Адвокатът на Исаев, който хвърли бомбичка на мач: Не върши престъпления всеки ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830307

Адвокатът на Исаев, който хвърли бомбичка на мач: Не върши престъпления всеки ден„Той не е криминално проявен човек и не извършва престъпление всеки ден. Това е инцидент. Случило се е, осъзнал е какво е направил, казал е на родителите си и веднага се предаде. Много съжалява за това, което е сторил”, каза в „Часът на Милен Цветков” по NOVA Васил Крумов, адвокат на Йордан Исаев, който метна бомбичка на мач и рани тежко

"Славия" и "Ботев" ще определят първия финалист в Купата на България

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/24/3168109_slaviia_i_botev_shte_opredeliat_purviia_finalist_v/?ref=rss


"Славия" и "Ботев" (Пловдив) се изправят един срещу друг днес от 18.30 часа на Националния стадион "Васил Левски", за да определят първия финалист в Купата на България. Носителят на трофея показа по-добра игра в първата среща и спечели с 2:1. Резултатът обаче оставя добър шанс на белите да стигнат до първия си финал в турнира от 2011 г.<br /><br />"Славия" е първият елитен отбор, който "Ботев" срещна по пътя към защитата на Купата на...

Няма данни за пострадали българи при атаката в Торонто

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/24/3168113_niama_danni_za_postradali_bulgari_v_toronto/?ref=rss


На този етап не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани при инцидента в Торонто от снощи, при които ван се вряза в пешеходци и загинаха десет души, съобщи по "Нова телевизия" генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев.<br /><br />Той уточни, че се поддържа постоянен контакт с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи и канадските власти....

Пиарът на „Младост”: Дюлгеров е подхвърлил парите в колата на Иванчева

http://www.cross.bg/obshtina-mladost-ivancheva-1573248.html

/КРОСС/Бившият кмет на община „Младост" Петко Дюлгеров умишлено е подхвърлил парите в колата, заради които беше арестувана Десислава Иванчева. Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин" пиарът на община „Младост" Петър Кърджилов. Според него прокуратурата не разполага със сересета, в които Иванчева да иска подкуп, а цялата акция е постановка. „Акцията за това набеждаване е подготвена от организирана престъпна група. Екипът на община „Младост" провежда собствено разследване, защото смятаме, че не може да се вярва на специализираната прокуратура и на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ)", каза още Кърджилов. По думите му инвеститорът Алексанъдр Ваклин категорично лъже.  

Пламен Георгиев за Иванчева: Позволявали са си глезотии

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/plamen-georgiev-za-ivancheva-pozvoliavali-sa-si-glezotii-6081597

Шефът на новия антикорупционен орган съобщи, че Комисията започва да прави пълен финансов анализ на всички обвиняеми

Външните министри на Германия и Турция разговаряха в Ню Йорк

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830300

Външните министри на Германия и Турция
разговаряха в Ню Йорк Германският министър на външните работи Хайко Маас се срещна с турския си колега Мевлют Чавушоглу, а сред темите на обсъждане бяха предстоящите в Турция предсрочни избори, предаде ДПА. Преди разговора Маас даде да се разбере, че Берлин няма да отстъпи от отказа си да разреши водене на предизборни кампании в Германия сред турците,

САЩ имат желание да продължат диалога си с Русия

https://www.actualno.com/america/sasht-imat-jelanie-da-prodyljat-dialoga-si-s-rusija-news_671232.html

САЩ имат желание да продължат диалога си с Русия по широк кръг въпроси, въпреки рязкото влошаване на двустранните отношения, заяви в понеделник изпълняващият длъжността държавен секретар Джон Съливан пред журналистите в Торонто. Видео запис на пресконференцията на Съливан, дадена след срещата на Г-7 в града, беше публикуван в социалната мрежа от посолството на САЩ там, предаде БГНЕС. "Има многобройни сфери, в които е наложително да продължим диалога си с Русия", каза Съливан, но и пре

Проектозакон: Всяка кола с паспорт и сервизна история

http://www.moreto.net/novini.php?n=373058

Всяка кола да има паспорт. Такава мярка е заложена в новите законопроекти, предложени от МВР и транспортното министерство. Така ще е ясно какви ремонти са й правени, дали е изправна и дали може да се движи по пътищата, без да е опасна за останалите участници в движението.

Иво Мирчев: Мутрите не са изчезнали и МВР не се бори с тях

https://frognews.bg/novini/ivo-mirchev-mutrite-izcheznali-mvr-bori-tiah.html

Мислите си, че мутрите са изчезнали? Или МВР се бори с тях?, попита риторично политологът Иво Мирчев и даде пример на мутренска проява.

Всеки четвърти българин се интересува от темата "Държавна сигурност"

http://clubz.bg/67045-vseki_chetvyrti_bylgarin_se_interesuva_ot_temata_dyrjavna_sigurnost

ПОЛИТИКА досиета(1)

Всеки четвърти българин - или 24% от гражданите - се интересува от работата на Комисията по досиетата и изследванията на документите на Държавна сигурност. 

Това показват данните на национално представително изследване на общественото мнение, проведено от "Екзакта груп" и представено от социолога Лидия Йорданова на конференция "Документите на комунистическите тайни служби - реалност, образование и памет". Събитието е организирано от комисията по досиетата, а изследването показва ясно, че за периода на работа на комисията процентът на хората, които се интересуват от досиетата, расте. И реторичният въпрос на бившия премиер Сергей Станишев от 2007 г. "Кой нормален човек извън политическия елит се интересува от досиета" - няма общо с реалността. Въпреки че законът за разкриване на документите на ДС, който действа и в момента, бе приет именно когато Станишев бе премиер. А самият той отнесе и санкция от Комисията за защита от дискриминация заради репликата си.

Данните на "Екзакта" показват, че от досиетата се интересуват вякакви хора, а не политически обагрени. Специфика има по-скоро по други критерии - темата е по-интересна за мъже, на възраст над 50 г, високо образовани, живеещи в градовете - най-вече в София. 

Въпреки че периодично възкръсва дебатът трябва ли да комисията по досиетата да продължи да същестува или не, обществените нагласи са напълно еднозначни.

49% от анкетираните в националното представително изследване са на мнение, че комисията по досиетата трябва да продължи да работи и да се развива. На обратната позиция - че този орган нее нужен занапред - са едва 23 на сто от българите, обясни Йорданова.

Любопитен е политическият профил на респондентите - оказва се, че симпанизанти на партии от целия спектър подкрепят комисията по досиетата. По-голям е процентът на подкрепящите спрямо неподкрепящите дори сред поддръжниците на БСП. Сред левите хора 41% са "за" продължаване на работата на комисията по досиетата срещу 36% на обратната позиция.

Повече от половината българи - 56% - са категорични, че резултатите от работата на комисията по досиетата трябва да са публични и делът им расте в годините, отчете още Йорданова. Още по-висок е процентът на убедените, че лицата, участващи в избори или заемащи длъжности в институциите на страната и занимаващи се с публична работа трябва да бъдат проверявани за съпричастност към тоталитарните служби на комунистическия режим - 61 на сто.

Дори сред симпатизантите на БСП и левите партии едва 16% заявяват, че тези проверки на публични личности за досие от Държавна сигурност на ненужни. Цели 36 на сто от тази социална група обаче стоят зад работата на комисията по досиетата и ограсяването й, става ясно още от изследването на "Екзакта". 

Сред хората, които смятат, че има нужда от промени в закона за досиетата, над една четвърт са на мнение, че трябва да се разшири обхватът на проверките. Едва 6 на сто мислят, че има нужда от ограничения върху закона и закриването на агенти и служители на ДС. 

На въпрос трябва ли да се изучава комунистическият режим в училище -  каквито са промените в програмата по история за 10 клас от догодина - резултатите от изследването също са любопитни. Твърдо "за" изучаване на комунизма са 59% от хората, а едва 22% са "против". Във втората категория попадат предимно хора на 60-годишна възраст и живеещи в селата. 

Сред симпатизантите на БСП 50 на сто одобряват влизането на комунизма в учебниците по история, а 35% са против. Въпреки че политическите послания от лидерката на БСП Корнелия Нинова и цялата парламентарна група на социалистите са точно обратните на отчетените от "Екзакта" обществени настроения. 

По време на конференцията на комисията по досиетата председателят й Евтим Костадинов раздаде награди на хора, помагали на комисията от създаването й през 2007 г. досега. Отличени бяха бившият вътреиен министър Цветан Цветанов - за това, че докато бе в МВР задвижи процеса на предаване на архивите на тоталитарните служби на комисията по досиетата й. Самият Цветанов похвали за свършеното заместника си по това време Веселин Вучков.

Грамоти получиха и депутатите от десницата Мартин Димитров и Петър Славов, които заедно с колегата си Методи Андреев - председател на едно от старите издания на комисия по досиетата, което бе закрито с идването на Царя на власт, направиха ключови промени в закона за досиетата. С които се разшири обхватът на проверките за агентурно минало. Отличени бяха още преподаватели, журналисти, изследователи.

Жилищният пазар в България - затишие в очакване на по-добри оферти

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/jilishtniiat-pazar-v-bylgariia-zatishie-v-ochakvane-na-po-dobri-oferti-259823/

Сделките с имоти в страната през първото тримесечие растат с 11,5% на годишна база и спадат с 37,8% спрямо предходното

Валентин Радев: Полицията постепенно трябва да се оттегли и да не е на стадиона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830262

Валентин Радев: Полицията постепенно трябва да се оттегли и да не е на стадионаПодобрява се състоянието на пострадалата от бомбичка полицайка, следва да се направи и още една операция. Дано всичко се възстанови. Полицията постепенно да се оттегли и да не е на стадиона - ние не сме най-футболната държава в света, каза Валентин Радев в сутрешния блок на БНТ за случая пострадалата от бомбичка по време на мач полицайка.

Канадската полиция разпитва нападателя, убил 10 души с ван

http://www.mediapool.bg/kanadskata-politsiya-razpitva-napadatelya-ubil-10-dushi-s-van-news278297.html

Канадската полиция разпитва 25-годишния Алек Минаян, който в понеделник уби 10 човека и рани 15, атакувайки с ван в Торонто. Той е посещавал гимназиална програма за ученици със специални потребности, където съучениците му често го виждали да ходи из залите с наведена глава и стиснати ръце, предаде Ройтерс. Минасян е действал "преднамерено" и властите дават предмиство тезата, че става дума за изолиран акт, който не е насочен срещу "националната сигурност" на Канада, предаде Франс прес. "Това действие категорично изглежда преднамерено", заяви началникът на полицията в Торонто Марк Сандърс. Извършителят е бил арестуван 26 минути след като е врязал бял ван, взет под наем, в тълпа хора в северната част на Торонто. Полицаят, който го арестува, получи висока оценка за това, че не е открил огън по време на напрегната размяна на реплики със заподозрения, който твърдеше, че е въоръжен и многократно сочеше на полицая към някакъв предмет. Видео, заснето от случаен минувач и излъчено по телевизия Си Би Си, показват как полицаят крещи на заподозрения "залегни", а той му отвръща: "Убий ме". Когато мъжът казва, че има оръжие, полицейският служител му казва: "Не ме интересува. Залегни". След това заподозреният е арестуван без да е произведен и един изстрел. Трагедията се разигра в момент, в който в града се провеждаше среща на министрите на външните работи и на обществената сигурност на страните от Г-7. Канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл каза, че "информациите, с които властите разполагат на този етап, показват, че случилото се по никакъв начин не е свързано с националната сигурност". Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че е опечален от новината за "трагичния и безсмислен атентат, станал в Торонто". После от канцеларията му уточниха пред Франс прес, че понятието "атентат", изречено на френски от Трюдо, не е използвано, за да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да застрашава националната сигурност". Водачът на вана бе бързо арестуван и бе идентифициран като Алек Минасян, на 25 години, роден в Ричмънд Хилс, което е северно предградие на Торонто. Полицията заяви, че Минасян не е бил известен на властите до този момент и мотивите за нападението са все още неясни. Той е посещавал училище за хора със специални нужди – термин, който в канадската образователна система се използва за хора с различни проблеми в обучението и поведението, както и с психични заболявания. Хронологията на събитията от понеделник показва, че в 13:26 ч. местно време полицията получила обаждане на спешния си телефон за хора, пометени от превозно средство близо до улица "Йънг", една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце много хора. Колата изминала близо километър. В 13:52 ч. местно време, тоест 26 минути след първото обаждане, е арестуван мъж близо до вана, спрял на тротоара с ударена предна част. В момента на задържането му нападателят е размахвал предмет с лявата си ръка, изправен срещу полицай, който го държал на мушка, показват кадри в социалните мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от полицая. Мъжът не е бил въоръжен. Очевидци разказват за ужаса, който са изпитали при вида на бързодвижещия се ван. Очевидка разказва, че е видяла как жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка. Случилото се в Торонто напомня атентатите и инцидентите с врязали се в хора превозни средства, като тези в Ню Йорк, Барселона, Лондон, Ница, Париж, Берлин, Стокхолм и неотдавна Мюнстер. Минасян ще се яви във 10 ч. местно време (14 ч. по Гринуич) в съд в Торонто, за да чуе в какво е обвинен, предаде Ройтерс. Съученици описват Минасян като "човек, който не е бил социален, но е бил абсолютно безвреден". Понятието "специални потребности", каквото програма е посещавал Минасян, се използва в канадската образователна система за хора както с физически недъзи, така и с поведенчески и образователни затруднения. Страницата във Фейсбук на Минасян сега е недостъпна. В блог пък се казва, че през септември 2013 г. той е започнал работа в технологичен център към колежа Сенека. До март 2014 г. Минасян поствал в блога информации за напредъка си по разработване на софтуер в колежа. В магазина за приложения на Гугъл има приложение за паркиране, разработено от човек на име Алек Минасян. Не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани при инцидента в Торонто, съобщи генералният консул на България в града Петър Крайчев.. Поддържа се постоянен контакт с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи и канадските власти. Крайчев обясни, че в Торонто живеят много българи, но не в този район, който е сред най-оживените квартали в града и се намира на 17 км от генералното консулство. Телефонът за връзка с властите в Торонто е 001 4168 921 738.

Жертвите на атаката с ван в Торонто станаха 10

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-atakata-s-van-v-toronto-stanaha-10-news278297.html

Десет са жертвите на инцидента с ван в Торонто, а ранените са 15, съобщи канадската полиция. По случая е арестуван 25-годишният Алек Минасян, предаде "Би Би Си". Изглежда атаката е била умишлена, но мотивът за нея все още е неизвестен, обяви началникът на градската полиция Марк Сондърс на пресконференция. Задържаният Алек Минасян, който живеел в едно от предградията на града, не е имал предишни регистрации в полициятан, уточни Сондърс. Канадското министерство на обществената сигурност заяви, че инцидентът няма връзка с националната сигурност. Основната версия на разследващите е, че изглежда причината е свързана с психично заболяване на задържания и не става въпрос за терористичен акт. Нападението стана в понеделник около 13:30 часа местно време на един от оживените булеварди в северната част на канадския град, недалеч от мястото, където се е провеждала срещата на страните от Г7, на която се обсъждаха нови санкции срещу Русия. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците. Според разкази на очевидци автомобилът няколко пъти се е качвал на тротоара и е газил хора. Един очевидец твърди, че шофьорът е натискал клаксона, докато е прегазвал хората. Видеоклип заснет от очевидци показва задържането на мъжа, който е арестуван без да бъдат произведени изстрели, на няколко пресечки от мястото на инцидента. Заместник-началникът на полицията в Торонто Питър Юен призова свидетели на инцидента да се свържат с органите на реда. Той каза, че ще има "дълго разследване". Открити са няклко горещи телефонни линии – за близки на пострадалите и за свидетели. Властите признават, че случаят е безпрецедентен за Канада.  Според телевизия "Ен Би Си", която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, е водещата версия за нападението в Торонто. Телевизията посочва, че заподозреният е участвал в онлайн дискусии относно Елиът Роджър, който откри стрелба през 2014 г. близо до Санта Барбара, Калифорния, и уби шестима души. Канадският министър на обществената безопасност Ралф Гудейл благодари на службите за спешна помощ в социалната мрежа "Туитър" и нарече инцидента "ужасяваща атака". Той е категоричен, че случилото се няма общо с националната сигурност. Канадският премиер Джъстин Трюдо написа в профил си в "Туитър": "Нашите мисли са с всички, засегнати от ужасния инцидент в Торонто. Благодаря на първите отзовали се екипи за спешна помощ и полицаи – наблюдаваме ситуацията внимателно". Кметът на Торонто Джон Тори нарече случилото се "много трагичен инцидент", който не е "показателен за това как живеем или кои сме ние". Той каза, че е "предложил всяка помощ, която градът е способен да предостави на полицията, за да помогне на разследването". Българското Министерство на външните работи съобщи, че към момента не разполага с информация за пострадали български граждани при инцидента в Торонто. Генералният консул на страната ни в канадския град Петър Крайчев се е свързал незабавно с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи. Отправени са били  запитвания и е била обменена информация и с мисиите на държавите-членки ЕС в Торонто. Към момента органите на реда не предоставят никаква конкретна информация, като поемат ангажимент да информират незабавно, в случай че инцидентът по някакъв начин засяга български граждани.

Десет жертви на атаката с ван в Торонто извършена от психично болен

http://www.mediapool.bg/deset-zhertvi-na-atakata-s-van-v-toronto-izvarshena-ot-psihichno-bolen-news278297.html

Десет са жертвите на инцидента с ван в Торонто, а ранените са 15, съобщи канадската полиция. По случая е арестуван 25-годишният Алек Минасян, предаде "Би Би Си". Изглежда атаката е била умишлена, но мотивът за нея все още е неизвестен, обяви началникът на градската полиция Марк Сондърс на пресконференция. Задържаният Алек Минасян, който живеел в едно от предградията на града, не е имал предишни регистрации в полициятан, уточни Сондърс. Канадското министерство на обществената сигурност заяви, че инцидентът няма връзка с националната сигурност. Основната версия на разследващите е, че изглежда причината е свързана с психично заболяване на задържания и не става въпрос за терористичен акт. Нападението стана в понеделник около 13:30 часа местно време на един от оживените булеварди в северната част на канадския град, недалеч от мястото, където се е провеждала срещата на страните от Г7, на която се обсъждаха нови санкции срещу Русия. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците. Според разкази на очевидци автомобилът няколко пъти се е качвал на тротоара и е газил хора. Един очевидец твърди, че шофьорът е натискал клаксона, докато е прегазвал хората. Видеоклип заснет от очевидци показва задържането на мъжа, който е арестуван без да бъдат произведени изстрели, на няколко пресечки от мястото на инцидента. Заместник-началникът на полицията в Торонто Питър Юен призова свидетели на инцидента да се свържат с органите на реда. Той каза, че ще има "дълго разследване". Открити са няклко горещи телефонни линии – за близки на пострадалите и за свидетели. Властите признават, че случаят е безпрецедентен за Канада.  Според телевизия "Ен Би Си", която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, е водещата версия за нападението в Торонто. Телевизията посочва, че заподозреният е участвал в онлайн дискусии относно Елиът Роджър, който откри стрелба през 2014 г. близо до Санта Барбара, Калифорния, и уби шестима души. Канадският министър на обществената безопасност Ралф Гудейл благодари на службите за спешна помощ в социалната мрежа "Туитър" и нарече инцидента "ужасяваща атака". Той е категоричен, че случилото се няма общо с националната сигурност. Канадският премиер Джъстин Трюдо написа в профил си в "Туитър": "Нашите мисли са с всички, засегнати от ужасния инцидент в Торонто. Благодаря на първите отзовали се екипи за спешна помощ и полицаи – наблюдаваме ситуацията внимателно". Кметът на Торонто Джон Тори нарече случилото се "много трагичен инцидент", който не е "показателен за това как живеем или кои сме ние". Той каза, че е "предложил всяка помощ, която градът е способен да предостави на полицията, за да помогне на разследването". Българското Министерство на външните работи съобщи, че към момента не разполага с информация за пострадали български граждани при инцидента в Торонто. Генералният консул на страната ни в канадския град Петър Крайчев се е свързал незабавно с Кралската канадска конна полиция и с други правоохранителни органи. Отправени са били  запитвания и е била обменена информация и с мисиите на държавите-членки ЕС в Торонто. Към момента органите на реда не предоставят никаква конкретна информация, като поемат ангажимент да информират незабавно, в случай че инцидентът по някакъв начин засяга български граждани.

Над 85 държави и организации ще участват във втората конференция "В подкрепа на бъдещето на Сирия" в Брюксел

http://www.cross.bg/siriya-organizatzii-regiona-1573246.html

/КРОСС/ Над 85 държави и организации ще участват във втората конференция "В подкрепа на бъдещето на Сирия и региона", която започва в Брюксел и ще се проведе под съвместното председателство на ЕС и ООН. Конференцията има за цел да мобилизира хуманитарна помощ вътре в Сирия и в съседните държави при влошаващата се ситуация с навлизането на страната в 8-та година от войната. 13 милиона сирийци се нуждаят от такава помощ, а над 5 милиона са напуснали страната от началото на военните действия. През днешния ден фокусът ще бъде поставен върху диалога с неправителствените организации от Сирия и региона, като в конференцията ще участват представители на над 200 такива организации.   Европейският съюз е най-големият донор за Сирия и региона. За миналата година той е осигурил над 5 милиарда евро, а до края на 2020-та година се очаква да даде още близо 3 и половина милиарда.

Цветанов и съпругата му празнуват 25 г. брак, вижте снимки от личния им архив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6830265

Цветанов и съпругата му празнуват 25 г. брак, вижте снимки от личния им архивДнес се навършват 25 години откакто с моята прекрасна съпруга Деси сключихме граждански брак. Да бъдеш с някого четвърт век е нещо много значимо и затова благодаря на Деси за любовта, грижите, търпението и уважението. Това написа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във фейсбук и публикува множество снимки със съпругата и дъщерите си през

"Фейсбук" отчита значителен ръст в премахнати публикации с екстремистко съдържание

http://www.cross.bg/pyblikatzii-premahnati-feiisbyk-1573245.html

/КРОСС/ Само за първите три месеца на годината, "Фейсбук" отчита значителен ръст в поставените под предупреждение или премахнати публикации с екстремистко съдържание, свързани с групировките "Ислямска държава" или "Ал Каида". Агенция "Ройтерс" уточнява, че по-голямата част от въпросните над 1 милион публикации са премахнати, а други са получили предупредителен етикет, защото са служели за информационни или антитерористични цели, посочват от компанията.

Обречените срещу отписаните: Светът гледа към "Анфийлд"

https://dnes.dir.bg/futbol/obrechenite-sreshtu-otpisanite-svetat-gleda-kam-anfiyld

Този мач трябваше да е "Манчестър Сити" - "Барселона"... Но не е. Затова футболът е велик

Европредседателство: "По български ги посрещнахме, с алкохол, полуголи жени...."

http://clubz.bg/67044-evropredsedatelstvo_po_bylgarski_gi_posreshtnahme_s_alkohol_polugoli_jeni

"Тази конференция беше учебникарски пример за това какво не е включването на младите хора в Европа. Европа е пример за целия свят и вдъхновение за останалите за това какво е възможно, когато на младите хора се даде глас - в Европа ние стигнахме до този извод по трудния начин. Конференцията в София обаче подкопа и заплаши целия този процес."

Така председателят на Европейския младежки форум Луис Алварадо описа "Европейска младежка конференция" в София този уикенд, част от събитията на европредседателството на България на Съвета на ЕС.

Той разкри пред Euractiv, че на двудневната конференция не е имало младежко участие в панелите, а участниците е трябвало за пръв път в историята на многогодишното събитие да си платят билетите и да чакат разходите да бъдат поети след това.

"Чисто по български ги посрещнахме, с алкохол, полуголи жени", описва събитието пред бТВ Райчо Райков от Българския младежки съвет.

"Афтърпартито" било в шумна дискотека, но твърд алкохол се сервирал още на конференцията. На въпрос дали някой се е оплакал от това, Петър Младенов, председател на младежката работна група на ЕК се усмихна и заяви:

"Напротив, така, доста бяха ентусиазирани, че сме им дали такава възможност... ще използвам една чуждица - за нетуъркинг."

А за полуголите жени организаторът на събитието Младенов твърди, че "ние не можем да контролираме именно програмата на определено заведение или събитие".

Конференцията се състояла от серия панели, в които младежите отбелязват няколко странности - изключително много представители на ООН за събитие на ЕС, едва 30 минути възможност за младежите да се включат в диалог, и предимно речи на официални лица. За края на речта на премиера Бойко Борисов младежите били инструктирани на станат и да ръкопляскат.

Той пък в типичния си стил ги посъветвал да не забравят "най-голямото си природно задължение" - да правят деца.

Според Министерството на младежта и спорта, което е сред организаторите на събитието, то е изпълнило всички задачи - създало контакти между младите хора, дало им време за дебат и въпроси във всеки панел, имало изключително позитивна обратна връзка от всички. Но признават, че е нямало младежи в панелите.

В Struma.com! Щурм на полицията в Сандански! Атакуваха имотите на ДПС лидера Аспарух Костадинов-Пухи, търсят списъци на хора, участвали в изборите и още ...

http://www.struma.com/krimi/v-struma-com-shturm-na-policiyata-v-sandanski-atakuvaha-imotite-na_133400/

Пухи е сред олигарсите в Сандански, собственик на пресевна, кино, дясната ръка на съдията Илия Янев

Полицейски щурм изненада тази сутрин един от най-известните санданчани, лидер на ДПС, Аспарух Костадинов-Пухи. Полицаите ровят в търсене на списъци на хора ,на които са раздавани пари за изборите, както и такива, които са получавали пари на лихва.

По тъмни зори ченгетата нахлули в имотите на Пухи, научи ексклузивно struma.com, ровейки навсякъде. Според първоначалната информация, собственикът на обискираните имоти бил сварен неподготвен, по "бели гащи" ,какво са открили...

Продължава

Уникално! Баба Ванга се яви на сватбата на правнучката си

http://regiona.bg/%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d0%b0%d0%b1%d0%b0-%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%8f%d0%b2%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b1%d0%b0%d1%82%d0%b0/

Пророчицата Ванга се яви на сватбата на правнучката си Кристина!
Тържествената церемония се състоя в Благоевград, а партито за гостите бе извън града – в парк Бачиново. Приближени до младото семейство издават, че са усетили силното присъствие на пророчицата още в храма.

„Леля Ванга беше сред нас! Всички я усетихме. Вярваме, че макар да я няма тялом на този свят, духът й още е сред нас и ни наблюдава“, споделят близки на феномена от Петрич.

Присъствието ѝ бе усетено най-силно от 22-годишната ѝ правнучка. Открай време се говори, че Кристина е наследила способностите на пророчицата. Започва да получава видения преди 8 години. В началото се страхувала и нямала желание да споделя с никого, разказва на близките си, чак когато познава, че една от приятелките й ще пребори коварна болест, и това наистина се случва.

Освен благословията на прабаба си сред най-ценните подаръци, които Кристина получава за сватбата си, е златна монета от рода на Ванга. Пророчицата я е дала на своята осиновена дъщеря – Венета, тя на наследничката си Димитрина, която на свой ред я предава в ръцете на дъщеря си.
„Обещавам да я пазя и да спазя традицията. Един ден ще я предам на моите деца“, споделя развълнувано булката.

Нейният избраник се казва Владислав Пашлиев и също е от Петрич. Преди няколко години се мести да живее в Благоевград, а отскоро е в редиците на МВР и започна работа като полицай, пише бгднес.бг.

Двамата влюбени дадоха обетите си пред много хора. Сред тях беше и дъщерята на Ванга – Венета, която дойде специално от Петрич. Майката на младата булка – Димитрина, се захвана със задачата да изработи хартиени цветя за празника и вдъхна живот на цялата зала.

Материалът Уникално! Баба Ванга се яви на сватбата на правнучката си е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Джордж Буш-старши е приет в болница ден след погребението на съпругата му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830263

Джордж Буш-старши е приет в болница ден след погребението на съпругата муБившият американски президент Джордж Буш-баща е приет в болница в Хюстън заради инфекция, която се разпространила в кръвта му, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на семейството, предава БТА. 93-годишният Буш е бил приет в Хюстънската методистка болница в неделя, ден след погребението на съпругата му Барбара Буш, посочи говорителят Джим Макграт.

Двама души са загинали при катастрофа на военен самолет в Тунис

http://www.cross.bg/samolet-tynis-voenen-1573244.html

/КРОСС/ Двама военни са загинали, след като военен самолет се разби в район близо до авиобазата Сфакс в Тунис, съобщава Ройтерс. Според първоначални данни самолетът е паднал по време на нощно учение, заяви управителят на областта, който пристигна на мястото на катастрофата.

Мутри блокираха заведение за бързо хранене, заплашват с 'изчезвай да не стане лошо'

https://offnews.bg//obshtestvo/mutri-blokiraha-zavedenie-za-barzo-hranene-zaplashvat-s-izchezvaj-da-679292.html

Частна охрана блокира достъпа до заведение за бързо хранене във Велико Търново, а всеки опит на граждани да влязат бил контриран от мутрите с думите "изчезвай да не стане лошо". За това разказа Иво Мирчев, познат от инициативата "Гласувай без граници", в социалните мрежи.

Заедно със 7-годишния си син, Мирчев спира пред заведението. Според разказа му целият паркинг бил блокиран от две лимузини с идентични номера.

"Мислите си, че мутрите са изчезнали? Или МВР се бори с тях?

Днес на път за Варна спирам в McDonald's Велико Търново. Няма нито едно място за паркиране. Но пък 5 места са заети от два автомобила, а ресторанта е наобиколен от 7-8 мутри (явно шефа яде вътре). Отварям аз прозореца и отправям молба към най-умно изглеждащата да премести едната лимузина, за да мога да паркирам и аз. Мутрата очевидно е в шок от тая молба и около 5 секунди опитва да я осмисли. Накрая ми казва... "да изчезвам да не стане лошо"", разказа Мирчев във Фейсбук.

След неуспешен опит да накара шофьорите им да поместят автомобилите си и последвалите няколко заплахи, той се обажда на тел. 112 и търси съдействие от полицията, но патрул така и не идва.

Разказа си Мирчев завършва така:

Аз естествено им правя снимки и се обаждам в полицията, защото не считам за нормално през 2018 г. да ни се случват тези неща. Мутрите са впечатлени от нахалството ми да искам да освободят излишно заетите паркоместа и ме наобикалят. Полиция не дойде. Обаждането на 112 бе безсмислено.

Малко преди да започне комуникацията на примитивно ниво ги посъветвах да са внимателни, защото има камери на паркинга... В крайна сметка 20 секунди след случката те се бяха изпарили. Подозирам, че се респектираха от 7 г. Мартин, който бе с мен и им каза, че не иска да вижда мутри.

Истинско лято и до 31 градуса следващите дни, какво ще е времето на празниците?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/istinsko-liato-i-do-31-gradusa-sledvashtite-dni-kakvo-shte-e-vremeto-na-praznicite-2092798

Времето през следващите 10-15 дни ще бъде слънчево и топло, а на места и горещо. Температурите ще бъдат летни, в интервала 26-31 градуса, на места дори и по-високи. Малко по-хладно ще бъде единствено към края на седмицата, но не съществено. Това сочи средносрочната прогноза за врем

55% от българите не планират почивка това лято - нямат пари

http://clubz.bg/67043-55_ot_bylgarite_ne_planirat_pochivka_tova_lqto_nqmat_pari

Проучване на изследователския център "Тренд" сочи, че 40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка това лято, а повече от половината (55%) не планират. 5% са тези, които не знаят или все още не са взели решение за почивка летния сезон.

В демографските разбивки се регистрират по-високи нива на планиране на почивка това лято сред младите групи – 18-29 г. и 30-39 г., както и сред живеещите в столицата. Хората на възраст над 60 години и живеещите в селата, са сред тези, които в най-малка степен планират да почиват това лято, което може да се обясни с по-трудната мобилност, финансови причини и здравословно състояние.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка това лято, е липсата на финансови възможности (70%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в столицата в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент.

Една пета от българите, които не планират почивка това лято, декларират, че не са ходили на почивка през летния сезон от между 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които декларират, че не са ходили на почивка през лятото повече от 20 години, като спрямо възрастовите разбивки, си личи, че това са в най-голяма степен хората над 70 години.

Всеки четвърти от деклариращите, че планират почивка това лято, посочва чужбина като избрана дестинация. За 51% от планиращите, водеща опция е българското Черноморие, а 13% пък посочват почивка в планината. Единствено сред живеещите в столицата, опцията "чужбина" е с лек превес (35%) спрямо опцията да се почива на Черно море (34%).

На вила ще отидат 5% от анкетираните, а на село е опция, посочена от 3%.

За планиращите да ходят в чужбина на почивка това лято, най-предпочитаното място е Гърция (58%), а след това е Турция (18%). Близостта на двете ни съседки е едно възможните обяснения за тези нагласи, както и икономически по-изгодните оферти, които предлагат двете държави. Испания (7%) и Италия (3%) са също посочени от анкетираните.

Всеки трети от планиращите да почива в чужбина обаче посочва, че основната причина да избере да почива извън България, са по-качествените туристически услуги. Всеки пети пък намира по-добри ценови оферти от тези в България. 

Сред деклариращите, че планират почивка на българското Черноморие, категоричен фаворит за 68% от тях е южната част, спрямо едва 19%, които предпочитат северното Черноморие. Тези данни се обясняват и с факта, че има по-голямо струпване на развита курортна база в южната част на Черноморието ни.

Сред възрастовите групи се откроява динамика при тези на възраст между 60-69 години, като 36% от тях предпочитат северното Черноморие. Хипотезата за тези натрупвания е, че северните курорти предлагат повече спокойствие, което често е водещ мотив за избор сред по-възрастните българи.

63% от българите, посочили, че планират почивка, ще отдъхват със семейството им. Малко повече от една четвърт споделят, че ще отидат на почивка това лято с приятели.

Повече от половината българи, които възнамеряват да почиват това лято, споделят, че започват да търсят оферти за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата почивка. Едва 13% от българите започват да търсят оферти за настаняване повече от три месеца преди самата почивка, а 17% стартират тази дейност между 2 и 3 месеца предварително.

За всеки четвърти (25%) курортът/ самото място е водещ критерий при планирането. Вторият водещ мотив за избор е цената на нощувките – 19%, а наличието на ол инклузив пакети е водещо за избора при 13% от планиращите. Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като мотив за живеещите в София, което е обяснимо с оглед на по-високите доходи в столицата.

Други 13% от планиращите споделят, че най-важното за тях е "тихо и спокойно". Спрямо възрастовите категории се отчита, че "тишината и спокойствието" е водещ критерий най-вече при хората над 60 години.

38% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 19% са на мнение, че става по-лошо място. Близо една трета (27%) от българите, планиращи почивка това лято пък са на мнение, че няма промяна в условията за летен туризъм в България.

Близо половината от българите (46%), планиращи почивка това лято, са на мнение, че българските туристи, в сравнение с чуждестранните, не са еднакво обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение. 

Задържаха двама варненци с наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=373016

На ул. „Поп Харитон“ е извършена полицейска проверка на лице на 36 г., осъждан, от Варна, при която същия предава топче със суха тревиста маса. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Варна за Moreto.net. Лицето е задържано за срок до 24 ч.

Петър Кърджилов: Съдията по случая „Иванчева” е близък на Пламен Георгиев

https://frognews.bg/novini/petar-kardjilov-sadiiata-sluchaia-ivancheva-blizka-plamen-georgiev.html

Инвеститорът Александър Ваклин, който е осигурил подкупа, предназначен за компрометиране на кметицата на район „Младост” Десислава Иванчева, пред в. „Капитал” отрече да е предоставил парите.

Кърджилов: Иванчева е светнала по устата, защото полицайка й запуши устата

https://offnews.bg//politika/kardzhilov-ivancheva-e-svetnala-po-ustata-zashtoto-politcajka-j-zapu-679290.html

Организирана престъпна група, в която влизат Специализираната прокуратура, КПКОНПИ и бившият кмет на Младост Петко Дюлгеров, са натопили кметицата на района Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Тази теза разви пиарът на общината Петър Кърджилов по бТВ. 

Парите, с които двете бяха задържани на 17 април в центъра на София, са поставени в колата им от Дюлгеров "по начин, по който да не го видят", обясни Кърджилов. Той каза още, че Иванчева е "светнала" само по външната страна на дланта - химикалът, с който са обработени банкнотите, е попаднал там, докато подписвала декларация, и по устата - "от ръката на полицайката, която й запуши устата, докато тя викаше на кръстовището, че иска защитник". 

Ваклин лъже, категоричен бе Кърджлов за бизнесмена, подал сигнала за искания му подкуп и осигурил 70 000 евро за акцията на спецпрокуратурата. 

Кърджилов призова медите да следят внимателно дали съдията на втора инстанция при обжалването на мярката на Иванчева, Петрова и Дюлгеров на 26 април ще бъде избран на случаен принцип. По думите му съдия Пламен Панайотов от Спецсъда, който остави тримата за постоянно в ареста, е приятел на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 

При гледането на мярката в съдебна зала нито един от обвиняемите и адвокатите им не поиска отвод на съда. 

Кърджилов призова хората да се включат в протест в защита на Иванчева на 26-ти от 18 часа пред сградата на спецпрокуратурата на "Черковна" 90. 

Миньори на протест: Искат въглищата да поскъпнат

http://www.cross.bg/petkova-iskanoto-tzenata-1573243.html

/КРОСС/ Миньори излизат на протестен поход в София. Работници и служители от мини „Марица-Изток“ искат цената на добиваните въглища да се увеличи поне с 15%, така че мините да бъдат финансово и технически осигурени. Протестът започва на площад "Александър Батенберг" и ще премине покрай Министерския съвет и Комисията за енергийно и водно регулиране. Шествието ще завърши пред Министерството на енергетиката, където ще бъде внесена протестна декларация. В петък протестиращите се срещнаха с министър Теменужка Петкова, но не постигнаха съгласие за исканото увеличение. Според Петкова, исканото поскъпване ще означава скок с 2% в цената на тока

Миньори на протест : Искат въглищата да поскъпнат

http://www.cross.bg/iskanoto-petkova-tzenata-1573243.html

/КРОСС/ Миньори излизат на протестен поход в София. Работници и служители от мини „Марица-Изток“ искат цената на добиваните въглища да се увеличи поне с 15%, така че мините да бъдат финансово и технически осигурени. Протестът започва на площад "Александър Батенберг" и ще премине покрай Министерския съвет и Комисията за енергийно и водно регулиране. Шествието ще завърши пред Министерството на енергетиката, където ще бъде внесена протестна декларация. В петък протестиращите се срещнаха с министър Теменужка Петкова, но не постигнаха съгласие за исканото увеличение. Според Петкова, исканото поскъпване ще означава скок с 2% в цената на тока

Протестът на Радиото продължава: Биг-бендът свири джаз за премиера Борисов

http://clubz.bg/67042-protestyt_na_radioto_prodyljava_big_bendyt_sviri_djaz_za_premiera_borisov

Музикантите от Българското национално радио ще продължат с протестните концерти пред държавните институции. След изпълнението под прозорците на финансовия министър Владислав Горанов във вторник сутринта се задава джаз в Триъгълника на властта. В сряда от 8,30 ч. сутринта Биг-бендът на Радиото ще посвири джаз пред бившия Партиен дом. Така има по-голям шанс да бъдат чути исканията им за достойно заплащане – в Министерския съвет (от премиера Бойко Борисов), в президентството (от държавния глава Румен Радев) и в парламента (от председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов и от председателя на финансовата комисия Менда Стоянова).

Изпълнителите от четирите музикални състава на БНР започнаха серия от протести, за да известят оглушалата за проблемите им власт, че трудът им се оценява символично – минималната заплата за един оркестрант с висше образование е 570 лв., малко над минималната за страната 510 лв. Средната заплата в музикалните състави в Радиото е 640 лв.

В понеделник музикантите пяха „Върви, народе възродени“ пред сградата на БНР на „Драган Цанков“ № 4. Вторникът им започна пред служебния вход на Министерството на финансите, където за министър Горанов бе изнесен безплатен концерт от Народния оркестър на Радиото. Поводът не беше радостен, но се изви и хоро.

В сряда сутринта отново ще звучи музика в центъра на София. Освен Биг-бенда изпълнения за държавниците са подготвили певците от Смесения хор на Радиото, както и отново Народният оркестър.

Явно музиката все пак е успяла да трогне управляващите, защото Вежди Рашидов е свикал извънредно заседание на Комисията по култура и медии в парламента на 26 април, за да обсъдят въпроса с ниските заплати на музикантите от Радиото. На заседанието ще присъства и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Междувременно музикантите от БНР нямат намерение да спрат протестите, докато не бъде решен въпросът с недостойното им заплащане. В навечерието на 24 май четирите състава ще излязат заедно пред Народното събрание, за да бъдат възможно най-шумни и да успеят да отпушат ушите на властта.

"Площад Славейков"

Съдът решава за шофьорката, обвинена за трагедията на АМ "Тракия"

http://www.cross.bg/avtobys-trakiya-taskova-1573242.html

/КРОСС/ Цвета Таскова, обвинена за трагедията на магистрала "Тракия", се изправя пред Апелативния съд. Преди седмица градските магистрати постановиха постоянен арест за младата жена, която на 13-и април се блъсна в автобус, починаха шестима, а над 20 бяха ранени. Пред съда Таскова се разплака и поиска прошка от близките на жертвите и ранените. Каза и, че никой не може да я разбере. Чака се съдебно-техническа експертиза, която да изясни точната причина за тежкия пътен инцидент и как така при удар с кола, цял автобус се обърна.  

Музикантите от БНР излизат днес на нов протест

https://offnews.bg//obshtestvo/muzikantite-ot-bnr-izlizat-dnes-na-nov-protest-679291.html

ворците от музикалните състави на Българското национално радио ще протестират днес пред Министерството на финансите с искане за увеличаване на бюджета на обществената медия, за да могат да бъдат повишени заплатите на творците.

Генералният директор на БНР - Александър Велев вече заяви, че корекция на бюджета е необходима, за да се повишат заплатите и да се запазят музикалните състави на радиото.

Проблемът със заплатите на музикантите от националното радио ще бъде обсъден на извънредно заседание на парламентарата комисия по култура и медии в четвъртък.

ЦРУ: Технологиите изместват физическото следене

https://www.vesti.bg/tehnologii/cru-tehnologiite-izmestvat-fizicheskoto-sledene-6081596

Разузнавачите на агенцията все по-често биват следени само от камери и системи

Гълфстрийм е отслабнал с 15 процента?

https://dnes.dir.bg/galfstriym-e-otslabnal-s-15-protsenta

Две независими изследвания сочат, че течението Гълфстрийм е отслабнало с 15 процента.

Над 2 млн. българи ще почиват това лято

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6829822

Над 2 млн. българи  ще почиват  това лято1,1 млн. гледат към черноморските курортиq 550 хил. - към чужбина 40% смятат, че България става по-добро място за летен туризъм, 20% - на обратното мнение 40% от българите планират да ходят на почивка това лято. Превърнато в абсолютни стойности, това са над 2 милиона пълнолетни българи. Съвсем логично е в по-голяма степен планиращи да почиват

10 станаха жертвите на нападението с ван в Торонто

http://www.cross.bg/toronto-politziyata-suobshti-1573241.html

/КРОСС/ 10 вече са жертвите, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Това съобщи началникът на полицията в Торонто Марк Сандърс. По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13:30 ч. а местно време. Ванът се качил на тротоара и започнал да блъска пешеходците.  Полицията задържа водача Алек Минасян, 25-годишен жител на предградието Ричмънд хил. Началникът на полицията заяви, че мотивът за нападението все още не е известен. Той уточни, че въз основа на свидетелските показания действията категорично изглеждат преднамерени. Сандърс посочи, че полицията няма предишна информация за задържания.  Същевременно канадското министерство на обществената сигурност заяви, че настоящият инцидент няма връзка с националната сигурност. Според телевизия Ен Би Си, която се позовава на американски и канадски представители на силите за сигурност, психическо заболяване, а не тероризъм, е водещата теория за нападението в Торонто. На този етап няма информация за пострадали българи, съобщи за bTV Петър Крайчев, консул на България в Торонто. Той предостави и телефон за връзка в консулството – 001 4168 921 738, като призова той да се използва по целесъобразност.  

Няма данни за пострадали българи при атаката в Торонто

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830258

Няма данни за пострадали българи при атаката в Торонто„Инцидентът е безпрецедентна трагедия. На този етап не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани. В постоянен контакт сме с всички институции, представители на българската общност, централното управление на Министерството на външните работи, канадските власти.

"Блуба лу" представят нов албум в Sofia Live Club днес

https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2018/04/24/3167912_bluba_lu_predstaviat_nov_album_v_sofia_live_club_dnes/?ref=rss


За пръв път от 4 години българското трип-хоп/ню джаз дуо "Блуба лу" (Bluba Lu) - Димитър Паскалев и Костасин Кацарски, ще излезе пред публика днес. Мястото е столичния Sofia Live Club, а поводът - излизането на новия им, 8 албум "Атоми", който излиза на 25 априли и ще може да бъде закупен онлайн. <br /><br />Албумът включва десет композиции - "Олимп", "Ние с теб", "Времето", "Лунен брат", "Небеса", "Последен...

Подинен на Иванчева: Дюлгеров е подхвърлил парите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830259

Подинен на Иванчева: Дюлгеров е подхвърлил паритеСлужители на община „Младост“ са провели свое собствено разследване на задържането на кметицата Десислава Иванчева и са стигнали до заключението, че цялата история с подкупа е измислена от специализираната прокуратура. Това заяви по Би Ти Ви пиарът на „Младост“ Петър Кържилов. Според него кашонът с парите бил подхвърлен от бившия районен кмет

Преглед на печата днес

http://www.cross.bg/vestnikut-bani-danni-1573240.html

/КРОСС/ "Българското европредседателство разочарова младежите от Европейския съюз", пише "Сега". Вестникът препечатва статия от сайта "Юрактив", според която лидерът на Европейския младежки форум е възмутен от лошата организация на форум в София от 17 до 19 април.  "Властта отне минералните бани от пациентите", пише "Дума" на първа страница. И пояснява: кабинетът прехвърли апетитните имоти, минералните бани, в "Овча купел" и Горна баня на столичната община, допълва вестникът.  "Контрабандата на цигари пак започна да расте, премиерът и главният прокурор се оказаха на различни мнения за пълната забрана на рекламата на тютюна. Това е водещото заглавие на днешния брой на вестник "Сега". "24 часа" обаче излиза с друго заглавие - "България отличник в Европа-3 пъти по-малко контрабандни цигари от Франция".  "Втора категория европейци" е едно от заглавията в днешния брой на "Земя" на първа страница. Изданието посочва някои данни за това как живее българинът, като например че заплатите ни са по-ниски четири пъти от средноевропейските и че държавата взема повече от подоходните данъци на работещите отколкото от данъците на бизнеса.  "Труд" акцентира на темата за двойния стандарт при храните

GDPR – От Осанна до Разпни го

https://offnews.bg//analizi-i-komentari/gdpr-ot-osanna-do-razpni-go-679277.html

В навечерието на датата, от която Общият регламент относно защитата на данните или GDPR (Регламента) започва да се прилага, а именно 25.05.2018г., бизнесът е разделен на няколко основни групи по отношение на подготовката си за новите правила.

Макар истерията по тази правна рамка да няма аналог от незапомнени времена, правопропорционално е и некомпетентното отношение към изискванията към предприятията и организациите.

1) "Това не се отнася до моята дейност"

Сериозна част от малкия и среден бизнес още не е осъзнала необходимостта от това дори да се запознае с текста на Регламента (често дори неправилно наричан Директива). Битуват напълно погрешни схващания за необходимостта от съответствие с Регламента.

Например, някъде в онлайн пространството бе отбелязана част от клаузата на чл. 30, ал. 5 от Регламента, а именно че задължението за поддържане на регистри не се прилага "по отношение на предприятие или дружество с по-малко от 250 служители". Четенето и осмислянето на нормативния текст обаче очевидно не е довършено, информацията е изтълкувана погрешно, но за сметка на това разпространена доволно бързо. Така една част от бизнеса стигна до напълно превратния извод, че Регламентът не се отнася до него, защото не притежава повече от 250 служители.

Неправилно се счита също и, че Регламентът не е влязъл в сила (което се случи преди две години), или пък се прави паралел със сегашната правна рамка и отново се достига до погрешни заключения, че строгите правила по някаква причина заобикалят малкия и/или средния бизнес. По този начин за тези, както и за други бизнес групи, които пък въобще не са запознати с наличието на нова правна рамка, Регламентът реално не представлява проблем към момента по простата причина, че не съществува за тях. Въпреки многото и различни инициативи, свързани с Регламента, основната промяна в правилата, а именно почти всеобхватното и глобалното приложение на нормите, продължава да буди недоверие в попадащите в тази група организации.

2) "Всяко чудо за три дни"

Съществува и друга група от посветени по темата, която пък намира, че паниката във връзката с прилагането на Регламента напомня на "Проблемът 2000" или дори на края на календара на маите и очакват всички притеснения около него да изчезнат, така както са се е появили. Те познават донякъде новата правна рамка, но информацията им е по-скоро от социалните мрежи и няколко статии в медиите, обикновено със заглавия от рода на "GDPR в една минута". Нямат задълбочено отношение към новите правила и по тази причина нямат и намерение да отделят времеви или финансов ресурс за да подготвят организацията си за Регламента. Преценката е, че това е твърде дълъг и твърде скъп процес, който единствено ще забави бизнеса им и няма да доведе до положителни икономически резултати. Положителното при принадлежащите към тази група е, че поне осъзнават, че новите правила се отнасят и до тях. Опасно е обаче, че не ги намират нито за необходими, нито за задължителни. Очевидно, при тази група организации промяната в съзнанието на бизнеса, която Регламентът има амбицията да наложи и отговорното отношение към сигурността на информацията ще се случи много по-бавно от очакваното.

Въпреки горното следва да се признае, че в тази група влизат и организации, които технически и организационно са много добре подготвени да пазят личните данни, до които имат достъп – дори още преди влизането в сила на Регламента през 2016 г. Те не смятат за необходимо обаче да посветят още и допълнително усилия за актуализиране на вътрешните си правила, поддържане на регистри и обучение на персонал, т.е. по-скоро правната подготовка за новите правила е тази, която те намират за ненужно обременяваща.

3) "Регламентът е комерсиален"

Третата група отношение към предстоящата правна рамка събира тази част от бизнеса, която по някаква причина се чувства персонално "засегната" от наложените нови правила – Регламентът за тях се явява единствено един комерсиален инструмент, с който да се съсипят бизнеси, да се изхарчат пари и не малка група от щастливи консултанти бързо за забогатее на гърба на предприятията.

Тази група обаче се характеризира с това, че въпреки всичко се подготвя за съответствие с новите изисквания, но не намира никаква полза от тях. Напротив, смята че тази правна рамка е още един допълнителен регулаторен ангажимент в тяхното ежедневие, което подлежи и без това на съответствие с още и други нормативни правила.

В крайна сметка важен е крайният резултат, а именно инвестирането във време и адекватни средства с цел подготовка за прилагането на Регламента – по тази линия тази целева група организации е стриктна, макар и единствено защото е запозната с огромните загуби, които може да понесе. Тук се наблюдава пълната липса на осъзнатост относно положителните страни на Регламента и това, че поставя компаниите, които са в съответствие с него имиджово на много по-високо ниво.

4) "Спазваме всички изисквания"

На фона на горните три групи, изпълнени с недоверие или напълно незаинтересовани към бъдещите промени, все пак една не малка част от големия (частен или чужд инвеститорски) бизнес в България гледа изключително сериозно на датата 25 май 2018 г.

Подготовката тече с пълна сила, дори и не за всички тя да е започнала навреме. Осъзнатостта от нуждата от промяна на гледната точка при на третирането на лична информация и затягането на сигурността на данните на физическите лица е осезаема. Освен това, тази група е добре запозната не само с рисковете от много по-сериозни глоби от досега, но и с позитивите от Регламента, а именно да извади на преден план отговорните и сериозни бизнес партньори. Те гледат на съответствието с Регламента като на напълно задължително условие за всеки конкурентен бизнес, което ще ги открои от тези проявили безотговорно отношение към правилата.

На фона на така очертаната картина от четири бизнес групи с напълно различни възприятия към новата правна рамка за защита на субектите на лични данни, консултантският бизнес у нас гъмжи от най—различни активности – от т.нар GAP анализи (б. а. - най-общо анализ на пропуските в начина на обработка на лични данни на отделните организации, приключващ с доклад с мерки за съответствие с новия Регламент) и одити, до различни семинари и обучения. От една страна това е похвална инициативност, тъй като всеки, който има елементарно желание да се запознае с новите моменти от правната рамка или да допълни своите познания има избор от различни услуги. Негативният момент се състои в това, че до скоро професионалистите, консултиращи в областта на личните данни, се брояха на пръстите на едната ръка, а сега вече всеки от студентската скамейка до партньорите във всяка една ИТ компания или кантора, предлагат своето компетентно мнение по въпроса. По тази причина за организациите е изключително трудно, а дори и невъзможно, да отсеят експертите, от тези консултанти, които виждат в Регламента златна мина за бързо кеширане. Това е опасно за представителите на отговорната част от организациите, защото попадналите на непрофесионални консултанти организации често получават напълно погрешна или дори лъжовна информация от "сертифицирани" експерти.

Българският регулатор (КЗЛД) също демонстрира активност в подготовката за май месец, но въпреки това някои от най-важните елементи от нея не са готови - Законът за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни не е приет (и сякаш законодателят не бърза поради прякото приложение на Регламента), обученията на длъжностни лица за защита на данните са също с неизвестна съдба. По тази причина, дори и сред отговорните организации от четвъртата група по-горе липсва яснота по много въпроси.

Въпреки горното, България има и повод за гордост, а именно наличието на един подзаконов акт, който още от 2013 г. се прилага редом със сега действащата правна рамка, и който определено ще е от сериозна помощ на прилагащите Регламента (дори и да претърпи някои структурни промени). Това е Наредба № 1 за минималното ниво на технически и организационни мерки и допустимия вид защита на личните данни. Този акт почти няма аналог в другите европейски държави и представлява изключително сериозен и подробен каталог от правно-организационни и технически мерки, които трябва да се предприемат от отделните организации, в зависимост от нивото на защита, което трябва да поддържат.

Без да навлизаме в подробности какви са възприятията и на отделните субекти на данни по повод задаващата се уредба, можем да твърдим, че това е моментната снимка, която отразява готовността на България да влезе в съответствие с Регламента, и то след по-малко от месец – цветна, с положителни и отрицателни детайли и с доста липса на фокус.

И все пак ако до 25-и май поне свикнем с мисълта, че от тогава насетне "Регламентът за защита на личните данни ще започне да се прилага", а не "Директивата ще влезе в сила" ще е сериозна победа на здравия разум.

Б. ред. - Авторът на статията адвокат Ирена Георгиева е управляващ съдружник в PPG Lawyers.

Борисов на четиристранна среща на балкански лидери в Букурещ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830250

Борисов на четиристранна среща на балкански лидери в Букурещ Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Четиристранната среща на балканските лидери ще се проведе в Букурещ, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът на Румъния Виорика Дънчила ще бъде домакин на премиерите на Гърция и на България Алексис

18 жертви на пожар в караоке бар в Китай, подозират умишлен палеж (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830244

18 жертви на пожар в караоке бар в Китай, подозират умишлен палеж (Видео) Осемнайсет души са загинали, а петима са ранени тази сутрин в пожар, който избухна в караоке бар, намиращ се в триетажна сграда в Южен Китай, предаде ДПА, позовавайки се на местни официални представители. Огънят избухнал в 00.30 часа местно време в град Цинюан в южната провинция Гуандун, според службата за обществена сигурност в града,

Преглед на печата - 24 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373054

"Българското европредседателство разочарова младежите от Европейския съюз", пише "Сега". Вестникът препечатва статия от сайта "Юрактив", според която лидерът на Европейския младежки форум е възмутен от лошата организация на форум в София от 17 до 19 април.

Двама загинали при катастрофа на военен самолет в Тунис

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830237

Двама загинали при катастрофа на военен
самолет в ТунисДвама военни са загинали, след като военен самолет се разби в район близо до авиобазата Сфакс в Тунис, съобщава Ройтерс, позовавайки се на държавната информационна агенция на Тунис. Според първоначални данни самолетът е паднал по време на нощно учение, заяви управителят на областта, който пристигна на мястото на катастрофата, предава БТА.

Съдят варненец за наркоразпространение

http://budnavarna.bg/33262-sadyat-varnenets-za-narkorazprostranenie/

снимка: Будна Варна

Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд мъж, произвеждал и държал наркотични вещества с цел разпространение и прекурсори за производството им на стойност близо 38 000 лева, научи BudnaVarna.bg.

43-годишният Стефан Я. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна с три обвинения.

На 1 септември 2017 г. подсъдимият направил опит да произведе хероин. При влизане на полицейските служители в дома му били намерени 103,5 литра течност. На същата дата при претърсване на дома му, където наркопроизводителят живеел с детето си, полицията открива произведени от него наркотични вещества с цел разпространение. Стойността им възлиза на 37 186 лева. Намерени са още и 371,15 грама морфин.

Чрез различни химически способи той успял да произведе метамфетамини и амфетамини. При претърсването на жилището са намерени и прекурсори, съоръжения и материали за производство на наркотични вещества и това е третото обвинение срещу Стефан Я.

Наличието им Стефан обяснил с експерименти с любознателна цел.

След разкриване на престъпната му дейност Стефан Я. бил задържан с постановление на Окръжната прокуратура. Подсъдимият вече е приведен във варненския затвор. Той е осъждан през 2014 г. за държане на материали за производство на амфетамини, като му било наложено наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Материалът Съдят варненец за наркоразпространение е публикуван за пръв път на Будна Варна.

За ситуацията, създала се между Турция и Гърция. Поглед отвътре

http://pogled.info/svetoven/balkani/za-situatsiyata-sazdala-se-mezhdu-turtsiya-i-gartsiya-pogled-ot-vatre.94033

/Поглед.инфо/ Написано е като отговор на статията Foreign Policy: Турция и Греция са все по-близко до въоръжен конфликт. Като начало предполагам, че война между Гърция и Турция с близко време няма да има. По-долу ще се постарая да обоснова мнението си.

Ето кой ще разбере първи името на новото кралско бебе

https://petel.bg/Eto-koy-shhe-razbere-parvi-imeto-na-novoto-kralsko-bebe__261442

btvnovinite.bg Все още не оповестено как ще бъде кръстен най-малкият наследник на трона във Великобритания. По традиция името трябва да бъде съ...

Земетресение със сила 5,1 в югоизточния турски окръг Адъяман, има ранени хора

https://petel.bg/Zemetresenie-sas-sila-5-1-v-yugoiztochniya-turski-okrag-Adayaman--ima-raneni-hora__261443

Тринадесет души бяха ранени при земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер, регистрирано в югоизточния турски окръг Адъяман през нощта. При зем...

Подстанция „Център“ в Русе отвори врати за четвъртокурсници от Русенски университет

https://petel.bg/Podstantsiya----TSentar----v-Ruse-otvori-vrati-za-chetvartokursnitsi-ot-Rusenski-universitet__261445

Група студени от 4 курс в Русенски университет „Ангел Кънчев“, придружени от техния научен ръководител, посетиха подстанция „Център“ в ...

Цветанов показа СНИМКИ, на които е неузнаваем и се обясни в любов на...

https://petel.bg/TSvetanov-pokaza-SNIMKI--na-koito-e-neuznavaem-i-se-obyasni-v-lyubov-na----__261446

Цветан Цветанов се похвали, а и честити 25-та годишнина брак на жена си в социалната мрежа, предаде Блиц. Зам.-председателят на ГЕРБ написа т...

Бивш шеф на разузнаването закова адвокат Марковски за доказателствата срещу скандалната кметица на "Младост"!

https://petel.bg/Bivsh-shef-na-razuznavaneto-zakova-advokat-Markovski-za-dokazatelstvata-sreshhu-skandalnata-kmetitsa-na-Mladost--__261448

Четири часа Иванчева да е обект на общонационално забавление, да се струпа жива сила... Не се прави така, заяви бившият министър на вътрешн...

Снимки в „Петел“: Хаос в центъра на Варна заради кърпенето на бул. „Мария Луиза“, промениха движението

https://petel.bg/Snimki-v----Petel-----Haos-v-tsentara-na-Varna-zaradi-karpeneto-na-bul-----Mariya-Luiza-----promeniha-dvizhenieto__261447

снимки: читател Истински хаос предизвикаха ремонтните работи по бул. „Мария Луиза“ във Варна, недоволстват варненци пред „Петел“. Сам...

Изясни се! Стоян Дагалов е зам.-директор на Горското в Първомай

http://regiona.bg/%d0%b8%d0%b7%d1%8f%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%b4%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%be%d0%b2-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d0%bc-%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%82%d0%be%d1%80/

Инж. Стоян Дагалов не е назначаван за директор на „ДГС Първомай”, така че няма как да бъде уволнен от този пост. От септември 2017 г. до момента той е заместник-директор на териториалното поделение на ЮЗДП.Преди дни излезе информация,че инж. Дагалов е уволнен.

След като преди седмица инж. Атанас Диманков пое управлението на „ДГС Сандански”, временно „ДГС Първомай” се ръководи от зам.-директора инж. Жулиета Трайкова. При промяна ЮЗДП ще информира своевременно медиите.

 

Материалът Изясни се! Стоян Дагалов е зам.-директор на Горското в Първомай е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Фейсбук премахва все повече публикации с екстремистко съдържание

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830239

Фейсбук премахва все повече публикации с екстремистко съдържание Компанията Фейсбук заяви, че е премахнала или поставила под предупреждение 1,9 милиона публикации с екстремистко съдържание, свързани с Ислямска държава или Ал Каида, през първите три месеца на тази година, което е двойно повече спрямо предишното тримесечие, предаде Ройтерс. Най-голямата социална мрежа в света също така публикува вътрешната си

Борисов: Тодор Живков и Царя са ми като два университета (ВИДЕО)

http://clubz.bg/67041-borisov_todor_jivkov_i_carq_sa_mi_kato_dva_universiteta_video

В интервю по повод 20-годишнината на уеб портала Дир.бг министър-председателят Бойко Борисов казва, че от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски е научил най-много и те са му „като два университета“. Премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Живков и говорили за Косово много преди кризата през 1999 г. Борисов признава, че тогава нищо не знаел по темата.

„Той ми каза "виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия.

- Говорихте ли си с него за геополитика?

Да. Той и Царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко.

- А от Царя какво научихте?

От Царя - много неща. Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски.

За Десислава Иванчева

Премиерът коментира и защо в първия момент е изразил негодувание от продължителното задържане на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева пред Спортната палата.

„Поинтересувах се и се оказа, че единствената грешка на прокуратурата е, че не излязоха веднага да кажат защо се бавят. Ако помните, имаше едни операции преди време, когато се предава плик с пари, след това случаят падна в съда, защото адвокатите атакуваха, че не се знае първо в плика какво има и второ, ако са пари, какви пари са. И за това, ако забелязахте, имаше поемни лица. От пачките всяка една банкнота я описват с целия номер, серия, една по една. Една цифричка ако сбъркат, ще падне цялото дело. Трябваше да излезе един и да каже "да, бавим се, защото всяка една банкнота има 7-8-9 знака ли и трябва всяка една цифричка да се напише, да се провери. Смятайте по минута на банкнота да се опише колко минути са. Така щяха да спрат приказките за показност. Защото в противен случай в съда правилно съдията ще каже - чакайте, сигурни ли сте, че това са парите, сигурни ли сте, че са сложени там, и може да падне делото.“

За Ердоган

В интервюто Борисов разказва в детайли за посещението си в Турция при Реджеп Тайип Ердоган броени дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.

„Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7,00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауер", с канцлера Меркел, много работа имам там. В Германия не е като при нас тук, има дисциплина, секундата се цепи." Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват." "Кой ще ме приветства, открий си моста." Не ме пусна. Казах му: "Отивам, сядам една минута и тръгваме, обещаваш." Той каза: "Обещавам и трасе ще имаш."

Обясних му, че съм с големия самолет, трябва да си кацна в София обратно, да сменя и да взема малкия самолет. Той ме пита: "Защо ще сменяш големия с малкия?" Отговорих му: "Защото, като дойда тук, съм баш баканина (бел. ред. - премиер) и трябва да те респектирам, а в Германия ще искаме пари, ще искаме фондове, трябва да сме скромни." И той се засмя, шегувахме се. Отидохме на моста и той ми казва: "Излизай на сцената хората да те приветстват." 100 000 души.

Слизам от сцената, качваме се в ескорта, тръгваме и изведнъж колите спряха. Цялата магистрала от моста назад превърната в паркинг за тези десетки хиляди хора, които са дошли на откриването, няма минаване. Вътре в колата са шофьор и турска охрана, който нещо ми говори. Аз му чукам отзад и му казвам да тръгва, но той ми казва "не". Поисках да се чуя с Ердоган, той вдигна рамене и ми заяви: "Аз съм малък." Слизам, разфучах се. Обадиха му се на Ердоган. А целият мост - балони, хеликоптери отстрани летят, отдолу военни кораби, катери, охрана страховита. Дърпат оградите, балоните и нашият ескорт минава по моста, хората започват да викат и да пляскат - мислят, че откриваме моста. Минахме от другата страна и отидохме на аерогарата.

- Как реагира Меркел след това?

- Е, отидох и й разказах. Тя тогава ми каза: "Дръж винаги един канал за диалог да има."

За администрацията

Бойко Борисов отговаря, че състоянието на администрацията е най-голямата черна точка, която си пише:

"Администрацията е огромна в държавата като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да й влияеш, много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена когато има на гишето, ще видиш характера й. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата.

За "Скрипал"

Премиерът обяснява и защо България не е изгонила руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили. Тук няма никакъв смисъл. Още когато обявихме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, още тогава бяхме първите в света. Не сме чакали да го направим след атентата в "Сарафово", никой друг не го направи. Така че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за лоялност отдавна сме го минали. Освен това с отзоваването на нашия посланик в Москва дадохме пример за своята лоялност.

За Путин

За президента на Русия Владимир Путин българският премиер казва, че има добър контакт с него.

"Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо гледам България, второ, ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия, го правим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш "да", е "да" и "не" - "не".

Плановете

На въпроса дали този път ще изкара мандата си докрай Борисов отговаря:

"Да, не виждам причина да не го изкарам."

- Ако сега всичко свърши тук, разигравам този сценарий, вие си тръгвате от този кабинет като гражданин, а не като премиер, имате ли план Б?

Не. Толкова се уморих за тези години, че спокойно мога да си почивам.

- Да се пенсионирате примерно?

Да.

- А план А какъв е?

Да си изкарам мандата. Ако питате директно, президентската институция никога не ме е интересувала.

- Къде се виждате след пет години?

След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави. Но само Господ разполага.


Цялото интервю може да гледате тук:

 

 

Германия приема 10 000 бежанци по програма на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830235

Германия приема 10 000 бежанци по програма на ООН Германия ще приеме около 10 000 мигранти, подбрани от Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), каза днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. Тези 10 000 бежанци са част от програма за преселване, подкрепяна от Германия, за да се "предотврати незаконната миграция и да се замени със законни възможности",

10 станаха жертвите на атаката в Торонто, нападателят е 25-годишен

https://offnews.bg//sviat/10-stanaha-zhertvite-na-atakata-v-toronto-napadateliat-e-25-godishen-679289.html

10 са убитите, а ранените 15 - това е равносметката от атаката, при която бял бус се вряза в тълпа в канадския град Торонто.

Нападателят е 25-годишен, казва се Алек Минасиян. До сега не е бил познат на полицията.

Мотивът за извършеното все още е неясен, обясниха властите, цитирани от Би Би Си.

Канадският премиер Джъстин Трюдо описа атаката като "трагедия и безчувствена атака.

Ванът, с който е извършена атаката, е бил под наем. Нападението става в 13:30 часа местно време.

25-годишният нападател е карал 2 км в тълпата по павираната улица в Торонто.

Предаденият на Турция Абдуллах Бююк съди България

https://frognews.bg/novini/predadeniiat-turtsiia-abdullah-biuiuk-sadi-balgariia.html

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е изискал информация от българското правителство за предаването на турските власти на Абдуллах Бююк. Той бе изпратен в Турция от МВР, въпреки че българският съд отказа два пъти да го екстрадира с аргумента, че ще бъде преследван заради политическите си убеждения.

ZDF от мястото на събитието: “Химическата атака” в Сирия е била инсценирана (видео)

http://www.cross.bg/siriya-ataka-bila-1573247.html

/КРОСС/ Кореспондентът на държавният немски телевизионен канал ZDF Ули Хак, който прави репортажи от Сирия, заяви, че “химическата атака” в Дума е била инсценирана и фалшива,съобщава Блиц. Журналистът е направил интервюта с много от местните жители. Те разкрили, че изобщо не е имало химическа атака и тя е била фалшификат. Освен това, по думите им, терористите в Дума “тренирали”, правейки опити с хлор върху хората, а после снимали това на видео, за да изготвят “доказателства” за атака.  Кореспондентът подчерта, че самият той не знае истината, но пък и няма основания да не се доверява на разказите на местните хора в Сирия. “Записът” с химическа атака стана повод за страните от Запада да нанесат масиран удар по Сирия. През нощта на 14-ти април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар по правителствените обекти на Сирия. video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1098&v=zo-e05GpKhY

Предстоящи събития в страната за 24 април

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-zala-1573239.html

/КРОСС/ София. От 13.30 часа в сградата на Министерския съвет Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание.   *** София. От 9.30 часа в залата на Съюза на юристите в България на ул. "Пиротска" № 7 ще се състои международна конференция на тема: „Европейският идентификатор за съдебна практика (ECLI) и въвеждането на отворени стандарти за правни документи в Европа“. На откриването ще присъства министърът на правосъдието Цецка Цачева.   *** София. От 10.00 часа министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще присъства на откриването на новия корпус по природни науки „Еврика“ в 51 СУ „Елисавета Багряна“. В 16.00 часа министър Вълчев ще открие Център по природо-математически науки „Акад. Георги Наджаков“ в 18 СУ „Уилям Гладстон“.   *** София. От 9.30 часа в конферентната зала на Дома на Европа (ул. Г. С. Раковски“ 124) ще бъде открита Международна конференция „Документите на комунистическите тайни служби – реалност, образование и памет“.   *** София. От 9.30 часа в Големия салон на Българска академия на науките (ул. „15 ноември” №1) ще се проведе международна конференция „Biodiver-City: Подобряване на биоразнообразието и екосистемните услуги в градска среда за по-устойчиви градове“

Нито една топлоцентрала в България не е застрашена от затваряне

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830231

Нито една топлоцентрала в България не е застрашена от затварянеНито една топлоцентрала не е застрашена от затваряне, заяви в интервю за БТА Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/. По думите му параметрите, изискуеми от Европейския съюз, са постижими с минимални усилия. На въглища работят централите в Перник, Русе, Сливен и Габрово.

Грандиозен спектакъл сътвориха студенти от медицинските университети

http://budnavarna.bg/33259-grandiozen-spektakal-satvoriha-studenti-ot-meditsinskite-universiteti/

Повече от 200 студенти от различни националности сътвориха грандиозен спектакъл по време на Втория национален студентски фестивал на медицинските университети в България с международно участие. Студентите пяха, танцуваха и представиха артистичните си умения пред публиката, която остана в плен на магията на изкуството повече от 5 часа в препълнената зала в СОК „Камчия“. Организатор на запомнящия се фестивал бе Медицинският университет във Варна.

На 21 април над 5-часово шоу срещна талантите на студенти от медицинските специалности на 6 университета в страната и чужбина. Невероятният спектакъл, който поднесоха участниците от медицинските университети във Варна, София, Пловдив, Плевен, медицински факултет към Тракийски университет – Стара Загора и международните гости от Университета в Патра, Гърция, предизвика бурни емоции и показа феерия от красота.

Сред публиката бяха ректорите на МУ-Варна проф. Красимир Иванов, на МУ-Плевен проф. Славчо Томов, на МУ-Пловдив проф. Стефан Костянев, директорът на УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна проф. Валентин Игнатов, както и академичните ръководства на всички медицински университети в България.

Поздравителни адреси бяха получени от Министъра на здравеопазването на България г-н Кирил Ананиев, главния секретар на Министерство на здравеопазването проф. Красимир Гигов, председателя на Общински съвет – Варна г-н Тодор Балабанов, ректора на ТУ-Варна проф. инж. Росен Василев и др.

Шоуто откриха танцьорите от Фолклорно-танцовия ансамбъл на МУ-Варна с ръководител Диана Димитрова, които изправиха публиката на крака и дадоха началото на представяния на български фолклор от различни краища на страната.

Блестящи бяха изпълненията и на студентите, които се бяха спрели на песни на големите имена в музиката – Лайза Минели, Тина Търнър, Бийонсе, Кристина Агилера, Марая Кери, Адел. Международните гости от университета в Патра, Гърция, пък омагьосаха гостите с колаборация от песни, музика и танци от Пелопонес и Средна Гърция.

Индийски и непалски танци представиха чуждестранните студенти от 4 университета, които успяха да потопят публиката в автентичната атмосфера на митичните страни и да разкажат вълшебни истории от старите епоси. Завладяващите с величието и красотата си творения на човешкия гений – оперната музика и балетът – също имаха заслужено място на фестивалната сцена и докоснаха сетивата на присъстващите с виртуозните изпълнения на студентите.

Ангелските гласове на студентите от госпъл хора на МУ-Пловдив пренесоха гостите в друго измерение, а два скеча, театрална трупа, авторска поезия и хип-хоп танци допълниха пъстроцветната мозайка на програмата на фестивала.

В третата част на фестивалния ден бе отредено място на рок музиката. Три рок банди представиха евъргрийн парчета пред наелектризираната публика и отново я изправиха на крака. Специална изненада бе появата на последната група – бандата на проф. Платиканов и приятели.

Зрелищният финал изпрати с фойерверки всички участници, които от сцената на МУ-Варна си обещаха да се срещнат отново следващата година в Плевен.

Материалът Грандиозен спектакъл сътвориха студенти от медицинските университети е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Хиляди във Варна без вода днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=373055

Голяма част от Варна ще е без вода днес поради аварии, съобщиха от ВиК-дружеството за Moreto.net Без вода до около 17 часа ще са в кв."Младост" бл.2, бл.4, бл.6, "Дом Младост", от бл.101 до бл.118 и от бл. 142 до бл.

Страните от Г-7 осъдиха "безотговорното и дестабилизиращо поведение" на Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830228

Страните от Г-7 осъдиха "безотговорното
и дестабилизиращо поведение" на РусияСтраните от групата на седемте най-развити индустриални държави /Г-7/ може да въведат нови санкции срещу Руската федерация заради ситуацията в Донбас, се посочва в съвместно изявление на външните министри на страните от Г-7 и върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини,

Щурите облекла, които донесоха рекорди в Лондонския маратон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/24/3167980_shturite_oblekla_koito_donesoha_rekordi_v_londonskiia/?ref=rss


Бихте ли пробягали маратон със сушилня на гърба... или със ски обувки на краката? А ако това запише името ви в книгата с рекордите на Гинес, ще се замислите ли отново?<br /><br />Именно това постижение преследваха някои участници в завършилия в неделя маратон в Лондон. Състезателите привлякоха вниманието към себе си с нестандартни облекла на филмови герои и други персонажи.<br /><br />Сред най-атрактивните участници в маратона имаше Роб Поуп, който с време 2.36:28 часа...

Собствениците на ловни кучета вече ще плащат годишна такса

http://budnavarna.bg/33256-sobstvenitsite-na-lovni-kucheta-veche-shte-plashtat-godishna-taksa/

Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна такса. Освободени от плащане ще бъдат стопаните на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, отглеждани в регистриран животновъден обект.

Това предвиждат промените в общинската наредба за местните такси и цени на услуги, които бяха одобрени от членовете на ВрК „Правна“ към Общински съвет-Варна. Измененията се налагат заради поправки в Закона за ветеринарномедицинската дейност, а окончателното решение ще бъде взето от местния парламент.

Годишната такса е в размер на 24 лв. За кучета, постоянно пребиваващи в населените места извън Варна – кметства Тополи, Каменар, Казашко, Константиново, Звездица, се заплаща 50 %, или 12 лв.

Освободени от такса остават собствениците на кучета на инвалиди, служебни кучета в организации на бюджетна издръжка, кастрирани четириноги. Стопаните на кучета, използвани за опитни цели и от Българския червен кръст, също няма да плащат налог.

Съветниците от правната комисия гласуваха и промени в Наредбата за организацията и дейността на клубовете за пенсионери в Община Варна. За откриване на такъв клуб на територията на петте районни администрации – „Одесос“, „Младост“, „Приморски“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“, вече ще е необходимо да има поне 50 желаещи пенсионери. За петте села в общината минималният брой е 30 души от третата възраст.

Съгласно промените средствата за поддръжката на клубовете – осветление, отопление, вода, ремонти, обзавеждане и оборудване, ще се определят съобразно финансовите възможности на общината. Също така при откриване на нов клуб в решението на Общинския съвет изрично ще се посочва адресът на мястото, на което пенсионерите ще се събират и ще организират различни дейности.

На територията на община Варна от 1999 г. до сега са разкрити 23 пенсионерски клуба, стана ясно на днешното заседание на комисията.

Материалът Собствениците на ловни кучета вече ще плащат годишна такса е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Генералният ни консул в Торонто: Инцидентът е безпрецедентна трагедия

//dariknews.bg/novini/sviat/generalniiat-ni-konsul-v-toronto-incidentyt-e-bezprecedentna-tragediia-2092753

Инцидентът е безпрецедентна трагедия. На този етап не е постъпвала информация или каквито и да било сигнали за пострадали български граждани. Това коментира за NOVA генералният консул на България в Торонто Петър Крайчев.

Бившият американски президент Джордж Буш-старши е приет в болница

//dariknews.bg/novini/sviat/bivshiiat-amerikanski-prezident-dzhordzh-bush-starshi-e-priet-v-bolnica-2092769

Бившият американски президент Джордж Буш-баща е приет в болница в Хюстън заради инфекция, която се разпространила в кръвта му, предаде Ройтерс, цитирайки говорител на семейството.
 
93-годишният Буш е бил приет в Хюстънската методистк

13 ключови събития от живота на Уилям и Кейт (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/komentar/13-kliuchovi-sybitiia-ot-zhivota-na-uiliam-i-kejt-snimki-2092704

Съпругата на принц Уилям Кейт роди момченце, а принц Уилям присъства на раждането на бебето в лондонската болница "Сейнт Мери".

Урок по стил от Мелания Тръмп и Бриджит Макрон (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/urok-po-stil-ot-melaniia-trymp-i-bridzhit-makron-snimki-2092774

Френският президент Еманюел Макрон пристигна във Вашингтон на тридневно държавно посещение, първото на чуждестранен лидер след влизането на Доналд Тръмп в Белия дом.

Защо сметките за парно за месец март са най-високи?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/zashto-smetkite-za-parno-za-mesec-mart-sa-naj-visoki-2092776

Оказа се, че най-скъпото парно за целия отоплителен сезон е през месец март. За това сигнализираха възмутени столичани. Получена сметка показва, че за тази година клиент наТоплофикация Софиядължи 341 лева, а за същия месец мина

Александър Коган се извини във връзка със скандала с "Кембридж Аналитика"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830221

Александър Коган се извини във връзка със скандала с "Кембридж Аналитика"Учен, който беше в центъра на скандал със злоупотреби с данни на потребители на фейсбук, се извини за действията си, но заяви, че е смятал, че не е правел нищо нередно по това време, предаде Асошиейтед прес. Изследователят от университета "Кембридж" Александър Коган заяви това в интервю за телевизия Си Би Ес в неделя, предава БТА.

„Черно море Тича“ гостува на „Ямбол“

http://budnavarna.bg/33254-cherno-more-ticha-gostuva-na-yambol/

снимка: Будна Варна

„Черно море Тича“ гостува днес на „Ямбол“ в последния кръг от редовния сезон в НБЛ. Двубоят е от 18:30 часа в зала „Диана“ в Ямбол. Тя е поверена на Ивайло Ресиловски, Искрен Манолов, Стефан Стефанов. Комисар е София Масларова.
Преди този двубой варненци са осмото място във временното класиране с 28 точки, а „Ямбол“ е 7-ми с 30 точки.

Всички мачове от последния кръг:

18:30 часа

„Ямбол“ – „Черно море Тича“
„Академик Бултекс“ – „Берое“
„Левски Лукоийл“ – „Академик“ Сф
„Балкан“ – „Рилски спортист“

Материалът „Черно море Тича“ гостува на „Ямбол“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Родени на 24 април

http://www.cross.bg/rodeni-na-april-1573235.html

/КРОСС/Лили Иванова, певица Вилхелм Краус, бизнесмен, министър на транспорта в правителството на Иван Костов Виолета Марковска, актриса Красимир Радков, актьор Николай Пенчев, бивш областен управител на Монтана Николай Стоянов, писател, основател и председател на фондация “Балканика” Проф. Снежана Начева, бивш конституционен съдия  

Най-важното от Варна във вчерашния 23 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373052

Служители от РЗИ-Варна пак протестираха за по-високи заплати Служители от РЗИ-Варна излязоха за пореден път на символичен протест в обедната си почивка с искане за по-високи възнаграждения, предаде репортер на Moreto.net. Собствениците на ловни кучета във Варна ще плащат такса Собствениците на ловни кучета във Варна вече ще плащат годишна такса, научи Moreto.

Миньори излизат на протест, искат увеличение на въглищата с 15%

https://frognews.bg/novini/minjori-izlizat-protest-iskat-uvelichenie-vaglishtata-15procenta.html

Миньори излизат на протест в София. Работници и служители от мини „Марица-Изток“ искат цената на въглищата да се увеличи поне с 15%.

Теми и гости в ефира днес

http://www.cross.bg/tema-zhivo-zaplata-1573238.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Решение. Какво да направим със старите автомобилни гуми? Тема: Парното. Каква да е формулата за дяловото разпределение в сметките за парното? Тема: Дупки за пълнене. На живо от Варна - защо заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки се зае да пълни дупките по пътищата в морската столица? Тема: Позицията на опозицията. Социалните проблеми и решенията на опозицията - Антон Кутев от БСП Тема: Сигурност. Сигурността и вътрешният ред - министър Валентин Радев Тема: Заплатите на депутатите. Каква да е депутатската заплата - сметките на икономистите Тема: В ритъм. На живо - най-добрите барабанисти от военните оркестри в едно зрелищно изпълнение БТВ, "Тази сутрин" Тема: Защо младежки форум от българското европредседателство завърши с танцьорки и алкохол? Тема: Завръщат ли се мутренските години. Разказ на блогъра Иво Мирчев за сблъсъка му с охранители Тема: Бавени ли са умишлено документи за строителството и изнудвани ли са инвеститори? Отговорът на пиара на район „Младост" Петър Кърджилов Тема: Отново агресия в училище. На живо от Сливен: Защо се стигна до саморазправата? Тема: Ексклузивно - полицайката-жертва на футболно хулиганство пред bTV

Тръмп и Макрон със съпругите си в историческа резиденция на Джордж Вашингтон (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6830171

Тръмп и Макрон със съпругите си в историческа резиденция на Джордж Вашингтон (Снимки)
Американският президент Доналд Тръмп, френският му колега Еманюел Макрон и техните съпруги пристигнаха в резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон за вечеря, предаде Асошиейтед прес. Макрон е на тридневно държавно посещение в САЩ, първото по време на администрацията на Тръмп, предава БТА.

Партията на Марешки номинира за втори мандат в КЕВР човек на Ковачки

http://clubz.bg/67040-partiqta_na_mareshki_nominira_za_vtori_mandat_v_kevr_chovek_na_kovachki

Партията на Марешки номинира за втори мандат в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) човек на Ковачки.

Георги Златев - бивш изпълнителен директор на "Брикел" и на държавните "Мини Марица-изток", беше избран през 2015 г. по предложение на Български демократичен център, свързван с енергийния бос Христо Ковачки.

Златев отпадна при жребий, чрез който беше решено да се подменят половината от членовете на регулатора. Но законът не забранява отпадналите да бъдат предложени за нов мандат. Освен него, за повторно участие е предложен и Ремзи Осман от ДПС, който също отпадна на жребия, както и Александър Йорданов от Патриотите.

С изключение на ГЕРБ и БСП, всички останали парламентарно представени партии номинираха свои хора за Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът ще бъде обновен с четирима членове - двама със стаж в енергетиката, един със стаж в областта на водоснабдяването, един член между тези с юридически стаж и стаж в икономиката.

Предстои парламентът да избере четирима от петимата изслушани в комисията кандидати. За избран се смята кандидат, получил гласовете на повече от половината от присъстващите в залата депутати.

Парламентарната комисия по енергетика изслуша днес кандидатите, които изложиха концепциите си: Ремзи Осман, предложен отново от ДПС, Георги Златев и Пенка Трендафилова - от "Воля"; Александър Йорданов и Евден Николов, предложени от Обединените патриоти.

Ремзи Осман, предложение на ДПС: Завършил е УНСС, магистър по "Право". Член на Софийската адвокатска колегия и на КЕВР от 2015 година досега. Избиран за народен представител последователно в седем парламента (1990 - 2013 г.)

"В последните три години КЕВР няма отменен нормативен акт. Има 16 протеста на прокуратурата за годишното изменение на цените във ВиК сектора. Първите 4 паднаха на втора инстанция. В публичното пространство се създава впечатление, че КЕВР взима едно решение за цени. Никой не казва, че предложението идва от общините“, каза Ремзи Осман на изслушването.

Георги Златев, предложение на "Воля": Завършил ВМЕИ във Варна, магистър електроинженер. През 2012 г. е изпълнителен директор на "Брикел" - Гълъбово, а през 2014 г. на "Мини Марица-Изток" - Раднево. Член на КЕВР от 2015 г. до момента.

"Убеден съм, че КЕВР ще продължи в атмосфера на диалогичност и прозрачност да изпълнява основните си задължения за справедливо разпределение на енергията. С моя опит бих допринесъл за отговорната работа и функции на енергийния и воден регулатор", каза Златев.

Александър Йорданов, предложение на "Обединени патриоти": Завършил е УНСС, магистър по икономика. Член на КЕВР от 2015 година до момента. Работил е в "Електроразпределение", ЧЕЗ и БДЖ.

"Регулаторът може да изпълнява обективно дейността си само ако е независим. При сега действащия Закон за публичните финанси и Закона за енергетиката пълна финансова независимост на комисията е невъзможна", каза Йорданов.

Пенка Трендафилова, предложение на "Воля": Магистър по икономика на ВиК отрасъла в УНСС и магистър по финансов одит в Стопанската академия в Свищов. От 2002 година е ръководител направление „Финансово-икономическо“ във ВиК Бургас.

"Ролята на КЕВР, освен да контролира и да подпомага ВиК операторите, е и прилагането на регулаторната политика. Досега това не се случва. КЕВР все още не може да пристъпи към разглеждане и одобрение на бизнес планове на ВиК оператори, за които още не са изпълнени разпоредбите на Закона за водите. Бизнес плановете за новия регулаторен период на някои ВиК дружества бяха връщани многократно, някои все още не са приети. Това е показателно, че прилагането на настоящите наредби прекалено се детайлизира“, заяви Пенка Трендафилова. 

Евден Николов, предложение на "Обединени патриоти": Завършил е Стопанската академия в Свищов със специалност "Счетоводство и контрол". Работил е като главен счетоводител на ТЕЦ "Марица- Изток" 3, ръководител на отдел "Вътрешен одит и контрол“ в НЕК.

Нелепа трагедия! Мъж загина, затиснат от трактор

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%b0-%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d1%8f-%d0%bc%d1%8a%d0%b6-%d0%b7%d0%b0%d0%b3%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%81%d0%bd%d0%b0%d1%82-%d0%be/

83-годишен мъж загина нелепо, затиснат от трактора си.

В РУ-Гоце Делчев е постъпил сигнал за ПТП, при което около 08:20 часа днес в района на ул.“Иван Асен“ в гр.Гоце Делчев, 83-годишен мъж от гр.Гоце Делчев е починал, след като е бил затиснат от управлявания от него и обърнал се трактор. Сн. илюстративна

Материалът Нелепа трагедия! Мъж загина, затиснат от трактор е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Американският Сенат одобри номинацията на Майк Помпейо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830169

Американският Сенат одобри номинацията на Майк Помпейо Номинираният от американския президент Доналд Тръмп за държавен секретар Майк Помпейо получи одобрение с малка разлика от комисия в Сената и се очаква да бъде утвърден от целия Сенат в рамките на тази седмица, предаде Ройтерс. Комисията по международни отношения в Сената подкрепи назначаването на директора на ЦРУ за държавен секретар,

Морето „изплю“ розов делфин с годежен пръстен край „Кабакум“

http://budnavarna.bg/33251-moreto-izplyu-rozov-delfin-s-godezhen-prasten-kraj-kabakum/

Морето край „Кабакум“ „изплю“ на брега розова кутийка под формата на делфинче с годежен пръстен вътре На кутийката попаднало семейство от Варна, което се разхождало край брега. Двойката приела като знак от съдбата находката, но е амбицирана да открие собственика на кутийката и да я върне.

Ето какво споделиха хората:

„Вчера с мъжа ми отидохме на плаж на Кабакум, и случайно зърнах нещо розовичко до водата. Мъжът ми отиде да погледне какво е и донесе делфинчето с пръстена вътре. Бяхме потресени и много изненадани. Мисля, че морето го е „изплюло“, тъй като кутийката стоеше на края на вълната и беше мокра. Според нас това е някакъв знак, тъй като съвсем скоро обявихме в страницата си, че се занимаваме с организирането на годежи и това се случи. Надяваме се историята да е по-скоро позитивна и някой да си го е изгубил, отколкото да е бил изхвърлен или нещо подобно. Ще е много приятно, ако някой си го потърси. Нека да намерим собственика!“.

Ако някой търси пръстена с кутийката може да се свърже с хората във Фейсбук на Bonbon studio или да се обади на редакционният ни тел. 0888 53 26 24.

източник: Варна24

Материалът Морето „изплю“ розов делфин с годежен пръстен край „Кабакум“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

В ж.к. "Красно село" се налага спиране на водата

https://www.actualno.com/sofia/v-jk-krasno-selo-se-nalaga-spirane-na-vodata-news_671057.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 24 април, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество. Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Ястребец“ ж.к. „Красно село - Борово“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на ул. „Родопски извор“, ул. „Пирински

Ексклузивно! Удар по корупцията: Акция на Спецпрокуратурата край Благоевград, ето колко души арестуваха…

http://regiona.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d1%83%d0%b4%d0%b0%d1%80-%d0%bf%d0%be-%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%8f/

Специализираната прокуратура нанесе пореден удар срещу корупцията. Преди минути магистратите са разпоредили арестите над 10 служители на ДАИ в Благоевргад от два независими източника. Спецмагистратите са действали съвместно с колегите си от ГДБОП.

Операцията е била толкова изненадваща, че корумпираните служители на автомобилната администрация не са могли изобщо да реагират. Белезниците са оковали китките им, а след това са били натоварени в патрулните автомобили директно към полицейския участък в Пиринския край, пише блиц.

Това е поредната операция, която ръководената от Иван Гешев държавна институция нанася срещу корупцията, след като преди дни бе арестувана кметицата на район „Младост“ в София Иванчева, а преди това и множество служители от НАП-София. Преди повече от година магистратите разобличиха дейността на корумпирани служители от ДАИ в Плевен.

 

Материалът Ексклузивно! Удар по корупцията: Акция на Спецпрокуратурата край Благоевград, ето колко души арестуваха… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Германската армия получава нови оръжия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830167

Германската армия получава нови оръжия Германската армия очаква да получи нови оръжия за стотици милиони евро след критиките, че не е добре оборудвана, предаде ДПА. Според вестниците "Ханделсблат" и "Билд" списък на министерството на отбраната включва 18 поръчки, всяка на стойност над 25 милиона евро. Говорител на министерството потвърди,

Щастието няма...

http://www.cross.bg/shtastieto-nyama-1573234.html

/КРОСС/ Щастието няма дълги ръце. То прегръща оня, който се доближи до него. Сенека

Защо Русия не успява да блокира "Телеграм"

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/04/24/3168018_zashto_rusiia_ne_uspiava_da_blokira_telegram/?ref=rss


Преди седмица руският регулатор "Роскомнадзор" започна да блокира приложението за размяна на съобщения "Телеграм" (Telegram) по решение на съда. Причина стана конфликт със службите за достъпа до съдържание, създавано от потребителите, който компанията собственик на приложението отказва да предаде на Федералната служба за сигурност (ФСБ).<br /><br />Проблемът е, че на практика много руснаци продължават да използват "Телеграм", а мярката не дава очаквания...

Пътна обстановка в страната - 24 април

http://www.moreto.net/novini.php?n=373051

Състояние на автомагистралите: АМ„Черно море“: Движението по АМ ”Черно море” Варна – Бургас от км 2+329 до км 3+238 се осъществява двупосочно в платното посока Варна поради ремонт на виадукт „Звездица” до 15.10.2018 г. АМ „Хемус“: Област София: Движението по АМ „Хемус“ от км 36+170 до км 36+710 в посока София е ограничено поради аварийно – възстановителни дейности по виадукт „Коренишки дол“ при км 36+450.

Кралев във Варна: БФС полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове

http://budnavarna.bg/33248-kralev-vav-varna-bfs-polaga-seriozni-usiliya-sreshtu-urezhdaneto-na-machove/

Утвърждаване на европейските ценности чрез спорт и борбата срещу употребата на допинг в спорта са сред основните приоритети на Министерството на младежта и спорта (ММС) по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който откри първата среща на Експертна група “Почтеност“ към Европейската комисия, провеждаща се във Варна. В експертната група се включват представители на правителствата на всички държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта – Интерпол, Европол, ООН, Спортрадар. По думите на Красен Кралев спортът дава възможност за налагане на ценности, за интеграция на общности, за превенция срещу насилието и агресията сред подрастващите. Именно по тази причина е важно да се гарантира честното състезание при равни условия във всички спортове.

Като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция WADA министър Кралев подчерта, че употребата на допинг е не по-малка манипулация от предварително уговорения резултат с цел печалба от залози, защото нарушава изконното равенство между съперниците. “Но при допинга имаме конкретно средство за уличаване като медицинския тест, докато при уреждането на мачове процесът на доказване е много по-труден“, коментира той.

Българският спортен министър бе категоричен, че ФИФА и УЕФА, а и много от националните федерации работят активно за решаването на проблема с манипулирането на спортни срещи и нечестна игра и вече има видими резултати. “Поредна стъпка в тази насока бе само преди месец, когато УЕФА подписа споразумение за обмен на информация с Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA). И именно според доклада на ESSA за 2017 г. от 266 подадени сигнали за съмнителни залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 за футболни. Тези два спорта формират 77% от случаите, но се забелязва ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8%, а за изминалата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика“,  каза Красен Кралев.

Mинистър Кралев отбеляза, че на национално ниво Българският футболен съюз (БФС) също полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове и според официалната статистика на системата на УЕФА за подаване на сигнали за манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 има подаден само един сигнал за съмнителен мач в България. През месец февруари беше подписан договор между БФС и Световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание – Sportradar.

По думите на Красен Кралев е важно усилията, които световната футболна общност полага да се пренесат и в другите спортове – баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, но и индивидуални спортове като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурното пързаляне, борба и др.  С темата се ангажира и Международният олимпийски комитет, тъй като съмнителни срещи се наблюдават дори по време на Олимпийски игри.

Практиката показва, че нито един спорт не е застрахован срещу измами и че съществуват различни методи на манипулации – чрез въвличане на спортисти, треньори, съдии или други участници. “Трябва да работим сериозно с всички потенциални участници в този процес, за да успеем чрез добро управление да го пресечем и отстраним от спортната карта“, заяви Кралев.

Борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и употребата на допинг е залегнала в Работния план за спорта на Европейския съюз (2017 – 2020), посочи министър Кралев и изрази убедеността си, че работата на експертната група ще допринесе за постигането на тази цел. За реализирането й са необходими усилията на всички страни-членки, както и на националните и международни институции, които работят в сферата на почтеността в спорта.

“Вярвам, че усилията на институциите и спортните организации в страните-членки на ЕС ще помогнат да се справим с най-голямата заплаха за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем на национално и европейско ниво изисква целенасочена политика и категорични стъпки. Убеден съм, че срещата на Експертна група „Почтеност“ към Европейската комисия днес и утре ще бъде полезна в тази насока“, каза още министърът на младежта и спорта.

Материалът Кралев във Варна: БФС полага сериозни усилия срещу уреждането на мачове е публикуван за пръв път на Будна Варна.

До 31 градуса днес, на места ще вали

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6830165

До 31 градуса днес, на места ще валиАтмосферното налягане е по-високо от средното за април и ще остане без съществена промяна, предава БТА.  През нощта над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време. След полунощ от запад облачността, предимно средна и висока, ще се увеличава, а около и след обяд ще се развива и купесто-дъждовна облачност.

Комисия в парламента ще изслуша номинираните за антикорупционното звено

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/24/3168061_komisiia_v_parlamenta_shte_izslusha_nominiranite_za/?ref=rss


Комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси ще изслуша предложените за членове на антикорупционното звено. Точката е включена в дневния ред на комисията, се разбира от сайта на парламента. Номинирани са четирима души, като един от тях е предложен да е заместник-председател на комисията, оглавявана от Пламен Георгиев.<br /><br />Именно той има правомощията да издигне кандидатури. Той ги предложи на парламента в средата на март. Самият Георгиев беше избран от Народното...

Съдът решава за шофьорката, обвинена за трагедията на ”Тракия”

https://frognews.bg/novini/sadat-reshava-shofjorkata-obvinena-tragediiata-trakiia.html

Цвета Таскова, обвинена за катастрофата на магистрала ”Тракия”, се изправя пред Апелативния съд.

Джип изгоря, докато чака регистрация пред КАТ

http://clubz.bg/67039-djip_izgorq_dokato_chaka_registraciq_pred_kat

Възстаричък джип Land Rover Defender пламна, докато чакаше тази сутрин на опашката за регистрация в столичния КАТ.

Возилото се запали и изгоря напълно около 9:30 ч, когато на каналите на Пътна полиция по традиция е пълно с коли и граждани.

Пожарната се намеси своевременно, но поради бързината на събитията не спаси нищо от джипа, който наглед е прозиводство от 1980-те. Той е напълно унищожен.

Косово иска да се интегрира в ООН

https://www.actualno.com/balkani/kosovo-iska-da-se-integrira-v-oon-news_671208.html

Основното предизвикателство пред косовската дипломация е интеграцията на Косово и неговото членство в ООН и няколко други международни организации. Това заяви косовският вицепремиер и външен министър Беджет Пацоли. „По този път се сблъскваме с още едно предизвикателство - противопоставянето на Сърбия на независимостта на Косово. Изправени сме пред невиждана агресия от Сърбия“, посочи той по време на кръглата маса на тема: "Косовската външна политика: приоритети и предиз

Започват полагането на маркировка „синята зона“

http://budnavarna.bg/33246-zapochvat-polaganeto-na-markirovka-sinyata-zona/

снимка: Будна Варна

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна от днес, 24-ти до 26-ти април ще се полага хоризонтална маркировка в карето около ул. „Батак“ , съобщиха от ОП „Общински паркинги и синя зона“ за BudnaVarna.bg.

За времето от 7.00 до 19,30 часа спирането на моторно-превозни средства в района ще района ще бъде забранено.

От общинската фирма призовават гражданите да преместят автомобилите си.

Материалът Започват полагането на маркировка „синята зона“ е публикуван за пръв път на Будна Варна.

"Ливърпул" и "Рома" дават старт на полуфиналите в Шампионската лига

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/04/24/3168102_livurpul_i_roma_davat_start_na_polufinalite_v/?ref=rss


В един сезон, в който останаха много далеч от най-добрите отбори в своите първенства, "Ливърпул" и "Рома" неочаквано извървяха пътя до полуфиналите в Шампионската лига, а жребият им предостави рядък шанс да се борят за най-престижния трофей в клубния футбол.<br /><br />Английският отбор стигна до финалната четворка за пръв път от десет години насам, а в шест от предишните седем сезона дори не беше част от турнира. Италианският тим е част от четирите най-добри в...

Генералният ни консул в Торонто: Инцидентът е безпрецедентна трагедия

https://petel.bg/Generalniyat-ni-konsul-v-Toronto--Intsidentat-e-bezpretsedentna-tragediya__261433

На този етап не е постъпвала информация за пострадали български граждани, каза Петър Крайчев.   „Инцидентът е безпрецедентна трагеди...

Подписка за референдум срещу въвеждането на еврото стартира от Варна

https://petel.bg/Podpiska-za-referendum-sreshhu-vavezhdaneto-na-evroto-startira-ot-Varna__261434

Илюстрация Радио Видин Подписка за свикване на национален референдум с въпроса „Против ли сте премахването на българския лев и въвежд...

Добра и неочаквана новина за Григор Димитров

https://petel.bg/Dobra-i-neochakvana-novina-za-Grigor-Dimitrov__261435

Втори опасен съперник в частта на Григор Димитров на турнира в Барселона се оттегли заради контузия. След като евентуалният съперник на...

Управителка на магазин показа видео с уникално чевръсти крадли, вършеещи по морето!

https://petel.bg/Upravitelka-na-magazin-pokaza-video-s-unikalno-chevrasti-kradli--varsheeshhi-po-moreto--__261436

Крадлите от магазини за дрехи в Бургас, които бяха арестувани миналия петък, са се подвизавали във Варна още преди две години, съобщи Нова ...

Забраняват спирането около ул. "Батак" във Варна

https://petel.bg/Zabranyavat-spiraneto-okolo-ul--Batak-vav-Varna-__261437

Във връзка с въвеждането на „синя зона“ в град Варна в дните от 24-ти до 26-ти април ще се полага хоризонтална маркировка в карето около ул. ...

Валентин Радев: Законът за футболното хулиганство може да бъде пренаписан

https://petel.bg/Valentin-Radev--Zakonat-za-futbolnoto-huliganstvo-mozhe-da-bade-prenapisan__261438

Освен краткосрочните мерки срещу футболното хулиганство, които обявиха от МВР, ще има и дългосрочни. Това каза в студиото на "Денят започв...

Как да се доверим на клиника за отслабване

https://petel.bg/Kak-da-se-doverim-na-klinika-za-otslabvane__260934

Рискове от наднормените килограми и грешки в опитите за отслабване По данни, официално цитирани в края на 2017 година, 60 процента от бълга...

Задържаха мъжа, подпалил караоке бара в Китай

https://petel.bg/Zadarzhaha-mazha--podpalil-karaoke-bara-v-Kitay__261439

Полицията арестува мъж, заподозрян, че е подпалил караоке бар в Южен Китай. В пожара в град Цинюан в южната провинция Гуандун загинаха 18 ду...

Украински сайт сензационно: Кримският мост вече се напука!

https://petel.bg/Ukrainski-sayt-senzatsionno--Krimskiyat-most-veche-se-napuka--__261440

Кримският мост, чрез който окупаторите искат да свържат окупирания полуостров с континенталната част на Русия, вече се напука преди да бъ...

Сашо Кадиев "избухна" в ефир. Показа "лунната походка"

https://petel.bg/Sasho-Kadiev-izbuhna-v-efir--Pokaza-lunnata-pohodka__261441

Водещият на предаването "Преди обед" по БТВ Сашо Кадиев за пореден път показа ексцентричния си и нестандартен характер. Той бе подкан...

Крупна кражба! Задигнаха 20 000 лева от хотел

http://regiona.bg/%d0%ba%d1%80%d1%83%d0%bf%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%b3%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-20-000-%d0%bb%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%85%d0%be%d1%82%d0%b5/

Полицейските служители от РУ Дупница са получили сигнал вчера за кражба на 20 000 лв. от каса в хотел в Сапарева баня. По данни на заявителите кражбата е извършена за времето от 10.00 ч на 21 април до 12.00 ч на 23 април.

Местопроизшествието е обслужено от дежурна следствено-оперативна група на РУ Дупница.

Образувано е досъдебно производство по случая, уведомен е дежурен прокурор.

Материалът Крупна кражба! Задигнаха 20 000 лева от хотел е публикуван за пръв път на Региона Бг.

10 са жертвите на нападението с ван в Торонто, вижте как задържаха шофьора (Видео, Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6830161

10 са жертвите на нападението с ван в Торонто, вижте как задържаха шофьора (Видео, Снимки)Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, предаде ТАСС, цитирайки началника на полицията в Торонто Марк Сандърс. По-рано полицията съобщи за деветима загинали и 16 ранени при инцидента, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13.30 часа местно време.

Съдът ще реши дали да остави в ареста жената, обвинена за катастрофата на "Тракия"

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/24/3168059_sudut_shte_reshi_dali_da_ostavi_v_aresta_jenata/?ref=rss


Апелативеният съд ще реши дали да измени мярката за неотклонение на Цвета Таскова, обвинена за причинаване на катастрофата на магистрала "Тракия", при която на 13 април загинаха шестима души и над 20 бяха ранени.<br /><br />Миналата седмица Софийският окръжен съд постанови задържане за 29-годишната жена, с мотив, че тя не е появила необходимата отговорност на пътя, а обвинението касае тежко престъпление, за което предвиденото наказание е над пет години затвор. Според...

Борисов заминава на посещение в Румъния и Словения

https://www.dnevnik.bg/politika/2018/04/24/3168011_borisov_zaminava_na_poseshtenie_v_rumuniia_i_sloveniia/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов ще участва днес в Съвета за сътрудничество на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния. Четиристранната среща на балканските лидери ще се проведе в Букурещ, съобщиха от правителствената пресслужба.<br /><br />Премиерът на Румъния Виорика Дънчила ще бъде домакин на колегите си от Гърция и България и на президента на Сърбия Александър Вучич.<br /><br />Държавните и правителствени ръководители на четирите страни ще обсъдят...

Макрон неприятно изненада Балканите

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/23/3167594_makron_nepriiatno_iznenada_balkanite/?ref=rss


Макрон отправи едно твърде опасно послание към Балканите. От речта му в Страсбург стана ясно и друго: когато се обръща към европейците, Макрон всъщност визира единствено избирателите в Западна Европа, смята Иван Кръстев.<br /><br />Речта на Еманюел Макрон пред Европейския парламент даде стартовия изстрел на кампанията за европейските избори през 2019 г. Но след като изслушахме това красиво слово, ние пак не разбрахме дали президентът ще се опита и в Европа да направи онова, което...

Св. свещеномъченик Сава Стратилат

https://www.actualno.com/celebrate/sv-sveshtenomychenik-sava-stratilat-news_671223.html

Свещеномъченик Сава бил по произход гот. Той живял през времето на римския император Аврелиан (270 - 275). Както показва името му (стратилат - воевода), бил военачалник във войската. Като приел християнската вяра и станал ревностен Христов служител, той посещавал християните, които били затворени в тъмница, подпомагал ги с щедри дарения и ги съветвал да бъдат твърди и с търпение да понасят страданията за името Христово. Аврелиан узнал, че Сава е християнин и го повикал при себе си на съд. Сава

24 април в историята

http://www.cross.bg/stava-obyavyava-voiina-1573232.html

/КРОСС/  1479 г. пр.н.е. - Тутмос III става фараон на Египет.1184 г. пр.н.е. - Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания).1771 г. - 85-метрово цунами връхлита японския остров Ишигаки.1792 г. - Французинът Клод-Жозеф дьо Лил съчинява музиката и текста на Марсилезата - химн на Франция от 1795 г.1877 г. - Светият синод избира за български екзарх Йосиф I.1877 г. - Начало на Руско-турска война (1877-1878): Руският император Александър II с манифест обявява война на Османската империя.1884 г. - Канцлерът на Германия Ото фон Бисмарк обявява немско владичество върху територията на днешна Намибия, което е начало на германската колониална империя.1895 г. - Джошуа Слоам започва първото самостоятелно околосветско плаване с яхта.1907 г. - Основан е египетският футболен клуб Ал-Ахли1915 г. - С ареста и депортирането на стотици видни арменци в Константинопол (днес Истанбул) започва Арменския геноцид в Османската империя.1916 г. - Започва Великденското въстание в Дъблин, което цели отделяне от Великобритания и създаване на ирландска република.1941 г. - Принц Нородом Сианук става крал на Камбоджа.1953 г. - Уинстън Чърчил е ръкоположен за рицар от кралица Елизабет II.1967 г. - Съветският космонавт Владимир Комаров загива при приземяване на Союз 1, след като парашутът на капсулата отказва да се отвори (Комаров е първият човек, загинал по време на мисия в космоса).1968 г. - Мавриций става член на ООН.1970 г

Без ток днес във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=373048

Две местности край Варна ще са с прекъсване в електрозахранването днес - 24 април - вторник, съобщиха от Енерго про за Moreto.net. Причината е извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия.

Ван се вряза в пешеходци в Торонто, 10 души са загинали, а 15 са ранени

https://frognews.bg/novini/van-vriaza-peshehodtsi-toronto-10-dushi-zaginali-15-raneni.html

Десет души загинаха, а 15 са ранени, след като ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто. Инцидентът стана на оживено кръстовище.

Движението през един от тунелите на "Хемус" ще се осъществява само през едната тръба

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/04/24/3168014_dvijenieto_prez_edin_ot_tunelite_na_hemus_shte_se/?ref=rss


Днес движението в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус" ще се осъществява двупосочно в тръбата за Варна, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).<br /><br />Временната организация на движението ще бъде в сила от 10 до 17 ч. Тя се налага заради обследване на тунелната тръба в посока София.<br /><br />От АПИ предупреждават шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.<br />

Мчк Сава Стратилат и 70 войни с него

http://www.cross.bg/sava-hristos-hristovoto-1573233.html

/КРОСС/ В памет на свети мъченик Сава Стратилат и седемдесетте воини с него. Светият мъченик Сава произхождал от готите и живял в Рим при царуването на император Аврелиан. Той имал сан стратилат, тоест бил воевода, но бил и верен, и угоден на Небесния цар, нашия Господ Иисус Христос. Често посещавал страдалците за Христовото име по тъмниците, помагал им от своето имущество, подкрепял ги търпеливо да понасят страданията и ги подбуждал към мъжествени подвизи. Този негов добродетелен живот бил така угоден Богу, че заради чистотата и постничеството на светеца Бог му дарил власт над бесовете и той изгонвал нечистите духове от хората.Скоро донесли на царя, че Сава е християнин, и царят го привикал на разпит. Тук той безстрашно изповядал Христа, свалил воинския си пояс и го хвърлил, отричайки се от воеводския сан, като същевременно заявил, че е готов да отиде на всякакви мъчения за Христовото име. Тогава, по нареждане на мъчителя, провесили светеца и го били жестоко, после го горили с огън и накрая го хвърлили в котел с вряща смола. Но светецът, опазван от невидимата Божия сила, останал цял и излязъл от котела невредим.Като видели чудото, седемдесетте воини, които били там, повярвали в Христа и открито изповядали, че са християни. По заповед на мъчителя те веднага били посечени с меч и така получили мъченически венец, като че от ръцете на Самия Христос

Прогноза за времето - 24 април (вторник)

https://www.actualno.com/society/prognoza-za-vremeto-24-april-vtornik-news_671217.html

Днес около и след обяд ще се развива и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Минималните температури ще са от 8° до 13°, а максималните ще са между 26° и 31. По Черноморието ще духа слаб до умерен югоизточен вятър и там максималните температури ще са по-ниски, между 17° и 20°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщава дежур

Десетки загинаха при пожар в караоке заведение в Китай

https://www.actualno.com/asia/desetki-zaginaha-pri-pojar-v-karaoke-zavedenie-v-kitaj-news_671234.html

Най-малко 18 души загинаха при избухването на пожар в караоке заведение в провинция Гуандун, Китай, съобщава информационна агенция "Синхуа".  По данни на медията още петима са ранени, допълва БГНЕС. Според предварителни данни става въпрос за умишлен палеж. Затова и китайската полиция интензивно води разследване. В Китай такива пожари не са рядкост - заради занижен контрол относно мерките за безопасност. Един от най-трагичните случаи беше от 2015 година, когато 38 души загуб

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване