Калин Терзийски: Цар Борис, нашето християнство и дядо Венко

https://offnews.bg//nashite-avtori/kalin-terzijski-tcar-boris-nasheto-hristianstvo-i-diado-venko-679833.html

Някои смятат, че нещата при нас не вървят, защото сме станали православни християни, а не примерно католици и протестанти. Тая тема, апропо, е море, в което е интересно да влезеш, но трябва да си знаеш отначало, че влезеш ли, ще се удавиш. Особено пък ако, влизайки, поканиш и други хора. Тоест, ако, освен че се захващаш с темата, тръгнеш и публично да я обсъждаш. Ще те удавят, сигурно е!

Защото, братчета и сестрици, струва ми се, милички, че българинът не е християнин до момента, в който не му кажеш: Ти не си никакъв християнин!

Тогава той ще скочи, па с хлеб или без хлеб (може и с чабата!) – ще те изяде!

Аз ли не съм християнин бре?! Аз ли бе, говедо поганско такова! – така ще ревне българинът, но той така ревва и когато му кажат, че не разбира от коли и от футбол. Така че – няма страшно.

Не че това, че ревва и започва да настоява, че е християнин, и да отстоява своето право да е християнин или какъвто си поиска, го прави наистина християнин. Не. Просто в неговата си глава е така. Той не изповядва християнството си, докато то не бъде поставено под съмнение.

Откъде знам това ли? Хм. Откъдето знам всичко. Гледам себе си, изучавам се, задълбочавам се, премахвам вредните предразсъдъци (доколкото мога), анализирам всичко у себе си – и оттам черпя знанието си за хората; и в частност – за българите.

Ама ти не си човек като хората бе, идиот! – така ще рекат двесте и две иляди ще ги подкрепят. – Не си човек ти, та да съдиш за хората по това, което откриваш в себе си!

А аз ще им кажа: А защо, като не съм човек, не сте ме убили или затворили в зоопарка?

Чуйте: Всеки, който е роден човек, има 46 хромозоми, има родители – хора, наречен е човек от другите и като човек се води в регистрите, всъщност... е човек! Помислете, моля, помислете! Та в тоя смисъл, щом съм човек, аз мога да изведа от познаването на себе си познаването на Човека въобще! И ако не беше така – ни един от философите и психолозите не би постигнал никакво знание за хората. Та кое знание за хората не се крепи върху свещеното самопознание?

И – знаейки какъв християнин съм аз – си представям какви християни са...

Не, тук не съм прав! В отношението си към религията българите са наистина крайно разнообразни.

Чета си разни неща и размишлявам върху нашето християнство, върху това, че сме покръстени от свети Борис-Михаил, чийто ден се чества на 2 май, чета за християнски и нехристиянски дела, които – естествено – се публикуват вече предимно на стените на фейсбук профилите ни...

И на една стена на фейсбук профил (секунда само: Фейсбук от Бога ли е или от Антихриста? – това е блицанкета!) виждам снимка на старец.

Дядо Венко – чета там, под снимката – нямал къде да живее.

И милата госпожа, която постнала (Можем ли да говорим с такива нови думички, ако сме християни? Не бива ли само да казваме „църковна утвар” и „хиротонисване”? – без никакви там „поствания” и „тагвания”?), та милата госпожа разказва как той не пиел, но спял на пейка, бил изгонен от жилището, общинското, в което живеел преди, защото пенсията му не стигала да плаща наема... разказва още как той не просел, но нямал и одеалце, камо ли дом и бил като скелет и явно чакал да умре...

И у мен се роди и започна да зрее една такава дневна скръб (всеки ден си отглеждам по една такава), която казваше така: Какъв свети Борис Михаил, какви православия, Боже, щом ние оставяме старци по улиците? Къде е Църквата с нейната благотворителност, с нейните отворени врати за спасение не само на душите (с молитвички и свещички) но и с малко хляб и подслон!?

Къде е това православие, което да ни подскаже, че човекът от Самария не е изчезнал в историята, че самарянството е живо... Хм...

А трябва ли църквата да прави благодеяния? Това ли ѝ е работата? Та нима тя не ни учи именно да презираме телесното?! Тоест, като видим гниещ в урината си и в бедността си старец, да потрием ръце доволно и да кажем: Жалката плът ще си отиде, ще остане само чистата душа! Да се помолим за душата му, а пък тялото нека гние!

Не ни ли учи православната църква на това?

Не бих казал. Но пък и не съм видял православна църква, в която спят бездомници. Не съм виждал и свещеници, които раздават супа. Не съм виждал православен дом за скитници, дето те да преспиват и да се къпят – телесно; пък и да похапнат.
По-нататък в поста на тази госпожа – казва се Ина Ганева - обаче се казваше, че дядо Венко не останал сам в бедата си! Да, не останал!

Тя, милата жена, заедно с мъжа си, започнала да му носи чай. После и малко храница! Боже, милостиви, аз съм доволен! – казах си.

Защото има хора, независимо дали са православни, католици или несториани, манихеи или ариани, които виждат страдащ... и веднага отиват при него! За да помогнат.

А не почват веднага да плюят държавата и институциите. Те че са за плюене – това си е така. Но ти първо иди, виж, помогни... пък като ти помогнеш, институциите, ако са останали хора със съвест в тях, сами ще си вземат бележка!

Глупости говоря, естествено, институциите именно затова са институции, за да няма у тях нищо човешко – ни милост, ни срам. Ни страх от Бога.

Но в случая с дядо Венко станало друго – именно от Общината се вдигнали, пратили линейка, взели го и го закарали в общинско жилище или в болница... не разбрах повече от този пост. просто се успокоих.

И не се успокоих, защото дядо Венко е спасен. Не, той е спасен засега, за час или за седмица. Няма спасение за жив човек. Щом е жив – все ще дойде ден, в който ще е зле, а после – и по-зле, а накрая и ще умре. Така е с живите хора. Но има ли смърт за християнина, за истинския?

Би трябвало да няма, аз вярвам в това.

Та не от това, че дядо Венко е прибран в подслон, се успокоих. А от това, че въпреки нашата очевидна безбожност (очевидна, защото именно безбожността, липсата на състрадание и на милост се набиват в очите, а не защото милост и състрадание няма – просто те са скрити!) се намират и хора, които са готови да жертват спокойствието си, времето си, силите си - за да влязат и да станат участници в личната драма на един чужд човек!

Това в наше време е рядкост и затова предизвиква възторг.

Малко ме натъжи мисълта, че в този пост за дядо Венко се изказваха такива възторжени похвали към институциите. Това, естествено, веднага ми подсказва, че ако институциите си свършат работата – ние трябва да им благодарим! Да изпаднем в радостен потрес. Да ръкопляскаме на това, че не са си затворили очите и измили ръцете. Както при нас обикновено се случва.

Та – православни или не – в деня на цар Борис-Михаил – ние сме или добри, или лоши.

На такива, струва ми се, е редно да се делят хората.

Всеки един умен човек ще каже, че е абсурдно да се делят хората на добри и лоши. И аз знам, че е абсурдно.

Но ще кажа така: С всяка своя крачка, с всеки свой избор човек се определя като Добър или като Лош. А на това аз определено държа. На това – да се знае, че има добри или лоши избори. И че въобще – Добро и Лошо има!

Екзистенциализъм, братчета и сестрици: С всеки свой избор, с всяка своя крачка – ние не само определяме какъв човек ще бъдем в следващия миг и в следващите минути... но ние с този си избор определяме какъв ще бъде и Човек въобще: Пред Бога, който ни гледа във всеки миг.

И аз вярвам в това: ние играем една пиеса. Тя се казва: Какъв е Човекът? И Бог гледа тая пиеса. Гледа нас – в главната роля. Мен, теб, всеки.

И гледайки пиесата, Господ, миличкият, решава: А, да, Човек е добро нещо, добре съм го създал!

Или пък: Не, не, нещо не се е получил тоя път Човекът... зле съм го измайсторил!

Това си вика Господ. Всеки ден, всеки път, във всеки миг. Гледайки ежедневно играната пиеса, в която всеки от нас е главен герой и която се казва „Какъв е Човекът?”.

Какъв е Човекът? – това зависи от нас. Всеки ден, във всеки миг.

А дали княз Борис, който си е сменил името на Михаил е бил прав – това си е негова работа.

Апропо – честит имен ден на всички Борисовци.

Турция и Южна Корея се споразумяха за тясно сътрудничество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842868

Турция и Южна Корея се споразумяха за тясно сътрудничествоТурция и Южна Корея се споразумяха днес за тясно сътрудничество за успешното осъществяване на визията на Турция за 2023 г., предаде Анадолската агенция, като се позовава на съвместна декларация на лидерите на двете страни. Декларацията е публикувана след официална среща на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с южнокорейския му колега Мун Дже Ин

До дни ще е ясно кои ще са наказаните за непроверените пътници на Летище София

https://petel.bg/Do-dni-shhe-e-yasno-koi-shhe-sa-nakazanite-za-neproverenite-patnitsi-na-Letishhe-Sofiya__262729

Снимка Булфото Следващата седмица окончателно ще е ясно кои ще са наказаните за пропуска на столичното летище на 20 март, обяви вътрешни...

Вашингтон гледа под лупа какво се случва в Македония

https://petel.bg/Vashington-gleda-pod-lupa-kakvo-se-sluchva-v-Makedoniya__262730

Реформаторските процеси в Македония, приносът на страната към глобалната сигурност и стратегическата ориентация на гражданите, политич...

Репортаж на „Петел“: Разчертаването на Синята зона във Варна хвърли шофьорите в размисъл, чакат нови проблеми

https://petel.bg/Reportazh-na----Petel-----Razchertavaneto-na-Sinyata-zona-vav-Varna-hvarli-shoforite-v-razmisal--chakat-novi-problemi__262731

До края на месеца Варна трябва най-сетне да има работеща и ефективна Синя зона. Според едни тя ще реши проблема с паркирането в центъра, но ...

Колко ще струва участието на хеликоптери в празника за юбилея на ЦСКА?

https://petel.bg/Kolko-shhe-struva-uchastieto-na-helikopteri-v-praznika-za-yubileya-na-TSSKA-__262732

Снимка Булфото Максимум 2000 лева  ще струва участието на военна техника в празненството по повод 70-та годишнина от основаването на ЦСКА...

Хисарски ченгета разбиха иманярска група на местен бизнесмен

https://petel.bg/Hisarski-chengeta-razbiha-imanyarska-grupa-na-mesten-biznesmen--__262733

Четирима хисарчани са били арестувани тази нощ на могила между Хисаря и съседното село Паничери, съобщиха местни хора, цитрани от Блиц. Ра...

Неразбирателство в Прищина кой да води преговорите с Белград

https://petel.bg/Nerazbiratelstvo-v-Prishhina-koy-da-vodi-pregovorite-s-Belgrad__262734

Предложението на Рамуш Харадинай, косовският президент Хашим Тачи да има водеща роля в диалога между Прищина и Белград, няма подкрепата н...

Звезда от риалити шоу стана министър на висшето образование в Дания

https://petel.bg/Zvezda-ot-rialiti-shou-stana-ministar-na-vissheto-obrazovanie-v-Daniya__262735

Снимка Туитър Звезда от риалити шоу за предприемачи стана министър в Дания, предаде Ройтерс. Датският премиер Ларс Льоке Расмусен напра...

Свидетели срещу КТБ на хранилка в „Гипс“ - Кошава, Гешев и Георгиев – мълчат

https://frognews.bg/obshtestvo/underground/svideteli-sreshtu-ktb-hranilka-gips-koshava-geshev-georgiev--malchat.html

Свидетели по делото срещу КТБ са включени в „мръсна“ финансова схема. За да поддържат показанията си, те са включени на хранилка към „Гипс“ – Кошава. За случайност и дума не може да става, тъй като в далаверата се появяват имената на няколко от тях.

Свидетели срещу КТБ на хранилка в „Гипс“ - Кошава, Гешев и Георгиев – мълчат

https://frognews.bg/novini/svideteli-sreshtu-ktb-hranilka-gips-koshava-geshev-georgiev--malchat.html

Свидетели по делото срещу КТБ са включени в „мръсна“ финансова схема. За да поддържат показанията си, те са включени на хранилка към „Гипс“ – Кошава. За случайност и дума не може да става, тъй като в далаверата се появяват имената на няколко от тях.

Зам.-председателят на парламента, който не пусна хора с увреждания в НС, остана на поста си

https://www.actualno.com/politics/zam-predsedateljat-na-parlamenta-kojto-ne-pusna-hora-s-uvrejdanija-v-ns-ostana-na-posta-si-news_672612.html

Бурният спор относно оставката на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов приключи очаквано – оставката не беше приета. Никой извън депутатите на БСП не подкрепи подаването на оставка. Припомняме, че в средата на април, при поредния национален протест на родители на деца с увреждания протестиращи опитаха да влязат в Народното събрание, но не бяха допуснати. Причината – протестиращите носеха тениски с надпис "Системата ни убива", а това било нарушение

След скандал и почивка в нарушение на правилника: Емил Христов остава зам.-председател на НС

https://offnews.bg//politika/sled-skandal-i-pochivka-v-narushenie-na-pravilnika-emil-hristov-ostav-679811.html

След 3 часа дебати мнозинството в парламента отхвърли искането на БСП да бъде гласувана оставката на Емил Христов от ГЕРБ като зам.-председател на Народното събрание. Това стана след поредния скандал с викове в пленарната зала и след една почивка, обявена в нарушение на правилника на Народното събрание. 

Искането на БСП беше отхвърлено с 71 гласа "за" и 118 "против". 

Причината за него беше, че преди 2 седмици родители на децата с увреждания не бяха допуснати до парламента. Заради това се стигна и до скандал между депутати от ГЕРБ и от БСП. Тогава председателят на Народното събрание Цвета Караянчева беше в САЩ, а заседанието се водеше от единствения ѝ заместник, който се намираше в парламента - Емил Христов.

Според БСП Христов не е позволил хората с увреждания да влязат в сградата заради това, че били с тениски с надпис "Системата ни убива". Самият Христов се извини от парламентарната трибуна ден след станалото. Той обясни, че е бил информиран само за тениските, но не и че хората имат извадени пропуски. Версията на ГЕРБ е, че става въпрос за грешка на охраната. 

Преди искането за оставката на Христов като зам.-председател да бъде отхвърлено, от БСП и ГЕРБ се срещнаха с представители на хора с увреждания, които не бяха допуснати в парламента миналия месец. Председателят на парламента обяви в нарушение на правилника почивка, за да може срещата на депутатите и хората с уврежданията да свърши. Искането беше обявено от трибуната от БСП, но и самият Цветанов, които беше на срещата, също поискал да има почивка. Караянчева призна, че няма как да го изпълни, защото не е минал час от последната почивка. Социалистите обаче настояха, че все пак на тази среща са хората, заради които БСП иска оставката на Христов. 

"В нарушение на правилника, обявявам 15-минутна почивка. Пък може да изтеглите искането по време на нея",съгласи се председателят на парламента. След почивката Караянчева заяви "След като наруших правилника и дадох почивка нерегламентирано, се надявам да не искате и моята оставка, господин Стойнев", каза тя.

"След срещата с хората с увреждания е трудно да се говори, но трябва да кажа няколко неща. Уважаеми народни представители на БСП мисля, че някой трябва да се извини. Не на мен, аз съм ви простил, а на хората които употребихте. Извинете се, за да ви олекне", каза Емил Христов, чиято оставка беше поискана. Той обяви, че твърдението на БСП, че хората са чакали около час да влязат в парламента, не е вярно. Христов изреди минута по минута какво е станало и подчерта, че това показват камерите в парламента. "Нямате право да заемате мястото на зам.-председател след това изказване, преди това не бях сигурен, но сега съм. Начинът, по който реагирате показва пълната ви несъстоятелност като личност", реагира веднага Антон Кутев и обвини Христов, че манипулира фактите.

"Целта на БСП отново е постигната, днес пак стана скандал. Имам обаче един въпрос към господин Христов - а тогава защо се извинихте? Извинява се човек, който е направил грешка. Вие се извинихте, а те не го разбраха и не продължиха", каза Павел Шопов от "Обединените патриоти".

По време на днешните дебати БСП и ГЕРБ за пореден път представиха версиите си за станалото преди 2 седмици, после се скараха за това дали управляващите се грижат за хората с увреждания или не. След това двете партии започнаха да си разменят обвинения, които все повече се отдалечаваха от темата. Сред темите на депутатите бяха 1-ви май, плоския данък, олигархията, от трибуната бяха рецитирани стихотворения, а Христов дори беше сравнен с Пилат Понтийски, а "Обединените патриоти" дори изпитаха носталгия към бившия председател на парламента Цецка Цачева.

Станислав Станилов от "Обединените патриоти" да разкритикува емоционално колегите си. "Предлагам Народното събрание да се засрами веднъж завинаги. Свалихме Димитър Главчев, свалихме Валери Жаблянов, а сега се опитваме да свалим Емил Христов. Как изглеждаме отстрани? Излагаме се в очите на избирателите. Парламентът не е махленски спор, не е седянка. Избирателите не са ни изпратили да сваляме този или онзи, а да приемаме закони в тяхна полза", каза атакистът и след това подчерта, че лидерът на БСП Корнелия Нинова го е нарекла вчера.  "Какво да я правя, да я съдя ли? Повдига ми се от вас", каза още Станилов. 

"Недопускането на хората с увреждания в парламента показа това, в което цялата държава обвинява нас, а именно бездушието на властта", коментира социалистът Антон Кутев. Той подчерта, че днес парламентът има възможност да покаже, че когато направи грешка, е склонен да я разбере.

"Това е един изкуствено създаден скандал, целящ да дискредитира Емил Христов и управляващите, че видите ли, нищо не се прави за хората с увреждания, няма чуваемост, даже не ги допускат в парламента. Изключително нагло спекулирате по темата за хората с увреждания и въобще по темата за социалната политика, колеги от ляво", обърна се тях към депутатите от БСП Светлана Ангелова от ГЕРБ. Според нея информацията за визитата на майки с увреждания не е била представена коректно и така самият Христов е станал жертва на "лъжливи интерпретации" на БСП. Антон Кутев побърза да репликира, че това не е вярно и той лично е предупредил зам.-председателя на парламента, че ако не пусне хората, ще стане скандал.

От ДПС пък обявиха, че няма да участват в гласуването на оставката на Емил Христов. Все пак от партията обявиха, че осъждат поведението на Христов към родителите на децата с увреждания. Халил Летифов обаче разкритикува и поведението на БСП и определи действията им като "отвличане на вниманието от днешните проблеми на управлението".

"Обединените патриоти" пък подчертаха, че до това нямаше да се стигне, ако Цецка Цачева беше председател на парламента. "И това е голямата грешка на ГЕРБ", каза Павел Шопов. "Хак да им е на ГЕРБ. Защо беше свален Жабляновот БСП като зам.-председател? Като ответна реакция на свалянето на Димитър Главчев от ГЕРБ като председател и сега опозицията отговаря със своята ответна реакция, а после ГЕРБ пак ще отвърнат", каза още Шопов.

Цветан Цветанов пък се извини на гледащите днешното пленарно заседание гости от Велинград, за скандала, на който стават свидетели. "Този дебат няма никакъв смисъл", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Още преди две седмици социалистите обявиха, че ще дадат време на Емил Христов сам да си подаде оставката, но това така и не стана. Затова миналата седмица БСП внесоха искането за оставката му като зам.-председател на парламента. В проекта за решение на БСП беше записано, че Христов се освобождава на основание чл. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Текстът от правилника предвижда зам.-председател на парламента да може да бъде освободен предсрочно "когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност".

Очаква се на изборите в Лондон Мей да претърпи загуба, но не пълна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842870

Очаква се на изборите в Лондон Мей да претърпи загуба, но не пълнаОчаква се тази седмица избирателите в Лондон да накажат Консервативната партия на премиера Тереза Мей на изборите за местни съветници. Това може да окуражи критиците на нейната стратегия за Брекзит, но не и да доведе до падането й от власт. В четвъртък в Лондон и няколко други района ще избират местните чиновници,

500 полицаи в Албания се уплашиха от проверка за корупция и напуснаха

https://frognews.bg/novini/500-politsai-albaniia-uplashiha-proverka-koruptsiia-napusnaha.html

500 албански полицаи са отказали да се подложат на проверка дали са корумпирани и са напуснали правоохранителната система на страната, предаде БГНЕС, като цитира съобщение на албанското МВР.

ЮЗУ студенти дискутираха изследователски техники в PR практиката

http://regiona.bg/%d1%8e%d0%b7%d1%83-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d0%ba%d1%83%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%82/

Студентска научна сесия „Изследователски техники в PR практиката“ се проведе днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Научният форум се осъществи под ръководството на гл. ас. д-р Любомира Христова и с организационните усилия на екип от третокурсници.

В събитието активно участваха студенти от трети и четвърти курс, специалност „Връзки с обществеността“, които показаха, че са подготвени за успешна реализация в сферата на комуникациите.
По време на дискусията се отличиха проекти, посветени на комуникационната практика на български институции, държавни агенции, медии, неправителствени и бизнес организации.

Ролята на изследователските методи при планиране, реализиране и оценка на една PR кампания бе фокус в разработките на студентите от четвърти курс под ръководството на ас. д-р Милена Янкова.
Студентският форум уважиха преподавателите на катедра „Връзки с обществеността“.

Ръководителят на катедрата доц. д-р Славянка Ангелова пожела на студентите нови творчески успехи и дръзновение и подчерта успешното интегриране на знания от отделните дисциплини и практическото съчетаване на отделни изследователски подходи от страна на студентите.
Студентската научна сесия се превърна в ежегодно събитие за специалност „Връзки с обществеността“, в което традиционно се включват студенти от всички курсове.

 

Материалът ЮЗУ студенти дискутираха изследователски техники в PR практиката е публикуван за пръв път на Региона Бг.

Петър Хубчев обменя опит с водещи футболни специалисти

https://www.24chasa.bg/sport/article/6842858

Петър Хубчев обменя опит с водещи футболни специалистиТреньорският щаб на българския национален отбор, предвождан от Петър Хубчев, замина вчера за Амстердам, където българският екип ще проведе работна среща с Луис ван Гаал. Бившият наставник на холандския национален отбор, Манчестър Юнайтед, Барселона, Байерн Мюнхен и Аякс ще обсъди с Петър Хубчев и неговия екип въпроси от спортно-техническо естество

Определиха датите за плейофните мачове на Пирин

http://www.struma.com/sport/opredeliha-datite-za-pleiofnite-machove-na-pirin_133789/

Пирин гостува на Етър Велико Търново в понеделник - 7 май, а седмица по- късно е реванша в Благоевград. Това реши спортно- техническата комисия на БФС. Двубоят в старопрестолния град ще започне в 20 часа, а ответния сблъсък на стадион Христо Ботев трийсет минути по- късно. Ако орлетата излязат като краен победител в тази двойка, ги очакват нови два мача срещу победителя от двойката Дунав - Витоша Бистрица.

Победа и в този плейоф им гарантира оставане в групата, в противен случай ги...

Продължава

Военни кораби на НАТО влязоха в Черно море

https://dnes.dir.bg/politika/voenni-korabi-na-nato-vlyazoha-v-cherno-more

Това е част от плана за увеличаване на постоянното военно присъствие на Алианса в района

„Политико“: Политики на ЕС ни заплашват с по-високи разходи

https://www.vesti.bg/bulgaria/politiko-politiki-na-es-ni-zaplashvat-s-po-visoki-razhodi-6081870

ЕП иска значително да увеличи целите за 2030 г. за количеството енергия, която трябва да дойде от възобновяемите енергийни източници. Но по-бедните и често зависими от въглищата държави смятат, че вече застрашават икономиките си, като се съгласят със съществуващите цели и не желаят да продължат, пише Анка Гурзу за „Политико“

Восъчна фигура на премиера Бойко Борисов в музей във Варна

https://frognews.bg/laif-stail/fabrika-kliuki/vosachna-figura-premiera-boiko-borisov-muzei-vav-varna.html

Восъчна фигура на премиера Бойко Борисов вече стои рамо до рамо със световни лидери в ретромузея във Варна. ”Отдавна спрях да избирам кого да правим, хората много питаха за г-н Борисов”, каза собственикът на музея Цветан Атанасов.

65 кг хероин, скрит в дини: Турската полиция откри дрога за 1,7 млн. долара

http://nakratko.bg/category/25/158816/


Турската полиция залови 65 килограма хероин, скрит във вътрешността на дини, и задържа двама души в източния окръг Ван край границата с Иран, съобщава "Дейли сабах".

Прокурор ще може да забави с 48 часа уведомяването на близките на задържан

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172268_prokuror_shte_moje_da_zabavi_s_48_chasa_uvedomiavaneto/?ref=rss


При "неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано", близките на задържан може да бъдат уведомени за ареста със закъснение - до 48 часа. Това са част от промените в Наказателния кодекс и още няколко нормативни акта, които Министерството на правосъдието днес оповести за...

Въздушно пръскане на площ от над 8400 декара борови гори извърши ЮЗДП

http://www.struma.com/obshtestvo/vuzdushno-pruskane-na-plosht-ot-nad-8400-dekara-borovi-gori_133788/

8429 декара борови гори бяха третирани срещу ръждива борова листна оса на територията на държавните горски стопанства в Радомир, Дупница и Рилски манастир. Пръскането беше извършено в периода 25-27 април, като част от лесозащитните действия на Югозападното държавно предприятие за недопускане на масово обезлистване в гората.

Резултатите от проведената авиоборба ще станат ясни към средата на м. май, като за целта експертите заложиха ръкави върху отделни клони на напръсканите...

Продължава

Проучване: Жените, които работят в общи офиси, си купуват по-скъпи тоалети и грим

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842828

Проучване: Жените, които работят в общи офиси, си купуват по-скъпи тоалети и гримЖените, които работят в открити общи офиси и са пред погледите на началниците, си купуват по-скъпи тоалети и грим, установи изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Проучването било поръчано на специалисти от университетите "Англия Ръскин" и този в Бедфордшър. Работата в открити общи помещения по принцип е доста стресираща заради трудната

На първо четене: 6 години затвор за незаконна сеч

http://nakratko.bg/category/59/158815/


Затвор до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лв. при незаконна сеч и добив на дървесина , вкл.

Кратки новини: Удостоверенията по БУЛСТАТ стават електронни

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/05/02/3172299_kratki_novini_udostovereniiata_po_bulstat_stavat/?ref=rss


Кратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />Удостоверенията по БУЛСТАТ стават електронни<br /><br />Удостоверенията за субектите, вписани в регистъра БУЛСТАТ ще могат да се заявяват и издават по електронен път. Предложение за такава промяна в закона одобри днес правителството. Ако измененията бъдат приети от Народното събрание, залози на...

Национални отличия за ученици от Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн - Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373500

Представители на Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн Варна се завърнаха с отличия от X Панорама на професионалното образование под егидата на МОН, съобщиха от учебното заведение за Moreto.net. Жури в състав Тодор Тошев, Минка Петрова, Васил Михайлов и Руско Русев оценяваха конкурсната програма в категория „Най-добър млад фризьор и гримьор“.

Оркестър "Кристали" гостува днес в THE MOON тази нощ

http://www.struma.com/hailaif/orkestur-kristali-gostuva-dnes-v-the-moon-tazi-nosht_133787/

Култовият орекстър "Кристали" е специален гост днес в благоевградския клуб THE MOON. С ритмичните си парчета, познати на мнозина те ще побъркат феновете си, които вече започнаха да резервират места.

Талантливите изпълнители ще представят нови хитове, които ще се харесат на най-верните им почитатели. Кристали ще превземат сцената на нощния клуб тази вечер, готови за щур купон. Вход свободен за дами.

Петя Иванова

Етнографският музей в София набира предмети от социализма

https://www.actualno.com/art/etnografskijat-muzej-v-sofija-nabira-predmeti-ot-socializma-news_672608.html

Институтът за етнология и фолклористика с Eтнографски музей към БАН набира предмети от социализма за попълване на фондовете си и включване в експозиции. Набирането на бъдещи експонати ще става под формата на дарения, като ще се поддържа личен контакт с всеки един дарител, съобщиха от пресцентъра на музея. От там обясняват, че всеки, който има вещи от посочения период като дрехи, опаковки от шоколади, партийни книжки, играчки, сервизи и др. може да ги предоставите на хората, които ще се погрижат

1500 лв. за регистрационен номер на колата по избор

http://nakratko.bg/category/58/158814/


Правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Част от промените произтичат от измененията в Закона за чужденците в Република България, приети в края на миналата година.

Пращат и 4-годишните на задължителна предучилищна

https://frognews.bg/novini/prashtat-4-godishnite-zadaljitelna-preduchilishtna.html

И 4-годишните малчугани трябва да ходят задължително на предучилищна. Това предвижда планът за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, който бе приет днес от кабинета, пише ”Сега”.

Арестуваха трима членове на "Ислямска държава" в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842841

Арестуваха трима членове на "Ислямска държава"  в ТурцияТрима предполагаеми членове на "Ислямска държава" са били арестувани в северозападния турски окръг Сакаря, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на източник от сигурността. Арестите за били извършени, след като силите за борба с тероризма на полицията в Сакаря са предприели разследване по нареждане на местната прокуратура.

Уес Мичъл към Борисов: САЩ напълно подкрепят всички ваши инициативи в региона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842829

Уес Мичъл към Борисов: САЩ напълно подкрепят всички ваши инициативи в регионаМинистър-председателят Бойко Борисов разговаря по телефона с помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Мичъл високо оцени лидерството на българския премиер и на Българското председателство по отношение на страните от Западните Балкани. Той подчерта активната работа за евроатлантическата перспектива

Голяма трагедия! Дете на 2 години се удави

http://www.struma.com/sinya-lampa/golyama-tragediya-dete-na-2-godini-se-udavi_133786/

Дете на 1 година и 10 месеца се удави в село Крушаре.

До трагичната ситуация се е стигнало, след като детето е паднало в шахта, която се е намирала на двора. Откарано е мъртво в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен.

На този етап самоличността на детенцето не е съобщена.

Очаквайте подробности!/marica.bg/

БСП и ГЕРБ се срещнаха с хората с увреждания в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842835

БСП и ГЕРБ се срещнаха с хората с увреждания в парламентаСреща с представителите на хората с увреждания проведоха народните представители от БСП и ГЕРБ в сградата на Народното събрание по-рано днес. Преди малко повече от две седмици организациите на хората с увреждания не бяха допуснати в сградата по нареждане на зам.-шефът на парламента Емил Христов, защото бяха с тениски "Системата ни убива".

Задължителна предучилищна за 4-годишните от 2020 г

http://www.mediapool.bg/zadalzhitelna-preduchilishtna-za-4-godishnite-ot-2020-g-news278604.html

Предучилищното образование да стане задължително и за 4-годишните деца от 2020 година. Това е записано в плана за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, приет в сряда от правителството. Той обхваща периода 2018-2020 година и съдържа политики и мерки за превенция на отпадането от училище и за компенсиране на пропуснатите знания и умения за отпадналите преждевременно от системата. За въвеждането на задължително предучилищно образование от по-ранна възраст е нужна и законова промяна, тъй като в момента то започва от 5-годишна възраст. Планът за намаляване на отпадащите ученици е подготвен от Министерството на образованието и науката, от където преди време обявиха, че имат намерение да предложат задължителна предучилищна и за 4-годишните. Мотивът е, че децата, които са ходили на детска градина, по-трудно отпадат от училище. Аргументите "Мярката за въвеждането на задължително предучилищно образование за децата, навършили 4 години, е предвидена в резултат на осъзнатата значимост на предучилищното образование за просперитета на личността и обществото", пише в мотивите на министерството, изложени по време на обсъждане на плана. Изследвания доказвали, че колкото по-дълго детето посещава подготвителни групи, толкова по-добре се справя в клас. Според ведомството ранното предучилищно образование е средство за превенция на отпадането от училище, тъй като малчуганите, които не ходят на детска градина, по-често имат затруднения в училище, а това може да ги накара да се откажат от уроците. Помощи За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи в социалните мерки на плана е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11.5 млн. лева всяка година. Такива помощи се получават и в момента. Освен това 19 000 деца със специални образователни потребности трябва да бъдат включени в мерките за приобщаващо образование. За подобряване ефективността на взаимодействието с родителите с цел задържане на децата и учениците в училище и подобряване на образователните им резултати също са предвидени дейности, насърчаващи мотивацията у родителите за образование на децата им и повишаване и развитие на възпитателния потенциал на семействата. Предвидени са още дейности за овладяване на българския книжовен език от децата, чиито майчин език е различен от официалния в страната. Заложени са и мерки за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда. В резултат на изпълнение на предвидените дейности се очаква делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12.5% през 2012 г. 2 млн. лева за частни училища Правителството одобри и отпускането на 2.14 млн. лева субсидии за частни училища и за стипендии на учениците в тях. Промени в закона позволиха и частните училища да получават държавна субсидия за дейността си при условие, че намалят таксите за децата. За 2018 г. от това право се възползват само 6 частни детски градини и 9 частни училища от шест общини. За финансирането им са предвидени общо 1.856 млн. лева. Парите се прехвърлят по бюджетите на съответните общини, които пък ги разпределят на образователните институции. Също с промяна на нормативната уредба беше дадена възможност и учениците в частните гимназии да получават стипендии за успех. Изменението действа от втория срок на настоящата учебна година. За обезпечаването на плащанията от бюджета се отпускат 283 904 лева, които ще бъдат разпределени за учениците в 46 частни училища на територията на 10 общини.

Марешки се качи на влакчето на крайната десница в Европа

http://www.mediapool.bg/mareshki-se-kachi-na-vlakcheto-na-krainata-desnitsa-v-evropa-news278603.html

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки присъства на конференцията на европейската крайна десница, която се състоя на 1 май във френския град Ница. Целта на срещата е да се начертае план за участието на формациите на изборите за Европейски парламент през следващата година. Инициатор на конференцията е лидерът на френската крайна десница Марин Льо Пен, съобщава АП, цитирана от БТА.   Имаше двама големи отсъстващи от събитието. Единият бе лидерът на италианската националистическа "Лига" Матео Салвини, който се опитва да състави коалиционно правителство. Той отклони поканата, но изпрати видеопослание за подкрепа. Герт Вилдерс от холандската Партия на свободата също не се появи.   В своята реч Марин Льо Пен очерта визия за "друга Европа", като предупреди, че ЕС има "катастрофални последици за нашите страни".   Речи произнесоха и други видни фигури от европейската крайна десница. Всички те са членове на Движението за Европа на нациите и свободите, което се надява да постигне успехи на изборите за ЕП през 2019 г. Льо Пен заяви, че се надява да спечели достатъчен законодателен импулс, за да "промени фундаментално" ЕС отвътре.   Тя използва Ница, за да да илюстрира антимигрантската си позиция, като заяви, че градът е "пострадал от много силен миграционен натиск, който е променил лицето му".   Националният фронт е с разклатени позиции след поражението на президентските избори миналата година, спечелени от президента Еманюел Макрон. Льо Пен се опитва да очисти партията от расистката стигма, същевременно запазвайки основната теза за затворени граници, отбелязва АП.   Преди пристигането си в Ница тя положи венец пред паметника на Жана Д'Арк в Кан. Организирането на събитието в Ница й позволи да се дистанцира от ежегодния митинг на баща й, Жан-Мари Льо Пен, при статуята на Жана Д'Арк в Париж. Партията миналия месец скъса връзките с 89-годишния си основател, като елиминира неговата титла "почетен пожизнен президент".   В България трите основни националистки формации са обединени в коалиция "Обединени патриоти" – "Атака", ВМРО и НФСБ. Единствено ВМРО има евродепутат в лицето на Ангел Джамбазки, но той е част от евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти.   Последните социологически изследвания показаха, че "Воля" има подкрепата на малко над 1% от българите и засега няма никакъв шанс да вкара свой представител в Европарламента.

Марешки редом до Марин льо Пен на сбирка на евроскептиците националисти

http://clubz.bg/67371-mareshki_redom_do_marin_lo_pen_na_sbirka_na_evroskepticite_nacionalisti

Веселин Марешки и партията му "Воля" се легитимираха като сподвижници на "Движение за Европа на нациите и свободите", в което един от ръководителите е Марин Льо Пен - лидерката на Националния фронт във Франция. 

Родният политик е държал реч по време на лидерската среща на европейската група от евроскептици, изповядващи нациализъм и консерватизъм, в която участват още австрийската Партия на свободата, крайнодесните Алтернатива за Германия, италианската Северна лига и т.н.

"Пред всички нас стои голяма цел. Нужно е да разтърсим Брюксел и цяла Европа. Общата ни мисия е да спасим истинските европейски ценности, идентичността и независимостта на държавите, да излезем от хватката на задкулисието. Да дадем урок на всеки самозабравил се политик, дръзнал да предава интереса на народите ни", е заявил Веселин Марешки на сбирката в Ница, цитиран отг пресцентъра на партия си.

Форумът е под мотото ”Фестивал на нациите” и на него пристъстват президентът на Движението Геролф Анеманс, Марин льо Пен, Харалд Вилимски – генерален секретар на австрийската Партия на свободата, Томио Окамура- лидер на чешката партия "Свобода и пряка демокрация" и др. Лидерът на "Северна лига" Матео Салвини е изпратил видеообръщение към партньорите си - не можел да присъства лично, защото участва в преговорите за ново италианско правителство. А самият Марешки е поздравил Салвини и партията му за отличното представяне на изборите: 

"Те ("Северна лига" - б.р.) доказаха, че патриотичните партии придобиват все по-голямо влияние, защото са истински и близо до хората. А това значи, че всички сме на верен път", казал лидерът на "Воля". 

Марешки представил програмата на "Воля" и "борбата с трите "К" - корупция, картел и контрабанда.

"За първи път сме представени в българския парламент. Ролята ни е важна, защото сме истинската алтернатива на статуквото и с работата си го показваме всеки ден", заявил Веселин Марешки по време на форума.

Обяснението защо "Воля" е приела поканата на Движението за Европа на нациите и свободите за присъединяване е сведено в няколко думи -  заради общата визия за промяна на ЕС, съобщиха още от партията. Марешки е дал няколко конкретни примера на политики на Брюксел спрямо България, които са ощетили страната и народа - спирането на реактори от АЕЦ "Козлодуй", негативното отношение на европейските политици към включване на България в проекта "Южен поток" и др.

Според Марешки също така санкциите срещу Русия рефлектират негативно върху икономиката и търговията, т.е. страдат хората и бизнесът.

"България трябва да бъде мост за взаимноизгодното сътрудничество, а Брюксел се опитва да ни наложи ролята на преграда, от което страдат най-вече нашите държавни приоритети. Издигането на стени не е в интерес на Европа", заявил още Марешки.

Ето какво още е казал Марешки по време на форума:

"Искам да ви подаря една невероятна мисъл на един велик революционер, Апостола на българското освобождение от турското робство през 19 век- Васил Левски, който е казал: "Времето е в нас и ние сме във времето". Така че, приятели, времето ни зове! Знам, че ще се справим".

В рамките на форума във Франция, лидерът на "Воля" провежда и серия двустранни разговори. Той е придружен от народните представители от ПГ на "Воля" Полина Цанкова и Андон Дончев.

Времето утре във Варна

http://budnavarna.bg/33609-vremeto-utre-vav-varna-56/

снимка: Будна Варна

По Черноморието ще има ниска облачност или мъгла, които до около обяд ще се разсеят и ще се установи предимно слънчево време.

Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 16°-21°. Температурата на морската вода е 16°-18°. Вълнението на морето ще е 2 бала.

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Над източните райони и в Горнотракийската низина отново ще се образуват мъгли или ниска облачност, които до около обяд ще се разсеят. Минималните температури ще са предимно между 8° и 13°.

Утре отново ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Западна България, но само на отделни места, след обяд в планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 25°-30°, малко по-ниски по Черноморието.

Атмосферното налягане ще бъде близко до средното за месец май (946 хПа) и ще остане без съществена промяна.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в Рило-Родопската област ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 12°.

Материалът Времето утре във Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Поскъпват регистрационните табели на автомобили с еднакви цифри

http://econ.bg/Новини/Поскъпват-регистрационните-табели-на-автомобили-с-еднакви-цифри_l.a_i.761205_at.1.html

Правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, съобщи пресслужбата на...

Сдружения поискаха новите пътни закони да бъдат оттеглени и обсъдени с тяхно участие

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/05/02/3172276_sdrujeniia_poiskaha_novite_putni_zakoni_da_budat/?ref=rss


Над 75 страници са критиките на 14 неправителствени организации по предлагания нов Закон за движение по пътищата, който е 98 страници. Това заяви бившият началник на Пътната полиция в София Богдан Милчев, който сега е част от Института за пътна безопасност по време на бизнес закуска днес, на която бяха представени опасенията на неправителствения сектор от заплахите за пътната безопасност, произтичащи от проектите за нови Закона за движение по пътищата, Закона за пътните превозни средства и...

Варна се включи в кампанията “Колело за смет, за дете велосипед”

http://budnavarna.bg/33606-varna-se-vklyuchi-v-kampaniyata-kolelo-za-smet-za-dete-velosiped/

Кампанията “Колело за смет, за дете велосипед” тече за четвърта поредна година. Инициативата цели да осигури велосипед за деца, които не могат да си позволят колело. Доброто дело зарази и Варна. В морската столица се намира един от пунктовете, в който всеки желаещ може да дари лично свой стар велосипед или велочасти. Инициаторите на кампанията ще се погрижат колелетата да бъдат отремонтирани и предоставени на деца и младежи, които са на възраст от 3 до 19 години, научи BudnaVarna.bg.

Предходните години даренията се събираха в определен период, така че подаръците да бъдат готови за 1 юни. От 2018-та обаче подходът се променя. Велосипеди и части ще се приемат целогодишно, а обновените велосипеди ще бъдат изпращани в края на всеки месец.

Стотици деца вече се радват на новите си придобивки, раздадени през годините. Организаторите ще продължат да работят за малчуганите, настанени в системата за приемна грижа. Водят се преговори и с няколко дома в страната.

Даряването на велосипед може да стане до работния център в Дряново- за Александър Македонски, 1Байк.бг ООД, 0877566446. Таксата следва е за сметка на изпращача.

На разположение са и приемни пунктове. Във Варна е Магазин DragZone Варна – ул. Преслав №39 (срещу Областната управа) / Телефон: + 359 884 357 117; +359 882 477 264 / Работно време: понеделник – петък: 9:00 – 18:00 часа; събота: 09:00 – 15:00 часа.

Материалът Варна се включи в кампанията “Колело за смет, за дете велосипед” е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Десетки пострадали след земетресение в Иран

https://www.actualno.com/asia/desetki-postradali-sled-zemetresenie-v-iran-news_672610.html

Общо 31 души са пострадали при земетресението, което в сряда удари отдалечен планински район в южната част на Иран с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер, предава Voice of America. В резултат на труса, чиито епицентър е бил на около 700 км южно от столицата Техеран, са нанесени щети на електрозахранващите и комуникационните мрежи, съобщиха държавните медии в Иран. По данни на службите за спешна помощ след земетресението в болница са настанени 18 души, а на други 13 е оказана медицинска помощ, д

Депутатите се скараха за отстраняването на Емил Христов

http://nakratko.bg/category/59/158813/


Депутатите се скараха за отстраняването на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов. Още миналата седмица БСП събра 80 подписа за отстраняването на Христов заради недопускането в сградата на парламента на хора с увреждания.

4-годишните задължително на предучилищна през 2020 г.

http://budnavarna.bg/33604-4-godishnite-zadalzhitelno-na-preduchilishtna-prez-2020-g/

Министрите от кабинета „Борисов-3“ приеха план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, съобщиха от МС.

Задължителното предучилищно образование за децата от 4-годишна възраст е една от новите мерки. Предвидено е до края на 2020 година 90% от децата на тази възраст да са обхванати в системата на предучилищното образование. Обяснението на авторите на програмата е, че така ще има по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап.

За осигуряване на равен достъп до образование на деца и ученици от семейства от социално слаби и уязвими групи в Плана е предвидено за еднократна помощ за деца, записани в първи клас, да се предоставят по 11 500 000 лева от бюджета всяка година.

Планът е за периода 2018-2020 година и съдържа политики и мерки за превенция на отпадането от училище и за компенсиране на пропуснатите знания и умения за отпадналите преждевременно от системата.

Предвидени са интегрирани мерки по модела на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици, създаден през 2017 година. Целта е добрият опит от дейностите в изпълнение на Механизма да се превърне в устойчива политика за превенция на отпадането от училище.

Припомняме, училищни инспектори, представители на МВР и на местните социални служби издирваха деца, отпаднали от училище. На 1 март от МОН отчетоха, че са върнали 22 хил. деца в класните стаи.

В мерките за приобщаващо образование на децата и учениците със специални образователни потребности до края на периода се предвижда да бъдат включени над 19 000 деца.

В плана се предвижда и повишаване на мотивацията на родителите децата им да ходят на училище. Включени са дейности за овладяване на българския книжовен език от децата и учениците, чиито майчин език не е българският. Заложени са и мерки за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда.

В резултат на изпълнение на дейностите, заложени в плана, се очаква да бъде постигната целта на Стратегията – делът на преждевременно напусналите образователната система до 2020 г. да спадне под 11% при 12,5% през 2012 г., поясняват от МС.

Материалът 4-годишните задължително на предучилищна през 2020 г. е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Вижте как изглеждат днес братовчедите Балки и Лари от „Напълно непознати“ (СНИМКИ)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/vizhte-kak-izglezhdat-dnes-bratovchedite-balki-i-lari-ot-napylno-nepoznati-snimki-2094459

„Естествено, не ставай смешен“ - това е една от най-култовата реплика, която изниква в съзнанието на феновете на популярния сериал „Напълно непознати“.

25 години затвор за жестоко убийство в Пещера

//dariknews.bg/novini/bylgariia/25-godini-zatvor-za-zhestoko-ubijstvo-v-peshtera-2094594

25 години затвор при първоначален строг режим даде Окръжният съд в Пазарджик на Георги Генов, признат за виновен, че на 1 септември миналата година е убил по особено мъчителен начин и с изключителна жестокост съпругата си К

Facebook открива услуга за запознанства

http://www.moreto.net/novini.php?n=373492

Facebook пуска услуга за запознанства. Това съобщи основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг. Той обясни, че 200 милиона души, които имат профили, нямат партньор. И затова Facebook иска да им помогне да създадат дълготрайни връзки.

Фронтекс: Увеличи се потока на бежанци от Турция към Гърция

https://frognews.bg/novini/fronteks-uvelichi-potoka-bejantsi-turtsiia-kam-gartsiia.html

Шефът на европейската гранична служба Фронтекс Фабрис Лежери бие тревога за значително нарастване на бежанските и миграционни потоци от Турция към Гърция, съобщава днес в. ”Катимерини”.

Десеторно поскъпва автомобилният номер по желание

http://www.mediapool.bg/desetorno-poskapva-avtomobilniyat-nomer-po-zhelanie-news278601.html

Правителството увеличи драстично таксите за регистрационните табели на автомобилите с номер по желание. Това стана с промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, съобщи правителствената информационна служба след заседанието на Министерския съвет в сряда. Причина за увеличаването на таксата на табелите на регистрационен номер по избор е засиленото търсене на такива номера и техният ограничен брой, което би довело до невъзможност за изпълнение на тази услуга, мотивира се кабинетът. Затова таксата за ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри се увеличава от 1000 лв. на 1500 лв. За регистрационни номера с комбинация от цифри "аа-вв", "ав-ва" и "ав-ав", където "а" и "в" са различни цифри от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв., вместо досегашните 30 лв. и 50 лв., е посочено в съобщението. Например номера "55 22", "48 84" или "13 13" вече ще струват 300 лв. От правителството уточняват, че предлаганата услуга е специална и за нея не се прилага изискването за разходоориентиран размер на таксата. Други промени в тарифата са свързани с определянето на единни такси за първоначална регистрация на пътни превозни средства (ППС), за промяна в регистрацията на ППС със смяна на табели при регистрационен номер и за възстановяване на регистрацията на ППС с прекратена регистрация. Утвърдена е и единна такса за промяна на регистрацията на ППС без смяна на табели с регистрационен номер. Размерът им не е посочен в правителственото съобщение. Според сега действащия ред се заплащат отделни такси за заявление за регистрация, за идентификация и проверка на техническата изправност, за издаване на свидетелство за регистрация, монтаж на табели и т.н. Въвеждането на единна такса за различните видове услуги по регистрация на пътно превозно средства ще облекчи гражданите. Това ще стимулира и заплащането на услугите чрез ПОС терминални устройства, с които са оборудвани всички пунктове за регистрация в звената "Пътна полиция" при СДВР и областните дирекции на МВР , е посочено в съобщението. В Тарифа №4 се създава и изрична разпоредба, с която се регламентират такси за съгласуване на проекти за сигнално-охранителни и известителни системи. Друга част от промените в Тарифа №4 е свързана с измененията в Закона за чужденците в България, приети в края на миналата година. Те са за определянето на такси за получаване на право на продължително пребиваване със срок до 4 години от притежателите на "синя карта на ЕС" и членовете на семействата им, за пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС, за продължително или постоянно пребиваване на член на семейството на български гражданин, който не е гражданин на ЕС. Новите тарифи не са посочени в съобщението.

8 дни девненци са дишали мръсен въздух с твърде съмнителни стойности

http://budnavarna.bg/33602-8-dni-devnentsi-sa-dishali-mrasen-vazduh-s-tvarde-samnitelni-stojnosti/

В продължение на осем последователни денонощия през април девненци са били принудени да дишат наднормено замърсен въздух по показателя „фини прахови частици“ с диаметър под 10 микрона (ФПЧ10). Това сочи справка в онлайн бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда, който се базира на данните от автоматичната измервателна станция „Изворите“ в кв. „Река Девня“.
Според тях жителите на индустриалната община са дишали наднормено запрашен въздух в периода от 3-и до 10-и април включително. Впечатление прави, че и през осемте дни стойностите на замърсяването са напълно еднакви – 1.09 пъти над нормата от 50 микрограма на кубически метър въздух, което е меко казано странно, а в прав текст – невъзможно.
Това обстоятелство за пореден път поставя въпроса доколко изобщо е изправна апаратурата за мониторинг на въздуха на ИАОС, поддържа ли се тя технически и само външният ѝ вид ли подсказва, че работата ѝ e оставена на самотек.

Материалът 8 дни девненци са дишали мръсен въздух с твърде съмнителни стойности е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Гамен от Германия изрита наш полицай в Харманли

https://frognews.bg/novini/gamen-germaniia-izrita-nash-politsai-harmanli.html

64-годишен немски гражданин е заплашил с нож 30-годишна жена от Димитровград и е опитал да се бие с полицаите, изпратени на място по сигнала.

Най-малко 500 албански полицаи отказали проверка за корупция и напуснали работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842800

Най-малко 500 албански полицаи отказали проверка за корупция и напуснали работаНай-малко 500 албанци са отказали да бъдат подложени на проверка за корупция и са напуснали работа, предаде агенция МИА. Седмица преди изтичането на срока за предаване на формулярите, раздадени на всички полицаи в страната, 500 полицаи са се отказали от службата си. Около 8000, или 60 процента, от полицаите вече са предали попълнените формуляри,

Учени откриха как розите да ухаят по-дълго

https://www.actualno.com/curious/ucheni-otkriha-kak-rozite-da-uhajat-po-dylgo-news_672606.html

Учени от Франция, Германия и Китай успяха да дешифрират генома на розата и да открият гените, които отговарят за аромата и цъфтенето. Това ще позволи на експертите в бъдеще да променят гените и да създават по-дълготрайни, по-красиви и по-ароматни рози. Учените са проучили вида Китайска роза, който е пренесен в Европа от Източна Азия през 18 век. Те са получили една от най-пълните последователности на генома на растението, която е установявана някога, предаде БГНЕС. Авторите на изследването са о

Кметът на Руен: Имаме рекорден бюджет, около 10% от пътищата са в окаяно състояние

https://www.actualno.com/interview/kmetyt-na-ruen-imame-rekorden-budjet-okolo-10-ot-pytishtata-sa-v-okajano-systojanie-news_672607.html

Исмаил Осман е кмет на община Руен от 2009 г. Като кандидат-кмет тогава той определи безработицата и лошата инфраструктура като основни проблеми. Actualno.com го потърси за интервю, в което да каже как се променя общината откак той е неин кмет. Г-н Осман, наскоро направихте първа копка за реконструкция на площада в общинския център, как върви строителството? Строителството върви с добри темпове. Част от площада ще е готов за празника на общината, който е на 27-ми май. Фирмата даде в офертата

Местност край Варна става баровско предградие

https://www.24chasa.bg/region/article/6842792

Местност край Варна става баровско предградиеЕдна от най-аткрактивните местности край Варна - Боровец-север, може да стане скъпо предградие. Според главния архитект на морската столица Виктор Бузев там може да има привлекателен квартал, сравним със софийския "Бояна". "Територията има всички дадености, за да се развие и да бъде притегателно място за живот и инвестиции", коментира той.

Безработицата: 7.1% в ЕС, 10.4% в България

https://dnes.dir.bg/ikonomika/bezrabotitsata-7-1-v-es-10-4-v-balgariya

3.5 милиона души под 25 години са били без работа в целия Европейски съюз през март

Удостоверения по БУЛСТАТ ще се издават и по електронен път

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/udostovereniia-po-bulstat-shte-se-izdavat-i-po-elektronen-pyt-260391/

Ще може да се прави и регистрация в Централния регистър на особените залози на чуждестранните физически и юридически лица

Наркодилъри от Варна остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842801

Наркодилъри от Варна остават в арестаДвама варненци, задържани при различни акции на полицията и обвинени в притежание и разпространение на наркотици, остават в ареста до началото на процесите срещу тях. Това реши като последна инстанция състав на Варненския апелативен съд. Валентин Мицов, който навърши 18 години преди броени дни, е привлечен като обвиняем за държане на амфетамини,

Над 2 млн. лв. се отпускат за децата в частните училища

https://offnews.bg//obshtestvo/nad-2-mln-lv-se-otpuskat-za-detcata-v-chastnite-uchilishta-679830.html

Правителството отпусна 2 140 039 лв. допълнително на общините. Парите от централния бюджет са предназначени за издръжка и стипендии в частните училища, съобщи пресслужбата на кабинета.

Възможността за държавно финансиране за частните училища и детските градини бе заложена в Закона за предучилищното и училищното образование. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата се предоставят съответните общини, които разпределят парите между образователните институции въз основа броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и на стандарта за дете и ученик, стандарта за група и паралелка и стандарта за институция, определени от Министерският съвет.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени 6 частни детски градини и 9 частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

Неизразходваните в рамките на текущата бюджетна година средства могат да се използват от частните детски градини и частните училища само за финансиране на същите дейности през следващата година.

Стипендии

Учениците в частните училища вече имат право на стипендии с финансиране от държавата благодарение на промени в Наредбата за условията и реда за получаване на стипендии на учениците след завършено основно образование, приети през есента на 2017 г. по предложение на министъра на образованието Красимир Вълчев.

Финансирането ще започне от втория учебен срок на учебната 2017-2018 г.

За бюджетната 2018 г. за стипендии ще се предоставят общо 283 904 лв. Сумата ще се разпредели между учениците от 46 частни училища в 10 общини.

Стипендиите за успех са в размер от 21 до 60 лева. Целевите - за ученици с трайни увреждания, без родители или с един родител - са в размер до 100 лв.

С промените в наредбата се разреши също учениците в дуална форма да се борят за стипендия, на такава да имат право и бежанците.

Над 2 млн. лв. се отпускат за децата в частните училища

https://offnews.bg//politika/nad-2-mln-lv-se-otpuskat-za-detcata-v-chastnite-uchilishta-679830.html

Правителството одобри допълнителни трансфери към общини в размер на 2 140 039 лева. Средствата са предвидени в централния бюджет и се отпускат за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците в частните детски градини и училища и за изплащане на стипендии на учениците в частните училища, съобщават от правителствената пресслужба.

Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата за издръжка на дейностите по възпитанието и обучението на децата и учениците в частните детски градини и училища се предоставят по бюджетите на общините, на чиято територия се намира тяхното седалище. Общините разпределят получените средства между образователните институции въз основа на броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и на стандарта за дете и ученик, стандарта за група и паралелка и стандарта за институция, определени от Министерският съвет.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени шест частни детски градини и девет частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв. Неизразходваните в рамките на текущата бюджетна година средства могат да се използват от частните детски градини и частните училища само за финансиране на същите дейности през следващата година.

С промяна в Наредбата за условията и реда за получаване на стипендии на учениците след завършено основно образование и на учениците в частните училища се предоставят средства за стипендии, като финансирането ще започне от втория учебен срок на учебната 2017-2018 г. За бюджетната 2018 г. за стипендии на учениците след завършено основно образование в частните училища ще се предоставят общо 283 904 лв. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни училища на територията на 10 общини.

БСП-София с безплатна юридическа приемна за граждани

https://offnews.bg//politika/bsp-sofia-s-bezplatna-iuridicheska-priemna-za-grazhdani-679829.html

БСП - София организира безплатна юридическа приемна за граждани, обявиха от градската организация на червените.

На 3 май в постоянната приемна на БСП–София  на ул. "Леге" 10, ет. 1, гражданите ще могат да получат безплатни юридически консултации. Юристите ще бъдат на разположение 15,00 до 18,00 часа с предварително записване на телефон 02/987 20 86.

Арт сцените в София се обединиха за културата на рециклиране

https://dnes.dir.bg/stsena/art-stsenite-v-sofiya-se-obediniha-za-kulturata-na-retsiklirane

Кампанията "ReНДК-Рециклирай! Културно е." приобщи авторитетни театрални и музикални институции с цел да провокира отговорно поведение за опазване на околната среда

Централноевропейският университет изключва бягство от Унгария

https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/05/02/3172379_centralnoevropeiskiiat_universitet_izkljuchva_biagstvo/?ref=rss


Ректорът на Централноевропейския университет (ЦЕУ) обеща да продължи дейността му в Будапеща, доколкото е възможно, въпреки проблемите, идващи от нов закон и стар спор между основателя му Джордж Сорос и унгарския премиер Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".<br /><br />Майкъл Игнатиеф изключи варианта за бягство на студенти от унгарската столица и каза, че университетът дори ще се разрасне там, ако постигне споразумение с правителството на Орбан - е открит враг на Сорос и на...

До 10 години затвор за кражба на кола, предлагат промени в НК

https://frognews.bg/novini/10-godini-zatvor-krajba-kola-predlagat-promeni.html

Кражбата на кола да се наказва с от 1 до 10 затвор. Това предлага правосъдното министерство в нов пакет промени в Наказателния кодекс (НК). Тези текстове бяха написани по-лично разпореждане на премиера Бойко Борисов. Преди около месец той нареди от НК да отпадне противозаконното отнемане на автомобили.

Включиха песен на сръбската певица Цеца в учебник за 5 клас. Родители: Не й е там мястото

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842731

Включиха песен на сръбската певица Цеца в учебник за 5 клас. Родители: Не й е там мястотоСнимка от учебник за пети клас, в който като пример са дадени стихове от песен на фолк певицата Цеца Величкович, предизвика лавина от противоречиви коментари в социалните мрежи в Сърбия, съобщава белградският в. "Блиц". През последните години все по-често в учебниците за основното училище или на тестовете за приемни изпити в Сърбия се включват

Ураганни ветрове връхлетяха централната част на САЩ (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842780

Ураганни ветрове връхлетяха централната част на САЩ (Видео)Поредица от торнада удариха централната част на Съединените щати. Най-засегнати са щатите Канзас и Небраска, предаде Би Ти Ви. Там бурите скъсаха електропроводи и събориха дървета, но няма данни за жертви или за големи материални щети. Националната метеорологична служба издаде предупреждения за торнада за големи райони на Канзас и за някои части

Борисов: Гоним контрабандистите на цигари до Великобритания

http://www.cross.bg/tzigari-borisov-velikobritaniya-1573858.html

/КРОСС/ След среща с посланика на Великобритания в София - Ема Хопкинс, премиерът Борисов коментира взаимодействието на спецслужбите на двете държави в борбата им срещу контрабандата на цигари. По думите му, вече са факт съвместни операции за стотици милиони паунда, което е станало и причина днес британският посланик лично да му благодари. Борисов припомни, че през март в Ирландия беше разбита нелегална фабрика, произвеждаща цигари за 200 милиона паунда, а в организацията на производството са участвали и българи. "Притискаме ги тук и те изнасят производството и ноу-хау за производство на цигари. Но ние продължаваме след тях, докато ги хванахме във Великобритания", каза Борисов по време на заседанието на кабинета.

Правят „Градска къпалня“ край морето във Варна?

http://www.moreto.net/novini.php?n=373507

"Градска къпалня“ може да бъде направена край морето във Варна, научи Moreto.net. За това говори представено пред Регионалната инспекция по околната среда и водите уведомление за инвестиционно предложение. В него инвеститорът „Холдинг Варна“ АД е заявил намерение да изгради водовземно съоръжение за добив на термоминерални води с цел водоснабдяване на комплекс "Градска къпалня“ в поземлен имот с площ от над 6 дка.

Симеон Николов: "Разкритията" на израелското разузнаване - стъпка към война в Близкия Изток

https://dnes.dir.bg/svyat/simeon-nikolov-razkritiyata-na-izraelskoto-razuznavane-stapka-kam-voyna-v-blizkiya-iztok

Поредното наливане на масло в огъня е обявеното от премиера на Израел Нетаняху придобиване от тайните служби на 55 000 документи и 183 CD - та от ирански "ядрен архив" за ядрена програма, която била премълчана при подписването на споразумението с Техеран

Британски диетолози препоръчват бебетата да бъдат захранвани с броколи и спанак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6842771

Британски диетолози препоръчват бебетата да бъдат захранвани с броколи и спанакДетски диетолози от Лондонския университетски колеж препоръчват на родителите да захранват бебетата с горчиви зеленчуци, като броколи, спанак и карфиол, а не с банани и ориз, съобщи в. "Дейли мейл". Оризът, на който залагат много от родителите за първата твърда храна, е безвкусен и не предизвиква интерес у децата.

Новият собственик взе 30 млн. лв. дивидент от неработещата ТЕЦ "Варна"

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/05/02/3172377_noviiat_sobstvenik_vze_30_mln_lv_divident_ot/?ref=rss


Без да работи, ТЕЦ "Варна" отчита нетна печалба от над 60 млн. лв. за 2017 г., а новият й собственик - бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов, си е разпределил 30 млн. лв. дивидент, съобщава "Капитал".<br /><br />От годишния финансов отчет на дружеството се вижда, че дивидентът е изплатен в резултат на счетоводна операция, при която на хартия дълготрайните активи нарастват от 10 млн.лв. за 2016 на 275 млн.лв. за 2017 г.,...

Иновациите за нагряване на тютюн подготвят бъдещето без дим

http://www.mediapool.bg/inovatsiite-za-nagryavane-na-tyutyun-podgotvyat-badeshteto-bez-dim-news278600.html

Напоследък световните тютюневите гиганти се трансформират в технологични компании, инвестирайки огромни средства в разработването на т.нар. иновативни продукти, при които по електронен път тютюнът се нагрява. Дали новите технологии могат да намалят риска за потребителите на тютюн и доколко не са по-малко опасни от цигарите? Дали предвещават края на цигарения бизнес? Дали на практика пушачите ще изберат новите продукти като заместител на пушенето? Това предстои да разберем в бъдеще. След публикуването в първа и втора част на материали по тази тема на престижното германско издание "Ерце Цайтунг" (Artze Zeitung), се обърнахме с актуални въпроси, които все повече хора в България си задават, към Вержиния Джевелекова,  Мениджър корпоративни връзки в българското дружество на един от иноваторите в тютюневата индустрия "Филип Морис" (ФМ).  Г-жо Джевелекова, през последните няколко месеца в София се  забелязват все повече хора, които използват бездимното устройство "АйКОС" (IQOS), вместо да пушат цигари. Безопасна ли е системата IQOS? Употребата на IQOS не е безрискова. Всъщност във всяка наша комуникация ние ясно посочваме, че от здравна гледна точка най-добре е човек никога да не започва, или ако е започнал, да спре да ползва тютюневи изделия. IQOS – нашето електронно устройство, което нагрява тютюна без горене – е предназначено за пълнолетни пушачи, които не искат или не могат да се откажат от употребата на тютюн и които искат да заменят цигарите с по-добра алтернатива. Затова е много важно характеристиките на IQOS и начините за неговата употреба да бъдат обяснени от професионални IQOS инструктори и консултанти само на пълнолетните пушачи, които не желаят да спрат да употребяват тютюн. Именно на тях предоставяме ясна информация за рисковете и никога не осъществяваме комуникация с непушачи или бивши пушачи. Какви основания имате да твърдите, че нагряването на тютюна е по-добра алтернатива на цигарите? Най-простото обяснение е, че нашата система за нагряване на тютюн премахва процеса на горене. А за да докажем, че нагряването на тютюна е по-добра алтернатива на пушенето на цигари,  ние сме разработили многостепенен подход за научна оценка по модела на фармацевтичната индустрия и при спазване на международните насоки за най-добри практики в научните изследвания. Вече над 10 години "Филип Морис Интернешънъл" провежда научни изследвания и разработва нови продуктови платформи в тази посока, като анализира съвкупност от научни данни,  събрани в рамките на нашата многостепенна програма за научна оценка. Нашите изводи за употребата на IQOS се валидират и потвърждават чрез редица многообразни научни изследвания, а не се основават само на еднократен лабораторен анализ или клинично проучване. Подходът на компанията е разработен така, че да се осигурят 5 нива на научни доказателства в процеса на цялостната научна програма. Първо се проверява дали дизайнът на продукта не създава допълнителен риск в сравнение с вече познатите рискове при цигарите.  Едва тогава се провеждат следващите изследвания. Извършват се лабораторни анализи и клинични  проучвания за оценка на образуването и излагането на емисиите, както и на нивото на токсичност в сравнение с цигарите. Също така, "Филип Морис" осъществява и проучвания за това дали потребителите разбират правилно посланията относно рисковия профил на продуктите, както и как употребяват продукта в реални условия. И накрая, компанията проследява дългосрочния ефект от употребата на IQOS след пускането му на пазара. Събраните на всеки от тези етапи доказателства потвърждават нашето твърдение, че IQOS е по-добра алтернатива на цигарите с потенциал за намален риск в сравнение с продължителното пушене.  До момента сме провели множество проучвания, включително и 8 клинични проучвания в Япония, САЩ и Европа, чрез които се проследява ефектът при три групи: пушачи, които продължават да пушат цигари, такива, които са преминали на IQOS, и такива, които са спрели да пушат. Резултатите са обнадеждаващи за нас и всеки, който има интерес, може да разгледа данните от нашите клинични проучвания на портала за клинични проучвания на САЩ. Общоприетото мнение е, че никотинът е веществото, което прави тютюна опасен. Сега вие казвате, че горенето е големият проблем, а не е ли и никотинът. Можете ли да обясните малко по-подробно? Никотинът е естествена съставка на тютюневото растение. Той води до пристрастяване и затова хората употребяват тютюн. Той обаче не е основният причинител на заболяванията, свързани с пушенето. Всъщност истинската опасност идва от тютюневия дим, който се освобождава, когато тютюнът гори при температура от над 600 градуса. Тютюневият дим съдържа над 6000 вредни вещества, като за 1% от тях е доказано, че са канцерогенни. С нашата нова технология се избягва горенето, като вместо това тютюнът се нагрява до максимална температура от 350 градуса. По този начин се намаляват значително тези вредни вещества в тютюневия дим. Всъщност това не е дим, а аерозол, който съдържа 80% вода. В тютюневите стикове, които се използват с IQOS, има странен жълтеникав филтър, който се втвърдява от топлината. От какво е направен той и опасен ли е? Това е биополимерен филтър, направен от полимлечна киселина, която се извлича от царевично нишесте и той е биоразградим.  Полимлечната киселина е един от най-често срещаните полимери в света и се използва в производството на редица потребителски стоки. Този филтър е поставен в нашите тютюневи стикове с цел да се намали допълнително броят на вредните вещества. Втората причина е, че този биополимерен материал охлажда аерозола. Когато стикът се ползва, биополимерът се втвърдява, а това е нормална реакция на температурата на аерозола. Компанията извърши анализ на биополимерния филтър, който показва, че той не влияе на токсичността на аерозола. Защо не предлагате все още IQOS в САЩ? Какъв е статутът на вашето заявление в Агенцията за храни и лекарства (FDA)? За да можем да продаваме IQOS в САЩ, трябва да подадем в FDA т.нар. предпазарно заявление. "Филип Морис Интернешънъл" е внесла такова заявление на 30 март 2017 г. Това е част от регулаторната процедура в САЩ и ние очакваме решението. Освен това, ако искаме да предлагаме в САЩ даден продукт като продукт с модифициран или намален риск на пълнолетните потребители, ние трябва да преминем и през друга процедура. Нашето научно досие, заедно със заявление по тази процедура е подадено на 5-ти декември 2016 г. Процесът на разглеждане на това заявление е много сложен и с много етапи и се нарича "заявление за одобрение на тютюнево изделие с модифициран риск“. В рамките на тази процедура досега е извършена оценка на нашите научни данни, осъществени са наблюдение и проверки във всички наши производствени предприятия, както и в научноизследователските ни центрове и в центровете за клинични проучвания. На втория етап от тази процедурата представители на "Филип Морис Интернешънъл" взеха участие в заседанието на специализирания "Научен консултативен съвет за тютюневи изделия“ (Tobacco Products Scientific Advisory Committee - TPSAC), който е звено на Американската агенция за храни и лекарства (FDA). По време на изслушването експертите на нашата компания  представиха наличните данни и резултати.  Съветът разгледа доста широк кръг от научни и технически данни и въпроси, както и такива, свързани с комуникацията с потребителите. Макар да не изрази съгласие с някои конкретни формулировки в предложените от компанията комуникационни послания, той потвърди, че научните данни подкрепят мнението, че пълното преминаване на IQOS намалява значително излагането на вредни вещества. Това е много окуражаващо за нас и ние очакваме FDA да излезе с решения и по двете заявления. Непрекъснато споменавате данните на "Филип Морис". Има ли изследвания, проведени от трети независими изследователи или от държавни органи? Ние приветстваме независимата проверка и верифициране на нашите научни данни за системата за електронно нагряване на тютюна. Вярваме, че това е много важно с оглед постигането на прозрачност и изграждането на доверие в обществото и държавните институции в нашата научна работа и данни. Да, вече има изследвания, осъществени от независими научни специалисти в различни области, които доказват отсъствието на горене при IQOS, пожарната безопасност на устройствата IQOS и употребяваните тютюневи стикове, химичния състав на аерозола от IQOS  и намаленото образуване на вредни и потенциално вредни вещества, липсата на негативно въздействие върху качеството на въздуха в затворени помещения, както и резултатите от неклиничните и клинични проучвания на компанията. Примери за организации, провели такива изследвания, са Германският институт за оценка на риска (BfR); Комитетът по токсичност, канцерогенност и мутагенност на Великобритания (COT), организацията Public Health England; Отделът за здраве и околна среда на Националния институт по обществено здраве на Япония; Центърът за контрол и изпитване на качеството на тютюна в Джънджоу, Китай. За нас нарастващият интерес на държавните органи и независими институти и организации към валидирането на нашите бездимни продукти е обнадеждаващ и стимулиращ, и ние очакваме да получим все повече външна подкрепа в нашите усилия за изграждане на бъдеще без дим.  След като "Филип Морис" обяви, че ще спре да произвежда традиционни цигари през 2025 г., в развитието на нови блендове за тютюневите изделия за IQOS  ли ще е съсредоточена дейността на компанията? "Филип Морис" инвестира повече от 1.5 млрд. долара вече над 10 години в разработване и научни изследвания на нови технологични платформи и продукти, които да намалят риска за пълнолетните пушачи. След фабриките ни в Италия и Швейцария, компанията инвестира огромни средства в трансформирането на фабриките в Гърция, Румъния и Германия. Това само потвърждава сериозните намерения и изпълнението на обявените цели и визия на компанията за изграждане на свят без дим. И това е само началото, защото освен в усъвършенстване на най-напредналата ни система за нагряване на тютюна и разнообразяване на използваните с нея продукти, "Филип Морис" работи и по още три нови платформи–алтернативи на традиционното пушене. За бъдещите намерения на компанията, нашият главен изпълнителен директор Андре Каланцопулос заяви убеждението си, че ще дойде моментът, когато ще има достатъчен прием на тези по-добри алтернативи от пълнолетните потребители в сравнение с продължаване на пушенето, и с подкрепата на правителствата по света, ще видим края на цигарите. За половин година от навлизането на IQOS на българския пазар приблизително какъв дял от пушачите у нас преминаха на бездимното устройство? За навлизането на пазара на която и да е нова технология, независимо от индустрията, включително и за нашата, само няколко месеца от старта в София през ноември 2017 г. е съвсем кратко време за отчитане на устойчиви резултати. Но това, което наблюдаваме като интерес в София е окуражаващо и ни дава стимул за разширяване и в други градове в страната – Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и други. Важно е да спомена, че предлагането на иновативни технологични продукти изисква и нов начин на работа и комуникация. Дигитализацията и бързата реакция, характерна за стартъп фирмите, се превърнаха в част от новата ни фирмена култура. Ето така ние осъществяваме най-голямата трансформация в историята си. Това означава създаване на центрове за обслужване на клиенти, актуализиране на продуктите, оптимизиране на процесите и услугите на база обратна връзка от потребители. Този подход от света на новите технологии е напълно нов за нас и изисква и ние бързо да се адаптираме към него и да променим установения с десетилетия бизнес модел, за да можем най-добре да отговорим на потребностите на пълнолетните потребители. Тъй като IQOS представлява ново високо-технологично електронно устройство, неговите характеристики и начин на използване трябва да бъдат детайлно и внимателно обяснени. Ние държим всеки пълнолетен потребител, който е заявил интерес, да получи професионално и компетентно обучение за функционирането му и неговите качества, за да може да направи своя информиран избор за употреба. Затова осигуряваме персонален подход и подходящи условия в специализираните ни магазини. По този начин можем да гарантираме контрол върху достъпа на непълнолетни и на други социални групи /например, бременни жени/. Трябва да добавя, че нашите пазарни изследвания и наблюдения в световен мащаб показват, че устройството не представлява интерес за непушачи и бивши пушачи. Българите по принцип сме любопитни и отворени за иновациите, технологиите и науката, затова считаме, че иновативните продукти са приети добре от пълнолетните пушачи в страната. Ние сме убедени, че това е правилният път за развитие на цялата индустрия и този път води до бъдеще без дим.    Това интервю се осъществи с подкрепата на "Филип Морис България".

Близо 200 души са арестувани след безредиците в Париж на 1 май

http://www.cross.bg/dyshi-parizh-planovete-1573857.html

/КРОСС/ Близо 200 души са арестувани при вчерашните безредици в Париж. Сблъсъците избухнаха по време на първомайските демонстрации във френската столица. Размириците причиниха над 1000 крайнолеви анархисти с маски и качулки, които разбиваха витрини и хвърляха запалителни бомби. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги укроти. Иначе първомайските демонстрации започнаха мирно на площада на Бастилията, където обществени служители и железопътни работници се събраха за традиционното шествие.Президентът Еманюел Макрон, който бе избран миналата година с обещанието да стимулира френската икономика и да създаде нови работни места, сега е в спор с профсъюзите заради плановете да либерализира трудовите разпоредби. Железопътните работници започнаха тримесечни периодични стачки заради плановете за реформи в държавната железница. Според синдикатите в протестите вчера са участвали 55 000 души. По данни на полицията обаче броят им е бил около 20 000.

Фронтекс: Увеличават се бежанците от Турция

https://frognews.bg/novini/fronteks-uvelichavat-bejantsite-turtsiia.html

Шефът на европейската гранична служба Фронтекс Фабрис Лежери бие тревога за значително нарастване на бежанските и миграционни потоци от Турция към Гърция, съобщава днес в. ”Катимерини”, като се позовава на Дойче веле.

БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ - Светът на медицината, събран в едно изложение

https://www.actualno.com/business/bulmedikabuldental-svetyt-na-medicinata-sybran-v-edno-izlojenie-news_672602.html

От 16 до 18 май в Интер Експо Център предстои да се проведе едно от най-значимите събития в медицинския бранш - БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ. Международното изложение с дългогодишна история ще събере за 52-и път на едно място специалисти и водещи фирми от индустрията, за да обменят опит и да покажат най-новото от света на медицината и денталната медицина. В рамките на три дни посетителите ще могат да разгледат над 850 бранда, да се срещнат с над 200 изложители, да се запознаят с повече от 250 иновации, к

Отхвърлиха искането за оставка на Емил Христов със 118 гласа

https://dnes.dir.bg/politika/ostavkata-na-emil-hristov

БСП, извинете се на хората, употребихте ги, призова зам.-председателят на НС

Задържаха тийнейджъри, потрошили осем автомобила

https://frognews.bg/kriminalno/zadarjaha-tiineidjari-potroshili-osem-avtomobila.html

Четирима тийнейджъри са задържани за увреждане на леки автомобили и палеж в Пловдив, съобщиха от полицията. Около 2.30 часа на 1 май полицаи от Шесто районно управление реагирали на сигнал, подаден на тел. 112, че на ул. ”Богомил” неизвестни нанасят щети по лек автомобил ”Форд”.

До 2020 г. ще бъде въведено предучилищно образование за 4-годишните

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/05/02/3172373_do_kraia_na_2020_shte_bude_vuvedeno_preduchilishtno/?ref=rss


До края на 2020 година 90% от децата на 4 години ще бъдат обхванати в системата на предучилищното образование с цел по-добра адаптация в процеса на обучение в начален етап. Това предвижда приетият от правителството днес план за изпълнение на Стратегията за намаляване дела на преждевременно напусналите образователната система, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.<br /><br />В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските...

Русия загуби правото да организира стартове в Световната купа по биатлон

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/05/02/3172375_rusiia_zagubi_pravoto_da_organizira_startove_v/?ref=rss


Русия няма да бъде домакин на стартове от Световната купа по биатлон от следващия сезон. Предварителният календар, който Международния съюз по биатлон (IBU) публикува, не включва нито един руски зимен център.<br /><br />През сезон 2018-19 Световната купа ще се проведе между 30 ноември и 24 март със стартове в Словения, Австрия, Чехия, Германия, Италия, Канада, САЩ, Швеция и Норвегия. Тюмен, който беше домакин на състезанията по биатлон през този сезон отпада.<br /><br...

Рецидивът с машинния вот: ЦИК наруши 24 пъти Изборния кодекс

http://www.mediapool.bg/retsidivat-s-mashinniya-vot-tsik-narushi-24-pati-izborniya-kodeks-news278599.html

Точно 24 пъти до момента Централната избирателна комисия (ЦИК) комисия е нарушила Изборния кодекс, неосигурявайки възможност за машинно гласуване на провеждани частични местни избори. На толкова места от началото на 2017 година досега е провеждан извънреден вот. Според действащия Изборен кодекс, във всички избирателни секции в страната трябва да има опция човек да подаде гласа си чрез устройство, а не само чрез стандартните хартиени бюлетини. Това трябваше да е факт още за последните парламентарни избори, които се проведоха на 26 март 2017 г., като преди това ЦИК и институциите изчерпаха законовите си възможности за тестване на системата. На президентския вот в края на 2016 г. такова гласуване имаше в 500 секции и това беше последната възможност за отлагане на пълното му въвеждане, прието в Изборния кодекс през 2014 г. Преди парламентарния вот миналата година и Върховният административен съд се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции. Такова обаче нямаше - на ЦИК и на правителството не им стигнаха време и ресурс да го организират, обществената поръчка за осигуряване на машините се провали, въпреки допълнително предвидените пари за целта, а оправданието бе, че "ако изборите бяха след 2 години, можеше и да има машинен вот". Междувременно предстои законът да бъде нарушен още 10 пъти в частта му за машинния вот. Толкова частични избори ще се проведат в края на месец май. За тогава ЦИК отново не е предвидила машинно гласуване, въпреки че законът я задължава. Причината, според юриста Петър Славов, който заедно с бившия си колега от миналия парламент Мартин Димитров, заведе дело във ВАС за неспазването на изборния закон, че в избирателната комисия смятат, че за всяко населено място трябва да се ползва отделен софтуер. "Да ти обясни в съдебно заседание член на ЦИК, че не можели да въведат #машинноГласуване, щото трябвали 32+ различни софтуера за терминалите..и последните били хардуеър, а не софтуеър...безценни", написа Славов в сряда в профила си в Фейсбук, веднага след поредното заседание по делото. Говорителите на ЦИК не бяха открити от Mediapool да коментират този аргумент. Славов обясни пред Mediapool, че и в съдебна зала не е станало особено ясно какво има предвид ЦИК в становището си. Съвсем ясно обаче е едно – на 20 май се организират 10 частични вота. ЦИК не възнамерява да осигури машини. Неофициално от там посочват, че "в държавата няма нито една закупена машина". "Откъде да им ги осигурим тия машини, като то няма нито една", казват членове на ЦИК. Според тях искане за машинно гласуване в кърджалийски села противоречи на здравия разум. "Законодателят е имал предвид да се осигури хардуер за гласуване веднъж на национално ниво – за парламентарни избори и после така осигурените машини да се ползват, когато има извънредни ситуации. Но да – ако спазваме стриктно закона, трябва да да има машинен вот. Законът обаче не може да се спази, защото противоречи на логиката. Да купим отделно машини за секциите в Трън, после за двете секции в село Студен Кладенец, после на някое друго място? Това е безумие", коментираха членове на ЦИК пред Mediapool. По думите им няма човек със здрав разум, който да иска на местен вот да има машини″. Мартин Димитров и Петър Славов обаче не смятат така. По време на предходното заседание във Върховния административен съд те са задали въпрос на представителя на ЦИК какво се случва с частичните местни избори и неизпълнението на Изборния кодекс. Отговорът на комисията се оказва шокиращ: Според ЦИК ние не сме заинтересована страна, защото нямаме постоянна регистрация по местоживеене в населените места, в които се провежда частичен вот, обясни пред Mediapool Петър Славов. Така според ЦИК излиза, че за да могат Славов и Димитров да претендират за машинно гласуване в дадено населено място, то те трябва да са регистрирани там за вота. Ако се следва логиката на комисията – законите би трябвало да се спазват само по постоянен адрес... От ЦИК отказват да коментират официално дори и официалното си становище. В него обаче има някакъв резон – няма как комисията за всеки частичен вот да обяснява обществена поръчка за закупуването на пет машини, например, колкото секции има в едно средно голямо село. Ето защо въпросът трябва да бъде решен от законодателя, на коогото обаче му е последна грижа дали гласуваните закони се прилагат. На този етап парламентарното мнозинство не възнамерява да се занимава с Изборния кодекс. "Такива промени не са на дневен ред", твърдят пред Mediapool представители на ГЕРБ в правната комисия. С отказа си да реши въпроса обаче парламентът става не просто зрител, а и съучастник на нарушаването на нормативната уредба. "Защо да си навличаме неприятности?", питат от мнозинството и допълват: "Ако тръгнем да отменяме машинното гласуване, трябва да отменим и електронното, защото и с него не можем да се справим, а това ни гарантира протести и напрежение. Няма смисъл – нали все пак се провеждат извънредни избори и никой не ги е оспорил".

Прокуратурата извърши извънредни проверки в два затвора през вчерашния почивен ден

https://zaistinata.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d1%80%d1%88%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d1%8a%d0%bd%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80/

Забранени предмети – ножове и мобилни телефони, са намерени при извънредна проверка, извършена от прокуратурата в два затвора и в следствен арест към единия през вчерашния почивен ден. По заповед на административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен,  на 1 май 2018 г , са  извършени извънредни проверки на затворите в гр. […]

СЗО: 7 милиона души умират от мръсен въздух годишно

https://frognews.bg/novini/szo-7-miliona-dushi-umirat-mrasen-vazduh-godishno.html

Седем милиона души умират всяка година от болести, свързани с излагането на замърсен въздух, съобщават ДПА и ТАСС, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО), цитира БНТ. Външното замърсяване на въздуха е отговорно за 4,2 милиона смъртни случая годишно, а домашното - за 3,8 милиона случая.

Турската полиция залови 65 кг хероин, скрит в дини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842761

Турската полиция залови 65 кг хероин, 
скрит в диниТурската полиция залови 65 килограма хероин, скрит във вътрешността на дини, и задържа двама души в източния окръг Ван край границата с Иран, съобщава "Дейли сабах", цитиран от БТА.  Наркотикът, чиято стойност на черния пазар се оценява на 1,7 милиона долара, е бил намерен с помощта на специално обучено куче.

Музикант побърка полицията в Бургас, опитал да отвлече деца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842693

Музикант побърка полицията в Бургас, опитал да отвлече децаМузикант от симфоничния оркестър в Бургас побърка полицията след серия изцепки на празника на труда, завършили с опит да отвлече две деца. В момента Любен М. е принудително въдворен в Центъра за психично здраве, казаха ОД МВР Бургас. Срещу него е подадена жалба в полицията от баща на 3-годишно момченце,

Спортните събития през май, които не са за изпускане

https://www.vesti.bg/lyubopitno/sportnite-sybitiia-prez-maj-koito-ne-sa-za-izpuskane-6081865

Най-интересното от българския футбол, финал за Купата, Вечното дерби, решителен двубой за Купата на Футболната Асоциация, традиционни стартове във Формула 1 са сред акцентите в спортните канали през май

Гърция с амбиция да става регионален лидер на Балканите

https://petel.bg/Gartsiya-s-ambitsiya-da-stava-regionalen-lider-na-Balkanite__262726

Атина трябва да реши отворените въпроси с Република Македония и Албания, а след като ги приключи "Гърция ще бъде регионална сила на Балкан...

Цеца Величкович влезе в сръбски учебник, родителите разделени на два лагера

https://petel.bg/TSetsa-Velichkovich-vleze-v-srabski-uchebnik--roditelite-razdeleni-na-dva-lagera__262727

Снимка Булфото Снимка от учебник за пети клас, в който като пример са дадени стихове от песен на фолк певицата Цеца Величкович, предизви...

НПО-та скочиха срещу проектите за нови закони за шофьорите

https://petel.bg/NPO-ta-skochiha-sreshhu-proektite-za-novi-zakoni-za-shoforite__262728

НПО-та скочиха срещу проектите за ново законодателство, което касае водачите, шофирането, движението по пътищата, превозите и др. Новите п...

Бойко Борисов рамо до рамо с Путин и Тръмп в ретромузея във Варна (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6842708

Бойко Борисов рамо до рамо с Путин и Тръмп в ретромузея във Варна (Снимки)Бойко Борисов стои рамо до рамо със световни лидери в музей. Восъчна фигура на премиера се появи в ретромузея във Варна, разказват от Би Ти Ви.  „Отдавна спрях да избирам кого да правим. Хората много питаха за г-н Борисов”, призна собственикът на музея Цветан Атанасов. Така се появява фигурата на премиера.

Правят втора обработка на тревните площи срещу кърлежи

http://budnavarna.bg/33599-pravyat-vtora-obrabotka-na-trevnite-ploshti-sreshtu-karlezhi/

Започва втората за годината обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на община Варна, съобщи Антоанета Тончева, директор на ОП „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“.
В парковете обработките ще се извършват в ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба. Всички третирания ще се провеждат при подходящи климатични условия, като дворовете на детските и учебни заведения ще се обработват след предварително уведомяване на директор или друго отговорно лице. Използваните биоциди са предназначени за битова употреба, микрокапсулирани, с ниска токсичност. Третираните площи ще се обозначават с предупредителни табели.
Процедурите ще се извършват в районите по график както следва:
02-03.05.2018 г. – Морска градина
03.05.2018 г. – Зоопарк
04.05.2018 г. – Аспарухов парк
03.05.2018 г. – Младост парк
02.05.2018 г. – Владиславово парк
19.05.2018 г. – Дворове на учебните заведения в район Приморски и Аспарухово
25.05.2018 г. – Дворове на учебните заведения в район Владиславово, Младост и Одесос
14-31.05.2018 г. – Дворове на детските заведения

Материалът Правят втора обработка на тревните площи срещу кърлежи е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Френският носител на Нобелова награда по химия Жан-Мари Лен ще гостува в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842706

Френският носител на Нобелова награда по химия Жан-Мари Лен ще гостува в СофияФренският носител на Нобелова награда по химия Жан-Мари Лен ще гостува в София. Той ще изнесе публична лекция на 4 май от 11.00 ч. в Големия салон на БАН и от 15.30 в Химикотехнологичен и металургичен университет - София, съобщиха от Френския институт, цитиран от БТА.  Жан-Мари Лен е френски учен в областта на химията.

Декларация срещу плана на Царево внасят днес хора от село Синеморец

https://www.dnevnik.bg/zelen/2018/05/02/3172343_deklaraciia_sreshtu_plana_na_carevo_vnasiat_dnes_hora/?ref=rss


Представители на село Синеморец ще внесат днес в Министерството на регионалното развитие, на околната среда, както и в община Царево декларация срещу новия Общ устройствен план. За това съобщава кореспондент на БНР в сряда, ден след като отново там местни граждани излязоха на протест срещу заложеното строителство в региона.<br /><br />Планът предвижда увеличение на застроените площи по Южното крайбрежие в едни от най-живописните местности край Варвара, Синеморец и Резово, попадащи в...

Акция: КАТ взима книжки за неплатени глоби

http://www.moreto.net/novini.php?n=373491

От понеделник КАТ провежда акция на пътя - ако не си платил глобите си, оставаш без книжка. Екипи на Пътна полиция ще бъдат разположени по пътищата в цялата страна и най-вече по шосетата, водещи към граничните контролно-пропускателни пунктове.

Утре отново ще е предимно слънчево с максимални температури между 25 и 30 градуса

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6842697

Утре отново ще е предимно слънчево с максимални температури между 25 и 30 градусаПрез нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. Над източните райони и в Горнотракийската низина отново ще се образуват мъгли или ниска облачност, които до около обяд ще се разсеят. Минималните температури ще са предимно между 8 и 13 градуса. Утре отново ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Западна България,

Борис Джонсън подчерта важността на споразумението с Иран

http://www.mediapool.bg/boris-dzhonsan-podcherta-vazhnostta-na-sporazumenieto-s-iran-news278598.html

Британският министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че твърденията на израелския премиер Бенямин Нетаняху за Иран подчертават значението на ядреното споразумение с Техеран, предаде Ройтерс.   Речта на израелския премиер за миналите изследвания на Иран в технологията на ядрените оръжия подчертава защо имаме нужда от споразумението, подчертава колко важно е да бъдат запазени ограниченията, предвидени от сделката, върху ядрените амбиции на Техеран, заяви британският външен министър.   Иранската ядрена сделка не е базирана на доверие в намеренията на Техеран, а на строг контрол и проверка, включително мерки, които позволяват на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) безпрецедентен достъп до ядрената програма на Иран, заяви Джонсън.   Фактът, че Иран е осъществявал тайно ядрени изследвания до 2003 г. показва защо имаме нужда от внезапните инспекции, които споразумението с Иран позволява днес. Мерките, предвидени в споразумението относно контрола и проверките, правят по-трудно за Иран да възобнови подобни изследвания. Това е добра причина да запазим споразумението, като същевременно го усъвършенстваме, за да вземем предвид легитимните опасения на САЩ и други наши съюзници, добави британският министър.   Обвиненията на Нетаняху бяха посрещнати топло във Вашингтон, но срещнаха много по-хладен прием в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Твърденията изглежда задълбочиха разединението сред западните съюзници преди решението на президента Доналд Тръмп дали да се оттегли от сделката.   Германският външен министър Хайко Маас заяви, че МААЕ трябва веднага да провери твърденията на израелския премиер, че иранските лидери са прикривали тайна програма за ядрени оръжия, преди да подпишат споразумението със световните сили през 2015 г. Маас заяви пред в. "Билд", че МААЕ трябна възможно най-бързо да получи достъп до израелската информация и да изясни дали наистина има признаци за нарушаване на сделката.   "Точно защото не можем да позволим Иран да се сдобие с ядрени оръжия, механизмите за контрол, предвидени в споразумението, трябва да работят добре", каза германският дипломат. Сигурността на Израел е в центъра на германската политика, увери той и обеща че Германия подробно ще анализира информацията, осигурена от Еврейската държава.

Дървесна жаба оцелява без да уринира цяла зима

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842709

Дървесна жаба оцелява без да уринира цяла зимаЕдва ли има човек, който да не е наясно какво е да го "спеши" повикът на природата, докато наоколо не се намира тоалетна. Човешката физиологична неудовлетвореност обаче не може да се сравни със случая на дървесна жаба, която не уринира цяла зима, предаде Асошиейтед прес. Дървесните жаби в Аляска издържат осем месеца,

“Форум на комуникационната индустрия” ще представи данните за комуникационния пазар в България за 2017

https://www.actualno.com/business/forum-na-komunikacionnata-industrija-shte-predstavi-dannite-za-komunikacionnija-pazar-v-bylgarija-za-2017-news_672600.html

Форум на комуникационната индустрия“, който ще се проведе на 9 май в Sofia Event Center, ще представи данни на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) за нетните рекламни бюджети и медийната инфлация в България през 2017, и очакваните стойности за 2018. Eднодневната конференция ще се проведе под надслов „Глобални посоки – локален фокус” и ще направи обзор на рекламния пазар oт бизнес гледна точка. В три тематични панела представит

Плавен ръст при наемите на търговски площи, отчитат от Cushman & Wakefield Forton

http://econ.bg/Новини/Плавен-ръст-при-наемите-на-търговски-площи-отчитат-от-Cushman-Wakefield-Forton_l.a_i.761204_at.1.html

След като станахме свидетели на рекорден обем инвестиционни сделки с търговски площи през 2017 , пазарът в момента е подчинен изцяло на желанието на...

Столични бизнесмени скочиха срещу Наредба за рекламата на общината в София

https://dnes.dir.bg/ikonomika/stolichni-biznesmeni-skochiha-sreshtu-naredba-za-reklamata-na-obshtinata-v-sofiya

Промените са изготвени в полза на фирмите за външна реклама и удрят търговците, смятат засегнати от Наредбата

В Армения е спрян жп транспорта

https://www.actualno.com/europe/v-armenija-e-sprjan-jp-transporta-news_672605.html

В Армения е напълно спрян жп транспорта, съобщи Интерфакс. Протестиращите блокират улици и магистрали. Спряно е движението по пътя Ереван-Сенан и участъка от магистралата  Армения-Грузия. Към демонстрациите ще се присъединят и служителите на международното летище "Звартноц". Масовите протести в Армения продължават над две седмици. Бившият президент Серж Саргсян (Саркисян) подаде оставка от поста на министър-председател. Апетити към премиерския стол има лидерът на опозицията

Етнографският музей търси вашите спомени от социализма за изложба

https://offnews.bg//kultura/etnografskiat-muzej-tarsi-vashite-spomeni-ot-sotcializma-za-izlozhba-679826.html

Националният етнографски музей обяви кампания за набиране на предмети от периода на социализма за попълване на фондовете си и съставяне на експозиции.

Притежателите на интересни предмети от времето между 1944 и 1989 година могат да ги дарят на музея, а той се ангажира да поддържа личен контакт с всеки дарител.

Ако имате вещи от посочения период (дрехи, опаковки от шоколади, партийни книжки, играчки, сервизи и др.), можете да ги предоставите на хората, които ще се погрижат за тях и ще им вдъхнат нов живот, призовават от музея.

Ремонтът на експозиционните зали на Националния етнографски музей почти приключи, с което се отварят нови възможности за реализиране на изложби и проекти, допълват оттам.

Южнокорейският президент отхвърля идеята за изтегляне на американските войски

http://www.mediapool.bg/yuzhnokoreiskiyat-prezident-othvarlya-ideyata-za-izteglyane-na-amerikanskite-voiski-news278597.html

Южнокорейският президент Мун Дже-ин категорично отхвърли идеята за изтегляне на американските войски от страната му след подписване на мирен договор със Севера, предаде агенция Йонхап.   "Присъствието на американски войски в Южна Корея е въпрос, свързан със съюза между двете страни и няма никакво отношение към подписването на мирен договор" с Пхенян, заяви Мун.   На историческа среща на върха в граничното селище Панминчжон в петък Мун и севернокорейският лидер Ким Чен-ин се споразумяха да работят за сключване на мирен договор, който официално да сложи край на Корейската война от 1950-1953 г., припомня агенцията.   Южнокорейският президент направи това изявление малко след като един от специалните му съветници намекна за възможността за изтегляне на американските сили от Южна Корея.   "Какво ще стане със силите на САЩ в Южна Корея след като бъде подписан мирен договор? Ще бъде трудно да се оправдае продължаващото им присъствие в Южна Корея", заяви съветникът в статия, публикувана вчера от американското сп. "Форин афеърс".   Друг представител на президентската администрация на Мун Дже-ин по-рано отхвърли възможността за изтегляне на американските войски и изтъкна, че те играят ролята на посредник между големите държави, обкръжаващи страната, като Китай и Япония.   Вашингтон поддържа военно присъствие в страната от края на Корейската война. Понастоящем там са разположени 28,5 хиляди американски военни.

Макрон: Иранското ядрено споразумение трябва да се спазва, но и да се разшири обхватът му

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842696

Макрон: Иранското ядрено споразумение
трябва да се спазва, но и да се разшири
обхватът муСегашното ядрено споразумение между Иран и шестте световни сили трябва да бъде спазвано, каза днес френският президент Еманюел Макрон, във втория ден от визитата си в Австралия, предаде ДПА. Той обаче призна, че има нужда обхватът му да бъде разширен в три насоки. Първо, да бъде осигурен контрол върху ядрените дейности на Иран след 2025 година.

Удостоверения по БУЛСТАТ вече ще се издават и онлайн

http://www.mediapool.bg/udostovereniya-po-bulstat-veche-shte-se-izdavat-i-onlain-news278596.html

Удостоверенията за вписаните в регистъра БУЛСТАТ да могат да се издават и по електронен път, предвижда одобрен от правителството проект за поправка в Закона за регистър БУЛСТАТ, който ще бъде предложен на Народното събрание за одобрение. Така заявлението за издаване на подобно удостоверение ще може да се подава онлайн и по същия начин за бъде получавано от гражданите, които не искат зда чакат на гише. Предложените законови корекции създават и необходимите нормативни предпоставки за изпълнение на решението на правителството за премахване изискването за представяне на хартиен носител от гражданите и бизнеса на удостоверението за вписани в регистър БУЛСТАТ обстоятелства. Документът ще се изисква служебно по електронен път. С предлаганите промени в Закона се осигурява също така възможност за регистрация в Централния регистър на особените залози на чуждестранните физически и юридически лица, които са залогодатели по смисъла на Закона за особените залози, съобщиха от правителствената информационна служба в сряда.

Робърт Мълър може да прати призовка на Тръмп, ако откаже да разговаря с разследващите

http://www.mediapool.bg/robart-malar-mozhe-da-prati-prizovka-na-tramp-ako-otkazhe-da-razgovarya-s-razsledvashtite-news278595.html

На среща с юридическия екип на Доналд Тръмп през март специалният прокурор Робърт Мълър казал, че е възможно да изпрати призовка на президента, ако той откаже да разговаря с разследващите предполагаема руска намеса в президентската кампания в САЩ през 2016 г., съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на адвокат на Тръмп   На напрегната среща в началото на миналия месец адвокатите на Тръмп настоятелно изтъкнали, че президентът не е длъжен да отговаря на въпросите на федералните следователи. Мълър обаче казал, че има и друг вариант, ако президента откаже: да му изпрати призовка да се яви в съда.   След срещата екипът Мълър се съгласил да предостави на президентските юристи по-конкретна информация за въпросите, които следователите искат да обсъдят с Тръмп. С тези подробности на разположение, адвокатът на Тръмп Джей Секулоу съставил списък от 49 въпроса, които според юристите биха били зададени на президента. Въпросите се фокусират върху събития от времето на кампанията на Тръмп, периода на прехода и президентското му управление.   Сега новопрекроеният правен екип на Тръмп обмисля как да се отнесе към въпросите на специалния прокурор, докато наред с това преценява потенциалните доказателства за възпрепятстване на разследването, които Мълър може да представи, и се бори с клиент, който все по-остро се противопоставя на среща със специалния прокурор.   Ако не се стигне до решение за среща, безизходицата може да прерасне в историческа конфронтация пред Върховни съд за връчена на президента призовка, предупреждава "Вашингтон пост".   Тръмп нееднократно заклейми разследването като "лов на вещици", припомня вестникът.

Уж независимата Антикорупция се облажи с още 14 млн.лв. от правителството

https://frognews.bg/novini/nezavisimata-antikoruptsiia-oblaji-oshte-14-mln-pravitelstvoto.html

Допълнителни 14 млн. лв. отпуска правитеството на Бойко Борисов за работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), наричана съкратено Антикорупция.Доколко обаче може да е независим един орган, който получава парите си от определена институция, се питат независими анализатори ?

Готви ли Столична община диктат чрез наредба по отношение на рекламата в София?

https://www.actualno.com/sofia/gotvi-li-stolichna-obshtina-diktat-chrez-naredba-po-otnoshenie-na-reklamata-v-sofija-news_672598.html

Поправки в Наредбата за преместваемите обекти, рекламните и информационните елементи на Столична община, чийто период на консултация изтича на 11 май тази година, вече предизвикват недоволство и обвинения към рекламния бранш, че действа през общинските власти, за да елиминира конкуренция. Става въпрос за промени в параграф 65 от Преходните и заключителни разпоредби на наредбата, както и параграф 42, чл. 68, ал. 1. Конкретният текст на параграф 65 гласи: "Не се допуска повече от 20% реклама

Антон Кутев: Ние сме задължени на хората с увреждания и сме длъжни да направим нещо за тях

http://www.cross.bg/subranie-yvrezhdaniya-narodnoto-1573855.html

/КРОСС/ „Ние сме задължени на хората с увреждания и сме длъжни да направим нещо за тях, защото представляваме парламента и държавата“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев. Според него тези хора са най-онеправданата част от обществото, защото средата, в която живеят, е недостъпна за тях. „В Народното събрание няма една зала, която да е пригодена за хора с увреждания. Именно мнозинството трябва да им обърне внимание“, коментира той. По неговите думи ГЕРБ не само трябва да ги покани да ги изслуша и да им обещае нещичко, а да вземе мерки върху това, което те предлагат. „Вместо това дори не ги пуснаха в сградата на парламента. Това е причината за искането ни за оставка на Емил Христов“, подчерта Кутев. Той попита дали има причина за искане на оставката на министъра на труда и социалната политика. „Има и това сигурно ще стане с времето“, посочи той. Според него единственото, което направиха управляващите, е нелепа реформа в ТЕЛК, която след това спряха. „Затова хората за шести път са на улицата. Те бяха там и вчера, но ГЕРБ отново ги нямаше“, подчерта народният представител. Кутев припомни, че Народното събрание, в лицето на председателя тогава Емил Христов, е направило грешка и то точно в най-болезнената част от своите функции

Увеличават се болестите, предавани от насекоми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6842671

Увеличават се болестите, предавани от насекомиВ САЩ в периода 204-2016 година се наблюдава трикратно нарастване на броя на болестите, предавани от насекоми, което е предизвикано от климатичните промени, предава Франс прес. През указания период са били наблюдавани над 642 хиляди случая, установиха Американските центрове за контрол и превенция на болестите.

Безплатен обяд за 130 души в Пловдивско цяла година

https://www.24chasa.bg/region/article/6842666

Безплатен обяд за 130 души в Пловдивско цяла годинаБезплатен обяд ще получават 130 души от пловдивските села Марково, Устина, Първенец, Цалапица, Ягодово и Бранополе в продължение на 12 месеца. Менюто включва супа и основно ястие. "Средствата - 89 732 лева, са от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица, уточниха от община Родопи. По проекта се предвижда да бъдат раздадени 32 630

САЩ подкрепиха Македония за НАТО

https://frognews.bg/novini/sasht-podkrepiha-makedoniia-nato.html

САЩ оценяват политиката на противопоставяне на Република Македония по отношение на Русия при изгонването на дипломат и подкрепата на съюзниците за спиране на руската агресия. Това каза американският министър на отбраната Джеймс Матис на среща с вицепремиера и министър на отбраната на Македония Радмила Шекеринска.

Туристически празник в местността Божурица

https://www.actualno.com/vidin/turisticheski-praznik-v-mestnostta-bojurica-news_672594.html

Хиляди хора се включиха в празника, посветен на Международния ден на труда - 1 май. Той е организиран от Туристическо дружество „Бонония”, съвместно с Община Видин. На събитието присъстваха народният представител Владимир Тошев, заместник-кметовете инж.Цветан Асенов, Венци Пасков и секретарят на Общината Иванела Андреева. Д-р Борислав Милчев, председател на Управителния съвет на дружеството, отбеляза, че идеята за провеждането на туристическия празник е да бъде възстановена

Авичи се е самоубил с парче стъкло?

https://www.actualno.com/showbusiness/avichi-se-e-samoubil-s-parche-styklo-news_672596.html

Световноизвестният шведски диджей Авичи, който беше намерен мъртъв на 20 април в столица на Оман, Маскат, се е самоубил, съобщи сайтът ТMZ. Според изданието музикантът е страдал от силна депресия и си е нанесъл смъртоносни рани с парчета стъкло и е починал от загуба на кръв. Полицията досега не е разпространила официално съобщение за причината за смъртта на Авичи, единственото ясно бе, че смъртта му не е причинена от друг.  Преди дни семейството на диджея публикува писмо, в което нам

Най-малко 31 са ранените при днешното земетресение в Югозападен Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842677

Най-малко 31 са ранените при днешното земетресение в Югозападен ИранНай-малко 31 души са ранени при днешното земетресение с магнитуд 5,3 в Югозападен Иран. Има прекъсване на електричеството и комуникациите, съобщи Асошиейтед прес. Епицентърът на труса бил на 160 км северозападно от град Шираз, в отдалечен район близо до град Сисахт, чието население е около 10 хиляди души.

Президентът на Австрия пристига на официално посещение в България утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6842679

Президентът на Австрия пристига на официално посещение в България утреПо покана на държавния глава Румен Радев, на официално посещение в България ще бъде президентът на Австрия Александър ван дер Белен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията по официалното посрещане на австрийския президент ще се състои утре на площада "Св. Александър Невски" в столицата от 10.00 часа.

Ново: „Баровските“ регистрационни номера се вдигат с 500 лева, ето защо…

http://regiona.bg/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b5/

1500 лв. ще струва регистрационен номер на колата по избор. Това става възможно, след като правителството направи промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси, както и на таксите, събирани по Закона за движението по пътищата.

Въвеждат нови правила за регистрация на автомобили

Таксата за ползване на табели с регистрационен номер с четири еднакви цифри се увеличава от 1000 лв. на 1500 лв. За регистрационни номера с комбинация от цифри „аа-вв“, „ав-ва“ и „ав-ав“, където „а“ и „в“ са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от четири цифри по желание ще се плаща по 300 лв., вместо досегашните 30 лв. и 50 лв, пише нюз бг.

 

Причина за увеличаването на таксата са засиленото търсене на такива номера и техният ограничен брой, което би довело до невъзможност за изпълнение на тази услуга. сн.илюстративна

Материалът Ново: „Баровските“ регистрационни номера се вдигат с 500 лева, ето защо… е публикуван за пръв път на Региона Бг.

283-ма задържани, от които 109 под стража, след демонстрации на крайнолеви в Париж

http://www.mediapool.bg/283-ma-zadarzhani-ot-koito-109-pod-strazha-sled-demonstratsii-na-krainolevi-v-parizh-news278594.html

Френската полиция е арестувала 109 души след вчерашните вандалски прояви и ожесточени сблъсъци между крайнолеви активисти и органите на реда в Париж, предаде Франс прес.   Общо 283 души бяха задържани, от които 109 са поставени под стража, уточни полицейската префектура.   По нейни данни 1200 души с черни дрехи, качулки и маскирани лица са замеряли силите на реда с бомбички и са нанесли материални щети на 31 търговски обекта, два от които запалени, изгорили са шест автомобила и са потрошили още 10.   Четирима души бяха леко ранени, включително служител на силите за борба с масовите безредици, ударен с камък в гърба. Демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ и водни оръдия.   Френският президент Еманюел Макрон, който тези дни е на посещение в Австралия, осъди участниците в безредиците, помрачили първомайската демонстрация вчера в Париж.   "Първи май е празник на трудещите се, а не на подбудителите на безредици", заяви Макрон в Сидни.

Европейски форум за морски транспорт започва във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=373505

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев ще открие Европейския форум за морски транспорт утре, научи Moreto.net. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се провежда в периода 3-5 май 2018 г.

След 25 май: Никой няма право да ви иска ЕГН-то!

http://budnavarna.bg/33596-sled-25-maj-nikoj-nyama-pravo-da-vi-iska-egn-to/

Чиновници и фирми вече няма да имат право да искат от гражданите да си казват ЕГН-то, за да ползват услугите им. Родителите ще трябва да попълват данни в интернет на децата си до 14-годишна възраст.

Изключението е, ако специален закон предвижда предоставяне на ЕГН – примерно при издаване на фактура. Това е предвидено в промяна на Закона за защита на личните данни. Тя е предложена от Комисията за защита на личните данни, а вносител на текстовете ще е премиерът Бойко Борисов, съобщи „24 часа“.

Поправките са публикувани за обществено обсъждане и повечето от тях се правят, за да отговори българският закон на изискванията на новия европейски регламент за личните данни GDPR, който влиза в сила от 25 май.

Българският закон само уточнява европейския регламент и вероятно ще влезе в сила доста след него. Но изискванията на регламента ще важат автоматично от 25 май, обясниха юристи. Работодателите вече няма да имат право да снимат лични карти, шофьорски книжки и всякакви други лични документи.

Изключение отново може да се прави, ако в закон е записано друго. Ограничението за снимане на лични документи ще важи и за всички останали фирми и администрации. Работодателите освен това не могат да пазят по-дълго от 3 месеца документите на кандидатствали за работа при тях, пише 24 часа.

Интернет компаниите няма да имат право да ползват личните данни на деца, предвижда още законопроектът. Единственият начин да се ползват данните на човек до 14-годишна възраст е те да са предоставени от негов родител. Българският закон уточнява и някои от моментите в европейския регламент, които най-силно тревожеха бизнеса.

Така например глобите според нашето законодателство няма да са само максималните – от 20 млн. евро, или 4% от оборота на компанията. Вместо това Комисията за защита на личните данни ще определя размера на санкцията – от 10 хил. лв. до левовата равностойност на 20 млн. евро. Второто облекчение за бизнеса ще е, че специален служител за защита на данните ще трябва да назначат само компаниите, които обработват лични данни на над 10 000 души В еврорегламента това задължение е за всички с над над 250 служители.

В нашия закон се премахва определението за лични данни, вместо това ще се ползват дефинициите от регламента. Те включват и имейл адрес, IP адрес и пр. Членовете на комисията ще получават и по-високи заплати. Досега възнагражденията им зависеха от средната заплата в публичния сектор. Вече председателят ще взема 90% от заплатата на шефа на НС, а членовете ѝ – 80 на сто от неговата заплата.

Материалът След 25 май: Никой няма право да ви иска ЕГН-то! е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Комбинацията от еднакви цифри в номера на колата поскъпна в пъти

https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/05/02/3172357_kombinaciiata_ot_ednakvi_cifri_v_nomera_na_kolata/?ref=rss


Таксите за използването на еднакви цифри в регистрационния номер на автомобила бяха увеличени от правителството. На днешното си редовно заседание кабинетът реши номер с четири еднакви цифри да струва на водача 1500 лв., като услугата поскъпва с 500 лв.<br /><br />Най-голямо е увеличението за комбинация от цифри "аа-вв", "ав-ва" и "ав-ав", където "а" и "в" са различни числа от 0 до 9, както и за регистрационен номер с комбинация от...

Звезда на Лудогорец отива зад решетките за 4 месеца

https://offnews.bg//futbol/zvezda-na-ludogoretc-otiva-zad-reshetkite-za-4-mesetca-679823.html

Нападателят на Лудогорец Върджил Мисиджан е осъден на 6 месеца, решиха магистратите в Бреда. Той ще трябва да излежи 4 от тях, а два месеца от присъдата са "условно". Срокът на пробация е 2 години.

Мисиджан бе признат за виновен за това, че в началото на месец януари 2018-а по време на скандал на паркинг в Розендал е изритал 68-годишния Рон ван Акилен.

В резултат на това потърпевшият е получил две фрактури на глезена, както и увреждания на лакътя. Мисиджан, както и жертвата, не бяха в съда.

Футболистът на наскоро станалият шампион на България бе представен от адвокат, а здравословното състояние на Ван Акилен не му позволи да е в залата.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване