Архитектурната гилдия у нас се подмладява и феминизира

http://www.mediapool.bg/arhitekturnata-gildiya-u-nas-se-podmladyava-i-feminizira-news278330.html

Архитектурната гилдия у нас се подмладява и феминизира. Средната възраст на българския архитект е около 30 години, а над половината са жени. Интериорните проекти изпреварват в предпочитанията образователните и културни сгради. Това показва проучване на Асоциацията на архитектите в България (ААБ), направено сред 773-ма упражняващи професията. Една от новите организации в бранша си поставя за цел да чисти имиджа на архитекта, който у нас се свързва с презастрояването на градовете и курортите. Мисията на организацията е да популяризира приноса и ролята на архитектите, урбанистите и дизайнерите в създаването на естетична и устойчива среда. "Да си архитект е престижно, но и много отговорно. Хората с това нелеко призвание често са неразбрани от широката общественост, защото мислят различно и виждат заобикалящата ни среда по различен начин. Въпреки това създават реалност, която може да отговори на почти всички високи очаквания. За нас от ААБ беше важно да изследваме именно тяхната мотивация, която е предпоставка за добре свършената работа. С това ние заявяваме своята позиция и ангажимент към архитектите в България", заявява арх. Анета Маркова, председател на Управителния съвет на ААБ. Проучването за нагласите и мотивацията на архитектите за професионална реализация показва, че като цяло гилдията се подмладява – тенденция, която се наблюдава и в Европа. Средната възраст на практикуващите професията у нас е под 30 години – 50.6 на сто са с опит по-малко от 5 години, а една четвърт са между 30 и 35 години. Над половината (56.3%) от архитектите у нас са жени. За сравнение в Европа това е по-скоро мъжка професия – над 63%, показва изследването на Eвропейския съвет на архитектите. Повече от половината архитекти у нас смятат, че секторът е силно конкурентен. Интересните проекти, екипната работа, креативността и възможността за развитие са нещата, които ги мотивират да работят. Близо 79 на сто от анкетираните предпочитат да работят по жилищните проекти. Интересен също е фактът, че интериорните проекти изпреварват в предпочитанията образователните и културни сгради. Желанието за работа по интериорни проекти в София е много по-изразено от това в страната с близо 17.8% разлика. Опазване на културното наследство и образованието са области, които привличат повече интереса на архитектите в провинцията, отколкото на тези в столицата. Модерното работно място също е важен фактор за реализацията на архитекта. Следващият проект, по който Асоциацията на архитектите у нас работи, е издаването на книгата на Джейн Джейкъбс - "Смъртта и животът на големите американски градове", която променя светогледа за градоустройството. Други големи организации на архитектурната гилдия у нас са Съюзът на архитектите в България, създаден по времето на социализма, и Камарата на архитектите в България, членуването в която е задължително за упражняване на професията у нас. Двете организации през последните години обаче не развиват активна обществена дейност.

Хванаха беглеца от пловдивския затвор

http://nakratko.bg/category/60/158437/


След две седмици издирване, пловдивски полицаи задържаха 42-годишния Георги Танчев, който избяга от затворническо общежитие в града под тепетата, съобщиха от прокуратурата.

Цацаров: Терористите ползват виртуална валута

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831253

Цацаров: Терористите ползват виртуална валутаТерминът киберсигурност няма правна дефиниция. Терористите използват информационни технологии, за да скрият самоличността си. Използват криптовалути, което често затруднява разследването. Имат средства за укриване на местопребиваването си. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на форум "Кибертероризъм - подготвен ли е ЕС?

Израел: Ще унищожим всяка руска система за противовъздушна отбрана в Сирия при самозащита

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831246

Израел: Ще унищожим всяка руска система за противовъздушна отбрана в Сирия при самозащитаМинистърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман предупреди днес, че неговата страна ще унищожи всяка руска система за противовъздушна отбрана (ПРО) в Сирия, ако бъде използвана срещу израелски самолети. Същевременно той подчерта, че Израел няма интерес от ескалация на напрежението с Русия, предаде ДПА.

Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава помощи в Германия

http://www.cross.bg/bodigard-germaniya-sami-1573304.html

/КРОСС/ Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава над 1000 евро месечно помощ като бежанец в Германия. Под това заглавие в-к „Билд" описва случая на 42-годишния тунизийски салафист Сами А., за когото се предполага, че е бил близък съратник на убития през 2011 година терорист. Бившият бодигард живее със семейството си от 1997 г. в Западна Германия. Сами А. не може да бъде екстрадиран в Тунис, защото според германския съд е заплашен от политическо преследване и изтезания.  

Клонираните атакуват с двигател от Saab

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/kloniranite-atakuvat-s-dvigatel-ot-saab-6081631

Има още една съществена разлика с оригинала: този китайски клонинг е хибриден.

Творците от БНР с протестен концерт под прозорците на Горанов

http://nakratko.bg/category/58/158436/


Около 200 професионални музиканти от съставите на Българското национално радио се събраха пред сградата на Министерството на финансите с искане за адекватно заплащане на труда им.

Лиляна Павлова: България е готова за присъединяване към ОИСР

http://nakratko.bg/category/59/158435/


България е готова за присъединяване към ОИСР и очаква своята пътна карта за подготовката и отварянето на преговорите за членство в организацията. Нашата позиция е ясна и конструктивна. Радваме се на поддръжката на страните-членки на ЕС.

Настояват за доживотен затвор за Радован Караджич, осъден на 40 години затвор за геноцид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831244

Настояват за доживотен затвор за Радован Караджич, осъден на 40 години затвор за геноцидОбвинителите на бившия президент на босненската Република Сръбска Радован Караджич, който е осъден на 40 години затвор за геноцид в Сребреница и престъпления срещу човечеството, поиска днес съдът да смени присъдата му с доживотна, предаде Асошиейтед прес. Прокурорът Катрина Густафсон заяви пред петчленната Апелативна камара на Международния

Сблъсъци пред министерството на енергетиката, Петкова ще посети мините следващата седмица

http://nakratko.bg/category/58/158434/


Напрежението пред министерството на енергетиката ескалира, протестиращите миньори освиркаха министър Теменужка Петкова и поискаха нейната оставка, предаде репортер на БГНЕС. „В рамките на срещата днес продължихме диалога.

Да бъдеш талисман от вкъщи, или как робот сбъдна футболната мечта на болно дете

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/24/3168383_da_budesh_talisman_ot_vkushti_ili_kak_robot_sbudna/?ref=rss


Младият привърженик на "Евертън" Джак Маклиндън се превърна в първия в историята на футбола талисман, който не присъства на стадиона. Това стана възможно благодарение на робот, който беше носен от капитана на "карамелите" Фил Джагиелка преди мача с "Нюкасъл" в понеделник.<br /><br />Маклиндън страда от множество заболявания и не напуска дома си. Toй се нуждае от непрекъснато снабдяване с кислород и никога не е посещавал мач на "Евертън",...

Хан: До 2 седмици ще има решение за името на Македония

https://www.actualno.com/balkani/han-do-2-sedmici-shte-ima-reshenie-za-imeto-na-makedonija-news_671367.html

Евросекретарят по разширяването Йоханес Хан изрази оптимизма си, че до 2 седмици ще има решение на спора за името на Македония. В. „Катимерини“ разпространи думите на Хан. „Оптимист съм, че през следващите две седмици ще имаме решение. Поне решение, което ще открие пътя за начало на разговорите за приемане на БЮРМ“, каза Хан пред комисията по външни работи на Европарламента. Хан коментира още, че мисли, че всички са съгласни, че това би било от по

1/5 от фондове и банки искат да търгуват с криптовалути

https://dnes.dir.bg/banki-i-finansi/1-5-ot-fondove-i-banki-iskat-da-targuvat-s-kriptovaluti

Всяка пета финансова институция обмисля да започне търговия с криптовалути през идните 12 месеца

В Исперих протестират срещу властта заради лоши улици

https://frognews.bg/novini/isperih-protestirat-sreshtu-vlastta-zaradi-loshi-ulitsi.html

С протестно шествие и неколкократно масово пресичане на възлово кръстовище в Исперих местни жители изразиха недоволство от лошото състояние на улиците след изграждането на градския воден цикъл, съобщава кореспондентът на БНР в региона.

55% от българите не планират да ходят на лятна почивка

http://econ.bg/Новини/55-от-българите-не-планират-да-ходят-на-лятна-почивка_l.a_i.760863_at.1.html

40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това лято, а повече от половината (55%) не планират, сочи социологическо проучване на...

Палма де Майорка забранява отдаването под наем на апартаменти на туристи

http://www.cross.bg/palma-apartamenti-naem-1573300.html

/КРОСС/ Испанският курортен град Палма де Майорка ще забрани на собствениците на апартаменти да отдават под наем на туристи, като ще стане първото населено място в Испания, въвеждащо подобна мярка. Промените идват, след като жителите на града се оплакаха от постоянно увеличаващите се наеми, тъй като масово апартаментите са отдават за кратка почивка, предава Би Би Си. Кметът на града заяви, че забраната, която ще бъде въведена през юли, ще бъде модел за градовете, страдащи от масовия туризъм. Въпреки че някои ще бъдат облагодетелствани от мярката, бизнес асоциации твърдят, че много семейства ще бъдат засегнати финансово. Палма де Майорка, както и много други градове по света, вижда увеличение на броя на посетителите, което се държи отчасти на отдаването на жилища под наем през уеб сайтове и приложения. Проучване показва, че между 2015 г. и 2017 г. броят на нерегулираните апартаменти, предлагани на туристите, се е увеличил с 50%.  

Слънце и кратки валежи над Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=373084

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще има купеста облачност, но само на отделни честа е възможно да превали краткотраен дъжд и да прегърми. Ще духа бриз. Максималните температури ще са между 20° и 24°.

Силите на Асад опитват да изолират "Ислямска държава" в битката за Дамаск

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/24/3168428_silite_na_asad_opitvat_da_izolirat_isliamska_durjava_v/?ref=rss


Сирийските правителствени сили се готвят да отрежат пътя на бойците от "Ислямска държава" (ИД) в южен район на Дамаск към съседните предградия под контрола на бунтовници в опит да принудят екстремистите да се предадат или да се евакуират от района, съобщиха държавните медии.<br /><br />Тази зона в южен Дамаск е последната от столицата, която не се контролира от силите на президента Башар ал Асад. Други бунтовници в района, сред които една свързана с "Ал Кайда"...

Симеонов: Очаквам съвестни хора да гласуват за връщане на пушенето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831134

Симеонов: Очаквам съвестни хора да гласуват за връщане на пушенетоВицепремиерът Валери Симеонов съобщи пред журналисти в МС, че се надява още тази седмица да бъдат внeсeни през депутати в НС предложенията за промени в Закона за здравето за връщане на режима за разрешаване на употреба на цигари в обособени помещения, основно в заведенията за хранене и развлечения. Днес ще бъдат обсъдени няколко законопроекта на

Георгиев: Шефът на спецпрокуратурата ме помоли да не коментираме Иванчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831186

Георгиев: Шефът на спецпрокуратурата ме помоли да не коментираме ИванчеваПрокурор Иван Гешев ме помоли повече да не коментираме случая Иванчева", заяви председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев. Оглавяваната от него институция също участва при задържането на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева. Тяхната роля обаче била да запазят местопроизшествието и да спрат колата на Иванчева.

Десет закона на нашата политическа действителност

https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/04/24/3168421_deset_zakona_na_nashata_politicheska_deistvitelnost/?ref=rss


10 закона на нашата политическа действителност:<br /><br />1. Неизпълняването на съюзнически отговорности наричаш защита на националните интереси и независима външна политика.<br /><br />2. Закони, които не се спазват, се отменят.<br /><br />3. Ако не можеш да произвеждаш настояще за гражданите и техните родители, произвеждаш бъдеще за децата и внуците им, като ги натоварваш с изплащането на нови и нови милиарди дългове, заеми и кредити.<br /><br...

Съдът отмени регистрацията на фирмите за погребални услуги в София

http://www.mediapool.bg/sadat-otmeni-registratsiyata-na-firmite-za-pogrebalni-uslugi-v-sofiya-news278328.html

Изискването фирмите за погребални и каменоделски услуги в София да се регистрират в общината беше отменено от Административни съд-София. Регистрационният режим беше въведен с текстове от Наредбата за гробищните паркове и погребално-обредната дейност, приета от Столичния общински съвет през лятото на миналата година. Според него фирмите с предмет на дейност погребални и каменоделски услуги трябва да подават заявления в общината. С тях те трябва да докажат, че имат нужната техника (катафалки, каменообработваща техника), разрешения, помещения, включително изисквания към тях, когато става въпрос за каменоделски услуги, както и списък с имената на работниците и документи за квалификация на каменоделците. Според отменените от съда текстове специална комисия, назначена от кмета, преглежда документите и вписва фирмите в специален регистър. Тези разпоредби бяха атакувани от Софийската градска прокуратура, която се занимала със случая по сигнал на граждански организации. Според обвинението, чиито доводи е приел и съда, тези изисквания в наредбата въвеждат регистрационен режим, а това противоречи на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, уточняват от прокуратурата. Решението на съда може да се обжалва.

Скалата стана баща за трети път

http://www.cross.bg/dzhonsun-dushterya-razhdaneto-1573299.html

/КРОСС/ Дуейн Джонсън стана баща за трети път. Бившият кечист публикува снимка на себе си и новородената си дъщеря в Instagram. Това е второто дете на Скалата и съпругата му Лорън Хашиян. Двамата имат по-голям син. Двойката е решила да кръсти момиченцето си Тиана. В текста към снимката Джонсън отдаде уважението си към всички майки по света и посъветва бъдещите бащи да присъстват на раждането на малките си съкровища. „През целия си живот съм бил заобиколен от силни жени, но след като присъствах на раждането на Тиана, бих искал да отдам нужната почит и уважение към Лорън и всички майки по света за невероятната смелост и сила, които притежават. Това, че присъствах на раждането на дъщеря си, промени живота ми завинаги. Мъже, бъдете до съпругата си, когато ражда и ѝ дайте нужната подкрепа", пише той. Джонсън има и по-голяма дъщеря от брака си с актрисата Дани Гарсия.    

Съдът не даде ход на делото срещу участниците в бунта в бежанския лагер край Харманли през 2016 г.

https://zaistinata.com/%d1%81%d1%8a%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%b4%d0%b5-%d1%85%d0%be%d0%b4-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-%d1%83%d1%87%d0%b0%d1%81%d1%82/

Днес в Харманлийския районен съд бяха доведени 11 от обвиняемите, които на 24 ноември 2016 г. предизвикаха безредици, довели до щети за десетки хиляди лева в Центъра за временно настаняване в Харманли. Останалите 10 не са били редовно призовани и съдията не продължи гледането на делото. Обвинителният акт, съставен от Районна прокуратура – Харманли е срещу […]

53 000 случая на подтикване към терор засечени от "Европол" само за година

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831202

53 000 случая на подтикване към терор засечени от "Европол" само за годинаПовече от 53 000 отделни случаи на терористична пропаганда в интернет засякохме само през 2015 г. Те бяха на 150 онлайн платформи на 10 различни езика. Почти 52 000 бяха свалени, от които 48 000 - и изтрити от доставчиците. Това обяви зам. изпълнителният директор на "Европол" Олдрих Мартину на форум "Кибертероризъм - подготвен ли е Европейският

Ил. Василев: Русофили успяха, 54% от българите винят Запада. От тук започват кошмарите им

https://frognews.bg/obshtestvo/naroden-glas/vasilev-rusofili-uspiaha-54procenta-balgarite-viniat-zapada-tuk-zapochvat-koshmarite.html

В политиката както и в живота са важни не късите дистанции, а тези отвъд непосредствения хоризонт, които определят историческите тенденции. Русофилите – Сидеров, Радев, Каракачанов и Борисов (негова е отговорността за ръста на антизападните настроения в обществото, които се случват при управлението на ГЕРБ) успяха. От тук започват кошмарите им.

Ил. Василев: Русофили успяха, 54% от българите винят Запада. От тук започват кошмарите им

https://frognews.bg/novini/vasilev-rusofili-uspiaha-54procenta-balgarite-viniat-zapada-tuk-zapochvat-koshmarite.html

В политиката както и в живота са важни не късите дистанции, а тези отвъд непосредствения хоризонт, които определят историческите тенденции. Русофилите – Сидеров, Радев, Каракачанов и Борисов (негова е отговорността за ръста на антизападните настроения в обществото, които се случват при управлението на ГЕРБ) успяха. От тук започват кошмарите им.

Бербатов предложи услугите си на Дубай (видео)

https://offnews.bg//futbol/berbatov-predlozhi-uslugite-si-na-dubaj-video-679340.html

Бившият национал Димитър Бербатов сподели, че би се пробвал да поиграе в Дубай. Българинът участва в телевизионно шоу в емирството и се върна към хеттрика си срещу Ливърпул, както и за краткия си престой в Индия.

"Може би някой ден ще стана мениджър. Всеки футболист мисли, че ще е добър треньор, защото ние разбираме футбола, но като наставник е различно. Някои от най-успешните в занаята не са били добри футболисти, както и обратното – има велики играчи, които се провалят като треньори.

Затова е толкова трудно и интересно. Ако има добра оферта от Дубай, защо да не приема? Мисля, че Марадона е треньор тук. Има и други чужденци. Ако има интерес, звъннете ми.

В Индия беше различно. Хората бяха много добри, футболът бе по-различен от това, с което съм свикнал, но бе интересно да видя как правят нещата там. Насладих се, колкото мога. За съжаление семейството ми не бе с мен. Във футбола понякога си далеч от семейството и е тежко.

Бях изненадан, че моят хеттрик срещу Ливърпул е най-добър в историята на Висшата лига. Това е голямо нещо, голямо. Горд съм! България е малка страна, а да отидеш в най-голямото първенство в света, да играеш в най-големия клуб в света е нещо много голямо. И да го направя срещу големия ни съперник Ливърпул", каза Бербатов.

Любители на фолклора представиха Велико Търново в Брюксел

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6831123

Любители на фолклора представиха Велико Търново в БрюкселЛюбителската танцова формация от Велико Търново „Търновска царица“ представи Старата столица и магията на българския фолклор в Брюксел. Талантливите изпълнители на народни танци се включиха в Голямото българско хоро – инициатива, провела се през уикенда в белгийската столица. За втора поредна година организатор на културното събитие е българският

Да ги доизмъчим и върнем обратно – българската стратегия с бежанците

http://www.mediapool.bg/da-gi-doizmachim-i-varnem-obratno-balgarskata-strategiya-s-bezhantsite-news278327.html

Съветът на Европа е научил от първа ръка за повечето незаконни практики на българските власти спрямо търсещите убежище чужденци и мигранти. Това става ясно от доклада на специалния представител на генералния секретар на Съвета на Европа по миграцията и бежанците Томаш Бочек, който бе на мисия в страната през ноември миналата година. Идеята за мисията се е родила по време на неговото посещение в Сърбия през юни 2017 г. Бочек се е срещнал с няколко мигранти, които са се оплакали, че са били зле третирани по време на престоя им в България. Той решил да дойде на място и да провери, защото България е един от основните бежански маршрути към Западна Европа. Това, което Бочек вижда и чува, не говори никак добре за страната, а той подробно го описва в доклада си. Българските власти дават информация на търсещите убежище в брошури, написани на български, английски и арабски. Бочек отчита, че тази система е неадекватна, защото някои са неграмотни, а значителна част от хората четат и говорят фарси (основно от Иран) и пущу (Афганистан, Пакистан). ООН и български неправителствени организации са положили усилия да помогнат на някои от хората с преводачи. Томаш Бочек отбелязва, че това е работа на държавата, а не на неправителствения сектор. Често задържаните за незаконно влизане в страната не са получавали навреме необходимата правна защита. Причината е, че Националното бюро по правна помощ няма достатъчен бюджет, а много от адвокатите не са обучени в тази материя. Представителят на Съвета на Европа все пак казва, че бюрото се е захванало с някои "окуражаващи" проекти. Държавната агенция за бежанците е информирала екипа от Съвета на Европа, че на сирийците винаги се дава защита в България. Причината е, че там се води война. Афганистанците и иракчаните обаче не влизат в тази графа. Резултатът е, че България предоставя защита на под 1% от афганистанците, които са я поискали. Как се постига това? Понякога българските власти по време на на интервютата просто не записват разказите на хората за заплахите в родните им страни. Така те просто не се вземат предвид, а отсрещната страна няма как да реагира, защото може и да не разбере за този трик. Други обаче са разбрали и са разказали на представителите на Съвета на Европа. Стойте си в ареста там Българският закон подлага на риск от автоматично задържане под стража за един месец хора, които не бива да бъдат задържани, пише Томаш Бочек. Те не бива да бъдат задържани, защото имат легитимна причина да търсят убежище. Въпреки това автоматичните арести се случват. Причината е, че властите не могат да идентифицират бързо тези хора. Причината пак е липсата на преводачи, липсата на правна помощ и самия закон. При посещението на Томаш Бочек в лагера от затворен тип в Любимец е имало 171 души от Афганистан, Ирак и Пакистан. Те са разказали, че са били държани в полицейските арести между 1 и 30 дни, въпреки че всеки престой по-дълъг от 24 часа е незаконен. Някои от търсещите убежище са казали, че стоят вече десети месец в лагера, което също е незаконно. Мисията на Съвета на Европа установява, че преместването на хората от лагерите от закрит тип се бави пак заради невъзможността на властите да комуникират с чужденците заради липса на преводачи. Често мигрантите остават неинформирани за правата си да кандидатстват за убежище. Част от задържаните дори нямат заповед за задържане в лагера. В българския закон не се правят никакви уточнения за начина, по който се задържат децата на бежанците, а това ги излага на огромен риск. България вече е осъждана пред Европейския съд по правата на човека за условията по задържането на три деца. Към страната вече има отправени препоръки от Съвета на Европа да реформира своето законодателство. Оправихме се с ловците на бежанци На този фон МВР е уверило мисията на Съвета на Европа, че България се е справила с ловците на бежанци по турската граница и като цяло тази практика е в миналото. Томаш Бочек изразява вярата си, че прокуратурата ще разследва и всички смъртни случаи на мигранти на българска територия. Бочек е поставил въпрос за практиката на гранична полиция да изблъсква хора обратно към Турция, както и за физическото насилие, оказвано върху мигрантите. Той е получил информация за тези случаи от ООН, самите бежанци и неправителствени организация. Отговорът на МВР е, че всичко е разследвано, но нито един полицай не е бил намерен за виновен. Томаш Бочек пише, че в момента цялата процедура по установяване на бежанците в риск лежи върху подкрепата на неправителствените организация. Той допълва, че би приветствал изпълнението на намеренията на Държавната агенция за бежанците да осигури 24-часово присъствие на социални работници в лагерите. Съветът на Европа предлага на България безплатно да обучи хора на международно право по защита правата на човека, за да се подобри системата. Бочек критикува българските общини заради пълния им отказ да се включат в програмите за интеграция на бежанците. Той обяснява и причината за това: "Публичното отношение към мигрантите и бежанците (в България) е като цяло негативно, а антимигрантската реторика в политическия дискурс е засилва, особено около избори". Успехите В доклада се признава, че България е положила "значителни усилия" да се справи с предизвикателствата за посрещане на мигрантския натиск. Другият успех са положените усилия за изпращане на част от децата на училище. Въпреки тези успехи като цяло докладът е силно критичен. София се призовава да предприеме мерки, за да изгради устойчива система за предоставяне на международна защита за тези, които имат нужда от нея. Мисията на Съвета на Европа установява, че част от практиките на България по посрещане на бежанците "повдигат въпроси относно самата същност на правото да се търси убежище". Според Томаш Бочек всички установени проблеми повдигат въпроса дали България не нарушава ключови принципи от Европейската конвенция за защита правата на човека – правото на живот и забраната на изтезанията.

Експерт: ДАИ генерира по неволя корупция

https://petel.bg/Ekspert--DAI-generira-po-nevolya-koruptsiya__261529

Кадри: Нова тв „ДАИ генерира корупция по неволя. Това коментира в ефира на NOVA Миролюб Столарски, член на УС на Асоциацията на сдруженият...

Флагман.бг: 30-годишният Александър се гръмнал с незаконен пистолет заради дългове

https://petel.bg/Flagman-bg--30-godishniyat-Aleksandar-se-gramnal-s-nezakonen-pistolet-zaradi-dalgove__261530

Снимка Флагман.бг Финансови проблеми са основната версия за мистериозния опит за самоубийство на 30-годишния Александър Стоянов, научи ...

Извънредна ситуация на ж.п. линията Перник - Драгичево

https://petel.bg/Izvanredna-situatsiya-na-zh-p--liniyata-Pernik---Dragichevo__261531

Снимка Булфото От 17.00 часа е преустановено движението Драгичево - Перник разпределителна поради проблем в железния път. Това съобщиха о...

Ексклузивно: Охранителни камери заснели бомбения инцидент на „Васил Левски”

https://petel.bg/Ekskluzivno--Ohranitelni-kameri-zasneli-bombeniya-intsident-na----Vasil-Levski---__261532

Снимка bTV bTV разполага със записите от охранителните камери от мача „Левски” – ЦСКА, който беше белязан от тежък инцидент с пострадали ...

Демокрацията на Еманюел Макрон срещу демокрацията на Манфред Вебер

http://www.euinside.eu/bg/analyses/emmanuel-macrons-democracy-vs-manfred-webers

Големи бяха очакванията за обръщението на френския президент Еманюел Макрон пред Европейския парламент, че ще се опита да вдъхне нова енергия в големите си планове за бъдещето на Европейския съюз и най-вече за задълбочаването на интеграцията в еврозоната, заради захлаждането, което дойде от Берл ...

Задържаха под стража мъж, обвинен в разпространение на наркотици

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831176

Задържаха под стража мъж, обвинен в разпространение на наркотициСливенският окръжен съд задържа под стража обвинен в държане с цел разпространение на метамфетамин. Това съобщиха от Окръжната прокуратура, по чието искане е взета мярката, цитирана от БТА. 34-годишният Николай Г. е обвинен за това, че на 3 февруари в Сливен, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително държал с цел разпространение

"Демократична България" иска ГЕРБ да осъди поведението на Волен Сидеров

http://www.mediapool.bg/demokratichna-bulgaria-iska-gerb-da-osadi-povedenieto-na-volen-siderov-news278326.html

ГЕРБ да осъди сурово поведението на лидера на ″Атака″ Волен Сидеров и посещението му в Крим. Това поиска новото обединение ″Демократична България″.   В позиция, изпратена до медиите, коалицията съобщава, че ″протестира остро срещу мълчанието на премиера Борисов, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на председателя на парламентарната група на ПП ГЕРБ във връзка със скандалното посещение в Крим на Волен Сидеров и други депутати от „Атака“, между които заместник-председателят на парламента Явор Нотев″.   Новата формация припомня, че ″става дума за украинска територия, окупирана от Русия и анексирана от нея. Анексията не е призната от ООН и е обект на санкции от страна на Европейския съюз и всички наши съюзници в НАТО″.   ″Настояваме Борисов и ГЕРБ да осъдят сурово поведението на Сидеров и компания като грубо нарушение на международното право и на политиката на Европейския съюз и НАТО към анексията на Крим″, искат трите партии в ″Демократична България″.   ДСБ, Да, България и Зелените съобщават още, че смятат намеренията на президента Радев да посети Русия за ″нецелесъобразни, особено след скандалното поведение на руския патриарх неотдавна у нас и в условията на продължаваща хибридна война на режима на Путин както срещу България, така и срещу много от нашите партньори в ЕС и НАТО″.   ″След снишаването на Борисов по повод случая Скрипал, България окончателно ще затвърди незавидния си образ на ″троянски кон“ на путинския режим в Свободния свят и ще увреди националните интереси на родината ни″, твърдят от коалицията.

Марешки запълни улични дупки във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373106

Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки стартира кампания за запълване на улични дупки. Начално на кърпежите постави в родния си град Варна. Първата дупка, която запълни, бе на ул. „Уилям Глдстон“ в близост до заведение, което притежава, предаде репортер на Moreto.

Русия: Отношенията на Москва и Пекин са важен фактор за световната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831174

Русия: Отношенията на Москва и Пекин са 
важен фактор за световната сигурностРусия и Китай разработват стратегически курс на сътрудничеството си в отбранителната сфера, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на среща със заместник-председателя на централния военен съвет на Китай генерал-полковник Сюй Цилян, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Привилегированото естество на междудържавните отношения се потвърждава от

Тайната връзка между Матео и Мия е разкрита

https://www.vesti.bg/lyubopitno/tajnata-vryzka-mezhdu-mateo-i-miia-e-razkrita-6081630

Матео участва в еротично каубойско шоу в новите епизоди на „Аз съм никой“

Днес се отбелязва Световния ден на побратимените градове

http://www.moreto.net/novini.php?n=373088

Днес отбелязваме Световния ден на побратимените градове. Празникът се чества във връзка с годишнината от основаването на Световната организация на побратимените градове през 1957 г.. Побратимен град е град, който е обвързан с друг град с цел да се поощрят контактите и културните връзки между двата града.

Нивите поскъпнали със сто лева за декар през 2017 г.

http://www.mediapool.bg/nivite-poskapnali-sas-sto-leva-za-dekar-prez-2017-g-news278325.html

Цените на нивите са се повишили със сто лева за декар през 2017 г. до 870 лв., сочат данните на Националния статистически институт, обявени във вторник. Увеличили са се и размерите на рентите за отдаване под наем на земеделска земя Така през миналата година средната цена на декар земеделска земя е достига 872 лв., което е ръст от 14.6% спрямо 2016 г. Поскъпването при нивите е с 13 на сто, но на постоянно затревените площи се регистрира спад от 9 лв. или 3.4 процента до 262 лв./дка.     Лв./дка Категории на земята 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017   Земеделска земя - общо 279 398 547 594 684 732 761 872   в това число:                   Ниви 279 413 556 621 708 761 770 870   Овощни насаждения 242 284 412 433 440 480 534 .   Лозя 206 248 262 319 451 339 370 .   Постоянно затревени площи 189 207 217 198 246 227 271 262                     Най-висока e цената на земеделската земя в Североизточния район - 1401 лв. за декар. Най-големият скок в стойността с 83.4 процента е отчетен в Югозападния район, въпреки който обаче цената е едва 406 лв./дка. Поевтиняване с 13 на сто има в Северния централен район, където цената е паднала до 779 лв. Статистически райони 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Общо за страната 279 398 547 594 684 732 761 872 Северозападен 249 420 493 598 682 708 735 910 Северен централен 295 447 623 708 807 820 895 779 Североизточен 365 555 860 827 957 1040 1157 1401 Югоизточен 230 271 346 480 509 636 707 796 Югозападен 302 237 463 301 403 415 221 406 Южен централен 230 292 364 357 474 442 412 538 Повишение, макар и по-малко, е регистрирано и в изплащането на рента за отдавана под наем или аренда земя. Средната й цена за страната е стигнала 46 лв./дка, което е с 4.5 на сто повече спрямо 2016 г. Увеличението на рентата при нивите е с 6.8%, а на постоянно затревените площи - с 6.7% Категории на земята 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Земеделска земя - общо 23 30 34 38 41 42 44 46 в това число:                 Ниви 24 30 36 39 43 44 44 47 Овощни насаждения 16 20 29 30 35 32 41 . Лозя 13 26 21 34 24 36 31 . Постоянно затревени площи 12 13 18 16 17 18 15 16 Според статистиката най-висока през 2017 г. е била цената за декар на аренда или под наем земеделска земя в Североизточния район - 67 лева. Най-ниска – 27 лв., е била в Югозападния регион. Статистически райони 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Общо за страната 23 30 34 38 41 42 44 46 Северозападен 19 22 29 34 38 40 42 44 Северен централен 25 33 41 46 50 52 53 57 Североизточен 40 50 53 58 61 63 64 67 Югоизточен 15 22 28 29 31 31 32 34 Югозападен 13 15 15 16 18 20 22 27 Южен централен 13 20 22 24 26 27 26 Наблюдението за цената на земеделската земя и рентата в селското стопанство е проведено сред 2246 земеделски стопанства, специализирани дружества за инвестиции в земеделска земя и агенции за недвижими имоти, съгласно методика на Евростат.

Скалата стана баща за трети път

https://offnews.bg//zvezdi/skalata-stana-bashta-za-treti-pat-679329.html

Дуейн Джонсън стана баща за трети път. Бившият кечист публикува снимка на себе си и новородената си дъщеря в Instagram.

Това е второто дете на Скалата и съпругата му Лорън Хашиян. Двамата имат по-голям син.

Двойката е решила да кръсти момиченцето си Тиана.

В текста към снимката Джонсън отдаде уважението си към всички майки по света и посъветва бъдещите бащи да присъстват на раждането на малките си съкровища.

„През целия си живот съм бил заобиколен от силни жени, но след като присъствах на раждането на Тиана, бих искал да отдам нужната почит и уважение към Лорън и всички майки по света за невероятната смелост и сила, които притежават. Това, че присъствах на раждането на дъщеря си, промени живота ми завинаги. Мъже, бъдете до съпругата си, когато ражда и ѝ дайте нужната подкрепа“, пише той.

Джонсън има и по-голяма дъщеря от брака си с актрисата Дани Гарсия.

Създават национална платформа за борба с уговорените мачове

https://www.24chasa.bg/sport/article/6831131

Създават национална платформа за борба с уговорените мачовеМинистерството на младежта и спорта организира международен форум с цел създаване на Национална платформа за борба с манипулирането на спортните състезания Министерство на младежта и спорта организира „Съвместно обучение за създаване и развитие на Национална платформа за борба с манипулирането на спортни състезания”,

Кандидатите за членове на комисията Антикорупция готови да се подложат на полиграф

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831111

Кандидатите за членове на комисията Антикорупция готови да се подложат на полиграфКандидати за членове на комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) са готови да се подложат на детектор на лъжата. Това те декларираха пред парламентарната комисия за борба с корупцията, която изслуша концепциите им в зала Запад на парламента. Номинирани за зам.

Германия се кандидатира за домакин на Евро 2024

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/24/3168403_germaniia_se_kandidatira_za_domakin_na_evro_2024/?ref=rss


Германия представи във вторник официалната си кандидатура за домакин на европейското първенство през 2024 г. Германският футболен съюз (DFB) обяви, че ще предложи "перфектна организация и атмосфера, каквато подобава на такъв турнир".<br /><br />За последно страната беше домакин на голям футболен форум през 2006 г., когато прие световното първенство.<br /><br />До момента единствената друга страна, която е обявила кандидатурата си за шампионата след шест години,...

Приеха регионалната програма за заетост в област Добрич

https://www.24chasa.bg/region/article/6831157

Приеха регионалната програма за заетост в област Добрич
На заседание на Областната комисия по заетост към областната администрация в Добрич бе гласуван проекта на Регионална програма за заетост за 2018 г. След като областната администрация се отказа да ползва полагащите й се три работни места, те бяха разпределени в общините, където безработицата е най-висока – Крушари, където ще се наемат 13 лица,

Симеонов: Предложението за пушенето в заведенията ще бъде внесено в НС

https://www.actualno.com/society/simeonov-predlojenieto-za-pusheneto-v-zavedenijata-shte-byde-vneseno-v-ns-news_671357.html

Предложението за промяна в закона за здравето, която връща възможността за пушене в обособени помещения в заведенията за хранене и развлечения, ще бъде внесена в Народното събрание, съобщи вицепремиерът Валери Симеонов по време на заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Той призова представителите на бизнеса и синдикатите да изразят своята позиция по това предложение, както и по законопроекта за реклама на хазартни игри, който също ще бъде внесен в парламента. Преди десетина дни вице

Нещо вкусно: Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно (I част)

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6831028

Нещо вкусно: Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно (I част)Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурси за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме занякъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминал ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Затова решихме да стартираме поредица,

"Глезотии" на Иванчева отложили предаването на подкупа и ареста

https://www.actualno.com/crime/glezotii-na-ivancheva-otlojili-predavaneto-na-podkupa-i-aresta-news_671359.html

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев заяви, че заради почивка на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се е наложило отлагане на предаването на подкупа и ареста ѝ. По думите му Иванчева и заместичката ѝ Биляна Петрова си позволявали "доста глезотии". По тази причина антикорупцонният орган започва да им прави пълен финансов анализ. "Ще проверим всички банкови сметки, всички придобити от тях имоти в България и в чужбина", каз

БСП се припозна за алтернатива и прати Борисов посланик на мира

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/24/3168373_bsp_se_pripozna_za_alternativa_i_prati_borisov/?ref=rss


В поредната критика към управляващите заради корупцията и "изпусната държава" БСП се припозна като алтернатива и пожела премиерът Бойко Борисов сам да се оттегли. Поводът - задържаните днес за получаване на подкупи служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" - Благоевград.<br /><br />"Тези служители, като събират парите, къде ги носят? Този път дори не искаме оставки. Ако не могат да управляват, нека се оттеглят, да освободят постовете. Има...

Лукашенко е готов да отстъпи някои свои правомощия, но не в близко бъдеще

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/24/3168425_lukashenko_e_gotov_da_otstupi_niakoi_svoi/?ref=rss


Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че конституцията може да бъде "подобрена" и някои от неговите правомощия да бъдат споделени, но не и в близко бъдеще, предаде "Ройтерс".<br /><br />Лукашенко управлява авторитарно Беларус от 1994 г. и през този период промени конституцията, за да разшири контрола си и да изтласка опозиционните сили от парламента.<br /><br />В годишно обръщение към депутатите, в което спомена за свалянето от власт на...

Петкова: Ако вдигнем цената на въглищата и токът поскъпва

https://dnes.dir.bg/ikonomika/petkova-ako-vdignem-tsenata-na-vaglishtata-i-tokat-poskapva

Ако цената им бъде увеличена, ще се предизвика поскъпване по цялата верига на производството, каза Петкова

Петкова: "Марица-изток" е от стратегическо значение за енергийната сигурност

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831119

Петкова: "Марица-изток" е от стратегическо значение за енергийната сигурностВъглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, ще се предизвика поскъпване по цялата верига на производството. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от "Мини Марица-изток" ЕАД, съобщи енергийното министерство.

Палма де Майорка забранява отдаването под наем на апартаменти на туристи

https://offnews.bg//sviat/palma-de-majorka-zabraniava-otdavaneto-pod-naem-na-apartamenti-na-turi-679330.html

Испанският курортен град Палма де Майорка ще забрани на собствениците на апартаменти да отдават под наем на туристи, като ще стане първото населено място в Испания, въвеждащо подобна мярка.

Промените идват, след като жителите на града се оплакаха от постоянно увеличаващите се наеми, тъй като масово апартаментите са отдават за кратка почивка, предава Би Би Си.

Кметът на града заяви, че забраната, която ще бъде въведена през юли, ще бъде модел за градовете, страдащи от масовия туризъм. 

Въпреки че някои ще бъдат облагодетелствани от мярката, бизнес асоциации твърдят, че много семейства ще бъдат засегнати финансово.

Палма де Майорка, както и много други градове по света, вижда увеличение на броя на посетителите, което се държи отчасти на отдаването на жилища под наем през уеб сайтове и приложения.

Проучване показва, че между 2015 г. и 2017 г. броят на нерегулираните апартаменти, предлагани на туристите, се е увеличил с 50%.

Миньорският протест приключи с освирквания за ресорния министър и сблъсък с полицията

http://www.cross.bg/vuglishtata-tzenata-minite-1573295.html

/КРОСС/ Протестът на служителите на „Мини Марица – изток” пред енергийното министерство мощно освирка ресорния министър Теменужка Петкова, след като тя излезе, за да коментира пред медиите за какво се е разбрала със синдикатите, но не говори пред недоволните. Стигна се и до кратък сблъсък между демонстранти и полицаи. Хората искат увеличаване на цената на въглищата с мотива, че заплатите им са „замразени” от години, а имат нужда и от по-модерна техника. „Искам само да отбележа, че мините са на положителен финансов резултат – 7 млн. лева. Увеличени са приходите им спрямо 2016 г. с 56 млн. лева. Колегите получават редовно своите трудови възнаграждения, своите социални добавки. Климатът е добър”, коментира тя. Министърът отбеляза, че увеличение на цената на въглищата ще се отрази неблагоприятно на централите от Маришкия басейн. Петкова все пак заяви, че ще посети през следващата седмица мините, за да се запознае с реалната ситуация там. „Това, което казахме на министъра, беше, че тя най-вероятно не получава по веригата вярна информация за това, което става в „Марица-изток” – водят я на панорамата да гледа лъскавите хубави багери и горе-долу до там й се изчерпва представата за това, което става в „Марица-изток”, каза Димитър Манолов от КТ „Подкрепа”

Земеделската земя поскъпнала с 15% за година

https://frognews.bg/novini/zemedelskata-zemia-poskapnala-15procenta-godina.html

През 2017 година средата цена на един декар земеделска земя е достигнала до 872 лева. В сравнение със стойностите през 2016 година се отчита увеличение на средната цена за един декар земеделска земя с 14.6%. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) относно цените на земеделската земя и арендата в селското стопанство у нас през 2017 година.

Евростат: Българинът харчи най-малко за книги в ЕС

http://econ.bg/Новини/Евростат-Българинът-харчи-най-малко-за-книги-в-ЕС_l.a_i.760862_at.1.html

Българинът харчи най-малко в Европейския съюз за вестници, книги и канцеларски материали. Дъното на класацията българските потребители споделят с...

Хванаха дърводелски цех и фирма за мебели във Варна да горят отпадъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=373068

Дърводелски цех в промишлената зона на Аксаково и фирма за мебели на ул. „Христо Смирненски“ са с предписания от Регионалната инспекция по околната среда и водите заради горене на отпадъци от производство, научи Moreto.net. Нарушенията са установени от проверяващите след подадени сигнали по „Зелен телефон“ през месец март.

ОЛАФ разследва китайска схема за данъчни измами

https://www.actualno.com/europe/olaf-razsledva-kitajska-shema-za-danychni-izmami-news_671353.html

Европейският съюз и италианските власти разследват подозрения за мащабна данъчна измама, извършвана от китайски групи, които внасят стоки през гръцкото пристанище Пирея, предаде Euractiv. "Напълно е заобиколено плащането на ДДС, с огромни щети за националните данъчни власти и общността", посочи Фабио Бото от специалното следствено подразделение на Италианската централна служба за борба с измамите. Подозираната схема в пристанището Пирея, която е част от огромния китайски инфраструкту

Инж. Николай Станков: Повишаване на културата на обществото е най-важно за пътната безопасност

http://www.cross.bg/bezopasnost-putnata-stankov-1573294.html

/КРОСС/ Образоването на тема пътна безопасност от най-ранна детска възраст е ключово за решаване на проблема.   Темата за пътната безопасност е сред приоритетите  на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по които работим в синхрон и сътрудничество с останалите ведомства и браншовите организации. Това заяви инж. Николай Станков – съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, при участието си в дискусия на тема „Решения за подобряване на пътната безопасност“.   Като добър пример инж. Станков посочи, че в Агенция „Пътна инфраструктура“ е  създадена изцяло нова дирекция по безопасност на пътищата. Тя ще отговаря за планиране на пътната безопасност, мониторинг и осъществяване на мероприятия в тази сфера.  Той коментира още, че освен нормативните промени, целящи подобряване на пътната безопасност, които в момента се извършват от изпълнителната  и законодателна власт, обществото като цяло също трябва да подобри културата си в тази област. „Ключово е  повишаването на културата на обществото по темата за пътната безопасност, а това включва обучение на децата от най-ранна възраст

ЕС: Банките и застрахователите трябва да решат проблемите с договорите след Brexit

https://www.investor.bg/evropa/334/a/es-bankite-i-zastrahovatelite-triabva-da-reshat-problemite-s-dogovorite-sled-brexit--259905/

Според Валдис Домбровскис частният сектор трябва да поеме водещата роля в решаването на проблема за 134 трлн. долара

Бургас ще бори кича с едноцветни чадъри на заведенията

https://offnews.bg//obshtestvo/burgas-shte-bori-kicha-s-ednotcvetni-chadari-na-zavedeniata-679338.html

Край на шарените чадъри и рекламните съоръжения в центъра на Бургас и в Морската градина. От 1 юни те трябва да са в една цветова гама и без рекламни надписи по тях. Преместваемите обекти също не трябва да са брандирани и с реклами, решиха днес общинските съветници.

Чадърите, например, трябва да са в една цветова гама – от бяло до охра в центъра на града. В морската градина и парк „Езеро“ цветът ще в цветовата гама от бяло до светлозелено. Забраняват се рекламни чадъри, тенти и сенници по заведенията, но и в преместваемите обекти. Това беше необходимо, защото законът се нарушаваше досега, категоричен е Милчо Добрев от рекламния бранш:

От близо 10 г., корпоративни фирми с милиони левове бюджет за реклама, не са спрели да предоставят рекламни чадъри, рекламни тенти и заслони. Брандират преместваеми обекти… Перманентно нарушение в продължение на 12 г. на наредбите за преместваемите обекти и на наредбата за реклама. 12 г. ние не си прибрахме едни 12 милиона от тия „безплатни“ чадъри“, коментира Милчо Добрев.

Общинският съветник Живко Табаков контрира:

Даже и да премахнем рекламните елементи от чадърите, аз искрено се съмнявам, че за тези мултинационални компании, за които говорим, те ще си пренасочат бюджетите точно към outdoor реклама“, каза Табаков и добави, че има десетки начини за алтернативна реклама.

Според Константин Бачийски не трябва да се забранява рекламата:

„Имаме наредба за рекламата, където, без никакъв проблем, можем да таксуваме тези рекламни площи и тези пари да влизат в общината“, коментира Бачийски и поясни, че е „за“ уеднаквяването на визията.

Главният архитект Веселина Илиева посочи, че ограничението не е за целия град:

Става дума за основните пешеходни улици – „Алеко Богориди“, „Александровска“, за площад „Св. Св. Кирил и Методий“, „Тройката“ –и ул. „Батенберг“, добави Илиева.

Промяната обхваща и площад „Царица Йоанна“, а основната цел е да се запази културно – историческото наследство в тази част на Бургас, където са ситуирани паметници на културата и на архитектурата. Веселина Илиева подчерта, че промяната е обсъждана отдавна и е съгласувана и с художници и представители на изкуството.

Евгений Мосинов от БСП посочи, че има норми и за Морската градина:

„И в парк „Езеро“. Където искаме светлозелени чадъри. Че какво му е лошото в шаренията на морската градина? Да забраним цветята да бъдат бели, жълти, червени, пембени…“

В крайна сметка, промените в наредбата бяха приети и ще влязат в сила от 1 юни.

И младите от БСП възмутени от случилото се на Европейската младежка конференция

https://offnews.bg//politika/i-mladite-ot-bsp-vazmuteni-ot-sluchiloto-se-na-evropejskata-mladezhka-679339.html

„Възмутително е, че на Европейската младежка конференция млади хора бяха организирани да ръкопляскат на премиера и лекторите , а не да покажат своите проблеми”. Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията.

Той обясни, че когато в парламента се внасят закони, насърчаващи политиките за решаването на проблемите на младите хора, те се отхвърлят от мнозинството и отношението им е същото като към младите хора на събитието. „Тези хора не успяха да покажат проблемите си и не бяха чути от представителите на властта”, коментира Свиленски.

Николай Бериевски: Колко струваха аплодисментите за Борисов на Европейската младежка конференция?

„Единственият изход от тази ситуация е не да се пишат позиции в подкрепа на това мероприятие, а управляващите да имат достойнството да се извинят”, категоричен бе международният секретар на МО в БСП Николай Бериевски.

Той цитира мнението на президента на Европейския младежки форум Луис Алварадо за Европейска младежка конференция, която се проведе в София: „Тази конференция разруши работата на поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това, какво не е включване на младите хора в Европа”.

Николай Бериевски припомни, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Европа и младите хора. „По какъв начин бе спазен този приоритет, при положение, че на тази конференция дори не се даде думата на младите хора? На практика това, което се случи на Европейската младежка конференция, е че млади хора бяха използвани за статисти в спектакъла на правителството и това беше евтин ПР. Но колко струваха аплодисментите за г-н Борисов?”, попита Бериевски

Мина Кутева: Взехме думата, но не бяхме чути

„Европейската младежка конференция се прави под егидата на т.нар структурен диалог. Ние, младите хора, можем да си вземем думата, имаме какво да кажем и можем да дадем смислени идеи- как да се развива младежката политика в България и Европа”. Това каза Мина Кутева, секретар на МО в БСП. Тя заяви, че идеята на диалога е, че трябва някой да слуша от другата страна. Ако няма никой, този диалог се обезмисля. „Взехме думата, но не бяхме чути от управляващите”, каза Мина Кутева.

Свиленски: Докъде стига корупцията в държавата?

https://dnes.dir.bg/politika/georgi-svilenski-dokade-stiga-koruptsiyata-v-darzhavata

На 1 май организираме митинг-протест срещу бедността и корупцията в държавата

Вижте последната снимка на Авичи преди смъртта му

https://www.actualno.com/curious/vijte-poslednata-snimka-na-avichi-predi-smyrtta-mu-news_671350.html

Тим Берлинг, шведски диджей и продуцент, известен още като Авичи (Avicii), почина на 28 години в петък, 20 април. Тялото на родения в Швеция музикант и продуцент, който е известен с хитове като Wake Me Up, Levels и Hey Brother, бе открито в хотел в Оман. Причината за смъртта още не е известна. Avicii прекрати турнетата си през 2016 г. заради здравословни проблеми. Той страдал от остър панкреатит и е трябвало да премахне жлъчката и апендикса си през 2014 г. В миналото той се борел със зависимост

Топло време в следващите дни

//dariknews.bg/novini/bylgariia/toplo-vreme-v-sledvashtite-dni-2092964

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде ясно, но на отделни места в планинските райони на Западна България преди полунощ все още са възможни краткотрайни валежи. Минималните температури в повечето райони ще са между 9 и 14 градуса.

Филип Лхамсурен започна експедицията си "Прегръдката на Амазония"

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/24/3168388_filip_lhamsuren_zapochna_ekspediciiata_si_pregrudkata/?ref=rss


Приключенецът Филип Лхамсурен започна самостоятелната си експедицията "Прегръдката на Амазония". Целта му е да измине около 5000 км по реката и през джунглата, като ще разчита единствено на собствените си сили.<br /><br />Той започва спускането си по Рио Негро от Сао Габриел в Бразилия.<br /><br />Оттук нататък за Филип Лхамсурен предстоят шест месеца оцеляване в изключително трудни природни условия, в които той ще се движи сам – с кану, колело или пеш и ще...

Визита и събитие в Професионалната гимназия по фризьорство и козметика "Княгиня Евдокия" - гр. София

https://pressbulgaria.com/m/HU5RNTVJ.html

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ Относно събитието: Международна конференция “Професионалното образование и обучение като първи избор” 24-25 април 2018 г., Резиденция „Бояна“ На 25 април 2018 г., от 9,15 часа представители на държави от цяла Европа и участници в Международната конференция “Професионалното образование и обучение като първи избор”, организирана в рамките на европредседателството на Република България, ще посетят Професионалната гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“ (ПГФК) – гр. София, район „Изгрев“, ул. „Атанас Далчев“, № 8. Участниците ще се запознаят с организацията на професионалното образование в единственото в България държавно, неспециализирано училище за придобиване на средно образование и професионална квалификация чрез обучение по професиите от професионално направление „Фризьорски и козметични услуги“. Те ще разгледат учебните салони за професионална подготовка на учениците по професиите „Фризьор” и „Козметик“. Европейските специалисти ще наблюдават професионалните умения на учениците при изработване на прически на хората от Дома за възрастни „Дълголетие“ – партньори по проект „Добротворчество“, чиято основна цел е приобщаване на социално изолираните от обществото ни, превръщайки ежедневието им в празник на красотата и милосърдието. Идеята на Ученическия съвет при ПГФК „Княгиня Евдокия“ по проекта „Добротворчество“ е финансирана от Столична община с най-голямата сума, определена в конкурса „Младежки свят и доброволчество“, като на 15.03.2018 г. г-жа Йорданка Фандъкова – кметът на София, лично връчи чека на учениците. Гостите от европейските държави ще имат възможност да наблюдават открити уроци с учениците от ХІ и ХІІ клас и демонстрация с учебна цел от професионални фризьори – бивши възпитаници на училището: г-н Руско Русев – собственик на Ноухау салон и основател на Ноухау склул и г-н Андрей Николов – управител на „Луксор фешън салон”, като изява на връзката между реалния бизнес и училищната среда. Друг ученик на училището – г-н Васил Михайлов, и реализирал се в професията като артистичен директор на академия и салони Stephan, по атрактивен начин и пред всички участници в събитието, ще проведе мастер клас по фризьорство. В същия ден, от 10,30 часа, в ритулната зала на администрацията на район „Изгрев“, гр. София, ул. „Антон П. Чехов“ № 16 А, проектът „Добротворчество“ официално ще презентира резултатите от проектните дейности: • направа на прически и грим на възрастните хора от Дом „Дълголетие“; • уъркшоп – изработване на бижута, картички, маски, костюми и други предмети от вестници и списания; • ревю на прически и грим и карнавал с изработеното от учениците под мотото „Цветя в косите“. Като гости в събитието са поканени и: народни представители, кметът на Столичната община, директорът и експерти от дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на СО, Министерството на образованието и науката, Регионалното управление на образованието – София-град, Районната администрация „Изгрев”, директорът на Британския съвет, председателят на „Асоциация за развитие на София“, председателят на Синдиката на българските учители, изпълнителният директор на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс ЕАД, други работодатели-партньори, представители на фирми с предмет на дейност фризьорски и козметични услуги, председателят и членове на Обществения съвет, родители и директори на училища-партньори.

Почина бащата на Златко Янков

https://dnes.dir.bg/futbol/pochina-bashtata-na-zlatko-yankov

Георги Янков, известен като Големия фар, също е бил футболист

Лукашенко заговори за намаляване на правомощията му, но не и в близко бъдеще

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831104

Лукашенко заговори за намаляване на правомощията му, но не и в близко бъдеще
Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че конституцията може да бъде "подобрена" и някои от неговите правомощия бъдат споделени, но не и в близко бъдеще, предаде Ройтерс. Лукашенко управлява авторитарно Беларус от 1994 г. и през този период промени конституцията, за да разшири контрола си и да изтласка опозиционните сили от парламента,

Георги Свиленски: ГЕРБ арестуват 10-15 души, после ги пускат

https://frognews.bg/politika/georgi-svilenski-gerb-arestuvat-10-15-dushi-posle-puskat.html

„Днес бяха арестувани поредните служители на ДАИ в Благоевград. Кой носи отговорност за корумпираните служители от автомобилната администрация? Всеки месец някъде в страната има арести, а след няколко месеца, същите служители се връщат на работа. Питаме: Корупцията докъде стига?”

Георги Свиленски: ГЕРБ арестуват 10-15 души, после ги пускат

https://frognews.bg/novini/georgi-svilenski-gerb-arestuvat-10-15-dushi-posle-puskat.html

„Днес бяха арестувани поредните служители на ДАИ в Благоевград. Кой носи отговорност за корумпираните служители от автомобилната администрация? Всеки месец някъде в страната има арести, а след няколко месеца, същите служители се връщат на работа. Питаме: Корупцията докъде стига?”

Съдът отмени разпоредби от наредбата за гробищните паркове на Столичния общински съвет

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831101

Съдът отмени разпоредби от наредбата за гробищните паркове на Столичния общински съвет Административен съд София град обяви за нищожни част от разпоредбите на Наредбата за гробищните паркове и погребално - обредната дейност на Столичен общински съвет по протест на Софийска градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение, цитирани от БТА. Проверката по случая е била инициирана по сигнал на граждански организации,

Руски фермер пусна на пазара олио 'Новичок'

https://offnews.bg//sviat/ruski-fermer-pusna-na-pazara-olio-novichok-679336.html

Руски фермер пусна на пазара слънчогледово олио "Новичок", съобщи руското посолство в България.

Според Лондон именно с "Новичок" са отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Производителят Алексей Якушев е от Уляновска област. 

От посолството са публикували и снимка на олиото. 

Якушев обяснява, че олиото е студено пресовано, произведено от слънчогледи, отглеждани в неговата ферма. 

На етикета пише, че това са "продукти за дълъг живот", а олиото е с "особен вкус". На етикета присъства и знака на КГБ. 

От етикета става ясно още, че става въпрос за лимитирана серия, а олиото е "препоръчано от КГБ".   

Депутати от Съвета на Европа са нарушавали етични стандарти заради Азербайджан, сочи доклад

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/24/3168302_deputati_ot_suveta_na_evropa_sa_narushavali_etichni/?ref=rss


Бивши представители на Съвета на Европа, работили в Парламентарната асамблея (ПАСЕ) на организацията и като докладчици за Азербайджан, са участвали в "практики от корупционно естество" и са нарушавали етичния ѝ кодекс.<br /><br />Това се твърди в доклад, изготвен от независими разследващ орган към Съвета на Европа, цитиран от "Дойче веле".<br /><br />"Разследването откри, че в работата си за Азербайджан няколко (настоящи) и бивши членове на ПАСЕ...

Как го прави Кейт - неудобните въпроси

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kak-go-pravi-kejt-neudobnite-vyprosi-6081614

Как само за 7 часа херцогинята успя да роди и да си тръгне от болницата, питат се хиляди

МВР и ДАИ започнаха операция в страната за проверки на автобуси и товарни камиони

http://www.moreto.net/novini.php?n=373091

Операция в цялата страна за проверки на автобуси и товарни камиони започнаха от МВР и ДАИ. Акцията стартира след тежките инциденти с микробуси и автобуси, станали преди дни в страната с убити и ранени. На различни точки по пътищата в България се извършват проверки.

"Демократична България": Борисов да не мълчи за Сидеров и Крим

https://dnes.dir.bg/politika/demokratichna-balgariya-borisov-da-ne-malchi-za-siderov-i-krim

Намеренията на президента Радев да посети Русия за нецелесъобразни, смятат от новата формация

ПАСЕ призова Турция да отложи изборите на 24 юни

https://www.actualno.com/asia/pase-prizova-turcija-da-otloji-izborite-na-24-uni-news_671348.html

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова Анкара да отложи насрочените за 24 юни общи и президентски избори, пише вестник „Джумхуриет”. Като основен мотив се посочва, че „при сегашните условия в Турция провеждането на гласуване не отговаря на критериите на Европа”. Решението е взето тази сутрин в Страсбург от името на Комисията за наблюдение и контрол на ПАСЕ. Допълнителните мотиви са: - промяната на избирателния закон само един месец

Задържаха за разпит френски милиардер по разследване за корупция в Африка

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831090

Задържаха за разпит френски милиардер по разследване за корупция в Африка 
Френският милиардер Венсан Болоре бе задържан за разпит по разследване на предполагаеми корупционни практики, използвани в изгодни сделки в Африка, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Съдебен източник каза, че Болоре е бил отведен в полицейско управление в парижкото предградие Нантер заедно с други служители на компанията му "Болоре груп".

Георги Свиленски: Възмутително- млади хора бяха организирани да ръкопляскат на премиера, а не да покажат своите проблеми

http://www.cross.bg/hora-konferentziya-mladite-1573293.html

/КРОСС/ „Възмутително е, че на Европейската младежка конференция млади хора бяха организирани да ръкопляскат на премиера и лекторите , а не да покажат своите проблеми". Това заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че когато в парламента се внасят закони, насърчаващи политиките за решаването на проблемите на младите хора, те се отхвърлят от мнозинството и отношението им е същото като към младите хора на събитието. „Тези хора не успяха да покажат проблемите си и не бяха чути от представителите на властта", коментира Свиленски.  Николай Бериевски: Колко струваха аплодисментите за Борисов на Европейската младежка конференция?  „Единственият изход от тази ситуация е не да се пишат позиции в подкрепа на това мероприятие, а управляващите да имат достойнството да се извинят", категоричен бе международният секретар на МО в БСП Николай Бериевски. Той цитира мнението на президента на Европейския младежки форум Луис Алварадо за Европейска младежка конференция, която се проведе в София: „Тази конференция разруши работата на поколенията преди нас, унищожи труда на няколко генерации младежи и показа пълно пренебрежение към младите хора изобщо. Тази конференция беше учебникарски пример за това, какво не е включване на младите хора в Европа"

Хванаха избягалия затворник в Пловдив

https://www.vesti.bg/bulgaria/hvanaha-izbiagaliia-zatvornik-v-plovdiv-6081626

Танчев е пребивавал в апартамент на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в Пловдив, ползван от негов познат

Николай Димитров-Хичо: В Русия първо научих псувните

https://www.24chasa.bg/sport/article/6830966

Николай Димитров-Хичо: В Русия първо научих псувните До мача с “Рубин” не бях изпускал дузпа в живота си Офанзивният полузащитник Николай Димитров премина в руския елитен “Урал” през декември 2016 г. Във всичките си официални мачове до момента за тима от Екатеринбург юношата на “Левски” неизменно излиза титуляр. Димитров, който у нас е популярен с прякора Хичо,

Костов: България губи доверие сред основателите на ЕС

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/kostov-balgariia-gubi-doverie-sred-osnovatelite.html

Бившият премиер Иван Костов коментира поведението на България по казуса „Скрипал“ и за Истанбулската конвенция. Според него страната губи доверие сред държавите, които са основатели на ЕС и донори на съюза с отказа си да изгони руски дипломати и да не ратифицира конвенцията.

Костов: България губи доверие сред основателите на ЕС

https://frognews.bg/novini/kostov-balgariia-gubi-doverie-sred-osnovatelite.html

Бившият премиер Иван Костов коментира поведението на България по казуса „Скрипал“ и за Истанбулската конвенция. Според него страната губи доверие сред държавите, които са основатели на ЕС и донори на съюза с отказа си да изгони руски дипломати и да не ратифицира конвенцията.

Ердоган планира предизборен митинг в Европа през май

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831084

Ердоган планира предизборен митинг в Европа през майТурският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че планира да организира предизборен митинг в Европа през май, но не пожела да уточни в коя страна ще бъде свикан той, предаде ДПА, цитирана от БТА. Ердоган посочи в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара,

Сигнал за бомба изпразни Софийския районен съд (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831070

Сигнал за бомба изпразни Софийския районен съд (Видео)Сигнал за бомба в най-големия съд у нас - Софийският районен изпразни и двете му сгради тази на Наказателното отделение на столичния бул. "Скобелев" и тази на Гражданското отделение на бул. "Цар Борис III". Анонимното обаждане е получено към 15,05 ч на тел. 112. Анонимният мъжки глас обаче не е уточнил в коя от двете сграда е заложена бомба и

Зверство в центъра на Атина: Заклаха 19-годишен пред приятелите му

https://petel.bg/Zverstvo-v-tsentara-na-Atina--Zaklaha-19-godishen-pred-priyatelite-mu__261524

Убийството, станало на 18-и март тази година, на 19-годишен младеж пред приятелите му на централния площад на Маруси в Атина, предизвика шок. ...

Напрежение в Момчилград! Близките на зверски убитата Дамла се стягат за протест

https://petel.bg/Naprezhenie-v-Momchilgrad--Blizkite-na-zverski-ubitata-Damla-se-styagat-za-protest__261525

Снимка: 24rodopi.com Ще организираме протестно шествие, за да покажем на институциите, че Момчилград е буден и следи какво се случва. Искаме пр...

Огнен ад в София! Автобус се запали, първи снимки и видео

https://petel.bg/Ognen-ad-v-Sofiya--Avtobus-se-zapali--parvi-snimki-i-video__261526

Кадри: Нова тв Появиха се първи снимки и видео от страхотията, която се разигра преди по-малко от час в столицата. Аавтобус на градския транспорт се запали на булевард „Данаил Николаев“. За щастие няма пострадали пътници.  

В един български град живакът удари рекордни стойности днес

https://petel.bg/V-edin-balgarski-grad-zhivakat-udari-rekordni-stoynosti-dnes__261527

Температурен рекорд е регистриран днес в Търговище. В 15 часа са измерени 28, 2 градуса, каза ръководителят на Метеорологичната обсерватори...

Пълен отличник, който отиде на бала с костюм за 50 лева, написа реч до управниците, срам го е от България

https://petel.bg/Palen-otlichnik--koyto-otide-na-bala-s-kostyum-za-50-leva--napisa-rech-do-upravnitsite--sram-go-e-ot-Balgariya__261528

Млад българин реши да се обърне към политиците ни, говорейки за погребение. Погребението на България. Звучи шокиращо, в същото време тъжно...

Н. Ананиев за Фрог: Поправките в Закона за движение по пътищата не спират войната

https://frognews.bg/novini/nastimir-ananiev-frog-obshtestvenoto-obajdane-zakona-dvijenie-patishtata-bez-eksperti.html

В петък, 20 април бяха изготвени промените в Закона за движение по пътищата и веднага в понеделник, 23 април в неудобно за хората време бе направено публичното обсъждане. Това е несериозно, защото на всеки един експерт му е необходимо време да анализира нововъведенията. Това коментира пред Фрогнюз Настимир Ананиев, учредител на Института за пътна безопасност.

Съдът в Хармални не даде ход на делото срещу афганистанците

https://frognews.bg/novini/sadat-harmalni-dade-hod-deloto-sreshtu-afganistantsite.html

Районният съд на Харманли не даде ход на делото срещу афганистанците, участвали в бунта в бежанския лагер през 2016 г. Следващото заседание е насрочено за 5 юни, съобщи кореспондентът на националното радио в региона.

Протестиращи миньори: Мини "Марица Изток" може да спрат работа

http://econ.bg/Новини/Протестиращи-миньори-Мини-Марица-Изток-може-да-спрат-работа_l.a_i.760861_at.1.html

Мини „Марица Изток“ може да спрат работа заради проблемите в сектора. Това каза Стоян Стоянов от КТ "Подкрепа" – ММИ, преди миньорите да тръгнат от...

С нудъли и картофени рьощи ще се гощават лидерите на двете Кореи след срещата на върха в петък

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6831082

С нудъли и картофени рьощи ще се гощават лидерите на двете Кореи след срещата на върха в петъкКорейски нудъли, швейцарски картофени рьощи, морски дарове, месо и ориз ще бъдат сервирани на трапезата в петък след историческата среща на върха между президента на Южна Корея Мун Дже-ин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде Франс прес. Гощавката, чийто начален час не е известен, ще бъде в "Дома на мира" - сграда в контролираната от Сеул

Читатели до Struma.com! Жалба до кмета Ат. Камбитов! Съсобствениците на Бившата Стоматология въстанаха срещу действия на ОБС председателя Р. Тасков, залепил ламаринена постройка на фасадата

http://www.struma.com/obshtestvo/chitateli-do-struma-com-jalba-do-kmeta-at-kambitov-susobstvenicite-na_133447/

Р. Тасков: Болката е заради платените паркоместа, тези хора се бяха принудени да си плащат по 150 лева на месец за синя зона, що се отнася до постройката, тя е изградена по всички изисквания на наредбата ....

Съсобствениците на Бившата стоматологична поликлиника, сме потресени от самоуправството на председателя на ОБС Благоевград г-н Радослав Тасков, който залепи една грозна ламаринена постройка за нашата фасадна стена, където се намира заведението му, така започва жалба до кмета на Благоевград Ат.Камбитов, по повод новострояща се постройка пред сградата на стоматологията в областния център "Никой не поиска нашето мнение, или както е по закон - разрешение на собствениците.

Не сме...

Продължава

"Амазон" започна доставки до багажника на автомобила

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2018/04/24/3168389_amazon_zapochna_dostavki_do_bagajnika_na_avtomobila/?ref=rss


Американският онлайн гигант "Амазон" започна да предлага нова услуга в 37 града в САЩ. Служители на компанията вече правят доставки директно до багажника на автомобила на клиента. За да се възползва от безплатната услуга обаче, клиентът трябва да си направи специален профил на сайта на "Амазон", чрез който ще позволява багажникът на колата да се отваря без ключ.<br /><br />Подобни доставки изискват и подходящ автомобил. От компанията уточняват, че почти всички...

Тийнейджър сви кредитната карта на родителите си и успя да стигне до Бали

https://www.actualno.com/travel/tijnejdjyr-svi-kreditnata-karta-na-roditelite-si-i-uspja-da-stigne-do-bali-news_671344.html

Със сигурност на младини мнозина от четящите този текст са били запалени по приключенията на Робинзон Крузо или тези на Том Сойер и Хъкълбери Фин. Малко момче от Австралия обаче реши да претвори концепцията по доста шокиращ за родителите му начин. 12-годишното момче успяло да открадне кредитната карта на родителите си и да замине от Сидни за остров Бали, информира BBC. Момчето, чието име не се уточнява, искало да изживее голямо приключение. За огромен срам на австралийската полиция, детето всъ

Отпада предложението КЕВР да има контрол върху сделки с енергийни дружества

https://www.investor.bg/energetika/472/a/otpada-predlojenieto-kevr-da-ima-kontrol-vyrhu-sdelki-s-energiini-drujestva-259917/

Като компромисен вариант има предложение лицензиантите да уведомяват КЕВР, че имат намерение да продадат или купят 20% от капитала на енергийно дружество

Първо огнище на африканска чума по свинете е открито в Унгария

https://www.actualno.com/europe/pyrvo-ognishte-na-afrikanska-chuma-po-svinete-e-otkrito-v-ungarija-news_671343.html

Африканска чума по свинете (АЧС) вече е констатирана и в Унгария. Вирусът е установен на 21 април в областта Хевеш и е открит в умряла в резултат на болестта дива свиня. Обстоятелствата за възникването на огнището все още се изясняват. От 2016 г. Унгария следи за АЧС по дивите свине в регионите в близост до границите си, като внесените домашни прасета и продукти от свинско месо подлежат на гранична проверка. Освен това от 2017 г. е засилено пасивното наблюдение за болестта и в други райони на с

112 за сигнала за мутри на паркинга: Предаден е на полицията (АУДИО)

http://clubz.bg/67072-112_za_signala_za_mutri_na_parkinga_predaden_e_na_policiqta_audio

Блогърът Иво Мирчев, който влезе в пререкание със седмина яки момчета в крайпътно заведение, публикува в профила си във Фейсбук записа от проведения разговор със служител на телефона за спешни случаи 112, от който разговор не е последвало нищо. Причината е, че първоначално МВР отрече той изобщо да е подавал сигнал до 112 за това, че "мутрите" не допускат автомобили до паркинга на крайпътното заведение, в т.ч. Мирчев и заплашват граждани.

От записа става ясно, че Мирчев подава сигнал за лицата на паркинга, неколкократно уточнява кое е заведението, а служителката му съобщава, че ще се свърже с районното управление. Оставен е на изчакване и минути по-късно му е съобщено, че сигналът е предаден на полицията. На въпрос какво ще последва, му отговарят: "Предаден е на полицията". По думите на блогъра след 40 минути не е имало и помен от полицаи на мястото. 

След като рано сутринта Мирчев обяви, че има запис от разговора, от МВР размислиха и в 10:40 ч изпратиха съобщение, със заглавие "Предприети са активни действия за изясняване на спор за паркиране".

"Преписка е образувана в ОДМВР-Велико Търново  във връзка със сигнал, подаден след спор за паркиране в района на крайпътно заведение на околовръстния път на областния град. Установени са автомобилите  /с варненска регистрация/ собствениците и ползвателите им. Служители от областните дирекции на МВР във Велико Търново и Варна работят активно по цялостното изясняване на случая", гласи то.

Ето го и спорния разговор:

 

Ателие „Детско слънце” - Варна отбеляза Деня на Земята със залесителна инициатива

http://www.moreto.net/novini.php?n=373066

Художественото ателие „Детско слънце” отбеляза Деня на Земята със залесителна инициатива, научи Moreto.net. Дарените от горското стопанство шест дъбови фиданки бяха засадени по време на излет в Университетската ботаническа градина – Екопарк във Варна.

Виолета Христодулова: Управляващите община Марица теглят 6 милиона без ясни приоритети

http://www.cross.bg/obshtinata-zaem-obekti-1573292.html

/КРОСС/ Позицията на БСП не се е променила от гласуването на предишния заем, теглен от управляващото мнозинство в община Марица. Несъстоялото се обсъждане на предложението за изтеглянето на нов 6 милионен заем в комисиите на Общински съвет, включително и в тази по Бюджет и финанси е грубо нарушение на Закона за местното самоуправление и Правилника на общината. Това е и една от причините БСП да поиска отлагане на точката, а след това да напусне заседанието при нейното гласуване, заяви председателят на БСП Виолета Христодулова. Според нея проблемните въпроси са няколко - на първо място, е че няма заявени ясни приоритети, кои са спешните и важни обекти, липсва информация кои и къде ще са улиците, които ще бъдат ремонтирани, няма отговор защо не е кандидатствано по програми на ЕС и други донори за финансирането на проектите, водени ли са разговори с жителите на общината дали планираните мултифункционални сгради са от голямо значение или има други спешни въпроси. На второ място е и големият въпрос, какво точно се свърши със средствата от предишния заем.  „Ясно заявихме, че не сме против изграждането на детски градини и ясли, но това трябва да става след разчет на потребностите, а не да построим нещо, а после да го дострояваме. Обяснението на кмета Иванов, че направеното било видно не е достатъчно, защото всяко нещо има цена и хората трябва да знаят как са разходвани средствата.", категорична е Христодулова

Над 1 000 имитации на известни марки иззеха от магазин в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831067

Над 1 000 имитации на известни марки иззеха от магазин в ПловдивГолямо количество фалшификати на световни марки са иззети в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. При проверка на служители на "Икономическа полиция" в магазин в район "Южен" е установено, че се предлагат парфюми, маратонки, джапанки и чехли - имитации на 17 известни марки. Конфискувани са общо 1036 артикула,

Цацаров в Брюксел: Тероризмът вече не е само бомби, той е в личните ни компютри

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831080

Цацаров в Брюксел: Тероризмът вече не е само бомби, той е в личните ни компютриЗаконодателната система и съдебната система трябва да се осъвременят. Във вашата дискусия трябва да установите дали ЕС е достатъчно въоръжен срещу кибертероризма през европейското и през националните законодателства. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на форум "Кибертероризъм - подготвен ли е ЕС",

Еминем отпразнува 10 години, откакто не взима наркотици

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6831066

Еминем отпразнува 10 години, откакто не взима наркотициРапърът Еминем демонстрира колко горд е от себе си, отбелязвайки един по-нетипичен празник - 10 години, откакто е "чист" от наркотиците, предаде БГНЕС. За да се похвали звездата публикува в Инстаграм снимка на специалната монета, която е получил по повод годишнината си. На златния диск е изобразено римското число "Х" в кръг,

От 8 май започва изплащането на пенсиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6831064

От 8 май започва изплащането на пенсиитеИзплащането на пенсиите през май 2018 г. от Националния осигурителен институт ще започне във вторник /8 май/ и ще приключи на 21 май /понеделник/, съобщиха от пресцентъра на НОИ. Периодът е съобразен с предстоящите празнични и почивни дни в началото на месеца. Чрез пощенските станции пенсиите ще се изплащат съобразно изготвен график,

Бодигард на Осама бин Ладен си получава социални помощи в Германия!

https://frognews.bg/obshtestvo/misterii/bodigard-osama-bin-laden-poluchava-sotsialni-pomoshti-germaniia.html

Бивш бодигард на Осама бин Ладен получава над 1000 евро месечно помощ като бежанец в Германия. Под това заглавие в-к „Билд“ описва случая на 42-годишния тунезийски салафист Сами А., за когото се предполага, че е бил близък съратник на убития през 2011 година терорист.

Най-големите криптовалути поскъпват с близо 75% от началото на април

https://www.investor.bg/kriptovaluti/491/a/nai-golemite-kriptovaluti-poskypvat-s-blizo-75-ot-nachaloto-na-april-259914/

Въпреки това десетте най-търгувани дигитални валути все още се търгуват с над 40% под техните рекордни стойности, отчетени в началото на януари

Проектът за нова здравна карта е пуснат за съгласуване, предвиждат се 6000 легла по-малко

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/24/3168379_proektut_za_nova_zdravna_karta_e_pusnat_za_suglasuvane/?ref=rss


С 6000 болнични легла за активно лечение по-малко ще има в България, ако бъде приет и обнародван без промени проектът за национална здравна карта. Документът вече беше одобрен от националната комисия и подписан от здравния министър Кирил Ананиев, а от днес е качен и на сайта за съгласуване strategy.bg.<br /><br />Заинтересованите страни ще могат да дадат предложения и мнения до 23 май, а след това трябва да мине през одобрение на Министерския съвет и да бъде обнародвана в Държавен...

Автобус от градския транспорт се запали в София, няма пострадали

//dariknews.bg/novini/bylgariia/avtobus-ot-gradskiia-transport-se-zapali-v-sofiia-niama-postradali-2092953

Запали се автобус, движещ се по линия 404 на градския транспорт в София. Инцидентът е станал около 17:20 часа на столичния булевард "Данаил Николаев". Пътниците в автобуса са изведени веднага и няма пострадали.
 
От Столичната дирекци

Цацаров: Депутатите да променят закона, ако не одобряват действията при ареста на Иванчева

//dariknews.bg/novini/sviat/cacarov-deputatite-da-promeniat-zakona-ako-ne-odobriavat-dejstviiata-pri-aresta-na-ivancheva-2092956

Главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред български журналисти в Брюксел задържането на кмета на район "Младост" в София Десислава Иванчева. Той настоя, че службите са спазили закона, информира БТА.
 
"Законът е такъв, този закон го творите вие",

Учебни кабинети по природни науки ще се модернизират с 2 млн. лева

http://www.mediapool.bg/uchebni-kabineti-po-prirodni-nauki-shte-se-modernizirat-s-2-mln-leva-news278324.html

За модернизация на кабинети по природни науки в училищата през тази година са предвидени 2 млн. лева от бюджета. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него това е начин за подобряване на обучението по тези предмети. Сн. Столична община Вълчев присъства на отриването на център по природни науки "Еврика" в 51-о училище "Елисавета Багряна" в София. Той обаче не е направен основно с привлечени средства - 200 000 лева от Фондация "Америка за България" и 100 000 лева от дарения на родители и приятели на училището. Използвани са и 100 000 лева от бюджета на училището. Работата по създаването на центъра продължила 2 години. Сега той включва високотехнологични кабинети по химия, биология, физика, математика и география, както и лаборатории към тях. Те са оборудвани със смарт екрани, модулни чинове, а в лабораториите има ново поколение микроскопи и апаратура. Сн. Столична община В тези кабинети учениците могат да ползват таблети, компютри и телефоните си като част от учебния процес. Дъските в тях са две, за да може уроците да се водят от различни места. Обучението става по модела на обърнатата класна стая - децата сами обобщават обобщават информацията по съответния предмет, работейки на групи, обясни директорът на училището Асен Александров. Центърът по природни науки ще се ползва от учениците в гимназиалните класове, но и от децата от трети и четвърти клас. Със средствата от училищното настоятелство са изцяло обновени трите фоайета пред кабинетите и са превърнати в импровизирани кътчета за отдих на учениците. Сн. Столична община Те са със специални акустични тавани. Книгите за библиотеките там също са дарени от родители и приятели. Досега шест столични училища поучиха възможност да модернизират кабинети, участвайки и със собствено финансиране в проекта, а вече към тях се добавят и 51-о и 18-о училище, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която също присъства на откриването.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване