/Видео/ Поклон през вас, родолюбци! Батко Лео и К. Кочарков направиха песен за емигрантската любов към Пирин

http://www.struma.com/obshtestvo/video-poklon-prez-vas-rodolyubci-batko-leo-i-k-kocharkov_133100/

Песента е уникална и ще се превърне в хит за нашенци зад граница....

Известният стихоплетец, благоевградчанинът Славомир Андонов - Батко Лео и певецът композитор Кирил Кочарков, направиха песен за любовта на емигрантите към Пирин. Песента е готова и изпълнителят и Кирил Кочарков бе любезен да я предостави на Struma.com тази сутрин.

Песента е с типичните нашенски мотиви, текст, който може да ви разплаче и със сигурност ще се превърне в хит сред всички от Пиринско, който припечелват хляба си зад граница. Чуйте и вижте уникалната песен на Батко Лео и...

Продължава

Столтенберг в Турция: Въздушните удари в Сирия са ясно послание към Асад

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820011

Столтенберг в Турция: Въздушните удари в Сирия са ясно послание към АсадГенералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който бе на посещение в Турция на 16 април, предупреди, че американските въздушни удари, насочени срещу режима на Башар Асад в Сирия, са „ясно послание" и към съюзниците му - Русия и Иран, пише вестник Hurriyet. В изявление за телевизионния канал NTV, норвежецът обвини Русия във възпрепятстване

33 г. затвор в Гърция за шеф на българска фирма

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-zatvor-direktor-27054553

Изпълнителен директор на голяма българска фирма е обвинен и осъден на 33 години затвор в Гърция.

Промените за пушенето може да разделят патриотите

http://www.transmedia.bg/2018/04/17/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f/

Идеята на вицепремиера Валери Симеонов да се върне пушенето в заведенията може да раздели коалицията „Обединени патриоти“. В профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов определи отмяната като „стокхолмски синдром“.

 

„Приятели, чувствам, че ще бъда намразен от половината от вас (става дума за пушещата половина), но сърце мъжко не трае да се изохкам и аз по темата. Доста години вече присъствам на спорове, а и участвам в тях, между двама от лидерите на Обединени патриоти – Краси Каракачанов и Валери Симеонов на тема тютюнопушене“, пише Веселинов. Това, че някъде някой нарушава правилата, не е причина тези правила да бъдат отменяни, смята той.

По думите му ако идеята се реализира, това би било равнозначно на официално разрешаване на употребата на алкохол при шофиране.

„Да се поддаваш на натиск, оказван от пушачите, които на практика ти вредят, е равносилно на това да се припознаеш с хората, които са те отвлекли“, пише още Веселинов.

Той признава, че и други негови колеги от ВМРО са против и обобщава: „Дебатът предстои“.

Двойната игра на Турция в сирийската драма

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-siria-dvoyna-igra-27054533

Ефектът на двойната игра на Турция в сирийския конфликт е трудно да бъде калкулиран, както за Турция, така и за нейните партньори в региона.

Българин осъден на 33 години гръцки затвор заради измама с продажба на автомобил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819981

Българин осъден на 33 години гръцки затвор заради измама с продажба на автомобилИзпълнителен директор на българска фирма обвинен и осъден на 33 години затвор в Гърция. За случая му разказва неговият адвокат Мишева в предаването "Тази сутрин" по БТВ. Един от неговите работници на трудов договор решава, че ще предаде автомобила срещу получаване на определено възнаграждение, което той ще вземе без знанието на изпълнителния

Слънчев бряг оглави световна класация за изгодна почивка

http://www.mediapool.bg/slanchev-bryag-oglavi-svetovna-klasatsiya-za-izgodna-pochivka-news278034.html

Слънчев бряг излезе начело в световна класация за туристически дестинации, които съчетават ниски цени с добро качество в проучването "Барометър за ваканционни разходи", което се прави от "Post Office Travel Money", съобщи в."Сега". Преки конкуренти на Слънчев бряг по евтиния са средиземноморските курорти Алгарве и Коста дел Сол. Новият "барометър" за 2018 г. сравнява 42 курорта и градове от всички континенти по цени на обичайните за всяка ваканция стоки - от храна и напитки до плажно масло и препарати против насекоми. В ранглистата влизат известни места като Корфу, Мармарис, Соренто, Канкун, Бали, Коста дел Сол, Рио де Жанейро и други. Проучването показва,че за един и същ "пакет" туристите ще платят само 38 паунда в българкия морски курорт, докато във френската Ница ще се "изръсят" с рекордните 106 паунда. Пакетната цена включва бутилка вода, чаша кафе, местна бира, кока-кола, чаша вино, тубичка слънцезащитен крем, препарат против насекоми, обяд за двама в ресторант без питиетата и вечеря с три блюда плюс вино. В Слънчев бряг, известен с алкохолния си туризъм, очаквано цените на алкохола са най-ниски. Бутилка бира например излиза средно 0.73 паунда, докато в Ница е над 4 паунда. Чаша кафе също е 0.73 паунда в българския курорт, но в португалския Алгарве ароматната напитка е по-евтина  -  0.64 паунда за чашка. Цената на виното, минералната вода и храненето в ресторант също са с най-ниски в българския курорт спрямо останалите курорти в изследването. За бутилка качествено вино в заведение в Слънчев бряг е посочена цена от 29 британски лири, докато в Соренто и Ница туристите биха платили над два пъти повече. Тубичка слънцезащитен крем у нас е само 2.50 паунда, а в Пафос, Корфу и Соренто струва 7-9 паунда. И предни години Слънчев бряг е попадал в топ три на най-евтините курорти с добро качество на туристическата услуга спрямо цените в същото изследване.

Адв. Мишева: Българи ги грози затвор в Гърция заради продадени техни коли

https://frognews.bg/novini/adv-misheva-mnogo-balgari-zastrasheni-zatvor-gartsiia-zaradi-prodadeni-tehni-koli.html

Запълнена едва наскоро „дупка” в разпоредбите при продажба на автомобили дава възможност на трафиканти на мигранти да извършват различни закононарушения в Гърция и след това отговорност да носят хората, от които те са купили превозните средства.

Преглед на икономическите теми в печата, 17 април

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-икономическите-теми-в-печата-17-април_l.a_i.760500_at.1.html

"Инвecтбaнĸ ĸyпyвa TБ "Bиĸтopия" зa нeизвecтнa cyмa" KTБ щe пoлyчи цeлия cи дeпoзит oт oĸoлo 85 млн. лв. пpи финaлизиpaнe нa cдeлĸaтa и oчaĸвa дa...

В Struma.com! Името на данъчния от Петрич, Тончо Томов изплува в мега корупционната афера със служители на НАП

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-imeto-na-danuchniya-ot-petrich-toncho-tomov-izpluva_133099/

Съпругата на Томов, Мария, е шеф на главния инспекторат в МС. Двамата търгували с влияние твърдят източници от ДАНС

Името на данъчен от Петрич изплува в разследването на корупция сред служители на НАП. Мега аферата дни наред е най-коментираната тема в страната. 11 арестувани данъчни, служители, които взимали "данък " спокойствие, вече са с повдигнати обвинения. 8 от общо 20 задържани бяха освободени.

Вчера агенция "Пик" разкри в свое разследване и по информация на свои източници, че всъщност атаката на ДАНС е целяла да удари един от данъчните служители и това е Тончо Томов,...

Продължава

200 декара зелени площи във Варна са обработени против кърлежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=372627

200 декара зелени площи са обработени против кърлежи от началото месеца досега, съобщиха от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. По техни данни, приоритетно преди Великденските празници са третирани големите градски паркове - Морска градина, Зоопарка, Аспарухов парк, парковете в „Младост“ и „Владиславово“.

САЩ забраниха на албански депутат да влезе в страната заради подозрения в корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820006

САЩ забраниха на албански депутат да влезе в страната заради подозрения в корупцияДържавният департамент на САЩ забрани на втори албански депутат и на неговото семейство да влизат в страната заради подозрения, че е замесен в значителна корупция, съобщи Асошиейтед прес. В декларация, публикувана вчера, Държавният департамент заяви, че на Том Доши, депутат от Социалдемократическата партия на Албания,

Дуейн Джонсън спасява света и "Rampage: Унищожителите"

https://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/duejn-dzhonsyn-spasiava-sveta-i-rampage-unishtozhitelite-6081366

Новият филм на суперзвездата е просто голяма доза безмозъчно, но и напълно безобидно забавление. Вижте ревюто на Георги Петров

Г-7 поиска Русия да разкрие програмата си „Новичок“

http://www.transmedia.bg/2018/04/17/%d0%b3-7-%d0%bf%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d1%81/

 

Министрите на външните работи на Г-7 призоваха Русия да разкрие програмата си за химически оръжия „Новичок“, послужила за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщава Франс прес.

„Споделяме извода на Великобритания, според която е много вероятно Русия да е отговорна за атаката и няма никакво друго възможно обяснение“, се казва в изявление на министрите на външните работи на страните от Г-7 (САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония).

Организацията за забрана на химическите оръжия обяви миналия четвъртък, че лабораторните анализи са потвърдили констатацията на Великобритания, че токсичното вещество, използвано в Солсбъри е Новичок.

Москва обяви, че ОЗХО е подправила резултатите.

Използването на нервнотоксичен агент с военно качество от типа, разработен в Русия през 7-те години на миналия век. Програмата Новичок е сбор от нервнопаралитични агенти, един от които е използван срещу Скрипал.

Това е заплаха за всички нас, допълват външните министри на седемте страни.

 

 

Британците всеки ден изпиват 95 милиона чаши кафе

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6820002

Британците всеки ден изпиват 95 милиона чаши кафеОсвен на чая, британците са големи любители и на кафето, като всеки ден те изпиват 95 милиона чаши от ароматната течност, установи изследване, публикувано във в. "Метро". Специалистите отчитат ръст в консумацията. През 2008 година поданиците на Нейно Величество са консумирали по 70 милиона чаши дневно.

Обвинената за катастрофата на "Тракия" не могла да овладее колата си

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/17/3164103_obvinenata_za_katastrofata_na_trakiia_ne_mogla_da/?ref=rss


Обвинената за катастрофата на автомагистрала "Тракия" в петък, при която загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени, не е могла да овладее автомобила си при предприетото изпреварване на обърналия се впоследствие автобус. това разказа пред "Нова телевизия" адвокатът на Цвета Таскова - Георги Динев.<br /><br />По думите му, тя започнала да изпреварва със скорост 110 км/ч, в началото на маневрата е усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се е насочвал...

Втори сме в ЕС по дял на извънбрачни деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=372643

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на Европейския съюз, показват данни от анализ на Евростат за брачните и извънбрачни раждания в Евросъюза през 2016 г. Делът на родените извън брак деца у нас е 59%, докато на първа позиция е Франция с 60% извънбрачно новородени деца, показва европейската статистика.

Дрон, който снимал древен замък, случайно запечатал призрак на рицар на кон (Видео)

https://petel.bg/Dron--koyto-snimal-dreven-zamak--sluchayno-zapechatal-prizrak-na-ritsar-na-kon--Video-__260434

41-годишният Томас Арнолд използвал своя дрон, за да снима панорамен видеоклип на древния замък Бъркли, Глостършир. Британецът, както и пот...

Танцьорката, помляла 10 коли: Ако хората четяха мисли, щях да ям много бой

https://petel.bg/Tantsorkata--pomlyala-10-koli--Ako-horata-chetyaha-misli--shhyah-da-yam-mnogo-boy__260435

Танцьорката Габриела Медарова, която помля с джипа си 10 автомобила до комплекс "Оазис 4", изучава маркетинг във Пловдивския университет „...

Колко българи взимат над 2000 лв. заплата?

https://petel.bg/Kolko-balgari-vzimat-nad-2000-lv--zaplata-__260436

Възнагражденията на много българи са далеч от границата 2000 лв., но все пак има и доста хора у нас, които получават дори над тази сума месечн...

Феновете на Спартак щурмуват Тервел с автобус

https://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-shhurmuvat-Tervel-s-avtobus__260437

От фенклуб Спартак организират екскурзия с автобус за утрешния мач със Септември. Рейсът тръгва за Тервел от стадион „Локомотив“ в 13...

Оперираха важен играч на Байерн

https://petel.bg/Operiraha-vazhen-igrach-na-Bayern__260438

Очакват Видал да е на линия за реванша срещу Реал (Мадрид) Чилийският халф на Байерн Артуро Видал е претърпял операция, заради контузият...

ГДБОП удари престъпна група за злоупотреба с еврофондове

https://petel.bg/GDBOP-udari-prestapna-grupa-za-zloupotreba-s-evrofondove__260440

Снимка Булфото, архив Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се снеправомерно усвояване на средс...

Гърция и Турция са в необявена война

https://petel.bg/Gartsiya-i-Turtsiya-sa-v-neobyavena-voyna__260441

Снимка Your News Wire Гърция се намира в необявена война с Турция в Егейско море. Това заяви гръцкият заместник – министър на отбраната Фотис ...

Дарин Великов: Допуснахме и загуби, които не бяха предвидени

https://petel.bg/Darin-Velikov--Dopusnahme-i-zagubi--koito-ne-byaha-predvideni__260442

Отборът на „Черно море Тича“ посреща „Спартак“ в мач от 25-ия кръг на НБЛ утре от 18,30 часа в зала „Христо Борисов“. Последната победа на в...

Едва ли подозирате какво се случва днес със скандалните „Тату“ (Снимки)

https://petel.bg/Edva-li-podozirate-kakvo-se-sluchva-dnes-sas-skandalnite----Tatu-----Snimki--__260443

Снимки Инстаграм Помните ли двете чаровни девойки, които скандализираха обществото с горещи целувки на сцената? Да, става дума за нароч...

Горски служители от Симитли, начело със шефа Иван Герин, си спретнаха банкет

http://regiona.bg/%d0%b3%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d1%81%d1%8a/

Десетки мероприятия белязаха Седмицата на гората в община Симитли. Служителите на Държавно горско стопанство даваше добър пример на ученици и възрастни, като ги включи в своите залесителни дейности, дейности по окопаване и грижа за растенията.

Кулминацията на празника бе организираният празник, на който всички, работещи за горите на община Симитли бяха поканени. Над 100 служители се веселиха, вдигнаха наздравици и си пожелаха следващата година да наброяват много повече.

Директорът на ДГС Симитли Иван Герин като добър домакин посрещна и кмета на община Симитли Апостол Апостолов, председателя на ОбС Симитли, Владимир Христов, заместник-директора на ЮЗДП Благоевград, кметовете на селата в общината и управители на фирми за дърводобив от цялата община. Всички те се поздравиха за доброто сътрудничество и успешната работа заедно.

Материалът Горски служители от Симитли, начело със шефа Иван Герин, си спретнаха банкет е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Мантинела нямаше да спаси автобуса на ”Тракия”

http://www.struma.com/bulgariya/mantinela-nyamashe-da-spasi-avtobusa-na-trakiya_133097/

Най-голяма яснота за катастрофата с автобуса на АМ "Тракия" ще даде автотехническата експертиза.

Около това становище се обединиха ген. Румен Миланов и Николай Иванов, председател на Асоциация "Пътна безопасност", които гостуваха на БНТ.

На тази база може да разсъждаваме как е тръгнал механизмът за ПТП-то, съответните фактори и защо автобусът е загубил управлението.

Миланов и Николай Иванов са категорични, че по норми в конкретния участък няма...

Продължава

Предстоящи мачове от 19 до 22 април на детските формации на Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m6wRUmeuzPk/

От 19 до 22 април  детските формации на ОФК „Поморие“ ще  играят мачове при следната програма:

  • Отбор Юноши младша възраст и Деца играят домакински срещи на своя стадион в Поморие с отборите на ФК „Бургас спорт“ на 21.04. /събота/ от 09:30 и 11:00 часа.
  • Възпитаниците на треньора Венелин Тальоков от Футбол 9 играят на с.к. „Каменица-Арена“ в Бургас неделя /22.04./ от 14:50 с отбора на Карнобат.
  • Отбор Футбол 7 играе отложената среща от 14-ти кръг с отбора на ФК „Вихър“ /Айтос/ на 19.04. /четвъртък/ от 17:00 часа на с.к. „Звездичка“ Бургас. А на 21.04. /събота/ от 14:00 часа се среща с отбора на Несебър.
  • ДПГ Футбол 7 играе на 19.04. /четвъртък/ от 15:00 часа отложената среща от 14-ти кръг с отбора на ФК „Чайка“ на с.к. „Каменица-Арена“ Бургас. На 21.04. /събота/ от 12:00 часа играе с отбора на „Нефтохимик 3“.
  • Малките футболисти от отбора на Футбол 5 играят с отбора на ПСФК „Черноморец 1919“ на 22.04. /неделя/ на с.к. „Бъдеще“ в гр. Бургас.

Проф. Генчо Начев: Новият реинбурсен списък е направен на тъмно

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819984

Проф. Генчо Начев: Новият реинбурсен списък е направен на тъмно
Проф. Генчо Начев, директор на болница "Св.Екатерина", национален консултант по кардиохирургия, отрече пред БНТ новите цени на реинбурсиране на медицински изделия и консумативи да са консултирани с националните консултанти. Според него новият реинбурсен списък е направен на тъмно. Новите по-ниски цени на медицинските изделия и консумативи събудиха

Експерите на ОЗХО пристигат в Дума в сряда

http://www.struma.com/bulgariya/eksperite-na-ozho-pristigat-v-duma-v-sryada_133096/

Следователите от ОЗХО ще пристигнат в сирийския град Дума в сряда, за да разследват предполагаемата химическа атака, извършена там на 7 април.

Това съобщи началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили Игор Кирилов на пресконференция в посолството на Русия в Хага, цитиран от световните агенции. Той обясни, че пътищата, водещи към Дума, трябва да бъдат разминирани и тогава експертите ще могат да влязат в града.

"В сряда,...

Продължава

Македония: Надяваме се на чиста препоръка за начало на преговори с ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6820000

Македония: Надяваме се на чиста препоръка за начало на преговори с ЕСНадявам се да получим чиста препоръка за начало на преговори за членство в Европейския съюз, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в обръщение пред участниците в регионалната конференция по повод десетата годишнина от формирането на Европейския фонд за Балканите, която се провежда в Белград,

Нинова: С Джуканович Черна гора избра по-доброто си бъдеще

http://www.struma.com/bulgariya/ninova-s-djukanovich-cherna-gora-izbra-po-dobroto-si-budeshte_133095/

Председателят на БСП Корнелия Нинова изпрати поздравителен адрес до Мило Джуканович по повод избирането му за президент на Черна гора.

“Не само членовете и симпатизантите на Демократическата партия на социалистите показаха решителна подкрепа за Вас, но и мнозинството от обществото избра по-доброто бъдеще на Черна гора в Европа”, заявява Нинова.

По думите й Джуканович и водената от него партия имат основния принос за напредъка на страната, признат от всички членове...

Продължава

Посланик Микола Балтажи: Има добър опит в сътрудничеството между България и Украйна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819985

Посланик Микола Балтажи: Има добър опит в сътрудничеството между България и Украйна620 млн. долара стокооборот между България и Украйна е отчетен през миналата година. Между двете държави има потенциал за активизиране на регионалните връзки. Налице е и взаимен интерес от инвестиции. Това сподели посланикът на Украйна в България Микола Балтажи в предаването "Денят започва" по БНТ. "Има две тенденции - от едната страна е

Раздадоха престижните журналистически награди "Пулицър"

http://econ.bg/Новини/Раздадоха-престижните-журналистически-награди-Пулицър-_l.a_i.760498_at.1.html

„Пулицър“ за отразяването на аферата Харви Уейнстийн, която те разкриха в началото на октомври. Джоди Кантор и Меган Туохи от „Ню Йорк Таймс“ и Ронан...

Цветанов: БСП искат властта чрез Радев и служебен кабинет

http://www.struma.com/bulgariya/cvetanov-bsp-iskat-vlastta-chrez-radev-i-slujeben-kabinet_133094/

БСП още не могат да преодолеят загубата, която понесоха на парламентарните избори.

Те още смятат, че ако успеят да създадат криза, ще се стигне до служебен кабинет, назначен от президента Радев, и по този начин те ще могат да влязат служебно във властта, иначе не могат. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов на вчерашното областно партийно събрание в Смолян, цитиран в съобщение на партията си.

Цветанов сподели разочарованието си...

Продължава

Демократична коалиция 2.0

http://clubz.bg/66754-demokratichna_koaliciq_20

На всеки човек се случва да сбърка веднъж. Сбърка ли втори път едно и също нещо, човекът става глупак. Скептикът в мен е сигурен в провала, а оптимистът поне е сигурен, че провалът ще е последен. Не зад всяка шапка се крие боа, налапала слон, не във всяка кутия с дупки за дишане има овца, и със стари тухли нова къща не се строи.

Дали има причина за радост от новото дясно обединение "Демократична България"?

Необявената война е най-страшна

Тъй като следях Фейсбук, си спомням колко ожесточено се бяха хванали за гушите поддръжниците на две от партиите от обединението в последните няколко дни преди изборите. За външен наблюдател ръководствата на двете формирования "Да, България" и "Нова република" (ДСБ) бяха решили да се конфронтират като за последно. Възможно е също, както твърдят сега, да е имало разпореждане техните членове и симпатизанти да се въздържат от конфликти, а просто феновете им да са били недисциплинирани. Всяка от страните в своята общност създаде и собствени опорни точки. Поддръжниците на ДСБ бяха наричани "костовисти от седмия ден" и "костококи", а срещу "Да, България" се говореха различни, често подвеждащи твърдения за произхода на Христо Иванов и покойния вече Кристиан Таков като наследници на комунистическата върхушка.

Резултатът е ясен

В изборната нощ разбрахме, че "доброто" детенце набило лошото 2,96 пъти, а "лошото" набило доброто 2,53 пъти. Доброто винаги побеждава.

Разбира се, аз съм един особено прост гласоподавател, който нищо не разбира, бях крайно недоволен, когато не се събраха, а сега нямам право да мрънкам, че най-сетне го правят. Уврял им е акълът и почваме сериозната работа. Много партии от прехода обаче твърде бързо забравиха, че единственото средство за обединение на хората в политически субект може да е идеологията, а единствената цел на политическия субект - да спечели всички места в парламента. Или поне да не се задоволява с нищо по-малко от 50%+1. Не можем да продължаваме да говорим, че гласоподавателят е глупав или умен. Той е такъв, какъвто е, и е честен със себе си. Новосъздадената "Демократична коалиция 2.0" трябва на всяка цена да избегне тези капани, които наследява от създателите си.

Сериозната работа надхвърля НПО активизма 

Ето защо, единствен повод за ентусиазъм е, че за пръв път българската демократична опозиция успя да състави списък с лица, който може да служи за алтернатива на сегашното управление, или така нареченото "правителство в сянка". Можем само да се надяваме то да е в състояние да формулира позиции по важните проблеми за страната, екипът му да се разрасне и да предложи истински решения. Истински десни икономически решения, които включват приватизация, либерализация и дерегулация. Същевременно – възстановяване на интеграцията ни в ЕС и НАТО и извършване на необходимите кардинални реформи в МВР, армията и съда. С тях не може да има никакви компромиси.

Това е единствената програма, която може да спечели негласуващия

Освен това медиите, артистичността, чувството за хумор, бързият и бистър ум и острият, но точен език са сред най-важните начини да ви запомнят избирателите. 
Либералният консенсус е разбит. Консервативна, бяла, християнска Европа се въздига.

Напоследък различни Фейсбук светила и техни подражатели правят опити да доказват, че "дясно" значело "консервативно". Умело, или преписвайки от републиканците в САЩ (оригиналната либерална партия), служейки си с извадени от контекста примери за това кой къде седял във френския парламент, днешните защитници на семейството, християнството и капитализма (изброени по важност), твърдят, че да си десен и да си либерален са антиподи.

Имиграцията трябвало да бъде ограничена по цвят, религия и по страни на произход. Мюсюлманите не можели да се интегрират у нас. Това е глупост и не заслужава дори да се оспорва като твърдение. Икономическата свобода, свободата на придвижване и личната свобода са неразривно свързани. В България вече има достатъчно десни авторитарни партии, които клонят в една или друга степен към авторитаризъм от путинистки тип. Би било грешка да се залита натам. Разбира се, законната имиграция може и трябва да е обект на проверка и разрешение от службите, които – пак повтарям – трябва да бъдат сринати и изградени отначало.

На всички ни се иска да вярваме, че новата "Демократична България" ще бъде повече от сумата на съставящите я политически субекти, ще бъде представител на българския десен и проевропейски избирател. Но не можем да забравим и грешките и компромисите на предишни обединения, които се появиха със същата заявка, а завършиха пътя си като поредната патерица на ГЕРБ. Надявам се, че този път ще бъде различно.

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z"

Белград: Няма да изменим на Русия

http://www.struma.com/bulgariya/belgrad-nyama-da-izmenim-na-rusiya_133093/

Сърбия няма намерение да променя позицията си по отношение на Русия и да се присъединява към антируските санкции въпреки натиска от Запада.

Това заяви вчера сръбският външен министър Ивица Дачич след среща с външния министър на Сан Марино Никола Ренци.

"Очаквам Брюксел да продължи да настоява, че трябва много преди присъединяването към ЕС напълно да съгласуваме с тях външната си политика. Ние сами сме си виновни, защото така ги научихме, като още в началото съгласувахме...

Продължава

Раздадоха наградите ”Пулицър”

http://dnes.dir.bg/news/pulitzar-27054466

Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", както и агенция Ройтерс спечелиха престижната награда "Пулицър". За първи път рапър бе отличен с наградата.

Втори сме в ЕС по дял на извънбрачни деца

http://www.cross.bg/razhdaniya-detza-izvunbrachnite-1572751.html

/КРОСС/ България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на Европейския съюз, показват данни от анализ на Евростат за брачните и извънбрачни раждания в Евросъюза през 2016 г. Делът на родените извън брак деца у нас е 59%, докато на първа позиция е Франция с 60% извънбрачно новородени деца, показва европейската статистика. Броят на извънбрачните деца у нас е нараснал също близо шест пъти за последните 30 години, отчита анализът на Евростат - докато през 1986 г. процентът на извънбрачните деца у нас е бил около 10%, през 2016 г. той достига 59%, или близо 6 пъти повече, показват данните на Евростат. Според данни на Националния статистически институт (НСИ) у нас през 2016 г. са родени общо около 65 000 деца, като от тях 38 440 са родени извън брака, или около 59% от всички раждания у нас. Най-висок е делът на извънбрачните раждания в областите Видин и Враца - близо 75% от всички новородени деца там, а най-нисък - в област Кърджали - около 38%. Тенденцията за извънбрачни раждания у нас се запазва през последните няколко години, като техният брой варира от 40 000 извънбрачни раждания през 2010 г. (38% раждания извън брака) - до около 38 000 през 2015 и 2016 г. (59% раждания извън брака). Раждаемостта у нас спада драстично пред последните няколко десетилетия, като пик на ражданията, според данни на НСИ, е регистриран през 1920 г. и 1950 г. - приблизително по около 180 000 новородени деца през тези два пикови периода

Засилени проверки за скоростта в цялата страна утре

https://offnews.bg//112/zasileni-proverki-za-skorostta-v-tcialata-strana-utre-678819.html

24-часови засилени проверки на скоростта на пътя ще проведе Пътна полиция в рамките на операция "24 часа скорост".

Тя започва в 6 ч на 18 април и приключва в 6 ч на 19 април.

Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция /TISPOL/ и аналогични проверки ще има на територията на целия Европейски съюз. Основната цел на операцията е контрол на скоростта, която е една от основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия.

В акцията ще участват 314 служители. Ще се следи от 684 точки за контрол с 148 мобилни камери, 28 преносими и 23 стационарни камери.

Версията на шофьорката от ”Тракия” за жестоката катастрофа

http://dnes.dir.bg/news/katastrofa-advokat-versia-tzveta-taskova-27054447

Четири дни след жестоката катастрофа на магистрала "Тракия", адвокатът на обвиняемата шофьорка разказа нейната версия за случилото се.

България е втора в ЕС по извънбрачни деца

http://www.struma.com/bulgariya/bulgariya-e-vtora-v-es-po-izvunbrachni-deca_133092/

България е на втора позиция по дял на новородени извънбрачни деца в страните-членки на ЕС.

Това показват данни от анализ на Евростат за брачните и извънбрачни раждания в Евросъюза през 2016 г. Делът на родените извън брак деца у нас е 59 на сто, докато на първа позиция е Франция с 60 на сто извънбрачно новородени деца, показва европейската статистика.

Броят на извънбрачните деца у нас е нараснал също близо 6 пъти за последните 30 години, отчита анализът на Евростат - докато...

Продължава

Прокуратурата обвини трима за злоупотреба с еврофинансиране по програма за млади фермери

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%bb%d0%be%d1%83%d0%bf%d0%be/

Специализираната прокуратура обвини три лица за участие в организирана престъпна група за неправомерно усвояване на средства от еврофондове на територията на Пернишка област. Групата е била създадена през 2015 г. и ръководена от бизнесдама от Перник, неколкократно осъждана, в т.ч. за злоупотреби с фондове от ЕС, съобщават от пресцентъра на прокуратурата. Жената организирала регистрацията на […]

Кънев: СДС прави трансджендър трансформация, ДБ е на западния бряг

https://offnews.bg//politika/kanev-sds-pravi-transdzhendar-transformatcia-db-e-na-zapadnia-briag-678818.html

Новото дясно обединение „Демократична България“ е добра основа за нещо много сериозно, има основание за надежди, затова се включвам активно в този проект.

Това заяви Радан Кънев по бТВ. Нищо не става лесно – нито в живота, нито в политиката, и почти нищо не става от първия опит, заяви още той. 

Кънев обясни, че обединението „хваща две много важни тенденции – една вътрешна и една външна. Цяла Европа в момента кипи по основната тема – по-силна, по-единна Европа или обратно към разпокъсани национални държави, всяка със своите войни и интереси. Единствените в българската политика, които казваме „по-силна, по единна Европа, без всякакви уговорки, е „Демократична България“, подчерта Радан Кънев. 

Има много хора в България, които са прозападни, проевропейски, продемократични. Това е здрава основа, но не достатъчна. Ние сме на западния бряг на българската политика. А там нещата са много ясни - там действат ясни правила, принципи, културата на компромиса и взимането на общи решения. Днес СДС има изключително важно решение да взима - в каква посока ще тръгне партията. Вижте, всички сме седесари. През 90-те години искахме прости неща - свобода, законност и демокрация. Днес СДС иска да премине на брега на авторитарното и да направи една трансджендър трансформация - да направи от СДС фашистка парттия, коментира Кънев по повод НИС на СДС днес, който лидерът Божидар Лукарски иска да поведе в консервативно-патриотична посока.  

Радан Кънев каза, че „му е късно да става фашист“. 

"Руската връзка" на Тръмп донесе "Пулицър" на "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Пост"

http://www.mediapool.bg/ruskata-vrazka-na-tramp-donese-pulitsar-na-nyu-york-taims-i-vashington-post-news278033.html

Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха престижната журналистическа награда "Пулицър" в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители, предадоха световните агенции. Двете издания са отличени за това, че с техните статии са позволили да се задълбочи значително разбирането, което е имала страната за руската намеса в президентската кампания през 2016 г. и връзките с кампанията на Тръмп, преходния екип и настоящата администрация, се казва в изявлението по повод присъждането на наградата на двата вестника. Вестник "Ню Йорк таймс" и списание"Ню Йоркър" получиха отличието "Пулицър" в категорията за журналистика в услуга на обществото за статиите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн. Той беше обвинен от десетки жени от шоу бизнеса в сексуални посегателства, извършвани в продължение на години. В резултат на тези разкрития се зароди движението "Аз също". В тази категория от "Ню Йорк таймс" бяха отличени Джоди Кантър и Меган Тоухи, а от "Ню Йоркър" Ронан Фароу, който е син на Уди Алън и на Мия Фароу. Двете издания първи разкриха сексуалните посегателства на Уайнстийн още през октомври2017 г. Те съобщиха за извънсъдебно споразумение между продуцента и актрисата Роуз Макгоуън за 100 000 долара в замяна на нейното мълчание във връзка с инцидент станал през 1997 г. По-късно актрисата каза, че става дума за изнасилване. След първите публикации последваха разкрития от звезди от шоубизнеса. Три актриси, сред които и италианската звезда Азия Ардженто обвиниха продуцента в изнасилване. В статиите на двете издания Уайнстийн бе описан като "сексуален хищник", който използвал властта, която имал, и бил прикриван от киносредите.  След разкритията срещу филмовия продуцент последваха обвинения в сексуален тормоз и срещу други звезди от шоубизнеса, спорта, медиите и политиката. Разкритията засегнаха и републиканския кандидат за Сената в щата Алабама Рой Мур, обвиняван в сексуална агресия над непълнолетни. Четири жени, представящи се за жертви на Мур, разказаха пред в. "Вашингтон пост" какво са преживели. Заради тези разкрития изданието получи сега награда "Пулицър" за разследваща журналистика. Агенция "Ройтерс" взе "Пулицър" в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта". "Ройтерс" получи и наградата "Пулицър" и в категорията за фоторепортаж за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма. Наградата в категорията за снимка към събитие получи Райън Кели. Миналия август в последния си работен ден за изданието "Дейли прогрес" той заснел момента, в който кола се вряза в протестиращи срещу събиране на бели расисти в Шарлотсвил в щата Вирджиния. Една жена загина в трагичния инцидент, а 19 души бяха ранени. Американският писател Андрю Шон Гриър получи наградата "Пулицър" в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и за неговите комични преживявания. В категорията за драма наградата "Пулицър" спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на живота", разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора.  Каролин Фрейзър получи "Пулицър" в категорията за биография за "Прерийни огньове", посветена на писателката Лора Ингълс Уайлдър. Джеймс Форман-младши взе "Пулицър" в категорията за документална творба за "Заключване на нашите: Престъпление и наказание в Черна Америка" - изследване на съвременната американска съдебна система и последиците от нея за цветнокожите лица и общности. Джак Дейвис получи "Пулицър" в категорията за историческа творба за "Заливът", посветена Мексиканския залив, който е една от най-разнообразните и продуктивни морски екосистеми на планетата. В категорията за поезия наградата "Пулицър" грабна Франк Бидарт за сборника "Сумрак". В категорията за музика наградата "Пулицър" бе присъдена за първи път не на джаз музикант или на класическо произведение, а на рапър. Това е Кендрик Ламар, който я спечели с албума си "DAMN". Според присъждащите наградата в тази категория, албумът на Ламар е творба, която успява да улови и пресъздаде сложността на африкано-американския живот.  Кендрик Ламар вече спечели похвалите на музикалните специалисти заради впечатляващите си изпълнения на живо, текстовете на песните си, заради смесицата от хипхоп, джаз, соул, фънк и африкански звуци в парчетата му. Неговите проницателни песни го превърнаха в глас на цяло едно поколение. Той бързо стана лидер в хипхопа и любимец и на фенове на рока, попа и джаза. Наградата "Пулицър" е най-престижното американско отличие в областта на журналистиката, което се присъжда от 1917 г. Днес то се присъжда не само в журналистически категории, но и в областта на литературата, музиката и драматургията. Наградата е придружавана и от чек за 15 000 долара. Отличията в различните категории бяха обявени на церемония във Факултета по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк.

Служители на НАП: Ръководството работеше като едноличен търговец

https://frognews.bg/novini/slujiteli-nap-rakovodstvoto-raboteshe-kato-ednolichen-targovets.html

Бурите в Националната агенция по приходите не стихват. Три седмици след акцията на прокуратурата, при която служители бяха арестувани и уличени в корупция, управляващите предприеха масови съкращения.

Стачка на френската авиокомпания ”Ер Франс”

http://www.struma.com/bulgariya/stachka-na-frenskata-aviokompaniya-er-frans_133091/

За днес е насрочена поредна стачка на френската авиокомпания „Ер Франс”.

Очаква се да бъдат изпълнени 70% от предвидените полети.

Най-засегнати ще бъдат далечните дестинации, като се очаква да бъдат изпълнени едва 55% от полетите.

Служителите на авиокомпанията настояват за увеличение на заплатите за всички категории от работещите.

източник: dnes.dir.bg

Два дни до прощалния концерт на Силви Вартан във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=372642

По-малко от 48 часа остават до прощалния концерт на Силви Вартан във Варна. Грандиозният спектакъл е част от прощалното турне на световноизвестната френска певица с български произход. На 19 април от 20 часа в зала Конгресна на Двореца на културата Силви Вартан ще си каже емоционално сбогом с българската публика.

Минчо Коралски: След 2 месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛК

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6819983

Минчо Коралски: След 2 месеца ще има нов начин на работа на ТЕЛКПроектът за промени в ТЕЛК предизвика гнева на хората с увреждания и правителството изтегли проекта за наредба. Нейното обсъждане започна отново, каза пред БНТ Минчо Коралски, изп. директор на Агенцията за хората с увреждания. Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи,

Г-7 призова Русия да разкрие програмата си Новичок

http://www.struma.com/bulgariya/g-7-prizova-rusiya-da-razkrie-programata-si-novichok_133090/

Министрите на външните работи на Г-7 призоваха днес Русия да разпространи подробности за програмата си за химически оръжия Новичок.

Според тях, Новичок е послужил за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и представлява "заплаха срещу всички нас, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Споделяме извода на Великобритания, според който, от една страна е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката, а от друга страна няма никакво друго възможно...

Продължава

Координаторът на Белия дом по въпросите на киберсигурността напусна поста си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819972

Координаторът на Белия дом по въпросите на киберсигурността напусна поста сиКоординаторът на Белия дом по въпросите на киберсигурността Роб Джойс ще напусне поста си и ще се върне на предишното си работно място в Агенцията за национална сигурност, предаде Ройтерс. Напускането му ще последва напускането на прекия му началник Том Босърт, съветникът на Доналд Тръмп по вътрешната сигурност. Той се оттегли миналата седмица.

За добрите обноски и либералното възпитание

https://offnews.bg//mama-nindzha/za-dobrite-obnoski-i-liberalnoto-vazpitanie-678821.html

Автор: Невена Басарова-Дичева  "Децата могат да правят каквото си поискат, понеже са деца“. Чували сте го, нали? Трябва да им дадем свобода и да не ги ограничаваме. Да не им слагаме рамки. Това актуално напоследък виждане относно отношението към децата се сблъсква с друго, по-старо и по-познато на родителите, които са по-педантични и предпочитат да поставят лимити. Често обаче самите родители в желанието си да дадат най-доброто на децата си се объркват и либералното им поведение преминава в анархия на децата, а авторитетното в авторитарно. Добре, а каква е точната мярка при възпитанието на децата, така че "да не пресолим манджата". Либералното…

"Голдън стейт" отново победи с лекота "Сан Антонио", "Маями" бързо приземи "Филаделфия"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164075_goldun_steit_otnovo_pobedi_s_lekota_san_antonio_maiami/?ref=rss


Шампионът на НБА "Голдън стейт уориърс" постигна втора убедителна победа срещу "Сан Антонио спърс" в първия кръг на плейофите. След като спечелиха първата среща със 113:92, този път "войните" се наложиха със 116:101.<br /><br />"Сан Антонио" се представи доста по-добре, отколкото в първата среща, когато нито веднъж не беше начело в резултата. "Шпорите" спечелиха първата четвърт с 25:23, а в края на втората част стигнаха до...

Трябва да си луд да изневериш на такава жена, а той го направи ..

http://www.struma.com/lyubopitno/tryabva-da-si-lud-da-izneverish-na-takava-jena-a_133089/

Баскетболистът на "Кливланд Кавалиърс" Тристан Томпсън беше изловен в изневяра на приятелката си Клои Кардашиян с... две жени и то в момент, в който популярната в САЩ телевизионна знаменитост очакваше раждането на тяхното дете.

Американска медия показа кадри, на които резервата на Леброн Джеймс е в компанията на две жени, с които открито флиртува и се целува. Едната от тях дори се навежда към интимните части на шампиона на НБА за 2016 г.

Изненадващо Кардашиян прости...

Продължава

"Взгляд": Британците са инициатори на историята с химическата атака в Сирия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819971

"Взгляд": Британците са инициатори на историята с химическата атака в Сирия С демонстративния ракетен удар по Сирия световният хегемон показа, че няма намерение да се изнесе от региона, че си брани интересите и няма да отстъпи Сирия на руснаците, пише "Взгляд". САЩ, Франция и Великобритания нанесоха в събота координирани удари по сирийски обекти след предполагаемата атака с химическо оръжие в град Дума край Дамаск на 7

Индексите на "Уолстрийт" записаха ръстове

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-Уолстрийт-записаха-ръстове_l.a_i.760497_at.1.html

По време на търговията в понеделник европейските пазари завършиха на червена територия, а американските индекси се търгуваха с повишения, пише...

Индексите на "Уолстрийт" записаха ръстове

http://econ.bg/Новини/Индексите-на-4Уолстрийт-записаха-ръстове_l.a_i.760497_at.1.html

По време на търговията в понеделник европейските пазари завършиха на червена територия, а американските индекси се търгуваха с повишения, пише...

По празниците ще пътуваме с влак само с предварително купени билети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819960

По празниците ще пътуваме с влак само с предварително купени билетиОт слдеащите празници по най-натоварените линии ще се пътува само с предварителна регистрация на място. Мерките се взимат, защото БДЖ не разполага с достатъчно вагони и не може да предвиди броя на хората по празниците, заяви изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров в ефира на БТВ. Новите правила влизат в сила още за Гергьовден.

13-годишно момче откри съкровището на Харалд Синия зъб

http://www.struma.com/lyubopitno/13-godishno-momche-otkri-sukrovishteto-na-harald-siniya-zub_133088/

В него освен монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени

13-годишно момче откри съкровище в нива на германския остров Рюген. Според специалисти става дума за голямо количество сребърни монети и съдове от 10-и век, изсечени от първия християнски североневропейски крал Харалд Синия зъб.

Викингът е известен в цял свят и до днес заради името, което носи дигиталната услуга Bluetooth. Знакът за свързване чрез блутут на мобилните телефони пък представляват инициалите на името му, изписани с руни. Съкровището е открито в нива от около 400...

Продължава

Ева Лонгория получи своя звезда на Алеята на славата (СНИМКИ/ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/eva-longoriia-poluchi-svoia-zvezda-na-aleiata-na-slavata-snimkivideo-2091267

Актрисата Ева Лонгория, известна с ролята си в хитовия телевизионен сериал "Отчаяни съпруги", получи звезда на холивудската Алея на славата, предаде Ройтерс. Звездата на 43-годишната Лонгория е 2634-ата на прочутата алея в

Младежи нападнаха тийнейджър на улица в Асеновград

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/mladezhi-napadnaha-tijnejdzhyr-na-ulica-v-asenovgrad-2091368

Младежи са нападнали с юмруци 17-годишно момче в Асеновград, съобщиха от пловдивската полиция. След побоя, младежът е настанен в болница. По данни на лекарите, пострадалият е без опасност за живота.
 

Пътни полицаи спасиха отвлечено момиче

//dariknews.bg/regioni/vraca/pytni-policai-spasiha-otvlecheno-momiche-2091356

Пътни полицаи спасиха момиче, което е било отвлечено и принуждавано да проституира. На 16 април служители на полицията спрели за проверка в село Септемврийци лек автомобил „Опел Кадет“, управляван от 51-годишен мъж от врачанското село Боров

Разкриха как стресиращите събития ни състаряват

//dariknews.bg/novini/liubopitno/razkriha-kak-stresirashtite-sybitiia-ni-systariavat-2091347

Разводът, смъртта в семейството, паричните и сериозните здравословни проблеми не само ни стресират, а и ускоряват стареенето на мозъците ни, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
 
"Използвахме нов алгоритъм, за да предскажем стареенето на мозъка след ужас

Пътуване с БДЖ по празниците вече ще става само със запазено място

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/04/17/3164072_putuvane_s_bdj_po_praznicite_veche_shte_stava_samo_sus/?ref=rss


Пътуването по празниците БДЖ вече ще става само срещу предварително запазено място. Това обяви пред Би Ти Ви Владимир Владимиров, изп. директор на "Холдинг БДЖ". Коментарът му бе по повод оплаквания на пътници за препълнени влакове по Великден, заради което се наложило да пътуват прави.<br /><br />Владимиров обясни, че запазването на място в момента може да става само на билетните каси, тъй като не е въведена електронна система. Занапред правостоящите пък ще бъдат...

Френски съдия реши бебе, наречено Джихад, да бъде записано като Джахид

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164076_frenski_sudiia_reshi_bebe_narecheno_djihad_da_bude/?ref=rss


Съдия от Тулуза постанови, че родено през август момченце, което родителите му искали да нарекат Джихад, ще бъде записано в регистрите като Джахид, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Съдията реши, че това ще е в интерес на детето. До съдебното решение се стигна след подаване на сигнал от кметството на Тулуза в контекста на серията от джихадистки атентати във Франция.<br /><br />През ноември кметството на Ница подаде сигнал в съда, че родители...

Никос Кодзиас към Заев за спора за името на Македония: Договаряне не става с интервюта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819974

Никос Кодзиас към Заев за спора за името на Македония: Договаряне не става с интервюта"Договаряне не става с интервюта". Това е казал гръцкият външен министър Никос Кодзиас, критикувайки възприетия от Скопие подход при договарянето с Гърция по спора за името на Македония, съобщава изданието Нюз.ин. Кодзиас е отправил тази критика след края на срещата на Съвета на външните министри от ЕС и по повод изявления на македонския премиер

Инж. Атанас Диманков сяда в шефския стол на Горското в Сандански

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%bd%d0%b6-%d0%b0%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d1%81%d1%8f%d0%b4%d0%b0-%d0%b2-%d1%88%d0%b5%d1%84%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d1%82%d0%be/

От днес държавните горски стопанства в Катунци и Сандански са с назначени титуляри на поста директор. Инж. Марко Запрев – инспектор областно звено в ЮЗДП и бивш директор на стопанствата в Гърмен и Гоце Делчев поема управлението на „ДГС Катунци”. След освобождаването на предшественика му инж. Симеон Ефремов, в продължение на два месеца стопанството временно се ръководеше от зам.-директора инж. Надя Захова.

Досегашният директор на „ДГС Първомай” инж. Атанас Диманков оглавява „ДГС Сандански”, което временно се управляваше от зам.-директора инж. Георги Николов.

 

Материалът Инж. Атанас Диманков сяда в шефския стол на Горското в Сандански е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Провал на преговорите за Кипър

http://nakratko.bg/category/25/157979/


Лидерите на кипърските гърци и турци не успяха да съживят изоставения мирен процес на разделения остров. Те се срещнаха под егидата на ООН за първи път от девет месеца в понеделник, предаде АФП.

Ердоган за западните сили: Акули, надушили кръв

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819967

Ердоган за западните сили: Акули, надушили кръвТурският президент Реджеп Тайип Ердоган оприличи западните сили на "акули, надушили кръв". Президентът говори на среща на мюсюлманските малцинства по света в двореца Долмабахче в Истанбул. Според Ердоган се прилагат двойни стандарти, когато става дума за живота на мюсюлмани. "Всички ние виждаме как стигне ли се до собствените им интереси,

Facebook изрично призна, че събира информация дори за потребители, които не са логнати

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-izrichno-prizna-che-sybira-informacija-dori-za-potrebiteli-koito-ne-sa-lognati-news_670024.html

След като на разпитите пред комисии на Сената и Камарата на представителите на Конгреса основателят на Facebook Марк Зукърбърг призна, че социалната мрежа събира информация за потребителите далеч извън данните какво правят в рамките на Facebook, същото направи продуктовият мениджър на компанията Дейвид Бейсър. Бейсър потвърди думите на Зукърбърг в личния си профил във Facebook. Съгласно информацията, Facebook събира данни от потребители, които дори не са логнати в мрежата, но посещават сайтов

„Пролетен фестивал на съвременното изкуство 2018“ продължава с две изложби в Благоевград

http://www.struma.com/obshtestvo/proleten-festival-na-suvremennoto-izkustvo-2018-produljava-s-dve-izlojbi_133087/

 Благоевград отново се превръща в столица на съвременното изкуство. Изданието на „Пролетен фестивал на съвременното изкуство“ съчетава две изложби. „Стаички“ ще бъде открита на 20 април от 12.00 часа в галерията Св. Лука, кв. „Вароша“.

След няколко успешни издания на изложбата , предизвикателствата, вдъхновенията, багрите и различните стилове продължава. В тазгодишното издание на „Стаички“ участие ще вземат Борис Колев, Васко...

Продължава

Над 60 акта е съставила община Варна след въвеждане на чипирането на домашните кучета

http://varnautre.bg/2018/04/17/79466/%d0%bd%d0%b0%d0%b4-60-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5

Над 60 акта за установяване на административно нарушение са съставени от Община Варна след въвеждане на задължителното чипиране на домашните кучета през 2017 година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Варна, цитиран от Информационна агенция „Фокус“. Регистрираните домашни кучета, въведени в „Електронен регистър за домашни любимци“ на Община Варна, имат отразени и номера на микрочипове […]

Газовата връзка с Гърция - факт при европредседателството

http://clubz.bg/66753-gazovata_vryzka_s_gyrciq_fakt_pri_evropredsedatelstvoto

Диверсификацията на енергийните ресурси трябва да бъде не само основен приоритет, но и да стане факт, за да получава България природен газ не само от Русия. Това стана ясно от изявление на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която участва в Младежкия икономически форум, организиран от Студентския съвет при Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Петкова, която също е завършила УНСС, нарече вуза "ковачница на кадри" и припомни, че шестима от министрите в кабинета са възпитаници на УНСС.

Петкова посочи, че интерконекторът на България с Гърция е стратегически, защото този проект ще осигури връзка на страната ни с Южния газов коридор. 

"Когато става дума за енергетика, трябва да знаем, че е важно в настоящия момент да става диверсификацията на енергийните ресурси. Тя означава две неща - сигурност по отношение на доставките и конкурентни цени. По отношение на природния газ България е изцяло зависима от Руската федерация. Много важно за България е да разполагаме с необходимата инфраструктура, която да ни даде възможност да получаваме природен газ по различни маршрути и от различни източници. По една или друга причина това досега не се е случило", каза министър Петкова и обясни, че за да се случи, вече се работи по няколко газови връзки.

По думите на Петкова, заложена е цел "в рамките на българското председателство връзката с Гърция да стане факт".

"Този проект датира от много години назад, но до този момент не беше предприето почти нищо по него. Успяхме да направим предпроектно прочуване, да осигурим финансиране. В момента водим разговори с нашите колеги от сръбска страна, така че те да могат да получат съответното финансиране“, каза още тя и обясни, че важен за страната ни е и интеконекторът с Турция.

Друг много важен проект, по който енергийното министерство работи, е интерконекторът със Сърбия. Реализирането на междусистемната връзка с Турция ще даде възможност на България за достъп до терминалите за втечнен газ, които се намират на турска територия, допълни Петкова. Тя припомни, че в края на 2016 г. междусистемната връзка с Румъния е завършена.

Енергийният министър допълни, че се предвижда и изграждането на платформа за търговия с природен газ, което ще даде много сериозен тласък на развитието на пазара за природен газ в целия регион и за неговата либерализация.

Според Петкова реализацията на всички тези проекти, освен за осигуряването на доставките на природен газ, ще даде възможност да се постигнат и конкурентни цени на природния газ.
Голямо предимство за България е, че на територията на страната ни се намират 80 процента от компресорните станции за целия регион, изтъкна министърът на енергетиката. Тези съоръжения дават възможност да се осигури реверсивен поток в двете посоки в доставките на природен газ. 

Енергийният министър заяви още, че трябва да бъде взето решение какво ще бъде бъдещето на проекта за АЕЦ "Белене" и как да бъде използвано оборудването, с което разполагаме, и инвестираното в площадката.

"Това решение трябва да бъде взето с най-голям консенсус, защото е за десетилетия напред. За да бъде взето такова решение, трябва да бъдат анализирани всички варианти и да се прецени кой от тях е най-щадящият за тази ситуация... Не можем да си позволим да реализираме икономически неизгоден проект. Така че предстоят такива важни решения в областта на енергетиката, за които скоро всички ще разберем и ще ги коментираме", каза тя. Според Теменужка Петкова се прави възможното за удължаване живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Министърът на енергетиката съобщи, че за първи път "от много години насам" НЕК ще отчете печалба дейността си, макар и малка. Тя припомни голямата задлъжнялост на НЕК, определена като "финансов колапс", и посочи, че дружеството вече е "в необходимата кондиция". По думите ѝ през 2014 г. НЕК е имала дефицит от 800 млн. лева, което означава невъзможност за функциониране. 

Наред с това Петкова заяви, че "няма икономическа логика държавата да си върне собствеността на електроразпределителните предприятия". Петкова припомни, че българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Освен това в момента текат арбитражи с електроразпределителните предприятия и страната ни трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се вземат подобни решения.

Енергийният министър изтъкна, че държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези електроразпределителни предприятия и на енергийните предприятия като цяло, като тази гаранция е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Петкова бе категорична, че интересите на българските потребители и бизнес са защитени в максимална степен и ако някое от енергийните или електроразпределителни предприятия не изпълнява своите задължения по лиценз има възможност съответните собственици да бъдат отстранени, като на тяхно място да бъде назначен особен управител.

И ЕС подаде подаде жалба в СТО срещу митата на САЩ

https://www.investor.bg/evropa/334/a/i-es-podade-podade-jalba-v-sto-sreshtu-mitata-na-sasht-259437/

Европейската комисия иска общността да бъде „безусловно" освободена от обявените наказателни тарифи за стомана и алуминий

Рапър е отличен с награда Пулицър за роман

https://frognews.bg/kultura/art-jungla/rapar-otlichen-nagrada-pulitsar-roman.html

Вестниците ”Ню Йорк таймс” и ”Вашингтон пост” спечелиха престижната награда Пулицър в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители, предадоха световните агенции.

Безплатни прегледи на изложението „Зона Здраве 2018“ в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qwJLbQ5yBYs/

Кръводарителска акция, изследвания, прегледи, консултации с лекари, психолози, природна и алтернативна медицина, био козметика, над 100 атрактивни награди и много забавления за деца и възрастни. Това предлага  третото издание на изложение “Зона Здраве”, което ще се проведе на 21 и 22 април от 11 до 19 ч. в МОЛ Бургас Плаза. Входът за посетители е свободен.

“Зона Здраве” се организира от Институт за здравно образование – неправителствена организация с мисия за повишаване на здравната информираност. Партньори са Национална пациентска организация, Община Бургас, РЗИ – Бургас, БЧК, Бургаският свободен университет.

Анонимно изследване за хепатит С ще проведе Национална пациентска организация съвместно с Лаборатория ЛИНА. Ще има също: безплатно измерване на кръвна захар, определяне на риска от развитие на диабет, съвети за контрол на диабета, консултации с ендокринолог, тест за разширени вени.

Община Бургас ще представи консултации с медицински специалисти от общински лечебни заведения. Сред тях е КОЦ-Бургас, който ще провежда ехографски изследвания за ранна диагностика на онкологични заболявания. Най-големите бургаски лечебни заведения се включват в събитието с консултации от свои специалисти по график – сред които кардиолози, уролог, нефролог, неонатолог, гинеколог, ендокринолог, физиотерапевт и др. УМБАЛ Бургас организира кръводарителска акция в първия ден на изложението – 21 април. Спортни школи и клубове, субсидирани от Община Бургас, ще промотират активния начин на живот за добро здраве.

За поредна година акцент е поставен върху очното здраве и ранното откриване на зрителни аномалии с прецизна техника. Ще можете да измерите диоптъра си, да си направите преглед за катаракта, макулна дегенерация, глаукома. Ще има зона за природна козметика и грим.

В “Зона Здраве” 2018  участват рекорден брой изложители – повече от 50. Тази година ще има и благотворителна акция-базар  от Движение на българските майки – Бургас. Средствата от базара ще бъдат в помощ на Дома за медико-социални грижи “Вяра, Надежда, Любов”.

ГРАФИК на прегледите на КОЦ Бургас:

21.04.2018 г.

11:00-12:30- Ехография и консултация от онкохирург -Д-р Ангелов

11:00-13:00-15:00- Ехография и консултация от специалист- хирург Д-р Проданов

15:00-16:00- Ехография и консултация от специалист- хирург Д-р Киселков

16:00-17:00- Ехография и консултация от специалист- хирург Д-р Петров

22.04.2018 г.

11:00-14:00  -Ехография –  специалист-гинеколг Д-р Добрева

13:30-15:30- консултация от специалист-гинеколг -Д-р Добрев

Гръцки зам.-министър вижда необявена война с Турция в Егейско море

http://nakratko.bg/category/25/157978/


Заместник-министърът на отбраната на Гърция Фотис Кувелис смята, че страната е в "необявена война" със съседна Турция в Егейско море, съобщава "Ибна".

Няколко пъти Радев каза ”А”, да каже и ”Б” за злоупотребите

http://dnes.dir.bg/news/ancho-toychev-daniel-smilov-umen-adev-prezidentat-radev-27054357

Президентът Румен Радев активно коментира темата за злоупотребите във властта, защото е нов в политиката, коментираха Даниел Смилов и Кънчо Стойчев.

Косовският премиер: Нямаме своя външна политика и принадлежим към водения от Америка клуб

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819968

Косовският премиер: Нямаме своя външна политика и принадлежим към водения от Америка клуб
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че Косово няма своя външна политика и "принадлежи към водения от Америка клуб", съобщават сръбските вестници, като цитират интервю на премиера за сръбската телевизия Хепи. "Ние сме част от Европа и сътрудничим с Брюксел и Берлин. Когато става въпрос за външната политика обаче,

Външните министри на Г-7 призоваха Русия да разкрие програмата си за химически оръжия „Новичок“

http://nakratko.bg/category/25/157976/


Министрите на външните работи на Г-7 призоваха Русия да разкрие програмата си за химически оръжия „Новичок“.

139 години от избирането на Александър I Батенберг за княз на България

http://nakratko.bg/category/58/157977/


На 17 април 1879 г. княз Александър I Батенберг е избран за първия княз на България след освобождението й от турско робство. Княз Батенберг е роден на 5 април 1857 г.

Радан Кънев: „Демократична България“ е нещо много сериозно

http://dnes.dir.bg/news/radan-kanev-demokratichna-bulgaria-27054414

Новото дясно обединение „Демократична България“ е добра основа за нещо много сериозно, каза Радан Кънев по bTV.

КАТ: Шофьорите карат по-бързо от необходимото

http://dnes.dir.bg/news/skorost-katastrofi-hora-patishta-27054356

Доказано е - не само в България, а в целия ЕС - скоростта е най-сериозният причинител на тежки ПТП-та. А у нас водачите се движат с по-висока скорост от нужното

Батериите на Tesla работят много над очакванията

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/bateriite-na-tesla-rabotiat-mnogo-nad-ochakvaniiata-6081365

Големият страх пред закупуването на електромобил е, че в един момент батерията ще загуби качествата си, а смяната й е супер скъпа. Ето интересни резултати в тази връзка.

За една по-усмихната сутрин в офиса с чаша ароматно кафе в ръка (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/curious/za-edna-po-usmihnata-sutrin-v-ofisa-s-chasha-aromatno-kafe-v-ryka-video-news_669839.html

Повечето от нас дори не могат да си представят да започнат деня си без него. Опияняващият му аромат е способен да събуди сетивата ни максимално, а вкусът му да ни накара да преглътнем горчивия факт, че уикендът е изчезнал безследно, пак е понеделник и отново сме на работа. Именно затова, за да направим сутрините си по-усмихнати и ароматни, в офиса на нашата медийна група - Webground, залагаме на хубаво кафе, което поддържа доброто ни настроение през целия работен ден. И понеже всички сме различ

Tesla спира временно производството на Model 3

https://www.investor.bg/novini/444/a/tesla-spira-vremenno-proizvodstvoto-na-model-3-259432/

Компанията счита подобно спиране за нормално, анализатори твърдят друго...

Съдът в Смолян глоби с 1200 лв. кмета на Чепеларе за обида на председателя на Общинския съвет

https://zaistinata.com/%d1%83%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b2-%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b5%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%80%d0%b5-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8f/

Смолянският окръжен съд е постановил глоба от 1 200 лева на кмета на Чепеларе Славка Чакърова за обида на председателя на Общинския съвет в града Росица Черпокова.  Славка Чакърова е осъдена да плати и обезщетение в размер на 1 000 лева. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Делото било заведено заради […]

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-sanktzii-novite-1572750.html

/КРОСС/ САЩ отлагат новите санкции срещу Русия. Малко вероятно е да бъдат въведени, освен ако Москва не предприеме нова кибер атака. Това решение е взел президентът Доналд Тръмп, предаде CBS. Предполага се, че Тръмп прави "крачка назад" от решението, защото иска да преговаря с руските власти и се надява да деескалира натрупалото се напрежение. В неделя посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли обяви, че САЩ ще наложат санкции на Русия в понеделник. Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва разглежда санкциите на САЩ като форма на нелоялна конкуренция и всеки отговор ще бъде в съответствие с руските интереси. Междувременно високопоставен представител от регионален съюз, подкрепящ Дамаск, заяви, че сирийското правителство и съюзниците са евакуирали базите благодарение на предупреждение от Русия. Припомняме, в събота сутринта САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удари по обекти на сирийската армия.  

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=372641

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия. Малко вероятно е да бъдат въведени, освен ако Москва не предприеме нова кибер атака. Това решение е взел президентът Доналд Тръмп, предаде CBS. Предполага се, че Тръмп прави "крачка назад" от решението, защото иска да преговаря с руските власти и се надява да деескаира натрупалото се напрежение.

Пентагонът отрича за пореден удар в Сирия

http://www.cross.bg/voenna-pentagonut-obyavi-1572749.html

/КРОСС/ Пентагонът отрече за нанесен пореден удар в Сирия тази нощ, предаде Fox News. В съобщение на говорител се казва, че САЩ не са отговорни за него. Според появили се по-рано съобщения, е ударена военна база в Хомс, недалече от целта, поразена при съботната военна операция. Режимът в Дамаск твърди, че изстреляните ракети са били свалени от ПВО. Вчера, американският президент Доналд Тръмп заяви, че сирийската армия не е свалила нито една западна ракета. Москва обяви, че са прихванати около 70% от стотиците изстреляни ракети и че ПВО работи отлично. Американският военен министър Джим Матис обяви, че не са планирани други атаки след съботната.    

ЕК ще представи докладите за напредъка на Западните Балкани и Турция по пътя им към ЕС

http://nakratko.bg/category/25/157975/


Европейската комисия ще представи днес докладите за напредъка на Западните Балкани и Турция по пътя им към Европейския съюз.

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша "Инерком"

http://econ.bg/Новини/Комисията-за-ЧЕЗ-ще-изслуша-Инерком-_l.a_i.760496_at.1.html

Парламентарната комисия за проучване на сделката за ЧЕЗ ще изслуша днес фирмата купувач "Инерком" докъде е стигнала сделката за активите на фирмата в...

И телефонът има нужда да се подготви за път, но как

https://www.dnevnik.bg/na_put/2018/04/17/3163679_i_telefonut_ima_nujda_da_se_podgotvi_za_put_no_kak/?ref=rss


Човекът е човек, когато е на път, беше казал поетът Пеньо Пенев. Често обаче пътуването е свързано с излизане от зоната на комфорт на човека, тъй като може да остане без неща, с които е свикнал - безжичен интернет, например. При пътуване в чужбина пък често се налага и смяна на часовата зона. Как реагира на всичко това смартфонът?<br /><br />Той може лесно да се адаптира към всички новости, стига човек да знае правилните трикове, които интернет порталът "Гизмодо" (Gizmodo)...

Жената, която блъсна автобус на АМ "Тракия", не помни детайли от катастрофата

https://www.actualno.com/crime/jenata-kojato-blysna-avtobus-na-am-trakija-ne-pomni-detajli-ot-katastrofata-news_670019.html

Цвета Таскова – младата жена, която блъсна автобус на АМ "Тракия" и той се преобърна, като загинаха шестима души, е работила в Пампорово и се е прибирала към дома си в Плевен. Разказът на Цвета е следният – почнала изпреварване при скорост 110 км./ч, но "усетила несигурност в автомобила". Той се отклонил, а Таскова не е успяла да овладее колата и се е блъснала в рейса. Това разказа адвокатът на младата жена – Георги Динев. Той подчерта, че клиен

Спорт по тв днес: Григор стартира в Монте Карло около 16 ч, футбол от България, Италия, Испания и Англия, колоездене и баскетбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/6819538

Спорт по тв днес: Григор стартира в Монте Карло около 16 ч, футбол от България, Италия, Испания и Англия, колоездене и баскетбол                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Владимир Чуков: Студена война ли? Навлизаме в многополюсен свят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6819636

Владимир Чуков: Студена война ли?
Навлизаме в многополюсен святИма много вътрешна политика в удара в Сирия. Тръмп чисти имиджа си на зависим от руснаците, казва експертът-арабист - Към кого и за какво според вас изпрати послание ракетният удар, който САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в събота в Сирия? - Да сравним посланието, което излъчи този военен удар със скромните му военни параметри - 110 ракети

Дадоха банка 'Виктория' на 'Инвестбанк' на Петя Славова

https://offnews.bg//ikonomika/dadoha-banka-viktoria-na-investbank-na-petia-slavova-678817.html

"Инвестбанк" купува 100% от дъщерната на фалиралата КТБ банка "Виктория".

Договорът между синдика на КТБ и банката с председател на Надзорния съвет Петя Славова бе сключен вчера.

Рамковият договор предвижда едновременното прехвърляне и получаване на договорната цена на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и цялостната експозиция на eдноличния собственик на капитала към ТБ „Виктория“ ЕАД, се казва в съобщение на синдика.

"Инвестбанк" бе единствената, която не премина успешно стрес тестовете на банковата система през 2016 г.

Предстои провеждане на процедура пред Комисията за защита на конкуренцията за разрешаване на предстоящата концентрация.

Подписването на договора е в резултат от проведена процедура за продажба, открита с решение от 29.06.2017 г. на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

В първия етап на процедурата участваха четирима кандидат купувачи, а след извършен дю дилиджънс анализ обвързващи оферти подадоха „Инвестбанк” АД и „Българо-американска кредитна банка“ АД.

Синдикът избра банката на Славова. Последва одобрение на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Купувачът е поел задължение за пълно погасяване на експозицията на КТБ към „Виктория“ ЕАД заедно с дължимите лихви към датата на приключване на сделката.

Погасените задължения от 2015 г. до датата на подписване на рамковия договор, както и постигнатата цена на продаваната съвкупност от финансови активи осигуряват пълно възстановяване на направената от КТБ през юни 2014 г. инвестиция под формата на акции и други финансови инструменти и формират печалба в размер на около 2 800 000 лева, се казва в съобщението.

Френските железничари започват поредната си двудневна стачка

http://nakratko.bg/category/25/157974/


Френските железничари започват поредната си  двудневна стачка, което се очаква да предизвика затрудения в движението на влаковете. Протестът е срещу готвена реформа в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф.

Лавров напомни на Джонсън за британски футболисти, които приветстват Хитлер

http://www.mediapool.bg/lavrov-napomni-na-dzhonsan-za-britanski-futbolisti-koito-privetstvat-hitler-news278032.html

Руският външен министър Сергей Лавров напомни на британския си колега Борис Джонсън за футболен мач между отборите на Англия и Германия през 1938 г., отбелязвайки че срещата се е играла две години след олимпийските игри в Берлин. "В интернет можете да намерите снимка, на която и германските, и английските играчи приветстват Хитлер с нацистки поздрав", казва Лавров пред "Би Би Си", цитиран от руската агенция "ТАСС". Коментарът му беше по повод изказване на британския външен министър от края на март. Тогава Борис Джонсън се съгласи с изказване на британски депутат от Лейбъристката партия, че Владимир Путин ще се опита да използва световното първенство по футбол в Русия по същия начин, по който Хитлер е използвал олимпиадата в нацистка Германия през 1936 г. "Не смятам да обсъждам Борис Джонсъ. Неотдавна разговарях с него, когато беше в Москва. Нека се забавлява", казва още руският външен министър. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече сравнението на световният шампионат по футбол в Русия през 2018 г. с олимпиадата през 1936 г. в Берлин като неприемливо. Кремъл определя позицията на Джонсън като отблъскваща и обидна.

Неформалното заседание на министрите на ЕС по заетост и социална политика

http://nakratko.bg/category/59/157973/


Осигуряването на равни възможности за реализиране на пазара на труда на европейските граждани.

Предприятието на бъдещето ще е „интелигентно“

https://www.investor.bg/web/456/a/predpriiatieto-na-bydeshteto-shte-e-inteligentno-259231/

За да успее или дори да оцелее, една организация трябва да може бързо да се учи и да променя фундаментално

САЩ и Великобритания обвиниха Русия за "злонамерена кибератака"

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164073_sasht_i_velikobritaniia_obviniha_rusiia_za_zlonamerena/?ref=rss


САЩ и Великобритания издадоха съвместна тревога за "злонамерена кибератака" от страна на руската държава, насочена срещу администрации и инфраструктури, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.<br /><br />"Мишените на тази злонамерена кибератака са основно правителства и организации от частния сектор, инфраструктурни доставчици от ключово важно значение и доставчици на интернет", се казва в съвместно съобщение на британския Национален център за...

„Спейс Екс“ отложи изстрелването на нов телескоп за издирване на екзопланети

http://www.cross.bg/zemyata-izstrelvaneto-ekzoplaneti-1572748.html

/КРОСС/ Компанията "Спейс екс" отложи изстрелването на ракетата "Фалкон 9", с която в орбита трябваше да бъде изведен телескоп на НАСА, който да издирва екзопланети с размера на Земята и потенциални условия за живот, предаде Ройтерс. Изстрелването на ракетата с телескопа се отлага с най-малко 48 часа заради проблеми със системата за контрол на насочването и навигацията. Изстрелването на ракетата с телескопа, наречен Тес (TESS - Transiting Exoplanet Survey Satellite) трябваше да стане тази нощ, в 22.32 ч. по Гринуич от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Метеорологическата прогноза беше благоприятна. Мисията на Тес на стойност 337 млн. долара ще продължи две години. Тес ще изследва 200 000 от най-ярките звезди близо до Слънцето, за да търси екзопланети посредством така наречения транзитен метод. При него се следи интензитета на светлината на звездата. Ако яркостта намалява редовно и еднакво, се предполага, че това се дължи на преминаването на планета. По-нататъшни наблюдения с наземни телескопи могат да определят масата на планетата и нейната плътност и състав. Специалистите от НАСА очакват Тес да открие хиляди неизвестни досега светове, сред които стотици планети с размерите на Земята или двойно по-големи "суперземи". Той ще продължи делото на предшественика си, космическия телескоп Кеплер. С негова помощ бяха открити около 2300 екзопланети, потвърдени вече с други телескопи

Радан Кънев: Лукарски превръща СДС във фашистка партия

https://frognews.bg/novini/radan-kanev-lukarski-prevrashta-sds-vav-fashistka-partiia.html

Новото дясно обединение „Демократична България“ е добра основа за нещо много сериозно. Това коментира Радан Кънев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Спейс екс отложи изстрелването на ракета, превозваща нов телескоп за издирване на екзопланети

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819956

Спейс екс отложи изстрелването на ракета, превозваща нов телескоп за издирване на екзопланетиКомпанията Спейс екс отложи изстрелването на ракетата Фалкон 9, с която в орбита трябваше да бъде изведен телескоп на НАСА, който да издирва екзопланети с размера на Земята и потенциални условия за живот, предаде Ройтерс. Изстрелването на ракетата с телескопа се отлага с най-малко 48 часа заради проблеми със системата за контрол на насочването и

Стотици „безстопанствени“ коне в Стара планина може да бъдат умъртвени, ако Община Севлиево не реагира спешно

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%82%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d1%81%d1%82%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%b5-%d0%b2-%d1%81%d1%82/

Свободно пуснати коне от години унищожават ливади и ниви в балканските села на община Севлиево. Повечето от конете са на дървосекачи, наети от местни дърводобивни фирми, които след края на работния ден пускат животните сами да търсят храна. Наказани няма, защото нито един от конете не е чипиран и така се оказват безстопанствени. В подобни […]

Авария на ВиК остави със сухи кранчета на чешмите жители на центъра в Благоевград, ето как замазаха дупката…

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d0%b8%d0%ba-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d1%81-%d1%81%d1%83%d1%85%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b0/

Поредна авария на ВиК Благоевград остави без вода жители, живеещи в района около 3-то ОУ „Димитър Талев“ тази сутрин. „От три часа нямаме вода, какво се случва пак, да няма някакъв планов ремонт“, поинтересува се наша читателка.

Репортерска проверка на установи, че причината за неудобството е спукана тръба на улица „Генерал Тодоров“.На мястото бяха екипи на ВиК дружеството, които отстраняваха повредата. За около три часа повредата бе отстранена и екипът си тръгна от мястото. Естествено, остави след себе си дупка, зарита и оградена с маркировачна линия.

Гражданин живеещ на същата улица сподели с наш репортер:“ Това е поредната авария и отново оставена дупка, само с пясък зарита. На няколко места на „Генерал Тодоров“ има следи от аварийни ремонти на дружеството. Самата улица на места е пропаднала, погледнете тази кал, трябва да се преасфалтира наново.“

Материалът Авария на ВиК остави със сухи кранчета на чешмите жители на центъра в Благоевград, ето как замазаха дупката… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Нова търговска война заплашва бъдещето на испанските маслини

http://nakratko.bg/category/26/157972/


Знамето на САЩ все още се вее сред другите пред пред фабриката AgroSevilla - най-големият износител на черни маслини в света, базиран в Южна Испания.

Сенатори замислят привидно да затруднят правото на Тръмп да обявява война

https://www.actualno.com/america/senatori-zamisljat-prividno-da-zatrudnjat-pravoto-na-trymp-da-objavjava-vojna-news_670016.html

Американските сенатори представиха нова концепция за използване на сила против терористи зад граница, която ако бъде одобрена от Конгреса, ще замести действащата от 2001 година резолюция. Документът бе разпространен от сенатската комисия по външните работи. Автори на новата концепция са републиканците Боб Коркър от щата Тенеси, Джеф Флейк от Аризона, Тод Янг от Индиана, както и демократите Тим Кейн – сенатор от Вирджиния и Бил Нелсън от Флорида, съобщи БГНЕС. Ключови положения в нови

Президентът на Румъния отказа да уволни антикорупционер №1

http://clubz.bg/66752-prezidentyt_na_rumyniq_otkaza_da_uvolni_antikorupcioner_%E2%84%961

Президентът на Румъния отхвърли искането на министъра на правосъдието да уволни ръководителката на специалната агенция за борба с корупцията по високите етажи на властта Лаура Кьовеши.

Правителството ще обжалва президентското решение пред Конституцонния съд, обяви министър Тудорел Тоадер във Facebook.

Това е поредният епизод в политическа драма в борбата за върховенство на закона, заради която през последните две години десетки хиляди румънци протестират.

Тоадер обвини Лаура Кьовеши в превишаване на правомощията и накърняване образа на страната зад граница, след което през февруари поиска отстраняването ѝ. Аргументите на министъра срещу ръководителката на специалната разследваща прокуратура НДБК не са убедителни, обяви обаче Йоханис.

"Повечето от основанията не отговарят дори на правните изисквания", допълни държавният глава.

Близо 1000 души са изпратени на съд през миналата година от специалната разследваща прокуратура, обяви преди време Кьовеши. Една трета от обвиненията са за злоупотреби с европейски средства. Подчинените ѝ прокурори са спечелили 713 дела, включително срещу четирима депутати, 28 кметове и 30 ръководители на държавни компании и институции. Част от делата продължиха години.

Според Кьовеши атаката срещу нея е започната от хора, които са обвинени или осъдени за корупция, и не е случайност. През последните 4 години НДБК е постигнала най-добрите резултати в историята си. Осъдени бяха над 70 високопоставени лица, включително министри и депутати.

Много от хората, които са обект на разследване, обаче твърдят, че са жертва на политическа пристрастност.

Атаките срещу Лаура Кьовеши и НДБК идват от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП). През февруари бившият депутат от СДП Влад Козма, който е осъден за корупция, но е и свидетел по няколко други дела, обвини един от прокурорите в заплашване на свидетел и фалшифициране на доказателства.

Няколко политици от СДП поискаха оставката на Кьовеши за злоупотреба с власт. Някои дори поискаха разпускане на НДБК.

Премиерката Виорика Данчила настоя правосъдният министър Тудорел Тоадер да прекъсне посещението си в Япония и да се завърне спешно в Румъния заради скандала.

Напрежението между ръководството на социалдемократите и НДБК стана още по-силно от ноември 2017 г. Тогава прокурорите обявиха, че разследват лидера на СДП Ливиу Драгня за предполагаема измама. Той бе обвинен в създаването на престъпна мрежа с цел присвояване на пари от еврофондове. Разследването започна след доклад на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите.

Веско Ешкенази: Успехът не идва без загуби и корабокрушения

http://clubz.bg/66751-vesko_eshkenazi_uspehyt_ne_idva_bez_zagubi_i_korabokrusheniq

Какво е луксът? Всеки би дал различно определение, но за цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази той няма материално измерение. За него най-голямото богатство е присъствието му там, където е в момента – като концертмайстор на един от трите най-авторитетни симфонични оркестри в света, Кралския Концертгебау оркестър, Амстердам. Скоро ще го чуем на живо – на 30 юни в зала 1 на НДК българинът пристига у нас заедно със своя оркестър, воден от диригента Даниеле Гати. Това ще бъде първото гостуване на този елитен състав у нас.

Два месеца преди концерта Веско Ешкенази е в родината за мини турне с пианиста Людмил Ангелов. В програмата им са пиесите от съвместния им албум „Танго“, с музика на Астор Пиацола. Изпълнявали са ги многократно, но Веско споделя, че днес отново му се случва да изпита толкова силно вълнение от музиката, до изтръпване.

Винаги усмихнат, Веско Ешкенази приема да се спре, да размени някоя дума и да позира за снимка със своите почитатели – не отказва, защото му е приятно, че публиката иска да има спомен от неговия концерт или от него самия.

– Ако разделим кариерата Ви на периоди, в какъв период се намирате в момента, г-н Ешкенази?

– Не съм се замислял, може би в зрелия си период. Но не знам дали е така, не знам дали имам да се развивам още занапред. Може да се окаже, че съм в някакъв междинен период, а може би най-зрелият.

– Като музикант как определяте днес нивото на своята форма?

– Днес ми е най-ясно какво правя – като изпълнение, като структура на произведението, като програмиране, като знания за музиката. Знам, че имам още много да уча, но просто повечето неща вече ги изсвирих по много пъти.

– И може би някои вече не Ви се свирят?

– Не, напротив. Просто соловият цигулков репертоар няма и една десета от онова, което е писано за оркестър или за камерна музика. Моите уважения към солистите – защото аз съм и солист – но ако те свирят само соловите изпълнения, нямат никакъв шанс като изпълнители да обгърнат най-силния репертоар, създаден от композиторите – камерна и симфонична музика.

– Тревожи ли Ви фактът, че навлизате в зрелостта?

– Донякъде да (смях). Това е тревожен факт не само за музиканта, но и за човека изобщо. Започваш да си задаваш много въпроси – дали си направил достатъчно, дали е трябвало да го правиш въобще, дали не е трябвало да направиш други неща – нови и по-различни, дали е можело да правиш нещо друго, по-успешно…

– Как си представяте успеха другояче от този, който имате?

– Да свиря на цигулка ми носи огромно удоволствие – и въпреки че вече имам известен опит като диригент, неслучайно все още не съм диригент. Това не е защото ме мързи или нямам сила на характера да го направя, а просто защото страшно много ми се свири на цигулка. И това е голям проблем.

– А за нас, публиката, това е голям плюс.

– Това е много показателно… Но се замислям: не съм ли закъснял да започна с дирижирането, защото никак не е лесно, въпреки че отстрани може би изглежда така – впрочем, и някои диригенти смятат, че е лесно, но като излязат на сцената стават за смях. Присъствал съм на много такива случаи. Тоест дирижирането не само се учи, но се учи на сцената, с оркестър. Ние може да се упражняваме с цигулката вкъщи часове наред, а диригентът трябва да се упражнява с оркестъра, защото това е неговият инструмент.

– Ако Ви е толкова приятно да свирите на цигулка, представете си удоволствието да свирите на цял оркестър…

– Имам опит като концертмайстор с един от най-големите оркестри в света и със знаменити диригенти, от които съм гледал и съм се учил. Взимал съм уроци, разговарял съм с тях. Но аз виждам нещата и като оркестрант, и знам какви са реакциите на хората в оркестъра. Много диригенти не са наясно с това. Те застават отпред и си мислят, че хората в оркестъра ще изпълняват всичко, че те нямат семейства, личен живот, усещания. А аз знам какво кара музикантите да свирят и какво не. Трябва да разбираш психологията на музиканта, за да си диригент.

 

– Ставате баща на много ранна възраст за днешните разбирания, на 22 години. На каква възраст узряхте като изпълнител, като осъзната личност?

– Може би след 40-ата си година започнах да разбирам какво правя като музикант… донякъде. Тогава започнах да се интересувам много повече от свиренето, от дирижирането. Това, което излиза от цигулката, започна да не ми стига, искам да откривам по-големи структури, които дава само оркестровият материал.

Загубите учат повече от победите

– Дълъг ли беше пътят Ви до позицията на концертмайстор в Концертгебау?

– Не само беше дълъг, а и осеян с доста неуспехи. По принцип хората избягват да говорят за провалите си. Истината е, че съм опитвал да стана концертмайстор и на други оркестри, но не съм успявал. Някои от тези оркестри бяха големи, други – не. Искам хората да знаят това, за да не решат, че съм тръгнал от България, отишъл съм да уча малко в Лондон и след това изведнъж съм станал концертмайстор на един от трите най-големи оркестри в света. Това няма как да се случи. И го казвам, защото така може би ще помогна на доста хора, които се стремят към нещо голямо, да разберат, че не става от нищото – и най-важното: не става без загуби и корабокрушения.

– Големи ли бяха Вашите корабокрушения?

– Едното си го спомням и до ден-днешен. Бях много млад, на 22 или 23, когато се явих на конкурс на един от големите оркестри и когато не получих мястото, останах съкрушен. Обясниха ми, че съм свирил прекрасно и всичко е минало много добре, но все още нямам възрастта и качествата да водя такъв оркестър. Наистина е така, но когато си на 23 години, това някак си не те успокоява. На тази възраст искаш целия свят да е твой, затова много трудно го преживях. Следващите разочарования не бяха толкова тежки. Човек постепенно се учи да губи, а загубите учат повече от победите.

– Трудно ли беше в тези моменти да устоите на слабостта да се върнете в България?

– Това беше време, в което нямаше какво да правя тук. Говорим за началото на 90-те години, когато за моите амбиции беше немислимо да остана.

– А по времето на комунизма ни се втълпяваше, че амбициите са нещо лошо – но всъщност това е огромният вътрешен порив да вървиш напред, да се развиваш.

– Така е, според мен хора без амбиция са лишени от желанието да се развиват. Моята амбиция не беше материална – за мен и до ден-днешен материалното няма никакво значение. Не мечтая за големи къщи, нито за скъпи коли, тези неща за мен са преходни и ненужни. Да твориш на прекрасно място с големи музиканти, да виждаш непрекъснато фигури, за които само си чел в книгите или познаваш от записи, това са моите амбиции. Това е луксът за мен, а не скъпите предмети вкъщи. И днес е така. Най-ценното, което може да ми се случи, е концерт, който е минал много добре и публиката не само ръкопляска, а ме спира да ми каже, че съм ѝ въздействал.

– Какво Ви приземява след подобни концерти и аплодисменти?

– Чисто физически дори е трудно да се успокои човек. Аз често след концерт не мога да спя много добре, защото непрекъснато ми се въртят моменти от програмата, която съм свирил. Тъй като адреналинът на сцена е много силен, все нещо остава да се върти в съзнанието ти. А ако говорите за егото – нямам такива проблеми, за да имам нужда от приземяване. Преди години много се извисявах от това, че хората ми ръкопляскат и след това идват да ме поздравят, да си говорят с мен, да се снимаме, но днес го приемам нормално.

 

– Не отказвате да се снимате с почитателите си, да им дадете автограф, да размените някоя дума?

– Не отказвам, защото ми е приятно, че искат да имат спомен от концерта или от мен самия. Само да не е в неподходящо време – преди концерт не мога да съм на тяхно разположение.

Не се срамувам от факта, че съм българин

– След близо 30 години живот в Холандия, можете ли да кажете чий сте, на кого принадлежите – наш ли сте, или техен?

– Аз съм български цигулар. Изключително добре съм приет и признат в Холандия – и от публиката, и от медиите, и от оркестрите, не само там, а и по целия свят. Но все пак си оставам българин.

– Тенденцията днес е националността да не се представя пред името, особено при хората на изкуството.

– Да, но в биографията ми все пак пише: „Веско Ешкенази, роден в София, България“. Това е факт, който хората, които се интересуват, го знаят.

– Има артисти, които отхвърлят определението „български“ пред името си. Александър Морфов, например казва: „Не искам да се идентифицирам с България“. Кристо твърди: „Не гражданството, идентичността прави човека, а моята идентичност е Кристо“. Каква е Вашата идентичност?

– Аз винаги съм бил човек, който не обича крайностите. За мен това са крайности, тези хора видимо имат причина да говорят така – и тази причина най-често е лична. Аз се чувствам щастлив, че съм българин – и най-важното: не виждам нищо срамно в това. Напротив, всеки ден, откакто съм в Холандия, работя за това да покажа, че там, откъдето идвам, има култура, и то не малка – и че България е държава, изградила страшно много музиканти и не може да е по-нисша от другите държави с музикална култура.

– Ще Ви цитирам още един успял извън пределите на страната ни българин, Котоошу. Той казва, че най-големите успехи на българите се дължат не на помощта и грижата на държавата, а на подкрепата на родителите им. Каква е ролята на Вашите родители във Вашия успех и има ли заслуги за това българската държава?

– Семейството е на първо място в успеха на една личност – и както знаем, образованието – също е много важно. На практика образованието започва от семейството.

– Зад Вашия успех стоят и двата компонента – семейство и държава?

– Да, дължа много и на Музикалното училище. Донякъде и на Музикалната академия, тъй като още след първата година заминах за Лондон. Все пак съм техен възпитаник, завърших я задочно. Музикалното училище изигра значителна роля за моето развитие – като среда, приятели, преподаватели, съученици… като деца бяхме много сплотени и тези приятелства ми останаха до ден-днешен. И тъй като моите родители са музиканти, аз много съм се учил от тях какво е музиката, какво може да ти даде, как се става музикант.

– И как се става музикант, какви бяха техните уроци?

– Чета интервюта на мои колеги, които имат ясна представа как се става музикант, даже дават проценти – колко талант трябва, колко труд… Аз все още не мога да направя сметката с процентите. При всеки е индивидуално. Да станеш музикант е призвание, ти се раждаш със знанието, че в един момент ще бъдеш такъв, много рано го разбираш.

– След концерти майка Ви и баща Ви коментират ли Вашите изпълнения?

– Те толкова често ме слушат и така ме познават, че не коментират целите концерти, а само части от тях. Когато е нужно, не пестят критики и до днес. Аз много се радвам, когато някой дойде и чистосърдечно посочи нещо, което не му е харесало в изпълнението ми. Но не, за да ме засегне, а градивна критика и ще ми помогне. Примерно, ако нещо не е звучало добре или ако не въздейства в даден момент така, както би могло или пък програмата, която свирим, не е толкова успешна… Това дори не е критика, а просто разговор, говорим си като семейство.

Една еврейска значка в наследство

– Преди време публикувахте във Фейсбук снимка с една звезда, каква е нейната история?

– Тази жълта звезда е наследство от баба ми. Не ми е подарена лично, оставена е в семейството от баба ми Виолета и един ден аз я поисках от майка ми. Баба ми я е оставила сред нещата, които са ѝ били ценни – и като дете много често ми я е показвала. Казваше ми: „Това е спомен от времето, като ни спасиха, евреите в България, и ни помогнаха да не ни извозят в концлагерите“. Разказваше ми е как тя е била изпратена в един град, дядо ми в друг, в два различни ужким „работни лагери“. Дядо ми е работил много тежък физически труд и е имал травми от тогава, някаква стена е паднала върху гърба му. За случилото се в самите лагери баба ми не ми е разказвала. Тази значка, разбира се, не означава само, че са те спасили, а че си бил в този лагер.

 

– Някои хора и до днес носят темата за спасението на евреите като значки на ревера. Как го приемате?

– Нищо друго, освен благодарност не изпитвам. Всеки може да демонстрира каквото пожелае, но трябва да има една благодарност, че тези хора са спасени – и то именно у нас, в България. Но аз си задавам въпроса, ако днес трябва да се спасят някакви хора, какво би станало? Нямам положителни мисли по този въпрос.

– Дали България днес би спасила своите евреи?

– Не искам дори да го назова. Дано не съм прав, нека не съм.

– Вие не говорите за еврейския си произход, защо?

– Не, че не говоря, но не го натяквам и натъртвам, защото не смятам, че определени групи в обществото, независимо дали на етническа основа, на вероизповедание или на сексуална ориентация трябва да се афишират като такива. Ние всички сме хора и сме си родени тук. Не съм привърженик на това да се отделяме един от друг на принципа „аз съм евреин, ти си българин, третият е турчин“. Това е много лошо, особено когато тези групи сами се отделят.

– Хората на изкуството – и особено в класическата музика в България – във всички периоди са били близо до властта. За Вас има ли граница в тези взаимоотношения, която не бива да се пресича?

– Нямам против хората, начело на държавата – това е тяхната работа, моята работа е съвсем друга. На практика не виждам допирни точки между музиката и властта. У нас, за съжаление, хората в държавното управление не са почитатели на това изкуство. Е, има неколцина, които се интересуват и идват на мои концерти, не бива да обобщаваме, че всички са равнодушни към сериозната музика. Но аз нямам някакво специално отношение към хората на властта – нито положително, нито отрицателно.

– Бихте ли приели да свирите на политическо събитие?

– Никога не съм приемал да свиря за политически проекти и прояви. Има много хора, които си изкарват парите с това. Виждам много музиканти, които пеят на митинг на една партия, после на митинг на другата. Ако наистина само от това си изкарваш хляба – не ги виня, но за мен е жалко, че се случва. Просто аз не бих го правил.

– Като музикант чувствали ли сте се някога „вълшебната флейта на Господ“, както казва Питър Шафър в „Амадеус“?

– Музикантите имат силата да въздействат на душевността на хората по един неповторим начин. Публиката се връща в залите, за да слуша определени хора и да изживее нещо изключително. Когато четеш книга, гледаш филм, театър, картина, не е същото. С нито едно изкуство не можеш да изживееш това, което ще изпиташ с музиката. За мен това е най-висшето изкуство. Всичко друго може да се обясни – но не и музиката, при нея емоцията е директна, жегва те като при оголен нерв. Понякога изтръпва и душата ти.

– Вие самият чувствали ли сте се така на сцената?

– Да, все още имам такива изживявания на сцена. Преди дни свирихме в Пазарджик и в един или два момента цялото ми тяло изтръпна от музиката, която изпълнявахме с Людмил Ангелов. И си казах: „Веселине, още ли се случва това, толкова години минаха…!“.

– А този албум, „Танго“, толкова пъти сте го свирили…

– Така е. В Пазарджик залата има много хубава акустика, затова ходя там вече трети път. Две неща са много важни за мен: отношението към мен като изпълнител и в каква зала свиря. Не искам да звучи арогантно, но аз мога да си избирам къде да ходя да свиря.

– Как се живее с тази любов, която получавате от публиката – нормален човек едва ли би я понесъл?

– Прави ми впечатление, че хората, които ме спират на улицата, винаги са усмихнати, когато ме видят. За мен това е много важен знак. Ако ме спират с намръщена физиономия в определен момент, ще разбера, че нещо не е наред. Но докато държат да ми кажат нещо с усмивка, ще знам, че правя нещата както трябва. Сигурен съм, че има хора, които не ме харесват – и знаейки това, вече не се чувствам толкова обичан (смях). Наясно съм, че там някъде има хора, които балансират тази огромна обич на публиката, която получавам. Никой никога не е могъл да бъде само обичан.

– Какво е усещането, когато в „Концертгебау“ пред Вас се изправи цялата зала?

– В Холандия публиката не става на крака на всички концерти. Присъствал съм и на концерти, когато хората не стават, на такива, когато едни стават, а другите седят – и на пълни зали, в които стават веднага след изпълнението. Има градация при емоциите на публиката. Но у нас ставането на крака в концертните зали не е прието. И когато хората се изправят след концерт или дори още като изляза на сцената и те се изправят, тогава вече наистина мога да изтръпна от това, моментът е изключително силен.

– Има доста време до концерта Ви на 30 юни в НДК с „Концертгебау“, вълнението вероятно все още не ви е заляло?

– Напротив, ужасно много се вълнувам – не знам защо, може би аз му придавам прекалено голямо значение. Но истината е, че този концерт действително има голямо значение за мен. Оркестърът, в който свиря вече 20 години, идва за първи път в историята си в България. Освен това съм отговорен за много голяма част от организацията на това събитие, защото когато никой не подозираше за този гастрол, аз работех, за да може да се случи – и може би заради това вълнението ми е по-голямо от обикновено. Надявам се всичко да мине както трябва.

"Площад Славейков"

Свилен Шитов награди ученичката, която върна изгубен портфейл

http://www.barometar.net/90800/

Кметът на Община Девня, Свилен Шитов награди петокласничката Айлин Ферад, която намери изгубен портфейл, съдържащ пари и лични документи, и го върна на притежателя му. За доблестната постъпка Свилен Шитов днес покани в кабинета си малката Айлин и ѝ подари висококачествен електронен четец, позволяващ продължително четене без умора на очите. Кметът благодари на тийнейджърката за […]

Френските железничари започват поредната си двудневна стачка

http://www.cross.bg/frenskite-dvydnevna-stachka-1572747.html

/КРОСС/ Френските железничари започват поредната си двудневна стачка, което се очаква да предизвика затрудения в движението на влаковете. Протестът е срещу готвена реформа в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф. С искане за увеличение на заплатите ще стачкуват днес и утре и персоналът на авиокомпания "Ер Франс".  

Инспекторите на ОЗХО ще влязат в Дума в сряда

http://nakratko.bg/category/25/157971/


Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще бъдат допуснати утре до мястото на предполагаемата химическа атака в Сирия, съобщи Би Би Си, като цитира руски официален представител.

Нинова: С Джуканович Черна гора избра по-доброто си бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819957

Нинова: С Джуканович Черна гора избра по-доброто си бъдещеПредседателят на БСП Корнелия Нинова изпрати поздравителен адрес до Мило Джуканович по повод избирането му за президент на Черна гора. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. “Не само членовете и симпатизантите на Демократическата партия на социалистите показаха решителна подкрепа за Вас, но и мнозинството от обществото избра по-доброто бъдеще на

Шефът на "Ред бул" взима мерки след инцидентите с Верстапен в Китай

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/17/3164060_shefut_na_red_bul_vzima_merki_sled_incidentite_s/?ref=rss


Шефът на отбора на "Ред бул" във Формула 1 Кристиан Хорнър обяви, че ще вземе мерки спрямо Макс Верстапен и инцидентите с него от началото на сезона. Холандският пилот си навлече гнева на част от колегите си заради агресивните си маневри и в последните две състезания успя да се сблъска с фаворитите за титлата Люис Хамилтън и Себастиан Фетел.<br /><br />В състезанието в Бахрейн Верстапен се удари в Хамилтън и отпадна още във втората обиколка, докато в 43-ата обиколка в...

Полският Сенат прие промени в съдебната реформа, опозицията възрази, че са козметични

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/17/3164070_polskiiat_senat_prie_promeni_v_sudebnata_reforma/?ref=rss


Полският Сенат, доминиран от консерваторите, прие вчера леки поправки на спорните реформи на съдебната система, породили твърда реакция от страна на Европейската комисия, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.<br /><br />Измененията, вече приети миналата седмица от долната камара на парламента, касаят закона за Националния съвет по магистратурата, този за общите съдилища и този за Върховния съд.<br /><br />Консерваторите смятат, че измененията отговарят на...

На 40 години е късно фашист да ставам, няма такава опасност

https://www.actualno.com/cite/na-40-godini-e-kysno-fashist-da-stavam-njama-takava-opasnost-news_670022.html

"Когато днес част от ръководството на СДС иска да премине на другия бряг на реката, на брега на авторитарния национализъм, да извърши една трансджендър трансформация в политиката, като направи от СДС фашистка партия, това е негово решение и ние няма да им се сърдим, но аз на 40 години е късно фашист да ставам, няма такава опасност." Това заяви Радан Кънев в интервю за BTV в коментар на изказването на Божидар Лукарски, в което той заяви, че СДС и НФСБ имат много допирни точки.

200 шивачки уволнени от фалирал австрийски работодател

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819951

200 шивачки уволнени от фалирал австрийски работодател200 български шивачки, уволнени в австрийска фирма, са на бунт заради загубата на работата си. Фабриката е базирана в индустриална зона Раковски. От централата в Австрия обявили, че фирмата фалира. Работещите в тази фирма шивачки не подписват никакви документи за прекратяване на договора по взаимно съгласие или каквито и да е други документи.

Bloomberg: Ципрас говори за излизане от спасителните програми без план

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/bloomberg-cipras-govori-za-izlizane-ot-spasitelnite-programi-bez-plan-259436/

След осем години и три спасителни програми Гърция и кредиторите трябва да решат дали страната ще се нуждае от някакъв вид програма

Д-р Н. Михайлов: Окупирани сме от един криминализиран елит

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/nikolai-mihailov-balgariia-okupirana-edin-kriminaliziran-elit.html

На президента Плевнелиев се обаждат негови бивши чужди колеги, не за да се възмущават от Румен Радев, а да поздравят неговата млада годеница, казвам това с ирония. Това заяви пред Bulgaria ON air д-р Николай Михайлов.

Д-р Н. Михайлов: Окупирани сме от един криминализиран елит

https://frognews.bg/novini/nikolai-mihailov-balgariia-okupirana-edin-kriminaliziran-elit.html

На президента Плевнелиев се обаждат негови бивши чужди колеги, не за да се възмущават от Румен Радев, а да поздравят неговата млада годеница, казвам това с ирония. Това заяви пред Bulgaria ON air д-р Николай Михайлов.

Инспектор от КАТ: Шофьорите у нас се движат с по-висока скорост от необходимото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6819952

Инспектор от КАТ: Шофьорите у нас се движат с по-висока скорост от необходимото"Доказано е - не само в България, а в целия ЕС - скоростта е най-сериозният причинител на тежки ПТП-та. И по причина "скорост" или "несъобразена скорост" с пътните условия ПТП-тата в повечето случаи са с тежко ранени и загинали". Това обясни пред БНТ главен инспектор Росен Рапчев от КАТ. "Когато е ниска скоростта - дори да има ПТП - то ще е само с

Делото за убийството във варненски мол отново в съда днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=372640

Днес, 17 април, от 09:30 до 17:00ч. в Наказателна зала 1, ет. 1 на ВОС е насрочено делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол – Варна. Moreto.net припомняме, че до ново разглеждане на делото се стигна, след като присъдата постановена на 19.

Facebook на съд заради технологията си за разпознаване на лица по снимки

https://offnews.bg//tehnologii/facebook-na-sad-zaradi-tehnologiata-si-za-razpoznavane-na-litca-po-sni-678816.html

Facebook трябва да се изправи пред съда по дело за начина, по който използва технологията си за разпознаване на лица, нареди калифорнийски съдия.

Обвинението е, че от компанията са използвали биометрични данни без изричното съгласие на потребителите. Това включва технологията на "Фейсбук", която позволява социалната мрежа да предлага отбелязване на предполагаеми приятели на база снимки, качени от потребителите. Обвинението твърди, че тази практика нарушава законите на щата Илинойс.

От социалната мрежа твърдят, че обвинението е неоснователно и ще се борят с всички сили, за да докажат невинността си.

Ако компанията бъде осъдена, обезщетенията може да костват милиарди долари на компанията, става ясно от заповедта на съдия Донато. Ищците са потребителите на "Фейсбук" в Илинойс, за чиито лица социалната мрежа е създала шаблони след 7 юни 2011 г.

Решението идва дни, след като главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се изправи пред кръстосан разпит пред американските депутати заради начина, по който компанията събира и използва данни.

10 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие в страната

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6819946

10 тежки катастрофи са станали през изминалото денонощие в странатаПрез изминалото денонощие на територията на страната са станали 10 тежки катастрофи. 11 души са пострадали, информира МВР. В София са станали 98 леки и две тежки катастрофи. Двама са

Храненето на родителите може да повлияе здравето на детето

https://www.actualno.com/curious/hraneneto-na-roditelite-moje-da-povlijae-zdraveto-na-deteto-news_670013.html

Здравето на децата може да се повлияе негативно не само от вредните навици на майката като пиене и пушене по време на бременността, но и от диетата на двамата родители преди зачеването, твърдят учени. Това, което майката и бащата ядат, и дали те са със сериозно затлъстяване още преди зачеването, може да окаже влияние върху здравето на детето, неговото развитие и растеж, твърдят учените в изследването, публикувано в научното списание „Лансет“. Доказателствата за ефекта на хр

"Петел" предава от съда: В 12 ч. казват присъдата по новото дело за убийството на Нягол във варненски мол

https://petel.bg/Petel-predava-ot-sada--V-12-ch--kazvat-prisadata-po-novoto-delo-za-ubiystvoto-na-Nyagol-vav-varnenski-mol__260426

Нов състав ще се произнесе днес, след като беше разгледано в съда отново делото за причиняването на смъртта на Нягол Петров през 2015 г. във ...

ДФК "Делфините" втори на турнир в Трявна

https://petel.bg/DFK-Delfinite-vtori-na-turnir-v-Tryavna__260428

Децата на ДФК "Делфините", родени 2008 година, завършиха на второ място в международния футболен турнир "Challenge cup Трявна 2018". Първи в тази въз...

Ексклузивно! Кеворк Кеворкян: Най-сетне признаха, че сме втора ръка! Как отмряха парите

https://petel.bg/Ekskluzivno--Kevork-Kevorkyan--Nay-setne-priznaha--che-sme-vtora-raka--Kak-otmryaha-parite-__260429

Европейската комисия възнамерявала да забрани продажбата на хранителни продукти от големи търговски марки на по-ниско качество в Източн...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване