Румен Порожанов: Един и същ производител няма да може да прави продукти от мляко и от палма

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6829839

Румен Порожанов: Един и същ производител  няма да може да  прави продукти от мляко и от палмаВ евродирективата за двойния стандарт ще искаме да се запише, че такъв има при разлика в продуктите, а не при значителна разлика, както се предлага Текстовете в нея ще важат не само за храните, а и за други продукти Искаме да пресечем възможностите да се спекулира с качеството, когато се обявява, че е млечен продукт,

/Видео/ Позитивната Евгения Йорданова: Първо трябва да обичаш себе си, за да можеш да обичаш и околните

http://regiona.bg/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0/

Радвам се, че хората отделиха част от времето си и посетиха премиерата на моята нова книга „Аз съм тук“. Това каза популярната общественичка и писателка Евгения Йорданова в предаването „Откровено“ на ИА „Региона“.

Наричат я жената в бяло това не е метафора, а факт. „Да, ходя облечена в бяло, защото обичам дъгата, бялото е цветът, който събира всички цветове. Бялото не може да бъде изцапано, ако се изцапа, то се пере. Може да си бедно облечен, но трябва да си чист, по бялото личи дали си чист. Иска ми се хората, които ходят по улицата да бъдат чисти и усмихнати това е простичко“,коментира Йорданова.

Новата и книга“ Аз съм тук“ съдържа любов и едно простичко чувство, което хората забравят, а то е да имат надежда, че ще се случи нещо хубаво.“ Грозно и красиво са просто литературни категории, всеки един от нас заслужава да бъде уважаван от човека, който е с него. Всеки човек е различен и по различен начин разбира живота, това трябва да се уважава“,категорична е писателката.

Според нея, трябва да се опитаме и да се надяваме, че утрешният ден ще бъде по-красив от днешния. „ С едно просто изречение искам да обясня, защо съм щастлива . „Аз съм тук“ обяснява защо съм щастлива, защото съм се родила и съдбата е решила да съществувам. Ето, очите ми гледат красотите, ето Пирин оттам идва изгрева, посочи Евгения към прозореца на уютния хол, в който ни посрещна.

Ето какво смята още Евгения Йорданова за новата и книга „Аз съм тук“ и работата и в Дома за деца лишени от родителска грижа:

Материалът /Видео/ Позитивната Евгения Йорданова: Първо трябва да обичаш себе си, за да можеш да обичаш и околните е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Електронно гласуване: в Ирак може, в България не

http://clubz.bg/67038-elektronno_glasuvane_v_irak_moje_v_bylgariq_ne

Снимка Клуб Z

Докато в България електронното гласуване все още среща упорита съпротива от политическия елит да бъде въведено, в Ирак вече дори модернизират своята електронан система за вот.

Нова електронна система ще даде резултатите от предстоящите парламентарни избори в Ирак часове след като изборните секции затворят. Това каза началникът на избирателната комисия, съобщи от Ройтерс, цитирана от БТА. Това е напредък в сравнение с минали години, когато отнемаше дни да бъде обявен изходът от вота.

Иракчани ще се отправят към урните на 12 май и ще използват за пръв път електронна система за гласуване.

"Резултатите ще бъдат обявени до часове, не дни", каза Рияд ал Бадран, началник на Независимата върховна избирателна комисия в интервю за Ройтерс.

"Ще имаме резултатите, които точно отразяват волята на избирателите", каза Бадран и допълни, че новата система значително ще ограничи възможностите за изборни измами.

Предстоящите избори ще са четвъртите след падането на Саддам Хюсеин от власт през 2003 година. Повече от 24 милиона от 37-милионното население на Ирак имат правото да гласуват идния месец.

По новата система, която заменя поставянето на мастилени пръстови отпечатъци, иракчаните ще поставят личните си карти в машина, която ще им пуска индивидуални бюлетини. След като избирателите попълнят бюлетините си, те ще ги поставят в скенер, който ще събира и записва резултатите.

Багдад сключи договор с корейската компания "Миру систъмс" за разработването на системата. Около 70 000 устройства ще бъдат използвани в цялата страна, каза Бадран.

Хуманитарни организации изразиха безпокойство, че по новата система ще бъде трудно за вътрешно разселените лица да гласуват. Но Бадран каза, че те могат да използват изборните си карти от предишни избори, за да подадат гласа си.

Близо 7000 кандидати се борят за 329 места от 18 провинции по пропорционална система. Иракчаните в чужбина ще могат да гласуват в 19 страни.

Как се развива процесът у нас?

Наскоро бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов отново осъдиха ЦИК заради отказа ѝ да предостави информация какво е свършено за въвеждането на машинното гласуване в България.

Според Изборния кодекс във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си през устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март миналата година, като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестове по темата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г.

Преди парламентарния вот миналата година и Върховният административен съд се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции. Нямаше - на ЦИК и на правителството не им стигна време и ресурс да го организират, обществената поръчка за осигуряване на машините се провали, въпреки допълнително предвидените пари за машини, а оправданието бе, че "ако изборите бяха след 2 години, можело и да има машинен вот".

Наскоро ЦИК препоръча на парламента да отложи с промяна в закона въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Заключенията на изборната комисия са базирани на проведените до момента симулации на този вид гласуване, както и на констатираната невъзможност за въвеждането му, преди да бъде въведена електронна идентификация на гражданите у нас.

По действащите текстове от Изборния кодекс от 1 януари 2018 г. държавата трябва да предвиди възможност за експериментално дистанционно електронно гласуване на три последователни избора - в това число и частични. Следващите национални изборни кампании "по график" са през 2019 г. - догодина напролет ще се избират нови европейски депутати, а наесен  - нови кметове и общински съвети. Постоянно обаче текат частични кметски избори, а това на практика значи, че законовите срокове за експерименталния вот вече са нарушени.

Полицай-герой арестува атентатора от Торонто с риск за живота си (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/america/policaj-geroj-arestuva-atentatora-ot-toronto-s-risk-za-jivota-si-video-news_671233.html

Полицай-герой е успял да арестува атентатора от Торонто Алек Минасян, като вероятно е спасил живота на много хора. Такава информация вече се появи в множество медии отвъд Атлантическия океан. Полицаят, извършил ареста, се казва Майк Маккормак. Неговите действия са заснети на видео от случаен очевидец. this is so scary. my co-worker just sent me this video of what happened at yonge and finch today. #toronto pic.twitter.com/gTV0yAo1rJ — rayhana (@rayy0889) 23 април 2018 г. Ок

Как не можеш да внесеш на стадиона парфюм, но внасяш бомбичка?

http://clubz.bg/67037-kak_ne_mojesh_da_vnesesh_na_stadiona_parfyum_no_vnasqsh_bombichka

ИКОНОМИКА Спас Русев(2)

Собственикът на "Левски" Спас Русев гостува в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия и разказа за интересен факт във връзка с прословутия инцидент с ранената служителка на жандармерията на мача ЦСКА-София - "Левски" миналата сряда.

„Аз не присъствах, защото бях в чужбина. Съпругата ми присъства заедно с Емануела Шкодрева (бел. ред. популярна актриса). На входа полицайката не пусна Емануела Шкодрева, защото в чантата си има парфюм. И аз се питам как е възможно Шкодрева да не я пускат. А в същото време бомбата е внесена. Говори за ефективност”, рече бизнесменът. 

В оценката си за случката Русев се опря на над "20-годишен опит" по английските стадиони. Според него всичко започва от спортната инфраструктура и изграждането на модерни стадиони. Трябвало да се почне от арените на отборите с най-голямата фенска маса - "Левски" и ЦСКА - с помощ от държавата.

Той призова да се спре с "флирта" между клубовете и запалянковците им. И да се търси персонална отговорност при инциденти - нещо, върху което акцентираха в последните дни висши полицаи, депутати, спортни функционери от БФС и клубовете и т.н. и т.н.

„Един клуб има два основни актива, представителния отбор и фенската маса. Играта същестува заради феновете, ако ги няма феновете, може би и тази игра няма да съществува в тези размери", започна босът на "Левски".

„Това, което се случва, е ужасно и го оприличих с терористичен акт. Не мога да си представя как отиваш на футболен мач и носиш бомба. Без значение какво е било твоето намерение. Този младеж не е имал намерение да удари човек, но инцидентът се случва. Ние сме хора. Това носи проблем за самия него. Може да се причини вреда и аз осъждам проявата. Има други форми, чрез които феновете да показват своята подкрепа.” 

Дойде ред на английския пример, също доста експлоатиран от всички посоки в последните дни:

„Повече от 20 години посещавам мачове в Англия. Там феновете бяха най-необуздани, но сега не е така, защото всички си свършиха работата - футболната федерация, органите за ред, футболният клуб... Въпросът не е само създаване на мерки, но той е един възпитателен процес, в който феновете трябва да осъзнаят, че по този начин не помагаш на твоя клуб, напротив, ти му вредиш. В мачовете от английското първенство някой да е видял бомби, димки, инциденти?"

А какви мерки са нужни според Русев?

„Това е комплекс от мерки, първото, в което значително изоставаме от Европа, е самата инфраструктура. Ние имаме много лоши футболни съоражения. Даже националният стадион е далеч от съвременните модерни изисквания за сигурност, камери за разпознаване... Това е комбинация между държавата, футболният съюз и клубовете. Не може клубовете да са отговорни за всичко, те нямат този финансов ресурс, няма как да го направят. Няма как да се случи без активната намеса на държавата. Държавата трябва да подпомогне основните клубове в София да изградят съвременна база. Тези два клуба са най-популярни и техните стадиони трябва да отговарят на всички изисквания.” 

И Спас Русев е на мнение, че затварянето на стадиони нямало да помогне.

„Трябва да разграничим отговорността и да не санкционираме клуба. Не трябва да създаваме усещане, че футболният мач е нещо лошо, уверен и той. - Ето това е най-ужасното, което се случи. Усещането какво представлява един футболен мач. Това трябва да се промени. Отборът дали ще бъде наказан с 3, 5, 10 или 15 мача, по никакъв начин няма да гарантира, че на следващия мач няма да се случи отново. Трябва да се търси индивидуална отговорност на тези хора, които го правят. Тези хора не представляват широка група от феновете.” 

А как се е стигнало до проблема с феновете според него?

„Моят прочит на нещата е, че години наред на притежаването на футболен клуб се гледаше като трофей. Много собственици флиртуваха с ултрасите, предоставяха им се прекалено много права. Това доведе до изкривяване на тяхното поведение. В "Левски" ние сме единственият клуб, в който имаме нещо уникално - привържениците са акционери в клуба. Ние чуваме тяхното мнение, което е много важно. Тази игра е за феновете. Но това флиртуване трябва да бъде преустановено и трябва да има много по-принципни отношения.” 

„Нищо не е лесно, когато искаш да го промениш. Трябва да променим усещането за липса на феърплей. Купил си съдията, мачът е спечелен, защото познаваш този и онзи. Мислиш си, че като хвърлиш 5 бомби, ти ще изплашиш съдията”, добави босът. 

И Русев е на мнение - подобно на законодателите в България, че практиката със стюардите за охрана на секторите с най-върлите фенове трябва да бъде запазена.

„В Англия стюардите също са цивилни лица - от избрана от клуба охранителна фирма. Полицаите отвън даже не са въоражени, за да не предизвикват форма на агресия. Тънка е разликата как органите на реда комуникират с феновете. Каквито и законодателни мерки да се приемат, ако нямаме съответната инфраструктура, няма какво да се промени. Има някои неща, които могат веднага да се направят. Инсталирането на едни видео камери на стадионите може да се направи за една седмица. Ние на нашия стадион го имаме”, заяви Спас Русев.

Предават на съд мъж за трафик на мигранти през ГКПП Кулата

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b7%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd/

Предадоха на съд мъж за незаконно превозване през граница на чужди граждани.Районна прокуратура – Петрич е внесла обвинителен акт срещу Р. Г., който на 2 март т.г. превел през границата ГКПП Промахон – Кулата 41 мигранти. Престъплението било извършено без разрешение на надлежните органи на властта и с използване на товарен автомобил ДАФ – влекач с […]

Десетки държави ще опитат да съберат милиарди долари за Сирия в Брюксел

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/24/3168051_desetki_durjavi_shte_opitat_da_suberat_miliardi_dolari/?ref=rss


Осемдесет и пет правителства и организации ще опитат за трети път на наберат милиарди долари за бъдещето на Сирия, чиято гражданска война продължава над седем години.<br /><br />Образованието, хуманитарните помощи и следвоенното възстановяване ще са на дневен ред за участниците в двудневната конференция, които се надяват да наберат поне 6 млрд. долара днес и утре.<br /><br />Обещания за инвестиции (за около 9 млрд.) имаше и през 2016 и 2017 г. - съответно в Лондон и...

Гражданско сдружение поиска отстраняването от служба на Иван Гешев и Пламен Георгиев

http://www.transmedia.bg/2018/04/24/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%82%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%8f%d0%b2/

Гражданското сдружение БОЕЦ внесе сигнал до ИВСС за отстраняване на ръководителя на специализираната прокуратура Иван Гешев и председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев от позициите им. Поводът е „бруталните действия на СП и КПКОНПИ при ареста на кмета на район „Младост“ в София“.

Лидерът на сдружението Георги Георгиев обяви, че БОЕЦ е внесло сигнали до ИВСС, Министерството на правосъдието и народното събрание с искане за образуване на проверка по повод бруталните  действия на СП и КПКОНПИ при показният арест на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и зам. кмета Биляна Петрова.

„БОЕЦ изискваме от институциите, шефа на СП Иван Гешев и председателя на КПКОНПИ, Пламен Георгиев да бъдат отстранени от постовете им, както и да бъде наложен  запор върху имуществото и банковите им сметки до приключване на всички дела по повод този срамен арест! След осъдителната присъда в Страсбург (единствената сигурна) горепосочените да платят присъденото обезщетение, доброволно или чрез публична продан на имуществото им до удовлетворяване на иска.“

Това се казва в съобщение на БОЕЦ, качено на сайта на организацията.

БОЕЦ напомня за сигнали срещу Цветан Цветанов по повод осъдителните присъди срещу България в Страсбург заради изказванията му и действията на МВР и прокуратурата при показните акции по време на кабинета „Буда 1“

„Днес наблюдаваме същото, този път действащите лица са други, но методите са същите. Когато казваме, че управляващите превръщат държавата ни в кочина, именно подобни действия на прокуратурата и КПКОНПИ са олицетворение и доказателство за думите ни. Брутално потъпкване на конституционните и човешките права и всякакви морални и правни норми. Живеем в диктатура на мафията, в която мутродържавата чрез мутренските си бригади налага страх и репресии за да имитират борба с корупцията, а всъщност реални действия в тази посока няма!“, добавят от сдружението.

БОЕЦ припомня, че първият сигнал в новата КПКОМПИ е внесен от организацията още в първият работен ден и е срещу депутата Делян Пеевски, за придобитите от него активи, дружества и медии за десетки милиони без да е ясен произхода на средствата му.

„По този сигнал до момента НЯМА НИКАКВИ ДЕЙСТВИЯ!“, твърдят от БОЕЦ и задава въпроса дали прокуратурата и КПКОНПИ ще арестуват и държат 6 часа Пеевски на публично място в центъра на столицата с белезници на ръцете и без адвокат.

„В държавата на мафията, в държавата на Борисов, Пеевски и Цацаров съдебната система и институциите са превзети от зависими, ниско кфалифицирани и корумпирани калинки , чиято задача е да обслужват интересите на своите господари, а не да служат на обществото и Правото. За да излезем от това блато трябва всеки да носи персонална отговорност за действията си с които е причинил щети на държавата.“, допълват от сдружението.

Какво прави Организацията за забрана на химическите оръжия в Сирия

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/23/3167909_kakvo_pravi_organizaciiata_za_zabrana_na_himicheskite/?ref=rss


Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още веднъж се озова в центъра на международното внимание след атаката с нервнопаралитично вещество във Великобритания срещу бивш руски разузнавач и твърденията за химическа бомбардировка в сирийския град Дума.<br /><br />Малко позната някога организация за разоръжаване, тя придоби известност, когато през 2013 г. спечели Нобеловата награда за мир и оттогава е във фокуса на общественото внимание заради нееднократните твърдения за...

ФИФА обмисля оферта от $ 25 млрд., за да подари футбола на Катар

https://dnes.dir.bg/futbol/fifa-obmislya-oferta-ot-usd-25-mlrd-za-da-podari-futbola-na-katar

Мондиал 2022 може да е с 48 отбора, вероятно е създаването на лятно Световно първенство за клубове

24 април в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=373013

Събития: 1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. – 85-метрово цунами връхлита японския остров Ишигаки. 1792 г. – Французинът Клод-Жозеф дьо Лил съчинява музиката и текста на Марсилезата – химн на Франция от 1795 г.

Повече облаци днес, времето остава топло

https://offnews.bg//obshtestvo/poveche-oblatci-dnes-vremeto-ostava-toplo-679288.html

Повече облаци ще има днес, след обяд се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Остава обаче топло. 

Максималните температури ще са между 26-31 градуса. 

В планините ще бъде предимно слънчево, дъжд и гръмотевици през втората половина от деня ще има и там.  Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 18 градуса, на 2000 м - около 12 градуса. 

Облаци ще захлупят и морето, повече след обяд. Вятърът ще е слаб, а максималните температури ще са между 18 и 20 градуса. Температурата на морската вода е 12-13 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Абитуриенти от НХГ – Благоевград показаха таланта си в обща изложба

http://regiona.bg/%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d1%85%d0%b3-%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b5%d0%b2%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%b0/

Свои произведения графика, живопис, дизайн и мода представиха в Арт салона на Радио Благоевград абитуриентите на Националната хуманитарна гимназия „Св.Св.Кирил и Методий“ – Благоевград в своя годишна заключителна изложба.

Младите таланти се обучават в три специализирани студиа в гимназията с ръководители Павел Димитров, Живко Янев и Александра Петкова.

Зам.- директорът на гимназията Светлана Солачка поздрави младите таланти и им пожела попътен вятър. Павел Димитров им пожела да запазят младежката си дързост. От името на учениците поздрав с песен отправиха Милена, Виктория, Венислава и Валерия.

Изложбата е традиционна и за поредна година млади таланти от гимназията показват своите произведения в Арт салона на Радио Благоевград.

Материалът Абитуриенти от НХГ – Благоевград показаха таланта си в обща изложба е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Виц на деня

http://www.struma.com/zabavno/vic-na-denya_133346/

- Дошъл съм, да поискам ръката на дъщеря Ви.
- Голям хитрец си ти, бе. Всичко взимай, как така само ръката!

Любим виц на Венци Мартинов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6829706

Любим виц на Венци Мартинов Любим виц на Венци Мартинов Мъж се обръща към жена си: - Знаеш ли, че всички говорят за съседката, която 20 години не е изневерявала на мъжа си. - Коя е тази, бе? - Не си ли ти,

Спортът по телевизията днес

https://dnes.dir.bg/drugi/sportat-po-televiziyata-dnes-4

Първият полуфинал в Шампионската лига е черешката на тортата

Стана ясно кой е касапинът от Торонто, убил 10 и ранил 15 минувачи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285760_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%8F%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BA%D0%BE%D0%B9+%D0%B5+%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%BE%2C+%D1%83%D0%B1%

 Жертви на инцидента в канадския град Торонто са 10 души, а други 15 са ранени, заяви шефът на местната полиция Марк Сондърс на пресконференция, излъчена по телевизия CTV . Припомняме, че вчера микробус се вряза в пешеходци в Торонто. Самоличността на водача е установена, това е 25-годишният Алек Минасиян, който преди това не е бил регистриран в полицията. Мотивите за действията на престъпника, задържан от служители на реда, остават неизвестни. Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл отбеляза, че канадските власти не са получили информация, че участниците в срещата на Г-7 (проведена в града от 21 до 23 април) е възможно да бъдат цел на атаката. От полицията също така заявиха, че нападателят умишлено е ударил пешеходците, като полицията отбелязва, че все още няма данни за терористична атака. Министър-председателят на Канада Джъстин Трудо изрази подкрепата си за всички жертви и каза, че внимателно следи ситуацията.

 
Blitz.bg
 
Видео от Тук

Атентаторът от Торонто може да е имал проблеми с жените

https://www.actualno.com/america/atentatoryt-ot-toronto-moje-da-e-imal-problemi-s-jenite-news_671230.html

Задържаният като заподозрян за кървавия атентат в Торонто Алек Минасян може би е извършил ужасното деяние, защото е бил отхвърлен от жена. Тази хипотеза се появи в емисия на CBC. Засега канадската полиция не коментира никакви възможни мотиви, освен психическо разстройство, но се оказа, че връзка в социалните мрежи LinkedIn и Facebook. В социалната мрежа, създадена от Марк Зукърбърг, мъж със същата снимка като на Минасян, има конкретен пост на тема "Суперджентълменът Елиът Роджър". Ели

Един блогър срещу много мутри (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67036-edin_blogyr_sreshtu_mnogo_mutri_snimki

"Мислите си, че мутрите са изчезнали? Или МВР се бори с тях?"

Така започва разказът на блогъра и политолог Иво Мирчев, озовал се в сцена от ранния преход, когато мутрите не носеха бели якички, а си бяха просто яки момчета. Мирчев се натъкнал на "гледката" вчера при опит да спре в крайпътно заведение, но е бил възпрепятстван от частното правосъдие. Това можеше да е една "нормална" история, ако не бе замесено и вътрешното министерство, което отрича той да е подавал сигнал на телефона за спешни случаи 112. Въпреки че Мирчев пази свой запис на разговора.

Ето какво разкказа блогърът за близката среща от трети вид:

"Днес на път за Варна спирам в McDonald's Велико Търново. Няма нито едно място за паркиране. Но пък 5 места са заети от два автомобила, а ресторантът е наобиколен от 7-8 мутри (явно шефа яде вътре). Отварям аз прозореца и отправям молба към най-умно изглеждащата да премести едната лимузина, за да мога да паркирам и аз. Мутрата очевидно е в шок от тая молба и около 5 секунди опитва да я осмисли. Накрая ми казва... "да изчезвам да не стане лошо".

Аз естествено им правя снимки и се обаждам в полицията, защото не считам за нормално през 2018 г. да ни се случват тези неща. Мутрите са впечатлени от нахалството ми да искам да освободят излишно заетите паркоместа и ме наобикалят. Полиция не дойде. Обаждането на 112 бе безсмислено.

Малко преди да започне комуникацията на примитивно ниво ги посъветвах да са внимателни, защото има камери на паркинга... В крайна сметка 20 секунди след случката те се бяха изпарили. Подозирам, че се респектираха от 7-годишния  Мартин, който бе с мен и им каза, че не иска да вижда мутри. 

P.S. Ще черпя този, който успее да свали записите от видеокамерите на Макдоналдс във В. Търново."

Тази сутрин Мирчев бе гост в студиото на бТВ и разказа подробности.

"Не смятам, че това е нормално, имаше хора, чужденци, деца – гледаха, питаха какво се случва", посочи той. - "Изчаках, освободи се едно място, паркирах, обадих се веднага на 112. Около две минути ме държаха на телефона, казаха, че ще вземат мерки. Естествено снимах цялата композиция. Това видимо разгневи охранителите".

Имало доста заплахи, но Мирчев успял да ги убеди, че е извикал полиция, има камери и няма смисъл да се стига до нещо по-сериозно. Веднага след това те си тръгнали.

"Изчаках 40 минути, за да дойде полиция, полиция не дойде", каза Мирчев.

След запитване от бТВ от пресцентъра на МВР обявиха, че са се обърнали към ОДМВР – Велико Търново.

"От областната дирекция уточниха, че на тел. 112 и в дежурната част на областната дирекция не е получаван сигнал за подобно нарушение", се казва в отговора на министерството.

Мирчев обаче предостави запис на разговора, от който се чува как съобщава за заплахите и му отговарят, че сигналът е предаден на полицията.

Той добави, че след като е публикувал снимките във фейсбук профила си, са последвали коментари от типа: "Оставете ги тези в Търново, вижте какво става в моя град". 

"Фактите са, че МВР не работи, не съдейства и въпреки че със сигурност в него има добри професионалисти, очевидно не се управлява добре", коментира той.

Рекорден брой високи сгради ще бъдат построени в Лондон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285759_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%8

 Над 500 високи сгради са планирани в Лондон, а рекордните 115 са на етап „в строеж“ на фона на сериозни спорове около променящия се силует на града, пише онлайн изданието propertywire.com.

Кметът на британската столица Садик Кан е известен с подкрепата си за високи сгради, стига те да не променят рязко силуета на града и е говорил за значението им за осигуряването на така необходимите домове.

Петото ежегодно допитване за високите сгради на компанията New London Architecture показва, че са планирани рекордните 510 кули, от които над 90%, или около 458, са жилищни и имат потенциал да осигурят 106 хил. нови домове.

След първия доклад през 2014 г. са завършени около 122 високи сгради, а още 96 се очаква да бъдат изградени в идните две години. Според авторите на изследването ръстът на сектора на строящите се жилища с цел отдаване под наем е допринесъл за увеличаването на високите сгради. Около 30% от предложените планове през 2017 г. са били за жилища с цел отдаване под наем спрямо нито един през 2013 г.

Но броят на заявленията за високи сгради намалява с 10% спрямо 2016 г. и с 35% спрямо 2015 г. и според изследването това може да се дължи на по-високото ниво на контрол от кметството и на последиците от Brexit и икономическата несигурност.

Изискванията към строителството също са изиграли роля за спада и допитването показва, че завършването на високи сгради е станало по-трудно, като само 18 кули са били завършени през 2017 г. Това е спад с 30% спрямо 2016 г., когато са били завършени 26 високи сгради. Спад с 25% се наблюдава и в броя на започнатите нови високи сгради, като миналата година те са били едва 40.

„Продължаваме да наблюдаваме устойчив ръст в броя на появяващите се високи сгради, а с нарастването на населението на Лондон и на търсенето на нови жилища смятаме, че добре проектираните кули на точното място са част от решението“, казва Питър Мъри, президент на New London Architecture.


 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Нинова: Цветанов да плати от джоба си присъдите в Страсбург

http://www.transmedia.bg/2018/04/24/%d0%bd%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%bf%d1%80/

Зам. председсателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да плати от джоба си осъдителните присъди срещу България от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, които са следствие от негови изказвания.

Tова призова лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за сутрешния блок на БиТиВи. Нинава отправи предложението си в контекста на последните атаки от Цветанов по адрес на президента Румен Радев. Те бяха по повод провелия се Консултативен съвет за национална сигурност, след който заместникът на Бойко Борисов в партията обяви, че държавният глава гледа на Изток вместо на Запад и че е поел курс към извеждането на България от ЕС и НАТО.

„Г-н Цветанов вече трети или четвърти път отправя тежки обвинения, най-тежките по НК – измяна, шпионаж… Казах му внимавайте какво говорите, за да не сме осъдени пак в Страсбург. Питам кога Министерският съвет ще предяви претенции Цветан Цветанов да плати от джоба си осъдителните присъди. Тогава ще повярвам, че Бойко Борисов е обективен“, посочи Нинова.

По думите на Нинова самият Радев се обърнал по време на КСНС към Цветанов с: „Г-н Цветанов, въздържайте се да коментирате неща, от които не разбирате“.

Според Нинова атаката срещу Радев е стратегия на ГЕРБ. Острието на тази кампания е Цветанов, а причината – страхът от авторитета и рейтинга на президента.

Нинова определи като „мантрата“ тезата, че Румен Радев е кандидатура, посочена от Леонид Решетников.

„Представете си аз да кажа, че Цецка Цачева е посочена от някое посолство. Трябва аз да вляза в обяснителен режим и да викам „не, не е така“. Цветанов трябва да докаже думите си, не аз да ги отричам. В противен случай – среща в съда.“, каза лидерът на БСП.

 

 

Бунтът на милиардерите в Манхатън

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285758_%D0%91%D1%83%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%B0%D1%82%D1%8A%D0%BD

 Местните жители наричат един отрязък на "West 57 Street" в Ню Йорк „Billionaires Row": Редица от най-богатите хора в света са закупили апартаменти тук. Сред тях е и предприемачът от сферата на информационните технологии Майкъл Дел, който наскоро придоби най-скъпия апартамент в кулата One57 (за 100,47 млн. долара).

В този квартал на милиардерите наскоро избухна спор: градът иска да построи приют за бездомници на ъгъла на „West 58 Street“, точно на задния вход на кулата One57. 140 души ще бъдат настанени в бившия хотел Park Savoy, който ще бъде превърнат в приют, пише агенция AP.

Жителите на околните блокове реагираха на новината със сериозна критика. „West 58 Street“ е задният двор на милиардерите", цитира AP живеещ там музикален продуцент, „но е и предният двор на семействата от средната класа с деца и по-възрастни съграждани".

Опонентите на съоръжението считат това като проблем за сигурността на квартала. Те също така критикуват онова, което наричат „изключително потайно" жилищно планиране, за което няма разрешително за дейността или екологична оценка. Тук те постигат частичен успех: От 8 февруари засега ремонтната дейност в хотела е замразена, докато не се набавят всички необходими разрешителни.

Но богатите жители на квартала очевидно се притесняват от потенциалните си нови съседи и по други начини. Бездомните няма да могат да си позволят да живеят в квартала, където един хамбургер струва 20 долара, заяви адвокат пред AP. Тя се страхува, че в крайна сметка хората ще се провалят там, докато операторът на институцията пълни джобовете си с обществени средства. Подобни аргументи напомнят на спора за настаняване на бежанци в престижния квартал Харфестехуде в Хамбург.

Протестиращите получават подкрепа например от New York Post, чийто репортер с ресор недвижими имоти изразява ясно разбиране за опасенията за сигурността. Стив Куозо гарнира коментара си с остри критики към кмета Бил Де Блазио: „Поддръжниците на демократа очевидно изпитват крадливо удоволствие, когато членове на средната и горната класа на обществото се гърчат“.

Милиардерите от жилищната кула One57 все още не са коментирали проекта. Въпреки това един портиер е казал пред Guardian, че е сигурен, „че нашите обитатели няма да бъдат доволни". 

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Задава ли се икономическа реформа в Северна Корея?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285757_%D0%97%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0+%D0%B2+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B

 Обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да работи за „социалистическото икономическо изграждане“ би могло да вещае реформи, вдъхновени от китайския модел, прогнозират експерти. Пхенян обаче никога няма да го каже.

Режимът обяви в събота края на ядрените опити и изпитанията на междуконтинентални ракети, както и че закрива полигона за атомни експерименти. Този жест бе приветстван от президента на САЩ Доналд Тръмп, който в скоро време планира да разговаря с Ким на безпрецедентна среща на високо равнище, пише агенция „Франс прес“ (АФП) в анализ, цитиран от БТА.

В речта си севернокорейският лидер обяви освен това, че „новата стратегическа линия“ на Корейската работническа партията ще бъде „социалистическото икономическо изграждане“.
Официалната севернокорейска агенция КЦТА повтори в информациите си за изявлението на Ким Чен Ун този израз 56 пъти.

Едно време – след края на Корейската война (1950-1953 г.), Северът бе по-богат от Юга, възползвайки се пълноценно от стратегията на японския колонизатор за съсредоточаване на промишленото развитие в северната част на полуострова.

 

Тази тенденция обаче се преобърна напълно заради впечатляващия подем на Юга и срива на контролираната от държавата севернокорейска икономика, потискана от десетилетия на лошо управление, а след това и от разпадането на Съветския съюз.

През 2016 година средната заплата е била 20 пъти по-висока в Южна Корея, сочат статистически данни на Сеул. Северна Корея не публикува никакви данни за брутния си вътрешен продукт.

Нещата изглежда се подобряват с идването на власт в края на 2011 г. на Ким Чен Ун, когато Северът започна все повече да проявява толерантност към частните инициативи и активизирането на дребните предприемачи, търгуващи с хранителни продукти или със стоки, идващи от Китай.

През 2016 г. севернокорейската икономика преживява най-силния си растеж, според оценки на Южнокорейската централна банка. Тази тенденция обаче би могла да пострада от засилването на международните санкции.

Севернокорейският лидер само трябва да насочи поглед към Китай и Виетнам, ако иска примери за комунистически партии, които са прегърнали капитализма, без да залагат на карта еднопартийната система. И дори са я укрепили, защото по-голямото благоденствие засилва позициите на властта.

Ръководители на севернокорейски заводи посочиха неотдавна пред АФП, че щом изпълнят квотите за производството си, определени от държавата, те са свободни да купуват и продават на договорени цени с доставчиците и клиентите.

Държавните предприятия освен това могат да инвестират в други сектори на дейности чрез филиали. По този начин националната компания Air Koryo започна бизнес в сектора на безалкохолните напитки и такситата.

Това позволи на предприемачи да започнат бизнес, „закриляни“ от държавни компании. Същото важи и за селското стопанство, защото селяните, които работят за държавните кооперативи, могат да обработва свои участъци и да продават произведените от тях продукти на пазар, който на теория е нелегален, но съществува във всички севернокорейски градове.

При все това Северът далеч не произвежда достатъчни количества. Дори през годините без големи суши над 40% от населението му страда от недохранване, според ООН.

Според Андрей Ланков от мозъчния тръст Korea Risk Group Северът ще увеличи инвестициите си в инфраструктурата, ще позволи по-голяма самостоятелност на държавните предприятия и още ще разреши на предприемачите да оставят за себе си печалбите, които са получили.

При посещението си в Китай през март - първата му официална визита в чужбина - Ким разгледа изложение, представящо иновации на Китайската академия на науките в Чжунгуанцун - „китайската Силициева долина“. Той също така е заявил пред Корейската работническа партия, цитиран от КЦТА, че Северът трябва да инвестира в науката и образованието, за да изгради „научна и технологична сила“.

И все пак е трудно да се обяви на висок глас завой на 180 градуса, посочва БТА.

„За разлика от баща си или дядо си Ким Чен Ун няма нито сантиментална, нито идеологическа привързаност към социалистическия модел“, признава Ланков.

Само че, ако Хрушчов изобличи Сталин, а Дън Сяопин заклейми Мао, Ким Чен Ун трудно може да се разграничи от семейното наследство, защото не може да каже, че баща му или дядо му са се лъгали".

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Прогноза за времето - 24 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373006

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд от запад ще се обачността ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 18° и 20°. Температурата на морската вода е 12-13°.

Повишиха съдийката, пуснала Фарук Бекташ

http://clubz.bg/67035-povishiha_sydijkata_pusnala_faruk_bektash

Назначаване на длъжността заместник на административния ръкодводител на Окръжен съд-София на съдия Недялка Николова Нинова - това е една от точките в днешния дневен ред на ВСС. Магистратката има ранг "съдия във ВКС и ВАС", става ясно още.

Предложението е на административния ръководител на съда Пламен Петков, който няма нито един заместник. По тази причина то бе одобрено от съдийската колегия на ВСС с пълно единодушие 10:0 гласа.

Нинова е съдийката, която си навлече доста обществено недоволство, след като наложи мярка за неотконение "домашен арест" на турчина Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи при ПТП.

Тогава той набързо удостовери, че си е наел квартира и има постоянен адрес в София, което доведе до това, че съдийката го пусна. Впоследствие Бекташ изчезна и още се чака евентуалното му екстрадиране от Германия.

Бягството му генерира мощно обществено недоволство и повдигане за пореден път на темата за охраната на осъдени с по-леки наказания или такива с леки мерки за неотклонние с електронни гривни. Засега резултатът е нула.

Предлагат съдийката, пуснала Фарук Бекташ, за ръководен пост

http://clubz.bg/67035-predlagat_sydijkata_pusnala_faruk_bektash_za_rykovoden_post

Назначаване на длъжността заместник на административния ръкодводител на Окръжен съд-София на съдия Недялка Николова Нинова - това е една от точките в днешния дневен ред на ВСС. Магистратката има ранг "съдия във ВКС и ВАС", става ясно още.

Нинова е съдийката, която си навлече доста обществено недоволство, след като наложи мярка за неотконение на турчина Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи при ПТП.

Тогава той набързо удостовери, че си е наел квартира и има постоянен адрес в София, което доведе до това, че съдийката го пусна. Впоследствие Бекташ изчезна и още се чака евентуалното му екстрадиране от Германия.

Бягството му генерира мощно обществено недоволство и повдигане за пореден път на темата за охраната на осъдени с по-леки наказания или такива с леки мерки за неотклонние с електронни гривни. Засега резултатът е нула.

Днес на заседанието на съдийската колегия бе докладвано като аргумент, че ОС-София стои от дълго време без зам.председател.

Струва ли си да се върна в България?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285756_%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3F

 Всяка година стотици български абитуриенти заминават да следват в чужбина. Много от тях завършват успешно висшето си образование. Но накъде да поемат след това? Струва ли си да се върнат в България? Имат ли шансове за кариерна реализация в родината? На тези и други въпроси се опита да отговори кариерното изложение на "Български кариерен форум", което се проведе в събота (21.04.) в германската столица Берлин.

Целта на организаторите бе да запознаят младите българи зад граница с възможностите за професионална реализация в България. "Събитието дава шанс на българските таланти в чужбина да се срещнат с най-добрите български работодатели и да научат повече за българския бизнес", разказват от Форума. Покрай разрастването на пазара на труда в България нуждата от квалифицирани кадри става все по-голяма. "Много компании съумяват в краткосрочен план няколкократно да увеличат капацитета си. Отделно редица чуждестранни фирми откриват свои офиси в България, което предпоставя търсенето на цели екипи от квалифицирани кадри", казват организаторите на изложението. Според тях, следването в едни от най-престижните учебни заведения на Запад превръща българските студенти в особено ценни кадри за българския бизнес. Но какво би ги примамило обратно в родината?

Защо връщането си струва?

От "Български кариерен форум" вярват, че един от големите плюсове на професионалното развитие в България е възможността да си "изцапаш ръцете". "За разлика от големите западни корпорации, където начинът на работа и практиките вече са утвърдени и трудно подлежат на промяна, средата в България позволява да бъдем част от установяване и развитие на работния процес. Така личното развитие е много по-лесно и бързо. За младите хора това е от изключително значение, защото поддържа мотивацията", казват организаторите на Форума. Освен това, добавят те, кариерата в България не означава непременно откъсване от Запада, тъй като много от българските фирми работят с чуждестранни корпорации. "Онова, което решително може да наклони везните в полза на професионалната реализация в България, е възможността да си близо до дома и семейството."

Организаторите на "Български кариерен форум" несъмнено познават нуждите и желанията на младите българи в чужбина. Самите те са следвали в чужбина. Някои от тях все още са извън България. "Екипът ни днес наброява близо петдесет доброволци, които са пръснати из цяла Европа. Все повече от нас се установяват обратно в България и са "добрият пример" за нашата инициатива". Заедно те организират изложения от 2013 насам. Събития като това в Берлин е имало още в Лондон, Франкфурт и Единбург, а общият брой на посетителите до този момент е над две хиляди души. "Голяма част от тях са студенти, които все още имат пред себе си няколко години от обучението си. През ваканциите десетки от тях стажуват в български фирми, което увеличава шанса им за по-нататъшна реализация в България", разказват организаторите.

В изложенията на "Български кариерен форум" са участвали повече от сто български работодатели. "Забележително е, че за следващата година още повече фирми заявяват желание за участие", казват от Форума. "Това е важен показател, че каузата ни е подкрепяна от българския бизнес." В тазгодишното изложение в Берлин участваха представители на осем сектора - общо 32 фирми, сред които ProCredit Bank и EVN. 

Какви са притесненията на българите в Лондон?

През март "Български кариерен форум" бе домакин на друго подобно събитие - в посолството на България в Лондон. Там екипът на Форума посрещна повече от двеста българи. "За първа година голям процент от посетителите бяха млади професионалисти, които имат зад гърба си няколко години стаж във Великобритания и търсят възможности за продължаване на кариерата си у дома", споделят организаторите. Според тях, това е свързано с предстоящия Брекзит. "Много от младите ни сънародници на Острова споделиха, че са притеснени от евентуалното изтегляне на различни фирми от Лондон и намаляването на работните места. Поради тази причина те търсят нови възможности и се радваме, че благодарение на нас обмислят да се завърнат в България".

Все още не е ясно кога и къде ще се проведат следващите кариерни изложения. Дейността на "Български кариерен форум" обаче не се изчерпва с тях. Форумът подпомага контакта между българите в чужбина и бизнеса в България и посредством страницата си в интернет. "Нашата платформа позволява на всеки да се регистрира и да публикува своя автобиография и резюме, които са на разположение на фирмените ни партньори по всяко време на годината", казват организаторите. 

Бившият министър Вилхелм Краус не обича шумни купони, празнува само с близките

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6829814

Бившият министър Вилхелм Краус не обича шумни купони, празнува само с близкитеВилхелм Краус казва, че не обича рождените дни. Затова ще празнува своя в тесен семеен кръг. Краус е бивш заместник-кмет на столицата по транспорта, когато кмет бе Стефан Софиянски. В правителството на Иван Костов беше министър на транспорта. След това бе зам.генерален директор и член на борда в “Лукойл България”.

На 24 април рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6829690

На 24 април рожден ден иматВилхелм Краус, бизнесмен, бивш министър на транспорта Лили Иванова, певица Виолета Марковска, актриса Д-р Ивелин Такоров, д.м., главен асистент в КЧПХТ на ВМА, член на УС и секретар на Българското дружество по трансплантология, Българското хирургическо дружество, член на лигата “Лекарите, на които вярваме” Николай Стоянов, писател,

Проблемът не е в заплатите на депутатите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285755_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B

 Предложението на БСП за намаляване и замразяване на депутатските заплати е, разбира се, популистки евъргрийн, пуснат в обращение поради липса на други теми. Интересното обаче е защо той винаги е така ефикасен. Да, има сериозен проблем - и той ми се струва много по-дълбок от възмущението пред забогатели на наш гръб управници.

На една страна имаме парите, които се изчисляват на база на средната заплата (доколкото знам, се умножава по три). На друга са привилегиите, срещу които се гневяхме още преди десетилетия: лекуването в правителствена болница, 70-дневните ваканции, луксозните автомобили, назначаването на близки и роднини за сътрудници. С една дума - „дупутатските кюфтета“. На трета - това са партийните субсидии, за намаляването на които гражданите се изказаха масово на референдум. Но не само БСП, а и всички попаднали в парламента, бързат да забравят тази тема.

За и против

Обикновено аргументацията се основава на сравнения - какви скромни автомобили имали депутатите в Швеция и колко малка била субсидията в богата Германия. От другата страна обикновено вадят аргумента, че тези хора управляват десетки милиарди и ако ги направим твърде бедни, ще бъдат принудени да взимат нерегламентирано от другаде (сравними ли са, впрочем, орязаните 600 лева с подкупа, който би предложил едрият бизнес - не знам).

Материалното състояние на властта има двойствен смисъл. От една страна е аргументът: Самозабравиха се, тия живеят на друга планета. От друга: гледай го този, един свестен костюм не може да си ушие, а ще ме представлява пред други народи. Тоест, много богат управник е обидно, много беден - срамно.

Може би е най-добре депутатите изобщо да нямат заплати и да ходят в парламента единствено от идеални съображения. Това обаче значи, че там ще има класов подбор. Неслучайно едно от първите искания на чартистите в Англия през 19 век е народните представители да имат заплати, за да може в парламента да попадат и работници, които нямат други доходи освен заплатата си.

Темата за сътрудниците също е сложна - няма как да принудим законодателите да правят обществени поръчки за хората, които ще ги съветват. Ако назначават братовчеди, това, разбира се, е срамно и трябва да се припомни на следващите избори. Пред тази заплаха самите партии ще полагат усилия това да не се случва.

За големите отпуски също ще се намери аргумент. Ако се предположи, че депутатът наистина е съвестен в работата си, трябва да се знае, че голяма част от нея се върши извън залата: народният представител трябва да чете документи, да обсъжда партийни позиции, да проучва проблеми в избирателния си район. От тази гледна точка времето за пререкания в залата е най-малкото усилие, което очакваме от тези хора.

Дори в омразните привилегии има определен смисъл. Чуха се гласове, че ако избраниците ходят да се лекуват по общия ред в болниците за народа, това ще им даде повече представа за болежките на обикновените хора. Ако се возят в трамвай, ако нямат охрана, ако ходят на пазар, ако почиват в народни курорти… Вероятно това е важен опит, какъвто започва да липсва на онези с по 3-4 мандата. Но погледнете нещата от другата страна: попада депутатът на някаква опашка - едни го ругаят, други опитват да си уредят нещо, трети си правят селфи с него. През 1990-те един депутат от СДС, обявен от хардлайнерите за предател, ми се оплака, че се връщал вкъщи мокър - от плюнки. Надявам се, че времената вече са други, но някаква физическа дистанция между власт и народ все пак трябва да има. Въпросът е колко голяма следва да е тя в българския контекст.

Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев

Истинският проблем

Проблемът, според мен, е другаде: българските граждани не се разпознават в онези, които ги представляват. Каква точно е мярката, при която избраникът хем е един от нас, хем се възприема като най-добрия от всички нас?

Не заплатата от 3000 и кусур лева създава разрива, а подозрението за едни други доходи. И именно тяхното разкриване ще бъде избегнато с шумното намаляване на официалните. Зад проблема с отпуските също се крие едно друго недоволство: не разбираме какво точно правят тези хора, защото никой не ги задължава да ни дават отчет. Чуваме за колоритни случаи на едър депутат, който не стъпва в парламента. Чуваме за друг, който пък никога не е взимал думата. И до нула да сведат отпуските, единият пак няма да идва, а другият пак няма да се изказва, нали така?

Хората очакват друго: депутатите да отговарят пред тях не само на избори, но и във всеки един момент от мандата. Приемете, че тази нагласа идва от интерактивността, на която ни свикнаха дигиталните комуникации. Искат да имат някакъв лост за отзоваването им в случай на недоволство. Това, впрочем, беше основният тласък в референдума за мажоритарната система, не предполагаемото гласуване за „личности“. Казаха им, че не можело депутати да се отзовават и темата сякаш приключи. Но първо: не е вярно, в много страни могат да се отзовават. И второ: темата съвсем не е приключила, тя ще избликва отново и отново. Впрочем, популярността на г-н Борисов се дължи именно на това, че дори без да е задължен от закона, реагира на граждански искания до степен да гони депутати. Популизъм ли е това? Ами дайте да го направим закон, така че подобно действие да не е популистко следване на обществени настроения, да има регламент и постоянство.

Гражданите имат чувството, че промъкнеш ли се веднъж във властта, едва ли не преставаш да отговаряш за тях. Абонираш се за властта и живееш с привилегиите завинаги, както навремето номенклатурата. Самият доход на избраника започва да не изглежда толкова внушителен, ако си представим, че ще го взима за четири или максимум осем години, и то след жестока изборна борба с неясен изход. Ако обаче депутатстването стане сигурна професия до живот, нещата изглеждат други.

Най-важното е да се върне уважението към парламента, а пътят към това е обвързването на депутатите с волята на гражданите. Но не чрез придърпването им надолу към някакъв народен стандарт на живот. Ще ги уважаваме не ако са бедни като нас, а когато чувстваме, че те зависят от нас, не ние от тях, че те изразяват волята ни, не ние тяхната.

Две вечери с Тръмп, обяд с Пенс и няколко подаръка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285754_%D0%94%D0%B2%D0%B5+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D1%81+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF%2C+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4+%D1%81+%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%81+%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D0%B

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде държавна вечеря в чест на френския президент Еманюел Макрон и съпругата му Брижит. Вечерята ще бъде утре в Белия дом, предаде AFP, цитирана от БТА. Макрон е на държавна визита от днес в САЩ. Това е първа държавна визита на чужд лидер в САЩ, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност. Вечерята в чест на Макрон ще бъде и първата голяма държавна вечеря в ерата на Тръмп.

Засега подробности за менюто и културната програма на държавната вечеря не се съобщават, като по този начин Белият дом се придържа към традицията да запази елемент на изненада за гостите си. Знае се, че на вечерята ще има близо 150 гости. На нея са поканени да присъстват директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, председателят на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън, министърът на отбраната Джим Матис, лидерът на Сената Мич Макконъл.

Представител на Белия дом, пожелал да запази анонимност, твърди, че нарушавайки традицията, Тръмп не е поканил демократи членове на Конгреса или журналисти. 

Очаква се един от най-паметните моменти на вечерята да бъде появата на американската първа дама в тоалет, избран специално за този повод. Подробности за него засега се пазят в тайна. Смята се, че най-вероятно Мелания Тръмп ще избере тоалет на Диор, френската модна къща, която тя предпочита. Вероятен избор може да бъде и тоалет на Ерве Пиер, френско-американски дизайнер, който вече облече първата дама за церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп, както и по други поводи.

 

За последно през ноември 2007 г. републикански президент на САЩ прие френски президент. Тогава Джордж Буш-младши се срещна с току-що развелия се френски президент Никола Саркози.

Освен на държавна вечеря Макрон и съпругата му Брижит ще бъдат днес на частна вечеря, давана от Тръмп и съпругата му, припомня AFP.

За целта е избрана историческата резиденция Маунт Върнън, на двайсетина километра южно от Белия дом. Това е резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон. Там годишно идват милиони посетители.

Частната вечеря ще се състои девет месеца след частната вечеря, която семейство Макрон даде за семейство Тръмп в Париж в ресторант на втория етаж на Айфеловата кула.
За утре за френския президент е предвиден и обяд в Държавния департамент, на който домакин ще е вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, допълва AFP.

Церемонията по посрещането на Макрон в Белия дом ще е утре сутринта, припомня още AP.

Телевизия CNN съобщава, че Тръмп и съпругата му ще подарят на Макрон част от плата, използван като тапицерия на едно от креслата в Синята стая на Белия дом. Парчето ще е поставено в рамка. На него се вижда златен орел, заобиколен от лаври. Креслото е било част от обзавеждането на Синята стая, дело на френския мебелен дизайнер Пиер-Антоан Беланже. Той е проектирал обзавеждането на френски кралски дворци и е създал обзавеждане от 53 елемента за Синята стая на Белия дом по поръчка на петия президент на САЩ Джеймс Мънро. Мънро е бил дипломат във Франция и бил впечатлен от френските декори. При преобзавеждане на Синята стая десетилетия по-късно обзавеждането било променено от петнадесетия президент на САЩ Джеймс Бюканън. По-късно първата дама Джаки Кенеди открила отделни части от обзавеждането на Беланже. Тя работила с френски дизайнер, за да бъдат възпроизведени отново липсващите части от комплекта от мебели, включително и за възпроизвеждането на плата, с който били облицовани те и който е дело на прочутата френска текстилна компания Tassinari & Chatel.

Семейство Макрон ще получат от семейство Тръмп и албум със снимки от визитата си в САЩ, както и сребърен бокал на Tiffany & Co. с президентския печат върху него и подписите на Тръмп и Мелания, гравирани върху него.

Вече бе съобщено, че Макрон пък ще подари на Тръмп фиданка на дъб, символ на здравите връзки между двете страни. Това ще е издънка на дъб от Северна Франция, който Макрон се надява да бъде засаден в парка на Белия дом като символ на здравите близо 250-годишни връзки между двете страни. 

По статията работи: Бойчо Попов

Патриаршията на Царевец става средновековен Пантеон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285753_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%86+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%

 

Родолюбци искат 22 март да бъде обявен за национален празник на България

Патриаршията на върха на крепостта Царевец да стане Пантеон на българското средновековие. Това предлагат родолюбци от инициативния комитет „Асеневци”. 33-мата членове на комитета станаха известни преди време, когато обявиха три от инициативите си: позлатяване на кубетата на Патриаршията на Царевец, издигане на паметник на цар Ивайло и построяване на мост над Янтра, който да свързва старата част на града с Паметника на Асеневци в местността Боруна. До края на април трябва Министерството на културата да се произнесе и да реши дали да одобри проектите, които са на стойност около 11 млн. лв. междувременно златото за купла на църквата на Царевец вече е намерено. То ще бъде дарение от бизнесмен, пожелал анонимност.

Председателят на комитета Марин Павлов обяви още, че всички, които окажат помощ за реализиране на инициативите ще получат като възпоменателен подарък меча на Асеневци, съпроводен със значка и грамота. Мечовете вече са поръчани във военния завод в Търново. Освен това от комитета обявиха и поредната си инициатива, да бъде променен националния празник на България от 3 март на 22 март, когато е победата на българската войска, предвождана от цар Иван Асен II при Клокотница над епирския владетел Теодор Комнин.

 

Джордж Буш-старши влезе в болница

https://www.actualno.com/america/djordj-bush-starshi-vleze-v-bolnica-news_671227.html

Бившият американски президент Джордж Хърбърт Уокър Буш е бил хоспитализиран броени дни след загубата на съпругата си Барбара. Това съобщи говорителят му, цитиран от АФП, предаде БГНЕС. "Президентът Буш бе приет в болницата към Методистката църква в Хюстън вчера сутринта, след като получи инфекция, която се разпространи в кръвта му", се казва в изявлението. "Той реагира на лечението и изглежда се възстановява", допълниха от офиса му и увериха, че ще предоставят допълнителна

Включват Свищов към платформата iLoveBulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285752_%D0%92%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+iLoveBulgaria

 Ще съдействаме Свищов да се включи в платформата iLoveBulgaria, което ще подпомогне популяризирането на общината като туристическа дестинация. Платформата предоставя информация както за забележителностите на държавата, така и информация за предложенията на бизнесите, свързани с туризма, културата и историята. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с кмета на крайдунавския град Генчо Генчев.

Похвално е, че общината е част от онлайн регистъра на туристическите атракции, който се намира на сайта на Министерството на туризма. Това помага за привличане на повече посетители на района и неговите интересни обекти, заяви Ангелкова.

По думите й градът има потенциал в туризма, който тепърва ще разгръща. С крепостта Калето и къщата музей на Алеко Константинов градът може да бъде включен и в 8-те културно-исторически дестинации.

Важно е такъв град като Свищов с история и забележителности да бъде притегателен център за всички туристи, посочи още министърът. И допълни, че за да се постигне тази цел, трябват съвместни усилия между правителството, министерството и местната власт. Ангелкова посочи още, че ведомството е разработило няколко дестинации, за да насърчава вътрешния туризъм. Община Свищов е включена в дестинация „Мизия“, част от проекта за винено-кулинарни дестинации, който се разработва съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите.

В първите два месеца на тази година туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла в област Велико Търново, са нараснали с 22%. Общият брой на реализираните нощувки се е увеличил с 16 на сто, а приходите от тях достигат повече от 1,3 млн. лв., като отчитат ръст от 20,3%.

Агенция за закрила на детето погна Сузанита

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285751_%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%83%D0%B7%D0%B0%D0%B

 

Експерти подават сигнал и до СЕМ за новото видео с дъщерята на Орхан Мурад

От Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) разглеждат клипа на Сузанита към новата й песен с попфолк певеца Ангел - „К`во става, брат“. Причината – поведението на дъщерята на Орхан Мурад, която скоро навърши 15 години, отново прекрачва моралните граници. На кадрите облеклото на певицата по традиция е оскъдно, отново са налице туърк изпълнения и размахване на среден пръст, но навеждането към колегата й за орална любов и плюенето по полицаи надмина скандалното видео на „Луцифер и Буда“, с което тя придоби широка популярност. Възмутен гражданин вече е подал сигнал в ДАЗД  за клипа, като експертите ще сигнализират и СЕМ. „Самосезирали сме се. Ще проверим дали родителите на Сузанита са дали разрешение тя да участват в подобни сцени“, обясниха пред „Монитор“ от агенцията.

Досега фолклегендата Орхан Мурад и съпругата му Шенай демонстрират пълно съгласие с поведението на наследницата си. Изпълнителят на „Хиляди слънца“ неведнъж заяви, че тийнейджърката не е по-скандална от другите имена в бранша и по друг начин не може да се пробие в България. „Ще съдя всеки, който си послужи с обидни думи, измислици и тиражиране на неверни неща по отношение на Сузанита и моето семейство“, закани се той преди време в отворено писмо във Фейсбук.

Феновете също скочиха срещу клипа на „К`во става, брат“ и призовават за докладване на неприличното съдържание в YouTube, където видеото вече е на второ място по набиране на популярност. Те забелязаха и прилики с парчето на рапъра Лил Пъмп - Gucci Gang. Това не е първият път, в който певицата трябва да доказва авторски права. Песента „Луцифер и Буда“ беше свалена от платформата за видеосподеляне заради съмнение за плагиатство. Сигнал до сайта беше изпратен от професор Биджан Казем Мисаг, който стои зад мелодията към оригиналната песен - Allahumma Ya Subuhun. Цигуларят е написал музиката преди близо 40 години, а неин запис е направен през 1991 г. от световно признатият продуцент Том Прайс.

Св. Сава Стратилат излязъл жив от казан с врящ катран

https://offnews.bg//obshtestvo/sv-sava-stratilat-izliazal-zhiv-ot-kazan-s-vriasht-katran-679234.html

Християните почитат днес св. Сава Стратилат. 

Свещеномъченик Сава живял през времето на римския император Аврелиан(270 - 275). Той бил стратилат (воевода) - военачалник във войската. Като приел християнската вяра св. Сава посещавал християните в тъмница, подпомагал ги с щедри дарения и ги съветвал да бъдат твърди и с търпение да понасят страданията за името Христово.

Аврелиан узнал, че Сава е християнин, и го повикал при себе си на съд. Сава смело изповядал пред него вярата си, свалил знаците на военния сан, хвърлил ги пред императора и заявил, че е готов да понесе всякакви страдания за Христа. Подложили го на страшни изтезания: жестоко го били, горили с огън раните му, хвърляли го в котел с кипящ катран. Но Господ го запазил и той излязъл от катрана невредим. 

Като видели това чудо, седемдесет войници повярвали в Христа и високо изповядали вярата си. По заповед на императора всички били осъдени на смърт, която те посрещнали с радост. 

Свети Сава бил хвърлен в тъмница. Една нощ през време на усърдна молитва му се явил Сам Господ. Изпълнен с нова сила, св. Сава изтърпял още много жестоки наказания и най-после бил удавен в една река.

Този „китаец” има холограмен навигатор

https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/tozi-kitaec-ima-hologramen-navigator-6081592

Докато голямото ни постижение са няколко хиляди сглобени Great Wall у нас, същата компания представя електромобил с холограмен асистент в Китай.

Баница с кайма и праз

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6829427

Баница с кайма и празВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Да й видим сметката!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/285750_%D0%94%D0%B0+%D0%B9+%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%21

 Ти получи ли сметката за парно? Шок, нали? А чу ли обяснението на "Топлофикация София"? Двоен шок. Абсурд до абсурда!
Но топлофикация е в състояние да обори всички закони на физиката. Накараха ни да плащаме за пренос, превоз, докарване, довеждане и какво ли не на топлото. От което не ни стана по-топло. По съседски се дебнем, хващаме и вадим очите, а накрая от ТЕЦ-а ни прибират и последната стотинка.
Сега ще поревем и ще зачакаме изравняването на сметките. Което ще продължи цяло лято. Докато ни "видят сметката", а на топлофикация й излязат "сметките".
Странна работа. По времето на "лошия комунизъм" хем плащахме малко, хем "топлото" беше на печалба. Сега само загуби и растящи цени. В топлото ни друсат с повече, а в студеното мръзнем заради аварии. Като връх на сладоледа плащаме не само за онези, дето мамят и не плащат, ами и за това, че не ползваме парно. Все едно да дължим пари на съседа, дето яде пържоли, заради аромата, който дишаме.
Спасение от робията няма. Абонат ли си - с доживотна присъда си. Затова - съд до дупка! И да й видим ние сметката на топлофикацията. Само се питам - онези от "топлото" кога ли ще започнат и да ги бият?

Звезди, родени в една година, но с огромни разлики

https://www.vesti.bg/lyubopitno/zvezdi-rodeni-v-edna-godina-no-s-ogromni-razliki-6081572

Развлекателната индустрия дава много, но и взима също толкова. Вижте повече в галерията

Ужас! Жена блъсна дете на колело в квартал „Старо Струмско“, транспортираха го в „Пирогов“

http://regiona.bg/%d1%83%d0%b6%d0%b0%d1%81-%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%bb%d1%8a%d1%81%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%b2-%d0%ba%d0%b2%d0%b0%d1%80/

11-годишен колоездач е с фрактура на таза, след като се блъсна странично в лек автомобил в Благоевград. Пътният инцидент е станал в 17 ч. вчера  на ул. „Гемеджийте“ в квартал „Старо Струмско“,

Момчето и по-малката му сестра се спускали с колелата по стръмна улица, пряка на „Гемеджиите”. По нея се движел „Шевролет”, управляван от 36-годишна жена.

Момичето чуло, че по улицата отляво на тях идва автомобил и успяло да спре, преди да излезе на улицата. Братчето й обаче не успяло да спре, тъй като се спускало по-бързо и се ударило в предния десен калник на колата. Излетяло от велосипеда, ударило се в предното стъкло, преметнало се през тавана на лекия автомобил и паднало на асфалта зад него. Лекият автомобил, който е със счупено предно стъкло, спрял на около 5 метра след като в него се ударил велосипедистът ,съобщава БГНЕС..

С линейка пострадалото дете е откарано в Спешно-приемно отделение на болницата в Благоевград. Преди това на място му е оказана първа помощ от спешния екип. По последна информация детето е транспортирано в „Пирогов“, тъй като има счупена тазобедрена става и други наранявания.

Материалът Ужас! Жена блъсна дете на колело в квартал „Старо Струмско“, транспортираха го в „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Иванчева си позволявала "глезотии", била на почивка в съседна държава

http://clubz.bg/67034-ivancheva_si_pozvolqvala_glezotii_bila_na_pochivka_v_sysedna_dyrjava

"За мен границите не бяха прекрачени. Извърши се нещо, което беше полезно и нещо, което не е вършено в годините след прехода."

Така председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев коментира пред Нова тв ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка. Георгиев говори за "граници" в отговор на обществното недоволствоза начина, по който бе извършен ареста, към което се присъединиха и министри.

За първи път сигналът до нас дойде на 2 февруари - това е датата, на която г-н Ваклин дойде и заяви, че са му искали пари, разказа Георгиев. От КПКОНПИ са започнали да правят и пълен финансов анализ на всички обвиняеми - имат ли и какви имоти в България и в чужбина. На въпроса има ли данни за имоти в чужбина и за воден "охолен живот", той посочи: 

"Не ми се ще да давам характеристики дали са водили охолен начин на живот, но са си позволявали доста глезотии така да го наречем. Например - вдигали са се и отиват в съседна нам държава на почивка, планува се един период... аз това го знам, защото това е причината за едно от отлаганията за предаване на парите, решават, че им харесва, обаждат се и казват "на нас тук много ни харесва" и оставаме за още няколко дни и така."

Както е известно, Пламен Панайотов, съдията, който гледа мярката за неотклонение на Иванчева и останалите обвинеями, е добър познат на Пламен Георгиев. Двамата са работили заедно в миналото, а самият Панайотов се изказа ласкаво за избора на Георгиев за ръководител на КПКОНПИ. Това породи искания за отвод на Панайотов.

По този повод шефът на антикорупционното звено също върна жеста - каза, че може да каже много добри думи за съдия Панайотов, с когото се познавали от много години и смята, че той е добър професионалист.

"Няма как да се иска отвод, защото ние нямаме никакви правомощия да извършваме действия по разследването. Претърсване, изземване и пр. се вършат само от прокуратрурата и нашата работа няма връзка с г-н Панайотов".

Името на Пламен Йоцов, когото Георгиев предложи за член на КПКОНПИ, пък излезе покрай разработки за покровителство на наркотрафик. Днес той трябва да бъде изслушан в комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси в парламента.

"По разработки можем да потечем аз и вие също - като вдигнем телефона и говорим с лице, което е на подслушване", коментира Георгиев и както и за Панайотов - посочи, че познава отдавна Йоцов и е професионалист в работата си. В тази разработка прокуратурата е казала, че няма данни за извършено престъпление.

"Аз си залагам името като предлагам членове на тази комисия. По резултатите ще ни познаят", каза в заключение Георгиев.

Без вода на пет места в София днес

https://offnews.bg//obshtestvo/bez-voda-na-pet-mesta-v-sofia-dnes-679233.html

"Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в части на столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ястребец“ в жк. „Красно село - Борово“ се
налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа в района на ул. „Родопски извор“, ул. „Пирински проход“, ул. „Ген. Стефан Тошев“, ул. „Природа“.

Монтаж на хидрофорна уредба на бл. 181 в жк. „Красно село“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на бл. 185 до бл. 189 вкл. – висока зона. 

Във връзка с изключване на уличен водопровод на ул. „Ладога“ в жк. „Красно село - Борово“, се налага спиране
на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на ул. „Ладога“ от ул. „Солун“ до ул. „Ген. Стефан Тошев“. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Зад село“ в с. Кривина, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 20:00 часа на ул. „Искър“, ул. „ Демокрация“, ул. „Странджата“, ул. „Равнополски път“, ул. „Рибарника“, ул. „Латинка“, ул. „Зад село“. 

Без вода във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 515 в кв. „Христо Ботев“, се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 16:30 часа на ул. 515. 

Defense News: Пентагонът може да остави „Хари Труман“ в Средиземно море, за да наглежда Русия

http://pogled.info/svetoven/Defense-News-pentagonat-mozhe-da-ostavi-hari-truman-v-sredizemno-more-za-da-naglezhda-rusiya.94026

/Поглед.инфо/ Пентагонът обмисля дали да не остави в Средиземно море самолетоносачната ударна групировка със самолетоносача „Хари Труман“ начело, пише Defense News, позовавайки се на свои източници. Както отбелязва изданието, така Вашингтон не само ще успокои своите съюзници, но и ще даде „отговор на руските действия в региона“.

Делото на мира побеждава: МВнР на РФ наказва западните агресори

http://pogled.info/svetoven/deloto-na-mira-pobezhdava-mvnr-na-rf-nakazva-zapadnite-agresori.94027

/Поглед.инфо/ Мария Захарова призова Запада да се въздържа от жонглиране с фактите по инцидента в Дума. Хванаха САЩ и ЕС, но те продължават да се мятат като риба на лед.

Планираните нови изисквания на Световната банка

http://pogled.info/svetoven/planiranite-novi-iziskvaniya-na-svetovnata-banka.94028

/Поглед.инфо/ В проекта на ежегодния доклад на Световната банка за световното развитие се казва, че държавите, получаващи кредити от нея трябва да отменят правилото за минимална работна заплата, да позволят на работодателите да уволняват работниците без обяснения на причината и да отменят законите, разрешаващи защита на работниците на основата на трудовия договор.

Foreign Policy: Турция и Гърция са все по-близо до въоръжен конфликт

http://pogled.info/svetoven/balkani/Foreign-Policy-turtsiya-i-gartsiya-sa-vse-po-blizo-do-vaorazhen-konflikt.94029

/Поглед.инфо/ Поради действията на популистите от двете страни, съюзниците по НАТО се намират на ръба на военна конфронтация, а Вашингтон този път по всяка вероятност не е готов да се меси, пише Йанис Бабулиас в статията си за американското издание The Foreign Policy.

Криптогерберистка атака срещу БСП

http://pogled.info/bulgarski/kriptogerberistka-ataka-sreshtu-bsp.94030

/Поглед.инфо/ Вчера (23.04.2018 г.) един от бойкопослушните ежедневници публикува статията „Ревът за Иванчева и провалът на криптосоциалистите.“

Гуцановщината победи 130-годишната БСП

http://pogled.info/bulgarski/gutsanovshtinata-vav-bsp-pobedi-130-godishnata-bsp.94031

/Поглед.инфо/ Илия ме попита: "как е в пустинята, Албена"? Май никой не те чува? - Ами, Илия, какво да ти кажа ? Грешиш!

Българското европредседателство разочарова младежите от ЕС

http://pogled.info/bulgarski/balgarskoto-evropredsedatelstvo-razocharova-mladezhite-ot-es.94032

/Поглед.инфо/ Представители на Европейския младежки форум са възмутени от повърхностната организация, лошия мениджмънт и неуместното поведение на държавни чиновници на форум в София

Терористична атака с микробус в Торонто взе десетки жертви

https://www.actualno.com/america/teroristichna-ataka-s-mikrobus-v-toronto-vze-desetki-jertvi-news_671225.html

Мъж прегази с бял ван пешеходци в центъра на Торонто, ранявайки между десетки хора на ъгъла между улица "Янг" и "Финч Авеню", след което избяга. Впоследствие обаче полицията в Торонто успя да го задържи. Към момента обаче органите на реда отказват да предоставят информация по случая, предаде БГНЕС. Официално потвърдено е, че са загинали 10 души, а други 15 са ранени. Междувременно телевизия CTV съобщи, че шофьорът на вана се казва Алек Минасян, на 25 години. Той е бил аресту

Лили Иванова с подарък за рожден ден - огромен черно-бял портрет

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6829712

Лили Иванова с подарък за рожден ден - огромен черно-бял портретСнимката е от изложбата на “24 часа”, наредена в Народния театър по случай 27-ата годишнина на вестника Огромен черно-бял портрет (100 на 70) ще получи днес примата на българската естрада Лили Иванова. Той е специален подарък от “24 часа” за рождения ѝ ден и е част от една уникална изложба - дело на нашите репортери,

Православен календар за 24 април

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6784115

Православен календар за 24 априлСв. свещеномъченик Сава Стратилат и седемдесетте римски войни с него Житие на св. свещеномъченик Сава Стратилат Свещеномъченик Сава бил по произход гот. Той живял през времето на римския император Аврелиан (270 - 275). Както показва името му (стратилат - воевода), бил военачалник във войската. Като приел християнската вяра и станал ревностен

Джордж Буш-баща е приет в болница в Хюстън

https://petel.bg/Dzhordzh-Bush-bashha-e-priet-v-bolnitsa-v-Hyustan__261420

Бившият американски президент Джордж Буш-баща е приет в болница в Хюстън. Причината е инфекция, съобщава БНТ. 93-годишният Буш е бил при...

Част от Аспарухово без вода днес

https://petel.bg/CHast-ot-Asparuhovo-bez-voda-dnes__261421

Част от кв. Аспарухово е без вода поради авария, съобщиха от ВиК-Варна. Потърпевши са абонатите около улиците: "Моряшка" , "Георги Стаматов...

Касапинът от Торонто издавал животински звуци

https://petel.bg/Kasapinat-ot-Toronto-izdaval-zhivotinski-zvutsi__261422

Шофьорът на камиона, който помете пешеходци в Торонто убивайки 10 и ранявайки други 15, Алек Минасян е участвал в гимназиална програма за уч...

Пиарът на „Младост”: Дюлгеров е подхвърлил парите в колата на Иванчева

https://petel.bg/Piarat-na----Mladost-----Dyulgerov-e-podhvarlil-parite-v-kolata-na-Ivancheva__261423

Бившият кмет на община „Младост” Петко Дюлгеров умишлено е подхвърлил парите в колата, заради които беше арестувана Десислава Иванчева....

Корнелия Нинова: Цветанов да върне на народа парите, за които България бе съдена неведнъж в Страбсубрг

https://petel.bg/Korneliya-Ninova--TSvetanov-da-varne-na-naroda-parite--za-koito-Balgariya-be-sadena-nevednazh-v-Strabsubrg__261424

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова Министерския съвет да поиска от Цветан Цветанов парите, за които България неведнъж е осъждана в Ст...

Засега няма данни за пострадали българи при инцидента в Торонто

https://petel.bg/Zasega-nyama-danni-za-postradali-balgari-pri-intsidenta-v-Toronto__261425

Засега няма данни за пострадали българи при инцидента в Торонто, в непрекъснат контакт сме с властите в Канада, каза генералният консул н...

Нинова за първата година от управлението на ГЕРБ: Една дума - нестабилност

https://petel.bg/Ninova-za-parvata-godina-ot-upravlenieto-na-GERB--Edna-duma---nestabilnost__261426

Лидерът на опозиционната партия БСП Корнелия Нинова определи първата година от управлението на кабинета "Борисов 3" като нестабилно. "...

Потресаващо! Ще повярвате ли, че това жилище във Враца е обитаемо (снимки)

https://petel.bg/Potresavashho--SHHe-povyarvate-li--che-tova-zhilishhe-vav-Vratsa-e-obitaemo--snimki-__261428

Частен съдебен изпълнител обяви на търг двустаен апартамент във Враца, предаде BulNews. Причината за продажбата е, че собствениците на имота,...

Приятел на жена, когото съпругът й смятал за гей, му сложи рога и го вкара в съда (Снимки)

https://petel.bg/Priyatel-na-zhena--kogoto-saprugat-y-smyatal-za-gey--mu-slozhi-roga-i-go-vkara-v-sada--Snimki-__261427

30-годишният Фъргюс Кларксън от Лондон, Англия, беше арестуван за нападение на съпругата му и нейния любовник в семейната къща за 1,6 милион...

Шокиращ рекорд: Защо сметките за парно за месец март са най-високи?

https://petel.bg/SHokirashh-rekord--Zashho-smetkite-za-parno-za-mesets-mart-sa-nay-visoki-__261429

Оказа се, че най-скъпото парно за целия отоплителен сезон е през месец март. За това сигнализираха възмутени столичани. Получена сметка по...

Любовната поговорка за твоята зодия (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/liubovnata-pogovorka-za-tvoiata-zodiia-video-2092680

Всеки един от 12-те знака в астрологията има специално отношение към любовните взаимоотношения. И всеки един зодиакален знак чувства и изживява любовта по свой уникален и вълнуващ начин. Вижте едни от най-прекрасните поговорки от цял свят и на коя зодия отговаря най-добре тяхното послание:<

Разкриха подробности за шофьора на вана, който се вряза в пешеходци в Торонто (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/razkriha-podrobnosti-za-shofiora-na-vana-kojto-se-vriaza-v-peshehodci-v-toronto-video-2092750

Водачът на вана, врязал се в хора по обед вчера в Торонто, е действал "преднамерено" и властите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес. 10 души загинаха, а 15 бяха ранени

МВнР няма информация за пострадали българи при инцидента в Торонто

//dariknews.bg/novini/sviat/mvnr-niama-informaciia-za-postradali-bylgari-pri-incidenta-v-toronto-2092743

Към момента Министерство на външните работи не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в град Торонто, Канада, при който загинаха 10, а бяха ранени 15 души.

Проблемът не е в заплатите на депутатите

http://clubz.bg/67033-problemyt_ne_e_v_zaplatite_na_deputatite

Предложението на БСП за намаляване и замразяване на депутатските заплати е, разбира се, популистки евъргрийн, пуснат в обращение поради липса на други теми. Интересното обаче е защо той винаги е така ефикасен. Да, има сериозен проблем - и той ми се струва много по-дълбок от възмущението пред забогатели на наш гръб управници.

На една страна имаме парите, които се изчисляват на база на средната заплата (доколкото знам, се умножава по три). На друга са привилегиите, срещу които се гневяхме още преди десетилетия: лекуването в правителствена болница, 70-дневните ваканции, луксозните автомобили, назначаването на близки и роднини за сътрудници. С една дума - „дупутатските кюфтета“. На трета - това са партийните субсидии, за намаляването на които гражданите се изказаха масово на референдум. Но не само БСП, а и всички попаднали в парламента, бързат да забравят тази тема.

За и против

Обикновено аргументацията се основава на сравнения - какви скромни автомобили имали депутатите в Швеция и колко малка била субсидията в богата Германия. От другата страна обикновено вадят аргумента, че тези хора управляват десетки милиарди и ако ги направим твърде бедни, ще бъдат принудени да взимат нерегламентирано от другаде (сравними ли са, впрочем, орязаните 600 лева с подкупа, който би предложил едрият бизнес - не знам).

Материалното състояние на властта има двойствен смисъл. От една страна е аргументът:

Самозабравиха се, тия живеят на друга планета.

От друга:

гледай го този, един свестен костюм не може да си ушие, а ще ме представлява пред други народи. Тоест, много богат управник е обидно, много беден - срамно.

Може би е най-добре депутатите изобщо да нямат заплати и да ходят в парламента единствено от идеални съображения. Това обаче значи, че там ще има класов подбор. Неслучайно едно от първите искания на чартистите в Англия през 19 век е народните представители да имат заплати, за да може в парламента да попадат и работници, които нямат други доходи освен заплатата си.

Темата за сътрудниците също е сложна - няма как да принудим законодателите да правят обществени поръчки за хората, които ще ги съветват. Ако назначават братовчеди, това, разбира се, е срамно и трябва да се припомни на следващите избори. Пред тази заплаха самите партии ще полагат усилия това да не се случва.

За големите отпуски също ще се намери аргумент. Ако се предположи, че депутатът наистина е съвестен в работата си, трябва да се знае, че голяма част от нея се върши извън залата: народният представител трябва да чете документи, да обсъжда партийни позиции, да проучва проблеми в избирателния си район. От тази гледна точка времето за пререкания в залата е най-малкото усилие, което очакваме от тези хора.

Дори в омразните привилегии има определен смисъл. Чуха се гласове, че ако избраниците ходят да се лекуват по общия ред в болниците за народа, това ще им даде повече представа за болежките на обикновените хора. Ако се возят в трамвай, ако нямат охрана, ако ходят на пазар, ако почиват в народни курорти… Вероятно това е важен опит, какъвто започва да липсва на онези с по 3-4 мандата. Но погледнете нещата от другата страна: попада депутатът на някаква опашка - едни го ругаят, други опитват да си уредят нещо, трети си правят селфи с него. През 1990-те един депутат от СДС, обявен от хардлайнерите за предател, ми се оплака, че се връщал вкъщи мокър - от плюнки. Надявам се, че времената вече са други, но някаква физическа дистанция между власт и народ все пак трябва да има. Въпросът е колко голяма следва да е тя в българския контекст.

Истинският проблем

Проблемът, според мен, е другаде: българските граждани не се разпознават в онези, които ги представляват. Каква точно е мярката, при която избраникът хем е един от нас, хем се възприема като най-добрия от всички нас?

Не заплатата от 3000 и кусур лева създава разрива, а подозрението за едни други доходи. И именно тяхното разкриване ще бъде избегнато с шумното намаляване на официалните. Зад проблема с отпуските също се крие едно друго недоволство: не разбираме какво точно правят тези хора, защото никой не ги задължава да ни дават отчет. Чуваме за колоритни случаи на едър депутат, който не стъпва в парламента. Чуваме за друг, който пък никога не е взимал думата. И до нула да сведат отпуските, единият пак няма да идва, а другият пак няма да се изказва, нали така?

Хората очакват друго: депутатите да отговарят пред тях не само на избори, но и във всеки един момент от мандата. Приемете, че тази нагласа идва от интерактивността, на която ни свикнаха дигиталните комуникации. Искат да имат някакъв лост за отзоваването им в случай на недоволство. Това, впрочем, беше основният тласък в референдума за мажоритарната система, не предполагаемото гласуване за „личности“. Казаха им, че не можело депутати да се отзовават и темата сякаш приключи. Но първо: не е вярно, в много страни могат да се отзовават. И второ: темата съвсем не е приключила, тя ще избликва отново и отново. Впрочем, популярността на г-н Борисов се дължи именно на това, че дори без да е задължен от закона, реагира на граждански искания до степен да гони депутати. Популизъм ли е това? Ами дайте да го направим закон, така че подобно действие да не е популистко следване на обществени настроения, да има регламент и постоянство.

Гражданите имат чувството, че промъкнеш ли се веднъж във властта, едва ли не преставаш да отговаряш за тях. Абонираш се за властта и живееш с привилегиите завинаги, както навремето номенклатурата. Самият доход на избраника започва да не изглежда толкова внушителен, ако си представим, че ще го взима за четири или максимум осем години, и то след жестока изборна борба с неясен изход. Ако обаче депутатстването стане сигурна професия до живот, нещата изглеждат други.

Най-важното е да се върне уважението към парламента, а пътят към това е обвързването на депутатите с волята на гражданите. Но не чрез придърпването им надолу към някакъв народен стандарт на живот. Ще ги уважаваме не ако са бедни като нас, а когато чувстваме, че те зависят от нас, не ние от тях, че те изразяват волята ни, не ние тяхната.

Дойче веле.

Всеки последен петък от месеца след 13.00 ч. „Регистрация на МПС” няма да работи с граждани

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Xgu52GOGhWI/

На 27.04.т.г. /петък/ след 12.00 ч. поради профилактика на системите „Регистрация на МПС” към сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас няма да предоставя услуги на граждани.

За в бъдеще всеки последен петък от месеца след 13.00 ч. по горепосочената причина, „Регистрация на МПС” няма да работи с граждани!

ОДМВР – Бургас се извинява на гражданите за причиненото неудобство.

Звездните бебета с най-странни имена (ВИДЕО/СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/zvezdnite-bebeta-s-naj-stranni-imena-videosnimki-2092646

Много известните актьори, музиканти и светски личности дават на отрочетата си  абсурдни имена в желанието си те да са уникални и неповторими. Открай време в Холивуд е пълно с деца на знаменитости, които носят смешни имена.

МВнР няма информация дали са пострадали българи при инцидента в Торонто

//dariknews.bg/novini/sviat/mvnr-niama-informaciia-dali-sa-postradali-bylgari-pri-incidenta-v-toronto-2092743

Към момента Министерство на външните работи не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в град Торонто, Канада, при който загинаха 10, а бяха ранени 15 души.

Нинова: Цветанов да плати от джоба си осъдителните присъди срещу България

http://clubz.bg/67032-ninova_cvetanov_da_plati_ot_djoba_si_osyditelnite_prisydi_sreshtu_bylgariq

Зам. председсателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да плати от собствения си джоб осъдителните присъди срещу България от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, породени от негови непремерени изказвания.

За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе гост в сутрешния блок на бТВ. Коментарът й бе във връзка с последните "изяви" на Цветанов по адрес на президента Румен Радев. Те бяха по повод провелия се Консултативен съвет за национална сигурност, след който заместникът на Бойко Борисов в партията обяви, че държавният глава гледа на Изток вместо на Запад и че е поел курс към извеждането на България от ЕС и НАТО. Формалният повод стана предварително изготвено становище от екипа на Радев за предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.

"Г-н Цветанов вече трети или четвърти път отправя тежки обвинения, най-тежките по НК - измяна, шпионаж... Казах му внимавайте какво говорите, за да не сме осъдени пак в Страсбург. Питам кога Министерският съвет ще предяви претенции от Цветан Цветанов да плати от джоба си осъдителните присъди. Тогава ще повярвам, че Бойко Борисов е обективен", посочи Нинова.

По думите на Нинова самият Радев се обърнал по време на КСНС към Цветанов с: "Г-н Цветанов, въздържайте се да коментирате неща, от които не разбирате".

"Атаката срещу Радев е стратегия на ГЕРБ, координирана между всички, острието е Цветанов, а причината - страхът от авторитета и рейтинга на президента", смята още лидерът на БСП.

По повод "мантрата", че Румен Радев е кандидатура, посочена от Леонид Решетников, с когото Нинова в действителност се е срещала преди кампанията, но по думите й - случайно, днес тя посочи:

"Представете си аз да кажа, че Цецка Цачева е посочена от някое посолство. Трябва аз да вляза в обяснителен режим и да викам "не, не е така". Той (Цветанов) трябва да докаже думите си, не аз да ги отричам. В противен случай - среща в съда."

Нинова бе помолена да коментира и критиките от свои съпартийци, в случая Атанас Мерджанов, който смята, че БСП е попаднала в капан, оглавявайки анкетната комисия за ЧЕЗ в парламента.

"Ние можеше да си стоим кротко в ъгъла и никой нищо да не прави. Най-нормалното е анкетни комисии в НС да се оглавяват от опозицията. Един път в нашия парламент ще се случи нещо нормално и видите ли - пак има проблем", каза тя.

И отново затвърди искането на левицата България да придобие на 100% електроразпределителното дружество.

Нападение в Торонто, с 10 жертви и 15 ранени след като ван се вряза в пешеходци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/H7ujXPkTngw/

10 вече са жертвите, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Инцидентът е  станал на оживено кръстовище в северната част на града в 13:30 ч. а местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците.

Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил.

Канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност.

Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто.

На този етап няма информация за пострадали българи, съобщи за bTV Петър Крайчев, консул на България в Торонто.

Сан Джиминяно - средновековният Манхатън

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6826563

Сан Джиминяно - средновековният  МанхатънГрадчето в Тоскана имало 72 кули, богаташите парадирали с тях Първото, което впечатлява в Сан Джиминяно, са неговите кули. Именно заради тях наричат градчето Манхатън на Средновековието. Архитектурата на разположеното между Сиена и Флоренция градче е пълна с чар и грабва от пръв поглед – заради нея историческият център на Сан Джиминяно е обявен

МОСВ увери, че няма критично запълнени язовири

https://petel.bg/MOSV-uveri--che-nyama-kritichno-zapalneni-yazoviri__261412

Министърът на околната среда и водите Нено Димов увери, че към момента не може да се говори за критично запълнени язовири. Министърът посо...

Бойко Борисов се среща в Букурещ с премиерите на Сърбия, Гърция и Румъния

https://petel.bg/Boyko-Borisov-se-sreshha-v-Bukureshh-s-premierite-na-Sarbiya--Gartsiya-i-Rumaniya__261413

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът ще се прове...

Полицията е задържала заподозрения водач на вана, който уби 10 души в Торонто

https://petel.bg/Politsiyata-e-zadarzhala-zapodozreniya-vodach-na-vana--koyto-ubi-10-dushi-v-Toronto__261414

Най-малко 10 души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Инцидентът е станал на оживено кръ...

Синоптикът Боряна Маркова съобщи гореща прогноза

https://petel.bg/Sinoptikat-Boryana-Markova-saobshhi-goreshha-prognoza-__261415

Нощта бе ясно, а днес времето ще е слънчево. След полунощ от запад облачността, предимно средна и висока, се увели, а около и след обяд ще се ...

Лили Иванова на 79: Примата на родната естрада

https://petel.bg/Lili-Ivanova-na-79--Primata-na-rodnata-estrada__261416

Снимка: Булфото На днешният 24 април рожден ден празнува примата на българската естрада Лили Иванова. Тя е родена през 1939 г. в град Кубрат и...

Миньори на протестно шествие: Искат въглищата да поскъпнат с 15%

https://petel.bg/Minori-na-protestno-shestvie--Iskat-vaglishhata-da-poskapnat-s-15-__261418

Миньори излизат на протестен поход в София. Работници и служители от мини „Марица-Изток“ искат цената на добиваните въглища да се увелич...

Еманюел Макрон е на тридневно посещение в САЩ

https://petel.bg/Emanyuel-Makron-e-na-tridnevno-poseshhenie-v-SASHH__261417

Френският президент Еманюел Макрон пристигна на тридневно посещение в САЩ. Преди официалните разговори домакинът Доналд Тръмп даде вече...

Дева: Днес отвсякъде ви дебне фатализъм, Телец: За да не се побъркате, ...

https://petel.bg/Deva--Dnes-otvsyakade-vi-debne-fatalizam--Telets--Za-da-ne-se-pobarkate-----__261419

lamqta.com Овен  Да кажете, че последните няколко дни не са били леки, значи нищо да не кажете. На практика са Ви доставяли всички и всичко. За ...

Красотата и заплатата: Кои хора печелят най-добре?

//dariknews.bg/novini/liubopitno/krasotata-i-zaplatata-koi-hora-pecheliat-naj-dobre-2092639

Особено непривлекателните хора печелят повече пари от останалите, установиха учени, след като проследили развитието на 20 хиляди млади американци в продължение на 13 години, пише в. "Метро".

Борисов на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-na-sreshtata-na-vyrha-na-procesa-za-sytrudnichestvo-v-iugoiztochna-evropa-2092739

Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът ще се проведе в Бърдо при Краню, Словения, която е ротационен председател на форума.
 
По време на разговорите ще бъде обсъдено задълбочаването на сътрудничеств

Адвокат: Законът не защитава личните данни на починал човек

//dariknews.bg/novini/bylgariia/advokat-zakonyt-ne-zashtitava-lichnite-danni-na-pochinal-chovek-2092735

Със смъртта на човек неговите лични данни спират да бъдат защитени. Това коментира адвокат Александър Кашъмов, след като от МВР отказаха на Дарик информация за застреляния в Пловдив рецидивист Жоро Джевизов-Плъха.

Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива

//dariknews.bg/novini/bylgariia/miniori-izlizat-na-protesten-pohod-za-spasiavane-na-vygledobiva-2092732

Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива в България. Шествието ще се проведе в София, а организатор е КТ "Подкрепа". От КНСБ обявиха, че ще се включат в протеста.

След нападението с ван в Торонто: 10 загинали и 15 ранени

//dariknews.bg/novini/sviat/sled-napadenieto-s-van-v-toronto-10-zaginali-i-15-raneni-2092742

Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, предаде ТАСС, цитирайки началника на полицията в Торонто Марк Сандърс.
 
По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище

Екипът на Иванчева: спецпрокуратурата и комисия "Антикорупция" са ОПГ

http://clubz.bg/67031-ekipyt_na_ivancheva_specprokuraturata_i_komisiq_antikorupciq_sa_opg

Десислава Иванчева е била набедена от организирана престъпна група (ОПГ) част от която са Специализираната прокуратура и КПКОНПИ, по-известна като "комисия Антикорупция".

Това заяви в сутрешния блок на бТВ пиарът на столичния район "Младост", управляван от Иванчева - Петър Кърджилов. Както е известно, кметицата бе показно арестувана в центъра на София по подозрение, че е взела подкуп от строителсния предприемач Александър Ваклин, за да да обяви публично инвестиционните му намерения - едно проформа действие.

От думите на Кърджилов стана ясно, че екипът на Иванчева провежда собствено разследване, защото нямал доверие на Специализираната прокуратура и КПКОНПИ.

"Резултатите посочват категорично, че акцията е подготвено набеждаване от ОПГ", посочи той.

И изброи: Не се даде отговор на въпроса защо не са задържани на място. Освен това не е бил допуснат адвокатът на Иванчева, който е пристигнал в 14 ч на мястото, а е допуснат в 16 ч. Не е бил там при изземването на парите. Няма съдебно решение за маркирне на банкнотите, т.е. не са били сигурни в СРС-тата, с които уж разполагат. Има разминаване и в датите - парите са събрани преди да са поискани. 

"Няма никакви записи и доказателства, няма СРС от момента на искане на парите до предаването им", каза в заключение Кърджилов.

По думите му "г-н Ваклин категорично лъже и вече бе хванат в лъжа". Кърджилов визира фактът, че пред "Капитал" ден по-рано Ваклин отрече той да е предприемачът. Кърджилов отрече и да има документи за забавяне на преписката в дома на кметицата.

"Лъжците изрекоха куп лъжи. Дори обявиха, че имала бурен нощен живот, което даде повод на кафевите медии на Пеевски да доразвиват тезите", посочи пиарът.

Според него парите са се озовали в колата на Иванчева като са били подхвърлени от "посредника" при предаването на предполагаемия подкуп - Петко Дюлгеров. "В тази ОПГ участват и Специализираната прокуратура, и КПКОНПИ", повтори Кърджилов.

Живакът днес удри 30 градуса в Югозапада!

http://regiona.bg/%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d1%83%d0%b4%d1%80%d0%b8-30-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%81%d0%b0-%d0%b2-%d1%8e%d0%b3%d0%be%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b0/

Прогноза за 24.04.2018
Днес ще преобладава слънчево време. Около и след обяд ще се развива и купесто-дъждовна облачност. На отделни места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи от дъжд, с гръмотевици. Максималните температури ще са между 26° и 31°. По Черноморието ще духа слаб до умерен югоизточен вятър и там максималните температури ще са по-ниски – 17-20°.

В планините ще бъде предимно слънчево и топло. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Материалът Живакът днес удри 30 градуса в Югозапада! е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Състезание “Моя страна, моя България” правят във Варна

http://varnautre.bg/2018/04/24/79952/%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%bc%d0%be%d1%8f-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d1%8f-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bf

… в концертната зала на Младежкия дом Състезание “Моя страна, моя България” правят на 26 април от 15 часа в концертната зала на Младежкия дом във Варна. Организатор е Центърът за подкрепа за личностно развитие към Общинския детски комплекс във Варна. Надпреварата ще бъде между отборите на школите “Европейски мост”, “Детски и младежки парламент” и […]

Токът ще спира, ето къде…

http://regiona.bg/%d1%82%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d1%89%d0%b5-%d1%81%d0%bf%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%ba%d1%8a%d0%b4%d0%b5-10/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ Разпределение осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, подмяна на електромери, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Във връзка с осъществяване на посочените по-долу планирани прекъсвания на електрозахранването на територията, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 23 – 27 април 2018 г. включително, се налагат кратковременни оперативни превключвания с цел обезопасяване на съоръженията за работа, осигуряване на алтернативно захранване за част или всички засегнати клиенти и последващо включване на съоръженията, върxу които са извършвани планирани дейности.

Област Благоевград
Община Благоевград
На 24.04.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Благоевград: Еленово, Калиакра, Отдих
На 24.04.2018 г. /09:15 – 12:15 ч./ – Еленово, Общ. Благоевград: Арнаутско Дере, Ушите
На 24.04.2018 г. /13:30 – 16:15 ч./ – Благоевград: 04279. 613. 190, Антим I, Васил Априлов, Георги Измирлиев, Македония, Янко Забунов
Община Гоце Делчев

На 24.04.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Алеко Константинов, Вардар, Васил Левски, Гоце Делчев, Детска, Драма, Дунав, местност Мочура, местност Текето, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Петър Сарафов, Радецки, Серес, Ташков Мост, Тащков Мост, Текето, Христо Ботев, Черна Гора, Юрий Гагарин
На 24.04.2018 г. /08:30 – 16:30 ч./ – Мусомища: местност Стопански Двор
На 24.04.2018 г. /10:00 – 12:00 ч./ – Мусомища: Ал. Стамболийски, Анещи Узунов, Антон Попов, Баба Тонка, Батуми, Бяло Море, Владимир Поптомов, Георги Папалезов, Гоце Делчев, Д-Р. Петър Берон, Детелина, Димитър Талев, Дунав, Ивайло, Иван Козарев, Кулата, местна, Неуточнен Адрес, Пейо К. Яворов, Пирин, Стопански Двор, Струга, Топлика, УПИ І-68, Цар Самуил, Цар Симеон, Шипка, Юрий Гагарин
На 24.04.2018 г. /11:30 – 16:30 ч./ – Гоце Делчев: Гоце Делчев, Екзарх Йосиф, Иван Вазов, Паоло Ленц, Парцел ХіV, Кв. 97а, Серес, Солун, Тодор Александров, Търговска, Юг
На 24.04.2018 г. /12:30 – 16:00 ч./ – Баничан
На 24.04.2018 г. /13:15 – 15:15 ч./ – Гоце Делчев: Ал. Стамболийски, Гоце Делчев, Кирил и Методий, Одрин, Охрид, Скопие, Стара Планина, ХVі-763 Кв. 138, Цар Самуил
На 24.04.2018 г. /14:30 – 16:30 ч./ – Лъжница: Ал. Стамболийски, Атанас Тешовски, Васил Левски, Елена Лефтерова, Ивайло, Неуточнен Адрес, Никола Вапцаров, Опълченска, Прогрес, Стопански Двор, Христо Ботев, Юрий Гагарин
Община Петрич
На 24.04.2018 г. /08:45 – 16:00 ч./ На 25.04.2018 г. /08:15 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Княз Борис I
На 24.04.2018 г. /09:00 – 16:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Д-Р Асен Златаров, Дунав, Ильо Войвода, Каймак Чалан, Полковник Дрангов, Рокфелер, Христо Чернопеев, Цар Борис III, Шипка
На 24.04.2018 г. /12:45 – 15:00 ч./ – Петрич, Общ. Петрич: Георги Бенковски, местност Кумли, местност Мерата
Община Разлог
На 24.04.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Градево: местност Лаго – Изг. Чарк, местност Стружка Река – Лагове, Средорек, Требище
На 24.04.2018 г. /12:30 – 16:15 ч./ – Разлог: местност Логовете, местност Предел
На 24.04.2018 г. /13:30 – 16:15 ч./ – Градево: местност Бяла Поляна, Требища
На 24.04.2018 г. /13:30 – 16:15 ч./ – Разлог: местност Логовете, местност Предел, Предел
На 26.04.2018 г. /09
Община Сандански
На 24.04.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Поленица: Бангеица, Склавски Път
На 24.04.2018 г. /08:30 – 09:30 ч.; 15:30 – 16:30 ч./ – Сандански: Асен Златаров, Банска, Башлийца, Бистрица, Воден, Генерал Гурко, Георги Скрижовски, Григор Пърличев, Княз Александър Батенберг, Коста Калимански, Крайречна, Кръстьо Хаджииванов, Любен Каравелов, Македония, Марица, Мелник, местност Нишан Таши, местност Паркова Зона, местност Пърди Магаре, Младост, Пазара, Панайот Волов, Патриарх Евтимий, Пърди Магаре, Р-Н Плувен Интернат, Р-Н Поленишки Път, Р-Н Пътя на Хидрострой, Рила, Св. Св. Козма и Дамян, Свобода, Сердика, Серес, Солидарност, Солунска, Спано Поле, Стефан Стамболов, Тодор Каблешков, Трети Март, Христо Смирненски, Целипут, Шейново
Община Хаджидимово
На 24.04.2018 г. /09:00 – 12:00 ч./ – Хаджидимово: VIII, Акация, Ангел Кънчев, Бачо Киро, Васил Левски, Гоце Делчев, Димо Хаджидимов, Иван Вазов, Илинденци, Кирил и Методий, Македония, местност Тумбата, Ореляк, Свети Димитър, Спартак, Тодор Каблешков, Трети
Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозаxранването.

За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010 /на цена според индивидуалния тарифен план за мобилни услуги на обаждащият се потребител или според тарифния план към стационарен номер в мрежата на Виваком/ или посетете сайта www. cez-rp. bg. Можете да се възползвате и от онлайн приложението „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“ на cez-rp. bg, за да получите информация в реално време за всички планирани и непланирани прекъсвания на електрозаxранването в района, който ви интересува, както и за очакваното време за възстановяване на заxранването.

 

Материалът Токът ще спира, ето къде… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

24 април - Светият синод избира за български екзарх Йосиф I

https://offnews.bg//na-tozi-den/24-april-svetiat-sinod-izbira-za-balgarski-ekzarh-josif-i-678087.html

На тази дата през 1877 година Светият синод избира за български екзарх Йосиф I.

Екзарх Йосиф I определя своята мисия като дълг да обедини цялото българско население.

Идеалът на българския духовен водач и неговата „велика длъжност“ да бъде духовен стълб на българщината и „да обедини всички български епархии в обятията на Екзархията“ са реализирани в значителни мащаби.

Заставайки начело на българската църква е принуден като духовен водач на българите да бъде посредник между държавната власт и християнското население в рамките на политическите и националните съперничества в многонационалната империя.

На 37-годишния екзарх тогава е съдено да води България, възкръснала за свободен живот.

Вижте повече от "Българска история" - Екзарх Йосиф — духовникът дипломат

Студентите от Медицинския шампиони и на футбол в XIX варненска Универсиада

http://varnautre.bg/2018/04/24/79964/%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f-%d1%88%d0%b0%d0%bc%d0%bf%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%b8

Награда за голмайстор на турнира получава състезателя на Технчиеския Жулиен с 10 гола С много оспорвани и драматични двубой завърши футболния турнир от Варненската Универсиада. На мини футболните терени на ОСК „Младост“ в първия полуфинал се изправиха един срещу друг отборите на Икономически Университет и вторият отбор на Техническия. Добрата игра се увенча с успех […]

Макрон в САЩ - дърво, целувки, разходка, вечеря (СНИМКИ)

http://clubz.bg/67029-makron_v_sasht_dyrvo_celuvki_razhodka_vecherq_snimki

Американският президент Доналд Тръмп, френският му колега Еманюел Макрон и техните съпруги вечеряха снощи в резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон, предаде Асошиейтед прес. Макрон е на тридневно официално държавно посещение в САЩ. Първо по рода си на чужд гост откакто Доналд Тръмп е на власт.

Доналд, Еманюел, Мелания и Брижит пристигат за вечерята.

Тръмп и съпругата му Мелания и Макрон и неговата съпруга Брижит разгледаха историческата резиденция "Маунт Върнън", която се намира на река Потомак във Вирджиния заедно със семейство Тръмп.

Преди това в Белия дом Еманюел Макрон разговаря за кратко с Доналд Тръмп и двамата засадиха дръвче на южната поляна на резиденцията на американския президент. Това е шеста среща между тях. Двамата заявяват, че имат "специални отношения" помежду си. Те са разговаряли по телефона над 20 пъти по важни световни проблеми.

Веднага щом пристигна във Вашингтон, френският президент Еманюел Макрон предрие кратка непредвидена разходка пеша заедно с Брижит, за да посети паметника на Ейбрахам Линкълн, предаде Франс прес. Френският държавен глава се възползва от разходката, за да размени няколко думи с минувачи и да си направи няколко селфита. Хванал за ръка съпругата си Брижит, Макрон изкачи стъпалата на паметника на първия президент на САЩ, емблематичен за федералната столица.

На моравата в Белия дом.

По-късно днес Макрон отново ще пристигне в Белия дом, където ще бъде посрещнат с военна церемония, ще разговаря с Тръмп в Овалния кабинет и двамата ще дадат съвместна пресконференция.

Преди да отпътува за САЩ Еманюел Макрон разговаря по телефона с Владимир Путин.

Двамата изразиха в разговора единодушие, че ядреното споразумение с Иран трябва да се запази, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Кремъл. Те посочили, че изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма трябва да продължи, тъй като е важен фактор за гарантиране на международната сигурност, посочи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Путин и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия след ракетните удари на САЩ и съюзниците им. Руската страна е подчертала, че акцията е усложнила допълнително процеса на мирно уреждане на кризата. Двамата лидери са изтъкнали, че е много важно експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които се намират в Сирия, да осъществят мисията си.

Президентът Макрон заяви пред руския държавен глава, че въздушните удари, нанесени от САЩ, Великобритания и Франция по цели на територията на Сирия на 14 април, са извършени в рамките на международното право, посочи френското президентство.

Според Елисейския дворец Макрон казал също, че страната му е решена да работи за задълбочен диалог между враждуващите страни в Сирия, посочва Асошиейтед прес. Френският лидер е отбелязал, че иска да работи с Русия за начало на надежден политически процес и по-активно оказване на хуманитарна помощ на сирийското население.

Двамата президенти са разговаряли също за подготовката на посещението на Макрон в Русия през май.

Макрон заяви преди отпътуването си за Щатите, че сред основните му задачи е да убеди Доналд Тръмп да не разваля сделката с Иран, както и да не налага мита върху европейските стоки, предаде БТА.

Кражба чрез взлом от апартамента на 31-годишен помориец

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m3I2_dFgG4U/

Чрез взломяване на входната врата е проникнато в апартамента на 31-годишен помориец, разположен на улица «Иван Александър», откъдето е извършена кражба на сребърни накити, монета – златен френски франк и сумата от 390 евро, съобщават от полицията. Кражбата е станала на 20-ти април, а сигналът е подаден в РУ-Поморие в 17,45 ч. Работата по случая продължава от служители на Районното управление в града

Звездите за днес: Овни направете нещо хубаво, Раци не позволявайте негативните емоции да ви владеят, приятен ден за Водолеите

http://regiona.bg/%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b5%d1%89%d0%be-%d1%85/

Хороскоп за 24 април 2018

Хороскоп Овен (21 март – 20 април)

Превърнете активността си в предприемчивост, избягвайте конфликтите и претенциите си към партньорите. Поспортувайте или поиграйте с децата си, изобщо – направете нещо хубаво.

Хороскоп Телец (21 април – 21 май)

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят по хиляди въпроси, но това не означава, че ще ви остане време за себе си. Домашните и грижите около къщата ще ви напомнят доста осезателно за съществуването си.

Хороскоп Близнаци (22 май – 21 юни)

На дневен ред ще са финансовите въпроси и най-вече как да се справите със сметките и същевременно да ви останат пари и за утре, че и след това. Дано успеете да разрешите дилемата, защото на помощ отвън все още не можете да разчитате.

Хороскоп Рак (22 юни – 23 юли)

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на негативните емоции да вземат връх, използвайте пословичната си способност да се владеете и преодолейте лошото си настроение. Макар че винаги ще се намери кой да ви ядоса отново.

Хороскоп Лъв (24 юли – 23 август)

Този ден е най-добре да прекарате на уединено място в молитви и философски разговори със себе си. Не сте най-добрата компания, предвид обзелите ви вътрешни страхове. Една разходка на чист въздух би могла да направи чудеса или някой скромен подарък от страна на близък човек.

Хороскоп Дева (24 август – 23 септември)

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено. Не се ядосвайте, че всеки се опитва да се измъкне и оставя отговорността на вашите плещи, ще дойде време, когато ситуацията ще се преобърне.

Хороскоп Везни (24 септември – 23 октомври)

Днес е ден, в който не бива да забравяте да се обадите на приятелите си. Отдайте се на неща, които ви доставят удоволствие, след като сте си изпълнили задълженията, естествено. Любовта, която ще ви засвидетелстват околните си струва няколко часа работа.

Хороскоп Скорпион (24 октомври- 22 ноември)

Един ден, в който ще гледате философски на живота и ще се чудите какво толкова им става на другите. Ще трябва да влезете в ролята на умиротворител или бавачка. В службата си не е разумно да се мяркате пред очите на шефа, все ще ви намери някоя работа или пък вие ще трябва да похапнете от плодовете на лошото му настроение.

Хороскоп Стрелец (23 ноември – 21 декември)

Доста емоционален е този ден за вас или доста нервен, зависи от гледната точка. Не бъдете прекалено резки с околните. Добър ден да уредите някои изостанали финансови задължения.

Хороскоп Козирог (22 декември – 20 януари)

Сравнително труден и напрегнат ден, най-вече в отношенията с противоположния пол. Не проявявайте неоснователна ревност, обуздайте чувството си за собственост. Възможни са разногласия с по-възрастни хора. Днес не уреждайте административни въпроси.

Хороскоп Водолей (21януари – 19 февруари)

Вашият ден е доста по-приятен и жизнерадостен, в сравнение с този на околните. Днес едва ли ще ви се работи много, но при добра организация можете да намерите кой да свърши по-голяма част от вашата работа.

Хороскоп Риби (20 февруари – 20 март)

Съвсем не лек ден в бизнеса, възможни са машинации от страна на отдавнашни партньори. Не се палете и не правете прибързани изводи, спокойно се ориентирайте в ситуацията.

Материалът Звездите за днес: Овни направете нещо хубаво, Раци не позволявайте негативните емоции да ви владеят, приятен ден за Водолеите е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Дългът на България за 2017 г. е 25.4 на сто от БВП

http://varnautre.bg/2018/04/24/79950/%d0%b4%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-2017-%d0%b3-%d0%b5-25-4-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%be-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%b2%d0%bf

По предварителни данни на Националния статистически институт през 2017 г. институционален сектор “Държавно управление” отчита бюджетен излишък от 920 млн. лв., или 0.9 на сто от БВП, съобщи Националният статистически институт. Излишъкът в подсектор “Централно управление” е в размер на 727 млн. лв., или 0.7 на сто от БВП. Подсектор “Местно управление” е реализирал излишък […]

Макрон: Путин е силен и умен президент, пред който не трябва да показваш слабост

http://pogled.info/svetoven/makron-putin-e-silen-i-umen-prezident-pred-koito-ne-tryabva-da-pokazvash-slabost.94020

/Поглед.инфо/ Президентът Владимир Путин е много силен и умен човек, който се стреми да създаде Велика Русия, заяви по време на интервю пред Fox News президентът на Франция Еманюел Макрон. Според думите на френския ръководител, той уважава Путин и е готов да работи с него въпреки, че „той е обсебен да се намесва“ в западните демокрации.

Foreign Affairs: Враждебността по отношение на Русия вреди на интересите на САЩ

http://pogled.info/svetoven/Foreign-Affairs-vrazhdebnostta-po-otnoshenie-na-rusiya-vredi-na-interesite-na-sasht.94021

/Поглед.инфо/ Във Вашингтон сега е популярна враждебната риторика по отношение на Москва, пише Foreign Affairs. Администрацията на Тръмп с нейна помощ отклонява подозренията, че има връзки с Русия и републиканците, последвали демократите, вече изобразяват Русия като най-страшната заплаха за САЩ. Но подобна инстинктивна враждебност при всеки случай няма да подобри отношенията между страните и това пречи на Америка в постигането на собствените ѝ интереси.

Русия настъпи „ахилесовата пета“ на НАТО

http://pogled.info/svetoven/rusiya-nastapi-ahilesovata-peta-na-nato.94022

/Поглед.инфо/ НАТО се сблъска с логистични проблеми. Руското транспортно предприятие „Волга-Днепър“ не иска да продължава договора си с Алианса.

Американското образование се върна в епохата на Великата депресия

http://pogled.info/svetoven/amerikanskoto-obrazovanie-se-varna-v-epohata-na-velikata-depresiya.94023

/Поглед.инфо/ Доскоро системата на училищното образование в САЩ се смяташе едва ли не за еталон, с който трябва да се сравнява целият останал свят. Сега учениците мръзнат в часовете, училищата стоят затворени, а учителите излизат на многохилядни протестни акции, каквито страната не е помнила от времената на икономическата криза през 30-те години. Какво се случи с Америка?

The Washington Post: В Белия дом не вярват в отказа на Северна Корея от ядрени изпитания

http://pogled.info/svetoven/The-Washington-Post-v-beliya-dom-ne-vyarvat-v-otkaza-na-severna-koreya-ot-yadreni-izpitaniya.94024

/Поглед.инфо/ В Белия дом не повярваха на заявлението на Северна Корея за готовността ѝ да прекрати ядрените изпитания, предава The Washington Post. Според американската администрация, заявлението трябва изключително да създаде „илюзия“ за готовността на лидера на КНДР да пристъпи към компромис.

N-TV: Германските политици призоваха Г-8 да бъде възродена

http://pogled.info/svetoven/N-TV-germanskite-polititsi-prizovaha-g-8-da-bade-vazrodena.94025

/Поглед.инфо/ Политиците от Свободната демократическа и от Лявата партия на Германия се изказаха за завръщането към предишния формат Г-8, съобщава телевизионният канал N-TV на своята интернет-страница. Те смятат, че това е правилната площадка за изграждането на конструктивен диалог с Русия, нали без нея е невъзможен мирът в Европа, а също така и в Близкия изток.

Днес е Световният ден на животните, използвани за опити

http://varnautre.bg/2018/04/24/79947/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81-%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b4%d0%b5%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%bf

По света се използват все повече животни за опити, като броят им достига над 120 милиона годишно 24 април е признат от ООН за Световен ден на животните, използвани при опити. Денят се отбелязва и почита от хиляди противници на вивисекцията всяка година. В страните от Западна Европа се организират тематични събития, като целта е […]

За какви провинения ще ни отнемат шофьорската книжка?

http://varnautre.bg/2018/04/24/79944/%d0%b7%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d0%ba%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d1%89%d0%b5-%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%82-%d1%88%d0%be%d1%84%d1%8c

Новите пътни правила отиват на обществено обсъждане Нови, по-строги глоби и санкции при нарушения на пътя. Това е заложено в проекто – документите, които трябва да заменят съществуващия Закон за движение по пътищата. Каква ще бъде глобата при превишета скорост и какви други промени се предвиждат? При шофиране в аварийната лента на магистрала или в […]

Ужасната истина - всеки град е мишена на озлобен с кола

http://clubz.bg/67028-ujasnata_istina_vseki_grad_e_mishena_na_ozloben_s_kola

Невъзможно е, в агонизиращите часове след масово убийство от какъвто и да е вид, да разберем защо се случва. Но също толкова невъзможно е да си мълчим за начина, по който тази атака беше извършена, пише The Globe and Mail по повод ужасната трагедия в Торонто, съобщава агенция "Фокус".

Това, което знаем е, че мъж е използвал камион взет под наем, за да премаже пешеходци по улица „Йонг“ в северния край на Торонто. Знаем, че е убил поне 10 души и е ранил 15 други. Знаем и, че това беше първият топъл, слънчев работен ден от годината и хората се наслаждаваха на времето.

Маратонките на жертвите бяха разпръснати върху тротоара. Имаме заподозрян в ареста. Благодарение на смелостта на полицай от Торонто, която трябва да служи за пример, който отказа да се хване на примамката на извършителя, че има оръжие в джоба си, и го арестува независимо от опасността за живота си, някой ден би трябвало да знаем всичко за атаката.

Но опитът ни казва да изчакаме, докато разберем мотива на извършителя.

Знаем какво се случи в други градове – Ница, Лондон, Париж, Берлин, Едмънтън, Сен-Жан-сюр-Ришельо – но сега има много автомобилни атаки и само половината от тях се потвърждават като работа на терорист. Затова чакаме.

Но има нещо, което вече можем да кажем: Това е тежък удар за Торонто.

Надеждата, че този мирен, многообразен канадски град може да бъде изключение от ужаса на автомобилните атаки, изчезна. Тази надежда всъщност бе илюзия. Може би някои граждани не обръщаха внимание когато по време на миналогодишния маршрут на Коледния парад страните на улиците бяха блокирани от камиони за смет, паркирани един до друг, с цел да предотвратят автомобилна атака.

Тези граждани вече обръщат внимание.

Ужасната истина е, че всеки препълнен и натоварен град е примамлива цел за някой, планиращ подобно престъпление. Всичко, което им е нужно, за да са толкова невероятно смъртоносни, е озлобление от всякакъв вид и 30 долара за наемане на превозно средство. Може би беше неизбежно, че най-лошата подобна атака в историята на Канада ще се случи в нейния най-голям и разпрострян град.

Торонто ще се обедини около тази трагедия, както и други градове са го правили. Изпитанието в следващите дни ще бъде отговорът на нашите лидери към тази атака, която е толкова лесна за извършване и толкова трудна за предотвратяване.

Завърши турнирът по тенис от Варненската универсиада

http://varnautre.bg/2018/04/24/79971/%d0%b7%d0%b0%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%88%d0%b8-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%80%d1%8a%d1%82-%d0%bf%d0%be-%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%81-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba

Комплексен победител в състезанието е Медицинският университет Състезанието по тенис беше предвидено в двата дни 20-21 април и се проведе в ТК „Чайка“. На индивидуалното състезание се явиха състезатели от МУ, ИУ, ТУ и ВСУ. Срещите се играха на групи и елиминационна фаза. В индивидуалните срещи класирането придоби следния вид: Мъже: 1. Калоян Николов – […]

Българинът намира живота за по-несправедлив от масовия европеец

http://varnautre.bg/2018/04/24/79942/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0

Нашенци поставят на водещо място необходимостта да бъдат здрави, за да напреднат в живота Европейската комисия представи проучване за оценката на гражданите на ЕС за справедливост, съобщи Дарик. Според данните 53 на сто от европейците заявяват, че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи, докато на това мнение са едва 38 на […]

Опадането на зъби след 45-годишна възраст предсказва инфаркт

https://petel.bg/Opadaneto-na-zabi-sled-45-godishna-vazrast-predskazva-infarkt__261410

Ако зъбите на човек започнат да опадат след 45-годишна възраст, това говори за повишен риск от сърдечносъдови заболявания, и то независимо ...

Хиляди варненци остават без вода

http://varnautre.bg/2018/04/24/79940/%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0

… до 17 часа днес Хиляди домакинства във Варна остават без вода от 9 до около 17 часа днес, съобщиха от ВиК-Варна. Без вода ще бъдат живущите в кв.”Младост” бл.2, бл.4, бл.6, “Дом Младост”, от бл.101 до бл.118 и от бл. 142 до бл.152. Водоподаването ще бъде ограничено и в кв.”Трошево” бл.1 до бл.10, бл.14 […]

Райони без ток в областта днес

http://varnautre.bg/2018/04/24/79938/%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d1%82%d0%be%d0%ba-%d0%b2-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d1%81

… поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия От 09:30 ч. до 13:30 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. “Габрово”, ул. “Осми март”, ул. “Цар Калоян”, ул. “Янтра”, ул. “Дунав”, ул. “Перущица”, ул. “Царевец”, ул. “Христо Ботев”, ул. “Райко Даскалов” в Девня. Спирането се налага поради извършване на […]

Мерил Стрийп свекърва на Никол Кидман в "Големите малки лъжи"

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6826256

Мерил Стрийп свекърва на Никол Кидман в "Големите малки лъжи"Тя е една от най-големите холивудски актриси на всички времена, с рекордните 22 номинации за “Оскар”, която най-накрая се изкуши пак да се върне на тв екрана след голяма пауза. Направи го заради сериала “Големите малки лъжи”, към чийто екип се присъединява за втория сезон. 68-годишната звезда започна снимките по него редом до титулярките Никол

Г-7 готви нови санкции срещу Русия заради Донбас

http://clubz.bg/67027-g_7_gotvi_novi_sankcii_sreshtu_rusiq_zaradi_donbas

Страните от групата на седемте най-развити индустриални държави - Г-7, може да въведат нови санкции срещу Руската федерация заради ситуацията в Донбас, се посочва в съвместно изявление на външните министри на страните от Г-7 и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, разпространено от външното министерство на Канада, предаде ТАСС.

"Ние сме готови да предприемем допълнителни ограничителни мерки, ако действията на Русия изискват това", се посочва в съобщението, публикувано след края на срещата на външните министри на страните от Г-7 в Торонто.

Същевременно министрите осъдиха "безотговорното и дестабилизиращо поведение" на Русия и призоваха Москва да помогне за решаване на конфликта в Сирия, предаде Ройтерс.

Американските разузнавателни служби твърдят, че Русия се е намесвала в кампанията на президентските избори в САЩ през 2016 г., а Москва е обвинявана и за атаката с нервнопаралитично вещество срещу бивш руски шпиони във Великобритания, която Г-7 категорично осъди.

"Призоваваме Русия да прекрати това поведение, което е много вредно за перспективите за конструктивно сътрудничество", подчертаха министрите в съвместно изявление.

Недалеч от мястото на срещата в Тороно шофьор прегази с микробус и уби 10 пешеходци. Полицията съобщи, че престъплението не е насочено срещу представителите на Г-7, нито е теорристичен акт, а най-вероятно е извършено от психично болен.

 

Турция си постави за цел производство за $2 трилиона до 2023 г.

https://petel.bg/Turtsiya-si-postavi-za-tsel-proizvodstvo-za--2-triliona-do-2023-g-__261407

Турция има за цел обем на външната търговия от 1 трилион долара и брутен вътрешен продукт от 2 трилиона долара. "Трябва да удвоим сегашния...

МВнР не разполага с информация за пострадали български граждани при инцидента в Торонто

http://nakratko.bg/category/25/158409/


Към момента МВнР не разполага с информация дали са пострадали български граждани при инцидента в Торонто, при който загинаха 9, а бяха ранени 16 души.

8 симптома, че дебелото черво трябва спешно да бъде почистено! Хората ги пренебрегват всеки ден!

https://petel.bg/8-simptoma--che-debeloto-chervo-tryabva-speshno-da-bade-pochisteno--Horata-gi-prenebregvat-vseki-den-__261409

Вашето тяло преработва храната през цялото време на вашия живот. Това е много работа. Токсични отпадъци и фекална материя се складират в...

Ще можем да изпращаме „тайни“ писма в Gmail

https://petel.bg/SHHe-mozhem-da-izprashhame----tayni----pisma-v-Gmail__261411

Екип от разработчици на Gmail тества възможността за изпращане на т.нар. конфиденциални съобщения, чието съдържание не може да бъде копиран...

Фенове на ЦСКА и “Ботев”: БФС взриви 1/2-финалите

https://www.24chasa.bg/sport/article/6830123

Фенове на ЦСКА и “Ботев”: БФС взриви 1/2-финалитеФеновете на ЦСКА и “Ботев” са категорични, че БФС цели само нагнетяване на напрежението преди 1/2-финалите за купата. Съдийската комисия назначи Станислав Ставров за “Славия” - “Ботев” и Николай Йорданов за “Левски” - ЦСКА. С изключение на един мач с “Монтана” Йорданов не е ръководил мач на “червените” от 5 години насам,

Близо 50 000 българи работят в аутсорсинг индустрията, средната заплата е 2400 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/6829704

Близо 50 000 българи работят в аутсорсинг индустрията, средната заплата е 2400 лв.Годишният оборот на фирмите в бранша е 3 млрд. лв. Ако икономиката на България расте през последите години с по близо 4%, то има една индустрия, при която ръстът е двуцифрен, и това е аутсорсингът. 3 млрд. лева годишно прави индустрията у нас. За 2016 г. тя е създала 3,6% от брутния вътрешен продукт на страната, а очакванията са до 2020 г.

Гледайте 'Мъртвият викинг' тази вечер по Viasat History (видео)

https://offnews.bg//obshtestvo/gledajte-martviat-viking-tazi-vecher-po-viasat-history-video-679286.html

Тази вечер, от 21:00, телевизионният канал Viasat History ще излъчи нов епизод от поредицата „Мъртвият викинг“.

В новата поредица водещият археолог Тим Съдърланд пътува до Скандинавия, Естония, Великобритания, за да открие нови интересни факти за света на т.нар. "мъже от Севера" - викингите. Какво може да ни разкрие анализът на откритите скелети на викинги? Каква е истината за свирепите нападения на места като светия остров Линдисфарн? Какво може да се научи от начина на живот и смърт на викингите? Какво ни казват новооткритите оръжия, артефакти и отдавна изгубени кораби?

Пътешествията на Тим му позволяват да се запознае с водещи експерти и историци, които му проправят път през последните открития и теории и обясняват как светът на викингите продължава да разкрива тайните си с помощта на специално заснети възстановки и графични илюстрации.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, един свеж и модерен поглед към историята. Каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени програми, които едновременно развличат и провокират умовете им. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Ван се вряза в пешеходци в Торонто и уби поне 9-ма души

http://www.mediapool.bg/van-se-vryaza-v-peshehodtsi-v-toronto-i-ubi-pone-9-ma-dushi-news278296.html

Поне деветима души загинаха, след като ван се вряза в пешеходци на тротоара на централна улица в Торонто в понеделник вечерта, българско време, съобщават световните агенции. Според първоначалната информация при инцидента са пострадали най-малко 16-има души. Шофьорът на вана е задържан от полицията. Засега канадските власти не уточняват самоличността и предполагаемия мотив на заподозрения. По данни на очевидци ванът е бил брандиран като собственост на местна автокъща, от която потвърдиха, че той е бил отдаден под наем. Канадският премиер Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си на семействата на загиналите в кратко обръщение от Отава. "Нашите сърца са с всички засегнати", заяви Трюдо, добавяйки, че ще може да коментира случая по-подробно в следващите часове.

"Нефтохимик" с исторически требъл във волейбола

https://www.24chasa.bg/sport/article/6830114

"Нефтохимик" с исторически требъл във волейболаВолейболният "Нефтохимик" стана първият отбор, постигнал златен требъл в Суперлигата на България. След като спечелиха суперкупата и купата на България, възпитаниците грабнаха и националната титла. Бургаският тим са наложи с 3:1 (25:17, 23:24, 25:17, 25:20) при гостуването на ЦСКА и затвори серията след три поредни победи.

Препоръчваме ви: Изложба показва най-касовите филми, снимани у нас

https://offnews.bg//kultura/preporachvame-vi-izlozhba-pokazva-naj-kasovite-filmi-snimani-u-nas-679284.html

 Днес от 19:00 ч. в Националния дворец на културата ще бъде открита фотоизложбата „България - кино дестинация”.

Изложбата показва кадри, направени от известния български фотограф Симон Варсано на снимачните площадки на различни международни филмови продукции, осъществени в България през последните години.

На снимките могат да се видят световноизвестни актьори от ранга на Робърт Де Ниро, Бен Кингсли, Джон Малкович, Вирна Лизи, Джерард Бътлър, Морган Фрийман и др. по време на работата си по филмите у нас. 

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Музика и танц

Спектакълът "Пориви" на френския хореограф Бенжамeн Бертран ще бъде представен като част от фестивала Antistatic в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс от 19:30 часа.

Бурята и поривите на вятъра всъщност са породени от движенията във въздуха – тази безтегловна маса, която протича свободно между вътрешни и външни пространства. „Пориви“ пренася на сцената флуидната динамика на вятъра в непрекъснато вълнообразно движение.

Един мъж, една жена, вентилатор и осезаем полъх на въздуха, който ги свързва. Нищо повече не е необходимо в „Пориви“ на младия френски хореограф Бенжамен Бертран, чието име все повече ще се чува на международната сцена. 

Във финия и интензивен дует с Леонор Цурфлю между техните две тела – едновременно подобни, но противоположни – всичко е въпрос на усещане за течението на въздуха, за потока на движението, за контакта между въздуха и кожата. Двамата се потапят в е танц, който прилича на своеобразен ритуал. Те са подпомогнати от електронните вибрации, създавани на живо от Флориан Гете.

Сцената се превръща в споделена чувствена територия, въвличайки възприятията на зрителите в необичайно „хореографско дишане“.

Театър

Класиката "Хамлет" по Уилям Шекспир ще се играе на сцената на Народен театър "Иван Вазов" от 19:00 часа.

Постановката е на Явор Гърдев, а в нея ще видим редица талантливи актьори като Aлександър Узунов, Иван Юруков, Леонид Йовчев, Мариус Куркински и Ованес Торосян.

Начало на Руско-турската освободителна война

https://www.actualno.com/chronicles/nachalo-na-rusko-turskata-osvoboditelna-vojna-news_671156.html

Руско-турската война (1877-1878) между Русия и Османската империя е десета в поредицата от Руско-турски войни. Важна част от изострянето и решаването на Източния въпрос през 1875-1878 г. Повода за войната е Въстанието в Босна и Херцеговина (1875), Априлското въстание в България (1876) и Сръбско-турската война (1876). Османското правителство отхвърля Лондонския протокол на Великите сили с предложения за реформи в Османската империя. В отговор на 12/24 април 1877 г., с издаден в Кишине

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване