русал", Олег Дерипаска, също отбеляза мащабни парични загуби - над 957 милиона долара, след като акциите в неговата компания поевтиняха с 20%. 

Москва не закъсня със своя отговор - на 13 април руската Дума обяви работата си по законопроект, чрез който целят да забранят вноса на редица американски стоки и услуги в Русия, както и да органичат икономическите връзки между Вашингтон и Москва. 

Гриша Ганчев: Титлата е капарирана

https://www.24chasa.bg/sport/article/6820770

Гриша Ганчев: Титлата е капариранаСобственикът на ЦСКА  Гриша Ганчев призова всички фенове на "червените" да присъстват на стадион "Васил Левски" срещу "Лудогорец" на 5 май, когато ще бъдат отпразнувани 70 години от създаването на ЦСКА. "На 5 май на "Васил Левски" да се съберем цялата армейска общност от всички спортове. Приготвили сме и големи награди.

Всички искат поскъпване на тока с 20 до 50% от 1 юли

http://clubz.bg/66778-vsichki_iskat_poskypvane_na_toka_s_20_do_50_ot_1_yuli

Иван Иванов. Снимка БГНЕС

Увеличения между 20 до 50% на цената на тока от 1 юли 2018 г. Това показват ценовите предложения на трите електроразпределителни дружества у нас - ЧЕЗ, Енерго про и EВН, на Електроенергийния системен оператор, НЕК и ТЕЦ "Марица изток 2", публикувани днес на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

По традиция КЕВР взема решенията си за нови цени на тока и парното на закрити заседания.

Някои от поисканите увлеличения на тока са стряскащи, но бизнесът и потребителите нямат основания за притеснения, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов след заседание на временната парламентарна комисия, която проучва обстоятелствата около сделката за покупка на активите на ЧЕЗ в България.

Той беше категоричен, че КЕВР ще продължи да спазва консервативната си политика за недопускане на резки промени. "Някои от дружествата за моя неприятна изненада, заличавайки чувствителната търговска информация, са заличили предлаганата крайна цена, за която искат утвърждаване. Комисията публикува всичките крайни цени на тези дружества", каза Иванов.

Шефът на КЕВР заяви, че през 2017 г. с нарочна заповед е извършена проверка за реализиране на инвестиционната програма на ЧЕЗ "Разпределение" и на другите две разпределителни дружества. По думите му поради неизпълнение на прогнозните инвестиции ЧЕЗ "Разпределение" е било глобено.

"С моя заповед буквално от 18 април т.г. до 15 май ще бъде извършена проверка отново за целия тригодишен регулаторен период и на трите електроразпределителни дружества", заяви Иванов. Той подчерта, че към момента лицензираните дружества на ЧЕЗ "Разпределение" и ЧЕЗ "Електро" са в добро финансово състояние.

Предимно слънчево утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=372670

Над Черноморието утре ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност в часовете преди обяд по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Дневните температури ще достигнат 13-17°. Температурата на морската вода е 11-12°.

Радев: Подкрепяме мисията на УНИЦЕФ за равен достъп до качествено образование за всяко дете

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820758

Радев: Подкрепяме мисията на УНИЦЕФ за равен достъп до качествено образование за всяко детеБългария и УНИЦЕФ споделят обща позиция за необходимостта от постигането на устойчивост в образователния процес на всички деца, както и за гарантирането на приобщаващо образование за децата с увреждания. Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия по време на

Арестуваха зрелищно кметът на "Младост"

http://www.cross.bg/ivancheva-mladost-feiisbyk-1572780.html

/КРОСС/ Кметът на район „Младост“ в София Десислава Иванчева беше арестувана преди минути. Тя е била задържана за подкуп от маскирани полицаи с качулки. Според Нова телевизия у нея са намерени 70 хил. евро, а тя е поискала 250 хил. евро за издаване на разрешително за строеж. По непотвърдена информация кметицата била готова за рекордните 2 500 000 да хариже най-апетитните имоти в Младост на строителни предприемачи. Зрелищния арест е станал на бул. „Васил Левски“ пред Спортната палата и се ръководи от служителите на новия Антикорупционен орган (КОНПИ). В момента се извършват и обиски в община „Младост“. Иванчева е арестувана пред сградата и стои с белезници. Окована е и заместничката на Иванчева, както и посредници при подкупа. Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров публикува във "Фейсбук" снимка от ареста.  Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в Община Младост. Това съобщи за Агенция „Фокус“ прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор. „Разследването се извършва съвместно с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). В момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели“, коментира Арнаудова. Снимки: Фейсбук  

Калфин сред фаворитите за шеф на ОЛАФ, надява се на Борисов

http://dnes.dir.bg/news/ivilo-kalfin-olaf-evropeyski-parlament-shef-27055842

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Зрелищен арест на районния кмет в София Десислава Иванчева заради подкуп

http://www.cross.bg/podkyp-feiisbyk-desislava-1572780.html

/КРОСС/ Зрелищна специализирана полицейска акция се провежда в центъра на София, потвърдиха от МВР. Има изваждане на хора от луксозни автомобили в района на Министерството на спорта, съобщава bTV. Твърде странно е, че бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров публикува във "Фейсбук" снимка от ареста. Твърди се неофициално, че задържаната е кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. По непотвърдена информация е получила подкуп. Снимки: Фейсбук  

След победата в Източна Гута сирийският режим щял да се насочи към Дараа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820754

След победата в Източна Гута сирийският режим щял да се насочи към ДарааПадането на Източна Гута, в близост до Дамаск, открива възможност за предислоциране на военните ресурси на сирийския режим, който вече може да се насочи към южната провинция Дараа - един от последните бастиони на бунта, пише Лаял абу Рахал и Рим Хадад от Франс прес. След като издържа в продължение на пет години на най-дългата обсада в конфликта,

Полският Сенат внесе леки промени в спорната съдебна реформа

http://www.mediapool.bg/polskiyat-senat-vnese-leki-promeni-v-spornata-sadebna-reforma-news278050.html

Полският Сенат, доминиран от консерваторите, прие леки поправки на спорните реформи на съдебната система, породили твърда реакция от страна на Европейската комисия, предаде Франс прес.   Измененията, вече приети миналата седмица от долната камара на парламента, се отнасят до законите за Националния съвет по магистратурата, за общите съдилища и за Върховния съд.   Консерваторите смятат, че измененията отговарят на исканията на Брюксел, но опозицията и Върховният съд ги определят като козметични и дори като фиктивни.   Така например едно от измененията, които бяха гласувани, би трябвало да ограничи властта на министъра на правосъдието да отстранява председател или заместник-председател на съд.   Според приетата промяна министърът ще може да направи това, след като е поискал мнението на съдебната колегия - орган, избран от самите съдии, и на Националния съвет за магистратурата. Опозицията припомня, че в този съвет влизат съдии, които са приближени на министъра. Друга поправка разрешава на съдиите да се пенсионират при една и съща възраст за двата пола - 65 години. Досега се предвиждаше мъжете да се пенсионират на 65 години, а жените на 60 години. Съгласно внесената промяна, ако жените съдии все пак поискат да се пенсионират на 60 години, те ще могат да го направят.   Според Върховния съд на Полша най-спорните разпоредби в закона от гледна точна на правовата държава, критикувани от международните органи, си остават непроменени.   Обезпокоена за състоянието на правовата държава в Полша и притеснена, че политическата власт може да влияе на съдебната власт, ЕК задейства в края на декември предварителната фаза на неприлагана досега процедура по член седми от договора за ЕС, която на теория може да доведе то суспендиране на правото на гласуване на страна членка на ЕС.   По време на посещение миналата седмица във Варшава заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс призова полските консерватори да положат повече усилия, за да постигнат компромис с Брюксел, като същевременно приветства диалогът между Варшава и Брюксел започнал след промените в полското правителство през декември.   За да влязат в сила поправките трябва да бъдат подписани от президента Анджей Дуда.

Средната заплата във Facebook – 240 000 долара годишно

https://www.investor.bg/socialni-mreji/454/a/srednata-zaplata-vyv-facebook--240-000-dolara-godishno-259466/

Oсновната заплата на Марк Зукърбърг за 2017 г. е била едва 1 долар, но цялостното възнаграждение е минало 8,8 млн. долара

Силви Вартан: Винаги много се вълнувам, когато се връщам в България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820746

Силви Вартан: Винаги много се вълнувам, когато се връщам в БългарияВинаги много се вълнувам, когато се връщам тук и нямам търпение отново да пея за българската публика. Чувството е като да се завърнеш при семейството си. Това каза в специално интервю за „Фокус“ най-успешната световна звезда от български произход Силви Вартан. Във връзка с предстоящите й два концерта в България,

Само предупреждение за "Пирин" за хвърлената бутилка

http://clubz.bg/66777-samo_preduprejdenie_za_pirin_za_hvyrlenata_butilka

"Пирин" (Благоевград) мина само с глоба и предупреждение от дисциплинарната комисия на БФС за хвърлената бутилка, ударила в рамото треньора на "Славия" Златомир Загорчич в мача на 13 април, завършил 5:2 за "белите"  на стадион "Христо Ботев" в югозападния град.

В 60-ата минута сърбинът с български паспорт бе уцелен, след което падна край терена и започна да се превива, преди да получи медицинска помощ. Загорчич уточни, че не е пострадал, а сам инстинктивно е бръкнал в окото си в опит да се предпази.

"Пирин" е предупреден за лишаване от домакинство и глобен с 1000 лв. "за хвърлени предмети с последствие без нараняване". Това гласи дисциплинарният правилник.

По-странно е обаче, че възгласите "Сърби на върби" по адрес на Загорчич са оставени без последствия. Явно не са описани в докладите на длъжностните лица (съдии и делегат) и е нямало този път кой да сезира комисията. За такова провинение УЕФА би наложила сурова санкция на "Пирин".

В същото време комисията по "Етика и феърплей" е сезирала ДК за "нецензурни и вулгарни скандирания" на няколко срещи. Което води до глоби на "Пирин", "Берое", ЦСКА-София и "Левски". Интересно защо и тази комисия не е чула антисръбските викове.

"Отличник" този път е втородивизионният "Струмска слава" (Радомир), лишен от домакинство за четири мача и глобен общо с рекордните за този сезон във Втора лига 5250 лв. за навлизане на публика на терена и опит за саморазправа със съдиите. Това е станало в срещата с "Ботев" (Гълъбово) - 2:2.

Франция отнема ордена на Почетния легион на Башар Асад

http://www.mediapool.bg/frantsiya-otnema-ordena-na-pochetniya-legion-na-bashar-asad-news278049.html

Франция започна процедура по отнемане на най-високото си отличие за заслуги - ордена на Почетния легион, присъдено на сирийския президент Башар Асад, предадоха световните агенции.   Асад получи ордена от френския президент Жак Ширак през 2001 г., малко след като наследи баща си Хафез Асад начело на Сирия. Отнемането става от действащия президент на републиката.   Миналата година президентът Еманюел Макрон започна същата процедура за отнемане на отличието на холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства и изнасилване.   От 2010 г. постановление позволява по-лесно да се отнема отличието на чужденци, извършили действия противоречащи на чесността, честта и благородството. Така например орденът на Почетния легион бе отнет на американския велосипедист Луис Армстронг и на британския дизайнер Джон Галиано.   По отношение на французите това отличие се отнема автоматично на всеки носител, който е осъден най-малко на година затвор.

Вежди Рашидов открива изложба в Люксембург

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820747

Вежди Рашидов открива изложба в ЛюксембургВежди Рашидов показва свои скулптури в специална изложба в Галерия 88 в Люксембург. Откриването на експозицията е на 19 април 2018 г. – четвъртък, в 18 часа. Заедно с Вежди Рашидов в изложбата участва със свои живописни творби художникът Николай Янакиев. Галерия 88 в Люксембург е едно от най-известните арт пространства в центъра на града.

Изправят на съд полицай от Свищов, взел 40 лв. подкуп, за да скрие нарушения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820658

Изправят на съд полицай от Свищов, взел 40 лв. подкуп, за да скрие нарушенияОкръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишен полицейски служител за подкуп, съобщиха от държавното обвинение.  Андрей М. бил старши полицай в група  "Охранителна полиция" при полицейското управление в Свищов. На 19 февруари м.г., около 02.30 часа, на ул. ”Дунав”, до бензиностанция, спрял за проверка автомобил.

Задържаха кметицата на Младост с подкуп

https://offnews.bg//112/zadarzhaha-kmetitcata-na-mladost-s-podkup-678852.html

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е задържана за получаване на подкуп, съобщи Нова тв. Тя била хваната с крупна сума пари - 70 000 евро.

Това била само първата вноска от поискани от кметицата 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж. 

При акцията, извършена на бул. "Васил Левски" в центъра на София във вторник, белезници щракнали на ръцете и на заместничка на Иванчева, както и на посредник за предаването на подкупа. 

Пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов съобщи в социалната мрежа Фейсбук, че в сградата има служители на КОНПИ и на полицията.

"На служителите не се разрешавало да влизат и излизат от сградата. Не се дават никакви обяснения! Събират се лични данни на граждани! За пръв път се случва такава организирана, нагласена атака срещу Десислава Иванчева! Типично активно мероприятие стил ДС", пише той. 

Кметът на Младост е с белезници на булеварда повече от час. Движението в района беше затруднено. 

Престижно състезание по колоездене в Дупница и Сапарева баня, ето подробностите

http://www.struma.com/obshtestvo/prestijno-sustezanie-po-koloezdene-v-dupnica-i-sapareva-banya-eto_133127/

Дупница и Сапарева баня ще бъдат домакини на изключително силно състезание по колоездене в края на месец май. Това стана ясно днес на пресконференция, на която бяха обявени подробностите. Надпреварата е за Купа "Долчини" и ще премине в два дни - 26 и 27 май. На пресконференцията днес присъстваха кметът на Дупница инж. Методи Чимев, Управителят на белгийската компания Любослав Венков, началникът група "Пътен контрол" Радослав Стоилков, началникът на участъка в курортния...

Продължава

Пешеходка пострада заради невдигната ръчна спирачка на микробус

http://budnavarna.bg/33026-peshehodka-postrada-zaradi-nevdignata-rachna-spirachka-na-mikrobus/

снимка: Будна Варна

21-годишна жена е с фрактури на двата крака, след като необезопасен паркиран микробус я е ударил. Произшествието е станало на ул. „Фредерик Жолио – Кюри“, съобщиха за BudnaVarna.bg от пресцентъра на полицията.

До инцидента се стигнало, след като 33-годишният водач на превозното средство от град Тервел не се погрижил да подсигури микробуса и да вдигне ръчната спирачка. В резултат возилото потеглило и блъснало момичето. Пострадалата е прегледана и настанена за лечение в МБАЛ „Св. Анна“ без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

Материалът Пешеходка пострада заради невдигната ръчна спирачка на микробус е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева беше арестувана в центъра на София

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/17/3164309_kmetut_na_mladost_mariia_ivancheva_e_arestuvana/?ref=rss


Кметът на община "Младост" Десислава Иванчева беше арестувана днес по обяд пред Спортната палата в София.<br /><br />Малко преди 14 ч. районът беше обграден от полиция. По неофициална информация Иванчева е била спряна на светофара на бул. "Васил Левски" и ул. "Ген. Гурко". Тя стои вече от близо час с белезници на пътното платно. Движението по бул. "Васил Левски" беше спряно, а тротоарът беше блокиран от служители на МВР, видя репортер на...

България подкрепя мисията на УНИЦЕФ за равен достъп до качествено образование за всяко дете

http://www.cross.bg/ynitzef-bulgariya-detza-1572779.html

/КРОСС/ България и УНИЦЕФ споделят обща позиция за необходимостта от постигането на устойчивост в образователния процес на всички деца, както и за гарантирането на приобщаващо образование за децата с увреждания. Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и Афшан Кан, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия по време на среща на „Дондуков" 2. Двамата обсъдиха приоритетните области за партньорство, определени в Програмата на УНИЦЕФ за България в периода 2018 - 2022 г., които ще фокусират съвместните усилия в ранното детско развитие и системата за публична грижа за деца, приобщаващото предучилищно и училищно образование, превенцията на насилието, защита на жертвите и достъп до правосъдие за всички деца, насърчаването на правата на детето в България и по света. По време на разговора президентът отбеляза, че резултатите, постигнати в процеса на деинституционализацията на грижата за деца, развитието на алтернативните социални услуги, предоставянето на приемна грижа за децата в риск и връщането им в училище, са доказателство за отличното сътрудничество между УНИЦЕФ и България. Връщането на децата от ромски произход в училище също беше сред акцентите в срещата. "С ефективна подкрепа към родителите трябва да работим за връщането на децата в класната стая и да ги научим да общуват един с друг още от ранна детска възраст

Шефът на БДЖ: Компанията е спасена от фалит

http://www.moreto.net/novini.php?n=372667

Искам да се извиня на всички пътници, които са изпитали неудобства по време на празниците. Взимаме мерки, които са краткосрочни и дългосрочни. За следващите празници предвиждаме да се пътува само с предварителна резервация. Ще направим разяснителна кампания.

САЩ и Великобритания предупредиха за руска държавна "злонамерена кибератака"

http://www.mediapool.bg/sasht-i-velikobritaniya-preduprediha-za-ruska-darzhavna-zlonamerena-kiberataka-news278048.html

САЩ и Великобритания издадоха съвместна тревога за "злонамерена кибератака" от страна на руската държава, насочена срещу администрации и инфраструктури, предадоха световните агенции.   "Мишените на тази злонамерена кибератака са основно правителства и организации от частния сектор, инфраструктурни доставчици от ключово важно значение и доставчици на интернет", се казва в съвместно съобщение на британския Национален център за киберсигурност и на ФБР и министерството на вътрешната сигурност на САЩ.   В съобщението се отправя предупреждение както до доставчиците на интернет, така и до потребителите. В него се цитират организации, извършващи изследвания в областта на киберсигурността, както и други правителства, в подкрепа на информациите за кибератаката.   Но в съобщението не се предоставят детайли за датата и мащабите на тези злонамерени действия.   Според Лондон и Вашингтон подкрепяни от руското правителство хакери са заразили рутери по света в хода на кампанията, насочена срещу правителствени агенции, компании и важни инфраструктурни оператори.   Британски правителствен говорител каза, че това е още един пример, че Русия не спазва международните стандарти и глобалния ред - този път посредством кампания за кибершпионаж и агресия, която се опитва да наруши работата на правителства и да дестабилизира компании.   "Приписването на тази злонамерена активност праща ясен сигнал на Русия - знаем какво правите и няма да успеете", заяви британският правителствен говорител.   Преди ден Германия обвини Русия, че стои зад кибератака срещу външното й министерство в края на миналата година. Германският външен министър Хайко Маас посочи редица проблемни според него действия на Русия, включително липсата на напредък в прилагането на прекратяване на огъня в Източна Украйна, нападение с отровно вещество във Великобритания, руската подкрепа за сирийското правителство, усилията на Москва за оказване на влияние върху избори на Запад и кибератаката.   "Срещу нашето външно министерство беше извършена кибератака, за която трябва да допуснем, че е била осъществена от Русия", каза Маас по телевизия Цет Де Еф.   "Ние не можем просто да се правим, че не виждаме всичко това . . . И мисля, че е не само разумно, но и необходимо да се изтъкне, че не смятаме тези неща за конструктивен принос", заяви той.

"Спаси София" възропта срещу имената на новите метростанции

http://econ.bg/Новини/-Спаси-София-възропта-срещу-имената-на-новите-метростанции_l.a_i.760525_at.1.html

Организацията "Спаси София" призова за преосмисляне на имената на метростанциите по третата линия на метрото. Названията бяха обявени вчера, но от...

Трудовата инспекция проверява шивашко предприятие в Раковски за забавени заплати

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/17/3164317_trudovata_inspekciia_proveriava_shivashko_predpriiatie/?ref=rss


Инспекцията по труда проверява от 13 април шивашкото предприятие в Раковски, чиито шивачки протестират за забавени заплати. Проверката е започнала ден след като в агенцията е постъпил сигнал.<br /><br />Работодателят е трябвало да плати заплатите за март до 15 април, но не го е направил.<br /><br />Връчена е призовка на представител на работодателя да предостави до днес в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на трудовите възнаграждения. Това не е...

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/33024-vremeto-utre-vav-varna-55/

снимка: Будна Варна

Над Черноморието утре ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност в часовете преди обяд по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Дневните температури ще достигнат 13-17°.

Температурата на морската вода е 11-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В по-голяма част от вътрешността на страната също ще бъде предимно слънчево. По-значителна ще е облачността в западните райони, където на отделни места краткотрайно ще превали. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са между 20° и 25°, по морския бряг – между 13° и 17°.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще продължи да се повишава.

Над планините облачността ще е по-често значителна, като повече слънчеви часове ще има в Източна България. На места главно в югозападните масиви ще има краткотрайни превалявания, възможно е и да прегърми. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, на 2000 метра – около 7°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гриша Ганчев: Титлата е капарирана

https://offnews.bg//futbol/grisha-ganchev-titlata-e-kaparirana-678850.html

Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев иронично поздрави Лудогорец за спечелването на титлата в Пъва лига, въпреки че до края на първенството има цели 6 кръга.

"Червените" са на 6 точки от разградчани, но босът на тима смята, че съдбата на титлата вече е решена и "армейците" ще се борят да запазят второто си място.

"Отборът ни е прекрасен, супер е. Ще се мъчим да запазим второто място, защото титлата е в онзи град. Поздравяваме ги, ще им пратим един скромен подарък – една шлифовалка да поразрежат малко и да пратят и на Станислав Тодоров и във футболния съюз, защото много хора са действали по този начин", каза Ганчев.

Той обяви, че лидерската позиция е "капарпирана", а битката е за местата от второ надолу. Ганчев обаче е сигурен, че през следващия сезон първенството ще е интересно.

"Догодина също ще е много интересно първенството. Битката ще е жестока за второто място. Тези, които си играят нормално, те ще се борят за втората позиция, другата е капарирана", добави собственикът на ЦСКА.

Създават военновъздушно училище в Долна Митрополия

https://offnews.bg//obshtestvo/sazdavat-voennovazdushno-uchilishte-v-dolna-mitropolia-678849.html

През 2019 година в Народното събрание ще бъде внесен за гласуване проект на решение за създаване на Военновъздушното училище (ВВУ) в Долна Митрополия. Това стана ясно вчера на дискусия на тема “Военно училище, идеи и работещи модели”.

Дискусията се организира от Министерство на отбраната, след направеното от председателят на Комисията по от отбрана ген. Константин Попов, предложение за създаване на работна група от представители на министерствата на отбраната и образованието, на военните висши училища и други звена за ускоряване на процесът по създаването на Военновъздушното училище.

"На три основни неща е необходимо да отговори ВВУ: първо, на изискванията към новата среда на сигурност; второ - модернизацията на въоръжените сили; трето - военновъздушните сили трябва да затворят цикъла между образователната подготовка и реалните способности", каза по време на дискусията председателят на комисията ген. Константин Попов.

Той благодари на участниците в дискусията за намеренията на всички институции за създаване на ВВУ.

На дискусията присъстваха членовете на комисията по отбрана, които казаха, че ще подкрепят предложението за създаване на училището, министърът на отбраната, представители на министерство на образованието, Националния военен университет “В. Левски”, Военна академия “Г.С. Раковски”, Висше военоморско училище “Н. Й. Вапцаров” и др., от всички парламентарни групи, изразиха своето уверение, че техните парламентарни групи ще гласуват “за” възстановяването на Военновъздушното училище Долна Митрополия.

Тя изглежда като нечия дружелюбна баба, но убива безмилостно и полицията не може да я хване ..

http://www.struma.com/lyubopitno/tya-izglejda-kato-nechiya-drujelyubna-baba-no-ubiva-bezmilostno-i_133126/

 Полицията в американския щат Флорида издирва жена, заподозряна за убийството на съпруга си и на друга жена, която изглежда точно като нея.

56-годишната Ан Райес е обявена за междущатско издирване, съобщава Би Би Си. За последно е забелязана да си говори с жена, която след няколко дни застреляла в главата. По думите на помощник-шерифа на окръг Лий Кармин Марчено, тя извършила убийството на 59-годишната Памела Хъчинсън, за да ѝ открадне самоличността. Предполага се, че ...

Продължава

Показват в съда оръжия на полицая с убитите родители

https://www.24chasa.bg/region/article/6820727

Показват в съда оръжия на полицая с убитите родителиТри пистолета и въздушна пушка бяха предявени като веществени доказателства на делото срещу пловдивския полицай Венцеслав Караджов, обвинен, че е разстрелял родителите си на 15 май 2016 г. Сред оръжията не беше "Макаров", използван за убийството. До този момент все още не е открит от разследващите. Не го намериха и в Гребният канал в града.

Кметицата на "Младост" показно арестувана, според екипа й е жертва на сценарий

http://www.mediapool.bg/kmetitsata-na-mladost-pokazno-arestuvana-spored-ekipa-y-e-zhertva-na-stsenariy-news278047.html

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която изненадващо бе избрана на поста през 2016 г., благодарение на кампанията ѝ срещу застрояването на зелени площи, бе задържана при зрелищна акция на маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) във вторник. Според неофициална информация става дума за подкуп от 70 хил. евро. Разследващите твърдят, че това е била първа вноска от общо 250 хил. евро. Арестуван е и трети човек, който е бил в ролята на посредник. До момента обаче официална информация няма, такава е обещана в сряда. Екипът на Иванчева реагира с остра позиция във Фейсбук, в която твърди, че тя е станала жертва на сценарий, дело на "шайка престъпници" от политическото статукво и инвеститори, чиито интереси са били засегнати от дейността ѝ в общината. За ареста ѝ пръв съобщи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който своевременно публикува във Фейсбук снимки, на които Иванчева се виждаше как стои с белезници на гърба в района на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". Публикациите му бяха придружени с уточнение, че станал очевидец на акцията, докато бил на работа в Спортната палата. Какво точно работи политологът, телевизионен водещ и бивш разобличител на "шайката" ГЕРБ в сградата на БСФС, обаче така и не стана ясно. Освен Тодоров, за ареста на Иванчева неофициално съобщаваха на медиите и други членове на управляващата партия. Зрелищната акция стана ден преди предварително планираната пресконференция на Иванчева на тема "Зелените площи в София пред застрояване", в която тя трябваше да участва заедно със заместничката й Биляна Петрова, също задържана във вторник, адвокат Свилен Овчаров, арх. Павел Попов, съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и Владимир Икономов от сдружение "Зелен Младост". Разследващите оставиха Иванчева на улицата часове наред Неизвестно защо арестуваната кметица бе държана пред сградата на Спортната палата часове наред, през които медиите имаха неограничена възможност да я снимат. През цялото това време движението по основната пътна артерия в София също бе силно затруднено. Засега обаче нито прокуратурата, нито антикорупционната комисия, нито МВР съобщават подробности за причините за задържането на районния кмет, нито пък защо е необходимо тя да стои заключена на кръстовището от обяд до вечерта. По неофициална информация, разпространена контролирано до някои медии, тя е заловена с подкуп, предназначен за издаване на строително разрешително. Според близката до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия "Канал 3", предаваща на живо ареста, Иванчева била хваната със 70 000 евро, които били първа вноска от общо 250 000 евро, поискани от задържаната. Тази информация обаче няма официално потвърждение от властите. Очаква се ръководителите на спецпрокуратурата и КПКОНПИ Иван Гешев и Пламен Георгиев да дадат брифинг по случая в сряда, като засега не е ясно дали дотогава разследващите все пак възнамеряват да разпространят някаква макар и кратка официална информация. Говорителят на район "Младост" Петър Кърджилов потвърди за ареста на Иванчева, уточнявайки, че заедно с нея е била заключена и заместничката ѝ Биляна Петрова. Междувременно от екипа на Иванчева, поддържащ профила ѝ във Фейсбук, публикуваха позиция по случая, в която категорично отхвърлиха възможността тя да е приела подкуп. Напротив – според администратора на страницата ѝ тя е станала жертва на сценарий. "Как мислите? Не ви ли прилича на класически филмов сценарий за компрометиране на честен политик, който има куража и доблестта да се бори заедно с екипа си срещу всички "кротки и корумпирани управляващи"? Ето днес още веднъж разбираме, че честните и почтени хора нямат място в управляващата ни шайка, наричащи себе си политици! Ако не си част от нея, ти намират бързо и лесно "цаката" – донос, куфарче в багажника и публичен арест", се казва в позицията, качена от името на Иванчева. "Искаме категорично да заявим от името на ръководството на район "Младост", по повод днешния показен арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, че това е добре скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си. Ето така в държавата ни се решават проблемите с неудобните и честни хора, които защитават гражданите и се оборят с неправдите и законите, които обслужват шайка престъпници. Както е известно, Иванчева спря десетки строежи в "Младост" и спря плановете на инвеститори за милиони", допълват от екипа на кметицата. Те задават и въпрос – дали е случайно, че акцията е осъществена "на ключово кръстовище в центъра на София, точно един ден преди насрочена пресконференция за обявяване на битката с нелепия параграф 28 от новия ЗУЗСО, който позволява да се отнема статута на конкретни имоти като "озеленени площи за широко обществено ползване" и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застрояване със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона"? "Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа първоизточникът Антон Тодоров на стената си във Фейсбук. Георги Кадиев отдавна се разграничи от Иванчева, която първоначално бе подкрепена преди частичните местни избори през 2016 г. от партията му "Нормална държава". "Десислава Иванчева никога не е била мое "протеже". Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от "Нормална държава". Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество. Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец", коментира ареста ѝ Кадиев във Фейсбук. По думите му подкрепата за Иванчева е била "огромно лично разочарование и огромен урок". "Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко. И въпреки това, продължавам да вярвам, че сме на правилния път. Ангажирани, активни граждани, подпомагани от политици с кауза. Винаги ще има грешки и провали. Но пътят е този. Не се отказваме", допълва бившият депутат от БСП. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък коментира, че знае за случая от медиите. Тя припомни, че в централната общинска администрация са получавани само оплаквания от инвеститори за забавени преписки от районната администрация, но е и други сигнали. Фандъкова коментира още, че районните кметове са избрани мажоритарно и тя не е техен шеф. "Шефове са им хората, които са ги избрали. Не деля кметовете нито по партиен, нито по друг признак", обобщи кметът на София. Десислава Иванчева се изживяваше като антисистемен играч на политическата сцена, като открито се противопоставяше на скандални решения на държавната и общинска администрация и се бореше срещу застрояването на зелените площи в квартала. Тя сигнализира държавните органи за редица съмнителни рестутиции на зелени площи в "Младост", по които прокуратурата мълчи към момента. За последно Иванчева остро критикува промените за Закона за устройство и застрояване на Столичната община и призова президента Румен Радев да наложи вето на закона. На страницата си във Фейсбук Иванчева е публикувала отчета си за работата през март 2018 г. В него е посочено, че битката, водена от кмета на "Младост", заедно с граждани и неправителствени организации с параграф 28 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община продължава. Според районния кмет този параграф отваря възможност за застрояване на зелените площи в София.  

Показен арест на кметицата на "Младост", екипът ѝ я обяви за жертва на сценарий

http://www.mediapool.bg/pokazen-arest-na-kmetitsata-na-mladost-ekipat-ya-obyavi-za-zhertva-na-stsenariy-news278047.html

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която изненадващо бе избрана на поста през 2016 г., благодарение на кампанията ѝ срещу застрояването на зелени площи, бе задържана при зрелищна акция на маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) във вторник. Екипът ѝ отговори с остра позиция във Фейсбук, в която категорично заяви, че Иванчева е станала жертва на сценарий, дело на "шайка престъпници" от политическото статукво и инвеститори, чиито интереси са били засегнати от дейността ѝ в общината. За ареста ѝ пръв съобщи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който своевременно публикува в профила си във Фейсбук снимки, на които Иванчева се виждаше как стои с белезници на гърба в района на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". Публикациите му бяха придружени с уточнение, че станал очевидец на акцията, докато бил на работа в Спортната палата. Какво точно работи политологът, телевизионен водещ и бивш разобличител на "шайката" ГЕРБ в сградата на БСФС, обаче така и не стана ясно. Освен Тодоров, за ареста на Иванчева неофициално съобщаваха на медиите и други членове на управляващата партия. Задържането на районния кмет на "Младост" стана ден преди пресконференция в БТА в сряда на тема "Зелените площи в София пред застрояване". В нея трябваше да участва именно Иванчева заедно със заместничката й Биляна Петрова, също задържана във вторник, адвокат Свилен Овчаров, арх. Павел Попов, съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов и Владимир Икономов от сдружение "Зелен Младост". Разследващите оставиха Иванчева на улицата часове наред Прави впечатление и, че заключената кметица престоя пред сградата на Спортната палата часове наред, през които медиите имаха неограничена възможност да я снимат. През цялото това време движението по основната пътна артерия в София също бе силно затруднено. Засега обаче нито прокуратурата, нито антикорупционната комисия, нито МВР съобщават подробности за причините за задържането на районния кмет, нито пък защо е необходимо тя да стои заключена на кръстовището от обяд до вечерта. По неофициална информация, разпространена контролирано до някои медии, тя е заловена с подкуп, предназначен за издаване на строително разрешително. Според близката до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия "Канал 3", предаваща на живо ареста, Иванчева била хваната със 70 000 евро, които били първа вноска от общо 250 000 евро, поискани от задържаната. Тази информация обаче няма официално потвърждение от властите. Очаква се ръководителите на спецпрокуратурата и КПКОНПИ Иван Гешев и Пламен Георгиев да дадат брифинг по случая в сряда, като засега не е ясно дали дотогава разследващите все пак възнамеряват да разпространят някаква макар и кратка официална информация по случая. Говорителят на район "Младост" Петър Кърджилов потвърди за ареста на Иванчева, уточнявайки, че заедно с нея е била заключена и заместничката ѝ Биляна Петрова. Междувременно от екипа на Иванчева, поддържащ профила ѝ във Фейсбук, публикуваха позиция по случая, в която категорично отхвърлиха възможността тя да е приела подкуп. Напротив – според администратора на страницата ѝ тя е станала жертва на сценарий. "Как мислите? Не ви ли прилича на класически филмов сценарий за компрометиране на честен политик, който има куража и доблестта да се бори заедно с екипа си срещу всички "кротки и корумпирани управляващи"? Ето днес още веднъж разбираме, че честните и почтени хора нямат място в управляващата ни шайка, наричащи себе си политици! Ако не си част от нея, ти намират бързо и лесно "цаката" – донос, куфарче в багажника и публичен арест", се казва в позицията, качена от името на Иванчева. "Искаме категорично да заявим от името на ръководството на район "Младост", по повод днешния показен арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева, че това е добре скалъпен поръчков сценарий, поради многото интереси на крупни инвеститори и олигарси, които не можаха да осъществят целите си. Ето така в държавата ни се решават проблемите с неудобните и честни хора, които защитават гражданите и се оборят с неправдите и законите, които обслужват шайка престъпници. Както е известно, Иванчева спря десетки строежи в "Младост" и спря плановете на инвеститори за милиони", допълват от екипа на кметицата. В позицията се задава и въпросът – дали е случайно, че акцията е осъществена "на ключово кръстовище в центъра на София, точно един ден преди насрочена пресконференция за обявяване на битката с нелепия параграф 28 от новия ЗУЗСО, който позволява да се отнема статута на конкретни имоти като "озеленени площи за широко обществено ползване" и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застрояване със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона"? "Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа първоизточникът Антон Тодоров на стената си във Фейсбук. Георги Кадиев отдавна се разграничи от Иванчева, която първоначално бе подкрепена преди частичните местни избори през 2016 г. от партията му "Нормална държава". "Десислава Иванчева никога не е била мое "протеже". Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от "Нормална държава". Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество. Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец", коментира ареста ѝ Кадиев във Фейсбук. По думите му подкрепата за Иванчева е била "огромно лично разочарование и огромен урок". "Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко. И въпреки това, продължавам да вярвам, че сме на правилния път. Ангажирани, активни граждани, подпомагани от политици с кауза. Винаги ще има грешки и провали. Но пътят е този. Не се отказваме", допълва бившият депутат от БСП. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък коментира, че знае за случая от медиите. Тя припомни, че в централната общинска администрация са получавани само оплаквания от инвеститори за забавени преписки от районната администрация, но е и други сигнали. Фандъкова коментира още, че районните кметове са избрани мажоритарно и тя не е техен шеф. "Шефове са им хората, които са ги избрали. Не деля кметовете нито по партиен, нито по друг признак", обобщи кметът на София. Десислава Иванчева се изживяваше като антисистемен играч на политическата сцена, като открито се противопоставяше на скандални решения на държавната и общинска администрация и се бореше срещу застрояването на зелените площи в квартала. Тя сигнализира държавните органи за редица съмнителни рестутиции на зелени площи в "Младост", по които прокуратурата мълчи към момента. За последно Иванчева остро критикува промените за Закона за устройство и застрояване на Столичната община и призова президента Румен Радев да наложи вето на закона. На страницата си във Фейсбук Иванчева е публикувала отчета си за работата през март 2018 г. В него е посочено, че битката, водена от кмета на "Младост", заедно с граждани и неправителствени организации с параграф 28 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община продължава. Според районния кмет този параграф отваря възможност за застрояване на зелените площи в София.  

Кметицата на столичния район "Младост" е задържана с подкуп

http://www.mediapool.bg/kmetitsata-na-stolichniya-raion-mladost-e-zadarzhana-s-podkup-news278047.html

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която изненадващо бе избрана на поста през 2016 г., благодарение на кампанията си срещу застрояването на междублоковите пространства, бе задържана при зрелищна акция на маскирани служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобити имоти (КПКОНПИ) във вторник. За ареста ѝ пръв съобщи бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, който своевременно публикува в профила си във Фейсбук снимки от ареста, на които Иванчева се виждаше как стои с белезници на гърба в района на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко". Засега нито прокуратурата, нито антикорупционната комисия, нито МВР съобщават подробности за причините за задържането на районния кмет, но по неофициална информация, разпространена контролирано до медиите, тя е заключена с подкуп, предназначен за издаване на строително разрешително. Според близката до депутата от ДПС Делян Пеевски телевизия "Канал 3", предаваща на живо ареста, Иванчева била хваната със 70 000 евро, които били първа вноска от общо 250 000 евро, поискани от задържаната. Тази информация обаче засега няма официално потвърждение от властите. Очаква се ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев да даде брифинг по случая в сряда, като засега не е ясно дали дотогава разследващите все пак възнамеряват да разпространят някаква макар и кратка официална информация по случая. "Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа първоизточникът Антон Тодоров на стената си във Фейсбук. Георги Кадиев отдавна се разграничи от Иванчев, която първоначално бе подкрепена преди частичните местни избори през 2016 г. от партията му "Нормална държава". Десислава Иванчева се изживяваше като антисистемен играч на политическата сцена, като открито се противопоставяше на скандални решения на държавната и общинска администрация и се бореше срещу застрояването на зелените площи в квартала. Тя сигнализира държавните органи за редица съмнителни рестутиции на зелени площи в "Младост", по които прокуратурата мълчи към момента. За последно Иванчева остро критикува промените за Закона за устройство и застрояване на Столичната община и призова президента Румен Радев да наложи вето на закона. На страницата си във Фейсбук Иванчева е публикувала отчета си за работата през март 2018 г. В него е посочено, че битката, водена от кмета на "Младост", заедно с граждани и неправителствени организации с параграф 28 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община продължава. Този параграф отваря възможност за застрояване на зелените площи в София.  

Полицията задържа кметицата на "Младост"

http://www.mediapool.bg/politsiyata-zadarzha-kmetitsata-na-mladost-news278047.html

Бившият депутат от ГЕРБ и неуспял шеф на комисията за досиетата Антон Тодоров съобщи за арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева. "Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа Тодоров на стената си във "Фейсбук" и публикува снимки. Георги Кадиев отдавна се разграничи от кметицата на столичния район, която първоначално неговата партия "Нормална държава" подкрепи на изборите за районен кмет. Към момента няма официална информация по случая от държавните власти. От пресцентъра на МВР мълчат. Няма и съобщение от прокуратурата. Десислава Иванчева открито се противопоставя на скандални решения на държавната и общинска администрация и се бори срещу застрояването на зелените площи в квартала. Тя сигнализира държавните органи за редица съмнителни рестутиции на зелени площи в "Младост", по които прокуратурата мълчи към момента. За последно Иванчева остро критикува промените за Закона за устройство и застрояване на Столична община и призова президента Румен Радев да наложи вето на закона. На страницата си във "Фейсбук" Иванчева е публикувала отчета си за работата през март 2018 г. В него е посочено, че битката водена от кмета на "Младост", заедно с граждани и неправителствени организации с параграф 28 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община продължава. Този параграф отваря възможност за застрояване на зелените площи в София, което категорично е срещу волята и интересите на гражданите. Очаквайте подробности.

Най-високият хотел в София никне на Солни пазар на мястото на цирка

https://offnews.bg//ikonomika/naj-visokiat-hotel-v-sofia-nikne-na-solni-pazar-na-miastoto-na-tcirka-678846.html

На мястото на някогашния цирк в София на Солни пазар, който изгоря през 1983 г.,  изниква бъдещият най-висок хотел в София.

Със своите 107 метра небостъргачът, който ще действа под реномираната марка "Мариот", ще изпревари досегашният лидер по този показател - хотел "Родина" (104 метра).

Строителството вече започна и се очаква в него да бъдат вложени около 100 млн. евро.

Новият петзвезден хотел ще е в непосредствена близост до друга висока сграда - тази на КНСБ, която се извисява на 99 метра.

Инвеститор в проекта е италианската компания "Ай тауър", а новият хотел трябва да е готов през 2020 година.

Част от финасирането идва от  банков кредит от Черноморската банка за търговия и развитие (32 млн. евро) и от Пощенска банка (26.3 млн. евро). Срокът на заема е 12 години.

Софийският "Мариот" ще има 232 стаи, спа център, фитнес, търговска зона, 5 ресторанта. Част от площите ще са предназначени за жилища.

В момента в столицата се строи и друг висококатегориен хотел от верига, която не присъства у нас. Първият български "Хаят" ще се появи срещу паметника на Васил Левски на мястото на кино "Сердика".

От есента между София и Истанбул ще се лети с 10 мин. по-малко

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/17/3164304_ot_esenta_mejdu_sofiia_i_istanbul_shte_se_leti_s_10/?ref=rss


От есента между София и Истанбул ще се лети за 40 мин., а не за 50, както сега. Причината е, че за 29 октомври е насрочено откриването на новото летище на Истанбул, което ще е по-близо до българската граница. Това съобщи пред български журналисти директорът за българия на Турските авиолинии (Turkish Airlines) Мехмед Гюркайнак.<br /><br />По думите му новият аеропорт ще е най-големият в света, ще е основен хъб не само за Turkish Airlines, но и за други авиокомпании, а от това ще може...

След дъжд качулка: МВР и ДАИ ще проверяват автобусите

http://www.cross.bg/skorost-katastrofi-kontrol-1572778.html

/КРОСС/ МВР и ДАИ започват операции за контрол на автобусите у нас. Такива спорадични акции се правят винаги след като се случат жестоки кървави катастрофи у нас. Сега мерките са заради зачестилите случаи на катастрофи в последните дни. Началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски съобщи пред националното радио: "Планирали сме да проведем такива специализирани операции след приключване на операцията за скорост на ТИСПОЛ. Отново съвместно с "Автомобилна администрация", заедно с регионалните управления по образование да работим изключително добре, но отново да уточним маршрути, организирани екскурзии, "зелени училища", свързани с ученици и придвижването им, за да може да не допускаме възникване на тежки инциденти". Утре в цялата страна ще се проведе и операция на Пътната полиция за контрол на скоростта. Тя ще продължи през целия ден, като на различни места в страната екипите на КАТ ще следят за шофиране със скорост над разрешената.    

Два златни медала останаха в Банско на провелото се през уикенда Държавно първенство по канадска борба

http://www.struma.com/sport/dva-zlatni-medala-ostanaha-v-bansko-na-proveloto-se-prez_133125/

Два златни медала на провелото се в Банско от 13 до 15 април Държавно първенство по канадска борба, останаха в града под Тодорка. Банскалията Георги Цветков и състезател на местния клуб Армспорт, триумфира на лява ръка, където срази съпротивата на Пламен Кисов, а след това и на дясна, преборвайки Георги Георгиев. Така той намери своето заслужено място в националния отбор в най-тежката категория.

Над 500 атлети от цяла България премериха сили в първенството, като друг от интересните...

Продължава

Заради подкуп! Зрелищен арест на районния кмет на ”Младост” в София Десислава Иванчева

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/zrelishten-arest-raionen-kmet-sofiia.html

Зрелищна специализирана полицейска акция се провежда в центъра на София, потвърдиха от МВР. Близо два часа оглеждат колата на Иванчева. Прокурор Иван Гешев обяви, че утре ще дадат брифинг по случая.

Сидеров: 13 г. ”Атака” е смисъл за много българи

http://dnes.dir.bg/news/volen-siderov-ataka-27055769

Вече 13 години "Атака" е смисъл и надежда за много българи, заяви в специално обръщение лидерът Волен Сидеров по повод годишнина от учредяването на партията.

ФРОГОКО: Незаконен шеф пое Рехабилитацията в „Овча купел”

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/frogoko-nezakonen-shef-poe-rehabilitatsiiata-ovcha-kupel.html

Рехабилитацията в „Овча купел” се оказа с двама директори – един легитимен и един нелегитимен. Гласеният от човека на властта д-р Антон Живков за шеф на болницата е седнал вече в креслото на законния директор д-р Йордан Иванчев, като официално това не е обявено в Търговския регистър, съобщиха за Фрогнюз от лечебното заведение.

ФРОГОКО: Незаконен шеф пое Рехабилитацията в „Овча купел”

https://frognews.bg/novini/frogoko-nezakonen-shef-poe-rehabilitatsiiata-ovcha-kupel.html

Рехабилитацията в „Овча купел” се оказа с двама директори – един легитимен и един нелегитимен. Гласеният от приближените на премиера д-р Антон Живков за шеф на болницата седнал вече в креслото на законния директор д-р Йордан Иванчев като официално това не е обявено в Търговския регистър, съобщиха за Фрогнюз от лечебното заведение.

Арестуваха кметицата на ”Младост” за подкуп

http://dnes.dir.bg/news/podkup-arest-desislava-ivancheva-27055770

Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е задържана за получаване на подкуп, съобщи Нова телевизия.

Връчиха призовка на представител на шефа на шивачките със забавени заплати в Раковски

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820729

Връчиха призовка на представител на шефа на шивачките със забавени заплати в РаковскиКонтролните органи на Инспекцията по труда са започнали на 13 април проверка в шивашкото предприятие в Раковски, чиито работници протестират за забавени възнаграждения. Това съобщиха от пресцентъра на Главната инспекция по труда /ГИТ/. Административното производство е открито на следващия ден след постъпване на първия сигнал в дирекция "Инспекция

Юнкер: ЕС трябва да приеме 6-те държави от Балканите, за да няма война

https://frognews.bg/novini/iunker-triabva-prieme-6-darjavi-balkanite-niama-voina.html

Европейският съюз трябва да приеме в редиците си шестте държави от Западните Балкани, за да се избегне риска от нова война в региона. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в реч пред ЕП, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“, цитирана от Фокус.

/Видео/ Управителят на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев се отчете за 2017г

http://www.struma.com/obshtestvo/video-upravitelyat-na-mbal-yugozapadna-bolnica-d-r-iliya-tonev-se_133124/

Постиженията са доброто финансово състояние на заведението, увеличението на заплатите на персонала и набирането на нови кадри

Днес на пресконференция управителят на МБАЛ „Югозападна болница” ООД д-р Илия Тонев обяви, че лечебното заведение няма просрочени задължения към края на 2017 година.

Той посочи още, че всички дългове, които има здравното заведение са текущи и са към доставчици по договорни взаимоотношения с тях”

Ето какво каза д-р Тонев:" Повече от добра бе миналата година за обединеното лечебно заведение. Като най-сериозни постижения може да откроим отличния финансов...

Продължава

Вучич: Не са ни противници албанците, а онези, които ни отнемат Косово

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820719

Вучич: Не са ни противници албанците, а онези, които ни отнемат КосовоНа нас не са ни противници албанците в Косово, а онези, които създадоха тази държава и които ни отнемат тази територия, заяви днес сръбският президент Александър Вучич в интервю за телевизия Пинк. Вучич каза, че е ясно, че за Косово се преговаря със САЩ, Великобритания и още няколко държави от Европейския съюз.

Юнкер: Не искам завръщане към войната на Западните Балкани

http://www.cross.bg/balkani-evropeiiskiya-yunker-1572777.html

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреждава, че на неустойчивите Балкани войната може да се завърне, ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към Европейския съюз, съобщава Ройтерс. Юнкер заяви пред Европейския парламент, че "не искам завръщане към войната на Западните Балкани". Той допълни, че "ако откажем на тези страни, в този изключително сложен регион, европейска перспектива, ще преживеем това, през което вече преминахме през 1990-те години". Лидерите на Европейския съюз и на Балканите ще се срещнат в България през следващия месец, но е малко вероятно ЕС да покани която и да е страна от Западните Балкани да се присъедини скоро. Перспективата за членство в ЕС се оказа движеща сила за реформите на Балканите, които бяха разкъсани от война по време на разпадането на бивша Югославия.  

Убийците на посетител във варненски мол ще лежат над 30 години в затвора (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/varna/ubijcite-na-posetitel-vyv-varnenski-mol-shte-lezhat-nad-30-godini-v-zatvora-snimki-2091385

Общо над 31 години затвор получиха тримата охранители от „Гранд мол Варна”, които през пролетта на 2015 г. пребиха до смърт 52-годишния посетител Нягол Петров.  

Коя е скандалната кметица на „Младост“ Десислава Иванчева?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/koia-e-skandalnata-kmetica-na-mladost-desislava-ivancheva-2091464

Кметът на столичния район „Младост“ бе арестуван при зрелищна акция в центъра на София. По първоначална информация причината са съмнения за корупционни практики.

Арестуваха кмета на „Младост“, органите на реда влязоха и в Общината (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/bylgariia/arestuvaha-kmeta-na-mladost-organite-na-reda-vliazoha-i-v-obshtinata-videosnimki-2091419

Пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов написа във Фейсбук, че в сградата на общината има полиция и служители на антикорупционния орган, като работещите в сградата не се допуска да излизат.

Потресаващо! Син смаза от бой баща си

http://regiona.bg/%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%be-%d1%81%d0%b8%d0%bd-%d1%81%d0%bc%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%be%d0%b9-%d0%b1%d0%b0%d1%89%d0%b0-%d1%81%d0%b8/

Полицията от РУ- Разград е задържала 36-годишен мъж от Стражец за 24 часа.

Около 20.30 часа вчера Д.В. нанесъл удари с дървена летва по главата и тялото на 56-годишния си баща В.В. Потърпевшият е откаран в МБАЛ-Разград с масивен кръвоизлив и отлепена ретина на лявото око, съобщава разграднюз.нет.

По случая се води досъдебно производство. Сн. илюстративна

Материалът Потресаващо! Син смаза от бой баща си е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Наркопласьор, държал дрога в автомобил до ГКПП – Кулата, предаден на съд

http://www.struma.com/krimi/narkoplasior-durjal-droga-v-avtomobil-do-gkpp-kulata-predaden_133123/

Окръжна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.К. от с. Тополница, община Петрич, за извършено престъпление по чл. 354а, ал.1, изр. 1, пр. 5 от НК.

На 24.10.2017 г. в лек автомобил, паркиран в близост до ГКПП – Кулата обвиняемият К. незаконно държал високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Сред тях имало коноп (марихуана) и хероин, разпределени в малки дози, с различно съдържание на активни наркотично действащи...

Продължава

Карди Би стана петата рапърка, оглавила класацията на "Билборд" за албуми

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820718

Карди Би стана петата рапърка, оглавила класацията на "Билборд" за албумиРапърката Карди Би зае челната позиция в престижната класация Топ 200 на "Билборд" за албуми с дебютния си проект "Invasion of Privacy", съобщи сайтът на изданието. 25-годишната изпълнителка е едва петата рапърка, оглавила албумния чарт след Ники Минаж, Ив, Фокси Браун и Лорин Хил, предаде БТА. По данни на Нилсен Мюзик от дебютния албум "Invasion

8 загинаха и 21 бяха ранени в катастрофа на три превозни средства в Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820684

8 загинаха и 21 бяха ранени в катастрофа на три превозни средства в УкрайнаОсем души загинаха и 21 бяха ранени днес при катастрофа на пътнически автобус в югоизточната Днепропетровска област в Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.  В пътнотранспортното произшествия, станало рано сутринта на кръстовище в индустриалния град Кривий рих (рус. Кривой рог), са участвали автобус "Мазда", микробус и още един автобус,

Клубовете от Серия А са платили 138 милиона евро на агенти през 2017 г.

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164237_klubovete_ot_seriia_a_sa_platili_138_miliona_evro_na/?ref=rss


Общо 138 милиона евро като комисиони са получили футболните агенти от клубове от Серия А за календарната 2017 г. Това стана ясно съобщение на Италианската футболна федерация (FIGC), която извади на светло сумите, похарчени от всеки от тимовете.<br /><br />Въпреки че тенденцията в световен мащаб е да се дават все по-големи суми за трансфери, в Италия агентите са получили по-малко в сравнение с 2016 година. Тогава комисионите са били на стойност 193 милиона евро, докато парите са с...

"ВиК"-Петрич предупреждава: Утре спират водата, ето защо

http://www.struma.com/obshtestvo/vik-petrich-preduprejdava-utre-spirat-vodata-eto-zashto_133122/

"ВиК" ЕООД гр. Петрич информира своите абонати, че утре(сряда) 18.04.2018 г. от 09.00 до 17.00 часа водоподаването на целия град ще бъде прекъснато поради планувано почистване на резервоарите и смяна на кран, на помпена станция втори подем.

От дружеството предварително се извиняват на своите абонати за причиненото неудобство.

Вдигат три нови обекта в зоната за отдих край Морска гара

http://budnavarna.bg/33022-vdigat-tri-novi-obekta-v-zonata-za-otdih-kraj-morska-gara/

снимка: Будна Варна

Работа по вдигането на три нови конструкции в зоната за отдих край Морска гара тече от дни.

За момента не е ясно предназначението на новите обекти. Възможно е да се превърнат в заведения по подобие на съседните до тях.

Подобряването облика на зоната край 1 и 2 кейови места, както и прилежащите територии, е непрекъснат процес от мащабното й обновяване през 2016-та година. Тогава пространството бе реновирано, а върху огромната площ се разположиха пейки, чешмички, свежи каскадни цветарници, палмови дръвчета в саксии, исторически фотопана, декоративни котви и кошчета за боклук. Заработи и паркинг с над 400 места.

От началото на този месец най-сетне започна и работата по реконструкцията на пътя край Вълнолома, както и подмяна на старата бетонна ограда покрай зоната за отдих.

Лятото на 2017-та ветроходната яхта „Булкон Стар“ бе превърната в музеен експонат. Възвърналият блясъка си 11,5-метров еднотонник е поставен на фундамент близо до Басейн „Приморски“. Плавателният съд, който е закупен от ФРГ, е печелил световен шампионат през 1979 г. На 30 юни 1986 г. пък българската яхта пресича финалната линия на трансатлантическото състезание за двучленни екипажи като победителка в своя пети клас и 13-та в общото класиране.

В края на миналата година ръководството на „Пристанище Варна“ ЕАД заяви, че са предприети всички необходими действия за отваряне за автомобили на лекотоварния портал на пристанището срещу Морска администрация. Целта е от началото на лятото новата организация на движението, както и възможността за влизане, излизане и паркиране в порта, да бъде факт. Вече е внесен изготвеният проект за разглеждане и одобрение от Община Варна и КАТ. Нововъведението ще осигури още паркоместа за посетители на зоната за отдих до Морска гара.

източник: Морето.нет

Материалът Вдигат три нови обекта в зоната за отдих край Морска гара е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Създават ученическо опитно земеделско поле край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372665

Варненското читалище "Ясна поляна" започна работата по създаването на "ученическо опитно земеделско поле", съобщава Радио Варна. То ще бъде в нужда на варненските училища. В него учениците ще се запознават с основите на земеделието и продукцията от културните растения, която слагаме на масата.

След Шипка и Мадарския конник кампания събира средства за Плевенската панорама

https://www.dnevnik.bg/kultura/2018/04/17/3164271_sled_shipka_i_madarskiia_konnik_kampaniia_subira/?ref=rss


След акциите в помощ на паметника на Шипка и Мадарския конник следващият благотворителен концерт на кампанията "Ние обичаме България" ще насочи усилията си към Плевенската панорама, обявиха организаторите от веригата супермаркети "Билла България" на пресконференция днес. Той ще е на 22 май в зала "Арена Армеец" и ще събере над 10 изпълнители от различни генерации, а 10 лева от всеки продаден билет ще отидат за реставрация на музея.<br /><br...

Арестуваха кметицата на столичния район “Младост” с подкуп (СНИМКИ)

http://nakratko.bg/category/60/158001/


Преди минути бе арестувана кметицата на столичния района “Младост” Десислава Иванчева. Това съобщава в. "Труд".

Джокович: Все още сме в много добри отношения с Агаси

https://offnews.bg//tenis/dzhokovich-vse-oshte-sme-v-mnogo-dobri-otnoshenia-s-agasi-678848.html

Новак Джокович се завърна подобаващо на турнира от серията "Мастърс" в Монте Карло с убедителна победа с 2:0 сета (6:0 6:1) над Душан Лайович. След мача бившият номер 1 говори за промените в треньорския си екип.

"Не ме интересува кой е казал първи нещо в пресата. Никой не е обидил никого. Все още сме в много добри отношения. Трябва да разберете, че нямахме никакви конкретни уговорки.

Той просто се опитваше да ми помогне, да ми дава съвети, да сподели опита си с мен. Това говори много за него като личност.

Последните осем, девет месеца, в които работих с Андре бяха прекрасни. Научих толкова много неща не само за тениса, но и за живота. Благодарен съм за това", каза Джокович.

В следващия кръг на турнира го сърбинът ще се изправи срещу Борна Чорич.

Внимание! Опасен автоджигит едва не помля майка и дете в количка на ул. "Полк. Дрангов" в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/vnimanie-opasen-avtodjigit-edva-ne-pomlya-maika-i-dete-v_133121/

Бесният шофьор се чувства без наказан, заради вуйчо в полицията

Опасен автоджигит едва не помля майка с количка и дете на ул. "Полк. Дрангов" в Благоевград. Днес около 13.30 водач на лек автомобил "Сеат Леон" с регистрационен номер 88-08, сив на цвят, се движеше като обезумял по пътя, това тревожно съобщиха читатели на Struma.com преди минути.

"Този водач е познат на органите на реда, не за първи път се движи като луд, с бясна скорост по натоварените улици на Благоевград, чувства се недосегаем, защото вуйчо му работи в...

Продължава

Учени откриха екзопланета, подобна на Юпитер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820667

Учени откриха екзопланета, подобна на ЮпитерУчастниците в международния проект на Коуровската астрономическа обсерватория към Уралския университет са открили нова екзопланета, която по своите характеристики прилича на Юпитер, съобщи ТАСС. Новооткритото небесно тяло е получило названието KPS-1b. То се движи в орбитата на звезда, подобна на Слънцето.

Гърция: Бежанските потоци към островите ни и през р. Марица са нараснали

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820676

Гърция: Бежанските потоци към островите ни и през р. Марица са нарасналиБежанските потоци към гръцките острови и през р. Марица са нараснали, зави гръцкият министър за миграционната политика Димитрис Вицас, цитиран от в. "Катимерини". Министърът твърди, че за първите три месеца на годината бежанците и мигрантите са се увеличили с 33 на сто в сравнение със същия период на 2017 г.

Защо хората се интересуват от блокчейн?

https://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/zashto-horata-se-interesuvat-ot-blokchein--259449/

Криптовалутите ще навлизат все по-смело в традиционните компании, твърди експерт

Слънчев бряг на първо място в световна класация за почивки

https://offnews.bg//turizam/slanchev-briag-na-parvo-miasto-v-svetovna-klasatcia-za-pochivki-678841.html

Слънчев бряг оглави класацията за туристически дестинации за съотношение цена-качество, според проучването „Барометър за ваканционни разходи“, направено от „Post Office Travel Money“.

В него са участвали 42 курорта от цял свят, като са сравнени цените на обичайните стоки: храна, напитки, плажно масло и т.н.

Според него за един и същ „пакет“, който включва бутилка вода, местна бира, чаша кафе, "Кока-кола", чаша вино, слънцезащитен крем, препарат против насекоми, обяд за двама в ресторант, без питиетата, и вечеря с три блюда плюс вино, в Слънчев бряг ще заплатите само 38 паунда, а в Ница – 106 паунда.

Алкохолът у нас също е най-евтин. Бутилка бира е около 0,73 паунда (4 паунда в Ница), чашата кафе също е 0,73 паунда. Само в португалския курорт Алгарве то е по-евтино – 0,64 паунда.

Същото се отнася и за цените на минералната вода, виното и храненето в ресторант.

Слънцезащитният крем у нас е 2,50 паунда, а в Пафос, Корфу и Соренто над 7 паунда.

Преки конкуренти на Слънчев бряг са средиземноморските курорти Алгарве и Коста дел Сол. В ранглистата влизат още Корфу, Мармарис, Соренто, Канкун, Бали, Коста дел Сол, Рио де Жанейро и т.н.

И преди Слънчев бряг е влизал в Топ 3 на най-евтините курорти спрямо цена-качество в същото изследване.

Юнкер предупреди за възможна войната на Балканите

http://nakratko.bg/category/25/158000/


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреждава, чена неустойчивите Балкани войната може да се завърне, ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към Европейския съюз, съобщава "Асошиейтед прес".

Фирмата мечта за всеки служител! $20 000 на месец е средната заплата във Facebook

https://petel.bg/Firmata-mechta-za-vseki-sluzhitel---20-000-na-mesets-e-srednata-zaplata-vav-Facebook__260495

Години наред Facebook се нарежда сред най-желаните работодатели в Щатите и това може би не е случайно, като се има предвид условията, които ком...

Училищните уроци стават достъпни и онлайн

https://petel.bg/Uchilishhnite-urotsi-stavat-dostapni-i-onlayn__260496

Снимка Булфото Уроците достъпни вече и онлайн. Учениците от първи до седми клас ще могат да подготвят домашните си вкъщи от електронни у...

Спецченгета с качулки окупираха кметството в "Младост" (Снимки)

https://petel.bg/Spetschengeta-s-kachulki-okupiraha-kmetstvoto-v-Mladost--Snimki-__260497

Снимки „Видяно в София”, фейсбук Служители на КПКОНПИ и полицията са окупирали сградата на кметството в столичния район „Младост”. Т...

Последно сбогом с Антоанета Орлова!

https://petel.bg/Posledno-sbogom-s-Antoaneta-Orlova--__260499

Звезда на волейбола една от шестте жертви, които загубиха живота си при тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. 49 – годишната Ан...

Не допуснаха адвоката на задържаната Десислава Иванчева до нея

https://petel.bg/Ne-dopusnaha-advokata-na-zadarzhanata-Desislava-Ivancheva-do-neya__260498

Снимка Булфото Специализираната прокуратура провежда разследване за корупционни престъпления в община „Младост”, съобщи за bTV говори...

Иран в Сирия - съюзник на Русия или труден спътник?

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820666

Иран в Сирия - съюзник на Русия или труден спътник?Инокентий Адясов от РЕГНУМ Ракетният удар на западната коалиция по Сирия отново постави въпроса кои страни да смятаме за съюзници на Русия в този конфликт. Ситуацията за жалост изглежда нерадостно. Този удар не бе осъден дори от Организацията на Договора за колективна сигурност. При все че уставът на ОДКС предвижда солидарна позиция на страните

Макрон призова за "Европа на обединението, а не на разделението" пред ЕП

http://www.cross.bg/makron-evropa-prezident-1572776.html

/КРОСС/ "Трябва да работим за това да живеем в Европа на обединението, а не на разделението" - това каза френският президент Еманюел Макрон, който изнeсе реч за бъдещето на Европа в Европейския парламент в Страсбург. В дебатите участва и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Силен призив за обединение и обновление на Европа отправи френският президент Еманюел Макрон по време на речта си: "Да възкресим битката за идеите, които са създали Европа". С тези думи започна неговата реч, а като най-голяма заплаха за Европа Макрон обяви това, че не народът се е отказал от европейските модели, а елитите, които са го предали. Френският президент очерта четири основни приоритета, върху които трябва да се работи в следващите години. Това e миграцията изтъкна Макрон, като подчерта, че трябва да бъде отблокирана реформата за Дъблинския регламент. Като втори приоритет той открои цифровизацията. Също така - реформата на паричния съюз и културата и образованието. След френския президент говори председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заяви, че е силно развълнуван от думите на Макрон и завърши с това, че истинската Франция се завръща. Това е четвъртият от поредицата дебати между държавни и правителствени ръководители на ЕС и евродепутатите за бъдещето на Европейския съюз. Досега в пленарната зала в Страсбург говориха премиерите на Ирландия, Хърватия и Португалия

София движи пазара на офис площи в България

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/sofiia-dviji-pazara-na-ofis-ploshti-v-bylgariia-259463/

По концентрация на офис пространства на човек от населението столицата се нарежда до другите градове в Централна и Източна Европа

Претърсиха домовете на основатели на крайнодясна терористична организация в Германия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820665

Претърсиха домовете на основатели на крайнодясна терористична организация в ГерманияГермански прокурори съобщават, че спецчасти на полицията са претърсили апартаментите на четирима души, за които се подозира, че са замесени в създаването на крайнодясна терористична организация, предаде Асошиейтед прес. Операциите са извършени тази сутрин и са били насочени срещу основатели на "Северен орел" - крайно дясна група,

Ивайло Калфин фаворит за шеф на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ)

http://www.moreto.net/novini.php?n=372666

Финландският политик Виле Итала и Ивайло Калфин са в краткия списък на Европейския парламент за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), научи news.bg. За службата се търси нов генерален директор, след като Джовани Кеслер беше назначен за шеф на италианската митническа служба през юли.

МВР и ДАИ след дъжд качулка ще проверяват автобусите

https://frognews.bg/novini/mvr-dai-sled-dajd-kachulka-shte-proveriavat-avtobusite.html

МВР и ДАИ започват операции за контрол на автобусите у нас. Такива спорадични акции се правят винаги след като се случат жестоки кървави катастрофи у нас. Сега пак мерките са заради зачестилите случаи на катастрофи в последните дни. Началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски съобщи пред националното радио:

Екшън пред Спортната палата с кметицата на "Младост", има и полиция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820663

Екшън пред Спортната палата с кметицата на "Младост", има и полицияЕкшън се разиграва в момента пред Спортната палата в София. На мястото има много полиция. Според непотвърдена информация, става дума за акция, в която е замесена кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.   По време на акцията на Иванчева й е прилошало и на мястото е пристигнала линейка, разказаха очевидци. Очаквайте подробности.

/Видео/ Благоевградчанин попита Нинова: Какво се случва с Цигарената фабрика в Благоевград , ето нейния отговор…

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d0%bf%d0%b8%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2/

Благоевградчанинът Николай Крайков зададе интересен въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова, дали знае какво става с Благоевград БТ.  Крайков обясни, че след Нова година 350 човека са напуснали доброволно предприятието. В момента са назначени  30 млади момчета  във фабриката, които са на заплата 500 лева и вършат работа за 300 души, експлотация  пълна, работят на хиляди места. От старите работници са останали около 200 души.Изгониха брутално жените.Тази промишленост загина. Отделно от това никой не го интересува, че на пазара изчезнаха българските марки цигари.

„Г-жо Нинова тази промишленост загива. Стачкуваха хората в София, след един месец 350 човека изчезнаха. Поинтересувайте се какво става. Марките се изнасят в Румъния, а там вече се закриват и се правят други. Наши марки вече няма да има. Вместо да се откриват нови производства, това производство си отиде. Тютюнопроизводството отиде, сега и цигареното производство отива. Не знам какво ще направите, щом е частно, никой не се интересува“, допълни още Крайков.

От своя страна Нинова отговори, че към момента не е запозната какво се случва в Булгартабак Благоевград.

„През целия си съзнателен политически живот съм  се  борила за сектор „Тютюнопроизводство“.Единствените ми въпроси преди малко към колегите от смесените райони бяха : „Какво става с тютюна, колко не е платен? “ и т. н. Твърдението, че сме извадили тютюнопроизводството от стратегически сектор, е невярно. Смятам, че тютюнопроизводството е ключов сектор за България.

Не сте прав, щом е частно, че никой не се интересува. Има Агенция за приватизационен и следприватизационен контрол, където се следи дали се изпълняват договорите. Не съм се интересувала, обръщате ми внимание, поемам случая, за да събера информация. Депутатите също искам да се включат. Питаме и ще ви кажем какво се случва“, отговори му Нинова.


Материалът /Видео/ Благоевградчанин попита Нинова: Какво се случва с Цигарената фабрика в Благоевград , ето нейния отговор… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Руските олигарси увиснаха на шията на Кремъл

http://dnes.dir.bg/news/rusia-putin-27055791

Алиансът на свръхбогатите руснаци е на път да прати руската икономика в тупик.

Моят приятел хулиганът

https://offnews.bg//mama-nindzha/moiat-priatel-huliganat-678847.html

Автор: Валентина Вълчева Ръцете му ухаят на току-що изпушена цигара. По устните му личат белези от целувки, откраднати от устните на непознати жени. А в очите му танцуват пияни дяволи, повлекли ангелите в нестинарска лудост. Наясно е, че е лош, и това го прави добър по странен, гаменски начин. Сякаш казва: „Имам нужда от помощ!”, но протегнеш ли ръка, капанът щраква. И все пак го правиш, убедена, че точно ти си тази, която ще преобърне живота му. А той е готов да ти позволи, абсолютно сигурен в развитието на историята. Но е честен. „Аз съм лош. Нямаш нужда от мен.”…

Скали и дървета се свлякоха и затвориха пътя за Рилския манастир

http://nakratko.bg/category/58/157999/


Свлякла се скална маса и дървета блокираха тази сутрин пътя Рила-Рилски манастир, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона. Към 7 ч.

Председателят на ДАЗД иска най-строги наказания в социален център в Пазарджик

http://www.cross.bg/deteto-dete-predsedatelyat-1572774.html

/КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р Елеонора Лилова разпореди спешна проверка във връзка с пореден случай на агресия в социален център в гр. Пазарджик. Тя иска най-строги наказания. Сигналът е, че възпитателка е малтретирала дете с увреждания в Пазарджик.Случката се е разиграла преди 10-ина дни. В петък детето попада в друга социална услуга, където е било на рехабилитация, тъй като е с умствена изостаналост.10-годишното дете обичало да си играе с мобилни телефони. Нямало такъв. Една вечер посегнало към този на възпитателката, а тя му дала да разбере, че не може да го пипа с удари вместо с думи. С детето работи психолог.  

"Светът според Тодор Цонев" представя Веселата къща в Габрово

https://www.24chasa.bg/region/article/6820505

"Светът според Тодор Цонев" представя
Веселата къща в ГабровоТодор Цонев (1934-2004), известен с карикатурите си на Тодор Живков, неговото семейство и висшите комунистически величия от близкото ни минало, заради които през 1979 г. лежи в килиите на Държавна сигурност, сега се завръща като художник с цялата уникалност и многообразие на създаденото от него. Изложбата „Светът според Тодор Цонев” представя за

100-ина работници въстанаха срещу път с огромни дупки в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/6820650

100-ина работници въстанаха срещу път с огромни дупки в ПловдивЯми, които поглъщат гуми, картери и джанти на автомобили. Облаци прах. Мръсотия. Така изглежда трасето от 600 метра, което свързва "Рогошко шосе" с десетина предприятия в северната промишлена зона на Пловдив. Градските автобуси отказват да минават от там и работниците са принудени да вървят пеша. "Това повече не се търпи", заяви Жанко Атанасов,

Макрон в реч пред евродепутатите: Ударите в Сирия са за честта на международната общност

https://offnews.bg//sviat/makron-v-rech-pred-evrodeputatite-udarite-v-siria-sa-za-chestta-na-me-678839.html

Френският президент Еманюел Макрон изнесе 20-минутна реч пред евродупутатите в Страсбург. Той говори за бъдещето на Европа и коментира темата за ударите в Сирия. 

„Три страни се намесиха и нека да бъда съвсем, съвсем честен - това е за честта на международната общност", каза Макрон за ударите в Сирия. 

В отговор на въпрос на евродепутати той посочи, че ударите "нямат нищо общо нито с Ирак, нито с Либия, защото Франция не е обявявала война на никого".

По думите му главната цел, която преследва Франция в Срия е борба с терористичната групировка "Ислямска държава". 

"Това е единствената война, която Франция води в Сирия", каза Макрон и допълни, че нанасянето на ударите е било напълно легитимно. 

Той коментира и въпроса за бъдещето на Европа. 

"Не искам да съм част от поколение на сомнамбули, които са забравили собственото си минало. Искам да съм част от поколение, което избира да защитава демокрацията си", каза той. 

Макрон допълни, че Европа има голяма отговорност по отношение на международните конфликти, но спомена и възходът на националистическите партии.

"Виждаме и избуяването на авторитарните режими, с ясното желание да поставят под съмнение мултинационалната система, заложена в Европа. Дебатът за Европа се случва във времена на голяма промяна и трансформация", допълни френският президент и подчерта, че "изглежда има европейска гражданска война, в която национализмът и егоизма вземат връх над това, което ни сближава".

„Предлагам гражданска инициатива с тежка и трудна дискусия, за да излезем от опростенческото обяснение за популистките движения. Не народът се отказва от европейските идеи, а лидерите са ги предали. Да отстояваме европейската идея не означава да се откажем от суверенитет. Но при днешните кризи имаме нужда от по-силен от националния суверенитет, а именно - европейския”, заяви още Макрон.

Той допълни, че една от отговорностите на Европа ще е да убеди САЩ да не се фокусира върху търговията. 

От "Воля" искат преработка на новия Закон за частната охранителна дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820648

От "Воля" искат преработка на новия Закон за частната охранителна дейностНовият Закон за частната охранителна дейност трябва да се преработи. Това се посочва в позиция на партия "Воля", разпространена от пресцентъра. Според партията, новият закон налага много ограничения и документална тежест, много излишна бюрокрация както за фирмите, така и за лицата, ползващи такива услуги.

Павел Антонов: Нищо патриотично няма в това да се връща тютюнопушенето и отслабва контролът

http://nakratko.bg/category/58/157998/


Абсолютно невъзможно е да се върне назад забраната за тютюнопушене. Хората имат право на бездимна обществена среда, контролът в момента не е адекватен. Това заяви пред БГНЕС координаторът на гражданската инициатива България без дим Павел Антонов.

Варненски ученици завоюваха първите места на национлно IT-състезание

http://www.moreto.net/novini.php?n=372662

За втора поредна година шампион от националното състезание „IT-Знайко“ е ученик на ЧСУ „Юрий Гагарин“ в Камчия. В завършилия национален кръг на състезанието в Пампорово, осмокласничката Елисавета Николова се класира на първо място в категорията „Програмист – техническа сложност“.

Шивачки протестират срещу австрийския си чорбаджия, не им плащал

https://frognews.bg/novini/shivachki-protestirat-sreshtu-avstriiskiia-chorbadjiia-plashtal.html

Над 200 шивачки протестираха срещу австрийския собственик на фирмата, в която работят край пловдивското село Стряма. Те не са получили заплатите си за март, а след Великден са били известени, че предприятието е в процедура по обявяване в несъстоятелност. При протестиращите днес отиде омбудсманът Мая Манолова.

Нов случай на насилие в дом: възпитателка удряла дете, защото ѝ пипало телефона

https://offnews.bg//112/nov-sluchaj-na-nasilie-v-dom-vazpitatelka-udriala-dete-zashtoto-%d1%9d-p-678844.html

Възпитателка е удряла дете с увреждания, защото посегнало към телефона ѝ. Такъв сигнал бе подаден в Държавната агенция за закрила на детето, чийто председател - Елеонора Лилова, днес разпореди спешна проверка.

Сигналът е за социалния център в Пазарджик.

Случката се разиграла преди 10-ина дни. 10-годишното дете обичало да си играе с мобилни телефони, но нямало такъв. Една вечер посегнало към този на възпитателката, а тя му дала да разбере, че не може да го пипа с удари вместо с думи.

Ако информацията за малтретирането на дете се потвърди, ще има най-строги наказания, увериха от ДАЗД.

С детето работи психолог.

ФИФА обяви, че разследва Русия заради расизъм

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164273_fifa_obiavi_che_razsledva_rusiia_zaradi_rasizum/?ref=rss


Световната футболна федерация (ФИФА) е открила дисциплинарно производство срещу Русия за проявен расизъм в приятелската среща с Франция през март. Тогава "петлите" спечелиха с 3:1, но фенове на стадиона в "Санкт Петербург" отправиха маймунски звуци към цветнокожите футболисти във френския отбор.<br /><br />"След като бяха открити доказателства за това, можем да кажем, че ФИФА ще предприеме нужните действия. В момента е открито производство срещу Руския...

WSJ: САЩ подготвят нови търговски мерки срещу Китай

https://www.investor.bg/drugi/338/a/wsj-sasht-podgotviat-novi-tyrgovski-merki-sreshtu-kitai-259462/

Действията са в отговор на ограниченията на Пекин върху американския високотехнологичен сектор

Изкуство с боклук (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6820369

Изкуство с боклук (ВИДЕО)Стефани Килгаст е французойка, родена в Германия, която създава невероятни миниатюри, достойни да украсят всеки дом. Но Стефани прави и нещо друго - събира боклуци, за да ги превърне в произведения на изкуството. Нейна страст са старите метални кутии от консерви, захвърлените празни стъклени буркани, счупените чинии и др.

С благотворителна кампания студенти от Велико Търново спасяват живот

https://www.24chasa.bg/region/article/6820569

С благотворителна кампания студенти 
от Велико Търново спасяват животС мащабна благотворителна кампания студенти от Велико Търново набират средства за спасяването на човешки живот. Акцията „Презареди“ стартира в началото на април и е в подкрепа на Александър Гайдев от Велинград, който страда от паркинсонов синдром. Серия от събития в сферата на културата и изкуството са организирани от младите хора – концерти,

Над 200 шивачки протестираха срещу австрийския собственик на фирмата

http://nakratko.bg/category/58/157996/


Над 200 шивачки протестираха срещу австрийския собственик на фирмата, в която работят край пловдивското село Стряма. Те не са получили заплатите си за март, а след Великден са били известени, че предприятието е в процедура по обявяване в несъстоятелност.

Ивайло Калфин се надява на подкрепа от Борисов в конкурса за шеф на ОЛАФ

http://www.mediapool.bg/ivailo-kalfin-se-nadyava-na-podkrepa-ot-borisov-v-konkursa-za-shef-na-olaf-news278046.html

Ивайло Калфин е един от двамата фаворити за поста генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това стана ясно във вторник след снощното гласуване в комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП). Ресорната комисия на ЕП предпочете като фаворит финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ място е Ивайло Калфин с 11 гласа. Двамата се класират за последната фаза на конкурса, като първоначално кандидатите бяха 70. Европейският съюз търси наследник за позицията на досегашния шеф на ОЛАФ Джовани Кеслер. В интервю за Mediapool Ивайло Калфин каза, че всичко трябва да стане ясно до края на април. Финландецът е фаворит на Европейската народна партия (ЕНП), Калфин е бивш член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната подкрепа, както и на подкрепата на българското правителство. Той е бивш председател на комисията за бюджетен контрол в ЕП, както и бивш вицепремиер и социален министър във второто правителство на Борисов като представител на подкрепящата в началото правителството партия АБВ. Неговият финландски конкурент е бивш министър на вътрешните работи на Финландия. Процедурата за избор на генерален директор на ОЛАФ продължи близо една година, като финалното решение ще бъде взето от Европейската комисия, а ЕП и Съветът на ЕС трябва да отправят своите решаващи препоръки. Пред Mediapool Ивайло Калфин обясни, че има по-добра експертиза от своя конкурент заради по-големия си опит при контролиране бюджета на европейските институции. Той обясни, че преди време е говорил с българския премиер за участието си в конкурса, а Борисов "откликнал позитивно" на намерението му да заеме този престижен пост в ЕС. Според Калфин това е уникален шанс на България да поеме една от най-важните институции в съюза. Той смята, че подкрепата на Бойко Борисов би помогнала много, но не знае доколко премиерът ще се ангажира с въпроса, предвид принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, която подкрепя другия кандидат. Калфин смята, че представителят на ГЕРБ в комисията на ЕП е гласувал за финландеца. Според него в подкрепа на кандидатурата му има много солидни аргументи, като първият е неговата лична биография. Той каза, че от години е свързан с финансовата прозрачност и контрол на европейските институции, което ще бъде ключово за бъдещия ръководител на ОЛАФ. Калфин напомни, че ЕС създава нова европейска прокуратура, която ще се заеме с разследването на чисто криминалните случаи, а ОЛАФ ще трябва да се преформатира и да се насочи повече към сферата на финансовият контрол. Според Калфин българският премиер би имал и много силен политически аргумент, за да подкрепи друг българин за позицията в ОЛАФ – с напускането на Кристалина Георгиева България загуби вицепрезидентското място в ЕК и получи доста по-периферна роля в изпълнителната власт на ЕС. Позицията на генерален директор в ОЛАФ донякъде би компенсирало това. "Това е голям шанс за България да докаже, че може да върши работа. Като българин поеме отговорността и се справи в област, в която нашата страна има лош имидж – финансовите измами. Трябва да докажем, че и ние можем да си вършим добре работата", каза Калфин.

Малтретираха дете в социален дом, ДАЗД иска строги наказания

http://dnes.dir.bg/news.php?id=27055555

Възпитателка е малтретирала дете с увреждания в социален дом в Пазарджик. Това стана ясно по подаден сигнал.

Естонски министър подава оставка, спипали го да кара бързо и с алкохол в кръвта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820612

Естонски министър подава оставка, спипали го да кара бързо и с алкохол в кръвтаМинистърът на държавната администрация на Естония Яак Ааб съобщи на специална пресконференция, че подава оставка след като беше заловен зад волана с признаци на алкохолно опиянение, предаде ТАСС. "Съжалявам за станалото. Надцених се и няма да се оправдавам. Такова поведение е недопустимо. Получих урок", каза Ааб,

Депутати от СДС се сбиха на заседание, искат оставката на Лукарски (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820476

Депутати от СДС се сбиха на заседание, искат оставката на Лукарски (Видео)Депутати от СДС в ръкопашна схватка. Заседанието на Националния съвет на СДС е пред провал, след като активистите му се сбиха, предаде NOVA. Причината - част от партийците искат оставката на лидера на СДС Божидар Лукарски. Двата лагера взаимно се обвиняват в апаратни игри. Доведени са и частни гардове, за да пазят форума.

Бивш антимафиот пред Фрог: 10% е рекета на данъчните, НАП създаде олигарсите в България

https://frognews.bg/inteviu/bivsh-antimafiot-pred-frog-10procenta-reketa-danachnite-nap-sazdade-oligarsite-balgariia.html

10 процента е рекета на данъчните. НАП създаде големите олигарси в България. Ако искаш да превземеш даден пазар, просто трябва да се разбереш с нападжиите. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на НАП и ГДБОП юристът Симеон Иванов. Ето какво още ни разкри той:

Бивш антимафиот пред Фрог: 10% е рекета на данъчните, НАП създаде олигарсите в България

https://frognews.bg/novini/bivsh-antimafiot-pred-frog-10procenta-reketa-danachnite-nap-sazdade-oligarsite-balgariia.html

10 процента е рекета на данъчните. НАП създаде големите олигарси в България. Ако искаш да превземеш даден пазар, просто трябва да се разбереш с нападжиите. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на НАП и ГДБОП юристът Симеон Иванов. Ето какво още ни разкри той:

Китай изпреварва САЩ и Южна Корея в разгръщането на 5G мрежи, сочи проучване

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/17/3164275_kitai_izprevarva_sasht_i_jujna_koreia_v_razgrushtaneto/?ref=rss


Китай е начело в световната надпревара за разгръщане на 5G свръхскоростен мобилен интернет, изпреварвайки Южна Корея и Съединените щати, сочи проучване на кантората "Аналисис Мейсън" (Analysys Mason), цитирано от "Франс прес" и БТА.<br /><br />Тези три страни, както и Япония, са сред най-ангажираните с разпространението на тази технология. Проучването обхваща действията на компаниите и държавната политика в тази сфера в общо десет страни. Те представляват първата...

Кметът на Хитрино: Трябва да има справедлива присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820606

Кметът на Хитрино: Трябва да има справедлива присъдаНаказателното дело срещу двамата машинисти на влака - убиец при катастрофата в Хитрино на 10 декември 2016 г. продължава в Шуменския окръжен съд с разпит на 15 свидетели, предаде БНТ Показания пред съда днес даде кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил. Той разказа за ужаса в първите минути след катастрофата.

Гърция успя да получи исканото подобрение на офертите за Desfa

https://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-uspia-da-poluchi-iskanoto-podobrenie-na-ofertite-za-desfa-259464/

Най-високото предложение за 66% от газопреносното дружество е на стойност 535 млн. евро, твърди "Катимерини"

Съюзниците все пак са ни информирали за ударите в Сирия

http://www.mediapool.bg/sayuznitsite-vse-pak-sa-ni-informirali-za-udarite-v-siriya-news278045.html

Военният министър Красимир Каракачанов обясни, че съюзници са ни информирали за ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и са ни предупредили да изтеглим българските граждани от определени райони там, но не са посочили точна информация кога ще се проведе атаката. "Информацията, която получихме от съюзниците ни, беше, че в следващите 72 часа трябва да сме предпазливи, внимателни и, ако има хора, разположени в дадени региони, бяха упоменати някои такива, да не бъдат там. Но конкретната информация, че тази нощ ще се случи нещо, получихме от “Военна информация“, каза Каракачанов. В събота няколко часа след ударите в Сирия Каракачанов публично обясни, че той и премиерът Бойко Борисов научили за действията на Запада по линия на военното ни разузнаване, а не на партньорските служби. Преди ден това бе потвърдено и от президента Румен Радев, който похвали българските служби, които успели да информират българите в Сирия. От обяснението на Каракачанов обаче стана ясно, че всъщност предупреждението е дошло от партньорска служба. Военният министър сподели, че от военното разузнаване го уведомили около 21-22 часа в петък – няколко часа преди, ударите в Сирия. "Мисля, че тази информация трябва да е стигнала и до президента", каза Каракачанов. "Не виждам основание за критики в това отношение, нито са ни канили да участваме в подобни удари, нито са искали някаква подкрепа", добави той. Новината за информацията на военното ни разузнаване идва на фона на многократните заплахи на американския президент Доналд Тръмп в "Туитър" през последната седмица за предстоящ удар в Сирия. Същевременно в последните седмици експерти и анализатори предупредиха, че България рискува да остане изолирана при споделянето на информация между евроатлантическите ни партньори заради половинчатата позиция по случая "Скрипал" и отказа ни да изгоним руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания. Каракачанов коментира още, че позицията ни по отношение на Сирия е "била изключително балансирана и с основен акцент върху това да се търси политическо решение на продължаващата вече шеста година криза там". "Не знам по този въпрос президентът да има различно мнение, както и по темата със Скрипал позицията на България беше изключително "обрана", деликатна и балансирана", заяви Каракачанов. Преди ден обаче Радев се изказа критично за въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия и индиректно се дистанцира от правителството, което ги подкрепи. По думите на Каракачанов правителството не е правило оценка на резултатите от операцията на съюзниците, а основно е наблегнало върху това, че трябва да се търси политическо решение на ситуацията в Сирия. "Не сме правили оценка на самите удари, на резултатите, и не е наша работа да го правим", добави Каракачанов "Това не е акция на НАТО. Ние сме едни наблюдатели, като останалата част от света", каза Каракачанов.

Жан Клод Юнкер предупреди за възможно завръщане на войната на Балканите

http://www.moreto.net/novini.php?n=372663

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреждава, че неустойчивите Балкани могат да се завърнат войната, ако страните в региона нямат надежда за присъединяване към Европейския съюз, съобщава "Асошиейтед прес".

Време е за Щъркелов ден

http://dnes.dir.bg/news/shtarekov-den-27055532

Празникът е ежегодна инициатива на Българска асоциация "Осиновени и осиновители" - БАОО.

Питат ползвала ли е Гинка Върбакова детски труд при саниране на блокове

http://clubz.bg/66776-pitat_polzvala_li_e_ginka_vyrbakova_detski_trud_pri_sanirane_na_blokove

"Инерком" ще спазва подписания в дружествата на ЧЕЗ-България колективен трудов договор (КТД), който изтича в края на 2019 г. Това се разбра на заседанието днес на временната парламентарна комисия, създадена специално заради предстоящата сделка по продажба на българските активи на ЧЕЗ на неизвестното доскоро "Инерком България".  

Председателят на Съвета на директорите на "Инерком България" Милена Стоева заяви, че са имали среща със синдикатите в дружествата на 4 април, и имат "ежеседмични срещи, не само в София, в Перник, Кюстендил, Благоевград".

"Запознати сме с КТД, те са до 2019 година, придобиваме дружествата заедно с договорите, които са сключени, ще ги запазим, няма да ги променяме", каза Стоева. 

Валентин Никифоров от КНСБ подчерта обаче, че "Инерком България" няма да изпълнява задълженията, поети от ЧЕЗ при приватизацията на ЕРП-ото през 2004 г.

Въпреки това Стоева декларира, че в предстоящата за одобрение от КЕВР тригодишна рамка за оперативните разходи на ЧЕЗ-България влизат инвестиционната програма, разходите за труд и заплати и те ще я спазват. Няма да има съкращения на служители и мениджмънт, няма да правим резки промени, водим преговори с висшето ниво мениджмънт, за да запазим всички, които в момента работят в дружестата, 3275 служители, заяви Милена Стоева.

Дори КЕВР да не одобри в пълен размер оперативните разходи на двете лицензирани дружества (на ЧЕЗ - б.р.), ние ще ги спазим, каза Стоева, която отказа да назове с какъв процент ще увеличат заплатите, тъй като това е "въпрос на преговори".

Няма да позволим с нашите работни заплати да се правят инвестиционни програми, категорични бяха от КНСБ. От синдиката обясниха, че заплатите в ЧЕЗ са най-ниски (800 лева средна заплата - б.р.), и е имало масово напускане на 30 диспечери, чието заплащане е поне с 500 лева по-ниско от това на колегите им в ЕВН.

Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа" запита ще бъде ли увеличен броят на аварийните групи на ЧЕЗ, на което й беше отговорено, че ще се прецени дали е необходимо. 

Григорова съобщи, че разполагат с информация, че фирма на Гинка Върбакова е използвала детски труд при саниране на два блока в Елхово с пари от оперативна програма "Региони в растеж". Стоева заяви, че не може да отговори на запитването за детския труд, тъй като не разполага с информация, но въпреки това го определи като "фалшива новина".

Децата няма да могат да ползват придружители във френските влакове заради стачките

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164279_decata_niama_da_mogat_da_polzvat_pridrujiteli_vuv/?ref=rss


Децата от четири до 14 години, пътуващи сами във френските влакове в разгара на ваканционния период, поне до 20 април няма да могат да ползват услугата за придружители заради новата двудневна стачка във френските железници, която започва довечера, съобщават в. "Фигаро" и в. "Паризиен".<br /><br />Хората, разчитащи да изпратят децата при бабите и дядовците им през ваканцията, ще трябва да намерят друго решение.<br /><br />Поради започващата довечера...

Валежи и гръмотевици следобед

http://nakratko.bg/category/58/157995/


Днес облачността над страната ще е значителна и на много места в Западна и Централна България ще превали. Временни намаления на облачността ще има в сутрешните часове над югозападните райони.

Корнелия Нинова се похвали: отцепниците се прибират в БСП

http://clubz.bg/66775-korneliq_ninova_se_pohvali_otcepnicite_se_pribirat_v_bsp

Отцепилите се през годините от БСП сега искат да се върнат в редиците на партията майка.

За това се похвали лидерът Корнелия Нинова в Благоевград взела повод от това, че местната организация на АБВ там желае да се отдели от президентската партия. 

"В годините назад от БСП са се отделяли хора, правили са свои партии и структури. Това е правило левицата раздробена и по-слаба. Днес, в Благоевград, поставяме началото на обратния процес, защото структурите на АБВ в областта заявиха желание да напуснат партия АБВ и онези, които са били членове на БСП, да си възстановят членството, а онези, които не са били членове на БСП - искат да станат такива".

Това обяви председателят на БСП на пресконференция в Благоевград, съобщава партийният пресцентър. Преди това темата е била обсъдена от Изпълнителното бюро на БСП с председателите на общинските структури от областта, "които заявиха желание и готовност да приемат отново желаещите членство". Ръководството е провело среща и с представителите на АБВ, които аргументирали връщането си в БСП.

АБВ бе основана от бившия председател на БСП Георги Първанов, а "Движение" 21 - от ексдепутата на Столетницата татяна Дончева.

Корнелия Нинова подчерта, че това не е еднократен акт, а имало заявени такива намерения и в още 4-5 области в страната от структури на АБВ, "Движение 21", партия "Зелените" (да не се бърка със "Зелените", част от "Демократична България", б.р.) и други.

"Радвам се, че въпреки сложните ни отношения с АБВ в годините, се стигна до този момент. Обединява ни обща цел, общата ни лява политика, общите ни виждания как трябва да се промени управлението на страната, за да доведе до по-висок стандарт на живот на хората. Отваряме вратите на БСП широко за всеки, който споделя нашите политики и готовност да предложим алтернатива", каза още Нинова. 

Премиерът Борисов се срещна със Силви Вартан (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820580

Премиерът Борисов се срещна със Силви Вартан (Видео, снимки)Френската звезда с български корени Силви Вартан се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, под чийто патронаж се провеждат концертите ѝ в България. Силви Вартан ще се види и с кметицата на София Йорданка Фандъкова. В четвъртък ще раздава автографи на феновете си. Първият концерт е на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна,

Рапърът Дрейк се "самоизмести" от класацията на "Билборд" за сингли

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820577

Рапърът Дрейк се "самоизмести" от класацията на "Билборд" за синглиДоминацията на канадския рапър Дрейк в класацията Хот 100 на "Билборд" за сингли продължава, но с различна песен, съобщи сайтът на изданието. След като прекара 11 седмици на върха в чарта с хитовото парче "God's Plan", подобрявайки собствения си рекорд от 10 седмици, Дрейк се "самодетронира" с новия си сингъл "Nice for What".

Днес е Световният ден на хората с хемофилия

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-e-svetovniiat-den-na-horata-s-hemofiliia-6081387

Българска асоциация кани всички да се включат във Велопоход „Заедно“ в подкрепа на хората с хемофилия

България е втора в ЕС по извънбрачни деца

http://econ.bg/Новини/България-е-втора-в-ЕС-по-извънбрачни-деца_l.a_i.760521_at.1.html

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на Европейския съюз, показват данни на Евростат за 2016 г. ,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване